Επικίνδυνες, υποκριτικές, αόριστες ή ανούσιες οι προτάσεις Σαμαρά για το Σύνταγμα

Τα «Μυστικά Κονδύλια» υποκλίνονται στο «Βοιωτοπέδιο» με κλίση 1100

Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

Κύριε Ροΐδη,
Η χώρα χρειάζεται ριζοσπαστικούς θεσμούς που θα δώσουν περισσότερη διαφάνεια, δημοκρατία, κοινωνικό έλεγχο, και που θα τη βγάλουν από το απύθμενο τέλμα της διαφθοράς. Ο κ.πρόεδρος της ΝΔ έδωσε για διαβούλευση 31 προτάσεις συνταγματικής αναθεώρησης, που πολλές από αυτές τις είχε ήδη καταθέσει ως αρχηγός του αλήστου μνήμης ΙΧ κόμματος «Πολάν», στην προσπάθειά του να αποδείξει πως το κόμμα αυτό είχε λόγο ύπαρξης. Χαρακτηριστικό αυτών των προτάσεων είναι πως ή δεν θίγουν σχεδόν κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της δημόσιας ζωής, ή όταν το κάνουν, το κάνουν επιδερμικά και αποσκοπούν στο να δείξουν πως υπάρχουν τάχα βαθυνούστατες θεωρητικές επεξεργασίες που υπόσχονται ένα καλύτερο μέλλον. Η ηθελημένη ασάφεια και αοριστία σχεδόν όλων τους, που υποθέτω πως θα αποδίδεται στο ότι τίθενται απλά ως αφετηρία συζήτησης, δείχνει νομίζω τον προσχηματικό τους χαρακτήρα, τη σκοπιμότητα της αγοράς χρόνου, τη διάθεση να μην ενοχληθούν ένοχοι, και την αποφυγή εισόδου στην ουσία του θέματος και κατάθεσης συγκεκριμένων δεσμεύσεων.

Η παγερή αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίστηκαν αυτές οι «προτάσεις» ακόμη και από κονδυλοφόρους που γνωρίζουν τις πατριωτικές ατραπούς των Μυστικών Κονδυλίων και η απουσία κάποιας εμπεριστατωμένης υποστηρικτικής ανάλυσής τους στον Τύπο, το γεγονός πως δεν προκάλεσαν την παραμικρή δημόσια συζήτηση ούτε είχαν κάποιο ορατό αντίκτυπο στην κοινωνία, από την οποία πέρασαν απαρατήρητες, δείχνει και την όποια αξία τους. Δεν έλειψαν βέβαια οι κούφιοι έπαινοι χωρίς όμως επεξήγηση του δημοσιογραφικού ενθουσιασμού. Ας τις δούμε τις μια προς μία:

1.«Εκλογή και ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Πρόκειται για κλασσική κενή περιεχομένου δημαγωγική πρόταση, που θα είχε νόημα μόνο στην αμερικανικού ή γαλλικού τύπου προσωποκεντρική προεδρική και όχι διακοσμητική προεδρευόμενη σαν τη δική μας Δημοκρατία. Υποτίθεται πως ο Πρόεδρος θα είναι ένας δεύτερος πόλος εξουσίας (μπορεί να γίνει επικίνδυνο αυτό, σκεφθείτε τι θα μπορούσε να συμβεί το 1981, αν ο Καραμανλής ήταν εκλεγμένος από το λαό Πρόεδρος με εξουσίες), ο σοφός Γέρων που δεν θα λέει μόνο αφόρητες κοινοτοπίες αλλά θα διορθώνει τις «στραβοτιμονιές» (;) της κυβέρνησης.

2. «Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του Πρωθυπουργού».

Αυτή τη θέσπιση την κάνει αυτόματα με την ψήφο του ο λαός.

3.«Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τις θητείες των Περιφερειαρχών, των Δημάρχων και των Συνδικαλιστών».

Γιατί όχι και των βουλευτών, που κατάντησε (ακόμη και κάποιοι της Αριστεράς) να γίνονται επαγγελματίες; Γιατί όχι των αρχηγών των κομμάτων; Πόσα χρόνια έχει συμπληρώσει ο κ.Σαμαράς ως βουλευτής (από πολύ νέος ως προερχόμενος από τζάκι), και ως αρχηγός «Πολάν» και ΝΔ;

4. «Ασυμβίβαστο του αξιώματος του Υπουργού με εκείνο του Βουλευτή».

Αντίληψη για κυβερνήσεις κολλητών και απολίτικων  τεχνοκρατών,  που αδυνατίζει το λαϊκό έλεγχο. Υποτίθεται πως θα χτυπήσει το ρουσφέτι για το οποίο ο κ.Σαμαράς θα μπορούσε να προτείνει την αυστηρότερη και αποτελεσματική ποινικοποίηση, πράγμα βεβαίως που θα τον οδηγούσε στο εδώλιο του κατηγορούμενου (έπρεπε ήδη να τον έχει οδηγήσει) για αγορά ψήφων με τα λεφτά μας, μέσω αναξιοκρατικών διορισμών στα μουσεία Αθήνας και Καλαμάτας. Σε κάθε περίπτωση η λύση δεν είναι η αποστασιοποίηση του υπουργού από τον πολίτη, αλλά το αποτελεσματικό θεσμικό χτύπημα του πελατειακού κράτους.

5. «Επανεξέταση του αριθμού των Βουλευτών και των Βουλευτών Επικρατείας».

Δημαγωγική πρόταση, εχθρική προς την αντιπροσωπευτική Δημοκρατία, επικίνδυνη γιατί θα οδηγήσει στη συρρίκνωση της και σήμερα αδικημένης από τον εκλογικό νόμο αντιπροσώπευσης των μικρών κομμάτων και των μικρών εκλογικών περιοχών της χώρας, η οποία αποσκοπεί δήθεν στην εξοικονόμηση χρημάτων. Όφειλε να προτείνει τη δραστική μείωση των μισθών, των συντάξεων (εδώ μπορούσε να προτείνει και πολύ αυστηρότερα χρονικά κριτίρια χορήγησης κλπ) και των προνομίων των βουλευτών.

6. «Αναθεώρηση της διάταξης για την αποσβεστική προθεσμία ως προς την ποινική ευθύνη των Υπουργών και ιδίως την κατάργησή της όπως ισχύει σήμερα».

Σωστή πρόταση. Αναρωτιέμαι όμως γιατί όταν η Αριστερά εξέφραζε αντιρρήσεις στην ψήφιση αυτών των νόμων προστασίας της διαφθοράς, ο βουλευτής κ.Σαμαράς σιωπούσε;

7. «Αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των Βουλευτών, ώστε να περιορισθεί αποκλειστικά στα όρια της άσκησης των κοινοβουλευτικών καθηκόντων τους».

Σωστή πρόταση. Αναρωτιέμαι όμως πότε τοποθετήθηκε δημόσια στη Βουλή ο κ.Σαμαράς υπέρ της άρσης της ασυλίας κάποιου βουλευτή π.χ. για τροχαίο ατύχημα;

8. «Συνταγματική πρόβλεψη για το “πόθεν έσχες” των πολιτικών προσώπων και για την ανάθεση του ελέγχου του σε ειδικό σώμα, αποτελούμενο αποκλειστικά από ανώτατους λειτουργούς των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της Χώρας».

Σωστή πρόταση, αναρωτιέμαι μόνο γιατί για δεκαετίες ο κ.Σαμαράς ως βουλευτής συνεργούσε στη διατήρηση αυτής της παρωδίας.

9. «Ουσιαστικός εκδημοκρατισμός των Πολιτικών Κομμάτων και εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά τους».

«Style is the dress of thoughts» («Το στυλ είναι το ένδυμα των σκέψεων») Philip Stanhope λόρδος του Chesterfield (αρχές 18ου αι.)

Αόριστη χωρίς αναφορά στις μεθόδους με τα οποίες θα επιτευχθεί αυτός ο «εκδημοκρατισμός». Αναρωτιέμαι γιατί αφού τον ενδιαφέρει η δημοκρατική δομή των κομμάτων, δεν ξεκινά από το κόμμα του το οποίο διοικεί αυταρχικά. Ευκαιρία να μας πει (σε μια επιτροπή της Βουλής, έστω κεκλεισμένων των θυρών) αφού μιλάει για διαφάνεια, που διέθεσε τα τεράστια ποσά των μυστικών κονδυλίων του Υπ.Εξωτερικών για τα οποία κατηγορήθηκε και γιατί δεν ζητά έστω και τώρα διαφάνεια και για αυτά, όπως απαιτεί και ο επαϊων σύλλογος των διπλωματικών υπαλλήλων.

10. «Κατάργηση των βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του Βουλευτή».

Αόριστη πρόταση. Δεν λέει ποια ακριβώς προνόμια εννοεί.

11. «Καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή του απαιτεί πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής».

Εκτός από σταθερό, το εκλογικό σύστημα πρέπει να είναι ΠΡΩΤΙΣΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ και ΔΙΚΑΙΟ. Δηλαδή ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν πάγια τα 3/5 της Βουλής και μπορούν να αλλάζουν όποτε θέλουν τον εκλογικό νόμο για να χτυπήσουν μια ανερχόμενη Αριστερά ή κάποιο ελπιδοφόρο νέο κόμμα.

12. «Ισχυροποίηση των εγγυήσεων για εξάντληση της διάρκειας της κοινοβουλευτικής περιόδου».

Αόριστη πρόταση που δεν μας λέει το πως, από έναν πολιτικό που προκάλεσε πρόωρες εκλογές με την προδοσία του κόμματός του.

13. «Ενίσχυση του ρόλου των Βουλευτών τόσο σε νομοθετικό όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο».

Σωστή αλλά αόριστη πρόταση χωρίς δεσμεύσεις και εξειδικευμένες προτάσεις.

14. «Συνταγματική κατοχύρωση της ακρόασης κοινωνικών φορέων κατά την εξέλιξη της νομοθετικής διαδικασίας».

Νομίζω πως έχουμε χορτάσει από προσχηματικούς διαλόγους και διαβουλεύσεις. Παρ’όλα αυτά η πρόταση είναι συγκεκριμένη και σωστή.

15. «Θεσμοθέτηση συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος και αντίστοιχου οργανογράμματος με απόφαση των 3/5 της Βουλής. Επίσης θεσμοθέτηση δύο Μόνιμων Υπηρεσιακών Υφυπουργών, Εξωτερικών και επί του Προϋπολογισμού, με 5ετή θητεία και εκλογή τους από τα 3/5 της Βουλής».

Τι εμποδίζει το κυβερνητικό κόμμα να συγκροτήσει μια μικρή σε αριθμό μελών κυβέρνηση; Ιδού η Ρόδος. Να δεχθούμε όμως πως η πρόταση έχει μια συγκεκριμένη θετική δέσμευση. Η πρόταση όμως για τους υφυπουργούς Εξωτερικών, είναι καθαρά δημαγωγική και αποβλέπει στο λαϊκισμό των δήθεν υπερκομματικών «εθνικών» θέσεων. Όλα όμως τα προβλήματα (Παιδεία, Υγεία, Στέγη, Περιβάλλον, Εργασία) είναι «εθνικά».

16. «Παροχή εγγυήσεων του Δημοσίου μόνον με τυπικό νόμο».

Κάτι τρέχει στα γύφτικα

17. «Υποχρέωση σύνταξης μελέτης σκοπιμότητας για τα μεγάλα δημόσια έργα και προμήθειες του Δημοσίου, εκτός εκείνων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας».

Πάλι η δημαγωγική εξαίρεση των αμυντικών έργων που τα ξέρουν όλοι, ο Άκης, οι εργολάβοι, οι σύμμαχοι, οι κατάσκοποι και οι μιζαδόροι εκτός από τη Βουλή και από τους Έλληνες πολίτες.

18. «Κατάργηση του θεσμού των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων και της αντίστοιχης αναβάθμισης του ρόλου των Γενικών Διευθυντών».

Κάτι τρέχει στα γύφτικα.

19. «Ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου».

Παλιά και σωστή πρόταση κατά την ταπεινή μου γνώμη, εντυπωσιοθηρική μάλλον και όχι ζωτικής σημασίας, υπάρχει ο θεσμός σε κάμποσες δυτικές χώρες, αν και της λείπει η ταμπακέρα: Πως θα επιλέγονται οι δικαστές; Ύποπτη πρόταση από τη στιγμή που σιωπούσε επίμονα μέχρι τώρα η ΝΔ για την απαγορευτική για την ανεξαρτησία της επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την εκάστοτε κυβέρνηση.

20. «Ίδρυση ειδικού τμήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων μεγάλων δημόσιων συμβάσεων και ιδιωτικών επενδύσεων».

Σωστή η πρόταση αν συνοδευόταν και με προτάσεις για κάθαρση, κοινωνικό έλεγχο και ταχύτητα στη Δικαιοσύνη.

21. «Οριοθέτηση της εν γένει δικαιοδοσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί των δημόσιων συμβάσεων, ώστε να μη συγκρούεται με εκείνη του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Κάτι τρέχει στα γύφτικα.

22. «Αναθεώρηση του άρθρου 90, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και του περιορισμού της διακριτικής ευχέρειας της Εκτελεστικής Εξουσίας ως προς την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης».

Πολύ σωστή πρόταση, που όμως δεν έχει δεσμεύσεις και συγκεκριμένες προτάσεις και φαίνεται μάλλον σαν προσχηματικό ευχολόγιο.

23. «Αναθεώρηση του άρθρου 16, για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων».

Επαναφορά μιας χρεοκοπημένης φαρισαϊκής διατύπωσης του ΓΑΠ. Δεν υπάρχουν μη κερδοσκοπικά ιδιωτικά (προσχηματικά τα λέει μη κρατικά) πανεπιστήμια. Το άρθρο 16 χρήζει επιτακτικής αναθεώρησης όχι για τη δημιουργία των κερδοσκοπικών μπακαλοπανεπιστημίων της Αγοράς των ΓΑΠ-Σαμαρά, αλλά στο αντιφατικό (συγκρούεται με το ίδιο το Σύνταγμα) και αστείο σκέλος του που προβλέπει πως παιδεία έχει σκοπό την ανάπτυξη της θρησκευτικής (ορθόδοξης ή ισλαμικής;) συνείδησης των πολιτών.

24. «Εξορθολογισμός των διατάξεων για τα Μ.Μ.Ε. προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας και της αντικειμενικότητάς τους».

Επικίνδυνα, ύποπτα και ανέξοδα αόριστη και εμφανώς προσχηματική πρόταση, που δεν λέει κουβέντα για τη διαπλοκή και για την εξαγορά δημοσιογράφων με μυστικά κονδύλια.

25. «Αναθεώρηση των περί δημοψηφισμάτων διατάξεων, για την πρόβλεψη διενέργειας δημοψηφίσματος και με λαϊκή πρωτοβουλία».

Αν δεν τεθούν σαφή όρια για τη θεματολογία των δημοψηφισμάτων θα μπορούσε ο Αρχιταρτούφος Χουντόδουλος να θέσει στην κρίση της κυρα Κατίνας  ατομικά δικαιώματα πολιτών.

26. «Αναμόρφωση της οικονομικής θεματικής του Συντάγματος και σύνδεσης της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με την οικονομική ανάπτυξη και την εξασφάλιση ανάλογης ωφέλειας για το κοινωνικό σύνολο».

Κάτι τρέχει στα γύφτικα.

27. «Πρόβλεψη για την υποχρέωση κατάθεσης ετήσιου αναλυτικού απολογισμού από όλους τους φορείς που χρηματοδοτούνται από το κρατικό προϋπολογισμό».

Λείπει η ταμπακέρα. Πως θα εξασφαλίζεται η ειλικρίνεια αυτών των προϋπολογισμών γιατί το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι μαιτρ της πλαστογράφησης των αριθμών.

28. «Αναθεώρηση του άρθρου 17, προς την κατεύθυνση της πιο αποτελεσματικής προστασίας του πυρήνα του ατομικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας».

Πολύ περίεργη και ασαφής πρόταση. Κινδυνεύει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας; Το άρθρο 17 την προστατεύει με το παραπάνω. Νομίζω πως αυτό που χρειαζόμαστε είναι το χτύπημα της καταχρηστικής απόκτησης ιδιοκτησίας.

29. «Αναθεώρηση του άρθρου 24 (και του άρθρου 117 παρ. 3 και 4) προς την κατεύθυνση της πληρέστερης προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και της αντιμετώπισης ακραίων καταστάσεων σε βάρος όχι μόνο της ατομικής ιδιοκτησίας αλλά και της περιουσίας του Δημοσίου».
Πολύ αόριστη πρόταση, σωστή στην ιδέα της αλλά χωρίς δεσμεύσεις και προτάσεις. Η ΝΔ και ο αρχηγός της δεν μας έχουν πείσει για τις περιβαλλοντικές τους ευαισθησίες.

30. «Ρητή πρόβλεψη για την προστασία της εθνικής ταυτότητας και της ελληνικής γλώσσας».

Επικίνδυνη, κινδυνολογική, συνωμοσιολογική, εθνικιστική και ρατσιστική πρόταση.

Η γλώσσα κινδυνεύει από τον ευτελισμό της Δημόσιας Παιδείας (πολύ χαμηλό ποσοστό του προϋπολογισμού) από τη διγλωσσία του κ.Σαμαρά, από τους σολοικισμούς του ΓΑΠ, από την αγραμματοσύνη των καθεστωτικών τηλεοπτικών δημοσιογράφων όσο για τη νεφελώδη «εθνική μας ταυτότητα» (Ποιά είναι αυτή; Περιλαμβάνει και το ανατολικό ρωμαϊκό δόγμα;) νομίζω πως κινδυνεύει από τους πολιτικούς επίγονους των Γερμανοτσολιάδων του Μελιγαλά.

31. «Εξορθολογισμός της οργάνωσης και λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών».

Αόριστη πρόταση, η ΝΔ δεν είχε ποτέ καλές σχέσεις με θεσμούς που φέρνουν εγγυήσεις για τα δικαιώματα των πολιτών, δεν έχει να παρουσιάσει ίχνος κάποιας ευαισθησίας στο θέμα.

This entry was posted in Ασμοδαίος, Γράμμα από το Ληξούρι, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

9 Responses to Επικίνδυνες, υποκριτικές, αόριστες ή ανούσιες οι προτάσεις Σαμαρά για το Σύνταγμα

 1. Ο/Η Ουάου λέει:

  Αnti news

  Βρίσκουν απήχηση οι προτάσεις Σαμαρά στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ !!!

  Από factorx στις 29/05/2011

  Σαφώς και έχει τη σημασία του ότι έπειτα από τρία χρόνια, από εκείνη τη μοιραία ΔΕΘ του 2008, η Ν.Δ. «πήρε κεφάλι» στην πρόθεση ψήφου και ο Αντώνης Σαμαράς, λίγες ημέρες μετά το Ζάππειο ΙΙ, συνεχίζει την ανοδική πορεία του, κατακτώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών.

  Μεγαλύτερη όμως σημασία έχει το γεγονός ότι πλέον οι προτάσεις του βρίσκουν απήχηση σε πολίτες που παραδοσιακά δεν ψηφίζουν ΝΔ.

 2. Ο/Η Ουάου λέει:

  Μερικοί το θέλουν το Σύνταγμα εθνικό.
  Θα έχουμε καλέ Μεταπολίτεφσοι.

  Η πιο σημαντική παρέμβαση Σαμαρά, μες την … τρύπα του Σαββάτου

  Από factorx στις 31/07/2011

  Η προχθεσινή ανακοίνωση από τον Αντώνη Σαμαρά των προτάσεων της ΝΔ για την Συνταγματική Αναθεώρηση ήταν κατά την γνώμη μου μια από τις πιο σημαντικές πολιτικές παρεμβάσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (η σημαντικότερη, ίσως, μετά το “όχι” στο Μνημόνιο).

  Πρώτον, επειδή θέτει το θεσμικό πλαίσιο για την ρήξη με το υπάρχον πολιτικό σύστημα και τη Νέα Μεταπολίτευση

  Δεύτερον, επειδή δίνει νέα ώθηση στη ΝΔ “πολιτικοποιώντας” την αντιπολιτευτική δράση της, η οποία περιοριζόταν μέχρι τώρα (αναγκαστικά) στην “οικονομική” κυρίως αντιπαράθεση με την κυβέρνηση λόγω του Μνημονίου.

  Από τις 31 προτάσεις, επισημαίνω κι εγώ την θέσπιση ασυμβίβαστου του αξιώματος του υπουργού με την ιδιότητα του βουλευτή, η οποία θα απαλλάξει τον πρωθυπουργό από τις εσωκομματικές πιέσεις για την σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, ανοίγει τον δρόμο για την ευρεία αξιοποίηση έμπειρων τεχνοκρατών στην κυβέρνηση και ωθεί τον βουλευτή να ασχολείται κυρίως με τον τόπο του και τους εντολείς του. Πολύ σημαντικές είναι επίσης οι διατάξεις για την διαφάνεια και την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς, όπως η ρητή πρόβλεψη για την προστασία της εθνικής ταυτότητας και της ελληνικής γλώσσας – αν και αυτό το τελευταίο θα περίμενα να ήταν πρώτο στην λίστα.

 3. Ο/Η To μηδέν (του προγράμματος) και το άπειρο (της βλακείας) λέει:

  Για νέα μεταπολίτευση έκανε λόγο ο Αν. Σαμαράς, παρουσιάζοντας 31 προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

  Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2011 22:40

  http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=10&artid=104827

  Σε δημόσια διαβούλευση θέτει η ΝΔ, 31 συγκεκριμένες προτάσεις της για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, καθώς ολοκληρώθηκε το έργο της Επιτροπής που είχε συσταθεί, υπό το Δημήτρη Αβραμόπουλο.

  Ο αρχηγός της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, παρουσιάζοντας τις προτάσεις αυτές έκανε λόγο για την ανάγκη να ανοίξει ο δρόμος για τη νέα μεταπολίτευση, έτσι ώστε ο πολίτης να ξαναβρεί τη χαμένη εμπιστοσύνη του στους θεσμούς και η ελληνική κοινωνία να κινηθεί σε ένα νέο πλαίσιο διαφάνειας και αποτελεσματικότητας.

 4. Ο/Η Στάθης Δ λέει:

  Mιά εικόνα (ο κοστολογημένος πατριωτικότερος κολυμβών…), χίλιες λέξεις

 5. Ο/Η Theoprovlitos λέει:

  Οταν εβγαλα διπλωμα οδηγησης και πηρα αμαξι ενας καλος φίλος-συμβουλατωρ ερχεται και μου λεει:

  Στην οδηγηση θα προσεξεις τρεις κατηγορίες οδηγών:
  A. Τους ταξιτζηδες
  Β. Τις γυναικες
  Γ. Και οτιδήποτε φορά καπέλλο.
  (Δεν υπηρχαν τοτε και οι κάγκουροι).

  Επιβεβαιωθηκε πανηγυρικα.

  ΥΓ Κι εσεις κυριε Ροϊδη μου παντως, καπελλο φορατε. Και μαλιστα σαν των Ορθοδοξων Εβραιων ή των Ιταλων μαφιόζων. Θα σας παρεξηγησουν οι κακοήθεις..

 6. Ο/Η Πάρης Μπρούζος λέει:

  2. «Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του Πρωθυπουργού».

  Αυτή τη θέσπιση την κάνει αυτόματα με την ψήφο του ο λαός.

  Η πρόταση είναι μια χαρά. Ας κάνει ο λαός αυτό που θέλει με την ψήφο του αλλά το να επιτρέπεις μέχρι π.χ 2 θητείες είναι μια χαρά. Τερπνόν μετά του ωφελίμου

  3.«Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τις θητείες των Περιφερειαρχών, των Δημάρχων και των Συνδικαλιστών».

  Γιατί όχι και των βουλευτών, που κατάντησε (ακόμη και κάποιοι της Αριστεράς) να γίνονται επαγγελματίες; Γιατί όχι των αρχηγών των κομμάτων; Πόσα χρόνια έχει συμπληρώσει ο κ.Σαμαράς ως βουλευτής (από πολύ νέος ως προερχόμενος από τζάκι), και ως αρχηγός «Πολάν» και ΝΔ;

  Φυσικα και των βουλευτών και γιατί όχι των αρχηγών κομμάτων. Αλλά και των Περιφερειαρχών, των Δημάρχων και των Συνδικαλιστών μια χαρά ιδέα είναι.

 7. Ο/Η laskaratos λέει:

  Κύριε Μπρούζο,
  αν δούμε την ιστορία του νεοελληνικού κράτους νομίζω δεν θα βρούμε κανέναν πρωθυπουργό που να εκλέχτηκε πάνω από τρεις φορές, και όχι και για πλήρεις θητείες και μάλιστα ο Καραμανλής ο Α΄που εντάσσεται στους πιο πολυψηφισμένους (ενίοτε με βία και νοθεία) πρωθυπουργούς, εκλέχτηκε ξανά μετά από 13 χρόνια.
  Θέλω να πω πως δεν υφίσταται θέμα επαγγελματιών ή μόνιμων πρωθυπουργών και η πρόταση Σαμαρά μπήκε όπως σχεδό όλες, καθαρά δημαγωγικά-εντυπωσιοθηρικά, ξέροντας πως ο μέσος ανθρωπάκος που μισεί τους πρωθυπουργούς που ψηφίζει θα πει μπράβο, τολμηρή πρόταση κλπ

  Στο δεύτερο σκέλος μπορώ να πω πως συμφωνούμε, το έδειξα ήδη λέγοντας γιατί όχι ΚΑΙ κλπ.
  Για να αντιγράψω κάτι σωστό που είπε ο κ.Σημίτης:
  Η μονιμότητα είναι συντηρητική αντίληψη.
  Ασφαλώς θα διαφωνήσουν μαζί μου οι ανανεωτικοί Αριστεροί κ.κ.Κουβέλης και Παπαδημούλης, που θυσιάζονται παραμένοντας (και απαιτώντας μάλιστα!) μακροχρόνια βουλευτές χάριν του λαού.

 8. Ο/Η papoylis λέει:

  Λασκαράτε

  Θέλει προσοχή το σημείο 20.

  μυρίζει φαστράκια και ανασκολοπισμένο περιβάλλον.
  Ομοίως και το 29 , που αφορά το άρθρο 24 του Συντάγματος. 😉

 9. Ο/Η laskaratos λέει:

  Aγαπητέ Papoulis,
  συμμερίζομαι τις υποψίες σου, απλά υπήρξα μετριοπαθής στις διατυπώσεις μου.
  Όσον αφορά στο 20, έβαλα κάποιες προϋποθέσεις:
  @Σωστή η πρόταση αν συνοδευόταν και με προτάσεις για κάθαρση, κοινωνικό έλεγχο και ταχύτητα στη Δικαιοσύνη.

  Δεν αμφιβάλλω πως η ΝΔ-Σαμαρά θέλει να προωθήσει ταχύτατα μέσω ελεγχόμενων δικαστικών του Σ.τ.Επ. (θυμίζω πως κάποιοι έκαναν Αγιασμό στο Δικαστήριο αυτό!!!), ύποπτες επενδύσεις.

  Για το 29, δηλ. το άρθρο 24 του Συντάγματος, είναι γνωστές οι προσπάθεις της ΝΔ να ορμήξει στα δάση. Ξέρω πολύ καλά τι εννοεί με τον όρο προστασία ατομικής ιδιοκτησίας (του καταπατητή).
  Δεν γεννηθήκαμε χτες, ούτε εγώ, ούτε νομίζω και εσύ, και αυτές τις εξυπνάδες ο κ.Σαμαράς μπορεί να τις ξεφουρνίζει στα κουτορνίθια της ΟΝΝΕΔ. Βρήκε όμως (μια Αριστερά και έναν Τύπο που σιωπούν) και λέει ότι θέλει.

  Να είσαι βέβαιος πως αυτολογοκρίθηκα και είπα πολύ λίγα για τις προτάσεις Σαμαρά. Γιατί πέρα από τις προτάσεις υπάρχουν και οι άνθρωποι που τις διατυπώνουν με πολύ γνωστό παρελθόν και ξέρουμε πολύ καλά οι ασάφειες και οι αμφισημίες τους τι προοιωνίζονται.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.