fast track για «ιερά» (παράνομα) ακίνητα;

τα «άλλα» fast track της… Ανάπτυξης, έμειναν από λάστιχο

Οι ορνιθώνες που έγιναν… ξενώνες υψηλών προσώπων στη Μονή Πεντέλης. Ακόμη να πληρώσει η εκκλησία τα πρόστιμα που της έχουν (νομίμως!) επιβληθεί…

Με έκπληξη διάβασα στην «Ελευθεροτυπία» του Σαββάτου ότι ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα συναντηθεί, μετά το Πάσχα με τον πρωθυπουργό, για το αίτημα της… αποδέσμευσης εκκλησιαστικών ακινήτων.

Η κυβέρνηση παλεύει –όπως τηλεοπτικός μαθαίνουμε- και είναι μάλλον η πικρή αλήθεια, ότι ψάχνει απεγνωσμένα 3-4 €δις για να καλύψει τις «μαύρες τρύπες» του προϋπολογισμού. Οι οποίες τρύπες έχουν δημιουργηθεί από το μοναδικό ελληνικό μπάχαλο της κατασπατάλισης του δημόσιου χρήματος, με τη διαπλοκή, τις υπερτιμολογήσεις κλπ. Δηλαδή όλα αυτά που φυσιολογικά παράγει ένα σάπιο δημόσιο όπως το ελληνικό και αποδυκνείει ότι για τη σημερινή κρίση ΔΕΝ φταίει το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα, ούτε η Δύση, ούτε η Ε.Ε. όπως θέλουν να μας πείσουν ορισμένοι δικοί μας σύντροφοι της Αριστεράς. Η χώρα μας είναι ιδιαίτερη περίπτωση, ένα παγκόσμιο φαινόμενο με ένδοξη παράδοση σήψης σε όλα τα επίπεδα, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα…

Τολμά ο Ιερώνυμος και ζητά «εξόρυξη μαρμάρου στην περιοχή της Πεντέλης, εκεί που βρίσκεται και το ομώνυμο μοναστήρι, το οποίο υπάγεται απ’ ευθείας στον Αθηνών».

 • Κουβέντα για το αυθαίρετο κτίσμα της ίδια της Μονής Πεντέλης.
 • Κουβέντα για τα μπανγκαλόου που φτιάχτηκαν στο Διορθόδοξο Κέντρο της Μονής Πεντέλης χωρίς άδεια της Πολεοδομίας, της Ναοδομίας και της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Και ενώ έχει επιβληθεί πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης, τα πέντε μπανγκαλόου δεν έχουν γκρεμιστεί.
 • Κουβέντα για τα «σάπια κοτόπουλα»…
 • Κουβέντα για τη «μαύρη τρύπα» της υπό εκκαθάριση ΜΚΟ «Αλληλεγγύης» που παραμένει σε εκκρεμότητα, καθώς δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες σε εκκλησιαστικό επίπεδο…

Στο παρελθόν σε αυτό εδώ το χώρο, είχαμε (μεταξύ πολλών άλλων) γράψει για:

Γράφει μεταξύ άλλων ο Θωμάς Τσάτσης στην «Ε» με τίτλο «Ζητούν fast track για «ιερά» ακίνητα»

Ο Ιερώνυμος έχει πει και στο παρελθόν ότι επιθυμεί να ιδρύσει το Ταμείο Εκκλησιαστικής Πρόνοιας, το οποίο θέλει να χρηματοδοτήσει μέσω της αξιοποίησης των «δεσμευμένων» ακινήτων. Επίσης η Αρχιεπισκοπή μέσω στελεχών της έχει υποβάλει στην κυβέρνηση πριν από αρκετούς μήνες ακόμη ένα αίτημα. Ζήτησε συγκεκριμένα να ξεκινήσει και πάλι η εξόρυξη μαρμάρου στην περιοχή της Πεντέλης, εκεί που βρίσκεται και το ομώνυμο μοναστήρι, το οποίο υπάγεται απ’ ευθείας στον Αθηνών. […]

Ο Ιερώνυμος είχε ζητήσει την παρέμβαση τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και της προηγούμενης για να ρυθμιστεί το θέμα του «αποχαρακτηρισμού» της έκτασης, καθώς είναι δασική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά για το ακίνητο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες ανήκει στην Εκκλησία. Ωστόσο δεν έχει εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα σύμφωνα με το οποίο θα επικυρώνονται οι δικαστικές αποφάσεις.

Μέχρι πριν από ένα χρόνο ο Δήμος Αθηναίων επιθυμούσε -στο πλαίσιο της διπλής ανάπλασης- να φτιάξει χώρο πρασίνου στην περιοχή και γι’ αυτό αμφισβητούσε την απόφαση, σύμφωνα με την οποία το οικόπεδο δίπλα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας ανήκει στην Εκκλησία.

Από τον Οκτώβριο του 2009, όταν εξελέγη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, Ιερώνυμος και Παπανδρέου συναντήθηκαν επανειλημμένα και συζήτησαν όλα τα θέματα που απασχολούν τις δύο πλευρές. Ο Ιερώνυμος αποδέχτηκε και την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Γιώργος Παπανδρέου να παρευρεθεί στο υπουργικό συμβούλιο.

Υπάρχουν ωστόσο κάποιες σοβαρές εκκρεμότητες που δεν έχουν επιλυθεί. Τα «σάπια κοτόπουλα» και η «μαύρη τρύπα» της υπό εκκαθάριση ΜΚΟ «Αλληλεγγύης» παραμένουν σε εκκρεμότητα, καθώς δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες σε εκκλησιαστικό επίπεδο. Επίσης, τα μπανγκαλόου που φτιάχτηκαν στο Διορθόδοξο Κέντρο της Μονής Πεντέλης χωρίς άδεια της Πολεοδομίας, της Ναοδομίας και της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Και ενώ έχει επιβληθεί πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης, τα πέντε μπανγκαλόου δεν έχουν γκρεμιστεί. (δικές μου οι υπογραμμίσεις)

Απορώ, πως ένας ολόκληρος πρωθυπουργός, θα μπορούσε έστω να καταδεχτεί μία οποιαδήποτε συζήτηση με έναν αρχιεπίσκοπο μιας τόσο διαβρωμένης από τη διαπλοκή Εκκλησίας ιδιαίτερα σε θέματα όπου η ίδια (ατιμώρητα) παρανομεί

This entry was posted in «Ιερές» Αταξίες, «Ιερές» Επενδύσεις, «Ιερή» Εξουσία, θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

15 Responses to fast track για «ιερά» (παράνομα) ακίνητα;

 1. Ο/Η Μητροπολίτης Ζωζώ λέει:

  Αποκαλυπτική συζήτηση Σπ.Καρατζαφέρη-Τζούμα για περιουσία, σκάνδαλα κ.ά..
  Ακούστε τι λέγεται πίσω από τις γραμμές

  • Ο/Η C4I λέει:

   GAP proeklogika gia forologhsh ekklhsias,

  • Ο/Η Nικόλ λέει:

   O Kύριος Τζούμας. Τον σχόλασε ο Ιερώνυμος και ο φίλος του Χριστόδουλου βγαίνει και τον κράζει. Είχατε στο παρελθόν βάλει και εσείς σχόλια του ανδρός. Κουτσομπολιά, υπονοούμενα, κακιούλες, απειλές.
   Αυτή είναι η Εκκλησία τους.

   http://press-gr.blogspot.com/2010/04/blog-post_2895.html

   Παρασκευή, 2 Απριλίου 2010
   ΕΞΑΨΑΛΜΟΣ…
   Γράφει ο ΣΩΤΗΡΗΣ Μ. ΤΖΟΥΜΑΣ
   Επικοινωνιολόγος- Σύμβουλος Διοίκησης Επιχειρήσεων

   -« Ξέρω ότι είναι ενοχλητικό να λες αλήθειες. Αλλά, ομολογώ, ότι δεν περιμέναμε τέτοια αντίδραση απ’ αυτούς που διαφωνούν με τα κείμενα αυτά. Όπως δεν περιμέναμε ότι το πνεύμα και το ήθος αυτών που στηρίζουν τις επιλογές του κ. Ιερώνυμου, υβρίζοντας εμάς θα ήταν τόσο χαμηλό.
   Συνεχίστε αγαπητοί μου. Αν νομίζατε ότι θα μας πτοήσουν όλα αυτά είστε γελασμένοι. Δεν ξέρετε με ποιόν έχετε να κάνετε… Εδώ κάποτε τα βάλαμε με κοτζάμ… Ηρωδιάδα και βγήκαμε αλώβητοι… Εσάς θα φοβηθούμε; Κάνετε καλύτερα το σημείο του Σταυρού, μήπως και σας υπενθυμίσει το ήθος που μας διδάσκει… Αλλά τι ζητάμε;… Και από ποιους… φευ!»
   -Η συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου την Κυριακή των Βαΐων στο MEGA, ήταν το εκκλησιαστικό γεγονός που επεσκίασε όλα τα άλλα. Ακόμη και την Ιεραρχία, η οποία πέρασε, σχεδόν, απαρατήρητη!
   Η συνέντευξη αυτή έχει ένα παρασκήνιο που αξίζει να το γνωρίζετε… Ο Αρχιεπίσκοπος επέλεξε τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη, διότι είναι ένας δημοσιογράφος σεμνός και διακριτικός και τις δυσκολότερες ερωτήσεις τις κάνει με ωραίο και αξιοπρεπή τρόπο. Επίσης ο κ. Θεοδωράκης είχε την “τύχη” να πέσει πάνω στον Αρχιεπίσκοπο, τη μέρα που διένειμαν τρόφιμα στους μετανάστες με τον Πατριάρχη. Ήταν τότε που του είπε ότι αποφεύγει τα τρία δ: δεσποτάδες, δημοσιογράφους και δικηγόρους.
   Ωστόσο υπάρχει κάτι ακόμη. Στο επιτελείο του κ. Θεοδωράκη και μάλιστα δεξιός βραχίονάς του είναι ένα πρόσωπο, πολύ προσφιλές στον Αρχιεπίσκοπο από τότε που ήταν Θηβών. Αυτό το πρόσωπο, προφανώς, αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο! Τον γερό κρίκο!

   -Μια συμβουλή προς σπουδ- αρχίδι, νεόκοπο κληρικό, αιθεροβάμονα και λίαν φιλόδοξο!
   Πάτερ μου ο μεγάλος Βαγγέλης Γιαννόπουλος συνήθιζε να λέγει… «Προσέχετε όσοι ανεβαίνετε με φόρα… Γιατί θα σας συμβεί αυτό που έπαθε η μαϊμού, που όσο ανέβαινε, άρχισε να φαίνεται ο … κώλος της!
   -Το περιστατικό είναι ακριβές. Τουλάχιστον το πρόσωπο που μας το διηγήθηκε είναι φερέγγυο. Ως γνωστόν οι σχέσεις του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου, με τον Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο ( εκ των συντελεστών της εκλογής του) διέρχονται κρίση… Σε μια από τις τελευταίες συναντήσεις τους ο Αρχιεπίσκοπος, έκρινε σκόπιμο, να πει στον Μητροπολίτη Ζακύνθου, ότι όλα αυτά που λέγονται κι ακούγονται για ένα πρόσωπο (τη … Νικόλ) είναι μυθεύματα, στερούνται αλήθειας και γράφονται από εμπάθεια! Και η απάντηση- καταπέλτης του Ζακύνθου στον Αρχιεπίσκοπο:
   – Έννοια σου και ξέρω χειρότερα!
   Το τι ακολούθησε μετά απ’ αυτό, ο πληροφοριοδότης μας δεν ήταν σε θέση να μας το πει…
   -Καλά θα κάνει η φαρμακερή οχιά και ο επονείδιστος ψευτάνθρακας- ψευτοδημοσιογράφος που φυγοδικεί και εδρεύει στη Νέα Υόρκη, παριστάνοντας τον… π. Άλεξ… Καρλούτσο του κ. Ιερώνυμου, να σταματήσει τους λιβελλους και τα μηνύματα στα blogs γιατί έχουμε πολλά ράματα για τη γούνα του… Όπως λ.χ. για τις κάθε άλλο παρά αθώες επαφές του, με ομογενή επιχειρηματία που κατάγεται από νησί του Αιγαίου, στον οποίο πουλάει Παραγοντιλίκι έναντι αδράς αμοιβής, εννοείται, ότι θα του δώσει δουλειες της Εκκλησίας… Είναι κατασκευαστής ο εν λόγω ομογενής επιχειρηματίας και ελπίζει… Και μην μας πει ο Αρχιεπίσκοπος ότι και αυτό είναι “μύθευμα”, γιατί θα του παρουσιάσουμε στοιχεία συγκεκριμένα, όταν τον είδε και ο ίδιος και του είπε ό, τι ήθελε ν’ ακούσει ο εν λόγω ομογενής…

   Τελικά ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, μέσα στα πολλά του χαρίσματα, είναι και… χωρατατζής!
   -Ο… Άδωνις, όπως αποκαλούν τον φέρελπι Πρωτοσύγκελο, καλά θα κάνει να προσέχει τι λέγει και που το λέγει, γιατί και οι τοίχοι έχουν αυτιά…
   Ας μην προκαλεί την τύχη του και το … έλεος του Θεού, που του φέρθηκαν τόσο γενναιόδωρα. Έχει ο καιρός πολλά γυρίσματα…
   -Ναι, δεν έχει δικαίωμα, ένα άτομο, όσο έμπιστο κι αν είναι του Αρχιεπισκόπου, να συμμετέχει στο μητροπολιτικό συμβούλιο, εφ’ όσον δεν είναι μέλος του… Τυχόν συμμετοχή κάποιου μη μέλους, απειλεί με ακυρώσεις τις όποιες αποφάσεις… Αυτό ας το βάλλει σκουλαρίκι στ’ αυτί του, ο προκλητικός της Αρχιεπισκοπής. Τα σύννεφα πλησιάζουν πάνω απ’ το κεφάλι του. Έρχεται βροχή… Έρχεται Ντόρα!
   -Ποιος απειλεί με αποκαλύψεις την αρχιεπισκοπική αυλή αν τελικώς δεν είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές Μητροπολιτών, που όπως όλα δείχνουν θα γίνουν μέσα στο Μάιο;
   Έχουμε πολλά να δούμε ακόμη και ν’ ακούσουμε…
   -Η αυλή του κ. Ιερώνυμου, φροντίζει για την επόμενη μέρα της Αρχιγραμματείας, απ’ τη στιγμή που, όπως όλα δείχνουν, ο νυν Αρχιγραμματέας π. Κύριλλος Μισιακούλης εκλεγεί Μητροπολίτης Κηφισιάς. Επειδή είναι «πολύ το χρήμα», είναι φυσικό να συγκεντρώνει η θέση αυτή το ενδιαφέρον των επιτήδειων που θέλουν να ελέξουν την Αρχιγραμματεία. Η μια τάση θέλει να προωθήσει τον Αρχιμ. Ιερώνυμο Νικολόπουλο, που ανεδείχθη στην Αρχιεπισκοπή ως πιστός και αφοσιωμένος υφιστάμενος του πρώην Πρωτοσύγκελου π. Θωμά Συνοδινού. Όμως ο λόγος που επιδιώκεται η προαγωγή του είναι ότι ανήκει στην ομάδα του θεωρητικού του Φαναριού, του συνταξιούχου καθηγητή και είναι φίλος και συνακόλουθος του νυν πρωτοσύγκελου π. Γαβριήλ.
   Η άλλη τάση θέλει να επιβάλλει τον Επίσκοπο Αβύδου Κύριλλο που ενώ ανήκε στο Οικουμ. Πατριαρχείο μέχρι τώρα, πήρα μετάθεση στην Εκκλησία της Ελλάδος και υπηρετεί ως Εφημεριακός Ιεροκήρυκας. Πρόκειται για αδύναμη υποψηφιότητα, δεδομένου ότι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, γνωρίζει πολλά περισσότερα απ’ όσα δείχνει και το σίγουρο είναι ότι δεν θα ήθελε με μια τέτοια επιλογή να γίνει ρεζίλι και μάλιστα μέσα στη Σύνοδο.

   -Θα συνιστούσαμε στον Μητροπολίτη Ελασώνος Βασίλειο να περιοριστεί στα καθήκοντά του στην επαρχία του και να πάψει να παραγοντίζει… στη θέση του δεν θα προκαλούσα.. Αντιθέτως, κάθε μέρα θα ευχαριστούσα το Θεό για την εύνοια του και θα ευχαριστούσα κάποιους ανθρώπους που ενώ μπορούσαν να ανακόψουν την πορεία μου- γιατί ήξεραν πολλά- δεν το έκαναν… Αντιθέτως σιώπησαν… Εσείς τώρα γιατί κάνετε αυτές τις απρέπειες; Το άδικο Δεσπότη μου ουκ ευλογείται…
   -Αλήθεια γιατί δεν ανανεώθηκαν ακόμη οι συμβάσεις των δύο ισχυρών ανδρών της ΕΚΥΟ; Του Μητροπολίτη Ιωαννίνων και του κ. Ζαμπέλη; Σημαίνει κάτι αυτό;
   -Και με την ευκαιρία ποια η σχέση του ισχυρού άνδρα της ΕΚΥΟ με την Εμπορική Τράπεζα, η οποία έχει πάρει κατ’ ανάθεση πολλές δουλειές της Εκκλησίας σε θέματα εκτιμήσεων ακινήτων και όχι μόνον…
   -Τι έγιναν αλήθεια τα χρήματα για την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία της Κηφισιάς που είχε βγάλει ο μακαριστός Χριστόδουλος με ΦΕΚ ( περί τα 4 εκατ. Ευρώ), με αποτέλεσμα να βρίσκονται οι φοιτητές υπό άθλιες συνθήκες και να διαμαρτύρονται;
   -Μια πληροφορία μας ήρθε από γνωστό δημοσιογράφο, δοκιμασμένο σε εκκλησιαστικά θέματα… “Υπάρχει θέμα”, σε μια μεγάλη και εύρωστη οικονομικά Μητρόπολη της ηπειρωτικής Ελλάδας. Κι όταν, λέμε “θέμα”, εννοούμε, θέμα οικονομικής διαχείρισης, γυναικοδουλειές κ.λ.π. Κάτι μου λέει ότι θα ζήσουμε φοβερές στιγμές… Κάτι σαν “άγγιγμα ψυχής” σε επεισόδια…
   -Ποιοι θέλουν να εξοστρακίσουν τον διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας και γιατί; Όχι φυσικά για το πρόγραμμα “αχταρμά” που εκπέμπει το επίσημο ραδιόφωνο της Εκκλησίας αλλά γιατί οι κλίκες θέλουν να προωθήσουν άλλο εκλεκτό στέλεχος της Ιερωνυμικής αυλής, δοκιμασμένο στο παρελθόν…

 2. Ο/Η C4I λέει:

  Toυ Κώλου τα εννιάμερα

 3. Ο/Η sindarta λέει:

  «Ο Ιερώνυμος αποδέχτηκε και την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Γιώργος Παπανδρέου να παρευρεθεί στο υπουργικό συμβούλιο.»

  Με ποιά ιδιότητα να παρευρεθεί στο υπουργικό συμβούλιο; Θα μπορούσε άραγε και ο παππούς μου που έχει ένα αυθαίρετο να παρευρεθεί στο υπουργικό συμβούλιο «δια υπόθεσή του»; Αν αυτό δεν είναι διαφθορά τότε τι είναι;

 4. Ο/Η asxetos λέει:

  αν συνεχίσουν έτσι οι άγιοι λογιστές, σε λίγο θα ζητούν και επίδομα απόρων κορασίδων….

  θεωρώ δε βέβαιο ότι κάτι θεοπρόβλητοι φλογεροί πιστοί είναι έτοιμοι να δώσουν το υστέρημά τους, ώστε να μην συμβεί το 2011 αυτό που δεν συνέβει το 1204 : να εξαγοραστεί μισοτιμής η ορθόδοξη εκκλησία από τη ρωμαιοκαθολική παρασυναγωγή.

 5. Ο/Η asxetos λέει:

  να κάνω μια υπόθεση εργασίας ότι η ανυπαρξία του εθνικού κτηματολογίου οφείλεται εδώ και δεκαετίες, μεταξύ πλείστων όσων λόγων και αδυναμιών και ανοργανωσιάς και σε εκκλησιαστικούς δακτύλους;

  θα είχε ενδιαφέρον κάποια στιγμή οι λασκ-ρο να βρουν κάτι εκεί πάνω, αν και υποψιάζομαι θέλει αρκετό ψάξιμο…

 6. Ο/Η laskaratos λέει:

  Κύριε Ροϊδη,
  θέλω να προσυπογράψω τα εξής:
  @για τη σημερινή κρίση ΔΕΝ φταίει το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα, ούτε η Δύση, ούτε η Ε.Ε. όπως θέλουν να μας πείσουν ορισμένοι δικοί μας σύντροφοι της Αριστεράς. Η χώρα μας είναι ιδιαίτερη περίπτωση, ένα παγκόσμιο φαινόμενο με ένδοξη παράδοση σήψης σε όλα τα επίπεδα, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα…

  Θέλει πολύ θάρρος για να το πει αυτό κάποιος Αριστερός. Όχι πως το καπιταλιστικό σύστημα μετά την κατάρρευση του αμαρτωλού ανατολικού μπλοκ δεν έδειξε, ελεύθερο πιά, τον χειρότερο εαυτό του και δεν όρμηξε να φάει ακόμα και τις σάρκες του.

  Αλλά η Ελλάδα, έχει δικά της εγγενή αίτια που έφτασε εδώ, τα οποία βέβαια χτύπησαν την ώρα μιας κρίσης του δυτικού συστήματος, στην οποία βέβαια τώρα δρουν ως επιταχυντής καταλύτης αρνητικών εξελίξεων. Τα χειρότερα έρχονται.

  Το τραγικό είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και δυστυχώς και η πάντα κοιμώμενη, ανίκανη, πολυδιαιρεμένη σε μικροκαπετανάτα, λαϊκίστικη, εθελότυφλη, επιδερμική, δημαγωγική και αδιάβαστη (να προσθέσω και λίγο διεφθαρμένη;) Αριστερά, δεν έχουν διδαχθεί τίποτα.

  Έτσι μπορεί ο κ.Ιερώνυμος να προκαλεί, η Εκκλησία να ασχημονεί, οι πιστοί να συνεχίζουν τον ύπνο τους.

  Αν ήμουν Χριστιανός θα έλεγα:
  «Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απωλέσαι».

  • Κύριε Ροίδη, κύριε Λασκάρατε,

   θς συμφωνήσουμε κι εμείς ότι για την σημερινή κρίση ΔΕΝ φταίει ΜΟΝΟ το καπιταλιστικό σύστημα και η διεθνής κρίση. Ήρθαν ως συμπλήρωμα της κρίσης ήθων, αξιων, κλπ που προϋπήρχε στην Ελλάδα.

   Καλό είναι να μην επαναλαμβάνουμε τις απλουστευτικές αναλύσεις τις — όπως την χαρακτηρίζετε — Αριστεράς ότι για όλα φταίει το «σύστημα». Ταυτόχρονα όμως να αποφεύγουμε και τις εξίσου απλουστευτικές αναλύσεις τις νεοφιλελεύθερης Δεξιάς (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Μάνος, … βάλτε ότι θέλετε…) ότι για όλα φταίει η ελληνική ιδιαιτερότητα. Κοινώς, ότι «μαζί τα φάγαμε»!

   χαιρετισμούς, ΚΠ

   ΥΓ: το είχαμε ξαναβάλει, αλλά τώρα με περισσότερα «σπόιλερ»
   Μια σεμνή πρόταση (προς την Εκκλησία)
   http://kokkinopanni.wordpress.com/2011/04/27/aforismos/

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    Δεν νομίζω πως λέμε διαφορετικά πράγματα.
    Δεν αποενοχοποιούμε τον Καπιταλισμό που όταν αφήνεται ελεύθερος γίνεται αυτοκαταστροφικός.
    Ίσως να διαφωνούμε στην μοιρασιά των ευθυνών. Ποσοτικά εννοώ.

    Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ τον κλασσικό δυτικό καπιταλισμό. Έχει ένα άθλιο πελατειακό κράτος διεφθαρμένων και δειλών πολιτικών και διεφθαρμένων πολιτών. Και τη διαφθορά αυτή δεν την γεννά μόνο ο καπιταλισμός. Την έχουμε δει και στον υπάρξαντα σοσιαλισμό, έστω με άλλα χαρακτηριστικά.

    Το μαζί τα φάγαμε, μπορεί να ακούγεται αισχρό, αλλά δικαιούται να έχει υψηλό αριθμό αποδεκτών και συνυπεύθυνων, στο ποσοστό που αναλογεί βέβαια στον καθένα.

    Η Αριστερά είναι ένοχη και μόνο από το γεγονός πως την ώρα της μάχης είναι διασπασμένη.

    Προσωπικά με κεντρίσατε να κάτσω σύντομα να γράψω αναλυτικότερα την άποψή μου πάνω στο θέμα αυτό και να γίνω πιο σαφής και τεκμηριωτικός.

 7. Ο/Η Φιορούλα λέει:

  Ακούστε πως κοροιδεύει ο μητροπολίτης μας Χρυσόστομος Συνετός την γαλλική τηλεόραση που κάνει έρευνα για την φορολόγηση της ελληνικής Εκκλησίας. Έχουμε κτήματα δεν έχουμε εισοδήματα.

 8. Ο/Η Μισίρκωφ λέει:

  να καθίσετε να γράψετε όχι μόνο για τον εθνικιστικό ΜΥΘΟ της διαφθοράς του καπιταλισμού , ο οποίος καταρρίπτεται και μόνο από τις σχετικές εκθέσεις διεθνών έγκυρων οργανισμών: GRECO του συμβουλίου της ευρώπης , ΟΟΣΑ, διεθνής διαφάνεια..
  στις οποίες θετική πρωτιά έχουν οι σκανδιναβικές καπιταλιστικές χώρες και αρνητική πρωτιά η καπιταλιστική ελλάδα…
  αλλά έστω και καθυστερημένα για τον κυρίως αριστερό ΜΥΘΟ της δικτατορίας της επταετίας που μας επέβαλλαν δήθεν οι αμερικανοί..
  όταν είναι γνωστό ότι η προδικτατορική δημοκρατία ήταν ατροφική, ο στρατός και το παλάτι προειδοποιούσε όλους ότι θα επέμβει, όταν οι αμερικανοί δεν συμμερίζονταν την πρόθεση επιβολής δικτατορίας των συνταγματαρχών , ασχετα της διακρατικής σχέσης μαζί τους. όταν δε επεβλήθη εξαρχής πίεζαν για χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης της δημοκρατίας..
  υπενθυμίζουμε ότι ο ψυχρός πόλεμος βρίσκονταν στο ζενίθ..
  η δε κομμουνιστική σοβιετική ένωση ανέπτυσσε σχέσεις με την τουρκία του εβρέν, παρότι είχε φυλακίσει χιλιάδες τούρκους και κούρδους κομμουνιστές…
  παρομοίως και ποιό ξεκάθαρα η αμερικανική πλευρά είχε γνωστοποίησει την αντίθεσή της στον κουτοπόνηρο εκβιασμό του δικτάτορα ιωαννίδη για αμερικανική κίνηση αναχαίτησης της τουρκίας σε περίπτωση εθνικιστικού ενωσιακού πραξικοπήματος εναντίον των μακαρίου..
  τα δυτικά συμφέροντα σε καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν διακυβεύονταν..
  αντίθετα αυτό συνέβη μετά το τέλος της κυρίαρχης εαμικής αντιφασιστικής αντίστασης η οποία σαφώς και είχε αντιδυτικό πρόσημο..
  για αυτό συνέβησαν και τα αγγλογενή Δεκεμβριανά…
  με τη σύμφωνη γνώμη και ανοχή της γιάλτας…
  τέλος σχετικά με τις ΕΥΘΥΝΕΣ της Αριστεράς για τη σημερινή κατάσταση αναμένουμε σειρά αναρτήσεων…
  διότι ο ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟΣ της κατήφορος δεν έχει όρια..
  όπως και η ιδεολογική και μη, συνευθύνη για το κρατικιστικό τέρας με τους υπερπολλαπλάσια αμοιβόμενους και με υποπολλαπλάσια παραγωγικότητα ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ εργαζόμενους
  που συνδημιούργησε..
  προσβάλλοντας τους αγώνες χιλιάδων ΙΔΙΩΤΩΝ εργατών εναντίον απατεώνων ψευτοεργοδοτών παρανομούντων αφεντικών τους…
  αναμένομεν…

  • Ο/Η Po λέει:

   Κάνουμε σκέψεις για πολλά που θα θέλαμε να γράψουμε. Ίσως τα καταφέρουμε, ίσως όχι.
   Αυστηρή θεματολογική ατζέντα κρατούν μόνο επαγγελματίες… γραφιάδες.
   Τέτοιοι δεν είμαστε.

   Σας Ευχαριστώ για τις πολύτιμες, προτάσεις.

 9. Κύριε Λασκάρατε,

  πράγματι, ποσοτικά διαφωνούμε, όχι ποιοτικά. θα τονίζαμε όμως ότι το «μαζί τα φάγαμε» δεν είναι απλώς αισχρό, είναι φασιστικό.

  Εκτος από το άθλιο πελατειακό κράτος, δημιούργημα σε μεγάλο βαθμό του ΠΑΣΟΚ (ότι κατάλαβε από σοσιαλισμό ο Ανδρέας δηλαδή), έχει ενδιαφέρον ποσο βαθιές ρίζες έχει το ρουσφέτι στην Ελλάδα. Η σύντροφος μου διαβάζει τώρα την Ελληνική Ιστορία του Richard Clogg και είναι εντυπωσιακές οι αναφορές στα ρουσφέτια και τη διαφθορά.

  Αναμένουμε την άποψη σας με ενδιαφέρον,

 10. Κατά έναν (διόλου παράδοξο) τρόπο, όλα οι υποθέσεις «Fast track» που παρακολουθούμε στο δικό μας μπλογκ:

  http://xyzcontagion.wordpress.com/tag/fast-track/

  όλες, μα ΟΛΕΣ οι υποθέσεις, έχουν σχέση με την Εκκλησία, όπως φαίνεται κι εδώ π.χ.

  http://xyzcontagion.wordpress.com/tag/%CE%B5%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.