Χρήστος Γιανναράς: (ερασιτέχνης) Συνταγματολόγος

…και ΦιλόσοφοςΜέρος 2ο


Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

Διαβάστε το 1ο Μέρος

Κύριε Ροΐδη,
Η εκλογή του κ.Γιανναρά στην έδρα της Φιλοσοφίας είχε προκαλέσει σάλο. Πως γίνεται ένας (παρά και τις φιλοσοφικές του σπουδές) βασικά θεολόγος, μάχιμο μέλος δηλαδή μιας δογματικής σχολής σκέψης, μιας αντιδημοκρατικής Εκκλησίας, που πρεσβεύει την εξ αποκαλύψεως και όχι εξ ερεύνης αλήθεια, βίαια εχθρικής από τα γεννοφάσκια της προς τη Φιλοσοφία, να παίρνει μια τέτοια θέση; Ακόμη και σε συμβολικό επίπεδο, υπήρχε θέμα. Η Εκκλησία αυτή λουκέτωσε τη Σχολή των Αθηνών και έτρεψε τους καθηγητές της ικέτες στην αυλή του Πέρση βασιλιά.

Είδαμε στο πρώτο μέρος με πόσο σθένος ο κ.Γιανναράς αποκάλυψε τη διαφθορά που ενδημεί στην Εκκλησία. Θα περίμενε κανείς να έχει ήδη αποχωρήσει από αυτή τη φωλιά των θηρίων. Αντίφαση βλέπουμε στον Χ.Γιανναρά και με τον Χριστόδουλο Ύμνησε τον αστείο ενθρονιστήριο λόγο του  ήδη γνωστού για τις ακραίες ναζιστικές του θέσεις αρχιεπισκόπου, (Δολοφονίες Αλβανών, λοβοτόμηση αντιρρησιών συνείδησης) διατυπωμένες έγγραφα (ακόμη και στο σοβαρόν ΒΗΜΑ). Άρα ο κ.Γιανναράς πρέπει να γνώριζε, έστω και εκ των έσω, ακόμη κι αν δε μελετούσε το ΒΗΜΑ: «..η ενθρονιστήρια ομιλία του ήταν ένα σοκ για την Ελληνική κοινωνία: ποτέ άλλοτε επίδοξος ηγέτης δεν μίλησε στο λαό με τέτοια ενάργεια ριζοτόμων θεωρήσεων, με τέτοια γλώσσα που συνεγείρει ότι καλύτερο έχει ο Έλληνας μέσα του«. Ο επιβατήριος λόγος του νεόκοπου αρχιεπισκόπου ήταν για τα σκουπίδια και ο έπαινος του κ.Γιανναρά δεν τιμά καθόλου το συγγραφέα του. Μάλιστα προς τιμήν του ο κ.Σημίτης σνόμπαρε την τελετή την οποία τίμησε (μαζί με τις κυρίες Λουκά και Μαλβίνα Κάραλη) η κα Δαμανάκη, δίνοντας έτσι το στίγμα της μετέπειτα πορείας της. Δεν ήταν το ίδιο κουφός ο κ.Γιανναράς όμως, με τους υπερατλαντικούς ευαγγελικούς ιεροκήρυκες: «…παιδαριώδεις αφέλειες, δογματικά κλισέ, μικρόνοια των επιχειρημάτων, βάναυση αχρήστευση της λογικής και της κριτικής σκέψης….Επιστρατεύονται ψυχολογικά τερτίπια υποβολής, θεατρινίστικες χειρονομίες, ύφος μελό...» (1-10-‘00 &9-3-’03). Λόγια που όφειλε να τα είχε πει για το Χριστόδουλο από την αρχή.

Δεν με εκπλήσσει όμως ο κ.Γιανναράς. Είναι ο ίδιος που συκοφάντησε τον Χ.Κίσσιγκερ αποδίδοντάς του (24.8.1997) μια γελοία φράση (διαψευσμένη ήδη), που ήταν αδύνατον να είχε ειπωθεί, την οποία άντλησε από το ηλίθιο συνωμοσιολογικό ρεπερτόριο της Ακροδεξιάς. Στο ίδιο ατόπημα έπεσε αργότερα και ο κ.Λαζόπουλος, αλλά αυτός δεν διαθέτει ούτε κλάσμα της παιδείας του κ.Γιανναρά: Είναι δυνατόν κοτζάμ καθηγητής της Φιλοσοφίας, να αποδίδει στον ευφυέστατο Κίσσιγκερ τις παρλαπίπες που η ελληνική ακροδεξιά (θέλει να) ακούει μέσα στη σχιζοφρενική της φρεναπάτη; «…Οι Έλληνες είναι ατίθασοι και δύσκολα χειραγωγούνται. Γι αυτό το λόγο πρέπει να χτυπήσουμε βαθιά μέσα στις πολιτισμικές τους ρίζες, τη γλώσσα τους, τη θρησκεία τους, τα πολιτισμικά και ιστορικά τους αποθέματα, ώστε να ουδετεροποιήσουμε τη δυνατότητα τους να αναπτύσσονται, να διακρίνουν τους εαυτούς τους. Αυτό πρέπει να γίνει ώστε να μη σταθούν αυτοί (οι έλληνες) εμπόδιο στα σχέδια που θέλουμε να επιβάλλουμε στα Βαλκάνια, την Μεσόγειο και την Μ. Ανατολή…».

Ο κ.Γιανναράς είχε επιτεθεί με απίστευτη θρασύτητα στον Λεωνίδα Κύρκο, βρίζοντάς τον «αφελληνισμένη συνείδηση». Το θέαμα ενός άκαπνου ανθρώπου με παρελθόν νεανικής θητείας σε φονταμενταλιστικές οργανώσεις, που εγκαλεί για έλλειψη πατριωτισμού έναν από τα νιάτα του αγωνιστή, ήταν τόσο αποκρουστικό που μια σειρά προσωπικότητες, ακόμη και ο κ.Κ.Μητσοτάκης τον έβαλαν με αυστηρότητα στη θέση του. Αμετανόητος ο κ.Γιανναράς εγκάλεσε αργότερα με θράσος την κα Γιαννάκου για δήλωσή της πως είναι άθεη (και μάλιστα για δήλωσή της που δεν είχε γίνει!).

Ο ίδιος έγραψε ένα απαράδεκτα μονόπλευρο εθνικιστικής χροιάς άρθρο (19.3.’06): «Δεν ακούστηκε ποτέ στον πολιτικό λόγο των ελλαδικών κομμάτων το προφανές και πασίδηλο: Οτι η Ελλάδα είναι η μόνη από τους γειτόνους της που αρνείται να εφαρμόσει την αυτονόητη για όλους γύρω της αρχή της εθνοκάθαρσης. Θα μπορούσε. Και αρνείται. Αλλά η Ιμβρος και η Τένεδος είναι δίπλα στη Θράκη, το Κοσσυφοπέδιο και η Βόρεια Ηπειρος σε μικρή απόσταση, το Κουρδιστάν όχι πολύ μακριά». Αυτή η εθελότυφλη θεώρηση αγνοεί τις περιπέτειες Σλαβομακεδόνων, Βουλγάρων, μουσουλμάνων (Τούρκων, Τουρκοκρητικών, Βαλαάδων) και Αλβανών Τσάμηδων στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα κάνει πως δεν ξέρει το ότι η Αλβανία δεν έκανε εθνοκάθαρση σε βάρος της ελληνικής μειονότητας (όχι από ηθική ανωτερότητα αλλά από φόβο έναντι της ισχυρότερης Ελλάδας, αίσθημα που είχε και η Ελλάδα για την Τουρκία). Δημιουργεί και ένα ζήτημα. Τι προτείνει δηλαδή; «λοιδoρεί τους πολιτικούς γιατί δεν προχωρούν σε εκκαθάριση-προφανώς και με τα όπλα-της Θράκης από τους μουσουλμάνους»; όπως ερμηνεύει τρεις ημέρες μετά στην «Ελευθεροτυπία», ο Σ.Πολυμίλης; Μάλλον ναι ίσως και όχι, αφού ο λόγος του κ.Γιανναρά επιδέχεται και ηπιότερες ερμηνείες. Αλλά ισχύει εκείνο το «Θα μπορούσε και η Ελλάδα» να κάνει σήμερα (ή χτες) εθνοκάθαρση που ισχυρίζεται ο φιλόσοφος; Ασφαλώς όχι, δεν θα μπορούσε, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση τα ελληνικά σύνορά θα κινδύνευαν να μεταφερθούν από τον Έβρο στον Νέστο. Η δημόσια διατύπωση τέτοιων σκέψεων είναι λοιπόν εκτός από ανήθικη και επικίνδυνη. Τα εθνικά εδάφη δεν είναι αμπέλι κανενός υπερπατριώτη και οι μουσουλμάνοι της Θράκης δεν είναι έπιπλα προς μετακόμισιν αλλά άνθρωποι με χρωστούμενα σε αυτούς πολιτικά δικαιώματα, ριζωμένοι στον τόπο τους. Δεν ευθύνονται για τις πράξεις των Τούρκων εθνικιστών, γιατί φαντάζομαι πως ο κ.Γιανναράς (ελπίζω και ο κ.Σαμαράς που προηγήθηκε με τον πολιτικό ρατσισμό του αποκλεισμού τους από τα ψηφοδέλτια της «Πόλαν»), μπορεί να αντιληφθεί πως επικαλέστηκε τη ναζιστική αρχή της συλλογικής ευθύνης ή την αντίληψη του προπατορικού (φυλετικού;) αμαρτήματος. Μπορεί ο συντηρητισμός, ο εθνικισμός και η θρησκευτικότητά των μειονοτικών της Θράκης,  να μας είναι πολύ αντιπαθέστερα από ότι στον συντηρητικό και θρήσκο πατριώτη καθηγητή, αλλά έχουμε μάθει να σεβόμαστε το διαφορετικό και να βλέπουμε όπως θέλει κι ο  Χριστός, μαζί με το άχυρο στο μάτι του γείτονα και το δοκάρι που είναι καρφωμένο στο δικό μας.

Ο τ.υπουργός Α.Ανδριανόπουλος έγραψε και πολύ σωστά μάλιστα: «Ντρέπομαι….αναρωτιέμαι για τη στάση της επίσημης ελληνικής ορθόδοξης Εκκλησίας που….συντάσσεται με τους Σέρβους μακελάρηδες επειδή είναι ορθόδοξοι» («Εξουσία», 5-4-’99). Ο κ.Γιανναράς όμως,  επίτιμος διδάκτωρ της Θεολογικής του Βελιγραδίου, διαμαρτυρήθηκε βρισκόμενος σε «Αυτοάμυνα σε ενδελεχή εφιάλτη» από τις στήλες της «Καθημερινής», γιατί την Μ. Εβδομάδα στο Παρίσι «έξω από τους ελληνορθόδοξους ναούς Γάλλοι πολίτες αποδοκίμαζαν τους Έλληνες με την κραυγή ‘Ορθόδοξοι! Δολοφόνοι!», ενώ η έγκυρη «Μοντ», δημοσίευσε ολοσέλιδο άρθρο του Ι.Κανταρέ «που καταλογίζει σε όλους τους Ορθόδοξους ιστορικό εθισμό να επιδίδονται σε σφαγές…». Αυτήν την προφανή αλήθεια αρνείται να δει ο κ.Γιανναράς, προσποιούμενος ότι δεν ξέρει πως η Εκκλησία του τιμά, αμετανόητους μέχρι τέλους, σφαγείς δεκάδων χιλιάδων αθώων αυτοκράτορες και τσάρους ως Αγίους.

Τέλος να σημειώσω (ως ακόμη ένα τυχαίο τεκμήριο των αντιφάσεών του), πως ο κ.Γιανναράς καμαρώνει σα γύφτικο σκεπάρνι τον μπον βιβέρ άγιο Βοστώνης, μητροπολίτη των νεόπλουτων Ρωμιών μεταναστών, με σκέψη μεγαλοαστής κυρίας που δεν ταιριάζει, σε φιλοσοφούντα μάλιστα, θεολόγο: «Είναι οικείος στο περιβάλλον του αριστοκρατικού ξενοδοχείου, τον υποδέχονται με έκδηλο σεβασμό…Άκρα πολυτέλεια ξενοδοχειακή σε παραδοσιακό αρχοντικό ύφος, πανάκριβη αισθητική ποιότητα ως την παραμικρή λεπτομέρεια…Ο Μεθόδιος και ο μητροπολίτης Βρεσθένης Δημήτριος…έχουν φυσική και αυθόρμητη άνεση σε αυτό το περιβάλλον...» («Αόριστη Ελλάδα»).

Τελευταίο κρούσμα του πολυπράγμονα θεολόγου είναι η εμμονή του σε αναθεώρηση του Συντάγματος. Το ξεστόμισε και από τη Ν.Υόρκη, που βρέθηκε προσκαλεσμένος της αμαρτωλής ρωσικής Εκκλησίας την οποία όπως είδαμε έχει περάσει γενεές δεκατέσσερις. Το πατριωτικόν μπλογκ ‘Θερμοπύλαι’ ανασάλπισε το  εθνικόν εγερτήριον:

http://www.thermopilai.org/content/o-khrestos-giannaras-apo-ten-nea-uorke-aphupnizei-kai-kalei-se-esoterike-epistrateuse

«Ο Χρήστος Γιανναράς από την Νέα Υόρκη αφυπνίζει και καλεί σε εσωτερική επιστράτευση

Ο Χ.Γιανναράς βρέθηκε στην Νέα Υόρκη προσκεκλημένος του Ρωσικού Σεμινάριου του Αγίου Βλαδίμηρου προκειμένου να τιμηθεί για την προσφορά του στην Ορθόδοξη Κοινωνία και να συμμετέχει σε σχετικούς εορτασμούς που οργανώνει η Ρωσική Εκκλησία της διασποράς. ….Μια υπηρεσιακή κυβέρνηση προσωπικοτήτων με ένα στόχο και μια αποστολή: την σύγκληση εθνικής συντακτικής συνέλευσης που θα αλλάξει το σύναγμα για να το κάνει αληθινά δημοκρατικό!…….»

Η πρόταση επαναλήφθηκε από την οικολογική έπαλξη του κ.Αλαφούζου:

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_20/03/2011_1294746

«Καινούργιο Σύνταγμα;

«….Δεν είμαι συνταγματολόγος, ούτε καν νομικός. …Χρειαζόμαστε καινούργιο Σύνταγμα, γιατί αυτός ο τρόπος λειτουργίας του κομματικού συστήματος οδήγησε τη χώρα σε διάλυση, χρεοκοπία, διεθνή εξευτελισμό…. Θέλουμε την ελληνικότητα ως κρατική απλώς υπηκοότητα, δηλαδή ως εθνικότητα, ιδεολογική συνιστώσα του έθνους – κράτους, όπως την όριζε η φιλοσοφία του Διαφωτισμού;

Προσωπικά νιώθω ολότελα ανίκανος να συλλάβω τον τρόπο που σκέπτεται ο Θεολόγος. Γρυ δεν καταλαβαίνω από το ερώτημα που ακολουθεί στο κείμενό του: Mας αρκεί μια συλλογικότητα «πλουραλιστική», ανεκτική της ακοινωνησίας που επιβάλλει στανικά η επιθετική «διαφορετικότητα», η εκδοχή του ανθρώπου ως καταναλωτικής αποκλειστικά μονάδας; ΄H εκδεχόμαστε και θέλουμε την ελληνικότητα ως πρόταση πολιτισμού, πρόταση «νοήματος» της ύπαρξης και της συνύπαρξης, που το ελλαδικό κράτος καλείται να τη διαχειριστεί ως ιδιαιτερότητα, ικανή όμως να διακονήσει πανανθρώπινη ανάγκη; Αυτό λοιπόν είναι το πρόβλημα αυτής της χώρας; Τόση κινδυνολογική και επιθετική κενολογία με περισπούδαστη επισημότητα! Αυτό το βαρύγδουπο «εκδεχόμαστε», αμέσως μετά μάλιστα από την «εκδοχή», προς τι; Για να γεμίσει ένα κούφιο κείμενο;

Ακάθεκτος συνεχίζει: «Aπό τη δημοψηφισματική απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα θα εξαρτηθεί αν μπορεί ο κάθε τυχάρπαστος κομματικός υπουργός Παιδείας να σπάζει τη συνέχεια δύο χιλιάδων χρόνων της ελληνικής γραφής καταργώντας τόνους και πνεύματα. Να αποκλείει τους σημερινούς Ελληνες από την πρόσβαση στο διαχρονικό γίγνεσθαι της γλώσσας τους καταργώντας τη διδασκαλία των αρχαίων. Ή να «αποδομεί» την ιστορική συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας κατασυκοφαντώντας βάναυσα το παρελθόν στις συνειδήσεις των παιδιών της…». Από όσο ξέρω η ελληνική γραφή του «Χρυσού Αιώνα», ήταν κεφαλαιογράμματη, άτονη και άστικτη. Τα αριστουργήματά της πέρασαν έτσι εκφρασμένα, στην αθανασία. Τους τόνους επινόησαν οι αλεξανδρινοί γραμματικοί για να διευκολύνουν στην προφορά τούς μαθητές τους. Τα πνεύματα εμφανίστηκαν μόλις τον 9ο μ.Χ.αι. στη βυζαντινή γραμματολογία. Καλά να συκοφαντεί τον Κίσσιγκερ, να βρίζει τον Λ.Κύρκο, να θαυμάζει τις φτηνιάρικες μπαρούφες της σχολικής έκθεσης του Χριστόδουλου. Να ισχυρίζεται όμως πως η κατάργηση των τόνων μας αποκόβει από «το διαχρονικό γίγνεσθαι της γλώσσας», ξεχνώντας πως αυτό το γίγνεσθαι δικαιούται να εξελίσσεται ή και να επιστρέφει στις ρίζες και έξω από την Αλεξάνδρεια,  δεν είναι τερατώδες; Είναι αυτή η «στανική» (για να χρησιμοποιήσω δική του λέξη) δογματική του προσκόλληση σε κάποιο ενδιάμεσο στάδιο της γλωσσικής μας πορείας επιστημονικά τεκμηριωμένη;

ΥΓ

Η Δόξα της Ορθοδοξίας! Η αγαπητική μυστηριακή ορθόδοξη κοινωνία των αλληλοεπιχωρήσεων! Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα

This entry was posted in Γράμμα από το Ληξούρι, ανορθολογισμός, ιστοΕπιφυλλίδες, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

63 Responses to Χρήστος Γιανναράς: (ερασιτέχνης) Συνταγματολόγος

 1. Ο/Η undantag λέει:

  Να’στε καλά κε Λασκαράτο, γέλασε τ’αχείλι του κάθε πικραμένου με την πρόταση Γιανναρά.

  1. Αν εξ-αιτηθεί (κατά το εκ-δεχόμαστε) «δημοψηφισματική απάντηση» στα ερωτήματα:
  Σας αρκεί μια συλλογικότητα «πλουραλιστική», ανεκτική της ακοινωνησίας που επιβάλλει στανικά η επιθετική «διαφορετικότητα», η εκδοχή του ανθρώπου ως καταναλωτικής αποκλειστικά μονάδας;

  ΄H

  εκδέχεσθε (sic-chic) και θέλουτε την ελληνικότητα ως πρόταση πολιτισμού, πρόταση «νοήματος» της ύπαρξης και της συνύπαρξης, που το ελλαδικό κράτος καλείται να τη διαχειριστεί ως ιδιαιτερότητα, ικανή όμως να διακονήσει πανανθρώπινη ανάγκη;

  … Φοβούμαι πως το 99.99999% του πληθυσμού της Ψωροκώσταινας θα απαντήσει με δυσπρόφερτο, λαρισσινό, ενρινολαρυγγικό «Εεεν;» αδύνατο να γραφεί, ακόμη και με τη χρήση αμιγούς αλεξανδρινού πολυτονικού.

  2. Εγώ νομικός είμαι, αλλά την πρόταση Γιανναρά (αλλαγή του Συντάγματος προκειμένου να βγούμε από την κάθε είδους χρεοκοπία), λόγω επιπέδου, μόνο με μια σόκιν αποστροφή του Λαζόπουλου μπορώ να σχολιάσω:
  «Στο μπουρδέλο όταν δεν κάνει κούκου του πελάτη, δεν αλλάζουμε το κρεβάτι. Την πουτάνα (στα βυζαντινά, για τους σεμνότυφους και τους θεολογούντας: ΠΟΛΙΤΙΚΉ) αλλάζουμε»

  Την καλημέρα μου.

 2. Ο/Η eklag λέει:

  Ο Γιανναράς όταν διαλογίζεται πάνω στο »Αίνιγμα του Κακού»
  είναι φιλόσοφος όπως κι εγώ
  που απ’το συγκεκριμένο βιβλίο κατάλαβα μόνο
  ότι το Κακό είναι πολύ! κακό!
  Είναι φιλόσοφος όπως ο καθένας που διαλογίζεται
  περί της φύσεως των πραγμάτων
  ανεξάρτητα από την επιστημονική του επάρκεια.
  Θεμιτές αναμφίβολα οι όποιες ενστάσεις για κάποιον
  που εκθέτει δημόσια τις απόψεις του.
  Κάποιος-ο Emeritus-είπε:
  »οι διανοούμενοι μιας κοινωνίας ενισχύουν τις αξίες της,
  δεν την αποδομούν».
  Θεωρώ ότι προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται ο Γιανναράς.
  Χαίρομαι που το κάνει,
  καθώς στα Βαλκάνια(και αλλού αλλά δεν είναι της παρούσης)
  κάποιοι δεν χόρτασαν αίμα κι επιμένουν στις »καθαρότητες»
  βάζοντας λάδι στη φωτιά κι όχι στην αρμονική συνύπαρξη.
  Όποιος αντέξει αφού έτσι ακόμη παίζεται το παιχνίδι…

  • Ο/Η Evan T λέει:

   Μ’αυτά που γράφει στο «Αίνιγμα του Κακού» απορώ ακόμα που δεν τον έχουνε αφορίσει ως αιρεσιάρχη. Εγώ βέβαια άθεος είμαι, οπότε εχέσθην πατοκόρφως, αλλά απορώ πως δεν τον πήρε σβάρνα τουλάχιστον ο Καντιώτης για τα γραφόμενά του εκεί μέσα.

 3. Ο/Η Κωλόγερας λέει:

  Πολύ καλά τεκμηριωμένο.

  Για την εκλογή της Παντείου υπάρχει πάντα η κριτική-καταπέλτης
  από τον αείμνηστο καθηγητή Φιλοσοφίας Αύγουστο Μπαγιόνα.

  http://www.politikokafeneio.com/neo/modules.php?name=News&file=article&sid=2117

 4. Ο/Η Κωλοσούζας λέει:

  “..η ενθρονιστήρια ομιλία του ήταν ένα σοκ για την Ελληνική κοινωνία: ποτέ άλλοτε επίδοξος ηγέτης δεν μίλησε στο λαό με τέτοια ενάργεια ριζοτόμων θεωρήσεων, με τέτοια γλώσσα που συνεγείρει ότι καλύτερο έχει ο Έλληνας μέσα του
  Thus spoke Giannaras

  Behold!

  Λόγος Χριστόδουλου στη ενθρόνιση.
  Άγριο χειροκρότημα από τον κόσμο σε άσχετα σημεία. Για τα πανυγήρια

 5. Ο/Η Nτόρα Μπόρα λέει:

  http://stavrochoros.pblogs.gr/2009/11/h-giannaras-pshfizw-samara-.html

  Χ. Γιανναράς: ψηφίζω Σαμαρά …

  Η «ρεαλίστρια» και ο «εθνικιστής»

 6. Ο/Η Ποιητής Φανφάρας λέει:

  Aυτές τις ακατάληπτες σε μας τους ορθολογιστάδες μπερδεψογλωσσιές δεν τις λέει μόνο ο Γιανναράς.
  Είναι modus του ομιλείν και φαίνεσθαι σπουδαίος

  Η Θεολογία της Ετερότητας και το θρησκευτικό μάθημα στην Ελλάδα

  Διαπολιτισμικές δυνατότητες και προοπτικές
  του …..

  Συμβούλου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

  Το δόγμα της Αγίας Τριάδος συνιστά την απόλυτη κατάφαση της προσωπικής ετερότητας μέσα στην αγαπητική ομοουσιότητα, κοινωνία και αλληλοπεριχώρηση. Και αυτή «η ετερότητα είναι συστατική της ενότητας, και όχι επακόλουθό της».

  http://elearningtheology.wordpress.com/2010/03/13/%CE%B7-%CE%B8%CE%B5%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%84%CE%B5%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%B8%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%BA-2/

 7. Ο/Η eklag λέει:

  Aγαπητέ Evan T,
  δεν με πείθετε ότι εχέσθητε πατοκόρφως,
  και μόνο που αναγνώσατε το βιβλίο κάτι λέει…
  Τραγική η πεπερασμένη μας πορεία…
  και εσας σας απασχολεί…
  με τον τρόπο σας βέβαια…
  ας αναγνωρίσουμε σε όλους το δικαίωμα να τους απασχολεί
  με τον τρόπο τους…

  • Ο/Η Όφη Σόφη λέει:

   Η Ορθόδοξη Ελλάδα ήταν παρούσα στην Σρεμπρένιτσα
   Δόξα τώ Θεώ κύριε Γιανναρά

   http://jungle-report.blogspot.com/2010/07/blog-post.html

   Το καζάνι των Βαλκανίων: η Σρεμπρένιτσα των Ελλήνων τάδε έφη SLY Τρίτη, 13 Ιουλίου 2010 , 2:08 πμ Η συγγνώμη των αθώων – Μια άρνηση και μια μήνυση – Η συμμετοχή των Ελλήνων παραστρατιωτικών στη Βοσνία – Αποκλειστικό: τα ντοκουμέντα της ντροπής – Η αποθήκη της Κράβιτσα – Πως σκοτώνουμε 300 μουσουλμάνους μέσα σε 13 λεπτά – Οι συμπληρωματικές μαρτυρίες των Ελλήνων παραστρατιωτικών της ΕΕΦ – Η ανείπωτη φρίκη του πολέμου μέσα από ένα σκληρό βίντεο

   Η 11η Ιουλίου του 1995 θα παραμείνει βαθιά χαραγμένη στην βαλκανική ιστορία ως η ημέρα που η Ευρώπη γνώρισε τη χειρότερη αγριότητα μετά το τέλος του Β’ ΠΠ και τους εμφύλιους της Ισπανίας και της Ελλάδας. Η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, όπως και οι άλλες σφαγές που συνέβησαν την ίδια μέρα και τις ακόλουθες (λχ στη Βλασένιτσα και στην Κράβιτσα), είναι παραδομένη ως γεγονός που δεν σηκώνει καμία αμφιβολία. Μόνο στη Σρεμπρένιτσα, 8.000 φονευθέντες Βόσνιοι μουσουλμάνοι και 30.0000 πρόσφυγες πλήρωσαν τις συνέπειες της επεκτατικής σερβικής πολιτικής, με σχεδιαστή τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και εκτελεστές τους Σερβοβόσνιους Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς. Πάνω από 70 ομαδικοί τάφοι ανακαλύφτηκαν ως τεκμήρια της πρωτοφανούς αγριότητας που επισκίασε τις υπόλοιπες αγριότητες των Κροατών και των Βόσνιων μουσουλμάνων. Στην επίσημη παραδοχή αυτών των εγκλημάτων προχώρησε τον περασμένο Μάρτιο η σημερινή Σερβική κυβέρνηση ζητώντας δημόσια συγνώμη από τα θύματα[1].

   Πολλοί όμως επιμένουν να μην δέχονται την αλήθεια και προσπαθούν να παρουσιάσουν αλλιώς γεγονότα τα οποία είναι πλέον αποδεδειγμένα και καταδικαστέα από τη διεθνή κοινότητα, εκτός από εμάς βέβαια που διατρανώνουμε την αλάνθαστη ορθόδοξη πίστη πως όλα είναι κατασκευασμένα στα διευθυντήρια της Αμερικής, της Μπίλντενμπεργκ και του ποταπού εβραιοσιωνισμού. Ένας εξ αυτών των αρνητών, ο δημοσιογράφος Σταύρος Βιτάλης, πρώην πολιτευτής του ΛΑ.Ο.Σ. και νυν εκπρόσωπος τύπου στο ΠΑ.Μ.ΜΕ. του Στέλιου Παπαθεμελή και του Κώστα Ζουράρι, έκανε μήνυση κατά του δημοσιογράφου Τάκη Μίχα με αφορμή ένα δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας[2]. Από το δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στο ιστολόγιο του κόμματος[3] αντιγράφουμε τα εξής:

   Συνέχεια
   http://jungle-report.blogspot.com/2010/07/blog-post.html

 8. Ο/Η kimon λέει:

  Ο λόγος και οι σκέψεις του ανθρώπου ασύμβατες και ασυγκρότητες διαχρονικά,η εκφορά του λόγου του με ταλαιπωρεί αφάνταστα , για κείνο όμως που βαριέμαι εξαιρετικά είναι να εξηγώ (στην πεθερά μου) τι εννοεί ο εν λόγω στις ομιλίες του,»τι λέει πάλι αυτός παιδάκι μου» και για να την αποφύγω της είπα ΤΙΠΟΤΑ…

  • Ο/Η Σταύρος λέει:

   Κύριε kimon χρειάσεστε φροντηστήριο στη σχολή Βελτσοζουράρι. Ιδού ένα μάθημα:

   • Ο/Η kimon λέει:

    Σταύρε ,να τους βάλουμε σε λίστα μπουρδολόγων-ακαταλαβιστών για να προστατεύεται και το φιλοθεάμων κοινό…

 9. Ο/Η Όφη Σόφη λέει:

  Η Ορθόδοξη Ελλάδα ήταν παρούσα στην Σρεμπρένιτσα
  Δόξα τώ Θεώ κύριε Γιανναρά

  http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=167178

  ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ Εθελοντής στη Βοσνία το 1994-95
  Οι Ελληνες της σφαγής της Σρεμπρένιτσα

  * Ερευνάται η συμμετοχή μελών της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς στη γενοκτονία 7.800 αμάχων ανδρών και εφήβων βόσνιων μουσουλμάνων
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/07/2005, 00:00
  ΦΩΤΟ
  Ενας ακόμη ομαδικός τάφος στη Σρεμπρένιτσα αποκαλύπτεται. Αυτά τα μακάβρια ευρήματα δεν σταμάτησαν έως και σήμερα να έρχονται στο φως

  Ιούλιος 1995, Σρεμπρένιτσα. Ο σερβοβοσνιακός στρατός υπό τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς εισέρχεται στην κωμόπολη της Νότιας Βοσνίας και ύστερα από μικρή αντίσταση την καταλαμβάνει. Μαζί με τους Σέρβους μάχονται περίπου 12 έλληνες εθελοντές οι οποίοι, μετά την πτώση της Σρεμπρένιτσα, υψώνουν την ελληνική σημαία στην κατεστραμμένη από τις οβίδες ορθόδοξη εκκλησία της πόλης. «Υψωσαν την ελληνική σημαία μέσα στη Σρεμπρένιτσα» γράφουν εφημερίδες της εποχής. Εκτός από αυτούς όμως στην περιοχή δρουν και άλλοι Ελληνες, ενταγμένοι σε παραστρατιωτικές ομάδες. Λίγες ημέρες αργότερα αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι. Περίπου 7.800 άνδρες και έφηβοι βόσνιοι μουσουλμάνοι εκτελέστηκαν στην ευρύτερη περιοχή με συνοπτικές διαδικασίες. H σφαγή στη Σρεμπρένιτσα έριξε την κυβέρνηση της Ολλανδίας τον Απρίλιο του 2002, καθώς ο τότε πρωθυπουργός Βιμ Κοκ παραιτήθηκε μετά τη δημοσίευση έκθεσης η οποία αποδίδει στους ολλανδούς κυανόκρανους – υπεύθυνους για τη Σρεμπρένιτσα – μεγάλο μερίδιο της ευθύνης. Δέκα χρόνια μετά τη σφαγή, μόλις πριν από λίγες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση παραδέχθηκε για πρώτη φορά διά στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αν. Παπαληγούρα, το «ενδεχόμενο να υπάρχουν πράγματι ευθύνες ελλήνων πολιτών για τις σφαγές αμάχων στη Σρεμπρένιτσα». Ο κ. Παπαληγούρας διέταξε εισαγγελική έρευνα, η οποία συνεχίζεται. Το θέμα ανεκίνησε ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. A. Ανδριανόπουλος, παρουσιάζοντας στοιχεία από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Στη Βοσνία πάντως οι αρχές δεν έχουν σταματήσει να ανοίγουν ομαδικούς τάφους.

  Στην πρώην Γιουγκοσλαβία οι παραστρατιωτικές ομάδες δεν έπαψαν να δρουν από το 1991 ως και τη λήξη του πολέμου στη Βοσνία. Σε αυτές είναι πλέον διαπιστωμένο και από τις ελληνικές αρχές ότι συμμετείχαν και Ελληνες. Την άκρη του νήματος ανακάλυψαν πρώτοι οι ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) τον Οκτώβριο του 2003. Σε έφοδο που έκαναν σε σπίτι 36χρονου, αντί να ανακαλύψουν στοιχεία για τη διακίνηση αναβολικών, βρέθηκαν μπροστά στο μακάβριο θέαμα φωτογραφιών από εκτελέσεις αμάχων μουσουλμάνων στη Βοσνία. Από την έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε ότι ο 36χρονος ήταν στρατολογητής εθελοντών, οι οποίοι θα πολεμούσαν στο πλευρό των σέρβων παραστρατιωτικών.

  Ο άνδρας κατετάγη το 1995 στην Ελληνική Εθελοντική Φρουρά αλλά στη συνέχεια αποχώρησε, καθώς οι υπόλοιποι τον θεωρούσαν ακραίο. Ο 36χρονος, ο οποίος κατάγεται από τον Νομό Εβρου, είχε πολεμήσει για πρώτη φορά το 1993 μαζί με τον σέρβο μαφιόζο Ζέλικο Ραζνιάτοβιτς, γνωστό και ως «Αρκάν» (δολοφονήθηκε τον Ιανουάριο του 2000), ο οποίος ήταν επικεφαλής της παραστρατιωτικής ομάδας των «Τίγρεων». Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να έχει λάβει μέρος στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα. Οπως αποδείχθηκε, ο συγκεκριμένος άνδρας είναι επαγγελματίας μισθοφόρος ο οποίος πολέμησε και στον εμφύλιο του Ζαΐρ (σήμερα Δημοκρατία του Κονγκό), με τις δυνάμεις του Λοράν Καμπιλά. Ωστόσο, από τον Νοέμβριο του 2003 ουδεμία περαιτέρω πρόοδο φαίνεται να έχουν κάνει οι ελληνικές αρχές στο συγκεκριμένο ζήτημα.

  Εκτός όμως από την ακραία αυτή περίπτωση, οι εθελοντές οι οποίοι πολέμησαν με τον βοσνιακό στρατό είναι γνωστοί στις ελληνικές αρχές. Στον σερβικό στρατό υπηρέτησαν συνολικά περίπου 100. H βάση τους ήταν στη Βλασένιτσα στην Κεντρική Βοσνία. Εκείνη την εποχή λειτουργούσαν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη γραφεία στα οποία οι ενδιαφερόμενοι είχαν τη δυνατότητα να απευθυνθούν, προκειμένου να προωθηθούν στη συνέχεια στο Βελιγράδι και από εκεί να εξοπλισθούν και να πάνε στο μέτωπο.

  Μάλιστα θεωρείται δεδομένο ότι άνδρες της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς (ΕΕΦ) πολέμησαν στην Σρεμπρένιτσα. Μετά την πτώση της πόλης, οι εθελοντές Αντώνης Μήτκος (ο οποίος ήταν διοικητής της Φρουράς), ο Τρύφωνας Βασιλειάδης (υποδιοικητής), ο Σπύρος Τζανόπουλος και ο Ελληνορουμάνος Αννα Φρορίν είχαν φωτογραφηθεί με σέρβους αξιωματικούς στα ερείπια ορθόδοξης εκκλησίας. Σε άνδρες της ΕΕΦ είχαν απονεμηθεί από τον ίδιο τον ηγέτη των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς (ο οποίος καταζητείται από το Διεθνές Δικαστήριο με την κατηγορία της γενοκτονίας), τέσσερα μετάλλια με τη διάκριση του «Λευκού Αετού».

  H ΕΕΦ είχε και απώλειες. Ως σήμερα, αγνοούνται και δύο άτομα που είχαν πολεμήσει από το 1993 ως και το 1995 για λογαριασμό της ΕΕΦ: ο Κώστας Καζόπουλος από το Βορινό Αριδαίας, ο οποίος εξαφανίστηκε το 1993, και ο Κυριάκος Κυριακίδης, ο οποίος χάθηκε τον Ιούνιο του 1995.

  Ωστόσο, Ελληνες στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα εμπλέκει και η ίδια ολλανδική έκθεση που έριξε την κυβέρνηση Κοκ. H έκθεση αναφέρει ότι «ένα τμήμα ελλήνων εθελοντών παρείχε υποστήριξη στον στρατηγό Μλάντιτς και ήταν μέρος του Σώματος Drina», το οποίο ουσιαστικά θεωρείται υπεύθυνο για τις μαζικές σφαγές. Αναφέρεται μάλιστα ότι ο ίδιος ο Μλάντιτς είχε ζητήσει να «αναρτηθεί η ελληνική σημαία για τους Ελληνες που πολέμησαν μαζί μας».

  http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=167178

 10. Ο/Η Όφη Σόφη λέει:

  Η Ορθόδοξη Ελλάδα ήταν παρούσα στην Σρεμπρένιτσα
  Δόξα τώ Θεώ κύριε Γιανναρά

  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=81828

  Η δική μας Σρεμπρένιτσα
  ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ: ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ, ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΡΡΑΣ

  Υπάρχει όμως μια εξαιρετικά πρόσφατη μαζική εξόντωση αιχμαλώτων και αμάχων, που από τους εγχώριους εθνικόφρονες αντιμετωπίστηκε είτε με ανυπόκριτο ενθουσιασμό είτε με προσπάθειες συγκάλυψης και δικαιολόγησης. Αναφερόμαστε στη γνωστή σφαγή χιλιάδων Βοσνίων μουσουλμάνων στην πόλη Σρεμπρένιτσα, αμέσως μετά την κατάληψή της από τον «αδερφό» σερβοβοσνιακό στρατό τον Ιούλιο του 1995. Η συμμετοχή 10 επώνυμων Ελλήνων εθελοντών στην άλωση της πόλης και η συμβολική ανάρτηση της ελληνικής σημαίας -μαζί με αυτές του Βυζαντίου και «της Βεργίνας»- δίπλα στη νικήτρια σερβική είχε χαιρετιστεί σαν «απόδειξη της αγάπης και της αλληλεγγύης των δυο λαών» («Εθνος» 13.7.95), ενώ επί χρόνια μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού Τύπου αρνούνταν ακόμη και το αυτονόητο γεγονός του μακελειού.

  Οσο για τον άνθρωπο που καμαρώνει ότι (ως ταγματάρχης του Κάρατζιτς) «βοήθησε στη συγκρότηση και την οργάνωση των Ελλήνων εθελοντών» και «μαζί με κλιμάκιο Σέρβων ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών» ήταν «παρών σε όλες τις επιχειρήσεις» για την κατάληψη της Σρεμπρένιτσα, αυτός αισθάνεται σήμερα τόσο δικαιωμένος ώστε να καταθέτει μήνυση εναντίον του συναδέλφου Τάκη Μίχα, επειδή ο τελευταίος ανέφερε πρόσφατα στην «Ε» τη συμμετοχή των Ελλήνων εθελοντών στα γεγονότα. Ας σημειωθεί πως ο εν λόγω κύριος είναι εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος των Ζουράρι-Παπαθεμελή, κι ότι αυτοί οι τελευταίοι «ανταποκρίθηκαν άμεσα» στο αίτημά του να καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορίας σ’ αυτό το λογοκριτικό εγχείρημα, προσδίδοντάς του μιαν ιδιάζουσα πολιτική σημασία. *

 11. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  καλά κανεις και λές την αληθεια για τον κ. Γιανναρά..και λίγα λες

 12. Ο/Η eklag λέει:

  Δυστυχώς είναι
  πάνω από μία(1)οι πεθερές »περιορισμένης ευθύνης»
  και τόσο λυπηρό αυτές να αποτελούν το Μέτρο
  για την κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει…

 13. Ο/Η Μισίρκωφ λέει:

  μήπως υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα ήταν ένθερμος υποστηρικτής κάθε σφαγέα ελληνοορθόδοξου…
  αν πραγματικά είναι υπέρ της ελληνικής καθαρότητας ας πάει μέχρι τέλος και ας μας δείξει ΕΝΑΝ μόνο καθαρό έλληνα…
  και όχι βαπτισμένο από την ολοκληρωτική βίαιη κυριαρχία..
  ας μας πει που είναι αυτός ο ελληνικός τόπος που ζεί ο καθαρός έλληνας…
  και όχι βέβαια η παρ’ ολίγον πρωτεύουσα της :
  https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/03/27/tasos-kostopoulos-athina-i-proteyousa-tia-kato-alvanias/
  Τάσος Κωστόπουλος – «Αθήνα, η πρωτεύουσα της Κάτω Αλβανίας», Ενα άγνωστο κείμενο του Ιωνα Δραγούμη (άρθρο στην “Ελευθεροτυπία” 2011-03-27)
  γιατι όμως αυτό το φρούτο ευδοκιμεί παρότι ξεπερνά την φιλοσοφική σκέψη του σφαγέα της σρεμπρένιτσα, ψυχίατρου υπερεθνικιστή κάρατζιτς..??
  μήπως γιατί επικροτούμε εθνικιστικές ακροδεξιές παρλαπίπες περί εθνικισμού των συμπολιτών μας τούρκων της δυτικής θράκης, όταν οι νόμιμες εθνοτικές τους τουρκικές διεκδικήσεις βρίσκονται ακόμη σε βρεφικό επίπεδο..
  απέχοντας τα μάλλα από τα προβλεπόμενα από το ευρωπαϊκό και διεθνές υπερέχων δίκαιο …

 14. Ο/Η atheofobos λέει:

  Mας αρκεί μια συλλογικότητα «πλουραλιστική», ανεκτική της ακοινωνησίας που επιβάλλει στανικά η επιθετική «διαφορετικότητα», η εκδοχή του ανθρώπου ως καταναλωτικής αποκλειστικά μονάδας;

  Νομίζω πως ξεπερνά σε σαφήνεια ακόμα και τον Βέλτσο!

 15. Ο/Η eklag λέει:

  Ο Καθαρός Έλληνας ζει εκεί που
  ο καθαρός σκοπιανός λέει ελεύθερος
  τις δικές του εθνικιστικές παραλαπίπες.
  Εκεί που οι ιδιοκτήτες ιστότοπων του επιτρέπουν να εκφράζεται
  και αποφεύγουν (τεχνηέντως;) να πάρουν θέση,
  όπως για τόσους άλλους…
  Αυτά κι ένα ακόμα:
  τελώ εν απορία που κανείς δεν απαντά στον απίθανο!
  Τελώ τάχα μου εν απορία…

 16. Ο/Η Χερουβείμ Ζήτουλας Ιεροψάλτης λέει:

  Έλληνες εθελοντές στο σφαγείο της Σρεμπρένιτσα

 17. Ο/Η eklag λέει:

  Συνεχίστε έτσι Ζήτουλα
  και θα δείτε πόσοι ακόμα εθελοντές θα μαζευτούν
  για να ξεπαστρέψουν τους διάφορους αχόρταγους ζήτουλες!

 18. Ο/Η Τζόνσον ο Αλογόμυγας λέει:

  Ώστε έτσι και ο Κανταρέ! Ο τρομερός διανοούμενος των νεοαλβανών στη Μοντ! Ο γλύφτης του Χότζα! Μια χαρά τη βόλευε και τότε (επί καθεστώτος) και μετά. Αλλά βέβαια, αφού τα είπε στη Μοντ, πρέπει να δείξουμε σεβασμό.
  Και ο Χ. Γιανναράς, τι θέλατε να πει; Οι Γάλλοι προγκίζανε έξω από τους Ορθόδοξους ναούς στη Γαλλία. Ναι, ε; Και λίγο αργότερα, βάλανε δερβέναγα στον ευρύτερο μαχαλά τον ‘δικό τους ‘ πρόεδρο από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.
  Προσπαθήστε να βγάλετε αξιοπιστία, όχι χολή.
  Στο θέμα της εθνοκάθαρσης τώρα. Όσο εθελοτυφλεί ο Γιανναράς, τόσο εθελοτυφλείτε και σεις. Αμφότεροι μεροληπτείτε.
  Ωρύεστε επίσης για το ότι έθεσε θέμα Συντάγματος. Πασπαλίζετε δε το κείμενο και με κάτι χουντικές εκφράσεις (ανασάλπισε κλπ) ενώ ταυτόχρονα σε όλο το κείμενο πετάτε υπονοούμενα περί εθνικισμού και εθνικιστικών τάσεών του. Και καλά κάνετε. Για να μην τολμήσει κανένας άλλος και εκφέρει άποψη. Ντάξει, το καταλάβαμε: δεν δικαιούται να ομιλεί. (Μόνο καθορίστε ποιοί επιτέλους δικαιούνται)
  Στο θέμα τέλος, της ομιλίας του Χριστόδουλου και σε αυτό με τον Κίσινγκερ, η τοποθέτησή σας είναι ακριβοδίκαιη. Το ανύπαρκτο λογίδριο του Κίσινγκερ, θεωρείται πλέον εκ των ων ουκ άνευ επιχείρημα (των της Σπίθας κλπ) του μίσους των ‘άλλων’ για τους Έλληνες. Είναι τόσο ριζωμένο που και όλοι, μα όλοι να το διαψεύσουν, δεν θα χάσει την ισχύ του. Καραβολεύει την κακομοιριά μας.

  Σημ. ‘Προσωπικότητες’ όπως ο Μητσοτάκης, τον έβαλαν στη θέση του. Χο! Αναγνώστη, εξηγήσου!!
  (Προφανώς θα αναφέρεστε επί την αλήστου μνήμης Οικουμενική Κυβέρνηση, ναι, τότε που συνεργάστηκε ο Κύρκος με το Μητσοτάκη.)

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Πειραχτήρι,
   έχεις δίκιο.

   Τζόνσον Αλογόμυγα,
   1. Ένας διάσημος βραβευμένος Αλβανός συγγραφέας γράφει σε μια έγκυρη γαλλική εφημερίδα πως οι Ορθόδοξοι είναι εθισμένοι στις σφαγές.
   Ένας Ρωμιός ορθόδοξος καθηγητής του επιτίθεται γι’αυτό από τις στήλες της Καθημερινής.
   Συμφωνώ με αυτό που γράφει ο πρώτος και διαφωνώ με την απάντηση που έδωσε ο δεύτερος.
   Τίποτα πιο πάνω η πιο κάτω από αυτό.
   Πάνω σε αυτό να τοποθετηθείς. Αν γράψω για τον βίο του Κανταρέ, εδώ είμαστε.

   2. @Οι Γάλλοι προγκίξανε@ κλπ, που το είδες αυτό;
   Ελπίζω να αντιλαμβάνεσαι τη διαφορά του «Γάλλοι πολίτες» που λέω, απο το «Οι Γάλλοι» που λές.
   Αυτές οι γενικεύσεις απηχούν ένα τσουβάλιασμα που δεν με αφορά.
   Υπάρχουν Γάλλοι ανθρωπιστές, Γάλλοι φασίστες, Γάλλοι ηλίθιοι κλπ Οι πρώτοι πάντως δεν ψήφισαν Σαρκοζί.

   3.Που ακριβώς μεροληπτώ και γιατί στο θέμα της εθνοκάθαρσης, θα ήμουν ευτυχής αν μου υποδείκνυες τη φράση, τη λέξη ή την παράγραφο.

   4.Το ανασάλπισε, είναι ολοφάνερο πως το χρησιμοποιώ ειρωνικά για το μπλογκ «Θερμοπύλαι» μαζί με την καθαρεύουσα «πατριωτικόν», «εθνικόν εγερτήριον» κλπ. που το συνοδεύει.
   Αν δεν κατάλαβες το προφανές, δε σου φταίω εγώ.

   5. «Ντάξει, το καταλάβαμε: δεν δικαιούται να ομιλεί. (Μόνο καθορίστε ποιοί επιτέλους δικαιούνται)».

   Δεν δικαιούται γενικά, δεν είπα, ούτε θα το πω. Είναι άλλης Σχολής άποψη και μέθοδος, όχι της δικής μου πάντως.
   Δεν δικαιούται να λέει ψέματα και να συκοφαντεί είπα και επιμένω. Το ποιοί δικαιούνται δεν ανήκει σε εμένα να το καθορίσω. Όλοι δικαιούνται και όλοι θα κριθούν για αυτά που θα πουν.
   Το δεν δικαιούται να μιλά ο Κανταρέ, πιό κάτω λέτε και ο Μητσοτάκης κλπ το είπατε εσείς, στρεψοδικόντας και αποφεύγοντας να τοποθετηθείτε πάνω στην προφανή αλήθεια που είπε.

   6.Καθόλου προφανώς και καθόλου επί οικουμενικής. Ο Μητσοτάκης που είναι μια προσωπικότητα του συντηρητικού χώρου, σας αρέσει ή όχι, υπερασπίστηκε έναν Αριστερό από τις άδικες επιθέσεις ενός συντηρητικού. Το θεωρώ αξιοσημείωτο και το συμβάν έγινε πολλά χρόνια μετά την οικουμενική. Ο Μητσοτάκης δικαιούται δια να ομιλεί και εσείς αντί να δείχνετε τον Μητσοτάκη και να φυγομαχείτε για πολλοστή φορά, τοποθετειθείτε στο θέμα μας. Καλώς βρίστηκε ο Κύρκος;

   7.@Προσπαθήστε να βγάλετε αξιοπιστία, όχι χολή@

   Κάπως μπερδέψατε τα πράγματα. Υποδείξτε μου παρακαλώ που εγώ έβγαλα χολή, ώστε να απαντήσω.

 19. Ο/Η eklag λέει:

  Τι θέλει να πει ο ποιητής;
  πάλι ΤΙΠΟΤΑ!
  θα πω κι εγώ στην πεθερά μου…

  • Ο/Η Τζόνσον ο Αλογόμυγας λέει:

   laskaratos,
   1,2. Δεν βλέπω να γράψατε ξεκάθαρα τί ακριβώς είπε ο Κανταρέ και σε ποιο σημείο ο Γιανναράς απάντησε επί τούτου. Εκτός αν πρέπει να ψάξει κάποιος, μια και δεν υπάρχει link, ολόκληρη την απάντηση του Γιανναρά και να συσχετίσει τα ασύμβατα αποσπάσματα που γράφετε. Τοποθετήθηκα σε αυτό που είπε ο Γιανναράς για τους Γάλλους πολίτες (αφού οι σκέτοι Γάλλοι δεν είναι πολίτες) και όχι σε αυτό που φαντασιώνεστε ότι εννοείτε.
   3. Γράφετε «..αγνοεί τις περιπέτειες …» Το ότι εσεις αγνοείτε επιδεικτικά τις περιπέτειες των Ελλήνων από τους Αλβανούς Τσάμηδες (βλ. Κατοχή) και τις περιπέτειες των Ελλήνων από τους Βούλγαρους (βλ. σφαγές στην Ανατολική Μακεδονία στην Κατοχή και σφαγές στη Στρώμνιτσα παλιότερα), το προγκρόμ των Ελλήνων στην Πόλη (55), είναι γιατί προφανώς δεν τα θεωρείτε προσπάθειες εθνοκάθαρσης. Κοντολογίς, αν αναφέρατε για αμοιβαίες περιπέτειες των λαών, τότε δεν θα μεροληπτούσατε.
   4. Μάλλον εσείς δεν καταλάβατε το προφανές, οπότε αυτός που δεν σας φταίει είμαι εγώ.
   5. Εγώ δεν στρεψοδικώ, εσείς στρεψοδικείτε επιτήδεια διότι δεν αναφέρεται πότε και για ποιο λόγο ο Γιανναράς μίλησε έτσι για τον Κύρκο. Θα τοποθετηθώ επ’αυτού, όταν βάλετε την πηγή σας. Μέχρι τότε όμως, αλοίμονο! Αφού βάζετε στη φαρέτρα σας τον Μητσοτάκη, υποχωρώ.
   6 «υπερπατριώτης», «αμπέλι», «ναζιστική αρχή»

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    1. Έγραψα πεντακάθαρα. Ο κ.Γιανναράς διαμαρτυρήθηκε γιατί Γάλλοι πολίτες διαδήλωσαν έξω από ελληνικούς ναούς κλπ.
    Το θέμα μας είναι πως ναι, οι Ορθόδοξοι έκαναν σφαγές και η Εκκλησία τις έχει ευλογήσει.

    2. Για το ζήτημα του Λ.Κύρκου θεώρησα πως είναι πασίγνωστο, έγινε με αφορμή την υποψηφιότητα Κύρκου για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν μπορώ να δίνω λινκ για κάθε φράση που γράφω. Το να αμφισβητείται το γεγονός είναι αστείο.
    ΕΔΩ ΔΕΝ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΨΕΜΜΑΤΑ.
    Διαβάστε λοιπον ένα άρθρο του Ν.Μουζέλη στο ΒΗΜΑ για το θέμα:

    http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=119491

    «…
    Γιατί άραγε η επίθεση που εξαπέλυσε ο Χρ. Γιανναράς κατά του Λ. Κύρκου ξεσήκωσε τόσες αντιδράσεις σε όλο το πολιτικό και κοινωνικό φάσμα; Γιατί προκάλεσε και καταδικάστηκε τόσο κατηγορηματικά από ανθρώπους όλων των πεποιθήσεων; Μια εξήγηση έχει να κάνει με την προσωπικότητα του υβρισθέντος. Ο Λεωνίδας Κύρκος είναι ένα ζωντανό τμήμα της συλλογικής ιστορίας του τόπου. Χρήζει (και καλώς χρήζει…) ειδικής ευαισθησίας.

    Η δεύτερη εξήγηση αφορά την κατηγορία που διατυπώθηκε. Ο Λ. Κύρκος κατηγορείται για «αφελληνισμένη συνείδηση». Το πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση δεν εντοπίζεται στον αφελληνισμό, αλλά στη συνείδηση. Ο Χρ. Γιανναράς διέπραξε το ολίσθημα να αυτοανακηρυχθεί κριτής συνειδήσεων, αυτός που ταξινομεί και χαρακτηρίζει τις συνειδήσεις των άλλων.

    Καλώς ή κακώς, αυτό το δικαίωμα ουδείς του το αναγνωρίζει. Μπορεί να κρίνει τις πράξεις τους, τα λόγια τους, τα έργα τους. Ελεύθερα και αυστηρά. Οχι όμως τη συνείδησή τους. Η συνείδηση είναι αποκλειστικά προσωπική υπόθεση του καθενός. ….».

    Τα όσα λέτε περί Μητσοτάκη κλπ είναι φτηνιάρικα. Ένας συντηρητικός πολιτικός, ποτέ του φασίστας, που πήρε μέρος στην Εθν.Αντίσταση, υποστήριξε τον Λ.Κύρκο σε μια ολότελα ανέντιμη και άδικη επίθεση που δέχτηκε και μπράβο του. Υπόλογος είναι κ.Γιανναράς στο ζήτημα αυτό, όχι ο Μητσοτάκης.

    3. Το να με κατηγορείται πως κρύβω τις βαρβαρότητες των Τούρκων εθνικιστών είναι γελοίο. Είναι πασίγνωστες στη χώρα μας. Εκεί που έχουμε το πρόβλημα είναι σε αυτό που κάνει ο Γιανναράς. ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΡΥΒΕΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ.

    Τόσο δύσκολο ειναι να αντιληφθείτε την απλή αλήθεια; Με ψέμματα δεν θα προκόψει η χώρα μας. Αυτό δεν είναι πατριωτισμός. Είναι προδοσία γιτί προετοιμάζει το μίσος, τα νέα λάθη και τα νέα εγκληματα.

    Με την ευκαιρία εδώ θα βρείτε και για τον αντισημητισμό του κ.Γιανναρά, για τον οποίο έγραψα πολύ λίγα και συγκρατημένα

    http://archive.enet.gr/online/online_hprint.jsp?q=%25D7%25F1%25DE%25F3%25F4%25EF%25F2+%25C3%25E9%25E1%25ED%25ED%25E1%25F1%25DC%25F2&a=&id=98364664

    Και εδώ:
    Να τεθούν εκτός νόμου ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ
    Εκτός δημοκρατικού πλαισίου ο Ελληνομέτρης Γιανναράς
    O καθ’ έξιν και κατά συρροήν υβριστής της δημοκρατίας, ο γνωστός για τα αντικοινοβουλευτικά κηρύγματά του Ελληνομέτρης Χρήστος Γιανναράς, ο «Δάσκαλος του Γένους» (κατά τον Ζουράρι), ο «σοφός Καθηγητής» (κατά τη βουλευτίνα του ΚΚΕ συντρόφισσα Λιάνα Κανέλλη), ο συνεργάτης του Γ. Καραμπελιά, για μια ακόμη φορά από τον άμβωνα της κυριακάτικης Καθημερινής έκανε την πιο βάρβαρη επίθεση απ’ όσες έχει κάνει ποτέ εναντίον στελεχών (λ.χ. Λεωνίδας Κύρκος) και των κομμάτων της Αριστεράς. Και χρυσοπληρώνεται ο Ταλιμπάν της Ελληνορθοδοξίας για να γράφει αυτά που δεν διανοούνται ούτε στην εφημερίδα του ΛΑ.Ο.Σ. ή σε φασιστοφυλλάδες σαν τον Στόχο να γράψουν σήμερα: Να τεθούν εκτός νόμου «τα δύο έκνομα κόμματα», ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ!

    http://greek-orthodoxy.blogspot.com/2008/06/blog-post_15.html

    Και εδώ αρθρο καταπέλτη του Άγγελου Ελεφάντη για Γιανναρά.
    Λινκ εζήτησες;

    http://groups.yahoo.com/group/greekhr/message/54

 20. Ο/Η Αριστερός Θεολόγος λέει:

  Γιανναράς Καθημερινή 26-08-2001

  http://sfrang.blogspot.com/2007/03/blog-post_17.html

  “Λέγεται ότι, πριν από κάποια χρόνια, ιεράρχης μεγάλης στην Ελλάδα μητρόπολης, λίγο προτού πεθάνει, είπε σε δικό του άνθρωπο: «Δεν έχω παράπονο. Ενα χωριατόπουλο ήμουν, πάμφτωχο και όχι ικανό για επιστήμες. Αλλά χάρη στο παραμύθι του Χριστούλη πέρασα τη ζωή μου σαν πρίγκιπας».

 21. Ο/Η zaphod λέει:

  Πολύ καλο ποστ και χρήσιμο σαν σύνοψη! ΤΟν ξέρουμε τον κύριο…φιλοσοφο της θεολογιας (ρε τι γραφω ο ανθρωπας) , αλλα ένα τετοιο «μαζεμα» χρειαζοτανε!

 22. Ο/Η θεοφιλος θερμη λέει:

  Αγαπητε Λασκαρατε σχολειο πηγα μεχρι πεμπτη δημοτικου.
  Οτι διεκδικω να εχω αποψη και σε τετοια θεματα, ισως ειναι θρασος.
  Διαβασα το αρθρο σου , τις παρεμβασεις σου, και ολους τους συναναγνωστες.
  Εκεινο που μου εμεινε ειναι οτι οι οποιες , απεραντες, γνωσεις του κ Γιανναρα ειναι αχρηστες.
  Ισως κανουν πιο πολυ κακο, παρα καλο.
  Εκεινο που δεν καταλαβα ειναι που γραφεις πως ο Λαζοπουλος δεν διαθετει ουτε κλασμα της παιδειας του Γιανναρα.
  Ουτε γινεται φανερο που εκανε την πατατα.
  Ουτε φυσικα διεκδικω απαντηση.
  Φιλικωτατα.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Aγαπητέ Θεόφιλε,
   ούτε στιγμή δεν θα πως πως γνώμη έχουν μόνο οι γραμματισμένοι. Και ποιός θα ορίσει ποιος είναι γραμματιζούμενος αφού για όλους μας υπάρχουν πολύ καλύτεροί μας και σε αυτό.
   Για τον Λαζόπουλο εννοώ το εξής.
   Είναι κάποιος ελαφρύς καλλιτέχνης. Δεν το λέω επικριτικα. Ε’ιναι διασκεδαστής, κάνει και σωστή κριτική σε πολλά ζητήματα. Για τον Κίσσιγκερ κάπου το είδε και το πέταξε, δεν διαθέτει το κριτίριο να φιλτράρει την είδηση, ίσως ούτε και την ικανότητα ή το χρόνο ή και τη διάθεση. Δεν το έψαξε. Δεν γράφει στην Καθημερινή.

   Ο κ.Γιανναράς όφειλε να μπορεί να καταλάβει πως ο ελληνικός λαός δεν έχει απολύτως τίποτα το ιδιαίτερο για να τον ζηλεύουν όλοι η να τον μισούν ή να τον φοβούνται.
   Έπρεπε να αντιλαμβάνεται πως ο Κίσιγκερ ούτε να σκεφθεί τέτοια ανοησία μπορούσε, πολύ δε περισσότερο να την πει δημόσια. Ε δεν ήταν ποτέ του ηλίθιος (Ο Κίσιγκερ).

   Τον τυφλώνουν όμως (τον κ.Γιανναρά) οι ιδεοληψίες του.
   Θα ήθελε να το είχε πει αυτό ο Κίσσιγκερ, τι κι αν δεν το είπε, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα, αν αυτή δε συμφωνεί μαζί μας.

   Φοβάμαι πως ο κ.Γιανναρας ανήκει σε αυτούς που λένε ψέματα ακόμη και στον εαυτό τους για να στηρίξουν τα ιδεολογήματά τους που τους έχουν γίνει εργαλεία δουλειάς και διεκπεραίωσης του βίου τους.

   • Ο/Η kimon λέει:

    Αγαπητέ Λασκαράτε
    Περί του ορισμού των γραμματιζούμενων θα σε παραπέμψω στον Σωκράτη.
    Η μόρφωση έλεγε είναι θέμα συμπεριφοράς «θεωρώ γραμματιζούμενους»
    1.Πρώτα απ’ όλους αυτούς που ελέγχουν δυσάρεστες καταστάσεις,αντί να ελέγχονται από αυτές.
    2.Αυτούς που αντιμετωπίζουν όλα τα γεγονότα με γενναιότητα και λογική.
    3.Αυτούς που είναι έντιμοι σε όλες τους τις συνδιαλλαγές.
    4.Αυτούς που αντιμετωπίζουν γεγονότα δυσάρεστα και ανθρώπους αντιπαθείς καλοπροαίρετα.
    5.αυτούς που ελέγχουν τις απολαύσεις τους
    6.Αυτούς που δεν νικήθηκαν από τις ατυχίες και τις αποτυχίες τους.
    7.Τελικά αυτούς που δεν έχουν φθαρεί από τις επιτυχίες τους και την δόξα τους.

 23. Ο/Η eklag λέει:

  Όταν Διαχειριστής του Ιστολογίου
  καταχωρίζει
  -προσυπογράφοντας σχόλιο-
  κάποιον/ους ως troll
  δεν θα έπρεπε και να τους κατονομάζει
  προς αποφυγή παρεξηγήσεων;
  Είναι troll όποιος δεν συμφωνεί απαραίτητα
  με την κρατούσα άποψη ενός χώρου;
  π.χ. του συγκεκριμένου;
  κι εγώ θεωρώ troll τoν σκοπιανό π.χ.
  και στο δικό μου »χώρο» δεν θα του έδινα βήμα,
  δεν είναι πιο πρακτικό απ’τους υπαινιγμούς και τη δημιουργία
  εντυπώσεων;

 24. Ο/Η θεοφιλος θερμη λέει:

  Ευχαριστω για την απαντηση.
  Συμφωνω απολυτα με αυτα που γραφεις, ειδικα στο τελος της απαντησης.
  Να πω ομως οτι ο Λαζοπουλος δεν ειναι μονο καλιτεχνης αλλα και μεταπτυχιακος επιστημονας.
  Για χαρα.

 25. Ο/Η laskaratos λέει:

  Το πτυχιούχος το ήξερα, το μεταπτυχιακός το αγνοούσα. Αυτό ανεβάζει το βαθμό ευθύνης του, αλλά πάντα σε χαμηλότερα πλαίσια από του καθηγητή της Φιλοσοφίας.
  Βέβαια τώρα που το σκέπτομαι, τον Λαζόπουλο τον ακούνε εκατοντάδες χιλιάδες τον Γιανναρά τον διαβάζουν λίγες χιλιάδες. Απλά αμφιβαλλω αν το ευρύ κοινό του Λαζόπουλου μέσα στην τρελλή ατμόσφαιρα αυτής της εκπομπής πήρε και πολύ χαμπάρι τι τους είπε για τον Κίσιγκερ.
  Έπεα πτερόεντα, μικρό το κακό.

 26. Ο/Η John Evanois λέει:

  κειμενο πριν εδώ ακριβώς

 27. Ο/Η eklag λέει:

  »…όφειλε να μπορεί να καταλάβει πως ο Ελληνικός Λαός δεν έχει
  απολύτως τίποτα το ιδιαίτερο…»,
  αυτό το λέει η Δομή ή είναι κάποιο θέσφατο;
  όχι βέβαια!
  είναι μια προσωπική εκτίμηση!
  και κανείς δεν οφείλει να μπορεί να την καταλάβει!
  like it or not!

 28. Ο/Η κατ' ἀνάγκην ἀνώνυμος λέει:

  Μιλάω σὲ τοῖχο, ἀλλὰ ἂς εἶναι: τὸ ἄρθρο ἀποτελεῖ προσπάθεια δημιουργίας ἐντυπώσεων, καὶ ἐντάσσεται σὲ μιὰ μακρὰ παραφιλολογία σχετικὰ μὲ τὸν Γιανναρᾶ. Ἑρμηνεύει μιὰ δήλωση ποὺ προφανῶς (ντρέπομαι ποὺ κάθομαι καὶ τὸ ἐπεξηγῶ) σημαίνει «ὁ πολιτικὸς κόσμος τῆς Ἑλλάδας δὲν ἔχει ἀξιοποιήσει ὡς διπλωματικὸ διαπραγματευτικὸ χαρτὶ τὴν μοναδικὴ στὴν γεωγραφικὴ περιοχή της ἄρνηση γιὰ ἐθνοκαθάρσεις» ὡς «ἐθνοκάθαρση ΤΩΡΑ». ὙΠοθέτω ὅτι ὁ «Λασκαράτος» κατανοεῖ κάλλιστα τὸ περιεχόμενο τοῦ γιανναρικοῦ ἄρθρου, ἀλλὰ τὸ παρερμηνεύει ἑκουσίως, ὅπως ἔγινε καὶ ἀπὸ ἐνορχηστρωμένους ἀρθογράφους τόοοτε. Ἀλλοῦ παραπέμπει στὶς «Θερμοπύλες», ἐνῷ τὸ ἴδιο ρεπορτὰζ ΠΡΩΤΟδημοσιεύεται στὸ Greek American News Agency: http://greekamericannewsagency.blogspot.com/2010/09/blog-post_14.html. Γράφει πὼς ὁ ΧΓ ἁλίευσε τὴν «δήλωση Κίσσινγκερ» μετὰ ἀπὸ καιρὸ ἀπὸ «ἀκροδεξιοὺς κύκλους», ἐνῷ ἐκεῖνος παρέπεμψε σὲ δημοσίευμα τοῦ Ταχυδρόμου τοῦ ΔΟΛ παίρνοντάς το ὡς ἀφορμὴ γιὰ εὐρύτερο σχολιασμὸ (κι αὐτὸ τὸ γνωρίζει ὁ «Λασκαράτος»). Ὁ Λασκαράτος σχολιάζει τὴν κατὰ Γιανναρᾶ «συνέχεια δύο χιλιάδων χρόνων της ελληνικής γραφής» παραπέμποντας στόν… Χρυσὸ Αἱῶνα, ὁ ὁποῖος δὲν πέφτει ἀκριβῶς στὰ 2.000 χρόνια πρὶν ἀλλὰ ἀρκετὰ παλαιότερα, ἐνῷ χρονολογεῖ τὸ πολυτονικὸ στὸν 9ο αἰώνα, ναί, τὸ πολυτονικὸ τοῦ Ἀριστοφάνη τοῦ Βυζαντίου ποὺ ΠΕΘΑΝΕ τὸ 185 π.χ….

  Ἁπλῶς σταχυολογῶ παραδείγματα δημιουργίας ἐντυπώσεων. Σᾶς πρόλαβαν ἄλλοι, σωρεία λοιδορούντων δημοσιογράφων, σχετικὰ μὲ τὸν Γιανναρᾶ…

  Φυσικά, γιὰ τὴν προσφορά του στὴν φιλοσοφία (γιὰ τὴν ὁποία γνωρίζω ὅτι ΣΗΜΕΡΑ γράφονται διδακτορικὰ στὸ μάθημα τῆς φιλοσοφίας στὴν ΕΥΡΩΠΗ καὶ στὴν ΑΜΕΡΙΚΗ, στὰ «πεφωτισμένα καὶ λελαμπρυσμένα τῆς Ἑσπερίας ἔθνη» ποὺ ἐνεργοποιοῦν τοὺς σιελογόνους ἀδένες τῶν ἐδῶ ἱστολόγων), τὶς ¨Προτάσεις Κριτικῆς Ὀντολογίας¨ ἂς ποῦμε, τσιμουδιά. Ἐκεῖ δὲν παίρνει.

  Ποῦ διαπιστώνονται οἱ ἀντιφάσεις; Ἀφοῦ κατὰ τὸ μπλὸγκ ὁ Γιανναρᾶς εἶναι «θρῆσκος» καὶ «στρατευμένος», οἱ διαφωνίες δὲν ἐντοπίζονται ἀνάμεσα στὶς ἀπόψεις τοῦ Γιανναρᾶ, ἀλλὰ ἀνάμεσα στὶς ἀπόψεις τοῦ Γιανναρᾶ καὶ στὰ δελτία τύπου τοῦ φορέα τῆς ὑποτιθέμενης στράτευσης, τῆς ροϊδομίσητης Ἐκκλησίας. Κοινῶς, παπαριές Μαρίτσα μ’. Οὔτε ποὺ περνάει ἀπ’ τὸ μυαλὸ τὸ ἐνδεχόμενο ἄλλης μετοχῆς στὴν Ἐκκλησία ἀπὸ τὴν κατανόηση τῆς μετοχῆς ὡς στράτευση.

  • Ο/Η Po λέει:

   κατ’ ἀνάγκην ἀνώνυμος,
   το «διόρθωσα» το προηγούμενο, με συγχωρείτε, δεν θυμόμουν το πρόβλημα…

   Για τ’ άλλα που λέτε, δεν έχω τώρα χρόνο να σας απαντήσω, όμως γνωρίζετε ότι εμείς τα λέμε και τα βλέπουμε τα πράγματα από μίαν άλλη οπτική και· βάσει αυτής την οπτικής, ο κ. Λασκαράτος στο κείμενό το, αντιμετωπίζει με κριτική εντιμότητα τις απόψεις του κ. Γιανναρά, διαβάζοντας το σχόλιό σας, νιώθω την ανάγκη να το υπογραμμίσω.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   1.Δηλαδή πως εννούσε να εκμεταλευτούμε την «μοναδική άρνηση για εθνοκάθαρση», που βέβαια δεν είναι ούτε μοναδική στα Βαλκάνια, ούτε άρνηση.
   Το εξήγησα αναλυτικά και αντί να απαντήσετε μας λέτε πως δε το ερμήνευσα σωστά.
   Μάλιστα αναφέρθηκα στην πολύ αρνητική για τον Γιανναρά ερμηνεία της Ελευθεροτυπίας-καθόλου κακόπιστη-και τη μετρίασα λέγοντας πως επιδέχεται και άλλες ερμηνείες. Αλλά εσείς καταλάβατε ότι θέλατε. Ποιά είναι η σωστή ερμηνεία τέλος πάντων;
   Και πείτε μου, το διώξιμο Σλάβων,Βούλγαρων, Τούρκων.Τσάμηδων, Τουρκοκρητικών, Βαλαάδων, τι ήταν; Τα δικά μας δηλαδή δεν τα βλέπουμε;

   2. Δεν είπα πουθενά πως ο Χρυσός αιώνας εντάσσεται στα 2000 χρόνια του Γιανναρά. Μην πλαστογραφείτε αυτά που είπα.
   Είπα δυο πράγματα
   α.Η γλώσσα εξελίσσεται
   β. Γιατί να μετρήσουμε από τους αλεξανδρινούς χρόνους την παράδοσή μας και όχι από το Χρυσο Αιώνα;
   Αν θέλετε εξηγείστε μας και μην ξεφεύγετε με εξυπνάδες.

   3. Ασφαλώς και η δήλωση αντλήθηκε από το ακροδεξιό οπλοστάσιο. Είναι σαν να μας πει κάποιος αύριο,ξέρετε τη βρήκα στου Ροϊδη. Η πατρότητα αυτής της πλαστογραφίας και το πνεύμα της είναι ακροδεξιό. Αφήστε τα σοφίσματα.

   4. Δεν χρονολόγησα το πολυτονικό τον 9ο αιώνα.
   Υποθέτω πως ξέρετε ανάγνωση. Τα πνεύματα χρέωσα στον 9ο αιώνα, σε βυζαντινούς λόγιους όταν γενικεύτηκε η χρήση των πεζών γραμμάτων. θεώρησαν καλό να φέρουν τα πνεύματα. Το ότι το είχε πρωτοεμπνευστεί ο Αριστοφάνης ο Βυζαντιος, δεν είχε καθιερώσει ούτε ευρύτερη χρήση τους ούτε παράδοση.

   5. Γιατί δεν δικαιούμαι να παραπέμψω στις Θερμοπύλες; Λέω πουθενά πως αυτές το δημοσίευσαν πρώτες; Είμαι σε θέση να ξέρω ποιός το πρωτοδημοσίευσε; Η παραπομπή στις Θερμοπύλες έχει την έννοια, δείτε ποιοί τον αναδημοσιεύουν. Τώρα εσείς κατηγορείτε τον κ.Γιανναρά πως το πρωτοδημοσίευσε και το greek american agency, διόλου ποιοτικό μπλογκ από ότι ξέρω που ασχολείται επιλεκτικά με εκκλησιαστικά σκάνδαλα.
   και αλληλοκατηγορείται με το άλλο σκανδαλοθηρικό ελληνοαμερικανικό σαιτ το kalami. Όποιος θέλει ας το επισκεφθεί να δει ποιοί άλλοι αναδημοσίευσαν Γιανναρά:
   http://www.greekamericannewsagency.blogspot.com/

   6. Μπορώ να σας επισημάνω δεκάδες αντιφάσεις του Γιανναρά που προκύπτουν από τα δυο άρθρα.Όλες έχουν να κάνου πως ενώ δηλώνει χριστιανός, υποστηρίζει αντιχριστιανικές ιδέες:

   α.Υμνεί το γελοίο επιβατήριο λόγο του Χριστόδουλου και θάβει παρόμοιους λόγους προτεσταντών κληρικών. Γνωρίζει πως ο Χριστοδουλος έχει εκφράσει αντιχριστιανικές απόψεις-δολοφονία Αλβανών, λοβοτομή αντιρρησιών-αλλά κάνει πως δεν το ξέρει

   β.Υμνεί την πολυτέλεια μέσα στην οποία κινούνται άνετα ελληνοαμερικανοί κληρικοί.

   γ.Βλέπει εθνοκαθάρσεις των γειτόνων, και κάνει πως δεν ξέρει τις δικές μας εθνοκαθάρσεις.

   δ. Μετρά την ελληνική παράδοση από τους αλεξανδρινούς χρόνους, με το ετσι θέλω, επειδή θέλει το πολυτονικό

   ε.Καταδικάζει ηθικά τη ρωσική Εκκλησία, αλλά ανταποκρίνεται στις προσκλήσεις της.

   στ. Βλέπει όλη τη δυσωδία της αυλής του Χριστόδουλου και σύσσωμης της Εκκλγσίας που τον τιμάει κι όμως παραμένει μέλος αυτής της Εκκλησίας

  • Ο/Η Ερατοσθένης ο Κυρηναίος λέει:

   Βλέπω ανώνυμε της μαύρης και άραχλης ανάγκης που έφερε τα βήματά σου από τα Αντίβαρα, τις Θερμοπύλες, τους όμιλους των φίλων του Σαμαρά και του Καρατζαφέρη, τα greek news of Astoria και τα Orthodox agioritika sites στο λιμανάκι του Ροιδη πως το ασκείς το πολυτονικό και πνεύματα βάζεις ίσως και υπογεγραμμένες και δασείες και βαρείες και περισπωμένες ή μήπως περισπώμενες και όλα τα ωραία της γλωσσαμυντορικής εθνικοφροσύνης που αυνανίζεται με αυτές τις τρίχες.
   Mελετάς Γιαναρά και Χριστόδουλον τον κρυφοκουσουρλή και ίσως και Βασίλειον σερ τον Μαρκεζίνην και Ζουράριον τον Μέγα, και ανησυχείς για χαμένες πατρίδες και για Μεγαλέξανδρους και Μεγαλοκωνσταντίνους και Μακρυγιάννηδες, αλλά ο τόπος εδώ χρειάζεται Αλήθεια, Επιστήμη, Ειλικρίνεια, Δουλειά, Αλληλεγγύη.
   Όχι άλλες μεγαλοιδεατικές φούσκες.
   Αμάν πιά.
   Βάλε τους τόνους σου εκεί που τους πρέπει.
   Μας τάπρηξες αγοράκι μου.

   • Ο/Η kimon λέει:

    περιεκτικός και οξύς συνάμα ,τα περιέλαβες όλα σε μια μπροσούρα ,μπράβο …γιατί νομίζω τάθελε ο «ανώνυμος» ξυνόμενος στη γκλίτσα του τσοπάνη.

 29. Ο/Η ακάκιος λέει:

  EGO an fortunatus ut EGO operor non have ut electus inter rhetoricus of Yanaras quod suus velico Sayanaras.

 30. Ο/Η Καταναλωτική Κοινωνία λέει:

  κατ’ ἀνάγκην ἀνώνυμος
  —-
  Πίσω από τις λέξεις κρύβεται ο Αλέξης που έλεγε και ο Πασχάλης, η για την ακρίβεια ο Σω Μη, το γνωστό ελληνορθόδοξο βαρεμένο που μας είχε κάνει παρέα σ’ αυτό το μπλογκ παλαιότερα. Ποιά η ανάγκη πολλαπλών username; Μήπως καμία fatwa για αποχή των νεορθόδοξων από τα μπλογκ των αιρετικών

  • Ο/Η Po λέει:

   Καταναλωτική Κοινωνία…
   Αφαίρεσα το πραγματικό όνομα του «κατ’ ἀνάγκην ἀνώνυμος» διότι ξέρω ότι έχει βάσιμους λόγους που δεν το επιθυμεί ο ίδιος.
   Έχω δεσμευθεί να σεβαστώ την επιθυμία του. Όλοι άλλωστε ξέρουμε ποιος είναι.

   • Ο/Η A certain crazed alien penguin λέει:

    Κύριε Ροϊδη,
    δυστυχώς αφήσατε υπερβολικά μεγάλο μέρος από το όνομα του δυστυχούς κατ’ανάγκην ανώνυμου και θυμήθηκα περι ποίου πρόκειται.

    Υ.Γ. Δε σας ξέχασα. Τα ψηφιοποιημένα έρχονται.

   • Ο/Η Po λέει:

    φιλάκια!
    😀

 31. Ο/Η Κωλόγερας λέει:

  Οι «Προτάσεις κριτικής οντολογίας» του Γιανναρά δεν είναι και καμιά φοβερή συνεισφορά στη φιλοσοφία. Μην τρελαθώμεν ελληνορθοδόξως. Η κριτική οντολογία είναι παλαιός όρος, δεν τον εισηγήθηκε ο Γιανναράς. Ένα απλό γκουγκλάρισμα στη γλώσσα των «αυτών που έτρωγαν βελανίδια όταν εμείς χτίζαμαν Παρθενώνας» θα το επιβεβαιώσει.

  Ο Γιανναράς έχει μείνει σε εποχές προϊστορικές στη φιλοσοφία. Γράφει πάντα ότι αναρωτιέται για «την αιτία και το σκοπό του υπαρκτού». Ένας λίγο σχετικός με τη φιλοσοφία γνωρίζει ότι αυτά τα ερωτήματα είναι αντικείμενα μόνο της ιστορίας της φιλοσοφίας, ξεπερασμένα ήδη από τον Καντ. Ο Γιανναράς πόνταρε σε ένα κοινό το οποίο θεωρει a priori αμόρφωτο. Έλα όμως που τα πράγματα δεν είναι έτσι.

  Ασφαλώς και γράφονται (λίγες) διατριβές για τον Γιανναρά και πολύ περισσότερο για τον Ζηζιούλα, από θεολογικά τμήματα, και είναι άλλωστε λογικό. Ο Γιανναράς, αλλά κυρίως ο Ζηζιούλας στον οποίο στηρίζεται ο πρώτος, ανανέωσαν το θρησκευτικό discourse και αυτό δεν τους το αρνείται κανείς.

  Και μόνο ότι κοτσάρει δίπλα-δίπλα, Αριστοτέλη, Κολλυβάδες, Μάξιμο Ομολογητή, Πλάτωνα, Χάιντεγγερ είναι ενδεικτικό της μεθόδου του.

 32. Ο/Η Don Quixotte λέει:

  Δεν βαρεθήκατε να γυρνάτε σε ατέρμονο κοχλία σ αυτό το μπλογκ Μου στειλανε το link για να δω κάποια σχόλια και είδα ότι ακόμα εργάζεστε με τον ίδιο ζήλο και το αζημίωτο φυσικά Βαριέμαι αφόρητα την απίστευτη έλλειψη πρωτοτυπίας και πνεύματος, επαναλαμβάνεστε ασύστολα. Μοιάζετε σα να σας κάταπιε μαύρη τρύπα και το μόνο που βλέπω εγώ στον ορίζοντα των γεγονότων της είναι το είδωλο σας .

  • Ο/Η Po λέει:

   «το μόνο που βλέπω εγώ στον ορίζοντα των γεγονότων της είναι το είδωλο σας…» .

   Είναι απλό: η παρουσία μας, σας στοιχειώνει.
   Δεν είναι κακό, σκέπτεστε.

 33. Ο/Η Σταύρος λέει:

  Για την θεώρηση των θεολογικο-φιλοσοφικών αυτών νούμερων, μας είχε εφοδιάσει με σχετικά ματογυάλια ο Νίτσε, εδώ και καιρό («Το λυκόφως των ειδώλων»).
  «Η άλλη ιδιομορφία των φιλοσόφων δεν είναι λιγότερο επικίνδυνη: Συνίσταται στο να παίρνουν το τελευταίο για πρώτο. Βάζουν αυτό που έρχεται στο τέλος – δυστυχώς! γιατί δε θα ’πρεπε να έρχεται καθόλου! – στη θέση των «υψηλότερων εννοιών», δηλαδή τις πιο γενικές, τις πιο κενές έννοιες, τους τελευταίους αχνούς της εξατμισμένης πραγματικότητας, στην αρχή σαν αρχή.
  Είναι και πάλι μια έκφραση του τρόπου που έχουν να εκφράζουν το σεβασμό τους: το ανώτερο δεν επιτρέπεται να βγαίνει από το κατώτερο, δεν επιτρέπεται μάλιστα να βγαίνει καθόλου… Ηθικό δίδαγμα: όλα όσα βρίσκονται στην ανώτατη βαθμίδα πρέπει να είναι «η αιτία του εαυτού τους». Η προέλευση από κάτι άλλο μετράει σαν αντίρρηση, σαν αμφισβήτηση της αξίας.
  Όλες οι ανώτατες αξίες βρίσκονται στην ανώτατη βαθμίδα, όλες οι ανώτατες έννοιες – αυτό το οποίο είναι, το καλό, το αληθινό, το τέλειο – όλα αυτά δεν μπορεί να έχουν προέλθει από κάτι, πρέπει επομένως να είναι η αιτία του εαυτού τους.
  Κι όμως απ’ αυτές τις ανώτατες έννοιες δεν μπορεί να είναι ασύμμετρη, ασυμβίβαστη με οποιαδήποτε άλλη… Έτσι απέκτησαν την πομπωδέστερη από τις έννοιές τους, τον «Θεό»… Η τελευταία, διαφανέστερη, κενότερη από τις έννοιες τοποθετείται πρώτη, σαν αιτία του εαυτού της, σαν το πιο πραγματικό ον… Να πάρει στα σοβαρά η ανθρωπότητα τις αρρωστημένες φαντασίες νοσηρών ανθρώπινων αραχνών! Και πόσο ακριβά πλήρωσε που το έκανε!…»
  Περισσότερα από:
  Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΙΤΣΕ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ
  http://www.athriskos.gr/modules/news/article.php?storyid=197

 34. Ο/Η κατ’ ἀνάγκην ἀνώνυμος λέει:

  (μονοτονο λογω νετ καφε)
  Τα του κ. Λασκαρατου ευχαριστως να τα συζητουσαμε πανω απο εναν καφε, ειμαι σιγουρος θα γινοταν ενδιαφερουσα κουβεντα (επιμενω οτι καποιες παρανοησεις πρεπει να ειναι ακουσιες- ας πουμε, το context του σχολιου στην «Αοριστη Ελλαδα» για τον Βοστωνης ειναι νομιζω μαλλον σαφες), αλλα με ολο αυτο το γελοιο στυλ «ριξτε τους χριστιανους στα λιονταρια» που διαμορφωνουν οι λοιποι σχολιαστες πρεπει να ειναι κανεις διεστραμμενος για να αφιερωσει τον χρονο του.

  μονο ενα σχολιο λοιπον περι φιλοσοφιας
  Κωλόγερα,
  αλλο εννοει ο Γιανναρας με την «κριτικη οντολογια» απο την (μετακαρτεσιανη;) συνωνυμία. Οσον αφορα την επικαιροτητα των θεμελιωδων ερωτηματων, η οπτικη σου μαλλον μενει «κολλημενη» στα πορισματα του Διαφωτισμου: ο παραγκωνισμος της «βαριας» οντολογιας ειχε τη μοδα του για καποιους αιωνες καθως και τις ιστορικες του αιτιες, αλλα αυτη η εποχη παρερχεται αν δεν παρηλθε ηδη. Η οντολογια ως οντολογια επανερχεται δυναμικα με αξιωσεις με τον Heidegger και επεται συνεχεια. Αντι να πουμε οτι τα θεμελιωδη οντολογικα ερωτηματα δεν «ερχονται απο το παρελθον», αλλα μαλλον απο το μελλον, μετα απο αιωνες παραλειψης. Το σχολιο «ο Γιανναράς πόνταρε σε ένα κοινό το οποίο θεωρει a priori αμόρφωτο» αποδιδει προθεσεις που αμφιβαλλω αν νομιζεις (ως δια-μορφωμενος) πως ενας ανθρωπος σαν τον Γιανναρα θα ειχε. Που να παρει, ουτε για τον Τραγκα ουτε για τον Χριστοδουλο μιλαμε. Λυπαμαι που δεν μπορω να συνεχισω την συζητηση διοτι δεν εχω την ορεξη κανενος Ερατοσθενη Κυρηναιου ή αλλων καντιωτοειδων της αλλης αποψης.

 35. Ο/Η Don Quixotte λέει:

  Η εγωπάθεια σας είναι τα στοιχειά σας δεν ασχολούμαι μαζί σας υπάρχει ευτυχώς ακόμα πνεύμα έξω από την μολυσματική νόσο της μπλογκόσφαιρας, κομματι της οποίας διεκδικήσατε λογω του απίστευτου πολλαπλού κέρδους. Ξέρουμε ποιοι σας κληρώνουν ξέρουμε για το χρηματιστήριο αξίων των μπλογκς ήταν θέμα χρόνου Συνεχίστε έτσι ,πάντα έτσι, μη τυχόν κι αλλάξετε για να μπορούμε να ξεχωρίζουμε από εσάς Επίσης γυρίστε να μας κοιτάξετε στα μάτια αν μπορείτε κατω από το στράιμελ. Κουβαλάτε το σπόρο της συντήρησης καλοπληρωμένες βαλβίδες ασφάλειας του ξευτελισμένου συστήματος που υπηρετείτε.

 36. Ο/Η Κωλόγερας λέει:

  » Τι είναι ο Καντ, τι είναι ο Καντ μπροστά στον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη; Ως μύγα που υπερίπταται του όρους Αραράτ….».

  Το σχόλιο της «Αόριστης Ελλάδας» είναι ακριβώς έτσι, ο Χ.Γ. τονίζει με αυτόν τον τρόπο την πολιτισμική φινέτσα της ελληνορθοδοξίας. Ο ίδιος, αν και αρνείται, τα ελληνοχριστιανικά ιδεολογήματα, φέρνει τον ελληνοχριστιανισμό από το παράθυρο. Για την φιλοσοφική κριτική στον Γιανναρά μπορείτε πάντα να διαβάσετε το κείμενο-καταπέλτη του Αύγουστου Μπαγιόνα.

  Επίσης να βρούμε τις παραπομπές στο έργο του Χ.Γ. ότι οι Δημήτρης Μητρόπουλος, Κορνήλιος Καστοριάδης και Μαρία Κάλλας, δεν εντάσσονται στον ελληνικό πολιτισμό γιατί το έργο τους είναι δυτικότροπο. Το μένος του εναντίον του Αδαμαντίου Κοραή, στην Ορθοδοξία και Δύση στη Σύγχρονη Ελλάδα. Τη χαιρέκακη αποσιώπηση του πρώην ομοϊδεάτη του, Στέλιου Ράμφου, σε όλο του το έργο, πλην του Αινίγματος του Κακού, όπου τον ψέγει για ψυχολισμό. Νομίζω στην «Αόριστη Ελλάδα» βρίσκουμε, πέρα από το θαμασμό μπροστά στη χλιδή των πάπαρδων, μια απαξιωτική αναφορά στον Ντερριντά, ο «αχυρένιος Ντερριντά» νομίζω λέει.

  Και αν σε μας ο καθηγητής Χ.Γ. απαξιεί να απαντήσει στον Μπαγιόντα έπρεπε να το είχε κάνει.

 37. Ο/Η Κωλόγερας λέει:

  Αναφέρομαι στο σχόλιο περί χλιδής των παπάδων στην Αόριστη Ελλάδα.

  Το άλλο περί Καντ φαίνεται ότι είναι από τις παραδόσεις του Χ.Γ.

  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=319052

 38. Ο/Η That Crazed Alien penguin λέει:

  Οι πιγκουϊνοι αργούν μα δεν ξεχνούν:
  Ο Γιανναράς για την εξελικτική θεωρία.

  http://hotfile.com/dl/118926262/7d296dd/yannaras.zip.html

  Όποιος μάντεψε ότι χρησιμοποιεί επιχειρήματα των ευφυοσχεδιαστών, δεν κερδίζει τίποτε.

 39. Ο/Η Psycho λέει:

  ΄
  http://www.efsyn.gr/?p=37779
  6/7 Απριλίου 2013

  Mr. MIG, σώσον ημάς!

  Ο Α. ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΤΑ ΜΜΕ, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

  Λίγο καιρό πριν από την κατάρρευση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, μια μερίδα των ελληνικών μέσων ενημέρωσης προσέβλεπε στον τραπεζίτη σαν πραγματικό σωτήρα και τον καλούσε να γίνει ο Ελληνας Μπερλουσκόνι.

  Γράφει ο ΙΟΣ

  ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΥ: Τάσος Κωστόπουλος, Αντα Ψαρρά, Δημήτρης Ψαρράς ios@efsyn.gr

  Εκείνος βέβαια που ως θεοσεβούμενος μιλά τη γλώσσα της αληθείας είναι ο επιφυλλιδογράφος της «Καθημερινής» Χρήστος Γιανναράς, ο οποίος δεν μασά τα λόγια του: «Η συνέντευξη Βγενόπουλου πρέπει λογικά να έδωσε ελπίδα σε νοήμονες Ελληνες. Είχαν την ευκαιρία να δουν, σε ζωντανή εικόνα, δείγμα ανθρώπινης ποιότητας και ηγετικού χαρίσματος από τους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας, έξω από τις συντεχνίες των επαγγελματιών της πολιτικής. Λόγος στέρεος, ευθύβολος, λιτός, εντόπιζε προβλήματα, έδειχνε λύσεις, δεν ενδιαφερόταν για τις εντυπώσεις. Κόμιζε συγκεκριμένες, ρεαλιστικές προτάσεις ο λόγος του Α. Βγενόπουλου, όχι ιδεολογήματα, επιφάσεις λύσεων και υπεκφυγές». Ο κ. Γιανναράς εξηγούσε και την άρνηση Βγενόπουλου να πολιτευθεί: «Σοφά ο Βγενόπουλος διαβεβαιώνει, επαναλαμβάνοντας πάλι και πάλι, ότι δεν πρόκειται ποτέ να κατέβει στην πολιτική. Σοφή η επίμονη επανάληψη, διότι κάθοδος στην πολιτική σημαίνει: εντάσσομαι σε κάποιο από τα υπάρχοντα κόμματα ή ιδρύω καινούργιο κόμμα στο δεδομένο πλαίσιο εξαχρείωσης και φαυλότητας του σημερινού κομματικού συστήματος. Και κατά συνέπεια: προσφέρομαι να με χειρισθείτε με τη μόνη άκρως προηγμένη επαγγελματική δεινότητα που διαθέτετε: τη ραδιουργία, τη σπίλωση».

  Ο κ. Γιανναράς κάνει λιανά και την πρόταση για τις «προσωπικότητες» που θα κληθούν να μας σώσουν: «Η μετριότητα και ασημαντότητα του προσωπικού των κομμάτων είναι αδύνατο να αντιμετωπίσει τις συνθήκες ιστορικής καταστροφής. Θα χρειαστεί, αν απομένουν περιθώρια, κάποια στιβαρά χέρια να πάρουν το τιμόνι, να διαχειριστούν τα απομεινάρια και τα ερείπια – θα καταφύγει η ελλαδική κοινωνία στην παροπλισμένη ποιότητά της, θα την επιστρατεύσει, θα συγκροτηθεί “κυβέρνηση προσωπικοτήτων”. Εκεί θα κληθεί αυτονόητα κάποιος Βγενόπουλος, κάποιος Παπαδήμος, κάποιος Βασ. Μαρκεζίνης, αυτονόητα οι νέστορες ταλαντούχοι της διπλωματίας (κάποιος Χρ. Ζαχαράκης και Θεμ. Στοφορόπουλος), αυτονόητα ένας Αθαν. Γκότοβος για την Παιδεία, κάποιοι ανάλογοι για τη δημόσια διοίκηση, για την υγειονομική οργάνωση, κάποιος κέρβερος με υπερεξουσίες για το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο» (2.5.2010).

  Ο θαυμασμός στις «προσωπικότητες» εγγίζει εδώ την περιφρόνηση της δημοκρατίας και του συντάγματος. Δεν είναι λοιπόν σύμπτωση που η σκυτάλη είχε ήδη περάσει στους σεσημασμένους οπαδούς του Παπαδόπουλου. Ανήμερα 21 Απριλίου, η «Ελεύθερη Ωρα» κυκλοφορεί με τον τίτλο «Τότε τα τανκς του Παπαδόπουλου, τώρα τα MIG του Βγενόπουλου» και υπέρτιτλο: «43 χρόνια μετά, η Ιστορία θα επαναληφθεί με διαφορετικά πρόσωπα, με διαφορετικά μέσα, αλλά με τον αυτό σκοπό: Τη Σωτηρία του Τόπου!»

  Υπάρχει βέβαια και άλλο συγκρότημα Τύπου που πρόβαλε τη λύση Βγενόπουλου εκείνη την περίοδο. Η «Αυριανή» αφιέρωσε έξι σελίδες στη συνέντευξή του με πρωτοσέλιδη καταγγελία: «Οι πολιτικοί χρεοκόπησαν τη χώρα. Παρέμβαση-φωτιά του Ανδρέα Βγενόπουλου για τα αίτια που οδήγησαν την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής και τολμηρές προτάσεις για την υπέρβαση της κρίσης» (21.4.2010). Κάτι ξέρει ασφαλώς ο κ. Κουρής, ο οποίος ως γνωστόν είναι εξπέρ στα ζητήματα τραπεζών και δανειοδοτήσεων.

  Από κοντά και άλλοι γκουρού των μέσων ενημέρωσης, όπως ο πάντα διορατικός Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, ο οποίος είχε προλάβει να μεταβιβάσει το 49% της εφημερίδας του στον κ. Λαυρεντιάδη. Το «Veto» κυκλοφόρησε τις ίδιες μέρες με δισέλιδη «διαδικτυακή ψηφοφορία» για να μας πείσει ότι οι πολίτες επιδεικνύουν «Εμπιστοσύνη στον Βγενόπουλο, απογοήτευση για ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.». Κατά το δημοσίευμα «οι ψηφοφόροι του zougla.gr θεωρούν τον Mr. Mig ως την καλύτερη περίπτωση για να χειριστεί την κρίση» (2.5.2010).

 40. Ο/Η του κώλου λέει:

  http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2015/04/blog-post_220.html

  Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015
  Συγκλονιστικός πατέρας Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος!

  Μια Κυριακή, μετά τη Θ. Λειτουργία, ο Γέροντας βρισκόταν στο γραφείο του και συζητούσε. Κάποια στιγμή προστέθηκε στη συντροφιά κι ένα πνευματικοπαίδι του με την τετράχρονη κόρη του. Ο Γέροντας διέκρινε αμέσως ότι η μικρή ήταν θυμωμένη…
  και ζήτησε να μάθει την αιτία.

  Επειδή εκείνη δεν απαντούσε, ανέλαβε ο πατέρας της να εξηγήσει ότι πριν από λίγο είχε χαστουκίσει τον θείο της, καθώς εκείνος αστειευόταν μαζί της. Παρά τις συστάσεις όμως που της έγιναν και τη συγγνώμη του θείου της, αυτή δεν ζητούσε συγγνώμη.

  Τότε ο Γέροντας τους αφήνει όλους στο γραφείο, την παίρνει από το χέρι και πηγαίνει στο άλλο δωμάτιο. Από ‘κει τηλεφωνεί στον θείο της, του εξηγεί την αιτία του τηλεφωνήματος και λέει στη μικρή:

  – Έλα, καλό μου παιδάκι, ζήτησε συγγνώμη από τον θείο σου.

  Η μικρή κρατάει το στόμα σφαλιστό.

  – Μια λεξούλα είναι. Πες την, καλό μου παιδάκι. Να! Εγώ αύριο θα σου πάρω κι ένα δώρο. Πες την αυτή τη μικρή λέξη!

  Η μικρή ανθίσταται με πεισματική σιωπή. Και ο Γέροντας μονολογεί:

  «Κοίταξε πως φοβάται ο διάβολος αυτή τη λέξη, ακόμη κι όταν την λέει ένα μικρό παιδί! Δες πόσο το έχει δέσει και δεν το αφήνει!»

  Η προσπάθεια συνεχίζεται άνω του ημιώρου. Στο τέλος ο Γέροντας με επιτιμητικό ύφος λέει στη μικρή:

  – Άκουσε, παιδί μου, αν δεν ζητήσεις συγγνώμη, δεν θα έχεις τη βοήθεια του Θεού και θα αρρωστήσεις. Άκουσες; Θα αρρωστήσεις!

  Η μικρή άρχιζε να ψελλίζει μέσα από τα δόντια της το «συγγνώμη». Ο Γέροντας επιμένει:

  – Πιο δυνατά, παιδάκι μου, πιο δυνατά να το ακούσει ο διάβολος και να φύγει μακριά!

  Η μικρή το ξαναλέει λίγο δυνατότερα. Ο Γέροντας τότε την ασπάζεται, της δίνει χρήματα και την οδηγεί στο γραφείο, όπου είχε αφήσει τους επισκέπτες να περιμένουν.

  – Δώστε όλοι από ένα κατοστάρικο στη Χ, διότι σήμερα πάλεψε με τον διάβολο και τον νίκησε!

  Να έχουμε την ευχή του!

  (Υποθήκες ζωής – γ. Επιφανίου Θεοδωροπούλου, εκδ. Ι.Η.Κεχαριτωμένης Θεοτόκου, σ.174-175)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.