«φακελάκι, γρηγορόσημο» ζουν και βασιλεύουν

Μας έθιξε ο ανθέλλην με το «Οι Έλληνες είναι βουτηγμένοι στα σκατά» –Απαράδεκτο!

Με αφορμή την πρόσφατη έρευνα για τη Διαφθορά της Public Issue
Δεν αποκλείω να μου δημιουργήθηκε λάθος εντύπωση, όμως μου φάνηκε ότι η… είδηση «Η κρίση χτύπησε και το φακελάκι», που μεταδόθηκε από τηλεοπτικό κανάλι είχε έναν τόνο, τόσο δα, θριαμβικό, ιδιαίτερα υπογραμμίστηκε το γεγονός ότι «Μείωση παρουσίασαν τα περιστατικά διαφθοράς τον τελευταίο χρόνο», και σε προσγειωμένο τόνο: «με τα νοσοκομεία και τις εφορίες να παραμένουν, ωστόσο, στην κορυφή της λίστας σε ό,τι αφορά τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα…»

Ορισμένοι ( αθέλητα; ) επιμένουν, ξεχνούν ότι οι Υπηρεσίες είναι κι αυτές καταναλωτικά προϊόντα όπως όλα τα άλλα, τα χειροπιαστά, μόνο που δεν «στοκάρονται» στα ράφια των καταστημάτων, όπως παραδείγματι τα φασόλια, οι σαρδέλες, τα ενδύματα, τα υποδήματα κλπ. Οι οικονομικοί δείκτες λένε (ψάξτε το) ότι το 2010 ήταν χρονιά που η συνολική κατανάλωση έπεσε δραματικά, καταστήματα-επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, μισθοί και συντάξεις μειώθηκαν, λογικό μου φαίνεται με βάση αυτά τα αδιαμφισβήτητα δεδομένα να επηρεαστεί και ο τομέας των Υπηρεσιών. Αφού οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί ελαττώθηκαν, δεν ήταν αναμενόμενο να μειωθεί και το διαθέσιμο ρευστό για το παραδοσιακό εθνικό μας σπορ του λαδώματος; ανάλογα λοιπόν «επηρεάστηκαν» γρηγορόσημα και φακελάκια…

Αυτά σκεφτόμουν ακούγοντας τον πρόεδρο της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδας Κώστα Μπακούρη να λέει: «Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι όντως ενθαρρυντικά, αλλά δεν πρέπει να μας εφησυχάζουν. Η οικονομική και ηθική κρίση που βιώνουμε μας επιβεβαιώνει ότι τα περιθώρια χρόνου και οι δεύτερες ευκαιρίες έχουν εξαντληθεί. Είναι καιρός να συστρατευθούμε όλοι μαζί και να δεσμευτούμε αμετάκλητα για να επανορθώσουμε τα κακώς πεπραγμένα και να επαναφέρουμε αξίες, όπως λογοδοσία, ηθική και υπευθυνότητα, ώστε να εξασφαλίσουμε μια βιώσιμη κοινωνία στις μελλοντικές γενιές».

Θα ήταν απείρως πιο ρεαλιστικό εάν ο κ. πρόεδρος έλεγε «Θα επιθυμούσα τα αποτελέσματα να …» κλπ.

Κάποιοι θίχτηκαν σφόδρα με παλαιότερη ανάρτηση του ιστολογίου μας για τους γιατρούς το 2006, αλλά και με τη σχετικά πρόσφατη ανάρτησή μας το Νοέμβριο του ’10.  Όσο για την προ-μερικών εβδομάδων απεργία των γιατρών δεν έγραψα κάτι, όμως εάν διαβάσουμε και πάλι, τις διακηρύξεις των ιατρικών τους συλλόγων, το θέμα έχει σκανδαλωδώς, και πάλι, υποβαθμιστεί.

Η πολεοδομία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του δημοσίου. Η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει πολλές φορές απεργία για τα –δίκαια στη πλειοψηφία τους- δικαιώματα και αιτήματα των εργαζομένων του δημοσίου, κι όμως, ποτέ δεν συμπεριέλαβαν σε αυτά τη «ρουτίνα» του λαδώματος στο επίπεδο του απλού πολίτη, δεν εξέφρασαν ποτέ, τον καθημερινό βραχνά εκείνου που επισκέπτεται μία δημόσια υπηρεσία.

Στη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα… Προϋπόθεση –κατά την άποψή μου- για να θεωρηθεί Έντιμη (για συγκεκριμένους κλάδους), μία κινητοποίηση πρέπει να συμπεριλαμβάνει, να αναδεικνύει μέσω των αιτημάτων της, και το κοινωνικό καρκίνωμα της δωροδοκίας, της διαφθοράς, της μίζας κλπ. Να το καταγγέλλει, να προτείνει λύσεις.

Σε ό,τι αφορά την κατάταξη των πιο διεφθαρμένων δημοσίων υπηρεσιών, τα Νοσοκομεία είναι στην κορυφή της λίστας, ενώ στη δεύτερη θέση είναι οι Εφορίες – ξεπέρασαν τις… Πολεοδομίες! (το θαυμαστικό αναγκαίο).

Η χώρα βρίσκεται εδώ και δυο-τρία χρόνια, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ιδιαίτερα το τελευταίο εξάμηνο η σκληρή πραγματικότητα των αριθμών μας έχει βυθίσει μαζικά (συμβάλλουν και τα ΜΜΕ) στη μελαγχολία, κι όμως συνεχίζονται να ακούγονται σημεία-και-τέρατα για τις εφορίες (ΔΟΥ), δεν ξέρει κανείς τι αληθεύει και τι όχι, έφορος για να παραχωρήσει τη θέση του ακούγεται, ότι ζητά…Αέρα μερικών εκατοντάδων χιλ. €υρώ, κάτι το οποίο κάνουν καταστηματάρχες, οι ταξιτζήδες κ.α. Είναι δυνατόν αυτός ο φαύλος κύκλος να μην τον έχουν ουσιαστικά ποτέ αντιληφθεί στο υπουργείο Οικονομικών; λέω «ουσιαστικά» διότι δεν αρκούν οι διάφορες «διαπιστώσεις» σε δελτία τύπου, η χώρα στερείται έσοδα που της αναλογούν, δεν αρκεί επομένως μια απλή… διαπίστωση.

Θα στεναχωρήσω τους ομοϊδεάτες μου, που ουτοπικά, σαν και του λόγου μου, ονειρεύονται μία ιδανική αταξική κοινωνία, όμως το πιο εύστοχο σχόλιο που διάβασα τελευταία για το ζήτημα, δεν προέρχεται από το χώρο το δικό μας, του λεγόμενου… προοδευτικού, αλλά από τον κ. Μαντέλας στα οικονομικά της συντηρητικής «Καθημερινής».

Δυστυχώς, συμφωνώ μαζί του απολύτως.

Διαβάστε προσεκτικά:
«Ο φοροεισπρακτικός τους μηχανισμός. Το ξέρουν ότι είναι ανύπαρκτος και διάτρητος […]Τον βάζουν, για παράδειγμα, να εισπράξει περισσότερο ΦΠΑ (αυξάνοντας τους συντελεστές κάθε λίγο και λιγάκι), να κάνει περισσότερους ελέγχους (στέλνοντας συνεργεία με «αδέκαστους» να εφοδεύσουν υποτίθεται σε γραφεία, ιατρεία κ. λπ.), να μαζέψει περισσότερους φόρους (όταν δεν μπορεί να εισπράξει τους βεβαιωμένους) κ.λπ. κ. λπ. Το αποτέλεσμα; Στο τέλος της ημέρας, τα έσοδα είναι λιγότερα» […] «Αφού εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι ο παρών μηχανισμός δεν κάνει, τον καταργείς στην πράξη, μειώνοντάς του το αντικείμενο. Και προχωράς, για παράδειγμα, σε συντριπτική μείωση των φόρων, ελπίζοντας ότι τα πράγματα δεν μπορούν να πάνε χειρότερα. Οι Ιρλανδοί το έκαναν με επιτυχία στο πρόσφατο παρελθόν κι ετοιμάζονται να το ξανακάνουν.[…] Τον παρόντα φοροεισοπρακτικό μηχανισμό τον διατηρείς, για να κάνει όμως πολύ λιγότερο έργο, μέχρι να τον γκρεμίσεις. Ούτως ή άλλως, τα έσοδα που σου φέρνει σήμερα, θα εξακολουθήσει να σου τα φέρνει και τότε, κατά το μάλλον ή ήττον, περίπου από… συνήθεια. Οπότε, μικρό το κακό. Και είτε σιγά σιγά αναθέτεις σε ιδιώτες την αποστολή του, πληρώνοντας τους νυν υπαλλήλους, αν χρειαστεί, χωρίς να κάνουν τίποτα (μήπως σήμερα τι κάνουν;) είτε επιτέλους βγάζεις από το συρτάρι τον περίφημο Καλλικράτη των ΔΟΥ και τις ξαναστήνεις όλες από την αρχή. Και παύουν να υπάρχουν δύο ΔΟΥ, σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων, στην ίδια επαρχία ενός νομού που απλώς είχε την τύχη πριν από κάμποσα χρόνια να εκλέξει έναν «περαστικό» υφυπουργό Οικονομικών. Οι ΔΟΥ και οι υπάλληλοί τους, όμως, έμειναν. Μαζί και τα προβλήματα...»[οι υπογραμμίσεις δικές μου]

Συμφωνώ.

Δημόσιος χαρακτήρας δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην κρατικοδιαίτες και υπό κρατική προστασία συντεχνίες που αδιακρίτως απομυζούν γενικώς απ’ όπου μπορούν, είναι πολύ χειρότερες από τις βδέλες – τουλάχιστον αυτές, έχουν περιορίσει τις προτιμήσεις τους, στο αίμα.

Περισσότερα:
– στη «Ναυτεμπορική»
– στο «Σκάι»
– η έρευνα της Public Issue

This entry was posted in σκέψεις, Ασμοδαίος, Διακρίσεις (κάθε είδους), ιστοΕπιφυλλίδες, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

14 Responses to «φακελάκι, γρηγορόσημο» ζουν και βασιλεύουν

 1. Ο/Η rodia λέει:

  Οι εφορίες ξεπέρασαν τις πολεοδομίες επειδή έχει μειωθεί ο αριθμός των οικοδομικών αδειών λόγω κρίσης, αλλά, λόγω κρίσης επίσης, αυξήθηκε ο αριθμός των παροχών προς τις εφορίες… Μύλος! 🙂

 2. Ο/Η Eπ-αναστάσιος λέει:

  Μας τράνταξε συθέμελα ο κ. Διαφανής Πρόεδρος!!

  «…λογοδοσία, ηθική κι υπευθυνότητα…» (sic-ον)

  «…βιώσιμη [ελληνικού τύπου] κοινωνία…» (sic-ότερον)

  «…μελλοντικές γενιές [εις την ταχέως γηράσκουσαν Ελλάδαν]…» (sic-ότατον!)

  Ο υ ά α α ο υ!!!

 3. Ο/Η ακάκιος λέει:

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011
  «Πράσινο φως» σε προσλήψεις κληρικών

  Το υπουργείο Εσωτερικών αρχίζει με δειλά βήματα να ικανοποιεί τα αιτήματα των μητροπόλεων της χώρας για προσλήψεις, τοποθετώντας την Εκκλησία στους τομείς άμεσης προτεραιότητας (όπως η Υγεία και η Παιδεία), για τους οποίους μπορεί το μέτρο «μία πρόσληψη προς πέντε αποχωρήσεις» να «ελαστικοποιηθεί»:

  http://www.ekathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100081_16/03/2011_435995

  Μετανοείτε και προσεύχεστε

 4. Ο/Η διονησης λέει:

  TO ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΟΠΩΣ ΤΑΚΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΩΝΕΤΕ ΑΠΟ ΒΟΡΕΙΟ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΠΟΛΟ ΚΑΙ ΓΥΡΟ ΓΥΡΟ.. ΚΑΛΗ ΧΩΝΕΨΗ. ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΛΟΥΣΙΜΟ.

 5. Ο/Η always in doubt λέει:

  Mαντέλα όχι Μαντέλη!!!! θα παρεξηγηθεί ο άνθρωπος!

 6. Ο/Η Teo Tsoukat λέει:

  Καλέ που την είδατε την διαφθορά; Μπα σε καλό σας

 7. Ο/Η αντιγονη λέει:

  οχι μόνο γνωρίζουν τι γίνεται στο Υπουργείο Οικονομικών, αλλά, τουλάχιστον παλιότερα, η τοποθέτηση Προισταμένων στις ΔΟΥ γινόταν με πλειστηριασμό -ποιός θα δώσει τα περισσότερα για να επιλεγεί- στο ίδιο το Υπουργείο (εννοείται, να δώσει μόνο σε διευθυντές, συμβούλους και παρατρεχάμενους ποτέ μα ποτέ στους πολιτικούς προισταμένους τους, αυτοί ήταν πάντα ανίδεοι και αδέκαστοι).
  Κατά πληροφορίες, το μεγαλύτερο ποσό είχε δοθεί τέλη δεκαετίας του 1990 και ήταν 120.000.000 δρχ. για ΔΟΥ νοτίων προαστίων. Φανταστείτε πόσα εκτιμούσε ότι θα εισπράξει, από το … μισθό του, βεβαίως.
  Την ίδια εποχή ο διορισθείς Προιστάμενος στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού προσέφυγε κατά του διορισμού του, θεωρώντας τον ως δυσμενή μετάθεση. Ο λόγος ήταν, προφανώς ,ότι, εξ αντικειμένου, η συγκεκριμένη ΔΟΥ δεν έχει «ψητό». Το Υπουργείο για να τον τιμωρήσει απέσπασε τους πιο έμπειρους και άξιους υπαλλήλους του. Η ταλαιπωρία που πέρασαν ασυνήθιστοι σε δημοσιουπαλληλικές εμπειρίες ομογενείς, Αγγλοι, Γάλλοι και λοιπές εθνότητες ήταν απερίγραπτη.
  Στις μέρες μας οι εφοριακοί κάνουν λευκή απεργία για την περικοπή των αποδοχών τους και οι πιο «ειλικρινείς» απ’ αυτούς δηλώνουν ότι αυτά που μας΄έκοψαν θα τα πάρουμε από εσάς.

 8. Ο/Η Πειραχτήρι λέει:

  Η δωροδοκία των γιατρών λέγεται ΦΑΚΕΛΑΚΙ.
  Η δωροδοκία των χαμηλόβαθμων υπαλλήλων λέγεται ΓΡΗΓΟΡΟΣΗΜΟ.
  Η δωροδοκία των υψηλόβαθμων υπαλλήλων λέγεται ΛΑΔΩΜΑ.
  Η δωροδοκία των διευθυντών/διοικητών λέγεται ΜΙΖΑ.
  Η δωροδοκία βουλευτών και υπουργών λέγεται ΧΟΡΗΓΙΑ.

  Αθάνατο ελληνικό λεξιλόγιο…

 9. Ο/Η ακάκιος λέει:

  Μαζί τα φάγαμε; Απαράδεκτο!

 10. Ο/Η θεοφιλος θερμη λέει:

  Περαχτηρι, των προθυπουργων;

 11. Ο/Η θεοφιλος θερμη λέει:

  Συγνωμη πρωθυπουργων.

 12. Ο/Η Πρεζόνι λέει:

  Διασυρμός της Ελλάδας από το Συμβούλιο της Ευρώπης:

  εξέδωσε σήμερα δημόσια καταγγελία για τις συνθήκες κράτησης των λαθρομεταναστών και την κατάσταση των φυλακών στη χώρα μας _ μέτρο στο οποίο έχει καταφύγει μόνο άλλες πέντε φορές από το 1989, δύο για την Τουρκία και τρεις για την Τσετσενία!

  Από το κακό στο χειρότερο

  Ο στόχος της _ πολύ σκληρά διατυπωμένης _ δημόσιας καταγγελίας είναι να τονίσει την μακροχρόνια άρνηση της Ελλάδας να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) η οποία έχει πραγματοποιήσει 10 επισκέψεις στη χώρα από το 1993. Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι η Αθήνα όχι μόνο έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια τις υποδείξεις της αλλά και ότι η μεταχείριση των παράνομων μεταναστών και των φυλακισμένων επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια καθώς και ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ελληνικές αρχές είπαν ψέμματα για τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

  «Η Επιτροπή προσπάθησε σταθερά να πραγματοποιήσει εποικοδομητικό διάλογο με τις ελληνικές αρχές» , αναφέρει η καταγγελία. «Ομως η συνεχιζόμενη έλλειψη δράσης δεν μας αφήνει άλλη λύση παρά να καταφύγουμε στο ασυνήθιστο μέτρο της δημόσιας καταγγελίας».
  Η καταγγελία αναφέρει ότι «ήδη από την επίσκεψη του 1997, η CPT είχε εκφράσει ανησυχία για τις συνθήκες κράτησης των λαρθομεταναστών» και ότι «οι εκθέσεις του 2005, του 2007, του 2008 και του 2009» επανέλαβαν τα ίδια πράγματα όμως η Αθήνα «συνέχισε να αγνοεί τις συστάσεις» της.

  Περαιτέρω επιδείνωση

  Η επίσκεψη της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης τον Σεπτέμβριο του 2009 «αποκάλυψε ότι στην πραγματικότητα υπήρξε περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών κράτησης». Τον Ιανουάριο του 2010, η CPT πραγματοποίησε συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο με τις ελληνικές αρχές οι οποίες «σταθερά υποστήριζαν ότι έχουν ληφθεί μέτρα για να βελτιωθεί η κατάσταση». Αναφέρεται το παράδειγμα επιστολής με ημερομηνία 23 Νοεμβρίου 2009 στην οποία η Αθήνα πληροφόρησε την CPT ότι «θα τερματιστεί η διοικητική κράτηση λαθρομεταναστών σε κέντρα στα σύνορα και σε αστυνομικά τμήματα» καθώς και ότι «το κέντρο κράτησης του Πειραιά, το οποίο η CPT είχε επικρίνει επανειλημμένως από το 1997, θα κατεδαφιζόταν στις αρχές του 2010».
  «Δυστυχώς» , καταλήγει η δημόσια καταγγελία, «η επίσκεψη της Επιτροπής τον Ιανουάριο του 2011 απέδειξε ότι οι πληροφορίες που είχαν δώσει οι ελληνικές αρχές ήταν ανακριβείς». Φέρνει το παράδειγμα του κέντρου κράτησης στο Σουφλί, όπου μέλη της CPT αναγκάστηκαν να περάσουν πάνω από άτομα ξαπλωμένα στο πάτωμα για να μπουν στις εγκαταστάσεις, ότι δεν επιτρέπεται στους μετανάστες ούτε να αλλάζουν ρούχα και ότι συχνά κρατούνται άντρες με γυναίκες μαζί. Στο γειτονικό Φυλάκιο, επίσης στον Εβρο, οικογένειες λαθρομεταναστών με παιδιά κρατούνται επί εβδομάδες ή και μήνες σε ρυπαρές, ανθυγιεινές συνθήκες συνωστισμού «σαν κλουβιά». Οσο για το κέντρο κράτησης του Πειραιά που αναφέραμε παραπάνω, συνεχίζει να λειτουργεί και να φιλοξενεί λαθρομετανάστες «σε πολύ χειρότερες συνθήκες από εκείνες που πρωτοπεριγράφηκαν στην έκθεση του 1997».

  Αρνηση παραδοχής

  Ανάλογη επιδείνωση παρατηρείται και στα σωφρονιστικά ιδρύματα την τελευταία δεκαετία, κυρίως στις φυλακές της Αμφισσας, στις ανδρικές και γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού «ακόμη και σε καινούργιες φυλακές όπως στον Δομοκό». Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές δεν παραδέχονται καν ότι οι φυλακές έχουν πρόβλημα.

  ——————————–

  Πηγή: http://www.tovima.gr/society/article/?aid=389890

 13. Ο/Η ακάκιος λέει:

  Τι λέει ο Πάγκαλος για το γιαούρτωμα.Κατηγορεί ΣΥΡΙΖΑ

  http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=7&art_id=4135

  • Ο/Η EmilofCrete λέει:

   Και, είναι τυχαία η διαφήμιση πιο κάτω;

   … ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει τακτικές και μεθοδεύσεις που θυμίζουν έντονα όσα έκαναν οι εχθροί του κοινοβουλευτισμού εναντίον της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Εκείνος που τελικά κέρδισε τότε, ήταν ο φασισμός και οι Ναζί». 


   Ads by Google

   Κερδίστε κάθε μέρα
   με προσφορές στα καλύτερα Spa Εστιατόρεια κλπ. μείον 50%-90%!
   http://www.GROUPON.gr/Deal

   Ένοπλες Δυνάμεις – ΕΛΑΣ
   Επίσημη Μετάφραση Εγχειριδίων κλπ Αγγλικά Γαλλικά Γερμανικά Ρωσικά…
   http://www.el-translations.com

   Εχεις περιττά κιλά;
   Το ιδανικό βάρος δέν αποτελεί πιά ονειρο. Μάθε πως μπορείς
   http://www.happydiet.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.