To πατριαρχείο καταριέται τον Χ. Παμπλέκη

Mικρό αφιέρωμα με την ευκαιρία της επίσκεψης Αλ.Τσίπρα στην Α.Θ.Π.

Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

Κύριε Ροΐδη,
Πρόσφατα αναφερθήκαμε στο κάψιμο των βιβλίων του Ανθρακίτη από τον παναθλιότατο πατριάρχη Ιερεμία τον Γ΄, και την «μιαράν Σύνοδον της Κωνσταντινουπόλεως» που στα 1720, με την σύμφωνη γνώμη του Χρύσανθου Ιεροσολύμων αφόρισαν αυτόν που ήταν: «αποφώλιον τέρας, ανεμώλιος, Κακομεθόδιος, αμέθοδος…αφυής, ατέλειος, αλιτήριος….φιλόσαρκος και αγενές των ηδονών ανδράποδον…ως άλλος τις Σαρδανάπαλος» με «αδρανή και κενόν νουν», «τυφλός και αμύητος» με διδασκαλία γεμάτη «σαπηδόνος βορβόρου και ακαθάρτου ύλης«. Το δικαστήριο έδωσε βάση στον Μεγάλο Εκκλησιάρχη, Λογοθέτη και Γραμματέα της πατριαρχικής αυλής Ν.Κριτία «άνδρα λίαν επικλινή εις το κακολογείν» κατά τον Μ.Γεδεών. Ο Κριτίας, αντιπροσωπευτικό δείγμα λόγιου που παρασιτεί σε ηγεμονικές αυλές και μισεί σαν τις αμαρτίες του κάθε ελεύθερο πνεύμα, ρήτορας, κανονολόγος, συγγραφέας και «Λόγου προσφωνητικού τώ ηγεμόνι Ουγγροβλαχίας Στεφάνω Καντακουζηνώ», δάσκαλος της πατριαρχικής σχολής, καπουκεχαγιάς του τυράννου της Μολδαβίας Ι.Μαυροκορδάτου, πήρε σύνταξη από τον μεγάλο Βεζίρη, επειδή του αφιέρωσε μεταφρασμένο στην τουρκική έργο του Κορυδαλλέα.

Ένα άλλο από τα πολλά λόγια θύματα του σκοταδιστικού πατριαρχείου ήταν ο Χριστόδουλος Παμπλέκης που γεννήθηκε το 1733 στην Ακαρνανία. Ορφανός από μάνα έχασε στα 1740 τον κλέφτη πατέρα του που γδάρθηκε ζωντανός από τους Οθωμανούς. Ο πεντάρφανος μικρός περιμαζεύτηκε από κάποιον καλό άνθρωπο, πήγε σχολειό στο Λιτόχωρο και στη Ραψάνη και μετά φοίτησε στην αγιορείτικη Αθωνιάδα Σχολή, όπου είχε δάσκαλο τον Ευγένιο Βούλγαρη και όπου ξεχώρισε στα μαθηματικά. Έπεσε πάνω στις ανόητες Κολλυβομαχίες και υποχρεώθηκε να φύγει από το Όρος όπου το κλίμα της ανωμαλίας και του φαρισαϊσμού δεν τον σήκωνε. Στα 1760 πήγε στη Βενετία όπου σπούδασε Φιλοσοφία. Συνέχισε στο Παρίσι και στη Βιέννη, εργαζόμενος παράλληλα ως οικοδιδάσκαλος. Τα συγγράμματα του τον έφεραν αντιμέτωπο με τις κατηγορίες του Διονυσίου, δεσπότη του Πλαταμώνα, ο οποίος τον αποκαλούσε «Ρουσόν», επειδή ασπαζόταν τις θεωρίες του Ρουσώ. Ο επίσκοπος έγραψε και υβριστική σάτιρα κατά του σοφού δασκάλου «Ακολουθία ετεροφθάλμου και αντιχρίστου Χριστόδουλου του εξ Ακαρνανίας«. Ο ίδιος δάσκαλός του ο Ευγένιος Βούλγαρης, που ξεκίνησε προοδευτικός για να καταντήσει κόλακας της Μ.Αικατερίνης και αρχιεπίσκοπός της, αναγκάστηκε πιεζόμενος να τον αποκηρύξει, αποκαλώντας το βιβλίο του «Περί φιλοσόφου», που εκδόθηκε το 1786 στη Βιέννη, «συμπίλημα αποτρόπαιων βιβλιαρίων». Στο βιβλίο αυτό περιέχονταν η Νευτώνεια αντίληψη του κόσμου και απόψεις Γάλλων φιλοσόφων. Ο πατριάρχης Νεόφυτος ο Ζ΄, αντιδρώντας στην δημοσίευση από τους μαθητές του του βιβλίου του «Περί Θεοκρατίας», αφόρισε το 1793, χρονιά του θανάτου του, τον συγγραφέα, παίρνοντας en passant φαλλάγγι τον ιερέα που τον κήδεψε, τους αναγνώστες του, τον Βολταίρο και τους Τέκτονες και ενημερώνοντας γι’αυτό και τα υπόλοιπα πατριαρχεία: «Ούτος ο παμμίαρος όλην εκπιών την κύλικα των αιρέσεων…πολύμορφον θηρίον γενόμενος ή πολυσύνθετον τέρας….την άπειρον ουσίαν αρχήν του παντός εδανείσθη από τον παλαιόν Αναξίμανδρον τον Μιλήσιον και από τον νεώτερον Σπινόζαν…..τα θολερά και δυσώδη αυτών (εννοεί εδώ τους Βολταίρο, Ρουσσώ, τέκτονες) εκροφήσαντος νάματα…». Ίσως κάποιος να δικαιολογήσει τον Αλλαξοπατριάρχη Νεόφυτο Ζ΄ που αγόρασε δυο φορές το αξίωμά του, αν σκεφθεί πως τον κατέστρεψαν οι κακές του παρέες, αφού υπήρξε συμμαθητής στη Σχολή της Σμύρνης του Νίκου Καλλιβρούτση, ενός ιδιαίτερα γνωστού στις γριές πορνογράφου, που συνέγραψε με το ψευδώνυμο (άγιος) Νικόδημος ο Αγιορείτης, το Hard core χυδαιογράφημα «Το Ιερόν Πηδάλιον», όπου εντρυφεί στα «περί μαλακίας, αρσενοκοιτίας, μοιχείας, αιμομιξίας και πορνείας».

Ο λόγιος Δημ. Γοβδελάς ο Ραψανίτης, ανηψιός του δεσπότη Διονυσίου, έβρισε κι αυτός με μένος το νεκρό πιά Παμπλέκη στο βιβλίο του «Εξοστρακισμός Χριστοδούλου του μονοφθάλμου», όπου τον αποκαλεί «χοιρόδουλον…..τετυφλωμένον……όνειδος του χριστιανικού πληρώματος, αίσχος της αμωμήτου ημών πίστεως». Αξίζει να υπογραμμίσουμε εδώ πως τα χριστιανικότατα επίθετα «ετερόφθαλμος» και «μονόφθαλμος» με τα οποία στόλισαν τον Παμπλέκη θείος και ανιψιός βασίζονταν στο γεγονός πως μικρός ο Χριστόδουλος είχε χάσει το μάτι του από ευλογιά. Είναι πάγια η τακτική των ορθόδοξων καλόγερων να βρίζουν χυδαία «αιρετικούς» ανθρώπους με αναπηρία όπως έκανε πρόσφατα και ο διάδοχος του Καλλίνικου δεσπότης Πειραιά Σεραφείμ, που έκανε ανεπίτρεπτες αναφορές στην αναπηρία του άθεου μεγάλου επιστήμονα Χόκινς. Από κοντά και ο αδελφός του μητροπολίτη Αθηνών Αθανασίου (1785), γιατρός Ιωάννης Τατλίκαρας (μοναχός Ειρηναίος από το 1822) έγραψε κάποια σάτιρα εναντίον του Παμπλέκη. Η προσπάθεια δαιμονοποίησης του Παμπλέκη, ήταν πολυπλόκαμη. Σε ξυλογραφία που σώζεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, προερχόμενη από αναιρετική φυλλάδα των αρχών του Παμπλέκη, απεικονίζεται ιπτάμενος διάβολος να απευθύνεται στον μονόφθαλμο λόγιο λέγοντας: «Συνέλαβες πόνον και έτεκες ανομίαν…» (Εικ.1). Η Εκκλησία όμως, βρίζοντας δεξιά και αριστερά κάθε σκεπτόμενο όν, είχε ανάγκη να παρουσιάσει κάποιους δικούς της φιλοσόφους. Έχρισε λοιπόν «υπάτους των φιλοσόφων» όπως γράφει ο Άρχων της Μ.Εκκλησίας Μ.Γεδεών, που καταγράφει και πολλά από τα παραπάνω, τους Ιάκωβο Μάνο τον Αργείο και Ιωάννη Λέσβιο τον Τζανή, που «ουδέ ήσαν άξιοι τοιαύτης ονομασίας…μηδέ γινώσκοντες αυτής της λογικής τους στοιχειωδεστέρους κανόνας…»

Το τι ελεεινός ήταν ο Πανιερότατος Διονύσιος προκύπτει και από απάντηση του Παμπλέκη το 1793 από την Λειψία όπου δεν τον έφτανε η εκδικητική μανία της Εκκλησίας, που του θυμίζει πως τα χρόνια της Αθωνιάδας: «...κάτω εις την αμπελικήν του μοναστηρίου, όχι μόνον έτρωγες και έπινες, ουδέ μόνον ετραγώδεις και εχόρευες με τας λύρας, αλλά και σαρίκι γυναικείον έβανες εις την κεφαλήν σου, και πιστολιαίς έριπτες περιπατών με τους πόδας γυμνούς έως τα γόνατα….οι καλόγκαιροι εφώναζον και σας πουτ…του σχολείου…….οι καλόγκαιροι εφώναζον και ημάς τους ιδίους πουτ…και πούσ…, το οποίον ημείς δεν το καταδεχόμεθα……Διά τούτο εδιώχθην κύριε Ντελή Δήμο (δια να μην είπω άγιε απόστολε) και όχι μόνον εγώ….όσοι δεν ευχαριστούντο εις τας ασελγείας, ακολασίας….» (Ιώσηπου Μοισιόδακος «Απολογία», επιμ. Ά.Αγγέλου, σ.οθ΄).

Αν και το θεωρώ περιττό, να προσθέσω πως ο «πράσινος» πατριάρχης όχι μόνο δεν έχει ζητήσει συγνώμη για τα κατορθώματα του Νεόφυτου, αλλά στο βίο του αποσιωπά κάθε αναφορά στις μηχανορραφίες του κατά του Παμπλέκη.

Advertisements
This entry was posted in «Ιερές» Υποκρισίες, «Ιερή» Εξουσία, Γράμμα από το Ληξούρι. Bookmark the permalink.

59 Responses to To πατριαρχείο καταριέται τον Χ. Παμπλέκη

 1. Ο/Η Εωσφόρος λέει:

  Η συντριβή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού από την Εκκλησία

  http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=51&t=175974

 2. Ο/Η Theoprovlitos λέει:

  Εχετε λυσσαξει με το Πατριαρχειο και την Εκκλησια ενω στην πραγματικοτητα σημερα ο εχθρος ειναι άλλος. Αυτος που σας χρηματοδοτεί. Αυτος που τοχει τουμπανο κι εσεις κρυφο καμαρι.

  • Ο/Η Po λέει:

   επιθυμία μας είναι να υπάρχουν κάποια κείμενα τα οποία θα είναι άμεσα προσβάσιμα στον αναγνώστη. πηγές. σημεία αναφοράς.
   οι χορηγοί και τα κίνητρά μας είναι γνωστά: Εσείς, οι όμοιοί σας, ο εγκέφαλός σας. Μας αρκούν. Είστε Το κίνητρο.

   • Ο/Η Σταύρος λέει:

    Έχω προσέξει το εξής μυστήριο – πέραν των κανονικών υπολοίπων – που συντελείτε μέσα στους κόλπους της εκκλησίας.
    Δηλαδή να, όλοι αυτοί εκεί μέσα, οι οποίοι χρηματοδοτούνται ολοφάνερα, μόλις δούνε ανθρώπους που παλεύουν για διαφώτιση αμισθί αλλά επί πλέον και συν ιδίοις εξόδοις, λυσσάζουν απέναντί τους, με κατηγορίες χρηματοδότησης από σκοτεινές δυνάμεις, εν μέσω των φωτεινών δικών τους!
    Το «εξ ιδίων τα αλλότρια», νομίζω ότι δεν με ικανοποιεί πλήρως. Μήπως πάει το μυαλό κάποιων και πιο πέρα, για την εξήγηση αυτού του φαινομένου;

   • Ο/Η Theoprovlitos λέει:

    Πολυ επιλεκτικο ομως το «αθεϊστικο» σας blog. Δεν βλεπω αναλογη κινηση για τον Ιουδαϊσμο, ή τους Δωδεκαθεϊστες ή του Ισλαμ. Επιλεκτική Αθεϊα; Ή υπαγορευμένη σκοπιμότητα;

    Προφανως δε εχετε και τους καταλληλους συνεργατες -αρθρογραφους ως ακαταρτιστος με το σπορ. Ο καθενας μπορει να πουλησει την ψυχη του όπου θέλει βεβαιως. Ζουμε σε μαι χωρα που η ρουφιανιά ειναι επιερδής επιχείρηση, ιδιαιτερα σε ορισμενους κύκλους.

    Οι «Αθεϊστικες» σας θέσεις ουδόλως ταυτιζονται με τις αριστερας αλλα βριθουν νεοφιλελευθερισμου. Ουτε το ιδεολογικο μανιφεστο του Στεφανου Μανου να διαβαζαμε.

    Ο εγκεφαλος μας παντως είναι πολύ πιο ευρυς και οξυδερκής από ότι πιστευετε. Και από το σιχαμερο εκκλησιαστικο κατεστημενο (με το οποίο δεν ταυτιζομαι) υπαρχουν άλλα ακομα πιό σιχαμερά. Και έκαστος εφ’ ω ετάχθη, και με το αζημίωτο.

   • Ο/Η Po λέει:

    λέτε:
    Δεν βλεπω αναλογη κινηση για τον Ιουδαϊσμο, ή τους Δωδεκαθεϊστες ή του Ισλαμ. Επιλεκτική Αθεϊα; Ή υπαγορευμένη σκοπιμότητα;

    απαντώ: Μόνο η ορθοδοξία μας αφορά, αυτή έχει ταυτιστεί με το Κράτος μας, γι’ αυτή πληρώνουμε φόρους, αυτή διαμορφώνει με το έτσι θέλω συνειδήσεις, αυτής τα εικονίσματα βρίσκονται παρανόμως παντού, από τα αστυνομικά τμήματα έως τα σχολεία και τις δικαστικές μας αίθουσες.

    Για την Αριστερά ( εσείς; χο-χο )
    λυπάμαι, αλλά η Αριστερά δεν ταυτίζεται με τις απόψεις μας, κι όχι οι δικές μας απόψεις με την Αριστερά. Αποτυχία καθαρά δική της -κατά την ταπεινή μου άποψη, αλλά αυτό είναι μία μεγάλη συζήτηση στην οποία εσείς· ούτε κατά διάνοια μπορείτε να φανταστείτε έστω, το εύρος της.

    Για τα υπόλοιπα που λέτε.
    Από πότε η ανάδειξη των ιδεών μας είναι «ρουφιανιά». Δες σας το επιτρέπω. Εάν θέλετε να συνεχίσετε να σχολιάζετε εδώ, θα ζητήσετε πρώτα συγγνώμη γι’ αυτό που είπατε.

   • Ο/Η Theoprovlitos λέει:

    Συγγνωμη ζηταω ευχαριστως για αυτα που ειπα οχι για αυτα που δεν ειπα. Δεν αποτελουν ρουφιανια οι θεσεις κανενος ακομα και αν διαφωνω. Η απαξιωση ενος θεσμου παντως με βαση ιστοριες της κρεββατοκαμαρας και η δημοσιοποιηση τους αλά περίπτωση Ζαχοπουλου αυτο ναι αποτελει ρουφιανια από μερους του πληροφοριοδότη. Αποτελει δε και πολιτικη σκοπιμοτητα που ΔΕΝ εξαρταται απο πολιτικες θεσεις αλλα εχει σχεση με την εξοντωση του αντιπαλου με χτυπήματα κατω από την μεση. Και εγω ξερω οικογενειακα απλυτα ηγετων αλλων θρησκευματων αλλα ουτε διανοουμαι να τους ξεμπροστιασω και να τους εκθεσω για να δυσφημισω την πιστη τους ή την ιδεολογια τους.

    Εσεις λοπον, ενας ανθρωπος με ευαισθησιες που ασχολειται με το βιβλιο, τις εκδοσεις και γραφει ποιηματα απορω πως δεν βλεπει οτι αναπαραγετε ειδησεις που ειναι επιπεδου trash TV. Και οτι αυτη τη στιγμη κανετε bullying στην Ορθοδοξη εκκλησια προς οφελος εκεινων που εχουν καθε συμφερον από το bullying αυτο. Ερμηνευετε αυθαιρετα ιστορικα ή θεολογικα γεγονότα, παραχαρασσετε την ιστορια.

    Βριζετε τον Πατριαρχη Γρηγοριο τον Ε αλλα δεν αναφερετε ποιοι μισσαλοδοξοι αγριανθρωποι πληρωσαν για να σουρουν το πτωμα του στα σοκακια της Πόλης για να το πεταξουν στο Βοσπορο ενω την ιδια στιγμη διαμαρτυρεστε για την βεβηλωση νεκροταφειων.

    Διαμαρτυρεστε για την μη υπαρξη «ανθρωπινων δικαιωματων» (που ξερετε πολυ καλα οτι καποιοι εμπορευονται) σε ατομα από μειονοτητες οι οποίες εξ ορισμου και από ιδεολογια τα καταπατουν και τα παραβιάζουν, όπως το Ισλαμ ή οι μαρτυρες του Ιεχωβα το απολυτο τερατουργημα θρησκευτικου ολοκληρωτισμου.

    Σε λιγο θα μας πειτε οτι ειστε υπερ της υπαρξης ναζιστικου κομματος ή κομματος παιδεραστων. Επικρινετε την μη ελευθερη διακινηση ιδεων και το καψιμο βιβλιων και την ιδια στιγμη εχετε ξεσηκωσει πανστρατια κατα του βιβλιου του Πλευρη ή επικροτειτε το καψιμο του βιβλιοπωλειου του Αδωνη Γεωργιαδη την στιγμη που οι ιδεες του (εφ οσον είναι αναληθεις) τους μονους που μπορουν να επιρρεασουν ειναι το κοινο τους. Επιλεκτικη λογοκρισια λοιπον; Δυο μετρα και δυο σταθμα;

    Το κοινωνικο μοντελο που ευαγγελιζεσθε ειναι αθλιο αν ειναι να επιβληθει με την μεθοδογια που επιλεγετε. Η νομιζετε οτι εγω δεν διαθετω φιλους και επιστηθιους μαλιστα αλλων θρησκευματων με πλήρη σεβασμο στα πιστευω τους; Ή αθεους (μαλλον αγνωστικιστες γιατι ειναι πιο σοφοι).

    Δεν εχετε καταλαβει οτι το blog αυτο ενιοτε ειναι τοσο κραυγαλέο που δημιουργει ερωτηματικα μεχρι και σε μη χριστιανους Ορθοδοξους. Και δεν θεωρητικολογω.

    Εχετε εξ ορισμου και εκ των προτερων διαχωρισει τους αλλους σε στρατοπεδα αλλοτε δογματιζοντας άλλοτε δαιμονοποιωντας. Ενω η αληθεια ειναι άλλη. Οτι υπαρχουν παμπολλοι οι οποίοι δεν ανηκουν εξ ορισμου στο αντιπερα στρατοπεδα με βαση τα πσιτευω τους και τουνατνιον υπαρχουν και αυτοι που ειναι αλλο από αυτο που ισχυριζονται οτι ειναι. Και ειτε μας αρεσει ειτε οχι ο Χριστος το ανεφερε αυτο και ως βασικη τοποθετηση.

   • Ο/Η Po λέει:

    Χαίρομαι που αναγνωρίζετε τη χυδαιότητά σας, να ονομάζετε ρουφιάνο όποιον γράφει τις απόψεις. Η Συγγνώμη σας γίνεται δεκτή.

    κάτι άλλο, Λέτε:
    «εχετε ξεσηκωσει πανστρατια κατα του βιβλιου του Πλευρη ή επικροτειτε το καψιμο του βιβλιοπωλειου του Αδωνη Γεωργιαδη…»

    απαντώ:
    1) ήμασταν από τους λίγους που ταχθήκαμε κατά της απαγόρευσης του βιβλίου του Πλεύρη.
    2) δεν επικροτήσαμε ποτέ το κάψιμο του βιβλιοπωλείου Γεωργιάδη.

    Ψάξτε το, εύκολα θα διαπιστώσετε ότι λέω την αλήθεια, όμως εσείς θα πρέπει και πάλι να
    μου ζητήσετε συγγνώμη αν θέλετε να σας αφήνουμε να σχολιάζετε εδώ, διότι έρχεστε απληροφόρητος και μας συκοφαντείτε μέσα στο σπίτι μας.

    Αναμένω και πάλι τη συγγνώμη σας, έως τότε είστε αποκλεισμένος.

   • Ο/Η Theoprovlitos λέει:

    «Μόνο η ορθοδοξία μας αφορά, αυτή έχει ταυτιστεί με το Κράτος μας, γι’ αυτή πληρώνουμε φόρους, αυτή διαμορφώνει με το έτσι θέλω συνειδήσεις, αυτής τα εικονίσματα βρίσκονται παρανόμως παντού, από τα αστυνομικά τμήματα έως τα σχολεία και τις δικαστικές μας αίθουσες.»

    Από τη στιγμη που υπαρχει ενας υπολογισιμος αριθμος Δωδεκαθεϊστων, Μαρτυρων του Ιεχωβα και 1.000.000 Μοσουλμανοι (πραγμα το οποιο επικροτείτε) βεβαιως και σας αφορα. Σας αφορα οταν μεθαυριο οργανωμενες ομαδες μουτζαχεντιν θα καινε μερα μεσημερι συναγωγες και εκκλησιες ενω η αστυνομια θα ειναι ανυπαρκτη γιατι διαφωνουν με την υπαρξη της οι μαρτυρες του Ιεχωβα. Εξ αλλου μην ξεχνατε οτι το κρατος μας επί 400 χρονια ειχε ταυτιστει με το Ισλαμ και από αυτο υπέφεραν ολοι (όπως σημερα στην Τουρκια) πλην ελαχιστων εξαιρεσεων που περνουσαν καλά γιατι ειχαν λυκοφιλίες με τους Σουλτανους.

    Οσο για τα εικονισματα, καλως κανουν και ευρισκονται παντου. Αποφοιτησα από Καθολικο σχολειο και ειχα 4 συμμαθητες εβραιους εκ των οποιων 2 ηταν φιλοι μου και ενας ήταν ο κολλητος μου. Δεν ενοχληθηκε ποτε κανενας. Ας κρεμασουν και εδαφια από το Κορανι και την Τορα. Και για τα παιδια των αθέων ενα χαρτονόμισμα των 100 δολλαρίων αν αυτο είναι να τους εμπνευσει καποιες αξιες για την ζωή.

   • Ο/Η Theoprovlitos λέει:

    Κε Ροιδη

    Μην εξαπτεστε τοσο πολυ. Δεν σας κατηγορω για να σας κατηγορησω. Μην απαιτειτε ομως ετσι ευκολα την συγγνωμη του αλλου γιατι χανει το νοημα της. Θυμιζει αυστηρό παραεκκλησιαστικο ή οικογενειακο περιβάλλον. Η ελευθερια και η αγαπη δεν απαιτει. Συγγνωμη οντως για το θεμα του Πλευρη και του Γεωργιαδη. Σας εδωσα ομως την ευκαιρια να το ξεκαθαρισετε ως ιδεολογικη γραμμη.

    Θα σας φανει οξυμωρο αλλα αν και από διαφημιστης κατηντησα εκδοτης/βιβλιοπώλης ξενολωσσων (κατ επεκταση συνδελφος) – αν και δεν ειμαι σιγουρος πιο απο τα δυο ειναι κατάντια ο διαφημιστης ή ο βιβλιοπώλης – δεν ιεροποιω τα βιβλία ούτε την ανοησία του καθενος μονο και μονο επέιδη περασε από καποια μηχανη offset. Δεν ειναι και τοσο αναγκαιο το scripta manent και προσωπικα κάποτε στα νιάτα μου πεταξα και μια Αγια Γραφη εις το πυρ -το λεω για να χαρείτε.

    Για καποιους λογους -οπως προανεφερα κατα το παρελθον- γραφω εδω όχι ως μια αντιπαραθεση ανεγκεφαλων αλλα βαριεμαι αφανταστα να συμφωνω, ιδιαιτερα με χριστιανικα ή πατριωτικα blogs με τα οποία θεωρητικα θα επρεπε να συμφωνησω ενω συμφωνω μονο σε μερος των αποψεων τους. Το αυτο θα επιθυμούσα και δι ‘ υμας. Δεν εχετε κανενα λογο να συστρατευεσθε με τον καθε psycho ο οποιος εκτονωνει το υπαρξιακό του προβλημα εδω μεσα.
    Λειτουργείτε ως πτυελοδοχειο του καθενος. Αυτο θελετε ως πολιτικοποιημενο ών;

    Με βλεπετε να εχω καμμια σχεση με εκκλησιαστικα κυκλωματα; Η στενομυαλια δεν μου παει. Με απέρριψαν και τους απέρριψα.

    Πλην όμως για να καταλαβει -όποιος εχει την σχετικη αντιληψη- υποθετω οτι στον ορο Ελληνα συμπεριλαμβανει χιλιαδες κουσουρια τα οποία χαρακτηριζουν τον αθλιο ετουτο λαό ο οποίος σε πλειστες εκδηλωσεις του ΔΕΝ με εκφραζει. Ομως δεν θεωρω αλλους λαους κατ αναγκη ανωτερους ή καλυτερους (ιδιαιτερα αυτους που εχουμε την ατυχια να γειτνιαζουμε) και βεβαιως οσο και αν κατηγορω τον λαο αυτο που με εκνευριζει, αλλο τοσο αρνουμαι να αποποιηθω την ιδιοτητα μου ως Έλληνα. Ουτε μαζι τα φαγαμε, ουτε ΠΑΣΟΚ ψηφισα ποτε. Ψηφιζω συστηματικα κομματα τα οποια δεν μπαινουν ποτε στη βουλη. Τιποτα δεν με εκφραζει απο αυτη τη χωρα εκτος από καποιες παιδικες αναμνησεις. Ομως δεν αποποιούμαι την Ελληνικοτητα μου. Όποιος αγαπα αυτη τη χωρα δεν ανηκει κατ αναγκη στη Χρυση Αυγη. Αλλα απο την αλλη ειναι δικαιωμα του καθενος να διατηρησει την ιδιοπροσωπεια του στον τοπο του χωρις εξιδανικευσεις και καθαγιασμους (που κανουν οι πατριωτες) αλλα και χωρις προειλημμενες απομυθοποιήσεις και διαστρευλώσεις που κανετε εσεις.

    Αν αυτο εγινε αντιληπτο, και εσεις δεν αποποιείστε της ελληνικοτητας σας όσο και να θεωρείτε καφρους αυτους που μας περιβάλουν (και ΕΙΝΑΙ) ακριβως αναλογα ειναι και τα πραγματα με την Εκκλησια. Ε οχι δεν θα αποχριστιανισθω επειδη ο Εφραιμ εκανε μπιζνες. Και ουτε θα μπω στο παιχνιδι ιεροποιησης αφιεροποίησης που εχετε μπει εσεις.

    Υπαρχει ομως και ενας ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ κοσμος τον οποιο δεν θα δειτε ποτε επειδη ευσι εχετε ΠΡΟαποφασίσει. Ειλικρινα λυπαμαι και ας θεωρειτε εμενα φαντασιοπληκτο.

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    Θεοπρόβλητε.
    Στη θέση σου θα προσπαθούσα να απαντήσω συγκεκριμένα σε κάθε ποστ επιστρατεύοντας στοιχεία και επιχειρήματα.
    Δεν φταίω εγώ αν φέρθηκε έτσι το πατριαρχείο στον Παμπλέκη.
    Έχουμε κάθε δικαίωμα να το υπενθυμίζουμε και δικαιούμαστε η όποια κριτική σε βάρος των γραπτών μας να είναι στοιχειοθετημένη και να μην περιλαμβάνει κατασκοπολογίες, λάσπες, υβρεολόγια κλπ.
    Ας υποθέσουμε πως μας πληρώνει η CIA ή και ο Διάβολος ο ίδιος. Μπορείς να μας πεις τι ψεύτικο γράψαμε στο παρόν;
    Όχι μόνο λειτουργούσαν ελεύθερα τα ελληνικά και τα ρωμέϊκα σχολεία, μεγαλα σχολεία στα Γιάννενα, στο Πήλιο, στην Καστοριά, στη Σιάτιστα, στη Σμύρνη, στα Άγραφα, στην Αθήνα, στη Δημητσάνα, στον Άθω και σχεδόν παντού επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά ο κύριος (αν όχι και μοναδικός) διώκτης τους, όσων τουλάχιστον δεν ήταν αυστηρά θρησκευτικά, ήταν η Εκκλησία, με υβρεολόγια, κακότητα και κατάρες, που μου θυμίζουν κάπως μερικά δικά σου σχόλια σε βάρος μας.

    Δεκαδες, ακόμη και κληρικοί, δάσκαλοι έπεσαν θυματα των διώξεων της Εκκλησίας.

    Υποχρεούμαι να κάνω πως δεν το ξέρω, επειδή εσύ θεωρείς πως τώρα πρέπει όλοι να δώσουμε τη μάχη κατά του Βατικανού, του Ισλάμ, της Μασωνίας, του Σιωνισμού, της Τουρκίας, της Σλαβομακεδονίας, της Αλβανίας, της Ε.Ε., των ΗΠΑ, του καπιταλισμού, της παγκοσμιοποίησης, του αθεϊσμού, της ομοφυλοφιλίας, ή του Ιμπεριαλισμού και μάλιστα μέσα από τη δική σου οπτική;

   • Ο/Η Theoprovlitos λέει:

    @Lasakrato

    Βαζεις τοσα πραγματα στο τραπεζι και δεν ξερω τι να πρωτοαπαντησω. Και σημερα θα σας ζητησω να μου πληρωσετε το μεροκαματο γιατι απο το πρωι δεν κανω αλλη δουελια διοτι αν δεν απαντησω την κατηγορια οτι υπεκφευγω εδω την εχετε.

    Κατ αρχην μιλατε λες και υπηρχε Υπουργειο παιδειας επί Οθωμανων (αλλα και Βυζαντιου) και εξεδιδε η Μαριεττα Γιαννακου με το επιτελειο της διδακτεα ύλη γλωσσα, θρησκευτικα και ιστορια και με χαρα περνουσε το σχολικο και επαιρνε τα παιδακια. Ενω η πραγματικοτητα ειναι οτι το 99,9% ηταν αναλφαβητοι και σχολεια δεν υπηρχαν πουθενα παρα μονο σε καποια αστικα κεντρατα οποια κατα περιοδο και κατα περίσταση λειτουργουσαν οντως με την αδεια του εκαστοτε τοπικου πασα, πριν πεθανει (ή τον φανε) για να ερθει ο επομενος ή πριν κανουν γιουρουσι οι Τουρκαλβανοι και δεν αφησουν κολυμπηθροξυλο.

    Επισης αγνοειτε οτι σε καθε χωριο οι εγγραματοι ηταν ελαχιστοι και κατα κανονα ηταν οι παπαδες και οι μοναχοι και οχι όλοι διοτι το ρασο το φοραγε και ο καθε καταζητουμενος τυχοδιωκτης ή και ο καθε τεμπελης που ηθελε να ζει παρασιτικα.

    Θελετε να με πεισετε λοιπον οτι την ιστορια της Ελλαδας, την εθνικη αυτογνωσια η οποια μαλιστα ηταν κατα κυριο λογο θρησκευτικη παρα εθνικη σε τετοιο βαθμο που οι σημερινοι Αλβανοι, οι Σλαβομακεδονες και οι Σερβοβοσνιοι να αποκαλουν τους Τουρκαλβανους Τουρκους (και οχι υποτιμητικα αλλα ως εθνικη ταυτοτητα την οποια αποδεχονται και οι ιδιοι) την γλώσσα την διδασκονταν τα παιδια με διδακτεα υλη που τους επεβαλε ο Σoυλτανος; Και οτι οι γοινεις που φυγαδευαν τ απαιδια τους σε μοναστηρια για να γλυτωσουν το παιδωμαζωμα ηταν εν γνωσει των αρχων? Και οι βιαιοι ή εξαναγκαστικοι εξισλαμισμοι πληθυσμων όπως στο Ποντο για παραδειγμα που διαμορφωσε επί αιωνες ομαδες κρυπτοχριστιανων (ας μην το αμφισβητησουμε και αυτο) που τελουσαν σε κατακομβες τα θρησκευτικα τους καθηκοντα, το πρωι χαρωπα χαρωπα εστελνανα τα παιδια τους στο επισημο Οθωμανικο σχολειο με το Laptop? Και οτι σχεδον καθε μοναστηρι στην Πελοποννησο εχει πυρποληθει από μπουλουκια Τουρκαλβανων επειδη ηταν κεντρο εθνικης αυτογνωσίας. Μην τρελλαθουμε κι ολας. Υπηρξαν καποιοι πασαδες ποιο πονοψυχοι και καλλιεργημενοι υπήρξαν και αλλοι που ηταν κτηνη. Εδω προχθες λασκαρατε κοντεψες να βγαλεις τον Αλη ΠΑσα Αγιο του Ισλαμ.

    Τωρα επι του προεκειμενου ενα θεμα ειναι η παραθεση γεγονοτων (που και εδω μπορουν να χαλκευθουν με την μονομερη απόκρυψη των δεδομενων όχι ακτ αανγκη από εσας απλλα από τις πηγες σας) και ετερο θεμα ειναι η ερμηνεια των οποιων δεδομενων εχουν περισωθει η οποια κατα κανονα μπορει να ειναι και άκρως υποκειμενικη.

    Εσεις εχετ4 αποφασισει αν κανετε την κριτικη σα θεωρωντας καποια πραγματα ως αξιωματα. Όπως π.χ

    Α. Οποιαδηποτε «μεταφυσικη» εμπειρια ειναι ειτε ψευδης είτε αποτελεσμα ψυχασθενειας
    Β. Ο εσωτερικη και μυστικιστικη εκφανση της οποιασδηποτε θρησκειας και ιδιαιτερα της χριστιανικης ειναι ανοησία ή παρακρουση
    Γ. Υπαρχουν μονο οι κακοί χριστιανοι και οι καλοι ολοι άλλοι επομενως σε οποιαδηποτε διαμαχη μεταξυ τους ξερουμε εκ των προτερων ποιος εχει το αδικο
    Δ. Οποιοσδηποτε και οτιδηποτε τα βαζει με την χριστιανικη πίστη εχει κατ αναγκη δίκιο
    Ε. Επειδη στην εξουσια ανερχονται κατα κανονα αρρωστοι ανθρωποι (αυτο ειναι δικο μου) αρα για καθε εγκλημα που αφορα στην εκκλησιαστικη εξουσια (μια εκ των πολλων) υπόλογος ειναι και η πιστη που θα επρεπε να πρεσβευει και ο καθε χριστιανος με το σκεπτικο της συλλογικης ενοχης αναλογης με την συλλογικη ενοχη των Εβραιων.

   • Ο/Η Theoprovlitos λέει:

    @Lasakrato

    Βαζεις τοσα πραγματα στο τραπεζι και δεν ξερω τι να πρωτοαπαντησω. Και σημερα θα σας ζητησω να μου πληρωσετε το μεροκαματο γιατι απο το πρωι δεν κανω αλλη δουελια διοτι αν δεν απαντησω την κατηγορια οτι υπεκφευγω εδω την εχετε.

    Κατ αρχην μιλατε λες και υπηρχε Υπουργειο παιδειας επί Οθωμανων (αλλα και Βυζαντιου) και εξεδιδε η Μαριεττα Γιαννακου με το επιτελειο της διδακτεα ύλη γλωσσα, θρησκευτικα και ιστορια και με χαρα περνουσε το σχολικο και επαιρνε τα παιδακια. Ενω η πραγματικοτητα ειναι οτι το 99,9% ηταν αναλφαβητοι και σχολεια δεν υπηρχαν πουθενα παρα μονο σε καποια αστικα κεντρατα οποια κατα περιοδο και κατα περίσταση λειτουργουσαν οντως με την αδεια του εκαστοτε τοπικου πασα, πριν πεθανει (ή τον φανε) για να ερθει ο επομενος ή πριν κανουν γιουρουσι οι Τουρκαλβανοι και δεν αφησουν κολυμπηθροξυλο.

    Επισης αγνοειτε οτι σε καθε χωριο οι εγγραματοι ηταν ελαχιστοι και κατα κανονα ηταν οι παπαδες και οι μοναχοι και οχι όλοι διοτι το ρασο το φοραγε και ο καθε καταζητουμενος τυχοδιωκτης ή και ο καθε τεμπελης που ηθελε να ζει παρασιτικα.

    Θελετε να με πεισετε λοιπον οτι την ιστορια της Ελλαδας, την εθνικη αυτογνωσια η οποια μαλιστα ηταν κατα κυριο λογο θρησκευτικη παρα εθνικη σε τετοιο βαθμο που οι σημερινοι Αλβανοι, οι Σλαβομακεδονες και οι Σερβοβοσνιοι να αποκαλουν τους Τουρκαλβανους Τουρκους (και οχι υποτιμητικα αλλα ως εθνικη ταυτοτητα την οποια αποδεχονται και οι ιδιοι) την γλώσσα την διδασκονταν τα παιδια με διδακτεα υλη που τους επεβαλε ο Σoυλτανος; Και οτι οι γοινεις που φυγαδευαν τ απαιδια τους σε μοναστηρια για να γλυτωσουν το παιδωμαζωμα ηταν εν γνωσει των αρχων? Και οι βιαιοι ή εξαναγκαστικοι εξισλαμισμοι πληθυσμων όπως στο Ποντο για παραδειγμα που διαμορφωσε επί αιωνες ομαδες κρυπτοχριστιανων (ας μην το αμφισβητησουμε και αυτο) που τελουσαν σε κατακομβες τα θρησκευτικα τους καθηκοντα, το πρωι χαρωπα χαρωπα εστελνανα τα παιδια τους στο επισημο Οθωμανικο σχολειο με το Laptop? Και οτι σχεδον καθε μοναστηρι στην Πελοποννησο εχει πυρποληθει από μπουλουκια Τουρκαλβανων επειδη ηταν κεντρο εθνικης αυτογνωσίας. Μην τρελλαθουμε κι ολας. Υπηρξαν καποιοι πασαδες ποιο πονοψυχοι και καλλιεργημενοι υπήρξαν και αλλοι που ηταν κτηνη. Εδω προχθες λασκαρατε κοντεψες να βγαλεις τον Αλη ΠΑσα Αγιο του Ισλαμ.

    Τωρα επι του προεκειμενου ενα θεμα ειναι η παραθεση γεγονοτων (που και εδω μπορουν να χαλκευθουν με την μονομερη απόκρυψη των δεδομενων όχι ακτ αανγκη από εσας απλλα από τις πηγες σας) και ετερο θεμα ειναι η ερμηνεια των οποιων δεδομενων εχουν περισωθει η οποια κατα κανονα μπορει να ειναι και άκρως υποκειμενικη.

    Εσεις εχετ4 αποφασισει αν κανετε την κριτικη σα θεωρωντας καποια πραγματα ως αξιωματα. Όπως π.χ

    Α. Οποιαδηποτε «μεταφυσικη» εμπειρια ειναι ειτε ψευδης είτε αποτελεσμα ψυχασθενειας
    Β. Ο εσωτερικη και μυστικιστικη εκφανση της οποιασδηποτε θρησκειας και ιδιαιτερα της χριστιανικης ειναι ανοησία ή παρακρουση
    Γ. Υπαρχουν μονο οι κακοί χριστιανοι και οι καλοι ολοι άλλοι επομενως σε οποιαδηποτε διαμαχη μεταξυ τους ξερουμε εκ των προτερων ποιος εχει το αδικο
    Δ. Οποιοσδηποτε και οτιδηποτε τα βαζει με την χριστιανικη πίστη εχει κατ αναγκη δίκιο
    Ε. Επειδη στην εξουσια ανερχονται κατα κανονα αρρωστοι ανθρωποι (αυτο ειναι δικο μου) αρα για καθε εγκλημα που αφορα στην εκκλησιαστικη εξουσια (μια εκ των πολλων) υπόλογος ειναι και η πιστη που θα επρεπε να πρεσβευει και ο καθε χριστιανος με το σκεπτικο της συλλογικης ενοχης αναλογης με την συλλογικη ενοχη των Εβραιων.
    κλπ

    Στο εναντιον ποιων θα πρπει να στραφουμε κατα περιπτωση δεν ειναι ζητημα ιδεολογικο αλλα πραγματικοτητας που εχουμε να αντιμετωπισουμε καθε φορα. ΔΙοτι κοντευω να τρελλαθω με αυτ απου διαβαζω και εδω μεσα οτι ουτε λιγο ουτε πολυ όλοι αυτοι τριγυρω μας ειναι καλοι και άγιοι και εμεις ειμαστε μια επιθετικη χωρα που τα βαζει με τους αλλους ενω συμβαινει ακριβως το αντιθετο. Από τους Τσαμηδες συμμαχους των Ναζι, μεχρι τον ακραιο υπερεθνικισμο των Σλαβομακεδονων, μεχρι το τρομοκατικο Ισλαμ του Θατσι, μεχρι την χουντα των στρατιωτικων της Τουρκιας με την οποια ταυτιζεται ο Βαλλιανατος με βαση τα κειμενα του, μεχρι τις εβραϊκων συμφεροντων πολυεθνικες, μεχρι την ΕΕ που μας εβαλε να υπογραψουμε οτι ολης της γης τους πεινασμενους θα τους τρωεμε εμεις στο κεφαλι ενω δεν εχουμε και οι ιδιοι να φαμε, μεχρι και αυτους που βαφτισαν την βαρβαροτητα πολυπολιτισμό (εκτος αν η δικη σας η μαννα κατουρουσεε όρθια Στουρναρη και Πατησιων γωνια μερα μεσημερι και εχεζε το βραδυ στο πεζοδρομιο της Σολωμου μεχρι να βρει πελατη, μεχρι την ομοφυλοφιλια που σε ενα υπερσεξιστικο περιβαλλον επιβαλλεται ως lifestyle ενω αφορα την ιδωτικη ζωη του καθενα ενω κυκλοφορουν και ΝΟΝΟΙ τους οποιους θαυμαζετε, μεχρι τον ιμπεριαλισμο που καταπινει οικονομιες ολοκληρες και εξαθλιωνει ολοκληρα εθνη, μεχρι και τον αθεισμο ο οποιος αμβλυνει συνειδησεις και εξουδετερωνει αναστολες οταν επιβαλλεται ως ΣΥΣΤΗΜΑ.

    Τι να πω αν δε το καταλαβαινεις. Σε αλλο πλανητη ζουμε; Δεν βλεπεις τι γινεται γυρω μας και εσυ επιβαρυνεις το καρμα σου κακολογωντας πεθαμενους ως αιτια του κακου στη γη; Και το βαπτιζεις αυτο ΡΕΑΛΙΣΜΟ υπονοωντας οτι εγω ειμαι ο αιθεροβαμων;

    Ειστε στα όρια της δεισιδαιμονιας που νομιζει οτι θα ξορκισει το κακο με ενα blog.

 3. Ο/Η Κωλόγερας λέει:

  Αγαπητέ Ρο,

  Η λογική των φανατικά θρησκευομένων είναι γνωστή και διδαγμένη άλλωστε από τον μεγάλο σκηνοθέτη παπα-Καλιάτη:
  «Κλείσε τα μάτια». Βλέπεις κάτι κακό περί τα της πίστεως; Κλείσε τα μάτια, ο διάβολος το έβαλε. Βλέπεις τον Σεβασμιότατο παπα-Σούζυ να υβρίζει τους ομοφυλόφιλους; Κλείσε τα μάτια στη Σούζυ, καλά τα λέει. Βλέπεις την μπάκα του αγίου πατσά να ξεχειλίζει κάτω από το χρυσό φουστάνι του; Κλείσε τα μάτια, ωραίος είναι ο άγιος. Βλέπεις τον Παναγριότατο Άνθιμο να ετοιμάζει τη δεύτερη μικρασιατική εκστρατεία; Κλείσε τα μάτια, μπροστάρης θα μπει ο Χριστός.

  Ο καθένας ας πιστεύει στην Κοσκινοσκουφίτσα ή όπου αλλού θέλει. Το κράτος όμως πρέπει να χωρίσει επιτέλους το Κράτος από την Εκκλησία, να κόψει κάθε κονδύλι μισθοδοσίας και επιχορήγησης προς την Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να πει αμέτε στο καλό παπάδες του Γένους.

  Το Οικουμενικό Πατριαρχείο που μοστράρεται ως Οικουμενικό θα έπρεπε να επιζητεί μια τέτοια αποκοπή και όχι να γίνεται δεκανίκι του εθνικισμού.

  Αλλά είναι πολλά τα λεφτά παπά μου.

  • Ο/Η Theoprovlitos λέει:

   Εξαρταται που επικεντρωνεται κανεις και ποσο περιορισμενο ειναι το οπτικο του πεδίο. Αν καποιος λογω επιλογης ή λογω συμφεροντος ή λογω διεστραμενης ηθικολογίας (συμφωνα με την οποια ο χοντρος δεν μπορει να ισχυριστει οτι η παχυσαρκια ειναι ασθενεια) περιοριζει το οπτικο του πεδίο στο χωμα και τα σκουλικια διοτι ο οριζοντας του φτανει μεχρι από ενα ορισμενο υψος και κατω τότε ναι, χοντρες μπακες και παραδες θα βλεπει.

   Αν το οπτικο του πεδίου ειναι 360 μοιρες τοτε οι μπακες αποτελουν ενα ποσοστό που ειτε σε ακουμπαει είτε οχι. Οτι σε επιρεαζει σε επιρρεαζει παντως. Αλλα αλλος κοιταει κατω να μην πατησει την κουραδα ενω άλλος αρεσκεται να την μυριζει και να την σκαλιζει. Και σγα σιγα μετατρεπεται σε κοπρολάγνο. Εκτος αν πληρωνεται για αυτό – όπως οι μικροβιολογοι ας πούμε.

   Για τις επαφες του Πατριαρχη με το Εβραϊκο λομπυ της Αμερικης παντως δεν ξερω αν γραψατε κατι αρνητικο ή θετικο εστω.

   Περι μισθοδοσίας των παπαδων, εγω θα ήθελα ας πουμε να κοψουν την μισθοδοσία των μπατσων ή των Δημαρχων (για να μπορω να σπαω τα μουτρα του Χ Αντιδημαρχου ας πουμε) , ή των υπαλληλων του ΤΕΒΕ και ας πληρωνουν απο τον δικο μου μισθο τον παπα της αρεσκειας μου. Θεωρειστε λοιπον οτι απο τα δικα σας χρηματα πληρωνεται ο Δημοσιος υπαλληλος της αρεσκειας σας και αφηστε τους παπαδες.

   Τελος δε περι εθνικισμου μου κανει εντυπωση οτι θεωρειται απο μερικους ως εθνικιστικο οτι εχει σχεση με την Ελλαδα την αυτοπροστασία της και τα συμφεροντα της ενω τουναντιον ΔΕΝ θεωρουνται ως εθνικιστικες οι υστεριες και οι θεσεις των Τουρκαλβανων υπερεθνικιστων διαχρονικων τσαμπουκομαγκων, των Μακεδονοβουλγαρων, του βαθεως Τουρκικου κρατους και του Ισλαμ. Ισως το γεγονος οτι οι Αμερικανοι εκαναν στα Σκοπια την δευτερη μεγαλυτερη πρεσβεια στον κοσμο να δινει και άλλη βαρυτητα στις επιλογες σας.

   Τελικα ΠΟΙΟΣ ειναι αυτος που κανει οτι δεν βλεπει;

 4. Ο/Η Επ-αναστάσιος λέει:

  Η αδίστακτη κι αιματοβαμμένη Εκκλησία Α.Ε. ποτέ δεν δίστασε να φερθεί με τον πιο σκληρό τρόπο σε όσους κατά τη γνώμη της απειλούσαν να διαλύσουν το σκοτάδι που αφειδώς σκορπάει επί αιώνες, για να ζαλίζονται τα πρόβατα.

  Διαβάζοντας το ωραίο άρθρο για τον Χ. Παμπλέκη ήρθε στο μυαλό μου το θλιβερό τέλος ενός άλλου μεγάλου Διαφωτιστή, του Θεόφιλου Καΐρη, που δολοφονήθηκε ουσιαστικά από την εγκληματική αυτή οργάνωση…

  Και πόσοι άλλοι άραγε..!!

  Αν οι αποβλακωμένοι Έλληνες ήξεραν έστω ελάχιστα πόσο κακό τους έχει προκαλέσει η «ορθοδοξία»…!

  Δυστυχώς όμως προτιμούν να πείθονται εύκολα, να μην λειτουργεί το μυαλό τους, να πιστεύουν και να προσκυνούν παραμύθια, χάντρες, καθρεφτάκια, παρθένες μητέρες, σωτήρες, κομπογιαννίτες, τσαρλατάνους, παπάδες, «γέροντες», ξωτικά, μάγους, θαυματοποιούς, δακρυσμένες εικόνες, εκμεταλλευτές, μυροβόλα πτώματα, αιμοσταγείς αγίους, ψευτοδασκάλους, πολιτικάντηδες, απατεώνες, αστρολόγους, μάντες κι άλλα πολλά τέτοια είδωλα και όντα…

  Κι αν τους περιγράψεις την πραγματικότητα χωρίς περικοκλάδες, έχουν μάθει να σε θεωρούν εχθρό τους.

  Τα διαχρονικά κατορθώματα της «ορθοδοξίας», για την υλική «δόξα» μιας κάστας παρασίτων…

  • Ο/Η Theoprovlitos λέει:

   Χαιρομαι για την καθόλου εμπαθη, ουσιαστικη, αντικειμενικη, επιστημονικη σου παρεμβαση.

   Επιτελους βλεπω! Και χαιρομαι που απο δω και μπρος χωρις εκκλησια (που ειναι η μοναδικη αιτια κακοδαιμονιας στην αθρωποτητα) ολα θα πηγαινουν ολο και καλυτερα, opos Ameriki.

 5. Ο/Η Πρεζόνι λέει:

  Ούτε μια λέξη δεν βρήκε ο theoprovlitos για να διαψεύσει το αρθρο.
  Άλλα λόγια να αγαπιώμαστε.
  Ξεχνά όμως πως η Αμερική που πολύ τη μισεί και σας κατηγορεί πως πληρωνόσαστε από τη ΣΙΑ, υποστηρίζει το πατριαρχείο και καλά κάνει από τη μερια της.
  Σύμφωνα με την λογική του όμως το πατριαρχείο είναι ύποπτο για τι σχέσεις του με την Αμερική.

  • Ο/Η Theoprovlitos λέει:

   @Πρεζονι

   Η Αμερικη στηριζει τον οποιοδηποτε οργανισμο θα λειτουργουσε ως μοχλος διασπασης της συνοχης και αποχρωματισμου της κοινωνιας. Για να λαβει δε την στηριξη της Αμερικης ο Πατριαρχεις αναγκαστηκε να επισκευθει την Coca Cola και τον Τουρκο προεδρο της καθως και συγκεκριμενα λομπυ των ΗΠΑ.

   Στο αρθρο δεν απαντω διοτι ειναι βαθυτατα αντιεπιστημονικο, αθεολογητο και κατα συνεπεια αναξιοπιστο συνολικα αλλα βαριεμαι απιστευτα τις θεολογικες συζητησεις τις οποιες της θεωρω αποκυηματα αρρωστημενης διανοησης (γενικα η διανοηση ειναι αρρωστεια οταν γινεται αυτοσκοπος και συστημα αξιων).

   Το αρθρο ειναι προφανες οτι ειναι στρατευμενο απο διαφορα σημεια (σαφεστατα δυτικοστροφο διοτι παιρνει θεση υπερ των δυτικων θεολογων οταν εγινε προσπαθεια λατινοποιησης της Ορθοδοξιας ή αλλου ο συγγραφεας του απαξιωνει εξ ορισμου τον μυστικισμο) και αστειους ισχυρισμους όπως ότι οποιος ειναι αναπηρος θα επρεπε να ειναι και στο απυροβλητο για θεματα ασχετα της αναπηριας του.

   Ή οτι οι αρετικοι δεν θα πρεπει να αντιμετωπιζονται από ενα σωμα, όπως για παραδειγμα και ο Εβραιος ντονμες αιρεσιαρχης Σαμεπται Σεβι ο οποιος διωχθηκε από την Σμυρνη από τους ομοθρησκους του για τις Μεσσιανικες και Σιωνιστικες του ιδεες για να τους εκδικηθει μερικα χρονια αργοτερα στα κρεματορια του Αουσβιτς.

   • Ο/Η Επ-αναστάσιος λέει:

    Να σας σχολιάσω κι εγώ, ολίγον χιουμοριστικά:

    – «μοχλός διάσπασης της συνοχής και αποχρωματισμού της [ελληνικής] κοινωνίας…» – από συνοχή, άλλο τίποτε, πρόσφατο ιστορικό παράδειγμα ο αιμοσταγέστατος Εμφύλιος. Ο δε «αποχρωματισμός» μήπως υποννοεί αυτό που λέμε «βάψιμο»;

    – …» ο Πατριάρχης αναγκάστηκε…» – Πάντα «αναγκάζονται» οι Πατριάρχες να κάνουν όλα τ’ αντίθετα απ’ όσα κηρύττουν, τι κακό κι αυτό… Αναρωτιέμαι αν τα βλέπει αυτά ο θεός…

    – «…το άρθρο είναι αντιεπιστημονικό, αθεολόγητο …» – ο όρος αυτός χρησιμοποιείται τάχα για να υποδηλώσει ότι η θεολογία έχει κάποια επιστημονική βαρύτητα;

    – «…το άρθρο είναι προφανές ότι είναι στρατευμένο…» – παλιά λέγαμε «στρατευμένο νιάτο»! «Μπαμ» κάνει η «στράτευση» του άρθρου, αγαπητέ, «μπαμ»!

    – «Δυτικόστροφη», «δυτικών θεολόγων», «λατινοποίηση της Ορθοδοξίας»… Σαν να διακρίνεται υποβόσκων φθόνος για το αναμφίβολα πιο πετυχημένο οικονομικά και σούπερ-λουξ «απέναντι μαγαζί»…

    – Σοβαρά, τώρα: Οι ανάπηροι (ή μη) επιστήμονες όπως ο S. Hawking δεν βρίσκονται σε κανένα «απυρόβλητο», αγαπητέ. Αντίθετα, έχουν το θάρρος να εκθέτουν τεκμηριωμένες απόψεις και να δέχονται ευχαρίστως την κριτική ή και την ανατροπή τους αν χρειαστεί, ενώ αντίθετα η Εκκλησία Α.Ε. ούτε τεκμηριώνει, ούτε δέχεται κριτική για τις απίθανες ανοησίες που επιβάλλει ως «δόγματα» και «θείες αποκαλύψεις» – αντίθετα, εξοντώνει αδίστακτα εκείνους που την αμφισβητούν. Επ’ ευκαιρία, τι έχετε να μας πείτε για την κακομεταχείριση του πτώματος του Θ. Καΐρη; Ποιος λέτε να τη διέταξε;

    – Την τελευταία σας παράγραφο απέτυχα να τη συνδέσω λογικά με τα προηγούμενα… Το «εβραίος ντονμές αιρεσιάρχης» πάντως ήταν πολύ απολαυστικό.

 6. Ο/Η Αδαμάντιος Κοραής λέει:

  Θέμου ΚΟρνάρου
  Αγιο ‘Ορος οι Αγιοι χωρίς μάσκα

  Το εξομολογητάριο του αγιορείτη Νικόδημου είναι φωτιά, καταμόναχη φωτιά, για τον παραστρατημένο «Πατέρα».

  Τα τελευταία χρόνια κανένας πνεματικός του Όρους, δε χρησιμοποίησε αυτό το ξομολογητάρι ως οδηγό του. Μόνο ο γέρο Σοφρώνιος προσπάθησε, μα στο κεφάλαιο που πρόκειται για την εξομολόγηση του υποψήφιου διάκου τα μπέρδεψε. Τα βρήκε ζόρικα.

  Γι’ αυτό είναι τεράστιο πράμα το να ξομολογηθεί κανένας σήμερα στον αυστηρό Νικοδημήτη πνεματικό τού «Άξιον εστί».

  Δυο σελίδες από το ξομολογητάρι, που οι άλλοι τις καρφιτσώνανε μαζί-μαζί, τις απομονώσανε, αυτός τις άνοιξε, εφάρμοσε τις οδηγίες που ’ναι γραμμένες κι εκεί.

  Τιμή στο γέροντα που δεν τρομάζει, όταν θα στέκεται ο υποταχτικός του μπροστά στον πνεματικό που κρατά ανοιχτές αυτές τις σελίδες. Φαινόμενο, θάμα, είναι ο υποψήφιος διάκος που δε θα τρέμουνε τα ποδάρια του, όταν ακούει να διαβάζεται η σχετική περικοπή: «Ο υποψήφιος διάκονος πρέπει να ερωτηθεί παρά του πνευματικού εάν η ανθρωπίνη φύσις τριβήν εποιήσατο περί την οπισθίαν οπήν, ή εάν εισήλθεν εν αυτή και συνάμα ροήν εποιήσατο. Και εν μεν τη πρώτη περιπτώσει επιβάλλεται…κ.λ.π.».

  Λοιπόν, του διάκου που χειροτονείται σήμερα δεν τρεμουλιάσανε τα γόνατά του την ώρα της εξομολόγησης.

  Ο γέροντάς του έχει πεθάνει από χρόνια πολλά, δέκα μόνο μέρες ζήσανε μαζί. Μήτε «τριβές» μήτε «ροές» μήτε λυγίσματα και τρεμουλιάσματα τρομάρας εμποδίζανε τη χειροτονία.

  Πως πέθανε ο γέροντάς του νωρίς δε θα πει τίποτε. Εδώ πιστεύουνε και στην επέμβαση του νεκρού….όπως πιστεύουνε και στην άσπορη σύλληψη της Παναγιάς. Κι ο μακαρίτης, είναι γνωστό, πως δε σηκώθηκε από το μνήμα του.

  Τ’ άλλα καλογεροπαίδια με ζήλεια παρακολουθούνε το μυστήριο της χειροτονίας του καινούριου διάκου. Ποτέ δε θα μπορέσουνε αυτά να γίνουνε διάκοι. Κι αυτό που λένε συναμεταξύ τους κρυφά σιγανά, πως: «Έπρεπε να ρωτούνε το γιατρό πριν της χειροτονίας» το λένε από ζήλεια ασφαλώς και ποτέ δε θα θέλανε το γιατρό για δικό τους λογαριασμό.

  Πολλές φορές κατηγορήσανε τους αγιορείτες για «ντεμπελόσκυλα» που νοιάζονται μόνο για το στομάχι και το χουζούρι τους.

  Δεν είχανε δίκιο. Παραβλέψανε αυτό το αθάνατο εξομολογητάρι του δασκάλου Νικόδημου. Είναι ένα τρανό δείγμα της πνεματικής παραγωγής σε τούτο τον τόπο.

  Και μόνο αυτή η περικοπή, για τη χειροτονία του διάκου, αν είχε γραφτεί, θα ’ταν αρκετή για ν΄αντιπροσωπεύσει τη χώρα του Άθω στον κόσμο της σοβαρής πνευματικής δημιουργίας.

 7. Ο/Η Boλταίρος λέει:

  Τα πατριαρχεία ήταν πάντα με τη μερια του φασισμού και των τυραννων του λαού.
  Επί χούντας οργίασαν:
  http://www.iospress.gr/ios2001/ios20010422a.htm

  Ο θλιβερός κατάλογος δεν έχει τέλος. Αν εξαιρέσουμε τον Χρυσόστομο Πειραιώς, οι υπόλοιποι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδας δέχτηκαν μετά χαράς να αναλάβουν το ρόλο εκφωνητή της χουντικής προπαγάνδας. Αλλά δεν πήγαν πίσω και οι πατριάρχες.

  Πρώτος απ’ όλους ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα δήλωνε: «Εγώ γνωρίζω και βλέπω ότι ο ελληνικός λαός έχει πλήρη ελευθερίαν» (18/5/69). Απευθυνόμενος δε προς τον Παττακό: «Παρακολουθώ το έργον της κυβερνήσεως εκ διαφόρων πληροφοριών και εκπλήσσομαι διά την αποδοτικότητα των προσπαθειών της,
  ιδιαιτέρως εκπλησσόμενος διά την ιδικήν σας δραστηριότητα: Σεις πλέον δεν πετάτε καν αεροπορικώς, πετάτε ο ίδιος».

  – Τον Αύγουστο του 1968 ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Βενέδικτος αναγόρευσε τη χουντική τρόικα σε «Μεγάλους Σταυροφόρους του Τάγματος των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου».

  – Τον Μάιο του 1969 ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Νικόλαος απένειμε στον Παπαδόπουλο το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, λέγοντας: «Ο δρόμος τον οποίον ακολουθήσατε διά την λύσιν της πολιτικής καταστάσεως και την εξυγίανσιν του τόπου είναι ο καλύτερος, και θα μας φέρει εις την Ανάστασιν του έθνους (…) Ο Θεός σας επέλεξεν ως όργανόν Του (…) Το έργο αυτό σάς το ανέθεσεν η πρόνοια του Θεού».

 8. Ο/Η Επ-αναστάσιος λέει:

  Πάντως, κύριε Theoprovlite, δεν βλέπω να παραθέτετε και πολλά επιχειρήματα για να αντικρούσετε τα όσα «επιστημονικά» γράφω τόσο εγώ, όσο και άλλοι εδώ…

  Το να προσπαθείτε να με ειρωνευτείτε για να νιώσετε καλύτερα, δεν σας κερδίζει πόντους αντικειμενικότητας.

  Αν σ’ εσάς η ιστορικά καταγεγραμμένη πραγματικότητα περί τα έργα της εγκληματικής αυτής οργάνωσης φαίνεται «εμπάθεια», δεν μου προκαλεί, σας διαβεβαιώ, καμία έκπληξη – αντίθετα, είναι από κάθε άποψη αναμενόμενο.

  Διατηρώ τη γνώμη ότι η γενικά η θρησκεία, ως φαινόμενο και στην πράξη ευθύνεται για πολύ, πολύ μεγάλο ποσοστό της δυστυχίας και επίκτητης κακίας και μισαλλοδοξίας των ανθρώπων – η πίστη σε φαντάσματα και «περιούσιους λαούς» δεν ωφέλησε ποτέ κανέναν, αντίθετα έχει αιματοκυλίσει πολλές φορές τη Γη. Ίσως βέβαια αυτό από κάποιους θεωρείται καλό.

  Ιδιαίτερα όσον αφορά στη νεοελληνική πραγματικότητα της χώρας που είναι τελευταία και χειρότερη σε κάθε τι καλό ενώ ταυτόχρονα κατέχει αναρίθμητο πλήθος αρνητικών ρεκόρ, θεωρώ ότι η αποβλακωτική νοοτροπία που το αδίστακτο ιερατείο επέβαλλε δια της βίας πολύ πριν ακόμα και από την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, είναι υπεύθυνη για πολλές από τις συμφορές των προβατοποιημένων κατοίκων της.

  Δικαίωμά σας να αμφισβητείτε. Δεν βλέπω όμως να έχετε παρουσιάσει αποδείξεις, πέρα από κάποιες αοριστίες, ενώ στο blog αυτό έχουν παρουσιαστεί πολλά στοιχεία και πηγές, ακόμα και από κείμενα της «ορθοδοξίας», για το τρομερό κακό που κάνει η θρησκεία στους ανθρώπους και στη χώρα αυτή ειδικότερα, που μας αφορά άμεσα.

  Και μια και αναφέρετε ορισμένα πράγματα, προφανώς χωρίς να τα πολυσκεφθείτε, επίσης αφού υποστηρίζετε ότι εδώ γράφονται ψεύδη, σας προκαλώ να μας αναπτύξετε εσείς το θετικό για τους υποδουλωμένους επί Τουρκοκρατίας Έλληνες ρόλο που έπαιξε η Εκκλησία δια των επικεφαλής της όπως και ο Γρηγόριος ο Ε΄.

  Την εκτέλεση ενός ανθρώπου, τη βία και την κακομεταχείριση ενός πτώματος, που αναφέρετε, δεν την επικροτεί κανείς – και πολύ περισσότερο τα κείμενα που έχω διαβάσει εδώ, τα οποία αναρωτιέμαι αν τελικά πετύχατε ακόμη να κατανοήσετε.

  • Ο/Η Theoprovlitos λέει:

   Να σας αντικρουσω; Μα γιατι; Μαλλον σε λαθος ανθρωπο απευθυνεστε. Μπορει αυτα που γραφετε να ειναι 100% σωστα μπορει να ειναι και χαλκευμενα και δεν θα μπω σην διαδικασια να αντικρουω πραγματα ετσι για να τα αντικρουω.

   Εκτος από το θεμα του Καϊρη που δεν το κατεχω (Ανδριωτης δεν ηταν) απο εκει και περα ολα τα υπόλοιπα γραφομενα σας αποτελουν καθαρες χυδαιοτητες. Θα μπορουσα και εγω να αντιταξω ως επιχειρημα οτι οποιος δεν τα πιστευει αυτα που πιστευω ειναι ενας ηλίθιος ο οποίος νομιζει πως κομιζει γλαυκα εις Αθηνας μετα από 2000 χρονια και αλλα παρομοια. Δεν αποτελει επιχειρημα αυτο.

   Αυτο που μπορω να αντιταξω όμως στην επιχειρηματολογια «σας σας πηρα με σας πητραμε μια ομορφη κοπελα – μας πηρατε μας πηρατε μια παλιοκατσιβελα» ειναι τα εγκληματα της ΑΘΕϊΑΣ. Και της Σοσιαλιστικης των μαζικων τάφων, και της καπιταλιστικης, επίσης των μαζικων ταφων. Απο που να αρχισει να γραφει κανεις και που να τελειωνει για τις χωρες του ανυπαρκτου σοσιαλισμου υπαρκτου ομως αθεϊσμου.

   Και μετα να βγαλουμε το σκορ να δουμε ποιος κερδισε το πρωταθλημα. Μα ειναι σοβαρη διαλεκτικη αυτη; Το οτι «δεν πσιτευω στο Θεο επειδη ο πάπας ευλογησε τις σταυροφορίες ενω ο Τσαουσεσκου ήταν ενας Αγιος άνθρωπος;» Δηλαδη το αν πιστευετε ή δεν πιστευετε εξαρταται από το τι ειναι ο ΑΛΛΟΣ;

   ΥΓ Για να μη νομιζετε οτι υπεκφευγω απλα ετσι το αναφερω βλεποντας τα πραγματα πολυ διαφορετικα και χωρις να αμφισβητω τον αγωνα που εκαναν διαχρονικα οι χριστιανοι κατα των οθωμανων, σχετικα με τον Γρηγοριο τον Ε και με δεδομενο οτι η Φιλικη Εταιρία ήταν Μασωνικη αλλα και οτι ο κατακερματισμος της Αυτοκρατοριας ειχε αποφασισθει από τις ξενες δυναμεις δεν ειμαι καθολου σιγουρος αν η σταση του Γρηγοριου ηταν «προδοτικη»

   Α. Για να μην προκληθει η οργη του Σουλτανου κατα των Ελληνων με αποτελεσμα πογκρομ
   Β. Γιατι οντως αν σημερα η Οθωμανικη Αυτοκρατορια ειχε παραμεινει εννιαια θα ηταν η πλουσιωτερη χωρα στον κοσμο η δε οικονομια της θα ειχε παραμεινει στα χερια των Ελληνων, των Εβραιων και των Αρμενιων.

   Εχω διαβασει και τις κακιες που δημοσιευονται εδω και δεν μου φαινεται απίθανο να επαιξαν ρολο δολοπλοκιες του παπαδαριου το γεγονος ομως ειναι οτι ο Γρηγοριος κρεμαστηκε από το σουλτανο λογω της Επαναστασης και διαπομπευτηκε από εναν αθλιο εβραϊκο όχλο που φοβηθηκε μη χασει τα προνομια του (μιας και υπαινισομαστε προνομια). Χωρις να γνωριζει βεβαια ο οχλος αυτος οτι λιγα χρονια αργοτερα μια δικη τους σεχτα θα ηταν αυτη που εδωσε την χαριστικη βολη στην Οθωμανικη Αυτοκρατορία οταν ο Σουλτανος αρνηθηκε να τους παραχωρίσει την Παλαιστινη.

   Θα πρεπει παντως να αποφασίσετε κι εσεις αν το οτι ο Πατριαρχης μνημονευει τον Σουλτανο αποτελέι προδοσία ή θρησκευτικη ανοχή. Δεν μπορει την μια να τον κατηγορουμε ως βολεμενο προδοτη και την αλλη ως φουνταμενταλιστη. Και δεν παει καλα… Και ας μην ξεχναμε οτι σε ενα Τουρκικο Ισλαμικο κρατος ο προσυλητισμος μη ελληνοφωνων υπηκόων απαγορευοταν δια ροπαλου. Η ποιμαντικη του Πατριαρχειου ειχε σταματησει στο 1400.

   Και στην Ινδονησια για παραδειγμα εξακολουθει να ισχυει το ιδιο για το φοβο του Ισλαμ όπου οι Ορθοδοξες εκκλησιες ως Ελληνικες εχουν ασυλία. Ως εγχωριες θα ειχαν γινει παραναλωμα του πυρος (προς δικην σας τέρψη να υποθέσω;)

 9. Ο/Η Ιερέας Χ λέει:

  Αγαπητοί μου κύριοι Ροϊδη και Λασκαράτε, εσείς απαντάτε εις τον υπερορθοδοξότατον Theoprovlitus ευγενώς, αιτούμενοι ά δικαιούσθε, αυτός δε επιτίθεται εκ του οχυρού του με μίσος απύθμενον, οργισθείς εκ του γεγονότος πως εις την πρωθυπουργικήν ιστοσελίδα αντεγράφη δημοσίευμα εκ των υμετέρων.
  Γνωρίζουν αγαπητοί μου οι ευσεβισταί την τέχνην του μισείν.

  Αναγνώσατε τα κάτωθι ειλημμένα εκ του:
  http://theoprovlitos.blogspot.com/2011/02/bullshit-emmones.html

  BULLS HIT EMMONES

  Το βάθυ κράτος παντός καιρού που μισεί την Ελλάδα και την Χριστιανική πίστη (για να επιβάλλει την δική της) νομοθετεί για την Παιδεία, ελέγχει τα ΜΜΕ και τις εκδόσεις, ελεγχει το διαδύκτιο και την ναυτιλία, λειτουργεί ως μεγαλορουφιάνος και καταδότης, εμπορευεται τα ανθρωπινα δικαιώματα ως εντολοδόχος, πρεσβεύει ξενα συμφεροντα σε βάρος της Ελλαδας, παραχαράσσει την ιστορία, αποσταθεροποιεί την περιοχή, παρακολουθεί πολιτικούς και δικαστές, προωθεί νέους κομματικους σχηματισμους και ότι κάτσει, δημιουργεί ανίερες συμμαχίες για να πετύχει τους στόχους της, προωθεί τους Δημάρχους της και τους Δημοτικους της συμβούλους, μισεί οτιδήποτε θα μπορούσε να αποτελέσει συνεκτικό ιστό με το παρελθόν της χώρας και μεταξύ των πολιτών της, προωθεί τον πολιτιστικό κατακερματισμό και επιβάλλει την ατζέντα της Νεάς Ταξης, προσποιείται το Άθεο ενω είναι μόνο Αντιχριστιανικό, χρησιμοποιεί αριστερίστικη ρητορική ενω είναι βαθύτατα Νεοφιλελεύθερο για να εξαπατησει τους αριστερους. Ειναι το βαθυ κρατος που ενίοτε στελεχωνει και το ρηχό.

  Τόσο ρηχό δηλαδή που ο Πρωθυπουργός δεν ντρεπεται να αναπαραγει την αντιχριστιανική του υστερία στην επίσημη ιστοσελίδα του αποκαλώντας των Αγιο Κοσμα τον Αιτωλό μεντιουμ προς τέρψιν των Εβραιων αφεντικών του.

  Αναρτήθηκε από Theoprovlitos στις 22:50

  • Ο/Η Theoprovlitos λέει:

   Πανιεροτατε κε ιερεα-καταδοτη
   (κε Ροιδη θυμηθειτε την προηγουμενη συζητηση μας)

   Εσεις νομιζετε οτι δεν το γνωριζω οτι με ενα κλικ θα το διαβαζαν;
   Δεν θα μπορουσα να γραφω υπό ψευδώνυμο; Ή χωρις link
   Μηπως και γι αυτο ακριβως το εγραψα; Για να το δουν;
   Μηπως και αυτα που εγραψα ήταν τόσα ωστε να διατηρηθει η ανωνυμια τους;

   Δεν ξερω βεβαια το οτι ο ιδιος ο πρωθυπουργος παραπεμπει εδω στην ιστοσελίδα του αν αυτοματως εντασσει το blog στην κατηγορια του κυβερνητικου ή τουναντιον θα πρεπει να θεωρηθει ως κυβερνητικη πλεκτανη ενοχοποιησης του. Γiα την ταμπακιερα ποία η θέσις σας;

   Χαίρομαι παντως που με διαβαζετε και ετσι δεν μπορει να σας προσαψει κανεις την κατηγορια της μονομερους πληροφόρησης.

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    theoprovlite,
    ο Ιερεύς Χ δεν είναι μητροπολίτης για να τον προσφωνείτε Πανιερότατο. Είναι απλός ιερεας και καθηγητής θεολόγος.
    Εντιμότατος, φιλόπτωχος, λόγιος και αφιλοχρήματος.
    Σεβαστείτε τον.

    Ούτε καταδότης είναι. Απλώς μας πληροφόρησε ευγενώς για κάποιο δημοσίευμά σας το οποίο αργά ή γρήγορα θα το μαθαίναμε. Εγώ προσωπικά δηλώνω πως μαζοχιστικά επισκέπτομαι-με άδεια του γιατρού μου-το μπλογκ σας άπαξ ή δις εβδομαδιαίως.

    Μας έχετε βρίσει σκαιότατα, και κακολογήσει, αλλά εγώ προσωπικά σας απολαμβάνω. Ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη στο ευρύ κοινό του αμερικανού αντισημίτη ορθόδοξου πατρός Ναθαναήλ, που είναι σωστή καρικατούρα για δέσιμο ή όταν επιτίθεσθε στους ορθόδοξους επισκόπους της Φιλλανδίας κατηγορώντας τους ως προστάτες των Ομοφυλόφιλων. Έχετε γούστο, ειλικρινά. Να προσέξτε όμως την πίεσή σας γιατί οργίζεστε εύκολα.

    Κατα καιρούς μας έχουν κάνει την τιμή να μας αντιγράψουν επίσημα διάφορα μπλογκς, μην δίνετε ιδιαίτερη σημασία σε αυτό. Μην βγάζετε συμπεράσματα για κάποια υπόγεια σχέση μας με τον ΓΑΠ. Προδήλως δεν υπάρχει, αφού τον άνθρωπο τον έχουμε περάσει γενεές 14. Μετά την καταγγελία σας είμαι σίγουρος πως το άρθρο θα αποσυρθεί. Μάλλον θα πάρετε άδικα στο λαιμό σας κάποιον επιπόλαιο συνεργάτη του. Είναι κρίμα.

    Έτσι κι αλλιώς οι χρηματοδότες μας κρατούν τα ονόματά τους μυστικά ακομη και από εμάς. Δεν σας κρύβω πως φοβάμαι πως ο ίδιος ο Εωσφόρος καταθέτει χρήματα στο λογαριασμό μου στην Ελβετία.
    Είναι ανατριχιαστικό.

  • Ο/Η Theoprovlitos λέει:

   Λασκαρατε,

   Τον γνωριζετε και σας γνωριζει; Εντιμότατος, φιλόπτωχος, λόγιος και αφιλοχρήματος ειμαι και εγω (με γνωριζω προσωπικα) αλλα δεν αποκαλω τον Αγιο Κοσμα τον Αιτωλο Μεντιουμ ουτε συντασσομαι με τον πρωθυπουργο μας. Και το χειροτερο: Δεν χρηματοδοτουμαι από το κρατος. Το θεολογος παντως δεν ειναι στα υπερ του. Εκτος από το γνωστο «μια νυχτα στις Καρυες» και το πτυχειο θεολογικης θα μπορουσε να αποτελεσει κωλυμα εις την ιερωσύνη.

   Το οτι ειναι ιερεας και θεολογος το υπεθεσα και εγω από τον ορο «ευσεβισται» που υποδηλωνει συγκεκριμενη κατηγορία θρησκευομενων στην οποια κατατασσουν οτιδηποτε δεν ανηκει στην κατηγορία που κατατασσουν εαυτους, εκλαμβανοντες την πίστη διανοητικά εν αντιθεσει με τις γιαγιάδες.

   Για τον Ναθαναηλ σας εξηγησα οτι δεν εχει σημασια το ΠΩΣ ειναι αυτος που ομιλει (εσεις που ειστε και κατα της προκαταληψης εναντιον των ομοφυλοφιλων και των αναπηρων θα περπεπε να το επικροτειτε) αλλα το κατα πόσον αυτα που λεει ειναι αληθινα. Και δυστυχως αυτα που λεει ειναι. Όπως και πολλα από αυτα που λεει και ο Κοσμας ο Αιτωλος αποδειχθηκαν εντυπωσιακα αληθινα.

   Με το δε «τον Παπα να καταρασθε» να που ηρθε και η εποχη που η αποψη του Κοσμα υιοθετηθηκε πλήρως από το CNN το Hollywood και το Mega channel. Και εσεις δεν εχετε από το να καταγέιλετε και αυτα μαζι με τον Κοσμα για να ειστε συνεπεις.

   Για δεν τον Μητροπολιτη της Φιλλανδιας, δεν με ενοχλει αν ο ιδιος ειναι ομοφυλοφιλος (όπως ενοχλει εσας) ουτε η ύπαρξη ομοφυλοφιλων στην εκκλησια ακομα και ιερέων. Αυτο που με ενοχλει ειναι οταν οι αθεολογητοι που εχουν το κουσουρι συγκεντρωνουν όλους τους τοιουτους τριγυρω τους για να γινουν πολλοι και μετατρεπουν την ομοφυλοφιλία τους σε ΣΥΣΤΗΜΑ και σε εκκλησιαστικο gay club αναπαραγοντας μια ΑΘΛΙΑ προτεσταντικη πουριτανικη θεολογια και ηθικη συμφωνα με την οποια η αποδοχη και η ανοχη περναει υποχρεωτικα προηγουμενως μεσα από την καταξιωση, την απενοχοποιηση και την αγιοποίηση.

   Δεν τον καταγγελω λοιπον ως ομοφυλοφιλο, τον καταγγελω ως προτεσταντιζοντα, ως προστατη και ως ηγεμονευοντα μιας εκδικητικης γιαφκας τυφλων που προσπαθει να καθοδηγησει πνευματικα τους μονοφθαλμους. Ας πεταξουν τα ρασα και ας παρουν σβαρνα τα gay club. Δικαιωμα τους.

   Τωρα στο να πιστεψω οτι ο ΓΑΠ δεν αντιληφθηκε οτι συνεργατης του, του κοτσαρε ολοκληρη παραπομπή στην επίσημη ιστοσελιδα του και δεν το πήρε χαμπαρι, ε τοτε ή ειναι εντελως ανικανος για πρωθυπουργος ή δεν ξερει να διαλεγει συνεργατες. Ή οι συνεργατες του προσπαθουν να τον εκθεσουν.

   • Ο/Η Po λέει:

    «…δεν αποκαλω τον Αγιο Κοσμα τον Αιτωλο Μεντιουμ»

    τα μέντιουμ σήμερα δεν κάνουν α κ ρ ι β ώ ς την ίδια δουλειά;
    ποια η διαφορά, και που η ύβρις προς το πρόσωπό του.

    Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή.
    Αν το πιστεύετε, τότε είστε ελιτιστής, όργανο της Νέας Τάξης. Μασόνος.
    Στη θέση σας θα ντρεπόμουν!

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    Σας απαντώ μόνο για να διαλύσω μια (ηθελημένη;) παρεξήγηση, που τη βρίσκω αδικαιολόγητη.

    Μου λέτε:
    @
    Για δεν τον Μητροπολιτη της Φιλλανδιας, δεν με ενοχλει αν ο ιδιος ειναι ομοφυλοφιλος (όπως ενοχλει εσας) ουτε η ύπαρξη ομοφυλοφιλων στην εκκλησια ακομα και ιερέων@.

    Ποτέ δεν είπα πως με ενοχλούν οι ομοφυλόφιλοι, είτε ιερείς είτε μη ιερείς, ούτε ξέρω αν οι ορθόδοξοι Φινλανδοί επίσκοποι είναι ομοφυλόφιλοι, ούτε με ενδιαφέρει από τη στιγμή που υπερασπίζονται τους ομοφυλόφιλους, μπράβο τους, εσείς τους κατηγορείτε για αυτό, εμένα δεν με απασχόλησε ποτέ.

    Με ενοχλούν οι κρυφοομοφυλόφιλοι κληρικοί που βγαίνουν και βρίζουν τους ομοφυλόφιλους, όπως έκανε ο Χριστόδουλος και με ενοχλεί που η Εκκλησία αν και είναι άντρο ομοφυλόφιλων επσκόπων και κληρικών, καταδικάζει την ομοφυλοφιλία.

    Ζητώ να πάψει η Ορθόδοξη Εκκλησία να δαιμονοποιεί τους ομοφυλόφιλους, να σταματήσει τα ρατσιστικα κηρύγματα και να σταματήσει να υποκρίνεται.
    Το ξαναλέω θεωρώ πως η κοινωνία πρέπει να δώσει στους ομοφυλόφιλους το δικαίωμα της νόμιμης συμβίωσης και όλων των προνόμιων που απορρέουν από αυτή.
    Θέλω μια ισορροπημένη υγιή κοινωνία, με ισονομία και χωρίς νοσηρά μίση και αποκλεισμούς ανθρώπων λόγω διαφορετικότητας η οποία δεν βλάπτει κανέναν.

  • Ο/Η Theoprovlitos λέει:

   @Ροίδη

   Αν μη τι αλλο περναμε καλα μεταξυ μας και αυτο περναει και στο κοινο. (Μονο δουλεια δεν κανουμε).

   Εδω πεφτετε στην υβρι του Αγιου Πνευματος η οποια -ρωτηστε και τον Λασκαρατο ως πιο εξειδικευμενο – θεωρειται η μεγαλυτερη Υβρις. Αυτα που ειπωθηκαν από τον Κοσμα δεν ειπωθηκαν για να τσακωσει η κερατωμενη την γκομενα του αντρα της ή για να μαθει ποτε θα παντρευτει η μεγαλοκοπελα κορη της ή για να δει αν ο Μητσος θα εκλεγει κοτσαμπασης στις επόμενες εκλογες.

   Ειπωθηκαν στα πλαισια μιας εσχατολογιας ωστε ο κοσμος να δει τα σημεια των καιρων. Και ομολογουμενως ο Κοσμας επεσε μεσα. Ελπιζω το να μην το αμφισβητειτε. Ο ορος που εχει καθιερωθει αναταμ μπαμπανταμ και επι Παλαιας ακομα Διαθηκης ειναι η ελληνικοτατη λέξη προφητης. Σας πειραζει να την χρησιμοποιήσετε; Και αναλυστε μετα το γεγονος όπως επιθυμειτε αλλα χωρις εμπαθεια.

   Αλλα που θα μου πατε, σιγα-σιγα θα σας τουμπαρω.

   @Λασκαρατο

   Το αντιλαμβανομαι οπως το αντιλαμβανεσθε αλλα κανετε ενα θεολογικο ατοπημα σαφως μη ηθελημενα (για να μην λετε οτι σας δαιμονοποιώ)

   Ο υπερβαρος που ισχυριζεται οτι το παχος κανει κακο ΔΕΝ ειναι υποκριτης. Οπως και ο καπνιστης που μιλαει εναντιον του καπνισματος και δεν μπορει να το κοψει. Οι ανθρωποι ειναι αδυναμοι και αγονται και φερονται από το υποσυνειδητο τους ή τα τραυματα τους. Μακαρι να μπορουσαμε να πατησουμε ενα κουμπι και να διορθωθουν όλα. Αλλα κατι τετοιο δεν γινεται.

   Αυτο δεν σημαινει οτι το να βγει ο Χριστοδουλος και να μιλησει κατα της ομοφυλοφιλίας οτι ειναι υποκριτης εαν ηταν και ο ιδιος ομοφυλοφιλος.

   Η διολισθηση σε ενα παθος ή αδυναμια ή επιλογη δεν σημαινει κατ αναγκη την απενοχοποιηση του όπως δεν απενοχοποιω και το τεταρτο εκλερακι που χτυπαω ενω πρεπει να χασω 25 κιλα.

   Υποκρισια θα ηταν εαν ο Χριστοδουλος εβγαινε και ελεγε οτι ο π.χ. Τσιπρας ειναι gay. Εαν κατηγορουσε απαξιωτικα εναν ανθρωπο επωνυμως.

   Το εχω εκθεσει στο blog μου για το θεμα των Φινλανδων οτι αυτη η αντιληψη (στην οποια διολισθαινετε κι εσεις ως blog) αποτελει ηθικολογια και μεταλλαγμενο πουριτανισμο. Η αποδοχη ΔΕΝ προϋποθετει την αναμαρτησια σε κανενα επίπεδο. Αρκει να υπαρχει παραδοχη της αδυναμιας. Ο πουριτανος νους επειδη προϋποθετει την αναμαρτησια απενοχοποιεί τα παθη για να αποδεχθει και τον πασχοντα.

   Για παραδειγμα γνωριζω ατομα που διατηρουσαν παραλληλη σχεση ο ενας γιατι η γυναικα του δεν του καθοταν για χρονια και ο άλλος γιατι επασχε από σκληρυνση κατα πλακας. Αλλο το να αποδεχθεις αυτο και να το δικαιολογησεις ανθρωπινα και αλλο το να βγεις και να πεις οτι το κερατωμα ειναι κατι καλό και -θρησκευτικα- οτι η μοιχεια δεν ειναι αμαρτια επειδη συμβαινει σε αρκετους.

   Οταν η Εκκλησια σου δινει την ευκαιρια να εισαι το πρωϊ πόρνη- το βραδυ μαθητρια γιατι να πρεπει να επιλεξεις ενα από τα δύο;

 10. Ο/Η Po λέει:

  Εύγε στον κ. Πρωθυπουργό μας (το έμαθα από τον… Θεοπρόβλητο μέσω του «Ιερέα Χ»)

  … που αναδημοσιεύει (και άρα υιοθετεί τις απόψεις μας, ανάθεμα αν το έχει διαβάσει!) για τον μεγαλύτερο θεόμουρλο Μέντιουμ που έβγαλε ποτέ η Ελλάς: Το Κοσμά τον Αιτωλό!

  Εδώ, το «Ροΐδη Εμμονές» έχει την τιμητική του, στην επίσημη ιστοσελίδα του… πρωθυπουργού.

  • Ο/Η Theoprovlitos λέει:

   Παντως για να πω κι εγω τον πόνο μου, δεν θα εκπλαγω αν ο καταδοτης-ιερεας Χ είναι στ’ αληθεια ιερεας και δη αρχιμανδριτης, ο οποίος μου την εχει στημενη λογω της κριτικης που κανω στο blog μου για τα καμώματα του ιερατείου.

   Και ως γνωστον ο χειροτερος και πιο ύπουλος εχθρος ειναι ο εξ ιδίων. (Πώς λεμε ΚΚΕ-Συριζα, Μπακογιαννη-Σαμαρας ενα πραμα).

   Τι περνάω κι εγω ο πτωχος και μονος cowboy…

 11. Ο/Η Po λέει:

  Θεοπρόβλητε,
  επειδή σήμερα έχετε ιδιαίτερη ευφράδεια στην ταχύτατη παραγωγή α-Λόγου, δεν μπορώ να σας παρακολουθήσω.

  Δύο διευκρινήσεις:

  1. Τι είναι οι Μασόνοι και γιατί είναι «κακοί»
  2. Τι είναι η «Νέα Τάξις» και γιατί είναι (κι αυτή) κακή.

  Σας ερωτώ, διότι πρώτον έχω μεσάνυχτα, και κατά δεύτερον να διαφωτίσετε τους αναγνώστες μας.

  έχετε που έχετε γράψει πάνω από 3.000 λέξεις, με λίγες παραπάνω δεν πτοήστε εσείς, σας έμαθα.

  Σήμερα βγάλατε μεροκάματο.
  (είπα στον Σόρος να σας βάλει στο μισθολόγιο)

  • Ο/Η Theoprovlitos λέει:

   Οποιαδηποτε ομαδα (συμπεριλαμβανομενης και της χριστιανικης) θεωρει εαυτον ως ανηκοντα σε μια ανωτερη καστα ειναι κακή.

   Επίσης σε μια χωρα σαν την Ελλαδα που καταστραφηκε από τα διαφορων χρωματων «δικα μας παιδια» (τα οποια ηταν και αταλαντα να παρει η ευχη) οποιαδηποτε ομαδα θεσμοθετει και μαλιστα με τροπο αδιαφανη καταστασεις του τυπου «τα δικα μας παιδια σε βαρος των αλλων παιδιων» σαφως και ειναι κακη. Η αποδεχομαστε την αξιοκρατια ή την καταλύουμε.

   Η Νεα Ταξη ειναι ενα αδηφαγο ανθρωποφαγο τερας το οποιο θελει να επιβαλει παγκοσμιως μια στρεβλη ηθική και μια παγκοσμια οικονομικη επικυριαρχια ερημην αυτων που επιβουλευεται και για ίδιον όφελος. Ειναι ενα ειδος στρεβλου Μεσσιανισμου όπου ο σκοπος αγιαζει τα μεσα, ενω κατα βαθος ουτε τα μεσα ουτε ο σκοπος ειναι άγια…

   ΥΓ. Επειδη ουτε το Πατριαρχειο χρηματοδοτει ουτε η Αρχιεπισκοπή Αθηνων και ο Χριστιανισμος δεν αποφερει κερδη κατα βαθος σας ζηλευω (για αυτη τη ζωη).

 12. Ο/Η Επ-αναστάσιος λέει:

  Κύριε Theoprovlite,

  Δεν θα ήθελα να σας στενοχωρήσω με νέες «χυδαιότητές» μου σχολιάζοντας πιο τεκμηριωμένα από εσάς τα πολλά θέματα που θίγετε με τον ιδιάζοντα τρόπο σας, οπότε εστιάζοντας στο θέμα της Εκκλησίας επί Τουρκοκρατίας, το οποίο είχατε την καλωσύνη να αναπτύξετε έστω σε τόση συντομία:

  α) Δεν νομίζω να ήταν τόσο ανιδιοτελής και καθαρή η στάση του Πατριαρχείου. Αντίθετα, έχω σχηματίσει τη γνώμη ότι η Εκκλησία στάθηκε σημαντικός συνεργάτης και αρωγός του κατακτητή, κρατώντας αμόρφωτους και απομυζώντας τους υποδουλωμένους και λαμβάνοντας ως αμοιβή πολλά προνόμια, πράγμα που αποδεικνύεται (εκτός των άλλων) και από τα πολυάριθμα φιρμάνια που επικαλείται ανερυθρίαστα ακόμα και σήμερα η Εκκλησία Α.Ε. για να διεκδικήσει εκτάσεις που ανήκουν στο δυστυχισμένο νεοελληνικό Κράτος…

  β) Λέτε, «…οντως αν σημερα η Οθωμανικη Αυτοκρατορια ειχε παραμεινει εννιαια θα ηταν η πλουσιωτερη χωρα στον κοσμο, η δε οικονομια της θα ειχε παραμεινει στα χερια των Ελληνων, των Εβραιων και των Αρμενιων».

  Το αντέγραψα να το ξαναδιαβάσετε κι εσείς, διότι με εξέπληξε.
  Με συγχωρείτε, αλλά δυσκολεύομαι πολύ να παρακολουθήσω ορισμένους συλλογισμούς σας.

  Αν είναι έτσι όπως τα λέτε, η απελευθέρωση ουσιαστικά ήταν κακό πράγμα για τους Έλληνες; Διότι, είναι γνωστό ότι όποιος κρατά την Οικονομία, στην ουσία διοικεί. Το γνωρίζει αυτό πολύ καλά άλλωστε η Εκκλησία Α.Ε., και γι’ αυτό συσσωρεύει άνομα πλούτη με κάθε τρόπο.

  • Ο/Η Theoprovlitos λέει:

   Το οτι δυσκολευεσθε να παρακαλουθησετε μερικους συνειρμους μου οφειλεται αποκλειστικα και μονο στο οτι εχει παγιωθει η αντιληψη οτι τα παγματα ειναι είτε ετσι είτε αλλιως. Καποιος φαινεται εχει καθορισει οτι τα πραγματα ειναι Α ή Β. Και μαλιστα η παγιδα στην οποια εχει πεσει το παρον blog εναι οτι ετεροποσδιοριζεται με βαση μια συγκεκριμενη ιδεολογια η οποια του υπαγορευει να λειτουργησαν αρνητικο φωτογραφιας: Δηλαδη οπου ασπρο-μαυρο και οπου μαυρο-ασπρο.

   Τα πραγματα εινσι συνηθως πολυδιαστατα. Και η απομυθοποιηση εχει νοημα αν δεν ειναι στρατευμενη ιδεολογικα.

   Ο ρολος του Φαναριου ειναι Φαναριωτικος. Νομιζω σχεδον αποτελι διπλωματικο ορο η Φαναριωτικη διπλωματια. Αναλογος όρος ειναι και η Φινλανδοποίηση. Δεν θα τον χαρακτηρισω αβιαστα με τον ή Β τροπο. Υποθεω πως καποτε η διπλωματια αυτη θα εξασκήθηκε ενιοτε για να επιτευχθουν καποια πραγμτα τα οποια θα απομακρυναν καποιο χειροτερο κακό, θα εξευμενιζαν την εξουσια ή θα επιτυγχαναν καποια προνομια και αλλοτε για απολύτως ίδιον όφελος.

   Ενας γενικος θεσμος όπως Εκκλησια, Πανεπιστημιο, πολιτεια, κρατος κλπ φανταζομαι οτι θα εχει τοσα σκαμπανεβασματα αναλογα με το ποιος ή ποιοι συγεκριμενοι ηταν στην εξουσια. Το ιδιο ισχυει και για την Οθωμανικη Αυτοκρατορια.

   Για το θεμα των εκτασεων εχετε εντελως αδικο. Το ιδιοκτησιακο καθεστως παυει να ισχυει μονο σε ολοκληρωτικες καταστασεις. Και σαφως ηταν καλυτερο μια περιοσυια να ανηκε σε μια τοπικη μονη από εναν μακρινο Σουλτανο. Το πως η Εκκλησια αξιοποιει την περιουσια αυτη και αν το πραγματωνει συμφωνα με τα θεωρητικα πιστευω της ειανι ετερον εκατερον και επ αυτου το συζηταμε. Αλλα οχι να μιλαμε για περιουσια του Ελληνικου κρατους σε μια εποχη που ανθει το real Estate ενω ξεπουλιωνται τα πάντα σε μια άθλια καστα που παρεπιδημει την διεφθαρμενη πολιτικη εξουσια

 13. Ο/Η Επ-αναστάσιος λέει:

  Κύριε Theoprovlite,

  Πρέπει να σας πω ότι ενώ θέσατε πολλά ζητήματα, το κακό είναι ότι εσείς ο ίδιος δεν φαίνεται να γράφετε σε συμφωνία με όσα υποστηρίζετε.

  Διότι σίγουρα «Ο ρολος του Φαναριου ειναι Φαναριωτικος», αλλά δεν μπορεί όταν αποκαλύπτεται ποιος ακριβώς ήταν και είναι ο ρόλος αυτός, και όταν όσα βλέπουν το φως δεν είναι αρεστά ή σύμφωνα με «εθνικούς» ή άλλους μύθους, να λέτε ότι το blog «βγάζει το άσπρο-μαύρο».

  Ούτε μπορώ να συμφωνήσω στο ότι καλύτερα «μια περιοσυια να ανηκε σε μια τοπικη μονη από εναν μακρινο Σουλτανο», διότι έχει νομίζω αποκαλυφθεί ο απομυζητικός ρόλος των εκατοντάδων μονών και των παρασιτικών ενοίκων τους εις βάρος του απλού «κοσμάκη» της εποχής εκείνης. Να το πω διαφορετικά, αν η περιουσία παρέμενε στον Σουλτάνο, μετά την απελευθέρωση θα πήγαινε στον κοσμάκη, και όχι στην αδηφάγο εγκληματική οργάνωση που αποκαλείται «Εκκλησια».

  Πώς είναι δυνατόν η Εκκλησία, η οποία αυτοεπαινείται ότι «μας ελευθέρωσε» από τον Τουρκικό ζυγό, να διατηρεί περιουσία που της παραχωρήθηκε από τον Τούρκο κατακτητή για τις «εκδουλεύσεις» της; Δεν θα έπρεπε σύμφωνα με τη λογική αυτόματα όλα τα εδάφη αυτά να αποτελέσουν περιουσία του νεοσύστατου τότε Ελληνικού Κράτους; Ο λόγος του κατακτητή έχει ισχύ όταν πρόκειται για την περιουσία της ταπεινής Εκκλησίας Α.Ε. των υπεράκτιων εταιρειών;

  Για το μόνο που θα συμφωνήσω μαζί σας είναι ότι, όντας αποβλακωμένοι και δουλοπρεπείς από τα γενοφάσκια τους, οι «νεοέλληνες» όχι μόνο ανέχονται την «διεφθαρμένη πολιτική εξουσία», αλλά αυτή είναι εξολοκλήρου δημιούργημά τους, σάρκα εκ της σαρκός τους, πιστό είδωλο της καταστροφικής νοοτροπίας του μέσου Έλληνα, ακόμα σκλάβου των παθών και της μικροπρέπειάς του, που δεν σέβεται κανέναν και τίποτα, και θεωρεί ότι η αυθαιρεσία είναι αναφαίρετο προνόμιο του να ζεις στην Ψωροκώσταινα.

  Γι’ αυτό τώρα οι Έλληνες κοιμούνται όπως έστρωσαν. Σίγουρα, θα διαφωνείτε και μ’ αυτό. Πάντα κάποιος άλλος φταίει, όχι αυτοί οι πράσινοι, μπλε, κόκκινοι, πορτοκαλί που π.χ. αλάλαζαν και κουνούσαν σημαιάκια όταν ο Α. Παπανδρέου φώναζε «Τσοβόλα, δώστα όλα» και εξόρισαν την αξιοκρατία, την αξιοπρέπεια και το δίκαιο από τον τόπο τους.

  Έχω σχηματίσει την εντύπωση ότι οι κ.κ. Ροΐδης και Λασκαράτος είναι έντιμοι στις αναζητήσεις τους, τεκμηριώνουν όσο τους είναι δυνατόν τα γραφόμενά τους (σε αντίθεση με πολλούς σχολιαστές τους), δέχονται να διορθωθούν όπου σφάλλουν και τους παρατεθούν τα δεδομένα και διαπνέονται από μια ουμανιστική αντίληψη για τον κόσμο, χωρίς φανατισμό ή μισαλλοδοξία.

  Μάλλον είναι επόμενο να αποτελούν τέτοιοι άνθρωποι το κόκκινο πανί σε μια κοινωνία όπου ο δογματισμός, το παραμύθιασμα και ο οπαδισμός εμποδίζουν τις βασικότερες λειτουργίες του εγκεφάλου των δυστυχισμένων κατοίκων της.

  Διότι, όταν φθασεις να πιστέψεις μέσα σου π.χ. ότι μια παρθένα γέννησε εκ θαύματος έναν γιο του θεού, ο οποίος σταυρώθηκε, αναστήθηκε και περιμένει τους πιστούς μαζί με τον πατέρα του στον Παράδεισο ενώ οι άπιστοι θα βράσουν σε καζάνια κτλ., είσαι έτοιμος να πιστέψεις αμέσως και σε οποιονδήποτε άλλο «σωτήρα» σου υποσχεθεί επίγειους παραδείσους (με τα δανεικά λεφτά των «δυτικών» ή «κουτόφραγκων», τα οποία βέβαια δεν περιφρονεί καθόλου η Εκκλησία Α.Ε. των Τουρκικών φιρμανίων), ενώ απεχθάνεσαι εκείνους που λένε την αλήθεια σε πείσμα των δογμάτων κάθε λογής.

  Να ένας από τους λόγους που υποστηρίζω, ότι στη βάση κάθε αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς των ανθρώπων βρίσκεται η θρησκεία…

  • Ο/Η Theoprovlitos λέει:

   Παλι θιγεις πολλά και διαφορα και ασχετα μεταξυ τους και καποτε θα πρεπει να απεμπλακω.

   Τωρα με την κλωνοποίηση σας φαινεται πιθανοτερη η παρθενογεννεση από ενα ωαριο το οποιο διχοτομειται; Η δε υπαρξη ή οχι αλλης ζωης ειναι ουτως ή αλλως υποθετικη και βασιζεται σε αποχρωσες ενδειξεις. Τα καζανια ως επιχειρημα μονο σε ανεκδοτα μπορει να τα συζητηθει. Η οπτικοποιηση αυτη χρησιμοποιηθηκε σε εποχες που υπήρχε βαθυτατη αγγραματοσυνη και τα πραγματα τα αντιλαμβανονταν οι ανθρωποι μονο σχηματικα. Και τελος αν προσεχατε παλιες τοιχογραφιες θα παρατηρουσατε και παπαδες να βραζουν στα καζανια.

   Τωρα οτι τα γραφομενα εδω στερουνται μισαλλοδοξιας λυπαμαι αλλα δεν θα συμφωνησω. Το αναεφερα και προτητερα οτι η στοχοποιηση, η μονομερης παραθεση γεγονοτων και η ιδεολογικοποημενη ερμηνευτικη δεν προσδιδουν αντικειμενικοτητα. Οσο για αυτο το τερατουργημα που αποκαλειται ουμανισμος και το οποιο διευρυνεται ή συρρικνωνεται αναλογα με την ηθικη ή την συνειδηση του καθενος, μου θυμιζει κατι τηλερεαλιτυ ή fashion show όπου διαφορες κοσμικες πετουν κανενα κοκκαλακι από την μπριζολα που τρωνε και το διαφημιζουν «ΜΕΡΟΣ των εσοδων θα διατεθουν για φιλανθρωπικο σκοπό» με τα λεφτα των ΑΛΛΩΝ, δηλαδη των ανοήτων που τηλεφωνουν για να εκλεγει τελικα ο ευνοούμενος. Οποτε τον ουμανισμο τον προσπερναμε.

   Και στην εκκλησια αναφερθηκα αλλα δεν το προσεξατε. Δεν μπορει κανεις να κατηγορει ενα θεσμό ουτε καθολικα ούτε διαχρονικα. Καποιος συνεβαλλε καποιος αλλος οχι. Καποιος συνεργαστηκε με την εξουσια καποιος αλλος υπήρξε θυμα της. Αλλοι συνεβαλαν οικονομικα αλλοι οχι. Την Ελλαδα δεν την κατεστρεψε η Εκκλησια παντως αλλα οι πολιτικοι της.

   Οσο για την κρατικη περιουσια, πειτε μου που το κρατος μοιραζει οικοπεδα για να σπευσω κι εγω. Τουνατιον ολα τα χωρια της χαλκιδικης σε εκκλησιασιτκκα μετοχια εχουν κτισθει. Και οτι εχει απομεινει άκτιστο στην Αττικη διασωθηκε ως εκκλησιαστικη περιουσια. Και στο κρατος να περιελθει, δεν ξερω για σας αλλα τι στοιχημα πατε οτι δεν θα περιελθει σε μενα αλλα στους μεγαλοεργολαβους.

   Το blog ΔΕΝ ειναι ουτε επστημονικο ούτε αντικειμενικο πολυ απλα διοτι δαιμονοποει την εκκλησια παραθετοντας ΜΟΝΟ τα σκοτεινα σημεια της. Ειτε αφορα άσχετα μεταξυ τους γεγονοτα είτε το ιδιο περιστατικο μονοπλευρα ειδωμενο. Μπορει να μην το καταλαβαινετε σαν θεση ζωης αλλα δαιμονοποήση ομαδων και θεσμων προσπαθω να μην κανω (με εξαιρεση ισως το ΠΑΣΟΚ το οποιο παντα ηταν εκτος τοπου και χρονου).

   Δεν μπορω να σας πεισω αλλα το οτι στερουμαι εφυίας ή λογικης ή οτι τυφλωνομαι και τα παρομοια ουτε μπορω να το αποδεχθω αλλα και σαφως γνωριζω δεκαδες υγειεις ανθρωπους που ειναι και πιο εφυεις από μενα και που επίσης πιστευουν για αλλους λογους από αυτους που ΕΣΕΙΣ υποθετετε ωστε να οδηγηθειτε στην αθεία.

   Σας διαβεβαιω οτι ο κυριος λογος που γραφω εδω δεν ειναι η αναγκη να αντιπαρατεθω στο στυλ οπαδου του ΠΑΟ που ψαχνει Ολυμπιακους να κανει τσαμπουκα. Αλλα με στεναχωρει αυτο το διολισθημα σε σκοτεινες ατραπους που συγκεντρωνουν μαυρα συννεφα πανω σε καποιον ο οποίος ενω σε θεωρητκο επίπεδο επιζητα την ανεκτικοτητα και την ελευθερια, στην πραξη αυτοαναιρείται. Και απορω πως δεν γινεται ευκολα αντιληπτο.
   Σε αυτη την κοινωνια καλουμαστε να συνυπαρξουμε και οχι να ζησουμε στο δικο μας ιδεολογικο χωριο. Αρνουμαι να το κανω με αυτους που πιστευουν με εναν στερεοτυπο τροπο, θα πρεπει να το αποδεχθω για αυτους που δεν πιστευουν ενω ευαγγελιζονται την ελευθερια; Με καταθλιβει…

 14. Ο/Η papoylis λέει:

  Λασκαράτος :

  το en passent στο άρθρο να γίνει en passant

  Το λέω έτσι αν πασάν , γιατί δεν αντέχω να εμπλέκομαι σε συζητήσεις με …θεοπυρόβλητους 🙂

 15. Ο/Η Πρεζόνι λέει:

  Eκ του Θεοπροβλήτου

  Αναρτήθηκε από Theoprovlitos στις 22:50
  4 σχόλια:

  Ανώνυμος είπε…
  Απίστευτο!! Έχει κείμενα του ψυχάκια Ροϊδη!! Βασικά η διοικούσα Εκκλησία φταίει, που δεν αντιδρά. Πετάει μια εγκύκλιο και…καθάρισε!!! Αγωνίστηκε!!

  Emeritus

  3 Φεβρουαρίου 2011 7:37 μ.μ.
  Theoprovlitos είπε…
  Emeritus

  Η διοικουσα εκκλησια εχει τις δικες της αμαρτιες να μετανοήσει πρωτιστως. Και εμεις τις δικες μας.

  Τον Ροϊδη του το λεω καταμουτρα οτι μουτζουρωνει την ψυχη του με κακίες και επιβαρύνει το… κάρμα του.

  3 Φεβρουαρίου 2011 8:39 μ.μ.
  Ανώνυμος είπε…
  Μέχρι να μετανοήσουμε θα μας έχουν μαμήσει! Αγώνας τώρα!

  Emeritus

  3 Φεβρουαρίου 2011 9:48 μ.μ.
  eklag είπε…
  θα πάει κι αυτός στην Πόλη!
  με κόκκινα γένια!
  Καιρός φέρνει τα λάχανα!
  καιρός τα παραπούλια!

  3 Φεβρουαρίου 2011 11:23 μ.μ.

 16. Ο/Η Φιλίστωρ λέει:

  Σώθηκε εγκύκλιος του Μητροπολίτη Μονεμβασίας Χρύσανθου Παγώνη, στους παπάδες και τους χριστιανούς της ενορίας του που τους συνιστούσε υποταγή.
  (έγγραφο της εθνολογικής εταιρείας 7231)

 17. Ο/Η Φιλίστωρ λέει:

  Ο εγκυρότερος μελετητής της περιόδου, καθηγητής Πασχάλης Κιτρομηλίδης στο βιβλίο του «Νεοελληνικός Διαφωτισμός» (Μ.Ι.Ε.Τ. 1996) γράφει τα εξής για την στάση και τις θέσεις της εκκλησίας:

  Οι απόψεις αυτές διατυπώνονται στο περιφημότερο από τα άντεπαναστατικά κείμενα πού εκδόθηκαν κατά τη δεκαετία του 1790, το φυλλάδιο «Διδασκαλία Πατρική», πού αποδίδεται στον Πατριάρχη των Ιεροσολύμων Άνθιμο Στ’ και τυπώθηκε το 1798 στο ανασυγκροτημένο πατριαρχικό τυπογραφείο στην Κωνσταντινούπολη. Το Πατριαρχείο δεν είχε τυπογραφικό πιεστήριο από την εποχή της πατριαρχίας του Κύριλλου Λούκαρη, στις αρχές του δέκατου εβδόμου αιώνα. Το γεγονός ότι μπόρεσε να επανασυγκροτηθεί, εκείνη ακριβώς την εποχή και με την έγκριση των οθωμανικών αρχών, τυπογραφείο υπό τον άμεσο έλεγχο του Πατριαρχείου ήταν ενδεικτικό της πιεστικής ανάγκης πού ένιωθαν τόσο ή Εκκλησία όσο και ή Πύλη να καταπολεμήσουν τα ρεύματα των νέων Ιδεών, πού διαδίδονταν μέσω των εκδόσεων των τυπογραφείων της διασποράς και ιδιαίτερα εκείνων της Βενετίας και της Βιέννης. Ή «Διδασκαλία Πατρική» προειδοποιούσε αυστηρά για «τας νεοφανείς ελπίδας της Ελευθερίας», τις οποίες ο συγγραφέας θεωρούσε ως «νεοφανή και έντεχνον παγίδα», το τελευταίο τέχνασμα το όποιο «έμεθοδεύθη» «ο πρώτος αποστάτης διάβολος» για να παραπλανήσει τους ευσεβείς. Ως αντίδοτο στην επώδυνη φωνή της ελευθερίας, ο συγγραφέας συμβούλευε υποταγή στην «ισχυράν βασιλείαν των Οθωμανών», ή οποία ήταν το δώρο του θεού προς τους ορθόδοξους χριστιανούς, σταλμένο για να τους προστατεύει από τις αιρέσεις. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, ή Οθωμανική αυτοκρατορία είχε δημιουργηθεί από τον θεό εκ του μηδενός, σε μια εποχή πού ή χριστιανική ρωμαϊκή αυτοκρατορία άρχισε να «χωλαίνει εις τα της ορθοδόξου πίστεως φρονήματα», με σκοπό να «είναι εις μεν τους Δυτικούς ωσάν ένας χαλινός, εις δε τους Ανατολικούς ημάς πρόξενος σωτηρίας».

  Οι πραγματικοί ορθόδοξοι χριστιανοί, κατά συνέπεια, όφειλαν να υποταχθούν με ευγνωμοσύνη στους θεόσταλτους αφέντες τους και να ξεχάσουν κάθε μάταιη συζήτηση για απατηλές ελευθερίες πάνω σ’ αυτή τη γη. Το «νυν θρυλλούμενον σύστημα της ελευθερίας», πού είχε εμφανισθεί στις χώρες της Δύσης εκείνη την εποχή, αντέβαινε προς «τα ρητά της θείας Γραφής και των Αγίων Αποστόλων, οπού μας προστάζουν να υποτασσόμεθα εις τας υπερέχουσας αρχάς». Δεν αντιπροσώπευε παρά αναρχία και «ακαταστασία», οπού «το καθ’ αυτό σκοπούμενον ταύτης της ελευθερίας μία μισητή ολιγαρχία και τυραννία, ως εκ της πείρας φαίνεται». Ό υπαινιγμός σε σχέση με τις πολιτικές περιπέτειες της Γαλλικής Επανάστασης ήταν σαφής σ’ αυτές τις τελευταίες προειδοποιήσεις. (σελ. 276-277).

  Όταν ο Κοραής (που απάντησε στην «Διδασκαλία Πατρική» με το φυλλάδιό του «Αδελφική Διδασκαλία») έμαθε αργότερα τον θάνατο του πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄, αναφώνησε: «Τώρα ο Σουλτάνος σκοτώνει και τους φίλους του;».

 18. Ο/Η Φίλος λέει:

  Χριστιανικές λεπτότητες

  Στο μπλογκ του θεοπροβλιτος

  http://theoprovlitos.blogspot.com/2011/02/bullshit-emmones.html

  3 Φεβρουαρίου 2011 11:23 μ.μ.
  Skinious είπε…
  Φαντάσου το μένος του ΓΑΠ προς την θρησκεία μας, που ποσταρει τον υβριστή του, τον βουρκώδη Ροΐδη….

  5 Φεβρουαρίου 2011 12:21 π.μ.
  Theoprovlitos είπε…
  @eklag
  Να πάει στο Νιου Γιορκ με ανοιγμενο κεφαλι το θεωρω πιθανότερο…

 19. Ο/Η Eπ-αναστάσιος λέει:

  Κύριε Theoprovlite,

  Για να σας «απεμπλέξω», αφού θεωρείτε εαυτόν «μπλεγμένο», θα σταθώ μόνο στο ότι αποκαλείτε ευθαρσώς «τερατούργημα» τον ουμανισμό.

  Προφανώς δεν γνωρίζετε για τι ακριβώς γράφετε…

  Η ανατροφή σας και οι ψυχολογικές σας ανάγκες μάλλον δεν σας αφήνουν να «απεμπλακείτε» από την καθόλα εσφαλμένη άποψη ότι πηγή κάθε ηθικής είναι ο Θεός. Δυστυχώς, έχετε λάθος.

  Θα μπορούσα να σας στενοχωρήσω κι άλλο, παραθέτοντας «θεόπνευστα» κείμενα της «ορθοδοξίας» που εξεταζόμενα απέχουν παρασάγγας από κάθε έννοια ανθρώπινης ηθικής, αλλά δεν είναι αυτή η πρόθεσή μου.

  Εκείνο που θα ήθελα να δηλώσω κλείνοντας, είναι ότι δημιουργώντας για κάποιους λόγους στη φαντασία σας το θεό, έχετε αυτόματα υποβιβάσει τον Άνθρωπο, αδικώντας τον.

  Μια πρόχειρη έστω μελέτη της Ιστορίας θα δείξει ότι οι θρησκείες είναι εκείνες που η ηθική τους είναι κυριολεκτικά σαν το λάστιχο, ανάλογα με το τι καπνό φουμάρουν οι διάφοροι θεοί… και βέβαια ποιες είναι οι βλέψεις του εκάστοτε ιερατείου τους.

  Αντίθετα, οι βασικές ανθρώπινες αξίες και νόμοι είναι διαχρονικά, σταθερά, κοινά σε όλη την Ανθρωπότητα και χωρίς ανάγκη ύπαρξης θεών και δαιμόνων για τον καθορισμό τους.

  Τις επιβάλλει η πραγματικότητα.

  Σας χαιρετώ.

 20. Ο/Η νεαρχος λέει:

  Προς συγγραφέα άρθρου.
  Η οποία κριτική σας προς την ορθοδοξία υβριστική η όχι ουδόλως μας απασχολεί.εμείς οι ορθόδοξοι είμαστε άνθρωποι με λάθη με πάθη .δεν φαρισαιζουμε για αυτό μας ταιριάζει ο τελωνης.το αλάθητο δεν μας είναι δυστυχώς βίωμα ούτε τρόπος ζωής.οι τυπικότητες και η εκκοσμίκευση της θρησκείας (η ορθοδοξία δεν είναι θρησκεια.είναι η
  ίδια η αποκάλυψή του θεανθρώπου η συνεχεια της εκκλησιας που Αυτος ιδρυσε χωρις αλαθητα και αιρεσεις.) δεν μας αφορά. σε εμάς και ας μη φανεί εγωιστικό, παράδειγμα μας είναι ο ΧΡΙΣΤΟΣ και οι αγιοι του,οι μιμητές του που και εν ζωή η μετά θάνατον ΥΠΑΡΧΟΥΝ τελώντας θαύματα. Όσο για τον τρόπο που καταφέρεστε κατά του αγίου όρους αν το επισκεφθήτε θα δείτε αν υπάρχουν ανωμαλίες και φαρισαϊσμοι.
  χίλιοι πάπες με βατικανα ούτε μια σπηλιά ενός άσκητη δεν κάνουν ,πρέπει να πλενετε το στόμα σας με αντισηπτικο πριν μιλήσετε. Πόσες φορές μου έτυχε να μιλησω με μοναχους και να μου αποκαλυψουν πριν μιλησω προβληματα δικα μου που μονο εγω γνωριζω. Γεροντας Παισιος μεσα στα βουνα ν σου φωναζει απο μακρια το ονομα σου πριν σε δει χωρις να σε ξερει. Συγκεκριμενα πραματα. Φιλους που πηρα να επισκεφθουν το ορος συναδελφους ιατρους και μη αλλαξαν ζωη μονο και μονο μετα απο συνομιλια με καποιο αγιασμενο μοναχο. Τι ειναι αυτα μεντιουμ αρλουμπες ή τηλεπαθεια. Φυσικα ο απιστος δυσκολα πειθεται. Ειπε και ο Απ.Παύλος μιλα μια και δυο φορες αν δεν εισακουσθεις φυγε καλυτερα. Σε εσας αγνωστα αυτα, μειωσατε την ωρα της λειτουργιας σας για να ερχετε κοσμος να μην βαριεται και πετυχατε τα αντιθετα. Σε ολοκληρη Γαλλία κτίζεται αυτη τη στιγμη μια δικη σας εκκλησια αλλες δινονται για ντισκοτεκ για κεντρα. Ελεγξτε και σε ορθοδοξες χωρες να δειτε ποσες κτίζονται . Πως ο κόσμος τρέχει σε εκκλησιες σε πολυωρες ακολουθιες με κατανυξη σε αγρυπνιες, ασκειται στην κατανικηση του σαρκιου, των παθων ,της υπερηφανειας , ταπεινωνεται νηστευει. Σε εσας που ειναι αυτα. Προσφατα μια ασθενης μου απο τη ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ ρωμαιοκαθολικη μου ανεφερε οτι παρεστει σε ορθοδοξη λειτουργια και εντυπωσιαστηκε απο την κατανυξη , ενοιωσε διαφορετικα και καταλαβε ποια ειναι η σωστη πορεια. Ετσι λεει ηταν καποτε και στην αρχαια ρωμαικαθολικη εκκλησια. Η εκκοσμικευση και η τυπολατρεια σας εχει κυριευσει. Ο αγιος Ιουστινος Ποποβιτς οταν ρωτηθηκε ποια η διαφορα Ορθοδοξων και Καθολικων απαντησε , αν και φαινεται εγωιστικο η διαφορα ειναι η ταπεινωση, η οποια στην ρωμαιοκαθολικη εκκλησια δεν υπαρχει.Αλλά να σας αναφέρω και ένα ρητό σίγουρα αγαπητό σε σας λατινογενες και θα καταλάβετε.είναι πολύ μεγάλη τιμή να σε κατηγορεί κάποιος ο οποίος ο ίδιος είναι άξιος χιλιάδων κατηγοριων.
  Κάντε τον κόπο και επισκεφθήτε το άγιον όρος έστω και από περιέργεια μήπως και φωτίστητε.εδώ μέχρι και εβραίοι μουσουλμάνοι το επισκέπτονται.

  • Ο/Η Λ.Μ. λέει:

   Μία μαφία ντυμένη στα μαύρα
   ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ

   Ο συΥΥραφέας τού μ.Χ. ξεπερνά το ταμπού που περιβάλλει τη μοναστική πολπεία του Αθω και μιλά για τις απά­τες που εκπορεύονται από εκεί.

   Οι ΠεΡιπέτεlΕς ενός φοιτητή κλα­σlκής φιλολογίας, που Επισκέ­πτεται το Αγιον Ορος για να διε­ξαγάγΕΙ μια έρευνα, Είναι η αφορ­μή για να ξΕδιπλώσει ο Βασίλης λ/Εξάκης μια σειρά σημαντικών κατηγοριών κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας και των πρακτικών της Εναντίον της αρχαlΟΕλληνlκής κληρο­νομιάς και του νεΟΕλληνικού κράτους. Στο βιβλίο του μ.Χ. (εκδ. Εξάντας) αναφέρΕI πράγματα σκανδαλώδη, για ένα θέμα που για την Ελληνική πραγματικότητα παραμέ­νΕl ταμπού. Είναι και δlασταυρωμέvα.Ημουν δημοσιογράφος στη «Monde» για δΕκαπέ­ντε χρόνια. Μάλιστα, από Ευσυνειδησία, όταν τελΕίωσα το χειρόγραφο, το έδωσα σε πέντε ιστορικούς και το διάβασαν, για να βεβαιωθώ πως δΕν μου έχει ξΕφύγΕI τίπο­τα» είναι η αφοπλιστική απάντησή του.

   Στη Γαλλία το βιβλίο σας (.

   Γράφετε ότι δεν έχει γίνει ούτε µία αρ­χαιολογική ανασκαφή στο Αγιο Ορος. Το απαγορεύουν τελείως. Το Αγιο Ορος χτίστηκε σε µια περιοχή όπου υπήρχαν πέ­ντε αρχαίες πόλεις! Εµαθα ότι ένα ολόκλη­ρο άγαλµα βρέθηκε όταν έφτιαχναν και­νούργιο πάτωµα στο κελάρι της Μονής Βατοπεδίου και, αντί να το βγάλουν από εκεί, το σκέπασαν µε τσιµέντο και συνε­χίζουν να χρησιµοποιούν την ι<άβα. Τόση είναι η περιφρόνηση που έχουν απέναντι στην αρχαιότητα. Ι<αι η άλλη, η περιφρό­νηση η µεγάλη, είναι απέναντι στο ελλη­νικό κράτος. Αυτοί ζουν µε το µύθο της Βυζαντινής Αυτοιφατορίας. Θεωρούν ότι είναι κληρονόµοι µιας αυτοκρατορίας, εξ ου 1<01 τα κείµενα που προβάλλουν για να διεκδικήσουν εκτάσεις.

   Είναl χαρακτηριστικό το ότι δεν βλέ­πει κανείς την ελληνική σηµαία στο Αγιο Ορος· βλέπει µόνο τη βυζαντινή. Η έπαρ­ση, ίσως όχι όλων των ηγούµενων, αλλά τουλάχιστον του Εφραίµ, είναι πελώρια. Θεωρεί ότι είναι πολύ πιο πάνω από τον Ι<αραµανλή αυτός. Αυτή είναι η νοοτροπία της ηγεσίας των µοναστηριών – διότι από κει και κάτω, µε τους νέους καλόγερους, τους δόκιµους, είναι ένα άλλο µεγάλο θέµα, ηθικό, ανθρώπινο. Το ότι υπάρχει µια συνε­χής παραβίαση των δικαιωµάτων του ανθρώ­που στο Αγιο Ορος είναι βέβαιο.

   Τι εννοείτε; Δείτε το σχολείο στις κα­ρυές. Δεν είναι θρησκευτικό, είναι δήθεν κανονικό σχολείο, όπου είναι εγκλωβlσµέ­να παιδιά 12-18 ετών, τα οποία µεγαλώ­νουν χωρίς να βλέπουν γυναίκα. Αυτό το τερατώδες πράγµα χρηµατοδοτείται από το υπουργείο Παιδείαςl Εχουµε κατάφω­ρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωµά­των. Πώς εγκλωβίζεις παιδιά σ' έναν χώρο όπου δεν υπάρχει ούτε µία γυναίκα; Κα­νείς δεν τόλµησε να το σχολιάσει αυτό.

   Υπάρχει και αρχαιοκαπηλία. Αρχαιότη­τες που έχουν βρεθεί στο Ορος πουλήθη­καν στο εξωτερικό· εξαφανίζονται µυστη-ριωδώς βυζαντινά εικονίσµατα, τα οποία ύστερα από καιρό βρίσκονται στο Αζερ­µπα·ιτζάν ή όπου αλλού. Οι πυρκαγlές που ξεσπάνε σε µοναστήρια είναι για να δικαι­ολογήσουν την εξαφάνιση βυζαντινών ει­κόνων που έχουν πουληθεί. Το Αζερµπαϊ­τζάν δΕνΤΟ λέω τυχαία. Η Ιντερπόλκυνηγάει έναν µοναχό που κατέφυγε εκεί.

   Αναφέρετε και για αυτοκτονίες µονα­χών … Εχουν αυτοπυρποληθεί µοναχοί και, µάλιστα, την ηµέρα του Πάοχα. Οι αυ­τοκτονίες είναι συχνό φαινόµενο. Αυτό δεν βγαίνει έξω, δεν επεµβαίνει κανένας αναιφιτής ή εισαγγελέας. Αµφιβάλλω αν οι ίδιοι οι γονείς των παιδιών αυτών το ξέ­ρουν. Εχουν δικαίωµα ζωής και θανάτου πάνω στους νεαρούς που βρίσκονται εκεί, οι οποίοι συχνά, όπως συµβαίνει στο στρα­τό, όπως συµβαίνει και στις φυλακές, περ­νάνε πάρα πολύ σοβαρές κρίσεις.

   Δεν βρήκατε κατάνυξη, πνευµατική α­νάταση ή µια θετική στάση ζωής; Βρή­κα µερικούς συµπαθείς µοναχούς, συνή­θως πολύ ηλικιωµένους, που δεν ενδια­φέρονται για το χρήµα, δεν ενδlαφέρονται για τη µαφία που λειτουργεί εκεί και έχουν µεγάλο πρόβληµα µε την κατάντια των µο­ναστηριών. Βεβαίως, αυτοί πιστεύουν­και αυτό είναι σεβαστό. Δεν είναι σεβαστό, όµως, να εξαπατά κανείς το ελληνικό δη­µόσιο ή να ασκεί πολιτική εξουσία.Δυστυχώς, το κυρίαρχο στοιχείο του Αγίου Ορους είναι το ενδιαφέρον για τα οικονοµικά. Ο µανδύας του µοναχού lφύ­βεl πίσω του µια µορφή θρησκευτικού κα­πιταλισµού, ο οποίος είναι σκληρότατος. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τις τεράστι­ες περιουσίες που έχουν αυτοί οι άνθρω­ποι (που ισχυρίζονται ότι είναι άνθρωποι του Θεού), δεν κάνουν κανένα κοινωφε­λές έργοl Θα µπορούσαν να χρηµατοδο­τούν γηροκοµεία, νοσοκοµεία, ορφανο­τροφεία … Ούτε στους Πελοποννήσιους, όταν κάηκαν τα σπίτια τους, δεν έδωσαν κάτι. Αν οι ίδιοι σέβονταν λίγο περισσότε­ρο τη θρησκεία τους, αν φέρονταν λίγο καλύτερα σε σχέση µε τις αρχές αυτής της θρησκείας, θα τους σεβόµουν κι εγώ λίγο παραπάνω. Αλλά εδώ µιλάµε για µια αλη­τεία, µία µαφία ντυµένη στα µαύρα!

   • Ο/Η νεαρχος λέει:

    Ποιος είσαι εσυ να μιλάς για τη μόνη Βατοπαιδίου και τον γεροντα ΕΦΡΑΙΜ.ούτε τον ξέρεις.να παρακαλώ το Θεό να γίνεις το ένα του χιλιοστό και θα είσαι ευχαριστημένος.

 21. Ο/Η +Ιερομόναχος Αυνάν λέει:

  Ροιδη και Λασκαράτε σας βρίζουν και εδώ. Άρα πάτε καλά.

  kyprianoscy.blogspot.com/2011/02/bulls-hit-emmones.html

  Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου 2011
  BULLS HIT EMMONES

  Η ανάρτηση από το http://santo-rinios.blogspot.com/2011/02/bulls-hit-emmones.html

  Το βάθυ κράτος παντός καιρού που μισεί την Ελλάδα και την Χριστιανική πίστη (για να επιβάλλει την δική της) νομοθετεί για την Παιδεία, ελέγχει τα ΜΜΕ και τις εκδόσεις, ελεγχει το διαδύκτιο και την ναυτιλία, λειτουργεί ως μεγαλορουφιάνος και καταδότης, εμπορευεται τα ανθρωπινα δικαιώματα ως εντολοδόχος, πρεσβεύει ξενα συμφεροντα σε βάρος της Ελλαδας, παραχαράσσει την ιστορία, αποσταθεροποιεί την περιοχή, παρακολουθεί πολιτικούς και δικαστές, προωθεί νέους κομματικους σχηματισμους και ότι κάτσει, δημιουργεί ανίερες συμμαχίες για να πετύχει τους στόχους της, προωθεί τους Δημάρχους της και τους Δημοτικους της συμβούλους, μισεί οτιδήποτε θα μπορούσε να αποτελέσει συνεκτικό ιστό με το παρελθόν της χώρας και μεταξύ των πολιτών της, προωθεί τον πολιτιστικό κατακερματισμό και επιβάλλει την ατζέντα της Νεάς Ταξης, προσποιείται το Άθεο ενω είναι μόνο Αντιχριστιανικό, χρησιμοποιεί αριστερίστικη ρητορική ενω είναι βαθύτατα Νεοφιλελεύθερο για να εξαπατησει τους αριστερους. Ειναι το βαθυ κρατος που ενίοτε στελεχωνει και το ρηχό.

  Τόσο ρηχό δηλαδή που ο Πρωθυπουργός δεν ντρεπεται να αναπαραγει την αντιχριστιανική του υστερία στην επίσημη ιστοσελίδα του αποκαλώντας τον ΄Αγιο Κοσμά τον Αιτωλό μέντιουμ προς τέρψιν των Εβραιων αφεντικών του.
  Αναρτήθηκε από Κυπριανός Χριστοδουλίδης στις 10:48 π.μ.
  1 σχόλια:
  ΑΛΕΞΙΟΣ είπε…
  Η ΣΑΠΙΛΑ ΤΗΣ ΒΛΑΣΦΗΜΙΑΣ ΞΑΝΑΧΤΥΠΗΣΕ…
  ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ;;

  ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ; Ή ΑΣΩΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΠΕΡΙΠΑΙΖΕΤΕ Ο ΘΕΟΣ ΤΟΥΣ;

  • Ο/Η Theoprovlitos λέει:

   @Ιερομοναχε

   Ευχαριστω για την ενημερωση. Με αντιγραφουν και ουτε με ενημερωνουν…

   Τι να πεις. Τοσα και τοσα σοβαρα και αγαπητικα γραφω και μολις γραψεις για σκανδαλο, ανάρπαχτο γινεται (που ελεγε και η πεθερα ενος γνωστου μου).

   Αλλα ετσι ειναι ο κοσμος. Αρεσκεται στο να αναμοχλευει την βρωμια – καλη ωρα- για να διατηρειται στη ζωη.

   Οσο για τον Ροϊδη, εχω νευριασει αφανταστα μαζι του. Οχι για τις σαχλαμαριτσες που γραφει, ουτε γιατι εθιξε αυτο που πιστευω -αλλα αυτό που ΔΕΝ πιστευω. Αλλα γιατι έχει χασει ΚΑΘΕ οριο αντικειμενικοτητας και κυρίως ΣΕΒΑΣΜΟΥ στην ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΥΠΟΣΤΑΣΗΣ.

   Και για να το κανεις αυτό είτε εισαι πραγματικά κακος άνθρωπος -σαν αυτούς που σπανε πλακα με το σακάτη ή τον τυφλό – είτε βιοπορίζεσαι αμέσως ή εμμέσως από αυτα που γραφονται (τριτο πληθυντικο πρόσωπο). Διοτι προφανέστατα αυτα που γραφονται εδω, ανεξαρτητως προθεσεων ειναι βουτυρο στο ψωμι διαφόρων, που τρεφονται με πτωματα.

   Ελπίζω καποια στιγμη να ερθει σε αυτογνωσία. Οι επιλογες μας στην ζωή, η δημοσια ή η επαγγελματική μαας εικόνα και οι δεσμευσεις μας ενιοτε μας κρατουν αιχμαλώτους από αυτό που η ΨΥΧΗ μας πραγματικα αποζητά. Οπότε κι εμεις κανουμε τα παντα για να την καταπνιξουμε. Και ολοι οι διαφοροι που τον επευφημείτε κακό του κάνετε. Οι εξυπνοι άνθρωποι το πρωτο που απεχθανονται ειναι οι κόλακες.

   Κάποτε ίσως και να εκτιμήσει την παρουσία μου εδω. Οταν θα καταλαβει οτι όλοι οι ανθρωποι ΔΕΝ φορουν περιβραχιόνια. Και οτι εχει θεσει εαυτον στην ίδια ακριβως κατηγορία με αυτους που κατηγορεί βασιζοντας την κοσμοθεωρία του στην πίσω πλευρά της ΙΔΙΑΣ καλπικης λίρας.

   Του ευχομαι να κανει κι αυτός κάποτε την επανασταση του κατά του εαυτού του. Και τρόπος να επιβιώσεις με αξιοπρέπεια ανάμεσα σε οποιοδήποτε σινάφι υπάρχει. Αρκεί η ψυχη να παραμένει καθαρη.

   • Ο Theoprovlitos!
    Καλλλά ρε συ Δεν Υπάρχεις! Λέμε…

    Τι αποκωδικοποιητή χρησιμοποιείς για τακτοποίηση των συλλλογισμών σου; Να ξέρω να τον αγοράσω.

    Ή είσαι εσύ ο ανισόρροπος ή όλλλοι οι άλλλοι, λέμε!

    έξελλεντ μπέρδεμα. ΟΥΑΟΥ!!!

   • Ο/Η Po λέει:

    Γοδεφρείδος…
    θα προτιμούσα εδώ να εκφράζεστε καλύτερα, μπορεί ο τρόπος που εκφράζεται ο κ. Theoprovlitos να είναι ιδιαίτερος, αλλά αυτό είναι υπόθεσή δική του και δικαίωμά του.
    Θα μπορούσατε -εάν κάτι δεν καταλάβετε- να ζητήσετε απλώς μια διευκρινήση…

    Ευχαριστώ.

   • Ο/Η Theoprovlitos λέει:

    @Γοδεφρειδε

    Προφανως και χρειαζεσαι αποκωδικοποιητή. Από το Ελα Λολα, έλα Μιμη μεχρι να βγαλεις το Δημοτικο χρειαζεται και αντιληψη και παιδεια.

    Τωρα για τους άααλλους, εξαρταται που ευρίσκονται μαντρωμενοι για να σου πω ποιος ειναι ο ανισορροπος. Και οι αλλοι που βλεπανε τον Τιτανικό από μεσα, τους φαινοντουσαν αυτοί στις βαρκες ως ανισόρροποι.
    Παντως ΣΙΓΟΥΡΑ δεν ειναι θεμα ποσότητας.

 22. Παράθεμα: Απάντηση στον υπηρέτη του Αρχιεπισκόπου [2] « Ροΐδη Εμμονές

 23. Παράθεμα: Λόγος: Η Ι.Σύνοδος κατά του αναρχικού σοσιαλιστή Σοφιανόπουλου | Ροΐδη Εμμονές

 24. Παράθεμα: Ώρα Κοινής Ανησυχίας

 25. Ο/Η laskaratos λέει:

  http://eranistis.net/wordpress/2014/01/05/ιώσηπος-μοισιόδακας-1730-1800-ο-μεγάλος-άγν/

  Γράφει ο Χαράλαμπος Σπυρόπουλος

  Ιώσηπος Μοισιόδακας (1730-1800), «ο μεγάλος άγνωστος της νεοελληνικής παιδείας»

  ……..Στην επιλογή του όμως αυτή αντιδρά ο Ιερόθεος Δενδρινός με το αιτιολογικό ότι «αθεΐζουσι όσοι σπουδάζουσιν εν τη Φραγγία και μετά την επιστροφή αυτών συναθεΐζουσι και ετέρους». (Π. Κιτρομηλίδη, 1985).

  Αποτέλεσμα της αντίδρασης του Ιερόθεου ήταν να μη δοθεί στο Μοισιόδακα η οικονομική στήριξη να συνεχίσει τις σπουδές στην Πάδοβα……………….

 26. Παράθεμα: Η Αθωνιάδα της Αριστεράς | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s