Λειτουργία Κυριακής: Ο Προσηλυτισμός παιδιών-μοναχών

«Μου ‘κλεψαν το γιο μου». Απελπισμένοι οι γονείς για τη στρατολόγηση μοναχών

«Όταν μπήκα στο διαδίκτυο και συνδέθηκα με την κραυγή μιας μάνας, στο Σικάγο, που απεγνωσμένα φώναζε «Βοήθεια, μου ’κλεψαν το γιο μου», δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι σε μερικούς μήνες θα φώναζα το ίδιο κι εγώ για τον δικό μου γιο! Η απόσταση μου φαινόταν τόσο μεγάλη και οι κοινωνικές συνθήκες ήταν τόσο διαφορετικές, που με έκαναν να μην μπορώ να διανοηθώ έστω κάτι τέτοιο. Κι όμως: Αυτή η κραυγή βγαίνει τώρα κι από μένα! Στην Κύπρο τού σήμερα! Το ευρωπαϊκό ‘κράτος του Θεού’, που πελαγοδρομεί και αναζητά εναγωνίως βάρκα για να αρμενίσει!».

Μ’ αυτό το σημείωμα περιγράφει η Μαρία Θεοδούλου την ιστορία του γιου της, ο οποίος, ενώ ήταν διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, εγκατέλειψε τα εγκόσμια για να γίνει μοναχός στη μονή Μαχαιρά. Λίγες εβδομάδες πριν από την ακρόαση της πρώτης αγωγής γονέων μοναχών εναντίον της μονής και του ηγουμένου Μαχαιρά, Επιφάνιου, του μητροπολίτη Λεμεσού, Αθανάσιου, της Εκκλησίας της Κύπρου και της Γενικής Εισαγγελίας, για παράλειψη νομοθεσίας, οι γονείς περιγράφουν το κλίμα στους κόλπους τους ως «καζάνι που βράζει», φωτογραφίζοντας τον Αθανάσιο, τον Επιφάνιο και τον Βατοπεδίου Εφραίμ ως τους εμπνευστές και δράστες ενός κυκλώματος που προσεγγίζει επιλεκτικά νέους και με σταδιακή, επίμονη κατήχηση -«πλύση εγκεφάλου», όπως τη χαρακτηρίζουν- τους οδηγούν στα μοναστήρια που βρίσκονται υπό την καθοδήγησή τους.

Εκτός από την αγωγή της οικογένειας Θεοδούλου, η εκδίκαση της οποίας είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Δεκέμβρη, άλλες δύο οικογένειες ετοιμάζονται να προσφύγουν στα κυπριακά δικαστήρια εναντίον των συγκεκριμένων ιεραρχών, ενώ πέντε οικογένειες προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλοντας τόσο τη στρατολόγηση νέων μοναχών, υπό τους Αθανάσιο και Εφραίμ, όσο και την αδράνεια της κυπριακής πολιτείας στις καταγγελίες τους για προσηλυτισμό.

Νέους, μορφωμένους, πλούσιους
Τα επιχειρήματα των γονιών εκκινούν από την εποχή που βρισκόταν ακόμα στη ζωή ο Ιωσήφ Βατοπεδινός, ο οποίος εμφανίζεται ως ο μοναχός που αναδιοργάνωσε, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, τη μονή Βατοπεδίου, μαζί με τους Εφραίμ και Αθανάσιο, η οποία, από τους λιγοστούς γέροντες μοναχούς που μετρούσε τότε, σήμερα αριθμεί περί τους 80. Υπενθυμίζουν, μάλιστα, ως ένδειξη της ποιότητας του Ιωσήφ, ότι με απόφασή της, στις 29/12/1998, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου επιβεβαίωσε τις εναντίον του κατηγορίες για σεξουαλικά αδικήματα. Όπως ανέφεραν στον «Π» η Μαρία Θεοδούλου και ο Ανδρέας Νεάρχου, οι γιοι των οποίων είναι μοναχοί στον Μαχαιρά και στο Βατοπέδι αντίστοιχα, οι τρεις ιεράρχες έστησαν έκτοτε ένα κύκλωμα, με το οποίο εντοπίζουν νέους τους οποίους σταδιακά πείθουν να ακολουθήσουν το μοναχισμό, αποκόπτοντας τις σχέσεις με την οικογένειά τους.

Οι γονείς υπογραμμίζουν ότι το πρόβλημα υπάρχει μόνο με τις συγκεκριμένες μονές –Βατοπέδι, Μαχαιράς και τα μοναστήρια της μητρόπολης Λεμεσού- των οποίων μάλιστα ο αριθμός των μοναχών τείνει να αυξάνεται, καθώς οι ηγούμενοί τους χρησιμοποιούν μεθόδους ψυχαναγκασμού, προκειμένου να οδηγήσουν τους νέους στο μοναχισμό. «Αν τα παιδιά μας πήγαιναν στον Κύκκο, δεν θα διαμαρτυρόμασταν. Αλλά εκεί τους θέλουν δούλους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Νεάρχου. Σύμφωνα με τους γονείς, το φερόμενο ως κύκλωμα επιλέγει νέους μορφωμένους, με σπουδές συνήθως στα οικονομικά ή στις θετικές επιστήμες, ώστε να τους αξιοποιήσουν στις επιχειρήσεις των μοναστηριών, ως άμισθους υπηρέτες με γνώσεις. Επιπλέον, επιλέγουν άτομα από οικογένειες με οικονομική άνεση, προκειμένου η περιουσία τους να γραφτεί, μετά το θάνατό τους, στο μοναστήρι. Σύμφωνα με τον κ. Νεάρχου, μάλιστα, το μοναστήρι του Μαχαιρά προσέφυγε κάποια στιγμή στα δικαστήρια για να διεκδικήσει την περιουσία μοναχού, ο οποίος είχε φροντίσει να την κληροδοτήσει στα αδέρφια του. Στόχος τους, αναφέρουν, είναι να αποκτήσουν οι εν λόγω μονές μεγάλη οικονομική ισχύ.

Διαβάστε ολόκληρο το ορθόδοξο Αίσχος

[Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»]

This entry was posted in «Ιερές» Αταξίες, «Ιερή» Εξουσία, σκέψεις, Ασμοδαίος, Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης. Bookmark the permalink.

52 Responses to Λειτουργία Κυριακής: Ο Προσηλυτισμός παιδιών-μοναχών

 1. Ο/Η Manos λέει:

  Μα πως φαίνεται ότι δεν έχετε καμιά σχέση με την πίστη μας.

  Είναι τουλάχιστον αστεία αυτά που λέτε.

  • Ο/Η Zωζώ Χ.Σαπουντζάκη λέει:

   Mάνο τρελλό αγόρι της Εκκλησίας, είμαστε αντίθετοι με την πίστη σας και με το παιδομάζωμα κα με τις ιερές παιδεραστίες, και με την πλύση εγκεφάλου που κάνουν οι παπάδες σας σε διαταραγμένα πρόσωπα και με τα λεφτά που μας τρώτε και με τη φοροδιαφυγή σας και με το να είναι δημόσια η επιχείρησή σας και με το να χώνετε τη μύτη σας στα ερωτικά μας, στούς γάμους μας, στις κηδείες μας στα σχολεια μας, στην εξωτερική πολιτική και πόσα ακόμα.

  • Ο/Η Po λέει:

   έχουν πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι εσείς πιστεύετε, διαβάστε την προϋπηρεσία του χριστιανισμού, έχει πλούσιο βιογραφικό, υποταγμένο πάντα στην Εγκόσμια (ενίοτε αιμοσταγή) εξουσία.

 2. Ο/Η antrikos λέει:

  Επώνυμο βλαπτόμενης οικογένειας: Θεοδούλου.

  Ε, άμα είσαι δούλος του θεού πρέπει να το αποδεικνύεις και με πράξεις όχι μόνο με λόγια.

 3. Ο/Η Άδωνις λέει:

  http://www.prosylitismos.com/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82%CE%9C%CE%B1%CF%81%CF%84%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82/%CE%9C%CE%B1%CF%81%CF%84%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%8E%CE%BD.aspx

  ΑΝΟΙΓΜΑ ΦΑΚΕΛΟΥ «ΓΕΡΟΝΤΑ» ΙΩΣΗΦ Θ’ ανοίξουμε σήμερα τον Φάκελο του «γέροντα Ιωσήφ Βατοπεδινού», που είναι ο ένας από τους τρεις «γέροντες», οι οποίοι δημιούργησαν το σατανικό Κύκλωμα Στρατολόγησης Μοναχών, το οποίο «μαντρίζει» νέους επιστήμονες στον Μαχαιρά και στα άλλα κυπριακά μοναστήρια που ελέγχει το Κύκλωμα, όπως και τη μονή Βατοπεδίου στο Άγιον Όρος. Οι άλλοι δύο είναι, ως γνωστόν, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος και ο υπό βαρύτατες κατηγορίες τελών ηγούμενος Βατοπεδίου Εφραίμ. Θα ακολουθήσει, βέβαια, και το άνοιγμα του φακέλου και των δύο αυτών. Γιατί ο κόσμος, στην Κύπρο και την Ελλάδα, πρέπει να ενημερωθεί περί ποίων «κυρίων» πρόκειται, πώς δρουν με τους πολλούς συνενόχους τους στο Κύκλωμα και πώς κρατούν «με το έτσι θέλω» δεκάδες νέους επιστήμονες στα ελεγχόμενα από το αιρετικό Κύκλωμα μοναστήρια.

  ΓΙΑ τον Ιωσήφ, λοιπόν, ο λόγος, για τον οποίο η αισχρή γκαιμπελική προπαγάνδα του Κυκλώματος διένειμε φωτογραφίες και κείμενα, για να «πείσει» ότι «ο γέροντας»…χαμογέλασε μετά το θάνατό του (!) και ότι «αυτό το χαμόγελο είναι το πρώτο υπερφυσικό γεγονός και έγινε μεγάλη παρηγοριά σε όλους»!..

  ΜΑΛΙΣΤΑ, αγαπητοί μας!…Ένα βρομερό ον, ένα σκουλίκι στις τάξεις της Εκκλησίας, ένας αναίσχυντος και τρισάθλιος «γέροντας», ένα ανθρωπόμορφο τέρας, τον οποίο η Ιερά Σύνοδος της Κυπριακής Εκκλησίας βρήκε ένοχο το 1998 για παιδεραστία, να παρουσιάζεται ως… «υπερφυσική» αποκάλυψη και να…χαμογελά μετά τον θάνατό του!..

  ΙΣΩΣ, βέβαια, η «αποκάλυψη» περί χαμόγελου να υπονοεί ότι ο «γέροντας» Ιωσήφ εγκατέλειψε τον κόσμο τούτο χαμογελαστός, γιατί σ’ ολόκληρη τη ζωή του μπόρεσε να επιδεικνύει τα χαμερπή του ψυχοσεξουαλικά του ένστικτα και γι’ αυτό, όχι απλώς να μην πληρώσει, αλλά τελικά να πάει στο διάολο και το γνωστό Κύκλωμα να τον αποκαλεί «μακάριο γέροντα Ιωσήφ Βατοπεδινό»!…
  Αν αυτό εννοούν οι υποτακτικοί – πληρωμένοι και μη – του Κυκλώματος της Καταστροφής, τότε τους συγχαίρουμε για την «ευφυία» τους και τους απονέμουμε, με ορθάνοικτα και τα δέκα μας χέρια, το παράσημο του Ιωσήφ του Παιδεραστριώτη.

  ΩΣ…πρώτο πιάτο στον «Φάκελο Ιωσήφ», παραθέτουμε τη συγκλονιστική μαρτυρία που έδωσε Κυπρία, ενήλικη σήμερα, η οποία, ως μαθήτρια Δημοτικού, έπεσε θύμα των πλέον αποτρόπαιων διαστροφών του «γέροντα» Ιωσήφ. Η μαρτυρία δόθηκε ενώπιον δύο μελών της Ιεράς Συνόδου, οι οποίοι έμεναν ενεοί προ της αναισχυντίας, της αναισθησίας, της ανηθικότητας και της ψυχοπνευματικής αρρώστιας του «γέροντα».
  Μιλούμε για «πρώτο πιάτο», αλλά είμαστε σίγουροι ότι, διαβάζοντας τα όσα έζησε η εν λόγω γυναίκα στα χέρια του σάτυρου Ιωσήφ, όχι μόνο θα χάσετε τη διάθεσή σας για φαγητό, αλλά και θα θέλατε να τον είχατε μπροστά σας, για να τον φτύσετε και να του εμετήσετε στο πρόσωπο, αποβάλλοντας από μέσα σας τους τόνους του θυμού και των βρομολυμάτων, που θα συγκεντρωθούν από την ανάγνωση!..
  ΟΠΩΣ θα διαπιστώσετε, για λόγους ευνόητους, αποφεύγουμε να αποκαλύψουμε την ταυτότητα της γυναίκας και τον τόπο διαμονής της, όπως και άλλα ονόματα προσώπων ή μοναστηριών. Αυτό, βέβαια, δεν μειώνει καθόλου το όλον κείμενο – σοκ, όπως θα το αποκαλούσαν οι δημοσιογράφοι.

  Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
  «Τον Ιωσήφ, και συγνώμην που τον λέω πάτερ, τον γνώρισα όταν ήμουν Δημοτικό. Ήμουν στην Τρίτη τάξη. Ερχόταν στην…….(πόλη της Κύπρου) και έκανε ομιλίες, στις οποίες παρευρίσκετο πολύς κόσμος. Πολλές φορές φιλοξενείτο και διενυκτέρευε στο σπίτι μας. Οι γονείς μου του είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη. Τον είχαν για άγιο άνθρωπο. Αυτό το έλεγε ο πατέρας μου και η μητέρα μου.
  Στην αρχή με προσέγγισε μέσω της εξομολόγησης. Με ρωτούσε απλά «αν υπάρχει κανένας συμμαθητής σου που σ’ αρέσει». Θυμούμαι πως ήμουν μωρό και έλεγα «τον Γιώργο».
  Πάντα μου έλεγε ότι είναι ο πατερούλης μου. «Είσαι το κοριτσάκι μου, είσαι η αγάπη μου». Και με έκανε να νιώθω ότι ήμουν κάτι το ειδικό γι’ αυτόν. Πάντα χρησιμοποιούσε φράσεις, όπως: «Πάντα σε βλέπω και ξεκουράζομαι. Ο κόσμος με κουράζει».

  Αυνανισμός
  Άρχισε να μου μιλώ πολύ απλά για το ανθρώπινο σώμα. Με μια απίστευτη φυσικότητα. Ούτε καν να πονηρευθείς. Άρχισε να μου λέει ότι ένα από τα πρώτα πράγματα είναι η ηδονή.
  Χωρίς να Πονηρευτώ, έλεγε ότι όλα είναι φυσικά και ότι οι γυναίκες νιώθουν αυτήν την ευχαρίστηση που λέγεται ηδονή, όταν πάνε στον γιατρό να σε εξετάσει. Όταν ανεβαίνεις στο ποδήλατό σου και νιώθεις ευχαρίστηση δεν είναι αμαρτία! Είναι φυσικό. Ότι ο αυνανισμός δεν είναι αμαρτία. Είναι κάτι το φυσικό. Έλεγε τη λέξη αυνανισμός.
  ■Τότε άρχισε να με αγγίζει. Με έβαζε και καθόμουν στα γόνατά του. Στην αρχή έβαζε το χέρι του πάνω μου, στο γόνατό μου. Σε κάποια φάση, σιγά σιγά, έβαλε το χέρι του κάτω από τη φούστα μου και με άγγιξε στα γεννητικά μου όργανα και μου έλεγε «εγώ είναι ο πατερούλης σου, είναι φυσικό και δεν είναι τίποτε το κακό».Όχι μόνο κάτω από τη φούστα μου έβαζε το χέρι του, αλλά και μέσα στο εσώρουχό μου.
  Μετά, όταν ερχόταν σπίτι μου, κάθε φορά όταν μέναμε μόνοι μας για να μιλήσουμε, σαν εξομολόγηση, καθόμουνα στα γόνατά του και το χέρι του ήταν μέσα στο εσώρουχό μου και το δάκτυλό του από μέσα μου. Φυσικά, όταν άκουε βήματα ότι ερχόταν κανένας, έβγαζε το χέρι του και συνέχιζα να κάθομαι στα γόνατά του.
  Θυμούμαι, επίσης, να με φιλά στο στόμα! Και θυμούμαι να βάζει το χέρι του κάτω από τη μπλούζα μου. Δεν είχα τότε στήθος. Μόλις άρχισε να σχηματίζεται και να με τσιμπά στο μέρος εκείνο και να λέει χαριτολογώντας «τα βυζάκια σου, τα βυζάκια σου»!..
  Θυμούμαι ότι, όταν άρχισαν όλα αυτά, ο Ιωσήφ μου’ πε, μια φορά συγκεκριμένα, ότι αν με ρωτήσει κανένας τι κάνουμε όταν είμαστε μαζί (παράδειγμα η κυρία…..αναφέρει το όνομά της – οικογενειακή φίλη) «θα τους πεις διαβάζουμε την Γραφή»Ι Ότι μου την εξηγά. «Ο κόσμος είναι κακός, δεν καταλαβαίνουν. Μην πεις τίποτε άλλο»…

  Ύπνος χωρίς το εσώρουχο!
  Οι γονείς μου τον είχαν για τόσο άγιο άνθρωπο, που τον είχαν να κοιμάται στο δωμάτιό μου. Η μόνη που έλεγε κάτι ήταν η γιαγιά μου η…..(όνομα), ότι «δεν είναι σωστό να μένει μοναχός με το μωρό».
  Είχαμε δύο κρεβάτια, που είχαν απόσταση, αλλά τα έβαζε δίπλα -δίπλα και έλεγε πάντα «για να είναι κοντά στην κορούλα μου, το αγγελούδι μου»! Το πρωί επανέφερε και πάλι τα κρεβάτια στη θέση τους.
  Το βράδυ πριν κοιμηθώ, με έβαζε να βγάζω το εσώρουχό μου, «για να μην με ενοχλεί τη νύχτα», όπως έλεγε, και να το βάζω κάτω από το μαξιλάρι!..
  Πολλές φορές που καθόμουνα στα γόνατά και είχε το χέρι του πάνω στα γεννητικά μου όργανα, ετραβούσε και τα μαλλιά και έλεγε «θα τα κόψω τα μαλλάκια σου, θα τα κάνω φυλακτό»!..
  Το «φυλακτό» θυμούμαι ότι το έλεγε και στις μοναχές. Τούτο το έμαθα όταν άκουσα τη γερόντισσα….(όνομα), καθώς πήγαινα με τους γονείς μου στο Μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων στην Πάφο, να συζητά με μια από τις μοναχές «αν επιτρέπεται να κόβουν τα μαλλιά». Την ίδια φράση μου έλεγε κι εμένα.

  Ψαλίδισμα στα γεννητικά!
  Ως μικρό παιδί ένιωθα απογοήτευση, γιατί είχα την εντύπωση ότι μόνον εγώ ήμουν η αγαπημένη του. Με είχε πείσει ότι τα μαλλιά κάτω στα γεννητικά όργανα ήταν μεγάλα και έπρεπε να τα κόψει λίγο!..
  Ε: Το έκανε;
  Α: Ναι!
  Ε: Μόνος του;
  ■Α: Με έστειλε και του’ φερα ψαλιδάκι. Με έβαλε να ξαπλώσω στο κρεβάτι, μου έβγαλε το εσώρουχο, μου’ πε να ανοίξω τα πόδια μου και έκοψε ο ίδιος τα μαλλιά. Έλεγε ότι ήταν πολύ μεγάλα…
  Να αναφέρω ότι, όταν πηγαίναμε στο Μοναστήρι …..(όνομα μοναστηριού) και είμαστε μόνοι μας, έκανε τα ίδια πράγματα. Άγγιζε το δάκτυλό του πάνω μου και, ταυτόχρονα, μου…μιλούσε για το Ευαγγέλιο! Συγκεκριμένα μέσα στην εκκλησία! Η εκκλησία ήταν κλειστή, αφού κάναμε εξομολόγηση. Με έβαλε και μέσα στο ιερό! Μου’ λεγε ότι είμαι αγγελούδι…
  Στην εκκλησία καθόταν στον σκάμνο και εγώ πάνω του. Και το χέρι του κάτω από τη φούστα μου!..
  Με είχε πάρει με τη γερόντισσα ….(όνομα) πριν γίνει το πιο πάνω μοναστήρι, όταν αυτή ήταν ακόμη στο ερειπωμένο Μοναστήρι……(όνομα μοναστηριού), στο δικό του Μοναστήρι, του Σταυρού της Μίνθης. Για τους γονείς μου ήμουν με την Γερόντισσα, αλλά είχαν εμπιστοσύνη στον ίδιο.
  Θυμούμαι και τότε ότι μου’ δωσε ένα από τα εσώρουχά του τα μεγάλα να το φορέσω εγώ! Τώρα που μεγάλωσα, κατάλαβα γιατί. Και πάλι με έβαλε στα γόνατά του, όταν δεν ήταν η Γερόντισσα εκεί.

  Η υποψία της μητέρας
  Μια μέρα που πήγε η μητέρα μου στο Μοναστήρι……..(όνομα μοναστηριού) και επέστρεψε, με ρώτησε αν «ο Γέροντας Ιωσήφ προσπάθησε να με αγγίξει ή να μου κάνει τίποτε». Εγώ, παρ’ όλον που με διαβεβαίωσε η μητέρα μου ότι δεν θα θυμώσει, της είπα «όχι», γιατί ήμουν του Δημοτικού και φοβήθηκα. Με έβαλε μπροστά στον Εσταυρωμένο και ορκίστηκα. Η μητέρα μου, για ένα διάσημα, θεωρούσε τα παντελόνια, την τηλεόραση και τις διασκεδάσεις αμαρτία.
  Μετά, θυμάμαι ότι είμαστε με τη μητέρα μου στο Μοναστήρι……..(όνομα μοναστηριού). Ήρθε ο Μητροπολίτης Πάφου. Απ’ ό,τι καταλαβαίνω τώρα, τότε θα πρέπει να είχαν ξεκινήσει (αποκαλυφθεί) ορισμένα πράγματα και ήρθε ο Μητροπολίτης να ρωτήσει σχετικά για όλα αυτά τα θέματα.
  Η μητέρα μου μου’ πε (αναφέρει το όνομά της):…….μου, να πας μέσα, να πεις όλη την αλήθεια και ό,τι θέλει ο Κύριος». Θυμούμαι τα λόγια αυτά, γιατί για να τα πει αυτά , διερωτούμαι μέχρι τώρα ότι υποψιάζετο.
  Μπήκα στο Συνοδικό. Μπήκε και η Γερόντισσα…………(όνομα), Εκεί ήταν ο Μητροπολίτης Πάφου. Εδώ θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι: Ουδέποτε η Γερόντισσα το είχε συζητήσει μαζί μου. Και ο λόγος που το λέγω αυτό, είναι γιατί θεωρώ αναξιόπιστη πηγή τη Γερόντισσα ………….(όνομα).

  Ζωγραφιά σεξουαλικής επαφής
  Μπήκαμε μέσα και είπα συγκεκριμένα για ένα σχέδιο, που μου’ κανε ο πατήρ Ιωσήφ. Δεν θυμούμαι τα συγκεκριμένα λόγια, αλλά με ρωτούσαν να τους πω τι έγινε. Θυμούμαι για ένα σχεδιάγραμμα, που μου’ κανε ο π. Ιωσήφ. Εζωγράφισε πώς γίνεται η σεξουαλική επαφή και μου’ λεγε πώς γίνονται τα παιδιά! Ο Μητροπολίτης Πάφου με ρώτησε αν είχα εκείνο το σχέδιο. Του απάντησα «όχι». Μου το ζωγράφισε στο Μοναστήρι, κι εγώ δεν έπιασα την κόλλα.
  Δεν θυμάμαι τίποτε άλλο. Απογοητεύτηκα που δεν είχα τίποτε να του δείξω για να πιστέψει. Όταν βγήκα, η μητέρα μου δεν με ρώτησε τίποτε. Κατάλαβα ότι κάποιος την είχε συμβουλεύσει. Τότε, ήμουν στο Δημοτικό ακόμα.
  Και κάτι που ξέχασα να προσθέσω:
  Όταν ξεκίνησαν οι χειρονομίες, άρχισε η φαγούρα στα γεννητικά μου όργανα. Με είδε η μητέρα μου, ανησύχησε, και μου’ πε να πάω στο γιατρό. Σταμάτησα τότε να το δείχνω (το πρόβλημα μου) μπροστά της.
  Μετά την επίσκεψη του Μητροπολίτη Πάφου στο Μοναστήρι, δεν ήρθε ξανά στο σπίτι μου ο Ιωσήφ. Βρεθήκαμε σε κάποιον ανοικτό χώρο με άλλο κόσμο και έλεγε «άνθρωποι που ανέβσα στον ουρανό, θέλουν να με ρίξουν στην κόλαση»! Σηκώθηκε να πάει βόλτα και με ρώτησε αν θέλω να πάω μαζί του, αλλά εγώ δεν ήθελα. Θυμούμαι ότι είχα το άγχος ότι δεν ήθελα να μείνω μόνη μου μαζί του. Μετά έφυγε από την Κύπρο.
  Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, αν δεν ήταν ο……(το όνομα του συζύγου της) μου, ο άντρας μου, στον οποίο τα είπα όλα και μου συμπαραστέκεται, δεν μπορείτε να περιγράψετε τα κλάματα και τις σκέψεις που έκανα. Αν και φαίνομαι χάλια, είμαι αρκετά ήρεμη σήμερα.

  Με τον Νικολαϊδη στην ΤV
  Δεν έχει ένα χρόνο, που άνοιξα την τηλεόραση και είδα τον άνθρωπο αυτό να μιλά στην τηλεόραση του «Λόγου» με τον Νικολαϊδη και έκλεισα την τηλεόραση…
  Η Εκκλησία, όχι μόνο δεν με προστάτεψε, αλλά τον έφερε πίσω τούτον τον άνθρωπο. Συζητήσαμε το θέμα αυτό με τον….(το όνομα του συζύγου της). Ο Ιωσήφ ήταν παιδεραστής. Όμως τούτος ο άνθρωπος είναι ελεύθερος.
  Ένιωθα ένοχη, γιατί έπρεπε να τον σταματήσω να κάνει το ίδιο και σε άλλα μικρά παιδιά. Εγώ, με το να πω, θα χάσω αν διαρρεύσει το όνομά μου.
  Άνοιξα την τηλεόραση και συγχύστηκα, όταν άκουσα ότι είναι συκοφαντίες όσα λέγονται εναντίον του.
  Ε: Όταν εξομολογούσε φορούσε πετραχήλι;
  Α: Όχι.
  Ε: Τις φράσεις «πατερούλης», «αγάπη μου», τις έλεγε μπροστά σε άλλους;
  Α: Όταν είμαστε μόνοι.
  Ε: Γιατί δεν αντιδρούσες και να το πεις στους δικούς σου;
  Α: Δεν τους είπα τίποτε, επειδή φαινόντουσαν φυσικά.
  Ε: Πότε άρχισες να πονηρεύεσαι;
  Α: Σκεφτόμουνα αν ήμουν παρθένα μ’ αυτά που μου έκανε.
  Ε: Είχες επιστολές;
  Α: Ναι.
  Ε: Είχες φωτογραφίες;
  Ναι.
  Ε: Τι έγιναν οι επιστολές και η φωτογραφία;
  Α: Όταν συνειδητοποίησα τι ήταν αυτά, έσχισα και τις επιστολές και τις φωτογραφίες.
  Ε: Πότε για πρώτη φορά εξομολογήθηκες για όλ’ αυτά;
  Α: Στον παπά……(όνομα) της………..(όνομα), που είναι πατέρας της αδελφής…….(όνομα), που τότε ήταν…….(όνομα), όταν έφυγε αυτός, ο Ιωσήφ, από την Κύπρο.
  Με ρώτησε ο παπά……(όνομα) αν έκανε τούτο και στην εκκλησία και του’ πα «ναι» και εξέφρασε την έκπληξή του.
  Όταν μου έστελλε γράμματα, υπετίθετο ότι απαντούσε σε ερωτήσεις. Γι’ αυτό η μαμά μου νόμιζε ότι ήταν εξομολόγηση και δεν τα διάβαζε. Δημιουργούσε στο παιδικό μυαλό τέτοιες παράλογες σκέψεις, για πράγματα που ένα μωρό δεν πρέπει να ρωτά.
  Στη……..(πόλη) είχε τρομερή επιρροή. Ακόμη και στο σχολείο μου λένε «συκοφαντούν τον άγιον άνθρωπο»! Θυμούμαι ότι αυτός που είναι τώρα ο πατήρ………(όνομα), ήταν τότε ένα από τα πνευματικά του παιδιά.
  Θέλω να ρωτήσω κι εγώ κάτι! Αυτά τα πράγματα θα σκεπασθούν, για; Να μην γίνουν σκάνδαλα;»

  Αυτά με τη μαρτυρία της γυναίκας. Και ο νοών νοείτο.

  ****************************
  Θα παραθέσουμε τώρα την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για τους «άθλους» του «γέροντα» Ιωσήφ – καλύτερα Σωκράτη Παντέλα, από τη Δρούσια της Πάφου – ο οποίος πέθανε και…αμέσως μετά άρχισε να γελά!

  Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Ι. ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΩΣΗΦ

  «Η Ιερά Σύνοδος συνελθούσα σήμερον, 29ην Δεκεμβρίου 1998, εις έκτακτον συνεδρίαν υπό την προεδρίαν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Χρυσοστόμου, συνέχισε την εξέτασιν των υπό του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Πάφου καταγγελιών εις βάρος του μοναχού Ιωσήφ Βατοπεδινού, υπό το φως της καταθέσεως μιάς μάρτυρος ενώπιον των ορισθέντων προς τούτο δύο συνοδικών μελών και τινος κατατεθείσης αυθεντικής επιστολής του ιδίου μοναχού Ιωσήφ.
  ■»Τόσον εκ των προσαχθεισών μαρτυριών, όσων και εκ της προφορικής ενημερώσεως της Ιεράς Συνόδου και της όλης συζητήσεως, επιβεβαιούνται, δυστυχώς, πλήρως αι κατά του μοναχού Ιωσήφ εκτεθείσαι κατηγορίαι του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Πάφου κ. Χρυσοστόμου.
  Λόγω του ότι ο εν λόγω μοναχός Ιωσήφ δεν ανήκει εις την Εκκλησίαν της Κύπρου, εκρίθη όπως η περί ενοχής απόφασις της Ιεράς Συνόδου παραπεμφθεί εις τας αρμοδίους αρχάς, ήτοι το Οικουμενικόν Πατριαρχείον και την Ιεράν Κοινότητα του Αγίου Όρους.
  »Επειδή εγένοντο σχόλια κατά τας ημέρας αυτάς, δια των οποίων παρουσιάζεται η Ιερά Σύνοδος και η Εκκλησία Κύπρου γενικώτερον ως μη συμπαθώς διακείμενη προς τον Αγιορίτικον Μοναχισμόν, η Ιερά Σύνοδος θεωρεί απαραίτητον να δηλώσει ότι ευλαβείται τόσον τας Ιεράς Μονάς όσον και τον Μοναχισμόν του Αγίου Όρους.
  »Το πλήρωμα της Εκκλησίας καλείται όπως διατηρήσει ακράδαντον την πίστιν του εις το Θεόν, ως και την εμπιστοσύνην του εις την Εκκλησίαν.
  »Η Ιερά Σύνοδος εύχεται προς τον ευσεβή κυπριακόν λαόν τον επί θύραις νέον ενιαυτόν της χρηστότητος Κυρίου μεστόν πάσης αγαθωσύνης και του ελέους του Θεού.

  Εκ του Γραφείου της Ιεράς Συνόδου

  Εν Ιερά Αρχιεπισκοπή
  Τη 29η Δεκεμβρίου 1998»

  Όπως θα προσέξετε, τις καταγγελίες εναντίον του Ιωσήφ τις έκαμε ο τότε Μητροπολίτης Πάφου και νυν Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄. Όμως, τα επόμενα χρόνια μετά τις καταγγελίες του, αλλά και σήμερα που είναι Αρχιεπίσκοπος, ο κ. Χρυσόστομος τηρεί σιγήν….μπαρπουνιού για το Κύκλωμα Στρατολόγησης Μοναχών, που έχει ηγήτορες το… «πνεύμα» του Ιωσήφ και τους Αθανάσιο και Εφραίμ. Τους τρεις αυτούς μεγίστους αλητήρας της τρεισιλίου σκοταδότητος.

 4. Παράθεμα: Tweets that mention Λειτουργία Κυριακής: Ο Προσηλυτισμός παιδιών-μοναχών « Ροΐδη Εμμονές -- Topsy.com

 5. Ο/Η undantag λέει:

  Φρικιαστικό.

  Αλλ’αυτά και χειρότερα θα συμβαίνουν, όσο το πανηλίθιο κυπριακό και ελληνικό κράτος βαφτίζουν τον ΠΡΟΣΗΛΥΤΙΣΜΟ υπέρ της «επικρατούσας»: «κατήχηση».

  Η λύση, απλή. Οι μοναχοί στα μοναστήρια τους, χωρίς καμία επαφή με τον έξω κόσμο (όπως ετάχθησαν, έτσι). Όποιος (ενήλικος) θέλει να τους πλησιάσει, καλώς.

  Α, επίσης, τα συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα (ιδιοκτησία, προσωπικότητα, και, ναι, ακόμη και συνδικαλισμός και απεργία) ισχύουν και μετά την κουρά, και ας χτυπιούνται οι κανονολόγοι – αδιανόητο μια μεσαιωνική τελετουργία να εξανδραποδίζει τους ανθρώπους εν έτει 2011.

 6. Ο/Η Άθεος Κύπριος λέει:

  http://filoksenos.blogspot.com/2010/11/blog-post_5409.html

  Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010

  Κύκλωμα στην Κύπρο προσηλυτίζει νέους στον μοναχισμό
  Οργανωμένο κύκλωμα το οποίο στρατολογεί μορφωμένους νέους στο μοναχισμό καταγγέλλουν γονείς. Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «Πολίτης», γονείς των οποίων τα παιδιά ακολούθησαν το μοναχισμό, φωτογραφίζουν τους Αθανάσιο, Επιφάνιο και τον Βατοπεδίου Εφραίμ ως τους βασικούς εμπνευστές ενός κυκλώματος που επιλέγει νέους με συγκεκριμένη μόρφωση για να τους μυήσει στη μοναχική ζωή.
  Η εφημερίδα καταγράφει την ιστορία της οικογένειας Θεοδούλου, της οποίας ο γιος ενώ ήταν διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου αποφάσισε να εγκαταλείψει τα εγκόσμια και να γίνει μοναχός στη μονή Μαχαιρά. Η εκδίκαση της αγωγής της οικογένειας Θεοδούλου είναι προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο, ενώ άλλες δύο οικογένειες αναμένεται να προσφύγουν στα δικαστήρια εναντίον συγκεκριμένων ηγουμένων. Την ίδια στιγμή άλλες πέντε οικογένειες ΕΔΑΔ καταγγέλλοντας στρατολόγηση νέων μοναχών από τον Αθανάσιο και Εφραιμ.
  Παράλληλα καταγγέλλουν την κυπριακή πολιτεία για αδράνεια. Σύμφωνα με τους γονείς η ιστορία του κυκλώματος στρατολόγησης νέων μοναχών αρχίζει από τη δεκαετία του 1990 στη μονή Βατοπεδίου, όταν βρισκόταν στη ζωή ο Ιωσήφ ο Βατοπεδινός ο οποίος, μαζί με τους Εφραίμ και Αθανάσιο έστησαν το συγκεκριμένο κύκλωμα.

 7. Ο/Η Άθεος Κύπριος λέει:

  http://press-gr.blogspot.com/2008/09/blog-post_6197.html

  Ανώνυμος είπε…
  Ολίγον σεξ περί την μονήν

  http://www.hri.org/news/greek/mpegrb/2001/01-05-15.mpegrb.html#10

  [10]
  ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥ ΚΑΙ ΠΑΦΟΥ
  Θεσσαλονίκη, 15 Μαϊου 2001 (20:58 UTC+2)
  Στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκε η διαμάχη μεταξύ των μητροπολιτών Λεμεσού και Πάφου για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κύπρου. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε σε φυλάκιση 2 ετών και 8 μηνών πρώην μοναχό που κατηγορείται ότι συκοφάντησε και ενέπλεξε, ακόμα και σε σεξουαλικά σκάνδαλα, το μητροπολίτη Λεμεσού, Αθανάσιο και τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, Ευφραίμ.
  Πρόκειται για τον 34χρονο πρώην μοναχό και νυν κομμωτή Χρήστο Στάγγο, ο οποίος με επιστολή που απηύθηνε στην Ιερά Σύνοδο της Κύπρου κατηγορούσε τους δύο ιεράρχες, ενώ μεταξύ των μαρτύρων υπεράσπισής του στο δικαστήριο ήταν και ο μητροπολίτης Πάφου, Χρυσόστομος.
  Ιεράρχες και μοναχοί που ήταν στο Δικαστήριο σχολίαζαν ότι πίσω από τις καταγγελίες του κομμωτή κρύβεται η διαμάχη για τη διαδοχή στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κύπρου, στην οποία κύριοι διεκδικητές είναι οι Μητροπολίτες Πάφου και Λεμεσού. “Είναι ενεργούμενος, τοποθετήθηκε να τα πει και είναι αναπόδεικτα όσα ισχυρίζεται”, υποστήριξαν στις καταθέσεις τους ο Μητροπολίτης Λεμεσού και ο ηγούμενος του Βατοπεδίου. Αντίθετα, ο Μητροπολίτης Πάφου επέμεινε ότι “δεν πρόκειται για καβγά που γίνεται για θέματα διαδοχής, άλλωστε η καταγγελία έγινε νωρίτερα”, όπως κατέθεσε.
  Ο κατηγορούμενος μετά την καταδίκη άσκησε έφεσση και αφέθηκε ελεύθερος, ενώ παράλληλα κατέθεσε νέα μήνυση σε βάρος δύο ιερωμένων για συκοφαντική δυσφήμισή του στη διάρκεια της δίκης.
  Γ.Χ.

  http://www.hri.org/news/cyprus/rikgr/2001/01-05-16.rikgr.html

  [04] ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΡΙΤΟ
  Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος εξέφρασε ικανοποίηση από την απόφαση του δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, το οποίο βρήκε ένοχο τον Χρίστο Στάγγο για εξύβριση και δυσφήμηση του ιδίου και του Ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ.
  Το Δικαστήριο επέβαλε στον Στάγγο ποινή φυλάκισης δύο ετών.
  Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ ο Λεμεσού Αθανάσιος τόνισε ότι η Δικαιοσύνη έκαμε το καθήκον της και έχει λάμψει η αλήθεια.
  Απέρριψε επίσης τη θέση του Στάγγου και του τελούντος εν αργία Αρχιμανδρίτη Ανδρέα Κωνσταντινίδη ότι επρόκειτο για δίκη παρωδία, τονίζοντας χαρακτηριστικά: ” Ο Θεός να τους ελεήσει ”.
  Ο Μητροπολίτης Λεμεσού εξέφρασε έκπληξη από την παρουσία του Μητροπολίτου Πάφου, του Χωρεπισκόπου Αρσινόης καί του εν αργία αρχιμανδρίτη Κωνσταντινίδη στη δίκη, οι οποίοι, όπως είπε, πήγαν για να υποστηρίξουν τον Στάγγο.
  [05] ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ ΤΡΙΤΟ
  Ο εκ των δικηγόρων του Λεμεσού Ξενοφών Μαυραγάνης δήλωσε ότι αποτελεί εξύβριση του δικαστηρίου ο ισχυρισμός για παρωδία δίκης.
  Μιλώντας επίσης στο Τρίτο ο κύριος Μαυραγάνης ανέφερε ότι το δικαστήριο εξέτασε με κάθε λεπτομέρεια και υπομονή όλες τις πτυχές της δύσκολης, όπως τη χαρακτήρισε δίκης, στην οποία, πρόσθεσε, ακολουθήθηκαν διαφανείς διαδικασίες.
  [06] ΣΤΑΓΓΟΣ ΤΡΙΤΟ
  Την πρόθεσή του να προσφύγει στο εφετείο εξέφρασε καί πάλι ο Χρίστος Στάγγος.
  Μιλώντας επίσης στο Τρίτο ο Χρίστος Στάγγος χαρακτήρισε παρωδία και στημένη τη χθεσινή δίκη, προσθέτοντας ότι η απόφαση λήφθηκε μέσα σε ένα λεπτό και χωρίς να ληφθούν υπόψη τα στοιχεία που κατατέθηκαν.
  Είπε επίσης ότι στο Εφετείο θα παρουσιάσει πρόσθετα ατράντακτα, κατά την έκφρασή του, στοιχεία, τα οποία θα τον δικαιώσουν.
  [07] ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΤΡΙΤΟ
  Για παρωδία δίκης μίλησε καί ο τελών εν αργία αρχιμανδρίτης Λεμεσού Ανδρέας Κωνσταντινίδης, ο οποίος χαρακτήρισε κατάθεση ψυχής τη χθεσινή κατάθεση του Χρίστου Στάγγου.

  1 Σεπ 2008 1:42:00 μ.μ.

 8. Ο/Η Aββάς του Μπέλα Πάις λέει:

  Κοιτάξτε φίλοι εδώ έχουν ξεσηκωθεί όχι οι άθεοι αλλά οι πιστοί και τούτο γιατί κινδυνεύουν τα παιδιά τους. Δεν υιοθετώ το δημοσίευμα, ας πούμε πως όλα είναι ψέματα, αλλά είναι ενδεικτικό.
  Κάτι τρέχει, τρέχουν πολλά και η κυβέρνησή μας αν και είναι του ΑΚΕΛ δεν κάνει αυτό που πρέπει.
  Χειρουργείο με πυρωμένο σίδερο.
  Τι πρέπει να ακουστεί για να ξεσηκωθεί η συνείδηση των κυβερνώντων

  http://www.prosylitismos.com/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF.aspx

  Άγιοι συνοδικοί, ανοίξετε τα μάτια σας!

  ///…………………………………..///

  ΕΙΔΙΚΑ ο Μακαριότατος Χρυσόστομος Β΄, όχι μόνον είναι γνώστης των επιδιώξεων του υπό τον Αθανάσιο Κυκλώματος, αλλά και από πρώτο χέρι υπήρξε μάρτυρας των ανηθικοτήτων και ανωμαλιών των ταγών του Κυκλώματος, τους οποίους εξέβαλε, ως άλλος Ιησούς, δια ροπάλου από το μοναστήρι του Σταυρού της Μύνθης στην Πάφο, το 1982. Παιδεραστές και διεστραμμένοι όντες, όμως, αντί να ακολουθήσουν το δρόμο του Ιούδα, κατέφυγαν στην Μονή Βατοπεδίου Αγίου Όρους, όπου – Παναγία μας ρίξε τόνους κατράμι και φωτιά ! – βρήκαν πρόσφορο το έδαφος και έθεσαν σε ενέργεια το ανόσιο σχέδιό τους για έλεγχο της Κυπριακής Εκκλησίας και οικονομική άνθηση, συνεργαζόμενοι με άλλα κυκλώματα ληστών, κλεφτών και απατεώνων διεθνώς.

  ΠΕΡΙ αυτού προέβη κατά καιρούς σε επίσημες καταγγελίες ο Μακαριότατος και με φωνή δραματική πλειστάκις έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Εφαγώθη, όμως, από το Κύκλωμα ο Λεμεσού Χρύσανθος, για να αναρριχηθεί στον θρόνο, ως όφις ιοβόλος και θανατηφόρος ορός, ο Αθανάσιος, υπό τις ευλογίες του «μακαριστού γέροντα» παιδεραστού Ιωσήφ Βατοπεδινού, ενώ έγινε προσπάθεια και κατάληψης της Αρχιεπισκοπής, η οποία, μόλις στο παρά πέντε, γλίτωσε την άλωση.
  Θεομπαίκτες χαρακτήρισε, ως Μητροπολίτης Πάφου και Τοποτηρητής, ο Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ τους επικεφαλής του βρομερού Κυκλώματος, σήμερα όμως, ως κεφαλή της Κυπριακής Εκκλησίας, σιωπά ως ιχθύς, ακούει ως κωφός και βλέπει ως αόμματος! Γιατί, γιατί;

  ΤΙ ΑΛΛΟ περιμένεις Μακαριότατε κι εσείς λοιπά μέλη της Ιεράς Συνόδου;

  ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ άγιοι Πάφου και Κυρηνείας, οι οποίοι, με συγκλονισμό ψυχής, ελάβετε γνώση της παιδεραστίας, της ανηθικότητας και των άλλων «αρετών» των τριών μεγίστων αλητήρων Ιωσήφ, Αθανάσιου και Εφραίμ;

  ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ Ταμασού και Ορεινής Ησαϊα να εκβάλεις τα δαιμόνια από το από εσέ εξουσιαζόμενο μοναστήρι του Αγίου Ηρακλειδίου και να απελευθερώσεις τις εκεί νεαρές μοναχές, οι οποίες έχουν καταδικασθεί ερήμην σε δουλική ειρκτή για ολόκληρη τη βιολογική τους ύπαρξη;

  ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ Νεόφυτε Μόρφου, όταν άκουσες σημεία και τέρατα περί των «άθλων» των ταγών του Κυκλώματος;

  ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ Επίσκοπε Καρπασίας Χριστόφορε Τσιάκκα, που διοργάνωσες συνάξεις και συνέδρια και μίλησες καθαρά για τις Καταστροφικές Λατρείες – όπως, κακή ώρα, αυτή του Κυκλώματος Αθανάσιου και Εφραίμ – οι οποίες, όπως εξήγησες:
  ■Αποσκοπούν στην αλλοίωση της προσωπικότητας των θυμάτων και στην ολοκληρωτική εξάρτησή τους από την οργάνωση ή τον αρχηγό.
  ■Αποσκοπούν στην εξασθένηση της προσωπικής ελεύθερης αντίστασης του ανθρώπου, ώστε η απόλυτη υποταγή στα «πιστεύω» της ομάδας και τη «θεϊκή αυθεντία» του εκάστοτε αρχηγού να είναι άμεση και καθοριστική για την μετέπειτα εξέλιξή του μέσα στον χώρο αυτό.
  ■Οι ψυχοτεχνικές αυτές, συνήθως είναι ο διαλογισμός, η ύπνωση, το ειδικό διατολόγιο, ο ανεπαρκής ύπνος, η συνεχής απασχόληση στην υπηρεσία της ομάδα;, η συνεχής επανάληψη ακατανοήτων διαλογιστικών συλλαβών (μάντρα), ύμνων, το mind control (έλεγχος του νου), οι συνταγές ακόμα και ιατρικής ή υγιεινής φύσεως, με την υποβολή ότι, εάν κανείς τις ακολουθήσει, θα γίνει τελείως καλά, θα έχει μακροζωία κ. ά!..

  Μήπως όλα αυτά, όμως, δεν είναι εκείνα που εφαρμόζονται στις Μονές που ελέγχονται από το Κύκλωμα Αθανάσιου και Βατοπεδίου;

  – Μήπως το Β΄ Διορθόδοξο Συνέδριο, που οργάνωσε το 2008 η Αρχιεπισκοπή και η Παγκύπρια Ένωση Γονέων, με θέμα «Ποιος εισχωρεί στο νου του παιδιού σας; Ο κίνδυνος των λατρειών για τους νέους», δεν ζήτησε επίσημα από τη Πολιτεία τη νομική ρύθμιση, ώστε να προστατεύονται τα δικαιώματα των παιδιών που καταπατούνται από τις λατρείες;

  – Μήπως στο ίδιο Συνέδριο δεν υπογραμμίστηκε ότι στόχος των τεχνικών διανοητικού χειρισμού – που χρησιμοποιεί το Κύκλωμα των Αθανάσιου και Εφραίμ – αποτελούν νέοι, ευκολόπιστοι και άτομα ευάλωτα, τα οποία οδηγούνται σε ολοκληρωτική εξάρτηση από τον αρχηγό της Σέκτας, ο οποίος θεωρείται «θεϊκός διδάσκαλος»;

  – Μήπως δεν τονίστηκε εμφαντικά ότι τα θύματα των λατρειών, με την ένταξή τους σ’ αυτές, χάνουν την ικανότητα να ξεχωρίζουν το σωστό από το λάθος και δεν φεύγουν διότι τους αρέσει να αισθάνονται πως ανήκουν κάπου και οι αιρέσεις τους κάνουν να αισθάνονται σημαντικοί και ξεχωριστοί;

  ΟΛΑ αυτά άγιοι Συνοδικοί – επαναλαμβάνουμε – είναι όσα συμβαίνουν στις Μονές του αιρετικού Κυκλώματος Αθανάσιου – Εφραίμ, κι εσείς κάνετε ότι τίποτε δεν συμβαίνει. Συμβαίνει και παρασυμβαίνει, όμως, και η κατάσταση αυτή εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους.
  ///……………………………///

  Διατελούμε,
  με φόβο Θεού, άκραν αγωνίαν για τα προλεχθέντα και, προπαντός, με περισσήν αποφασιστικότητα.

  Ο ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ.

  12. Αυγούστου 2010

 9. Ο/Η Mefisto λέει:

  Nα ρωτήσω;
  Γιατί δεν ξυρίσανε το Γιοσάκη;
  Τον φοβούνται;
  Τους κρατάει;

 10. Ο/Η Γιώργος 30 λέει:

  Ο Λεμεσού είναι πολύ σπουδαίος άνθρωπος. Μεγάλη ευλογία για την Kύπρο μας που τον έχουμε εδώ. Κάνει συχνά και ομιλίες και τον ακούει πολύς κόσμος, Δοξα τω Θεό.

  Γι΄αυτά που γράφετε δεν πιστεύω τίποτα γιατί τον γνωρίζω και βλέπω από κοντά τι έργο κάνει. Αισθάνομαι πολύ ευλογημένος από το Θεό που τον γνώρισα στη ζωή μου.

  • Ο/Η Σταύρος λέει:

   Αγαπητέ εν Χριστώ αδελφέ Γιώργος 30, πόσο δίκιο έχεις αδελφέ. Εγώ μεγάλο αγώνα κάνω για να τον υποστηρίξω.

   Και την ψώνισα αδελφέ, όταν κάποια στιγμή που τον βλέπαμε στο γιουτούμπ, μια χαμένη ξαδέλφη μου, μου είπε η ανόητη: καλέ αυτός μιλάει σαν αδελφή.

   Της έβγαλα τα μαλλιά της, τρίχα-τρίχα.
   Το νούμερο!
   Ούτε τα γένια του είδε, ούτε την μουστάκα του, η χαζοβιόλα!

   Και της είπα τότε. Καλέ, αυτός αν σε βάλει από κάτω, θα χάσεις δια παντός την όρασή σου.

   Τι κακία αδελφέ προς τους επισκόπους μας; Τι κακία.

  • Ο/Η Psycho λέει:

   Αν αυτό το 30 είναι η ηλικία σου, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.
   Να αλλάξεις δοσολογία στα χάπια σου.

 11. Ο/Η Rodia λέει:

  Για μια στιγμή.. ενήλικος ήταν ο νεος κι επραξε αυτο που ήθελε, ή καλυτερα.. αυτο που ειχε μαθει να θελει απο το σπιτι του, την οικογένειά του, τη μάνα του. Ο ανθρωπος δεν ξυπναει ενα πρωί και λέει «θελω να πάω να μονασω», αυτή η ιδεοληψια ριζωνει και αναπτυσσεται στα πρωτα τρυφερα χρονια της ζωης, μεχρι τα πέντε. Τωρα, ξυπνησε αυτη η κυρια, αλλα ειναι αργα… Ας προσευχηθει λοιπον να επιστρεψει το παιδι της -τι παιδι, κοτζαμ μαντραχαλος!..

  Οι μοναχοι και οι μονες, τη δουλεια τους κανουν, υπηρετες θελουν, μονο που το κρυβουν πισω απο ενα σωρο ψεμματα που πιστευουν και οι ιδιοι. Οι γονεις πρεπει να εχουν αυτια και ματια και μυαλα ανοιχτα…

 12. Ο/Η θεοφιλος θερμη λέει:

  Αγαπητε ΡΟ σε διαβαζω σχεδον παντοτε, και εκτος οταν, κρινεις πολυ αυστηρα καποιους αριστερους ηγετες, παντα συμφωνω μαζι σου , περαν που μαθαινω πολλα απο τα διδακτικα αρθρα σου.
  Σημερα θα μου επιτρεψεις να διαφωνησω.
  Πιστευω οτι οσο και να προσπαθει κανεις να στρατολογησει καποιον για καλογερο, νομιζω τελικα δεν μπορει.
  Εκτος αν ειναι στραβο το κλιμα, πχ αν εχει αδυναμια να ζησει, αν εχει το ενα »κουσουρι» η το »αλλο», αν του πιπιλησαν οι γονεις το κεφαλι με τις θρησκιες απο μικρο, αν παει για κονομησια κλπ.
  Αν συμβαινει ενα απο αυτα που γραφω νομιζω αδικα διαμαρτυρωνται καποιοι γονεις, που οι »στρατολογοι » τα καλουν κοντα στο »θεο».
  Πιστευω κανενας κανονικος ανθρωπος δεν θα γελαστει να παει να γινει καλογερος.
  Ποσο μαλλον αν ειναι ενηλικος και γραμματισμενος.
  Φυσικα και δεν θα επιμεινω στην αποψη μου αν ακουσω διαφορετικα επιχειρηματα.
  Για χαρα.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Θα μου επιτρέψεις αγαπητέ Θεόφιλε να σου απαντήσω και εγώ.
   Στο θέμα της αυστηρής κριτικής των αριστερών ηγετών, αν δεν υπάρξει αυτή η κριτική δεν θα αλλάξει τίποτα. Ασφαλώς όμως πρεπει να είναι ακριβοδίκαιη και όχι ισοπεδωτική, και κατ’εμέ να αποσκοπεί στη βελτίωση και στην ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.
   Αυτά όμως αφορούν μόνο εμάς τους Αριστερούς και όχι όλο το κοινό του μπλογκ.

   Στο θέμα των νέων που στρατολογούνται, έδωσες μια κλασσική απάντηση του μέσου Αριστερού. Πολύ σωστά αυτά που λες σε πρώτο επίπεδο, και συμφωνώ, τα είπαν και άλλοι εδώ.

   Οι καλόγεροι για να το πούμε καθαρά, στρατολογούν ενήλικες μοναχούς από τις τάξεις των ομοφυλόφιλων, των θρησκόληπτων, των ψυχικά διαταραγμένων, αυτών που έχουν κάποιο πρόσκαιρο ψυχολογικό πρόβλημα, ή αυτών που είναι αθεράπευτα κουτοί.
   Και λοιπόν;
   Θα παραμείνουμε απλοί θεατές;

   Ναι, οι γονείς μπορεί να έχουν, και έχουν κατά κανόνα, ευθύνες.
   Θα τους καταδικάσουμε οριστικά;
   Δεν οφείλει η Πολιτεία να παρακολουθεί, να προστατεύει, να παρεμβαίνει υπέρ των αδύναμων ανθρώπων, όταν αυτοί είναι ενήλικοι;
   Θα μου πεις, εδώ δεν προστατεύει ούτε τα ανήλικα παιδάκια που στρατολογούνται στις σκοτεινές αδελφότητες.
   Αυτά όμως πρέπει να σταματήσουν.

   Οι θρησκευτικές σέχτες στις ΗΠΑ π.χ. στρατολογούν ενήλικους ακόμη και ηλικιωμένους, οδηγώντας τους μέχρι και στην αυτοκτονία. Η πολιτεία θα αδιαφορίσει;

   Η μοναχική γρια που πέφτει θύμα του πονηρού ορθόδοξου ηγούμενου και του γράφει την περιουσία της, θα αφεθεί στη μοιρα της;

   • Ο/Η Μαρία λέει:

    Εάν εγώ θέλω να αφήσω την περιουσία μου σε μια μονή, εσάς τι σας αφορά αυτό;

   • Ο/Η Rodia λέει:

    Ωραια και καλα, κ. Λασκαρατε μας.. Αν το ιδιο συνεβαινε και στο θεμα της ψηφου, λετε να ηταν καλυτερα; Να προστατευουμε δλδ το εκλογικο σωμα απο ηλιθιους, γριες με ανοια, κλπ κλπ… Ενα ακραιο παραδειγμα εδωσα, που εχει αρκετους υποστηριχτες!
    Δηλωνω τη διαφωνια μου με καθε ειδους προστασια. Αυτη ειναι η κοινωνια μας, απο εμας απαρτιζεται, δικος μας ρολος ειναι να προστατεουμε εαυτους και αλλήλους με Παιδεια, γνωση, μελετη, αλληλεγγυη, κλπ.. Βρισκω οτι ειναι επικινδυνο να ζητείται (γενικως) προστασια απο την πολιτεια, εκτος απο την προστασια υπερ της ζωης και των αγαθων του πολιτη.

 13. Ο/Η Μέγας Ναπολέων-Δαφνί λέει:

  Προφητεία Ιωσήφ Βατοπεδινού
  http://filoumenos.foruma.biz/forum-f52/topic-t997.htm

  Με πολύ σεβασμό θέλω να παραθέσω μια προφητεία του γέροντα Ιωσήφ από την μονή Βατοπεδίου για τον επερχόμενο Παγκόσμιο Πόλεμο:

  «Ακούσατε Έθνη και λαοί της Οικουμένης πάσης
  / και εσύ αναγνώστα πρόσεχε σ’αυτό που θα διαβάσης.

  Είναι σκληρά και λυπηρά, αλλά είναι πεπρωμένα /να γίνουν όσα στας Γραφάς ευρίσκονται γραμμένα.

  Τάγραψαν οι Πατέρες μας ο κόσμος για να μάθη
  / από αυτόν τον
  πόλεμο τι μέλλεται να πάθη.

  Για να προσφύγη στον Θεόν και να μετανοήση
  / αν θέλη για να σωθή και ευτυχής να ζήση.

  Με μιας θα ανάψη η φωτιά από μικρή αιτία
  / κραυγή πολέμου έρχεται από τη Βουλγαρία.

  Η δε Ρωσία ξαφνικά εισβάλλει στην Τουρκία
  / και ως χείμαρρος ορμητικός σαρώνει την Περσία.

  Και προχωρεί ακάθεκτη φθάνει στην Παλαιστίνη
  / Θεός θέλει ο Αντίχριστος του Κόσμου για να γίνη.

  Τότε κατέρχονται ομού της Δύσεως τα κράτη
  / ουαί στα Έθνη του Βορρά γίνονται όλα στάχτη.

  Με λύσσα αμύνεται σκληρά η Αρκτος (Ρωσία) στην Τουρκία
  / που αδίκησε την Ελλάδα και όλη αναφλέγεται και καίει σα λαμπάδα.

  Ματαίως αγωνίζεται η Άρκτος να κράτηση
  / τα περιβόητα Στενά(Σουέζ) στο τέλος θ’ απηυδήσει.

  Γιατί από την Ανατολή, Κορέα, Μαντζουρία
  / εισβάλλει η Αμερική με την Ιαπωνία
  / και προχωρεί ολοταχώς γραμμή στη Σιβηρία
  / ενώ στη Δυτική πλευρά νικά η Γερμανία
  / και τότε είναι αδύνατον να κρατηθή η Ρωσία
  / και εγκαταλείπει τα Στενά, Αίγυπτον και Τουρκία.

  Κτυπιέται η Άρκτος πανταχού και φεύγει προτροπάδην
  /όπως διασκορπίζεται ένα άτακτο κοπάδι.

  Τότε ομού θα ητηθή και η δόλιος Τουρκία
  / γιατί θα πράξη πονηρά μεγάλη προδοσία.

  Γιατί αφού καταβληθή όλη από τη Ρωσία
  / Θα συμμαχήσει μετ’αυτής και με την Βουλγαρία. Για τούτο όσοι χριστιανοί ευρίσκονται στην Πόλη
  / και στα περίχωρα αυτής,πρέπει να φύγουν όλοι.

  Γιατί η Πόλις (=Κωνσταντινούπολη) θα καή και ουδείς θα απομείνη
  /κάτοικος ζων εντός αυτής.

  Μον’ ο Ναός θα μείνη
  /(ο οίκος ούτος και Ναός της του Θεού Σοφίας
  /όστις θα μείνει αείφωτος φάρος της Ορθοδόξου Εκκλησίας
  / εξ ού το φως θα ξαπλωθή σ’ όλη την Οικουμένη
  / της Βασιλείας του Χριστού που ο κόσμος αναμένει).

  Η πρώτη φάσις έληξε του τρομερού πολέμου
  / τόσα δεινά πέντε μηνών δεν επαρκούν Θεέ μου;
  / κι πάλιν νέος πόλεμος θ’ αρχίση να ξεσπάση
  /αλλοίμονο στον άνθρωπο τι έχει να περάση.

  Το ζήτημα της Πόλεως πάλι θα βγει στη μέση
  /κι ο κόσμος θα περιπλεχθεί και δε θα ξεμπερδεύση.

  Αμέσως η διχόνοια ενσκήπτει εις την Κρήτη
  /και ανάπτουν εις τα αυθωρεί (αμέσως) τα μίση και τα πάθη.

  Αφού οι ισχυροί της γης απογοητευθώσιν
  / τότε θα γίνη πόλεμος, που ουδέποτε έχει γίνει, αλλοιμονον στους ασεβείς κανείς δε θα απομείνη.
  Τότε η Ελλάς ουδέτερη και πάντα αδικημένη
  /το δίκαιο της θα ζητή
  και έτοιμη θα αναμένη/χωρίς ν’ αναμιχθή.

  Και τότε θα μιλήση όταν η σάλπιγξ του Θεού
  /εκ του ουρανού σαλπίση για να δικαιωθεί.Τότε τα Έθνη μεληδόν θα σφάζωνται αγρίως
  /στα όρια της Πόλεως για τα Στενά κυρίως.

  Τότε θα πλεύση και πνιγή στο αίμα το μοσχάρι
  /τότε θα εκκαθαρισθή η ήρα απ’ το σιτάρι.

  Στη θάλασσα όπου βρεθή πλοίο δεν θ’ απομείνει
  /και από το αίμα η θάλασσα κοκκινωπή θα γίνη.

  Η Πόλις θα κατακαυσθή κι ίχνος δεν θα υπάρξη
  /πλέον ανθρώπου υλιστή γιατί πολλά έχει πράξη.

  Μόνος θα μείνει ο Ναός της του Θεού Σοφίας
  /το στόλισμα της Νύμφης του Αγίας του Εκκλησίας. Τρία ημερονύκτια θα διαρκέση η μάχη
  /όποιος εξέλθει ζωντανός μεγάλη τύχη θάχη.

  Κράτη ομού δέκα οκτώ με πείσμα αγριεμένα
  /θα σφάζωνται αλλόφρονα στο αίμα βουτυγμένα. Την τρίτη ημέρα ακριβώς όσοι εξηντλημένοι
  /από την μάχη ο’ οποζούν θα δούνε ξαφνιασμένοι
  /εκεί ψηλά στον ουρανό στα δεξιά τα μέρη
  /να λάμπη υπέρ τον ήλιον ένα μεγάλο αστέρι.

  Και από τ’ αστέρι κάτωθεν ένας Σταυρός ν’αστράπτη
  /πύρινος κατακόκκινος κι’έκπληκτα τα Κράτη
  /ακούσουνε εκ του ουρανού μια φωνή βροντώδη
  /αγγέλου απροσδόκητον που θα σταθούν στο πόδι.

  Τα όπλα θα πετάξουμε στη γη και τρομαγμένοι
  /τ’ αστέρι θα κοιτάξουνε σαν απολιθωμένοι. Σταθήτε θ’ ακουσθή φωνή. Σταθήτε επί τόπου
  /Γιατί αρκετά εχύθηκε το αίμα του ανθρώπου. Σπεύσατε πάραυ
  τα εκεί στα δεξιά τα μέρη
  /το τόξο ακολουθήστε που βγαίνει από το αστέρι.

  Κι εκεί θα βρήτε άνθρωπον άγιον
  /δικόν μου.
  Ποιμένα αυτόν εξέλεξα δια το ποίμνιόν μου.
  Τούτον και σεις εκλέξατε ποιμένα να ποιμάνη
  /τα πρόβατα μου, που γυρνούν έρημα δίχως στάνη.

  Νύκτα θ’ ακουσθή η φωνή μου και ο κόσμος τρομαγμένος
  /εκ της φωνής της σάλπιγγος θα μείνη σαστισμένος.

  Κι ευθύς το τόξον θα στραφή προς νότον στην Ελλάδα
  /που απ’ τό φως τό ουράνιον θα φέγγη σάν λαμπάδα.

  Τότε θα καταφθάνουνε οι Πρέσβεις στην Ελλάδα
  /ολόχαρη δε η Ελλάς με βία και γρηγοράδα.

  Τότε η Ελλάς θα σηκωθή πρώτη με το στρατό της
  /να εκπληρώσει ολόχαρη τον Ιερόν σκοπόν της.

  Να καταλάβη αμαχητί, τα ιερά της μέρη
  /που της τα πήραν οι εχθροί, που όλος ο κόσμος ξέρει.

  Τότε οι πρόσφυγες ομού από χαρά σκιρτώντες
  /θα τρέξουνε στα μέρη τους σαν αετοί πετώντας.

  Τότε ο Έλλην Βασιλεύς, ο εκλεκτός Κυρίου
  /εις πάντα θάναι άριστος και επί της υφηλίου
  /θα άρχη και θα διοική μετά δικαιοσύνης
  /και η γη θα χαίρεται εκ διαρκούς ειρήνης.

  Τα όπλα τα πολεμικά θα γίνουν εργαλεία
  /και άροτρα γεωργικά
  /κι ειρήνη και ευτυχία. Θα Βασιλεύση πανταχού
  / κι ως αδελφοί να ζώσι
  /οι άνθρωποι επί της γης και δεν θα ερωτώσι
  /ο εις τον άλλον άνθρωπον μήπως και είναι ξένος
  /αλλά θα λέγεται αδελφός και εκ του Αδάμ το γένος.

  Έλληνες ανανήψατε αυτή είναι η αλήθεια/μή σας πλανούν οι άπιστοι πώς είναι παραμύθια.

  Όλα αυτά θα γίνουνε η ώρα πλησιάζει
  / το σύμπαν αναταράσεται και σας δεν σας τρομάζει: Η συμφορά που έρχεται τους ασεβείς να πλήξη
  /και εκ της γης αλύπητα να τους αξαφανίση.

  Πάρετε την απόφασιν και λογικά σκεφθήτε
  /αν θέλετε να ζήσετε και αιώνια να σωθήτε
  /όλοι μετανοήσατε στραφήτε προς τα θεία
  /γιατί ουδεμία απ’ αυτήν υπάρχει σωτηρία.

  Ο πόλεμος που έρχεται ουδέποτε έχει γίνει
  /τόσον μεγάλος και φρικτός και δεν θα γένη ειρήνη.

  Εάν δεν εκκαθαρισθή η ήρα από το σιτάρι
  / και τα ζιζάνια θα καούν σαν το ξήρο χωρτάρι.

 14. Ο/Η Ιδαλίας λέει:

  κι άλλο ενα φίλοι Ελλαδίτες απο τον «Πολίτη» την καλύτερη εφημερίδα μας.
  Καταγγέλλονται ιεράρχες για κύκλωμα προσηλυτισμού μοναχών

  Κύκλωμα στρατολογεί μοναχούς

  http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=202972&-V=articles

  Σοβαρές κατηγορίες για τη σύσταση κυκλώματος, το οποίο επιδίδεται συστηματικά στην πλύση εγκεφάλου σε νεαρούς Κύπριους, προκειμένου να αφήσουν τα εγκόσμια και να γίνουν μοναχοί, εξαπέλυσαν χθες γονείς μοναχών, εναντίον του ηγουμένου της μονής Μαχαιρά Επιφάνιου, του μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, του κυπριακής καταγωγής ηγουμένου της μονής Βατοπεδίου, στο Άγιο Όρος, Εφραίμ και της ηγουμένης της μονής Αγίου Ηρακλειδίου, Προδρόμης.
  Σε κλειστή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Συγγενών και Φίλων Μοναχών κατέθεσαν στοιχεία στους βουλευτές, σύμφωνα με τα οποία οι τρεις ιεράρχες τα τελευταία 20 χρόνια στρατολογούν συστηματικά, και με προσηλυτιστικές μεθόδους, νέους στον μοναχισμό, προς ίδιον τέλος, κόβοντάς τους ταυτόχρονα την επικοινωνία με την οικογένειά τους. Οι γονείς αναφέρουν ότι οι μοναχοί διαβιούν υπό καθεστώς πνευματικής τρομοκρατίας και υποδούλωσης, την ώρα που αρκετές οικογένειες μοναχών έχουν διαλυθεί, λόγω των απαγορεύσεων και αυστηρών περιορισμών που επιβάλλουν οι μοναστηριακές αρχές.

  Κέντρο ο Μαχαιράς
  Σύμφωνα με τους γονείς, τα μέλη του φερόμενου κυκλώματος εντοπίζουν νέους Κύπριους, συνήθως φοιτητές στην Ελλάδα (κυρίως σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πάτρα, Ιωαννίνα) όταν βρίσκονται σε ευάλωτη στιγμή, έπειτα από κάποια αποτυχία στις εξετάσεις, προσωπικό πρόβλημα κτλ. Στη συνέχεια τους προσεγγίζουν για να τους παράσχουν βοήθεια και, αφού τους κατηχήσουν σχετικά, τους πείθουν να γίνουν μοναχοί, δίχως νωρίτερα να έχουν εκφράσει τέτοια κλίση. Μάλιστα, όπως αναφέρουν, κάθε μήνα ένα με δύο άτομα γίνονται μοναχοί και ζουν σε μοναστήρια κάτω από αυστηρούς κανόνες και με ελάχιστη και ελεγχόμενη ή καθόλου επικοινωνία με τις οικογένειές τους. Όπως κατήγγειλαν στους βουλευτές, το κέντρο της στρατολόγησης είναι η μονή Μαχαιρά, από την οποία το 2000-2010 συνολικά 21 μοναχοί μετακινήθηκαν σε άλλες μονές στην Κύπρο και το εξωτερικό, ενώ θυγατρικές της ιστορικής μονής είναι οι μονές Παναγίας Τρικουκκιάς, Τιμίου Προδρόμου, Συμβούλου Χριστού, Παναγίας Αμιρούς και Ζωοδόχου Πηγής, οι οποίες δημιουργήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια. Αντίστοιχα, εννέα μοναχές μετακινήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια προς άλλα μοναστήρια από τη μονή Αγίου Ηρακλειδίου, ενώ στην Ελλάδα το κέντρο εστιάζεται στη μονή Βατοπεδίου, υπό την καθοδήγηση του ηγουμένου Εφραίμ. Στο κύκλωμα, αναφέρουν, συμμετέχει και ο μητροπολίτης Λεμεσού, υπό την πνευματική αιγίδα του οποίου λειτουργούν εννιά μονές, των οποίων ο αριθμός των μοναχών αυξάνεται τα τελευταία χρόνια.

  Ψυχολογικά δεσμά

  Οι γονείς κατήγγειλαν ενώπιον των βουλευτών ότι οι τρεις ιεράρχες επιδίδονται σε έναν νέο μοναχισμό, μυστικιστικό, που αρέσκεται στην ψυχολογική χειραγώγηση, τον προσηλυτισμό, την άσκηση ηθικής και ψυχολογικής βίας και τον εξαναγκασμό, με τη μυστική είσοδο των παιδιών στις μονές που ελέγχουν, για να αποφύγουν τις αντιδράσεις των γονιών. Με πρόσχημα, αναφέρουν, την ελεύθερη επιλογή των ενηλίκων, αποκόβουν τους μοναχούς από τον πρότερο βίο τους, στον οποίο δεν είχαν απαραίτητα εκφράσει τάσεις προς τον μοναχισμό. Κατηγορούν μάλιστα τους ηγουμένους ότι απαγορεύουν την επικοινωνία με την οικογένεια, ελέγχουν την αλληλογραφία, κατάσχουν τις ταυτότητες και τα διαβατήρια, τους επιτρέπουν έξοδο από μονή μόνο μετά από γραπτή άδεια και τους υποβάλλουν καθημερινά σε ενοχικές παραδοχές και όρκο για παραμονή στην ίδια μονή μέχρι θανάτου, αποτάσσοντας ταυτόχρονα τους γονείς.

  Ζητούν έρευνα

  Οι γονείς που καταγγέλουν τους τρεις ιεράρχες έχουν αποταθεί επανειλημμένα στις αρχές, καταγγέλλοντας τις δραστηριότητες του κυκλώματος και προτείνοντας συγκεκριμένα διορθωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Δυστυχώς μέχρι στιγμής να έχει ληφθεί οποιοδήποτε ουσιαστικό μέτρο, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν, η στρατολόγηση μοναχών να συνεχίζεται. Έτσι, χθες, ζήτησαν από τη Βουλή να συνδράμει για τη σύσταση ανεξάρτητης διερευνητικής επιτροπής, από ειδικούς επιστήμονες, για την εξέταση των καταγγελιών τους για παράνομο προσηλυτισμό, για πνευματική τρομοκρατία και υποδούλωση των παιδιών τους. Επιπλέον, ζήτησαν να ληφθούν μέτρα από τις αρμόδιες αρχές για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γονιών των μοναχών, αλλά και για την έξοδο κάποιων μοναχών από τις μονές, προκειμένου να έρθουν σε διάλογο με τις οικογένειές τους. «Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι τα παιδιά μας είναι θύματα εξαπάτησης και εξαναγκασμού από τους ηγέτες του κυκλώματος και τους συνεργάτες τους», ανέφεραν, καλώντας ψυχολόγους, θεολόγους κ.ά. να παραθέσουν δημόσια τις επιστημονικές τους απόψεις για το σοβαρό πρόβλημα που επισημαίνουν, το οποίο απασχολεί σοβαρά εκαντοντάδες οικογένειες στην Κύπρο.

  Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»

  ΧΡΥΣΤΑ ΝΤΖΑΝΗ

  24/11/2010

 15. Όπως σχολίασα κια σε άλλο post,

  ο φανατισμός συχνά ή η παντελής απουσία αρχών και ιδεολογικού προσανατολισμού είναι τα κύρια αίτια για τον προσηλυτισμό. ένα παιδί αφανάτιστο ή έχον αρχές κι αξίες, δεν επηρεάζεται. Η δράση κάθε ανάλογου κυκλώματος πατά σε αυτά τα δύο πάντοτε… Δυστυχώς όμως είμαι βέβαιος για το αποτέλεσμα της δίκης. Είναι αδύνατο σχεδόν να πειστεί ένα δικαστήριο για «πλύση εγκεφάλου», ειδικά σε ένα ενήλικο επιστήμονα.

 16. Ο/Η stavroula λέει:

  Laskarate sthn apanthsh sou ston 8eofilo, 8eteis ligo to 8ema apo apopsh koinwnikhs pronoias, oikogeneiakhs eu8unhs klp klp
  k fusika katalavainw prepei n anoi3oun ligo ta matia politeia k goneis k oi polites prepei na euais8htopoih8oun gia to ti paizetai se polla monasthria…
  Nomika omws anw twn 18 etwn to atomo 8ewreitai enhliko na apofasisei gia thn zwh tou. Toulaxiston sto e3wteriko to exoume zhsei apo prwto xeri «I ought you nothing you ought me nothing, bye» k e3w ap to spiti.

  Poio einai omws to kinhtro pou odhgei neous se stratologhsh? Anafer8hke h periptwsh oti sunh8ws oi oikogeneies einai eukatastates k 8eloun neous morfwmenous pou isws kapoia mera na feroun sto monasthri k oti klhronomhsoun.
  Edw einai pou prepei n apanthsoun k oi goneis.
  8eleis na monaseis k n aparnh8eis ta egosmia? Mhn perimeneis tpt k apo mas.
  Onomazetai «tough love».
  Gia na doume meta 8a tou gualisei tou goumenou?

 17. Ο/Η habilis λέει:

  Mεσαιωνικά βαρίδια στις ημέρες μας .

 18. Ο/Η Evan T λέει:

  Μα ρε παιδιά, είναι σχεδόν φανερό ότι όλα αυτά οφείλονται στη σχιζοφρενική σχέση του Έλληνα με την Εκκλησία.

  Στην προκειμένη περίπτωση οι ΧΟ θέλουν να υπάρχουν μοναχοί και ως φολκλορικό στοιχείο και ως συντηρητές εξαίσιων ιστορικών κτισμάτων και ταυτόχρονα για να έχουν να λένε «η πίστη μας είναι ζωντανή». Αλλά δε θέλουν να συνεισφέρουν στο ανθρώπινο δυναμικό αυτής της ομάδας. Παράλληλα είναι γνωστόν ότι, όπως και οι ζωντανοί οργανισμοί, έτσι και οι κοινωνικές ομάδες έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την επιβίωση και έπειτα την αναπαραγωγή. Μας κάνει τώρα εντύπωση που οι τέως αναιμικές μοναστικές κοινότητες πέρασαν στον επιθετικό προσηλυτισμό κατ’αρχάς για να επιβιώσουν και τον συνέχισαν για να αναπαραχθούν και να καλοπερνάνε; (ελλείψει βιολογικού τρόπου).

  Άλλωστε, άμα ρωτήσεις κάποιον ΧΟ για τους μοναχούς, τα καλύτερα θα σου πει και επιπλέον προσκυνάει αγίους που οι περισσότεροι αν δεν αγιάσαν ως όσιοι, πέρασαν από κάποιο μοναστήρι σε κάποια φάση. Ο μόνος ουσιαστικά λόγος για τους οποίους οι μοναχοί είναι αντιπαθείς είναι η ακληρία («τι; δε θα έχω εγγόνια;») και η ακτημοσύνη (εκεί οι παπάδες γίνονται κακοί γιατί θα μας φαν τα χτήματα).

  Θα συμφωνήσω ότι δεν μπορεί να γίνει καμία δίωξη όταν έχουμε επιλογές ενηλίκων (πόσο μάλλον 25ρηδων επιστημόνων, που ανέφερε και ο Δείμος). Και εδώ που τα λέμε, θα βγει δικαστής εν Ελλάδι να πει πως η στρατολόγηση μοναχών από άτομα ιδίου θρησκεύματος είναι παράνομη. Δεν ΥΠΑΡΧΕΙ περίπτωση. Είναι ούτως ή άλλως παράλογο (αν μιλάγαμε για στρατολόγηση βουδιστών μοναχών σε πληθυσμό ΧΟ θα τους είχαν μαζέψει ήδη επί προσηλυτισμώ).

  Αν θέλει η πολιτεία να περιοριστούν οι στρατολογήσεις με στόχο την περιουσία, αυτό μπορεί να καθοριστεί με νόμο τι μπορεί να κληροδοτηθεί σε μονή, ειδικά αν ο μοναχός έχει και συγγενείς.

  Αλλά έτσι είναι οι ΧΟ συμπολίτες μας. Από τη μία φρίττουν με την ιδέα του μοναχισμού, αλλά τρέχουν να προσκυνήσουν τον κάθε κακο-μουμιοποιημένο Βησσαρίωνα. Όπως είπα, σχιζοφρένεια.

  • Ο/Η Μαρία λέει:

   Φρίττουν;

   Μακάρι όλα τα παιδιά μου να αφιερωθούν στο Θεό. Εγώ θα τα βοηθήσω όσο μπορώ.

 19. Ο/Η laskaratos λέει:

  Stavroula, δειμο, Evan
  έχετε δίκιο, το δικαστήριο δύσκολα θα τους καταδικάσει, υπάρχει η σχιζοφρενική σχέση, η υποκρισία των γονιών, γνωστά αυτά κλπ σας διαφεύγει όμως πως υπάχει ένα παράθυρο. Αν αποδειχθεί πως ο νέος ή η νέα είχαν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα-όχι ασύνηθες-τα οποία εκμεταλεύτηκε ο στρατολόγος.

  • Ο/Η Evan T λέει:

   Έτερον εκάτερον. Άμα μπορεί να αποδειχθεί κάτι τέτοιο είναι τελείως διαφορετική ιστορία. Εγώ μιλούσα για υγιή άτομα. Βέβαια, δεν ξέρω αν η παραφροσύνη είναι εύκολα αναγνωρίσιμη εκ των υστέρων πλέον, αν ενδυθεί ράσο.

   • Ο/Η Σωτήρης λέει:

    Αποδείχνεται μεε χαρτιά πως είναι βλαμμένος, εκ των προτέρων.
    Στρατολόγησαν κάτι θεούσοι στη γειτονιά μου σε μοναστήρι, έναν μανιοκαταθλιπτικό, καλό στην εμφάνιση, για τα περαιτέρω.

 20. Ο/Η Μούτρο λέει:

  Στο βιογραφικό του Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου (Κρήτη) Νεκτάριου, όπως δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Μητρόπολης, αναφέρεται επί λέξει:

  «Ἰδιαίτερη μέριμνα τοῦ Μητροπολίτου εἶναι ἡ καλλιέργεια τῶν ἱερατικῶν καὶ μοναχικῶν κλήσεων…»
  http://www.impeh.gr/inner.php?sub_id=29

  Το οποίο μεθερμηνευόμενο σημαίνει πως ο παναγριώτατος έχει ιδιαίτερο χάρισμα να στήνει δίκτυα και να ψαρεύει παπάδες και μοναχούς.

 21. Ο/Η θεοφιλος θερμη λέει:

  Πολυ κακως δεν πηρα υποψι μου αυτα που μου γραφεις φιλε Λασκαρατε,ειδικα το τελευταιο.
  Εβαλα το χερι μου στη φωλια του φιδιου και δεν κοιταξα που με δαγκασε.
  Ευχαριστω για την απαντηση.
  Για χαρα.

 22. Ο/Η Stratis_vip λέει:

  Εκτιμώ ότι αν αποδειχθεί ότι τα παιδιά είχαν ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία εκμεταλλεύτηκε ο στρατολόγος (ο οποίος ήταν ευπρόσδεκτος και «πνευματικός πατέρας» μέχρι και την προηγούμενη της στρατολόγησης), τότε θα πρέπει να τιμωρηθούν οι γονείς πρώτοι, διότι αυτοί είναι που τα φυτέψαν μέσα στη ψυχή των.

  Νομίζω ότι η τιμωρία των στρατολόγων είναι ασπιρίνη, μπροστά στο καρκίνωμα που είναι η κατήχηση εντός της οικογένειας. Και προς τα εκεί πρέπει να κοιτάμε. Πρέπει να ξυπνήσουν οι γονείς!

  Οι ενήλικοι Μοναχοί(ες) είναι «καμμένα» χαρτιά, ενώ τα μικρά παιδιά που μεγαλώνουν σε «θρησκοκταναγκαστικό» κλίμα είναι εν δυνάμει Μοναχοί(ες).

  Με αυτά στο μυαλό μου, έβαλα και γω το λιθαράκι μου στην ανάρτηση που παραβλέπει το θέμα της «δικαστικής» τιμωρίας αλλά βλέπει στο λάθος του γονιού (όπως άλλωστε παρατήρησαν και οι περισσότεροι εδώ μέσα).

 23. Ο/Η Μαρία λέει:

  Είναι τουλάχιστον αστείο να υποστηρίζετε ότι γίνετε προσηλυτισμός στα παιδιά μας. Γονείς είμαστε και εμείς και βλέπουμε πως έχουν τα πράγματα.
  Εάν κάποιοι άνθρωποι δεν πιστεύουν φυσικά στο Θεό, λογικό είναι να αντιδρούν αφού δεν βλέπουν εξ αρχής σωστά τα πράγματα. Στην πράξη όμως ο μοναχισμός μόνο καλό μπορεί να κάνει στον κόσμο και εγώ θα ήθελα πολύ τα παιδιά μου να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο, εάν είναι βέβαια και θέλημα Θεού.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Εσείς μαντάμ γιατί δεν ακολουθήσατε το δρόμο που θέλετε να πάρουν τα παιδιά σας; Είχατε κάποιο κώλυμα;

   • Ο/Η Άγγελος λέει:

    Μπορεί να μην ήταν θέλημα Θεού, ή να μην της ταίριαζε. Και οι δύο δρόμοι είναι ευλογημένοι αφού οδηγούν στο Θεό.

 24. Ο/Η martina λέει:

  Εγώ προτείνω να μονάσουμε ΟΛΟΙ μας ανεξαιρέτως.. αυτό θα κάνει πάρα πολύ καλό στον κόσμο γενικότερα .. μετά θα ήθελα να δω και τα μούτρα που θα κάνουν αμφότεροι Εκκλησία-Κράτος όταν δεν θα υπάρχει κανείς για να εισπράττουν..

 25. Ο/Η Comte de Toulouse λέει:

  Ναι, βγαίνουν κάτι θρήσκοι γονείς και κάνουν τα μυαλά των παιδιών τους πουρέ, και μετά όταν αυτά μεγαλώσουν τους ξεφουρνίσουν «πάω να μονάσω», πέφτουν από τα chemtrails…
  Κρετίνοι…

  • Ο/Η Leftist λέει:

   Ρε παιδιά δεν ξέρουμε τι σόι γονείς είχαν αυτά τα παιδιά. Μερικές φορές συμβαίνει οι γονείς τους να είναι και άθεοι. Μην καταδικάζετε τόσο εύκολα. Εδώ είδαμε ΚΝίτες να γίνονται καλόγεροι. Ο μηχανισμός προσυλητισμού είναι πολύ δυνατός. Λίγο να σε βρουν πεσμένο, σε παράτησε η γκόμενα, ορμάνε οι καλόγεροι. Έχουνε τεχνολογία αιώνων.

 26. Ο/Η Po λέει:

  πάντα το μέτρο στη χριστιανική Αρετή ήταν η αναξιοπρέπεια του ανθρώπου… 2 χιλ. χρόνια, το μέτρο αυτό δεν μετακινήθηκε.

 27. Ο/Η stavroula λέει:

  Maria to 8ema den einai apla an merikoi neoi/es 8eloun na monasoun.
  Alla oti polla apo auta ta monasthria exoun ginei andro lhstwn kai apaths.
  Toulaxiston auto proswpika katadikazw vash me to parapanw ar8ro.

 28. Ο/Η Άγγελος λέει:

  Έχω διαφορετική άποψη για το θέμα.

  Έχω φίλο που ήταν άθεος και χλεύαζε την εκκλησία και τους παπάδες και τώρα – εδώ και δυο χρόνια – είναι μοναχός σε μοναστήρι. Δεν έχει τόσο πολύ σημασία το τι θα δώσουν οι γονείς, αλλά για το τι είναι προορισμένος ο κάθε άνθρωπος. Όπως γράφει και στο ευαγγέλιο, «ου πάντες χωρούσι τον λόγον τούτον, αλλ’ οις δέδοται» (Ματθ. 19,11). Αυτό λοιπόν έχει σημασία.

  Οι γονείς όμως καθήκον έχουν να βοηθούν τα παιδιά τους να βρουν το δρόμο που τους ταιριάζει. Χωρίς πιέσεις αλλά με την καθοδήγηση ενός πνευματικού και με τη βοήθεια του Θεού, όλα πάνε πάντα καλά.

  Τώρα για το ότι τα μοναστήρια κάνουν κακό στο κόσμο, δεν θέλω να το σχολιάσω γιατί το θεωρώ ανόητο. Μακάρι τα παιδιά μου να τραβήξουν αυτό το δρόμο, θα είμαι ένας από τους πιο ευτυχισμένους γονείς και φυσικά δεν με ενδιαφέρει καθόλου η γνώμη του κόσμου.

  • Ο/Η Po λέει:

   ευπρόσδεκτες οι απόψεις σας.
   αντιθέτως με τις δικές μας, στους δικούς σας, χριστιανικούς χώρους.

 29. Παράθεμα: Στρατολόγηση μοναχών « On the way to Ithaca

 30. Ο/Η AC/DC λέει:

  To θέμα το έψαξα κοιτάζοντας και τις δύο πλευρές.Σύμφωνα με τον «Παγκύπριο Σύνδεσμο Συγγενών και Φίλων Μοναχών» oι προσυλητιστές παραβιάζουν πολλούς εκκλησιαστικούς και κοσμικούς νόμους όπως:
  1)Αποκάλυψη περιεχομένου εξομολόγησης
  2)Παραποίηση εκκλησιαστικών κειμένων
  3)Προσπάθεια απόκρυψης από τους γονείς των διδαχών τους από τους γονείς των υποψήφιων θυμάτων
  4)Απόπειρες τρομοκράτησης μέσω «προφητειών» περί καταστροφής του κόσμου.Το θύμα, αφού του έχουν αποκαλύψει τα πάντα για το παρελθόν του (που τα ξέρουν από την εξομολόγηση) πείθετε
  Όλα αυτά, εκτός από τον εκκλησιαστικό νόμο δεν παραβιάζουν και τον ποινικό κώδικα;
  Το 1) δεν είναι παραβίαση προσωπικών δεδομένων;Το 2) δεν είναι παραβίαση του Συντάγματος η αλοίωση των Γραφών;Δεν είναι απάτη;Μήπως μπορεί να μας πει ο omadeon;

 31. Ο/Η θεοφιλος θερμη λέει:

  Ω καλη μου Μαρια.
  Τα παιδια σου στο θεο ε;
  Ε ρε Μαρια και να σε γνωριζα,να σου ταλεγα προσωπο με προσωπο.
  Δεν πειραζει , σου τα γραφω.
  Και δεν ειμαι ανωνυμος.
  Αυτα που λες , μου τα ελεγε καποτε ο εργοδοτης μου, πριν 34 χρονια, μετα με απελυσε επιδη ημουν αθεος, και δεν με αντεχε.
  Οταν ομως μετα απο καιρο, ο γιος του πηγε να μονασει, πηδηξε.
  Ειπε το δεσποτη Παναγιωτη.
  Ετυχε να βρεθουμε και μου ειπε τον πονο του.
  Μαρια δεν σου λεω λογια του αερα, ολοι ειμαστε εν ζωη.
  Δηλαδη καλη μου Μαρια, πιστευεις οτι αν ειχες γιο 20 χρονων και δεν ηταν χαντουμης θα γινοταν καλογερος;
  Και εσυ θα ησουν ευτυχης;
  Η αν ειχες κορη 20 χρονων, σαν τα κρυα τα νερα, ευχαριστως θα την εστελνες καλογρια;
  Στα 20 χρονια νομιζω μοναδικος θεος ειναι ο ερωτας.
  Αχ καλη μου Μαρια τα λογια ωραια.
  Οταν ομως ερθει το αυγο στον κωλο σας, τοτε ολλοι πηδατε.
  Για αυτο αν θελετε, δωστε την ψυχη σας στο »θεο», αλλα τη ζωη σας, μονο στη Μαριω.
  Καληνυχτα Μαρια.

 32. Ο/Η πρών αποκρυφιστής-γεροντιστής λέει:

  Πλάνες περί υπακοής
  Ας δούμε μερικά αποσπάσματα από το βιβλίο «Διηγήσεις Γέροντος Εφραίμ Κατουνακιώτου Άγιον Όρος» που κυκλοφορεί στα μοναστήρια του π. Εφραίμ πρώην Φιλοθεΐτη (νυν «Αριζονίτη») (και, φυσικά, του π. Ιωσήφ του Βατοπεδινού):
  Α΄. ΝΟΥΘΕΣΙΑΙ ΠΕΡΙ ΥΠΑΚΟΗΣ
  (+) ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΟΥ
  ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
  «Παραμικρή παρακοή εις τον Γέροντα διώχνει την χάριν. Ο Γέροντας έχει θέσιν ορατού Θεού τρόπον τινά. Ότι λέγει ο Γέροντας, είναι σαν από το στόμα του Θεού.» (σελ. 5)
  «Ο υποτακτικός είναι λευκόν χαρτί. Τίποτε δεν θα έχη να τον ελέγξη ο διάβολος.
  Όσο αξίζει ο Γέροντας, δεν αξίζει όλος ο κόσμος. Δεν αξίζει όλο τον Άγιον Όρος.» (σελ. 6)
  «
  Ερώτησις: Την ένωσιν που πρέπει να έχη ο υποτακτικός με τον Γέροντά του, ότι κάνει υπακοή, πώς την αισθάνεται ο υποτακτικός; μήπως με την ειρήνη και την γαλήνη που έχει μέσα του;
  Απάντησις: Πώς να το πω, να το εκφρασθώ• είναι βέβαια και αυτό, αλλά κυρίως βλέπει τον Γέροντά του, και προχωρεί• ούτε Θεόν φοβάται, ούτε κόλασι! Τίποτε δεν φοβάται! Ότι μου ειπεί ο Γέροντάς μου. Αυτό το έχω δοκιμάση• ούτε κόλασιν έλεγα φοβούμαι, ούτε Θεόν! Τίποτε• ότι ειπεί ο Γέροντάς μου!
  Ερώτησις: Κι’ αν δώση ο Γέροντας μίαν εντολή, που είναι εσφαλμένη, που είναι λανθασμένη;
  Απάντησις: Ποτέ δεν βγαίνει σε κακό, γιατί είναι η υπακοή στην μέση.
  » (σελ. 10)
  «
  Ερώτησις: Σε ένα σημείον σκοντάφτουν τινές, σχετικά με την υπακοή. Μην τυχόν δηλαδή, κάνουν ένα είδος καταστρατηγήσεως της λογικότητος, την οποία τους έδωσε ο Θεός, ο Θεός δηλαδή έδωσε την λογικήν. Αυτό είναι άσπρο, αυτό είναι μαύρο• εκείνο πράσινο• το άλλο μπλέ. Τώρα αν σου ειπή, το άσπρο να το ειπής μαύρο, μήπως τρόπον τινά κάνεις κατάχρησιν της λογικότητος;
  Απάντησις: Αυτό είναι υπακοή Πάτερ μου• αυτό είναι υπακοή. Να πεισθής, ότι είναι μαύρο, και δεν είναι όπως το βλέπεις εσύ άσπρο! Εσύ το βλέπεις άσπρο• ο Γέροντας το βλέπει μαύρο. Ο Γέροντας το βλέπει σωστά, ορθά! Αυτό είναι υπακοή!! Να πείσης τον εαυτόν σου, ότι είναι μαύρο, και όχι όπως εσύ το βλέπεις άσπρο!! Αυτή είναι υπακοή. Να μην πιστεύης, έστω και στα μάτια σου.
  » (σελ. 11)
  «Κάνεις υπακοή; τότε δεν σε ενδιαφέρουν, τρόπον τινά, αι εντολαί του Θεού! αδιαφορείς τρόπον τινά• δεν σε ενδιαφέρει• δεν σε φοβίζει ο Θεός! Εσύ κάνεις την υπακοή, που σε διέταξε ο Θεός. Ο Γέροντας είναι ο ορατός Θεός. Κάνοντας υπακοή εις τον Γέροντα, που διέταξε ο Θεός, δεν ενδιαφέρεσαι καθόλου, δεν σε νοιάζει, δεν σε απασχολεί καθόλου, το τί θέλει ο Θεός! Το στόμα του Γέροντος, είναι το στόμα του Θεού! Ο Θεός εκείνον τον Γέροντα διέταξε να υπακούς. Και προσευχή να μην κάνεις και τίποτε να μην κάνης, είσαι για τον Παράδεισον. Ενώ αντιθέτως, όλα εάν τα κάνης, όταν δεν κάνης υπακοή, είσαι για την κόλασιν.» (σελ. 13-14)
  «Ο Γέροντας κατέχει θέσιν ορατού Θεού! Όταν λέγει ο Θεός τον λόγον, τον ανακαλεί πάλιν; ασφαλώς όχι! Είπε ο Γέροντας, πάει τελείωσε. Τον μόνον άνθρωπον που αγάπησα εις την ζωήν μου ήταν ο Γέροντας. Και τον μόνον άνθρωπον τον οποίον φοβήθηκα ήταν ο Γέροντας. Φόβος ομού και αγάπη μαζί.» (σελ. 16)
  Πρέπει, λοιπόν, το άσπρο να το βλέπουμε μαύρο και το μαύρο άσπρο;
  Η απάντηση βρίσκεται στην Αγία Γραφή:
  «Ουαί σ’ εκείνους που λένε το κακό καλό, και το καλό κακό• αυτοί που βάζουν το σκοτάδι για φως, και το φως για σκοτάδι• αυτοί που βάζουν το πικρό για γλυκό, και το γλυκό για πικρό!» (Ησαΐας 5:20)
  Στο δίκτυο του π. Εφραίμ του Φιλοθεΐτη και των συνεργατών του, εντός και εκτός Αγίου Όρους, βλέπουμε μια ολόκληρη άλλη θρησκεία, όπου ο Θεός δεν έχει απολύτως καμμία θέση.
  Βασικά, πρόκειται για αθεϊσμό και για ειδωλολατρεία (δηλαδή νεοπαγανισμό).
  Άλλο «εις τύπον Χριστού» και άλλο «εις τόπον Χριστού». Το πρώτο είναι σωστό, αλλά το δεύτερο όχι. Όταν λέμε ότι κάποιος είναι στην θέση του Χριστού, τότε τί άλλο είναι αυτό παρά Παπισμός; Το θέμα είναι αν το πρόσωπο αυτό το ονομάζουμε «Πάπα» ή αν το ονομάζουμε «Γέροντα» ή όπως αλλιώς; Η λέξη «αντίχριστος», λεξιλογικά, αυτό σημαίνει αυτός που είναι στην θέση του Χριστού. Στην χριστιανική πίστη, ο άνθρωπος δεν αντικαθιστά τον Θεό, όπως ακριβώς ο Θεός δεν αντικαθιστά τον άνθρωπο.
  Οι πατέρες (δηλαδή οι αναγνωρισμένοι ως τέτοιοι από την Εκκλησία) διδάσκουν ότι ένας μοναχός οφείλει να υπακούει τον προϊστάμενο του μοναστηριού σε όλα, εκτός αν εκείνος τον παρακινεί 1) σε συμπεριφορά η οποία είναι ανήθικη ή 2) σε αίρεση. Αυτές είναι οι 2 εξαιρέσεις της υπακοής, για τις οποίες δεν γίνεται ποτέ λόγος σε όλην αυτή την, ορθόδοξη δήθεν, παραφιλολογία που κυκλοφορεί τελευταία περί υπακοής.
  (Εντωμεταξύ, πρέπει να τονιστεί ότι η υπακοή που οφείλει ένας μοναχός στον ηγούμενό του δεν οφείλεται από έναν κοσμικό στον ιερέα στον οποίο πάει για εξομολόγηση. Εκεί οφείλεται μόνον ό,τι επιτάσσει ο σεβασμός στο πρόσωπο και στο λειτούργημά του. Όταν έναν κληρικός το παίζει «Γέροντας» σε πιστούς που δεν είναι μοναχοί της συνοδείας του αλλά απλά εξομολογούνται σε αυτόν, τότε πρόκειται για μια αρρωστημένη κατάσταση από την οποία πρέπει κανείς να φύγει τρέχοντας.)
  Η Εκκλησία πρέπει πάντα να μιλάει και να ενεργεί με βάση το Ευαγγέλιο. Όσοι είναι πραγματικά άγιοι, έτσι κάνουν. Και η υπακοή που υπόσχεται ένας μοναχός να τηρεί εφ’ όρου ζωής, βασίζεται πάνω στην Αγία Γραφή, και συγκεκριμένα στα χωρία που αφορούν στις σχέσεις μεταξύ αφεντικών και υπηρετών (π.χ. Προς Εφεσίους 6:5-9, Προς Κολασσαείς 3:22-4:1, Α΄ Προς Τιμόθεον 6:1-5, Προς Τίτον 2:9-10, Α΄ Πέτρου 2:18-25).
  Από τα προαναφερθέντα εδάφια, ας δούμε, ενδεικτικά, το παρακάτω:
  «Όσοι είναι κάτω από ζυγό δουλείας, ας θεωρούν τους κυρίους τους άξιους κάθε τιμής, για να μη δυσφημείται το όνομα του Θεού και η διδασκαλία. Εκείνοι δε που έχουν κυρίους πιστούς, ας μη τους καταφρονούν, επειδή είναι αδελφοί• αλλά, ας δουλεύουν προθυμότερα, επειδή, αυτοί που απολαμβάνουν την ευεργεσία, είναι πιστοί και αγαπητοί. Αυτά να διδάσκεις και να νουθετείς. Αν κάποιος διδάσκει διαφορετικές διδασκαλίες, και δεν ακολουθεί τα υγιαίνοντα λόγια του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, και τη διδασκαλία, αυτή σύμφωνα με την ευσέβεια, είναι τυφλωμένος, και δεν ξέρει τίποτε, αλλά νοσεί για συζητήσεις και λογομαχίες• από τις οποίες προέρχεται φθόνος, φιλονικία, βλασφημίες, πονηρές υπόνοιες, μάταιες συζητήσεις ανθρώπων με διεφθαρμένον τον νου, και οι οποίοι έχουν αποστερηθεί την αλήθεια, νομίζουν δε την ευσέβεια ότι είναι μέσον για πλουτισμό. Από τέτοιου είδους ανθρώπους να απομακρύνεσαι.» (Α΄ Προς Τιμόθεον 6:1-5)
  Ας προσέξουμε πολύ καλά τί λέει προς το τέλος. Αυτό είναι κάτι που λέγεται πολύ συχνά μέσα στην Αγία Γραφή.
  Ας δούμε τώρα μερικά πράγματα που γράφει για την υπακοή ο Άγ. Ιωάννης της «Κλίμακος», από την εξέταση των οποίων γίνεται φανερό το πόσο όλα αυτά που είδαμε στην αρχή αποτελούν χυδαίες παρερμηνείες της εκκλησιαστικής παράδοσης.
  «Υπακοή είναι νέκρωσις των μελών του σώματος, ενώ ο νους είναι ζωντανός.» (Αγ. Ιωάννου του Σιναΐτου, Ουρανοδρόμος Κλίμαξ, Λόγος Δ΄ (Περί υπακοής), παράγραφος 3)
  «Δεν συναντάς σε όποιον συνδέεται με αυτήν [δηλαδή την ταπεινοφροσύνη] μίσος ούτε κάποια μορφή αντιλογίας ούτε καμμία οσμή απειθαρχίας, # εκτός αν τυχόν πρόκειται για θέματα πίστεως # .» (Αγ. Ιωάννου του Σιναΐτου, Ουρανοδρόμος Κλίμαξ, Λόγος ΚΕ΄ (Περί ταπεινοφροσύνης), παράγραφος 8)
  «Ας έχουμε, αγαπητοί, ως υπόδειγμα τελείας υποταγής τον υδράργυρο, ο οποίος και όταν κυλιέται κάτω απ’ όλα, μένει εντελώς άθικτος από ακαθαρσίες.» (Αγ. Ιωάννου του Σιναΐτου, Ουρανοδρόμος Κλίμαξ, Λόγος Δ΄ (Περί υπακοής), παράγραφος 109)
  Είναι μεγάλη ειρωνία που οι γεροντιστές ισχυρίζονται πως όλη η αρρωστημένη διανοητική κατασκευή τους μπορεί να στηριχτεί στην παρακάτω δήλωση που γίνεται μέσα στην «Κλίμακα»:
  «Μη παραξενευθείς για ό,τι πρόκειται να ειπώ. Έχω σ’ αυτό συνήγορο τον ίδιο τον Μωυσή. Είναι προτιμότερο να αμαρτήσουμε στον Θεό, παρά στον πατέρα μας. Διότι εάν παροργίσουμε τον Θεό, έχει την δύναμη ο οδηγός μας να μας συμφιλιώσει με αυτόν. Εάν όμως αποδιώξουμε τον οδηγό μας, δεν έχουμε πλέον κανένα για να μεσιτεύσει σ’ αυτόν προς χάρη μας. Εγώ όμως έχω την γνώμη ότι, σε ό,τι αφορά αυτά τα δύο, πρόκειται για ένα και το αυτό πράγμα.» (Αγ. Ιωάννου του Σιναΐτου, Ουρανοδρόμος Κλίμαξ, Λόγος Δ΄ (Περί υπακοής), παράγραφος 134)
  Αυτό οι γκουρουιστές το μεταφράζουν, «Καλύτερα να παρακούσεις τον Θεό, παρά να παρακούσεις τον Γέροντα». Ο Άγ. Ιωάννης, όμως, λέει ο υποτακτικός όχι να μην «παρακούσει» τον γέροντα, αν δηλαδή η εντολή του είναι αντίθετα με το θέλημα του Θεού, αλλά να μην #«αμαρτήσει»# σχετικά με τον γέροντα! Το νόημα των λόγων του είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που θέλουν να περάσουν αυτοί! Αν, λοιπόν, ένας γέροντας πει στο καλογέρι του να συνεργαστεί με αυτόν για κάτι το ανήθικο και το καλογέρι πει όχι, τότε παρακούει τον γέροντα, αλλά δεν αμαρτάνει σε σχέση με αυτόν! Αν πει ναι, τότε δεν παρακούει τον γέροντα, αλλ’ όμως αμαρτάνει σε σχέση με αυτόν! Αυτό το τελευταίο εμπίπτει ακριβώς σε αυτό στο οποίο ο Άγ. Ιωάννης, χρησιμοποιώντας σχήμα υπερβολής, εφιστά την προσοχή των μοναχών να φυλάγονται από αυτό!
  Η αδιάκριτη υπακοή προϋποθέτει η καθοδήγηση που λαμβάνει κάποιος να βρίσκεται σε συμφωνία με το θέλημα του Θεού:
  «Υπακοή σημαίνει ενταφιασμός της ιδικής μας θέλησης και ανάσταση # της ταπείνωσης # . Δεν αντιλέγει ο νεκρός ούτε ξεχωρίζει τα καλά από εκείνα που # του φαίνονται # για κακά. Διότι όποιος του θανάτωσε # με τρόπο θεάρεστο # την ψυχή, αυτός θα δώσει λόγο για όλα. Υπακοή σημαίνει να αποθέσουμε την ιδική μας διάκριση # σε έναν πλούτο από διάκριση # .» (Αγ. Ιωάννου του Σιναΐτου, Ουρανοδρόμος Κλίμαξ, Λόγος Δ΄ (Περί υπακοής), παράγραφος 3)
  Έπειτα, σε όλο αυτό το κήρυγμα, ο Άγ. Ιωάννης αναλύει, χρησιμοποιώντας πραγματικά παραδείγματα, το πώς ένας μοναχός πρέπει να υπομένει αγόγγυστα, αν τύχει, όλη την αυστηρότητα του προϊσταμένου του (ταλαιπωρίες, ταπεινώσεις, τιμωρίες).
  Επίσης, αξίζει να παρατηρήσουμε τις παρακάτω τρείς δηλώσεις, οι οποίες χτυπούν όλη αυτή την «γεροντολαγνεία» στην καρδιά της:
  «Εάν ευρέθηκες σε ένα άγνωστο ιατρείο και ιατρό, ας συμπεριφέρεσαι σαν περαστικός και ας πλουτίσεις αθόρυβα την πείρα σου με όλα όσα θα παρατηρήσεις εκεί. Και όταν βλέπεις ότι θεραπεύονται εκεί οι ασθένειές σου και μάλιστα ο όγκος της υπερηφάνειάς σου – το πιο σπουδαίο και περιζήτητο – τότε αποφάσισε να παραμείνεις. Τότε πούλησε τον εαυτό σου με τον χρυσότης ταπεινώσεως, το συμβόλαιο της υπακοής, τα γράμματα της υπηρεσίας και με μάρτυρες τους αγγέλους.» (Αγ. Ιωάννου του Σιναΐτου, Ουρανοδρόμος Κλίμαξ, Λόγος Δ΄ (Περί υπακοής), παράγραφος 103)
  «Ας μη σε ελκύουν και ενθουσιάζουν και συνεπαίρνουν οι διηγήσεις για τους ησυχαστές και αναχωρητές. # Διότι εσύ βαδίζεις στην στρατιωτική πορεία του Πρωτομάρτυρος, # [του Χριστού δηλαδή που «έγινε υπάκουος μέχρι θανάτου» (βλ. Προς Φιλιππησίους 2:8].» (Αγ. Ιωάννου του Σιναΐτου, Ουρανοδρόμος Κλίμαξ, Λόγος Δ΄ (Περί υπακοής), παράγραφοι 74-75)
  «Ανάλογα με τα πάθη που υπάρχουν μέσα μας, πρέπει να κοιτάξουμε και να εκλέξουμε σε ποιούς θα υποταγούμε. Δηλαδή: Αν είσαι επιρρεπής στην λαγνεία, διάλεξε ως γυμναστή σου κάποιονασκητικό και αυστηρότατο στην νηστεία. Μη διαλέξης κανέναν σπουδαίο και θαυματουργό, ο οποίος όμως φιλοξενεί πρόθυμα και στρώνει τραπέζι στον καθένα. Εάν πάλι είσαι υψαύχην (υπερήφανος), διάλεξε κάποιον απότομο και ανυποχώρητο, και όχι κανέναν πράο και φιλεύσπλαχνο. Ας μη ζητούμε προγνωστικούς και προορατικούς, αλλά προ πάντων και οπωσδήποτε ταπεινούς και κατάλληλους για την θεραπεία των ασθενειών μας πράγματα που θα φαίνονται και από τον τρόπο της ζωής τους και από τον τόπο και την κατάστασι της ασκήσεώς τους.» (Αγ. Ιωάννου του Σιναΐτου, Ουρανοδρόμος Κλίμαξ, Λόγος Δ΄ (Περί υπακοής), παράγραφος 131)
  Είναι οφθαλμοφανές ότι όλες αυτές οι διδασκαλίες του π. Εφραίμ του Φιλοθεΐτη/Αριζονίτη κ.ά. (για τον π. Εφραίμ τον Κατουνακιώτη είναι καλύτερα να μην πούμε τίποτα, διότι έχει κοιμηθεί, και άλλωστε δεν ξέρουμε τα πάντα γι’ αυτόν), δεν έχουν καμμία σχέση με το Ευαγγέλιο και δεν έχουν καμμία σχέση με τον παραδοσιακό μοναχισμό, ο οποίος έχει εκφραστεί με απόλυτη ακρίβεια μέσα από βιβλία όπως η «Κλίμαξ» του Άγ. Ιωάννη του Σιναΐτη, η συλλογή των αποφθεγμάτων των πατέρων της ερήμου (γνωστή ως «Γεροντικό»), και η «Φιλοκαλία». Στην εκκλησιαστική γραμματεία ανευρίσκει κανείς πολλές φορές να αναφέρονται τα όρια της υπακοής. Η εξέταση εδώ μόνο της «Κλίμακας» γίνεται ενδεικτικά, χάριν συντομίας. Για περισσότερα μπορείτε να δείτε τα εξής δύο άρθρα: Τί γίνεται με την υπακοή όταν ο πνευματικός μας δεν ορθοδοξεί; (http://www.impantokratoros.gr/69112B76.el.aspx) και Η υπακοή σε γέροντα και η εκμετάλλευσή της από την πλάνη του «γεροντισμού» (http://www.oodegr.com/oode/psyxotherap/provlimata/gerontismos1.htm). Αυτά που είδαμε στην αρχή δεν υπάρχουν πουθενά στα ορθόδοξα βιβλία.
  Στην ορθόδοξη καλογερική υπακοή το σώμα είναι νεκρό και ο νους ζωντανός, στην νεοεποχίτικη υπακοή το σώμα είναι ζωντανό (και σεξουαλικά συνήθως) και ο νους νεκρός (δηλαδή ο άνθρωπος γίνεται ρομπότ, ζόμπι). Αυτό το τελευταίο είναι η ινδουιστικού τύπου «νέκρωση» για την οποία μιλάει η Γερόντισσα Γαβριηλία στο βιβλίο «Η Ασκητική της Αγάπης».
  Επίσης, η ορθόδοξη καλογερική υπακοή έχει το νόημα της άσκησης, της αυταπάρνησης και της αγάπης, και ως κριτήριο έχει το Ευαγγέλιο, ενώ η άλλη, που για τον λόγο αυτό είναι και πιο «μοδάτη», έχει το νόημα της ανθρωπαρέσκειας, της ανευθυνότητας, του σαρκικού έρωτα, που άλλοτε είναι φανερός και άλλοτε όχι, και της αποφυγής του να αποκτήσει κάποιος σωστή σχέση με τον Θεό και με τον πλησίον. Ο νεοεποχίτης υποτακτικός εκπαιδεύεται με τέτοιον τρόπο, ώστε, αποφεύγοντας τον Θεό, να ερωτεύεται τον Γέροντα, ακόμα και σαρκικά, και να είναι πρόθυμος να καταπατήσει για χάρη του όλες τις εντολές του Θεού (και μάλιστα την τιμή προς την μάνα και τον πατέρα, που είναι κάτι πολύ βασικό, και, όπως είναι γνωστό, την απαγόρευση της πορνείας και της κλοπής). Και, όντας τελείως άθεος και μηδενιστής, γίνεται αδίστακτος και ικανός για όλα. Ο άνθρωπος αυτός, ουσιαστικά, καταλήγει, συνειδητά ή υποσυνείδητα, να μισεί τον Θεό και τον πλησίον, και όσο, από ανάγκη, βλέπει πράγματα που του θυμίζουν τον Θεό (π.χ. εκκλησία) και βλέπει άλλους ανθρώπους, σκληραίνεται, εξανίσταται, και μαίνεται.
  Ακόμη, όμως, υπάρχουν αυθεντικοί μοναχοί και άνθρωποι. Απλά αυτοί δεν θέλουν να λατρεύονται σαν θεοί. Μια τέτοια μορφή των ημερών μας, από τον χώρο του μοναχισμού πιο συγκεκριμένα, ήταν ο π. Παΐσιος, τον οποίο όλοι αυτοί οι νεοεποχίτες και αποκρυφιστές κάθε απόχρωσης (γεροντιστές, τοκογλύφοι, ομοιοπαθητικοί, λιακοπουλικοί, «εγκεφαλικοθανατίτες», χρυσαυγίτες) τολμούν να καπηλεύονται τόσο συστηματικά – αυτός όμως καμμία απολύτως σχέση δεν είχε ούτε έχει μαζί τους, και όλη του η ζωή ήταν ένα κήρυγμα ενάντια σε αυτά τα πράγματα. Αυτοί είναι, κυρίως, που παρουσίαζαν και παρουσιάζουν τον π. Παΐσιο σαν «Γέροντα Παστίτσιο». Ωστόσο, ο π. Παΐσιος, σε αντίθεση με πολλούς άλλους ανθρώπους «της Εκκλησίας», πίστευε στον Θεό. Ας μη χάνουμε την ελπίδα μας, λοιπόν. Αρκεί να προσπαθούμε με ειλικρίνεια στην ζωή μας να είμαστε «παΐσιοι», και όχι «παστίτσιοι».
  Ένας πρώην γεροντιστής-αποκρυφιστής

  • Ο/Η Κοστας λέει:

   Aισχος να λετε τετοια λογια για τους ιερης μας ….παλιοψεφτες. Τι ; να ςας βρισω εσεις δεν εχετε ιερο ουτε οσιο δεν σας κανω την χαρη απλα ευχομαι ο αγιος Θεος ιησου Χριστος να σας ελεηση

 33. Παράθεμα: Ο Προσηλυτισμός παιδιών-μοναχών | Ασμοδαιος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.