Το δάκρυ ενός Εκλογικού βιβλιαρίου

Κυριακάτικο, κερασμένο γλυκόπικρο του κουταλιού

Λίγο πάνω από τη στέγη του απέναντι σπιτιού στέκεται λαμπερό σήμερα το φεγγάρι, θα μπορούσε να κρεμόταν χτες, αύριο, σε πενήντα χρόνια, το ίδιο κάνει, το ίδιο και άλλα τόσα χρόνια πριν. Στέκει αδιάφορο ψυχρό δεδομένο πάνω από τα ανθρώπινα ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε λέξεις τυπωμένες των ποιητών, επιστημόνων, στα λόγια των ερωτευμένων αλλά και των μοναχικών, βρίσκεται πάνω από θαλάσσιους κι ανθρώπινους παφλασμούς. Αδιαφορώντας πάντα για την αυτοπροστατευόμενη μνήμη πολιτικών λαβάρων και χειροκροτητών.

Χειροκροτητών. Οι εκλογές πλησιάζουν.

Αξιομνημόνευτο το δυναμικό των χειροκροτητών, αξιοσημείωτη η ύπαρξή τους, δύο κόμμα τόσα δισεκατομμύρια είναι αυτά, κι είναι χρήματα, κι είναι αιτία πολλών κατατροπώσεων, κι είναι χρήματα που καλύπτουν πολλά, πάμπολλα παλίμψηστα των τοίχων που επιμένουν να μιλούν γι αυτά, και που δεν έχει κανείς –ευτυχώς- ακόμη κατατροπώσει, υπάρχουν ακόμη παλαιά συνθήματα ξεθωριασμένα, στους τοίχους αυτούς, με ονόματα πολιτικών σχηματισμών αλλοτινών καιρών που έταζαν κι αυτά -συνεχίζοντας την παράδοση- υποσχέσεις.

Πόσες.
Πόσες ημερομηνίες αυτοανακηρύχθηκαν ιστορικές, βαπτίσθηκαν «σημεία καμπής» και πόσες δωροδοκήθηκαν από τους πρωταγωνιστές για να αποσπάσουν χρόνο από τη γλυκιά νιότη όλων των ηλικιών, υποσχόμενο μέλλον ρόδινο, «φως» στις άκρες των τούνελ που υπάκουα διασχίζουμε. «Μην ψηφίζεται για μένα, ούτε για το κόμμα μου, ψηφίστε για τους εαυτούς σας» ακούστηκε, αναμεταδόθηκε, και μετά από μια στιγμιαία σκέψη δονήθηκε βαθιά μέσα μας το Πόσες. Πόσες φορές αναγεννήθηκε προεκλογικά η χώρα  ενώ μετεκλογικά ψάχνουμε ακόμη απεγνωσμένα ένα υποτυπώδες άθροισμα. Ποιος…

Ποιος.
Ποιος ζήτησε κήπο της Εδέμ από τους υποψήφιους ή μη, πολιτικούς.

Οι Χειροκροτητές.
Δεν άκουσαν ποτέ τη φωνή του Αισχύλειου Ορέστη, έναν –όποιο- διάλογο Ηλέκτρας-Χορού που στέκουν μπρος τις αντιθέσεις, δεν άκουσαν ποτέ ότι κάθε επίδοξος Αισχύλειος δημιουργός λαμβάνει υπόψη του το γεγονός αυτών των αντιθέσεων που• υπό τη μορφή της άγνοιας, του φόβου, του ανασφαλές δισταγμού αποκαλύπτεται, ξεσκεπάζεται η μορφή, η δύναμη και το προσωπείο ενός καθεστώτος της ηθικής φθοράς, της ασημαντότητας· της υποκρισίας.

Οι Χειροκροτητές
θα πρέπει να αναμένουν την αναπόφευκτη έλευση της εκδίκησης, θα την νιώσουν όπως την ένιωσαν οι προκάτοχοί τους.

Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν βρίσκονται πλέον ανάμεσά μας, ενώ το φεγγάρι θα συνεχίζει να στέκει αδιάφορο ψυχρό δεδομένο πάνω από τα ανθρώπινα.

Advertisement
This entry was posted in σκέψεις, ιστοΕπιφυλλίδες. Bookmark the permalink.

9 Responses to Το δάκρυ ενός Εκλογικού βιβλιαρίου

 1. Τις ευχαριστίες μου…

 2. Ο/Η Μούτρο λέει:

  Εξαιρετικό κείμενο! Το ζήλεψα…

 3. Ο/Η Μεγαρίτης λέει:

  Τι να ψηφίσω.
  Εδώ στην πόλη μου μια της ΟΝΝΕΔ πάει με τον Δημαρά.
  Ο Αλαβάνος έκανε του κεφαλιού του.
  Ο Μητρόπουλος είναι τηλεμαιντανός.
  Ο Ψαρριανός είναι έτοιμος να πάει στο ΠΑΣΟΚ.
  Οι Οικολόγοι θέλουν να μετρήσουν το 1% τους.
  Το ΚΚΕ περιτειχίζεται με αυταρέσκεια.
  Η Ανταρσία είναι στην κοσμάρα της.
  Οι άλλοι είναι για τα σκουπίδια.
  Τι να κάνω;
  Η Αποχή δεν με εκφράζει.

 4. Ο/Η Feynman λέει:

  Εξαιρετικό!

  θα κρατήσω ειδικά το

  Οι Χειροκροτητές
  θα πρέπει να αναμένουν την αναπόφευκτη έλευση της εκδίκησης, θα την νιώσουν όπως την ένιωσαν οι προκάτοχοί τους.

 5. Ο/Η moodytimes λέει:

  Ι see the bad moon risin’ όπως έλεγαν και οι διαφωτιστες Creedence Clearwater Revival…and he’s a bad mother όπως έλεγε ο προφήτης Isaac Hayes

 6. Ο/Η ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΙΧΑΗΛ λέει:

  πόσο όμορφο κείμενο… σε ευχαριστούμε για όλα.

 7. Ο/Η Po λέει:

  Προς όλους:
  Επιτρέψτε μου εγώ να σας ευχαριστήσω που διαβάσατε και μοιραστήκαμε μαζί κάποιες σκέψεις.

 8. Ο/Η Ζ.Χ. λέει:

  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ (ΕΟΔΜ)
  ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)
  Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760
  email: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://cm.greekhelsinki.gr/

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  24 Οκτωβρίου 2010

  Λαμία: Δεν θέλουν τα παιδιά Ρομά και έκλεισαν το σχολείο!

  Η Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ) και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) καταγγέλλουν άλλη μια περίπτωση ρατσιστικής αντιμετώπισης προσπάθειας πρόσβασης σε δημόσιο σχολείο παιδιών Ρομά που ήταν μέχρι σήμερα αποκλεισμένα από την εκπαίδευση. ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ είχαν επισημάνει σε Υπουργό Παιδείας (Ιούνιο 2010) και Εισαγγελέα Αρείου Πάγου (Αύγουστο 2010) τον αποκλεισμό των παιδιών Ρομά του καταυλισμού στην περιοχή Νταμάρια/Ξηριά Λαμίας (σχετικό δελτίο τύπου http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3677). Όμως, οι αρχές δεν έκαναν καμιά προσπάθεια να τα εντάξουν. Στη συνέχεια, μετά από συνεργασία ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ με το Ιατροκοινωνικό Κέντρο Λαμίας, από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2010, καταγράφηκαν 53 παιδιά ηλικίας δημοτικού σχολείου και αποφασίστηκε να κατανεμηθούν σε τέσσερα δημοτικά σχολεία όπου θα παρακολουθήσουν τάξεις υποδοχής. Σε ένα από αυτά, στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας, ο Σύλλογος Γονέων αντέδρασε και … έκλεισε το σχολείο. Μόνο ο αυτοδιοικητικός συνδυασμός Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας αντέδρασε.

 9. Ο/Η kimon λέει:

  ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ή ΑΥΤΟΙ ή ΕΜΕΙΣ
  ΑΥΤΟΙ :ΟΛΟ ΤΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΣΚΥΛΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΕΩΣ ΤΟ ΑΛΛΟ ΑΚΡΟ ,ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΙΘΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗΔΑΜΗΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΥΝΔΑΙΤΗΜΟΝΑ ΣΤΗΝ ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΣΜΙΣΘΕΙ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΟΡΒΑΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΝΤΟΥ ΣΤΟΝ ΤΑΒΑ ΜΕ ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ.
  ΕΜΕΙΣ:ΘΑ ΑΝΕΧΘΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΚΥΒΑΛΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΑΜΟΡΑΛΙΣΜΟΥ;ΘΑ ΠΑΜΕ ΕΚΟΥΣΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΒΙΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΜΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ ΤΗΝ ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΠΙΔΩΝ ΜΑΣ;;;
  ΘΑ ΠΑΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ – ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΜΑΣ -ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΠΑΡΟΛΟΓΙΑΣ-ΑΝΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ;;;
  Ε, ΟΧΙ!!! ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ,ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΝΑ ΣΗΚΩΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ …ΙΣΩΣ Η ΑΠΟΧΗ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ… ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΗ ΛΥΣΗ… ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΚΙ ΑΥΤΟ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.