Υπερβολικοί Μισθοί ΔΕΚΟ. Ευθύνες κ’ Μίζες ανύπαρκτες

Ας δώσουν στη δημοσιότητα συγκριτικούς πίνακες αποδοχών για τα διάφορα στελέχη των ΔΕΚΟ και για τους απλούς εργαζόμενους με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών φορολογητέων και αφορολόγητων που έπαιρναν κάθε χρόνο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τα σχέδια για περικοπές μισθών στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η εναλλακτική λύση θα ήταν οι απολύσεις (δεν είναι -εκβιασμ…- αυτό που νομίζετε). Υποστήριξε ότι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να χάσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, και συνεχίζει λέγοντας το χιλιοειπωμένο γνωστό τροπάρι:

«Βλέπουμε ότι οι μισθοί σε αυτές τις ΔΕΚΟ είναι πολλές φορές διπλάσιοι και πολλαπλάσιοι των ανάλογων μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Είναι πολύ υψηλοί οι μισθοί που πληρώνονται από τον ελληνικό λαό, χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη συμβολή στις υπηρεσίες».

Απάντηση:
Όχι ΔΕΝ «βλέπουμε». ΔΕΝ ξέρουμε τους μισθούς των (απλών) υπαλλήλων, διότι δεν βγήκαν ποτέ στο φως αυτοί οι… «διπλάσιοι και πολλαπλάσιοι των ανάλογων μισθών στον ιδιωτικό τομέα» αγαπητέ (μετά συγχωρήσεως) κύριε Κυβερνητικέ Πεταλωτή.

Αντιθέτως. Φρίξαμε, μπουκώσαμε με την συνεχή, αδιάκοπη, διακαναλική πληροφόρηση και ιστοριογραφία περί υψηλόμισθων και των μυθικών επιδομάτων τους (όχι ότι δεν υπάρχουν σε ορισμένους, όπως θα διαβάσετε παρακάτω…).

Στον αντίποδα, και για το… άλλοθι της αντικειμενικής ενημέρωσης, εμφανίστηκαν, όλο κι όλα 2-3 στιγμιαία ενσταντανέ με απελπισμένους υπαλλήλους να δηλώνουν ότι όλα αυτά είναι υπερβολικά, ψέματα… «έχουμε καταθέσει, έχουμε δώσει για δημοσιοποίηση, αλλά και στην κυβέρνηση αναλυτικές μισθοδοτικές καταστάσεις, διαβάστε τες και θα δείτε…»κλπ. κλπ. (από υπαλ. ΟΣΕ)

Κουβέντα, έστω για τα μάτια βρ’ αδερφέ, δεν ακούστηκε για τα μεγαλοστελέχη που εισήχθησαν από την ιδιωτική αγορά με πενταψήφιους ή ακόμη εξαψήφιους μισθούς, με αφορολόγητες αποζημιώσεις σε μήτινγκς κ.α. συνεδριάσεις (βλέπε περιόδους Σημίτη και Κωστάκη Τζούνιορ), στελέχη με «χρυσές κάρτες που αγόραζαν ότι «ήθελαν», […] μέχρι δώρα για τις «ερωμένες τους», με πάμφθηνη εξαγορά πολυτελών και πανάκριβων αυτοκινήτων που είχαν ξεπληρώσει οι ΔΕΚΟ με λίζινγκ, με πληρωμένα πολυτελή ταξίδια που συμμετείχαν διάφοροι απίθανοι φιλοξενούμενοί τους, με τα παιχνίδια του χρηματιστηρίου που όλως τυχαίως έβγαιναν κερδισμένοι και αυτοί και πολλοί φίλοι τους…[*] – Δεν θα αναφέρω (για να αιτιολογήσω τον τίτλο του ποστ) το πάρε-δώσε της μίζας και της υπερτιμολόγησης, διότι από τα φαινόμενα εικάζω, ότι επρόκειτο για πρακτική ρουτίνας –που κανείς κυβερνητικός δεν έχει ποτέ ακούσει να λέγεται κάτι…

Αν η κυβέρνηση, η επικοινωνιακή ομάδα Ραγκούση, αλλά και ο –τελευταία λαλίστατος λόγω εκλογών– πρωθυπουργός διαθέτουν κάποια ικμάδα σοβαρότητας, ας δώσουν στη δημοσιότητα συγκριτικούς πίνακες αποδοχών για τα διάφορα στελέχη των ΔΕΚΟ και για τους απλούς εργαζόμενους με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών φορολογητέων και αφορολόγητων που έπαιρναν κάθε χρόνο, για να δούμε τι ακριβώς έχει συμβεί. [**]

Να προσθέσω ότι με βάση δηλώσεις συνδικαλιστών και ορισμένων απλών υπαλλήλων, αναλυτικές μισθολογικές καταστάσεις έχουν λάβει πολλά ΜΜΕ, γιατί δεν βγαίνουν στη δημοσιότητα;

Είναι απίστευτη η επικοινωνιακή απάτη-έγκλημα που συντελείται σε όλους τους τομείς που… νοσούν (τι δεν νοσεί,  ψάχνεται…), ιδιαίτερα όταν πρόκειται να θιγούν εργαζόμενοι και εργασιακά δικαιώματα και που γι αυτά τόσο (δηλώνουν ότι) πονούν οι φιλάνθρωποι σοσιαληστές.
.
.
Επίσης, Διαβάστε από το ιστολόγιο του Cynical: «Οι μέσοι όροι των μισθών των δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων δεν λένε την αλήθεια»

.
.

[*][**] στο χτεσινό «Ποντίκι» 21.10.10

.
.

This entry was posted in Ασμοδαίος, Διακρίσεις (κάθε είδους), κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

15 Responses to Υπερβολικοί Μισθοί ΔΕΚΟ. Ευθύνες κ’ Μίζες ανύπαρκτες

 1. Ο/Η cynical λέει:

  Καλημερα σας κε Ροίδη,

  οι καθαρες αποδοχες των δημοσιων υπαλληλων και αυτων του ιδιωτικου τομεα ειναι γνωστες και εχουν δοθει στη δημοσιοτητα στην ετησια εκθεση της ΓΣΕΕ.

  Την κατανομη των υπαλληλων ανα μισθολογικο κλιμακιο τις εχω αναρτησει σε πινακα στο βλογ μου :

  ΕΔΩ

  Οι δυο κατανομες διαφερουν μονο κατα 250 ευρω υπερ των δημοσιων υπαλληλων.

  Για την αποκατασταση της αληθειας και ανασκευη της προπαγανδας.

 2. Ο/Η kaneloriza λέει:

  Αγαπητέ Ροϊδη,

  Σύμφωνα με τον επίσημο Ετήσιο Απολογισμό 2009 της ΔΕΗ ΑΕ (http://www.dei.gr/Documents/DEH%20Deltio%202009%20GR%20gray.pdf)

  * Το μισθοδοτούμενο προσωπικό της επιχείρησης ανήρχετο στα τέλη του 2009 σε 22.582 εργαζομένους (σελ. 16)
  * Οι αμοιβές προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των εργοδοτικών εισφορών και των παροχών μειωμένου τιμολογίου, ανήλθαν στα 1,69 δις ευρώ (σελ. 96)

  Από τα παραπάνω προκύπτει μέσο ετήσιο μισθολογικό κόστος για κάθε εργαζόμενο 75.155 ευρώ (ή 6263 ευρώ το μήνα υπολογισμένα σε 12μηνη βάση)

  Για χάριν της συζήτησης, ας κάνουμε την υπερβολική υπόθεση πως υπάρχουν στη ΔΕΗ 500 Δ/ντές και Golden Boys με ετήσιο μισθολογικό κόστος 400 χιλ ο καθένας.

  Ακόμα κι έτσι, η ΔΕΗ για τους υπόλοιπους 22082 υπαλλήλους είχε μισθολογικό κόστος 1,49 δις ή 67.475 ευρώ κατακεφαλήν ετησίως.

  Προσωπικά, θεωρώ εντελώς πέρα από κάθε κοινή λογική τέτοια νούμερα.

  Στην τσακισμένη και σαστισμένη κοινωνία μας, με εκατομμύρια συμπολίτες μας να τα βγάζουν πέρα με δυσκολία, πρέπει επιτέλους με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να τονίσουμε όλοι πως κάποια εισοδήματα είναι πιο αναλώσιμα από άλλα.

 3. Παράθεμα: Tweets that mention Υπερβολικοί Μισθοί ΔΕΚΟ. Ευθύνες κ’ Μίζες ανύπαρκτες « Ροΐδη Εμμονές -- Topsy.com

 4. Ο/Η Po λέει:

  αγαπητέ cynical…
  Σας ευχαριστώ πολύ, είχα υπόψη μου τον πίνακα που αναρτήσατε, δυστυχώς για μένα (κυρίως τους αναγνώστες), ξέχασα να τον βρω και να τον αναρτήσω, αυτή που λέτε είναι η πραγματικότητα…
  θα κάνω update στο post παραπέμποντας λινκ στη σελίδα σας.
  #
  #
  αγαπητή kaneloriza,
  δεν αμφισβητώ την επίσημη έκθεση της ΔΕΗ, όμως πρόσεξα στις σελ. που αναφέρετε ότι η μισθοδοσία φτάνει 1.124.457.000 (1.1 δισ.) διά 22.582 εργαζόμενους (τα ποσά στις παρενθέσεις δεν τα προσθέτει η ΔΕΗ -δεν ξέρω που ακριβώς αναφέρονται), επίσης ο αριθμός υπαλ. της Διοίκησης είναι 2.490 (πάνω από 10% του συνόλου), τον μέσο μισθό με βάση την έκθεση τον βγάζω 49.000 + (με εισφορές).

  Θα προσέξατε επίσης για την έκθεση δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί άριστο παράδειγμα αναλυτικής σαφήνειας. Μην ξεχνάμε ότι το προσωπικό στην παραγωγή δουλεύει (και αμείβεται) άπειρες υπερωριακές ώρες, η ΔΕΗ δεν είναι παίξε-γέλασε σε αυτό το τμήμα, είναι ιδιάζουσα περίπτωση, υπάρχουν μέρες του χρόνου όπου τμήμα των εργαζομένων δουλεύει ακατάπαυστα επί 24ώρου βάσεως.

  Η έκθεσή της είναι απλή όσον αναφορά τους αριθμούς, η λειτουργία της όμως από τη φύση της πολυπλοκότατη.

  Δεν επιτρέπουν ψυχρά δεδομένα-αριθμοί, στη λήψη πρόχειρων συμπερασμάτων.

  Επίσης μην ξεχνάμε:
  Δεν φταίνε οι απλοί υπάλληλοι για την …«τσακισμένη και σαστισμένη κοινωνία μας…»
  Ούτε για τα ποσά που δίδονται ή εδόθησαν κάτω από το τραπέζι…

  Να μην ξεχνάμε επίσης, ότι δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε -όποια προπαγάνδα κι αν κάνουν- να φέρουν σε ρήξη ένα στρώμα εργαζομένων ενάντια στο άλλο. Σκοπός κάθε εργαζόμενου, είναι η βελτίωση των αποδοχών και της ποιότητας της ζωής του.

 5. Ο/Η Feynman λέει:

  Στις ΔΕΚΟ υπάρχουν πολλά μεσαία στελέχη τα οποία οντάς κομματόσκυλα κατάφερναν να έχουν πολύ μεγαλύτερες αμοιβές από αυτές που άξιζαν. Αυτό γινόταν με την τοποθέτηση τους σε θέσεις που δεν δικαιούνταν ή που ενώ δεν χρειαζόταν δημιουργούνταν ειδικά για αυτούς (γι’ αυτό πχ και τόσες θέσεις διευθυντών) ή με τη συμμετοχή τους σε ένα σωρό άχρηστες επιτροπές από όπου πληρώνονταν εξωφρενικά ποσά σε σχέση με το παραγόμενο έργο. Έτσι οι άνθρωποι αυτοί έφταναν να «καθαρίζουν» εισοδήματα της τάξης των 60.000 ευρώ ετησίως, ενώ στον ιδιωτικό τομέα δεν θα κέρδιζαν ούτε τα μισά. Και αυτοί δεν είναι καθόλου λίγοι.

  Υπάρχουν βέβαια και τα μεγαλοστελέχη τα οποία πραγματικά έχουν εξωφρενικές απολαβές. Είναι οπωσδήποτε δικαιότερο να ξεκινήσει το ξεκαθάρισμα από εκεί. Θα πρέπει να επεκταθεί όμως και προς τα κάτω.

  • Ο/Η Po λέει:

   σύμφωνοι.
   Που είναι τα ακριβή, τα αναλυτικά στοιχεία για όλα αυτά. Πουθενά. Άφθονος ο χώρος για κάθε είδους βερμπαλισμό περί μισθών -γενικά κι αορίστως- των υπαλλήλων.

   Βαράτε τους. Εύκολος ο στόχος.

   Κι αυτό κάνουν, προωθώντας με αυτόν το τρόπο, άλλα «σημαντικότερα» ζητήματα που δεν τα παίρνει κανείς μυρουδιά.

   • Ο/Η Feynman λέει:

    Αγαπητέ Ρο,

    αυτά που γράφω δεν μπορώ να τα στηρίξω με αναλυτικά στοιχεία γιατί προέρχονται κυρίως από δική μου εμπειρία από πρόσωπα που γνωρίζω και εργάζονται σε ΔΕΚΟ και συγκεκριμένα στη ΔΕΗ. Είναι όμως ευρύτερα αποδεκτό ότι τα εκάστοτε κομματικά επιτελεία εξαγόραζαν την στήριξη και την εύνοια των μελών τους (κοινώς κομματόσκυλων) με το να τους εξασφαλίζουν την επαγγελματική τους ανέλιξη στις κρατικές και ημικρατικές επιχειρήσεις όπου εργάζονταν. Πολλά από τα μεσαία (και μεγαλομεσαία) στελέχη είχαν απολαβές και προνόμια που σίγουρα δεν δικαιούνταν. Και μιλάμε για πολλές χιλιάδες κόσμο.

    Το γεγονός ότι τα ανώτατα κλιμάκια ήταν επίσης διεφθαρμένα, και αναλογικά ζημίωσαν το κοινό συμφέρον σε μεγαλύτερο βαθμό, δεν αθωώνει τα μεσαία κλιμάκια που περιγράφω παραπάνω.

    Κατά βάση όμως δεν διαφωνώ μαζί σας ότι επιδίωξη της κάθε ιεραρχίας είναι να μετακυλύει τα βάρη που τις αναλογούν στα κατώτερα επίπεδα. Μην ξεχνάμε όμως ότι κάποιοι για τους δικούς ιδιοτελείς σκοπούς στήριζαν (και στηρίζουν ακόμη) το σάπιο σύστημα. Δεν θα λυπηθώ καθόλου τους ανθρώπους αυτούς.

 6. Ο/Η LPG λέει:

  Επίθεση με πέτρες και αυγά εναντίον Αλαβάνου στον Άγ. Παντελεήμονα
  Ομάδα αγνώστων, πιθανότατα ακροδεξιών, επιτέθηκε με πέτρες, γιαούρτια και αυγά εναντίον του Αλέκου Αλαβάνου, ο οποίος πραγματοποιούσε επίσκεψη στην περιοχή ως υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής. 18:31
  Ενταση επικράτησε στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, όταν ομάδα αγνώστων επιτέθηκε στον Αλέκο Αλαβάνο, υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής με τον συνδυασμό «Ελεύθερη Αττική», ο οποίος πραγματοποιούσε περιοδεία στις πλατείας Βικτωρίας, Αττικής και Αγίου Παντελεήμονα.

  Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δράστες της επίθεσης ανήκουν σε ακροδεξιά οργάνωση και αντέδρασαν όταν είδαν αυτόν και τους συνεργάτες τους να μοιράζουν φυλλάδια με αντιρατσιστικό περιεχόμενο.

  Οι δράστες, όπως είπε ο κ. Αλαβάνος, του έριξαν πέτρες και αυγά ενώ ο ίδιος κατήγγειλε ότι η αστυνομία αφήνει ελεύθερο το έδαφος για τέτοια φαινόμενα.

  Οι άνθρωποι που συνόδευαν τον κ. Αλαβάνο ανέφεραν ότι έχουν στη διάθεσή τους και βίντεο, στις εικόνες του οποίου έχει καταγραφεί οι σκηνές της επίθεσης.

  Ρεπορτάζ: Σπύρος Κουντούρης

  Ευθύνες στην ΕΛ.ΑΣ από τον ΣΥΝ

  Την επίθεση κατά του κ.Αλαβάνου καταδίκασε ο ΣΥΝ με την ακόλουθη ανακοίνωση:

  «Μετά τις κατ’ εξακολούθησιν ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος μεταναστών στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, οι γνωστές ακροδεξιές ομάδες που λυμαίνονται την περιοχή επιτέθηκαν εναντίον του πρώην Προέδρου του ΣΥΝ, Αλέκου Αλαβάνου. Πέρα από την απερίφραστη καταδίκη μας για την τραμπούκικη επίθεση εναντίον του, δηλώνουμε πως τέτοιου είδους πρακτικές θα μας βρουν όλους απέναντι.

  Ταυτόχρονα, θέλουμε να υπογραμμίσουμε τις ευθύνες της αστυνομίας, που με τη στάση της καλύπτει και ενθαρρύνει την ανεξέλεγκτη δράση ακροδεξιών και φασιστικών ομάδων στην περιοχή. Οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι μεγάλες.»

  Καταδικάζει με αιχμές ο Γ.Καρατζαφέρης

  Την επίθεση έσπευσε να καταδικάσει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ο οποίος περιοδεύει στην Πάτρα.

  «Με ειδοποίησαν ότι στον Άγιο Παντελεήμονα χτύπησαν τον κ. Αλαβάνο. Όποιος και να το έκανε, καταδικάζω την ενέργεια. Ο πολιτικός πρέπει να έχει την ευχέρεια να μιλάει ελεύθερα όπου εκείνος κρίνει. Αυτό σημαίνει Δημοκρατία» ανέφερε στην δήλωσή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

  Αφησε πάντως και αιχμές, λέγοντας ότι «κάποιοι που στο παρελθόν στήριξαν τους αναρχικούς δεν έδειξαν την ίδια ευαισθησία όταν πήγαιναν βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. σε διάφορες περιοχές και αποκρούονταν από τους αναρχικούς.»

 7. Ο/Η kaneloriza λέει:

  Αγαπητέ Ρο

  Το συνολικό μισθολογικό κόστος της επιχείρησης είναι 1,69 δις.
  Τα ~580 εκ από αυτά καταγράφονται λογιστικά σε άλλους κωδικούς, πχ κόστος εξόρυξης λιγνίτη.

  Σε κάθε περίπτωση, συγκρίνοντας όμοια με όμοια με βάση και τα στοιχεία από το Ετήσιο Δελτίο για το 2005 http://www.dei.gr/Documents/ETHSIODELTIO-GR-05.pdf (σελ. 15 και 79) προκύπτει πως ο μέσος κατακεφαλήν μεικτός μισθός των υπαλλήλων της ΔΕΗ αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία κατά 49% ή 10,5% το χρόνο.

  Τέλος, ουδέποτε υπονόησα ή σκέφτηκα πως πρέπει μια ομάδα εργαζομένων να έρθει σε αντίθεση με μια άλλη.
  Ξανατονίζω όμως πως τον καιρό μιας τέτοιας κρίσης, κάποια εισοδήματα πρέπει να είναι πιο αναλώσιμα από άλλα.

  • Ο/Η Po λέει:

   Αγαπητή kaneloriza
   Δεν θα τα χαλάσουμε στο ποσό, ούτε έχω πρόθεση να αμφισβητήσω τα στοιχεία που μας παρουσιάζετε –ευπρόσδεκτα. Μπορεί όντως μερικά εισοδήματα να είναι πιο αναλώσιμα από άλλα, όμως δεν λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα υπεύθυνο κράτος, δεν ξυπνά ένα ωραίο πρωί μια κυβέρνηση και αποφασίζει σε χρόνο ντε-τε αναγγέλλοντας ότι «από αύριο» σταματάνε τα… προνόμια τα οποία διαχρονικά κυβερνήσεις και Νόμοι έχουν εξασφαλίσει, νομιμοποιώντας το ρουσφέτι αισχρών πολιτικών πρακτικών (από ίδρυσης του Ελλ. Κράτους συμβαίνει συστηματικά) –το ρουσφέτι δεν σταμάτησε ποτέ.

   Τι θέλω να πω, ότι μία σοβαρή (επιτέλους) κυβέρνηση και κράτος θα έπρεπε (επίσης επιτέλους) να λειτουργεί με βάση μια πολιτική μακράς πνοής. Θέλεις να αλλάξεις το σάπιο που ζει, αναπνέει κι αποπνέει αδικία; Κάνε το προγραμματισμένα, κάνε εξυγίανση των λειτουργιών της δημόσιας ζωής βάση ενός αδιάβλητου προγράμματος, κατέγραψε τις κρατικές σου ανάγκες και πράξε μακροχρόνια, φτιάξε σταθερά ένα κράτος δικαίου, ενίσχυσε την παιδεία, τις υποδομές τις ερημωμένης επαρχία. Που ένα κεντρικός σχεδιασμός; κλπ. Εδώ δεν έχουμε ακόμα Κτηματολόγιο, οι υπηρεσίες δεν ξέρουν πόσο προσωπικό έχουν, στις περισσότερες δεν υπάρχει μηχανογράφηση, μία Κρατική βάση δεδομένων που συντονίζει και καταγράφει ότι συμβαίνει στον κρατικό τομέα, ώστε ανα πάσα στιγμή να ανατρέξεις, για να διορθώσεις, να επουλώσεις, να βελτιώσεις. Τίποτα.

   Ποιος δημόσιος τομέας λειτουργεί χωρίς (ευγενικά) «γρηγορόσημο;» Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

   Τέλος πάντων είναι αδύνατο να εκφράσω τις παθογένειες μιας κοινωνίας σε ένα απαντητικό σχόλιο, αυτό που υπογραμμίζω είναι ότι δεν ξυπνάς ένα πρωί και λύνεις το πρόβλημα με μια απόφαση: Μειώστε-Απολύστε, Ακαριαία! Πίσω από αυτές τις λέξεις υπάρχουν ανθρώπινες ψυχές-θύματα που ζουν ψάχνοντας μια θέση στον ήλιο που δικαιούνται, όπως υπάρχουν και θύτες σε όλα τα επίπεδα, υψηλά-χαμηλά.

   Άντε και μειώθηκε το προσωπικό στις ΔΕΚΟ και μετατρέπονται σε κερδοφόρες. Τι ακριβώς θα αλλάξει; Είναι μια πράξη χωρίς βάθος, επομένως χωρίς αντίκρισμα, χωρίς μελλοντική πνοή, ταξικά άδικη, άκαρδη, αναξιοπρεπής και χωρίς ίχνος πολιτισμού. Βαρβαρότητα.

   φίλτατε Feynman, απαντώ με τα παραπάνω και σε εσάς.

 8. Ξεκινώ με μια απλή ερώτηση: Αν η επιχείρησή σας είχε ανάγκη από 50 εργαζομένους, θα προσλαμβάνατε 100; Ή αν βρίσκατε 100 ανθρώπους να εργάζονται σε μια επιχείρηση που χρειάζεται 50, θα ήσασταν εκβιαστής ή ανάλγητος αν μειώνατε το προσωπικό; Προσέξτε. Αν δεν το κάνετε η εταιρεία χρεοκοπεί και μένουν όλοι στο δρόμο, το κράτος μένει δίχως φόρους, τα ασφαλιστικά ταμεία δίχως εισφορές και το ταμείο ανεργίας τους φορτώνεται όλους. Αυτό συμβαίνει στην πραγματικότητα. Δεν είναι λόγια του αέρα.

  Το κράτος είναι η δικής μας επιχείρηση. Είναι κακό να θέλουμε για κάθε υπηρεσία, το ανάλογο προσωπικό; Είναι κακό να θέλουμε παροχή φτηνών και καλών υπηρεσιών; Είναι κακό που λέμε ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, ενώ υπάρχει η μονιμότητα, λαμβάνουν πολύ καλύτερους μισθούς απ’ ότι στον ιδιωτικό τομέα; Στο κάτω-κάτω είναι εξυπνάδα να παραστάνουμε τους προστάτες των δημοσίων υπαλλήλων με τα λεφτά των παιδιών μας, των εγγονιών μας και των λοιπών εν ενεργεία ή μελλοντικών φορολογουμένων;

  Γιατί πληρώνουμε φόρους; Για να συντηρείται το κράτος και για να μας παρέχει υπηρεσίες. Καταρχήν μας παρέχει υπηρεσίες το κράτος; ΟΧΙ. Πληρώνουμε για υγεία, παιδεία και ασφάλιση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ ήδη έχουμε πληρώσει για τις ίδιες και το κράτος. Άρα πληρώνουμε δύο φορές. Γιατί; Διότι οι πολιτικοί μας ενδιαφέρονταν να βολέψουν κόσμο και όχι να καλυτερεύσουν το επίπεδο των υπηρεσιών.

  Ποιοι πλήττονται; Όσο μεγαλώνει ο αριθμός των υπαλλήλων και αυξάνει το κόστος τους, τόσο αυξάνει η κρατική δαπάνη. Όσο αυξάνει η κρατική δαπάνη τόσο αυξάνουν οι φόροι, δίχως να αυξάνει η ποιότητα των υπηρεσιών. Αυτό γεννάει την φοροδιαφυγή. Ρωτάω ξανά. Ποιοι πλήττονται; Ασφαλώς εκείνοι που δεν μπορούν να φοροαποφύγουν ή να φοροδιαφύγουν και εκείνοι που πεθαίνουν οικονομικά από εις διπλούν πληρωμή για τις ίδιες υπηρεσίες. Ποιοι είναι αυτοί; Τα υψηλά και μεσαία στρώματα; Όχι αγαπητέ. Από το βόλεμα των ημετέρων, από την διόγκωση του κράτους, από τις υψηλές αμοιβές των υπαλλήλων και την κακή ποιότητα των υπηρεσιών πλήττονται βασικά και κατά κύριο λόγο οι μη έχοντες.

  • Ο/Η antrikos λέει:

   1. Στον καπιταλισμό όλες οι επιχειρήσεις, επομένως και οι κρατικές, έχουν ως σκοπό το κέρδος. Αλλιώς δεν θα μετατρέπονταν σε ανώνυμες εταιρείες αλλά θα είχαμε ακόμη ΣΕΚ και ΕΙΡ. Επομένως και η ΔΕΗ έχει σκοπό το κέρδος και γι’ αυτό ως καπιταλιστική επιχείρηση οφείλει έναντι των μετόχων της να έχει όσους ακριβώς υπαλλήλους χρειάζεται.
   2. Έλα, όμως, που η ΔΕΗ είναι ήδη πολύ κερδοφόρα κι έτσι βολεύει κι ένα τμήμα του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ (κυρίως). Κι ενώ μπορεί να έχει παραπανίσιους εργαζόμενους, βγάζει και κέρδη. Γιατί το κάνει αυτό; Διότι γενικά το Δημόσιο έχτισε ένα πελατειακό σύστημα που επιδοτεί την ανεργία, προκειμένου να διατηρηθεί ο καπιταλισμός και να μη ξεσηκωθούν οι εργαζόμενοι. Διότι δεν έιναι μόνο αυτοί που εργάζονται στο δημόσιο. Είναι και οι οικογένειές τους, τα σόγια τους οι φίλοι τους κλπ. Έτσι, μ’ αυτή τη ζημία της επιδότησης της ανεργίας, ο καπιταλισμός εξασφαλίζει την κοινωνική ειρήνη.
   3. Έρχεται τώρα ο στεγνός τεχνοκράτης και λέει 100-40=60. Όχι φίλε μου. 100-40=0 στα κοινωνικά μαθηματικά.
   4. Επειδή η ΔΕΗ έχει πιθανόν πλεονάζον προσωπικό ή πλεονάζουσες θέσεις ευθύνης που υπεραμείβονται, θα περίμενε κάποιος να μειωθεί το προσωπικό, άρα μείωση του κόστους παραγωγής, κι αυτή η μείωση να περάσει και στην κατανάλωση. Συμβαίνει κάτι τέτοιο; Μα στη ΔΕΗ αυξάνουν συνεχώς την τιμή του ρεύματος (όπως έκαναν παλιά και με τον ΟΤΕ για τον ίδιο λόγο) για να μπορέσει να μπει ο ιδιώτης. Δηλαδή αν ο ιδιώτης είχε τη ΔΕΗ μ’ αυτό το προσωπικό δεν θα του ‘φταναν τα κέρδη της. Υπάρχει, λοιπον περίπτωση αν απολυθούν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ να πέσει η τιμή του ρεύματος; Ε, όχι βέβαια. Η τιμή του ρεύματος θα ακριβύνει σε κάθε περίπτωση. Επομένως τι νόημα έχει να διαρρηγνύουμε τα ιμάτιά μας για τους ΔΕΗτζήδες αφού αυτό που τελικά θα γίνει είναι να ακριβύνει το ρεύμα;
   5. Αν λοιπόν, ήμουν αφεντικό (φτου κακά) και κινδύνευα να χάσω την επιχείρησή μου λόγω κοινωνικής έκρηξης εφόσον απέλυα τους μισούς «άχρηστους» υπαλλήλους μου, θα τους κρατούσα προκειμένου να μη χάσω τελείως την επιχείρησή μου.
   6. Απ’ την άλλη, οι μισθοί στη ΔΕΗ δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει «κερδοφόρα» επιχείρηση που να είναι κρατική και έχουν καλούς μισθούς οι εργαζόμενοι. Βάζω το «κερδοφόρα» σε εισαγωγικά, διότι τάσσομαι απολύτως ενάντια στη λογική του κέρδους.
   7. Δεν είναι κακό να θέλουμε μια επιχείρηση να έχει το ανάλογο προσωπικό. Η διαφορά είνα η εξής: Στην κοινωνία της αγοράς το προσωπικό αυτό θα πάει στην ανεργία κι ο τεχνοκράτης φιλελεύθερος λέει στα @@ του πού θα πάει το πλεονάζον προσωπικό. Στην κοινωνία της διανομής είτε το πλεονάζον προσωπικό θα απορροφούνταν σε άλλες επενδύσεις, οπότε θα αυξανόταν ο κοινωνικός πλούτος που θα μπορούσε να διανεμηθεί, είτε απλά θα μειώναμε το χρόνο εργασίας και θα βελτιώναμε το βιοτικό επίπεδο.
   8. Το πλεονάζον προσωπικό είναι ακριβώς η αντίφαση το καπιταλισμού. Όσο εξελίσσεται η τεχνολογία τόσο θα μειώνονται οι θέσεις εργασίας, μειώνοντας και το κόστος παραγωγής, οδηγώντας έτσι στην ανεργία ευρύτατα στρώματα του πληθυσμού. Καλά κρασά λοιπόν.

   • 1. Δεν το οφείλει μόνο στους μετόχους της, αλλά κυρίως στους χρηματοδότες και στους πελάτες της, δηλαδή, στους Έλληνες φορολογούμενους. Με το άνοιγμα της αγοράς η αθλιότητα του μονοπωλίου της Δ.Ε.Η θα πεθάνει.

    2. Στις άλλες χώρες που δεν επιδοτούν την ανεργία(αν υποθέσουμε ότι αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα), μαθαίνεις να κατέρρευσε ο καπιταλισμος; Στην Κούβα αυτό που κατέρρευσε είναι ο σοσιαλισμός. «Ο καπιταλισμός εξασφαλίζει την κοινωνική ειρήνη». Η χρεοκοπία ήταν αποτέλεσμα της αύξησης των δαπανών του δημοσίου. Ποια χρεοκοπία εξασφαλίζει την κοινωνική ειρήνη;

    4. «Μα στη ΔΕΗ αυξάνουν συνεχώς την τιμή του ρεύματος». Εδώ και πολλά χρόνια πληρώνουμε πρόστιμα για την αύξηση των ρύπων. Το γεγονός ότι αυτά δεν τα πληρώναμε στους λογαριασμούς, δεν σημαίνει ότι δεν τα πλήρωνε το κράτος(άρα εμείς μέσω των φόρων). «Αν απολυθούν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ να πέσει η τιμή του ρεύματος;» Αν απολυθούν οι εργαζόμενοι θα πέσει η κρατική δαπάνη την οποία φορτώνεται ο Έλληνας φορολογούμενος. Μείωση της κρατικής δαπάνης συνεπάγεται με μείωση των φόρων. Άρα κέρδος για τον φορολογούμενο. http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_03/09/2010_1292478

    5 . Η κοινωνική έκρηξη στην Ελλάδα, αν γίνει, θα δημιουργηθεί από την αύξηση της φορολογίας και την μείωση μισθών και συντάξεων που όμως έχουν ως αίτιο την κρατική σπατάλη.

    6. Ένα κρατικό μονοπώλιο, πόσους υπαλλήλους μπορεί να απασχολήσει; Σίγουρα όχι όσους θα μπορούσαν να απασχοληθούν σε ένα σύνολο επιχειρήσεων, στον ίδιο τομέα, που δρουν στην ελεύθερη αγορά. Οι μισθοί είναι ανάλογοι με την παραγωγή. Διαφορετικά πληρώνουν τα κορόϊδα.

    7. Σε έχει προβληματίσει καθόλου η κατάρρευση των οικονομιών των σοσιαλιστικών χωρών; Αν στην κρατική ΔΕΗ δουλεύουν 2000 και χρειάζονται μόνο 1000, με το άνοιγμα της αγοράς οι απολυμένοι θα κατευθυνθούν στις νέες επιχειρήσεις του χώρου, ενώ οι καταναλωτές θα έχουν καλύτερες τιμές.

    8. Επαναφέρεις την μαρξιστική προφητεία περι της αυξανόμενης δυσαρέσκειας του προλεταριάτου. Για πες μου βρε σύντροφε. Από το 1900 και μετά, τα μηχανήματα έχουν πάρει την δουλειά πολλών ανθρώπων. Αυτό συμβαίνει. Όμως, βλέπεις να αυξάνεται η δυσαρέσκεια του προλεταριάτου και να καταρρέει ο καπιταλισμός; Ο Φιντέλ είπε ότι το μοντέλο της Κούβας κατάρρευσε. Μήπως ήταν καπιταλιστικό;

 9. Ο/Η TΡ.ΣΕΒ. λέει:

  Και όμως, οι άνθρωποι των ΔΕΚΟ δεν είναι παρά απλοί εργαζόμενοι, συχνότατα πολύ σκληρά, έστω κι αν παίρνουν κάτι παραπάνω από ό,τι οι συνάδελφοί τους του ιδιωτικού τομέα. Αληθινά προκλητικοί είναι οι επαγγελματίες πολιτικοί. Δείτε αυτό το άρθρο του Ν. Βαφειάδη:
  http://www.athensvoice.gr/article/city-news-voices/news-voices/%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%87%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%BF%CF%85

 10. Ο/Η ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ λέει:

  ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΡΠΛΑΣΙΟΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΛΛΩΝ!!!ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ,ΕΡΓΑΖΟΜΕ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ,ΟΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΥΠΑΓΕΤΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Κ’ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΜΑΙ Δ.Ε ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ 1090Ε ΤΟ ΜΗΝΑ,ΕΧΩ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ.ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΑΜΕ ΠΟΤΕ ΟΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ π.χΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΔΟΜΑ «ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΠΑΡΑΔΩΣΗΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ»ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΓΕΛΑΜΕ ΕΔΩ,Η Ο ΚΛΕΙΔΟΥΧΟΣ ΣΤΟΝ Ο.Σ.Ε ΑΜΟΙΒΕΤΕ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΕ 4000Ε Δ.Ε ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΝΕΥΡΙΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ,ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΑΘΜΙΔΑΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΔΕΝ ΑΜΟΙΒΕΤΕ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΣΟ,ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ.ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ!!!ΧΑΘΗΚΕ Η ΤΣΙΠΑ!!!!!!ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ!!!!!!!!!!!! ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΨΗΛΟΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΙ!!!!!!!!ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ ΕΤΣΙ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΑΣ ΚΥΡΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.