Προς υπεράσπιση του ΠΑΜΕ στα λιμάνια [1]

«Η στάση του ΠΑΜΕ τους τελευταίους μήνες προκαλεί ζημιά στην πατρίδα… » [Ν. Χατζηνικολάου, δημοσιογράφος]


Γιατί μπορεί να είμαστε άστεγοι της Αριστεράς, άτιμοι συκοφάντες δεν θα γίνουμε ποτέ. Γιατί δεν είναι του γούστου μας η ίδια κακόγουστη και συνεχώς επαναλαμβανόμενη Άρια από όλα τα έντυπα και τηλεοπτικά μέσα. Γιατί η έντεχνα διαμορφωμένη γνώμη της πλειοψηφίας μας κάνει καχύποπτους. Γιατί δεν έχουμε εμπιστοσύνη στη γνώμη που ασπάζεται αβίαστα η πλειοψηφία γενικώς. Γιατί 9 στα 10 bestsellers είναι κακή λογοτεχνία. Γιατί δεν χρειάζεται να συμφωνούμε με όλες τις απόψεις και τακτικές του ΠΑΜΕ για να το αντιμετωπίζουμε με εντιμότητα. Γιατί το ΠΑΜΕ αποδεικνύεται ως το μοναδικό ανάχωμα στη λαίλαπα που σαρώνει αυτήν την εποχή τον τόπο. Γιατί η Δικαιοσύνη στην περίπτωση του ΠΑΜΕ κινείται με ταχύτητα φωτός ενώ με βατοπέδια, ομόλογα, ζήμενς, χρηματιστήρια κ.α. κινήθηκε με τον ρυθμό αγχωμένης διαβητικής χελώνας.

Δεν χτυπάμε, δεν συκοφαντούμε το ΠΑΜΕ στα λιμάνια, κρατάμε αρκετές επιφυλάξεις για ορισμένες τακτικές του στην ταλαιπωρία αθώων επιβατών, όμως βρίσκω περίεργο, φάλτσο και ύποπτο αυτή την εποχή στεντόρειες κραυγές του τύπου «πλήττεται ο τουρισμός μας» να καλύπτουν σε ένταση τους λυγμούς που βγαίνουν από τα σπλάχνα ενός βάρβαρου «Μνημονίου» που ισοπεδώνει τις εργασιακές και ασφαλιστικές κατακτήσεις ενός αιώνα. Ποιο από τα δύο απαξιώνει την αξιοπρέπεια εκατομμυρίων ανθρώπων, το αγωνιστικό πείσμα του ΠΑΜΕ και το «πλήττεται ο τουρισμός μας» ή κηδεμονία και τα μέτρα της «τρόικας». Διαλέγετε και παίρνετε, εσείς οι ορισμένοι Αριστεροί που καταδικάζετε το ΠΑΜΕ εντονότερα, με μεγαλύτερη ευκολία από τους υπόλοιπους που ούτως ή άλλως δεν θα έκαναν κάτι διαφορετικό…Είναι κρίμα να μην περιορίζεστε στην –νόμιμη κατά τα άλλα- κριτική σας προς τις τακτικές των ναυτεργατών του ΠΑΜΕ και να συντάσσεστε με τους κοινούς συκοφάντες που στηρίζουν όλο αυτό το σαθρό οικονομικό στερέωμα.

Οι Κράχτες των εφοπλιστών
«Η στάση του ΠΑΜΕ τους τελευταίους μήνες προκαλεί ζημιά στην πατρίδα», αποφάνθηκε χτες το πρωί ο Ν. Χατζηνικολάου, σε ένα ακόμα παραλήρημα κατά των ναυτεργατών από το ραδιοσταθμό του («Real»). Απαντά ο «Ριζοσπάστης» : «Δεν περίμενε βέβαια κανείς μια διαφορετική στάση από ένα δημοσιογράφο με συνέπεια και στοχοπροσήλωση στο σύστημα που έχει διαχρονικά υπηρετήσει τα συμφέροντά του. Ωστόσο πάει πολύ να εμφανίζει ως «αντεθνικώς δρώντες» τους ναυτεργάτες που αγωνίζονται για να υπερασπιστούν τα εναπομείναντα δικαιώματά τους και να μην ξεπέσουν στο «καθεστώς γαλέρας» που θέλουν να τους ρίξουν οι εφοπλιστές με τη βοήθεια της κυβέρνησης και της ηγεσίας της ΝΔ. Χρειάζεται περίσσιο θράσος να κατηγορείς όσους δίνουν σκληρές μάχες στην κυριολεξία για την επιβίωσή τους και την ίδια στιγμή να «γλείφεις» τους εφοπλιστές, για τους οποίους ο δήθεν «αντικειμενικός» δημοσιογράφος ποτέ δεν έχει πει το παραμικρό. Ποτέ δεν είδε πού «κτίζουν» τα πλοία τους, δεν είδε τα προκλητικά προνόμια που απολαμβάνουν (φοροαπαλλαγές, συνεχείς μειώσεις στην οργανική σύνθεση), ούτε βέβαια από την άλλη τους χαμηλούς μισθούς, την εντατικοποίηση της δουλειάς των ναυτεργατών κ.ο.κ. Ποτέ δεν είδε ότι οι «απελευθερωμένοι» ακτοπλόοι αύξησαν τα ναύλα κατά 400% τα τελευταία χρόνια, παρόλο που καρπώθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια από τις κρατικές επιδοτήσεις, ποτέ δεν είδε πως δένουν όποτε θέλουν τα πλοία τους, αφήνοντας τα νησιά στο έλεος του Θεού…, κ.ο.κ. Ολα αυτά, και πολλά ακόμα, ο Ν. Χατζηνικολάου ποτέ δεν τα είδε…»

Δυστυχώς ΟΛΑ όσα αναφέρει ο «Ρ», είναι η σκληρή πραγματικότητα.

Πόσο «δίκιο» έχουν οι εφοπλιστές και οι εκάστοτε κυβερνώντες που τους στηρίζουν…
Ο καθηγητής Γιάννης Μηλιός στη συζήτηση που οργάνωσε το το «Δίκτυο Ανέντακτων Σύριζα Αιγάλεω» την Τετάρτη 28 Απριλίου με ομιλητές τον ίδιο και τον Αλέκο Αλαβάνο. Μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μηλιός επισημαίνει: «Το κύριο πρόβλημα του κρατικού προϋπολογισμού και η κατάρρευση των κρατικών εσόδων οφείλεται πρωτίστως στις νόμιμες φοροαπαλλαγές και δευτερευόντως στη σκοπούμενη φοροδιαφυγή. Ειδικά το ‘ελληνικό επίτευγμα’ του εφοπλισμού που κατατάσσει την μικρή Ελλάδα στο 16% της παγκόσμιας ναυτιλίας και σε ορισμένες κατηγορίες πλοίων σε πάνω από το 20% αποδίδει σήμερα στον κρατικό προϋπολογισμό λιγότερο από όσα αποδίδουν τα παράβολα που πληρώνουν οι αλλοδαποί εργαζόμενοι. […] Ακόμα και την απαλλαγή από ΦΠΑ στις αγορές προϊόντων στην Ελλάδα απολαμβάνει το εφοπλιστικό κεφάλαιο, μαζί με τα ιδιωτικά νοσοκομεία, τα ιδιωτικά σχολεία και τα καζίνο, ενώ υπολογίζεται ότι μόνο αυτή η φοροαπαλλαγή αν καταργηθεί το κράτος θα είχε έσοδα πάνω από 5 δις., όσα δηλαδή θα του αποφέρουν τα νέα μέτρα». [Ιός]

… και πόσο «άδικο» έχουν οι ναυτεργάτες
«Για να τελειώνουμε με το παραμύθι της απασχόλησης των ελλήνων ναυτικών, για «χάρη» των οποίων από τη δεκαετία του ’60 απαλλάσσονται από τη φορολογία οι εφοπλιστές, ας δούμε μερικά στοιχεία. Οπως μας πληροφόρησε ο Γιώργος Δαούσης (πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων ΝΑΤ), ενώ έχουν καταργηθεί σχεδόν όλοι οι περιορισμοί, η σημαία ευκαιρίας είναι η κύρια προτίμηση των εφοπλιστών για να γλυτώνουν και τα λίγα παραπάνω ευρώ που θα κατέβαλλαν στους έλληνες ναυτικούς. Κι αυτό γίνεται ενώ οι συνθέσεις για τα ελληνικής σημαίας πλοία έχουν περιορίσει σε 5-7 άτομα τους απαραίτητους έλληνες ναυτικούς, των οποίων μάλιστα τις εισφορές στο ταμείο (ΝΑΤ) πληρώνει εξ ολοκλήρου το κράτος. Στην πράξη δε, οι εφοπλιστές κρατάνε Ελληνες μόνο τον πλοίαρχο και τον πρώτο μηχανικό κι αυτό επειδή τους έχουν (ακόμα) μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. Τα μόνα πλοία που εισφέρουν στο ΝΑΤ είναι τα ακτοπλοϊκά, τα οποία βέβαια παίρνουν και γενναίες επιδοτήσεις που συνεχώς αυξάνονται ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται και τα -απελευθερωμένα πλέον- ναύλα. Τα ακτοπλοϊκά χρωστούσαν στο ΝΑΤ πάνω από 60 εκ. το 2008, ενώ με το «κλείσιμο» της ΔΑΝΕ, της ΝΕΛ και του Αγούδημου τα χρέη αυτά έχουν πολλαπλασιαστεί. Τα κρουαζιερόπλοια ελληνικής σημαίας έπρεπε επίσης να εισφέρουν στο ΝΑΤ, αλλά χρόνο με το χρόνο αλλάζουν κι αυτά σημαία, ενώ χρωστούν ακόμα τις εισφορές τους. Τα 4 ελληνικής σημαίας πλοία του Λούη, που στο μεταξύ αλλάζουν «εθνικότητα», χρωστάνε εισφορές τριών χρόνων. Από τα ελληνόκτητα 5000 ποντοπόρα πλοία μόνο 800 απομένουν με ελληνική σημαία και συνεχώς μειώνονται. Πάντοτε τέλος κρατάνε ένα αριθμό πλοίων με ελληνική σημαία για διάφορους δικούς τους λόγους (π.χ. τα ναυλοσύμφωνα) και φυσικά όχι για να βοηθήσουν τη μητέρα πατρίδα.

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο 19.000 έλληνες εν ενεργεία ναυτικοί, ενώ το 2008 ήταν 35.000 και το 1980 100.000. Οι συνταξιούχοι είναι 70.000. Το δε ελληνικό κράτος επιδοτεί πλέον το ΝΑΤ με 1,1 δις ετησίως. Το γραφείο ευρέσεως εργασίας ναυτικών υπάρχει για τους έλληνες ναυτικούς μόνο σαν ανέκδοτο.

Προς τι λοιπόν τα παρακάλια των υπουργών εμπορικής ναυτιλίας και οικονομικών στο εφοπλιστικό λόμπι; Κι αν ο πρωθυπουργός στην αρχή, όταν «δεν χρωστούσε» ακόμ σε κανέναν, κατάργησε το αμαρτωλό «Υπουργείο της παναμέζικης σημαίας», εν τούτοις ήδη έκανε ένα βήμα πίσω, εκχωρώντας τις αρμοδιότητες της ποντοπόρας ναυτιλίας στον Μιχάλη Χρυσοχοίδη. Απόφαση που η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών χαιρέτησε «σαν την πρώτη νίκη στη μάχη που δεν έχει ακόμα τελειώσει» (περιοδικό «Εφοπλιστής», 5/2010).» [Ιός]

Πως εξηγείται η σύμπτωση απόψεων των ΜΜΕ κατά της δράσης του ΠΑΜΕ στα λιμάνια

Είναι απλό:
Όλα σχεδόν τα ΜΜΕ έχουν περάσει σε 4-5 επιχειρηματικούς και εφοπλιστικούς ομίλους. Τυχαίο; Δεν νομίζω.

Συγκεκριμένα:
– «Καθημερινή» και Σκάι του εφοπλιστή Αλαφούζου αλλά και του εφοπλιστή Μαρινάκη, ο οποίος βρισκόταν σε συζητήσεις και με τον «Αδέσμευτο» του Δ. Ρίζου
– Ο «Ελεύθερος Τύπος» ανήκε μέχρι πρότινος στον εφοπλιστή Θ. Αγγελόπουλο. Το ίδιο και ο City FM, ο οποίος αγοράστηκε από τον εφοπλιστή Ρέστη, που στο μεταξύ έχει μπει και στην εκδοτική εταιρεία του Πέτρου Κωστόπουλου…
– Από τα «Νέα» και το «Βήμα» του Λαμπράκη περάσαμε πλέον τον όμιλο ΔΟΛ – Ρέστη (εφοπλιστής ο κ. Ρέστης) ο οποίος κατέχει και μεγάλο μέρος του Mega μαζί με τον όμιλο Μπόμπολα.
– Το STAR ανήκει στην εφοπλιστική οικογένεια Βαρδινογιάννη.
– Μέρος του καναλιού ALTER κατέχει και η Marfin του (και) εφοπλιστή Βγενόπουλου.
(Ιός, 24/10/2009)

Ιδού ο λόγος όπου στην εισαγωγή του ποστ αναφέρω «…δεν είναι του γούστου μας η ίδια κακόγουστη και συνεχώς επαναλαμβανόμενη Άρια από όλα τα έντυπα και τηλεοπτικά μέσα…»

Τελειώνω το πρώτο μέρος λέγοντας ότι:
Κανείς, μα κανείς δεν θα μιλούσε σήμερα για τα προβλήματα των ναυτεργατών, κανείς δεν θα μάθαινε ποτέ ότι «κάτι τρέχει» στα λιμάνια με τις σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, αν δεν υπήρχε η συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΜΕ.

Οι υπόλοιπες πολιτικές και συνδικαλιστές δυνάμεις εκεί, είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτες, το γεγονός αυτό δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει.

….

συνεχίζεται: (ελπίζω) Δευτέρα 5 Ιουλίου

Advertisement
This entry was posted in σκέψεις, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

80 Responses to Προς υπεράσπιση του ΠΑΜΕ στα λιμάνια [1]

 1. Ο/Η Άλλος Σοσιαλιστής λέει:

  Περιμένω εναγωνίως το 2ο μέρος…
  (κείμενο – καταπέλτης)

 2. Ο/Η 123 λέξεις λέει:

  Συμφωνώ και επικροτώ αγαπητέ Ροϊδη. Περίμενα κάποιος να μιλήσει για αυτό και το κάνατε με τον καλύτερο τρόπο.

 3. Ο/Η Πρεζόνι λέει:

  Μπράβο.
  Τα ΜΜΕ έχουν ξεσαλώσει.

 4. Ο/Η Ρόζα Λούξεμπουργκ λέει:

  Μπορεί το ΚΚΕ να μας πληγώνει συχνά αλλά στο εργατικά του βγάζω το καπέλλο.

 5. Ο/Η SKY λέει:

  Φίλε Ρο
  πάει πολύς καιρός που η τηλεόραση έχει πάψει να είναι Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης. Η γελοιότητα ταν παπαγαλακίων (με φράκο ή με τζιν) με κάνει να σκέφτομαι πολύ σοβαρα και για τη δική μου πνευματική και τελικά ανθρώπινη υπόσταση.

  Αλλά η σοφή παροιμία πως «φωνάζει ο κλέφτης» βρίσκει ακόμα μία φορά την εφαρμογή της στην τραγική (κυρίως ηθική και όχι οικονομική) κατάσταση μίας χώρας που ξεχνάει γρήγορα και γι’ αυτό χειραγωγείται εύκολα.

  Αλλά και η λαϊκή του γηπέδου σοφία επαληθεύεται, καθημερινά. Το «Αλήτες Ρουφιάνοι Δημοσιογράφοι» δε θα μπορούσε να γνωρίσει μεγαλύτερο υποστηρικτή από τη σημερινή θλιβερή κατάσταση της ενημέρωσης.

  Είναι πια πολιτικώς ορθό το να θεωρούμε «Νόμο» το δίκιο του «Καναλάρχη» και των παρατρεχάμενων του «Δημοσιογράφων» που όσο περισσότερο φωνάζουν για την ακεραιότητα τους, τόσο πιο πολύ βυθισμένοι στα σκατά είναι.

  Μία επιπλέον κατηγορία που αποδίδουν στο ΠΑΜΕ (από φόβο να σημαδέψουν το ΚΚΕ) είναι και εκείνη της «μη ρεαλιστικής τοποθέτησης για την έξοδο από την κρίση». Τελικά καταντάνε να επιδεικνύουν και την αμάθεια τους και την εμπάθεια τους στις τηλεοπτικές οθόνες.

  Τέλος τέλος, η κοινωνική Δικαιοσύνη είναι πολύ σύνθετη έννοια για να ασχολούνται μαζί της τα εξωτικά πτηνά της «ενημέρωσης». Ας το αφήσουν στην κοινωνία και τους φορείς της που είναι και οι κατεξοχήν αρμόδιοι.

 6. Μπράβο! Περιμένω κι εγώ το μέρος βου. Σε λίγο θα μας πουν ότι πρόκειται να χρεοκοπήσουμε λόγω του ΠΑΜΕ, και σε δέκα χρόνια θα μας λένε ότι όλη η κρίση ξεκίνησε από τις συντεχνιακές διεκδικήσεις της αριστεράς.

 7. Ο/Η ellinaki λέει:

  Δυστυχώς θα διαφωνήσω προς όλες τις κατευθύνσεις για τρεις πολύ απλούς λόγους:

  α) Ο πρώτος αναγράφεται στην πρώτη παράγραφό εδώ.

  β) Ο δεύτερος είναι απλούστερος. Δεν άκουσα ποτέ στέλεχος του ΠΑΜΕ να κάνει τέτοιες δηλώσεις. Για την ακρίβεια οι δηλώσεις των «συνδικαλιστών» του ΠΑΜΕ ήταν κάτι του στυλ «Δε θα περάσει», «Να πληρώσουν οι εφοπλιστές», και άλλα τέτοια γραφικά. Οπότε το γεγονός ότι ο Ριζοσπάστης, ή ο κ. Μηλιός ή ο οποιοσδήποτε αναλυτής, παρουσιάζουν μία άκρως παράνομη δράση σύμφωνα με το τί θα ήθελαν να πρεσβεύει αυτή η δράση, εμένα δεν μου λέει τίποτα για τους δημιουργούς της καθεαυτό δράσης.

  γ) Δεν με αφορούν ούτε τα ΜΜΕ, ούτε ο κ. Χατζηνικολάου. Για την ακρίβεια τα θεωρώ σκουπίδια εδώ και χρόνια. Δεν χρειάζομαι τα ΜΜΕ για να καταλάβω πότε μία οχλοκρατική και ολιγομελής δράση, που δεν ξέρει ούτε να μιλάει, δρα εκτός νόμου εις βάρος της πλειοψηφίας, της απλής λογικής και της οικονομικής ανάπτυξης ενός τόπου.

 8. Ο/Η καλώδια λέει:

  Επιτέλους!
  Υπογράφω και με τα δύο μου χέρια την εισαγωγή σου :»Γιατί μπορεί να είμαστε άστεγοι της Αριστεράς, άτιμοι συκοφάντες δεν θα γίνουμε ποτέ.»
  Έτσι!
  Σωστά, απλά και κυρίως τεκμηριωμένα. Γιατί θα μας τρελάνουν όπως το πάνε μερικοί. Στο 2ο μέρος (που περιμένω και εγώ εναγωνίως) θα ήθελα να διαβάσω και μερικά φωνήεντα για το «κυριλέ» κομμάτι της αριστεράς που αγανάκτησε με τις «φασιστικές μεθόδους του ΠΑΜΕ» και τους εκπαιδευτικούς που «κράτησαν ομήρους τους υποψηφίους.» (χωρίς να πάρουν και λύτρα μάλιστα)

 9. Παράθεμα: Προς υπεράσπιση του ΠΑΜΕ στα λιμάνια [1] « ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΔΑΠ

 10. Ο/Η Σπίθας λέει:

  Η καθημερινότητα βάζει τα θέματα, οπότε πολύ καλά κάνεις και ανοίγεις ένα τόσο σοβαρό θέμα. Σίγουρα , τα Μ.Μ.Ε. δεν είναι οι πλέον αντικειμενικοί κριτές.

  Δεν είναι απλό το θέμα. Δεν θα αναφερθώ, , με ένα ναι ή όχι.
  Με ενδιαφέρει να εμπλουτισθεί η συζητηση και να αναφερθουν και άλλοι παράμετροι που δεν είναι γνωστοί., σε αρκετούς.

  Π.χ. Είπες για το ΠΑΜΕ και τους ναυτεργάτες.
  Αναφέρομαι και πάλι στα ακριβή στοιχεία και στην συλλογιστική.
  Άλλο το ΠΑΜΕ και άλλο τα συνδικαλιστικά όργανα των ναυτεργατών.

  π.χ. Ένα μέλος του Κ.Κ.Ε που είναι γραμμένο σε πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, ανήκει στο ΠΑΜΕ.
  Αν το πρωτοβάθμιο όργανο δεν αποφασίσει απεργία. π.χ , αλλά το ΠΑΜΕ, αποφασίσει κινητοποιήσεις , ΄τότε, συνεπάγεται ότι πρέπει να συμμετάσχει και ας μην καλύπτεται από το σωματείο του.

  Εδώ τίθεται ‘κάποιο ζήτημα που δεν έιναι, δευτερεύον, βέβαια.

  Το επισημαίνω, προς το παρόν, για την συνέχεια της συζήτησης.

 11. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  δεν υιοθετώ και δεν εγκρινω καθολου τις τακτικές τουΚΚΕ και του Παμε

  ομως η συγκεκριμμένη αναρτηση με εκφαρζει απολυτα ..
  Οτι πρπει να κρατησουμε στις μερες μας ειναι το στοιχειωδες πολτικό ηθος ..Να υπερασπισουμε αυτους που βαλλονται απο την λασπολογια ..
  Να κρατησουμε την στοιχειωδη διανοητική εντιμοτητα ..

  »Γιατί μπορεί να είμαστε άστεγοι της Αριστεράς, άτιμοι συκοφάντες δεν θα γίνουμε ποτέ. Γιατί δεν είναι του γούστου μας η ίδια κακόγουστη και συνεχώς επαναλαμβανόμενη Άρια από όλα τα έντυπα και τηλεοπτικά μέσα. Γιατί η έντεχνα διαμορφωμένη γνώμη της πλειοψηφίας μας κάνει καχύποπτους. Γιατί δεν έχουμε εμπιστοσύνη στη γνώμη που ασπάζεται αβίαστα η πλειοψηφία γενικώς. Γιατί 9 στα 10 bestsellers είναι κακή λογοτεχνία. Γιατί δεν χρειάζεται να συμφωνούμε με όλες τις απόψεις και τακτικές του ΠΑΜΕ για να το αντιμετωπίζουμε με εντιμότητα. »

  εξαιρετικό !!!!

 12. Ο/Η xruxru λέει:

  Roidh, mpravo. Evales ta pragmata sth 8esh tous kai ta eides sthn pragmatikh tous diastash..

 13. Ο/Η Πάρης λέει:

  Σωστές όλες οι αναφορές σου Ροϊδη για τη φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή των εφοπλιστών, και τη λειτουργία της δικαιοσύνης και των ΜΜΕ αλλά δεν θεωρώ το ΠΑΜΕ, τη λογική του και τις πρακτικές σε καμία περίπτωση τη λύση.
  Ούτε είναι κάποιο ανάχωμα στη λαιλαπα. Απεναντίας τέτοιες λογικές απέραντου κρατισμού έχουν οδηγήσει σε αυτό το χάλι.

  Όταν θέλω να σκεφτώ την αξία ενός κόμματος ή μιας ιδειολογίας τη φαντάζομαι σε θέση κυβέρνησης. Και η ιδέα μιας κυβέρνηση ΠΑΜΕ ή ΚΚΕ με απωθεί εξίσου όπως μια κυβέρνηση ΛΑΟΣ.

 14. Ο/Η Β.Δ. Καργούδης λέει:

  Το ίδιο το ΚΚΕ, Ρο, δια του ΠΑΜΕ (στο προκείμενο δύο μόνο για την ακρίβεια πρωτοβάθμια ναυτεργατικά σωματεία από το τριτοβάθμιο όργανο, για να δούμε και το πόσο ακραία αδόκιμο είναι από πολιτική άποψη, αυτό το ψευδέστατα γενικευτικό «οι ναυτεργάτες») έβαλε θέμα ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ, αμφισβητώντας τον κεντρικό πυρήνα του πολιτειακού Συμβολαίου!
  Δηλώνοντας ρητά δια της γραμματέως του ότι «δεν αναγνωρίζουμε το δημόσιο χρέος», δεν αναγνωρίζουμε το μνημόνιο, και την τρόϊκα, δεν ΧΡΩΣΤΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ» κτλ κτλ
  Θαρρείς και υπάρχει πρόβλεψη ισχύος των πάντων ΜΟΝΟ ΑΝ τα αναγνωρίζει & τα προσυπογράφει το ΚΚΕ!
  Λυπάμαι φίλε μου, αλλά αυτά γίνονται, μόνο όταν η κτηνωδία της πολιτικής άγνοιας και της ανευθυνότητας (ΑΛΛΑ ΙΔΙΩΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ), επιτρέπουν παιχνίδια «εν ου παικτοίς»!.

  Δε χρειάζεται φυσικά να θυμίσω τις πρόσφατες από τηλοψίας (τί σύμπτωση!)αποφάνσεις των κ.κ Μπογιόπουλου (δημοσιογράφος κι’ αυτός, αλλά προφανώς «απ τους καλούς», ο προκλητικός Περισσο-διαιτώμενος αστήρ της ιδιόκτητης Αλήθειας) Μανουσογιαννάκη και Γιάννη Χαλά (αν θυμάμαι καλά, γιατί τον τελευταίο αυτόν, στέλεχος-βετεράνο από τα πράγματι εξέχοντα, με γνώσεις και ήθος, πολύ τον εκτιμούσα παλιότερα, όταν η «Πηνειώ» -έτσι λέγαμε την ΠΝΟ, όταν για άλλα και με πολλούς έδινε τον αγώνα τον καλό στα δύσκολα 70ς!, και με εκπλήσσει δυσάρεστα η δική του παρουσία στα απερίγραπτα) περί του πού το έχουν γραμμένο το Σύνταγμα «της πλουτοκρατίας»!

  Εκεί είναι το θέμα φίλε Ρο, αν δηλαδή δικαιούται ένα κόμμα, έλασσον ως προς την απήχησή του, να παραβιάζει Σύνταγμα και Νόμους, και να επιβάλλει το δικό του «δίκιο», (και όχι του «Εργάτη» παρεμπιπτόντως, γιατί εργάτες τυχαίνει να είναι κι αυτοί οι δόλιοι που το χάνουν το μεροκάματο βουβοί και ανεκπροσώπητοι, και δεν «κατούρησαν σε κανένα πηγάδι αλλοώτικο απ τους «άλλους εργάτες, του ΠΑΜΕ»)!
  Ενώ δεν παραλείπει να επωφελείται τύποις και ουσία από τα καθόλου λίγα προνόμια του ρόλου που του επιφυλάσσει το «Πολιτειακό Συμβόλαιο» αυτό, σαν πυλώνα της Δημοκρατίας!
  Ή όχι;

  Και επί τη ευκαιρία, (του αρέσει-δεν του αρέσει κανενός η ΓΣΕΕ), η δημιουργία του πΑΜΕ, εχθρικά προς την ύπαρξη της τριτοβάθμιας Εργατικής Οργάνωσης σε επίπεδο εθνικό, δεν παύει να συνιστά καραμπινάτο «διασπαστικό εγχείρημα», μαχαιριά στην ενότητα (επαναλαμβάνω, συμφωνούμε με τη ΓΣΕΕ ή όχι) του εργατικού κινήματος.

  Οι μαϊντανοί εγκάθετοι των μέντια, φίλε Ρο, σφουγγίστρες των πάσης φύσεως αφεντικών (όλων των αφεντικών όμως, της «Τυποεκδοτικής» περιλαμβανομένης!), και «λοιπές…δημοκρατικές δυνάμεις», υπήρχαν, υπάρχουν, και θα μπλέκουν πάντα, μπας και τσιμπήσουν κανένα ψίχουλο παραπάνω, μετά το δείπνο των αφεντικών!

  ΔΕΝ είναι όμως αυτοί το πρόβλημα. Ποτέ δεν ήταν!
  Ή μάλλον, ούτε είναι, ούτε ποτέ υπήρξαν, η κύρια πλευρά του!

 15. Ο/Η Πειραιώς Καλλίνικος λέει:

  Οι κομμουνισταί απειλούν το ποίμνιον

 16. Παράθεμα: Προς υπεράσπιση του ΠΑΜΕ στα λιμάνια [1] « ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΔΑΠ

 17. Ο/Η Po λέει:

  Σχολιάζω συνολικά σαν διευκρίνηση περισσότερο παρά ως απάντηση…

  1. δεν είπα πουθενά ότι το ΠΑΜΕ (στα λιμάνια) είναι το κατάλληλο ή ακατάλληλο ανάχωμα, είπα είναι το μοναδικό ανάχωμα. Αν έχει κάποιος αντιληφθεί άλλα αναχώματα να τα αναφέρει.

  2. Δεν υπερασπίζομαι το ΚΚΕ via ΠΑΜΕ, δεν με ενδιαφέρει να το κάνω, δεν είναι αυτό ο σκοπός του ποστ. Προσπαθώ να αναλύσω τι κρύβεται πίσω από μια χυδαία επίθεση. Τίποτ’ άλλο.

  3. Δεν αναφέρω πουθενά ότι θα προτιμούσα ή όχι μια κυβέρνηση ΚΚΕ και Παμε, αν το έλεγα θα απαντούσα, τώρα δεν με αφορά.

  4. Στα πλαίσια της Ελεύθερης Διακίνησης των Ιδεών, αύριο (ας πούμε) ιδρύω ένα κόμμα που στο πρόγραμμά του αναφέρει ότι δεν επιθυμεί την γεωγραφική θέση της Ελλάδας στη νοτιο-ανατολική Ευρώπη, αλλά την επιθυμεί στη Βραζιλία ή στον πλανήτη Άρη, είμαι παράνομος; Όχι απόψεις μου είναι ότι θέλω τις κάνω. Αν στο πρόγραμμά του το νέο μου κόμμα αμφισβητεί το υπάρχων Σύνταγμα, και αναφέρω ότι θα το αλλάξω όταν έρθω στην εξουσία είμαι παράνομος; Όχι. Έτσι μου κάπνισε αυτό είναι το πρόγραμμά μου.

  αυτά.

 18. Ο/Η Β. Δ. Καργούδης λέει:

  @Ρο: Ακριβώς στο 4 είναι το πρόβλημα, φίλε μου:
  Αυτό που αναφέρεις, η προγραμματική δέσμευση δλδ μιας πολιτικής δύναμης, προς τα που θέλει να προσανατολίσει τον Καταστατικό Χάρτη αν & όταν αναλάβει την πολιτική εξουσία, θάλεγα ότι εκτός από δικαίωμα, είναι και υποχρέωση, ιδίως όταν πρόκειται για μια δύναμη που επαγγέλλεται μια κοινωνία με άλλα χαρακτηριστικά.

  Το ΚΚΕ όμως, ΜΟΝΟ αυτό ΔΕΝ κάνει, και το ξεκαθάρισε πρόσφατα η γραμματέας του ρητότατα.

  «ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΤΑ ΕΝΝΟΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ που παράγονται από έναν Νόμο (άσχετα αν είναι το ίδιο το Σύνταγμα) που ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ακριβώς για την ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ των ΤΑΞΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ που το ίδιο ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ»

  Αν έτσι Ρο, έχουν τα πράγματα, επιμένεις ότι δεν τρέχει τίποτα;
  Με άλλα λόγια δλδ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΜΙΑ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ Α ΛΑ ΚΑΡΤ;

  • Ο/Η Po λέει:

   κύριε Καργούδη, με όλο το σέβας: Επαναλαμβάνετε τις μπούρδες του κ. Πάγκαλου.

   Το ΚΚΕ αναφέρει πεντακάθαρα στο πρόγραμμά (απόφ. Συνεδρίου) του την Δικτατορία του Προλεταριάτου. Εγώ ας πούμε διαφωνώ, Εσύ συμφωνείς, Άλλος το σκέπτεται.
   Δικαίωμά του το πρόγραμμα του, όπως και του κάθε κόμματος – και συνταγματικώς κατοχυρωμένο σε εθνικό αλλά και σε επίπεδο διεθνούς δικαίου!

   Τι είναι αυτά που μας λέτε, δεν έχει δικαίωμα το οποιοδήποτε κόμμα να θέσει επι τάπητος τις θέσεις του; Ακόμα και να αμφισβητήσει τις δεσμεύσεις της χώρας;
   Μα τι λέτε, πηγαίνετε να σας κοιτάξει ο κ. Πάγκαλος…

 19. Ο/Η Β. Δ. Καργούδης λέει:

  Τ να πω, λυπάμαι.
  Όσο με αφορά, όταν αντιμετωπίζω υβριστή σκέφτομαι πάντα πριν απ όλα πως του τέλειωσαν όλα τα «νόμιμα» μέσα.
  Για τις απόψεις σας στο προκείμενο και το πόσο στέκουν, αν ήμουν τόσο στριμωγμένος όσο δείχνετε, πιθανό να σας έλεγα να «πάτε να σας κοιτάξει κανείς πρωτοετής φοιτητής της Νομικής..»

  • Ο/Η Po λέει:

   κ.Καργούδη με συγχωρείτε για τον -υβριστικό ίσως- τόνο της απάντησής μου, είμαι αδικαιολόγητος.

   κατά τ’ άλλα σας απαντά με επάρκεια σε παρακάτω σχόλιο ο «Πρωτοετής Νομικάριος»

   για το αναρτηθέν θέμα, είπατε ελάχιστα, ενώ για το ΚΚΕ που δεν αναφέρω πουθενά (κι ούτε με απασχολεί) είπατε πολύ περισσότερα…

   γιατί, αφού ξέρετε ότι δεν ανήκω σε κάποιο αριστερό κόμμα, νιώθω απλά αριστερός, δατς ωλ.

 20. Ο/Η Εργάτης των φραουλορυχείων της Ηλείας λέει:

  http://www.tvxs.gr

  «Τα τελευταία σαράντα χρόνια έχουμε παραχαϊδέψει αυτό το κόμμα και έχουμε δώσει πολιτική ασυλία να κάνει πράγματα που κάνουν οι εγκληματίες». Με αυτή και άλλες παρόμοιες φράσεις επιτέθηκε σήμερα κατά του ΚΚΕ ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη συζήτηση ερώτησής του για τους αποκλεισμούς των λιμανιών από το ΠΑΜΕ, προκαλώντας αντιδράσεις των βουλευτών του Κομουνιστικού Κόμματος αλλά και παρέμβαση του Προεδρείου της Βουλής των Ελλήνων.

  Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, διάνθισε την ερώτησή του με φράσεις η παραπάνω, για να επαναλάβει αργότερα πως «το ΚΚΕ εγκληματεί και όποιος εγκληματεί είναι κακοποιός». Στην ερώτησή του δε, για το τι πρόκειται να κάνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να αντιμετωπίσει μελλοντικές αντίστοιχες κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ αφού δεν αντιμετώπισε τις προηγούμενες, ο υφυπουργός Σπύρος Βούγιας, απάντησε πως η κυβέρνηση προκρίνει πολιτικές λύσεις.

  «Η απάντηση στις ενέργειες αυτές, που ασκούν ένα είδος πολιτικής βίας, εμποδίζοντας την διακίνηση επιβατών και εμπορευμάτων στα λιμάνια, έπρεπε να δοθεί πολιτικά» απάντησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπ. Βούγιας. «Ενδεδειγμένη λύση ήταν η πολιτική αντιπαράθεση ενώπιον της κοινωνίας, με επιχειρήματα εκατέρωθεν ενώπιον του λαού, ο οποίος τελικά αποδοκίμασε την δράση του ΠΑΜΕ» είπε ο υφυπουργός και υπενθύμισε την αντιδράσεις του πρωθυπουργού της προηγούμενης εβδομάδας, τονίζοντας ότι «αυτή ήταν η πολιτική απάντηση, που δεν πολλαπλασίασε και δεν εκτόξευσε τη βία επικοινωνιακά και πολιτικά, εκεί που δεν έπρεπε. Γιατί αν τα λίγα σπρωξίματα αναπαράγονταν στα κανάλια και είχαμε πολλά βίαια επεισόδια σε ένα λιμάνι με 15 εισόδους, που δεν ήταν δυνατόν να φυλαχθούν σαν στρατόπεδο, η εικόνα της Ελλάδας θα ήταν ακόμα χειρότερη. Η ορθότητα της επιλογής και η αποδοκιμασία του ελληνικού λαού στις επιλογές του ΠΑΜΕ, αποδείχθηκε την Τρίτη, όπου από 22 δρομολόγια, ακυρώθηκαν μονάχα τα 6» ανέφερε ο υφυπουργός.

  «Μόνον ως χιούμορ εκλαμβάνω την απάντησή σας» επανήλθε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ. «Ο Πρωθυπουργός εκτίμησε την ζημιά σε δεκάδες έως εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και το κράτος λέει πως θα υφιστάμεθα την ίδια ζημιά και εμείς θα τους κοιτάμε; Επειδή είμαστε ενόψει χρεοκοπίας δεν μπορώ να γελάσω, αλλά θα επιμείνω: Αν το ΠΑΜΕ συνεχίσει, το κράτος θα επιβάλλει το νόμο; Επί Μπρέζνιεφ, μία απεργία πήγε να γίνει στην Ουκρανία και πήγαν τα στρατεύματα του Ερυθρού Στρατού και τους εκτέλεσαν. Τους εκτελέσατε τους εργάτες! Το ΚΚΕ προχώρησε σε περιστολή μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων στον «902» και τον «Ριζοσπάστη», μεγαλυτέρων εκείνων που κάνει η κυβέρνηση. (…) Είναι καιρός να μάθει ο ελληνικός λαός ποιοι είναι υποκριτές που δήθεν μάχονται για τα εργασιακά δικαιώματα και ως πλέον στυγνοί εργοδότες, απαγορεύουν την απεργία στην «Τυποεκδοτική» και καλούν τους υπόλοιπους Έλληνες να απεργήσουν. Θα τους βλέπετε απ’ τον Αυτιά και τον Παπαδάκη, ή θα αναλάβετε τις ευθύνες σας;» εκτόξευσε με το γνωστό ρητορικό του ύφος ο κος Γεωργιάδης.

  Όταν ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης, σημείωσε πως «δεν εκτέλεσε το ΚΚΕ τους εργάτες στην Ουκρανία», ο κ. Γεωργιάδης αγνόησε την παρατήρηση, συνεχίζοντας πως «το ΚΚΕ είναι παράρτημα της Σοβιετικής Ένωσης».

  Η αντίδραση του Ν. Παπακωνσταντίνου ήταν άμεση: «Άξιος ο μισθός σου» σχολίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ.«Εγώ θα πάω στον «Γερμανό με τις μετοχές σας» παρενέβη εκ νέου ο Αδ. Γεωργιάδης για να απαντήσει ξανά ο Ν. Παπακωνσταντίνου: «Είστε ελληναράδες και γερμανόψυχοι». «Ά ρε κόμμα προδοσίας» επέμεινε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ. «Ουρακοτάγκοι και γερμανόψυχοι» απάντησε ο Ν. Παπακωσταντίνου.

  Η έντονη αντιπαράθεση έληξε μετά από παρέμβαση του αντιπροέδρου της Βουλής Γρ. Νιώτη ο οποίος ζήτησε «Χαρακτηρισμοί τέτοιου είδους [..] να μην ακούγονται σ’ αυτήν την αίθουσα – και ούτε εκτός αιθούσης!»

 21. Ο/Η Κνίτης λέει:

  Τιμημένο ΚΚΕ!

 22. Ο/Η aspasia λέει:

  οταν δημιουργειται καπου ενας πυρηνας αντιρρησης καποιοι το αντιμετωπιζουν σαν φλεγμονη και προσπαθουν με φαρμακα να την θεραπευσουν και αλλοι το βλεπουν σαν υγιη αντιδραση ενος οργανισμου που πασχει

 23. Ο/Η Σπίθας λέει:

  Είπες :
  » Κανείς, μα κανείς δεν θα μιλούσε σήμερα για τα προβλήματα των ναυτεργατών, κανείς δεν θα μάθαινε ποτέ ότι «κάτι τρέχει» στα λιμάνια με τις σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, αν δεν υπήρχε η συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΜΕ.

  Οι υπόλοιπες πολιτικές και συνδικαλιστές δυνάμεις εκεί, είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτες, το γεγονός αυτό δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει.»

  Σπίθας
  ..μετά τα παραπάνω, και το πρώτο μου σχόλιο , επανέρχομαι.

  Άλλο η τακτική του ΠΑΜΕ και άλλο τα αιτήματα των ναυτεργατών και τα συνδικαλιστικά τους όργανα.
  Πέρα από το ότι ήρθε το θέμα στην επιφάνεια, δεν θα παραβλέπουμε και τον τρόπο που ήρθε.
  Το καπέλωμα των συνδικαλιστικών σωματείων;
  1) Από την μια «κατηγορούμε» τις συντεχνίε; και τα καπελωμένα συνδικαλιστικά σωματεία
  2) Εδώ έχουν ξεπεραστεί αυτά. Δεν ρωτώνται, καν , τα σωματεία…
  Στο λίμάνι, λοιπόν, ( καλώς ή κακώς) πηγαίνουν τα μέλη του ΠΑΜΕ, από όλους τους εργατικούς χώρους και όχι οι ναυτεργάτες, όπως νομίζεις..

  Υπάρχει σύγχυση. Αλλά αυτή η τακτική οδηγεία και τα σωματεία σε περίεργες αντιλήψεις. Υπάρχει πρόβηλημα στα μέλη του Κ.ΚΕ , που δεν απεργεί το σωματείο τους, αλλά πρέπει να πειθαρχήσουν στην «άνωθεν» εντολή του ΠΑΜΕ..

  Δεν είναι απλό τιο θέμα ..ούτε η μέθοδος η πλέον ενδεδειγμένη..
  Έγινα σαφής ή όχι;

 24. Ο/Η xamogelo λέει:

  Εντελώς πληροφοριακά να αναφέρω ότι στην ΠΝΟ το ΠΑΜΕ δεν έχει την πλειοψηφία επειδή οι ΠΑΣΟΚοι έχουν φτιάξει πολλά μικρά σωματεία με λίγους εργαζόμενους και το κάθε σωματείο έχει στην ΠΝΟ 1 ψήφο. Στο ΠΑΜΕ συμμετέχουν τα 2 μεγαλύτερα σωματεία (από άποψη κόσμου) αλλά δεν περνάει η θέληση της πλειοψηφίας του κόσμου επειδή τα υπόλοιπα 12 μικρά σωματεία ελέγχονται από τους ΠΑΣΟΚους.

  Το λέω αυτό για να βλέπουμε και τι παιχνίδια παίζονται πίσω από τα νούμερα. Και τι παίζει ακριβώς στην ΠΝΟ…

 25. Ο/Η Left G700 λέει:

  El pueblo unido jamás será vencido!

  El pueblo armado jamás será aplastado!

 26. Ο/Η kanali λέει:

  Πολύ καλό το πρώτο μέρος. Περιμένω και ο δεύτερο.

 27. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  έτσι να μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους !
  «ν’αγιάσει» το πληκτρολόγιό σας !

 28. Ο/Η Πρωτοετής Νομικάριος λέει:

  Mr. Καργούδης,
  σε ό,τι αφορά το νομικό σκέλος μόνο, να σας πω ότι πλανάστε οικτρά αν νομίζετε ότι δε γίνεται διακριτή η εμπάθεια σας.

  Το Σύνταγμα κύριε μου, που αποτελεί αντανάκλαση του ταξικού συστήματος της δικτατορίας του κεφαλαίου, το παραβιάζουν ΠΡΩΤΟΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ αυτοί που το επικαλούνται.
  κατά δεύτερον το αλλάζουν συνεχώς. σύμφωνα με τα συμφέροντα είτε του κεφαλαίου ή του κόμματος τους οι εκάστοτε κυβερνώντες.
  Τρίτον, το ΤΣΑΛΑΠΑΤΑΝΕ τα δικαστήρια της χώρας, που έχουν στην πράξη καταργήσει το ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ Δικαίωμα στην Εργασία και το συνταγματικό δικαίωμα στην απεργία
  (Το δε δικαίωμα του να μετακινείσαι ελεύθερα στη χώρα, το τσαλαπατάνε μια χαρά οι φίλοι σας οι εφοπλισταί – μπουρζουάδες όπως του λέγαμε και μεις παλιότερα….)

  Που λοιπόν το παράνομο στο να υποστηρίζει κανείς ότι θέλει με την πάλη του λαού αυτό το Σύνταγμα να αλλάξει και να γίνει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ για τον εργαζόμενο λαό της χώρας?

  Σε ό,τι αφορά το χρέος, εννοείται πως κάθε σώφρων άνθρωπος δεν το αναγνωρίζει.
  Να σας πω…δηλαδή αν τώρα σας στείλω μια διαταγή πληρωμής για ένα χρέος που δημιούργησα εγώ για κανά 10.000 ευρώ, θα πάτε να την πληρώσετε???
  όχι τίποτα άλλο, να ξέρουμε άμα είναι….

 29. Ο/Η Παναγίας Μαζίμας λέει:

  Ένδοξοι φίλοι,

  η εντιμότητα επιβάλλει να απαντάμε στα επιχειρήματα των άλλων με επιχειρήματα και όχι με επιθέσεις ad hominem.

  Ο κ. Βου Δου Καργούδης ανέπτυξε μιαν επιχειρηματολογία, αν έχετε τη δυνατότητα να την αντικρούσετε με μια άλλη, έχει καλώς. Από ότι διάβασα αυτό πράξατε στις 4.46.
  Ως εκεί όμως.

  Μετά από την απάντησή σας αυτή και με δεδομένο ότι ο συνομιλιτής σας δεν πείθετε από τις ιδέες σας, καλό θα ήταν να σιωπήσετε και όχι να του απαντάτε με το περίφημο «… πηγαίνετε να σας κοιτάξει ο κ. Πάγκαλος».

  Αν μη τι άλλο αδικείτε τον εαυτό σας.

  Παρόλαυτά, όπως είπε και το εξαπτέρυγο του Καρατζαφύρερ στο κοινοβούλιο (sic), εκτιμώ το χιούμορ σας. Όπως εκτιμώ επίσης τα επιχειρήματα και τον (γραπτό) λόγο του κ. Βου Δου Καργούδη. Πιστέψτε με, για το blog σας είναι πολυτιμότερος ο Καργούδης από τους χειροκροτητές.

 30. Ο/Η Χρηστος Κ. λέει:

  Εαν καταλαβα καλα το κειμενο αναφερεται στο αισχος των ΜΜΕ και δινει καποια στοιχεια, και μεσω Ιου, για το ποιοι διαχειριζονται τα ΜΜΕ σ’ αυτη τη χωρα. Για οσους δε καταλαβαινουν ή κανουν πως δε καταλαβαινουν τα ελληνικα ας το ξαναδιαβασουν. Εχω τρομακτικες διαφωνιες με τη στρατηγικη του ΠΑΜΕ στο συνδικαλιστικο κινημα αλλα δε θα συμπαραταχθω με τους λακεδες των εφοπλιστων για να φανω συνταγματικοτερος του φαφλατα Χατζηνικολαου. Ολοι αυτοι οι » δημοκρατες» δε δινουν δεκαρα τσακιστη για τους ναυτεργατες, τα συμφεροντα των αφεντικων τους προασπιζουν.
  Μακαρι βεβαια και το ΚΚΕ να τηρουσε αντιστοιχη σταση ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ το Δεκεμβρη του 08.

 31. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  τΟ ΚΚΕ κ. Καργουδη εχει καθε δικαιωμα να μφσβητει το Συντγαμα .. Οπως και καθε ελληνας πολιτης ..Ασφαλώς και δεν εχει δικαιωμα να προσπαθει με παρανομα μέσα να αλλαξει το Συνταγμα ..
  Νομιμα μεσα ειναι οσα προβλέπονται για αναθεωρηση του Συνταγματος ..
  Οι θεμελιδεις διαταξεις του Δεν αναθεωρουνται
  Το Πολιτευμα μας ειναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατια

  Ασφαλώς καποιος μπορει να πιστευει στην Αμεση Δημοκρατια , την Ανρχια ή τον Φασισμό κλπ
  Δικαιωμα του ..
  Αν επιχειρησει να καταλύσει το Σ.. ε τοτε εχουμε εκτροπή
  αλλά το να δηλώνει τις ..προτισμήσεις του ε αυτό εινι και η Ουσια του Συντγαματος μοας
  αλιως θα γυρισουμε στηνεποχή των δηλώσεων και του Ν. 509 που ειμαι σιγουρος οτι ..Θυμαστε Με ολο τον σεβασμό και την συμπαθεια .. και εκτιμηση

 32. Ο/Η sarant λέει:

  Κύριε Ροΐδη, πολύ καλή ανάρτηση, σας ευχαριστώ!

 33. Ο/Η laskaratos λέει:

  http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=701495&publDate=

  1901 – 2001
  100 χρόνια αγώνες της ΠΕΜΕΝ

 34. Παράθεμα: Η ΚΟΕ για την επίθεση στο ΠΑΜΕ και στο δικαίωμα στην απεργία « Κανάλι

 35. Ο/Η ftanei_pia λέει:

  Θερμά συγχαρητήρια, φίλε μου.
  Σπεύσε και για το 2ο μέρος.

  Δυστυχώς μας έχει κάνει η τηλεοπτική δικτατορία, να απολογούμαστε όταν δεν συμφωνούμε μαζύ της, και μάλιστα για τα αυτονόητα δημοκρατικά μας δικαιώματα.

  Πάλι καλά όμως να λέμε, ως εδώ.
  Γιατί πολύ φοβάμαι πως με το προμοτάρισμα των ΜΜΕ που έχουν, οι Αδώνιδες και CIA, μας βλέπω να ετοιμάζουν τα «κρύσταλλα» για τις «νύχτες» τους…

 36. Ο/Η Nikos λέει:

  Παραβιάζουν τους νόμους και το Σύνταγμα, εμποδίζουν άλλους να εργαστούν, χάνουν το ψωμί τους οι ρεντρουμάδες και οι greek art ψιλικατζήδες, χαλάνε τα μπάνια του λαού.
  Οι αγρότες κόβουν την Ελλάδα στα δύο, οι καθηγητές κρατάνε ομήρους τους μαθητές, οι ΟΤΑτζήδες μάς πνίγουν στα σκουπίδια, οι ΔΕΗτζήδες στον ιδρώτα και οι ΕΘΕΛτζήδες στο μποτιλιάρισμα.
  Πρέπει πάντα όλοι να στρέφονται κατά των ναυτεργατών όταν μπλοκάρουν τους καταπέλτες, όλοι (και οι ναυτεργάτες) κατά των αγροτών όταν κλείνουν τους δρόμους, όλοι (και οι αγρότες) κατά των ΟΤΑτζήδων όταν δεν μαζεύουν τα σκουπίδια. Έτσι το αγγούρι θα μεγαλώνει ανεμπόδιστο ώστε ανενόχλητο να εισχωρήσει στα κωλαράκια όλων μας.

 37. Παράθεμα: Προς υπεράσπιση του ΠΑΜΕ στα λιμάνια [1] « Πρωτοβουλία για την Αντισυστημική Αριστερά

 38. Ο/Η Κνούτις λέει:

  Καλά πώς κάνετε έτσι;

  Σε λίγο θα εκσπερματώσετε όλοι από συντροφική αλληλεγγύη, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα των ΚΝΑΤ να υποκαθιστούν την εργατική τάξη.

  Άλλοι «στο όνομα του Θεού» μας στέλνουν στην κόλαση, και άλλοι «στο όνομα του λαού»…

 39. Ο/Η Χρηστος Κ. λέει:

  Για τους αλλους που βιαζουν την αληθεια καθε βραδυ στα δελτια των 8 δε φαινεται να σας καιγεται καρφι παντως. Εξαλλου ο καθενας εχει τις προτεραιοτητες του.

  • Ο/Η Po λέει:

   ποιους άλλους, για τους πάντες γράφουμε.
   μήπως κατά λάθος σχολιάσατε εδώ;

   • Ο/Η Χρηστος Κ. λέει:

    Οντως ετσι οπως φαινεται το σχολιο ειναι ξεκαρφωτο. Ηταν η απαντηση μου στο σχολιο του Κνουτις.

 40. Ο/Η jojos λέει:

  …κατά τ’ άλλα σας απαντά με επάρκεια σε παρακάτω σχόλιο ο “Πρωτοετής Νομικάριος”…
  διάβασα την απάντηση, και τι να πω; όχι για τον πρωτοετή Νομικάριο αυτόν τον ξέρω τον γνωρίζω χρόνια τώρα, αλλά για σας που υιοθετήτε την άποψή του…

 41. Το αναδημοσιευσαμε… Καλη συνεχεια…

 42. Ο/Η 1oEτής Νομικάριος λέει:

  @Νοσφεράτου.

  φίλτατε Νοσφεράτου, να σου υπενθυμίσω ότι συνταγματική εκτροπή έχουμε ήδη, σε πολλούς τομείς.
  Το Σ. δεν είναι κάτι που παρακάμπτεται. Είτε λειτουργεί ή όχι. ‘Η εφαρμόζεται στην ολότητα του ή καθόλου. Δε νομίζω να διαφωνούμε πολύ επ’ αυτού.

  Εκεί που εντοπίζω μια διαφωνία είναι στους θεσμικούς τρόπους αλλαγής του. Επισημαίνοντας ότι το «νόμιμο» από το «παράνομο» είναι συχνά σχετικά (π.χ. νόμιμη είναι η απεργία όταν τηρεί τους όρους του Σ. και του ν.1264/82, αλλά στην πράξη κηρύσσεται παράνομη), προχωρώ υπενθυμίζοντας ότι θεμελιώδη δικαιώματα όπως η η ατομική ελευθερία (vs Σκλαβιά), η προστασία της υγείας, η εργασία, ο μισθός, η αποζημίωση και φυσικά η απεργία, κερδήθηκαν με αγώνες συχνά παράνομους κατά την διεξαγωγή τους.

  Πρώτο και καλύτερο το ήδη καταπατημένο 8ωρο. Οι απεργίες, λοιπόν, ήταν μάλιστα ποινικό αδίκημα. Μετά από κυριολεκτικά αιματοβαμμένους αγώνες κατοχυρώθηκαν -φραστικά έστω- στο Σ. και σε νόμους…

  Υ.Γ. κύριε Jojos (όπως λέμε «Σελήνη θέλει χόχο?») …δε νομίζω να γνωριζόμαστε…άλλωστε πρωτοετής = 18χρονος…που να με ξέρετε?

  Υ.Γ.2 όσο η ταξική πάλη θα οξύνεται, όσο θα παίρνονται όλο και σκληρότερα αντιλαικά μέτρα, τόσο θα αυξάνεται και η ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ προπαγάνδα, ο αποπροσανατολισμός και η ΛΑΣΠΟΛΟΓΙΑ…
  keep up….

 43. Ο/Η Β.Δ. Καργούδης λέει:

  @Ρο: Τώρα μόλις, είδα το σχόλιό σας της 3ης 7ου των 7:53 πμ.
  Τιμάτε, πιστεύω, με τον τρόπο αυτό, την εδώ δουλειά σας, και δευτερευόντως όλους εμάς που σπεύδουμε να συμμετάσχουμε, συμφωνούντες ή διαφωνούντες, στο διάλογο που στήνεται γύρω από τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα ποστς που επιλέγετε.

  Από την άλλη, μάλλον δεν είμαι & εγώ άμοιρος ευθύνης, αφού φαίνεται πως δεν κατάφερα εν τέλει να πείσω, ότι η αναφορά μου στην παραβίαση του Συντάγματος από πλευράς ΚΚΕ, καθόλου δεν αναφέρεται (και πώς θα μπορούσε, άλλωστε) στις από κάθε άποψη νόμιμες επαγγελίες και τις αναφορές του προγραμματικού λόγου του ΚΚΕ, αλλά στις διακηρύξεις του περί ΜΗ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ & ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ, και σε ενέργειες, ΗΔΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΘΕΙΣΕΣ, που παραβιάζουν (δικαίως κατά το ΚΚΕ) μια νομιμότητα, που θεωρεί πως ο ταξικός της χαρακτήρας, επιτρέπει στους πολίτες να την σέβονται α λα καρτ..

 44. Ο/Η Β.Δ. Καργούδης λέει:

  Συγχωρείστε μου, Ρο, την προσθήκη: σχολιάζοντας σαν καλή ώρα τη σημερινή πραγματικότητα, μούρχονταν συνέχεια στο νου, (δεν ξέρω γιατί, ή μάλλον ξέρω καλά..) οι μέρες 1958-1965.
  Τότε που η ΕΔΑ κατάφερνε και προσδιόριζε την πολιτική ατζέντα όλων των εξελίξεων, και ο μεγάλος Ηλίας Ηλιού, έδινε τον τόνο της τότε στρατηγικής & της τακτικής του κόμματός του, με το σύνθημα:
  «ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΛΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ!…».

 45. Ο/Η theatrodromou λέει:

  Θαυμάσια, κύριε Ροϊδη. Τα αυτονόητα, αλλά θαυμάσια.

 46. Παράθεμα: Το ιστολόγιο Ροϊδη Εμμονές για το ΠΑΜΕ « Θέατρο Δρόμου

 47. Ο/Η laskaratos λέει:

  ΚΚΕ: Μεγαλεία και αθλιότητες:

  http://syspeirosi.wordpress.com/2010/07/01/%ce%b7-%ce%ba%cf%8c%ce%ba%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b7-%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%ae%cf%82-%ce%bb%ce%b9%ce%ac%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%ad%ce%bb%ce%bb%ce%b7-%ce%ba%ce%b1/

  Η “κόκκινη” βουλευτής Λιάνα Κανέλλη και η “προσωπική υπόθεση” απολυμένου από τον “Ριζοσπάστη”

  Δημοσιευμένο 01/07/2010

  Σε συνέντευξή της στο ένθετο περιοδικό W/E Ιουνίου 2010, της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, η βουλευτής Λιάνα Κανέλλη είπε πολλά και όπως πάντα ενδιαφέροντα, με το δικό της ύφος: “σε όποιον αρέσω“.

  Μένουμε στο πιο κάτω σημείο που ενδιαφέρει, νομίζουμε, όλους τους εργαζόμενους στον Τύπο:

  ΕΡ. “Αν και δεν σας αφορά προσωπικά το παρακάτω, θα ήθελα τη γνώμη σας. Πριν από κάναν χρόνο απολύθηκε από τον ¨Ριζοσπάστη” συνάδελφος ονόματι Γιάννης Κωστάκης, που έπασχε από στεφανιαία νόσο, 4 χρόνια πριν βγει στη σύνταξη! Δεν ακούγεται πολύ φιλεργατικό…

  Κανέλλη: “Μπερδέψατε τους Ινδιάνους με την Ποκαχόντας. Προβοκατόρικη ερώτηση για προβοκατόρικη καριέρα”.

  ΕΡ. Δεν απαντάτε στην ερώτηση κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι φιλεργατικό

  Κανέλλη: “Δεν θα απαντήσω τίποτε άλλο. ‘Αλλωστε στην ερώτησή σου μου λες ότι δεν με αφορά προσωπικά. Ε, δεν θέλω να μπω σε προσωπική υπόθεση συναδέλφου”.

  Μετά από αυτά τα “ινδιάνικα” και τις “προσωπικές υποθέσεις” που επικαλείται η κ. Κανέλλη, πιστεύουμε ότι είναι καιρός να δημοσιεύσουμε ολόκληρο το ρεπορτάζ για την απόλυση του Γιάννη Κωστάκη και τα επιχειρήματα του ΚΚΕ στο αστικό δικαστήριο που ακολούθησε:

  ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ …από το ΚΚΕ!!!

  Το ΚΚΕ προσπαθώντας να αποτρέψει με κάθε τρόπο την επαναπρόσληψη συντάκτη του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» χρησιμοποιεί κάθε αντεργατικό νόμο. Ακόμα και της Χούντας

  Στον ταξικό τους αγώνα οι εργαζόμενοι, ανάλογα με τους συσχετισμούς …………………

  Η συνέχεια στο μπλογκ του Δούρειου Τύπου

 48. Ο/Η aggelosaggelos λέει:

  Με μια πρώτη ματιά, το σχόλιο που θέλω να κάνω μοιάζει να είναι τελείως ξεκάρφωτο με την όλη συζήτηση, αλλά ίσως -ακόμα και εγώ που το γράφω, ειλικρινά δεν είμαι σίγουρος- και να μην είναι. Πάρτε το -ή απορρίψτε το- όπως -όσο, όπου, όταν, αν…- θέλετε -ή δεν θέλετε.

  «Γιατί μπορεί να είμαστε άστεγοι της Αριστεράς…» είναι η πρόταση με την οποία ξεκινάει ένα κείμενο, που γράφτηκε λίγες μόνο μέρες μετά από άλλη μια μετάσταση του καρκινώματος της πολυδιάσπασης, που ταλαιπωρεί την αριστερά παγκοσμίως· της διχοτόμησης του Συνασπισμού.

  Το ένα σπίτι έγινε δύο. Κι όμως, υπάρχουν ακόμα άστεγοι.

  • Ο/Η Po λέει:

   και απ’ ότι βλέπω θα παραμείνουμε άστεγοι για πολύ καιρό ακόμη, ίσως έως να αποχαιρετίσουμε τα εγκόσμια, προσωπικά τουλάχιστον.

   • Ο/Η aggelosaggelos λέει:

    Προς αποφυγή παρανοήσεων, ξεκαθαρίζω ότι τα παρακάτω γράφονται με φιλικό τόνο και δεν έχουν ίχνος ειρωνείας ή επίκρισης.

    Η συγκεκριμένη στάση της μη ένταξης, νομίζω ότι πολύ λίγο απέχει από την απόσχιση. Και οι δυο περιπτώσεις είναι αποτελέσματα άκρατου δογματισμού. Αναμφίβολα ο δογματισμός κυριαρχεί στην αριστερά. Αλλά πόσο καλό κάνει τελικά, εντός και εκτός; Εντός αποδυναμώνει και εκτός δηλώνει πλήρη ακαμψία. Πως να εμπιστευτείς κάποιον που εκ των προτέρων ξέρεις ότι δεν θα σου επιτρέψει ποτέ να συζητήσεις, αφού οι διαφωνούντες είναι αυτόματα εχθροί;

    Προσπαθώ να καταλάβω πως σκέφτεστε.

    Πολύ φιλικά και πάω να διαβάσω το δεύτερο

 49. Παράθεμα: Προς υπεράσπιση του ΠΑΜΕ στα λιμάνια [1] « βιβλιοπωλείο "χωρίς όνομα"

 50. Ο/Η 29-26 λέει:

  ΠΑΜΕ Vs Κοινωνία

  ΠΑΜΕ : Έχουμε αναλάβει την ρήξη με το σαθρό κατεστημένο. Θέλουμε οι εργαζόμενοι να έχουν μέρος από τα υπερκέρδη των εταιριών για να μπορούμε όλοι να ζούμε καλύτερα. Οι μετανάστες είναι και αυτοί άνθρωποι με δικαιώματα, που η μοίρα τους έριξε σε μια γωνιά του πλανήτη και διεκδικούν το δικαίωμα να επιβιώσουν. Πρέπει το σύνολο των εταιριών να γίνουν δημόσιες ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση σε υγεία – παιδεία – υπηρεσίες. Με αυτόν τον τρόπο όλοι θα μπορούν να εργάζονται και θα έχουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Επειδή όλα τα παραπάνω δεν γίνονται αποδεκτά έχουμε το δικαίωμα να μην υπολογίζουμε τις δικαστικές αποφάσεις αυτού του σάπιου κατεστημένου, όπως και το σύνταγμα και να εφαρμόζουμε αυτά που εμείς θεωρούμε σωστά.

  Vs

  Κοινωνία : Είστε και εσείς μέρος αυτού του σάπιου συστήματος και τόσα χρόνια στο ελάχιστο δεν μπορέσατε να το αλλάξετε, όταν οι εταιρίες θα είναι ζημιογόνες θα αναλαμβάνουν οι υπάλληλοι και μέρος των ζημιών της; όλοι οι μετανάστες της γης χωράνε σε αυτή την χώρα ώστε να ζήσουν αρμονικά και οι ντόπιοι; οι δημόσιες εταιρίες τόσα χρόνια κατακλύζονται από σκάνδαλα και ελάχιστες είναι κερδοφόρες, ποιος θα καλύπτει την διαφορά των ζημιών; Επειδή όλα τα παραπάνω είναι η σκληρή πραγματικότητα έχουμε το δικαίωμα να μην υπολογίζουμε τις δικαστικές αποφάσεις αυτού του σάπιου κατεστημένου, όπως και το σύνταγμα και να εφαρμόζουμε αυτά που εμείς θεωρούμε σωστά. (ούπς εμείς δεν μπορούμε????)

  Όλα τα παραπάνω βέβαια αποτελούν φανταστικούς διαλόγους και ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

  http://29-26.blogspot.com/2010/06/vs.html

  • Ο/Η Po λέει:

   αγαπητέ 29-26 (αγαπητή δεν είστε με τίποτα)….
   είστε τόσο μακριά, όσο και ιδιαίτερα κοντά στην αλήθεια και οι αποχρώσεις του στωικισμού, του κυνισμού και της σατιρικής ειρωνείας αχνοφαίνονται στο βάθος.
   Μπράβο και συγχαρητήρια για το ίδιο πνεύμα που διέπει και το αξιόλογο ιστολόγιό σας.

   Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη.

   (εδώ εκτιμούμε ιδιαιτέρως το καλό κρασί)

 51. Ο/Η Kώστας Κοροβίλας λέει:

  (εδώ εκτιμούμε ιδιαιτέρως τό καλό κρασί)

  «….κράτησε γιά λίγο τό κρυστάλλινο κολωνάτο ποτήρι μέ τό βαθυκόκκινο κρασί, υψωμένο στό φώς τού ήλιου. Καί μέσα από τίς φωτεινές ρουμπινένιες ανταύγιες, μέσα από τήν μέθη τών χρωμάτων, καί τήν απαλή, βελούδινη καί φλογάτη γεύση τού κόκκινου κρασιού, διάβαζε τήν αλήθεια ! Τά άλλα τής φαίνονταν ανόητα, πεζά, ψέματα, ένα σαθρό κατεστημένο που αψηφούσε καί αρνιόταν, αλλά όμως τήν έσφιγγε ασφυκτικά καί τήν έπνιγε…. Μόνο μέσα από τήν πρισματική ανάλυση τού κρυστάλλινου ποτηριού καί τίς ρουμπινένιες φωτεινές ανταύγιες τού βαθυκόκκινου κρασιού ένιωθε τήν αλήθεια γιά τήν ζωή, γιά τήν αγάπη, τόν έρωτα, τήν φιλία, τόν θάνατο…….»

  Ρο,
  Επειδή κι εγώ εκτιμώ τό καλό κρασί, καί κάποια ιδιαίτερα σχόλια, όπως αυτό τού 29-26, είπα νά παρέμβω μέ ένα πολύ μικρό απόσπασμα από έναν δικό μου θεατρικό μονόλογο. Συγνώμη γιά τήν πρωτοτυπία τού σχολίου, είναι καί αυτός ένας τρόπος απάντησης, αλλά λίγο ασυνήθηστος, τό καταλαβαίνω.
  Ευχαριστώ.

 52. Παράθεμα: το ΠΑΜΕ,τα λιμάνια και τα ΜΜΕ « Το χέρι

 53. Ο/Η vasiliskos λέει:

  Αγαπητέ Ρο,

  Κι εγώ άστεγη.
  Θέλω να παραθέσω αυτή τη δήλωση Πάγκαλου.

  ΓΙΑ ΤΟ ΚΚΕ
  Είναι σαφές ότι η κ. Παπαρήγα και η ανεύθυνη τυχοδιωκτική ομάδα γύρω από την ηγεσία του ΚΚΕ θέλουν έναν νεκρό (…) Πιστεύω ότι το ΚΚΕ θα συμμαχήσει πέρα για πέρα με τη Ν.Δ., όπως το κάνει όλα τα χρόνια. Η σταθερή άποψή μου είναι ότι το ΚΚΕ έχει στρατηγική συμμαχία με τη Ν.Δ.

  Από τη συνέντευξή του εδώ

  http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4582868

  Ξέρετε, εμένα αυτή η δήλωση με φοβίζει. Και πολύ μάλιστα.
  Κι ο φόβος προέρχεται από το γεγονός ότι έχει μια σιγουριά ο κ.Πάγκαλος όταν το λέει… Αυτή η σιγουριά ειλικρινά με φοβίζει.

 54. Παράθεμα: Προς υπεράσπιση του ΠΑΜΕ στα λιμάνια [2] « Ροΐδη Εμμονές

 55. Ο/Η jojos λέει:

  Προς 1ετη. σε γνώρισα για πρώτη φορά πριν από 34 χρόνια όταν πήγα (αφελής 17αρης) να γίνω μέλος του τιμημένου ΚΚΕ, τότε μου έδωσες ένα βιβλιαράκι με τις υποχρεώσεις μου (και για κατούρημα έπρεπε να έχω την εγκριση κάποιου, ξέρεις τώρα…) φυσικό είναι ότι έφυγα τρέχοντας. Από τότε σε συναντώ αραιά και πού αλλά πλέον δεν μου κάνεις καμιά αίσθηση γιατι γνωρίζω καλά τι αντιπροσωπεύεις.
  ο κος Πάγκαλος κάτι παραπάνω θα ξέρει από τακτικές, αυτός ήταν ενεργό μέλος κάποτε,

 56. Παράθεμα: ΠΑΜΕ στα λιμάνια « Το χέρι

 57. Ο/Η ΣΤΕΡΓΙΟΣ λέει:

  Κε Καργούδη,

  Ο πρωτοετής νομικάριος νομίζω απάντησε δεόντως τεκμηριωμένα.

  Σε μένα είναι εντελώς αστείο να μου πει κάποιος ότι δεν μπορώ να αμφισβητώ ένα νόμο ή ένα σύνταγμα όταν τα θεωρώ αντιλαϊκά. Αν δικάζονται οι ιδέες μου θα δικαστώ βέβαια για τις ιδέες μου αφού αναλαμβάνω την ευθύνη των ιδεών μου όπως κάνει ευθαρσώς και το ΚΚΕ. Αν δικάζονται τα προγράμματα και οι πράξεις θα δικαστώ για πράξεις ανατροπής του συντάγματος και των αντιλαϊκών νόμων από την κρατούσα εξουσία που «τηρεί τη νομιμότητα». Θα θεωρώ όμως πάντα ότι διώκομαι αδίκως και θα μάχομαι μαζί με το λαό κατά της αδικίας, άρα το πρόβλημα θα είναι πολιτικό όχι νομικό.

  Το ότι η εξουσία δεν δικάζει σήμερα το ΚΚΕ δεν σημαίνει ότι το ΚΚΕ οφείλει να απαρνηθεί τα ιδανικά του. Απλά μπορεί η εξουσία να βάλει όλο το ΚΚΕ στη φυλακή. Μήπως δεν το έχουν κάνει προκάτοχες εξουσίες από το 1925 και μετά αδιαλείπτως μέχρι το 1974; Για καινούριο μας το λένε; Η απάντηση είναι ότι απλά δεν τους παίρνει να το βάλουν φυλακή αλλιώς μέσα θα ήταν. Αν οι καταστάσεις αλλάξουν σίγουρα θα έχουμε και τέτοια εξέλιξη. Αυτό φυσικά δεν δικαιώνει όσους το βάλουν φυλακή επειδή εφαρμόζουν κάποιο νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν με την αρχή της πλειοψηφίας. Η αρχή της πλειοψηφίας μας λέει ποιος και πως αποφασίζει να επιβάλει το δίκαιό του, όχι ποιος έχει δίκαιο.

  Ήμουν εξόριστος με το ιδιώνυμο του Βενιζέλου (τροποποιημένο) από τη χούντα και μετά υπόδικος με τον Ν 509. Η κατηγορία βαριά. «Ύποπτος ανατροπής του κρατούντος κοινωνικού καθεστώτος»!!! Ε, δεν το αρνήθηκα ποτέ. Ούτε τώρα. Όποιος θέλει ας με δικάσει. Όμως δεν αλλάζω ποτέ την ιδέα μου. Ούτε την πρακτική μου.

  Δεν αναζητώ νόμιμη οδό ανατροπής των αντιλαϊκών νόμων. Αν όμως ανοίγει ένας δρόμος θα τον εκμεταλλευτώ, δεν το κρύβω. Ούτε το ΚΚΕ το έκρυψε ποτέ ή μήπως δεν σας αρέσει η ειλικρίνειά του που είναι γραμμένη στο κούτελό του (καταστατικό) από την ίδρυσή του; Την ανατροπή του καπιταλιστικού καθεστώτος έχει ως 1ο προγραμματικό στόχο, δεν το πήρατε μυρωδιά και ψάχνετε το ΠΑΜΕ;;;;

  Αλλά αλλοίμονο αν είχα την αυταπάτη ότι η εξουσία έχει κάνει τέτοιο λάθος να αφήσει παραθυράκι νόμιμης ανατροπής της! Ακόμη και τη πλειοψηφία σε εκλογές να πάρω (αλλά Αλλιέντε ή Ισπανών δημοκρατών) δεν έχω καμιά ελπίδα σιγά που θα σεβαστούν τίποτα, ακόμη και δικά τους συντάγματα για να με συντρίψουν.

  Συνέλθετε. Οι νόμοι είναι όλοι ταξικοί και ανατρέπονται, ανάλογα ποια τάξη καταλαμβάνει την εξουσία και μετά νομιμοποιεί την επανάσταση ή την ανατροπή ως νέο δίκαιο. Άρα το πόσο παράνομη είναι η ανατροπή των θεσμών μιας εξουσίας θα κριθεί εκ των υστέρων από τη νέα εξουσία. Και οι (αρχικά) νόμιμοι τσιφλικάδες απαλλοτριώθηκαν με νόμο εκ των υστέρων (μετά το επαναστατικό κίνημα του Γουδή) αλλά όλοι τους έχουμε ως παράνομους εκμεταλλευτές… Αδίκως;;; Έτσι για την ιστορία το λέω…

  Συνεπώς έχουμε ένα μελλοντικό και ένα παρόν δίκαιο, νόμιμα εξ ίσου όταν κυριαρχούν και παράνομα όταν κυριαρχεί το άλλο. Έτσι για να ξέρετε, θα μπορούσε να δικαστούν για προδοσία όσοι υπέγραψαν το Μνημόνιο από μια αυριανή εξουσία που θα το κρίνει προδοτικό. Τώρα όμως παρουσιάζεται ως νόμιμο. Ακόμη και δικαστές που βγάζουν παράνομες τις απεργίες θα μπορούσαν να δικαστούν για παράβαση της αποστολής τους αν το μελλοντικό δίκαιο το νομοθετήσει αναδρομικά αυτό ως παρανομία. Και μη πείτε για αυθαιρεσία την αναδρομικότητα γιατί στις επαναστατικές εξουσίες δεν περνάνε τέτοια. Ό, τι κάνουν το νομιμοποιούν μόνοι δεν περιμένουν τη προηγούμενη εξουσία να το νομιμοποιήσει. Μάλλον εσείς θα είστε τότε παράνομος αν θεωρείτε τη προηγούμενη νομιμότητα σε ισχύ. Και φυσικά μπορεί να δικαστείτε με τους ίδιους όρους που οι σημερινοί «νόμιμοι» ζητάνε να δικαστούνε οι «παράνομοι»!!! Αύριο δλδ μπορεί να αλλάξουν θέση μεταξύ τους! Βλέπετε πως μπορούν όλα να ανατραπούν;

  Τίποτα δεν είναι ανάλλακτο. Όλα παίζονται ανάλογα με τη δύναμη που έχει ο καθένας. Η δύναμη είναι το δίκαιο και οι νόμοι αυτήν εκφράζουν και φυσικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να τους θεωρούμε αιώνια δίκαιους. Τους ανατρέπουμε ανάλογα με τους καιρούς…

 58. Ο/Η Β.Δ. Καργούδης λέει:

  Κε Στέργιο,
  Είστε σίγουρος πως η τελευταία σας παράγραφος, με την ταύτιση δύναμης & δικαίου, δεν είναι ο κεντρικός πυρήνας και ο πραγματικός αξιακός κώδικας ΟΛΩΝ των φασιστικών καθεστώτων;

 59. Ο/Η Po λέει:

  Κύριε Καργούδη…
  Δεν το πιστεύω, το σχόλιο σας είναι απίστευτο, δεν το περίμενα ποτέ από εσάς, το λέω με θλίψη και ειλικρίνεια.

  Αυτά που εξηγεί προς εσάς και (αναπόφευκτα) προς στους αναγνώστες με τόση μαστοριά και σαφήνεια ο κ. Στέργιος είναι μέρος των βασικών αρχών της μαρξιστικής (και όχι μόνο) πολιτικής φιλοσοφίας, διδάσκονται σε όλα τα πανεπιστήμια του μικρού μας πλανήτη… Η απάντησή σας δείχνει άγνοια κι ελπίζω σκοπίμως, γιατί αν δεν συμβαίνει το αντίθετο, τότε βρίσκεστε σε μαύρο σκοτάδι.

 60. Ο/Η Β.Δ. Καργούδης λέει:

  @Ρο: Πραγματικά δεν την καταλαβαίνω τη θλίψη σας, ιδίως όταν αφορά την αυτονόητη πανανθρώπινη ρήτρα, ότι οι κανόνες δικαίου, τίθενται αγαπητέ μου, ακριβώς για να ανασχέσουν την επικράτηση της λογικής της δύναμης, άλλως πως «νόμου» της ΖΟΥΓΚΛΑΣ(και στη λογοτεχνία ΚΔΟΑ).
  Καμιά φορά, ακόμα και η θλίψη, πρέπει να ελέγχεται πριν εκφραστεί, και μάλιστα με απαίτηση διδαχής…
  Όσο για το σκοτάδι, σας επιστρέφεται ακριβώς στη μορφή που παρελήφθη, μαζί με την παρατήρηση πως για πολλοστή φορά, συλλαμβάνεσθε σε απάντησή σας σε σχόλιο δικό μου, κλέπτων σχολιαστικάς «οπώρας»…
  Και αυτή τη φορά, είσθε, -και το λέω με «θλίψη & ειλικρίνεια»-, πράγματι «αδικαιολόγητος»!

  • Ο/Η Kόκκινος λέει:

   Σύνταγμα και νόμοι για τον Παπαντρέου

   Από την συνέντευξη του Γ.Α.Παπανδρέου στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της 4/7/2010.

   Ερώτηση Δημοσιογράφου : Το Ελεγκτικό Συνέδριο αμφισβητεί τη συνταγματικότητα διατάξεων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Πώς θα το αντιμετωπίσετε;

   Απάντηση ΓΑΠ – Σεβόμαστε τους θεσμούς του κράτους. Το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει συγκεκριμένη θεσμοθετημένη αρμοδιότητα και εν προκειμένω εκφράζει μη δεσμευτική γνώμη. Θα τη μελετήσουμε και θα τη λάβουμε σοβαρά υπόψη, όπως θα λάβουμε υπόψη μας και άλλες γνώμες που διατυπώνονται ή θα διατυπωθούν. Πολιτική μας επιλογή είναι να προωθήσουμε μια συγκεκριμένη τομή που βοηθάει στην εξοικονόμηση δαπανών και στον εξορθολογισμό του συστήματος: Ολοι οι μισθωτοί να ασφαλίζονται στο ίδιο ασφαλιστικό ταμείο, είτε εργάζονται στο Δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Και η απόφασή μας αφορά όλους τους μισθωτούς του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των δικαστών. Αυτό ισχύει στις περισσότερες χώρες. Δεν είναι προφανές για ποιο λόγο το δικό μας Σύνταγμα θα μπορούσε να εμποδίζει κάτι πολύ λογικό, το οποίο ισχύει σε πολλές άλλες χώρες.

 61. Ο/Η Στεργιος λέει:

  κύριε Καργούδη,

  Εγώ δεν έγραψα για οποιαδήποτε πολιτική δύναμη που επιβάλει το δίκαιό της αλλά γα ταξική δύναμη και εξουσία που το επιβάλει. Αν δεν το διευκρίνισα καλά, το διευκρινίζω τώρα.

  Η ταξική εξουσία δεν είναι ούτε φασιστική ούτε δημοκρατική. Είναι δικτατορία. Πάντα δικτατορία. Είναι δικτατορία της τάξης. Αυτή η δικτατορία όμως θέλει πολιτική διαχείριση και τότε έχουμε τις δημοκρατίες, τις μοναρχίες, τους φασισμούς που τη διαχειρίζονται.

  Ανάλογα με τους ταξικούς και πολιτικούς συσχετισμούς δυνάμεων λοιπόν έχουμε και τους νόμους οι οποίοι τους εκφράζουν νομικά (σταθερά για όλους τους υπηκόους) για όσο διάστημα ισχύει αυτός ο συσχετισμός. Μόλις ο συσχετισμός ανατραπεί αλλάζουν και οι νόμοι, δημοΚύκρατικοί ή μη. Η νομοθεσία και τα συντάγματα αντανακλούν συσχετισμούς δυνάμεων ταξικών, πολιτικών. Συνδικαλιστικών , κοινωνικών κλπ. δεν είναι αυθαίρετες και αιώνιες κατασκευές. Αν ήταν έτσι κανένας δεν θα μπορούσε να ερμηνεύσει γιατί αλλάζουν συντάγματα και νόμοι πολλές φορές και στο αντίθετό τους. εσείς τι λέτε, τα σοφά πολιτικά μυαλά παράγουν νόμους από το τίποτα ή μεταφράζουν επακριβώς πραγματικούς συσχετισμούς δυνάμεων;

  Αν δεν έχετε υπόψη τι είναι ταξική δικτατορία (της αστικής τάξης ή του προλεταριάτου) σας παραπέμπω σε μια ανάρτησή μου με τίτλο «Η πηγή της δημοκρατίας» (http://aristeripolitiki.blogspot.com/search?updated-max=2010-05-09T17%3A11%3A00%2B03%3A00&max-results=7 ) για να μην επαναλαμβάνω αυτονόητα για μένα πράγματα.

  Τέλος δεν είναι κρυφό ότι το κομουνιστικό κίνημα επιδιώκει την επιβολή της δικτατορίας του προλεταριάτου. Μόνο που δεν έχετε ιδέα τι είναι αυτή η δικτατορία. Δεν αφορά το πώς βγαίνει μια κυβέρνηση, θα μπορούσε να βγαίνει κανονικά με εκλογές και πολλά κόμματα (του σοσιαλισμού) όπως στις δυτικές καπιταλιστικές χώρες (του καπιταλισμού). Αυτό όμως δεν θα άλλαζε σε τίποτα τον όρο και την ουσία της δικτατορίας του προλεταριάτου.

  Το ίδιο ακριβώς γίνεται και εδώ. Είτε έχουμε φασισμό είτε μοναρχία είτε αστική δημοκρατία η δικτατορία της αστικής τάξης (κεφαλαίου) σε τίποτα δεν αλλάζει. Έτσι για παράδειγμα, ο βασικός νόμος του καπιταλισμού ότι το παραγόμενο προϊόν δεν ανήκει στους παραγωγούς (εργαζόμενους) αλλά στον ιδιόκτητη των μέσων παραγωγής (επιχείρησης) δεν αλλάζει με τίποτα όποια πολιτική κυβέρνηση και να έχουμε. Αλλάζει;;; Αυτό είναι δικτατορία και αυτό έτσι ή αλλιώς καλείται η οποιαδήποτε πολιτική εξουσία να μεταφράσει σε νόμους και σε διαχείριση. Είναι κάτι αδιευκρίνιστο;

  Δεν είναι ανάγκη να ασπασθείτε τον μαρξιστικό τρόπο ανάλυσης που χρησιμοποιώ. Θα αρκούσε να τον καταλαβαίνετε για να ξέρετε και ξέρουμε σε τι διαφωνείτε και να γίνεται καλύτερος ο διάλογος.

 62. Ο/Η andrianh λέει:

  Θα μπορούσαμε να χουμε μια αντιπρόταση δράσης-τακτικής απο τους διαφωνούντες με την αυτήν του ΠΑΜΕ, άστεγους ή μη?
  Γιατί καλός ο καταγγελλτικός λόγος και η θεωρία (ξέρουμε καλά από δαύτες εξάλλου), αλλά δεν φτάνει. Όχι υπ’αυτές τις συνθήκες.
  Συγχαρητήρια κ για τα δυο άρθρα κύριε Ροΐδη..

 63. Ο/Η Β. Δ. Καργούδης λέει:

  @Κύριε Στέργιο,
  Πάνω απ’ όλα, από καρδιάς σας ευχαριστώ, γιατί το απαντητικό σας προς εμένα σχόλιο, είναι υπόδειγμα καλής πίστης.
  Έτσι τουλάχιστο εγώ το βλέπω.

  Επιτρέψτε μου όμως να συνεχίσω να πιστεύω, πως οι κοινωνίες, σοσιαλιστικές ή καπιταλιστικές, κρίνονται εν τέλει ως προς την ανθρωπιά και τη δημοκρατικότητά τους, από τη μεταχείριση που επιφυλάσσουν στους α-δύναμ-ους…
  (Και σας ξορκίζω μη μου αντιτείνετε παρακαλώ σας, πως στις σοσιαλιστικές κοινωνίες ΔΕΝ υπάρχουν ή δεν ΘΑ υπάρξουν αδύναμοι, με τον ίδιο τρόπο που ΔΕΝ υπήρχαν πχ. εθισμένοι ή πόρνες ή απολωλότα πρόβατα στις κεντρο- & ανατολικο-ευρωπαϊκές σοσιαλιστικές δημοκρατίες).

  Με την έννοια αυτή λοιπόν, η αναγόρευση της ΔΥΝΑΜΗΣ σε παράμετρο-απώτερο κριτήριο, ακόμα κι αν γίνεται σαν παραδοχή ρεαλιστική μιας υπάρχουσας πραγματικότητας, αφαιρεί από τον θεσπισμένο Νόμο, κάθε δυνατότητα να παρεμβαίνει, ακριβώς για τον μετριασμό των ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων μιας χωρίς το παραμικρό «φίλτρο» άσκησης της δύναμης αυτής.

  Μπήκα και στο δικό σας μπλογκ, κε Στέργιο, και δεχτείτε παρακαλώ σας τα σχαρίκια μου, για το αποτέλεσμα της προσπάθειας.
  Όσο κι αν λέτε (από σεμνότητα υποθέτω) πως ο χρόνος (που δεν έχετε) δεν σας επιτρέπει θετικότερα αποτελέσματα!

 64. Ο/Η Πρωτοετής Νομικάριος λέει:

  Από τον διάλογο και τις όμορφες αναλύσεις…ξεπεράστηκε και η ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΔΗΛΩΣΗ του πρωθυπουργού μας…
  που απλά επαναλαμβάνει και αποδεικνύει τα προλεχθέντα

  «Αυτό ισχύει στις περισσότερες χώρες. Δεν είναι προφανές για ποιο λόγο το δικό μας Σύνταγμα θα μπορούσε να εμποδίζει κάτι πολύ λογικό, το οποίο ισχύει σε πολλές άλλες χώρες.»

  Γραμμένο το χουν το Σύνταγμα τους κ. ΚΑργούδη, αυτοί που το κατασκεύασαν, το διαμόρφωσαν, το ψήφισαν και το «στηρίζουν»…

  Υ.Γ. καλούς μας αγώνες και αύριο.

 65. Ο/Η Δημήτρης λέει:

  Αγαπητέ φίλε τα έγραψες πάρα πολύ καλά. Δυστυχώς έχουν εκχωρήσει στους ξένους τα πάντα, ακόμη και τη ζωή μας. Αν καταφέρουν να εξοντώσουν και την αξιοπρέπειά μας τότε πραγματιά έχουμε πεθάνει. Συνέχισε!

 66. Παράθεμα: Θεόδωρος Πάγκαλος « Кроткая

 67. Ο/Η θεοφιλος θερμη λέει:

  Αγαπητε Ρο πολυ ωραια ξεκαθαριζεις τον λογο που εισαι αστεγος αριστερος.
  Οταν σε διαβαζω, συμφωνω απολυτα με τις αποψεις σου, και συναμα βοηθας τη δικη μου σκεψη .
  Θελω ομως να σου πω, οτι και εγω νοιωθω αριστερος, κομμουνιστης, αλλα συμετεχω στον ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, εχω καποιες διαφορες, παραμενω ομως επιδη ειναι το μονο κομμα της αριστερας που προσπαθει, και πληρωνει ακριβα για την ενοτητα της αριστερας.
  Για μια αλλη αριστερα που θα δωσει προοπτικη σε εμας τους ανθρωπους του μεροκαματου.
  Δεν ξερω αν εγω κανω λαθος.
  Για χαρα.

  • Ο/Η Po λέει:

   φίλτατε θεοφιλε…
   κι εγώ, βρίσκομαι πλησιέστερα στον ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ παρά στο ΚΚΕ, όμως τη συγκεκριμένη περίπτωση που αναφέρω, δεν άρθρωσαν πολιτικό λόγο, δεν ξέρω πως να το ονομάσω… Μόνο το ΚΚΕ έπαιξε καθαρά, αυτή είναι η αλήθεια.

 68. Ο/Η laskaratos λέει:

  Αριστερός, ήρωας, πατριώτης, παπάς και δάσκαλος, ο παππούς του Δ.Κουτσούμπα

  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=366054
  Εγγονός ΕΑΜίτη ιερέα

  Στη συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο Δημήτρης Κουτσούμπας ρωτήθηκε αν επηρεάστηκε από τον πατέρα του, που συμμετείχε στο ΕΑΜ. Η απάντηση που έδωσε ήταν συναισθηματικά φορτισμένη και αποκάλυψε μερικές προσωπικές πτυχές τού συνήθως μετρημένου γενικού γραμματέα του ΚΚΕ.

  Είπε: «Οταν από την ώρα που γεννήθηκα ακούω τις ηρωικές ιστορίες του αγώνα του λαού μας και της οικογένειάς μου. Οταν μαθαίνω από τα μικράτα μου ότι το όνομα που φέρω είναι το όνομα του παππού μου, ιερέα και δάσκαλου, Δημήτρη Κουτσούμπα, που εκτελέστηκε από τους ναζί κατακτητές ως μέλος του ΕΑΜ, μαζί με το μεγάλο γιο του, τον Απρίλη του 1944… Οταν στα 1964, μαθητής του Δημοτικού σχολείου ακόμα, ζω από κοντά, στην επέτειο ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου, το μακελειό της προβοκάτσιας που ετοίμασαν Αμερικάνοι και χουντικοί, και βλέπω να περνούν από μπροστά μου δεκάδες νεκροί και τραυματίες. Οταν αργότερα, μαθητής, στο σπίτι μέναμε σκυμμένοι πάνω από τη «Φωνή της αλήθειας», την εκπομπή του «Ράδιο Μόσχα», την «Ντόιτσε Βέλε», για να ακούσουμε τα νέα, τότε πώς να μην επηρεάσουν αυτά και άλλα την πορεία μου…».

 69. Ο/Η laskaratos λέει:

  Χτεσινό στην Εφημερίδα των Συντακτών

  http://www.efsyn.gr/?p=179999
  07/03/14
  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  «Ο αγώνας συνεχίζεται»

  Ο Μπάμπης Αγγουράκης χτυπήθηκε στο πρόσωπο από άνδρες των ΜΑΤ που προφανώς αγνοούν την Ιστορία – και το γεγονός ότι είναι εν ενεργεία ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

  Του Φώτη Παπούλια

  Ο Μπάμπης Αγγουράκης έχει γράψει τη δική του ιστορία, όταν στις εκλογές του 1993 είχε προβλέψει το ακριβές ποσοστό που θα συγκέντρωνε ο τότε Συνασπισμός. Είχε πει στο Mega «2,95% θα είναι το τελικό ποσοστό του», αφήνοντας εμβρόντητο το πανελλήνιο.

  Ο γεννημένος το 1951 στο Βουκουρέστι, γιος του Γιώργη Αγγουράκη (του Αλέκου Ψηλορείτη, όπως ήταν γνωστός στα χρόνια τα ηρωικά ο πατέρας του, ο οποίος σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό στη Ρουμανία), και της Ευανθίας (υψηλόβαθμο στέλεχος του ΚΚΕ και του «Ριζοσπάστη»), πτυχιούχος του Τμήματος Πληροφορικής του Πολυτεχνείου της Δρέσδης, απέκτησε το 1979 την ελληνική ιθαγένεια.

  Οικογενειακή παράδοση

  Πιστός στην οικογενειακή παράδοση, εντάχθηκε στην ΚΝΕ, έγινε μέλος του Κεντρικού της Συμβούλιου και κατόπιν της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, ενώ πήρε τη θέση του παραιτηθέντος Λ. Αυδή στη Βουλή στις 28 Μαΐου 1997. Και μετά ο δρόμος του τράβηξε κατά το Ευρωκοινοβούλιο, ευρωβουλευτής ενός σφόδρα αντιευρωπαϊκού κόμματος.

  Πολύγλωσσος (γερμανικά, αγγλικά, ρουμάνικα, ρώσικα, γαλλικά), υπήρξε υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Χθες, απέναντι στα ΜΑΤ του Δένδια, είναι προφανές ότι καμία από τις γλώσσες που μιλάει με άνεση δεν ήταν αρκετή να πείσει τους… φρουρούς της τάξης ότι απέναντί τους είχαν τον πλέον «χαμηλών τόνων και ευγενή» ευρωβουλευτή του Περισσού. Ούτε καν η βουλευτική ταυτότητα που αιμόφυρτος επεδείκνυε.

  Κατά τη διάρκεια της κρίσης του τότε ενιαίου Συνασπισμού, ο «μελετηρός, έξυπνος και μάλλον κοσμοπολίτης Μπάμπης» έκλεινε προς τους Ανανεωτικούς, όμως η οικογενειακή παράδοση «βάρυνε πολύ πάνω του» και τελικά έμεινε πιστός στο κόμμα.

  «Συνεπής και δουλευταράς», όπως τον χαρακτηρίζουν φίλοι και σύντροφοι, με εξαιρετικό θεωρητικό υπόβαθρο, με αποστάσεις από τις εκάστοτε ηγεσίες, αλλά πιστός στη γραμμή, εξαιρετικά ευγενής, αρετή που χθες δεν στάθηκε αρκετή να τον προστατέψει από τους πραίτορες της ευνομίας.

  Οσοι κατά καιρούς έχουν συνεργασθεί μαζί του δεν κρύβουν την εκτίμησή τους στο πρόσωπό του. «Δεν προσέβαλε ποτέ κανέναν, δεν το ’παιξε ανώτερος, δεν είχε το… χάρισμα άλλα να λέει μπροστά μας και άλλα πίσω μας», λένε σήμερα παλιοί του συνεργάτες.

  Οι άνδρες των ΜΑΤ είναι βέβαιο ότι αγνοούν την Ιστορία, εξάλλου οι ώρες της θεωρίας είναι αυστηρά περιορισμένες, σε αντίθεση με εκείνες της πρακτικής, άρα, ακόμα και αν τους αντιμετώπιζε με τη φράση «είναι αποκρουστικό το πρόσωπο της εξουσίας», θα απευθυνόταν σε κουφούς.

  Καλός κομμουνιστής

  Τα καλοκαίρια στη Βιάννο και τον Κερατόκαμπο -«είναι ο Μπάμπης, το δικό μας παιδί, τον σεβόμαστε ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων» λένε οι συγχωριανοί του- ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ απολαμβάνει την ηρεμία του Λιβυκού. Κάτι που χθες στην οδό Σταδίου δεν έχασε ούτε στιγμή, ως καλός κομμουνιστής.

  Ευγενής ακόμα και χθες, δήλωσε για τους άνδρες των ΜΑΤ: «Είναι να τους λυπάται κανείς, δεν συνειδητοποιούν ότι είναι εργαζόμενοι, δεν τους νοιάζει ότι θα βρεθούν και εκείνοι στο 1,5 εκατομμύριο ανέργων» ή, σε ελεύθερη μετάφραση, όπως θα έλεγε και ο ίδιος, «ο αγώνας συνεχίζεται».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.