Ιερωνύμου του Βοιωτοπεδινού πολλά τα έτη

Τι απέγινε με τις καταγγελίες για το Βοιωτοπέδιο;

Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

Κύριε Ροΐδη,
Από την Αρχιεπισκοπή εκδόθηκε η ακόλουθη σεμνή ανακοίνωση:
Την Τρίτη 15 Ιουνίου, επί τη ιερά μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Ιερωνύμου του Πενταγλώσσου, άγει τα ονομαστήριά του ο σεπτός Ποιμενάρχης ημών Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄.Επί τη ευκαιρία αυτή, αυτή την ώρα τελείται στον Ι. Ναό Αγίας Ειρήνης Αιόλου Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μακαριωτάτου. Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Μακαριώτατος θα δεχθεί τις ευχές των αρχών, του κλήρου και του λαού στην Ι. Αρχιεπισκοπή…”..

Δράττομαι της ευκαιρίας για να ρωτήσω τον εορτάζοντα:
Τι απέγινε με την υπόθεση του Βοιωτοπεδίου όπως καταγγέλθηκε στην “Ελευθεροτυπία”, στο τοπικό μπλογκ “Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον” και αλλού:

Όποιος δεν γνωρίζει ή ενδιαφέρεται να φρεσκάρει τη μνήμη του μπορεί να διαβάσει:

http://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,id=80643840,94497920,7542080
http://symparataxi.blogspot.com/2008/10/blog-post_1848.html
http://symparataxi.wordpress.com/2008/10/02/ieresaftheresies/
https://roides.wordpress.com/2008/10/08/voiotopedion_yes/
https://roides.wordpress.com/2008/10/06/fallen_facets/
http://www.antinews.gr/?p=3738
http://www.antinews.gr/?p=3746

Ο ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας έκανε μια καταγγελία, η μητρόπολη έβγαλε μια καθόλου πειστική διάψευση:
http://www.diavima.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=81

Ο κεντρικός ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ όμως των κ.κ. Αλαβάνου, Κουβέλη Τσίπρα, κατάπιε τη γλώσσα του. Ειδικά ο τρίτος είναι δηλωμένος θαυμαστής του κου Ιερώνυμου, χάριν του οποίου δεν επιθυμεί πλέον-κόντρα στη θέση του κόμματός του-τον χωρισμό της Εκκλησίας από το Κράτος, αλλά αρκείται στους ήδη υπάρχοντες “διακριτούς ρόλους”, ακολουθώντας τη γραμμή ΓΑΠ. Ταυτόχρονα ενώ η χώρα πνίγεται στα χρέη, το αίτημα της φορολόγησης του ληστρικού εκκλησιαστικού πλούτου έχει θαφτεί. Μπορεί στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να το “ξέχασαν”, αλλά δυο εμβληματικές μορφές της Αριστεράς, οι Μ.Θεοδωράκης και Κώστας Γαβράς επιμένουν να το θυμούνται:

Ο Μίκης Θεοδωράκης πρότεινε να αντιμετωπιστεί το δημόσιο χρέος με εκποίηση μέρους της κρατικής και εκκλησιαστικής περιουσίας, ειδικούς φόρους στους έχοντες και τη διεκδίκηση διαγραφής μέρους του χρέους σε συνεργασία με τις ελλειμματικές χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
Ο Μίκης έχει απόλυτο δίκιο. Αρχίζοντας μάλιστα από εκείνους που είναι οι πιο πλούσιοι. Απ’ ό,τι ξέρω, η πιο πλούσια είναι η Εκκλησία. Πρέπει να πληρώσει και αυτή το ποσοστό που της αναλογεί, γιατί η Ελλάδα υποφέρει και η Εκκλησία είναι μέρος της. Είναι απαράδεκτο η Εκκλησία να είναι πλούσια. Ο χριστιανισμός είναι κατά του πλουτισμού, απ’ ό,τι έχω καταλάβει” (Κυρ.Ελευθεροτυπία)
http://thenetwar.com/2010/06/gavras-i-politiki-mechri-simera-den-skeftontan-to-dimosio-simferon/

Η Αρχιεπισκοπή έδωσε μια επίσης καθόλου πειστική απάντηση στην “Ελευθεροτυπία” για το Βοιωτοπέδιο, χωρίς όμως να λύσει τις απορίες του δημοσιογράφου κ. Άρη Χατζηγεωργίου, ο οποίος επιμένει (7.10.2008):

Η πράσινη κα Μπιρμπίλη της πράσινης πολιτικής του πράσινου ΠΑΣΟΚ και οι Οικολόγοι Πράσινοι, γιατί σιωπούν;

Αυτή η χώρα, ακόμη και τώρα που βουλιάζει, επιμένει να κλείνει τα μάτια της στην πραγματικότητα;

This entry was posted in «Ιερές» Επενδύσεις, «Ιερή» Εξουσία. Bookmark the permalink.

20 Responses to Ιερωνύμου του Βοιωτοπεδινού πολλά τα έτη

 1. Ο/Η Θηβαίος λέει:

  Ο Αρχιεπίσκοπος είναι ισχυρός. Μπορεί και ελέγχει καταστάσεις.
  Ματαιώθηκε και μια εκπομπή στο Alter για το πρόβλημα του Βοιωτοπεδίου, όπως γράψτε και σεις, για χάρη του.

  Αντιδρούν όμως και άλλοι στη Βοιωτία

  Το [Θεσπιακά] μπλογκ

  http://thespiaka.blogspot.com/2008/09/blog-post_3403.html

  Υαπάρχει επίσης μια νεότερη ανακοίνωση της Εκκλησίας. Ανούσια και αυτή.

  «Θέση απέναντι στις διεκδικήσεις δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων στον Παρνασσό και άλλες περιοχές της Βοιωτίας έλαβε χθες για πρώτη φορά ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, δυόμισι εβδομάδες μετά τη δημοσίευση του θέματος από την «Ελευθεροτυπία» (4/10/08 -Σκάνδαλο… Βοιωτοπεδίου). Ερωτηθείς χθες με αφορμή τη δημοσιοποίησή του μέσω του τηλεοπτικού σταθμού «Αλτερ» τη Δευτέρα 20/10, ο αρχιεπίσκοπος μίλησε για «φούσκα ολόκληρη» και διερωτήθηκε «ποιοι είναι πίσω από αυτό το πράγμα». Συμπλήρωσε ακόμη ότι «δεν υπάρχει ούτε τόσο ίχνος από την πορεία μου στη Βοιωτία που να προσπάθησα να κερδίσω κάτι». Ο νομικός εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου Κ. Παπασπύρου, τον οποίο ρωτήσαμε σχετικώς, μας είπε ότι έχει πλέον στη διάθεσή μας πλήθος στοιχείων μετά τη μελέτη των οποίων θα επανέλθουμε.Α.Χ». (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 23/10/2008)

  Την πήρα από εσάς
  https://roides.wordpress.com/2009/10/23/23oct09b/

 2. Ο/Η Aριστερός πολίτης του Ελικώνα λέει:

  φίλοι να μην αφήσουμε το θέμα να ξεχαστεί.
  φίλος με ενημέρωσε για το αρθρο σας. Καλά κάνετε, σήμερα που γιορτάζει ο ποιμενάρχης μας.
  κοιτάχτε είχε ανακοινωθεί εκπομπή σε ιδιωτικό κανάλι αλλά τελικά την έφαγε η μαρμάγκα

  Δευτέρα, 06 Οκτωβρίου 2008
  Ο Χατζηνικολάου για τις διεκδικήσεις της Εκκλησίας στη Βοιωτία
  H διεκδίκηση αγροτολιβαδικών και άλλων εκτάσεων από τη Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας στη Βοιωτία θα είναι μεταξύ των θεμάτων, σύμφωνα με πληροφορίες, που θα βρεθούν στο στόχαστρο του Νίκου Χατζηνικολάου, κατά τη διάρκεια της αποψινής εκπομπής (21:00) «Πρόσωπο με πρόσωπο» στο ALTER.

  επισκεφθείτε και αυτό
  http://symparataxi.blogspot.com/2008/10/o.html

  Δ.Σπ. είπε…
  Αν αναρωτιέστε τι έγινε και δεν έπαιξε ο Χατζηνικολάου στο ALTER,το θέμα ΒΟΙΩΤΟΠΕΔΙΟ δείτε και εδώ http://www.antinews.gr/?p=3769

  Για την ιστορία, δηλώσεις για το θέμα είχε πάρει και το SKAI πριν απο λίγες μέρες αλλά επίσης δεν έπαιξαν.

  08 Οκτωβρίου 2008 3:55 μ.μ

 3. Ο/Η Ιερέας Χ λέει:

  Καλή σας ημέρα.
  Κακοκαρδίσατε τον Μακαριώτατον και εορταζόμενον.
  Πριν να τον ευχηθώ ας ρίψει και η ταπεινότης μου ένα βέλος.
  Όπως γνωρίζετε οι αδελφοί Κουρή πραμένουν πιστοί εις την μνήμην του Μακαριστού.
  Τούτου ένεκεν, επιτίθενται εις τον νυν Αρχιεπίσκοπον.
  Λέγουν όμως πολλά και ενδιαφέροντα

  ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 12-10-2008
  Εκλησιαστικά

  «Θα τα πούμε όταν τελειώσει αυτή η ιστορία», έλεγε, με το ύφος του δασκάλου, πριν από μερικές εβδομάδες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος όταν οι δημοσιογράφοι του ζητούσαν να κρίνει τον ηγούμενο Εφραίμ για τις γνωστές στο πανελλήνιο… αταξίες του.
  Ο κ. Ιερώνυμος τη στάση της εκκωφαντικής σιωπής τη γνωρίζει καλά. Και δεν την τηρεί μόνο στην περίπτωση του Εφραίμ, αλλά και για όσα έρχονται στη δημοσιότητα και αφορούν ανθρώπους του στενού συγγενικού του κύκλου.
  Τα αρχιεπισκοπικά χείλη παραμένουν ερμητικά κλειστά. Καμία διευκρίνιση δεν δόθηκε στην αποκάλυψη της «Ελευθεροτυπίας» σχετικά με τις επιχειρήσεις που διατηρούσαν οι συγγενείς του κ. Ιερωνύμου και αξιοποιούσαν την ακίνητη περιουσία της Μητρόπολης που διαποίμανε. Ο Εφραίμ βγήκε διακαναλικά και ψέλλισε ορισμένες δικαιολογίες για τις δραστηριότητες της Μονής Βατοπεδίου. Ο Αρχιεπίσκοπος δεν μπήκε καν στον κόπο να πει μια λέξη… Για τα όσα σταδιακά έρχονται στην επιφάνεια και ανησυχούν ήδη τους συνεργάτες του πότε θα δώσει μια πειστική απάντηση; Για το… Βοιωτο-πέδι, το κτίριο του Υπουργείου Παιδείας στη Μητροπόλεως ή την ανακαίνιση -χωρίς προσφορές και διαγωνισμούς- του μικρού αρχιεπισκοπικού διαμερίσματος που κόστισε όσο η αγορά ενός καινούργιου στα βόρεια προάστια;
  Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και το περιβάλλον του είναι θορυβημένοι με τις εξελίξεις. Θεωρούν ότι εύκολα ο κρότος για τη Μονή Βατοπεδίου μπορεί να σπάσει τζάμια και από το δικό τους σπίτι. Να ξαναζήσει η Εκκλησία της Ελλάδος ημέρες του 2005, τότε που τα σκάνδαλα για τον Αττικής γίνονταν πρώτο θέμα και ο Χριστόδουλος δεν ήξερε ποιον να πρωτομαζέψει. Ήδη εκπομπές με υψηλή τηλεθέαση προανήγγειλαν ότι τις επόμενες ημέρες θα δώσουν συνέχεια στο θέμα του Βοιωτο-πεδίου.
  Πηγή
  http://www.paron.gr/v3/new.php?id=33152&colid=&catid=26&dt=2008-10-12%200:0:0

  Αι εκπομπαί όμως ως γνωρίζετε εσίγησαν.
  Κατανοητόν το τοιούτον.
  Όπως εσίγησεν και ο ΣΥΡΙΖΑ ως προσφυώς επισημαίνετε.
  Διατί άραγε;
  Τα στελέχη του και οι οπαδοί του δεν ελέγχουν την ηγεσίαν;
  Επικρατεί σταλινισμός;

  Την καλημέρν μου και πάλι.
  Ο Άγιος Ιερώνυμος να σας ευλογεί.

 4. Ο/Η Παλαβάνος λέει:

  Alexis

  Μούγκα στη στρούγκα

  Περισσότερο από μία ώρα κράτησε η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην αρχιεπισκοπή. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε χρήσιμη τη συνάντηση, ενώ έπλεξε το εγκώμιο του Αρχιεπισκόπου, λέγοντας ότι είναι συνετός και είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι είναι αυτή την κρίσιμη περίοδο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.

  Ιδιαίτερα τόνισε: «οι αφετηρίες μας είναι οι διακριτοί ρόλοι Εκκλησίας-Κράτους, πράγμα που θα βοηθήσει και τους δύο». Τόνισε ότι είναι σημαντικός ο διάλογος αλλά και η καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας, ενώ επισήμανε ότι υπάρχουν ιερωμένοι όπως ο κληρικός που προΐσταται στην οργάνωση της Εκκλησίας “Κιβωτός” που δίδουν μάχη κόντρα στο ρεύμα. Μάλιστα κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να γίνει διάλογος για να αντιμετωπισθούν οι διαφορές.

  Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι αντηλλάγησαν απόψεις σε βασικά θέματα. Είναι παρωνυχίδα -είπε- το θέμα της φορολόγησης. Είναι ανάγκη να καθίσουμε όλοι, κόμματα και Εκκλησία να συζητήσουμε όλα τα θέματα αλλά και τη φορολογία μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Ίσως τώρα δίδεται μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε το παραμύθι που λέει ότι η εκκλησιαστική περιουσία είναι ένας θησαυρός, γιατί όταν ξεκαθαριστεί θα αποδειχθεί άνθρακας.

  Σε ερώτηση αν η Εκκλησία συνδράμει στο Ταμείο Στήριξης που δημιουργήθηκε είπε ότι αυτό θα πράξουν οι ιεράρχες και ο τρόπος που θα γίνει θα καθορισθεί στην μεθαυριανή συνεδρίαση της Ιεραρχίας.

  http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 5. Ο/Η jk λέει:

  Γεμάτη τρωκτικά η Μονή Πετράκη! Τι να σου κάνει ο μακαριότατος;

  http://www.paron.gr/v3/new.php?id=55293&colid=&catid=26&dt=2010-06-13%200:0:0

  «Πολλά ερωτήματα προκαλεί η περίπτωση της απώλειας δεκάδων χιλιάδων ευρώ μέσω πλαστογράφησης της υπογραφής του Αρχιεπισκόπου και σημαντικών εγγράφων οικονομικής φύσης από τα συρτάρια του συνοδικού μεγάρου που αποκάλυψε το «Παρόν».
  Ο σάλος δεν λέει να κοπάσει, παρότι ο ένοχος υπάλληλος έχει βρεθεί και έχει παραδεχτεί (;) την ενοχή του. Στη Σύνοδο αφήνουν να εννοηθεί ότι ο υπάλληλος δεν έχει απομακρυνθεί από τη θέση του, αφού πρέπει να προηγηθεί η επίσημη καταδίκη του από τις Αρχές.
  Ο ίδιος ο κατηγορούμενος φέρεται όμως να έχει αλλάξει υπερασπιστική γραμμή, υποστηρίζοντας ότι όλες οι αναλήψεις γίνονται (αρκετά χρόνια) νόμιμα και πάντοτε με εντολή των ανωτέρων του. Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε ποιοι (αν υπάρχουν) είναι αυτοί οι ανώτεροί του, που υποστηρίζει ότι του έδιναν εντολές για να κάνει μαζικές αναλήψεις από τους λογαριασμούς της Συνόδου…»

 6. Παράθεμα: Τι απέγινε με τις καταγγελίες για το Βοιωτοπέδιο; | The Net War

 7. Ο/Η Θραξ Αναρμόδιος λέει:

  Ακολουθώντας ένα από τα links που δώσατε, οδηγήθηκα στο Flickr, σε ένα ανατριχιαστικό θέμα σχετικά με τον κ. Φιλόθεο Φάρο.

  Η διαβολή του φάρου εναντίον των επιτρόπων του Ραγκαβά

  Επειδή κάτι μου θύμιζε η όψη του έκανα μια πρόχειρη έρευνα από την οποία προέκυψε ότι είναι πολύ γνωστός για τις θεολογικές του απόψεις και μάλιστα πολύ προβεβλημένος. Πρέπει να τον πήρε το μάτι μου και ως καλεσμένο στην εκπομπή της κ. Φλέσσα, την οποία όμως δεν αντέχω να δω για πολύ. Μυστήριο γιατί…

  Είναι δυνατόν έπειτα από αυτές τις καταγγελίες που υπάρχουν στο Flickr να υπάρχει τόση προβολή του;

  Εχετε αναρτήσει κάτι σχετικό; Υπάρχουν άλλες πληροφορίες για την καταγγελία αυτή;

  Θραξ Αναρμόδιος

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Αναρμόδιε Θράκα,
   να διευκρινίσουμε αρχικά πως κανένα λινκ από αυτά που έδωσα δεν οδηγούσε απ’ευθείας στο θέμα αυτό.
   Υπήρχε ως σχόλιο σε ποστ όπου παρέπεμπα ένα λινκ το οποίο οδηγούσε εκεί.
   Την υπόθεση αυτή την ξέρω εδώ και χρόνια. Κάποιος μάλιστα σε σχόλιό του είχε αφήσει και σε εμάς κάποτε το λινκ αυτό.
   Δεν έχω άποψη για το θέμα, αλλά ο παπα-Φιλόθεος μου φαίνεται ότι καλύτερο υπάρχει στον ελληνικό κλήρο-από όσο ξέρω βέβαια και δεν ξέρω τόσο πολλά.
   Όντως έχει εμφανισθεί σε εκπομπή της Φλέσσα και είναι συγραφέας πολλών βιβλίων και ψυχαναλυτής νομίζω ή ψυχίατρος θα σε γελάσω.
   Καλό μυαλό, προοδευτικές ιδέες, ανθρωπιστικό έργο, αυτά ξέρω αυτά καταθέτω.

 8. Ο/Η Βοιωτικά λέει:

  To αντιγράψαμε:
  Τι απέγινε με τις καταγγελίες για το Βοιωτοπέδιο; http://viwtika.blogspot.com/2010/06/blog-post_9933.html

 9. Ο/Η Βοιωτικά λέει:

  Το αντιγράψαμε για δημοσιοποίηση.

  Επίσης δείτε:
  http://viwtika.blogspot.com/2010/06/blog-post_3924.html
  Μετονόμασαν δρόμο της Θήβας σε έκπτωτο μητροπολίτη της χουντικής περιόδου

  Με το όνομα του Κωνσταντίνου Σακελλαρόπουλου, έκπτωτου και υμνητή της χούντας, μετονομάστηκε η οδός Κιθαιρώνος !
  Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας μέχρι τις δημοτικές εκλογές;
  Το δελτίο τύπου της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΗΒΑΣ, επισημαίνει
  ΧΟΥΝΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

  Από τον θρησκευτικό σύλλογο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΚΑΛΟΚΤΕΝΗΣ

  Με την αγαστή συνεργασία του Δημάρχου Θήβας κ. Σβίγγου, και των μελών της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας του κ. Μ. Λύγγου.

  Μετά την πρωτοφανή για δημοκρατικά εκλεγμένη δημοτική αρχή να αποδίδει τιμές και διαχρονικότητα (με την απόφασή της για μετονομασία της δημοτικής οδού Κιθαιρώνος σε οδό Κωνσταντίνου Σακελλαρόπουλου) στον εκ των 12 «Ιερωνυμικών» (δηλαδή αυτών των μητροπολιτών που ενθρονίστηκαν κατά τη διάρκεια της χούντας από τον Ιερώνυμο τον Α΄) αποβιώσαντα πια, Κωνσταντίνο Σακελλαρόπουλο, έκπτωτο με την 7/1974 συντακτική πράξη της Ιεραρχίας, αλλά κυρίως έκπτωτο στην συνείδηση του Ελληνικού λαού, λόγω των υπηρεσιών του προς την επτάχρονη φασιστική δικτατορία, ο Θρησκευτικός Σύλλογος «ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ ο ΚΑΛΟΚΤΕΝΗΣ», που είχε υποβάλει το σχετικό αίτημα, διοργάνωσε τιμητική εκδήλωση με την ευκαιρία της μετονομασίας της Οδού Κιθαιρώνος σε οδό Μητροπολίτη Κωνσταντίνου Σακελλαρόπουλου.
  Επισημαίνουμε ότι αυτό αποτελεί ξεκάθαρη χουντική πρόκληση, αφού κατά τη διάρκεια της επτάχρονης χούντας, πολλοί αγωνιστές της δημοκρατίας οδηγήθηκαν στις φυλακές και στις εξορίες, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, μεταξύ των οποίων και αρκετοί συμπολίτες μας, όπως ο πρώην αντιδήμαρχος Θήβας Τάκης Κόλλιας (Μπελιάς), που πρόσφατα έφυγε από κοντά μας, ο επίσης πρώην αντιδήμαρχος Θήβας Μιχάλης Δεληκωνσταντής κ.α., ενώ την ίδια περίοδο, ο περί ου ο λόγος τιμώμενος απ’ τον ανωτέρω σύλλογο, Κωνσταντίνος Σακελλαρόπουλος, ως μητροπολίτης (από 18-02-1968 έως την πτώση της χούντας) Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, υμνούσε την χούντα, όπως με εγκύκλιο του: «Η Εθνική Κυβέρνησις έχει επιτελέσει τεράστιον εθνικόν έργον. Το σύνθημα του προέδρου της Ελληνικής Κυβερνήσεως «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών», μοναδικόν και ιστορικόν, ήχησεν ως εγερτήριο σάλπισμα».
  Η δημοτική αρχή του κ. Σβίγγου ικανοποιώντας το αίτημα για την μετονομασία της οδού με το όνομα του εκλεκτού της χούντας αποβιώσαντος ιερέα, συμμετέχει ενσυνείδητα στην δίχως όρους και αρχές πολιτική λειτουργία, με μοναδικό στόχο την είσπραξη εκλογικών οφελών. Η ιστορική και πολιτική μνήμη, του λαού μας, αλλά και των αυτοδιοικητικών στελεχών που πάλεψαν κατά της χούντας, και όλων των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη, όμως, κάνουν ακόμα μεγαλύτερη την ευθύνη μας να αντισταθούμε στην ιστορική λήθη και την πολιτική αυτή εκτροπή και να ενημερώσουμε τους πολίτες για την πρωτοφανή πρόκληση να ονομάζονται δρόμοι της πόλης με ονόματα ανθρώπων που συνεργάστηκαν με τη χούντα.
  Η αρνητική αυτή εξέλιξη πρέπει να αναστραφεί τώρα. Καλούμε τους συμπολίτες μας σε εγρήγορση και ζητούμε την ανάκληση από τη δημοτική πλειοψηφία της μετονομασίας της οδού Κιθαιρώνος. Η πρόκληση δεν θα περάσει.

  Θήβα 14-06-2010
  ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΗΒΑΣ

 10. Ο/Η ακάκιος λέει:

  Μανία με τις καμπάνες είχε πάντοτε η Ρωμιοσύνη. Πως μπορείς να γιορτάσεις Πάσχα χωρίς καμπάνες; Δικαίως αγανακτισμένοι οι Τούρκοι αγάδες, που τους χάλαγαν την ησυχία τελικά τις απαγόρευσαν. Καμιά από τις διοικητικές αγκυλώσεις του σήμερα, το Οθωμανικό δίκαιο έλυσε το πρόβλημα άμεσα και αποτελεσματικά. Τα χρόνια πέρασαν.. Χτες χτύπησαν πάλι οι καμπάνες αλλά ήτανε η Moody’s που τράβαγε τα σχοινιά. Αιτία η υποβάθμιση της οικονομίας μας σε ‘junk’, κοινώς σκουπίδια! Από PIGS υποβιβαστήκαμε σε τροφή για pigs τουτέστιν junk!
  Σκουπίδια είναι μια λέξη που προκαλεί αντανακλαστικά στη Βοιωτία. Μήνες τώρα οι Θηβαίοι που μέχρι χτες πίνανε εξασθενές χρώμιο από τις βρύσες τους, πολεμάνε να σταματήσουνε ‘περιβαλλοντικά’ σχέδια της πράσινης κυβέρνησης του ΓΑΠ και της Μπιρμπίλως να μεταφέρονται όλα τα στερεά απόβλητα της Αττικής έξω από τις αυλές τους στην Θήβα για καύση. Με επιστημονικό τρόπο μας λέει ο εθνικός μεγαλοεργολάβος, χωρίς επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Με πράσινο τρόπο! Θα μπορούσαν να τα καίνε και έξω από το σπίτι του στην Εκάλη αν υπήρχε χώρος.
  Η μεταμόρφωση των Οινοφύτων, ιδιαίτερης πατρίδας του μακαριότατου, δεν έχει καμία σχέση με θρησκευτικά θαύματα, μεταμορφώσεις θεών και ανθρώπων που έδωσαν ονομασίες σε αναρίθμητα μοναστήρια και ναούς.. Και δεν έγινε στα χρόνια της Pax Romana. Η μεταμόρφωση ενός βουκολικού Βοιωτικού τοπίου που ενέπνεε τον Ησίοδο έγινε στα χρόνια μας και μάλιστα επί ποιμαντορίας του σεβασμιότατου Ιερώνυμου. Αν δεν ήτανε και αυτός τόσο απασχολημένος με τα θρησκευτικά του καθήκοντα θα μπορούσε να δεί τον Ασωπό που έτρεχε έξω από την αυλή του να μετατρέπεται σε ένα θανατηφόρο αγωγό οξέων και βαρέων μετάλλων που τελικά μόλυναν όλη την ανατολική Βοιωτία. Και αν πάλιν οι αγώνες του για την καταπολέμηση των αιρέσεων και τη διόρθωση θρησκευτικών ελλειμμάτων (δική του έκφραση) του το επέτρεπαν θα μπορούσε να ελέγξει τις αποφάσεις του Νομάρχη και των αντινομαρχίδων του που σήμερα κούρνιασαν στην Βουλή όταν ανεξέλεγκτα αδειοδοτούσαν (με το αζημίωτο κατά τις κακές γλώσσες) τις εξοχώριες βιομηχανίες της Αττικής.
  Αν ποτέ αμάρτησε ο σεβασμιότατος Ιάκωβος το έκανε για το καλό του τόπου του. Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσπιών τον Νοέμβριο του 2003, που κλήθηκε να αποφασίσει για την νομιμότητα της καταπάτησης, αποδάσωσης και τσιμεντοποίησης 48 στρεμμάτων δασικής έκτασης στην κοιλάδα των Μουσών από την ιερά Μητρόπολη Θηβών, και στην οποία ο καλός τότε μητροπολίτης επέλεξε να παρευρεθεί, είπε μεταξύ άλλων, (σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά της συνεδρίασης που έχω στη διάθεση μου): «εμένα η δουλειά μου είναι να γυρνάω από υπουργείο σε υπουργείο να βρω λεφτά για τον τόπο μου». Ήταν μια πρωτόγνωρη για υψηλόβαθμο κληρικό ομολογία, αλλά έλεγε την αλήθεια. Με τέτοια σκληρή δουλειά απέσπασε και την απόφαση του Ε. Βενιζέλου, τότε …υπουργού Πολιτισμού, να επιτρέψει την ανέγερση του μοναστηριού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος με χρήση ξύλινων κατασκευών προκάτ μέσα στον ιστορικό αυτό χώρο. Και με σκληρότερη ακόμα δουλειά την επιχορήγηση του θεάρεστου αυτού έργου από τον κ. Λαλιώτη μέσω του ειδικού ταμείου ΕΤΕΡΠΣ του ΥΠΕΧΩΔΕ.
  «η ίδρυση του μοναστηριού αυτού αποβλέπει στην πλήρωση του εκκλησιαστικού ελλείμματος που εντόπισα τον χώρο της Άσκρης» πληροφόρησε ο σεβασμιότατος τους παρευρισκομένους. Αυτό το research and development ήτανε θέμα εκκλησιαστικού καθήκοντος , αλλά μας υπενθύμισε πως εμπεριείχε και μια ωφελιμιστική χρειά:
  «Όλα αυτά τα πούλμαν με τους πιστούς που θα έρχονται να επισπευτούν το μοναστήρι, δεν θα σταματούν να πιούν την πορτοκαλάδα τους στην Άσκρη» αναρωτήθηκε…
  Ύστερα υπενθύμισε στο ακροατήριο το όργιο καταπατήσεων στον Παρνασσό γύρω από την Αράχοβα. «Θα θέλατε να γίνει όλος ο Παρνασσός σαν την Αράχοβα;» τους ρώτησε. Οι πρωτοβουλίες της εκκλησίας στον Παρνασσό, το γνωστό σήμερα στους λαϊκούς ως Βοιωτοπέδι αποσκοπούσε μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος από τα αρπακτικά όρνια των Αθηνών! Αυτά για την διόρθωση εντυπώσεων που θα ενέπλεκαν την εκκλησία με σκάνδαλα ακινήτων.
  Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε εδώ ad infinitum για τα έργα και τις ημέρες του εορτάζοντος σήμερον μακαριότατου. Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε στην τεράστια καταστροφή του δάσους του Ελικώνα σε απόσταση αναπνοής από την κοιλάδα των Μουσών για την κατασκευή του πρώην Πνευματικού και νυν Συνεδριακού κέντρου μεγέθους ξενοδοχείου Καραβέλ. Για την χρηματοδότηση του από την Νομαρχία μέσω Κοινοτικών Προγραμμάτων, αλλά αυτό θα μας δημιουργούσε ένα σωρό λογικών προβλημάτων. Και επιλέγω να τα αγνοήσω.
  Γιατί όπως εγώ ακράδαντα πιστεύω, ο μακαριότατος σε όλη του την πορεία υπήρξε ένας άχραντος, άσπιλος, και ακάματος στρατιώτης του Χριστιανισμού, που όπως και ο Ιησούς επέλεξε τα του Μάμμωνος τω Μάμμωνι και τα του Χριστού τω Χριστώ. Χρόνια πολλά μακαριότατε!

 11. Ο/Η Παπάδες Απατεώνες λέει:

  Παπάς σε ξωκλήσι έστησε server και έκλεβε το σήμα της NOVA!

  Μια νέα υπόθεση δορυφορικής πειρατείας και συγκεκριμένα υποκλοπής του σήματος της δορυφορικής τηλεόρασης NOVA και διάθεσης του μέσω του internet σε τρίτους στην Ρόδο, απασχολεί από χθες την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

  Κλιμάκιο αστυνομικών προχώρησε στην σύλληψη 3 κατοίκων που εμπλέκονται την υπόθεση. Εξ αυτών ένας είναι ιερέας και κατηγορείται καθώς έστησε σε ξωκλήσι – server, τον οποίο χρησιμοποιούσαν για παράνομη διάθεση του σήματος της NOVA σε τρίτους.

  Σε βάρος τους ασκήθηκε χθες από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, Κ. Μπούτσικο ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας κατ’ επάγγελμα αλλά και για εξακολουθητική παράβαση του νόμου περί προστασίας συνδρομητικών υπηρεσιών.

  http://www.connection.gr/eblog/connection-blog/nova-rodos.html

  Ιερέας έκλεβε μελίσσια
  60χρονος παπάς από τις Ερυθρές Αττικής συνελήφθη ύστερα από έλεγχο αστυνομικών να μεταφέρει με φορτηγό 8 κυψέλες, οι οποίες ανήκαν σε μελισσοκόμο από την Καλαμάτα «E» 2/7/2009

  Ο Θεός αγαπά τον κλέφτη παπά, αγαπά όμως και τον νοικοκύρη… με τις κυψέλες μελισσών από την Καλαμάτα.

  Το μάτι Του συνέλαβε έναν αντιπρόσωπό του στη Γη να κλέβει κυψέλες από ορεινή τοποθεσία στη Βυτίνα Αρκαδίας και έστειλε να τον επαναφέρουν στον… ίσιο δρόμο.

  Αστυνομικοί τον συνέλαβαν σε έλεγχό τους να μεταφέρει στην καρότσα φορτηγού οκτώ διπλές κυψέλες γεμάτες μέλισσες, τις οποίες ο ιερέας από τις Ερυθρές (Κριεκούκι) Αττικής, ηλικίας 60 ετών, είχε κλέψει λίγη ώρα νωρίτερα από την περιοχή Ποταμάκια…

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8482&pubid=4412893

  Παπάς συνελήφθη για χρήση λέιζερ στο γήπεδο!
  Ούτε ο αστυνομικός που τον συνέλαβε δεν πίστευε ότι ήταν ιερέας…

  Ο λόγος για έναν 45χρονο από το Ηράκλειο της Κρήτης, ο οποίος θα λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη, καθώς κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα στις εθνικές ομάδες της Ελλάδας και του Ισραήλ, στο Παγκρήτιο Στάδιο, την περασμένη Τετάρτη, από την κερκίδα όπου βρισκόταν σημάδευε με λέιζερ τον Ισραηλινό τερματοφύλακα.

  Ο κληρικός, ο οποίος κατάγεται από τις Βουκολιές Χανίων, ταξίδεψε μέχρι το Ηράκλειο για να δει τον αγώνα, αλλά συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να κάνει χρήση συσκευής λέιζερ εμποδίζοντας τον τερματοφύλακα του Ισραήλ να έχει καλή ορατότητα στο πέναλτι που κέρδισε η Ελλάδα.

  http://www.supa.gr/forums/f27/papas-sunelifthi-gia-xrisi-leizer-sto-gipedo-15346.html

  Συνεληφθη παπας με αδυναμια στα …»αρχαια»

  Sunday, 09 May 2010 10:42

  προχθες, Παρασκευή 7 Μαΐου τα ξημερώματα στην Υπάτη Φθιώτιδας, από Αστυνομικούς της Δ.Α.Α./ Υ.Δ.Ο.Ε.Α.Η. / Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας συνελήφθη 68χρονος ιερέας κατηγορούμενος για παράβαση του νόμου «περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς»….
  Να αναφερθεί, ότι σε έρευνα στην οικία του ανωτέρω βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ως παρανόμως κατεχόμενα, ογδόντα έξι (86) αντικείμενα (μαρμάρινες πλάκες, αρχιτεκτονικά μέλη, λίθινοι δόμοι, πήλινοι πλίνθοι, εικόνες Αγίων κ.λπ.) που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου «περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς».
  romfea.gr

  http://www.seleo.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=724:—–qq&catid=1:latest-news&Itemid=50

  Συνελήφθη απατεώνας παπάς !
  13 Μαρτίου 2010.
  Στη σύλληψη 47χρονου ορθόδοξου ιερέα, ο οποίος κατηγορείται για υπόθεση απάτης στη Σερβία, προχώρησαν την περασμένη Πέμπτη, μετά από έρευνα και συντονισμένη επιχείρηση, αστυνομικοί του Τμήματος Θερμαϊκού…
  …Σε βάρος του 47χρονου εκκρεμεί εντολή προσωρινής σύλληψης του εισαγγελέα εφετών Θεσσαλονίκης, με σκοπό την έκδοση στη χώρα του….Ο «ιερέας», ο οποίος συνελήφθη στην Περαία, κατηγορείται ότι ως ταμίας διοικητικού συμβουλίου ιδρύματος με αρμοδιότητα την ανακατασκευή μονών, υπεξαίρεσε με απάτη ποσό που υπερβαίνει τα 73.000 ευρώ και διώκεται με ένταλμα σύλληψης του ανωτάτου δικαστηρίου του Βελιγραδίου….(ΑΠΕ
  http://www.935radio.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=30101&Itemid=67&PHPSESSID=71868dbe1388b61a752b521f38df274d

  Συνέλαβαν παπά με… 2 κιλά χασίς!
  Νέα » Τοπικά νέα – 08/07/2007
  Για κατοχή και μεταφορά δύο πλαστικών συσκευασιών με φυτικά αποσπάσματα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης, βάρους 1.780 γραμμαρίων, κατηγορείται ένας 49χρονος ιερέας από την Ικαρία, ο οποίος συνελήφθη επάνω σε επιβατηγό πλοίο, στον Αγιο Κήρυκο, και ο ίδιος υποστηρίζει ότι «κάνει χρήση χασίς από νεαρή ηλικία».

  Ο εντοπισμός του ιερέα έγινε από λιμενικούς ύστερα από έρευνα και συστηματική παρακολούθηση.

  Στις 8 το βράδυ της Παρασκευής, λίγο πριν αποπλεύσει το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «Μιλένα» από το λιμάνι του Πειραιά για Πάρο, Ικαρία και Σάμο, ένας ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος του Λιμενικού «μύρισε» στον εξωτερικό χώρο φύλαξης έναν ταξιδιωτικό σάκο… ύποπτο.

  Οπως αποδείχτηκε, μέσα στον ταξιδιωτικό σάκο εντοπίστηκαν δύο πλαστικές συσκευασίες, η μία βάρους 880 γραμμαρίων και η άλλη βάρους 900 γραμμαρίων και οι δύο περιείχαν φυτικά αποσπάσματα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης.

  Από την έρευνα, βρέθηκε στον σάκο ένας λογαριασμός εταιρείας κινητής τηλεφωνίας με επάγγελμα συνδρομητή «ιερέας».

  Επειδή το πλοίο επρόκειτο να αποπλεύσει από στιγμή σε στιγμή, άνδρες της Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά ταξίδεψαν με αυτό, αναζητώντας τον… ιερέα.

  http://www.nikaria.gr/story26-711.html

  Παπάς έψαχνε για θησαυρό στην εκκλησία του
  από admin » 09 Φεβ 2009, 13:30

  Αφησε τα κηρύγματα και τις ψαλμωδίες και ρίχτηκε στο κυνήγι του χαμένου θησαυρού, με την ελπίδα ο Θεός να τον βοηθήσει να τον βρει! Ο λόγος για έναν ρασοφόρο «Ιντιάνα Τζόουνς» από το Βόλο ο οποίος πιάστηκε επ’ αυτοφώρω από αστυνομικούς την ώρα που έψαχνε για λίρες στο εσωτερικό του ναού της Παναγιάς «Τρύπας», στο χωριό Γορίτσα.

  Τέσσερα άτομα, μεταξύ τους και ο παπάς της εκκλησίας, μόλις είχαν ξεκινήσει το σκάψιμο στο πρώτο πλατύσκαλο του καμπαναριού του ιερού ναού όταν πίσω τους βρέθηκαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, που είχαν ενημερωθεί σχετικά. Οι δύο που έσκαβαν, ένας τρίτος που κρατούσε τσίλιες και ο ιερέας του ναού που φέρεται ότι τους παρείχε διευκολύνσεις για την είσοδό τους στο καμπαναριό, μεταφέροντας στο χώρο και τα σκαπτικά εργαλεία, συνελήφθησαν και σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του εισαγγελέα. Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί την υπόθεση η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, εξαιτίας της φερόμενης εμπλοκής του 39χρονου ιερέα, τον οποίο προσέγγισαν οι τρεις δράστες, που είχαν την πληροφορία ότι ένα κασελάκι γεμάτο λίρες είχε κρυφτεί στη σκάλα του καμπαναριού της Παναγίας Τρύπα, στη Γορίτσα, στη διάρκεια του Εμφυλίου.

  ΑΦΙΣΑ : ΠΑΠΑΔΕΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΘΕΟ ΣΑΣ!
  http://www.yfanet.net/content/view/%CE%91%CE%A6%CE%99%CE%A3%CE%91_:_%CE%A0%CE%91%CE%A0%CE%91%CE%94%CE%95%CE%A3_%CE%91%CE%A0%CE%91%CE%A4%CE%95%CE%A9%CE%9D%CE%95%CE%A3_%CE%94%CE%95%CE%9D_%CE%95%CE%A7%CE%95%CE%A4%CE%95_%CE%A4%CE%9F_%CE%98%CE%95%CE%9F_%CE%A3%CE%91%CE%A3!

  http://www.coinsmania.gr/cms/viewtopic.php?t=3991&f=86

 12. Ο/Η Tobin λέει:

  Αυτό το είδατε κύριοι…Νομίζω ότι αξίζει σχολιασμού

  http://www.medium.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3552:2010-06-17-07-17-37&catid=58:2008-09-01-08-32-53&Itemid=79

 13. Ο/Η Eωσφόρος λέει:

  Στην Ουκρανία πάει για κουκούλωμα μεγάλη υπόθεση παιδεραστίας με ορθόδοξο παπά αναμιγμένο.

  Medvedko doubts Artek child molestation case to be sent to courts
  Date Published: 6/18/2010

  Publication: Kyiv Post (Ukraine)

  Regions Party MP Vadym Kolesnichenko said on October 13 that children had been raped at the Artek international children’s center, and asked law enforcement agencies to prevent the closure of this criminal case.

  Prosecutor General of Ukraine Oleksandr Medvedko has said the Artek international children’s center child molestation case is extremely politicized.

  ”This political component has affected this criminal case a lot,” Medvedko said at a press conference in Kyiv on Thursday.

  Medvedko said he was surprised that the mother of the abused children hadn’t allowed the carrying out of an investigation.

  /……………../

  Moreover, the media reported that a priest of the Uman Eparchy of the Ukrainian Orthodox Church (Moscow Patriarchate) was also involved in the child sex abuse scandal.

  A number of experts said that the scandal was connected with the presidential election campaign in Ukraine.

  http://www.pokrov.org/display.asp?ds=Article&id=1327

 14. Ο/Η Eωσφόρος λέει:

  Ο Ρώσος παπάς που κατηγορείται για παιδεραστία σε κατασκήνωση νεολαίας

  Βαντίμ Παέβσκυ, της επισκοπής Ουμάν

  http://www.pokrov.org/display.asp?ds=Person&id=710

  Archpriest Vadim Paevsky
  Aliases:
  Vadym Paevksyi
  Vadym Paevsky

  Public Allegations

  Archpriest Vadim Paevsky is a priest of the Moscow Patriarchate. He serves in the Uman Eparchy of the Ukrainian Orthodox Church, at Holy Assumption Church which is located in the town of Uman in the Cherkasy region.

  Paevsky has been accused of being involved in the sexual abuse of children at the Artek international children’s center. According to one news report, Paevsky was convicted for similar crimes in the Russian Federation.

 15. Ο/Η Πάπας Βενέδικτος λέει:

  Αφείστε ήσυχο το Βατικανό και κοιτάχτε κατά ορθόδοξη μεριά.
  Παράδεισος της παιδεραστίας η Ορθόδοξη Ουκρανία. 303 περιπτώσεις σε 1 χρόνο

  Πράβντα
  http://engforum.pravda.ru/showthread.php?243276-Pedophiles-find-Ukraine-a-good-place-to-roam&p=2752102&viewfull=1

  According to the Interior Ministry, 303 cases of sexual abuse of children were registered in 2008, up from 251 in 2007. There were also 851 crimes related to the import, production and sale of pornography, including child pornography – up from 811 the year before. Last year, officials uncovered 37 human trafficking cases involving children and teenagers.

  http://cnobbi.com/3313.html

  According to Newsru.com, resonant criminal case was initiated by the mother of two children, which are the victims. She argues that teenagers abusing their father and her ex-husband – Editor in Chief, “Artek” Dmitry Polyuhovich. In addition, gang rapes involved four senior administration official children’s camp, as well as MP from the Bloc of Yulia Tymoshenko (BYT) Victor injections and priest of the Ukrainian Orthodox Church Moscow Patriarchate of the Holy Assumption Church in the town of Uman, Cherkasy region, Archpriest Vadim Paevsky

  http://www.facebook.com/pages/ARTEK-ARTEK/49759453865

  Kids raped in famous Ukrainian recreation camp? – RT Top Stories
  http://www.russiatoday.com
  The Ukrainian Prosecutor’s Office is dealing with a high-profile case of alleged pedophile orgies at a Ukrainian children’s recreation camp where a deputy and a priest were reportedly involved.

 16. Ο/Η Πατήρ Σηνάμενος Κουνάμενος λέει:

  Το διάολο οι εξορκισμοί

  πολύ τον ενοχλούνε.

  και δεν μπορούν τα νεύρα του

  άλλο να τσ’ ανεχτούνε.

  …….
  Κι ύστερα βρήκε κι άλλους δυο

  Ροϊδολασκαράτους

  κι αόρατος γλυκά-γλυκά

  ψιθύριζε στ’ αυτιά τους

  Κι εφτούνοι φτιάξαν ένα μπλογκ

  και τέτοια γράφαν μέσα

  κι ο διάολος ευχόντανε

  σ’ άλλους πολλούς ν’ αρέσαν

  Μα εκεί ήρθαν κάποιοι Χριστιανοί

  που δεν τους ξεγελούσε

  και την αλήθεια λέγανε

  κι ο διάολος τους μισούσε

  Όντε θα βγουν τα νέφαλα

  και να φανούν οι κρίνοι,

  και να ρθ’ ο φοβερός κριτής

  ούλους να μάσε κρίνει,

  νά ρθουνε με παράπονο

  και οι δαιμονισμένοι

  να πούν πώς τους παιδέψασι

  οι άθεοι οι βλαμμένοι

  που δεν τους πήγαν σε παπά

  μα στα τρελοκομεία

  κι άδικα τους βασάνιζαν

  με το ζουρλομανδύα.

  «ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΕΣ» ΡΟΪΔΗΣ, ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.

  Ξενιτεμένος Κρητικός

  χρόνια στη Γερμανία

  είπα να προστεθώ κι εγώ

  σ’ αυτή την κομπανία

  Με το Ροΐδη το σοφό

  και με το Λασκαράτο

  όπου σε κάθε Χριστιανό

  του σκάβουνε το λάκκο

  Ξετάζουνε τσι Χριστιανούς

  σ’ όλης τσι γης τους τόπους

  γιατ’ είναι οι αναμάρτητοι

  ανάμεσα στσι αθρώπους

  Τους φταίει ο Ιερώνυμος

  τους φταίει η Εκκλησία

  και γράφουν άρθρα πύρινα

  πού ’ ναι πολύ αστεία.

  Το δεκαπέντε τα εκατό

  λένε πως είναι τάχα

  θέλουν με τέτοιο ποσοστό

  να κάνουνε κουμάντα

  ν’ αποφασίσουνε μαθές

  για την πλειοψηφία

  και να χωρίσουνε οι δυο

  κράτος από Εκκλησία.

  Μα δε βαριέστε αδερφοί

  αυτά τα παν κι άλλοι

  πριχού το Ρόδι ή τον Λάσκαρο

  τσ’ γης τ’ αμαρτωλό το χάλι

  Οι υπερηφάνειες οι πολλές

  τρώνε τσ’ αφέντες

  από τ’ διάολο πρότονε

  μέχρι και τσ’ λεβέντες

  Μην κλαίτε τον ύπνο τους,

  ο Κύριος έρχεται ως ο κλέφτης

  το πρωί στο ξύπνιο τους

  θα έχουν το μισθό τους.

  apologitis.com/gr/ancient/komika_tragika.htm

  • Ο/Η Po λέει:

   Ευχαριστούμε τον απολογητή.com για το εξαιρετικό αφιέρωμα.
   δεν ξέραμε ότι μας έχει ανεβάσει σε τιμητικό βάθρο.
   μαντινάδα για μας;
   quel honneur!…

 17. Παράθεμα: «Ευλογημένος ο ερχόμενος» στα Σέρρας. Ποίος είναι ο ευλογημένος; Ο Αρχιεπίσκοπος πάσης Ελλάδος και βάλε Ιερώνυμος » ΑΘΡΗΣΚΟΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.