Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών [2-Α]

21 Απρίλη 2010. (Στη μνήμη του Κώστα Γεωργάκη)


Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

Κύριε Ροΐδη,
Έχουμε αναφερθεί πριν 2 χρόνια, διεξοδικά στη συνεργασία Ιεραρχίας-Χούντας-Aκροδεξιάς και ευκαιριακά στη συνεργασία της παρακρατικής «Χρυσοπηγής» με την ΕΥΠ (τ.ΚΥΠ) με αφορμή καταγγελίες του Βρεσθένης Θεόκλητου κατά του Πειραιώς Καλλίνικου (παραιτήθηκε «για λόγους υγείας» μετά από κατηγορίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις ανδρών) (Ερώτηση Ν. Κ ωνσταντόπουλου προέδρου ΣΥΝ)

Με αφορμή την επέτειο της 21 Απρίλη, θα ασχοληθούμε με την περίπτωση τριών κληρικών που κατηγορήθηκαν με στοιχεία, ως καταδότες της χουντικής ΚΥΠ. Του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιταλίας και Μελίτης Υπέρτιμου και Έξαρχου Νότιας Ευρώπης κ.κ.Γεννάδιου (Τσαμπίκος Ζερβός από Κρεμαστή Ρόδου το πραγματικό του όνομα) και των πρωτοπρεσβύτερων Κυριάκου Τσουρού και Αντώνη Αλεβιζόπουλου. Ο αρχαιολόγος και ιστορικός Ν.Κλειτσίκας, στο βιβλίο του, (πραγματική προσφορά στην ιστορία του αντιδικτατορικού κινήματος) «Το ελληνικό φοιτητικό κίνημα και ο αντιδικτατορικός αγώνας στην Ιταλία» (Εκδ.Αγγ.Σιδεράτος, πρόλογος τ.προέδρου ΕΔΕΚ Β.Λυσσαρίδη, εισαγωγή Γερουσιαστή Βαλέντζι), αποκαλύπτει τη δράση στη Νεάπολη της Ιταλίας του από το 1996 μητροπολίτη Ιταλίας κ. Ζερβού και του προέδρου της συνοδικής επιτροπής κατά των αιρέσεων πρωτοπρεσβύτερου κ.Τσουρού.

«Διώξτε τους παπάδες των Ελλήνων Συνταγματαρχών», έγραφε η «Paese Sera» (3.11.’79), συνοδεύοντας την κραυγή της με γελοιογραφία του επισκόπου Ζερβού, που κρατά φασιστικό πέλεκυ και φορά στρατιωτικό πηλίκιο. Ο κ. Ζερβός, καταγγέλλεται στην ιταλική Βουλή και Γερουσία από το Σοσιαλιστικό κόμμα για την άρνησή του να τελέσει μνημόσυνο στον Γ.Παπανδρέου (κάτι μου λέει πως σήμερα θα έτρεχε με τα τέσσερα να το κάνει) και γιατί «σήκωσε χέρι να κτυπήσει» μέσα στον ναό δημοκρατικό φοιτητή. Ο κ. Ζερβός είχε ήδη αμειφθεί από τον χουντικό πατριάρχη Αθηναγόρα για τις υπηρεσίες του, αφού από το 1971 είχε προαχθεί σε επίσκοπο Κρατείας.

Ο κ. Τσαμπίκος Ζερβός δρα σήμερα στην Ιταλία και ποιμαίνει λίγους, Έλληνες κυρίως πιστούς και τουρίστες, ως πράκτορας των συμφερόντων του ρωμαίικου πατριαρχείου της Ισταμπούλ, σε μόνιμο ανταγωνισμό με Ρώσους, Παλαιοημερολογίτες, Ρουμάνους κλπ που διαγκωνίζονται και διεκδικούν μερίδιο από την μικρή ορθόδοξη αγορά της Ιταλίας. Δεν φέρεται σαν Απόστολος του Χριστού, ούτε επίσκοπός του την Ιταλία, το δηλώνει με στόμφο ο ίδιος: «Είμαστε πιστοί στα ιδανικά και τα ιδεώδη της πατρίδας μας».

Ποια είναι αυτά και σε τι διαφέρουν τα ιδανικά ενός Έλληνα ορθοδόξου από ενός Ιταλού ορθοδόξου, ομολογώ πως δεν μπορώ να εντοπίσω. Έχουν τα χριστιανικά πανανθρώπινα ιδανικά γεωγραφική διαφοροποίηση; Ο περίεργος αυτός παπάς που δηλώνει εκπρόσωπος των μυστηριωδών «ελληνικών ιδανικών» στην Ιταλία προσπαθεί ταυτόχρονα να επιβάλει την δήθεν οικουμενικότητα του πατριαρχείου, που του την παραχώρησε πραξικοπηματικά τον 6ο αι. παρά την αντίθεση του πάπα ο βάρβαρος αυτοκράτορας Φλάβιος Μαυρίκιος Τιβέριος, Αυτήν την αλαζονική ιδιότητα του «οικουμενικού» πατριάρχη που τόσο αντιφατικά θέλει ταυτόχρονα να φέρεται και ως εθνικός πατριάρχης των Νεοελλήνων, δεν την παραδέχονται όπως είναι φυσικό και όπως το παραπονιέται αφελώς και ο κ.Ζερβός εκτός από την τουρκική κυβέρνηση και πολλές ορθόδοξες Εκκλησίες:
«…πρέπει να διαδώσουμε και να σταθεροποιήσουμε την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου. Αυτή την Οικουμενικότητα την αρνούνται όχι μόνο οι γείτονές μας, αλλά και πολλοί Ορθόδοξοι. Το Πατριαρχείο, ξέρετε, είναι εναντίον του φυλετισμού, του εθνικισμού και του ρατσισμού (πραγματικότητες που καταδικάστηκαν σε Συνόδους) και το έργο του είναι πολύ δύσκολο… Δυστυχώς υπάρχει έντονο το θέμα του ανταγωνισμού μεταξύ των Ορθοδόξων στην Ιταλία». Αλλά ο κ.Ζερβός δεν κατάφερε να είναι επίσκοπος ούτε των Ιταλών, ούτε των ορθοδόξων, ούτε των Νεοελλήνων. Υπήρξε ιερέας μόνο των φασιστών.

Ο συνεργάτης του πρωτοπρεσβύτερος κ. Τσουρός υπήρξε δεξί χέρι του γνωστού εντεταλμένου της Ι.Συνόδου διώκτη των «αιρέσεων» ιερέα Αντώνη Αλεβιζόπουλου, που ξεκίνησε τη δράση του στη Γερμανία. Ο Πέτρος Κουναλάκης, τ. βουλευτής ΣΥΝ, έχει καταγγείλει:
«Ο Αλεβιζόπουλος έγινε ο φόβος και ο τρόμος των φοιτητών και των μεταναστών. Ηταν αδίστακτος. Είναι βεβαιωμένο ότι καθοδηγούσε μαζί με δυο τρομερούς Γερμανούς, ανθρώπους των αφεντικών, το χτύπημα μας με όλους τους τρόπους. Χαφιεδισμός, καρφώματα στις ειδικές ελληνικές (τα περίφημα Κλιμάκια Εργασίας) και γερμανικές υπηρεσίες, συνεργασία με τα αφεντικά κ.ο.κ. …. Εμένα ο Αλεβιζόπουλος κατάφερε μόνο να με απελάσει, όμως πολλοί άλλοι φοιτητές και μετανάστες στη Γερμανία υπέστησαν διάφορα – πολύ σοβαρότερα – από το «φακέλωμά» του, όταν επέστρεψαν στην Ελλάδα, τα χρόνια που ακολούθησαν και ιδίως την εποχή της χούντας. Η δικτατορία αξιοποίησε στο έπακρον τους φακέλους του παπα-Αντώνη».

Ο Αντώνης Αλεβιζόπουλος, ήταν συγγραφέας του γελοίου και χαφιεδίστικου «Εγχειρίδιου αιρέσεων και παραχριστιανικών ομάδων». Το 1993 αποδείχθηκε ότι ο ίδιος περίπου κατάλογος είχε συνταχθεί και από την ΕΥΠ. Το επίσημο εκκλησιαστικό αντιαιρετικό περιοδικό «Διάλογος», καταδίκαζε στους μονολόγους του τη γιόγκα, τον βελονισμό, την ομοιοπαθητική, τον διαλογισμό, τα κέντρα ψυχικής υγιεινής κ.λ.π. Ο πρωτοπρεσβύτερος Αλεβιζόπουλος, υπήρξε η ενσάρκωση του ιεροεξεταστικού πνεύματος της Ορθοδοξίας, μια αρσενική μαντάμ Ντεφάρζ, που έπλεκε καταλόγους προγραμμένων αιρέσεων. Ο καλός παπα-Φιλόθεος Φάρος, τον χαρακτηρίζει «σαλεμένο άνθρωπο με έμμονες ιδέες καταδίωξης. Παντού ανακάλυπτε μαύρες δυνάμεις. Αυτοί οι άνθρωποι και αυτό το κλίμα εξυπηρετεί όλες τις εξουσίες» (Περ. «Μετρό», τ.68, Ιούλιος 2001-Ν.Παπανικολάου). Η υπηρεσία της οποίας προϊστατο συνεργαζόταν με την Κ.Υ.Π., που παρακολουθούσε τις νόμιμες δραστηριότητες των «αιρετικών» πολιτών, καταχωρίζοντάς τες σε μνημειώδους βλακείας φακέλους. Ο Π.Μπουκάλας της «Καθημερινής», παρατηρεί σχετικά (17-10-’99): «Αν κρίνει κανείς από τα κείμενα του τεύχους (17), ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο εχθρούς, παγίδες, πλεκτάνες και συνωμοσίες, γεμάτο ανθέλληνες και θεομάχους……η ελληνικότητα…απειλείται από…αρχαιολάτρες…κοσμικούς κου(!)μουνιστές (πενήντα φορές αναγράφεται η λέξη…) .. από κάποιον…Σάτυα Σάϊ Μπάμπα…και από την παιδική εφημεριδούλα των «Ερευνητών» (σημ.Λασκ. της «Καθημερινής»!!!)……που φροντίζει να προσηλυτίσει τα παιδιά μας στην αρχαιολατρεία…». Οι καταγγελίες αυτές δεν ήταν ανώδυνες αφού μετά η σκυτάλη περνούσε στην ΕΥΠ, η οποία θεωρούσε (θεωρεί;) τους ετερόδοξους ως ύποπτους Έλληνες, με τις ανάλογες επιπτώσεις στην στρατιωτική τους υπηρεσία. Ενδεικτικά μπορεί να δει κανείς καταγγελίες των Ελλήνων Ευαγγελικών, βασισμένες και σε δημοσίευμα του οργάνου της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδας «Καθολική» (16.11.1993):

«Το φθινόπωρο του 1993 ο Αθηναϊκός τύπος ανέφερε την ύπαρξη μιας απόρρητης έρευνας για ετερόδοξους Έλληνες που είχε αναληφθεί από την ΕΥΠ. Αυτή περιλάμβανε ονόματα, διευθύνσεις, τηλέφωνα και πληροφορίες προσωπικών οικονομικών στοιχείων και τραπεζικών λογαριασμών των ποιμένων τους, που όπως φαίνεται ήταν κάτω από παρακολούθηση ρουτίνας».

Είναι γνωστή η ποινική δίωξη (καθ’υπόδειξιν της “Espresso” και της Συνόδου) κατά του γνωστού ασεβούς κόμικ (εκδ. Οξύ) του Αυστριακού συγγραφέα Χάντερερ και η πρωτόδικη καταδίκη, που έπεσε (μετά το διεθνή σάλο σε βάρος της Ελλάδας) στο Εφετείο. «Πίσω απ’ την δικαστική απαγόρευση ενός σατιρικού βιβλίου κρύβεται ένας γνωστός διώκτης του δημοκρατικού κινήματος. Πρώτη φορά ύστερα από 24 χρόνια ένα ελληνικό δικαστήριο αποφάσισε την κατάσχεση βιβλίου και καταδίκασε σε εξάμηνη φυλάκιση τον συγγραφέα!…βασικός μάρτυρας κατηγορίας ο πρωτοπρεσβύτερος Κ. Τσουρός. Η «Espresso» επιτάσσει, η Εκκλησία πατάσσει και η Δικαιοσύνη επικυρώνει…». (Ιός- «Ε» – 30/1/2005)

Ο Χάντερερ είχε δηλώσει: «Το βιβλίο μεταφράστηκε σε 10 χώρες και κυκλοφορεί παντού ελεύθερα. Δεν περίμενα ότι στην κοιτίδα της Δημοκρατίας, θα υπάρξουν τέτοιες μεσαιωνικές αντιδράσεις..». Ο κ.Τσουρός απαντά στην «Ελευθεροτυπία» και σε παράλληλες κατηγορίες για συνεργασία του ως καταδότη φοιτητών με τη δικτατορία στην Νάπολη της Ιταλίας:
«Επειδή το μεγαλύτερο τμήμα του άρθρου της εφημερίδας σας στηρίζεται στο περιεχόμενο ενός δήθεν «ιστορικού» βιβλίου, με τίτλο «Το Ελληνικό φοιτητικό κίνημα και ο αντιδικτατορικός αγώνας στην Ιταλία», είμαι υποχρεωμένος να αναφερθώ σ’ αυτό. Ο δημοσιογράφος σας χρησιμοποιεί το περιεχόμενό του χωρίς να μπει στον κόπο να ελέγξει την αξιοπιστία των στοιχείων που δημοσιεύονται και τα κίνητρα του συγγραφέως, και αγνοώντας πλήρως τις τότε επικρατούσες συνθήκες στην Κοινότητα Νεαπόλεως. …. Το συγκεκριμένο βιβλίο, το οποίο, όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας του, στηρίζεται σε στοιχεία τα οποία υπεξαίρεσαν Ελληνες φοιτητές, κατά την κατάληψη του Ελληνικού Προξενείου Νεαπόλεως το 1975, καταγράφει τακτικές αδιόρθωτων και αμετανόητων νοσταλγών της αποβιωσάσης πλέον «δικτατορίας του προλεταριάτου», στηριζόμενο σε έωλες μαρτυρίες ελαχίστων και συγκεκριμένων ατόμων, γνωστών στους κύκλους της Νεαπόλεως. Το πόσο αξιόπιστο και αμερόληπτο είναι το βιβλίο και το πόσο καλά γνωρίζουν τα πράγματα οι πληροφοριοδότες του φαίνεται από ένα και μόνο παράδειγμα: Οι «αξιόπιστοι» πληροφοριοδότες του βεβαιώνουν ότι οι δύο ιερείς της Νεαπόλεως πήγαμε στην Νεάπολη το 1963, με μεσολάβηση των αξιωματικών του ΝΑΤΟ και ότι εμένα με «έφεραν με στρατιωτικό αεροπλάνο στη βάση του ΝΑΤΟ»(!!!). Ουδέν ψευδέστερον. Ο ιερέας Γεννάδιος διορίστηκε στην Νεάπολη το 1961, εγώ δε το 1963 ήμουν ακόμη φοιτητής στην Σχολή της Χάλκης και έφθασα στην Νεάπολη τα μέσα του 1964, ..σιδηροδρομικώς! …

Δεν διστάζει να θίξει υπολήψεις σεβαστών και καταξιωμένων προσώπων…όπως το πρόσωπο του Σεβ. Μητροπολίτου Ιταλίας κ. Γενναδίου, που χαίρει εκτιμήσεως από όλες τις μέχρι σήμερα Ελληνικές κυβερνήσεις και τιμήθηκε από την Ιταλική Δημοκρατία με ιδιαίτερη διάκριση και ανώτατο παράσημο… Η «αναφορά» αυτή προς το Προξενείο της Νεαπόλεως, και όχι προς την ΚΥΠ, όπως υποστηρίζουν συγγραφέας και συντάκτης του άρθρου, η οποία, όπως είπαμε, υπεξαιρέθηκε από το Προξενείο της Νεαπόλεως, διεκτραγωδεί τον κατατεμαχισμό και τα «χάλια» του Φοιτητικού Κινήματος στην Ιταλία την εποχή εκείνη, το οποίο τόσο είχαμε βοηθήσει από το 1964. …..Με την υπογραφή μου, λοιπόν, επιβεβαίωνα αυτή την κατάσταση, χωρίς να αποδέχομαι και ολόκληρο το περιεχόμενο…».

….

Συνεχίζεται – αύριο το 2ο Μέρος

This entry was posted in «Ιερές» Υποκρισίες, «Ιερή» Εξουσία, Γράμμα από το Ληξούρι, Διακρίσεις (κάθε είδους), Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης. Bookmark the permalink.

24 Responses to Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών [2-Α]

 1. Ο/Η Αρίσταρχος ο Σάμιος λέει:

  Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά ήταν στο επίκεντρο του αντιαιρετικού αγώνα της Εκκλησίας μέσω της χειραγώγησης των πολιτικών. Μια τόσο σοβαρή δικαστική υπόθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων (όπως και άλλες παρόμοιες) αποσιωπήθηκε από την πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης στην εποχή της:

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 26 Ιανουαρίου 1999:

  [http://www.hri.org/E/1999/99-01-26.dir/keimena/greece/greece3.htm]

  H είδηση μεταδόθηκε από το ΑΠΕ, στις 21.1.1999 (ώρα Ελλάδας 17.35). Η έκτασή της, αντιστρόφως ανάλογη της σπουδαιότητάς της.

  «Το ελληνικό κράτος, εναντίον του οποίου είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ένας μάρτυρας του Ιεχωβά, κατέληξε σε συμβιβαστική συμφωνία με τον ενάγοντα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να διαγραφεί η υπόθεση από το πινάκιο του Δικαστηρίου», ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Στρασβούργο.

  Δήλωση

  Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να καταβάλει 1.500.000 δραχμές (για τα δικαστικά έξοδα) στον 57άχρονο Γαβριήλ Τσαβαχίδη, τον επικεφαλής μιας κοινότητας μαρτύρων του Ιεχωβά. Εξάλλου, η ελληνική κυβέρνηση προέβη στη δήλωση ότι «οι μάρτυρες του Ιεχωβά δεν υπόκεινται σε μυστική παρακολούθηση εξαιτίας των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων και ουδέποτε στο μέλλον θα επιβληθούν σε τέτοιου είδους επιτήρηση».

  Στις ελληνικές εφημερίδες, όπου αναδημοσιεύτηκε, η είδηση πέρασε στα «ψιλά». Το περιεχόμενο όμως της συμβιβαστικής δήλωσης στην οποία προχώρησε το ελληνικό κράτος, με αποτέλεσμα να «κλείσει» η υπόθεση, είναι μείζονος σημασίας.

  Γιατί, όπως πολύ σωστά υποστηρίζει ο συνήγορος του ενάγοντος (που ουσιαστικά δικαιώθηκε ηθικά), Πάνος Μπιτσαξής, «ο συμβιβασμός αυτός δεν αφορά μόνο τον πελάτη μου, αλλά τερματίζει οριστικά το καθεστώς διακρίσεως των Eλλήνων πολιτών που πρεσβεύουν άλλο θρήσκευμα και σημαίνει την εγκατάλειψη άθλιων πρακτικών, όπως αυτών που ακολουθήθηκαν στην υπόθεση Τσαβαχίδη, ο οποίος είχε αναγκαστεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά του ελληνικού κράτους για παραβίαση στο πρόσωπο, όχι μόνο το δικό του, αλλά και πολλών άλλων αλλοθρήσκων πολλών άρθρων της σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτά που προστατεύουν το απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής, τη θρησκευτική ελευθερία και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι».

  «Γιατί»

  Γιατί όμως η ελληνική κυβέρνηση, λίγες ημέρες πριν εισαχθεί η υπόθεση σε δίκη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατέθεσε έγγραφη βεβαίωση ότι «δεν παρακολουθούνται στη χώρα μας οι μάρτυρες του Ιεχωβά»;

  Προς τι ο «φιλικός διακανονισμός», αν δεν υπήρχαν στοιχεία που ενδεχομένως να οδηγούσαν σε καταδίκη του ελληνικού κράτους; Στοιχεία που αποκάλυπταν τη λειτουργία -έστω στο παρελθόν- μηχανισμού παρακολούθησης αλλοθρήσκων, ακόμη κι αν αυτός δεν είχε τις «ευλογίες» του επίσημου ελληνικού κράτους;

  Διττή η έννοια της έγγραφης δήλωσης που κατατέθηκε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και φέρει την υπογραφή του πληρεξούσιου δικηγόρου του ελληνικού κράτους.

  Από τη μια, προσδίδει «ειδικό βάρος» στα στοιχεία του ενάγοντος, σύμφωνα με τα οποία στη χώρα μας, τουλάχιστον κατά το παρελθόν, «φακελώνονταν» αλλόθρησκοι και από την άλλη, με τη δήλωση αυτή, που ερμηνεύεται από τον κ. Μπιτσαξή ως «πράξη θάρρους», προστατεύονται οι πολίτες από την τυχόν δράση «αόρατων μηχανισμών», που βάλλουν κατά του κατοχυρωμένου δικαιώματος ελεύθερης επιλογής θρησκεύματος.

  Nτοκουμέντα

  Για να κατανοήσει κανείς την ευρέος φάσματος σημασία αυτής της υπόθεσης -ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι έφτασε μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με πρωτοβουλία ενός μόνον Eλληνα πολίτη- πρέπει να γυρίσει λίγα χρόνια πίσω και να σταθεί ιδιαίτερα σε ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Ε» (που ήταν ένα από τα «όπλα» τού προσφεύγοντος στην αντιδικία του με το ελληνικό κράτος), από το οποίο αποδεικνυόταν ότι η υπόθεση δεν αφορούσε μια μεμονωμένη περίπτωση.

  Στις 4 Αυγούστου 1993 η «Ε», με πρωτοσέλιδο τίτλο «Nτοκουμέντο ντροπής – ΚΥΠ – φακέλωμα 1993 – στόχος Eλληνες καθολικοί, χιλιαστές και άλλοι», αποκάλυπτε το περιεχόμενο άκρως απόρρητης έκθεσης της ΚΥΠ, σύμφωνα με το οποίο «παρακολουθούνταν στο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι, στην Ξάνθη και την Πάτρα, μέλη της θρησκευτικής κοινότητας των Πεντακοστιανών και των Μαρτύρων του Ιεχωβά». Στην έκθεση υπήρχαν χαρακτηρισμοί για τους αλλόθρησκους, όπως «οι αλλόθρησκοι, προδότες και εχθροί του έθνους» και «άτομα μειωμένης εθνικής συνείδησης».

  Ο σάλος τότε από την αποκάλυψη της «Ε» για το φακέλωμα των…άπιστων από την ΚΥΠ είχε προκαλέσει την παρέμβαση της επίσημης πολιτείας για την εκτόνωση της κατάστασης. Η ύπαρξη της έκθεσης της ντροπής δεν διαψεύστηκε, αποδόθηκε όμως σε πρωτοβουλία κατώτερων υπαλλήλων της τότε ΚΥΠ.

  Διευκρινίστηκε, δε, στη συνέχεια ότι η έκθεση ακυρώθηκε, ο αρμόδιος υπάλληλος μετακινήθηκε και η υπηρεσία διαλύθηκε.

  Δίωξη

  Αρκετούς μήνες αργότερα ασκείται ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Κιλκίς σε βάρος του Γαβριήλ Τσαβαχίδη για «παράνομη ίδρυση και λειτουργία ναού μαρτύρων του Ιεχωβά». Στη δικογραφία της υπόθεσης ο συνήγορος του κατηγορουμένου ανακαλύπτει ένα ανυπόγραφο έγγραφο-αναφορά για τις κινήσεις του διωκόμενου μάρτυρα του Ιεχωβά (στο ίδιο ύφος με αυτό που είχε δημοσιεύσει η «Ε», με τους ανάλογους χαρακτηρισμούς για το πρόσωπο του Τσαβαχίδη, ο οποίος φερόταν να παρακολουθείται για πολύ καιρό).

  Αμέσως ο συνήγορός του, Π. Μπιτσαξής, καταγγέλλει δημόσια την ύπαρξη παράνομου δικτύου παρακολουθήσεων θρησκευτικώς αντιφρονούντων στο Nομό Κιλκίς.

  Η επίσημη εξήγηση από την Eισαγγελία Κιλκίς είναι ότι το δελτίο αυτό πληροφοριών είχε αποσταλεί ταχυδρομικά από ανώνυμο αποστολέα και ότι σ’ αυτό είχε στηριχτεί εν πολλοίς η δίωξη σε βάρος του Τσαβαχίδη, ενώ ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης δηλώνει πως θα ερευνηθεί το θέμα, εκφράζοντας παράλληλα την κατάπληξή του για την ύπαρξη τέτοιου εγγράφου.

  Υποστηρίζει, δε, την πεποίθησή του ότι δεν μπορεί να υπάρχει υπηρεσία παρακολούθησης του θρησκευτικού φρονήματος (ο Τσαβαχίδης αθωώθηκε από την κατηγορία, αφού δεν αποδείχτηκε).

  Αργότερα, ύστερα από γραφολογική εξέταση -σε φωτοτυπία του εγγράφου, γιατί οι αρμόδιοι είχαν αρνηθεί να παραδώσουν το γνήσιο- φέρεται αυτό να είχε χτυπηθεί στην ίδια γραφομηχανή με άλλο έγγραφο της δικογραφίας και συγκεκριμένα με το διαβιβαστικό της Aστυνομίας.

  H EYΠ

  Το 1996 κι εν όψει της κρινόμενης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσφυγής, η ελληνική κυβέρνηση προσκόμισε ένα έγγραφο της ΕΥΠ, με χρονολογία 21.2.1996, σύμφωνα με το οποίο «η υπηρεσία μας δεν έχει συντάξει και δεν έχει αποστείλει διαβαθμισμένο δελτίο πληροφοριών (αφορά το συγκεκριμένο της δικογραφίας στο Κιλκίς). Η υπηρεσία μας ουδέποτε έχει ασχοληθεί με τον κ. Τσαβαχίδη και τις ιδιότητές του».

  Σύμφωνα βέβαια με την εκτίμηση του προσφεύγοντος, «το έγγραφο αυτό, όχι μόνο δεν αποτελεί στην ουσία άρνηση, αλλά αποδοχή των καταγγελλομένων, αφού δεν ισχυρίζεται ότι το έγγραφο είναι ανύπαρκτο, πλαστό ή δεν το έχει συντάξει καμία κρατική υπηρεσία. Απεναντίας, το χαρακτηρίζει διαβαθμισμένο δελτίο πληροφοριών, ισχυριζόμενη ότι δεν το συνέταξε εκείνη, ούτε της έχει κοινοποιηθεί».

  Εκτός από την παράθεση των στοχείων, που κατ’ αυτόν αποδεικνύουν την κατάφωρη παραβίαση δικαιωμάτων του, τα οποία προστατεύονται από την ευρωπαϊκή σύμβαση, ο κ. Τσαβαχίδης, αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία του, έκανε αναφορά και στο ότι «η ελληνική πολιτεία μέχρι σήμερα δεν έχει καν ασχοληθεί με τη διοικητική διερεύνηση του τρόπου που τέθηκε στη δικογραφία το επίμαχο δελτίο πληροφοριών, ούτε ερεύνησε με Eνορκη Διοικητική Eξέταση την προέλευσή του. Παρ’ ότι, μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε δηλώσει ότι το θέμα θα διερευνηθεί, καμία έρευνα δεν έγινε και αν έχει γίνει, το αποτέλεσμά της παρέμεινε μυστικό. Ματαιώθηκε έτσι η αποκάλυψη των δραστών και των εντολέων τους και η πιθανότητα να δημιουργηθεί μια βάση ένδικης άμυνάς μου και από τη διοικητική οδό».

  Tο σκεπτικό

  Πάντως, μετά και το συμβιβασμό, το δικαστήριο, κλείνοντας τη υπόθεση, στο σκεπτικό του (όπου αναφέρονται και οι αποκαλύψεις της «Ε») σημειώνει ότι:

  * Υπήρξε οικονομική και ηθική ικανοποίηση του προσφεύγοντος.

  * Η νομολογία του δικαστηρίου έχει κρίνει ότι σε περίπτωση οποιασδήποτε παρακολούθησης πρέπει η εσωτερική νομοθεσία να παρέχει εχέγγυα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  * Συμπεραίνεται, τέλος, (και από άλλες υποθέσεις που αφορούν μυστική παρακολούθηση ή θρησκευτική ελευθερία) ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε θέση να σταθμίσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στον προσφεύγοντα.

  Από τα πρακτικά αυτής της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου:

  «On behalf of the applicant, Mr Tsavachidis, I am writing to inform the Court that the Greek Government and the applicant have concluded a friendly settlement in the … case which is pending before the Court and is set down for hearing on 12 November 1998.

  The Government are stating at this stage of the case that the Jehovah’s Witnesses are not subject to secret surveillance on account of their religious beliefs and will never be subject to such surveillance in the future. The Government have also undertaken to pay the applicant the sum of 1,500,000 drachmas for the costs incurred in the proceedings before the European Commission of Human Rights. »

  [http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?action=html&documentId=696200&portal=hbkm&source=externalbydocnumber&table=F69A27FD8FB86142BF01C1166DEA398649]

 2. Ο/Η Χουντόδουλος λέει:

 3. Ο/Η Ιοβόλος λέει:

  Για τη Χούντα, τον Χουντόδουλο, την Εκκλησία, την Ιεραρχία, το παπαδαριό και όλο το κακό συναπάντημα δείτε το

  http://www.iospress.gr/issues/church.htm

  ΠΕΡΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

  Ο ΛΑΟΣ του Θεού
  Η παρέμβαση της Εκκλησίας στις νομαρχιακές εκλογές και η αξιοποίησή της από τον Καρατζαφέρη.

  (στήλη «μικρό-μεγάλο», 19/10/02)

  Πόσο «Αγαπώ τα παιδιά»;
  Επιστολή του γενικού γραμματέα της Pro Europa και ανταπάντηση για τη δραστηριότητα της οργάνωσης και τις σχέσεις της με την Εκκλησία.

  (στήλη «μικρό-μεγάλο», 15/6/02)

  H Pro Europa και ο Χριστόδουλος
  Η απάντηση του Σωτήρη Τζούμα στα δημοσιεύματα του «Ιού» για την υπόθεση της Pro Europa και τις σχέσεις Χριστόδουλου-Δρακόπουλου.

  (κείμενο που φιλοξενείται, 15/6/02)

  H Pro Europa και ο Χριστόδουλος – απάντηση
  Απάντηση του «Ιού» στις αιτιάσεις του Σωτήρη Τζούμα περί Δρακόπουλου και Pro Europa.
  (απάντηση σε κείμενο που φιλοξενείται, 15/6/02)

  Η επιστροφή του «φίλου»
  Η προαγωγή του κ. Δρακόπουλου, του μυστηριώδους φίλου του κ. Χριστόδουλου σε διευθυντική θέση της εκκλησιαστικής ιεραρχίας.

  (στήλη «Ιός», 19/5/02)

  Το ευρωπαϊκό πρόσωπο του φονταμενταλισμού
  Οι αντιδράσεις, εγχώριες και μη, που προκάλεσε η υπερψήφιση της Εκθεσης «Γυναίκες και φονταμενταλισμός» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

  (στήλη «μικρό-μεγάλο», 11/5/02)

  Το λόμπι του Θεού
  Η επίσημη προαναγγελία ότι η Εκκλησία θα αναμιχθεί στις επερχόμενες εκλογές, αξιοποιώντας τις υπογραφές για τις ταυτότητες.

  (στήλη «μικρό-μεγάλο», 30/3/02)

  Τα δικαιώματα των άλλων στην πυρά
  Τα ανθρώπινα δικαιώματα στο στόχαστρο του κ. Χριστόδουλου, σε μια από τις πιο κυνικές ομιλίες του.

  (στήλη «μικρό-μεγάλο», 16/2/02)

  Η μπούρκα της Ορθοδοξίας
  Ο ορθόδοξος χριστιανικός φονταμενταλισμός δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις απαγορεύσεις, τις διακρίσεις και το σκοταδισμό των μουσουλμάνων φανατικών.

  (στήλη «Ιός», 3/2/02)

  Ενας Πάπας για την Ορθοδοξία
  O κ. Χριστόδουλος έχει πολύ περισσότερα κοινά στοιχεία με τον Πάπα, παρά με τον Πατριάρχη

  (στήλη «μικρό-μεγάλο», 5/5/01)

  Πόσα κέρατα έχει ο Πάπας;
  Η αντιμετώπιση του Πάπα από τις οργανωμένες εκκλησιαστικές ομάδες στη χώρα μας (Διοικούσα Εκκλησία, οργανώσεις, μονές), έχει κυρίως πολιτική διάσταση.

  (στήλη «μικρό-μεγάλο», 28/4/01)

  Τότε που μελετούσαμε
  Η μαύρη σελίδα της εκκλησιαστικής Ιεραρχίας. Η περίοδος της συνεργασίας και της ταύτισης με την απριλιανή χούντα.

  (στήλη «Ιός», 22/4/01)

  Η υποψηφιότητα ενός αγίου
  Από τον Χριστόδουλο μέχρι τον Μουλατσιώτη, οι εκκλησιαστικοί ταγοί ετοιμάζονται να αγιοποιήσουν ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο, τον Παπουλάκο.

  (στήλη «Ιός», 25/3/01)

  Ο μελετηρός ποιμήν και τα αμελέτητα πρόβατα
  Η στάση του Χριστόδουλου κατά την περίοδο της δικτατορίας δεν είνται τίποτα διαφορετικό από τη στάση του συνόλου της Ιεραρχίας.

  (στήλη «μικρό-μεγάλο», 10/3/01)

  Οπως ο διάβολος το λιβάνι
  Αποφεύγει ο Αρχιεπίσκοπος να τοποθετηθεί στα ζητήματα της «ιδιωτικής φιλανθρωπίας» που ασκεί στο όνομά του η εταιρεία Pro Europa.

  (στήλη «μικρό-μεγάλο», 10/2/01)

  Παρασκήνια για την Pro Europa
  Ποιος σβήνει τα ίχνη; Μετά τις αποκαλύψεις του «Ιού» ακολούθησαν σπασμωδικές ενέργειες από την πλευρά των υπευθύνων της Εκκλησίας.

  (στήλη «πολιτικά παρασκήνια», 31/1/01)

  Σκάνδαλο κάτω απ’ τα ράσα
  Η δεύτερη συνέχεια των αποκαλύψεων για το ρόλο της Pro Europa και του διαβόητου φίλου του κ. Χριστόδουλου.

  (στήλη «Ιός», 28/1/01)

  Το «θινκ τανκ» του κ. Χριστόδουλου
  Η πρώτη αποκάλυψη του ρόλου του γνωστού Παναγιώτη Δρακόπουλου και της οργάνωσης Pro Europa στο πλάι του Χριστόδουλου.

  (στήλη «Ιός», 21/1/01)

  Οι οθωμανικές εμπνεύσεις του κ. Χριστόδουλου
  Σε νόμο του οθωμανικού κράτους από το 1880 προδιαγράφεται η έμπνευση του κ. Χριστόδουλου για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

  (στήλη «μικρό-μεγάλο», 13/1/01)

  Δαρβίνος και Εκκλησία
  Η εκκλησιαστική παρέμβαση στις επιστημονικές θεωρίες για την εξέλιξη των ειδών και τη «δημιουργία» του ανθρώπου.

  (στήλη «Ιός», 30/7/00)

  Ο μεγάλος πρίγκιπας
  Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσίευση από τον «Ιό» το περασμένο Σάββατο της φωτογραφίας του κ. Παρασκευαϊδη εν μέσω της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας της χούντας.
  (στήλη «μικρό-μεγάλο», 15/7/00)

  666: ο μύθος και η απάτη
  Η προτεσταντική προέλευση των μύθων περί 666 και η εγχώριοι θιασώτες των εσχατολογικών τερατολογιών.

  (στήλη «Ιός», 9/7/00)

  Το αφίλητο χέρι του Αρχιεπισκόπου
  Η «κατηγορία» που απευθύνει στους «προοδευτικούς» ότι αρνούνται να τον χειροφιλήσουν αντιγράφει πιστά τις κατηγορίες που απηύθυνε πριν από 90 χρόνια στους τότε προοδευτικούς του Βόλου ο μητροπολίτης Δημητριάδος Γερμανός.

  (στήλη «μικρό-μεγάλο», 8/7/00)

  Χριστόδουλος και χούντα
  Μια φωτογραφία του κ. Χριστόδουλου εν μέσω όλων των επιφανών χουντικών αποκαλύπτει το ρόλο του εκείνη την περίοδο.

  (εκτός σειράς, 8/7/00)

  Η ταυτότητα μιας διαμάχης
  Η εχθρότητα του κ. Χριστόδουλου εναντίον του κ. Σταθόπουλου χρονολογείται από το 1994, όταν ο δεύτερος είχε επιχειρήσει να διαλευκανθεί η υπόθεση του ΜΑΒΗ.

  (στήλη «μικρό-μεγάλο», 24/6/00)

  Το κόμμα του μαύρου σταυρού
  Οι απόπειρες να συγκροτηθεί ένας ενιαίος πολιτικός σχηματισμός στο χώρο του ορθόδοξου φονταμενταλισμού. Οι ιστορικές διαστάσεις της υπόθεσης.

  (στήλη «Ιός», 18/6/00)

  Απλά μαθήματα δημαγωγίας
  Σχόλιο για το συλλαλητήριο που οργάνωσε η Ιεραρχία για το ζήτημα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

  (στήλη «μικρό-μεγάλο», 17/6/00)

  Το μανιφέστο του κ. Χριστόδουλου
  Πίσω από τον μοντέρνο ύφος του («σας πάω με τα σκουλαρίκια»), την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών, τη χρήση των ανεκδότων και της πιο εξελιγμένης δημαγωγικής στρατηγικής, υπήρχε πάντοτε ένας συνεκτικός ιδεολογικός και πολιτικός λόγος με εμφανές ακροδεξιό πρόσημο.

  (στήλη «μικρό-μεγάλο», 10/6/00)

  Τι ψηφίζει ο Σατανάς;
  Η Εκκλησία δεν υποστηρίζει ανοικτά κάποιο κόμμα, αλλά εμμέσως υποδεικνύει ποια δεν υποστηρίζει. Η αντιαριστερή παράδοση.

  (στήλη «Ιός», 9/4/00)

  Η ποινικοποίηση της βλασφημίας
  Με αφορμή την περίπτωση του βιβλίου του Μίμη Ανδρουλάκη, επανεξετάζεται ο σκοταδιστική διατήρηση της ποινικής δίωξης της βλασφημίας.

  (στήλη «Ιός», 2/4/00)

  Ορθοδοξία και έρωτας
  Ο «δυτικόφερτος» Άγιος Βαλεντίνος κερδίζει καθαρά τον πρώτο γύρο. Το «άλογο» που πόνταρε ο κ. Χριστόδουλος για να αντιμετωπίσει τη μόδα του Βαλεντίνου αποδεικνύεται κουτσό. Ερωτας και σεξ στη σύγχρονη ορθοδοξία.

  (στήλη «Ιός», 13/2/00)

  Το κυνήγι των αιρέσεων
  Η μισαλλοδοξία κάνει την επανεμφάνισή της στην Ευρώπη. Οι σταυροφόροι και οι μάγισσες επιστρέφουν με τους αιρετικούς και τους διώκτες τους.

  (στήλη «Ιός», 6/2/00)

  Ο ιερός εξεταστής του έθνους
  Η απόσυρση του Αυγουστίνου Καντιώτη από την ενεργό δράση. Περιγραφή του ιδιόρρυθμου μητροπολίτη που έχει σημαντικές ευθύνες για την καθυστέρηση και το κλίμα τρομοκρατίας που επικράτησε για δεκαετίες στι\ην περιοχή του.

  (στήλη «Ιός», 16/1/00)

  Η επί του ρέματος ομιλία
  Οι υψηλοί τόνοι, οι απειλές και ο εκνευρισμός στη φωνή του κ. Χριστόδουλου τελικά έκρυβαν την απαίτησή του να παρανομήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες και να δώσουν την άδειά τους για μια οικοδομή σε απαγορευμένο σημείο.

  (στήλη «μικρό-μεγάλο», 12/1/00)

  Οι Ιουλιανοί του 2004
  Η Ιεραρχία της Εκκλησίας έχει θορυβηθεί από το γεγονός ότι πολλαπλασιάζονται οι κινήσεις, οι ομάδες και οι συντροφιές που επικαλούνται το Δωδεκάθεο.

  (στήλη «Ιός», 11/4/99)

  Ιερά Σταγονίδια
  Απολογισμός της δράσης του αρχιεπισκόπου της παπαδοπουλικής χουντικής περιόδου Ιερώνυμου Κοτσώνη, μετά την απόφαση του Χριστόδουλου να τον αποκαταστήσει τιμώντας τη μνήμη του.

  (στήλη «Ιός», 20/9/98)

  Χριστοδούλου το ανάγνωσμα
  Οι απόψεις του νέου αρχιεπισκόπου, όπως διατυπώνονται από τον ίδιο σε βιβλία, άρθρα και συνεντεύξεις, πριν αναρριχηθεί στη νέα θέση του.

  (στήλη «Ιός», 24/5/98)

  Ο κομματάρχης Μαρωνείας
  Ενα ορθόδοξο «Βατικανό» έχει στηθεί στη Θράκη, με τις άμεσες επεμβάσεις του τοπικού μητροπολίτη στην πολιτική ζωή και όχημα τα «εθνικά» θέματα.

  (στήλη «Ιός», 15/2/98)

  Ιερή Οστεοπώρωση
  Η λατρεία των αγίων λειψάνων και τα παραλειπόμενά της. Η εμπορία, η κοροϊδία, ο φανατισμός.

  (στήλη «Ιός», 12/4/98)

 4. Ο/Η Ζωζώ Χ.Σαπουντζάκη λέει:

  http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=179649&lngDtrID=251
  http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=179499

  Γυναίκες κατά Χριστόδουλου
  Διαμαρτυρία για την άγνοια του Αρχιεπισκόπου περί βασανιστηρίων στη Χούντα

  Γυναίκες ζητούν συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο για να λάβουν εξηγήσεις για τη στάση του κατά τη δικτατορία

  Συγκέντρωση έξω από την Ιερά Αρχιεπισκοπή πραγματοποιεί το μεσημέρι της Πέμπτης ομάδα γυναικών ως ένδειξη διαμαρτυρίας για κακοποιήσεις στη διάρκεια της δικτατορίας και με αίτημα να συναντήσουν τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, εξαιτίας της δήλωσής του ότι αγνοούσε πως το χουντικό καθεστώς επέβαλε βασανιστήρια.

  Οι γυναίκες στρέφονται με συνθήματά τους εναντίον του τότε Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, αλλά και του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου που φέρεται το 1968 να κατείχε τη θέση του β’ γραμματέα της Ιεράς Συνόδου -ο ίδιος έχει δηλώσει ότι σπούδαζε και δεν γνώριζε για βασανιστήρια.
  Αφορμή της διαμαρτυρίας στάθηκε διημερίδα που διοργάνωσε το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας με θέμα «Γυναίκες και βασανιστήρια». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας της οργάνωσης.

  Αντιδράσεις για τον Αρχιεπίσκοπο
  Ούτε για το Πολυτεχνείο γνώριζε, ισχυρίζεται η Ένωση Μητέρων

  «Μας έκανε αλγεινή εντύπωση η δήλωση του Αρχιεπισκόπου» τόνισε η Ευθυμία Κιάου
  Αθήνα

  Επιστολή διαμαρτυρίας και βιντεοταινία με τη σκηνή του τανκ να ρίχνει την πύλη του Πολυτεχνείου επέδωσε η Προοδευτική Ένωση Μητέρων στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο την Πέμπτη, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του ότι δεν γνώριζε για τα βασανιστήρια της Χούντας. Ο Αρχιεπίσκοπος δεν γνώριζε ούτε για το Πολυτεχνείο, δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης, Ευθυμία Κιάου.

  Οι γυναίκες, που νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Ιερά Αρχιεπισκοπή, αναφέρουν στην επιστολή: «Αδυνατούμε να πιστέψουμε πως σε όλη τη διάρκεια της επταετίας ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος -και γραμματέας, την εποχή εκείνη, της Ιεράς Συνόδου- όχι μόνο δεν συγχρονίσθηκε από τα γεγονότα που συγκίνησαν τότε την παγκόσμια κοινή γνώμη και τις ξένες εκκλησίες, αλλά ούτε καν πληροφορήθηκε για τα όσα συνέβαιναν σε βάρος των παιδιών, ανδρών και αδελφών μας».
  Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής αναφέρεται ότι ο κ. Χριστόδουλος αποδέχτηκε πρόσκληση της Ένωσης να επισκεφθεί την έκθεση που οργανώνεται κάθε χρόνο στο χώρο του Πολυτεχνείου και ότι στη διάρκεια της συνάντησής του με τις μητέρες τούς επισήμανε ότι «ουδέποτε ανέφερε σε δηλώσεις του πως δεν έγιναν βασανιστήρια την περίοδο της Χούντας, αλλά ότι εκείνη την περίοδο δεν γνώριζε».

  Ο Αρχιεπίσκοπος τούς τόνισε επίσης: «Όταν έγινα μητροπολίτης Δημητριάδος το 1974 και άρχισα να επισκέπτομαι σχολεία στο Βόλο, ακούγοντας τις έντονες διαμαρτυρίες των μαθητών για τη στάση της Εκκλησίας την περίοδο της δικτατορίας, τους ζητούσα εκ μέρους της Εκκλησίας συγγνώμη και τους έλεγα ότι η Εκκλησία έπρεπε εκείνα τα χρόνια να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας και να τηρήσει τη στάση που έπρεπε.

  »Από τότε έδωσα ευχή και κατάρα στον εαυτό μου, όταν βλέπω τα κακώς κείμενα, να μιλώ και να τα κατακρίνω». Η ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής καταλήγει με την παρατήρηση ότι στη διάρκεια της συνάντησης «ουδεμία ερώτηση έγινε από την πλευρά της αντιπροσωπείας για το εάν ο Μακαριότατος γνώριζε τα γεγονότα. Οιοσδήποτε ισχυρισμός περί του αντιθέτου είναι καθ’ όλα ψευδής και ανυπόστατος και, ως εκ τούτου, η επίκλησή του μόνον λύπη προκαλεί.»

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Aγαπητή Ζωζώκα,
   ο αρχιψευταράς Χουντόδουλος δήλωνε βλαξ, πιο βλάξ κι από τους μαθητές της μητρόπολης του Βώλου, από τους οποίους τόσο ξεδιάντροπα λέει πως πληροφορήθηκε αυτά που δεν μπορούσε να αγνοεί.

   Ως γραμματέας της Συνόδου όμως λάμβανε διαμαρτυρίες απελπισμένων οικογενειών βασανισμένων που στρέφονταν μάταια στην Εκκλησία ζητώντας της να επέμβει.

   Η Εκκλησία όμως πάντα φρόντιζε να τα έχει καλά με τις εξουσίες. Αυτοκράτορες, τσάροι, Σουλτάνοι, φασίστες δικτάτορες, κομμουνιστές τύραννοι, Ναζίδες κατακτητές, πολιτικάντηδες (όνομα και μη χωριό), τα κάνανε μαζί της πλακάκια.

   Να τι συνέβει στη Ρουμανία.
   Ο σφουγκοκωλάριος του Τσαουσέσκου πατριάρχη Θεόκτιστος αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη, όπως κι ο Χριστόδουλος που τάχα ζήταγε συγνώμη από τους μαθητές του Βώλου, αλλά ταυτόχρονα αλληλογραφούσε με τον Παττακό:

   ΤΟ ΒΗΜΑ

   * Ο αποθανών Πατριάρχης Ρουμανίας Θεόκτιστος ήταν ο μόνος Προκαθήμενος από την Ανατολική Ευρώπη ο οποίος ζήτησε συγγνώμη για την ανοχή ή και τη συνεργασία του κλήρου με τα κομμουνιστικά καθεστώτα
   Η «μυστική» πλευρά ενός Πατριάρχη
   Οι σχέσεις με τη Σεκουριτάτε και τα δώρα της Ελενας Τσαουσέσκου
   ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ | Κυριακή 5 Αυγούστου 2007

   «Ζητούμε συγγνώμη από τον Θεό και απ’ όλους εσάς, αγαπητά πνευματικά μας παιδιά, για όλες τις δημόσιες δηλώσεις και για τους ποιμαντορικούς μας λόγους, μέσα από τους οποίους αναγκαστήκαμε να σας πούμε ότι απολαμβάναμε πλήρη θρησκευτική ελευθερία, ενώ πάνω στην Εκκλησία ασκούνταν πιέσεις και περιορισμοί. Ζητούμε συγγνώμη για τον φόβο που είχαμε να αντισταθούμε ανοιχτά στη δικτατορία, καθώς και για τον τρόπο που αναγκαστήκαμε να εγκωμιάζουμε τον δικτάτορα». Με αυτή τη δήλωση πριν από 18 χρόνια ο Πατριάρχης Βουκουρεστίου Θεόκτιστος ζήτησε συγγνώμη από τα 22 εκατομμύρια Ρουμάνων για τα λάθη και τις παραλείψεις του. Μερικές ημέρες αργότερα υπέβαλε την παραίτησή του. Αποσύρθηκε σε ένα μοναστήρι και επέστρεψε στο Βουκουρέστι μερικούς μήνες αργότερα, ύστερα από την επιμονή της Ιεράς Συνόδου, του τότε πρωθυπουργού Ιον Ιλιέσκου και χιλιάδων πιστών. Με αυτή την πράξη του θα καταγραφεί στην ιστορία ως ο μόνος Προκαθήμενος που συνδέθηκε με τα καθεστώτα του υπαρκτού σοσιαλισμού και ζήτησε δημόσια συγγνώμη για τα λάθη του.

   …………………

   Τα προβλήματα του Πατριάρχη θα αρχίσουν τρία χρόνια αργότερα, στα τέλη του 1989, όταν οι αποκαλύψεις για τον βίο και την πολιτεία του ζεύγους Τσαουσέσκου θα αφήσουν άφωνη την παγκόσμια κοινότητα. Τότε που η οργή του λαού μετατράπηκε σε ποτάμι, το οποίο «έπνιξε» και «γκρέμισε» οτιδήποτε θύμιζε τον δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου και τη σύζυγό του Ελενα. Εκείνη την εποχή πληροφορίες και δημοσιεύματα άρχισαν να προκαλούν προβλήματα στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας και ιδιαίτερα στον Προκαθήμενό της. Οι πιο ακραίες πληροφορίες έφεραν την Ελενα Τσαουσέσκου να έχει επιβάλει στην Ιεραρχία την εκλογή Θεοκτίστου στον Πατριαρχικό Θρόνο. Σύμφωνα με άλλες πηγές ο Θεόκτιστος ήταν μέλος της μισητής στον λαό Σεκουριτάτε, της διαβόητης μυστικής αστυνομίας του καθεστώτος, και σύμφωνα με τις πιο… ανώδυνες ο Πατριάρχης αντήλλασσε – και δεχόταν – δώρα με τους Τσαουσέσκου. Επιπλέον κατηγορούνταν ότι ανέχθηκε, ακόμη χειρότερα ότι επέτρεψε, την κατεδάφιση ναών που βρίσκονταν στο ιστορικό κέντρο του Βουκουρεστίου όπου οι Τσαουσέσκου έφτιαξαν τα «ανάκτορά» τους και ήθελαν να δημιουργήσουν «Ηλύσια» πεδία.

   Ο Πατριάρχης και τα μέλη της Ιεραρχίας δέχονταν βολές και δεν μπορούσαν να δώσουν πειστικές απαντήσεις. Ο λαός ζητούσε να ακούσει γιατί η Εκκλησία δεν τον προστάτευσε, δεν τον στήριξε. Ο Πατριάρχης Θεόκτιστος συγκάλεσε την Ιεραρχία και δήλωσε: «Παρ’ όλο που κατ’ ιδίαν οι ιεράρχες εξέφραζαν συχνά προς τις κεντρικές και τοπικές αρχές, μέσα από πολυάριθμα διαβήματα, τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν, τους περιορισμούς και τις καταπιέσεις που δέχονταν από μέρους των εκπροσώπων του κράτους, η Εκκλησία δεν είχε την ελευθερία να εκδηλώνει ούτε τα δάκρυά της. Οι επίσημες δηλώσεις των ιεραρχών έπρεπε να είναι παραπάνω από θετικές».

   Στις 18 Ιανουαρίου του 1990 συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος και ύστερα από επίπονη διαδικασία ανακοινώνεται: «Κατά τη συνεδρία ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόκτιστος υπέβαλε στην Ιερά Σύνοδο αίτηση για συνταξιοδότηση για λόγους υγείας και προχωρημένης ηλικίας. Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες και τον Καταστατικό Χάρτη τη συγκρότηση επιτροπής Τοποτηρητείας (…) η οποία θα λειτουργεί μέχρι την εκλογή νέου Πατριάρχη».

   Ο Πατριάρχης Θεόκτιστος αποχωρεί από το Βουκουρέστι και εγκαθίσταται στη Μονή Σινάια της Ρουμανίας όπου παραμένει για περίπου τέσσερις μήνες. Η απόφασή του να υποβάλει την παραίτησή του και να ζητήσει συγγνώμη προκαλεί αίσθηση σε όλους τους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών αλλά και στους πιστούς της Ρουμανίας. Στις 4 Απριλίου η Ιερά Σύνοδος θα συνεδριάσει εκ νέου και θα δηλώσει ότι «εξετάζοντας μεγάλο αριθμό εισηγήσεων και αιτημάτων ιερέων, μοναχών και πιστών απ’ όλη τη Ρουμανία που ζητούν να επανέλθει ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόκτιστος στον Πατριαρχικό Θρόνο, αποφάσισε να επανακαλέσει τον Πατριάρχη να αναλάβει την προεδρία της Ιεράς Συνόδου και τις άλλες αρμοδιότητες που σχετίζονται με το αξίωμα του Πατριάρχη Ρουμανίας».

   Ο Θεόκτιστος επέστρεψε στον θρόνο του. «Πολλοί τότε κρύφτηκαν πίσω από το ράσο του Θεόκτιστου. Κανένας τους δεν είχε τη δύναμη να αναλάβει τις ευθύνες του και υπήρχαν ιεράρχες και κληρικοί που αναφέρονταν και έδιναν πληροφορίες στο καθεστώς» τόνιζε στο «Βήμα» ελληνόφωνος ιεράρχης.
   …………………………..

   Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=182835&ct=86&dt=05/08/2007#ixzz0ldikHdSc

 5. Ο/Η Kάποιος λέει:

  ΤΟ ΝΕΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

  Από τις πιο διαφημισμένες πρωτοβουλίες του κ. Αλεβιζόπουλου είναι η διασύνδεσή του με αντιαιρετικούς διεθνείς παράγοντες. Η διοργάνωση κλειστών πολυήμερων συνεδρίων βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των φιλοδοξιών του. Από τις 11 έως τις 16 Νοεμβρίου 1993, παραδείγματος χάριν, το μοναστήρι της Πεντέλης φιλοξένησε δεκάδες ειδικούς, ιερωμένους και επιστήμονες με κοινές αγωνίες και πολιτικοφιλοσοφικές απόψεις. Από την ατζέντα μαθαίνουμε ότι οι περισσότεροι εισηγητές προέρχονταν από τη Γερμανία. Κοινός παρονομαστής, η ακροδεξιά τους τοποθέτηση. Ενας μάλιστα από τους τακτικότερους συνεργάτες και καλεσμένους στα συμπόσια του πατέρα Αλεβιζόπουλου, ο δικηγόρος του Αμβούργου Ralf Abel, που δραστηριοποιείται επί χρόνια σε «θεολογικά» ζητήματα, από τις 31 Οκτωβρίου 1991 κατέχει τον… επίσημο τίτλο του Ναζί, σύμφωνα με απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Αμβούργου. Αυτόματα, έρχεται στο νου η ιστορία του Ανοβέρου και του Αμβούργου. Αλλωστε, ο Πέτρος Κουναλάκης δεν έχει και πολλές αμφιβολίες: «Και τώρα με τις αιρέσεις τα ίδια κάνει, είναι μέσα στη νοοτροπία του. Ο Αλεβιζόπουλος είναι αδίστακτος, συνεργάζεται με τον οποιονδήποτε. Είναι φανατικός, επικίνδυνος».

  (Ελευθεροτυπία, 12/2/1995)

 6. Ο/Η Παρείσακτος λέει:

  http://orthodoxos.wordpress.com/2010/04/20/pousties_agiwn/

  (CΟΚ!!!) Ιερόσυλοc είδε Όcιον Νικόδημον (ΣΟΚ!!!)

  και επέστρεψε στη Μονή το ιερόν λείψανον (από την Romfea.gr)

  Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης, χθες, Πέμπτη 15 Απριλίου 2010, οι Πατέρες του Ιερού Κοινοβίου Οσίου Νικοδήμου παρέλαβαν το ιερό λείψανο που είχε κλαπεί στις 15 Μαρτίου 2010.

  Ο άνθρωπος που έκλεψε το άγιο λείψανο αντίκρισε ολοζώντανο τον Άγιο τέσσερεις φορές, ο οποίος του είπε: «Παιδί μου, πήγαινέ με στο σπίτι μου από όπου με πήρες, αρκετά με ταλαιπώρησες». (έΚΤΑΚΤΟΝ!!!)

  Συγκλονισμένος τότε έτρεξε και βρήκε έναν Ιερέα κοντινής Μητροπόλεως, στον οποίο εξομολογήθηκε με λυγμούς και δάκρυα, λέγοντας «αμάρτησα πάτερ, έγινα ιερόσυλος» (έΚΤΑΚΤΟΝ!!!) και του παρέδωσε το ιερό λείψανο.

  Ο εν λόγω Ιερέας, παρέλαβε το ιερό λείψανο του Αγίου και συγκλονισμένος (έΚΤΑΚΤΟΝ!!!) αμέσως το έφερε στη Ιερά Μονή του Οσίου Νικοδήμου.

  Τέλος, σήμερα Σάββατο 17 Απριλίου και ώρα 6μ.μ. θα τελεσθεί επίσημη υποδοχή του ιερού λειψάνου και Πανηγυρικός Εσπερινός. Το ιερό λείψανο θα τεθεί σε προσκύνηση των πιστών.

  Δίπλα στο καθιερωμένο παγκάρι ΔΕΝ θα προστεθεί άλλο, θα φροντίσομεν να αδειάζει συχνά ώστε να μην μπουκώνει. (έΚΤΑΚΤΟΝ!!!)

  περισσότερα εις το

  http://xairete.blogspot.com/2010/04/blog-post_5696.html

  Πώς εκτέθηκε;

  Με το ίδιο κουτί που είχε πριν την κλοπή; Ήταν κλεισμένο αυτό το όποιο κουτί τέλος πάντων; Αν ήταν ανοιχτό, θυμάται κάποιος από τους προσκυνητές αν μοιάζει το νέο λείψανο με το παλιό;

 7. Οι αναθεματισμοί κατά της Χούντας είναι ορθό να γίνονται, αλλά δεν αρκούν διδακτικώς.
  Η γνώμη μου είναι ότι, αυτό που διδάσκει, από το συγκεκριμένο περιστατικό της ιστορίας , έχει να κάνει με την διερεύνηση των εξής ερωτημάτων:
  . Για ποιού λόγους το σύνολο σχεδόν των αξιωματικών του ελληνικού στρατού, υποτάχτηκε αβασάνιστα στους δικτάτορες;
  . Οι αξιωματικοί που αντέδρασαν σθεναρά, ποιοι ήταν και τι μέρους του λόγου ήταν;
  . Οι όντως αντιστασιακοί, γιατί σιώπησαν απέναντι στους επαγγελματίες αντιστασιακούς, που ξεφύτρωσαν, μετά την μεταπολίτευση, σαν τα μανιτάρια;
  Για την σχέση του παπαδαριού με την Χούντα απαξιώ να θέσω το παραμικρό ερώτημα, επειδή η δουλικότητα είναι η υψίστη αρετή των αντιπροσώπων του Γιαχβέ επί της γης, επί παντός καιρού και χρόνου.

  • Ο/Η Αντι-Συμψηφιστικός-Εν-Γένει λέει:

   «η δουλικότητα είναι η υψίστη αρετή των αντιπροσώπων του Γιαχβέ επί της γης, επί παντός καιρού και χρόνου»

   κ. Βασδέκη, μπορείτε να το πείτε αυτό και για τον Ιησού τον Ναζωραίο;

 8. Ο/Η χαρη λέει:

  Ροΐδη + Λασκαράτε

  θα μείνω στην αφιέρωση – γιατί νομίζω ότι αυτή έχει τή μεγαλύτερη σημασία (και για σήμερα και για αύριο (και για χτες και για μεθαύριο…))

  αντιγράφω από το :

  http://www.sansimera.gr/biographies/194 :

  » … έφτασε στις 3 τα ξημερώματα στην Πλατεία Ματεότι της Γένοβας. Από το πορτ μπαγκάζ πήρε τρία μπουκάλια γεμάτα βενζίνη και ύστερα κατευθύνθηκε προς τα σκαλιά του Παλάτσο Ντουκάλε, στο οποίο στεγάζονταν τότε τα δικαστήρια της πόλης. Κάτω από τη μεγάλη στοά, άνοιξε τα μπουκάλια και έριξε τη βενζίνη στα ρούχα του. Μετά άναψε το σπίρτο…

  Εκείνη την ώρα στην πλατεία ήταν μόνο μια ομάδα εργατών καθαριότητας, οι οποίοι έτρεξαν να βοηθήσουν τον έλληνα φοιτητή. Όταν έφθασαν κοντά του, οι φλόγες είχαν ήδη τυλίξει το σώμα του, ωστόσο ο Κώστας Γεωργάκης είχε ακόμη το κουράγιο να φωνάξει: «Ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα». Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου δέκα ώρες αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή. Στο σημείο της θυσίας υπάρχει σήμερα μια μαρμάρινη στήλη με την επιγραφή στα ιταλικά: «Η Ελλάδα θα τον θυμάται για πάντα». … »

  Αυτό έγινε το ΄70 : η αυτοπυρπόληση τού Γεωργάκη ήταν η μοναδική μέσα στη χούντα – για τα παιδιά τότε ξέρω (παρ’ όλο που πέρασε στα ψιλά τών εφημερίδων, φυσικά…) πως είχε μια άλφα σημασία, ανάλογη τουλάχιστον με κείνην τής αυτοπυρπόλησης τού γιαν πάλατς στην πράγα (ως διαμαρτυρία για την εισβολή τών σοβιετικών) ή τών (πολλών) άλλων τότε στην αμερική (ως διαμαρτυρία για το βιετνάμ) … (αισθάνομαι μεγάλη ταπείνωση που αναγκάζομαι όπως καταλαβαίνετε να κάνω τις διευκρινίσεις) – Παρ’ όλ’ αυτά για μάς σήμερα πιστεύω ότι η πράξη τού Κώστα Γεωργάκη έχει μια ακόμα μεγαλύτερη σημασία :

  δείχνει το μέγεθος τής μιζέριας τής «αριστεράς» («μας») (όλων τών αποχρώσεων) : αν ο Γεωργάκης ήτανε μέλος κάποιου από τά (πολλά) «κ»κε μας, θα είχαμε βαρεθεί βέβαια ν’ ακούμε και να ξανακούμε, θα ‘χαμε μάθει όλες τις λεπτομέρειες απέξω… : και δεν θα συναντούσες σήμερα ανθρώπους να σε κοιτάνε μ’ αυτό το καλοπροαίρετο – γεμάτο από ελληνική παιδεία, κάτω ή πάνω απ’ τή βάση τού 10 – (απλανές) βλέμμα όταν αναφέρεις (σαν κολλημένος με κάποιο ηλίθιο άδοξο παρελθόν) το όνομά του…

  Οι ιταλοί στη γένοβα έχουν αναρτήσει στήλη λοιπόν για τήν απίστευτη πράξη του – διότι οι ιταλοί νομίζανε ότι «η ελλάδα θα τον θυμάται για πάντα» –

  η ελλάδα αποδεικνύει όμως βέβαια ως συνήθως πρωτότυπα με αυτογνωσία και απύθμενο αυτοσεβασμό, πως θεωρεί αυτήν την πράξη λίαν συνηθισμένη και μπανάλ για τα γούστα της – και την παράδοσή της – αφού δεν φορούσε το κομματικό καπέλο που έπρεπε…

  αλλά τι λέω… εδώ και τον αλέξανδρο παναγούλη θα τον ξεχνάγανε ευχαρίστως αν γινότανε… μόνο που αυτός επέζησε (και τούς ταλαιπώρησε) λίγο παραπάνω

  αυτή η «ιδεολογική» μιζέρια (σιγά τις ιδεολογίες δλδ…) δεν είναι καθόλου άμοιρη ευθυνών και για την άλλη (που μάς κόφτει βέβαια περισσότερο) την οικονομική εννοώ – την οποία και θα την χαιρόμαστε για πολύ μεγαλύτερο διάστημα – which is very natural, αν θέλετε τη γνώμη μου…

  να ‘στε πάντα καλά

 9. Ο/Η Σ.Κ.Μ λέει:

  ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)
  Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760
  email: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://cm.greekhelsinki.gr/

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  20 Απριλίου 2010

  Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση αναίρεσης της αθώωσης του Κώστα Πλεύρη!

  Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) πληροφορήθηκε σήμερα από τη γραμματεία του Αρείου Πάγου πως η Πλήρης Ποινική Ολομέλεια με την απόφαση 3/2010 απέρριψε την αίτηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για αναίρεση υπέρ του νόμου της απόφασης 913/2009 του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών. Με την απόφαση εκείνη είχε αθωωθεί ο Κώστας Πλεύρης για παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου 927/79 με το βιβλίο του «Οι Εβραίοι: όλη η αλήθεια». Η απόφαση του Αρείου Πάγου, που πάρθηκε από μια πλειοψηφία 24 δικαστών με δύο μειοψηφίες 7 και 5 δικαστών, δεν έχει ακόμα καθαρογραφεί και αρχειοθετηθεί.

  Ο Εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ Παναγιώτης Δημητράς δήλωσε:

  «Η πλειοψηφία των δικαστών του Άρειου Πάγου με την επικύρωση της ‘επονείδιστης’ κατά τον Καθηγητή Μιχάλη Σταθόπουλο (‘Θέμα και Παραλλαγές’ ΕΤ-1 29 Ιανουαρίου 2010) αθωωτικής απόφασης του Εφετείου Αθηνών απέδειξε περίτρανα αυτό που επί δεκαετίες έχουμε δηλώσει και τεκμηριώσει. Ο αντισημιτισμός όπως και οι άλλες μορφές ρατσισμού αποτελούν κυρίαρχο χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας ενσωματωμένο και υποστηριζόμενο από τους θεσμούς της πολιτείας. Η Ελλάδα διαφέρει από όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ, στις οποίες ο ρατσισμός αποτελεί περιθωριακό φαινόμενο, καταδικάζεται συστηματικά από τα θεσμικά όργανα και την πλειοψηφία των κοινωνιών τους και συνήθως διώκεται ποινικά. Η Ελλάδα θυμίζει περισσότερο τη Γερμανία λίγο πριν την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία στην οποία ο ρατσισμός κυριαρχούσε και ενσωματωνόταν θεσμικά. Δίκαια λοιπόν ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης έχουν επανειλημμένα κάνει αυστηρές συστάσεις στην Ελλάδα για την υποχρέωση της να διασφαλίσει την τιμωρία των παραβάσεων του Νόμου 927/1979 ώστε να καταπολεμηθεί η υποκίνηση φυλετικού μίσους. Τις συστάσεις αυτές, όπως και πάρα πολλές άλλες στα θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων, η Ελλάδα συνεχίζει να αγνοεί επιδεικτικά. Η συνέχεια στη συγκεκριμένη υπόθεση θα δοθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο οποίο έχει ήδη προσφύγει το ΕΠΣΕ.»

  Ιστορικό

  Στην αίτηση για αναίρεση, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θεωρούσε μεταξύ άλλων πως «αποδείχθηκε περίτρανα ότι ο ανωτέρω κατηγορούµενος συγγράφοντας το επίµαχο βιβλίο του ‘Εβραίοι, όλη η αλήθεια’ κατέστησε προσιτά στο ευρύ κοινό κείµενα που θα µπορούσαν, λόγω του έντονα επιθετικού ύφους τους, να καλλιεργήσουν µίσος και βία εναντίον των Εβραίων και να ενθαρρύνουν κάθε αναγνώστη τους στην υιοθέτηση ρατσιστικής και αντισηµιτικής συµπεριφοράς». Επισήμαινε επίσης, σε πείσμα όσων από άγνοια ή σκοπιμότητα ισχυρίζονται πως η αθώωση έγινε στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης, πως «το δικαστήριο απορρίπτοντας τον αυτοτελή ισχυρισµό περί αντισυνταγµατικότητας του Ν. 927/1979 δέχθηκε ότι η ελευθερία της έκφρασης και της γνώµης καθώς και το δικαιολογηµένο επιστηµονικό ενδιαφέρον βρίσκουν το όριο τους και παρέχονται υπό την επιφύλαξη της τηρήσεως των νόµων του κράτους, όπως είναι ο νόµος 927/1979 ‘περί κολασµού πράξεων ή ενεργειών αποσκοπουσών σε φυλετικές διακρίσεις’, που εναρµονίζεται µε τη διάταξη του άρθρου 2 του Συντάγµατος, που αναγορεύει το σεβασµό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου ως πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας». Το πλήρες κείμενο της αναίρεσης είναι διαθέσιμο στην:

  Κείμενο έκθεσης αναίρεσης αθώωσης Πλεύρη σε απάντηση νέων ψεμάτων Άδωνι Γεωργιάδη
  Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) (12 Ιανουαρίου 2010) στην: http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3576

  Η βασική αιτιολόγηση της αθωωτικής απόφασης περιλάμβανε τα ακόλουθα: «Ο κατηγορούμενος δεν στρέφεται κατά των Εβραίων, μόνο λόγω της φυλετικής και εθνικής καταγωγής τους αλλά κυρίως λόγω των επιδιώξεών τους για παγκόσμια κυριαρχία, των μεθόδων που χρησιμοποιούν για την ευόδωση αυτών και τη συνωμοτική τους δράση… Τα αναφερόμενα από το συγγραφέα, για την στήριξη των απόψεών του πραγματικά περιστατικά και οι ρήσεις ιστορικών προσώπων στηρίζονται σε ιστορικές πηγές τις οποίες κατονομάζει και οι οποίες απλώς επισημαίνουν ορισμένες οξύτατες φράσεις του συγγραφέα. Οι φράσεις αυτές του συγγραφέα κατατείνουν στην επισήμανση των στοιχείων που παρατίθενται στο επίμαχο βιβλίο, προκειμένου να γίνουν αντιληπτές από τον αναγνώστη οι κατά τον συγγραφέα ως άνω επιδιώξεις των εβραιοσιωνιστών. Από το όλο περιεχόμενο του βιβλίου δεν προκύπτει ότι ο κατηγορούμενος με αυτό είχε πρόθεση να προτρέψει τον αναγνώστη σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά των Εβραίων, ούτε να εκφράσει προσβλητικές ιδέες κατ’ αυτών (Εβραίων), εκ μόνου του λόγου της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής τους, δηλαδή χωρίς τη συνδρομή και άλλων λόγων. Τούτο δε γιατί δεν καταφέρεται συλλήβδην κατά των Εβραίων αλλά κατά των εβραιοσιωνιστών, οι οποίοι προέβησαν στις συγκεκριμένες πράξεις που αναφέρονται στο βιβλίο και οι οποίες στηλιτεύονται από τον συγγραφέα με οξύτατες εκφράσεις και αιχμηρά σχόλια και χαρακτηρισμούς.» Εκτενή αποσπάσματα στην:

  Αντισημιτισμός σε ελληνική δικαιοσύνη μέσα από αθωωτική απόφαση δίκης Πλεύρη
  Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) (23 Ιουνίου 2009) στην: http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3473

  Αντίδραση ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης

  Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της αθωωτικής απόφασης και την ενημέρωση του ΟΗΕ από το ΕΠΣΕ, ο ΟΗΕ έκανε σχετικό ερώτημα στην Ελλάδα. Εκτιμάται πως το ερώτημα αυτό οδήγησε στην υποβολή της αίτησης για αναίρεση, ώστε να αποφύγει η Ελλάδα την κατακραυγή από τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης στις επικείμενες εκθέσεις για την Ελλάδα. Το κείμενο του ερωτήματος: «6. Υπό το φως του άρθρου 4 της Σύμβασης, η οποία επιβάλλει την τιμωρία από το νόμο της διάδοσης ιδεών που βασίζονται στη φυλετική ανωτερότητα ή στο μίσος, παρακαλούμε σχολιάστε την πρόσφατη ανατροπή από Ελληνικό Εφετείο της καταδίκης του 2007 στην υπόθεση του Κώστα Πλεύρη για την κυκλοφορία του βιβλίου του ‘Οι Εβραίοι: Όλη η αλήθεια’. Αυτό το βιβλίο διατίθεται και πωλείται ακόμη στο Κράτος – μέλος;» Αναλυτική παρουσίαση στην:

  Ερώτηση ΟΗΕ σε Ελλάδα για αθώωση Πλεύρη οδηγεί σε αίτηση αναίρεσης υπέρ του νόμου
  Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) (3 Ιουλίου 2009) στην: http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3476

  Οι συστάσεις του αρμόδιου οργάνου του ΟΗΕ που ακολούθησαν αναφέρουν: «Η Επιτροπή ανησυχεί για το ότι το Κράτος μέλος δεν εφαρμόζει αποτελεσματικά τις νομικές διατάξεις που αποσκοπούν στην εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και ιδίως αυτές που σχετίζονται με την ποινική δίωξη και την τιμωρία των εγκλημάτων με ρατσιστικό κίνητρο. Η Επιτροπή καλεί το Κράτος μέλος να διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή όλων των νομικών διατάξεων που αποσκοπούν στην εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων καθώς και το ότι τα εγκλήματα με ρατσιστικό κίνητρο θα διώκονται ποινικά και θα τιμωρούνται με αποτελεσματικό τρόπο. Η Επιτροπή περαιτέρω ζητά από το Κράτος μέλος να παράσχει στην επόμενη έκθεσή του επικαιροποιημένες πληροφορίες όσον αφορά την εκ μέρους των δικαστηρίων εφαρμογή των ποινικών διατάξεων που τιμωρούν πράξεις φυλετικών διακρίσεων, όπως αυτές που περιλαμβάνονται στο Νόμο 927/1979. Τέτοιες πληροφορίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον αριθμό και τη φύση των υποθέσεων ενώπιον της δικαιοσύνης, τις καταδίκες που αποφασίστηκαν και τις ποινές που επιβλήθηκαν, όπως και κάθε αποζημίωση ή άλλης μορφής αποκατάσταση που παρασχέθηκε στα θύματα αυτών των πράξεων.» Το πλήρες κείμενο στην:

  Συστάσεις ΟΗΕ σε Ελλάδα για μειονότητες, Ρομά, ρατσιστικές οργανώσεις και ΜΜΕ, και αιτούντες άσυλο Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ)/Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) (31 Αυγούστου 2009) στην: http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3511

  Ακολούθησαν οι συστάσεις του αρμόδιου οργάνου του Συμβουλίου της Ευρώπης: «Η ECRI επισημαίνει ανησυχητικές εκθέσεις κάποιων εισαγγελέων, περιλαμβανομένου και του Προϊστάμενου της Εισαγγελίας [σημ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου] (Βλ. «Ομάδες υπέρ των Δικαιωμάτων Καταγγέλλουν τη Ρατσιστική Δήλωση του Έλληνα Εισαγγελέα», Δελτίο Τύπου από την Πρωτοβουλία για Δικαιοσύνη σε Ανοιχτή Κοινωνία, Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2008), που κάνουν ρατσιστικές ή αντισημιτικές δηλώσεις χωρίς να τους επιβάλλονται κυρώσεις… Η ECRI εκφράζει τη λύπη της, καθώς οι αρχές ομολογούν ότι ο Νόμος 927/1979 εξακολουθεί να εφαρμόζεται σπάνια παρόλο που πληροφορίες υποδεικνύουν περιπτώσεις υποκίνησης φυλετικού μίσους στην Ελλάδα. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν ενημερώσει επιπλέον την ECRI ότι οι παραπάνω περιπτώσεις τέθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου με δική τους πρωτοβουλία. Επομένως, είναι ακόμη απαραίτητες περισσότερες ενέργειες από την πλευρά του Εισαγγελέα για το σκοπό αυτό, καθώς φαίνεται ότι σπάνια υποβάλλει αυτεπαγγέλτως υποθέσεις ενώπιον του δικαστηρίου… Η ECRI συνιστά έντονα στις ελληνικές αρχές να δράσουν σθεναρά για να διασφαλίσουν την τιμωρία των παραβάσεων του Νόμου 927/1979 ώστε να καταπολεμήσουν κατάλληλα την υποκίνηση φυλετικού μίσους… Η ECRI συνιστά στις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να διασφαλίζουν την επιβολή του Νόμου 927/1979 κατά δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης που υποκινούν το φυλετικό μίσος… Η ECRI παροτρύνει τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι ο Νόμος 927/1979 εφαρμόζεται όσον αφορά όλα τα δημόσια πρόσωπα που χρησιμοποιούν ρατσιστικό λόγο… Οι ελληνικές αρχές δεν έχουν επιβάλλει αποτελεσματικές κυρώσεις σε εκείνους που δημοσιεύουν αντισημιτικά βιβλία. Ως προς το σημείο αυτό, η ECRI επιθυμεί να επιστήσει την προσοχή των ελληνικών αρχών στην υπ’ αριθμό 9 Σύσταση Γενικής Πολιτικής για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού στην οποία καλεί τα κράτη μέλη να ποινικοποιήσουν, μεταξύ άλλων, τη δημόσια μετάδοση ή διανομή γραπτού, εικονογραφημένου ή άλλου αντισημιτικού υλικού. Η ECRI συνιστά έντονα στις ελληνικές αρχές να τηρήσουν πιο σθεναρή στάση κατά του αντισημιτισμού σε όλες του τις εκδηλώσεις διασφαλίζοντας τη σύλληψη, τη δίωξη και την καταδίκη εκείνων που διαπράττουν αντισημιτικές ενέργειες.» Αναλυτική παρουσίαση στην:

  Αυστηρή έκθεση Συμβουλίου Ευρώπης για ρατσισμό, διακρίσεις, ατιμωρησία σε Ελλάδα
  Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ)/Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) (15 Σεπτεμβρίου 2009) στην: http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3517

  Νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

  Με εκτενέστατη νομολογία τα δύο αρμόδια δικαστικά όργανα του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν αποφανθεί πως η ελευθερία της έκφρασης δεν προστατεύει τον αντισημιτικό λόγο. Για αυτό έχουν επικυρώσει σειρά καταδικαστικών αποφάσεων εθνικών δικαστηρίων για αντισημιτικά κείμενα. Το ακόλουθο κείμενο αποτελεί σύνθεση αποσπασμάτων των αποφάσεων αυτών επιλεγμένων από το ΕΠΣΕ. Αναλυτική παρουσίαση και εκτενή ακριβή αποσπάσματα με αναφορά στις συγκεκριμένες αποφάσεις και στις πηγές είναι διαθέσιμα στην:

  Δίκη Πλεύρη: Άρειος Πάγος και Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων απαγορεύουν ναζισμό – φασισμό Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) (23 Ιανουαρίου 2009) στην: http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3403

  Η ανεκτικότητα και ο σεβασμός της ίσης αξιοπρέπειας όλων των ανθρώπινων όντων αποτελούν το θεμέλιο μιας δημοκρατικής και πλουραλιστικής κοινωνίας [έμφαση προστέθηκε από το ΕΠΣΕ]. Προκύπτει κατά συνέπεια πως μπορεί να κριθεί αναγκαίο στις δημοκρατικές κοινωνίες να τιμωρείται αν όχι και να εμποδίζεται κάθε μορφή έκφρασης που διαδίδει, προκαλεί, προωθεί ή δικαιολογεί το μίσος βασισμένο στη μισαλλοδοξία (περιλαμβανόμενης και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας), αρκεί να εξασφαλίζεται πως οι ‘διατυπώσεις,’ ‘όροι,’ ‘περιορισμοί,’ ή ‘κυρώσεις’ που επιβάλλονται είναι ανάλογες προς το νόμιμο στόχο που επιδιώκεται… Ειδικότερα, καλώντας τους πολίτες να διατηρούν ‘τη δυστροπία, τη μνησικακία, το μίσος που έχουν’ κατά ενός άλλου τμήματος του πληθυσμού, ο προσφεύγων δεν είχε το δικαίωμα να επικαλεσθεί το προνόμιο της ελευθερίας της έκφρασης [έμφαση προστέθηκε από το ΕΠΣΕ].

  Ο ρατσισμός δεν αποτελεί γνώμη αλλά επίθεση: όποτε επιτράπηκε να εκφραστεί δημόσια, οδήγησε σε άμεση και σοβαρή απειλή κατά της δημόσιας τάξης [έμφαση προστέθηκε από το ΕΠΣΕ]. Η καταδίκη [του αρνητή του Ολοκαυτώματος Faurisson] δεν παραβιάζει το δικαίωμά του να έχει και να εκφράζει γενικά τη γνώμη του. Το δικαστήριο τον καταδίκασε για την παραβίαση των δικαιωμάτων και προσβολή της υπόληψης άλλων. Επειδή οι δηλώσεις του μπορούσαν να δημιουργήσουν ή να ενισχύσουν υπάρχοντα αντισημιτικά αισθήματα, ο περιορισμός [μέσω της καταδίκης] εξυπηρετούσε την ανάγκη σεβασμού του δικαιώματος της εβραϊκής κοινότητας να ζει απαλλαγμένη από το φόβο μιας ατμόσφαιρας αντισημιτισμού.

  Οι δημοσιεύσεις του προσφεύγοντος [Hosnik] με μεροληπτικό και πολεμικό χαρακτήρα χωρίς καμιά επιστημονική αντικειμενικότητα αρνούνται τη συστηματική εξόντωση Εβραίων σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης με δηλητηριώδη αέρια. Η Επιτροπή έχει παλαιοτέρα αποφανθεί πως θέσεις σαν και αυτές του προσφεύγοντος είναι αντίθετες με μια από τις βασικές αρχές της ΕΣΔΑ, όπως αναφέρεται στο προοίμιό της, δηλαδή τη δικαιοσύνη και ειρήνη, ενώ επίσης εκφράζουν φυλετική και θρησκευτική διάκριση.

  Αναμφίβολα, όπως και κάθε άλλη αναφορά που στρέφεται κατά των θεμελιωδών αρχών της ΕΣΔΑ, η δικαιολόγηση μιας φιλο-ναζιστικής πολιτικής δεν μπορεί να επιτραπεί να απολαμβάνει την προστασία του Άρθρου 10. Υπάρχει μια κατηγορία ξεκάθαρα αποδεκτών ιστορικών γεγονότων –όπως το Ολοκαύτωμα- των οποίων η άρνηση ή η αναθεώρηση αφαιρείται από την προστασία του Άρθρου 10 [ελευθερία της έκφρασης] μέσω του Άρθρου 17 [κατάχρηση δικαιώματος]. Η άρνηση ή αναθεώρηση παρόμοιων ιστορικών γεγονότων υπονομεύει τις αξίες στις οποίες βασίζεται η καταπολέμηση του ρατσισμού και του αντισημιτισμού και αποτελεί σοβαρή απειλή κατά της δημόσιας τάξης. Παρόμοιες ενέργειες είναι ασυμβίβαστες με τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα γιατί παραβιάζουν δικαιώματα άλλων. Οι υποστηρικτές τους έχουν αναμφισβήτητα σχέδια που εμπίπτουν στην κατηγορία των στόχων που απαγορεύονται από το Άρθρο 17 της ΕΣΔΑ.

 10. Ο/Η Tsakalias λέει:

  Έχουμε δει πολλά γελοία πράγματα, αλλά να μιλάει η αριστερή χούντα για την δεξιά χούντα, είναι «δυο χούντες μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα»!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Οι αριστερές χούντες απαγορεύουν την Αγία Γραφή, γκρεμίζουν εκκλησίες και σκοτώνουν τους χριστιανούς και μιλάνε ως τιμητές της Δημοκρατίας!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Επειδής στην Ελλάδα έτυχε να επικρατήσουν οι δεξιοί, πάνε οι αριστεροί και κλαίνε για τα βασανιστήρια, και όταν μιλάνε οι δεξιοί για τα βασανηστήρια που κάναν αριστεροί, αυτοι λένε προβοκάτσια!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Είστε και οι δύο βρωμοχούντες, δολοφόνοι και να πάτε να κρυφτήτε που έχετε θράσος να μιλάτε μετά από τόσα εγκλήματα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Πότε θα περάσουν τα χρόνια της μπανανίας κι αυτό το παραμύθι, και να μάθει ο κόσμος ότι αριστεροί και δεξιοί είχαν σκοτώσει περισσότερους έλληνες στα βουνά παρά γερμανούς!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Και για να πιάνουν τόπο οι κατηγόριες για τη δεξιά χούντα, θα πρέπει να βγει η αριστερή χούντα και να πει ότι όταν μαθαινότανε τα σφαγία των κληρικών και των χριστιανών και οι ανατινάξεις των εκκλησιών, ποιος θα υποστήριζε αυτόν που χειροκροτούσε τα σφαγεία;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

  αλλά έχουνε μάθει όλοι στα καραγκιοζιλίκια και στις μισες αλήθειες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Δουλεύετε τον κόσμο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Ο/Η Αντι-Συμψηφιστικός-Εν-Γένει λέει:

   Οι αριστεροί ας πούμε ότι «δεν είχαν το Θεό τους».

   Το πρόβλημα είναι ότι οι «δεξιές χούντες» είναι και –κατ’ επίφαση– «χριστιανικές». Χουντικότητα και χριστιανισμός δεν συνάδουν αλλά αλληλοαποκλείονται. Συνεπώς, (και) για την Εκκλησία της Ελλάδος δεν έχουμε να κάνουμε με μια χριστιανική εκκλησία αλλά για έναν πολιτικο-οικονομικό θεσμό με θρησκευτικό επίχρισμα ο οποίος χαλκεύει τη διδασκαλία του Χριστού.

 11. Ο/Η Servitoros λέει:

  Επετειακόν
  http://www.newspaper.gr/index.php?name=News&file=article&sid=53135

  Σύμφωνα με πληροφορίες της «Θ» η ΕΔΣΜΟΟ ενέκρινε κατά πλειοψηφία στις 25.2.09 και επαναφέρει σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο την πρόταση ένας δρόμος στη Χαριλάου να ονομαστεί σε οδό μητροπολίτη Λεωνίδα Παρασκευόπουλου και άλλος ένας στην ίδια περιοχή σε οδό στρατηγού Γρίβα – Διγενή(!).Προτείνει επίσης μία πλατεία να αφιερωθεί στους «πεσόντες αστυνομικούς» και αρνείται εκ νέου να μετονομαστεί η οδός Νάτσινα (σ.σ. πρώην Φιλελλήνων) σε οδό Γιάννη Χαλκίδη.

  Ο «άγιος» Θεσσαλονίκης Λεωνίδας (κατά κόσμον Παρασκευόπουλος) είχε τοποθετηθεί στη μητρόπολη επί χούντας και έχει μείνει στην ιστορία ως υμνητής της. Είναι αυτός που, όταν συνάντησε τη δεύτερη σύζυγο του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου, είχε πει το περίφημο: «Δύο Δέσποινας έχομεν. Μίαν εις τους ουρανούς, την Παναγίαν, και άλλην εις την γην, την κυρίαν Προέδρου». Συνέδεσε το όνομά του με όλες τις παρεκκλησιαστικές οργανώσεις της πόλης και εξέπεσε του θρόνου του βάσει της 3ης και της 7ης συντακτικής πράξης του 1974, όπως και όλοι οι διορισμένοι από τη χούντα ιεράρχες.

  O Γιάννης Χαλκίδης είναι ο πρώτος νεκρός του αντιδικτατορικού αγώνα στη Θεσσαλονίκη. Δολοφονήθηκε σε ηλικία 27 χρόνων στις 5.9.1967 από ομάδα εφόδου της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, η οποία ανέλαβε να εξουδετερώσει τα μέλη της οργάνωσης «Πατριωτικό Μέτωπο», που τρεις ημέρες νωρίτερα είχαν ανατινάξει μία κολόνα της ΔΕΗ, την ώρα που η χουντική κυβέρνηση εγκαινίαζε τη ΔΕΘ.

 12. Παράθεμα: 21η Απριλίου 1967 « Κανάλι

 13. Παράθεμα: Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών [2-B] « Ροΐδη Εμμονές

 14. Ο/Η Aρχιεπίσκοπος Μπέμπα Μπλανς λέει:

  Αντιαιρετικό εγκόλπιο για Αλεβιζόπουλο
  Επίθεση στον π.Φιλόθεο Φάρο

  Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, κ. κ. Χριστόδουλος, Μητροπολίτης τότε Δημητριά­δος, σε επιστολή του στην αείμνηστη πρεσβυτέ­ρα του π. Αντωνίου, έγραφε μεταξύ άλλων: Η προς Κύριον εκδημία του φιλτάτου συζύγου σας και αγαπητού μας αδελφού εν Χριστώ αειμνή­στου π. Αντωνίου Αλεβιζοπούλου ύπηρξε βαρύ πλήγμα δια την στρατευομένην επί γης Εκκλησίαν μας, η οποία είχεν εύρει εις το πρόσωπόν του τον αδιαφιλονίκητον πρωταγωνιστήν του αγώνος αντιμετωπίσεως των ποικίλων εχθρών της Εκκλησίας.

  Μοναδική, ναι, μοναδική εξαίρεση αποτε­λούν οι δηλώσεις του ιερέα π. Φιλοθέου Φάρου στο περιοδικό Μετρό. Γράφει ο συντάκτης του άρθρου μεταξύ άλλων:

  Του περιοδικού Διάλο­γος, λέει ο πατέρας Φιλόθεος Φάρος που … εκπλήσσει με το λόγο του, ηγείτο ο πατέρας Αλεβιζόπουλος, σαλεμένος άνθρωπος με έμμονες ιδέες καταδίωξης. Παντού ανακάλυπτε μαύρες δυνάμεις. Αυτοί οι άνθρωποι και αυτό το κλίμα εξυπηρετεί όλες τις εξουσίες.

  Τι να πει κανείς τώρα γι’ αυτές τις δηλώσεις ποιμένα της Εκκλησίας που μόνος αυτός δεν κατάλαβε, ότι το πρόβλημα των αιρέσεων και της παραθρησκείας αποτελεί το πιο σημαντικό ποιμαντικό πρόβλημα της Εκκλησίας μας. Πρό­κειται για ένα καθ’ αυτό οντολογικό ζήτημα κι όχι μόνον πρόγραμμα αντιμετώπισης εχθρών της Ορθόδοξης Πίστεώς μας. Εκφράζουμε όχι μόνο την πικρία μας, αλλά και την αγανάκτησή μας γι’ αυτές τις δηλώσεις, οι οποίες αποτελούν πισώπλατη βολή εναντίον του έργου της Π.Ε.Γ. και του Διορθοδόξου Συνδέσμου Πρωτοβουλιών Γονέων.

  Η δήλωση αυτή του π. Φιλοθέου Φάρου τί­θεται κάτω από την παράγραφο του συντάκτου του άρθρου που λέγει: Καταδικάζονται συλλή­βδην οι άλλες θρησκευτικές δοξασίες, ο διαλογι­σμός και η γιόγκα, τα κέντρα ψυχικής υγιεινής, οι πολεμικές τέχνες, η ομοιοπαθητική, ο βελονι­σμός (ολιστική ιατρική) κ.λ.π.. Όπερ έδει δείξαι, θα λέγαμε για τον π. Φιλόθεο Φάρο, όπως έλεγαν οι μαθηματικοί, παλαιότερα, μετά την απόδειξη θεωρημάτων της Γεωμετρίας.

  Με τον π. Φιλόθεο Φάρο είχαμε ασχοληθεί και στο παρελθόν και συγκεκριμένα στο τεύχος 13 του Διαλόγου του 1998, με αφορμή την έκδοση βιβλίου του και την ομολογία του σε ρα­διοφωνική συζήτηση στην εκπομπή του π. Κων­σταντίνου Στρατηγοπούλου.

  Έγραψε και είπε ο π. Φιλόθεος ότι διαλογισμός και προσευχή είναι το ίδιο πράγμα. Και γράψαμε τότε στο σχόλιό μας ότι: όσοι επαινούν ή παραδέχονται εκδηλώσεις της ασιατικής πνευματικότητας συντελούν αθελήτως ή όχι στην ευόδωση του καταστρο­φικού έργου των αιρέσεων στη χώρα μας. Είναι οι ηθικοί αυτουργοί στην παγίδευση ανύποπτων ανθρώπων από οργανώσεις αντίθετες και ασυμ­βίβαστες με την ορθόδοξη πίστη.

  Με την απαράδεκτη και περίεργη δήλωσή του στο περιοδικό Μετρό ο π. Φιλόθεος Φά­ρος συμπορεύτηκε λεκτικά, δυστυχώς, με τις νε­οφανείς ολοκληρωτικές αιρέσεις και τις ομάδες της παραθρησκείας που πολέμησαν τον π. Αντώνιο, τον συκοφάντησαν και τον εμίσησαν, γιατί στάθηκε εμπόδιο στα σχέδιά τους να εξουδετερώσουν την άμυνα της Εκκλησίας και να εμποδίσουν ν’ ακουστεί η φωνή της στη χώρα μας.

  Ναι ο π. Αντώνιος μισήθηκε από τις αιρέσεις. Μισήθηκε απ΄ όλους εκείνους που ενσυνείδητα διάλεξαν την πλευρά του σκότους, απ’ όλους εκείνους που ενσυνείδητα διάλεξαν να εναντιωθούν στο Θεό.

  Θα θυμίσουμε στον π. Φ. Φάρο ότι παρόμοιο λεξιλόγιο χρησιμοποίησε ο αποβιώσας δημοσιο­γράφος Βασίλης Ραφαηλίδης ο οποίος σε δημοσίευμά του απεκάλεσε τον αείμνηστο πατέρα Αντώνιο ψυχοπαθη (Ναζισμός με άλλο πρό­σωπο, σελ. 241-274). Γράφει στο κεφάλαιο αυτό ο π. Αντώνιος, ότι ο κ. Ραφαηλίδης, επαφίεται στην χριστιανική μας ανεκτικότητα και μεγαλοθυμία, όταν αναφέρει ισχυρισμούς γεγονό­των αναληθών.

  Λάσπη και συκοφαντίες εξαπέλυσε εναντίον του π. Αλεβιζοπούλου η Σαηεντόλοτζυ, ο Τάκης Αλεξίου και άλλοι πολλοί που κινούνται στους χώρους των νέων κοσμοθεωριακών κινήσεων ή συνηγορούν υπέρ αυτών όπως ο κ. Κουναλάκης και άλλοι. Και είναι μάλλον αυτονόητο να συ­μπεριφέρονται έτσι οι πάσης φύσεως ομάδες και να αποκαλούν θρησκευτικό φανατισμό το ποι­μαντικό έργο της Εκκλησίας που ξεσκεπάζει το αληθινό πρόσωπο των ομάδων αυτών και προ­ειδοποιεί ότι αυτές είναι ασυμβίβαστες προς την Ορθόδοξη πίστη.

  Όταν όμως ορθόδοξοι κληρικοί κάνουν τέ­τοιου είδους δηλώσεις ή συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και σεμινάρια των ομάδων, όπως έκανε ορθόδοξος καθηγητής θεολογίας ή ακολουθούν την Βασούλα και παρευρίσκονται στις ομιλίες της κ.λ.π., τότε βάλλεται πισώπλατα το έργο

  Περιοδικό ΔΙΑΛΟΓΟΣ τεύχος 25

 15. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ο Χριστόδουλος στη Μητρόπολη με τη Χούντα

 16. Παράθεμα: Οι πονηριές του κ. +Γιώργου Μεταλληνού+ « Ροΐδη Εμμονές

 17. Παράθεμα: Ερωτήματα για την τουρνέ του ασημένιου σκιάχτρου της μέγαιρας Ελένης | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 18. Ο/Η laskaratos λέει:


  Πέθανε ο χαφιές της Χούντας Τσαμπίκος Ζερβός μητροπολίτης «της Ιταλίας» με το επαγγελματικό ψευδώνυμο Γεννάδιος

  Τον θρηνεί ο συνεργάτης του στην απάτη του δήθεν σκηνώματος της μέγαιρας Ελένης Αγαθάγγελος Φαναρίου

  https://www.exapsalmos.gr/2020/10/18/antidoro-mnimis-kai-sevasmou/
  Αντίδωρο μνήμης και σεβασμού
  Post published:18 Οκτωβρίου 2020
  ✔️Μητροπολίτου Φαναρίου Αγαθαγγέλου
  Γενικού Διευθυντού Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

  «Ψυχὴ εὐλογουμένη πᾶσα ἁπλή» (Ψαλμὸς ξδ’).

  Τούτος ο λιτός λόγος του ψαλμωδού έρχεται στη μνήμη της καρδιάς μου με το θλιβερό άκουσμα της εκδημίας του μακαριστού πλέον Μητροπολίτου Ιταλίας κυρού Γενναδίου.
  ……………………………

  Για τον υμνητή:

  https://roides.wordpress.com/2017/05/18/18may17/

  Ερωτήματα για την τουρνέ του ασημένιου σκιάχτρου της μέγαιρας Ελένης
  18/05/2017
  [Ο μητροπολίτης καταδότης της Χούντας, ο Επίσκοπος με τις Υπερτιμολογήσεις και ο αριστερός Υπουργός που παραβαίνει το καθήκον του]

  Γ) Ο Τσαμπίκος Ζερβός ήταν ως αρχιμανδρίτης, μαζί με άλλους κληρικούς καταδότης Ελλήνων φοιτητών στη Χούντα. Αναλυτική έκθεση της δράσης του, σήμερα μητροπολίτη Ιταλίας Ζερβού, που φωτογραφήθηκε στην υποδοχή του σκιάχτρου δίπλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (εκλεκτό των ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ-ΑΝΕΛ-ΝΔ), θα βρείτε εδώ («Η ελευθερία γνώμης στην πυρά – α», Ιός- Ελευθεροτυπία, 30/1/2005), εδώ («ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΝΑΠΟΛΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ! ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! Ποιος είναι ο αρχιμανδρίτης…» , sibilla.gr 7.10.2009), εδώ («Διαψεύδει συναλλαγή της μητρόπολης Ιταλίας με Βαβύλη», in.gr– 16.2.2005) και εδώ («Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών [2-B] & [2-Α]), με στοιχεία από το βιβλίο του ΝΙΚΟΥ ΚΛΕΙΤΣΙΚΑ «Το ελληνικό φοιτητικό κίνημα και ο αντιδικτατορικός αγώνας στην Ιταλία» (εκδόσεις Προσκήνιο, Αθήνα 2000).

  Ο υπόδικος ευσεβής Παναγιώταρος (Χυτήριο: «γαμημένες αλβανικές κωλοτρυπίδες»), της «σποράς των νικημένων του ’45″, έσπευσε με την ιδιοκτήτρια του πορνο-New Dream της οικογενείας βουλευτών Φύρερ, στη σεμνή τελετή.

  https://roides.wordpress.com/2017/05/13/13may17/

  Το Τσιπριστάν υποδέχεται με τιμές άγνωστο σκελετό
  13/05/2017
  [Ερωτήματα για τον ατζέντη λειψάνων επίσκοπο Αγαθάγγελο]


  Ο σκηνοθέτης επί το έργον

 19. Ο/Η Δημοκρατικός κληρικός λέει:

  Click to access GRI-2019-25149.pdf

  ΔΙΠΛΩΜΑΣΙΚΗ ΕΡΓΑ΢ΙΑ
  Σου πάτερ Γκορέ Μάρκου
  Ο ΜΗΣΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ΢ ΠΑΝΣΕΛΕΗΜΩΝ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
  ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ (1951-1968)

  (…)

  Μετά την καταδίκη του Παντελεήμονα Παπαγεωργίου ο
  Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε συνέντευξή τους προς δημοσιογράφο είπε
  μεταξύ άλλων τα εξής: «Δέν ἐτιμωρήθησαν διά παραπτώματα, ἀλλά
  διότι ἔχασαν τό κύρος των καί τήν καλή των φήμην, ἀνεξαρτήτως ἄν εἶναι
  ἀληθ῅ ἤ ὄχι τά αἴτια πού ἐδημιούργησαν τήν κακήν φήμην. Ἡ ἔκπτωσις
  εἶναι ἡ ποινή πού ἁρμόζει ἐν προκειμένω, διότι δέν ἠμπορεῖς νά ἀσκεῖς
  διοίκησιν μέ μειωμένον κύρος<Πρέπει νά σ᾵ς πῶ ὅτι καί ἐγώ πιστεύω ὅτι
  100% εἶναι ἀνακριβεῖς αἱ πληροφορίαι. Ἐμεῖς, ἐπαναλαμβάνω, δέν
  ἐδικάσαμε γεγονότα, ἀλλ’ ὅπως ὁ Νόμος ὁρίζει, τήν φήμην. Σί λέγει ὁ
  κόσμος, δηλαδή». ΢την ερώτηση του δημοσιογράφου αφού ο Ιερώνυμος
  πίστευε στην άδικη συκοφαντία, γιατί η Εκκλησία με το κύρος της δεν
  κάλυψε αυτές τις φήμες, που έλεγε ότι υπάρχουν, ο Αρχιεπίσκοπος
  Ιερώνυμος απάντησε: «Σό Δικαστήριον ἔτσι ἔκρινε»

  . Η Μητρόπολης Θεσσαλονίκης τέθηκε σε χηρεία και ακολούθησε
  ἡ αντικανονική χειροτονία του π. Λεωνίδα Παρασκευόπουλου (Μανάρι
  Αρκαδίας 1904-1984), ενώ είχε ήδη συνταξιοδοτηθεί ως ιεροκήρυκας248
  .
  Ο π. Λεωνίδας Παρασκευόπουλος είχε καλλιεργήσει ένα χαμηλό
  προφίλ ενός εξαιρετικού κληρικού, σεμνού και ταπεινού που
  συμμετείχε ενεργά στη ζωή της πόλης της Θεσσαλονίκης. Ο π.
  Λεωνίδας Παρασκευόπουλος είχε ενδόμυχα ζωηρή την επιθυμία να
  καταλάβει το θρόνο της Μητρόπολης της Θεσσαλονίκης με την
  εκπαραθύρωση του Παντελεήμονα

  Κατά την ενθρόνισή του στη
  Μητρόπολη Θεσσαλονίκης είπε: «Ευχαριστώ την Εθνική Κυβέρνησιν,
  ήτις προέκρινεν την μετριότητά μου διά να ποιμάνω το ποίμνιον της
  θεοσώστου ταύτης επαρχίας». Είχε φτάσει στο υπερβολικό σημείο να
  αποκαλεί τον Γεώργιο Παπαδόπουλο «Σωτήρα του Έθνους»,
  «ευλογημένο», « άνθρωπο του Θεού» και «άξιο της πατρίδος». Για την
  σύζυγο του Γεωργίου Παπαδόπουλου, την Δέσποινα Παπαδοπούλου
  έλεγε: «Δύο Δέσποινας έχομεν: Μίαν εις τους ουρανούς, την Παναγίαν,
  και άλλην εις την γην, την κυρίαν Προέδρου»

  Ο Λεωνίδας Παρασκευόπουλος το 1974 εξέπεσε του Μητροπολιτικού Θρόνου της
  Θεσσαλονίκης, βάσει της 3ης και 7ης Συντακτικής Πράξης του έτους
  αυτού. Του δόθηκε ο τίτλος του Μητροπολίτη Ρέοντος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.