Η Αριστερά ψηφίζει: «ΑΠΩΝ»!

Μια Αριστερά χωρίς πρόσωπο

Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

Κύριε Ροΐδη,
«Στη μεγάλη εκτίμηση που τρέφει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του Καρόλου Παπούλια απέδωσε ο Αλέξης Τσίπρας το γεγονός ότι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν «παρών» στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και δεν θα προτείνουν δικό τους υποψήφιο. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού συναντήθηκε με τον Κάρολο Παπούλια και του μετέφερε το σκεπτικό της απόφασης. Εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική που ακολουθούν τα δυο μεγάλα κόμματα, άρα, είπε, δεν μπορούμε να ψηφίζουμε μαζί ούτε σε συμβολικό επίπεδο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τρέφει μεγάλη εκτίμηση στον κ. Παπούλια αλλά παρ’όλα αυτά δεν τον ψηφίζει μόνο και μόνο γιατί θα τον ψηφίσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (πιθανόν και το Λάος). Δυο σοβαρά λάθη, στριμωγμένα σε σκεπτικό λίγων σειρών. Από πού πηγάζει αυτή η εκτίμηση και γιατί αυτή η συμπλεγματική άρνηση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε στις τελευταίες εκλογές 315.627 ψήφους. Είναι προφανές πως δεν εκτιμά ούτε έναν από αυτούς που τον ψήφισαν περισσότερο από όσο εκτιμά τον κ. Παπούλια. Οι ψηφοφόροι, τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ποιοτικά κατώτερα από τον κ. Πρόεδρο, πίσω από τον οποίο στοιχίζονται σε μια πρωτοφανή συγχορδία εθνικής ενότητας σαν τα παιδιά του Χάμελιν άλλο λιγότερο άλλο περισσότερο, 4 κόμματα! Άρα δικαιώνεται η συμβιβαστική επιλογή του μικρού Καραμανλή, ως μια μακράς πνοής διακομματική λύση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρήκε ούτε ένα στέλεχός του, ούτε έναν πολίτη αυτής της χώρας που να συμβολίζει κάτι καλύτερο από τον κ.Παπούλια και δεν έχει τίποτα να μας προτείνει στο θέμα αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο κλασσικό διαχρονικό ατόπημα όπως και η πλειοψηφία των ανθρώπων. Η βασίλισσα της Αγγλίας, ο χαλίφης, της Βαγδάτης, ο Σουηδός βασιλιάς, ο Κινέζος αυτοκράτορας είναι πάντα καλόβολες διακοσμητικές κούκλες Αν φταίει κάποιος είναι η κυβέρνηση, οι μανδαρίνοι και ο βεζίρης Ιζνογκούντ.

Κάνω δυο αναγωγές για να δείξω που οδηγεί αυτό το σκεπτικό της αποχής . Αν ο πρόεδρος εκλεγόταν από τον λαό, ο ΣΥΡΙΖΑ αν ακολουθούσε πάλι το ίδιο σκεπτικό, δεν θα είχε υποψήφιο σε μια παλλαϊκής συμμετοχής διαδικασία! Aν o ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σε κάποιο νομοσχέδιο, θα το καταψηφίσει για να μην φανεί πως συμπλέει. Η συμπλεγματική Αριστερά σε όλο της το μεγαλείο.

Τι εκπροσωπεί ο κ. Παπούλιας ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να πρέπει να του ζητήσει και συγγνώμη που δεν τον ψηφίζει; Ένας συμπαθητικός καλός κύριος, ένας παλιός υπουργός του ΠΑΣΟΚ, πιστός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, που κάποια στιγμή ήλθε το πλήρωμα του χρόνου και δεν εξελέγη βουλευτής. Άνθρωπος που δεν προέρχεται από τζάκι μάλιστα αν δεν απατώμαι και παλιός αθλητής. Πολύ ωραία είναι όλα αυτά, αλλά όχι για κάποιο ριζοσπαστικό κόμμα που ενδιαφέρεται να συμβολίσει, να παλέψει, να υλοποιήσει κάποιες ώριμες και αναγκαίες ανατροπές. Και δεν εννοώ βέβαια δημαγωγικές ουτοπίες, όπως η ανατροπή του Συμφώνου σταθερότητας στην Ε.Ε. με δημοψήφισμα στην Ελλάδα, που ευαγγελίζεται ο κ. Αλαβάνος. Ήταν λοιπόν η ιδανική περίπτωση του άχρωμου πια απόμαχου για να προταθεί το 2005 από την κυβερνώσα ΝΔ για να υπερψηφισθεί και από το αντιπολιτευόμενο ΠΑΣΟΚ. Ορκίστηκε μάλιστα ευχαρίστως από τον βουτηγμένο στα σκάνδαλα της ίδιας χρονιάς Χριστόδουλο-αλλά δεν του φίλησε το χέρι. «Υπήρξεν άψογος κατά την ενάσκησιν των καθηκόντων του» θα μας αντιτείνει ο έγκριτος νομομαθής κος Φώτιος Κουβέλης. Όπως και ο κ. Στεφανόπουλος και ο κ. Καραμανλής. Και λοιπόν; Είναι τόσο πολύπλοκα και βαριά αυτά τα καθήκοντα ενός διακοσμητικού σήμερα θεσμού; Σηματοδοτεί κάτι το ανώτερο, το αριστερό, το ριζοσπαστικό, το νεωτερικό, το πρωτότυπο, το ανανεωτικό η υποψηφιότητά του; Δοξολογίες, ορκωμοσίες, παρελάσεις, δεξιώσεις, γεύματα στην Ι.Σύνοδο, κοινοτοπίες, όλο το κλασσικό προεδρικό ρεπερτόριο διεκπεραιώθηκε με επιτυχία από τον κ. πρόεδρο. Συν κάποιες δηλώσεις του για τον Δεκέμβρη από τις οποίες πιάστηκε για να ξελασπώσει ο πανταχόθεν βαλλόμενος ατζαμής ΣΥΡΙΖΑ, συν κάποιες βελτιώσεις στην ιουλιανή προεδρική δεξίωση, συν κάποιες πολύ γενικόλογες κοινωνικά προοδευτικές τοποθετήσεις του κ. Παπούλια σε οικονομικά ζητήματα.

Νομίζω πως πολλοί σκεπτόμενοι πολίτες θα δυσαρεστηθούν που ο ΣΥΡΙΖΑ με ευθύνη των συντηρητικών «ανανεωτικών» τον ΣΥΝ, που βρήκε απήχηση για ακριβώς αντίθετους λόγους στον αριστερισμό κάποιων συνιστωσών, θα είναι κομπάρσος και σ’ αυτήν τη θεσμική διαδικασία. Μάλιστα ο κ. Κουβέλης μας κάνει και παραχώρηση, γιατί πολύ θα ήθελε να ψηφίσει τον σημερινό Πρόεδρο. Παλιότερα ο ΣΥΝ έχει ψηφίσει Σαρτζετάκη, Κύρκο και Αριστόβουλο Μάνεση. Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται-και πολύ καλά κάνει-τον προεδρικό θεσμό, οφείλει να έχει διακριτή άποψη για τα χαρακτηριστικά αυτού που θα τον προσωποποιήσει. Οφείλει να έχει αντιπρόταση στην κοινή πρόταση των συντηρητικών κομμάτων, που θα αναδεικνύει με ουσιαστικό τρόπο τη διαφορετικότητά του. Φερ’ειπείν να προτείνει κάποιον πνευματικό άνθρωπο-κατά προτίμηση γυναίκα-με δράση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον. Να υποθέσω πως τέτοιο πρόσωπο δεν υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ; Αλίμονο αν αυτό ισχύει. Μαντεύω ένα αφελές επιχείρημα. Έτσι κι αλλιώς ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εκλεγεί. Από πότε όμως η Αριστερά δεν δίνει χαμένες εκ των προτέρων τίμιες εκλογικές μάχες; Από πότε δεν δίνει παντού το παρών εκμεταλλευόμενη κάθε μικρή ή μεγάλη μάχη για να αναδείξει τις αξίες της; Αυτή είναι η παράδοσή της, η ομορφιά της και το καμάρι της.

Για το ΚΚΕ δεν έχω να πω πολλά. Το κόμμα αυτό θεωρεί πως ο Πρόεδρος εκφράζει το πολιτικό σύστημα με το οποίο το ΚΚΕ δεν θέλει να έχει σχέσεις. Ναι αλλά το ΚΚΕ υπάρχει στη Βουλή ακόμη και στο προεδρείο της, παίρνει οικονομική ενίσχυση από το Κράτος, έχει αστυνομική φρουρά, επιχειρηματική δραστηριότητα, υπάρχει στην Ευρωβουλή συναγελάζεται με πατριάρχες, στέκεται κλαρίνο όταν παιανίζει ο Εθνικός μας Ύμνος, παρακολουθεί και υπερασπίζεται τις παρελάσεις από την εξέδρα των επισήμων, προστατεύει τα χρηστά ήθη καταψηφίζοντας το σύμφωνο συμβίωσης των ομοφυλόφιλων, είναι πάντα υπέρ της τιμωρίας των αντιρρησιών συνείδησης που αρνούνται να πυκνώσουν τις τάξεις του εθνικού μας στρατού, εκφωνεί επικήδειους και θρηνεί την απώλεια χουντικών αρχιεπισκόπων και στο παρελθόν έχει ψηφίσει τον κ. Σαρτζετάκη-μάλιστα σε δυο διαφορετικές φορές, πράγμα που σημαίνει πως δεν διαπνέεται από την αριστερίστικη αρχή της ολικής αποχής από τους δημόσιους θεσμούς. Πως θα αντιδρούσε δηλαδή αν η μη εκλογή προέδρου προκαλούσε ανεπιθύμητες πρόωρες βουλευτικές εκλογές και το ΠΑΣΟΚ πρότεινε μια προσωπικότητα από τον περίγυρο του ΚΚΕ;

Νομίζω πως η στάση του στην προεδρική εκλογή σχετίζεται με την αγωνία φιλοτέχνησης κάποιου αντισυστημικού προφίλ και με το γεγονός πως έχει εναποθέσει τα πάντα στην στην μετά Επανάστασιν ζωήν. Άλλωστε ο ιδανικός του πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται βαλσαμωμένος σε κάποιο παγωμένο μαυσωλείο του Βορρά. Δεν μπορώ να τα βάλω με μεταφυσικές του εμμονές, περιχαρακώσεις και ιδεοληψίες, οι οποίες όσο πάνε και χειροτερεύουν. Η κα Κανέλλη τίμησε φέτος τους 3 Ιεράρχες και μάλιστα στην αυλή του Σεραφείμ Πειραιώς, διώκτη Εβραίων, ομοφυλόφιλων, Καθολικών και μεταναστών. Εδώ το ΚΚΕ που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, φαίνεται πολύ ανεκτικό απέναντι στους χειρότερους θεσμούς και πρόσωπα του πολιτικού μας συστήματος.

This entry was posted in Γράμμα από το Ληξούρι, Για την Αριστερά. Bookmark the permalink.

30 Responses to Η Αριστερά ψηφίζει: «ΑΠΩΝ»!

 1. Ο/Η Γιωργος Κατσιωτης λέει:

  Toυς ψηφιζουμε για να ψηφιζουν και αυτοι ψηφιζουν λευκο! Δε ξεραμε εμεις να ψηφισουμε λευκο?

 2. Ο/Η Sky λέει:

  Εδώ το ΚΚΕ που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, φαίνεται πολύ ανεκτικό απέναντι στους χειρότερους θεσμούς και πρόσωπα του πολιτικού μας συστήματος.

  Να συμπληρώσω Λασκαράτε πως έχει γίνει τόσο ανεκτικό που ανέχεται και στηρίζει μέσα στους κόλπους του τηλεστάρ της πολιτικής -όπως η Γαρουφαλλιά, έχοντας διώξει για πάρτη της ακόμα και ιστορικά στελέχη του.

  Για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τι να σχολιάσει κανείς; μόνο το ότι τον έφαγαν οι συνιστώσες και επιπλέον δεν απέχει πια μόνο από την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας, αλλά από το σύνολο της πολιτικής στον τόπο.

 3. Ο/Η Dionysos λέει:

  Χωρις αν ,τσιριτσάντσουλες και κροκοδείλια δάκρυα, ξεχνάτε ότι ο συνταγματικός ρόλος του κάθε Πρόέδρου δημοκρατίας είναι ξεδοντιασμένος και με μηδαμινές πρωτοβουλίες. Το πρόσωπο Παπούλιας είναι συμπαθές και στους μετρημένους….μεμψίμοιρα ψηφορόρους του Σύριζα, αλλά το προεδρικό χέρι υπογράφει όλα τα νομοσχέδια υπερ τραπεζών και εξωχώριων, καναλαρχών και εθνικών εργολάβων. Αν θες να είσαι με το χώρο της εργασίας πρέπει να κρατάς και μια πισινή όταν έχουμε εκχώρηση και εθνικών προτεραιοτήτων και η αγαπημένη σας εκκλήσία είναι ένα απλό πλυντήριο βρώμικου χρήματος με μανδύα θεογνωσίας. Στέρφα πυρά, ίσως και φίλια πυρά όχι όμως πύρινα.

  • Ο/Η Rodia λέει:

   εκτος θεματος, αλλα… εντος του σχολιου σου: εμαθα πριν απο λιγο οτι παπας εδινε αποδειξεις για 3.000 ευρω σε δωρεες υψους 500 ευρω!!! μαυρο χρημα ασορτι με το μαυρο ρασο λεμε

 4. Ο/Η Rodia λέει:

  Μπουρδουκλωμενος ειναι και ο ΣΥΡΙΖΑ.. Θα περιμενα μια πραγματικη «ανατροπη», μια αναλυση των πραγματων ξεκαθαρη, να ξυπνησει ο τοπος. Ενα ξεμπροστιασμα του τί σημαινει στ’ αληθεια Ε.Ε., ας πουμε, και οχι να στρεφεται στα μεσα του και να ψαχνει τροπους να «αναδειξει» το προσωπο του όντας μεσα στο στεναχωρο κυκλακι όπου εχει τοποθετηθει ή, εστω, τον εχουν τοποθετησει.
  Βγες, ωρε ΣΥΡΙΖΑ, εξω πια! 🙂

 5. Ο/Η Κάμπος λέει:

  Πολύ ωραία τοποθέτηση.
  Μπράβο!

 6. Ο/Η melen λέει:

  Από τις ευρωεκλογές και δώθε, ο Σύριζα αποδεικνύει κάθε μέρα και με διαφορετικό τρόπο την απόσταση που τον χωρίζει από τις αντιλήψεις μιας μεγάλης μερίδας των ψηφοφόρων του.
  Ό, τι κι αν έχει κάποιος αισθανθεί, από τον θυμό ξεκινώντας ως τη ματαίωση, έρχεται δεύτερο.
  Το πιο σημαντικό -και το χειρότερο- είναι πως εκείνοι που είδαν στον Σύριζα μια μη δογματική σύγχρονη αριστερά βρίσκονται σήμερα χωρίς καμία εκπροσώπηση.

  Λες Λασκαράτε στο προηγούμενο -εξαιρετικό- άρθρο σου:
  «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει άλλη μια ευκαιρία αν μείνει ενωμένος και αποκτήσει πρόγραμμα. »
  Ίσως το μόνο στο οποίο διαφωνώ είναι αυτή η φράση.
  Δεν ξέρω αν θέλω να δώσω άλλη μια ευκαιρία σε ένα σχήμα που συστηματικά αυτοδιαψεύδεται.
  Η μόνη του ίσως ευκαιρία, είναι πως σε κοινοβουλευτικό πλαίσιο δεν υπάρχει άλλη επιλογή..

 7. Ο/Η Νίκος λέει:

  Η παράνοια που περικλείει την καθημερινότητα μας είναι εκκωφαντική και αντί ο Σύριζα και ο κάθε Σύριζα να προτείνει και να διεκδικεί τις ιδέες του, φοβάται μην χάσει ψήφους.
  Τελικά νομίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία αξιόλογων ανθρώπων μένουν εκτός πολιτικής σκηνής γιατί έχουν καταλάβει? ότι η ζωή είναι μικρή για να την χαραμίσεις μαθαίνοντας σε ανθρωπόμορφα ζώα πώς να στέκονται όρθια.

  Υ.Γ. συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας.

 8. Ο/Η undantag λέει:

  Επί τον τύπον των ήλων κε Λασκαράτε (και με το συμπάθειο κιόλας για τη βιβλική αναφορά!). Αν ο ΠτΔ είναι (που είναι) Σύμβολο και μόνο, μια συμβολική υποψηφιότητα απ’ τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α θα ήταν προτιμώτερη της συμβατικής αποχής απ’την ψηφοφορία.
  Κάτι τέτοια με κάνουν να αποδέχομαι σχεδόν αγόγγυστα την ψήφο μου στην Αυτιστική Αριστερά (την οποία ρίχνω ανάγκα, ελλείψει εναλλακτικής). Διότι απ’τη ναφθαλίνη, τι να περιμένει κανείς; Τακτικές και πρακτικές ναφθαλίνης.
  Ενώ, όποιου επαγγέλλεται το ριζοσπαστικό, το καινούριο, το ατσαλάκωτο, το λευκότερο λευκό, φταίνε οι ψηφοφόροι (του) αν τον κρίνουν με αυστηρότερα κριτήρια;;…

 9. Ο/Η Λευτέρης λέει:

  Αγαπητέ κε. Λασκαράτε,

  με τον παρόν γράμμα σας, διακρίνω μια παθογένεια που βλέπετε μεν στην αριστερά, πέφτετε όμως και ο ίδιος στην ίδια παγίδα που επισημαίνετε. Η αριστερά κατηγορείται εδώ και καιρό για αρνητισμό σε όλα…και είναι ίσως αυτός ο μοναδικός λόγος που πολλοί ψηφοφόροι επιστρέφουν στην ψευδαίσθηση δράσης του ΠΑΣΟΚ.

  Αντιλαμβάνομαι τον συμβολισμό της περίστασης, αλλά δείτε κι εσείς έναν άλλο συμβολισμό. Αν και δεν συμμερίζομαι απόλυτα την απλοποιημένη και κατά κάποιο τρόπο υποβαθμισμένη περιγραφή του κου. Παπούλια, από εσάς, με έναν τρόπο η αριστερά έδειξε πως η επιλογή του, όπως και πολλών άλλων ζητημάτων, είναι προϊόν συνύπαρξης του ΠΑΣΟΚ με την δεξιά και την άκρα δεξιά. Διόλου κολακευτικό φαντάζομαι για τον κο. Παπούλια!

  Ας έρθουμε τώρα στην πολιτική. Γιατί δυστυχώς το ελάσσων ζήτημα της ημέρας είναι η επανεκλογή Παπούλια. Ούτε φαί θα μας δώσει, ούτε προοπτική. Το ΠΑΣΟΚ απέδειξε εχθες περίτρανα πόσο λαοπλάνο μπορεί να είναι. Έταξε λαγούς με πετραχείλια, για να επιστρέψει στην πολιτική Καραμανλή (πάγωμα μισθών κλπ), την οποία καταψήφισε τόσο έντονα ο κόσμος.

  Το συμπέρασμα για την αριστερά; Δεν είναι η αριστερά αρνητική σε όλα, είναι οι άλλοι χώροι σε τόσο διαφορετικό μήκος κύματος, που η οποιαδήποτε συμφωνία μαζί τους μάλλον καθίσταται ύποπτη. Δυστυχώς η ιστορία δείχνει πως τα δυο μεγάλα κόμματα έχουν τόσες ομοιότητες, που η διαφορά τους έγκειται στο υποκοριστικό Κωστάκης-Γιωργάκης και το χρώμα. Είναι αρνητικός και κομπλεξικός κάποιος που δεν θέλει να έχει παρτίδες με αποβράσματα, δημαγωγούς και κλέφτες; Ή μήπως είναι απλώς, νοήμων και σκεπτόμενος άνθρωπος;

  *δεν θέλω να αναιρέσω την επιχειρηματολογία σας και ίσως συμφωνώ σε πολλά. Όμως η ουσία δεν είναι εκεί…πιστέψτε με!

  • Ο/Η fanis panagiotpoulos λέει:

   Διάβασα εξ αρχής με ενδιαφέρον την ανάρτησή σας, αναμένοντας το επιχείρημα που θα στήριζε τη διαφωνία σας με την ουσία του κειμένου του κ. Λασκαράτου (με την οποία συμφωνώ).
   Δυστυχώς ξεμπερδέψατε άκοπα με την προσβλητική γενίκευση «…αποβράσματα, δημαγωγούς και κλέφτες…», ανάγοντας έτσι αυτόματα σε ένα, αμφιβόλου αληθείας, πλαίσιο πολιτικής ηθικής την άποψή σας, ώστε να μην δέχεται πλέον κρίσεις πολιτικού ρεαλισμού.
   Μου θυμίσατε ηθικές κορώνες τύπου «Μπαϊρακτάρη», για όποιον θυμάται τα προ πενταετίας…

   • Ο/Η Λευτέρης λέει:

    H Διαφωνία μου δεν έγκειται στο αν θα χαρακτηριστεί κάποιος απόβρασμα ή δημαγωγός, αλλά στο οτι εν κατακλείδι η αριστερά που παρουσιάζεται ως μονότονη και κουραστικά προβλέψιμη έχει λόγο που τηρεί αυτή τη στάση.
    Άλλωστε η υποσημείωση δηλώνει καθαρά πως δεν διαφωνώ με τα επιμέρους επιχειρήματα, όμως η ουσία του πράγματος βρίσκεται στην συνολική θεώρηση του πολιτικού σκηνικού και αυτό έτσι όπως διαμορφώνεται απαιτεί την όσο το δυνατόν μικρότερη συναίνεση και την ισχυρότερη αντίσταση. Οι αλλαγές που απαιτούνται είναι τόσο ριζοσπαστικές που η συμβολική πρόταση ενός προσώπου για την θέση του Προέδρου δεν έχει κανένα νόημα.
    Μην ξεχνάτε ότι συμβολική ήταν και η κίνηση του κου. Τσίπρα να συνοδευθεί από την έγχρωμη δεσποινίδα στη γιορτή της Δημοκρατίας και πάλι δεν έτυχε (κακώς κατά τη γνώμη μου) εκτίμησης. Το απολεσθέν λοιπόν επιχείρημα, είναι πως εύκολα γινόμαστε κριτές της αριστεράς, η οποία έχει πολλά τρωτά σημεία και αδυναμίες, όμως δεν της απονέμουμε αντίστοιχα και ότι της αξίζει. Αποτέλεσμα, να είμαστε μια μικρογραφία αυτού που κατακρίνουμε: άτολμοι, μονόχνωτοι, αρνητικοί και μίζεροι.
    Είναι αμφιβόλου αλήθειας η θέση πως διαδοχικά τα κόμματα του δικομματισμού, παραπλάνησαν, υποσχέθηκαν, εξαπάτησαν και υπεξαίρεσαν δημόσιο χρήμα; Ας μην είμαστε ηθικοπλάστες αγαπητέ! Η αλήθεια είναι τόσο σκληρή που ακόμη και η λέξη απόβρασμα φαντάζει επιεικής!

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Λευτέρη,
   Θεώρησα συμπλεγματική την άρνηση ψήφου μετ’επαίνων.
   Αν αρέσει στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ.Παπούλιας έπρεπε να τον ψήφιζε.
   Εμένα δεν μου αρέσει και είπα πως ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να ψηφίσει κάποιον άλλο.
   Επιλέχτηκε τελικά η χειρότερη λύση, αυτή που είναι εντελώς άχρωμη.

 10. Ο/Η Δέσποινα Σπανούδη λέει:

  Aγαπητέ Λασκαράτε γράφεις:

  «Πολύ ωραία είναι όλα αυτά, αλλά όχι για κάποιο ριζοσπαστικό κόμμα που ενδιαφέρεται να συμβολίσει, να παλέψει, να υλοποιήσει κάποιες ώριμες και αναγκαίες ανατροπές. Και δεν εννοώ βέβαια δημαγωγικές ουτοπίες, όπως η ανατροπή του Συμφώνου σταθερότητας στην Ε.Ε. με δημοψήφισμα στην Ελλάδα, που ευαγγελίζεται ο κ. Αλαβάνος.»

  Ειλικρινά με ενδιαφέρει : γιατί θεωρείς δημαγωγική ουτοπία το δημοψήφισμα για το σύμφωνο;

  όχι επειδή το ευαγγελίζεται ο Α.Αλαβάνος, αλλά επειδή η κατάργηση του σ.σ. (και της επιλεκτικής εφαρμογής του ) νομίζω ότι είναι μονόδρομος.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Αγαπητή καΣπανούδη,
   ελπίζω πως είστε το γνωστό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στη Βοιωτία, θα με τιμούσε ιδιαίτερα αυτό.
   Σας απαντώ έτσι κι αλλιώς ευχαρίστως.

   Ακούστε, είμαι και εγώ κατά του συμφώνου σταθερότητος. Βρίσκω όμως πολύ ρεαλιστικότερο το να παλαίψει η Αριστερά για κάποιες βελτιώσεις του παρά για την πλήρη ανατροπή του και πολύ περισσότερο να παλαίψει για δεκάδες θέματα δικά μας, επιλύσιμα αν κάποιοι αγωνιστούν για αυτά, τα οποία τα αντιπαρέρχεται η Αριστερά πολύ εύκολα. Π.χ. κουβέντα δεν βλέπω να λέει ο κ.Αλαβάνος για φορολόγηση της Εκκλησίας.
   Πάει κι αυτό το θέμα ξεχάστηκε.
   Το να βάζεις μαξιμαλιστικούς στόχους ακούγεται έπαναστατικό αλλά δεν είναι. Αυτή είναι η τακτική του ΚΚΕ. Βάζει ανέφικτους στόχους και θεωρεί πως ξέμπλεξε. Φερ’ειπείν Mall Βοτανικού, ούτε γήπεδο ούτε εμπορικό κέντρο κλπ
   Αν ο κ.Αλαβάνος ενδιαφερόταν στ’αλήθεια για ανατροπή του Συμφώνου, όφειλε να το επιδιώξει μέσω του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Τότε ίσως είχε κάποιο νόημα.

   Δημοψήφισμα δεν θα γίνει.
   Το ζήτημα του Συμφώνου είναι τρομερά περίπλοκο για να απαντηθεί-και μάλιστα με ένα Ναι ή Όχι- από τον λαό που ασχολείται μέρες τώρα με την κα Μενεγάκη.
   Αν θέλεις κατάργηση του συμφώνου, οφείλεις να έχεις έτοιμη εμπεριστατωμένη εναλλακτική πρόταση.
   Ακόμη κι αν το ΠΑΣΟΚ έκανε δημοψήφισμα τρομοκρατημένο ας πούμε από τη συγκέντρωση του κ.Αλαβάνου στο Άλφα, ποιός μας λέει πως το κοινό της κας Μενεγάκη θα ψήφιζε υπέρ της κατάργησης κι αν αυτό συνέβαινε γιατί η Ε.Ε. θα ενέδιδε;

   Θα ήταν πολύ πιό εύκολο αν ο κ.Αλαβάνος ως πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είχε θέσει το πρόβλημα του ιερωνυμικού Βοιωτοπεδίου στη Βουλή. Θα το γνωρίζετε σίγουρα καλύτερα από εμένα. Καταπατήσεις, αυθαιρεσίες, απειλές κλπ όπως τουλάχιστον τα κατήγγειλε η Ελευθεροτυπία και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ.
   Ο κ.Αλαβάνος προτίμησε τη σιωπή για προφανείς λόγους.
   Θα ήταν ενδιαφέρον να τον ρωτούσε κάποιος από τους επαναστάτες που συγκεντρώθηκαν στο Άλφα, γιατί αυτή η σιωπή;
   Πρόκειται για απλή σνομπαρία ενός κατώτερης σημασίας θέματος εν όψει της εφόδου στα χειμερινά ανάκτορα των Βρυξελλών;
   “De minimis non curat praetor”;
   ή
   μάλλον ο κ.Αλαβάνος δεν διαθέτει αρετήν και τόλμην;
   Θα με ενδιέφερε πολύ η απάντησή σας.

 11. Ο/Η bionick λέει:

  Προσωπικά θα προτιμούσα η αριστερά να κατέβαζε έναν αξιόλογο αριστερό για υποψήφιο . Από τη στιγμή που δεν κατεβάζει υποψήφιο , γιατί να μην ψηφίσει τον συμπαθή Παπούλια ; Αντίδραση για την αντίδραση απλώς ;

 12. Ο/Η περιούσιος λέει:

  Δυστυχώς, το ΚΚΕ εδώ και χρόνια έχει επιλέξει μια φαινομενικά αντιδραστική πολιτική, με σκοπό να δείξει, ότι δεν έχει χάσει την επαναστατικότητα, που το διέκρινε κάποια εποχή. Στην ουσία, όμως, έχει πλήρως βολευτεί με την επικρατούσα κατάσταση. Προέβη σε μια αναλυτική πρόταση για το διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας και, έκτοτε, συμμετέχει σε ορκομωσίες και λοιπές θρησκευτικές τελετές τακτικότατα. Φωνάζει κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά βολεύτηκαν μια χαρά οι πάσης επαγγελματικής τάξεως ψηφοφόροι του με τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Και άλλα πολλά μπορώ να σκεφτώ αλλά περιττεύει.
  Αναφορικά με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α., σκέφτομαι, ότι επέρριψε κάποια στιγμή τις ευθύνες για την καθίζηση των ποσοστών του στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στη στάση, που τήρησαν τα Μ.Μ.Ε. σε βάρος του, επειδή υποστήριξε τους εξεγερμένους του περσυνού Δεκεμβρίου. Με πράξεις, όπως η απόφασή του να μη στηρίξει κάποιο δικό του υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αποδεικνύει, ότι η τελευταία αιτία για την καθίζηση αυτή ήταν η στάση του κατά το Δεκέμβριο του 2008.

 13. Ο/Η Αριστερός Θεολόγος λέει:

  οὐαὶ ὅταν ὑµᾶς καλῶς εἴπωσιν πάντες οἱ ἄνθρωποι

  ΛΑΟΣ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ είπαν καλώς για τον πρόεδρο.
  Πολλοί δεν είναι;

 14. Ο/Η cortlinux λέει:

  Γενικά η δράση είναι μεγάλο θέμα στην αριστερά όπως και η αντιπρόταση. Δυστυχώς αυτά οι ανανεωτικοί τα βλέπουν μόνο σε μία συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Οι υπόλοιπές συνιστώσες έχουν την τάση του «μικρού ΚΚΕ».

  Αν είναι να φτάσουμε στον σοσιαλισμό για να δούμε φως την κάτσαμε. Λύσεις , αντιπροτάσεις δεν υπάρχουν. Οπότε λογικό δεν είναι ο απλά λογικά σκεπτόμενος να στραφεί σε άλλες «λύσεις»;

 15. Ο/Η Ντίνος λέει:

  Συγχαρητήρια για το άρθρο σας , άλλη μια φορά εύστοχο.
  Ελπίζω να το πάρουν το μήνυμα κάποιοι..
  Πραγματικά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να έχει δικό του υποψήφιο, μια διαφορετική πρόταση για τον θεσμό του …τελετάρχη παρελάσεων…
  Ίσως οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, και η ατολμία του, να οφείλονται στην στοχοποίηση του και το σφυροκόπημα που δέχτηκε όταν ‘τόλμησε’ να αυξήσει τα δημοσκοπικά ποσοστά του. (ότι έπαθαν και οι Οικολόγοι αργότερα).
  Προφανώς δεν έχουν ξεπεράσει το σόκ ακόμα.

  Δυστυχώς αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ακροδεξιοί να αλωνίζουν στο κοινοβούλιο λέγοντας ελεεινά ψεύδη (θυμηθείτε την κ Δραγώνα..), χωρίς να τους απαντά κανείς!
  Κρίμα. Ελπίζω σύντομα να συνειδητοποιήσουν ότι η σιωπή δεν είναι άποψη, αλλά η συνταγή μελλοντικής εκλογικής αποτυχίας.

 16. Παράθεμα: Αν είχαν τα κείμενα βυζιά.. « SOFISTIS

 17. Ο/Η Καριμπού λέει:

  Ωραίος λόγος, καθαρός, τίμιος, αριστερός, βγάζει αγωνία και πίκρα για την πορεία της Αριστεράς. Λέει αυτά που θέλουμε να πούμε και δεν ξέρουμε το πως και το που.

  • Ο/Η galex λέει:

   @ καριμπού
   Υπάρχει σχέση με τον caribu του tvxs.
   Αν είναι έτσι έχω θέμα με απορίες

   • Ο/Η Καριμπού λέει:

    Kαμμιά σχέση, δεν τον ξέρω, συνωνυμία.
    Τι είναι αυτός, τι εκφράζει, γιατί υπάρχει θέμα;
    Αν θες κόπιασε να μου απαντήσεις.
    είμαι νέος στο χώρο Ρο.
    Ανακάλυψα το μπλογκ από τις ‘περιπέτειες του Συριζα’

 18. Παράθεμα: Η δοκιμασία του κ.Προέδρου στη Θεσσαλονίκη « Ροΐδη Εμμονές

 19. Ο/Η Παλιος λέει:

  Λυκοφιλίες που δεν αντέχουν στη δοκιμασία της ζωής

  Σκληρή επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με μια ασυνήθιστη πολιτική τοποθέτηση, εξαπολύει ο Συνασπισμός.

  «Ο κύριος και βασικός πόλεμος που διεξάγεται σήμερα είναι απέναντι στον κόσμο της εργασίας και τα δικαιώματά του», τονίζει ο εκπρόσωπος τύπου του Συνασπισμού Πάνος Σκουρλέτης σημειώνοντας ότι «δεν συνάδουν με το ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας τέτοιου είδους πολιτικές δηλώσεις».

  Με τον τρόπο αυτό, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα που στο πρόσφατο παρελθόν έχει διαχωρίσει πολλές φορές τη θέση του από πράξεις του κ. Παπούλια κλιμακώνει την κριτική του στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

 20. Ο/Η laskaratos λέει:

  Noμίζω πως ο Λαφαζάνης έκλεισε το δρόμο στον κ.Τίποτα ή έστω τον στραπατσάρισε.
  Είναι ντροπή για την Αριστερά να δίνει τα άγια τοις κυσί και να αυτοακυρώνεται.
  Η τυχοδιωκτική παρέα του Τσίπρα δέχτηκε απόψε ένα πολύ ισχυρό πλήγμα, ας της γίνει μάθημα.

  • Ο/Η Ντένης ο τρομερός λέει:

   μπορεί ο τσιπράκος να τον ξαναφέρει, τίποτα δεν κερδήθηκε ακόμα.
   πάντως είναι κρίμα που δεν αντέδρασε όλη η κοινοβουλευτική ομάδα, οι περισσότεροι είναι yesmen.

   • Ο/Η Liberal λέει:

    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=39556

    Η αποθέωση του τίποτα

    Αν ο κ. Τσίπρας δεν έχει καταφέρει ακόμη να συνεννοηθεί με τα κόμμα του για το εύκολο θέμα του υποψήφιου προέδρου της Δημοκρατίας, αντιλαμβάνεται κανείς τι θα συμβεί αν χρειαστεί να το κάνει για κάτι σοβαρότερο.

    Δηλαδή, αν ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να επιβάλει ως υποψήφιο τον Αβραμόπουλο, ο οποίος «ήταν βέβαιος» μέχρι και χτες το βράδυ (ως και η «Αυγή» τις προάλλες το είχε προεξοφλήσει), τι θα γίνει αν φτάσει η στιγμή να επιβάλει κάποια αναγκαία υποχώρηση στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους δανειστές; Ο κ. Τσίπρας θα ενεργήσει ως πρωθυπουργός ή ως διαιτητής μεταξύ συγκρουόμενων συνιστωσών του κόμματός του;

    Ας περιμένουμε να δούμε, με την ελπίδα ότι αυτό δεν θα χρειαστεί. Όμως, ο χειρισμός που έκανε στο θέμα του υποψήφιου προέδρου είναι εντελώς δυσανάλογος με τη σημασία της θέσης και των προσώπων που μπορούν να την καταλάβουν. Η καρέκλα του γραφείου του προεδρικού μεγάρου είναι καθαρά συμβολική. Η θέση εντελώς διακοσμητική. Ο πρόεδρος δεν έχει καμιά ουσιαστική αρμοδιότητα και απόδειξη αυτού είναι ότι ουδείς πρόεδρος από το 1974 μέχρι σήμερα είχε κάποια σύγκρουση με κυβέρνηση και πρωθυπουργό.

    Τίποτα δεν θα αλλάξει στη ζωή μας αν πρόεδρος είναι ο δεξιός κ. Αβραμόπουλος ή η αριστερή κ. Καρυστιάνη. Μόνο για συμβολισμούς μπορούμε να συζητήσουμε.
    Δυστυχώς και ο σημερινός πρωθυπουργός ενέταξε το θέμα αυτό στο παιχνίδι της μικροπολιτικής. Με διαρροές ονομάτων, με μπλόφες, με επιδίωξη να δυσκολέψει την αντιπολίτευση. Αντί ευθύς εξαρχής να κάνει την επιλογή του και να την ανακοινώσει, με άστοχους χειρισμούς μεγιστοποίησε ένα ουσιαστικά ανύπαρκτο θέμα. Αποθέωσε το τίποτα, άνευ λόγου και αιτίας.

   • Ο/Η Red λέει:

    http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2015/02/blog-post_96.html

    Εμπλοκή στον ΣΥΡΙΖΑ για να προτείνει νέο ΠτΔ (Βίντεο)

    Από ΒΑΘΥ , Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2015 | 10:47 μ.μ.

    Οσο και να προσπαθεί να το υποτιμήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος -δείτε το βίντεο- είναι φανερό ότι υπάρχει εμπλοκή και μένει να ξεπεραστεί για να ανακοινωθεί εκ μέρους της κυβέρνησης το όνομα του νέου προέδρου της Δημοκρατίας.

    Αυτό που έχουμε δεδομένο είναι ότι στις προθέσεις του Τσίπρα ήταν να προταθεί ο Δ. Αβραμόπουλος. Δεν γνωρίζουμε αν προέκυψε κάτι μετά την σημερινές συναντήσεις στου Μαξίμου μεταξύ Τσίπρα Καμμένου και Λαφαζάνη. (Οι σχέσεις Καμμένου, Αβραμόπουλου –εν αντιθέσει με τον Ζουράρι, βουλευτή των ΑΝΕΛ που μιλάει απαξιωτικά για τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ- είναι πολύ καλές).

    Αυτό που είναι γνωστό επίσης είναι ότι έντονες διαφωνίες για την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου, πέρα απ’ τα στελέχη της «Αριστερής Πλατμόρμας» του Λαφαζάνη, εκφράζουν και στελέχη όπως ο γραμματέας του κόμματος Δ. Βίτσας, ο Μανώλης Γλέζος, ο Πέτρος Λάμπρου και η Μάνια Μπαρζεφσκι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και αρκετοί βουλευτές του Σύριζα αντιδρούν έντονα στην υποψηφιότητα Αβραμόπουλου μεταξύ των οποίων οι Αλέκος Τριανταφυλίδης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Ελένη Σωτηρίου, Δημήτρης Κοδέλας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.