Το προξενιό του Φώτη (Κουβέλη)

και άλλα προκλητικά «ανανεωτικά» ολισθήματα

Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

Κύριε Ροΐδη,
Ο πρώην πρόεδρος της ΕΑΡ και του ΔΣΑ κ.Φ.Κουβέλης, συνεχίζει μια μακρόχρονη προσπάθεια για να επιτύχει μια συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ σε αυτοδιοικητικό και σε κυβερνητικό επίπεδο, στα πλαίσια μιας προφανούς πολιτικής βούλησης της υπερπροβεβλημένης τηλεοπτικά «Ανανεωτικής Πτέρυγας» του ΣΥΝ. Από το 1996 έχει αναπτυχθεί ένα ρεύμα προσχωρήσεων στελεχών της ΕΑΡ στο κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ, παράλληλο με παλιότερα και νεότερα ρεύματα στελεχών του ΚΚΕ και της ευρύτερης Αριστεράς και του οικολογικού χώρου, που συνεργάστηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είτε από τη Βουλή, ή από την Αυτοδιοίκηση, ή από κυβερνητικές θέσεις, είτε επανδρώνοντας τον κρατικό μηχανισμό είτε δίνοντας απλώς τις συμβουλές τους ή το ηθικό κύρος τους, ή την πυκνή τηλεοπτική τους παρουσία, πολλοί δε επικεφαλής ομάδων με δεκάδες αριστερά στελέχη (ΑΕΚΑ, ΕΔΑ, ΑΚΕ κλπ).

Τίτος Πατρίκιος Μάρκος Βαφειάδης, Ηλίας Ηλιού, Μανώλης Γλέζος, Θόδωρος Κατριβάνος, Μιχάλης Περιστεράκης, Γιάννης Τούντας Χρήστος Ροζάκης Μυρσίνη Ζορμπά, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, Ανδρέας Παπάς, Μιχάλης Μοδινός, Παύλος Αθανασόπουλος, Νίκος Γρατσίας, Θοδωρής Τσίκας, Νίκος Μπίστης, Π.Κουναλάκης, Σπ.Δανέλλης, Μαρία Δαμανάκη, Σπύρος Βούγιας, Ηλίας Ευθυμιόπουλος, Θανάσης Γεωργακόπουλος, Δανάη Αντωνάκου, Αθηνά Δρέττα (μόλις προσελήφθη ως γ.γραμματεύς υπουργείου από τις μικρές αγγελίες του Ίντερνετ), Γιάννης Ρέγκας, Ζαχαρίας Ζούπης, Στέλιος Λογοθέτης, Πάνος Σκοτεινιώτης, Τραϊανός Χατζηδημητρίου, Δημήτρης Σαράφογλου, Μίμης Ανδρουλάκης, Νίκος Γαλανός, Τάκης Θεοδωρικάκος, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Αντώνης Μπριλλάκης, Τερέζα Μπούκη, Μάκης Κοψίδης και βέβαια Θ.Τσουκάτος. Κάποιοι κέρδισαν κάποιου είδους όφελος, κάποιοι απλά εξευτελίστηκαν, κάποιοι επανόρθωσαν κλπ δεν τσουβαλιάζω όλες τις περιπτώσεις. Καταγράφω αυτόν τον κατάλογο από τον οποίο απουσιάζουν αρκετοί ακόμη, για να ρωτήσω: Όλοι αυτοί, μερικοί από αυτούς ηγετικές μορφές της ιστορικής Αριστεράς, άλλαξαν σε κάτι το ΠΑΣΟΚ, το μπόλιασαν έστω με κάποια διαφορετική νοοτροπία; Άφησαν κάπου τη σφραγίδα τους σε κάποιο νομοθέτημα, σε κάποιο έργο; Υπάρχει κάτι που να θυμίζει τη συνεργασία τους με το ΠΑΣΟΚ; Κάτι που να λέει ο κόσμος, να αυτό βρε παιδί μου το χρωστάμε στον τάδε;

Νομίζω πως η απάντηση είναι ένα ηχηρό ΟΧΙ μαζί με την επισήμανση πως πολλούς από αυτούς τους έφαγε το μαύρο σκοτάδι και πετάχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ σαν στυμμένες λεμονόκουπες.

Κάνω μια δεύτερη σκέψη. Υπάρχει ευρωπαϊκή πείρα στο θέμα αυτό; Ασφαλώς ναι. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Δυο μεγάλα ΚΚ, Γαλλίας και Ιταλίας κατάντησαν σε ποσοστά του 3% και το δεύτερο μάλιστα βρέθηκε έξω από τη Βουλή.

Κάνω μια τρίτη σκέψη. Εμποδίζει κανείς την Αριστερά, να ψηφίσει τα νομοθετήματα του ΠΑΣΟΚ με τα οποία συμφωνεί; Να καταθέσει εποικοδομητικές και ρεαλιστικές τροπολογίες; Να πεί ψηφίζω αυτό, αλλά ζητώ κι εκείνο; Ασφαλώς όχι και το έχει κάνει αρκετές φορές. Υπάρχει θέμα μικροψυχίας της όταν το ΠΑΣΟΚ φέρνει κάτι θετικό αλλά λίγο στη Βουλή; Ναι υπάρχει και πρέπει να διορθωθεί.

Που αποσκοπεί λοιπόν η σερνόμενη χρόνια τώρα υπόγεια ή φανερή επιθυμία για συνεργασία ΣΥΝ-ΠΑΣΟΚ, αν όχι στην ικανοποίηση μωροφιλοδοξιών; Υπάρχει περιθώριο συνεργασίας έστω και στο επίπεδο του δήμου Αθήνας; Από ότι ξέρω το μόνο γεγονός για το οποίο ακούστηκε η παράταξη ΠΑΣΟΚ ήταν οι καταγγελίες του Μ.Τριανταφυλλόπουλου για κάποια τσάμπα τηλεφωνήματα σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, που εικάζω ήταν και η αιτία που τα εξαιρετικά προσόντα του κ.Σκανδαλίδη δεν αξιοποιήθηκαν σε κυβερνητικό επίπεδο. Να θυμίσω τη στάση της δημοτικής του ομάδας στο εμβληματικό θέμα του Mall; Αν ερωτηθεί ο μέσος Αθηναίος, ξέρει να βρει μια διαφορά ανάμεσα στην πολιτική Κακλαμάνη και Σκανδαλίδη; Ασφαλώς όχι και αυτό δεν θα οφείλεται στην ένοχη σιωπή των ΜΜΕ όπως συμβαίνει με τις θέσεις των αριστερών παρατάξεων. Αλλά ακόμη και κάτω από καθεστώς λογοκρισίας, συχνά προκλητικό, όταν π.χ. αποσιωπάται η αντίδραση της Αριστεράς στις φιλότιμες προσπάθειες του εργάτη της αθάνατης ολυμπιακής ιδέας κ.Μ.Κυριακού να επεκτείνει τον αθλητικό του όμιλο σε βάρος του πεδίου του Άρεως-προς όφελος πάντα των αθλουμένων-δεν έχει η «Ανοιχτή Πόλη» εξασφαλίσει μια σαφή αναγνωρισιμότητα με πολλά ακτιβιστικά, ριζοσπαστικά, αγωνιστικά εύσημα;

Ο κ.Κουβέλης και οι Ανανεωτές, έπεσαν και σε δεύτερο ολίσθημα. Υπερψήφιση Κ.Παπούλια. Από πού κι ως πού; Τι σηματοδοτεί αυτή η υποψηφιότητα που θα εγκριθεί άνετα και από το «Λάος», το οποίο έστω και από τακτικισμούς ορμώμενο, επαινεί τον κ.Πρόεδρο; Γιατί 4 κόμματα πρέπει να συμπέσουν στην αναπαλαιωμένη εκλογή ενός παλαίμαχου πρώην βουλευτή-υπουργού σε μια τόσο αφόρητη ομοιομορφία; Χάθηκαν τα φωτεινά πρόσωπα σε αυτή τη χώρα; Δεν έχει συμβολισμούς και μηνύματα το πρόσωπο του προέδρου; Ενόχλησε κάπου ο κ.Παπούλιας το σύστημα Εξουσίας, με εξαίρεση τις δηλώσεις του για την «εξέγερση» του Δεκέμβρη, οπότε μαζί με τον κ.αρχιεπίσκοπο φάνηκε να στηρίζει κατά κάποιο τρόπο τις αμφιλεγόμενες εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν είναι γνωστό πως συνηθίζουν συχνά υψηλά ιστάμενες προσωπικότητες που έχουν εξασφαλίσει κάποια ασυλία, όταν κρίνουν πως δεν καρπώνονται το αναλογούν μερίδιο δημοσιότητας, να εκφράζουν «ριζοσπαστικές» απόψεις εκ του ασφαλούς για να εξασφαλίσουν κάποια ευρύτερη αποδοχή, κάποια υστεροφημία ή κάποια έκπληξη της κοινής γνώμης για να κλέψουν την παράσταση;

Βαρεθήκαμε να ακούμε δουλοπρεπείς επαίνους και φτηνές κολακείες για δυο άχρωμες προσωπικότητες, για δυο ασφαλώς καλούς κυρίους, όπως οι κ.κ.Στεφανόπουλος και Παπούλιας, στους οποίους ανατέθηκε ελέω Συντάγματος Α.Παπανδρέου ο ανώδυνος δημοφιλής ρόλος του –δυστυχώς-διακοσμητικού Ανώτατου Άρχοντος. Ο κ.Παπούλιας μπορεί να διεκδικήσει και τα εύσημα του ανθρώπου που τιμά τις φιλίες του, με βάση τη γνωστή συμπαράστασή του στον δοκιμαζόμενο Α.Παπανδρέου, τον οποίο εδάνεισε σε μια δύσκολη στιγμή. Πέραν τούτου, και πέραν μιας σεμνής προεδρικής παρουσίας, πιο συγκρατημένης σε έκφραση κοινοτοπιών από άλλους προκατόχους, δεν βλέπω κάτι ιδιαίτερο. Δεν έχει η Αριστερά εμβληματικές προσωπικότητες, σοβαρούς διανοούμενους, κοινωνικούς αγωνιστές, ή ιστορικά πρόσωπα για να στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτώντας το διαφορετικό;

Έρχομαι στην έσχατη πλάνη, στο δείπνο του Λεωνίδα Κύρκου στο οποίο προσεκλήθη ο Μακεδονομάχος και ευσεβής πρώην διαχειριστής μυστικών (για εθνικούς λόγους) κονδυλίων κ.Σαμαράς αλλά δεν βρέθηκε καρέκλα για τον Αλέξη Τσίπρα. Λυπάμαι αλλά θα είμαι σκληρός. Δεν μπορούν οι ιερές αγελάδες της Αριστεράς να βρίσκονται στο απυρόβλητο. Όλοι μας τιμάμε τον Λεωνίδα Κύρκο και τον Μίκη Θεοδωράκη-για να μην αναφερθώ και σε άλλους-για τους αγώνες τους-τον δεύτερο και για τη μοναδική πολιτιστική του προσφορά-αλλά φίλος ο Πλάτων, φιλτέρα η αλήθεια. Εξυπακούεται πως το μπλογκ αυτό είναι ανοιχτό και καλοδέχεται τον αντίλογο.

Πάντα υποψιαζόμουνα τον Λεωνίδα Κύρκο πως διέθετε και μια σκοτεινή πλευρά. Με υποψιάζανε οι φυσαρμόνικες της Ομόνοιας, οι ρητορικές του κορώνες προς τις χαρούμενες νοικοκυρές, η αστεία ΕΑΔΕ (για όσους δεν θυμούνται η αντιδικτατορική ενότητα με τη Δεξιά, και μετά την πτώση της Χούντας), οι σχέσεις του (σαφώς όχι για ίδιον όφελος, και αναγνωρίζω, ίσως αναγκαστικά, σε δύσκολες εποχές) με τα μυστικά κονδύλια και με τον αμαρτωλό διαθέτη τους το φασιστικό καθεστώς Τσουσέσκου για τις οποίες δεν ζήτησε ποτέ συγνώμη όπως έκανε ο Γιάννης Μπανιάς, η εμμονή του στην προβοκατόρικη ονομασία ΚΚΕ (ες) του κόμματός του (τόσο για το σφετερισμό του τίτλου ΚΚΕ όσο και για το απαράδεκτο –ες, που υπονοούσε πως το ΚΚΕ ήταν –εξ) η απαράδεκτη στάση του στο Μακεδονικό όταν συμμετείχε στα κιτς εθνικιστικά-ρατσιστικά συλλαλητήρια του χουντικού μητροπολίτη

Συνδαιτυμών του κ.Κύρκου, απόστρατος Μακεδονομάχος.

Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα Β΄ κατά του «εγκληματικού έθνους των Γυφτοσκοπιανών». Σε όλα αυτά προστέθηκαν τώρα και οι συνεχείς προτάσεις του για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, για διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ κλπ προτάσεις που γίνονται από έναν απόστρατο της πολιτικής, ο οποίος αντί να είναι ο σεβαστός Νέστορας της παράταξης, βάζει φυτίλια και λόγια.

Λυπάμαι αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στο ΚΚΕ το οποίο βεβαίως δεν με εκφράζει, πως στο Μακεδονικό κράτησε εκείνη τη δύσκολη περίοδο της δικομματικής (Εξαιρώ τον Κ. Μητσοτάκη, που οι ευθύνες του ως τότε πρωθυπουργού είναι βέβαια σοβαρές, αλλά άλλης τάξεως) υστερίας (1991-1992) μια θαρραλέα και συνεπή στάση, την οποία ο Λ. Κύρκος προσπάθησε με αστείες δικαιολογίες αργότερα ανεπιτυχώς να υποβαθμίσει. Πήγε δηλαδή αντί να απολογηθεί, να ζητήσει και τα ρέστα. Αυτό δείχνει έλλειμμα σε πολλά ηθικά πεδία:
«Μετά από μια αρχική ταλάντευση στην οποία παρασύρθηκε και ο ΣΥΝ, που δέχτηκε μια μεγάλη πίεση του εθνικιστικού κλίματος και μέσα στις γραμμές της αριστεράς, ισορρόπησε πολύ γρήγορα (…) Σήμερα ο ΣΥΝ βγαίνει πλήρως δικαιωμένος (…) Η φράση μου (σ.σ. «ήμασταν όλοι εδώ πλην Λακεδαιμονίων») καυτηρίαζε τη στάση του ΚΚΕ, που παρακολουθούσε παθητικά τις εκδηλώσεις, το συλλαλητήριο, τις ομιλίες. Δεν έκανε καμιά προσπάθεια να επηρεάσει προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως κάναμε εμείς. Μπροστά στον όγκο του συλλαλητηρίου, η μικρή φωνή μας καταπνίγηκε».
http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=4524296&publDate=

Ευθύνες υπάρχουν δυστυχώς και στις υπόλοιπες ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, με στρατηγικά λάθη, με ανικανότητα συχνά κραυγαλέα, με εμφανές έλλειμμα γνώσης, φαντασίας, ικανότητας παραγωγής πολιτικής, με πολιτική στενομυαλιά και στενοκαρδία, με ανόητους εξτρεμισμούς-αριστερισμούς και πιο ανόητες ακόμη δηλώσεις, με μωροφιλοδοξίες και παλιμπαιδισμούς, με κρίσιμη απειρία. Λυπάμαι γιατί υποψιάζομαι πως αργά ή γρήγορα, επέρχεται το τέλος του ενωτικού πειράματος της Αριστεράς. Κάποιοι από τους υπεύθυνους, θα δρέψουν τη δόξα του κ.Μπίστη, κάποιοι απλώς θα καλούνται συχνότερα στην T.V. κατά το ιδιότυπο καθεστώς του κ.Π.Κουναλάκη, κάποιοι απλά θα πεταχτούν στα αζήτητα.

Ελπίζω ειλικρινά και θα χαρώ πολύ να βγω ψεύτης.

Υπάρχει ακόμη ελπίδα.

This entry was posted in Ασμοδαίος, Γράμμα από το Ληξούρι, Για την Αριστερά. Bookmark the permalink.

102 Responses to Το προξενιό του Φώτη (Κουβέλη)

 1. Ο/Η ΓΙΩΡΓΟΣ λέει:

  ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ!!!ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΑΝΩ ΚΡΙΤΙΚΗΣ!!!
  ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΣΤΕΡΝΑ ΤΙΜΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ!!!!!!!!

 2. Ο/Η andriou λέει:

  Συγχαρητήρια! Απο τις πιό ψύχραιμες και τεκμηριωμένες αναλύσεις που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες.
  Ζητάω άδεια για αναδημοσίευση!

 3. Δε θεωρώ την κίνηση του Κουβέλη ως μωροφιλοδοξία (δεν είναι δα και Δαμανάκη). Περισσότερο ως αποτέλεσμα των ανησυχιών του για τον καταποντισμό του ΣΥΝ. Αν το δούμε πιο ψύχραιμα το ζήτημα χωρίς το μαξιμαλισμό (κεκαλυμμένο μεν, αλλά υπάρχον δε -πιστεύω) του άρθρου, θα αντιληφθούμε τις κοινές ιδεολογικές επιρροές και το συγνωτισμό των δύο ρευμάτων. Το αν ο Κουβέλης κι ο ΣΥΝ είναι πιο αριστεροί σοσιαλδημοκράτες από το ΠΑΣΟΚ -που ρέπει πιο δεξιά. Δεν είναι όμως δα και σύμφωνο με το ΚΚΕ ο ΣΥΝ. Αυτές τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές αναζητεί τροπο να γεφυρώσει ο Κουβέλης. Στην πολιτική οι αναζητήσεις είναι που μετράνε.

  Σε τοπικό επίπεδο είδα ότι οι σχεδιασμένη διαφωνία ΣΥΝ/ΚΚΕ με το ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη έφεραν τον Παπαγεωργόπουλο και σκάνδαλά του, τη βασιλεία του. Στη δε Σταυρούπολη που δρω η συνεργασία μόνο θετικά αποτελέσματα έχει.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Aγαπητέ δείμε του πολίτη,
   σίγουρα ο Φ.Κουβέλης (Φ.Κ.) δεν είναι Δαμανάκη. Συμφωνούμε.
   Σίγουρα δεν ευθύνεται για την επιπόλαιη στάση του ΣΥΡΙΖΑ/ΣΥΝ στα «Δεκεμβριανά» που σίγουρα κόστισε.

   Ανησυχεί για τον καταποντισμό του ΣΥΝ;
   Εδώ διαφωνώ.
   Έχει συνεισφέρει στον καταποντισμό του ΣΥΝ κι αυτός και η Ανανεωτική πτέρυγα.
   Πιστεύεις στ’αλήθεια ότι οι συνεχείς εκδηλώσεις και δηλώσεις φιλίας Κύρκου-ΓΑΠ-ΠΑΣΟΚ μαζί και οι επιθέσεις του στον ΣΥΡΙΖΑ τις οποίες αν δεν υιοθετεί δεν αποδοκιμάζει ο κ.Φ.Κ., δεν βοηθήσανε στην αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ;
   Πιστεύεις πως η ολότελα απαράδεκτη και έξω από την κουλτούρα της Αριστεράς απαίτηση της Ανανεωτικής πτέρυγας, να διορισθεί έξω από τις προβλεπόμενες από το καταστατικό διαδικασίες ευρωβουλευτής ο κ.Παπαδημούλης και όλα τα συμπαρομαρτούντα δεν έκαναν ζημιά και είναι σύμφωνη με την ανιδιοτέλεια και το συλλογικό πνεύμα της Αριστεράς;
   Πιστεύεις πως η αντιδημοκρατική μονοπώληση από τη μεριά της της τηλεοπτικής παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ, βοηθάει το κόμμα και είναι ηθική;
   Έχει κάποια ηθική βάση η συνεργασία με το γνωστό διαπλεκόμενο, δεξιό, υποκριτικό, ασυνεπέστατο ΠΑΣΟΚ;
   Με ένα ΠΑΣΟΚ που ακόμη και τώρα που η οικονομία καταρρέει
   δεν τολμάει να φορολογήσει την Εκκλησία ή να μειώσει τις στρατιωτικές δαπάνες, ή να δικάσει τους κλέφτες, ή να πάρει μέτρα κατά της διαφθοράς;
   Με ένα ΠΑΣΟΚ πουκοροϊδεύει τόσο προκλητικά με δήθεν γερμανικό εκλογικό νόμο που σκοπό έχει να συρρικνώσει την Αριστερά και να ενισχύσει τον αρχηγισμό;
   Με ένα ΠΑΣΟΚ που δεν έχει ακόμη πάρει μέτρα και δεν έχει βρει γ.γ. υπουργείων;
   Με ένα ΠΑΣΟΚ που τόσο ανακόλουθα με τις αρχηγικές δεσμεύσεις καταθέτει άσχετες νυχτερινές τροπολόγίες και δεν τολμάει να φέρει ούτε τα υπεσχημένα οικονομικά ανώδυνα μέτρα κοινωνικού εκσυγχρονισμού (σύμφωνο συμβίωσης).

   Αυτή είναι η δουλειά της Αριστεράς;
   Να είναι το δεκανίκι αυτών των ανθρώπων;
   Το πάθημα της Δαμανάκη (15% ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ), και του Φ.Κ. (5%) στο Δήμο Αθήνας δεν σου λένε τίποτα;

 4. Ο/Η Θ.Λ. λέει:

  Toν γλωσσόφαγες

  Αδιαθεσία μετά το δείπνο
  Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε ο Λεωνίδας Κύρκος

  ΑΠΕ
  Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε θερμή χειραψία με τον Λεωνίδα Κύρκο
  Αθήνα
  Τελευταία ενημέρωση 01:46

  Προηγούμενο άρθρο:
  Δείπνο σε 45 προσωπικότητες παραθέτει ο Λ.Κύρκος, αποκλείοντας την ηγεσία του ΣΥΝ (11/1/2010)

  Στο Γενικό Ιπποκράτειο Νοσοκομείο μεταφέρθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Λεωνίδας Κύρκος έπειτα από έντονη αδιαθεσία που αισθάνθηκε. Μετά τις πρώτες εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη, διαπιστώθηκε ότι δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό, θα παραμείνει όμως προληπτικά για νοσηλεία.

  Νωρίτερα, ο Λεωνίδας Κύρκος είχε παραθέσει δείπνο σε 45 προσωπικότητες από τον πολιτικό χώρο και τον χώρο της τέχνης. Για την ανάγκη «να διαμορφώσουμε ευρύτερες συναινέσεις πάντα πάνω σε αρχές» μίλησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Στην εκδήλωση δεν είχε προσκληθεί η ηγεσία του Συνασπισμού.

 5. Ο/Η zaphod λέει:

  Tι να πω φιλτατε…. η αυτοκτονική διάθεση της αριστεράς (μετά την δημοσκοπική και πρόσκαιρη ανοδο της) συνεχίζεται. Θλιβεροι, θλιβερότατοι…. Τι να κάνει και ο έρμος ο Τσίπρας εκεί που έμπλεξε (οχι πως τον θεωρώ ως κατι το εξαιρετικό αλλά τουλάχιστον πασχίζει να φτιάξει ένα αυτονομο πολιτικό στιγμα και να ειναι ενωτικός όχι μονο στα λόγια). Δυστυχώς η σοβαρότητα και η μνήμη ειναι είδος υπό εξαφάνιση και στην Ελληνική αριστερά

 6. Ο/Η nyn λέει:

  Για την αποκατάσταση της αλήθειας ή τουλάχιστον μέρους της, υπάρχει και κάποια άλλη μαρτυρία που φωτίζει τα γεγονότα των «Εθνικών συλλαλητηρίων» του ’92.

  Τα «μεγαλειώδη συλλαλητήρια»
  02-03-2008 , Καθημερινή
  http://www.ekathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_11_02/03/2008_261436

  Εις εκ των πρωταγωνιστών, ο τότε δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κων. Κοσμόπουλος, που ήταν και ο βασικός ομιλητής στο απίστευτο πλήθος, θυμάται: «Το κλίμα της εποχής δεν έχει καμία σχέση με το σημερινό. Ολα τα κόμματα ήταν μαζί μας. Οχι μόνο η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Αλλά και ο Συνασπισμός που σήμερα θέλει να ξεχάσει ότι βουλευτές του βρίσκονταν μπροστά στην εξέδρα. Για να καταλάβετε, στο πλευρό μας ήταν ατύπως και το ΚΚΕ, το οποίο έδωσε άδεια στους εργαζομένους του να λείψουν από τις δουλειές τους για να έρθουν στα συλλαλητήρια»

  Σχετική συζήτηση μπορείτε να βρείτε και εδώ:
  http://anapodostypos.blogspot.com/2008/03/blog-post_4566.html

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Τι εννοείς για την αποκατάσταση της αλήθειας;
   Λέω κάπου ψέμματα;
   Να μου υποδείξεις που για να ανακαλέσω.

   Είναι γεγονός, το ομολογεί ο ίδιος ο Κύρκος πως συμμετείχε στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.
   Θυμάμαι πως κάτω από το μπαλκόνι που μίλαγε ο Παναγριώτατος χουντικός, υμνητής του Παττακού ρατσιστής-υβριστής («Το εγκληματικό έθνος των Σκοπιανών») και με αντικανονική μετάθεση από τη Σάμο (καθαιρέσιμος κατά τους Ι.Κανόνες) δεσπότης Παντελεήμων Β΄, υπήρχε ένα πανώ με φαλλό εν στύσει που κράδαιναν μαθητές των κλειστών σχολείων κατά των Γυφτοσκοπιανών.
   Σε αυτή την εμμετική σύναξη μετείχε ο ΣΥΝ.
   Αλήθεια είναι επίσης πως αντί να κάνει αυτοκριτική Ο κ.Κύρκος καταφεύγει σε φτηνές δικαιολογίες.

   Δεν είμαι απολογητής του ΚΚΕ.
   Του προσάπτω ουκ ολίγα.
   Αλλά τα του Καίσαρος κλπ
   Εκείνο που είναι σίγουρο είναι πως ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΟ ΚΚΕ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΟΠΩΣ Ο ΣΥΝ.
   Αν θέλεις να του κάνω κριτική πως δεν απείχε δυναμικά, πως μέσα στον εθνικιστικό ορυμαγδό δεν τόλμησε να κάνει σκληρή κριτική κλπ, είμαι μαζί σου.
   Τώρα η κουτσομπολίστικη μαρτυρία του Κοσμόπουλου, τι αξία έχει;
   Πως αποδεικνύεται;
   Μπορεί επίσης να έχει διαψευστείαπό το ΚΚΕ.
   Δεν το ξέρω.

   Το σίγουρο είναι πως ο ΣΥΝ δεν κράτησε αρχικά καλή στάση-με μεγάλη προσωπική ευθύνη Κύρκου-και πως ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ.

   Επιτέλους, λίγο πολιτικό θάρρος, λίγο αριστερό ήθος, λίγη εντιμότητα.
   Αυτά είναι τα ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ.

 7. Ο/Η antidrasi+sex λέει:

  Και εγώ θα χαρώ να βγεις ψεύτης…
  Ή τουλάχιστον, όσοι είναι να φύγουν να φύγουν, να πάνε στο καλό να μας αφήσουν ήσυχους…

 8. Ο/Η Rodia λέει:

  Το αντίδωρο ειναι η επάνδρωση του κρατικου μηχ/σμού, καλέ μου Ροΐδη, οποιαδηποτε κυβερνηση κι αν εχει την εξουσια. Εκεί βρίσκεται το μυστικό. Καλη Χρονια κιολας! 🙂

  • Ο/Η Po λέει:

   Ροδιά μου ευχαριστώ, όμως είναι του κ. Λασκαράτου, κι όχι δικό μου το κείμενο. Βεβαίως καμαρώνω σαν γύφτικο σκεπάρνι που γράφει αποκλειστικά στο ταπεινό αυτό ιστολόγιο –τώρα πια επαξίως, ανήκει και σε εκείνον.

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    Κε Ροϊδη,
    το ιστολόγιο το εμπνευστήκατε, το δημιουργήσατε και το κρατάτε όρθιο εσείς.
    Εγώ απλά κάνω κατάχρηση της φιλοξενίας σας για την οποία σας ευχαριστώ και δημόσια.

   • Ο/Η Rodia λέει:

    MEA CULPA
    Ζητώ συγγνωμη κ. Λασκαράτο. Τεσσερα ματια εχω και, καθως φαινεται, δε μου φτανουν! Υποσχομαι να ειμαι πιο προσεκτικη.
    Η ανάλυση εξαιρετική. 🙂
    Σχετικα με το θέμα: Νομιζω οτι ο ΣΥΝ ειναι το αγκαθι του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Κουβελης το αγκαθι του ΣΥΝ. Λακωνικοτατη, ε;

 9. Ο/Η Кроткая λέει:

  Τα σέβη μου, Λασκαράτε, για το εξαιρετικό σας κείμενο.

  Δείμε, «δεν είναι δα και Δαμανάκη» λες: όπερ έδει δείξαι, λέω εγώ. Ούτε η Δαμανάκη έδειχνε τι θα καταντήσει, 20 χρόνια πριν.

  Θα ήθελα κάποιος να μου εξηγήσει με πειστικό τρόπο, σε τι ακριβώς αποσκοπούν, όσοι στηρίζουν την προσέγγιση με το ΠαΣοΚ, εκτός από τις καρέκλες. Διότι, όπως και στο ποστ αναφέρεται, κανείς δεν σε εμποδίζει να στηρίξεις προτάσεις του ΠαΣοΚ με τις οποίες συμφωνείς, γιατί πρέπει ντε και σώνει να ενσωματωθείς σε αυτό; Γιατί, τέτοιες συνεργασίες, προφανώς οδηγούν στο σχήμα «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό».

  Κι ακόμα, με τι μούτρα θα κοιτάξεις τον κόσμο που σε στήριξε στην συγκυβέρνηση, 20 χρόνια πριν, παρόλο το σοκ στο οποίο τον υπέβαλες?

  • Ο/Η Rodia λέει:

   «Θα ήθελα κάποιος να μου εξηγήσει με πειστικό τρόπο, σε τι ακριβώς αποσκοπούν, όσοι στηρίζουν την προσέγγιση με το ΠαΣοΚ, εκτός από τις καρέκλες.»
   Τις… πολυθρονες! ;Ρ

 10. Ο/Η Αντιεθνικιστής λέει:

  Λόγος υπέρ αληθείας
  Ο τυχοδιώκτης πράκτορας του ΠΑΣΟΚ και φίλος του Δούναβη Τσαουσέσκου Λ.Κύρκος

  Αριστερή Ανασύνταξη
  κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ
  http://www.anasyntaxi.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=24&Itemid=29

  Το Μακεδονικό και η ιδιωτεία του ελληνικού εθνικισμού
  του Κώστα Μπατίκα

  Και στα καταγέλαστα εθνικιστικά συλλαλητήρια με κεντρικό σύνθημα «Η Μακεδονία είναι ελληνική», ήταν όλοι εκεί. Έδωσε το «βροντερό» παρόν ολόκληρος ο κοινοβουλευτικός κόσμος, πλην Λακεδαιμονίων, κατά τη γλαφυρή έκφραση του Λεωνίδα Κύρκου, που συνεπαρμένος από εθνική υπερηφάνεια αναλάμβανε το ρόλο του αριστερού ψάλτη του ελληνικού εθνικισμού. Ήταν, λοιπόν, όλοι εκεί – και ο ΣΥΝ – πώς μπορούσε άλλωστε να λείψει από τους νέους εθνικούς ξεσηκωμούς και να αγνοήσει τα νέα εθνεγερτήρια σαλπίσματα; Απουσίαζαν οι «Λακεδαίμονες», το ΚΚΕ, που προς τιμήν του δεν πήρε μέρος στις εθνικιστικές εξάρσεις.

 11. Ο/Η Χαρίλαος λέει:

  Oι εθνικοί μας στόχοι
  Λεωνίδα Κύρκου
  ΟΦΑ

  «Πιστεύω ότι τα συγκλονιστικά που είπες, με τους εθνικούς στόχους, πριν από 30 χρόνια, Λεωνίδα μου, είναι σήμερα και πάλι επίκαιρα. Είναι επίκαιρα για να βρούμε εκείνους τους διαύλους και να ξεφύγουμε από τις μικροσκοπιμότητες, για να δούμε τους εθνικούς στόχους της Ελλάδας, τους εθνικούς στόχους που μπορούμε όλοι μαζί να υπηρετήσουμε» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

  Η εκδήλωση έγινε με πρωτοβουλία του Λεωνίδα Κύρκου και αφορμή και τον τρίτο τόμο του βιβλίου του με τις αναμνήσεις του. Επιδίωξη του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς ειναι η αναζήτηση κοινών τόπων από τις πολιτικές δυνάμεις για μια εθνική συνεννόηση.

  Μεταξύ άλλων, προσκλήσεις έλαβαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο πρώην Πρόεδρος Κώστης Στεφανόπουλος, ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της ΝΔ, ο Φώτης Κουβέλης από την ανανεωτική πτέρυγα της Κουμουνδούρου, πολλοί υπουργοί της κυβερνησης, όπως οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιάννης Ραγκουσης, Ανδρέας Λοβέρδος, και ακόμα στελέχη της ΝΔ, όπως ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης.

 12. Ο/Η Κάποιος λέει:

  Έτσι θα σωθεί η πατρίς.
  Ιερά Συμμαχία δια την Σωτηρίαν της.
  μετέχουν και οι
  επιχειρηματίες Π. Κυριακίδης, Λ. Λαυρεντιάδης και Δ. Μελισανίδης.
  Αριστερό γκαλά

  Πηγή
  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=120090

  Οι προσκεκλημένοι ήταν πρόσωπα που προέρχονται από την πολιτική, τις τέχνες και επιχειρηματίες. Στο δείπνο δεν πήγε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, που επικαλέστηκε ανειλημμένες υποχρεώσεις, αν και αρχικά είχε δηλώσει ότι θα παραβρεθεί. Δεν παρέστησαν επίσης οι Μίκης Θεοδωράκης και Μανώλης Γλέζος. Πήγαν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Καραμανλή Γ. Βαρβιτσιώτης καθώς και οι υπουργοί Θ. Πάγκαλος, Αννα Διαμαντοπούλου, Ευ. Βενιζέλος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής, οι βουλευτές Κ. Σκανδαλίδης και Μ. Ανδρουλάκης κ.ά. Από τον ΣΥΝ εκτός του Φ. Κουβέλη ήταν οι Σπ. Λυκούδης και Δ. Χατζησωκράτης. Ηταν επίσης ο σκηνοθέτης Π. Βούλγαρης, ο καθηγητής Ν. Αλιβιζάτος και οι επιχειρηματίες Π. Κυριακίδης, Λ. Λαυρεντιάδης και Δ. Μελισανίδης.

  Οπως είπε ο Λεωνίδας Κύρκος «η συνεργασία αυτή (σ.σ. των κομμάτων της Δημοκρατικής Αριστεράς και του κέντρου) ανοιχτή και σε όσους επιθυμούν να μετάσχουν, όποτε καταστεί δυνατή, θα αποτελέσει τη σταθερή πλειοψηφία με τη στήριξη της οποίας θα πυροδοτηθεί και θα διασφαλιστεί η ελληνική Αναγέννηση».

  Δήλωσε ότι συμφωνεί με το σύνθημα που χρησιμοποίησε ο Γιώργος Παπανδρέου «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» και πρότεινε να γίνει «ανακατανομή, ανάπτυξη ή βυθιζόμαστε».

  • Ο/Η Ρόζα Λούξεμπουργκ λέει:

   Ωραίο ποστ η ταπεινότης μου το υπογράφει μαζί σας.
   Τι διάβασα;
   O σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης εκεί;
   Πότε προλαβαίνει ο καλός μου;
   Καλέ αυτός δεν έτρεχε στου Καραμανλή με τη σύζυγο;

   http://diktyon.wordpress.com/2008/07/22/%ce%bf-%ce%b5%ce%ba%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%87%ce%b9%ce%b1%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%83-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%85/

   Πολλοί [και διανοούμενοι] είπαν τότε ότι ο νέος πρωθυπουργός, ο Kώστας Kαραμανλής, κράτησε ο ίδιος την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για να δείξει ασφαλώς πόση σημασία αποδίδει… Ο [και φίλος του Καραμανλή] σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης είχε πει: “Θεωρώ πολύ τολμηρή την απόφαση του Κώστα Καραμανλή να αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού. Μια πρωτόγνωρη απόφαση για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα…”! Και η [άλλη φίλη του Καραμανλή και της Νατάσσας] Ιωάννα Καρυστιάνη είχε δηλώσει: “Εκτιμώ την κίνηση του Κώστα Καραμανλή να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Πολιτισμού. Γιατί παίρνει την τέχνη από το τέλος της λίστας των προτεραιοτήτων που τη έβαζαν συνήθως οι κυβερνήσεις και τη βάζει ψηλά…”!

   Τι λένε σήμερα τα πουλάκια μου;
   Τρέχουν σε νέα δείπνα.
   Το άσχημο είναι πως τον λογαριασμό τον πληρώνουμε εμείς.

 13. Ο/Η λέει:

  Μπράβο Φώτη.
  Εθνική Ενότης uber alles
  Καρατζαφέρης: «Ο Παπούλιας θα είναι Πρόεδρος για τα επόμενα έξι Χριστούγεννα»
  http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=24287
  «Πρόεδρο σαν τον Κάρολο Παπούλια δεν θα ξαναβρούμε άλλον» δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια
  Διάσταση Κουβέλη-ΣΥΝ για την επανεκλογή
  http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=28230
  Αντίθετος είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης με την πρόσφατη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού να μην υποστηρίξει την επανεκλογή του του νυν προέδρου Κάρολου Παπούλια και να αναζητήσει υποψήφιο απο το χώρο της Αριστεράς.

 14. Ο/Η Bολταίρος λέει:

  Ήταν η πρώτη επιλαχούσα η Αθηνά Δρέτα του γκρουπ Μπίστη;
  Τηρήθηκε επετηρίδα;
  ή να κάνω ένσταση;

  ελευθεροτυπία
  Η Αθ. Δρέττα στη θέση του Μιχαλάκου στο Εργασίας
  Η πρώτη μίνι κυβερνητική κρίση εκδηλώθηκε στο υπουργείο Εργασίας με την παραίτηση του γενικού γραμματέα Κοινωνικών Αφαλίσεων Στέφανου Μιχαλάκου.
  Ο αρμόδιος για την Κοινωνική Ασφάλιση γραμματέας υπέβαλε την παραίτησή του στις 31/12 αλλά έγινε δεκτή μόλις χθες από τον υπουργό Α. Λοβέρδο. Νέα γραμματέας αναλαμβάνει η Αθηνά Δρέττα. Ο απερχόμενος γραμματέας θεωρείται του «εκσυγχρονιστικού» κλίματος, με θητεία στην προηγούμενη κυβέρνηση, και καλός γνώστης των υγειονομικών και ασφαλιστικών θεμάτων. Είχε όμως και ορισμένες αντιθέσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ

  Να σου και ο Μάκης Κοψίδης.
  ΚΚΕ-ΣΥΝ-ΠΑΣΟΚ Βενιζέλου-Οικολόγοι
  http://panosz.wordpress.com/2009/11/30/next_day/

  Πάνος
  sissa,

  προφανώς εννοείς τον Μάκη Μαϊλη. Γιατί ο Μάκης Κοψίδης είναι πλεον στους Ο-Π, οι οποίοι (ως γνωστόν) δεν ψηφίζουν για αρχηγό

  2009 στο 3:35 μμ

  Μαρία

  Ο Κοψίδης είναι ο ίδιος με τον πρώην ΚΚΕ, πρώην ΣΥΝ, πρώην ΠΑΣΟΚ(Μπενυ) ή υπάρχει κι άλλος; Αν είναι ο ίδιος δεν τον προλαβαίνουμε.

 15. Ο/Η Θοδωρής Κανάκης λέει:

  Χθεσινοβραδυνό περιστατικό και βγάλτε συμπεράσματα μόνοι σας:

  Εκπομπή Πρετεντέρη στο Mega για το ασφαλιστικό (με προεκτάσεις στην οικονομική κρίση).
  Προσκεκλημένοι ο Λοβέρδος, ο Παπαθανασίου, ο Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ, ο γνωστός και μη εξαιρετέος Μίχαλος, ο Βορίδης, και ο Φώτης ο γνωστός ειδήμων του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ περί τα θέματα κοινωνικής ασφάλισης και οικονομίας γενικότερα (τύφλα να ‘χουν οι Δραγασάκης-Λαφαζάνης).

  Και κάποια στιγμή, ο Πρετεντέρης, μετά από μία θεσμική κατεβασιά του Φώτη με αίτημα να πληρώσουμε όλοι το μάρμαρο μεν, αλλά δίκαια δε (μανία με τη δικαιοσύνη αυτό το παιδί) ο οποίος τους έχει κολλήσει όλους στον τοίχο με την αντισυστημικό του λόγο, κάνει το ερώτημα προς τον Φώτη: «Αλήθεια πείτε μας κ. Κουβέλη στο χώρο σας είστε κατά της επιχειρηματικότητας;»
  Οι υπόλοιποι κοιτούν ξελιγωμένοι.
  Φώτης: «Η αριστερά που υποστηρίζω κ. Πρετεντέρη, δεν έχει τέτοιες απόψεις»
  Και ο Πρετεντέρης με ύφος ανακριτή που πήρε την πολυπόθητη απάντηση από τον ανακρινόμενο και ένα ευτυχές χαμόγελο μέχρι τ’ αυτιά, δήλωσε γυρνώντας αμέσως προς την άλλη πλευρά, επαναλαμβάνοντας δις: «Ευχαριστώ πολύ. Με καλύψατε πλήρως!», ενώ ο Μίχαλος επιδοκίμαζε την απάντηση του Φώτη κουνώντας ασταμάτητα την κεφάλα του πάνω-κάτω.

  Τα συμπεράσματα δικά σας…

  • Ο/Η vavou λέει:

   Κανάκη το ξέρεις το ανέκδοτο με τον λαγό και τα ναρκωτικά? εκεί που απολογείτε στα άλλα ζώα του δάσους η γαλοπούλα γιατί δεν συμμετέχει στο τζοκινγκ του λαγού και λέει : τι λε ρε φίλε?? και κάθε φορά που θα πίνει LSD o λαγός θα τρέχω μαζί του σαν παλαβή?

   ξέρεις φίλε, θυμάμαι που κατηγορούσαμε την αριστερά μια ζωή ότι δεν αποτελεί κόμμα εξουσίας επειδή δεν συμμετέχει σε τομείς όπως είναι το επιχειρήν, και το επιχειρήν φίλτατε υπάρχει πολύ πριν από τις μαρξιστικές θεωρίες ή τον σκληρό πουριτανισμό ηθικολογίας που υοθέτησαν αργότερα οι κομμουνιστικές κοινωνίες και τις επέβαλλαν με τρόπο ισοπεδωτικό στα μέλη τους (αλλά και στα μη μέλη τους)-αλλά και μόνο πέτυχαν ότι πέτυχαν τέτοιες κοινωνίες (βλέπε Ζαπατίστας ή τρόπον τεινά τη Βενεζουέλα κλπ κλπ μόνο όπου και όταν αυτό πήγαζε από τον ίδιο τον κοινωνικό πυρήνα ως κάτι το αυθόρμητο που απλά βγαίνει προς τα έξω και ταιριάζει με τα μαρξιστικά πρότυπα, όμως ακόμα και εκεί, κρίνεται στις μέρες μας απαραίτητη η εδραίωση της αγοράς στην εμπορική της βάση

   βάλε με το νου σου πόσο αρχέγονο είναι το εμπόριο για να πάρεις μια καλή γεύση πως είναι συνυφασμένο με την πολιτισμική εξέλιξη κάθε κοινωνίας. Σκέψου τους λόγους για τους οποίους αυτό που όλοι ευχόμασταν να ήταν μια αριστερά χωρίς ενοχές ίσως πήρε σάρκα και οστά με την απάντηση που έδωσε στον Πρετεντέρης ο Φώτης.

   Και κάτι ακόμα για την συνολική κουβέντα. Ρο: θα βγεις ψεύτης..

 16. Ο/Η Έρεβος λέει:

  Ο δείπνος:

 17. Ο/Η ftanei_pia λέει:

  Τι να πώ φίλε Ροϊδη. Έμεινα άφωνος.

  Με το θαυμάσιο αυτό άρθρο σου δύο τινά έχω πιά να κάνω:
  -Να σπάσω το πληκτρολόγιο μου
  ή
  -να μην ξαναγράψω πιά στο μπλοκ μου.

  Έχεις τίποτε άλλο ανώδυνο να μου προτείνεις;

  • Ο/Η Po λέει:

   Σας ευχαριστούμε, ιδιαιτέρως ο κ. Λασκαράτος που έγραψε το κείμενο.
   ποιο είναι το ιστολόγιό σας, να σας πω αν θα σωθείτε μόνος σας ή να σας σώσουμε, μπορεί να μην έχετε καν ελπίδα…
   😉

   • Ο/Η syrizaeydap λέει:

    Από Ftanei_pia

    το ιστολόγιο είναι : syrizaeydap.wordpress.gr

    Eναγωνίως αναμένω γνωμάτευση σας,

    Τα αισθήματα μου τα καλύτερα πάντα .

 18. Ο/Η Θόδωρος ΠάγκαΚος λέει:

  Πολύ άδικο το άρθρο σου.
  Να λες πως κανείς από 40 νοματέους δεν έκανε τίποτα όταν έκανε εισοδισμό στ ΠΑΣΟΚ.
  Έχει γίνει Επανάστασις κύριε.
  Μικρόψυχε.
  Για ρίξε βλέφαρο στην ιστοσελίδα Μπίστη, υφυπουργού Εσωτερικών του καταλληλότερου Σημίτη
  Κατέλιπεν έργον τεράστιο.
  Τα λέει ο ίδιος.
  Λόγω σεμνότητος αναφέρει 2 σειρές για το επιτελεσθέν
  Την περίοδο 2003-2004 διετέλεσε Υφυπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Έχοντας ως βασική αρμοδιότητα τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ), συνέβαλε στην εξάπλωσή τους και στη διεύρυνση των προσφερόμενων υπηρεσιών τους.

  Όποιος δεν με πιστεύει μα το Δία
  http://www.nikosbistis.gr/node/2
  Τίτλος
  Η πορεία
  Μεγάλε
  Ούτε ο Μάο

 19. Ο/Η dakrygono λέει:

  Καλησπέρα σε όλους και όλες μερικές σκέψεις για:

  Για τον Κύρκο και όλους αυτούς

  O Kύρκος δεν μπορεί να ευελπιστεί σε τίποτε άλλο παρά σε μία κηδεία δημοσια δαπάνη. Αυτή την στιγμή «προσωποποιεί» τις τελευταίες ελπίδες της «αυλής» του, που βλέπουν το κοινοβουλευτικό και αυτοδιοικητικό καράβι να σαλπάρει και αυτοί να μένουν ως μούτσοι στο λιμάνι.

  Η «αυλή» που τον συνοδεύει πιέζεται να ευελπιστεί σε ένα μέλλον που απειλείτε από τις τρέχουσες εξελίξεις.

  Οι εξελίξεις είναι η διοικητική μεταρρύθμιση και ο νέος εκλογικός νόμος.

  Εξελίξεις που δεν έχουν σχέση μόνο με το ΣΟΥΡΙΖΑ που ούτως ή άλλως έχει περιθωριοποιήσει την σχέση του με την «αυλή» του Κύρκου(βλ Κουβέλης και λυπή τηλεαστέρες), οι εξελίξεις έχουν σχέση με τα της διοικητικής μεταρρύθμισης και της κατασκευής του νέου εκλογικού νόμου.

  Σύμφωνα με την διοικητική μεταρρύθμιση οι δήμοι συρρικνώνονται αριθμητικά και γιγαντώνονται πληθυσμιακά, επίσης οι νέοι αυτοδιοίκητοι παράγοντες που θα προκύψουν θα έχουν τεράστιες “ευκαιρίες” διαχείρισης(έργων, χρημάτων, θέσεων εργασίας, πόρων, βολέματος, κλπ).

  Η πληθυσμιακή αύξηση των νέων δήμων μαζί με τις τεράστιες δυνατότητες/»ευκαιρίες» των νέων παραγόντων θα αυξήσουν και τα κομματικά μεγέθη κυρίως των δύο μεγάλων κομμάτων που αποτελούν και βασικά κυκλώματα διαχείρησης του σημερινού διεφθαρμένου ελληνικού κράτους-συστήματος και που ο κοσμάκης θα τρεξει σε αυτά για να καρπωθεί ένα μέρος των ….μεγάλων “ευκαιριών”

  Όσον αφορά το νέο εκλογικό νόμο αν κάποιος αναλογισθεί ότι ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει 180 μονοεδρικές περιφέρειες που θα “προσαρμοσθούν” πάνω στους υπό κατασκευή δήμους, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι η διοικητική μεταρρύθμιση μαζί με τον εκλογικό νόμο θα μηδενίσουν την παρουσία των αριστερών κομμάτων τόσο στο κοινοβούλιο όσο και στους δήμους.

  Η νέα εποχή θα έχει να κάνει μόνο με την αποκλειστική παρουσία των δύο μεγάλων κομμάτων(ΠΑΣΟΚ-ΝΔ). Αυτό που προτείνει σήμερα ο Κύρκος και οι συν αυτώ, για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, είναι η τελευταία ελπίδα των παραγόντων του ΣΥΝ να παραμείνουν στο παιχνίδι της εξουσίας. Η κατασκευή της νέας εποχής μέσω του εκλογικού νόμου των μονοεδρικών και της διοικητικής μεταρρύθμισης δεν προβλέπεται να αποτελέσει μέλλον για κάνεναν άλλον πλην των δύο μεγάλων κομμάτων και των “συνεργατών” τους.
  Για αυτό και κάποιοι τρέχουν με τη γλώσσα έξω φοβούμενοι τα χειρότερα..…

  ΥΓ: Πολύ ωραίο το αρχικό κείμενο.

 20. Ο/Η Στελιος Σ λέει:

  Θα ηθελα να γραψω αρκετα ,φοβαμε οτι ουτε οι μεν ουτε οι δε τα λενε ολα και με ολες τις παραμετρους ωστοσο με στεναχωρισε ο Λεωνιδας που δεν καλεσε την ηγεσια του ΣΥΝ,λεγε Αλεξης Τσιπρας κ.αλλους .Ακομη θα ηθελα στο τραπεζι για ουσιαστικους λογους ενα δασκαλο ,μια πολυτεκνη μανα ,ενα εργατη και ια εργατισα και εκπροσωπους των μεταναστων .
  ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΙΜΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΛΩΝ ΜΕ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥΣ
  Αυτα και ας ελπιζουμε οτι η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΘΑ ΒΡΕΙ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ

  • Ο/Η vavou λέει:

   το συναίσθημά σου φίλε Στέλιο είναι είναι μια γνήσια θλίψη. Έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα. Όμως η αριστερά χρειάζεται να απαγκιστρωθεί από τους καλλιτέχνες που με όλα πειραματίζονται. Η αριστερά δεν χρειάζεται άλλο τη θλίψη. Χρειάζεται ψυχρή δράση για να υλοποιήσει τον εαυτό της.

   δίνω ένα καλό χαρτί: το γεγονός ότι ο Τσίπρας δεν προσκλήθηκε από τον Κύρκο ουδόλως πρέπει να ανησυχεί ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική σάρκα του ουμανισμού παρίσταται μονάχα σε ουσιαστικές συναντήσεις. Όχι σε πολιτικά γκαλά.

 21. Ο/Η Μέγας Αλέξανδρος λέει:

  Παρόλο τον αταβισμό που διακρίνει την ελλαδική κοινωνία, τη υπερτίμηση του ευατού της και την αφασία της στα πολιτικά και οικονομικά πράγματα, πρέπει να δούμε με μια απόσταση και χωρίς ιδεολογικές παραπώδες το κλίμα που υπήρχε στις αρχές της δεκαετίας του ’90:

  Κατέρρεε εκκωφαντικά ο κομμουνιστικός κόσμος. Κύρια ιδεολογική δύναμη παντού, από την Κεντρική Ασία και τον Καύκασο έως τη γειτονική μας Γιουγκοσλαβία -60 χλμ. βόρεια της Θεσσαλονίκης και 25 από το Κιλκίς- ήταν ένας επιθετικός εθνικισμός.

  Λαοί πολεμούσαν μεταξύ τους για τον έλεγχο εδαφών, από το Βούκοβαρ μέχρι το Ναγκόρνο Καραμπάχ γινόταν ένας γενικός χαμός. Ξαφνικά ο ευρωπαίκός 19ος αιώνας γινόταν το αύριο του κομμουνιστικού κοσμου.

  Το κλίμα αυτό θα εκφραστεί και με την επιθετική ανάδυση του σλαβομακεδονικού εθνικισμού παράλληλα με το σερβικό, τον κροατικό και τον κοσοβαρικό.

  Μόνο που στην περίπτωση του σλαβομακεδονικού, η ανάσα της εθνικιστικής παράνοιας θα αγγίξει και την μέχρις εκείνη τη στιγμή αθώα και εν αφασία ευρισκομένη ελληνομακεδονική πλευρά…. και θα τη συμπαρασύρει εν μέρει Δε μιλώ για τους Αθηναίους και τον κοινωνικό χυλό που διαμορφώθηκε στην πρωτεύουσα του κρατιδίου, γιατί αυτοί αποτελούν άλλη ιστορία σε επίπεδο κοινωνικής συγκρότησης.

  Οι χάρτες με τη νέα Μεγάλη Μακεδονία, όπου η Θεσσαλονίκη ήταν η πρωτεύουσα, η Φλώρινα, η Καστοριά, το Κιλκίς, η Θάσος το «ελεύθερο μακεδονικό νησί» και σε κάποιους και ο Όλυμπος.

  Από κει και πέρα θα αρχίσει η ελληνική κατρακύλα… Αλλά και στην πιο εξτρεμιστική στιγμή οι Έλληνες θα παραμείνουν λάιτ. Το πολύ κακό σύνθημα «Η Μακεδονία είναι η ελληνική» σήμαινε ότι «Η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική».

  Οι παρανοήσεις που αναφέρθηκαν τότε και αναφέρονται μέχρι και σήμερα γι αυτό το σύνθημα ότι τάχα σήμαινε επεκτατσιμό και ενσωμάτωση της σλαβομακεδονίας στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον περίεργες. Προτάσεις για εισβολή στα Σκόπια ή για διάλυσή τους στα εξ ών συνετέθησαν (κάτι που πρωτοξεκίνησε απ’ τους Βούλγαρους ομοεθνείς των Σλαβομακεδόνων), ήταν τελείως περιθωριακές σκέψεις ανόητων Ελλήνων εθνικιστών.

  Θα μπορούσαν τότε μ’ εκείνες τις πρωτόφαντες συνθήκες οι ελληνομακεδόνες να είναι χαλαροί και κουλ;

  Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις, όταν 60 χλμ. μακρυά απ’ την πόλη σου παίζεται σε επίπεδο ποιότητας φαινομένου, το ίδιο παιχνίδι που παίχτηκε στο Ναγκόρνο Καρμπάχ, στη Τσετσενία, στο Μπούκοβαρ και λίγο μετά στο Κόσοβο.

  • Ο/Η vavou λέει:

   Αλέξανδρε μέγα, άραξε και σώπασε γιατί θα γελούν μαζί σου τα παιδιά που τρίβουν τα χρώματα…

   μην ξεχνάς ότι η λύση στο μακεδονικό είναι από κάθε άποψη η συνείδηση κι η επίγνωση της γλώσσας. Από κει και ύστερα όλα τα άλλα μόνο με συμπάθεια μπορεί να τα δει κανείς…

 22. Ο/Η fanis panagiotpoulos λέει:

  Ερώτημα:
  Μήπως τελικά δίνεται μεγαλύτερη αξία σε ένα δείπνο από ότι της αναλογει…;

  Καταγραφές σκέψεων:
  α. Η υπερπροβολή του δείπνου από τα ΜΜΕ έκανε τελικά τη δουλειά της, άσχετα με το αν αυτό επιδίωκε και ο Λ. Κύρκος.
  β. Κι ο Θ. Πάγκαλος από το ΚΚΕ προέρχεται και είναι στο ΠΑΣΟΚ. Αν βάλουμε και πόσοι αντιστασιακοί και αντάρτες (του ΕΛΑΣ φυσικά…) είναι στο ΠΑΣΟΚ (όσοι ζουν ακόμα), τότε μιλάμε για το μισό κόμμα!
  γ. Συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ στις δημοτικές εκλογές μπορεί να υπάρξει σε τοπικό επίπεδο, όπου υπαρχουν και παρελθόντα παραδείγματα για την αποτελεσματικότητά της.
  Στους μεγάλους δήμους της χώρας ψηφίζονται κόμματα και όχι πρόσωπα.
  Αρκεί ο Α. Τσίπρας να δώσει την άδειά του και να μην διαγράψει (:Ρ) τα τοπικά στελέχη που θα τολμήσουν να συνεργαστούν με τον «σατανα» (βλέπε ΠΑΣΟΚ)!
  δ. Δεν θεωρώ ότι θα ήταν καταδικαστική (όσον αφορά το εκλογικό του ποσοστό) για τον ΣΥΡΙΖΑ μια ενδεχόμενη προεκλογική σύμπλευση το ΠΑΣΟΚ. Θα έλυνε τα χέρια πολλών που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ για να διώξουν τον Καραμανλή.
  Κι όπως φάνηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα, αυτοί οι πολλοί αντιστοιχούν σε μερικές ποσοστιαίες μονάδες!
  ε. Μα σοβαρά τώρα θεωρείτε πρόεδρο κόμματος τον Α. Τσίπρα;;; Ο Α. Αλαβάνος, είτε συμφωνούσε, είτε διαφωνούσε κανείς μαζί του, είχε μια δομή στις προτάσεις και στο λόγο του (τουλάχιστον τον καιρό που ήταν πρόεδρος). Αυτό το παιδάκι συμπεριφέρεται λες και πρωταγωνιστεί στην ταινία «Ο μαμιάς της γειτονιάς»…

  Υ.Γ.: Παρατήρησα ότι η επιχειρηματολογία μερικών υπέρ ή κατά μιας άποψης ενισχύεται, ή ακόμα κι εξαντλείται στο γεγονός ότι ο τάδε, ή ο δείνα είναι υπέρ (ή κατά) αυτής της άποψης. Για παράδειγμα, η Χ άποψη είναι κακή, ή λάθος επείδη έχει επιχειρηματολογήσει υπέρ της και ο Γ. Καρατζαφέρης, ο Γ. Πρετεντέρης, ή κι εγώ δεν ξέρω ποιός (και το ανάποδο)…
  Όταν η επιχειρηματολογία μας πάνω σε ένα αντικείμενο εξαντλείται στην άποψη κάποιου άλλου για αυτό, τότε μιλάμε για έλλειψη επιχειρημάτων και μη γνώση του αντικειμένου!
  Οπότε μάλλον ισχύει και εδώ το εκ γνωστής τηλεοπτικής διαφήμησης χαριτωμένο:»Καλύτερα να μασάς, παρά να μιλάς»!

  • Ο/Η Ρόζα Λούξεμπουργκ λέει:

   Kαλώς τον.
   Κύριε Παναγιωτόπουλε, αν κοπίάστε στο ποστ
   https://roides.wordpress.com/2009/12/18/18dec09/#comments
   έίχατε καταθέσει ένα σχολιάκι με 16 σημεία.
   Σας είχε απαντήσει ο κ.Λασκαράτος, ήδη σε 3 προβλέψεις του επαληθεύεται, σας το υπογρράμισε ο Αλέκτορ αλλά δεν θα το είδατε.
   Αντιγράφω και ζητά τις εξηγήσεις σας.
   Είχατε καυχηθεί για:

   6.Αλλαγές στα τέλη των Ι.Χ. που δε ρυπαίνουν πολύ.
   13. Αλλαγή του εκλογικού νόμου. Περισσότερες και μικρότερες εκλογικές περιφέρειες για την πάταξη του μαύρου προεκλογικού χρήματος.
   14. Τέλος στις τροπολογίες νόμων που θα ψηφίζονται από το παράθυρο, μέσω της ενσωμάτωσής τους σε άσχετα νομοσχέδια.

   Σου απάντησε ο Αλέκτορ.

   Για το 6 ο αρχηγός σου παραδέχτηκε, λάθος, όπως το προείπε ο κ.Λασκαράτος
   Για το 13, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τσινάνε, όπως το προείπε ο κ.Λ.
   Για το 14, νύχτα ψηφίστηκε άσχετη φορολογική τροπολογία για γονικές παροχές κλπ, όπως πρόβλεψε πως θα γινόταν ο κ.Λ.

   • Ο/Η fanis panagiotpoulos λέει:

    Καλώς σας βρίσκω κυρία Ρόζα μου! Δεν χρειάζεται να διαβάσω το πόστ, θυμάμαι πολύ καλά σε ποιό αναφέρεστε. Με χαρά συνειδητοποιώ πως η αναφορά μου εκείνη σας έκανε εντύπωση, αφού μετά τόσες βδομάδες την θυμάστε!

    Θα σας απαντήσω παρακάτω, αφού πρώτα επισημάνω πως στη δική σας απάντηση δεν αναφέρεστε στα σημερινά μου σχόλια, αλλά σε αυτά που έγιναν προ μηνός και σε προηγούμενη ανάρτηση του έχοντος την ευγενή καλοσύνη να μας φιλοξενεί στο ιστολόγιό του, οικοδεσπότη μας…

    Παρόλα αυτά αισθάνομαι υποχρεωμένος να επανέλθω σε αυτά που ανέφερα τότε στο «σχολιάκι¨μου.

    Ξεκινώ από τα εύκολα, 13 «οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τσινάνε»:
    Δεν καταλαβαίνω (ειλικρινά) το επιχείρημα! Η προεκλογική δέσμευση του κινήματος παραμένει κι από τη στιγμή που γνωρίζει κάποιος το πρόγραμμα του κόμματος με το οποίο θέτει υποψηφιότητα για βουλευτής, είναι χρέος του να κάνει ότι μπορεί για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα αυτό. Τα πράγματα είναι απλά και σε όποιον δεν αρέσουν μπορεί να πάει σε άλλο κόμμα…Άλλά ας κάνω κι εγώ μια πρόβλεψη:κανείς δεν θα πάει. Ο νέος εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί.

    6: Οι αλλαγές έγιναν. Εφαρμόστηκαν. Αυτό δεν έλεγα κι εγώ;;;
    Ο πρωθυπουργός είπε ότι έπρεπε να προϋπάρξει δημόσια διαβούλευση ώστε τα όποια λάθη υπάρχουν στο σχετικό νόμο να είχαν παραληφθεί. Εκέι ήταν το λάθος. Αλλά ουδείς αναμάρτητος. Εδώ είμαστε να κάνουμε το νόμο ακόμα καλύτερο!
    Προσωπικά πλήρωσα €137 για ένα αυτοκίνητο 1342κ.ε. του 2004. Με το σχετικό νομοσχέδιο Σουφλιά (που ευτυχώς δεν πρόλαβε να εφαρμοστεί) θα πλήρωνα €50 παραπάνω!

    14: Συμφωνώ μαζί σας. Ήταν λάθος.
    Κι εξηγώ:
    Δεδομένου ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση σε ένα μήνα, η λογική της κίνησης ήταν να προλάβει το κράτος να καρπωθεί έσοδα από μεταβιβάσεις ακίνητης περιουσίας μεγάλης αξίας. Αλλωστέ με το νέο νόμο (από ότι μαθαίνω από τα ΜΜΕ) θα αυξηθεί το αφορολόγητο από €95000 (νομίζω) σήμερα στις €300000. Άρα οι κατέχοντες μικρή περιουσία (μικρομεσαίοι και κάτω) θα οφεληθούν! Γι’ αυτό και αυτοί δεν έχουν συμφέρον να κάνουν καμμιά μεταβίβαση πριν ψηφιστεί ο νόμος. Αυτοί που πλήττονται είναι όσοι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία (και νομίζω ότι με €300000 αξία, φτωχοί δεν είναι – εγώ τουλάχιστον δεν έχω τέτοια περιουσία).
    Οπότε η κίνηση αυτή και το δημόσιο ταμείο θα ενισχύσει και τα χαμηλά στρώματα θα προστατεύσει! Αλλά η ηθική ζημιά έγινε και γι’ αυτό συμφώνησα μαζί σας ότι ήταν λάθος!

    Κλέινοντας σημειώνω ότι το ¨σχολιάκι» μου έιχε σύνολο 16 σημεία, δηλαδή ακόμη 13!
    Υγειαίνετε!

 23. Ο/Η nomikos λέει:

  Kαλησπέρα σε όλους.
  Βλέπω πως το άρθρο σου φίλε μου Λασκαράτε, έτυχε της υποδοχής που του άξιζε.
  Να προσθέσω και εγώ με τη σειρά μου τα δικά μου συγχαρητήρια και να σου πω πως πρέπει τέτοιες συζητήσεις, να γίνονται συχνότερα μπας και κουνηθεί κάτι, σε ένα χώρο που έχει βαλτώσει εδώ και πολύ καιρό.

  Δεν έχω χρόνο δυστυχώς τον τελευταίο καιρό (το ξέρεις καλά) και η κούραση είναι μεγάλη για να σχολιάζω, πάντα όμως παρακολουθώ και εσένα και τον Ρο και όλους τους υπόλοιπους φίλους, που κάνουν τον κόπο να γράψουν ένα σχόλιο.

  Θα σταθώ όμως σε μια παράγραφο από το άρθρο σου, την οποία και ημιθανής να ήμουν, δεν θα άντεχα να την αφήσω ασχολίαστη.

  Λες λοιπόν

  » Όλοι αυτοί, μερικοί από αυτούς ηγετικές μορφές της ιστορικής Αριστεράς, άλλαξαν σε κάτι το ΠΑΣΟΚ, το μπόλιασαν έστω με κάποια διαφορετική νοοτροπία; Άφησαν κάπου τη σφραγίδα τους σε κάποιο νομοθέτημα, σε κάποιο έργο; Υπάρχει κάτι που να θυμίζει τη συνεργασία τους με το ΠΑΣΟΚ; Κάτι που να λέει ο κόσμος, να αυτό βρε παιδί μου το χρωστάμε στον τάδε;»

  Σε ρωτάω λοιπόν. Αν σε ένα βόθρο που ζέχνει, ρίξεις μέσα μια μικρή ποσότητα από το πιο ακριβό και υπέροχο στην όσφρηση άρωμα, θα καταλάβει κανείς τη διαφορά; Δεν νομίζω.
  Όση κακοσμία ανέδιδε πριν, άλλη τόση θα αναδίδει μετά.

  ΥΓ
  Φίλε Ρο, δεν σε έχω ξεχάσει για κάτι που σου υποσχέθηκα σχετικά με μια φωτογραφία.
  Θα βρω τον χρόνο να το κάνω άμεσα, για να μην φαίνομαι ανακόλουθος.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Φίλε Νομικέ,
   όλο το περιεχόμενο του φιαλίδιου που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ να στάξει μέσα στο βυτιοφόρο με υγρά υψηλού ιξώδους, που λέγεται ΠΑΣΟΚ, έχεις δίκιο, το χαρακτηρηστικό γνωστό μας άρωμα αυτού του κόμματος δεν θα αλλάξει.

 24. Ο/Η μικροαστός λέει:

  Σιγά την οργή.
  Δεν κάλεσε τον Τσίπρα. Εγκλημα. Προσβολή.
  Λές και αν τον καλούσε δεν θα άκουγε μετά ένα μεγαλοπρεπές όχι -επειδή δεν μπορεί να βρίσκεται σε ένα τραπέζι με τους ταξικούς εχθρούς κλπ κλπ-;

  Και κακώς δεν κάλεσε και τον Ρούντι και τον Λαφαζάνη, κατεξοχήν αντεθνικιστές. Του μεγέθους τους αντεθνικισμού της Λιάνας του ΚΚΕ και της Αλέκας βεβαίως.

  Γιατί τόση υποκρισία για να βγάλει κανείς την χολή του;
  Θα μπορούσε να την βγάλει και χωρίς αφορμή νομίζω.

  Τι να κάνουμε ρε Ροίδη και σύ ρε Λασκαράτε. Υπάρχουν και αριστεροί που αντιλαμβάνομται την αριστεροσύνη τους, με διαφορετικό τρόπο από το να μονάσουν σε κάποιο από τα μοναστήρια της.
  Υπάρχουν και αριστεροί που καταλαβαίνουν ότι σε μια τέτοια εποχή κρίσης και κατάρευσης της χωρας, με ότι αυτό συνεπάγεται σε λίγο καιρό για την φτώχια την ανεργία, με μια αριστερά σαν αυτή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, προφανώς και είναι απαραίτητη η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, μήπως και μπορέσει να γίνει κάτι, έστω και υποδεέστερο της επανάστασης.

  Αντε ρε, μεγαλώστε καμμιά φορά.

 25. Ο/Η bionick λέει:

  laskaratos said

  «Κάνω μια τρίτη σκέψη. Εμποδίζει κανείς την Αριστερά, να ψηφίσει τα νομοθετήματα του ΠΑΣΟΚ με τα οποία συμφωνεί; Να καταθέσει εποικοδομητικές και ρεαλιστικές τροπολογίες; Να πεί ψηφίζω αυτό, αλλά ζητώ κι εκείνο; Ασφαλώς όχι και το έχει κάνει αρκετές φορές. Υπάρχει θέμα μικροψυχίας της όταν το ΠΑΣΟΚ φέρνει κάτι θετικό αλλά λίγο στη Βουλή; Ναι υπάρχει και πρέπει να διορθωθεί.»

  Είστε από τους λίγους αριστερούς κύριε Λασκαράτε που τους απασχολεί η παραπάνω σκέψη και εύγε . Όχι στα άδικα μέτρα , δυναμικό όχι , όταν όμως πάει να γίνει κάτι καλό -ημίμετρο δε λέω- ας μην σαμποτάρεται .

  Γενικά μπορώ να πω ότι μ’ αρέσουν οι απόψεις του Κουβέλη και του Παπαδημούλη , αλλά δε θα ήθελα να τους δω στο ΠΑΣΟΚ. Καλό στο ΠΑΣΟΚ θα κάνουν τέτοιοι πολιτικοί , δε λέω , αλλά οι ίδιοι θα χάσουν κύρος . Τώρα να πρόκειται για περίπτωση Δαμανάκης , θα το δείξει ο καιρός , αν και πιστεύω (και ελπίζω) ότι δεν έιναι τέτοια περίπτωση .

  Αν και ξεκαθαρίσατε ότι δεν τσουβαλιάζετε όλους τους αριστερούς που συνεργάστηκαν με το Πασοκ , οφείλω να πω δύο πράγματα για τον Ηλία Ηλιού . Κατ’ εμέ ήταν ο κορυφαίος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αριστεράς επί δεκαετίες . Αγωνίστηκε και μάλιστα σθεναρά δε μια αντιδημοκρατική περίοδο . Στην τρομοκρατία της δεξιάς κατά τη δεκαετία του 60 , όταν ερχόταν να μιλήσει στο νησί μου , ελάχιστοι γενναίοι πήγαιναν να τον ακούσουν φανερά ( αν και η ΕΔΑ έπαιρνε πολλούς ψήφους ) γιατί οι χωροφύλακες προσπαθούσαν να τον σαμποτάρουν με λύσσα πραγματική . Ο άνθρωπος αυτός ήταν για εμένα ήρωας . Αν στήριξε το Πασοκ , αφότου έφυγε από την ενεργό δράση ( νομίζω , δεν είμαι βέβαιος ) σε μια εποχή που το ΠΑΣΟΚ ήταν ελπίδα για κάτι διαφορετικό , ε αυτό δε μου λέει τίποτα .

 26. Ο/Η F.H.G. λέει:

  Κύρκος, ο Δούναβης της σκέψης.

  από το σαιτ της Κ.Ο.Ε.
  O Λ. Kύρκος υπήρξε, σε όλη την περίοδο που διετέλεσε ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς, υποστηρικτής των πιο δεξιών προοπτικών αυτής της Αριστεράς. Kαι πριν τη χούντα, και μέσα στη χούντα, και στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης και αργότερα στην πορεία διάλυσης. Yποστηρίζει τις πιο δεξιές στιγμές του κινήματος με επιχειρήματα που δεν θα τολμούσε καν να εκστομίσει στην εποχή που διαδραματίζονταν όλα αυτά. «Bγάζει» με αυτό τον τρόπο στην επιφάνεια μια «ψυχούλα» που, μάλλον, τον συνόδευε σε όλη τη διαδρομή του στο αριστερό κίνημα και που ποτέ δεν τόλμησε να εκδηλώσει ανοιχτά, όσο ήταν στα πράγματα.

  «Eγώ τον Aνδρέα τον αγαπούσα, τον εκτιμούσα… Eξάλλου και ύστερα από τον Aνδρέα η πορεία μου είναι μια διαρκής πορεία προς τη συνάντηση των δύο χώρων. Eκεί έχω αφιερώσει, ας πούμε, την πολιτική μου σκέψη… Θα μπορούσαμε να κάνουμε πάρα, μα πάρα πολλά πράγματα, τα οποία δεν κάναμε και τα οποία εξακολουθώ να πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε σήμερα… Σήμερα είμαι απόβλητος και από το κόμμα μου. Mε θεωρούν δεξιό, με θεωρούν ότι τους πάω στην ουρά του ΠAΣOK, σήμερα φυσικά μου πέφτει πολύ λιγότερος λόγος από ό,τι άλλοτε, αλλά πιστεύω ότι αυτή η ευκαιρία χάθηκε για την Eλλάδα. Θα μπορούσε να γίνει μια πολύ μεγάλη παράταξη, δημοκρατική, που να κυβερνήσει για χρόνια τον τόπο… Ύστερα από πολλά χρόνια, φτάσαμε να γίνεται ο Kώστας Kαραμανλής κήρυκας της συνεννόησης, μπράβο! Xίλιες φορές μπράβο! Kαι άδικο έχουν εκείνοι που αρνούνται τη συνεννόηση αυτή».
  http://www.koel.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=115:——–&catid=31:208-209-15122006

 27. Παράθεμα: Το προξενιό του Φώτη (Κουβέλη) « ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΔΑΠ

 28. Ο/Η ΣΥΝτροφος λέει:

  Νέο σοβαρό κρούσμα λογοκρισίας στον ΣΥΝ
  12/01/2010

  Το παρακάτω κείμενο στάλθηκε σήμερα, στις 5 το απόγευμα από τη πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση (τάση του ΣΥΝ) και το γραφείο τύπου του ΣΥΝ αρνείται να το δημοσιεύσει στα ηλεκτρονικά του μέσα ,με την δικαιολογία ότι “το κόμμα τοποθετήθηκε το πρωί από το γραμματέα Βίτσα”. Από ποιόν αποφασίστηκε να λογοκρίνονται στον ΣΥΝ οι διαφορετικές γνώμες ?

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΝ

  Η παραλυτική ισορροπία των τάσεων για άλλη μια φορά έφερε ως αποτέλεσμα την αφωνία. Η Πολιτική Γραμματεία του Κόμματος αν και συζήτησε το θέμα δεν βρήκε τελικά κάτι να πει για τις θέσεις περί «εθνικής» συνεννόησης που διατύπωσε ο Λεωνίδας Κύρκος στο γεύμα που παρέθεσε στο «πολιτικό προσωπικό» του δικομματισμού και τον επιχειρηματικό κόσμο.

  Τα μέλη του Κόμματος όμως που βομβαρδίζονται από τις τηλεοπτικές οθόνες και τον Τύπο, με τις «συναινετικές προτροπές» του Λ. Κύρκου οφείλουν να ξέρουν πώς τοποθετείται το Κόμμα απέναντι σε αυτές αντί να πληροφορούνται ότι η Κουμουνδούρου είναι ενοχλημένη επειδή η ηγεσία του ΣΥΝ δεν προσκλήθηκε στο δείπνο…

  Οι δηλώσεις του Λεωνίδα Κύρκου έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική του Κόμματος και του ΣΥΡΙΖΑ. Τα κόμματα του δικομματισμού που ευθύνονται για την κρίση και τη βαθαίνουν ακόμα περισσότερο με τις πολιτικές τους, παρουσιάζονται από το σύντροφό μας ως ορθοτομούντα το λόγο της αλήθειας και καλείται η Αριστερά να ομονοήσει και να συνεργαστεί με ένα από αυτά (ΠΑΣΟΚ) μη τυχόν και η κοινωνία δεν πειθαρχήσει στα αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα.

  Το Κόμμα μας αρνήθηκε να απαντήσει ότι τέτοιου είδους προσαρμογές και εθνικές συνεννοήσεις βρίσκονται εκτός της πολιτικής του , όπως βρίσκεται και ίδιος ο Λεωνίδας Κύρκος με τις θέσεις που παίρνει.

  Θα αρκούσε ίσως να το κάνει με μια ανακοίνωσή της, η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ. Προτιμά όμως να «κρύβεται» πίσω από τις κατά καιρούς δηλώσεις του Λεωνίδα Κύρκου επιφυλάσσοντάς του τον διόλου τιμητικό ρόλο του «λαγού». Κρίμα…
  http://dosepasa.wordpress.com/2010/01/12/%ce%bd%ce%ad%ce%bf-%cf%83%ce%bf%ce%b2%ce%b1%cf%81%cf%8c-%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%8d%cf%83%ce%bc%ce%b1-%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%bf%ce%ba%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%83/

 29. Ο/Η ecobubble λέει:

  κ. Λ

  θα συμφωνούσα απόλυτα με αυτό το κείμενό σας εάν είχα μείνει στη χθεσινή μου σκέψη… Χθες είχα, περίπου, τις ίδιες παρατηρήσεις και τον ίδιο θυμό με εσάς. Σήμερα, όμως, ήταν μια άλλη μέρα και γι αυτό ευγνωμονώ την τηλεόραση! Γιατί βλέποντας σήμερα τα πλάνα στα δελτία ειδήσεων (ω, ναι η δύναμη της εικόνας είναι πολλές φορές ανίκητη) άλλαξα γνώμη αμέσως… Άρχισα να σκάω σαρδόνιο χαμόγελο και συζητώντας με φίλους αρχίσαμε να γελάμε μέχρι δακρύων… Οποία ντεκαντάνς, οποία καταγεγραμμένη ντεκαντάνς… Και πόσο τυχεροί ήταν εκείνοι που δεν προσκλήθηκαν… Και πόσο εύκολα και γρήγορα –μέσα σε 30 δευτερόλεπτα- κατέρρευσαν τα «λαμπερά» μυαλά. Και πόσο εύκολα και γρήγορα αποκαλύφθηκαν… Και τι φινάλε… δράμα Χολλυγουντιανό!!!
  Ας είναι καλά, μας διασκέδασαν!

 30. Ο/Η ftanei_pia λέει:

  {Που αποσκοπεί λοιπόν η σερνόμενη χρόνια τώρα υπόγεια ή φανερή επιθυμία για συνεργασία ΣΥΝ-ΠΑΣΟΚ, αν όχι στην ικανοποίηση μωροφιλοδοξιών;}

  Μαζί με την ικανοποίηση μωροφιλοδοξιών, δεν μπορεί να ενυπάρχει και η συνεχής αποδυνάμωση της αριστεράς, που μαζύ με την αρνητική εικόνα των συνεχώς διαρροών στελεχών της, διαιωνίζει την «προοδευτική» παράταξη;

 31. Ο/Η laskaratos λέει:

  ftanei_pia,
  το ΠΑΣΟΚ ως εξουσία, ή υπόσχεση εξουσίας, εκμεταλεύεται και τροφοδοτεί τις αδυναμίες και τα προσωπικά προβλήματα των στελεχών της Αριστεράς. Ο παππούς του ΓΑΠ αποκαλούσε τα ανάκτορα και τη Δεξιά Κίρκη που κάνει γουρούνια τους ανθρώπους (Αποστάτες). Το ΠΑΣΟΚ παίζει τώρα το ρόλο της Κίρκης. Όσοι προσχωρούν πέρα από την αριθμητική αποδυνάμωση δολοφονούν ηθικά την Αριστερά και τη νεολαία που συμπεραίνει: Όλοι ίδιοι είναι.
  Και όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ.
  Υπάρχουν και συνεργασίες με Δεξιά (Μ.Θεοδωράκης, Νίτσα Λουλέ, Θ.Κατριβάνος) και δεξιότερα (Α.Λεντάκης).

  Νομίζω πως η Ανανεωτική πτέρυγα οδήγησε τον Λεωνίδα Κύρκο σε ηθική αυτοκτονία.
  Όφειλε να τον προστατεύσει αποτελεσματικότερα ο Παπαδημούλης αντί να νίψει τα χέρια του.

  bionick,
  πως σωστά κατάλαβες ασφαλώς και δεν τσουβαλιάζω Ηλιού ή και Γλέζο με την πλειοψηφία των ονομάτων.
  Είναι ειδικές περιπτώσεις.

 32. Ο/Η espectador λέει:

  Θα πρεπει να ξερετε αγαπητε Λασκαρατε οτι υπαρχει και ενας κοσμος στην αριστερα (σ αυτην την αριστερα, την ονομαζομενη ανανεωτικη και ριζοσπαστικη ενιοτε) που ψαχνεται ακομη να βρει απαντησεις η τα χει παρατησει τελειως και «παολαμβανει» την πενιχρη του συνταξη (σ αυτην την περιπτωση βρισκομαι). Δεν συμπαθουσα ποτε τον Κυρκο, αν και τον ακουγα με προσοχη. Δεν αποτελουν εκπληξη για μενα ολες αυτες οι ενεργειες του ,ανεξαρτητα απο το αν τις βαζει κανεις κατω απο μεγεθυντιικο φακο και βγαζει καμμια φορα υπερβολικα συμπερασματα. Ειναι δυσκολο παντως να θεωρησει κανεις οτι ο Κ. νοιζεται για καποια καρεκλα η πολυθρονα η οτι παιζει τον ρολο ενος κακομοιρη νεροκουβαλητη. Ουδεις αναμαρτητος. Οσο γι αυτην την υποτιμηση της προσωπικοτητας του Φ, Κουβελη ειλικρινα δεν την καταλαβαινω. Οι περιπτωσεις αποχωρησεων που αναφερετε εχουν ενα στοιχειο ατομικοτητας και διαφερουν μεταξυ τους οπως και εσεις ξεκαθαρα λετε. Αλλα υπαρχει-πιθανον-διαφορα αναμεσα σ αυτο και σε μια πολιτικη προσεγγιση με προγραμματικο χαρακτηρα, οπου θα προηγηθουν συζητησεις και προγραμματικες συγκλισεις. Σ αυτο εχετε αντιρρηση? Συμφωνω οτι ειναι ενα μεσο που το Πασοκ σε καιρους δυσκολους γι αυτο χρησιμοποιουσε ως τερτιπι για να δειξει δηθεν την δικη του διαλλακτικοτητα και την ακαμπτη σταση της αριστερας για να ψαρεψει σε θολα νερα.
  Φοβαμαι να πω οτι ολα αυτα δεν οδηγουν πουθενα και φοβαμαι επισης οτι δεν θα βγειτε ψευτης στο τελος.
  Δυστυχως οταν σχολιαζει κανεις δικα σας κειμενα, δεν λεει τιποτα ουσιαστικο στο τελος. Αυτο συμβαινει και με μενα τωρα.

  • Ο/Η Rodia λέει:

   @espectador, επειδη αναφερεσαι σε καρέκλες και πολυθρονες, οφειλω να διευκρινισω οτι η δικη μου σχετικη αναφορα σε προηγουμενο σχολιο, ηταν για τους οπαδους/φιλους αριστερων κομματων που «βολευονται» -με τη [εκ του πονηρου;] ανοχη των εξουσιαστων- εξοικονομωντας ενα μισθο (ή μισθουλακο) δια βιου και οχι για το Λ.Κ., ο οποιος εχει εξασφαλισει το… ανακλιντρο της ιστοριας!
   Πωπω, ποσα πολλα εγραψα! 🙂

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Αγαπητέ Espectador,
   δεν είπα πως ο Κύρκος κάνει ότι κάνει για πολιτικό, οικονομικό ή δεν ξέρω τι άλλο όφελος.
   Η περίπτωσή του υπόκειται στην Ψυχανάλυση ή στη Γεροντολογία.
   Δηλώνω αναρμόδιος.

   Για τον Κουβέλη είμαι σίγουρος πως δρα με ιδιοτέλεια.
   Είμαι βέβαιος πως και εσύ δέχεσαι τις δημοκρατικες διαδικασίες, και πως δεν αναγνωρίζεις σε κανέναν Κουβέλη να είναι υπεράνω τους.
   Τα 2/3 του ΣΥΝ και πολύ περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ με τις κρίσιμες ψήφους του οποίου ΣΥΡΙΖΑ (και με τη βοήθεια των καναλιών-συγκροτημάτων παραβιάζοντας κάθε δημοκρατική δεοντολογία) βγήκε ο πανταχού παρών Φ.Κουβέλης (μόνος του ο ΣΥΝ θα έπιανε το 3%;), έχουν ταχθεί κατά της συνεργασιας με το ΠΑΣΟΚ κλπ. Ποιός είναι ο Κουβέλης που γράφει στα παλιά του τα παπούσια συνέδρια, συντρόφους, μέλη κλπ;
   Γραβατωμένος, με φωνή αργή κι επίσημη, έχει στοιχειώσει στα κανάλια, κατσικώθηκε ανιδιοτελώς στη βουλευτική καρέκλα, τέτοιες μονιμότητες όμως και αγάπες με τους Πρετεντέρηδες που ρυθμίζουν τη ροή της πληροφόρησης, δεν τις σηκώνει το ήθος της Αριστεράς.
   Υπάρχουν νεότεροι και καλύτεροι.
   Αρκετά πιά.

   Γιατί θέλει κοινό υποψήφιο πρόεδρο με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ;
   Γιατί δεν υπακούει στην απόφαση της πλειοψηφίας;
   Όποιος διαφωνεί παραιτείται από βουλευτής και πάει όπου νομίζει (καλά τέτοιο ήθος δεν το ζητάω από φτωχόπαιδα της Αριστεράς, που υψώθηκαν χάρις σε αυτήν ως πρόεδροι του ΔΣΑ, αρχηγοί κόμματος, υπουργοί και ισόβιοι βουλευτές, το έκανε όμως ο βασιλικός άντρας Σπ.Θεοτόκης το 1974).

   Στοιχείο ατομικότητας δεν έχουν όλες οι προσχωρήσεις που αναφέρω, υπήρξαν και ομαδικές (ΕΔΑ-ΑΕΚΑ), και ο Κουβέλης θα πάρει κι αυτός 2-3-4 μπορεί και 5 στελέχη μαζί του, ετοιμάζει το κλίμα της αποχώρησης, δεν είναι σίγουρα Βούγιας να σέρνεται με τα τέσσερα. Λιγότερους πάντως θα κουβαλήσει προίκα από ότι ο αείμνηστος Ν.Μπίστης και βέβαια ακόμη λιγότερο θα επηρεάσει το ΠΑΣΟΚ που έχει χωνέψει κόσμο και ντουνιά.
   Μια χαψιά θα τον κάνει τον Κουβέλη το ΠΑΣΟΚ και για την ακρίβεια ποιός;
   ο ΓΑΠ.
   Τέτοιο ρεζιλίκι.
   Μόνο να βιαστεί γιατί έτσι που κυβερνάει ο Γιωργάκης τον βλέπω τον Κουβέλη αν αργήσει να πρέπει να τρέχει στον Σαμαρά για να γίνει υπουργός.
   Έχει ανοίξει τον δρόμο ο Λεντάκης.

   • Ο/Η Rodia λέει:

    Μου αρεσει οταν ξεσπαθωνεις κ. Λασκαρατε! Ετσι, ετσι, εξω απο τα δοντια. Επιτελους, αναφερθηκαν τα πραγματα ξεκαθαρα, οπως (νομιζω και’γω οτι) ειναι.

 33. Ο/Η Кроткая λέει:

  «Νομίζω πως η Ανανεωτική πτέρυγα οδήγησε τον Λεωνίδα Κύρκο σε ηθική αυτοκτονία.
  Όφειλε να τον προστατεύσει αποτελεσματικότερα ο Παπαδημούλης αντί να νίψει τα χέρια του.»

  πωπω, Λασκαράτε, ζωγραφίζεις!

  Ροδιά, εκτός από τις πολυθρόνες, υπάρχει κόσμος (βλ. το μικροαστό πιο πάνω στα σχόλια) που πιστεύει αληθινά ότι μια τέτοια συνεργασία θα κάνει καλό στη χώρα και στα κοινά. Λες και δεν θα εξαφανιστούν οι ΣΥΝασπισμένοι που θα δοκιμάσουν να λειτουργήσουν εντός της χαβούζας του ΠαΣοΚ.

  Τα ξέχασε ο Λεωνίδας τα σχόλια της Αυριανής περί της «χειρότερης πολιτικής πόρνης» το 1989? Δικά του λόγια μες τη Βουλή ήταν. Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απωλέσαι…

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Αγαπητή Кроткая,
   Κύρκαινα τον αποκαλούσε το παπονδρεϊκό υπόδειγμα δημοσιογραφίας, εκεί σταυλιζόταν σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ πλην Μελίνας και ίσως άλλου ενός ή δυο-κανείς ΠΑΣΟΚτζής δεν αποδοκίμασε την Αυριανή, εκεί που τον βρίζανε τρέχει ο Κύρκος.
   Και μην μας πούνε πως τάχα άλλαξε το ΠΑΣΟΚ, αν η πατρίς το απαιτήσει ίδιο και χειρότερο θα γίνει.
   Δείτε λίγο τον δήθεν γερμανικό εκλογικό νόμο, για να μου πείτε αν άλλαξε το ΠΑΣΟΚ.

 34. Ο/Η bst λέει:

  Αναφέρθηκε κάποιος σύντροφος στα παραδείγματα της Ιταλίας και της Γαλλίας και που οδήγησαν οι συνεργασίες τα αντίστοιχα κόμματα της Αριστεράς.Κανείς όμως δεν μπαίνει στόν κόπο να αναρωτηθεί τι έκανε τους ψηφοφόρους της αριστεράς εκεί να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματά τους και να επιλέξουν άλλα.Γιατί οι άνθρωποι αυτοί κάτι ψήφισαν.Δεν πήγαν όλοι σπίτι τους.Γιατί οι θέσεις και τα πρόσωπα της Αριστεράς έπαψαν να είναι ελκυστικά σε μια εποχή που έπρεπε να είναι το αποκούμπι κάθε αδικημένου;Λυπάμαι αλλά σε λίγα χρόνια νομίζω πως ούτε στο Ελληνικό κοινοβούλιο θα υπάρχει Αριστερή φωνή,οποιασδήποτε απόχρωσης, ούτε και στο Ευρωκοινοβούλιο.Κ’αυτό γιατί η Αριστερά κατατρύχεται είτε με την ιστορία είτε με την μελλοντολογία και την καθημερινότητα την σνομπάρει.Και ο κόσμος θέλει λύσεις τώρα και οι αστοί πολιτικοί αυτό κάνουν, τους υπόσχονται το σήμερα και το αύριό τους και όχι το αόριστο μέλλον, με θολά οράματα και διαδικασίες.Αυτό κατά την γνώμη μου είναι που δεν αντιλαμβάνεται η Αριστερά διαχρονικά και καταλήγει να έχει μια θεοκρατική αντίληψη και θεώρηση των πραγμάτων

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Εγώ αναφέρθηκα.
   Πέρα από την ορθότητα αυτού που λες πως ο λαός θέλει -εκτός από όραμα-και άμεσες λύσεις-συμφωνώ-και πως η Αριστερά τις του οφείλει-και δεν του τις προσφέρει-συμφωνώ, εκεί που τα χαλάμε είναι πως ο λαός δεν θέλει ή έστω δεν του αρέσουν όταν τις γευτεί, οι δεξιές λύσεις που του υπόσχεται το λεόντειο σχήμα δεξιάς πολιτικής ΠΑΣΟΚ-Κουβέλης (υπουργός)-Χατζησωκράτης (τηλεοπτικός γκεστ σταρ)-Λυκούδης (υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος), ή έστω η επίσης λεόντειος εταιρεία ΠΑΣΟΚ (30 Υπουργοί)-ΣΥΝ (1 υπουργός, 2 υφυπουργοί).
   Αυτό έφταιξε σε Ιταλία και Γαλλία.

 35. Παράθεμα: Θα παρακαλούσα τον Κο ΟΤΕ να μου ξανακόψει τη σύνδεση connex πριν αποτρελλαθώ μ’ όλα αυτά που διαβάζω στο διαδίκτυο: « «The MacManus Diaries»® since 20

 36. Ο/Η lara λέει:

  Φίλτατε λαλίστατε Λασκαράτε,

  Σε παρακολουθώ σχεδόν πάντα και με την ίδια συχνότητα με βρίσκουν σύμφωνη οι απόψεις σου γενικώτερα…
  Προς αποκατάσταση της αλήθειας όμως, εδώ πρέπει να σε κοντράρω σε ό,τι έχει σχέση με τη στάση του Λ.Κύρκου, στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης… Κι αυτό γιατί γεννήθηκα και ζώ στη Θεσσαλονίκη και εκείνες τις ημέρες ήμουν πολύ κοντά στα πράγματα…
  Είναι γεγονός οτι ηταν παρών στο συλλαλητήριο, αλλά τον είχαν διαβεβαιώσει οι άνθρωποι του συνασπισμού οτι το ελέγχουν και οτι δεν θα πάρουν το λόγο «ακραία ‘ατομα» που γνωρίζαμε οσοι κατοικούμε εδώ ποιές είναι οι απόψεις τους…
  Ετσι οταν βρέθηκε στο χώρο (οχι φυσικά οπως αναφέρεται κάτω απο την εξέδρα αλλά κάπου εκεί στην παραλία) και ξεκίνησαν οι πρώτες ομιλίες έγινε έξαλλος και σηκώθηκε και έφυγε…
  Αυτό ειναι κάτι που το είδα με τα μάτια μου, και καμμία άλλη μαρτυρία δεν θα με κάνει ν αλλάξω άποψη…
  Από την επομένη κιόλας φρόντισε να πάρει σβάρνα τα ραδιόφωνα της πόλης μας, όπου οι θέσεις του ήταν κόντρα στην καθεστικυια άποψη περί του ονόματος, πρότεινε μάλιστα πρώτος την ονομασία «Μακεδονία του Βαρδάρη» ή «Νέα Μακεδονία» κτλ. και φυσικά οι χαρακτηρισμοί που εισέπραξε ηταν «προδότης», «πουλημένος» «πράκτορας» και άλλα παρόμοια…
  Αυτά τα «ολίγα» είχα υποχρέωση να σου γράψω, γιατί πιθανόν να είχες λανθασμένη ενημέρωση….
  Τώρα για τις παθογένειες της αριστεράς γενικώτερα, αυτές δυστυχώς δεν πρόκειται να πάψουν, γιατί ακόμα και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζεται τιμητής του Συνασπισμού (και καλά κάνει κάποιες φορές) ακόμα κι εκεί λοιπόν, ο κρατικός κορβανάς είναι ο λόγος της ύπαρξης και της κόντρας ανάμεσά τους.
  Ευχαριστώ τον Ροίδη για την φιλοξενία….

 37. Ο/Η laskaratos λέει:

  Αφού ευχαριστήσω όσους έγραψαν επαινετικά για το ποστ και όλους για τη συμμετοχή τους στο διάλογο, να απαντήσω σε 2 διαφωνούντες τώρα και στους υπόλοιπους λίγο μετά:

  1. Αγαπητή Λάρα,
  ευχαριστώ για αυτά που λες αλλά επίτρεψέ μου να ανακαλέσω τα συμβάντα με τη δική μου μνήμη και να θυμηθώ πόσο εγώ ο απλός πολίτης ήμουν αγανακτισμένος τότε με το επικείμενο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, πόσο εγώ ο απλός άνθρωπος διακινδύνευσα-όχι ιδιαίτερα είναι αλήθεια-και συγκρούσθηκα με συναδέλφους, προϊστάμενο και φίλους σχετικά με αυτό και να σου πως πως αδικείς τον εαυτό σου και τον Λ.Κύρκο αν τον παρουσιάζεις -συγνώμη-κοινό βλάκα.
  Το ότι θα μιλούσε ο χουντομητροπολίτης και το τι θα έλεγε ήταν αυτονόητο και γνωστό, το ότι θα συμμετείχαν ακραίοι ήταν πασίγνωστο, το ότι η Ελλάδα είχε άδικο ο Λ.Κύρκος το ήξερε-στοιχειώδεις ιστορικές γνώσεις έχει, δεν τον θεωρώ αγράμματο, το δέχεται και επίσημα σήμερα και αυτός και οι κυβερνήσεις μας προτείνοντας ονομασία με προσδιορισμό μακεδονικό-το ότι ακόμη και ο Μητσοτάκης αν μπορούσε θα απαγόρευε το συλλαλητήριο ηταν πρόδηλο, το ότι το ΚΚΕ δεν θα συμμετείχε ήταν γνωστό. Δεν δέχομαι πως ο Κύρκος εξαπατήθηκε, αμφισβητώ-λυπάμαι-την ειλικρίνεια της διήγησής του, αμφισβητώ γενικά την εντιμότητα του όταν αργότερα με περισσό θράσος προσπαθούσε να δικαιολογήσει την αθλιότητα που εκτόξευσε κατά του ΚΚΕ-με την μεγαλοϊδεατική μάλιστα φράση: πάντες πλην Λακεδαιμονίων, αγνοούσε και την τιμητική για τους Λακεδαιμονίους αποχή από την εκστρατεία του Μεγαλέξανδρου-με τα φτηνά επιχειρήματα που είδες.
  Και σε ρωτάω, αφού μετά κατάλαβε, γιατί δεν έκανε μια γενναία αυτοκριτική, να πει βρε αδελφέ στάθηκα αφελής, και να αναγνωρίσει πως το ΚΚΕ σε αυτό το θέμα είχε καλύτερη στάση, αλλά συνέχισε να προσπαθεί με αστείες δικαιολογίες-στις έχω γραπτές, δεν αντέχουν στην κριτική, είναι φλυαρίες ανθρώπου που έχει στριμωχτεί- να κουκουλώσει τις ευθύνες του.
  Δεν θυμάμαι αυτό που λες πως βγήκε στα ραδιόφωνα την επομένη και ρωτάω, επειδή τα λόγια πετάνε, γιατί δεν κατέθεσε γραπτά την ραδιοφωνική μεταστροφή του αυτή ή έστω που έχει καταγραφεί αυτή ως είδηση; Αποσιωπήθηκε;
  Σημειώνω πως και εσύ και οι άλλοι απολογητές του Λ.Κύρκου, δεν λέτε λέξη για το θέμα Τσαουσέσκου, που από μόνο του δείχνει πολλά .

  Για την αρκετά μεταγενέστερη μεταστροφή του, παραβιάζεις ανοιχτές πόρτες, την αναγνωρίζω όσο ατυχής κι αν ήταν η πρόταση Μακεδονία του Βαρδάρη (Αξιού) που όφειλε να ξέρει πως χύνεται στον κόλπο της Θεσσαλονίκης.

  Για τα υπόλοιπα που λες για τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, έγραψα κι εγώ και γι’αυτές κάποια πράγματα και για τις τάσεις του ΣΥΝ, αλλά είναι εντελώς άλλο θέμα, άσχετο με τα συζητούμενα.

  Μac Manus diaries,
  με καλείτε να απολογηθώ με κάτι αντίθετο από αυτό που έγραψα εγώ και που γράφτηκε σε άλλο μπλογκ αλλιώς υπόσχεστε πως θα διακόψετε τη σύνδεσή σας με τον ΟΤΕ «για να μην αποτρελλαθείτε με αυτά που διαβάζετε στο Διαδίκτυο».

  Προφανώς δεν διαθέτετε τη δυνατότητα να δείτε ποιός έχει δίκιο. Για να σας βοηθήσω σας επισημαίνω το προφανές πως οι υποστηρικτές του κ.Κύρκου στο ζήτημα της στάσης του στο Μακεδονικό κάνουν μια μικρή λαθροχειρία. Αποφεύγουν να αναφερθούν στην αρχικά απαράδεκτη στάση του. Πιάνουν το νήμα χρονικά από εκεί που τους συμφέρει.

  Επειδή στη Δημοκρατία μας κυκλοφορούν δεξιά κι αριστερά διαφορετικές απόψεις, σας συνιστώ αν αυτή η αδυναμία σας να κρίνετε επί διαφωνιών είναι διαγνωσμένη και μόνιμη, να διακόψετε τη σύνδεση.
  Θα στενοχωρηθώ πολύ να μάθω πως σας έκλεισαν στο τρελλάδικο.

  Αυτή είναι η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να σας δώσω.
  Σας ευχαριστώ γοιατί ασχοληθήκατε μαζί μου.

 38. Ο/Η rousounelos dimitris λέει:

  Άψογος!
  Κι όπως έγραψε μόλις προχτές ένας φίλος: τα στερνά γαμούν τα πρώτα. Τα άτιμα…

 39. Ο/Η Lara λέει:

  Αγαπητέ κ. Λασκαράτε,

  Αν κατάλαβα καλά είσασταν στη Θεσσαλονίκη εκείνη την εποχή γι αυτό και αμφισβητείτε με τέτοιο πάθος οσα σας ανέφερα παραπάνω… αν είναι έτσι όπως τα λέτε κι εγώ τα είδα «ανάποδα» τότε καλά κάνετε και μου το θυμίζετε για να βοηθήσετε τη μνήμη μου που τώρα τελευταία λόγω ηλικίας με εγκαταλείπει…

  Οσο για το χαρακτηρισμό «απολογητής» που μου φορέσατε, παρακαλώ αποδώστε τον σε κάποιον που γνωρίζετε καλύτερα απο μένα κι εγώ ευχαρίστως θα του τον παραχωρίσω… δεν έχω καμμία πρεμούρα ν απολογούμαι για κανέναν… αυτό εξ άλλου το κάνω μόνο για τον εαυτό μου και φυσικά σε ανθρώπους που εκτιμώ και υπολογίζω…

  Δεν θα επανέλθω για να μη σας κουράζω άδικα και πιθανόν να σας συγχίζω, σας ευχαριστώ για την καλωσύνη σας να μου απαντήσετε…

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Aκούστε φίλη μου.
   Νομίζω πως ήμουν σαφής.
   Αν ο κ.Κύρκος μετάνιωσε την άλλη μέρα για το εθνικόφρον συλλαλητήριο όπου με τόση αφέλεια συμμετείχε, όφειλε αυτή του την μεταστροφή ή αυτή του την έκπληξη για αυτά που είδε και άκουσε εκεί, να την καταθέσει στο πανελλήνιο ως υπεύθυνος πολιτικός άνδρας και όχι σε επαρχιακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.

   Πέρα από αυτό κάνω ένα απλό ερώτημα.
   Αν πίστευε όπως δήλωνε και δηλώνει μετά από τότε πως η Βόρεια Μακεδονία δικαιούται να λέγεται έτσι ή όπως αλλιώς με το μακεδονικό προσδιορισμό στο όποιο όνομά της,
   τότε γιατί συμμετείχε σε ένα συλλαλητήριο που της αρνιόταν αυτό ακριβώς το αυτονόητο δικαίωμα;

 40. Ο/Η Rodia λέει:

  Ασχετο, αλλα βρηκα μια δήλωση του προέδρου Καρατζαφέρη για τον Λ. Κύρκο (υποθετω μετα την αδιαθεσια του):

  «Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στον πατριάρχη της αριστεράς, κ. Λεωνίδα Κύρκο και βεβαίως θα ήθελα να πω, πως χαίρομαι που μια καθαρή φωνή της αριστεράς, εναρμονίζεται πλήρως στην προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει για την κατάργηση του παρωχημένου πανεπιστημιακού ασύλου.»

  απο εδω:–>> http://www.varometro.net/blog/to_varos_tou_pneumatos/

  Θα μας τρελλανουν αυτοι οι Ρωμαιοι! 😉

 41. Ο/Η Δημήτρης λέει:

  κ. Λασκαράτε
  «Oι θεσμοί εκδικούνται»
  …έλεγε ο κ. Κύρκος το αλήστου μνήμης 89,όταν το Πασόκ, για δικούς του λόγους, πρότεινε νομοσχέδιο για την απλή αναλογική.
  Στη συμμετοχή του κ. Κύρκου στην ερασιτεχνική, σοσιαλδημοκρατική επί της ουσίας, έφοδο κατά του Πασόκ το καλοκαίρι του 89 εντοπίζω τις κυριότερες πολιτικές ευθύνες του. Τόσο η συγκυβέρνηση με τη δεξιά, όσο και με το Πασόκ, ουδέν προσέφερε στον τόπο, ούτε καν σε θεσμικό ή άλλο επίπεδο.
  Το 89 το πληρώνει ακόμα η αριστερά, κι αυτό όχι επειδή γενικώς «συμμετείχε σε κυβέρνηση», αυτό δεν είναι ντε και καλά κατακριτέο από θέση αρχής εφ’ όσον πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις, αλλά γιατί ο τρόπος που έγινε αυτό ήταν απολύτως λανθασμένος. Ηθικό θέμα παραγραφής σκανδάλων δεν υπήρχε, όπως επικαλέστηκε ο ίδιος και άλλοι, αυτό το έδειξαν τότε έγκριτοι νομικοί. Υπήρχε νομική θεσμική διέξοδος για το τότε Συν, όπως υπήρχε κι άλλος τρόπος να πολιτευθεί στη συγκυρία.
  Έστω κι έτσι: Αν «κέρδιζε» τουλάχιστον η αριστερά, και η κοινωνία κατά την εκτίμηση μου, την απλή αναλογική, τα πράγματα θα ήταν ίσως διαφορετικά. Ο κ. Κύρκος, και άλλοι «ανανεωτικοί» η μη, δεν είναι του παρόντος, κλώτσησαν και αυτή την ιστορικά ανέκδοτη ευκαιρία.
  Η σύγκριση με την Ιταλία θα ήταν πιο γόνιμη αν άνοιγε το θέμα του αντίστοιχου Ιταλικού «ιστορικού συμβιβασμού» με τον Μπερλίγκουερ και τη Χριστιανοδημοκρατία, τη δεκαετία του 70. Να σημειώσω απλώς εδώ μόνο ότι η Ιταλική αριστερά, το PCI, ήταν κόμμα της τάξης του 20-30% και το αντίστοιχο ιταλικό «Πασόκ»(PSI) μόλις ξεπερνούσε το 9%…Το PCI είχε ακόμη ζωντανή την πολιτική την κληρονομιά ενός Γκράμσι κι ενός Τολιάτι βέβαια, με μαζικές ζωντανές οργανώσεις, ευρύτερες λαϊκές συναινέσεις, κριτική απόσταση από το σταλινισμό και το μπρεζνιεφικό «κέντρο» κλπ.
  Η σύγκριση με την αναιμική ΕΑΡ και το ΚΚΕ δική σας.
  Έρχομαι στο σήμερα: ο χωρίς όρους κυβερνητισμός του κ. Κύρκου τον κάνει «αγαπητό» σε κύκλους των ΜΜΕ και των κομμάτων εξουσίας και όχι οι αναμφισβήτητα δημοκρατικοί αγώνες. Κάποιοι φαίνεται ότι σκέφτονται σοβαρά πάλι, ως κωμωδία, να σύρουν αυτοκαταστροφικά την αριστερά σε «κυβέρνηση» ενώ οι όροι, για άλλη μια φορά, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, δ εν υ π ά ρ χ ο υ ν.
  Το σημείωμα σας ήταν πράγματι αξιόλογο.

  Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

 42. Ο/Η Περιηγητής λέει:

  Ντροπή

  Ημερομηνία δημοσίευσης: 14/01/2010
  Στ’ αλήθεια δεν ξέρω αν ο θυμός ήταν πιο έντονος από την πίκρα που ένοιωσα ή το αντίστροφο, βλέποντας στην τηλεόραση «τούτο το απίθανο σινάφι». Ο Κύρκος, δεξιοί, Πασόκοι, που και αυτοί προσωπικά αλλά και ο χώρος τους έφτασαν την Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση, δημοσιογράφοι που έχουν πάρει εργολαβικά τον πόλεμο εναντίον της ανανεωτικής αριστεράς (πρόλαβα να διακρίνω την Τρέμη και τον Καψή), και σαν κερασάκι στην τούρτα οι απαραίτητοι κολαούζοι που δρουν κάτω από τον εύηχο τίτλο «Ανανεωτική πτέρυγα» – λέγε με προσεχώς ΠΑΣΟΚ.

  Μπράβο σου λοιπόν, Λεωνίδα Κύρκο. Στην συγκέντρωσή σου χίλιοι καλοί χώρεσαν, αλλά όχι η αριστερά!!! Χώρεσε βέβαια η αριστερά του Ανδρουλάκη, της Δαμανάκη αλλά όχι ο Συνασπισμός… Εγώ έναν άλλο Κύρκο είχα γνωρίσει στα χρόνια του «Ρήγα» και του ΚΚΕ εσωτ. Τον Κύρκο της «αριστεράς των σαλονιών» – το θυμάσαι Λεωνίδα; Τον Κύρκο που πολέμαγε η «Αυριανή» κατ’ εντολήν του Αντρίκου – το θυμάσαι, Λεωνίδα;… Για εκείνον τον Κύρκο παλέψαμε και ήταν όμορφες εποχές, μας ενέπνεε… Για τον σημερινό Κύρκο… θλίβομαι, κρίμα! Και το πιο θλιβερό είναι να ακούς τους αυριανιστές του τότε να τον υπερασπίζονται σήμερα… Όσο για τους 3 μαϊντανούς, συγχωρέστε με, αλλά όπως είδα τον Κουβέλη εκεί στο τραπέζι με το όλον ΠΑΣΟΚ απέναντι, μου φάνηκε ότι έβλεπα εικόνες από ένα μελλοντικό υπουργικό συμβούλιο. Λες; Τέλος θέλω να εξάρω τη στάση του Παπαδημούλη που έβαλε το κόμμα του πάνω από τέτοια παιχνίδια.

  ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΣΟΡΟΠΛΗΣ

  ΣΥΝ / ΣΥΡΙΖΑ ΡΟΔΟΛΙΒΟΥΣ ΣΕΡΡΩΝ
  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=516977

  Από την πολλή συνάφεια του κόσμου…

  Δεν θα βρεθεί επιτέλους κάποιος σοβαρός άνθρωπος από το στενό οικογενειακό ή/και πολιτικό περιβάλλον του Λεωνίδα Κύρκου να τον προστατεύσει από «την πολλή συνάφεια του κόσμου»; Εμείς δεν ήμασταν εκείνοι που χλευάζαμε για το περιβαλλον και τους βαστάζους του Λεονίτ Μπρέζνιεφ, μερικά χρόνια πριν καταρρεύσει η Σοβιετική Ένωση;

  Στην προχωρημένη ηλικία που βρίσκεται ο άνθρωπος αξίζει τη συμπάθειά μας και τον σεβασμό μας. Εμείς στον χώρο του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ αναμένουμε τον απολογισμό της πλούσιας και αξιόλογης δράσης του στον χώρο της αριστεράς για να τον αξιοποιήσουμε όσο γίνεται καλύτερα στην εποχή μας και όχι να δούμε «το μερτικό που έχει ακόμα αυτός στα νειάτα». Πέρα τέλος από κάθε αμφιβολίαόσοι εκπροσωπούν το παρόν και κυρίως το μέλλον της αριστεράς έχουν καθήκον να αποφασίσουν για το τι να κάνουμε σήμερα και αύριο. Με χαιρετισμούς

  Κ. Καραγιάννης

  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=516976

 43. Ο/Η laskaratos λέει:

  Σε άλλο μήκος κύματος.

  Η Μαριάννα Μπρεκάση, αγωνίστρια της ΚΟΕ και του ΣΥΡΙΖΑ έφυγε:

  http://argos.wordpress.com/2010/01/13/mprekasi/

  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1120709

  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=120367

 44. Ο/Η Κάποιος λέει:

  A ρε Λεωνίδα,
  οι μάσκες πέσανε
  έφαγες γερό κράξιμο,
  άργησε πολύ αλλά ήλθε.
  Έφαγες τόση φάπα που αν είχες φιλότιμο…
  Πήρε μερίδιο και ο Κουβέλης
  Σας άξιζε
  Άρθρο της Ελευθεροτυπίας

  http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=120895

  Ο Λεωνίδας Κύρκος είναι από τα λίγα εν ζωή ηγετικά στελέχη της διχασμένης Αριστεράς, που ανασαίνει ακόμα έτσι (η Αριστερά) μετά τη διάσπαση του 1968.
  Δυναμικό μέλος του ΚΚΕ (εσ.), σκαρφάλωσε μέχρι την κορυφή της κομματικής πυραμίδας, αφού ταλαιπώρησε παρασκηνιακά τον γραμματέα Μπάμπη Δρακόπουλο, και όχι μόνο. Η εικόνα που έχει καλλιεργηθεί για τον φιλειρηνικό και πράο Λεωνίδα δεν συμφωνεί και πολύ με την πραγματικότητα. Αντιθέτως, ο άνθρωπος που προχώρησε στην ιστορική -έστω και προσωρινή- συμπόρευση του ΚΚΕ (εσ.) με το ΚΚΕ, το 1989, έχει αφήσει εποχή στους κόλπους του κόμματός του για τις ζυμώσεις στα παρασκήνια των οργάνων. Στόχος του ήταν να περνάει πάντα, πάση θυσία, αυτά που πίστευε. Τη γραμμή του.

  (…….)

  Οπροχθεσινός δείπνος, που ήταν αριστοτεχνικά σχεδιασμένος για να δώσει την εντύπωση ότι όλη η Αριστερά, εκτός από τα «γκρουπούσκουλα του ΣΥΝ», συντάσσεται με το ΠΑΣΟΚ, απέτυχε. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνήθηκε να συμμετάσχει στην πισώπλατη διαδικασία διάσπασης ενός από τα 5 κόμματα του Κοινοβουλίου. Το ίδιο έκανε και ο Αντώνης Σαμαράς. Κορυφαίο, όμως, ήταν το όχι του Μανώλη Γλέζου και του Μίκη Θεοδωράκη.

  Μια πικρίλα μένει στο στόμα απ’ όλη αυτή τη μεθόδευση. Πικρίλα για τον τρόπο που στηρίχτηκε και από όλα σχεδόν τα ΜΜΕ, που απέκρυψαν το τι ακριβώς συνέβη, αλλά και από τους παράγοντες της πολιτικής, που συμμετείχαν σε μια τέτοια μεθόδευση που περιφρονεί τα εκλεγμένα όργανα ενός κόμματος. Και είναι κρίμα που ένας έντιμος, καθαρός και ευθύς αριστερός, σαν τον Φώτη Κουβέλη, παρασύρθηκε σ’ αυτή την ιστορία. Δεν έχει πολλά τέτοια κεφάλαια η Αριστερά. Ενώ Κίρκες έχει.

  Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ-ΤΕΤΡΑΔΗΣ

 45. Ο/Η elli λέει:

  Η ανάλυση είναι πολύ καλή δεν θα είχαμε φθάσει σε αυτό το βαθμό κακοδιοίκησης και ανυπολυψίας αν η αριστερά ήταν αξιόλογη και μαχόμενη. Άνθρωποι όπως οι επαγγελματίες αριστεροί δημιουργούν φαυλότητες και κακοδιοικούν δείτε τους Δήμους που κερδίζει το ΚΚΕ ή ο ΣΥΡΙΖΑ ρημάδια αφήνουν πίσω τους δείτε τη Ν. Σμύρνη πώς ήταν και πως έγινε από τις δυνάμεις της οικολογίας και της προόδου δήθεν. Οι μαφία των δύο οικογενειών που διοικούν τα δύο κόμματα της εξουσίας στην Ελλάδα και ανταλλάσσουν δακτυλίδια μέσω των πρόωρων εκλογών δεν θα δρούσαν και δεν θα έκλεβαν με τόση άνεση αν η αριστερά δεν ήταν ανύπαρκτη μια σφραγίδα και πολύ πολυλογία.
  Ο Κύρκος είχε πολύ καιρό να κάνει κάτι καλό για τη πολιτική σκηνή όταν είχε τις δυνάμεις δεν το έκανε επικοινωνιακά πήγε καλά πολιτικά δεν μπόρεσε. Τώρα γελοιοποιείται δίπλα στον Γιωργάκη που αντί να ψάχνει τα κλεμμένα μερικά τα έχει σπίτι του έχει αρχίσει να αρπάζει από παντού όπου μας βρεί.
  Αλήθεια ποιός θα πληρώσει την χλιδάτη φιέστα του Κύρκου στο Ζάππειο, ο Κύρκος δεν πρόβλέπεται μάλλον ο φορολογούμενος . Αίσχος του Λεωνίδα που είναι απλός Λάκης.

 46. Ο/Η Εωσφόρος λέει:

  Ερωτώ και εγώ όπως και ο ellis
  Το γκλαμουριάρικο δείπνο των 45 που γίνανε 40 αφού τον κλ…
  κάμποσοι το λεωνίδα (το λ μικρό),
  το πλήρωσα εγώ δια μέσου του κόμματος Τσουκάτου που τίμησε σύσωμο το δείπνο;
  ή το πλήρωσε ο βρυκόλαξ Νικολάε με τίποτις δηνάρια που περισσαέψανε;
  Η Εφορία θα ρωτήσει;

 47. Ο/Η ρουμελιωτης λέει:

  προκαλει εντυπωση με τον τροπο που αντιδρουν -μαλλον δεν αντιδρουν-αυτοι που βελονια βελονια κεντουν την απαξιωση ,σε οτι ποιο προοδευτικο ξεπηδησε απο αυτο που λεμε ανανεωτικη αριστερα.

  δεν υπαρχει περιπτωση, ουτε ενας αριστερος που υπηρετει αξιες και ιδεες να μην εκανε χαρακιρι οταν αποδειγμενα του καταμαρτηρουσαν συνειδητες πραξεις υπονομευσης.

  ειναι ασεβεια των επαγγελματιων της πολιτικης στο ονομα της αριστερας προς σε ολους αυτους που θυσιασαν την ζωη τους για να ανανεωσουν τον σοσιαλισμο με ελευθερια και δημοκρατια.

  μπορει να γλυφουν ενα κοκαλο αλλα αυτο ειναι και η αξια τους

 48. Ο/Η Μήτσος λέει:

  Ένα προβοκατόρικο κείμενο, που αναμειγνύει την κριτική με τις μισές αλήθειες, ώστε να προκαλέσει κλίμα και να φέρει αέρα (αεράκι) στα πανιά μιας ουσιαστικά πολιτικά αποτυχημένης «αριστερής στροφής».

  Ένα δύο πραγματάκια:

  1) Υπερπροβεβλημένοι οι ανανεωτικοί; Σύμφωνοι. Ο ανανεωτικός Κουβέλης έχει πάρει εργολαβικά την Πρώτη Γραμμή, ο ανανεωτικός Στρατούλης έβγαινε συνέχεια σε Ζούγκλα και Βαρεμένο, όπου συχνά πετύχαινε τον ανανεωτικό Μαργαρίτη, ενώ ο ανανεωτικός Βούτσης είναι τακτικός καλεσμένος του Πρετεντέρη. Για να μη μιλήσω για τον αρχιανανεωτικό Αλέξη Τσίπρα και την προβολή που του κάνανε τα καθεστωτικά ΜΜΕ.
  Μαγική εικόνα;

  2) Καταγράφεται ένας μακροσκελής κατάλογος όσων «ανανεωτικών» προσχώρησαν στο ΠΑΣΟΚ από το 1996 και μετά. Θα καταλάβει κανείς, αν δει τον κατάλογο, ότι εκτός από «ανανεωτικούς», ο κατάλογος-καταδίκη περιέχει άτομα που ήταν απλά μέλη, όχι στελέχη, στο χώρο, πχ Ευθυμιόπουλος, άτομα που ποτέ ή για λίγο πέρασαν από την ανανεωτική αριστερά (ο Ανδρουλάκης, ο μαοϊκός Τσουκάτος, ο Κοψίδης, ο Θεοδωρικάκος) και ιστορικά στελέχη της ελληνικής αριστεράς που πήγαν στο ΠΑΣΟΚ προ αμνημονεύτων χρόνων, σίγουρα πολύ πριν το «επάρατο 1996». Βάζει ακόμα και κόσμο που είναι …ακόμα στο Συνασπισμό (Νίκος Γρατσίας).
  Μπλέκοντας μήλα, πορτοκάλια και πεπονόφλουδες, ο Λασκαράτος ξεχνάει να αναφέρει ένα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Έναν ήρωα της Εθνικής Αντίστασης. Από τη Νάξο είναι.

  3) Καταλογίζει στο Λεωνίδα τη συμμετοχή του Συνασπισμού στο πρώτο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό το 1992, τη στιγμή που είναι γνωστή η έντονη διαφωνία του στη σχετική Κεντρική Επιτροπή και ότι πήγε έχοντας μειοψηφήσει.

  Ο Κύρκος κάνει τον τελευταίο καιρό τη μια πατάτα μετά την άλλη. Κι από πίσω, χαρούμενος, και ο Κουβέλης. Οκ, υπονομεύουν την αριστερά, πάνε κόντρα σε συλλογικές αποφάσεις κλπ. Επίσης, έχουν λάθος και έχουν επιλέξει λάθος ακροατήριο. Εν τω μεταξύ, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να δίνουν τροφή σε όλους τους γερασμένους «κουδουνιστές» (αδεία Νικολάου Ασίμου) που ακόμα δεν του έχουν συγχωρέσει που «τους πήρε» το κόμμα το 1986 και του την είχαν στημένη 20φεύγα χρόνια για να του την πούνε.

  Οκ, δικό σας. Την είπατε στο Λεωνίδα. Λέει ανοησίες, μας (το κόμμα) φέρνει σε δύσκολη θέση, δεν ξέρουμε (το κόμμα) που να τον κρύψουμε. Τα χει χάσει, είναι μειοψηφικός, αυτά που λέει δε βγάζουν νόημα. Ο Μπανιάς βγήκε βουλευτής, τον Κύρκο τον αγαπάνε μόνο κάποιοι Πασόκοι και το Μέγκα. Είναι λεωνίδας με μικρό λάμδα (το διαβάσαμε και αυτό).

  Εντάξει; Πάτε τώρα πίσω στα σπίτια σας, έχοντας πετύχει τη φιλοδοξία της ζωής σας, μπας και αρχίσει η Αριστερά να κάνει πολιτική; Έτσι κι αλλιώς, πέρα από χολή δε βγάζετε και τίποτε άλλο.

 49. Ο/Η laskaratos λέει:

  Νομίζω πως τόσο κακόπιστη απάντηση δεν έχω πάρει ούτε από τον χειρότερο χριστιανοφασίστα από αυτούς που μας επισκέπτονται εδώ:

  1.Λες:
  @Καταγράφεται ένας μακροσκελής κατάλογος όσων «ανανεωτικών» προσχώρησαν στο ΠΑΣΟΚ από το 1996 και μετά@.

  Ψευδέστατο. Όπως γράφω, προέρχονται και από το ΚΚΕ, από την ευρύτερη Αριστερά, από ΕΔΑ, από τον χώρο της Οικολογίας.

  2. @Βάζει ακόμα και κόσμο που είναι …ακόμα στο Συνασπισμό (Νίκος Γρατσίας)@.

  Ο Γρατσίας διορίστηκε διοικητής του ΟΣΕ επί Σημίτη. Δεν επέστρεψε ποτέ στον ΣΥΝ, αλλά κι έτσι αν ήταν, ο κατάλογος περιλαμβάνει αν διαβάσεις: ΟΣΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ακόμη κι αν ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΑΝ

  3. @ο Λασκαράτος ξεχνάει να αναφέρει ένα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Έναν ήρωα της Εθνικής Αντίστασης. Από τη Νάξο είναι@

  Ανάγνωση ξέρεις; Το διάβασες καθόλου το ποστ;
  Εννοείς τον Γλέζο, ο οποίος αναφέρεται στο κείμενό μου.

  Οι καινούργιοι φίλοι του Κύρκου τον εγκατέλειψαν λίγο μετά το γκλάμουρους δείπνο (Αλήθεια ποιός το πλήρωσε;), μόνο στο νοσοκομείο!

  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=517267

  Ανοικτή επιστολή στον Λεωνίδα Κύρκο

  Ημερομηνία δημοσίευσης: 15/01/2010

  Παρακολουθώντας το πρωινό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ (11.1.2010) είδα την ρεπόρτερ να αναζητά τον σ. Λεωνίδα και να σχολιάζει ότι βρίσκεται μόνος στο κρεβάτι του νοσοκομείου! Δίχως φίλους, συντρόφους, γνωστούς!

  Με έπιασε θλίψη!

  Τι ειρωνεία! Πριν λίγες ώρες, συνδαιτυμόνες, φλας, προβολή, σχόλια στα δελτία ειδήσεων. Αργότερα τι;

  Κάτι δεν πάει καλά!

  Εύχομαι από καρδιάς ο Λεωνίδας να αναρρώσει γρήγορα. Τον θέλουμε κοντά μας.

  Νιώθω όμως την ανάγκη, σ. Λεωνίδα, να πω την ταπεινή μου γνώμη.

  Άλλωστε είναι το πρώτο πράγμα που μας δίδαξες σε κείνα τα φροντιστήρια ανθρωπιάς και δημοκρατίας. Να λέμε τη γνώμη μας.

  Δεν καταλαβαίνω σε τι βοήθησε η εκδήλωσή σου.

  Πώς βοήθησε τη χώρα, την αριστερά, τις ιδέες της ανανέωσης.

  Η μη πρόσκληση του προέδρου του Συνασπισμού μόνο απορίες μού γεννά.

  Διότι ξέρω πως ιδιαίτερα απέναντι στους νέους είσαι μεγαλόψυχος.

  Πάντα με το χέρι απλωμένο και το μυαλό ανοιχτό.

  Λεωνίδα, έτσι σε γνωρίσαμε. Έτσι σε θέλουμε.

  Με αγάπη

  ΑΔΑΜ ΔΡΑΓΑΣ

 50. Ο/Η Βαγγέλης Δ. Καργούδης λέει:

  Προς τον ξυγγράψαντα:

  Πώς, αλήθεια, φαίνεται, πως στην Αριστερά τουλάχιστο, ή περίεργος περαστικός είσθε, (και μάλιστα με διαθέσεις κουτσομπολιού πχ. ο τάδε έτσι, ο δείνα αλλιώς), ή για κάποιο φεγγάρι τουρίστας, απ’ αυτούς μάλιστα, με τις ποικίλες έντονες θερινές αναμνήσεις.
  Με την ταυτόχρονη ενασχόλησή σας, την μεταφορά δηλαδή την ίδια ώρα, δύο τεράτιων καρπουζιών, -όπως η ΕΚΚΛΗΣΙΑ & η ΑΡΙΣΤΕΡΑ-, η φουκαριάρα η μασχάλη σας τί λέει;
  Αφήστε την τη δόλια την Αριστερά, που ΔΕΝ είναι η ρημάδα και στα πάνω της, και θέλει στοργή & τρυφερότητα (πέρα από την αυτονόητη υπομονή και την κατανόηση) απ’ αυτούς, που και ΤΩΡΑ και ΠΑΝΤΑ, έθυαν στους δικούς της θεούς, (γιατί από περαστικούς, τί να περιμένει κανείς στα δύσκολα;).
  Συνεχίστε, κύριε, καλύτερα, με τους ερωτόληπτους παναγριώτατούς σας, τα γεμάτα λεπτό χιούμορ «δογματικά» τους ανομήματα & άλλα ψυχωφελή, όπου το τάλαντόν σας έχει απείρως περισσότερες ελπίδες διάκρισης. Και μάλιστα σε καιρούς δύσκολους, σαν τις μέρες μας…

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Mετά τον Μήτσο που διέστρεψε σε 3 σημεία με προκλητικό τρόπο αυτά που έγραψα, να και εσείς τώρα κε Καργούδη, αποφεύγοντας να επισημάνετε έστω ένα από τα κουτσομπολιά του άρθρου που μου χρεώνετε αόριστα (επιμένω και προκαλώ, έστω ένα), αποφεύγοντας να διαψεύσετε κάποιον από τους ισχυρισμούς μου ή να αντικρούσετε κάποιο επιχείρημα, κάνετε προσωπική επίθεση πως είμαι περαστικός από την Αριστερά, όπως οι χριστιανοφασίστες αποφαίνονται πως είμαι θεολόγος ή και πρώην παπάς!

   Επιπλέον δογματίζετε πως δεν μπορεί κάποιος αριστερός να ασχολείται με τα της Εκκλησίας, και με αυτό το κόλπο έχει ξεμπλέξει η Αριστερά από την αυτονόητη υποχρέωσή της να κριτικάρει το παπαδαριό, να απαιτεί επιτακτικά και επίμονα τη φορολόγησή του και έχει ξεπέσει να συναγελάζεται η ηγεσία της με πατριάρχες, να κουκουλώνει τα ανομήματά τους και να εκφωνεί επικηδείους στους Αρχιεπισκόπους της χούντας. Δεν θα σας κάνω τη χάρη.

   Πολύ ανέντιμη αυτή η ντετεκτιβική μέθοδος που προϋποθέτει και μαντικές ικανότητες, αλλά τέλος πάντων και περαστικός να είμαι από την Αριστερά, ή και απ’έξω πάντα, ή και εχθρικός, δεν έχω το συνταγματικό δικαίωμα της κριτικής;

   Πόσο μου θυμίζετε τους πιστούς πάλι, όταν μας εγκαλούν πως δεν δικαιούμαστε δια να ομιλούμε διότι δεν είμαστε μέλη της Εκκλησίας, άρα δεν μπορούμε να την κρίνουμε.

   Επί της ουσίας λοιπόν κε Καργούδη, πιάστε έστω και έναν από τους ισχυρισμούς μου να συζητήσουμε αν μπορείτε, και αφείστε τις προσωπικές επιθέσεις-ad hominem ονομάζονται στη νομική ορολογία και θεωρούνται ολότελα ταπεινωτικές γι’αυτόν που τις μετέρχεται.
   Ιδού η Ρόδος!

   • Ο/Η Αριστερός βεριτάμπλ οριτζινάλ λέει:

    Κύριε Λασκαράτε αν ξέρατε ποιός εόναι ο κύριος Καργούδης που σας κουνάει το δάχτυλο σαν Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς.
    Έχει προσχωρήσει ο άνθρωπος στο ΠΑΣΟΚ επί εποχής προετοιμασίας Ολυμπιακών αγώνων από SIEMENS-Τσουκάτο-Μαντέλλη-Τρεπεκλή αλλά ντρέπεται να σας το πει.
    Παριστάνει τον ιδιοκτήτη της Αριστεράς γιατί τους χαλάσατε τη φτιάξη κι εσείς και πολλοί ακόμη πραγματικοί Αριστεροί που τους ξεφωνήσανε και στον Τύπο και στην Αυγή και στο διαδίκτυο.
    Υποψιάζομαι προσέτι πως θα θίχτηκε γιατί τον παραλείψατε από την τιμητική λίστα των αποστατών.
    Θα λέει ο δικό σου, εγώ δεν μετράω, ξέρετε η αδιαφορία των άλλων εξοντώνει τους φιλόδοξους.
    Για δείτε εδώ:
    http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=18590

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ: Στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς προσχωρούν στο ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 2 Ιουλίου 2002

    Σαρανταεπτά (47) στελέχη που προέρχονται από την Ανανεωτική Αριστερά (Ρήγας Φεραίος, ΚΚΕ εσωτερικού, ΕΑΡ, ΣΥΝ) και τα τελευταία χρονια στήριξαν ενεργά την
    κυβέρνηση του Κ. Σημίτη απεφάσισαν να προσχωρήσουν στο ΠΑΣΟΚ. Την πρόθεσή τους αυτή εκδήλωσαν με επιστολή τους προς τον Προέδρο του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτη και τον γραμματέα της ΚΕ Κ.Λαλιώτη. […..]
    Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν 12 πρώην μέλη ΚΕ κομμάτων και οργανώσεων της Ανανεωτικής Αριστεράς, 9 καθηγητές ΑΕΙ, 5 συνδικαλιστές, ενώ 10 έχουν διατελέσει ή είναι ανώτατα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, δημοσίων οργανισμών
    και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Προς: τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη

    τον Γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη

    Αθήνα, 2 Ιουλίου 2002

    Όσοι υπογράφουμε το κείμενο αυτό προερχόμαστε από την Ανανεωτική Αριστερά και κατά τα τελευταία χρόνια, μέσα από την «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Ανανεωτική Αριστερά και την Οικολογία» και από άλλα σχήματα και κινήσεις, στηρίξαμε ενεργά την κυβέρνηση Σημίτη και το ΠΑΣΟΚ.

    μπλα μπλα μπλα μπλα

    ξέρετε τα γνωστά που λένε σε αυτές τις περιπτώσεις
    Έπονται υπογραφές,
    στη θέση 8 η κυρία Δρέττα που μόλις προσελήφθη ως γραμματεύς μέσω λαπτοπ όπως εύστοχα επισημαίνετε, στη θέση 15 ο σχολιογράφος σας κος Καργούδης

    1. Αντωνιόζας Αντώνης
    2. Aραβαντινού Μάτα
    3. Αρμάος Νίκος
    4. Βαλντέν Σωτήρης
    5. Βασιλάκης Βαγγέλης
    6. Διακουλάκης Νίκος
    7. Δόλγερας Απόστολος
    8. Δρέττα Αθηνά
    9. Ζέππος Κώστας
    10. Ζιάκα Πέμελα
    11. Ιωαννίδης Σταύρος
    12. Καβάσαλης Πέτρος
    13. Καλογήρου Γιάννης
    14. Καραγωγέως Δόμνα
    15. Καργούδης Βαγγέλης
    [……]
    47. Νέλλας Παναγιωτης

 51. Ο/Η Rodia λέει:

  Διακρινω με λυπη οτι ειναι πολλοι που θελουν την αριστερα «δόλια» και «κακομοίρα»… Ιδιως εκεινοι που την εγκατελειψαν.

 52. Ο/Η Πρεζόνι λέει:

  Από προξενειά ξέρει ο Κουβέλης.
  Μυαλό δεν βάζει.
  5% πήρε σαν υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας
  11% ο άγνωστος τότε Τσίπρας.
  14% η Δαμανάκη ως ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ.
  Υπάρχει προξενειό Κουβέλη και στα Τρίκκαλα.
  Η νίλα του Δράμαλη
  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=517941
  Η οδυνηρή εμπειρία των Τρικάλων διδάσκει

  Ημερομηνία δημοσίευσης: 16/01/2010
  Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

  Από ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας» (5.1.2010) μάθαμε ότιο Φ. Κουβέλης «ζητεί συνεργασίες» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

  Συγκεκριμένα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την πρόταση του Γιάννη Μπουτάρη για συνεργασία του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε επί λέξει: «Συμφωνώ ότι πρέπει να υπάρξει στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη… η ευρύτερη δυνατή δημοκρατική συνεργασία, προκειμένου να αλλάξει το στάτους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

  Και συνέχισε: «Τέτοιες συνεργασίες δεν αποτελούν πρόδρομο των οποιωνδήποτε άλλων συνεργασιών στην κεντρική πολιτική σκηνή… ο αυτοδιοικητικός χώρος είναι το πεδίο όπου κατ’ εξοχήν πρέπει να διαμορφώνονται συνεγασίες, μάλιστα, σε ένα πεδίο όπου η αυτόνομη παρουσία των πολιτών μπορεί να διαδραματίζει σημαντικό όσο και εξαιρετικά χρήσιμο ρόλο. Ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ένας χώρος που παρέχει δυνατότητες συνεργασίας, στη βάση βεβαίως προγραμματικών δεσμεύσεων και διεκδικήσεων».

  Οι δηλώσεις αυτές Κουβέλη ξύπνησαν άσχημες μνήμες σε μας τους Τρικαλινούς. Το φάντασμα του 2006 επανέρχεται. Με την απειλή μάλιστα επέκτασης της αυτοδιοικητικής «παρέκκλισης» των Τρικάλων και σ’ άλλους ΟΤΑ της χώρας.

  Επειδή η περίπτωση των Τρικάλων είναι άκρως διδακτική, αξίζει να την ξαναθυμηθούμε.

  Στον αντίποδα των κεντρικών κατευθύνσεων του ΣΥΝ ήταν οι επιλογές του το 2006 στα Τρίκαλα. Αντί της ριζοσπαστικής αυτοδιοικητικής παρουσίας από θέση αυτονομίας, προκρίθηκε και επιβλήθηκε με το «στανιό» (χωρίς υπερβολή) η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, τόσο στη Νομαρχία όσο και στον Δήμο Τρικκαίων (βεβαίως και στους καποδιστριακούς δήμους).

  Μετά τον αποτυχημένο αρραβώνα (τον οποίο είχαν ανακοινώσει αρχικά οι Αλέκος Παπαδόπουλος και Φώτης Κουβέλης) του σ. Σ. Παπαδόπουλου ως κοινού υποψηφίου δημάρχου Τρικκαίων, καταλήχθηκε στην Αθήνα, τον Απρίλη 2006, μέσα από διαδικασίες – εξπρές και πρωτοφανούς παρασκηνίου, να ηγηθεί ο παραπάνω σ. του κοινού νομαρχιακού ψηφοδελτίου. Έτσι, αυτός υπήρξε το μοναδικό μέλος του ΣΥΝ ανά την Ελλάδα που υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ για νομάρχης. Στον δε Δήμο Τρικάλων ο ΣΥΝ, ενώ επισήμως δεν στήριξε κανένα συνδυασμό, ωστόσο διά στόματος Φ. Κουβέλη ευχήθηκε «Καλή επιτυχία!» σε δύο μέλη του που συμμετείχαν στο επίσημο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ.

  Η κοινή υποψηφιότητα του Σ. Παπαδόπουλου στα Τρίκαλα, που τη στήριξαν μέχρι και με κοινή τους περιοδεία και ομιλίες τα στελέχη των δύο κομμάτων Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, έγινε προσπάθεια να παρουσιαστεί ως ένα «αυτοδιοικητικό πείραμα», για το οποίο… «ωρίμασαν οι τοπικές συνθήκες», αλλά που συγχρόνως θ’ άνοιγε δρόμους για την ταχύτερη σύγκλιση των δύο χώρων, τουτέστιν τη συγκρότηση της «κεντροαριστεράς».

  Ως Τρικαλινοί ριζοσπάστες νιώθαμε τότε εγκλωβισμένοι και υπό διωγμόν, γιατί βλέπαμε ότι, λόγω ατυχών συγκυριών και ίσως δικών μας αδυναμιών, ο νομός μας είχε επιλεχθεί για εργαστήριο της κεντροαριστεράς από την εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΝ, σε αγαστή σύμπνοια με συντρόφους στην πόλη μας που βιάζονταν για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ιδίως όταν αυτό μας χορηγεί… αξιώματα!

  Τα πράγματα γίνονταν δυσκολότερα λόγω της ανοχής της ηγεσίας του ΣΥΝ απέναντι στο «πράσινο – κόκκινο πείραμα» των Τρικάλων (που ίσως και να ήθελε να εκτονώσει μ’ αυτό τον τρόπο την πίεση απ’ τους εσωκομματικούς αντιπάλους της).

  Προεκλογικά οι θιασώτες του παραπάνω εγχειρήματος της κεντροαριστεράς ήταν λαλίστατοι. Εξασφάλισαν μάλιστα σημαντική προβολή στα αθηναϊκά ΜΜΕ, γιατί ακριβώς το έβλεπαν ως κίνηση πανελλαδικής εμβέλειας (σχόλια, άρθρα, πληροφορίες για γκάλοπ σε «Ελευθεροτυπία», «Έθνος» κ.λπ. κατά κόρον).

  Μετά τη βαριά ήττα που υπέστη στις νομαρχιακές εκλογές το παραπάνω σχήμα, αφού μόλις που ξεπέρασε το 35% των ψηφοφόρων (τα αντίστοιχα σχήματα που είχαν στηρίξει στις προηγούμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ είχαν φτάσει συνολικά στο 47%), ενώ συγχρόνως ο νικητής δεξιός συνδυασμός του κ. Η. Βλαχογιάννη έπιασε ποσοστά… Λακωνίας, ξεπερνώντας το 55% (!), έπεσε βουβαμάρα στους φίλους του.

  Μετεκλογικά (εκτός απ’ τα μαχαίρια που βγήκαν στα Τρίκαλα μεταξύ των συμμετασχόντων στον συνδυασμό και των… παρασκηνίων, που εν συνεχεία αποκαλύφθηκαν) ουδείς υψηλός καθοδηγητής εξ Αθηνών, (λέγε με Κουβέλη) θέλησε ν’ ασχοληθεί δημόσια και να βγάλει τα σωστά πολιτικά συμπεράσματα με την όντως εξαιρετική περίπτωση των Τρικάλων.

  Ο παραπάνω νομαρχιακός συνδυασμός της «Α.Ε.» όχι μόνο υπήρξε νωθρός και άνευρος, με ανύπαρκτη αντιπολιτευτική παρουσία, αλλά γρήγορα μετεξελίχθηκε σε ένα πρωτότυπο τρικομματικό συνδυασμό ΛΑΟΣ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ! αφού εν τω μεταξύ ένας απ’ τους συμβούλους του εντάχθηκε στον ΛΑΟΣ!

  Αυτό ήταν βαρύ και απαξίωνε ιδιαίτερα το «δημοκρατικό πείραμα» συνεργασίας. Παρ’ όλα αυτά η συνεργασία και με τον ΛΑΟΣ κράτησε για πάνω από ένα έτος! Ώσπου ο επικεφαλής του Συνδυασμού, μην αντέχοντας άλλο την ηθική και πολιτική απαξίωσή του, παρ’ ότι κατ’ επανάληψη είχε δηλώσει ότι «σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει γυρισμός», τα… γύρισε! Προ μηνών τον εγκατέλειψε και άφησε ακέφαλο τον Συνδυασμό του!

  Ο ΣΥΝ δεν έβγαλε ούτε ανακοίνωση. Ο δε Φ. Κουβέλης δεν ξαναμίλησε για την πολιτικά άστοχη και παταγωδώς αποτυχούσα επιλογή του στα Τρίκαλα.

  Το εναλλακτικό αριστερό ριζοσπαστικό αυτοδιοικητικό ρεύμα ως έκφραση της σύνθεσης του μπολιάσματος, θα λέγαμε, ανάμεσα στη ριζοσπαστική αριστερά και τις κινήσεις ενεργών πολιτών, πρέπει να ενισχυθεί μ’ όλες τις δυνάμεις μας. Είναι μονόδρομος εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2010.

 53. Ο/Η Po λέει:

  Κύριε Καργούδη μου, Εσείς;;;
  θένκ γιου μίστερ Αριστερέ βεριτάμπλ οριτζινάλ, που μας θυμίσατε ότι η εξουσία είναι γλυκιά κι οι ακόλουθοί της πάντα πρόθυμοι στο σαλπίσμά της.
  😉

  • Ο/Η Παλιός συμφοιτητής λέει:

   Βρε Β.Καργούδη,
   είσαι ο Βαγγέλης Καργούδης της ΕΔΑ Νομικής Θεσσαλονίκης ο πολιτικά αντίπαλος αλλά και φιλαράκι του Βαγγέλη Βενιζέλου;
   Συγνώμη που ρωτώ, έχω περιέργεια.

   Δεύτερη απορία μου είναι αν είσαι εσύ που μπλογκάρεις στον 9,84 και αυτοπροσδιορίζεσαι ως τυπικός Σοσιαλδημοκράτης.
   Αν είσαι Σοσιαλδημοκράστης πως παριστάνεις εδώ τον μεγάλο εισαγγελέα της Αριστεράς και δογματίζεις πως ο Λασκαράτος είναι περαστικός από την Αριστερά (ενώ εσύ…)
   Eγώ είμαι άσημος, πάντα αριστερός, φοιτητάκος του 74 και ελπίζω να μου απαντήσεις.

   http://www.athina984.gr/node/69675

   ΥΓ1: Εδώ και πολύν καιρό, πιστεύω πως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, είναι -με διαφορά- το στέλεχος της ΝΔ, που βρίσκεται σε επαφή με την σύγχρονη πολιτική θεωρία και πρακτική. Και μάλιστα, με τον βαθύτερο πυρήνα αμφοτέρων. (Για να μην «μπερδευόμαστε», ούτε που τον γνωρίζω τον άνθρωπο. Και με τις καθαρά πολιτικές του θέσεις, μας χωρίζει το χάος που χωρίζει -και οφείλει να χωρίζει- έναν τυπικό Συντηρητικό, με έναν εξ ίσου τυπικό Σοσιαλδημοκράτη).
   Β. Καργούδης blog

 54. Ο/Η Βαγγέλης Δ. Καργούδης λέει:

  Προς παλιό συμφοιτητή:
  Δεν διανοείσαι πόσο συγκινήθηκα, πόσο χάρηκα με το μήνυμά σου.(Αν και δεν κατάλαβα ποιός ακριβώς είσαι, δεν έχει καμιά σημασία. Τότε άλλωστε, τα κοινά χαρακτηριστικά που μας έδινε η σύγκλιση στην κοινή δράση, υπερίσχυαν των προσωπικών και μας υπερπροσδιόριζαν. Δεν συμφωνείς;)
  Όπως και νά’ χει, «οι μέρες οι παλιές», όσες & όποιες, κινητοποιούν τους βλεννογόνους των ματιών. Πόσο μάλλον εκείνες οι δικές μας, οι Μεταπολιτευτικές, στην «Μεγάλη του Γένους Σχολή», τη Νομική δηλαδή του Αριστοτέλειου.
  Πίσω στα σημερινά τώρα:
  Σωστά ή λάθος, «Αριστερά» ή «Σοσιαλδημοκρατικά», πρέπει να παραδεχτείς, πως αυτά που ΤΟΤΕ έλεγα, ακριβώς τα ίδια, τα λέω και σήμερα. (Με τις απαραίτητες χρονικές προσαρμογές, προλαβαίνω τους…πρόθυμους). Με την ίδια πληκτική ιδιότητα, που μερικοί συνηθίζουν ακόμα να αποκαλούν «συνέπεια».
  Εγώ και κάποιοι ακόμα, βλέπεις, που εξακολουθούμε να «θύουμε στους ίδιους βωμούς», θεωρούμε πάντα (όπως άλλωστε και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες) τα «γεννήματα της 2ης ΚΑΙ της 3ης Διεθνούς, ρεύματα, που εκβάλουν και γιγαντώνουν το ίδιο μεγάλο Ιστορικό ποτάμι του ευρωπαϊκού Εργατικού Κινήματος.
  Και ΔΕΝ κάνουμε το ίδιο (μέγιστο όπως ιστορικά έχει καταγραφεί, παρά τις προσπάθειες Τολιάττι και λοιπών)
  ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ κάποιων, (όχι λίγων τότε, ελάχιστων σήμερα) Κομμουνιστικών Κομμάτων, να θεωρούμε, από το 1934 και μετά, τον καιρό δηλαδή του «Λαϊκού Μετώπου», μέγιστο εχθρό, μεγαλύτερο και από τις ποικίλες δυνάμεις της Αντίδρασης, την Σοσιαδημοκρατία. Όσο για την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης Σημίτη, κάτι που δηλώνεται με Δελτίο Τύπου (και άρα σωστά ή λάθος είναι μια κίνησή σου που την αποδίδεις στη δημόσια κριτική), ΔΕΝ νομίζω πως είναι κάτι κρυφό(;) και χρειάζεται «ξεσκέπασμα», όπως ισχυρίζεται προηγούμενος φίλος! Είναι όμως και μια κίνηση, που το «νοιάξιμο», την αγωνία που «περιέχει», μπορεί κανείς να την εντάξει στην αταλάντευτη πεποίθηση, πως η πολιτική δράση, οφείλει να αφορά την διεκδίκηση & την άσκηση της πολιτικής εξουσίας, για λογαριασμό της κοινωνικής ομάδας στην υπόθεση της οποίας νοιώθει κανείς ταγμένος. Και όχι ωραιοπαθείς, αυτοαναφορικές ασκήσεις επί χάρτου (στην λιγότερο ζημιογόνα περίπτωση)!
  Στεναχωρήθηκα όμως, και νομίζω πως έκανες «φάουλ» -για να μην πω κάτι βαρύτερο και χαλαστούμε Κυριακάτικα- με την αναφορά σου στον Βαγγέλη τον Βενιζέλο. Από πότε καταλογίζουμε σε κάποιον τις επιλογές που κάνουν, -ή θεωρούμε, ή ακούσαμε πως κάνουν- τα φιλαράκια του;
  Όσο για τον «συν-Ευάγγελο» -όπως τον αποκαλώ- Βενιζέλο, αισθάνομαι τιμή -και μόνο- που με περιλαμβάνει (απ’ ότι ξέρω & ελπίζω) στους φίλους του.
  Για την ποιότητα καθ’ εαυτήν σαν πολιτικού στελέχους του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, (δεδομένης και της ιστορικής υστέρησης της Συντηρητικής παράταξης στον τομέα της ποιότητας των στελεχών της), μπορείς να μου πεις πού διαφωνείς; (χάρηκα που στην παράγραφο που «αποθησαύρισες¨, περιέλαβες και την διεκρίνηση πως τον άνθρωπο, «ούτε τον είδα ποτέ, ούτε τον ξέρω». Δεν θα μπορούσα άλλωστε, θα μου επιτρέψεις να συμπληρώσω. Δεν θέλω καθόλου να συνεχίσω να καταχρώμαι της φιλοξενίας της εξαιρετικής & ανεκτικής ιστοσελίδας, μέσω της οποίας συνομιλούμε. Θα χαιρόμουν όμως, αν μέσω της ιστοσελίδας, της διεύθυνσής της μάλλον, μπορούσαμε να βρεθούμε..
  «Έρρωσθε, συμφοιτητά..»

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Κύριε Καργούδη,
   με όλο το σεβασμό σε έναν παλαιότερο από εμένα και μάλιστα αγωνιστή της Αριστεράς στα αμφιθέατρα-έστω και με τις περίεργες μετακινήσεις του στο ΠΑΣΟΚ, μου επιτεθήκατε μέσα στο φιλόξενο και ανεκτικό μπλογκ του κ.Ροϊδη απαξιωτικά και σας ανταπάντησα βήμα προς βήμα, εξηγώντας και θέτοντας και εγώ ερωτήματα.
   Απάντηση δεν πήρα.
   Αυτό απαιτεί η ανανεωτική αριστερή κουλτούρα;
   Δεν νομίζω.
   Να το αποδώσω στη συγκίνησή σας για τη συνάντησή σας εδώ με παλιούς σας γνωστούς-μεταξύ μας σας τις βρέξανε λιγάκι.
   Να το αποδώσω.
   Περιμένω λοιπόν μόλις συνέλθετε μια επανόρθωση ή μια απάντηση.

   Επιμένω βέβαια πως το κόμμα που η νεολαία του ομολογημένα έκανε συνέδρια με σπόνσορα τη Ζήμενς, το κόμμα των ολυμπιακών αγώνων, των υπερεξοπλισμών, της αφορολόγητης Εκκλησίας και πολλών συμπαρομαρτούντων ακόμη-τι να πρωτοθυμηθώ- δεν μπορεί να εντάσσεται στην Αριστερά!

 55. Ο/Η Βαγγέλης Δ. Καργούδης λέει:

  Προς Αναγνώστη Λασκαράτο

  Σας ζητώ ταπεινά συγγνώμη, αλλά η έλλειψη απάντησης προς τις αιτιάσεις σας, πιστέψτε με, ΚΑΘΟΛΟΥ δεν ενέχει πρόθεση απαξίωσης. Ούτε κατά διάνοια. Ελπίζω η ανά χείρας απάντηση, να είναι ικανό τεκμήριο ειλικρίνειας. Κατ’ αρχήν, δεχτείτε τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια, για μια ιστοσελίδα, στην ποιότητα της οποίας η συμβολή σας είναι περισσότερο από εμφανής.
  Η έλλειψη απάντησης από την πλευρά μου, προς το παρόν τουλάχιστο, οφειλόταν, στο μεγαλύτερο μέρος της, στο γεγονός, πως το διήμερο, δούλευα για ένα άρθρο στην ιστοσελίδα του 9.84 ( από όπου και αποκερδαίνω, ειλικρινά, το μεγαλύτερο μέρος των προς το ζην μου), με θέμα «Τις διαδικασίες μέσα από τις οποίες, το ελληνικό οικονομικό-πολιτικό πρόβλημα, μετατρέπεται σε μέρος της ατζέντας της κρίσης του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού CDU (Χριστιανοδημοκρατών) & FDP (Ελεύθερων Δημοκρατών)», (λέξεις περ. 1400), και για μια λεπτομερή παρουσίαση στην ίδια ιστοσελίδα, της ύλης του τελευταίου ECONOMIST (λέξεις περ. 650), όπου υπάρχει στο εξώφυλλο & σαν κύριο θέμα-αφιέρωμα μια «Προειδοποίηση για μια νέα ΦΟΥΣΚΑ στις τιμές των ακινήτων παγκοσμίως»!
  Ελάχιστα τυπική δικαιολογία, πρέπει να ομολογήσετε. Από την άποψη χρόνου και της εκμετάλλευσής του, τουλάχιστο.
  Δεν ήταν φυσικά μόνο αυτό.
  Ήταν, φίλε Λασκαράτε, κυρίως, (και δυστυχώς), και η μελαγχολική διαπίστωση, πως περί τελείως άλλα -για την πολιτική γενικώς και την Αριστερά- τυρβάζω εγώ, και τελείως άλλα, βλέπω να συγκινούν εσάς. Και καθόλου δεν μ’ αρέσει-ξανα-πιστέψτε με-, ένα μυαλό φανερά νεώτερου ανθρώπου, που κατ’ αρχήν συμβαίνει να εκτιμώ και να μ’ «αρέσει», να βρίσκεται σε τόσο -κατά την εκτίμησή μου- αποκλίνουσα πορεία σε σχέση με τη δική μου περπατησιά.
  Για μένα, φίλε μου, η ενασχόληση με την πολιτική, είναι πλέον, ιδίως μια διαδικασία ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ του ουσιώδους, από μια -όπως στην περίπτωση του κειμένου σας πιστεύω- εκτεταμένη και»απατηλά κεκοσμημένη» ΠΕΡΙΠΤΩΣΙΟΛΟΓΙΑ. (Πχ. και μόνο η απλή αναφορά ονομάτων, όπως ας πούμε ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, και η ανάδειξή τους, σε αξιολογικά κριτήρια της δράσης ατόμων και φορέων, εμένα, με ενοχλεί! Και είμαι σίγουρος και εσάς, αν σας το έθετε κάποιος σ’ αυτή τη βάση).
  Η όποια δράση για την όποια σύγκλιση ΠΑΣΟΚ και ανανεωτικής αριστεράς, ΔΕΝ είναι, φίλε Λασκαράτε, απλά μια αφορμή για κουβέντα ή και κριτική του προσανατολισμού που βλέπω στο κείμενό σας. Έστω καλόπιστη, και καλοπροαίρετη, αλλά αποκλειστικά και απελπιστικά ελληνικού βεληνεκούς & ηθικολογικού (πολλές φορές) περιεχομένου. Είναι παν-ευρωπαϊκή, (και όχι μόνο) ιστορικά καταγεγραμμένη αναγκαιότητα, για την δημιουργία ενός πολιτικά ( και όχι ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ) ενιαίου μετώπου δράσης, ενός πλειοψηφικού ρεύματος (της Κεντροαριστεράς το είπαν, «Πληθυντικής Αριστεράς» το είπαν, όπως και να το είπαν όμως, ΔΕΝ είναι και πάλι ελληνικό, πολιτικά πτωχοπροδρομικό φαινόμενο) απέναντι στην -σε παγκόσμια κλίμακα, διαρκή από το 89-90(τουλάχιστο)- επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου & της Συντήρησης, απέναντι στα -με ποικίλους τρόπους & φορείς εκφραζόμενα- συμφέροντα των δυνάμεων της Εργασίας!
  Θα συζητούσα το αποτελεσματικό ή το πρόσφορο των ενεργειών, αλλά και τα πολιτικά προβλήματα, ή τις γνωστικές & άλλες ανεπάρκειες της θεωρίας που καλείται να υπηρετήσει το συγκεκριμένο εγχείρημα.
  Αλλά σε καμιά περίπτωση, θέματα ηθικής ή «ηθικής», (όπως πολλές φορές καταντά) συγκρότησης των ανθρώπων που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, προσέτρεξαν για να πυκνώσουν έτσι ή αλλιώς τις γραμμές αυτού του εγχειρήματος. Ποτέ στην Ιστορία ένας πολιτικός αγώνας ΔΕΝ κρίθηκε σ’ αυτά τα σημεία. Όπως και ΠΟΤΕ στην Ιστορία, αγώνες «για το Δίκιο & το Ψωμί των Πολλών», ΔΕΝ διεκπεραιώθηκαν από «Τάγματα Χερουβείμ & Σεραφείμ», αλλά ούτε καιι ΠΟΤΕ επιδίωξαν «Μια ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΓΓΕΛΩΝ»! Μόνο όταν η γνωστική & πολιτική μας ανεπάρκεια δεν μας επιτρέπει να βλέπουμε τις ΜΕΓΑΛΕΣ, τις ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ εικόνες ενός εγχειρήματος, καταφεύγουμε (όσοι καταφεύγουν) εκ του «ελλείμματός μας», σε τέτοιου τύπου «ψευτοκριτικές».
  Είμαι σύμφωνος ωστόσο, πως οι προσωπικές περιπτώσεις κάποιων ακραία ιδιοτελών (και όχι μόνο) μπορούν «να ανεβάσουν το αίμα στο κεφάλι» κάποιου, και πολύ χειρότερα!
  Όχι όμως στο βαθμό, φίλε Λασκαράτε, το επί μέρους και το ελάχιστο, το «ούτε καν δειγματοληπτικό», να μας ωθούν σε συμπεράσματα, για αντικείμενα απείρως μεγαλύτερα & συνολικότερα. Τελείως άλλου βεληνεκούς.
  Με την ειλικρινή ελπίδα, σύντομα να τα πούμε υπό καλύτερες συνθήκες…
  ΥΓ: Για το «αγωνιστής των αμφιθεάτρων» -που δεν το θεωρώ καθόλου λίγο-, να σε ενημερώσω(δεν χρώσταγες άλλωστε να ξέρεις) πως έχω «στον ντορβά μου» (έτσι τό’ λεγαν οι παλιοί) και «Α.Ν 509 σε συνδυασμό με τον Ν.375 περί κατασκοπείας για λογαριασμό ξένης δυνάμεως & απόσπαση εδαφών της επικρατείας»(!) Μαζί με άλλους 6 συντρόφους, «γλυτώσαμε» με την αμνηστεία του Μαρκεζίνη, το 1973…!

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Kύριε Καργούδη,
   αφού δηλώσω το σεβασμό μου προς την αντιδικτατορική σας δράση να σας πω πως όλος αυτός ο διάλογος-χρήσιμος σε πολλά-δεν θα είχε αρχίσει αν δεν μου κάνατε προσωπικές επιθέσεις στο πρώτο σας σχόλιο, επιθέσεις οι οποίες σας αδικούν. (Τουρίστας της Αριστεράς κλπ να μην τα ξαναλέμε).

   Λοιπον ακούστε:
   Το σκάνδαλο (σκανδαλάκι αν θέλετε) Σκανδαλίδη ήταν υπαρκτό. Τι κι αν το αποκάλυψε ο κ.Μάκης ή ο κ.Φούφουτος. Σας πείραξε η αναφορά μου στον πρώτο. Καζούρα έκανα κ.Καργούδη, ας το φέρνατε εσείς στη δημοσιότητα και θα αναφερόμουν σε εσάς. Δεν είναι κουτσομπολιό το να καταγγέλεις κάποιον που τηλεφωνάει με έξοδα των φορολογουμένων. Και κάτι δείχνει αυτό, τι να τα λέμε τώρα;

   Η απαρίθμηση ονομάτων, χωρίς άδικες ισοπεδώσεις μάλιστα, μερικά ήταν βαριά ονόματα, έγινε για ένα μόνο λόγο. Να δείξω πως τόσοι και τόσοι δεν πέτυχαν τίποτα. Δεν θα αλλάξει το ΠΑΣΟΚ, δεν θα ωφεληθεί η χώρα στο παραμικρό αν γίνει υπουργός ο κΚουβέλης. Απλά θα εξευτελιστεί άλλος ένας ακόμη-πολύ μικρό το κακό-αλλά θα απογοητευθούν ή και θα διαβρωθούν ηθικά, χιλιάδες (αυτό είναι πολύ χειρότερο)

   Μου προσάπτετε επίκληση της ηθικής. Εδώ έχετε δίκιο και εδώ διαφοροποιούμαστε. Πιστεύω ακράδαντα πως εδώ είναι το κλειδί της αποτυχίας των αριστερών κυβερνητικών πειραμάτων. Καθόλου μαρξιστικό αυτό αλλά κατά τη γνώμη μου ρεαλιστικό. Καλές προθέσεις μπορεί να έχουν πολλοί, για την ακρίβεια να κοροϊδεύουν τον εαυτό τους πως έχουν. ‘Αρχή όμως άνδρα δείκνυσι’ και το ξεβράκωμα του Σημίτη π.χ. (έπιασα τον καλύτερο στο ΠΑΣΟΚ) όταν πήρε την εξουσία ήταν αποκαλυπτικό.
   Και μόνο οι Ολυμπιακοί αγώνες και μόνο ο νόμος περί μη ευθύνης υπουργών και μόνο η κατάργηση του φόρου των παγκαριών και μόνο οι Τσουκατομαντέλληδες και μόνο η μη μείωση των υπερεξοπλισμών τα λένε όλα.

   Σε αυτό πάσχουμε κεΚαργούδη, στο ότι ο καθένας κοιτάζει το συμφέρον του και ο Κουβέλης που θέλει να μας σώσει με το στανιό, ας αναρωτηθεί όταν κάνει τις προτάσεις συνεργασίας δημόσια και φωναχτά: Είναι μέλος κάποιου κόμματος; δεσμεύεται από κάποιες διαδικασίες; είναι έντιμος, ναι ρωτάω είναι έντιμος, όταν περιφρονεί συλλογικές αποφάσεις παρμένες με δημοκρατικό τρόπο; Είναι έντιμος όταν θέλει να είναι ισόβιος βουλευτής εκμεταλευόμενος την ας την πούμε συμπάθεια των ΜΜΕ; Πιστεύει στην ανανέωση των προσώπων;

   Κύριε Καργούδη δεν έχω φτάσει σε τέτοιο βαθμό απελπισίας που να περιμένω τη σωτηρία μου ούτε από τον όσιο Ποτάπιο ούτε από μια συνεργασία μωροφιλόδοξων του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ.

   Πιστεύω σε μια Αριστερά ισχυρή, αυτόνομη, μαχητική, ενωμένη, ΗΘΙΚΗ, με μακρυπρόθεσμο όραμα αλλά και με συγκροτημένες προγραμματικές προτάσεις ΑΜΕΣΩΝ ΛΥΣΕΩΝ.
   Αυτή θα είναι η βάση για οποιαδήποτε αλλαγή και για οποιαδήποτε συνεργασία.

   Ευχαριστώ και βρίσκω σε κάθε περίπτωση τιμητικό για μένα το ότι ασχοληθήκατε μαζί μου.

 56. Ο/Η laskaratos λέει:

  Δεν τιμώ και δεν σέβομαι (της Ελένης Πορτάλιου)
  18/01/2010

  ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ *

  ΔΕΝ ΤΙΜΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΕΒΟΜΑΙ

  Δεν τιμώ και δεν σέβομαι τον Λεωνίδα Κύρκο, άλλωστε «τα στερνά τιμούν τα πρώτα». Η τιμή και ο σεβασμός βασίζονται στην αμοιβαιότητα. Στον ορίζοντά του και στον ορίζοντα αυτών που καλύπτονται πίσω του, οι άνθρωποι της αριστεράς, στους οποίους τοποθετώ τον εαυτό μου, δεν υπάρχουν, δεν αξίζουν τίποτε. Οι αγώνες και η ηθική μας τού είναι/τούς είναι ξένοι. Από το ήθος και ύφος του παρελθόντος έχει μείνει μόνο το ύφος της εξουσίας – της δοτής από τις συστημικές δυνάμεις εξουσίας.

  Ποιος είναι αλήθεια ο σκοπός που αγιάζει το μέσον ενός δείπνου με παράγοντες του δικομματισμού και του κεφαλαίου; Μια νέα εθνική ενότητα ή μια πρόσδεση στο ΠΑΣΟΚ; Ο σκοπός κατέρρευσε πάνω στη θλιβερή εικόνα που κόσμησε τις τηλεοράσεις μας. Όσο για τα μέσα, ο σταλινισμός με ανθρώπινο πρόσωπο είναι ίδιος με τον σταλινισμό χωρίς πρόσωπο.

  Ο καθένας δικαιούται να οδηγεί ελεύθερα τις ιδέες του στο έσχατο όριό τους. Το ίδιο και ο Λεωνίδας Κύρκος. Το πρόβλημα είναι ότι το κάνει στο όνομα μιας ιστορίας της οποίας όλοι μετέχουμε. Και όποιος δεν αντιδρά μετέχει του εξευτελισμού.

  Στο νεκρόδειπνο αυτό παρακάθισαν ενεργά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν εκλεγεί στο Κοινοβούλιο και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με τις δικές μας ψήφους και, κυρίως, χάρη στο πολιτικό, αγωνιστικό και αξιακό κεφάλαιο που δημιουργήσαμε, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, μέσα από μια σισύφεια πορεία στην οποία συνεχώς μας πυροβολούν κατά μέτωπο. Ο Φ. Κουβέλης, θεσμικός παράγων και ο Σ. Λυκούδης, απών από τους αγώνες της αυτοδιοίκησης, τα βρήκαν συνδειπνούντες με αυτούς που απεργάζονται φτώχεια και ανεργία για τον κόσμο της βιοπάλης, που αποκηρύσσουν τον Δεκέμβρη και θέλουν να καταργήσουν το άσυλο.

  Αν η δημοκρατία επιτρέπει να χάνει κανείς το μέτρο του αυτοσεβασμού, απαγορεύει πάντως στους – τρόπος του λέγειν – αντιπροσώπους του λαού της αριστεράς να παραβιάζουν τη θέληση και τις αποφάσεις αυτού του λαού.

  Ο δρόμος από την καθημερινή παρουσία στα κανάλια μέχρι το δείπνο είναι σύντομος και από κει οδηγεί μεταμεσονύχτια στον Πρετεντέρη και στις θερμές επιδοκιμασίες του Μίχαλου προς τον σοβαρό πολιτικό Φ. Κουβέλη. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να αναζητήσει τιμές και δόξες οπουδήποτε η συνείδησή του το επιτρέπει, but not in our name.

  Περίμενα από τα «όργανα» να δώσουν ένα τέλος στα καμώματα αυτών που κατέστησαν τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην αριστερά και τη δεξιά τόσο διάτρητες ώστε να μπορούν να μπαινοβγαίνουν από τη μια στην άλλη πλευρά ανενδοίαστα, ανάλογα με το προσωπικό τους συμφέρον. Το πρόβλημα δεν είναι ότι στο πάνελ του δείπνου δεν κλήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Τότε θα είχαμε μια ακόμα ωραιότερη ατμόσφαιρα διχασμένων συνειδήσεων και ραγισμένων ταυτοτήτων. Το πρόβλημα είναι ότι κανείς από τους εκπροσώπους μας, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, δεν σκέφτηκε ότι έχει υποχρέωση να μιλήσει στο δικό μου όνομα και στο όνομα χιλιάδων άλλων μελών του ΣΥΡΙΖΑ, που αποσβολώνονται καθημερινά μπροστά στο δελτία ειδήσεων. Μικροσυσχετισμοί, μικροϋπολογισμοί, χειρισμοί μικροϋποθέσεων έχουν οδηγήσει τις μεγάλες υποθέσεις των ανθρώπων σε αδιέξοδο. Ποια ισότητα, ποια δικαιοσύνη, ποια αλληλεγγύη θα υπερασπιστεί μια αριστερά που δεν γνωρίζει τίποτε από ισότητα, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη στο εσωτερικό της ;

  Μπορούμε να λύσουμε τον γόρδιο δεσμό που μας δυναστεύει ή πρέπει να επαναλάβουμε την απάντηση της Σύλλας Παπαγιαννοπούλου « Σύντροφοι , καληνύχτα !» .

  Ελένη Πορτάλιου

  μέλος ΣΥΡΙΖΑ 2ου Διαμερίσματος Αθήνας

  http://dosepasa.wordpress.com/2010/01/18/%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%cf%84%ce%b9%ce%bc%cf%8e-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%cf%83%ce%ad%ce%b2%ce%bf%ce%bc%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%ad%ce%bd%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%81/

  • Ο/Η Rodia λέει:

   Δεν μου αρεσει αυτη η κατασταση. Να φυγει ο γκρινιαρης γερο-ΣΥΝ απο το ΣΥΡΙΖΑ να παψουν οι φαγωμαρες. Αντι να ενωνει το ΣΥΡΙΖΑ, θελει να τον διαλυσει. ΑΜΑ ΠΙΑ.

 57. Ο/Η Nοαφερατος λέει:

  Ε εριξα μια ματια στο Λινκ που μου προτεινατε κ Λασκαρατε και συμφωνω απολύτως με το παρακατω σχόλιον …
  #
  στο 12/01/2010 στο 8:38 πμ | Απάντηση ο δείμος του πολίτη

  Δε θεωρώ την κίνηση του Κουβέλη ως μωροφιλοδοξία (δεν είναι δα και Δαμανάκη). Περισσότερο ως αποτέλεσμα των ανησυχιών του για τον καταποντισμό του ΣΥΝ. Αν το δούμε πιο ψύχραιμα το ζήτημα χωρίς το μαξιμαλισμό (κεκαλυμμένο μεν, αλλά υπάρχον δε -πιστεύω) του άρθρου, θα αντιληφθούμε τις κοινές ιδεολογικές επιρροές και το συγνωτισμό των δύο ρευμάτων. Το αν ο Κουβέλης κι ο ΣΥΝ είναι πιο αριστεροί σοσιαλδημοκράτες από το ΠΑΣΟΚ -που ρέπει πιο δεξιά. Δεν είναι όμως δα και σύμφωνο με το ΚΚΕ ο ΣΥΝ. Αυτές τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές αναζητεί τροπο να γεφυρώσει ο Κουβέλης. Στην πολιτική οι αναζητήσεις είναι που μετράνε.

  Σε τοπικό επίπεδο είδα ότι οι σχεδιασμένη διαφωνία ΣΥΝ/ΚΚΕ με το ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη έφεραν τον Παπαγεωργόπουλο και σκάνδαλά του, τη βασιλεία του. Στη δε Σταυρούπολη που δρω η συνεργασία μόνο θετικά αποτελέσματα έχει.

 58. Παράθεμα: Η (χαμένη) ηθική της ελληνικής Αριστεράς « Ροΐδη Εμμονές

 59. Ο/Η Ρόζα Λούξεμπουργκ λέει:

  http://parallhlografos.wordpress.com/2011/04/25/%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%ba%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%ac-%cf%80%ce%b1%cf%83%cf%8c%ce%ba%ce%bf%ce%b9-%ce%bc%ce%b5-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9/

  Δημοκρατική Αριστερά: Πασόκοι με πολιτικά Posted on 25 Απριλίου, 2011 10:54 μμ by Γαλαξιάρχης (ex Zaphod)
  28

  του Γαλαξιάρχη

  Παρακολουθώντας τόσο την “αντιπολιτευτική” δράση του Κουβέλη, όσο και το δημόσιο διάλογο των μελών της Δημοκρατικής Αριστεράς, έρχεται μοιραία στο μυαλό η εύστοχη έκφραση “πασόκοι με πολιτικά”* που κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες από στόμα (με κακιά γλώσσα) σε στόμα. Πολύ φοβάμαι ότι ακόμη πιο εύστοχη θα ήταν “πασόκοι με στολή”, αλλά πριν γίνω τόσο κακός, ας αναγνώσουμε λίγο καλύτερα τα του οίκου, αλλά και της… γειτονιάς της “δημοκρατικής” αριστεράς.
  Ο πρόεδρος και τα στελέχη της ΔημΑρ πασχίζουν να πείσουν με τα λόγια πως δεν ισχύει αυτό που ο κόσμος έχει τούμπανο: ότι δηλαδή σιγοντάρουν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και συντάσσονται (έστω και με σκεπτικισμό) με τις νεοφιλελεύθερες συνταγές του Μνημονίου. Η παρουσία του καταχειροκροτούμενου Παπανδρέου στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος, υπήρξε ένα σαφέστατο επικοινωνιακό φάουλ, ενώ η ανάδειξη με το συντριπτικό (έως “αφρικανικό”) ποσοστό του 97,3% του μοναδικού υποψήφιου για την προεδρία, Φώτη Κουβέλη, δε δίνει αυτό που θα λέγαμε την καλύτερη εικόνα σε ένα κόμμα που θεμελιώνει τη δημοκρατία στην Αριστερά (σ.σ. σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους που, σύμφωνα με τα στελέχη της ΔημΑρ, είναι κρυπτοσταλινικοί, κι αυτό στην καλύτερη περίπτωση). Παρόλο που ήδη από το καλοκαίρι, προσπαθώντας να αιτιολογήσουν την αποσχιστική τους ενέργεια και έχοντας εξασφαλίσει τις βουλευτικές έδρες μέσα από το ψηφοδέλτιο του Σύριζα, τάσσονταν ανοικτά ενάντια στον αριστερό ακτιβισμό, χαρακτηρίζοντάς τον συλλήβδην ως “μυωπικό αριστερισμό”, τα στελέχη και οι φίλοι της ΔημΑρ παίρνουν πλέον σαφέστατα θέση στον ιδιότυπο -αν και καθόλου πρωτότυπο- πόλεμο που έχει ανοίξει στο Σύριζα ειδικά, αλλά και στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά γενικότερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος. Πάντα όμως στα πλαίσια του “πολιτικού πολιτισμού” όπως θέλουν να βαφτίζουν τις παρεμβάσεις τους, που όλως τυχαίως έχουν σχεδόν πάντα στόχο τους πρώην συντρόφους τους και ελάχιστα έως και καθόλου την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

  Το κακό όμως είναι ότι επιμένουν στην προσπάθειά τους να αποδείξουν ότι ασκούν αντιπολίτευση και -το χειρότερο- αναμένουν ότι θα πειστεί έστω και ένας σοβαρός παρατηρητής της πολιτικής πραγματικότητας. Έτσι λοιπόν, ας δεχτούμε ότι είναι “αριστερό” να αναζητούν το μεταρρυθμιστικό σοσιαλισμό στις παραγράφους του μνημονίου, ζώντας στη σοσιαλδημοκρατική νιρβάνα και πιστεύοντας ότι το πρόβλημα με την αστική τάξη είναι ότι “δεν κάθεται ήσυχη, ακίνητη βρε αδερφέ, να την φορολογήσουμε“, όπως περιγράφει εύγλωττα ο Ηρακλής Μπογδάνος. Δεκτό και το θερμό χειροκρότημα στον Παπανδρέου (αλλά και στο Παπαθεμελή και το Μάνο) στο ιδρυτικό τους συνέδριο. Όλα αυτά εντάσσονται ούτως ή άλλως στον “πολιτικό πολιτισμό”, με τη μορφή λογότυπου που συμβολίζει το κυρίαρχο κομματικό μάρκετινγκ της Δημ.Αρ.

  Όταν όμως ξαμολιέσαι σε εφημερίδες, μπλογκ και ραδιόφωνα με χουλιγκάνικη διάθεση για τους (πρώην) συντρόφους σου και με τραμπουκική ορολογία που θα ζήλευε κι ο Πάγκαλος, τότε αναλαμβάνει η θυμοσοφία να σου χτυπήσει το καμπανάκι: μην χέζεις εκεί που τρως.

  Όπως πάντα, το παιχνίδι του άθλιου ισοπεδωτισμού -ευθυγραμμισμένο με την παγκαλική ρητορική- άνοιξε ο μέντορας του Κουβέλη, Λεωνίδας Κύρκος, με την περίφημη συνέντευξη στο Βήμα τις ημέρες του συνεδρίου της ΔημΑρ, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ αποκάλεσε τα κινήματα πολιτικής ανυπακοής, νοσταλγούς του Μουσολίνι («Και ο Μουσολίνι καλούσε σε ανυπακοή»)

  A. Νεφελούδης: «Αναρωτιέμαι αν στο ιδεολογικό οπλοστάσιο των παχυλά αμοιβόμενων συνδικαλιστών του ΣΥΝ, περιέχονται χειρονομίες και εκφράσεις σεξουαλικού περιεχομένου»
  Ήταν να μη γίνει η αρχή. Μετά τον Κύρκο, σειρά πήραν στελέχη και φίλοι της ΔημΑρ, σκορπίζοντας το γέλιο (αλλά και την αηδία) στην επίδειξη υπερβάλοντα ζήλου στη στρέβλωση και την κατασυκοφάντηση. Ανάμεσα στα όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν, ξεχωρίζει το άρθρο “Η ιδεολογία του τραμπουκισμού, ο Συν-Σύριζα και οι παχυλά αμοιβόμενοι συνδικαλιστές του” τού Ανδρέα Νεφελούδη (μέλος της ΔημΑρ και υποψήφιος δημάρχος Ν. Σμύρνης), όπου αφήνεται να εννοηθεί ότι ο Σύριζα στρατολογεί συνδικαλιστές του (παχυλά αμοιβόμενους) προκειμένου να βιαιοπραγούν, έχοντας ανάγει τον τραμπουκισμό σε συστατικό στοιχειο της δράσης του, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι αυτό συμβαίνει ήδη από το 2008. Ένα άθλιο κείμενο που θα έκανε τόσο τον Θεόδωρο Πάγκαλο όσο και τον Προκόπη Παυλόπουλο περήφανους για την πολιτική παρακαταθήκη τους. Περισσότερο έμπειρος στην πολιτική, ο Θεόδωρος Μαργαρίτης, ελλίσσεται στις κακοτοπιές, όταν σε συνέντευξή του στον 984 επιχειρεί να ταυτίσει τους αναρχικούς με τους χρυσαυγίτες, με αφορμή την (ομολογουμένως τραγική) εισβολή ομάδας αναρχικών στην ομιλία του Τζέιμς Γουότσον στην Πάτρα.

  Ακόμη όμως κι αν υπάρχει όλη η καλή διάθεση να δεχτούμε ότι οι “ίσες αποστάσεις απέναντι στη βία” μπορούν να αποτελέσουν κεντρικό πολιτικό πρόταγμα και πως η κριτική προς τα αριστερά γίνεται “καλή τη πίστη”, είναι αδύνατο να προσπεράσουμε την νεοφιλελεύθερη στροφή που εμφανίζει δειλά-δειλά ο χώρος της ΔημΑρ, στην προσπάθεια να υποστηριχθεί το -υποτιθέμενο- μεταρρυθμιστικό περιεχόμενο του Μνημονίου. Είναι γνωστό ότι από την αρχή η ΔημΑρ συντάχθηκε με την άποψη που θέλει την οικονομική κρίση να αποτελεί ιδιαίτερο ελληνικό φαινόμενο που ωφείλεται στην (άνευ πολιτικού προσήμου) κακοδιαχείριση και το “υπερτροφικό δημόσιο”. Μήνα με το μήνα, γίνεται φανερό ότι το περιεχόμενο του Μνημονίου δεν αποτελεί καν πρόβλημα, καθώς, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Γεράσιμος Γεωργάτος (μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔημΑρ), στο μπλογκ του διευθυντή ειδήσεων του Mega, aixmi.gr: “Οι ελληνικές δραματικές ιδιαιτερότητες και οι ευρωπαϊκές αδυναμίες δεν αντιμετωπίζονται με αντιμνημονιακές ιαχές που καλλιεργούν νοσταλγικές αυταπάτες”. Η τυπικά πασοκική γραμμή που θέλει όποιον αντιτίθεται στην πολιτική του μνημονίου, να το κάνει από συντηρητισμό και νοσταλγία του διεφθαρμένου παρελθόντος, αναλύεται διεξοδικά: “Όποιος επιμένει να χαϊδεύει τα αυτιά του αριστερού κοινού (…) καλλιεργεί την ψευδαίσθηση ότι μπορεί η Ελλάδα να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση της ασύδοτης δημόσιας και ιδιωτικής σπατάλης και προτείνει να οδηγηθεί «επαναστατικά» η χώρα σε πτώχευση και οι πολίτες σε εξαθλίωση, με τον αποκλεισμό της από κάθε μηχανισμό και δυνατότητα δανεισμού”.

  Με λίγα λόγια η Δημοκρατική Αριστερά “απαγορεύει” την αντίδραση στο μεταρρυθμιστικό περιεχόμενο του μνημονίου, άσχετα από την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων. Άλλωστε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αστική μας δημοκρατία είναι πλήρως διασφαλισμένη και απόλυτα λειτουργική. Κάτι που μας υπενθυμίζει εμμέσως η επίσημη ανακοίνωση της Δημ.Αρ. για την 44η επέτειο από τη Δικτατορία: «Η 44ή επέτειος της επιβολής της χούντας των συνταγματαρχών βρίσκει τη χώρα σε μια κρίσιμη καμπή και την κοινωνία αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας. Ο φόβος για το αύριο έχει δημιουργήσει συνθήκες έντονης απογοήτευσης για τους πολίτες. Οι συγκρίσεις με το 1967, όμως, σε κάθε περίπτωση είναι άστοχες και ιστορικά λαθεμένες».

  Έως και οι ΟΠ εμφανίζονται με πιο ριζοσπαστικό πρόσωπο απέναντι στην νεοφιλελεύθερη επίθεση του ΠΑΣΟΚ, διαχωρίζοντας τις θέσεις (και τις σχέσεις) τους από την ΔημΑρ. Ορθώς δε, διαμαρτύρονται για τη φίμωση που δέχονται σε σχέση με το νεότευκτο κόμμα Κουβέλη από τα καθεστωτικά ΜΜΕ, τα οποία τους θυμούνται μόνο όταν υπάρχει κάποια νέα δήλωση Τρεμόπουλου για το Σκοπιανό και την κόντρα του με τον Ψωμιάδη.

  Τα νέα όρια του ρεφορμισμού
  Ο προσχηματικός (επίσημος) αντιπολιτευτικός λόγος της ΔημΑρ ακολουθεί κατά πόδας τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ. Κάθε φορά που η κυβερνηση οπισθοχωρεί ένα βήμα σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά και εργασιακά κεκτημένα, από πίσω της ακολουθεί ο Κουβέλης. Όταν ήρθε το Μνημόνιο το ζήτημα για τη ΔημΑρ ήταν το πώς θα “μοιραστεί” στους πολίτες. Όταν άρχισαν να πετσοκόβονται μισθοί και συντάξεις, η Δημοκρατική Αριστερά έβγαλε ανακοινώσεις συμπαράστασης στους χαμηλόμισθους. Όταν έπεσε στο τραπέζι η δημόσια περιουσία, ο Κουβέλης την υποδέχτηκε με έναν ελαφρύ σκεπτικισμό (σε ό,τι αφορά τις ΔΕΚΟ και το περιβάλλον), φτάνοντας ακόμη και στο σημείο να παραδεχτεί ότι “δεν είναι ταμπού η εκποίηση“. Όταν προστέθηκαν τα 26 δισεκατομμύρια καπέλο στα μέτρα και πάλι η ρητορική εξαντλήθηκε σε… πράξεις διαίρεσης. Αύριο, μεθαύριο, με την πλήρη κινεζοποίηση της εργασίας ποια θα είναι η νέα “κόκκινη γραμμή” της ΔημΑρ; Η αργία του Σαββατοκύριακου; Αυτό δεν είναι ρεφορμισμός, παρά μόνον άτακτη υποχώρηση.

  Η πραγματικότητα ωστόσο είναι ακόμη χειρότερη. Αν παρακολουθήσει κάποιος τον εσωτερικό και δημόσιο διάλογο μεταξύ στελεχών και φίλων του κόμματος, μάλλον θα ανατριχιάσει στη διαπίστωση ότι η κριτική που ασκείται στο ΠΑΣΟΚ έρχεται από τα δεξιά του. Καρικατούρες βγαλμένες από τα κόμικ του σημιτικού εκσυγχρονισμού ασκούν κριτική στη ΔημΑρ για “στρογγύλεμα των θέσεών της”. Υποστηρίζουν ότι πρέπει να απαλλαγούμε από το ΠΑΣΟΚ όχι γιατί υπέγραψε το Μνημόνιο, αλλά γιατί είναι ανίκανο να το εφαρμόσει αποτελεσματικά. Από εμμονικοί έως κατευθυνόμενοι αναλυτές των κυρίαρχων μίντια, όπως Μανδραβέλης, Σωμερίτης, Πρετεντέρης, Μαρίνος, Γεωργελές κ.α., δεν θα μπορούσαν να φανταστούν τόσο προνομιακή θέση στο κοινό του δικομματισμού όσο σε εκείνο της αυτοαποκαλούμενης “Δημοκρατικής Αριστεράς”. Γνήσιοι παρακολουθητές της νεοσυντηρητικής προπαγάνδας και ακούσιοι συμμέτοχοι στο “Δόγμα του Σοκ”, τα μέλη της ΔημΑρ αναπαράγουν την επικοινωνιακή μέθοδο του “πολιτικά ορθού” καταγγελτισμού προς κάθε αριστερό ανάχωμα μπροστά στην άτακτη υποχώρηση της εργασιακής πραγματικότητας έναν ολόκληρο αιώνα πίσω. Κάθε αντίδραση στην εφαρμογή του μνημονίου ταυτίζεται με συντηρητισμό που επιζητεί να μην αλλάξει τίποτε. Κάθε ταξική ανάλυση βαφτίζεται προγονολατρία. Κάθε τοπική συλλογικότητα αποδίδεται εντελώς ανεγκέφαλα την ακροδεξιά. Κάθε ακτιβισμός τυποποιείται στην κατηγορία “τυφλη βία” κατά… ΕΛΟΤ! Ο παγκαλική ρητορεία βρίσκει ένθερμους υποστηρικτές στο χώρο αυτό και ταυτόχρονα η ίδια ακριβώς δικομματική μυωπία απέναντι στα ιστορικά προεόρτια του Δεκέμβρη του 2008 μετατρέπεται σε πλήρη τύφλωση στην παρούσα ιστορική πραγματικότητα.

  Ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρείται από ανθρώπους της ΔημΑρ απαράδεκτα… «αντιμνημονιακός»
  Η ομολογία ότι “αν το Μνημόνιο κρινόταν από εμάς, θα το ψηφίζαμε” που γίνεται στην συνέδριο της ΔημΑρ από τον Μάνο Ματσαγγάνη είναι αποκαλυπτική των εσωτερικών πολιτικών διεργασιών. Στο πνεύμα του απολίτικου μεταρρυθμισμού, σε συνάρτηση με τη μονίμως υποβόσκουσα σταλινική παράδοση του χώρου της “ανανεωτικής αριστεράς”, έχει οδηγήσει τα μέλη της να αναζητούν πρωτοπορίες σε ακραία συντηρητικές νεοκαπιταλιστικές εφαρμογές και σε πρόσωπα-ηγέτες ικανά και αποφασιστικά να τις υλοποιήσουν.

  Η πλήρης απονεύρωση του πολιτικού λόγου από τα νοήματά του, έχει αντικαταστήσει ακόμη και αυτή τη δύσμοιρη ζύμωση σε ένα τμήμα της Αριστεράς, με την παραγωγή πολιτικού μάρκετινγκ σε επιτελικό επίπεδο. Πλέον, ο πολιτικός λόγος υποκαθίσταται από μότο κενά ουσιαστικού περιεχομένου κατασκευασμένα από μία ελίτ (ή αν προτιμάτε αυτοθεωρούμενη ελίτ), που θα μπορούσαν να διαφημίζουν από παιδικές τροφές έως ασφαλιστικές υπηρεσίες, ή ακόμη και να φιλοξενούνται σε πολύχρωμα “bumper stickers”. «Προοδευτικός Μεταρρυθμισμός ή Αριστερίστικος Λαϊκισμός», «Οικονομική Διακυβέρνηση ή Εθνικιστική Υστερία», «Νομιμοφροσύνη ή Βία», θα μπορούσαν να αποτελούν συνθήματα στους τοίχους ενός μεταμοντέρνου καπιταλιστικού σχολείου και όχι διλήμματα ενός γνήσια Αριστερού σχηματισμού.

  Φαίνεται, τέλος, ότι το μεγαλύτερο μειονέκτημα της “ανανεωτικής αριστεράς”, η άκαιρη ερμηνεία της πολιτικής πραγματικότητας, δεν την έχει εγκαταλείψει. Από το “γιατί δεν θα γίνει δικτατορία” του 1967, έως το φλερτ με το “πείραμα Μαρκεζίνη”, ο χώρος της “ανανέωσης” πάσχει εμφανώς στον τομέα του συγχρονισμού. Το ίδιο και σήμερα, σε καιρούς κατάρρευσης του μεταρρυθμιστικού μύθου της διακυβέρνησης Σημίτη και της καταβαράθρωσης του μνημονιακού προτάγματος, ψάχνει το σκουπιδοτενεκέ του πολιτικοϊστορικού γίγνεσθαι για γκουρμέ αποφάγια.

  Υπάρχει κοινό;
  Η μετεκλογική μεθόδευση του σχηματισμού της Δημοκρατικής Αριστεράς από την ετερόκλητη κοινοβουλευτική ομάδα που τη συγκρότησε αρχικά, δεν αφήνει αμφιβολίες σχετικά με τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από αυτήν την κίνηση. Δεύτερο βήμα, η αναζήτηση ενός κοινού έτοιμου να δεχτεί τις αυτάρεσκες και αυτοπροσδιοριζόμενες “προοδευτικές”, πλην εντυπωσιακά ρηχές, κατευθύνσεις της ΔημΑρ. Η καλπάζουσα σήψη του πολιτικού (και όχι μόνο) σκηνικού σίγουρα απελευθερώνει κοινωνικές ομάδες προς αναζήτηση νέας κομματικής στέγης. Τα υπόλοιπα είναι θέμα πολιτικού μάρκετινγκ, όπως ανέφερα παραπάνω.

  Ένα ελιτίστικο τμήμα προοδευτικών (άνθρωποι ανώτερης κοινωνικής τάξης που αντιλαμβάνονται την αριστερά με ηθικοπλαστικούς όρους και λιγότερο με πολιτικούς) αλλά και απογοητευμένοι νοσταλγοί της σημιτικής παντοκρατορίας, αποτελούν αναμφίβολα τον πλέον προνομιακό χώρο έκφρασης της ΔημΑρ. Από δίπλα και ένα τμήμα φιλελεύθερων δεξιών που απεχθάνονται την υποκρισία και τον παραγοντισμό της Μπακογιάννη και ψάχνονται μεταξύ Στέφανου Μάνου και Ανδρέα Ανδριανόπουλου, Γιώργου Παπανδρέου και Αλέκου Παπαδόπουλου, για τον καλύτερο εκφραστή του λεγόμενου “υγιούς καπιταλισμού”.

  Με λίγα λόγια η ΔημΑρ δεν αποτελεί ισχυρό διασπαστικό φορέα στο χώρο της πολιτικής Αριστεράς, κάτι που υποδεικνύει και η χαμηλότατη δημοσκοπική της επιρροή. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν συμβάλει με την ύπαρξή της και μόνο στη γενικότερη εικόνα ενός παζλ αταίριαστων κομματιών, ενώ ταυτόχρονα δεν πρέπει να υποτιμάται ο ρόλος της στο χρόνιο αποσυντονισμό της αριστερής πολιτικής έκφρασης. Το 30% των απογοητευμένων από το σύνολο της πολιτικής ψηφοφόρων, βρίσκουν έναν ακόμη λόγο να μην πλησιάζουν την Αριστερά και ούτε να αναζητούν στήριξη στους ταξικούς τους συμμάχους. Οι υποψιασμένοι, που δεν ικανοποιούνται από τις -σε μεγάλο βαθμό προκάτ- αναλύσεις της κοινοβουλευτικής αριστεράς, ακόμη και οι ριζοσπαστικοποιημένοι που όμως αμφισβητούν τις ικανότητες και την αποτελεσματικότητα των εξωκοινοβουλευτικών κλειστών επαναστατικών κλαμπ και των “αμόλυντων” μαρξιστών, έρχονται αντιμέτωποι με μία ακόμη τραγελαφική ενδοαριστερή κόντρα που απαξιώνει συνολικά το χώρο. Η χρήση “πολιτικά ορθής” επιχειρηματολογίας είναι τόσο εμφανώς ρηχή και εμπαθής, ώστε να επιδεινώνει τη γενικότερη αίσθηση ενός μικροκομματικού κατιναριού επαγγελματιών “αριστερών” και πολιτικών καιροσκόπων, αφόρητα ανίκανων να αποτελέσουν ελπίδα για μία διέξοδο με τη συμμετοχή λαϊκών μαζών.

  (*) Την έκφραση “πασόκοι με πολιτικά” τη διάβασα σε αυτό εδώ το μπλογκ πρώτη φορά από τον φίλο Capybara, αν ως “πνευματικός πατέρας” της έκφρασης φέρεται ο καθηγητής Γ. Ρούσης. Όπως και να έχει τις τελευταίες ημέρες υιοθετείται από ολοένα και περισσότερους.

  Ζαphod

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ

 60. Ο/Η papoylis λέει:

  Δείτε τώρα , κατόπιν παρελεύσεως του πανδαμάτορος , τα καζάντια του καλού κυρίου Φώτη και προπάντων ξαναδιαβάστε τα σχόλια. Θα διασκεδάζετε κε Ροΐδη και κε Λασκαράτο μου…

  Αν δεν υπέγραφα ως παπούλης , θα το έκανα σίγουρα ως Benito

 61. @Ρο

  Η πολιτική στην Ελλάδα (και όχι μόνο) δεν είναι παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος.
  Επειδή το ΠΑΣΟΚ έχει θρέψει κατά καιρούς άθλιους συνδικαλιστές, αυτό δε σημαίνει ότι οι μη-ΠΑΣΟΚοι συνδικαλιστές είναι μη-άθλιοι!
  Αυτή η προσέγγιση όταν δεν είναι αφελής, είναι εκ του πονηρού…
  Ο ΣΥΝ από τότε που ανέλαβε ο Αλαβάνος και ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει γίνει ένα τραγικό κι επικίνδυνο (για την κοινωνία) μείγμα κομμουνισμού-αναρχισμού-τραμπουκισμού.

  Υ.Γ: Στα έδρανα της Βουλής «φιγουράρουν» οι εκλεκτοί του Κυρίαρχου Λαού. Αν θεωρείς ότι ξέρεις καλύτερα από Αυτόν ποιοι είναι οι καταλληλότεροι να Τον εκπροσωπήσουν, τότε σε τι διαφέρεις από τα εναπομείναντα «σταγονίδια»;;;-)

  • Ο/Η Po λέει:

   Δεν ανέφερα πουθενά ότι οι «μη-ΠΑΣοι συνδικαλιστές είναι μη-άθλιοι…»
   … τα λοιπά, είναι αποκλειστικά δικά σας λόγια και συμπεράσματα.
   ( πρώτη φορά ανταπαντάτε, συνήθως αφήνετε το κατιτίς σας Χριστούγεννα και επανέρχεστε το μεθεπόμενο Πάσχα -όπως πιθανόν να πράξετε και τώρα- να νιώθω ευγνώμων; )

 62. Ο/Η laskaratos λέει:

  Έλεος!
  Η Αυριανή στη Δημάρ.

  http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2083786

  Στη ΔΗΜΑΡ ο Χάρης Πασβαντίδης

  NAFTEMPORIKI.GRΤετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2011

  Την απόφασή του να ενταχθεί στη Δημοκρατική Αριστερά, ανακοίνωσε με επιστολή του προς τον πρόεδρο του κόμματος Φώτη Κουβέλη, ο Χάρης Πασβαντίδης μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και πρώην αναπληρωτής νομάρχης Αθηνών.

  Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τις επόμενες ημέρες ο κ. Πασβαντίδης θα δώσει στη δημοσιότητα κείμενο με το οποίο θα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ και εντάχθηκε στη Δημοκρατική Αριστερά.

 63. Ο/Η ΚΔ λέει:

  από την Αυριανή στη Δημάρ

  Χάρης Πασβαντίδης:Κορυφαία περσόνα με διαχρονική αξία….
  Συντάχθηκε απο τον/την Πηγή olympia.gr

  Κορυφαία περσόνα με διαχρονική αξία. Χάρης Πασβαντίδης, λαϊκός αγωνιστής. Σημαία του ΠΑΣΟΚ και του θρυλικού φαινομένου του αυριανισμού που γαλούχησε όλη εκείνη την γενιά της ιδρωμένης μασχάλης στα αυτοσχέδια στούντιο ελλείψει κλιματισμού.

  Τι και αν ο αξέχαστος Μπουγιουκλάκης είχε φάει “τελαριές” (χτύπημα με τελάρο από παραγωγό της λαϊκής) κατά τις εξορμήσεις του στις λαϊκές όπου άνοιγε τους κρουνούς της λαϊκής οργής…

  Ο Χάρης Πασβαντίδης ήταν πάντα ένας “Δον”, κλεισμένος σε ένα λαϊκό ποντιακό σώμα και όνομα. Ένας Σαρλς Αζναβούρ παγιδευμένος στα γρανάζια του λαϊκισμού που τον παγίδευε σε ένα προκάτ στούντιο του Ταύρου αντί για τα Λουδοβίκεια σαλόνια των Ιλισίων πεδίων.

  Ποιός θα ξεχάσει την θλίψη στα εκφραστικά του κατάμαυρα μάτια όταν κοίταζε την κάμερα στην θρυλική εκπομπή που παρουσίαζε στο κανάλι 29 παρέα με τον αξεπέραστο Φάνη Κασελούρη; Όταν οι μελαγχολικοί μονόλογοι του διακόπτονταν από την γεμάτη συμπάθεια κατάφαση του Φάνη “Ναι Χάρη…”, όταν ο Χάρης κατάφερνε να βάζει μία τελεία στην ευλαβική ανάγνωση του “Λόγου”, της “Νίκης” και της “Αυριανής” όπου βέβαια διάβαζε μέχρι και τα μνημόσυνα.

  Ο Χάρης όμως ήταν κοσμοπολίτης. Στωϊκά περίμενε τη στιγμή όπου θα φορούσε την κατακόκκινη, Σινατρική γραβάτα και θα καλλιτεχνούσε στα μεγάλα σαλόνια. Στην ουσία ο Χάρης ήταν ένας Μητσοτακικός επιπέδου Ανδριανόπουλου και Μάνου. Εάν μπορούσε, θα έβγαζε την Ποντιακή μουτσούνα και θα φώναζε (σε δύο οκτάβες επάνω), “Κώστα πάρε με από δω!”.

  Και το πλήρωμα του χρόνου ήρθε για τον Χάρη. Ο φιλεύσπλαχνος θεός του κιριλισμού του έδωσε τη λύτρωση.

  “Ο Γιώργος Παπανδρέου θα βγάλει τη χώρα από την κρίση… Το ΔΝΤ θα μας βοηθήσει να βάλουμε σε τάξη τη χώρα. Ο κρατικός μηχανισμός είναι δυσκίνητος, οι Έλληνες οφείλουν να δουλέψουν και να μην είναι τεμπέληδες, οι συντεχνίες πρέπει να χτυπηθούν”!

  Ο Χάρης φτερούγισε, εκεί που πάντα ήθελε. Στα κοσμοπολίτικα σαλόνια του καπιταλισμού, παρέα με τον άσπονδο εχθρό Καρατζαφέρη που τότε ήταν το αντίπαλο δέος με τις κορυφαίες βιντεοκασέτες της TVPress, όπου έβριζε ο ένας τον άλλο.

  Ακόμα και το ιδρωμένο πουκάμισο στο τίμιο ποντιακό κορμί έγινε κουστούμι Boss από τον Μούγκο Μπός. Το μόνο που δεν άλλαξε είναι η μουτσούνα και το προκάτ στούντιο του Έξτρα, όπου τώρα ο Χάρης πλέκει το εγκώμιο της κυρίας Μπακογιάννη κάνοντας τα κόκκαλα του μακαρίτη του Γιαννόπουλου να τρίζουν.

  Ο Χάρης Πασβαντίδης θα φέρει τον αέρα του κοσμοπολιτισμού και στην υπανάπτικτη Αργυρούπολη όπου θα διεκδικήσει τη Δημαρχία.

 64. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ο δικηγόρος Νάσος Θεοδωρίδης, έγραψε το παρακάτω για τη Δημ.Αρ. το οποίο δεν υιοθετώ στο σύνολό του μεν βρίσκω όμως πολύ χαριτωμένο:

  «Σήμερα το Κινημα »Σωτηριας της Σπασμένης Βιτρίνας», μαζί με μέλη της ΔΗΜΑΡ, και γκουρμεδιάρηδες αγωνιστές τής κίνησης »Τα κεράκια με το Σούσι» οργανώνουν γερμανόφιλο συλλαλητήριο έξω απο την Γερμανική Πρεσβεία , με αίτημα τήν αποκατάσταση του λεκέ που προκάλεσε το αβγό πού ερίφθη σε τοίχο τού κτιρίου απο Γερμανούς Δημοκράτες αλλά καί την σύλληψη τού ίδιου του αβγού..
  Θά ακολουθήσουν Βαυαρικοί χοροί υπέρ της Μέρκελ και κεντρικος ομιλητής θα ειναι ο «ιστορικός» Σταθης Καλύβας γνωστός απο τίς έγκυρες μελέτες του γιά την αθώωση τών Ταγμάτων Ασφαλείας….
  Τα κις λωραίν θα σερβίρει η ίδια η Σώτη Τριανταφύλλου, με το καινούριο της παλτώ…
  Ο φιλομνημονιακός αγώνας συνεχίζεται μεχρις την τελική του δικαίωση…
  Θα μιλήσουν και ο Μαραντζίδης με το Χωμενίδη, με θέμα: »Η παλαβή κι ανεύθυνη Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και η καλοσύνη της ήπιας στήριξης των υπεύθυνων μέτρων του υπέροχου Μνημονίου!!»‘… Θα παρεβρίσκεται και θα στηρίζει κριτικά η Νεολαία της ΔΗΜΑΡ( και τα 10 μέλη της) και θα ανάβουν κεριά συμπαράστασης δεκάδες μέλη της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ που αγαπούν την »καθαριότητα και την καλοσύνη»!!

  Χαρτομάντηλα με γαλλικό άρωμα θα μοιράζει στους συγκεντρωμένους ο Ψαριανός, έναντι συμβολικής τιμής που θα κατατίθεται σε ειδικό λογαριασμό αναξιοπαθούντων κοσμηματοπωλών».

  • Ο/Η Xαμαιλέων λέει:

   Oργανώνουμε και εμείς αποκριάτικο χορό μασκαράδων και ελπίζουμε να μας τιμήσει ο κ.Κουβέλης με την παρουσία του.

   Σύλλογος άνεργων στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

   • Ο/Η Mητροπολίτης Ντόροθυ λέει:

    http://www.tsantiri.gr/politiki/i-dimitra-liani-papandreou-sti-dimar.html

    Η Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου στη ΔΗΜΑΡ

    Σύμφωνα με το dimotikosafari η Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου θα είναι εντός των ημερών επίσημα στο προεκλογικό ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ με τον Φώτη Κουβέλη στο υπόλοιπο της Αττικής.

 65. Ο/Η laskaratos λέει:

  Τα ρεζιλίκια της Δημάρ
  Καταψηφίζει το μνημόνιο αλλά καταγγέλλει και τη γερμανική Αριστερά επειδή το καταψηφίζει
  http://topontiki.gr/article/31081
  «Άλλα λες, άλλα κάνεις, κι άλλα εννοείς…».

  «Ξεφτιλίστηκε η Δημοκρατική Αριστερά με ανακοίνωση-φιάσκο»
  http://www.parapolitiki.com/2012/02/blog-post_9711.html

 66. Ο/Η Psycho λέει:

  https://www.protagon.gr/apopseis/fwtis-kouvelis-opws-leme-polakis-kai-kammenos-44341669284

  Φώτης Κουβέλης, όπως λέμε Πολάκης και Καμμένος…

  Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας δεν άντεχε κάποτε το κλείσιμο της ΕΡΤ, όμως αντέχει και με το παραπάνω τη συμφορά και το θανατικό της 23ης Ιουλίου, αφού βγαίνουμε από τα μνημόνια. Είναι, φαίνεται, η χαρά του μεγαλύτερη και από του Πρωθυπουργού…

  Αγγελος Κωβαίος
  8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.