Κράτος χωρίς ορθόδοξους μάγους, μαγικά σύμβολα [2]

(Μια ανάρμοστη σχέση που πρέπει να λήξει)

XwrisMagika1

Διαβάστε το 1ο Μέρος

Μέρος 2ο
Στη χώρα μας το Κράτος στηρίζει την Εκκλησία, που πιστεύει τόσο λίγο στον θεό της, ώστε καταφεύγει στο φάσγανο του Καίσαρα. Σε πείσμα της υποτιθέμενης ανεξιθρησκείας, η «Νόμω κρατούσα Πολιτεία», απαγορεύει την ιεραποστολή των άλλων θρησκειών-μόνο η Ορθοδοξία δικαιούται να προσηλυτίζει (ακόμη και ανήλικους) εδώ και στο εξωτερικό-μισθοδοτεί τους κληρικούς της, χρηματοδοτεί με εκατομμύρια τους Κροίσους Έλληνες πατριάρχες του εξωτερικού, ανέχεται τις κραυγαλέες παρανομίες της, διδάσκει στα σχολεία τα δόγματά της, υποχρέωνε μέχρι πρόσφατα τις άλλες θρησκείες να ζητούν την άδειά της για να ανεγείρουν ναούς, κάνει τα στραβά μάτια στις καταπατήσεις κρατικής γης και στις πολεοδομικές της αυθαιρεσίες, αποδίδει στρατιωτικές τιμές στους λειτουργούς της, της εξασφαλίζει φοροαπαλλαγές, ενισχύει τα ιδρύματά της, την πριμοδοτεί με τεράστια ποσά για να μπορεί να διεκπεραιώνει με ξένα κόλλυβα το αίσχος της φιλανθρωπίας, την καλεί να ξορκίσει τη Βουλή, καθιερώνει ως αργίες τις μεγάλες γιορτές της, διορίζει ιερείς-κατηχητές στον στρατό, επιβάλλει ομαδική προσευχή, μάθημα κατήχησης και εκκλησιασμούς στα σχολεία, απαλλάσσει τους κληρικούς από την στρατιωτική θητεία την ίδια στιγμή που φυλακίζει τους αντιρρησίες συνείδησης, ποινικοποιεί την βλασφημία, συμμετέχει σε μαγικές τελετές εξορκισμού των Υδάτων, ορκίζει τους μάρτυρες στα δικαστήρια, μεταδίδει τις κυριακάτικες λειτουργίες από τα κρατικά ΜΜΕ, δεν παραχωρεί την δυνατότητα για καύση των νεκρών, μεταφέρει με αντιτορπιλικά και ελικόπτερα πατριάρχες, ναυλώνει αεροπλάνα και διαθέτει περιπολικά για την μεταφορά του «Αγ.Φωτός», αποδίδει στρατιωτικές τιμές σε προϊόντα καλογερικής αγυρτείας, (λείψανα, μαγικά εργαλεία, ιερές ζώνες, θαυματουργά είδωλα κλπ), διαθέτει το πρωθυπουργικό αεροπλάνο για αρχιεπισκοπικά ταξίδια και γενικά καταστρατηγεί κάθε μέτρο και κάθε λογική επιδιδόμενο σε σπάταλη επίδειξη μεσαιωνικής θρησκοληψίας. Η χριστοδουλική «Αυριανή» (2-5-’04) την ώρα του σκυλοκαυγά των Βαρθολομαίου-Χριστόδουλου για τα τιμάρια των Ν.Χωρών μιλημένη αρμοδίως για να πιέσει τον πατριάρχη σε υποχώρηση, ανακάλυψε τα 6 (γράφτηκε και για 9 και 11) δις που έστελνε το ΥπΕξ ετησίως στο πατριαρχείο. Στον επίδοξο πρωθυπουργό ΓΑΠ που έταζε στις εκλογές του 2004 ανασφάλιστη εργασία στους νέους, περίσσευαν επίσης χρήματα για να ξοδεύει σε ενθρονίσεις και επισκευές καλοριφέρ (Β.Σιούτη, Ελευθεροτυπία 29.5.’05) του αφορολόγητου πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ώστε να μπορεί να ασχημονεί, να κλείνει σχολειά και να αφήνει απλήρωτους δασκάλους και πεινασμένους καλόγερους ρημαγμένων μονών.

XwrisMagika3Το ιερατείο είναι αχόρταγο και αχάριστο. Ακόμη και οι Οθωμανοί Σουλτάνοι οι μέγιστοι ευεργέτες του, υφίσταντο τις γκρίνιες του. Ο λόγιος καλόγερος Αν. Γόρδιος (1654-1729), νοσταλγούσε «τον παλαιόν καιρόν όπου εξουσίαζαν οι ρωμαίοι βασιλείς εις την Κωνσταντινούπολιν, όταν ήθελεν φανή κανένας αιρετικός…ευθύς με ορισμόν βασιλικόν εσυναθροίζετο σύνοδος…τον αναθεμάτιζαν…και τον εξώριζαν εκεί οπού του έπρεπεν«. (Σπ.Τρωιάνος: «’Έγκλημα και τιμωρία στο Βυζάντιο» Ίδρυμα Γουλανδρή – Χορν 1997). Για την Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ο έγκριτος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, κ.Σ.Αγουρίδης, είναι σαφής: «Ούτε η Εκκλησία θέλει έλεγχο. Θέλει να χρηματίζεται και να λειτουργεί υπό την προστασία του κράτους άνομα, με όλες τις ανθρώπινες αδυναμίες. Το κράτος από την πλευρά του, επωφελείται απ’ όλες αυτές τις αδυναμίες για να τη χρησιμοποιεί» («Ελευθεροτυπία», 11-4-’98). Βόηθα με να σε βοηθώ. Ο θαυμαστής του Αγ.Όρους κ. Ευθυμίου υποδεχόμενος νέους μητροπολίτες που του συστήνει ο Χριστόδουλος, μετά την επισήμανση πως δυο από αυτούς «είναι στη Β΄Αθηνών», απαντά με τσιριμόνιες «Μη με κολάζετε μακαριότατε» (Θ.Τσ. «Ελευθεροτυπία», 23-11-2002).

Ο συντηρητικός Κ.Τσάτσος υπήρξε μια περίπτωση πολιτικού με εξαιρετική μόρφωση, που μπήκε στην πολιτική από την πόρτα της Φιλοσοφίας, δυστυχώς γι’αυτόν σε καιρούς πονηρούς, που προφανώς τον εμπόδισαν να υλοποιήσει στην πολιτική του πράξη τις ανώτερες φιλοσοφικές αρχές του. Αισθάνθηκε λοιπόν την ανάγκη στη «Λογοδοσία μιας ζωής», να εξηγηθεί όπως όπως για τη δημόσια θεοσέβειά του και να βολέψει κάπως το πράγμα: «….Αυτό δεν θα πει ότι είμαι ενας χριστιανός που θα μπορούσε να πει σαν δικό του Πιστεύω το Σύμβολο της Πίστεως……….…θα ήταν φτηνή….πράξη….να δείξω…..να χαρακτηρίσω τα σύμβολα της Εκκλησίας ως μυθεύματα που πρέπει ο κάθε μορφωμένος….να αποσκορακίση….Οι μύθοι συγκρατούν τους λαούς από τα αχαλίνωτα πάθη….…αν και δεν είμαι πιστό τέκνο της Εκκλησίας πάντα………και ως συγγραφέας την βοήθησα να εμβαθύνει τις μεταφυσικές της καταβολές….».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μίλησε τώρα, άνοιξε το δρόμο και αργά ή γρήγορα αυτή η απόφαση θα γίνει εκτελεστή στην Ιταλία και παντού στην Ε.Ε. όπου χρειαστεί. Να αποκαθηλωθούν για χίλιους δυο λόγους τα θρησκευτικά φετίχ από τους τοίχους των κρατικών ιδρυμάτων. Θα ήταν παράδοξο να υπερισχύσουν αστεία επιχειρήματα σαν κι αυτά του Αρχιφαρισαίου Χριστόδουλου: Σε μια υποτίθεται «de profundis» συνέντευξή του παραθέτει νεανικό διάλογο με τον τότε συμφοιτητή του και μετέπειτα υπουργό του ΠΑΣΟΚ κ. Σταθόπουλο, σχετικά με την ανάρτηση εικόνων στις αίθουσες των δικαστηρίων της χώρας μας. Ο συνομιλητής του άκουσε ενεός την αποστομωτική επίκληση της υποδειγματικής μας γείτονος και του παραλληλισμού του Χριστού με τον ηγέτη της: «Και στην Τουρκία, στα δικαστήρια υπάρχει από πάνω η φωτογραφία του Κεμάλ…«. («ΒΗΜΑgazino», Θ. Λάλας, 11-2-2001).

Advertisement
This entry was posted in «Ιερή» Εξουσία, Γράμμα από το Ληξούρι, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

24 Responses to Κράτος χωρίς ορθόδοξους μάγους, μαγικά σύμβολα [2]

 1. Ο/Η Ευρυτάνας λέει:

  κ.Λασκαράτε ευχάριστη έκπληξη πρωϊνιάτικα.
  Ξεμπροστιάζετε τον καλόγερο Αναστάσιο Γόρδιο που από τα μικράτα μας τον παρουσιάζανε σε εμάς τα σχολιαρόπαιδα σαν Μεγάλο Δάσκαλο του Γένους.
  Αν και είχε μεγάλη για τον καιρό του μόρφωση΄κατάντησε να γράψει «Ονειροκρίτη» και επιχείρησε μια κουτή ερμηνεία της ιστορίας μέσω του μαντικού βιβλίου της «Αποκάλυψης».
  Δεν το ήξερα το απόσπασμα που βάλατε, σημειώνω όμως δυο πράματα.
  Πρώτον, ονομάζει Ρωμαίους τους βυζαντινούς βασιλιάδες, έτσι ήταν, μη κοιτάτε που σήμερα η Εκκλησία δηλώνει ελληνική.
  Δεύτερο, θέλει το μαστίγιο του κράτους για να επιβάλει τα δόγματά του και το δηλώνει.
  Αυτοί είναι οι καλόγεροι, μόνοι τους ξεμπροστιάζονται.

 2. Ρο, υφίσταται ακόμα το βασανιστικό ερώτημα, από την πλευρά κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου στη χώρα μας, σχετικά με την μοναδικότητα του θεοκρατικού κράτους της, ανάμεσα σ’ όλες τις λοιπές της Ευρώπης. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν σοβαροί λόγοι εξ αιτίας των οποίων διαιωνίζεται το τρισάθλιο αυτό καθεστώς.
  Ερευνώντας, το κατά δύναμιν, έχω σοβαρούς λόγους να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι εδώ και δυο χιλιετίες, ίσως και περισσότερο, στον τόπο αυτόν θάλλει η νόσος της θεοφοβικής δεισιδαιμονίας απ’ άκρου εις άκρον του, όχι μόνον από την πλευρά του ιουδαιοχριστιανικού κυρίαρχου δόγματος αλλά και από την πλευρά των ναιαλλα-Ελλήνων (από το ναι μεν αλλά, κατ’ εξοχήν ψωμοτύρι των νέο-Ελλήνων), όπως ακόμη και από την μερίδα αυτών που πασχίζουν για μια κάποια επανελλήνιση.
  Επιθυμώντας να συμβάλλω προς την διαλεύκανση του φαινομένου που περιέγραψα, καταθέτω κάποιες, έστω υποψίες, προς την κατεύθυνση αυτή.
  Ζητώ συγνώμη για την έκτασή τους.

  Πλατωνισμός. Το σπέρμα των ζιζανίων της ελληνικής καλλιέργειας.

  Ολόκληρος ο χώρος της αναζήτησης των ελληνικών παραμέτρων και προϋποθέσεων είναι θανάσιμα μολυσμένος από την πυθαγορο-πλατωνική δεισιδαιμονία και την ανάλογη μεταφυσική της χολέρα. Επείγει λοιπόν κάθαρση από το καρκίνωμα αυτό.

  Η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΤΕΡΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
  ΤΗΣ ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΥΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΑΤΩΝΑ.

  (ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ Σ’ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΒΟΤΑΝΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΑΡΟΤΑ ΤΟΥΣ
  ΑΛΛΑ ΘΕΩΡΟΥΝ ΕΥΤΕΛΕΙΑ ΤΟ ΞΕΒΟΤΑΝΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ)

  Όπως θα δείξουμε με στοιχεία φαίνεται ότι ο μεγαλύτερος και παραγωγικότερος άμβυκας που στήθηκε ποτέ στον δυτικό λεγόμενο κόσμο, για την απόσταξη της δεισιδαιμονίας, είναι αυτός του Πλάτωνος.
  Το απόσταγμά του εξακολουθεί να φαντάζει ως μαγευτικό, σαγηνευτικό και σειρηνικό, αρωματισμένο με την καλλιτεχνικώς ρητορική δεινότητα του πανπόνηρου αυτού ταχυδακτυλουργού και αλχημιστή «καζαντζή».
  Οι καταμεθυσμένοι καταναλωτές του ιδεοπνεύματός του Πλατωνικοί και Νεοπλατωνικοί, συνεπικουρούμενοι από τους κρυφο- και ψιλοπλατωνικούς Στωϊκούς, Γνωστικούς Νεοορφικούς και Νεοπυθαγόριους, ξεσήκωσαν τους τόνους της δεισιδαιμονίας μέχρι τους έβδομους ουρανούς.
  Οι μετεμψυχώσεις, οι μετενσαρκώσεις, οι κολάσεις και οι παράδεισοί τους, πλημμύρισαν τα μυαλά των ανθρώπων τους με μεταθανάτιες φοβίες, προκαλώντας τους ανεπανόρθωτες βλάβες.
  Μάταια ο Επίκουρος ανασήκωνε τα αντιδεισιδαιμονικά του αναχώματα απέναντι στον κατακλυσμό τους αυτόν. Η δεισιδαιμονία πάντοτε, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, κερδίζει πολύ εύκολα τους ανθρώπους, προπαντός όταν κατά καιρούς ανασυντάσσεται.
  Κορώνα στο κεφάλι όλων αυτών: η αθανασία της ψυχής. Το χρυσό κλειδί του θησαυροφυλάκειου των φερέφωνων της τρομοκρατίας του φόβου.
  Με κανέναν τρόπο δεν δέχεται ο θνητός αυτός τον θάνατό του! Αυτό το ανθρωπάκι, που έδερνε την γυναίκα του για ψύλλου πήδημα, που συκοφαντούσε τον γείτονά του, που άφηνε νηστικά τα παιδιά του, που μπεκρούλιαζε, που βλαστημούσε τα θεία, που…., πώς είναι δυνατόν να πάψει να υπάρχει κάποια στιγμή! Πώς είναι δυνατόν να εξαφανιστεί ένας τόσο σπουδαίος άνθρωπος;; Να πεθάνει για πάντα όπως ένα σκουληκάκι;
  Αλίμονό μας, καλοί μας άνθρωποι, αν δεν συνέχιζαν, στο περιθώριο της εποχής τους, οι επιστήμονες να φωτίζουν βήμα προς βήμα τα σκοτάδια της άγνοιας, κτίζοντας με μόχθους και βάσανα και διώξεις τους ναούς της γνώσης και του εξανθρωπισμού.
  Σχεδόν τίποτε δεν ειπώθηκε από τον χριστιανισμό που να μην είχε ακουστεί πρωτύτερα από τους δεισιδαίμονες του αρχαίου κόσμου. Πολλά βιβλία έχουν εκδοθεί προσφάτως τα οποία περιέχουν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία για τη σχέση αυτή. Απ’ όσο γνωρίζουμε, το περιεκτικότερο είναι το «Τα Μυστήρια του Ιησού» των Timothy Freke και Peter Gandy εκδ. «Ενάλιος» 1999.
  Στο παρόν δείγμα (μακάρι να αποβεί δήγμα έναντι του ελπιζομένου διαλόγου και λέμε ελπιζομένου διότι εδώ και αρκετό καιρό έχει αποσταλεί σε δεκάδες άτομα, από τα οποία τα μεν αδιαφόρησαν τα δε περισσότερα μας στόλισαν με κάθε είδους υβριστικά επίθετα, δίχως να προβάλλουν κανένα επιχείρημα) θα αρκεστούμε, για λόγους οικονομίας, στον Πλάτωνα για δυο κυρίως λόγους.
  Κατά πρώτον επειδή πέτυχε να πληρώσει τον αποστακτήρα του με όλες σχεδόν τις προϋπάρχουσες δεισιδαιμονίες, κατά δεύτερον επειδή του προέκυψε να επιρρεάσει καταλυτικά όλες τις μετέπειτα μέχρι και σήμερα.
  Οι αναφορές στα έργα του θα ακολουθήσουν, το κατά δύναμιν, την χρονολογική πορεία της συγγραφής τους. Θα έχουν δε κυρίως σχέση με τις διδαχές που αλίευσαν οι Πατέρες του κυρίαρχου θρησκευτικού δόγματος, του χριστιανισμού από τις ιδέες και τις απόψεις του. Οι ανθέλληνες αυτοί πατέρες ενώ φρόντισαν να κατακάψουν όλα τα έργα των Ελλήνων της αρχαιότητας (π.χ. ενώ από τα ογδόντα έργα του Επίκουρου, του ευεργέτη αυτού της ανθρωπότητας, δεν απόμεινε τίποτε, φρόντισαν να διασώσουν όχι μόνον όλα τα έργα του Πλάτωνα, αλλά ακόμα κι όλες τις επιστολές του).
  Πρωταγόρας (353 c), κατηγορεί ως κακά τις επιθυμίες του φαγητού του κρασιού και των σαρκικών ηδονών.
  Λάχης, τελευταία φράση «εάν θεός εθέλη», η γνωστή χριστιανική πιπίλα «θεού θέλοντος» ή «πρώτα ο θεός», η οποία απαντάται δεκάδες φορές σ’ όλα τα έργα του.
  Χαρακτηρίζει το σώμα τάφο της ψυχής στα εξής έργα του: Γοργίας (493 α), Πρωταγόρας (313 α), Κρατύλος (400 c), Φαίδων (64 c, 66-67 β, 80 α, 82 c), Πολιτεία (403 d), Φαίδρος (250 c), Νόμοι Ε΄ (728 e).
  Καταδικάζει την χορική ποίηση την αφιερωμένη στον Διόνυσο, Γοργίας (502 d).
  «Δεν φρονώ ότι το να ραπίζεται κανείς εις το πρόσωπο αδίκως είναι τι αίσχιστον πάντων, ούτε το να ακρωτηριάζεται εις το σώμα ή εις το βαλάντιον αλλ’ αισχρότερον και βλαβερώτερον είναι το να ραπίζει τις εμέ..» Γοργίας (508 d). Από το χωρίο αυτό πηγάζουν οι εξής χριστιανικές αρετές: πρώτη, «όποιος σε ραπίσει στο ένα μάγουλο, στρέψε προς αυτόν και το άλλο», δεύτερη, ο αυτοευνουχισμός κατά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια είχε λάβει τόσο μεγάλες διαστάσεις ώστε να αναγκάσει τους πατέρες της εκκλησίας να τον αφορίσουν με απόφαση οικουμενικής συνόδου (για τυχόν αμφισβητούντες είμαστε πρόθυμοι να τους παράσχουμε τα σχετικά ντοκουμέντα), τρίτη αρετή, το ξάφρισμα των βαλαντίων των πιστών με χίλιους δυο τρόπους, είναι γνωστό σ’ όλους ότι αποτελεί τρομερή επίδοση του παπαδαριού της χριστιανικής πίστης.
  Γοργίας (512 e), εδώ διαβάζουμε τα εξής απίστευτα: «…ούτε να επιδεικνύει αγάπη προς την ζωή του, αλλ΄ αφήνων την περί τούτου φροντίδα εις τον θεόν και πιστεύων εις όσα λέγουν οι γυναίκες, ότι ουδείς απέφυγε το πεπρωμένο του, ας σκεφτεί τα μετέπειτα..». Μέσα σε δυο αράδες ζυμωμένα ή περιφρόνηση προς την ζωή, η δεισιδαιμονία, η μοιρολατρεία, ο κατινισμός και ο φόβος για τις μεταθανάτιες τιμωρίες. Θαυμαστό «Ελληνικό» ήθος και θαυμάσιες «Ελληνικές» αρετές! Η τέλεια σφραγίδα του υπαρκτού χριστιανισμού.
  Περί κολάσεως, Γοργίας (525 α).
  Ύμνοι στην θεοφοβία, Απολογία Σωκράτους (23 α-b).
  Ύμνοι στην θεοκαταληψία, Απολογία Σωκράτους (29 d – 30c).
  Βάζει τον Σωκράτη να επιχειρεί να αποδείξει ότι είναι θεόσταλτος, Απολογία Σωκράτους (30- 31 c), στο δε 33 c «Εις εμέ δε ο έλεγχος αυτός όπως εγώ λέγω, έχει ανατεθεί υπό του θεού να τον διενεργώ και δια χρησμών και ονείρων και κατά πάντα τρόπον…» και μια αράδα πιο κάτω «Αυτά ω άνδρες Αθηναίοι και αληθινά είναι και εύκολα μπορούν να αποδειχθούν»!!!
  Φαίδων. Αξίζει τον κόπο να διαβάσει κανείς όλο αυτό το έργο, το οποίο αποτελεί το βαρύ πυροβολικό των «ατράνταχτων αποδείξεων» περί αθανασίας της ψυχής. Ο χριστιανισμός δεν χρειάστηκε να προσθέσει ούτε κεραία πάνω σ’ αυτό το θέμα. Χαρακτηριστικό απόσπασμα θεοφοβίας το 62-63 b.
  Είναι σχεδόν ακατόρθωτο να περιγράψει κανείς τον δεισιδαιμονικό αυτόν τυφώνα που λέγεται «Φαίδων». Ένα συνονθύλευμα ασύστολων ψευδών, παραλογισμών, αρρωστημένων φαντασιώσεων, πιστευμάτων, φοβιών, ελπίδων, αλχημικών ακροβατισμών, μεταθανάτιων κολαστηρίων και παραδείσων. Μια αποκρουστική αίσθηση της επίδοσης του σοφού όταν συμπεριφέρεται ως δαιμονόληπτη γριούλα! Το συμφωνικό έργο «Ανελληνική πεμπτουσία» τραγουδισμένο από τον ίδιο τον συνθέτη του.
  Πολιτεία (389 α), εάν απορείτε για την απέχθεια των πατέρων της χριστιανικής θρησκείας προς το γέλιο (μέχρι και βιβλία έγραψαν οι αθεόφοβοι κατά του γέλωτος!), εδώ θα ανακαλύψετε έναν πρόδρομο της απάνθρωπης αυτής νοοτροπίας. Δεν διστάζει μάλιστα να προσβάλλει τον Όμηρο επειδή αυτός έγραψε: «και γέλιο ακράτητο έπιασε όλους τους αθανάτους σαν είδανε τον Ήφαιστο να κουτσολαχανιάζει. Έχουμε σοβαρή υποψία ότι ένα μεγάλο μέρος από την αφόρητη κακοσμία των στομάτων των πατέρων της εκκλησίας οφείλεται στην αποχή τους από το γέλιο.
  Τα προπατορικά αμαρτήματα και η θεραπεία τους, Φαίδρος (244 e).
  Τάγματα αγγέλων, Φαίδρος (247 α).
  Ανάσταση νεκρών, Πολιτικός (271 b).
  «Όποια σχέση υπάρχει μεταξύ γέννησης και ουσίας, όντος η αυτή υπάρχει μεταξύ πίστεως και αληθείας», Τίμαιος (271 c). Αυτά όταν η Ελληνική νοοτροπία πρότεινε τα «μη λησμονείς να απιστείς» και «πίστεψες; χάθηκες».
  Η θεία πρόνοια, Τίμαιος (30 c).
  «Αλλά και όλοι μας ονομάζουμε σαν επαίσχυντα κατώτερον εαυτού εκείνον που κυριαρχείται πιο πολύ από τις ηδονές παρά από τις λύπες»!
  Ας αρκεστούμε σ’ αυτά τα ελάχιστα. Για περισσότερα προτείνουμε στους ενδιαφερόμενους να αποφύγουν ενημερώσεις περί Πλατωνισμού μέσω τρίτων και να προστρέξουν απ’ ευθείας στα έργα του ίδιου.
  Εάν ο δάσκαλος αυτός υπολόγισε ότι η τιμωρούμενη ψυχή ενδιαιτούσε 30.000 έτη στην 27η σφαίρα του σύμπαντος και κατόπιν 9.000 έτη στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ 91ου και 92ου ουρανού, εισερχόμενη στο σώμα ενός γαϊδάρου, προ παντός εάν ετύγχανε και ψυχή γυναικός (έτσι ακριβώς τα περιγράφει στα έργα του), οι μαθητές του υπολόγισαν ακόμη και τις θερμοκρασίες των σφαιρών και των ουρανών αυτών.
  Ατυχώς και αδικαιολόγητα καθίσαμε, οι περισσότεροι, σαν κότες κάτω από το καβαλίκεμα του στείρου και φανφαρώνου αυτού δήθεν Έλληνα φιλοσόφου. Να κυττάζουμε τον κόσμο μέσα από το φλιτζάνι της αρσενικής αυτής καφετζούς. Ένα φλιτζάνι με το μεγαλύτερο διαμέτρημα παγκοσμίως.
  Κι όλ’ αυτά διότι μάθαμε μεν να ξεβοτανίζουμε τα καρότα μας και τις ντομάτες μας αλλά καθόλου το παρελθόν μας, τον πολιτισμό μας και τους προγόνους μας. Δηλαδή κύριε Έλληνα γιατί σου αποκρύπτουνε τον Επίκουρο και σε φλομώνουν με τον Πλάτωνα; Διότι εάν διαβάσεις τον Επίκουρο τότε δεν μπορούν να σε μαντρώσουν μέσα στις εκκλησίες οι Αρχιμανδρίτες. Μήπως δεν τους λένε έτσι! Ενώ με τον Πλάτωνα είσαι ήδη μέσα.
  Ήδη ανάφερα ότι δεν ήταν δυνατόν να προκύψει διάλογος πάνω στο ζήτημα Πλάτων. Γιατί; Επί δυο δεκαετίες προσπαθώ, με διάφορους τρόπους να προκαλέσω έναν τέτοιο διάλογο. Μάλιστα μεταξύ ανθρώπων που ενδιαφέρονται για την επανελλήνιση ή έστω τον επανακαθορισμό του τι εστί ελληνικός τρόπος, επειδή ισχυρίζομαι ότι ο τρόπος είναι ο άνθρωπος.
  Ότι ο άνθρωπος ελληνικής νοοτροπίας έχει υποχρέωση να «ξεβοτανίζει» την παράδοσή του. Και στην προκειμένη περίπτωση αυτή την παράδοση που λέγεται Ελληνικός πολιτισμός. Είναι δυνατόν στον «κήπο» αυτόν να μην υπάρχουν «ζιζάνια»; Είναι δυνατόν ο Πλάτων κι ο Επίκουρος να μπουν στο ίδιο τσουβάλι; Οι φυσικοί φιλόσοφοι, οι σοφιστές, οι Επικούρειοι και ο Ηράκλειτος, να χορεύουν στην ίδια ορχήστρα με τους θεωρητικούς λακέδες της ολιγαρχίας, που και μόνο το άκουσμα της λέξης δημοκρατία, τους δημιουργούσε τάση προς εμετό;
  Τι είναι δηλαδή ελληνικός τρόπος; Μήπως είναι μια ρώσικη σαλάτα; Ένας κυκεώνας; Είναι το ίδιο ελληνικό και το να είναι κανείς δεισιδαίμονας και το να μη φοβάται τους θεούς ή να μη πιστεύει σ’ αυτούς; Κι ας μη το πάρουμε το θέμα ως προς το ελληνικό ή μη. Ας το θέσουμε ως το τι είναι ανθρωπινότερο. Δηλαδή στην κλίμακα που οδηγεί τους ανθρώπους προς τον εξανθρωπισμό τους, η πίστη στην αθανασία της ψυχής βρίσκεται στο ίδιο σκαλοπάτι με την δοξασία του θανάτου της μαζί με το σώμα; Ή μήπως η δημοκρατία ξεκουράζεται στο ίδιο σκαλοπάτι μαζί με την τυραννία, και η ηδονή με την αρετή της στέρησης και του ασκητισμού;
  Από πότε η αδιακρισία κατέστη ελληνική αρετή και δεν το πήραμε χαμπάρι;
  Αν η χριστιανική κακοδαιμονία λέγεται Παύλος, η ελληνική λέγεται Πλάτων.
  Τη γνώμη μας την λέμε δίχως περιστροφές: το δένδρο Πλάτων εξακολουθεί να παράγει σπόρους από τους οποίους φύονται ζιζάνια, τα οποία καταπνίγουν την καλλιέργεια του πανανθρώπινου ελληνικού πολιτισμού. Οι καλλιεργητές του πολιτισμού αυτού καταπονούνται τα μέγιστα στην προσπάθειά τους να ξεβοτανίζουν συνεχώς τα πλατωνικά αυτά ζιζάνια.
  Θα ήταν μάταιο και προπαντός ανθελληνικό να προτείνει κανείς το ξερίζωμα και το κάψιμο του πλατωνικού αυτού δένδρου.
  Αυτό όμως που είναι εφικτό είναι το να αντιληφτούν, οι σπορείς του πλατωνικού σπόρου, την ζημιά που προκαλούν στην καλλιέργεια και την προοπτική του ελληνικού πολιτισμού. Δεν έχουν παρά να παρατηρήσουν τι λογίς φυτά ξεφυτρώνουν από τους σπόρους αυτούς. Τι ξεφυτρώνει από τους σπόρους του μίσους προς το σώμα, τους σπόρους της δεισιδαιμονίας, της αθανασίας της ψυχής, της πίστης, της μεταθανάτιας τιμωρίας, της θεοφοβίας, της μοιρολατρίας της… και όλων αυτών των πλατωνικών «αρετών».
  Πρέπει οι σπορείς αυτοί να αναλογιστούν το γιατί ο χριστιανισμός βασίστηκε πάνω στις πλατωνικές αυτές αρετές. Γιατί ο χριστιανισμός μισούσε και μισεί θανάσιμα τις αρετές του Επίκουρου.
  Ας το πούμε κι αλλιώτικα: εάν μας αναθέσουν να σκουπίσουμε και να ξεκαθαρίσουμε την αποθήκη του ελληνικού πολιτισμού του παρελθόντος, μήπως δεν θα προκύψουν κάποια σκουπίδια; Τι είδους άραγε να είναι τα σκουπίδια αυτά; Ποια υλικά θα είναι φθαρμένα και ποια όχι; Μήπως τα μάρμαρα θα έχουν την ίδια φθορά με τα ξύλα; Ποια είναι τα μάρμαρα του ελληνικού πολιτισμού; Κι αν μας υποχρεώσουν με τα υλικά αυτά να κτίσουμε ένα νέο ελληνικό οικοδόμημα, τότε θα πρέπει να το κτίσουμε μ’ όλα τα υλικά ή μόνο με τα πιο γερά και τα πιο φωτεινά;
  Θα μπορούσαμε όμως να φερθούμε και πιο έξυπνα. Να αφήσουμε πρώτα τους χριστιανούς να ξεδιαλέξουν αυτά της αρεσκείας τους, ώστε να ξεβρομίσουν εντελώς την αποθήκη, και μετά να βρούμε δίχως κανέναν κόπο έτοιμα και ξεκαθαρισμένα, τα εναπομείναντα ελληνικά. Αυτή όμως η εκλογή ήδη έχει γίνει, από τους χριστιανούς. Την έκαναν οι πατέρες της εκκλησίας. Και τώρα κάποιοι ελληνίζοντες επιχειρούν να κλέψουν μέσα από τα χέρια των χριστιανών τον Πλάτωνά τους! Πλάτωνα και των μεν και των δε! Να τον επαναφέρουν μέσα στους ελληνικούς ναούς! Έλληνες με χριστιανικό γούστο! Έλληνες με αποστροφή προς τον Επίκουρο, τους φυσικούς φιλοσόφους και τους σοφιστές. Προς αυτούς που έβγαλαν την ανθρωπότητα από το σκοτάδι της θρησκείας. Που προσπάθησαν να απελευθερώσουν το ανθρώπινο πνεύμα από την δεισιδαιμονία.
  Ο ελληνικός τρόπος δεν είναι μια μούμια. Είναι προ παντός ένας εξελισσόμενος οργανισμός. Ότι ήταν ελληνικό πριν δυο χιλιετίες δεν είναι κατ’ ανάγκη ελληνικό και τώρα. Ο άνθρωπος Έλλην δεν είναι τέτοιος τόσο από το παρελθόν του όσο από το παρόν του. Δεν είναι κληρονόμος ενός πολιτισμού, όπως κάποιοι τεμπέληδες νομίζουν. Απλούστατα, ο έλληνας στην καταγωγή έχει πολύ περισσότερη ευχέρεια να αφομοιώσει τον ελληνικό πολιτισμό από οποιονδήποτε άλλον. Αυτό όμως απαιτεί αγώνα και άσκηση. Κόπο και μόχθο. Δεν γεννιέται κανείς Έλληνας, αλλά μπορεί να γίνει κανείς τέτοιος. Ο ελληνικός τρόπος δεν κληρονομείται, αλλά κατακτάται. Η κληροδότησή του απαιτεί ελληνική παιδεία.
  Υφίσταται λοιπόν το αίτημα: ποια παιδεία θα δικαιούνταν σήμερα να φέρει αυτόν τον τίτλο; Ασφαλώς δεν αναφερόμαστε στην παιδεία του κράτους, η οποία τυγχάνει υπό θρησκευτική ιουδαιοχριστιανική κατοχή. Αναφερόμαστε στην παιδεία όλων αυτών που επιθυμούν την στήριξη και την συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού. Όλοι αυτοί λοιπόν οι ενδιαφερόμενοι, να βαδίσουν προς την κατεύθυνση αυτή, νομίζουμε ότι είναι θετικό, χρήσιμο και απαραίτητο να ξεκαθαρίσουν στα μέσα τους και στα προς τα έξω τους, το πώς ο καθένας αντιλαμβάνεται το τι εστί ελληνικός τρόπος, και προ πάντων το γιατί.
  Μάλιστα προτείνουμε να απαλλαγούμε, στο μέτρο του δυνατού, από την γνωστή αυτή νοοτροπία, της οχύρωσης πίσω από τα προσχήματα της υποστήριξης των ιερών και όσιων των προγόνων, διότι ναι μεν είναι μια αναγκαία προϋπόθεση αλλά καθόλου ικανή. Διότι, το ξανατονίζουμε, ο Έλλην άνθρωπος είναι τέτοιος από την συμπεριφορά και την πράξη του κι όχι από τις οποιεσδήποτε ιδεοληψίες του. Από το φέρεσθαι το δικό του κι όχι απ’ αυτούς που τον έφεραν στον κόσμο αυτόν.

 3. Ο/Η aggelos-x-aggelos λέει:

  Μόνο την αρχή του συντάγματος της χώρας μας να δει κάποιος, αρκεί για να για να αποκαλυφθεί το μέγεθος της εθνικής μας τραγωδίας: «Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος», όχι στο όνομα του Ελληνικού Λαού. Λες και η πολύπαθη συνταγματικότητα καθιερώθηκε για να προστατεύει την Αγία Τριάδα και όχι τους πολίτες.

  @ Ευρυτάνας

  (…)ονομάζει Ρωμαίους τους βυζαντινούς βασιλιάδες, έτσι ήταν, μη κοιτάτε που σήμερα η Εκκλησία δηλώνει ελληνική.

  Αγαπητέ φυσικά και ήταν έτσι, με μια μικρή παρατήρηση. Ήταν αυτοκράτορες και όχι βασιλιάδες.

  Το όνομα Βυζάντιο είναι μια επινόηση Γάλλων ιστορικών του 16ου ή 17ου αιώνα, καθαρά και μόνο για το διαχωρισμό χρονολογικών περιόδων. Συγκεκριμένα, Βυζάντιο ονομάζουμε τη περίοδο από την μεταφορά της πρωτεύουσας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη και μέχρι την πτώση της το 1453. Ουσιαστικά όμως, πρόκειται για την αδιάκοπη συνέχεια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας

  Την περίοδο εκείνη, το μόνο ελληνικό που υπήρχε στη αυτοκρατορία ήταν το ότι είχαν καθιερωθεί τα ελληνικά σαν επίσημη γλώσσα. Όλοι οι υπήκοοι όμως αναγνώριζαν τους εαυτούς τους σαν «πολίτες της Ρωμ. Αυτ.». Οι «Έλληνες» ήταν οι οπαδοί της παλιάς θρησκείας, μιας και η επίσημη θρησκεία ήταν ο χριστιανισμός, κατονομάζονταν, δε, από τους υπόλοιπους περιφρονητικά ως «εθνικοί».

  Ο λόγος που διόρθωσα αυτή την, φαινομενικά ασήμαντη, λεπτομέρεια, των βασιλιάδων, είναι ότι μια αυτοκρατορία με τις αχανείς εκτάσεις της βυζαντινής, είναι από τη φύση της πολυσυλλεκτική σε πολιτισμούς, θρησκείες, γλώσσες και άλλα, που ένα βασίλειο δεν τα «χωράει». Ο αυτοκράτορας λοιπόν, έπρεπε να τα πηγαίνει καλά με όλους, καθώς το πιο εύκολο πράγμα ήταν να ξεσπάσει μια εμφύλια ταραχή στην εύθραυστη κοινωνία του Βυζαντίου. Η χριστιανική εκκλησία βέβαια, πίεζε τον εκάστοτε αυτοκράτορα για διεύρυνση των προνομίων της. Καθώς το Βυζάντιο λειτουργούσε με καθαρά θεοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης, με τον αυτοκράτορα «ελέω Θεού» εκλεγμένο, ο κλήρος ενδιαφερόταν περισσότερο για τους ημέτερους με αποτέλεσμα την καταπίεση των αλλόθρησκων. Πάντως οι πιο επιτυχημένοι αυτοκράτορες ήταν εκείνοι που κατάφερναν να διατηρήσουν ίσες αποστάσεις από όλους, ώστε, αφενός να περιορίζονται οι εσωτερικές ταραχές και να είναι ετοιμοπόλεμοι για κάθε περίπτωση και, αφετέρου, να εισπράττουν ανενόχλητοι τους απαραίτητους για την ενίσχυση της άμυνα φόρους, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τους ατελείωτους εχθρούς που καιροφυλακτούσαν.

  Αυτή η πολυπολιτισμικότητα διατηρήθηκε και επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Και πάλι ο εκάστοτε αυτοκράτορας ενδιαφέρονταν μόνο για την είσπραξη φόρων και επικρατούσε πλήρης ανεξιθρησκεία σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της αυτοκρατορίας. Ιδιαίτερα προνόμια μάλιστα, είχε η Ορθόδοξη (και όχι απλά χριστιανική πλέον, μετά το σχίσμα) Εκκλησία, αφού οι πιστοί της αποτελούσαν τον κύριο όγκο των κατοίκων, εδώ στη Ανατολή.

  Τον 18ο αιώνα, εποχή που επικρατεί γενική αναταραχή στην Ευρώπη, καθώς ήταν η εποχή όπου γεννιόνταν τα εθνικά κράτη τον ομόγλωσσων, ομόδοξων κλπ, οι διανοούμενοι της Δύσης αρχίζουν, μέσα από τη διαφορετική ανάγνωση της αρχαιοελληνικής γραμματείας, να ανακαλύπτουν την αρχαία Ελλάδα του κλέους και του μεγαλείου και αποφασίζουν ότι έπρεπε να δημιουργηθεί ένα νέο, ελεύθερο ελληνικό κράτος, στα πρότυπα των δυτικών. Κάπου εκεί ξεκινάει η περιπέτειά του σημερινού ελληνορθόδοξου πολιτισμού.

  Νομίζω ότι έχω ήδη γράψει πάρα πολλά -να σημειώσω εδώ ότι διάβασα το 1ο μέρος, αλλά όχι και τη συζήτηση που ακολούθησε στα σχόλια- για να περιγράψω και τη σχέση της εκκλησίας με την επανάσταση αρχικά, και με την ταύτισή της κατόπιν με την απελευθέρωση, τα οποία είναι και λίγο πολύ γνωστά, τουλάχιστον σε σχέση με αυτά που ανέφερα παραπάνω. Χαίρομαι όμως, που το κείμενο με το οποίο ήθελα να σχολιάσω μια παραδρομή του Ευρυτάνα, κατέληξε εκεί που ξεκίναγε το δικό μου σχόλιο.

  Στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος και το «Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος» Σύνταγμά του.

 4. Ο/Η Ptomas λέει:

  Αν αφαιρεθούν τα σύμβολα της Εκκλησίας από σχολεία και δικαστήρια θα καταργηθούν και τα υπόλοιπα ευτράπελα όπως ο όρκος στο Ευαγγέλιο στα δικαστήρια και τον στρατό, οι αγιασμοί και η επίσημη κρατική συμμετοχή στις κάθε είδους θρηκευτικές γιορτές ανεξαρτήτως κόστους; Και δεν μιλάμε μόνο για Χριστούγεννα και Πάσχα αλλά και κάθε γνωστό και άγνωστο άγιο και πολλές φορές δύο φορές το χρόνο (κανονικό και Γ.Ο.Χ.); Και μετά όλοι αυτοί που ζούν (παρασιτούν;) από την κρατική ορθόδοξη θρησκοληψία τι θα γίνουν, κλέφτες; Θα παραλύσει και το εμπόριο! Το εμπόριο του Θεού στηρίζει την οικονομία.
  Μπα, η Ελλάς Ελληναράδων Χριστιανοταλιμπάνων ποτέ δεν πεθαίνει.

 5. Ο/Η Έρεβος λέει:

  Έτσι είναι, όπως τα γράφεις, Ευρυτάνα. Ας δούμε όμως και μια άλλη πτυχή:
  Αναστάσιος Γόρδιος 1654-1729. Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στο χωριό του Βεραγγιανά των θεσσαλικών Αγράφων). Την 1/11/1676 τον εφοδίασαν με συστατικές επιστολές και τον έστειλαν στην Αθήνα κοντά στον δάσκαλο Νικόδημο Μαζαράκη από τις Φέρες της Θεσσαλίας. Όταν ο Μαζαράκης έφυγε για τα Ιωάννινα πήρε και το νεαρό μαζί του. Το 1681 ονομάστηκε διδάσκαλος και δίδαξε στην Τρίκκη (Τρίκαλα) και κατόπιν στην γενέτειρά του (Βαραγγιανά). Όταν ιδρύθηκε η Σχολή Αιτωλικού ο Γόρδιος προσκλήθηκε και ανέλαβε τη διεύθυνσή της από το 1692 μέχρι το 1707. Η φήμη του ως διδασκάλου έφθασε μέχρι την Πάτρα όπου υπήρχε μεγάλη Σχολή. Τον προσκάλεσαν κι εδώ κι ανέλαβε τη διευθυνσή της. Η φήμη του όμως έφτασε και μέχρι την Κωνσταντινούπολη και τις παραδουνάβιες Ηγεμονίες και του προτάθηκε θέση διδασκάλου στην Πατριαρχική Ακαδημία Κωνσταντινουπόλεως και του Βουκουρεστίου. Απέρριψε την πρόταση και αποσύρθηκε στο χωριό του όπου και πέθανε το 1729.
  (Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από το βιβλίο: «Τρεις μεγάλοι διδάσκαλοι του γένους» του Χρυσοστόμου Η. Τσίτερ Δ.Θ., Διακόνου και Καθηγητού Σχολής Μέσης Εκπαιδεύσεως Πειραιώς, εν Αθήναις 1934)

  Γιατί τα γράφω αυτά για τον Γόρδιο; Όχι φυσικά για να τον παρουσιάσω ως μεγάλο δάσκαλο του γένους, αλλά για να επισημάνω τον μύθο του «κρυφού σχολειού». Όταν αυτά τα χρόνια το οποιοδήποτε ξύπνιο επαρχιωτόπουλο είχε πρόσβαση στην εκπαίδευση, τότε πώς δικαιολογείται η δήθεν απαγόρευσή της από τους Οθωμανούς; Εδώ ομολογείται πως υπήρχαν σχολειά, δάσκαλοι, σχολές, ακόμα και πατριαρχικές ακαδημίες στην καρδιά της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

  Υ.Γ. Εξαιρετική και αυτή η ανάρτησή σου, φίλε Ρο

  • Ο/Η Po λέει:

   Έρεβος,
   Τα συγχαρητήρια ανήκουν και αξίζουν στον κ. Λασκαράτο, δεν έγραψα εγώ το κείμενο…

   • Ο/Η Έρεβος λέει:

    Έχεις δίκιο, αλλά έπρεπε να είχα ανοίξει το 1ο μέρος για να το θυμηθώ. Στην παρούσα ανάρτηση, και κατω από τον τίτλο, γράφει: 12/11/2009 από Po.
    Την καλημέρα μου και στους δυο σας.

 6. Ο/Η Ευρυτάνας λέει:

  Aγαπητέ aggele-x-aggele ξέρω πως ήταν αυτοκράτορες. Απλά τους είπα βασιλιάδες γιατί και σε πολλά κείμενα της εποχής τους αναφέρονται έτσι, ιδιαίτερα από την Εκκλησία.
  Έρεβος νάξερες τι μου θύμησες, εμένα του 57χρονου. Μαθητής της Στ΄δημοτικού ρώτησα το δάσκαλο του χωριού μου πως άνοιγε σχολεία ο Πατροκοσμάς, ο Ευγένιος Γιαννούλης και ο Γόρδιος αφού ήταν απαγορευμένα από τους Τούρκους.
  Η απάντηση του δάσκαλου ήταν να με σπάσει στο ξύλο με τη βέργα.

 7. Ο/Η Μητροπολίτης Ντώντω λέει:

  Να κάποια προόδος.
  Στη Γερμανία γιατί στην Ελλάδα, σκοτάδι.
  Γυναίκα αρχιεπίσκοπος.
  Είναι και ομορφούλα.

  http://diodoros.wordpress.com/2009/10/29/%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b1-%ce%bf-%ce%bd%ce%ad%ce%bf%cf%82-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b9%ce%b5%cf%80%ce%af%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%82-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%84/
  Γυναίκα ο νέος αρχιεπίσκοπος των προτεσταντών στην Γερμανία.
  Δημοσιεύθηκε από gl33tz στο 29/10/2009

  Η Επισκοπική Σύνοδος των Προτεσταντών στην Γερμανία ανέδειξε, μετά από ψηφοφορία, ως αρχιεπίσκοπο και ηγέτη των 25 περίπου προτεσταντών της Χώρας μια γυναίκα κληρικό, μέχρι χτές επίσκοπο Αμβούργου, την Μαργκό Κέσμαν, 51 ετών, διαζευγμένη και μητέρα 4 παιδιών. Εγινε διακόννισα το 1981 και μετά από 10 χρόνια χειροτονήθηκε επίσκοπος. Σε μία πρώτη δήλωσή της ανέφερε ότι θέλει να ξαναφέρει τον κόσμο στην εκκλησία και ότι θεωρεί τραγικό ολο και περισσότεροι Γερμανοί να αγνοούν το περιεχόμενο της Βίβλου. Δήλωσε επίσης ότι επιθυμεί την προώθηση του διαλόγου με την καθολική εκκλησία, παρά την κατηγορηματική άρνηση του συμπατριώτη της Πάπα Βενέδικτου στην χειροτονία γυναικών.

 8. Ο/Η Hieromonk λέει:

  Λυσσάξατε άθεοι και βέβηλοι.
  Χτυπάτε όσο βαστάτε. Η Εκκλησία πολεμουμένη νικά.
  Εν τούτω Νίκα.
  Ο Σταυρός νικά.
  Ως εκλείπει καπνός, εκλειπέτωσαν οι αιρετικοί·
  Ως τήκεται κηρός από προσώπου πυρός, ούτως απολούνται οι αμαρτωλοί από προσώπου του Θεού.
  Αναστήτω ο Θεός, καί διασκορπισθήτωσαν οι εχθροί αυτού, καί φυγέτωσαν από προσώπου αυτού οι μισούντες αυτόν

 9. Ο/Η Ρόζα Λούξεμπουργκ λέει:

  Βλέποντας την ωραία φωτο γραφία του Life που έμμεσα παρομοιάζει την Ελλάδα με το Ιράν, αναλογίστηκα τι τρέλλα και δυστυχία ώθησε αυτές τις δυστυχισμένες γυναίκες να θαφτούν ζωντανές στο άντρο που λέγεται μοναστήρι.
  Ας μιλήσει καλύτερα η μάνα μιας καλογριάς.
  Λέει φοβερά πράγματα.

  Στα 31 της χρόνια η πανέμορφη ηθοποιός με τα γκριζοπράσινα μάτια Ναταλία Λιονάκη πήρε την απόφαση να κλειστεί σε μοναστήρι και αιφνιδίασε τους πάντες. Τι λέει η μητέρα της Ευγενία Λιονάκη αποκλειστικά στο gossip tv έξι μήνες αργότερα;

  «Για το μόνο που είμαι σίγουρη είναι ότι η Ναταλία δεν είναι ευτυχισμένη. Δεν ήταν αυτό το όνειρο της. Δεν ήθελε να γίνει μοναχή.

  Όταν έχεις ακούσει τρεις κασέτες καταγγελίες και πας στον δικηγόρο και σου λέει όλα αυτά δεν είναι ποινικά. Το αν ο παπάς πηδάει μέσα στο ιερό δεν είναι ποινικό αδίκημα, είναι θέμα της εκκλησίας. Το αν αυνανίζεται στην ιερά τράπεζα δεν είναι ποινικό, εκεί τρελαίνομαι κορίτσι μου, ο ψυχικός βιασμός. Όταν εμένα πήραν το παιδί μου και πόσα παιδιά παίρνουν κάθε μέρα; Είναι παιδιά που έχουν σπουδάσει, είναι απονήρευτα γιατί εμένα δεν μπορεί κανένας παπάς να μου πει βλακείες γι’ αυτό και όταν πήγα εκεί δεν τον είδα ποτέ, δεν εμφανίστηκε ποτέ, ήταν εξαφανισμένος.

  Το πρόβλημα είναι ορατό. Αυτή τη στιγμή ο παπάς, αυτός ο άνθρωπος είναι μέσα σε γυναικείο μοναστήρι. Έχει πάρει τη μάνα του, τον πατέρα του, τον αδελφό του και σωματοφύλακες μέσα στο μοναστήρι.

  Αν η εκκλησία κάνει τέτοια πράγματα και τα ανεχόμαστε…ευθυνόμαστε».

  Πηγή: http://www.gossip-tv.gr/story/17076/e-metera-tes-natalias-lionake-den-pisteuei-pia

 10. Ο/Η Kωλοσούζας λέει:

  http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=3454&Itemid=1

  Φλόριντα – Επίθεση δέχθηκε χθες ένας 29χρονος ιερέας από μοναστήρι της Κρήτης, π. Αλέξιος Μαράκης, όταν έχασε τον δρόμο του, στους δαιδαλώδεις δρόμους
  της Τάμπα της Φλόριντα των Η.Π.Α.

  Συγκεκριμένα ο 29χρονος ιερέας, σταμάτησε σε ένα παρκινγκ θέλοντας να ρωτήσει τον οδηγό ενός άλλου αυτοκινήτου ποιά κατεύθυνση να ακολουθήσει, καθώς είχε χάσει το δρόμο για τον προορισμό του.

  Ο Αμερικανός στον οποίο απευθύνθηκε, ήταν ένας 28χρονος έφεδρος των Πεζοναυτών ονόματι Τζέφ Μπράουν ο οποίος μόλις είδε τον ιερέα, τον πέρασε για τρομοκράτη και τον χτύπησε με το γρύλο του αυτοκινήτου του.

  Στη συνέχεια τηλεφώνησε στην αστυνομία, οι οποίοι όταν έφτασαν στο σημείο ο Bruce δήλωσε ότι ο κληρικός ήταν τρομοκράτης, αλλά και ότι πριν του επιτεθεί είχε φωνάξει «Allahu akbar!» που σημαίνει ο Θεός είναι μέγας.

  Επίσης, ο Πεζοναύτης ισχυρίστηκε ότι ο ιερέας του έκανε μια σεξουαλική αναφορά και προσπάθησε να αγγίξει τα γεννητικά του όργανα, για το οποίο ο ιερέας δήλωσε ότι αυτό είναι αναληθές.

  Όμως ο δικηγόρος του 28χρονου Πεζοναύτη, ισχυρίστηκε πως είναι σίγουρος πως οι κάμερες στο κτήριο, το τηλεφώνημα στην αστυνομία και οι μάρτυρες θα αποδείξουν πως ο Bruce ήταν το θύμα της υπόθεσης.

  Οι αστυνομικοί όμως επισκέφθηκαν και το νοσοκομείο όπου είχε διακομισθεί ο π. Αλέξιος Μαράκης, ο οποίος μεταφέρθηκε στα επείγοντα γιατί είχε τραύματα στο κεφάλι και στα πόδια. Εκεί οι αστυνομικοί με τη βοήθεια διερμηνέα, μίλησαν μαζί του και έμαθαν τη συνέβη.

  «Αυτός προσεύχεται για το συμβάν, ο ιερέας είναι πολύ ταπεινός και προσεύχεται επίσης για το άτομο αυτό, διότι το άτομο αυτό υπέπεσε σε ένα σοβαρό και μεγάλο λάθος», είπε ο κ. Θεοφιλόπουλος, εκπρόσωπος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητος.

  Τέλος, να σημειωθεί ότι εκπρόσωπος της αστυνομίας της Τάμπα, ανέφερε ότι ο Πεζοναύτης είπε πολλές δικαιολογίες και σενάρια, «τη μια φορά είπε ότι πήγε να τον ληστέψει, μετά είπε ότι δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση και την άλλη στιγμή είπε ότι το πέρασε για τρομοκράτη».

 11. Ο/Η Κωλοσούζας λέει:

  Μια gay σελίδα προβάλει το θέμα του Έληνα ιερέα που δέχτηκε επίθεση από τον πεζοναύτη, ο οποίος ισχυρίζεται πως παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από τον παπά. Ο παπάς τον διαψεύδει, αλλά ταυτόχρονα τον συγχωρεί. Ο πεζοναύτης ισχυρίζεται πως μπέρδεψε τον παπά για ισλαμικό τρομοκράτη.
  επακολουθεί διάλογος με πολλά σχόλια.

  http://www.towleroad.com/2009/11/pinup-marine-reservist-who-attacked-priest-he-thought-was-a-terrorist-now-using-gay-panic-defense.html

 12. Καταπραϋντικαί αλοιφαί προς θεραπείαν περιστατικών ευεξάψεως της ιεράς αγανακτήσεως ιερομονάχων, έναντι της συμπεριφοράς των βέβηλων άθεων του παρόντος καιρού.

  ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΙ ΑΛΟΙΦΑΙ ΑΥΤΑΙ ΤΥΓΧΑΝΟΥΝ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑΙ ΔΙΑ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΙΝ ΑΝΑΛΟΓΩΝ ΤΟΙΟΥΤΩΝ ΠΡΩΚΤΙΚΩΝ ΕΞΑΨΕΩΝ.

  Αλοιφή 1η :
  «Ευλογείται αυτούς που σας καταριούνται». Ιησούς Χριστός έφη.

  Αλοιφή 2η:
  «αγαπάτε τους εχθρούς σας». Ιησούς Χριστός έφη.

  Αλοιφή 3η, και ικανοτάτη προς ριζικήν θεραπείαν:
  «όποιος σε ραπίσει εις την δεξιάν, στρέψον υπέρ αυτού και την αριστεράν». Επίσης του ιδίου ιατρού.

  Αι αλοιφαί αύται αλιεύθησαν εκ της Κενής Διαθήκης.

 13. Ο/Η Ερασμία Κ. Κατηχήτρια λέει:

  Mε μεγάλη συγκίνησι ανακοινώνω στο κοινό του Ροιδη πως ο αρχιμανδρίτης που υπέστη κακοποίηση και αισχρές συκοφαντίες περί δήθεν παρενοχλήσεως από πεζονάφτη, συγχωρεί αυτόν και τον δικηγόρον του.
  Αυτή είναι η γενναιοκαρδία των ορθοδόξων.
  Ο άνθρωπος αυτός είναι σαν άγιος λέει εκπρόσωπος της ενορίας, γυρνάει και το άλλο μάγουλο.
  Η πρώτη φροντίς του ήταν να ερωτήσει αν ο δράστης είναι καλά. Μια 72 ετής ενορίτις δεν πιστεύει τις συκοφαντίες του δράστη.
  Ο εκπρόσωπος της ενορίας προσεύχεται δια τον δράστη και δια τον δικηγόρο του. Δεν ζητά εκδίκησιν.
  Γλέπετε αθέοι;
  Ανωτερότις
  Hallilouia

  http://sexoffenderresearch.blogspot.com/

  The guy is like a saint,» said Nicholas Manias, who serves as church council president. «He’s a New Testament, turn-the-cheek kind of guy. The first thing he said when they went to see him in the emergency room? He asked if the other guy was OK.

  «He’s showing us what a good Christian does,» Manias said.

  …..

  Catherine Billiris, a 72-year-old member of St. Nicholas, said that church members are in full support of the priest and are angry about the allegations made by Bruce.

  She said she doesn’t buy the Marine reservist’s story. «I just don’t believe it,» she said, «I’m sorry that’s all I can say.»

  …..
  In a letter to the parish sent out this morning, Manias said that, «We should not allow this terrible act to make us angry, hateful or vengeful because those come from the evil one. We will continue to pray for Father Alexios and his recovery. We should also pray for the man who did this to Father Alexios and the man’s lawyer.»

 14. Ο/Η Εωσφόρος λέει:

  το βίντεο των ειδήσεων σε αμερικανικό κανάλι για την επίθεση του στρατιωτικού στον Έλληνα παπά. Όπως δείχνει το φιλμάκι ο πεζοναύτης ήταν γυμνό μοντέλο που φωτογραφίζοταν μάλλον από ότι κατάλαβα για λεφτά.

  Marine Beats Greek Priest With Tire Iron, Claims ‘Gay Panic’

 15. Ο/Η Δημοσιογράφος λέει:

  H διασύνδεση πολιτικών με την Εκκλησία είναι πολύ προχωρημένη.
  Φτάσαμε να την καταγγέλει και ο Ψωμιάδης.

  Ιερές πιέσεις βλέπει ο Ψωμιάδης

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=8236820

  «Φτάσαμε στο σημείο να με ενοχλεί και η Εκκλησία, για να πάρω το μέρος του ενός ή του άλλου!» αποκάλυψε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης. Διευκρίνισε ότι πρόκειται για υψηλόβαθμα στελέχη της ιεραρχίας, αλλά διευκρίνισε ότι δεν αναφέρεται στον Θεσσαλονίκης Ανθιμο, που έχει στο παρελθόν αποκαλύψει ότι κείται φιλικά προς τον κ.Ψωμιάδη.

 16. Ο/Η Κώστας Κοροβίλας λέει:

  To άρθρο σας, κύριε Λασκαράτε, είναι ένας δυναμικός συνοπτικός, πύρινος χείμαρος καταλογισμού ευθυνών τού κράτους, αναφορικά στήν σχέση του μέ τήν εκκλησία. Μιά πράγματι ανάρμοστη σχέση που πρέπει νά λήξει, εδώ καί τώρα. Η θρησκεία είναι πλέον μιά χρεοκοπιμένη υπόθεση, αλλά η εκκλησία στήν Ελλάδα καί στόν υπόλοιπο κόσμο, καθολική καί ορθόδοξη, εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στίς κοινωνίες, καί νά τίς επηρεάζουν, κυρίως τήν Ελλάδα, μέ τόν τρόπο που περιγράφετε στό άρθρο σας. Δυστυχώς η σχέση αυτή δέν λύνεται διά τής λογικής συζήτησης καί τής διαπραγμάτευσης. Νά συζητήσει, τί, η κυβέρνηση, όπως λένε? Νά διαπραγματευθεί τί? Η σχέση αυτή έχει γίνει τόσο περίπλοκη, έχει πιάσει τόσο πολύ πουρί που έχει πετρώσει αιώνες τώρα, κι έχει γίνει ένας άλλος Γόρδιος δεσμός. Διαπραγμάτευση μέ τήν εκκλησία, τέλος ! Δέν μπορείς νά διαπραγματευθείς μέ τόν εχθρό που τά θέλει όλα δικά του, καί δέν προσφέρει κάτι ως ανταλλαγή. Δέν μπορείς νά διαπραγματευθείς μέ τόν μεγαλύτερο εγκληματικό οργανισμό που στήθηκε πάνω σ’ αυτόν τόν πλανήτη. Η ετυμηγορία, γιά τόν χριστιανισμό, καί τήν εκκλησία, ομόφωνη παγκόσμια, ΕΝΟΧΟΣ! ΕΝΟΧΟΣ ! ΕΝΟΧΟΣ ! Βαρύς πρέπει νά πέσει ο πέλεκυς που θά κόψει τόν τόσο περίπλοκο Γόρδιο δεσμό που δένει ασφυκτικά, αιώνες τώρα κράτος, λαό καί εκκλησία. Τό χέρι, όμως που θά σηκώσει αυτόν τόν πέλεκυ, πρέπει νά είναι πολιτικό προσωπο. Διότι αυτοί νομοθετούν, αυτοί αλλάζουν συντάγματα, αυτοί κρατούν τόν μηχανισμό τού κράτους. Δυστυχώς, όμως αυτοί είναι μικροί, άτολμοι, φοβιτσιάριδες. Εξουσιολάγνοι, που εύκολα αφήνουν νά τους ποδοπατήσουν τήν αξιοπρέπεια τους, νά τους ταπεινώσουν, ακόμη καί νά τούς φτύσουν προκειμένου νά ανέλθουν σέ κάποιο πολιτικό αξίωμα. Τό βλέπουμε, σήμερα. Πολιτικοί που στό παρελθόν τάχτηκαν υπέρ τού χωρισμού κράτους καί εκκλησίας, καί ανοιχτά εδήλωσαν τήν αθεϊα τους, τώρα ανταγωνίζονται ποιός θά σταυροκοπηθεί πρώτος, ποιός θά ανάψει τό κεράκι καί ποιός θά φιλήσει τό χέρι τού παπά. Καί όλα αυτά, γιά νά μήν τά χαλάσουν μέ τήν εκκλησία, διότι λανθασμένα πιστεύουν πως στήν συνέχεια θά τά χαλάσουν καί μέ τόν λαό, καί χάσουν τούς πολυπόθητους ψήφους, κι έτσι χάσουν τήν λάγνα εξουσία. Δέν ξέρουν όμως πως, άν είχαν τήν τόλμη νά κηρύξουν ανοιχτό πόλεμο μέ τήν εκκλησία, νά τούς πετάξουν έξω από τό κοινωνικό σώμα, νά βγούν μπροστά στόν λαό, καί νά εξηγήσουν απλά καί καθαρά αυτά που εμείς υποστηρίζουμε, καί νά εξηγήσουν στόν λαό τί σημένει θρησκεία καί εκκλησία, καί πως τά εκατομμύρια τών εκατομμυρίων πού σπαταλώνται γιά τήν εκκλησία θά επενδυθούν γιά τήν καταπολέμηση τής φτώχειας, γιά τούς άστεγους, γιά τούς άνεργους, κ.λ.π. τότε όχι μόνο δέν θά χάσουν ψήφους, αλλά θά κερδίσουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, καί θά ανακηρυχθούν ήρωες καί σωτήρες. Διότι, πιστεύω ακράδαντα, πως η ανθρωπότητα, κυρίως ο λαός περιμένει πάντα έναν σωτήρα. Θέλει πάντα έναν αρχηγό που θά τόν κατευθύνει καί θά τόν κυβερνά. Η κοινωνία, μοιάζει σάν τήν ωραία κοιμωμένη τού παραμυθιού, που περιμένει τό ωραίο βασιλόπουλο νά τήν ξυπνήσει από τόν αιώνιο ύπνο της. Στήν ουσία, αυτό τό βασιλόπουλο, αυτός που θά σώσει τήν ανθρωπότητα, είναι ο Ερως.
  Ο έρωτας γιά τήν αλήθεια, γιά τήν ομορφιά, γιά τήν δημιουργία, τήν φιλία, τόν σωματικό έρωτα που μας ενώνει σώμα μέ σώμα, ο έρως ο ψυχοθεραπευτής, ο δημιουργός, αυτός που διώχνει τό χάος καί φέρνει τήν αρμονία. Ο χριστιανισμός καί η εκκλησία, καταδιώκουν τόν έρωτα. Τόν ενοχοποιούν, τόν εξορίζουν τόν περιθωριοποιούν. Κοιτάχτε, απλά, αυτές τίς δύστυχες γυναίκες τής φωτογραφίας, που απαρνήθηκαν τό σώμα τους, τό κουκούλωσαν μέσα στήν μαυρίλα,στερώντας τους εαυτούς τους από τήν υπέρτατη χαρά τού έρωτα. Αφιερώθηκαν στόν χριστό, καί νάτες που κραδένουν τό ξόανο του, εξορκίζοντας τό ανύπαρκτο κακό. Παρακάτω, παραθέτω ένα λινκ, από τήν αρχαιολογία. Αφορά ένα πύλινο κύπελο μέ χαραγμένη αναφορά στόν χριστό τόν μάγο. Από τίς πρώτες που βρέθηκαν καί μας δείχνει τά μαγικά τεχνάσματα τού Ιησου, μετέπειτα χριστού. Αρκεί καί μόνο νά διαβάσει κανείς τά βιβλία τού Καλόπουλου, που μέ τόσο επιστημονική τεκμηρίωση, μάς παρουσιάζει τό πραγματικό πρόσωπο τού Ιουδαίου αυτού που έμελε νά προκαλέσει τόσο κατακλυσμιαίο τσουνάμι σκοταδισμού στήν ανθρωπότητα. Τά μαγικά σύμβολα, τά ξόρκια, τά λείψανα, τά κόκαλα, η άγια ζώνη, τό άγιο σάβανο, καί τόσα άλλα βουντού, ακόμα κυριαρχούν στόν άθλιο χώρο τής θρησκείας καί τής εκκλησίας.

  http://www.arxaiologia.gr/site/content.php?artid=3227 Κατάργηση πλαισίου

 17. Παράθεμα: «Αποθεσμοποίηση της Παράνοιας»™ « Διαγόρας ο Μήλιος

 18. Ο/Η E.X.O. λέει:

  http://www.xairete.blogspot.com/

  Σχετικό με την κατάσταση αυτή είναι και το τι γράφει (δημοσίευμα 16ης Μαρτίου 2004) σε Μητροπολίτη μας, ένας… «νεωκόρος και ντετέκτιβ»:

  «…
  Όλο τούτο τον καιρό, οι παπάδες της εκκλησίας μας, κρυφομιλούσαν και κρυφογελούσαν. Όλα τα έλεγαν σχεδόν μυστικά και σχεδόν φωναχτά. Δεν ήθελαν να τους ακούσουμε εμείς, οι άνθρωποι του προσωπικού. Αλλά και δεν έπαιρναν όλες τις προφυλάξεις. Έβαλα αφτί και άκουσα. Δούλευαν, άλλοτε με πονηρά υπονοούμενα, και άλλοτε με στιγμιαίες εκρήξεις σαρκασμού, τις αποκαλύψεις, που έκανε κάποιος δημοσιογράφος (στο τηλεοπτικό του κανάλι), για τις βρωμιές των ρασοφόρων. Και των δεσποτάδων και των παπάδων. Και η γλώσσα τους, ροδάνι, τους στόλιζε με γαϊδουράγκαθα. Σε κάποια στιγμή, το αφτί μου πήρε κάποιο όνομα. Είπαν, ότι αυτός, που τον έδειξε σε βιντεοκασέτα ο παρουσιαστής Χαρδαβέλας, και που έφριξαν τα εκατομμύρια των τηλεθεατών, είναι αρχιμανδρίτης, προϊστάμενος στη γειτονική μας ενορία. Και τον χαρακτήρισαν. Είναι μούτρο. Σκέτο κάθαρμα. Και, χαμηλώνοντας λίγο τη φωνή τους, έδωσαν, με περισσότερη ακρίβεια, το στίγμα του:

  «- Ανήκει στο εκλεκτό περιβάλλον του Χριστόδουλου. Τον έχει προαγάγει και του έχει αναθέσει διακεκριμένη αποστολή, μέσα στην Ιερά Σύνοδο».

  – Τι Ιερά Σύνοδος, μπορεί να είναι αυτή, όταν στελεχώνεται με διεφθαρμένους και με καθάρματα του υποκόσμου, σκεφτόμουν…

  …Και όλο βασάνιζα το μυαλό μου, να βρω τρόπο να ξεδιαλύνω το μυστήριο. Και δεν άργησα να βρω διέξοδο. Μόλις έφυγαν οι παπάδες, πριν κλείσω οριστικά την εκκλησία, έβαλα από μέσα το κλειδί στην κεντρική πόρτα. Και αφού ασφαλίστηκα, πως είμαι μόνος, όρμησα στο ψαλτήρι. Άρπαξα το χοντρό βιβλίο που περιέχει το τυπικό των ακολουθιών και ολόκληρη την οργάνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος. Βιαστικά και νευρικά, άρχισα να το ξεφυλλίζω. Και πήγα εκεί, που δίνονται όλα τα στοιχεία για τη σύνθεση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, και για το προσωπικό που υπηρετεί στο Ανώτατο αυτό Διοικητικό κλιμάκιο της Εκκλησίας.

  Και βρήκα!!! Τι βρήκα; Αν σας το πω, θα πάθετε αποπληξία. Ιδιαίτερα, όσοι αγαπάτε την Εκκλησία, και έχετε απαιτήσεις από τους λειτουργούς Της. Ανακάλυψα ότι ο βρωμερός ρασοφόρος, που εικονίζεται στη βιντεοκασέτα και που έδωσε αφορμή να μυκτηρίσει το πανελλήνιο ολόκληρο το δεσποτικό σώμα και τους παπάδες που δέχονται την ταπείνωση χωρίς να διαμαρτύρονται, είναι – παρακαλώ – ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ «ΠΑΡΑ ΤΩ ΑΡΧΙΓΡΑΜΜΑΤΕΙ»!..

  Ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, είναι το πρώτο πρόσωπο μετά τους δεσποτάδες – μέλη της Συνόδου. Και, μετά από αυτούς, έρχεται ο αρχιγραμματέας. Και πλάι στον αρχιγραμματέα, το… κάθαρμα των τριόδων! Αυτός, που ξεφτιλίστηκε στην τηλεοπτική οθόνη και που ξεφτίλισε και ολόκληρη την Εκκλησία… Γυροφέρνει μέσα στους ιερούς χώρους, ασκώντας το έργο του βοηθού γραμματέα. Και μαζεύει μόρια, για να διεκδικήσει την επισκοπική μίτρα.

  Έκλεισα τα μάτια μου, για να μη βλέπω το βιβλίο. Και, μέσα μου, ένοιωσα να με πνίγει ένα αναφιλητό.

  Σκέψου, αυτό το κάθαρμα, είπα μέσα μου, να γίνει αύριο δεσπότης. Και να έρθει στην εκκλησία μας να λειτουργήσει. Εγώ ο φουκαράς, που αγαπάω την Εκκλησία και την υπηρετώ με όλη μου την καρδιά, θα υποχρεωθώ να σκύψω μπροστά του, να βάλω μετάνοια. Και, μετά, θα είμαι αναγκασμένος να υπηρετήσω όλα τα κέφια του. Θα μου πείτε: ο πρώτος είναι;…

  Μου ήρθε να τα παρατήσω όλα και να φύγω. Να φύγω μακριά. Να μη βλέπω και να μην ακούω. Να μη ξέρω ποιος είναι αρχιγραμματέας και ποιος γίνεται δεσπότης. Να προσκυνάω μόνο το Χριστό μου. Να προσεύχομαι θερμά. Και να μη με πνίγει η μπόχα των δεσποτικών και των ιερατικών ανομημάτων.

  Έτσι σκέφτηκα. Αλλά δεν πραγματοποίησα το σχέδιο μου. Και αυτό, επειδή είμαι φτωχός, πάμφτωχος. Και τα λίγα χρήματα, που μου δίνουν οι επίτροποι του Ναού τα χρειάζομαι. Για να ζήσω την οικογένεια μου. Για να δώσω πέντε γράμματα στα παιδιά μου.

  Μη με παρεξηγήσετε, που έκανα τον ντετέκτιβ. Συμπαθήστε με, που έπεσα στη μελαγχολία και στην απόγνωση.

  Και… ΑΓΩΝΙΣΤΕΙΤΕ, ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ.

  Ο «Νεωκόρος»

  (Από το εξαφανισμένο μου ιστολόγιο το «ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ»)

  • Ο/Η Κώστας Κοροβίλας λέει:

   E.X.O.
   Mιά απάντηση στήν παρακάτω έκκληση.

   «Και… ΑΓΩΝΙΣΤΕΙΤΕ, ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ»

   Δέν ξέρω άν έχει γίνει αντιληπτό, αλλά, ο αγώνας που γίνεται παγκόσμια τώρα, πλέον, δέν είναι νά καθαριστεί η εκκλησία από τά αποβράσματα, αλλά, νά καθαριστεί η κοινωνία, ολόκληρη η ανθρωπότητα, από τήν εκκλησία απόβρασμα, κάθαρμα !

 19. Ο/Η Foititis apo Londino λέει:

  Paides deite o Ieronymos kanei stavroforia stin evropi.
  Tromakse apo apofasi Evropa ikou dikastiriou

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8358027.stm

  Greek Church acts on crucifix ban
  By Malcolm Brabant
  BBC News, Athens

  The Strasbourg ruling caused outrage in the Italian media
  The Greek Orthodox Church is urging Christians across Europe to unite in an appeal against a ban on crucifixes in classrooms in Italy.

  The European Court of Human Rights in Strasbourg ruled last week that the presence of crucifixes violated a child’s right to freedom of religion.

  Greece’s Orthodox Church fears the Italian case will set a precedent.

  It has called an emergency Holy Synod meeting for next week to devise an action plan.

  Although the Greek Orthodox Church has been at odds with Roman Catholicism for 1,000 years, the judicial threat to Christian symbols has acted as a unifying force.

  The European Court of Human Rights found that the compulsory display of crucifixes violated parents’ rights to educate their children as they saw fit and restricted the right of children to believe or not to believe.

  ‘Worthy symbols’

  The head of the Greek Church, Archbishop Ieronymos, shares Catholic complaints that the court is ignoring the role of Christianity in forming Europe’s identity.

  It is not only minorities that have rights but majorities as well, said the archbishop.

  One of his subordinates, Bishop Nicholas from central Greece, lamented that at this rate youngsters will not have any worthy symbols at all to inspire and protect them.

  The mayor of one Italian town displayed a 2m high crucifix in protest
  Football and pop idols are very poor substitutes, he said.

  The Greek Church has ostensibly intervened in this case in response to an appeal by a Greek mother whose son is studying in Italy.

  But without doubt it is concerned that its omnipotence in Greece is under threat.

  A human rights group called Helsinki Monitor is seeking to use the Italian case as a precedent.

  It has demanded that Greek courts remove icons of Jesus Christ from above the judge’s bench and that the gospel no longer be used for swearing oaths in the witness box.

  Helsinki Monitor is urging trade unions to challenge the presence of religious symbols in Greek schools.

  The socialist government here is also considering imposing new taxes on the Church’s vast fortune, but at the same time is urging it to do more to help immigrants and poor Greeks.

 20. Ο/Η Εωσφόρος λέει:

  Neo κρούσμα παιδεραστίας ορθόδοξου παπά στην Κεράλα της Ινδίας σε ορθόδοξο σχολείο. 14χρονη καταγγέλει πως αυτή και η αδελφούλα της που πέθανε πρόσφατα υποχρεωνόντουσαν να κάνουν μασάζ στους παπάδες και κακοποιούνταν σεξουαλικά. Η καλόγρια που το κατήγγειλαν τους απείλησε να το κρατήσουν μυστικό.

  http://timesofindia.indiatimes.com/india/Student-alleges-sexual-abuse-by-priest-in-Kerala-school/articleshow/5224886.cms

  Student alleges sexual abuse by priest in Kerala school
  13 November 2009

  THIRUVANANTHAPURAM: The Church in Kerala has been hit by yet another controversy, this time by allegations from a Class IX student about sexual
  abuse by priests in their hostel, two weeks after her sister died of suspected poisoning at their school run by the Orthodox church.

  The death of Anu, a 16-year-old girl student of the Catholicate Higher Secondary School in Malappuram district happened on October 24. Anu’s sister Anju raised the charges at a news conference with her father.

  The 14-year-old alleged they were made to wash the priests’ vehicles and massage them and it often ended with them being sexually harassed.

  They took up the matter with a nun who instead of helping her, threatened them with dire consequences, Anju said, adding they were forced to keep quiet for fear of being dismissed from school.

  On the morning of October 24, the family received information from the school that Anu was unwell. Her father rushed to the school and along with Anju, took Anu to the district hospital and then to a hospital in Kochi. But she died on the way. Doctors found traces of poison in the viscera.

  The school has ruled out any foul play. Anju said her sister was beaten cruelly by a nun. The family said there were several injury marks all over Anu’s body. Police registered a case of sexual assault against the priests, but are yet to question them. Charges of the cops dragging their feet are already doing the rounds.

 21. Ο/Η Kωλοσούζας λέει:

  Παλαιστίνη: Οργή λαού κατά του Πατριαρχείου

  Ημερομηνία δημοσίευσης: 15/11/2009
  Του Νικόλα Κοσματόπουλου

  Βαριές κατηγορίες που θυμίζουν εποχές Ειρηναίου και Βαβύλη και περιλαμβάνουν διαφθορά, εξαπάτηση του ποιμνίου κι αγαστή συνεργασία με το Ισραήλ για την «ιουδαιοποίηση της Ιερουσαλήμ», εκτοξεύονται ξανά ενάντια του πατριαρχείου Ιεροσολύμων από οργανισμούς Ελληνορθόδοξων Παλαιστινίων και άλλους τοπικούς φορείς. Με μια μακροσκελή ανακοίνωση το «Συμβούλιο των Αράβων Ορθοδόξων Θεσμών και Οργανώσεων στην Παλαιστίνη» επιτίθεται με σκληρή και οργισμένη γλώσσα στο Πατριαρχείο κατηγορώντας το ανοικτά πως (ξε)πουλά παλαιστινιακή γη σε ισραηλινές εταιρείες για «τριάντα αργύρια» και το καλεί να «πάψει να είναι real estate επιχείρηση».

  H συνέχεια

  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=504915

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.