H κα Μπιρμπίλη της «Κλιματικής Αλλαγής» και ο κ. Ιερώνυμος

(Η σιωπή δεν είναι χρυσός)

Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

BirbiliΚύριε Ροΐδη,
Έχω όλη την καλή διάθεση να ομολογήσω πως έσφαλα. Η κυβέρνηση ΓΑΠ αισθητικά είναι έτη φωτός καλύτερη από αυτή της ΝΔ. Ξεχωρίζω την εμβληματική φιγούρα της κας Μπιρμπίλη. Φίλη του ΓΑΠ εκ γυμναζομένων και πρώην συνεργάτης του κυρίου Τίποτα (=Αβραμόπουλος, σύμφωνα με το γνωστό χαρακτηρισμό του κ.αντιπροέδρου), ταυτόχρονα δε και συγγραφεύς των θαυμάσιων λόγων του νέου πρωθυπουργού και ψυχή της ψευδεπίγραφης πράσινης πολιτικής με την οποία μας απειλεί το ΠΑΣΟΚ (φωτ.). Αντικομφορμίστρια, με ανέμελο styling είναι όσο να πεις, παρασάγγες ελκυστικότερη από τις διάφορες Φάνες Πάλες, Καρακώστες, Παρθένες Φουντουκίδου, Ψαρούδες Μπενάκη κλπ. Ομολογώ πως είμαι παλιομοδίτης και έχω μείνει κολλημένος στο παλιότερο στυλ σοσιαλιστή πολιτικού, δηλαδή συνδικαλιστής, αντιστασιακός, ακτιβιστής κλπ αλλά μήπως είδαμε χαϊρι με αυτούς; Καλόπιστα λοιπόν δέχομαι πως τα κολλέγια, τα γυμναστήρια, τα εξωτερικά, τα μπαράκια, οι παρέες, είναι καλύτερη εγγύηση από τα Πολυτεχνεία, τα σωματεία, την ΕΦΕΕ και τα πεζοδρόμια.

Όλα καλά μέχρις εδώ, αλλά όχι και να κάνουμε πως δεν βλέπουμε. Εμφανίζεσαι κυρία μου ως αντικομφορμίστρια; Τότε γιατί ορκίστηκες στην κυβέρνηση σαν την τελευταία υποκρίτρια θεούσα του Λάος; Οι κυρίες Δαμανάκη και Τσόκλη του κόμματός σου το τόλμησαν να μην σηκώσουν το χέρι στη Βουλή. Ναι το έκαναν στα μουλωχτά. Εσύ όμως γιατί όχι;
Και με την ευκαιρία. Πού ήσουνα όταν η Κούνεβα πήγαινε στην Κόλαση; Είσαι παιδί του σωλήνα ή έχεις κάποιο πολιτικό παρελθόν; Αν ναι, πού’ν’ το;

Τέλος πάντων ας κάνω μια πολύ συγκεκριμένη ερώτηση. Μέχρι να αποκρούσετε την παγκόσμια κλιματική αλλαγή, μήπως μπορείτε να ασχοληθείτε λίγο με το ελληνικό περιβάλλον; Υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα στη Βοιωτία, έδρα κάποτε του Αρβανίτη μητροπολίτη Ιερώνυμου Λιάπη, διώκτη των Ελλήνων Μαρτύρων του Ιεχωβά και των Ελλήνων Καθολικών της Βοιωτίας τους οποίους εμπόδιζε να αναγείρουν ναό (Ελευθεροτυπία”, 17-6-2000) και καταπατητή της βοιωτικής γης και τρομοκράτη των αγροτοκτηνοτρόφων της.
http://symparataxi.wordpress.com/2008/10/02/ieresaftheresies/

Αντιγράφω από την «Ελευθεροτυπία» που έσπασε προς στιγμήν την ομερτά και στα δημοσιεύματα της οποίας βασίζω τους ισχυρισμούς μου:

«Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Ιερός επενδυτής και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος! Ως μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, όχι μόνο θεώρησε δεδομένη την ιδιοκτησία της Εκκλησίας σε εκτάσεις τουλάχιστον 80.000 στρεμμάτων στον Παρνασσό και άλλα βοιωτικά βουνά και κάμπους, αλλά παραχώρησε κάποιες για εκμετάλλευση σε επιχείρηση της οικογένειάς του……………».

Το πλούσιο ρεπορτάζ περιλαμβάνει απειλές της οικογένειας Λιάπη κατά κτηνοτρόφου που αντιστέκεται, σιωπή των κατοίκων με την ελπίδα κάποιου ρουσφετιού, καταπάτηση δημόσιας γης, χρηματοδοτήσεις από το κράτος των επιχειρηματικών ανησυχιών του δεσπότη, αυθαίρετη δόμηση και καταπάτηση στον αρχαιολογικής σημασίας χώρο του Ελικώνα.

Αυτά και πολλά άλλα εξοργιστικά γράφει η εφημερίδα και επακολούθησε συμπλήρωση του δημοσιεύματος με νέα στοιχεία στο «Ποντίκι» (16.10.2008) που σημείωνε: «Στο χαμηλότερο δυνατό σημείο βρίσκονται, οι σχέσεις του Συνασπισμού και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα με την Αρχιεπισκοπή και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, λόγω του πρώτου μεγάλου δημοσιεύματος εφημερίδας με προσωπικές καταγγελίες για τον ίδιο τον αρχιεπίσκοπο. Μιλάμε για το δισέλιδο της «Ελευθεροτυπίας» του Σαββάτου 4 του μηνός με τίτλο «Σκάνδαλο… Βοιωτοπεδίου»…. Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράματα στη Βοιωτία λένε πως τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας (και σούρνονταν μήνες τώρα στα διάφορα δημοσιογραφικά στέκια) προέρχονται από ανθρώπους του Συνασπισμού. Μάλιστα οι ίδιες πηγές λένε πως είχε κλειστεί ραντεβού Τσίπρα – αρχιεπισκόπου, το οποίο ματαιώθηκε με πρωτοβουλία του Συνασπισμού την παραμονή της δημοσίευσης του επίμαχου ρεπορτάζ στην «Ελευθεροτυπία» και αφού τοπικά στελέχη του κόμματος αλλά και περιβαλλοντικών οργανώσεων έκαναν παρέμβαση στα κεντρικά του ΣΥΝ».

Ευτυχώς υπάρχει και το Διαδίκτυο, όπου το θέμα συνεχίστηκε με νέα στοιχεία: «Για πρώτη φορά προκύπτουν στοιχεία ότι η Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας πούλησε έκταση 800 στρεμμάτων σε παραθαλάσσια περιοχή, με τον ισχυρισμό ότι ήταν μέρος 77.000 στρεμμάτων (!) που «ανήκουν στην Μονή Σεραφείμ». Η Μονή Σεραφείμ απέχει 4,5 περίπου χιλιόμετρα πάνω στον Ελικώνα, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς σε ένα χάρτη. Η Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας τώρα πρέπει να αποδείξει πως υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας για ολόκληρο τον κάμπο που υπολογίζεται στα 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα!».

Ο αρχιεπίσκοπος όμως τήρησε ένοχη σιγή, εκτός αν θεωρηθεί το παρακάτω μνημείο αοριστολογίας και υπεκφυγής ως απάντηση:
«Θέση απέναντι στις διεκδικήσεις δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων στον Παρνασσό και άλλες περιοχές της Βοιωτίας έλαβε χθες για πρώτη φορά ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, δυόμισι εβδομάδες μετά τη δημοσίευση του θέματος από την «Ελευθεροτυπία» (4/10/08 -Σκάνδαλο… Βοιωτοπεδίου). Ερωτηθείς χθες με αφορμή τη δημοσιοποίησή του μέσω του τηλεοπτικού σταθμού «Αλτερ» τη Δευτέρα 20/10, ο αρχιεπίσκοπος μίλησε για «φούσκα ολόκληρη» και διερωτήθηκε «ποιοι είναι πίσω από αυτό το πράγμα». Συμπλήρωσε ακόμη ότι «δεν υπάρχει ούτε τόσο ίχνος από την πορεία μου στη Βοιωτία που να προσπάθησα να κερδίσω κάτι». Ο νομικός εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου Κ. Παπασπύρου, τον οποίο ρωτήσαμε σχετικώς, μας είπε ότι έχει πλέον στη διάθεσή μας πλήθος στοιχείων μετά τη μελέτη των οποίων θα επανέλθουμε.Α.Χ». (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 23/10/2008)

Η εφημερίδα δεν επανήλθε ποτέ και ο σταθμός Αlter έκοψε το θέμα:

Ιδού λοιπόν στάδιο δόξης λαμπρό!
Υπάρχει μια σοβαρή απειλή για το περιβάλλον και μια ηθικής τάξης εκκρεμότητα για τον τρόπο με τον οποίο αποσιωπούνται θέματα που θίγουν τον κ.αρχιεπίσκοπο.
Εμπρός λοιπόν κα Μπιρμπίλη Υπουργέ Περιβάλλοντος κλπ.,

Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα!
Υ.Γ.
Θα είμαι κακόπιστος αν στοιχηματίσω πως η καταπράσινη κα Μπιρμπίλη θα κάνει την πάπια;

Advertisements
This entry was posted in «Ιερή» Εξουσία, περιβάλλον, ιστοΕπιφυλλίδες, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

26 Responses to H κα Μπιρμπίλη της «Κλιματικής Αλλαγής» και ο κ. Ιερώνυμος

 1. Ο/Η Ένας λέει:

  Α, η κυρία Τίνα.
  Τώρα μάλιστα

  http://manolisvardis.wordpress.com/2009/10/08/%CF%84%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CF%8C%CF%83%CE%BF%CE%BD-%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CE%BD-dr-%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CF%80%CE%B9%CF%81%CE%BC%CF%80%CE%AF%CE%BB%CE%B7-phd-%CF%80/
  Τώρα, όσον αφορά την Dr. Τίνα Μπιρμπίλη PhD με το casual ντύσιμο και το σακκίδιο στην πλάτη, που την πρωτογνώρισε μέσα σε γυμναστήριο, δεν έχω κάτι να προσθέσω, πέραν της γραφίδας των γελοιογράφων.
  Ένα μόνο έχω να δηλώσω: Γιά τη συγκεκριμμένη επιλογή “ μίλησε” στο υποσυνείδητο το πατρογονικό dna! Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε! Χα!

 2. Ο/Η Ένας λέει:

  Αποσπάσματα από ένα υμνολόγιο της κ.Τίνας
  http://www.madata.gr/index.php/epikairotita/politics/44311.html

  O θρύλος λέει ότι γνώρισε τον Γιώργο Παπανδρέου σε ένα γυμναστήριο και δεν έχει διαψευστεί ποτέ. Συνεχίζει να πηγαίνει στο ίδιο γυμναστήριο στο Παγκράτι, μόνο που από την ημέρα που ορκίστηκε υπουργός η ζωή της κυλάει σε… 28ωρα, όπως λένε οι στενοί της συνεργάτες. Ξυπνάει το πρωί στις 6, όπως και πριν, μόνο που αντί για χαρούμενο πρωινό ξύπνημα με τον άντρα της ζωής της, τον τετράχρονο Γιώργο και την αγαπημένη της γυμναστική τρέχει κατευθείαν στα υπουργεία της. Γιατί από εδώ και στο εξής η ζωή της θα κυλάει μεταξύ δυο κτιρίων: της οδού Αμαλιάδος, ένα στενάκι κάθετα στην Πανόρμου όπου κατοικοεδρεύει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, και το Ενέργειας στη Μεσογείων, εκεί που βρίσκεται το υπουργείο Ανάπτυξης. Και στα δύο υπουργεία προσπαθεί να διαμορφώσει το επιτελείο της και να ενημερωθεί. Επίσης, οι συνεργάτες της προσπαθούν να την πιέσουν να… φάει, πράγμα που συνήθως ξεχνάει.

  Παράλληλα με τις σπουδές για ένα διάστημα εντάσσεται στο επιτελείο του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, ενός πολιτικού ο οποίος ξεχώριζε πάντα για τις προωθημένες θέσεις του στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Στη συνέχεια μαζί με τον Θάνο Βλαστό, αρχιτέκτονα- συγκοινωνιολόγο, καθηγητή στη Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων του ΕΜΠ, για μια τετραετία αποτελούν το ισχυρό περιβαλλοντικό δίδυμο στο επιτελείο του Δημήτρη Αβραμόπουλου, όταν ο τελευταίος ήταν δήμαρχος Αθηναίων.

 3. Ο/Η Iερέας Χ λέει:

  Όσον αφορά εις το ποίοι βουλευταί του ΠΑΣΟΚ προς έπαινόν των δεν εδέχθησαν να εμπαίξουν τα Θεία και να ορκισθούν, ανεφέρθησαν τήδε κακείσε διάφορα ονόματα όπως:
  Μαρία Δαμανάκη, Νίκος Σηφουνάκης, Μάγια Τσόκλη, Σπύρος Κουβέλης και Κατερίνα Μπατζελή.
  Το λέγω κ.Λασκαράτε διότι αδικήσατε την τελευταίαν ήτις φέρεται ως μη ορκισθείσα και δεν την μνημονεύετε.
  Βεβαίως ουδείς εκ των ανωτέρω δεν ητιολ΄γησεν την άρνησίν του αυτήν ως έπραξαν οι βουλευταί του ΣΥΡΙΖΑ πρωτευόντως αλλά και του ΚΚΕ, πλην της κυρίας Κανέλλη, μίας ιδιαζούσης περιπτώσεως.

 4. Ο/Η Bάσω Παπ. τέως και πικραμένη λέει:

  Από τον ΣΥΝ στον Αβραμώ και από εκεί στο ΠΑΣΟΚ η κ.Μπιρμπίλη.

  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=90740

  «Πάντα πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω ότι είναι περιττό να μιλάς όταν δεν έχεις κάτι να πεις, ότι είναι περιττό να γράφεις όταν δεν έχεις κάτι να γράψεις, γιατί διαφορετικά φλυαρείς, επαναλαμβάνεις τον εαυτό σου, καπηλεύεσαι την ανοχή του άλλου και μετριέσαι με την ανεπάρκεια των μετρίων…»

  Με τα λόγια αυτά ξεκινούσε μια επιστολή αναγνώστη, δημοσιευμένη στην «Ε» δεκαέξι χρόνια πριν από τις 16/10/1993. Την υπογράφει η Τίνα Μπιρμπίλη, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών που είχαν επαναφέρει πανηγυρικά στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Προφανώς τότε δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει ότι πολλά χρόνια μετά θα ήταν εκείνη που θα «χτένιζε» τις ομιλίες και τα κείμενα του Γιώργου Παπανδρέου. Στις εκλογές εκείνες ο τότε ΣΥΝ δεν είχε πετύχει να εκλέξει βουλευτές μένοντας κάτω από το 3%: «Αφήνοντας τις εμβριθείς αναλύσεις σε άλλους δημοσιογράφους και πολιτικούς και παραμένοντας αμετανόητα ΣΥΝασπισμένη -όπως μ’αρέσει ακουστικά η λέξη- νομίζω ότι η μόνη μου συμβολή μπορεί να είναι η προσπάθειά μου να ξεφύγουμε απ’ αυτή τη μιζέρια που μας τρώει…» κατέληγε η κ. Μπιρμπίλη δηλώνοντας σαφώς: «Ούτε καν μέλος».

 5. Ο/Η bionick λέει:

  Πάλι καλά που υπήρχαν και αυτοί οι 36-37 βουλευτές , που είχαν ένα κάποιο ελάχιστο θάρρος να μη δώσουν θρησκευτικό όρκο .

  Τελικά έδωσαν οι βουλευτές του Συριζα πολιτικό όρκο , ή τους το απαγόρευσαν ;

  Επίσης αν δεν κάνω λάθος , ο Σηφουνάκης είχε αφορισθεί από τον μητροπολίτη Μυτιλήνης παλαιότερα . Το αναφέρω γιατί ο αφορισμός ενός πολιτικού στα μάτια μου είναι σχεδόν σαν μετάλλιο .

 6. Ο/Η ακάκιος λέει:

  Στις Δονκιχωτικές προσπάθειές μου να συμβάλω στην προστασία των αρχαιοτήτων της Βοιωτίας, μιας διαδικασίας που με ενέπλεξε σε συνεχείς αντιπαραθέσεις με τις τοπικές κοινωνίες και μια σειρά από δικαστικές περιπέτειες, μια (αναπάντεχη) ανακάλυψη μου ήταν η απίστευτη δύναμη της Εκκλησίας να λειτουργεί σε συγκεκριμένους χώρους όπως η Βοιωτία ως κράτος εν κράτει. Στην Βοιωτία και υποθέτω και αλλού, η Εκκλησία έχει σχεδόν υποκαταστήσει την πολιτεία. Τοπική αυτοδιοίκηση σε όλα τα επίπεδα, δημόσιες υπηρεσίες, ακόμα και το σύστημα Δικαιοσύνης ελέγχεται ουσιαστικά από τους εκάστοτε μητροπολίτες.

  Αυτή ήταν η κατάσταση που χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν οι Βαυαροί όταν ανέλαβαν την εξουσία του νεοσύστατου ελληνικού κρατιδίου. Αντέδρασαν με καθαρά Τευτονικό τρόπο, χαλιναγωγώντας τον Κλήρο και κλείνοντας εκατοντάδες μοναστήρια και εκκλησίες. Οι καλόγεροι και καλόγριες υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν σε παραγωγικές εργασίες. «Arbeit macht frei» με άλλα λόγια για το παπαδαριό!

  Παρόλο που η Εκκλησία αντέδρασε, και υπό το πρόσχημα δημοκρατικών διεκδικήσεων τελικά κατάφερε να στείλει τον Όθωνα πίσω στην Βαυαρία, ποτέ δεν μπόρεσε να επανακτήσει την απόλυτη εξουσία στο πρώην Οθωμανικό Ρούμ-μιλιέτι της. Κάτω από τους Βαυαρούς η Ρούμελη άρχισε να μετασχηματίζεται στην εικονική πραγματικότητα μιας βλαχομπαρόκ “Ελλάδας”. Αυτά μέχρι των ημερών μας.

  Στην μεταπολεμική περίοδο, και μετά την “Ελλάδα Ελλήνων Χριστιανών” των συνταγματαρχών η Εκκλησία αρχίζει να διεκδικεί και σταδιακά να επανακτά τα Οθωμανικά της προνόμια. Το σημαντικό είναι πως η μεταμόρφωσή της έγινε όχι με βάση το δόγμα, όχι δηλαδή ως πίστη, αλλά με την οικονομική της ανάκαμψη, ως χρήμα! Σε μια οικονομία όπου ο πλούτος βασίζεται όχι στην ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων αλλά στα μεσαιωνικά πρότυπα κατοχής γης και ακινήτων η Ορθόδοξη Εκκλησία έγινε έτσι πόλος εξουσίας.

  Ενδεικτικό για τους αμύητους είναι αυτό που έγραψε η Ελευθεροτυπία (4 Οκτ. 2009). Μεταφέρω ένα απόσπασμα εδώ:

  Επίδειξη δύναμης
  “Ο Ιερώνυμος αποδεικνύεται εξαιρετικά πολιτικός και ευέλικτος. Άλλοτε μιλά για τα αγαθά της συνεργασίας ανάμεσα στους τοπικούς παράγοντες: «Στην Ιστορία, είτε επίσκοποι είμαστε είτε δήμαρχοι είμαστε, είτε καλόγεροι στα μοναστήρια, όταν ο σκοπός που βάζουμε δεν έχει όραμα το γενικό συμφέρον αλλά έχει προσωπικές επιδιώξεις, πάντοτε αυτό θα αποτύχει, θα βυθιστεί και αντί να βοηθήσει αυτούς που εργάζονται θα γίνει μπούμερανγκ».
  “Άλλοτε όμως κάνει ξεκάθαρα επίδειξη δύναμης: «Μπορώ αυτά τα χρήματα να πω στον κύριο Χριστοδουλάκη (τότε “τσάρο” της Οικονομίας), θα τα κόψεις από την περιφέρεια και θα μου τα δώσεις εμένα κατευθείαν. Το καταφέρνω»!!! (Η επιτυχία αφορά 20 εκατ. δραχμές για κατασκευή δεξαμενών.)
  “Αμέσως παρακάτω, ο νυν αρχιεπίσκοπος πέφτει κάπως ιεραρχικά αν και τα ποσά ανεβαίνουν: «Είμαστε στη Λαμία, βλέπω τον κύριο περιφερειάρχη και του λέω “σας παρακαλώ πολύ θέλω να μου δώσετε 30 εκατομμύρια (δραχμές) για να φτιάξω τα γήπεδα της κατασκηνώσεως”. Και μου λέει “ευχαρίστως τα έχετε” (…). Ξαναπάω στον περιφερειάρχη και του λέω, “σας παρακαλώ πολύ εκεί που θα βάλετε εμένα 30 εκατ. θα βάλετε -και είπε ναι- και 70 εκατ. για το γήπεδο της Δαύλειας”».

  Μπορείτε λοιπόν να αποκαλέσετε το εκάστοτε Βατοπέδιο ή Βοιωτοπέδιο (και χιλιάδες άλλα που δεν έφτασαν στα ΜΜΕ) ως ένδειξη διαπλοκής και διαφθοράς, σε τελική ανάλυση όμως δεν είναι παρά η Μεφιστοφελής προσπάθεια της πολιτικής εξουσίας να επιβιώσει συμμαχώντας με τον διάολο.

 7. Ο/Η laskaratos λέει:

  Νέο κρούσμα ορθόδοξης ιερατικής παιδεραστίας.

  Ο Oυκρανός ορθόδοξος ιερέας του πατριαρχείου της Μόσχας Vadym Paevsky κατηγορείται μαζί με άλλους πως πήρε μέρος σε ομαδικά σεξουαλικά όργια και βιασμό παιδιών στο Διεθνές Κέντρο Παιδιών του Αρτέκ.

  http://cnobbi.com/3313.html

  It is also reported that the father raped the children have already confessed in the interrogation of their deed. It was he who named the deputy Victor Ukolova and Vadim Paevsky priest, who allegedly also took part in orgies and group sex with children.

  Πληροφορίες για την υπόθεση και εδώ:

  http://mignews.com.ua/en/articles/374507.html
  http://mignews.com.ua/en/categ342/articles/375505.html

  http://www.pokrov.org/display.asp?ds=Article&id=1133

  http://www.kyivpost.com/nation/51126

  MP Bohdan: ‘New criminal case opened after meeting with lawyer for mother of abused children’
  ………………………………………………..

  As reported, Regions Party MP Vadym Kolesnichenko said on October 13 that children had been raped at the Artek international children’s center and asked law enforcement agencies to prevent the closure of this criminal case.

  ………………………
  Moreover, the media reported that a priest of the Uman Eparchy of the Ukrainian Orthodox Church (Moscow Patriarchate) is also involved in the child sex abuse scandal.

 8. Ο/Η laskaratos λέει:

  Φίλος μου έστειλε και άλλη απάντηση της μητρόπολης Θηβών και της εταιρείας Αγρόκτημα Λιάπη στην «Ελευθεροτυπία». Όμως ο συντάκτης της εφημερίδας τους δίνει μια εμπεριστατωμένη απάντηση, η οποία αναιρεί τους ισχυρισμούς τους:

  http://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=07.10.2008,id=31367632

  Το… Βοιωτοπέδι, η Μητρόπολη και τα έγγραφα

  Στις εκτάσεις που η Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας θεωρεί ιδιοκτησία της και στις δραστηριότητες εταιρείας συγγενικών προσώπων του νυν αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, αναφέρονται δύο επιστολές που λάβαμε, με αφορμή δημοσίευμα του περασμένου Σαββάτου («Ε»-Σκάνδαλο… Βοιωτοπεδίου).

  Η Ιερά Μητρόπολη, μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου της, Κ. Παπασπύρου, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι:

  – «Αναφέρονται πλήθος ανακριβειών» και «η αλήθεια είναι ότι από δημόσια έγγραφα, στοιχεία των οποίων με ένα απλό τηλεφώνημα στα γραφεία της ΙΜΘ&Λ θα μπορούσατε να λάβετε γνώση, όλες οι εκτάσεις οι οποίες αναφέρονται στο δημοσίευμα είναι της απολύτου κυριότητος, νομής και κατοχής των Βοιωτικών Ιερών Μονών».

  – Είναι παντελώς αβάσιμη η αναφορά σε δήθεν διεκδίκηση χιλιάδων στρεμμάτων, «καθ’ ότι δεν διεκδικούμε κάτι που μας ανήκει».

  – Είναι αβάσιμη και η αναφορά «περί δήθεν παραχώρησης μεγάλης εκτάσεως (5.000 στρεμμάτων) σε επιχείρηση συγγενικών προσώπων του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών».

  – «Είμεθα βέβαιοι ότι η έγκριτη εφημερίδα σας θα αποκαταστήσει την αλήθεια, ο δε συντάκτης σας θα προσέλθει εντός των ημερών στα γραφεία της Μητροπόλεώς μας, προκειμένου να ενημερωθεί και να λάβει ακριβή γνώση της πραγματικότητας».

  Η άλλη επιστολή υπογράφεται από τον Αναστάσιο Λιάπη, εκπρόσωπο της εταιρείας «Αγρόκτημα Λιάπη», ο οποίος αναφέρει πως:

  – Με έκπληξη διάβασε «ότι παραχωρήθηκε σε επιχείρηση της οικογένειάς μου έκταση χιλιάδων στρεμμάτων από την ΙΜΘ&Λ, όταν μητροπολίτης ήταν ο σημερινός αρχιεπίσκοπος».

  – «Η πληροφορία είναι απολύτως ανακριβής. Στην επιχείρηση «Αγρόκτημα Λιάπη» δεν έχει παραχωρηθεί από την ΙΜΘ&Λ και τις ιερές μονές που ανήκουν σ’ αυτήν, ουδεμία σπιθαμή γης. Η δραστηριότητα της επιχείρησής μας συμπληρώνει ήδη έξι γενιές και η γη που ανήκει στην ιδιοκτησία της έχει αγορασθεί στο σύνολό της από ιδιώτες».

  – «Είμαι βέβαιος ότι θα φροντίσετε να αποκατασταθεί η αλήθεια δημοσιεύοντας την επιστολή αυτή, ώστε να αποτραπούν τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις για την επιχείρηση «Αγρόκτημα Λιάπη», κάτι που, αν συμβεί, θα μας υποχρεώσει να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προφυλάξουμε το όνομα και τη φήμη της εταιρείας μας».

  Απάντηση συντάκτη:

  – Το δημοσίευμά μας δεν στηρίχθηκε σε πληροφορίες και ανώνυμες καταγγελίες, αλλά σε συγκεκριμένα δημόσια έγγραφα. Επικαλεστήκαμε, μεταξύ άλλων, έγγραφα με τα οποία το Δασαρχείο Λιβαδειάς σε διάφορες ημερομηνίες (εντός των ετών 1987, 1996, 2001, 2003, 2006, 2007) χαρακτηρίζει «δημόσιες» και «δασικές» τις εκτάσεις Νεοχώρι-Καμάρα, Λαπαθιάς, Ακρινό Νερό, Ανω Τσέρεσι, Λούγαρη, τις οποίες διεκδικεί η μητρόπολη.

  – Αναφερθήκαμε επίσης στη δικαστική απόφαση του 1992, που δικαίωνε τη Μονή Ιερουσαλήμ για έκταση 1,25 στρεμμάτων ως τμήμα τής πολύ μεγαλύτερης έκτασης Ακρινό Νερό. Πόσο μεγάλο είναι το Ακρινό Νερό; «Τρεις ώρες περπάτημα περιφερειακώς», όπως λέει και το τοπικό υποθηκοφυλακείο σε μια… δορυφορική μέτρηση. Ομως, ακόμη και αυτή η δικαστική απόφαση δεν είναι τελεσίδικη, καθώς εκκρεμεί η εκδίκαση στο Εφετείο εντός του 2010.

  – Προφανώς, δεν θα μιλούσαμε για ευνοϊκή μεταχείριση του πρώην μητροπολίτη Θηβών & Λεβαδείας και νυν αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου προς τους συγγενείς του, εάν δεν υπήρχαν αποδείξεις. Μια απόδειξη είναι το έγγραφο το οποίο επίσης επικαλεστήκαμε και υπογράφεται από το «Κέντρο Οικολογικών -Βιολογικών Καλλιεργειών» της μητρόπολης, με ημερομηνία 14/5/2007. Εντός αυτού, αναφέρεται επί λέξει: «Εμείς δεν θέλουμε να απομακρυνθεί κανείς εκ των επιθυμούντων να βόσκουν εντός αυτού τα αιγοπρόβατά των. Αντιθέτως, επιθυμούμε τη συνεργασία, ως επράξαμε ήδη στην περίπτωση της κ. Αδαμαντίας Ματθαίου». Η Α. Ματθαίου, εκτός από δημόσιος υπάλληλος, είναι στέλεχος της «Αγρόκτημα Λιάπη» και σύζυγος του Αναστάσιου Λιάπη, που είναι ανιψιός του νυν αρχιεπισκόπου (κατά κόσμον, Ιωάννη Λιάπη). Πώς γίνεται, όμως, ο Αναστάσιος Λιάπης να λέει στην επιστολή του ότι αγόρασε γη από ιδιώτες, όταν η ΙΜΘ&Λ λέει πως η γη αυτή ανήκει στην Εκκλησία;

  – Στην ίδια ανακοίνωση της 14/5/07, η μητρόπολη καλεί και άλλον ενδιαφερόμενο κτηνοτρόφο σε συνεργασία, όπως «έπραξε» με την κ. Ματθαίου. Λέει όμως πως όρος της συνεργασίας είναι «ότι θα δεχθεί την κυριότητα της Μονής επί του αγροκτήματος». Αυτό δεν υποδηλώνει ότι υπάρχει αγώνας διεκδίκησης και τίποτε δεν είναι δεδομένο;

  ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 07/10/2008

 9. Ο/Η Βοιωτός λέει:

  Αυτοί που ορκίστηκαν να είναι ακτήμονες θέλουν κτήματα.

  http://www.ekathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_12_07/12/2008_294896

  Hμερομηνία : 07-12-2008
  Το «ιερό» κυνήγι δημόσιου πλούτου
  Μητροπόλεις και μονές ανά την Ελλάδα διεκδικούν την περιουσία «που τους ανήκει», είτε είναι δάση ή πλατείες ή σπίτια ιδιωτών
  Του Γιαννη Ελαφρου

  ….
  …..
  …….
  ……….
  ……………..

  Βοιωτία

  Με σκοπό τον αγροτοτουρισμό

  Η Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, όπως αποκαλύπτεται σε πρόσφατο έγγραφό της, διεκδικεί τα παραλιακά κτήματα Σκροπονέρια και Ζάλτσα, εκτάσεις στις πλαγιές του Παρνασσού (Τσέρεσι, Ακρινό Νερό, Νεοχώρι – Καμάρα, Λούγαρη – Διχάλα, Ποιμνιοστάσιο Παρόδιου, Βόσκημα Λυκούρεσι) και στον Ελικώνα (Βόσκημα Ελικώνος). Αναφορά στο εμβαδό των κτημάτων υπάρχει μόνο για το βόσκημα Νεοχώρι – Καμάρα (5.000 στρέμματα), αλλά εκτιμήσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων του νομού μιλούν για τουλάχιστον 80.000 στρέμματα! Σε πολλές περιπτώσεις, η μητρόπολη παρουσιάζει σχέδια ή υποσχέσεις για τουριστική (κυρίως αγροτοτουριστική) εκμετάλλευση των εκτάσεων, προς όφελος και των τοπικών κοινωνιών όπως υποστηρίζει.

  Οπως όμως καταγγέλλει ο κ. Γιάννης Πραγιάννης, πρόεδρος της Εταιρείας Μελετών Δημοτικών Προβλημάτων Δαυλείας, μια σειρά μοναστήρια «έχουν περιφράξει και έχουν δημιουργήσει τεράστια οικοδομικά συγκροτήματα μέσα σε δάση, όπως οι Μονές Ευαγγελίστριας και Λυκούρεσι». Απέναντι στις διεκδικήσεις της μητρόπολης βρίσκεται το δασαρχείο Λιβαδειάς, το οποίο σε έγγραφό του τονίζει πως «οι εκτάσεις με τις ονομασίες Λαπαθιάς, Ανω Τσέρεσι, Ακρινό Νερό, Λούγαρη και Νεοχώρι – Καμάρα ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και είναι δασικές»!

  Πρόσφατα, ήταν προγραμματισμένη η εκδίκαση της αγωγής της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιερουσαλήμ Δαυλείας κατά του ελληνικού Δημοσίου, με την οποία ζητά να της αναγνωριστεί το δικαίωμα κυριότητας σε έκταση 17.000 στρεμμάτων μεταξύ των Δήμων Χαιρώνειας και Λιβαδειάς, η οποία ανήκε παλιά στη Μονή Λυκούρεσι. «Η έκταση απαλλοτριώθηκε το 1965», ξεκαθαρίζει ο κ. Πραγιάννης. «Η Μονή προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά η προσφυγή απορρίφθηκε το 1968», προσθέτει. Ο Δήμος Χαιρώνειας έχει σπεύσει επίσης υπέρ των συμφερόντων του Δημοσίου. Τελικά, η πλευρά της εκκλησίας ζήτησε αναβολή της εκδίκασης για να επαναδιατυπώσει τα επιχειρήματά της.

 10. Ο/Η Επαμεινώνδας λέει:

  Kαλησπέρα.
  Αν θέλετε δημοσιεύετε και αυτό το αποκαλυπτικό του Δαυλού:

  http://www.davlos.gr/webfiles/yearspec.php?id=7448&kod=13269&page=38

  Έγγραφο του Ζαχόπουλου βάζει ταφόπλακα στον κήπο των Μουσών και νομιμοποιεί παρανομίες

  http://www.davlos.gr/webfiles/yearspec.php?id=7448&page=40

  Σειρά ιερών καταστροφών και βανδαλισμών

  Ο μητροπολίτης Θηβών έχει διαπράξει σοβαρό αδίκημα

  http://www.davlos.gr/webfiles/yearspec.php?id=7448&page=42

  Συγκάλυψη των παρανομιών

  http://www.davlos.gr/webfiles/yearspec.php?id=7448&page=42

 11. Ο/Η Z.F. λέει:

  Βionick δεν επέτρεψαν στον ΣΥΡΙΖΑ να δώσει πολιτικό όρκο με το πρόσχημα πως δεν προβλέπεται.

 12. Ο/Η Πράσινο μαρούλι λέει:

  Tι να πρωτοκάνει το κορίτσι.
  Πιέζεται από παντού στο Φαρ Ουέστ που λέγεται Ελλάδα.
  Μην είστε τόσο αυστηροί κύριοι Ροϊδη και Λασκαράτε.

  http://www.parapolitiki.com/2009/10/o_18.html

  O Μπόμπολας έστειλε το πρώτο μήνυμα…
  10/18/2009
  Το Πρώτο Θέμα είναι μια εφημερίδα που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ μέχρι…βλακείας !

  Η σημερινή του έκδοση είναι γεμάτη επαίνους για όλους τους νέους υπουργούς της κυβέρνησης και για όλες τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης.

  Υπάρχει όμως μια εξαίρεση.

  Ο τρόπος που αντιμετωπίζει η εφημερίδα την Τίνα Μπιρμπίλη ξενίζει . Το Πρώτο Θέμα της επιτίθεται με το καλημέρα από το πρωτοσέλιδο…

  Της αφιερώνει μάλιστα δυο ολόκληρες σελίδες με τις οποίες θυμίζει στους αναγνώστες της ότι…

  …η κ.Μπιρμπίλη ξεκίνησε στο πλευρό του Λεωνίδα Κύρκου ενώ στο παρελθόν είχε συνεργαστεί και με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

  Η Τίνα Μπιρμπίλη είναι η πρώτη Υπ.Περιβάλλοντος , Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών στην Ελλάδα . Δεν είναι παιδί του κομματικού σωλήνα . Δεν είναι καν βουλευτής . Ο Μπόμπολας δεν μπορεί να την πιέσει ή να την εκβιάσει με…παραδοσιακούς τρόπους.

  Ο εθνικός εργολάβος της έστειλε σήμερα το πρώτο μήνυμα . Αν αρχίσεις να ακυρώνεις δημόσια έργα στο όνομα της περιβαλλοντικής ευαισθησίας , θα έχεις πρόβλημα…

  Η σημερινή στάση του Πρώτου Θέματος καταγράφεται . Εδώ είμαστε…

 13. Ο/Η Πράσινο μαρούλι λέει:

  http://www.tvxs.gr/v23702/1/1

  Την τιμητική της έχει στο σημερινό «Πρώτο Θέμα» η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Τέσσερις σελίδες της εφημερίδας ασχολούνται με την Τίνα Μπιρμπίλη, την πολιτική της καριέρα και τις ενδυματολογικές της συνήθειες.

  Από το σπέσιαλ αφιέρωμα Μπιρμπίλη της εφημερίδας του συγκροτήματος Μπόμπολα δεν λείπουν κάποιες σπόντες, είτε για το πράσινο παρελθόν της υπουργού που είχε όμως «μπλε και ροζ κόκκους» είτε για το ρυπογόνο, αν και χαμηλού κυβισμού, αυτοκίνητο της.

  Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ υπενθύμιζαν με αφορμή τα δημοσιεύματα ότι η κυρία Μπιρμπίλη πρόκειται να χειριστεί σημαντικά κονδύλια το επόμενο διάστημα, όπως άλλωστε προκύπτει και από την ομιλία της στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Το θέμα με την κυρία Μπιρμπίλη δεν μοιάζει να είναι τα σνίκερ που φοράει όσο το που θα βάλει…την υπογραφή της.

 14. Ο/Η Ρασπούτιν λέει:

  Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιτελείς των οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησίας δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην αξιοποίηση δύο σημαντικών ακινήτων, τα οποία όμως δεν μπορούν να αξιοποιηθούν λόγω παρεμβάσεων των δήμων ή πολεοδομικών περιορισμών. Πρόκειται για έκταση που βρίσκεται στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, κοντά στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, στην οποία η Εκκλησία σχεδιάζει την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ και γραφείων, καθώς και για 40 στρέμματα στη Βουλιαγμένη, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως δασικά.

  Και στις δύο περιπτώσεις, η Εκκλησία έχει δικαιωθεί με αποφάσεις του Αρείου Πάγου, αλλά βρίσκει τη σθεναρή αντίδραση των δήμων.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πιο προσοδοφόρα ακίνητα της Εκκλησίας είναι, μεταξύ άλλων, το κτήριο που στεγάζει το υπουργείο Εσωτερικών από το οποίο εισπράττει 460.000 ευρώ το έτος και το Ξενοδοχείο Ηλέκτρα από το οποίο εισπράττει 1.000.000 ευρώ το έτος.

  Επίσης, μέχρι το 2006 έμπαιναν στο «ταμείο» της Εκκλησίας περίπου 790.000 ευρώ τον χρόνο από το ενοίκιο που έπαιρνε από το υπουργείο Παιδείας για το ακίνητό της στην οδό Μητροπόλεως. Μέχρι σήμερα, όμως, το ακίνητο αυτό παραμένει ξενοίκιαστο.

  Σημειώνεται ότι μεταξύ των φοροαπαλλαγών που ισχύουν για την ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας, είναι ότι από το 2004 έως το 2008 καταργήθηκε σταδιακά ο φόρος 10% που πλήρωναν τα μοναστήρια και οι μητροπόλεις για τα εισοδήματα που εισέπρατταν από ενοίκια.

  Επιπρόσθετα από το 2005 η Εκκλησία έχει απαλλαχθεί από το τέλος αυτόματου υπερτιμήματος και το τέλος συναλλαγής ακινήτων, ενώ ήδη από το 1997 καταργήθηκε ο φόρος 35% επί των συνολικών εσόδων (από το παγκάρι) που πλήρωναν οι ναοί.

  Αντιδράσεις
  Αντιδράσεις μερίδας ιεραρχών προκαλεί η πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει «μαχαίρι» στα κρατικά αυτοκίνητα πολλά από τα οποία ανήκουν σε μητροπόλεις. «Το θέμα με την εκκλησιαστική περιουσία είχε θέσει και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και το πήρε πίσω.

  Αυτά είναι παραμύθια προς λαϊκή κατανάλωση», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο μητροπολίτης Περιστερίου Χρυσόστομος. «Αυτή η οργανωμένη επίθεση κατά της εκκλησίας με τις συκοφαντίες για την εκκλησιαστική περιουσία και για δήθεν αυτοκίνητα από το κράτος δεν θα μείνει αναπάντητη», επισήμανε, από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

 15. Ο/Η Ρόζα Λούξεμπουργκ λέει:

  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=499728

  Τα καμένα της Αττικής δεν έχουν κηρυχθεί αναδασωτέα

  Ημερομηνία δημοσίευσης: 23/10/2009
  Φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν διαθέτει ολοκληρωμένη πρόταση ακόμη και για τα τρέχοντα περιβαλλοντικά προβλήματα, επισημαίνει ο Β. Αποστόλου, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και συντονιστής των θεμάτων περιβάλλοντος, προσθέτοντας:

  “Η αναστολή και μετατόπιση στο μέλλον αποφάσεων για τα προβλήματα που χρήζουν άμεσης απάντησης, όπως είναι οι καμένες δασικού χαρακτήρα εκτάσεις της Αττικής -οι οποίες δεν έχουν κηρυχθεί ακόμη αναδασωτέες-, δείχνει ότι η κ. υπουργός, ενώ ήταν έτοιμη να χειροκροτηθεί, δεν είναι έτοιμη για να κυβερνήσει. Η πράσινη ανάπτυξη, πέρα από τις προθέσεις, απαιτεί συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και αυτό δεν υπάρχει.

 16. Ο/Η argosholos λέει:

  Μήπως τα μπερδεύουμε λίγο;
  Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι η κυρία υπουργός ήταν μία θεούσα που σκιζόταν να δώσει τα πάντα στους διάφορους εφραίμηδες, αν επιτύγχανε κάτι για το περιβάλλον στη πιο βρώμικη χώρα της Ευρώπης, με τη πιο βρώμικη παραγωγή ενέργειας, την αυθαίρετη δόμηση και την ανυπαρξία σχεδίων πόλης, τις χιλιάδες χωματερές, τα καμμένα δάση κλπ κλπ δεν θα την επαινούσατε;
  Ας γίνουμε λίγο Δανία (λέμε τώρα…), και ας φάνε και κάτι παραπάνω και οι παπάδες. Η πρώτη φορά θα είναι; Τουλάχιστον φέρνει έναν κάποιον άλλο αέρα που ίσως διαφέρει από το «τσιμέντο να γίνει» του προκατόχου της και μπορεί να οδηγήσει σε λίγο καθαρότερο αέρα για τα πνευμόνια μας…

 17. Ο/Η Ρόζα Λούξεμπουργκ λέει:

  Αrgosxole δεν είναι θεούσα αλλά για να αλλάξει κάτι στο περιβάλλον χρειάζονται συγκρούσεις.
  Ελάτε όμως που η συμπαθέστατη κ.Μπιρμπίλη φαίνεται υπέρ το δέον συμβιβασμένη και προσαρμοστική σε καταστάσεις.

 18. Ο/Η Φίλος λέει:

  H ατάκα ενός ντοκυμανταίρ, από το μπλογκ του Διαγόρα.

  Υπήρξε κάποια στιγμή στη ζωή μου που συνειδητοποίησα ότι αν τα βομβαρδιστικά που πετούσαν πάνω από το Βιετνάμ έριχναν αντισυλληπτικά, η αμερικανική καθολική ιεραρχία θα είχε καταδικάσει εκείνο τον πόλεμο στη στιγμή.

  Αλλά έριχναν ναπάλμ.

  http://diagoras.wordpress.com/2009/10/23/constantines-sword/

  « 22 Οκτωβρίου, η μεγαλύτερη επέτειοςΤαινία: Constantine’s Sword
  Δημοσιεύθηκε από Διαγόρας ο Μήλιος στο 2009/10/23

  Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που εξετάζει την αιματηρή πλευρά της χριστιανικής θρησκείας εκτελώντας μία ιστορική διαδρομή που ξεκινά από τη μάχη της Μιλβίας γέφυρας στις 28 Οκτωβρίου 312 μ.Χ. όπου ο Φλάβιος Βαλέριος Κωνσταντίνος (γνωστός και ως Μέγας, ή Άγιος και Ισαπόστολος κατά την ορθόδοξην εκκλησίαν, αιμοσταγής παιδοκτόνος και συζυγοκτόνος τύραννος για όσους διατηρούν μία αντικειμενική ματιά στα πράγματα) με το φημισμένο «εν τούτω νίκα» όραμα – παραλήρημα – διαφημιστικό κόλπο του για πρώτη φορά συνέδεσε το σταυρό με το ξίφος και έχυσε αίμα στο όνομα της «θρησκείας της αγάπης», συνεχίζει με τους αμέτρητους διωγμούς που υπέστησαν οι Εβραίοι ανά τους αιώνες στα χέρια των Ευρωπαίων αγάπα-τον-πλησίον-σου χριστιανών από τις σταυροφορίες μέχρι και το ολοκαύτωμα, άλλοτε υπό την άμεση καθοδήγηση και άλλοτε υπό τη συνένοχη απάθεια της (καθολικής ως επί το πλείστον) εκκλησίας, και φτάνει μέχρι τις μέρες μας καταδεικνύοντας τη σχέση της χριστιανικής θρησκείας με την αμερικανική πολεμική μηχανή και την κυβέρνηση Bush.

  Πρόκειται για μία καλογυρισμένη, ενδιαφέρουσα, και σε κάποιες στιγμές συγκινητική ταινία, στην οποία δεν βρήκα κάποιο σημαντικό σφάλμα να καταλογίσω.

  Όταν πρωτοείδα το εξώφυλλο και παρατήρησα πάνω-πάνω που λέει «Like the da vinci code […]» το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν να βρω το πλήκτρο «close» της σελίδας, αλλά μετά σκέφτηκα πως αυτό ίσως να μην είναι τίποτε άλλο παρά το μίασμα που δεν μπορεί παρά να αφήσει ο ανεγκέφαλος τελειόφοιτος του marketing που ανέλαβε την προώθηση της ταινίας. Αποφάσισα να μην το λάβω καθόλου υπόψιν μου, και πράγματι, σας διαβεβαιώνω, καμμία απολύτως σχέση δεν έχει η ταινία αυτή με σαχλαμάρες τύπου «Κώδικα Ντα Βίντσι». Άλλωστε, πρόκειται για ντοκιμαντέρ.

  Δεν θα πρέπει να χάσετε το Constantine’s Sword αν έχετε ιδιαίτερη αδυναμία στο πρόσωπο του πάστορος Ted Haggard, καθώς η ταινία αυτή (όπως και το Root of All Evil του Dawkins) περιλαμβάνει αποσπάσματα από συνέντευξη με την χαρισματική πανοσιολογιώτητά του και ολόκληρη την οδοντοστοιχία της πριν σκάσει το σκάνδαλο που τον έκανε να παραιτηθεί δηλώνοντας «είμαι ένας απατεώνας και ψεύτης.»

  Η καλύτερη κατά τη γνώμη μου ατάκα όλης της ταινίας:

  Υπήρξε κάποια στιγμή στη ζωή μου που συνειδητοποίησα ότι αν τα βομβαρδιστικά που πετούσαν πάνω από το Βιετνάμ έριχναν αντισυλληπτικά, η αμερικανική καθολική ιεραρχία θα είχε καταδικάσει εκείνο τον πόλεμο στη στιγμή.

  Αλλά έριχναν ναπάλμ.

 19. Ο/Η espectador λέει:

  Μηπως λιγο να περιμενουμε…Καποιο δειγμα γραφης πρωτα να δουμε. π.χ. για τον Χρυσοχοιδη ειδαμε…αν και δεν ηταν απαραιτητο γι αυτον. Δεν εχω πολλες ελπιδες και γω αλλα καμμια φορα….που ξερεις. Θυμαμαι ενα μυθιστορημα του Γκαλμπρειθ (νε του γνωστου οικονομολογου-δεν θυμαμαι τιτλο) οπου σε μια χωρα της λατινικης αμερικης οι (απο πανω) αμερικανοι προσπαθωντας να αποτρεχουν την καταληψη της εξουσιας απο τους αριστερους, βαζουν μια δικη τους κυβερνηση απο την οποια σιγα-σιγα και μεθοδικα….την πατανε κυριολεκτικα. Τους βγαινει δηλ. αριστερωτερη απο την αλλη….που εκδιωξαν. Ενταξει δεν ειμαι αφελης (παω να σας προλαβω) αλλα λιγο να περιμενουμε…τι λετε?

  • Ο/Η Po λέει:

   espectador,
   κι εμείς δεν είμαστε αφελείς-κακόπιστοι, ότι μέτρο θετικό πάρθηκε είτε από τη μία ή την άλλη κυβέρνηση, το επαινέσαμε/επαινούμε… Το έχουμε αποδείξει αρκετές φορές.

 20. Ο/Η ακάκιος λέει:

  @Φίλος

  O Φλάβιος Βαλέριος Κωνσταντίνος, ο φονιάς του Ελληνισμού, μπορούσε να σκοτώνει ελέω θεού και να μην δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Οι Βυζαντινοί τον ανακηρύξαν Μέγα. Η εκκλησία τον έκανε Άγιο. Είμαστε τυχεροί που εμείς, ο λαός, σήμερα μπορούμε να καταδικάσουμε δημόσια τους εγκληματίες πολέμου και τους συνοδοιπόρους τους:

  Αυτά που θα δείτε συμβαίνουν όχι στα Εξάρχεια αλλά στο Σαν Φραντσίσκο του Μπάρακ Ομπάμα.

 21. Ο/Η laskaratos λέει:

  Αγαπητέ espectador,
  αποτελείς για εμένα μια ελπίδα πως δεν απωλέσθη η αθωότης άρα δεν εχάθη το παν.
  Άκου λοιπόν για να δεις πόσο μας κοροϊδεύουν, ο ΓΑΠ και η τρελλοπαρέα του. Ανακοινώθηκε από την αόρατη μυστική επιτροπή εξέτασης των 7.500 (!!!) διαδικτυακών αιτήσεων η πρώτη επιλογή υποψηφίου γραμματέως υπουργείου:

  Τα ρα τα τα!

  «Από τις χιλιάδες αιτήσεις που έγιναν στο Ιντερνετ για τις θέσεις των Γενικών Γραμματέων έγινε η πρώτη πρόσληψη. Γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο Γεώργιος Δημήτραινας, Λέκτορας του Πανεπιστημίου Θράκης.

  Και να οι πρώτες απορίες . Ο κ Δημήτραινας είναι συγγραφέας μαζί με την Σύζυγο του Υπουργού κ Ελισάβετ Συμεωνίδου στο σύγγραμα » Ο νέος νόμος 3064/2002 για την εμπορία των ανθρώπων» μαζί με τον Χριστόφορο Κοσμίδη από τις εκδόσεις Σάκκουλα ( Δίπλα η φωτό του βιβλίου)

  Βλ. http://kafeneio-gr.blogspot.com/2009/10/blog-post_2272.html

  Να υποθέσουμε ότι από τις χιλιάδες αιτήσεις ο πιό άξιος είναι ο άνθρωπος που έγραψε βιβλίο μαζί με την σύζυγο του Υπουργού!!!!

 22. Ο/Η sonafets λέει:

  Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν η κ.Μπιρμπίλη είναι αντικομφορμίστρια.Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι ο αντικομφορμισμός δεν ταυτίζεται με την αθεϊα καί την άρνηση κατάθεσης όρκου.

  • Ο/Η Po λέει:

   sonafets,
   αν και ο κ. Λασκαράτος δεν υποστηρίζει κάτι τέτοιο, δεν νομίζω πάντως ότι ένας γνήσιος αντικομφορμιστής θα υπάκουε άνευ όρων στις εκτελεστικές και θρησκευτικές εξουσιαστικές «παραδόσεις» που έχουν (από αυτές) με το στανιό θεσπιστεί…

   έτσι δεν είναι;

 23. Ο/Η ακάκιος λέει:

  Η αναφορά στο ντοκιμαντέρ Constantine’s Sword στο thread του Λασκαράτου μου δίνει την ευκαιρία να συμπληρώσω κάποια κενά συναφή με την ιστορία που ποτέ δεν διδαχτήκαμε στα σχολεία.
  Ο Φλάβιος Βαλέριος Κωνσταντίνος, όπως και ο Άγιος Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος, άφησε πίσω το δικό του Βοιωτοπέδιο. Φυσικά ο ρωμαίος αυτοκράτορας δεν είχε ανάγκη ούτε από οικόπεδα ούτε δασικές εκτάσεις, κι αυτό γιατί του ανήκε όλη η οικουμένη. Απετέλεσε όμως άνθρωπο της περιόδου της μετάβασης της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στον ανορθολογισμό. Είναι κοινώς αποδεκτό πως ο ανορθολογισμός συνεπάγεται την απώλεια παιδείας, φαινόμενο που όπως ήταν αναμενόμενο έστειλε τελικά τη Ρώμη στα χρονοντούλαπα της ιστορίας. Όχι όμως πριν ο Άγιος ικανοποιήσει την ματαιοδοξία του να κοσμήσει τα ανάκτορά του με τα αριστουργήματα των αρχαίων Ελλήνων καλλιτεχνών. Η κοιλάδα των Μουσών στον Ελικώνα, με εκατοντάδες αγάλματα, πολλά υπογραμμένα από τον Κηφισόδοτο γιό του Πραξιτέλη, έγινε ο πρώτος στόχος του. Έτσι μετά από αιώνες παρουσίας στο χώρο της Βοιωτίας οι εννέα Μούσες, οι κόρες του Δία και της Μνημοσύνης, μετανάστευσαν στην Κωνσταντινούπολη για να κοσμήσουν τα αυτοκρατορικά ανάκτορα.
  Στις αρχές όμως του 5ου αιώνα, και συγκεκριμένα το 404 μ.Χ. προκλήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη ταραχές εξ αιτίας της εξορίας του Ιωάννου του Χρυσόστομου, και οι ένθερμοι οπαδοί της νέας θρησκείας τα κατέστρεψαν. Φυσικά ο Άγιος Χρυσόστομος με την σειρά του δεν καθόταν στα χέρια του, μαζί με ένα στρατό πιστών επέδραμε στην Έφεσο και κατέστρεψε τον ναό της Αρτέμιδος (σημ. ενός εκ των 7 “θαυμάτων” της αρχαιότητας). Η καταστροφή του ναού είχε και ωφέλιμες παράπλευρες συνέπειες. Τα αρχιτεκτονικά μέλη του ναού, όλα από μάρμαρο μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και χρησιμοποιήθηκαν για τη κατασκευή του “σύμβολου του Γένους” την Αγιά Σοφιά. Αυτά για την αρχαία ιστορία.
  Τον δέκατο όγδοο αιώνα η Ευρώπη έκανε κι αυτή την κωλοτούμπα της για να χρησιμοποιήσω λέξη των ημερών μας, και ξαναγύρισε αναγεννημένη στον ορθολογισμό. Αναπόφευκτα ‘σκόνταψε’ πάνω στην αρχαία Ελλάδα.

  (Σημ: Για όσους ενδιαφέρονται, στην Εθνική Πινακοθήκη των Αθηνών μπορείτε να δείτε την έκθεση «Le goût à la grecque» με 150 αριστουργήματα από το Μουσείο του Λούβρου

  http://www.apogevmatini.gr/?p=45831

  που δίνει μια καλή εικόνα της επιστροφής της Ευρώπης στην κλασική Ελληνική τέχνη, και τους Γάλλους πρωταγωνιστές της).
  Οι ευρωπαίοι αρχίζουν να συρρέουν στην Οθωμανική ανατολή για να γνωρίζουν από κοντά τα λείψανα ενός πολιτισμού που δημιούργησε τέτοια υψηλή τέχνη. Αμέσως μετά την ίδρυση του νέo-Ελληνικού κρατιδίου οι Γάλλοι ιδρύουν Αρχαιολογική Σχολή στην Αθήνα και αρχίζουν ανασκαφές. Ένας από τους πρώτους στόχους τους είναι η κοιλάδα των Μουσών στον Ελικώνα. Το όραμα του Ησίοδου και των Μουσών τους έλκει και τους συναρπάζει. Βρίσκουν τον χώρο σε κατάσταση πλήρους ερημώσεως, οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών συμπεριφέρονται βάναυσα, μιλούν αλβανικές διαλέκτους, ώστε να αισθάνονται πως απειλούνται οι ζωές τους. Εν τούτοις επιμένουν. Τα θεμέλια των αρχαίων κτιρίων βρίσκονται κάτω από τα ερείπια βυζαντινών εκκλησιών κι αυτών κατεστραμμένων από σεισμούς και την εγκατάλειψη. Μια από αυτές μας λέει ο αρχαιολόγος Decharme ήταν αφιερωμένη στον Άγιο (Φλάβιο Βαλέριο) Κωνσταντίνο!… Γράφει λοιπόν ο Decharme στο ημερολόγιο της ανασκαφής (μετάφραση):
  “Το όνομα Κωνσταντίνου προκαλεί θλίψη όταν ακούγεται σ έναν τόπο σαν αυτόν εδώ. Και τούτο γιατί εκείνος είναι ο πρώτος που παραβίασε το ιερό των Μουσών, ο οποίος ανήρπασε τα αγάλματά τους για να τα μεταφέρει στην Κωνσταντινούπολη όπου αργότερα έγιναν παρανάλωμα πυρός σε μια πυρκαγιά. Δεν αρκέστηκε στην καταστροφή τους, αντικατέστησε την θεότητά τους με την δική του”.
  Από τότε χρειάστηκε ενάμισος αιώνας για την Ελληνική αρχαιολογική υπηρεσία να χαρακτηρίσει την κοιλάδα των Μουσών ως αρχαιολογικό χώρο, χωρίς καμιά, απολύτως καμιά προσπάθεια προστασίας ή ανάδειξής του. Κάτι παρόμοιο με αυτό που έγινε και στην Δήλο όπου μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφών από τους Γάλλους ο χώρος εγκαταλείφτηκε, με ολέθριες συνέπειες στα εκτεθειμένα πλέον στα στοιχεία αρχαία μνημεία.
  Αυτά εν ολίγοις, μέχρι την εμφάνιση στο χώρο του Αγίου Θηβών κ. Ιερώνυμου το 2001 μ.Χ. Για να μην μακρηγορήσω περισσότερο θα σας παραπέμψω σε ένα λεπτομερές μνημόνιο που υπέβαλλα στο ΥΠΠΟ για να τους πληροφορήσω για τα τεκταινόμενα. Το έχω ανεβάσει στο Ιντερνέτ σε μορφή .doc, και μπορείτε να το βρείτε εδώ μαζί με εκτεταμένη βιβλιογραφία. Δεν έχω συμπεριλάβει το φωτογραφικό υλικό του φακέλου:

  http://docs.google.com/Doc?docid=0Aezbok3-iETcZG43OWozNl8xMjhjYjQzcjJwMw&hl=en

  Το μνημόνιο αυτό είχα την τιμή να εγχειρίσω προσωπικά στον κ. Χρήστο Ζαχόπουλο Esq. Προσπάθησα να του εξηγήσω περί τίνος επρόκειτο αλλά δεν με καταλάβαινε! Επέμενα ότι ο κ. Ιερώνυμος είχε ήδη βάλει χέρι στο χώρο, και ήταν επιτακτική η ανάγκη να γίνει αυτοψία από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Αλλά όλα επί ματαίω. Οδεύαμε ήδη βλέπετε στον αστερισμό της Ζαχοπουλειάδας, και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΠΟ είχε το μυαλό του αλλού.

 24. Ο/Η μπιρμιλομάτης λέει:

  Αχ κυρίαΜπιρμπίλη τι λέτε για όλα αυτά;

  http://www.tvxs.gr

  Τρεις αυτόπτες μάρτυρες του ξυλοδαρμού που δέχθηκε ο 17χρονος Παλαιστίνιος από αστυνομικούς στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών της Παγανής, και ο διερμηνέας του θύματος καταγγέλλουν στο TVXS τις απειλές που δέχονται από τις αρχές προκειμένου να σιωπήσουν για το περιστατικό. Σύμφωνα με τον διερμηνέα, αστυνομικοί προσέφεραν στο θύμα 350 ευρώ για να εξαγοράσουν τη σιωπή του.

  Ο διερμηνέας του 17χρονου, Χαμίντ, δηλώνει ότι επικοινώνησε σήμερα, Δευτέρα, με το νεαρό θύμα και πως ο έφηβος διατύπωσε έντονους φόβους για την ασφάλεια του, καθώς οι αστυνομικοί του προσέφεραν 350 ευρώ για να μην μιλήσει για την κακοποίηση την οποία υπέστη στα χέρια των τεσσάρων οργάνων της τάξης . Οι αστυνομικοί απειλούν επίσης το νεαρό θύμα ότι σε περίπτωση που καταθέσει, θα τον κρατήσουν στην Παγανή για περισσότερο από έξι μήνες έως ένα χρόνο.

  Οι αυτόπτες μάρτυρες του ξυλοδαρμού που υπέστη ο 17χρονος Παλαιστίνιος την περασμένη Πέμπτη, αμέσως μετά την επίσκεψη του υφυπουργού Σπ. Βούγια στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Παγανή της Μυτιλήνης, με τη μεταφραστική βοήθεια της κ. Ευθαλίας Παππά από το Οικουμενικό Πρόγραμμα Μεταναστών, διατυπώνουν φόβους για την προσωπική ασφάλειά τους καθώς δέχονται απειλές από αστυνομικούς προκειμένου να μην μιλήσουν για το συμβάν.

  Ο Παλαιστίνιος Μοχάμεντ Αλί, ο οποίος επίσης φέρει τραύμα από γκλομπ στο κρανίο, μας αφηγείται ότι το βράδυ της 22ας Οκτωβρίου, όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στο χώρο κράτησης, η αστυνομία κράτησε την πόρτα κλειστή ενώ οι μετανάστες φώναζαν να τους επιτραπεί η έξοδος στο προαύλιο. «Μετά από 10-20 λεπτά μας άνοιξαν την πόρτα και μας έβγαζαν έναν-έναν και μας χτυπούσαν. Τέσσερις αστυνομικοί πήραν έναν από τους συγκρατούμενούς μας και τον χτύπησαν πάρα πολύ. Τον χτυπήσανε τόσο πολύ μέχρι που έπεσε κάτω, σαν ένα ζώο. Μετά από 1 -1,5 ώρα ήρθε ασθενοφόρο και τον οδήγησαν στο νοσοκομείο. Όλα αυτά γίνανε μπροστά στα μάτια μας για να παραδειγματιστούμε και να μείνουμε ήσυχοι».

  Στη συνέχεια, οι αυτόπτες έδωσαν την επώνυμη κατάθεση τους στην αστυνομία. Σύμφωνα με τους μάρτυρες, μετά την καταγγελία του περιστατικού, η αστυνομία, μέσω διερμηνέα, προειδοποίησε τους καταγγέλλοντες να μην διατυπώσουν τις καταγγελίες τους δημοσίως γιατί αυτό θα είχε ως συνέπεια της κράτησή τους για πάνω από 8 μήνες στην Παγανή. «Εμείς λοιπόν, όλοι μας, έχουμε πάρα πολύ μεγάλο φόβο ότι αν πούμε την αλήθεια και συνεχίσουμε να την υποστηρίζουμε επίσημα, θα μας κρατήσουν πολύ περισσότερο εδώ, και δεν ξέρουμε τι άλλο μπορεί να μας κάνουν. Φοβόμαστε πάρα πολύ».

  Ο επίσης Παλαιστίνιος Γιούνις επιβεβαιώνει τα όσα δηλώνει ο Μοχάμεντ Αλί για τον ξυλοδαρμό του 17χρονου και προσθέτει ότι και ο ίδιος δέχτηκε χτυπήματα από αστυνομικούς: «Κι εγώ ο ίδιος προσωπικά χτυπήθηκα από τους αστυνομικούς. Έχω ακόμα το σημάδι από το γκλομπ στην πλάτη μου και μέχρι σήμερα δεν μπορώ να περπατήσω καλά και να κουνηθώ».

  Ο τρίτος αυτόπτης μάρτυρας, ο Τζαμάλ Μοχαμέντ από την Παλαιστίνη, δηλώνει ότι η αστυνομία τον χτύπησε στο χέρι κατά την έξοδό του από το θάλαμο, με αποτέλεσμα σήμερα να φοράει γύψο. «Εγώ και ο Γιουνίς και ο Μοχάμεντ Αλί δεχθήκαμε αφόρητες πιέσεις να μην πούμε τίποτα, διαφορετικά θα μας επαναπροωθήσουν και θα μας κρατήσουν πάρα πολύ μεγάλο διάστημα στην Παγανή. Φοβόμαστε όλοι πάρα πολύ, ύστερα από αυτό που δημιουργήθηκε, ότι δεν θα μας αφήσουν ποτέ να φύγουμε από το στρατόπεδο αν πούμε την αλήθεια. Οι φίλοι μας βγήκαν, απελευθερώθηκαν, αλλά εμάς μας κρατούν εδώ πέρα. Σας παρακαλώ βοηθήστε μας, προστατέψτε μας, φοβόμαστε πάρα πολύ. Είμαστε εδώ γιατί είμαστε πρόσφυγες, φοβόμαστε τί πρόκειται να μας συμβεί τώρα που είπαμε την αλήθεια».

  Το γεγονός κατήγγειλε ο 17χρονος εγγράφως ενώ ακόμα 47 συγκρατούμενοί του συνέταξαν σχετική επώνυμη καταγγελία. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο σημερινός Τύπος οι καταγγέλλοντες αυτόπτες μάρτυρες φέρονται να λαμβάνουν ροζ κάρτα τις τελευταίες ημέρες και να αποχωρούν για την Αθήνα, όπου μπορούν να «εξαφανιστούν».

  Σημειώνουμε ότι μετά την δημοσιοποίηση του συμβάντος, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έδωσε εντολή πραγματοποίησης Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης με χρόνο περαίωσης μία εβδομάδα, ενώ προανάκριση πραγματοποιεί και η Εισαγγελία Μυτιλήνης. Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάνουν λόγο ωστόσο για προσπάθεια συγκάλυψης του γεγονότος και προαναγγέλλουν προσφυγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

  «Η Παγανή πρέπει να κλείσει»

  Το tvxs.gr επικοινώνησε και με τον επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, κ. Γ. Τσαρμπόπουλο , για το περιστατικό. «Δεδομένου ότι τα καταγγελλόμενα είναι πάρα πολύ σοβαρά, αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι ζητάμε η διοικητική αλλά και η ποινική εξέταση να γίνουν σε βάθος, ώστε οι τυχόν ευθύνες να μην συγκαλυφθούν. Δυστυχώς, ξέρουμε ότι στο παρελθόν οι διοικητικές εξετάσεις δεν έχουν καταλήξει ποτέ σε απόδοση ευθυνών. Θέλουμε σε αυτό το γεγονός να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες ώστε η έρευνα να είναι σε βάθος και βέβαια ανα χρειάζεται να παρασχεθεί προστασία μαρτύρων καθώς και ότι άλλο χρειάζεται» υπογραμμίζει ο κ. Τσαρμπόπουλος.

  «Το γεγονός αυτό αναδεικνύει επίσης μια κατάσταση έντασης η οποία δημιουργείται κατά καιρούς σε αυτό τον χώρο κράτησης και, αξίζει εδώ να σχολιάσουμε, ότι ο λόγος που δημιουργούνται εντάσεις οι οποίες προκαλούν την απαράδεκτη αυτή αντίδραση των αστυνομικών φρουρών, έχει να κάνει με την παρατεταμένη κράτηση. Δηλαδή, στην Παγανή έχουμε μια απόδειξη της αποτυχίας της πολιτικής της παρατεταμένης κράτησης στα σημεία εισόδου και διότι δεν είναι δυνατόν να κρατούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα όταν υπάρχουν τέτοια κύματα ροών προσφύγων. Αφήνονται ελεύθεροι ορισμένοι, με κριτήρια αδιαφανή, με αποτέλεσμα άλλοι που παραμένουν μέσα να διαμαρτύρονται. Φέτος, από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα, αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει τουλάχιστον 3 εξεγέρσεις. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και δείχνει ότι η πολιτεία πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική της όσον αφορά την κράτηση στα σημεία εισόδου. Εμείς έχουμε κάνει προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, νομίζουμε ότι χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση. Δεν είναι δυνατόν όλοι να κρατούνται στα νησιά εξαιτίας του γεγονότος ότι εισήλθαν χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, και τελικά να αφήνονται ελεύθεροι στην συντριπτική τους πλειοψηφία με ένα χαρτί απέλασης για να καταλήγουν στην Αθήνα άστεγοι. Δεν είναι αποτελεσματική αυτή η πολιτική.

  Προτείνουμε δομές υποδοχής με πληροφόρηση, με διερμηνεία, με μηχανισμούς εντοπισμού και διαχωρισμού των ομάδων ανάλογα με τις ανάγκες τους και περαιτέρω μεταβίβασή τους στο εσωτερικό της χώρας, ανάλογα με την περίπτωση. Άλλη δηλαδή μεταχείριση για τα ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά, άλλοι για τους ζητούντες άσυλο, άλλοι για τα θύματα trafficing και βασανιστηρίων κ.λπ. Και βέβαια, αν τελικά κάποιοι κρατούνται, αυτοί να είναι εκείνοι οι οποίοι πραγματικά πρόκειται να απελαθούν ώστε να μην επιβαρύνεται και το σύστημα της κράτησης με χιλιάδες ανθρώπους για τους οποίους τελικά δεν γίνεται και τίποτα.

  Ειδικά για την Παγανή, ως χώρος κράτησης, ανεξάρτητα της πολιτικής ως προς τα σημεία εισόδου, ο χώρος αυτός δεν είναι για να φιλοξενεί ανθρώπους. Και δεν μιλάμε για τους 700 που είδαμε τώρα, τους 800 που είδαμε τον Αύγουστο ενώ το κέντρο υποτίθεται ότι είναι για 200 άτομα. Ούτε δεκάδες άτομα δεν μπορεί να φιλοξενήσει αυτό το πρώην εργοστάσιο, ακόμα και για ολιγοήμερη διαμονή, σε συνθήκες που να πληρούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα μίνιμουμ στάνταρτ της υγιεινής. Η Παγανή πρέπει να κλείσει. Ούτως ή άλλως. Η Παγανή ειδικά πρέπει να κλείσει, το έχουμε πει επανειλημμένα» τονίζει ο κ. Τσαρμπόπουλος.

  Πλήθος καταγγελιών για ξυλοδαρμούς

  Πολλοί ήταν οι μετανάστες που κατήγγειλαν ξυλοδαρμό στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών της Παγανής. Ο κ. Βούγιας φέρεται να έκανε λόγο για το ζήτημα στον επικεφαλής της Ελληνικής Αστυνομίας. «Στόχος μας είναι το συντομότερο δυνατό να κλείσει η Παγανή», δήλωσε ο υφυπουργός κ. Βούγιας, στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», τονίζοντας πως η εντολή στην Ελληνική Αστυνομία είναι μέσα σε μία εβδομάδα να υπάρχει πόρισμα για τα καταγγελλόμενα, αν μη τι άλλο για να μην ξεχαστεί η όλη υπόθεση».

  Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με δελτίο Τύπου, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα καταγγελλόμενα και ζητά τη σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες και η παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας.

  Το δελτίο Τύπου αναφέρει τα ακόλουθα: «Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει την έντονη ανησυχία της για όσα φέρονται ότι διαδραματίστηκαν το απόγευμα της 22 Οκτωβρίου στο κέντρο διοικητικής κράτησης αλλοδαπών Παγανής, στη Λέσβο. Σύμφωνα με καταγγελίες, των οποίων έγινε αποδέκτης η Υ.Α., αστυνομικά όργανα υπεύθυνα για τη φύλαξη του κέντρου προέβησαν σε κακοποίηση και ξυλοδαρμό κρατουμένων, μεταξύ των οποίων ενός 17χρονου ανηλίκου, ο οποίος διακομίστηκε στο Βοστάνειο Νοσοκομείο, όπου και του διαγνώσθηκαν κακώσεις στην κεφαλή, πλάτη, μέση και χέρια. Σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πληροφορίες, τα γεγονότα προκλήθηκαν στη συνέχεια έντασης που δημιουργήθηκε σε ορισμένους θαλάμους, όπου ομάδες κρατουμένων διαμαρτύρονταν για την παρατεταμένη τους κράτηση.

  Η Υ.Α. θεωρεί θετικό το γεγονός ότι, κατόπιν και εντολής του Υφυπουργού για την Προστασία του Πολίτη, διενεργούνται ήδη πειθαρχικές και ποινικές έρευνες για τα συμβάντα. Δεδομένης της σοβαρότητας των καταγγελιών, η Υ.Α. ζητά σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης με τρόπο ώστε να διασφαλιστεί η ανάδειξη τυχόν ευθυνών και, σε περίπτωση στοιχειοθέτησής τους, να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, στη βάση και των πρόσφατων εξαγγελιών του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας.

  Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της 22 Οκτωβρίου, κλιμάκιο της Υ.Α., μαζί με τον Υφυπουργό για την Προστασία του Πολίτη, Σπύρο Βούγια, επισκέφθηκε την Παγανή. Πάνω από 700 άτομα, μεταξύ των οποίων πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές, ασυνόδευτα παιδιά, γυναίκες με μωρά και άλλες ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες, κρατούνταν σε άθλιες συνθήκες που προσβάλλουν κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Κατά την επίσκεψη, ο επικεφαλής του Γραφείου της ΥΑ στην Ελλάδα, Γιώργος Τσαρμπόπουλος, επανέλαβε το αίτημα για οριστικό κλείσιμο της Παγανής και κάλεσε την Πολιτεία να αναθεωρήσει την πολιτική αντιμετώπισης των μικτών μεταναστευτικών ρευμάτων στα σημεία εισόδου, με κατάλληλες δομές υποδοχής και ειδική μέριμνα για όσους χρήζουν διεθνούς ή ανθρωπιστικής προστασίας».

  Διεθνείς οργανώσεις κατά Ελλάδας

  Πλήρη πειθαρχική διερεύνηση και παραδειγματική τιμωρία των κρατικών λειτουργών που ξυλοκόπησαν μετανάστη στο κέντρο της Αθήνας, το Σάββατο 17 Οκτωβρίου, και τη σύλληψη μετά προπηλακισμού του ερευνητή θεμάτων μετανάστευσης Δημ. Παρσάνογλου, ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τα Δικαιώματα, την Ισότητα και την Ετερότητα RED και τα Εθνικά Εστιακά Κέντρα RAXEN (Δίκτυο Πληροφόρησης για τον Ρατσισμό & την Ξενοφοβία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων – FRA).

  Οι οργανώσεις εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία και τη βαθιά ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη αστυνομική βία ενάντια σε μετανάστες και κοινωνικές μειονότητες αλλά και κατά των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ερευνητών θεμάτων μετανάστευσης και καλούν επειγόντως την ελληνική κυβέρνηση να ξεριζώσει τη ρατσιστική βία και συμπεριφορές που απειλούν τα θεμέλια της δημοκρατίας και αποτρέπουν την πραγματική και ίση συμμετοχή στην κοινωνία.

  Ετησίως καταγράφονται στις εκθέσεις των επίσημων φορέων κατά του ρατσισμού καταγγελίες για κακοποιήσεις από αστυνομικά όργανα, οι οποίες φτάνουν το 50% των βίαιων ρατσιστικών επιθέσεων κατά μεταναστών και μειονοτήτων στην Ελλάδα. «Αυτή είναι μια δραματική, αυξανόμενη τάση που επιδεινώθηκε από τη ρατσιστική βία ακροδεξιών βίαιων οργανωμένων ομάδων, που επιχειρούν, ανενόχλητες ή ακόμη και ενθαρρυνόμενες, ως φασιστικού τύπου πολιτοφυλακή σε κεντρικές γειτονιές της Αθήνας», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

  Πηγές είδησης: Ελευθεροτυπία, Έθνος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s