Θέματα όπως της ΛΑΡΚΟ δεν είναι καθώς πρέπει…

LARKO

Αν το θέμα ήταν έστω και λίγο «καθώς πρέπει» και politically correct δεν θα είχε εξοστρακισθεί από τα περισσότερα έντυπα ή ηλεκτρονικά ΜΜΕ με ελάχιστες εξαιρέσεις που υπογραμμίζουν τον κανόνα. Ούτε καθαρά εργατικά ζητήματα πλέον φιλοξενούνται στις respected, γνώριμες στήλες επιφυλλιδογράφων. Το προλεταριάτο πέθανε όπως το ξέρουμε, και συμφωνώ, όμως μια μερίδα του υπάρχει για να μας θυμίζει και άλλες όψεις του σύγχρονου πολιτισμού, όψεις που δεν αγγίζονται καν από δημοφιλή δελτία ειδήσεων.

Σε ποιο δελτίο αναφέρθηκε ποτέ ότι ακόμη και με τα αναξιόπιστα στοιχεία του ΙΚΑ προκύπτει ότι, μόνοι την πενταετία 2000-2005, συνέβησαν 78.894 εργατικά ατυχήματα, από τα οποία 574 θανατηφόρα, και μέσω ποιου μέσου ενημέρωσης έγινε (ευρέως εννοώ) γνωστό ότι σύμφωνα με στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, κάθε δύο μέρες σκοτώνεται και ένας εργάτης, και ότι μόνο το 2008 σκοτώθηκαν 142 εργάτες στους χώρους εργασίας των, ήδη το 2009 αυτά τα «ατυχήματα» ξεπέρασαν τον αριθμόν 60…Να σκεφθείτε ότι σοβαρά επίσης το γεγονός ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας δεν μετρά εργατικά ατυχήματα στους κλάδους της ναυτιλίας, μεταλλουργίας ή ορυχείων, κι όμως μόνο το μήνα Αύγουστο του’09 κατεγράφησαν επισήμως πάνω από 5 νεκροί και πολλοί τραυματίες, αρκετοί από αυτούς –και ξέρουμε τι σημαίνει αυτό στη χώρα μας- δεν θα επιστρέψουν στη δουλειά τους, λόγω αναπηρίας.

Πολιτισμός δεν είναι μόνο τα βιβλία, οι ποίηση, η λογοτεχνία, και οι… συναυλίες, αλλά και η ποιότητα του πεζοδρομίου, η φροντίδα των αδυνάτων, των αναπήρων, το περιβάλλον, και οι συνθήκες εργασίας κυρίως στον βιομηχανικό τομέα (όσος απομένει) πέραν των άλλων.

Μεροκάματο θανάτου
Στις 26 Αυγούστου, εξαιτίας ενός καζανιού που παρουσίαζε βλάβη. Το πρόβλημα ήταν γνωστό επί μία εβδομάδα. Είχε σφηνώσει το καπάκι ενός καζανιού μεταφοράς λυόμενου μετάλλου, όπως κατήγγειλαν συνδικαλιστές, με αποτέλεσμα το μετάλλευμα να παραμείνει αρκετές ημέρες μέσα και ν’ αναπτύξει μεγάλες θερμοκρασίες. Όταν εργαζόμενοι πήγαν για να το αδειάσουν, τρύπησε, η πυρακτωμένη λάβα έπεσε επάνω τους και συνέβησαν αλλεπάλληλες εκρήξεις.

– Ο 27χρονος Κώστας Ντελής κάηκε επί τόπου, ενώ άλλοι τέσσερις μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Φθιώτιδας και της Αττικής.

– Μερικές μέρες μετά ξεψύχησε και ο 28χρονος Γιάννης Παπακωνσταντίνου στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών, αφού πάλεψε μέρες με τα εγκαύματά του. Είχε καεί στο πρόσωπο και το στήθος.

– Στο Γενικό Κρατικό Αθηνών νοσηλεύτηκε ο Φώτης Κάλης, ενώ πιο τυχεροί στάθηκαν ο Γιάννης Ξυρογιάννης και ο Γιώργος Ανδρίτσος, που τους προσφέρθηκαν επί τόπου οι πρώτες βοήθειες.

– Στις αρχές του περασμένου μήνα, στις 2 Αυγούστου, σε άλλο καζάνι, είχε σκοτωθεί ένας 38χρονος οικογενειάρχης, ο Χρήστος Δόσκορης, πατέρας τεσσάρων ανήλικων παιδιών. Μαζί του είχαν τραυματιστεί άλλα τρία άτομα.

Οι άθλιες συνθήκες στη ΛΑΡΚΟ και το δεύτερο θανατηφόρο δυστύχημα μέσα σε διάστημα λίγων ημερών είχαν ως αποτέλεσμα να ανασταλεί προσωρινά από το υπουργείο Ανάπτυξης η λειτουργία των υψικαμίνων.

Το υπουργείο θίγεται…
Βαρύτατο χαρακτηρισμό θεωρεί το υπουργείο Ανάπτυξης τη φράση «το έγκλημα στη Λάρκο είχε προαναγγελθεί», όπως δημοσιεύτηκε την 1η Σεπτεμβρίου στην «Ε».
και η εφημερίδα απαντά :
Η φράση «το έγκλημα στη Λάρκο είχε προαναγγελθεί», στηρίζεται στα εξής, αδιαμφισβήτητα πραγματικά περιστατικά:

1. Το πρώτο εργατικό «έγκλημα» έγινε στις 2 Αυγούστου 2009 και η τελευταία επιστολή της Επιθεώρησης Μεταλλείων, που κραυγάζει για έλλειψη προσωπικού και παντελή αδυναμία ελέγχου των μεταλλείων, στάλθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης στις 4 Αυγούστου 2009.
2. Στην επιστολή αποκαλύπτεται πως η Επιθεώρηση είχε ήδη ενημερώσει με πληθώρα εγγράφων-αιτημάτων (μετρήσαμε 4 έγγραφα μόλις από τον Μάρτιο ώς τον Ιούνιο του 2009) τους αρμόδιους του υπουργείου για την τραγική κατάσταση (βλέπε ανυπαρξία) των ελεγκτικών μηχανισμών!
3. Το υπουργείο παραδέχεται ότι η Επιθεώρηση δεν είναι στελεχωμένη με το κατάλληλο προσωπικό. Γίνεται επίκληση των μακρών διαδικασιών του ΑΣΕΠ για να δικαιολογηθεί η προσωρινή λύση, της ανάθεσης καθηκόντων ελέγχου σε 13 μηχανικούς, υπαλλήλους του υπουργείου (τον Απρίλιο του 2009). Ομως η Επιθεώρηση δεν έκρινε προφανώς ικανοποιητική αυτή τη λύση.
4. Είκοσι δύο ημέρες μετά το τελευταίο έγγραφο-καταπέλτη της Επιθεώρησης, στις 26/8/2009, έγινε και το δεύτερο εργατικό έγκλημα στη Λάρκο!
5. Η απάντηση του υπουργείου στην Επιθεώρηση δεν έγινε στις 24 Αυγούστου (όπως λέει ο γενικός γραμματέας) αλλά στις 27 Αυγούστου. Δηλαδή την επομένη του δεύτερου «δυστυχήματος» στη Λάρκο. Όμως ήταν ήδη πολύ αργά…

Σύμφωνα με πρόσφατη ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Τούσσα μεταξύ άλλων αναφέρει:
«...Τα εργατικά θανατηφόρα «ατυχήματα» από τις αρχές του 2009 ανέρχονται σε περισσότερα από 57. Στην εξορυκτική – μεταλλουργική επιχείρηση της ΛΑΡΚΟ, στη Λάρυμνα Φθιώτιδας, σε εργατικά «ατυχήματα» στις 2 και 26 Αυγούστου 2009 έχασαν τη ζωή τους τρεις εργάτες και τραυματίστηκαν άλλοι έξι.
Κάθε 3,5 λεπτά ένας εργαζόμενος πεθαίνει στην Ε.Ε. από σχετιζόμενες με την εργασία αιτίες. Οι θάνατοι εργαζομένων που κατέγραψε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. το 2006 ήταν 167.000, ενώ περίπου 150.000 εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους ετησίως στην Ε.Ε…
»

Η κυβέρνηση της ΝΔ, θέλει την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ και καλά κάνει από την άποψη της πολιτικής και το τι αυτή εκφράζει…

Όμως ας δούμε τι λέει ο γ.γ. του σωματείου των εργαζομένων κ. Γ. Παλαιολόγος, στη ΛΑΡΚΟ Ευβοίας: «είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας και η δραστηριότητά της μετράει 40 χρόνια ζωής. Είναι η μοναδική επιχείρηση στην Ευρώπη που παράγει νικέλιο και είναι καθαρά συναλλαγματοφόρα επιχείρηση, αφού κάθε χρόνο φέρνει στη χώρα περισσότερα από 40 δισ. σε συνάλλαγμα». Αυτή η βιομηχανία είναι στρατηγικής σημασίας και έχει προσφέρει πολλά στην εθνική οικονομία της χώρας. Στην επιχείρηση δουλεύουν 1.400 εργαζόμενοι, όμως ο κύκλος δραστηριοτήτων της αφορά περισσότερους από 5.000 ανθρώπους σε 5 νομούς της χώρας.
Η επιχείρηση είναι ενταγμένη στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων και αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, λόγω των χαμηλών τιμών του νικελίου στην παγκόσμια αγορά. Ωστόσο, όπως υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, δεν είναι μόνο οι χαμηλές τιμές του νικελίου που δημιουργούν πρόβλημα στην επιχείρηση. Είναι και οι συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης που θέλει ή να την ιδιωτικοποιήσει ή και να την κλείσει. Σύμφωνα, εξάλλου, με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται ανάκαμψη της τιμής του νικελίου.
Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουν κάνει πολλές επαφές με τους αρμόδιους και το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά το μόνο που έχουν καταφέρει να αποσπάσουν είναι υποσχέσεις για χρηματοδότηση. Όπως τόνισε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Γ. Παλαιολόγος, «κάμψεις στην τιμή του νικελίου έχουν υπάρξει πολλές κατά το παρελθόν και αυτές κρατούν μερικούς μήνες έως ένα χρόνο. Το ότι η σημερινή κάμψη έχει κρατήσει λίγο περισσότερο, δε σημαίνει ότι δε θα ξεπεραστεί. Ήδη όπως ακούγεται βρίσκεται στο τελευταίο στάδιό της
».

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τους συμβούλους αποκρατικοποιήσεων η αξιολόγηση των φακέλων που έχουν καταθέσει οι 9 όμιλοι (!) που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στο δημόσιο διεθνή διαγωνισμό επιλογής στρατηγικού επενδυτή. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί ούτως ή άλλως τον Νοέμβριο, όμως έχουμε εκλογές, και αν βγει κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ…

Το ΠΑΣΟΚ να έχει επισήμως τοποθετηθεί κατά της πώλησης.

Θα δούμε.

[πηγές: Ριζοσπάστης, Το Ποντίκι, Ελευθεροτυπία]

.

ρο

This entry was posted in σκέψεις, ιστοΕπιφυλλίδες, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

21 Responses to Θέματα όπως της ΛΑΡΚΟ δεν είναι καθώς πρέπει…

 1. Ο/Η Ben Ali λέει:

  Η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ προχωράει

  Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/08/2009
  Τη στιγμή που ακόμη ένας εργαζόμενος άφηνε την τελευταία του πνοή στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, συνεδρίαζε χθες η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να προχωρήσει στο ξεπούλημα της εταιρείας. Εννέα είναι τελικά οι συμμετέχοντες πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής, όπως αυτά τέθηκαν στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.

  Στo πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, οι χρηματοοικονομικοί και νομικοί σύμβουλοι που ορίστηκαν από τη Διυπουργική Επιτροπή, αξιολόγησαν τους φακέλους των υποψηφίων επενδυτών που ανταποκρίθηκαν στην από 26-7-2009. Αναλυτικά οι ενδιαφερόμενοι είναι οι εξής:
  1. AKTOR S.A. (Ελλάδα)
  2. CUNICO RESΟURCES N. V. (Ολλανδία)
  3. FEVAMONITICO SARL (Λουξεμβούργο)
  4. HELLENIC HALYVOURGIA S.A. (Ελλάδα)
  5. MYTILINEOS HOLDINGS S.A. (Ελλάδα)
  6. PANEGEAN Ltd (Κύπρος – Κοινοπραξία μεταξύ GLENCORE INTERNATIONAL A.G. & SWISSMARINE INC.)
  7. SOLWAY INDUSTRIES LTD (Ρωσία)
  8. Διεθνής Επενδυτική Τράπεζα (Δεν επιθυμεί δημοσιοποίηση της συμμετοχής της στη φάση αυτή)
  9. Διεθνής Όμιλος του Μεταλλευτικού Κλάδου (Δεν επιθυμεί δημοσιοποίηση της συμμετοχής του στη φάση αυτή)
  Η Διυπουργική Επιτροπή υιοθέτησε την εισήγηση των χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων και αποφάσισε όπως οι παραπάνω συμμετάσχουν στο τελικό στάδιο της διαδικασίας που προβλέπει την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.

  Π. Λαφαζάνης: υπεύθυνοι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση της ΛΑΡΚΟ

  Την ευθύνη των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που η ΛΑΡΚΟ δεν προχώρησε έως σήμερα μαζί με την ΕΛΣΙ (Ελληνικά Σιδηροκράματα) στη στρατηγική επένδυση ανοξείδωτου χάλυβα και την κακοδιαχείριση που σχετίζεται με την κομματική λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, υπογραμμίζει στην ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης. Παράλληλα επισημαίνει την ευθύνη των κυβερνήσεων που δεν προχώρησαν σε ουσιαστική ρύθμιση με τη ΔΕΗ για τη διασφάλιση, με αμοιβαίο όφελος, καλύτερων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και τονίζει πως “με δεδομένο το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε κρίση, τη θετική συμβολή της ΛΑΡΚΟ στα συναλλαγματικά αποθέματα και στην απασχόληση του ντόπιου εργατικού δυναμικού και το γεγονός ότι ο ορυκτός πλούτος είναι εθνικός πλούτος που πρέπει να αξιοποιείται χάριν του δημόσιου συμφέροντος” . Παράλληλα ζητάει απάντηση από τους 2 υπουργούς αν προτίθενται έστω και σήμερα να ακυρώσουν την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, αν θα προκαλέσουν δημόσιο διάλογο με συμμετοχή φορέων, ποια είναι η θέση της Εθνικής Τράπεζας και της ΔΕΗ και ποιες είναι οι εγγυήσεις για την εξασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των 1300 μόνιμα εργαζομένων και συνολικά 2000 απασχολουμένων στην εταιρεία.

  Κ.Ζ.
  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=485485

 2. Ο/Η α-Δηδρ λέει:

  Η Εκκλησία μόνο τα γρόσια ήθελε από την Οθωμανική αυτοκρατορία… όχι την αντίθεη φορολόγηση!

  Δύο υπομνήματα προς την Μ. του Χριστού εκκλησίαν κατά της μισθοδοσίας του ιερού κλήρου (1866)

  υπό Γρηγορίου μητροπολίτου Χίου του Βυζαντίου

  [ http://anemi.lib.uoc.gr/metadata/a/3/e/metadata-212-0000280.tkl ]

  Η Ιστορία επαναλαμβάνεται…

 3. Ο/Η nomikos λέει:

  Kαλημέρα. Θα μπορούσα να σχολιάσω για σελίδες, το διαχρονικό ξεπούλημα του εθνικού πλούτου σε ξένες εταιρείες για ένα κομμάτι ψωμί. Ξεπούλημα που έγινε μάλιστα, από την έχουσα το copyright στον πατριωτισμό δεξιά, σε όλες τις ελεεινές της μορφές και φυσικά από το ευσεβές ΠΑΣΟΚ .Όταν όμως μιλάμε για ανθρώπινα θύματα τα νούμερα πάνε στην άκρη. Σ’αυτό που θέλω να σταθώ -γιατί όλα τα υπόλοιπα εκτός από το να με λυπούν, με εξοργίζουν κιόλας- είναι η σιωπή των ΜΜΕ έντυπων και ηλεκτρονικών. Είναι όμως εύκολο να εξηγηθεί. Όσο γαλέρα είναι η ΛΑΡΚΟ και η κάθε ΛΑΡΚΟ, άλλο τόσο είναι και τα περισσότερα ΜΜΕ. Ως γνωστόν, κανένας σκλάβος σε γαλέρα δεν τολμάει να μιλήσει για τις συνθήκες υπό τις οποίες τραβάει κουπί κάποιος άλλος σκλάβος. Κι αν τολμήσει κάποιος να το κάνει, είναι πάντα εκεί ο δουλέμπορος-ιδιοκτήτης της γαλέρας για να τον κάνει να σιωπήσει. Ο δε δουλέμπορος ιδιοκτήτης, έχει φροντίσει να έχει πάντα καλές σχέσεις με τις «πατριωτικές» κυβερνήσεις που κυβερνούν αυτόν τον τόπο. Αν δεν έχει καλές σχέσεις, δεν τρέχει τίποτα. Φροντίζει να τους έχει στο χέρι, ώστε κανένας «πατριώτης» πολιτικός να μην μπορεί να τον αγγίξει. Και εδώ που τα λέμε, κανείς από δαύτους δεν θα τον άγγιζε ποτέ. Για πάρα μα πάρα πολλούς λόγους γνωστούς σε όσους συχνάζουν και μελετούν αυτό το ιστολόγιο.

 4. Ο/Η Βουλγαράκης Μαγγινοπαυλίδης λέει:

  Πάρτι στη ΛΑΡΚΟ με 52 διευθυντές

  Της ΚΑΤΙΑΣ ΜΑΚΡΗ

  Εως το 2004 οι διευθυντές στη ΛΑΡΚΟ ήταν 14. Στην τριετία της Ν.Δ., έγιναν… 52 (!) και άπαντες με μισθό από 5.000 έως και 10.000 ευρώ μηνιαίως, με απαστράπτοντα -εταιρικά- αυτοκίνητα και πιστωτικές κάρτες για τα ψώνια τους.

  Ποιους βρίσκει κανείς στις μακροσκελείς λίστες των διευθυντών; Εναν από τους στενότερους συνεργάτες του Π. Δούκα, τον αδελφό του πρώην γραμματέα οργανωτικού της Ν.Δ., υψηλόβαθμα στελέχη της Ρηγίλλης, συνταξιούχους διευθυντές από την εποχή του Κ. Μητσοτάκη έως και ένα δήμαρχο -κτηνίατρο που διορίστηκε με τη «σφραγίδα» του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γ. Αγγέλου.

  *Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι από τον δημάρχο Μεσσαπίων που βρέθηκε στο δ.σ. της ΛΑΡΚΟ με «διαβατήριο» την κομματική του ταυτότητα.

  Ιδού πώς… αυτοπροτάθηκε:

  Πρότεινε τον εαυτό του

  «Σήμερα που η Ν.Δ. θα διορίσει νέα διοίκηση πιστεύω ότι σκόπιμο θα ήταν να περιλάβει στο συμβούλιο ως μέλος και εκπρόσωπό μας το δήμαρχο», έγραφε για τον… εαυτό του ο Α. Μπαζώτης.

  Ο Α. Μπαζώτης αυτοπροτάθηκε, ο Γ. Αγγέλου (φωτ.) «ενέκρινε», ο Π. Δούκας υλοποίησε τον διορισμό. Οι διευθυντές διορίζονται τρεις-τρεις.
  -«Είμαι εκλεγμένος με τη σημαία του κόμματος μας και αγωνίζομαι πάντα για το καλό της παράταξης μας, πιστεύω ότι μπορώ να ανταποκριθώ με τη συμμετοχή μου στο δ.σ. της ΛΑΡΚΟ στις προσδοκίες του κόμματός μας», αυτοσυστηνόταν στον υφυπουργό Τουρισμού (τότε) Αν. Λιάσκο, ο οποίος και μετέφερε το μήνυμα αστο Μαξίμου.

  -Πώς αντέδρασε ο Γ. Αγγέλου; Με μια «σεμνή» επιστολή στον Π. Δούκα: «Κύριε υφυπουργέ, σας διαβιβάζουμε το αίτημα του κ. Αντώνη Μπαζώτη και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες».

  -Ο δήμαρχος όχι μόνο ενετάχθη πάραυτα στο δ.σ., αλλά -εν αγνοία της ΔΕΗ- τον «χρέωσαν» και στους εκπροσώπους της (ως μετόχου) στη ΛΑΡΚΟ. Αλλά ξέχασαν να την ενημερώσουν. Με αποτέλεσμα η ίδια (1/2005) να διαβεβαιώνει ότι μόνος εκπρόσωπός της στο δ.σ. είναι ο Γρ. Αναστασιάδης.

  *Αυτή είναι η ΛΑΡΚΟ. Ενα μεγάλο χωνευτήρι κυβερνητικών ρουσφετιών. Στα χαρτιά παραμένει μεταλλευτική επιχείρηση – ανώνυμη εταιρεία με βασικούς μετόχους το Δημόσιο, την Εθνική Τράπεζα και τη ΔΕΗ, αλλά στην πραγματικότητα κουμάντο κάνει ο Π. Δούκας κι ο διευθύνων σύμβουλος Κ. Θανάσουλας, φίλοι από τα παλιά: Στη Citi Bank δούλευε ο υφυπουργός, στη Barkleys εργαζόταν (προεκλογικά) ο Κ. Θανάσουλας, μέλος της «παρέας του Λονδίνου».

  *Ο Γ. Νικέζης, διορίστηκε την 1/3/2007 σε θέση διευθυντή δημοσίων σχέσεων.

  Στην παλιά διάταξη στελεχών τέτοιο πόστο δεν υπήρχε τώρα δημιουργήθηκε. Μάλιστα για να διοριστεί εκεί ο Γ. Νικέζης παραιτήθηκε από το δ.σ. της εταιρείας στο οποίο τον είχε διορίσει προ μερικών μηνών (το 2006) ο Π. Δούκας.

  * Την 1η Απριλίου του 2005 διευθυντής πωλήσεων ανέλαβε ο Αθ. Ζωντανός, αδελφός του πρώην γραμματέα οργανωτικού της Ν.Δ.

  *Σε άλλη νεοσύστατη διεύθυνση (IRP τα αρχικά της) διορίστηκε στις 12 Μαρτίου του 2007 ο Λ. Παπαμιχαήλ. Πού εργαζόταν πριν; Στη μηχανοργάνωση της Ρηγίλλης…

  * Λίγους μήνες πριν «προαχθεί» σε διευθυντή της ΛΑΡΚΟ, στην επιχείρηση είχε προσληφθεί -Αύγουστος 2006- και η αδελφή του Πηνελόπη Μπίμπαση ως διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού.

  * Τον Οκτώβριο του 2005 ως σύμβουλος διοίκησης στα μεταλλεία και στο εργοστάσιο της Λάρυμνας προσελήφθη ο Ι. Ζουρνατζής, πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΛΑΡΚΟ επί κυβέρνησης Μητσοτάκη.

  * Ο Ι. Παπαλουκάς, κομματικό στέλεχος της Ν.Δ. στη Βοιωτία, προσελήφθη διευθυντής λιμανιού το 2005 κι ο Γ. Φουρνογεράκης διευθυντής σχεδιασμού – αν και συνταξιούχος της ΛΑΡΚΟ επαναπροσελήφθη.

  *«Φωτοτυπία» είναι και η περίπτωση του Γ. Παναγιωτόπουλου, διευθυντή των κεντρικών γραφείων της ΛΑΡΚΟ. Κι αυτός επέστρεψε αφού πρώτα συνταξιοδοτήθηκε.

  * Για το τέλος κρατήσαμε την περίπτωση του Δ. Ζανία, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα προεδρικού συμβούλου.

  Τι δουλειά έκανε προ του διορισμού του στη ΛΑΡΚΟ ο -συνταξιούχος- κ. Ζανίας; Υψηλόβαθμος αγροφύλακας.

  Οσο για τις αποδοχές των διευθυντών; Οι σχετικές λίστες αποδεικνύουν ότι φτάνουν και τα 9.000 ευρώ (!) ενώ εις εξ αυτών προσέλαβε και βοηθό γραμματέα – εξωτερικό συνεργάτη με 50 ευρώ την ώρα, και κοστίζει στη ΛΑΡΚΟ 15.000 – 20.000 ευρώ το μήνα.

  Στα έξοδα αυτά δεν συνυπολογίζονται τα -ολοκαίνουρια- αυτοκίνητα που τους παραχωρήθηκαν -όλα BMW, AUDI, RAV , MERCEDES και OPEL (Vectra), εμπορικής αξίας περίπου 1,5 εκατ. ευρώ- ούτε οι εταιρικές πιστωτικές τους κάρτες, τις οποίες χρησιμοποιούν ακόμη και στο σουπερμάρκετ.

  Καταγγελίες χωρίς απάντηση

  Δώδεκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (με επικεφαλής τον Δημ. Πιπεργιά) κατέθεσαν, τον Απρίλιο, ερώτηση, καταγγέλλοντας και τον «πολλαπλασιασμό διευθυντικών στελεχών», αλλά ο Π. Δούκας δεν είπε τίποτα (3/5/2007).

  *Θυμίζουμε ότι προσφάτως ο Κ. Θανάσουλας κατηγορήθηκε (και από τον «γαλάζιο» πρόεδρο της ΛΑΡΚΟ, Β. Τσίπρα) πως το καλοκαίρι του 2006 επιχείρησε να πουλήσει την επιχείρηση (διά της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου), και αφού απέτυχε, προπώλησε για δύο χρόνια την παραγωγή νικελίου, με αποτέλεσμα η ΛΑΡΚΟ να χάνει τεράστια ποσά, καθώς οι διεθνείς τιμές του μετάλλου έκτοτε κάνουν ράλι.

  Πόσο μεγάλη είναι η απώλεια; Το ΠΑΣΟΚ την υπολογίζει σε 200 εκατ. ευρώ. Ο εισαγγελέας αναζητεί ήδη (τυχόν) ποινικές ευθύνες. Τις πολιτικές τις ψάχνουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, που ζήτησαν να παραστούν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής οι υπεύθυνοι του υπουργείου Οικονομικών και τα μέλη του δ.σ. της ΛΑΡΚΟ για να δώσουν εξηγήσεις. Ακόμη περιμένουν…

  ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ – 27/05/2007

 5. Ο/Η laskaratos λέει:

  Kύριε Ροϊδη,
  πράγματι το θέμα της Λάρκο, που έχει πολλές παραφυάδες και βάζει κρίσιμα ερωτηματικά έχει θαφτεί από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ για προφανείς λόγους.
  Άπτεται 5 τεράστιων απαγορευμένων θεμάτων.
  1.Δημόσιος χαρακτήρας του ορυκτού πλούτου.
  2.Δημόσιος χαρακτήρας της βιομηχανίας
  3. Εργασιακά δικαιώματα
  4.Ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.
  5.Εργατικά ατυχήματα.

  Ακούσατε τον ΓΑΠστη Θεσσαλονίκη; Άλλα λόγια να αγαπιώμαστε. Παρών ήταν και ο κ.Κόκκαλης που συμμετέχει απροκάλυπτα στον αγών α του Γιώργου κατά της διαφθοράς. Ελπίζω να συνδράμει και ο παιδικός φίλος κ.Τρεπεκλής.
  Το ΠΑΣΟΚ νιώθει τόσο σίγουρο που δεν κρατά ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα.

 6. Ο/Η Μιλένα Καραπουτανάχη λέει:

  Κύριε Ροϊδη μου θα σας μαλώσω. Καλέ τέτοιες ώρες τέτοια λόγια.
  Ο κόσμος πάει μπροστά και σεις γκρινιάζετε. Όχι άλλη μιζέρια. Ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ ανατέλλει. Υποδεχθείτε τον όλοι μαζί, Τώρα είναι η ώρα, για μια καλύτερη Ελλάδα που μας αξίζει, Ολοι μαζί μπορούμε, το ΠΑΣΟΚ θα νικήσει.

  ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ παρόντων στην εκδήλωση της 3ης Σεπτεμβρίου που έκανε το ΠΑΣΟΚ στο Θησείο. Λεπτομέρειες προσώπων:

  Χρήστος Παπουτσής, όπως πάντα κοστουμαρισμένος και γραβατωμένος. Απόστολος Κακλαμάνης, με μπεζ τζάκετ. Φώφη Γεννηματά, μετά συζύγου. Μιλένα Αποστολάκη, μετακινούμενη με μηχανάκι λόγω αναγκών προεκλογικής περιόδου. Χρήστος Πρωτόπαπας, στα μπλε, με πουκάμισο και παντελόνι, ο οποίος ασπαζόταν όποιον έβλεπε μπροστά του. Και ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, κάθιδρος όπως πάντα, με το «Λακοστάκι» του να τρέχει πάνω-κάτω.
  http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4534732&ct=11

 7. Ο/Η Greek Rider λέει:

  Και παρόλα αυτά η κυβέρνηση τα βάζει με τον ΑΣΕΠ.

  Ακόμα και την ώρα που θρηνούμε νεκρούς οι πολιτικοί της ΝΔ κάνουν τη δουλειά τους αναθεματίζουν τον ΑΣΕΠ που τους κάθισε στο στομάχι επειδή εξαιτίας του δεν μπορούν να κάνουν όσους διορισμούς θα ήθελαν.

  Ασφαλώς και αυτά τα θέματα δεν «παίζουν» γιατί δείχνουν μια άλλη πραγματικότητα. Προτιμούν να πουλάνε την ουτοπία που δείχνουν οι διαφημίσεις της κόκα κόλα και της κάθε vodafone. Αυτή η πραγματικότητα βολεύει περισσότερο τους πάντε εκτός από αυτούς που βιώνουν την εργασιακή κόλαση…

  Επίσης να μην ξεχνάμε ότι το ΙΚΑ σταμάτησε να βγάζει στατιστικά για τους τραυματίες και τους νεκρούς, γιατί άραγε;;

 8. Ο/Η Ένας λέει:

  Δεν κατεβαίνει τελικά με το ΛΑΟΣ ο τ.αντιπρόεδρος της «Χρυσής Αυγής»
  Δημοσίευση: 14-09-2009 02:41 από Ομάδα TVXS

  Δεν κατεβαίνει τελικά με το ΛΑΟΣ ο τ.αντιπρόεδρος της «Χρυσής Αυγής»
  http://www.tvxs.gr/v20607

  Η αντίδραση της Αντιναζιστικής πρωτοβουλίας, του Tvxs και των blog απέδωσαν καρπούς, παρά την σιωπή των περισσότερων συμβατικών ΜΜΕ: ο Δ.Ζαφειρόπουλος περιγράφει στον «Ελεύθερο Κόσμο» τα παρασκήνια της υπόθεσης.Απο την υπαναχώρηση του Γ.Καρατζαφέρη που τον πρότεινε για υποψήφιο βουλευτή μέχρι τους εκβιασμούς με τις φωτογραφίες.

  ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
  Χρυσή Αυγή: Στη Βουλή μέσω ΛΑ.Ο.Σ (;)
  Δημοσίευση: 11-09-2009 09:42
  Τις φωτογραφίες αυτές έστειλε η «Χρυσή Αυγή» στπν πρόεδρο του ΛΑΟΣ, απειλώντας ότι αν επέμενε στην υποψηφιότητα Ζαφειρόπουλου θα τις έδινε στην δημοσιότητα. Στο άρθρο του ο κ.Ζαφειρόπουλος δεν αναφέρεται στο περιεχόμενο των φωτογραφιών που αφορούν, όπως γράφει, την «δραστηριότητα» του όταν ήταν μέλος της οργάνωσης. Πρόκειται μόνο για ναζιστικούς χαιρετισμούς ή και για κάτι περισσότερο;

  Aκολουθεί ολόκληρο το άρθρο του Δ.Ζαφειρόπουλου στον «Ελεύθερο Κόσμο», την εφημερίδα που εκδίδει ο ίδιος:

  Την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου συναντήθηκα με τον Γιώργο Καρατζαφέρη, στα γραφεία του κόμματος στην οδό Καλλιρρόης, με σκοπό να του επιδώσω την πρόσκληση για τα βαφτίσια του γιου μου. Στην διάρκεια της συναντήσεώς μας, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μου είπε επί λέξει: «Δημήτρη κατέβα στην Πάτρα, για να μου φέρεις την έδρα στην Αχαΐα, που χρειάζομαι έναν δεξιό υποψήφιο». Μια πρόταση η οποία με ξάφνιασε και σίγουρα με τίμησε. Γι’ αυτό και την αποδέχτηκα, καθώς πιστεύω ότι οι Έλληνες πατριώτες οφείλουν να είναι παρόντες στον πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας.

  Ευθύς αμέσως φώναξε τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας Α-1 Ζήση Τζιτζώκο και τον σύμβουλό του στο κόμμα, Γιάννη Ζαφειρόπουλο, και τους ανακοίνωσε την υποψηφιότητά μου, συνενοούμενοι αμέσως μετά για κάποια πρακτικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και την ανακοίνωση της υποψηφιότητας την επόμενη ημέρα στις εφημερίδες «Αλφα 1» και «Ελεύθερο Κόσμο».

  Κάτι το οποίο έγινε, την επομένη Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου, όταν οι δύο εφημερίδες παρουσίασαν την υποψηφιότητά μου. Την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου πήγα στην Πάτρα, όπου συναντήθηκα με τα στελέχη της νομαρχιακής επιτροπής του ΛΑΟΣ, πολιτευτές και φίλους του κόμματος. Εξέτασα επίσης πρακτικά ζητήματα όπως την ανεύρεση και στελέχωση του πολιτικού γραφείου. Από την επόμενη κιόλας ημέρα, οι εφημερίδες της Αχαΐας, εξέδωσαν το σχετικό Δελτίο Τύπου, σχολιάζοντας με πολύ θετικό τρόπο την συγκεκριμένη επιλογή του ΛΑΟΣ.

  Την ερχόμενη Πέμπτη 9 του μηνός η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» σε ένα μονόστηλο, είχε μία ανακοίνωση της αντιναζιστικής πρωτοβουλίας, η οποία αναφερόταν στην υποψηφιότητα μου και στο κόμμα του ΛΑΟΣ, με τους γνωστούς χαρακτηρισμούς που μας έχει συνηθίσει η συγκεκριμένη σταλινική γκρούπα.

  Την Παρασκευή, η συγκεκριμένη ανακοίνωση και ανάλογα σχόλια, ανατυπώθηκαν τόσο στο διαδίκτυο (tvxs, τρωκτικο κλπ), ενώ ρωτήθηκε σχετικά ο υποψήφιος Βουλευτής του ΛΑΟΣ, Άδωνις Γεωργιάδης, σε ραδιοφωνική εκπομπή του σταθμού Σκάι. Σε αυτήν, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπερασπίστηκε με θέρμη την υποψηφιοτητά μου, γεγονός για το οποίο τον ευχαρίστησα και προσωπικώς και δημοσίως.

  Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, συναντήθηκα με τον Μάκη Βορίδη, για να μου ανακοινώσει ότι έχει συγκληθεί το Εκτελεστικό Γραφείο του ΛΑΟΣ, για να εξετάσει το ζήτημα της υποψηφιότητας μου, καθώς ο Γιώργος Καρατζαφέρης, όπως μου ειπώθηκε είχε δεχθεί τηλεφώνημα από στέλεχος της Χρυσής Αυγής, το οποίο τον απείλησε ότι σε περίπτωση καθόδου μου στις εκλογές, η συγκεκριμένη πολιτική οργάνωση, θα έδινε στην δημοσιότητα, φωτογραφικό και άλλου είδους υλικό από την δραστηριότητά μου, από την περίοδο που ήμουν μέλος σε αυτήν.

  Αμέσως μετά, απέστειλα στην Γραμματέα του Προέδρου, μία επιστολή, στην οποία εξέθετα στον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ την άποψή μου για τα συγκεκριμένα συμβάντα, και άφηνα στην κρίση του το ζήτημα της υποψηφιότητάς μου.
  Την επόμενη ημέρα Σάββατο ήμουν στην Πάτρα. Το Εκτελεστικό Γραφείο συνεδρίασε στις 6 το απόγευμα, και μετά την λήξη της συνεδρίασης, μου τηλεφώνησε ο υποψήφιος βουλευτής Αθηνών και ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Θάνος Πλεύρης, ανακοινώνοντας μου το τι συζητήθηκε και τι αποφασίστηκε σε αυτό.

  Κατ’ αρχάς μου μετέφερε την εκτίμηση, την οποία εξέφρασαν όλα τα μέλη αυτού και ειδικότερα ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Στην συνεδρίαση ο Γ. Καρατζαφέρης ανακοίνωσε ότι έχει στην κατοχή του φάκελο με φωτογραφίες μου, ο οποίος του είχε αποσταλεί από την Χρυσή Αυγή, και ότι ο ίδιος φάκελλος έχει ήδη σταλεί στα ΜΜΕ και στην Νέα Δημοκρατία.

  Κατόπιν αυτού, θεωρεί ότι το ζήτημα θα τύχει εκμετάλλευσης από το συγκεκριμένο κόμμα και τα ΜΜΕ, στο πλαίσιο της εκστρατείας περί «άκρων» που ήδη έχει ξεκινήσει η ΝΔ κατά του ΛΑΟΣ. Γι’ αυτό πρότεινε την απόρριψη της υποψηφιότητας μου. Το συμβούλιο, ψήφισε για την συγκεκριμένη πρόταση και την ενέκρινε παμψηφεί, με την αποχή από την ψηφοφορία των Άδωνι Γεωργιάδη και Θάνου Πλεύρη. Υπέρ της πρότασης του Προέδρου του ΛΑΟΣ ψήφισε ο ίδιος και τα μέλη του συμβουλίου Κατερίνα Κοκκίνου, Βάσω Τσαμπιέρη, Απόστολος Μπαμίχας, Γεώργιος Γεωργίου, Τρύφων Μπουγάς, Κώστας Καρδαράς και Μάκης Βορίδης.

  Όλα αυτά μου τα ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης το βράδυ του Σαββάτου, εκφράζοντας μου την προσωπική του συμπάθεια και την λύπη του για την συγκεκριμένη εξέλιξη των γεγονότων.Ευχαριστώ πολύ τους εκατοντάδες συναγωνιστές, τόσο αυτούς που βοήθησαν στην Αχαΐα, όσο και αυτούς που από σήμερα το πρωί επικοινωνούν μαζί μου.

  Δημήτρης Ζαφειρόπουλος

  Η φωτο είναι το φυλλάδιο που έσπευσε να τυπώσει ο ..πιο σύντομος υποψήφιος του ΛΑΟΣ

 9. Ο/Η Φοιτητής λέει:

  Σας συγχαίρω κύριε Ροϊδη για το αντισυμβατικό σας θέμα.
  Κόντρα στον καιρό να αρμενίζετε πάντα!

 10. Και από εμένα ένα μπράβο. Μεταξύ μας (και δίχως παρεξήγηση!), καλή η κριτική της Εκκλησίας, αλλά νομίζω τέτοια θέματα (όπως η ΛΑΡΚΟ και τα εργατικά ατυχήματα εν γένει, για να μη μιλήσουμε για τα εργατικά εγκλήματα, π.χ. Κούνεβα) είναι πολύ σημαντικότερα στη σημερινή Ελλάδα…

 11. Ο/Η Δικηγόρος λέει:

  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ (ΕΟΔΜ)
  ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)
  email: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://cm.greekhelsinki.gr/

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  15 Σεπτεμβρίου 2009

  Αυστηρή έκθεση Συμβουλίου Ευρώπης για ρατσισμό, διακρίσεις, ατιμωρησία σε Ελλάδα

  Οι συνεργαζόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ) και Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το περιεχόμενο της «Έκθεσης της ECRI για την Ελλάδα (τέταρτος κύκλος επιτήρησης)» (Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας – European Commission against Racism and Intolerance -ECRI) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης (ελληνικά: http://www.coe.int/t/dghl/monitoring/ecri/Country-by-country/Greece/GRC-CbC-IV-2009-031-GRC.pdf – αγγλικά: http://www.coe.int/t/dghl/monitoring/ecri/Country-by-country/Greece/GRC-CbC-IV-2009-031-ENG.pdf – γαλλικά: http://www.coe.int/t/dghl/monitoring/ecri/Country-by-country/Greece/GRC-CbC-IV-2009-031-FRE.pdf) με τη (διανθισμένη με παραπληροφόρηση και επιθέσεις) απάντηση της Ελλάδας σε παράρτημα. ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ είχαν ενημερώσει την ECRI κατά την επίσκεψή της το Σεπτέμβριο 2008 και την είχαν συνοδεύσει στους καταυλισμούς των Ρομά στο Ψάρι Ασπροπύργου και στα Σπάτα. Είχαν επίσης στείλει επικαιροποιημένες πληροφορίες μέχρι τις 2 Απριλίου 2009 που οριστικοποιήθηκε το κείμενο της έκθεσης Αυτό στη συνέχεια στάλθηκε στην Ελλάδα για να υποβάλει σχόλια μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου 2009 που το κείμενο κατέστη οριστικό και υποβλήθηκε επίσημα στην Ελλάδα. Την ίδια ημέρα υποβλήθηκαν στην Τσεχία και στην Ελβετία αντίστοιχες εκθέσεις. Έλληνας εμπειρογνώμονας στην ECRI είναι ο Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Στέλιος Περράκης.

  Οι ΜΚΟ ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ θεωρούν πως τα σημαντικότερα σημεία της έκθεσης είναι:

  Α. Ρατσιστικός λόγος και αντιρατσιστικός Ν. 927/79

  1. «Ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος ΛΑ.Ο.Σ. [σημ. Γιώργος Καρατζαφέρης]… κάνει συχνά δημόσια αντισημιτικές και ρατσιστικές δηλώσεις, κατηγορώντας ακόμη τους μετανάστες για αύξηση των εγκλημάτων που σχετίζονται με ναρκωτικά και της βίας. Έως τώρα, δεν έχει διωχθεί για καμία από αυτές τις δηλώσεις σύμφωνα με το Νόμο 927/1979.» (παρ. 91)

  2. «Η ECRI επισημαίνει ανησυχητικές εκθέσεις κάποιων εισαγγελέων, περιλαμβανομένου και του Προϊστάμενου της Εισαγγελίας [σημ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου] (Βλ. «Ομάδες υπέρ των Δικαιωμάτων Καταγγέλλουν τη Ρατσιστική Δήλωση του Έλληνα Εισαγγελέα», Δελτίο Τύπου από την Πρωτοβουλία για Δικαιοσύνη σε Ανοιχτή Κοινωνία, Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2008), που κάνουν ρατσιστικές ή αντισημιτικές δηλώσεις χωρίς να τους επιβάλλονται κυρώσεις.» (. 92)
  3. «Η ECRI εκφράζει τη λύπη της, καθώς οι αρχές ομολογούν ότι ο Νόμος 927/1979 εξακολουθεί να εφαρμόζεται σπάνια παρόλο που πληροφορίες υποδεικνύουν περιπτώσεις υποκίνησης φυλετικού μίσους στην Ελλάδα. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν ενημερώσει επιπλέον την ECRI ότι οι παραπάνω περιπτώσεις τέθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου με δική τους πρωτοβουλία. Επομένως, είναι ακόμη απαραίτητες περισσότερες ενέργειες από την πλευρά του Εισαγγελέα για το σκοπό αυτό, καθώς φαίνεται ότι σπάνια υποβάλλει αυτεπαγγέλτως υποθέσεις ενώπιον του δικαστηρίου… Η ECRI συνιστά έντονα στις ελληνικές αρχές να δράσουν σθεναρά για να διασφαλίσουν την τιμωρία των παραβάσεων του Νόμου 927/1979 ώστε να καταπολεμήσουν κατάλληλα την υποκίνηση φυλετικού μίσους… Η ECRI συνιστά στις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να διασφαλίζουν την επιβολή του Νόμου 927/1979 κατά δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης που υποκινούν το φυλετικό μίσος… Η ECRI παροτρύνει τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι ο Νόμος 927/1979 εφαρμόζεται όσον αφορά όλα τα δημόσια πρόσωπα που χρησιμοποιούν ρατσιστικό λόγο.» (παρ. 17-18, 88, 94)

  4. «Η ECRI ανησυχεί από το γεγονός ότι αντισημιτικές ενέργειες εξακολουθούν να συμβαίνουν στην Ελλάδα, … περιλαμβανομένης και εκείνης που έγινε πρόσφατα, τον Ιανουάριο 2009, όπου εβραϊκά κοιμητήρια βεβηλώθηκαν στα Ιωάννινα και έγιναν επιθέσεις κατά συναγωγών στο Βόλο και την Κέρκυρα και στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Κέρκυρα. Τον Αύγουστο 2008, μια πλάκα που τιμούσε τη μνήμη του Ολοκαυτώματος βεβηλώθηκε στη Ρόδο από μαθητές που βιντεοσκόπησαν την πράξη τους και την έβαλαν στο διαδίκτυο… Η ECRI ανησυχεί ωστόσο από αναφορές για πολύ λίγες έρευνες και συλλήψεις μετά από αντισημιτικές ενέργειες και για την ανάγκη περισσότερης δράσης από την πλευρά των αρχών αναφορικά με εκδηλώσεις αντισημιτισμού, παρόλο που οι αντιπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας ενημέρωσαν την ECRI ότι υπάρχει μια τάση προς τη βελτίωση του θέματος αυτού… Οι αντιπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας έχουν επισημάνει ότι η όξυνση της διαμάχης στη Μέση Ανατολή προκαλεί τον αντισημιτισμό σε κάποια ελληνικά μέσα ενημέρωσης και ότι κάποιες εφημερίδες υπερβαίνουν τα όρια ανάμεσα στην πολιτική ανάλυση της κατάστασης και τον αντισημιτισμό. Οι ελληνικές αρχές δεν έχουν επιβάλλει αποτελεσματικές κυρώσεις σε εκείνους που δημοσιεύουν αντισημιτικά βιβλία. Ως προς το σημείο αυτό, η ECRI επιθυμεί να επιστήσει την προσοχή των ελληνικών αρχών στην υπ’ αριθμό 9 Σύσταση Γενικής Πολιτικής για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού στην οποία καλεί τα κράτη μέλη να ποινικοποιήσουν, μεταξύ άλλων, τη δημόσια μετάδοση ή διανομή γραπτού, εικονογραφημένου ή άλλου αντισημιτικού υλικού. Η ECRI συνιστά έντονα στις ελληνικές αρχές να τηρήσουν πιο σθεναρή στάση κατά του αντισημιτισμού σε όλες του τις εκδηλώσεις διασφαλίζοντας τη σύλληψη, τη δίωξη και την καταδίκη εκείνων που διαπράττουν αντισημιτικές ενέργειες.» (παρ 169-171)

  Β. Ρατσιστική βία

  5. «Από τη δημοσίευση της τρίτης έκθεσης της ECRI, έχουν αναφερθεί κάποιες ενέργειες βίας εναντίον εθνοτικών μειονοτήτων στα μέσα ενημέρωση και από παράγοντες της κοινωνίας των πολιτών. Το 2006, οι τελευταίοι ανέφεραν 17 σοβαρά περιστατικά ρατσιστικής βίας κατά μεταναστών και προσφύγων, δύο σε Ρομά και δύο σε μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων. Οι εκθέσεις υποδεικνύουν ότι στις 24 Ιουλίου 2007, ένας Αλβανός ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτους από τρεις Έλληνες στην πόλη του Βόλου. Φαίνεται ότι η υπόθεση λύθηκε, παρόλο που η ECRI δεν έχει καμία πληροφορία για την ποινή που επιβλήθηκε στους υπαίτιους. Στις 30 Δεκεμβρίου 2007, οκτώ Πακιστανοί μετανάστες δέχτηκαν επίθεση στο σπίτι τους στο Αιγάλεω, προάστιο των Αθηνών, από μια ομάδα οπλισμένων ατόμων, που είχε σαν αποτέλεσμα τη μεταφορά κάποιων από τα θύματα στο νοσοκομείο λόγω σοβαρών τραυματισμών. Το περιστατικό αυτό, που ήταν σύμφωνα με τις αναφορές το τέταρτο αυτού του τύπου κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2007, οδήγησε σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 2007. Η ECRI δεν έχει καμία πληροφορία για τα μέτρα που ελήφθησαν κατά των υπόπτων, παρόλο που η αστυνομία δήλωσε ότι διεξήγαγε έρευνα. Πηγές ανέφεραν υψηλά επίπεδα εγκλημάτων μίσους που αναφέρθηκαν από μετανάστες στην Ελλάδα το 2007 με το 16,4 τοις εκατό όσων απάντησαν σε μια έρευνα να δηλώνουν ότι έχουν υπάρξει θύματα τέτοιων εγκλημάτων. Συμπλοκές με ρατσιστικά κίνητρα ανάμεσα σε Αλβανούς και Έλληνες οπαδούς ποδοσφαίρου συνέβησαν το Μάρτιο 2005 και η ECRI σημειώνει με ενδιαφέρον ότι, μερικοί Έλληνες και Αλβανοί συντάκτες έκαναν έκκληση για ηρεμία και συγκράτηση πριν από το εν λόγω παιχνίδι. Όπως αναλύεται με περισσότερες λεπτομέρειες παρακάτω, αντισημιτικές ενέργειες, όπως βεβήλωση τάφων και βανδαλισμοί κατά μνημείων του Ολοκαυτώματος εξακολουθούν να συμβαίνουν. Η ECRI επισημαίνει με ανησυχία εκθέσεις συνεχούς βίας από την αστυνομία και φύλαξη συνόρων κατά Ρομά, προσφύγων, ατόμων που ζητούν άσυλο και μεταναστών. Υπάρχουν επίσης καταγγελίες σχετικά με θεωρούμενη αδράνεια της αστυνομίας σε εγκλήματα με ρατσιστικό κίνητρο και προκατάληψη κατά των μεταναστών.» (παρ. 82)

  6. «Η ECRI παροτρύνει τις ελληνικές αρχές να διεξάγουν αποτελεσματικές έρευνες για ισχυριζόμενες υποθέσεις φυλετικών διακρίσεων ή κακής συμπεριφοράς με ρατσιστικά κίνητρα από την αστυνομία και να διασφαλίσουν όπως πρέπει ότι οι δράστες αυτών των ενεργειών τιμωρούνται κατάλληλα. Η ECRI συνιστά έντονα στις ελληνικές αρχές να προβλέψουν για τη δημιουργία οργάνου, ανεξάρτητου από τις αστυνομικές και διωκτικές αρχές, στο οποίο θα ανατεθεί η έρευνα των ισχυριζόμενων υποθέσεων φυλετικών διακρίσεων και κακής συμπεριφοράς με ρατσιστικά κίνητρα από την αστυνομία.» (παρ. 178-179)

  Γ. Ρομά

  7. «Η ECRI σημειώνει με ανησυχία ότι οι Ρομά παραμένουν σε πολύ μειονεκτική θέση αναφορικά με την εκπαίδευση. Υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις σχολείων που αρνούνται να εγγράψουν παιδιά Ρομά για να φοιτήσουν, σε κάποιες περιπτώσεις εξαιτίας της πίεσης από γονείς που δεν είναι Ρομά. Η ECRI ανησυχεί ιδιαίτερα από το γεγονός ότι υπάρχουν επίσης περιπτώσεις παιδιών Ρομά που διαχωρίζονται από τα άλλα παιδιά στο ίδιο σχολείο ή κοντινή περιοχή. Σε μια περίπτωση (Υπόθεση Σαμπάνης και λοιποί κατά Ελλάδος – Προσφυγή αρ. 32526/05 [σημ. υποβλήθηκε από το ΕΠΣΕ]) Απόφαση 5 Ιουνίου 2008), το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θεώρησε ότι η Ελλάδα παραβίασε το Άρθρο 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (απαγόρευση των διακρίσεων για την άσκηση των δικαιωμάτων που περιέχονται στη Σύμβαση) σε συνδυασμό με το Άρθρο 2 του Πρωτοκόλλου 1 (δικαίωμα στην εκπαίδευση)… Η ECRI προτρέπει τις ελληνικές αρχές να ενισχύσουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των παιδιών Ρομά στην εκπαίδευση περιλαμβανομένου του αποκλεισμού, των διακρίσεων και της μειωμένης απόδοσης, μεταξύ άλλων, σε πλήρη συμμόρφωση με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το θέμα αυτό.» (παρ. 53, 56)

  8. «Η ECRI παρατήρησε σε μια επιτόπου επίσκεψη σε καταυλισμούς Ρομά στον Ασπρόπυργο και τα Σπάτα κοντά στην Αθήνα, ότι οι συνθήκες διαβίωσης κάποιων Ρομά εξακολουθούν να είναι απαράδεκτα κατώτερες των διεθνών προτύπων. Η ECRI… ανησυχεί για το ότι όπως παρατηρήθηκε στον Ασπρόπυργο και τα Σπάτα, κάποιοι καταυλισμοί Ρομά είναι απολύτως απομονωμένοι από τον υπόλοιπο πληθυσμό, χωρίς τρεχούμενο νερό ή ηλεκτρικό και χωρίς αποχετευτικό σύστημα ή πρόσβαση σε δημόσια συγκοινωνία. Οι καταυλισμοί αυτοί δεν είναι εύκολα προσβάσιμοι και δεν υπάρχουν ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι που να οδηγούν σε αυτούς και οι κάτοικοί τους ζουν σε αυτοσχέδια ή προκατασκευασμένα σπίτια, χωρίς θέρμανση το χειμώνα και στέγες που στάζουν σε ορισμένες περιπτώσεις, αφήνοντας έτσι τα ευπαθή άτομα όπως παιδιά, εγκύους και τους ηλικιωμένους ιδιαίτερα εκτεθειμένους σε ασθένειες. Οι Ρομά που ζουν στους καταυλισμούς αυτούς αντιμετωπίζουν επίσης στην καλύτερη περίπτωση αδιαφορία και στη χειρότερη εχθρικότητα (όπως παρατηρήθηκε στον Ασπρόπυργο) από την πλευρά κάποιων από τις τοπικές αρχές και όσων δεν είναι Ρομά… Εν όψει της σοβαρότητας των προβλημάτων που αντιμετωπίζονται στον καταυλισμό του Ασπροπύργου, είναι απαραίτητη η βοήθεια από την κυβέρνηση για τη μεταστέγαση των Ρομά που παραμένουν εκεί… Όσον αφορά στο σχέδιο στεγαστικών δανείων, παρόλο που οι αρχές έχουν υποδείξει ότι αξιολογείται, οι εκθέσεις [σημ. των ΕΟΔΜ-ΕΠΣΕ] δείχνουν ότι μπορεί να έχουν υπάρξει παρατυπίες στην εφαρμογή του σχεδίου αυτού, όπως δάνεια που δεν παρέχονται στους προοριζόμενους δικαιούχους τους. Η ECRI ελπίζει έτσι ότι όλοι οι ισχυρισμοί θα ερευνηθούν δεόντως και θα επιβληθούν κυρώσεις εάν αποδειχτούν βάσιμοι.» (παρ. 70-71)

  9. «Η ECRI συνιστά έντομα τη δημιουργία περισσότερων συστηματικών και μακροπρόθεσμων μηχανισμών για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της εφαρμογής του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης [σημ. για τους Ρομά] ώστε να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα και να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές. Η ECRI συνιστά οι αντιπρόσωποι των Ρομά να εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία.» (παρ. 99)

  10. «Η ECRI σημειώνει με ανησυχία ότι, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι Ρομά συνεχίζουν να υποφέρουν από διακρίσεις και κοινωνικό αποκλεισμό σε διάφορους τομείς όπως η παιδεία, η στέγαση και η απασχόληση από μέλη της πλειοψηφίας καθώς και δημόσιους λειτουργούς, ακόμα και σε τοπικό επίπεδο. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις αστυνομικής βίας κατά των Ρομά. Η ECRI σημειώνει αναφορικά με αυτό ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει καταδικάσει την Ελλάδα για παράβαση, μεταξύ άλλων, των Άρθρων 14 και 2 (απαγόρευση των διακρίσεων και δικαίωμα στη ζωή, αντίστοιχα) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για ωμότητα της αστυνομίας, αποτυχία διεξαγωγής αποτελεσματικών ερευνών ή έρευνας του ρατσιστικού κινήτρου εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά των Ρομά (Βλ. Πετροπούλου-Τσακίρη κατά Ελλάδος, Προσφυγή Αρ. 44803/04, Απόφαση 6 Δεκεμβρίου 2007 – Καραγιαννόπουλος κατά Ελλάδος, Προσφυγή Αρ. 27850/03, Απόφαση 21 Ιουνίου 2007 – Μπέκος και Κουτρόπουλος κατά Ελλάδος, Προσφυγή Αρ. 15250/02, Απόφαση 13 Δεκεμβρίου 2005 [σημ. και οι τρεις υποβλήθηκαν από το ΕΠΣΕ]). Η ECRI έχει λάβει επίσης αναφορές από Ρομά που δεν αντιμετωπίστηκαν ισότιμα από το δικαστικό σύστημα, με περιπτώσεις που ήταν εναντίον των μελών αυτής της ομάδας να ερευνώνται άμεσα ενώ εκείνες στις οποίες οι Ρομά είναι οι ενάγοντες να χρειάζονται συνήθως περισσότερο χρόνο για να επιλυθούν ή/και να έχουν αποτελέσματα που δεν σέβονται πάντα απόλυτα τα δικαιώματα του ενάγοντα Ρομά. Η ECRI δεν γνωρίζει τα μέτρα που ελήφθησαν για την αύξηση της ενημέρωσης ανάμεσα στους δημοσίους υπαλλήλους σχετικά με την απαγόρευση των διακρίσεων, αλλά αυτό φαίνεται απαραίτητο, ακόμη και σε τοπικό επίπεδο, όπου η ECRI έχει επισημάνει στα Σπάτα και τον Ασπρόπυργο ότι οι Ρομά που ζουν σε καταυλισμούς δεν ωφελούνται από την απαιτούμενη προσοχή των τοπικών κοινωνικών υπηρεσιών. Η ECRI συνιστά στις ελληνικές αρχές να λάβουν δυναμικά μέτρα για την καταπολέμηση των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν οι Ρομά σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένου και του συστήματος δικαίου. Έτσι, συνιστά και πάλι την αύξηση της ενημέρωσης για τους δημοσίους υπαλλήλους σχετικά με την απαγόρευση των διακρίσεων, καθώς και για τη νομοθεσία σχετικά με το θέμα αυτό. Η ECRI συνιστά επίσης κάθε ισχυρισμός διάκρισης που αναφέρεται από Ρομά να ερευνάται άμεσα και να επιβάλλονται οι κατάλληλες κυρώσεις στις περιπτώσεις που οι ισχυρισμοί αποδεικνύονται βάσιμοι.» (παρ. 101-102)

  Δ. Εθνικές μειονότητες

  11. «Η ECRI ενθαρρύνει τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν τα μέτρα που έχουν λάβει ως τώρα για να βελτιώσουν την κατάσταση της μουσουλμανικής μειονότητας της δυτικής Θράκης στον τομέα της εκπαίδευσης. Συνιστά να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση των δύο άλλων στοιχείων της μουσουλμανικής μειονότητας, τους Ρομά και τους Πομάκους, στην περιοχή αυτή. Η ECRI συνιστά στις ελληνικές αρχές να ανοίξουν διάλογο με τους αντιπροσώπους όλων των μουσουλμάνων της δυτικής Θράκης για να βρεθεί κοινό έδαφος για την επίλυση των θεμάτων που απομένουν στην παιδεία, δηλαδή την ποιότητα της κατάρτισης των δασκάλων και τη δημιουργία δίγλωσσων νηπιαγωγείων». (παρ. 62-63)

  12. «Η κατάσταση της αναγνώρισης του δικαιώματος της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι αναφορικά με κάποιες ομάδες που ζουν στην Ελλάδα (Μακεδόνες [Μια ομάδα – ξεχωριστή από την πλειοψηφία – στην ελληνική διοικητική περιοχή της Μακεδονίας. Η ECRI θυμίζει ότι οι εθνικά Έλληνες που αποτελούν την πλειοψηφία στην παραπάνω ελληνική διοικητική περιοχή αποκαλούνται επίσης Μακεδόνες] και Τούρκους [Οι πολίτες τουρκικής εθνοτικής καταγωγής (Τουρκογενείς – [σημ. στο πρωτότυπο ο όρος είναι ethnic Turks]) είναι μια από τις ομάδες που αποτελούν τη μουσουλμανική μειονότητα της δυτικής Θράκης που περιλαμβάνει επίσης τους Ρομά και τους Πομάκους]) παραμένει. Για το σκοπό αυτό, από την τρίτη έκθεση της ECRI, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε τρεις αποφάσεις κατά της Ελλάδας για παραβίαση του Άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι) αναφορικά με μέλη της κοινότητας ατόμων εθνοτικής τουρκικής καταγωγής [σημ. στο πρωτότυπο ο όρος είναι ethnic Turk community] (Τουρκική Ένωση Ξάνθης και άλλοι κατά Ελλάδος, Προσφυγή Αρ. 26698/05, Απόφαση 27 Μαρτίου 2008, Εμίν και άλλοι κατά Ελλάδος, Προσφυγή Αρ. 34144/05, Απόφαση 27 Μαρτίου 2008 και Bekir-Ousta και άλλοι κατά Ελλάδος, Προσφυγή Αρ. 35151/05, Απόφαση 1 Οκτωβρίου 2007). Αναφορικά με τα άτομα Μακεδονικής εθνικής ταυτότητας [σημ. στο πρωτότυπο ο όρος είναι ethnic Macedonians] και την απόφαση της υπόθεσης Σιδηρόπουλος και λοιποί κατά Ελλάδος που αναφέρθηκε στην τρίτη της έκθεση (ECtHR, 57/1997/841/8107, 10 July 1998), η ECRI ενημερώθηκε ότι το ζήτημα της αναγνώρισης του εν λόγω σωματίου (Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού) εκκρεμεί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου καθώς δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί. Φαίνεται ακόμη ότι ούτε τα σωματεία εθνοτικής τουρκικής καταγωγής [σημ. στο πρωτότυπο ο όρος είναι ethnic Turkish organizations], που αποτελούσαν το θέμα των παραπάνω αποφάσεων, έχουν αναγνωριστεί ακόμη. Η ECRI επιθυμεί για το σκοπό αυτό να επιστήσει την προσοχή των ελληνικών αρχών τη διαπίστωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι οι σύλλογοι που αναζητούν εθνική ταυτότητα ήταν επίσης σημαντικοί για τη σωστή λειτουργία της δημοκρατίας. Θεωρείται ότι ο πλουραλισμός βασίστηκε επίσης στη γνήσια αναγνώριση και το σεβασμό για τη διαφορετικότητα και τις δυναμικές των πολιτιστικών παραδόσεων, των εθνοτικών και πολιτισμικών ταυτοτήτων και των θρησκευτικών πεποιθήσεων (Βλ. Ενωμένη Μακεδονική Ένωση Ilinden και άλλοι κατά Βουλγαρίας, Προσφυγή Αρ. 59491/00, Απόφαση 19 Ιανουαρίου 2006, παραγρ. 58.). Η ECRI σημειώνει ότι θα πρέπει να υπάρξει ακόμη πρόοδος για την αναγνώριση του δικαιώματος των μελών των μειονοτικών ομάδων για ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και επίσης για την ελευθερία της έκφρασης.» (παρ. 112-113)

  13. «Οι παράγοντες της κοινωνίας των πολιτών και οι αντιπρόσωποι της μακεδονικής κοινότητας έχουν υποδείξει στην ECRI ότι η εφαρμογή συμβιβαστικών μέτρων που ελήφθησαν για εκείνους που διέφυγαν στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο αναφορικά με την αποκατάσταση της ιθαγένειάς τους και την επιστροφή της περιουσίας τους που είχε κατασχεθεί, εξακολουθεί να ισχύει μόνο για τους αυτόχθονες Έλληνες (Με Υπουργική Απόφαση Αρ. 106841 του 1982 και το Νόμο 1540 του 1985). Αντιπρόσωποι της Μακεδονικής κοινότητας έχουν εκφράσει ακόμη τα αισθήματα διάκρισης, μεταξύ άλλων, αναφορικά με τη χρήση των ονομάτων τους στη δική τους γλώσσα και την αδυναμία να παραπεμφθούν στο δικαστήριο υποθέσεις ομιλιών μίσους στα μέσα ενημέρωσης κατά των Μακεδόνων . Αντιπρόσωποι της τουρκικής κοινότητας της δυτικής Θράκης έχουν επίσης δηλώσει ότι η αναγνώριση της ταυτότητάς τους είναι ανάμεσα στα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν μαζί με την παιδεία και το δικαίωμα για θρησκευτική ελευθερία, ποτ έχουν συζητηθεί σε άλλα σημεία αυτής της έκθεσης. Η ECRI συνιστά έντονα στις ελληνικές αρχές να λάβουν μέτρα για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των μελών διαφορετικών ομάδων που ζουν στην Ελλάδα, περιλαμβανομένης και της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι, σε πλήρη συμμόρφωση με τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η ECRI συνιστά ξανά στις ελληνικές αρχές να κάνουν ενέργειες για την εφαρμογή, με τρόπο που δεν θα προωθεί τις διακρίσεις, των συμβιβαστικών μέτρων που λαμβάνονται για όλους εκείνους που διέφυγαν στον εμφύλιο πόλεμο. Η ECRI συνιστά στις ελληνικές αρχές να ερευνήσουν τους ισχυρισμούς για διακρίσεις κατά μελών της μακεδονικής και της τουρκικής κοινότητας και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να τις αντιμετωπίσουν, περιλαμβανομένης και της διασφάλισης της εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας όπου είναι απαραίτητο. Η ECRI συνιστά επίσης έντονα στις ελληνικές αρχές να κάνουν ενέργειες για την αναγνώριση του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού των ομάδων αυτών.» (παρ. 114-117)

  14. «Στην τρίτη της έκθεση, η ECRI συνέστησε έντονα στις ελληνικές αρχές να ανοίξουν διάλογο με τους εκπροσώπους των Μακεδόνων, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στις εντάσεις που σημειώνονται μεταξύ αυτής της ομάδας και των αρχών, καθώς και μεταξύ της ομάδας και του γενικότερου πληθυσμού, ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί η συνύπαρξη με αμοιβαίο σεβασμό προς το συμφέρον όλων. Αντιπρόσωποι της μακεδονικής κοινότητας έχουν αναφέρει ότι οι προσπάθειές τους για συμμετοχή σε διάλογο με τις ελληνικές αρχές, για ζητήματα όπως η γλώσσα και η χρήση της μακεδονικής γλώσσας στην τηλεόραση δεν έχουν αποδώσει. Η ECRI ελπίζει έτσι ότι οι αρχές θα συμμετέχουν σε έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο με τους αντιπροσώπους της μακεδονικής κοινότητας για ζητήματα που απασχολούν τα μέλη αυτής της ομάδας. Η ECRI συνιστά ξανά στις ελληνικές αρχές να ορίσουν ένα διάλογο με τους αντιπροσώπους των Μακεδόνων για να βρεθεί μια λύση στα ζητήματα που επηρεάζουν τα μέλη αυτής της ομάδας.» (παρ. 118-120)

  15. «Η ECRI συνιστά στις ελληνικές αρχές να ανοίξουν διάλογο με τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της δυτικής Θράκης για να βρεθεί μια λύση για τα ζητήματα του διορισμού των Μουφτήδων καθώς και για το ζήτημα του διορισμού των Ιμάμηδων. Η ECRI συνιστά έντονα στις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις ληφθούν για τα θέματα αυτά να είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ECRI συνιστά στις ελληνικές αρχές να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν την εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά τα ιδιωτικά φιλανθρωπικά ιδρύματα (αβκούφια), περιλαμβανομένων και των διατάξεων που αφορούν την εκλογή των διοικητικών τους επιτροπών. Η ECRI συνιστά επίσης στις αρχές να βρουν μια λύση, σε συνεργασία με τους αντιπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας της δυτικής Θράκης, στο θέμα του ύψους των μιναρέδων. (παρ 125-126)

  16. «Η ECRI έχει λάβει αντικρουόμενες εκθέσεις από τις ελληνικές αρχές και κάποιους αντιπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας της δυτικής Θράκης για την ταυτότητα των Ρομά και των Πομάκων της περιοχής. Από τη μια πλευρά, οι αρχές υπέδειξαν ότι η ταυτότητα των Ρομά και των Πομάκων δεν αναγνωρίζεται πάντα από την πλειοψηφία των πολιτών με εθνοτική τουρκική καταγωγή στην περιοχή και ότι αυτοί είναι κάποιες φορές τα θύματα των διακρίσεων από την πλευρά τους. Από την άλλη πλευρά, κάποιοι αντιπρόσωποι της μουσουλμανικής μειονότητας της δυτικής Θράκης το αντικρούουν. Για το ζήτημα αυτό, η ECRI επιθυμεί να υπενθυμίσει ότι η αρχή για εθελοντικό αυτοπροσδιορισμό θα πρέπει να επιβληθεί για όλους και να ληφθούν μέτρα για τη διασφάλιση του σεβασμού για την ταυτότητα όλων των ομάδων που ζουν στη δυτική Θράκη.» (παρ. 127)

  Ε. Θρησκευτικές μειονότητες

  17. «Ο προσηλυτισμός δεν έχει ακόμη αποποινικοποιηθεί και οι εκθέσεις υποδεικνύουν ότι αυτό έχει οδηγήσει στον κατατρεγμό κάποιων Μαρτύρων του Ιεχωβά… Στον τομέα της παιδείας, η ECRI επισημαίνει με ανησυχία εκθέσεις σύμφωνα με τις οποίες κάποια σχολικά βιβλία εξακολουθούν να περιέχουν αρνητικές αναφορές στον Καθολικισμό, τον Ιουδαϊσμό και την αρχαία πολυθεϊστική ελληνική παράδοση… Η ECRI δεν γνωρίζει για κάποια μακροπρόθεσμα και ευρύτερα μέτρα που ελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές για να αυξήσουν την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ανεξιθρησκία… φαίνεται ότι η κυριαρχία της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία εξακολουθεί να έχει δυνατή επιρροή στην ελληνική δημόσια ζωή, επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα μέλη των θρησκευτικών μειονοτικών ομάδων, καθώς μερικές φορές αντιμετωπίζουν διακρίσεις και προκατάληψη σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένης της απασχόλησης σε κάποιους φορείς του δημόσιου τομέα. Από την άποψη αυτή, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θεώρησε ότι η Ελλάδα παραβιάζει, μεταξύ άλλων, το Άρθρο 9 (ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην περίπτωση που κατατέθηκε από κάποιο δικηγόρο ο οποίος υποχρεώθηκε να δηλώσει δημόσια ότι δεν ήταν Χριστιανός Ορθόδοξος πριν κάνει μια υπεύθυνη δήλωση (Αλεξανδρίδης κατά Ελλάδος, Προσφυγή Αρ. 19516/06, Απόφαση 21 Φεβρουαρίου 2008. [σημ. υποβλήθηκε από το ΕΠΣΕ]). H ECRI ενημερώθηκε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν υποσχεθεί κάποια έκταση για την κατασκευή μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα, αλλά ότι η διοικητική διαδικασία για το σκοπό αυτό δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Οι μουσουλμάνοι αντιπρόσωποι στην Αθήνα έχουν ενημερώσει την ECRI για την ανάγκη του μουσουλμανικού αυτού τεμένους καθώς προς το παρόν προσεύχονται σε διάφορα μέρη όπως ιδιωτικά διαμερίσματα. Η ECRI επομένως εκφράζει τη λύπη της που δεν υπάρχουν νέες εξελίξεις για το θέμα αυτό ύστερα από την τρίτη της έκθεση και ελπίζει ότι το ζήτημα θα επιλυθεί το συντομότερο δυνατό. Η ECRI επισημαίνει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες μουσουλμανικοί χώροι ταφής και σχετικών θρησκευτικών δραστηριοτήτων δεν διατίθενται στην Αθήνα… Η ECRI συνιστά και πάλι να αποποινικοποιηθεί ο προσηλυτισμός. Συνιστά επίσης στις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να αφαιρούν τις αρνητικές αναφορές σε διάφορες θρησκείες από τα σχολικά βιβλία… Η ECRI συνιστά στις ελληνικές αρχές να εξαλείψουν τα διοικητικά και άλλα εμπόδια για την κατασκευή ενός μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα.» (παρ 104-105, 107-108, 110)

  ΣΤ. Μετανάστες και αιτούντες άσυλο

  18. «Η ECRI σημειώνει με ανησυχία πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, παρά τη ραγδαία αύξηση συμμετοχής από παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς στο σχολείο, το ποσοστό εγκατάλειψης του σχολείου είναι δυσανάλογα υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο και ότι έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις αποκλεισμού και διακρίσεων. Επιπλέον, οι φοιτητές των πανεπιστημίων που δεν είναι Έλληνες ή Ευρωπαίοι, οι οποίοι είτε γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή έζησαν εκεί το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους και πήραν απολυτήριο λυκείου στη χώρα αυτή, δεν δικαιούνται τα ίδια φοιτητικά προνόμια, περιλαμβανομένων και προνομίων στέγασης όπως οι Έλληνες ή Ευρωπαίοι υπήκοοι.» (παρ. 66).

  19. «Όσον αφορά τους μετανάστες, το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων είναι υποχρεωμένο από το νόμο να αρνείται ιατρική φροντίδα σε παράνομους μετανάστες εκτός από έκτακτα περιστατικά και ανήλικα παιδιά. Παρόλο που οι εκθέσεις έδειξαν ότι στην πράξη, ο νόμος αυτός δεν εφαρμόζεται γενικά από το ιατρικό προσωπικό, η ECRI θεωρεί ότι οι αρχές θα πρέπει να προβλέψουν να ανακαλέσουν τη διάταξη αυτή για να αποφύγουν πρακτικές διακρίσεων, όπως ζητήθηκε επίσης από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.» (παρ. 77)

  20. «Η ECRI συνιστά στις ελληνικές αρχές να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση των κενών που απομένουν στη διαδικασία ασύλου, περιλαμβανομένης της βελτίωσης των υπηρεσιών διερμηνείας και νομικών συμβουλών για τους αιτούντες άσυλο. Η ECRI συνιστά επίσης τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών στα κέντρα κράτησης για αιτούντες άσυλο. Η ECRI επιθυμεί να υπενθυμίσει για το σκοπό αυτό, ότι η κράτηση των αιτούντων άσυλο θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως τελευταία λύση, όταν δεν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες επιλογές… Η ECRI έχει ενημερωθεί ότι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις δεν έχουν πρόσβαση σε περιοχές μεταφοράς για τους αιτούντες άσυλο αν δεν είναι υποχρεωτικό για να εκπροσωπήσουν κάποιον. Έχει επίσης επισημανθεί στην ECRI ότι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις δεν λαμβάνονται υπόψη από τις αρχές με τον τρόπο που θα έπρεπε. Η πρόσβαση στα κέντρα κράτησης των αιτούντων άσυλο παραμένει ακόμη στην κρίση της τοπικής αστυνομικής διεύθυνσης λόγω έλλειψης κεντρικού συστήματος για τη διαχείρισή τους.» (παρ. 133, 136)

  21. «Η ECRI προτρέπει τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε διαρθρωτικά προβλήματα εντός της διοίκησης που εξακολουθούν να καθυστερούν τη διαδικασία για την έκδοση και την ανανέωση των αδειών παραμονής και να διαχωρίσουν αυτό το θέμα από την απαίτηση των ενσήμων. Η ECRI συνιστά στις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι απαιτήσεις για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού πριν από την απόκτηση μακροχρόνιας άδειας παραμονής συνοδεύονται από κατάλληλες δομές που περιλαμβάνουν δωρεάν μαθήματα προσαρμοσμένα κατά το δυνατό περισσότερο στις ανάγκες των αιτούντων, την ικανότητα παρακολούθησης και την επάρκεια προσόντων. Η ECRI συνιστά στις ελληνικές αρχές να μειώσουν τα έξοδα για την έκδοση των αδειών παραμονής. Η ECRI συνιστά στις ελληνικές αρχές να εργαστούν σε συνεργασία με τις ομάδες μεταναστών, μεταξύ άλλων, και το Συνήγορο του Πολίτη για να επιλύσουν όλα αυτά τα προβλήματα.» (παρ. 142-144)

  22. «Η ECRI παροτρύνει τις ελληνικές αρχές να επανεξετάσουν την κατάσταση των μεταναστών αναφορικά με τα κριτήρια νομιμοποίησης της κατάστασής τους και να πραγματοποιήσουν μια σημαντική ανανέωση της τρέχουσας νομοθεσίας και πρακτικής στον τομέα αυτό. Η ECRI συνιστά έντονα στις ελληνικές αρχές να λάβουν μέτρα για να παρέχουν εκπαίδευση για τη σχετική νομοθεσία σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που συναλλάσσονται με μετανάστες. Η ECRI συνιστά επίσης είτε να τους παρέχονται μαθήματα Αγγλικών ή υπηρεσίες διερμηνείας όταν ασχολούνται με απορίες των μεταναστών. Η ECRI συνιστά να ληφθούν μέτρα για να παρέχονται στους μετανάστες οι κατάλληλες πληροφορίες στις βασικές γλώσσες που μιλούν εκείνοι… Η ECRI ενθαρρύνει τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν τα μέτρα που έχουν λάβει από την τρίτη της αναφορά για την ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Συνιστά έντονα να διαμορφωθεί μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ένταξης χρηματοδοτούμενη από το κράτος σε συνεργασία με τους αντιπροσώπους των μεταναστών για τη βελτίωση της κατάστασης στον τομέα αυτό αναφορικά με τους κατοίκους μακροχρόνιου διαστήματος και τους μετανάστες δεύτερης γενιάς. Η ECRI παροτρύνει τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι παρέχονται πιστοποιητικά γέννησης σε όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από την ιθαγένεια των γονιών τους και να προβλέψουν για μακροχρόνια παραμονή ή ιθαγένεια για τους μετανάστες δεύτερης γενιάς… Η ECRI συνιστά στις ελληνικές αρχές να προβλέψουν για το δικαίωμα κατοίκων μακροχρόνιας διαμονής και μεταναστών δεύτερης γενιάς να συμμετέχουν στο δημόσιο βίο σε τοπικό επίπεδο όπως προβλέπεται στη Σύμβαση για την Συμμετοχή των Αλλοδαπών στον Δημόσιο Βίο σε Τοπικό Επίπεδο.» (παρ. 149-150, 154-155, 158)

  23. «Η ECRI παροτρύνει τις ελληνικές αρχές να καθιερώσουν δομές για να αντιμετωπίσουν τους παράνομους μετανάστες μετά την απελευθέρωση από την κράτηση όπως διαμονή, νομική βοήθεια και κοινωνικές υπηρεσίες. Η ECRI συνιστά τη δημιουργία μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την αντιμετώπιση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης με τους απαραίτητους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους και την κατάρτιση του προσωπικού που συναλλάσσεται μαζί τους για να διασφαλιστεί ο πλήρης σεβασμός στα διεθνή, ευρωπαϊκά και ελληνικά πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ECRI συνιστά στις ελληνικές αρχές να λάβουν μέτρα για την παροχή ελεύθερης πρόσβασης από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στους μετανάστες που τοποθετούνται σε κέντρα κράτησης και να καθιερωθεί ένα πιο επίσημο σύστημα για το σκοπό αυτό… Η ECRI παροτρύνει τις ελληνικές αρχές να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή για την κατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων αντιμετωπίζοντας τα νομικά και διαρθρωτικά προβλήματα που αφορούν την κατάστασή τους, περιλαμβανομένης και της τροποποίησης του νόμου για να τους δώσουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν αμέσως σε ιδρύματα φροντίδας.» (παρ. 163-164, 166)

 12. Ο/Η Νικος λέει:

  Κυριε Ροιδη, μπορώ διατηρώ το δικαίωμα να σας συγχαίρω για το οτι μου κάνετε γνωστό το θέμα, να θλίβομαι για το συμβάν , αλλά παράλληλα να πιστεύω πως πρέπει να συνεχιστεί η ιδιωτικοποίηση?

 13. Ο/Η Δικηγόρος λέει:

  ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΡΟΥΜΠΑΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»

  Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την απόλυση του δημοσιογράφου Γρηγόρη Ρουμπάνη από την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» με το απροκάλυπτο επιχείρημα της ιδιοκτήτριας, ότι δεν θέλει τη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια του ενωτικού συνδυασμού της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

  Καλούμε τους δημοσιογράφους να αντισταθούν στην απόπειρα πολιτικής φίμωσής τους και την κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι», που ισχύει για όλους τους πολίτες.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στηρίξει την προσπάθεια των δημοσιογραφικών ενώσεων να επιβάλουν τα ασυμβίβαστα που επιτάσσει ο Κώδικας Δεοντολογίας. Όμως η περίπτωση του Γρηγόρη Ρουμπάνη δεν εντάσσεται σε κανένα από αυτά. Πέρα από τη γνωστή του διαδρομή και στάση, συμμετέχοντας στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει μέρος σε μια κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση, όπως έχει κάθε δικαίωμα.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα αγωνιστεί για να μην επιστρέψουμε σε εποχές διώξεων, ποινών ή απολύσεων δημοσιογράφων -ή κάθε άλλου πολίτη- με βάση τα φρονήματα ή την πολιτική τοποθέτηση.

  Καλούμε την εφημερίδα «Ε» να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση απόλυσης του Γρηγόρη Ρουμπάνη και να μην αμαυρώσει την ιστορία της με μια απολύτως αδικαιολόγητη πράξη.

  ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 15/09/2009

 14. Ο/Η Δικηγόρος λέει:

  Η «Ε» απέλυσε δυο γνωστούς δημοσιογράφους επειδή κατεβαίνουν με τον ΣΥΡΙΖΑ
  Από Factorx | Τρ. 15 Σεπ 2009, 18:24 στην/στις κατηγορίες Επικαιρότητα, Πρώτη Σελίδα.

  Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η διεύθυνση της Ελευθεροτυπίας ζήτησε τις παραιτήσεις του δημοσιογράφων Γρ. Ρουμπάνη και του σκιτσογράφου ΣΤΑΘΗ επειδή θα κατέβουν υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ.

  Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπήρξε και ο εξής διάλογος:

  Γρ. Ρουμπάνης: “Είναι συνταγματικό μου δικαίωμα να κατέβω υποψήφιος στις εκλογές”

  Μάνια Τεγοπούλου: “Δεν με νοιάζει….”

  Είναι δυνατόν να συμβαίνει κι αυτό; Τέτοια στροφή ρε παιδιά;

 15. Ο/Η Nerothos λέει:

  Ουτέ κουβέντα φυσικά για την ευθύνη της αριστεράς, με τη αθρόα υποστήριξη των μεταναστών »αδελφιά εργάτες μετανάστες», έφερε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση στις -ήδη- δύσκολες εργασιακές σχέσεις.
  Μούγκα ε ;
  Με τα 3εκ. φθηνά εργατικά χέρια που τόσο υποστηρίζετε, εκτός από το μερακάματο του ανειδίκευτο εργάτη που έπεσε στα 25, 20 ακόμη και 15 ευρώ έχουμε και ένα άλλο φαινόμενο : Την τρομοκρατία των Ελλήνων εργαζομένων, που αν τολμήσουν να ζητήσουν περισσότερα μέτρα, καλύτερες εγγυήσεις ασφάλειας κτλ θα βρεθούν στο δρόμο την επόμενη στιγμή, αντικαθιστάμενοι με έναν από τους εκατοντάδεις χιλιάδες (λαθρό)μετανάστες. Supply Demand. Ποια ποιότητα μετά να συζητήσουμε στην εργασία, παροχές ασφάλειας κτλ ;
  Φυσικά ΚΙΧ για όλα αυτά και τις ευθύνες της αριστεράς, που για μία ακόμη φορά έχει γυρίσει την πλάτη στον Έλληνα εργαζόμενο. Φταίνε πάντα οι άλλοι, φταίνε οι ρατσιστές οι κακοί οι Έλληνες, φταίει ο καπιταλισμός, φταίνε οι νοικοκυραίοι, τα φασιστόμουτρα, η Χρυσή Αυγή, η Ελένη Μενεγάκη.

  Η αριστερά για άλλη μία φορά γυρνάει την πλάτη στον Έλληνα σκληρά εργαζόμενο, απογοητεύοντας για άλλη μία φορά..

 16. Ο/Η laskaratos λέει:

  Nerothos,
  χωρίς να αρνούμαι ότι κανένα σκέλος της Αριστεράς δεν έχει ολοκληρωμένη πρόταση αντιμετώπισης του μεταναστευτικού πέραν του πολύ τιμητικού κατά τη γνώμη μου ρόλου του υπερασπιστή των δικαιωμάτων των μεταναστών, δεν μπορώ να μην παρατηρήσω πως δεν έχει καμία ευθύνη για το πρόβλημα.
  Δεν εκπροσωπεί η Αριστερά τη χώρα στην Ε.Ε. δεν είναι αυτή που ευθύνεται-κάθε άλλο για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και αν εφαρμοζόντουσαν οι προτάσεις της για συλλογικές συμβάσεις, ισχυρά συνδικάτα, ανάπτυξη ταξικής συνείδησης και αλληλεγγύης στους Έλληνες εργαζόμενους, και ίσα δικαιώματα για τους μετανάστες, δεν θα υπήρχε το πρόβλημα που περιγράφεις.
  Με την ευκαιρία της προκλητικής απόλυσης του Γρ.Ρουμπάνη από την «Ελευθεροτυπία» για την οποία μας ενημέρωσε ο φίλος μας ο Δικηγόρος, προτείνω να αντιδράσουμε σταματώντας να την αγοράζουμε. Κανένας ξένος μετανάστης δεν πήρε τη θέση του, είναι καθαρά η ιταμότητα του σκληρού καπιταλιστή που απολύει έναν γνωστό δημοσιογράφο παρά τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν. Σκεφθείτε τι περιμένει τον άσημο εργαζόμενο.

  Με την ευκαιρία:

  ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΡΟΥΜΠΑΝΗ,
  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β΄ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
  ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»

  Στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα, σήμερα 15 Σεπτεμβρίου, ενημερώθηκα τηλεφωνικώς από τη Ιδιοκτήτρια της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», Μάνια Τεγοπούλου, ότι με απολύει, επειδή δε συμφωνεί με την υποψηφιότητα μου στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Της εξήγησα ότι το εκλέγεσθαι αποτελεί συνταγματικό μου δικαίωμα, και εξάλλου είχα ενημερώσει εγκαίρως τη Διεύθυνση. Αλλά ήταν αδιάφορη. Μου ξεκαθάρισε, και μάλιστα με αγοραίο τρόπο, ότι δεν θέλει στην εφημερίδα της βουλευτές ή υποψήφιους βουλευτές, δεν θέλει να την ταλαιπωρεί ο Αλέξης Τσίπρας. Προφανώς, στο δουκάτο της Μάνιας Τεγοπούλου δεν ισχύει το Σύνταγμα. Η ιδιοκτήτρια της «Ε» εισάγει την επιχείρησή της σε έναν καινούργιο μεσαίωνα, στον οποίο τα πολιτικά δικαιώματα είναι υπό περιορισμό. Δυστυχώς, κατά το σωτήριο έτος 2009, επιστρέφουμε στους αγώνες για τη Δημοκρατία.

 17. Ο/Η Po λέει:

  Αγαπητέ Δικηγόρε,
  Σας ευχαριστώ για τα σχόλια-ντοκουμέντα τα οποία -ιδιαίτερα αυτό των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων- σκοπεύουμε εδώ στο ιστολόγιο να αξιοποιήσουμε.

  Σας ευχαριστώ όλους γι αυτό το άχαρο θέμα των εργατικών ατυχημάτων…

  Φίλε Δύτης των νιπτήρων,
  έχετε απολύτως δίκιο ότι τέτοια θέματα είναι σε αυτή την φάση που περνά η χώρα σημαντικότερα των αθλιοτήτων του κλήρου και της εκκλησίας, έχουμε αναδείξει πληθώρα θεμάτων εδώ σε πάρα πολλά θέματα κάνοντας -ερασιτεχνικά πάντα- ότι μπορούμε.

  Τον κλήρο/θρησκευτικά/εκκλησία κλπ. που εστιάζουμε περισσότερο. Ο λόγος είναι ότι το πλάσιμο της μαζικής συνείδησης είναι υπόθεση από τις σοβαρότερες, συνέβαλε και συνεχίζει να συμβάλει και να στηρίζει σε πολύ σημαντικό βαθμό το παρόν και το μέλλον, βλέπε τα χάλια στα οποία βρίσκεται η χώρα και σε πόσους τομείς, βλέπε τις συνειδήσεις…

  Ο άλλος λόγος είναι ότι επιλέχτηκε ο συγκεκριμένος χαρακτήρας του ιστολογίου με βάσει και το… «όνομά» του, και θέλουμε να παραμείνουμε συνεπείς σε αυτό.

 18. Και συνεχίζουμε με τα εργατικά ατυχήματα:
  «Ένας νεκρός κι ένας σοβαρά τραυματίας είναι ο απολογισμός εργατικού δυστυχήματος, που σημειώθηκε στη διάρκεια εργασιών αποσυναρμολόγησης «σταντ», στο περίπτερο 13 της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

  Το συμβάν έγινε, όταν οι δύο εργάτες εταιρίας κουφωμάτων και ειδών σπιτιών καταπλακώθηκαν από πτώση ξύλινων κουφωμάτων.»

  http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1053944&lngDtrID=244

  Διερωτώμαι γιατί, όσον αφορά τη ΔΕΘ, είναι σημαντικότερες οι αερολογίες Καραμανλή-Παπανδρέου από αυτό…

  • Ο/Η Po λέει:

   Δύτης των νιπτήρων,
   η ιεράρχηση ειδήσεων είναι μία πολύ σοβαρή επιστήμη, πρόκειται για θέμα δύσκολο να επιχειρηθεί μια κάποια ανάλυσή του μέσω μιας απλής ιστολογικής ανάρτησης, εξού και περιοριζόμαστε σε επισημάνσεις καταγγέλλοντάς τες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.