Εφημέριος του Παναγιότατου Άνθιμου σε διακοπές στη Στυλίδα

(Ειδήσεις από το βασίλειο της Υποκρισίας)

Εκκλησία των βιαστών της Δημοκρατίας. Δημοσθένη Κοκκινίδη: «Μνήμη κακών».

Εκκλησία των βιαστών της Δημοκρατίας. Δημοσθένη Κοκκινίδη: «Μνήμη κακών».

Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

Kύριε Ροΐδη,

Μετά τους δυο ιερείς Σπάρτης και Κοζάνης της κρατικής Εκκλησίας και μετά τους παλαιοημερολογίτες επίσκοπο-ηγούμενο Κερατέας πανιερότατο Νήφωνα και ιερέα της Σαλαμίνας αιδεσιμώτατο Κωνσταντίνο Ουλ., αναφέρθηκε και 5ο κρούσμα ιερατικής παρενόχλησης κατά αδυνάτου μέσα σε 5 μήνες. Έχουμε λοιπόν ρυθμό ενός επεισόδιου το μήνα.

Αντιγράφω από την ευσεβή «Απογευματινή»:

« Σοκ στη Στυλίδα. Ιερέας από τη Θεσσαλονίκη κατηγορείται ότι αποπλάνησε 20χρονο αγόρι, το οποίο έχει διανοητικά προβλήματα, με στόχο να ικανοποιήσει τις αρρωστημένες ορέξεις του. Οι γονείς του παιδιού κατήγγειλαν το περιστατικό στο αστυνομικό τμήμα της Στυλίδας. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν, ο παπάς οδήγησε τον 20χρονο σε ερημική περιοχή, όπου επιχείρησε να τον βιάσει.Μετά από έρευνα, ο ιερέας εντοπίστηκε σε ξενοδοχείο της Στυλίδας, συνελήφθη και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του.

Το μεσημέρι, ο… άνθρωπος του Θεού, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα της Λαμίας, ο οποίος άσκησε δίωξη σε βάρος του για κακουργηματικές πράξεις και παραπέμφθηκε στον ανακριτή απ’ όπου πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Τρίτη».

Την επομένη μαθαίνουμε από μπλογκ της Λαμίας-αφού ο αθηναϊκός Τύπος εμφανίζει κάποια αδιαφορία για το γεγονός πως:

«Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο αρχιμανδρίτης που κατηγορούνταν για ασέλγεια σε βαθμό κακουργήματος. … με εγγύηση 15.000 € και να παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα κάθε πρώτη και 15 του μήνα… σε σχέση με το κατηγορητήριο, η υπεράσπιση του αρχιμανδρίτη κατέθεσε, σειρά από αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων, σύμφωνα με τις οποίες όλες οι πράξεις οι οποίες αποδίδονταν στο κατηγορητήριο δεν είχαν σχέση με την ασέλγεια ως πράξη και η οποία διώκεται σε βαθμό κακουργήματος.

Πάντως έξω από τα δικαστήρια βρέθηκαν ιερωμένοι που έφτασαν στη Λαμία από το Άγιο Όρος για να συμπαρασταθούν στον Αρχιμανδρίτη καθώς και άλλοι φίλοι και συγγενείς από την Ευρυτανία και τη Θεσσαλονίκη…».

Εξοργιστικότερο από όλα, είναι η κλασική πια συμπαράσταση πολλών ρασοφόρων στο συνάδελφό τους, που έσπευσαν στο πλευρό του. Στα μπλογκ της Λαμίας μπορεί να βρει κάποιος το όνομα και την ενορία του ιερέα, αλλά ο νόμος δεν επιτρέπει τη δημοσίευσή του, εκτός κι αν το αδίκημα είναι παιδεραστία και δοθεί άδεια από τον εισαγγελέα. Τέτοιες προϋποθέσεις δεν φαίνονται να συντρέχουν εδώ και συχνά τα όργανα της Πολιτείας δείχνουν μια συγκατάβαση απέναντι στα σκάνδαλα των κληρικών που ξεπερνά ακόμη και την κατανόηση που δείχνει το ορθόδοξο Λάος.. https://roides.wordpress.com/2009/04/27/27apr09/

Μια και το ΄φερε η κουβέντα, ελπίζω να μην υποπέσει η υπόθεση στην αντίληψη του Ευρωβουλευτού του Λάος κ. Πλεύρη junior γιατί ως ευρωβουλευτής πλέον θα επαναφέρει λαύρος το θέμα του χημικού ευνουχισμού των παιδεραστών στο Ευρωκοινοβούλιο και δεν θα προλαβαίνει η Αστυνομία να μπουκώνει με το χωνί τα χημικά στο στόμα μοναχών, επισκόπων και ιερέων, σαν να ήταν ήρωες σαιξπηρικής τραγωδίας.

Στην περίπτωση του ιερέα της Σπάρτης που είχε λαϊκούς συγκατηγορούμενους δόθηκαν τα στοιχεία του, το ίδιο και για τους 2 παλαιοημερολογίτες μη κρατικούς ιερείς. Για τους ιερείς της Κοζάνης και της Θεσσαλονίκης, τηρήθηκε εχεμύθεια.

Θα μπορούσε να παρατηρήσει κάποιος πως εδώ έχουμε μεν θύμα ενήλικο, αλλά όμως με κάποια νοητική ή ψυχολογική υστέρηση, οπότε η ενδεχόμενη πράξη του πανοσιολογιότατου, θα έχει για τον δικαστή ειδεχθή χαρακτηριστικά, που ίσως να καθιστούν την πράξη κακούργημα. Έπειτα κάθε λογικός άνθρωπος ρωτάει: Τα μυστήρια τα οποία τέλεσε ο παπάς είναι έγκυρα; Η Εκκλησία το έχει απαντήσει κι αυτό με ευκολία: Η καταδεκτική Θεία Χάρις που δεν το πολυσκέφτεται ούτε την ώρα της χειροτονίας, χρησιμοποιεί ως αγωγό της ακόμη και τον πιό βρωμερό ιερωμένο χωρίς να έχει πρόβλημα.

Ο Παναγιότατος πατέρας του αρχιμανδρίτη ο δεσπότης Θεσσαλονίκης Διονύσης Ρούσσας (Άνθιμος ο Μακεδονομάχος), δεν φαίνεται πάνω στον πρώτο πανικό και στην προσπάθεια να διαχωρίσει τη θέση του από τον αμαρτωλό, να πολυσέβεται το τεκμήριο της αθωότητας. Έχει μια περίεργη βεβαιότητα ενοχής του τέκνου του.

Ίσως να πηγάζει αυτό από την άκρα του αυστηρότητα κατά των αμαρτημάτων της σαρκός, που υπερβαίνει και αυτό το αξιοθαύμαστο μένος που είχαν σχετικώς οι ιερός Καλλίνικος και τρισμάκαρ Χριστόδουλος. Είναι γνωστό πως η πορνεία του πολιτικού γάμου και τα μισόγυμνα κορίτσια προκαλούν σοκ στον ιερότατο Άνθιμο, που ανακοινώνει:

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

iereasAnth2…. Ο εν λόγω ρασοφόρος, καταγόμενος εξ άλλης περιοχής, είναι ιερομόναχος, δεν ανήκει σε Μονή της Θεσσαλονίκης, και είχε προσωρινώς διορισθεί κατόπιν αιτήσεώς του, σε μικρή ενορία της Θεσσαλονίκης «άχρι καιρού». 2. Κατόπιν του δημιουργηθέντος, υπαιτιότητί του, ηθικού ζητήματος, τίθεται σε διαθεσιμότητα και ήδη κινείται η προβλεπομένη διαδικασία απολύσεως από της προσωρινής εφημεριακής θέσεώς του, και επομένως υποχρεούται να επιστρέψη στην Μονή της μετανοίας του. 3. Η αρμοδιότητα για την διενέργεια της υπό του Νόμου 5383/ 1932 «περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων» προβλεπομένης διαδικασίας ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη εντός της περιοχής της οποίας φέρεται ότι διέπραξε ηθικό παράπτωμα.

Εκείνα που με εκπλήσσουν είναι ο μετριοπαθής χαρακτηρισμός «ηθικό ζήτημα» για μια τόσο αισχρή και αφύσικη πράξη προς έναν νέο που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Αυτό βρήκε μόνο να πει ο βιβλικός επίσκοπος που κραδαίνει κατά του ποιμνίου του τη ρομφαία της αγνότητας και βρίζει ασύστολα με βροντερή φωνή πόρνους όσους τέλεσαν πολιτικό γάμο. Τηρουμένων των αναλογιών θα έπρεπε αγανακτισμένος για τον παπά του, να είχε κάνει φόνο. Αυτή η έλλειψη ανακλαστικών μου θυμίζει την ψυχραιμία με την οποία ο Χριστόδουλος-δεινός διώκτης του ‘κουσουριού’ είχε αντιδράσει στις αιτιάσεις της Πανδώρας του ΒΗΜΑΤΟΣ (6/3/2007) πως μοιράστηκε το ίδιο κρεβάτι στα πολυτελή «Φορ Σίζονς» του Μιλάνου με κάποιον άλλο ιερωμένο. Μια ευγενική επιστολή διάψευσης την επομένη από εκπρόσωπό του θεωρήθηκε αρκετή. Ίσως διότι η εφημερίδα σημείωνε την αγαθή αιτία αυτού του αήθους συγχρωτισμού: Έτσι δεν «επιβάρυνε το ταμείο της Αρχιεπισκοπής ( η τέλος πάντων του ευγενούς και γαλαντόμου χορηγού του ) με το κόστος ενός ακόμα δωματίου, αλλά μοιράστηκε την δική του σουίτα με τον συνοδό του. Προφανώς δε μοιράστηκε και το κρεβάτι του διότι βάσει της ίδιας λογικής θα ήταν μάλλον αντιχριστιανικό αν κρατούσε για τον εαυτό του ένα υπερδιπλο κρεβάτι και έστελνε τον συνοδό του στον καναπέ. Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να υπάρχει τίποτε επιλήψιμο στην περίπτωση δυο καλόγερων που μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι. ….Και εν πάση περιπτώσει, ας μην μας διαφεύγει ότι, στην κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα iereasAnth3του ξενοδοχείου που λατρεύουν οι σχεδιαστές μόδας και τα μοντέλα, η περίπτωση δυο ανδρών που μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο δεν προξενεί εντυπώσεις».

(Το πλήρες σχόλιο http://www.greekcanadianpress.com/archive/GCP-Easter-07.pdf, σελ.15)

Προσωπικά, αναλύοντας την ανακοίνωση, με εκπλήσσει και η προσπάθεια του κ. Ρούσσα να αποποιηθεί την πνευματική του πατρότητα σε σχέση με τον αρχιμανδρίτη και η βιασύνη του να πεταχτεί το μπαλάκι των ευθυνών αλλού:

1. «ο εν λόγω ρασοφόρος» (αήθης χαρακτηρισμός από ιερέα για ιερέα),

2. «καταγόμενος εξ άλλης περιοχής….. είχε προσωρινώς διορισθεί κατόπιν αιτήσεώς του» (Η περιοχή καταγωγής τι ρόλο παίζει και δηλαδή οι υπόλοιποι διορίζονται κατόπιν αιτήσεως τρίτων;)

3. «σε μικρή ενορία» (Το μέγεθος-της ενορίας εννοώ-παίζει κάποιο ρόλο, χώρια που ανατρέχοντας στην ιστοσελίδα της μητρόπολης εντόπισα τον ναό ως ιστορικό)

4. «άχρι καιρού», (δηλαδή οι υπόλοιποι εφημέριοι διορίζονται ισόβια; Εδώ ο ίδιος ο κ.Ρούσσας ως επίσκοπος Αλεξανδρούπολης παράνομα εγκατέλειψε τους ενορίτες του και θα έπρεπε να είχε καθαιρεθεί για αυτό αφού τη μετάθεση των επισκόπων, παρ’εκτός και υπάρχει σοβαρός λόγος την απαγορεύουν πολλοί κανόνες όπως ο Α΄ της Συνόδου της Σαρδικής ή ο ΙΔ΄ των Αποστόλων, ή ο ΚΑ΄της Συνόδου της Αντιόχειας κλπ).

5. «η αρμοδιότητα της ανάκρισης ανήκει στην μητρόπολη Φθιώτιδας». Μου φαίνεται απίστευτο πως ο οικείος επίσκοπος δεν αγωνιά να μάθει τι συνέβη από τον ίδιο τον ιερέα του, που δεν τρέχει να συζητήσει με το φερόμενο ως θύμα του, που δεν φέρεται σαν πατέρας που αγωνιά για το τέκνο του, αλλά οχυρώνεται πίσω από αμφίβολης ακρίβειας τυπικούς ισχυρισμούς, δίκην ενωμοτάρχη που πετάει την υπόθεση στο γειτονικό τμήμα της Χωροφυλακής για να μην ταραχθεί το ραχάτι του. Παρεμπιπτόντως η μητρόπολη Φθιώτιδας ξεκίνησε την έρευνα, ή θα μας παραπέμψει με τη σειρά της στον κ.Ρούσσα;

6. «υποχρεούται να επιστρέψη στην Μονή της μετανοίας του». Από πού πήγαζε η βεβαιότητα πως το τέκνο του θα αποφυλακιζόταν και πως θα επέστρεφε στο αγιορείτικο μοναστήρι του; Αναρωτιέμαι, πως προδικάζει ο κ.Ρούσσας και τον μη αποσχηματισμό του ως μοναχού. Δηλαδή έγινε ότι έγινε και γυρνάω στο μοναστήρι μου σαν κύριος; Δηλαδή δεν ισχύει το «Έξω οι πόρνοι» της Αποκάλυψης; (22/κβ΄-15).

Κλείνω με μερικές σκέψεις:

1. Σαν πόσα διαφόρων τύπων κρούσματα σεξουαλικών παρενοχλήσεων από ιερείς, πόσα κουκουλώματα των προϊσταμένων τους και ιερά παραδικαστικά κυκλώματα πρέπει να αποκαλυφθούν για να αφυπνισθεί η στρουθοκαμηλική ελληνική κοινωνία, όπως συμβαίνει στη Δύση (φωτ. 2,3,4.) και να παραδεχτεί την κραυγαλέα πραγματικότητα που λέει πως «Κάτι τρέχει με τον κλήρο».

2. Τι, ελάχιστο κατά τη γνώμη μου, ποσοστό της θλιβερής πραγματικότητας καταφέρνει να σπάσει το τείχος της σιωπής, αφού κατά Κανόνα οι παρενοχλούμενοι είναι άνθρωποι χωρίς φωνή, ή κάμπτονται κάτω από τους παντοδύναμους μηχανισμούς του κουκουλώματος;

3. Τι μοίρα αντιμετωπίζουν τα ορφανά ή αμελών γονέων παιδάκια των εκκλησιαστικών οικοτροφείων, ορφανοτροφείων, ιδρυμάτων, αδελφοτήτων, μονών κλπ που δεν έχουν φωνή;

iereasAnth44. Πότε ο νομοθέτης θα φιλοτιμηθεί να θεσπίσει χρηματική αποζημίωση από την Εκκλησία, ιδιαίτερα για τα άπορα και απροστάτευτα θύματα των ιερέων της;

5. Πότε οι λεγόμενοι πιστοί θα φιλοτιμηθούν να εξεγερθούν και να ζητήσουν τιμωρία των ενόχων, στήριξη των θυμάτων, μελέτη και παραδοχή της κατάστασης; Συνήθως αδιαφορούν (‘Θα το’βρει από το Θεό’) παρεκτός και αφορά τα παιδιά τους, οπότε περιέργως η μεγαλοψυχία τους προς τους δράστες εξατμίζεται.

6. Θα φτάσει άραγε η υπόθεση ποτέ στο ακροατήριο, αν ναι θα τελεσιδικήσει ποτέ κι αν –το πιθανότερο-όχι πόσο αξιόπιστη θα είναι μια δήλωση του παθόντος πως είπε ψέματα, γνωστού όντος ότι η Εκκλησία μπορεί να ασκεί τεράστια ψυχολογική, οικονομική κλπ πίεση;

7. Ως πότε η Αριστερά που κολακεύεται να ανταλλάσσει φιλοφρονήσεις με πατριάρχες (ΣΥΡΙΖΑ) ή ακόμη και να ζητά τον οβολό τους για τα κατεστραμμένα της αρχεία (ΚΚΕ), θα κλείνει προκλητικά τα μάτια κι το στόμα της στο φαινόμενο, με το πρόσχημα πως τάχα αυτά είναι ιδιωτικά δεδομένα, ή κουτσομπολιά, ή πως η ομοφυλοφιλία δεν είναι ποινικό αδίκημα (πολύ σωστά, αλλά όταν οι δράστες είναι Φαρισαίοι ηθικολόγοι αρχιεπίσκοποι και ιερείς, που χτυπούν τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων όπως ο Αναστάσιος της Αλβανίας σωπαίνουμε😉 κι ως πότε θα αφήνει τα περιστατικά αυτά στο έλεος σκανδαλοθηρικών φυλλάδων ή ακόμη χειρότερα ακροδεξιών (χριστιανικών πάντα) εντύπων τα οποία συστηματικά εκβιάζουν κληρικούς; Και από πότε η μαρξιστική Αριστερά παραιτήθηκε από την αυτονόητη υποχρέωσή της να αποκαλύπτει στα μάτια των ανθρώπων την υποκρισία των εμπόρων του «όπιου του λαού»;

Αν η Καθολική Εκκλησία των ΗΠΑ ξεπουπουλιάστηκε ξεπουλώντας ναούς και κτίρια και αν οι επίσκοποι των Ορθόδοξων Εκκλησιών της Αμερικής κινδυνεύουν να στερηθούν το νηστήσιμο χαβιάρι τους από τις αποζημιώσεις που πληρώνουν και σε διανοητικά καθυστερημένα θύματα των κληρικών τους, γιατί να μην δούμε να βγαίνουν στο σφυρί τα μεγαθήρια που διαθέτει η Εκκλησία στο κέντρο της Αθήνας για να αποκατασταθούν τα παιδάκια που πληγώθηκαν θανάσιμα από τους Σαρδανάπαλους ιερείς της; Θα είναι κάτι σαν την πτώση της Βαστίλλης για τη θεοκρατική μας Μπανανία.

.

Οι ορθόδοξες Ρωσοαμερικανίδες κυρίες της ιστοσελίδας κατά των παιδεραστών ιερέων, της γνωστής ως «Σκέπης της Θεοτόκου» (pokrov), ο εφιάλτης του πατριάρχη και του ορθόδοξου επισκοπάτου, oι αξιοθαύμαστες Cappy Larson και Melanie Jula Sakoda, που τα παιδιά τους κακοποιήθηκαν στον καθεδρικό ναό της Αγ.Τριάδας της Van Ness Avenue έχουν, όπως θα δεί όποιος επισκεφθεί τον παραπάνω σύνδεσμο, καταγράψει και άλλες περιπτώσεις ιερέων με αντικείμενο του πόθου τους προβληματικούς νέους.

Οι άγρυπνες συνειδήσεις τους, έχουν ήδη ενημερωθεί αν και τόσο μακριά μας, για τον παπά της Θεσσαλονίκης, που πολλοί εδώ κάνουν πως δεν τον βλέπουν και έτσι κάποτε θα τον δούμε και δεσπότη να καταγγέλλει το «κουσούρι». Εδώ ο Γιοσάκης αν δεν έσκαγε το απόστημα το 2005 θα ήταν τώρα μητροπολίτης και κάποιος μακαρίτης που είχε κατηγορηθεί για τη δράση του σε ίδρυμα ανηλίκων έγινε αρχιεπίσκοπος. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και το πρόβλημα πρέπει να πάρει τη δημοσιότητα και το ενδιαφέρον που του αναλογεί.

This entry was posted in «Ιερές» Αταξίες, «Ιερές» Υποκρισίες, «Ιερή» Εξουσία, Γράμμα από το Ληξούρι, θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

47 Responses to Εφημέριος του Παναγιότατου Άνθιμου σε διακοπές στη Στυλίδα

 1. Ο/Η laskaratos λέει:

  Kύριε Ροίδη,
  λέω σε κάποιο σημείο του ποστ:
  7…..@η ομοφυλοφιλία δεν είναι ποινικό αδίκημα (πολύ σωστά, αλλά όταν οι δράστες είναι Φαρισαίοι ηθικολόγοι αρχιεπίσκοποι και ιερείς, που χτυπούν τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων όπως ο Αναστάσιος της Αλβανίας σωπαίνουμε;)

  Παρ’όλο που είναι ξεκάθαρο τι εννοώ το εξηγώ ώστε να μην υπάρχει κανένα περιθώριο παρεξήγησης. Η ομοφυλοφιλία των κληρικών στο βαθμό που η Εκκλησία την καταδικάζει και δαιμονοποιεί τους ομοφυλόφιλους είναι ελέγξιμη δημόσια ως γενικό φαινόμενο, και παίρνει αποκρουστική διάσταση σε περιπτώσεις κληρικών που ενώ έχουν πρόβλημα, βρίζουν τους ομοφυλόφιλους και εμποδίζουν την ψήφιση νόμων όπως το σύμφωνο συμβίωσης.
  Υπάρχει και σχετική απόφαση της Αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων που όταν ο Χριστόδουλος προσπάθησε να εξασφαλίσει απαγόρευση κοινοποίησης τέτοιων συμβάντων για επισκόπους, του απάντησε με γνωμάτευση, πως δεν μπορεί η Εκκλησία να έχει και την πίτα σωστή και τον σκύλο χορτάτο, αφού οι ηθικολογούντες επίσκοποι είναι δημόσια πρόσωπα και ελέγχονται, πολλώ μάλλον όταν είναι αναντίστοιχοι με τις υποτιθέμενες δημόσια εκφρασμένες αρχές τους.
  Ο Αναστάσιος της Αλβανίας είναι ένας επίσκοπος σαφώς πολύ καλύτερος από τους συναδέλφους του αλλά να που τώρα η Εκκλησία της οποίας ηγείται προσπαθεί να εμποδίσει μια θετική θεσμική εξέλιξη την όποία όλως παραδόξως φέρνει ο συντηρητικός Μπερίσα.
  Αυτό δεν τιμά καθόλου τον αρχιεπίσκοπο και την Εκκλησία του.
  Εξυπακούεται πως με κανένα τρόπο δεν υπαινίσσομαι πως κληρικοί αυτής της Εκκλησίας έχουν υποκριτικές συμπεριφορές ανάλογες με αυτές που καταγγέλουμε για την Εκκλησία της Ελλάδας. Ποσωπικά δεν έχω διαβάσει πουθενά κανένα τέτοιο στοιχείο.
  Δεν τιμά όμως καθόλου τον κ.Αναστάσιο η προσπάθειά του-μέσω εκπροσώπου του-να εμποδίσει ένα προοδευτικό νομοσχέδιο σε αυτήν την ταλαίπωρη και καθυστερημένη χώρα. Δεν συνάδει αυτό και με το ευγενικό, ανθρώπινο και προοδευτικό προφίλ του που όλοι μας αναγνωρίζουμε.

 2. Ο/Η Κώστας λέει:

  Αγαπητέ Λασκαράτε,

  για την «αποκλίνουσα συμπεριφορά» (sic) διαφόρων ιερωμένων, δεν επιθυμώ να κάνω κάποιο σχόλιο. Ίσα-ίσα που δέχομαι προθύμως το επιχείρημα ότι παρόμοιες εκτροπές δεν συναντά κανείς μόνο στον κλήρο, αλλά σε όλα ανεξαιρέτως τα επαγγέλματα και λειτουργήματα, και στο κάτω-κάτω, «κι οι ιερωμένοι άνθρωποι είναι». Σωστά λοιπόν: κι οι ιερωμένοι άνθρωποι είναι. Mε τη διαφορά ότι σε αντίθεση με την ακλόνητη πεποίθηση των «πεφωτισμένων», εμείς αντιπαρατηρούμε ότι αυτό ισχύει ακόμα κι όταν ιερουργούν!.

  Όπως και να ’χει, με αφορμή την παρατήρησή σου ότι κατά τους χριστιανούς η αναξιότητα τού ιερέα σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει αρνητικά το τελούμενο Μυστήριο, επίτρεψέ μου την επισήμανση ότι αυτό δεν είναι δυνατόν να αφορά μόνο τα μυστήρια, αφού αν ίσχυε κάτι τέτοιο, οι πιστοί δεν θα είχαν καμία εγγύηση για την εγκυρότητα και το όφελος άλλων λατρευτικών ή αγιαστικών πράξεων. Τι θα γινόταν φερ’ ειπείν με τους αγιασμούς; Τι θα ίσχυε για τα μνημόσυνα;

  Συγχώρεσέ μου την παρέμβαση αυτή, αφού δεν έχει κάποια προφανή σχέση με το θέμα μας, αλλά ξέρω εγώ γιατί το λέω…

 3. Ο/Η aeroxeimarros λέει:

  @laskaratos
  Το κείμενο κατατοπιστικό.

  Σε ότι αφορά το ανωτέρω σχόλιο σας, τίθεται το ζήτημα «περί δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων» σε παρόμοιες περιπτώσεις στους κόλπους των «ηθικολόγων» όπως σωστά το λέτε.

  Με στεναχωρεί το γεγονός ότι πάντα χρειάζεται να διευκρινίζουμε ότι είμαστε υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι σε καμία περίπτωση δεν κατακρίνουμε τις προσωπικές επιθυμίες του καθενός, άρα και των Ιεραρχών. Είναι όντως ξεκάθαρο όχι μόνο στο παρόν άρθρο αλλά γενικά στο μπλόγκ σας ποιες είναι οι προθέσεις . Κανείς δεν το αμφισβητεί. Όταν λέω «κανείς» εννοώ κάθε εχέφρων άνθρωπος.

  Προσωπικά, πιστεύω ότι πρέπει πλέον να μην διευκρινίζετε το τι εννοείτε, ιδίως όταν στο άρθρο σας περιγράφετε εύγλωττα και εύληπτα τις απόψεις σας.

  Το ομολογώ όπως και εσείς, μας πειράζει η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ και η ΗΘΙΚΟΛΟΓΙΑ που χαρακτηρίζει διάφορους Ιεράρχες και Μητροπολίτες, ειδικά σε ένα κράτος που ακόμα δεν έχει διαχωριστεί η Εκκλησία από αυτό!!

  Η ρεφορμιστική Αριστερά είναι μόνο λόγια χωρίς ουσία. Αποδεδειγμένο. Κατά την προσωπική μου άποψη πάντα….

  Δεν ξέρω εάν έτυχε να ενημερωθείτε, αλλά φαίνεται -ευτυχώς- ότι κάποιοι προσπαθούν να είναι πιο προοδευτικοί μέσα στην Εκκλησία:

  Παραθέτω ένα άρθρο μου

  Τολμηρός αν μη τι άλλο!! 🙂

 4. Ο/Η Pygoskelis Cynicus λέει:

  Το ευγενικό προφίλ, είναι ακριβώς αυτό – προφίλ.
  Ακόμα και ο Αναστάσιος είναι τάφος κεκονιαμένος με τον ασβέστη της μειλιχιότητας και της προοδευτικότητας, ενώ στο βάθος είναι γεμάτος με την ανατολικορθόδοξη σαπίλα της υποκρισίας, της μισαλλοδοξίας, και της αδικίας. Σε αντίθεση με τον μεσσία τους -ο οποίος κατά τα ευαγγέλια, θεωρούσε τα μεταξύ ενηλίκων σαρκικά αμαρτήματα (μοιχεία) αμελητέα μπροστά στην υποκρισία, τη νομολαγνεία, την υποκρισία,την εκμετάλλευση του ανήμπορου και την υπεροπτική καταδίκη του «αμαρτωλού»- ο Αναστάσιος και οι άλλοι φαρισαίοι και υποκριτές τράγοι και αρχιτράγοι καταδικάζουν τα σεξουαλικά «παραπτώματα» των κοσμικών και κάνουν πως δε βλέπουν τα χειρότερα αίσχη του οίκου τους και των ισχυρών συνεταίρων τους.

  (Πρόσφατα, γνωστή μου παντρεύτηκε -σε θρησκευτικό γάμο, λόγω πίεσης της οικογένειάς της- με έναν μη χριστιανό, ο οποίος αναγκάστηκε να βαφτιστεί ορθόδοξος και να κατηχηθεί. Το μόνο που του είπαν στην κατήχηση είναι ότι η ομοφυλοφιλία θα τον οδηγήσει στις πυρές της κολάσεως. Ούτε λέξη για την εκμετάλλευση, την αδικία, τον φθόνο, την υπεροψία, το μίσος.)

  Με κάνουν να θέλω να πιστέψω στη Δευτέρα Παρουσία, μόνο και μόνο για να δω τον Μεσσία τους να τους κυνηγάει για άλλη μια φορά με το μαστίγιο…

 5. Ο/Η M.Nik. λέει:

  Σωστά λέτε.
  Πορνεία ο πολιτικός γάμος κατά τον κ.Άνθιμο και όλη την Ιερά Σύνοδο.
  Τότε το γεγονός με τον αρχιμανδρίτη και τον διανοητικά καθυστερημένο νέο τι είναι;;;;
  Ηθικό ζήτημα το λέει ο κ.Άνθιμος και ξέρει πως ξεμπέρδεψε.
  Πετάει το μπαλάκι στον δεσπότη Λαμίας.
  Θα πάει στο Άγιο Όρος, που κρύφτηκε μέχρι να περάσει η μπόρα ο κατηγορούμενος, ο δεσπότης Λαμίας να τον ανακρίνει;;;
  Υποκρισίες.
  Να θυμόμαστε τι έλεγε η Σύνοδος για τον πολιτικό γάμο.
  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8777&pubid=668434

 6. Ο/Η Ετερόδοξος Έλληνας λέει:

  Kύριε Ροιδη, η υποκρισία των δεσποτών της Ορθοδοξίας είναι τεράστια. Από τον ιστότοπο του Τυχικού φέρω σε γνώση σας τις προσπάθειες του μακαριστού Χριστόδουλου και της Συνόδου να θάβεται η ομοφυλοφιλία των δεσποτών την στιγμή που οι ίδιοι την αποκαλούσαν αμαρτία για τους άλλους. η Αρχή των προσωπικλων δεδομένων όμως τους προσγείωσε απότομα
  Πρωτογενής πηγή
  http://www.tyxikos.gr/06-1-19.html

  Στις 12 Aπριλίου 2005 η Aρχή εξέδωσε την υπ’ αριθμόν 25 απόφασή της, «περί του δημοσιεύειν τα σκάνδαλα των κληρικών». (…) Στην απόφαση αναφερόταν ρητά ότι «η δημόσια γνώμη δικαιούται να γνωρίζει αν ένας μητροπολίτης που προβάλλει εαυτόν ως στερούμενο προσωπικής ζωής και ως παράδειγμα αρετής, αγνότητας, αγαμίας, πενίας κ.λπ. και ζητεί από το ποίμνιό του να μιμηθεί το παράδειγμά του, διάγει πράγματι βίο άκρως αντίθετο και σκανδαλώδη».

  Λίγους μήνες ύστερα από τη γνωμάτευση της ανεξάρτητης αρχής, για το αν είναι ή όχι οι κληρικοί και οι επίσκοποι δημόσια πρόσωπα, το νομικό τμήμα της Iεράς Συνόδου, στις 2/6/2005, απέστειλε αίτηση με την οποία ζητούσε να μη συμπλέκεται η ομοφυλοφιλική συμπεριφορά ενός μητροπολίτη με την άσκηση του δημοσίου λειτουργήματός του. Aντιγράφουμε αποσπάσματα από την «αίτηση θεραπείας περί ανακλήσεως της Iεράς Συνόδου»:

  «Eιδικώς ως προς τα προσωπικά δεδομένα του μητροπολίτου (τάδε), τα οποία έτυχον επεξεργασίας υπό του ως άνω τηλεοπτικού σταθμού εν ουδεμία περιπτώσει δύνανται να θεωρηθούν ότι συνδέονται με την άσκηση δημόσιου λειτουργήματος, διότι πρόκειται περί δεδομένων αναφερόμενων εις αυστηρώς προσωπικήν (ομοφυλοφιλικήν) συμπεριφοράν, παντελώς άσχετον προς την άσκηση δημοσίου λειτουργήματος».

  «Συνεπώς και αν εισέτι γίνει δεκτόν ότι ο μητροπολίτης είναι δημόσιον πρόσωπον, αυτό ακριβώς το οποίο εμείς αρνούμαστε[,] και πάλι η επεξεργασία των συγκεκριμένων προσωπικών δεδομένων (ότι δηλαδή είναι ομοφυλόφιλος) είναι μη νόμιμος, διότι τα δεδομένα αυτά (ομοφυλοφιλική συμπεριφορά) δεν συνδέονται με την άσκηση δημοσίου λειτουργήματος».

  Η νομοθεσία προβλέπει πως αν κάποιος είναι δημόσιο πρόσωπο, τότε είναι θεμιτή η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων του. Γι’ αυτό το νομικό τμήμα της Iεράς Συνόδου «έχτισε» στην επιχειρηματολογία ότι οι μητροπολίτες δεν είναι δημόσια πρόσωπα. Για να αποφύγει τη μετάδοση προσωπικών τους δεδομένων.

  Η πράξη αυτή, όπως εύστοχα παρατηρεί ο εκκλησιαστικός δημοσιογράφος κ. Δ. Μακρής στην εφημερίδα «Στύλος Ορθοδοξίας» (29-12-05), «πέραν του ότι είναι θεολογικά αστήρικτη και επιεικώς δύναται να χαρακτηρισθεί απαράδεκτη ουσιαστικά, επαναφέρει στην Μητρόπολη Αττικής τον Μητροπολίτη Παντελεήμονα Μπεζενίτη και ανατρέπει διά της πλαγίας την απόφαση της Ιεράς Συνόδου τον Φεβρουάριο του 2005. Διότι είναι προφανές ότι με την γνωμάτευση αυτή αποδυναμώνονται οι λόγοι αποπομπής του, αφού διαχωρίζεται ως παντελώς άσχετη η «αυστηρώς προσωπική (ομοφυλοφιλική) συμπεριφορά προς την άσκηση δημοσίου λειτουργήματος»!!!

  Μόλις ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος, πληροφορήθηκε την ύπαρξη του παραπάνω εγγράφου της Αρχιεπισκοπής, έστειλε επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο και ζήτησε να ανακληθεί το συγκεκριμένο έγγραφο και να εκδοθεί έκτακτο διάγγελμα που θα καταδικάζει την ομοφυλοφιλία δεδομένου ότι, όπως ορθά υποστήριξε, «ο βίος των Μητροπολιτών και εν γένει των κληρικών οφείλει να είναι διάφανος». Ακόμη ζήτησε η Ιερά Σύνοδος να εκφράσει «τη λύπη της δια τη σημειωθείσα βλάβη εις τας συνειδήσεις των πιστών» και τέλος να απομακρυνθούν από τις Συνοδικές Υπηρεσίες όσοι με οποιονδήποτε τρόπο αναμείχθηκαν στη σύνταξή του.

 7. Ο/Η Αριστερός Θεολόγος λέει:

  Η κατάντια των αμαρτωλών

  Iερή διγλωσσία για το «κουσούρι»
  Η Ιερά Σύνοδος αθωώνει μόνο την ομοφυλοφιλία των μητροπολιτών και επιχειρεί να τη νομιμοποιήσει. «E» 23/12

  Tον Nοέμβριο του 2004 ο Aρχιεπίσκοπος Xριστόδουλος χαρακτήριζε από άμβωνος την ομοφυλοφιλία «κουσούρι» και τους ομοφυλόφιλους «αμαρτωλούς», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σκεφτείτε πού έχουμε φτάσει, σε ποιο κατάντημα έχει φτάσει η ανθρωπότητα, η οποία την αμαρτία, που είναι διακεκηρυγμένη, βοώσα και κράζουσα θέλει να την καλύψει, να μη λέμε, να μη μιλάμε, γιατί ενοχλούνται αυτοί που έχουν το κουσούρι.

  Oμως, κατά πάσα πιθανότητα, οι επίσκοποι με τις ιδιαίτερες προτιμήσεις θα περιμένουν για πολύ ακόμα, έως ότου «εγκριθούν» και τυπικά τα κρούσματα ομοφυλοφιλίας που ενδημούν στους κόλπους της Eκκλησίας…

  Στις 12 Aπριλίου 2005 η Aρχή εξέδωσε την υπ αριθμόν 25 απόφασή της, «περί του δημοσιεύειν τα σκάνδαλα των κληρικών».

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=22098

 8. Ο/Η Τρια παιδιά Βολιώτικα λέει:

  Δεν υπάρχουν κουσούρια στην Εκκλησία. Μόνο ατίθασσα παιδιά με ράσα που κάνουν μικροαταξίες.

  Από το Βημα
  Ο κ. Χριστόδουλος έβαλε την αυτοκάθαρση στο αρχείο
  Μόνο στην περίπτωση του κ. Παντελεήμονος αναμένονται εξελίξεις
  ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ | Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2006
  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=75&artId=153881&dt=29/01/2006

  Οι υποθέσεις έκλεισαν αφού, όπως δήλωσε η Ιερά Σύνοδος, από τις ανακρίσεις που διεξήχθησαν δεν προέκυψαν αποδείξεις. Ετσι:

  * Ο Μητροπολίτης πρώην Θεσσαλιώτιδος κ. Θεόκλητος, ο οποίος παραιτήθηκε υπό το βάρος της αποκάλυψης ότι δάνεισε – όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε – 5.000 ευρώ στην ανακρίτρια κυρία Αντωνία Ηλία σχεδόν την ίδια περίοδο που βρισκόταν σε δικαστική διαμάχη με τους ιερωνυμικούς μητροπολίτες πρώην Θεσσαλιώτιδος κ. Κωνσταντίνο Σακελλαρόπουλο και πρώην Αττικής κ. Νικόδημο, έλαβε πριν από 15 ημέρες τον τίτλο του Τιτουλάριου – χωρίς ποίμνιο – Μητροπολίτη Βρεσθένης και διαδέχθηκε τον σημερινό Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο. H υπόθεσή του ετέθη στο αρχείο καθώς, όπως δήλωσε η Ιερά Σύνοδος, από τις ανακρίσεις που διεξήχθησαν διαψεύστηκαν οι καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Θεόκλητος συνελήφθη σε μπαρ της Θεσσαλίας μαζί με τον τότε Αρχιμανδρίτη κ. Σεραφείμ Κουλουσούσα. Υπέρ του κ. Θεοκλήτου κατέθεσαν 24 μάρτυρες και εναντίον του οκτώ, οι οποίοι όμως δεν παρουσίασαν αποδείξεις.

  Σήμερα ο κ. Θεόκλητος ζει στον Βόλο και αναμένει την ώρα που θα εκλεγεί από την Ιεραρχία ποιμενάρχης μιας περιοχής. Ο Αρχιμανδρίτης κ. Σεραφείμ Κουλουσούσας παραιτήθηκε και υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό. Ανεξάρτητα από την παραίτηση που υπέβαλε, η Σύνοδος τον καθαίρεσε.

 9. Ο/Η Είμαστε όλοι Αλβανοί λέει:

  Ο δεξιός Μπερίσα είναι πιο μπροστά από τον Έλληνα Αναστάσιο.
  Γιατί ήλθε ο Αναστάσιος στα Τίρανα;
  Για να εμποδίσει την προόδο;
  Αυτή είναι η αγάπη που διδάσκει;
  Διακρίσεις και προκαταλήψεις σε βάρος των ανθρώπων;
  Ιερή Συμμαχία των θρησκειών στην Αλβανία.
  Ξέχασαν τα μίση τους και πιάσανε τους ομοφυλόφιλους.

  Αλβανία-Αντιδράσεις για τον νόμο που προωθεί η κυβέρνηση Μπερίσα και θα επιτρέπει τους γάμους ομοφυλόφιλων
  Πηγή: ΑΠΕ 30/07/09-20:56

  Αντιδράσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και της μουσουλμανικής κοινότητας προκάλεσε η δήλωση του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα ότι η κυβέρνηση προωθεί νόμο που αναγνωρίζει τον γάμο ομοφυλόφιλων.
  Ο Αρχιμανδρίτης ‘Αντον Μερντάνι εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δηλώσεις αυτές «είναι μία πρόωρη και βιαστική πράξη της κυβέρνησης και πρέπει να μελετήσει το θέμα προσεκτικά».
  Πρόσθεσε ότι «για την Ορθόδοξη Εκκλησία είναι απαράδεκτη η κίνηση αυτή που προσβάλει το ιερό της οικογένειας.
  Προηγούνται πολλά άλλα ζητήματα που απασχολούν την αλβανική κοινωνία».
  Ο Μονσινιόρ Τζιόρτζιο Φρέντο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την ανακοίνωση αυτή της αλβανικής κυβέρνησης και τόνισε ότι καθήκον των αρχών είναι να συμβάλουν στην ενίσχυση της θέσης της οικογένειας στην κοινωνία και όχι να συμβάλουν στη διάλυση του γερού αυτού στοιχείου της ανθρωπότητας.
  Οι εκπρόσωποι της μουσουλμανικής κοινότητας καταδίκασαν την απόφαση της κυβέρνησης να αρχίσει τη διαδικασία επεξεργασίας νομοσχεδίου που θα νομιμοποιήσει τους γάμους ομοφυλόφιλων ζευγαριών.

 10. Ο/Η undantag λέει:

  Κε Λασκαράτε,
  Εμένα αυτό που με εντυπωσίασε απ’την θλιβερή ιστορία της Λαμίας είναι ότι ο «εν λόγω ρασοφόρος» βρέθηκε να συνεχίζει τις διακοπές του, στο ίδιο ξενοδοχείο, σαν να μην είχε συμβεί τίποτε… ούτε απόπειρα φυγής όπως όπως, για να γλιτώσει το αυτόφωρο, ούτε αντίσταση, έστω και προσχηματική. Κύριος, ακολούθησε τη «νόμιμη» διαδικασία, και ξανά προς τη δόξα τραβά. Ανοησία; Δεν το πιστεύω. Μάλλον η βαθειά ριζωμένη βεβαιότητα της αθώωσης – μιας αθώωσης που θα αφήσει όμως το στίγμα του ενόχου.
  Σε ότι αφορά ένα από τα εύστοχα ερωτήματα που θέτετε:
  (4. Πότε ο νομοθέτης θα φιλοτιμηθεί να θεσπίσει χρηματική αποζημίωση από την Εκκλησία, ιδιαίτερα για τα άπορα και απροστάτευτα θύματα των ιερέων της; ), έχω την εντύπωση ότι μια καλή αρχή μπορεί να επιχειρηθεί και με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο… Μη ξεχνάτε, η Εκκλησία της Ελλάδος είναι ΝΠΔΔ, ας το εκμεταλλευτούμε! Δε βλέπω το λόγο να μην ισχύουν επ’αυτής τα άρθρα του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα για την ευθύνη του κράτους από πράξεις και παραλείψεις των υπαλλήλων του κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Όταν διορίζεις έναν υπάλληλο (ορθόδοξο παπά) ως … ποιμένα (με όλη τη γελοιότητα που ενέχει ο όρος αυτός), περιμένεις να ποιμαίνει, όχι να πορνοβοσκεί & να γ….ει και να δέρνει το ποίμνιό του…

 11. Ο/Η laskaratos λέει:

  Αγαπητέ Κώστα,
  πολύ ωραίο θέτεις το ζήτημα, η αναξιότητα του ιερέα δεν επηρεάζει ούτε τις άλλες τελετουργίες. Δηλαδή οι προσευχές του παπα-Βοργία π.χ. θα «αναρπάσουν εκ του αιωνίου πυρός» τον νεκρό την ώρα του μνημοσύνου. Ο πνιγμένος πιάνεται από τα μαλλιά του και οι πιστοί -οι ίδιοι που πιστεύουν τις εξαγγελίες των «πολιτικάντηδων», πιστεύουν και στην αγιότητα του ιερέα την ώρα που φοράει τη μαγική στολή του και τελετουργεί.
  Pygoskelis,
  σωστά το λες, κατά βάθος κυρίως προφίλ μόνο είναι. Υπάρχουν κάμποσα ράματα για τη γούνα του Αναστάσιου, όπως η προέλευση του από τις παρεκκλησιαστικές οργανώσεις, η εκδηλωμένη επιθυμία του να αναγείρει στην φτωχή Αλβανία φαραωνικό μητροπολιτικό ναό, η περιφορά των λειψάνων του μέντιουμ Κοσμά Αιτωλού, και κάποιες ψευτοκολακείες στον Αλβανοφάγο Γρηγόρη Μιχαλόπουλο. Ολόκληρος καθηγητής Πανεπιστημίου ο Αναστάσιος, που που καταδέχτηκε να διοριστεί από τον Εθνάρχη-πατριάρχη των Γραικών αρχιεπίσκοπος στην κατώτερη φυλή των Αλβανών που δεν είναι άξιοι να έχουν δικό τους αρχιεπίσκοπο.
  Σε καμιά περίπτωση όμως ο Αναστάσιος δεν βαρύνεται με οικονομικά σκάνδαλα, πολυτελή διαβίωση, εθνικισμό, συνεργασία με τη Χούντα, ακροδεξιά ιδεολογήματα κλπ.
  Δεν είναι ούτε Χριστόδουλος, ούτε Ιερώνυμος, ούτε Βαρθολομαίος.

 12. Ο/Η laskaratos λέει:

  Aγαπητέ Undantag,
  ακριβώς έτσι. Η φυσική αντίδραση οποιουδήποτε άλλου θα ήταν να το σκάσει νύχτα, αν μη τι άλλο για να γλυτώσει το αυτόφωρο. Διάβολε απόπειρα βιασμού κλπ.
  Βάζω στοίχημα πως θα υπάρξει κάποια στιγμή κάποια δήλωση πως έγινε παρεξήγηση κλπ ή θα βγάλουν τον νεαρό τρελλό, ή η δίκη θα αναβάλλεται, θα εφεσιβάλεται κλπ

  Σχετικά με την αποζημίωση, βρίσκω πολύ λογικό το σκεπτικό σου. Κρατικός υπάλληλοςπου βλάπτει πολίτες. Η κρατική υπηρεσία ή το ίδιο το κράτος να αποζημιώσει.
  Αναζητείται λοιπόν ο δικηγόρος που θα τολμήσει και ο δικαστής που θα νομολογήσει και θα γράψει ιστορία.

 13. Ο/Η stavroula λέει:

  Kairos einai na katanohsoume tis skepseis sas k n analoghstoume, o ka8enas mas tis eu8unes.
  H siwph twn politwn k IDIAITERA pistwn mas ka8ista to idio
  sunenoxous gia t a8wa 8umata pou dn mporoun na uperaspisoun
  ton eauto tous.

  Justice and zero tollerance.
  You commite the crime you pay the time.

 14. Ο/Η Ανθέλλην λέει:

  Επίθεση στον άγιο Άνθιμο που υποστήριζε πως δεν κολλάει η μεταλαβιά λόγω ασημένιων κουταλιών ξαμόλυσε ο δεσπότης Νικόλαος που προβάλλει το σόφισμα πως το αίμα του χριστού δεν μπορεί να είναι μολυσματικό.
  Διαβάστε και καλή διασκέδαση.
  Από το Μπλογκ του Βατοπεδίου-Μεζονέτται-λίμναι-οικόπεδα

  Εγκύκλιος του σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαου
  «Η εξάπλωσις του ιού της γρίππης των χοίρων και τα μυστήρια της Εκκλησίας μας» (27 Ιουλίου 2009)

  Αγαπητοί μου αδελφοί,

  Πρόσφατα, με αφορμή την ενσκήψασα πανδημία της γρίππης των χοίρων, ανεφύη, ως μη ώφειλε, και το θέμα του ενδεχομένου της μεταδόσεως ασθενειών μέσω της Θείας Κοινωνίας.

  Δυστυχώς, συχνά με διάλεκτο ασεβή, ύφος ειρωνικό και επιχειρηματολογία όχι καλοπροαίρετη, έγινε ακόμη μια προσπάθεια αποδόμησης της πίστης μας σε μέρες που δεν μας έχει μείνει κανένα άλλο στήριγμα να κρατηθούμε.

  Η Εκκλησία μας δυό χιλιάδες χρόνια μεταδίδει τη χάρι των μυστηρίων της με τον γνωστό τόσο ανθρώπινο και ταυτόχρονα ευλογημένο τρόπο προς «ίασιν και θεραπείαν ψυχής και σώματος».

  Ποτέ δεν προβληματίστηκε με τη σύγχρονη λογική της ασεβούς αμφισβήτησης, αλλά καθημερινά ζει με την εμπειρία της επιβεβαίωσης ενός μεγάλου θαύματος. Είναι δυνατόν η κοινωνία του Θεού να γίνει αιτία ασθένειας η παραμικρής βλάβης;

  Είναι δυνατόν το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου και Θεού μας να μολύνει το σώμα και το αίμα μας; Είναι δυνατόν καθημερινή εμπειρία δυό χιλιάδων χρόνων να συντριβεί από τον ορθολογισμό και την ψυχρή ρηχότητα της εποχής μας;

  Από αιώνες μεταλαμβάνουν οι πιστοί, υγιείς και ασθενείς, από το ίδιο άγιο ποτήριο και από την ίδια αγία λαβίδα, που ποτέ δεν πλένουμε, που ποτέ δεν απολυμαίνουμε, και ποτέ δεν παρατηρήθηκε κάτι.

  Οι ιερείς των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ακόμη και των λοιμωδών, μεταλαμβάνουν τους πιστούς και με ευλάβεια καταλύουν τη Θεία Κοινωνία και μακροζωούν.

  Η Θεία Κοινωνία είναι ο,τι ιερώτερο ως Εκκλησία και άνθρωποι έχουμε, το μεγαλύτερο φάρμακο ψυχής και σώματος. Αυτό είναι και διδασκαλία και εμπειρία της Εκκλησίας μας.

  Όσοι δυσπιστούν στο θαύμα της Αναστάσεως του Κυρίου, όσοι ειρωνεύονται την εκ παρθένου γέννησή Του, όσοι αρνούνται την ευωδία των αγίων λειψάνων, όσοι περιφρονούν τα ιερά και όσια, όσοι βυσσοδομούν κατά της Εκκλησίας μας, όσοι ζητούν να εξαφανίσουν και το ελάχιστο ίχνος πίστης από τις ψυχές μας φυσικό είναι να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να προσβάλουν και το ιερώτατο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

  Το γεγονός ότι οι Αγγλικανοί και οι Καθολικοί αποφάσισαν, για προληπτικούς λόγους, τη διακοπή της μετάδοσης της θείας κοινωνίας στην Αγγλία και τη Νέα Ζηλανδία αντίστοιχα, αν αληθεύει, δεν φανερώνει, όπως μερικοί υποστηρίζουν, σύνεση και ελευθερία, αλλά καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την τεράστια απόσταση της Εκκλησίας μας, που είναι Eυχαριστιακή στη θεολογία και ζωή της, που ζει, πιστεύει και κηρύττει το Μυστήριο, από τις υπόλοιπες χριστιανικές ομάδες, που έμμεσα ομολογούν την απουσία της χάριτος και των σημείων του Θεού από τα λεγόμενα μυστήριά τους και την απώλεια της εκκλησιαστικής ταυτότητάς τους. Ζωή χωρίς Μυστήριο μοιάζει με σοβαρή ασθένεια χωρίς φάρμακο.

  Δυστυχώς, το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι ο ιός της γρίπης -όπως διατείνονται τα ΜΜΕ- ούτε ο ιός του παγκόσμιου πανικού -όπως υποστηρίζουν οι ιατρικοί σύλλογοι- αλλά ο ιός της ασεβείας και το μικρόβιο της ολιγοπιστίας.

  Και το καλύτερο εμβόλιο είναι η «μετά καθαρού συνειδότος» και «ακατάκριτος» συχνή συμμετοχή μας στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Η απάντησή μας στην ανίερη αυτή πρόκληση των ημερών είναι η δική μας ζωή.

  † Ο Μεσογαίας και Λαυρεωτικής ΝΙΚΟΛΑΟΣ»

 15. Ο/Η Θ.Β.Χ. λέει:

  Άθεε Ροιδη και κει που έλεγες πως είσαι πρώτος, να η προσευχή του Γέροντα και σε συντριψε δεύτερο πάνω από τις αγαπημένες σου ανώμαλες λεσβίες.
  Ένα μικρό θαυματάκι από τα εκατομμύρια καθημερινά που γίνοντε.
  Ο δαίμονας σας τυφλώνει και πάτε κόντρα στην Αλήθεια.
  Blogs of the Day
  Top Posts
  The most popular WordPress.com posts are ranked here according to a special formula.

  Ελληνικά (RSS)
  1 Ο δεσπότης της Nasa τα λέει έξω απ’ τα δόντια για τη γρίπη των χοίρων […]
  Εγκύκλιος του σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μεσογαίας και […]
  Απόψεις για τη Μονή Βατοπαιδίου (και όχι μόνο)
  Tags: Συνταρακτικά στοιχεία, Κοινωνία, Ορθόδοξη πίστη, μμε, ορθοδοξία, εκκλησία, βυζάντιο, πίστη, Μεσογαίας Νικόλαος, θαύμα, Θεία Κοινωνία, Μετάληψη, μυστήριο, Ευχαριστία, Θεία Λειτουργία, Θεία Μετάληψη, θεραπεία, απιστία, δημοσιογράφοι, φόβος Θεού, παπάδες, πνευματικοί, μυστήρια, αγγλία, Γρίπη, ορθόδοξη εκκλησία, Ουάσινγκτον, θαύματα της ορθοδοξίας, ιερά μυστήρια, θεία μυστήρια, Θεία Ευχαριστία, Παπικοί, σύγχρονα θαύματα, γρίππη, γρίππη των χοίρων, γρίπη των χοίρων, σώμα και αίμα Χριστού, μετάδοση ιών, Γρίπη των πτηνών, γρίπη των πουλερικών, λοιμώδεις ασθένειες, μεταδοτικές ασθένειες, Χατζηνικολάου, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, θεία εμπειρία, Αγγλικανοί, Νέα Ζηλανδία, ευχαριστιακή, μυστήρια της Εκκλησίας, εμβόλιο, μετάδοση γρίπης των χοίρων, ιός γρίπης, ιός, ιοί, κωλύματα, ίαση, ΘΑΥΜΑΤΑ, NASA, τα άγια τοις αγίοις, πρόσχωμεν, δισκάριο, ποτήριο.

  2 Εφημέριος του Παναγιότατου Άνθιμου σε διακοπές στη Στυλίδα
  (Ειδήσεις από το βασίλειο της Υποκρισίας) Γράμμα από το Ληξούρι: […]
  Ροΐδη Εμμονές
  Tags: θρησκεία/κλήρος, Γράμμα από το Ληξούρι, «Ιερές» Υποκρισίες, «Ιερή» Εξουσία, «Ιερές» Αταξίες.

  3 Αληθινές λεσβίες

 16. Ο/Η Θρασύβουλος Κουραμπιές-Στρατηγός ε.α. λέει:

  Ταραχή στην Αγγλικανική Εκκλησία με δύο gay «επισκόπους»

  4/8/2009

  Νέες, μεγάλες εντάσεις στους κόλπους της Αγγλικανικής «Εκκλησίας» αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση της «Επισκοπικής Εκκλησίας» του Λος Αντζελες να χρίσει «επισκόπους» της, δύο ομοφυλόφιλους «ιερείς», έναν γκέι και μία λεσβία. Η ιερατική απόφαση ήρθε μόλις δύο εβδομάδες αφότου η «Επισκοπική Εκκλησία» των ΗΠΑ, που δεν αποτελεί παρά το αμερικανικό τμήμα της Αγγλικανικής «Εκκλησίας», αποφάσισε να άρει την απαγόρευση χειροτόνησης των ομοφυλόφιλων «επισκόπων» στα ανώτατα «ιερατικά» αξιώματα.

  Οι πρώτοι κλυδωνισμοί στις τάξεις της Αγγλικανικής «Εκκλησίας», που απείλησαν σοβαρά ακόμη και την ενότητά της, σημειώθηκαν το 2003, όταν η «Επισκοπική Εκκλησία» χειροτόνησε τον πρώτο «επίσκοπο» στην ιστορία της Αγγλικανικής «Εκκλησίας» που ήταν γνωστό πως διατηρούσε ομοφυλοφιλικές σχέσεις, τον Τζιν Ρόμπινσον στο Νιου Χάμσαϊρ.

  Οι τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την εισδοχή ομοφυλοφίλων στους κόλπους της «Επισκοπικής Εκκλησίας» αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος της συνολικότερης συζήτησης που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα σε σχέση με ζητήματα όπως αυτό της ελεύθερης σεξουαλικής έκφρασης, του γάμου μεταξύ ομοφύλων, αλλά και της υιοθέτησης παιδιών από τα ζευγάρια αυτά.

  Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται δημοσκοπήσεις οι οποίες έχουν γίνει αναφορικά με το θέμα κατά καιρούς, το τελευταίο διάστημα οι γκέι και οι λεσβίες χαίρουν ολοένα και μεγαλύτερης αποδοχής στους κόλπους της αμερικανικής κοινωνίας

 17. Ο/Η Θρασύβουλος Κουραμπιές-Στρατηγός ε.α. λέει:

  http://www.latimes.com/news/local/la-me-episcopal3-2009aug03,0,116157.story

  L.A. Episcopal diocese nominates two gay priests to be bishops

 18. Ο/Η nomikos λέει:

  ΘΒΧ, ξέχασες κάτι.Ο δέσποτας, είναι εκτός από δεσπότης NASA και Cape Canaveral.Επίσης είναι γνωστός ποιμένας πυραύλων και βλημάτων.
  Ξέρεις εσύ….

 19. Ο/Η aeroxeimarros λέει:

  @ΘΒΧ

  Συγκλονιστικά και ακλόνητα τα στοιχεία σας για το άρθρο.

  Λέτε: «Ο δαίμονας σας τυφλώνει και πάτε κόντρα στην Αλήθεια.»

  Μήπως η αλήθεια πάει κόντρα στον «Δαίμονα»; Σκεφτείτε το.

  Tags: 33 χρονάκια θητεία στραβάδια απολύομαι, αθεϊσμός, αλήθεια, ιστορία, ευφυΐα, γνώση, ακλόνητα στοιχεία, έρευνα, κάποιος πρέπει να βγάλει το φίδι από την τρύπα, διαφθορά, Εκκλησία, θα την πάρουμε την πόλη για να σφίξουνε οι κ…οι.

  @Θρασύβουλος Κουραμπιές-Στρατηγός ε.α.

  Μπορεί να είναι σωστό ότι οι ομοφυλόφιλοι χαίρουν μεγαλύτερης αποδοχής στην αμερικανή κοινωνία σε σχέση με το παρελθόν, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο για τους Άθεους, οι οποίοι ευρίσκονται στον πάτο σχεδόν….

 20. Ο/Η ia λέει:

  Εχω μεινει αφωνος ! Το επιχειρημα του Θ.Β.Χ. με εχει συγκλονισει. Αυτα ειναι επιχειρηματα κε Ροιδη, οχι οι σοφιστειες και τα ψευδη, τα δικα σας και του αλλου αθεου, ανθελληνα κλπ του Λασκαρατου.

  Και σκεφτειτε η συντριβη του Ροιδη προεκυψε μετα απο προσευχη του γεροντα !

  Τελικα μερικοι εχουν μεινει στον Μεσαιωνα.

 21. Ο/Η Pygoskelis Cynicus λέει:

  @Λασκαράτο: Ακριβώς αυτού του τύπου οι ιερωμένοι είναι και οι πιο επικίνδυνοι. Οι Χριστόδουλοι, οι Άνθιμοι, οι Αμβρόσιοι και οι Βαρθολομαίοι δεν φοράνε τόσο καλά τη μάσκα του μειλίχιου και του πνευματικού και έχουν γενικώς πιο ταπεινές φιλοδοξίες, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολα ορατή η σκοτεινή τους πλευρά.
  Για το περίεργο παρελθόν και την προέλευση του Αλβανίας Αναστάσιου, έχω διαβάσει το «Καταφύγιο Ιδεών». Ομόσταυλος του ελληνομέτρη Γιανναρά και του Αμερικής Δημητρίου δεν ήταν; Κατά σατανικη σύμπτωση ο Γιανναράς μόνο καλά λόγια είχε και για τους δυο τους.
  Ο ρατσισμός κατά των ομοφυλοφίλων πάντως τείνει να εξελίσσεται σε συνθηματική λέξη (shibboleth) της χριστιανικής δεξιάς. Και αυτό -ειρωνικότατα- τη στιγμή που όλες οι μεγάλες και διασυνδεμένες με το κράτος εκκλησίες βρίσκονται αντιμέτωπες με πλήθος σκάνδαλων παιδοφιλίας.
  @nomikos: αν θυμάμαι καλά, σε προηγούμενη συζήτηση δεν είχε κάποιος αναφερθεί στο επιστημονικό έργο -ή μάλλον στην έλλειψη σοβαρού επιστημονικού έργου- του παπα-Πύραυλου;

 22. Ο/Η laskaratos λέει:

  Αγαπητέ Pygoskelis,
  δεν έχεις άδικο, ο Χριστόδουλος έκανε μεγάλη ζημιά στην Εκκλησία, ο Αναστάσιος λειτουργεί ως άλλοθι.
  Κάτι που τον βαραίνει ιδιαίτερα είναι πως δέχτηκε να γίνει αρχιεπίσκοπος σε μια ξένη χώρα τη στιγμή που υπάρχουν Αλβανοί επίσκοποι και άγαμοι κληρικοί στην Αμερική. Και καλά αυτό, ανέχτηκε, παρόλο που δεν συμφωνούσε, την ηλίθια όσο και προσβλητική κίνηση του πατριάρχη να διορίσει και 3 Έλληνες επισκόπους για να βοσκάνε τους Αλβανούς δούλους, ενέργεια που δεν δέχτηκε βέβαια η κυβέρνηση Μπερίσα κι έτσι οι 2 από αυτούς έμειναν άνεργοι.

 23. Ο/Η nomikos λέει:

  Pygoskelis καλησπέρα.Ναι, εγώ είχα κάνει ένα σχόλιο για τις «σπουδές» του εν λόγω.Είχα βλέπεις την απορία, πως γίνεται μέσα σε 13 μόλις χρόνια, να μαζέψεις δυο τρία διδακτορικά, να γίνεις μοναχός και στη συνέχεια, να ανεβαίνεις την κλίμακα της παπαδωσύνης, με ρυθμό ανάλογο του ρυθμού ανόδου των πυραύλων που εκτοξεύονται με ευθύνη της NASA.Δυο πολύ καλοί σχολιαστές, μου είχαν αναφέρει τότε, πως ήταν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και μάλιστα ο ένας απ’ τους δύο, έκανε έρευνα στο web of science, όπου δεν βρήκε ούτε μία δημοσιευμένη εργασία του παπά πύραυλου, σε διεθνούς κύρους επιστημονικό περιοδικό.Για όσους έχουν σπουδάσει και φτάσει στην κατάκτηση διδακτορικού τίτλου, τα συμπεράσματα είναι νομίζω παραπάνω από προφανή.

 24. Ο/Η Δημοσιογράφος λέει:

  Μια δικαιολογία που χρησιμοποιεί η Εκκλησία για να μην καθαιρέσει δεσποτάδες με ροζ κασέτες είναι πως το υλικό είναι παράνομο.
  Όταν η υπόθεση έχει πάρει δημοσιότητα και το πόπολο γκρινιάζει κι αν ο κατηγορτούμενος δεν είναι επίσκοποςτότε καθαιρείται αμέσως.
  Σε ένα ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη στο τέλος διαβάζω:
  [Τέλος, χτες συνήλθε και το Πρωτοβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο, για πρεσβυτέρους, διακόνους και μοναχούς. Εκδίκασε υπόθεση αρχιμανδρίτη, που είχε προβληθεί από τηλεοπτικό κανάλι και τον καθαίρεσε. Απαντώντας σχετικά ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ, μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, είπε ότι ο κληρικός έχει το δικαίωμα να προσφύγει όπου θέλει και να πει ότι το υλικό όπου στηρίχτηκε η κατηγορία είναι παράνομο].
  http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=2739888&publDate=2/3/2005

  Ακόμα υπάρχει στο ρεπορτάζ υλικό για τη σχέση Χρυσοπηγής και ΕΥΠ

  [Εντύπωση προκάλεσε ο τρόπος, με τον οποίο περιέγραψε τη Χρυσοπηγή. Ο διάλογος είναι χαρακτηριστικός: «Διάβασα στα ΝΕΑ – ρωτά ο δημοσιογράφος – να λέτε ότι χρησιμοποίησε η Χρυσοπηγή κάποια στιγμή στελέχη της Μυστικής Υπηρεσίας, της ΕΥΠ, για να μαζέψει υλικό για ένα πρόσωπο που εσείς προτείνατε». Και απαντά ο Θεόκλητος: «Ηταν χειροτονημένος, είχε φύγει από το στρατό μετ’ επαίνων για να γίνει κληρικός, πήγε στο πανεπιστήμιο, τελείωσε με άριστα, τον είχε χειροτονήσει ο αρχιεπίσκοπος και μετά ταύτα, όταν εξελέγη ο αρχιεπίσκοπος, πήγαν στην ΕΥΠ και έπεσαν πάνω στον στρατηγό του. Τότε στην ΕΥΠ δεύτερος υπαρχηγός ήταν ο κ. Φίλιππος Λουκόπουλος, ταξίαρχος που υπηρέτησε στο Βόλο και τον ήξερε τον συγκεκριμένο συνεργάτη μου, πολλά χρόνια. Και λέει, αυτόν τον άνθρωπο;»].

 25. Ο/Η Μυκονιάτης λέει:

  Καταδίκη του εκδότη Σ. Μαυρέλη σε φυλάκιση 22 μηνών

  Η Ιερά Μητρόπολη ανακοινώνει ότι χθές, Τετάρτη 17 Ιουνίου, ο εκδότης του
  εντύπου «TIMES IN KOLONAKI» Σάκις Μαυρέλης καταδικάσθηκε πρωτοδίκως από το
  Τριμμελές Πλημμελειοδικείο Σύρου ερήμην σε φυλάκιση 22 μηνών κατά συγχώνευση
  για τα αδικήματα της διά του Τύπου συκοφαντικής δυσφημίσεως και εξυβρίσεως
  κατά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Δωροθέου Β΄, για τα εν γνώσει του
  ανυπόστατα, ψευδή, συκοφαντικά και υβριστικά δημοσιεύματά του στο υπ’ αριθμ.
  56 φύλλο, Απριλίου 2009, επί πλέον της φυλάκισης 15 μηνών, που του επεβλήθη
  στις 8 Μαρτίου από το ίδιο Δικαστήριο και για το αυτό αδίκημα.

  Σημειώνεται ότι ο ανωτέρω στις 2 Ιουνίου καταδικάστηκε και από το
  ΙΑ΄Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών σε φυλάκιση 18 μηνών για το αδίκημα της
  δια του Τύπου συκοφαντικής δυσφημίσεως κατά του τ. Δημάρχου Μυκόνου.

  Κατά των ανωτέρω αποφάσεων έχει ασκηθεί έφεση.

  Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως
  Ερμούπολη, 18 Ιουνίου 2009

 26. Ο/Η ilias λέει:

  en tw metaxy paixte ki ayto. (ti sybathia sas gia ta greeklish alla eimai ektos ellados me «xena pliktrologia«)

  http://www.molleindustria.org/en/operation-pedopriest

 27. Ο/Η Μπακολας Χρίστος λέει:

  Αλλα και 8000 ευρώ αμοιβή για μια παράστραση σέ απολογία του ρασοφόρου ……..είναι ληστεία….Αυτός είναι ο ομορφούλης δικηγόρος πολιτευτής ….Κουγιο-κουμπάρος που ψηφίζετε αγαπητοί Λαμιώτες…Ψηφίστε τον ξανά νά βάλει χέρι και το δικό σας πορτοφόλι…..

 28. Παράθεμα: Περί του δουλοπρεπούς χειροφιλήματος των επισκόπων « Ροΐδη Εμμονές

 29. Ο/Η laskaratos λέει:

  Καθαίρεσε γέροντα παπά και αφήνει ατιμώρητο το Γιοσάκη!
  18/11/2010

  Η διπλοπρόσωπη δικαιοσύνη της Ιεράς Συνόδου
  Στις χθεσινές ειδήσεις ακούσαμε, πως ο Ιάκωβος Γιοσάκης επέστρεψε και πάλι στη φυλακή στις 17.11.2010, αφού καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 9 ετών και 11 μηνών(!), παρά ταύτα δεν έχει τιμωρηθεί από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία έχει άλλα «ιερά και όσια» κριτήρια για το Γιοσάκη που μπαινόβγαινε στα γραφεία του Χριστόδουλου και του Αρχιεπίσκοπου (τότε Θηβών) Ιερώνυμου και άλλα για ένα φτωχό και άρρωστο παπά.

  Όπως διαβάσαμε, δηλ. σε θρησκευτικές ιστοσελίδες, «aktines.blogspot.com» και «apotixisi.blogspot.com» η Ι. Σύνοδος καθαίρεσε τον ιερέα π. Σταύρο Βάϊο, ο οποίος, ναι μεν ήταν άψογος στα καθήκοντά του και γι’ αυτό (όπως πιστοποιεί ο Μητροπολίτης του Νικόλαος Φθιώτιδος) «οι πιστοὶ σας εκτιμούσαν και σας εσέβοντο», αλλά έπραξε το έγκλημα να μην αναφέρει το όνομά του κατά την Θ. Λειτουργία! Τι άλλο να πούμε; Αιδώς, «Άγιοι» Ιεράρχες.

  http://www.inews.gr/96/kathairese-geronta-papa-kai-afinei-atimorito-to-giosaki.htm

  Πολύ σωστά επισημαίνεται στο inews αυτή η κραυγαλέα αντίφαση. Με την ευκαιρία ιερέας που έδρασε στη Στυλίδα και υποτίθεται πως ανήκει στη δικαιοδοσία του μητροπολίτη Φθιώτιδας γιατί δεν πραπέμφθηκε στην εκκλησιαστική Δικαιοσύνη;

  • Ο/Η Lamiotis λέει:

   είσται άθεοι αλλά θα το βάλετε να ακουστεί το έσχος

   ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

   Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010
   Ἡ ἀλήθεια γιὰ τὴν ἀποτείχιση τοῦ π. Σταύρου Bάιου καὶ τὴν ἀντικανονικὴ καθαίρεσή του

   Μητροπολίτης Φθιώτιδος πρὸς π. Σταῦρο Βάϊο:
   Γι’ αὐτὸ ἀρρώστησες, ἐπειδὴ δὲν μὲ μνημονεύεις σὲ τιμώρησε ὁ Θεός!

   ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

   Ἂς σημειωθεῖ ἐδῶ, ὅτι ὁ π. Σταῦρος εἶναι ἕνας εὐλαβής, ἠθικός, ἄμεμπτος καὶ ἀκατηγόρητος κληρικός, ποὺ χαίρει τῆς ἐκτιμήσεως καὶ τοῦ σεβασμοῦ ἑκατοντάδων πνευματικῶν του τέκνων.
   Ὅμως τότε, συνέβη ἕνα δυσάρεστο γεγονός. Ἕνας νέος ἄνθρωπος, ὁ Ἀπόστολος Σταφύλης, συνειδητὸ καὶ ἐνεργὸ μέλος τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας μας, πνευματικὸ τέκνο τοῦ π. Σταύρου Βάϊου —ποὺ ἦταν καὶ αὐτὸς ἀποτειχισμένος— ἐκοιμήθη. Καὶ ζῶν ἔτι, εἶχε ἐκφράσει τὴν θέλησή του (τὴν ὁποία σεβάστηκαν οἱ δικοί του), ἡ ἐξόδιος ἀκολουθία του νὰ γίνει ἀπὸ ἀποτειχισμένο ἱερέα.
   Ἐδῶ, λοιπόν, βρῆκε ἀφορμὴ ὁ τηρητὴς τῶν Ἱερῶν Κανόνων καὶ «φιλεύσπλαχνος» Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος νὰ παρουσιάσει τὸ ὀρθόδοξο μεγαλεῖο τῆς ψυχῆς του. Ἀπαγόρευσε νὰ κηδευθεῖ ὁ νεκρός ἀπὸ τὸν π. Σταῦρο! Γιατί; Ἐπειδὴ ἀκριβῶς, ὁ ὀρθόδοξος π. Σταύρος Βάϊος δὲν τὸν ἐμνημόνευε.

   ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
   Καὶ ὦ τῆς ὑποκρισίας! Ὁ μητροπολίτης Φθιώτιδος βρῆκε ἐπιτέλους τὴν ἀληθοφανῆ ἀφορμὴ ποὺ δυὸ χρόνια περίμενε, «σκυλεύοντας» ἕναν νεκρὸ καὶ χρησιμοποιώντας τὸν θάνατό του, γιὰ νὰ πλήξει τὸν συλλειτουργό του π. Σταῦρο, ὁ ὁποῖος δέχτηκε, κατὰ τὴν ἐπιθυμία τῆς οἰκογένειας τοῦ νεκροῦ, νὰ τελέσει τὴν ἐξόδιο ἀκολουθία σὲ ἕναν Ναὸ τῶν Παλαιοημερολογιτῶν, ἀφοῦ ὁ ἴδιος ὁ Δεσπότης Φθιώτιδος ἀπαγόρευσε ἡ κηδεία νὰ γίνει σὲ νεοημερολογίτικο ναό. Εἴπαμε στὸν π. Σταῦρο, πὼς δὲν μᾶς βρίσκει σύμφωνους ἡ λύση αὐτὴ ποὺ τότε ἔδωσαν. Θὰ ἦταν προτιμότερο νὰ διαβαστεῖ ἡ ἐξόδιος ἀκολουθία κατευθείαν στὸ κοιμητήριο. Ἀλλὰ ἐκείνη τὴν τραγικὴ στιγμή, ποὺ εἶχε πέσει βαρὺ τὸ πένθος στὴν νεαρὴ σύζυγο καὶ στοὺς συγγενεῖς τοῦ κεκοιμημένου καὶ κάτω ἀπὸ τὴν πίεση τῶν πραγμάτων, εἶχαν τὴν πολυτέλεια οἱ πονεμένοι ἐκεῖνοι ἄνθρωποι γιὰ ἰδανικὲς λύσεις;
   Ἔτσι, παίρνοντας ἀφορμὴ ἀπὸ τὸ γεγονὸς ὅτι ὁ π. Σταῦρος δὲν πέταξε σὰν σκυλὶ τὸ πνευματικὸ του παιδί, ἀλλὰ τὸ διάβασε σὲ ἕναν ναὸ τοῦ Παλαιοῦ Ἡμερολογίου, ὁ Φθιώτιδος —ἀφοῦ αὐτό τό θεώρησε μεγίστη παράβαση— κίνησε τὴν διαδικασία διώξεως τοῦ π. Σταύρου· τὸν κατήγγειλε καὶ τὸν παρέπεμψε νὰ δικασθεῖ.
   Γιατὶ ὁ μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, φέρθηκε μὲ τέτοια σκληρότητα πρὸς τὸν π. Σταῦρο καὶ τὴν οἰκογένεια τοῦ ἀειμνήστου Ἀποστόλου, καὶ μάλιστα μὲ ἀφορμὴ τὴν κηδεία; Ἀσφαλῶς γιατὶ ἤθελε νὰ εἶναι —τάχα— τηρητὴς αὐστηρῶν ἢ ἀνύπαρκτων γιὰ τὴν περίπτωση ἐκκλησιαστικῶν Νόμων καὶ Κανόνων τῆς Πίστεως.
   ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

   Γιὰ τὴν «Φιλορθόδοξο Ἕνωσι “Κοσµᾶς Φλαµιᾶτος”»
   Ὁ Πρόεδρος Λαυρέντιος Ντετζιόρτζιο
   Ὁ Γραµµατέας Παναγιώτης Σηµάτης

 30. Παράθεμα: Η επέλαση του λαϊκισμού και η οσμή του φασισμού « Ροΐδη Εμμονές

 31. Παράθεμα: Ιστορίες Ιερής ατιμώρητης Ληστείας και Φοροκλοπής « Ροΐδη Εμμονές

 32. Παράθεμα: Ελληνορθόδοξη Εκκλησία: Η Εκκλησία του μίσους « Ροΐδη Εμμονές

 33. Ο/Η Καλλινίκη λέει:

  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=25020

  Μαθαίνω με θλίψη και οργή ότι στην ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Σαλονίκη, με τις ευλογίες του μητροπολίτη Άνθιμου και τις πλάτες της αστυνομίας, διαφυλικά άτομα (τρανς) στοχοποιούνται ανηλεώς, συλλαμβάνονται και φυλακίζονται – και, μάλιστα, λίγα εικοσιτετράωρα προτού η συμπρωτεύουσα γιορτάσει την Ημέρα Υπερηφάνειας.

 34. Ο/Η Κωλοσούζας λέει:

  Gay pride parade
  Θεσσαλονίκη
  Άνθιμε αγάπα!
  φωτορεπορτάζ

  http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=215747&catid=6

 35. Ο/Η Antifa2 λέει:

  http://www.koutipandoras.gr/38559/%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%87%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%cf%8d%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%b7%cf%81%cf%8d%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%bf.html

  O «Στόχος» επικηρύσσει δημοσιογράφους, ένας ήδη ξυλοκοπήθηκε

  Τρανταχτό παράδειγμα ο κριτικός κινηματογράφου, Τάσος Θεοδωρόπουλος. Στις 2/06/2013 η διαδικτυακή ιστοσελίδα της εφημερίδας Στόχος, επιτίθονταν κατά του κριτικού κινηματογράφου, επειδή σε άρθρο του στην ιστοσελίδα iefimerida.gr, ασκούσε κριτική κατά του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου.

  Συγκεκριμένα έγραφε χαρακτηριστικά η εφημερίδα: “Ανθισμένη παπαδιά Μητροπολίτισα Θεσσαλονίκης αποκαλεί τον Άνθιμο από το iefimerida δηλωμένος πισωγλέντης, Τάσος Θεοδωρόπουλος”. Πιο απλά η εφημερίδα στοχοποιούσε τον κ. Θεοδωρόπουλο και τα αποτελέσματα αυτής της στοχοποίησης έγιναν αντιληπτά λίγες μέρες μετά. Όπως καταγγέλει ο κ. Θεοδωρόπουλος τα ξημερώματα της Παρασκευής δέχθηκε επίθεση από αγνώστους στην περιοχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

  Όπως έγραψε στο facebook, άγνωστοι του επιτέθηκαν, τον γρονθοκόπησαν και όταν έπεσε στο έδαφος, τον κλώτσησαν στα πλευρά. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο δημοσίευμα τη εφημερίδας τον οποίο στοχοποίουσε.

  Ο κ. Θεοδωρόπουλος όμως δεν ήταν και ο μοναδικος μη αρεστός που στοχοποιήθηκε από την εφημερίδα. Λίγες μέρες πριν με δημοσίευμά της ο Στόχος είχε επιτεθεί κατά του Παναγιώτη Χατζηστεφάνου, για άρθρο του στο οποίο περιέγραφε γιατι ο ίδιος είναι Ανθέλληνας. Ένα άρθρο με το οποίο στηλίτευε την ελληνική πολιτική πραγματικότητα και όχι μόνο.

  • Ο/Η Αρχιεπίσκοπος Μπέμπα Μπλανς λέει:

   ΣΤΟΧΟΥ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

   2/6/13

   «ΑΝΘΙΣΜΕΝΗ ΠΑΠΑΔΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΣΣΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» ΑΠΟΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΙΜΟ ΑΠΟ ΤΟ IEFIMERIDA ΔΗΛΩΜΕΝΟΣ ΠΙΣΩΓΛΕΝΤΗΣ, Ο ΤΑΣΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ!!!
   12:10 π.μ. ΣΤΟΧΟΣ 14 σχολια

   24/6/13
   ΚΑΛΕ, ΤΡΕΧΑΤΕ… ΒΑΡΙΞΑΝΕ ΤΟΝ ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΟ ΠΙΣΩΓΛΕΝΤΗ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΑΝΘΙΣΜΕΝΗ ΠΑΠΑΔΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΙΜΟ! ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟΝ «ΣΤΟΧΟ» ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΟΙ ΒΑΞΕΒΑΝΗΔΕΣ!!!

 36. Ο/Η Αρχιεπίσκοπος Μπέμπα Μπλανς λέει:

  http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2013/06/blog-post_1783.html

  Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013

  Δεσπότης Ανθιμος: Τον αποκαλούν «Ανθισμένη παπαδιά μητροπολίτισα Θεσσαλονίκης» και δεν αντιδράει ενώ ανακαλύπτει ότι «ο γυμνισμός είναι αδίκημα» (Βίντεο)
  Ο σκοταδισμός του δεσπότη Θεσσαλονίκης, Ανθιμου, είναι γνωστός και ο ίδιος δεν χάνει ευκαιρία να τον εκδηλώσει. Ετσι και σήμερα βγήκε στην τηλεόραση του Σκάι για να κάνει το κήρυγμα του ενάντια στους οργανωτές του gay pride που θα γίνει στην συμπρωτεύουσα.
  Ανάμεσα στα απίθανα, «θεόπνευστα» που ακούσαμε από τον «άγιο» Θεσσαλονίκης μάθαμε ότι «ο γυμνισμός είναι αδίκημα». (Τώρα με χρηματικό πρόστιμο, με φυλακή ή με «αφορισμό» τιμωρείται δεν ξέρουμε).

  Με την ευκαιρία όμως να εκφράσουμε μια απορία. Πριν λίγες μέρες βγήκε επώνυμο κείμενο στην ιστοσελίδα iefimerida και αποκαλούσε τον Ανθιμο «Ανθισμένη παπαδιά μητροπολίτισα Θεσσαλονίκης», σχολιάζοντας την στάση που κρατάει στην οργάνωση του gay pride. Το συγκεκριμένο απόσπασμα του άρθρου έκανε τον γύρο του διαδικτύου και έδωσε τροφή για παραπολιτικά σχόλια σε εφημερίδες. Περίεργο δεν είναι ότι δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση από τον δεσπότη;

 37. Ο/Η του κώλου λέει:

  Με αγρυπνίες, ομιλίες και συγκεντρώσεις έξω από εκκλησίες, αντιδρά η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και άλλοι εκκλησιαστικοί κύκλοι, στη διοργάνωση του 3ου Φεστιβάλ Υπερηφάνειας «Thessaloniki Pride», που διοργανώνεται στην πόλη στις 20 και 21 Ιουνίου.

  Δεκάδες πιστοί συμμετέχουν σε ολονύκτια αγρυπνία, που ξεκίνησε στις 9 το βράδυ απόψε στην εκκλησία Παναγία Αχειροποιήτου, ενώ μεθαύριο το βράδυ οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα κορυφωθούν με συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο του ιερού ναού του πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου.

  Η αγρυπνία, που χαρακτηρίστηκε από τους εκκλησιαστικούς κύκλους «σύναξη διαμαρτυρίας», συνδιοργανώθηκε από εθνικοθρησκευτικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η «Ενωμένη Ρωμιοσύνη», ο «Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βορειοηπειρωτικού Αγώνα» ο σύλλογος «Παναγιόφιλοι», κ.α, ενώ πραγματοποιήθηκε και από άμβωνος ομιλία στο εκκλησίασμα.

  «Όσοι είμαστε ευαίσθητοι σε θέματα ορθοδόξου πίστεως και ζωής ας εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην ηθική έκπτωση στη γενετήσια διαστροφή», αναφέρεται σε αφίσα που αναρτήθηκε έξω από εκκλησίες της Θεσσαλονίκης, ενώ η «Ορθόδοξος Κυψέλη», μέσω φυλλαδίων που διένειμε, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για τη διοργάνωση του φεστιβάλ, ενώ στρέφεται κατά εκπροσώπων φορέων, που στηρίζουν τις διήμερες εκδηλώσεις του φεστιβάλ.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   https://roides.wordpress.com/2013/01/31/31jan13c/

   Δυο ηγούμενοι της Μονής είχαν κάποιες «προσωπικές» ατυχίες. Ο αγιορείτης αρχιμανδρίτης και ηγούμενος των Βλατάδων (1940-1966) όσιος Παγκράτιος Σαβράνης ο Ιβηρίτης, γεννημένος το 1896 δολοφονήθηκε από αγνώστους, 81χρονος συνταξιούχος, στις 13 Σεπτεμβρίου 1976. Οι εφημερίδες δεν τήρησαν την Ομερτά που απαιτεί πάντα το πατριαρχείο, το οποίο έχει εξαφανίσει κάθε αναφορά στον τρόπο του θανάτου του, και αποκάλυψαν ότι ο ιερωμένος, που ήταν και γιατρός, ψώνιζε συστηματικά εραστές και τη βραδιά του φόνου θεάθηκε από το θυρωρό να ανεβαίνει τις σκάλες «αγκαζέ» με ξανθό νεαρό. Η «Απογευματινή» (18.9.1976) γράφει πως «λέγεται ότι ήταν ανώμαλος» (sic) και πως ερχόταν σπίτι του «συχνά παρέα με νεαρούς». Η ίδια εφημερίδα στις 20, 23 και 29, μιλάει για ανακρίσεις που έκανε η Αστυνομία σε «περισσότερα από 100 άτομα» γιατί ο πανοσιολογιότατος διέθετε «ευρύ κύκλο εφήμερων και ύποπτων γνωριμιών». Έχουν καταγραφεί στον τύπο και άλλες περιπτώσεις κληρικών που έκαναν τροτουάρ (ανάμεσα τους και o μητροπολίτης Nικαίας Ιάκωβος Γκίνης Παπαθανασίου που πέθανε από AIDS (Δ.Μιχαηλίδης, «Πρώτο Θέμα», 20.3.’05), ή ο αδελφός του πατριάρχη Ιεροσολύμων Διόδωρου αρχιμανδρίτης Βενέδικτος του Ρόδου του Αμάραντου που συνελήφθη νύχτα από την Αστυνομία, η ο αρχιμανδρίτης της κρατικής Εκκλησίας και μετέπειτα παλαιοημερολογίτης μητροπολίτης Πατρών Δωρόθεος Τσάκος που επίσης δολοφονήθηκε. Έχουν επίσης βρεθεί δολοφονημένοι για αδιευκρίνιστους λόγους σπίτι τους κάμποσοι μητροπολίτες (π.χ. οι άγιοι Σουδάν Τίτος και Νύσσης Ελευθέριος που οι ύποπτοι ήταν γνωστοί τους) και κληρικοί, χωρίς να δοθεί έκταση, όμως για τον ιερό Παγκράτιο βούιξε τότε η Θεσσαλονίκη αν και σύντομα το πράγμα ξεχάστηκε.
   ……………….

   Ένας άλλος άγιος ηγούμενος της Μονής, επίσκοπος κιόλας (δεν φτούρησε, αναγκάστηκε να «εφησυχάσει» στο χρόνο επάνω), είχε την ατυχία να πέσει θύμα παρεξήγησης και να συλληφθεί σε τουαλέτα αθηναϊκού πορνοκινηματογράφου με νεαρό. Τελικά η αδέκαστη Δικαιοσύνη δεν έπεσε στην παγίδα και δέχτηκε ότι επρόκειτο για σατανική συρροή συμπτώσεων,

 38. Ο/Η του κώλου λέει:

  Λάβρος κατά του Δημάρχου Θεσσαλονίκης ο Μητροπολίτης Άνθιμος, αυτή τη φορά με αιχμή την απόφαση να ιδρυθεί Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης στην συμπρωτεύουσα.

  Ο κ. Άνθιμος διερωτήθηκε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha 96,5 «αν θα κάνουμε μνημεία της σκλαβιάς.

  Ή το ότι ο δήμαρχος θα στηρίξει την προσπάθεια που κάνει το τμήμα της Θεολογίας για να γίνει τμήμα σλαβικών σπουδών.

  Δεν μπορεί να συνυπάρξει με την πίστη μας. Θα μπορούσαν να κάνουν αυτοί μια θεολογική σχολή; Εμείς θα τους πούμε «ελάτε στο ΑΠΘ»;

  «Οι Ρώσοι ήταν οι περισσότεροι από όλους πέρυσι. Θα πουληθούμε; Θα πουλήσουμε την πίστη μας και την πατρίδα μας για να έχουμε τουρίστες; 20 εκατ τουρίστες έχουμε τη θερινή περίοδο, έχουμε ανάγκη τους μουσουλμάνους της Τουρκίας; (θα έρθουν για το Μπαϊράμι). Κοροϊδευόμαστε; Θα φέρουν οι Τούρκοι χρήματα στην πόλη μας; Θα ξεφτιλιστούμε για να πάρουμε κάποια χρήματα και θα πουληθούμε στους Τούρκους για να μας αφήσουν συνάλλαγμα, δεν είναι δυνατόν αυτό. Να έρθουν ως τουρίστες αλλά η είσοδος αυτή προς τη Θεσ/νικη κρύβει σκοπιμότητα και δεν μπορείτε να το καταλάβετε. Όλα αυτά είναι προσχήματα και ο σκοπός είναι άλλος. Αν εσείς θέλετε να κοιμηθείτε, κοιμηθείτε. Αύριο μεθαύριο θα έρθουν να μας σφάξουν. Να πουλήσουμε τη δική μας αξιοπρέπεια; Δεν το δέχομαι και θα το πολεμήσω» είπε χαρακτηριστικά.

 39. Ο/Η laskaratos λέει:

  Θα καλέσουν οι Αρχές τον Άνθιμο (του συνεδρίου «Αριστερά και Εκκλησία») να καταθέσει τις πληροφορίες του πως έρχονται απεσταλμένοι Τζιχαντιστές στην Ελλάδα, από «αυτούς που κόβουν το λαιμό των Ορθοδόξων Χριστιανών» και βουλιάζουν μόνοι τα πλοιάριά τους για να τους σώσει το Λιμενικό κλπ κλπ κλπ ή πρόκειται απλά για ρατσιστικό μίσος του συγκεκριμένου ανδρός, που αποσκοπεί στη διασπορά πθολογικού φόβου στην κοινωνία και στη δικαιολόγηση της ναζιστικής και της κρατικής βίας σε βάρος δυστυχισμένων προσφύγων ακόμη και γυναικόπαιδων;
  Δείτε από το 11:40

 40. Ο/Η του κώλου λέει:

  http://www.msn.com/el-gr/news/national/%ce%ac%ce%bd%ce%b8%ce%b9%ce%bc%ce%bf%cf%82-%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%bc%ce%bf-%ce%b1%ce%bc%ce%ac%cf%81%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%ce%b7-%ce%bf%ce%bc%ce%bf%cf%86%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%86%ce%b9%ce%bb%ce%af%ce%b1/ar-BBilm8b?ocid=iehp

  Άνθιμος: Θανάσιμο αμάρτημα η ομοφυλοφιλία

  Για τους ομοφυλόφιλους, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη μίλησε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξή στην εκπομπή «Καρντάσιανς» του ΑΝΤ1.

 41. Παράθεμα: Εκδικάζεται στο Εφετείο η δίκη του Αθωνίτη εφημέριου του (διώκτη της ομοφυλοφιλίας) Άνθιμου | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 42. Ο/Η laskaratos λέει:  http://www.gazzetta.gr/plus/koinwnia/article/1375999/kryfa-anagoreytike-epitimos-didaktor-toy-apth-o-mitropolitis-anthimos-pic-vid

  Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019 – 10:22Gazzetta team
  Κρυφά αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του ΑΠΘ ο Μητροπολίτης Άνθιμος (pic & vid)

  Κάτω από απόλυτη μυστικότητα, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


  Με απόλυτη μυστικότητα, σε αντίθεση με άλλες αναγορεύσεις που ανακοινώνονται πανηγυρικά και προσκαλούνται δημοσιογράφοι να τις καλύψουν και με κάλυψη από εκκλησιαστικά μόνο Μέσα, χθες στην Θεσσαλονίκη, στὸ Ἐπισκοπεῖο τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ἄνθιμος ἀναγορεύθηκε Ἐπίτιμος Διδάκτωρ τοῦ Τμήματος Ποιμαντικῆς καὶ Κοινωνικῆς Θεολογίας τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

  Μάλιστα. Η είδηση από το site romfea λέει ακόμα: Τὸν ἔπαινο πρὸς τὸν Παναγιώτατο Ποιμενάρχη μας ἐκφώνησε ὁ Καθηγητὴς τοῦ Τμήματος Ποιμαντικῆς καὶ Κοινωνικῆς Θεολογίας τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς κ. Μιχαὴλ Τρίτος, ὁ ὁποῖος ἀναφέρθηκε στὸ ποιμαντικό, ἐθνικὸ καὶ κοινωνικὸ ἔργο τοῦ τιμωμένου τόσο στὴν Ἀλεξανδρούπολη ὅσο καὶ στὴ Θεσσαλονίκη. Η αναγόρευση έγινε κεκλεισμένων των θυρών για να μην υπάρξουν αντιδράσεις και με μοναδικό φλας εκείνο της Μητρόπολης να αποτυπώνει μια από τις πιο ντροπιαστικές στιγμές στην ιστορία του ΑΠΘ. Η ιστορία της αναγόρευσης ξεκινά πίσω στο 2017. Το σκεπτικό ήταν το εξής: Ο τιμώμενος «ανήκει στους κορυφαίους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος του κλίματος των Νέων Χωρών. Πρόκειται για έναν Ιεράρχη με υψηλό αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης, ρέκτη του βιβλίου και της πολιτιστικής δημιουργίας, βοηθό και συμπαραστάτη στις προσπάθειες της ακαδημαϊκής θεολογικής κοινότητας».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.