Ο Ανίκανος Εθνικιστής και ο Φουκαράς Σοσιαλιστής

Copyright©Δημήτρη Χατζόπουλου, εφημ. "Τα Νέα"

Copyright©Δημήτρη Χατζόπουλου, εφημ. "Τα Νέα"

Who is Kostas Gavras?
Ελλάς-Ελλάς, Αντώνης Σαμαράς!

Επιστολή από το Σωτήριο Έτος 1901 μ.Χ. εν μέσω «Ευαγγελικών» επεισοδίων, του Βλάση Γαβριηλίδη*

Αξιότιμοι κ.κ. Ροΐδη και Λασκαράτο,
Ερώτηση: Πόσο Βλάκας και Ανίκανος πρέπει να είναι κάποιος για να διανοηθεί εν έτει 2009 να λογοκρίνει τον Κώστα Γαβρά; Ποιον; Τον σκηνοθέτη του «Ζ», της «Ομολογίας», της «Κατάστασης Πολιορκίας», του «Αγνοούμενου»,… Ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς διανοήθηκε το αδιανόητο για δημοκρατικούς ανθρώπους, για μια ακόμη φορά «όρθωσε το ανάστημά του» και το διέπραξε διατάσσοντας τη λογοκρισία. «Το ζήτημα θα εξεταστεί κι αν τα καταγγελλόμενα αληθεύουν, θα προχωρήσουμε σε επανόρθωση» δήλωσε στις 23 Ιουλίου. Και ευπειθέστατος ο Δ. Παντερμαλής (τέως βουλευτής επικρατείας του ΠαΣοΚ) «επανόρθωσε» εκτελώντας τις εντολές του Σαμαρά, προβάλλοντας γελοίες δικαιολογίες. Ο «φουκαράς», όπως τον χαρακτήρισε ο Κ. Γαβράς, εδήλωσε ότι «η μεν περίοδος καταστροφής είναι πέραν κάθε αμφιβολίας, αλλά οι συνθήκες άγνωστες»! Ο πρώην Μαρμαρωμένος Σαμαράς, αφού έβαλε τη χώρα σε μια τρομερή περιπέτεια πριν από 17 χρόνια με το Νεο-Μακεδονικό, τώρα χρησιμοποιεί με τον πιο χυδαία ενοχλητικό τρόπο την υπόθεση των Μαρμάρων προκαλώντας εν τέλει νέα καταστροφή στη διεθνή εικόνα της χώρας. Αφού έκανε τα εγκαίνια του Μουσείου με τον «ανάδελφο» Χρήστο Σαρτζετάκη και τον βουλευτή του ΛΑΟΣ Βαΐτση Αποστολάτο σε πρώτο πλάνο, εγκαίνια στα οποία δεν παρέστησαν σοβαροί ηγέτες γιατί δεν ήθελαν να γίνουν μέρος του σχεδίου της Βαλκάνιας Κατίνας που σκούζει ακόμη και την ημέρα της μεγάλης γιορτής, και φυσικά δεν ήθελαν να ακολουθήσουν τον Βουκεφάλα που ξεκινούσε από το Μουσείο τη νέα εκστρατεία του, οι μέρες που εμφανιζόταν ως ο γραφικός Υπουργός-Ξεναγός που έκανε προσωπικές δημόσιες σχέσεις –φευ!– παρήλθαν και έδωσαν τη θέση τους στη νέα καταστροφή που με υπουργό τον Αντωνάκη ήταν βέβαιο ότι θα ερχόταν: Την κακουργία εις βάρος των εθνικών συμφερόντων, στο όνομα της Μακεδονίας, τη διαδέχθηκε η κακουργία στο όνομα της Ελληνορθοδοξίας.

«Η Ελλάδα, δυστυχώς, δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με την Ευρώπη και τη Δημοκρατία. Και δεν είναι μόνο ζήτημα κράτους, που έχει τη βασική ευθύνη, αλλά καθένας από μας θέλει να γίνει ταυτόχρονα χωροφύλακας και δικαστής. Πρέπει επιτέλους να γίνουμε πιο δημοκρατικοί και πιο πολιτισμένοι Ευρωπαίοι. Κανονικοί άνθρωποι…», δήλωσε χτες στα «ΝΕΑ» ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς για την προκλητική λογοκρισία κατ’ εντολήν της Ιεράς Συνόδου σε ενημερωτικό φιλμάκι του στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης, η οποία έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και έχει κάνει το γύρο του κόσμου μέσω διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων (Reuters, Αssociated Ρress). Ο σκηνοθέτης μίλησε στο Mega για «πρακτικές Σοβιετικής Ένωσης» και ζήτησε να αφαιρεθεί το όνομά του αφού δεν είναι πλέον δημιούργημά του, πράγμα που οι υπεύθυνοι του Μουσείου επίσης δεν σεβάστηκαν.

Η υπόθεση είναι πολύ βαρύτερη από όλες τις έως τώρα υποθέσεις λογοκρισίας, που όλες υποκινήθηκαν είτε άμεσα είτε έμμεσα από εκκλησιαστικούς και παραεκκλησιαστικούς κύκλους, και δεν είναι καν συγκρίσιμα τα μεγέθη της καταστροφής, γιατί πρόκειται για το νέο εθνικό καμάρι, το Μουσείο της Ακρόπολης, μια επένδυση δεκαετιών, για θέμα που έχει διεθνείς διαστάσεις, πολύ δε περισσότερο που με επιχείρημα ακριβώς την ανέγερση του Νέου Μουσείου διεκδικούμε τα Ελγίνεια. Οι υποθέσεις λ.χ. του αυστριακού σκιτσογράφου Χάντερερ ή του βέλγου καλλιτέχνη Τιερί Ντε Κορντιέ (που θα περνούσε απαρατήρητος αν δεν έπεφτε θύμα της λογοκρισίας), παρ’ όλο που ήταν αποτέλεσμα πιέσεων των ίδιων κύκλων (της Εκκλησίας και της θρησκόληπτης ακροδεξιάς), δεν ήταν όμως της παγκόσμιας εμβέλειας που αποκτά η λογοκρισία Σαμαρά, εφόσον συμβαίνει στο νέο εθνικό σύμβολο, το Μουσείο της Ακρόπολης, και εις βάρος ενός σκηνοθέτη διεθνούς φήμης, που το έργο του ακριβώς συμβολίζει τον αγώνα εναντίον κάθε έκφρασης ολοκληρωτισμού. Κάποτε ο Σωτήρης Κούβελας είχε την αφροσύνη να εκφράσει την μη εκτίμησή του προς τους ποιητές, που τους χαρακτήρισε «λαπάδες», χωρίς να ζητήσει τη λογοκρισία κανενός. Επιπλέον η δήλωση Κούβελα είναι παγκοσμίως άγνωστη και άνευ σημασίας και κανένα ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο δεν σημείωσε την ανοητολογία του. Παρά ταύτα όμως στιγματίστηκε διά βίου. Ακόμα και η επέμβαση του Κ. Τσάτσου πριν από μισόν αιώνα ακριβώς, για το κατέβασμα των αριστοφανικών «Ορνίθων» του Καρόλου Κουν, γιατί πάλι θύμιζαν παπάδες και βυζαντινή λειτουργία, θα τον στιγμάτιζε διά βίου, παρ’ όλο που ο Τσάτσος δεν ήταν επιπέδου Σαμαρά, αλλά ένας από τους κορυφαίους συντηρητικούς στοχαστές. Εδώ, αντιθέτως, έχουμε να κάνουμε με λογοκρισία που συμβαίνει στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης εις βάρος ενός Κώστα Γαβρά και υπό το εκτυφλωτικό φως της διεθνούς δημοσιότητας. Και τη διαπράττει ο αμετανόητος Σαμαράς. Μια λύση έχει ο Κ. Καραμανλής για να διορθώσει το διεθνές ρεζιλίκι της χώρας: να αποπέμψει τον μόνο υπουργό που μπορεί: Ε, δεν είναι εύκολο να ανατρέψει ο Σαμαράς για δεύτερη φορά την κυβέρνηση! Αλλά κι αν δεν θέλει να τον αποπέμψει ευθέως, ας του ζητήσει να ανακαλέσει την απόφασή του για λογοκρισία και ας τον αφήσει μόνο με την εθνικά ευαίσθητη συνείδησή του για να αποφασίσει.

.

ΥΓ. Είναι εκκωφαντική η σιγή του ιερατείου του ΚΚΕ αλλά και του λαλίστατου ΣΥΡΙΖΑ/ΣΥΝ. Είναι εκκωφαντική και η σιγή της εθνικής δημοσιογραφίας. Πώς να ξεχάσουν οι ανιδιοτελείς πατριώτες την εποχή των ανιδιοτελών αγώνων;

.

[*] Οι αγώνες του Βλάση Γαβριηλίδη για την ελευθερία της έκφρασης είχαν σκληρό τίμημα. Οι επιδρομές των εθνικοφρόνων τραμπούκων της εποχής του δεν τον έκαμψαν όμως, ακόμα κι όταν το 1894 κατέστρεψαν ολοσχερώς τα τυπογραφεία της εφημερίδας του («Ακρόπολις»).

Advertisement
This entry was posted in «Ιερή» Εξουσία, σκέψεις, Βλάση Γαβριηλίδη, Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, ανορθολογισμός, θρησκεία/κλήρος, ιστοΕπιφυλλίδες, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

45 Responses to Ο Ανίκανος Εθνικιστής και ο Φουκαράς Σοσιαλιστής

 1. Ο/Η eimaityxeros λέει:

  Εκκωφαντική είναι επίσης η διακόσμηση των ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ/ΣΥΝ.Βαλκάνια Κατίνα δεν έγινε τώρα τελευταία η ελλάδα. «Η κακουργία των εθνικών συμφερόντων» είναι ένας νεολογισμός πολύ ατυχής όταν χρησιμοποιείται μαζι με τον βουκεφάλα και άλλα ακατάλληπτα παράγωγα γνωστών πολιτισμένων βουστασίων. Η εκκλησία κάνει το ίδιο εδώ και χρόνια και το συγκεκριμένο μπλογκ είναι αξιόπιστη πηγή των κριμάτων της.

  Αλλά, το ότι ο καταξιώμένος καλλιτέχνης δήλωσε αυτό στα νέα έχει να κάνει περισσότερο με το γεγονός ότι στην ελλάδα ο καλλιτέχνης και ιδιαίτερα της γενιάς του φυτοζωεί αν δεν πέθανε κατα την κυοφορία και όχι με το ότι δεν είμαστε αρκετά ευρωπαίοι. Έχει να κάνει με το ότι ο νεοέλληνας γνωρίζει τον gyros ως πολιτισμό του και στην ακρόπολη δεν πήγε. Λογοκρισία υπήρχε στην ελλάδα και δε σταμάτησε ποτέ τα τελευταία χρόνια, οπότε η πρόταση να παραιτηθεί ο Σαμαράς μου θυμίζει ότι λεγανε πριν κανα 2 χρόνια να παραιτηθεί η Μαριέτα(όπερ και εν μέρη εγένετο και τίποτα δεν έγινε.) Βρίσκω πολύ καλό το διεθνες ρεζιλίκι της χώρας σαν κομμάτι του συρφετού που έτσι και αλλιώς παρουσιάζει η χώρα προς τα έξω εδώ και χρόνια(πολιτιστικά, οικονομικά, στρατιωτικά).

  Αν δεν δεχτεί πλήγμα η εκκλησία ως επιχείρηση(και όχι ως μονάδες πιστοί κλπ για να μην παρεξηγηθώ) τα ίδια και χειρότερα θα κάνει. Αντί λοιπον να περιμένουμε ευαίσθητες εθνικές συνειδήσεις είναι καλύτερο να στηρίζουμε τις θέσεις του «ιερατείου» ΚΚΕ και του λαλίστατου Σύριζα για την εκκλησία και το ρόλο τους …Καλημέρα σε όλους

 2. Ο/Η Rodia λέει:

  και οι τούρκοι μας κράξαν! Τουρκικό πρακτορείο VOA News http://www.voanews.com/turkish/2009-07-27-voa3.cfm

 3. Ο/Η Rodia λέει:

  Οσο για τον Αντωνακη, λεγόταν τότε που την εκανε ότι, αν τυχον ξαναγυρίσει πάλι καμμιά στραβη θα κάνει! Προφητεία; Θαύμα; εχμ..

 4. Ο/Η aeroxeimarros λέει:

  @Rodia

  Ορθώς έπραξαν οι Τούρκοι αλλά μου φαίνεται ότι ασχολούνται με άλλα πιο σημαντικά -γι αυτούς- θέματα.

  Με το Αιγαίο

 5. Ο/Η glam λέει:

  Οι άνθρωποι δεν «ωχριούν προ ουδενός» , όλο το σκυλολόι σε αγαστή συνεργασία…….
  Αυτοί μας αξίζουν….

 6. Ο/Η Ιατροδικαστής λέει:

  Να ποιούς υπακούνε οι Σαμαράδες (ΝΔ) και οι Παντερμαλήδες (ΠΑΣΟΚ).
  Κόψτε ρε το άθεο βίντεο.
  Στους ορισμούς σας πάτερ άγιε, ευλόγησον.

  Από την ιστοσελίδα των ΑΜΕΑ:

  Σοκ από τις αρρωστημένες σεξουαλικές ορέξεις αρχιμανδρίτη
  Εκτύπωση

  Καλά κρυμμένες πίσω από τα ράσα έκρυβε τις αρρωστημένες σεξουαλικές του ορέξεις ένας αρχιμανδρίτης που συνελήφθη από άνδρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας. Ο ιερέας από τη Θεσσαλονίκη, που είχε μεταβεί για διακοπές στην περιοχή της Στυλίδας Φθιώτιδας, φέρεται να ασέλγησε σε βάρος 20χρονου αγοριού με νοητική υστέρηση. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε το νεαρό αγόρι στους αξιωματικούς της αστυνομίας, το βράδυ της Παρασκευής και ενώ έκανε τη βόλτα του στην παραλία της Στυλίδας τον πλησίασε ένας παπάς, ο οποίος άρχισε να συζητά μαζί του για αρκετή ώρα. Μάλιστα, ήταν τόσο φιλικός απέναντί του, που του ζήτησε να μπει στο αυτοκίνητο για να κάνουν μαζί μια βόλτα στην πόλη.

  Ομως, όπως υποστηρίζει ο 20χρονος, ο αρχιμανδρίτης τον μετέφερε στην παραλία του Καλόγερου, σε μια ερημική περιοχή έξω από τη Στυλίδα, και άρχισε να τον χαϊδεύει και να τον φιλά. Ο 20χρονος αντέδρασε και έβαλε τις φωνές, με αποτέλεσμα ο ιερέας να τρομοκρατηθεί. Ετσι, αφού δεν κατάφερε να τον βιάσει, επέστρεψε ξανά στην πόλη, όπου και τον έβγαλε από το αυτοκίνητο.

  Αμέσως ο νεαρός πήγε στο σπίτι του και τρομαγμένος ενημέρωσε τους γονείς του για την περιπέτειά του. Εντρομοι οι δικοί του κατέφυγαν στο Αστυνομικό Τμήμα της Στυλίδας και κατήγγειλαν τη σεξουαλική επίθεση. Αφού ο νεαρός έδωσε την περιγραφή του ρασοφόρου, άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό του. Πράγματι, λίγες ώρες αργότερα ο παπάς βρέθηκε σε ξενοδοχείο της περιοχής, όπου έκανε τις… διακοπές του, και συνελήφθη.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, ανακρινόμενος ο αρχιμανδρίτης ομολόγησε ότι προσπάθησε να ικανοποιήσει τις ανώμαλες ορέξεις του στο 20χρονο αγόρι και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία, με την οποία οδηγήθηκε στον εισαγγελέα της Λαμίας. Εκείνος του άσκησε δίωξη για ασέλγεια σε βαθμό κακουργήματος και τον παρέπεμψε στον ανακριτή, από τον οποίο πήρε προθεσμία για να απολογηθεί αύριο.

  27 Ιουλίου 2009,
  Σε ενορία της Θεσσαλονίκης υπηρετούσε ο ιερέας που κατηγορείται ότι ασέλγησε σε 20χρονο με νοητική υστέρηση στη Στυλίδα.

  Με ανακοίνωσή της η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης αναγνωρίζει ότι «ο εν λόγω ρασοφόρος είχε προσωρινώς διοριστεί κατόπιν αιτήσεώς του σε μικρή ενορία της Θεσσαλονίκης άχρι καιρού», αλλά μετά την εμπλοκή του στη σεξουαλική επίθεση τίθεται σε διαθεσιμότητα και κινείται η διαδικασία απόλυσής του.

  Ο ιερέας, που συνελήφθη λίγο μετά την καταγγελία του νεαρού σε ξενοδοχείο της Στυλίδας όπου έκανε διακοπές, ομολόγησε ότι παρέσυρε σε ερημική περιοχή το αγόρι και επιχείρησε να ικανοποιήσει τις ανώμαλες ορέξεις του.

  Ο εισαγγελέας Λαμίας τού άσκησε δίωξη για ασέλγεια σε βαθμό κακουργήματος και τον παρέπεμψε να απολογηθεί στον ανακριτή, κάτι που θα γίνει αύριο.

  27/7/2009
  http://www.ethnos.gr

  Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε στον ιστοχώρο disabled.gr
  Μπορείτε να βρείτε ανάλογα κείμενα στην διεύθυνση http://www.disabled.gr

 7. Ο/Η Περαστικός λέει:

  http://xairete.blogspot.com/2009/07/blog-post_8572.html

  Άνθιμος: «Πο, πο, πο… Φρίκη!»

  «Αν σας έλεγα και για τα περίπτερα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ή για τις παραλίες, που έφυγαν όλοι και πήγαν εκεί… Να μη σας πω τι γίνεται εκεί… Ανοίξτε τα περιοδικά να δείτε την ανθρώπινη γυναικεία σάρκα… Πο, πο, πο… Φρίκη!».

  (Απόσπασμα από πρόσφατο κήρυγμα του Θεσσαλονίκης Ανθίμου)

  Θα μάθατε ίσως ότι ο αρχιμανδρίτης που συνελήφθη από άνδρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας (κατηγορούμενος για ασέλγεια σε βάρος 20χρονου αγοριού με νοητική υστέρηση) ανήκει στη «δύναμη» του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης…

  Ο οποίος μητροπολίτης, δεν κίνησε διαδικασία καθαίρεσης του, αλλά τον φυγαδεύει σε μοναστήρι, προφανώς για να πέσει στα μαλακά, και να επανέλθει δριμύτερος, μόλις κοπάσει ο θόρυβος!..

  Αναρτήθηκε από P. MICHALOPOULOS στις 10:08 πμ 1 σχόλια

 8. Ο/Η Λεσβία λέει:

  Η… golden ηγουμένη του Αγίου Ραφαήλ!

  28.7.2009

  Αρέσκεται να την προσφωνούν «Αγία Μανούλα», προκαλεί δέος με την εξουσία που ασκεί σε πολλούς, εντός και εκτός του μοναστηριού, μιλά για το «θεόπνευστο» συγγραφικό της έργο, γίνεται αποδέκτης κολακειών, ενώ δεν θα είχε αντίρρηση ο τάφος της να βρίσκεται πολύ κοντά στον τάφο του θαυματουργού Αγίου Ραφαήλ. Τελευταία όμως φέρεται πως εμπλέκεται και στο real estate αφού, αν και μοναχή, διαθέτει τεράστια ακίνητη περιουσία.

  Η 79χρονη ηγουμένη Ευγενία (κατά κόσμον Ειρήνη) Κλειδαρά της Ιεράς Μονής του Αγίου Ραφαήλ που αγκαλιάζει το λόφο των Καρυών στη Θερμή της Λέσβου είναι η δυναμική ηγουμένη που περιστοιχίζεται από σαράντα πέντε μοναχές με καταγωγή από Γερμανία, Αίγυπτο, Αυστραλία, Καναδά, Αφρική, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λάρισα, Βέροια, Κύπρο, Κυκλάδες, Κρήτη, Χίο και διάφορα μέρη της Λέσβου που τρέφουν απεριόριστη αγάπη και σεβασμό στο πρόσωπό της. Στη Λέσβο πολλοί πίνουν νερό στο όνομά της και την αποκαλούν «Πνευματική Μητέρα των πονεμένων και των κουρασμένων ψυχών».

  Το προσκύνημα του Αγίου Ραφαήλ στη Μυτιλήνη, στο παγκοσμίως γνωστό μοναστήρι, αποτελεί σημαντική οικονομική πηγή για το νησί. Εκατοντάδες χιλιάδες ορθόδοξοι αλλά και καθολικοί απ’ όλον τον κόσμο συρρέουν για να προσκυνήσουν τον θαυματουργό Αγιο Ραφαήλ και αφήνουν τον οβολό τους. Τα διαχειριζόμενα ποσά από την ηγουμένη του μοναστηριού Ευγενία Κλειδαρά είναι τεράστια, σε σημείο που η ίδια να καμαρώνει ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου για την προσφορά ύψους 295.000 ευρώ για την έκδοση του περιοδικού «Ορθοδοξία» της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης.

  Ο Αγιος Ραφαήλ κτήμα της Ευγενίας!

  Η ηγουμένη, παρά τα όσα ορίζουν οι Εκκλησιαστικοί Κανόνες (ότι δηλαδή πρέπει να είναι ακτήμων), φέρεται να διαθέτει τεράστια ακίνητη περιουσία, αυτή της Ιερράς Μονής του Αγίου Ραφαήλ. Το πιο πλούσιο μοναστήρι της Ελλάδος περιορίζεται μόλις σε 400 τετραγωνικά μέτρα γης. Ολη η υπόλοιπη έκταση που βλέπει ο προσκυνητής επισκεπτόμενος τον θαυματουργό Αγιο Ραφαήλ φέρεται να αποτελεί προσωπική περιουσία της -κατά τα άλλα- ακτήμονος ηγουμένης Ευγενίας (κατά κόσμον Ειρήνης) Κλειδαρά.

  Δηλαδή, το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, η Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ, σχεδόν πενήντα χρόνια μετά την ίδρυσή του δεν διαθέτει κανένα περιουσιακό στοιχείο. Σύμφωνα μάλιστα με έγγραφα του Υποθηκοφυλακείου Μυτιλήνης (και όπως έχει αποκαλύψει η τοπική εφημερίδα «Εμπρός») η Ιερά Μονή του Αγίου Ραφαήλ διαθέτει ως ιδιοκτησία της στο χώρο του μοναστηριού μόνο 400 τετραγωνικά μέτρα γης. Από αυτά, 250 τετραγωνικά μέτρα ως αποτέλεσμα της δωρεάς το 1968 του αείμνηστου Αγγέλου Ράλλη, εκ των πρωταγωνιστών της εύρεσης των λειψάνων των αγίων μέσα σε κτηματική έκταση του οποίου και έγινε η ανασκαφή και άλλα 150 τετραγωνικά μέτρα αγορασμένα το 1973. Πέραν τούτου, ουδέν άλλο ανήκει στη μονή από το χώρο όπου αυτή αναπτύσσεται.

  Σύμφωνα, δε, με τη μερίδα που διαθέτει στο Υποθηκοφυλακείο η 79χρονη ηγουμένη του Αγίου Ραφαήλ, που τοποθετήθηκε στη μονή το 1963, όταν δηλαδή ήταν 33 ετών, διαθέτει κτηματική περιουσία 23 στρεμμάτων, το σύνολο δηλαδή της έκτασης πάνω στην οποία είναι ανεπτυγμένη η μονή. Κατά πάγια νομική αρχή «το υπερκείμενο ανήκει στον ιδιοκτήτη του υποκειμένου» σημαίνει, δηλαδή, ότι όλα τα κτίσματα της μονής, με εξαίρεση το Καθολικό που είναι χτισμένο στο τμήμα της γης που δώρισε ο Αγγελος Ράλλης, αποτελούν σήμερα ιδιοκτησία της ηγουμένης της μονής Ευγενίας Κλειδαρά. Από το 1964 μέχρι και το 1991 έχουν αγοραστεί και έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία της Ευγενίας Κλειδαρά όλες οι οικοπεδικές εκτάσεις πάνω στις οποίες είναι αναπτυγμένη η μονή, αλλά και οι υπερκείμενες εγκαταστάσεις που χτίστηκαν από τα έσοδα της μονής.

  Μεγάλη συγγραφέας και με πολλά βραβεία

  Η ηγουμένη λέγεται ότι έχει συγγράψει περισσότερα από 140 βιβλία τα οποία πωλεί σε εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ για τη συγγραφική της δεινότητα, όπως αναφέρει η ίδια σε βιβλία της, έχει βραβευθεί από το Κέμπριτζ, το Γέιλ και άλλα παγκοσμίου φήμης πανεπιστήμια. Επίσης, συνολικά έχει λάβει περισσότερα από 400 βραβεία, όπως άνθρωποί της υποστηρίζουν. Μεταξύ των βραβείων που έχει λάβει η ηγουμένη είναι και το βραβείο του 3ου διεθνούς συνεδρίου των διαιτητών της Κύπρου, αλλά και το βραβείο του 3ου διεθνούς συνεδρίου διαιτησίας Λέσβου! «Στόχος των περισσότερων συγγραφών της είναι η ορθή διαπαιδαγώγηση των νέων, ενώ ο λόγος της παρομοιάζεται με ένα χριστιανικό, ιεραποστολικό φάρο που φωτίζει το δρόμο των ανθρώπων προς τη θεία προσέγγιση» υποστηρίζουν οι πιστοί οπαδοί της.

  Για το έργο της «Αγίας Μανούλας» έγραψαν -μεταξύ άλλων- και οι ακαδημαϊκοί Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Αγγελος Αγγελόπουλος, Ηλίας Μαριόπουλος, Μιχαήλ Στασινόπουλος και ο πρώην υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ιωάννης Βαρβιτσιώτης. «Εχει πιστούς σε όλο τον κόσμο» λένε οι άνθρωποι που είναι κοντά της και δεν κρύβουν την επιθυμία τους να αγιοποιηθεί η ηγουμένη. Αυτή είναι άλλωστε και η αιτία που η οσιολογιωτάτη προσφωνείται «Αγία Μανούλα».

  Για το έργο όμως της ηγουμένης θα έχει λόγο όπως φαίνεται και η Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώθηκε η προδικασία και η δικογραφία επέστρεψε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης, ο οποίος καλείται πλέον να αποφασίσει σχετικά με τη διάπραξη από μέρους της ηγουμένης, αλλά και όποιων άλλων σχετίζονται με τη μονή, υπεξαίρεσης αντικειμένου μεγάλης αξίας από εντολοδόχο και διαχειριστή ξένης περιουσίας. Ο εισαγγελέας είχε διατάξει προκαταρκτική εξέταση, στην οποία η ηγουμένη κλήθηκε να καταθέσει. Η Ευγενία Κλειδαρά ως ηγουμένη φέρεται να οικειοποιήθηκε περιουσιακά στοιχεία της μονής, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, από εισφορές πιστών, που βρίσκονται στο υποθηκοφυλακείο υπό το όνομα «Ειρήνη Κλειδαρά του Φιλίππου».

  ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

 9. Ο/Η Κόκορας λέει:

  Κατασκηνώσεις επιστημονικού αθεϊσμού
  Του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ http://www.tmichas.wordpress.com Το καλοκαίρι είναι συνήθως η περίοδος που ταυτίζεται με τις κατασκηνώσεις. Καθώς οι διακοπές των παιδιών μεγαλώνουν και των γονιών μικραίνουν, αυτοί οι θεσμοί γίνονται ολοένα και πιο απαραίτητοι στη ζωή των οικογενειών. Ολοένα και περισσότερα παιδιά συμμετέχουν σε αυτές τις οργανωμένες διακοπές όπου τους δίνεται η δυνατότητα να περάσουν ένα χρονικό διάστημα παρέα με συνομηλίκους τους και να ασχοληθούν με τις δραστηριότητες που επιθυμούν. Από την άλλη πλευρά και οι προσφορές των κατασκηνώσεων συνεχώς διευρύνονται περιλαμβάνοντας κάθε είδους σπορ (από τοξοβολία μέχρι τένις) καθώς και ξένες γλώσσες και άλλα μαθήματα.
  Πρόσφατα στην περιοχή Σόμερσετ της Αγγλίας δημιουργήθηκε μια από τις πιο πρωτότυπες κατασκηνώσεις. Εμπνευστής της και εν μέρει χρηματοδότης είναι ο γνωστός καθηγητής Βιολογίας και συγγραφέας Richard Dawkins. Πρόκειται για μια κατασκήνωση για παιδιά από 8-17 ετών, όπου οι κατασκηνωτές θα διδάσκονται τη θεωρία της εξέλιξης και τον ορθολογικό σκεπτικισμό.

  Στόχος της κατασκήνωσης είναι, σύμφωνα με τον Dawkins, «να ενθαρρύνει τα παιδιά να σκέπτονται κριτικά και ορθολογικά». Ολες οι θέσεις έχουν καταληφθεί.

  Η ιδέα μπορεί να είναι πρωτόγνωρη στην Ευρώπη, όμως έχει παρελθόν στην Αμερική. Εκεί, παράλληλα με τις κατασκηνώσεις που είναι αφιερωμένες στη μελέτη της Βίβλου και στην εν γένει προώθηση της χριστιανικής ιδεολογίας, τα τελευταία 25 χρόνια υπάρχει το Camp Quest, ένα δίκτυο κατασκηνώσεων αφιερωμένο στην ελεύθερη και κριτική σκέψη. Εκεί τα μαθήματα και οι συζητήσεις επικεντρώνονται στη θεωρία και μεθοδολογία της επιστήμης, τον διαχωρισμό κράτους-θρησκείας και τις παγκόσμιες θρησκείες. Ομως, το σημείο εκείνο στο οποίο δίνουν μεγαλύτερη έμφαση οι υπεύθυνοι του Camp Quest είναι να μάθουν τα παιδιά ότι η ηθική συμπεριφορά είναι ανεξάρτητη από τη θρησκεία και ότι, αντίθετα, τα θρησκευτικά δόγματα πολλές φορές αποτελούν ένα μεγάλο εμπόδιο στη διαμόρφωση ηθικών κανόνων τους οποίους θα ενστερνίζονται όλοι οι άνθρωποι.

  Στους κατασκηνωτές δεν διδάσκεται ότι δεν υπάρχει Θεός. Μόνο ότι θα πρέπει να ζυγίζουν προσεκτικά τα δεδομένα προτού αποφανθούν. Κυρίως δίνεται έμφαση στο να μάθουν τα παιδιά ότι αποτελεί λογικό λάθος να πιστεύεις ότι κάτι υπάρχει επειδή δεν μπορείς να αποδείξεις το αντίθετο. Αυτό το κάνουν ως εξής:

  Οι οργανωτές λένε στα παιδιά όταν πρωτοέρχονται στην κατασκήνωση ότι μεταξύ τους ζουν αόρατοι μονόκεροι, ότι κανείς δεν μπορεί να τους δει, να τους ακουμπήσει, να τους μυρίσει, ότι δεν μπορούν να σε βλάψουν, ότι δεν τρώνε και ότι γενικώς δεν αφήνουν κανένα ίχνος. Επίσης, λένε στα παιδιά ότι ένα αρχαίο βιβλίο που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά περιέχει αποδείξεις για την ύπαρξη των μονόκερων – όμως κανείς δεν έχει δει αυτό το βιβλίο. Στο τέλος προσφέρουν σε όποιο παιδί καταφέρει να αποδείξει ότι δεν υπάρχουν μονόκεροι ένα εκατονταδόλαρο. Περιττό φυσικά να αναφερθεί ότι κανείς μέχρι σήμερα δεν το έχει κερδίσει – που φυσικά δεν σημαίνει ότι υπάρχουν αόρατοι μονόκεροι!

  Φυσικά, πέρα από τις συζητήσεις και τα μαθήματα, η κατασκήνωση έχει όλες τις σχετικές αθλητικές δραστηριότητες που τόσο αρέσουν στα παιδιά: κανό, κολύμπι, αναρρίχηση, μπάσκετ, εκδρομές κ.λπ.

  Για τους υποστηρικτές του επιστημονικού αθεϊσμού στις ΗΠΑ (που υπολογίζονται γύρω στο 10% του πληθυσμού) η ύπαρξη τέτοιων κέντρων είναι απαραίτητη για την υγιή πνευματική κοινωνικοποίηση των παιδιών τους.

  «Η απομόνωση», έγραφε πρόσφατα το «Economist», «παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανατροφή των παιδιών.Οι χριστιανοί γονείς μπορούν πάντοτε να βασίζονται στην ύπαρξη ενός τεράστιου δικτύου εκκλησιών, κατηχητικών σχολείων και ημιθρησκευτικών οργανώσεων όπως οι πρόσκοποι. Ομως οι άθεοι δεν έχουν κάτι ανάλογο».

  Στην Ελλάδα λόγω της ασφυκτικής θρησκευτικής προπαγάνδας που επικρατεί τέτοιες κατασκηνώσεις θα ήταν πολύ χρήσιμες. Ομως θα ήταν αδύνατο να δημιουργηθούν. Διότι σε μια χώρα όπου ο υπουργός Παιδείας δεν τολμάει να υποστηρίξει ανοιχτά της θεωρία της εξέλιξης (βλ. «Ε» 01/06) είναι αδιανόητο ότι οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο θα συνέδραμε εκείνους που θα επιθυμούσαν να στείλουν το καλοκαίρι τα παιδιά τους σε ένα μέρος όπου θα μάθαιναν να αντιμετωπίζουν τη ζωή μέσα από το πρίσμα του επιστημονικού ορθολογισμού και της απόρριψης των θρησκευτικών προκαταλήψεων. *

  link
  http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=67355

 10. Ο/Η j95 λέει:

  Κάποτε ο Σωτήρης Κούβελας είχε την αφροσύνη να εκφράσει την μη εκτίμησή του προς τους ποιητές, που τους χαρακτήρισε «λαπάδες»,

  ήρωας, τι κρίμα να μην ψηφίζω τότε ρε γμτ!

 11. Ο/Η χαρη λέει:

  μ π ρ ά β ο σας (αγαπητέ) Ροΐδη (προσυπογράφω κ ά θ ε πρόταση και με τα δυο χέρια, προσυπογράφω και την ε υ σ τ ο χ ό τ α τ η γελοιογραφία (ά λ λ ο ς ανήρ πνευματικός εκείνος ο τσάτσος, για όσους θυμούνται τα χάλια μας από παλιά – εκείνος είχε λογοκρίνει θεατρική παράσταση – κι εγώ δεν ξεχνάω και τον κ. παπανούτσο που – δεκαετία τού ΄80 – ενέκρινε με χέρια και με πόδια ά λ λ η λογοκρισία, κατά βιβλίου (τού μαρκήσιου – ντε Σαντ -) τότε – έχουμε παράδοση στη δημοκρατία σα χώρα, τι να λέμε τώρα … ) (για να μην πούμε για τις λογοκρισίες τών εικαστικών εσχάτως ….) Πατάνε γερά οι «ανθρωποι», κι έχουνε εκπαιδεύσει το «κοινό τους»…
  Εγώ στο (νεοσύστατο) σπίτι μου (δεν βλογάω τα γένια που δεν έχω αλλά ήταν μια σύμπτωση που μ’ άρεσε) έχω κάτι και για τούς τούρκους γείτονές μας – για να μην καμαρώνουν κι αυτοί υπέρ το δέον…

 12. Ο/Η μαριάννα λέει:

  j95
  Κι ο Πάγκαλος με την ίδια αφροσύνη, χαρακτήρισε όλους τους διανοούμενους κουραμπιέδες. Τί σύμπτωση! 🙂

  Πάντως η ουσία είναι πάλι μία και πάντα η ίδια. Ότι για λόγους ψηφοθηρίας, όλοι συναινούν με την υποτακτική σιωπή τους.
  Από τους συγκεκριμένους δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό. Αυτό που είναι θλίψη όμως είναι η μούγκα όλων των… συντεχνιακών «ιερατείων».
  Αλλά όπως είπε ο Κώστας Γαβράς: «Η Ιστορία επαναλαμβάνεται, αφού οι θρησκόληπτοι που άλλοτε ακρωτηρίαζαν τα αγάλματα, σήμερα επεμβαίνουν και κόβουν τις εικόνες».

  Καλησπέρα σε όλους!

 13. Για την αντίδραση του ΚΚΕ: ο σημερινός «Ριζοσπάστης» ενοχλήθηκε επειδή ο Γαβράς μίλησε για «λογοκρισία Σοβιετικού τύπου». Ο τίτλος στο σχετικό ρεπορτάζ είναι κα΄τι σαν «ξύπνησαν τα αντισοβιετικά αντανακλαστικά του Γαβρά», και το ρεπορτάζ στη συνέχεια πάει σαν «κατά τα άλλα, …».

  (Εγώ τι να πω τώρα;)

 14. Ο/Η Po λέει:

  Μην ευχαριστείτε εμένα, δεν κάνει, δεν το έγραψα εγώ…

  Ο Βλάσης Γαβριηλίδης ήρθε και μας συνάντησε χτες βράδυ με το που βγήκε από τον τάφο.

  Μου φαίνεται ξαναγύρισε από εκεί που ήρθε.
  Τον είδα χαμογελαστό.

  Λέτε να υπάρχει Παράδεισος;

 15. Ο/Η undantag λέει:

  Για τους πολιτικούς, τι να σχολιάσει πλέον κανείς. Τι υπέροχα που επαναλαμβάνεται η Ιστορία… από Τσάτσου προς τσάτσο.

  «η μεν περίοδος καταστροφής είναι πέραν κάθε αμφιβολίας, αλλά οι συνθήκες άγνωστες»!
  Συγγνώμη, αλλά από έναν καθηγητή πανεπιστημίου με μεταπτυχιακές στο Φριβούργο και δυό οκάδες τιμητικά διπλώματα και διακρίσεις, περιμένω ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό! Τις συνθήκες καταστροφής να διακριβώσει – ή, αν είναι αδύνατο ελλείψει στοιχείων, να κάνει μια επιστημονική υπόθεση. Μια υπόθεση που, προερχόμενη από ειδικό, θα είχε βάρος.
  Ελλείψει υποθέσεων του κου Παντερμαλή, ας προσπαθήσω εγώ ο αδαής. Αιτίες καταστροφής κατά τη συγκέκριμέννη περίοδο (παλαιοχριστιανικά χρόνια):
  – (π )ορδές βαρβάρων
  – σαράκι
  – νέφος…
  – Acts of … God (σεισμοί, λιμοί, καταποντισμοί…)
  – εξωγήινοι.

  Αλλά φαίνεται ότι αυτήν την άποψη έχει ο κος Παντερμαλής για την ιστορία γενικότερα … Να τι έλεγε σε συνέντευξή του το 2008, μεμφόμενος όσους αμφισβητούσαν την Ελληνικότητα της Μακεδονίας:
  Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣ *ΕΡΓΑΛΕΙΟ*… (ο τίτλος δικός μου)
  Ε.: Εξακολουθώ να μην μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί ένας επιστήμονας να αμφισβητεί ευρήματα, όσο στρατευμένος κι αν είναι…
  Δ.Π.: Το πρόβλημα δεν είναι επιστημονικό, είναι πολιτικό. Όταν ένα παιδί με καταιγισμό πληροφοριών, με βιβλία και μαθήματα του μαθαίνεις ότι είναι απόγονος του Μ. Αλεξάνδρου, και που στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση μ’ αυτόν, είναι φυσικό όταν μεγαλώσει να θεωρεί ότι όντως έτσι είναι η ιστορία.
  Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παλιές γενιές, γνώριζαν πως χρησιμοποιούν το Αλέξανδρο ως πολιτικό εργαλείο και όχι γιατί πίστευαν ότι είναι απόγονοι του. Όμως οι νεότερες γενιές, οι οποίες γαλουχήθηκαν μέσα σ’ αυτό το σύστημα προπαγάνδας, είναι περισσότερο φανατικές από τις προηγούμενες.
  Στην προκειμένη περίπτωση η ιστορία χρησιμοποιείται ως εργαλείο. Καλά είναι να ξέρουμε κι εμείς την ιστορία αυτού του τόπου, να πηγαίνουμε στα μουσεία, στους αρχαιολογικούς χώρους, να ζούμε αυτό που έχουμε και το οποίο δεν έχουνε οι άλλοι.

  http://www.eptanews.gr/2008/01/02/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%8D%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%94._%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CF%82:_%CE%96%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF_%CE%B7_%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7_%CE%BC%CE%B5_%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/1362.html

 16. Ο/Η O Κανένας λέει:

  Ζητώ συγνώμη απ΄όλλους τους φίλαθλους έλληνόπαιδες, αλλά όταν η χώρα προσκυνά επί της ουσίας σόβρακα και φανέλες, όπως ορθώς ελλάλησε ο Αϊ-Τζίμης ο Φορολογούμενος, που να βρεί το χρόνο να γνωρίσει και τον Γαβρά;

 17. Ο/Η stavroula λέει:

  Kanenas,
  asxeta me to 8ema alla o «Ai Tzimhs» mas apogohteuse sfodra…

  http://www.abravanel/2009/06/23/panousis/

 18. Ο/Η Νοσφεράτος λέει:

  Σιγά μην αποπέμψει τον Σαμαρά ο ..Καραμανλής..

 19. Ο/Η Νοσφεράτος λέει:

  χαρη εδώ τριγυρνάς ;

 20. Ο/Η laskaratos λέει:

  Βλάση Γαβριηλίδη,
  το εξαιρετικό σου ποστ μας τιμά.
  Φαντάζομαι πόσο θα σε έχει ενοχλήσει η μετεξέλιξη της εφημερίδας σου της «Ακρόπολης», σε φυλλάδα των δεξιών επαρχιακών καφενείων της ΕΡΕ και της Χούντας, του παπά, του χαφιέ και του χωροφύλακα.
  Θέλω να υπενθυμίσω πως αποπειράθηκες την μετάφραση των «Ευαγγελίων», θέλοντας να διαφωτίσεις τον θρησκευόμενο όχλο, που για το ευχαριστώ σου κατέστρεψε το τυπογραφείο.

 21. Ο/Η χαρη λέει:

  Ροΐδη έχετε δίκιο : σάς αποδώσαμε τό πόνημα τού Γαβριηλίδη αδικώντας τον, αλλά, μάς καταλαβαίνετε … όλα γίναν με τις καλύτερες τών προθέσεων και τούς μεγαλύτερους τών θυμών

  μα όπως έλεγε κάποτε και η L’ Enfant (de la Haute Mer), Νόσφυ, … εγώ είμαι παντού ! Τι απορία ήταν κι αυτή ;

  υγ: πάντως, όπου κι αν είναι ο Γαβριηλίδης, είναι σίγουρα σε καλύτερα χέρια απ’ ό,τι εδώ εμείς –

 22. Ο/Η espectador λέει:

  Τελικα ειναι το μηκος των ρασων ο Παντερμαλης να «διορθωθει». Ανιστορητοι, ποιος μπορει να σκαρφαλωσει μ αυτην την μαυρη ρομπα εκει επανω? Οι σημερινοι παντως αποκλειεται. Ασε που ειναι γυρω στα 150 κιλα ο καθενας. Προτεινω στον Γαβρα να τους βαλει ρουχα Ινδιανων…εξαλλου για ολα αυτοι δεν φταινε?

 23. Ο/Η Πορφύριος μητροπολίτης Γάζης λέει:

  Μπούμερανγκ για την Εκκλησία αποδεικνύεται η περικοπή ύστερα από παρέμβασή της στο φιλμ του Κώστα Γαβρά στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης, καθώς η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου και πέφτει φως στις καταστροφές του Παρθενώνα από ορθοδόξους που θέλησαν να αποσιωπήσουν
  «Απαιτώ η ταινία να προβάλλεται ολοκληρωμένη. Δεν επιθυμώ να ασκήσω αγωγή εναντίον του Μουσείου της Ακρόπολης προσφεύγοντας σε ένα γαλλικό ή σε ένα ελληνικό δικαστήριο καταφέρνοντας έτσι- άθελα και με μεγάλη μου θλίψη- ένα διεθνούς εμβέλειας πλήγμα στη φήμη της Ελλάδας». Τα λόγια ανήκουν στον διεθνώς καταξιωμένο σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά και αφορούν στη λογοκρισία σκηνών σε βίντεο animation, που προβάλλεται στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης, από το χρονικό των καταστροφών του Παρθενώνα και απεικονίζουν μαύρες φιγούρες- τις οποίες η Ιερά Σύνοδος εξέλαβε ως «ρασοφόρους ορθόδοξους ιερείς»- να καταστρέφουν τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα.

  Η ζέση της Εκκλησίας της Ελλάδος και η βιάση των υπευθύνων του Νέου Μουσείου Ακρόπολης να αφαιρέσουν τις επίμαχες σκηνές από το φιλμ (συνολικής διάρκειας 13 λεπτών, εκ των οποίων 1 λεπτό και 40 δευτερόλεπτα υπογράφονται από τον Κώστα Γαβρά) είχε, χάρη και στις έντονες αντιδράσεις, το αντίθετο αποτέλεσμα. Καθώς η είδηση της περικοπής- υπενθυμίζει καταστροφές 18 αιώνων που έχει υποστεί και από χριστιανούς η Ακρόπολη, και ιδιαίτερα ο Παρθενώνας, ο οποίος μετατράπηκε σε ορθόδοξο ναό, καθολικό ναό και μετά την Άλωση σε τζαμί- αναπαράγεται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, φωτίζοντας εκείνο ακριβώς που θέλησε να αποσιωπήσει η Εκκλησία.

  Εκτενή άρθρα φιλοξενούσαν χτες διεθνή πρακτορεία όπως το Reuters, το Αssociated Ρress, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αλλά και τα γερμανικά έντυπα «Die Welt»- με τον τίτλο «Πως κατέστρεψαν την Ακρόπολη ορθόδοξοι ιερείς»- την πολιτική επιθεώρηση «Der Spiegel» και την εφημερίδα «Ηamburger Αbendblatt», το ιταλικό Radio Vatikan στην ιστοσελίδα του («Η Εκκλησία ασκεί λογοκρισία», γράφει), το ισπανικό Μilenio, η ολλανδική «De Standaard» και το τουρκικό πρακτορείο VOΑ Νews υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα λογοκρίνει τον Κώστα Γαβρά».

  «Απορώ που αυτές οι επιστολές δεν έρχονται σε μένα. Δεν μπορώ να απαντήσω σε επιστολές που δεν έχω λάβει», έλεγε χθες στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής. «Για μένα σημασία έχει να ενημερωθεί ο επισκέπτης για την ιστορική αλήθεια, ότι έγιναν δηλαδή καταστροφές στον Παρθενώνα από τους χριστιανούς. Αυτό είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Δεν υπάρχουν όμως ντοκουμέντα που να αποδεικνύουν πως οι καταστροφές έγιναν από ρασοφόρους» και διευκρινίζει πως δεν δέχθηκε πιέσεις από την Ιερά Σύνοδο, αλλά πως υπήρξαν πολίτες που δήλωσαν ότι «σκανδαλίζονται από τις επίμαχες σκηνές».

  Ο σκηνοθέτης όμως φαίνεται πως θα κρατήσει σκληρή στάση καθώς δηλώνει: «Το πεδίο των λογοκριτών εμπλουτίσθηκε με ανώτερους δημοσίους λειτουργούς των οποίων το καθήκον είναι η προστασία της Δημοκρατίας. Οι νόμοι που προστατεύουν τα Πνευματικά Δικαιώματα των Δημιουργών (Droits d΄Αuteur) απαγορεύουν ρητά οποιαδήποτε αλλαγή σε μία κινηματογραφική ταινία χωρίς τη συγκατάθεση του σκηνοθέτη».

  Για ποιο λόγο όμως δεν επικοινώνησε το Μουσείο με τον Κώστα Γαβρά πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή; «Θα επικοινωνούσα. Το είχα σκοπό. Είναι αλήθεια πως καθυστέρησα», απαντά ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής. Τουπουργείο Πολιτισμού από την πλευρά του ένιπτε τας χείρας του, εξηγώντας στα «ΝΕΑ» πως «η απόφαση για την περικοπή του βίντεο ανήκει στη διοίκηση του Μουσείου». Την ίδια ώρα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων δήλωνε πως είναι «εναντίον οποιασδήποτε λογοκρισίας. Πρόκειται για αδιαμφισβήτητα ιστορικά γεγονότα. Δεν μπορούμε να κατακρίνουμε τι έγινε τον 4ο αιώνα μ.Χ. με τη νοοτροπία του 2009».
  Από την προσεχή εβδομάδα ο Κώστας Γαβράς θα ανεβάσει το φιλμάκι για την Ακρόπολη στο Διαδίκτυο

  «Ορθόδοξες» καταστροφές

  Ο Παρθενώνας δεν είναι το μόνο μνημείο που έχει «πληγωθεί» από ορθοδόξους, οι οποίοι θέλησαν να καταστρέψουν οτιδήποτε θύμιζε τον ειδωλολατρικό κόσμο. Πολλοί χριστιανικοί ναοί χτίστηκαν πάνω στα ερείπια αρχαίων: το Ηφαιστείο (Θησείο) μετατράπηκε σε ναό του Αγίου Γεωργίου, η Αγία Μαρίνα στον λόφο των Νυμφών χτίστηκε πάνω σε ιερό του Διός, η Μονή Δαφνίου στη θέση του ιερού του Δαφναίου Απόλλωνα και ο Άγιος Ελευθέριος δίπλα στη Μητρόπολη πάνω σε ιερό της Ειλειθυίας.

  Χρησιμοποιήθηκαν δε αρκετά αρχαία μνημεία ως οικοδομικό υλικό για να ανεγερθούν χριστιανικοί ναοί, όπως ο Άγιος Ελευθέριος – η λεγόμενη μικρή Μητρόπολη.

  Πρόσφατα ζητήθηκε να αποτοιχιστούν αρχαιότητες και από δύο εκκλησάκια στην Αρκαδία για να αποκατασταθεί το ιερό του Αμυκλαίου Απόλλωνος.

 24. Ο/Η striftompolas λέει:

  Καθώς ο διάλογος συνεχίζεται, να τολμήσω να προσθέσω κάτι στα περί λογοκρισίας.

  Καθένας έχει δικαίωμα έκφρασης, άσχετα από την ποιότητα του τελικού αποτελέσματος. Θα είχαμε λογοκρισία αν εμποδιζόταν ο Γαβράς να φτιάξει ή να προβάλει το φιλμάκι του.

  Το Mουσείο έχει το δικαίωμα να υπογράφει και να προβάλει το ενημερωτικό υλικό που κρίνει κατάλληλο και είχε όλο τον χρόνο που χρειαζόταν για να προετοιμάσει αυτό το υλικό (το οποίο μπορεί να κριθεί ως προς την πληρότητα, αποτελεσματικότητα, κλπ). Και φυσικά μπορεί να αναδιαμορφώσει το υλικό του, (θεωρώντας ότι του ανήκει) είτε αυτό προετοιμάστηκε από κάποιο υπάλληλό του είτε από τον Γαβρά.

  Το γεγονός ότι επαναξιολογήθηκε ύστερα από μερικές βδομάδες χρήσης δείχνει τη σοβαρότητα της προετοιμασίας και την βαρύτητα που δίνει του Μουσείο στην υπογραφή του.

  Εσφυρίχθη αρμοδίως ότι δυσαρεστείται ο εθνικός κορμός και ΑΜΕΣΩΣ συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις. Εδώ μπορούμε να θαυμάσουμε την αιλουροειδή ευκινησία οσφυοκαμψίας και την απαράμιλλο ταχύτητα αντίδρασης.

  (Δεν υπάρχει λόγος να υποθέτουμε ότι το Μουσείο σκέφτηκε, αξιολόγησε και κατανόησε τις συνέπειες αυτής της κωλοτούμπας)

  Σε σχέση με το αντικείμενο της παρέμβασης: ΑΝ κάποιος ρωτούσε θα μπορούσαν να πουν οι Χριστιανοί ότι παρόμοιες καταστροφές συνέβησαν σε πολλά μέρη, μια άλλη εποχή. Από τότε πέρασαν 15 αιώνες, άλλαξαν πολλά πράγματα, έχουν μέχρι και αρχαιολόγο αρχιεπίσκοπο. Θα μπορούσαν … εκτός κι αν δεν άλλαξε τίποτα.

  Πράγματι η εκκλησία έχει μια λογοκριτική διάθεση, θέλει να απλώς να εξαφανίσει ακόμα και τις μικρότερες αναφορές σε κάποια περιστατικά. Και πάλι, το πρόβλημα δεν είναι η λογοκριτική διάθεση της εκκλησίας αλλά ο τρόπος που διοικείται ένας δημόσιος οργανισμός, ένα από τα καλύτερα μουσεία του κόσμου.

 25. Ο/Η Νοσφεράτος λέει:

  Tωρα κοιταξτε να δειτε..Η δική μου αποψη : Ασφαλώς και γιναμε ΞΕΦΤΙΛΑ διεθνώς . ασφαλώς ..
  Αλλά ηταν αναγκη να περιμενουμε Αυτό για να καταλαβουμε οτι καθε μέρα που περναει με αυτήν την Κυβερνηση γινομαστε απιστευτη ΞΕΦΤΙΛΑ ; ε;..Αυτό ειναι ;
  Εδώ καθε μερα Βουλιαζουμε ολο και πιο πολύ μεσα σε αδιανόητο βουρκο ..
  Τρομαζω οταν σκεφτομαι οτι οι εκλογές θα γινουν με την ευκαιρια της εκλογής του Προδρου..Τόσο πολύ ; ειναι τεραστιο διαστημα .. Τι θα απομεινει; (ασε που καθε μερα που περνα η Νου Δου συγχωνευεται ολο και περισσοτερο με το ΑΛΟΣ…

 26. Ο/Η Βολταίρος λέει:

  http://www.athensvoice.gr/jihad/av,18430,Για_κουτόφραγκους_μας_περνάει_ο_κ_Γαβρά.html

  Για κουτόφραγκους μας περνάει ο κ. Γαβράς;
  Tων Άγγελου Τσέκερη, Γιώργου Κυρίτση – 29.07.2009

  Μεγάλο αντίκτυπο είχε η περικοπή σκηνών από το φιλμ animation του Κώστα Γαβρά, το οποίο προβάλλεται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η διόρθωση κρίθηκε απαραίτητη μετά από διακριτική παρέμβαση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, προκειμένου να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια, δηλαδή ότι ο Περικλής ανήγειρε το μνημείο, αφού είδε ένα όραμα με την Αγία Φιλοθέη.
  Για να μην απασχοληθεί ο σκηνοθέτης από τις δουλειές του, το μοντάζ έκανε ο διευθυντής του μουσείου με έναν ανιψιό του στο κομπιούτερ. Στη νέα εκδοχή της ταινίας, που ονομάζεται «Παρθενώνας νο 2 – archiepiskop’s cut» αποκαθίσταται η ιστορική αλήθεια ότι υπεύθυνοι για την καταστροφή του μνημείου είναι ο Σρεκ με την Ποκαχόντας. Η επίσημη εκδοχή της Εκκλησίας είναι ότι για τη μετατροπή του Παρθενώνα σε χριστιανικό ναό χρειάστηκαν ορισμένες μετατροπές, δεδομένου ότι τα αγάλματα στη μετόπη ήταν ξεβράκωτα. Ως εκ τούτου, και μετά από σχετική απόφαση της Πενθέκτης Οικουμενικής Συνόδου, ξεκαλουπώθηκαν προσεκτικά από τη θέση τους με γκασμά, και γκρεμίστηκαν με κάθε φροντίδα από τον Ιερό Βράχο. Με γούστο και σεβασμό στο μνημείο οικοδομήθηκε από μπάζα του Ερεχθείου και το καμπαναριό του ναού, πλήρες με ρολόι, κεραμίδια και ελληνική σημαία. Ωστόσο παρέμεινε στον Παρθενώνα η ανάγλυφη παράσταση του Σουλτάνου Μουράτ να παραδίδει στον επίσκοπο Αθηνών χρυσόβουλο, με το οποίο παραχωρείται στην Ιερά Μονή της Παναγιάς της Καταπατήτριας στη Μαγούλα. Από το άγαλμα λείπει θραύσμα πατούσας το οποίο φυλάσσεται στη Μονή ως θαυματουργό, με έφεση τους μύκητες και την ποδάγρα. Στην Εκκλησία ανήκει και ο λόφος της Πνύκας. ●

 27. Ο/Η Εωσφόρος λέει:

  http://www.athensvoice.gr/forrest-gump/av,18424,Οι_απαντήσεις_του_Forrest_Gump.html

  Δηλαδή, τώρα που λογοκρίθηκε το video του Μουσείου της Ακρόπολης, η Εκκλησία θα είναι όντως υπέρ των αρχαίων ναών;
  Όχι. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι αν πράγματι κατέστρεψαν οι παλαιοχριστιανοί την Ακρόπολη και τους άλλους αρχαίους ναούς. Το πρόβλημα είναι να υπάρχει η απόδειξη σε βίντεο. Γιατί με το video, οι πιστοί εκτίθενται στους κινδύνους της πραγματικότητας. Και ως γνωστόν, η πραγματικότητα έχει ως μοναδικό της στόχο να χαλάσει τη δημόσια εικόνα της Ορθοδοξίας! Τι εντύπωση θα σχημάτιζαν οι fans αν έβλεπαν την Εκκλησία τους να καταστρέφει κάτι τόσο trendy (που αποδεικνύει το μεγαλείο του ελληνισμού, όπως η Ακρόπολη και το μουσείο της; Ή η Έλενα Παπαρίζου και ο Σάκης Ρουβάς στην –κατά τα άλλα, διεφθαρμένη– Eurovision; Ή οι Ολυμπιακοί Αγώνες;). Μπορεί να απογοητεύονταν και να μην την ψήφιζαν πια στις δημοσκοπήσεις ως «καταλληλότερη» να κυβερνήσει.

  Κανονικά η Εκκλησία δεν θα έπρεπε να αρκείται στη δύναμη του λόγου του Θεού; Γιατί τέτοια πρεμούρα να εξαφανίσει τις ενοχοποιητικές αποδείξεις, αφού έχει την αιώνια αλήθεια με το μέρος της;
  Διότι και ο συνάδελφός της ο Στάλιν, που είχε κι αυτός την αιώνια αλήθεια με το μέρος του, έσβηνε καλού-κακού από τις φωτογραφίες τους συνεργάτες του όταν τους εκκαθάριζε.

  Συγνώμη, αλλά δεν θα ήταν πιο πειστική η Εκκλησία αν, πριν αρχίσει να διαμαρτύρεται για το video του Μουσείου της Ακρόπολης, φρόντιζε τουλάχιστον να κρύψει τα μάρμαρα των αρχαίων ναών που κάνουν μπαμ ότι έχουν χρησιμοποιηθεί στους τοίχους πολλών παλιών εκκλησιών;
  Η Εκκλησία δεν ζήτησε να λογοκριθεί το video επειδή ήθελε να κρύψει την αλήθεια! Ζήτησε το κόψιμο των επίμαχων σκηνών, για τον ίδιο λόγο που ο σκύλος γλείφει τα γεννητικά του όργανα: επειδή μπορεί! Γιατί ξέρει ότι ο κάθε υπουργός μπορεί να κάνει το μάγκα και τον τσαμπουκά στο Βρετανικό Μουσείο, αλλά μπροστά της είναι χεσμένος.

 28. Ο/Η thesikaleon λέει:

  Ρε τι τραβάμε!!!

 29. Ο/Η Σταύρος λέει:

  Δεν είναι εκεί το θέμα, αλλά μία ημέρα πριν την ανάρτηση αυτού του post, ο ΣΥΡΙΖΑ δια των βουλευτών του Τάσου Κουράκη και Περικλή Κοροβέση (κοιν. εκπρόσωποι σε θέματα πολιτισμού) είχε εκδώσει ανακοίνωση με τίτλο «Νέο κρούσμα σκοταδισμού στο φως της Ακρόπολης» και την ίδια ημέρα με την ανάρτηση του post η ΑΥΓΗ είχε ρεπορταζ με τίτλο «Ακρωτηριασμός της αξιοπιστίας… »

  Η Ανακοίνωση των Βουλευτών: http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=15542
  Το ρεπορτάζ της εφημερίδας. http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=479098

  Προφανώς ο συντάκτης του post δεν έχει καμιά υποχρέωση να παρακολουθεί είτε το site του ΣΥΝ, είτε να παρακολουθεί τις ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου στο site του ΑΠΕ, ή να διαβάζει καθημερινά την ΑΥΓΗ. Δικαιολογείται λοιπόν η «ανακρίβεια» των περί «εκωφαντικής σιωπής».

  Επειδή προσωπικά τα παραπάνω έπεσαν στην αντίληψή μου, καλή τη πίστη, υποβάλω αυτό το διορθωτικό σχόλιο.

  • Ο/Η Po λέει:

   αυτά που λέτε έγιναν πολύ μετά την ανάρτηση αυτού του ποστ, και επιπλέον επίσημα ο Σύριζα δεν έχει πάρει (ακόμη) θέση… Μπορεί να κλίνουμε προς τα Αριστερά, όμως τα μάτια και τα αυτιά μας παραμένουν ορθάνοιχτα.

   • Ο/Η aeroxeimarros λέει:

    Αγαπητέ Ρο

    Κατά γενική ομολογία, έχετε δίκιο. Αλλά, και ένας τηλεσαβουροπώλης ισχυρίζεται «να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά και Ελληνικά» Σαφώς, υπονοεί τον εθνικισμό. Κλίνει προς τα εκεί ο άνθρωπος, έστω κι αν δεν ανήκει προς τα παρόν σε κόμμα….

    Γενικώς, η φράση « κλίνουμε προς κάπου, αλλά έχουμε τα μάτια ορθάνοιχτα» Φαινομενικά είναι η σωστή. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν αρκούν να είναι ορθάνοιχτα, καμιά φορά ίσως να «στραβώνουν» και λίγο. Όταν «κλίνουμε».

    Επί παραδείγματι η εφημερίδα Αυγή, «κλίνει» υπερβολικά, προσωπικά δεν μου αρέσει καθόλου.

   • Ο/Η Po λέει:

    έχετε δίκιο, εφόσον εσείς δεν «κλίνετε» κάπου… εγώ έχω κάποια κλίση, το ομολογώ.

 30. Ο/Η argosholos λέει:

  Νομίζω ότι έχει δίκιο ο κ. Παντερμαλής. Άλλωστε αυτό θα το επιβεβαιώσει και η Ακαδημία που θα γνωμοδοτήσει μετά το σχετικό αίτημα της Αρχιεπισκοπής. Πράγματι τα ακριβή γεγονότα δεν είναι γνωστά.
  Αντίθετα είναι απολύτως ακριβή τα χρυσόβουλα παραχώρησης γαιών. Με ακρίβεια GPS αποτυπώνουν τις εκτάσεις και τις αποδίδουν στους σημερινούς νομίμους κατόχους. Όλος άλλωστε ο επιστημονικός κόσμος έχει εξετάσει τα πρωτότυπα χρυσόβουλα και έχει αποφανθεί για τη γνησιότητά τους, ανάλογης αυτής της Αγίας Ζώνης και των διαφόρων ιερών λειψάνων. Μάλιστα οι προφητείες της Ορθοδοξίας έχουν προβλέψει και το σημερινό γεωφυσικό ανάγλυφο (λίμνες, ποτάμια, προσχώσεις κλπ), έτσι ώστε να μην υπάρχει ουδεμία αμφισβήτησις.

 31. Παράθεμα: H Λογοκρισία του Γαβρά « ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΑ

 32. Ο/Η laskaratos λέει:

  Σταύρο, παρ’ότι με κάλυψε η απάντηση του κ.Ροϊδη, παρεμβαίνω αφ’ενός γιατί τα πράγματα είναι χειρότερα από ότι στα είπε ο κ.Ροϊδης, αφ’ετέρου βρίσκω την ευκαιρία να πω δυό λόγια για τον ΣΥΡΙΖΑ/ΣΥΝ.

  Λοιπόν ο κ.Ρο, όπως μπορείς να δεις δημοσίευσε την πρώτη καταγγελία στις 24.7 και η Αυγή στις 28.7, δηλ.4 ημέρες μετά!!! Είναι αυτά ανακλαστικά αριστερής μάχιμης καθημερινής εφημερίδας; Τι να υποθέσω; Μήπως είναι η πρώτη φορά; Να σου πω πως επειδή είμαι καθημερινός αναγνώστης της-δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου-ας με διορθώσει κάποιος αν κάνω λάθος-η δημοσίευση της είδησης για την απόπειρα βιασού νέου με νοητικά προβλήματα, από αγιορείτη αρχιμανδρίτη και εφημέριο του εθνικιστή ηθικολόγου δεσπότη Άνθιμου.
  Δεν έχει η εφημερίδα ευαισθησιες για τα ΑΜΕΑ; Έχει με το παραπάνω. Το ξέρουμε. Εδώ τι γίνανε; Ακόμη περισσότερο πως περιφρονεί μια είδηση που άπτεται του τεράστιου ζητήματος του χωρισμού Κράτους Εκκλησίας; Εκτός κι αν εγώ δεν το είδα, που πάει να πει πως η είδηση θάφτηκε κάπου στα ψιλά.
  Το θέμα μας όμως δεν είναι η «Αυγή» αλλά ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που αντέδρασε 3 ημέρες μετά τον κ.Ρο μέσω μιας μάλλον ασύντακτης δήλωσης 2 βουλευτών του. Και λοιπόν; Γιατί η καθυστέρηση; Γιατί όχι κεντρική ανακοίνωση; Διάβολε καθηγητής Πανεπιστημίου (ΠΑΣΟΚ) και εθνικιστής υπουργός της ΝΔ λογοκρίνουν χάριν της Εκκλησίας το σύμβολο της Αριστεράς που λέγεται Γαβράς, λογοκρίνουν την ιστορική αλήθεια προκλητικά.
  Ούτε μια ερώτηση στη Βουλή;
  Ούτε μια επισήμανση των συμβολισμών κλπ του γεγονότος;
  Ούτε μια κεντρική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ;

  Αντί οι φίλοι και τα μέλη του αγαπητού ΣΥΡΙΖΑ να δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα, καλό θα ήταν να κάνουν κριτική στο κόμμα τους. Ούτε εμένα μου είναι ευχάριστο να τα βάζω με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά φίλος μεν Πλάτων, φιλτάτη δε η ΑΛΗΘΕΙΑ.
  Πάνω από όλα η αλήθεια. Ούτε το κόμμα, ούτε η πατρίδα μου.
  Εθνικό λέει ο Σολωμός (και αριστερό λέει η ταπεινότητά μου) είναι το αληθές.

 33. Ο/Η Έλληνας εθνικός λέει:

  Kύριε Ροϊδη οργανώνεται αντίδραση πολιτών αύριο Κυριακή 10:30 έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης. Αν θέλετε δημοσιεύετε παρακαλούμε την ανακοίνωση που θα βρείτε εδώ
  http://www.tvxs.gr/v17402

  Απλοί πολίτες και ομάδες συναντιούνται την Κυριακή 2 Αυγούστου, στις 10:30, έξω από το μετρό στο Μουσείο Ακρόπολης για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά για τη λογοκρισία που διέπραξε το υπουργείο Πολιτισμού σε βίντεο του σκηνοθέτη Κ. Γαβρά, μετά από απαίτηση της Ιεράς Συνόδου.

  Θύμα λογοκρισίας έπεσε σκηνη που έδειχνε ιερείς να καταστρέφουν τον Παρθενώνα.

 34. Ο/Η Αντώνης Γαιδαράς λέει:

  Σκοτάδι πήχτρα, μαύρος Μεσαίωνας, σε ποιά χώρα ζούμε κ.Ροϊδη;

  http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=2&catid=1&artid=1038449

  Κατάρα σκέπαζε (για 153 χρόνια) το χωριό τους1.8.2009 Για περισσότερο από ενάμιση αιώνα ένα πανέμορφο χωριό χωμένο μέσα στο πράσινο της Οίτης, σε ύψος 550 μέτρων πάνω από την κοιλάδα του Σπερχειού, μαράζωνε παραδομένο σε μια κατάρα. Ενας ομαδικός αφορισμός ήταν -λέει ο θρύλος- η τιμωρία του δεσπότη της περιοχής στους κατοίκους του χωριού για τη δολοφονία ενός μοναχού… Κι έπρεπε να περάσουν 153 χρόνια για να λυθεί από το σημερινό μητροπολίτη ύστερα από παράκληση των λιγοστών κατοίκων του!

  Το Δέλφινο του δήμου Γοργοποτάμου βρίσκεται σε μια στρατηγική τοποθεσία σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από τη Λαμία, με απέραντη θέα στον κάμπο της περιοχής. Από τα 18.500 στρέμματα της έκτασής του τα περισσότερα είναι δάση και λιβάδια. Ευλογημένος τόπος, θα έλεγε ο επισκέπτης… Κι όμως, το χωριό δεν πρόκοψε ποτέ και οι μόνιμοι κάτοικοι του δεν ξεπέρασαν τους 20!

  Το κακό για το πανέμορφο χωριουδάκι άρχισε το 1856, όταν ένας ερημίτης καλόγερος εγκαταστάθηκε σε μια σπηλιά έξω από το Δέλφινο… Σύμφωνα με τα παραμύθια που διηγούνταν οι γεροντότεροι, η ανθρώπινη φύση του «ξύπνησε» μια μέρα, όταν είδε μια νεαρή βοσκοπούλα! Εδώ ο θρύλος έχει ένα κενό… Αλλοι υποστηρίζουν ότι της επιτέθηκε και τη βίασε και άλλοι ότι έκανε ερωτικό δεσμό μαζί της! Οποια κι αν είναι η αλήθεια, το αποτέλεσμα ήταν να εξαγριωθούν οι συγγενείς της βοσκοπούλας, που θεώρησαν βαριά προσβολή το σμίξιμό της με έναν καλόγερο -ηθελημένα ή όχι- και ανέβηκαν στη σπηλιά με άγριες διαθέσεις. Πάνω στον καβγά κάποιος τον έσπρωξε και σκοτώθηκε πέφτοντας από τα βράχια!

  Το φονικό δεν έμεινε για πολύ κρυφό… Λίγες ημέρες αργότερα κατέφτασε ο δεσπότης που έκανε ανακρίσεις για να βρει ποιος ήταν ο δράστης, αλλά δεν έβγαλε άκρη. Ετσι, αφόρισε τους κατοίκους και καταράστηκε ολόκληρο το χωριό να μην ξεπεράσει ποτέ σε πληθυσμό τους 13 κατοίκους! Από τότε το χωριό πήρε την κατιούσα. Οχι μόνο δεν αναπτύχθηκε, αλλά και δεν ευημέρησε ποτέ… Μάλιστα, οι παλιοί λένε πως ούτε παπάς δεν πήγαινε να λειτουργήσει! Στην Ανάσταση, λένε, παρακαλούσαν τον ιερέα του διπλανού Κουμαριτσίου να τους ψάλλει το «Χριστός Ανέστη», αλλά εκείνος φοβόταν την κατάρα και δεν έμπαινε στο χωριό. Ανέβαινε σε ένα βράχο ανάμεσα στα δύο χωριά και από εκεί ευλογούσε τους κατοίκους του για να κάνουν Ανάσταση!

  Χρόνο με το χρόνο, ο πληθυσμός του Δέλφινου λιγόστευε δραματικά… Αλλοι πέθαιναν, άλλοι έριχναν μαύρη πέτρα πίσω τους κι αναζητούσαν αλλού την τύχη τους. Ακόμη και τώρα το χειμώνα έχει μόλις έξι-επτά μόνιμους κατοίκους, ενώ κι αυτοί που έρχονται το καλοκαίρι είναι πάντα λίγοι στον αριθμό! Κι όλοι απέδιδαν το μαρασμό στον αφορισμό… Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Γιώργος Φούρλας ήταν αυτός που πήρε την πρωτοβουλία να κάνει κάτι για να εκλείψει η κατάρα που βάραινε το χωριό.

  Μάζεψε υπογραφές κι έστειλε μια επιστολή στον μητροπολίτη Φθιώτιδας Νικόλαο αναφέροντάς του το θρύλο και ρωτώντας τον αν μπορούσε να κάνει κάτι… Κι εκείνος ανταποκρίθηκε άμεσα. Την Κυριακή 5 Ιουλίου πήγε στο Δέλφινο, πραγματοποίησε παράκληση στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου και διάβασε τη λύση του αφορισμού γονατιστός μαζί με τους κατοίκους και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης! Οι κάτοικοι ζήτησαν και πήραν άφεση αμαρτιών και συγχώρεση. Οπως λένε, νιώθουν πια ξαλαφρωμένοι και ελπίζουν σε καλύτερες ημέρες. Αλλωστε, παρά τον αφορισμό, ούτε αυτοί ούτε οι πρόγονοί τους έπαψαν να πιστεύουν στον Θεό και να φροντίζουν τις εκκλησίες του χωριού τους!

  «Επρεπε κάποτε να γίνει κάτι, έστω κι αν πέρασαν 153 χρόνια. Ο δεσπότης μου είπε ότι μόλις διάβασε το τι είχε συμβεί, θεώρησε πως ήταν ο μοναδικός αρμόδιος να κάνει ανάκληση του αφορισμού. Αναπαύτηκε η ψυχή μας κατά κάποιον τρόπο! Εγώ έτσι το αισθάνθηκα!» λέει ο κ. Φούρλας.

  Ποια θα είναι η μοίρα του Δέλφινου από δω και πέρα, κανείς δεν ξέρει… Οπως δεν ξέρει πόσο απέχει ο μύθος από τη δεισιδαιμονία και η αλήθεια από το ψέμα! Η πίστη, όμως, κινεί βουνά… Κι αν οι Δελφινιώτες νιώθουν ότι η κατάρα που διαλύθηκε ήταν η αιτία να μαραζώσει το χωριό, ίσως τώρα μπορέσουν να του ξαναδώσουν ζωή!

  ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ

 35. Ο/Η Rodia λέει:

  Ως γνήσιος (εν πνεύματι) απόγονος του μεγάλου Ροΐδη, θα πρέπει να λάβεις σοβαρά την ανωτέρω περίπτωση.. πίστης παρά τον αφορισμόν! Το ίδιο ας σκεφτεί και ο κ. Λασκαράτος λέμε… 🙂
  ..εμένα δεν με παίρνει η μπάλα, δεν μου αφορίσανε κανένα πρόγονο!! LoL

  • Ο/Η Po λέει:

   Rodia,
   😀
   με σπρώχνει να κάνω πάλι σάτιρα!… είμαι σε παραλίες κλπ. κλπ. άντε τώρα, να.

   Αυτό όμως είναι διαχρονικό συμβάν, it probably can wait a bit.

 36. Ο/Η aeroxeimarros λέει:

  Αντιστρόφως αναλογική η σχέση της «κλίσης» μας. Θα σας ενημερώνω όποτε θα «κλίνω» για να ξέρετε…..

  Όσο για την ομολογίας σας, επειδή το κάνατε ήδη σε άλλο σχόλιο, συνεπάγεται ότι η επανάληψη της ομολογίας της «κλίσης» σας, δείχνει τουλάχιστον ότι είστε «πιασμένος»(όχι στην Εκκλησία να μην σας προσβάλω κιόλας..).

  Δεν πειράζει σε όλους μας γίνεται αυτό, εγώ προσωπικά το ξεπερνάω, για σας δεν ξέρω. Μάλλον και εσείς το ξεπερνάτε καθότι άνθρωπος που υπερασπίζεται τη γνώση, δε θα μπορούσε διαφορετικά, η μήπως θα μπορούσε;

  Μην απορείτε. Σκεφτείτε.

 37. Παράθεμα: Ο Σαμαράς… Καραμανλικός: δηλαδή Ο Καραγκιόζης φούρναρης « Ροΐδη Εμμονές

 38. Ο/Η Μimi metallurgico λέει:

  https://www.oneman.gr/keimena/diabasma/megala_keimena/otan-ta-pshla-voyna-toy-zaxaria-papantwnioy-rixthkan-sthn-pyra.5547917.html?fbclid=IwAR0hRRzC5KgOQ9Z-3ONUl5XWRwSJ3lxacuBqGa3uwbzI4M6yXtBKJbd4EtQ

  Όταν τα ‘Ψηλά Βουνά’ του Ζαχαρία Παπαντωνίου ρίχτηκαν στην πυρά

  Το εμβληματικό βιβλίο έγινε αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων από την πρώτη στιγμή της έκδοσής του.

  Νίκος Σταματίνης , Πριν από 5 ημέρες

  “Να εκβληθώσι πάραυτα εκ των σχολείων και να καώσι τα υπάρχοντα αναγνωστικά βιβλία ως έργα ψεύδους και κακοβούλου προθέσεως”.

  Aν θέλατε να μάθετε πώς αντιμετώπισε μια ειδική επιτροπή υπερσυντηρητικών αντιβενιζελικών διανοούμενων το παιδικό βιβλίο του Ζαχαρία Παπαντωνίου ‘Τα Ψηλά Βουνά’, το οποίο πολύ πιθανόν είχατε συναντήσει και εσείς ως μαθητής, το 1921, λίγο μετά την ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές του Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου, πήρατε περίπου την απάντησή σας και πιθανολογώ ότι η απάντηση που πήρατε δεν ήταν και ακριβώς ό,τι περιμένατε.

  Πρόκειται, εξάλλου, μάλλον για το πιο εμβληματικό βιβλίο στην ιστορία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος του 20ού και 21ου αιώνα με ένα μάλλον αθώο θέμα. Ακολουθεί την ιστορία και τις περιπέτειες 25 παιδιών που περνούν το καλοκαίρι τους κοντά στη Γρανίτσα Ευρυτανίας κάτω από τη χαλαρή εποπτεία του κυρ‑Στέφανου, του μόνου ενηλίκου που παρουσιάζεται στην αφήγηση. Πώς, λοιπόν, γίνεται ένα βιβλίο με τέτοια θεματολογία να προκαλεί τόσο μεγάλο μένος; Χωρίς δολοφονίες, σεξ ή οτιδήποτε τέτοιο προβοκατόρικο;

  Το βιβλίο εκδόθηκε το Δεκέμβριο του 1918 ως αναγνωστικό της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Είχε προηγηθεί η μεγάλη Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση του Ελευθερίου Βενιζέλου που έγινε το 1917 ως συμπλήρωμα των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων που είχαν προηγηθεί το 1913. Bασικό πρόταγμα του νομοσχεδίου είναι η διευθέτηση του γλωσσικού ζητήματος, για την οποία ο Βενιζέλος ήταν απολύτως αποφασισμένος. Στην προσπάθεια αυτή εντάσσονται σπουδαίοι διανοούμενοι της εποχής (Δελμούζος, Γληνός και φυσικά ο Τριανταφυλλίδης). Με το Ν.Δ. 2585/1917 καθιερώνεται η δημοτική γλώσσα σ’ όλες τις τάξεις του δημοτικού σχολείου, με παράλληλη διδασκαλία της καθαρεύουσας στις δύο τελευταίες τάξεις.

  Ένδειξη των γλωσσικών και εκπαιδευτικών πολιτικών που υπηρετούσε η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση είναι η επιλογή των ‘Ψηλών Βουνών’ -μαζί με άλλα 12- ως αναγνωστικού της Γ’ Δημοτικού, ενός βιβλίου γραμμένου σε δημοτική γλώσσα, μακριά από τη στριφνή καθαρεύουσα των προηγούμενων αναγνωστικών. Ένα βιβλίο επίσης που ξέφευγε από την ηθικολογία και τον δογματισμό που ήταν η συνήθης πρακτική, καθώς διαπραγματευόταν πολύ πιο ‘ανάλαφρα’ θέματα.

  Η γλώσσα των κειμένων από την αρχή σκανδάλισε τους καθαρευουσιάνους που αντιμετώπισαν την εξέλιξη ως εισβολή της ‘μαλλιαρής’ στον πυρήνα του κράτους
  Άλλωστε μια αλλαγή εκπαιδευτικής πολιτικής συνδέεται απόλυτα με ένα τεράστιο πλέγμα άλλων ζητημάτων, όπως για παράδειγμα ήταν και η ευκολότερη πρόσβαση στην εκπαίδευση των αλλόγλωσσων πληθυσμών που είχαν ενταχθεί στο ελληνικό κράτος, πράγμα το οποίο εξυπηρετούσε η χρήση μιας απλής καθημερινής γλώσσας, σε αντίθεση με τη δύσκολη καθαρεύουσα η οποία έμενε βέβαια στις μεγαλύτερες τάξεις. Πράγμα που δεν αρκούσε.

  Προκαλούνται, λοιπόν, αντιδράσεις σε μια περίοδο όπου ούτως ή άλλως οι μνήμες από τα γεγονότα των Ευαγγελικών (1901) και των Ορεστειακών (1903) είναι ακόμη φρέσκες. Το βιβλίο κατηγορείται για μπολσεβικισμό και αντιπατριωτισμό, ενώ δίνεται έμφαση σε μια αναφορά της βλαχικής γλώσσας και κάποιων βλαχικών λέξεων (σχεδόν απαγορευμένο για την εποχή). Κατηγορείται επίσης για την έλλειψη θρησκευτικότητας, όπως τονίζει και ο γνωστός γλωσσολόγος και καθαρευουσιάνος Χατζηδάκης «οὔτε πρωί οὔτε ἑσπέρας, οὔτε πρό τοῦ φαγητοῦ οὔτε μετ’ αὐτό προσεύχονται, την Κυριακή «περί προσευχῆς, περί ἐκκλησίας οὐδείς λόγος».

  Όταν, λοιπόν, στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου του 1920, ο Βενιζέλος χάνει και μάλιστα αδυνατεί να εκλεγεί βουλευτής, η φιλομοναρχική αντιβενιζελική παράταξη που ανεβαίνει στην εξουσία δραστηριοποίειται άμεσα και βάζει ως μια από τις προτεραιότητές της την κατάργηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης με το μένος να επικεντρώνεται στο έργο του Ζαχαρία Παπαντωνίου. Αμέσως, λοιπόν, διορίζεται μια επιτροπή “προς εξέτασιν της γλωσσικής διδασκαλίας των δημοτικών σχολείων”, η οποία πολύ γρήγορα θα δραστηριοποιηθεί και θα προτείνει όχι μόνο την απόσυρση των αναγνωστικών αλλά και την ποινική δίωξη όσων εμπνεύστηκαν και προώθησαν τη μεταρρύθμιση “να καταδιωχθώσι ποινικώς οι υπαίτιοι των προς διαφθοράν της ελληνικής γλώσσης και παιδείας τελεσθέντων πραξικοπημάτων”.

  (Πηγή: Wikipedia)
  Ο Μανόλης Τριανταφυλλίδης απάντησε μέσα από το έργο ‘Πριν Καούν’, ένα κείμενο που απευθυνόταν στους εκπαιδευτικούς που πρόλαβαν για αυτά τα λίγα χρόνια να διδάξουν στο πλαίσιο του νέου προγράμματος. Το κείμενο αυτό ουσιαστικά λειτουργούσε και ως απάντηση στις έξαλλες αντιδράσεις τονίζοντας ότι οι μαθητές “θα ξανακυλήσουν στα παλιά αναγνωστικά και θα σιγοχάσουν τη διαύγεια της σκέψης τους, την ευκολία να εκφράζωνται και τη χαρά να μαθαίνουν, όσο μένετε (σ.σ. οι εκπαιδευτικοί) καταδικασμένοι -αυτοκαταδικασμένοι- να τους μιλήτε σε μιαν άλλη γλώσσα και να τους διορθώνετε και να τους χαλνάτε τη δική τους”.

  Η διδασκαλία του βιβλίου διακόπτεται το 1921, το 1923 το επαναφέρει η νέα κυβέρνηση Βενιζέλου στη Μέση Εκπαίδευση όπου διδάσκεται για έξι χρόνια, ενώ το 1934, όταν πια ο Βενιζέλος έχει τελειώσει την τελευταία θητεία του, υποβλήθηκε προς έγκριση και απορρίφθηκε. Ξαναγύρισε ως διδακτέα ύλη το 1965, όταν ήταν Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας ο προοδευτικός Ε. Παπανούτσος, καθώς και το 1975, ως αναγνωστικό της Γ΄ τάξης του Δημοτικού. Τις περισσότερες φορές δηλαδή η επαναφορά του βιβλίου συνδέεται με τις σημαντικότερες προσπάθειες εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτικού συστήματος, προσπάθειες εξάλλου που μέχρι την επίλυση του Γλωσσικού Ζητήματος αφορούσαν και την ίδια τη γλώσσα της εκπαίδευσης.

  Τα ‘Ψηλά Βουνά’ μπορεί να μοιάζουν σήμερα -ακριβώς λόγω της επικράτησης των ιδεών της Μεταπολίτευσης- ένα παντελώς ασφαλές και αποπολιτικοποιημένο έργο, εμποτισμένο με μια παιδική αφέλεια. Ωστόσο, σε διάφορες στιγμές του προηγούμενου αιώνα, όταν τα διακυβεύματα ήταν τελείως διαφορετικά, σκανδάλισαν και δημιούργησαν εντάσεις. Με την έννοια αυτή, το βιβλίο ήταν, τον καιρό που εκδόθηκε για πρώτη φορά, πραγματικά ριζοσπαστικό. Μέσα από την ιστορία του, συνυφαίνεται η ιστορία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, μια ιστορία ματαιώσεων, άγριων πολιτικών συγκρούσεων και φωτισμένων διανοουμένων που στοχοποιήθηκαν.

 39. Ο/Η Ένας λέει:

  https://www.tanea.gr/2009/07/28/lifearts/culture/i-perikopi-gabra-egine-mpoymerangk-gia-tin-ekklisia/

  ΕΚΘΕΤΕΙ ΔΙΕΘΝΩΣ Η ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

  Η περικοπή Γαβρά έγινε μπούμερανγκ για την Εκκλησία

  | tanea.gr

  «Ο κύριος σκοπός της ταινίας μου είναι να αποδειχθεί ότι ο λόρδος Έλγιν κατέστρεψε μέρος του ναού και έκλεψε τα αγάλματά του για κερδοσκοπικούς λόγους: ο αγοραστής, δηλαδή ο κλεπταποδόχος, ήταν το αγγλικό κράτος. Τα αγάλματα αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του Παρθενώνα», αναφέρει στην επιστολή του προς τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς
  Αδαμοπούλου Μαίρη

  28 Ιουλίου 2009 | 07:00

  Μπούμερανγκ για την Εκκλησία αποδεικνύεται η περικοπή ύστερα από παρέμβασή της στο φιλμ του Κώστα Γαβρά στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης, καθώς η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου και πέφτει φως στις καταστροφές του Παρθενώνα από ορθοδόξους που θέλησαν να αποσιωπήσουν
  «Απαιτώ η ταινία να προβάλλεται ολοκληρωμένη. Δεν επιθυμώ να ασκήσω αγωγή εναντίον του Μουσείου της Ακρόπολης προσφεύγοντας σε ένα γαλλικό ή σε ένα ελληνικό δικαστήριο καταφέρνοντας έτσι- άθελα και με μεγάλη μου θλίψη- ένα διεθνούς εμβέλειας πλήγμα στη φήμη της Ελλάδας». Τα λόγια ανήκουν στον διεθνώς καταξιωμένο σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά και αφορούν στη λογοκρισία σκηνών σε βίντεο animation, που προβάλλεται στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης, από το χρονικό των καταστροφών του Παρθενώνα και απεικονίζουν μαύρες φιγούρες- τις οποίες η Ιερά Σύνοδος εξέλαβε ως «ρασοφόρους ορθόδοξους ιερείς»- να καταστρέφουν τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα.

  Η ζέση της Εκκλησίας της Ελλάδος και η βιάση των υπευθύνων του Νέου Μουσείου Ακρόπολης να αφαιρέσουν τις επίμαχες σκηνές από το φιλμ (συνολικής διάρκειας 13 λεπτών, εκ των οποίων 1 λεπτό και 40 δευτερόλεπτα υπογράφονται από τον Κώστα Γαβρά) είχε, χάρη και στις έντονες αντιδράσεις, το αντίθετο αποτέλεσμα. Καθώς η είδηση της περικοπής- υπενθυμίζει καταστροφές 18 αιώνων που έχει υποστεί και από χριστιανούς η Ακρόπολη, και ιδιαίτερα ο Παρθενώνας, ο οποίος μετατράπηκε σε ορθόδοξο ναό, καθολικό ναό και μετά την Άλωση σε τζαμί- αναπαράγεται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, φωτίζοντας εκείνο ακριβώς που θέλησε να αποσιωπήσει η Εκκλησία.

  Εκτενή άρθρα φιλοξενούσαν χτες διεθνή πρακτορεία όπως το Reuters, το Αssociated Ρress, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αλλά και τα γερμανικά έντυπα «Die Welt»- με τον τίτλο «Πως κατέστρεψαν την Ακρόπολη ορθόδοξοι ιερείς»- την πολιτική επιθεώρηση «Der Spiegel» και την εφημερίδα «Ηamburger Αbendblatt», το ιταλικό Radio Vatikan στην ιστοσελίδα του («Η Εκκλησία ασκεί λογοκρισία», γράφει), το ισπανικό Μilenio, η ολλανδική «De Standaard» και το τουρκικό πρακτορείο VOΑ Νews υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα λογοκρίνει τον Κώστα Γαβρά».

  «Απορώ που αυτές οι επιστολές δεν έρχονται σε μένα. Δεν μπορώ να απαντήσω σε επιστολές που δεν έχω λάβει», έλεγε χθες στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής. «Για μένα σημασία έχει να ενημερωθεί ο επισκέπτης για την ιστορική αλήθεια, ότι έγιναν δηλαδή καταστροφές στον Παρθενώνα από τους χριστιανούς. Αυτό είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Δεν υπάρχουν όμως ντοκουμέντα που να αποδεικνύουν πως οι καταστροφές έγιναν από ρασοφόρους» και διευκρινίζει πως δεν δέχθηκε πιέσεις από την Ιερά Σύνοδο, αλλά πως υπήρξαν πολίτες που δήλωσαν ότι «σκανδαλίζονται από τις επίμαχες σκηνές».

  Ο σκηνοθέτης όμως φαίνεται πως θα κρατήσει σκληρή στάση καθώς δηλώνει: «Το πεδίο των λογοκριτών εμπλουτίσθηκε με ανώτερους δημοσίους λειτουργούς των οποίων το καθήκον είναι η προστασία της Δημοκρατίας. Οι νόμοι που προστατεύουν τα Πνευματικά Δικαιώματα των Δημιουργών (Droits d΄Αuteur) απαγορεύουν ρητά οποιαδήποτε αλλαγή σε μία κινηματογραφική ταινία χωρίς τη συγκατάθεση του σκηνοθέτη».

  Για ποιο λόγο όμως δεν επικοινώνησε το Μουσείο με τον Κώστα Γαβρά πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή; «Θα επικοινωνούσα. Το είχα σκοπό. Είναι αλήθεια πως καθυστέρησα», απαντά ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής. Τουπουργείο Πολιτισμού από την πλευρά του ένιπτε τας χείρας του, εξηγώντας στα «ΝΕΑ» πως «η απόφαση για την περικοπή του βίντεο ανήκει στη διοίκηση του Μουσείου». Την ίδια ώρα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων δήλωνε πως είναι «εναντίον οποιασδήποτε λογοκρισίας. Πρόκειται για αδιαμφισβήτητα ιστορικά γεγονότα. Δεν μπορούμε να κατακρίνουμε τι έγινε τον 4ο αιώνα μ.Χ. με τη νοοτροπία του 2009».

  Από την προσεχή εβδομάδα ο Κώστας Γαβράς θα ανεβάσει το φιλμάκι για την Ακρόπολη στο Διαδίκτυο

  «Ορθόδοξες» καταστροφές

  Ο Παρθενώνας δεν είναι το μόνο μνημείο που έχει «πληγωθεί» από ορθοδόξους, οι οποίοι θέλησαν να καταστρέψουν οτιδήποτε θύμιζε τον ειδωλολατρικό κόσμο. Πολλοί χριστιανικοί ναοί χτίστηκαν πάνω στα ερείπια αρχαίων: το Ηφαιστείο (Θησείο) μετατράπηκε σε ναό του Αγίου Γεωργίου, η Αγία Μαρίνα στον λόφο των Νυμφών χτίστηκε πάνω σε ιερό του Διός, η Μονή Δαφνίου στη θέση του ιερού του Δαφναίου Απόλλωνα και ο Άγιος Ελευθέριος δίπλα στη Μητρόπολη πάνω σε ιερό της Ειλειθυίας.

  Χρησιμοποιήθηκαν δε αρκετά αρχαία μνημεία ως οικοδομικό υλικό για να ανεγερθούν χριστιανικοί ναοί, όπως ο Άγιος Ελευθέριος – η λεγόμενη μικρή Μητρόπολη.

  Πρόσφατα ζητήθηκε να αποτοιχιστούν αρχαιότητες και από δύο εκκλησάκια στην Αρκαδία για να αποκατασταθεί το ιερό του Αμυκλαίου Απόλλωνος.

  Άρνηση της Ιστορίας
  Του Πέτρου Θέμελη

  Το δημιούργημα ενός καλλιτέχνη το δέχεσαι ως μορφή τελειωμένη με τα μηνύματα που εκπέμπει ή το απορρίπτει στο σύνολο, δεν είναι δυνατόν να του αποσπάς τμήματα κάθε φορά που με αυτά προσβάλλονται υποτίθεται τα αισθήματα ή τα χρηστά ήθη ορισμένων συμπολιτών σου. Είναι σαν να κόβεις κομμάτι από τον καμβά ενός ζωγραφικού πίνακα ή να αφαιρείς μέρος ενός γλυπτού ή στην καλύτερη περίπτωση να το καλύπτεις με φύλλο συκής. Η αφαίρεση σκηνών από το ντοκιμαντέρ του Κώστα Γαβρά για την Ακρόπολη, επειδή παραπέμπουν σε καταστροφικές ανθρώπων επεμβάσεις στα μνημεία του Ιερού Βράχου, ισοδυναμεί ταυτόχρονα με εθελοτυφλία και άρνηση της ιστορικής πραγματικότητας. Πάμπολλα είναι τα τεκμηριωμένα παραδείγματα κατεδάφισης αρχαίων οικοδομημάτων και κατακερματισμού γλυπτών στους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες. Οι πράξεις αυτές δεν είχαν κίνητρο τον θρησκευτικό και μόνο φανατισμό, αλλά οφείλονταν στην άγνοια της αξίας τους και στην ανάγκη πορισμού οικοδομικών υλικών (λίθων, ασβέστη). Ο Πέτρος Θέμελης είναι καθηγητής Κλασικής Α χαιολογίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.