Βενιζέλος-Σαμαράς. Δυο ορθόδοξοι λογοκριτές στο Υπ. Πολιτισμού

(Και μια ξεχασμένη υπόθεση μυστικών κονδυλίων)

Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

Χριστιανικοί βανδαλισμοί: Επιζωγράφιση αρχαίου ναού στο Λούξορ (http://picasaweb.google.com/lh/photo/-CZnss3qKnFewqNY5nCWHQ)

Χριστιανικοί βανδαλισμοί: Επιζωγράφιση αρχαίου ναού στο Λούξορ (http://picasaweb.google.com/lh/photo/-CZnss3qKnFewqNY5nCWHQ)

Κύριε Ροΐδη,
Την περίπτωση του κ. E. Βενιζέλου, Συνταγματολόγου, πανεπιστημιακού δάσκαλου και Υπουργού Πολιτισμού που λογόκρινε έργο Τέχνης στην έκθεση Outlook κατόπιν απαίτησης των κ.κ. Έβερτ και Γ. Καρατζαφέρη, την έχουμε σχολιάσει συχνά. Όταν ένας «σοσιαλιστής» πολιτικός, εντεταλμένος να διδάσκει τα συνταγματικά δικαιώματα και να προστατεύει την καλλιτεχνική δημιουργία και την ελευθερία της έκφρασης αυτοεξευτελίζεται και δέχεται να κάνει τον χωροφύλακα, πώς να καταδεχθείς να ασχοληθείς μαζί του; Πώς να ασχοληθείς με αυτόν που Αρχαιολόγος κατήγγειλε πως το υπουργείο του τον έστειλε ως οιωνεί μάρτυρα υπεράσπισης αντί κατηγορίας του Εφραίμ;
https://roides.wordpress.com/2008/10/22/xipolitos_venizelos/

Άλλωστε ο άνθρωπος όταν εκτέθηκε στην άπλετη δημοσιότητα αυτοδιασύρθηκε με τα καμώματά του, διεκδικώντας μαζί με τον μικρό Καραμανλή τον επαίσχυντο τίτλο του ηττημένου από τον ΓΑΠ, που να μου τον θυμηθείτε με το απερίγραπτο χάλι της ΝΔ και με τη νεοελληνική κακομοιριά θα τον δούμε και πρωθυπουργό! Ο Βενιζέλος δεν είναι Γιωργάκης, είναι ευφυής και άνθρωπος με γνώσεις, του λείπει όμως η αρετή γι’ αυτό η σοφία του γίνεται πανουργία.

Ο κ. Σαμαράς είναι γνωστός φιλόδοξος που μέθυσε από το υπουργιλίκι που του χάρισε ο Μητσοτάκης, καβάλησε τον Βουκεφάλα, λανσαρίστηκε με μικροαστική ψωροπερηφάνεια ως απόγονος της Πηνελόπης Δέλτα (αυτή όμως δεν ήθελε παπά ούτε στην κηδεία της), πρόδωσε τον ευεργέτη του, έσυρε τη χώρα στον διεθνή τυχοδιωκτικό περίγελο του Μακεδονικού, δηλητηρίασε τα μυαλά των πολλών με εθνικιστικές φαντασιώσεις που εμποδίζουν μέχρι σήμερα τη λύση, μας φόρτωσε με έναν ακόμη φαντασιακό εχθρό, κατηγορήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη για κατασπατάληση για ίδιον πολιτικό όφελος των μυστικών κονδυλίων (η υπόθεση μπήκε στο αρχείο), έστησε άτυχο προσωποπαγές κόμμα που απέκλεισε τους μειονοτικούς Έλληνες πολίτες της Θράκης από τα ψηφοδέλτιά του και κρίθηκε με τέτοιες περγαμηνές άξιος να διαδεχτεί τους κ.κ. Καραμανλή και Ζαχόπουλο στο Υπ.Πο. Για τα κονδύλια έχω και υστερόγραφο, αλλά θέλω να πω πως κανείς τίμιος άνθρωπος δεν δέχεται να χειριστεί εν λευκώ το πράγματι ιερό δημόσιο χρήμα, χωρίς κάποια στοιχειώδη διαφάνεια, κάποια διακομματική επιτροπή ελέγχου και κυρίως κρατώντας για πάντα «όλας τας αποδείξεις» και τα παραστατικά. Αν μη τι άλλο για να μην δώσει λαβή σε κακόπιστους. Ειδικά αν είναι Μακεδονομάχος και ξέρει πως υπάρχει διεθνής συνωμοσία κατά των φρουρών της Αιωνίου Ελλάδος σαν ελόγου του.

Sam1 Τόλμησε λοιπόν ο διεθνώς άγνωστος Μεσσήνιος πολιτευτής της δεξιάς κουλτούρας (φωτ.) να λογοκρίνει τον διεθνούς φήμης τιμημένο Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, έναν άνθρωπο με πολιτική άποψη που σε δύσκολους καιρούς όταν η παράταξη Σαμαρά δολοφονούσε πολιτικούς αντιπάλους με το παρακράτος της, έδωσε βροντερό παρόν με την ταινία «Ζ» που έμεινε κλασική στην ιστορία του Κινηματογράφου. Η λογοκρισία έγινε ύστερα από απαίτηση της αμαρτωλής Ιεράς Συνόδου του Μαμωνά, μιας ομάδας ανθρώπων που λίγο καιρό πριν αυτοεξευτελίστηκε αθωώνοντας τον κλέφτη και σαρκικά αμαρτωλό (με τα εκκλησιαστικά κριτήρια) συνάδελφό της άγιο Παντελεήμονα για να τον καταδικάσει θέλοντας και μη ντροπιασμένη μετά με διαταγή του Εισαγγελέα, μιας Συνόδου που την ώρα που η κυβέρνηση φορολογεί ληστρικά και παράνομα με έκτακτες εισφορές ειλικρινείς φορολογούμενους, ηγείται μιας αστρονομικά πλούσιας Εκκλησίας, φοροδιαφεύγουσας, φοροαπαλασσόμενης και προκλητικά σκληρόκαρδης απέναντι στον ανθρώπινο πόνο. Μιας Εκκλησίας που είναι τόσο βυθισμένη στην αμαρτία που δεν τολμάει να καθαιρέσει διαβόητους κληρικούς που η δυσοσμία που αποπνέουν τρέπει σε φυγή τα τετράποδα των χοιροστασίων.

Αυτός ο πατριώτης λοιπόν, υπάκουσε στα κελεύσματα των ρασοφόρων (που επέλεξαν να ζουν αφύσικα με ότι αυτό συνεπάγεται), σε βάρος της αλήθειας, σε βάρος της Ιστορίας της πατρίδας του, σε βάρος της εθνικής μας μνήμης, σε βάρος των αριστουργημάτων της Τέχνης που αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά. Δέχτηκε λοιπόν ο πατριώτης αυτός, να κρύψει την αλήθεια, να κουκουλώσει τον βανδαλισμό της Εκκλησίας σε βάρος του παγκόσμιου πολιτισμού, να προδώσει αυτούς που θεωρεί κατά το συμφέρον του και συγκυριακά προγόνους του και να καλύψει την ασιατική βαρβαρότητα που κατέστρεψε τον πολιτισμό τους, και ο πρωθυπουργός του που μέχρι προχτές προσκυνούσε ευλαβικά μαζί με ευσεβή υπουργό του τον όσιο Εφραίμ τον Βατοπεδινό (που απολαμβάνει ακόμη ασυλία), τον καλύπτει αντί να του αναθέσει τον μόνο ρόλο που του ταιριάζει, αυτόν του τεθλιμμένου πολιτευτή-εκπροσώπου της ΝΔ στα μνημόσυνα του Μελιγαλά, πλάι στους εκπροσώπους του Λάος και της Χ.Αυγής.

Τι έπρεπε να κρυφτεί από τα μάτια των ανυποψίαστων πολλών; Πως οι ντυμένοι με μηδικές σατραπικές στολές Ρωμιογραικοί ρασοφόροι ειδωλολάτρες και πτωματολάτρες μάγοι που κλήθηκαν να ξορκίσουν με τους καταβρεχτήρες τους και με τις κουδουνίστρες των λιβανιστηριών τους το μουσείο της Ακρόπολης, κατέστρεφαν συστηματικά τα εκθέματά του. Αυτοί που εκπροσωπούν την ανατολικορωμαϊκή σκελετολατρεία έρχονται τάχα μου να βγάλουν με το μαγικό νερό τους τα δαιμόνια από τα γυμνά αγάλματα, που αν μπορούσαν θα τα έκαναν κομματάκια για να μην τους θυμίζουν το μίσος που έχουν για κάθε τι ελληνικό, ωραίο και φυσικό. Κλέφτες τελετών, μύθων, ημερομηνιών, εθίμων αρχαίων θρησκειών, ξεθεμελιωτές των ναών τους, καταπατητές του χώρου τους, σφετεριστές του ναού της μυθικής σοφής παρθένας Αθηνάς για χάρη της αγράμματης «παρθένας» της Ναζαρέτ, τραμπούκοι που σφράγισαν τη Φιλοσοφική Σχολή των Αθηνών, αυτοί που και σήμερα βρίζουν στους «Χαιρετισμούς» της θεάς τους «ασόφους» τους θεμελιωτές του δυτικού πολιτισμού τη δόξα της Ελλάδας, το καύχημα της ανθρωπότητας,, τους φιλόσοφους των Αθηνών, («Χαίρε η τους φιλοσόφους ασόφους δεικνύουσα»), αυτοί που κατηγορούν τους αρχαίους Αθηναίους φιλόσοφους, ποιητές και θεμελιωτές μιας πρώτης μορφής Δημοκρατίας, για μηχανορραφίες, για πλοκάμια, για σοφιστείες-(«πλοκάς») που η θεά τους διασπά, («Χαίρε η των Αθηναίων τας πλοκάς διασπώσα»), αυτοί λοιπόν οι εχθροί κάθε ελληνικού, κάθε ανθρωπιστικού, κάθε καλλιτεχνικού, κάθε δημοκρατικού, κάθε ερωτικού, κάθε ελευθεριακού, απαιτούν με ιταμότητα να κρυφτεί η αλήθεια από τους πολίτες, που τους θέλουν φοβισμένη ανιστόρητη πλέμπα, υποχείριο της εξουσιαστικής και αρπακτικής τους μανίας. Μαθημένοι να κυβερνάνε τα μυαλά ανεγκέφαλων γριών και δυστυχισμένων ανισόρροπων ανθρώπων, ενοχλούνται από κάθε αντιπολιτευτική φωνή που την αντιμετωπίζουν όχι πια με το ξίφος ή την πυρά του δήμιου, αλλά με το ένταλμα του χωροφύλακα, με την ετυμηγορία του (παρα)Δικαστή, με το ψαλίδι του λογοκριτή.

Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε και καταδίκασε τη λογοκρισία δια της κας Δαμανάκη. Ο αφελής θα πει Μπράβο. Ο προσεκτικός θα δει πως το κόμμα αυτό απλά βρήκε αφορμή να χτυπήσει υποκριτικά την συνένοχη ΝΔ.. Ούτε λέξη αυτοκριτικής για ανάλογες ενέργειες του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν και το κυριότερο ούτε λέξη για τη ρίζα του κακού, για τον μεγάλο ένοχο, την Εκκλησία. Γιατί βέβαια τα πολιτικά ανδρείκελα, που εκτελούν τα ψηφοθηρικά συμβόλαια που έχουν υπογράψει υπόγεια με την Ανίερη Σύνοδο, πάντα θα υπάρχουν όσο υπάρχει ανεξέλεγκτη και οικονομικά παντοδύναμη η κρατική θρησκεία. Αυτή που μαζί με τον αρχιεπίσκοπό της τον κ. Γιάννη Λιάπη, απουσιάζει από το κατηγορητήριο της πολιτικά περιπλανώμενης εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ. Οι ηθικοί αυτουργοί μένουν στο απυρόβλητο. Άλλη μια απόδειξη του πόσο το ΠΑΣΟΚ παραμένει υποτελές στο υψηλό παπαδαριό, του πόσο δεν θα το αγγίξει όπως άλλωστε έκανε μέχρι τώρα μπουκώνοντάς το με φοροαπαλλαγές και προνόμια. Εκείνο που με εντυπωσίασε είναι η αφομοίωση από την κα Δαμανάκη όχι μόνο του πασοκικού πνεύματος του να μιλάς με μισόλογα χωρίς να λες τίποτα, αλλά και της ανόητης πασοκικής διαλέκτου: «Το καλλιτεχνικό έργο δεν τεμαχίζεται» (θυμηθείτε το κλασικό: «Το ΠΑΣΟΚ δεν τεμαχίζεται» κλπ κλπ.).

Αλλά και για την Αριστερά τα πράγματα είναι θλιβερά. Το κόμμα της κας Κανέλλη σιωπά κλασικά για τέτοια ψιλά γράμματα και ο ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (μεσημέρι Κυριακής) δεν βρίσκω να έχει πει κουβέντα, για ένα θέμα που κατ’εξοχήν (Εκκλησία-Τέχνη-ανθρώπινα δικαιώματα) τον αφορά . Φταίει ο σκυλοκαυγάς των στελεχών του για το αν η Ε.Ε. έπρεπε να στερηθεί τον γίγαντα συνδαιτημόνα του Χριστόδουλου (σε γεύμα Ελλήνων Ευρωβουλευτών) Δ.Παπαδημούλη, ή η ομερτά που έχουν συνάψει με τον αρχιεπίσκοπο του Βοιωτοπεδίου και με το πατριαρχείο; Σε κάθε περίπτωση και ανακοίνωση να υπάρξει, η καθυστέρηση είναι απαράδεκτη. Επιτέλους τι περιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ; Να πεινάσει η χώρα για να βροντοφωνάξει καθημερινά, διαφωτιστικά, επίμονα το σωτήριο σύνθημα: ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ!

Υ.Γ. 1.
Για τον κ. Σαμαρά:
«Ένας βασικός μηχανισμός παραγωγής της εθνικιστικής έξαρσης του 1992 υπήρξαν, ως γνωστόν, τα διαβόητα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ. Χάρη σ’ αυτά, μια μερίδα δημοσιογράφων «ενθαρρύνθηκε» να υιοθετήσει την πιο αδιάλλακτη, ανιστόρητη και πολιτικά καταστροφική «πατριωτική» γραμμή, για ένα ζήτημα που μέχρι τότε ουδόλως απασχολούσε τους πολίτες. Οπως αποκαλύφθηκε τα επόμενα χρόνια, οι απόρρητες δαπάνες της «Υπηρεσίας Ενημέρωσης» του ΥΠΕΞ επί υπουργίας Σαμαρά εκτινάχθηκαν στα ουράνια (από 194 εκατομμύρια δρχ. το 1990 σε 714 εκατομμύρια το 1991 και σε 290 κατά το πρώτο τρίμηνο του 1992), για να ξεφουσκώσουν δραστικά μετά την αποπομπή του (μόλις 35 εκατομμύρια για το υπόλοιπο 1992). Ανάλογη πορεία ακολούθησαν και οι «απόρρητες δαπάνες» που διατέθηκαν «με εντολή του κ. υπουργού», το συνολικό ύψος των οποίων επί Α. Σαμαρά έφτασε το 1.981.735.000 δρχ. Σύμφωνα με τον τότε πρωθυπουργό, μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων δόθηκε σε έλληνες δημοσιογράφους για να καλλιεργήσουν το εθνικιστικό κλίμα που εξυπηρετούσε τις πολιτικές φιλοδοξίες του Σαμαρά: «Υπήρχε ένα τσουβάλι με χαρτονομίσματα. Για την ακρίβεια ήταν μια μαύρη νάιλον σακούλα, σαν αυτές που βάζουν σκουπίδια, που ήταν γεμάτη πεντοχίλιαρα. Από εκεί έπαιρναν χρήματα και τα μοίραζαν» (Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο ΕΣΗΕΑ, «Μυστικά κονδύλια – Πόρισμα», 19.10.1994, σ. 2). Η γαλαντομία αυτή ήταν κοινό μυστικό, όπως διαπιστώνουμε από σχετική προειδοποίηση του Αντώνη Παπαγιαννίδη στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» (6.2.92). Παρ’ όλο που το ζήτημα των «μυστικών κονδυλίων» αναδείχθηκε σε μείζον πολιτικό θέμα της εποχής, ελάχιστα συγκεκριμένα πράγματα ήρθαν τελικά στο φως, καθώς ο Σαμαράς φρόντισε να καταστρέψει -για λόγους «εθνικής ασφαλείας»- όλα τα σχετικά παραστατικά πριν παραδώσει το υπουργείο». http://www.iospress.gr/ios2007/ios20070603.htm

ΥΓ.2
Για ΓΑΠ-Βενιζέλο-μυστικά κονδύλια, ή «Κόρακας Κοράκου μάτι» κλπ.

– «…Δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα», δηλώνει σχετικά με τα «μυστικά κονδύλια» ο Ε. Βενιζέλος (22/10/1993).
Προηγουμένως, όμως, έχει φροντίσει να πει: «(Θα) δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία», αλλά «με εξαίρεση βεβαίως τα στοιχεία εκείνα που καλύπτονται από το εθνικό απόρρητο»…

Το τι έγινε είναι λίγο-πολύ γνωστό: Ο Τύπος συνέχιζε να κάνει λόγο για τα «μυστικά κονδύλια», εφημερίδες έγραφαν για «1,2 δισ. σε δημοσιογράφους για άρθρα «εθνικά»» («Ελευθεροτυπία», 30/5/1994), υπουργοί φέρονταν να δηλώνουν ότι τελεί σε γνώση τους λίστα που τους προκάλεσε σοκ αλλά «δεν ξέρω αν πρέπει να τη δημοσιοποιήσω» (Γ. Λιάνης, «Φίλαθλος» 4/3/1994), αλλά ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, αν και αποδεχόταν τις αποκαλύψεις μετά από παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή (Μάρτης 1994) ότι μέσα σε 1,5 χρόνο διανεμήθηκε στα «τρωκτικά» 1,5 δισ., δήλωνε:
«Η Ένορκη Διοικητική Εξέταση δεν στάθηκε δυνατόν να επαληθεύσει τίποτα απ’ όσα είχαν λεχθεί γύρω από την υπόθεση χρηματισμού των δημοσιογράφων» (10/3/1994)…

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δε, αν και ο φιλικός της Τύπος («Νέα») παραδεχόταν ότι διακινούνται τέτοια κονδύλια όμως «χωρίς να κρατούνται σε όλες τις περιπτώσεις αποδείξεις και παραστατικά για την επίτευξη εθνικών στόχων»…, ακολουθεί την πεπατημένη και στέλνει την υπόθεση στον εισαγγελέα.

Το αποτέλεσμα: Η υπόθεση των «μυστικών κονδυλίων» τίθεται από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθ. Σιούλα και επισήμως στο αρχείο… Ο εισαγγελέας σημειώνει όμως στο πόρισμά του ότι «επίμαχες δαπάνες δεν μπορούν να γίνουν φανερές χωρίς να ζημιωθούν τα συμφέροντα της χώρας και ότι για τις δαπάνες αυτές, όπως ορίζει ο οργανισμός του υπουργείου Εξωτερικών, δεν αποδίδεται λογαριασμός» («Το Βήμα» 11/6/1995)…». http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=2687745&publDate=

Αυτοί είναι λοιπόν οι ακραιφνείς πατριώται και Ορθόδοξοι λογοκριτές. Αφού οι υπουργοί Πολιτισμού δεν τιμάνε τον τίτλο τους, ούτε τη Δημοκρατία μας, καταφεύγω στον Παλαμά για να απαντήσω στο θρασύ λογοκριτή καλόγερο Γιάννη Λιάπη με το επαγγελματικό ψευδώνυμο Ιερώνυμος.

«Αναβε φωτιές, καλόγερε, κάψε, κάψε, στα χαμένα καις,
απ’ τη στάχτη της φωτιάς σου της Ιδέας ο χρυσαϊτός
τις φτερούγες του τεντώνει πιο πλατιές…
».

Advertisements
This entry was posted in «Ιερές» Υποκρισίες, «Ιερή» Εξουσία, Γράμμα από το Ληξούρι, Διακρίσεις (κάθε είδους), Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

49 Responses to Βενιζέλος-Σαμαράς. Δυο ορθόδοξοι λογοκριτές στο Υπ. Πολιτισμού

 1. Ο/Η M.Nik. λέει:

  Στη Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρχουν μυστικά κονδύλια.
  Για τα μυστικά κονδύλια του ευλαβικού ΓΑΠ κύριοι Ροιδη και Λασκαράτε αντέγραψα δυο άρθρα. Το πρώτο από το Ριζοσπάστη.
  http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=2748138&publDate=

  Τα μυστικά κονδύλια
  Η στήλη έχει ξαναγράψει, για τα μυστικά κονδύλια των υπουργείων γενικά και του υπουργείου Εξωτερικών ειδικά. Επανερχόμαστε, όμως, με αφορμή τα όσα έγραφε προχτές η εφημερίδα «Το Παρόν». Σύμφωνα με αυτά, λοιπόν, επί υπουργίας στο Εξωτερικών του Γ. Παπανδρέου και του κ. Αλεξ Ράντου, που ήταν το δεξί χέρι του πρώτου, δόθηκαν 800.000.000 δραχμές σε δημοσιογράφο, για την αποναρκοθέτηση του Λιβάνου..! Επίσης, δόθηκε σε άλλους… ειδικούς ανάλογο ποσό για την αποναρκοθέτηση του Κοσσόβου, ενώ, σε κάποιους άλλους δόθηκαν 545.000.000 δραχμές για την αναδάσωση κάποιας περιοχής του Αμαζονίου..!

  Χρειάζονται, άραγε κι άλλα παραδείγματα, για να καταστεί ολοφάνερη η ανάγκη και, ταυτόχρονα, η υποχρέωση των πρώην και νυν υπευθύνων του υπουργείου Εξωτερικών, να δώσουν στη δημοσιότητα όλες τις σχετικές καταστάσεις και στοιχεία, με τις προαναφερόμενες και όποιες άλλες χρηματοδοτήσεις, τις αντίστοιχες καταστάσεις των λεγομένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), των δημοσιογράφων κλπ, κλπ; ‘Η, μήπως, χρειάζεται να σημειώσουμε, ότι, όσο αυτό δε γίνεται, επαληθεύεται το γνωστό λαϊκό ρητό, κόρακας κοράκου…

  Επίσης άλλο άρθρο στο Πολιτικό Καφενείο, δημοσιευμένο το 19.1.2004. Δεν μπορώ να ελέγξω την ακρίβεια των ισχυρισμών του αρθογράφου που εμφανίζεται επώνυμος, αν και μπορεί να είναι ψευδώνυμο. Υπάρχει όμως στο διαδίκτυο δίχως να έχει απαντηθεί. Το αναμεταδίνω με κάποια επιφύλαξη. Ο αναγνώστης του μπλογκ σας μπορεί να σταθμίσει και να κρίνει και κάθε θιγόμενος ή αντιφρονών μπορεί να απαντήσει και να μας διαφωτίσει όλους μας.
  http://www.politikokafeneio.com/politika/kondilia191.htm

  ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

  ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ;

  Δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ χειρίστηκε ως υπουργός ο Γ. Παπανδρέου με μυστικά κονδύλια! (60 δισεκατομμύρια δραχμές!)

  Το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ παρουσιάζει σήμερα στα πλαίσια της Αντιπληροφόρησης ένα ντοκουμέντο, που δε τολμούν να πιάσουν στο στόμα τους τα βρώμικα κανάλια και τα ΜΜΕ της διαπλοκής και της εξαπάτησης του λαού. Καθαρά και ξάστερα: που πήγαν τα εκατομμύρια Ευρώ, από τα μυστικά κονδύλια; Μπορεί να απαντήσει ο μίστερ Τζον ΄η αλλιώς giorgakis;

  Πριν ξεκινήσουμε το άρθρο του συνεργάτη μας ΛΕΩΝΙΔΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ σημειώνουμε πως ένα μίνι εκλογικό πραξικόπημα βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και έναν περίπου μήνα, από τη στιγμή δηλαδή που κατέστη σίγουρη η επιλογή των «κέντρων» να πετάξουν τον Σημίτη σαν στυμμένη λεμονόκουπα και να χρίσουν εκλεκτό τους τον Γιώργο Παπανδρέου. Ένα πραξικόπημα που έχει πολλούς πρωταγωνιστές και εκφράζεται σε διαφορά επίπεδα ωστόσο, οι εμπνευστές του είναι σε κάθε περιπτώσει οι ίδιοι. Χωρίς αμφιβολία, η (δια)πλοκή συναρπάζει: Ακόμη και ο Καραμανλής, εκεί που μέχρι πριν από λίγο καιρό απλώς καθόταν και περίμενε Πότε θα βγει το όνομα του από τις κάλπες, τώρα τρέχει αλαφιασμένος στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ζητώντας ισότιμη μεταχείριση, ενώ τηλεφωνεί στα κανάλια απειλώντας και εκλιπαρώντας ταυτόχρονα για να σταματήσει αυτή η καταιγίδα του «νεοπαπανδρεϊσμού». Όσο για τα στελέχη της ΝΔ, το σκέφτονται τώρα δυο φορές πριν μιλήσουν, καθώς ξέρουν ότι, και γκάφα να μην έχουν κάνει, θα δουν τον εαυτό τους πρώτη μούρη το ίδιο βράδυ και πρωτοσέλιδο την επομένη, με τρόπο που θα τους γελοιοποιεί. Αλλά, όπως αναφέραμε, το πραξικόπημα δεν είναι μόνο μιντιακό. Ούτε το πρόβλημα είναι η «απατημένη» ΝΔ που, ούτως ΄η άλλως, δεν ενδιαφέρεται για ισότιμη μεταχείριση, αλλά για να σώσει το τομάρι της άλλωστε, δεν την ακούσαμε ούτε μια φορά να διαμαρτύρεται γιατί όλοι οι άλλοι, και κυρίως η φωνή της ριζοσπαστικής αριστεράς, είναι ριγμένοι και συχνά απόντες από το δικομματικό καβγά που κατά κόρον προβάλλεται στα ΜΜΕ. Το φαινόμενο είναι ευρύτερο και εξαιρετικά επικίνδυνο, καθώς αποδεικνύει τη δυνατότητα των «κέντρων» όχι απλώς να κατευθύνουν τις εξελίξεις, αλλά και να τις διαμορφώνουν, έχοντας πλέον στη διάθεση τους όχι μόνο τα τανκς, αλλά και τα μίντια και τα θινκ τανκς. Έτσι, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, το επιτελείο του giorgakis, αξιοποιώντας τους καλούς διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα, επιχειρεί να κερδίσει χιλιάδες επιπλέον ψήφους της τούρκικης μειονότητας που κατοικεί στη Θράκη. Επίσης, μέσω του τεράστιου δικτύου που έχει στηθεί στα πλαίσια της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, της οποίας διαδοχικοί παριστάμενοι διετέλεσαν μερικοί από τους στενότερους συνεργάτες του απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών, γίνεται προσπάθεια να πέσει στις κάλπες ένα κύμα φρέσκων ψήφων, ακόμη και με μετακινήσεις ελλήνων μεταναστών που παραδοσιακά αδιαφορούσαν για τις εκλογές όπως, για παράδειγμα, από τη Σουηδία, όπου επίσης ο giorgakis διαθέτει ιδιαίτερους και παραδοσιακούς δεσμούς. Εάν σε αυτά προσθέσει κανείς και μερικές χιλιάδες «ελληνοποιήσεις» αλλοδαπών που μπορούν ανά πάσα στιγμή να γίνουν, αλλά και τις πιέσεις που ασκούνται προς διάφορους (βλέπε Ανδριανόπουλο) να μην επανακάμψουν στη ΝΔ, τότε καταλαβαίνει τι γίνεται Αλλά ας έρθουμε στο θέμα μας. Τα μυστικά κονδύλια και η αξιοποίησή τους.

  Όποιος θέλει να εξετάσει λίγο καλύτερα τη συνέπεια με την οποία ο Γιωργάκης υλοποίησε, από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, τα όσα τώρα διακηρύττει για μια νέα σχέση των πολιτών με την πολιτική και το κράτος, όπως και τα δείγματα γραφής που έχει καταθέσει υπέρ της «συμμετοχικής δημοκρατίας» – στον αντίποδα των στεγανών και των μηχανισμών δεν έχει παρά να ρίξει μια μάτια στον κωδικό 0896 του κρατικού προϋπολογισμού. Είναι ο κωδικός που αφορά τις «απόρρητες δαπάνες». Μια πιο ενδελεχής εξέτασή του αποκαλύπτει έναν πακτωλό χρημάτων που διαχειρίστηκε ο Γιωργάκης, προνομιακά και εν λευκώ, από τις 19 Φεβρουάριου του 1999, οπότε ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών, μέχρι σήμερα. Τα ποσά είναι τόσο μεγάλα ώστε κάλλιστα το υπουργείο Εξωτερικών, πέρα από σφηκοφωλιά και πλυντήριο για κάθε λογής αμερικανούς πράκτορες, να μπορεί να χαρακτηριστεί και λίκνο του χρηματισμού και της διαφθοράς.

  Με βάση λοιπόν τους κρατικούς προϋπολογισμούς, το τοπικό παράρτημα του Στειτ Ντιπάρτμεντ στη διασταύρωση των οδών Ακαδημίας και Βασιλίσσης Σοφίας χειρίστηκε τα εξής ποσά για μυστικά κονδύλια: 40 εκατομμύρια Ευρώ το 2000, 36 εκατομμύρια Ευρώ το 2001, 42 εκατομμύρια το 2002, 37 εκατομμύρια Ευρώ πέρυσι και 20 εκατομμύρια έχουν προβλεφθεί για φέτος. Ποσό μικρό, που κατά πάγια τακτική θα εμφανιστεί ως δια μαγείας διπλάσιο στον απολογισμό του 2004, ο οποίος θα δημοσιευθεί μαζί με τον προϋπολογισμό του 2005. Προλαβαίνοντας πιθανές ενστάσεις σπεύδουμε να αποσαφηνίσουμε ότι τέτοιες «προίκες» δεν δίνονται σε όλα τα υπουργεία. Η προνομιακή σχέση που είχε το υπουργείο του Γιωργάκη με το μαύρο χρήμα φαίνεται αν δούμε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για παράδειγμα, προικοδοτήθηκε φέτος με το αστείο για τα μέτρα του υπουργείου Εξωτερικών ποσό, του 1,5 εκατομμυρίου Ευρώ. Ενώ ολόκληρη η κυβέρνηση, με βάση τον προϋπολογισμό, θα ξοδέψει 41 εκατομμύρια Ευρώ για απόρρητες δαπάνες. Τα μισά λοιπόν τα παίρνει ο Γιωργάκης.

  Το ποσό αυτό των 175 εκατομμυρίων Ευρώ ΄η 60 δισεκατομμυρίων δραχμών, το οποίο έχει διαχειριστεί αθροιστικά το υπουργείο Εξωτερικών τα τελευταία χρόνια, ερμηνεύει όχι μόνο την τεράστια (και ανιδιοτελή όπως εύκολα συνάγεται) συμπάθεια που εκδηλώθηκε από τον Τύπο προς τον Γιωργάκη τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά κάτι που είναι απείρως σημαντικότερο, τους υπόγειους μηχανισμούς που προετοίμαζαν συστηματικά και επί χρόνια την πολιτική αναβάθμισή του.

  Οι μηχανισμοί του χρηματισμού και της εξαγοράς που επιστρατεύτηκαν έρχονται κατ αυτόν τον τρόπο να προδικάσουν και το περιεχόμενο της πολιτικής που εκπροσωπεί ο Γιώργος Παπανδρέου. Μια πολιτική αμερικανόδουλη σε βαθμό τριτοκοσμικό, αλλά και βαθιά αντεργατική, που για να κρύψει το ταξικό και αντιλαϊκό της περιεχόμενο όλο και συχνότερα θα καταφεύγει σε νεολογισμούς και επικοινωνιακά τρικ εντυπωσιασμού. Πως αλλιώς μπορεί να κρυφτεί η αρχαία σκουριά που αναδύει ο εσμός των «μπουκωμένων» με παχυλές αργομισθίες κολλητών;

 2. Ο/Η Κ. λέει:

  Είθε να σωθείς, ταλαίπωρε, είθε να σωθείς!
  Μ’αυτά που λές και ξαναλές ρίχνεις και ξαναρίχνεις φωτιά στην κεφαλή σου!
  Είθε να σωθείς.

 3. Ο/Η Ποιητής λέει:

  Για τη δεξιά κουλτούρα έχει μιλήσει και ο Δημήτρης Χριστοδούλου.

  http://lagadin.wordpress.com/category/%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B7%CF%82/

  * Πώς βλέπετε στον τόπο μας τις σχέσεις κράτους-τέχνης;

  Το κράτος είναι η άρχουσα τάξη. Το κράτος-πρόνοια περιορίζεται στην κάλυψη του στοιχειώδους κοινωνικού φορέα για τη διατήρηση σε καλή υγεία των προλεταρίων. Το κράτος, συνεπώς, δεν μπορεί να έχει καλές σχέσεις με μια τέχνη που είναι απ’ τη φύση της υπέρ των καταπιεζομένων. Το κράτος δεν μπορεί και ειδικότερα το κράτος της δεξιάς να έχει καλές σχέσεις με την τέχνη. Η τέχνη απ’ τη φύση της είναι επαναστατική, προοδευτική. Το κράτος είναι συντηρητικό. Δεν θα πάψει ποτέ να στέλνει τον Προμηθέα στον Καύκασο. Αν δεν το κάνει κι όποτε δεν το κάνει, είναι υποκρισία.

  * Και για τα περί «δεξιάς κουλτούρας», τι έχετε να πείτε;

  Η δεξιά δεν μπορεί να έχει κουλτούρα στο βαθμό που αντιπροσωπεύει και εκφράζει τον καπιταλιστικό πολιτισμό που βρίσκεται σε κατάπτωση. Όταν ένας πολιτισμός βρίσκεται στην αποδρομή, υποκρίνεται. Όταν είναι σε άνοδο, δημιουργεί. Αλλά όταν ένας πολιτισμός δημιουργεί, βρίσκεται στο αριστερό της ιστορίας και όταν καταπέφτει βρίσκεται στα δεξιά της ιστορίας. Η δεξιά δεν μπορεί να έχει κουλτούρα – έχει αναμασήματα. Δηλαδή, κάνει… τούμπες επιτόπου!

  * Αν είναι αλήθεια όλα αυτά, πώς ένας δεξιός καλλιτέχνης, όπως ο Ελύτης, παράγει μια ακμάζουσα ποίηση;

  Γιατί ο Ελύτης είναι υποκριτής με την έννοια του ηθοποιού. Παίζει ένα βυζαντινό έργο με μαρξιστική ορολογία. Δεν επιβιώνει στο έργο του το βυζαντινό υμνολόγιο αλλά η μαρξιστική συλλογιστική. Έτσι, ο ηθοποιός επί σκηνής περνάει στα πλήθη αριστερές θέσεις με συντηρητικό ένδυμα. Ο Ελύτης, εντέλει, σαν ποιητής επιβιώνει από το λαθρεμπόριο του μέλλοντος. Ο καπιταλισμός στη σημερινή κρίσιμη φάση της πιο σημαντικής περιόδου πριν από την πτώση του, παντρεύεται με τα παιδιά του λαού και ανανεώνεται. Με μανία αναζητάει αριστερούς αντικομμουνιστές. Η ποίηση του Ελύτη δεν είναι τίποτε άλλο απ’ αυτό το πάντρεμα που έδωσε αυτά τα αποτελέσματα, αλλά είναι αποτελέσματα αριστερής παρέκκλισης και όχι δεξιάς εμμονής.

 4. Ο/Η Λαμιώτης λέει:

  Kάτω τα χέρια από τον ιερό κλήρο. Πολλοί ιερωμένοι επιτελούν εθνικό έργο υπέρ της Νεολαίας.
  Είδηση:
  http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_25/07/2009_290153

  Hμερομηνία : 25-07-09 Eκτύπωση | e-mail

  Δίωξη σε ιερέα για αποπλάνηση 20χρονου στη Λαμία
  Στα χέρια της αστυνομίας έπεσε ιερέας από την Θεσσαλονίκη ο οποίος κατηγορείται ότι την Παρασκευή το βράδυ σε περιοχή της Στυλίδας παραπλάνησε και οδήγησε 20άχρονο με διανοητικά προβλήματα σε ερημική περιοχή προσπαθώντας να ικανοποιήσει τις ορέξεις του.

  Η καταγγελία έγινε από τους γονείς του παιδιού στο αστυνομικό τμήμα της Στυλίδας και στη συνέχεια οι αστυνομικοί εντόπισαν τον ιερέα σε ξενοδοχείο της περιοχής, συνελήφθη και σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία.

  Σήμερα το μεσημέρι ο εισαγγελέας της Λαμίας άσκησε δίωξη σε βάρος του ιερωμένου για κακουργηματικές πράξεις και παραπέμφθηκε στον ανακριτή απ’ όπου πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Τρίτη.

  http://www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 5. Ο/Η Αει σιχτιρ πιά λέει:

  Αρχιμανδρίτης ασέλγησε σε 20χρονο αγόρι με διανοητικά προβλήματα27.7.2009 Καλά κρυμμένες πίσω από τα ράσα έκρυβε τις αρρωστημένες σεξουαλικές του ορέξεις ένας αρχιμανδρίτης που συνελήφθη από άνδρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας. Ο ιερέας από τη Θεσσαλονίκη, που είχε μεταβεί για διακοπές στην περιοχή της Στυλίδας Φθιώτιδας, φέρεται να ασέλγησε σε βάρος 20χρονου αγοριού με νοητική υστέρηση. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε το νεαρό αγόρι στους αξιωματικούς της αστυνομίας, το βράδυ της Παρασκευής και ενώ έκανε τη βόλτα του στην παραλία της Στυλίδας τον πλησίασε ένας παπάς, ο οποίος άρχισε να συζητά μαζί του για αρκετή ώρα. Μάλιστα, ήταν τόσο φιλικός απέναντί του, που του ζήτησε να μπει στο αυτοκίνητο για να κάνουν μαζί μια βόλτα στην πόλη.

  Ομως, όπως υποστηρίζει ο 20χρονος, ο αρχιμανδρίτης τον μετέφερε στην παραλία του Καλόγερου, σε μια ερημική περιοχή έξω από τη Στυλίδα, και άρχισε να τον χαϊδεύει και να τον φιλά. Ο 20χρονος αντέδρασε και έβαλε τις φωνές, με αποτέλεσμα ο ιερέας να τρομοκρατηθεί. Ετσι, αφού δεν κατάφερε να τον βιάσει, επέστρεψε ξανά στην πόλη, όπου και τον έβγαλε από το αυτοκίνητο.

  Αμέσως ο νεαρός πήγε στο σπίτι του και τρομαγμένος ενημέρωσε τους γονείς του για την περιπέτειά του. Εντρομοι οι δικοί του κατέφυγαν στο Αστυνομικό Τμήμα της Στυλίδας και κατήγγειλαν τη σεξουαλική επίθεση. Αφού ο νεαρός έδωσε την περιγραφή του ρασοφόρου, άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό του. Πράγματι, λίγες ώρες αργότερα ο παπάς βρέθηκε σε ξενοδοχείο της περιοχής, όπου έκανε τις… διακοπές του, και συνελήφθη.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, ανακρινόμενος ο αρχιμανδρίτης ομολόγησε ότι προσπάθησε να ικανοποιήσει τις ανώμαλες ορέξεις του στο 20χρονο αγόρι και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία, με την οποία οδηγήθηκε στον εισαγγελέα της Λαμίας. Εκείνος του άσκησε δίωξη για ασέλγεια σε βαθμό κακουργήματος και τον παρέπεμψε στον ανακριτή, από τον οποίο πήρε προθεσμία για να απολογηθεί αύριο.

  ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ

 6. Ο/Η Δρ. Νο λέει:

  Δεν το διάβασα όλο, αλλά δεν αντιστέκομαι στον πειρασμό να γράψω την αντίρρησή μου για το Βενιζέλο. Δεν είναι ευφυής. Είναι βλαξ. Μπορεί να είναι εύστροφος και ετοιμόλγος, αλλά του λείπει εντελώς αυτό που λένε συναισθηματική νοημοσύνη, χωρίς το οποίο δεν μπορείς να γίνεις τίποτα, εκτός κι αν είσαι γλύφτης και προικοθήρας, οπότε μπορεί να γίνεις καθηγητής στο ΑΠΘ. Ο Βενιζέλος, εκτός από αντιπαθητικός, είναι εντελώς βλάκας, και αυτό αποδείχτηκε από τον τρόπο που χειρίστηκε τις φιλοδοξίες του και την κατάληξη που είχε. Άσε που δεν έχει και χιούμορ. Στο επεισόδιο του φραπέ, ένας κανονικός άνθρωπος θα έλεγε «είπαμε ρε παιδιά ότι θέλω τον καφέ μου γρήγορα, αλλά όχι κι έτσι…»

 7. Ο/Η aeroxeimarros λέει:

  Δε θα ασχοληθώ μετά μυστικά κονδύλια καθώς, δεν είμαι ενημερωμένος επ’ αυτών των θεμάτων. Δική σας δουλειά.

  Γράψατε:

  «τους φιλόσοφους των Αθηνών, («Χαίρε η τους φιλοσόφους ασόφους δεικνύουσα»), αυτοί που κατηγορούν τους αρχαίους Αθηναίους φιλόσοφους, ποιητές και θεμελιωτές μιας πρώτης μορφής Δημοκρατίας,……»

  Σωστά, μόνο που και σήμερα μία μορφή «δημοκρατίας» έχουμε.

  Γράψατε επιπλέον:

  «..Αλλά και για την Αριστερά τα πράγματα είναι θλιβερά. Το κόμμα της κας Κανέλλη σιωπά κλασικά για τέτοια ψιλά γράμματα και ο ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (μεσημέρι Κυριακής) δεν βρίσκω να έχει πει κουβέντα, για ένα θέμα που κατ’εξοχήν (Εκκλησία-Τέχνη-ανθρώπινα δικαιώματα) τον αφορά . Φταίει ο σκυλοκαυγάς των στελεχών του για το αν η Ε.Ε. έπρεπε να στερηθεί τον γίγαντα συνδαιτημόνα του Χριστόδουλου (σε γεύμα Ελλήνων Ευρωβουλευτών) Δ.Παπαδημούλη, ή η ομερτά που έχουν συνάψει με τον αρχιεπίσκοπο του Βοιωτοπεδίου και με το πατριαρχείο; Σε κάθε περίπτωση και ανακοίνωση να υπάρξει, η καθυστέρηση είναι απαράδεκτη. Επιτέλους τι περιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ; Να πεινάσει η χώρα για να βροντοφωνάξει καθημερινά, διαφωτιστικά, επίμονα το σωτήριο σύνθημα: ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ!..»

  Θλιβερά απλά δεν είναι. Κωμικοτραγικά. Η ευτέλεια και η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο. Και ναι, ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται επιμελώς με τα ανθρώπινα δικαιώματα, επιβεβαιωμένο αυτό. Εξ ορισμού. Και αναμφισβήτητο(;).
  Δεν εξετάζω την κατ’ επιλογήν υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τουλάχιστον, το κάνει, αντιστοίχως με τους εθνικιστές(αυτοί περιορίζονται μόνο στο εθνικό στοιχείο).

  «Ακατανόητη» η γραφή μου. Θα έλεγα, «υπολογιστική» γραφή.

  Για να παραθέσω όμως κάποια κατανοητά κείμενα, που θίγουν θεμελιώδη ζητήματα του πολιτικού γίγνεσθαι και που επίσης φαινομενικά ίσως να είναι άσχετα με το άρθρο..

  Τα κείμενα είναι του Τ. Φωτόπουλου:Δημοκρατία ή βαρβαρότητα;

  Επίσης: Κουλτούρα, Ιστορία και Παγκοσμιοποίηση

 8. Ο/Η espectador λέει:

  Αψογος Λασκαρατε. Ειστε λιγο αδικος με τον ΣΥΡΙΖΑ (οχι επι του προκειμενου) αλλα γενικωτερα για την σταση του επι του εκκλησιαστικου. Για τον κ. Παντερμαλη αληθεια γιατι δεν λετε κατι? Διαβασα την «απαντηση-δικαιολογια» στα ΝΕΑ , σας την δινω:

  «Το Μουσείο Ακρόπολης, για ενημέρωση των επισκεπτών του, δημιούργησε ένα video 13 λεπτών», ανέφερε από την πλευρά του σε δήλωσή του, το Σάββατο, ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής. «Στην απαρίθμηση των περιπετειών του Παρθενώνα από την αρχαιότητα έως τα νεώτερα χρόνια, για την απόδοση των καταστροφών η ομάδα εργασίας δανείστηκε ένα απόσπασμα ενός λεπτού και 40 δευτερολέπτων από ένα ντοκιμαντέρ του Κώστα Γαβρά. Ορισμένοι εξέλαβαν τις μικρές μορφές (σε κινούμενα σχέδια) που αναρριχώνται σε κλίμακες ως ρασοφόρους και όχι ως ανθρώπους της εποχής. Προς αποφυγήν κάθε παρεξήγησης και δεδομένου ότι η μεν περίοδος καταστροφής είναι πέραν κάθε αμφιβολίας, αλλά οι συνθήκες άγνωστες, κρίθηκε σκόπιμο να παραμείνει η αναφορά στο γεγονός ως είχε και να εκπέσει ένα πλάνο 12 δευτερολέπτων, το οποίο έτσι και αλλιώς δεν έχει σχέση με την ουσία και ασφαλώς δεν αποτελεί κανενός είδους λογοκρισία».

  Μονο μελαγχολια και ντροπη μπορει να νοιωσει κανεις. Τιποα αλλο.

 9. Ο/Η Επισκέπτης λέει:

  Δευτέρα, 27 Ιούλιος 2009
  Η έκτακτη σύγκληση της Συνόδου την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε σε πολλούς απορία.
  Άλλα συζήτησαν,
  άλλα ανακοινώθηκαν

  Τα θέματα που περιλαμβάνονταν στο επίσημο ανακοινωθέν της Συνόδου ήταν διαφορετικά από αυτά που πραγματικά συζητήθηκαν κατά τη συνεδρίαση και έπρεπε να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για την αντιμετώπισή τους.

  Αφού πέρασαν στα γρήγορα το θέμα της γρίπης (περιμένοντας ουσιαστικά υποδείξεις από το υπουργείο Υγείας για τον τρόπο αντίδρασης) οι συνοδικοί αρχιερείς αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασαν, σύμφωνα με πληροφορίες, την εντονότατη δυσφορία τους επειδή, όπως έλεγαν, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική συνεργασία με την κυβέρνηση.

  Στο τραπέζι ακούστηκαν και συγκεκριμένα ονόματα υπουργών οι οποίοι, όπως έλεγαν οι ιεράρχες, αφενός έχουν κλείσει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης και, αφετέρου, δεν δείχνουν ιδιαίτερη προθυμία να συνεργαστούν με τα στελέχη της Εκκλησίας.

  Συγκεκριμένοι ιεράρχες πιστεύουν, μάλιστα, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ιδιαίτερη βελτίωση στη συνεργασία τους με την κυβέρνηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως τα πράγματα να είναι καλύτερα με το ΠΑΣΟΚ, όπου έχουν φροντίσει να ρίξουν τις απαραίτητες «γέφυρες».

  http://www.paron.gr
  http://xairete.blogspot.com/2009/07/2.html

 10. Ο/Η Λαμιώτης λέει:

  Συχωρείστε με που σας απασχολώ και πάλι αλλά είμαστε συγκλονισμένοι. Ξέρουμε πως βγαίνει μόνο η κορφή του παγόβουνου.
  Για τον παπά που κόλλησε σε καθυστερημένο νεαρό συμπολίτη μας μπορείτε να δείτε στα τοπικά μας ΜΜΕ:
  Αρχιμανδρίτης κατηγορείται για ασέλγεια σε 20χρονο με νοητική υστέρηση
  Δευτέρα, 27 Ιούλιος 2009 13:15 http://www.paratiritisfthiotidas.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1299:-20-&catid=44:2009-02-26-17-25-41&Itemid=64

  Ο παπάς δεν ήταν Λαμιώτης, ήταν παπάς του Άνθιμου στη Θεσαλονίκη. Το παραδέχεται και ο ίδιος
  http://www.lamiablogs.gr/
  Ενημέρωση για ρασοφόρο στη Στυλίδα (26/7/2009)

  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Βογατσικοῦ 7 – 546 22 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-227-677, καὶ τηλεομ. 2310-230-722.- Θεσσαλονίκη, 26.07.2009.- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σχετικῶς μὲ τὸ ὅσα πληροφορηθήκαμε, σήμερα, ἀπὸ τὰ ΜΜΕ γιὰ παράπτωμα ῥασοφόρου κληρικοῦ στὴ Στυλίδα τοῦ νομοῦ Φθιώτιδος, ἡ Ἱερὰ Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ἀνακοινώνει τὰ ἑξῆς : 1. Ὁ ἐν λόγῳ ῥασοφόρος, καταγόμενος ἐξ ἄλλης περιοχῆς, εἶναι ἱερομόναχος, δὲν ἀνήκει σὲ ἱερὰ Μονὴ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, καὶ εἶχε προσωρινῶς διορισθεῖ, κατόπιν αἰτήσεώς του, σὲ μικρὴ ἐνορία τῆς Θεσσαλονίκης «ἄχρι καιροῦ». 2. Κατόπιν τοῦ δημιουργηθέντος, ὑπαιτιότητί του, ἠθικοῦ ζητήματος, τίθεται σὲ διαθεσιμότητα καὶ ἤδη κινεῖται ἡ προβλεπομένη διαδικασία ἀπολύσεως ἀπὸ τῆς προσωρινῆς ἐφημεριακῆς θέσεώς του, καὶ ἑπομένως ὑποχρεοῦται νὰ ἐπιστρέψῃ στὴν Μονὴ τῆς μετανοίας του. 3. Ἡ ἁρμοδιότητα γιὰ τὴν διενέργεια τῆς ὑπὸ τοῦ Νόμου 5383/ 1932 «περὶ Ἐκκλησιαστικῶν Δικαστηρίων» προβλεπομένης διαδικασίας ἀνήκει στὴν Ἱερὰ Μητρόπολη ἐντὸς τῆς περιοχῆς τῆς ὁποίας φέρεται ὅτι διέπραξε ἠθικὸ παράπτωμα. Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης

  Κυττάχτε και εδώ
  http://lamianews.blogspot.com/2009/07/blog-post_7826.html

  27 Ιουλ 2009
  Ακονίζει μαχαίρια η εκκλησία σε Λαμία και Θεσσαλονίκη για τον Αρχιμανδρίτη που συνελήφθη και κατηγορείται ασελγείς πράξεις
  Ούτε στα μάτια του δεν θέλει να δει ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας τον αρχιμανδρίτη Χερουβείμ που συνελήφθη και κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος Στυλιδιώτη και αναμένεται να απολογηθεί την αυριανή μέρα στον ανακριτή. Το κατηγορητήριο με τις κακουργηματικές πράξεις είναι ιδιαίτερα βαρύ ενώ πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι η Μητρόπολη Φθιώτιδας απέρριψε τις γέφυρες που προσπάθησε να στήσει ο Αρχιμανδρίτης ακόμη και μέσα από το κρατητήριο. Πληροφορίες επίσης υποστηρίζουν πως ήδη από το Σάββατο το πρωί είχε ενημερωθεί ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας για την εξέλιξη της υπόθεσης και στη συνέχεια ενημερώθηκε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος. Μέσα στα κρατητήρια της αστυνομικής διεύθυνσης ο αρχιμανδρίτης περίμενε ότι θα έχει ενισχύσει από την τοπική μητρόπολη με την εξασφάλιση δικηγόρου πράγμα το οποίο δεν είχε γίνει μέχρι το Σάββατο το βράδυ. Έτσι ο αρχιμανδρίτης πήρε το μήνυμα με αποτέλεσμα στη συνέχεια να προσπαθήσει να χαράξει μόνος του υπερασπίστηκε γραμμή. Ο συγκεκριμένος αρχιμανδρίτης ήταν για κάποια χρόνια στο Αγιο Όρος πριν μετακινηθεί σε ενορία του δήμου Χαλαίων στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος μέσα στα κρατητήρια αποφεύγει να πει περισσότερα πράγματα από αυτά που έχει καταθέσει ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου του Νικολάου Τσακτάνη υπερασπίστηκε του γραμμή κινείται στην κατεύθυνση να γλιτώσει την προφυλάκιση. Ο ίδιος θα ισχυριστεί ότι δεν συνέβη τίποτα και ότι ίσως παρεξήγησαν κάποιες κινήσεις του. Πάντως η μητρόπολη Φθιώτιδας που φέρεται να είναι σε ευθεία γραμμή με τη μητρόπολη Θεσσαλονίκης λόγω κυρίως των φιλικών σχέσεων του μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Νικολάου με τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμο κρατούν σαφείς αποστάσεις και δεν αποκλείεται αμέσως μετά την απολογία του Αρχιμανδρίτη και την απόφαση Ανακριτή και Εισαγγελέα για την εξέλιξη της υπόθεσης να έχουμε και την πρώτη επίσημη θέση από την πλευρά της εκκλησίας.
  Από την άλλη πλευρά οι γονείς του παιδιού που ουσιαστικά συνέλαβαν τον Αρχιμανδρίτη δεν κρύβουν την αγανάκτησή τους ιδιαίτερα με τα στοιχεία που προκύπτουν στην επικαιρότητα και κυρίως για τις θέσεις που εκφράζει ο κατηγορούμενος. Ο δικηγόρος τους κ. Ευθύμιος Καραϊσκος υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι τα πραγματικά περιστατικά είναι αδιάψευστα ακόμη και από τις καταθέσεις του Αρχιμανδρίτη. Να θυμίσουμε ότι ο αρχιμανδρίτης Χερουβείμ ήθελε να διανυκτερεύσει στη Στυλίδα προερχόμενος από τη Θεσσαλονίκη για να ταξιδεύσει στη συνέχεια στο χωριό του την Βελαώρα της Ευρυτανίας.

 11. Ο/Η laskaratos λέει:

  Aγαπητέ Espectador,
  μπορεί να είμαι αυστηρός αλλά όχι άδικος με τον Σύριζα, μια παράταξη από την οποία δικαιούμαστε να είμαστε απαιτητικοί. Γιατί δεν καταγγέλθηκε η λογοκρισία και ο αρχιεπίσκοπος; Είναι μικρό το ζήτημα; Αν λογοκρίνεται ο Γαβράς τόσο προκλητικά και μέρα μεσημέρι, καταλαβαίνεις τι περιμένει τον ανώνυμο καλλιτέχνη.
  Δυστυχώς ο ΣΥΝ κυρίως γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι άλλη υπόθεση, παλινωδεί σε σχέση με την Εκκλησία, ειδικά μετά τον θάνατο του Χριστόδουλου, όχι πως και πριν ήταν εντάξει, βάσει του δόγματος: «Ο εχθρός (Ιερώνυμος) του εχθρού μου (Χριστόδουλου), είναι φίλος μου. Στα πλαίσια αυτά τηρεί σιωπή και ο ΣΥΡΙΖΑ/ΣΥΝ στο ιερωνυμικό σκάνδαλο του Βοιωτοπεδίου, με εξαίρεση τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ.
  http://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,id=80643840,94497920,7542080
  http://symparataxi.blogspot.com/2008/10/blog-post_1848.html
  http://www.antinews.gr/?p=3746
  https://roides.wordpress.com/2008/10/06/fallen_facets/
  https://roides.wordpress.com/2008/10/08/voiotopedion_yes/

  Για τον Παπαδημούλη που θεωρεί πως κόντρα σε κάθε καταστατικό και δημοκρατική διαδικασία και αριστερό ήθος, πρέπει να είναι μόνιμος ευρωβουλευτής τι να πω; Να ξεχάσω πως δέχτηκε να συμμετάσχει σε γεύμα των Ευρωβουλευτών (οι του ΚΚΕ δεν πήγαν) με τον Χριστόδουλο; Με ποιά θεσμική ιδιότητα ο Χριστόδουλος καλούσε τους Ευρωβουλευτές και γιατί ένα κόμμα που πολεμούσε την ανάμιξή του στην πολιτική τον τίμησε με την παρουσία του;

  Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλά που μπορεί να καταλογίσει κάποιος στον ΣΥΝ, καθόλου τιμητικά, για τις σχέσεις του με την Εκκλησία και ειδικά με το πατριαρχείο, τις διεκδικήσεις του οποίου στα τιμάρια της Β.Ελλάδας υποστήριζε.
  Αναγνωρίζω βέβαια πως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι το καλύτερο κόμμα στο θέμα αυτό, αλλά δεν μπορούμε να κλείνουμε και τα μάτια μας όταν ο Κωνσταντόπουλος εκφωνεί επικήδειο στον χουντικό Σεραφείμ, όταν ο Αλαβάνος υποστηρίζει το άβατο του Αγ.Όρους, όταν ο Αλαβάνος τρέχει στην κηδεία του χουντικού εθνικιστή Χριστόδουλου, που η Αυγή τον είχε κατηγορήσει με φοβερές καταγγελίες για τη δράση του σε κάποιο ίδρυμα.

  Λαμιώτη και Αει σιχτίρ πιά,
  ακόμη ένα κρούσμα. Ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο.
  Αυτό που είναι ανεξήγητο είναι πως ο φερόμενος ως ασελγός ιερωμένος ανήκει στην Επικράτεια του αγίου Άνθιμου Θεσσαλονίκης που όλοι μας ξέρουμε πόσο αυστηρός είναι περί τα σεξουαλικά.
  Απίστευτο μου φαίνεται! Πως του ξέφυγε; Ίσως έριξε μεγάλο βάρος στην πορνεία των πολιτικών γάμων, στον πόλεμο με μετανάστες, Σκοπιανούς, άθεους κλπ και που να τα προκάνει όλα.

 12. Ο/Η ellinaki λέει:

  Αγαπητέ Λασκαράτε, μίας και αναφερθήκατε στον «πατριωτισμό» του κ. Σαμαρά, και καθώς προκύπτουν τελικά ζητήματα που αφορούν την αμεροληψία ενός υπουργού (όσον αφορά την προαγωγή των ελληνικών συμφερόντων στον κλάδο του – εφόσον μάλιστα θέλει να αποκαλείται και πατριώτης), αντιγράφω από την πρόσφατη ανάρτησή μου…

  «Δύο άνθρωποι (ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Σαμαράς, και ο Πρόεδρος του μουσείου Ακρόπολης κ. Παντερμαλής) αποφασίζουν αυθαίρετα να αποκρύψουν ιστορικές αλήθειες για την καταστροφή ενός εκ των σημαντικότερων ελληνικών μνημείων, παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Δύο άνθρωποι αποφασίζουν να λογοκρίνουν ευθέως το έργο ενός Έλληνα σκηνοθέτη διεθνούς φήμης. Εάν αυτή η πράξη δεν θεωρείται άκρως ανθελληνική, ή καλύτερα, εάν δεν θίγει άμεσα ελληνικά συμφέροντα, τότε μάλλον μας διαφεύγει η έννοια του πατριωτισμού. Κι όμως, η απόφαση λήφθηκε από μία δεξιά κυβέρνηση σε μία περίοδο μάλιστα που προσπαθεί να αναδείξει το εθνικιστικό προφίλ της! Άρα η χώρα κυβερνάται είτε από άκρατο παραλογισμό, είτε από αμόρφωτους σκοταδιστές ρασοφόρους…. ή και τα δύο.»

 13. Ο/Η laskaratos λέει:

  Espectador,
  ξέχασα το άλλο σου ερώτημα. Για τον κ.Παντερμαλή έχεις απόλυτο δίκιο. Παράλειψή μου. Τι να πω; Πανεπιστημιακός δάσκαλος κι αυτός να ξεπέφτει στο ρόλο του λογοκριτή και μετά να τα θαλασσώνει με φτηνιάρικες δικαιολογίες που υποιτιμάνε τη νοημοσύνη μας.
  @Ορισμένοι εξέλαβαν τις μικρές μορφές (σε κινούμενα σχέδια) που αναρριχώνται σε κλίμακες ως ρασοφόρους και όχι ως ανθρώπους της εποχής. Προς αποφυγήν κάθε παρεξήγησης και δεδομένου ότι η μεν περίοδος καταστροφής είναι πέραν κάθε αμφιβολίας, αλλά οι συνθήκες άγνωστες, κρίθηκε σκόπιμο να παραμείνει η αναφορά στο γεγονός ως είχε και να εκπέσει ένα πλάνο 12 δευτερολέπτων, το οποίο έτσι και αλλιώς δεν έχει σχέση με την ουσία και ασφαλώς δεν αποτελεί κανενός είδους λογοκρισία».@
  Τέτοιες σαχλαμάρες δεν θα τις έλεγε ούτε μικρό παιδί.

  Αυτή είναι η Ελλάδα, που έλεγε και ένας από τους υπεύθυνους για το χάλι της.

 14. Ο/Η χαρη λέει:

  Αγαπητέ Λασκαράτε καλησπέρα,
  μού λείψατε, (αλλά θα καταλάβετε ίσως τους λόγους από την αλλαγή διεύθυνσης που σας στέλνω)

  το θέμα μ’ ενδιαφέρει σφόδρα όπως καταλαβαίνετε, (έκανα κι εγώ κάτι (ελάχιστο) γι’ αυτό – στην διεύθυνση που λέω παραπάνω – παρόλο που το «σπίτι» εκείνο έχει τελείως άλλο «προορισμό») αλλά είναι όντως εκνευριστική κάθε φορά η επιβεβαίωση σ’ αυτή τη χώρα ότι μάς θεωρούνε έρμαια της «λογικής» τους και της «ηθικής» τους, κι ότι μπορούνε να (μάς) τα περνάνε όλα α δ ι α μ α ρ τ ύ ρ η τα.
  Το οτι γινόμαστε ρεζίλι και στους «ξένους» (και φορτωνόμαστε όλοι τα «μυαλά» τών σαμαράκηδων και άλλων μπούληδων πολιτικάντηδων που πορεύονται καβάλα στις πλάτες τού μπαμπά ή τού θείου τους) είναι εμφανώς το λιγότερο…

  Θα τα ξαναπούμε, μπήκα για μια (βιαστική) καλησπέρα – και σ’ εσάς και στον αγαπητό Ροΐδη – δεν σάς ξεχνώ !

 15. Ο/Η Po λέει:

  Ο κ. Παντερμαλής, δήλωσε σήμερα στις ειδήσεις του Μέγκα, ότι θεωρεί λάθος του (ομολογεί) που δεν ειδοποίησε τον κ. Γαβρά και θα ήθελε να τα «πούνε» από κοντά…

  Επίσης προσπάθησε να βγάλει λάδι τον κ. Σαμαρά, λέγοντας ότι την απόφαση για το κόψιμο της ταινίας την πήρε ο ίδιος, και ότι το ΥΠΠΟ δεν του έδωσε ποτέ οδηγίες.

  Η δεύτερη δήλωση όπως βλέπετε είναι μία ανεπίσημη «ανακοίνωση» Σαμαρά, για όσους καταλαβαίνουν, άρα οι διαμαρτυρίες μας ήδη έχουν πιάσει τόπο.


  Γειά σου χάρη!…
  😉

 16. Ο/Η laskaratos λέει:

  Δρα Νο,
  για την ευφυϊα του Βενιζέλου δεν έχεις άδικο. Όταν τον χαρακτήριζα ευφυή, είχα σαν μέτρο τον ΓΑΠ.

  ellinaki,
  αυτή είναι και η δική μου οπτική. Πατριώτης που προδίδει αυτούς που θεωρεί προγόνους του.

  αγαπητή χάρη,
  στην περίπτωση της συγκεκριμένης λογοκρισίας αντέδρασε η κοινωνία των πολιτών μέσα από το διαδίκτυο και οι ένοχοι θορυβήθηκαν τόσο που άρχισαν να παίρνουν αποστάσεις από το διαπραχθέν όπως επισημαίνει παραπάνω ο κ.Ρο.
  Ο Σαμαράς κάνει τώρα τον ανήξερο, αλλά ιδού η Ρόδος. Ας αποκαταστήσει το βίντεο. Πάλι μας κοροϊδεύει όμως και δεν θα το κάνει.

  Όσο για τον Παντερμαλή, άλλα λόγια να αγαπιώμαστε. Φταίει λέει που δεν είπε αγαπητέ Γαβρά θέλουμε να σας λογοκρίνουμε.

  aeroxeimarros,
  καλό θα ήταν να ενημερώνεσαι και για τα μυστικά κονδύλια γιατί τα πληρώνεις από την τσέπη σου.

 17. Ο/Η O Κανένας λέει:

  @Κε Λασκαράτε

  α) Ζωγραφίσατε!

  β) Η «παρθένος» δεν ήταν καθόλου αγράμματη απ΄ότι γνωρίζω. Ψάξτε το λίγο.

 18. Ο/Η laskaratos λέει:

  Κανένα,
  σε ευχαριστώ αλλά η παρθένα δεν πήγε σε κάποιο σχολείο. Η μοίρα των γυναικών του Ισραήλ εκείνη την εποχή ήταν η παχυλή αμάθεια.

 19. Ο/Η stavroula λέει:

  H moira ths gunaikas sthn arxaia Ellada poia htan?
  Epishs h korh ths Nazaret htan an8rwpos me sarka k osta (ama8hs h oxi).
  H A8hna htan ena 3oano opws tosa k tosa ston arxaio kosmo. H gnwsh dn katakth8hke ephdh perimenan na tous dida3ei mia kata fantasia 8ea.
  Alla ephdh einai sthn fush mas na ereunoume ton kosmo mas
  (The triumph of the human spirit)
  kati pou mas 3exwrizei ap ta sumpa8htika tetrapoda.

  To filmaki tou die8nous gnwstou skhno8eth mas, ousiastika dn diaferei apo opoiodhpote amateur video game.
  Ean to eixan afhsei sthn hsuxia tou mporei na mhn eperne k toses diastaseis. Vevaia xreiasthke oloklhro YPPO gia na parei thn morfh usterias k mh ti allo upourgos o Samaras.

  Mia fora akousa na ginetai logos gia thn la8os topo8esia pou ktisthke to mouseio (arxaiologikos xwros) alh8eia posous sughnei auto?

 20. Ο/Η Greek orthodox λέει:

  http://www.pokrov.org/display.asp?ds=Article&id=1084

  Priest Nabbed
  Date Published: 7/27/2009

  Publication: Kathimerini

  Allegations of sexual abuse

  A priest from Thessaloniki was arrested on Saturday after claims by the parents of a 20-year-old that he attempted to sexually assault the man, who has learning difficulties. The priest, who has not been named, was arrested at a hotel in Stylida, northwest of Athens, where his alleged victim lives. The priest is due to appear before a prosecutor tomorrow.

 21. Ο/Η Αναμοχλευτής λέει:

  Μα επιτέλους, κ.κ. Ροΐδη και Λασκαράτε!

  Θα αφήσετε τίποτα να γράψουμε κι εμείς; Είναι σκανδαλώδης αυτή η πληρότητα των κειμένων σας.

  ______________________
  Πολύ εθαύμασα την παρέμβαση του αγνώστου Κ.:
  «Είθε να σωθείς, ταλαίπωρε, είθε να σωθείς!
  Μ’αυτά που λές και ξαναλές ρίχνεις και ξαναρίχνεις φωτιά στην κεφαλή σου!
  Είθε να σωθείς.
  »
  Πως να ξεφύγη κανείς και να μην πεισθή από μια τέτοια στιβαρή επιχειρηματολογία, βρίθουσα επιστημονικότητος και ορθού λόγου!
  Αλλά πάλι μήπως πρόκειται για κεκαλυμμένη απειλή εμπρησμού σας; Προσέξτε καλού κακού γιατί τα συνηθίζουν κάτι τέτοια αυτοί.

 22. Ο/Η aeroxeimarros λέει:

  @laskaratos είπε:

  “…καλό θα ήταν να ενημερώνεσαι και για τα μυστικά κονδύλια γιατί τα πληρώνεις από την τσέπη σου….”

  Ένας από τους λόγους που σας διαβάζω. Αλλά έχω την εντύπωση ότι πριν από την ενημέρωση όλων αυτών, πρέπει να μάθω σε τι κόσμο ζω, για να μπορώ να τον αντιμετωπίσω. Παρατηρώ, ότι ούτε οι μεγαλύτεροι μου δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα γι αυτά, άρα τελικά είναι θέμα της Δημοκρατίας που βασίζεται στην άγνοια….

 23. Ο/Η Tony Manero λέει:

  Θα λυσσάξετε όλες σας με τον Kosta Gavras τώρα. Βρήκατε δουλειά για όλο το καλοκαίρι.
  Βούτυρο στο ψωμί σας, και όχι μόνο. (για όσους χορεύουν και κανένα tango τελευταίο εν Παρισίοις).

  Με το άρθρο σου αυτό Λασκαράτε, έχασες όλους τους δεξιούς άθεους αναγνώστες σου. Δηλαδή ένα 0.2%

  Για να αναπληρώσεις το κοινό σου, με discoβιους άθεους οπαδούς (ναι, υπάρχουν κι αυτοί), προτείνω στους αναγνώστες σου να απολαύσουν τη μοναδική συνεργάσια Travolta-Gavras στο επικό Mad City.
  Ελπίζω σε δημοσίευση. Όλο μου τα κόβεις.
  Άφησε και κανένα δικό μου σχόλιο.
  Θα γελάσουν πολλοί άθεοι.

 24. Ο/Η Γιατρός Του Ικα λέει:

  O Vincent Vega δεν θα έκανε ποτέ ένα τόσο ασυνάρτητο σχόλιο.Λες και το θέμα είναι πόσο σπουδαίος σκηνοθέτης είναι ο Γαβράς (μια χαρά ήτανε το Mad City btw αν και φαντάζομαι ότι εσύ μετά την Leni Riefenstahl έχεις κλείσει ως κινηματογραφόφιλος) και όχι το πόσο άθλιος υπουργός Πολιτισμού και σφουγγοκωλάριος του κηφηναριού είναι ο Σαμαράς και οι όμοιοί του.

  Αλλά ξέρεις τι λένε φαντάζομαι για το δάχτυλο και το φεγγάρι….

  ΥΓ:Τον βρήκατε τον Vasko Gligorov ή ακόμη;Τα λύσατε όλα τα προβλήματα των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη χώρα σας και ως άδολοι διεθνιστές-ανθρωπιστές είπατε να λύσετε και τα αντίστοιχα των βορείων γειτόνων σας.Ο τυφλός εθνικισμός σας δεν έπαιξε κανένα ρόλο…..Α και ξέχασα,μερικά καντήλια με σπρέυ πάνω σε μιά πόρτα εκκλησίας είναι αντίστοιχα με μερικά δισχιλιετή πογκρόμ.

  Μια ερώτηση μόνο:από τσίπα πως πάμε;Έχει μείνει καθόλου;

 25. Ο/Η Tony Manero λέει:

  Ρε γιατρέ.
  Ζούμε στην ίδια χώρα. Και εγώ σπούδασα σαν κι εσένα, και εμένα μ’αρέσει ο Ταραντίνο, πιθανότατα να είμαστε και ίδια ομάδα (ΠΑΟΚΑΡΑ)
  προς τι το μίσος και ο αλλησπαραγμός;
  δεν πάω κι εγώ κάθε μέρα στη δουλειά μου όπως κι εσύ;

  Γιατί να είσαι εσύ ο Πεφωτισμένος της παρέας και εγώ είμαι ο διανοητικά καθυστερημένος; Γονιδιακή είναι η υπεροχή σου;

  Ο μόνη μας διαφορά φαντάζομαι είναι ότι οι γονείς σου ήταν κομμουνιστές ενώ οι δικοί μου όχι.
  Αν ναι και ότι εσύ βολεύτηκες στο δημόσιο.

  ΥΓ. Δεν τον γνωρίζω τον Gligorov (μόνο τον παλιό που του βαθούλωσαν το κεφάλι σε μια τρομοκρατική).
  Το έρμο το εκκλησάκι το ξέρω και το έβλεπα κάθε μέρα κατεστραμένο επειδή κάποια τσογλάνια θυμήθηκαν το δισχιλιετές πογκρόμ 🙂

  ΥΓ2. Το πιο εξοργιστικό από αυτά που λές, είναι ότι το Mad City είναι καλή ταινία. Me 6.1/10 στο imdb που πας ρε καραμήτρο.

 26. Ο/Η περαστικό soudi λέει:

  @Τονυ
  Γιατί έχασε τους δεξιούς άθεους με το άρθρο;;

  Γράψε και κανά επιχείρημα να γίνεται διάλογος αντί για αρλούμπες περί imdb και τα υπόλοιπα άσχετα με την κουβέντα που γίνεται

 27. Ο/Η Γιατρός Του Ικα λέει:

  Λάθος στην ομάδα,λάθος και στο μίσος,λάθος στα περί υπεροχής,δεν είμαι γιατρός(όπως και συ δεν είσαι fictional χαρακτήρας του κινηματογράφου υποθέτω),δεν δουλεύω στο δημόσιο,οι γονείς μου δεν είναι κομμουνιστές,ούτε και εγώ,τα «τσογλάνια» που μουτζούρωσαν το «κακόμοιρο» το εκκλησάκι σε πείραξαν,τα τσογλάνια που ιερουργούν μέσα δεν τα σχολίασες,ούτε φυσικά την ουσία του αρχικού post παρά μόνο με ένα ομοφοβικό «Θα λυσσάξετε όλες σας» και με αναφορά στην καλλιτεχνική ποιότητα του Γαβρά λες και αυτό είναι το θέμα…

  Γενικώς ΛΑΘΟΣ!

 28. Ο/Η Δεξιός άθεος λέει:

  Κύριε Μανέρο είμαι στο 0,2% των άθεων δεξιών φαν του Ροϊδη και του Λασκαράτου. Με το άρθρο αυτό ο κ.Λασκαράτος με κέρδισε πιό πολύ ακόμα. Δεν ξεχνώ πως μας έριξε ο Μεγαντώνης Σαμαράς. Δεν είμαστε όλοι οι δεξιοί αμνήμονες.

 29. Ο/Η laskaratos λέει:

  Αγαπητή Σταυρούλα,
  αυτή που οι Χριστιανοί ονομάζετε Θεοτόκο (ο Ροϊδης το έβρισκε υποτιμητικό κάτι σαν ωοτόκος όρνιθα), ήταν (περιγράφεται ως) μια αγράμματη γυναίκα. Δεν την βρίζω. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
  Ποιά είναι η σημειολογία της; Ο χυδαίος λαϊκισμός του Χριστιανισμού. Η αγραμματωσύνη, η πτώχια «τω πνεύματι», επαινούνται με τον πιό προκλητικό τρόπο. Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι. Η άγνοια, η αμάθεια, είναι προσόντα.
  Στο άλλο άκρο η μυθική Αθηνά εκπροσωπούσε την αρετή της σοφίας. Άλλες αξίες, γι’αυτό λειτουργούσε Φιλοσοφική Σχολή και κανένας Κοσμάς Αιτωλός δεν τολμούσε να βρίσει τους γραμματιζούμενους.
  Οι φιλόσοφοι, ενοχοποιούνται. Η έρευνα της αλήθειας ενοχοποιείται. Η αγράμματη χωριάτισσα αποδεικνύει τάχα μου πως οι φιλόσοφοι και οι Αθηναίοι διανοούμενοι ήταν άσοφοι. Πως αποδεικνύεται αυτό; Με το έτσι θέλω. Ευθεία η πρόκληση και η ύβρις. Διαβάζεται και στους ναούς των Αθηνών και οι αποχαυνωμένοι Ελληναράδες -αν καταλαβαίνουν δηλαδή-σκύβουν το κεφάλι.
  Τέλος πάντων δεν ήθελα να σε κακοκαρδίσω.
  No hard feelings ελπίζω.

  Ρε Toni Manero,
  τι φρούτο είσαι ελόγου σου;
  @Θα λυσσάξετε όλες σας με τον Kosta Gavras@
  Ποιές όλες ρε, που μας ξέρεις. Έτσι μιλάς με τους φίλους σου; Αν ήμουνα μητροπολίτης θα σου έλεγα στο ίδιο πνεύμα:
  Φύγε από δω μωρή»:

  «Μάρκες όμως και οι δεσποτάδες του Πατριαρχείου. Κατάλαβαν τη λουμπινιά, βούτηξαν το σκήνωμα με ριφιφί και αναχώρησαν για Κάιρο.
  Εκεί, βέβαια, όπως συνηθίζεται σ΄ όλες τις καλές κηδείες, αρπάχτηκαν μεταξύ τους, κατ’ αρχήν ο άγιος Ζακύνθου με τον άγιο Γιοχάνεσμπουργκ.
  – «Φύγε από δω μωρή», είπε ο ένας στον άλλο και όρμησε να την αρπάξει από τα γένια. Το γενιοτράβηγμα, δυστυχώς, το σταμάτησε ο παριστάμενος Γραμματέας του ΑΚΕΛ Χριστόφιας»

  http://www.epohi.gr/gerasimos_columns_1992004.htm.

  ή «άντε να παίξεις με τις κούκλες σου»,

  «Τους «σεβασμιότατους» και «παναγιότατους», τους διακόνους της εκκλησιαστικής τσιφλικάδικης περιουσίας, τους θαμώνες του σκοταδισμού και της «αγιοσύνης», με έμβλημα το «εσύ άντε να παίξεις με τις κούκλες σου», να ορκίζονται περί της «κάθαρσης».

  http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=2713014&publDate=13/2/2005

  ή «Παρούσα».

  «Ανω- κάτω είναι και πάλι η Ιερά Σύνοδος εξαιτίας μιας επιστολής του ιεράρχη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, τον οποίο θέλουν να «συνταξιοδοτήσουν». Και τι αποκαλύπτει ο Θεόκλητος; Ότι μια φορά κι έναν καιρό σε μια συνεδρία της Ι. Σ. ο παλιός Μητροπολίτης, Κυρός Ιερόθεος, όταν εξεφωνήθη το όνομά του, φώναξε «Παρούσα»… Χρειάζονται και σχόλια;»

  http://www.alithia.gr/newspaper/2003/27032003/paraskinia.html

  Έτσι μιλάνε συναμετάξυ τους οι Πατέρες σου.
  Πως μας βρίζεις μες στο σπίτι μας με τόση χυδαιότητα;
  Εδώ δεν είναι η αυλή του Χριστόδουλου.

  Υστερα γιατί ρε «Kosta Gavras»;
  Σε τσούζει που είναι διάσημος, ενώ το υπουργό σουτον ξέρουνε μόνο τα βαφτιστήρια του στον Μελιγαλά και στους Γαργαλιάνους;

  @Ελπίζω σε δημοσίευση. Όλο μου τα κόβεις.
  Άφησε και κανένα δικό μου σχόλιο.@

  Πότε σου κόπηκε εδώ μέσα σχόλιο, που και ποιό;
  Λες ψέμματα, δεν έχουν κοπεί εδώ ούτε οι χυδαιότητες που γράφονται εναντίον μας. Τα μόνα που κόβονται είναι όσα κατηγορούν τρίτους, χωρίς τεκμήρια.

  Για τους άθεους δεξιούς μην ανησυχείς. Παραμένουν αναγνώστες μας, ξέρω τουλάχιστον δυο που είναι φίλοι μου. Είναι σοβαροί αστοί που περιφρονούν κάθε εθνικιστική, λαϊκίστικη, πολιτικάντικη και θρησκοληπτική συμπεριφορά και τους φορείς τους. Από οικονομικό συμφέρον με κλειστή μύτη ψηφίζουν ΝΔ. Ξέρουν καλά το χάλι της.

 30. Ο/Η laskaratos λέει:

  Αγαπητέ Αναμοχλευτή, απειλή κάποιου βλάκα είνα. Το ύφος της γραφής του Κ. μου είναι γνωστό. Απλά άλλαξε ψευδώνυμο.

  Άλλη μια υπαναχώρηση υπουργού, του υπ.Παιδείας, έγινε κατά διαταγήν της Συνόδου που δεν θέλει κορίτσια στις ιερατικές σχολές:

  ΒΗΜΑ:

  έφτασε χθες στους μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος η εγκύκλιος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου με την οποία απαγορεύει την εγγραφή κοριτσιών στα εκκλησιαστικά γυμνάσια και λύκεια. Στο δισέλιδο έγγραφο, που φέρει τις υπογραφές του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, των μητροπολιτών που μετέχουν στη ΔΙΣ και του αρχιγραμματέα της, μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Η Ιερά Σύνοδος εκτιμήσασα τα νυν δεδομένα εις τον χώρον της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως (…) και επιθυμούσα όπως διαφυλάξη τον χαρακτήρα των εκπαιδευτικών αυτών μονάδων της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, ήτοι των Εκκλησιαστικών Γυμνασίων και Λυκείων, ως παραγωγικών σχολών της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν Ελλάδι, έκρινεν ότι η εγγραφή μαθητριών εις τα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια και Λύκειααφ΄ ενός μεν αντίκειται εις τον παραγωγικόν των χαρακτήρα, αφ΄ ετέρου δε θα προκαλέση τοσαύτα και τοιαύτα προβλήματα, ώστε θα καταστή προβληματική η λειτουργία των, και ομοφώνως ήχθη εις την απόφασιν περί μη εγγραφής μαθητριών εις την Δευτεροβάθμιον Εκκλησιαστικήν Εκπαίδευσιν».

  Την «πόρτα» για την είσοδο των κοριτσιών και την εγγραφή τους στα εκκλησιαστικά γυμνάσια και λύκεια είχε ανοίξει με εγκύκλιό του το υπουργείο Παιδείας. Η εγκύκλιος εστάλη σε όλα τα σχολεία τον περασμένο μήνα, αλλά η άμεση αντίδραση της Ιεράς Συνόδου οδήγησε το υπουργείο Παιδείας σε υπαναχώρηση. Το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, με ανακοίνωση του, διευκρίνισε ότι η εγγραφή των κοριτσιών θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του μητροπολίτη στην περιοχή του οποίου υπάρχουν εκκλησιαστικά γυμνάσια και λύκεια.

  Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου και η υπαναχώρηση του υπουργείου Παιδείας προκάλεσαν αίσθηση, αλλά και τα πρώτα προβλήματα. Μάλιστα θεωρείται πλέον δεδομένο ότι ο διευθυντής του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου και Λυκείου της Βόρειας Ελλάδας που δέχθηκε τις πρώτες πέντε αιτήσεις υποψηφίων μαθητριών θα τις απορρίψει, καθώς ούτε ο ίδιος ούτε ο μητροπολίτης της περιοχής θα ήθελαν να έρθουν σε ρήξη με την Ιερά Σύνοδο.

 31. Ο/Η O Κανένας λέει:

  @Κε Λασκαράτε

  Η Μαρία ήταν αφιερωμένη από τους γονείς της στον Ναό από τριών ετών. Το γιορτάζουμε με τα Εισόδια της Θεοτόκου. Συγνώμη που επιμένω, αλλά δεν ήταν αγράμματη. Κοιτάξτε το.

 32. Ο/Η stavroula λέει:

  Oxi dn me kakokardizeis ka8olou:D
  O dialogos euprosdektos gi auto eimaste edw! Oi ellhnarades dn kanoun dialogo, katarxhn k prwta.
  Apla gia na dieukrinhsw ti ennoousa.
  Mia A8hnaia ths epoxhs dn eixe perissotera dikaiwmata apo
  kapoia Euraia xwriatissa.
  Nai isws alles oi a3ies ths epoxhs alla sigoura kamia «8ea» dn
  mporese na dwsei se gunaikes kapoia a3ia/isothta
  se oloklhrh thn Ellhnorwmaikh epoxh.
  H le3h «sofia» ef oson tuxanei 8ulhko ousiastiko ston androkatoumeno kosmo ths epoxhs pernei thn morfh ths teleias gunaikas(sigoura kamia 8ea dn htan xontrh me moustaki) k genika oi perissoteroi laoi sthn arxaiothta eixan 8eopoihsei ta pa8h tous klp klp.

  Perimena na diavasw kati kalutero apo kapoion skeptomeno or8ologhsth alla mou 8umhse kati san grafiko EL.
  Twra to ti ennoeis me to «makarioi oi ftwxoi tw pneumati» o
  ka8enas opws to katalavainei.
  Proswpika otan ergazomai me tous ma8htes mou(autistic children) ennow autous…
  Oi upoloipoi dia8etoume thn logikh k thn krish k analoga pratoume, analoga krinomaste.

  «H ereuna ths alh8eias enoxopoieite»…
  Ma kale mou!
  «Gnwses8e thn alh8eia k h alh8eia eleu8erwsh umas»
  Skalhsmeno ellhnisti sthn eisodo tou UVA (Thomas Jefferson Univercity) ap ta poio prestige panepisthmia, prwta sthn iatrikh k ereuna k to arxaiotero ths xwras (meta to William and Mary, VA).
  Epishs me to na apokaleis «apoxaunomenous ellhnarades» osous
  ekklhsiazontai ( Xairetismous?) upovivazeis thn nohmosunh mas sto eparko sugrinontas t asugrita.
  Les k meis dn spoudasame. Exoume faei sthn mapa(etsi laikisti) ena karo vivlia psuxologias. Ellada/e3wteriko.
  Isws s auto wfhletai k o tropos pou krinw kapoies katastaseis.

  Telos, epeidh 8a plhsiasei k 15/Augoustos, kata thn or8odo3h paradosh h Panagia timatai DEN latreutai.

  Parakalw opws apofugete ton 8rhskeutikon tourismon:D

 33. Ο/Η laskaratos λέει:

  Αγαπητή Σταυρούλα,
  ασφαλώς και η γυναίκα ήταν καταπιεσμένη και στην αρχαία Αθήνα. Καμία αντίρρηση. Βέβαια ζούσε σε ένα άστυ με φιλόσοφους, ποιητές, βουληφόρο αγορά κλπ και όχι στην υπερσυντηρητική εβραϊκή κοινωνία εκείνης της εποχής.
  Η έρευνα της αλήθειας ενοχοποιείτε από το ιερατείο. Το γνώσεσθε την αλήθεια κλπ είναι ένα ωραίο ευαγγελικό ρητό που δείχνει την τεράστια απόσταση του πυρήνα του ευαγγελικού λόγου από την πρακτική των κληρικών.

  Αγαπητέ Κανένα,
  η είσοδος της Μαρίας στο ναό δεν σημαίνει κάποια μορφωτική αγωγή. Κάθε άλλο. Σημαίνει αποκοπή από κάθε ισχνή έστω δυνατότητα χορήγησης κάποιας Παιδείας σε ένα κοριτσάκι εκείνου του τόπου και χρόνου.
  Δες τι φρικαλεότητες λέει σχετικά ο άγιος Γρηγόριος Παλαμάς (η μετάφραση είναι από τις πατερικές εκδόσεις
  «Γρηγόριος ο Παλαμάς», τόμος 11ος), ο θεμελιωτής της ιερής ορθόδοξης ομφαλοσκόπησης, για το ανατριχιαστικό γεγονός της φυλάκισης ενός 3χρονου κοριτσιού από τους φανατικούς γονείς του (που θεώρησαν τη γέννησή του θείο ρουσφέτι) στο ναό, και της τελετουργικής παράδοσής του μετά από παζάρι με το θεό τους, στα χέρια σκοτεινών ιερέων, που είχε σκοπό να την μυήσει και να την προετοιμάσει για την περίεργη επαφή της με το θεό που θα την καθιστούσε έγκυο. Ο άγιος σαφέστατα σημειώνει πως δεν πήρε καμία παιδεία από άνθρωπο παρά μόνο από το θεό του, παράλληλα με ένα θείο διαιτολόγιο που της έφερναν άγγελοι!

  «…..Ήταν αδύνατο η υψίστη και υπεράνω του νου καθαρότης, ο σαρκωθείς Λόγος, να ενωθεί με μολυσμένη φύση, γιατί ένα μόνο πράγμα είναι αδύνατο στο θεό, το να έλθει σε ένωση με ακάθαρτο, πριν αυτό καθαρισθεί. Γι’ αυτό και χρειαζόταν κατ’ ανάγκη μια τελείως αμόλυντη και καθαρότατη παρθένο για κυοφορία και γέννηση εκείνου που είναι και εραστής της …..
  …………. Και επειδή οι πολυάρετοι γονείς της πέτυχαν το ζητούμενο, έσπευσαν να εκπληρώσουν την προς το Θεό υπόσχεσή τους και μετά τον απογαλακτισμό την οδηγούν στο ιερό του Θεού και στον ιεράρχη που ευρίσκετο εκεί, αλλά και αυτή μόνη της με ελεύθερη γνώμη προσήλθε στο Θεό και διέμενε στα άγια των αγίων. Τρεφόταν δε από πάνω με άγγελο με απόρρητη τροφή που δυνάμωνε καλύτερα τη φύση της και τελειοποιούσε τον εαυτό της κατά το σώμα, ώστε το κατάλληλο καιρό να ανοιχθούν οι ουράνιες μονές και να δοθούν για αιώνια κατοίκηση σε όσους πιστεύουν στη παράδοξη γέννα της.
  Έχοντας πλέον από τη μητρική ακόμη κοιλιά τέτοια θεία χαρίσματα και φυσικά δώρα, ΔΕΝ ΔΕΧΘΗΚΕ ΟΥΤΕ ΚΙΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΠΙΚΤΗΤΗ ΦΥΣΗ (ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΑΟΠΟ ΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΑΠΟΚΤΗΜΑΤΑ) ΝΑ ΕΙΣΦΕΡΕΙ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΦΟΙΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ) ……
  εγκατέλειψε δε τελείως τα διδάγματα των ανθρώπων
  και έτσι δέχθηκε άφθονη την από τα άνω σοφία, στο σημείο της ηλικίας που οι γονείς τοποθετούν τα παιδιά χωρίς τη θέλησή τους ως νήπια κάτω από τη καθοδήγηση νηπιαγωγού και τα παραδίδουν σε γραμματοδιδασκάλους, αυτή παρακάθεται μαζί με το Θεό σε άγια άδυτα σαν θεσπέσια ανάκτορα, ως βασιλικός έμψυχος θρόνος ανώτερος από κάθε έδρα, στολισμένος ολόκληρος με αρετές που πρέπουν σε τέτοιο βασιλέα που κάθεται σε αυτόν.
  Μόλις τριών ετών που μόλις είχε αποκοπεί από το θήλασμα και τη δίαιτα της αγκαλιάς δείκνυε το πρέπον σε όσους γνωρίζουν να κρίνουν αλάθευτα. Όταν έφθασε κοντά στα πρόθυρα του ιερού, ενώ νεάνιδες ευγενείς ντυμένες επάξια προς το γένος τους την περιστοίχιζαν κρατώντας λαμπάδες και έτσι με επισημότατη πομπή την προέπεμπαν με ευταξία προς το εσωτερικό, σε αυτό το σημείο φάνηκε ότι αισθανόταν καλύτερα από όλους όσα συμβαίνουν και πρόκειται να της συμβούν. Σεμνή τότε και χαρούμενη και θαυμαστή με το κατάλληλο παράστημα και ήθος και φρόνημα προχωρούσε και έρχεται σε συνάντηση με τον αρχιερέα.
  Και αμέσως εγκατέλειψε όλους γονείς, τροφούς, συνομήλικες και αποχωρίσθηκε από τους συναγμένους, μόνη εντελώς, χαρούμενη προχωρεί στον αρχιερέα ο οποίος την εισήγαγε στα άγια των αγίων και έπεισε όλους τους τότε ζώντας να δέχονται το γεγονός αυτό, με τη σύμπραξη και τη συναπόφαση του Θεού. Διότι επρόκειτο να γίνει σκεύος εκλογής, όχι όπως η κιβωτός γεμάτο σκιές και τύπους, αλλά γεμάτο αλήθεια, για να βαστάσει κυοφορώντας εκείνον τον ίδιο, του οποίου το όνομα είναι θαυμαστό. Τι σπουδαίο θαύμα;………………
  Σε αυτήν την αληθινή κιβωτό παρίστανται όχι οι τύποι των αγγέλων, αλλά οι ίδιοι οι άγγελοι και το σπουδαιότερο είναι ότι δεν επεσκίαζαν απλά, αλλά διακονούσαν και υπηρετούσαν στη διατροφή. Διατροφή που δεν είναι δυνατό να πούμε ούτε τι ήταν, τόσο ξεπερνούσε σε θαυμασμό και το πολυθρύλητο εκείνο μάννα.
  ………………………………………………………………..
  Ζούσε την ιερά ησυχία, τη στάση του νου και του κόσμου, τη λησμονιά των κάτω, την μύηση των άνω, την απόθεση των νοημάτων προς το καλύτερο, δια της παιδείας από την ησυχία που θεωρούμε μέσα το Θεό. Αφού λύθηκε από κάθε υλικό δεσμό ανυψώθηκε πάνω και από αυτή τη συμπάθεια προς το σώμα της, σύνηψε το νου της με τη προς τον εαυτό στροφή και προσοχή και με τη αδιάλειπτο θεία προσευχή. Και δι’ αυτής ερχόμενη τελείως στον εαυτό της και υπερβαίνοντας το πολύμορφο συρφετό των λογισμών, διέκρινε νέα και απόρρητη οδό στους ουρανούς, που θα την έλεγα νοητή σιγή.
  Αφού έτσι μυήθηκε στα ανώτατα μυστήρια με αυτές τις ακρότατες θεωρίες και κατά το τρόπο αυτόν ενώθηκε και αφομοιώθηκε με το Θεό, ……………………
  … παρθένε; Έγινες Θεομήτωρ, ένωσες το νου με το Θεό, ένωσες το Θεό με τη σάρκα, ………………… και κατέστησες την ανθρώπινη φύση απορρήτως συμφυή και, θα λέγαμε, ομόθεη με τη θεία φύση. …………».

  Το πλήρες κείμενο:
  http://www.xfe.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=380

 34. Ο/Η laskaratos λέει:

  Stavroula,
  συγνώμη, παρέλειψα 2 ερωτήματά σου.

  Όχι Σταυρούλα δεν είπα «αποχαυνωμένους Ελληναράδες» όσους εκκλησιάζονται. Πως θα μπορούσα να είμαι τόσο ρατσιστής και γενικόλογος, ανάμεσα στους τακτικότερους εκκλησιαζόμενους συγκαταλέγεται και η μητέρα μου.
  Έτσι χαρακτήρισα τους δηλωμένους Ελληναράδες «πιστούς’, τύπου Βορίδη, Καρατζαφέρη, Γεωργιάδη και το συρφετό των ακροδεξιών δήθεν πιστών, που ανέχονται να ακούνε στους ναούς της Αθήνας, αυτοί που σφετερίζονται τον τίτλο του απόγονου του Πλάτωνα, ύβρεις κατά των φιλοσόφων και των διανοούμενων της αρχαίας Αθήνας, ΑΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΤΑ.

  Το «Μακάριοι οι πρωχοί τω πνεύματι»,
  επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Ο κλήρος πάντως το χρησιμοποιεί για να θεμελιώσει την άποψη του κινδύνου των «άθεων γραμμάτων» κλπ
  Στα πλαίσια αυτά και ο αρχιεπίσκοπος Κραϋσλερ και Φορ Σίζονς έβριζε τους «κουλτουριαραίους».

 35. Ο/Η Tony Manero λέει:

  @ Γιατρός του ΙΚΑ.
  Παραληρείς φίλε ψευτογιατρέ.
  Με κατάλαβες πλήρως από τρεις παραγράφους που έγραψα και με έβγαλες και λάθος.
  Αυτή η υπομονή, η διάθεση διαλόγου, η αποδοχή και ο σεβασμός στην αντίθετη άποψη είναι που χαρακτηρίζουν τον σύγχρονο νεοέλληνα και μας έχουν φέρει στην κορυφή της οικουμένης.
  (λέμε τώρα)

  Ψάξου με κανένα πραγματικό ψυχίατρο, γιατί έχεις πολύ μίσος μέσα και ευτυχώς που το εκτονώνεις εδώ στο φόρουμ, γιατί έξω θα ήσουν πολύ επικίνδυνος, ακόμη και για τα παρεκκλήσια.

  @ Λασκαράτος
  Για το λύσσαγμα, νόμιζω ότι θα το εκλάμβανες σαν αστείο. Έχω δει πολλούς «διαφορετικούς» ανθρώπους να μιλάνε έτσι και είπα να συγχροτιστώ και εγώ μαζί σας.
  Αλλά μάλλον η έκφρασή μου σε ενόχλησε όπως ενοχλεί τον μέσο ομοφοβικό ελληναρά δεξιό ή μη.
  Εξ ου και το απολογητικό ξέσπασμα με άστοχες και κουτσομπολίστικες αναφορές σε παπάδες, που ποσώς ενδιαφέρον εμένα ή τον σώφρονα κόσμο που δεν αναλώνεται σε ανάγνωση φυλλάδων τύπου ESPRESSO.
  Αν σας ενοχλεί πάντως το κόβω.

  Ρωτάς γιατί τον γράφω με λατινικούς χαρακτήρες.
  Δεν με αρέσει να ελληνοποιώ ονόματα ξένων. Μιτεράν ή Μυτεράν, Ντ’ Εσταίν΄ή Ντεστέν; Και ο Kostas Gavras είναι γάλλος πολίτης με γαλλική υπηκόοτητα, αν ναι… και ελληνική εθνική καταγωγή.
  Αλλά νόμιζα ότι εδώ μέσα η αναφορά σε εθνικές καταγωγές είναι μίασμα.

  Δεν νομίζω ότι είμαι χυδαίος, ούτε κάν στα όρια. Αν και τα όρια αυτά ο original o λασκαράτος, μεταξύ μας, τα ψιλοχαλάρωσε.

  Δεν παίρνω κάποια επιβεβαίωση ότι το post αναρτήθηκε, για αυτό και η αναφορά στα μη δημοσιευμένα post μου. Ως εκ τούτου συμπέρανα, εσφαλμένα, ότι είχαν διαγραφεί.

  Φιλική συμβουλή : όταν δεν γνωρίζεις τον άλλο τι ψηφίζει και αν είναι καν χριστιανός ή όχι, μην τον κρίνεις από 2 αράδες που έγραψε.
  Με ξέρεις από χθες και λες «τους δεσποτάδες σου, τους πατέρες σου και τους υπουργούς σου».
  Αμάν πια με την ταμπέλα.

 36. Ο/Η Γιατρός Του Ικα λέει:

  @Tony Manero

  Παραληρώ επείδή επισήμανα ότι όλες,μα όλες οι αυθαίρετες υποθέσεις σου για μένα (και μετά λές ότι σε έκρινα εγώ από 2 παραγράφους…) ήταν λάθος;

  Από πότε η διαφωνία είναι ένδειξη μίσους;

  Oι δικές σου αναρτήσεις,γεμάτες με ειρωνικά σχόλια και προσωπικές επιθέσεις,χωρίς καμία αναφορά στην ουσία της αρχικής ανάρτησης,είναι αφορμή γι’αυτόν τον διάλογο που ευαγγελίζεσαι;

  Λίγη αυτοκριτική αγαπητέ δεν θα έβλαπτε που και που.

 37. Ο/Η laskaratos λέει:

  Tony Manero,
  έγραψες:
  @Θα λυσσάξετε όλες σας@,
  διαμαρτυρήθηκα
  και «διόρθωσες:»
  @Για το λύσσαγμα, νόμιζω ότι θα το εκλάμβανες σαν αστείο@.

  Για το λύσσαγμα μικρό το πρόβλημα,
  εκείνο το «όλες σας» όμως γίνεται εξαιρετικά αντιαισθητικό αφού εδώ δεν είμαστε ούτε σχολική αίθουσα Β΄Λυκείου σε διάλειμμα, ούτε στρατιωτικός θάλαμος, ούτε πλήρωμα φαλαινοθηρικού.

  Στη συνέχεια τα χαλάς ακόμη πιό πολύ:
  @Έχω δει πολλούς “διαφορετικούς” ανθρώπους να μιλάνε έτσι και είπα να συγχροτιστώ και εγώ μαζί σας.
  Αλλά μάλλον η έκφρασή μου σε ενόχλησε όπως ενοχλεί τον μέσο ομοφοβικό ελληναρά δεξιό ή μη@

  Να συγχρωτιστείς μαζί μας με τέτοιο τρόπο, από που κι ως που. Στο ξαναλέω. Εδώ δεν είναι η Ι.Σύνοδος, ούτε η αυλή του Χριστόδουλου, ούτε υπήρξαμε ποτέ συμμαθητές για να έχεις το θάρρος για τέτοια αστεία. Το ίδιο είχα θυμώσει με κάποιον θρησκευόμενο Diagrammeno σε παλιότερο ποστ που με είχε πεί «καβλιάρη» Παρενέβη ο κ.Ροϊδης και αυτός ανακάλεσε με παράλληλκο σβήσιμο της αντιαισθητικής λέξης.
  Ούτε ομοφοβικοί είμαστε-αν μας παρακολουθούσες θα ήξερες πως υπερασπιζόμαστε με συνέπεια τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων-ούτε Ελληναράδες, κάθε άλλο.

  Οι αναφορές μου με αφορμή το σχόλιο σου, δεν ήταν κουτσομπολίστικες. Ήταν παρμένες από την «Εποχή», τον «Ριζοσπάστη» και την μαχητική εφημερίδα της Χίου «Αλήθεια», και δείχνουν την υποκρισία του ανώτερου κλήρου.
  Δέχομαι καλόπιστα πως βιάστηκα να σε θεωρήσω υπερασπιστή του κλήρου ή δεξιό, αλλά έδωσες το δικαίωμα, ειδικά ανησυχώντας για το εκκλησάκι μιας Εκκλησίας που έχει πρωτοστατήσει σε βιαιότητες κατά αντιφρονούντων ακόμη και πρόσφατα επί Δικτατορίας και επί Δημοκρατίας, ή λέγοντας από παρεξήγηση όπως ομολογείς πως το μπλογκ σου κόβει σχόλια.

  Ψιλοχαλάρωσα πράγματι τα όρια μεταξύ μας, όταν εσύ χόντρυνες την ορολογία σου.
  Σε κάθε περίπτωση ήταν θέμα αισθητικής και αλληλοσεβασμού και τίποτα παραπάνω.
  Δεν εγκρίνω βανδαλισμούς ακόμη και σε βάρος της Εκκλησίας των Βανδάλων, αλλά δεν θα κλάψω για την Βανδαλορθόδοξη Εκκλησία που δεν βρήκε μια παρηγορητική κουβέντα για την Κούνεβα ή μια λέξη καταδίκης για τα κτήνη που της επιτέθηκαν.

 38. Ο/Η Tony Manero λέει:

  Λασκαράτε,
  (μου θυμίζει τ’ όνομά σου ένα υπέροχο νησί που είχα πάει παλιότερα, όχι την Κεφαλλονιά, αλλά το Λανθαρότε)
  ξέρεις τι με εκνευρίζει πάρα πολύ;
  Απείρως περισσότερο από ότι σε τσατίζει εσένα ο κλήρος;

  Οι γενικεύσεις.

  Ο συνειρμός σου εκκλησία -> δικτατορία -> βιαιότητα -> βανδαλισμός -> Κούνεβα είναι απαράμιλλος.

  Με την ίδια λογική η Κεφαλλονιά είναι νησί που βρέχεται από θάλασσα, στην θάλασσα έχει ψάρια, το ψάρια τρώνε σκουλήκια, το σκουλήκια ζουνε στο χώμα, από το χώμα τρέφονται τα φυτά και τα φυτά τα τρώνε οι αγλεάδες. Οι αγελάδες κάνουνε κοπριά.
  Μπορώ να ταυτίσω όλα τα ουσιαστικά και ονόματα που αναφέρω;
  Η θεωρία του πετάγματος της πεταλούδας. Του χάους.

  Αν βγάζατε όλοι (και δεν μιλώ γαι τους επαγγλεματίες άθεους) λίγο τις παρωπίδες θα βλέπατε ότι υπάρχουν δίκια σε κάθε μεριά.
  Δεν σημαίνει ότι κάποιος που δηλώνει χριστιανός είναι απαραίτητα και καλός.
  Ούτε και ότι ο αγνωστικιστής είναι χαμένος από χέρι.

  Είπαμε μηδενισμός, αλλά όχι και διαγραφή κάθε είδους λογικής.

 39. Ο/Η laskaratos λέει:

  Τoni Manero,
  σε παραπέμπω στο λίγο παραπάνω σχόλιο του Γιατρού του ΙΚΑ με τον οποίο συμφωνώ.
  Απαντώ και από τη μεριά μου κλείνω τον μεταξύ μας διάλογο σε αυτό το ποστ, για τη σχέση Κούνεβα και βανδαλισμένου ναϋδρίου.
  Μας είπες, αφού πρώτα μας προσφώνησες με την οικειότητα που προσφωνούνται μεταξύ τους τα κορίτσια της Ι.Συνόδου, με την επιθετικότητα που διέγνωσε ο γιατρός του ΙΚΑ κι αφού έκανες τη βαρυσήμαντη διαπίστωση:
  @Δεν σημαίνει ότι κάποιος που δηλώνει χριστιανός είναι απαραίτητα και καλός@:

  @Το έρμο το εκκλησάκι το ξέρω και το έβλεπα κάθε μέρα κατεστραμένο επειδή κάποια τσογλάνια θυμήθηκαν το δισχιλιετές πογκρόμ@

  Λοιπόν άκου:
  Ένας Ολλανδός επίσκοπος-καθολικός-φέρεται να είπε:
  Όταν οι Ναζί κυνηγούσαν τους κομμουνιστές, είπε δεν είμαι κομμουνιστής και δεν μίλησα.
  Όταν οι Ναζί κυνήγησαν τους Εβραίους, είπα κλπ κλπ
  Όταν κυνήγησαν τους ομοφυλόφιλους είπα εγώ δεν κλπ (αυτό παίζεται) και δεν μίλησα.
  Όταν κυνηγούσαν τους Καθολικούς (συνέβη κι αυτό;) δεν υπήρχε κανείς να φωνάξει για μένα.
  Το ηθικόν δίδαγμα του μύθου, προφανές.

  Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία λοιπόν, πολύ περισσότερο από τον επισκοπό μας, όχι μόνο δεν υπερασπίστηκε κανέναν διωκόμενο, όχι μόνο τήρησε ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΗ ΣΙΩΠΗ για την τραγωδία της Κούνεβα, αλλά ιστορικά έχει συμπλεύσει με κάθε λογής ντόπιους και ξένους τύραννους, έχει κάψει, καταστρέψει, δολοφονήσει, βασανίσει, καταπιέσει εκατομμύρια θύματα.
  Τι στο διάλο μας ζητάς να νοιαστούμε για το μαγαζάκι της που κάποιοι γράψανε επάνω του συνθήματα και κάτι τρέχει στα γύφτικα.
  Ρίξε μια ματιά στον αρχιμανδρίτη του ηθικολόγου (τον ενοχλούν τα μισόγυμνα κοριτσάκια και η «πορνεία» του πολιτικού γάμου) μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου που πήγε προχτές στην Στυλίδα να βιάσει το διανοητικά καθυστερημένο 20χρονο και σώπαινε.
  Δεν φτάνει που δεν βλέπεις τα προφανή, μας ζητάς και τα ρέστα από πάνω.

 40. Ο/Η Tony Manero λέει:

  Για να κλέισω κι εγώ, νομίζω ότι σε ανύποπτο χρόνο η Κούνεβα έιχε δηλώσει ότι είναι χριστιανή;

 41. Ο/Η Serpentor λέει:

  Ένας Diagrammenos υπήρχε που υπερασπιζόταν με σωστά επιχειρήματα την Ορθοδοξία αλλά κι αυτός έχει σταματήσει να μπαίνει στο blog του Ροΐδη. Κρίμα…

 42. Ο/Η Serpentor λέει:

  @Λοιπόν άκου:
  Ένας Ολλανδός επίσκοπος-καθολικός-φέρεται να είπε:
  Όταν οι Ναζί κυνηγούσαν τους κομμουνιστές, είπε δεν είμαι κομμουνιστής και δεν μίλησα.
  Όταν οι Ναζί κυνήγησαν τους Εβραίους, είπα κλπ κλπ
  Όταν κυνήγησαν τους ομοφυλόφιλους είπα εγώ δεν κλπ (αυτό παίζεται) και δεν μίλησα.
  Όταν κυνηγούσαν τους Καθολικούς (συνέβη κι αυτό;) δεν υπήρχε κανείς να φωνάξει για μένα.
  Το ηθικόν δίδαγμα του μύθου, προφανές.@

  Ο Λασκαράτος προφανώς αναφέρεται στο «First they came….»

  http://en.wikipedia.org/wiki/First_they_came

  του Γερμανού Λουθηρανού πάστορα Martin Niemöller

  http://en.wikipedia.org/wiki/Martin_Niem%C3%B6ller

 43. Ο/Η laskaratos λέει:

  Serpentor,
  ευχαριστώ για τη διόρθωση. Έχω διαβάσει και την εκδοχή για τον καθολικό επίσκοπο. Αμφέβαλλα για αυτό έγραψα «φέρεται».
  Σε κάθε περίπτωση, η ουσία δεν αλλάζει.

 44. Ο/Η stavroula λέει:

  Laskarate
  Prosupografw:)

  Gi auto eimaste merikoi edw na feroume thn diafora.

  Sto:
  «upersunthritikh euraikh koinwnia»…
  En ta3h…oxi k tooso pia.
  «Book of Ester»

  Twra aneferes tous LAOS…oso tous anakaluptw toso diapistwnw
  oti einai gia ta mpaza:(
  Mpora einai 8a perasei, sumvainei k stas Eurwpas.

 45. Ο/Η Odyssey λέει:

  Πάρα πολύ καλά.
  Δεν τους προλαβαίνω.
  Από εισβολή στα σκόπια, πάμε στις προγαμιαίεςς σχέσεις, στους λαϊκούς ομοφυλόφιλους(άλλο οι ρασοφόροι), στην εκδίωξη μεταναστών, στη λογοκρισία, στη στέρηση ίσων δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών.
  Άμα είσαι ή δηλώνεις ή προσπαθείς να είσαι χριστιανός και τριγυρνάς και στα βλογ, δεν τους προλαβαίνεις.
  Με όσα κάνουν, κάθε μέρα και λιγοστεύει το πλήθος των πιστών.
  απορία:
  Πού στα κομμάτια είδαν γραμμένο τη λογοκρισία σαν μέθοδο προσηλιτισμού;
  Πού είδαν γραμμένη τη «ρητή» απαγόρευση των προγαμιαίων σχέσεων, το μίσος της πίστης κατά των ομοφυλοφίλων, την μη χειροτονία γυναικών;
  Πού είδαν την ανάγκη της πίστης για εθνικό πόλεμο ή την εντολή για εκδίωξη αλλοθρήσκων και αλλοεθνών;
  Πού στα κομμάτια είδαν την ανάγκη για συγχρωτισμό της ιεραρχίας με τα πιο σκοτεινά και βίαια πολιτικά ένστικτα, όπως αυτά των ναζί;
  Κι όταν ρωτώ με το ΠΟΥ, εννοώ πού στην Καινή διαθήκη τα διάβασαν όλα αυτά που διαλαλούν οι ρασοφόροι αιρετικοί;
  Υπάρχει κανείς χριστιανός εδώ να βοηθήσει στην αναζήτηση της αλήθειας;
  παρατηρήσεις:
  -Η εμμονή στο δυϊσμό «καλός – κακός» είναι ανιστόρητη θεολογία.
  -Η εμμονή στον καταλογισμό ευθυνών σε μια θρησκεία και κατ΄ επέκταση σε μια πίστη, με κριτήριο τα έργα και τις ημέρες ρασοφόρων υπηρετών του Μαμμωνά αδικεί όσους το κάνουν.
  -Μια φορά που λογοκρίθηκε σχόλιο μου, εδώ, ορθώς λογοκρίθηκε.
  -Επί 300 χρόνια υπήρχε μια πίστη, που απλωνόταν χωρίς κρατικά δεκανίκια. Αυτό το άπλωμα μέσα στην ελληνιστική ανατολή, μέσα στις πατρίδες των φιλοσόφων έγινε γιατί υπήρχαν κάποιοι λόγοι που δεν περιείχαν κρατική βία και καταστολή. Ο κοινοτισμός, η ισότητα και η αδελφότητα ήταν μερικά χαρακτηριστικά των πρωτοχριστιανών που προσέλκυαν πιστούς.
  -Ότι ακολούθησε και υπάρχει μέχρι σήμερα είναι προϊόν και έργο εκκοσμικευμένων ρασοφόρων αιρετικών, οι οποίοι για λίγο μερίδιο στην εξουσία δεν δίστασαν να αγιάσουν και δολοφόνους.
  -Είμαι οπαδός της επανίδρυσης της Εκκλησίας του Χριστού, των χριστιανικών κοινοτήτων και αξιών και της εκλογής επισκόπων και κληρικών, όπως τότε.
  – ΑΝ βάλουν μπροστά στο μαινόμενο πλήθος εμένα ή τον «λασκαράτο», θα διαλέξουν εμένα για το κρέμασμα.
  -Θεωρώ ότι ο δυισμός ευνοεί το ιερατείο να ομιλεί εξ ονόματος μιας πίστης, που οι ίδιοι έχουν καταργήσει. Να μου επιτρέψετε να μη τους κάνω τη χάρη.
  -Ο Λασκαράτος δεν ήταν άθεος. Αφορίστηκε γιατί επέκρινε την υποκρισία του κλήρου και όσα άλλα επικρίνονται και σήμερα.
  -Μη πειράζετε την πατρίδα μου (κεφαλονιά).
  -Οι ρασοφόροι υποκριτές να διαβάσουν ξανά το «ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι…» Για αυτούς γράφτηκε

 46. Ο/Η ZIGGY λέει:

  Φίλε Λασκαράτε καλησπέρα!
  Για δεύτερη φορά γράφω στο blog σας που αποτελεί κατ εμέ τον πλέον ενδιαφέρον δικτυακό τόπο στο «Ελλάντα» και πάλι γράφω κατ αρχάς για να σας συγχαρώ, αλλά θα ήθελα να μοιραστώ και κάποιες σκέψεις. Αντιλαμβάνομαι τον εκνευρισμό αρκετών συμπολιτών μας που σας επισκέπτονται και που έχει να κάνει με την εμμονή σας στο εκκλησιαστικό γίγνεσθαι, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι το ιερατείο έχει τεράστιες ευθύνες για το χάλι αυτού του τόπου κι επιτέλους κάποιοι πρέπει να μιλήσουν.
  Προσωπικά θα δήλωνα «πανθεϊστής». Πιστεύω ότι το «άνω», κάθε φορά εκδηλώνεται με πρόσωπα και τρόπους που θα βοηθήσουν ένα κομμάτι της ανθρωπότητας, μια δεδομένη χρονική περίοδο. Με βάση αυτή τη συλλογιστική, δε θα αρνηθώ την ύπαρξη της Αθηνάς ούτε όμως της Μαρίας, του Βούδα ή του Κρίσνα.
  Ειναι σαφέστατα τουλάχιστον αφελές να πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι που ανέδειξαν σε τέτοιο ύψος το ανθρώπινο πνεύμα, λάτρευαν ξόανα. Προφανώς εάν ένας αρχαίος Έλληνας μπορούσε να μας μιλήσει, θα μας έλεγε ότι μέσα από το ξόανο λάτρευε το Ον που αυτό αντιπροσώπευε, όπως άλλωστε υποστηριζουν ότι κάνουν και οι οπαδοί της «θρησκείας της αγάπης» όταν οπλισμένοι στρατιώτες «τιμούν» παρουσιάζοντας όπλα(!), τη «ζώνη της παρθένου» και μετά χιλιάδες πιστοί την προσκυνούν…Κατά τα αλλα οι αρχαίοι ήταν οι ειδωλολάτρες. Μα είναι τόσο δύκολο να καταλάβουν το γελοίο του πράγματος? προφανώς και είναι…Παρόλ’ αυτά φίλε μου, θα ήθελα κλείνοντας να διαφωνήσω σε κάτι μαζί σας. Ο Λόγος, που τόσο καλά τον χειρίζεστε, έχει ξέρετε μια ενέργεια, μία αύρα… Το λέω διότι αυτή τη φορά διέκρινα στα σχόλιά σας μια υποψία αλλαζονίας και ίσως φανατισμού απέναντι στους βαρβάρους και μου έκανε εντύπωση. Ίσως δε θα πρεπε να είσαστε τόσο απόλυτος στην κριτική στα πρόσωπα (Μαρία) ή στις Διδασκαλίες. Αν η Μαρία ήταν όντως μορφωμένη, φαντάζεστε ότι οι παπάδες θα μας το έλεγαν? Ή μήπως πιστεύει κανείς ότι ο κλήρος, που έλεγχε τα πάντα στην αυτοκρατορία για αιώνες, θα άφηνε ανέγγιχτα κείμενα που θα βοηθούσαν την χειραφέτηση των μαζών? Η πτώχια “τω πνεύματι” πχ, είναι, όπως κι εσείς λέτε παρακάτω, μια κουβέντα που επιδέχεται πολλές ερμηνείες και φυσικά η πλέον αποδεκτή ήταν για αιώνες αυτή των ρασσοφόρων, ας μην είμαστε όμως τόσο αυστηροί στα σχόλια σε ότι αφορά στο φιλοσοφικό κομμάτι…
  Σας χαιρετώ με τις καλύτερες ευχές για το blog…

 47. Ο/Η ZIGGY λέει:

  α και κάτι ακόμα! καλός και γενναίος ο πάστορας Niemöller, άλλά το παρακάτω εξ όσων γνωρίζω το είπε ο μεγάλος
  Μπέρτολτ Μπρεχτ :

  «Στην αρχή κυνήγησαν τους Εβραίους. Σκέφτηκα: δεν είμαι Εβραίος και δεν μίλησα. Μετά κυνήγησαν τους κομμουνιστές. Είπα: δεν είμαι κομμουνιστής και δεν διαμαρτυρήθηκα. Κι όταν πια ήρθε η δική μου η σειρά δεν υπήρχε πια κανένας για να φωνάξει»

 48. Παράθεμα: ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ – ΣΑΜΑΡΑΣ « The Human Manual

 49. Παράθεμα: Η τρέλα του Μεγαλείου « Ροΐδη Εμμονές

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s