άτομα με ειδικές ανάγκες

ameaΟι πολιτικοί μας, έχουν πράγματι πολλές ανάγκες, τα δικαιώματα και τα προνόμιά τους υπερτερούν σε αριθμό και ουσία από αυτά των υπολοίπων πολιτών, άλλωστε είναι επαρκώς καταγεγραμμένα και νομοθετημένα, πολύπλοκες νομικές ασπίδες προστασίας έχουν τυλιχτεί γύρω τους για να μένουν αλώβητοι κι απερίσπαστοι στο θεάρεστο έργο τους που είναι Ένα: Η φροντίδα του κόσμου, του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζει κλπ. ορισμένες παρατυπίες, «υποθέσεις», ή ακόμα και σκάνδαλα που τυχόν έχουν διαπράξει, και χωρίς καμία δικαστική απόφαση να έχει καταδικάσει/φυλακίσει έως τώρα ούτε έναν τέτοιο πολιτικό, δείχνει το «εύρος» των δικαιωμάτων τους.

Δεν μιλώ για τις άλλες εκτελεστικές, κρατικές, θρησκευτικές, καλλιτεχνικές κ.α. καθαρά εγωιστικές εξουσίες γιατί αυτές και τα στελέχη τους ζουν, έχοντας λίγους και συγκεκριμένους στόχους, όπως η συντήρηση της υπάρχουσας μικρής ή μεγάλης εξουσίας των, μέσω αυτής ιδιωτεύουν στο όνομα ενός γενικότερου «καλού», του δικού μας, του κοινωνικού συνόλου, είναι οι λεγόμενοι παραλήπτες, εντολοδόχοι, διαχειριστές της νομοθετικής μας εξουσίας, διαχειρίζονται χρηματικά κονδύλια, δημιουργούν υπουργεία, κατάλληλα εξοπλισμένες επιτροπές και «Μη Κερδοσκοπικούς Οργανικούς», όλα αυτά για την βελτίωση των υπηρεσιών, τη ζωή όλων μας. Δεν μιλώ για ορισμένες συλλογικές ή ατομικές, φωτισμένες εξαιρέσεις, που πράγματι νοιάζονται, είπαμε, πρόκειται για εξαιρέσεις. Δεν προκαλεί καθόλου εντύπωση το γεγονός ότι ένας στους 8-9 έλληνες είναι διορισμένος, άρα άκρως εξαρτημένος, από τις προαναφερόμενες μικρές ή μεγάλες εξουσίες. Προσθέστε σε όλο αυτόν τον συρφετό άλλους 2-3 στους 10 του συνολικού πληθυσμούς που έχουν άμεση ή έμεση εξάρτηση από αυτές όπως π.χ. οι τράπεζες. Οι υπόλοιποι (αυτό δηλαδή που περισσεύει) αποτελούν τις ένδοξες «παραγωγικές δυνάμεις» της χώρας.

Γιατί αυτή η σχετικά ανορθόδοξη εισαγωγή σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα που φέρει τον τίτλο «άτομα με ειδικές ανάγκες», θα μου πείτε. Γιατί όλοι αυτοί φροντίζουν πρωτίστως τα του οίκου τους, γιατί όλο αυτό το πανηγύρι αφήνει ελάχιστα περιθώρια στις ελευθερίες που μας αναλογούν, γιατί πρόκειται για την ύφανση του κοινωνικού ιστού, που οδηγεί τους υπολοίπους σε ένα ανεξήγητο κουβάρι μιας μη-ανθρώπινης συμπεριφοράς, γιατί μεταποιεί συνειδήσεις, στέλνει ανθρώπους με δικαιώματα στο περιθώριο. Οι κοκορομαχίες, η διαφθορά, η σήψη, τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, ιδιαίτερα τώρα τελευταία διατρέχουν προς κάθε κατεύθυνση τον δημόσιο βίο της τηλεοπτικής μας δημοκρατίας. Μέσα σε αυτό τον ξεπεσμό αγνοούνται και περιθωριοποιούνται, πολλές κατηγορίες συνανθρώπων μας και ιδιαίτερα των ατόμων με αναπηρία.

Κάπου στο βάθος του χρόνου, κάποτε, στο μακρινό 2005 είχαν μοιρασθεί (προφορικά) και δια στόματος πρωθυπουργού 20.000 ηλεκτρονικοί υπολογιστές προσαρμοσμένοι στις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες καθενός μαθητή με αναπηρία, ούτε στα ψιλά των μίντια πλέον δεν βρίσκεις μια τέτοια μη-προσοδοφόρα εξήγηση, απάντηση – τίποτα. Οι Ελληνες που αντιμετωπίζουν κάποια μορφή αναπηρίας -και συγκαταλέγονται στη γενική κατηγορία ΑμεΑ- υπολογίζονται περίπου σε 1.000.000, σε μια κοινωνία ακατάλληλη, εχθρική για όποιον δεν είναι πρωταθλητής τόσο σε κοινωνικό όσο και σε αθλητικό επίπεδο.

Εάν απροσπέλαστα πεζοδρόμια, αυθαίρετα κατειλημμένα, η παράνομη στάθμευση δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των πεζών, τότε σκεφτείτε τον εξορισμό των Ατόμων με αναπηρίες, φτάνουμε στο παράλογο συμπέρασμα να λέμε η δυσχέρεια του ενός είναι η εξόριση του άλλου. Η περιθωριοποίηση σε όλο το άκαρδο, άσπλαχνο μεγαλείο της.

Το άρθρο 21 παρ. 6 του Συντάγματος προβλέπει ότι «τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρα που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας»….Ξέρετε κάτι; Για την σπλαχνική αυτή «διάταξη» δεν έχουν ψηφισθεί οι εκτελεστικοί νόμοι, απαραίτητοι για την εφαρμογή του Συντάγματος, δεν υπάρχει ο χρόνος, έχουμε τα €100.000 της άγονης μίζας (δεν έχει αποδειχθεί) του πρώην υπουργού Παυλίδη, και εάν έρθει ο βατοπεδινός φάκελος ξανά στη βουλή για τυχόν άλλες «πολιτικές ή ποινικές» ευθύνες. Βρε κερατάδες, αφού αυτά όλα όταν κηρυχθούν εκλογές θα παραγραφούν, ποιους εμπαίζετε.

Σε ένα ομολογουμένως συγκινητικό άρθρο του ο κύριος Δημήτρης Χ. Παξινός, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στη «Κ» ανάμεσα σε άλλα (να το διαβάσετε), αναφέρει: «…Ομιλούμε και αγωνιζόμαστε για την προστασία των ατομικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όταν αυτά καταπατούνται με διάφορους τρόπους και μορφές. Δικαιώματα όμως έχει και αυτή η κατηγορία συμπολιτών μας, η ιδιαίτερη, η ευάλωτη και ευαίσθητη, χωρίς όμως να δίδεται ιδιαίτερη έμφαση και σημασία στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, και έχουν βρει τη λύση τους στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης..
Και
«…Η κατάσταση όζει και η χώρα βρίσκεται στον αστερισμό της αλλοφροσύνης και της ένδειας ιδεών και προγραμματισμών. Η ενασχόληση με θέματα που εκφεύγουν της καθημερινής σκανδαλοθηρικής δημοσιογραφικής επικαιρότητας, υποβαθμίζεται, όταν δεν αγνοείται. Παρά ταύτα, όπως με το περιβάλλον, η προβολή «δευτερευόντων» θεμάτων, από μικρή μερίδα του Τύπου αποτελεί την αφετηρία, την αρχή ευαισθητοποίησης και προώθησης νέων, για τη χώρα μας, αντιλήψεων και προτεραιοτήτων, με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Ας μη λησμονούμε ότι η μάχη ύλης και πνεύματος είναι αιώνια, με γήινους χρόνους και τελικώς η νίκη γέρνει πάντα προς το πνεύμα, μέσα όμως από αγώνες, θυσίες και την τελική ικανοποίηση της προσφοράς στην ανέλιξη της ανθρωπότητας…»

Φωνή βοώντος.

φωτογραφία – copyright© Γιάννης Μπεχράκης / REUTERS

.

ρο

This entry was posted in σκέψεις, Διακρίσεις (κάθε είδους), Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, ιστοΕπιφυλλίδες, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

14 Responses to άτομα με ειδικές ανάγκες

 1. Ο/Η Κάποιος λέει:

  Αποστράτευσαν λιμενοφύλακα επειδή είναι ψυχικώς πάσχουσα!

  Ημερομηνία δημοσίευσης: 28/04/2009

  ΑΥΓΗ

  Την έντονη διαμαρτυρία της για την κοινωνικά ανάλγητη και ρατσιστική απόφαση του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος και της αναθεωρητικής υγειονομικής επιτροπής Ναυτικού να θέσουν σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία τη λιμενοφύλακα Αντιόπη Κεφάλα (ΑΜ 6262), διότι η τελευταία πάσχει από ψυχωσική συνδρομή, εκφράζει η λεγόμενη «Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία – ΕΣΑμεΑ», με επιστολή της προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Αν. Παπαληγούρα.

  Σε ανακοίνωσή της, η «ΕΣΑμεΑ» τονίζει χαρακτηριστικά τα εξής: «Η λιμενοφύλακας Κεφάλα Αντιόπη, προφανώς για να βρίσκεται σε αυτή τη θέση πέρασε επιτυχώς στη Σχολή Λιμενοφυλάκων το έτος 2001 και υποβλήθηκε στην πολύμηνη εκπαίδευση όπως και οι υπόλοιποι Λιμενοφύλακες. Η θέση αυτή της επέτρεψε να αποκατασταθεί επαγγελματικά και να προγραμματίσει με ασφάλεια τη μελλοντική της προσωπική και οικογενειακή ζωή. Επιπλέον, σύμφωνα με γνωμάτευση του γενικού νοσοκομείου Πατρών, υπογεγραμμένη από τον διοικητικό διευθυντή του νοσοκομείου, η λιμενοφύλακας Κεφάλα Αντιόπη υπόκειται σε φαρμακευτική αγωγή και τακτική ψυχιατρική παρακολούθηση, με την οποία βρίσκεται σε ύφεση και ως εκ τούτου δεν εμφανίζει σημαντική εξασθένιση των γνωστικών της λειτουργιών, στοιχεία που δεν εκτιμήθηκαν από την αναθεωρητική υγειονομική επιτροπή, στην κρίση της οποίας βασίστηκε η απόφαση αποστράτευσής της από το Λιμενικό Σώμα».

  Η «ΕΣΑμεΑ» ζητεί την προσωπική παρέμβαση του Αν. Παπαληγούρα για να ανακληθεί η υπ’ αριθ. 1126/56/09/25-2-2009 απόφαση του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος (ΦΕΚ 188 Γ΄/11-03-2009) και να ανατεθούν στη λιμενοφύλακα Αντιόπη Κεφάλα καθήκοντα στα οποία θα μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς και ικανοποιητικά.

  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=452992

 2. Ο/Η Eπ-αναστάσιος λέει:

  Κύριε Ροΐδη,

  Η Πολιτεία προφανώς δεν έχει χρόνο και Χρήμα για τα Παιδιά ενός Κατώτερου Θεού. Αντίθετα, για τα κάθε κομματικού «χρώματος» Παιδιά, Βρέφη, Δελφίνους λαμβάνει ταχύτατα κάθε μέριμνα, ακόμα και παράνομη.

  Μια ακόμη συνέπεια του τρόπου με τον οποίο έχουν επιδράσει οι διάφοροι κενοί δογματισμοί στην ψυχολογία των ατόμων και στην τελική διαμόρφωση του κοινωνικού ιστού, ο οποίος δυστυχώς έχει καταντήσει καρκινοπαθής… και ίσως ανίατος.

  Εκτιμώ την ευαισθησία σας για την προβολή τέτοιων θεμάτων.

 3. Ο/Η vloutis λέει:

  Tα άτομα με αναπηρία καμία σχέση έχουν με τους συγκεκριμένους…

  Το ύψος και ηεξυπνάδα των αμεα δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν…

  Είναι γνωστό στην Ελλάδα το έργο μου κοντά στα ανάπηρα άτομα (vloutis.wordpress.com) και το συμπέρασμα είναι πως «αναπηρία υπάρχει ΜΟΝΟ στο μυαλό»…

  Το θέμα σας το προσυπογράφω.

  Ο τίτλος σας τους …»επαινεί»!

  Κώστας
  vloutis.wordpress.com
  vloutis.blogspot.com

 4. Ο/Η DrMirabilis λέει:

  http://anonymos1789.blogspot.com/

  edo deite apati. O prophitis paei 2.000 !!

 5. Ο/Η ellinaki λέει:

  Τελικά αυτό το άρθρο 21 του Συντάγματος περιλαμβάνει ένα καλό ρεζουμέ πολιτικής ασυνέπειας.

  Tο άρθρο 21 παρ.8 που αναφέρεται στην υποχρεωτική υπαγωγή της εθνικής μας νομοθεσίας στις διεθνείς συνθήκες, ανάγκασε την πολιτεία να σεβαστεί (και καλά) τη Διεθνή Σύμβαση Ποινικού Δικαίου για τη Διαφθορά θεσπίζοντας τους νόμους 3560/2007 και 3666/2008. (Ενδιαφέρον το νούμερο του δέυτερου 😉 ).

  Και φυσικά τα αποτελέσματα της θέσπισης των συγκεκριμένων εκτελεστικών νόμων για τη διαφθορά, είναι καθημερινά ορατά σε όλους μας!

  Ίσως λοιπόν να μην είναι τυχαίο που δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία, σεβόμενη το άρθρο 21 παρ.6, δεδομένου ότι πάλι κατά 99% δεν θα εφαρμοζόταν.

 6. Ο/Η bioannis λέει:

  Αγαπητέ Ροΐδη συγχαρητήρια για το θέμα που άνοιξες. Ο Πολιτισμός ενός κράτους, μια ευνομούμενης χώρας (λέμε τώρα…) κρίνεται από την συμπεριφορά της στους ηλικιωμένους, στους ανυπεράσπιστους, στους αδύναμους και τα ζώα. Σε όλα τα παραπάνω είμαστε πρωταθλητές … από την ανάποδη. Ελάτε στη Θεσσαλονίκη να θαυμάσετε το μέγεθος του «πρωταθλητισμού» μας. Κατά τα άλλα τα ταξί (οδηγοί και οχήματα) έχουν περισσότερα δικαιώματα από τους ανθρώπους … και αυτό είναι μια μεγάλη πρωτοτυπία στη χώρα μας. Θα έλεγα με ειρωνία «εύγε» αλλά δεν κρατιέμαι και στέλνω απλώς το βραβείο της ανοιχτής παλάμης σε όλους τους ανευθυνουπεύθυνους.

 7. Ο/Η Κρητικός λέει:

  ΠΑΣΟΚ και ΑΜΕΑ

  http://irakleionews.blogspot.com/2009/04/6.html

  Τετάρτη, 15 Απρίλιος 2009
  Ο ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤ. ΑΠΕΛΥΣΕ 6 ΑΜΕΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
  Ακούγεται απίστευτο, αλλά είναι αληθινό…
  Ο Δήμος Ηρακλείου προχώρησε στην σιωπηρή/άτυπη απόλυση 6 ΑΜΕΑ που δουλεύουν στο δημοτικό ραδιόφωνο «Επικοινωνία 94» μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα! Συγκεκριμένα τους κάλεσε να παραλάβουν το δώρο το Πάσχα, έχοντας αφαιρέσει το ποσοστό που αφορά από τον Μάρτιο του 2009 και έπειτα – ουσιαστικά δηλαδή τους έχει απολύσει από τον Μάρτιο!

  Αυτό δεν φαινόταν μέχρι τώρα, διότι όλοι οι εργαζόμενοι του «Επικοινωνία 94» δεν έχουν πληρωθεί ακόμη τον Μάρτιο. Τώρα όμως που καταβλήθηκε το δώρο, αποκαλύφθηκε η διακοπή της μισθοδοσίας των 6 Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες!!! Απίστευτο!!!!!!! Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι όπως όλα δείχνουν ο Δήμος Ηρακλείου δεν έχει κακή πίστη, δηλαδή δεν είχε σκοπό να τους απολύσει.

  Ωστόσο δήμαρχος και πρόεδρος της δημοτικής ραδιοφωνίας, φοβούμενοι έναν ενδεχόμενο καταλογισμό, που υποτίθεται ότι μπορεί να προκύψει από κάτι «ανεμικά» έγγραφα (π.χ. Περιφέρεια Αττικής «άποψή μας είναι ότι δεν πρέπει να συνεχίσουν την εργασία τους, αλλά ρωτήστε και το υπουργείο Εσωτερικών καλύτερα») ενεργούν σαν κακοί ευθυνόφοβοι δημόσιοι υπάλληλοι και προχωρούν στην απόλυσή τους! Όλα αυτά την στιγμή που υπάρχουν έγγραφα του υπουργείου Απασχόλησης και του ΟΑΕΔ (σ.σ. προσελήφθησαν βάση προγράμματός του) που λένε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι ΚΑΛΩΣ τους κράτησαν μέχρι τώρα και είναι στη ΒΟΥΛΗΣΗ τους να συνεχίσουν να τους απασχολούν!!!

 8. Ο/Η Κρητικός λέει:

  Φώτης Κουβέλης:
  Απέλυσαν ΑΜΕΑ
  http://origin.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8470&pubid=1852921

  Πέταξαν στο δρόμο άτομο με ειδικές ανάγκες ούσα έγκυος και μητέρα ανήλικου παιδιού.

  Η εν λόγω υπάλληλος, η οποία εργαζόταν από την άνοιξη του έτους 2001 Αγροτική Ασφαλιστική με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες και ανανεώνονταν, με πρόδηλη έτσι την ύπαρξη σύμβασης αορίστου χρόνου, πρόσφατα ενημερώθηκε ότι η σύμβασή της δεν ανανεώθηκε, παρά το γεγονός ότι η ίδια είχε ήδη γνωστοποιήσει την εγκυμοσύνη της στην υπηρεσία.

  Το ζήτημα έφερε στη επιφάνεια με επίκαιρη ερώτηση του προς την υπουργό Απασχόλησης ο Βουλευτής του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης.

  Ο βουλευτής σημειώνει ότι η «παράνομη και ανάλγητη απόφαση της εργοδοσίας αντίκειται σε οποιαδήποτε έννοια στοιχειώδους ηθικής, αλληλεγγύης και νομιμότητας»» και ερωτά την υπουργό:

  Με ποιο σκεπτικό ελήφθη η απόφαση της μη ανανέωσης των επί οκταετία διαδοχικών συμβάσεων της ανωτέρω υπαλλήλου;
  Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να αρθεί η εν λόγω άδικη και παράνομη απόφαση;
  Με ποιο τρόπο θα προστατευθούν αποτελεσματικά από τον κοινωνικό και εργασιακό αποκλεισμό οι πολίτες που δοκιμάζονται από αντίστοιχες πρακτικές επίδειξης αναλγησίας και προσβολής των εργασιακών τους δικαιωμάτων;

 9. Ο/Η trivoli λέει:

  Εκεί που θα έπρεπε να ε’ιναι όλα υποδειγματικά είναι τα δημοτικά σχολεία….κι όμως καμιά υποδομή…αν τύχει και υπάρξει μαθητής με κινητικά προβλήματα και πρέπει να χρησιμοποιεί καροτσάκι απλά την πάτησε…αν θέλει να πάει στην τουαλέτα, ας πρόσεχε…Θυμάμαι μια εικόνα σε σχολείο της Θράκης πριν 15 χρόνια περίπου:οι γονείς να μεταφέρουν αγκαλιά τον μαθητή στην τάξη και όταν έπρεπε να πάει τουαλέτα κάποιος γεροδεμένος δάσκαλος τον μετέφερε στο χωράφι δίπλα και το παιδί προσπαδούσε σωριασμένο κάτω να ικανοποιήσει την ανάγκη του…
  Ούτε οι δάσκαλοι ούτε οι διευθυντές ούτε οι σύμβουλοι και προιστάμενοι ούτε ακόμα και οι γονείς του μαθητή δεν σκέφτηκαν: μία ράμπα που να οδηγεί από την αυλή του σχολείου στο υπερυψωμένο κτίριο, μια τουαλέτα κατάλληλα διαμορφωμένη κ.τ.λ. ενώ ξοδεύονταν απίθανα ποσά σε εργασίες καλλωπισμού του σχολείου και του περιβάλλοντος χώρου το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν απασχόλησε κανέναν…
  Γιατί? Απλά γιατί στην Ελλάδα μεγαλώσαμε με την νοοτροπία του ότι οι συνάνθρωποι μας με τέτοιου είδους προβλήματα, δεν ανήκουν στον κοινωνικό ιστό.
  Αρκετά μεγάλος έμαθα πως στο χωριό από το οποίο κατάγομαι και στο οποίο μεγάλωσα μεγάλωσαν μαζί με μένα τρία παιδιά που δεν τα είδε ποτέ το φως του ήλιου….και βγήκαν από το σπίτι μόνο για να πάρουν το δρόμο του ιδρύματος όταν οι γονείς τους πέθαναν…..

 10. Ο/Η Στριφτόμπολας λέει:

  Εξαιρετικά λίγα σχόλια για ένα τέτοιο θέμα. Κι όμως … ένα τροχαίο μπορεί να σε φέρει, παροδικά ή μόνιμα, σε άμεση επαφή με το πρόβλημα.

  Δεν είναι μόνο τα λεφτά, η πολιτεία, οι θεσμοί, είναι η καθημερινή μας συμπεριφορά, ο τρόπος που παρκάρουμε και δεν αφήνει να κυκλοφορήσει στους δρόμους όχι αναπηρικό καρότσι αλλά ούτε παιδικό καρότσι που είναι το 1/3 σε πλάτος.

  Εμείς είμαστε ο εχθρός

  Και φυσικά είναι πολύ βολικό να διαμαρτυρόμαστε γιατί αποστράτευσαν ψυχασθενή λιμενικό (μέχρι και σύνταξη μυρίζει). Εμπρός για τυφλούς χειρούργους και κουφούς τηλεφωνητές. Μέχρι που τους βρίσκουμε μπροστά μας. Δεν έχετε αναρωτηθεί μήπως θάπρεπε νάχουν φύγει, για ψυχιατρικούς /ιατρικούς λόγους, αρκετοί ακόμα;

  Δεν λέω να μείνουν στο δρόμο. ΚΑΝΕΝΑΣ άνθρωπος δεν πρέπει να πετιέται στο δρόμο, ναι στην κοινωνική πρόνοια, αλλά δεν είναι λύση να έχουμε ψυχωσικούς δημόσιους υπάλληλους (υποτίθεται μετά από επαγγελματική αξιολόγηση, όχι σε σχόλιο ιστοσελίδας).

  Και χρειαζόμαστε, π.χ., ράμπες πρόσβασης που να είναι ελεύθερες, ξεκινώντας από τις δημόσιες υπηρεσίες και φτάνοντας μέχρι τα σκυλάδικα.

  Το κακό είναι ότι η άτιμη η μπάλα μπορεί να πέσει και στο δικό μας γήπεδο: αν η πολυκατοικία, το συγκρότημα, κλπ δεν έχει πρόσβαση για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, ποιος πληρώνει; Ή μήπως δεν έχει καν σημασία γιατί μπορούμε να αρνηθούμε για αισθητικούς λόγους, γιατί θα μας χαλάει τη μόστρα.(ακόμα δηλαδή κι αν αυτός-η πληρώνει)

  υ.γ. είναι αντισυνταγματικό εν τέλει να μην υπάρχουν οι εκτελεστικοί νόμοι ή όχι;

 11. Ο/Η Po λέει:

  Προς τιμή σας που σχολιάζετε εκφράζοντας την ευαισθησία σας, το θέμα αυτό είτε πουλάει είτε όχι (που δεν), δεν θα είναι το τελευταίο που αναρτώ, θα συνεχίσουν πολλές ακόμη αναρτήσεις… Μα, πάρα πολλές!

  υπόσχεση.

  😐

 12. Ο/Η laskaratos λέει:

  Στριφτόμπολα,
  πολύ σοφή η παρατήρησή σου πως απ τη μια στιγμή στην άλλη η αναπηρία μπορεί να χτυπήσει την πόρτα του οποιουδήποτε.
  Επίτρεψέ μου να διαφωνήσω μόνο στη σκέψη σου για τους απολυόμενους ψυχασθενείς δημοσίους υπαλλήλους.
  Η ψυχασθένεια δεν σημαίνει υποχρεωτικά ακαταλληλότητα η έστω απόλυτη ακαταλληλότητα. Έχω γνωρίσει σχιζοφρενή που στα πολύ μεγάλα μεσοδιαστήματα των ελάχιστων και σύντομων υποτροπών του εργαζόταν πολύ αποδοτικότερα από τον μέσο συνάδελφό του.
  Άλλωστε (και) γι αυτό (πρέπει να) υπάρχει το Κράτος για να προστατεύει τους αδύναμους. Η απόλυση σημαίνει Καιάδας, η εργασία είναι θεραπεία και μια οργανωμένη κοινωνία χρωστά να θεραπεύει τα ασθενή μέλη της.
  Εδώ έχουμε υπουργούς που καταληστεύουν το Δημόσιο και ξεδιάντροπους πρωθυπουργούς που μέρα μεσημέρι ψηφίζουν νόμους περί ανευθυνότητας των υπουργών τους για να τους προστατέψουν και ακόμη πιό ξεδιάντροπους πληρωμένους κάτω από το τραπέζι με δημόσιο χρήμα δημοσιογράφους που παρουσιάζουν αυτούς τους πρωθυπουργούς ως έντιμους εκσυγχρονιστές. Έχουμε και πρωθυπουργούς που μας λένε ξεδιάντροπα πως οι κομπίνες των υπουργών τους είναι νόμιμες άρα και ηθικές και που δεν τολμάνε να διαγράψουν την προκλητική ανομία.
  Οι ψυχασθενείς υπάλληλοι (πίστεψέ με ένα τεράστιο ποσοστό των συνανθρώπων μας είναι ανισόροποι ή έτοιμοι στο πρώτο δυνατό φύσημα να ανισοροπήσουν) είναι αυτοί που θα σώσουν με την απόλυσή τους το Δημόσιο;

  Κύριε Ροϊδη,
  θέλω κι εγώ να σας συγχαρώ που ασχοληθήκατε με ένα θέμα που στους ανθρώπους αρέσει να το κρύβουν κάτω από το χαλί.
  Γνωρίζετε και εσείς πως η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει φροντίσει για τον στιγματισμό των ΑΜΕΑ, εμφορούμενη από μια αρχαϊκή προκατάλυψη πως ο θεός τιμώρησε αυτούς τους ανθρώπους για τις αμαρτίες τους!.
  Εκτός από τις γυναίκες, οι ψυχικά πάσχοντες και οι μη αρτιμελείς δεν μπορούν να ιερωθούν. Η αναπηρία είναι ένα από τα κωλύματα της ιερωσύνης.
  Ένας παιδεραστής μπορεί να παραμένει ιερέας και μετά την 20ετή καταδίκη του κι ας αποφεύγει με δικονομικά τερτίπια να εκδικαστεί η έφεση την οποία υπέβαλε.
  Ένας κλέφτης μπορεί να είναι αρχιερέας και μετά την 6ετή φυλάκισή του.
  Ένας μονόχειρας δεν μπορεί να γίνει ιερέας.
  Έτσι γαλουχείται η νεότης με αυτές τις ηθικές αρχές από την κρατική Εκκλησία εξ απαλών ονύχων στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας.

 13. Ο/Η Στριφτόμπολας λέει:

  Στο δημόσιο τέτοιου είδους απόλυση μπορεί να έχει τρεις εκδοχές: προκατάληψη (που είναι στο θέμα μας), δίωξη και βέβαια απάτη (για μια συνταξούλα). Η απόλυση είναι δυσκολότερη και με καλύτερους όρους από τον ιδιωτικό τομέα. Χρειάζεται πρόνοια για όλους.

  Ξέρω από πρώτο χέρι κάτι πολύ παρόμοιο με το περιστατικό που γράφεις, όμως όλες οι περιπτώσεις δεν είναι ίδιες ούτε όλες οι δουλειές είναι ίδιες. Και συνήθως δεν μπορούν να συζητηθούν χωρίς προκαταλήψεις από ανθρώπους που δεν έχουν τουλάχιστον κάποιες τεχνικές γνώσεις. Υπάρχει όμως ακαταλληλότητα: Όχι όλων, συλλήβδην και εν γένει, αλλά υπάρχει και ακαταλληλότητα, υπάρχουν κακοί συνδυασμοί συγκεκριμένων εργασιών και συγκεκριμένων ανθρώπων. Και αυτό ισχύει πέρα από όσους χρειάζονται ψυχιατρική βοήθεια. Και συχνά σε τέτοιες συζητήσεις θεωρείται ταμπού αυτό το θέμα.

  Χρειάζεται πρόνοια για όλους. Και εργασία.

  Στην πραγματικότητα συνεχίζουμε να έχουμε τεράστια χρέη σε πολύ στοιχειώδη ζητήματα. Ας πούμε οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα είναι προφανώς κατάλληλοι για πάρα πολλές δουλειές αλλά πρέπει νάχουν κι ένα τρόπο να πάνε, από τα πεζοδρόμια μέχρι τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

  Φαντάζομαι ότι η διαρκής συζήτηση από πολλές και διαφορετικές πηγές (όχι από συλλόγους ΑΜΕΑ μόνο) θα βοηθούσε πολλούς ανθρώπους να σκεφτούν και να αλλάξουν τη στάση τους και την καθημερινή τους συμπεριφορά σε αυτό το θέμα.

 14. Ο/Η Κάπας Σ. λέει:

  Λείπει μια χτεσινή ανάρτηση»περί του ευσεβούς Τσίπρα»,γιατί τη»φάγατε»;;!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s