Ο Π.Π.Γερμανός είχε Αλτσχάϊμερ;

Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

Kύριε Ροΐδη,

Στιγμαί ιστορικαί, ότε το Έθνος σύσσωμον συσπειρούται γύρω από τον φυσικόν του Ηγήτορα: Ο Εθνάρχης Χριστόδουλος επανασηκώνει το τιμημένο λάβαρο της Λαύρας πλαισιούμενος μεταξύ άλλων και από τους ιερό Καλλίνικο (παραιτήθη δια λόγους υγείας συκοφαντηθείς δια σεξουαλικάς παρενοχλήσεις) και άγιο Αττικής (προσωρινώς μετέφερε την έδρα του εις Κορυδαλλόν). Αι στιγμαί ήσαν εθνικώς και θρησκευτικώς κρίσιμοι. Ήσαν όλοι εκεί για Ελλάδα και ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, για ένα νέο 1821.

Στιγμαί ιστορικαί, ότε το Έθνος σύσσωμον συσπειρούται γύρω από τον φυσικόν του Ηγήτορα: Ο Εθνάρχης Χριστόδουλος επανασηκώνει το τιμημένο λάβαρο της Λαύρας πλαισιούμενος μεταξύ άλλων και από τους ιερό Καλλίνικο (παραιτήθη δια λόγους υγείας συκοφαντηθείς δια σεξουαλικάς παρενοχλήσεις) και άγιο Αττικής (προσωρινώς μετέφερε την έδρα του εις Κορυδαλλόν). Αι στιγμαί ήσαν εθνικώς και θρησκευτικώς κρίσιμοι. Ήσαν όλοι εκεί για Ελλάδα και ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, για ένα νέο 1821.

Mελετώ εμβριθώς μέρες που ‘ναι τα απομνημονεύματα του δεσπότη Γερμανού, και επιβεβαιώνω πως αγνοεί το γεγονός πως ύψωσε τη Σημαία της Επανάστασης στην Λαύρα στις 25 Μάρτη. Άλλωστε δηλώνει πως εκείνες της μέρες βρισκόταν στα Νεζερά της Αχαϊας (Θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου, πρόκειται για σλαβικό τοπωνύμιο, από αυτά που μελέτησε ο ανθέλλην Φαλμεράϋρερ, το οποίο παραπέμπει στη φυλή των Εζεριτών που μόλυνε με το άθλιο DNA της την αθάνατη φυλή μας). Τρία τινά συμβαίνουν. Ή αποκρύπτει το συμβάν λόγω σεμνότητας, ή λόγω φόβου, ή το 1826 που κάθισε και αυτοβιογραφήθηκε, έπασχε πιά από Αλτσχάϊμερ.

Το πρώτο το αποκλείω. Ο Γερμανός (Γιώργος Γκόζιας) δεν είχε τέτοιες ευαισθησίες, που άλλωστε δεν είναι και θεμιτές για κάποιον που γράφει Ιστορία. Ο στρατηγός Γκούρας όταν ξέσπασε η εμφύλια διαμάχη, καθόλου δεν τον σεβάστηκε ως εθνικό σύμβολο όταν τον τραβολόγαγε το χειμώνα του 1825 δεμένο, πεζό και αιχμάλωτο από το μοναστήρι της Χρυσοποδαρίτισσας των Νεζερών στη Γαστούνη, προκαλώντας σοβαρό κλονισμό της υγείας του. Αλλά τη χαριστική βολή του τη δίνει ο αγωνιστής Κανέλλος Δελληγιάννης: Ο δεσπότης, πλιατσικολόγος της επαίσχυντης για τους Έλληνες σφαγής της Τριπολιτσάς, με το μουλάρι του γονατισμένο από το βάρος των κλοπιμαίων, κουβαλά τα χρυσαφικά των χαρεμιών του Χουρσίτ στη Ρώμη όπου πήγε να προσπέσει στον Πάπα. Στην Αγκώνα τα εξαργυρώνει σε 80.000 τάλληρα και τα εμπιστεύεται στη Ζάκυνθο στην αδελφή του σύζυγο Γιώργου Καλαμογδάρτη. Ο Δεληγιάννης σημειώνει και τα λεγόμενα πως ο γαμπρός του δηλητηρίασε τον δεσπότη στο Ναύπλιο, κι αυτός με τη σειρά του δηλητηριάστηκε από τους άλλους κληρονόμους, έτσι ώστε τα διαβολομαζώματα του μητροπολίτη παρελήφθηκαν από την αστυνομία. Ο Γερμανός, έκανε ότι μπορούσε μαζί με άλλους κοτζαμπάσηδες να σταματήσει την Επανάσταση, φυλακίζοντας τον παπα-Φλέσσα στη μονή Σιδηρόπορτας και βάζοντας τους Κουμανιωταίους να δολοφονήσουν τον Παναγιωτάκη Kαρατζά, που είχε ξεσηκώσει τους Πατρινούς. (Βλ. N. Bαρδιάμπαση, «Π. Kαρατζάς: ο τσαγκάρης που ξεκίνησε την Eπανάσταση του 1821», «Eλευθεροτυπία», 3-7-1993).

Οφείλω όμως να εξαντλήσω κάθε πιθανότητα να οφείλεται η αμνησία του Γερμανού σε σεμνότητα. Αυτήν την ερμηνεία δίδει ο εξαίρετος επιστήμων κ. Κ.Ι. Χολέβας από την εθνικήν και θρησκευτικήν διαδικτυακήν έπαλξιν «Αντίβαρον». (Είμαι βέβαιος πως δεν είναι γιός του υπουργού Ναυτιλίας της Χούντας Ι.Κ.Χολέβα, που γλύτωσε την ψειρού για εσχάτη προδοσία χάρις στο Στιγμιαίο. Θα πρόκειται περί συνωνυμίας). http://www.antibaro.gr/society/xolebas_ppgermanos.php

«…..δεν γράφει ότι σήκωσε την σημαία της Επαναστάσεως. Προφανώς δεν γράφει από σεμνότητα ότι αυτός ήταν το επίκεντρο.. Έκανε όμως κάτι σημαντικότερο. Έστειλε σε εφημερίδες της Δ.Ευρώπης την προκήρυξη της Ελληνικής Εθνεγερσίας .Έτσι στην εφημερίδα LE CONSTITUTIONΝEL των Παρισίων, στις 6 Ιουνίου 1821, δημοσιεύεται σε περίληψη η εθνεγερτική ομιλία του Γερμανού, με την οποία καλεί τους συγκεντρωμένους στην Αγία Λαύρα να αποτινάξουν τον Τουρκικό ζυγό. ….. Η ομιλία φέρεται να έγινε στις 8 Μαρτίου…».

Τι 8 τι 25 Μάρτη, ατράνταχτος απόδειξις. Από σεμνότητα λοιπόν κρύβει ο Γερμανός το κατόρθωμά του. Δυστυχώς δεν υπάρχει φωτοτυπία του εθνικού αυτού δοκουμένδου και το χρεώνω αυτό στο πατριωτικό σαϊτ που όφειλε χάριν του Έθνους να το παραθέσει για να βουλώσει τα στόματα των αχρείων εχθρών της Φυλής. Πάντα κακόπιστος εγώ, αναρωτιέμαι μήπως η «δημοσίευση» στη γνωστή για τον αντικληρικαλισμό της φιλελεύθερη αυτή εφημερίδα, αν όντως υπάρχει και αν όντως αναφέρει Αγία Λαύρα και όχι Ψηλά Αλώνια ή πλατεία Αγ. Γεωργίου, είναι δάχτυλος του κληρικόφρονα Γάλλου Πουκεβίλ. Ο πρόξενος της Γαλλίας στην αυλή του Αλή Πασά, και γιατρός του τύραννου, είναι ο κύριος υπαίτιος του μύθου της Λαύρας, γιατί αν καί απών, περιγράφει την τελετή της ανύψωσης μελοδραματικά αλλά χωρίς ημερομηνία στην “Ιστορία της ελληνκής Επαναστάσεως” του (1824). Είναι ο ίδιος που διέπραξε την απάτη να συγγράψει το πρώτο του βιβλίο της δήθεν περιήγησής του στο Μωριά, (Pouqueville Francois “Voyage en Moree, a Constantinople, en Albanie et dans plusieurs autres parties de l’empire ottoman”. Tome premier. Paris 1805) ενώ ήταν φυλακισμένος και να περιγράψει ποταμόπλοια που έπλεαν στον Ευρώτα! Πραγματικά σοβαρή περιήγηση δημοσίευσε το 1820 στο Παρίσι, το “Voyage dans la Grece”, και σκέπτομαι θαυμαστής καθώς ήταν του κλήρου, μη και σκάρωσε ένα χρόνο μετά και την ανταπόκριση που επικαλείται ο ευσεβής κ. Κ. Ι. Χολέβας.

pgermanos2Η Επανάστασις θέλει επιμόνως τον Γερμανό της, γι’αυτό υποχρεούμαι να ελέγξω και την εκδοχή του φόβου. Στην προσπάθειά μου να λύσω το μυστήριο της 25ης, ανατρέχω στο περυσινό πανηγυρικό δημοσίευμα:

Ο παλιός πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως, στρατηγός Δ.Παναγόπουλος είναι κατηγορηματικός («Επετηρίς Καλαβρύτων»-1970): «Θεωρώ υποχρέωσίν μου να διαμαρτυρηθώ ως Έλλην, διότι ευρίσκονται….Καθηγηταί Πανεπιστημίων, Ακαδημαϊκοί κλπ., οι οποίοι…τολμούν να ταράξουν τα ύδατα του Ιορδάνου και να υποστηρίξουν ότι η επίσημος ιστορία του Κράτους…είναι κάτι ψευδές…». Εξηγεί ότι η Επανάσταση εκινδύνευε, όταν ο Γερμανός συνέγραφε τα απομνημονεύματά του και τον δυσφημεί πως «επεθύμει να κρατήσει την λεγομένην ‘πισινήν’ «, γι’αυτό και σιώπησε. Πρόκειται για σοβαρή επιστημονική εκδοχή, που εμφανίζει τον Γερμανό ως φοβιτσιάρη, αλλά είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα η «πισινή» δίνει και παίρνει, ειδικά στις τάξεις της Ιεραρχίας. Στο ίδιο όμως άρθρο ο στρατηγός μας ομολογεί ότι «Μετάβασις του Γερμανού…εις Λαύραν ούτε δυνατή ήτο…ούτε νοητή«. Προσπαθεί όμως να πείσει πως αυτή συνέβη στις 13 ή 14 Μαρτίου, αλλά «η ύψωσις του λαβάρου μετετωπίσθη (συμβολικώς) δια την ημέραν ταύτην και ούτως εδημιουργήθη η ισχύουσα παράδοσις«.

Η μικρή υποχώρηση του στρατηγού στην ημερομηνία, καλύπτεται από τις πατριωτικές ομοβροντίες του συντοπίτη του Επίτιμου Γυμνασιάρχου Ν.Φιλιππακόπουλου (γυιού ιερέα), που ακολουθεί κατά πόδας (για την ακρίβεια δυό χρόνια μετά) με το ενδιαφέρον πόνημά του «Τα Καλάβρυτα στο μεγάλο ‘21», όπου επιχειρεί να ανακτήσει το έδαφος που χάθηκε με ευθύνη του στρατηγού: «Από τον σεβάσμιο ιεράρχη…θα ευλογηθεί στον ιερό χώρο το χρυσοκέντητο ιερό λάβαρο…Αυτά τα γεγονότα….είναι βεβαιωμένα. Μας τα έδωσε η παράδοση…από τα στόματα εκείνων, που με απλές διηγήσεις, στην απλή γλώσσα…με την αγνότητα της ψυχής τους……τα πήρε η μούσα η λαϊκή….που έγινε ιστορία, θρύλος….».

Για να σοβαρευτούμε: Κι αν ακόμη είχε συμβεί κάτι στις 25, δυό μέρες πριν είχε κηρυχθεί η Επανάσταση στην Καλαμάτα γνήσια, εξακριβωμένα αναμφισβήτητα, χωρίς Ευαγγελισμούς, χωρίς δεσπότη, αλλά με τα όλα της, με Κολοκοτρώνη, με Νικηταρά και με τον κατά τον Π.Π. Γερμανό «εξωλέστατο» και «απατεώνα», αρχιμανδρίτη Παπαφλέσσα. Χώρια από αυτό είχαμε πολλές προγενέστερες επαναστατικές εκδηλώσεις και σε άλλα σημεία της Ελλάδας. Αν θέλουν ντε και καλά οι πατριώτες μας μητροπολίτη, στις 26 Φεβρουαρίου 1821 ο δεσπότης Ιασίου Βενιαμίν Κωστάκε ευλόγησε τη σημαία της Επανάστασης και τον πρίγκηπα Υψηλάντη, που μάλιστα δεν ήταν κανένας παρακατιανός κατσαπλιάς αλλά υπασπιστής του ορθόδοξου τσάρου. Αλλά και ο Κωστάκε ήταν ένας αξιοπρεπής αντιδραστικός που αντιτάχθηκε στις φωτισμένες μεταρρυθμίσεις του ηγεμόνα Α.Ι.Κούζα. Εδώ δυστυχώς μας τα χαλάει η ημερομηνία. Σωστή Κόλαση. Φωτεινής της Σαμαρείτιδος (Εβραίας), Πορφυρίου Γάζης (εκσκαφέα ελληνικών ναών), Ιωάννου του Κάλφα (φρίκη!). Υπάρχει και ένας μάρτυς Χριστόδουλος, αλλά ποιός να φανταζόταν το 1838 που καθιερώθηκε η επέτειος πως κάποιος Χριστόδουλος θα σήκωνε 160 χρόνια μετά ξανά επαναστατικό λάβαρο. Ακόμη χειρότερα ο μητροπολίτης Κωστάκε ήταν Μολδαβός! Ούτε η Καλαμάτα όμως προσφέρεται, έτσι όπως γίνανε τα πράγματα, για τους μεσσιανικούς φαντασιακούς συμβολισμούς του περιούσιου λαού κι έτσι καταλήξαμε στη σοφή τριγωνική σύνθεση: Ιερά Μονή-Έλλην μητροπολίτης-Εορτή Ευαγγελισμού. Στο κάτω κάτω είναι γνωστό πως ο ευσεβής Υψηλάντης ήθελε να ξεσηκωθεί στις 25, αλλά δεν του βγήκε. Όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

Έλεος πιά με τις εθνικές μυθοπλασίες! Η θεά της Ναζαρέτ τι θέλει στην Επανάσταση του ’21; Η Αφροδίτη τουλάχιστον που υπερασπιζόταν την Τροία το έκανε για τον Πάρι, η ντροπαλή Εβραιοπούλα παρθένα όμως, μόνο και μόνο από την παρουσία του μπαγαπόντη και μπερμπάντη Παπαφλέσσα, και μόνο από την άγρια σφαγή των συμπατριωτών της στην Τριπολιτσά, θα απέστρεφε το πρόσωπό της από την Επανάσταση.

Καταλήγω αντιγράφοντας τον Δ.Φύσσα της “Athens Voice”:
«Τι έγινε λοιπόν στις 25 Μαρτίου του 1821; Τίποτα».

Προσθέτω με τη σειρά μου τρία ερωτήματα:
– Οι υπαλληλίσκοι εκπαιδευτικοί που εκφωνούν αστείους δεκάρικους, όσοι δεν το κάνουν από αγραμματοσύνη, δεν σκέπτονται πόσο θα τους περιφρονήσουν οι νοήμονες μαθητές τους όταν μάθουν την αλήθεια;

– Τι μέλλον έχει ένας λαός που τρέφεται με μύθους;

– Γιατί η χώρα αυτή εθίζει επίσημα τα παιδιά της σε λαθροχειρίες, ωραιοποιήσεις, εκπτώσεις, συμβιβασμούς, υποκρισία, ψέματα, σκοπιμότητες; Ας ακούσουν οι πατριώτες Νεοέλληνες τουλάχιστον σε κάτι, αυτόν που λανσάρουν ως θεό τους:
«Γνώσεσθε την Αλήθειαν και η Αλήθεια ελευθερώσει υμάς» (Ιω.8.32).

Advertisements
This entry was posted in «Ιερές» Υποκρισίες, «Ιερή» Εξουσία, Γράμμα από το Ληξούρι, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

75 Responses to Ο Π.Π.Γερμανός είχε Αλτσχάϊμερ;

 1. Ο/Η skinious λέει:

  Μη κομίζετε γλαύκαν εις Αθήνας. ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ότι την 25η Μαρτίου δεν έγινε τίποτα. Συμβολικά προτάθηκε η ημερομηνία λόγω σύμπτωσης με τον Ευαγγελισμό. Οκ.. ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΝ; ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ η σημασία της?

  Η αλήθεια για τον ΠΠΓ και το ΠόΤΕ ευλόγησε τα όπλα, εδω: http://skinious.blogspot.com/2008/03/2-1821.html

  Οσο για τον κ. Χολέβα, πραγματικά ενδιαφέρουσα η περί του πατρός του απορία. Ισως να σου την έλυνε ο έτερος «γιός χουντικού» ο κ. Π. Δημητράς. Φαντάζομαι να τον ξέρεις.

  ΚΑΛΗ ΑΥΡΙΑΝΗ

 2. Ο/Η nomikos λέει:

  Έτσι λοιπόν είναι γεγονός κύριε skinious, ότι ΠΠΓ και λάβαρο δεν συναντήθηκαν ποτέ την 25η Μαρτίου 1821.Η εκκλησία σας αλήθεια, τι υποστήριζει τόσα χρόνια;Μίλησαν ποτέ για συμβολισμούς και δεν το πήραμε χαμπάρι;O Παρασκευαίδης, τι ανέμιζε στο Σύνταγμα;Ήσασταν και εσείς τότε στην σύναξη;Για τα χρυσαφικά που βούτηξε ο ΠΠΓ και τα έκανε συνάλλαγμα στην Ιταλία (πρωτοποριακός πάντα ο κλήρος) θα μας πείτε την αλήθεια, ή δεν πήρατε γραμμή ακόμη;

  ΚΑΛΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

 3. Ο/Η laskaratos λέει:

  Πατριώτα skinious,
  δεν αισθάνομαι πως κομίζω γλαύκαν από τη στιγμή που εκατοντάδες εκπαιδευτικοί και ιερείς βεβαιώνουν τους μαθητές και το ποίμνιον, πως η Επανάσταση ξεκίνησε στις 25 στη Λαύρα. Η ημερομηνία έχει σχέση με την ιδεολογική χρήση της Ιστορίας, δεν είναι αθώα, ανατρέπει την πραγματικότητα, επιχειρεί να αθώσει την Εκκλησία που η Ιεραρχία της στην συντριπτική της πλειοψηφία συνεργάστηκε με τον κατακτητή και μπήκε εκ του πονηρού. Εμένα και πολλούς ακόμη που δεν πιστεύουμε πως η θέαινα της Ναζαρέτ είχε αναπτύξει επαναστατικήν δράσιν, μας ενοχλεί η προσπάθεια αναμίξεώς Της.

  Στο θέμα του κ.Χολέβα, ασφαλώς δεν δέχομαι την αρχή της οικογενειακής ευθύνης, όπως αυτοί που προσπάθησαν να συσχετίσουν αγωνιστή της Δημοκρατίας, στέλεχος του ΣΥΝ με τη δράση συγγενούς του, ενώ οι πολιτικές του θέσεις βρίσκονται στον αντίποδα.
  Ο εκλεκτός και ευσεβής επιστήμων κ.Χολέβας, αν είναι όντως γιός του χουντικού υπουργού, και αν κρίνω από το περιεχόμενο της αρθογραφίας του σε εκκλησιαστικά, πατριωτικά και ιστορικά σαιτς, πρέπει να είναι υπερήφανος και για την εθνική, επιστημονική και πολιτική προσφορά του καθηγητού πατρός του και για την συνεισφορά της Εκκλησίας εις το έργον της Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών. Δικαίωμά του, δεν μπορούμε να έχουμε όλοι τις ίδιες απόψεις, δεν είχα καμμία πρόθεση να τον θίξω. Θα κριθεί από τα γραπτά του και μόνο.
  Ο κ.Δημητράς αν κρίνω από τα γραπτά του,και αν όντως είναι γιός του χουντικού υπουργού, κινείται σε ολότελα αντίθετη πολιτική κατεύθυνση με αυτόν που λες πατέρα του. Βρίσκω τη σύγκριση που επιχείρισες ατυχή.

 4. Ο/Η sofistis λέει:

  Ασχετο. Δεν ξέρω γιατί αυτός ο κύριος μιλάει τόσο άσχημα για τον Ροίδη αλλά νομίζω ότι χρειάζεται μια απάντηση.. Δες εδώ:
  http://www.enet.gr/online/online_text/c=113,id=72137684

 5. Ο/Η niki λέει:

  Φίλτατε Λασκαράτε και λοιποί συνδαιτημόνες, παρακαλώ φωτίστε με γιατι κοντεύω να φλιπάρω! Ο Ιερώνυμος προχθές έκανε λόγο για κάποια εγκύκλιο του επισκόπου Ιωσήφ συγκέντρωσαν περισσότερες από 800 οκάδες χρυσού διατέθηκαν προς χρηματοδότηση του Αγώνα και μάλιστα ήσαν καίριες όσον αφορά τη διάσωσή του.

  Εξεπλάγην καθότι και διότι ιδιαίτερα διαβασμένος για την ιστορική αυτή περίοδο καμμία τέτοια πληροφορία δεν εγνώριζα. Έψαξα λοιπόν ο δύστυχος να βρω κάποια ιστορική πηγή που κάνει λόγο για την εν λόγω προσφορά αλλά τίποτε! Ούτε καν σε εκκλησιασικές ή έστω φιλοεκκλησιασικές πηγές εντόπισα το παραμικρό! Για να μην τα παίξω εντελώς, παρακαλώ τον οποιοδήποτε νωρίζει κάτι, ας το καταθέσει. Δηλαδή μία πρωτογενή πηγή στην οποία να υπάρχει κάποια αναφορά στην «ενέργεια» αυτή, ή τελικά δεν επρόκειται για τίποτε άλλο παρά ένα ακόμη μύθευμα από τα τοσα και τόσα που κατασκεύασε το χριστιανορθόδοξο ιερατείο για να ταϊσει κουτοχορτο τον κοσμάκη και να μου φάει ώρες ψαξίμαος άδικα των αδίκων.

  Ευχαριστώ προκαταβολικά.

 6. Παράθεμα: Εθνικό ό,τι Είναι Βολικό; « Μέσα στη Νύχτα

 7. Ο/Η skinious λέει:

  @ Nomiko

  Βγάζετε βεβιασμένα και άδικα συμπεράσματα. Φυσικά και δεν ήμουνα στη σύναξη.. Και ναι, υπάρχει συμβολισμός. Εξακολουθώ να μη το βλέπω άσχημο αυτό.
  Για τα χρυσαφικά, δεν έχω αποψη, δεν το έχω διαβάσει κάπου. Ο ρόλος πάντως του ΠΠΓ σίγουρα σηκώνει συζήτηση, δεν αντιλέγω.

  @ laskarato

  σταματήστε να τα ισοπεδώνετε όλα. Στην πραγματικότητα, μπορεί πολλοί από την ιεραρχία να έκαναν μόκο, αλλά ο κλήρος στη συντριπτική του πλειοψηφία στάθηκε στο ύψος του και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο πλάϊ του λαού.

 8. Ο/Η περιούσιος λέει:

  Μπερμπάντης και μπαγαπόντης ο Παπαφλέσσας; Μα, αν δεν απατώμαι, αυτός και ο Σαλώνων Ησαΐας είναι οι μόνοι ιερείς, που έπεσαν μαχόμενοι κατά την Επανάσταση του ’21 και μέχρι, που πέθανε, δεν αναμίχθηκε στις απαίσιες ίντριγκες, που πήγαν να πνίξουν τον αγώνα αυτό. Γιατί στέκεστε σε όσα του καταμαρτυρεί ο αποδεδειγμένα φιλότουρκος Π.Π. Γερμανός; Εκτός αν έχετε και κάτι άλλο να του καταλογίσετε.
  Φιλικά!

 9. Ο/Η pornogeros λέει:

  Κάτι σατανικό συμβαίνει εδώ
  Πιστός στη όσο το δυνατό σφαιρικότερη ενημέρωσή μου, ακολούθησα την παραπομπή του skinious και να τι βρήκα:

  «…Ο ΠΠ Γερμανός ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ μαζί με τον Ζαΐμη, στις 24 ΜΑΡΤΙΟΥ. ΕΚΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ του Αη-Γιώργη, ο ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΕΥΛΟΓΕΙ ΤΑ ΟΠΛΑ. Ολοι μαζί φτιάνουν το «Επαναστατικόν ή Αχαϊκόν Διευθυντήριον» και την άλλη μέρα, ΣΤΙΣ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ στέλνουν τη γνωστή ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ στους πρόξενους της Αγγλίας, Αυστρίας, Γαλλίας και Ισπανίας….»

  Οπως αντιλαμβάνεστε, διαβολική τις χειρ, εξαφάνισε μια ημέρα. Αφού σύμφωνα με το παραπάνω, επόμενη της 24ης είναι η 26η, μήπως μπορείτε να μου πείτε τί απέγινε η 25η Μαρτίου 1821?

 10. Ο/Η Δημόφιλος λέει:

  «Oμολογώ πίστιν και εύνοιαν εις τον κραταιόν βασιλέα, την βασίλισσαν και τα βασιλίδια» !!!

  Πρόκειται για απόσπασμα από τον όρκο, που έδιναν οι πατριάρχες, όταν ανελάμβαναν τα καθήκοντά τους.

  Για την ακρίβεια, δεν μιλάμε για μια απλή ομολογία πίστης προς το σουλτάνο, αλλά για μια δήλωση υποταγής, όχι μόνον στον «κραταιόν αυτοκράτορα βασιλέα», αλλά και στη γυναίκα και στα παιδιά του, ακόμα και στους γαμπρούς του…

  Από το Διαδικτυακό περιοδικό ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΡΕΥΝΑ http://www.freeinquiry.gr

 11. Ο/Η laskaratos λέει:

  Πατριώτα skinious,
  με μεγάλη ευκολία παραδέχεστε πως τίποτα δεν έγινε την 25η, τίποτα δεν έγινε στη Λαύρα, για χρόνια όμως η Εκκλησία όπως σου επισημαίνει και ο Νομικός, επέμενε πως έγινε, το ίδιο και η κρατική σχολική μυθολογία. Όπως έγινε και με την περιστροφή της Γης, όπως γίνεται σιγά σιγά και με την Εξέλιξη του Δαρβίνου, όπως έγινε και με την 7ημερη κατασκευή του κόσμου, όταν πια ξεβρακώνεται ο μύθος, το ρίχνετε στους συμβολισμούς, και κάνετε πως δεν τρέχει τίποτα. Για το Κρυφό Σχολειό, η νέα εκδοχή είναι πως λειτουργούσε λέει σε ορισμένες μόνο περιόδους και σε μερικά μόνο μέρη. Έχουν ανοίξει πιά τα στόματα των Ιστορικών, υπάρχει και το Διαδίκτυο, και οι μύθοι σωριάζονται σαν τραπουλόχαρτα. Ποιός έχασε τη ντροπή του για να την βρει μια Εκκλησία που εμπορεύεται άθλια, βρωμερά και φρικαλέα πτώματα και βδελυρούς σκελετούς και κομματάκια πό ακρωτηριαμένα κουφάρια, σαν ιερά λείψανα, χειρότερα από τον χειρότερο τσαρλατάνο και απατεώνα;
  Ο κ.Χολέβας όμως επιμένει στα πάτρια. Ο Γερμανός από σεμνότητα αποσιωπά ένα ιστορικό γεγονός. Λίγο αστεία η θεωρία, που παραπέμπει στα ιδεολογήματα της Ελλάδος των Ελλήνων Χριστιανών. Ο στρατηγός Παναγόπουλος δεν ντρέπεται να πει πως ο Γερμανός «κρατούσε πισινή», κλπ Τι ξεφτιλοθεωρίες είναι αυτές;
  Έχεις ακούσει skinious για τις αλλαξοπατριαρχίες; Πως οι καλόγεροι αγοροπωλούσαν τις επισκοπές με τεράστια ποσά που μάζευαν καταναγκαστικά από τους ραγιάδες; Ξέρεις τον άθλιο ρόλο του αισχρού οικουμενικού πατριαρχείου, που ενεργούσε ως τοποτηρητής του Σουλτάνου, εξαθλιώνοντας το λαό με φόρους, με ζητείες, με συγχωροχάρτια, με αφορισμούς;

  niki,
  η σημερινή «Απογευματινή», με τεράστιο πρωτοσέλιδο προαναγγέλει πως ο Ιερώνυμος θα βοηθήσει την Πολιτεία στην οικονομική κρίση. Ακόμη κρατάω την κοιλιά μου από τα γέλια. Ο Ιερώνυμος ζητά μερίδιο στο φαγοπότι των ευρωπαϊκών κονδυλίων και η «Απογευματινή», μέρα μεσημέρι αντιστρέφει προκλητικά την πραγματικότητα. Οπότε τι μου λες για γεγονότα προ 200ετίας. Τα αλλοιώνουν 100 φορές πιό εύκολα. Δεν ξέρω ποιόν λές Ιωσήφ, τον Ρωγών Ιωσήφ; Και αλήθεια να είναι, δεν αναιρεί το γεγονός πως οι πατριάρχες και οι επίσκοποι ρουφούσαν το αίμα των ραγιάδων βάζοντας σκληρούς φόρους, όπως τους είχε δώσει δικαίωμα ο Σουλτάνος.

  Αγαπητέ περιούσιε,
  ο Γερμανός δεν είχε άδικο όταν αποκαλούσε τον Παπαφλέσσα εξωλέστατο και απατεώνα. Ήταν βέβαια ήρωας και ξέπλυνε τις ντροπές του με το Μανιάκι, αλλά η αλήθεια πρέπει να λέγεται. Φτάνουν οι αγιοποιήσεις. Όπως πολλοί γενναίοι, ο Παπαφλέσσας ήταν υπερβολική γήϊνος και δεν ήταν από παπαδίστικη στόφα, οι φιλοδοξίες του τον κάνανε παπά, όνειρό του ήταν να γίνει δεσπότης:
  Ο Ιταλός φιλέλληνας δημοσιογράφος Ιωσήφ Πέκιο, βρέθηκε στα 1825 στην Ελλάδα και έγραψε για τον Παπαφλέσσα: «…ήτο από τους ενθουσιωδέστερους αποστόλους της Επαναστάσεως. Δεν κατόρθωσε όμως να διατηρηθεί αγνός από την διαφθοράν και ευωχείτο εν μέσω της δυστυχίας της πατρίδος του…Έζη μέσα εις πολυάριθμον χαρέμι….Τον συνήντησα μεταξύ Άργους και Τριπόλεως, ενώ εταξίδευε προπορευομένου του χαρεμίου του, δυο τσιμπουκοφόρων και με την πομπήν Πασσά» .
  Ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα που δίνει ο Κανέλλος Δεληγιάννης: «… ο Παπαφλέσσας υπουργός των Εσωτερικών….ένεκα της ασελγείας και της θηλυμανίας του κατήντησε το κατάστημα του υπουργείου του πορνοστάσιον και εσύναξεν όλους τους ασώτους και μπιριμπάντας και έπραττεν …εις τους δυστυχείς κατοίκους τα μεγαλύτερα ανοσιουργήματα».
  Υπάρχουν και χειρότερα που λέει ο Δεληγιάννης, αλλά νομίζω πως αυτά αρκούν.

 12. Ο/Η Για την Κατερίνα Γκουλιώνη λέει:

  Λασκαράτε έχεις δίκιο. Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει με πυχιαίους τίτλους πως ο Ιερώνυμος θα βοηθήσει οικονομικά την Πολιτεία και ο Ιερώνυμος πήγε για να αρπάξει.

  Η χρηματοδότηση, σε πρώτη φάση με 30 εκατ. ευρώ, έργων της Εκκλησίας από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013 βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

  http://www.imerisia.gr/
  24/3/2009

 13. Ο/Η sarant λέει:

  Βεβαίως, ο Κανέλλος Δεληγιάννης, επιφανής κοτζάμπασης, δεν είναι η αντικειμενικότερη δυνατή πηγή όταν γράφει για τους προσωπικούς του εχθρούς, τον Παπαφλέσσα και τον Κολοκοτρώνη.

 14. Ο/Η skinious λέει:

  @pornogero
  Μαλλον δεν διαβάζετε καλά.
  Ο ΠΠΓ εφτασε στην Πάτρα στις 24 Μαρτίου. Δεν σημαίνει αυτό ότι η άλλη μέρα είναι η 26η..

  Αυτό που έχει σημασία εκεί, είναι ότι ΕΓΚΥΡΟΙ ιστορικοί όπως ο Φωτιάδης κ.ά θεωρούν ότι η 25 Μαρτίου είχε ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΕΙ από τους Ελληνες. Και ότι ο ΠΠΓ την 25η Μαρτίου προφανώς δεν ήταν στην Αγ. Λαύρα, αλλά στην Πάτρα.

  @ Laskarato
  Το post μου σου απαντάει επ αυτού (αν και επαναλαμβάνω ότι ο «συμβολισμός» δεν με χαλάει: η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ είχε ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ από τους αγωνιστές.
  Κι επειδή δεν καταδέχεσαι να το διαβάσεις, ιδού για να μη κουράζεσαι:

  «… Ο Φωτιάδης επίσης (2ο τόμος, σελ. 38), μας λέει για το ξέσπασμα της Επανάστασης στη Ρούμελη, ότι στην Αγ. Μαύρα (όπως λεγόταν τότε η Λευκάδα), είχε πάει ο γιός του Πετρόμπεη, ο Ηλίας Μαυρομιχάλης. Την τελευταία Κυριακή της αποκριάς συνάχτηκαν σε ένα σπίτι, οι Μαυρομιχάλης, Ανδρούτσος, Καραϊσκάκης, Βαρνακιώτης, Πανουργιάς και άλλοι καπεταναίοι. Εκεί ο Ηλίας Μαυρομιχάλης τους λέει ότι «η επανάσταση ορίστηκε να γίνει γύρω από τις 25 του Μάρτη και οι Μοραΐτες γυρεύουν από τους Ρουμελιώτες να ξεσηκωθούν» κλπ κλπ).

  Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι η ημερομηνία ήταν ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΗ για τις 25 Μαρτίου και δεν την καθόρισε ο Οθωνας το 1838 όπως πονηρά ισχυρίζονται οι ιστορικοί της δεκάρας! Μάλιστα οι οπλαρχηγοί εκείνοι, αφού συμφωνήσανε σε όλα, πήγανε στο ερημοκλήσι της Παναγιάς στα Βλαχέραινα, «όπου γονυπετείς και δακρύοντες όλοι παρεκάλεσαν τον Δημιουργόν να σώση την ανεγειρομένην Ελλάδα και να στεφανώση το έργο των με την θείαν χάριν»

  Σοκαριστικόν?

  Εγω φίλε laskarate δεν έχω πρόβλημα να ΔΩ τις λαμογιές των Ιερατείων ανα τους αιώνες. Αυτό όμως δεν έχει σχέση με την Ορθοδοξία αυτή καθ’ εαυτή. Οσο για τα «ακρωτηριασμένα κουφάρια» δεν σε υποχρεώνει κανείς να τα προσκυνήσεις. Ουτε να γίνεις Ορθόδοξος με το ζόρι.

  Αφού όμως πουλάτε «κυριλίκι» και ψευτοδιανόηση, θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν ειρωνευόμαστε τη θρησκεία του άλλου. Οποιαδήποτε θρησκεία. Είναι θεμελιώδες. Αυτό και μόνο σας κατεβάζει πολύ χαμηλά.

  Για τολμήστε να ειρωνευτείτε το Ισλάμ. Σας προκαλώ.

 15. Ο/Η sobraluz λέει:

  Μια προσπάθεια να απαντήσω σε ό,τι ρωτάτε:
  1. Όντως οι δάσκαλοι είναι αγράμματοι και οι δεκάρικοι λόγοι έχουν σκοπό να καλύψουν την αγραμματοσύνη τους. Όσοι γνωρίζουν ή ψυλλιάζονται την αλήθεια δεν παίρνουν μέρος σε τέτοιες φιέστες.
  2. Το μέλλον θα είναι όμοιο με το παρελθόν. Αυτή η αναπαραγωγή εξάλλου είναι και το κύριο μέλημα της συντηρητικής εκπαίδευσης.
  3. Το σχολειό είναι μηχανισμός διατήρησης του ισχύοντος κοινωνικού καταμερισμού. (Συγγνώμη για την ξύλινη γλώσσα, αλλά δεν έχω άλλο τρόπο.) Η ιδεολογική χρήση της ιστορίας είναι προνόμιο της εκάστοτε κρατικής πολιτικής. Στα ψεύδη και τις λαθροχειρίες στηρίχτηκε η ύπαρξη του άθλιου μορφώματος που λέμε ελληνικό κράτος. Οτιδήποτε αληθινό, που θα αποκάλυπτε αυτό το γεγονός, κρίθηκε επικίνδυνο.
  Εξάλλου , η λέξη παραμύθια και η λέξη παραμυθία είναι αδελφές.

 16. Ο/Η περιούσιος λέει:

  Από τον Παπαφλέσσα κρατάω τον ηρωισμό του στον Αγώνα και το θάνατό του στο Μανιάκι. Κρατάω, επίσης, τα σχόλια του Ιταλού Πέκιο για τη διαφθορά του, αν και δεν αρνούμαι, ότι επρόκειτο για μια αρκούντως γήινη φιγούρα, ήτοι με αρκετές αδυναμίες. Όσο για τον Κανέλλο Δεληγιάννη, αυτός, αν δεν απατώμαι, είχε «στολίσει» τους περισσότερους αγωνιστές της Επανάστασης, χωρίς ο ίδιος να διακρίνεται για την αγωνιστικότητά του (λειτουργούσε περισσότερο πίσω από τις κουίντες), άρα μάλλον δεν πρέπει να λάβω ιδιαίτερα υπόψη μου την άποψή του. Και πρόσωπα, όπως ο Δεληγιάννης, λειτουργούσαν ως κοινού συκοφάντες, καθότι δεν πολεμούσαν και προτιμούσαν να καταγγέλλουν όσους αγωνίζονταν. Έτσι την πάτησε και ο Κολοκοτρώνης, έτσι και ο Ανδρούτσος, έτσι και ο Καραϊσκάκης, έτσι και ο Παπαφλέσσας. Απλά δε συμφωνώ με την αγιοποίηση όλων αυτών των αγωνιστών, ακριβώς επειδή είχαν αρκετές ανθρώπινες αδυναμίες, κάποιες εξ αυτών αρκετά κραυγαλέες.
  Εν κατακλείδι, ο «εξωλέστατος» έδωσε τη ζωή του για το μιλέτι του, όπως και αρκετοί άλλοι αγωνιστές, γνωστοί και μη, τη στιγμή, που ο Π.Π.Γερμανός απείχε από τον Αγώνα και ο Κανέλλος Δεληγιάννης παρακολουθούσε περισσότερο παρά αγωνιζόταν. Γι’ αυτό και η κριτική τους ίσως δεν είναι τόσο αξιόπιστη.
  Υ.Γ. Ακριβώς επειδή δεν ήταν από παπαδίστικη στόφα, ο Παπαφλέσσας έδωσε τη ζωή του για τον Αγώνα. Αν ήταν από παπαδίστικη στόφα, θα είχε καταλήξει δεσπότης να πυροβολεί την Επανάσταση.

 17. Ο/Η Po λέει:

  sarantakos – περιούσιος,
  Δεν αμφισβήτησε ο κ. Λασκαράτος τον πατριωτισμό του Παπαφλέσσα, προσωπικά ούτε μου περνά από το νου.

  Όμως, δεν μπορεί εσαεί να πορευόμαστε -έτσι γενικά κι αόριστα- πάνω σε μύθους, ήρωες, ψέμματα…

 18. Ο/Η laskaratos λέει:

  Κύριε Σαραντάκο, περιούσιε,
  τα απομνημονεύματα του Δεληγιάννη έχουν τη δική τους αξία και κρίνονται. Τίποτα δεν είναι θέσφατο, αλλά απλή λογική λέει πως ο Δεληγιάννης δεν θα τολμούσε να σπιλώσει ένα σύμβολο όπως ο Παπαφλέσσας αν δεν υπήρχε καπνός. Και καπνός για τον αρχιμανδρίτη Δικαίο υπάρχει μπόλικος.
  Όταν λέω πως δεν ήταν από παπαδίστικη στόφα τον επαινώ. Το επίθετο γήϊνος που χρησιμοποίησα δεν είναι απαξιωτικό, κάθε άλλο. Από ότι ξέρω δεν έχει υπάρξει ανασκευή από κάποιον στις κατηγορίες του Δεληγιάννη. Έτσι γράφεται η πραγματική Ιστορία όμως ο αγωνιστής στο βαθμό που αγωνίστηκε (κοτζαμπάσης βέβαια, τον λογόκρινα όσο μπορούσα) βγάζει τα άπλυτα του ήρωα, και όσοι τιμούν τη μνήμη του δεύτερου απαντούν με τα δικά τους στοιχεία και οι αντικειμενικοί ιστορικοί τα βάζουν κάτω και κρίνουν.
  Παρέθεσα και την αντικειμενική μαρτυρία του φιλέλληνα δημοσιογράφου Ι.Πέκκιο την οποία μπορεί όποιος θέλει να βρει στο πατριωτικό περιοδικό «Τότε», τεύχος 13, που επισημαίνει τις αντιφάσεις του Παπαφλέσσα, και επέλεξα ΚΑΙ το απόσπασμα: «ήτο από τους ενθουσιωδέστερους αποστόλους της Επαναστάσεως».

  Οι φίλοι που μας διαβάζουν ξέρουν πως δεν είμαστε πουριτανοί και καθόλου δεν με ενοχλεί-ίσα ίσα- που ο φιλόδοξος αρχιμανδρίτης με τον παρορμητικό και τυχοδιωκτικό χαρακτήρα και την αποκοτιά να τα βάζει με τον κοτζαμπάση Γερμανό-ήταν γυναικάς. Τα υπόλοιπα βέβαια, χλιδή κλπ ενοχλούν. Λέω πως τα ξέπλυνε όλα με το Μανιάκι. Η Εκκλησία δεν μπορεί να τον συγχωρήσει, ούτε αυτόν ούτε τον Αθ.Διάκο, γι’αυτό δεν τους αγιοποίησε αν και μάρτυρες και της πίστης. Το ίδιο έκανε και με τον Κ.Παλαιολόγο για άλλους λόγους.
  Ο Σπύρος Μελάς στο ομώνυμο έργο, προσπαθεί να ξεπλύνει τις φήμες και τα «εξωλέστατος» κλπ του Γερμανού μέσα από ένα αγνό πλατωνικό ειδύλλιο του Παπαφλέσσα. Δεν είμαι οπαδός των Συναξαρίων, η αλήθεια πρέπει να λέγεται. Σιχαίνομαι να δηλώνω τα αυτονόητα, αλλά θα το κάνω σε ανθρώπους που εκτιμώ.
  Ο Παπαφλέσσας με όλες του τις αντιφάσεις που θα τις δούμε κάτω από το πρίσμα της εποχής και του γεγονότος ότι θήτευσε από νεαρός σε μια διεφθαρμένη Εκκλησία ήταν αναμφισβήτητα μεγάλος πατριώτης και ήρωας.

  soblaruz
  @Όσοι γνωρίζουν ή ψυλλιάζονται την αλήθεια δεν παίρνουν μέρος σε τέτοιες φιέστες.@
  Μα υπάρχουν και οι μαθητές, που ο Δάσκαλος οφείλει να προστατεύσει και να διαφωτίσει. Παίρνει μέρος ο δάσκαλος, χωρίς να λέει παρλαπίπες.

 19. Ο/Η laskaratos λέει:

  Πατριώτα skinious,
  σας αντιμετώπισα και σας αντιμετωπίζω με τη μέγιστη δυνατή ευγένεια. Αλλά πείτε μου, τι να κάνω όταν αυτογελοιοποιείστε; Μπορώ να σας καλύψω;
  Με κατηγορείτε:

  @Το post μου σου απαντάει επ αυτού …..
  Κι επειδή δεν καταδέχεσαι να το διαβάσεις, ιδού για να μη κουράζεσαι:……Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι η ημερομηνία ήταν ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΗ για τις 25 Μαρτίου και δεν την καθόρισε ο Οθωνας το 1838 όπως πονηρά ισχυρίζονται οι ιστορικοί της δεκάρας!@

  Αγαπητέ Πατριώτα. Δεν είχα ανάγκη να σας διαβάσω, εσείς δεν με διαβάσατε προσεκτικά. Το σημείο που λέτε το έχω καλύψει στο ποστ μου με το παραπάνω, αλλά ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ.
  Αντιγράφω από το ποστ μου:

  #στο κάτω κάτω είναι γνωστό πως ο ευσεβής Υψηλάντης ήθελε να ξεσηκωθεί στις 25, αλλά δεν του βγήκε. Όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.#

  Την ημερομηνία εκ των πραγμάτων την καθόρισε το κράτος για τον απλούστατο λόγο πως στις 25 ΔΕΝ ΣΥΝΕΒΗ ΤΙΠΟΤΑ.

  Πατριώτα,
  με προκαλείτε και συγγνώμη αλλά γίνεστε αστείος:

  @Για τολμήστε να ειρωνευτείτε το Ισλάμ. Σας προκαλώ.@

  δεν κάνω δηλώσεις όπως εξήγησα παραπάνω για τα αυτονόητα, όπως είναι η δηλωμένη αντίθεσή μας με ΟΛΕΣ τις θρησκείες. Έκανα παραπάνω χάριν 2 εκλεκτών επισκεπτών μας. Σε σας δεν θα κάνω τη χάρη. Στο βαθμό που το Ισλάμ ενοχλεί την πατρίδα μου, του έχω ασκήσει κριτική με το παραπάνω αντίθετα με όλα τα πατριωτικά ποστ που καταπίνουν το γεγονός πως η πατρίδα τους είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη στην οποία ισχύει το ισλαμικό οικογενειακό δίκαιο στην περιοχή της Θράκης. Σημειωτέον πως το ισλαμικό δίκαιο δεν ισχύει ούτε στην Τουρκία.

  Σας παραπέμπω λοιπόν στο άρθρο μου, το οποίο σας καλώ να διαδόσετε κι εσείς ως Έλλην ορθόδοξος:
  «Το ισλαμικό δίκαιον της ελληνικής Θεοκρατίας»
  https://roides.wordpress.com/2008/04/14/is14ap08/

  Αναδημοσιεύτηκε τότε σε αρκετά μπλογκς μπορείτε να το ανεβάσετε και στο δικό σας
  Ενδεικτικά:

  http://pamkgyzi.blogspot.com/2008/04/blog-post_22.html

  Πατριώτη,
  μέρα που είναι κλείνω ευχαρίστως και από τα βάθη της καρδιάς μου, με ένα πατριωτικό χαιρετισμό για να μην χαλάσουμε άλλο τις καρδιές μας:
  Ζήτω η Επανάσταση του 1821.

 20. Ο/Η pornogeros λέει:

  Καλή σας μέρα, χρόνια πολλά και …καλή ανάστση
  Αντι άλλου σχολίου σας παραπέμπω στο χτεσινοβραδινό «κουτί της πανδώρας». Ακρως αποκαλυπτικό, για όλους και όλα.

  Επίσης (άσχετο αλλά καλό), οι χτεσινοβραδινοί «πρωταγωνιστές» με θέμα το Πέραμα, ήταν ένα τηλεοπτικό διαμαντάκι.

 21. Ο/Η valiabazou λέει:

  Εξαιρετικό! Και ομολογώ οτι μέρες που είναι, μου θύμισε τον πατέρα μου…Θυμάμαι, λοιπόν, επίσκεψη στη γεννέτειρά του την Πάτρα, βόλτα στην πλατεία , στα Ψηλά Αλώνια, και μάθημα ιστορίας μπροστά στο άγαλμα του ΠΠΓ… «Λοιπόν, παιδιά μου, να ξέρετε, ότι απο αυτό το άγαλμα λείπε κάτι πολύ βασικό. Ο γλύπτης, δεν έβαλε τον κλέφτη και αρματωλό που βρισκόταν πίσω απο τον ΠΠΓ και με το τουφέκι στην πλάτη του, τον υποχρέωσε να σηκώσει το λάβαρο της Επανάστασης». Ανιστόρητο μεν, σοφό δε…Καλή συνέχεια.

 22. Ο/Η Kωστας Κοροβιλας λέει:

  Προς skinious.
  Τα ιερατεια, τα ιδια, αυτα καθ’ εαυτα, ειναι ενα ΛΑΜΟΓΙΟΝ, και ως εκ τουτου κεντρο παραγωγης λαμογιων και λαμογιας, που κατατρωει την Χωρα ετουτη δυο χιλιαδες χρονια τωρα. Στην αναφορα σας, «Οσο για τα ακρωτηριασμενα κουφαρια δεν σε υποχρεωνει κανεις να τα προσκηνησεις. Ουτε να γινεις ορθοδοξος με το ζορι» , μου θυμιζει τον τσαμπουκα του αλητοτσογλανου, που λεει, «ετσι γουσταρω να κανω, κι ετσι θα κανω. Αν δεν γουσταρεις, στριβε». Τι λες ρε, φιλε ! Ωστε η εκκλησια της Ελλαδος, μια επισημη Αρχη, μπορει ετσι ξεδιαντροπα και θρασυτατα να πουλαει ΑΠΑΤΗ και ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ, κι απο πανω να λεει, «ε, δεν σε υποχρεωνει κανεις, στο κατω κατω δημοκρατεια εχουμε (να και η γνωστη πιπιλα), ελευθερη αγορα ειμαστε, οτι θελουμε πουλαμε. Αν θελετε αγοραζετε, δεν σας πιεζουμε » Οτι πιο ανηθικο! Η ταυτοτητα μου, ακομη και σημερα γραφει «χριστιανος ορθοδοξος» Δεν ειναι αυτο καταπιεση και επιβολη? Αφου δεν επεμβαινει ενας εισαγγελεας να συλλαβει αυτο το ιερατειο της πτωματολογιας και λειψανοεμποριας, τι να πω ! Αφου οι επισημοι εκπροσωποι του κρατους υπουργοι, βουλευτες και αλλοι, πανε και προσκηνανε αυτα τα πτωματα, περιμενεις να παει εισαγγελεας? Οπου ναναι θα μας ερθει και το «αγιο φως», τρομαρα του, και κει θα δεις τα εκατομμυρια ευρω που θα ξοδευτουν για την μεταφορα του, αρχηγος κρατους- Ελεος! για να μην φωναξω «Βοηθεια πνιγομαστε !!» Μονο η λαικη κατακραυγη, αν αυτη ξυπνησει καποια φορα, και συνειδητοποιησει τι τερας την κατασφιγγει και της πινει το αιμα, ισως κατι να γινει. Ας εναι καλα το internet και αυτα τα blogs που εχουν γινει ενα λαικο βημα και ακουγονται φωνες γνησιες και ανατρεπτικες. Αυτο που εσεις αποκαλειτε «κυριλικι και ψευτοδιανοηση». Η δε «θρησκεια του αλλου» που λετε, δεν ειναι, συνανθρωπε μου το ιδιωτικο, και προσωπικο πιστευω του γειτωνα η το δικο μου ας πουμε, αλλα εδω προκειται για επισημη θρησκεια επιβεβλημενη απο το ιδιο το κρατος. Και ειναι αυτη η θρησκεια και η εκκλησια, οχι απλως «κρατος εν κρατει», αλλα ενα πανισχυρο κρατος εν αδυναμον κρατος. Και δεν θα εχουμε το δικαιωμα να το κρινουμε και να το γκρεμισουμε ? για τους λογους που πολλοι γνωριζουμε, και ειναι λογοι λογικοι. Και μας λετε πως αυτη η κριτικη, ειρωνεια οπως την απκαλειτε μας κατεβαζει χαμηλα? και πειτε μου, σας παρακαλω, ΤΙ ειναι ορθοδοξια ? για ξεκαθαριστε μου. Οσο για την κριτικη στο Ισλαμ,(αλλο τσαμπουκαλικι απο κει), κι εγω αν ηξερα πως το παπαδιλικι και η εκκλησια εδω, θα με οδηγουσε στην αγχονη, η, θα μου κοπαναγε καμια σφαιρα στο κεφαλι, φυσικα θα μαζευομουνα και θα σιωπουσα, απο φοβο. Γιατι μας το προβαλετε αυτο? για να μην μιλαμε? για να μαζευομαστε φοβισμενοι και τρομαγμενοι, οπως οι λαοι εκει περα?

 23. Ο/Η εγω λέει:

  Oι Διαφωτιστικοί Νέγρης, Κοραής και Μαυροκορδάτος συχνά έρχονταν σε σύγκρουση με τον προσκυνημένο πασόφιλο ΠΠ Γερμανό.

 24. Ο/Η niki λέει:

  Ρε παιδια, κανείς δεν ξέρει τίποτε τελικά για το.. «»Ο Ιερώνυμος προχθές έκανε λόγο για κάποια εγκύκλιο του επισκόπου Ιωσήφ συγκέντρωσαν περισσότερες από 800 οκάδες χρυσού διατέθηκαν προς χρηματοδότηση του Αγώνα και μάλιστα ήσαν καίριες όσον αφορά τη διάσωσή του.»» που ρώτησα παραπάνω?

  Υπάρχει κάποια πηγή για τον ισχυρισμό του αρχιεπισκόπου ή είναι άλλη μια κλασσική παπαριά του ιερατείου στην αγωνία του να μείνει με νύχια και δόντια προσκολημμένο στους σκοπούς της επανάστασης? Έχει ακούσει ή διαβάσει κανείς σας οτιδήποτε σχετικό πριν από προχτές που το αμόλησε ο Ιερώνυμος?

 25. Ο/Η skinious λέει:

  Κύριε Κοροβήλα,
  Χρόνια Πολλά. Δεν μπορώ να σας ακολουθήσω στο αιμοσταγες και λίαν φασιστικό ύφος σας. Την ταυτότητά σας μπορείτε να την αλλάξετε με τις κοινούριες που δεν γράφουν το θρήσκευμα.

  κ. Λασκαράτε
  Συμφωνώ, να μη χαλάμε τις καρδιές μας χρονιάρα μέρα.
  Σας αφιερώνω ένα ξεχασμένο (;) τραγουδάκι του φίλου και φασίστα Διονύση:

  «Ζήτω η Ελλάδα και καθετί μοναχικό στον κόσμο αυτό
  Ελασσώνα Λειβαδιά Μελβούρνη Μόναχο
  Αλαμάνα και Γραβιά Αμέρικα
  Βελεστίνο ‘Aγιοι Σαράντα Εσκι Σεχήρ
  Κώστας Κώστας Μανώλης Πέτρος Γιάννης Τάκης
  Πλατεία Ναυαρίνου Διοικητηρίου κι Εξαρχείων
  Αλέκος Βασίλης ‘Aγγελος
  Βυζαντίου κι Αναλήψεως Αγίας Τριάδος κι 25ης Μαρτίου
  η Ελλάδα που αντιστέκεται η Ελλάδα που επιμένει
  κι όποιος δεν καταλαβαίνει δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει»

 26. Ο/Η Dionysos λέει:

  Εθνικό είναι ότι το αληθινό, και αυτή η κουβέντα βοηθάει την αλήθεια.

 27. Ο/Η bananiotis λέει:

  Αγαπητοί,

  στην Ελλάδα δεν είχαμε ένα έθνος που δημιούργησε ένα κράτος, όπως συνέβη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, παρά ένα κράτος που προσπάθησε απεγνωσμένα να κατασκευάσει ένα έθνος.Και σαν «μαγιά» για να το επιτύχει σε μια εποχή που ούτε κοινή γλώσσα υπήρχε, ούτε «εθνική συνείδηση, ούτε είχε ανθίσει η ιδέα της απευθείας προέλευσής μας απ’ τον Αριστοτέλη, χρησιμοποιήθηκε η ορθοδοξία.Χαρακτηριστικό όλων των βαλκανικών φυλών, που είχαν ζωντανή τη μνήμη της κοινής ανατολικο-ρωμαϊκής καταγωγής.
  Ιστορικά, εσκεμμένα, λάθη λοιπόν θα βρούμε άπειρα. Όπως και κάποια δε θα τα βρούμε ποτέ. Γιατί η ιστορία μας δεν καταγράφηκε αλλά κατασκευάστηκε. Και μετά από 180 χρόνια είναι κάπως δύσκολο να αμφισβητήσουμε ιστορικές «αλήθειες», όπως αυτές παρουσιάστηκαν από τους πατέρες της ιστορίας μας (βλ. πχ Κ.Παπαρρηγόπουλο).
  Αν λοιπόν βρούμε 10 πηγές για το τι ήταν ο Π.Π.Γερμανός ή γενικότερα ποιος ήταν ο ρόλος που έπαιξε η ορθόδοξη εκκλησία, στην αρχή και κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης, θα βρεθούμε μπροστά σε άλλες 100 που αναφέρουν το αντίθετο. Δυστυχώς η ελληνική κοινωνία των συμβόλων και των εθνικών μνημών μας επιβάλλει μια, όχι επιστημονική, αλλά «θρησκευτική» ανάγνωση της ιστορίας.

  Σαν πολλά να είπα…Ίσως ξέφυγα κάπως από το θέμα και παρακαλώ να με συγχωρέσετε γιαυτό…

  Μέρα που ‘ναι, θα δανειστώ μια φράση του Β.Ραφαηλίδη, » πατριωτισμός δε σημαίνει αγάπη για την πατρίδα.Σημαίνει γνώση του τι είναι η πατρίδα»

 28. Ο/Η Servitoros λέει:

  @Λασκαράτος

  Η προσπάθεια διαλόγου με το θρησκόληπτο εθνίκι που φέρει το βαρβαρικό όνομα Skinious είναι μάταιη. Δείγμα γραφής του συγκεκριμένου από φόρουμ του Ρεσάλτου που αν και έχω γράψει σε άλλο ποστ αυτού του blog καλώ είναι να το υπενθυμίσω.
  “Εγω σαν πατέρας θα ήθελα τα βιβλία του Δημοτικού να καλλιεργούν εθνική, πατριωτική συνείδηση στα παιδιά μου, αγάπη για την πατρίδα τους και αργότερα σε Λύκεια και Γυμνάσια την ΩΜΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ για τους Τούρκους και το σκότος που μεταφέρουν αιώνες τώρα.
  Τα “επιστημονικά” ας μένουν για τα πανεπιστήμια. Εκτος αν στο ίδιο πνεύμα βιβλία, μοιραστούν και στα σχολιά των Αλβανόπαιδων, τα Σκοπιανόπαιδων και τα Τουρκόπαιδων..”

 29. Ο/Η Kωστας Κοροβιλας λέει:

  skinious

  Τα «χρονια» σας, «πολλα»δεν τα δεχομαι . Δεν γιορταζω τιποτα σημερα. Ειναι διπλη γιορτη, η μια χριστιανικη, κι αυτο μου ελειπε να γιορταζω ενα παραμυθι πως ταχα, ο αγγελος προσφερε τον κρινο στην «θεοτοκο», και τα λοιπα…Δεν ειμαι χριστιανος! ! Η αλλη γιορτη ειναι εθνικη. Ουτε και για αυτη γιορταζω, διοτι σημερα 25 Μαρτιου, δεν συνεβει τιποτα. Αλλωστε αυτο συμφωνηθηκε εδω σ’ αυτη την συζητηση. Και, στο κατω κατω, σαν Καλαματιανος που ειμαι, γιατι να μην υποστηριξω την πατριδα μου, που εκει αλλωστε, αποδεδειγμενα, εγινε η επανασταση στις 23 Μαρτιου ? Και περαν αυτου ειμαι ενα ατομο που δεν συμμετεχει σε πανηγυρισμους. Προτιμω να στοχαζομαι τα γεγονοτα, και να κραταω επιφυλαξεις. Την ταυτοτητα μου, πραγματι, μπορω να την αλλαξω, συμφωνω. Παλι καλα, που εκανε μισο ποντο μπροστα, αυτη η Χωρα. Κι αν την αλλαξω, θα αλλαξει και η ουσια, και η πραγματικοτητα ? Ειναι, η δεν ειναι η εκκλησια καταπιεστικη και εξουσιαστικη? Το υπουργειο για την παιδεια μας ονομαζεται Υπ. Παιδειας και Θρησκευματων. Παιρνεται καποια αποφαση χωρις την παρεμβαση της εκκλησιας? Η καθε νεα κυβερνηση ορκιζεται απο την εκκλησια Ειναι εικονα αυτη πολιτισμενης κοινωνιας να βλεπεις αυτο το μαυρο μπουλουκι των παπαδων στο προεδρικο μεγαρο, με συμβολα, με μαγιοβοτανα και ξορκια,- γιατι ξορκια ειναι -και μετα να βλεπεις δεκαδες χερια πανω σε ενα βιβλιο ανοητης παραμυθολογιας, και να ορκιζονται στις Αρχες μιας απηρχαιωμενης θρησκειας? Με εκπροσωπουν εμενα τον αθεο= ορθολογιστη, αυτοι οι ανθρωποι? Δεν σας λενε τιποτα ολα αυτα? Τωρα οσο για την περιγραφη μου ως αιμοσταγη και φασιστα, εδω ειλικρινα, γελασα. Εχετε χασει την ικανοτητα να κρινετε. Που τα ειδατε εσεις αυτα τα στοιχεια του αιμοσταγους και του φασισμου στο σχολειο μου? Το μονο «αιμα» που μπορει να τρεχει ειναι απο την πενα μου, το οποιο σας ενοχλησε. Κυριε, σε ολη μου την ζωη μια πενα κραταω, και σε ενα τραπεζι καθομαι με ενα χαρτι μπροστα μου. Το μονο μαχαιρι που εχω κρατησει ειναι ενα μικρο μαχαιρι του ενος ευρω, για το ψωμι μου. Ουτε κρεας τρωω. Χα, χα,..σου ! Εδω, αποκαλεις, με ταχα καποια λεπτοτητα, φασιστα τον Δυονυση. Φανταζομαι για σας ο Χιτλερ, ο Μεταξας, ο Μουσολινι, ο Παπαδοπουλος. Ιωαννιδης. Πατακος και αλλοι (μηπως ειστε καποιος απο αυτους?) θα ηταν για σας, οι πιο γλυκεις και καλοσυνατοι ανθρωποι. Να σας ρωτησω κατι? Πιστευετε στις κουκουλες? Δηλαδη, να πρατει και να λεει καποιος για κατι και για καποιον, και να φοραει προστατευτικη κουκουλα για μη αναγνωριση? Αν η απαντηση σας ειναι ΝΑΙ, τοτε να βγαλετε την κουκουλα, και να μας αποκαλυψετε την ταυτοτητα σας. Εγω, οπως βλεπετε, δεν φοπω κουκουλα, οθτε κρυβομαι. Το ονομα μου κανει μπουμ. ΤΕΛΟΣ

 30. Ο/Η bionick λέει:

  Θα ήθελα απλώς να επισημάνω ένα περιστατικό που αναφέρει ο Γ. Σκαρίμπας στο βιβλίο του » Το 21 και η αλήθεια » .

  Μετά την πτώση της Τρίπολης ο Κολοκοτρώνης ήθελε να στραφεί κατά του δεύτερου σε ισχύ οθωμανικού οχυρού στο Μοριά , την Πάτρα . Φοβούμενος ο ΠΠ Γερμανός ότι θα έχανε επιρροή στο «τσιφλίκι » του , μήνυσε ότι αν στραφούν κατά των Πατρών θα τους χτυπούσε .

  Και κάτι ακόμα , από τον Σκαρίμπα πάλι . Όταν στη συνέλευση της Βοστίτσας προ της επανάστασης , ο Παπαφλέσσας μίλησε για εξέγερση , ο ΠΠ ελλείψει φρενοκομείου απείλησε να τον κλείσει σε μοναστήρι .

 31. Ο/Η Po λέει:

  o sofistis είπε…

  «γιατί αυτός ο κύριος μιλάει τόσο άσχημα για τον Ροίδη αλλά νομίζω ότι χρειάζεται μια απάντηση.. Δες εδώ:
  http://www.enet.gr/online/online_text/c=113,id=72137684»

  …γειά σου βρε Σοφιστή. 😀

 32. Ο/Η Po λέει:

  bananiotis – Kωστας Κοροβιλας – bionick -Dionysos – valiabazou – Servitoros – pornogeros – sobraluz – sarant – Δημόφιλος – skinious – nomikos

  Σας ευχαριστούμε όλους

  (valiabazou…δεν διαβάζεται το pdf, είναι πολύ χαμηλής ανάλυσης)

  ελπίζω να μην ξέχασα κάποιον. Αν ναι, θα τα ξαναπούμε.

 33. Παράθεμα: Trivoli’s Weblog

 34. Ο/Η Dikigoros λέει:

  Για του λόγου το αληθές, η ομιλία του Παλαιών Πατρών Γερμανού δημοσιεύθηκε πράγματι στην Γαλλική εφημερίδα LE CONSTITUTIONΝEL των Παρισίων στο φύλλο της 6ης Ιουνίου 1821, και πράγματι αναφέρεται το μοναστήρι της Λαύρας ως τόπος εκφώνησής της. Ως ημερομηνία αναγράφεται η 8 (20) Μαρτίου.

  Καλό είναι όταν μιλάτε για ιστορικά γεγονότα να τα επιβεβαιώνετε, ώστε να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις στους αναγνώστες σας.

  Τη σχετική δημοσίευση θα την διαβάσετε (στα Γαλλικά βέβαια) στον παρακάτω σύνδεσμο της Γαλλικής Εθνικής Βιβλιοθήκης:

  http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k650195q.image.f4.langFR

 35. Ο/Η laskaratos λέει:

  Dikigoros,
  ευχαριστώ για το ντοκουμέντο, αλλά μην προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις λέγοντας @Καλό είναι όταν μιλάτε για ιστορικά γεγονότα να τα επιβεβαιώνετε@.
  Δεν είχα απορρίψει την ύπαρξή του. Είχα γράψει
  @Πάντα κακόπιστος εγώ, αναρωτιέμαι μήπως η «δημοσίευση» στη γνωστή για τον αντικληρικαλισμό της φιλελεύθερη αυτή εφημερίδα, αν όντως υπάρχει και αν όντως αναφέρει Αγία Λαύρα και όχι Ψηλά Αλώνια ή πλατεία Αγ. Γεωργίου, είναι δάχτυλος του κληρικόφρονα Γάλλου Πουκεβίλ@
  Αν όντως υπάρχει λοιπόν ρώτησα και φαίνεται πως όντως υπάρχει. Συμφωνούμε κατάρχήν ότι στις 25 δεν έγινε τίποτα.
  Τα υπόλοιπα ερωτήματα αιωρούνται ακόμη και κυρίως γιατί ο Γερμανός δεν αναφέρει τίποτα στα απομημονεύματά του. Η εκδοχή της σεμνότητας που προβάλλει ο κ.Χολέβας ή του φόβου που προβάλλεοι ο στρατηγός μου φαίνονται αστείες.

 36. Ο/Η skinious λέει:

  κε (κοντοχωριανέ) Κοροβίλα,

  δεν καταλαβαίνω που σας καταπιέζει η Εκκλησία. Εγω γιατί δεν νοιώθω καμμία καταπίεση? (Και μια χαρά επιστήμων είμαι.) Μπορείτε να μου το εξηγήσετε? (Στο Mail μου αν θέλετε, διότι καταχρώμεθα θαρρώ τον χώρο του οικοδεσπότη με εκτός θέματος σχόλια)

  ΥΓ Ατυχέστατη βρίσκω την ταύτιση της κουκούλας με την ανωνυμία των bloggers.

 37. Ο/Η Πάρης λέει:

  «Φίλτατε Λασκαράτε και λοιποί συνδαιτημόνες, παρακαλώ φωτίστε με γιατι κοντεύω να φλιπάρω! Ο Ιερώνυμος προχθές έκανε λόγο για κάποια εγκύκλιο του επισκόπου Ιωσήφ συγκέντρωσαν περισσότερες από 800 οκάδες χρυσού διατέθηκαν προς χρηματοδότηση του Αγώνα και μάλιστα ήσαν καίριες όσον αφορά τη διάσωσή του.»

  Είναι ο γνωστός έρανος που έκανε το πατριαρχείο μόλις ξεκίνησε η επανάσταση. Μέχρι και ο σουλτάνος έδωσε.

 38. Ο/Η Αντίσκηνος λέει:

  skinius η Εκκλησία δεν σε καταπιέζει; Έτσι νομίζεις. Διάβασε τι γράφεις. Ποιός σε έφερε σε αυτή τη θέση; Είσαι μέσα στο σκοτεινό σπήλαιο και δεν μπορείς να κρίνεις τι είναι φως. Εμείς που είμαστε απο έξω , σε βλέπουμε.

 39. Ο/Η Πρεζόνι λέει:

  ΙΕΡΕΣ ΡΕΜΟΥΛΕΣ ΜΕ ΓΑΛΑΖΙΟ ΦΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ,ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΙΕΡΟ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΗΛΕΙΑΣ…
  posted by ΠΡΕΖΑ TV
  ΠΟΥΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΜΗ ΕΡΕΥΝΑ…

  Στη Βουλή έφτασαν χθες από τον ΣΥΡΙΖΑ δύο ρεπορτάζ της «Ε»: Το «ιερό» αυθαίρετο της Μητρόπολης Ηλείας στο Πελόπιο Ολυμπίας, που χτίζεται χωρίς οικοδομική άδεια, και ο προκλητικός διορισμός στην ακριβοπληρωμένη θέση διοικητή του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, του πρώην δημάρχου Βουπρασίας Σωτήρη Θανασούλα, ο οποίος με βάση την έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ εμπλέκεται στο κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων εκατοντάδων αλλοδαπών που εξαρθρώθηκε έπειτα από πολύμηνη έρευνα των αδιάφθορων.

  Στην πρώτη ερώτησή του προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, αφού επισημαίνει τη μη ύπαρξη οικοδομικής άδειας για το ίδρυμα που χτίζει η μητρόπολη Ηλείας στο Πελόπιο, ερωτά τι προτίθεται να πράξει το υπουργείο για την επιβολή του νόμου. Σημειώνεται ότι με αφορμή το ρεπορτάζ της «Ε», η διεύθυνση Πολεοδομίας Ν. Ηλείας και η Αστυνομία διέκοψαν την εκτέλεση των εργασιών στο χωρίς άδεια κτίσμα.

  Στη δεύτερη ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ρωτά αν το υπουργείο γνώριζε την εμπλοκή του νυν διοικητή του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών στο παράνομο κύκλωμα ελληνοποιήσεων αλλοδαπών, αν προτίθεται να επανεξετάσει την απόφαση τοποθέτησής του ως διοικητή και τι προτίθεται να πράξει για να διασκεδάσει τις υπόνοιες ότι πρόκειται για μια καθαρά κομματική επιλογή.

  NO COMMENTS…Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΧΕΙ ΞΕΦΥΓΕΙ…
  ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΝ ΝΑ ΠΡΩΤΟΒΡΙΣΟΥΜΕ…

  ΠΡΕΖΑ TV
  24-3-2009

 40. Ο/Η Ο Ροΐδης έχει Σοπενχάουερ; λέει:

  H 25η Μαρτίου είχε επιλεγεί ως ημέρα έναρξης της Επανάστασης και για συμβολικούς λόγους. Αυτό γιορτάζουμε. Είναι πολύ απλό και πολύ λογικό, δεν μπορεί κάθε χωριό και πόλη να γιορτάζει πότε έπεσε η πρώτη τουφεκιά, σε μια εποχή που δεν υπήρχαν τηλέφωνα ή γρήγορες συγκοινωνίες για άμεση συνεννόηση.

  Τρικούπης:

  «[Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης] εμελέτα (σ.σ. από το 1820) ν’ αρχίση τα ένοπλα κινήματά του την 25 Μαρτίου, ημέραν του Ευαγγελισμού, ως ευαγγελιζομένην την πολιτικήν λύτρωσιν του ελληνικού έθνους.»

  Κολοκοτρώνης:

  «Εις τα ’20 με ήλθαν γράμματα από τον Υψηλάντη δια να είμαι έτοιμος, καθώς και όλοι οι εδικοί μας. 25 Μαρτίου ήτον η ημέρα της γενικής επαναστάσεως.»

  «…την ημέραν του Ευαγγελισμού να είναι έτοιμοι, και κάθε επαρχία να κινηθή.»

  Σπηλιάδης:

  «Εξομολογηθέντες μετέλαβον των αχράντων μυστηρίων, ο Κολοκοτρώνης και οι περί αυτόν, οι οποίοι δεν ήλθον εις την Πελοπόννησον ειμή δια να κινήσωση την επάνάστασιν την 25 Μαρτίου, ως ημέραν προσδιορισμένην να λάβωσι τα όπλα απανταχού οι Έλληνες.»

  Κασομούλης:

  «Από Ύδραν έφθασε [στην Σμύρνη] μια γολέττα του Κολέτζη, ήτις μας διηγήθη την ετοιμασίαν δια τας 25 Μαρτίου να κτυπήσουν παντού.»

  Ο Φωτάκος, υπασπιστής του Κολοκοκρώνη, λέει για ορισμένους που «…εβιάσθησαν και άρχισαν τα κτυπήματα κατά των Τούρκων προ της 25 Μαρτίου», από ενθουσιασμό ή φόβο μην έχει διαρρεύσει κάτι και τους προλάβουν.

  Από εκεί και πέρα, αρκετοί έχουν ερευνήσει ιδιαίτερα το θέμα της Αγίας Λαύρας, όπως ο Τρικούπης. Ο Γερμανός είχε βρεθεί στις 17, στο πανηγύρι του μοναστηριού, ενώ είχαν συγκεντρωθεί πρόκριτοι για σύσκεψη στις 14. Ο πρώτος που έγραψε για την Αγία Λαύρα και την 25η Μαρτίου, δεν ήταν ο Χριστόδουλος ή η Λουκά, αλλά ο Πουκεβίλ, το 1824. Φαίνεται πως η έλλειψη του διαδικτύου, τον εμπόδισε να γκουγκλίσει και έτσι υπήρχε μια σύγχυση ολίγων ημερών. Ήταν και Γάλλος, μπορεί να το είχα τσούξει λίγο παραπάνω. Φράγκοι, βλέπετε.

 41. Ο/Η Ο Ροΐδης έχει Σοπενχάουερ; λέει:

  Συμπληρώνοντας, καλό είναι να μην ειρωνεύεστε άλλο την έννοια «πατριώτης». Αν θέλετε να μιλάτε για θρησκόληπτους, να τους λέτε θρησκόληπτους. Αν θέλετε να μιλάτε για αμόρφωτους, να τους λέτε αμόρφωτους. Αν θέλετε να μιλάτε για φασίστες, να τους λέτε φασίστες. Αλλιώς, κινδυνεύτε να σας επιστραφούν ανάλογοι χαρακτηρισμοί. Ο φανατισμός και οι μονομανίες έχουν δύο άκρα.

 42. Ο/Η Ο Ροΐδης έχει Σοπενχάουερ; λέει:

  Όσο για τους διαφωτιστές και τον Κοραή:

  Δ: Τους μωρούς της Εταιρίας λέγεις, και κρίνεις χάριτος αξίους; Μόλις είναι άξιοι συγχωρήσεως.

  Π: Συχωρήσεως οι ελευθερωταί του γένους!

  Δ: Ναι, συγχωρήσεως· επειδή με αίματα πολλών μυριάδων ανδρών, με καταισχύνας αναριθμήτων γυναικών, και φθοράς παρθένων, με πολλού πλήθους κορασίων και μειρακίων τουρκισμόν, με ολοκλήρων πόλεων καταστροφήν, ηγόρασαν ελευθερίαν, ή μάλλον είδωλον ελευθερίας, ήτις μετά είκοσι, ή τοπολύ τριάκοντα έτη, έμελλ’ αληθώς και απαραιτήτως να αποκτηθή χωρίς τα τόσα, ή καν με ασυγκρίτως ολιγώτερα κακά.

  [Περί των ελληνικών συμφερόντων – διάλογος δεύτερος (1826)]

  Λοιπόν, καλό είναι να προσέχουμε τι λέμε. Τις λίγες φορές που παραμερίσαμε τα προσωπικά μας και αφοσιωθήκαμε σε κοινό στόχο, κάτι κάναμε. Όταν αρχίζουμε τους εγωισμούς και τα αρχηγιλίκια, κλάψτε τον τον μακαρίτη.

 43. Ο/Η laskaratos λέει:

  Κύριε Σπενχάουερ,

  1. προς τι ο κόπος να μας πείτε πως η Επανάσταση είχε προγραμματιστεί για τις 25; Το διέπραξε και ο skinious το ατόπημα και του απάντησα. Απαντώ και σε εσάς με την ελπίδα πως δεν θα ακολουθήσει και κάποιος τρίτος για να μας υποδείξει κάτι το οποίο ήδη γράψαμε στο ποστ μας και για το οποίο έχουμε απαντήσει.

  Έγραψα: @Στο κάτω κάτω είναι γνωστό πως ο ευσεβής Υψηλάντης ήθελε να ξεσηκωθεί στις 25, αλλά δεν του βγήκε. Όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα@.

  Επ’αυτού κύριε αν θέλατε να απαντήσετε και όχι να δημιουργείτε εντυπώσεις, αντί να μας εξηγήσετε γιατί στρατιές ιερέων, δημοδιδασκάλων, αποστράτων, εθνικών λογίων, και επαγγελματιών πατριωτών κοροϊδεύουν χρόνια τώρα απευθυνόμενοι σε μαθητές, θεούσες, αγράμματους κλπ πως ο ΠΠΓ. σήκωσε στις 25 τη σημαία κλπ. Πιστεύεται πως ο σκοπός (σας) να αναμείξετε την παρθένον της Ναζαρέτ στην Επανάσταση του 21, αγιάζει τα μέσα;
  Πιστεύτε πως ο λαός είναι κοπάδι (ποίμνιον) που δεν πρέπει να ξέρει την ιστορική αλήθεια;
  Ονομάζετε πατριωτισμό το ψέμμα; Ακούστε τον εθνικό ποιητή που λέει «εθνικό το αληθές». Ακούστε και τον Χριστό, όπως γράφω στην τελευταία σειρά του ποστ.

  2. Προς τι μου αναφέρετε τον αντιφατικό Πουκεβίλ; Το έχω ήδη γράψει και έχω δώσει κάποια στοιχεία για την αναξιοπιστία του. Επ’αυτών μπορείτε να μου απαντήσετε, αντί να δημιουργείτε εντυπώσεις;

  3. Και εμείς κύριε όπως και εσείς είμαστε πατριώτες. Δεν δεχώμαστε όμως-ελπίζω και εσείς το ίδιο- τον αγοραίο πατριωτισμό των Εθνικοφρόνων φοροφυγάδων, δεν δεχόμαστε συνειδητή αλλοίωση της Ιστορίας για την εξυπερέτηση θρησκευτικών σκοπιμοτήτων. Με λίγα λόγια θεωρούμε εθνικό το αληθές και πιστεύουμε τον Χριστό στο σημείο που λέει
  «..η αλήθεια ελευθερώσει ημάς». Πειράζει;

  4. Έχουμε δει στη χώρα μας τους «απάτριδες» κομμουνιστές να πολεμάνε τον κατακτητή και τους πατριώτες εφνικόφρονες να επανδρώνουν τα Τάγματα Ασφαλείας. Έχουμε δει τους «απάτριδες» κομμουνιστές Γλέζο και Σιάντα να σηκώνουν τη Σημαία στην Ακρόπολη και των πατριώτη Ράλλη να γίνεται πρωθυπουργός των Γερμανών. Έχω δει πως όλοι οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ υπηρέτησαν την πατρίδα και στο Στρατό και στην Αντίσταση κατά της Χούντας, αλλά έχω ακούσει για κάτι πατριώτες της ΝΔ και του Λάος που απέφυγαν τη θητεία ή υπηρέτησαν στο σπίτι τους ή μήδισαν επί Χούντας. Έχουμε και εκατοντάδες ορθόδοξους κληρικούς, δεσποτάδες και μοναχούς, τετράπαχους, αργόμισθους, ζάπλουτους, φοροφυγάδες και καλοπερασάκηδες, να βρίζουν τους ειρηνιστές αντιρρησίες συνείδησης, αλλά οι ίδιοι αν και πολεμοχαρείς, να είναι φυγόστρατοι και κοινοί λουφαδόροι, χωρίς μάλιστα το άλλοθι του ειρηνιστή, ή του καλού χριστιανού που κάθεται να τις φάει από τον εχθρό και γυρνάει και το άλλο μάγουλο.

  Υπάρχουν πατριωτισμοί και «πατριωτισμοί». Λατρεύω τους πρώτους. Για τους δεύτερους σας παραπέμπω στον Αμερικανό συντηρητικό πατριώτη Σάμουελ Johnson:

  «Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των παλιανθρώπων».
  Για την ακρίβεια
  «Patriotism is the last refuge of a scoundrel.»

  Ελπίζω να έγινα κατανοητός.

 44. Ο/Η Stazybο Hοrn λέει:

  Αφορεσμένε, διαβόλου σπέρμα, μόνο εσύ θαρρείς κατέχεις το διαδίκτυον, ε;

  http://theologoi-kritis.sch.gr/index.php?option=com_content&view=article&task=view&id=156&Itemid=54

  Ευτυχώς η μαθητιώσα νεολαία μας, ακόμη και η επαγγελματοτεχνική, μαθαίνει όλη την αλήθεια: 😀 😀

  Γ. Μ. Βαρδαβάς
  Εκκλησία και Επανάσταση του 18211
  Ομιλία στο πλαίσιο της εορτής της 25ης Μαρτίου, που εκφωνήθηκε στις 24 Μαρτίου 2009, στο 1ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου.

  Με δεδομένο ότι πολλά έχουν ακουστεί κατά καιρούς από «αναθεωρητές», «νεο-αποδομητές», «μετα-αποδομητές» και λοιπούς «οργανικούς» και μη, για το ρόλο της Εκκλησίας στην ελληνική Επανάσταση θα προσπαθήσουμε, χωρίς καμία απολογητική διάθεση, και με συντομία να δείξουμε μέσα από τις πηγές τη συμβολή της Εκκλησίας στον αγώνα.

  1. Ξεκινάμε με τα λόγια των ίδιων των αγωνιστών και των εκπροσώπων του νεοελληνικού διαφωτισμού:

  1.1 «…καὶ βρίζουν, οἱ πουλημένοι εἰς τοὺς ξένους, καὶ τοὺς παπάδες μας, ὁποῦ τοὺς ζυγίζουν ἄναντρους καὶ ἀπόλεμους. ᾽Εμεῖς τοὺς παπάδες τοὺς εἴχαμε μαζὶ εἰς κάθε μετερίζι, εἰς κάθε πόνον καὶ δυστυχίαν. Ὄχι μόνον διὰ νὰ βλογᾶνε τὰ ὅπλα τὰ ἱερά, ἀλλὰ καὶ αὐτοὶ μὲ ντουφέκι καὶ γιαταγάνι, πολεμώντας ὡσὰν λεοντάρια. Ντροπὴ Ελληνες!».
  Μακρυγιάννης

  1.2 «Σὰν μία βροχὴ ἦρθε σὲ ὅλους μας ἡ ἐπιθυμία τῆς ἐλευθερίας καὶ ὅλοι, καὶ οἱ κληρικοὶ καὶ οἱ προεστοὶ καὶ οἱ καπεταναῖοι καὶ οἱ γραμματισμένοι καὶ οἱ ἔμποροι, ὅλοι συμφωνήσαμε στὸν ἴδιο σκοπὸ καὶ κάναμε τὴν ἐπανάσταση… Ἡ ἐπανάστασις ἡ ἐδική μας δὲν ὁμοιάζει μὲ καμμίαν ἀπὸ ὅσας γίνονται τὴν σήμερον εἰς τὴν Εὐρώπην. Τῆς Εὐρώπης αἱ ἐπαναστάσεις ἐναντίον τῶν διοικήσεών τους εἶναι ἐμφύλιος πόλεμος· ὁ ἐδικός μας πόλεμος ἦτο πλέον δίκαιος, Ἦτον ἔθνος μὲ ἄλλον ἔθνος».
  Κολοκοτρώνης

  1.3 «Ἡ ἡμέρα (τῆς ᾽Επανάστασης), τὴν ὁποίαν ἐπιθυμοῦσοιν οἱ πατέρες μας νὰ τὴν ἰδοῦν, ἔφθασε… διὰ νὰ λάμψη πάλιν ὁ Σταυρὸς καὶ νὰ λάβη πάλιν ἡ Ἑλλάς… τὴν ἐλευθερίαν της…Ὅ,τι καὶ ἂν ἐκάμαμεν ἦτο ἔμπνευσις καὶ ἔργον τῆς Θείας προνοίας».
  Ἄν. Γαζῆς

  1.4 «Τὴν ἐπανάστασιν ἐκίνησαν καὶ ἐνεψύχωσαν οἱ κληρικοί… ἄνευ τῶν ὁποίων ὁ λαὸς δὲν ἤθελε κινηθῆ…».
  Ἐμμ. Ξάνθος

  1.5 «Εἶναι καιρὸς… νὰ κρημνίσωμεν ἀπὸ τὰ νέφη τὴν ἡμισέληνον καὶ νὰ ὑψώσωμεν τὸ σημεῖον, δι᾿ οὗ πάντοτε νικῶμεν, λέγω τὸν Σταυρόν, καὶ οὕτω νὰ ἐκδικήσωμεν τὴν πατρίδα καὶ τὴν ὀρθόδοξον ἡμῶν πίστιν ἀπὸ τὴν ἀσεβῆ τῶν ἀσεβῶν καταφρόνησιν».
  Ἀλέξ. Ὑψηλάντης

  1.6 «Μόνον τοῦ Εὐαγγελίου ἡ διδαχὴ ἐμπορεῖ νὰ σώση τὴν αὐτονομίαν τοῦ γένους. Οἱ ῞Ελληνες πολέμησαν ὄχι μόνο ὑπὲρ πατρίδος ἀλλὰ καὶ ὑπὲρ πίστεως».
  Ἀδαμάντιος Κοραῆς

  2. Προχωράμε στον περίφημο αφορισμό του Υψηλάντη από το Πατριαρχείο. Σε επιστολή του στον Κολοκοτρώνη τον Ιανουάριο του 1821 ο Υψηλάντης αναφέρει: «Ο Πατριάρχης, βιαζόμενος υπό της Πόρτας, σας στέλλει αφοριστικά και Εξάρχους, παρακινώντας σας να ενωθήτε με την Πόρταν. Εσείς όμως να ταθεωρήτε αυτά ως άκυρα, καθότι γίνονται με βίαν και δυναστείαν και άνευ της θελήσεως του Πατριάρχου» (Ιστορία του Ελλ. Έθνους, τομ. ΙΒ’, σ.130β).

  3. Τη συμμετοχή κληρικών στη Φιλική εταιρεία επισημαίνει ακόμα και ο Γ. Κορδάτος: «Οι Φιλικοί επεδίωξαν να δώσουν χαρακτήρα πανεθνικόν εις την ωργανωμένην επανάστασιν και δι΄ αυτό προσηλύτισαν και μερικούς Φαναριώτας και ανωτέρους Κληρικούς» (Γ. Κορδάτου. Η κοινωνική σημασία της Ελληνικής Επαναστάσεως, σ. 144). Από το 1818 μυήθηκαν στην Φιλική Εταιρεία όλοι σχεδόν οι αρχιερείς της Πελοποννήσου, κάτι που αναγκάζεται να το παραδεχθεί ο Σκαρίμπας: «Η Φιλική Εταιρεία στο κόλπο είχε μυήσει όλους σχεδόν τους Παλαιοελλαδίτες κοτσαμπάσηδες και προπαντός τους δεσποτάδες» (Το Εικοσιένα και η αλήθεια, τ. Α΄, σ. 59 και Β΄, σ. 93). Ένα από τα πρώτα μέλη της Εταιρείας ήταν κατά τον Σπηλιάδη ο αρχ. Γρηγ. Δίκαιος (Απομν. Σπηλιάδου, τόμος α’, Αθήνησι 1851,σελ. 4). Κοντά στα γεγονότα ο Σπηλιάδης αναφέρει μάλιστα ότι «συγκαταλέγοντο ήδη μεταξύ αυτών (=Φιλικών) και πατριάρχαι και αρχιερείς και προεστώτες πολιτικοί των επαρχιών και πολεμικοί αρχηγοί» (αυτ.).

  4. Περί κρυφού σχολειού: από τους περισσότερους ιστορικούς θεωρείται «μύθος» ή «θρύλος». Το θέμα είναι ανεξάντλητο και δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε όλες του τις διαστάσεις στο πλαίσιο μιας σύντομης ομιλίας. Ωστόσο πολλοί ιστορικοί δια της αναδείξεως του εν λόγω «θρύλου» παρουσιάζουν μια εξωραϊσμένη κατάσταση για τα της παιδείας κατά την Τουρκοκρατία. Υποστηρίζουν λοιπόν ότι δεν υπήρχε καμία νομική διάταξη από πλευράς Οθωμανών που να απαγορεύει την ίδρυση σχολείων. Όμως η κατάσταση από πλευράς μορφώσεως ήταν απελπιστική. Ελάχιστα σχολεία υπήρχαν στα οποία είχαν πρόσβαση μόνο οι «κατέχοντες», ενώ αν μελετήσει κανείς τα απομνημονεύματα των αγωνιστών θα διαπιστώσει ότι ούτε οι μεγαλοκοτζαμπάσηδες ήξεραν γράμματα. Σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες η εκκλησία συνέβαλε μεταδίδοντας έστω μερικά κολλυβογράμματα δια των λειτουργικών της βιβλίων. Χαρακτηριστικά ο Φωτάκος, που ήταν υπασπιστής του Κολοκοτρώνη αναφέρει στα απομνημονεύματα του:

  4.1. «Μόνοι των οι Έλληνες εφρόντιζαν δια την παιδείαν, η οποία εσυνίστατο εις το να μανθάνουν τα κοινά γράμματα, και ολίγην αριθμητικήν ακανόνιστον. Εν ελλείψει δε διδασκάλου ο ιερεύς εφρόντιζε περί τούτου. Όλα αυτά εγίνοντο εν τω σκότει και προφυλακτά από τους Τούρκους» (Φωτάκου, Απομνημoνεύματα).

  Στο θέμα αναφέρεται και ο γνωστός ακαδημαϊκός Διον. Κόκκινος:

  4.2. «Ο παπάς κάτω από τα ράκη του ράσου του κρατεί το ψαλτήρι και πηγαίνει να μάθη τα παιδιά, που τον περιμένουν, να διαβάζουν. Ομιλεί ακόμη εις τα παιδιά και δια τους μεγάλους ανθρώπους που εδόξασαν άλλοτε αυτόν τον τόπον. Διδάσκει την ολίγην ιστορίαν που γνωρίζει και αυτός. Το κρυφό σχολειό δεν είναι θρύλος. Το συνετήρησε παρά τας διώξεις, παρά την αξιοθρήνητον έλλειψιν παντός μέσου, παρά την φοβεράν πίεσι τόσων αμέσων αναγκών που θα ήτο φυσικόν να οδηγήσουν προς τον εξισλαμισμόν, ο βαθύτατος πόθος του τυραννουμένου έθνου να υπάρξη» (Δ. Κόκκινος, Η Ελληνική Επανάστασις, τ. 1, Αθήναι 19675, σ. 21).

  Για όσους συνεχίζουν να σχετικοποιούν τη συμβολή της εκκλησίας στον Αγώνα θα πρέπει να τους υπενθυμίσουμε το νέφος των Νεομαρτύρων, τον απαγχονισμό του Πατριάρχη, τη συμβολή των Φαναριωτών και τη μαρτυρία των ίδιων των αγωνιστών. Η αναδίφηση στα απομνημονεύματα τους παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Εκτός αν κι αυτά είναι «μύθοι». Ας αφήσουμε την τελευταία λέξη στον κορυφαίο έλληνα ιστορικό Νίκο Σβορώνο:

  Οι αξιόλογες προσπάθειες της Ορθόδοξης Εκκλησίας για την εκπαίδευση, η οποία στους πρώτους αιώνες της Τουρκοκρατίας βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια της από τη στοιχειώδη εκπαίδευση, με μοναδικούς δασκάλους τους μοναχούς και τον κατώτερο κλήρο (στα σχολεία που λειτουργούσαν στις εκκλησίες και στα μοναστήρια ως την κάποιαν ανώτερη παιδεία των διαφόρων μητροπόλεων και της Πατριαρχικής Ακαδημίας, που ίδρυσε αμέσως μετά την άλωση ο Γεννάδιος και αναδιοργάνωναν οι διάδοχοι του), οι αγώνες για τη διαφύλαξη της χριστιανική πίστης και την καθαρότητα της Ορθοδοξίας, τα μέτρα για το σταμάτημα των εξισλαμισμών, αποτελούν θεμελιακή συμβολή για τη διατήρηση της εθνικής συνείδηση των Ελλήνων. Οι Νεομάρτυρες, συχνό φαινόμενο της εποχή, που δέχονται τον μαρτυρικό θάνατο για τη χριστιανική τους πίστη, είναι συγχρόνως και οι πρώτοι εθνικοί ήρωες του νέου ελληνισμού(…). Άλλωστε στους πρώτους αιώνες της Τουρκοκρατίας η Εκκλησία όχι μόνο δεν αντιτίθεται στα απελευθερωτικά κινήματα από τις δυτικές χριστιανικές δυνάμεις, αλλά συχνά συμμετέχει ενεργά και πολλές φορές τα κατευθύνει. (Ν. Σβορώνος, Το ελληνικό έθνος, Αθήνα 2004, σελ.84-85).

  Σημείωση:
  Πέραν των πηγών που αναφέρονται ανωτέρω στοιχεία αντλήθηκαν από τις εξής ιστοσελίδες:

  http://www.antibaro.gr: -Γιώργος Κεκαυμένος, 25η Μαρτίου και Ελληνική Επανάσταση: Οι Μυθοπλόκοι μένουν πάντα Αδιόρθωτοι
  – του ιδίου, Το Κρυφό Σχολειό κι η Ιστορία: Οι πηγές, οι μαρτυρίες, η αλήθεια.
  http://www.egolpio.gr: – Πέτρου Α. Γεωργαντζή, Οι αρχιερείς και το ’21 (αντίδραση ή προσφορά;)
  http://www.ecclesia.gr
  http://www.cacofonix.blogspot.com
  http://www.oodegr.com: -Σεβασμ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου, Ο “αφορισμός” του Αλεξάνδρου Υψηλάντη (Πρβλ και: http://www.pelagia.org/htm/b34.e.oikoumeniko_patriarxeio_049.htm)
  http://www.ardin.gr
  http://www.resaltomag.gr/142.mag: – πρ. Γεωργίου Δ. Μεταλληνού, Το Ράσο στην Επανάσταση του ΄21

 45. Ο/Η Τηλέμαχος λέει:

  «Δυστυχώς δεν υπάρχει φωτοτυπία του εθνικού αυτού δοκουμένδου»

  Δυστυχώς (για σε) υπάρχει μια χαρά!

  http://www.antibaro.gr/special/folders/1821.html

 46. Ο/Η Αλέξης λέει:

  Κύριοι, λυπάμαι, αλλά όταν με τόσο μένος καταθέτε δημόσια το μίσος σας ενάντια στην εκκλησία, θέλει και την ανάλογη γενναιότητα, για να αναγνωρίζετε τα όσα ανιστόρητα μας λέγατε και μας λέτε τόσο καιρό εναντίον της.

  Γράφετε: «Στο κάτω κάτω είναι γνωστό πως ο ευσεβής Υψηλάντης ήθελε να ξεσηκωθεί στις 25, αλλά δεν του βγήκε».

  Ε, λοιπόν, κύριε, ΌΧΙ. Δεν ήταν καθόλου γνωστό μέχρι τώρα πως ο Υψηλάντης διάλεξε την 25 Μαρτίου για να ξεκινήσει η επανάσταση του 21, ακριβώς λόγω της γιορτής του Ευαγγελισμού. Μέχρι τώρα όλοι οι προοδευτικοί ιστορικοί μας ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΑΝ πως η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ της 25 Μαρτίου είναι μια ΥΣΤΕΡΗ κατασκευή της εκκλησίας.

  Γράφετε: «Την ημερομηνία εκ των πραγμάτων την καθόρισε το κράτος για τον απλούστατο λόγο πως στις 25 ΔΕΝ ΣΥΝΕΒΗ ΤΙΠΟΤΑ».

  Όχι, κύριε. Την ημερομηνία αυτήν την καθιέρωσε το κράτος ασφαλώς. αλλά λόγω της φορτικής πίεσης όλων των αγωνιστών, γιατί μέχρι τότε γιορτάζονταν ως εθνική εορτή τα… αποβατήρια του Όθωνα! Πράγμα που η συνείδηση των αγωνιστών δεν μπορούσε να ανέχεται άλλο. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση του Κωλέττη προσπάθησε την επόμενη ακριβώς χρονιά να την απαγορεύσει, την 25 Μαρτίου, και να την σαμποτάρει. όπως αναφέρει ο Μακρυγιάννης. Βέβαια, το πόσο πανηγύρισαν οι αγωνιστές, σαν μικρά παιδιά, την 25 Μαρτίου είναι πέρα από κάθε περιγραφή… Ευτυχώς εκτός από τις εφημερίδες της εποχής έχουν σωθεί και πλούσιες αφηγήσεις Ευρωπαίων επισκεπτών.

  Γράφετε: «Έτσι λοιπόν είναι γεγονός κύριε skinious, ότι ΠΠΓ και λάβαρο δεν συναντήθηκαν ποτέ την 25η Μαρτίου 1821». Και ότι «στρατιές ιερέων, δημοδιδασκάλων, αποστράτων, εθνικών λογίων, και επαγγελματιών πατριωτών κοροϊδεύουν χρόνια τώρα απευθυνόμενοι σε μαθητές, θεούσες, αγράμματους κλπ πως ο ΠΠΓ. σήκωσε στις 25 τη σημαία κλπ.».

  Μα, αν μας έχει απομείνει έστω και ελάχιστη δόση σοβαρότητας, τα λέτε με τα σωστά σας όλα αυτά; Γιατί, κύριοι, πρέπει επιτέλους να μάθετε πως το λάβαρο και ο Γερμάνος συνατήθηκαν και μάλιστα με πολύ εντυπωσιακό τρόπο. Και εδώ έχετε ένα μικρό δίκιο. Γιατί όντως δεν συνατήθηκαν στις 25 Μαρτίου, στην Αγ. Λαύρα, γιατί είχαν ήδη συναντηθεί στις 23 Μαρτίου στην Πάτρα!

  Δηλαδή, ΠΠΓ Και λάβαρο είναι δυό αδιάσπαστα ενωμένες μεταξύ τους πραγματικότητες. Νομίζετε λοιπόν πως μια ιστορική σύγχηση ΔΥΟ ημερών μπορεί να ακυρώσει αυτήν την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ; Ποιος λοιπόν κοροίδεύει τελικά τους «αγράμματους», κύριοι; Οι «στρατιές» ή εσείς;

  Φυσικά, δεν θα παραλείψω εδώ να θυμίσω τον μητροπολίτη Ιασίου που ευλόγησε τον Φλεβάρη του 21 το λάβαρο του ίδιου του Υψηλάντη, στο Ιάσιο, μέσα στον ναό των Τριών Ιεραρχών.

  Ε, κύριοι! Και λίγο ντροπή δεν βλάφτει!

 47. Ο/Η Αριστοκράτηc λέει:

  Πατριώτη Αλέξης…
  Πάει χάλασε ο κόσμος, που ήταν εκείνες οι εποχές που την Αλήθεια την εμάθεναν μόνο οι γραμματιζούμενοι Αριστοκράτες…

  Τώρα με το Ίντερνετ η γνώση πάει παντού, ακόμη και στα κατακάθια, στους πληβείους. Ω!… τι Μέγα Θράσος!

  Ούτε από τα παιδιά των κοινών βρωμιάρηδων, φτωχών δεν κρύβουμε πια τίποτα, μέχρι κι αυτά μαθαίνουν την Αλήθεια.

  Ιντερνετ = Σατανάς

  Αίσχος!!!

 48. Ο/Η Δον Κιχώτης λέει:

  Ti λες Αλεξη επιασες να διαβασεις τα ψηλα γραμματα το ξερεις;
  Εδω επεισαν τους ξενους οτι υπαρχουν μειονοητητες που τις καταπιεζουμε και εγραψαν διαφοροι «δηθεν» που κανουν παρεα με κατι αλλους δηθεν οτι εδω ειμαστε λυκοι και απολιτιστοι και αλλα τετοια.
  Καλα το τι ειρωνεια φαγαμε για τη γελοια φουστανελα και τα τσαρουχια της προεδρικης φρουρας δε λεγεται. Και θυμασαι εσυ το ’21 Δεν αισχινεσαι;
  Οσο θα παπαγαλιζουμε την ιστορια για τις πανελλαδικες θα εχουμε μεταξυ μας διαφορες για το τι πραγματικα εγινε τοτε.
  Η ουσια ομως ειναι τι χαλι εχουμε σημερα και σε παρακαλω να πιασουμε αυτο, ασε τα παλια σαν τους ΟΠΟΥΣ ενα πραγμα που θελουν να υλοποιησουν οτι αποφαση δημοτικου συμβουλιου εμεινε ανεκτελεστη και ξεκινησαν από το 1938 μεχρι να ρθουμε στο 2009 εχουμε καιρο.

 49. Ο/Η Ρόζα Λούξεμπουργκ λέει:

  Πατριώτη Αλέξις,
  ούτε που διάβασες το ποστ.
  Για τον δεσπότη του Ιασίου που γράφεις @@Φυσικά, δεν θα παραλείψω εδώ να θυμίσω τον μητροπολίτη Ιασίου που ευλόγησε τον Φλεβάρη του 21 το λάβαρο του ίδιου του Υψηλάντη, στο Ιάσιο, μέσα στον ναό των Τριών Ιεραρχών.

  Ε, κύριοι! Και λίγο ντροπή δεν βλάφτει!@@

  έγραψε ο κ.Λασκαράτος

  Για δες εδώ πατριώτης

  @@@Αν θέλουν ντε και καλά οι πατριώτες μας μητροπολίτη, στις 26 Φεβρουαρίου 1821 ο δεσπότης Ιασίου Βενιαμίν Κωστάκε ευλόγησε τη σημαία της Επανάστασης και τον πρίγκηπα Υψηλάντη, που μάλιστα δεν ήταν κανένας παρακατιανός κατσαπλιάς αλλά υπασπιστής του ορθόδοξου τσάρου. Αλλά και ο Κωστάκε ήταν ένας αξιοπρεπής αντιδραστικός που αντιτάχθηκε στις φωτισμένες μεταρρυθμίσεις του ηγεμόνα Α.Ι.Κούζα. Εδώ δυστυχώς μας τα χαλάει η ημερομηνία. Σωστή Κόλαση. Φωτεινής της Σαμαρείτιδος (Εβραίας), Πορφυρίου Γάζης (εκσκαφέα ελληνικών ναών), Ιωάννου του Κάλφα (φρίκη!). Υπάρχει και ένας μάρτυς Χριστόδουλος, αλλά ποιός να φανταζόταν το 1838 που καθιερώθηκε η επέτειος πως κάποιος Χριστόδουλος θα σήκωνε 160 χρόνια μετά ξανά επαναστατικό λάβαρο. Ακόμη χειρότερα ο μητροπολίτης Κωστάκε ήταν Μολδαβός! Ούτε η Καλαμάτα όμως προσφέρεται, έτσι όπως γίνανε τα πράγματα, για τους μεσσιανικούς φαντασιακούς συμβολισμούς του περιούσιου λαού κι έτσι καταλήξαμε στη σοφή τριγωνική σύνθεση: Ιερά Μονή-Έλλην μητροπολίτης-Εορτή Ευαγγελισμού. Στο κάτω κάτω είναι γνωστό πως ο ευσεβής Υψηλάντης ήθελε να ξεσηκωθεί στις 25, αλλά δεν του βγήκε. Όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

 50. Ο/Η Αλέξης λέει:

  Αριστοκράτη,
  η βεβιασμένη σου χλεύη δεν αποδεικνύει τίποτε άλλο, παρά την απίστευτη αμηχανία σου από την αποκάλυψη της ιστορικής αλήθειας, μια αλήθεια που τόσα χρόνια κατασυκοφαντούσε η αξιοθρήνητη «προοδευτική» ιστοριογραφία μας, αλλά τώρα, χάρις ακριβώς στο ίντερνετ, ΝΑ ΄ΝΑΙ ΚΑΛΑ, γίνεται πλέον κοινό κτήμα των πάντων. Ακόμη και των πιο απαίδευτων.

  Γιατί, όσο και να ειρωνεύεσαι (-στε), η ιστορική αλήθεια δεν αλλάζει:

  Ο ΠΠΓ είναι εκείνος που ύψωσε το λαύαρο της επανάστασης στην Πάτρα, είτε σας αρέσει είτε όχι.

  Την 25 Μαρτίου είχε επιλέξει ο Υψηλάντης από το 1820, ακριβώς λόγω της γιορτής του Ευαγγελισμού, πράγμα που σε απλά ελληνικά σημαίνει πως η ημερομηνία αυτήν δεν είναι ένας εκ των υστέρων μύθος, κατασκευασμένος από την εκκλησία, όπως όλοι σας μέχρι τώρα με απίστευτο μένος ισχυριζόσασταν.
  Καταλαβαίνω φυσικά πως η αποκάλυψη αυτής της αλήθειας πονάει, αλλά λυπάμαι. Όπως πολύ καλά ξέρετε, το ψέμα έχει πολύ κοντά ποδάρια.

  Και βέβαια, τον γιορτασμό της επανάστασης στις 25 Μαρτίου τον επέβαλαν στον Όθωνα και στον Κωλέττη οι αγωνιστές και όχι η εκκλησία. Οι οποίοι αγωνιστές ήταν, όλως τυχαίως, εκείνοι που είχαν ξεκινήσει την επανάσταση στις 21 Μαρτίου στην Καλαμάτα. Και οι οποίοι βέβαια δεν είχαν πάθει μέχρι το 1838 αλτσχάιμερ… Γι’ αυτό και γιόρτασαν την πρώτη «25 Μαρτίου», το 1838, με ξέφρενους πανηγυρισμούς.

  Αυτά και με τις υγείες σας…

 51. Ο/Η Ρόζα Λούξεμπουργκ λέει:

  Aλέξης βλέπω πως απέφυγες να μου απάντήσεις. Νομίζεις δε πως απάντησες στον Αριστοκράτη. Το τι ήθελε ο Υψηλάντης μας το είχει ειπεί και ο κ.Λασκαράτος. Όμως δεν γιορτάζουμε ευσεβείς πόθους αλλά γεγονότα. Και στις 25 δεν έγινε τίποτα.

 52. Ο/Η Αλέξης λέει:

  Διεθνίστρια Ρόζα,
  κρίμα που δεν ήσουν παρούσα το 1838, για να τραβήξεις λιγουλάκι τ΄αυτί του μπαρμπα-Θόδωρου, που απαίτησε από τον Όθωνα, μαζί με τους άλλους αγωνιστές, να γιορτάζεται η επανάσταση στις 25 Μαρτίου και όχι στις 21 Μαρτίου, όποτε και την είχε ξεκινήσει ο ΙΔΙΟΣ, στην Καλαμάτα…

  Τελός πάντων…

  Για να σοβαρευτούμε λίγο, τραγικά ανιστόρητη διεθνίστρια Ρόζα, σου λέω τα εξής.

  Η 25 Μαρτίου δεν ήταν ένας απλός «ευσεβής πόθος» του Υψηλάντη, όπως τόσο ανεπίτρεπτα αφελώς λες. Ήταν η ημερομηνία που είχε επιλεγεί από τον Αρχηγο της Φιλικής Εταιρίας Υψηλάντη, και από την στιγμη εκείνη και μετά αποτέλεσε τη βάση για όλο τον επαναστατικό σχεδιασμό. Η 25 Μαρτίου ήταν η ημερομηνία που από την στιγμή εκείνη και μετά ανακοινώθηκε, από του δεκάδες «αποστόλους» της Φιλικής Εταιρίας, σε όλο τον υπόδουλο ελληνισμό ως η ημερομηνία που θα ξεσηκώνονταν το έθνος.

  Γι’ αυτό και ήταν αυτή η ημερομηνία που ανέφερε ο Κολοκοτρώνης σε όλο τον Μορια ως την μέρα του λυτρωμού, αυτή που ανέφεραν ως ημερομηνία για την έναρξη της επανάστασης οι απεσταλμένοι του Υψηλάντη στους οπλαρχηγούς της Ρούμελης, αυτή που ανέφερε και στους πρόκριτους του Μορία ο Παπαφλέσας, στην περίφημη συνάντηση της Βοστίτσας.
  Αυτή που είχε ακούσει τον Φεβρουάριο του 1821 στην Σμύρνη ο Κασομούλης ως την μέρα για την έναρξη της επανάστασης.

  Η 25 Μαρτίου ήταν λοιπόν η «προσδιορισμένη ημέρα» για όλους τους Έλληνες. Η μέρα που θα άρχιζε ο αγώνας για την λεφτεριά τους. Η Ημέρα D όπως θα λέγαμε με σημερινές παραστάσεις.

  Και αυτό ίσχυε μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Γιατί τότε, όπως μας λέει ο Φωτάκος, μερικοί οπλαρχηγοί, ΟΧΙ ΟΛΟΙ, αποφάσισαν να ξεκινήσουν την επανάσταση λίγες μέρες νωρίτερα. Για δύο λόγους. Πρώτα από φόβο μήπως είχε προδωθεί η 25 Μαρτίου στους Τούρκους και δεύτερο από ανυπομονησία.

  Έτσι, παραβαίνοντας τον επιτελικό σχεδιασμό του Υψηλάντη, αυτοί οι οπλαρχηγοί άρχισαν τις πρώτες αψημαχίες από τις 17 Μαρτίου, με αποτέλεσμα η επανάσταση να αρχίσει, πρόωρα, στις Μαρτίου στην Καλαμάτα, όταν 24 ΙΕΡΕΙΣ ΟΡΚΙΣΑΝ ΤΟΝ ΜΠΑΡΜΑ ΘΟΔΩΡΟ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ.

  Όμως, παρολαυτά, η 25η Μαρτίου εξακολουθούσε να έχει στις ψυχές των αγωνιστών μια τεράστια συναισθηματική φόρτιση, γιατί για πολλούς μήνες εξέφραζε όλες τις λαχτάρες και τους πόθους τους για λεφτεριά, από την στιγμή που άρχισαν να μαθαίνουν από τους απεσταλμένους της Φιλικής Εταιρίας ότι εκείνη την μέρα θα ανέτειλε ο ήλιος της λεγτεριάς τους.
  Ήταν η «προσδιοριμένη ημέρα τους» και αυτό δεν μπορούσαν πια να το ξεχάσουν ποτέ.

  Και φυσικά η ημερομηνία αυτή είχε για τους πιστούς όπλαρχηγούς του 21 μια ακόμη ασύγκριτα μεγαλύτερη αξία. Ήταν η μέρα του Ευαγγελισμού και αυτό, σε αντίθεση με τους άθεους και αχάριστους απόγονούς τους, σήμαινε γι’ αυτούς όχι πολλά, αλλά τα πάντα.

  Δεν την διάλεξε την μέρα αυτήν τυχαία ο Υψηλάντης…

  Έτσι, όταν το 1838 εξανάγκασαν τον Όθωνα να ξεχάσει τα αποβατήρια του και να γιορτάζεται η Επανάσταση στην φυσικής μέρα, διάλεξαν όχι την ΤΕΛΙΚΗ αλλά την ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ημέρα για την έναρξη της επανάστασης.
  Γιατί οι αγωνιστές, ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΑΛΤΣΧΑΊΜΕΡ, ήταν ακόμη σε θέση να θυμούνται τα δάκρυα και τα απερίγραπτα συναισθήματα που πλημμύρισαν την ψυχή τους όταν τον χειμώνα του 1820-1821 έμαθαν πως στις 25 Μαρτίου θα ξεκινούσε Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ.

  Αυτά. Και να ξέρετε κάτι. Δεν σας κακίζω. Απλά σας λυπάμαι, που είστε τόσο δειλοί και μικρόψυχοι, που δεν μπορείτε να προφέρετε έστω ένα συγνώμη για όλα τα απίθανα συκοφαντικά και χυδαία ψέματα λέγατε τόσα χρόνια ένάντια στην εκκλησία για τον δήθεν μεταγενέστερο και κατασκευασμένο από την εκκλήσία μύθο της 25 Μαρτίου…

 53. Ο/Η Αλέξης λέει:

  φυσικής μέρα=φυσική της μέρα

 54. Ο/Η omadeon λέει:

  Και τώρα… ΑΠΟΡΙΕΣ (δικές μου):

  1) Είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙ ο «πολιτικός επιστήμων» Κωσταντίνος Ι. Χολέβας (του «Αντίβαρου») γιός του Ιωάννη Κ. Χολέβα (υπουργού της χούντας που… «γλύτωσε την ψειρού για εσχάτη προδοσία χάρις στο ιδιώνυμο»)???

  2) Αν το Ελληνικό επαναστατικό κίνημα του 1821 ήθελε το… Γερμανό του, μήπως εκτός από κίνημα ηταν και… κινητό; 😆

  I rest my case (ερωτών)… 😆

  Υ.Γ. Γενικά τους γιούς υπουργών της χούντας δεν τους πολυ-εμπιστεύομαι. Τους ελέγχω διπλά σε όσα λένε, συνήθως.
  ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΑΥΤΟ; (αυτό ισχύει ΚΑΙ για τον έτερο προαναφερθέντα σε σχόλιο, εκείνο των «αντιθέτων ιδεών»…)

 55. Παράθεμα: ΠΠΓΕΡΜΑΝΟΣ « The Human Manual

 56. Παράθεμα: Ο Παπαφούντας κι ο Παπαφλέσσας « Ροΐδη Εμμονές

 57. Ο/Η Φιλίστωρ λέει:

 58. Ο/Η Φιλίστωρ λέει:

 59. Ο/Η Ρόζα Λούξεμπουργκ λέει:

  http://jungle-report.blogspot.com/2011/02/blog-post_10.html

  Το παραμύθι της Αγίας Λαύρας και οι αγανακτισμένοι «ιστοριοδίφες»

  Aπολαύστε και τον πρόεδρο των Καλαβρυτινών σε διαδήλωση έξω από το Αλαφουζέϊκο

 60. Ο/Η Κωλόγερας λέει:

  Κύριε Λασκαράτε,

  Μια και αναφέρεσθε στον Γκούρα, (δεν) είναι γνωστό πως αποτελεί τον δολοφόνο του Οδυσσέα Ανδρούτσου, τον οποίο πέταξε κάτω από την Ακρόπολη αφού φρόντισε πριν να του συνθλίψει τους όρχεις. Έδω να δεις υλικό που θα έβρισκαν οι ψυχαναλυτές.

  ο Κωλόγερας

 61. Ο/Η mn λέει:

  http://3feeet.blogspot.com/2011/02/blog-post_717.html

  Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2011

  «Πατριώτες», διάβασε κανείς σας τα απομνημονεύματα του ίδιου του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη;;;

  Αν και 2011, φαίνεται να υπάρχουν ακόμα πολλοί που δε λένε να καταλάβουν ότι αρκετές φορές η ιστορία είναι διαφορετική από αυτή που θα θέλανε να είναι. Η εμμονή τους να βαφτίζουν διάφορα παραμύθια ως «ιστορικά γεγονότα» δικαιολογείται μόνο μέχρι τη στιγμή που θα έρθει κάποιος να τους αποδείξει με στοιχεία την πλάνη. Από κει και πέρα, η εμμονή αυτή παύει να αποτελεί αντικείμενο των ιστορικών και περνάει στη σφαίρα της ψυχιατρικής.

  Εγώ πάντως θα τους πρότεινα να διαδηλώσουν κάτω από τα αγάλματα του Π.Π. Γερμανού και του Κολοκοτρώνη, οι οποίοι -ποιος ξέρει τι σκοτεινά συμφέροντα εξυπηρετούσαν!- στα απομνημονεύματά τους όχι μόνο δεν κάνουν την παραμικρή νύξη στο «γεγονός», αλλά φροντίζουν οι ίδιοι να μας ενημερώσουν ότι τη συγκεκριμένη μέρα βρίσκονταν αλλού.

  Το μύθο αυτόν δε θα μπορούσε μεταξύ άλλων να μην τον διαδίδει κι ο Γιώργος ο Καρατζαφέρης, που’ναι και σχολικά μορφωμένος. Στις 25 Μαρτίου 2007, μιλώντας σε ακροατήριο της ελληνικής ομογένειας στη Γερμανία, ο πρόεδρος του Λά.Ο.Σ. μεταξύ άλλων είπε:

  «Η επανάσταση είναι ταυτισμένη, όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να το αναιρέσουν, με την Εκκλησία μας. Οι αγωνιστές παίρνουν το μήνυμα του ξεκινήματος από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, εκεί στην Αγία Λαύρα. Αμέσως πήρε φωτιά όλος ο Μωριάς, όλη η Ρούμελη και τα νησιά […]»

  Ο μύθος λοιπόν, θέλει τον Π.Π.Γ. να υψώνει στις 25 Μαρτίου 1821 το λάβαρο της Επαναστάσεως στη Μονή της Αγίας Λαύρας, μπροστά σε αγωνιστές μεταξύ των οποίων και ο Κολοκοτρώνης, κι από κείνη τη στιγμή να ξεσηκώνονται οι Έλληνες για την απελευθέρωσή τους. Όπως κάθε μύθος, έτσι κι αυτός έχει κάποια ψήγματα αλήθειας, από τα οποία δημιουργείται. Ας δούμε ποια:

  • Πράγματι, το Μάρτιο του 1821, ο Π.Π.Γ. βρέθηκε στην Αγία Λαύρα.

  • Πράγματι, επιθυμία του Κολοκοτρώνη ήταν η Επανάσταση να ξεκινήσει στις 25 Μαρτίου, ακριβώς για να συνδεθεί με την ημέρα του Ευαγγελισμού.

  • Πράγματι, στους αγωνιστές που ενώνονταν υπό την αρχηγία του Κολοκοτρώνη έγιναν δεήσεις και ασπασμοί, για την ευόδωση του Αγώνα.

  • Πράγματι ο Π.Π.Γ. όρκισε αγωνιστές στο σταυρό.

  Εδώ όμως οι ομοιότητες των γεγονότων με το μύθο σταματούν. Οι μαρτυρίες των ίδιων των πρωταγωνιστών δείχνουν την απόσταση που χωρίζει το μύθο από την ιστορία. Συνοπτικά:

  • Ο Π.Π.Γ. βρέθηκε με άλλους προύχοντες στην Αγία Λαύρα στις 10 Μαρτίου και για μία μέρα, για να υποστηρίξει την αναβολή του αγώνα και την παθητική στάση, έως ότου βρεθούν προ τετελεσμένων γεγονότων. Από εκεί φεύγει για το χωριό Νεζερά.

  • Στις 21 Μαρτίου ο Π.Π.Γ. βρίσκεται ακόμα στο χωρίο Νεζερά. Εκεί πληροφορείται τα γεγονότα της Πάτρας, και αποφασίζει να πάει κατευθείαν στην Πάτρα. Στις 25 Μαρτίου βρίσκεται εκεί.

  • Ο Κολοκοτρώνης τοποθετεί την έναρξη της Επανάστασης στις 22 Μαρτίου, στην Καλαμάτα. Δέηση έγινε την επόμενη ημέρα στον ποταμό της Καλαμάτας. Καμία ύψωση λαβάρου δεν αναφέρεται, ούτε φυσικά η παρουσία του Π.Π.Γ. Οι εχθροπραξίες ωστόσο είχαν ξεκινήσει από τα μέσα Μαρτίου.

  • Η 25η Μαρτίου βρίσκει τον Κολοκοτρώνη καθοδόν από το χωριό Σκάλα της Μεσσηνίας προς το Δερβένι του Λεονταριού, κι από κει Καρύταινα. Το βράδυ διανυκτερεύει στο χωριό Τετέμπεη.

  • Ούτε ο Π.Π.Γ., ούτε ο Κολοκοτρώνης αναφέρουν το παραμικρό για τα υποτιθέμενα γεγονότα της Αγίας Λαύρας, ή κάτι αντίστοιχο.

  • Ορκωμοσία αγωνιστών από τον Π.Π.Γ. έγινε στην Πάτρα, στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου (βλ. Ιστ. Του Ελλ. Έθνους, εκδοτική Αθηνών, τ. ΙΒ, σελ. 86-7) . Ο Δ. Κόκκινος τοποθετεί το γεγονός στις 24 Μαρτίου, και το περιγράφει ως εξής:

  «Οι εισελθόντες κατηυθύνθησαν προς την πλατείαν του Αγίου Γεωργίου όπου ο Γερμανός έστησε μεγάλον ξύλινον απλούν σταυρόν, και κατ’ άλλους φέροντα την σημαίαν το σώματος του Λόντου. Εκεί έσπευδαν όλοι, εντόπιοι και ξένοι. Ετελέσθη δοξολογία και τρισάγιον και μετά τούτου εδόθη ο όρκος της Επαναστάσεως.»

  (Πηγή: Δ. Κοκκίνου, Η Ελληνική Επανάστασις, εκδόσεις Μέλισσα, 1956, τ. 1, σελ. 273)

  Ας πάμε όμως τώρα να δούμε αναλυτικά τι γράφουν οι ίδιοι στα απομνημονεύματά τους. Διατηρώ και στα δύο κείμενα την ορθογραφία πιστή, χωρίς όμως το πολυτονικό. Οι αγκύλες και οι υπογραμμίσεις δικές μου.

  Ξεκινάμε με τον Κολοκοτρώνη. Πηγή: Θ. Κολοκοτρώνη, Άπαντα, εκδόσεις Μέρμυγκας.

  22 Μαρτίου:

  Το κίνημά μας έγινε εις τας 22 Μαρτίου, εις την Καλαμάταν. Από τας 6 Ιανουαρίου, έως τας 22 Μαρτίου, επροσπάθησα, ενέργησα εις την Μάνην να ενώσωμεν διάφορα πίτια μανιάτικα χωρισμένα κατά την συνήθειάν τους, και τους ενώσαμεν, τους αδελφώσαμεν. […] τους έλεγα ότι την ημέρα του Ευαγγελισμού να είναι έτοιμοι, και κάθε επαρχία να κινηθή εναντίων των Τούρκων των τοπικών». [σελ. 277]

  23-4 Μαρτίου:

  [σελ. 279] Κινώντας εγώ, είχαν μίαν προθυμίαν οι Έλληνες, οπού όλοι με τας ικόνας έκαναν δέησι και ευχαριστήσεις. Μου ήρχετο τότε να κλαύσω … από την προθυμίαν οπού έβλεπα. Ιερείς έκαναν δέησι. Εις τον ποταμόν της Καλαμάτας ανασπασθήκαμε και εκινήσαμε.
  Τας 24 τον Μάρτη 1821 εφθάσαμε εις ένα χωριό της Μεσσηνίας, Σκάλα λεγόμενον, που είναι καμιά πενηνταριά οικογένειες.

  25 Μαρτίου:

  Εκίνησα να έβγω εις το Δερβένι του Λεονταριού δια την παλαιά Αρκαδία. […] [σελ. 280]: Εγώ εις τας 25 οπού εκίνησα από την Σκάλα, βγαίνοντας το Δερβένι του Λεονταριού, απάντησα ένα πεζοδρόμο σταλμένον από τον Βασίλη Μπούτουνα Καριώτη, και μου έγραφε ότι: […][σελ. 281] «… Ο κάμπος της Καρύταινας δεν ηθέλησε να πιάση τα άρματα». Έτσι μ’ έγραφε αυτός. Εγώ δεν έλειψα να κάμω μια προσταγή, και επάτησα τη βούλα μου: «Όποιο χωριό δεν ήθελε να ακολουθήση την φωνήν της Πατρίδος τσεκούρι και φωτιά». Μανθάνοντας ότι εβγήκα εις το Δερβένι, οι εβδομήντα καβαλλαραίοι ευθύς αναχώρησαν διατην Τριπολιτσά.Εγώ επήγα εις ένα χωριό Τετέμπεη, ανάμεσα Λεοντάρι και Καρύταινα.

  [Δεν μπορώ εδώ να αποφύγω το συνειρμό με τους εθνικιστές να πιπιλίζουν διαρκώς το «φωτιά και τσεκούρι», ταυτίζοντας τη «φωνή της Πατρίδας» με τις ιδεοληψίες του εκάστοτε φυρερίσκου τους. Κατά παράξενο τρόπο, η «φωνή της Πατρίδας» τους σήμερα ζητάει συνήθως πίστη και υποταγή στους σύγχρονους εκμεταλλευτές των Ελλήνων, οι οποίοι πολλές φορές είναι ξένοι. Αυτό για να καταλάβουμε τι εστί πατριδοκαπηλία.]

  Συνεχίζουμε με τα απομνημονεύματα του Π.Π. Γερμανού. Υπόψη ότι η αφήγηση είναι σε τρίτο πρόσωπο, ακόμα και όταν μιλάει για τον εαυτό του. Πηγή: Παλαιών Πατρών Γερμανού, Απομνημονεύματα, εκδόσεις Δρομεύς.

  Την θ΄ [9η] λοιπόν Μαρτίου εκίνησαν όλοι ομού εκ των Καλαβρύτων, αψάμενοι της διά Τριπολιτζάν οδού. […] Την δε επιούσαν ημέραν μετέβησαν εις το μοναστήριον της Αγίας Λαύρας. Εκεί συσκεφθέντεςαπεφάσισαν να μη δώσωσιν αιτίαν τινά, αλλά να μείνωσι παραμερισμένοι, έως ου να ιδώσι τα πράγματα. Και ει [= εάν] μεν η Διοίκησις θελήση να βιάση αυτούς ιδιαιτέρως, και να τους κατατρέξη με οποιονδήποτε τρόπον, να εξέλθωσι της Πελοποννήσου, και να παρατηρήσωσιν τον καιρόν και τας περιστάσεις, διά να μη βάλουν εις κίνδυνον τους λοιπούς Ομογενείς παρακαίρως. Ειδέ και καθολικεύσει το πράγμα η Διοίκησις, και μεταχειρισθή τα όπλα και την βίαν γενικώς εναντίον των ομογενών, τότε εξ ανάγκης να λάβωσι και αυτοί τα όπλα, και να κινήσωσι και τους λοιπούς ομογενείς εις υπεράσπισιν εαυτών. [σελ.27-8]

  Όθεν μερισθέντες ανεχώρησαν εκ της Λαύρας, ο μεν Π.Π. [Γερμανός], ο Κερκίνης και Ανδρέας Ζαήμηςδιά τα Νεζερά. [σελ.28]

  Ωσαύτως και οι εν Πάτραις Τούρκοι, μαθόντες τα τοιαύτα, έμβασαν ευθύς τας φαμιλίας των εις το Κάστρον. Είτα τη κα΄ (21η) Μαρτίου εξήλθον ένοπλοι εις την αγοράν της πόλεως […] ότε τινές των Ελλήνων οπλισθέντες εξήλθον εις τους δρόμους, οι δε Τούρκοι ευθύς εκλείσθησαν εις το Κάστρον.

  Βλέποντες δε οι Πατραίοι Έλληνες, ότι πλέον δεν επιδέχεται θεραπείαν το πράγμα, τας μεν φαμιλίας των εύγαλον έξω της πόλεως, έγραψαν δε εις τα Νεζερά προς τον Π.Π., ο, τε Νικόλαος Λόντος, ο Ιωάννης Παπαδ. και άλλοι τινές, να προφθάση εις βοήθειαν, ότι κινδυνεύει όλη η πόλις. Όθεν αμέσως ο Π.Π. και ο Ανδρέας Ζαήμης έγραψαν προς τους Καπιταναίους Κουμανιώτας να τρέξουν, με όσους ανθρώπους έχουν.Την δε επιούσαν ημέραν εκίνησαν και αυτοί, έχοντας περίπου πεντακοσίους στρατιώτας, και εμβήκαν εις τας Πάτρας. […] Και, επειδή πλέον η σκηνή ηνεώχθη, έγραψαν ευθύς οι Αρχηγοί της των Πατρών πολιορκίας αποστείλαντες και ανθρώπους εις τον Πετρόμπεϊν, εις τους Δελιγιανναίους, εις την Γαστούνην και εις άλλα μέρη της Πελοποννήσου, δίδοντες την είδησιν των συμβεβηκότων, και παρακινούντες τους να μην αναβάλουν τον καιρόν, ότι πλέον άλλη θεραπείαν δεν είναι. Ότε πρώτοι οι Μανιάται μετά του Πετρόμπεη εμβήκαν εις την Καλαμάταν, και ηχμαλώτισαν τον εκεί Βοεβόδαν Αρναούτογλουν και άλλους τινάς Τούρκους ευρεθέντας εκεί. Εις δε τα Καλάβρυτα επολιόρκησαν εις τους πύργους τους εκεί Τούρκους, οίτινες μετά ολίγων ημερών ανθίστασιν παρεδόθησαν με συνθήκες. Εις δε την Καρύταιναν μετέβη ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης εκ της Μάνης, και ενωθείς μετά των Δελιγιανναίων έλαβον τα όπλα. Ομοίως και εις την Γαστούνην και εις άλλας επαρχίας διεδόθη το πνεύμα της Επαναστάσεως, και οπλίζοντο οι Έλληνες. [σελ. 29-31]

  Τα αποσπάσματα αυτά είναι παραπάνω από αρκετά για να καταρρίψουν ολοκληρωτικά και αναντίρρητα το παραμύθι της Αγίας Λαύρας. Για τους υποστηρικτές του μύθου μένει πλέον να δούμε αν τελικά η ιστορική έρευνα αποτελεί επαρκές φάρμακο, ή εάν χρειάζεται άλλου είδους επιστημονική βοήθεια για να θεραπευτούν οι όποιες εμμονές.

  Και κλείνω με ένα ρουφηχτό φιλί του Κολοκοτρώνη προς όλους αυτούς τους εθνικιστές που ισχυρίζονται ότι οι Έλληνες είχαν συναίσθηση του έθνους τους καθ’ όλη τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, κι ότι δεν περίμεναν τους «κουτόφραγκους» της Γαλλικής Επανάστασης για να αποκτήσουν ελληνική εθνική συνείδηση:

  Η γαλλική επανάστασις και ο Ναπολέων έκαμε, κατά την γνώμη μου, να ανοίξουν τα μάτια του κόσμου. Πρωτήτερα τα έθνη δεν εγνωρίζοντο, τους βασιλείς τους ενόμιζον ως θεούς της γης, και ό,τι κι αν έκαμναν, το έλεγαν καλά καμωμένο. […] Η κοινωνία των ανθρώπων ήτον μικρή, δεν είναι παρά η επανάστασίς μας που εσχέτισε όλους τους Έλληνας. Ευρίσκοντο άνθρωποι οπού δεν εγνώριζαν άλλο χωριό μακριά μίαν ώρα από το εδικό τους. Την Ζάκυνθον την ενόμιζαν ως νομίζομεν τώρα το μακρύτερο μέρος του κόσμου. [σελ. 275-6]

  Τι να κάνουμε, η αλήθεια μερικές φορές πονάει. Περαστικά.

  αναρτήθηκε από Σχολιαστές χωρίς Σύνορα

 62. Ο/Η Κώστας λέει:

  @mn

  Το κείμενο που επικόλλησες στην πραγματικότητα δεν προέρχεται από τους Σχολιαστές χωρίς Σύνορα, αλλά από τον SRY τού jungle-report (η Ρόζα Λούξεμπουρκ παραθέτει, μάλιστα, πιο πάνω και τον σχετικό σύνδεσμο). Τώρα γιατί στο μπλογκ των Σχολιαστών χωρίς Σύνορα δεν υπάρχει όχι ζωντανό ή ψόφιο λινκ, αλλά ούτε η παραμικρή μνεία τής αρχικής πηγής, εμπίπτει στη γνωστή συζήτηση περί σεβασμού, δεοντολογίας κ.λπ. …

 63. Παράθεμα: Απάντηση στον ευσεβή κ.Μπαμπινιώτη [3] « Ροΐδη Εμμονές

 64. Παράθεμα: Ο Π.Π.Γερμανός είχε Αλτσχάϊμερ;

 65. Παράθεμα: Ο δημόσιος υπάλληλος Αμβρόσιος «φτύνει» το ΠΑΜΕ, εις άπταιστον Γαλλικήν | Ροΐδη Εμμονές

 66. Παράθεμα: Ο δημόσιος υπάλληλος Αμβρόσιος «φτύνει» το ΠΑΜΕ, εις άπταιστον Γαλλικήν | crockorozistas

 67. Ο/Η Αδαμάντιος Κοραής λέει:

  http://www.efsyn.gr/?p=184553

  25η ΜΑΡΤΙΟΥ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑ ΜΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ
  H «κατασκευή» της Ιστορίας!
  Ο πίνακας του Γύζη «Το κρυφό σχολειό» (1886) έγινε σε μια συγκεκριμένη εποχή, όταν βρισκόταν ήδη σε πλήρη εξέλιξη η σκύλευση πάνω στο πτώμα της Επανάστασης του ’21 και η Εκκλησία, σε πλήρη σύμπνοια με την πολιτεία, μετέδιδε τη δική της εκδοχή για το παρελθόν.

  →Και στα νέα βιβλία Ιστορίας Δημοτικού και Γυμνασίου όμως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Σκόρπιες πληροφορίες «ατάκτως ερριμμένες» προσφέρονται προς «κατανάλωση», ένας σωστός τσελεμεντές, όπου χάνεται η σχέση αιτίας και αποτελέσματος, καθώς και το νόημα της κάθε γνώσης

  Tου Χρήστου Κάτσικα

  Το 1870/71, στον εορτασμό για τα 50 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, με μια επίσημη τελετή γίνεται η ανακομιδή των οστών του Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης Γρηγορίου του Ε’ από την Οδησσό στην Αθήνα και η πανηγυρική ένταξή του στους ήρωες και πρωτεργάτες της Ελληνικής Επανάστασης.

  Επρόκειτο για μια ακόμη επινοημένη «κατασκευή» της Ιστορίας, διανθισμένη με το γραμμένο το 1872 -κατά παραγγελίαν του Πανεπιστημίου Αθηνών- ποίημα «Στον αδριάντα Γρηγορίου του Ε’» του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, μέσω της οποίας ο Γρηγόριος Ε’, ο άνθρωπος που όχι μόνο δεν υποστήριξε την Ελληνική Επανάσταση αλλά αντίθετα ήταν, μαζί με την πλειονότητα του ανώτερου κλήρου –σε αντίθεση με την πλειονότητα του λαϊκού κλήρου– ορκισμένος αντίπαλός της, αναγόταν σε σύμβολο του έθνους και σε νεομάρτυρα.

  Ηταν αυτός που στην Εγκύκλιο του Μαρτίου 1821 (μαζί με άλλους 22 ανώτατους κληρικούς) ισχυρίστηκε ότι η κυριαρχία των Οθωμανών ήταν θεόπεμπτη και όποιος οργανώνει ανταρσία εναντίον τους, όπως ο Υψηλάντης και ο Σούτσος, κινείται εναντίον τού Θεού και γι’ αυτό η Εκκλησία τον αφορίζει και τον καταδικάζει σε αιώνια τιμωρία.

  Από την άλλη ποιος Ελληνας, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεται, δεν γνωρίζει να πει δυο λόγια για το «Κρυφό Σχολειό» ή για το «ξεκίνημα της Επανάστασης στην Αγία Λαύρα στις 25 Μάρτη»; Μπορεί να μη γνωρίζουμε για την τύχη των πρωτεργατών τής Επανάστασης, για την εξάρτηση και τους ξένους προστάτες, για την κατάληξη του Αγώνα, όμως όλοι μπορούμε εύκολα να αναφερθούμε στα «δύο πιο σημαντικά γεγονότα της Νεότερης Ιστορίας μας, στο κρυφό σχολειό και στην ευλογία των όπλων στην Αγία Λαύρα από τον Π.Π. Γερμανό, που αποτέλεσε και αφετηρία της Ελληνικής Επανάστασης», όπως χρόνια πολλά τώρα αναφέρουν τα βιβλία, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι εορταστικοί λόγοι στα σχολεία.

  Κι αν μας διαφεύγουν κάποιες λεπτομέρειες των βιβλίων, αν έχουμε ξεχάσει τους αναρίθμητους επετειακούς λόγους, σίγουρα έχουμε αποτυπώσει τα πρόσωπα, τις εικόνες, από τους γοητευτικούς πίνακες του Γύζη και του Βρυζάκη, που μαζί με το «Φεγγαράκι μου λαμπρό» του Ιωάννη Πολέμη έμειναν ανέπαφοι – χαραγμένοι βαθιά στη μνήμη. Γιατί η εικόνα λειτουργεί σαν πληροφορία που δεν δέχεται αμφισβήτηση, καθώς βοηθάει να γίνει παρόν το περιεχόμενό της, λειτουργώντας σαν αυτόπτης μάρτυρας.

  Ο πίνακας του Βρυζάκη «Ο Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός υψώνει τη σημαία της Ελευθερίας» (1851) και ο πίνακας του Γύζη «Το Κρυφό Σχολειό» (1886) έγιναν σε μια συγκεκριμένη εποχή που βρισκόταν ήδη σε πλήρη εξέλιξη η σκύλευση πάνω στο πτώμα της Επανάστασης του ‘21 και η Εκκλησία σε πλήρη σύμπνοια με την Πολιτεία μετέδιδε τη δική της εκδοχή για το παρελθόν.

  Ωστόσο, οι πηγές για τη μελέτη της Επανάστασης του ‘21 είναι αρκετά διαφωτιστικές για την Αγία Λαύρα και το κρυφό σχολειό. Ετσι, εύκολα διαπιστώνουμε ότι για την Αγία Λαύρα και τον Παλαιών Πατρών Γερμανό κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό έγγραφο της εποχής δεν αναφέρεται σε οποιοδήποτε παρόμοιο γεγονός, ούτε καν ο ίδιος ο Π.Π. Γερμανός στα Απομνημονεύματά του, στα οποία εξιστορεί με λεπτομέρειες τα πάντα, αλλά δεν λέει τίποτε για την Αγία Λαύρα.

  Αντίθετα, οι Ελληνες και ξένοι ιστοριογράφοι της Επανάστασης αναφέρουν: Φιλήμων: «παχυλόν ψεύδος» (Φιλήμονος, Δοκίμιο Ιστορικό Ελληνικής Επανάστασης, τόμ. Γ’, κβ) – Σπ. Τρικούπης: «ψεύδος» (Σπ. Τρικούπη, Ιστορία Ελληνικής Επανάστασης, τόμ. A’, σ. 229) – Φίνλεϋ: «δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια» (Φίνλεϋ, Ιστορία Ελληνικής Επανάστασης, τόμ. A’, σ. 217).

  Οπως γράφει ο Serge Halim, μπορεί κανείς να φανταστεί πιο περίτρανη απόδειξη ότι η ιστορία ξεπηδάει από το παρόν, αφού άλλωστε η ίδια είναι που το τρέφει; Γι’ αυτό είναι ξεκάθαρο ότι οι λογαριασμοί για μια παιδεία που θα μορφώνει και δεν θα παραμορφώνει παραμένουν ανοιχτοί.

  Προφανώς και το πρόβλημα έχει αιτίες που ξεφεύγουν από όσα διαδραματίζονται μέσα στις σχολικές τάξεις. Αλλά μήπως με όλα τα παραπάνω υπονοούμε ότι η εκπαίδευση που λαμβάνουν τα παιδιά μας είναι αθώα;

  Tα βιβλία και οι όροι διδασκαλίας της ιστορίας φανερώνουν, ίσως περισσότερο από κάθε τι άλλο, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι του υπουργείου Παιδείας την εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς πριμοδοτούν μια επιδερμική συσσώρευση ενός όγκου ασύνδετων μεταξύ τους γνώσεων.

  Είναι χαρακτηριστικά όσα σημειώνει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος -για την εξεταστέα ύλη της Ιστορίας- σ’ ένα άρθρο του: «… Εγκύψτε, παρακαλώ, σ’ αυτή την ύλη. Είναι μνημείο ιστορικής λοβοτομής… Δηλαδή από την ιστορική ροή, από τη διαδοχή γεγονότων που ακολουθούν τη σχέση αιτίας και αποτελέσματος, ένα βλακώδες “τσιμπιδάκι” τσιμπάει ένα γεγονός εδώ, μία συνθήκη παραπέρα, ένα φαινόμενο ή έναν θεσμό πιο εκεί, χωρίς συνοχή, χωρίς συνέχεια, προχωρώντας με άλματα, αποκόβοντας τα αίτια από τα αιτιατά, διαχωρίζοντας τα πρόσωπα από τις ενέργειες, αποδεσμεύοντας την οικονομία από την πολιτική και τα γράμματα από την κοινωνική συγκυρία, τη διπλωματική ιστορία από την ευρωπαϊκή ή την παγκόσμια πολιτική σκακιέρα. H Ιστορία που ζητούμε από τους υποψηφίους μας να αποστηθίσουν είναι ένα καγκουρό που προχωρεί με πηδηματάκια».

  Αλλά και στα νέα βιβλία Ιστορίας Δημοτικού και Γυμνασίου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Σκόρπιες πληροφορίες «ατάκτως ερριμμένες» προσφέρονται προς «κατανάλωση», ένας σωστός τσελεμεντές, όπου χάνεται η σχέση αιτίας και αποτελέσματος, καθώς και το νόημα της κάθε γνώσης. Απομένουν η τμηματική πληροφορία, η αποσπασματική είδηση, το απομονωμένο γεγονός, χωρίς το «πώς» και το «γιατί».

  Πάνω απ’ όλα απουσιάζει η διήγηση. Μα αυτό ακριβώς είναι η ιστορία: η διήγηση για τα πάθη των ανθρώπων, για τον μόχθο τους για τη ζωή και για το χτίσιμο των κοινωνιών τους, για την πίστη που είχαν, τα λάθη που έκαναν, τις αντιστάσεις τους, το αίμα που έχυσαν για δίκαιους και άδικους λόγους. Για όλα αυτά συναρπάζει και μέσα από αυτά δημιουργεί την έφεση για γνώση και την κριτική διάθεση.

  Ωστόσο, όπως πολύ σωστά επισημαίνει και η ιστορικός Δήμητρα Λαμπροπούλου, και αυτή η διαπίστωση είναι ελλιπής αναφορικά με το ερώτημα που μας απασχολεί. Γιατί η σχέση που τα παιδιά διαμορφώνουν με την ιστορία εντάσσεται στην ευρύτερη στάση που η κοινωνία επιφυλάσσει στην ιστορική γνώση. Στο κλίμα της εποχής ευδοκιμεί η υποταγή σ’ ένα παρόν που θεωρείται αυτονόητο και δεδομένο, ενώ συγχρόνως εκχερσώνονται τα ερωτήματα που μπορούν να υπονομεύσουν αυτή την εικόνα.

  Αν δεχτούμε ότι η άγνοια του παρελθόντος δεν προκαλεί μόνο συγχύσεις στη γνώση του παρόντος αλλά και υπονομεύει κάθε δυνατότητα δράσης στο παρόν, τότε πρέπει να αναρωτηθούμε όχι μόνο για τις ανιστόρητες απαντήσεις λίγων μαθητών αλλά και για το αν η ιστορική γνώση των υπόλοιπων πολλών συμβάλλει στην ανάληψη τέτοιας δράσης. Αν τους βοηθά να γίνουν εξερευνητές του ζωντανού κόσμου και όχι ξεσαβανωτές των νεκρών. Αν, με άλλα λόγια, η γνώση τους για την ιστορία αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη της κριτικής τους συνείδησης και πρακτικής.

 68. Ο/Η Φ. λέει:

  Για τον Παλαιών Πατρών Γερμανό δείτε το παρακάτω έγγραφο:
  (Διακήρυξις τοῦ Παλαιῶν Πατρῶν Γερμανοῦ)http://users.uoa.gr/~nektar/history/3contemporary/constitution_hermanus_1821.htm

  Το άρθρο αυτό γαλλικής εφημερίδας του 1821, που παρουσιάζεται ως «ἀδιάσειστη μαρτυρία», είναι πασίγνωστο. Πρόκειται για την πρώτη αναφορά στο μύθο της Αγίας Λαύρας.

  Δε γράφει ούτε το όνομα του Γερμανού σωστά (« Germanicus », δηλαδή «Γερμανικός»). Ο μεταφραστής διορθώνει σιωπηρά σε «Γερμανός».

  Ομοίως το όρος « Vélin » διορθώνεται σιωπηρά σε «όρος Βελιά».

  Το σημαντικότερο: η « allocution », δηλαδή «ομιλία», στη μετάφραση γίνεται «διακήρυξις». (Η «διακήρυξις» είναι « déclaration » στα γαλλικά).

  Η αξία της «αδιάσειστης μαρτυρίας» από μόνη της είναι η ίδια με την αξία κάθε άλλου άρθρου εφημερίδας.

  Διαβάστε καλύτερα τ’ Απομνημονεύματα του Γερμανού, όπου δε γράφει τίποτα για ομιλίες και διακηρύξεις, αλλά ότι εκείνες τις μέρες τους καλούσαν οι αγάδες στην Τριπολιτσά κι εκείνοι έβρισκαν διάφορες προφάσεις για να μην πάνε στην παγίδα. Ο Γερμανός φαίνεται πως δεν διάβαζε στο γαλλικό τύπο τ’ άρθρα που διοχέτευαν οι αδελφοί Pouqueville, κι έτσι δεν γνώριζε για την ομιλία (ή «διακήρυξη» σύμφωνα με τον πιστό μεταφραστή) που είχε βγάλει στην Αγία Λαύρα.

 69. Ο/Η Παλαιόν πατρόν λέει:

 70. Ο/Η Κερής Σ. λέει:

  Κακώς έκανε ο σκίνιους και δεν είπε να ειρωνευτεί και να ΒΡΙΣΕΙ,όπως κάνει με την ορθοδοξία
  ο Λασκαράτος τον ΙΟΥΔΑΙΣΜΟ,γιατί αυτή είναι η θρησκεία του!Άλλωστε οι Εβραίοι ήσαν εκεί-
  νοι,που διαπόμπεψαν τον Γρηγόριο τον Ε΄ και το Χρυσόστομο Σμύρνης και κάθε τι το χριστι-
  ανικό!!Πίσω δε από ΟΛΑ τα δεινά της ανθρωπότητας είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ αποδεδειγμένο ότι
  ΑΥΤΟΙ βρίσκονται!!Αλήθεια Α.Λ. μπορείς να μας πεις ΠΟΙΟΣ χρηματοδότησε το Χίτλερ και του έβαλε την ιδέα να κυνηγήσει τους Εβραίους και να τους κάνει «ολοκαύτωμα»;;
  Και ΠΩΣ μετά το τέλος του Β΄παγκοσμίου πολέμου απέκτησαν κράτος;;Επίσης ΠΟΙΟΙ είναι τώρα
  πίσω από τους τζιχαντιστές και τους χρηματοδοτούν και ΓΙΑΤΙ αυτοί δεν στρέφονται κατά του
  Ισραήλ;;!!Αλλά ΔΕΝ έχεις τι να απαντήσεις κατά του γένους και της ΦΥΛΗΣ σου!Να θυμάσαι
  όμως ότι ο ναός του Σολομώντος ισοπεδόθηκε 37 χρόνια μετά το θάνατο του Χριστού κι όμως
  είχε προφητευτεί το γεγονός απ’ αυτόν!!!!!!!!!!!!

 71. Ο/Η eklag λέει:

  pitsirikos.net:

  «Τα νέα της επανάστασης.»

 72. Ο/Η Αδ.Κοραής λέει:

  http://www.apodytiriakias.gr/koultoura/2015/04/23/oi-pousties-ton-ellinon-to-1821.aspx
  ΟΙ «ΠΟΥΣΤΙΕΣ» ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟ 1821

  20/03/2016
  Όλα είναι έτοιμα πρώτο δεκαήμερο Μαρτίου το 1821 για να πάρει φωτιά η επανάσταση. Σε αναμένα κάρβουνα ο Κολοκοτρώνης, στη Μάνη. Δεν κρατιέται ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, κρυμμένος από τον πρόξενο της Ρωσίας Βλασόπουλο. Στα πόστα τους οι Φιλικοί στον Μοριά. Είναι παραμύθι ότι η δουλειά ξεκίνησε με μπροστάρηδες τους κοτζαμπάσηδες και ότι το σύνθημα έδωσε ο Γερμανός Παλαιών Πατρών στην Αγία Λαύρα.

  Δεν υπάρχει τέτοιο πράμα. Μύθος ότι η αρχή έγινε την 25η Μαρτίου με τον παπά, τον Γερμανό, ο οποίος άλλωστε εκείνη την «ιστορική» ημέρα δεν βρισκότανε στην Αγία Λαύρα. Τα πρώτα ντουφέκια που βάρεσαν ήταν του Φιλικού Ν. Σολιώτη, πέντε ημέρες πριν, όταν στο χωριό Πόρτα των Καλαβρύτων κυνήγησε τους χαρατζήδες, τους φοροεισπράκτορες των Τούρκων, εκείνα τα χαμένα κορμιά που μάζευαν τα χαράτσια. Επίσης, σα σήμερα στις 20 Μαρτίου, με τον Πετμεζά ο Σολιώτης κανόνισε τους Τούρκους στους Τρεις Πύργους των Καλαβρύτων.

  Η Πάτρα ξεσηκώθηκε στις 21 Μαρτίου με μπροστάρη τον λαϊκό αγωνιστή Παναγιώτη Καρατζά, έναν τσαγγάρη, και από δίπλα του ο έμπορος Βαγγέλης Λειβαδάς και ο σπετσιέρης, δηλαδή φαρμακοποιός Ν. Γερακάρης, Φιλικοί επίσης. Μετά από τρεις ημέρες αυτή η κουφάλα ο δεσπότης Γερμανός και οι κοτζαμπάσηδες Λόντος και Χαραλάμπης φτιάξανε στην ελευθερωμένη Πάτρα το «Αχαϊκό Διευθυντήριο».

  Στις 23 Μαρτίου ξεσηκώνεται η Μάνη με τους όρχεις των Κολοκοτρώνη, Παπαφλέσσα, Νικηταρά, Κεφάλα και ακολουθεί ο Μπέης της Μάνης Πέτρος Μαυρομιχάλης. Σειρά παίρνει η Ανατολική Ελλάδα. Ένας ακόμα «άγνωστος», όχι φιρμάτος οπλαρχηγός, ο Πανουργιάς πιάνει δουλειά στα Σάλωνα, την Άμφισσα, στις 27 Μαρτίου και πολιορκεί το κάστρο με πυροβολικό που κουβάλησαν καράβια Γαλαξειδιώτικα.

  Τι σκαρφίστηκε ο πονηρός Πανουργιάς για να μην του κάνουν χαλάστρα οι μπινέδες κοτζαμπάσηδες της περιοχής. Παραμύθι φούρναρης δικός του άνθρωπος ήρθε στη φούρια τάχα από το Γαλαξείδι και είπε ότι οι Ρώσοι αγκυροβόλησαν. Μετά από δέκα ημέρες έπεσε το κάστρο και παραδόθηκε η τουρκική φρουρά από 600 άτομα.

  Ένα άλλο «κόλπο» έκανε ο γίγαντας Μελέτης Βασιλείου. Βαρβάτο όνομα του 1821 που το κατάπιε η Ιστορία. Φιλικός, κλασικός λαϊκός ήρωας τούτος ο Μελέτης Βασιλείου ζητάει άδεια από τον βοεβόδα της Αθήνας να στρατολογήσει και να εξοπλίσει χωριάτες για να… αποκρούσει επαναστατική αποκοτιά των ραγιάδων. Τσιμπάει ο μεμέτης και ο Μελέτης, αφού μάζεψε στο Μενίδι περισσότερους από χίλιους αγρότες που τον λάτρευαν, επιτίθεται αιφνιδιαστικά στην Αθήνα στις 24 Απριλίου το 1821.

  Χεστήκανε οι Τούρκοι με τη «μπαμπεσιά» του Μελέτη και πανικόβλητοι ανεβαίνουν στην Ακρόπολη για να ταμπουρωθούν. Ποια είναι η συνέχεια. Η γνωστή. Η αναμενόμενη. Πονηρός ο Μελέτης Βασιλείου, όμως επικίνδυνος για τους πιο παμπόνηρους κοτζαμπάσηδες που του την έφεραν κανονικά. Τον συνέλαβαν και τον έστειλαν εξορία στην Εύβοια.
  Και επειδή δεν ήντουσαν σίγουροι μήπως τους την ξανακάνει, μήπως ξεσηκώσει πάλι τον κοσμάκη, τον σκοτώσανε. Δεν ήταν και μαλάκες να αφήνανε την επανάσταση στα χέρια των…άλλων, που ήντουσαν πιο Έλληνες.

 73. Ο/Η laskaratos λέει:

  http://www.protagon.gr/apopseis/editorial/pote-tha-didaxthoun-ta-paidia-tin-alitheia-gia-to-21-32728000000

  Πότε θα διδαχθούν τα παιδιά την αλήθεια για το ’21;

  Θα έχουμε ωριμάσει ως έθνος, όταν τα σχολικά μας βιβλία συμπεριλάβουν δύσκολες αλήθειες. Όταν θα πάψουν να αποσιωπούν ή να μυθολογούν.

  Νίκος Δήμου

  25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

  Δεν ξέρω αν θα γίνει ποτέ αυτό – σίγουρα όχι σύντομα. Σήμερα πάντως ένα βιβλίο που θα έγραφε τα αληθινά συμβάντα του ’21 θα καιγότανε στην πυρά και ένας καθηγητής που θα το δίδασκε, θα έχανε τη δουλειά του.

  Ας πούμε μερικές ιστορικά εξακριβωμένες αλήθειες:

  Η επανάσταση ξεκίνησε όχι από τους ηρωικούς αρματολούς και κλέφτες (αντίθετα αυτοί και μέσα στον Αγώνα πολεμούσαν σαν μισθοφόροι για αμοιβή και λάφυρα) αλλά από φιλήσυχους αστούς εμπόρους που ζούσαν έξω από την Ελλάδα. Το κίνημα άρχισε από αστούς αλλά το αγκάλιασε ο λαός. Όμως, όπως γράφει ο Σκαρίμπας: «Το Πατριαρχείο το αφόρισε. Οι Πρόκριτοι και οι Ιεράρχες το χλεύασαν. Ο Καποδίστριας του γύρισε τις πλάτες. Ο Κοραής μας το μυκτήρισε». Η αρχή ήταν πολύ δύσκολη και το τέλος ολέθριο.

  Η Εκκλησία όχι μόνο δεν πρωτοστάτησε στον Αγώνα αλλά τον πολέμησε με κάθε τρόπο. Αφόρισε τον Ρήγα Φεραίο, εναντιώθηκε στις «σατανικές» απόψεις για ελευθερία, ισότητα και δημοκρατία που έρχονταν από την Δύση και τελικά αφόρισε και την ίδια την επανάσταση. Φυσικά κανείς δεν ήταν στην Αγία Λαύρα στις 25 Μαρτίου και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός όχι μόνο δεν σήκωσε το λάβαρο (που φτιάχτηκε μετά από 50 χρόνια) αλλά έβριζε τον επαναστάτη Παπαφλέσσα ως «εξωλέστατον».

  Η επανάσταση του 21 απέτυχε ολοκληρωτικά. Μετά την εισβολή του Ιμπραήμ δεν είχε μείνει ούτε μία επαναστατική εστία. Ελευθερωθήκαμε μόνο χάρη στην απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων – και την δράση τους στην ναυμαχία του Ναβαρίνου. (Ήταν η πρώτη – και η καλύτερη –«ανθρωπιστική επέμβαση» της ιστορίας).

  Η επανάσταση απέτυχε επειδή οι Έλληνες πολεμούσαν περισσότερο μεταξύ τους, παρά με τους Τούρκους. Ο – ήδη τόσο απών – Κωστής Παπαγιώργης, την είχε χαρακτηρίσει:«πανεθνικό εμφύλιο, ο οποίος κατ’ ευφημισμόν βαπτίσθηκε επανάσταση από τους ιδεολόγους ιστορικούς».

  Στην Επανάσταση έγιναν πράξεις θηριωδίας εκ μέρους των Ελλήνων. Στην κατάληψη της Τριπολιτσάς σφάχτηκαν πάνω από 30.000 άμαχοι – ανάμεσά τους πολλοί Εβραίοι που ήταν αμέτοχοι στον αγώνα. Λόγος: το πλιάτσικο. Λέει ο Κολοκοτρώνης στα Απομνημονεύματα: «το ασκέρι όπου ήταν μέσα, το ελληνικό, έκοβε κι σκότωνε από Παρασκευή ως Κυριακή, γυναίκες παιδιά και άντρες, 32000, μία ώρα ολόγυρα της Τριπολιτσάς». (Αντίθετα οι Τουρκαλβανοί υπερασπιστές της πόλης έφυγαν αλώβητοι μετά από συμφωνία. Που σημαίνει ότι ο Κολοκοτρώνης είχε τον έλεγχο του στρατού του και άρα επέτρεψε τη εθνοκάθαρση).

  Και όσοι δεν συμπαθούν τους Αλβανούς θα έπρεπε να ξέρουν πως μερικοί από τους πιο γενναίους οπλαρχηγούς και καπεταναίους μας ήταν Αρβανίτες που δεν μιλούσαν καν τα ελληνικά. Κι όταν ο Μαυροκορδάτος έβγαλε λόγο στα πληρώματα του Ελληνικού στόλου χρειάστηκε μεταφραστή γιατί δεν κατάλαβαν λέξη (το γράφει ο Παπαρρηγόπουλος).

  Θα έχουμε ωριμάσει ως έθνος, όταν τα σχολικά μας βιβλία συμπεριλάβουν αυτές (και άλλες) δύσκολες αλήθειες. Όταν θα πάψουν να αποσιωπούν ή να μυθολογούν. Έτσι θα πραγματώσουμε το Σολωμικό ρήμα, που ταυτίζει το αληθές με το εθνικό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.