«Θεός, πιθανότατα δεν υπάρχει. Σταμάτα λοιπόν ν’ ανησυχείς και ζήσε τη ζωή σου»

atheistcampaign«There’s probably no God. Now stop worrying and enjoy your life», Με αυτό το σύνθημα από τις 7 του Γενάρη περί τα 800 λεωφορεία (200 στο Λονδίνο) σε όλη την Μεγάλη Βρετανία – στις πόλεις Μάντσεστερ, Εδιμβούργο, Γλασκώβη, Υόρκη, Κάρντιφ, Ντέβον, Λιντς, Μπρίστολ και Αμπερντήν – ξεκίνησαν μια πρωτοφανή καμπάνια ενημέρωσης και καθησύχασης του κόσμου – απάντηση σε μια απαράδεκτη εκφοβιστική αντίστοιχη θεϊστική καμπάνια που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Ιούνιο 2008 με το εσχατολογικό σύνθημα: «θα καταδικαστείτε σε παντοτινό χωρισμό από το Θεό και θα περάσετε στην αιωνιότητα με βασανιστήρια στη κόλαση ...κλπ.κλπ.» (will be condemned to everlasting separation from God and then you spend all eternity in torment in hell … Jesus spoke about this as a lake of fire prepared for the devil)

Τότε τον Ιούνιο ’08 στην British Humanist Association είχε ανατεθεί να διαχειριστεί τα χρήματα που θα μαζεύονταν ώστε να πραγatheistcampaign2ματοποιηθεί η καμπάνια σε τουλάχιστον 2 λεωφορεία του Λονδίνου με τον καθηγητή Richard Dawkins να προσφέρει τα χρήματα από τις πωλήσεις του βιβλίου του «Περί Θεού Αυταπάτης» για τον σκοπό, με την ελπίδα να συγκεντρώσουν ένα ποσό της τάξης των £5.500… Τα χρήματα όμως που μαζεύτηκαν ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, έφτασαν στο θεόρατο ποσό άνω των £135,000,  (το ποσό συνεχίζει να μεγαλώνει). Η ανταπόκριση του κοινού ξεπέρασε κάθε προσδοκία!

Το γεγονός είναι μια παγκόσμια πρώτη με τεράστια απήχηση, ακόμα και στην  Βαρκελώνη σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί μια αντίστοιχη καμπάνια, όπου η καθολική εκκλησία ήδη έχει εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της.

Διαβάστε σχετικά :
Guardian 1
Guardian 2
Guardian 3
Wikipedia
στη πόλη της Βαρκελώνης
Ελληνικά:
το tvxs.gr
επίσης στα blog: Sunday Circus και Αγριμολόγος

.

ρο

This entry was posted in «Ιερή» Εξουσία, Ασμοδαίος, Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

41 Responses to «Θεός, πιθανότατα δεν υπάρχει. Σταμάτα λοιπόν ν’ ανησυχείς και ζήσε τη ζωή σου»

 1. Ο/Η Αγησίας λέει:

  Εντυπωσιακότατο! Άραγε θα δούμε και στην Ελλάδα τέτοια καμπάνια ή όχι; Λόγω απόστασης, βεβαίως-βεβαίως.

 2. Ο/Η Κούλης λέει:

  Τεράστια καζάνια με βραστό αγιασμό.
  Χριστιανίντζα στις σκιές, έτοιμοι για επίθεση.
  Αμβρόσιος, Άνθιμος και τα υπόλοιπα καλόπαιδα ζητούν την επέμβαση του Στρατού, κατά προτίμηση εκεί κοντά Πατησίων και Στουρνάρη.

  Δεν παίζει να έρθει στην Ελλάδα αυτό…

  Τις καλημέρες μου…

  (Και μετά μου λένε να μη φύγω για Αγγλία… Ρε ουστ!!!)

 3. Παράθεμα: «Θεός, πιθανότατα δεν υπάρχει» « αγριμολόγος

 4. Αυτό κι αν δεν αποτελεί είδηση και μάλιστα αξιόλογη. Ωστόσο, αυτά συμβαίνουν σε χώρες που δε μηρυκάζουν, σε λαούς που δεν κρύβονται πίσω από την οπισθοδρόμησή τους. Σε μία Ελλάδα που μοιάζει με ψωροπαρθένα κατηχητικού φορώντας στρινγκ και μίνι σχιστή φούστα, όλοι θα ενοχλούνταν και θυμόντουσαν ότι είναι Χριστινανοί. Μέχρι ακι ηνύσεις θα έπεφταν.

 5. Ο/Η pølsemannen λέει:

  Όπως ορθώς επισημαίνει και ο Κούλης στο σχόλιο #2, αν γίνονταν κάτι τέτοιο εις την διαμαντόπετρα της γης το δαχτυλίδι, την πατρίδα της δημοκρατίας και της αντιπαροχής, δεν θα έμενε λεωφορείο αλαμπάδιαστο από τις αγανακτισμένες θεούσες!

  Καλή χρονιά!

 6. Ο/Η undantag λέει:

  Όσο και αν με χαροποιεί αφάνταστα ότι «και όμως (κάτι) κινείται», διαβάζοντας αναφορές στην Guardian για λομπίστες των δύο πλευρών που προσπαθούν να επηρεάσουν διαφημιστικές εταιρείες και δημοτικές αρχές, fundraising κτλ. μου μυρίζει αμερικανιά – και αμερικανοποίηση. Βρεττανοί γαρ…

  Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού τέτοιες δραστηριότητες είναι σύνηθες φαινόμενο – όμως η συντήρηση και η θρησκευτική υποκρισία των ΗΠΑ δε συγκρίνονται με της φτωχής Ευρώπης (τι να περιμένει κανείς από μια χώρα της οποίας το Ανώτατο Δικαστήριο λέει no endorsement of religion και το νόμισμα in God we trust…).

  ΠΟΙΑ εκστρατεία εξεύρεσης πόρων, όσο ενθουσιώδης και αν είναι, θα σταθεί – μακροπρόθεσμα – αντιμέτωπη με την τεράστια οικονομική δύναμη της ορθόδοξης και καθολικής εκκλησίας στην Ευρώπη;

  Ήταν μια καλόπιστη, εύθυμη και εικονοκλαστική επίδειξη δύναμης. Κατέστη σαφές στην άλλη πλευρά ότι πρέπει να περιορίσει τα εκπομπές ρύπων (θειάφι και φλόγες της κολάσεως).

  ΑΛΛ’ίσως θα’πρεπε το πράγμα να μείνει εκεί. Η δύναμη της απόρριψης φρούδων ελπίδων σε θεούς, δαίμονες, διαόλουςστονπατέρα και ζωές μετά θάνατον είναι προϊόν εσωτερικής ενατένισης – δεν έρχεται περιμένοντας το λεωφορείο…

 7. Ο/Η Po λέει:

  undantag,
  Οι απόψεις μας ταυτίζονται και συμφωνώ, όμως είναι ένα πρωτόγνωρο και καθόλου δυσάρεστο γεγονός. Έτσι δεν είναι;

 8. Ο/Η μεγαλοκοπέλα λέει:

  Αυτού του είδους ο ανθρωπισμός όμως, θα γίνει γαργάρα από το αδηφάγο εθνικοσοσιαλιστικό, Χ.Ο. τηλεφουγάρο και λοιπές κούφιες κεφαλές.

 9. Ο/Η anepidoti λέει:

  Ίσως ν’ ακουστεί περίεργος ο συσχετισμός, μου κάνει λίγο σαν την εκλογή Ομπάμα, όπου όλοι ξέρουμε λίγο πολύ την έκβασή της, δεν παύουμε όμως βαθειά μέσα μας να…ελπίζουμε.
  Έτσι κι εδώ, χαμογελάει λίγο το χειλάκι μας, το παιχνίδι όμως για να παιχτεί χρήζει άλλων μέτρων και σταθμών, όχι πως τα λεωφορειάκια κάνουν κακό…
  Μόνο να μην εκφυλίζουν το πρόβλημα…
  Είναι τραγικό να υπάρχουν άνθρωποι που σταυροκοπιούνται και ψάχνουν την εσώτερη ηρεμία μέσα από τους κανόνες του…θεού!

 10. Ο/Η atheofobos λέει:

  Έτσι και γινόταν στο Ελλαδιστάν προσπάθεια για μια τέτοια καμπάνια θα έβλεπες αμέσως να κινητοποιείται όλο το παραθρησκευτικοδικαστικό κατεστημένο για να την σταματήσει γιατί θα την θεωρούσε προσβολή της χριστιανικής θρησκείας βάσει του Αρθρου 14 του Συντάγματος που προβλέπει :

  3. Η κατάσχεση εφημερίδων και άλλων εντύπων, είτε πριν από την κυκλοφορία είτε ύστερα από αυτή, απαγορεύεται. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η κατάσχεση, με παραγγελία του εισαγγελέα, μετά την κυκλοφορία:

  α) για προσβολή της χριστιανικής και κάθε άλλης γνωστής θρησκείας,

 11. Ο/Η Mitsaras λέει:

  Εγώ διατηρώ τις αμφιβολίες μου για τη χρησιμότητα αυτής της κίνησης. Παρόλα αυτά, ομολογώ πως το ότι συγκεντρώθηκαν τόσα χρήματα είναι ελπιδοφόρο.

 12. Ο/Η ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ λέει:

  Όλα μπορούν να γίνουν αγαπητοί φίλοι χωρίς να ενοχληθεί κανείς επίσημος. Πώς γράφονται στους τοίχους τα συνθήματα ? Και τα λεωφορεία έχουν ‘τοίχους’. Όχι ντουβαρένιους, αλλά έχουν έστω και ντενεκεδένιους. Πάντως εγώ ιδέες δέν βάζω. Πιστεύω ότι τό ‘χουν σκεφτεί ήδη άλλοι.

 13. Ο/Η gatouleas λέει:

  Αυτή η κίνηση τη θεωρώ επιτυχημένη γιατί είναι γέννημα-θρέμμα της βρετανικής κουλτούρας… Χιούμορ αιχμηρό, μοντυ-παϊθονικό που κάνει κλικ στους φλεγματικούς άγγλους.
  Μια αντίστοιχη καμπάνια στην Ελλάδα θα αναλωνότανε ανάμεσα σε χουλιγκανισμούς, κραυγές στα πρωινάδικα και σε συνωμοσιολογικά σενάρια. Θα αφορούσε, εν τέλει, μόνο τους φανατικούς του είδους.
  Αναζητείται (;) μια εκστρατεία που θα στοχεύει τον part-time θρησκευόμενο Έλληνα. Αυτόν που κανιβαλίζει μετά την εκκλησία του Πάσχα, αφού έχει ολοκληρώσει την ετήσια κατανυκτική επίσκεψή του στην εκκλησία προβάροντας τι τελευταίο σινιέ συνολάκι.

 14. Ο/Η Δηδρ λέει:

  Καθώς βλέπω με ικανοποίηση ότι τελικά οι Έλληνες δεν έχουν χάσει το αισθητήριό τους και σταδιακά ξαναρίχνουν στον πάτο το παρόν blog, το οποίο πάει για τριπλασιασμό προ τα κάτω στην επισκεψιμότητα που είχε από την τελευταία φορά που ήμουν εδώ, να προσθέσω ότι, οι λίγοι φίλοι του blog είναι τελικά, μάλλον πιστοί οπαδοί!

  Γιατί αν δεν το διάβαζα με τα ίδια μου τα μάτια, δεν θα πίστευα ότι υπάρχουν …άθεοι, οι οποίοι να χειροκροτούν γι αυτή την καμπάνια, η οποία δίνει το εξαιρετικό πλεονέκτημα να δημιουργεί την αμφιβολία για την ύπαρξη του Θεού ακόμη και σε μη θρησκευόμενους με δικά της έξοδα!

  Τελικά ο Richard Dawkins είναι πράγματι τόσο κουτός, όσο δείχνουν τα βιβλία του.

  (άθεος που λέει «πιθανόν»… όσο κι αν το λέω, είναι απίστευτο: άθεος που λέει «πιθανόν»… Τελικά υπάρχει Θεός…)

 15. Ο/Η N.Ago λέει:

  Ε ρε …ντοματιά που θα έπεφτε εδώ από αγανακτισμένους πιστούς!!!

 16. Ο/Η thesa1nt λέει:

  Για «αγίους» δεν είπε τίποτα;

 17. Ο/Η Έρεβος λέει:

  @Δηδρ
  «άθεος που λέει “πιθανόν”… όσο κι αν το λέω, είναι απίστευτο: άθεος που λέει “πιθανόν”… Τελικά υπάρχει Θεός…»

  Ναι… πιθανόν να υπάρχει Θεός… με τις ίδιες πιθανότητες που έχει η ύπαρξη του «μικρού πράσινου πετροφάγου», που ζει σε βάθος 8 χιλιομέτρων και τρώει πέτρες…

 18. Ο/Η Po λέει:

  Δηδρ,
  Δεν ξέρω αν ποτέ το «Ροΐδη Εμμονές» ήταν στον πάτο, αλλά για να το λέτε εσείς… θα έχετε τις πηγές σας.
  Οι ίδιες γάργαρες πηγές σας έχουν επιβάλλει και την άποψη ότι ο Richard Dawkins είναι… κουτός, ή το έχετε αποφασίσει μόνος σας; Γνωρίζετε το έργο του κ. Richard Dawkins;

  Υγ:
  Οι αναγνώστες στη blogόσφαιρα αυξήθηκαν κατά 30% το τελευταίο 3μηνο, και ιδρύθηκαν πάμπολλα νέα ιστολόγια. Λέτε το «Ροΐδη Εμμονές» να μην έχει εισπράξει την ανάλογη «μικρή» του (αριθμητική) αύξηση που του αναλογεί; Ψάξτε το.

  Μερικοί σας διαβεβαιώ, από τα ΜΜΕ που προφήτευαν την εξαφάνιση των blogs, έχουν μερικώς χάσει τη λαλιά τους.

 19. Ο/Η Μ! λέει:

  Αν ο Θεός είναι για να μας κάνει τη ζωή δύσκολη, τότε δεν τον χρειαζόμαστε, αν υπάρχει ένας τέτοιος Θεός καλά θα κάνουμε να τον σβήσουμε, να τον εξαφανήσουμε και πάντως να τον βγάλουμε από τις ζωές μας.
  Αναρωτηθείτε όμως όλοι εσείς που χαρήκατε με τη καμπάνια του Λονδίνου, τί ρόλο παίζει ή έπαιξε στη ζωή σας ο Θεός; Ποιος σας μίλησε γι’ Αυτόν; Με τί εμπειρίες έχετε συνδέσει την ύπαρξή Του; Αν όλα αυτά είναι άσχημα έως απάράδεκτα και λίγο λέω έχετε δίκιο! Είστε όμως σίγουροι ότι αυτή είναι η Αλήθεια για το Θεό; Αυτή που σας έδειξαν ή αυτή που μέχρι τώρα είδατε;
  Μήπως υπάρχει και καμιά άλλη πλευρά που μπορεί να μην έτυχε να την ανακαλύψετε έως τώρα;
  Για αρχή συστήνω το καταπληκτικό βιβλιαράκι: «Ο Θεός μου ο αλλοδαπός» Του Θανάση Παπαθανασίου
  Μιλάει για ένα Χριστό μετανάστη και πολλά άλλα.
  Διαβάστε το και διαφωνείστε!
  Μετά τα ξαναλέμε

 20. Ο/Η Δημοσιογράφος λέει:

  Δήδρ, κάπου κάνεις λάθος αγόρι μου. Μπαίνω τώρα 10:25 το βράδυ στο http://botd.wordpress.com/top-posts/?lang=el που δίνει τη σειρά αναγνωσιμότητας και βλέπω τις Εμμονές Ρο 3ο blog.
  στα 100 πρώτα. Που είδες αγοράκι μου τον πάτο; Θάθελες;

  Blogs of the Day
  Top Posts
  The most popular WordPress.com posts are ranked here according to a special formula.

  Ελληνικά
  1. Μοναδική Μαρία Δημητριάδη!
  Μπέρτολντ Μπρέχτ, μετάφραση Οδυσσέας Ελύτης, μουσική Μάνος […]
  Πρόσωπα – Ρίτσα Μασούρα
  Tags: Theme.

  2. Υπουργός Παιδείας ο Άρης Σπηλιωτόπουλος;
  Παναΐαμ! Τι άλλο θα δούνε τα ματάκια μας…
  Η καλύβα ψηλά στο βουνό
  Tags: Άρης Σπηλιωτόπουλος, Ανασχηματισμός.

  3. «Θεός, πιθανότατα δεν υπάρχει. Σταμάτα λοιπόν ν’ ανησυχείς και […]
  «There’s probably no God. Now stop worrying and enjoy your life», Με αυτό το σύνθημα από […]
  Ροΐδη Εμμονές

 21. Ο/Η Αναμοχλευτής λέει:

  Μα φυσικά…
  Του ενός ο Χριστός αλλοδαπός, του άλλου μαύρος, του άλλου επαναστάτης, του άλλου πράκτορας της Ρώμης για να καταπνιγή η επανάσταση στην Ιουδαία, του Τρίγγα «Ο Χριστός ήταν Έλλην», του παπα-Τσάκαλου… σοσιαλμαρξιστής (sic).

  Τόσοι Χριστοί διαφορετικοί όσοι και οι πιστοί τους. Κάθε πικραμένος κι ένας Χριστός, κάθε αγύρτης κι ένας Θεός, και δώστου το ανθρώπινο αίμα να κυλάει για την απάνθρωπη πίστη του πασαένα στο θεό του.

  Αλλά τι με νοιάζει εμένα αν υπάρχει ο Θεός ή δεν υπάρχει;
  Σάματι μαζί μου μοιράζεται τα έσοδα του Βατοπεδίου, ή μήπως θα με γλυτώσει απ’ το κακό συναπάντημα με κάθε ένοπλο κρετίνο;

 22. Ο/Η undantag λέει:

  @ Ροϊδη
  Φυσικά και είναι ένα πρωτόγνωρο και πολύ ευχάριστο γεγονός! Και ανυπομονώ ανεβώ σε ένα απ’ αυτά τα πολύχρωμα, χαρούμενα και άθεα λεωφορεία!
  Η μόνη ένστασή μου ήταν ότι διηνεκής συνέχιση αυτής της εκστρατείας μάλλον δεν βοηθά στην καταπολέμηση του σκοταδισμού.

  @ Δηδρ
  1. και δίκιο να’χεις περί πάτου, από πότε ένα blog κρίνεται από την επισκεψιμόητά του; εγώ νόμιζα πως κρίνεται απ’ το περιεχόμενό του…
  2. σε βρίσκω πλήρη χριστιανικής αγάπης – για ακόμη μια φορά.
  3. επέλεξες να επικεντρώσεις την προσοχή σου στο «πιθανόν»… γιατί αυτό σε καίει… Για μένα, το «ζουμί» του σλόγκαν είναι η δεύτερη φράση του «Χαλάρωσε και διασκέδασε τη ζωή σου» – φτύνοντας τους φετφάδες του κάθε ταλιμπάν.

 23. Ο/Η Πόρνη του Μεταξουργείου λέει:

  Δηδρ αγάπη μου, γίνεσαι κακός και δεν κάνη. Ο Δημοσιογράφος μου άνοιξε τα μάτια και τώρα ξέρω. Θα μπένω στα top blogs και θα ξέρω τη σειρά ανάγνωσης. Πήγες να μας γελάσης τρελλόπαιδο, κακιωμένο που σου πειράζουνε την πίστη. Κόιταξε πικρόχολε τι είδε η πόρνη. Στης 11 και 30, δεύτερος ο Ροιδης. Η παρθενιά δεν κάνη καλό. Πέρνα από το μαγαζί να σε σιάξω. Τιμές λογικές. Ψεμματιάρη,
  Blogs of the Day
  Top Posts
  The most popular WordPress.com posts are ranked here according to a special formula.

  Ελληνικά
  1. Μοναδική Μαρία Δημητριάδη!
  Μπέρτολντ Μπρέχτ, μετάφραση Οδυσσέας Ελύτης, μουσική Μάνος […]
  Πρόσωπα – Ρίτσα Μασούρα
  Tags: Theme.

  2. «Θεός, πιθανότατα δεν υπάρχει. Σταμάτα λοιπόν ν’ ανησυχείς και […]
  «There’s probably no God. Now stop worrying and enjoy your life», Με αυτό το σύνθημα από […]
  Ροΐδη Εμμονές
  Tags: θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική, Ασμοδαίος, «Ιερή» Εξουσία, Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης.

 24. Ο/Η περιστρεφόμενος δερβίσης λέει:

  Kατανοώ την έκρηξη των άθεων απέναντι στην τεράστια εξουσία και την εξίσου τεράστια υποκρισία της εκκλησίας, αλλά η κραυγαλέα επιθετική αθεϊα με ενοχλεί εξίσου με την κραυγαλέα επιθετική κατήχηση και θρησκευτική προπαγάνδα. Οι ακραίοι πιστοί και οι ακραίοι άθεοι (γιατί μόνο τους ακραίους αφορά αυτή η αντιπαράθεση) είναι δύο στεγανά στρατόπεδα χωρίς κανένα κοινό σημείο και χωρίς καμιά πιθανότητα διαλόγου με επιχειρήματα ανάμεσά τους. Απλά πετάνε σκατά ο ένας στον άλλο. Εμείς τι φταίμε;

 25. Ο/Η Geysser λέει:

  Δηδρ
  Τελικά,ειλικρινά δεν έχεις ιδέα περί αθεΐας, έτσι δεν είναι;

 26. Η πλάκα είναι ότι το «probably» αποφάσισαν μετά από πολλή σκέψη να το βάλουν μέσα στη φράση για να μην προσβάλλουν, να μην φανούν αλλαζονικοί, αλλά και για να είναι σωστοί από μαθηματικής (αυστηρά λογικής) απόψεως. Κατ’εμέ, πολύ σωστά έπραξαν. Βέβαια, δεν είχαν υπολογίσει την βδελυρή κακοπιστία κάποιων όπως ο Δηδρ.

  Δείτε και εδώ, στου Richard Dawkins, δυό-τρία βιντεάκια και σύντομα άρθρα, ανάμεσα σε όλα αυτά αναφέρονται και στο ζήτημα της επιλογής της λέξης «probably»: RichardDawkins.net: Atheists launch bus ad campaign

 27. Ο/Η Καλή χρονιά είπαμε; λέει:

  Μου αρέσουν δύο πράγματα.

  Διαβάζω πως υποσχέθηκε ο «Richard Dawkins να προσφέρει τα χρήματα από τις πωλήσεις του βιβλίου του «Περί Θεού Αυταπάτης» για τον σκοπό, με την ελπίδα να συγκεντρώσουν ένα ποσό της τάξης των £5.500″, ενώ το ποσό αυτό είναι ψίχουλα μπροστά στα έως τώρα κέρδη του βιβλίου του. Τόσο φτηνή δημοσιότητα, πουθενά δεν πουλιέται.

  Παρακάτω, βλέπω ότι τα «χρήματα όμως που μαζεύτηκαν ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, έφτασαν στο θεόρατο ποσό» και λοιπά.

  ΘΕΟΡΑΤΟ ΠΟΣΟ!

  Ε, κάποιος έχει χιούμορ ή βρήκε καλό αψέντι την Πρωτοχρονιά!

 28. Ο/Η Police man λέει:

  Ευρωκαταδίκη της Ελλάδας…
  …για τον φόνο του Ν. Λεωνίδη. Η δέκατη καταδίκη για αστυνομική βία

  Aπό το Ελληνικό Παρατηρητήριο
  των Συμφωνιών του Ελσίνκι(ΕΠΣΕ)

  Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) εκφράζει τη μεγάλη ικανοποίησή του για την ομόφωνη καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στην Υπόθεση Λεωνίδη. Η σχετική προσφυγή με αριθμό Νο. 43326/05 υποβλήθηκε στο ΕΔΔΑ από το ΕΠΣΕ σε συνεργασία με το δικηγόρο Ιωάννη Νισύριο. Η Ελλάδα, κατά το ΕΔΔΑ, παραβίασε το Άρθρο 2 (δικαίωμα στη ζωή) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Σημειώνεται πως τα ελληνικά διοικητικά δικαστήρια είχαν ήδη αποζημιώσει το 2007 τον πατέρα του θύματος με 80.000 ευρώ, ενώ το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κατερίνης είχε αθωώσει τον αστυνομικό με ψήφους 4-3 στις 21 Ιουνίου 2005. Παλαιότερη αναλυτική παρουσίαση από το ΕΠΣΕ των γεγονότων του φόνου του 18χρονου παλιννοστούντα Νίκου Λεωνίδη από αστυνομικό στις 25 Μαρτίου 2000 και της διερεύνησης ακολουθεί. Η προσφυγή είχε γίνει στο όνομα του πατέρα του Γρηγόριου Λεωνίδη.
  Η απόφαση είναι πολύ σημαντική καθώς το ΕΔΔΑ επανέλαβε πως σε περιπτώσεις αστυνομικής βίας δεν αρκεί η αποζημίωση του θύματος. Το Δικαστήριο τόνισε πως αν δεν υπάρχει δίωξη και τιμωρία των υπευθύνων, θα είναι δυνατό αστυνομικοί να παραβιάζουν ατιμώρητα τα δικαιώματα των πολιτών που έχουν υπό τον έλεγχό τους με αποτέλεσμα να είναι πρακτικά αναποτελεσματική η θεμελιώδης απαγόρευση βασανιστηρίων, κακομεταχείρισης και φόνων. Εξετάζοντας την ουσία της υπόθεσης, το Δικαστήριο υπογράμμισε πως η διακινδύνευση της ζωής κατά τη διάρκεια σύλληψης με χρήση θανατηφόρας βίας όταν δεν υπάρχει απειλή κατά του αστυνομικού είναι απαράδεκτη ακόμα και αν χωρίς τη χρήση βίας υπάρχει περίπτωση ο πολίτης να διαφύγει τη σύλληψη. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπως η προκείμενη όπου το θύμα ούτε είχε παρανομήσει ούτε είχε βίαιη ή απειλητική συμπεριφορά: απλώς μαζί με φίλους του έτρεξαν για να αποφύγουν έλεγχο αυτότητας από άτομα με πολιτικά που βγήκαν από συμβατικό αυτοκίνητο και άρα δεν ήταν σίγουρο πως ήταν αστυνομικοί, όπως επισημαίνει το Δικαστήριο. Ο αστυνομικός όταν τελικά συνέλαβε το θύμα, όφειλε να είχε βάλει το όπλο στη θήκη του και όχι να το κρατά με το χέρι στη σκανδάλη την ώρα που περνούσε τις χειροπέδες, προσέθεσε το Δικαστήριο, τονίζοντας τέλος πως ειδικά την εποχή εκείνη το απαράδεκτο νομικό πλαίσιο για τη χρήση των όπλων σήμαινε απουσία κατάλληλης εκπαίδευσης των αστυνομικών που έτσι ενεργούσαν με ανευθυνότητα.

 29. Ο/Η espectador λέει:

  Επειδη θεωρω τον εαυτο μου αθρησκο (το αθεος δεν με καλυπτει με την εννοια οτι «αντιπαρατιθεμαι» με κατι η με καποιον που δεν με ενδιαφερει κιολας αν υπαρχει η οχι),θα ηθελα μια καμπανια η μια προσπαθεια συλλογικη που να επικρινει με σοβαροτητα και επιχειρηματα το φαινομενο των θρησκειων και το ποσο αυτο δημιουργησε αντιπαραθεσεις στον κοσμο και τελικα δεν οηγει πουθενα, ουε καν στην υποτιθεμενη ¨παρηγορια» (ο φοβος του θανατου). Κοινοτυπιες θα μου πειτε, αλλα αυτη δεν ειναι η ουσια? Θεος? Τι να σας πω? Δεν δινω δεκαρα τσακιστη αν υπαρχει η οχι. Τον «χαριζω’ στον Δηδρ και στους ομοιους του. Απλως θεωρω το λιγωτερο αφελη καποιον που πιστευει οτι οταν δεν φαει λαδι συγκεκριμενες ημερες του χρονου γινεται καλυτερος ανθρωπος και θα παει ετσι στις Μπαχαμες του ουρανου και θα περναει καλα εις τους αιωνες των αιωνων. Καντε οτι θελετε με το λαδι σας , αλλα εμενα μη μου τα….πρηζετε (συγγνωμη απο τους υπολοιπους).

 30. Ο/Η M! λέει:

  Στον «αναμοχλευτή»
  Κατ’ αρχήν συμφωνώ μαζί σου, όπως και με τον «περιστρεφόμενο Δερβίση».
  αλλά «Ο Θεός μου ο αλλοδαπός» είναι τίτλος βιβλίου του οποίου η οπτική γωνία δεν έχει καμμία σχέση με διαφορετικούς Χριστούς, όπως βολεύει τον καθένα μας. Το εντελώς αντίθετο, παρουσιάζει πιστεύω το αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων και το πρόσωπο του Χριστού, όπως είναι, όσο μπορούμε να το συλλάβουμε που μας ξεβολεύει και μάλλον φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή πολλών από τους άνθρώπους της Εκκλήσίας, σίγουρα και της δικής μου, γιατί πάντα τα λόγια είναι εύκολα….

 31. Ο/Η Δηδρ λέει:

  Η «πόρνη του μεταξουργείου» (η οποία προφανώς έχει πολύ δουλειά), όπως και άλλοι, μάλλον δεν είδαν ότι το λινκ:

  «The most popular WordPress.com posts»

  1ον Δεν μιλάει για τα ποιο popular ελληνικά BLOGS συνολικά.

  2ον Μιλάει για POST. Μπορεί δηλ. κάποιος να έχει ένα αστείο blog όπως αυτό, και να έχει ένα popular post ΜΟΝΟ στο WordPress.com.

  Χαίρομαι που μεταξύ άλλων, και η απουσία μου έριξε την blogoθέαση τόσο χαμηλά, οπότε με χαρά θα είμαι μονίμως απών.
  Εφόσον είδαν όλοι να διασύρω τους παρόντες, σε τουλάχιστον 10 και πάνω περιπτώσεις απάτης, ψεμμάτων, νοθείας και άγνοιας πηγών, ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών κ.λπ. κ.λπ. (δεν ξέρω βέβαια αν έχουν σβήσει τα Post μου, πράγμα πολύ πιθανόν. Το έχουν κάνει και άλλοι ταλαιπωρημένοι…), πλέον είμαι αχρείαστος εδώ, και η χαμηλή συμμετοχή που βλέπω, επίσης με χαροποιεί ιδιαιτέρως…

  Χαιρετίσματα.

  ΥΓ
  «Δηδρ, τελικά,ειλικρινά δεν έχεις ιδέα περί αθεΐας, έτσι δεν είναι;»

  Θα έλεγα με βεβαιότητα το αντίθετο: ότι γνωρίζω περισσότερα και από τους ίδιους.

 32. Ο/Η Geysser λέει:

  Δηδρ
  Τότε δεν θα σου έκανε καμία εντύπωση η λέξη «πιθανότατα»

 33. Ο/Η Έρεβος λέει:

  @Δηδρ
  «…πλέον είμαι αχρείαστος εδώ, και η χαμηλή συμμετοχή που βλέπω, επίσης με χαροποιεί ιδιαιτέρως…»

  Γιατί μας το κάνεις αυτό;… Μείνε μαζί μας… Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς βαρβάρους;…

 34. Ο/Η physicist λέει:

  Emena auto pou m’ enoxlei einai to «stop worrying and enjoy life» — les kai o Qeos einai fobhtro ki otan apofasisoume oti den uparxei mporoume na kanoume tou kefaliou mas. Mallon astoxh auth h protash sthn kampania tou Dawkins. Proswpika me eixe entupwsiasei to biblio tou R.D. kai 8ewrw oti exei polla kala shmeia alla’ kai arketes epipolaiothtes.

  Asxolh8hka arketo kairo me episkeyeis kai sxoliasmo sto blog tou Dawkins kai 8a h8ela na metaferw aplws thn proswpikh mou entupwsh: suxna ekfulizetai se akrith episthmolatreia ki akoma proswpolatreia tou idruth tou. Eimai polu epifulaktikos se o,ti afora tis pro8eseis tou R.D. para to gegonos oti anagnwrizw thn adiamfisbhthth suneisfora tou bibliou tou sto na 3eka8arisei ena swro skoupidia apo thn pleura twn 8rhskeuomenwn.

  p.

 35. Ο/Η Αόρατη Μελάνη λέει:

  Αντί να καθόμαστε να συζητάμε αν γίνονται ή δεν γίνονται αυτά στην Ελλαδάρα, μπορούμε πολύ απλά να το κάνουμε εμείς – αν θέλουμε. Εγώ το βρίσκω πολύ ωραία ιδέα.

 36. Ο/Η Astron λέει:

  Physicist το “stop worrying and enjoy life” είναι ουσιαστικά απάντηση σε μία αντίστοιχη χριστιανική καμπάνια η οποία έλεγε ότι όσοι δεν είναι χριστιανοί θα κατέληγαν να καίγονται αιώνια στις φλόγες της κολάσεως. Αυτού του είδους η τρομοκρατία είναι πάρα πολύ συχνή και όλοι μας την έχουμε συναντήσει κατά καιρούς.

  Το μήνυμα του atheistbuscampaign κατά τη γνώμη μου είναι απλό: απολαύστε τη ζωή γιατί είναι το μόνο πράγμα που έχουμε στα σίγουρα.
  (Τώρα αν κάποιος θέλει να πιστεύει ότι μετά το θάνατο θα κάνει παρέα με τον Άγιο Πέτρο σε καταπράσινα λιβάδια ή ότι θα καίγεται στις φλόγες της κόλασης είναι βέβαια δικαίωμά του.)

  Δεν εννοεί λοιπόν να κάνουμε του κεφαλιού μας όπως λες, αλλά να μην αγχωνόμαστε για ανύπαρκτα και ανούσια πράγματα.

 37. Ο/Η physicist λέει:

  @Astron,

  den m’ endiaferei ti ennoei, m’ endiaferei pw’s ginetai antilhpth mia kampania sto koino to opoio adiakrita prospa8ei na proseggisei me mesa apla, opws einai auth h diafhmhsh sta lewforeia. Emena protropes ths morfhs «apolause th zwh sou» mou dinoune ligo sta neura. Me th zwh mou kanw o,ti mou goustarei. Oute papades xreiazomai na mou poune na mhn amartanw giati 8a me kayei o Qeos oute antikatastates tous a la Dawkins na mou dwsoune to eleu8ero na thn apolausw. Desmeuomai mono apo tous Nomous, tis h8ikes arxes kai th suneidhsh mou — kamia ‘allh Arxh den exei 8esh. M’ auth thn ennoia egw pisteuw oti o Dawkins to exei yilokabalhsei to kalami — des kai osa egraya gia to blog tou.

  p.

 38. Ο/Η Στ. Μποζοβίτης λέει:

  Είχα καιρό να περάσω από εδώ και χάρηκα ιδιαίτερα με αυτά που διάβασα σήμερα. Γενικώς απολαμβάνω τη μανιώδη ενασχόληση των άθεων με τον Θεό! Ασχολούνται μαζί Του πολύ περισσότερο απ᾿ ό,τι εμείς οι βολεμένοι χριστιανοί μικροαστοί που εκκλησιαζόμαστε συχνά και προσευχόμαστε σαν ευσεβείς φαρισαίοι… αλλά έχουμε ξεχάσει εντελώς τον Θεό μας… (Δεν έχουμε τον Θεό μας!)
  Αλλά και τόση συμπυκνωμένη Εγγλέζικη βλακεία να κυκλοφορεί διαφημιζόμενη στα λεωφορεία… και να συναρπάζει ακόμα και σένα, Ροΐδη, παραείναι χοντροκομμένη για να μπορεί εύκολα να τη χωνέψει κανείς.
  Τί τα θέλουμε, φίλτατοι… Από τον Θεό δεν γίνεται να ξεφύγουμε…
  Ακόμα κι όταν λέμε πως είμαστε άθεοι, και πάλι σε Κείνον θα γυρίζουμε. Τον θυμόμαστε πολεμώντας Τον! Σαν τα θυμωμένα παιδάκια που χτυπούν κλαίγοντας τον πατέρα τους, όταν δεν τους αγοράζει αυτό που ξαφνικά γιάλισε στο μάτι τους.
  Άντε και καλή χρονιά!
  Πάντα φίλος…
  Στ. Μποζοβίτης

 39. Ο/Η Geysser λέει:

  Κε Μποζοβίτη
  Δεν απαντώ εκ μέρους του Κου Ροΐδη – και ούτε θα τολμούσα να κάνω κάτι τέτοιο χωρίς την σχετική άδεια – αλλά δεν μπορώ να μην σημειώσω ότι, αν δεν μας τον πέταγαν (τον Θεό) στα μούτρα οι ακόλουθοί του με τέτοια συχνότητα, ούτε καν θα μας ένοιαζε.

 40. Παράθεμα: Βρετανία: Στη θρησκεία ολοταχώς « @ithaca

 41. Παράθεμα: Άθεα λεωφορεία – Τώρα και στη Νέα Υόρκη! « Εξαιρετικά ή κατ’ εξαίρεσιν

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.