Βαρβάρα, η μασκώτ του χριστιανικού Πυροβολικού

Γιορτάζουν (*) σήμερα Πεμ 04 Δεκ 08 :
Βαρβάρα, Βαρβάρω, Βαρβαρούλα, Ρούλα, Βαρβαρίτσα, Ρίτσα, Σεραφείμ, Σεραφειμία, Σεραφείμα, Σεραφειμή, Σεραφειμούλα, Σεραφειμίτσα

«Τ’όνομά μου είναι Βαρβάρα/ βάρα βάρβαρέ μου βάρα»
Bar Bar (Κώστας Παύλου Παναγιωτόπουλος)

Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

Κύριε Ροΐδη,
barb1Στις 4.12ου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Αγ.Βαρβάρας. Δεν πρόκειται για κάποια αιματοβαμμένη αυτοκράτειρα ή διαστροφική καλόγρια. Η περίπτωσή της εντάσσεται στους μυθικούς αγίους, που η Ορθοδοξία αντιστάσεως μη ούσης, δεν σβήνει από τα κιτάπια της. Η Καθολική Εκκλησία, απευθυνόμενη σε ένα ευρύτερο και ποιοτικότερο κοινό μέσα στο εχθρικό περιβάλλον του δυτικού διαφωτισμού, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, απέσυρε την αγία από το επίσημο εορτολόγιό της στα πλαίσια της μεγάλης αναθεώρησης του 1969, παραδεχόμενη την έλλειψη ιστορικών στοιχείων. Στο αποδιδόμενο στον άγιο Ιερώνυμο μαρτυρολόγιο (4ος-5ος αι.) η Βαρβάρα είναι απούσα. Παρ’ότι εορταζόταν με βάση την παράδοση που είχε ήδη διαμορφωθεί, από τον 6ο ή 7ο αι. το ιστορικό της ντεμπούτο γίνεται γύρω στις αρχές του 10ου αι. στο Μηνολόγιο του αναξιόπιστου και μεροληπτικού ορθόδοξου Συμεών του Μεταφραστή. Η δημοφιλής Βαρβάρα κρατάει όμως ακόμη και διατίθεται κυρίως για τοπική χρήση από καθολικές κοινότητες ή μεμονωμένους πιστούς που δεν μπορούν να παραδεχθούν την απώλειά της. Η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα υπάγεται σε αυτήν την περίπτωση, δεδομένης της πολιτικής των παπών να προσεγγίζουν οι τοπικές Εκκλησίες τους τις ιθαγενείς Ορθόδοξες. Γι’αυτό και ο καθολικός πατριάρχης της Βενετίας Άγγελος Scola έδωσε στις 1/10/2003 τεμάχια από κάποιο πτώμα, για την ιεροτελεστία των εγκαινίων του ορθόδοξου προσκυνήματος της αγ.Βαρβάρας του ομώνυμου δήμου της Αττικής (Στην τελετουργία των εγκαινίων ναού, χρησιμοποιούνται και κομματάκια από πτώματα που τοποθετούνται σε μια τρύπα του βωμού όπου προετοιμάζεται η τελετή της Θεοφαγίας), ενώ στο Λαύριο εξακολουθεί να τιμάται η Αγία στον ομώνυμο καθολικό ναό του 19ου αι. Σκασίλα του του πάπα αν οι πιστοί λατρεύουν κάτι που δεν υπήρξε. Σάμπως είναι το μόνο κρούσμα παραλογισμού στην Εκκλησία; Για την Ορθόδοξη Εκκλησία δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Απευθύνεται σε ιδιαίτερα εύπιστο κοινό. Ισχύει αυτό που είπε ο Τερτυλλιανός. «Το πιστεύω γιατί είναι απίστευτο», (για την ακρίβεια παράλογο): «credo quia absurdum».

Το πιθανότερο είναι στο πρόσωπό της να συγχωνεύονται δυο ή περισσότερα πρόσωπα και διασταυρούμενοι μύθοι. H αγία φέρεται πως μαρτύρησε το 210 στη Νικομήδεια (τόπο καταγωγής της) ή το 360 στην Ηλιούπολη (όχι Αττικής, αλλά Συρίας ή Αιγύπτου) ή στην ιταλική Τοσκάνη (!). Οι δυο πρώτες εκδοχές απέχουν 150 χρόνια και η τελευταία πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα. Όπως συμβαίνει και με τον Όμηρο, την αγία διεκδικούν ως πατρίδα της πολλές περιοχές. Σε μια Τρίτη εκδοχή, οι Πόντιοι τη θέλουν να κατάγεται (και να μαρτύρησε) από τη Μερζιφούντα,. Προσωπικώς κ. Ροΐδη, τάσσομαι με την υποεκδοχή α της της εκδοχής β, διότι αυτή υποστηρίζεται από πυρά του «Παγκύπριου Σύνδεσμου Εφέδρων Πυροβολικού»
http://www.pyrovolitis.org.cy/pyrovolitis/front-end/main.php?action=aatext&page=aatext&design=default&aatext_id=48

barb2Ίσως επειδή η Αγία Βαρβάρα την ώρα της τουρκικής εισβολής έμεινε άπρακτη ενώ όφειλε να κατευθύνει τις χριστιανικές οβίδες σε ισλαμικούς στόχους, oι Κύπριοι πυροβολητές την εκθέτουν αποκαλύπτοντας πως την ώρα του μαρτυρίου της ο Χριστός έκανε μια μικρή ζαβολιά, ένα ρουσφετάκι που σίγουρα διευκόλυνε την κατάσταση. Της ψιθύρισε: «.. Μη λυγίσεις. Εγώ θα είμαι πάντα μαζί σου». Από πού το πληροφορήθηκε αυτό ο Σύνδεσμος αφού η Αγία δεν επέζησε για να το καταθέσει, δεν είμαι σε θέση να το ξέρω. Κρίμα πάντως τα κεριά που άναβε το ηρωικό σώμα στη Χάρη Της. Την κρίσιμη στιγμή η Αγία έκανε την πάπια. Όπως και να ‘χει το πράγμα, αυτά που λανσάρονται ως κόκαλά της έγιναν περιζήτητα στην Αγορά Λειψάνων. Το 991 ο Βασίλειος Βουλγαροκτόνος, ένας ανθρωπιστής αυτοκράτορας που τύφλωσε 100.000 Βούλγαρους ορθόδοξους στρατιώτες (αντί να τους εκτελέσει), δώρισε μέρος των λειψάνων της στους Βενετούς Το 12ο αιώνα, ότι απόμεινε από το πτώμα της μετακόμισε στο Κίεβο.

Η Αγία ήταν μια ωραία παρθένα που ο εθνικός πατέρας της την έκλεισε σε πύργο (Ίσως η κορυφαία αρχαιολόγος κα Λ. Σουλβατζή που βρήκε τον τάφο του Μ.Αλέξανδρου να έπρεπε τώρα να επικεντρώσει τις έρευνες εδώ) για να μην επικοινωνεί με άντρες και αυτή ζήτησε στο λουτρό της να μπουν τρία παράθυρα που θα συμβολίζουν την Αγία Τριάδα! Ο μιαρός μπαμπάς οργίστηκε από τον τριαδικό λουτροκαμπινέ, ίσως το ένα παράθυρο να ήταν μακρύτερο από τα άλλα και να παρεξήγησε τον συμβολισμόν, πάντως την αποκεφάλισε ο ίδιος.Έτσι η Βαρβάρα που θα γινόταν μια μεγαλοκοπέλα με κότσο και μουστάκι έγινε μεγαλομάρτυς. Αλλά ο καλός Θεός που παρακολούθησε με τόση ψυχραιμία τον Άγ. Κωνσταντίνο να σκοτώνει τον γιο του Κρίσπο και την Αγία και «ευσεβή» Ειρήνη την Αθηναία να τυφλώνει το γιό της Κωνσταντίνο, εδώ δεν άντεξε (πάντα μεροληπτικός) και έριξε κεραυνό στον παιδοκτόνο. Ιστορικώς ήταν η τελευταία φορά που παρενέβη τόσο άμεσα σε περιστατικό παιδοκτονίας. Ο κεραυνός, τον οποίο δυστυχώς κάποιοι επιστήμονες δεν τον θωρούν διοσημία αλλά ηλεκτροστατικό φαινόμενον, ήτο και η αιτία που πολλοί χριστιανικοί στρατοί πιστεύουν πως η Αγία καθοδηγεί τις οβίδες του πυροβολικού τους να ξεκοιλιάζουν τους εν Χριστώ αδελφούς τους γι’αυτό και την ανακήρυξαν προστάτιδά του. Λυπάμαι την Αγία που θα βρεθεί σε τρομερό δίλημμα όταν (συντόμως) θα κληθεί να αποφασίσει ποιο πυροβολικό θα βοηθήσει όταν τα ορθόδοξα φουσάτα της Σλαβομακεδονίας μπουκάρουν να καταλάβουν τη Σαλονίκη μας.

Aυτά τα παραμυθάκια τα πιστεύουν μόνο παιδάκια και αντισυνταγματάρχες. Το δόγμα της τριαδικότητας, ιδέα κλεμμένη ασύστολα από τις ανατολικές θρησκείες, δεν απασχολούσε τους εθνικούς. Ήταν αιτία να σφαχτούν οι χριστιανοί μεταξύ τους μέσα στις ατελείωτες αιματηρές θεολογικές τους έριδες, αλλά όχι και λόγος για να σφάξει κάποιος παγανιστής την κόρη του. Δίνω τώρα τον λόγο στον κ. Δ. Θ., διοικητή 21ης Ταξιαρχίας (04.12.2003-Κομοτηνή-στρατόπεδον Ηλιόπουλου): “Οι πιέσεις και οι βασανισμοί που υφίσταται η Αγία Βαρβάρα για να απαρνηθεί τον χριστιανισμό την χαλυβδώνουν, ενώ η πίστη της την ενδυναμώνει. ……. Τον τιμωρό αυτό κεραυνό συμβολίζουν τα πυρά του πυροβολικού, όπως ο κεραυνός εκείνος κατέκαψε τον άπιστο και άδικο παιδοκτόνο πατέρα έτσι και σήμερα, όπως άλλοτε τα πυροβόλα και οι πύραυλοι του πυροβολικού είναι πάντοτε έτοιμα να κατακεραυνώσουν οποιονδήποτε αποτολμήσει να επιβληθεί την ασφάλεια και την ακεραιότητα της πατρίδας”. Ομιλεί και ο αντισυνταγματάρχης Πυροβολικού κ.Θ.Μ.: “Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για ‘μας να γιορτάζουμε αυτή την μέρα και την μνήμη της Αγίας που προστατεύει το Πυροβολικό, το οποίο εξελίσσεται τον τελευταίο καιρό ραγδαία. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο, παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε ένα σύγχρονο τρισδιάστατο περιβάλλον ……”.

Σημ. (Η έγκριτος εφημερίς «Χρόνος», από όπου και το εξαιρετικό ρεπορτάζ, καταλήγει: Στην δεξίωση παραβρέθηκαν σύσσωμες οι τοπικές αρχές και προσφέρθηκαν λουκουμάδες με λικέρ).
Αλλά η μνήμη της Αγίας εορτάζεται σε πολλά στρατόπεδα. Αίφνης: “Την προστάτιδά του Αγία Βαρβάρα τίμησε χθες το Πυροβολικό του Β’ Σώματος Στρατού, στο στρατόπεδο «Αρματολού Κόκκινου», στην Αγία Βαρβάρα. ……Ο στρατηγός Φ., μάλιστα, αναφέρθηκε σε ένα θαύμα της Αγίας Βαρβάρας, στο οποίο έγινε ο ίδιος μάρτυρας. (βλ. σελίδα 2)”.
http://www.laosver.gr/news/local/14302.html
barb3Όσο κι αν έψαξα δεν εντόπισα τη σελ.2 της εφημερίδος «Λαός» Βεροίας γι αυτό παρακαλώ τον κ.Ταξίαρχο να μας ενημερώσει για το θαύμα. Έχουμε όλοι μας τόση ανάγκη από θαύματα…

Στο μεταξύ ας αρκεσθούμε σε ένα άλλο θαύμα της Αγίας στη Ζάκυνθο:
http://banato.blogspot.com/2007/12/blog-post.html
«….Περιοδικά κατά την διάρκεια του 18ου αιώνα μάστιζε το νησί μας η επιδημία της ευφλογίας (κοινώς: βλογιά). Το 1795, η Βενετσιάνικη Γερουσία έδωσε με διάταγμά της (από 26ης Μαρτίου 1795) την άδεια, ώστε να λιτανευτεί στην πόλη η εικόνα της Αγίας Βαρβάρας του Κρόκου, στο προάστιο των Κήπων. Αμέσως σταμάτησε το «θανατικό»!!! Η νόσος -ω, του θαύματος!- υποχώρησε άμεσα κι έκτοτε, όταν ξαναξεσπούσε το κακό, η καταφυγή στην Αγία Βαρβάρα εθεωρείτο πλέον το καλύτερο γιατρικό………….. Τον θείο Λόγο κήρυξε ο Εφημέριός μας Π.Κ.με θέμα: «Η Αγία Βαρβάρα, γιάτρισσα θαυματουργή και των σύγχρονων επιδημιών παντός τύπου» .

Προτείνω κ. Ροΐδη και σήμερα οι πιστοί και οι ιερείς της Ζακύνθου να καταφεύγουν στη Χάρη Της όταν αρρωσταίνουν με ασθένειες «παντός τύπου», γιατί η ΝΔ και ο λαοφιλής κ. Αβραμόπουλος τίναξαν το ΕΣΥ στον αέρα.

Μπαίνω στον πειρασμό να παρακολουθήσω τον ηλεκτρονικό διάλογο Ζακυνθινών πιστών με τον ιερέα Π.Κ.:

Porfyris είπε
Βοηθειά μας η Αγία Βαρβάρα και ας γιατρεύει και ας προστατεύει τον κόσμο από κάθε κακό. Κρίμα που δεν ήμουν κι εγώ στην λειτουργία.

Π.Κ. είπε…
Πορφύρη μου, χρόνια πολλά και καλά να έχεις. Ξέρω πως ήθελες να ήσουν μαζί μας, είχα μάλιστα καλέσει και όλο το Γυμνάσιο Βανάτου, αλλά μού είπαν από τη Διεύθυνση, ότι είχαν διαγωνίσματα Α΄ Τριμήνου προγραμματισμένα κι έτσι δεν έγινε κατορθωτό να έλθουν οι μαθητές, να εκκλησιασθούν.

Επειδή όμως 4 Δεκέμβρη από ότι ξέρω το Α΄τρίμηνο έχει λήξει, κάτι μου λέει πως το Γυμνάσιο αυτό είχε σοβαρό Διευθυντή.

Μέλος του fun club της Αγίας υπήρξε ο περίφημος οσιώτατος ηγούμενος Φιλόθεος Ζερβάκος ο οποίος όπως διαβάζω στον ιστότοπο ΟΟΔΕ:

barbara_canon1«Μια μέρα στο παιχνίδι τα παιδιά τον εξέλεξαν ηγούμενο με καλάμι για… ποιμαντορικό ραβδί! .. ο ίδιος μνημονεύει, σε ηλικία 8-10 ετών του εμφανίστηκε στο δρόμο του ο διάβολος, με χαλκοπράσινο αηδιαστικό πρόσωπο και κέρατα στο κεφάλι και του πέταγε πέτρες στα 10 μέτρα, χωρίς όμως να κτυπηθεί!….. δέχτηκε πάλι την επίθεση ενός γίγαντα-δαίμονα, καθώς κοιμόταν και πάλι με την επίκληση της Παναγίας, που εμφανίστηκε, απομακρύνθηκε… Ο πόλεμος με τους μιαρούς δαίμονες συνεχίστηκε για πολύ καιρό, αλλά με τις προσευχές του εξήλθε νικητής…..Διάβαζε συχνά βίους Αγίων. Ενθουσιάστηκε από την ζωή ….Αγίας Βαρβάρας…». Φαίνεται πως η πέτρα του σκανδάλου, αυτό το εμβληματικό λουτρό της πανώριας κόρης με τα τρία παράθυρα βάζει σε πειρασμό και άγιο…..


(*) από το eortologio.gr

Advertisements
This entry was posted in «Ιερές» Υποκρισίες, «Ιερή» Εξουσία, Γράμμα από το Ληξούρι, θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

61 Responses to Βαρβάρα, η μασκώτ του χριστιανικού Πυροβολικού

 1. Ο/Η dmast λέει:

  Για τη λιτάνευση της ιερής εικόνας της Αγίας, προτείνω τη μουσική υπόκρουση από το γνωστό τραγούδι του κ. Παναγιώτη Τούντα «Η Βαρβάρα».

  (Άραγε το κανόνι είναι φαλλικό σύμβολο;)

 2. Ο/Η Σεραφειμίτσα λέει:

  Καλέ κύλιε Λοϊδα, εορτάζον σήμερα εγώ η Σεραφειμίτσα διαμαλτύρομαι καθώτι οι μβάλες κανονίον εκτοξεβόμενε καταμούτρος με τρομάζουν κε είμε παλθένος. Περικαλό απομακλήνετε πυροβόλα να αναγνώτω τον βιον της μεγαλομάλτης. βοήθια σας κύλιοι μου μετά τον επισκεπτόν σας. Έτη πολά.

 3. Ο/Η espectador λέει:

  Παντως πρεπει να ειναι του «πυροβολικου» γιατι οταν τρωμε εκεινο
  το κολλυβοκατασκευασμα προκυπτουν ομοβροντιες και αλλες…εντερικες παρενεργειες.

 4. Ο/Η nomikos λέει:

  Φίλε Λασκαράτε, βεβαίως και είναι προστάτιδα του Πυροβολικού και των βλημάτων η Βαρβαρίτσα.Μάλιστα, θα έπρεπε να είναι και η κορυφαία μεταξύ των αγίων της εκκλησίας.Για παράδειγμα λες εδώ:

  «Μέλος του fun club της Αγίας υπήρξε ο περίφημος οσιώτατος ηγούμενος Φιλόθεος Ζερβάκος ο οποίος όπως διαβάζω στον ιστότοπο ΟΟΔΕ:

  «Μια μέρα στο παιχνίδι τα παιδιά τον εξέλεξαν ηγούμενο με καλάμι για… ποιμαντορικό ραβδί! .. ο ίδιος μνημονεύει, σε ηλικία 8-10 ετών του εμφανίστηκε στο δρόμο του ο διάβολος, με χαλκοπράσινο αηδιαστικό πρόσωπο και κέρατα στο κεφάλι και του πέταγε πέτρες στα 10 μέτρα, χωρίς όμως να κτυπηθεί!….. δέχτηκε πάλι την επίθεση ενός γίγαντα-δαίμονα, καθώς κοιμόταν και πάλι με την επίκληση της Παναγίας, που εμφανίστηκε, απομακρύνθηκε… Ο πόλεμος με τους μιαρούς δαίμονες συνεχίστηκε για πολύ καιρό, αλλά με τις προσευχές του εξήλθε νικητής…..Διάβαζε συχνά βίους Αγίων. Ενθουσιάστηκε από την ζωή ….Αγίας Βαρβάρας…».

  Ιδού τρόπος να βγούμε από την οικονομική κρίση.Παίρνουμε τους βίους Αγίων και τις προσωπικές ιστορίες πιστών χριστιανών και τις κάνουμε ταινία.Δαίμονες χαλκοπράσινοι (Hulk;), πέτρες, κοτρώνες, μάχες, βλήματα, πολλά βλήματα και η Βαρβαρίτσα στη μέση.
  Ποιο Hollywood τώρα.»Η Αγία Βαρβάρα και τα ορθόδοξα βλήματα εναντίον σατανικού Hulk».Δέκα oscar για πλάκα.

 5. Ο/Η Έρεβος λέει:

  Ανύπαρκτο πρόσωπο η αγία Βαρβάρα, Λασκαράτε μας; Χμμμμ… Μα μόνον αυτή;…

  Την 1η Σεπτεμβρίου η εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη των 40 παρθένων. Θέλεις τα ονόματά τους; Ορίστε:΄

  «ΑΔΑΜΑΝΤΙΝΗ, ΚΑΛΛΙΡΟΗ, ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ, ΠΗΝΕΛΟΠΗ, ΚΛΕΙΩ , ΘΑΛΕΙΑ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ, ΕΥΤΕΡΠΗ, ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ, ΟΥΡΑΝΙΑ, ΚΛΕΟΝΙΚΗ, ΣΑΠΦΩ, ΕΡΑΤΩ, ΠΟΛΥΜΝΙΑ, ΔΩΔΩΝΗ, ΑΘΗΝΑ, ΤΡΩΑΔΑ, ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ, ΚΟΡΑΛΙΑ, ΚΑΛΛΙΣΤΗ, ΘΕΟΝΟΗ, ΘΕΑΝΩ, ΑΣΠΑΣΙΑ, ΠΟΛΥΝΙΚΗ, ΔΙΟΝΗ, ΘΕΟΦΑΝΗ, ΕΡΑΣΜΙΑ, ΕΡΜΗΝΕΙΑ, ΑΦΡΟΔΙΤΗ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ΠΑΝΔΩΡΑ, ΧΑΙΔΩ, ΛΑΜΠΡΩ, ΜΟΣΧΩ, ΑΡΗΒΟΪΑ, ΘΕΟΝΥΜΦΗ, ΑΚΡΙΒΗ, ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ, ΕΛΠΙΝΙΚΗ και ΑΜΜΟΥΝ ο διδάσκαλος αυτών.
  Ό Άμμούν ή Άμμων ήταν Διάκονος στην Άδριανούπολη της Θράκης και διδάσκαλος 40 άσκητριών παρθένων. Αυτόν λοιπόν, ο ηγεμόνας της Άδριανούπολης Βάβδος, επειδή δεν δεχόταν να θυσιάσει στα είδωλα, παρέπεμψε μαζί με τις 40 μαθήτριες του στον Λικίνιο τον άρχοντα της Θράκης.
  Αυτός, αφού τις βασάνισε σκληρά, τις μεν πρώτες δέκα έκαψε ζωντανές, τις δε επόμενες οκτώ αποκεφάλισε, τις επόμενες δέκα σκότωσε με ξίφος, αφού τις χτύπησε στο στόμα και την καρδιά και τις υπόλοιπες δώδεκα θανάτωσε με μαχαίρια και πυρακτωμένα σίδερα στο στόμα.
  Τον δε Άμμούν θανάτωσε, αφού του έβαλε πυρακτωμένη καλύπτρα στο κεφάλι (άλλοι αναφέρουν ότι, κατόπιν τον αποκεφάλισε).»
  http://www.eortologio.gr/data/bios.php/?id=522

  Διάβασες, Λασκαράτε μας, με προσοχή τα ονόματα; Εδώ θα βρείς τις εννέα Μούσες, θεές του ελληνικού δωδεκάθεου, πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας κ.λπ., δηλαδή ονόματα που προϋπήρξαν του χριστιανισμού.

  Τι θέλω να πω μ’ αυτό το σχόλιο; Να… Για την εκκλησία, οι άνθρωποι ΕΠΡΕΠΕ να ξεχάσουν. Έπρεπε να ξεχάσουν τις θεές Αθηνά και Αφροδίτη. ΕΠΡΕΠΕ να ξεχάσουν τις προστάτιδες των τεχνών Μούσες, ΕΠΡΕΠΕ να ξεχάσουν ό,τιδήποτε είχε σχέση με την παράδοσή τους. Τους έδωσε, λοιπόν, το παραμύθι των 40 παρθένων. Κι έτσι σήμερα η φίλη μου η Ουρανία, αντί να χαίρεται που έχει το όνομα της προστάτιδας της αστρονομίας, γιορτάζει το «κάψιμό της» από τον Λικίνιο…

  Για βαρβάρους θα μιλάμε τώρα;

 6. Ο/Η laskaratos λέει:

  Έρεβος,
  τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια. Γεμάτο το εορτολόγιο από απίθανα παραμύθια. Ακόμη και ο παρθενοφύλακας ο Άμμων έχει όνομα σημαδιακό. Η ιστορία αυτή μπάζει από παντού. Και εκείνος ο Βάβδος, όνομα κι αυτό, που υπάρχει από ότι ξέρω μόνο ως νεώτερο όνομα χωριού της Χαλκιδικής. Έμαθα σήμερα λοιπόν πότε γιορτάζει η Χάιδω, όνομα που σαφώς μαζί με τη Λάμπρω είναι πολύ μεταγενέστερα, μετά τον 15ο αι. τουλάχιστον.
  Τα συναξάρια δεν είναι τίποτα άλλο από συλλογή απίθανων τερατολογιών, ειδικά στο θευματολογικό τους μέρος όπου τα πιό απίθανα θαύματα πάνε κι έρχονται. Υπάρχουν άγιοι που ξεπερνούν πολύ σε θαύματα και τον Χριστό.

 7. Ο/Η etairos λέει:

  Του ναύτη τα κανόνια πως παίρνουνε φωτιά; Ποιος κρατάει τα κλειδιά, εκτός από τον Κωνσταντίνο; Καλύπτονται και αυτά από την Αγία Βαρβάρα;
  Τέλος να μη ξεχνάμε και δύο ιστορικά τοπωνύμια που τιμούν και τιμούνται από την Αγία: Αγία βαρβάρα Αττικής και Santa Barbara, Ca.

 8. Ο/Η aerosol λέει:

  Ω, μα εσείς υποσκάπτετε το ηθικόν του στρατεύματος! Ας πιάσουμε γρήγορα κανέναν άλλο άγιο, καθότι η αποκαθήλωση της Αγ. Βαρβάρας θα στερήσει το πυροβολικό από την προστάστιδά του και τους πυροβολικάριους από τους λουκουμάδες.
  Δείξτε λίγο έλεος, κύριοι. Σίγουρα υπάρχουν λιγότερο χρήσιμοι άγιοι και οσιομάρτυρες. Εκείνος ο Αβδιού, ας πούμε, δεν μου γεμίζει το μάτι…

 9. Ο/Η vloutis λέει:

  Πείτε το κι αυττό…

  …Πως η αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΛΗΜΑΤΩΝ;

  Τώρα εξηγούνται όλα…

  Γι αυτό και πολλά …Βλήματα δεν παθαίνουν τίποτα…

  Μεγάλη η χάρη της…

  Την καλησπέρα μου.

  vloutis.wordpress.com
  vloutis.blogspot.com

 10. Ο/Η τροφώνιος λέει:

  Λασκαράτε και Ροΐδη, ανασκουμπωθητε γιατί εχετε πολυ δουλειά αυτόν τον μήνα. Γεμάτος από αγίους που οι βίοι τους αποτελΟύν παραμύθια ελαφρώς καλύτερα από αυτά του κ. Ευγ. Τρυβιζά. Και το καλύτερο από όλα το εχουν κρατισει για το τέλος του. Μα της γεννησης του μικρού εβραιοπουλου καλε.

  Τωρα οσον αφορά την Βαρβάρα, εμένα μου ερχεται στο μυαλό εκείνη η κορυφαία σαπουνόπερα Sαnta Barbara που εβλεπα στα παιδιά μου χρόνια.

 11. Ο/Η doctor λέει:

  O προστάτης άγιος της διαφθοράς ποιος είναι άραγε;
  Υπάρχει άγιος Εφραίμ;;

 12. Είχα καταλάβει εξαρχής κ. Λασκαράτε το αντιπροσφυγικό σας μένος!!!

  Γράφοντας τα παρακάτω αποκαλύπτεστε: «Σε μια Τρίτη εκδοχή, οι Πόντιοι τη θέλουν να κατάγεται (και να μαρτύρησε) από τη Μερζιφούντα. Προσωπικώς κ. Ροΐδη, τάσσομαι με την υποεκδοχή α της της εκδοχής β…»

  Και αφήστε αυτά τα περί: «διότι αυτή υποστηρίζεται από πυρά του «Παγκύπριου Σύνδεσμου Εφέδρων Πυροβολικού» »

  Ευτυχώς που εμείς έχουμε τον Ροϊδη που συντάσσετε με τα δίκαια αιτήματά μας!

  Κάτω τα χέρια απ’ τη Βαρβάρα!

  Μ-π

 13. Ο/Η Mario Bear λέει:

  Αυτή η ιστορία με τον Λικίνιο και τις 40 παρθένες, γιατί έπρεπε να καταλήξει σε σπλάτερ; Νομίζω ότι οι τσόντες πουλάνε περισσότερο. Δυστυχώς δεν είναι αρκετά τρομακτικές για να ενισχύσουν την πίστη μας. Κρίμα. Μία ταινία «Οι 40 παρθένες, οι 40 κλέφτες και τα 40 παληκάρια για 40 μέρες» θα είχε τεράστια επιτυχία.

  Μήπως η Βαρβάρα είναι και προστάτιδα των κανονιέρηδων; Θα με ενδιέφερε μία καλή βοήθεια κάθε φορά που παίζω κανένα ποδοσφαιράκι.

 14. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ελλάδα, ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, απούσες από υπογραφή συνθήκης απαγόρευσης βομβών διασποράς!!!!!!.

  Παραμονή της γιορτής της Πυροβολήτριας Βαρβάρας.

  http://www.avgi.gr/NavigateActiongo.action?articleID=421629

  AYΓΗ 04/12/2008

  Υπογράφηκε η διεθνής συνθήκη απαγόρευσης των βομβών διασποράς
  Πρώτη η Νορβηγία και μετά το Λάος και ο Λίβανος, δύο χώρες που έχουν πληγεί σοβαρά από τις βόμβες διασποράς, υπέγραψαν χθες τη συνθήκη απαγόρευσης αυτού του εξαιρετικά βρώμικου όπλου που πλήττει, για πολλά χρόνια μετά από τη χρήση του, κυρίως άμαχους πληθυσμούς. Ωστόσο από την τελετή υπογραφής στο Όσλο έλειπε, μαζί με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα κ.ά., και η Ελλάδα… Και καλά, η μεν Ουάσινγκτον επανέλαβε δημόσια προχθές την αντίθεσή της στην απαγόρευση των βομβών διασποράς, η Αθήνα όμως τι λόγο έχει να μη μετέχει σε αυτή τη διαδικασία, που χαρακτηρίζεται ως η «περισσότερο σημαντική ανθρωπιστική συμφωνία της τελευταίας δεκαετίας»;

  Συντάκτης : Τσερεζόλε Ε.

 15. Ο/Η ritsmas λέει:

  Α, καλησπέρα σας. Γιορτάζω και εγω μαζί με ολες αυτές τις βαρβαραοβάρβαρες…. Ωραίες πληροφορίες που ομολογώ δεν τις ήξερα….ολες…
  ναστε καλα

 16. Ο/Η Kωνσταντινος Κοροβιλας λέει:

  Αγαπητε και αξιοθαυμαστε, κυριε Λασκαρατε,
  κανω μια συντομη παρεμβαση αναφορικα με την ετοιμολογια του ονοματος, Βαρβαρα.
  Συγνωμη για την λιγο σχολαστικη μου διαθεση, αλλα το ονομα αυτο , γλωσσικα ειναι σκοτεινο. Οι λεξεις, οπως γνωριζετε, ηχητικα, εκφραζουν το νοημα τους. Π.χ.»μπουρδα»,= κατι βλακωδες , ακατανοητο. «Μουρμουρα»= κατι βαρετο, πληκτικο.»Γκρινια»=εκνευριστικη κλαψουρα. «Ωραιος»- μια λεξη, ηχητικα , γεματη μουσικη, μελωδια….κ.λ.π. κ.λ.π.
  Το ονομα, Βαρβαρα, αναρωτιεμαι, ειναι το θηλυκο του βαρβαρος? Ειληκρινα δεν εξηγηται αλλιως. Ολλοι , δε, γνωριζουμε τι εκφραζει το «βαρβαρος». Οι λαοι που δεν μιλουσαν Ελληνικα, ακουγονταν στο αυτι του Ελληνα, σαν να μιλουσαν μια γλωσσα , μονοτονη και ηχητικα αμουσικη. Κατι σαν βαρ,βαρ , βαρ. Ετσι γεννηθηκε η λεξη βαρβαρος. Οπως, λεμε, σημερα, βαβουρα.
  Γιατι , λοιπον, η νεαρη παρθενος, η οτι αλλο ηταν, αναφερεται ως Βαρβαρα? Υπαρχει κατι πισω απο αυτο το ονομα?
  Σαν δαιμονιος που ειστε, κυριε Λασκαρατε, στην ερευνα, εαν το θεωρειτε αξιολογο κανετε κατι. Απο την δικη μου την πλευρα, θα ψαξω και εγω.
  Υ.Γ. Διαβασα (μετα απο εσας) τον Ερεβο, με πολυ ενδιαφερον.

 17. Ο/Η undantag λέει:

  Καίτοι ημίαιμος Βλάχος, συντάσσομαι απαρεγκλίτως με τον Αριστερό Πόντιο, καθώς με αρέσει ο κατά Καθημερινή «παραδοσιακός, ιερός, θρεπτικός και νόστιμος ασουρές» (χυδ. Βαρβαρίτσα).

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_7_4/03/01_I7064477=I7064477=%7C01&01-0301!cod40301$35283.html

  Αυτά τα προπαγανδιστικά περί ιερών gala μετά «λουκουμάδων και λικέρ» όζουσιν δυτικοπαπισμού και πρέπει να απαγορευθούν πάραυτα!

  Εν αναμονή πόστ-ποταμών για τον Άγιο Νικόλαο και την Αγία Άννα (βοήθειά μας), ζήτωσαν ΑΠΑΝΤΕΣ οι Άγιοι της ΕΛληνορθοδοξίας μας!

 18. Ο/Η anepidoti λέει:

  καλημέρα!
  πότε να σας διαβάσουμε κ. ροίδη????
  αρπάζετε τους αγίους και τους κάνετε φύλλο και φτερό εν ριπή οφθαλμού και είμαι και άσχετη με τα της εκκλησίας και τους συν αυτής…
  πρόταση! κάντε σενάρια με βίους αγίων και τύφλα νάχουν οι λάκηδες οι γλυκούληδες!!! 🙂
  (σ’ εσάς έρχομαι για… εκπαίδευση, ομολογώ, άκρως ενδιαφέρουσα!)
  καλημέρες, ουχί θρησκευτικές!

 19. Ο/Η laskaratos λέει:

  Kύριε Κοροβίλα,
  πράγματι το όνομα είναι πολύ περίεργο. Ξεπήδησε από το πουθενά. Δεν έχουμε καμμία άλλη Βαρβάρα από όσο ξέρω που να προηγήθηκε της αγίας. Υποθέτω πως οι παραμυθάδες και οι Χαλιμάδες των συναξαριών, φτιάξανε μια αγία με κακούργο πατέρα, εθνικό, βάρβαρο, άρα και η κόρη του βάρβαρου Βαρβάρα. Αυτό το όνομα είναι πολύ υποτιμητικό για να το έφερε πράγματι κάποια αριστοκρατική κόρη πυργοδέσποινα. Οι Έλληνες κοροϊδεύανε όπως ξέρετε με το Βαρ Βαρ αυτούς που μιλούσανε γλώσσες κατώτερες, ακατάληπτες, εξ ου και βαρβαρικές.

 20. Ο/Η Δηδρ λέει:

  Θα ήθελα να συμβάλω στην «δικαιολογημένη» αντίθεση των αθεοπαγανιστών ροϊδολασκαράτων, με μερικά κείμενα που δείχνουν ότι όντως, τα δικά τους πιστεύω δεν έχουν σχέση με παραλογισμό.

  Όχι, όχι.

  Μπορούν εκ του ασφαλούς να κρίνουν τις μή παγανιστικές θρησκείες, εφόσον ο γνήσιος, ο απτός ορθολογισμός ο δικός τους και της πίστης τους, δεν επιτρέπει ολισθήματα με προστασίες αγίων και «κουραφέξαλα».

  Είναι άλλωστε ολοφάνερο. Και καλώς κατακρίνουν την αστοχία του πυροβολικού, αφού υπάρχουν προοπτικές για καλύτερο σημάδι με άριστα αποτελέσματα. Δείτε και μόνοι σας:

  «…η επέμβαση της Αθηνάς μπορεί να είναι και επικίνδυνη· η νίκη του ενός αποτελεί ήττα του άλλου. Έτσι παρασύρει τον Έκτορα στον θάνατο, αφού παρουσιάσθηκε με την μορφή του αδελφού του, μόνο για να δώσει πίσω στον Αχιλλέα το ακόντιο του κατά την αποφασιστική στιγμή και κατόπιν εξαφανίζεται· χωρίς δισταγμό κατέστρεψε τον Αίαντα, για να προστατεύσει τους Έλληνες».

  (Burkert Walter, «Αρχαία Ελληνική Θρησκεία-Αρχαϊκή και Κλασική εποχή», Καρδαμίτσας, Αθήνα 1993, σελ. 303)

  Γνωστή για τα κόλπα, η θεά ΑΘηνά κάνει cheat και παίρνει άλλη μορφή και καταστρέφει τον Αίαντα.

  Βεβαίως, ο ακράτητος ορθολογισμός της πίστεως των bloggers δεν σταματά εδώ. Η θεά Αθηνά δεν μασάει (ούτε ταραμά), ούτε τίποτε άλλο:

  «Έμβλημα και ταυτοχρόνως όπλο της Αθήνας είναι η αιγίς· όταν υψώνει την αιγίδα, οι εχθροί της καταλαμβάνονται από πανικό καί ευθύς καταστρέφονται«.

  (Burkert Walter, «Αρχαία Ελληνική Θρησκεία-Αρχαϊκή και Κλασική εποχή», Καρδαμίτσας, Αθήνα 1993, σελ. 302)

  Είναι το κόλπο kill em all, γνωστό σε όσους έχουν παίξει ηλεκτρονικά παιχνίδια κάνοντας χρήση σπαστηριών με τα οποία μπορείς να επιτύχεις πολλά, όχι όμως περισσότερα από την θεά Αθηνά.

  Γιατί αν κάνεις κάτι τέτοιο, σε έγδαρε:

  «Η Αθηνά σκότωσε στην Κω ένα ανθρώπινο πλάσμα, τον γίγαντα Πάλλαντα, τον έγδαρε και ντύθηκε με το δέρμα του, πράγμα που εξηγεί το όνομα της «Παλλάς»· ακόμη λεγόταν ότι αυτός ο Πάλλας ήταν ο ίδιος ο πατέρας της».

  (Burkert Walter, ό.π.)

  Νομίσατε ότι το κόλπο του Χάνιμπαλ στη σιωπή των αμνών όπου ξυλώνει τη φάτσα του φρουρού και τη φοράει, ήταν έμπνευση του Χόλιγουντ; Χο, χο, χο: γελαστήκατε… Το είχε κάνει ΚΑΙ ΑΥΤΟ, η θεά Αθηνά.
  Βεβαίως η παραλλαγή να αποδειχτεί ότι ο φρουρός ήταν πατέρας του χάνιμπαλ δεν χρησιμοποιήθηκε.

  Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε ότι οι προστάτες του στρατεύματος έκαναν χρήση και κάποιων ειδικών οχημάτων της εποχής. Αν και υπήρχε ήδη η τεχνολογία του Κράνους-Σειρήνα, εν τούτοις χρησιμοποιήθηκαν πιο οικολογικά υλικά, όπως τα φίδια που σφυρίζουν:

  «Η Αθηνά με περικεφαλαία φέροντας την αιγίδα, τον τρομερό βραχύ επενδύτη στολισμένο με κεφαλές φιδιών που ορθώνονται και σφυρίζουν. Ανεβασμένη σε ένα πολεμικό άρμα, η κόρη του Δία κρατά το δόρυ και τα χαλινάρια…»

  (Giulia Sissa – Marcel Detienne, «Η Καθημερινή Ζωή των Θεών στην Αρχαία Ελλάδα», Παπαδήμας, Αθήνα 1993, σελ. 192 (εικ. 5))

  Το πάρτι του ορθολογισμού συνεχίζεται με περισσότερες θεότητες οι οποίες δημιουργούν σασπένς. Για να μην πέσει το ενδιαφέρον στην ορθολογιστική πανδαισία, έχουμε το νέο φαινόμενο: ο Θεός-Αρτέμης Μάτσας: είναι η περίπτωση του θεού προδότη, που παίρνει το μέρος των εχθρών (φτου σου μπαγάσα…):

  «Ο Απόλλωνας και η Αφροδίτη…παίρνουν το μέρος των Τρώων…Οι θεοί είναι οπαδοί μιας παρατάξεως και επιδιώκουν τον σκοπό τους με κάθε τρόπο, με πονηριά ακόμα και με απάτη».

  (Nilsson Μ. P., «Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Θρησκείας», 8η έκδ., Παπαδήμας, Αθήνα 1999, σελ. 166)

  Και βέβαια, με ποιητικό τρόπο κλείνει η βραδιά, με το trailer του έργου Αθηνά vs Άρης:

  «Δία πατέρ’, αρέγουν σε τα έργ’ αυτά του Αρη;
  Άδικ’ αφάνισε απρεπώς τόσον λαόν ανδρείον
  των Αχαιών, λύπη σ’ εμέ, κι ήσυχοι ωστόσο επάνω
  ευφραίνοντ’ ο αργυρότοξος Απόλλων κι η Αφροδίτη
  πως απολύσαν τον τρελόν που νόμον δεν γνωρίζει.
  Τάχα σ’ εμέ θα χολωθείς, πατέρ’, αν εγώ διώξω
  μ’ ελεεινά κτυπήματα τον Άρη από την μάχην;»

  «Ομήρου Ιλιάδα» (μτφρ. Πολυλάς Ιάκωβος), Αθήνα 2001, σελ. 146-147 (ραψ. Ε)

  Βεβαίως, καθώς οι αιώνες περνούσαν, οι αθεοπαγανιστές επιστράτευαν και άλλα πολεμικά συστήματα τύπου stealth:

  «Ο Ζώσιμος μας λέει πως ο θεουργός Νεστόριος έσωσε την Αθήνα από σεισμό το 375 μ.Χ. αφιερώνοντας ένα τέτοιο τέλεσμα (ένα άγαλμα του Αχιλλέα) στον Παρθενώνα, σύμφωνα με οδηγίες που πήρε στον ύπνο του. Επίσης, όπως φαίνεται, το άγαλμα του Δία Φιλίου ήταν θεουργικό και είχε αφιερωθεί μαγγανείαις τισί και γοητείαις στην Αντιόχεια, από ένα σύγχρονο του Ιαμβλίχου, τον φανατικό παγανιστή Θεότεκνο, που συνήθιζε τελετάς, μυήσεις και καθαρμούς με τη βοήθεια του αγάλματος αυτού. Υποθέτουμε πως ήταν παρόμοια η καταγωγή του αγάλματος του Δία, του οπλισμένου με χρυσούς κεραυνούς, που το 394 «αγιάστηκε με ορισμένες τελετές» για να έρθει σε επικουρία του ειδωλολάτρη Ευγένιου, που διεκδικούσε το θρόνο, ενάντια στα στρατεύματα του Θεοδοσίου»

  (Dodds R. Ε., ‘Οι Έλληνες και το Παράλογο’, έκδ. 2η αναθεωρημένη, Καρδαμίτσας, Αθήνα 1996, σελ. 187)

  Τελικά, παρά τους χρυσούς κεραυνούς που έβγαζε ο Δίας (βλ. Braveheart…) δυχτυχώς ο ορθολογισμός δεν κατάφερε να επιβιώσει…Κρίμα.

  Ευτυχώς όμως, ήρθε η εποχή που όλοι περιμέναμε. 19ος αιώνας και η Κομμούνα του Παρισιού αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την εκκλησία της Παναγίας τών Παρισίων για μια νέα, έξτρα σπέσιαλ λατρεία, όπου στις 10 Νοεμβρίου 1793 κατασκεύασαν έναν ξύλινο λόφο και στην κορυφή του έφτιαξαν τον ….Ναό της Λογικής (!!) με πολύ ωραίες διακοσμήσεις ολόγυρα και ένας από τους τιμώμενους αγίους ήταν ποιος λέτε; Μα φυσικά: ο δουλέμπορος Voltaire.

  Ζήτω ο ορθολογισμός! Κομσομόλ forever.

  ΥΓ
  – O πραγματικός Εμμανουήλ Ροΐδης, ζήτησε συγγνώμη ουσιαστικά για την «Πάπισσα Ιωάννα» θεωρώντας το έργο μια νεανική του ηλιθιότητα, «ένα ξέσκασμα μαθητού, ένα νεανικό αμάρτημα».

  – O πραγματικός Εμμανουήλ Ροΐδης, έλαβε την Θεία Κοινωνία, ως γνήσιος Ορθόδοξος (και αποδεχόμενος την τιμή της Αγ. Βαρβάρας), από ιερέα της Ορθόδοξης Εκκλησίας (η οποία τιμά την Αγ. Βαρβάρα).

  – O πραγματικός Εμμανουήλ Ροΐδης, κηδεύτηκε ως γνήσιος Ορθόδοξος (και αποδεχόμενος την τιμή της Αγ. Βαρβάρας), από Ορθόδοξο ιερέα της Ορθόδοξης Εκκλησίας (η οποία τιμά την Αγ. Βαρβάρα).

  ΥΓ2
  Ονομάζεις την Ειρήνη την Αθηναία «Αγία», επειδή ελπίζεις ότι οι επισκέπτες σου δεν θα διαβάσουν την διάψευσή σου στα προηγούμενα μηνύματά μου;

 21. Ο/Η Undantag λέει:

  Ws latris tou sourrealistikou 8eatrou, den mporw para na suntax8w me ton Didr.

  May the force be with you!

  Undantag

 22. Ο/Η laskaratos λέει:

  Kύριε Δηδρ,
  με απογοητεύετε. Ξαναπετάτε σαβούρα. Ούτε μια λέξη υπεράσπισης της ύπαρξης της μυθικής Αγιας Βαρβάρας. Άκρα σιωπή. Τέτοια προδοσία! Πριν αλέκτωρ πάλι κλπ Θα πέσει κεραυνός να σας κάψει.
  Αντ’αυτού επιτίθεστε στο Δωδεκάθεο. Δηλαδή; που σας λέει και ο κ.Ροϊδης. Αντπαραβάλλετε τα θεία προς τα βέβηλα; (Αυτή ήταν μια κατηγορία της Συνόδου κατά του Ροϊδη). Προς τι; Εκπροσωπούμε εδώ κάποια θρησκεία; Λάθος πόρτα χτυπήσατε. Βρίστε μου τον αγαπημένο μου Βολταίρο, τον Μαρξ, τον Ρουσώ, τον Κοραή, το Ρήγα, τον Ντιντερό, αλλά η παρθένος Άρτεμις που κολάει;
  Για την αγιωσύνη της Ειρήνης της Αθηναίας, διαμαρτυρηθείτε στην εγκεκριμένη από το πατριαρχείο ναυαρχίδα σας «Ηθική.. Εγκυκλοπαίδεια», που την καταγράφει ως αγία. Λάθος πόρτα χτυπήσατε και πάλι. Γιατί;

 23. Ο/Η Δηδρ λέει:

  – Στο ερώτημα «δηλαδή» απαντάω με το ίδιο ακριβώς ερώτημα, καθώς ο τύπου «ροΐδης» κάνει τον ανήξερο: «δηλαδή» τι αξία νομίζετε ότι έχει παρόν άρθρο περί αγ. Βαρβάρας;

  – Η ΘΗΕ δεν γράφει πουθενά ότι είναι «αγία» η Ειρήνη. Στο άρθρο της, κάτω από την ΕΠΙΚΕΦΑΛΙΔΑ «αγιολογία», το οποίο είναι γνωστικό αντικείμενο για όσους δεν γνωρίζουν και στο οποίο ανήκουν όλες οι σχετικές πληροφορίες, λέει ότι «τιμάται η μνήμη της στις 9 αυγούστου» σύμφωνα με την BHG 2205. Όμως, με βάση το άρθρο του Κων/νου ΣΤ’, πάλι στη ΘΗΕ, η Ειρήνη ονομάστηκε «ευσεβής» και όχι «αγία» (το οποίο βγάζεις από το μυαλό σου). Λες λοιπόν ψέματα ότι η ΘΗΕ την ονομάζει αγία και περιμένω την δημόσια συγγνώμη σου.

  – Επανέρχομαι στο ερώτημα του «δηλαδή»: ο τύπου «ροΐδης» και τύπου «λασκαράτος» είναι παγανιστές για όσους δεν γνωρίζουν. Φροντίζουν άλλωστε να αντιδιαστέλουν τις συμπεριφορές των χριστιανών με εκείνες των εθνικών, για τους οποίους ούτε μισό άρθρο δεν έχουν αφιερώσει.

  Η γραμμή των νεοπαγανιστών είναι να παριστάνουν τους αθέους και τώρα που ο «Δαυλός» έκλεισε, ανατέθηκε το έργο στο παρόν blog. Γι αυτό άλλωστε σας καλώ εξαρχής αθεοπαγανιστές.

  Το άρθρο που γράψατε, περιέχει ειρωνίες. Και απαντώ με τον ίδιο τόνο, καθώς είναι και πιο διασκεδαστικό για όλους φαντάζομαι.

  Επειδή σε όσα σας έχω διαψεύσει, ΠΟΤΕ δεν ζητάτε συγγνώμη αλλάζοντας διαρκώς θέμα, η καυστική ειρωνία σε σχέση με την πίστη σας, ίσως είναι πιο αποτελεσματική και πιο διασκεδαστική για τους αναγνώστες.

  Για το αν, βάση βιβλιογραφίας, μπορώ να σας εκθέσω, το γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν διαβάσει τα όσα γράφω. Τα περιθώρια άλλωστε έχουν στενέψει πολύ για εσάς, καθώς ήδη καμμιά 10ρια φορές, έχω δείξει σε όλους τα ψέματά σας με βιβλιογραφία. Αν νομίζετε ότι θα κάνετε αιωνίως τους «πέρα βρέχει» και αυτό θα σας καλύπτει, είστε γελασμένοι. Ήδη οι διάλογοι αναπαράγονται και μαζί, σχόλια για την αδυναμία σας να δώσετε απαντήσεις.

  Όταν λοιπόν δεν συντρέχει λόγος ιδιαίτερος, δεν κάθομαι να χαραμίσω το χρόνο μου για ένα χαμηλού επιπέδου διάλογο. Και πάλι, όταν βλέπω κάτι, του οποίου η διάψευση θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη σε επισκέπτες, έρχομαι και σας «περιποιούμαι» αναλόγως.

  Μπορείτε λοιπόν να αμφισβητείτε την ύπαρξη της αγ. Βαρβάρας όσο θέλετε, ουδόλως με απασχολεί το ζήτημα.

  Όσο για την ατάκα:

  «Εκπροσωπούμε εδώ κάποια θρησκεία; Λάθος πόρτα χτυπήσατε»

  Μάλλον το γράψατε για να ευθυμήσουμε και λίγο…Το blog είναι γεμάτο νεοπαγανιστικές ατάκες αντικληρικαλισμού, υποστήριξης του δωδεκάθεου, του εθνισμού και της ειδωλολατρείας, από πολλαπλούς επισκέπτες, με τους οποίους συμφωνείτε κατά εξαιρετική σύμπτωση, ανοίγετε διάλογο φιλοφρονήσεων, και ΠΑΡΑΔΟΞΩΣ, δεν τους απευθύνετε ΟΥΤΕ ΜΙΑ λέξη αντίθεσης στον παραλογισμό που εκφράζει η πίστη τους.

  Επειδή το κόλπο περί παγανιστών που είναι δήθεν «άθεοι» και «άθρησκοι» είναι παλιό, και το ξέρω καλά, εγώ θα συνεχίσω να γράφω τέτοια «άσχετα» πράγματα για τον παγανισμό, με πλήρη αντιστοιχία.

  Τελικά, είναι και πιο ωραίο να βλέπεις τις δύο όψεις του νομίσματος. Και εφόσον δεν υποστηρίζετε καμμία θρησκεία, περιμένω το επόμενο θέμα σας ενάντια στην νεοπαγανιστική θρησκεία, του απολύτου παραλόγου.

 24. Ο/Η dmast λέει:

  Πρώτη φορά βλέπω κάποιον που θέλει να περνιέται για σοβαρός, να ζητάει από κάποιον άλλο να αποδείξει τι ΔΕΝ είναι! Μα τόοοοση βλάβη τέλος πάντων;

 25. Ο/Η Geysser λέει:

  Ροΐδη και Λασκαράτε
  Είσθε δωδεκαθεϊστές;

 26. Ο/Η Po λέει:

  Φίλε Geysser,
  😀
  Et Tu Brutus?

 27. Ο/Η Po λέει:

  Δηδρ,
  Ο dmast σας απαντά όπως πρέπει:

  «Πρώτη φορά βλέπω κάποιον που θέλει να περνιέται για σοβαρός, να ζητάει από κάποιον άλλο να αποδείξει τι ΔΕΝ είναι! Μα τόοοοση βλάβη τέλος πάντων;»

  Δηδρ, επίσης λέτε:

  «Το blog είναι γεμάτο νεοπαγανιστικές ατάκες αντικληρικαλισμού, υποστήριξης του δωδεκάθεου, του εθνισμού και της ειδωλολατρείας, από πολλαπλούς επισκέπτες, με τους οποίους συμφωνείτε κατά εξαιρετική σύμπτωση, ανοίγετε διάλογο φιλοφρονήσεων, και ΠΑΡΑΔΟΞΩΣ, δεν τους απευθύνετε ΟΥΤΕ ΜΙΑ λέξη αντίθεσης στον παραλογισμό που εκφράζει η πίστη τους.»

  Σας απαντώ (αν και δεν θα έπρεπε): Θέλω να με πληροφορήσετε… και από ποιον πληρωνόμαστε για την εργολαβία μας κατά του Χριστιανισμού, να του ζητήσω επειγόντως αύξηση. Δεν πάει άλλο, η δημιουργική μας αυτή ενασχόληση αποδίδει περισσότερους καρπούς, πέρα από τις προσδοκίες μας, και πέρα από κάθε φαντασία.

 28. Ο/Η Po λέει:

  Ο Κ. Λασκαράτος κι η Μουτσούνα μου, είμαστε ΑΘΕΟΙ. Επιτέλους έχετε μία καθαρή ομολογία.

  Και θα χρησιμοποιήσω κάτι εις μνήμην του Douglas Adams (1952-2001) που χρησιμοποιεί και ο Richard Dawkins στο βιβλίο του «Περί Θεού Αυταπάτης», στην 9η σελίδα, πριν Τα Περιεχόμενα.

  «Δεν αρκεί να βλέπεις ότι ένας κήπος είναι όμορφος χωρίς να χρειάζεται να πιστεύεις ότι υπάρχουν νεράιδες στο βάθος τους;»

  Δηδρ,
  απαντώ στην ευφάνταστή σου παρατήρηση, ότι:
  «…Και εφόσον δεν υποστηρίζετε καμμία θρησκεία, περιμένω το επόμενο θέμα σας ενάντια στην νεοπαγανιστική θρησκεία, του απολύτου παραλόγου…»

  Σας λέω όσο πιο απλά γίνεται ότι το Σύνταγμα μας δεν ξεκινά με τη φράση «Εις το όνομα του Διός», αλλά…

  «Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος»… Αυτό, του μεγάλου ανορθολογικού καπέλου που κυριαρχεί στο Σύνταγμα, στη δημόσια ζωή, σε κάθε μας βήμα, δηλητηριάζοντας συνειδήσεις πριν ακόμη διαμορφωθούν.

  Αν, λεμε Άν…
  Κυριαρχούσε ο παγανισμός ή, η οποιαδήποτε άλλη θρησκεία στο Σύνταγμα και στη ζωή μας, τη ίδια πρακτική που ακολουθεί σήμερα το blog μας, με συνέπεια κατά της Κρατικής Εξουσίας της Ορθοδοξίας, το ίδιο θα έπραττε και για οποιαδήποτε άλλη θρησκεία, επομένως και για τον…Παγανισμό.

  Προς το παρόν φίλε Δηδρ, με τα «ατράνταχτα» επιχειρήματά σας, ΕΣΕΙΣ είστε εξουσία ΕΣΕΙΣ και οι διώκτες κάθε ελεύθερης σκέψης, από τότε που ξεκινά η ζωή του κάθε Έλληνα πολίτη από τη βία μιας ορθόδοξης-με το στανιό βάπτισης.

  Στο σπίτι του κρεμασμένου…

  • Ο/Η Ευγένιος λέει:

   Πάνω στην παραπομπή και όχι εκτός θέματος ποιός μπορεί να πεί τι αρκεί να βλέπει κανείς;
   Και απο την άλλη η «όραση» είναι τόσο επικύνδυνο πράγμα, όσο και και η περιγραφή-μεταφορά των παρατηρήσεων της, σε κάποιον που την στερείται. Υπάρχει ξέρεις και εκείνο το περιστατικό που θέλει κάποιον που δεν έχει δεί ποτέ του άλογο να στέκεται σε έναν πίνακα με κύριο θέμα ένα αλογο και αυτός να βλέπει τα πάντα στον πίνακα, βουνά ουρανό, δέντρα μα με τίποτα το άλογο. Θα μου πείς κλινική περίπτωση αλλά πάλι ξέρω και εγώ;;! Όλα ξεκινούν μάλλον όταν αναρωτιώμαστε γιατί ο κήπος είναι όμορφος. Όσο για τον Dawiking, νομίζω πως είναι τόσο «λαικιστής» όσο και οι θρησκόληπτοι, αλλά θα μου πείς περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.
   Στο blog ΑΝΤΙΦΩΝΟ (www.antifono.gr) αντιγράφω απο το άρθρο
   «Εκφάνσεις του σύγχρονου αθεϊσμού και ο αντίλογος της πνευματικότητας»

   «Τα βιβλία των Daniel Dennett, Richard Dawkins, Matthew Alper, Christopher Hitchens Sam Harris και Michel Onfray[1], παρά τις πολλές διαφορές τους, προβάλλουν μια ομοιογενή, λιγότερο ή περισσότερο πολεμική στάση κατά της θρησκευτικής πίστης και αναβιώνουν, συχνά σε απλουστευμένη μορφή, κοινούς τόπους του αθεϊστικού στοχασμού των Νεώτερων Χρόνων, από τον Ηume μέχρι τον Russell. Ανάμεσα στις πολιτικές αφορμές για την εκδήλωση αυτής της στάσης μπορεί να αναφερθεί η προσπάθεια επιβολής συντηρητικών χριστιανικών απόψεων στο αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα, με στόχο την άμεση ή έμμεση αμφισβήτηση της δαρβινικής θεωρίας της εξέλιξης, αλλά, κυρίως, η εμφάνιση της υποκινούμενης από θρησκευτικό φανατισμό τρομοκρατίας και η ενίσχυση του ισλαμικού φονταμενταλισμού, μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2002. Οι θρησκείες, ειδικότερα οι μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες, παρουσιάζονται ως πηγή πολλών δεινών σε συλλογικό και σε ατομικό επίπεδο. Προτείνονται επιστημονικές εξηγήσεις της γένεσης και της ανάπτυξής τους που υποτίθεται πως καθιστούν προφανή την πλάνη των δογμάτων τους και επιδιώκεται να καταδειχθεί η αδυναμία οποιασδήποτε ορθολογικής στήριξης της πίστης στην ύπαρξη του Θεού.

   Στην σύντομη εργασία που ακολουθεί δεν πρόκειται να ασχοληθώ με τις λεπτομέρειες της συλλογιστικής με την οποία στηρίζουν τις τοποθετήσεις τους οι μαχητικοί άθεοι του εικοστού πρώτου αιώνα. Τα σφάλματα των επιμέρους επιχειρημάτων τους και οι γενικότερες αδυναμίες των θεωρήσεών τους, όπως ο αφελής επιστημονισμός που διέπει κατά κανόνα τις βασικές τους προκείμενες και η άκριτη υιοθέτηση ενός κλειστού φυσιοκρατικού κοσμοειδώλου, έχουν ήδη επισημανθεί από διαφόρους διανοουμένους και φιλοσόφους, οι οποίοι μάλιστα συχνά προσυπογράφουν και εκείνοι σε μεγάλο βαθμό αθεϊστικές ή αγνωστικιστικές θέσεις .[2] Υπάρχουν πολύ πιο ενδιαφέρουσες, προσεκτικές και νηφάλιες, πρόσφατες διατυπώσεις επιχειρημάτων που συνεχίζουν την αθεϊστική και αγνωστικιστική φιλοσοφική παράδοση, οι οποίες σε καμιά περίπτωση δεν φορτίζονται από την επιθετική ρητορική των κειμένων του Dawkins, του Hitchens ή του Onfray Όπως παρατηρεί ο William Sinnott-Armstrong, στην μελέτη του για τη δυνατότητα υπεράσπισης μιας ηθικής χωρίς υπερβατικά ερείσματα, η ίδια η επιλογή προκλητικών τίτλων που αναφέρονται σε «αυταπάτες», «ψευδαισθήσεις» ή και «παραισθήσεις», «δηλητήριο» και «τρομοκρατία», και αποκλείουν τη θρησκεία από το «μέλλον της λογικής»,[4] φανερώνει μια μονολιθική, αρνητική αντιμετώπιση. Οι συγκεκριμένοι τίτλοι αμφισβητούν τη νοημοσύνη ή ακόμη και την ψυχική υγεία κάθε ανθρώπου που εμφορείται από θρησκευτική πίστη. ´Eτσι όμως υπονομεύεται η προοπτική οποιουδήποτε ψύχραιμου φιλοσοφικού διαλόγου για αυτά τα ζητήματα.[5]»
   Νομίζω ότι ειδικά στο τελευταίο λάθος έχουμε υποπέσει όλοι μας λίγο πολύ. Άθεοι και μη. Πράγμα που κάνει κακό σε όλους μας. Και μίας και το ξέρεις Ρο και Λασκαράτε ότι στο συγκεκριμένο θέμα διαφωνούμε, μιάς και πίστευω σε έναν Θεό, θα πώ ποιό είναι το κακό που κάνει κάποιος με την έλειψη ψυχραιμίας που αναφέρει το δοκίμιο για λογαριασμό, ας μου συγχωρέσουν,αυτων που πιστεύουν στο θεό. Για τους άθεους δεν μου πέφτει λόγος. Το λάθος που κάνουν (μαζί και εγώ-και ίσως να το κάνω και τώρα) είναι να θεωρούν με την μαχητική που αναπτύσουν πως είναι σε θέση να τον υπερασπιστούν. Μα ο θεός δεν θέλει υπεράσπιση, δεν έχει ανάγκη την υπεράσπιση, θέλει πίστη. Το λάθος το δικός σας ας το διατυπώσεται μόνοι σας. Οι αμοιβαίες καταθέσεις κάνουν την τράπεζα της κοινωνίας.
   Για την συνέχεια του άρθρου χάριν νηφάλιας αντιπαράθεσης που πιστεύω θα μας βάλει όλους σε σκέψη η συνέχεια εδώ.
   http://www.antifono.gr/portal/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82/%CE%A6%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%B1-%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1/%CE%86%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1/2435-%CE%95%CE%BA%CF%86%CE%AC%CE%BD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%A3%CF%8D%CE%B3%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CE%91%CE%B8%CE%B5%CF%8A%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%BD%CE%B5%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%CF%82.html
   Σόρυ για το σεντόνι.

 29. Ο/Η Geysser λέει:

  Αγαπητέ Ροΐδη
  Μην φοβάστε! Οι Idus Martiae ακόμη αργούν! 😉

 30. Ο/Η laskaratos λέει:

  Δηδρ,
  Α) Για την αγία Ειρήνη:
  Μόνος σας ομολογείτε:

  @Η ΘΗΕ δεν γράφει πουθενά ότι είναι “αγία” η Ειρήνη. Στο άρθρο της, κάτω από την ΕΠΙΚΕΦΑΛΙΔΑ “αγιολογία”, το οποίο είναι γνωστικό αντικείμενο για όσους δεν γνωρίζουν και στο οποίο ανήκουν όλες οι σχετικές πληροφορίες, λέει ότι “τιμάται η μνήμη της στις 9 αυγούστου” σύμφωνα με την BHG 2205@.

  δηλαδή τιμάται στις 9 τι σημαίνει; Δεν σημαίνει πως είναι Αγία;
  Στη συνέχεια λέτε
  @Όμως, με βάση το άρθρο του Κων/νου ΣΤ’, πάλι στη ΘΗΕ, η Ειρήνη ονομάστηκε “ευσεβής” @

  Σε ένα άλλο άρθρο λοιπόν, σχετικό με τον τυφλωμένο γιό της Κωνσταντίνο, λέει πως ονομάστηκε «ευσεβής». Φαντάζομαι πως ο συγγραφέας του δεύτερου άρθρου, από στοιχειώδες φιλότιμο, μετά τη βάναυση περιγραφή της εκτύφλωσης του γιού από τη μάνα, θα ντράπηκε να γράψει όλη την αλήθεια.
  Αλλά,
  1)Το ευσεβής δεν σας ενοχλεί; Είναι η 7η φορά που ρωτάω και απάντηση δεν παίρνω
  2)Αναιρεί αυτό το ευσεβ’ης του συγκεκριμένου άρθρου την αγιωσύνη της Ειρήνης, όπως αυτή ρητά καταγράφεται από εσάς στο ομώνυμο λήμα;
  Ακούστε και μη κοροϊδεύετε. Ασφαλώς η συγκεκριμένη Ειρήνη, όπως και εκατοντάδες άγιοι του Εορτολογίου, γιορτάζονται αφανώς. Δεν έχουν την τύχη άλλων φονιάδων αγίων, ιδιαίτερα η Ειρήνη η Αθηναία, ατύχησε να έχουν το όνομά της πολλές ακόμη αγίες και αδικείται τόσο που να ερχώσαστε εδώ και να τολμάτε να αμφισβητείτε την Αγιωσύνη αυτής που συγκάλεσε ολόκληρη οικουμενική Σύνοδο που δυστυχώς τη διέλυσε ο στρατός. Άλλη ατυχία. Σεβαστείτε παρακαλώ τη μνήμη της και στις 9 Αυγούστου, μη ξεχάστε να ανάψετε ένα κεράκι. Η ασέβειά σας με σοκάρει.

  Β)Τα περί παγανιστών, τα θεωρώ ανάξια περαιτέρω σχολιασμού. Ο κ.Ροϊδης με έχει καλύψει. Προσθέτω απλά πως
  ΚΑΝΕΊς ΔΕΝ ΜΕ ΥΠΟΧΡΈΩΣΕ ΝΑ ΒΑΠΤΙΣΤΏ ΠΑΓΑΝΙΣΤΉς, ΟΎΤΕ ΔΡΑΧΜΉ ΦΌΡΟ ΔΕΝ ΈΧΩ ΠΛΗΡΏΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥς ΠΑΓΑΝΙΣΤΈς, ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΊΟ ΔΕΝ ΜΕ ΥΠΟΧΡΈΩΣΑΝ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ 12ΘΕΙΣΤΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΚΛΠ ΚΛΠ ΚΛΠ

 31. Ο/Η theoprovlitos λέει:

  Να υποθεσω πάντως πως ως άθεοι την τυχαια μετατροπη του βατράχου σε ιπποπόταμο την πιστευετε παντως, παρ ολο που εχω βασιμες υπονοιες πως ΔΕΝ είσασταν εκει να την δειτε. Οπως επισης -παρ ολο που υπαρχει βιβλιογραφικο κενο- γιατι η ζέβρα τις ριγες τις εχει οριζοντιες και οχι κατα μήκος (που χαριζει και μπόι) πως είναι μαλλον γιατι δεν ξερει να ντυνεται. Αλλα το αλλο, γιατι της καμηλοπαρδαλης της ψηλωσε ο λαιμος για να τρωει τα ψηλα δεντρα ενω η ζεβρα που μενει μαζι της διπλα διπλα έμεινε ζουμπας, για αυτο τι λεει η σχετικη βιβλιογραφια;

  Παντως αφου βλεπω πως το blog εχει μια εξειδικευση στο πολιτικο έγκλημα θα ειχε πολυ ενδιαφερον να συγγραψει καποτε και ενα συναξαριστη με εγκληματα ΑΘΕΩΝ, του Τσαουσεσκου, του Χοτζα, του Σταλιν και αλλων εκλεκτων ψυχων ωστε να μπορουν και οι Αθεοι να εχουν τους προστατες τους και να μην αισθανονται μειονεκτικα. Μην επιρρεαζεσθε απο την ιστορικη κατακρημνιση του τειχους του Βερολίνου και του χαλκινου ειδώλου του Χοτζα στα Τιρανα. Ο οχλος που το γκρεμιζε ήταν βαλτοί από τον Ανθιμο Αλεξανδρουπολεως ενω ο καημενος ο ευαγγελιστης της Αθεϊας ήταν ΤΟΣΟ αγαπητος στον Αλβανικο λαό.

 32. Ο/Η Po λέει:

  theoprovlitos,
  Δικαίωμά σου να γράφεις αυτά που νομίζεις. Εμείς πάντως όπως βλέπεις, ευχαρίστως τα δημοσιεύουμε.

  Σκέψου όμως λίγο τι ακριβώς γράφεις, σκέψου το επίπεδο των γραφτών σου, σκέψου αυτούς που σε διαβάζουν και δείξε τους τον ελάχιστο σεβασμό.

  Δείξε τους ότι δεν είσαι ενήλικος με μυαλό α ν ή λ ι κ ο υ. Δείξε τους ότι είσαι ένα φυσιολογικά σ κ ε π τ ό μ ε ν ο άτομο χωρίς προβλήματα εγκεφαλικών διαταραχών.

  Νομίζω ότι πριν ακόμη σκεφτείς να γράψεις για το πόσο ευλαβής, θρησκευόμενος και έντιμος είσαι, πρέπει π ρ ώ τ α να κάνεις σκοπό της ζωής σου τη σοβαρότητα για να κερδίσεις το σεβασμό των άλλων.

  Λυπήσου τον εαυτό σου.
  Είναι κρίμα το σώμα ενός ενήλικα να διαθέτει τον εγκέφαλο ενός καναρινιού.

 33. Ο/Η dmast λέει:

  @Theoprovlitos
  Οι ερωτήσεις που κάνετε είναι τόσο γραφικές και ανακυκλωμένες, που έχει φτιαχτεί ολόκληροι ιστοχώροι γι’ αυτές:
  http://www.talkorigins.org/indexcc/CB/CB732.html

  Αν ξέρετε αγγλικά, ιδού η απάντηση στα όσα υποστηρίζετε περί βατράχου:
  http://www.talkorigins.org/indexcc/CB/CB732.html

  Να και τα περί καμηλοπάρδαλης
  http://www.talkorigins.org/indexcc/CB/CB325.html

  (Σε κάτι τέτοια, ξέρετε να τα βρίσκετε με τους προτεστάντες).

  Όσο για τα περί των εγκλημάτων της αθεΐας… κάνετε λανθασμένη χρήση της λογικής. Η γενίκευση από το ειδικό στο γενικό που κάνετε, δεν στέκει, αφού θα μπορούσα να σας δώσω δεκάδες παραδείγματα μη εγκληματιών αθέων (όπως εγώ ας πούμε) αλλά και δεκάδες παραδείγματα εγκληματιών θρησκευομένων (ξέρετε μήπως τι ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού κατέσφαξαν οι χριστιανοί κονκισταδόροι ή ο επίσης θρησκευόμενος Τζέκινς Χαν;). Παρ’ όλα αυτά, ποτέ δεν είπα ότι είστε εγκληματίας επειδή είστε θρησκευόμενος.

  Θα έγραφα περισσότερα, αλλά νομίζω ότι δεν αξίζει τον κόπο να μιλάς περί λογικής σε κάποιον που την έχει απαρνηθεί.

 34. Ο/Η Mastor λέει:

  @Theoprovlitos

  ….. ενώ την εξήγηση ότι τα έφτιαξε όλα ο καλός Θεούλης μας την παρουσιάζεις ως ‘λογική’;;;;;

  Η θεωρία της εξέλιξης των ειδών έχει διατυπωθεί εδώ και εκατό (#100#) χρόνια και από τότε όλα τα στοιχεία την επιβεβαιώνουν.

  Οι θρησκόληπτοι βέβαια πιστεύουν ότι τα στοιχεία αυτά τα έβαλε ο Θεός για να δοκιμάσει την πίστη τους.

  «Παράααααλογο, δεν απαντά … άρα λογικό!»

  Τέλος πάντων αν έχεις απορίες για την θεωρία ψάξε και λίγο για να μην έρχεσαι εδώ και εκτίθεσαι.

  ΥΓ.
  Η Ζέμπρα θέλει να κρύβεται στα χόρτα τα οποία είναι κάθετα. Τελικά μήπως οι ζέμπρες είναι πιο έξυπνες από πολλούς ανθρώπους

 35. Ο/Η Mastor λέει:

  Έκτακτο παράρτημα:

  http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=965576

  το όνομα του στρατοπέδου είναι: «Λασκάρ-ι-Τάιμπα»

  σε βρήκαμε Λασκαράτε Ισλαμιστή….

 36. Ο/Η Geysser λέει:

  Πάλι ο Stalin, ο Mao, ο Pol Pot, ο Hitler…Καιρό περιμένω κάτι πρωτότυπο…αλλά μάταια!

 37. Ο/Η Δηδρ λέει:

  «ΚΑΝΕΊς ΔΕΝ ΜΕ ΥΠΟΧΡΈΩΣΕ ΝΑ ΒΑΠΤΙΣΤΏ ΠΑΓΑΝΙΣΤΉς, ΟΎΤΕ ΔΡΑΧΜΉ ΦΌΡΟ ΔΕΝ ΈΧΩ ΠΛΗΡΏΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥς ΠΑΓΑΝΙΣΤΈς, ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΊΟ ΔΕΝ ΜΕ ΥΠΟΧΡΈΩΣΑΝ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ 12ΘΕΙΣΤΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΚΛΠ ΚΛΠ ΚΛΠ»

  Έτσι μπράβο! Ο εντελώς «τυχαία» καλός παγανισμός. Άρα θα έχουμε συνέχεια…

  Είπες χωρίς ντροπή ότι η ΘΗΕ λέει «αγία»:

  Που είναι η συγγνώμη για τα όσα είπες;

  Η φράση:

  «Το ευσεβής δεν σας ενοχλεί;»

  δεν σε καλύπτει και παραμένεις εκτεθιμένος στην ΑΠΑΤΗ σου.

  ΕΠΙΣΗΣ:
  Η Ειρήνη είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ απούσα από την λειτουργική μνημόνευση ΚΑΙ ως «αγία» ΚΑΙ ως «Ευσεβής». Την ονόμασε ευσεβή ο Στουδίτης και το εξήγησα σαφέστατα.

  Περιμένω και γι αυτό συγγνώμη.
  Οι φωνασκίες δεν αποτελούν επιχείρημα. Έχεις πει το ίδιο παραμύθι 5 φορές και σε έχω ΚΑΤΑ-ξεμπροστιάσει.

  περιμένω…

 38. Ο/Η laskaratos λέει:

  Iερέ Δηδρ,
  με νικήσατε. Ομολογώ πως είμαι (ήμουν) παγανιστής. Επιτέλους το εξομολογούμαι δημόσια και αλάφρωσα. Μετενόησα μετά το υπέροχο κήρυγμά σας. Θέλω να γίνω και εγώ Expaganus. Οδηγείστε με στον δρόμο της Σωτηρίας.
  ΥΓ
  Είδα στον ύπνο μου την αγία Βαρβάρα την κανονιέρισσα στο ιερό λουτρό της με τα 3 παράθυρα. Πείστηκα, μετανόησα, άλλαξα.
  Κάτω ο Ζευς, κάτω η πόρνη Αφροδίτη. Ζήτω ο Χριστός. Ζήτω η παρθένος Βαρβάρα.

 39. Ο/Η theoprovlitos λέει:

  Χρησιμοποιω την ΔΙΚΗ σας επιχειρηματολογια που θεωρει ως λογικο και υπαρκτο μονο οτι ειναι αμεσα οφλαμοφανες και απτο. Αν τωρα την συγκεκριμενη επιχειρηματολογια την αποκαλεις επιπεδου εγκεφαλου καναρινιου, σε ευχαριστω που με βγαζεις απο την δυσκολη θεση.

  Τα παραμυθακια της τυχαιας και αλογης εξελιξης δεν εξηγουν παντως γιατι δεν υπαρχουν ζεβρες καρω, ζεβρες πιε ντε πουλ και ζεβρες πουα.

  Μπα, απο που και ως που ισχυει μονοπλευρα η γενικευση των θεϊστων, ή εστω μονον των χριστιανων ή αντε να σας κανω την χαρη των Ορθοδοξων και δεν ισχυει για τους αθεους; Επειδη ετσι γουσταρετε και βαζετε τους δικους σας κανονες; Αφου εν αντιθεσει με τις διαφορες πιστεις, οι άθεοι ειναι ΠΛΗΡΩΣ ομογενοποιημενοι και ως προς την κοσμογονια όσο και ως προς την κοσμοθεωρια τους αλλα και την ηθικη τους.

  οχι, δεν εχετε το διακιωμα να αποποιεισθε κανεναν Χοτζα και κανεναν Τσαουσεσκου. Ειναι ΚΑΤΑ δικος σας. Ειναι ο ιδρυτης της πιο αθεης χωρας του κοσμου, ειτε αυτο σας αρεσει ειτε δεν σας αρεσει. Εξ αλλου ιδεολογικα στα αχναρια του βαδιζετε. Απλα ευτυχως για την ανθρωποτητα δεν εχει ερθει στα χερια σας η εξουσια.

 40. Ο/Η theoprovlitos λέει:

  @dmast

  Ειτε τα Αγγλικα σου ειτε τα Ελληνικα σου δεν ειναι αρκετα καλα ωστε να μην αντεληφθης την ερωτηση μου ειτε την ασχετη με το θεμα «απαντηση» στην παραπομπη που μου γραφεις. Το μονο κοινο που υπαρχει ειναι η λεξη καμηλοπαρδαλη. Εγω απλα ερωτησα γιατι η ζεβρα προετιμησε να παραμεινει ζουμπας ενω η καμηλοπαρδαλη να ψηλωσει. Και οχι μονο μια. Αλλα ολες μαζι ξαφνικα.

  Επισης το ιδιο ασχετη ειναι και η απαντηση για τον βατραχο. Εγω ρωτησα για τον βατραχοποταμο ή τον ιπποβατραχο. Επισης γιατι ο ιπποποταμος δεν εχει βραγχια. Χαζος ειναι; Το πρωτο ψαρι που βγηκε στην στερια τελικα πεθανε η δεν πεθανε απο ασφυξια; Γιατι τοσα χρονια ψαρευω και αυτα τα ατιμα τα ψαρια αντι να βγαλουν φτερα και να πεταξουν ή ποδια και να το σκασουν, σκανε απο ασφυξια. Πανω που το ψαρι μαθαινει να αναπνεει στην στερια ψοφαει. Αυτοι οι βραγχιοπνευμονες ακομα να βρεθουν ωστε να κανω και εγω μεταμοσχευση που μου αρεσει και το υποβρυχιο. (εννοω την βανιλια).

  Τωρα γιατι η στρουθοκαμηλος προτιμησε να μην πεταει οταν την κυνηγουν τα θηρια μαλλον θα οφειλεται σε αυτοκτονικες τασεις και κακη ψυχολογικη διαθεση ή τοχε ρηξei στο junk food και εχει βαλει κιλά ή έχει τρομοκρατηθει απο όλα αυτα τα αεροπορικα δυστυχηματα που ακουει..

  Ρωταω λοιπον με το μυαλο ανηλικου καναρινιου επειδη δεν ξερω. Οποιος εχει μπει στην μηχανη του χρονου παρακαλω ας παρουσιασει και τις αποδειξεις της τυχαιας και αναιτιας δημιουργιας και διαμορφωσης των ειδων ακομα και σε εκεινες τις παμπολλες περιπτωσεις που η φυσικη επιλογη οχι μονο δεν την δικαιολογει αλλα τουναντιον αυτοαναιρειται συνηγορώντας για το αντιθετο.

  Τωρα αν θελεις σοβαρα απαντηση και συσχετισμο περι Αγιας Βαρβαρας, παρ ολο που ειναι η ενορια μου ουτε την επικαλουμαι ποτε και δεν τρελλαινομαι και με τον βιο της , ο οποίος κατ εμε οντως μπορει να εμπεριεχει και αφθονα μεταγενεστερα στοιχεια μυθοπλασιας και συμβολισμου. Αλλα αυτο δεν αποδεικνυει την μη ιστορικοτητα της υπαρξης της, ακομα και διαστρεβλωμενης ή μυθοποιημενης οπως δεν αποδεικνυεται οτι δεν υπηρξε ο Μεγας Αλεξανδρος επειδη δεν υπαρχει πραγματικα η Γοργονα να τρομαζει τα πλοια. Μαλλον το ακριβως αντιθετο συμβαινει

  Αλλα αν εκανα τον παραλληλισμο με την θεωρια της τυχαιας εξελιξης το εκανα για να καταδειξω το ποσο ο υποτιθεμενος ορθολογιστης και με κριτικο πνευμα αθεος ειναι διατεθημενος να πιστεψει ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ την οποιαδηποτε ελλειπεστατη και ανευ ιστορικων απτων αποδειξεων θεωρια ή επιστημονικοφανη μυθοπλασια προκειμενου να στηριξει εκ των υστερων ενα ιδεολογημα που εχει προηγουμενως κατασκευασει. Διοτι η θεωρια της τυχαιας εξελιξης στην πραγματικοτητα δεν αποτελει επιστημονικη παρουσιαση δεδομενων (παρ ολο που εμπεριεχει και τετοια) αλλα αυθαιρετη και υποκειμενικη συνδεση τους και ερμηνεια τους για την διαμορφωση μιας προειλημενης θεωριας αβασιμων, ασυνδετων και αστηριχτων αλληλουχιων που ενιοτε αυτοαναιρουνται τραγικα.

  Τωρα αν εσας την Θεϊστικη ελλογη δημιουργια σας βολευει να την αντιλαμβανεσθε σαν «με τα δυο χερακια πλαθω κουλουρακια» για να την απαξιωσετε ας αναρωτηθουμε ποιος διαθετει το μυαλο καναρινιου.

  Για μενα τουλαχιστον η ιστορια ή ακομα και η υπαρξη ή μη της Αγιας Βαρβαρας ΟΥΔΕΜΙΑ σημασια και ΚΑΝΕΝΑ λογικο ή αλλο επιχειρημα ή κινητρο δεν μου δινει στο να πιστευω. Aπο σεβασμο στην παραδοση pεριοριζομαι στην πιστη (και οχι γνωση) για την ιστορικη υπαρξη καποιας μαρτυρος ονοματι ή φυλή Βαρβαρας η οποια μαρτυρησε απο τον πατερα της ή καποιας αλλης ονοματι Μαρκελλας απο την Χιο την οποια σκοτωσε ο πατερας της επειδη δεν του εκατσε να την βιασει. Τα παρελκομενα μπορει και να ειναι λαϊκοι θρυλοι που η λαϊκη φαντασια προσεθεσε.

  Αλλα με εσας ειναι σαν να σας καλουν σε ενα γευμα και εσεις να ασχολειστε με τις χαρτοπετσετες και σαν να σας κανουν ενα δωρο και να σχολεισθε με το αμπαλαζ.

 41. Ο/Η s0phia λέει:

  @κ. Θεοπροβλητε

  Σε περιπτωση που ενδιαφέρεστε πραγματικα να μαθετε, σας εχω μια σοβαρή απαντηση στις ειρωνικές ερωτήσεις σας βασισμενη σε γνώσεις που παρεχονται στους μαθητες της Α’ Λυκειου. (Τουλαχιστον παρεχονταν οταν εγω πηγαινα Α’ Λυκειου, γιατι ακουω οτι το βιβλιο της βιολογίας εχει αλλαχτει και τα κεφάλαια τα σχετικα με την εξελιξη δεν αποτελουν κομματι της υποχρεωτικής ύλης ή κατι τετοιο…)

  Η εξελικτική θεωρια, εκτος απο το κομματι με τις τυχαιες μεταλαξεις, αναφερει και τη διαδικασια του «κόσκινου» της φυσικής επιλογης. Δλδ μια τυχαια μεταλλαξη εχει περισσοτερες πιθανοτητες να «καθιερωθει» αν προσφέρει ενα πλεονεκτημα στο ειδος. Οι καμηλοπαρδάλεις που ετυχε να εχουν μακρυ λαιμο, τρωγανε καλυτερα απο αυτες με κοντο λαιμο και επισης εβλεπαν τους εχθρους τους απο μακρια και προλαβαιναν φυγουν. Οι ζεβρες με αντιστοιχο μηχανισμο ανεπτυξαν ταχύτητα. Καποτε θα υπήρχαν και ακαμουφλαριστες, αργες ζεβρες αλλα μαλλον τις φαγαν τα λιονταρια πρωτου κανουν πολλα μικρα ζεβράκια. Καπως ετσι παει το ολο ζητημα.

  Το «πρωτο ψαρι που βγήκε εξω απο το νερο» απλοϊκα διατυπωμενα, μαλλον θα ηταν αμφιβιο. Δηλαδη θα μπορουσε να αναπνεει και μεσα και εξω απο το νερο. Μετα απο καποιες τυχαιες μεταλλαξεις και παλι, (και μετα απο πολυυυυυ καιρο) οι απογονοι θα εχασαν τα βραγχια τους αλλα αυτο δεν θα επηρεασε πολυ την επιβιωση τους εφοσον μπορουσαν να αναπνευουν και χωρις αυτα.

  Σε πιο «μικρη κλιμακα»: οι ανθρωποι εχουμε γαλαζια, καστανα, πρασινα ματια και μαλλια σε πολλα χρωματα σωστα? Ολα αποτελεσμα τυχαιων μεταλλαξεων που διατηρήθηκαν γιατι δεν επηρεαζουν με κανεναν τροπο τη ζωή μας. Αμα συνεβαινε κατι στη γη και οι ανθρωποι με τα γαλαζια ματια πχ παθαιναν μια αρρωστια και πεθαιναν, τοτε μετα απο καποια χρονια, αυτο το χρωμα ματιων θα εξελειπε. (Αλλωστε εχουμε ιχνη απο διαφορα «περιεργα» απομειναρια στο σωμα μας, οπως η σκωληκοειδής υποφυση, που τωρα δε χρειαζεται σε τιποτα ή εκεινο το υπόλλειμα ουριτσας στο ακρο της σπονδυλικής μας στήλης που καποτε επετρεπε στους προγονους μας να κρατανε ισορροπια στα δεντρα… ή ακομα και οι τριχες στο σωμα μας μεχρι ενα σημειο)

  Φυσικα η διαδικασια της εξελιξης απαιτει εκατομμυρια χρονια για να συντελεστει, οποτε μην αρχισετε να παρατηρείτε ψαρακια τωρα περιμενοντας να χασουν τα βραγχια τους γιατι θα απογοητευτειτε. Βεβαια κατι πηρε το αυτι μου οτι οι δημιουργιστες θεωρουν τη γη ηλικιας ποσο? 5000 χρονων? (lol). Ε ναι αμα ισχυει κατι τετοιο τοτε οντως η εξελιξη δεν μπορει να εξηγήσει τιποτα.

  Κατα τ’αλλα από οσο καταλαβαινω (γιατι δεν ειμαι ειδική με το αντικείμενο) ναι, η θεωρια της εξελιξης εχει κενα, αλλά οχι στο επιπεδο που αντιλαμβανεστε εσεις κι εγω. Ας αφήσουμε ομως τους βιολογους να το λυσουν το συγκεκριμένο θεμα, οπως αφήνουμε τους γιατρους να μας εγχειρήσουν και οπως αφήνουμε τους κατασκευστες υπολογιστων και σχεδιαστες software να μας φτιαχνουν τα πισιά για να ρωταμε και να μαθαινουμε. Κατι που ο θεος –αν υπάρχει- ειμαι σιγουρη οτι θα ηθελε να κανουμε.

  Υ.Γ. Αλήθεια, πως εξηγειται ολη αυτη η ποικιλία των ζωων συμφωνα με τη θεωρια του θεου-κατασκευαστη των παντων?(Στρουθοκάμηλοι και ορνιθόρρυγχοι συμπεριλαμβανονται) Ηθελε να εχουμε ποικιλια στη διατροφή μας και στους ζωολογικους κήπους μας? Ή απλα τα εποιησε ολα εν σοφια και μη ρωτάτε πολλα αν δε φτασετε στη θεωση πρωτα?

  Υ.Γ.2 Κ. Ροϊδη διαβαζω το ιστολογιο σας πολυ καιρο αλλα ειναι η πρωτη φορα που γραφω(και συγνωμη που βρισκομαι και εκτος θεματος). Δεν ξερω γιατι, γενικώς δε γραφω σε ιστολογια…χμμ. Παντως να ξερετε οτι βρισκω αυτο το μπλογκ εξαιρετικά ενδιαφερον…^^

 42. Ο/Η Geysser λέει:

  @Theoprovlitos
  Επέτρεψέ μου να επιχειρήσω κάποιες απαντήσεις
  1)Καμία ζέβρα δεν επέλεξε τίποτα και καμία καμηλοπάρδαλη δεν επέλεξε τίποτα.Η Εξέλιξη μέσω φυσικής επιλογής δεν είναι θέμα γούστου.
  2)Ο ιπποπόταμος δεν έχει βράγχια γιατί 1ον έχουν γίνει αυτιά και 2ον γιατί είναι θηλαστικό
  3)Κανένα ψάρι δεν βγήκε στη στεριά (εκτός ίσως από τα μισοτηγανισμένα του Εξαδάχτυλου).Μια εικόνα για να πάρεις μια ιδέα πως έγινε εδώ:http://www.scientific.ru/journal/news/2006/0406/tiktaalik.jpg
  4)Η Εξέλιξη δεν είναι τυχαία, αλλά καθοδηγούμενη.Από την φυσική επιλογή ως επι το πλείστον.Αλλοι μηχανισμοί είναι η γενετική απόκλιση (genetic drift),γονιδιακή ροή (gene flow) κ.α.

  Πολύ θα ήθελα επίσης ένα παράδειγμα «αβάσιμης,ασύνδετης και αστήριχτης αλληλουχίας που αυτοαναιρείται τραγικά», για να ξέρουμε τουλάχιστον που βαδίζουμε.

  Και μια ακόμη ερώτηση:ας υποθέσουμε ότι ο Θεός σχεδίασε και δημιούργησε όλα τα είδη αυτού του πλανήτη. Μπορείς σε παρακαλώ να μου εξηγήσεις – ή έστω να υποθέσεις – γιατί μου έδωσε ρώγες;

 43. Ο/Η ΓΑΠ λέει:

  Ο Π. Μπεγλίτης στη γιορτή της προστάτιδας του Πυροβολικού Αγίας Βαρβάρας, στη Νέα Πέραμο Αττικής.

  Την προστάτιδά του, Αγία Βαρβάρα, τίμησε σήμερα το πυροβολικό κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Πυροβολικού, στη Νέα Πέραμο Αττικής, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Μπεγλίτη. Στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Μπεγλίτης, μεταξύ άλλων, εξήρε τη θυσία των πυροβολητών, στη διάρκεια των αγώνων του έθνους. Στο ρόλο και στο έργο τους αναφέρθηκε επίσης ο αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος, στην ημερήσια διαταγή του. Ο κ. Μπεγλίτης έκανε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Παύλου Μελά, ο οποίος ήταν ανθυπολοχαγός του πυροβολικού και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της Σχολής. Στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας ο αρχηγός ΓΕΣ δώρισε έναν κάλυκα πυροβόλου, περίτεχνα σκαλισμένο. Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπρόσωποι κομμάτων, οι τοπικές αρχές και άλλοι επίσημοι.

  © 2009 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 44. Ο/Η επαναστατης λέει:

  ως ποτε θα ζειτε και θα αναπνεετε ανθελληνες αριστεροι?μια ζωη καταστρεφετε τον ελληνισμο.παριστανετε τους αθεους ενω ειστε παγανιστες,δεν ειστε αθεοι αλλα αχαριστοι και ακαρδοι.ντρεπεστε να πειτε δημοσια τι εντολες εχετε παρει,τι ψεματα γραφετε.δεν εισετ ανθρωποι αλλα ακαρδοι.ειστε και φιλοτουρκοι και διαστρεβλωνεται την ελληνικη ιστορια.μαθετε κλοιπον κακουργοι οτι το πυροβολικο εριξε και μαλιστα χιλιαδες βολες πανω στα τουρκαλακια τα αδερφακι σας και πανω στους κομιτατζηδες αδελφους σας,και μετα χαρας θα σας εφτυνα και θα σας τυφλβνα εγω μονος μου.γιατι τετοια καθαρματα τετοιοι δοσιλογοι δεν πρεπει να ζουν.φυγετε απο ελληνικα εδαφη και πηγαινετε στην τουρκια εκει που σας χρηματοδοτουν.προδοτες φυγετε τωρα αλλιως ο λαος θα σας κατακρειυργησει.και ναι ρε ειμαστε χριστιανοι και γουσταρουμε.δεν θα μας πειτε εσεις οι σταλινικοι εκτελεστε ποιοα ειναι τα δικαιωματα μας και τι θα κανουμε στουα κατακτητες μας.θα δειτε το μπλογκ σας σε ολο το διαδυκτιο στην κατηγορια του ανθελληνισμου.ουστ τουρκαλαδες

 45. Ο/Η κυπραιος αντιφασιστας λέει:

  και ποιος δεν σας ειπε τουρκοσποροι οτι οι οβιδες μας δεν κατακρεουργησαν τους τουρκους?αυτο αποδεικνυει οτι δεν ειστε ελληνες.ειναι καιρος ανθελληνες οτι και να ειστε η τουρκοκομμουνιστες η ασκοπιανοι η αλβανοι να σταματησετε να λετε οτι πιστευετε σε βρωμοθεους που δεν υπηρξαν.σταματατε να αλλαζετε κατα το συμφερον σας την ελληνικη ιστορια.η αμαθεια σας και το μισος σας προς καθτι ελληνικο φανερωνει οτι δεν ειστε ελληνες.δεν μασαμε.θαπεθανετε ολοι μαζι με τον τζεφρυ σας.αυτος σας πληρωνει.το ξερουμε ολοι οι ελληνες

 46. Είδα φρέσκα σχόλια και είπα να έρθω να σπαμμάρω και να προσυλητίσω, με την άδεια των ιστοδεσποτών βεβαίως
  Ω εσείς άθεοι, βγήτε από την πλάνην σας. Καλά σας λέει ο Θεοπρόβλητος. Δεν είναι δυνατόν να πιστεύεται στην διάτρητη περί εξέλιξη. Και βέβαια το Ιπτάμενο Μακαρονοτέρας σκόρπισε την Γη με απολιθώματα για να δοκιμάσει την πίστη
  Ακόμα και αν πιστεύεται στο Δωδεκάθεο,όπως ευθέως σας κατηγόρησε ο Δηδρ, αφήστε την πλάνη σας
  Μα και σεις ευσεβέστατοι χριστιανοί, πως μπορείται να πιστεύεται όλο αυτό το συνοθύλευμα παραλογισμών της θρησκείας σας;
  (Κ. Ροίδη και Λασκαράτο, ελπίζω να μην είσθε Βουδισταί ή τίποτα άλλο, παρακολουθώ καιρό την πλάνη σας και δεν σας έχει κατηγορήσει ουδείς)
  Εσείς ιδίως, ευσεβέστατοι χριστιανοί, πως μπορείται να πιστευέται τις υπό των ιστολόγων παρουσιασθέντες τερατολογίες;Ευφραίνεται, και η πλάνη τελειώνει. Κάντε κλικ στο όνομα μου για να δείτε τον βίο του μεγαλύτερου αγίου του Πασταφαριανισμού, της λατρείας του Ιπτάμενου Μακαρονοτέρατος,μετά τον προφήτη Ρ.Χένδερσον βεβαίως, αλλά πάνω από όλα, να δείτε τις ΑΤΡΑΝΤΑΧΤΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
  Άκους εκεί Αγ.Βαρβάρα και κεραυνοβολημένοι πατεράδες…

 47. Παράθεμα: Ο Άγιος Μένιγνος και η Ένωση Χημικών « Ροΐδη Εμμονές

 48. Παράθεμα: Βαρβάρα, η μασκώτ του χριστιανικού Πυροβολικού » ΑΘΡΗΣΚΟΣ

 49. Ο/Η Την πρώτη μου την γκόμενα λέει:

  Την πρώτη μου την γκόμενα την λέγανε Βαρβάρα

 50. Παράθεμα: (Η μασκώτ του πυροβολικού μας!)Για πρώτη φορά μετά 1000 χρόνια έρχεται στην Ελλάδα μας η Αγ. Βαρβάρα | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 51. Ο/Η ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΙΣΤΑΝ λέει:

  Στην Αθήνα το ιερό λείψανο της Αγίας Βαρβάρας – Μετά από 1000 χρόνια μεταφέρεται σε ορθόδοξη χώρα το σκήνωμα της Αγίας (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ MAKELEIO.GR)

  Τα Ιερά Λείψανα υποδέχθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος παρουσία των πολιτειακών και στρατιωτικών αρχών.

  http://www.protothema.gr/greece/article/474602/me-times-arhigou-kratous-i-upodohi-tou-ierou-leipsanou-tis-agias-varvaras/
  Με τιμές αρχηγού κράτους η υποδοχή του ιερού λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας

  Ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος θα είναι ο πρώτος που θα υποδεχθεί την Αγία επί ελληνικού εδάφους. Στη συνέχεια, θα μεταφερθεί με αυτοκινητοπομπή στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας. Εκεί, στη συμβολή της Ιεράς Οδού και της Ελευθερίου Βενιζέλου (ύψος Praktiker) ο μητροπολίτης Νικαίας Αλέξιος θα υποδεχθεί το ιερό σκήνωμα, το οποίο θα τοποθετηθεί σε κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου για να παραδοθεί εν συνεχεία στις 18.30 με λιτανευτική πομπή στον Ιερό Ναό του ομώνυμου δήμου της Αττικής.

  Γύρω από τον κιλλίβαντα τέσσερις Επίσκοποι της Εκκλησίας της Ελλάδος θα κρατούν ισάριθμες κορδέλες που θα καταλήγουν στο λείψανο. Στην πρώτη θα είναι κεντημένα τα σύμβολα του μαρτυρίου της Αγίας, στη δεύτερη ο Λέων της Βενετίας για να τιμηθούν οι Βενετοί που την παραχώρησαν για πρώτη φορά σε Ορθόδοξη χώρα, στην τρίτη το σύμβολο της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, προστάτιδα της οποίας είναι η Αγία και στην τέταρτη κορδέλα θα είναι το σύμβολο της Κωνσταντινούπολης (δικέφαλος αετός) από όπου το λείψανο έφυγε πριν από 1.000 χρόνια για τη Βενετία.

  Παράλληλα, κατόπιν εντολής του Α/ΓΕΕΘΑ θα παραστούν όλοι οι αξιωματικοί του Πυροβολικού που υπηρετούν στο Λεκανοπέδιο. Μάλιστα, γύρω από τον κιλλίβαντα δεν θα υπάρχουν απλοί στρατιώτες αλλά αξιωματικοί.

  Το άγιο λείψανο θα υποδεχθεί στον Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας, όπου θα παραμείνει για 15 ημέρες, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Θα ακολουθήσει Δοξολογία παρουσία πολιτειακών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, εκπροσώπων ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών και άλλων φορέων.

  http://catholicexchange.com/st-barbara-a-martyr-who-may-not-have-ever-existed
  March 7, 2013
  St. Barbara, A Martyr Who May Not Have Ever Existed

  http://www.newadvent.org/cathen/02284d.htm
  Home > Catholic Encyclopedia > B > St. Barbara
  St. Barbara

  Virgin and Martyr. There is no reference to St. Barbara contained in the authentic early historical authorities for Christian antiquity, neither does her name appear in the original recension of St. Jerome’s martyrology.

  http://www.17thartilleryregiment.org/saintbarbara.htm
  The Legend of Saint Barbara

  http://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Barbara

  Saint Barbara (Greek: Αγία Βαρβάρα), Feast Day December 4, known in the Eastern Orthodox Church as the Great Martyr Barbara, was an early Christian saint and martyr. Accounts place her in the 3rd century in Nicomedia, present-site Turkey or in Heliopolis of Phoenicia, present-day Lebanon.[1][2] There is no reference to her in the authentic early Christian writings, nor in the original recension of Saint Jerome’s martyrology. Her name can be traced to the 7th century, and veneration of her was common, especially in the East, from the 9th century.[3]

  Because of doubts about the historicity of her legend,[4] she was removed from the General Roman Calendar in the 1969 revision, though not from the Catholic Church’s list of saints.[5]

  https://books.google.gr/books?id=R8Rr_yVNm44C&pg=PA40&lpg=PA40&dq=saint+barbara+never+existed&source=bl&ots=J9wXGlSNFE&sig=Xm_YTIwvExPVFR5qvXA5i_1c2Jo&hl=el&sa=X&ei=Sn5PVYjzHcTWUbPxgOgG&ved=0CGEQ6AEwCQ#v=onepage&q=saint%20barbara%20never%20existed&f=false

  Life of Luther
  American Missionary Fellowship
  Attic books
  Bαρβάρα, Άννα, Χριστόφορος, Γεώργιος, άγιοι που δεν υπήρξαν

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί βυζαντινές καλογερικές μακάβριες απάτες και ξοδεύει κρατικό χρήμα για να αποβλακώσει την πλέμπα:

   http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=40959
   Γιάννης Παντελάκης

   Το κράτος στο λείψανο

   Το 991 μ.Χ. ο βυζαντινός αυτοκράτορας Βασίλειος Β’ δώρισε το λείψανο της Αγίας Βαρβάρας στους Βενετούς. Το λείψανο αυτό διεκδικεί από σήμερα την ευλάβεια των πιστών και το ενδιαφέρον της Πολιτείας.

   Θα τα μάθατε και εσείς: υποδοχή με τιμές αρχηγού κράτους, μεταφορά στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, επίσκοποι με κορδέλες, ενώ μετά από εντολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις εκδηλώσεις συμμετέχουν όλοι οι αξιωματικοί του Πυροβολικού που υπηρετούν στο Λεκανοπέδιο. Η Αγία Βαρβάρα είναι προστάτης του πυροβολικού, το γνωρίζω αυτό. Όμως γιατί υποχρεώνονται όλοι οι αξιωματικοί να παραστούν, δεν γνωρίζω.

   Η ιστορία αυτή, μας δείχνει πως η χώρα έχει ένα θέμα με όλα αυτά. Τις προάλλες, χιλιάδες πιστοί (έτσι έγραφαν κάποια εκκλησιαστικά μέσα τουλάχιστον), έσπευδαν να προσκυνήσουν το λείψανο της «δεξιάς χειρός του Αγίου Σπυρίδωνα του θαυματουργού», το οποίο είχε έρθει από την Κέρκυρα και είχε τοποθετηθεί στη μητρόπολη στο Περιστέρι. Στην αναχώρησή της μάλιστα, έγιναν εκδηλώσεις με χορωδίες και άλλα πολλά!

   Σεβαστό προφανώς το δικαίωμα των εκπροσώπων της εκκλησίας να κάνουν ό,τι νομίζουν. Να υποδέχονται λείψανα, να κάνουν εκδηλώσεις, να καλούν πιστούς, να υπόσχονται θαύματα. Εκείνο που δεν είναι προφανές, είναι να συμμετέχει το κράτος με οποιοδήποτε τρόπο σε όλα αυτά. Εκπρόσωποί του να υποδέχονται το λεγόμενο Άγιο Φως, αξιωματικοί να υποχρεώνονται να παρευρίσκονται σε εκδηλώσεις για την υποδοχή λειψάνου κ.ο.κ. Έχουμε «για πρώτη φορά Αριστερά». Θα μπορούσε να ήταν και, επιτέλους, «για πρώτη φορά κοσμικά».

 52. http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.history&id=41052

  Κάρολος Μπρούσαλης

  Πόσα ξέρετε για την Αγία Βαρβάρα;

  17/5/2015

  Σέβομαι απόλυτα του καθένα τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και δεν τις συζητώ. Με τα λείψανα όμως έχω ένα θέμα (βλ. και «Τα μετρητά της Αγίας Τράπεζας»). Και για την Αγία Βαρβάρα το μόνο που ήξερα ήταν ότι «της Αγιά Βαρβάρας βαρβαρώνει (κάνει ψοφόκρυο), του Άγιου Σάββα σαβανώνει (χιονίζει), του Άι Νικόλα νικολώνει». Προσέφυγα λοιπόν στις «πηγές». Που αναφέρουν ότι η Αγία Βαρβάρα έζησε επί Μαξιμιανού. Ο οποίος γεννήθηκε το 250 και πέθανε το 310. Αλλά η Αγία Βαρβάρα μαρτύρησε κατά τους μεν στη Νικομήδεια της Βιθυνίας το 210, κατά τους δε στην Ηλιούπολη της Αιγύπτου (σημερινή Baalbek) το 360 (και είναι άλλοι που μιλάνε για την Ηλιούπολη του Λιβάνου, χώρα στην οποία τιμάται με λαμπρές γιορτές). Αυτά ισχύουν για τους ορθόδοξους. Οι καθολικοί πιστεύουν ότι έζησε στην περιοχή της ιταλικής Τοσκάνης. Ας τα ξεπεράσουμε αυτά θρησκευτική αδεία. Κι ας ξεπεράσουμε και το ότι έγινε χριστιανή, άγνωστο πώς. Και το για ποιον λόγο μαρτύρησε (ο πατέρας της έβαλε να της χτίσουν ένα λουτρό με δυο παράθυρα αλλά εκείνη ήθελε τρία παράθυρα για να συμβολίζονται το «Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα», οπότε αποκαλύφθηκε ότι ήταν χριστιανή). Την αποκεφάλισε ο ίδιος ο ειδωλολάτρης πατέρας της αλλά τον χτύπησε κεραυνός κι έγινε στάχτη, εξού και προστάτισσα του πυροβολικού (με διάταγμα του 1828).

  Πού την έθαψαν; Μα, εκεί όπου έζησε: Στη Βιθυνία ή στην Αίγυπτο ή στην Τοσκάνη. Επί διωγμού των χριστιανών, άρα σε όχι ιδιαίτερα περίβλεπτο τάφο. Παρ’ όλα αυτά, κατά τον ένατο αιώνα (800 – 899), έγινε ανακομιδή των λειψάνων της. Με άλλα λόγια, εντοπίστηκε ο τάφος της μετά από έξι ή, στην καλύτερη περίπτωση, πέντε αιώνες, αφότου την έθαψαν. Πού; Ο ορθόδοξος συναξαριστής αποφεύγει να αναφερθεί και στην ανακομιδή, όχι στο πού. Στη Wikimedia αναφέρεται ότι, μαζί της, μαρτύρησε και η Ιουλιανή της Νικομήδειας, οπότε ο τάφος μάλλον πρέπει εκεί να βρισκόταν. Όπως και να ’χει το ζήτημα, τα λείψανα μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.

  Κατ’ άλλους, στα 991, ο αυτοκράτορας Βασίλειος (ο Βουλγαροκτόνος) δώρισε μέρος των λειψάνων στους Βενετσιάνους, οι οποίοι τα εναπόθεσαν στον ναό του Αγίου Μάρκου (που, όμως, κτιζόταν ακόμα). Κατά τον συναξαριστή, τα λείψανα μεταφέρθηκαν στη Βενετία από την πριγκίπισσα Μαρία Αργυροπούλα, αδελφή ή ανιψιά του αυτοκράτορα, όταν μετακόμισε εκεί (1004), έχοντας παντρευτεί τον γιο του δόγη. Άλλο μέρος των λειψάνων, τον δωδέκατο αιώνα (1100-1199), από την Κωνσταντινούπολη μεταφέρθηκε στο μοναστήρι του Αγίου Μιχαήλ στο Κίεβο, έμεινε εκεί ως το 1930, οπότε μετακόμισε στον καθεδρικό ναό του Κιέβου, Άγιο Βλαδίμηρο.

  Ο ορθόδοξος συναξαριστής μας πληροφορεί ότι σήμερα: «Η Κάρα της Αγίας βρίσκεται στον ρωμαιοκαθολικό Ναό του Montecotini Ιταλίας. Μέρος της Κάρας της Αγίας βρίσκεται στη Μονή Μεγ. Σπηλαίου Καλαβρύτων. Μέρος των Λειψάνων της Αγίας βρίσκεται στη ρωμαικοκαθολική Βασιλική του Αγ. Μάρκου Βενετίας (σ.σ. εδώ χρειάζεται κάποια διόρθωση), στη ρωμαιοκαθολική Μονή Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου Τορτσέλλο Βενετίας και στον ρωμαιοκαθολικό Κάθεδρικό Ναό του Ριέτι Ιταλίας. Μέρος της δεξιάς της Αγίας και ένας βραχίονας βρίσκεται στη Μονή Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους. Από τμήματα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας βρίσκονται στις Μονές Χιλανδαρίου, Καρακάλου και Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους, Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, Προυσού Ευρυτανίας, στο ομώνυμο Προσκύνημα Δήμου Αγίας Βαρβάρας Αττικής, στον Καθεδρικό Ναό Αγ. Βλαδιμήρου Κιέβου και στη Λαύρα Αγ. Αλεξάνδρου Νέβσκι Αγίας Πετρουπόλεως».

 53. Ο/Η laskaratos λέει:

  https://roides.wordpress.com/2015/05/13/13may15b/

  Oι πέντε αφορολόγητοι και γαλακτοφόροι μαστοί της «Βαρβάρας»

  Ο Χριστόφορος Μυτιληναίος ήταν βυζαντινός αξιωματούχος και ποιητής που έζησε στο πρώτο μισό του 11ου αιώνα, προερχόμενος από πλούσια οικογένεια με πολιτική επιρροή. Ήταν άνθρωπος με καλλιέργεια, χιούμορ, θάρρος και εντιμότητα, αρετές που λείπουν από τον ευσεβή πρωθυπουργό μας Αλέξιο, που απαιτεί από την Ευρώπη να πληρώνει στην Ελλάδα τους φόρους, τους μισθούς και τις χορηγίες, που η κυβέρνησή του χαρίζει στο παπαδαριό. Σατιρίζοντας την αισχρή, αφορολόγητη και κερδοφόρα λειψανεμπορία της (και τότε κρατικής) Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Χριστόφορος έγραψε μια έμμμετρη σάτιρα με τίτλο «Ποίημα προς τον μοναχό Ανδρέα», που αρχίζει ως εξής:

  Πολλοὶ λέγουσιν (ει δ᾿ αληθείς οι λόγοι
  ουκ οίδα) πλὴν λέγουσι και πείθουσί με,
  πως σφόδρα χαίρεις, ω μοναστά και πάτερ,
  ότε σεπτοίς δεξιούσαι λειψάνοις ανδρών μαρτύρων,
  θήκας δε πολλάς λειψάνων έχεις,
  ας εξανοίγων τοις φίλοις σου δεικνύεις:
  Του Προκοπίου μάρτυρος χείρας δέκα,
  Θεοδώρου δε πέντε και πέντε γνάθους,
  και Νέστορος μεν άχρι των οκτώ πόδας,
  Γεωργίου δε τέσσαρας κάρας άμα,
  και πέντε μαστούς Βαρβάρας αθληφόρου,
  […]».
  ……….
  Δεν ξέρω πόσους μαστούς είχε το κουφάρι που οι αδίστακτοι ρασοφόροι περιφέρουν ως λείψανο κάποιας ιστορικά ανύπαρκτης Βαρβάρας, που στην αναθεώρηση του 1969 η Καθολική Εκκλησία αναγκάστηκε να την αποσύρει από το Ημερολόγιό της. Μπορώ όμως να φανταστώ πόσο κόστισε η υποδοχή αρχηγού Κράτους που οργάνωσε στον άγνωστο σκελετό η κυβέρνηση της Αριστεροακροδεξιάς με στρατιωτικό άγημα, αξιωματικούς, και τουλάχιστον δυο υπουργούς τον Τερέντιο Κουϊκ και την κόρη του στρατηγού Κουντουρά της «Βασιλικής Εθνικής Οργάνωσης», που υπέστη δικαστικές διώξεις από την κυβέρνηση Καραμανλή και αναγκάστηκε να μετονομαστεί σε «Βυζαντινή Εθνική Οργάνωση». Με εντολή του Α/ΓΕΕΘΑ το «παρών» έδωσαν όλοι οι αξιωματικοί του Πυροβολικού που υπηρετούν στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Τα οστά ξεπροβοδίστηκαν από τον κατηγορηθέντα ως πρώην καταδότη (όταν ήταν αρχιμανδρίτης) της Χούντας πατριαρχικό μητροπολίτη Ιταλίας Τσαμπίκο Ζερβό (Γεννάδιο), για τις δημοκρατικές αρετές του οποιου μπορείτε να διαβάσετε διαδοχικά εδώ.

  Το μακάβριο έπαθλο της ιερής τυμβωρυχίας, επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο Λιβανέζου επιχειρηματία και μεταφέρθηκε πάνω σε κιλλίβαντα πυροβόλου στο ομώνυμο προάστιο της πρωτεύουσας. Από εκεί ο κ.Κουρουμπλής, ετοιμάζεται όπως διαβάζω στην «Καθημερινή», να τα συνοδεύσει στους ανυπεράσπιστους καρκινοπαθείς του αγ.Σάββα, προκαλώντας την εύλογη αντίδραση του κ.Φίλη…………..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s