Μαύρη Μαγεία: O εξορκισμός στην Ορθόδοξη Εκκλησία

Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

Κύριε Ροΐδη,
Τα παραμύθια με δαιμονισμένους που αναφέρονται στα Ευαγγέλια, τροφοδότησαν τις προλήψεις, γιά δαίμονες που κατοικούν στο ανθρώπινο σώμα. Ο Χριστός που δεν φημιζόταν για τη ζωοφιλία του, εξορκίζει δαιμόνια και τα στέλνει να κατοικήσουν στα γουρούνια ενός αθώου χοιροβοσκού. Ο φτωχός άνθρωπος είδε το κοπάδι του να γκρεμοτσακίζεται στη λίμνη και να πνίγεται. αναίτια και ασφαλώς μετά θα είδε-ώ του θαύματος-και τα παιδιά του να πεινούν. Ο Χριστός πρέπει να ήταν κομματάκι νευρικός τύπος, αν κρίνουμε και από τον απότομο τρόπο που μιλούσε στη παρθένα μάνα του («Τί εμοί και σοί, γύναι;») ή από το ξέσπασμά του να ξεράνει μια άτυχη συκιά επειδή δεν βρήκε σύκα πάνω της για να φάει. Είχε πρόβλημα με τους καλούς τρόπους ειδικά όταν του ζητούσαν να διώξει δαιμόνια αφού και τη φουκαριάρα τη Συροφοίνισσα την αποπήρε με τρόπο ρατσιστικό, προσβάλλοντας τη δαιμονισμένη κόρη της με τη βρισιά «σκυλίτσα» και αναγκάζοντας τη γυναίκα να εξευτελιστεί παρακαλώντας τον για λίγα ψίχουλα καλωσύνης: «Ήτο δε η γυνή Ελληνίς, Συροφοίνισσα το γένος• και παρεκάλει αυτόν να εκβάλη το δαιμόνιον εκ της θυγατρός αυτής. Ο δε Ιησούς είπε προς αυτήν• Άφες πρώτον να χορτασθώσι τα τέκνα• διότι δεν είναι καλόν να λάβη τις τον άρτον των τέκνων και να ρίψη εις τα κυνάρια.» κλπ Ο άθεος ειρηνιστής Μπέρτραντ Ράσσελ τον περνάει γενεές δεκατέσσαρες γι’ αυτά του τα ξεσπάσματα («Γιατί δεν είμαι Χριστιανός»).

Η Ορθοδοξία έχει να επιδείξει φημισμένους εξορκιστές, όπως τον πρώην μάγο άγ.Κυπριανό και τη φίλη του την παρθένα αγ.Ιουστίνα. Η αγνή κόρη μπήκε ακόμη και σε νυχτερινή δοκιμασία από τον Εξαπωδώ: «Τα μεσάνυχτα η Χριστιανή παρθένος, όπως είχε συνήθεια κάθε βράδυ, ξύπνησε, για να προσευχηθή. Αισθανότανε όμως κάτι περίεργες επιθυμίες. Και οι κακές αυτές επιθυμίες μέσα της

Ο εξορκιστής πανοσιώτατος Δανιήλ, θύμα του άθεου ορθολογισμού.

Ο εξορκιστής πανοσιώτατος Δανιήλ, θύμα του άθεου ορθολογισμού.

άναβαν και φούντωναν. Τότε αυτή αντιστάθηκε στις επιθυμίες και πολεμούσε με την προσευχή. Έκαμε και το σημείο του Σταυρού, που είναι φοβερό όπλο εναντίον των δαιμόνων. Με αυτόν λοιπόν τον τρόπον, απαλλάχτηκε και ηρέμησε η Χριστιανή κοπέλλα από τους λογισμούς και τις πονηρές επιθυμίες».

Ο εξομολόγος της τσαρίνας αγ. Αλεξάνδρας Ρασπούτιν, ακολουθούσε διαφορετική μέθοδο. Έλυνε με προσωπική σεξουαλική επαφή, τα μάγια από δαιμονισμένες, Ευλαβείς χωρικές όσο και ορθόδοξες αριστοκράτισσες έσπευσαν στο κρεβάτι του να επωφεληθούν. Ο ρόκερ ηγούμενος.κ.Μουλατσιώτης, στο επιστημονικό σύγγραμμα «Γάμος και μαγεία», προειδοποιεί τους μελλόνυμφους να «προσέχουμε όλους τους γνωστούς μας και τους συγγενείς μας ακόμη και τους γονείς μας αν κατά βάθος δεν ήθελαν τον γάμο μας. Όλα τα ρούχα μας και ότι χρησιμοποιήθηκε κατά την ώρα του γάμου μας να έχει κλειδωθεί σ’ένα δωμάτιο και το κλειδί να το έχουμε εμείς. Κανείς να μην πλησιάσει τα στέφανα και οτιδήποτε έχει σχέσει με το μυστήριο. Σε κανέναν εμπιστοσύνη«.

Στο «Μέγα Ευχολόγιο», διαβάζουμε διάφορες ευχές, για εξορκισμό «οικίας περιεργαζομένης υπό πονηρών πνευμάτων» από «δαιμονίου μεσημβρινού», αλλά και για αμπελώνες που απειλούνται «από…καταιγίδος φερομένης… από…πνευμάτων καύσωνος…«. Πολλά περίεργα συμβαίνουν στους αμπελώνες. Το 1998, αγρότης της Ηλείας ισχυρίστηκε ότι είχε συνομιλία με τον Θεό, που εμφανίστηκε με την μορφή τριγωνικού αντικειμένου στο αμπέλι του. Έσπευσε πλήθος με επικεφαλής τον μητροπολίτη. Γερμανό, ο οποίος μετά από ειδική τελετή, υπαινίχθηκε ότι μπορεί να επρόκειτο και για εμφάνιση του Σατανά («Ελευθεροτυπία», 18-6). Ο Θεόκλητος Φλωρίνης, ζητώντας από τους κατοίκους του Αμύνταιου να μην επιτρέψουν «την ανάσυρσιν του βρωμερού πτώματος» του δαιμόνιου του Καρνάβαλου, εξηγεί ότι το δαιμόνιον που εξέρχεται από τον άνθρωπο «επιστρέφοντας…τον ευρίσκει καθαρόν από τας ακαθαρσίας….φεύγει…και παραλαμβάνει άλλα επτά δαιμόνια πονηρότερα…εισέρχεται εις τον άνθρωπον και κατοικεί εκεί» («Ποντίκι», 6-3-2003.»). Ο πόλεμος κατά των διαβόλων μαίνεται σε όλη τη χώρα: Στο ναό του Χριστού στα Σπάτα, αλλά και «Σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο έξω από το Μ.Σπήλαιο…συγκεντρώνονται ιδιοκτήτες καινούργιων αυτοκινήτων για να πάρουν ευλογία. Κάποιοι από αυτούς….βάζουν και ένα πέταλο….για να αποφύγουν το κακό μάτι («»Ελευθεροτυπία», 16-9-’03).

«Υπάρχουν«, όπως ισχυρίζεται ο μητροπολίτης Ναυπάκτου, «σαφή όρια μεταξύ ορθοδόξου λατρείας και μαγείας» («Ελευθεροτυπία», 14-12-2002); Μάλλον όχι, αφού κοινός στόχος είναι η επαγγελματική επιβίωση ή και ο αθέμιτος πλουτισμός των μυστών, η εμπορία της επικοινωνίας με το υπερπέραν με τη βοήθεια αηδιαστικών εργαλείων (λείψανα, κόκαλα, εικόνες που αιμορραγούν, φυλαχτά κλπ), με μαγικές τελετές, αγιασμούς νερών, άγια μύρα, ευχέλαια κλπ με εξαγορά του θείου με δωροδοκία, τάματα, διαθήκες, παγκάρια κλπ. Η Πολιτεία καταδιώκει φουκαριάρες τσιγγάνες που κερδίζουν τη ζωή τους πουλώντας ερωτικά φίλτρα, αφήνει όμως ατιμώρητους τους παπάδες, με βαρύτατο ιστορικό ποινικό μητρώο, που αν και έμμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι, αυξάνουν το εισόδημά τους, εμπορευόμενοι αφορολόγητα ελιξήρια. Πρόκειται σαφώς για ανισότητα έναντι του Νόμου και για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Τείνω να πιστέψω πως ο ευλαβέστατος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είναι η ενσάρκωση του Σατανά. Είναι γνωστή η ρητορική του δεινότης. Ο αρχιμανδρίτης Σάββας Αχιλλέως του Καρέα όμως αποκαλύπτει («Μαγεία, δαιμονισμός και απολύτρωσις», Αθήναι 1994) πως:. «Η παγίδα του διαβόλου παρατηρείται εις ρήτορας με δεινότητα ρητορικής τέχνης». Ο πανοσιώτατος ειδικεύετο είς τους εξορκισμούς.

Ο φόβος και τρόμος των δαιμόνων, ο πατ�ρας Σάββας, θύμα της άθεης δημοσιογραφίας με τον �γκριτο πολιτικό αναλυτή κ. Λιακόπουλο, τ. στ�λεχος του «Λάος».

Ο φόβος και τρόμος των δαιμόνων, ο πατέρας Σάββας, θύμα της άθεης δημοσιογραφίας με τον έγκριτο πολιτικό αναλυτή κ. Λιακόπουλο, τ. στέλεχος του «Λάος».

Ρεπορτάζ όμως της τηλεόρασης ανάγκασαν τον μέχρι τότε αδιάφορο δεσπότη Καισαρειανής και πέριξ κ. Πουρτσουκλή να τον διατάξει να σταματήσει. Αντιγράφω από το περιοδικό «Σταυρός»: ( Απρίλιος 2006) «… ο πατήρ Σάββας δεν έκανε υπακοή στην εντολή του δεσπότη. Όποτε ο δεσπότης οργίστηκε σφόδρα, διότι θίχτηκε ο επισκοπικός εγωισμός του, και κάλεσε τον πατέρα Σάββα, … και τον διέταξε να υποβάλει αμέσως την παραίτησή του. Στο μεταξύ και από τηλεοπτικό κανάλι πρόσωπα ασεβή, που δεν πιστεύουν στην ύπαρξη Διάβολου και δαιμόνων, και υπονομεύουν την Χριστιανική Πίστη, λυσσαλέα επιτέθηκαν κατά του πατρός Σάββα, διότι διαβάζει εξορκισμούς, και τον ανιδιοτελή κληρικό παρουσίασαν ως χρηματιζόμενο από τους δαιμονισμένους και απατεώνα!…. Ο Μακαριότατος κ. Χριστοδουλος εξέδωσε βιβλίο με τον τίτλο «Πόλεμος κατά του Σατανά», χαρακτήρισε δε την εποχή μας σατανική. Ο Σατανάς χορεύει!….».

Θύμα άθεων δικαστών και δημοσιογράφων έπεσε και ο 31χρονος Ρουμάνος εξορκιστής αρχιμανδρίτης Δανιήλ Corogeanu που καταδικάστηκε σε 7 χρόνια φυλάκιση για το θάνατο μίας καλόγριας κατά τη διάρκεια του εξορκισμού της. Η σχιζοφρενής 23χρονη αδελφή Ειρήνη Cornici, που ύστερα από την αυτοκτονία του πατέρα της μεγάλωσε ορφανή, πέθανε τον Ιούνιο του 2005 στη μονή του χωριού Τανάτσου, μετά από βασανιστικό εξορκισμό, νηστική, αλυσοδεμένη σε Σταυρό με μια

Η πτώσις του άθεου κομμουνισμού, άνοιξε ν�ους ορίζοντας εις την Ορθοδοξίαν. Εδώ Ρώσος ιερεύς ενώ μάχεται με τον Εξαπωδώ.

Η πτώσις του άθεου κομμουνισμού, άνοιξε νέους ορίζοντας εις την Ορθοδοξίαν. Εδώ Ρώσος ιερεύς ενώ μάχεται με τον Εξαπωδώ.

πετσέτα στο στόμα της για να μην ακούγονται οι κραυγές της. Η αγία ηγουμένη και 3 καλόγριες της μονής καταδικάστηκαν από 5 έως 6 χρόνια. «Ο Θεός έκανε θαύμα και την απέσπασε από το κακό. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι δημοσιογράφοι κάνουν τέτοιο θόρυβο. Ο εξορκισμός είναι κοινή πρακτική στην ρουμανική Εκκλησία και οι μέθοδοί μου δεν είναι καθόλου άγνωστες στους άλλους ιερείς», δήλωσε έκπληκτος για την αδικία που του γινόταν ο πατέρας Δανιήλ, ο οποίος ύστερα από την αποτυχία του να επιτύχει στην Νομική Σχολή, είχε στραφεί προς τη θρησκεία.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4107524.stm
http://www.nytimes.com/2005/07/03/international/europe/03romania.html?_r=1&pagewanted=print&oref=slogin

Τον υπέροχο κόσμο του χριστιανορθόδοξου παράλογου, αντιπολιτεύεται η ελληνική ασέβεια. Ο Πλούταρχος στο «Περί δεισιδαιμονίας» περιγράφει τους θρησκόληπτους που λατρεύουν το θεό «όπως αυτοί που τιμούν ένα τύραννο για να τον εξευμενίσουν«. Ο Ιπποκράτης επίσης, αναρωτιέται: «αν ήταν να φεύγουν οι αρρώστιες με ιεροτελεστίες και θεραπείες τέτοιου είδους, τότε τι τις εμποδίζει να πέφτουν στους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο;» («Περί ιερής νόσου», 3). Πιστεύω ακράδαντα πως και οι δυό τους είχαν κυριευτεί από τον Σατανά που χόρευε μέσα τους.

.

Υ.Γ.
Μη χάσετε:

ΠΑΤΗΡ ΣΑΒΒΑΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ-ΛΟΓΟΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ
«

[https://www.youtube.com/watch?v=6Lfe2nyzB14]

Advertisements
This entry was posted in Γράμμα από το Ληξούρι, ανορθολογισμός, θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

89 Responses to Μαύρη Μαγεία: O εξορκισμός στην Ορθόδοξη Εκκλησία

 1. Ο/Η nomikos λέει:

  Αγαπητέ Κε Λασκαράτε καλημέρα,στο σημερινό σας post ενημερώθηκα για τον Πουρτσουκλή, σε ένα άλλο post για τον Καυλέα, τι να πω είστε ανεξάντλητος μου είναι ήδη πολύ δύσκολο να συνεχίσω να γράφω από τα γέλια.

 2. Ο/Η Πανόπτης λέει:

  Δηλαδή όποιος έχει το διάβολο μέσα του δεν ξέρει να μιλάει ούτε προφορικά ούτε γραπτά;

 3. Ο/Η md5 λέει:

  Ωχ! Είμαι γλωσσολόγος και εξετάζω επιστημονικά τον γραπτό και προφορικό λόγο προσπαθώντας να τον αξιολογώ και ποιοτικά. Δεν γνώριζα πως επιτελούσα διαβολικό έργο. Από εδώ και εμπρός θα μιλάω ασύντακτα και θα γράφω ανορθόγραφα. Μίπος αίτση μαι λιπιθί κε ο Θαιώς. Μπωρεί κε να αίχο κιριεφθί κε απώ τω Σατταννά… που κσαίρις; Που μπωρό να βρο των πάταιρ Σάβα Αχιλαίος; Θαίλο να σοθό τόρα. Ανάθαιμά σαι παναιπηστίμηω. Τοι τα ίθαιλα τα διδακτωρηκά στιν ταίχνι του Σατταννά… Ώημαι!!

 4. Ο/Η Αταίριαστος λέει:

  Εγώ πάντως ξέρω ότι μερικές γυναίκες έχουν «το διάβολο στο κορμί τους». Ιδανική μέθοδος αντιμετώπισης είναι ο ως άνω περιγραφόμενος «ρασπουτίνειος τρόπος».

 5. Ο/Η espectador λέει:

  Στο χωριο Κομνηνα Ξανθης υπηρχε επι χρονια-3-4-«φημισμενος» εξορκιστης παπας, ο οποιος καθε Κυριακη εδιωχνε τον σατανα απο δεκαδες που τον επισκεπτονταν. Εκεινα τα χρονια-ολα αυτα συνεβαιαν μια 10ετια πριν-ειχε δημιουργηθει σ αυτο το χρονο μια ιδιοτυπη τουριστικη κινηση, αγορα απο οικονομικους μεταναστες που εστηναν τους παγκους τους και το χωριο βεβαια , σε ενα βαθμο , ειχε επωφεληθει οικονομικα απ αυτην την «κινηση». Ειπανε καποια στιγμη οτι ηλθε και γνωστος υπουργος-τοτε-του Πασοκ με την γυναικα του, για να την «εξοσκισει» ο παπας. Τελικα αυτος ο παπας καηκε σε πυρκαγια που επιασε σε μια αποθηκη οπου μαζευε οτι μπορει να φανταστει κανεις. Για γελια, για κλαματα….δεν ξερω…

 6. Ο/Η δερβίσης λέει:

  Kάτω από τον τίτλο να γράψετε «να διαβαστεί με υπόκρουση το Tubular Bells»:-)

 7. Ο/Η stavroula λέει:

  Prepei na sou upen8umisw oti to prwto meros tou ar8rou
  «Ta paramu8ia me daimonismenous…» pou anaferetai k se
  xwria ths K. Dia8hkhs diavazetai apo ekatomuria xristianous
  ana ton kosmo, ASXETA se ti dogma anhkoun!

  Ean o Xristos dn diakrinetai gia thn zwofilia tou(gourounakia)
  mallon 8a prepei na to psa3eis k sthn P.Dia8hkh. Allwste dn einai
  ligoi ekeinoi pou akolou8oun to Islam/Judaism oi opoioi oute kan to vazoun sto stoma tous.
  Ma… o Xristoulhs dn agapouse t arnakia?
  Telos pantwn, dn 8a analusw perissotero dioti diaforetikes apopseis, pisteuw , kosmo8ewries…edw stamataei._
  Epitrepste mou n anafer8w poio katw.

  «Ton uperoxo kosmo tou xristianor8odo3ou paralogou»…
  Ti se kanei na nomizeis oti dn uparxei paralogo k se alla dogmata. Eleos.
  Kala dn exei vgei kanenas e3w ap ta sunora? Aporw merikes fores!
  3orkismoi ginontai apo ka8olikous mexri protestantes.
  Fusika o ka8enas me ton diko tou grafiko tropo!
  «Possesed, demons, exorcists», ola sthn sfaira twn «evil spirits».
  «I’m gonna heeeeeeeeeeeeeal ya, come oooooooout evil spirit»
  Parthn katw thn giagia. E! an vlepeis k merikes kofines na gemizoun dollars ti na pw… «Praise the Lord» 😉

  O Ploutarxos k o Ippokraths anaferontai sthn dhsidaimonies ths epoxhs. Shmera xristianoi exoun n antimetwpisoun neo-eidwlolatres mesa sthn idia tous thn 8rhskeia (oxi tous progonolatres) KAI or8odo3oi. Otan exeis na kaneis me ton
  ka8e kompogiannhth Liolio se poio suxrones epoxes ta pragmata xeirotereuoun, epishs k apo melh tou idiou tou klhrou.
  Mhn sunxizeis thn pisth/8rhskeia gt kapoioi 8eloun na epwfelountai. Allimono stous ama8eis k apaideutous.
  Prothneis tpt luseis?

  Ston ellhniko xwro h8h, e8ima,sxesh xristianismou/paganismou xanontai sta va8h twn xronwn. Me megalh epirwh apo anatolikes
  filosofies. Avaskamoi,matakia(mati ths Fatimas), moirolatria,
  gouria k ka8e loghs «pneumatika» parafernalia.

  Filika.

 8. Ο/Η laskaratos λέει:

  Αγαπητή Σταυρούλα,
  ασφαλώς και εξορκισμοί, μπορεί και χειρότεροι, γίνονται και στην Καθολική και σε πολλές χριστιανικές Εκκλησίες. Το Ευαγγέλιο που τους ενέπνευσε ανήκει σε όλους τους Χριστιανούς. Εδώ όμως γράφω κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας που μας αφορά. Δεν μπορούμε να ασχολούμαστε με τις εκατοντάδες-τι λέω, ίσως χιλιάδες-αλληλομισούμενες παραφυάδες του Χριστιανισμού.
  Όταν λέω πως ο Χριστός δεν φημιζόταν για τη φιλοζωϊα του, το βασίζω στο περιστατικό με τα άτυχα γουρουνάκια και στο γεγονός πως δεν υπάρχει κάποιο φιλοζωϊκό του κήρυγμα, όπως αυτό του Βούδα. Νομίζω πως και εσείς οι ειλικρινείς πιστοί, οφείλετε να μην έχετε ταμπού και να δείτε πιό κριτικά τα γραπτά των Ευαγγελίων, που είναι ανθρώπινες κατασκευές, τόσο αδύναμες σε πολλά όσο και τόσο ωραίες σε περισσότερα. Κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής, κι αν ο Χριστός σας είναι θεός, δεν θα μας θέλει άβουλους, φοβισμένους και υποκριτές, ούτε θα είναι τόσο ανασφαλής που να φοβάται την κριτική μας.

 9. Ο/Η laskaratos λέει:

  Σταυρούλα, ξέχασα. Ασφαλώς και υπάρχει παραλογισμός σε όλες τις θρησκείες ακόμη και στα λόγια των φιλοσόφων. Δεν υποστήριξα κάτι αντίθετο. Τα λόγια του Ιποοκράτη και του Πλούταρχου έχουν διαχρονική αξία και η επιχειρηματολογία τους αφορά και τους πιστούς Χριστιανούς, που λατρεύουν τον θεό τους σαν να είναι τύραννος και είναι φορτωμένεοι με δυσειδαιμονίες.

 10. Ο/Η Δηδρ λέει:

  Εισαγωγή

  Καταρχάς η ενσωμάτωση του ρασπούτιν στο παρόν κείμενο, επιβεβαιώνει αυτό που επισήμανα στα όσα έγραψα στα περί Αγίου Όρους. Είστε ικανοί όλοι οι παγανιστές, προκειμένου να βρήτε επιχειρήματα εκεί όπου δεν υπάρχουν, να ταυτίσετε το χριστιανισμό ακόμη και με τις αυθαιρεσίες της πιο παθογενούς προσωπικότητας. Ο Ορθόδοξος χριστιανισμός όμως κρίνεται από την εσωτερική δομή της πίστεώς του με βάση τη διδασκαλία της Ιερής του Παράδοσης και την ερμηνεία που κάνει στη Γραφή και όχι με βάση τις ενέργειες του …Ρασπούτιν ή του κάθε Ρασπούτιν. Το γεγονός ότι τέτοιοι τύποι αποτελούν άλλοθι στην παραφιλολογία, το γνωρίζουμε εδώ και αιώνες (τόσο παλιά είναι άλλωστε τα περισσότερα επιχειρήματα ενάντια στον Χριστιανισμό γενικότερα).

  Όταν όμως σας κοπανάνε ως οχταπόδια και σας καθιστούν υπόλογους για τις κάθε είδους ανωμαλίες, μαγείες, δαιμονολατρείες και εγκλήματα των παγανιστών ή των αθέων ανά τους αιώνες, τότε παριστάνετε τον chinese.
  Και επειδή οι νεαρές κοπέλες και τα αθώα βρέφη (που πολύ γούσταραν τη θυσία τους, για να «εξευμενιστούν» οι ανώμαλοι θεοί-παιδεραστές σας), έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα με τις ζωές τους χιλιετηρίδες τώρα, καλό θα ήταν να ζητήσετε μια συγγνώμη για την ύπαρξη της εγκληματικής αυτής πίστης, και όχι να προσπαθείτε να αποσιωπήσετε το αιματηρό παρελθόν σας.

  Και βεβαίως, αυτές οι φριχτές καταστάσεις, για εσάς ΔΕΝ αποτελούν παθογένεια, όπως π.χ. ένα έγκλημα που θα κάνει ο οποιοσδήποτε δηλώνει Ορθόδοξος. Τα εγκλήματα κατά ζωής, η ανθρωποφαγία και όλες οι άλλες αποκρουστικές εκφράσεις της πίστεώς σας αποτελούν οργανικό κομμάτι της. Το έγκλημα, είναι μέρος της πίστης αυτής την οποία πρεσβεύετε. Και αυτό, είναι πράγματι αιτία να απολογηθεί κάποιος για την πίστη του…

  Βιβλικά #1
  Και είπεν ο τύπου «ροΐδης» ή τύπου «λασκαράτος»:

  Ο Χριστός που δεν φημιζόταν για τη ζωοφιλία του, εξορκίζει δαιμόνια και τα στέλνει να κατοικήσουν στα γουρούνια ενός αθώου χοιροβοσκού. Ο φτωχός άνθρωπος είδε το κοπάδι του να γκρεμοτσακίζεται στη λίμνη και να πνίγεται. αναίτια και ασφαλώς μετά θα είδε-ώ του θαύματος-και τα παιδιά του να πεινούν.

  1ον Πουθενά δεν λέει ότι για το μωσαϊκό νόμο αυτός ο άνθρωπος ήταν ένας «αθώος χοιροβοσκός». Αντιθέτως οι ιουδαίοι:

  «…θεωρούσαν το χοίρο ακάθαρτο ζώο: η Βίβλος το λέει πολλές φορές…την εποχή των Μακκαβαίων, προτίμησαν να πεθάνουν παρά να φάνε αυτό το αισχρό κρέας. Τα κοπάδια χοίρων που αναφέρονται στο Ευαγγέλιο, δεν μπορούσαν, συνακόλουθα, να ανήκουν παρά μόνο σε ειδωλολάτρες ή σε αδίσταχτους Ιουδαίους, σε άθεους«.

  […]

  «Για τον «άσωτο υιό» της παραβολής το ότι φύλαγε γουρούνια ήταν η ομολογία του μεγαλύτερου ξεπεσμού«.

  (Ροπς Ντανιέλ, «Η καθημερινή ζωή στην Παλαιστίνη στους χρόνους του Ιησού», 2η έκδ. Παπαδήμας, Αθήνα 1990, σελ. 35 & 293)

  Επρόκειτο λοιπόν για έναν ενσυνείδητο καταπατητή της ηθικής του Νόμου και ο συμβολισμός των χοίρων καθίσταται προφανής και δεν έχει σχέση με …ζωοφιλίες.

  Επίσης, πουθενά δεν λέει ότι ο άνθρωπος ήταν φτωχός, ούτε λέει κάπου ότι είδε τα παιδιά του να πεινούν. Γι αυτό άλλωστε μας λέει ο Μάρκος: «ήσαν δέ ως δισχίλιοι» οι χοίροι. Γιατί με δύο χιλιάδες ζώα, αυτός αγόραζε όλο το χωριό. Άλλωστε, πουλώντας τα «παράνομα» αυτά ζώα στους ειδωλολάτρες κατακτητές, θα είχε μαζέψει κάμποσα…

  Να προσθέσουμε εδώ ότι τα ζητήματα προβληματικών ή ιερών φαγητών τα είχαν και οι παγανιστές:

  «Κατά τά Υακίνθια, την πρώτη ημέρα, η οποία ήταν πένθιμη, προσφέρονταν εναγισμοί στον Υάκινθο: από μια χάλκινη πόρτα που υπήρχε στον βωμό -τάφο (που ο ίδιος μπορούσε να θεωρήται και βάθρο του μεγάλου αγάλματος του Απόλλωνος) γίνονταν χοές για τόν Υάκινθο. Το βράδυ έτρωγαν μόνο τα φαγητά πού επέτρεπε το ειδικό τυπικό τής λατρείας (τα ζυμωτά γενικά δεν επιτρέπονταν, επομένως και το συνηθισμένο ψωμί)».

  (Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τόμ. Γ2′, «Κλασσικός ελληνισμός 479-336 π.Χ.», Εκδοτική Αθηνών Α.Ε., Αθήνα 1972, σελ. 262Α)

  «Η βρώση του κρέατος ταύρου…εξηγείται από τον μιθραϊκό μύθο…Το ψωμί ήταν ιερό, γιατί γινόταν από καρπούς της γης, γονιμοποιημένης από το σπέρμα του κοσμικού ταύρου…(μιθραϊκή αντίληψη)»

  (Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τόμ. ΣΤ’, ‘Ελληνισμός και Ρώμη 30 π.Χ.-324 μ.Χ.’, Εκδοτική Αθηνών Α.Ε., Αθήνα 1976, σελ. 504Α)

  (οι παγανιστές πάντως το εύρισκαν γευστικό…)

  Επιστρέφουμε όμως:

  Ασφαλώς, επί της «ζωοφιλίας» του Ιησού, να κάνουμε βέβαια και την απαραίτητη διόρθωση…:

  «Όλοι οι δαίμονες τον παρακαλούσαν λέγοντας: «Στείλε μας στους χοίρους για να μπούμε σ’ αυτούς». Και ο Ιησούς τους το επέτρεψε αμέσως και αφού βγήκαν τα ακάθαρτα πνεύματα μπήκαν στους χοίρους και όρμησε το κοπάδι προς το γκρεμό, στη λίμνη.» (Μάρκ. 5,12-13)

  Ήταν δε εκεί ένα κοπάδι, από πολλούς χοίρους που έβοσκαν στο βουνό. Και τα δαιμόνια τον παρακαλούσαν να τους επιτρέψει να μπουν στους χοίρους. Και τους το επέτρεψε. Αφού δε βγήκαν τα δαιμόνια από τον άνθρωπο μπήκαν στους χοίρους και το κοπάδι όρμησε προς το γκρεμό στη λίμνη και πνίγηκε» (Λουκ. 8,32-33).

  «Και οι δαίμονες τον παρακαλούσαν και έλεγαν: «Εάν μας διώξεις άφησε μας να πάμε στο κοπάδι των χοίρων». Και αυτός τους είπε: «Πηγαίνετε». Αυτοί δε βγήκαν και πήγαν στο κοπάδι των χοίρων. Και ολόκληρο το κοπάδι όρμησε και γκρεμίσθηκε στη λίμνη και πνίγηκε στα νερά της» (Ματθ. 8,31-32).

  Όπως, και ένας ΣΤΡΑΒΟΣ βλέπει στο κείμενο, τα δαιμόνια ζητούν άδεια ΜΟΝΟ για να ΜΠΟΥΝ στους χοίρους. Δεν ζητούν άδεια για να τους σκοτώσουν! Ο Ιησούς επιτρέπει να μπουν στους χοίρους οι οποίοι ΥΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΙΜΟΝΩΝ αυτοκαταστρέφονται.

  Όπως λέει ο Ευθύμιος Ζιγαβηνός στο «Ερμηνεία εις το κατά Ματθαίον»:

  «…έτρον τι μηχανώνται σφόδρα πονηρόν [ενν. τα δαιμόνια]. Μελετώσι γαρ ανελείν τους χοίρους ίνα τη ζημία τούτων λυπηθέντες οι της αγέλης κύριοι μη παραδέξωνται τον Ιησούν» (PG 129,300C)

  Άρα μία από τις ενέργειες των δαιμόνων αποσκοπεί στο να οδηγήσει τους ανθρώπους στην άρνηση να ακούσουν τον λόγο του Θεού.

  Βιβλικά #2
  Και είπεν ο τύπου «ροΐδης» ή τύπου «λασκαράτος»:

  «Τί εμοί και σοί, γύναι;»

  Άλλη μια αυθαίρετη ερμηνεία του γνωστού ερμηνευτή της Αγίας Γραφής, τύπου «ροΐδη». Ασφαλώς και δεν είναι έτσι τα πράγματα καθώς τίποτε το αυθάδες και απότομο δεν περιέχει ο τύπος αυτός στη συγκεκριμένη περίπτωση:

  «Το δε γύναι δι’ ου ο Σωτήρ προσαγορεύει την μητέρα αυτού ενταύθα τε και εν 19, 26 και την Μαγδαληνήν Μαρίαν (20, 15), εστίν η συνήθης προσαγόρευσις των γυναικών και αυτών των μητέρων παρά τοις Εβραίοις, ως και παρά τοις Έλλησι των γυναικών και αυτών των βασιλισσών…Ώστε ουδέν η λέξις ενέχει το απότομον«

  (Τρεμπέλας Ν. Παν., «Υπόμνημα εις το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον», 4η έκδ., Ο Σωτήρ, Αθήνα 1990, σελ. 88, παράθεση από το έργο του Ν. Δαμαλά, «Ερμηνεία εις την Κ. Διαθήκην», τόμ. Δ΄, Αθήναι 1940)

  Πράγματι, Στην Ιλιάδα (Γ, 204) αναφέρεται στο πρωτότυπο:

  «ω γύναι ή μάλα τούτο έπος νημερτές έειπες»

  Ενώ σε μετάφραση αποδίδεται (Ομήρου Ιλιάδα, μτφρ. Πολυλάς Ιάκωβος, Αθήνα 2001, σελ. 85):

  «Λόγον τωόντι αληθινόν, ω δέσποινα, μας είπες»

  Επίσης στο Δ’ Μακ. 15,17 αναφέρεται:

  «ώ μόνη γύναι τήν ευσέβειαν ολόκληρον αποκυήσασα» δηλ. «Ω μόνη γυναίκα, που εγέννησες το σύνολον της ευσέβειας» (Κολιτσάρας Θ. Ιωάννης, «Η Παλαιά Διαθήκη κατά τους Εβδομήκοντα», τόμ. 5, ‘Η Ζωή’, 3η έκδ., Αθήνα 1991, σελ. 554)

  Και βεβαίως σε όλη την γραμματεία μέχρι και τον 1ο αιώνα, ο τύπος «γύναι» χρησιμοποιείται εκατοντάδες φορές με ποικίλο περιεχόμενο, όπως αναφέρει και ο Τρεμπέλας μιλώντας ειδικά για την Κ.Δ.:

  «Η προσφώνησις γύναι, είτε αγανακτούντος (Λουκ. 22, 57) είτε θαυμάζοντος (Ματθ. 15, 28) είτε τιμώντος (Λουκ. 13, 12. Ιω. 4, 21) είτε σεβασμόν επιδεικνυμένου (Ιω. 19, 26) τυγχάνει» (Τρεμπέλας Ν. Παν., ό.π.)

  Άρα, για το λόγο αυτό, όπως πάντα προέχει η ορθόδoξη ερμηνεία των χωρίων και όχι η ερμηνεία του τύπου «ροΐδη»…

  Όπως για παράδειγμα ερμηνεύει ο Ιωάννης Χρυσόστομος, με την προσφώνηση αυτή ο Ιησούς διδάσκει ότι η θεοτόκος:

  «δέον ως δεσπότην σέβειν και προσκυνείν» τον Ιησού και άρα «ου τοίνυν απαυθαδιαζομένου προς την μητέρα ταύτα τα ρήματα ην»

  (παρατίθεται στο Τρεμπέλας Ν. Παν., ό.π.)

  Και προσθέτει ο ίδιος ο Τρεμπέλας:

  «Είναι μέση τις προσφώνησις μεταξύ του μήτερ, όπερ θα εδήλου άμεσον εξάρτησιν του Ιησού και ως Μεσσίου από της μητρός αυτού, και του Μαρία, όπερ θα εδήλου χαλάρωσιν του προς την μητέρα σεβασμού. Δια του γύναι δεικνύει ο Ιησούς ότι παρήλθε πλέον ο καιρός του να ασκή επ’ αυτού η Μαρία οιονδήποτε μητρικόν κύρος.» (Τρεμπέλας Ν. Παν., ό.π.)

  Και κατόπιν προσθέτει την ερμηνεία του Ζιγαβηνού:

  «Ουκ είπε δε μήτερ, αλλά γύναι, ως Θεός«

  (παρατίθεται στο Τρεμπέλας Ν. Παν., ό.π.)

  Αυτή είναι η Ορθόδοξη Ερμηνεία. Για την ερμηνεία της αιρέσεως του τύπου «ροΐδη» τι να πούμε; Περί ορέξεως…

 11. Ο/Η stavroula λέει:

  @8
  🙂
  Oxi, sigoura dn mas 8elei avoulous, fovismenous , upokrites…
  toulaxiston merikoi exoun ta kotsia na to apodei3oun…
  Gia ton Xristianismo k tis allhlomisoumenes parafuades ti na sou pw, makari na htan sto xeri mou n allazan ta pragmata.
  Documantaries peri Xristianismou exw dei arketa.
  «The Great Shism, Luther/Calvin, etc».
  O ka8e thle8eaths mualo exei k mporei na krinei…
  Auto pou einai sto xeri mou k eu8unh mou, na kanw ton diko mou agwna(toulaxiston se oti egw pisteuw) sto na ka8arisei to diko mou spiti!
  Nai, isws pare3hgh8hka ligaki h mallon dn to epiasa otan diavasa
  thn teleutaia paragrafo.
  «…h Or8odo3h ekklhsia pou mas afora».

  Peri zwofilias sthn P/K Dia8hkh, eidikh dn eimai(8eologos/kataxhths) na to analusw.
  Mporw na sou pw to e3hs. Mikra(egw k t adelfia mou) mas ka8ize o pateras mou Sabbata k diavazame kapoio kommati ap
  thn Bivlo, estw k ligo(yea! the weirdest kids on the block:D :D)en Elladi.
  Ton Bouda dn diavasa, 3erw vasika peri Boudismou. Epishs 3erw
  oti eimaste fovera zwofilh oikogeneia k agapoume thn fush/dhmiourgia! Toso polu pou mas thn dinei otan dn uparxei
  upodomh gia anakuklwsh, kai hliakes monades se mia xwra pou thn varaei o hlios anelehta. Ti leei o Jeronumo 8a kanei to 8auma tou? Ston en8ronio logo tou ton akouga k fantazomoun,
  leei erga…meta 3upnhsa…
  Oi Kinezoi einai Boudistes . Alla an akougan k autoi ton Bouda tous 8a eixan thn ka8aroterh, apo rupansh, xwra ston kosmo k
  auto dn sunaivhke «overnight».
  Ti ftaiei loipon?

  Thn kalhmera mou.

 12. Ο/Η Kostas λέει:

  Αγαπητέ Λασκαράτε,
  ασφαλώς γνωρίζετε πως δεν είμαι και
  ο πιο θεοσεβούμενος άνθρωπος τού
  κόσμου. Αναφορικά όμως με τον
  ισχυρισμό σας ότι «ο Χριστός δεν
  φημιζόταν για τη φιλοζωϊα του»,
  επιτρέψτε μου να διαφωνήσω αφού
  πέραν τού τεκμηρίου αυτού υπάρχει
  και ετούτο.

 13. Ο/Η belarisa λέει:

  xm!!!!! wraia paramithakia!

  http://belarisa.wordpress.com

 14. Ο/Η md5 λέει:

  @Δηδρ
  Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα το βιβλίο του Ecco «Τα όρια της ερμηνείας» μιας που κάνετε -ορθόδοξη- «ερμηνεία», αν και οι παραπομπές σας στον Τρεμπέλα δεν συνιστούν την καλύτερη ένδειξη πως έχετε την πνευματική δυνατότητα να κατανοήσετε Ecco. (Αν σκεφτώ μάλιστα και την «Απολογητική» του μακαρίτη του Τρεμπέλα… μάλλον έχετε πάθει σοβαρή ζημιά στο μυαλό)
  Εν πάση περιπτώσει, αγαπητέ Δηδρ, οι «ερμηνείες» καλό θα ήταν να μην παρουσιάζονται σαν θεωρητικές προσεγγίσεις με την ισχύ των πορισμάτων των θετικών επιστημών…
  Ως προς το περιστατικό με τους χοίρους, το αφήνω σε «ειδικούς» σχολιαστές παραμυθιών της … Χαλιμάς.

 15. Ο/Η laskaratos λέει:

  Δηδρ,
  1)μας αποκαλείς παγανιστές. Είμαστε δηλωμένοι άθεοι και αγνωστικιστές. Από που κι ως που μας αποκαλείς παγανιστές; Έχεις κάποια ένδειξη από τα δεκάδες ποστ που έχουμε δημοσιεύσει; Το βρίσκεις έντιμο να μας βάζεις συνειδητά μια ψεύτικη ταμπέλλα που δεν μας εκφράζει, μόνο και μόνο για να θεμελιώσεις πάνω της κάποια απάντηση;
  2)Τι μας τσαμπουνάς; Επειδή οι Εβραίοι θεωρούσαν τον χοίρο βρώμικο ζώο, πρέπει κοτζάμ θεός να ασπάζεται κι αυτός την προκατάληψη ενός καθυστερημένου λαού και να γκρεμοτσακίζει τα γουρουνάκια που ο ίδιος τα δημιούργησε όπως τα δημιούργησε; Ένας οποιοσδήποτε φυσιολογικός άνθρωπος θα είχε τύψεις να σκοτώσει αθώα ζώα. Ο Χριστός ο θεός της αγάπης να συμπεριφέρεται έτσι; Με σοφίσματα από την αισχρή Παλαιά Διαθήκη, πιστεύεις πως μπορείς να δικαιολογήσεις μια τόσο βάρβαρη συμπεριφορά; Αν εγώ πάω αύριο στην στάνη ενός τσοπάνη και πνίξω 3 γουρουνάκια για να ξορκίσω την σχιζοφρενή γειτόνισσά μου, θα είμαι ένοχος ή όχι;
  3) Το βρίσκεις λογικό το αγράμματο παπαδαριό να ασκεί Ιατρική και να θεραπεύει με ξόρκια και με μαγγανείες βαρειά ψυχοπαθείς, βυθίζοντάς τους πιό βαθειά στην τρέλλα; Αν μπορεί ο κάθε τραγόπαπας να θεραπεύσει έστω και έναν πονοκέφαλο με τις προσευχές του, τι στο διάλο έτρεχε ο αρχιεπίσκοπός σας με πρωθυπουργικά αεροπλάνα και με έξοδα των φορολογούμενων (ας εκποιούσε τα 1200 διαμαντένια μανικετόκουμπα) να βουτήξει το μόσχευμα που δικαιούνταν κάποιος παλιότερος στην επετηρίδα ασθενής για να αποφύγει το ραντεβού με τον θεό του; Γιατί δεν κατέφευγε στα ευχέλαια και στα ξόρκια;
  4)Τώρα τις δικολαβίστικες ερμηνείες του Τρεμπέλα για την αδικαιολόγητη συμπεριφορά του Χριστού στην μαμά του, στη συκιά, στη Συροφοίνισσα, στον Πόρκυ Πιγκ και όπου αλλού, να τις σερβίρεις στα Κατηχητικά σου και όχι εδώ

 16. Ο/Η ellin λέει:

  Υἱοί καί Θυγατέρες τῶν Θεῶν
  ῞Ελληνες καί ῾Ελληνίδες
  Μήνυμα μᾶς φέρνει ὁ ῾Ερμῆς
  τοῦ Δία ὁ Ταχυδρόμος
  τό Κηρύκεῖον του ἡχεῖ
  κι εὐοί εὐάν σαλπίζει.

  ῟Ηρθε ἡ ὥρα, λέει,
  Νἄμαστε ἕτοιμοι.
  Κάθε ὥρα εἶναι
  ἡ δικιά μας ὥρα.
  ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ

 17. Ο/Η Kostas λέει:

  Ρε συ Papyrus 52 (και καλά… Δηδρ),
  κάνε μας τη χάρη, ρε χριστιανέ μου, και
  μη μάς μπερδεύεις με τα λοβοτομημένα
  πρόβατά σου – καλά στα λέει ο Λασκαράτος!
  Δε θα σταθώ τώρα στο περιστατικό με
  τους χοίρους, γιατί αν ανοίγαμε κουβέντα
  για το θέμα αυτό, θα τραβούσε μακριά
  η βαλίτσα κι οι άλλοι δε φταίνε σε
  τίποτα ۬ θα σταθώ όμως στο περιβόητο
  «τι εμοί και σοι, γύναι;» για το οποίο
  μάς αράδιασες για άαλη μία φορά
  ένα ολόκληρο κατεβατό χωρίς να
  έχεις επίγνωση (ή μήπως έχεις;) τού
  τι ακριβώς αποδεικνύει! Όλα αυτά λοιπόν
  που μάς παρέθεσες, αν το πήρες χαμπάρι,
  αφορούσαν αποκλειστικά και μόνο
  τη σημασία και τη χρήση τού «γύναι»,
  και όχι τής φράσης που… προηγείται:
  «Τι εμοί και σοι;» Όμως αυτό ακριβώς
  ήταν το ζητούμενο εδώ, πονηρούλη
  φίλε, και όχι το άλλο με το οποίο
  ασχολήθηκες εκτενέστατα! Φυσικά
  θα ήταν ψέμα αν έλεγα ότι μού
  προκαλεί έκπληξη η επιλεκτική αυτή
  τακτική σου, αφού το ίδιο ακριβώς έκανε
  κι ο Κολιτσάρας στα σχόλιά του! Και
  αυτός όπως κι ο Τρεμπέλας, όπως και
  εσύ,… άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε:

  «[…] Αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς
  δεν έχει τίποτα το ψεκτό για την
  ευλογημένη Παρθένο. Η λέξη “Γύναι”
  είναι έκφραση τρυφερότητας και
  στοργής, όπως συνήθιζαν τότε οι
  Εβραίοι. Με τη λέξη “Γύναι” προσφωνεί
  ο Κύριος από το Σταυρό του την
  οδυρομένη Μητέρα του […]» (1)

  Έτσι λοιπόν για να μην πλατειάζουμε,
  η φράση που προηγείται και για την
  οποία ΕΣΥ (και όχι ο Λασκαράτος)
  παριστάνει τον… chinese, μεταφράζεται
  ως εξής:

  «Τι κοινό υπάρχει ανάμεσα σ’ εμένα
  και σ’ εσένα;»

  Και για να σε προφυλάξω από…
  χειρότερα, θα σού υπενθυμίσω ότι
  την ίδια ακριβως έκφραση συναντάμε
  και στην -ούτε παραγελλία να το ’χαμε
  κάνει!- στην ίδια την αφήγηση λοιπόν
  με τους… χοίρους που σχολίασες!!
  Εκεί λοιπόν, όταν ο Ιησούς συνάντησε
  τον δαιμονισμένο, αυτός «φωνή μεγάλη
  είπε ۬ τι εμοί και σοι, Ιησού, υιέ του Θεού
  τού υψίστου;» (ναι, ναι, οι… δαίμονες
  τα ’παν τα κολακευτικά αυτά λόγια!).
  Και τι σημαίνει αυτό; Για να δούμε
  πώς το μεταφράζει ο Κολιτσάρας:

  «ποία σχέσις υπάρχει ανάμεσα εις εμέ
  και σε […];» (2)

  Για να δούμε και τι λέει ο θεολόγος
  Θεόδωρος Αντωνιάδης στο «Κήρυγμα
  Εβδομάδας» (τα κεφαλαία δικά μου):

  «Τίποτε το κοινό δεν υπάρχει ανάμεσά
  τους, όπως το ομολογεί και ο δαιμονισμένος
  του Ευαγγελίου: “Τι εμοί και σοι Ιησού, υιέ
  του Θεού του υψίστου;”. ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙΣ
  ΕΣΥ Μ’ ΕΜΕΝΑ, Ιησού, Υιέ του Θεού
  του υψίστου; Πραγματικά, ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ
  δεν υπάρχει μεταξύ τους […];»

  «ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙΣ ΕΣΥ Μ’ ΕΜΕΝΑ;»
  «ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ»!

  Ε ρε γλέντια…

  Υ.Γ. 1
  Αγαπητέ Ροΐδη, μην ανησυχείς, δεν πρόκειται
  ν’ απαντήσω σε καμία πρόκληση τού Papyrus
  52 (και καλά… Δηδρ). Ακόμα κι αν με βρίσει,
  δε θα τού κάνω τη χάρη να παίξω το παιχνίδι
  του. Από το δικό μου μπογκ τον έχω ήδη
  αποκλείσει ως ανεπιθύμητο τρολ.

  Υ.Γ. 2
  Α, κι επειδή σάς αφορά, παραθέτω ένα
  απόσπασμα από το (αδημοσίευτο) σχόλιο που
  άφησε πρόσφατα στο μπλογκ:

  «5ον Την ανικανότητά σου την έδειξες και σε
  ένα άλλο γελοίο σάϊτ του υποτιθέμενου «ροΐδη»
  όπου ενώ η πορεία απέδειξε πως κάθε τι που
  γραφόταν εκεί για τον γάμο ως μυστήριο ήταν
  ψεύδος ασύστολο, και ασφαλώς ο τύπος αυτός
  τσουρουφλίστηκε, η δική σου συμβολή ήταν
  κάτι κλαψουρίσματα… Τα θυμάσαι φαντάζομαι.»

  Π Α Ρ Α Π Ο Μ Π Ε Σ

  (1) Αγία Γραφή Βίβλος, εκδ. Κ. Κουμουνδουρέα,
  (ερμηνευτική απόδοση: Ι. Θ. Κολιτσάρα),
  τόμος 6, σ. 321

  Στη σελίδα 316 η επίμαχη φράση αποδίδεται
  ως εξής (τα κεφαλαία δικά μου):

  «Τι κοινόν υπάρχει, ω γύναι, μεταξύ εμού
  ΤΟΥ ΜΕΣΣΙΟΥ και σου, που με εγέννησες
  ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΝ;»

  Όποιος κατάλαβε, να σηκώσει το χέρι!

  (2) Ομ., σ. 235

 18. Ο/Η Po λέει:

  Δηδρ,
  Σας είμαι ειλικρινά υπόχρεος για την κατάθεση της έγκυρης χριστιανικής άποψής σας που (τόσο επιλεκτικά) αντιπαρατίθεται μέσω Βιβλικών αποσπασμάτων των απόψεών μας περί Μαγείας (που την παραδέχεστε βάσει του ορθοδόξου δόγματός σας), ομολογώ ότι καταθέσατε κείμενο χρήσιμο για σεμινάριο.

  Βεβαίως, μας ανακατώσατε λίγο με «παγανιστές» αλλά κανείς δεν θα σας παρεξηγήσει αφού αυτό έγινε από κεκτημένη ταχύτητα και υπερβάλλοντα ζήλο, είμαι σίγουρος.

  Άλλωστε πόσο μπορεί να επηρεαστεί η κοινή γνώμη από ασήμαντα μπλογκ όπως το δικό μας, βέβαια αυτό και πάλι, μόνο η ψυχούλα σας το ξέρει, εμείς όχι, κολυμπάμε μέσα στην άγνοια.

 19. Ο/Η Diagrammenos λέει:

  Λασκαράτος έφα

  @Τον υπέροχο κόσμο του χριστιανορθόδοξου παράλογου, αντιπολιτεύεται η ελληνική ασέβεια. Ο Πλούταρχος στο “Περί δεισιδαιμονίας” περιγράφει τους θρησκόληπτους που λατρεύουν το θεό “όπως αυτοί που τιμούν ένα τύραννο για να τον εξευμενίσουν“. @

  @ Ο Ιπποκράτης επίσης, αναρωτιέται: “αν ήταν να φεύγουν οι αρρώστιες με ιεροτελεστίες και θεραπείες τέτοιου είδους, τότε τι τις εμποδίζει να πέφτουν στους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο;” («Περί ιερής νούσου»). Πιστεύω ακράδαντα πως και οι δυό τους είχαν κυριευτεί από τον Σατανά που χόρευε μέσα τους.@

  Είναι πραγματικά, εξαιρετικά ενδιαφέρον να δούμε το πώς αντιπολιτεύεται η «ελληνική ασέβεια» τον υπέροχο κόσμο του χριστιανορθόδοξου παραλόγου – και ιδιαίτερα ο «ασεβής» κατά τον κο Λασκαράτο, Πλούταρχος.

  Στο περίφημο έργο του «Περί των εκλελοιπότων χρηστηρίων», ο ασεβής Αρχιερέας των Δελφών, καταφέρεται δια του ήρωα του διαλόγου του, του Θεόφραστου, εναντίον των Επικούρειων, υποστηρίζοντας πως η ύπαρξη των δαιμόνων είναι σύμφωνη με την φύση, αλλά και τη λογική…

  «Εισάγουν ανόητα λόγια και σκιές στην έρευνα για τα φυσικά φαινόμενα, ενώ, αν τύχει και ισχυριστεί κάποιος πως υπάρχουν δαίμονες, στηριζόμενος, όχι μόνο στη φύση αλλά και τη λογική, και πως έχουν την ιδιότητα να διατηρούνται πάντοτε και να παραμένουν, θυμώνουν» αναφέρει για τους Επικουρειους ο Θεόφραστος.

  Στον ίδιο διάλογο του Πλουτάρχου, ο συνομιλητής του Θεόφραστου, ο Αμμώνιος, συμφωνεί: «Το μόνο που έχω ακούσει τους Επικούρειους να λένε σχετικά με τους δαίμονες που εισήγαγε ο Εμπεδοκλής – πως δεν είναι, δηλαδή, δυνατόν, σε περίπτωση που είναι κακοί και κάνουν σφάλματα, να είναι μακάριοι και να ζουν για πολύ, εφ’ όσον η κακία προϋποθέτει μεγάλη τυφλότητα και τάση να πέσει κανείς σε αυτό που θα τον καταστρέψει – είναι αφελές».

  «Αφελής» λοιπόν η άποψη, πως οι κακοδαίμονες έχουν μικρή διάρκεια ζωής…

  Πάμε όμως και παρακάτω – στα μεγαλύτερα γλέντια…

  Λασκαράτος έφα:
  @“Υπάρχουν“, όπως ισχυρίζεται ο μητροπολίτης Ναυπάκτου, “σαφή όρια μεταξύ ορθοδόξου λατρείας και μαγείας” (”Ελευθεροτυπία”, 14-12-2002); Μάλλον όχι, αφού κοινός στόχος είναι η επαγγελματική επιβίωση ή και ο αθέμιτος πλουτισμός των μυστών, η εμπορία της επικοινωνίας με το υπερπέραν με τη βοήθεια αηδιαστικών εργαλείων (λείψανα, κόκαλα, εικόνες που αιμορραγούν, φυλαχτά κλπ), με μαγικές τελετές, αγιασμούς νερών, άγια μύρα, ευχέλαια κλπ με εξαγορά του θείου με δωροδοκία, τάματα, διαθήκες, παγκάρια κλπ.@

  Άλλο δείγμα…»ασέβειας» και «αντιπολίτευσης» του Πλουτάρχου στο «χριστιανορθόδοξο παράλογο των τραγοπαπάδων», βρίσκει κανείς στο ίδιο έργο του, όπου το υπόδειγμα του κου Λασκαράτου, δαιμονολογεί κανονικότατα:

  «Εμείς όμως, ας μην ακούμε εκείνους που λένε ότι υπάρχουν μαντείες άσχετες με τη θεϊκή έμπνευση, ή τελετές και όργια που αφήνουν αδιάφορους τους θεούς, ούτε να θεωρούμε από την άλλη, πως ο θεός ανακατεύεται με τέτοια πράγματα, είναι παρών και ενεργεί μαζί τους, αλλά, αφού αναθέσουμε τούτα σε όσους είναι σωστό να ανατίθενται, σε λειτουργούς των θεών που δρουν ως υπηρέτες και γραμματείς, ας θεωρούμε ότι οι δαίμονες περιφέρονται για να επισκοπούν στις θυσίες, να συμμετέχουν στις οργιαστικές μυστηριακές τελετές και άλλοι να ενεργούν ως τιμωροί των αλαζονικών και μεγάλων αδικημάτων».

  Ώστε οι δαίμονες λοιπόν, περιφέρονται εποπτεύοντες τις οργιαστικές μυστηριακές τελετές (για τις οποίες ωρύεται ο μανικός κος Λασκαράτος όταν δεν είναι…οργιαστικές!) και μάλιστα τιμωρούν τους αδικοπραγούντες για λογαριασμό του θεού. Είναι όμως όλοι οι δαίμονες αγαθοί; Την απάντηση την δίνει για λογαριασμό του Ελληνισμού (και του κου Λασκαράτου) και πάλι ο Πλούταρχος:

  «Υπάρχουν όμως, όπως στους ανθρώπους, και στην περίπτωση των δαιμόνων, αναβαθμοί της αρετής και σε ορισμένους του παθητικό και άλογο στοιχείο, δεν είναι παρά ασθενικό και αχνό κατάλοιπο εν είδει περιττώματος, ενώ σε άλλους υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες και δύσκολα εξαφανίζεται – καταστάσεις που ίχνη και σύμβολά τους διασώζουν σε πολλές περιπτώσεις και συντηρούν διάσπαρτα μέσα τους οι θυσίες, οι τελετές και οι μυθολογικές διηγήσεις».

  Παρακάτω ο Πλούταρχος γίνεται πιο συγκεκριμένος, διευκρινίζοντας ότι για τον εξιλεασμό της δεύτερης κατηγορίας των δαιμόνων…

  «…για τις γιορτές και τις θυσίες, που είναι σαν μέρες αποφράδες και σκυθρωπές, κατά τις οποίες γίνονται ωμοφαγίες, διαμελισμοί (των θυμάτων) νηστείες, θρήνοι, ενώ σε πολλά μέρη ακούγονται λόγια αισχρά μέσα στα ιερά, θα έλεγα πως δεν γίνονται για κανένα από τους θεούς, αλλά για να αποτρέψουν τους κακούς δαίμονες και είναι πράξεις εξευμενισμού και καταπράυνσης».

  Ο Πλούταρχος υπενθυμίζει σχετικά και ένα απόσπασμα ενός άλλου «ασεβή Έλληνα και αντιπολιτευόμενου τον χριστιανισμό» – του Πίνδαρου:

  «μανιασμένοι αλαλαγμοί έξαλλων ανθρώπων που ρίχνουν προς τα πίσω το κεφάλι».

  Κι αν τα παραπάνω δεν φθάνουν, ο αναγνώστης δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά στο έβδομο βιβλίο των Ηθικών του Πλουτάρχου, όπου ο Αρχιερέας των Δελφών και φιλόσοφος, υποδεικνύοντας στους αναγνώστες του, τους κινδύνους από την «κακή μουσική» και τα «διεφθαρμένα τραγούδια», τους προτείνει να μιμηθούν, (χρησιμοποιώντας την καλή και ποιοτική γραμματεία) τους εξορκιστές της εποχής του – και μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν για την θεραπεία των δαιμονισμένων: Την ανάγνωση και προφορά συγκεκριμένων ιερών κειμένων, γνωστών ως «γραμμάτων της Εφέσου».

  Τη χαριστική βολή ωστόσο στο «χριστιανορθόδοξο παράλογο των τραγοπαπάδων», την δίνει για λογαριασμό του Ελληνισμού, ο Απολλώνιος ο Τυανέας, θεραπεύοντας έναν δαιμονισμένο στην Αθήνα.

  Σύμφωνα με τη βιογραφία του Τυανέα που συνέγραψε ο Φιλόστρατος, όχι μόνον ο Απολλώνιος διέταξε τον δαίμονα να εγκαταλείψει το σώμα ενός νεαρού κύναιδου από την Κέρκυρα, αλλά «προσέταξε συν τεκμηρίω απαλλάσσεσθαι». Πράγματι, το τεκμήριο της δαιμονοληψίας υπήρξε: Ο δαίμον υποσχέθηκε βγαίνοντας, να καταστρέψει έναν από τους αδριάντες της Αθήνας – και την ώρα της εξόδου του, ο υποδειχθείς αδριάντας έπεσε και θρυμματίστηκε.

  Απ’ ότι φαίνεται, ο Απολλώνιος αντιπαθούσε τα αγάλματα της Αθήνας, όσο και ο Ιησούς τα γουρούνια…

 20. Ο/Η laskaratos λέει:

  Diagrammenos,
  καλώς τονα κι ας άργησε. Μετά τον Νίκο μετανοείτε και τον Δηδρ, χτυπήσατε και εσείς. Οποία σύμπτωσις. Όπου νά ‘ναι θα κάνει εμφάνιση και ο Θ.Β.
  Άκου κύριε. Όπως εξήγησα και στον κ.Δηδρ ή τον κ.Νίκο μετανοώ, (δεν θυμάμαι ποιόν), και όπως προκύπτει από κάθε λέξη που έχει γραφτεί εδώ, δεν είμαστε οπαδοί καμμίας θρησκείας. Απορώ με σένα που βρήκες τόσο λίγα πράγματα να προσάψεις στην ελληνική θρησκεία. Θα μπορούσες να βρεις εκατονταπλάσια και σημαντικότερα. Δεν θα σε βοηθήσω όμως εγώ στη μάχη σου με τους ανεμόμυλους.
  Όταν λέω ελληνική σοφία, εννοώ το κομμάτι εκείνο του ελληνικού πολιτισμού, της ποίησης, της φιλοσοφίας, της αρχιτεκτονικής ακόμη και της θρησκείας που επέδρασε θετικά και παρήγαγε τον δυτικό πολιτισμό. Στα γραπτά των φιλοσόφων ή των ποιητών μπορείς να βρεις πολλές κουταμάρες αλλά το γενικό απόσταγμα είναι σπουδαίο και βεβαίως υπόκειται σε κριτική, δεν είναι θέσφατο σαν τα δικά σας φληναφήματα των αγίων πατέρων. Αυτά που μετέφερα εδώ από τους Πλούταρχο και Ιπποκράτη είναι λογικότατα και σωστά στην αντίληψη κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου, ακόμη και στη δική σου γι αυτό δεν τα αντικρούεις. Καταφεύγεις κουτοπόνηρα σε άλλα για να χτυπήσεις τι; Εκπροσωπώ εγώ τον ελληνικό κόσμο; Υπερασπίζεται αυτό το ποστ το αλάθητο των Ελλήνων, όπως κάποιοι υπερασπίζονται το αλάθητο των Ευαγγελίων και των Οικουμενικών Συνόδων;
  Έχω χρησιμοποιήσει κατ’επανάληψιν θαυμάσια ρητά του Χριστού. Πάει να πει πως θα απολογηθώ για τα στραβά του Ευαγγελίου; Χτύπα τον γάϊδαρο κ.Δηδρ αν μπορείς και άσε το σαμάρι.
  Απάντησε στο θέμα μου που είναι ο εξορκισμός και όχι η υπεράσπιση της ελληνικής θρησκείας, ούτε καν της ελληνικής σκέψης γενικότερα. Μην φυγομαχείς.

 21. Ο/Η Λάμπρος λέει:

  «Eίμαστε δεδηλωμένοι άθεοι και αγνωστικιστές». Και όχι μόνο αυτό θα προσέθετα εγώ. Είσαστε και ΜΕΓΑΛΟΙ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΙ , Θεομάχοι , Εκκλησιομάχοι, πιστοί σύμμαχοι του διαβόλου του οποίου την ύπαρξη(τι ειρωνεία!) δεν παραδέχεστε.Επομένως την επόμενη φορά να αυτοπροσδιοριστείτε πιο ολοκληρωμένα προς αποφυγήν παρεξήγησης. Σε κάθε περίπτωση πάντως άξιος ο μισθός σας…

 22. Ο/Η Mastor λέει:

  Λασκαράτε απορώ με το κουράγιο σου… μπράβο για άλλη μια φορά.

 23. Ο/Η apostolosathinaios λέει:

  @ Diagrammenos, Δηδρ

  «Και επειδή οι νεαρές κοπέλες και τα αθώα βρέφη (που πολύ γούσταραν τη θυσία τους, για να “εξευμενιστούν” οι ανώμαλοι θεοί-παιδεραστές σας), έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα με τις ζωές τους χιλιετηρίδες τώρα, καλό θα ήταν να ζητήσετε μια συγγνώμη για την ύπαρξη της εγκληματικής αυτής πίστης, και όχι να προσπαθείτε να αποσιωπήσετε το αιματηρό παρελθόν σας.

  Τα εγκλήματα κατά ζωής, η ανθρωποφαγία και όλες οι άλλες αποκρουστικές εκφράσεις της πίστεώς σας αποτελούν οργανικό κομμάτι της. Το έγκλημα, είναι μέρος της πίστης αυτής την οποία πρεσβεύετε.»

  !!!!!!!!!!

  Αυτά που γράφετε τα πιστεύετε;

  @ Λάμπρος
  Πολύ σωστά τα λέτε αγαπητέ! Αλλά σε λάθος αιώνα…

 24. Ο/Η nomikos λέει:

  Μπράβο Λάμπρο πες τα.
  Επίσης είμαι σε θέση να γνωρίζω, ότι ο Λασκαράτος, στέλνει τα μιαρά του σχόλια απο την έρημο τακλαμακάν σαχλαμαράν, ο δε Ροίδης ειναι χρώματος γκρί και γαβγίζει.
  Keep walking Λάμπρο keep walking.

  Υ.Γ
  Εάν επέστρεφε ο funEL στο διαδίκτυο όχι ένα αλλά πέντε blog θα έφτιαχνε με το καινούριο υλικό που εμφανίζεται καθημερινά.

 25. Ο/Η Undantag λέει:

  @ 23
  Συμφωνώ! Φυσικά και σε λάθος αιώνα λέγονται όσα λέγονται… στο ΜΕΣΑΙΩΝΑ θα ήσαν οι ιεροεξεταστικές κορώνες του Λάμπρου και υμών πολύ ταιριαστές!

  Αλλά δυστυχώς για σας, κύριοι, και παρά τις προσπάθειες του συναφιού σας, τσάτρα-πάτρα μια Αναγέννηση (βασισμένη στο αρχαιοελληνικό ουμανιστικό – και όχι θρησκευτικό – ιδεώδες) και έναν Διαφωτισμό (βασισμένο στην ανθρώπινη Λογική και Επιστήμη) τα περάσαμε ως Ανθρωπότητα.

  Η ζωή τραβάει την ανηφόρα. Με ξόρκια, σεσηπότα πτώματα, καύκαλα, κεριά και λιβάνια το ποτάμι δε γυρίζει πίσω!

  Και για να παραφράσω το Λάμπρο:

  «Είσαστε ΜΕΓΑΛΟΙ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΙ, που τείνετε προς εξαφάνιση, ημι-ζωντανό αποδεικτικό υλικό του Δαρβίνου, την ορθότητα των θεωριών του οποίου (τι ειρωνεία!) δεν παραδέχεστε!»

  Ένας εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας θα σας βοηθούσε περισσότερο από τα σαθρά σας επιχειρήματα. Προσευχηθείτε, γιατί χανόσαστε.

 26. Ο/Η diagrammenos λέει:

  Λασκαράτος έφα:

  @Απορώ με σένα που βρήκες τόσο λίγα πράγματα να προσάψεις στην ελληνική θρησκεία. Θα μπορούσες να βρεις εκατονταπλάσια και σημαντικότερα. Δεν θα σε βοηθήσω όμως εγώ στη μάχη σου με τους ανεμόμυλους.@

  Όποιος διατηρεί μια, έστω και μακρινή σχέση με την ελληνική γραμματική, γνωρίζει πως το ρήμα «προσάπτω» δεν έχει καμία σχέση με το ρήμα «μεταφέρω» και το ρήμα «αντιγράφω».

  Προφανώς για σας, οποιοσδήποτε αναιρεί πλήρως τους ισχυρισμούς σας περί του τι ακριβώς πρέσβευε ο Πλούταρχος, ο Επίκουρος, ο Απολλώνιος ή οποιοσδήποτε άλλος ένθεος αρχαίος Έλληνας, όποιος δεν κόβει και ράβεις τους τεθνεώτες στα δικά σας μέτρα, τους «προσάπτει» αυτομάτως πράγματα και τους κατηγορεί.

  Παλιές κακές σοφιστείες της σειράς για άλλη μια φορά…

  @Όταν λέω ελληνική σοφία, εννοώ το κομμάτι εκείνο του ελληνικού πολιτισμού, της ποίησης, της φιλοσοφίας, της αρχιτεκτονικής ακόμη και της θρησκείας που επέδρασε θετικά και παρήγαγε τον δυτικό πολιτισμό@

  Δεν μιλήσατε για καμία «ελληνική σοφία» κε Λασκαράτο. Μιλήσατε για «ελληνική ασέβεια» παρουσιάζοντας τον αρχιερέα των Δελφών ως τάχα μου πρωθύστερο αντάρτη εναντίον του σκοταδισμού των «τραγοπαπάδων». Την απάντηση την λάβατε όπως έπρεπε.

  Σας πληροφορώ επίσης, ότι πολιτισμό στη Δύση δεν παρήγαγαν μονάχα τα όσα εκτιμάτε εσείς, αλλά και οι «Βάκχες» του Ευριπίδη και ο «Ορέστης» και οι «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, όπου γίνονται σαφέστατες αναφορές στην αρχαία ελληνική μαγική παράδοση.

  @Αυτά που μετέφερα εδώ από τους Πλούταρχο και Ιπποκράτη είναι λογικότατα και σωστά στην αντίληψη κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου, ακόμη και στη δική σου γι αυτό δεν τα αντικρούεις. Καταφεύγεις κουτοπόνηρα σε άλλα για να χτυπήσεις τι;@

  Δεν με ενδιαφέρει να συμφωνήσω ή να διαφωνήσω με τον Πλούταρχο αγαπητέ. Ο Πλούταρχος, αν είχες μάτια για να διαβάσεις, εκφράζοντας τον ύστερο πλατωνισμό της εποχής του, αλλά και διόλου ανύποπτος των αποκρυφιστικών πρακτικών της δικής του θρησκείας, διαχωρίζει ρητά το Θεό (στον οποίον οι άνθρωποι οφείλουν να μην αποδίδουν τυραννικές ιδιότητες) από τους δαίμονες (αγαθούς και κακοποιούς) των οποίων την ύπαρξη αποδέχεται. Κατά συνέπεια, το δικό σου απόσπασμα, όχι μόνον δεν συγκρούεται με τα δικά μου (ο Πλούταρχος ήταν συγκροτημένος άνθρωπος, ακόμα και στις στιγμές των δισταγμών του) αλλά το συμπληρώνει.

  @Χτύπα τον γάϊδαρο κ.Δηδρ αν μπορείς και άσε το σαμάρι.@

  Η προτροπή σου κ. Ρουσόπουλε μαρτυρά και την φιλοζωία σου. Τα γουρούνια σε πείραξαν. Ο γάιδαρος όχι;

  @Καταφεύγεις κουτοπόνηρα σε άλλα για να χτυπήσεις τι; @

  Όπου διαπιστώνω κουτοπονηριές, σαν τις δικές σου, επεμβαίνω για να τις διορθώσω.

  @Απάντησε στο θέμα μου που είναι ο εξορκισμός και όχι η υπεράσπιση της ελληνικής θρησκείας, ούτε καν της ελληνικής σκέψης γενικότερα. Μην φυγομαχείς.@

  Μπορώ να απαντήσω μονάχα επί στοιχειοθετημένης κατηγορίας και όχι επί μίας ακόμη σουρρεαλιστικής συρραφής επιμέρους παραστάσεών σου. Το κείμενό σου είναι ως συνήθως σωστό περιβόλι: Χαρακτηρίζεις «μαύρη μαγεία» τους εξορκισμούς (κάτι καταγέλαστο εξ αρχής), συνεχίζεις πυροβολώντας τον Ιησού για τα γουρούνια, με ολίγη από πειρασμούς της σάρκας (που δεν έχουν καμία σχέση με τους δαίμονες), Ρασπούτιν (έναν εκπρόσωπο της μαγικοθρησκευτικής ρωσικής αίρεσης των «Κλειστών») για να κορυφωθεί το σούργελο, ως συνήθως…στον Γιώργο Παπανδρέου!

  Να απαντήσω σε τι; Αν υπάρχει διάβολος ή όχι; Ή αν έκανε καλά ένας Ρουμάνος ιερέας, να αφήσει μια κοπέλα να πεθάνει από την πείνα αλυσοδεμένη;

  Apostolosathinaios έφα

  @Αυτά που γράφετε τα πιστεύετε;@

  Αυτά που γράφω τα πιστεύω. Δεν πιστεύω αυτά που γράφεις εσύ για λογαριασμό μου.

 27. Ο/Η Δηδρ λέει:

  Απ’ ότι βλέπω το blog αποτελεί λιμάνι-αγκαλίτσα για κάθε πικραμένη ψυχή…

  Ασφαλώς, είναι κατανοητό, η πολύ πίκρα να εμποδίζει και τον νου να σκεφτεί μια που είμαστε ψυχοσωματικές οντότητες.

  Έτσι λοιπόν, είναι φυσικό να μας προκαλεί κάποιον οίκτο ο φίλος που δεν έκανε τον κόπο να κοιτάξει ότι η παραπομπή «Τρεμπέλας Ν. Παν., “Υπόμνημα εις το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον”, 4η έκδ., Ο Σωτήρ, Αθήνα 1990, σελ. 88» με τα πατερικά σχόλια αναφέρεται ΑΚΡΙΒΩΣ στη φράση αυτή: «τι εμοί και σοι γύναι»!

  Και όταν υπάρχουν ερμηνείες Πατέρων επάνω σε εδάφιο, τα λόγια του Τρεμπέλα και του Κολιτσάρα ή άλλου, είναι εντελώς δευτερεύοντα και έχουν αξία μόνο αν συμφωνούν με τις πατερικές απόψεις που είναι και απόψεις της Παραδόσεως.

  Τα πατερικά σχόλια:

  “δέον ως δεσπότην σέβειν και προσκυνείν” τον Ιησού και άρα “ου τοίνυν απαυθαδιαζομένου προς την μητέρα ταύτα τα ρήματα ην”

  και

  “Ουκ είπε δε μήτερ, αλλά γύναι, ως Θεός“

  όπως άλλωστε και το σχόλιο του Ειρηναίου:

  «Ή ενέργεια δε του Υιού του Θεού εξαρτάται μόνον εκ της θελήσεως του Πατρός» (Ειρηναίου, Κατά αιρέσεων, 3,16)

  δίνουν την Ορθόδοξη ερμηνεία του εδαφίου.

  Όποιος διαφωνεί με την ερμηνεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, μπορεί να υποβάλλει σχετική αίτηση με τη διαφωνία του ή ακόμη καλύτερα, μπορεί να φτιάξει μια αίρεση δική του, να ερμηνεύσει την Κ.Δ. με δικές του ερμηνείες και απλά του μένει να βρει μερικούς πιστούς…

 28. Ο/Η Fremendog λέει:

  Κύριε Λασκαράτο,

  Είπατε: «Ο Χριστός που δεν φημιζόταν για τη ζωοφιλία του, εξορκίζει δαιμόνια και τα στέλνει να κατοικήσουν στα γουρούνια ενός αθώου χοιροβοσκού. Ο φτωχός άνθρωπος είδε το κοπάδι του να γκρεμοτσακίζεται στη λίμνη και να πνίγεται. αναίτια και ασφαλώς μετά θα είδε-ώ του θαύματος-και τα παιδιά του να πεινούν.»

  Μάλλον ξεχνάτε ότι ο χοίρος ήταν απαγορευμένος στον Μωσαϊκό Νόμο να τρώγεται από τους Ισραηλίτες (Λευιτικό 11/ια: 7. Δευτερονόμιο 14/ιδ: 8). Η σάρκα και το αίμα του χοίρου, θεωρούντο από την Π.Δ. ως ειδωλολατρικές προσφορές και ως βδελύγματα (Ησαϊας 65/ξε: 4, 66/ξσ: 3,17. Α΄ Μακκαβαίων 1/α: 47). Επρόκειτο λοιπόν για κοπάδια χοίρων, που τα εκτρέφανε, και μέρος τους τα πουλούσαν σε Ισραηλίτες που παρέβαιναν τον Νόμο του Θεού, κάνοντάς τους να ασεβούν. Από την πλευρά αυτή λοιπόν, οι «φτωχοί» οι χοιροβοσκοί, καθόλου δεν αδικήθηκαν, μια και οδηγούσαν ανθρώπους σε παράβαση του Νόμου του Θεού, με την εκτροφή και πώληση απαγορευμένων ζώων. Μια τέτοια συμπεριφορά από μέρους τους, ήταν αρκετή, για να δώσει στους δαίμονες νομικά δικαιώματα να ζητήσουν κάτι τέτοιο εναντίον τους, και να το παραδεχθεί αυτό ο Χριστός, με το να τους επιτρέψει να μπουν στους χοίρους.

  Είπατε ακόμη για τον Ιησού: «από το ξέσπασμά του να ξεράνει μια άτυχη συκιά επειδή δεν βρήκε σύκα πάνω της για να φάει»

  Ο Χριστός, χρησιμοποιεί εδώ τη συκιά, ως παράδειγμα για να δώσει μια προφητεία για τους μαθητές του. Διατάζει να ξεραθεί η συκιά, ώστε να τους δείξει μερικά πράγματα. Και δεν είναι «ξέσπασμα» η συμπεριφορά αυτή. Για να παραδειγματίσει ο Χριστός τους μαθητές του, δηλαδή για να θρέψει την ψυχή τους με κάτι τόσο εντυπωσιακό, που δεν θα το ξεχνούσαν ποτέ, δεν ήταν δικαιολογημένο να ξεραθεί ένα δένδρο, και μάλιστα αφύσικο, που δεν παρήγαγε καρπό για να θρέψει τα ανθρώπινα σώματα; Γιατί αν και το δένδρο αυτό δεν είχε καμία χρησιμότητα, μια και ήταν άκαρπο, ο Χριστός το έκανε χρήσιμο, για να θρέψει με αυτό τις ψυχές των μαθητών του.

  Η άκαρπη συκιά είναι συμβολισμός του Ισραηλιτικού λαού της εποχής του. Γιατί οι Ισραηλίτες, ενώ όφειλαν να έχουν καρπούς πίστης, είχαν μόνο «φύλλα», δηλαδή μόνο φαινόμενο καρπών, και όχι αληθινούς καρπούς. Όπως η συκιά με τα φύλλα της ξεγελούσε, ότι δήθεν είχε και καρπό, έτσι και ο λαός Ισραήλ, με τα λόγια ξεγελούσε, όμως τα έργα τους ήταν μακριά από τον Θεό, και δεν είχαν καρπούς αξίους μετανοίας.

  Έτσι, με την ενέργειά του αυτή, ο Χριστός έδωσε μια προφητεία, ότι όπως η συκιά αυτή, που δεν έδωσε στον Δημιουργό της αυτό που περίμενε Εκείνος, (καρπούς), έτσι και ο Ισραήλ, επειδή δεν είχε καρπούς πίστεως και μετανοίας, θα ξεραινόταν. Κάτι που συνέβη λίγο μόλις καιρό μετά τη σταύρωση του Χριστού, με την πτώση της Ιερουσαλήμ, και τον διασκορπισμό των Ισραηλιτών.

  Το ότι η συκιά πράγματι ξεράθηκε μετά το λόγο του Χριστού, ήταν εγγύηση ότι και η προφητεία αυτή προς τον Ισραήλ θα εκπληρωνόταν. Όπως και έγινε.

  Κάτι τελευταίο σχετικά με τη Χαναναία επειδή είπες: «Είχε πρόβλημα με τους καλούς τρόπους ειδικά όταν του ζητούσαν να διώξει δαιμόνια αφού και τη φουκαριάρα τη Συροφοίνισσα την αποπήρε με τρόπο ρατσιστικό, προσβάλλοντας τη δαιμονισμένη κόρη της με τη βρισιά «σκυλίτσα» και αναγκάζοντας τη γυναίκα να εξευτελιστεί παρακαλώντας τον για λίγα ψίχουλα καλωσύνης»

  Όλη αυτή η σκηνή είναι διδακτική. Γνωρίζει ο Ιησούς την πίστη της γυναίκας και την δοκιμάζει ώστε να δείξει σε όλους τα κέρδη της επιμονής στον σκοπό:

  Από τη στιγμή που στο χωρίο 15:28 αποκρίνεται ο Ιησούς:

  «Ω γυναίκα, η πίστις σου είναι μεγάλη· Ας γίνη εις σε, όπως θέλεις. Και ιατρεύθη η θυγατέρα της από την ώραν εκείνην.»

  τότε έχουμε μία σκηνή όπου ο Ιησούς διδάσκει ότι όχι μόνο οι Ισραηλίτες αλλά όλοι οι άθρωποι, και οι εθνικοί, δικαιούνται της ευλογίας του Θεού και του Ευαγγελίου.

 29. Ο/Η Kostas λέει:

  @Papyrus 52 (Δηδρ)

  Οι εξυπνάδες αλλού, φίλε. Ό,τι μάς έδωσες,
  αυτά σχολίασα. Αν είχα τον Τρεμπέλα στη
  βιβλιοθήκη μου, ασφαλώς και θα ’χα κάνει
  «τον κόπο» να ελέγξω την παραπομπή,
  αφού πρώτον, δε σε εμπιστεύομαι, κι
  εκτός αυτού όλο και κάποιο μαργαριτάρι
  θ’ ανακάλυπτα. Για να μην πλατειάζουμε
  όμως, θα επαναλάβω πως τ’ αποσπάσματα
  που παρέθεσες στο πρώτο σου σχόλιο, δεν
  περιείχαν ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ για τη φράση
  «τι εμοί και σοι;», αλλά αφορούσαν
  αποκλειστικά και ΜΟΝΟ το «γύναι»! Ας
  παρέθετες ερμηνείες ΚΑΙ για την επίμαχη
  φράση, και μετά ας μού ’κανες υποδείξεις
  για το τι θα ’πρεπε να είχα κάνει «τον κόπο»
  να ελέγξω και τι όχι. Γιατί εγώ -κοίτα τώρα
  πώς σού γυρνάει μπούμερανγκ!- στην
  παραπομπή (2) έκανα «τον κόπο» να
  μνημονεύσω την υποψία ερμηνείας τού
  Κολιτσάρα ۬ εσύ έκανες «τον κόπο» να τη
  διαβάσεις προτού σπεύσεις να μού
  προσάψεις… πίκρα και τεμπελιά;

  Όσο αφορά τώρα το άλλο που είπες
  ότι δηλαδή «τα λόγια του Τρεμπέλα και
  του Κολιτσάρα ή άλλου, είναι εντελώς
  δευτερεύοντα και έχουν αξία μόνο αν
  συμφωνούν με τις πατερικές απόψεις»,
  λυπάμαι, αλλά δε θα πάρουμε. Από
  τη στιγμή που τα ερμηνευτικά αυτά έργα
  φέρουν την έγκριση και την ευλογία
  τής Ιεράς Συνόδου τής Εκκλησίας τής
  Ελλάδος, verba volant scripta manent!
  Ο γέγραφε, γέγραφε και πίσω δε γυρίζει!
  Ας πρόσεχαν…

 30. Ο/Η undantag λέει:

  Μάλιστα… τα γουρούνια είναι βδελύγματα, οι χοιροβοσκοί ηθικοί αυτουργοί στην αμαρτία (κάτι σαν Ρουσσόπουλοι της εποχής τους ένα πράμα) η συκιά συμβολίζει τον Ισραηλιτικό λαό και η Συροφοίνισσα κράχτηκε σαν μάνα σκύλας για το καλό της.
  Καλώς.
  ‘Ολ’ αυτά με τον παρόντα χρόνο τι σχέση έχουν θα εξηγήσει κανείς από τους ανωτέρω σουρεαλιστές ποιητές – ή το γέλιο σταματά εδώ;

 31. Ο/Η stavroula λέει:

  @28
  H analush sas, h toso katatopistikh, anaferetai akrivws sthn
  prwth paragrafo tou ar8rou, opou gia diaforous logous dn
  prospa8hsa n analusw, estw k me tis genikes mou gnwseis sthn
  ermhneia twn xwriwn.
  NAI, TO PARON ISTOLOGIO DN EINAI PAGANISTIKO kai
  opoiadhpote suzhthsh me xarakthra 8eologiko einai mataih.
  Toulaxiston etsi to vlepw egw.
  Yparxoun «8aumasia rhta tou Xristou» @20, ka8 oti epishs k
  polles didaxes(Orous Omilia), paravoles, opou exoun xarakthra
  panan8rwpino k diaxroniko (OXI o Xristos mono ratsistis dn htan). Kai genika ta Euaggelia grafthkan gia ton e3hs logo:
  «H Baseilia h emh ouk estin ek tou kosmou toutou» afou prwta
  «Dikaiosunh ma8ate oi enoikountes epi ths ghs».
  (k mhn arxisete oloi na varate:D).

 32. Ο/Η laskaratos λέει:

  Fremendog,
  από τη ηπιότητα με την οποία γράφεις χωρίς να με παραπέμπεις σε διάφορους καλόγερους υποθέτω πως θα είσαι προτεστάντης ή μάρτυρας του Ιεχωβά.
  Άσχετα με τι πίστευαν οι συμπατριώτες του, περιμένει κανείς από έναν υποψήφιο παγκόσμιο θεό να συμπεριφέρεται σαν τέτοιος. Πρώτον να απευθύνεται προς τον οικουμενικό άνθρωπο του μέλλοντος, άρα να έχει γραμένο τον μωσαϊκό νόμο στις πιό παλιές του σόλες και δεύτερον να αγαπά τα ζώα τουλάχιστον όσο και ένας φιόζωος της Ελλάδας του 2008. Αλλιώς τι σόϊ θεός είναι που έχει λιγότερη αγάπη από ανθρώπους στους οποίους απευθύνεται.
  Για τη συκιά που ξέρανε τόσο άδικα δίνοντας ένα κακό παράδειγμα σε όσους κόβουν δέντρα, αν ήθελε να κάνει μπούγιο για να τον θυμιύνται οι μαθητές του, ας έβρισκε κάποιο άλλο μαγικό κόλπο, κάτι πιό αξιοπρεπές και οικολογικό.
  Για τη συμπεριφορα του στην Ελληνίδα Συροφοίνισσα που δημόσια ισχυρίστηκε κοτζάμ υποψήφιος παγκόσμιος θεός πως είναι θεός πρώτα των Ιουδαίων και ύστερα των κυναρίων άλλων εθνών, νομίζω πως πρώτα ένας θεός δεν πρέπει ποτέ να ξεχνά τους καλούς του τρόπους, ιδιαίτερα απευθυνόμενος προς μια κυρία και δεύτερο αν θέλει να βασανίζει τους δυτυχισμένους που του ζητάνε βοήθεια και να τους δοκιμάζει να δει πόσο τον παραδέονται για να κολακέψει τον θεϊκό εγωϊσμό του, ας το κάνει πιό ιδιωτικά γιατί τέτοιο δημόσιο κύρηγμα ραρτσισμού μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί για κακό. Φαίνεςται πως δεν είχε συναίσθηση ότι πάνω στα λόγια του θα στηνόντουσαν αιμοβόρα βυζαντινά ιεροδικεία και Ιερές εξετάσεις.
  Για την απαξιωτική συμπεριφορά προς τη μάνα του δεν θέλω να σχολιάσω. Προσωπικά δεν θα μιλούσα έτσι στη μάνα μου και μάλιστα μπροστά σε κόσμο κι ας μην παριστάνω τον θεό. Κι αν το έκανα θα ζητούσα συγγνώμη και δεν θα έβαζα τον Δηδρ και τον Διαγραμμένο να επικαλούνται τον Τρεμπέλα ή τον παπα-Τσάκαλο ή δεν ξέρω την ερμηνεία ποιανού φανατικού καλόγερου.

 33. Ο/Η laskaratos λέει:

  Κύριε Δηδρ,
  μας λέτε:

  @Απ’ ότι βλέπω το blog αποτελεί λιμάνι-αγκαλίτσα για κάθε πικραμένη ψυχή@.

  Πράγματι έτσι είναι. Μπορείτε να αράζετε εδώ όποτε θέλετε. Είτε μόνος σας είτε συμπτωματικά σε πυρ ομαδόν μαζί με τον κ.Νίκο και τον κ.Διαγραμμένο.
  Δεν θα πω «Σας αγαπώ όλους» όπως έλεγε κάποια τηλεπαρουσιάστρια στο κοινό της ή ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στο ποίμνιό του, δεν έχω τόσο μεγάλη καρδιά, αλλά μου είσαστε συπαθείς αφού όπως καταγγέλει ο κ.Νίκος μετανοείτε, σας χρησιμοποιούμε για να αποδείξουμε πως έχουμε μεγάλη επισκεψιμότητα στο μπλογκ. Προσωπικά σας ευχαριστώ για τον χρόνο που αφιερώνετε εδώ.

 34. Ο/Η Po λέει:

  Αγαπητέ Δηδρ και λοιποί θεολόγοι/θεολογούντες,
  Δεν πρόκειται να κάνουμε «θεολογική» συζήτηση γιατί αυτή δεν διέπεται από την ανθρώπινη λογική, παρά μόνο την πίστη (και δεν μας αφορά), εδώ χωρίστηκε η χριστιανοσύνη σας (σε χίλια κομμάτια), κάνατε «ιερούς» πολέμους, κορμιά σφάχτηκαν, για το αν το άγιο πνεύμα εκπορεύεται κλπ. ή το αντίστροφο…

  Σε αυτό το ιστολόγιο παρατηρούμε (η καταγεγραμμένη παρατήρηση είναι και καταγγελία) τις συνέπειες της θρησκευτικής Αλογίας στον ανθρώπινο εγκέφαλο και κατά πόσο αυτές επηρεάζουν την μαζική κοινωνική σκέψη και αντίληψη, ιδιαίτερα σε μια χώρα σαν τη δική μας που έχει υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες από τον εναγκαλισμό ενός θρησκευτικού ανορθολογισμού.

  Οι «τύπου» θεολογικές και άλλες μεταφυσικές ερμηνείες είναι υπόθεση δική σας και όχι δική μας. Σας τις χαρίζουμε.

  Εμείς ερμηνεύουμε αλλιώς τα πράγματα, ή αφήνουμε τον αναγνώστη να ερμηνεύσει, αφού του παρουσιάσουμε κάποιες Αλογίες όπως τα τραγελαφικά της Μαγείας στην ορθόδοξή σας πίστη.

  ciao.

 35. Ο/Η Δηδρ λέει:

  Καμμία αντίρρηση. Επιτρέψτε μου λοιπόν να σας αναιρέσω για άλλη μία φορά.

  Περί εξορκισμών, ιατρικής επιστήμης και λοιπών ανακριβειών

  Ξεκινώντας την προσέγγιση του θέματος, παραθέτω την δημόσια εκφρασμένη δήλωση του Ι. Χατζηφώτη σε συνέντευξη (δημοσιεύεται σε βιβλίο του που περιέχει συλλογή δημοσιευμένων συνεντεύξεων), μεταξύ άλλων απαντάει στο συγκεκριμένο θέμα. Το σημαντικό δεν είναι μόνο το τι λέει, αλλά και το ότι δίνει την συνέντευξη ως εκπρόσωπος τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας:

  «Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου βρέθηκε τους τελευταίους δύο μήνες στο προσκήνιο της επικαιρότητας. Τηλεοπτικοί σταθμοί, ραδιόφωνο, έντυπα παντός είδους έσπευσαν να ακούσουν από τον κύριο Χατζηφώτη την επίσημη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το «ΟΖ» τον συνάντησε μία από τις μέρες που ήταν ιδιαίτερα φορτωμένος και τον άκουσε να μιλά με εκπροσώπους του γαλλικού πρακτορείου Τύπου και της Liberation για τη μαγεία και την ύπαρξη της (ή μάλλον την ανυπαρξία της) στη χριστιανική παράδοση

  (Χατζηφώτης Μ.Ι., «Ορθοδοξία, Σκοταδισμός και Ρατσισμός-Γλώσσα, Παιδεία, Παράδοση, Μουσική, Κοινωνία», Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 1997, σελ. 133)

  Και μετά από διάφορες ερωτήσεις τίθεται το θέμα:

  «- Το τυπικό του εξορκισμού που υπάρχει στην Καθολική Εκκλησία δεν υπάρχει στην Ορθόδοξη;
  Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ευχές. Ορισμένοι κάνουν ομαδικούς εξορκισμούς, αλλά η Εκκλησία δεν συμφωνεί. Η Ορθοδοξία αντιλαμβάνεται ότι η υπόθεση πρέπει ν’ αντιμετώπιζεται κατ’ ιδίαν. Στη μονή του Αγίου Κυπριανού στη Φυλή, η οποία είναι παλαιοημερολογίτικη, γίνονται εξορκισμοί. Ο ηγούμενος της, που φέρεται ως μητροπολίτης, είναι καθηρημένος κληρικός της Εκκλησίας της Ελλάδος

  και προσθέτει ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΑ:

  «– Εξορκισμοί γίνονται στην Ορθόδοξη Εκκλησία;
  Όχι

  (Χατζηφώτης Μ.Ι., «Ορθοδοξία, Σκοταδισμός και Ρατσισμός-Γλώσσα, Παιδεία, Παράδοση, Μουσική, Κοινωνία», Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 1997, σελ. 135-136)

  Νομίζω είναι ξεκάθαρο και πρόκειται για άποψη πρόσφατη, καθότι η συνέντευξη δόθηκε τον Γενάρη του 1994.

  Και όπως αναφέρει ο δογματολόγος Νικ. Ματσούκας:

  «Στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν υπάρχει θεολογία περί εξορκισμών, μήτε γράφτηκαν πρακτικά εγχειρίδια για την τεχνική του εξορκισμού, μήτε συνοδικές αποφάσεις υπάρχουν«.

  (Ματσούκας Α. Νίκος, «Δογματική και Συμβολική θεολογία», τόμ. Δ΄, Πουρναράς, Θεσσαλονίκη 1999, σελ. 196)

  Και αυτά σε αντίθεση με τη λατινική εκκλησία η οποία έδωσε μεγάλη βάση σε αυτό το ζήτημα:

  «Για τους εξορκίσμούς υπάρχει σωρεία παπικών εγκυκλίων και συνοδικών αποφάσεων, που ρυθμίζουν κατά τις περιστάσεις αυτά τα προβλήματα. Παράλληλα υπάρχει μέριμνα ουκ ολίγη, με αποφάσεις και θεολογική επεξεργασία, για μια τεχνική που άφορα τους εξορκισμούς ως προς την άσκηση τους με την ανάλογη αξιολόγηση τους. Καταρχήν επιβάλλεται διάγνωση της δαιμονικής κατοχής, των χαρακτηριστικών του δαιμονισμένου και, αν συντρέξει λόγος, προσδιορίζεται η συνεργασία του εξορκιστή με γιατρούς και ειδικούς ψυχολόγους. Πάντως βασική αρχή είναι η προσεκτική διάγνωση, αν πρόκειται δηλαδή απλώς για μια ασθένεια ή για δαιμονική κατοχή. Ο εξορκιστής οφείλει να είναι δύσπιστος απέναντι σε κάθε περίπτωση»

  (Ματσούκας Α. Νίκος, «Δογματική και Συμβολική θεολογία», τόμ. Δ΄, Πουρναράς, Θεσσαλονίκη 1999, σελ. 194)

  Εξίσου και ο πιο παραδοσιακός Τρεμπέλας, ελάχιστη αναφορά κάνει στο θέμα, το οποίο όντως δεν κατέχει καμμία ιδιαίτερη θέση στην ορθοδοξία η οποία ούτε καν θεολογία περί του θέματος δεν έχει διαμορφώσει, όπως προείπα. Σύμφωνα με τη δογματική του Τρεμπέλα, ένα σύνολο ευλογιών υπάρχει:

  «…αύται είναι εξορκισμοί προσώπων, προς αποδίωξιν απ’ αυτών πάσης πονηρός δυνάμεως, τοιούτοι δ’ εισί και αι προς το άγιον βάπτισμα συνημμέναι, ευλογίαι βρεφών…η συνήθης των ασθενών…αγιασμοί υδάτων…δεήσεις επί νεκρών…κλπ.»

  (Τρεμπέλας Ν. Παν., «Δογματική της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας», τόμ. Γ’, 3η έκδ., Ο Σωτήρ, Αθήναι 2003, σελ. 64)

  Όπως είπε και ο Χατζηφώτης, η Εκκλησία έχει ευχές τις οποίες διαβάζει, και πρεσβεύει ότι καθε τι που χρειάζεται ο άνθρωπος για τη σωτηρία του βρίσκεται στη μυστηριακή ζωή του μέσα στην Εκκλησία. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο. Οι ευχές αυτές:

  :…ουδέ είναι ούτως αναγκαίαι εις σωτηρίαν, ως τα επτά μυστήρια, αλλά συνεστήθησαν υπό της Εκκλησίας…κατά την υπόσχεσιν αυτού: «εάν δύο υμών συμφωνήσωσιν επί της γης περί παντός οι εάν αιτήσωνται, γενήσεται αυτοίς παρά του Πατρός μου του εν ουρανοίς»

  (Τρεμπέλας Ν. Παν., ό.π.)

  Δεν χρειάζεται καμμία άλλη απόδειξη περί του γεγονότος ότι κάθε είδους «μεγαλειώδης» τελετή εξορκισμού οφείλεται είτε σε επιρροές από τη δύση, είτε σε παλαιοημερολογίτες, είτε σε επιθυμίες προσωπικής προβολής ιερέων.

  Μάλιστα, στους Ιερούς Κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, δηλ. στις διατάξεις εκείνες οι οποίες περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο όργανώνεται η Εκκλησία και ενεργεί σε πολλές περιπτώσεις, ο όρος εξορκισμός αναφέρεται μία μόνο φορά, και αυτή περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο εισέρχονται κάποιοι αιρετικοί ξανά στην Ορθόδοξη Εκκλησία:

  «…εξορκίζομεν μετά τού εμφυσάν τρίτον εις τό πρόσωπον, καί εις τά ώτα, καί ούτω κατηχούμεν αυτούς, καί ποιούμεν χρονίζειν εν τή εκκλησία, καί ακροάσθαι τών Γραφών, καί τότε αυτούς βαπτίζομεν.»

  Ο μοναδικός αυτός εξορκισμός είναι εκείνος που διατηρείται ακόμη και σήμερα πριν από την τελετή του βαπτίσματος και δεν έχει καμμία σχέση με αυτές τις «θεατρικές-δραματικές-θεαματικές» χολιγουντιανού τύπου καταστάσεις. Σε τέτοιους εξορκισμούς, θυμίζω, έχει συμμετάσχει η μισή ελληνική κοινωνία και έχει παρακολουθήσει ΟΛΟΚΛΗΡΗ η ελληνική κοινωνία, καθώς ο καθένας μας γνωρίζει πολλούς φίλους ή γνωστούς του οι οποίοι έχουν υπάρξει «νονοί» και σχεδόν όλοι μας έχουμε παρευρεθεί σε βαπτίσεις…

  Και τα περί «αν πάνε οι χριστιανοί στο γιατρό» είναι αστειότητες. Δεν νομίζω να θες να μας πείσεις ότι σήμερα στα «χριστιανικά» κράτη, οι γιατροί είναι μόνο άθεοι ή παγανιστές, γιατί η συζήτηση θα αποκτήσει φαιδρότητα.

  Σύμφωνα άλλωστε με την εκκλησιαστική νομοθεσία:

  «Η Ιερωσύνη εκ φύσεως δεν συμβαδίζει με όλα τα επαγγέλματα. Ο Ιερεύς δεν μπορεί να ασκή συγχρόνως κάθε είδους επάγγελμα, καθόσον μερικά εξ αυτών απάδουν προς το υψηλόν υπούργημα της Ιερωσύνης και είναι ασυμβίβαστα προς αυτό. Κατόπιν τούτου δυνάμεθα να κατονομάσωμεν ορισμένα «συμβατά» με την ιδιότητα του Κληρικού επαγγέλματα…Ταύτα χωριζόμενα εις κατηγορίας είναι τα εξής:

  α. Παραδοσιακά επαγγέλματα:
  – τα αγροτικά […]
  – τα τεχνικά […]

  β. Σύγχρονα επαγγέλματα:
  του ηλεκτρονικού, του τεχνικού […]

  […]

  α. Εκπαιδευτικά επαγγέλματα […]
  β. Ερευνητικά επαγγέλματα: Φυσικοί, Χημικοί, Βιολόγοι, Μεταλλειολόγοι, Γεωλόγοι, Σεισμολόγοι, Γεωχημικοί, Μετεωρολόγοι, Αστρονόμοι, Αστροφυσικοί κ.ά.

  […]

  δ. Επαγγέλματα Κοινωνικής και Ανθρωπιστικής φύσεως: Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Νοσηλευταί.

  […]

  (Πρόδρομος Ι. Ακανθόπουλος, «Κώδικας Εκκλησιαστικής Νομοθεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος», έκδ. Γ’, Βάνιας, Θεσσαλονίκη 2006, σελ. 1395)

  Η Ορθόδοξη Εκλλησία λοιπόν, αναγνωρίζει την χρησιμότητα επαγγελμάτων που έχουν σχ΄΄εση με την θεραπεία της ψυχής, όπως του Ψυχολόγου, και επιτρέπει στους κληρικούς να τα ασκούν. Αυτά ως απάντηση στα ανυπόστατα περί του ότι ΤΑΧΑ, η Εκκλησία αναγνωρίζει ως θεραπευτική μέθοδο των ψυχικών νόσων τους εξορκισμούς…..

  Και ως επιβεβαίωση των παραπάνω, παραθέτω την άποψη του Αγ. Γρηγορίου Νύσσης, από τον 4ο αιώνα μ.Χ.:

  «Ώσπερ γάρ καί επί τής σωματικής θεραπείας, ο μέν σκοπός τής ιατρικής τέχνης είς εστι, τό υγιάναι τόν κάμνοντα, τό δέ είδος τής επιμελείας διάφορον, κατά γάρ τήν ποικιλίαν τών αρρωστημάτων καταλλήλως καί η θεραπευτική μέθοδος εκάστω τών νοσημάτων προσάγεται, ούτω, πολλής ούσης καί εν τή ψυχική νόσω τής τών παθών ποικιλίας, αναγκαίως πολυειδής γενήσεται η θεραπευτική επιμέλεια, πρός λόγον τού πάθους ενεργούσα τήν ίασιν.»

  το οποίο σημαίνει:

  «Στη θεραπεία του σώματος ένας είναι ο σκοπός της ιατρικής τέχνης, δηλαδή το να γίνει υγιής ο άρρωστος, ενώ το είδος της θεραπείας ποικίλλει (γιατί σύμφωνα με την ποικιλία των ασθενειών εφαρμόζεται και η ανάλογη για το κάθε νόσημα θεραπεία), έτσι, επειδή και στην ψυχική αρρώστια είναι μεγάλη η ποικιλία των παθήσεων, αναγκαστικά η θεραπευτική φροντίδα θα είναι πολύμορφη, προσπαθώντας να θεραπεύσει ανάλογα με την αρρώστια

  («Του εν Αγίοις Πατρός Ημών Γρηγορίου Επισκόπου Νύσσης, Επιστολή Κανονική προς Λητοίον Επίσκοπον Μελιτίνης», στο Πρόδρομος Ι. Ακανθόπουλος, «Κώδικας Ιερών Κανόνων» (Κείμενο – Ερμηνεία – Σχόλια)’, έκδ. Γ’, Βάνιας, Θεσσαλονίκη 2006, σελ. 541)

  Ξεκάθαρα λοιπόν φαίνεται ότι ο μεγάλος αυτός πατέρας της Εκκλησίας αποδέχεται την «ιατρική τέχνη» και στα ζητήματα του σώματος και στα ζητήματα της ψυχής, όπως άλλωστε αποδέχεται και την ποικιλία των ασθενειών που υπάρχουν στο σώμα και την ψυχή. Αλλιώς θα έλεγε αρρώστια της ψυχής είναι μόνο μία, η δαιμονική ενέργεια και θεραπεία της ο εξορκισμός. ΔΕΝ ΛΕΕΙ όμως τίποτε τέτοιο…

  Ξαναθυμίζω λοιπόν:

  «Στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν υπάρχει θεολογία περί εξορκισμών, μήτε γράφτηκαν πρακτικά εγχειρίδια για την τεχνική του εξορκισμού, μήτε συνοδικές αποφάσεις υπάρχουν«.

  Και ασφαλώς, τιμάται και αναγνωρίζεται στην Ορθόδοξη Εκκλησία η αξία και η προσφορά των γιατρών, σωματικών και ψυχικών νόσων, και επιτρέπει η Εκκλησία την άσκηση των επαγγελμάτων αυτών ακόμη και στους ιερείς της.

  Άρα, το παρόν post αυτού του blog, είναι άραγε προϊόν μόνο άγνοιας, ή οι τραγικές ανακρίβειες και γενικεύσεις του επιμέρους δείχνουν αυξημένο βαθμό κακοπιστίας;

  ΥΓ

  Προς πικραμένους: ασφαλώς και όλες οι ρήσεις αυτές αφορούν τη φράση αυτή. Δεν κατανοώ τις δικαιολογίες. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον Χρυσόστομο το «τι εμοί και σοι» διατυπώνει την διαφορά ανάμεσα στον άνθρωπο Μαρία η οποία «δέον ως δεσπότην σέβειν και προσκυνείν».
  Τέλος πάντων, για παιχνίδια για μικρά παιδιά να πάτε στο jambo…

 36. Ο/Η Fremendog λέει:

  undantag
  @‘Ολ’ αυτά με τον παρόντα χρόνο τι σχέση έχουν θα εξηγήσει κανείς από τους ανωτέρω σουρεαλιστές ποιητές – ή το γέλιο σταματά εδώ;@

  Ο κύριος Λασκαράτος παρερμήνευσε κάποια χωρία της Αγίας Γραφής κι εγώ του απάντησα. Το γέλιο είναι υγεία, αν θες μπορείς να το συνεχίσεις.

  laskaratos
  @να απευθύνεται προς τον οικουμενικό άνθρωπο του μέλλοντος, άρα να έχει γραμένο τον μωσαϊκό νόμο στις πιό παλιές του σόλες@

  Ο Χριστός ο Ίδιος είχε τονίσει επανειλημμένως: «μη νομίσητε ότι ήλθον καταλύσαι τον νόμον ή τους προφήτας, ουκ ήλθον καταλύσαι, αλλά πληρώσαι» (Ματθ.5:17), που σημαίνει πως ο Χριστός ήλθε να φέρει την πληρότητα της αλήθειας. Ο Κύριος ήταν σαφής: «Εγώ εις τούτο γεγέννημαι και εις τούτο ελήλυθα εις τον κόσμον, ίνα μαρτυρήσω τη αληθεία» (Ιωάν.18:37). Δεν πρέπει δε να ξεχνούμε ότι στη σχέση Παλαιάς και Καινής Διαθήκης υπάρχει το «εκπληρούμενον», το «συμπληρούμενον» και το «καταργούμενον».

  @νομίζω πως πρώτα ένας θεός δεν πρέπει ποτέ να ξεχνά τους καλούς του τρόπους, ιδιαίτερα απευθυνόμενος προς μια κυρία και δεύτερο αν θέλει να βασανίζει τους δυτυχισμένους που του ζητάνε βοήθεια και να τους δοκιμάζει να δει πόσο τον παραδέονται για να κολακέψει τον θεϊκό εγωϊσμό του@

  Μ’ αρέσει που περνά απαρατήρητη η έννοια της δοκιμασίας της πίστης, όπως και το ότι τελικά ο Ιησούς γιάτρεψε την κόρη της Χαναναίας. Ας είναι…

  @δημόσια ισχυρίστηκε κοτζάμ υποψήφιος παγκόσμιος θεός πως είναι θεός πρώτα των Ιουδαίων και ύστερα των κυναρίων άλλων εθνών@

  @τέτοιο δημόσιο κύρηγμα ρατσισμού μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί για κακό@

  Όταν είπαν στον Ιησού ότι κάποιοι Έλληνες ζητούσαν να τον δουν
  εκείνος είπε: «ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο υιός του ανθρώπου» (Ίω. Ιβ’ 23). Ελπίζω να μην τον κατηγορήσεις πάλι ως ρατσιστή έναντι των άλλων εθνών.

  @υποθέτω πως θα είσαι προτεστάντης ή μάρτυρας του Ιεχωβά@

  Έπεσες έξω και στα δύο. Είμαι Ορθόδοξος και ανήκω στην απολογητική ομάδα «Chelsea FC for life».

  @Φαίνεςται πως δεν είχε συναίσθηση ότι πάνω στα λόγια του θα στηνόντουσαν αιμοβόρα βυζαντινά ιεροδικεία και Ιερές εξετάσεις.@

  Πάνω στα λόγια του Ιησού προς τη Χαναναία στήθηκαν σ’ όλη την Ευρώπη ιεροδικεία και Ιερές Εξετάσεις για όσους δεν θα δέχονταν ότι οι Εβραίοι ήταν ανώτεροι των άλλων εθνών. Είσαι σαφής.

  @Για τη συκιά που ξέρανε τόσο άδικα δίνοντας ένα κακό παράδειγμα σε όσους κόβουν δέντρα, αν ήθελε να κάνει μπούγιο για να τον θυμιύνται οι μαθητές του, ας έβρισκε κάποιο άλλο μαγικό κόλπο, κάτι πιό αξιοπρεπές και οικολογικό@

  Η συκιά δεν είχε σύκα, αλλά μόνο φύλλα. Και αυτό είναι σημαντικό, γιατί η συκιά, είναι ένα δένδρο, που πρώτα παράγει καρπό και μετά φύλλα. Δεν ακολουθούσε λοιπόν τους νόμους της φύσης που είχε θεσπίσει ο Θεός. Είχε φύλλα πριν από τον καιρό της, και δεν είχε καρπούς, όπως όφειλε να έχει. Έτσι ο Χριστός την ξέρανε όχι για να την εκδικηθεί αλλά για να περάσει ένα μήνυμα στους μαθητές του-απ’ τη στιγμή που το δέντρο δεν υπηρετούσε κανέναν άλλο σκοπό.

  Ροΐδης
  @Οι “τύπου” θεολογικές και άλλες μεταφυσικές ερμηνείες είναι υπόθεση δική σας και όχι δική μας. Σας τις χαρίζουμε.

  @Εμείς ερμηνεύουμε αλλιώς τα πράγματα, ή αφήνουμε τον αναγνώστη να ερμηνεύσει@

  Έχω καταλάβει καλά τον τρόπο με τον οποίο εσείς και το alter ego σας ερμηνεύετε τα πράγματα. Το περιστατικό με τη συκιά-όπως κι εκείνο με την Χαναναία-είναι αρχικώς παραμύθι. Στην συνέχεια αντιμετωπίζεται-απ’ τους ίδιους πάντα άθεους ανθρώπους-ως πραγματικό γεγονός, προκειμένου να κατηγορηθεί ως ρατσιστής και αντι-οικολόγος ο Ιησούς. Κι αν κάποιος δώσει θεολογική απάντηση στο ίδιο πεδίο που αυτοί οι άθεοι επέλεξαν να παίξουν μπάλα, τότε τα περιστατικά της Καινής Διαθήκης περνούν πάλι στην σφαίρα του φανταστικού. Τίμια και καθαρή στάση.

 37. Ο/Η Kostas λέει:

  Διόρθωση: την υποψία ερμηνείας τού
  Κολιτσάρα τη μνημόνευσα στην παραπομπή
  (1), και όχι στη (2).

 38. Ο/Η Po λέει:

  Δηδρ,
  και εγώ με τή δική σας ακριβώς φράση θα σας ανταπαντήσω:

  «Καμμία αντίρρηση. Επιτρέψτε μου λοιπόν να σας αναιρέσω για άλλη μία φορά»

  … και σας αναιρώ – όχι εγώ- αλλά η ίδια η πρακτική, η χριστιανική ορθόδοξη ζωή, παρ΄όλο τον κόπο που κάνατε (και σας ευχαριστώ) με το τεράστιο αριθμό λέξεων, για να καταλήξετε στο:

  “Στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν υπάρχει θεολογία περί εξορκισμών, μήτε γράφτηκαν πρακτικά εγχειρίδια για την τεχνική του εξορκισμού, μήτε συνοδικές αποφάσεις υπάρχουν“.

  Απαντώ: Ίσως, όμως Υπάρχουν, Γίνονται, Ζουν και Βασιλεύουν αυτές οι πρακτικές δια μέσου εκπροσώπων της Ορθοδοξίας, και το αποδέχεται η συντριπτική πλειοψηφία των τακτικών ενοριτών της Εκκλησίας, κάντε μία έρευνα και μετά… Θα σας συμβούλευα λοιπόν να φροντίσετε την επιμόρφωση των πιστών και του κατώτατου κλήρου σας, και θα έλεγα επειγόντως, γιατί ρέπουν προς αιρετικές πρακτικές.

 39. Ο/Η Kostas λέει:

  Κι εγώ στο ξαναλέω, Πάπυρε: το τι λες ΤΩΡΑ,
  κράτα το για τον εαυτό σου! Too late! Να τα ’λεγες
  πριν όταν πήγες να μας κάνεις τον έξυπνο.

 40. Ο/Η Undantag λέει:

  @ 36 Φυσικά θα συνεχίσω το γέλιο – εκτός απ’ την ενδιαφέρουσα ενημέρωση, το άλλο μεγάλο ατού του blog του Ροϊδη είναι η πλούσια ψυχαγωγία δια των χριστιανών απολογητών όλων των τάσεων. Ούτε στην Ελληνοφρένεια τέτοιο καινούριο στομάχι!

  Δεν περίμενα απάντηση στην – σοβαρή – ερώτησή μου. Άντε, ας την μετατρέψω σε ρητορική: προφανώς ΚΑΜΙΑ σχέση με τον παρόντα χρόνο (2008 χρόνια ΜΕΤΑ την υποτιθέμενη γένεση του υποτιθέμενου θεού σας) δεν έχουν οι «Άγιες Γραφές» σας (= λήροι βεδουϊνων της ερήμου, αλληλοαναιρούμενοι μεταξύ τους*) ή η ψευδοεπιστημονική ερμηνευτική θεολογία σας (= λήροι επί λήρων, συμβολισμοί, προεικονίσεις, διαλοστονπατέρα κτλ).

  Τέλος, έκανα λόγο για σουρρεαλισμό διότι η θεολογία, εξ’ όσων γνωρίζω, είναι η ΜΟΝΗ επιστήμη τα πορίσματα της οποίας εξαρτώνται απ’ την πίστη του «ερευνούντος» και μένουν αμετάβλητα, η δε ερευνητική μέθοδος περιορίζεται στην στρεψοδικία μέχρι να διαφανεί στον ορίζοντα το ποθούμενο «ορθόδοξο» συμπέρασμα.

  Και αυτή είναι η δικιά σας «τίμια και καθαρή στάση» – ΕΣΕΙΣ είστε οι πρώτοι διδάξαντες της κοθορνικής ερμηνείας της Βίβλου άλλοτε ως πραγματικού γεγονότος, άλλοτε ως πραγματικού-συμβολικού, καταπώς βολεύει την εκάστοτε εξουσία (Εύα εκ της πλευράς του Αδάμ = καληνύχτα στο φεμινισμό. Ισαάκ και Ισμαήλ = Εβραίοι εναντίον Αράβων. Σημ Χαμ Ιάφεθ = Ισπανοί κονκισταδόρες μπορούν να πετσοκόβουν Ινδιάνους. Μ***ιες του Ιωάννη = ο Αντίχριστος θα έρθει το – συμπληρώστε ημερομηνία κατά το δοκούν – και θα είναι θεογκόμενος/βρωμύλος/κοντοπίθαρος/καλός ρήτωρ/ότι μας κατέβη στο κεφάλι).

  Οι άθεοι μπροστά σας, ερασιτέχνες που ερευνούν το κουβάρι του μύθου με το φανάρι της λογικής προσπαθώντας να βρουν τι είχαν καπνίσει οι γράφοντες εκάστου χωρίου 🙂 Δουλειά πνιγηρή, που απογοητεύει περισσότερο απ’ όσο ανταμείβει. Parlons d’autre chose. Νισάφι.

  * π.χ. Λήρος περί Συροφοίνισσας στο 28 vs. Λήρος περί Ελλήνων ακροατών στο 36.

 41. Ο/Η laskaratos λέει:

  Δηδρ:
  @“- Εξορκισμοί γίνονται στην Ορθόδοξη Εκκλησία;
  Όχι.”@

  Έ όχι και δεν γίνονται εξορκισμοί στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Πως τολμάτε και λέτε τόσα ψέμματα;

  1)Διαβάστε τη πλούσια διεθνή ειδησεογραφία με αφορμή την δολοφονία της καλόγριας (Βάλτε στο google το όνομά της ή το όνομα του πανοσιώτατου φονιά της). Οι Ρουμάνοι επίσκοποι δήλωναν πως γίνονται εξορκισμοί αλλά όχι μετά βασανιστηρίων και φόνων
  2)Σας παρέθεσα δημοσίευμα της εφημερίδας του μητροπολίτη Καντιώτη «Σταυρός», όπου υπερασπίζεται τους εξορκισμούς. Δεν ανήκει αυτός στην Ορθόδοξη Εκκλησία;
  3)Οι Παλαιοημερολογίτες επίσκοποι και παπάδες που καθώς δεν πληρώνονται από το κράτος αλλά ζουν μόνο από το εμπόριο των μυστηρίων, που ζουν κυρίως από τους εξορκισμούς που τους κάνουν κατά κόρον, δεν είναι Ορθόδοξοι; Ανήκουν σε άλλο δόγμα;
  4)Ο πανοσιολογιώτατος Σάββας Αχιλλέως δεν ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία; Δικάαστηκε, ή καθαιρέθηκε επειδή έκανε εξορκισμούς με το τσουβάλι μάλιστα;
  5)Ο δεσπότης Πουρτσουκλής της Καισαρειανής υπό την κέπη του οποίου γινόντουσαν οι εξορκισμοί, κλήθηκε από τη Σύνοδο σε απολογία;
  6)Ο δεσπότης Πουρτσουκλής, αν δεν τον ξεφωνίζανε τον εξορκιστή του τα κανάλια, θα τον διέταζε να σταματήσει;
  7) Αρνιόσαστε με μεγάλη ευκολία τώρα που στριμωχτήκατε, σαν τον δεσπότη της Καισαρειανής, τους εξορκισμούς. Προδίνετε τον ίδιο τον Χριστό που έκανε θεαματικούς εξορκισμούς με ομαδική αυτοκτονία γουρουνιών. Πλην αλέκτωρ λαλήσαι.

  8)Οι εξορκισμοί δίνανε και παίρνανε επί Τουρκοκρατίας μαζί και οι ευχές κατά των βρυκολάκων (βουρβούλακες). Δεν μπορεί να είσαστε τόσο ανίδεοι. Έχουμε δεκάδες περιγρφές περιηγητών. Μάλιστα η Εκκλησία μετά τη δολοφονία ύστερα από βασανιστική φυλάκιση του αιρετικού φιλόσοφου και ιερέα Θεόφιλου Καιρη, ξεκοίλιασε το πτώμα του και του έβαλε ασβέστη.

  Και τώρα μερικά ντοκουμέντα, που αποδεικνύουν πόσο αδίστακτοι ψεύτες είσαστε και δεν διαστάζετε να προδώσετε την ορθόδοξη πίστη σας και να απαρνηθείτε τον θεό σας για να γλυτώσετε το ρεζιλίκι:

  Μυριόβιβλος επίσημη σελίδα Εκκλησίας Ελλάδας. Εξορκισμοί με νεκροκεφαλές:
  http://www.myriobiblos.gr/texts/greek/monasticism/tsalikis8.htm

  Στυλ. Γ. Παπαδόπουλος Ομότ. Καθ. Παν. Αθηνών
  Ο Μακαριστός Ιάκωβος Τσαλίκης

  Από το ομώνυμο βιβλίο, εκδόσεις «Τροχαλία»

  Εκβάλει δαιμόνια και καθυβρίζεται από αυτά.

  Από νωρίς, από τότε που οι δαίμονες τον χτυπούσαν και τον άφηναν αναίσθητο, άρχισε να του παρέχεται κι ένα άλλο χάρισμα. Να εκβάλλει δαιμόνια από ανθρώπους. Παλιά η μεθοδεία του Σατανά. Ταλαιπωρεί αφάνταστα και μεταβάλλει τον άνθρωπο σε απαίσιο τυφλό του όργανο. Ιδιαίτερα στη δεκαετία του 1980 φέρνανε συχνά δαιμονισμένους στη Μονή, για να τους διαβάσει εξορκισμούς ο π. Ιάκωβος και να τους σταυρώσει με την κάρα του οσίου Δαβίδ.
  Τελειώνοντας οι εξορκισμοί, ο Γιώργος ελευθερώθηκε από το δαιμόνιο και ηρέμησε. Η μητέρα του, μόλις βγήκε από το ναό, εξήγησε σε μοναχό πως είδε τον π. Ιάκωβο όταν εκείνη έβγαζε τη φωνή. Τον είδε είπε, όσο διάβαζε τους εξορκισμούς, υψωμένον περίπου μισό μέτρο πάνω από τη γη και να πατάει σ’ ένα μαύρο νάνο με κέρατα και ουρά (στο δαιμόνιο…………….».

  Εξορκισμοί στη μονή Ομπλού της Πάτρας:
  http://www.fatsimare.net/topic_news/p2_articleid/5498

  Ο εξορκιστής , ο άνθρωπος που αναλαμβάνει το ρίσκο της σύγκρουσης με το σατανά, «ηρεμεί» τη δαιμονισμένη, αγγίζοντας με τα χέρια του το πρόσωπό της κοπέλας, τα χέρια της, ενώ ταυτόχρονα προσεύχεται γι αυτήν και ζητάει κι αυτός την βοήθεια του Θεού σε αυτό του το έργο.

  Μιλήσαμε για ρίσκο, ακριβώς γιατί πρόκειται για ρίσκο. Οι ιερείς που αναλαμβάνουν να εξορκίσουν κάποιον, γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Διάβολος και οι δαίμονες δεν εκδιώχνονται. Απλά «ξορκίζονται».

  Ο μεγαλύτερος κίνδυνος κατά την διάρκεια του εξορκισμού, αφορά τον ίδιο τον εξορκιστή. Ο κίνδυνος δηλαδή να ξεγελαστεί και να παγιδευτεί ο ίδιος από τον διάβολο. Για το λόγο αυτό, όπως λέγεται στην Εκκλησία μας, δεν πρέπει να δείξει ούτε το ελάχιστο δείγμα αδυναμίας και οίκτου απέναντι σε αυτόν. Στο μοναστήρι την ευθύνη αυτή έχει αναλάβει ένας μοναχός γύρω στα πενήντα, που πραγματικά η εμφάνισή του σε παραπέμπει σε έναν άνθρωπο δυνατό σωματικά αλλά και πνευματικά.

  ΚΑΙ ΚΡΑΥΓΕΣ ΠΟΥ ΚΟΒΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ
  ΑΛΑΤΙ, ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ

  Στην διάρκεια του τελετουργικού γίνεται χρήση αλατιού που αναπαριστά την αγνότητα και κρασιού που αναπαριστά το αίμα του Χριστού. Ο κυριευμένος από τους δαίμονες κρατά στα χέρια του ένα σταυρό ενώ ο εξορκιστής κάνει χρήση ιερών λειψάνων….».

  Σταματώ εδώ για να μην κάνουν εμετό οι αναγνώστες μας από την φρίκη της Ορθόδοξης Μαύρης Μαγείας, αλλά αν επιμένετε υπάρχει πολύ χειρότερη συνέχεια, με ρώσικους εξορκισμούς.

 42. Ο/Η nomikos λέει:

  Αγαπητέ Κε Λασκαράτε, σε όλα αυτά που είπατε, να προσθέσω και εγώ κάτι από προσωπική εμπειρία, αλλά και σαν απάντηση στις ανακρίβειες, που αναφέρει ο δηδρ, ο οποίος επικαλείται και τον τέως εκπρόσωπο της ιεράς συνόδου Χατζηφώτη, άνθρωπο που ακολουθούσε πιστά τα τελετουργικά της ορθόδοξης εκκλησίας, ιδιαίτερα τα περι νηστείας, γι’αυτό και ομοίαζε στο σωματικό βάρος με μεγάπτερη φάλαινα.Λοιπόν έτυχε να υπηρετήσω τη στρατιωτική μου θητεία, στο όμορφο νησί της Λέσβου και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Μανταμάδος.Εκεί βρίσκεται μία μονάδα πεζικού και ακριβώς απέναντι, γύρω στα 100 μέτρα σε ευθεία γραμμή, τα κτίρια που αποτελούν το μοναστήρι του Ταξιάρχη.Το στρατόπεδο μάλιστα, έφερε την ονομασία Στρατόπεδο Μητροπολίτου Γερμανού Καραβαγγέλη και αυτό διότι για τη στέγαση του, χρησιμοποιούσε και χρησιμοποιεί χώρο παραχωρημένο από το περιουσιολόγιο της εν λόγω μονής.Υπηρέτησα εκεί, απο 10/1989 έως 11/1990.Σ’αυτούς λοιπόν τους 13 μήνες άκουσα από πολύ κοντά να γίνονται 10 εξορκισμοί.Λέω άκουσα, διότι για κάποιο περίεργο λόγο, το πρωί βλέπαμε τον ταλαίπωρο ή την ταλαίπωρη ασθενή να καταφθάνει, μετά συνοδείας συγγενούς προσώπου ή προσώπων, γίνονταν δεκτοί από τον ηγούμενο και το βράδυ όσοι είχαμε υπηρεσία είτε σκοπού είτε περιπόλου, αλλά και όσοι δεν είχαν απλώς ύπνο, ακούγαμε ευδιάκριτα τα ουρλιαχτα, τις κατάρες στον «δαίμονα» και κάτι περίεργες ψαλμωδίες, ακρόαμα τραγικό όπως καταλαβαίνετε, για κάθε υγιή και ευγενική ψυχή.Την επόμενη Κυριακή δε, αυτήν που ακολουθούσε του τελευταίου εξορκισμού, ορισμένοι εκ των στρατιωτών είχαμε την υποχρέωση να παραβρεθούμε και στην «θεία λειτουργία» πρωί πρωί.Τα μπινελίκια που στόλιζαν τους εμπνευστές της διαταγής, όσο και τον ηγούμενο που όπως είχαμε μάθει απαιτούσε την παρουσία στρατού κάθε Κυριακή, τα αφήνω στην φαντασία σας.Αρκετές φορές είχα και εγώ αυτήν την ατυχία και μου έκανε εντύπωση ότι κάθε φορά πού είχε προηγηθεί εξορκισμός, τα τάματα που υπήρχαν στην και καλά θαυματουργή εικόνα του Ταξιάρχη, είχαν πολλαπλασιαστεί σοβαρά.Μιλάμε δε για κοσμήματα, άλλα τιμαλφή μέχρι και ράβδο χρυσού είχα δεί με τα ίδια μου τα μάτια.Η ανέγερση δε περισσότερων κτιρίων όχι μόνο συνέβαινε τότε, αλλά έχω μάθει ότι συνεχίζεται και σήμερα.Δεν γνωρίζω βέβαια εάν αυτά τα αίσχη συνεχίζονται, διότι δεν είμαι εκεί αλλά με τέτοιο παρελθόν και τέτοια έσοδα, κομματάκι δύσκολο μου φαίνεται να τα έχουν εγκαταλείψει.Βρίσκω δε Κε δηδρ ότι είναι τραγικά ματαιόπονο, να προσπαθείς να πείσεις κόσμο περί της μη τελέσεως εξορκισμών από την ορθόδοξη εκκλησία, όταν η ύπαρξή της ολόκληρη στηρίζεται από τη μία στον καλό θεούλη και από την άλλη στην ύπαρξη σατανάδων, δαιμόνων τελωνίων τα οποία κυνηγούν να φάνε τον κόσμο και μόνο αυτή ξέρει πως να τα αντιμετωπίσει.

  Υ.Γ
  Κε δηδρ
  μην εμπιστεύεσε ποτέ, εκπρόσωπο ανωτέρου ή ανωτάτου επιπέδου της εκκλησίας, το σωματικό βάρος και η όψη του οποίου, προσομοιάζουν με αυτά των χονδρότερων εκπροσώπων του ζωικού βασιλείου.Έντεκα στις δέκα φορές σου λένε ψέμματα.Χονδρά μάλιστα.

 43. Ο/Η Δηδρ λέει:

  Το τελευταίο αυτό σχόλιο, δεν είναι καθόλου διαφορετικό από αυτό το οποίο δημοσίευσες εξ αρχής.

  Είναι σχεδόν ίδιο, μόνο που βλέπω με χαρά ότι ξέχασες αμέσως τα σχόλια περί του «αν φεύγουν οι αρρώστιες με ιεροτελεστίες».

  Αυτή είναι όντως πρόοδος από μέρους σου, μια που το είχες τραβήξει τόσο πολύ σε αυτό το σημείο, που η κατάσταση είχε γελοιοποιηθεί.

  Στο τελευταίο σου σχόλιο, βλέπουμε ένα συνοθήλευμα στο οποίο υπάρχουν:

  – η δολοφονία της καλόγριας

  – Οι Παλαιοημερολογίτες επίσκοποι

  – Ο πατήρ Σάββας

  – Ο δεσπότης Πουρτσουκλής ο οποίος μάλιστα ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ τους εξορκισμούς!

  Αυτή ακριβώς είναι η ομολογία σου, γι αυτό ακριβώς που επισημαίνω παραπάνω:

  «οι τραγικές ανακρίβειες και γενικεύσεις του επιμέρους δείχνουν αυξημένο βαθμό κακοπιστίας»

  Οι παλαιοημερολογίτες δεν έχουν ουδεμία σχέση με την Ορθόδοξη Εκκλησία, είναι οριστικά εκτός εκκλησίας μέχρι την επάνοδό τους από το σχίσμα.

  Έχουμε λοιπόν ένα δημοσίευμα από blog «για κραυγές που κόβουν την ανάσα», τους ..παλαιοημερολογίτες, ένα περιστατικό στη Ρουμανία, και ευτυχώς που έβγαλες τον Ρασπούτιν δηλαδή. Το ξέρεις ότι και ο Τσακαλίας ήταν κάποτε στην Ορθόδοξη Εκκλησία ως αρχιμανδρίτης; Μήπως θα κριθεί και από τον Τσακαλία η Ορθόδοξη Εκκλησία;

  Μας λες:

  «Αρνιόσαστε με μεγάλη ευκολία τώρα που στριμωχτήκατε, σαν τον δεσπότη της Καισαρειανής, τους εξορκισμούς. Προδίνετε τον ίδιο τον Χριστό που έκανε θεαματικούς εξορκισμούς με ομαδική αυτοκτονία γουρουνιών.»

  Να επισημάνω ότι ο εξορκισμός του Ιησού ήταν κάτι ελάχιστοι θα καταλάβαιναν, και μόνο όταν θα έβλεπαν το παιδί θεραπευμένο.
  Θυμίζω ότι οι δαίμονες έριξαν τους χοίρους στο νερό και όχι ο Ιησούς.

  Η Παραποίηση που με αναίδεια κάνεις είναι η εξής:

  Προβάλεις ψευδείς ισχυρισμούς για τους ορθοδόξους, ενώ από τη στιγμή που υπάρχει εξορκισμός στην βάπτιση, είναι αστείο να λέμε αν υπάρχουν εξορκισμοί. Ούτε καν ο Χατζηφώτης δεν το αρνήθηκε ότι υπάρχουν τέτοιες ευχές. Μίλησε για τους ομαδικούς και θεαματικούς εξορκισμούς. Ούτε και ο Τρεμπέλας αρνήθηκε ότι υπάρχουν ανάλογες ευχές. Ασφαλώς όχι. Τις ενέταξε όμως στο σύνολο των σχετικών ευλογιών όπως ένα σωρό άλλες.

  Τι κάνει όμως ο τύπου «ροΐδολασκαράτος»:

  1ον: Προσπαθεί να επιβιώσει με τη μέθοδο των άκρων. Από τη μία δήθεν ΟΛΗ η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ως σύστημα τους θεαματικούς και προβληματικούς εξορκισμούς και μάλιστα επιδιώκει την θεραπεία όλων των νόσων με εξορκισμό.

  2ον: Μετά την δημόσια έκθεσή του, πιάνει το άλλο άκρο, ΨΕΥΔΟΣ κι αυτό: «αρνείστε λέει την ύπαρξη εξορκισμών» και όμως σε ολόκληρο το ποστ μιλάμε γι αυτούς!

  Κανείς ασφαλώς δεν θα μπορούσε ποτέ να αρνηθεί τον εξορκισμό, εκτός αν ήταν αιρετικός. Άλλο αυτό και άλλο το αν η παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας αποδέχεται στην πρακτική της, ανεξέλεγκτες τελετουργίες.

  Η απουσία θεολογίας και λεπτομερούς ανάλυσης του πως επιτυγχάνεται ο εξορκισμός, δείχνει ακριβώς ότι η εκκλησία από την αρχή της, διδάσκει και ομολογεί την επίτευξη της σωτηρίας με τη βοήθεια των μυστηρίων και με τη μυστηριακή ζωή η οποία σώζει ακριβώς τον άνθρωπο από την επιρροή των δαιμονικών δυνάμεων και δεν προσκολάται σε μεθόδους έκτακτες τις οποίες μελετά με διάκριση.

  Εκεί είναι το ζήτημα. Γιατί σύμφωνα με τα λεγόμενα του ατάκτως μαζευθέντα τύπου «ροΐδη» ούτε το επάγγελμα του Ψυχολόγου ούτε του Ψυχιάτρου θα είχε λόγο ύπαρξης για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Και αυτή είναι άλλη μία διάψευση της υποκριτικότητας και της ισοπεδωτικής γενίκευσης.

  Ο εξορκισμός, για να ήταν συμβατός με το όλο πλαίσιο της Θεολογίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας, θα έπρεπε να τελεστεί σε μια έκτακτη περίπτωση, όπου την πρωτοβουλία θα έπαιρνε ένα εξέχον και αναγνωρισμένο από την εκκλησιαστική συνείδηση ως χαριτωμένο μέλος της Εκκλησίας. Γιατί θα έπρεπε να διαθέτει αγάπη και διάκριση και ασφαλώς το αποτέλεσμα θα ήταν όχι αυτοκτονία, δολοφονία ή ψυχική πάθηση, αλλά μια πλήρης ειρήνη και εν Χριστώ ηρεμία που θα γαλήνευε το παθόν πρόσωπο.

  Ο Ιάκωβος Τσαλίκης, ο Παΐσιος και ελάχιστα άλλα μέλη της Εκκλησίας, είναι τα μέλη που η εκκλησιαστική συνείδηση αναγνωρίζει ως χαριτωμένα. Είναι πολύ πιθανόν, αν η αγιότητα διακυρησσόταν όπως την πρώτη χιλιετία μ.Χ. από ομοφωνία λαού και κλήρου, χωρίς την επιπρόσθετη συνοδική επικύρωση (η οποία απλώς διαβεβαιώνει ότι ο κλήρος και ο λαός όντως αποδέχονται την αγιότητα ενός προσώπου) η Εκκλησία μας ίσως αναγνώριζε την αγιότητα στα πρόσωπα αυτά.

  Όταν όμως, ο οποιοσδήποτε ηγούμενος, μοναχός, κληρικός, βγάζει παντιέρα ως «εξορκιστής», αυτό δεν είναι θεμιτό για την Ορθόδοξη Εκκλησία, γιατί υποκρίπτει έπαρση και εγωισμό ανθρώπου που είναι αθεολόγητος.

  Όπως λοιπόν το λάθος και το σφάλμα υπάρχει παντού, έτσι και στους ανθρώπους που βιώνουν ως μέλη της Εκκλησίας. Η Ορθοδοξία δεν αποδέχεται ότι η σχετική αγιότητα των μελών θα μπορούσε να προσβάλει την αγιότητα της Εκκλησίας ως σύνολο και ως σώμα Χριστού. Αποδέχεται όμως τις επιμέρους εσφαλμένες πράξεις μελών.

  Όποιος διαβάσει τους τόμους της «Φιλοκαλίας», ένα αυθεντικά πνευματικό έργο, αμφιβάλλω αν θα βρει έστω και μία φορά εκεί μέσα τον όρο εξορκισμός. Εγώ τουλάχιστον δεν τον βρήκα. Ο αγώνας των ασκητών, σχεδόν πάντα περιστρέφεται γύρω από την πιθανότητα οι δυνάμεις του αντιθέτου να βγάλουν από το δρόμο τους, αυτούς τους αγωνιστές. ΚΙ ΟΜΩΣ: τα μέσα τα οποία προβάλουν είναι η μυστηριακή ζωή, η εγκράτεια, η προσευχή και η νηστεία, ενώ προσωπικά δεν έχω βρει ΟΥΤΕ ΜΙΑ περίπτωση όπου οι μεγάλοι αυτοί ασκητές να προτείνουν να καταφύγει κάποιος σε εξορκισμό.

  Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ευχές εξορκισμού. Η Εκκλησία όμως είναι ένα σύνολο πνευματικών θυσαυρών. Θα πρέπει να δούμε και ποια ακριβώς θέση έχουν αυτές οι ευχές και πόσο συχνά οι άγιοι προτείνουν στους πιστούς να καταφεύγουν εκεί αντί για τη μυστηριακή εκκλησιαστική ζωή.

  Κλείνοντας, να πω ότι, τα όσα έφερα ως στοιχεία στο προηγούμενο post, αποδεικνύουν ότι υπήρχε ένα απέραντο ψεύδος στα όσα ισοπεδωτικά επιχείρησες να παρουσιάσεις για το Σύνολο της Εκκλησίας, πολλά από τα οποία ήδη τα άφησες πίσω. Πήρες όμως το μεμονωμένο σφάλμα και προσπάθησες να το αναδείξεις ως ΟΛΟ. Πήρες το επιμέρους, και μετά με τον οδοστρωτήρα πήγες να το απλώσεις για να καλύψεις τα πάντα.

  Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ελέγχεσαι ως απατεώνας και όχι για το αν έχουν υπάρξει προβληματικές περιπτώσεις εξορκισμών από μέλη της Εκκλησίας που έδρασαν αυθαίρετα.

 44. Ο/Η expaganus λέει:

  Τι είδαν τα μάτια μου σήμερα! Να παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας ο αιρετικός και ψευτοάγιος, αρχιαπατεώνας Ρασπούτιν!
  Καλά, πριν γράψετε τα πονήματά σας, δεν ανοίγετε κανένα βιβλίο; Έστω τη Βικιπαίδεια , αν δεν έχετε κάτι σχετικό στη βιβλιοθήκη;
  Και δεν βρήκατε κανένα πιο έξυπνο εκπρόσωπο των «εξορκιστών» που μας λέτε από τον π. Σάββα Αχιλλέως, που τον κοροϊδεύει μέχρι κι ο Λιακόπουλος;
  Και άλλα πολλά είδα, στα οποία όμως σας έχουν απαντήσει άλλοι οπότε ας μη μακρυγορώ. Δυο μόνο παρατηρήσεις:
  Ροίδη και Λασκαράτο, δηλώνετε «άθεοι και αγνωστικιστές». Ένα από τα δύο μπορείτε να είστε: ή άθεοι, ή αγνωστικιστές, γιατί αν δεν το έχετε καταλάβει, το ένα ααναιρεί το άλλο. Ο αγνωστικιστής δηλώνει άγνοια ως προς την ύπαρξη ή ανυπαρξία του Θεού, ενώ ο άθεος ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ότι υπάρχει Θεός και δεν αφήνει παραθυράκι να υπάρχει Θεός χωρίς αυτός να το αντιληφθεί, όπως δηλ. κάνει ο αγνωστικιστής. Εκτός αν είστε άθεος ο ένας και αγνωστικιστής ο άλλος.

  Προς Κώστα: Αυτός ο «Πάπυρος» που μας λες είναι κανένας εγκληματίας; Γι’ αυτό και μας καταγγέλεις ξανά και ξανά ότι ναι, ο Δηδρ είναι ο «Πάπυρος»;

 45. Ο/Η Kostas λέει:

  Γκοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοολ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 46. Ο/Η Geysser λέει:

  @expaganus
  Βασικά, ο αθεϊσμός είναι γενική έννοια και δεν αναιρείται από τον αγνωστικισμό αλλά εξειδικεύεται. Όπως λέει ο Richard Dawkins «ο αγνωστικισμός είναι νερωμένος αθεϊσμός». Μπορεί κάποιος να είναι αγνωστικιστής άθεος, και αυτή η στάση σημαίνει «δεν ξέρω αν υπάρχει ή όχι Θεός, αλλά είναι μάλλον απίθανο σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν».

 47. Ο/Η Kostas λέει:

  @expaganus

  Δεν καταγγέλω απολύτως τίποτα. Απλώς αποκαθιστώ
  την τάξη. Να ξέρουν δηλαδή όλοι πως όταν γράφει
  ο Δηδρ, στην πραγματικότητα το πρόσωπο που
  κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο αυτό, δεν είναι
  άλλος από τον συνεργάτη τής Ο.Ο.Δ.Ε. και χρήστη
  τής ελληνικής ορθόδοξης Βικιπαίδεια Papyrus (52).
  Ας το ξέρουν λοιπόν όλοι αυτό, και για τα υπόλοιπα
  ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

 48. Ο Χριστός είπε την Παναγία «γυναίκα» και όχι «μητέρα» για να μην την κάνει να στεναχωρεθεί περισσότερο… που τον έβλεπε σταυρωμένο… Γι’ αυτό της είπε και “τι εμοί και σοι”… εκτός από τα άλλα που είπε και ο Δηδρ…
  ο νομικός είπε: «ο δε Ροίδης ειναι χρώματος γκρί και γαβγίζει»… Αυτό νομικέ κι εγώ το είχα υποψιαστεί…
  είπε ακόμα… «το βράδυ όσοι είχαμε υπηρεσία είτε σκοπού είτε περιπόλου, αλλά και όσοι δεν είχαν απλώς ύπνο, ακούγαμε ευδιάκριτα τα ουρλιαχτα, τις κατάρες στον “δαίμονα” και κάτι περίεργες ψαλμωδίες, ακρόαμα τραγικό όπως καταλαβαίνετε, για κάθε υγιή και ευγενική ψυχή.»
  «υγιή και ευγενική» εννοείς και τη δική σου; ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ μ’ έκανες και γέλασα πρωί πρωί… Σ’ ευχαριστώ θα έρχομαι συχνά εδώ μόνο για σένα…

 49. Παράθεμα: Μαύρη Μαγεία: O εξορκισμός στην Ορθόδοξη Εκκλησία (2) « Ροΐδη Εμμονές

 50. Ο/Η laskaratos λέει:

  Kostas,
  σε ευχαριστώ για την αποκάλυψη της προέλευσης του πολυγραφότατου επισκέπτη μας Δηδρ, όπως και για τα δομημένα πάνω σε γνώση και λογική πολύτιμα σχόλια σου.

  Θέλω να επισημάνω όσο πιό σύντομα μπορώ την κλασσική παπαδίστικη μέθοδο που ακολουθούν οι κύριοι αυτή προκειμένου να μην απαντήσουν και να εκθέσουν τον συνομιλητή τους. Πιάνω μια περίπτωση, γιατί μόνο έτσι δεν θα χαθεί η απάντησή του μέσα σε αποπροσανατολιστικά κατεβατά. Μπορώ όμως να κάνω το ίδιο αν χρειαστεί για πάρα πολλές ακόμη από τις «απαντήσεις» του:

  -Σχόλιο 41 Λασκαράτος:
  @5)Ο δεσπότης Πουρτσουκλής της Καισαρειανής υπό την σκέπη του οποίου γινόντουσαν οι εξορκισμοί, κλήθηκε από τη Σύνοδο σε απολογία;
  6)Ο δεσπότης Πουρτσουκλής, αν δεν τον ξεφωνίζανε τον εξορκιστή του τα κανάλια, θα τον διέταζε να σταματήσει;@

  Σχόλιο 43 Απάντηση Δηδρ:
  @- Ο δεσπότης Πουρτσουκλής ο οποίος μάλιστα ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ τους εξορκισμούς!@

  Το ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ με κεφαλαία, δηλαδή τι λες βρε (απατεώνα) Λασκαράτε, ο καλός άνθρωπος έβαλε τέρμα και συ τον κατηγορείς;

  Λέω τώρα εγώ:

  Για χρόνια ο πανοσιώτατος Σάββας έκανε δίπλα στην έδρα της μητρόπολης Καισαριανής ανεμπόδιστα τους εξορκισμούς του, το ήξερε ο Χριστόδουλος, η Σύνοδος και ο αρμόδιος μητροπολίτης κ.Πουρτσουκλής. Το ήξερε και ο δυστυχισμένος κοσμάκης που έτρεχε κατά εκατοντάδες και κατέθετε τον οβολόν του και οι σχιζοφρενείς, μανιοκαταθλιπτικοί «δαιμονισμένοι». ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ έβγαλε η Εκκλησία την ουρά της απέξω, αλλά ούτε τότε απολογήθηκε ο δεσπότης, ούτε τότε δικάστηκε ο παπάς. Αφού οι εξορκισμοί του ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΠΩΣ ΛΕΣ ΣΥΜΦΩΝΟΙ ΜΕ ΤΟ ΤΥΠΙΚΟ γιατί δεν παραπέμφθηκε στην εκκλησιαστική δικαιοσύνη; Τι ήθος είναι αυτό, να τρέχουν να σώσουν το τομάρι τους ΠΡΟΣΠΟΙΟΥΜΕΝΟΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ;

  Επί του ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ παρακαλώ Πάπυρε-Δρυ της ΟΟΔΕ, μπορείτε να μας απαντήσετε;

 51. Ο/Η Kostas λέει:

  Αγαπητέ Λασκαράτε,
  εγώ ευχαριστώ. Για την ιστορία πάντως να
  υπενθυμίσω ότι ο πρώτος που αποκάλυψε
  εδώ την πραγματική διαδυκτιακή ταυτότητα
  τού Δηδρ, ήταν ο επισκέπτης με το ψευδώνυμο
  «αΔήδε» στο 215ο σχόλιο
  τής ανάρτησης
  «Σύμφωνο Συμβίωσης: Η Εκκλησία να ζητήσει
  συγγνώμη». Στο αμέσως επόμενο δε σχόλιο
  ο expaganus ρώτησε απορημένος από πού
  προέκυπτε το συμπέρασμα αυτό, ερώτημα
  ωστόσο το οποίο είχε μείνει αναπάντητο αφού
  ούτε ο αΔηδε επανήλθε με διευκρινίσεις, αλλά
  ούτε κι εγώ παρενέβην για να επιβεβαιώσω
  τα λεγόμενα τού… χρυσόστομου επισκέπτη.
  Το έπραξα όμως αργότερα
  όταν το θέμα
  αφορούσε πλέον και εμένα. Οποισδήποτε
  δε ενδιαφέρεται να δει και τα στοιχεία που
  αποδεικνύουν την πραγματική ταυτότητα
  τού Δηδρ, μπορεί να διαβάσει το
  «Αποκαλυπτήρια (Sit back and enjoy the show!)»

 52. Ο/Η Kostas λέει:

  Αυτό που λέει ο expaganus (ο οποίος μπορεί να είμαι κι εγώ) φαντάζομαι είναι:

  Έχουν μαζευτεί ένας που τον «λένε» ροΐδης, ένας που τον «λένε» λασκαράτος, ένας που τον «λένε» kositas, ένας που τον «λένε» nomikos και άλλοι για να πούνε:

  «η πραγματική ταυτότητα του «Δηδρ» είναι «papyrus 52»;

  Αν αυτό δεν είοναι ηλιθιότητα, τότε τι είναι.

  (ή όπως κάποιος άλλος εξίσου έξυπνος, είπε, ο Δηδρ, o «papyrus» και ο «papyrus 52» είναι 2 ή τρία άτομα και γι αυτό μπορούν και γράφουν τόσα πολλά.)

  Δεν νομίζω λοιπόν ότι ο Δηδρ είναι ένα άτομο, αλλά περισσότερα. Το ξέρω με βεβαιότητα. Αλλιώς να μη με λένε kosta…

 53. Ο/Η αΔήδε λέει:

  Ο οποίος Αδήδε, για όσους δεν το κατάλαβαν ήταν ο παραπάνω kositas…

 54. Ο/Η Δηδρ λέει:

  ΑΠΟΛΑΥΣΗ!!!!!

  Κοιτάξτε. Όοοοχι…Κοιτάξτε τι έγραψα λίγο πιο πριν:

  «Στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν υπάρχει θεολογία περί εξορκισμών, μήτε γράφτηκαν πρακτικά εγχειρίδια για την τεχνική του εξορκισμού, μήτε συνοδικές αποφάσεις υπάρχουν»

  Το βλέπετε όλοι φαντάζομαι, για να μην τρελαθούμε.

  Κοιτάξτε τώρα τι έγραψε ο ανεκδιήγητος:

  «Αφού οι εξορκισμοί του ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΠΩΣ ΛΕΣ ΣΥΜΦΩΝΟΙ ΜΕ ΤΟ ΤΥΠΙΚΟ γιατί δεν παραπέμφθηκε στην εκκλησιαστική δικαιοσύνη;«

  Ρε μπαγάσα, έχεις ξεφύγει; Τι συμβαίνει με σένα;

 55. Ο/Η expaganus λέει:

  Kosta, γράφεις: «Αυτό που λέει ο expaganus (ο οποίος μπορεί να είμαι κι εγώ) φαντάζομαι είναι:

  Έχουν μαζευτεί ένας που τον “λένε” ροΐδης, ένας που τον “λένε” λασκαράτος, ένας που τον “λένε” kositas, ένας που τον “λένε” nomikos και άλλοι για να πούνε:

  “η πραγματική ταυτότητα του “Δηδρ” είναι “papyrus 52″;

  Αν αυτό δεν είοναι ηλιθιότητα, τότε τι είναι.»
  Πότε τα είπα εγώ αυτά βρε άνθρωπέ μου; Και εντάξει, ότι το ότι λες ο «Δηδρ» είναι ο «Πάπυρος» το κατάλαβα. Με τα παραπάνω προσπαθώ να καταλάβω τι στην ευχή εννοείς και δεν μπορώ!

  Κατά τα άλλα, όχι ο expaganus δεν μπορεί να είσαι εσύ. Αυτό το λέω μετά βεβαιότητος.
  Όλα κι όλα, δε θα μου δημιουργήσετε κρίση ταυτότητας εδώ μέσα.

 56. Ο/Η Po λέει:

  Kostas/Δηδρ,
  όταν κάνετε μεταξύ σας συζήτηση, σε παρακαλώ, μην μπαίνεις με διαφορετικό κάθε φορά ψευδώνυμο, μπορεί εγώ από το ΙΡ σου να το καταλαβαίνω, όμως δεν είναι δεοντολογικά σωστό. Νομίζω.

  Μπορούμε να συζητάμε έντιμα (σε αυτόν τον τομέα) τις όποιες διαφωνίες μας.

 57. Ο/Η expaganus λέει:

  Τώρα μπήκα στο νόημα. Ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις οικοδεσπότα.

 58. Ο/Η Kostas λέει:

  Αγαπητέ Ροΐδη, expaganus,

  το σχόλιο 52 ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΙΚΟ ΜΟΥ, αλλά
  κάποιου κομπλεξικού που θέλησε να το
  γυρίσει στην πλάκα για να στρέψει την προσοχή
  αλλού!

  @αΔήδε-ιμιτασιόν (σχόλιο 53)

  Λαθος αγαπητέ: ο αΔήδε ΔΕΝ ήμουν εγώ.
  Αν ήμουν εγώ, θα είχα παρέμβει ως Κώστας
  όπως το έπραξα αργότερα. Μέχρι εκείνο το
  σημείο ο Δηδρ δε μού είχε απευθύνει την
  παραμικρή κουβέντα, και γι’ αυτό δεν είχα
  κανέναν λόγο ν’ ανακατευτώ. Ανακατεύτηκα
  ΜΟΝΟ όταν απέκτησα λόγο! Και κάτι ακόμα:
  λες να μη μου πέρασε απ’ το μυαλό ότι με
  την παρέμβασή μου, οι υποψίες θα έπεφταν
  αμέσως πάνω μου; Δε μ’ ενδιέφερε όμως,
  αφού καθαρός ουρανός, αστραπές δε φοβάται!
  Όταν όμως ο Δηδρ έβαλε κι εμένα στο παιχνίδι,
  τότε απλά τον πήρε και τον σήκωσε!

 59. Ο/Η nomikos λέει:

  Φίλε Kostas, έκανα μία σύντομη επίσκεψη από το ιστολόγιό σου και πήρα μία μικρή γεύση από τον πολυπρόσωπο πολυπλόκαμο πολυατάλαντο πάπυρο 52 δηδρ και το λουρί της μάνας.Εξαιρετικές πληροφορίες και εξαιρετική δουλειά από εσένα.Εάν καταφέρνω και βρίσκω χρόνο, θα περνώ να τα λέμε και εκεί.Να είσαι καλά.

 60. Παράθεμα: Μαύρη Μαγεία: O εξορκισμός στην Ορθόδοξη Εκκλησία (3) « Ροΐδη Εμμονές

 61. Ο/Η Δηδρ λέει:

  Για να καταλάβει ο καθένας τι σημαίνει διαδικτυακό όνομα…

  Δέκα άλλοι ανώνυμοι, ψάχνουν το «πραγματικό» …ψευδώνυμο ενός ανώνυμου.

  Νομίζω καταλάβατε όλοι ότι πρόκειται για κάτι εντελώς γελοίο εξ ορισμού.

 62. Ο/Η Δηδρ λέει:

  «Λαθος αγαπητέ: ο αΔήδε ΔΕΝ ήμουν εγώ»

  Λό-λα πά-ρε το τό-πι…

 63. Ο/Η Kostas λέει:

  @Papyrus 52 (Δηδρ-Δηδε κ.λπ.)

  Κανένα πρόβλημα Πάπυρε. Μπορείς να συνεχίσεις απερίσπαστος
  να επιδίδεσαι στο δέφειν εαυτόν, κανείς δε θα σ’ ενοχλήσει! Και
  μόνο τα άτομα που διάβασαν τα «Αποκαλυπτήρια», μού αρκεί.
  Και σε διαβεβαιώ δεν ήτανε λίγα…

  @nomikos

  Σ’ ευχαριστώ αγαπητέ φίλε – όποτε μπορείς, πέρνα να τα λέμε!

 64. Ο/Η Kostas λέει:

  Λοιπόν, θα κάνω μια ερώτηση: τι ακριβώς γινόταν την 16η
  τού Βοηδρομιώνα στη θάλασσα και ποιος ήταν ο συμβολισμός;
  Κι επίσης, τι ακριβώς συνέβη στον μύθο τής αρπαγής τής
  Περσεφόνης; Σκεφτήτε λίγο και ίσως πάει κάπου το μυαλό σας…

 65. Ο/Η Kostas λέει:

  Ωραία, βοηθώ λιγάκι: στα Ελευσίνια κάτι έπαιζε
  με δαιμονικά στοιχεία που έβγαιναν, λέει, από
  τους μύστες κι έμπαιναν σε χοίρους (οι οποίοι
  λουζονταν στη θάλασσα). Στον μύθο δε τής
  αρπαγής της Περσεφόνης κάτι έγινε, λέει,
  μ’ έναν… χοιροβοσκό που ενώ έβοσκε αμέριμνος
  τα γουρουνάκιά του, άνοιξε, λέει, ξαφνικά η γη
  και γκρεμίστηκαν τα κακόμοιρα μέσα στο χάσμα,
  συνοδευόμενα από τον… Άδη (ο οποίος μόλις
  είχε απαγάγει την κόρη τής Δήμητρας). Προς
  το παρόν αυτά.

 66. Ο/Η laskaratos λέει:

  Aγαπητέ Κοstas,
  εξαιρετικά ενδιαφέρον. Και ο μύθος με τα γουρούνια κλεμμένος λοιπόν. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάτι αυθεντικό στο Χριστιανισμό ή αν πρόκειται για απλή συρραφή και λογοκλοπή ανατολικών μύθων.

 67. Ο/Η Kostas λέει:

  Αγαπητέ Λασκαράτε,
  αφού μού έδωσες την πάσα, ας το συνεχίσουμε λοιπόν:
  «Οι δαίμονες και οι … τετράποδες μπριζόλες»

 68. Παράθεμα: Η Μαύρη Μαγεία στην Ορθοδοξία (4): Aφορισμός « Ροΐδη Εμμονές

 69. Παράθεμα: Ορθόδοξη Mαύρη Μαγεία (7)-Πτωματολατρεία & Φετιχισμός « Ροΐδη Εμμονές

 70. Ο/Η PETROS λέει:

  SAS PARAKALO AN JEREI KANEIS POY EINE O PAPASABBAS AS STEILEI EIMEHL STO MOYTRO12@HOTMAIL.COM EIPARXEI SOBARO PROBLIMA SAS PARAKALO..

 71. Παράθεμα: Ορθόδοξη Μαύρη μαγεία (12α) « Ροΐδη Εμμονές

 72. Ο/Η Ζαν Ζακ Ρουσσώ λέει:

  Που είσαστε ρε φίλοι.Τυχαία σας βρήκα.
  Υπέροχο μπλογκ, με δέχεστε ως σχολιαστή;
  Δηδρ, δεν γίνονται εξορκισμοί, έ. Τι λέτε;
  Ορθόδοξη σιχασιά

 73. Ο/Η Περαστικός λέει:

  Mωρέ γίνονται λέει εξορκισμοι και αποδίδουν χρήμα
  Οι θεούσες του αγιου όρους συζητούν και αποκαλύπτουν. Μόνο που τους διέφυγε πως ο εξορκιστής παπάς κάηκε ζωντανός.
  Από τον διάβολο;

  http://www.agiooros.net/forum/viewtopic.php?f=45&t=942&start=0

  Το περιστατικο συνεβη στα 21 μου στα κομνηνα ξανθης οπου λειτουργουσε ο παπας Αναστασιος.Για να ειμαι ειλικρινης εμενα μου φανηκε σαν χωριο το μερος,δεν ξαναπηγα απο τοτε,ενα ανηφορικο χωριο.Βεβαια δεν το γυρισα.εγω μενω και κατοικω στην θεσσαλονικη.Πως βρεθηκα εκει μην ρωτατε…
  Παρεπιπτοντως πηγα μετα απο προταση του ξαδελφου μου.Εγω τοτε ημουν απιστος και δεν ειχα καμια ιδεα απο ορθοδοξια κτλ κτλ.Πηγα μαζι του κυριως για την εκδρομη.Ηταν πραγματι ωραια η διαδρομη.Οταν φτασαμε εκει ειχε πολυ κοσμο(προς εκπληξη μου).Τοσο πολυ που σκεφτομουν πως γινεται και αυτος ο παππους δεν ειναι γνωστος στα μμε!(αφου κακα τα ψεμματα στην τηλεοραση βγαινει κοσμος και κοσμακης).Τελος παντων λεωφορεια ερχοντουσαν στο μερος να φανταστειτε!!!.Καταλαβαινετε την εκπληξη μου.Περιμεναμε εξω απο την παραγκα του παππου να βγει ,να ρθει τελος παντων για να τον δουμε με την σειρα.Οταν ακουγα εμπειριες απο τους παρευρισκομενους τα θεωρουσα ολα αυτα γραφικα και τραβηγμενα απ τα μαλλια(σαν τον φιλο μου τον αδελφο εορτολογιο),μειδιουσα και επειδη αρχισαν να παιρναν οι ωρες και η σειρα μας αργουσε πολυ αγανακτησα και ημουν ετοιμος να φυγω(ποσο λαθος εκανα)μαλιστα πιεζα τον ξαδερφο μου να αποχωρησουμε εκεινη την στιγμη διοτι εκτος των αλλων οπως σας ειπα ηδη ολα αυτα τα θεωρουσα τουλαχιστον γραφικα….
  Τελος παντων ο ξαδερφος με πηρε με το καλο(καλη του ωρα οπου και αν ειναι)και με πηγε πιο κατω σε μια καφετερια(που θυμαμαι ειχε και πισινα!!).Καθομασταν εκει και περιμεναμε ωρα ηπιαμε εναν καφε και γυρισαμε στην ουρα.Εκει ευτυχως μετα απο καμποση ωρα ο παππουλης εμφανιστηκε και με κανε εντυπωση το προσωπο του.Ηταν χαμογελαστο και κατασπρο!!Περιτριγυρισμενος απο παιδακια μεσα στην χαρα!!Ναι αυτο με κανε εντυπωση και μαλακωσε την αγανακτηση και την πωρωση που ειχα.περιμενα λοιπον τωρα με καμποση υπομονη,δεν αργησαμε να μπουμε στον διαδρομο της παραγκας(ας πουμε διαδρομο),οπου με προκαλεσαν(εμενα τον κακοπροαιρετο)αλγεινη εντυπωση τα βιβλιαρακια (αγιες γραφες κτλ που οικιοθελως ο καθενας αφηνε αν ηθελε κατι ευτελες βεβαια γι αυτα,κανεις δεν αφηνε σημειωτεον )που ηταν αραδιασμενα στο τραπεζι( εμενα μου βγηκε στην επιφανεια ολη η γνωστη φαυλοτητα των αρνητων,φυσικα η προαιρεση μου ηταν τοσο κακη που αδυνατουσα να το συνδυασω με την εκκλησια που ο παππους εχτιζε μονος του στο προαυλιο της παραγκας και η οποια μου φαινοταν μαλιστα μεγαλη για τα μετρα του χωριου και θεορατη για τα μετρα της παραγκας του παππου,εκκλησια που ηταν τοτε στα τσιμεντα ανετοιμη ακομα,τωρα δεν ξερω αν τελειωσε,οπως επισης δεν περασε καν απο το θολωμενο μου μυαλο αυτο ακριβως οτι ο παππουλης ζουσε σε παραγκα!) .μπαινει λοιπον ο συνονοματος ξαδερφος μου και βγαινει αμεσως και με κανει νοημα να μπω(κατοπιν θα μου πει οτι ο παππους αμεσως του ειπε οτι δεν ηρθε για εκεινον ).Τελος παντων εγω που ημουν προκατατειλλημενος αρχισα λιγο τα χαχανητα(μην φανταστειτε τιποτα τραβηγμενο απλα αυτα που κανουμε ολοι μας οταν βρισκομαστε σε δυσκολη θεση),προκαταληψη η οποια κορυφωθηκε οταν ειδα τον παππουλη να μου περναει το πετραχειλι(φυσικα τωρα ξερω οτι το λενε πετραχειλι τοτε ομως…)για να μου διαβασει ευχη.Ε εσκυψα και εγω το κεφαλι μου και μου περασε το πετραχειλι διαβαζοντας την ευχη.χτυπησε και τον σταυρο πανω στο κεφαλι και στους ωμους μου ηρεμα και εκεινη την ωρα εγιναν πραγματα που ποτε δεν ενιωσα εζησα στην ζωη μου.Με μιας σοβαρευτηκα,για την ακριβεια παγωσα!!!!Ενιωσα μια πιεση στο στηθος μου σαν δαγκανα ας πουμε να ξεριζωνεται απο την περιοχη της καρδιας!Μια μεγαλη πιεση που δεν την ειχα πριν βεβαια,πρωτογνωρη.Την στιγμη αμεσως που αποχωρησε η πιεση με πλημμυρισαν παρα πολλες δροσοσταλιδες μεσα παλι στην περιοχη της καρδιας.αμεσως μετα με λιγοτερη ενταση πλημμυρισαν την περιοχη του κεφαλιου μου.Ηταν ΥΠΕΡΟΧΑ.Μια αισθηση συγλονιστικη που ομως προηλθε ως θεραπεια σε κατι κακο(η ευχη ηταν για καταπολεμηση μαγειας).Δεν μπορειτε να με καταλαβετε βεβαια διοτι αυτες οι αισθησεις ηταν υπερκοσμιες(και μακαρι ποτε να μην τα ζησετε αυτα γιατι απο μεγαλο κακο ξεκινησαν ολα).Αμεσως μολις τελειωσε η ευχη εγω σηκωθηκα εμβροντητος και περπατωντας ημουν παναλαφρος!!!σχεδον παραπατουσα τοσο ελαφρυς ημουν.Νεο σοκ δηλαδη.Φυσικα με σημαδεψε η εμπειρια εκεινη…

  Δοξασμενο να ναι το ονομα του Ζωντανου Τριαδικου Θεου,την ευχη του Πατερα Αναστασιου να χουμε ολοι μας…

  υς:πολυ μετα διαβαζοντας ενα βιβλιο του γεροντα πορφυριου μιλουσε για δροσια που εμφανιζεται οταν επεμβαινει η θεια χαρις στα ατομα που εχουνδαιμονιο(και προφανως και μαγια)..
  κατι ακομα ο ξαδερφος κατοπιν μου ειπε(αν θυμαμαι καλα μπροστα στον παππουλη)οτι την ωρα της ευχης δυσκολευοταν να πει την ευχη και κομπιαζε(φυσικα εγω δεν εδωσα σημασια τοση στα λογια της ευχης αφου ενιωθα ολα εκεινα που σας διηγηθηκα).Ο Γεροντας Αναστασιος ηταν ενας παπας Αγιος μακαρι να πρεσβευει για ολους εμας…
  Δοξασμενο το Ονομα του Χριστου μας.

  2. ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΞΟΡΚΙΣΤΗ

  http://www.hri.org/news/greek/mpegrb/2002/02-02-25.mpegrb.html#13

  13] ΑΠΑΝΘΡΑΚΩΘΗΚΕ 72ΧΡΟΝΟΣ ΙΕΡΕΑΣ
  Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2002 (19:56 UTC+2)
  Τραγικό θάνατο βρήκε 72χρονος ιερέας, όταν ξέσπασε φωτιά στον ξενώνα του Ιερού Ναού Αποστόλων Πέτρου και Παύλου όπου έμενε στα Κομνηνά Ξάνθης.

  Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η φωτιά ξεκίνησε από τη σόμπα υγραερίου που χρησιμοποιούσε ο ιερέας Αναστάσιος Σαπουνίδης για να ζεστάνει το χώρο.

  Την πυρκαγιά αντιλήφθηκε ένα ζευγάρι που μένει δίπλα στην εκκλησία και ειδοποίησαν την πυροσβεστική υπηρεσία. Ο άτυχος γέροντας αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και ίσως η καρδιά του τον πρόδωσε και δεν μπόρεσε να βγει από τον ξενώνα για να σωθεί.

  Το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής διεξάγει προανάκριση για τη διαλεύκανση των αιτιών που την προκάλεσαν.

 74. Ο/Η Aρχιμανδρίτης Λολώτα λέει:

  Δηδρ: Δεν γίνονται εξορκισμοί

 75. Ο/Η laskaratos λέει:

  Αθάνατη ρουμάνικη Δικαιοσύνη.
  Ελεύθερες οι 3 καλόγριες λόγω καλής διαγωγής.
  Σύντομα ελευθερώνεται και η ηγουμένη, σε ένα χρόνο και ο βασανιστης-φονιάς αρχιμανδρίτης.

  http://www.pokrov.org/display.asp?ds=Person&id=307

  Bucharest. Three of the four nuns from the Tanacu Monastery in eastern Romania, convicted for homicide after a young woman died during what they said was an exorcism ritual, have been released from prison, Romanian Mediafax news agency reports.

  In 2005, the four nuns together with priest Petru Corogeanu, nailed a young woman to an improvised wooden cross in an attempt to exorcise her. The woman died.

  The three nuns released Saturday, Adina Lucia Cepreaga, Simona Birdanas and Elena Otel, were sentenced to five years in prison in 2007. They were released early for good behavior.

  The fourth nun involved, the monastery’s former mother superior, Nicoleta Sofia Arcalianu, was convicted to six years in prison and is due to be released later this year.

  The former priest, who was sentenced to seven years in prison, will be released in spring next year.

  In June 2005, the priest and the four nuns nailed 23 year-old Irina Cornici to a cross in an exorcism ritual and kept her without food or water for three days.

  Related Persons

  Mother Nicoleta Sofia Arcalianu

  Sister Simona Bardanas

  Sister Adina Lucia Cepraga

  Sister Maricica Irina Cornici

  Father Daniel Petru Corogeanu

  Sister Elena Otel

  Related Groups

  ROC Holy Trinity Monastery (Romania)

  © Copyright 2011 Pokrov.org

 76. Ο/Η O παπα-μάγος λέει:

  Ο εξορκιστής ελληνας ορθόδοξος παπάς James L. Greanias ξορκίζει καταραμένο γήπεδο στις ΗΠΑ

  The Cubs brought a heavy hitter to Wrigley Field on Wednesday afternoon, asking the Rev. James L. Greanias, a Greek Orthodox priest from St. Iakovos Church in Valparaiso, Ind., to spread holy water around the dugout to remove an alleged curse that has hovered over the ballclub since its last World Series appearance in 1945.

 77. Ο/Η Manea λέει:

  Oι ανωμαλίες, οι εξορκισμοί και οι δολοφονίες στα Ορθόδοξα μοναστήρια ενέπνευσαν το νέο ρουμάνικο φιλμ του βραβευμένου Κρίστιαν Μούντζιου.
  Αφορμή η δολοφονία με βασανιστήρια της καλόγριας που σκότωσε ο αρχιμανδρίτης του ποστ σας.

  http://www.emanuellevy.com/review/beyond-the-hills-highlight-of-foreign-cinema/
  Beyond the Hills” is a logical continuation of some of the themes and ideas of the searing “Four Months.“ That movie explored the moral rot and blinding legacy of dictatorship, as they affect the everyday life of innocent citizens. The new film is about another kind of institutional totalitarianism, the rigid and intolerant practices of the Orthodox church.

 78. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  Το εγκόλπιο κατηγορεί για μαγεία το Αγιορείτικο Βήμα.
  Χάλασε ο κόσμος

  http://egolpio.wordpress.com/2013/01/15/xematiasma_agioreitiko/

  Μαγικές ευχές ξεματιάσματος σε Ορθόδοξη ιστοσελίδα.
  15012013

  Θα τις βρείτε στην ιστοσελίδα “Αγιορείτικο Βήμα” Όλη η αλήθεια με ένα κλικ… Περιττό να πούμε ότι αυτού του είδους οι “ευχές” είναι καθαρή μαγεία και ότι ευχή για βασκανία διαβάζει ΜΟΝΟ ο Ιερέας. Επειδή το ράσο δεν κάνει τον παπά…ΠΡΟΣΕΞΤΕ!

 79. Ο/Η Toυ κώλου λέει:

  Η θρησκευτική εκμετάλευση μιας δύστυχης κοπέλας

  Μεταφορτώθηκε στις 11 Αύγ 2011
  88.051 views

  Το απόσπασμα το οποίο συνομιλεί ο δαίμονας της Μαρίας, με τον Παναγιώτη Τουλάτο.

 80. Ο/Η Mίμης ο σιδεράς λέει:

  16 Ιουλίου 2014

  Αποφυλακίστηκε ο εξορκιστής, που είχε οδηγήσει στο θάνατο νεαρή καλόγρια!!

  Συγκεκριμένα, ο 33χρονος Daniel Corogeanu φέρεται να φίμωσε την αδερφή Irina Cornici και στη συνέχεια την υπέβαλε σε εξορκισμό αφήνοντάς ς την χωρίς νερό και φαγητό για πέντε ημέρες.

  Το απίστευτο περιστατικό συνέβη σε ένα απομονωμένο μοναστήρι στη Ρουμανία το 2005 και ο 33χρονος ιερέας ήταν πεπεισμένος πως η, κατά δέκα χρόνια νεότερή του, μοναχή ήταν κυριευμένη από «σκοτεινά» πνεύματα και δαιμόνια.

  Ωστόσο, το «μαρτύριο» της καλόγριας δεν σταμάτησε εκεί αφού ο 33χρονος ιερέας μαζί με τέσσερις ακόμα μοναχές, σταύρωσαν την 23χρονη που ήταν ανήμπορη να αντιδράσει.

  Τελικά, η μοναχή Irina εξέπνευσε και η δημοσιοποίηση της υπόθεσης σκόρπισε τρόμο, οργή και σόκαρε τη χώρα. Κυρίως, λόγω της «μεθοδολογίας» που ακολουθήθηκε.

  Οι μοναχοί, νομίζοντας πως η κοπέλα είναι δαιμονισμένη, την υπέβαλαν σε πολύωρο εξορκισμό παρά το γεγονός ότι αργότερα αποκαλύφθηκε πως η γυναίκα είχε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και έπασχε από σχιζοφρένεια.

  Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως η κοπέλα δολοφονήθηκε από τους μοναχούς και επέβαλε ποινή κάθειρξης 7 ετών στον 33χρονο Daniel Corogeanu και σε τέσσερις ακόμα γυναίκες που φέρονται να συμμετείχαν στο τελετουργικό.

  Αξίζει να σημειωθεί πως η υπόθεση δεν έχει κλείσει ακόμα αφού ο θάνατος της νεαρής καλόγριας οφειλόταν σε υπερβολική δόση αδρεναλίνης.

  Ο 33χρονος, είχε πει στο δικαστήριο: «Τη δέσαμε γιατί χτυπούσε τον εαυτό της και θα τη βρίσκαμε νεκρή στο δωμάτιο. Παραδέχομαι ότι την έδεσα και της έβαλα μια πετσέτα στο στόμα και την αφήσαμε έτσι για πέντε ημέρες. Οι τέσσερις καλόγριες που ήταν μαζί μου, προσπάθησαν να της δώσουν φαγητό και νερό, αλλά αρνιόταν. Το μόνο που δεχόταν ήταν αγιασμό».

 81. Παράθεμα: Μαύρη Μαγεία: O εξορκισμός στην Ορθόδοξη Εκκλησία | Ασμοδαιος

 82. Ο/Η Σάββας λέει:

  Τα επιχειρήματα στην πρώτη παράγραφο είναι πάρα πολύ φτωχά

 83. Παράθεμα: Η Μαύρη Μαγεία στην Ορθόδοξη Εκκλησία | Ασμοδαιος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.