«Ιερά» Μονή Γοργοεπηκόου, άλλο ένα Βατοπέδι

Franz Kline

Franz Kline

Το άκουσα χτες στο δελτίο του Μέγκα, το έψαξα και είδα ότι το πρώτο και σοβαρό ρεπορτάζ στην Ιερή (πάλι!) υπόθεση το έκανε ο «Ριζοσπάστης», μετά πήγαν τα συνεργεία του καναλιού…
Διαδικτυακά θα βρείτε το θέμα στο «Ριζοσπάστη» και στο «indy.gr»(βασική πηγή από Ρίζοσπ. επίσης) από όπου έχω πάρει και τις περισσότερες πληροφορίες. Σχετικό δημοσίευμα υπάρχει και στο blog Arcadia – it hurts!

Το θέμα
1. Οι κάτοικοι της Νεστάνης Αρκαδίας αλλά και των γύρω περιοχών υποφέρουν από την έλλειψη νερού.

2. Οι πηγές του Αρτεμισίου βρίσκονται σε έκταση που η Μονή Γοργοεπηκόου ισχυρίζεται ότι της ανήκει και έτσι δεν επιτρέπει την ύδρευση της περιοχής τους τελευταίους μήνες.

3. Ο «Ρ» αποκαλύπτει ότι η Μονή έχει στήσει μια απίστευτη δουλειά με σκοπό να παραχωρήσει σε επενδυτή ολόκληρη την περιοχή στην οποία υπάρχουν οι πηγές, για να κατασκευάσει μονάδα εμφιάλωσης νερού.

4. Παράλληλα, επιδιώκει να «κατοχυρώσει» χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης. Μάλιστα, οι μπίζνες έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που η Μονή έχει βρει και τον επενδυτή που θα στήσει εμφιαλωτήριο νερού με τον

5. …χριστεπώνυμο τίτλο «Holy Ventures Artemisiou SA». που σε ακριβή ελληνική μετάφραση σημαίνει: «Ιερές Επιχειρήσεις Αρτεμισίου ΑΕ».

6. Οι επιδιώξεις του μοναστηριού (έχει οριστεί προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή από τη Μητρόπολη) έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις σύσσωμου του πληθυσμού της περιοχής.

7. Το μοναστήρι στην προσπάθειά του να «κατοχυρώσει» μια περιοχή άνω των 4.000 στρεμμάτων όπου αναβλύζουν οι πηγές και ουσιαστικά αποτελεί δημόσια έκταση, επιχείρησε να καταστρέψει τη δεξαμενή και τους σωλήνες ύδρευσης, που είχε κατασκευάσει ο Δήμος Μαντινείας, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι.

8. Οι κάτοικοι, μέσα από λαϊκές συνελεύσεις και με οδηγό τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα που έχουν συγκροτήσει, απαιτούν να σταματήσει άμεσα η εμπορική εκμετάλλευση του νερού από το μοναστήρι.

9. Η υπόθεση έχει πάρει και τη δικαστική οδό με τη διοίκηση του μοναστηριού και τη Μητρόπολη – αποθρασυμένες μπροστά στα κέρδη που προσδοκούν – να επικαλούνται τίτλους κι έγγραφα από τον «Σελήμ Χακίς υιό του Μουσταφά Χακή αείποτε τροπαιοφόρου το 1229 έτος Τουρκικόν» και τον «Ιμπραχίμη Βοϊβόδα Τριμπολιτσάς το Τουρκικόν έτος 1175».

10. Οι «Άγιοι»… αγριεύουν και το πρωί της Πρωτομαγιάς του 2008 ο παπάς Ιωάννης Σουρλίγκας, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της μονής, συνοδευόμενος από υδραυλικό και δύο περιπολικά της Αστυνομίας, προσπάθησε να καταστρέψει το υδραγωγείο που είχε κατασκευάσει ο δήμος.

11. Μόλις έγινε αντιληπτή η παρουσία του παπά και πολύ περισσότερο οι καταστροφικές του διαθέσεις, σήμανε συναγερμός στο χωριό. Οι κάτοικοι έσπευσαν στο χώρο για να προστατέψουν το υδραγωγείο και απαίτησαν την άμεση απομάκρυνση του …παπά – μάνατζερ, όπως κι έγινε.

Σημείωση:
Το μικρό αυτό έργο αλλά τόσο σημαντικό για τις ανάγκες ύδρευσης της περιοχής σε καμιά περίπτωση δεν εμπόδιζε στο ελάχιστο την τροφοδότηση του μοναστηριού με νερό, στο οποίο, σημειωτέον, βρίσκονται μόνο δύο μοναχές.
Μετά την κατακραυγή του κόσμου, τόσο η Μητρόπολη όσο και ο επιχειρηματίας – επειδή ακριβώς δεν εγκαταλείπουν τις προσπάθειες της «ιερής» επένδυσης – έχουν αρχίσει και παίζουν τις …κουμπάρες, προσπαθώντας να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου. Ο μεν επιχειρηματίας ζητά για έξοδα μελέτης (από τη Μητρόπολη…) το εξωπραγματικό ποσό των 300.000 ευρώ για να κάνει πίσω και η Μητρόπολη μέσω του δεσπότη αναρωτιέται πώς μπορεί να βρει τα 300.000 ευρώ για να τα δώσει στον επιχειρηματία.

Το θέμα έχει πάρει και τη δικαστική οδό, και…
Σε πρώτο επίπεδο το Ειρηνοδικείο Τρίπολης με απόφασή του τον Ιούνη του 2008 αναγνωρίζει το μοναστήρι ως προσωρινό νομέα της περιοχής των 2.200 στρεμμάτων όπου βρίσκονται οι πηγές.

.

ρο

This entry was posted in «Ιερές» Διεκδικήσεις, «Ιερές» Επενδύσεις, «Ιερές» Υποκρισίες, θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

34 Responses to «Ιερά» Μονή Γοργοεπηκόου, άλλο ένα Βατοπέδι

 1. Ο/Η zaphod λέει:

  Τι είναι τούτοι ρε….. αυτοί τρώνε με δεκαπέντε μασέλες ο καθένας!

 2. Ο/Η undantag λέει:

  Η άλλη σημασία του όρου «Venture» είναι περιπέτεια, εξόρμηση (=γιουρούσι). Συνεπώς Holy Ventures Artemisiou SA = Ιερό Γιουρούσι Αρτεμισίου ΑΕ. Και οι άγιοι πατέρες (εδώ και μητέρες) ακριβολογούν!
  Aυτοί δε είναι χειρότεροι απ’τους άλλους δυό! Διότι οι Βατοπεδινοί και οι Αγιοδιονυσιώτες παίρνουν γήν (έστω ξεσπιτώνοντας φτωχούς αγρότες και θυσιάζοντας τις διακοπές ΑΜΕΑ). Η μονή Γοργοεπηκόου όμως προχωρά ένα βήμα παραπέρα και θέλει «γήν και ύδωρ». Και οι «ιθαγενείς»; Ε, ας πιουν Vichy ή S. Pellegrino…

  Πού-είναι-αυτός-ο-πώς-τον-λένε-να-πιάσει-το-φλαγγέλιο;
  Undantag

 3. Ο/Η laskaratos λέει:

  Πως αποθρασύνθηκε το παπαδαριό; Ο ρόλος του Σημίτη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. :

  Επί κυβερνήσεως Σημίτη- λίγο πριν από τις εκλογές του 2004 καταργήθηκε ο φόρος 35% επί των συνολικών εσόδων (από το παγκάρι) που πλήρωναν οι ναοί. Για την αισχρή αυτή ενέργεια δεν διαμαρτυρήθηκε κανείς στο ΠΑΣΟΚ. Αντί να διωχθούν τα ιερά καταστήματα και οι ιερείς τους που κρατούσαν διπλά βιβλία, με το σκεπτικό πως έτσι ή αλλιώς έκλεβαν φόρους και έκρυβαν εισοδήματα, ο Σημίτης του Τσουκάτου, τους κατήργησε το φόρο.
  Η ΝΔ με το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που ψήφισε, στα τέλη Νοεμβρίου του 2004, μηδένισε τον φόρο (10%) που κατέβαλλαν οι ιερές μονές και οι μητροπόλεις για τα εισοδήματα που εισέπρατταν από ενοίκια. Ο Νόμος 3296/2004 προέβλεπε ότι ο φορολογικός συντελε στής των εισοδημάτων από ακίνητα της Εκκλησίας θα μειωνόταν από 10%, που ίσχυε έως τότε, σε 7% το 2006, σε 4% το 2007 και θα μηδενιζόταν το 2008. Με τον Νόμο 3427/2005 για τον ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές, η Εκκλησία απαλλάχθηκε από το τέλος αυτόματου υπερτιμήματος και το τέλος συναλλαγής ακινήτων.
  Με νόμο του 1990 οι μονές του Αγίου Όρους απαλλάχθηκαν από τον φόρο μεταβιβάσεως ακινήτων και από τον φόρο αυτόματου υπερτιμήματος. 3 χρόνια μετά απαλλάχθηκαν και από το ΤΑΠ. Για το Άγιον Όρος ίσχυσαν και οι φοροαπαλλαγές που αποφάσισε η κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2004 και το 2005.

  Από φέτος η Εκκλησία της Ελλάδος και το Άγιον Όρος είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ), δηλαδή 0,1% επί της αξίας των ακινήτων που εκμισθώνουν. Οι Αγιορείτες, αντιδρούν στο φορολογικό μέτρο.

  Το κράτος καταβάλλει κάθε χρόνο 160 εκατομμύρια ευρώ για τη μισθοδοσία των 9.500 κληρικών.

 4. Ο/Η syneas λέει:

  Οι ρασοφόροι, τη δύναμή τους την αντλούν από τους ίδιους που διαμαρτύρονται κάθε φορά που τα συμφέροντά τους θίγονται άμεσα.
  Αν γίνει δημοψήφισμα για το χωρισμό κράτους εκκλησίας η πλειοψηφία θα είναι συντριπτικά υπέρ της συνέχισης του εναγκαλισμού της τελευταίας με το κράτος. Τα γνωρίζουν αυτά οι αυτοδιορισμένοι απατεώνες εκπρόσωποι του θεού στη γη κι αυτός είναι και ο λόγος που το θράσος τους μέρα με τη μέρα μεγαλώνει.
  Όσο κατά -συνέπεια- το ποίμνιο (κοπάδι) δεν εξεγείρεται κατά των ποιμένων (τσοπάνων), εκείνοι θα συνεχίσουν να διεκδικούν την κληρονομιά που τους άφησαν οι Τούρκοι σαν ένδειξη ευγνωμοσύνης για την άψογη συνεργασία που είχαν στα χρόνια της σκλαβιάς. Και θα το κάνουν χωρίς να ντρέπονται και δίχως να φοβούνται. Ποιον να ντραπούν; Το λαό; Ποιο λαό; Ποιον να φοβηθούν; Το κράτος; Ποιο κράτος;

 5. Ο/Η skinious λέει:

  Καλό θα ήταν να αναφέρετε κι εμένα που πρώτος ανέδειξα το θέμα. Αλλά τι να κάνουμε, άλλο ένα πτωχό βλογ και άλλος ο Ρίζος!

  Ευχαριστώ

 6. Ο/Η Po λέει:

  Φίλε skinious,
  Ευχαρίστως το διορθώνω, δεν το είδα και να με συγχωρείς, αλλά είναι αδύνατο να βρει κάποιος όλες τις πηγές.
  Μπράβο σου πάντως!

 7. Ο/Η skinious λέει:

  Αν πατήσετε το LABEL ΝΕΣΤΑΝΗ, θα βρείτε όλα τα posts για το θέμα..

 8. Ο/Η aeras λέει:

  Ο Εφραίμ λέει εδώ : http://www.athos.edo.gr/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=7170#86559

  πως τάχα δεν είναι δικά του τα λεφτά, αλλα είναι διαχειριστής. Ποιον δουλεύουν;;

 9. Ο/Η tropikosss λέει:

  Τι καλοί άνθρωποι.Άνθρωποι του θεού.Και να σκεφτείτε ότι εν έτει 2008 υπάρχουν νέοι άνθρωποι,λίγοι πλέον ευτυχώς,που λένε τους παντελώς αμόρφωτους αγροίκους μοναχούς «πνευματικούς».

  Οι κάτοικοι του χωριού πάντως θα μπορούσαν να του τραβήξουν και μερικές σφαλιάρες.Συν Αθηνά και χείρα κίνει.

 10. Ο/Η Servitoros λέει:

  MIXΑΛΗΣ είπε…
  SKINIOUS, ΠΟΙΑ Η ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ SITE «ΡΟΪΔΗΣ»? ΕΙΝΑΙ ΤΟ SITE AYTO ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ? ΠΟΛΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ SITE AYTO..
  9 Ιούνιος 2008 12:54 μμ
  Skinious είπε…

  Μιχάλη, συ είπας
  9 Ιούνιος 2008 9:49 μμ
  ———
  Μουαχαχαααααααααααααααααααααααα

 11. Ο/Η α.ν.ω.ν.υ.μ.ο.ς λέει:

  Κύριε Λασκαράτο, είστε άδικος (και ίσως εμπαθής) με το Σημίτη. Δεν βοηθά το επιχείρημά σας να συνδέετε την αποθράσυνση της Εκκλησίας (που, παρεμπιπτόντως, δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο όπως αφήνετε να εννοηθεί) με το μοναδικό πρωθυπουργό στη σύγχρονη ελληνική ιστορία που ήρθε σε ευθεία αντιπαράθεση με την Εκκλησία και δεν υποχώρησε παρά το κόστος.

 12. Ο/Η Mastor λέει:

  πέστα βρε α.ν.ω.ν.υ.μ.ε…
  … είμαι Σημιτικός τι να κάνουμε!?!

 13. Ο/Η skinious λέει:

  Εσύ ρε σερβιτόρε τι ζόρι τραβάς τελικά? Η ειρωνία σας ξεπερνάει πλέον τα όρια της εμμονής και αγγίζει την καθαρή ψυχοπαθολογία.
  Μπορούμε να λέμε όλοι τις ιδέες μας χωρίς ειρωνίες?

  Και στο site μου να πας θα δείς ότι ο Ροΐδης έχει καταταγεί στην κατηγορία των «πλανεμένων». Γιατί? Γιατί έτσι νομίζω εγώ. Και στο φινάλε δεν τον προσβάλλω με αυτή μου την «κατάταξη».

  Τωρα σε ότι αφορά τα «εκτός αποστολής» ιερατεία, πάντα μου χαλούσαν κι εμένα τη διάθεσή μου.

  PS. Και μη γελάς σαν αγελάδα, προσβάλλεις την αισθητική μου.

 14. Ο/Η Servitoros λέει:

  @skinious

  Αγαπητό θρησκόληπτο εθνίκι, τα περί ψυχοπαθολογίας στο συνάφι σου που έχει ονειρώξεις με νεοτάξ συνομωσίες και χτυπάει μαλακεία ακούγωντας τον Παπαδόπουλο να κραυγάζει Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια. Επιπλέον όπως λένε και οι βάρβαροι if you cannot stand the heat, get the fuck out of the kitchen, κοινώς μην περιμένεις να βαράω προσοχές σε ότι παπαρία λες. Την παραπομπή την έβαλα για να αναδείξω το φαινόμενο του σύγχρονου νεοέλληνα που όσο καίγεται το σπίτι του γείτονα, τους γράφει όλους στα αρχίδια του και όταν φτάσει η φωτία στο δικό του φοράει τα άρματα και τρέχει να μαζέψει κόσμο για να σβήσουν τη φωτιά. Στην προκειμένη περίπτωση, μέχρι πρώτινος έκανες τεμενάδες στους παπάδες και έβγαζες λογύδρια για την ορθοδοξία και τον Αρχιεπίσκοπο Κεραυνό ρίχνοντας στο πυρ το εξώτερον τους εχθρούς της ορθοδοξίας σαν τον «πλανεμένο» Ροϊδή και ξαφνικά όταν ο τοπικός παπαbusinessman θίγει τα συμφέροντα σου και τα συμφέροντα της κοινωνίας στην οποία ανήκεις, ξαφνικά ανακαλύπτεις ότι η γη δεν είναι επίπεδη.

  Υ.Γ.1.Όπως έλεγαν και οι παλιορωμαίοι Scripta Manent
  Υ.Γ.2. Καλό κουράγιο, έχεις γράψει και μεγαλύτερες κοτσάνες από την παραπάνω.
  Υ.Γ.3. http://www.youtube.com/watch?v=pGZ1Jdw287M για να κατανοήσουμε την αισθητική σου.

 15. Ο/Η laskaratos λέει:

  α.νών.υμ.ο.ς και Mastor,
  δεν νομίζω πως είμαι εμπαθής με τον κ.Σημίτη (προϊσταμένου και φίλου των Τσουκάτου, Μαντέλλη, και των Φωτιάδη και Δρυ των Βατοπεδινών), τον κ.Σημίτη που το κόμμα του τον διέγραψε τόσο άδικα, για την ακρίβεια ο εκλεκτός του ο ΓΑΠ, χωρίς να ανοίξει μύτη.
  Πείτε μου εσείς την γνώμη σας για την απόφασή του (προεκλογική) να απαλλάξει τις πιό κερδοφόρες επιχειρήσεις τους ναούς από τη φορολογία του 35% και να απαλλάξει επίσης την Εκκλησία από τον ΦΜΑΠ. Είναι ο ίδιος που αύξησε τους μισθούς των μητροπολιτών, διατηρούσε εξομολόγους στα σχολεία, δεν ψήφισε αντιρατσιστικό νόμο, διατήρησε τη Σαρία στη Θράκη, δεν ψήφισε σύμφωνο συμβίωσης. Άνθρωπος βαθιά δειλός που δεν βρήκε το θάρρος να εφαρμόσει τα πιστεύω του.
  Αν δεν είναι αυτά αισχρές πράξεις, τότε δεν έχουμε το ίδιο μέτρο για την ηθική.
  Η μόνη σύγκρουση με την Εκκλησία υπήρξε στο ζήτημα των ταυτοτήτων, που επιβλήθηκε από την Ε.Ε. μέτρο που ούτε ο θεοπρόβλητος Καραμανλής ο ελάχιστος, δεν τόλμησε να πάρει πίσω.

  Σερβιτόρε,
  έχεις δίκιο, είναι για γέλια.

 16. Ο/Η mady λέει:

  Δώστε τα χρήματα στους φτωχούς. δεν θέλουν οι άγιοι ευρώ!

 17. Ο/Η α.ν.ω.ν.υ.μ.ο.ς λέει:

  Κύριε Λασκαράτο, όταν σε πηχιαίο τίτλο συνδέετε την αποθράσυνση του παπαδαριού με το Σημίτη, χρησιμοποιώντας τον άκομψο χαρακτηρισμό ‘Σημίτης του Τσουκάτου’ (παντελώς άσχετος με το συζητούμενο θέμα και μάλλον απευθυνόμενος στο θυμικό), και αποσιωπώντας την (πολλαπλώς πιό σημαντική) αντιπαράθεση Σημίτη με την Εκκλησία στο θέμα των ταυτοτήτων (και τη στάση του επικεφαλής της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης), ή την προϊστορία των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας, κάποιος που δεν γνωρίζει τίποτε άλλο πέραν των όσων διαβάζει στο σχόλιό σας με αριθμό 3 οδηγείται στο ότι η πηγή του κακού είναι ο Σημίτης. Κάποιος όμως που γνωρίζει, δεν μπορεί παρά να διακρίνει εμπάθεια και μονομέρεια – εξ ου και το αρχικό μου σχόλιο. Δεν είναι η πρόθεσή μου να κάνω το θέμα λάστιχο. Ίσως η αντίληψή μας περί του τι συνιστά αντικειμενική ανάλυση των γεγονότων να διαφέρει.

 18. Ο/Η laskaratos λέει:

  Κύριε Αν.ών.υμε.
  σας διαφεύγει πως εδώ κάνουμε σάτιρα και πως ο κ.Σημίτης δεν είναι στο απυρόβλητο. Μπορεί ο χαρακτηρισμός Σημίτης του Τσουκάτου να είναι άκομψος, αντικατοπτρίζει όμως μια πραγματικότητα. Βρίσκω πολύ πιό άκομψο, για να μην πω κάτι πολύ βαρύτερο όπως επιβάλεται, ο κ.Τσουκάτος να παίρνει λεφτά για τη Ζήμενς και να τα δίνει στο κόμμα του κ.Σημίτη, όπως ο ίδιος ομολόγησε (αλλά δεν προφυλακίστηκε γι’αυτό) . Εσείς βέβαια θα μου πείτε πως ο κ.Σημίτης είναι βλαξ και δεν αναρωτήθηκε ποτέ πως πλουτίζει το κόμμα του ή οι συνεργάτες του, τόσο βλάξ που δεν ενοχλήθηκε όταν οι υπουργοί του χαρίζανε τη Βιστωνίδα στον όσιο Εφραίμ με ουκάζια τσάρων, ρωμαϊκά πλαστά χρυσόβουλα, διαταγές του φύρερ και φιρμάνια του Σουλτάνου. Αλλά και βλαξ να είναι όπως εσείς πιστεύεται, χρωστά μια απολογία για τις επιλογές του.
  Ο κ.Σημίτης κύριε ανώνυμε, εκπροσωπεί την Εξουσία και η Εξουσία πρέπει να σατιρίζεται και να κρίνεται αυστηρά. Ο κ.Σημίτης εκπροσωπεί μάλιστα ένα πολύ διεφθαρμένο μοντέλο Εξουσίας, τόσο διαβόητο, που για 5 χρόνια το διεφθαρμένο καθεστώς των κουμπάρων του Καραμανλή Β΄να στέκεται μόνο και μόνο χάρις στο ότι ο κόσμος τόχει τούμπανο, τι είναι το ΠΑΣΟΚ. Ακόμη και τώρα που η ΝΔ ξεφωνήθηκε και που πρώτη η γνωστή Alco (πρώτο κόμμα στα γκάλοπ της το ΠΑΣΟΚ το 2004) δίνει το σύνθημα και οι αδελφές της ακολουθούν και αναδεικνύουν το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα, δεν τολμάνε να του δώσουν πάνω από 30%.
  Υπάρχουν χιλιάδες άκομψα πεπραγμένα αγαπητέ αν.ώ.νυ.με. από το καθεστώς Σημίτη. Χιλιάδες άνθρωποι που ζουν στον Καιάδα της ανεργίας, της φτώχιας, της περιθωριοποίησης, της εξαθλίωσης, την ίδια ώρα που ο κομψός αρχηγός σας έστηνε πάρτυ μιζαδόρων με τους Ολυμπιακούς αγώνες ή χάριζε τρισεκατομμύρια στην Εκκλησία.
  Πολύ επιλεκτικές είναι οι αισθητικές σας ευαισθησίες.

 19. Ο/Η Διαγόρας λέει:

  Αγαπητέ Ροΐδη, καθώς έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, δεν είναι ανάγκη να το μειώνουμε καταφεύγοντας σε φθηνές απόπειρες εντυπωσιασμού. Το Οθωμανικό ημερολόγιο διαφέρει από το Γρηγοριανό κατά περίπου 585 χρόνια, (πάρε-δώσε κάποιες μέρες,) άρα το «1229 έτος Τουρκικόν» αντιστοιχεί στο δικό μας 1814, και το «Τουρκικόν έτος 1175» αντιστοιχεί στο δικό μας 1760. Όχι πως αλλάζει κάτι αυτό ως προς την αναγνωρισιμότητα των τίτλων που επικαλούνται οι ρασοφόροι κηφήνες, (αντιθέτως, δείχνει την ολοένα και μεγαλύτερη διαπλοκή που είχαν με τους Οθωμανούς καθώς πλησίαζε η επανάσταση,) αλλά τουλάχιστον ας λέμε τα πράγματα όπως έχουν.

  Επίσης, μιά και μπήκα στον κόπο να το ψάξω, και για να διευκολύνω όποιον άλλον αναρωτιέται σχετικά, τα πολύ χρήσιμα στοιχεία που αναφέρει ο Λασκαράτος στο σχόλιο 3 προέρχονται από άρθρο της 15ης Σεπτεμβρίου στην εφημερίδα «τα Νέα». Από αυτά προκύπτει ότι μέσος όρος μηνιαίου μισθού για ρασοφόρο κηφήνα στη Λαϊκή Θεοκρατία του Ελλαδιστάν™ είναι 1400 ευρώ, φαντάζομαι μετά τους φόρους, not bad, not bad…

 20. Παράθεμα: Τα οθωμανικά χρυσόβουλα λένε την αλήθεια… « Στη Γαλαρια

 21. Παράθεμα: Τα βυζαντινά και οθωμανικά χρυσόβουλα λένε την αλήθεια… « Στη Γαλαρια

 22. Ο/Η Po λέει:

  Διαγόρας,
  ωραία, δεν λέω κάτι αντίθετο, που είδες τις «φθηνές απόπειρες εντυπωσιασμού»…Για να καταλάβω, αναφέρω τις πηγές μου και ανέφερα την τουρκική/οθωμανική χρονολόγηση, δεν αναφέρομαι σ’ αυτήν υποτιμητικά. Εκτός κι αν εννοείς ότι δεν έπρεπε να ανεβάσω το θέμα…

 23. Ο/Η Διαγόρας λέει:

  @Ρο (σχόλιο 22)

  Οι φθηνές απόπειρες εντυπωσιασμού (είναι πιό βαριά η κουβέντα απ’οτι το ήθελα, αλλα δεν βρίσκω κάποια καταλληλότερη,) είναι απλά η επιλογή της παράθεσης των Οθωμανικών ημερομηνιών αντί των αντίστοιχων Γρηγοριανών, πράγμα που δίνει την παραπλανητική εντύπωση ότι οι τίτλοι είναι πολύ παλαιότεροι απ’οτι πραγματικά είναι, και κατά συνέπεια λιγότερο αναγνωρίσιμοι. Δεν είναι σημαντικό το ζήτημα, αλλά ως τελειομανής δεν μπορούσα να μην το αναφέρω. Φυσικά και δεν εννοούσα ότι δεν έπρεπε να ανεβάσεις το θέμα.

 24. Ο/Η skinious λέει:

  ΤΟ ΤΙ ΕΙΣΑΙ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΣ το είχαμε καταλάβει. Σέβομαι τον Ροΐδη που με φιλοξενεί και δεν σου απαντώ ανάλογα. Απλώς μάθε να ξεχωρίζεις την Ορθοδοξία από τους κακούς λειτουργούς της που την εκθέτουν.

 25. Ο/Η Po λέει:

  Διαγόρα, καλά κάνεις και το λες, αλλά η…ίδια η μονή επικαλείται -απ’ ότι έχω καταλάβει- τις ημερομηνίες ΑΚΡΙΒΩΣ έτσι, εγώ απλώς αναπαράγω…

  Το ζήτημα όντως είναι ασήμαντο.

 26. Ο/Η Mastor λέει:

  Φίλε Λασκαράτε,

  Δεν θα πω ότι ο Σημίτης ήταν τέλειος, απλά είναι ότι καλύτερο έχει περάσει τα τελευταία 30-40 χρόνια…. και αυτό ας μας πει κάτι για την κατάντια μας…. (τόσα χρόνια δεν βρέθηκε κάποιος καλύτερος! Αν θες πες μου κάποιον καλύτερο !please! και πήγαινε όσο πίσω θες).

  Όσο για το αν συμβιβάστηκε με την εξουσία της εκκλησίας, αν και τόλμησε (ο μοναδικός ίσως που γνωρίζω) να πάει κόντρα στους παπάδες, τον καταλαβαίνω απόλυτα.

  Ακόμη και ο Βελουχιώτης χρησιμοποίησε τους παπάδες (σύμφωνα με το βιβλίο του Χαριτόπουλου, το έχεις διαβάσει είμαι σίγουρος) για να φέρει τον κόσμο μαζί του. Στην περίφημη φωτογραφία ο Άρη είναι με το σταυρουδάκι στο λαιμό. «Να φροντίζετε τους παπάδες σας» έλεγε στους χωρικούς.

  ΟΛΟΙ μας συμβιβαζόμαστε φίλε Λασκαράτε. Είδες κανένα να βγει στους δρόμους για τις ταυτότητες, αλλά για τον αντίθετο λόγο; Μόνο κάτι φωνούλες από εδώ και από εκεί ακούστηκαν.

  Κι εγώ ακόμη που τα λέω αυτά συμβιβάζομαι γιατί δεν μπορώ να τους πάω κόντρα. Ναι θα αφήσω το παιδί μου να κάνει θρησκευτικά για να μην το απομονώσουν οι «Ελληνάρες» δάσκαλοι. Ναι θα το βαπτίσω και θα πληρώσω «προστασία» στην εκκλησία για να μη διαφέρω από το κοπάδι.

  Τουλάχιστον ο Σημίτης ήταν ο μ ο ν α δ ι κ ο ς πρωθυπουργός που τους πήγε λίγο κόντρα.

  Χωρίς παρεξήγηση.

  • Ο/Η Theoprovlitos λέει:

   Οχι κε Μαστορα δεν τα ξερετε καλα.

   ΔΕΝ πηγε κοντρα στους παπαδες ο Σημιτακος. Απλα αποδειχθηκε υπερπροθυμος ζηλωτης των… Ραββινων για το θεμα των ταυτοτητων. That’s all.

   ΥΠΑΛΛΗΛΑΚΟΣ ήταν ο ανθρωπος (που έλεγε και η αείμνηστος Μαλβινα), λακές, παρατρεχαμενος, και εκτελουσε εντολες. Γι αυτο και ευχαριστησε τους «Αμερικανους». Ειναι ο πρωθυπουργος που παρεδωσε την χωρα στην… επιχειρηματικοτητα και στον υπερδανεισμό για ιδιωτικοποιημένα «δημοσια» εργα τα οποία σημερα τα πληρώνουμε και σε τόκους και σε φορους.

   Οσο για τα υπολοιπα, περι ορεξεως κολοκυθοπιτα. Τα λετε ομως σημερα και εκ του ασφαλους. Αρνησιχριστοι και ανθελληνες υπηρξαν και κατα το παρελθον. Με την διαφορα που σημερα ευρισκονται απεναντι και ομιλουν την Τουρκική.

 27. Ο/Η omadeon λέει:

  Μεγαθυμία συγχωρούσα πλανεμένους αμαρτωλούς blogger (π.χ. Ρο) τους οποίους όμως «σέβεται», και του κ@λου τα 9μερα…

  Να με πει κανείς εμένα «πλανεμένο», ε, δεν θα τον… πλανίσω κιόλας.

  Αλλά να πει κανείς «πλανεμένο» το Ροίδη είναι (αν μη τι άλλο) είδος
  ΠΛΕΟΝΕΞΙΑΣ και μεγάλη πλάνη οικτρά. Σε ΤΙ μπορεί να πλανάται, όταν το μόνο που κάνει είναι το να ξεσκεπάζει την πάσαν πλάνη;

  Aν είχε κανείς αποδείξεις ότι πλανάται, θα τις είχε ΣΙΓΟΥΡΑ διανέμει σε όλον τον πλανήτη. Αντί αυτού, απλανή βλέμματα πλανώνται… 🙂
  (καλημέρα)

 28. Ο/Η laskaratos λέει:

  Αγαπητέ Mastor,
  σεβαστά τα επιχειρήματά σου. Ο καθένας έχει το δικό του μέτρο σύγκρισης. Δεν θα με κάνεις ποτέ όμως να πιστέψω πως ο Σημίτης ήταν υποχρεωμένος να απαλλάξει τους ναούς από τη φορολογία στην οποία τους είχε υποβάλλει ο Καραμανλής (ο κανονικός), ή να αυξήσει τους μισθούς των μητροπολιτών, ή να χαρίσει τη Βιστωνίδα στο Βαλτοπέδιο. Μπορούσε να χάσει την εξουσία με πιό αξιοπρεπή τρόπο. Τώρα τον διέγραψε το κόμμα του, ο ίδιος ο ανάξιος και αγνώμων διάδοχος, χωρίς να διαμαρτυρηθεί κανείς.
  Κάτι λέει αυτό για την υπόληψή του στην κοινωνία.

 29. Ο/Η Servitoros λέει:

  @skinious

  Αγαπητό θρησκόληπτο εθνίκι, καταρχάς να ενημερώσω τους αναγνώστες αυτού του blog να προσέχουν που πατάνε γιατί έχει ξεχυλύσει ο σεβασμός σου για τον Ροϊδή από τα μπατζάκια και μπορεί να γλυστρίσουν. Ας ξεκινήσω καταρχάς από το τραμπούκος, αγαπητέ skinious, trabucos ήταν η μαρκά πούρων στην προ Κάστρο Κούβα που έδιναν ως δώρο οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στους ακροδεξιούς παρακρατικούς ως αντάλαγμα για τις βρώμικες δουλείες που έκαναν για το κράτος, οπότε ως περιγραφή το τραμπούκος πάει καλύτερα στο συνάφι σου. Τώρα για την ταμπακίερα δεν λες τίποτα οπότε δεν μπορώ να προχωρήσω σε αντίλογο, ανταυτού ενά ψήγμα σοφίας σου απο το φόρουμ του Ρεσάλτο για να καταλάβουν και οι υπόλοιποι το ποιόν σου:
  «Εγω σαν πατέρας θα ήθελα τα βιβλία του Δημοτικού να καλλιεργούν εθνική, πατριωτική συνείδηση στα παιδιά μου, αγάπη για την πατρίδα τους και αργότερα σε Λύκεια και Γυμνάσια την ΩΜΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ για τους Τούρκους και το σκότος που μεταφέρουν αιώνες τώρα.
  Τα «επιστημονικά» ας μένουν για τα πανεπιστήμια. Εκτος αν στο ίδιο πνεύμα βιβλία, μοιραστούν και στα σχολιά των Αλβανόπαιδων, τα Σκοπιανόπαιδων και τα Τουρκόπαιδων..»

  29 Σκίνιους συνιστούν, η πλύση εγκεφάλου είναι η καλύτερη επιλογή.

 30. Ο/Η skinious λέει:

  Μεταλλαγμένε ψευτοαριστερέ διεθνιστάκο, η λάσπη που ρίχνεις και διαστρεβλώνεις τα πάντα, δεν πρόκειται να πιάσει τόπο όσο κι αν λυσσομανάς.
  Οποιοσδηποτε μπορεί να δει τις ξεκάθαρες απόψεις μου στο blog μου.

 31. Ο/Η tropikosss λέει:

  Μην πειράζετε τον skinious.Άκου εκεί «θρησκόληπτο εθνίκι» αυτή την όαση διανόησης,αυτό το ελεύθερο πνεύμα,το γεμάτο λογική και σοφία με την τόσο ξεκάθαρη και προοδευτική σκέψη γεμάτη κριτική ικανότητα…

 32. Ο/Η Theoprovlitos λέει:

  Παντως απο τον διαλογο με τον Skinious αυτο που μου εγινε ξεκαθαρο ειναι οτι ο τελικά Ροϊδης αποδεχεται και τα μπινελίκια και τα βρισιδια και τις χυδαιότητες.

  Γιατι ειχα μεινει με την εντυπωση οτι υβριστικα σχολια λογοκρινονται. Θα εχει σχεση φαινεται με το ποιος ειναι ο καθυβριζων και ποιος ο καθυβριζομενος ή με το τι φακελο κοινωνικων φρονηματων εχει ο καθυβριζομενος. Πάντα όμως δημοκρατικά φιλελευθερα, ώστε να προστατευονται αι δημοκρατικαί αρχαί τού τόπου και η ζητουμενη ομοφωνία.

  Αχ και ναταν ο Εμβερ Χοτζας απο μια μερια και να σας καμαρωνε. Ενω οι παπαδες, κατωτεροι άνθρωποι…

 33. Παράθεμα: Τα οθωμανικά χρυσόβουλα λένε την αλήθεια - Στη Γαλαρία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.