Mε την ευκαιρία της χτεσινής Ημέρας της Μητέρας

Αγία Ειρήνη, η αγία μητέρα που τύφλωσε τον γιο της

Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

Κύριε Ροΐδη,
Μέσα στην υλιστική εποχή της «πορνείας» και του επαπειλούμενου σύμφωνου συμβίωσης όπου ζούμε, επιτρέψτε μου να καταδυθώ στα νάματα της Ορθοδοξίας και να παρουσιάσω ένα υπόδειγμα μητρός και συζύγου πρώτυπον, που τόσο έχουν ανάγκη οι νέοι μας,, την Αγίαν Ειρήνην την Αθηναίαν:

Η Ειρήνη διαδέχθηκε τον, Τούρκο (από μητέρα) άνδρα της εικονομάχο Λέοντα Δ΄ τον Χάζαρο, ως κηδεμών του 12ετούς γυιού τους Κωνσταντίνου Στ΄. Υποχρέωσε τα αδέλφια του άντρα της που στασίασαν να καρούν μοναχοί για να μην απειλήσουν τον θρόνο της. Στήριγμά της στην προσπάθειά της να αναστηλώσει τις εικόνες είχε τον ευνούχο Σταυράκιο και τον λαϊκό φίλο της άγιο Ταράσιο που τον προσέλαβε ως πατριάρχη. Ο Ταράσιος πέρασε ταχύτατα από τους τρεις βαθμούς της ιερωσύνης.
Το 786 η αγία συγκάλεσε την Ζ΄ οικουμενική Σύνοδο. Η άμεση επέμβαση του στρατού που υποστήριζε την εικονοκλαστική πολιτική των Ισαύρων, διέλυσε τους παλατιανούς επισκόπους. Λίγο αργότερα ο συσχετισμός των δυνάμεων επέτρεψε στην Ειρήνη να επανασυγκαλέσει τη θεόπνευστη Σύνοδο έξω από την Κωνσταντινούπολη, η οποία εμπνεόμενη από την θεολογία του Άραβα αγίου Ι.Δαμασκηνού ανέτρεψε τις αποφάσεις της θεόπνευστης Συνόδου της Ιέρειας και αναστήλωσε τις εικόνες. Η Ειρήνη όμως δεν πήρε σκληρά μέτρα κατά των αιρετικών δυσαρεστώντας πολλούς Αγίους Πατέρες όπως ο άγ.Θεόδωρος ο Στουδίτης και ο ηγούμενος των Σακκουδίων Πλάτων, που διαμαρτυρήθηκαν, παρ’όλο που η Αγία επανέφερε από την εξορία όλους τους βδελυρούς άπλυτους εικονολάτρες καλόγερους, που τόσο ωραία περιγράφει ο Ροΐδης στην «Πάπισσα Ιωάννα»…

Οι εικονομάχοι κατάφεραν να φέρουν στον θρόνο τον γυιό της ο οποίος αργότερα αποκατέστησε την μητέρα του η οποία όμως κατάφερε τελικά να του επιβληθεί και όταν ο γυιός της στασίασε διέταξε την τύφλωσή του στο πορφυρό δωμάτιο όπου τον είχε γεννήσει. Η πράξη έγινε με τόση βιαιότητα όπως αναφέρει ο χρονογράφος Θεοφάνης, που παρά λίγο το θύμα να πεθάνει. Ο άγιος Θεόδωρος Στουδίτης επαίνεσε την «πανάγαθη ηγεμονίδα, με τόσο αγνό πνεύμα, με την αληθινά αγία ψυχή», που τα έργα της «λάμπουν σαν άστρα», αφού έτσι «και οι ίδιοι οι αυτοκράτορες θα διδαχτούν να μην παραβιάζουν τους νόμους του Θεού». Η Ειρήνη πήρε τον ανδρικό τίτλο «αυτοκράτωρ των Ρωμαίων».
Για να κάνουμε τον δικηγόρο του διαβόλου να σημειώσουμε πως και ο ίδιος, ο Κωνσταντίνος ένας παλίμβουλος νεαρός, εξωθείτο από την αγία μητέρα του συστηματικά στο έγκλημα, τυφλώνοντας ή κόβοντας τις γλώσσες πολλών, ανάμεσά τους και πέντε Καισάρων θείων του, ένώ έκανε και ανεξίτηλα επιγραφικά τατουάζ με καυτό σίδερο πάνω στα μέτωπα των εχθρών του. Η Εκκλησία, όμως δεν τον συγχώρεσε ποτέ που χώρισε την γυναίκα του χάριν της ερωμένης του.
Ο Νικηφόρος ο Α΄, ανέτρεψε την Ειρήνη, την έκλεισε σε μοναστήρι και υποχρέωσε τους φίλους της καταχραστές του δημόσιου χρήματος να επιστρέψουν τα κλοπιμαία. Η Είρήνη γιορτάζεται στις 9 Αυγούστου. Ο Αντρέας Λασκαράτος δεν πολυπιστεύει στην Αγιωσύνη της μακαρίας Ειρήνης αφού στην «Ιστορία ενός Αρχιεπισκόπου», περιγράφει την άφιξη του πεθαμένου πιά πανιερώτατου στην Κόλαση όπου συναντά μια γυναίκα: «Εγώ είμαι η Ειρήνη η Αυτοκράτειρα, εμπρός εις την εικόνα της οποίας συ προ ολίγου εγονάτιζες κ’επροσκυνούσες».
Απροσδόκητη συνήγορος της αγίας, ίσως από προχειρότητα, εμφανίστηκε η μεγάλη παιδαγωγός και διανοούμενη κομμουνίστρια Ρόζα Ιμβριώτη στο έργο της «Η γυναίκα στο Βυζάντιο». Ο τρισμάκαρ. Χριστόδουλος δεν έχασε την ευκαιρία με αφορμή το εγκώμιο του χριστιανικού γάμου που πλέκει στο ίδιο βιβλίο η κόκκινη Ρόζα, να της το ανταποδώσει «ως μνημόσυνο … γιατί μπορεί να είχε την ιδεολογία … της, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να δει την αλήθεια» (3-11-’02. «Ο γάμος στην Ορθόδοξη Εκκλησία», Δ΄ Συμπόσιο Στελεχών Μητροπόλεων).

.

ρο

Advertisements
This entry was posted in «Ιερές» Αταξίες, «Ιερές» Υποκρισίες, «Ιερή» Εξουσία, Γράμμα από το Ληξούρι. Bookmark the permalink.

66 Responses to Mε την ευκαιρία της χτεσινής Ημέρας της Μητέρας

 1. Ο/Η elzin λέει:

  Η Ιππολύτη είναι πολύ άγρια Αμαζόνα ανελέητη!
  Αξιοσημείωτη ανάρτηση!

 2. Ο/Η Θου Βου λέει:

  «…έπειτα έρχεται η επί­δραση του Χριστιανισμού και προσθέτει ότι ο γά­μος δεν είναι ένωση για ταπεινές ορέξεις, αλλά ηθικός δεσμός, που πηγάζει από την αμοιβαία αγάπη κι αφοσίωση. Το Ελληνικό και το Ρωμαϊκό δί­καιο, λοιπόν, έδωκαν θέση στη γυναίκα μέσα στην οικογένεια για το παιδί, μα ο Χριστιανισμός, ζη­τώντας αμοιβαία αγάπη και αφοσίωση μόνο για τον εαυτό τους, χωρίς απώτερο σκοπό, έδωκε θέση στη γυναίκα μέσα στο σπίτι γι’ αυτήν την ίδια, την έκανε ίση με τον άντρα.»

  Ρόζα Ιμβριώτη,Η γυναίκα στο Βυζάντιο.
  Εκδ. περίπλους

  για τον Μ.Κωνσταντίνο και την περί αυτόν ιστοριογραφία ακούστε ψύχραιμα το κάτωθι και βγάλτε μονοι σας τα συμπεράσματα σας :

  [audio src="http://istologio.org/files/audio/metallinos_megas_kwnstantinos.mp3" /]

  στην αρχή υπάρχει μια χρήσιμη αναφορά για την επιλεκτική χρήση των ιστορικών πηγών η οποία προφανώς αφορά και την παρούσα δημοσιευση του εκ Ληξουριου αναγνώστου.

  (το απομαγνητοφωνημένο κείμενο εδώ:
  http://www.oodegr.com/neopaganismos/sykofanties/kwnst2.htm)

 3. Ο/Η Iokaste λέει:

  Το ότι οι περισσότεροι άγιοι στον χριστιανισμό κρίθηκαν με βάση την εισφορά τους στην πορεία της εκκλησίας προς την εξουσία κι όχι με βάση την αρετή τους και την συμπεριφορά τους προς τον λαό είναι γεγονός. Τις ιστορίες για τον Μ.Κωνσταντίνο τις ξέρουμε όλοι πια πιστεύω (μέχρι και στο σχολείο μας τις έλεγαν – ναι ήμουν τυχερή με τους δασκάλους μου…).

  Το ότι παραθέτεις ΘΒ αυτό το link στο τέλος ήταν το τελειωτικό χτύπημα!! Οι άνθρωποί είναι τουλάχιστον προκατηλημένοι και δεν έχουν ιδέα τι είναι ο παγανισμός. Δεν ξέρω αν στα συμπεράσματά τους έχουν καταλήξει διαβάζοντας βιβλία και παραμύθια πάντως δεν ισχύουν. Δεν λέω ότι όλοι οι παγανιστές είναι τέλοιοι, δεν γίνεται αυτό άλλωστε άνθρωποι είναι, αλλά έχω γνωρίσει πολλούς εδώ που ζω και έχω ζήσει την παράδοσή τους (γιατί δεν το ονομάζουν θρησκεία) από κοντά και καμία σχέση δεν έχει με ότι περιγράφουν στο site. Κι επίσης δεν μισούν όλοι οι παγανιστές τους χριστιανούς και τον χριστιανισμό και δεν θέλουν να τους δουν να καίγονται στην πυρρά, αντιθέτως θα ήθελαν να μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά.

  Η όποια αντιπάθειά τους, έχει δημιουργηθεί από την ρατσιστική συμπεριφορά που αντιμετώπισαν από κάποιους χριστιανούς και τις δυσκολίες που προκάλεσε αυτό στους ίδιους και τις οικογένειές τους (τα όσα λέω τα βασίζω σε επαφή με παγανιστές στην Αγγλία, Ουαλία, Φιλανδία, Κροατία, Καναδά, διάφορα κράτη των Ηνωμένων Εθνών, Αυστραλία και Αφρική οπότε πιστεύω ότι έχω καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη άποψη από αυτούς που γράφουν στο site που παραθέτεις)..

  Συγνώμη για την κατάχρηση του χώρου αλλά μερικά πράγματα είναι εξωφρενικά, όπως και αυτό το site (είχα προσπαθήσει να επικοινωνήσω κι όλας μαζί τους, να ξεκινήσω έναν πολιτισμένο διάλογο από περιέργεια να δω που στηρίζουν όσα λένε και γιατί τέτοιο μίσος και να τους προτείνω ότι υπάρχει κι άλλη πλευρα αλλά με αγνόησαν τελείως).

  Κι όσο για τις πηγές, αυτό είναι το πρόβλημα, ότι όλοι έχουν απολύτως «έγκυρες» και αντιφατικές πηγές… Από κάποιο σημείο και μετά είναι και θέμα λογικής και προσωπικής έρευνας. Και πάλι συγνώμη που ξέφυγα από το θέμα…

 4. Ο/Η vassia λέει:

  Δεν θέλω να πω κάτι για το κείμενο.

  Μόνο ως μητέρα να γράψω ότι μητέρα ή πατέρας είναι εκείνος ο άνθρωπος που μοιράζεται σκέψεις, στέργει, αγαπά, στηρίζει και συμβουλεύει το παιδί του, πως να βαδίσει στο δρόμο του.

  Δεν είναι όλοι εκείνοι που τα παιδιά τους είναι προέκταση των όσων δεν υπήρξαν ποτέ.

  Καλή εβδομάδα.

 5. Ο/Η ΜΑΡΙΑ ΖΟΥΣΑ λέει:

  Όλα τα κρατικά ελλείματα κι όλα τα χρέη του δημοσίου μπορούν άνετα να καλυφθούν!… Το «ασφαλιστικό» μπορεί να καλυφθεί επίσης χωρίς κανένα πρόβλημα. Xρήματα υπάρχουν άφθονα, αρκετά για να καλύψουν κάθε υποχρέωση του ελληνικού κράτους. Υπάρχει παράς με ουρά που τον απολαμβάνουν μερικές χιλιάδες τεμπελχανάδες… Πρόκειται για τις αμύθητες περιουσίες που κατέχουν σε ακίνητα και κινητά οι Mητροπόλεις, τα Mοναστήρια, οι Eκκλησίες, τα Eκκλησιαστικά και Παραεκκλησιαστικά ιδρύματα. ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ Η ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΚΑΙ Η ΔΗΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ!
  Aπό τα ρασοφόρα παράσιτα να αντλήσει χρήματα η κυβέρνηση και όχι από τους αθώους φορολογούμενους που τρέχουν και δεν φτάνουν να ταΐσουν τα παιδάκια τους!..
  Παρακαλούμε αντιγράψτε και διαδώστε αυτή την πρόταση αλλιώς είστε άξιοι της μοίρας σας!…

 6. Ο/Η dmast λέει:

  Λασκαράτε, δεν νομίζω ότι η Ειρήνη η Αθηναία έχει ανακηρυχθεί σε αγία. Τουλάχιστον η Βικιπέδεια δεν λέει κάτι τέτοιο.
  Νομίζω βέβαια ότι αδικήθηκε, αφού είχε χύσει ικανή ποσότητα αίματος ώστε να αγοράσει ένα οικοπεδάκι στον παράδεισο.
  Βέβαια, δεν φτάνει ούτε στο νυχάκι της αγίας Θεοδώρας…

 7. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  dmast,
  την περίμενα αυτήν την παρέμβαση, αλλά από τον υπογράφοντ-α (-ες;) ως Θ.Β. ο οποί-ος (-οι;) φαίνεται όμως πως κάτι ξέρει από ιερή λογοκρισία, κάτι του είπανε και την απέφυγε και το έριξε στο άσχετο, στην υπεράσπιση ενός άλλου άγιου φονιά του Ισαπόστολου (άκου βλαστήμια για τους πιστούς, ναι η Εκκλησία δεν ντρέπεται καθόλου και δεν διστάζει σε τίποτα) συζυγοκτόνου και παιδοκτόνου μεγαλοΚωστάκη.
  Είναι γεγονός πως η ελληνική εκδοχή της Βικιπέδειας αποσιωπά την λεπτομέρεια. Αν όμως καταφύγεις στην αγγλική έκδοση (μάλιστα παραθέτει και την πηγή της πληροφορίας της αγιοποίησης: Academic American Encyclopedia – Page 266 ISBN 0933880006) ακόμη και στην Orthodox Βικιπέδεια (δες παρακάτω το Νο 7 orthodoxwiki), θα δεις την αλήθεια. Κάποιο αόρατο χέρι έχει κόψει από κάθε συναξάρι του Ίντερνετ αυτήν την πληροφορία. Ούτε το μπλογκ του Άγιου Όρους δεν τολμά να αναφέρει κάτι παρεκτός να χαρακτηρίσει την Ειρήνη ως ευσεβή. Φαίνεται πως έχει πέσει γραμμή γιατί το ίδιο επίθετο βρήκα και στο σαϊτ της Μονής Παντοκράτορα
  http://www.impantokratoros.gr/D6A00D87.print.el.aspx – 17k

  Λοιπόν την πληροφορία για την αγιοποίηση της Ειρήνης που η μνήμη της τιμάται στις 9 Αυγούστου, θα την βρεις στο ομώνυμο λήμμα της 12τομης ορθόδοξης «Ηθικής και Θρησκευτικής Εγκυκλοπαίδειας», που θεωρείται ότι εγκυρότερο από την πλευρά της ορθόδοξης θεολογίας που γράφτηκε με τη συνεργασία Ελλήνων και ξένων ακαδημαικών ορθόδοξων θεολόγων (1964 – 1968).
  Από εκεί και πέρα θα το βρεις σε δεκάδες ξένες πηγές. Ενδεικτικά από το Διαδίκτυο σου παραθέτω 7 πηγές:

  1)
  Irene of Athens
  ………………………………………………………………………….
  Her zeal in restoring images and monasteries has given her a place among the saints of the Eastern Orthodox Church.[3]
  …………………………………………………………………….

  3. ^ Academic American Encyclopedia – Page 266 ISBN 0933880006

  en.wikipedia.org/wiki/Irene_(empress) – 66k

  2)
  List of Byzantine Emperors – Greek Realm
  St. Irene the Athenian (Ειρήνη η Αθηναία) (755 – 803, ruled 797 – 802) – wife of Leo IV, mother of Constantine VI; canonized by the Orthodox church; …
  http://www.greekrealm.com/forum/medieval-greece-iaoaeuieeth-aeeuaea/545-list-byzantine-emperors.html – 59k –

  3)
  List of Byzantine Emperors – Simple English Wikipedia, the free …
  … ruled 780 – 797) – son of Leo IV: 41. St. Irene the Athenian (755 – 803, ruled 797 – 802) – wife of Leo IV, mother of Constantine VI …
  simple.wikipedia.org/wiki/List_of_Byzantine_Emperors – 61k –

  4)
  Mabelyn.com – Infamous Women
  – [ Μετάφραση αυτής της σελίδας ]
  Empress Irene of Byzantium is also known as St. Irene to the Eastern Orthodox Church. She was an Athenian by birth and at seventeen (768) she married Leo, …
  http://www.mabelyn.com/infamous_women/irene.htm – 14k –

  5)
  Empress Irene of Athens was the first woman to rule the Byzantine Empire. Irene of Athens is also honored as a saint in the Eastern Orthodox Church.
  historymedren.about.com/library/who/blwwirene.htm – 33k –

  6)
  St. Irene Athenian (Ειρήνη? …
  seznam-byzantskych-cisaru.navajo.cz/ – 50k – Προσωρινά αποθηκευμένη – Παρόμοιες σελίδες

  7)
  Irene of Athens
  From OrthodoxWiki
  Jump to: navigation, search

  The Righteous Irene of Athens was the wife of the Byzantine Emperor Leo IV and mother of Constantine VI, both strong iconoclasts. She ruled jointly with her son, Constantine, after the death of her husband Leo. Irene was a strong iconodule. She arranged the convening of the Second Council of Nicaea in 787 that restored the practice of veneration of icons. She was deposed in 802 and was exiled to Lesbos. Her feast day is August 9.
  orthodoxwiki.org/Irene_of_Athens – 23k

 8. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Αν η Εκκλησία νιώθει κάποια ντροπή για το γεγονός πως τιμά ως Αγία μια φοβερή κακούργα, αν νιώθει επίσης ντροπή για το ότι τα είδωλά της τα επανέφεραν δυο φοβερές κακούργες αγίες, η Ειρήνη πρώτη και η Θεοδώρα αργότερα, (επειδή οι εικονομάχοι δεν παρέδωσαν τόσο εύκολα τα όπλα), δυο γυναίκες που προδώσανε τους εικονομάχους άντρες τους στους οποίους είχαν ορκιστεί πίστη, μάλιστα της Θεοδώρα της Β΄, που καθιέρωσε την Κυριακή της Ορθοδοξίας στάζουν τα χέρια απείρως περισσότερο αίμα από ότι της Ειρήνης, δεν έχει παρά να ανακαλέσει τις αγιοποιήσεις (μαζί με πάρα πολλές ακόμη αγιοποιήσεις φονιάδων, όπως αυτή των τελευταίων Ρωμανώφ!). Αλλά αυτό θέλει αρετή τέτοια που δεν μπορεί να βρεθεί στους κόλπους της Εκκλησίας, που κουκουλώνει παιδεραστές παπάδες και βρίζει πόρνους σχεδόν όλους τους φυσιολογικούς ανθρώπους αυτής της χώρας.

 9. Ο/Η περιούσιος λέει:

  Χωρίς να αμφισβητώ το «θεάρεστο» έργο της Ειρήνης, θα μου επιτρέψετε, κύριε Λασκαράτε, να σας πω ότι αυτό δεν εστάθη αρκετό, ώστε να αγιοποιηθεί. Άλλως, στις 9 Αυγούστου στα εορτολόγια, που υπάρχουν στο Διαδίκτυο (υπάρχουν αρκετά, είναι αλήθεια), δεν αναφέρεται ότι εορτάζει εκείνη την ημέρα κάποια Ειρήνη.

 10. Ο/Η Ο Αιρετικός λέει:

  Άντε πάλι, άλλη μια δόση δούλεμα από τον Θου Βου, ο οποίος προσβάλλει τη νοημοσύνη μας επικαλούμενος την ΟΟΔΕ (ιδού το απόλυτο contradiction in terms: Ορθόδοξος Ομάδα ΔΟΓΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ).

  Αλήθεια, κύριε Θου Βου, τι ναρκωτικά παίρνετε; Γιατί αδυνατώ να πιστέψω ότι το λιβάνι στις εκκλησίες είναι τόσο ισχυρό ώστε, έστω και σωρευτικά, η δράση του να προκαλεί τόσο βαριές εγκεφαλικές βλάβες.

 11. Ο/Η olympiada λέει:

  Μαρία μου, μετά τους παπάδες, θα πρέπει να δημεύσουμε τις περιουσίες και των άλλων τεμπέληδων κρατικοδίαιτων εξουσιαστών που ζουν παρασιτικά εις βάρος των άμοιρων φορολογούμενων. Και δυστυχώς δε μπορούμε να αποφύγουμε. Τουλάχιστον το σύζυγο μου τον πήγα (με το ζόρι) στο δημαρχείο.

 12. Ο/Η Θου Βου λέει:

  @Ιοκάστη

  «ότι οι περισσότεροι άγιοι στον χριστιανισμό κρίθηκαν με βάση την εισφορά τους στην πορεία της εκκλησίας προς την εξουσία κι όχι με βάση την αρετή τους και την συμπεριφορά τους προς τον λαό είναι γεγονός.»

  οι άγιοι της Εκκλησίας στη συντριπτική τους πλειοψηφία αναγνωρίστηκαν πρώτα από τον πιστό λαό και ενίοτε παρά την θέληση του ιερατείου.
  τα σχετικά παραδειγματα ειναι πάμπολλα
  θα αναφέρω μονο ένα παλιό και ιδιαιτερα χρήσιμο:
  στην Εκκλησία τιμάται ιδιαιτερως ο Μ.Αντώνιος ,ο θεωρούμενος πατέρας του μοναχισμού,ο οποίος εγκατέλειψε την μεγάλη πόλη της Αλεξάνδρειας και πορευτηκε μονος του στην αφιλόξενη έρημο της Σαχάρας όταν ο χριστιανισμός έγινε κατά ένα τρόπο ,επίσημη θρησκεία του κράτους.
  ποια εξουσία βοήθησε ο Μέγας Αντωνιος;με ποια εξουσιαστική νοοτροπία συμβιβάστηκε;
  το ακριβως αντιθετο συνέβη!η σταση του και η σταση των μαθητων και μιμητών του ηταν ακριβώς απέναντι σε όλα οσα οι εξουσιαστές θεωρουσαν πολύτιμα !

  στα περί παγανισμού

  ο ορος παγανισμός σημαινει την θρησκεια των χωρικών ,δλδ το συνολο των λαικών θρυλων ,δοξασιών και προχριστιανικών θρησκευτικών παραδόσεων του κάθε τοπου.
  ως εκ τούτου είναι διαφορετικός ο παγανισμός των αυστραλων αβοριγίνων από τον παγανισμό των κελτών των σκωτικών υψιπέδων.
  στη συγχρονη δυτική εκδοχή του ο παγανισμός είναι ένας αχταρμάς ποικιλων new age αντιλήψεων,πολλές φορές αλληλοαναιρουμενων μεταξύ τους.
  αρκετοί έλληνες νεοπαγανιστες τα εχουν επισημάνει αυτά και τα σχολιάζουν απαξιωτικά στα περιοδικά,τις ιστοσελίδες και τις συναντήσεις τους.

 13. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  περιούσιος,
  αφήνω σε εσάς την ερμηνεία του γεγονότος πως τα ευλαβή ορθόδοξα σαϊτ, κρύβουν μια Αγία της Ορθοδοξίας. Ντρέπονται γι’αυτήν άραγε; Δεν φοβούνται οι ξυλολάτρες την οργή του Θεού να αποσιωπούν την Αγιότητα Αυτής που θεμελίωσε την Ορθοδοξία αναστηλώνοντας πρώτη τα ξύλινα είδωλά της; Δεν φοβούνται τον υπάλληλό της πατριάρχη Άγιο Ταράσιο; Δεν τρέμουν την οργή του υμνητή της Αγίου Θεόδωρου Στουδίτη; Δεν τρομάζουν από τη δίκαιη οργή της; Αρκούνται μόνο σε ένα «ευσεβής βασίλισσα». Ντροπή τους.
  Δείτε τώρα και μια γαλλική πηγή για τη «sainte de l Eglise orthodoxe grecque», γιατί μπορεί να μας πoυν πως υπάρχει αγγλόφωνη συνωμοσία κατά της Ορθοδοξίας:

  http://www.universalis.fr/encyclopedie/T312013/IRENE_imperatrice_d_Orient.htm – 49k

  Encyclopædia Universalis

  Irene impératrice d’Orient

  Souveraine byzantine et sainte de l’Église orthodoxe grecque, célèbre par son rôle dans la restauration du culte des images dans l’Empire d’Orient.Épouse de l’empereur byzantin Léon IV, Irène fut chargée, à la mort de son mari en septembre 780, de la tutelle de son fils Constantin VI, alors âgé de dix ans, et fut couronnée en même temps que lui. Au cours de la même année, elle déjoua un complot vraisemblablement fomenté par les iconoclastes (adversaires du culte des images) dans le but de placer sur le trône le demi-frère de Léon IV, Nicéphore.(…)

 14. Ο/Η περιούσιος λέει:

  Γνωρίζετε για ποιο, ακριβώς, λόγο αποκρύπτεται ότι η μνημη της Ειρήνης της Αθηναίας τιμάται στις 9 Αυγούστου; Μήπως είναι το μόνο, δήθεν, «άγιο» πρόσωπο, του οποίου τη μνήμη ζητεί η Ελληνική Εκκλησία να τιμάμε; Πάντως, την πηγή, που αναφέρετε, τη βρήκα αλλά είναι η μόνη, που αναφέρει πότε εορτάζει η Ειρήνη η ΑΘηναία.

  Και μη βιαστείτε να με κατατάξετε στην ίδια κατηγορία με το Θου Βου!

 15. Ο/Η Θου Βου λέει:

  @Λασκαράτε

  η πρώτη «αγιοποίηση» ενός,κατά κόσμον, καθάρματος έγινε πάνω στο λόφο του Γολγοθά.
  εκεί ένας ληστής,δικαιως καταδικασμένος σε θάνατο συμφωνα με το εβραικό και ρωμαικο δικαιο, άκουσε από τον ιδιο τον Χριστό,το «σήμερον μετ εμού έση εν τω παραδείσω».

  επίσης τιμάται ως άγιος στις 16-10,ο εκατονταρχος Λογγίνος που υπήρξε ο επικεφαλής των σταυρωτών του Χριστού.

  οι αγιοι δεν είναι άγιοι για τα λάθη τους ,αλλά παρά τα λάθη τους.
  αυτό ανεξάρτητα από την περίπτωση της Ειρηνης της Αθηναίας,η καταγραφή της οποίας σε κάποια συναξάρια είναι θέμα προς εξέταση.

  πάντως στο συναξαριστή του οσίου Νικοδημου του αγιορείτου (εκδ.Δόμος 2005) δεν αναγραφεται το ονομα της.

 16. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Θ.Β.,
  Συγκρίνεις τον φουκαρά το ληστή που Κύριος οίδε με ποιόν τρόπο καταδικάστηκε (και που τόσο άγρια πλήρωσε) σε μια τόσο άδικη κοινωνία με την αγία μέγαιρα αυτοκράτειρα που τύφλωσε τον γιό της διατάζοντας τον δήμιο να μπήξει στα μάτια του πυρωμένα σίδερα στο ίδιο δωμάτιο που τον γέννησε;
  Τον ληστή τον αποκαλείς με μεγάλη ευκολία «κάθαρμα» και θεωρείς αυτόματα πως δίκαια σταυρώθηκε ενώ τον Χριστό που σταυρώθηκε δίπλα του από τον ίδιο εξουσιαστικό μηχανισμό δεν τον θεωρείς κάθαρμα αλλά αθώο.
  Τώρα για το ότι η καταγραφή της Ειρήνης «σε κάποια συναξάρια»-που δεν υπέστησαν λογοκρισία-είναι «θέμα προς εξέταση», κάθε λογικός άνθρωπος κατανοεί πως θέμα προς εξέτασιν η λογοκρισία που υπάρχει στα ελληνορθόδοξα σαϊτ του Διαδίκτυου.
  Ζήτημα τίθεται και για την θεόπνευστη Ζ΄Οικουμενική Σύνοδο που συνεκλήθη από ένα τέτοιο πρόσωπο, ο καθένας καταλαβαίνει με ποιές διαδικασίες-ο στρατός αποφάσιζε- και από τον διορισμένο υπάλληλό της άγιο πατριάρχη Ταράσιο που μέσα σε μια βδομάδα-όπως ο επίσης διορισμένος άγιος Φώτιος-από λαϊκός έγινε πατριάρχης!!!
  Η Ορθοδοξία δεν ντράπηκε να ανακηρύξει στα τελη του 20ου αιώνα, μέρα μεσημέρι μπροστά στα έκπληκτα μάτια της
  ανθρωπότητας, άγιο τον τελευταίο τσάρο τον φονιά Νικόλαο και το πνευματικό τέκνο του Ρασπούτιν την τσαρίνα Αλεξάνδρα.

  περιούσιος,
  Χαίρομαι που επιβεβαιώνει πως το γράφει η «Θρησκευτική και Ηθική Εγκυκλοπαίδεια», που η ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία την θεωρεί πηγή αδιαμφισβήτητη και πάντως κάθε άλλο παρά εχθρική-τουναντίον.
  @Πάντως, την πηγή, που αναφέρετε, τη βρήκα αλλά είναι η μόνη, που αναφέρει πότε εορτάζει η Ειρήνη η ΑΘηναία@.
  Για το «η μόνη» που λες, απορώ με τις βεβαιότητές σου. Διάβασε τον ευσεβή Θ.Β. που κάτι ξέρει και ομολογεί πως αναφέρεται «σε κάποια συναξάρια». Πέρα από αυτό σου κατέβασα 8 πηγές από το Διαδίκτυο (7 αγγλόφωνες, 1 γαλλόφωνη).

 17. Ο/Η bioannis λέει:

  @Θου &΄ Βου .. παρά τα λάθη σου είσαι άγιος άνθρωπος. Να σε σε χαιρόμαστε βρε, βοήθειά μας … !!

 18. Ο/Η Iokaste λέει:

  @Θου Βου,

  αν και ξεφευγουμε τελείως από το θέμα, δεν μπορώ να μην απαντήσω.. Απλά σε παρακαλώ πολύ διάβασε προσεκτικά ό,τι γράφω, αν σε ενδιαφέρει το θέμα φυσικά, απλά μην κρατήσεις μόνο ό,τι σε συμφέρει και το παραφράσεις όπως θες.

  Είναι προφανές πως ό,τι λες για τον παγανισμό βασίζεται σε πράγματα που έχεις διαβάσει (και βάζω στοίχημα όχι από βιβλία παγανιστών) και όχι σε προσωπική εμπειρία από επαφή με άτομα που ασχολούνται. Οπότε υπάρχει κάποια πιθανότητα να δεχτείς ότι μπορεί να ξέρω 2 πράγματα παραπάνω; Για να μην γίνει και καμία «παρεξήγηση», δεν βασίζομαι μόνο σε συζητήσεις με παγανιστές αλλά και σε μια μελέτη που ξεκίνησα πριν από 5 χρόνια, και σ’αυτό το διάστημα έχω διαβάσει πάρα πολλά βιβλία, παλιότερα και καινούρια και πάρα πολλά site στο ίντερνετ φυσικά. Οπότε έχω μια αρκετά ολοκληρωμένη άποψη, που ενισχύεται από προσωπικές εμπειρίες.

  Ναι παγανισμός αυτό που λες σημαίνει, πολλοί παγανιστές όμως δεν υποστηρίζουν τον όρο καθώς, κατά την γνώμη τους, χρησιμοποιήθηκε υποτιμητικά από τους χριστιανούς για να τους περιθωριοποιήσει ως χωρικούς και χωριάτες που ασχολούνται με θρύλους, ήταν επομένως ένα προσβλητικό επίθετο.

  Το θέμα μου όμως δεν είναι καθόλου αυτό, αλλά το άλλο σημείο που εστιάζεις, ότι είναι «αχταρμάς αντιλήψεων». Ναι αποτελείται από πολλά διαφορετικά στοιχεία, και ναι οι παγανιστές της Ελλάδας διαφέρουν από τους παγανιστές της Αυστραλίας σε κάποια πράγματα, αλλά έχουν και πολλές ομοιότητες. Υπάρχουν και παρόμοιες τελετουργίες, σε παρόμοιες ημερομηνίες, και τώρα πια με την χρήση του ιντερνετ πολλές παραδόσεις έχουν αλληλοεπηρεαστεί με τρόπους που δεν μπορώ να αναλύσω εδώ γιατί είναι πάρα πολλοί. Πάντως θα σου πω ότι ξέρω ομάδα παγανιστών που ανταλλάσουν εμπειρίες, απόψεις και γνώμες μέσω ιντερνετ και είναι από διάφορες χώρες, κροατία, αυστραλία, φιλανδία, ελλάδα και διάφορες άλλες. Ανήκω κι εγώ στην ομάδα παρόλο που δεν ακολουθώ την παράδοση όπως αυτοί (δεν τους πειράζει, αλλά που να καταλάβεις πόσο μεγάλη σημασία μπορεί να έχει αυτό…) και παρακολουθώ τις συζητήσεις τους και είναι πολύ ενδιαφέρουσες… Και δεν είναι αλληλοαναιρούμενες οι απόψεις και ιδέες τους, απλά διαφορετικές σε μερικές περιπτώσεις, δεν έχουν όμως το δόγμα να τους μαστιγώνει να είναι όλοι μια ομοιόμορφη μάζα, είναι ελεύθεροι να χαρούν τις διαφορές τους…

  Στην τελική όμως αυτό είναι το καλό του παγανισμού, ότι δεν βάζει τους ανθρώπους σε καλούπια, δεν τους αναγκάζει να ακολουθούν ένα αυστηρό δόγμα και έτσι είναι ελεύθεροι να πιστεύουν με όποιο τρόπο νιώθουν πως είναι καλύτερος χωρίς να θέλουν να τον επιβάλλουν σε κανέναν.

  Η αλήθεια είναι πως δεν ήθελα να υποστηρίξω τον παγανισμό με το προηγούμενό σχόλιό μου. Ήθελα να θίξω την προκατάληψη και έλλειψη γνώσεων των ατόμων που γράφουν στο site που πρότεινες. Αυτά τα άτομα λένε πάρα πολλά πράγματα που δεν ισχύουν αποπροσανατολίζοντας έτσι τον κόσμο και αναφέρονται πολύ επιθετικά σε μια παράδοση που δεν ενοχλεί κανέναν και είναι πολύ ανεκτική απέναντι στις διαφορετικές θρησκείες. Αν βασιζόμαστε σε τέτοια άτομα με τόσο δογματικές ιδέες δεν μπορούμε να έχουμε μια αντικειμενική γνώμη (φυσικά τέτοια άτομα υπάρχουν και στον χώρο του παγανισμού, άτομα που μπλέκουν τις εθνικιστικές τους τάσεις με τις παραδόσεις της χώρας τους, αλλά το σύνολο της παγανιστικής κοινότητας καταδικάζει τις πράξεις τους και δεν τις ασπάζεται, θα περίμενα και από την χριστιανική κοινότητα να κάνει το ίδιο στις αντίστοιχες περιπτώσεις.)

 19. Ο/Η ΜΑΡΙΑ ΖΟΥΣΑ λέει:

  thou vou
  me pio dikaioma vazeis thn fotografia enos ellina kalitexni
  kai les ayta pou les?
  gnorizeis ti apopsi exei o agapitos thanasis gia to thema ths thriskias?
  vale toy xristodouloy kai lege oti anoisies thes.
  oi oipolipoi kyrioi pou asxoliste me ton anaferomeno kirio(?)
  den gnorizete oti h vlakia einai anikiti?
  kirie laskarate edo exoyme na kanoume me klasiki periptosi egkefalikis vlavis.
  ean vevea den iparxi vlavi kai sinexizi, simeni oti einai meros tou dieftharmenou sistimatos kai os gnoston to xeri pou se taizi den to dagkonis.
  (AGAPHTOI KIRIOI SIGNOMI GIA TOYS LATINIKOUS XARAKTIRES ALLA VLEPETE EIMAI ENA APO TA DIMIOURGIMATA TOU XRISTIANIKOU KATHESTOTOS STHN XORA MAS. TO MONO POU MOU EMATHAN KALA OI EKPEDEYTES MOU KAI ME XTIPAGAN KIOLAS EINAI TO PATER IMON , TO VASILEY OYRANIE, KAI TO PANAGIA TRIAS. EIMAI TO APOTELESMA TOU ELLINOXRISTIANIKOU POLITISMOU(?) THAYMASTE ME.

 20. Ο/Η Θου Βου λέει:

  @Λασκαράτε

  σε καποιους ορθοδοξους ιστοχώρους και στον συναξαριστη του οσ.Νικοδήμου αναφέρεται ως αγιος ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός,ο οποιος βαρυνεται με την αιματοχυσία της στάσεως του Νικα.(υπάρχουν ενστάσεις και για τον Ιουστινιανό από καποιους αγιολόγους )

  και ο αυτοκρατορας Θεοδόσιος ο Μεγας,που βαρυνεται με τις σφαγές της Θεσσαλονικης, στις 17-1.

  αν υπήρχε πρόθεση αποσιωπήσεως ,θα ειχαν αποκρυβεί και τα ονοματα των ανωτέρω.

  για την περιπτωση των Ρομανώφ:τιμώνται από την ρωσική εκκλησία για το μαρτυρικό τέλος που υπέστησαν ,οπως και ολοι οσοι διωχθηκαν,εξοριστηκαν και θανατωθηκαν από το σοβιετικό καθεστως λόγω της ορθοδοξη πίστης τους.

  όσον αφορά τα περί τον ληστή:οι εμμονες σου δε σε αφηνουν ουτε να διαβασεις σωστά.
  εγραψα πως η Εκκλησία τιμά ενα ,ΚΑΤΑ ΚΟΣΜΟΝ ,κάθαρμα.
  οποτε ολος ο συλλογισμός σου πάει περίπατο.
  τετοια «καθάρματα» υπάρχουν παμπολλα στους συναξαριστές.
  ευτυχώς η Εκκλησία δεν είναι συλλογος πουριτανών και άμεμπτων ,αλλά θεραπευτηριο ψυχών.

  @Ιοκάστη
  το παρόν ιστολόγιο δεν είναι ο ενδεδειγμένος χώρος για διάλογο
  για τον παγανισμό.

  επειδή ,προφανώς,αγνοείς τα ελληνικά τεκταινόμενα θα σε πληροφορήσω οτι στον χωρο των ελληνων δωδεκαθειστων υπάρχουν πολλές διαφωνίες και διαμάχες,εως και επεισοδια με κληση της αστυνομίας.

  και δεν μπορει να γινει αλλιώς,αφου υπαρχουν θεμελιακες διαφορες αντιληψεις.
  δεν μπορεί να συνυπαρχουν UFO,chi,chakras,ομάδα Ε,Νεφελίμ,Stonehead,Thor,θεά Κάλι,feng shui,Αριστοτέλης,Δαλάι Λάμα,wiccans κ.ο.κ

  αυτος ειναι ο new age αχταρμάς,προωθουμενος με πολυ συγχρονες μεθοδους μαρκετινγκ και τεράστια κέρδη , που προανέφερα και ειναι πολυ ευκολα διακριτός σε όσους έχουν μια στοιχειώδη επαφή με παγανιστικά κινηματα.

  οσο για την ανεκτικότητα των παγανιστών κανε ένα review στην αρχαια ελληνική και ρωμαική ιστορία.

  μη σου προτείνω να κατηφορίσεις στην Αφρική να δείς από κοντά την ανεκτικότητα του σύγχρονου παγανισμού με τους σανγκομά και τις ανθρωποθυσίες που τελούνται εν μέσω 21ω αιώνι.

 21. Ο/Η περιούσιος λέει:

  Κ. Λασκαράτε,

  Βρήκα τις πηγές, στις οποίες με παραπέμπετε, απλά υπάρχει ένα πρόβλημα, που καθυστερεί την αποστολή του μηνύματός μου στο ιστολόγιό σας.΅Ευχαριστώ!

 22. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Θ.Β.
  σταματάω το διάλογο γιατί θα χρειαστώ ψυχίατρο. Μαρτυρικό το τέλος του τύραννου Νικόλαου; Τουφεκίστηκε αυτός που είχε εξοντώσει εκατομμύρια ανθρώπους με εξορία στη Σιβηρία, με την πείνα και το κρύο και με τον Ρωσιϊαπωνικό πόλεμο και με τον Α΄Παγκόσμιο πόλεμο. Αυτός που είχε τουφεκίσει τους άοπλους διαδηλωτές μπροστά στα χειμερινά ανάκτορα.
  Άγιος επειδή τουφεκίστηκε; Εκατοντάδες άνθρωποι τουφεκίστηκαν εδώ στην Ελλάδα και χιλιάδες στην ΕΣΣΔ από τους Γερμανούς Ναζίδες. Γιατί δεν αγιοποιούνται και αυτοί;

 23. Ο/Η Servitoros λέει:

  @ Θ-Β «για την περιπτωση των Ρομανώφ:τιμώνται από την ρωσική εκκλησία για το μαρτυρικό τέλος που υπέστησαν ,οπως και ολοι οσοι διωχθηκαν,εξοριστηκαν και θανατωθηκαν από το σοβιετικό καθεστως λόγω της ορθοδοξη πίστης τους.»
  ——-

  Ευτυχώς δηλαδή που δεν εκτελέστηκαν οι Χουντικοί μετά την δίκη γιατί τώρα κάθε 21 του Απρίλη θα γιορτάζαμε τον Αϊ Γιώργη Παπαδόπουλο τον Ορθοπεδικό.

 24. Ο/Η dmast λέει:

  Προσπαθεί τώρα να μας πείσει ότι ο κος Ουλιάνωφ πέρασε τους Ρομανώφ από το πολυβόλο λόγω της ορθόδοξης πίστης τους;
  Τι άλλο θα ακούσουμε!

 25. Ο/Η Θου Βου λέει:

  @Λασκαράτε

  στην ρωσική εκκλησία υπάρχει μια κατηγορία αγιων που ενταχθηκαν στο αγιολόγιο επειδή υπέφεραν το βιαιο τέλος εν πίστει (passion bearers).

  τετοια περιπτωση ειναι οι πριγκηπες Μπόρις και Γκλεμπ που θανατωθηκαν απο σφετεριστές του θρόνου.
  σε αυτη την κατηγορία ενεταχθησαν και οι Ρομανώφ.
  όπως έγραψα σε αλλο σχόλιο,η διαφθορά της κρατικής εξουσίας και του ρωσικού κλήρου ήταν εκτεταμένη ,η καταπίεση των πτωχών αφόρητη και ως εκ τουτου η επανάσταση δικαιολογημένη και αναμενόμενη.

  όμως η εν ψυχρω δολοφονία όλης της οικογένειας (τα πέντε παιδια ησαν από 13-22 ετών) και μάλιστα δίχως δίκη -αλήθεια ποιος θα μπορούσε να καταδικασει σε θανατο έναν 13 χρονο για τα εγκλήματα του πατέρα του;-έκανε τους Ρομανώφ πολύ αγαπητούς ιδιους μεταξύ των ρωσων προσφύγων ,οι οποίοι ησαν και αυτοί που εκκινησαν την διαδικασια αγιοκατάταξης.

  όπως και στην περίπτωση του Μ.Κωνσταντίνου η ένταξη στο αγιολόγιο ,δεν κάνει το ασπρο μαυρο ,ουτε το κακό καλό.

  οπως προανεφερα, ο αρχισταυρωτης του Χριστου, Λογγινος εορταζεται ως άγιος όχι για να δικαιωθει η συμμετοχή του στην εκτελεση του Ιησού αλλά γιατί πίστευσε μετέπειτα και θανατωθηκε για την πίστη του.

  υπάρχουν αρκετοι αγιοι που ησαν και αυτοί δημιοι των χριστιανών,μέχρι και άγιος χότζας υπάρχει ο οποίος είδε το Αγιον Φως στην Ιερουσαλήμ ,πιστευσε στον Χριστο και θανατωθηκε από τους αλλους μουσουλμάνους.

  τωρα για το εάν ανακηρύσσονται άγιοι οσοι υπέφεραν επι κατοχής κλπ.Η σερβική εκκλησια εχει διακηρυξει την αγιοτητα των περίπου 800.000 σερβων νεομαρτυρων οι οποίοι εσφαγιάσθησαν υπο των παπιστών Ουστάσι στο στρατοπεδο Γιασενοβατς και αλλαχού ,αρνουμενοι να απαρνηθούν την πατρωα ευσεβεια.

  http://www.jasenovac.org/

  ακόμα μια μορφή που αξιζει την προσοχή είναι η ,προσφατως ανακηρυχθείσα,αγια Μαρια Σκομπτσοβα ,η οποια πεθανε σε στρατοπεδο συγκεντρωσεως των ναζί ,παιρνοντας την θεση συγκρατουμενης της στον κατάλογο του θανάτου.

  http://www.geocities.com/Athens/Parthenon/4541/links.html

  ανάλογες περιπτωσεις είναι βεβαιο πως υπάρχουν και στην ημεδαπή και ασφαλώς αξιζουν να αναδειχθουν.
  ομως θα συμφωνησεις πως δεν μπορεί να ενταχθεί στο αγιολόγιο της Ορθοδοξου Εκκλησιας ένας δεδηλωμένος άθεος,άθρησκος ή αλλοθρησκος.
  αυτό δεν ακυρωνει την αυτοτελή αξία της αγωνιστικότητος και της αυτοθυσίας πολλών συνελλήνων και συνανθρώπων μας,που πέθαναν με αξιοπρέπεια για τα ιδανικά τους.

 26. Ο/Η μακαριστος δούλος σας λέει:

  Αγαπητό μου τεκνό που ψευδονιμίζεσαι Θου-Βου με το δούλεμα που κάνεις στους Λασκαράτους τείνει να γίνει το μπλόγκ του εκλεκτού
  Ροΐδη συνένδριον ιστορίας της ορθοδοξίας. Αποτέλεσμα τούτου είναι
  να αρχίζει να μην ενδιαφέρει τον λαόν και σιγά- σιγά να το στρίβει.
  Για τούτο παρακαλώ να συνέλθετε και ιδιαίτερα ο έτερος αγαπητός
  Λασκαράτος να μην » τσιμπάει » με κάθε ναρκομανή σούφη και να πέφτει στον λάκο γινόμενος ετσι θεολόγος εκεί, που λόγος κανένας δεν υφίσταται.
  Θυμάστε Λασκαράτε κάτι μήνες πρίν τον άλλο που υπέγραφε ως
  » Εξάκτινος » τι γκαζιές σας πάτησε;; Υστερα αφανίστηκε , όπως
  και μετ΄ολίγου χρόνου θα αφανιστεί ο ελεεινός Θου-Βου. Είμαι πεπεισμένος ότι ο διάβολος τους βάζει να παρενοχλούν το θεάρεστο
  έργον σου.
  Με διαπυρσίους ευχάς
  ο μακαριστός σας ( κι΄εδώ καλά περνάω μην στενοχωριέστε )

 27. Ο/Η Απορών λέει:

  Μια μικρή συνεισφορά στη συζήτησή σας:

  Είχα διαβάσει προ ετών το βιβλίο της βυζαντινολόγου και καθηγήτριας στο Kings College του Λονδίνου Judith Herrin, Γυναίκες στην πορφύρα.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Judith_Herrin
  Στο βιβλίο αυτό αυτό μεταξύ άλλων ανέλυε και την ζωή της Ειρήνης της Αθηναίας και ανέφερε ότι η μνήμη της εορτάζεται στις 13 (και όχι στις 9) Αυγούστου.

  Στις 13 Αυγούστου εορτάζεται όντως η «Μνήμη Βασιλίσσης Ειρήνης». Δεν πρόκειται όμως για την Ειρήνη την Αθηναία, αλλά για τη σύζυγο του αυτοκράτορα Ιωάννη Κομνηνού, την Ουγγαρέζα πριγκίπισσα Πιροσκα, που μετονομάστηκε σε Ειρήνη (1088-1134) και εορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 13 Αυγούστου.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Piroska_of_Hungary

  Τώρα για το τί συμβαίνει με ενδεχόμενη εορτή στισ 9 Αυγούστου, δεν έχω ιδέα.

 28. Ο/Η Ο Αιρετικός λέει:

  Υπέφεραν βίαιον τέλος εν πίστει οι Ρωμανώφ; Βεβαίως – υπερασπίζονταν την πίστη τους στην πεφωτισμένη μοναρχία, την τυραννία, τον αυταρχισμό και τη στυγνή εκμετάλλευση των φτωχότερων τάξεων. Το ότι η διάδοχος κατάσταση ήταν τα ίδια χάλια δε λέει τίποτα.

  Αλήθεια, Θου Βου, ποιο «άγιον φως»; Αυτό που ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Εφραίμ κατήγγειλε ως χειροποίητον μηχανουργίαν;

  Τελικά έχετε πλάκα εσείς οι απολογητές. Δεν έχετε ΙΔΕΑ για αυτά που υπερασπίζεστε, κι όμως τα υπερασπίζεστε με το φανατισμό και την ηλιθιότητα που μόνον ένας χούλιγκαν θα μπορούσε να έχει.

 29. Ο/Η doctor λέει:

  Είναι νομίζω λάθος να κρίνουμε πράξεις, πρακτικές και γεγονότα που συνέβησαν 1200 χρόνια πριν με βάση τα σημερινά δεδομένα και με βάση τις σημερινές κοινωνικές αξίες.
  Κακούργα η Ειρήνη για το 2008, όμως τότε όλα αυτά ήταν συνηθισμένες πρακτικές.
  Το ότι όμως η εκκλησία σήμερα, επικροτεί αναδρομικά τέτοιες πράξεις, αφού εμμένει στην αγιοσύνη των δραστών αυτών των πράξεων αποτελεί και την αχίλλειο πτέρνα της, αφού ή θα απο-αγιοποιοήσει σχεδόν όλους τους αγίους (πράγμα ανέφικτο) ή θα επιβάλλει στο ποίμνιο (σιγά το δύσκολο!) την επιλεκτική ανάγνωση των βίων των αγίων (αν διαβάσετε μερικούς τέτοιους βίους θα δείτε ότι τα «ενοχλητικά» σημεία έχουν αφαιρεθεί τεχνηέντως).
  Η σημερινή απαλλαγή από ενοχλητικούς δελφίνους είναι η διαγραφή από το κόμμα.
  Τότε ήταν η φυσική εξόντωση του αντιπάλου, αδερφού κατά προτίμηση.

  doctor

  Υ.Γ. Αγαπητέ Θου Βου, αξιέπαινη η προσπάθεια που κάνετε, πλην όμως μάταιη. Εκτός κι αν θεωρείτε ότι έχετε κάποια αποστολή να φέρετε εις πέρας ή αν σας «φτιάχνει» το «μόνος εναντίον όλων».
  Αν ναι, τότε ευχαρίστως να το καθιερώσουμε. Εγώ πάντως έχω πιο αισθησιακά βίτσια (στρώματα νερού, σαντιγί και μέλι στο στήθος και τα ρέστα)…

 30. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Mακαριστέ κλπ,
  χαίρομαι που περνάς καλά στην Κόλαση και σε ευχαριστώ για την συμβουλή. Υπάρχει ολόκληρη αλληλουχία εξαφανιζόμενων ομολογητών:
  Μύρων, Εξάκτινος, δηδρ και άλλοι που μου διαφεύγουν. Απαντάω όσο λιγότερο γίνεται. Υποψιάζομαι πως πρόκειται περί του ιδίου εντεταλμένου προσώπου το οποίο καθώς εξελίσσεται από μοναχός σε διάκονο, αρχιμανδρίτη και επίσκοπο (Εξώλης και Προώλης) παίρνει καινούργιο όνομα. Ο Δηδρ εξηφανίσθη παρά την απειλήν του πως θα κυκλοφορεί εδώ γύρω, όταν κατέρευσε εκ των ένδον το οικοδόμημα του δήθεν γάμου-μυστηρίου που ίσχυε εξ αρχής στην Εκκλησία.

  Απορούντα,
  ο τόπος είναι γεμάτος από αγίες Ειρήνες. Η δικιά μας γιορτάζει 9 Αυγούστου, ημερομηνία του θανάτου της.

 31. Ο/Η Δηδρ λέει:

  Προς πληροφόρηση όσων ενδιαφέρονται:

  Τι είδους οικογένεια είχαν η Ειρήνη και ο Κων/νος, είναι γνωστό από την Ιστορία. Η Ειρήνη ήταν εικονόφιλη, ο γιος της το αντίθετο. Και οι δύο επιδίωκαν την διοίκηση της αυτοκρατορίας με διαφορετικό εντελώς τρόπο. Ο 20χρονος γιος της την εξόρισε στη Σικελία και φυλάκισε τους πιστούς της ανθρώπους και μετά από τρία χρόνια την ελευθέρωσε (ή ελευθερώθηκε μόνη της). Τότε όμως δεν έγινε τίποτα. Έζησαν στο ίδιο παλάτι για λίγα χρόνια. Κατόπιν όμως ξανάρχισαν οι έριδες:

  «Με αφορμή τα γεγονότα αυτά οργανώθηκαν νέες προσπάθειες για την απομάκρυνση τής Ειρήνης από την εξουσία, που ενθαρρύνθηκαν και από τον γιο της Κωνσταντίνο, ο οποίος ηγήθηκε τού αγώνα. Η Ειρήνη, με τα πιστά σε αυτήν στρατεύματα, πέτυχε να εξουδετερώσει τους στασιαστές και να συλλάβει τον γιο της, τον οποίο υπέβαλε στη σκληρή ποινή τής τύφλωσης, που προβλεπόταν από το Βυζαντινό Δίκαιο για τους στασιαστές.»

  («Ειρήνη η Αθηναία», εγκυκλοπαίδεια ‘Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα’, τόμ. 22, εκδ. Πάπυρος, Αθήνα 2004-2005)

  Προφανώς το διαρκές κυνήγι και οι συνωμοσίες είχαν αφαιρέσει οποιοδήποτε δεσμό αίματος είχαν. Δύσκολο να φανταστεί κανείς μητέρα, να εφαρμόζει την νομοθεσία σε όλη της την αυστηρότητα στον γιο της. Όμως, η η Ειρήνη και ο Κων/νος είχαν πίσω τους ανθρώπους να τους υποστηρίζουν σε μια συνεχή διαμάχη για την διοίκηση της αυτοκρατορίας. Δεν ζούσαν ως μητέρα και γιος.

  Τώρα για την αγιότητα:

  – Ο Νικόδημος Αγιορείτης, στον δίτομο «Συναξαριστή των δώδεκα μηνών του ενιαυτού», δεν την αναφέρει.

  – Ο Γεδεών Μανουήλ, στο «Βυζαντινόν Εορτολόγιον. Μνήμαι των από του Δ’ μέχρι του ΙΕ’ αιώνος εορταζομένων αγίων», εν Κωνσταντινουπόλει 1899, δεν την αναφέρει.

  – Ο Ζώτος Βασίλειος, στο «Λεξικόν των αγίων Πάντων της ορθοδόξου εκκλησίας», εν Αθήναις 1904-1909, δεν την αναφέρει.

  – Στην ιστοσελίδα του Οικ. Πατριαρχείου δεν την αναφέρει ούτε στον Αύγουστο (http://www.ec-patr.org/gr/typikon/2007/2007-08-09.htm) ούτε στο γράμμα «Ε» (http://www.ec-patr.org/gr/names/e.htm).

  Στις 9 αυγούστου αναφέρονται συνήθως οι:

  -Ματθίας ο απόστολος
  -Κωνσταντίνος (ο Α’) πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.
  -Οι άγιοι δέκα μάρτυρες…εν τη Χάλκη πύλη αθλήσαντες.

  Ούτε και ο Φειδάς (λήμμα «Ειρήνη η Αθηναία», εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα, τόμ. 22, εκδ. Πάπυρος, Αθήνα 2004-2005) αναφέρει τίποτα περί τιμής της.

  Ούτε και η «ΔΟΜΗ» στο λήμμα «Ειρήνη η Αθηναία».

  Αυτό που πρέπει να προσεχθεί είναι η αναφορά της ΘΗΕ. Η Ειρήνη είναι η μοναδική περίπτωση εορταζομένου την 9η Αυγούστου που παραθέτει η ΘΗΕ ως βιβλιογραφία κάποια άγνωστη χειρόγραφη παράδοση: η πηγή που δίνει ο Τωμαδάκης που έγραψε το άρθρο για την Ειρήνη, είναι η BHG (#2205). Είναι δηλ. ο αδημοσίευτος βίος της Ειρήνης που καταχωρείται στην «Bibliotheca Hagiographica Graeca», την συλλογή αγιολογικών κειμένων των Βολλανδιστών, των Βέλγων Ιησουϊτών. Δεν έχει ως πηγή κάποιο Ορθόδοξο Αγιολόγιο.

  Και μάλιστα, η ΘΗΕ (σε άρθρο του Γριτσόπουλου) λέει σε άλλο σημείο (λήμμ. «Κων/νος», τόμ. 8, στ. 24) ότι ο Μανασσής, αγιογράφος του 14ου αιώνα, την αποκαλεί «Μήδεια» και προσθέτει ο Γριτσόπουλος:

  «Εν τούτοις δια την αναστήλωσιν των εικόνων ωνομάσθη ευσεβής».

  Απλώς ευσεβής και όχι αγία.

  Στους πρώτους αιώνες υπήρξε μεν η περίπτωση της λαϊκής αναγνώρισης προσώπων ως αγίων εξαιτίας της προσφοράς τους στην Εκκλησία. Όπως λέει όμως και ο Παπαδόπουλος Γ. Στυλιανός («Διαπίστωση και Διακήρυξη της Αγιότητας των Αγίων») χρειάζεται και η πεποίθηση της Εκκλησιαστικής συνείδησης ότι κάποιος είναι άγιος που θα «γεννάει στην συνείδηση τους ηυξημένη αγάπη, σεβασμό καί θαυμασμό για το χαριτωμένο ιερό πρόσωπο».

  Αν δούμε την μαρτυρία του σύγχρονου χρονογράφου Θεοφάνη που έγραφε ότι:

  «εσκοτίσθη ο ήλιος επί ημέρας ιζ’…πάντας λέγειν και ομολογείν ότι δια την του βασιλέως τύφλωσιν ο ήλιος τας ακτίνας απέθετο»

  και τις καταγραφές της ιστορίας για τις αντιδράσεις του λαού, φαίνεται ότι δεν υπήρξε κάποιο ευρύ λαϊκό κίνημα υπέρ της Ειρήνης οπότε να έλθει και η αναγνώριση της αγιότητας της. Τώρα τι ακριβώς λέει το χειρόγραφο 2205 της BHG, δεν ξέρω, όμως σημαντικά Ορθόδοξα εορτολόγια και συναξαριστές δεν την αναφέρουν καν.

  ΥΓ

  Τύπου «Λασκαράτε». Σταμάτα επιτέλους να εκθιάζεις την ΘΗΕ όποτε γράφει κάτι που νομίζεις ότι σε συμφέρει. Εσύ δεν είσαι που την έβριζες και έγραφες ότι:

  «Ασφαλώς η Ηθική Εγκυκλοπαίδεια κάνει ότι μπορεί να κουκουλώσει το πράγμα, αλλά όποιος έχει στοιχειώδη κρίσι καταλαβαίνει.»

  (https://roides.wordpress.com/2008/03/18/180308a/)

  Έλεος δηλ.

 32. Ο/Η Δηδρ λέει:

  Ο «αιρετικός» μάλλον έχει μαύρα μεσάνυχτα για το θέμα του Εφραίμ και του Αγίου Φωτός.

  Τα περί Εφραίμ τα αναφέρει ο Κοραής που τα έχει πάρει από τον Καυσοκαλυβίτη, και ο Κων/νος Οικονόμος τους κράζει εδώ και 200 χρόνια και τους δύο.

  – Καταρχάς η Μαρτυρία του Εφραίμ δεν είναι γραπτή.

  – Η μαρτυρία λέει ότι τάχα ο Εφραίμ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ την τελετή του αγίου φωτός, όμως κάτι τέτοιο πρέπει να στηριχτεί από την βιβλιογραφία. Θα ήταν πασίγνωστο ένα τέτοιο γεγονός ότι για τόσα χρόνια ο Εφραίμα είχε απαγορεύσει την τελετή.

  – Και το ακόμα χειρότερο για εσάς είναι ότι λίγοι έχουν διαβάσει το «Φωτομαχικά…» του Μεταλληνού όπου αναφέρει πηγή πως ο Εφραίμ ΣΤΗΡΙΖΕ το προσκύνημα του Αγίου Τάφου με απειλή αφορισμού για όποιον εμπόδιζε με λόγια ή έργα την προσέλευση των ανθρώπων. Πως στην ευχή δικαιολογείται να αφορίζει τους άλλους και να διακόψει ο ΙΔΙΟΣ την τελετή;

  Εδώ είναι οι λατρεμένες πληροφορίες για άνοιγμα του νου:

  http://www.oodegr.com/oode/asynithista/thavmata/agio_fws_patriarxis_1.htm

  Προσωπικά έχω αγοράσει την αναφερόμενη βιβλιογραφία. Τα περί Εφραίμ είναι μεγάλη κοραϊκή πατάτα…

 33. Ο/Η Νοσφεράτος λέει:

  Θου Βου!!!

  »’είναι η ,προσφατως ανακηρυχθείσα,αγια Μαρια Σκομπτσοβα ,η οποια πεθανε σε στρατοπεδο συγκεντρωσεως των ναζί ,παιρνοντας την θεση συγκρατουμενης της στον κατάλογο του θανάτου.»

  Πολύ ενδιαφερον

  Παντως απο οσο διαβασα ..(στο βιβλιο του Rees για το Αουσβιτς ) την πλεον αξιοθαυμαστη σταση (στα στρατοπεδα εξοντωσης των Ναζί απιστευτης αξιοπρεπειας απενανατι στα ναζιστικά κτηνη)την κρατησαν οι Μαρτυρες του Ιεχωβά ..επ’ αυτου ξερεις τιποτα να μας πεις; (ειλικρινά ρωταω )

 34. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Δηδρ ή όπως αλλιώς
  Έχω τη χειρότερη γνώμη για την «Ηθική και Θρησκευτική Εγκυκλοπαίδεια» όπως και για κάθε Ορθόδοξο θεολογικό κείμενο για τον πολύ απλό λόγο ότι βασίζεται πάνω σε κοπανιστό αέρα, δηλαδή στην θεοπνευστεία Γραφών, προφητειών, Συνόδων κλπ την οποία δεν δέχομαι.
  Μην διαστρεβλώνεις αυτά που γράφω.
  Παρουσίασα την εγκυκλοπαίδεια αυτή που αναφέρει την αγιοποίηση της Ειρήνης ως ΕΓΚΥΡΟΤΑΤΗ ΠΗΓΗ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ. Όχι για εμένα. Μπορώ να επικαλεστώ το Ευαγγέλιο ή τον Απ.Παύλο ή την Π.Διαθήκη ή το Κοράνι ως θέσφατα για εσάς ή για το Ισλάμ, για να σας αντικρούσω όταν αυτά που λέτε αντιφάσκουν με αυτά που υποτίθεται πως πιστεύετε ή για να αντικρούσω κάποιον πιστό του Μωάμεθ. Δεν σημαίνει ότι τα αποδέχομαι και εγώ. Η Ηθ.και Θρ. Εγκυκλοπαίδεια είναι εγκυρότατη πηγή ΔΙΚΗ ΣΑΣ και ομολογεί κάτι που εκθέτει την Ορθοδοξία.
  Με μεγάλη καθυστέρηση Δηδρ μπήκες στην μάχη του Αγίου Φωτός με αφορμή απλό σχόλιο εδώ. Που ήσουνα όταν δημοσιεύτηκαν δυο άρθρα γι’αυτό;
  Αμφισβητείς την μαρτυρία του Εφραίμ που την δέχεται ο Καμπούρογλου; Και την μαρτυρία του αρχιεπισκόπου Νικηφόρου Θεοτόκη που περιγράφει όλη τη διαδικασία-ο πατριάρχης τρίβει το σπίρτο κλπ- κι αυτήν την απορρίπτεις;
  Ασφαλώς ο Εφραίμ υποστήριζε την προσκύνηση του Τάφου, ποιός είπε εδώ κάτι αντίθετο. Για το Φως διαφωνούσε. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα.
  Και μια και αναφέρεσαι στον κ.Μεταλληνό και στα Φωτομαχικά του. Θύμισέ μας τι λέει ο ίδιος εκεί για το Φως.

  Απλές ερωτήσεις.
  1)Εφ όσον λοιπόν υπάρχουν αμφισβητήσεις μεταξύ σας για το αν αγιοποιήθηκε η ευσεβής μέγαιρα γιατί δεν λύνετε το θέμα οριστικά; Γιατί αφήνετε τους δυτικούς να σας διασύρουν. Αποκαταστείστε παρακαλώ την τάξη στο ιερό εορτολόγιο των φονιάδων, γιατί η Ειρήνη δεν είναι μόνη της εκεί. Έχει πολλά μπουμπούκια.
  2)@Ευσεβής@ μια τέτοια κακούργα; Αυτό δεν ενοχλεί;
  3) Αναστηλώθηκαν τα ξύλινα είδωλά σας και η Ορθή Πίστη από δυο αγίες φόνισσες, Ειρήνη και Θεοδώρα. Η πρώτη συγκάλεσε και την Ζ΄Οικουμενική Σύνοδο και διόρισε πατριάρχη έναν λαϊκό. Αυτά δεν ενοχλούν;
  4)@τον οποίο υπέβαλε στη σκληρή ποινή τής τύφλωσης, που προβλεπόταν από το Βυζαντινό Δίκαιο για τους στασιαστές.”@
  Χα χα χα. Βυζαντινό δίκαιο, δηλαδή κάτι πολύ ορθόδοξο και πολύ πιό βάρβαρο από τον Νόμο της Ζούγκλας. Ωραία δικαιολογία για μια μητέρα που τύφλωσε τον γυιό της. Το Βυζαντινό δίκαιο με εκτυφλώσεις, ακρωτηριασμούς, καβλοτομίες, ρινοτμήσεις, μετταλισμούς, πυρπολήσεις, εξορίες κλπ κλπ Ο βασιλιάς των Ζουλού θα λιποθυμούσε από φρίκη αν καλείτο να το εφαρμόσει. Αλλά έστω με βάση το Βυζαντινό δίκαιο με βάση το οποίο τυφλώθηκαν με τις ευλογίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας χιλιάδες άνθρωποι. Τι σημαίνει στασιαστής για το Βυζάντιο; Πάνω από τους μισούς αυτοκράτορες κατέλαβαν τον θρόνο με πραξικόπημα. Και η Ειρήνη ήταν στασιάστρια κατά του γυιού της. Δεν ήταν βασίλισσα ήταν επίτροπος του γυιού της. Άπαξ και αυτός ενηλικιώθηκε, ο θρόνος του ανήκε. Αν ζούσε ο εικονομάχος πατέρας του, θα θεωρούσε την ξυλολάτρισσα Ειρήνη, σφετερίστρια και στασιάστρια. Αν εφαρμοζόταν το Βυζαντινό δίκαιο, όλοι σχεδόν οι αυτοκράτορες και οι πατριάρχες θα κατέληγαν στο τυφλοκομείο.
  Καλά ρε Δηδρ,
  δεν ντρεπόσαστε εσείς οι Ορθόδοξοι που έχετε και για έμβλημα το βυζαντινό δικέφαλο τέρας, τον αρπακτικό αετό, χωρίς να φοβάστε τι λόγο θα δώστε τον Εσταυρωμένο σας, δεν ντρεπόσαστε να βασίζεστε σε μια Εκκλησία και μια αυτοκρατορία που ΤΥΦΛΩΝΕ ανθρώπους με τόση ευκολία; Έχετε χάσει κάθε συναίσθηση; Προσπαθείς εδώ να δικαιολογήσεις την μάνα που τύφλωσε το γιό της. Έχεις συναίσθηση τι κάνεις; Και με τι επιχείρημα την δικαιολογείς; Πως ζούσε στην Βυζαντινορθόδοξη ζούγκλα, όπου μάνα και γιός μαλώναν για τον θρόνο και αλληλοσφαζόντουσαν οι αυτοκράτορες και πατριάρχες μεταξύ τους και αλληλοτυφλωνόντουσαν αδέλφια για τον θρόνο. Τι στο διάλο κοινωνία ήταν αυτή η Βυζαντινή Ορθόδοξη; Μέχρι και άγιοι πατριάρχες όπως οι Ιγνάτιος και Φώτιος (μεγάλη η χάρη τους), υπέβαλλαν ο ένας τον άλλο σε μαρτύρια, όταν κατελάμβαναν τον θρόνο, σαν άγρια θηρία. Ο Ταμερλάνος θα ανατρίχιαζε από φρίκη μπροστά στην θηριωδία των ορθόδοξων πατριαρχών. Τόση αποκτήνωση βρε παιδί μου; Γιατί;
  Υπάρχει έστω και ένας λογικός άνθρωπος που θα δικαιολογούσε αυτήν την Κόλαση;

 35. Ο/Η ΜΑΡΙΑ ΖΟΥΣΑ λέει:

  χαχαχαχα
  χαχαχαχαχχα
  λοιπόν πάααααμεεεεε
  Η βλακεία είναι ανίατη.
  Μυαλό δεν πουλάνε ούτε στα θρανία ούτε στη λαική.
  Το φάρμακο κατά της βλακείας δεν έχει ακόμα βρεθεί.
  Όσο πιθανό είναι να βγάλει ο μονόχειρας καινούριο χέρι άλλο τόσο πιθανό είναι να βάλει μυαλό και το ντουβάρι.

  Κύριε Λασκαράτε είναι σαν να γράφεις στο νερό
  Κύριε Λασκαράτε υποτιμάτε τη βλακεία
  Δεν μπορείτε να τα βάλετε μαζί της με τη λογική
  Τι μπορείς να κάνεις σε έναν μωρό?
  χαύνο?
  αναίσθητο?
  αμαθή?
  κουτορνίθι?
  μάπα?
  χαλβά?
  ορνιθόμυαλο?
  κοιμισμένο?
  φύκι?
  κεφάλα?
  στόκο?
  ωταμάρι?
  κρετίνο?
  Γκούφι??????
  Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα κύριε Λασκαράτε
  διότι ο βλάκας δεν στερεί μόνο νοητικά αλλά και συναισθηματικά.
  Μόνον ένστικτο έχει αγαπητε.
  Το μυαλό τους δεν έχει ζύγια.
  Που πας βρε Λασκαράτε ξυπόλητος στα αγκάθια?
  όχι στον ψυχίατρο θα σε στείλη αλλά και αδιάβαστο.
  χαχαχαχα
  πάω να εργαστώ η επιστροφή της Μαρίας θα είναι συ-γκλο-νη-στι-κη.
  Τυχόν ορθογραφικά λάθη προσπεράστε τα, μην ξεχνάτε ότι η εκαπίδευση που έχω λάβη είναι μόνο για καλογεροπαίδι.Το έπεξα Πούτιν και ξέφυγα από τα νύχια τους.
  Πουτινιεέεεες 🙂

 36. Ο/Η Iokaste λέει:

  Θου Βου,

  μην βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα, ξέρω πολύ καλά τι συμβαίνει στην Ελλάδα, έχω πάρα πολλούς γνωστούς, και μάλιστα μερικούς από τους ιδρυτές κάποιων ομάδων οπότε άσε τα «ξέρω καλύτερα» και τα στερεότυπα για new age αχταρμάδες. Τι σχέση έχει η ανεκτικότητα στην αρχαία ελλάδα με την ανεκτικότητα σήμερα; Και ναι δεν αναφέρομαι μόνο στον ελληνικό παγανισμό, η Ελλάδα ως συνήθως μένει λίγο πίσω σε όλα, οπότε κάποια πράγματα δεν έχουν κατασταλλάξει ακόμα και είναι αναμενόμενο να υπάρχουν διαφωνίες (άσε που ήδη σου είπα ότι δεν είναι όλοι οι παγανιστές τέλειοι αλλά το αγνόησες προφανως…). Τι να πει τότε κανείς για τις διαμάχες των Χριστιανών μεταξύ τους, τεράστιο κεφάλαιο και ατέλειωτο και μακάρι να τέλειωνε απλά με «κλήση της αστυνομίας» σε κάποιες περιπτώσεις…

  Όσο για αυτά που θεωρείς εύκολα διακριτά «σε όσους έχουν μια στοιχειώδη επαφή με παγανιστικά κινηματα», κάνεις λάθος, είναι διακριτά μόνο σε όσους έχουν μια προκατηλημμένη επαφή με παγανιστικά κινήματα, σε όσους θέλουν να τα κατηγορήσουν και η επαφή αυτή περιορίζεται σε κατινίστικες εκμπομπές της τηλεόρασης, ανάγνωση βιβλίων γραμμένα από άτομα με δογματική σκέψη και όχι σε άτομα που έχουν γνωρίσει παγανιστές, έχουν πάρει μέρος στις τελετές τους και κάνουν παρέα μαζί τους τα τελευταία 5-6 χρόνια.

  Αλλά επειδή όντως το ποστ δεν έχει σχέση με παγανισμό αλλά με τους άγιους του Χριστιανισμού, δεν μας πείθεις ούτε εκεί δυστυχώς. Ακόμη κι η γιαγιά μου, που έχει και κάποια ηλικία και είναι και η πιο πιστή (και σωστή) Χριστιανή που έχω γνωρίσει, παραδέχεται ότι οι ζωές της πλειοψηφίας των Αγίων ήταν «αμαρτωλές» όπως λέει κι ότι έκαναν τρομερά εγκλήματα. Και το να μας παρουσιάζεις και 2 που μπορεί να έζησαν διαφορετικά (μπορεί λέω και πάλι, πάντα υπάρχει ο αντίλογος) δεν νομίζω ότι κάνει την διαφορά στο πλήθος των αγίων που υπάρχουν ε; Κι επίσης μπορώ να σου φέρω άπειρα παραδείγματα ανθρώπων που πραγματικά βοήθησαν τον συνάνθρωπο και προσέφεραν πολλά στην κοινωνία κι όχι μόνο δεν αγιοποιήθηκαν αλλά κατακρίνονται και από την εκκλησία γιατί τάχτηκαν εναντίων της ασυδοσίας της και δεν δώρισαν όλη την περιουσία τους σ’αυτή μετά τον θάνατό τους..

  Κατανοώ ότι δεν σε ενδιαφέρει να αλλάξεις γνώμη για κάτι φυσικά, ο δογματισμός αυτό επιβάλλει, τυφλή πίστη σ’ότι μας ταίζουν χωρίς να υπάρχει περιθώριο να δεχτούμε μια άλλη άποψη αν δεν συμφωνεί με τις προκαταλήψεις μας, χωρίς να υπάρχει καν περιθώριο για αμφιβολία και παραπάνω μελέτη (αντικειμενική). Εγώ όμως υπήρξα Χριστιανή (και πολύ ευσεβής μάλιστα) και πέρασα από πολλά στάδια για να φτάσω εδώ που είμαι σήμερα (που είναι η αθρησκεία, δεν είμαι παγανίστρια γιατί σίγουρα αυτό έχεις συμπεράνει επίσης…) κι έτσι συγνώμη, αλλά ένας άνθρωπος προφανώς κολημένος δεν έχει και πολλά να μου πει…

 37. Ο/Η Θου Βου λέει:

  @Ιοκάστη

  ισως στην πνευματική σου αναζήτηση φανει χρήσιμο το:

  «The Happiness Diary» του Nicolae Steinhardt .
  κυκλοφορεί και στην ελληνική από τις εκδόσεις Μαΐστρος 2006.

  εύχομαι να βρεις αυτά που ζητάς στο ψάξιμο σου.

 38. Ο/Η Θου Βου λέει:

  @Λασκαράτε

  για το Άγιο Φως

  http://istologio.org/?s=%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF+%CF%86%CF%89%CF%82&searchbutton=go%21

  άκουσε την Αγγελική Χατζηιωάννου,που έκανε μεταπτυχιακό πάνω στο θέμα.( οι υπ.αριθ.5,6 ομιλίες -εκπομπές)

  είναι πραγματι εύκολο να ειρωνεύεσαι και να περιγελάς αλλά σκληρό να αντιμετωπίζεις την διαψευση των εμμονών σου.

 39. Ο/Η aram λέει:

  Αγαπητέ Θου-βουκο .
  Η Αγγελικούλα είναι μήπως ερωμένη σου;;

 40. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Θ.Β.
  Δεν ξέρω σε ποιό Πανεπιστήμιο ποιανού Γαλαξία η κυρία που αναφέρεις πήρε το διδακτορικό της για το Φως, αλλά βρίσκω στο ΒΗΜΑ κάτι που γράφει και δεν την τιμά καθόλου ως επιστήμονα:

  «το 1118 ο Σαλάχ ελ Ντιν με διάταγμα ορίζει ότι «Πατριάρχης των Ελλήνων θα είναι ο κύριος του Καμάρ και αυτός θα παίρνει από τον Τάφο του Ικάς το Αγιο Φως για να το μοιράζει στους Ναζωραίους».

  Το ΒΗΜΑ, 27/04/2008 , Σελ.: A10

  Ο Σαλάχ κλπ δεν ήταν δυνατόν να χρησιμοποιήσει τον όρο «Έλλήνων», που ούτε στο Βυζάντιο δεν χρησιμοποιείτο. Ο όρος εμφανίστηκε δειλά στα κείμενα βυζαντινών λογίων τον 12ο αι. για πρώτη φορά χωρίς υβριστική χροιά. Το διάταγμά του μιλάει για πατριάρχη των Ρωμαίων, αλλά οι εθνικοθρησκευτικές σκοπιμότητες μεταφράζουν σήμερα το «Ρωμαίων» σε Ελλήνων, για να δικαιολογήσουν το αποικιοκρατικό ρατσιστικό πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ, που παραγκωνίζει με τους Έλληνες οικονομικούς μετανάστες επισκόπους του τους ντόπιους Άραβες πιστούς, βασιζόμενο αναίσχυντα στον Αχτιναμέ του Σουλτάνου.
  Το 638 με τον Αχτιναμέ του κατακτητή χαλίφη Ομάρ Χαττάμπ, αναγνωρίστηκε η κυριαρχία του «πατριάρχη των αυτοκρατορικών» Σωφρόνιου (καταγόμενου από την Δαμασκό) στα προσκυνήματα. Το να ισχυρίζεται κανείς ότι με τον όρο «αυτοκρατορικοί» εννοούνται οι καταραμένοι από την βυζαντινή ορθοδοξία Έλληνες και όχι οι ντόπιοι ορθόδοξοι πρώην υπήκοοι του ανατολικού Ρωμαίου αυτοκράτορα, και ότι το διάταγμα ενός μουσουλμάνου θρησκευτικού ηγέτη εξασφαλίζει κάποια ιερά απαράγραπτα κυριαρχικά εκκλησιαστικά δικαιώματα του ελληνισμού πάνω στην κατώτερη φυλή των ντόπιων ορθοδόξων, αποτελεί παραλογισμό. Η συνθήκη αυτή επαναβεβαιώθηκε διαδοχικά με Χάττι Σερίφ του Πορθητή στα 1453 και με ανάλογα διατάγματα του Τούρκου Σουλτάνου Σελήμ Α΄ (1517) προς τον «πατριάρχη των Ρωμαίων» τον Άραβα Δωρόθεο Β΄Αττάλα.
  Ρωμαίοι ορθόδοξοι, Ρουμ ορτοντόξ, λογίζονταν όλοι οι Ορθόδοξοι της Ανατολής, Άραβες, Τούρκοι, Έλληνες.
  Άλλωστε από που κι ως που ο Άραβας πατριάρχης των Αράβων της περιοχής ήταν πατριάρχης των Ελλήνων;
  Ο πρώτος Έλληνας πατριάρχης ήταν ο τυχοδιώκτης Δημητσανίτης Γερμανός Β΄ (1534) που πραξικοπηματικά άλωσε το πατριαρχείο με Έλληνες απαγορεύοντας στον ντόπιο κλήρο την αγαμία και επομένως την επισκοποίηση και διόρισε διάδοχό του τον ανηψιό του Σωφρόνιο, που κι αυτόν τον διαδέχθηκαν διαδοχικά δυο από την παρέα της Δημητσάνας. Η εγκυκλοπαίδεια του «Ελευθερουδάκη», σημειώνει με νόημα χωρίς ντροπή πως «η πατριαρχεία του Γερμανού αποτελεί λαμπρότατον σημείον της εκεί εθνικής εξελίξεως». Ωραία θεολογία αυτή, να θεωρείται η πρώτη Εκκλησία όχι ως παγκόσμια Εκκλησία αλλά ως μοχλός εθνικής εξέλιξης των Ελλήνων. Από κοντά και η «Ηθική κλπ Εγκυκλοπαίδεια», που της ξεφεύγει μια αλήθεια: «Πτωχοί και ασήμαντοι ήσαν οι πρό του Γερμανού πατριάρχαι, μεταξύ των οποίων και τινες Άραβες».

  Για την αισχρή θεομπαιξία του Αγίου Φωτός που μόνο άνθρωποι ολότελα χυδαίοι μπορούν να διαπράξουν, και άνθρωποι αθεολόγητοι που θεωρούν πως ο όποιος Θεός παραβιάζει σαν φακίρης μέσω αγυρτών πατριαρχών της Αρείας Φυλής τους νόμους της Φύσης μπροστά στον χυδαίο όχλο που αλλαλάζει, σε παραπέμπω σε άρθρο του πρωτοπρεσβύτερου Γεώργιου Τσέτση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο «Βήμα» (Μεγάλη Παρασκευή 21 Απριλίου 2006-«Θρύλος ή πραγματικότητα το Άγιο Φώς;» )όπου ομολογείται πως ο Πατριάρχης ανάβει την λαμπάδα του από την ακοίμητη κανδήλα που βρίσκεται πάνω στον Τάφο!

 41. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Επειδή ο Δηδρ ή με όποιο ψευδώνυμο εμφανίζεται, χάθηκε πάλι, συνεχίζω και τελειώνω για την ταχυδακτυλουργία του Αγίου Φωτός, με τρεις ακόμη ορθόδοξες πηγές:

  1)O διδάκτωρ τού Πανεπιστημίου Αθηνών Αρχιμανδρίτης Κάλλιστος Μηλιαράς δημοσίευσε το 1933 την ευχή της Αφής που διαβάζει ο Ρωμιός οικονομικός μετανάστης επίσκοπος. Η ευχή αναδημοσιεύτηκε το 1967 στην «Νέα Σιών», επίσημο όργανο τού Πατριαρχείου:
  «….Δια τούτο, εκ τού επί τούτον τον φωτοφόρον σου Τάφον ενδελεχώς και αειφώτως εκκαιομένου φωτός ευλαβώς λαμβάνοντες, διαδιδόαμεν τοις πιστεύουσιν εις σε το αληθινό φως …. «. Δηλαδή το φως προέρχεται από το ακοίμητο καντήλι του Τάφου.

  2)Την ευχή επισημαίνει και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κ.Καλοκύρης στο έργο του » Το Αρχιτεκτονικό Συγκρότημα του Ναού της Αναστάσεως Ιεροσολύμων και το θέμα του Αγίου Φωτός», που εξηγεί πως δεν υπάρχει κανένα θαύμα..

  3)Ο Ρώσος αρχιμανδρίτης Πορφύριος Ουσπένσκι που προσπάθησε να διώξει τους Έλληνες από την αποικία του πατριαρχείου στο έργο του «Το βιβλίο της ύπαρξης μου» αποκαλύπτει πως ο γνωστός Ιμπραήμ Πασάς είχε δεσμευτεί πως αν επρόκειτο για θαύμα τότε θα έκανε μια μεγάλη δωρεά διαφορετικά θα αποκάλυπτε την απάτη αυτή σε όλη την Ευρώπη και θα δήμευε την περιουσία του πανάγιου τάφου. Ευτυχώς για τους Χριστόδουλο-Βαβύλη-Ειρηναίο-Παπαδήμα, το θέμα διευθετήθηκε πολιτισμένα:

  Ο Μιχαήλ μητροποπολίτης Πέτρας, ο Δανιήλ της Ναζαρετ, και ο Διονύσιος Φιλαδέλφειας διαπραγματεύτηκαν με τον Ιμπραήμ
  να μην αποκαλύψει το μυστικό διότι έτσι θα δυσαρεστούσε τον Τσάρο.

 42. Ο/Η Θου Βου λέει:

  @Λασκαράτε

  τελικά είσαι πιο αστείος από οτι φανταζομουν.
  εσύ που κόπτεσαι για την ορολογία,μήπως γνωρίζεις πως ο όρος βυζαντινός , που χρησιμοποιείς κατά κόρον ,ηταν αγνωστος στην Ανατολική Ρωμαική αυτοκρατορία;

  Επειδή λοιπόν χρησιμοποιείς λανθασμένα έναν όρο,καθιστασαι αναξιόπιστος εκ προοιμίου;

  όσο για τη «διαφορά» Ελληνα-Ρωμιου σου χαρίζω το κείμενο του Κωστή Παλαμά:
  «Βαπτιστικός του κλασσικού Ρωμαίου της Ρώμης, από τον καιρό του Ιουστινιανού ως τον καιρό του Ρήγα του Βελεστινλή, ο ίδιος έμεινε, ξεχωρισμένος, ο ίδιος πάντα, μέσα από το δανεικό του όνομα, που τόκαμε δικό του, ο Ρωμαίος της Πόλης, ο Ρωμιός ο ραγιάς, ο Ρωμιός ο αδούλωτος, ο Ρωμιός ο Έλλην… Και αφού η Ιστορία του κ. Εφταλιώτη δεν είναι για τον Έλληνα του Περικλή, μήτε για τον Έλληνα του μεγάλου Αλεξάνδρου, ο ευσυνείδητος ιστοριοπλέχτης δεν μπορούσε παρά για τον Ρωμιό και για την Ρωμιοσύνη να μιλήση, που δεν είναι και τα δύο παρά τα νέα ονόματα του Έλληνος και του Ελληνισμού. Το θέλησε η ιστορική ακριβολογία»
  (Κωστή Παλαμά, Άπαντα, Τόμος ΣΤ, σελ. 279)

  δεν έχω μπροστά μου το διάταγμα του Σαλαδίνου,ομως μπορω να σε πληροφορήσω πως συγχρονοι μας Αρμένιοι,Κόπτες,Φράγκοι κλπ που εχουν γραψει για την ιστορία των Ιεροσολυμων χαρακτηρίζουν το πατριαρχείο «ελληνικό».

  #ο κ.Γεώργιος Τέτσης μπορεί να λέει οτι θέλει ,οπως και ο Κοραής και ο Νεόφυτος Καυσοκαλυβίτης.
  όταν δεν είσαι (και δεν επιδιώκεις να είσαι) παρών κατα την διάρκεια ενός επαναλαμβανόμενου γεγονότος ,που συμβαινει πολυ κοντά στη χώρα μας και προσπαθείς μέσω φαντασιών,ονειρώξεων και ανορθολογικών συλλογισμών να το απορρίψεις αυτό είναι μείζων απόδειξη προκαταλήψεως.

  η Α.Χατζηιωάννου καταγραφει τοσο την προσωπική της μαρτυρία,οσο και την μαρτυρία πατριαρχών και πολλών προσκυνητών.
  το θαυμαστο γεγονός του Αγιου Φωτός είναι απάτη μόνο για αυτούς που δεν θέλουν να δουν πέρα από την μυτη τους.

  καλώ τους σχολιαστες αυτού του ιστολογίου να ακούσουν την ομιλία που παρετέθη παραπάνω και να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.

  την προσωπική του μαρτυρία καταγράφει επίσης και ο παιδοψυχίατρος π.Αντωνιος Στυλιανάκης.
  http://users.otenet.gr/~styliant/HolyLight/

 43. Ο/Η elzin λέει:

  Υπάρχει χώρος να διατυπωθεί μια απλή απορία;
  Αφού χαιρετίσουμε πρώτα την ομήγυρη και τον οικοδεσπότη!
  Καλοί μου άνθρωποι, αν ερχόταν ένας Αρειανός και έβλεπε κάποιους να γιορτάζουν ένα εσταυρωμένο και να πίνουν και να τρώνε το αίμα και το σώμα του, που θα τους κατέτασσε στους νεοπαγανιστές, μεσοπαγανιστές ή στους παλαιοπαγανιστές΄
  Και πως θα ξεχώριζε ποιά θρησκεία είναι παγανιστική και ποια δεν είναι;
  Το αν η Ειρήνη γιορτάζεται στις 9 στις 13 ‘η στις 23 είναι ήσσονος σημασίας.
  Το ερώτημα είναι πως σε μια χώρα που γέννησε τόσο μεγάλους και σπουδαίους φιλοσόφους και λαμπερά μυαλά,προσκυνάται, σαν θεός, και οι μαθητές του κι’όλο το σόι, κάποιος, που στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσε να είναι ένας καλός φιλόσοφος και να ιδρύσει μια φιλοσοφική σχολή από την ευφυή στρατηγική να ιδρύσει θρησκεία;;;
  ΥΣ
  Όποιος εχει προσπαθήσει να συλλογιστεί ελεύθερα μπορεί να κάνει και αχταρμά ,αλλά όποιος συλλογάται κάτω από μια γραμμή και ένα καπέλο, ίσως χρειαζεται να αναρωτηθεί, αν έχει συλλογιστεί ποτέ… Ελεύθερα…
  Καλοί μου άνθρωποι..

 44. Ο/Η Σελιτσανος λέει:

  @ΘουΒου

  «το θαυμαστο γεγονός του Αγιου Φωτός είναι απάτη μόνο για αυτούς που δεν θέλουν να δουν πέρα από την μυτη τους.»

  Παρατηρώ ότι απ’ την επιχειρηματολογία σας , με την ίδια ευκολία , προκύπτει επίσης και ένας άλλος αφορισμός:

  «το θαυμαστο γεγονός του Αγιου Φωτός δεν είναι απάτη μόνο για αυτούς που δεν θέλουν να δουν πέρα από την μυτη τους.»

 45. Ο/Η Δηδρ λέει:

  τύπου «Λασκαράτος».

  Οι γνωστές διαδικτυακές σάχλες για το τι ακριβώς γράφει η Πατριαρχική ευχή και όσα λέει ο Καλοκύρης, έχουν επίσης απαντήθεί με τρελλή λεπτομέρεια εδώ:

  http://www.oodegr.com/oode/asynithista/thavmata/agio_fws_skepseis1.htm

  ΠΟΥΘΕΝΑ στα λεγόμενα της ευχής δεν δικαιολογούνται όσα γράφονται από τους γνωστούς διαδικτυακούς συκοφάντες (οι οποίοι τώρα …τρέχουν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα).

  ΠΟΥΘΕΝΑ δεν στηρίζονται στα λεγόμενα της ευχής όσα γράφει ο Καλοκύρης.

  Έχουν ξεψαχνιστεί δεόντως τα βιβλία των Καλοκύρη και Μεταλληνού καθώς και του Μηλιαρά και καμμιά 20ρια ακόμη σχετικά (που αμφιβάλλω αν τα έχει δει ποτέ από κοντά κανείς από εσάς…).

  Επίσης, ο Τσέτσης έχει πει και το εξαιρετικό ότι οι Ιεροί Κανόνες είναι κάτι …ξεπερασμένο (πράγμα απίστευτο και αιρετικό, που θεωρητικά τον βγάζει και εκτός Ορθοδοξίας), προκειμένου να δικαιολογήσει μια πρόχειρη συγκόλληση Ορθοδόξων-Παπικών. Όμως, το βέβαιο είναι ότι κανείς ποτέ δεν μπαίνει στον Άγιο Τάφο εκτός του Πατριάρχη οπότε κανείς Τσέτσης δεν γνωρίζει αυτό για το οποίο μιλάει ως αυτόπτης. Επίσης, είναι γνωστές οι λάμψεις, τα εκατοντάδες αναμμένα κεριά που ανάβουν μόνα τους εκτός του ναού ΠΡΙΝ βγει ο Πατριάρχης, οι πύρινες σφαίρες, τα φωτεινά νέφη.
  Άρα ο Τσέτσης λέει μάλλον αρλούμπες. Άγιο Φως δεν είναι ΜΟΝΟ τα κεριά του Πατριάρχη, αλλά όλο το σύνθετο αυτό φαινόμενο. Ο κάθε Καλόπουλος, αντί να διαψεύδει τα δικά του «θαύματα» με τα κεράκια που σαν μικρό παιδάκι κατασκευάζει στις εκπομπές, θα πρέπει να καταφέρει να αναπαράγει ΟΛΑ τα φαινόμενα του Αγίου Φωτός, βήμα-βήμα, και μετά να μιλήσει για διάψευση…

  ΥΓ

  Κάθε τι που ενσωματώνεται στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ειδικά στο δογματικό επίπεδο, περνάει από την κρισάρα της Ιεράς Παράδοσης και γίνεται δεκτό μόνο εφόσον είναι έγκυρο ως προς το περιεχόμενο.

  Σε προηγούμενο μήνυμα, σου έδειξα επαρκώς ότι ΚΑΝΕΙΣ αυτοκράτορας δεν μπόρεσε να διαπεράσει τα μυστήρια και τα δόγματα της ορθόδοξης Εκκλησίας, όσο κι αν το προσπάθησε.

  Η αναστύλωση των εικόνων και ΚΑΘΕ ανάλογο γεγονός, ήταν έργο της αντίστασης του λαού και της Εκκλησίας ΜΟΝΟ και κανενός αυτοκράτορα. Αν ήταν όλα αυτά έργα αυτοκράτορα, τότε εξίσου θα είχαν πετύχει και οι αιματηρές διώξεις των εικονομάχων αυτοκρατόρων. Με τον ίδιο τρόπο ο Κων/νος δεν είχε την παραμικρή ανάμειξη στα αποτελέσματα της Α’ Οικ. Συνόδου, γιατί αν είχε, τότε θα είχε καταφέρει να επιβάλλει και τον Αρειανισμό που επίσης επεδίωξε σε μεταγενέστερη περίοδο.

  ΥΓ2

  Το Βυζάντιο ήταν μια καταπληκτική κοινωνία, που σταμάτησε τις εγκληματικές ασυδοσίες της παγανιστικής αρχαιότητας, ελληνικής και μη όπου τα κοριτσάκια σε ποσοστό από 20% έως 75% τα πέταγαν στα σκουπίδια επειδή τους ήταν βάρος, βασάνιζαν, ακρωτηρίαζαν ανθρώπους, τους πέταγαν στις αρένες, τους έκαιγαν ζωντανούς, τους έκοβαν τα μέλη, τάϊζαν με αυτούς τα ζώα, έφτιαχαν παραστάσεις αρχαίων τραγωδιών όπως με τον Προμηθέα όπου οι πρωταγωνιστές-δούλοι πάθαιναν μπροστά στα μάτια των θεατών όσα έλεγε ο μύθος, μετέτρεψαν τον αθλητισμό σε αιματηρό θέαμα για ψυχικα αρρώστους, αυτομαστιγώνονταν ή έκοβαν τα γεννητικά τους όργανα σε μυστηριακές λατρείες, στους εμφύλιους πολέμους σκότωναν γυναίκες και παιδιά και όσους ζούσαν τους σκλάβωναν, σκότωναν μέχρι και τους ικέτες, κατέστρεφαν ναούς και αγάλματα, βιβλιοθήκες, άφησαν να εξαφανιστεί στην εποχή του αττικισμού κάθε ίχνος γραμματείας που δεν προερχόταν από χέρι αττικιστών, είχαν καμμιά 40ρια δαίμονες αλλά και Θεούς πιο εκδικητικούς από τους δαίμονες, που μάλιστα στον Τρωικό πόλεμο, πολέμησαν ενάντια στους Έλληνες;

  ——
  Σου άρεσε το παραπάνω κείμενο αυτό, που καθρεφτίζει τα όσα έγραψες σε στιλ παραλληρήματος; Είδες τι εύκολες που είναι οι απαντήσεις στα «σεντονάκια» παθογένειας σαν αυτά που έγραψες παραπάνω; Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζεις πως σε όσα τυχόν παραθέσεις, θα πάρεις ως πρόχειρη απάντηση αρκετές δεκάδες σελίδες, από τις …μεγάλες σαν της Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα. Οπότε, μην μου απλώνεις εμένα τα γνωστά διαδικτυακά «σεντόνια» των Ρασσιά και ΣΙΑ. Άστα για κανέναν άλλο. Και άλλωστε ποτέ δεν τα διαβάζει κανείς…

  Προσπαθώ να μην χαλάω γενικά τον χρόνο μου. Σε μακροσκελείς συζητήσεις συμμετέχω μόνο όταν έχω πολύ ισχυρούς συνομηλιτές ή αν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Με Δ’ εθνική παγανο-απολογητών δεν πολυασχολούμαι αλλιώς θα έμπαινα συχνότερα στο παρόν blog…

 46. Ο/Η roidis λέει:

  Δηδρ,
  Είναι κωμικό να μιλάτε αφ’ υψηλού εσείς ο οποίος δεν διαθέτετε παρά μόνο μία πίστη σε κάποιο δόγμα.

  Η θρησκεία φίλε μου και η συζήτηση περί αυτής, ελπίζω να έχετε την αντίληψη να κατανοήσετε, δεν αποτελείται από κάτι θεμελιωμένο με αποδεικτικά στοιχεία, επομένως είναι για μένα μία «συζήτηση» φιλολογικής τέρψης κατώτερης ποιότητας και τίποτ’ άλλο, ο λόγος που αναρτούμε τα «κείμενά» σας, είναι να συμβάλλουμε στη πληθυσμιακή μειώσει των αμνοεριφίων που, κατά την άποψή μου, εμποδίζει την πρόοδο του ανθρώπινου νου, επομένως και της ανθρωπότητας.

  Είναι κωμικό να μιλάτε αφ’ υψηλού εσείς. Εσείς που μιλάτε για υπάρξεις χωρίς καμία υλική υπόσταση, για αγγέλους, θεούς, ξωτικά, άγια πνεύματα, άγια φώτα, και άλλα ανύπαρκτα που φυλακίζουν και περιορίζουν δουλικά, κατά την φτωχή μου άποψη, την ανθρώπινη φύση της περιέργειας και την Αρετή της αμφισβήτησης.

  Μπορείτε να νομίζετε ότι κατατροπώνετε κάποιους με τα θεωρητικά όπλα ενός κάποιου δόγματος της ανυπαρξίας, αλλά παραμένετε για κάποιους σαν κι εμένα ένα είδος αξιοπερίεργο και για την επιστήμη, είδος προς μελέτη.

  Το καταλάβατε;

 47. Ο/Η Iokaste λέει:

  Τι να καταλάβουν;;

  Πάνω που έλεγα να σταματήσω μ’αυτό το ποστ τσουπ! Να το παλι το ίδιο λινκ για την Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας (μα τί όνομα είναι αυτό)… Και πίστευα ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που το παίρνουν στα σοβαρά αυτό το site…

  Εντάξει ρε παιδιά, να βρούμε όλοι links φανατισμένων δογματικών και να τα βάλουμε σαν επιχειρήματα… Δηλαδή έλεος, άμα πιστεύουμε σε άγιο φως, άγιο ξύλο και άλλα πολλά «άγια» φαινόμενα χωρίς εξήγηση δεν υπάρχει υπόβαθρο για σοβαρή συζήτηση.

  Και δεν αμφισβητώ την πίστη κανενός, ο καθένας ας πιστεύει ότι θέλει, αλλά όχι να προσπαθεί να πείσει και όλον τον κόσμο ότι είναι έτσι! Τί να κάνουμε, μερικοί από εμάς θέλουμε αποδείξεις για να δεχτούμε κάτι, δέχομαι ότι άλλοι δεν χρειάζονται αλλά ας μας αφήσουν κι εμάς στην ησυχία μας ε;

  «Άκους εκεί, προσπαθώ να μήν χαλάω τον χρόνο μου».. Τον χαλάς αλλού φίλε και πρόσεξε λίγο το ύφος σου, άμα δεν σε έχουν προσβάλλει προσωπικά μάζεψε την γλώσσα σου κι εσύ λιγάκι γιατί να το παίζουμε ανώτεροι και καμπόσοι ξέρουμε κι εμείς αλλά προσπαθούμε (έστω και μάταια όπως φαίνεται γιατί εξαρτάται κι από τον συνομιλητή) να διατηρήσουμε ένα επίπεδο στον διάλογο… Για άτομα σαν κι εσάς συνειδητοποίησα ότι δεν θέλω να είμαι Χριστιανή πια, σας ευχαριστώ κύριοι..

 48. Ο/Η elzin λέει:

  @τύπου θου βου
  Καλοί μου άνθρωποι,
  Οι άνθρωποι στην χαραυγή της ανθρωπότητας δεν διεκδίκησαν το αλάθητο.
  Προσπαθούσαν να βγουν από το σκοτάδι και να σταθούν στα πόδια τους, με τα μέσα που διέθεταν τότε.
  Ούτε επαγγέλθηκαν την βασιλεία των ουρανών και την ειρήνη που επί 2000 χρόνια αναβάλλεται επ’αόριστον.
  Και ούτε καταδέχτηκαν να επιβάλουν την «αγάπη» και ένα νηπιοβαφτιστικό παιδομάζωμα και ούτε παίρνανε παχυλούς μισθούς γι’αυτό και δεν είχαν επίσης πολύ μεγάλες… κοιλιές.
  ΥΣ
  Δεν το γλιτώνετε το σεντόνι, κ.Λασκαράτε μας!
  Υπομονή…

 49. Ο/Η Diagrammenos λέει:

  @ Λασκαράτος: «Ο Σαλάχ κλπ δεν ήταν δυνατόν να χρησιμοποιήσει τον όρο “Έλλήνων”, που ούτε στο Βυζάντιο δεν χρησιμοποιείτο. Ο όρος εμφανίστηκε δειλά στα κείμενα βυζαντινών λογίων τον 12ο αι. για πρώτη φορά χωρίς υβριστική χροιά».

  Λάθος επιχείρημα.

  1) Στο Βυζάντιο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ο όρος «Γραικός» και σπανίως ο όρος «Έλλην» με μη υβριστική χροιά. Ενδεικτικά αναφέρω:

  α) Την αναφορά της Άννας Κομνηνής για το ορφανοτροφείο που ίδρυσε ο πατέρας της: «»Και έστιν ιδείν και Λατίνον ενταύθα παιδοτριβούμενον και Σκύθην ελληνίζοντα και Ρωμαίον τα των Ελλήνων συγγράμματα μεταχειριζόμενον
  και τον αγράμματον Έλληνα ορθώς ελληνίζοντα».

  β) Την έκκληση του αγίου Κύριλλου προς τον βασιλέα των Χαζάρων, να απελευθερώσει τους Έλληνες αιχμαλώτους του: «δος μοι όσους έχεις αιχμαλώτους ενταύθα Έλληνας. Τούτο εστί δι’ εμέ, ανώτερον παντός δώρου» (Πηγή: «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους»)

  γ) Την αναφορά από βυζαντινές πηγές, ότι ο αυτοκράτορας Βασίλειος ο Α’ έπεισε τους σλάβους να εγκαταλείψουν την παγανιστική τους θρησκεία και «γραικώσας αυτούς, τους υπέταξε σε άρχοντες σύμφωνα με τον ρωμαϊκό τύπο» (Πηγή: Cyril Mango: «Βυζάντιο, η αυτοκρατορία της Νέας Ρώμης»)

  2) Έλληνες (Ίωνες) αποκαλούν τους κατοίκους της Αυτοκρατορίας και άλλες φυλές, όπως οι Αρμένιοι, οι οποίοι μάλιστα αναφέρονται στο Βυζάντιο με τον όρο «γη των Ελλήνων» (Πηγή: H. Bartikian, «Το Βυζάντιον εις τας αρμενικάς πηγάς»)

  3) Τον όρο «Έλληνες» χρησιμοποιεί πλέον ανοιχτά και ο ίδιος ο Αυτοκράτορας της Νικαίας, Ιωάννης Δούκας Βατάτζης: «εν τω γένει των Ελλήνων ημών η σοφία βασιλεύει»(Πηγή: Απ. Βακαλόπουλος: «Ιστορία του Νέου Ελληνισμού»)

  Βεβαίως, η προσφώνηση και η γραφειοκρατικη τακτοποίηση, είναι πάντοτε κάτι διαφορετικό από τον αυτοπροσδιορισμό ενός έθνους. Το πού και πώς ανιχνευόταν ο Ελληνισμός στα χρόνια του Βυζαντίου και πώς αυτοπροσδιορίζονταν οι Έλληνες τότε (αν δεχθούμε πως υφίσταντο) είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο από την απλή παράθεση επιμέρους αναφορών.

 50. Ο/Η Diagrammenos λέει:

  Κατά τα άλλα…

  * Στις 9 Αυγούστου δεν γιορτάζει καμία αγία Ειρήνη και στις 13 Αυγούστου γιορτάζει η οσία Ειρήνη, σύζυγος του αυτοκράτορα Ιωάννη Κομνηνού , η οποία πριν πεθάνει έγινε μοναχή, λαμβάνοντας το όνομα Ξένη. (Πηγή: Γ. Κοντογιάννη-Π. Βολάκη: Ελληνισμός και Ορθοδοξία)

  * Το σκεπτικό της αγιοποίησης των Ρωμανώφ, μπορεί να το διαβάσει κανείς εδώ:

  http://www.pravoslavie.ru/english/tsarcanonization.htm

  …είναι δε, ταξικότατο: Οι μπολσεβίκοι εκτέλεσαν μαζί με τους Ρωμανώφ και τρεις υπηρέτες (καμαριέρα, μάγειρας, υπηρέτης), ενώ πλείστοι όσοι βρίσκονταν στην υπηρεσία της βασιλικής οικογένειας, είχαν την ίδια τύχη. Κανείς τους δεν αγιοποιήθηκε!

 51. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Diagrammenos,

  Είναι πολύ κουραστικό να απαντώ σε μη επιχειρήματα μόνο και μόνο για να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις
  Λες:

  @Στις 9 Αυγούστου δεν γιορτάζει καμία αγία Ειρήνη και στις 13 Αυγούστου γιορτάζει η οσία Ειρήνη, σύζυγος του αυτοκράτορα Ιωάννη Κομνηνού @

  Για πολλοστή φορά λέω πως υπάρχουν πολλές αγίες Ειρήνες, συγκεκριμένα 10 και το γεγονός πως κάποια γιορτάζει στις 34 Φλεβάρη δεν αποκλείει η άλλη να γιορτάζει στις 32. Λίγη κοινή λογική επιτέλους. Για το ότι γιορτάζει η Ειρήνη η Αθηναία επικαλέστηκα την μνημειώδη για την Ορθοδοξία «Ηθική και Θρ.Εγκυκλοπαίδεια» και έκανα 8 παραπομπές στο Διαδίκτυο σε αγγλόφωνα και γαλλόφωνο μπλογκ, σοβαρών άρθρων και λεξικών. Άκόμη και γνωστοί φανατικοί που προηγήθηκαν, έθεσαν το θέμα ως αμφισβητούμενο, εσύ εδώ μας λές ένα αυθαίρετο «δεν γιορτάζει» και το θεωρείς αυτό επιχείρημα.

  Στο άλλο θέμα τώρα.

  Λέω:
  @Ο όρος (Έλληνας) εμφανίστηκε δειλά στα κείμενα βυζαντινών λογίων τον 12ο αι. για πρώτη φορά χωρίς υβριστική χροιά”. @

  και μου απαντάς:
  @Λάθος επιχείρημα. 1) Στο Βυζάντιο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ο όρος “Γραικός” και σπανίως ο όρος “Έλλην” με μη υβριστική χροιά.@

  Συγγνώμη, αλλά λέμε τίποτα διαφορετικό; Ποιά είναι η διαφωνία σου;

  Επί της ουσίας τώρα, πιστεύεις πως οι χαλίφηδες κλπ αποκαλούσαν τους Άραβες ορθοδόξους της Παλαιστίνης Έλληνες και όχι Ρωμαίους ή αυτοκρατορικούς (μελχίτες) και στην απίθανη και παράλογη περίπτωση που συνέβαινε αυτό (τα φιρμάνια υπάρχουν και δεν λένε αυτό) δικαιολογεί με οποιονδήποτε τρόπο ο πατριάρχης και οι επίσκοποι των Αράβων ορθόδοξων της Ιερουσαλήμ να είναι Έλληνες οικονομικοί πρόσφυγες που στρατολογήθηκαν από έφηβοι στα χωριά τους και κατέβηκαν στην Παλαιστίνη για να κάνουν κουμάντο στους κατώτερους ντόπιους με τα γνωστά σκανδαλώδη αποτελέσματα;

  Έχω παρατηρήσει πως αφού κοπάσει η επικαιρότητα ενός ποστ με θέμα που θίγει την Εκκλησία, εμφανίζεται από το πουθενά κάποιος πρωτοεμφανιζόμενος και προσπαθεί να έχει την τελευταία κουβέντα. Ως διατεταγμένη αποστολή φανατικών μου μοιάζει αυτό.

 52. Ο/Η Θου Βου λέει:

  @Λασκαράτε

  δυστυχώς ο φανατισμός δεν είναι αποκλειστικότητα των θρησκευομένων.
  μακάρι να ήταν έτσι.θα καταργούσαμε τις θρησκείες και θα γλυτώναμε από τον φανατισμό και τις εγκληματικές του συνέπειες.
  όσο αρρωστημένος είναι ο φανατισμός των Ταλιμπάν ή της Ιεράς Εξετάσεως ,αλλο τοσο αρρωστημένος υπήρξε ο φανατισμός του Ροβεσπιέρου,του Μάο , του Στάλιν,του Πολ Ποτ.

  όσον αφορά τα «γνωστά σκανδαλώδη αποτελέσματα»,που οφείλονται δήθεν στους «ι Έλληνες οικονομικούς πρόσφυγες που στρατολογήθηκαν από έφηβοι στα χωριά τους και κατέβηκαν στην Παλαιστίνη για να κάνουν κουμάντο στους κατώτερους ντόπιους:
  τα πολλαπλά σκάνδαλα που ταλάνιζαν και συνεχίζουν να ταλανίζουν την ελλαδική πολιτεία , στα οποία αναφέρθηκε ο ιστολόγος roidis
  https://roides.wordpress.com/2008/05/10/themis/
  μήπως οφείλονται κι αυτά στους «στρατολογημένους οικονομικούς πρόσφυγες»;

  σοβαρευτείτε!!!!

 53. Ο/Η Diagrammenos λέει:

  Λασκαράτος

  Έχω παρατηρήσει πως όταν εμφανιστεί κάποιος με δικά του στοιχεία, επιχειρήματα και λόγο, να διατυπώσει μια φαινομενικά φιλοεκκλησιαστική θέση σε οιοδήποτε θέμα, οι αντίπαλοι της Εκκλησίας σπεύδουν να τον κατατάξουν στους «φανατικούς σε διατεταγμένη υπηρεσία». Και όλα αυτά, στο όνομα του πολέμου κατά του σκοταδισμού και του φανατισμού.

  Στο πλαίσιο αυτό, το οποίο υπονομεύει κάθε διάλογο, το μόνο που μου μένει είναι να υπενθυμίσω ασχολίαστα ότι:

  * Παρέθεσα άλλη μία πηγή που παραλείπει να αναφέρει εορτή της Ειρήνης της Αθηναίας την 9η Αυγούστου, χωρίς να δογματίσω εάν η μνήμη της εορτάζεται εν γένει, ή όχι. (Η Εγκυκλοπαίδεια της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υποστηρίζει πως «η Ελληνική Εκκλησία την θεωρεί αγία για τη στάση που κράτησε κατά την εικονομαχία», αλλά δεν αναφέρει το πώς δεν την είχε αγιοποιήσει κι εκείνη, ή πότε έπαψε να εορτάζει τη μνήμη της)

  * Εσύ υποστήριξες ότι «ο όρος »Έλληνας» εμφανίστηκε χωρίς υβριστική χροιά στα κείμενα βυζαντινών λογίων, για πρώτη φορά τον 12ο αιώνα».

  * Εγώ παρέθεσα δεδομένα που δείχνουν πως ο όρος χρησιμοποιείτο χωρίς υβριστική χροιά και στο παρελθόν, αν και σπάνια (π.χ. Άννα Κομνηνή, Άγιος Κύριλλος), ενώ παραλλήλως χρησιμοποιείτο χωρίς κώλυμα ο ισότιμος όρος «Γραικός» (προσδιορισμός που χρησιμοποιείτο από τον Αριστοτέλη μέχρι τον Κοραή). Θα μπορούσα να αναφέρω άλλα τόσα τσιτάτα, αλλά δεν το έπραξα.

  * Τα παραπάνω δεδομένα (τεκμηριωμένα μάλιστα με συγκεκριμένες εκδόσεις), τα διέγραψες με μία μονοκονδυλιά, χαρακτηρίζοντάς τα «μη επιχειρήματα, που σε κουράζουν να τα απαντήσεις».

  Αν έχεις την παραμικρή όρεξη για συνέχιση της συζήτησης με πνεύμα καλόπιστο, είμαι στη διάθεσή σου. Αλλιώς σου αφήνω τον τελευταίο λόγο πανηγυρικά και με τη βούλα. Άλλο τόσο, δεν θα με πείραζε, αν διέγραφες και τις αναρτήσεις μου, προκειμένου να παραμείνει το post με τις εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί πριν να κοπάσει η επικαιρότητά του.

 54. Ο/Η Απορών λέει:

  Η δική μου αναφορά στην άλλη αυτοκράτειρα Ειρήνη έγινε με την εξής σκέψη:

  Όταν η Χέρριν γράφει ολόκληρο βιβλίο για τη δράση 3 Βυζαντινών γυναικών μεταξύ των οποίων και για την Ειρήνη την Αθηναία, στην οποία αν θυμάμαι καλά αφιερώνει καμιά διακοσαριά σελίδες, αναφέρει λανθασμένα ότι εορτάζεται στις 13 Αυγούστου με βάζει σε υποψίες. η έρευνά της βασίστηκε σε πολλές πηγές ακι δημιουργεί εντύπωση πως έκανε τέτοιο λάθος. Υπενθυμίζω ότι πρόκειται για καθηγήτρια στο King`s του Λονδίνου που αποτελεί και η ίδια λήμμα στην αγγλική βικιπαίδεια, άρα δεν τίθεται θέμα σύγκρισής της με ανώνυμους συντάκτες της wikipedia, orthodoxwiki, simplewikipedia και του άλλου σαίτ για …infamous women που κατονομάστηκαν ως…σοβαρά άρθρα.

  Θεωρώ πιθανό απλώς στο συναξάρι επειδή η 13η Αυγούστου είναι κοντά στις 9, όποιος ψάχνει (όπως πιθανολογώ έκανε και η Χέρριν)στις 9 (καθότι τότε πέθανε η Ειρήνη) κοιτά λίγες σειρές παρακάτω και μπερδεύεται.

  Παραμένει όμως η έγκυρη -όπως υποθέτω από τα γραφόμενα όλων,εγώ ως μη ειδικός δεν την έχω υπόψη μου- πηγή της Ηθικής και Θρησκευτικής Εγκυκλοπαίδειας.

  Αυτή είναι όμως μόνο μια πηγή και δεν εξηγεί πως απουσιάζει η εορτή της από όλα τα Συναξάρια που κοίταξα στο διαδίκτυο και μάλιστα προερχόμενα από διαφορετικές εκκλησίες που δεν έχουν σχέση μεταξύ τους, όπως ελληνικές, ρωσικές, παλαιοημερολογίτικες κλπ.μ άρα μια τόοοοοοοσο μεγάλη συνωμοσία να τη διαγράψουν στα κρυφά αποκλείεται.

  Η αγιοποίηση της Ειρήνης για μένα είτε είναι urban legend (ανάλογος των δηλώσεων του Κίσσινγκερ και του βέτο του Ντε Γκωλ στην είσοδο της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΟΚ) είτε υπάρχει μικρή πιθανότητα να μην εορτάζεται στις 9 Αυγούστου, αλλά σε κάποια άλλη ημερομηνία που μπορεί π.χ. να έχει σχέση με τις εικόνες και όχι με τον θάνατό της.

  Σε κάθε περίπτωση δεν είναι θέμα αμφισβητούμενο γιατί αν κάποιος ενδιαφέρεται τόσο πολύ θα μπορεί σίγουρα να βρει υλικό για το πότε αγιοποιήθηκε με λεπτομέρειες για ενδεχόμενες αντιδράσεις, για το αν υπάρχουν άλλες σοβαρές πηγές που αναφέρουν σχετικά με την αγιοποίησή της κλπ.

 55. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  diagrammene,
  Μου λες:
  @Εσύ υποστήριξες ότι “ο όρος ”Έλληνας” εμφανίστηκε χωρίς υβριστική χροιά στα κείμενα βυζαντινών λογίων, για πρώτη φορά τον 12ο αιώνα”. Εγώ παρέθεσα δεδομένα που δείχνουν πως ο όρος χρησιμοποιείτο χωρίς υβριστική χροιά και στο παρελθόν, αν και σπάνια (π.χ. Άννα Κομνηνή, Άγιος Κύριλλος)@,

  Λυπάμαι, αλλά δείχνεις ασυγχώρητη άγνοια και μου τρως τόσο άδικα τον χρόνο. Φαίνεται πως δεν ξέρεις πως η Άννα Κομνηνή έγραψε τον 12ο αιώνα (έζησε: 1083 – 1148, έγραψε την Αλεξιάδα το 1147) και είναι προφανώς μια από αυτούς που εννοώ πως αναφέρουν την λέξη Έλληνας χωρίς να θεωρείται βρισιά από τον 12ο αιώνα. Τι σόϊ επιχείρημα είναι αυτό, να κόβεις έναν αιώνα από την εποχή κάποιου για να στηρίξεις τον συλλογισμό σου;

  Μου αναφέρεις: @Την έκκληση του αγίου Κύριλλου προς τον βασιλέα των Χαζάρων, να απελευθερώσει τους Έλληνες αιχμαλώτους του: “δος μοι όσους έχεις αιχμαλώτους ενταύθα Έλληνας. Τούτο εστί δι’ εμέ, ανώτερον παντός δώρου” (Πηγή: “Ιστορία του Ελληνικού Έθνους”)@
  Γίνε πιό συγκεκριμένος. Πολύ περίεργα μου φαίνονται τα Ελληνικά της εποχής, πολύ νεοκαθαρευουσιάνικο μου φαίνεται το «τούτο εστί δι’εμέ ανώτερον». Ποιά είναι αυτή η επιστολή; που έχει καταγραφεί; πες μας κάτι πιό συγκεκριμένο από το πολύ αόριστο Ιστορία Ελλ.Έθνους και πιό καλά αν εννοείς τον Παπαρηγόπουλο πιά πηγή επικαλείται; Την P.G. φερ’ειπείν; Ποιοί ήταν αυτοί οι Έλληνες αιχμάλωτοι;
  Ο Κύριλλος ήταν Ανατολικός Ρωμαίος, Χριστιανός της ενιαίας ακόμη Καθολικής Εκκλησίας (δεν είχε γίνει η απόσχιση της Ανατολικής Εκκλησίας) που γεννήθηκε στην Μακεδονία και ήταν απίθανο να ονομάτιζε έτσι τους συμπατριώτες του. Μήπως αντλείς την επιστολή από κάποιο ελληναράδικο σαιτ που θέλει να μας πείσει για την αδιάλειπτη ελληνικότητα της Μακεδονικής σαλάτας;
  Ο Κύριλλος δεν είχε ελληνική συνείδηση, όπως πιθανότατα και κανένας άλλος σύγχρονός του. Έδωσε μάχη για να αναγνωρίσει ο πάπας Αδριανός το δικαίωμα να γίνεται η λειτουργία και στην σλαβική γλώσσα, ενώ επιτρεπτές θεωρούνταν τότε μόνο η λατινική, η ελληνική και η εβραϊκή. Ο πάπας πείστηκε και όταν πέθανε (869) ο Μακεδόνας Κύριλλος, δυο χρόνια μετά την απόσχιση της Ανατολικής Εκκλησίας (867) τάφηκε κατά το καθολικό τυπικό με τιμές από την δυτική Εκκλησία στον ίδιο τον τάφο του πάπα. Δεν φαίνεται να ακολούθησε το σχίσμα, αλλά έμεινε πιστός στην Καθολική Εκκλησία. Πουθενά ο Κύριλλος δεν αναφέρει ούτε για τον εαυτό του πως ήταν Έλληνας και πως θα μπορούσε να το κάνει-ακόμη κι αν ένιωθε έτσι-σε μια εποχή που η λέξη ήταν αναμφισβήτητα βρισιά. Δεν ήταν ούτε σχισματικός ορθόδοξος. Θα ήταν περίεργο άλλωστε να συντασσόταν με το ανατολικό στρατόπεδο του πατριάρχη Φώτιου, που πραξικοπηματικά με τη βοήθεια του αυτοκράτορα έγινε με παρωδία του μυστηρίου της χειροτονίας σε 6 ημέρες από απλός λαϊκός πατριάρχης, ανατρέποντας και φυλακίζοντας τον νόμιμο πατριάρχη Ιγνάτιο.

 56. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Απορούντα,
  Η Χέρριν που έκανε τόσο σπουδαία έρευνα, ισχυρίζεται πως η Ειρήνη της Αθήνας αγιοποιήθηκε.
  Ένα το κρατούμενο. Θα συμφωνείς πως αυτό είναι το μείζον. Προφανώς το ότι αγιοποιήθηκε η Ειρήνη δεν το έγραψε αυθαίρετα, ερεύνησε και το κατέγραψε.
  Η ημερομηνία είναι το λιγώτερο. Οι δυο κοντινές ημερομηνίες, δικαιολογούν την ανθρώπινη αβλεψία και το λάθος ακόμη και ενός πολύ σοβαρού ερευνητή. Σου λέω κάτι απλό για να μην βασανίζεσαι άδικα. 9 Αυγούστου είναι η επίσημη ημερομηνία θανάτου της-εδώ συμφωνούν όλοι- και είναι λογικό αυτή να επελέγη για την μνήμη της.
  Επαναλαμβάνω και το αυτονόητο. Έστω πως δεν αγιοποιήθηκε. Το ότι Άγιοι Πατέρες και Συναξαριστές την αποκαλούν «ευσεβή» δεν δημιουργεί ζήτημα; Το ότι τα ξύλινα είδωλα επανήλθαν για να φιλιούνται με πάθος από τους πιστούς και ανάμεσα στις πολλές παρενέργειες, να μεταδίδουν νοσήματα όπως συνέβη με την θανατηφόρα επιδημία ευλογιάς στην Μόσχα επί Μ.Αικατερίνης, οφείλεται σε δυο μέγαιρες φόνισσες. Τις αγίες (έστω αγία) Θεοδώρα και Ειρήνη, δυο γυναικάρια που με οδηγό την τυφλή θρησκοληψία τους, επιρρεπή στα καμώματα των φανατικών καλόγερων, ανέτρεψαν την εμπνευσμένη πολιτική των ανδρών τους κατά των μονών, της περιουσίας τους, του καλογερισμού και των εικόνων(για την Ειρήνη υπάρχουν υποψίες πως δολοφόνησε τον άντρα της) , πολιτική που αν επικρατούσε ίσως η πορεία της ιστορίας να ήταν διαφορετική.

 57. Ο/Η Δηδρ λέει:

  Φίλτατε τύπου «Ροΐδη»

  Γράφεις:

  «Μπορείτε να νομίζετε ότι κατατροπώνετε κάποιους…»

  Έχεις σκεφτεί ποτέ τι ακριβώς έχεις ανεβάσει στο διαδίκτυο; Έχεις κοιτάξει ποτέ τα όσα γράφονται σε αυτό το blog από πλευράς ύφους; Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, πέρα από τις ανακρίβειες που ήδη έχω υποδείξει, πόσο προσβλητικά προσπαθείς να κάνεις τα γραπτά σου; Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσους υβριστικούς και ειρωνικούς χαρακτηρισμούς περιέχουν;

  Αυτό που δεν σου αρέσει στα κείμενά μου, είναι στην πραγματικότητα το καθρέφτισμα της θριαμβευτικής μισαλλοδοξίας σου, της ακραίας συμπεριφοράς, των επιθετικών κειμένων, της αδιαλλαξίας. Αν το είδωλό σου, σου δείχνει κάτι που απεχθάνεσαι, τότε δεν φταίει ο καθρέφτης…

  Τα ίδια και για τον/την χρήστη «Iokaste» που δυστυχώς δεν έχει ούτε καν το θάρρος να αποδεχτεί τις επιλογές του/της και ψάχνει άλλοθι γι αυτές…Θα πετύχεις πολλά όταν αφήνεις να σε σέρνουν οι επιλογές των άλλων…Μήπως ο Μπους έχει καταφέρει να σε κάνει να μισήσεις την Ελευθερία επειδή βομβαρδίζει στο όνομά της; Μήπως έχεις επιθυμήσει τον νόμο της ζούγκλας επειδή υπάρχουν πολιτικοί που δρουν αντιδημοκρατικά; Μήπως έχεις μισήσει την Αρχ. Σπάρτη επειδή είχε ως δούλους τους Μεσσήνιους; Μήπως έχεις μισήσει την παγανιστική Αρχ. Ρώμη επειδή μας ονόμαζε Γραικύλους; Μήπως έχεις μισήσει το θέατρο επειδή το απεχθανόταν ο Ιουλιανός; Μήπως έχεις μισήσει τους αρχαίους προγόνους μας επειδή πέταγαν τα κορίτσια για να μην τα προικίσουν;

  τύπου «Λασκαράτος»

  Το όνομα «Έλλην» ήταν εθνικό. Ξέρεις μέχρι πότε; Για μάντεψε. Σωστά…Μέχρι τον ερχομό των Ρωμαίων οι οποίοι μας ενσωμάτωσαν στην «Οικουμένη» και γίναμε «Ρωμαίοι πολίτες» με τη ΘΕΛΗΣΗ μας και με μεγάλη μας χαρά. Τότε πλέον έπαψε το Έλλην να έχει την δύναμη του εθνικού προσδιορισμού και έγινε κυρίως ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ. Μήπως επίσης ξέρεις ότι οι χριστιανοί ΒΡΗΚΑΝ έτοιμο το όνομα «Έλλην» να προσδιορίζει γενικώς ΚΑΙ τους ειδωλολάτρες και να έχει δηλ. θρησκευτική σημασία αφού μέσα στον πολιτισμό των Ελλήνων υπήρχε και η πολυθεΐα; Ο Χριστιανισμός βρήκε το όνομα αυτό έτσι, και πλέον αδυνατούσε να το χρησιμοποιήσει ως εθνικό:

  α) Επειδή όντας μέσα στην Ρωμαϊκή Οικουμένη με τα δεκάδες έθνη είχε νόημα μόνο για τους ντόπιους (ασφαλώς οι ελλαδίτες Χριστιανοί ονόμαζαν ΕΛΛΗΝΕΣ τους εαυτούς τους).

  β) Επειδή είχε ήδη θρησκευτική χροιά.

  Από τον 6ο αιώνα, το Έλλην απόκτησε σε μεγάλο βαθμό στο Βυζάντιο την πολιτιστική του αίγλη επειδή με τον Ηράκλειο εξελληνίστηκε γλωσσικά πλήρως η ανατολική αυτοκρατορία. Όσο περιορίζονταν τα σύνορα του Βυζαντίου στα όρια των αρχαίων ελληνικών αποικιών και της κυρίως Ελλάδας, τόσο αυξανόταν η εθνική του χρήση. Αποκορύφωμα της χρήσης ως εθνικό, ήταν η κατάκτηση της Πόλης από τους Δυτικούς το 1204. Πλέον εκείνοι έγιναν υποτιμιτικά «Φράγκοι» και το Βυζάντιο ξανάρχισε την εντατική χρήση του Έλληνας.

  Εδώ υπάρχει ένα σύντομο κείμενο με σχετική τεκμηρίωση:

  http://el.wikipedia.org/wiki/Βυζαντινή_αυτοκρατορία

  στο κομμάτι με τίτλο:

  Η Ελληνικότητα του Βυζαντίου

  Είναι εντελώς ανούσια η συζήτηση, να θέλουμε να ονομάζονται Έλληνες, οι άνθρωποι μιας αυτοκρατορίας ΡΩΜΑϊΚΗΣ, και όταν μάλιστα προέρχονται από ένα σωρό διαφορετικές εθνότητες. Η ουσία είναι ότι όταν «μαζεύτηκαν» τα σύνορα του Βυζαντίου, τότε ΥΠΗΡΧΕ πλέον λόγος να ονομάζονται οι άνθρωποι Έλληνες, και τους Ελλαδίτες Χριστιανούς όχι μόνο δεν τους ενοχλούσε ΠΟΤΕ το όνομα αλλά ήταν υπερήφανοι και για τους προγόνους τους, και πλέον το όνομα «Έλλην» είχε καθαριστεί από ιης θρησκευτικές ανοησίες του Ομήρου και του Ησίοδου που πρώτοι οι φιλόσοφοι είχαν επισημάνει.

  Και βεβαίως, να μην ασχοληθώ καθόλου με την απουσία συνέπειας των πολεμίων, που όταν από την Τουρκοκρατία μέχρι σήμερα έχουν θυσιαστεί χιλιάδες χιλιάδων χριστιανοί για την απελευθέρωση αυτής της χώρας (αφού οι παγανιστές ήταν ανύπαρκτοι), όταν έχτισαν σταδιακά την Ελλάδα με νεκρούς χριστιανούς στον Μακεδονικό αγώνα (αφού οι παγανιστές ήταν ανύπαρκτοι), στους βαλκανικούς πολέμους (αφού οι παγανιστές ήταν ανύπαρκτοι), στον Α’ και Β’ παγκόσμιο πόλεμο (αφού οι παγανιστές ήταν ανύπαρκτοι). Εξακολουθούν κάποιοι να λένε ανθέλληνες τους ανθρώπους που τους απελευθέρωσαν (αφού δεν δέχονται ότι είμαστε όλοι Έλληνες) με θυσίες χιλιάδων.

  Ή μήπως οι παγανιστές έφεραν την Ελλάδα στα εδάφη που είναι σήμερα; Επιτέλους, λιγότερη μισαλλοδοξία προς αυτούς που με το αίμα τους απέδειξαν ότι αγαπούν τη χώρα αυτή.

  Θυμόμαστε άλλωστε ότι στην μοναδική περίπτωση που επί παγανισμού οι Έλληνες αντιστάθηκαν στους Ρωμαίους κατακτητές, είχαμε εμφύλιο, με τους μισούς από εμάς να πολεμούν στο πλευρό των Ρωμαίων. Και δεν φτάνει αυτό, τον Ρωμαίο Αυτοκρατόρα που έσφαξε χιλιάδες Ελλήνων, οι δικοί μας φρόντισαν να τον λατρεύσουν ως ΘΕΟ στην γνωστή «Λατρεία του Αυτοκράτορα»…

  Και βεβαίως, όλοι ξεχνούν πως το ότι σήμερα δεν είμαστε ΣΛΑΒΟΙ, το οφείλουμε στις τέσσερις εκστρατείες που οι Βυζαντινοί (τους οποίους υβρίζετε) έκαναν ενάντια στους Σλάβους…

  ΥΓ

  Τέλος πάντων, έπεσα πάλι στον πειρασμό να απαντήσω σε ανούσια σεντόνια. Αναγνωρίζω ότι μια τέτοια μορφή «διαλόγου», τύπου Ρασσιά, δεν έχει κανένα νόημα καθώς συλλογές από παθογένειες είναι πανεύκολο να κάνει κάποιος.

 58. Ο/Η roidis λέει:

  Δηδρ,
  Κάνετε λάθος μου αρέσουν πολύ τα κείμενά σας, ιδιαίτερα ο τρόπος που εκφράζεστε, κρίμα που με αυτή την ικανότητά σας υπηρετείτε άδοξα κάποιο δόγμα, και· ναι, έχω πλήρη συνείδηση του τι είδους κείμενα έχω αναρτήσει σε αυτό το ιστολόγιο και η απήχησή τους με γεμίζει αισιοδοξία.
  Διαφωνώ φυσικά που λέτε ότι αναρτώνται ανακρίβειες, αλλά θα το θέσω ως εξής: Αν εδώ αναρτώνται ανακρίβειες, τότε αυτές είναι συντριπτικά λιγότερες από αυτές της επίσημης Εκκλησιαστικής Ιστορίας…

 59. Ο/Η Θου Βου λέει:

  @Λασκαράτε

  ο π.Γεώργιος Μεταλληνός είπε σε μιά ομιλία του:

  «Μια φορά ήμουνα στο Πειραιά και έκανα μία ομιλία στη μητρόπολη Πειραιώς. Και ανέβηκε μετά ο σεβασμιώτατος -που σέβομαι σαν άνθρωπο και ως ιεράρχη, αν και δεν συμφωνώ με κάποια πράγματα κι ούτε κι εκείνος συμφωνεί με μένα- και παρεπονείτο για τη νεολαία. Ήταν οκτώ μητροπολίτες στο πανηγύρι της Αγίας Τριάδος και κάνανε λιτανεία μετά. Και ήτανε, λέει, οι νέοι στις καφετέριες και δεν σηκώθηκε κανένας. Και μετά πήρα το λόγο και του λέω, «Σεβασμιώτατε, μη παραπονείστε. Διότι κι εγώ που είμαι παπάς, θεολόγος και πανεπιστημιακός, εάν σας έβλεπα τους οκτώ με τις μίτρες, τους σάκκους, τις πατερίτσες, κ.τ.λ., δεν θα σηκωνόμουν κι εγώ, γιατί είναι εξευτελισμός της πίστεως όλα αυτά τα πράγματα».

  http://www.phys.uoa.gr/~nektar/orthodoxy/tributes/gewrgios_metallhnos/orthodox_tradition.htm
  http://www.egolpio.com/PLOUTOS_ORTHOD/endumatologio_ierosunhs.htm

  ο μακαριστός Κοζάνης Διονύσιος, στο υπόμνημά του «Περί Θείας Λειτουργίας» προς όλους τους επισκόπους της Εκκλησίας της Ελλάδος (10-8-1985) γράφει: «Η εποχή δεν σηκώνει προκλήσεις. Οι άνθρωποι κουράστηκαν και δεν έχουν πια εμπιστοσύνη στις φανταχτερές και πλούσιες εμφανίσεις. Η ιερατική, λοιπόν, αμφίεση και μάλιστα των επισκόπων, πρέπει να απαλλαγεί από το φόρτο της βυζαντινής βασιλικής μεγαλοπρέπειας και πολυτέλειας… Όλα αυτά δεν προσθέτουν τίποτε στη Θεία Λατρεία, αλλά αντίθετα πάρα πολύ ζημιώνουν, γιατί πάντα ο εξωτερικός όγκος είναι σε βάρος της ουσίας…».

  Το πρόβλημα της αμφίεσης των αρχιερέων στην εποχή μας είναι πιο έντονο, γιατί στις συνειδήσεις των πολλών ισχύει αυτό που είχε πει στον χειροτονητήριο λόγο του ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος: «Στην καρδιά μου αντηχεί η πεποίθηση ότι ο ιερέας πρέπει να είναι ο φτωχότερος από τους πιστούς και ο επίσκοπος ο φτωχότερος από τους ιερείς». Και πράγματι στο μυαλό του νεοέλληνα, η πολυτέλεια και η χλιδή συνδέεται με συγκεκριμένες αστικές τάξεις που ο λαός δεν έχει σε μεγάλη υπόληψη, γιατί είναι μακριά από αυτόν και τα προβλήματά του. Αντίθετα, η λιτότητα και η απλότητα είναι συνδεδεμένες με τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία του απλού ανθρώπου που ο κόσμος τον νιώθει δικό του και του ανοίγει την καρδιά του.

  http://www.enoria.gr/index.php?option=content&task=view&id=769&Itemid=2

 60. Ο/Η Diagrammenos λέει:

  Λασκαράτος

  @Λυπάμαι, αλλά δείχνεις ασυγχώρητη άγνοια και μου τρως τόσο άδικα τον χρόνο. Φαίνεται πως δεν ξέρεις πως η Άννα Κομνηνή έγραψε τον 12ο αιώνα (έζησε: 1083 – 1148, έγραψε την Αλεξιάδα το 1147) και είναι προφανώς μια από αυτούς που εννοώ πως αναφέρουν την λέξη Έλληνας χωρίς να θεωρείται βρισιά από τον 12ο αιώνα. Τι σόϊ επιχείρημα είναι αυτό, να κόβεις έναν αιώνα από την εποχή κάποιου για να στηρίξεις τον συλλογισμό σου;@

  Αφού θέλεις τέτοιου επιπέδου συζήτηση αγαπητέ, ας την κάνουμε.

  Η Άννα Κομνηνή έγραψε τον 12ο αιώνα, αλλά δεν ήταν, όπως πολύ καλά γνωρίζεις, απλώς «λόγια» – ήταν η κόρη του ίδιου του Αυτοκράτορα. Περιμένω λοιπόν, να μου υποδείξεις αφ’ ενός τη «δειλία» στο ύφος του κειμένου της, αφ’ ετέρου δε, το πώς αποφάσισε να εισάγει τον όρο «Έλληνες». Δια της επιφοιτήσεως άραγε; Μήπως ήταν κρυπτοεθνική και δεν το μάθαμε;

  Και για πες μου τώρα: Ο Κωνσταντίνος ο Πορφυρογέννητος, (10ος αιώνας), ο οποίος χαρακτηρίζει «ελληνίδα πόλη» την Σινώπη, μήπως κι αυτός έζησε δύο αιώνες αργότερα και δεν το ξέρουμε; Μήπως ήταν κι αυτός «ελληναράς»;

  Είναι υβριστική η ερμηνεία της λέξεως «Έλλην» ως «φρόνιμος» από το Λεξικό του Σούδα (10ος αιώνας);

  @ Μήπως αντλείς την επιστολή από κάποιο ελληναράδικο σαιτ που θέλει να μας πείσει για την αδιάλειπτη ελληνικότητα της Μακεδονικής σαλάτας;@

  Η «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» στην οποία αναφέρομαι δεν είναι «ελληναράδικο site», αλλά ιστορική εγκυκλοπαίδεια του οίκου «Εκδοτική Αθηνών» που έχει τιμηθεί με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Το από πού αντλούν την πηγή τους οι ακαδημαϊκοί συντάκτες της, για το απόσπασμα του Κωνσταντίνου του Φιλοσόφου (που μετέπειτα μετονομάστηκε σε Κύριλλος), δεν το αναφέρουν. Υποψιάζομαι πως μπορείς να το μάθεις όμως, απευθυνόμενος σ’ αυτούς – αν και, αν κρίνω από το ύφος των απαντήσεών σου, μάλλον δεν πρόκειται να μπεις στον κόπο. Εσύ τα ξέρεις όλα.

  Η «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους», όπως και τα υπόλοιπα βιβλία τα οποία έχω επικαλεστεί, βρίσκονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη, (Πανεπιστημίου 32 Αθήνα), όπου και τα εντόπισα.

  @Ο Κύριλλος ήταν Ανατολικός Ρωμαίος, Χριστιανός της ενιαίας ακόμη Καθολικής Εκκλησίας (δεν είχε γίνει η απόσχιση της Ανατολικής Εκκλησίας) που γεννήθηκε στην Μακεδονία και ήταν απίθανο να ονομάτιζε έτσι τους συμπατριώτες του@

  Ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Κωνσταντίνος-Κύριλλος θα μπορούσε να ονοματίζει έτσι τους συμπατριώτες του, (αν το σχετικό απόσπασμα δεν είναι κατά πολύ μεταγενέστερο) είναι το ότι απευθυνόταν στους Χαζάρους μιλώντας στη δική τους γλώσσα.

  Αν κρίνω όμως, από το πώς αντιμετώπισες τις αναφορές μου σχετικά με τους Αρμένιους, μπορώ να καταλάβω το πόσο θα σε ενδιέφερε το πώς ονομάτιζαν τους συμπατριώτες του Κύριλλου οι Χάζαροι – και για ποιο λόγο.

  Η εθνική συνείδηση του Κυρίλλου, (εάν η προτροπή του στους Χαζάρους είναι χαλκευμένη απ΄ τους «ελληναράδες»), συνδέεται άμεσα με την ύπαρξη ή μη, ελληνικής συνείδησης εν γένει την μεσαιωνική περίοδο. Το γεγονός ότι παρακάμπτεις τα όσα περί «Γραικών», ή «Ιώνων» ανέφερα, το γεγονός ότι αγνοείς κάθε πληροφορία για το πώς αποκαλούσαν τους κατοίκους του Βυζαντίου τα όμορά τους έθνη, καταδεικνύει την προσπάθειά σου να περιορίσεις τον προβληματισμό για τα όποια δείγματα εθνικού αυτοπροσδιορισμού υφίσταντο τότε, στον όντως επιβαρυμένο όρο «Έλλην», προκειμένου να αποδείξεις πως «δεν υπήρχε κανείς με ελληνική συνείδηση» – γενικώς και αορίστως.

  Η απήχηση της τακτικής σου, δικαίως σε γεμίζει με αισιοδοξία.

  @Πουθενά ο Κύριλλος δεν αναφέρει ούτε για τον εαυτό του πως ήταν Έλληνας και πως θα μπορούσε να το κάνει-ακόμη κι αν ένιωθε έτσι-σε μια εποχή που η λέξη ήταν αναμφισβήτητα βρισιά.@

  Το ότι αναγνωρίζεις το ενδεχόμενο να ένοιωθε έτσι, αφήνει κάποια περιθώρια αισιοδοξίας για μια απροκατάληπτη θεώρηση των πραγμάτων από πλευράς σου και για καλύτερες συζητήσεις στο μέλλον.

  Εγώ θα προσέθετα ότι, ακόμα και αν έλεγε ο Κύριλλος κάπου ότι είναι «Έλληνας», θα χρειαζόταν μια ενδελεχέστερη έρευνα προκειμένου να διευκρινιστεί το τι εννοούσε.

  @ Δεν ήταν ούτε σχισματικός ορθόδοξος. Θα ήταν περίεργο άλλωστε να συντασσόταν με το ανατολικό στρατόπεδο του πατριάρχη Φώτιου, που πραξικοπηματικά με τη βοήθεια του αυτοκράτορα έγινε με παρωδία του μυστηρίου της χειροτονίας σε 6 ημέρες από απλός λαϊκός πατριάρχης, ανατρέποντας και φυλακίζοντας τον νόμιμο πατριάρχη Ιγνάτιο.@

  Ο Κύριλλος ξεκίνησε μαζί με τον αδελφό του το έργο του στη Μοραβία, στα 863, ως απεσταλμένος του Βυζαντίου επί Πατριαρχείας του Φώτιου – και όχι αυτοβούλως. Προκειμένου να επιτύχουν στο έργο τους, την ανάδειξη δηλαδή, μιας αυτόνομης σλαβικής χριστιανοσύνης με χρήση δικής της γραφής και γλώσσας, έπρεπε να εξασφαλίσουν την ανοχή (αν όχι και συναίνεση) του Πάπα, λόγω της γειτνίασης της Μοραβίας με την ρωμαιοκαθολική Γερμανία – κάτι που έγινε με εξαιρετικό κόπο, λόγω των πολιτικών περιστάσεων.

  @Ο πάπας πείστηκε και όταν πέθανε (869) ο Μακεδόνας Κύριλλος, δυο χρόνια μετά την απόσχιση της Ανατολικής Εκκλησίας (867) τάφηκε κατά το καθολικό τυπικό με τιμές από την δυτική Εκκλησία στον ίδιο τον τάφο του πάπα. Δεν φαίνεται να ακολούθησε το σχίσμα, αλλά έμεινε πιστός στην Καθολική Εκκλησία.@

  Την εποχή του θανάτου του Κύριλλου τον Φεβρουάριο του 1869, ο Φώτιος είχε καθαιρεθεί και εξοριστεί, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 867 και είχαν δρομολογηθεί οι διαδικασίες της (προσωρινής όπως αποδείχτηκε) υπέρβασης της διαμάχης.

 61. Ο/Η Iokaste λέει:

  @Δηδρ

  Ο τρόπος που βγάζεις τα συμπεράσματά σου είναι καταπληκτικός, μπράβο, αν με τον ίδιο τρόπο έχεις καταλήξει σε όλα τα συμπεράσματα που έχεις παραθέσει ως τώρα εξηγούνται πάρα πολλά…

  Τις επιλογές μου έχω το θάρρος και να τις αποδεχτώ και να τις στηρίξω, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι πιστεύω πως έχω το αλάθητο και πως ποτέ δεν πρόκειται να αναθεωρήσω μια άποψη (κάτι που πολλοί εδω πέρα προφανώς δεν ξέρουν καν τι σημαίνει…).

  Επίσης ό,τι έχω αποφασίσει και κάνει ως τώρα στην ζωή μου έχει γίνει μετά από πολλή σκέψη και αναζήτηση και δεν έχει γίνει ποτέ αβίαστα λόγω επιλογών άλλων. Για άλλη μια φορά κατάλαβες αυτό που σε βόλευε από αυτά που είπα…

  Σ’ενόχλησε που είπα ότι για κάποια άτομα κατάλαβα ότι δεν θέλω να είμαι Χριστιανή; Δεν περίμενα να κάτσεις να σκεφτείς τί μπορεί να σημαίνει αυτό φυσικά… Και στις ερωτήσεις σου, τις θεωρώ το λιγότερο άστοχες… Όχι φυσικά και δεν μίσησα την ελευθερία λόγω του Bush, ούτε την Σπάρτη λόγω των σκλάβων κλπ. ΚΑΙ δεν μισώ τον Χριστιανισμό, ούτε και τους Χριστιανούς φυσικά (σε σοκάρω τώρα;)!!! Όπως έχω ξαναπεί έχω πολλούς και πολύ καλούς φίλους Χριστιανούς με τους οποίους δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και φυσικά δεν μαλώνουμε, τι νομίζεις ότι ζω σε έναν κόσμο όπου δεν έχω επαφή με χριστιανούς;;

  Απλά δεν δέχομαι να ταυτίζω την πίστη μου με μια θρησκεία τόσο δογματική, καλώς ή κακώς δεν μπορώ να διαχωρίσω μια θρησκεία από το ιερατείο και τους πιστούς της, κι έτσι κάποια στιγμή η φούσκα στην οποία ζούσα, σύμφωνα με την οποία ο Χριστιανισμός είναι απλά η θρησκεία της αγάπης και όλα τ’άλλα δεν είχαν σημασία, έσκασε και είδα ότι ακόμη κι αν κάπου στα βάθη της θρησκείας ίσχυε αυτό, ο δογματισμός της και ο φανατισμός μερικών πιστών είχε πνίξει τα πάντα (καθώς και η ιστορία της ανά τους αιώνες). Εμένα μ’αρέσει η έρευνα, η αμφισβήτηση, η διαρκής αναζήτηση γνώσης, αν μιλούσα μ’έναν παπά θα με αφόριζε για τα πιστέυω μου (όπως μου είχε πει και ένας «καλός χριστιανός» κάποτε που ήμουν κι εγώ χριστιανή), οπότε τους έβγαλα από τον κόπο και απομακρύνθηκα μόνη μου. Άσε που αρνούμαι να είμαι απλά μια στατιστική σύμφωνα με την οποία το 97% των ελλήνων είναι χριστιανοί και θέλουν να καταγράφεται το θρήσκευμα στις ταυτότητες πχ. Ε όχι δεν θέλω να με χρησιμοποιούν έτσι, είναι τόσο κακό αύτό; Και χριστιανή να ήμουν ακόμη δεν θα υποστήριζα την εκκλησία, θα διέγραφα τον εαυτό μου από αυτό το 97% επίσημα… Τέλος πάντων, ψιλά γράμματα, εδώ δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε στα βασικά…

  Γενικά δεν με ενοχλεί καθόλου να είναι κάποιος χριστιανός, όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο, δεν θα με πείραζε να πιστεύει κι οτί η γή είναι επίπεδη και ο ήλιος γυρίζει γύρω γύρω άμα θέλει, ειλικρινά, αρκεί να με αφήσει στην ησυχία μου να πιστεύω κι εγώ ό,τι θέλω. Όλο αυτό το θέμα, όλη αυτή η αρνητικότητα που νιώθεις μέσα από αυτό το blog και από τους σχολιαστές υπάρχει απλά λόγω της πίεσης που μας ασκεί η θρησκεία σου. Αν δεν ήσουν Χριστιανός και είχες να αντιμετωπίσεις την κατάσταση στην Ελλάδα αυτή την στιγμή μπορεί να είχες κι εσύ μια διαφορετική άποψη και να ήσουν 10 φορές πιο επιθετικός από τον καθένα μας εδώ μέσα. Αντί να εκτοξεύεις κατηγορίες και να καταλήγεις σε βιαστικά και βολικά συμπεράσματα κοίτα λίγο παραπέρα μήπως υπάρχει και κάτι άλλο που δεν το έχεις προσέξει. Τότε ίσως να έβλεπες πως είχα και έχω κάθε καλή διάθεση για διάλογο, όπως και οι περισσότεροι εδώ και ότι δεν είναι μια θρησκεία και αυτά που επιβάλλει στους πιστούς της που με ενοχλεί αλλά αυτά που επιβάλλει σ’εμένα που δεν πιστεύω και στο κράτος στο οποίω ζω.

 62. Ο/Η Kostas λέει:

  Καλησπέρα φίλε Ροΐδη, καλησπέρα αγαπητέ Λασκαράτε,
  καλησπέρα ατακτούλη «Δηδρ-Δηδε-Papyrus 52 κ.λπ.»,
  καλησπέρα αγαπητοί φίλοι!

  Πριν από δύο μήνες, και συγκεκριμένα στο 215ο (!!) σχόλιο
  τής θυελλώδους συζήτησης περί του Συμφώνου Συμβίωσης, κάποιος επισκέπτης με το ψευδώνυμο «αΔηδε» κατονόμασε
  τον απολογητή-κατάσκοπο τής Ο.Ο.Δ.Ε. και χρήστη τής
  ελληνικής wikipedia Papyrus 52 (PapYrus, με Y) ως το άτομο
  που κρυβόταν πίσω από τη σεμνή και μετρημένη παρουσία
  τού φίλου «Δηδρ-Δηδε». Στο αμέσως επόμενο σχόλιο δε,
  ο expaganus ρώτησε απορημένος από πού προέκυπτε κάτι
  τέτοιο, ερώτημα ωστόσο το οποίο έμεινε αναπάντητο.

  Σήμερα ωστόσο, δύο μήνες μετά, η αξιοπιστία τού «αΔηδε»
  ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί: ο φίλος είχε ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ. Όντως έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα. Κι εγώ φυσικά που
  ακόμα και ευχητήρια κάρτα με το ψευδώνυμο «Φούφουτος»
  να στείλει το συγκεκριμένο άτομο, αμέσως τον αναγνωρίζω,
  δεν είχα κανέναν λόγο να επιβεβαιώσω την ταυτότητά του
  εδώ. Μέχρι… που τον απέκτησα! Μόλις προχθές, βλέπετε, διαπίστωσα τυχαία ότι στο 45ο σχόλιο τής ανάρτησης:
  «Mε την ευκαιρία της χτεσινής Ημέρας της Μητέρας»,
  ο άνθρωπος κόντρα σε κάθε λογική και προσδοκία, είχε
  το… κουράγιο να λινκάρει ένα απολογητικό κείμενο του
  το οποίο -όπως μονομανώς εξακολουθεί να φαντασιώνεται- υποτίθεται ότι καταρρίπτει «όσα γράφονται από τους
  γνωστούς διαδικτυακούς συκοφάντες (οι οποίοι τώρα…
  τρέχουν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα)». Για όσους
  δεν γνωρίζουν, οι εν λόγω «συκοφάντες» για τους οποίους γράφτηκε η μνημειώδης αυτή απολογία, βασικά είναι ο… εξής ένας: «ο… blogger κωστάκης», δηλαδή εγώ! Το άτομο όμως
  ενώ έχει το κουράγιο να λινκάρει ακόμα μια απολογία που
  έγινε… σκόνη και θρύψαλα στο πρώτο φύσημα ένλογου πνεύματος, δεν έχει το αντίστοιχο κουράγιο να παραθέσει
  και το δικό μου λινκ ώστε να μπορεί να βγάλει ο καθένας
  τα συμπεράσματά του! Θα το κάνω εγώ λοιπόν. Όποιος θέλει
  να γελάσει -αλλά μιλάμε για ΤΟ γέλιο!- με το στραπάτσο που έφαγε ο τύπος αυτός που και καλά… μας κάνει όλους βίδες,
  ας διαβάσει την ανάρτηση «Προς Ο.Ο.Δ.Ε. (Περί του Αγίου Φωτός)». Εκεί θα έχει τη δυνατότητα να «απολαύσει» και
  την (ο… Θεός να την κάνει) απάντηση τού «Δηδρ-Δηδε-
  Papyrus 52-κοκοκο-ευτυχώς δεν είμαι ο κωστάκης κ.λπ.», ακολουθούμενη από το άδοξο τέλος ενός σπουργιτιού που
  ’θελε να γίνει… αϊτός!

  «Προς Ο.Ο.Δ.Ε. (Περί του Αγίου Φωτός)»
  http://anazitiseis-hh.blogspot.com/2008/04/2.html

 63. Ο/Η Kostas λέει:

  Διορθώνω: »στο πρώτο φύσημα έΛλογου πνεύματος».

 64. Ο/Η Γκουσγκούνης λέει:

  Ώστε δεν ήταν αγία η Αθηναία Ειρήνη; Μόνο ευσεβής;
  Ρίχτε μια ματιά στο φόρουμ του Αγ.Όρους σε αυτό:

  http://athonite.gr/forum/html/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1037

  Η Ειρήνη η Αθηναία υπήρξε αυτοκράτειρα του Βυζαντίου από το έτος 797 έως το 802). Καταγόταν από την πλούσια οικογένεια των Σαρανταπήχων της Αθήνας, διακρινόταν για τη μόρφωσή της και παντρεύτηκε (769) τον μετέπειτα Βυζαντινό αυτοκράτορα Λέοντα Δ’ (775-780).
  Ανακηρύχθηκε Αγία για την συμβολή της στην αναστήλωση των εικόνων.

  Ένα καυτό άρθρο την αμφισβητεί
  http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_157_22/03/2009_308612

  και η απάντηση ακάθεκτη.

  http://www.oodegr.com/oode/orthod/praktikes/eikonoklastes_karkagiannis_1.htm

  Ο Καρκαγάννης όμως επιμένει.

  http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_1364_29/03/2009_309324

  Ότι και να λέει όμως, η αλήθεια δεν σκεπάζεται!!!
  _________________
  Χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία, Ο Κύριος μετά Σου.

 65. Παράθεμα: H παιδοκτόνος Αγ. Ειρήνη (αντί +9/8ου), να εορτάζεται 8 Μάρτη! [1] | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.