«Κακή εκπαίδευση*» και το μάθημα θρησκευτικών


(Με αφορμή την ερώτηση του Ευρωβουλευτή κ.Μαυρομμάτη [ΝΔ], ανήμερα της 21ης του Απρίλη, υπέρ της διδασκαλίας των Θρησκευτικών).

Μαθηταί του Ανωτάτου Κολλεγίου Αθηνών, με τους σοφούς καθηγητάς των εις το Χημείον με τας λευκάς ποδιάς των πειραματιζόμενοι επί του νόμου Lavoisier. Κάτωθι ευλαβής χήρα πρωθυπουργού βαλκανικής χώρας, εις το παρεκκλήσιον της κατεδαφισθείσης ταπεινής σοσιαλιστικής κατοικίας της, προσεύχεται σεμνά δια τας ανάγκας της Εκπαιδευτικής Τηλεοράσεως εις το μάθημα των Φορολογικών Δηλώσεων

.

Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

Κύριε Ροΐδη,
Tο χουντικό σύνθημα «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών», δικαιώθηκε αν κρίνουμε από την μεταδικτατορική πορεία της ελληνικής κοινωνίας. Το αντιφατικό Σύνταγμα του θεοκρατικού κόμματος ΠΑΣΟΚ (άρθρο 16) ορίζει: «H παιδεία ….. έχει σκοπό …..την ανάπτυξη …θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες». Ακούγεται οξύμωρο το να είναι κανείς ελεύθερος πολίτης, με προκαθορισμένη συνείδηση και να ασπάζεται τα κηρύγματα εθελοδουλείας του Απ.Παύλου. Στον Ν.1556/1985 (του ΠΑΣΟΚ πάλι) αναγράφεται πως η εκπαίδευση υποβοηθεί τους μαθητές να διακατέχονται από πίστη προς «τα γνήσια στοιχεία της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης». Πολύ συνοπτικά μπορεί κάποιος να πει πως η διατύπωση αυτή που αντιφάσκει με το πνεύμα της συνταγματικά καθιερωμένης ανεξιθρησκείας καθώς και με την αυτονόητη αρχή της διαμόρφωσης ελεύθερων συνειδήσεων, έχει πολλές σοβαρές συνέπειες και δημιουργεί ένα κλίμα παραγωγής σχιζοειδών προσωπικοτήτων χωρίς κρίση και με υποκριτική συμπεριφορά. Η Σεξουαλική Αγωγή για παράδειγμα, έχει εξοβελιστεί από τα σχολεία, αφού έρχεται σε άμεση σύγκρουση με την ανήθικη «χριστιανική» Ηθική. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως καταστέλλεται αυτόματα η σεξουαλικότητα των μαθητών. Απλώς αναπτύσσεται στρεβλά στο ημίφως του κουτοπόνηρου καθωσπρεπισμού. Ένα δεύτερο σχόλιο που μπορεί κανείς άμεσα να κάνει, είναι πως ο ίδιος πασοκικός νόμος, προβλέπει ότι οι μαθητές πρέπει να γίνουν ελεύθεροι δημοκρατικοί πολίτες. Πως συμβιβάζονται οι δυο αυτοί εκ διαμέτρου αντίθετοι στόχοι, πως γίνεται να διδάσκονται τα αφορισμένα μαθηματικά, η καταραμένη φιλοσοφία, οι αναθεματισμένες αρχές της Δημοκρατίας, η αποδιοπομπαία Φυσική, παράλληλα με την ορθόδοξη παράδοση; Το ατμόπολοιο είναι «η καρότσα του διαβόλου;» όπως διατείνεται ο υπό αγιοποίησιν Παπουλάκος ή εφεύρεση του Fulton; Ο ήλιος είναι ακίνητος ή κινείται όπως τον θέλει η Ορθόδοξη Παράδοση; Οι Εβραίοι σφάζουν μικρά παιδιά και πίνουν το αίμα τους όπως μας πληροφορεί ο πατρο-Κοσμάς; Πως γίνεται οι μαθητές να παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις, την στιγμή που όπως φροντίζει να υπενθυμίσει το «Πηδάλιον», «Καθόλου απαγορεύει η αγία και οικουμενική σύνοδος (Στ΄, Καν. ΝΑ΄) τους λεγόμενους μίμους» και (Στ΄ Καν.ΚΔ΄), «Να μη πλησιάζη κανείς εις τα θέατρα, ότι ταύτα κάμνουσι τους ανθρώπους μοιχούς τελείους». Πως γίνεται ο Κοραής και ο Ρήγας, να συμφύρονται στα σχολικά βιβλία με τον Κοσμά Αιτωλό και τον Αθανάσιο Πάριο, αγίους που τους φτιασιδώνουν κι αυτούς ως διαφωτιστές; Πως μπορεί δυο ρεύματα που έχουν συγκρουσθεί ιστορικά να υπηρετούν τον ίδιο σκοπό;

Στο ελληνικό σχολείο επιβάλλονται πεποιθήσεις που δεν είναι ούτε αυτονόητες ούτε κοινά αποδεκτές με βιβλία θρησκευτικών «μνημεία μισαλλοδοξίας και κιτς» (Γ.Κοροπούλης, Βιβλιοθήκη «Ελευθεροτυπίας», 8-4-’04), σε βάρος φιλοσοφικών ρευμάτων, των οποίων οι φορείς φορολογούνται και δικαιούνται στα πλαίσια της Ισοπολιτείας, να απαιτήσουν από το κράτος τουλάχιστον ουδετερότητα. Ο ανυποψίαστος μαθητικός εγκέφαλος υφίσταται πλύση. Μπορεί το «Πίστευε και μη ερεύνα» να μην αποτελεί επίσημη διακήρυξη αλλά βρίσκεται στην καρδιά της εκκλησιαστικής μεθοδολογίας που αποδοκιμάζει κάθε αμφισβήτηση της αναπόδεικτης δογματικής Πίστης. Η σχολική λογοκρισία αποσιωπά τα εγκλήματα που διέπραξε η Εκκλησία και συντηρεί μύθους. Ο διαφωτιστής διάκονος Ιώσηπος Μοισιόδακας στην «Απολογία» του διεκτραγωδεί πως για αυτόν και τους συμμαθητές του της Αθωνιάδας, η Μεταφυσική θεωρείτο «θείον τι μάθημα και πηγή αυτόχρημα, από της οποίας ρέει τάχα πάσα επιστημονική, πάσα φιλοσοφική γνώσις«. Στα 1937, ένας ιδιαίτερα ευφυής 17χρονος μαθητής, στο ερώτημα «Ποιό μάθημα δεν σου αρέσει διόλου;» απαντά: «Τα Θρησκευτικά. Γιατί είναι δογματικό. Περιορίζει την ελευθερία των σκέψεων. Δεν δίνει τίποτα…». Πρόκειται για τον Α.Γ.Παπανδρέου («Εψιλον» της «Ελευθεροτυπίας», 7-9-03). «Αχ πού’σαι νιότη πού’δειχνες πως θα γινόμουν άλλος;».

Στα Θρησκευτικά της Γ΄ Γυμνασίου («Εκκλησία, η Νέα Κοινωνική Πορεία». Ο.Ε.Δ.Β.) φορούν την προβιά της αντικειμενικότητας και κάνουν τάχα μου κριτική στον άγ.Κωνσταντίνο: «Ως άνθρωπος, βεβαίως, έπεσε σε παραπτώματα και μάλιστα μεγάλα. Χωρίς καμία διάθεση δικαιολόγησής του πρέπει να αναφέρουμε ότι για πολλά από αυτά η ευθύνη βαραίνει και το περιβάλλον του (ερ.Λασκ.:την αγία μαμά Ελένη;). Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι ότι μετανόησε ειλικρινά για όλα του τα σφάλματα και ζήτησε συγχώρεση«. Τα κακουργήματα λοιπόν του Αγίου, αποτελούν απροσδιόριστα «μεγάλα παραπτώματα» στα οποία πέφτει κάποιος άγιος «ως άνθρωπος»; Απλώς «Μεγάλο παράπτωμα» (!!!) το να δολοφονήσεις την γυναίκα και το παιδί σου; Στα Θρησκευτικά της Α΄ΛυκείουΟρθόδοξη Πίστη και Λατρεία«), αναφέρεται πως οι Ησυχαστές «με αυστηρή άσκηση φθάνουν στη θέα του Θεού, δηλαδή στη θέα του ακτίστου φωτός (της θείας ενέργειας). Η εμπειρία αυτή ονομάζεται θέωση» και με αξιοπρόσεκτη ειλικρίνεια ομολογείται πως «Ο Ησυχασμός είναι η καρδιά της Ορθοδοξίας«. Η ομφαλοσκόπηση λοιπόν διδάσκεται στα σοβαρά ως μέθοδος θέασης του Θεού. Ευτυχώς που κανείς μαθητής δεν παίρνει το μάθημα στα σοβαρά για να επιδοθεί σε μελέτη του αφαλού του για να δει κι αυτός τον Θεό αυτοπροσώπως.

Πέρα όμως από τα βιβλία των Θρησκευτικών, στα σχολικά εγχειρίδια της Γλώσσας ιδιαίτερα στα γυμνασιακά, «το θρησκευτικό στοιχείο είναι παρόν, άμεσα ή συνειρμικά, σε κείμενα με θέμα την υπεράσπιση της πατρίδας…υποβάλλοντας έτσι την ιδέα μιας αυτονόητης ταύτισης ορθοδοξίας και εθνικού εαυτού….οι συχνότατες αναφορές σε εκκλησίες…και λατρευτικούς τόπους όπως το Άγιο Όρος….η διαρκής λοιπόν αλλά σχεδόν αδιόρατη παρουσία της ορθοδοξίας υποβάλλει και ενισχύει την σημασία της, αφού παρουσιάζει την ύπαρξή της…σχεδόν ‘φυσικά’ ενσωματωμένη στην καθημερινή ζωή» (Α.Φραγκουδάκη-Θ.Δραγώνα «Τι είν’η πατρίδα μας» Αλεξάνδρεια-1997). Στην Ιστορία της Α΄Λυκείου, που ύστερα από την οξύτατη κριτική που δέχτηκε αποσύρθηκε το 2001, αναφερόταν: «Το χριστιανικό εξελληνισμένο τμήμα των Εβραίων και οι χριστιανοί των άλλων εθνοτήτων που δέχτηκαν τον Χριστιανισμό μέσω της ελληνικής γλώσσας, αρχίζουν να μορφοποιούν την ιδέα ότι….αποτελούν πλέον ‘τον περιούσιον λαόν του Θεού’. Ο Ελληνισμός πλέον μόνος, καθίσταται η αιχμή του δόρατος της χριστιανικής εφόδου….». Η Εύη Ζαμπέτα («Σχολείο και Θρησκεία»
εκδ.Θέμελιο) που επισημαίνει αυτό και ανάλογα αποσπάσματα, χαρακτηρίζει το βιβλίο «επονείδιστο». Σε παλιότερη Ιστορία της Β΄Γυμνασίου στο κεφάλαιο σχετικά με το Σχίσμα του 1054, οι συγγραφείς έχουν θεολογική άποψη: «Δογματικά το δίκαιο ήταν με το μέρος της Ανατολής». Από πού προκύπτει αυτό; Μα προφανώς από τον θρησκευτικό πατριωτισμό των συγγραφέων.

Στις 12-12-1997, ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας Απ. Λαζάρου, ανακαλύπτει πως σε κάποιο Γυμνάσιο γινόταν εξομολόγηση από ιερέα. Βασιζόμενος σε υπουργική εγκύκλιο που απαγορεύει την είσοδο εξωσχολικών φορέων για την παρακώλυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δίνει εντολή στον παπά να φύγει. Ποιος είδε τον δεσπότη και παλιό μας γνώριμο, τον μακάριο Χρ.Παρασκευαϊδη και δεν τον φοβήθηκε; Αστραπιαία ο μαχητής του αλήστου μνήμης «ενιαίου αμυντικού χώρου» Γ. Αρσένης στις 18-12-’97 εκδίδει νέα εγκύκλιο, με την οποία εξηγεί πως ο φορέας από το υπερπέραν χρήζει ευνοϊκής μεταχείρισης. Είχαν εξαπολυθεί εν τω μεταξύ οι μύδροι του μακαρίτη από την «Πληροφόρηση» της μητρόπολης, στην οποία η εγκύκλιος του διευθυντή, χαρακτηρίζεται «μνημείον υποκρισίας», επισημαίνει «διωγμό κατά της Εκκλησίας», και διεκτραγωδεί το δράμα του «χρειάστηκε να στενοχωρηθούμε, να θυμώσουμε, να βγούμε στα ραδιόφωνα, να μιλήσουμε αυστηρά για να σωφρονίσουμε τον τολμητία …Μόνο ελάχιστοι ‘βαμμένοι’ δεν μπόρεσαν να δουν την αλήθεια…». Μετά την νίκη, διαπιστώνει πως oι «…διαχρονικοί θεσμοί εκδικούνται τους περιφρονητές των» («Ποντίκι», 15-1-’98 ) και πως «ο διάβολος καταισχύνεται» («Ιός», 25-5-’98). Κι όλα αυτά στον Βόλο, πόλη όπου διώχτηκε ο φωτισμένος δάσκαλος Δελμούζος από τον δεσπότη Γερμανό Μαυρομμάτη (Μετέπειτα ηγέτη των Παλαιοημερολογιτών, γνωστό από την υπόθεση των «Αθεϊκών» και συνονόματο με τον ανησυχούντα ευρωβουλευτή της ΝΔ).

Οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ έφυγαν αλλά οι εγκύκλιοί τους έμειναν και τι τραγική ειρωνεία, έπρεπε να έλθει η κα Γιαννάκου της θεοκρατικής ΝΔ για να πεταχτούν οι εξομολόγοι έξω από τα σχολεία. Προεδρικό διάταγμα του 2002, ορίζει πως βασική προϋπόθεση για τον διορισμό Ευρωπαίων εκπαιδευτικών σε μικρά δημοτικά σχολεία είναι η ιδιότητα του Xρ.Oρθ. (Α.Λακασάς-Α.Καραλή. «Καθημερινή», 9-5-2002). Αν λοιπόν κάποιος δάσκαλος αλλάξει θρήσκευμα, θα πρέπει να απολυθεί, άρα υποχρεώνεται να υποκρίνεται πως είναι ορθόδοξος. Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας νομοθεσίας που παραβιάζει τις ανθρώπινες συνειδήσεις και που η Πολιτεία, αγνοώντας την γνωμοδότηση του Ε΄ Τμήματος του Συμβ.Επικρατείας (347/2002) που την κρίνει μη νόμιμη, αρνείται να αλλάξει. Στην ίδια γνωμοδότηση επισημαίνεται ότι ο θρησκειολογικός αντί του κατηχητικού χαρακτήρα της διδασκαλίας, είναι πιο κοντά στο Σύνταγμα.

Προστάτες των μαθητών μας έχουν χριστεί ( άραγε το ξέρουν; ) οι «3 Ιεράρχες». Προσωπικώς φοβούμαι πως προστατεύουν την παιδεία μας το ίδιο πλημμελώς όπως και οι δυο αρχάγγελοι προστατεύουν την φιλόχριστη Πολεμική Αεροπορία μας μη καταφέρνοντας να εμποδίσουν ακόμη και την πτώση του Σινούκ που μετέφερε κοτζάμ πατριάρχη. Ο άγ.Βασίλειος, γράφει πως δεν πρέπει να κατηγορεί κανείς τον παιδαγωγό που με πληγές και μαστίγια ανακαλεί τους νέους στην τάξη διότι συχνά τα απρόσεκτα παιδιά «μετά τας πληγάς διήνοιξαν τα ώτα…» (Φ.Κουκουλές, Βασιλείου του Μ. δόξαι παιδαγωγικαί, 41). Οι άλλοι δυο παιδαγωγοί, Γρηγ.Θεολόγος και Χρυσόστομος συνιστούν: «σκληρά μάστιξ παιδαγωγεί καρδίαν» και ερωτούν αν «τις γράμματα έμαθε φόβου χωρίς» (Γρ. Θεολ. P.G. 37,922 και Χρυσ. P.G.62,239. Ο τελευταίος απαιτεί να μην πηγαίνουν τα παιδιά στο θέατρο, «ούδέ να έρχωνται εις σχέσιν τα άρρενα με κόρας, αλλά με γραίας...» (Φ.Κουκουλές «Βυζαντινών Βίος.», τ. Α΄, σ.160). Οι τρεις φοβεροί Άγιοι είναι υπεύθυνοι για τις σωματικές τιμωρίες ολόκληρων γενεών μαθητών. Ο Δωρόθεος Βουλησμάς, που έδρασε στο πατριαρχείο στις αρχές του 19ου αι. υποδείκνυε στους δασκάλους να χρησιμοποιούν «αφειδώς….τας παιδοκάκους μάστιγας» (Γ.Καράς «Οι Επιστήμες στην Τουρκοκρατία», Αθήνα 1992). Στα τέλη του 18ου αιώνα, λειτουργούσαν στην Αθήνα σχολειά όπου τα παιδιά μάθαιναν τα λεγόμενα κολλυβογράμματα, δηλαδή ψαλτήρια και τα ρέστα Ο Π..Σκουζές περιγράφει: «…η πρόχειρος παιδεία του διδασκάλου, του αγριοκαλόγηρου ήτον, είχε βούρδουλα λεγόμενον βούνευρον…να του δίδη από μίαν εις το χέρι και να το βάζη όρθιον να σταθή ολίγον με το ένα ποδάρι….ένα παιδί μεγαλύτερον τον φταίκτην τον έπαιρνε εις τες πλάτες….και ο διδάσκαλος τον εξύλιζεν οπίσω…είχε τον φάλαγγα έτοιμον, του έβαζεν τα δυο πόδια, έστρεφταν τον φάλαγγα δυο παιδία και ο διδάσκαλος έδερνεν εις τους πόδας το παιδίον…πολλά παιδιά…εκατουριώντο…όταν εφώναζε του παιδιού ‘βρε θεοκατάρατε’ «. Ο Κοραής άκουσε στα πρώτα του βήματα την διδασκαλία του καλόγερου Ιερόθεου Δενδρινού, που όπως λέει ήταν «πολλά πτωχή, συνωδευμένη με ραβδισμόν πλουσιοπάροχον». Ο Μοισιόδακας είναι σαφής: «με εκάλει ο παιδαγωγός με όψιν βλοσυράν και με πώγωνα άγριον, ενόμιζον πως με καλεί κανέν θηρίον και από τον φόβον έχανον το μάθημα«. «Τα παιδιά μου«, διεκτραγωδεί ο Λασκαράτος, «στο σχολειό μετά τον αφωρισμό μου τα είχαν σε καραντίνα, δεν τους μιλούσαν, δεν τα χαιρετούσαν, δεν τα άγγιζαν…«. Στον «Πατούχα», ο Κονδυλάκης διηγείται πως ένα Κρητικόπουλο έφυγε από το σχολειό του όπου ο καλόγερος «έδιδε περισσότερους ραβδισμούς παρά μαθήματα» και «εδίδασκε τα κοινά ή εκκλησιαστικά λεγόμενα γράμματα…» χρησιμοποιώντας και την φάλαγγα αφού κατόρθωνε να καθηλώσει το θύμα του «βοηθούμενος υπό των πρωτοσκόλων» δηλαδή των καλών μαθητών.

Τα Θρησκευτικά δεν φαίνεται να συμβάλλουν στην εξύψωση της Εκπαίδευσης. Οι Ιερατικές Σχολές (Κορίνθου κλπ.) υπήρξαν συχνά φυτώρια σκανδάλων και ο εκκλησιαστικός συντάκτης της «Καθημερινής» σε έρευνά του προτείνει: «Κλείσιμο όλων των εκκλησιαστικών σχολών και …αναμόρφωση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης» (7-7-2002). Τα Ιερά Πανεπιστήμια του αειμνήστου Χριστοδούλου ελησμονήθησαν πριν τεθεί ο θεμέλιος λίθος. Ακόμη και ο Αγιώτατος πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος, πανίερος μύστης του θαυματουργού Αγίου Φωτός, που από μικρός θήτευσε σε ιερά κολλέγια, χρησιμοποιεί λέξεις που ευρίσκει τις εις τα βιβλία του ασεβέστατου Ηλία Πετρόπουλου προκειμένου να χαρακτηρίσει επίλεκτο στέλεχος των Σωμάτων Ασφαλείας μας: “O ….είναι μπάσταρδος και σκατάνθρωπος…» («Ελευθεροτυπία» 26.2.’05)

Οι εκκλησιασμοί, οι πρωϊνές προσευχές, οι αγιασμοί, τα Θρησκευτικά, οι εθνικοθρησκευτικές επέτειοι, η λογοκριμένη Ιστορία, η σχιζοφρενική γιορτή των ελληνομάχων τριών Ιεραρχών, οι αναρτημένες εικόνες στις σχολικές αίθουσες, οι στρατιές των θεολόγων, οι μαθητικές εκδρομές σε μοναστήρια και κρυφά σχολειά, φαίνονται λίγα στο ιερατείο. Επιτροπή που ορίστηκε από τη Σύνοδο για να μελετήσει τα σχολικά βιβλία αποφάνθηκε: «...Όταν γράφονταν τα αναγνωστικά…η κυριαρχούσα πολιτική είχε στο εικονοστάσι τον Μαρξ……απουσιάζει από τα αναγνωστικά των παιδιών η ορθοδοξία……δεκάδες αλλοδαποί μαθητές στα σχολεία μας …» (Βλ. επίσημο περιοδικό της Eκκλησίας της Eλλάδας «Eκκλησία» (Tεύχος 4, έτος ΟZ , Aπρίλιος 2000). Που είναι ο παλιός καλός καιρός που όταν αρρώστησε ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄, ο μητροπολίτης Αθηνών Θεόκλητος Α΄, ο αναθεματιστής του Βενιζέλου, υποχρέωσε τους μαθητές στην πρωϊνή σχολική προσευχή να λένε: «..θεράπευσον του ξανθού Βασιλέως μας την ασθένειαν…ο πόνος του Βασιλέως μας είναι ο πικρότερος μέσα εις τον λαόν μας. Κύριε θεράπευσον τον ένδοξον ημών άνακτα«………….

(*) Αδεία του αμαρτωλού σκηνοθέτου Αλμαδοβάρ, από ομότιτλον αισχράν ταινίαν του σχετικήν με την εκκλησιαστικήν εκπαίδευσιν.

This entry was posted in «Ιερή» Εξουσία, Γράμμα από το Ληξούρι, Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης. Bookmark the permalink.

104 Responses to «Κακή εκπαίδευση*» και το μάθημα θρησκευτικών

 1. Ο/Η Sky λέει:

  κ.κ. Ροίδη και Λασκαράτε,

  Είμαι σίγουρος πως στα χρόνια που ζούμε, όλοι βλέπουν πως η ελληνική εκπαίδευση, χρειάζεται ανασύνταξη στα προγράμματα της και οπωσδήποτε κατάργηση μαθημάτων δογματισμού και καθιέρωσης του ανορθολογισμού. Ειδικά οι πολιτικοί μας. Όμως οι τελευταίοι διαιρούνται σε:

  -Πολιτικούς οι οποίοι ενώ γνωρίζουν το ότι το μάθημα των θρησκευτικών είναι φθοροποιό για τη διαμόρφωση ανοικτών και λογικών μυαλών, υπολογίζουν το προσωπικό τους πολιτικό κόστος

  -Πολιτικούς οι οποίοι δεν γνωρίζουν την επίδραση του δογματισμού στην εκπαίδευση και ως εκ τούτου δε θεωρούν πως η κατάργηση των θρησκευτικών δε βρίσκεται σε προτεραιότητα.

  -Πολιτικούς που μέσα από τη σύμπλευση τους με τις εκκλησιαστικές θέσεις αποσκοπούν στην αποκομιδή «κουκιών».

  Αυτοί που αφελέστατα πιστεύουν στη χρησιμότητα του πιο άχρηστου και φθοροποιού μαθήματος, ούτως οι άλλως περνούν σιγά σιγά στο περιθώριο. Τους ξεπερνάνε οι καιροί.

  Ο ΑΓΠ ανήκει -πιστεύω- στην πρώτη κατηγορία (πράγμα που επιβεβαιώνεται και από τις λαϊκίστικες πρακτικές του, όσο κυβέρνησε). Ο Μ. Μαυρομμάτης, ανήκει όπως φαίνεται στη δεύτερη. Οι παρα τω Καρατζαφέρη στην τρίτη.

  Όπως και να είναι όμως θαρρώ, πως η απαλλαγή των σχολείων από την ετσιθελική κατήχηση, θα έρθει «από τα κάτω», όταν αλλάξει η κουλτούρα μας ως λαού, αφού από αυτήν εξαρτάται η γραμμή που θα τηρήσει η οποιαδήποτε κυβέρνηση.

  Η συνύπαρξη στο ίδιο σύνταγμα αντιφατικών θέσεων, δε δηλώνει τίποτα άλλο από τη σχιζοφρένεια το υίδιου μας του λαού, που μεγάλωσε με μύθους και ψέμματα για την ιστορία του, τη γλώσσα του και την προέλευση του τελικά.

  Πάντα αγαπούσαμε σαν λαός, το εύκολο, τους μύθους για τους Ιεράρχες, το κρυφό σχολειό, τα «θαύματα», τα διάφορα «Εν τούτω νίκα.

  Η λογική επεξεργασία πάντα μας βασάνιζε, εμάς το λαό που λατρεύει το εφήμερο περισσότερο απ’ ότιδήποτε στον κόσμο, αλλά που θέλει να πιστεύει πως εξασφαλίζει και την «αιώνια ζωή»

 2. Ο/Η Θου Βου λέει:

  περί Εβραίων και των τελετουργιων τους….
  (σμικροτάτη απάντησις στα περί του αγιου Κοσμά φληναφήματα)

  συνέντευξη της Εβραίδος Βικυ Πολίν,στην εντιμοτάτη Όπρα Γουίνφρεη

  έγραφε το 1550 περίπου ο γνωστος ηγετης της μεταρρυθμισης Μαρτινος Λουθηρος στο έργο του ¨Για τους Ιουδαίους και τα ψεύδη τους¨:
  «Of The Jews And Their Lies:»

  «They stabbed and pierced the body of the young boy Simon of Trent. They have also murdered other children…The sun never did shine on a more bloodthirsty and revengeful people as they who imagine to be the people of God, and who desire to and think they must murder and crush the heathen. Jesus Christ, the Almighty Preacher from Nazareth, spoke to the Jews: ? Ye are of your father the devil, and the lusts of your father ye will do. He was a murderer from the beginning…»

  για δε την διδασκαλία των θρησκευτικών,η αλήθεια είναι πως διδασκονται πλέον σε όλη την Ευρωπη.
  ακόμη και στην ,πάλαι ποτέ,αθειστική Ρωσία επανήλθαν στις αιθουσες διδασκαλίας

  Άρθρο του ΓΙΩΡΓΟΥ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
  Από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ», 24/11/2002, στο ένθετο «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ».

  Το μάθημα των θρησκευτικών στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης διδάσκεται υποχρεωτικά κι έχει χαρακτήρα ομολογιακό. Αυτό αποδεικνύει ο δρ του Συνταγματικού Δικαίου κ.. Γεώργιος Κρίππας στο πόνημα του «Η συνταγματική κατοχύρωσις του μαθήματος των θρησκευτικών παρ’ ημίν και εν τη αλλοδαπή», που είναι καρπός υπερτριετούς ερευνάς του κι έχει δημοσιευθεί στο επίσημο περιοδικό της Εκκλησίας της Ελλάδος «Εκκλησία», (τόμ. 71,τ.1ον, Ιανουάριος-Ιούνιος 2000).

  Στη Γερμανία η θεωρία και η νομολογία δέχονται ότι το μάθημα των θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό. Σχετικά ο καθηγητής Λιστ αναφέρει ότι το μάθημα των θρησκευτικών εκ της φύσεως του δεν είναι προαιρετικό, αλλά δογματικό – κατηχητικό και υποχρεωτικό για τη στοιχειώδη και τη μέση εκπαίδευση. Επίσης το μάθημα των θρησκευτικών δεν μπορεί να καθορίζεται σε ακραίες ώρες, εφόσον αυτό γίνεται για να πληγεί το εν λόγω μάθημα και οι βαθμοί του πρέπει να αναγράφονται στο απολυτήριο ή το ενδεικτικό μαζί με τους βαθμούς των άλλων μαθημάτων. Ο καθηγητής των θρησκευτικών είναι ισότιμος με όλους τους άλλους καθηγητές, μπορεί να είναι κληρικός ή λαϊκός και η ύλη του μαθήματος καθορίζεται σε συμφωνία με την κάθε Εκκλησία (Προτεσταντική, Ρωμαιοκαθολική, Ορθόδοξη). Βεβαίως όπως και στην Ελλάδα του μαθήματος των θρησκευτικών απαλλάσσονται οι μαθητές των οποίων οι γονείς επικαλούνται λόγους θρησκευτικούς ή συνειδήσεως. Ο καθηγητής Λιστ σημειώνει πάντως ότι η παρακολούθηση του μαθήματος των θρησκευτικών από τους μαθητές προσεγγίζει το 100%.

  Στην Αυστρία ισχύει ό,τι και στη Γερμανία. Δηλαδή το μάθημα είναι υποχρεωτικό και έχει ομολογιακή μορφή. Διδάσκεται σε όλα τα σχολεία της στοιχειώδους και της μέσης εκπαίδευσης και η διδασκαλία του τελεί υπό την άμεση εποπτεία των Εκκλησιών. Συγκεκριμένα το μάθημα των θρησκευτικών κατοχυρώνεται συνταγματικά και για τους προτεστάντες και για τους καθολικούς μαθητές. Μάλιστα ο καθηγητής Πρέε ανάφερε ότι η διδασκαλία μαθήματος θρησκειολογίας δεν προβλέπεται και προσθέτει ότι το μάθημα των θρησκευτικών ανήκει στην εσωτερική έννομη τάξη της Εκκλησίας και είναι κατηχητικού περιεχομένου.

  Στην Ελβετία το μάθημα των θρησκευτικών είναι επίσης υποχρεωτικό στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο – Λύκειο, με βάση το άρθρο 27 του σε ισχύ Ελβετικού Συντάγματος. Μάλιστα κατά το ελβετικό κράτος η συμμετοχή των μαθητών στο μάθημα των θρησκευτικών εξισώνεται προς την έναντί του εκπλήρωση καθήκοντος από τον κάθε πολίτη. Τα ίδια ισχύουν και στο Βέλγιο, όπου κι εκεί το μάθημα των θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό.

  Ενδιαφέρουσα η περίπτωση της Ιταλίας, όπου δεσπόζει η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, η οποία όμως από το 1984 έπαυσε να είναι «κρατική θρησκεία». Το 1989 το Συνταγματικό Συμβούλιο της Ιταλίας βεβαίωσε την υποχρέωση του κράτους να προβλέψει το μάθημα των θρησκευτικών κατά το ρωμαιοκαθολικό δόγμα. Το 1999 η κεντροαριστερή κυβέρνηση επιχείρησε να αλλάξει την ύλη του μαθήματος των θρησκευτικών, με αποτέλεσμα να προκληθεί σάλος. Ο σημερινός πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι στην προεκλογική του εκστρατεία υποσχέθηκε το μάθημα των θρησκευτικών να γίνει υποχρεωτικό στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και οι διδάσκοντες να παύσουν να θεωρούνται «εθελοντές καθηγητές», δηλαδή δεύτερης κατηγορίας και με συμβολικό μισθό, να γίνουν ισότιμοι διδάσκοντες προς όλους τους άλλους και να πληρώνονται κανονικά όπως οι υπόλοιποι. Αυτά τα υλοποίησε αμέσως μετά την εκλογή του, παρά την αντίδραση της Κεντροαριστεράς. Σημειώνεται ότι επί Μπερλουσκόνι οι σχέσεις της ιταλικής κυβερνήσεως έχουν τόσο βελτιωθεί με το Βατικανό, ώστε για πρώτη φορά στα χρονικά της Ιταλίας προ ολίγων ημερών ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ επισκέφθηκε και μίλησε στο Ιταλικό Κοινοβούλιο.

  Στην Αγγλία τα πράγματα είναι σαφή και ρυθμίζονται από το Νόμο περί εκπαιδεύσεως του 1988, ο οποίος ρητά και κατηγορηματικά αναφέρει ότι το μάθημα των Θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό, η δε ύλη του περιέχει τις αρχές και τη διδασκαλία της χριστιανικής θρησκείας. Άλλωστε στη χώρα αυτή δεν υπάρχει χωρισμός Εκκλησίας και κράτους. Το ίδιο με την Αγγλία ισχύει και στις σκανδιναβικές χώρες Σουηδία, Νορβηγία και Δανία, όπως και στη Φινλανδία.

  Στην Ολλανδία, παρότι είναι χώρα με έντονο αντικληρικαλιστικό και αντικαθολικό χαρακτήρα, το μάθημα των θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό. Στη χώρα αυτή, όπως και στο Βέλγιο, το 80% περίπου των σχολείων είναι ιδιωτικά και χρηματοδοτούνται από το κράτος προκειμένου να εισαγάγουν στο πρόγραμμα τους το μάθημα των θρησκευτικών, του οποίου η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική. Στην Ισπανία ισχύει σύμφωνο με το Βατικανό, με το οποίο το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση να εξασφαλίζει τη θρησκευτική εκπαίδευση στα δημόσια σχολεία. Ενδιάμεσα η κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Γκονζάλες είχε μετατρέψει το μάθημα των θρησκευτικών σε προαιρετικό, αλλά ο σημερινός κεντροδεξιός πρωθυπουργός Αθνάρ το επανέφερε ως υποχρεωτικό.

  Σε όλες τις χώρες που υπέστησαν το άθεο και ολοκληρωτικό καθεστώς του κομμουνισμού είχε καταργηθεί το μάθημα των θρησκευτικών. Σήμερα οι περισσότερες χώρες το έχουν επαναφέρει ως υποχρεωτικό, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν σε ορισμένες από τους αμετανόητους κομμουνιστές. Στη Ρωσία έχουν επανέλθει τα θρησκευτικά στις περισσότερες περιοχές, αλλά δεν έχουν ακόμη κατοχυρωθεί νομοθετικά κι επιπλέον δεν υπάρχουν τόσοι καθηγητές για να διδάξουν στον πολύ μεγάλο αριθμό μαθητών, αφού μόλις από το 1990 και μετά άρχισαν να αναπτύσσονται οι θεολογικές σχολές και τα θεολογικά σεμινάρια. Στη Βουλγαρία επανήλθαν, το ίδιο στη Σερβία, στη Ρουμανία, στην Πολωνία και την Ουγγαρία.

  Ιδιάζουσα περίπτωση είναι αυτή της «άθεης» Γαλλίας, όπου από το 1880 απαγορευόταν στα δημόσια σχολεία κάθε αναφορά σε οποιαδήποτε θρησκεία. Πριν η σοσιαλιστική κυβέρνηση Ζοσπέν αποχωρήσει της εξουσίας, μετά την παταγώδη ήττα του σοσιαλιστικού κόμματος στις πρόσφατες εκλογές, αποφάσισε να επαναφέρει έπειτα από τόσα χρόνια τα θρησκευτικά στα δημόσια σχολεία, έστω υπό τη μορφή του θρησκειολογικού μαθήματος. Και σε ενίσχυση της απόφασης εκείνης ο σημερινός υπουργός Παιδείας της Κεντροδεξιάς κ. Λικ Φερί είπε σε πρόσφατη συνέντευξη του στην εφημερίδα «Λα Κρουά» ότι λόγω του άθρησκου γαλλικού κράτους το μάθημα των θρησκευτικών δεν μπορεί να είναι ομολογιακό, αλλά ότι ήταν και λάθος η αποκοπή των παιδιών από τη θρησκευτική τους ιστορία. Και πρόσθεσε «είτε είναι κανείς θρήσκος είτε άθρησκος δεν αλλάζει τίποτε, δεν μπορεί να αντιληφθεί την πνευματική, καλλιτεχνική και πολιτική ζωή και παράδοση αν δεν μάθει ότι αυτή είναι αποτέλεσμα μιας χριστιανικής κυριαρχίας 15 αιώνων».

  ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
  Από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ», 24/11/2002, στο ένθετο «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ».

 3. Ο/Η Sky λέει:

  κύριε Θου Βου,

  δεν αποτελεί λογικό επιχείρημα υπέρ του μαθήματος των θρησκευτικών, το ότι διδάσκεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, άρα γιατί να αποτελέσει η Ελλάδα την εξαίρεση.

  Αν δούμε τις χώρες του πάλαι ποτέ Συμφώνου της Βαρσοβίας, προσπαθούν να απαλλαγούν αποτιδήποτε μπορεί να τις χαρακτήριζε την περίοδο του «υπαρκτού σοσιαλισμού». Ως εκ τούτου, κάνουν βήματα πίσω, νομίζοντας πως έτσι αναβαπτίζονται.

  Για την Αγγλία, ο διαχωρισμός Κράτους και Εκκλησίας, δεν είναι κάτι που χρειάζεται να οριστεί de jure. Αυτό είναι de facto, από τη στιγμή που ο Ερρίκος ο Η’, εξεδίωξε παπικούς εκπροσώπους και μοναστήρια και ανέλαβε ο ίδιος ηγέτης της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Επιπλέον το μάθημα των θρησκευτικών, ΔΕΝ έχει ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ χαρακτήρα.

  Επιπλέον στις χώρες που αναπτύχθηκε η Μεταρρύθμιση, ο προτεσταντισμός, ο πουριτανισμός, ο καλβινισμός, επικρατεί μία ανεξιθρησκεία που θέτει το μάθημα των θρησκευτικών προσανατολισμένο σε μία μάλλον «θρησκευτική ιστορία» (απ’ ότι μπορώ να γνωρίζω από συγγενείς μου που ζουν στη Γερμανία) παρά σε μία ορθόδοξη (ή άλλου δόγματος) κατήχηση. Αυτό βέβαια διαφείνεται και στην τελευταία σας αναδημοσιευμένη φράση πως «είτε είναι κανείς θρήσκος είτε άθρησκος δεν αλλάζει τίποτε, δεν μπορεί να αντιληφθεί την πνευματική, καλλιτεχνική και πολιτική ζωή και παράδοση αν δεν μάθει ότι αυτή είναι αποτέλεσμα μιας χριστιανικής κυριαρχίας 15 αιώνων».

  Είναι μία οπτική αυτή, αλλά παραγνωρίζει και προσβάλλει τη δυνατότητα που έχει ο άνθρωπος για να τα κατανοήσει όλα αυτά μέσα από το απείρως χρησιμότερο μάθημα της Ιστορίας (όχι βέβαια όπως αυτή διδάσκεται στο ελληνικό σχολείο, δυστυχώς)

 4. Ο/Η Θου Βου λέει:

  μια ακόμη προσθήκη :

  σε δημοσίευση του παρόντος ιστολογίου υπο τον τιτλο
  ¨ιερή δεν είναι η φλόγα ,ιερά είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα¨ υποστηρίζεται πως οι Θιβετανοί πρέπει να έχουν δικαίωμα στον πολιτισμό τους και την αυτοδιοίκηση τους.

  δεν διαφωνούμε επ αυτού αν και μάς ξενίζει η οψιμη και επιλεκτική ευαισθησία των Αμερικανών για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  ωστόσο ,συμφωνα με την λογική Ροίδη-Λασκαράτου, η επαναφορά του Δαλάι Λάμα στην ηγεσία του Θιβέτ θα έπρεπε να είναι γεγονός απολύτως απευκταίο αφού ο πολιτικός ηγέτης του Θιβέτ δεν εκλεγεται αλλά επιλέγεται ως μετενσαρκωση του προηγουμενου Δαλάι Λάμα ,είναι ισοβιος και περιβάλλεται από πληθος συμβουλών -ιερέων λάμα ,μεταξύ των οποίων είναι και διαμεσοι (μεντιουμ) που συμβουλευουν επισημως τον ηγέτη του Θιβέτ,ευρισκομενοι σε εκστατική κατάσταση.

  δλδ οι κκ.Ροίδης και Λασκαράτος ζητουν οι μεν θιβετανοί να μπορουν να επιλέξουν ελεύθερα ως ηγέτη τους τον 14ο Δαλάι Λαμα,τον οποιον θεωρούν μετενσαρκωση καποιου προηγουμενου ηγετη,να μπορουν να διδασκονται στα σχολεια τους αστρολογία,διαλογισμό και τις παραδοσεις του θιβετανικού βουδισμού,να είναι ανοιχτα τα μοναστηρια τους και να κυβερνωνται από σώμα ιερέων-λάμα όπως ακριβως συνέβαινε πριν την κινεζική εισβολή.

  την ιδια στιγμή ζητουν να καταργηθει η διδασκαλία της ορθοδοξης παραδοσης στα ελληνικά σχολεια.

  δυο μετρα και δυο σταθμά ειπατε ή μήπως πειθήνια υπακοή στα κελεύσματα των ποικίλων ευροατλαντικών ¨Ιών¨;

  κρίνετε μόνοι σας.

 5. Ο/Η Θου Βου λέει:

  κύριε Σκάη

  σας παραπέμπω στο κειμενο του καθηγητού Κριμπά ,οπου μεταξύ των αλλων αναφέρει:

  «βάσει της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Πρώτον Πρόσθετον Πρωτόκολλον αυτής, άρθρον 2) η κατάργηση του μαθήματος των Θρησκευτικών στις ευρωπαϊκές χώρες ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΡΕΠΤΗ. Η διάταξη αυτή ειδικώς αναφέρει, ότι οι γονείς των παιδιών δικαιούνται να αξιώσουν από το Κράτος να παράσχει θρησκευτική εκπαίδευση στα τέκνα τους σύμφωνη προς τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Επομένως, η κατάργηση του μαθήματος των Θρησκευτικών στις ευρωπαϊκές χώρες είναι αντίθετη με την ως άνω Ευρωπαϊκή Σύμβαση, την οποία έχει κυρώσει και η Ελλάδα δια του νόμου 53/1974.

  Κατ’ ακολουθίαν των ανωτέρω, οι υποστηρίζοντες τα αντίθετα δεν αποδεικνύουν παρά μόνον την παχυλή άγνοιά τους και (πράγμα που δεν αποκλείεται κατά περίπτωση) την πρόθεσή τους να παραπλανήσουν εκείνους προς τους οποίους απευθύνονται. »

  http://www.egolpio.com/APOLOGITIKA/thriskeftika_europe.htm

 6. Ο/Η NSimos λέει:

  @000 (Θου Βου)

  Νομίζω κύριε Θου Βου, μπερδεύετε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, με το δικαίωμα του θρησκευτικού αυτοπροσδιορισμού (απόρριψη της κατήχησης και θρησκευτικής προπαγάνδας).

  Φυσικά κρίνοντας από τα σχόλια σας, το κάνετε επίτηδες και οι προθέσεις σας μόνο άγιες δεν είναι.

 7. Ο/Η dmast λέει:

  Απίστευτο! Οι δάσκαλοι είναι υποχρεωμένοι σε ομολογία πίστης;;;
  Μάλλον θα αληθεύει, αφού ο κος ΘουΒου, δεν το σχολίασε.

  Όσο για τις πηγές που επικαλείται ο φαλακρός πράκτωρ για τις εβραϊκές τελετουργίες (για να υπερασπιστεί τα λεγόμενα του Κοσμά Αιτωλού), μπορούμε να του υπενθυμίσουμε ότι ένα σωρό αιρέσεις που δεν άρεσαν στο θρησκευτικό κατεστημένο του μεσαίωνα έχουν κατηγορηθεί για παρόμοια πράγματα. Βογόμιλοι και Παυλικανοί, είναι αυτές που μπορώ να θυμηθώ.
  Λυπάμαι που δεν θα θεωρήσω ως αξιόπιστη πηγή για τις εβραϊκές τελετουργίες τα γραπτά του Λούθηρου ειδικά αυτά που γράφτηκαν για να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς του.
  Επίσης, πολύ λυπάμαι που δεν θα θεωρήσω αξιόπιστη πηγή (για οτιδήποτε!) την εκπομπή της κας Όπρα.

  Αυτά που γράφει ο κος ΘουΒου μου φαίνονται τόσο αξιόπιστα, όσο οι πηγές του.

 8. Ο/Η dmast λέει:

  Επίσης κε ΘουΒου: Ιδού το κείμενο της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου, συνοδευόμενη από ένα σωρό πρωτόκολλα:

  Click to access GreekGrec.pdf

  Ιδού και το άρθρο 2 του πρόσθετου πρωτοκόλλου:

  ’Αρθρo 2 – Δικαίωµα στηv εκπαίδευση
  Ουδείς δύvαται vα στερηθή τoυ δικαιώµατoς όπως εκπαιδευθή. Παv
  Κράτoς εv τη ασκήσει τωv αvαλαµβαvoµέvωv υπ’ αυτoύ καθηκόvτωv επί
  τoυ πεδίoυ της µoρφώσεως και της εκπαιδεύσεως θα σέβεται τo
  δικαίωµα τωv γovέωv όπως εξασφαλίζωσι τηv µόρφωσιv και
  εκπαίδευσιv ταύτηv συµφώvως πρoς τας ιδίας αυτώv θρησκευτικάς και
  φιλoσoφικάς πεπoιθήσεις.

  Ζητείστε παρακαλώ τη βοήθεια του κου Κριμπά, να σας υποδείξει το σημείο που δεν είναι επιτρεπτή η κατάργηση της διδασκαλίας των θρησκευτικών.

  Άλλη μια αξιόπιστη πηγή του κου ΘουΒου.

 9. Ο/Η Θου Βου λέει:

  κ.ΝΣιμος

  δείτε:εφόσον αναγνωριζετε στους θιβετανούς το δικαίωμα της αυτοδιαθέσεως ήτοι να έχουν το πολιτευμα και τον ηγέτη που προτιμούν,ακόμη και αν αυτός είναι Λάμα δλδ ιερεύς του θιβετανικού βουδισμού και ως εκ τούτου να στελνουν στα μοναστήρια τα παιδιά τους από την νηπιακή ακόμα ηλικία ,να διδάσκονται στα σχολεία τους τις βουδιστικές γραφές,την θρησκευτική παράδοση του τόπου τους και τις τελετουργίες τους γιατί επιδιώκετε να μην ισχύει το αυτό και εις την ημεδαπή;

  εάν ομως έχετε την υποψία πως οι Ελληνες πολίτες δεν επιθυμούν την διδασκαλία των θρησκευτικών στην εκπαίδευση των παιδιών του τότε προτείνετε δημοφήφισμα!!

  ας γίνει επιτέλους ένα δημοψήφισμα σε αυτή την χώρα!

  ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΡΑ και στην Ελληνική εκπαίδευση! 🙂

 10. Ο/Η Servitoros λέει:

  @ θου-βου

  Η συκοφαντία του αίματος στην οποία πιστεύετε με το SRA, δεν έχει καμία απολύτως σχέση, άμα μάλιστα ψάχνατε λίγο παραπάνω θα βρίσκατε ότι η πλειοψηφία των SRAs έγιναν σε οικογένειες χριστιανών. Το SRA είναι αποτέλεσμα ψυχασθένειας με έντονα τα στοιχεία θρησκευτικής αυθυποβολής και παράνοιας. Να σας θυνήσω ότι σε αρκετές περιπτώσεις παιδεραστίας απο ιερείς ή λαΪκούς στην ελλαδά έχουμε ακούσει να επικαλούνται ως λόγο της σεξουαλικής κακοποίησης του ανήλικου την προσπάθεια τους να βγάλουν το διαβολό από μέσα τους.

 11. Ο/Η Πάνος λέει:

  Αγαπητέ Λασκαράτε,

  «συμπαθώ» το ΠΑΣΟΚ όσο κι εσείς, αλλά καλό είναι να μη χάνουμε το μέτρο των πραγμάτων. Αν λέμε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «θεοκρατικό κόμμα», οι λέξεις κινδυνεύουν να χάσουν το νόημά τους.

 12. Ο/Η Θου Βου λέει:

  κ.dmast

  αυτό στο οποίο νομίζω πως συμφωνούμε όλοι είναι πως η τελετουργική δολοφονία παιδιών στο όνομα οποιασδήποτε ιδεολογίας ή θρησκείας,είναι απολύτως απαράδεκτο και καταδικαστέο.

  το δεύτερο που οφείλουμε να εξετάσουμε ,εν προκειμένω,είναι αν υπάρχουν αρκετές πηγές που επιβεβαιωνουν ότι η τελετουργική δολοφονία ήταν μέρος της θρησκευτικής παραδόσεως καποιων εβραικών ομάδων.

  θα ευχόμουν πραγματικά ολα αυτά να ήταν ψεύδη,σπερμολογίες και συκοφαντιες ,ακόμα κι αν τούτο σημαινε πως ο αγ.Κοσμάς έκανε λαθος.

  δυστυχώς οι μαρτυρίες είναι πολλές και η συγχρονη πρακτική των σιωνστών εις βαρος των παλαιστινιοπαίδων απλά τις επιβεβαιώνει.

  δειτε το βιντεο και απλά σκεφτειτε:

 13. Ο/Η dmast λέει:

  Λυπάμαι κε ΘουΒου, αλλά δεν πιστεύω πια ούτε λέξη από όσα γράφετε.

 14. Ο/Η Θου Βου λέει:

  @dmast
  «Παv Κράτoς εv τη ασκήσει τωv αvαλαµβαvoµέvωv υπ’ αυτoύ καθηκόvτωv επίτoυ πεδίoυ της µoρφώσεως και της εκπαιδεύσεως θα σέβεται τo
  δικαίωµα τωv γovέωv όπως εξασφαλίζωσι τηv µόρφωσιv και
  εκπαίδευσιv ταύτηv συµφώvως πρoς τας ιδίας αυτώv θρησκευτικάς και φιλoσoφικάς πεπoιθήσεις.»

  εσείς θεωρείτε πως αν απαγορευθεί η διδασκαλία των θρησκευτικών στις σχολικές αίθουσες δεν παραβιάζεται το «τo
  δικαίωµα τωv γovέωv(σημ ΘΒ: που στην συντριπτική τους πλειονοψηφία είναι χριστιανοί ορθόδοξο)ι όπως εξασφαλίζωσι τηv µόρφωσιv και εκπαίδευσιv ταύτηv συµφώvως πρoς τας ιδίας αυτώv θρησκευτικάς και φιλoσoφικάς πεπoιθήσεις.»;;;

  παράδοξη άποψη για τα δικαιώματα της πλειοψηφίας των συμπολιτών σας έχετε!!

 15. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Sky,
  συμφωνώ απόλυτα, ειδικά με την κατάταξη των πολιτικών, δεν έχω να προσθέσω κάτι.

  Πάνος,
  όταν λέω το ΠΑΣΟΚ θεοκρατικό κόμμα, ασφαλώς υπάρχει δόση υπερβολής στα πλαίσια μιας εμφανούς ειρωνίας. Θα συμφωνείς όμως μαζί μου, πως ένα κόμμα που δηλώνει νεωτερικό, εκσυγχρονιστικό, σοσιαλιστικό κλπ σηκώνει μπόλικη καζούρα όταν εκτρέπεται σε πρακτικές στις οποίες μόνο ισλαμικά κόμματα επιδίδονται. Αγιασμοί και ορκομωσίες στη Βουλή, εικόνες σε κρατικά κταστήματα, θρησκευτικός όρκος στα δικαστήρια, στρατιωτικοί ιερείς, κρατική Εκκλησία, εθνικοθρησκευτικές επέτειοι ισλαμικός νόμος στη Θράκη, ληξιαρχικές εξουσίες στην Εκκλησία, λογοκρισία στην Τέχνη, ακατάσχετες φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις, θρησκευτικό καθεστώς στα σχολεία, και ένας υποκριτής αρχηγός, ολότελα απερίγραπτος, που ξεφτιλίζεται να αλλάζει κάθε τόσο θέση στο θέμα του χωρισμού και να προσκυνάει μπροστά στους τηλεοπτικούς προβολείς σαν την τελευταία θείτσα τις εικόνες κλπ κλπ
  Το ΠΑΣΟΚ πάει γυρεύοντας να τα ακούσει.
  Για τη ΝΔ και το Λάος, περιττεύει κάθε σχόλιο.

 16. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Ο διαφωτιστής άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός:
  Διδαχή Δ΄

  «…Και τώρα μη δυνάμενοι οι Εβραίοι να τον μετασταυρώσουν τον Χριστόν, κάθε Μεγάλην Παρασκευήν τον κάνουν από κερί και τον σταυρώνουν, και ύστερα τον καίουν• η παίρνουν ένα αρνί και το κτυπούν με τα μαχαίρια και το σταυρώνουν αντί του Χριστού. Ακούετε κακίαν των Εβραίων και του διαβόλου; Καθώς γεννηθή το Εβραιόπαιδον, αντί να το μαθαίνουν να προσκυνή τον Θεόν, οι Εβραίοι, παρακινούμενοι από τον πατέρα των διάβολον, ευθύς οπού γεννηθή, το μαθαίνουν να βλασφημά και να αναθεματίζη τον Χριστόν μας και την Παναγίαν μας• και εξοδεύουν πενήντα, εκατόν πουγγιά να εύρουν κανένα χριστιανόπουλο να το σφάξουν, να πάρουν το αίμά του, και με εκείνο να κοινωνούν. ……….Ο Εβραίος, όσον και αν είνε φίλος σου, πήγαινε, καλημέρισέ τον, και βάλε το αυτί σου να ακούσης τι σου λέγει. Εσύ τον εύχεσαι και τον χαιρετάς και εκείνος σε καταράται και σου λέγει, κακή ημέρα σου, διότι η καλή ημέρα είνε του Χριστού, και δεν θέλει ούτε να την ακούση ούτε να την είπη ο Εβραίος. Κοίταξε εις το πρόσωπον ένα Εβραίον όταν γελά• τα δόντια του ασπρίζουν, το πρόσωπόν του είνε ωσάν πανί αφωρισμένο, διότι έχει την κατάραν από τον Θεόν, και δεν γελά η καρδία του. Έχει τον διάβολον μέσα του οπού δεν τον αφήνει. Κοίταξε και ένα χτριστιανόν εις το πρόσωπον, ας είνε και αματρτωλός• λάμπει το πρόσωπόν του, χύνει η χάρις του Αγίου Πνεύματος. Σφάζει ο Εβραίος ένα πρόβατον, και το μισό το εμπροσθινόν το κρατεί δια λόγου του, και το πισινόν το μουντζώνει και το πωλεί εις τούς χριστιανούς δια να τούς μαγαρίση. Και αν σου δώση ο Εβραίος κρασί η ρακί, είνε αδύνατον να μη το μαγαρίση πρώτον• και αν δεν προφθάση να κατουρήση μέσα, θα πτύση. Όταν αποθάνη κανένας Εβραίος, τον βάζουν μέσα εις ένα σκαφίδι μεγάλο και τον πλένουν με ρακί, και του βγάνουν όλην του την βρώμα, και εκείνο το ρακί το φτιάνουν με μυριστικά, και τότε το πωλούν εις τούς χριστιανούς ευθηνότερον, δια να τούς μαγαρίσουν. Πωλούν ψάρια εις την πόλιν οι Εβραίοι; Ανοίγουν το στόμα του οψαρίου και κατουρούν μέσα, και τότε το πωλούν εις τούς χριστιανούς….».

  Και όλες αυτές οι τερατολογίες ενός χυδαίου και αγράμματου φανατικού γινόντουσαν για οικονομικούς λόγους, για να χτυπηθούν τα κυριακάτικα εβραϊκά παζάρια.

 17. Λοιπόν, δεν θα με αφήσετε στην νιρβάνα μου εσείς οι ένθεν και ένθεν ακτιβισταί περί του των Θρησκευτικών μαθήματος.
  Τι φρούτα έχει ο μπαχτσές
  από κανόνες
  μέχρι Κοσμάδες Αιτωλούς και Κωνσταντίνους Χλωρούς
  άντε τώρα να προσπαθήσει να μην καούν τα χλωρά μαζί με τα ξερά…

  Θα επανέλθω.

 18. Ο/Η Greek Rider λέει:

  κ Ροίδη,

  Συγχαρητήρια για ακόμη μια φορά για τις παρατηρήσεις σας επί της ελληνικής πραγματικότητας. Για το ελληνικό σύνταγμα υπάρχει πολλά χρόνια τώρα συζήτηση για το αν διασφαλίζει την ανεξιθρησκεία. Και μόνο όμως η ύπαρξη μιας τέτοιας συζήτησης δείχνει ότι το ελληνικό σύνταγμα είναι αναχρονιστικό και πρέπει να αλλάξει.

  Κρίμα, που στην προμετωπίδα του συντάγματος γίνεται λόγος για την Αγία Τριάδα. Αυτό μου φέρνει αυτόματα στο μυαλό τους ιμάμηδες της ανατολής.

  Τελικά ανήκουμε εις τη δύση; ανήκει η Ελλάδα στους Έλληνες; ή είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια θρησκευτικού τύπου αντιεπιστημονική κουλτούρα που μας κρατάει δέσμιους στο μεσαίωνα; Εγκλωβισμένοι από τα φαντάσματα του Βυζαντίου.

  Αντί να είναι το σχολείο προμαχώνας του ελεύθερου πνεύματος και να προετοιμάζει πολίτες, έχει καταντήσει ένα παράλληλο κατηχητικό, σε βαθμό που θα μπορούσαν να μην υπάρχουν τα κατηχητικά γιατί το σχολείο επιτελεί άριστα το ρόλο τους.

  Ειλικρινά χαίρομαι πολύ να σε διαβάζω.

 19. Ο/Η Θου Βου λέει:

  για την εγκληματική ιστορία των εβραίων έχει γράψει ο αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εβραίος καθηγητής Ίσραελ Σαχάκ (1993-2001) στο βιβλίο του :
  Jewish History, Jewish Religion: The Weight of Three Thousand Years
  με πρόλογο του Γκορ Βιντάλ και θερμή σύσταση από τον ,φιλελεύθερο διανοητή και Εβραιο στην καταγωγή,Νοάμ Τσόμσκυ ο οποιος λέγει :»Shahak is an outstanding scholar, with remarkable insight and depth of knowledge. His work is informed and penetrating, a contribution of great value.»

  στο προαναφερθέν βιβλίο του ο Σαχάκ γραφει:
  «A Jew who murders a Gentile is guilty only of a sin against the laws of Heaven, not punishable by a court.

  To cause indirectly the death of a Gentile is no sin at all.

  Thus, one of the two most important commentators on the Shulhan Arukh explains that when it comes to a Gentile, ‘one must not lift one’s hand to harm him, but one may harm him indirectly, for instance by removing a ladder after he had fallen into a crevice .., there is no prohibition here, because it was not done directly:
  He points out, however, that an act leading indirectly to a Gentile’s death is forbidden if it may cause the spread of hostility towards Jews.»

  το απόσπασμα ειναι από το κεφαλαιο που επιγράφεται
  «Murders and genocide» δλδ Φόνοι και γενοκτονίες

  http://www.ety.com/HRP/racehate/shahak5.htm

 20. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Θ.Β,
  δεν θέλω να κάνω διεξοδικό διάλογο μαζί σου, είναι μάταιο.

  1)Ο ισχυρισμός σου πως οι Εβραίοι σφάζανε παιδιά και έπιναν το αίμα τους εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Ψυχίατρου και του Εισαγγελέα.

  2)Για το Θιβέτ. όταν τέθηκε το θέμα εδώ, είχα γράψει πως ακόμα πιό επίμεμπτη είναι η συμπεριφορά της «κομμουνιστικής» κυβέρνησης στον ίδιο τον λαό της. Το καθεστώς Δαλάι Λάμα ήταν κατάπτυστο, αλλά δεν είναι αρμοδιότητα της Κίνας να επεμβαίνει, στήνοντας μάλιστα μια άλλη Δικτατορία.

  3)Επικαλείσαι τον φοβερό φονταμενταλιστή Λούθηρο και κάποιον κ.Γ.Κρίππα, συνταγματολόγο. Δεν τον γνωρίζω τον άνθρωπο, αλλά μέσω Google βρίσκω:

  ΣΥΝΟΔΙΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΑΙ
  ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ

  ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

  ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ:
  «Διορθόδοξος Σύνδεσμος Πρωτοβουλιών Γονέων»
  υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου
  Ιδρυτής: π. Αντώνιος Αλεβιζόπουλος

  ΕΚΔΟΤΗΣ:
  Πρωτ. Κυριακός Τσουρός…..Αρχ. Χρυσόστομος Μαϊδώνης, ……

  ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ:
  Πρωτ. Κυριακός Τσουρός

  ΕΠΟΠΤΕΥΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:
  Αρχιεπίσκοπος Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Χριστοφόρος – ………..Δρ. Γεώργιος Κρίππας.

  α)Για τον μακαρίτη Χριστόδουλο, είναι περιττό κάθε σχόλιο.

  β)Για τον μακαρίτη Αλεβιζόπουλο, διώκτη των «αιρέσεων» με τη βοήθεια του χωροφύλακα και της ΚΥΠ-ΕΥΠ και για το περιοδικό «Διάλογος»:
  Ο παπα-Φιλόθεος Φάρος (Περιοδικό «Μετρό», τ.68, Ιούλιος 2001-Ν.Παπανικολάου), τον χαρακτηρίζει «σαλεμένο άνθρωπο με έμμονες ιδέες καταδίωξης. Παντού ανακάλυπτε μαύρες δυνάμεις. Αυτοί οι άνθρωποι και αυτό το κλίμα εξυπηρετεί όλες τις εξουσίες»

  Ο Π.Μπουκάλας της «Καθημερινής» (17-10-’99), παρατηρεί για τον «Διάλογο» : «Αν κρίνει κανείς από τα κείμενα του τεύχους (17), ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο εχθρούς, παγίδες, πλεκτάνες και συνωμοσίες, γεμάτο ανθέλληνες και θεομάχους……η ελληνικότητα…απειλείται από…αρχαιολάτρες…κοσμικούς κου(!)μουνιστές (πενήντα φορές αναγράφεται η λέξη…) (το άρθρο υπογράφεται από τον διευθυντή), από κάποιον…Σάτυα Σάϊ Μπάμπα…και από την παιδική εφημεριδούλα των «Ερευνητών» (της «Καθημερινής»)……που φροντίζει να προσηλυτίσει τα παιδιά μας στην αρχαιολατρεία»…».

  Ο Ιός

  «…Οσο και αν ψάξετε για πραγματικές ενδείξεις εγκληματικής «μαγείας» και «σατανισμού» πίσω από τους «αιρετικούς», δεν θα βρείτε τίποτα περισσότερο από τις τερατολογίες του Α. Αλεβιζόπουλου. Μοναδικός εγκέφαλος του κυνηγιού των μαγισσών, ο ίδιος και οι στενοί του συνεργάτες. Αλλά ποια διαδρομή ακολούθησε για να φτάσει, το 1980, να αναλάβει και επισήμως την κεντρική ηγεσία το «αντιαιρετικού» αγώνα; Απευθυνθήκαμε στον Πέτρο Κουναλάκη, γνωστό στέλεχος της αριστεράς και σήμερα μέλος της πολιτικής γραμματείας του Συνασπισμού, που πρωτογνώρισε τον παπα-Αντώνη Αλεβιζόπουλο το 1957, στο Ανόβερο. Η συζήτηση είναι ιδιαίτερα διαφωτιστική. Ο κ. Κουναλάκης, τότε, νεαρός αριστερός φοιτητής, ο παπα-Αντώνης, τοπικός ιερέας και ψυχή του αντικομμουνιστικού αγώνα που διεξήγαγε το ελληνικό προξενείο της πόλης. «Ο αρχικός στόχος του Αλεβιζόπουλου ήταν η ματαίωση του εκδημοκρατισμού των φοιτητικών συλλόγων. Μετά το 1960-61, που άρχισαν να φτάνουν στις γερμανικές φάμπρικες οι μετανάστες μας, το βάρος της δραστηριότητας του έπεσε στην υπονόμευση της συνδικαλιστικής τους οργάνωσης. Εμείς – σύμφωνα και με την πολιτική του ΚΚΕ – προσπαθούσαμε να υποστηρίξουμε τους έλληνες εργάτες που ζούσαν και δούλευαν κάτω από απερίγραπτες συνθήκες. Πολλοί κοιμόντουσαν σε στάβλους και τους έτρωγαν τα ποντίκια. Από την άλλη, το επιτελείο του παπα-Αντώνη, εκφράζοντας και τα συμφέροντα του επίτιμου τότε προξένου -που ήταν το αφεντικό της PELICAN, δηλαδή ένας τυπικός γερμανός μεγαλοκαρχαρίας που λέμε -, ήθελε τους μετανάστες να δουλεύουν στη «μαύρη», χωρίς ασφάλιση και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη. Ο Αλεβιζόπουλος έγινε ο φόβος και ο τρόμος των φοιτητών και των μεταναστών. Ηταν αδίστακτος. Είναι βεβαιωμένο ότι καθοδηγούσε μαζί με δυο τρομερούς Γερμανούς, ανθρώπους των αφεντικών, το χτύπημα μας με όλους τους τρόπους. Χαφιεδισμός, καρφώματα στις ειδικές ελληνικές (τα περίφημα Κλιμάκια Εργασίας) και γερμανικές υπηρεσίες, συνεργασία με τα αφεντικά κ.ο.κ..»
  Ελευθεροτυπία, 12/2/1995
  http://www.iospress.gr/ios1995/ios19950212a.htm – 12k

  γ)Για τον Κ.Τσουρό: Ιός-Ελευθεροτυπία, 30/1/2005:

  «….Ο Κυριακός Τσουρός δεν είναι ένας τυχαίος ιερωμένος. Η εμπλοκή του σ’ αυτή την πρωτοφανή υπόθεση θύμισε σε πολλούς αγωνιστές του αντιδικτατορικού κινήματος την έντονη δράση του στην Ιταλία κατά την περίοδο της χούντας. Αγωνιστές που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους έχουν καταθέσει την πολύτιμη μαρτυρία τους στο ιστορικό βιβλίο του Νίκου Κλειτσίκα για το «Ελληνικό φοιτητικό κίνημα και τον αντιδικτατορικό αγώνα στην Ιταλία».

  Μιλήσαμε με πολλούς απ’ αυτούς και μας επιβεβαίωσαν ότι ο π. Κυριακός μαζί με τον αρχιμανδρίτη Γεννάδιο Ζερβό είχαν μεταμορφώσει τον ιερό ναό Πέτρου και Παύλου της Ελληνικής Αδελφότητας στη Νάπολη σε σκληρό πυρήνα στήριξης του στρατιωτικού καθεστώτος, παρακολούθησης των αντιστασιακών φοιτητών και καθοδήγησης των εγκαθέτων της χούντας….».
  Τα υπόλοιπα ανατριχιαστικά:
  http://www.iospress.gr/ios2005/ios20050130a.htm – 21k

  δ)Για τον άγιο Τσεχίας να αναφέρω πως ο καταδικασμένος σε φυλάκιση για εκβιασμούς Ομολογητής της Ορθοδοξίας και αρχηγός της «Εθνικής Συμμαχίας» εντιμότατος κ.Γρηγόρης Μιχαλόπουλος, είναι οφικκιάλιος της Εκκλησίας της Τσεχίας και είχε προσκαλέσει στην Ελλάδα παλιότερα τον προηγούμενο μητροπολίτη Πράγας Δωρόθεο.

  ε)Για τον αρχιμ. Χρ.Μαϊδώνη, αν θυμάμαι καλά, απελάθηκε από την αλβανική κυβέρνηση για εθνικιστική ελληνική προπαγάνδα. Είναι η ίδια κυβέρνηση που τιμά τον Αναστάσιο.

 21. Ο/Η Θου Βου λέει:

  τώρα μάλιστα!!!
  ο διαβόητος ΙΟΣ ,ως πηγή πληροφόρησης!
  και μάλιστα μετά την πολύ προσφατη αποκάλυψη για τις πηγές και τα κινητρα του:
  http://voukino.wordpress.com/2008/03/19/%CE%9F-%CE%99%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%95%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%84%CF%85%CF%80%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%B5%CE%B9-%CF%84/

 22. Ο/Η Θου Βου λέει:

  προσθέτω μια απάντηση δημοσιογράφου στους ,εργολάβους υπερασπιστές κάθε αντορθόδοξης και ανθελληνικής προπαγάνδας ,Ιούς της Ε.

  http://www.oodegr.com/oode/epitheseis/ios1.htm

  αξίζει να το διαβάσετε,γραφονται πολλά αποκαλυπτικά!

 23. Ο/Η SimonSays λέει:

  Για όσους ενδιαφέρονται να απαλλάξουν τα παιδιά τους από το μάθημα των θρησκευτικών υπάρχει πολύ απλή διαδικασία: http://atheoi.org/apallagi

 24. Ο/Η bioannis λέει:

  Σοκαρίστηκα όταν είδα αναφορά στο όνομα του Κριμπά την απολογητικήν θέση ως προς την διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία. Αναρωτήθηκα, είναι δυνατόν ο πρώτος Νεοδαρβινιστής, με μεγάλο συγγραφικό και εκπαιδευτικό έργο όχι μόνο στην Ελλάδα, είναι δυνατόν ;; να λέει τέτοιες αρλούμπες ;;

  Ώσπου άνοιξα τον σύνδεσμο.

  Θου Βου είσαι ο ορισμός της αναξιοπιστίας … μέχρι και «βιβλιογραφία» του Παπαδόπουλου θα μας φέρεις… Τι να σου πω θα πρέπει να ντρέπεσαι, γιατί είμαι σίγουρος οτι το λάθος σου μόνο ανθρώπινο δεν είναι (και αυτή τη φορά !!).

  Σοβαρέψου δεν έχεις να κάνεις με παιδάκια της πρώτης δημοτικού στο σχολείο. Σοβαρέψου !! Κινδυνεύεις (αν δεν έχεις ήδη γίνει) να γίνεις ο περίγελος της μπλογκόσφαιρας.

 25. Ο/Η Sky λέει:

  @Θου Βου
  τώρα μάλιστα!!!
  ο διαβόητος ΙΟΣ ,ως πηγή πληροφόρησης!
  και μάλιστα μετά την πολύ προσφατη αποκάλυψη για τις πηγές και τα κινητρα του:

  Μπήκα στον πειρασμό να απαντήσω… Αλλά τι να απαντήσω;; Είναι φανερό πως ομολογείτε την παραπληροφόρηση σας ή στη χειρότερη περίπτωση το μονολιθικό τρόπο που βλέπετε τα πράγματα.

  Οι πηγές σας είναι οι πλέον αναξιόπιστες και αυστηρά προσανατολισμένες. Δε χρειάζεται όμως να κάνουμε αναμέτρηση «πηγών».
  Αρκεί το ότι κάνετε εμφανέστατο πως από λάθος βρίσκεστε σε ευρωπαϊκό έδαφος (μόνο γεωγραφικά). Το Ιράν ή η Σαουδική Αραβία θα ήταν γόνιμο έδαφος για τις ιδέες σας.

 26. Ο/Η π2 λέει:

  Θου Βου, καταλαβαίνω την ανάγκη σου να πλήξεις τους κατ’ εσέ «κακούς», αλλά λίγη στοιχειώδης κοινή λογική δεν βλάφτει πριν πετάξεις λάσπες. Αυτή η ανοησία με το κείμενο του Ιού και το προπαγανδιστικό παραλήρημα του Στοΐδη κυκλοφορεί εδώ και εβδομάδες, κι ακόμη δεν έχω δει το παραμικρό στοιχείο που να υπονοεί έστω ότι η αντιγραφή έγινε με τη φορά που περιγράφεις (Ιός από Στοΐδη) και όχι ανάποδα (Στοΐδης από τον Ιό) που είναι και το κατά τεκμήριο λογικότερο.

 27. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Simon,
  παράληψή μου να σε μνημονεύσω. Χάρις στην αίτηση του αντίστοιχου Νόμου που βρίσκει κανείς στο μπλογκ σου, δυο φίλοι μου έχουν απαλλάξει το παιδί τους από τα Θρησκευτικά.

 28. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Τώρα μόλις πήρα χαμπάρι την λαθροχειρία (ή την αβλεψία;) του ευλαβούς Θ.Β. χάρις στο σχ.24 του Bioannis.
  Ο άγνωστος-τουλάχιστον σε εμένα-«δρ του Συνταγματικού Δικαίου κ.. Γεώργιος Κρίππας» του σχ. 2 από το άρθρο του τότε «Ελ.Τύπου» (του 2002) όπου γινόταν αναφορά σε άρθρο στην «Εκκλησία» του στελέχους του αντιαιρετικού περιοδικού «Διάλογος» (=μονόλογος) των Αλεβιζόπουλου-Χριστόδουλου-Τσουρού, μεταμορφώνεται για να αποκτήσει κύρος σε καθηγητή Κριμπά στο σχ 5.
  όσο για την εφημερίδα «Εκκλησία» που πρωτοδημοσίευσε το άρθρο του συνταγματολόγου μας, είναι αυτή που υμνούσε τον Μεταξά, τον Μουσολίνι, τον Χίτλερ και τον Παπαδόπουλο. (Βλ. «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών», στου Ρο, 21-4-2008).

 29. Ο/Η ΜΑΡΙΑ ΖΟΥΣΑ λέει:

  Έλληνας θα πει 2 και 2, 4 στη γη και
  όχι 2 και 2, 24 στον ουρανό.

  Μέγας Λιαντίνης

  Τι συμφορα είναι αυτή ωρε αδέρφια
  που κατατρώγει τον τόπο μας και
  σκλαβώνει τα παιδιά μας?

  Οι Εβραιέλληνες είναι παντού

 30. Ο/Η roidis λέει:

  Φίλε καλέ Greek Rider,
  τα συγχαρητήρια για το κείμενο στο ευλαβή κύριο Λασκαράτο σας παρακαλώ!… 😀
  Ευχαριστώ πολύ πάντως.

  Θου Βου,
  Πρόσεξέ με καλά. Άλλο πράγμα είναι να λες ελεύθερα την άποψή σου και άλλο πράγμα είναι να επεμβαίνεις κακόπιστα παραποιώντας πηγές. Κανονικά πρέπει να μην σε αφήσω να ξανασχολιάσεις εδώ, σ’ αυτό το ιστολόγιο δεν λειτουργούμε έτσι. Η επόμενη φορά θα είναι η τελευταία….Και κάτι άλλο. Μην απαντήσεις σε αυτό εδώ το σχόλιό μου, λέγοντας οτιδήποτε γιατί θα σβηστεί. Σχολίασε κάτι άλλο, αλλά όχι σε αυτό το σχόλιο. Δεν επιτρέπω στον εαυτό μου διάλογο μαζί σου… Συνεννοηθήκαμε;
  .
  Φιλενάδα ΜΑΡΙΑ ΖΟΥΣΑ,
  Νομίζω ότι οι αναγνώστες εδώ θα σε λατρέψουν. Είσαι τόσο εύστοχη.

 31. Ο/Η Servitoros λέει:

  Ο Λιαντίνης έλεγε μαλακείες
  Δήμος Καράμπελας, οδηγός απορριματοφόρου.

 32. Ο/Η Θου Βου λέει:

  κ.Ροίδη με κατατρομάξατε!!!:-P
  το δασκαλίστικο ύφος με το τεντωμένο απειλητικά δάχτυλο παρακαλώ φυλάξτε το για τους ομοϊδεάτες σας!
  κοιτάξτε….δεν με απασχολουν διόλου οι διαγραφές σας.απλά με τον τρόπο αυτο αποδεικνυετε τις πονηρές σας προθέσεις και την κατ επάγγελμα αντορθόδοξη στάση σας.
  πέραν απο την αβλεψία μου περι του ονοματος του συνταγματολόγου Κριππα (ηταν αβλεψια καθως υπήρχε παραπομπη στο κείμενο του στην σελίδα http://www.egolpio.com/APOLOGITIKA/thriskeftika_europe.htm) για την οποια και απολογούμαι,όλες οι πηγές που επικαλέσθηκα είναι αδιάψευστες και τα επιχειρήματα τους παραμένουν ισχυρά.
  μπορείτε βέβαια να παραμείνετε στον μεταξύ υμών και υμών διάλογο ,αλληλοεπαινούμενοι για το εύρος της σκέψεως σας,τις δημοκρατικές σας ευαισθησίες και αναθεματίζοντες κάθε διαφωνούντα.

  οφείλω όμως να ομολογήσω πως είστε πολύ πιο διασκεδαστικός όταν θυμώνετε ,εστω και διαδικτυακώς!

  @προς π2

  είναι απλά τα πραγματα.τα 10 σημεια που αντέγραψαν οι Ιοί της Ε εχουν πηγή και αυτή δεν ειναι άλλη από την προπαγάνδα των συγχρονων κομιτατζήδων
  το καταπτυστο κειμενο του Ιου δημοσιεύθηκε στις 23-10-2005.
  το βουλγαρικό βιβλίο που περιέχει τα σημεία αυτά εκδόθηκε το 2003,οπως αποδεικνυεται εδω:
  http://www.bulgarmak.org/dimitrov.htm

  νομιζω πως η πραγματικότητα βοά αφ εαυτής γιατις πηγές και τα κίνητρα των Ιών και βακτηρίων της Ε.

 33. Ο/Η αλληλόμορφος λέει:

  Κύριοι, έχω ένα παιδί στο δημοτικό και με έχει απασχολήσει πολλές φορές το ζήτημα της απαλλαγής του από τις ανοησίες των θρησκευτικών. Μπήκα στον πειρασμό πριν από μερικές μέρες να συμπληρώσω το έντυπο του simon says αλλά δεν το έκανα. Ο λόγος είναι απλός. Μπορεί να συμφωνώ με όλα αυτά που λέτε αλλά φοβάμαι να κάνω επανάσταση στην πλάτη του παιδιού μου.

  Ο φίλτατος ΘΟΥΒΟΥ μπορεί να είναι συμπαθής μέσα στο ιντερνετικό του παραλήρημα, όμως στον πραγματικό του κόσμο φαντάζει επικίνδυνος όπως επικίνδύνοι είναι όλοι οι φανατικοί σε όλο το μήκος της ιστορίας. Σε προσωπικό επίπεδο αρνούμαι την εκκλησία και όλα όσα πρεσβεύει, ακόμα και κάποια που θα τα λέγαμε θετικά, από κεκτημένη ταχύτητα. Ανατριχιάζω όμως στη σκέψη του να βάλω ένα παιδί 6 – 8 – 10 χρονών αντιμέτωπο με τον πιθανό θρησκόληπτο δάσκαλό του 6-7 ώρες την ημέρα κάθε μέρα χωρίς καλά καλά να μπορεί να καταλάβει το γιατί.

  Δυστυχώς η εκκλησία όπως έχετε ήδη πει συναλλάσεται καλά με την εξουσία και ελέγχει τα πόστα. Η επανάσταση είναι προσωπική υπόθεση, και δεν συμφωνώ με την χρήση άλλων, πόσο μάλλον του παιδιού μου σαν ασπίδα στη δική μου εξέγερση.

  Άλλωστε του αναγνωρίζω και το δικαίωμα να έχει τις δικές του πεποιθήσεις ακόμα και εάν αυτές διαφοροποιούνται από τις δικές μου.

 34. Ο/Η argosholos@gmail.gr λέει:

  Νομίζω ότι αυτές οι 2-3 ώρες των υποχρεωτικών Θρησκευτικών στα σχολεία είναι σημαντικές: καταρχήν αφοιρούνται από τις αντίστοιχες ώρες μαθηματικών και φυσικής, εξασφαλίζοντας στους μαθητές μας τις τελευταίες θέσεις σε όλες τις αντίστοιχες διεθνείς αξιολογήσεις. Μη ξεχνάμε τις εγκυκλίους των αγίων πατέρων ημών, όπως Γρηγορίου Ε’, πατροΚοσμά, Παπουλάκου κτλ. Όπως μας μάθαιναν στο σχολείο, μπορεί οι επαίσχυντοι δυτικοί να έχουν υλικά αγαθά, αλλά εμείς υπερτερούμε στα πνευματικά…Χαρακτηριστικά όπως η αλληλεγγύη, ο σεβασμός στον συνάνθρωπο, η αξιοπρέπεια, το φιλότιμο κτλ είναι αποκλειστικά ελληνικές αρετές, όπως άλλωστε αποδεικνύεται από τη συμπεριφορά μας στους δρόμους, στα πεζοδρόμια, τα γλέντια μας και γενικά σε όλες τις αυθόρμητες εκδηλώσεις του υψηλού πολιτισμού μας.

 35. Ο/Η Τσουκνίδα λέει:

  Είχα να σου γράψω πολλά. ξεκίνησα να γράφω κι ένα λάθος μου οδήγησε να σβηστούν.
  Πάντως ρε Λασκαράτε τελικά υιοθετείς ότι υποτίθεται ότι αντιπαλεύεις.

  Είπαμε μονομέρεια..αλλά δεν είμαστε στην εποχή του Μεταξά.
  Γιατί έτσι νόμισα πως βρίσκομαι όταν διάβασα τι περιέχει το μάθημα των θρησκευτικών σήμερα…

  Για την έλειψη σεξουαλικής αγωγής φταίνε τα θρησκευτικά !!
  (Δεν υπάρχει σήμερα πουθενά στα σχολικά βιβλία κάτι που λέει κάθετα για απαγόρευση των προγαμιαίων σχέσεων, αλλά ρε παιδί μου και οι παντρεμένοι δεν πρέπει να ξέρουν πως θα το κάνουν με υγεία και ευχαρίστηση;)

  Για τον Κοσμά τον Αιτωλό.. το ότι ήταν εβραιοφοβικός (πως να το πούμε) είναι αλήθεια, αλλά βρε παιδί μου το ίδιο ίσχυε σχεδόν για τον κάθε παραδοσιακό άνθρωπο της εποχής του. Αυτοί όμως οι άνθρωποι με το αίμα τους έκαναν ουσία το ελπιδοφόρο κήρυγμα του Νεοελληνικού διαφωτισμού. Τέλος δεν έγινε και παραμένει σημαντικό πρόσωπο για τους Ορθόδοξους για το αντιοεβραϊκό του μένος, αλλά για άλλους λόγους του (που μιλά για μια κοινωνία αγάπης και δικαιοσύνης) και αυτό το αποκρύβεις.
  Οι σωματικές τιμωρίες των μαθητών ήταν ρουτίνα την εποχή των Καπαδοκών και του Χρυσόστομου και μπορεί να βρεις σίγουρα στοιχεία ότι δεν τις αμφισβήτησαν. (Αμφισβήτησαν όμως αρκετές άλλες κοινωνικές κατασκευές, όπως τον πλούτο και αυτό δεν το αναφέρεις)… Από κει και πέρα όμως να τους φορτώνεις τα κακά της Εκπαίδευσης ανά τους αιώνες δεν νομίζεις ότι βγάζει μάτι για προπαγάνδα;
  Μπορείς να βρεις και δυο αρχαίους που να κατακρίνουν αυτές τις μεθόδους, όπως και ένας άλλος μπορεί να βρει δυο εκκλησιαστικούς συγγραφείς που να κάνουν το ίδιο.

  (Από την άλλη κακώς, αν τα βιβλία των θρησκευτικών δεν βοηθάν να καταλάβει ο μαθητής ότι οι εκκλησιαστικές προσωπικότητες ήταν άνθρωποι της εποχής τους ..)

  Για ότι τα σημερινά βιβλία κατηγορούν τους διάφορους άθεους ή αντιχριστιανούς φιλοσόφους είναι ψέμα. Ίσα- ίσα στις λίγες γραμμές που τους αφιερώνονται από τον Μάρξ μέχρι τον Νίτσε, γίνεται προσπάθεια να δειχθεί ότι οι απόψεις τους δεν είναι άσχετες με κακές κοινωνικές καταστάσεις που έφεραν την ταυτότητα του χριστιανικού.
  Σε πολλά βιβλία υπάρχει υποδοροίως η τάση του συγγραφέα » να
  βγάζει από πάνω»τον χριστιανισμό. Άλλο αυτό όμως και άλλο
  να λεγεται ότι τα σημερινά βιβλία των θρησκευυτικών είναι
  «μνημεία μισαλλοδοξίας και κιτς σε βάρος φιλοσοφικών ρευμάτων «.

  Για τον μεγάλο Κωνσταντίνο (στο μόνο θέμα που αναφέρεσαι άμεσα σε τωρινό βιβλίο) θα μπορούσαν να ειπωθούν πολλά, για το γεγονός ότι δυσκόλεψε την ίδια την εκκλησία με την αντιφατική του στάση απέναντι στον χριστιανισμό, για το γεγονός ότι αυτός και ο παππάς του ο Ευσέβειος βάλανε με έντεχνο τρόπο τον χριστιανισμό στην θέση της αυτοκρατορικής λατρείας (τα λέω πολύ κωδικοποθημένα και άλλα πολλά). Από την άλλη έβγαλε όμως τους χριστιανούς από τις κατακόμβες.
  Πολλά που σίγουρα η ατολμία του αναλυτικού προγράμματος δεν αφήνει . Αν και δεν είναι για την3η Γυμνασίου αυτοί οι προβληματισμοί.
  Και συ έρχεσαι να κάνεις φτηνή ηθικολογία για το πόσο μεγάλα είναι τα παραπτώματα; Την στιγμή που είναι σε όλους γνωστό η θέση του Χριστιασμού περί συγχώρεσης. (Τους «τακουνάδες» ιεροκήρυκες που έψεγε ο παλιός Λασκαράτος μου θυμίζεις εδώ..)

  Για το θέμα εξομολογήσεων, υποχρεωτικών εκκλησιασμών, προσευχής κλπ συμφωνώ.

 36. Ο/Η ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ λέει:

  Mα δε καταλαβαίνω τις εκκλήσεις του Θου Bου για δημοψηφίσματα.
  Αν οι γονείς κρίνουν ότι τα παιδιά τους πρέπει να μάθουν θρησκευτικά ας υπογράφουν ένα χαρτί και τα παιδιά τους μπορούν να τα διδάσκονται. Eγώ υποπτεύομαι, αλλά δε μπορώ να το τεκμηριώσω, ότι κάποιου είδους θεώρηση του κόσμου χρειάζεται που να είναι θεολογική, αλλά χωρίς να αντιστρατεύεται την επιστήμη, και χωρίς το μισαλλόδοξο φανατισμό που κηρύττει στη πλειοψηφία της η εκκλησία της Eλλάδας. Mε λίγα λόγια ούτε για αυτό δε την έχω ικανή.

  Αλλά εν πάση περιπτώσει, εφ’ όσον πιστεύουμε ότι η παιδεία είναι σε μεγάλο μέρος και ευθύνη του γονιού στο θέμα του μαθήματος των θρησκευτικών κρίνω πως πρέπει να ζητείτε η σύμφωνη γνώμη των γονιών.

  Kαι εδώ πρέπει να τελειώνει αυτό το παραμύθι. Θέλω να πω αρκετά με την εκκλησία που έχει γνώμη για τα σχολικά βιβλία και την εκπαίδευση εν γένει. Kαι αρκετά με τις μικρονοικές πρακτικές που απαγορεύουν την διδασκαλία ακόμα και των πιο βασικών ζητημάτων γύρω από το σεξ.

  ‘Oλα αυτά θα τελείωναν συν τοις άλλοις και με έναν διαχωρισμό επιτέλους του Υπουργείου Παιδείας από τα ζητήματα που αφορούν τα Θρησκεύματα. Δεν έχει καμιά δουλειά το ένα με το άλλο στον 21ο αιώνα.

  Tέτοια μέτρα δεν επηρεάζουν την εκκλησία. Έχει πεδίο δόξης λαμπρό αν το επιθυμεί, αλλά μέχρι τώρα κάθε άλλο μας έχει πείσει ότι αποτελεί είτε πνευματικό καταφύγιο, είτε κήρυκα κατά της κοινωνικής αδικίας. Αντίθετα αποτελεί έναν ακόμα στυγνό μηχανισμό εξουσίας.

  ‘Oπως συνήθως η ποιότητα του κειμένου σε αυτό το μπλογκ είναι εντυπωσιακή και θέτει ένα πραγματικό στάνταρντ στο τρόπο που γράφουμε όλοι.

 37. Ο/Η dmast λέει:

  Τελικά, πρέπει να καταργηθούν τα θρησκευτικά από τα σχολεία. Τα παιδιά μας διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να γίνουν σαν τον ΘουΒου.
  Τουλάχιστον, ο πραγματικός Βέγγος, ήταν αστείος και όχι γελοίος.

 38. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Τσουκνίδα,

  1)λες
  @Είπαμε μονομέρεια..αλλά δεν είμαστε στην εποχή του Μεταξά.
  Γιατί έτσι νόμισα πως βρίσκομαι όταν διάβασα τι περιέχει το μάθημα των θρησκευτικών σήμερα…@

  αν αυτά που γράφουν τα βιβλία Θρησκευτικών σου θυμίζουν Μεταξά δεν φταίω εγώ. Εξ ορισμού όμως ο προσυλητισμός ανήλικων παιδιών σε μια Θρησκεία οργανωμένος μάλιστα από το κράτος και μέσω εκπαιδευτικών οι οποίοι σύμφωνα με την νομοθεσία οφείλουν να έχουν ορθόδοξη συνείδηση και να την μεταλαμπαδεύουν, εμένα μου θυμίζει όχι μόνο Μεταξά, αλλά και τον ευλογημένο από την Εκκλησία της Ελλάδας και από το Άγιο Όρος, Χίτλερ

  2)Υποθέτω πως αντιλαμβάνεσαι πως η σεξουαλική αγωγή δεν μπαίνει στα σχολεία, όχι επειδή αντιδρά Ένωση Σεξολόγων, η ο ΣΥΡΙΖΑ, ή οι τραβεστί της Συγγρού, αλλά επειδή αντιδρούν αυτοί ακριβώς που θέλουν θρησκευτική προπαγάνδα στα σχολεία.
  Σε παραπέμπω στο βιλίο ενός πολύ γνωστού και πολυγραφώτατου μοναχού:
  Σεξουαλική αγωγή στην ορθόδοξη εκκλησία
  Υπότιτλος: Η ανύπαρκτος
  Κατηγορίες: Σεξουαλική αγωγή , Ορθοδοξία
  Συγγραφέας: Μιχαήλ, Μοναχός
  Έκδοση: Δορκάς, 2004

  3) Για τον Κοσμά τα λες τόσο ωραία που προσυπογράφω:

  @Για τον Κοσμά τον Αιτωλό.. το ότι ήταν εβραιοφοβικός (πως να το πούμε) είναι αλήθεια, αλλά βρε παιδί μου το ίδιο ίσχυε σχεδόν για τον κάθε παραδοσιακό άνθρωπο της εποχής του@.

  Ο Κοσμάς τσουκνίδα, υποτίθεται πως ήταν διαφωτιστής και όχι ένας μέσος άνθρωπος. Έτσι παρουσιάζεται από τα σχολικά βιβλία. Οι διαφωτιστές τώρα Ο Κοραής, ο Ρήγας, ο Κούμας και δεκάδες άλλοι, δεν είχαν ίχνος αντισημητισμού, είχαν επιστημοσύνη, ευπρέπεια, ήθος, γνώσεις. Τι κοινό είχαν με τον αγύρτη προφήτη Κοσμά; Ο Κοσμάς συκοφαντούσε τους Εβραίους με χυδαία ψέμματα-είτε συνειδητά, είτε από παχυλή αμάθεια-και είναι υπεύθυνος λόγω της απήχησης που είχε στον όχλο, για πογκρόμ που έγιναν στο Βραχώρι, στην Τριπολιτσά κι αργότερα και αλλού (Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη κλπ ). Τι στο διάλο διαφωτιστής ήταν, όταν μάλιστα κύρηττε πως η οθωμανική τυραννία ήταν θεόσταλτη για να μας γλυτώσει αό τον πάπα.

  4) Οι 3 Ιεράρχες παρουσιάζονται ως προστάτες της Παιδείας. Υπόκεινται σε κριτική. Λένε φοβερά πράγματα τα οποία γαλούχησαν και επηρέασαν γενεές ολόκληρες. Όταν ο καλόγερος δίδασκε και ήξερε πως ο Χρυσόστομος λέει βάρα, βαρούσε. Πως να το κάνουμε. Η Ορθοδοξία δεν εκπολίτισε, εκβαρβάρισε.

  5)Για τον Μ.Κωνσταντίνο, αυτόν δηλαδή που συγκαλούσε Οικουμενική Σύνοδο ενώ ήταν Μέγας Ποντίφηκας (Αρχιερέας) της αρχαίας θρησκείας, καλύτερα να μην μιλάς. Είναι ο Στάλιν της Εκκλησίας, είναι αυτός που της αφαίρεσε κάθε αποστολικό ίχνος και την μετέτρεψε σε κρατικό μόρφωμα επαγγελματιών επισκόπων. Δεν συμφέρει την Εκκλησία η συζήτηση, η αγιοποίηση ενός αμετανόητου μέχρι τέλους φονιά (εκτός από παιδοκτόνος και συζυγοκτόνος σκότωσε και τον 12ετή ανηψιό του Λικινιανό, και τον πεθερό του Μαξιμιανό, τον γαμπρό του Βασσιανό), τυράννου και φορομπήχτη γι αυτό και δεν την κάνει.
  Για να σου δείξω πόσο έκθετη είναι η Εκκλησία, σου λέω πως ακόμη και η βάπτισή του-ωραίο κόλπο να βαπτίζεσαι μια μέρα πριν να πεθάνεις για να σώσεις την ψυχή σου-δεν έγινε από Ορθόδοξο επίσκοπο, αλλά από Αρειανιστή τον Νικομηδείας Ευσέβιο. Οι Αρειανιστές είναι αφορισμένοι από την Ορθοδοξία, η βάπτιση του Κων. σε Αρειανιστή τον αγιοποιεί!!!!!
  Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Λονδίνου και μέλος της Βρεταννικής Ακαδημίας Άρνολντ Τζόουνς , διατυπώνει την άποψη πως εσκεμμένα καθυστέρησε την βάπτισή του, θέλοντας έτσι να εξασφαλίσει την θεία συγχώρηση για τις φρικαλεότητες που διέπραξε. Σαν απόδειξη γι’αυτό προβάλλει την επιείκια με την οποία ο διώκτης των «αιρέσεων» αντιμετώπισε τους Νοβατιανούς, που πίστευαν πως δεν υπήρχε άλλη συγχώρηση για τα θανάσιμα αμαρτήματα από την βάπτιση. (Τζόουνς Α.Μ. «Ο Κωνσταντίνος και ο εκχριστιανισμός της Ευρώπης». Μτφρ. Αλ. Κοτζιάς. Εκδ. Κέδρος-1983).

 39. Ο/Η Θου Βου λέει:

  @Λασκαράτε,μισές αλήθειες=ολόκληρα ψέμματα.
  οι τρεις Ιεράρχες ησαν διωκόμενοι από την τοτε κρατική εξουσία
  (αλλη μια διαψευση στην περι δήθεν διαχρονικής συμπόρευσης Εκκλησίας -εξουσίας)
  σημειώνω πως ο αγ.Γρηγόριος ο Θεολόγος αποχωρησε από τον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Βασιλεύουσας,αντιτιθίμενος στις ίντριγκες των ανακτόρων και τους διωγμούς κατά των ορθοδόξων,ο αγ.Ιωαννης ο Χρυσοστομος εκοιμήθη κατά την εξουθενωτική πορεία του προς την εξορία στην οποια τον είχε καταδικάσει η αυτοκράτειρα,ο Μ.Βασίλειος απειλήθηκε με θανάτωση από τον αυτοκράτορα Ουάλη για την εμμονή του στην ορθοδοξη πιστη .

  ας δουμε μερικές αβολες ,δι υμάς,αλήθειες για τις αντιλήψεις των μεγάλων αυτων μορφών.

  οι τρείς Ιεράρχες και η κοινωνική του διδασκαλία:

  «Την κοινωνική αδικία οι Τρεις Ιεράρχες την χαρακτηρίζουν ως εκτροπή από τη φυσική τάξη των πραγμάτων, όπως αυτήν την είχε ορίσει ο Θεός. Ως εκτροπή δηλαδή από την ισότητα. Ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος επισημαίνει ότι η ύπαρξη πλουσίων και φτωχών οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις αυθαιρεσίες των ισχυρών που φροντίζουν κιόλας να κατοχυρώσουν με νόμο τις αυθαιρεσίες τους. Αυτοί που αδικούν, δηλαδή οι δυνατοί, κατακτούν και την εκτελεστική εξουσία για να μην κινδυνέψει ποτέ να χαθεί ο εξ αρπαγής και λεηλασίας των αδυνάτων πλούτος τους. Φροντίζουν στη συνέχεια να περιτυλίξουν τα κλοπιμαία τους και όσα σφετερίστηκαν ελέω δυνάμεως, με νομικό περικάλυμμα, για να τους προσδώσουν μια τάχατες δικαιακή χροιά, ούτως ώστε να μην τολμάει πλέον κανείς να αμφισβητήσει το νέο ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. Κοιτάνε δηλαδή πως να νομιμοποιήσουν τον εκ της αυθαιρεσίας τους προερχόμενο πλούτο.

  «Πενία και πλούτος», τονίζει ο άγιος Γρηγόριος στο « Περί Φιλοπτωχείας», «ύστερον επεισήλθον τω γένει των ανθρώπων ώσπερ αρρωστήματα.», «και το της φύσεως ευγενές, πλεονεξία κατέτεμε, προσλαβούσα και νόμον, της δυναστείας επίκουρον».
  …………………………………………………………………………

  Για τον Θεολόγο Γρηγόριο η ανισότητα και η αδικία είναι ένα αφύσικο μέγεθος. Όχι μόνο ηθική, αλλά ούτε λογική βάση δεν υπάρχει για την κοινωνική ανισότητα κατά τον άγιο Ιεράρχη μας. Πρόκειται για την πλέον ριζική αμφισβήτηση τόσο του ίδιου του εκμεταλλευτικού κοινωνικού συστήματος στη βάση του όσο και κάθε προσπάθειας για τη νομιμοποίησή του.

  Ταυτόχρονα όμως με την καταγγελία των άδικων κοινωνικών δομών, ο Θεολόγος Γρηγόριος, δεν εγκαταλείπει τους δεινοπαθούντες στην τύχη τους και μας καλεί εδώ και τώρα να φανούμε αλληλέγγυοι σε όσους εξ αιτίας των άδικων αυτών δομών υποφέρουν και να γίνουμε φιλάνθρωποι στην πράξη. « Και να ξέρετε», τονίζει ο άγιος Ιεράρχης στο ίδιο «Περί φιλοπτωχείας» έργο του, ότι όντες φιλάνθρωποι και σε κάθε περίπτωση, «Χριστόν επισκεψώμεθα, Χριστόν θεραπεύσωμεν, Χριστόν θρέψωμεν, Χριστόν ενδύσωμεν, Χριστόν συναγάγωμεν και Χριστόν τιμήσωμεν δια των δεομένων και χαμαί ερριμένων».

  ……………………………………………………………………………

  Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος καταγγέλλει με δριμύτητα την πλουτοκρατία για την κοινωνική αδικία που προξενεί και δεν αθωώνει ούτε και τους κληρονόμους του πλούτου. Γράφει στην 12η Ομιλία του, στην Α΄ προς Τιμόθεον: «Μην ισχυρίζεσαι κι εσύ, που έχεις πλούτο όχι από προσωπικές σου αδικίες, αλλά από κληρονομιά, ότι δεν είσαι άδικος, επειδή κληρονόμησες τα προϊόντα της αδικίας. Γιατί βέβαια, δεν ήταν ο πρόγονός σου πλούσιος από την εποχή του Αδάμ, αλλά κάποιος από τους προγόνους σου άρπαξε από τους πολλούς τα αγαθά και τα καρπώθηκε, για να φτάσουν ως κληρονομιά σε σένα». Είναι κατηγορηματικός ο μεγάλος Ιεράρχης μας, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για διαπραγμάτευση. « Κάθε πλούσιος είναι άνομος ή κληρονόμος ανόμων». Και παρακάτω εξισώνει την ασπλαχνία όλων μας των κατεχόντων στην επίδειξη ελέους προς τους αδυνάτους, με την ίδια την αδικία και εκμετάλλευση: «Ου τα αλλότρια αρπάζειν μόνον», γράφει ο αγωνιστής μεγάλος Ιεράρχης, «αλλά και τα εαυτών μη μεταδιδόναι ετέροις και τούτο αρπαγή και πλεονεξία και αποστέρησις εστίν». Η παραπάνω αυστηρή στάση του Ιωάννου του Χρυσοστόμου προς τους κατέχοντες δεν σχετίζεται με το πρόσωπό τους, αλλά με τον ίδιο τον πλούτο τους ως μέσο αδικίας. Δεν θέλει να εξουθενώσει τον πλούσιο ως πρόσωπο, αλλά να τον συνετίσει και να τον οδηγήσει στην κοινωνία της διακονίας και της αλληλεγγύης. Θέλει να τον βοηθήσει, να τον κάνει να στραφεί εσωτερικά και να ωριμάσει ως κοινωνικό ον. Να τον καταστήσει ικανό να απεγκλωβιστεί από την ψευδοαυτάρκεια που του παρέχει ο πλούτος του, να κάνει έξοδο από το εγώ του, να κινηθεί προς τον άλλον για να μετατοπιστεί ψυχολογικά και να τον καταλάβει. Ο άλλος ήταν πάντα και θα είναι ο σταθερός και απαράβατος όρος της αγάπης του Χριστού. Λειτουργεί ως μέγας Ποιμενάρχης ο αρχιεπίσκοπος Κ/πόλεως, επειδή τον ενδιαφέρει τόσο ο αδύνατος κοινωνικά ως πρόσωπο, όσο και ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά. «Γι αυτό το πρόσωπο», γράφει ο μεγάλος Ιεράρχης στο λόγο του «Εις την Ανάστασιν του Λαζάρου και περί πλούτου», «ο ουρανός ανοίγει, ο ήλιος λάμπει, το φεγγάρι ανατέλλει, ο αέρας γεμίζει τα πάντα, οι πηγές δίνουν το νερό, η θάλασσα απλώνεται απέραντη, γι αυτό το πρόσωπο ο μονογενής υιός του Θεού έγινε άνθρωπος».

  ……………………………………………………………………………..

  ο Μέγας Βασίλειος στην ομιλία του «Καθελώ μου τας αποθήκας»,όπου μας συμβουλεύει: «Μη φανώμεν οι λογικοί των αλόγων ωμότεροι. Εκείνα γαρ τοις εκ της γης φυομένοις παρά της φύσεως ως κοινή κέχρηνται, ημείς δε εγκολπιζόμεθα τα κοινά τα των πολλών μόνοι έχοντες…. Το πρώτον των χριστιανών ζηλώσωμεν σύνταγμα, όπως ην αυτοίς άπαντα κοινά, ο βίος, η ψυχή, η συμφωνία, η τράπεζα κοινή, αδιαίρετος αδελφότης, αγάπη ανυπόκριτος»

  Στην ίδια ομιλία του ο Μέγας Ιεράρχης καταγγέλλει τόσο τους εκμεταλλευτές που σφετερίζονται τα κοινά αγαθά «τα γαρ κοινά προκατασχόντες, ίδια ποιούνται»,όσο και την αδιαφορία μας μπροστά στην ανθρώπινη δυστυχία. Κι η αδιαφορία μας, κατά τον μεγάλο Ιεράρχη, και η σιωπή μας μπροστά στο ζήτημα της κοινωνικής αδικίας, μας καθιστά εξίσου συνένοχους. Κλέφτες κατά το Μέγα Βασίλειο δεν είναι μόνο όσοι ξεγυμνώνουν τους ντυμένους, αλλά και όσοι, αν και μπορούν, εν τούτοις δεν ντύνουν τους γυμνούς. «Ή ο μεν ενδεδυμένον απογυμνών λωποδύτης ονομασθήσεται, ο δε γυμνόν μη ενδύων , δυνάμενος τούτον ποιείν, άλλης τινός προσηγορίας άξιος; Του πεινώντος εστιν ο άρτος, ον συ κατέχεις, του γυμνητεύοντος το ιμάτιον ο συ φυλάσσεις εν αποθήκαις, του ανυποδήτου το υπόδημα ο παρά σοι κατασήπεται, του χρήζοντος το αργύριον ο κατορύξας έχεις. Ώστε τοσούτους αδικείς, όσους παρέχειν ηδύνασο».

  Αποκαλύπτει τη γύμνια μας ο μεγάλος Ιεράρχης. Τόσους αδικούμε, γράφει, όσους θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε.

  Διαλεκτική υπέρβαση της προσωποποίησης της αδικίας και ανάδειξη της συνυπευθυνότητας, που φέρνει στην επιφάνεια τη βαθιά αλλοτρίωση στην οποία έχουμε περιπέσει ως ανθρωπότητα. Υπέρβαση που τρυπάει σαν βέλος τον ωχαδερφισμό μας και το βολεμένο εαυτούλη μας, από έναν μεγάλο Ιεράρχη που κράτησε για τον εαυτό του μόνο το τριμμένο ράσο που φορούσε και τα βιβλία του και παρόλα αυτά ήταν πάμπλουτος. 30.000 αδέρφια του περιεθάλποντο καθημερινώς στη πόλη του Θεού, στη Βασιλειάδα του, στο συγκρότημα του ιδρύματός του στην Καισάρεια της Καππαδοκίας.

  Μετάπλασε ο Μέγας Ιεράρχης την περιφέρειά του σε χώρο αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, σε χώρο κοινωνικής δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας έμπρακτα όλα τα θύματα της κοινωνικής αναλγησίας, χωρίς να ξεχωρίζει χριστιανούς και ειδωλολάτρες, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα και τους εκμεταλλευτές τους. Είναι εξαιρετικά δύσκολο κατά το μέγιστο Ιεράρχη να συσσωρευτεί πλούτος χωρίς να διαπραχθούν αδικίες και εκμετάλλευση ανθρώπων. «Ως πότε», αναρωτιέται στην ομιλία του προς «Πλουτούντας», «θα είναι παντοδύναμο το χρήμα, ως πότε θα κυβερνά ο πλούτος, η αιτία όλων των πολέμων, για τον οποίο κατασκευάζονται τα όπλα και ακονίζονται τα ξίφη;»

  πηγή:http://www.dide.ach.sch.gr/thriskeftika/keimena/Zikos30_1_2007.htm

  αυτή λοιπόν ήταν η κοινωνία που οραματίζονταν και επεδίωκαν οι τρείς Ιεράρχες ,μιλώντας και γράφοντας με επαναστατικό, ακομη και για τα σημερινά δεδομένα λόγο τον οποίον επιβεβαίωσαν με την ασκητική βιωτή και την κοίμηση τους.

 40. Ο/Η τσουκνίδα λέει:

  Αν παρουσίαζεται ως διαφωτιστής σαν αυτούς που αναφέρεις ο Κοσμάς δεν είναι ακριβές.
  Ήταν ένας παραδοσιακός καλόγερος, ο οποίος μέσα από το παραδοσιακό του πλαίσιο, κόπιασε για κάποια μείζονα αγαθά, όπως η Παιδεία, την στιγμή που οι όμοιοι με αυτόν ήταν σε άλλο μήκος κύματος. Γι αυτό είναι σημαντικός.
  Βέβαια κανένας από τους Διαφωτιστές δεν ήταν αντιχριστιανός. Αντικληρικαλιστές ναι ήταν πολλοί, αλλά όχι αντιχριστιανοί.
  Και είχαν μεγάλο δίκαιο να είναι αντικληρικαλιστές, η Έκκλησία αναλαμβάνοντας τον ρόλο του οργανωτή του ρουμ μιλέτ , του ρωμαίικου γένους (σύμφωνα με τα Μουσουλμανικά πρότυπα), μπορεί να συνεισέφερε σε μια δύσκολη στιγμή στην διάσωση του πολιτισμού, αλλά η ίδια μετατράπηκε σε θεματοφύλακα του Τυράννου.
  (και εντάξει βοηθήθηκε σε αυτή την στάση από την σχέση της με το ίδιο το Βυζαντινό κράτος)
  Πάντως, υπήρξαν πολλοί μέσα από τα σπλάχνα της εκκλησίας διαφωτιστές, οι οποίοι μέχρι τέλους δεν έχασαν και την εκκλησιαστική τους ταυτότητα.
  Να σου υπενθυμίσω πχ. τον Διονύσιο το Φιλόσοφο ή Σκυλόσοφο..
  Είναι το ίδιο να υποστηρίζει κάποιος τα διάφορα ταλιμπανορθόδοξα περί μητέρας εκκλησίας κτλ κτλ και το ίδιο να προσπαθεί να τα εμφανίσει όλα μαύρα.

  Δεν έχω αντίλογο ότι ο Κωνσταντίνος μπορεί να ειδωθεί σαν ο Στάλιν της Εκκλησίας. Με μια μικρούλα διαφορά, αυτός παρόλα αυτά έβγαλε τους Χριστιανούς από του διωγμούς για του δικούς του λόγους ίσως..
  Και γιαυτό εν τέλει στην ουσία αγιοποιήθηκε.
  Τώρα μετά 1600 χρόνια μπορούμε να τα δούμε όλα αυτά.
  ¨Εχει νόημα να τους αφαιρέσουμε τον τίτλο;
  Μπορούμε να τα δούμε πιο ψύχραιμα. Να μην δεχτούμε τον αυτοκρατορικό χριστιανισμό, αλλά να αναγωγρίσουμε μια μικρούλα συμβολή στο σταμάτημα των Διωγμών.
  Τώρα, για την σκληρότητα των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, είναι πολλά γνωστά, ακόμα και αυτών που ήταν βαθείς γνώστες της Ελληνικής Φιλοσοφίας όπως ο Μάρκος Αυρήλιος…
  Επίσης ο Ευσέβιος, δεν ήταν Αρειανός, αλλά Ημιαρειανός (τέλος πάντων τι νόημα έχει) Πάντως όταν βάπτισε τον Κωστάκη ήταν Κανονικός Επίσκοπος..
  Σε ένα έχεις δίκαιο: Η περίπτωση του Κωνσταντίνου, θα μπορούσε να είναι ένα θέμα ΄στην Γ’ Λυκείου, όπου θα μπορούσε να γίνει αντιπαραβολή πηγών για όλα αυτά. Τώρα δεν ξέρω αν είναι θέμα ιστορίας ή θρησκευτικών.
  Να ξέρεις ότι γενικότερα έχω διαφωνήσει, αν δεις το σχετικό δημοσίευμά μου, με την διδασκαλία της εκκλησιαστικής ιστορίας στην Γ’ Γυμνασίου.

 41. Ο/Η Δημήτρης λέει:

  Αγαπητέ κ Λασκαράτε ,
  Καταρχήν συγχαρητήρια για το πανέμορφο άρθρο σας και τα πολύ όμορφά σχόλια σας . Φαντάζομαι πώς τα καλά μου δεν θα σας είναι και τα πλέον ευχάριστα μιας και εγώ θα υπερασπιστώ την θέση της εκκλησίας υπέρ των Θρησκευτικών και της διδασκαλίας τους στα σχολεία.
  Κατ αρχάς κύριε Λασκαράτε διότι για την εκκλησία οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί είναι όσοι δηλώνουν Ο.Χ και όχι όσοι έρχονται στην εκκλησία , «άκουσον μεν πάταξον δε» , συμφώνα με τα αρχεία των βαπτίσεων σε σχέση με τις γεννήσεις 9 στους 10 (αν ήθελα ακριβή ποσοστά θα έλεγα 9 και πλέον )έλληνες είναι βαπτισμένοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί , το πόσοι έρχονται στην εκκλησία είναι άσχετο , όπως άσχετο είναι και ποιοι . Θα ήταν καλλίτερα αν δεν θέλετε κράτος Ιράν (Και να γνωρίζετε ότι εμείς της εκκλησίας θέλουμε το κράτος να είναι πλήρως υποταγμένο στον Θεό και προσευχόμαστε γι αυτό – ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΚΛΛΗΣΙΑ- ) να εστιάσετε τον αγώνα σας στους ομοϊδεάτες σας οι οποίοι από άμβωνος διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους περί της ελευθερία των παιδιών τους , αλλά οι ίδιοι φασιστικά δρώντες , τα βαπτίζουν , με την δικαιολογία να μην ξεχωρίζουν από τα αλλά παιδιά , ζητώντας , άκουσον άκουσον , το κράτος να αναλάβει να τους βγάλει από την δύσκολη θέση , να πάρουν θέση απέναντι στο τι πιστεύουν , και ας διαφέρουν . Και μη νομίζετε κύριε Λασκαράτε ότι ο νέος που γίνετε καλόγερος τυγχάνει καλλίτερης συμπεριφοράς από τον πατέρα που δεν βαπτίζει το παιδί του ή τον Μαρτύρα Ιεχωβά και τον Βουδιστή . Και τον καλόγερο οι γονείς του τον απορρίπτουν και τον γεμίζουν μ’ ενοχές και τον στολίζουν με κατακραυγή και όλα εκείνα που θα συνέβαιναν και στις υπόλοιπες κατηγορίες , οπότε ο απόλυτος υπηρέτης του «Ιρανικού» κράτους διώκετε από τους «Ιρανούς» και αυτός μαζί με τους απίστους .
  Κάθε ομάδα ανθρώπων με σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό , προσπαθεί να επιβληθεί στις υπόλοιπες , τις οποίες συνήθως (όταν δεν τίθεται θέμα συμφέροντος )θεωρεί απληροφόρητες . Οι ορθολογιστές προσπαθούν να ξυπνήσουν τους αδαής θρησκόληπτους , οι Θρησκευτικοί τους εγωμανείς εξυπνάκηδες ορθολογιστές , οι Πεντικοστιανοί (και λοιποί Ευαγγελικοί) τους «ειδωλολάτρες» Ορθόδοξους Χριστιανούς , οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί τους αιρετικούς χαρισμανιάκους και η δουλεία αυτή πάει λέγοντας. Κάθε μία από τις ομάδες αυτές χρησιμοποίει πηγές , δεδομένα , γνώσεις , αποδείξεις για να πουλήσει την πραμάτεια της ή να δοξαστεί ο ομιλητής . Όταν ο Χριστός ήρθε στην Γή Αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα , «Ήρθα στην Γή να μαρτυρήσω για την Αλήθεια» είπε στον Πιλάτο «Και ποια είναι η Αλήθεια» του απάντησε αυτός .
  Φίλε Λασκαράτε , η εκκλησία όσον και σου φαίνεται παράξενο μάχεται όχι να μαρτυρήσει την αλήθεια αλλά να φτιάξει ανθρώπους που όπως ο Χριστός και θα τους ψάξει στα σχολεία , στα κατηχητικά , στις πλατείες και τους δρόμους . Όταν βρεθείς μπροστά σε έναν τέτοιο άνθρωπο καμία , απόδειξη, κανένα δεδομένο, τίποτα δεν είναι αρκετό για να σε πείσει ότι δεν υπάρχει Θεός . Πολλά από αυτά που θα πουν , μπορεί στο μάτι του Ιστορικού να φαίνονται μπούρδες , πολλές φορές γίνετε το λάθος να προσπαθούμε να διαιωνίσουμε όλα τους τα λόγια , όχι γιατί είναι όλα σπουδαία , αλλά γιατί τους αγαπάμε . Όπως στον γιο ο καλός Πατέρας όταν πεθάνει δικαιώνετε (μιας και τώρα δεν είναι εδώ να διαψεύδει με την χαζομάρα του τον θεό όταν αυτός λειτουργεί μέσα του) Θυμόμαστε μόνο τα καλά …έ έτσι στους Άγιους Ανθρώπους τείνουμε από λανθάνουσα ευλάβεια να Αγιοποιούμε όλη την Ιστορία τους , όλα τα λόγια τους , όλες τις πράξεις τους . Πράγμα κουτό μιας και η αμαρτωλή οντότητα που λέγετε Άνθρωπος , κατά χάριν γίνετε φορές Θεοφόρος , και για στιγμές ή περιόδους στην ζωή του . Αυτός ο άνθρωπος είναι η κληρονομιά και κορωνίδα της εκκλησίας μας , ο Άγιος , ο οποιοσδήποτε εκείνος Θεοφόρος Κληρικός ή Λαϊκός . Αυτός είναι η αλήθεια (το ξύπνημα) του καιρού του. Και μ αυτό κρίνεται , με την δράση του στον καιρό του . Και όχι αν είπε ή δεν είπε και βλακείες …γιατί σίγουρα είπε ….αλλά γιατί κάποια στιγμή εξέφρασε την άποψη του Θεού. Και για τούτο τιμάται . Η εκκλησιά έχει αποστολή να μοιράζει παντού γνώσεις …εφόδια ….πληροφορίες …για όποιον θέλει να τις χρησιμοποιήσει.
  Αυτός είναι και τελικά ο λόγος που συμφωνώ μαζί σου αγαπητέ «Ιερο»μαχε , όχι στην βαθμολογούμενη θεολογική παιδεία , όχι στην υποχρεωτική παιδεία βραχνά , αλλά ναι στην ευκαιρία να δίνουμε πληροφορία και στα σχολεία σε όποιον θέλει , ναι στους πολίτες που επιλέγουν τον θεό και το κράτος τους να είναι υπάκουο . Όμως από θέληση όχι από καταναγκασμό.

 42. Ο/Η basik λέει:

  Το έχουμε ξαναπεί και θα το ξαναπούμε: στην Ελλάδα υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα που συνηγορούν στο ότι οι νόμοι είναι υποδεέστεροι της νοοτροπίας.

 43. Ο/Η π2 λέει:

  Θου – Βου, θα πρέπει να προσπαθήσεις λίγο περισσότερo. Σύμφωνα με τη θεωρία που αναπαράγεις (και το ιστολόγιο στο οποίο παραπέμπεις), το κείμενο που υποτίθεται ότι αντέγραψε ο Ιός είναι αυτό και όχι η άσχετη σελίδα στην οποία παραπέμπεις.

 44. Ο/Η kos λέει:

  Εξαιρετικά ενδιαφέροντα, άρθρο και διάλογος. Συνεχίστε

 45. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Τσουκνίδα,
  Άδικα με κατηγορείς πως τα βλέπω όλα μαύρα. Έχω αναφέρει με κάθε ευκαιρία διαφωτιστές κληρικούς, αν δεις προηγούμενες δημοσιεύσεις, εξηγώντας και το γιατί έγιναν κληρικοί, αφού έτσι εξασφάλιζαν δυνατότητα σπουδών και αποκατάστασης, με κοινό βέβαια παρανομαστή πως διώχθηκαν από την εκκλησιαστική ηγεσία, η οποία έφτασε να ενοχοποιεί τις σπουδές στη Δύση. Μου θυμίζεις πως οι χουντικοί δεσποτάδες έφτασαν να επικαλούνται τον κυνηγημένο από την Εκκλησία παπα-Γιώργη Πειρουνάκη, για άλλοθι εκκλησιαστικής αντίστασης.
  Ο Σκυλόσοφος που μνημονεύεις αφορίστηκε «αποστασίαν μελετήσας κατά της βασιλείας του πολυχρονίου Μεχμέτ…» και εξυβρίσθηκε ως Σκυλόσοφος αστρολόγος, λεκανομάντης, κακοδιονύσιος, του αυτού επαγγέλματος ανάξιος, επικεφαλής σε στράτευμα «άθλιον γεωργών και βοσκών» (Μαξίμου ιερομονάχου του Πελοποννησίου «Λόγος στηλιτευτικός κατά Διονυσίου του επικληθέντος Σκυλοσόφου» , Δ.Μ.Σάρρου, Ηπειρ.Χρονικά 3, 1928). Από σημερινούς εκκλησιαστικούς συγγραφείς που οικειοποιούνται αυτόν που έφτυναν, η βρισιά σκυλόσοφος αποδίδεται ψευδώς στους Τούρκους.

  Για τον Θ.Β.
  απαντώ μόνο για να υπερασπιστώ ότι καλύτερο διαθέτει η εληνική δημοσιογραφία, την ομάδα του Ιού.
  Τους κατηγορείς πως αντέγραψαν βουλγαρικές πηγές. Έστω πως είναι έτσι. Αυτό που ενδιαφέρει δεν είναι οι πηγές τους, αλλά η αλήθεια των λεγομένων τους. Επ’αυτού έχεις κάτι να αντιπαραθέσεις;
  Για τις πηγές τώρα. Φαντάσου κ.ΘΒ μου έναν τίμιο Τούρκο που θέλει να γράψει για τους διωγμούς των Ρωμιών της Πόλης. Απευθύνεται στο πατριαρχείο και παίρνει άφθονα στοιχεία. Τα δημοσιεύει και βγαίνουν οι Γκρίζοι Λύκοι να τον κατηγορήσουν για προδοσία αφού χρησιμοποίησε ελληνικές πηγές.
  Τι λες βρε άνθρωπε έχεις ιδέα; Ο ιστορικός, ο δημοσιογράφος, ο ερευνητής θα αποταθεί παντού για να γράψει.Διάβασε τα απομνημονεύματα των Μακεδονομάχων μας για να δεις πως ομολογούν τις σφαγές που έκαναν και τα κομμένα κεφάλια στη μητρόπολη του Γερμανού Καραβαγγέλη, και τους σλάβους χωρικούς που τους έκαναν Έλληνες με το στανιό. Έχει αναγκη ο Ιός από βουλγαρικές πηγές; Αρκούν τα απομνημονεύματα των Ελλήνων Μακεδονομάχων.

  Δημήτρη,
  αγνοείς πως η Ιστορία της Εκκλησίας, είναι ιστορία βίας και καταναγκασμών. Πως βαπτίστηκαν οι Βούλγαροι, πως βαπτίστηκαν οι Ρώσοι; Με διατάγματα των ηγεμόνων τους που παντρολογιόντουσαν με βυζαντινές πριγκίπισσες και για αντάλλαγμα των συμμαχιών με το Βυζάντιο, υποχρεώνανε τους υπηκόους τους να βαφτιστούν ομαδικά στον Βόλγα κλπ.
  Η Εκκλησία, όφειλε από μόνη της, αν είχε ήθος να ζητήσει χωρισμό από τον Καίσαρα. Ας κατηχήσει η ίδια τους πιστούς της, όχι με θεολόγους κρατικούς υπάλληλους, που έγιναν θεολόγοι επειδή δεν μάζεψαν μόρια για την Φιλοσοφική και ας τελεί τα μυστήριά της με άμισθους ιερείς που κερδίζουν την ζωή τους με κάποιο τίμιο επάγγελμα και όχι με έμμισθους δημόσιους υπάλληλους. Οι του βίου ναυαγοί, του Υψίστου λειτουργοί. Είναι μικρός ο τόπος μας και ξέρουμε ποιοί πάνε για παπάδες.
  Περαστικός το Σάβατο βράδυ από την Κόρινθο, αγόρασα μια τοπική εφημερίδα και έφριξα με τις κατηγορίες για πλουτισμό τοπικών ιερέων που καταγγέλει.
  http://simera-blog.blogspot.com/2008_05_01_archive.html

  Γράφει πρωτοσέλιδα, 4 Μαϊου 2008:
  «Που πήγαν τα λεφτά των πιστών; 2,5 εκ Ευρώ λείπουν από τη Μεταμόρφωση».
  Το ζουμί: όταν μπήκε έλεγχος στην Εκκλησία (ένας ναός μόνο)
  αποδείχτηκε πως «Ο ναός μόνο τη μεγαλοβδομάδα έβγαλε όσα δήλωναν ολόκληρο το χρόνο επί 20 χρόνια». Η εφημερίδα ζητά έλεγχο των πόθεν έσχες 15-20 ιερέων και καταγγέλει μεγάλο φαγοπότι από το περιβάλλον του μακαρίτη δεσπότη Παντελεήμονα.

  Μεμονωμένη περίπτωση θα μου πεις. Κάθε άλλο. Περίπτωση που και τώρα που βγήκε στη φόρα, κουκουλώνεται θα σου απαντήσω, όπως εκατοντάδες άλλες.

 46. Ο/Η anastako λέει:

  Κύριοι,

  Όλοι ξέρουμε πως η Έυα δεν έσωσε μήλο στον Αδάμ, όμως η κοινωνία στα πρώτα στάδια της χριστιανικής της ιδιότητας δίδασκε κάτι τέτοιο. Τα παιδιά θα πρέπει να διδάσκονται θρησκευτικά έστω και αν αυτά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ορθόδοξη εκκλησία για να καλλιεργηθεί η πνευματική τους ανάγκη που είναι απαραίτητη στην ηλικία αυτή! Επίσης όποιος δεν συμφωνεί με την ορθόδοξη διδασκαλία μπορεί να εξαιρεθεί, (περίπτωση φίλου μου!).

  Μεγαλώνοντας, το δημοκρατικό μας πολίτευμα δεν απαγορεύει την αθεία, την αλλοθρησκεία κτλ συνεπώς αδυνατώ να καταλάβω το μένος σας! Μήπως ακόμη και κάποιοι (εμφανώς) άθεειοι που μετέχουν στη συζήτηση δεν είχαν διδαχθεί θρησκευτικά μικροι?

  Τους εμπόδισε αυτό στην παρούσα αντίληψη τους?

  Νομίζω οτι το εκπαιδευτικό μας σύστημα έχει πολύ σοβαρότερα προβλήματα απο αυτό…που δεν αποτελεί πρόβλημα.

  Τονίζω πως δεν έχω τίποτα με καμία θρησκεία (ή απουσία της) στον κόσμο! Πιστεύω στην ελέυθερία του καθενός!

 47. Ο/Η Θου Βου λέει:

  σκέφτηκα να μην συνεχίσω τον διάλογο περί Ιων αλλά η φράση του Λασκαράτου «ότι καλύτερο διαθέτει η εληνική δημοσιογραφία, την ομάδα του Ιού.» με εξίταρε.

  όποιος ψαξει στοιχειωδώς στο διαδίκτυο θα δεί πω οι εν λόγω Ιοί δεν είναι τίποτε άλλο παρά παπαγαλάκια του Στέητ Ντηπάρτμεντ και μάλιστα σε διατεταγμένη υπηρεσία καθως σε κρίσιμες στιγμές (οπως στην επίθεση των Αμερικανων σε Ιρακ,Σερβια και Αφγανιστάν ),οταν στην Ελλάδα εκδηλωνόταν παλλαϊκή αντιδραση στη λογική του τεξανού κάου-μπόυ,αυτοί έκαναν ακριβη αναπαραγωγή της προπαγάνδας του αμερικανικου κατεστημένου,παρέα με τον Μάνο και τον Ανδριανόπουλο.

  μικρό δείγμα ,από έναν διάλογο στο Ιντυμίντια με επικεφαλίδα:

  Ο Ιός της χαφιεδοτυπίας, βαποράκι της ΣΙΑ

  Ο ΙΟΣ της θανατηφόρας πνευμονίας, ή το πρωί μαθήτρια, το βράδυ πόρνη

  «Συκοφαντείτε, συκοφαντείτε, κάτι θα μείνει»

  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=81211

 48. Παράθεμα: Οι επιστήμες στο φρενοκομείο ως θρησκείες; « Το Μανιτάρι του Βουνού

 49. Ο/Η π2 λέει:

  Θου Βου ο σχολιασμός περιττεύει. Μ’ άρεσε η τελευταία σου ατάκα όμως: «Συκοφαντείτε, συκοφαντείτε, κάτι θα μείνει». Καθρέφτη σπίτι σου έχεις;

 50. Ο/Η Iokaste λέει:

  Πολύ ωραίο θέμα και πάρα πολλά (κάποια εκ των οποίων και ενδιαφέροντα) σχόλια. 2 παρατηρήσεις:

  1. Τί γίνεται στην Αγγλία; Δεν υπάρχει διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους (κάπου το πήρε το μάτι μου κι αυτό); Εδώ φίλε μου (στην Αγγλία ζω) έτσι και σου κάνει κάποιος μήνυση για θρησκευτικό ρατσισμό και ο Κάρολος να είσαι την έχεις βαμμένη. Στο πανεπιστίμιο που τυχαίνει να είναι άτομα από 100 διαφορετικές θρησκείες (ούτε στα πιο τρελά όνειρα της Ελλάδας κάτι τέτοιο) δεν τίθεται καν τέτοιο θέμα, προσωπικά δεδομένα λένε και τελείωσε, δεν ασχολούνται οι άνθρωποι, τέτοιο σεβασμό στην διαφορετικότητα (την θρησκευτική τουλάχιστον) δεν έχω ξαναδεί.

  Κι όταν είπα σε φίλο μου άγγλο, βαθιά θρησκευόμενο και Χριστιανό, ότι αναγραφόταν το θρήσκευμα στις ταυτότητες στην Ελλάδα μέχρι πριν λίγα χρόνια κι ότι έγινε και χαμός για να σταματίσει, με κοίταζε λες και ήμουν εξωγήινη και το σχόλιο του ήταν ότι κάτι τόσο ρατσιστικό δεν μπόρεί να είναι στοιχείο πολιτισμένης χώρας. Το ίδιο άκουσα και από Ισπανούς φίλους μου, κάποιοι από τους οποίους είναι επίσης Χριστιανοί. Ναι, μπορεί να διδάσκονται και αλλού τα θρησκευτικά αλλά δεν ισχύουν παντού οι ίδιες καταστάσεις. Και στην Αγγλία δεν χρειάζεται να πάρει κανείς μη Χριστιανος «άδεια» από τους Χριστιανούς για να χτίσει έναν ναό, για να κάνει μια τελετή σύμφωνα με την πίστη του κ.ο.κ. Εντάξει κι εδώ υπάρχουν φανατισμένοι φυσικά αλλά ως τώρα μου φαίνονται γενικά πολύ πιο ελεύθερα τα πράγματα… Α και στην Φιλανδία και σε κάποιες άλλες χώρες τα θρησκευτικά είναι μάθημα επιλογής, απλά πολύ συχνά δεν εφαρμόζεται αυτό και αναγκάζονται κάποια παιδιά να τα παρακολουθούν (ναι σχετικά προβλήματα υπάρχουν παντού…).

  Και όντως με κάτι τέτοια χάνουμε το νόημα. Που είναι ότι δεν είναι σοβαρό να διδάσκουμε κάποια πράγματα σε ένα παιδί και η πίστη είναι ένα θέμα πολύ προσωπικό. Και στην τελική το σχολείο πρέπει να δίνει γνώσεις στο παιδί, επιστημονικές γνώσεις που θα το βοηθήσουν στην ζωή του, τα θρησκευτικά τί σχέση έχουν; Είναι κάτι που θα πρέπει να περιοριστεί στο σπίτι, ας λένε οι γονείς στο παιδί τους ό,τι θέλουν. Δεν γίνεται να ταυτίζεται ένα κράτος και η παιδεία που προσφέρει με μια θρησκεία.

  2. Ώρες ώρες μέσα από τέτοιες συζητήσεις νιώθω ότι έχω 2 επιλογές: είμαι χριστιανή και δέχομαι τα πάντα ή είμαι άθεη, ανίκω στο αντίπαλο στρατόπεδο και αμφισβητώ τα πάντα. Και φυσικά τα 2 στρατόπεδα σκοτώνονται.

  Έλεος. πια με τις ταμπέλες Δεν είμαι χριστιανή ούτε άθεη, είμαι άθρησκη. Δεν μισώ τους χριστιανούς κι ούτε πιστεύω ότι είναι προσωπικά υπεύθυνοι για όλα τα κακά του κόσμου, πιστεύω όμως ότι η εκκλησία είναι υπεύθυνη για πολλά από αυτά τα κακά και ότι έστω και άθελά τους μερικοί πιστοί απλά της δίνουν δύναμη γιατί δεν θέλουν να αρνηθούν την θρησκεία τους. Όμως έτσι μεγαλύτερο κακό γίνεται, γιατί η εκκλησία με την απεριόριστη ελευθερία της προκαλεί την (δίκαιη κατά την γνώμη μου) αγανάκτηση διαφόρων άλλων και την πληρώνουν όλοι στο τέλος. Δεν θέλω να προσβάλλω την πίστη κανενός και δεν αμφισβητώ το γεγονός ότι πολλοί Χριστιανοί υπήρξαν «άγιοι» και έζησαν σύμφωνα με την αρχή της αγάπης και προσπάθησαν να βοηθήσουν τον κόσμο ούτε ότι η διδασκαλία του Χριστού μπορεί να ήταν ορθή, υπέροχη, whatever… Αυτό όμως δεν αλλάζει τίποτα, η εκκλησία δεν έχει καμία δουλειά να ανακατευεται με το κράτος, την εκπαίδευση κλπ. (άσε που με τις πράξεις της ως τώρα μόνο ότι ασπάζεται αυτή την διδασκαλία δεν έχει αποδείξει). Όσο για την ιστορία, υπάρχουν τουλάχιστον 2 όψεις σε κάθε ζήτημα και τυχαίνει πολλές φορές να παρουσιάζουν όλοι «έγκυρες» πηγές για να υποστηρίξουν την άποψή τους. Το τί έγινε στ’αλήθεια πιστεύω ότι είναι λίγο δύσκολο να γνωρίζουμε 100% αφού δεν ήμασταν μπροστά (αν ήταν κανείς ας μου το πει), κι έτσι αρκούμαστε στην λογική μας η οποία θα ήταν καλό όσο γίνεται να μην επηρεάζεται από το πόσο μας αρέσουν και μας συμφέρουν ή όχι αυτά που ακούμε από την κάθε πλευρά (βασική προϋπόθεση να μπούμε στον κόπο να εξετάσουμε τις διαφορετικές πλευρές βέβαια)…

  Τέλος πάντων για να τελειώνω, και συγνώμη για το κατεβατό: Πρέπει να υπάρχει να υπάρχει τόσος φανατισμός ώστε αν πούμε κάτι αντίθετο με την εκκλησία να προσβάλεστε; Δεν ζήτησε κανείς να καταργηθεί ο Χριστιανισμός και να αρχίσουν οι διωγμοί ας μην τρελαινόμαστε χωρίς λόγο και ας μην είμαστε πάντα των άκρων. Αλλά ναι να φύγουν τα θρησκευτικά από τα σχολία, να φύγουν οι εικόνες, να σταματήσουν οι προσευχές και οι αγιασμοί, αρκετά πια, και το ίδιο θα έλεγα για οποιαδήποτε θρησκεία Πλύση εγκεφάλου και παιδεία δεν συμβαδίζουν.

 51. Ο/Η tropikosss λέει:

  Πολύ ωραίο ποστ,αλλά πολύ λογικά γράφετε κ.Λασκαράτε και δεν γίνεστε κατανοητός!Σας έχω πει να μην χρησιμοποιείται μια ευθεία γραμμή λογικών συνειρμών!

  @anastako

  «Τα παιδιά θα πρέπει να διδάσκονται θρησκευτικά έστω και αν αυτά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ορθόδοξη εκκλησία για να καλλιεργηθεί η πνευματική τους ανάγκη που είναι απαραίτητη στην ηλικία αυτή»

  Βγαίνει κάποιο νόημα που δεν μπορώ να αντιληφθώ απ απ αυτήν την έκφραση;

  Φυσικά και υπάρχει θρησκευτική ελευθερία κι από αυτό συνάγεται και εξ αντιδιαστολής ότι απαγορεύεται η υποχρεωτική κατήχηση ή κάνω λάθος;

  @θουβου

  Ειλικρινά πολύ θα ήθελα να σε γνωρίσω από κοντά!

  Κι επειδή γενικότερα στην Ευρώπη έχει συνεφιές παραθέτω το παρακάτω προς χαλάρωσιν και ευθυμίαν..εξάλλου αλλού υπάρχουν και πιο βαρεμμένοι από εδώ!!..

  http://www.sullivan-county.com/id3/stewart.htm

 52. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Ισπανία: Ένα ηχηρό χαστούκι στον Σημίτη και στον ΓΑΠ.

  Στην Ισπανία, ναι στην Ισπανία της πανίσχυρης Καθόλικής Εκκλησίας, του Φρανικισμού, του εμφυλίου, της Ιεράς Εξέτασης, της μοναρχίας, ο σοσιαλιστής Θαπατέρο, καθιέρωσε τον γάμο των ομοφυλόφιλων, την ευθανασία και την κατάργηση των Θρησκευτικών στα σχολεία. Ο καρδινάλιος της Μαδρίτης επικεφαλής όχλου ενός εκατομμυρίου κατέβηκε στην πλατεία, αλλά ο Θαπατέρο έμεινε ατάραχος και δεν φώναξε την τηλεόραση για να γονατίσει μπροστά στην θαυματουργή εικόνα της Santa Maria del Rosario. Περίεργος και αλλόκοτος άνθρωπος.
  Με τη βοήθεια του διαβόλου, ο Θαπατέρο κέρδισε ξανά τις εκλογές, αποδεικνύοντας το αυτνόητο, που ο ΓΑΠ και το ΠΑΣΟΚ δεν θα καταλάβουν ποτέ. Όποιος προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, κερδίζει τις εκλογές.
  Ήδη σχηματίστηκε κυβέρνηση με πάνω από τους μισούς υπουργούς γυναίκες, με μια έγκυο στο υπουργείο Στρατιωτικών και:

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&tag=8400&pubid=870412 – 42k
  «……..Παρά τις αντιδράσεις που πυροδότησε στα συντηρητικά ΜΜΕ της Ισπανίας η εικόνα της 37χρονης εγκύου και νέας υπ. Αμυνας, Κάρμεν Τσακόν, να επιθεωρεί τα στρατεύματα, η ισπανική κοινή γνώμη φαίνεται να ξεπέρασε με σχετική άνεση το πρώτο «μούδιασμα» που προκάλεσε η ανακοίνωση της κυβερνητικής σύνθεσης (εννέα γυναίκες και οκτώ άνδρες) ……………..

  …………………………………………………………..

  Μερσέντες Καμπρέρα
  Υπουργός Παιδείας

  Πρώην καθηγήτρια Πολιτικής Ιστορίας, η 57χρονη Καμπρέρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, αφού θα κληθεί να εισαγάγει εναλλακτικά μαθήματα που θα αντικαταστήσουν τα μέχρι πρότινος υποχρεωτικά θρησκευτικά στα δημόσια σχολεία………………».

 53. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  tropikoss,
  επισκέφτηκα το σαιτ που προτείνεις και είδα πως εκεί απαιτούν να διδάσκεται πως η Γη είναι επίπεδος. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα και στην Ελλάδα-θα συμφωνεί και ο Συνταγματολόγος που μας προτείνει ο ΘΒ- και μάλιστα με συνταγματική επιταγή, αφού αυτό λέει η συνταγματικά κατοχυρωμένη και υποχρεωτικά μεταλαμπαδευόμενη στα σχολεία Ορθόδοξη θρησκευτική συνείδηση (άρθρο 16) και η νομικά κατοχυρωμένη ορθόδοξη παράδοση, η ίδια που λέει πως οι πρώτοι άνθρωποι ήταν ο Αδάμ και η Εύα.
  Εγώ πιστεύω ακράδαντα-σύμφωνα και με το Σύνταγμα του ΠΑΣΟΚ-πως ο Ήλιος κινείται, πως η Γη δεν κινείται και πως δεν είναι σφαίρα αλλά είναι ένα επίπεδο ταψί. Θα το τεκμηριώσω αυτό συντόμως με ανάλογο δημοσίευμα.
  Προσεχώς λοιπόν:
  Και όμως ΔΕΝ κινείται.

 54. Ο/Η Θου Βου λέει:

  @tropikoss

  είναι εύκολο η επιθυμία σας να πραγματοποιηθεί .
  κάθε Κυριακή ψάλλω στο αριστερό αναλόγιον της Ιεράς Μονής Ουρσουλίνων στο Ψυχικό.
  Μετά το πέρας της τελετής διανέμω φιλαδέλφως ,εκ του περισσευματος της οικογενειακής μου κληρονομίας, συγχωροχάρτια υπογραφέντα υπό της Παπίσσης Ιωάννας.

  κι επειδή το λογοπαίγνιο σας περί βαρεμένων ήταν κοινότυπο θα προσπαθήσω να το αρτύσω:

  «Που είναι ο Θεός; Θα σας το πω. Όλοι μας τον έχουμε σκοτώσει, κι’ εσείς κι’ εγώ! Ναι είμαστε όλοι οι φονιάδες του! Μα πως μπορέσαμε να το κάνουμε αυτό; Τι κάναμε αποσπώντας από αυτή τη γη τον ήλιο της; Που πάει το πράγμα τώρα; Που πάμε εμείς; Δεν κατρακυλάμε από τότε σ’ ένα ξεπεσμό χωρίς τελειωμό; Δεν περιπλανώμεθα μέσα σ’ ένα ατέλειωτο χάος; Η νύχτα δεν γίνεται ολοένα και πιο μαύρη; Ο Θεός πέθανε, ο Θεός πέθανε! Και τον σκοτώσαμε εμείς! (Φ. Νίτσε, Χαρούμενη επιστήμη).

  υγ.ΘΒ κάτι δεν πήγε καλά στο θεωρητικό οικοδόμημα του συχωρεμένου Φρειδερίκου καθότι κατέληξε σε φρενοκομείο,οπου απέθανε μέσα σε παραισθήσεις μεγαλείου και βιαια ξεσπάσματα.
  ας είναι…ημείς τον τιμώμεν δια την εξοχον σκέψιν του,ευχόμενοι ενδομύχως να μη εχωμεν το αυτό τέλος.

 55. Ο/Η bioannis λέει:

  Για τον καθηγητή Κριμπά του Θου (κύριε τω στοματί μου) Βου:
  http://www.cs.phs.uoa.gr/el/staff/krimbas.html

 56. Ο/Η Τσουκνίδα λέει:

  Αγαπητέ Λασκαράτε.

  Το θέμα μας είναι ότι όταν λέμε παρέμεινε στην Εκκλησία, δηλώνουμε διαφορετικά πράγματα.
  Εσύ μου λες ότι αφορίστηκε (καλό αυτό, η εκκλησία τότε λειτπυργούσε και ως ποινικό διακαστήριο και κινδύευες να αφοριστείς ακόμα και αν έκλεβε ςτην κατσίκα του γείτονα…)
  ότι βρέθηκε ένας μοναχός να τον κατηγορήσει κλπ.
  Εγώ λέω με βάση όσα κατέλειπε, με βάση τις αντιλήψεις του, δεν έφυγε από την Εκκλησία.

  Είπα και αλλού στον Ροϊδη, ότι στην Ιστορία θα βρεις πολλά μεπτά για την καθεμία «κοινότητα», δεν μπορεί όμως με βάση αυτά να κατηγορήσεις γενικά για «σκοταδισμό».

  Εν πάση περιπτώσει μια και μιλάμε για το μάθημα των θρησκευτικών, κάποια από αυτά που ανέφερες πρέπει να αναφέρονται, μαζί με άλλα όμως θετικά.

 57. Ο/Η Τσουκνίδα λέει:

  συνέχεια…

  Η ύπαρξη στο παρελθόν ενός κακού μαθήματος θρησκευτικών και ησ ημερινή ατολμία, δεν σημαίνει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει καλό και να καλύπτει όλους.

  Εδώ
  http://tsouknida.blogspot.com/2008/05/blog-post.html
  είναι οι απόψεις μου.

  Από εδώ θα καταλάβεις Ιοκάστη (που σε γνεικότερες γραμμές συμφωνούμε), ότι τα θρησκευτικά έχουν ένα νόημα παιδαγωγικό και επιστημονικό.
  Αλοιώς δεν θα ήταν απαραίτητο να διδάσκεται ούτε ιστορία, ούτε φιλοσοφία στα σχολεία…

 58. Ο/Η Τσουκνίδα λέει:

  Α, και κάτι άλλο Λασκαράτε. Πολλοί από αυτούς τους θεολόγους που έγιναν θεολόγοι, γιατί δεν μάζεψαν τα μόρια για την «φιλοσοφική», έχουν μελετήσει ελεύθερα όσο και συ και έχουν κοπιάσει και δεν μπορείς να μιλάς έτσι απαξιωτικά…
  Αν, θέλεις να μην είναι απέναντί σου, πρέπει να βοηθήσεις να αναγνωριστεί ακι να διευρηνθεί ο ρόλος τους.
  Αν θέλεις συστηματικούς γνώστες ενός τομέα του επιστητού και όχι αντιχριστιανούς κατηχητές.
  Πρόσεξε γιατί με μια τέτοια στάση δικαιώνεις όσους αποζητούν κατηχητές του ενός ή του άλλου τιμαρίου ιδεών.

  Επίσης, δεν νομίζεις πως πολύ σχηματικά βλέπεις την ιστορία, όταν οι πολιτικές ίντριγκες των Σλάβων ηγεμόνων έφταναν από μόνες τους για να περάσει στους λαούς αυτούς ο χριστιανισμός;

 59. Ο/Η zaphod λέει:

  Πολύ καλό άρθρο. Καλύπτομαι ως άθεος ΚΑΙ εκπαιδευτικός. Όσο μέσα στα σχολεία υπάρχουν εικόνες, εικονίτσες και εικονάκια, όσο ρασοφόροι επιτρέπεται να διδάσκουν και παλιότερα περισσότερο, να κάνουν κουμάντα εντός του χώρου, χαϊρι δεν κάνουμε

 60. Ο/Η tropikosss λέει:

  @ΘουΒου

  «κι επειδή το λογοπαίγνιο σας περί βαρεμένων ήταν κοινότυπο»

  Το «λογοπαίγνιο» είναι κοινότυπο διότι κι ο τύπος που άνθρώπου που περιγράφει είναι εξίσου κοινότυπος αγαπητέ.
  Κατά τ άλλα θα περάσω την Κυριακή να σ ακούσω.

 61. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Τσουκνίδα,
  για να τελειώνουμε

  1) Όποιος αφορίζεται, βγαίνει αυτόματα εκτός Εκκλησίας. Αν τώρα εσύ εδώ εκπροσωπείς μιαν άλλη Εκκλησία, άλλοτε ορθόδοξη, άλλοτε φιλελεύθερη κατά πως σε συμφέρει, άλλοτε με τον καταραμένο Διονύσιο τον Φιλόσοφο, άλλοτε με τον αντισημίτη άγιο Κοσμά, δεν μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση. Ου δύνασαι δυσίν θεοίς δουλεύειν.

  2)@Τα θρησκευτικά έχουν νόημα επιστημονικό@
  Αυτά δεν τα λέει ούτε ο άγιος Μουλατσιώτης. Η επιστήμη στηρίζεται στην έρευνα, στο πείραμα, στην απόδειξη, και στην ανατροπή υπό τω φως νέων ευρημάτων. Η θρησκεία στηρίζεται σε κάποια φαντασιακή θεία Αποκάλυψη και στο αναπόδεικτο και υποχρεωτικό δόγμα. Την αμφισβήτηση την ονομάζει αίρεση και την κατακεραυνώνει.

  3)@Πολλοί από αυτούς τους θεολόγους που έγιναν θεολόγοι, γιατί δεν μάζεψαν τα μόρια για την “φιλοσοφική”, έχουν μελετήσει ελεύθερα όσο και συ και έχουν κοπιάσει και δεν μπορείς να μιλάς έτσι απαξιωτικά@

  Άκου τσουκνίδα. Μιλάω απαξιωτικά για κάθε ψευτοθεοσεβούμενο που πληρώνεται από τον Καίσαρα και βιοπορίζεται διδάσκοντας τον «θείο λόγο». Το κύρηγμα του Ευαγγελίου δεν μπορεί να είναι επάγγελμα. Χιλιάδες άνθρωποι, απλοί λαϊκοί, στρατεύονται άμισθοι σε κόμματα, ανθρωπιστικές οργανώσεις, γιατρούς χωρίς σύνορα κλπ κλπ και οι Απόστολοι του Χριστού θέλουν κρατικό μισθό για να κυρήξουν;
  Πολλοί θεολόγοι, είναι κατ’ανάγκην θεολόγοι γιατί τους έριξαν εκεί τα μόρια της εύκολης σχολής τους. Κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία και παριστάνουν τους πιστούς κύρηκες του θείου λόγου. Οι θεολόγοι που είχα εγώ ήταν σχεδόν όλοι τους για κλάματα. Ακόμη και ο πολύς κ.Γιανναράς στο «Καταφύγιο Ιδεών», παραδέχεται πως θεολόγοι γινόντουσαν τα μπαίγνια της κοινωνίας. Αυτό δεν αφορά όλους βέβαια.
  Μαθήματα κατηχητικά, μαθήματα δογματικά κλπ το λέει και ο Αντρέας Παπανδρέου πριν διαφθαρεί, δεν είναι αποδεκτά. Δεν είναι μεντρεσές και ιεροδιδασκαλείο το σχολείο. Από την άλλη δεν θέλω να πεινάσουν οι θεολόγοι μας. Μόνοι τους λοιπόν για την αξιοπρέπειά τους, να ζητήσουν από ευτελείς προπαγανδιστές και προσυλητιστές παιδιών, να γίνουν επιστήμονες που θα διδάσκουν Θρησκειολογία και όχι Κατήχηση. Οι Κατηχητές να πάνε στις ενορίες. Όσο οι Θεολόγοι από μόνοι τους δεν διεκδικούν το αυτονόητο, αλλά δέχονται να μιλάνε σε αθώα παιδάκια για τα θαύματα της οσίας Ευπραξίας, για το Άγιο Φως για το πτώμα του Αγιοσπυρίδωνα, για τον Αδάμ και την Εύα, ΑΥΤΟΠΑΞΙΩΝΟΝΤΑΙ.

 62. Λασκαρατε,
  «Ισπανία: Ένα ηχηρό χαστούκι στον Σημίτη και στον ΓΑΠ.»

  Μ’ενα σμπαρο δυο τριγονια!
  Τις αποψεις μπυ για τον Σημιτη τις εχω εκθεσει σε παλιοτερο ποστ και δεν νομιζω οτι χρειαζεται να τις επαναλαβω.
  Ομως, με ολο το σεβασμο, θα μου επιτρεψεις να σου τονισω οτι το να τσουβαλιαζεις τον Σημιτη με τον ΓΑΠ αυτο δεν αποτελει κριτικη -για τα οποια λαθη και παραληψεις του- αλλα ισοπεδωση.

  Η Ισπανια σιγουρα εχει κανει βηματα, ομως μην ξεχναμε πως εκτος απο χωρα της πανισχυρης καθολικης εκκλησιας και του Φραγκισμου, οτι στο προσφατο σχετικα παρελθον υπηρξε μια παγκοσμια δυναμη, μια κοσμοπολιτιδα κοινωνια με οτι αυτο συνεπαγεται: στις ταξεις της αναπτυχθηκαν υγειεις κοινωνικες δυναμεις οι οποιες μπορει να υπεστησαν μια βαρια και επωδυνη ηττα αλλα που καποια στιγμη ενεργοποιουνται και επιρεαζουν τα πραγματα.
  Αντιθετως εδω εχουμε να κανουμε με ενα περιφεριακο κωλοχωρι, με την μεμψιμοιρη κοινωνια μιας ανατολικης επαρχιας.
  Αρκει να συγκρινει κανεις τα ποιοτικα χαρακτηριστικα της προσφατης εσωτερικης συγκρουσης των δυο αυτων κοινωνιων (Ισπανικου και Ελληνικου εμφυλιου) για να εξαγαγει καποια συμπερασματα.

  Οι οποιες ριξεις δεν αποτελουν προσωπικη υποθεση ενος πρωθυπουργου: Ο -οποιος- Θαπατερο μπορει να στηριχτει σε αυτες τις υγειεις κοινωνικες δυναμεις για παρει καποια μετρα προκειμενου να βγαλει το καρο απο το βαλτο μια συγκεκριμενη στιγμη. Ο -οποιος- Σημιτης σε ποιους θα στηριχτει, στον Σταθοπουλο, τον Μπιστη, τον Φυντανιδη και τον …Κουναλακη?
  Που ειναι αυτες οι υγειεις δυναμεις, που ειναι ο πνευματικος κοσμος της χωρας, η συγκλιτος, οι (ισοβιοι) καθηγητες, που ειναι και δεν τους βλεπω?
  Εδω εχουμε φτασει στο σημειο σ’αυτη τη χωρα να μην υπαρχει πια ουτε ΕΦΕΕ για να αρθρωσει ενα πολιτικο λογο!
  Εβλεπα σημερα στην τηλεοραση τα συνδικατα του ΟΤΕ τα οποια (σωστα ή λαθος) αντιτιθενται στην πωληση του στη deutsche telekom να διαδηλωνουν παρελαυνοντας φορωντας Γερμανικα κρανη, χαιρετωντας ναζιστικα και καιγοντας Γερμανικες σημαιες, εκει βρισκομαστε -αν καταλαβαινει καποιος τι σημαινει αυτο.

  Το θεμα της ποσοστωσης των γυναικων (8/9) σε μια κυβερνηση
  προσωπικα δεν μου λεει τιποτα.
  Στο βαθμο που αυτο αντικατοπτριζει την πραγματικοτητα σχετικα με την ανελιξη των γυναικων στην πολιτικη ειναι σωστο.
  Στο βαθμο ομως που γινεται για αλλους λογους αποτελει λαϊκισμο, και η αποψη μου ειναι οτι ο καλος και κακος λαϊκισμος δεν υπαρχει: ο λαϊκισμος ειναι λαϊκισμος!
  Εχω την εντυπωση οτι ουτε στην πιο ριζοσπαστικη κοινωνια ενα τετοιο ποσοστο δεν αντανακλα την πραγματικοτητα.

 63. Θου Βου,
  διαβαζω ολα αυτα που γραφεις και δεν εχω παρεμβει για εναν και μονο λογο: εισαι μονος σου και εχεις απεναντι σου πολλους και αυτο -εμενα τουλαχιστον- με αποτρεπει απο το να προσθεσω αλλη φωνη εναντια στην δικη σου: ο νομος του Λιντς μου ειναι αποκρουστικος.
  Ομως φαινεται πως σε τρωει ο κωλος σου και κάνεις οτι μπορεις για να προκαλεσεις εκνευρισμο στους αλλους: με αυτο τον τροπο υποδυεσαι το ρολο του θυματος, του ανοητου οσιομαρτυρα και του πιονιερου της μαλακιας!

  Ο Νιτσε, χαζο παιδι με το στομφωδες υφος, μιλωντας για τον «ευρωπαϊκο μηδενισμο» δεν περιγραφει τον «φονο του θεου» σαν αιτια αλλα σαν συμπτωμα και σαν αποτελεσμα μια σερας αιτιων που σου ειναι αδυνατο να κατανοησεις κι εμενα μου ειναι αδυνατο να εξηγησω σ’εσενα.

  Αν …»κατέληξε σε φρενοκομείο,οπου απέθανε μέσα σε παραισθήσεις μεγαλείου και βιαια ξεσπάσματα» ακομα και ο καθε μισοξυπνιος χριστιανος ειναι πλεον σε θεση να μπορει να καταλαβει οτι η εξερευνηση της αληθειας για εναν διανοητη αυτου του επιπεδου δεν αποτελει για το μυαλο μια ανεμελη εκδρομουλα αλλα ενα περιπετιωδες ταξειδι στο οριο της ανθρωπινης νοησης γεματο κινδυνους.
  Και οτι, εν πασει περιπτωσει, αλλο ειναι να τρελενεσαι με την …εξ «αποκαλυψεως αληθεια» κι αλλο εξερευνωντας την και προσπαθωντας να την πιστοποιησεις.

  Γιαυτο προσπαθησε να απαλαγεις απο την χαιρεκακια και ασε το Νιτσε -μην κουραζεσαι, δεν ειναι για σενα- και ασχολησου με τα ιερα μπάζα των πατερικων κειμενων.

  * * *

  «όποιος ψαξει στοιχειωδώς στο διαδίκτυο θα δεί πω οι εν λόγω Ιοί δεν είναι τίποτε άλλο παρά παπαγαλάκια του Στέητ Ντηπάρτμεντ και μάλιστα σε διατεταγμένη υπηρεσια»

  Εδω προκυπτει οτι εκτος απο ανοητος εισαι και παλιοχαρακτηρας:
  Ο Λασκαρατος εκφραζοντας την γνωμη του διατυπωσε την θεση «ότι καλύτερο διαθέτει η εληνική δημοσιογραφία, την ομάδα του Ιού.»
  Εσυ στο πλαισιο της διαφωνια σου μιλωντας για συγκεκριμενα ατομα δεν λες οτι οι αποψεις τους πχ ευνοουν την πολιτικη των ΗΠΑ αλλα κανεις λογο για …»διατεταγμενη υπηρεσια».
  Εγω δεν ειδα πουθενα (εκει που μας παρεπεμψες) την «διαταγη» με την οποια το Στεητ Ντηπαρτμεντ τους αναθετει την οποια δηποτε αποστολη (αυτο σημαινει «διατεταγμενη υπηρεσια»).
  Αυτο που ειδα ειναι οι αποψεις καποιων ανοητων σαν κι εσενα τις οποιες αναπαραγεις με πολυ χυδαιο τροπο.
  Συνεπως εχεις την υποχρεωση να μας παρουσιασεις εσυ τη …»υπηρεσιακη διαταγη» ή να ανασκευασεις: να το διατυπωσεις με αλλα λογια σαν δικη σου υποθεση πχ και οχι ως χυδαια θεολογικη βεβαιοτητα (σε αντιθεση με την …»εξ αποκαλυψεως αληθεια» η αληθεια οφειλει να αποδεικνυεται κι εσυ οφειλεις να κατανοησεις οτι οι συνομιλητες σου εδω δεν ειναι )

  Επειδη αυτη η συμπεριφορα δεν αρμοζει σε χριστιανοπουλο (ουτε σε μωαθανοπουλο, ουτε σε βουδοπουλο) αλλα μονο σε στημενο κωλοπαιδο, αναγνωριζοντας σου το ελεφρυντικο της ανοησιας, θα σε παροτρυνα, με πολυ αγαπη, να καταβαλεις καθε δυνατη και ειλικρινη προσπαθεια να βελτιωσεις τα ελατωματα σου και να διορθωσεις τον παλιοχαρακτηρα σου.
  Αυτη θαναι και η προσωπικη σου συμετοχη στην προσπαθεια βελτιωσης της κοινωνιας.

  Αλλιως -αν συνεχισεις να βγαζεις τα συκοφαντικα σκουπιδια σουμες τη μουρη των συνομιλητων σου- η προταση μου στον Ροϊδη ειναι να σε κοψει απο σχολιαστη κατι που πραγματικα θα με στεναχωρουσε.

 64. …κι εσυ οφειλεις να κατανοησεις οτι οι συνομιλητες σου εδω δεν ειναι …του θεολογικου)

 65. Ο/Η roidis λέει:

  Φίλε Τσουκνίδα,
  Για πια ισοπέδωση μιλάτε; Είναι δυνατόν; Δεν έχετε διαβάσει κάτι εδώ σε αυτό το μπλογκ που να μην είναι τεκμηριωμένο, για ποιους θεολόγους μιλάς και τι αντιπροσωπεύουν όταν δεν αναρωτιούνται για την ελεύθερη ανθρώπινη βούληση. Σκέψου τις αλήθειες που μόλις σου είπε ο κ. Λασκαράτος που λέει: Μιλάω απαξιωτικά για κάθε ψευτοθεοσεβούμενο που πληρώνεται από τον Καίσαρα και βιοπορίζεται διδάσκοντας τον “θείο λόγο”. Το κύρηγμα του Ευαγγελίου δεν μπορεί να είναι επάγγελμα. Χιλιάδες άνθρωποι, απλοί λαϊκοί, στρατεύονται άμισθοι σε κόμματα, ανθρωπιστικές οργανώσεις, γιατρούς χωρίς σύνορα κλπ κλπ και οι Απόστολοι του Χριστού θέλουν κρατικό μισθό για να κυρήξουν
  .
  Θείε Ισίδωρε σε ευχαριστώ.
  Οι ανθρώπινη λογική, τα εύλογα ερωτήματα, οι απορίες, η υποτίμηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αυτά δλδ που καταγγέλλουμε και υπογραμμίζουμε συνεχώς εδώ είτε σαν κείμενο είτε σαν σχολιαστές, κάποιοι που βλέπουν θεολογικά-«δημοκρατικά» τα πράματα όπως στο Μανιτάρι του Βουνού μας περιγράφουν σαν ….«φουνταμενταλιστές».
  Δηλαδή οι κύριοι, «μιλώντας θεολογικά» τακτοποίησαν το ζήτημα σαν το γνωστό: «είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα».
  …πρόκειται για…Σοβαρούς, από «θεολογική» άποψη σχολιαστές.

 66. Ο/Η Misha λέει:

  θείε Ισίδωρε

  είμαι πολυ ευχαριστημένος με τις διαπιστώσεις σου για την ταπεινότητα μου.
  και φαντάσου ότι δεν με γνωρίζεις !πού και να με ήξερες προσωπικά!!
  θα έκανες ακόμα σκληρότερες διαπιστώσεις!

  όσον αφορά την ουσία του θέματος ,ωστόσο,η πραγματικότητα είναι συγκεκριμένη: οι Ιοί απεδείχθησαν ένα από τα κύρια εργαλεία υποστήριξης της αμερικανικης,νεοταξικής προπαγάνδας στη χώρα μας.
  στο πλευρό των αμερικάνων κατα τον βομβαρδισμό αμάχων στη Σερβία,
  στο πλευρό των αμερικάνων κατά την εισβολή στο Αφγανιστάν
  στο πλευρό των αμερικάνων κατά την εισβολη στο Ιράκ.
  στο πλευρό της αμερικανοκίνητης σεχτας των φονταμενταλιστών Σαηεντολόγων .
  στο πλευρό των αμερικάνων για το κατάπτυστο σχέδιο Ανάν.
  στο πλευρό του Τζορτζ Σόρος και των αμερικανοθρεμμένων νεοκομιτατζήδων που κυβερνούν το αμερικανότευκτο γειτονικό μας κρατίδιο.
  απεδείχθησαν κανονικά ροζ παπαγαλάκια του Στέητ Ντηπάρτμεντ ενάντια στον δικαιολογημένο,παλλαικό αντιαμερικανισμό της ελληνικής κοινωνίας.
  «Στρατηγέ μου, καλώς ορίσατε, ιδού ο στρατός σας!», αναφώνησε ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, εν έτει 1948, απευθυνόμενος στον James Van Fleet.
  εκσυγχρονισμένη αυτή η φράση θα μπορούσε να αποτυπωθεί επιτυχώς ως:
  «Πρόεδρε των ΗΠΑ ,ιδού οι (Υ)ΙΟΙ σας!»

 67. Ο/Η π2 λέει:

  Λεξικό Τριανταφυλλίδη, λ. απόδειξη: τα συγκεκριμένα στοιχεία ή δεδομένα που αποδεικνύουν κάτι.

 68. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Θείε Ισίδωρε,
  με όλο την εκτίμηση που σου έχω γιατί γενικά τα λες πολύ ωραία, στο θέμα Σημίτη δισφωνώ και είναι αυτή μια γενικώτερη διαφωνία μου με σένα που επικεντρώνεται στο εξής: Ο πολιτικός πρέπει να τολμά, πρέπει να συγκρούεται και με τη λαική πλειοψηφία αν χρειαστεί προκειμένου για το σωστό, πρέπει να προτιμά έστω να χάνει την εξουσία παρά να κάνει ανήθικους συμβιβασμούς; Απαντώ ανενδοίαστα ΝΑΙ.
  Ο Σημίτης εθίστηκε στην οσφυοκαμψία. Ανέχτηκε να είναι στο κόμμα της Αυριανής, της κας Λιάνη και του Κοσκωτά, με αρχηγό τον Αντρέα. Κατάπιε προσβολές, κράτησε κάποιες αποστάσεις και καραδοκούσε την ευκαιρία που ήλθε.
  Έστω λοιπόν πως συγκρουόταν με την Εκκλησία. Είμαι απόλυτα βέβαιος πως πάρα πολύ εύκολα θα έβγαινε νικητής. Η Ιεραρχία είναι τόσο βουτηγμένη σε κάθε μορφής σκάνδαλα-ένας απλός διαχειριστικός έλεγχος των μητροπόλεων θα έστελνε σχεδόν όλους τους μητροπολίτες στον Κορυδαλλό-το έχει πει ο μητροπολίτης Καντιώτης, χωρίς το σχεδόν-για να μην αναφερθώ στα αρχεία της ΕΥΠ-ΚΥΠ, που αν καταλάβαινε το παπαδαριό πως είχε απέναντί της ηγέτη αποφασισμένο, θα έκανε πίσω. Το είχε γράψει τόσο ωραία στην Καθημερινή ο κ.Γιανναράς: Και μόνο η διερεύνηση της συγκατοίκησης του κ.Κουλουσούσα με κάποιον παλιό αρχιεπίσκοπο-τα είπε πιό χοντρά-θα είχε απροσμέτρητες συνέπειες.
  Αλλά και πέρα από αυτά, είναι βέβαιο πως το 80% του λαού θα ενθουσιαζόταν με τον πρωθυπουργό που θα έκανε το αυτονόητο, να φορολογίσει δίκαια την αστρονομική εκκλησιαστική περιουσία, αρκεί να έβλεπε πως τα λεφτά αυτά θα γινόντουσαν άμεσα νοσοκομεία, σχολεία και όχι παραλιες βίλες σοσιαληστών κλπ Αντ’αυτού ο κ.Σημίτης προχώρησε σε αυξήσεις των μισθών των μητροπολιτών και σε εγκληματικές φοροαπαλλαγές. Κέρδισε τίποτα; Μια ταπεινωτική εκλογική ήττα.
  Κάνω μια υπόθεση εργασίας. Έστω πως λέω κουταμάρες και αν προχωρούσε σε σύγκρουση θα έχανε τις εκλογές. Ε και τι μ’αυτό. Χαμένες τις είχε και είναι χίλιες φορές καλύτερα να πέφτεις αξιοπρεπώς μαχόμενος για κάτι καλό, παρά να ηττάσαι ως αρχηγός λαμογιών, διαπλοκών, υπερεξοπλισμών, φοροαπαλλαγών στην ολιγαρχία, ΜΑΤ κατά συνταξιούχων, αλητάρχης Ολυμπιακών αγώνων, χρηματοδότης παιδεραστών κληρικών (ξεφωνημένη αρχιεπισκοπή Αμερικής) κλπ κλπ κλπ

  Με την ανάλυση που κάνεις για την Ισπανία διαφωνώ κατά το ήμισυ. Παραλείπεις την τερατώδη ισχύ του Καθολικισμού με τα σχολεία του, τα πανεπιστήμιά του και τους μορφωμένους -δεν μιλάμε για τσόλια-κληρικούς του. Ο κλήρος δεν έχει καμμία υπόληψη στην Ελλάδα, όλοι ξέρουν πως ο βασιλιάς είναι γυμνός και περιμένουν τον αθώο πολιτικό που θα το φωνάξει. Το οικοδόμημα θα καταρεύσει με ένα φύσημα σαν πύργος της Βαβέλ.

 69. Ο/Η Ίωνας λέει:

  Λασκαράτε,

  η θρησκευτική παιδεία στο σχολείο είναι προβληματική. Δε χρειάζονται ούτε παπάδες, ούτε ραβίνοι, ούτε μονομέρειες, ούτε εξαναγκασμοί – αυτό είναι βέβαιο. Οποιοσδήποτε έχει τα λογικά του το καταλαβαίνει αυτό.

  Θα σταθώ σε δύο σημεία.

  Δυστυχώς, ο Κοραής έχει χρησιμοποιηθεί (μάλλον κακοποιηθεί) απ’ όλο το πολιτικό φάσμα.

  Βέβαια, με βάση την προσωπική του μελέτη, ο ίδιος κατέληξε

  να μένη πάντοτε εις τας σταθεράς και αμετακινήτους αρχάς της χριστιανικής πίστεως, υπηγορευμένες από τον ορθόν λόγον και σφραγισθείσας από την αποκαλυφθείσαν θρησκείαν, και ο κόσμος όλος ήθελε κρίνει το εναντίον

  Κι εδώ βρίσκεται η παγίδα, στην οποία πέφτουν οι περισσότεροι, αφού

  η ελληνική παιδεία ελευθερώνουσα τον νουν από την άγνοιαν, διδάσκει τον άνθρωπο τα προς του Θεόν και τους ανθρώπους καθήκοντα, τούτους μεν να στοχάζεται ως αδελφούς του και να προσφέρεται προς αυτούς ως επιθυμεί να προσφέρονται προς αυτόν εκείνοι, τον δε Θεόν να σέβεται ως δημιουργόν και προνοητήν του, μηδέν να τολμά να τον ατιμάζει, συγχέει δεισιδαιμόνως τας τελειώτητάς του με τας ανθρώπινας ασθενείας

  Αν τα λέει η πηγή, εμείς ματαιοπονούμε.

  Για τις ιδέες του σχετικά με τον κλήρο, παραπέμπω στο «Αι περί κλήρου ιδέαι του Κοραή» του Γ. Γαλίτη (1960).

  Ένα μικρό απόσπασμα, κατάλληλο για την εποχή μας:

  εν τω α’ τόμω των «Ατάκτων» γράφει: «Oι υπηρετούντες τον ναόν δίκαιον είναι και να τρέφονται από τον ναόν· αλλά να τρέφωνται και όχι να τρυφώσι»

  Νομίζω πως βρίσκει εφαρμογή παντού, με μια ευρύτερη έννοια του «ναού».

  Όσο για τη

  λογοκριμένη Ιστορία</blockquote

  που λανθασμένα αποδίδεται στην ομάδα Ρεπούση (αφού αποτελεί εφαρμογή του νόμου 2929), δεν είδα αρκετούς να καταγγέλουν τη λογοκρισία που επιχειρήθηκε π.χ. με την απουσία των Σεπτεμβριανών από το βιβλίο.

 70. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Ίωνα,
  ούτε εγώ δεν είδα κανέναν να διαμαρτύρεται για την λογοκρισία που επιχειρήθηκε από την ομάδα Ρεπούση, σχετικά με τις ωμότητες του ελληνικού στρατού το 1922, που προγήθηκαν της συμφοράς της Σμύρνης. Όποιος ζητά να γράφεται η αλήθεια-κι εγώ μαζί του-την θέλει ολόκληρη και αμερόλπτη.

 71. Ο/Η Ίωνας λέει:

  Λασκαράτε,

  κατ’ αρχήν, χαίρομαι που ξεκαθαρίσαμε κάπως το ζήτημα με τον Κοραή.

  Συμφωνώ με τη διαπίστωσή σου για την Ιστορία, αλλά δεν συμφωνώ με τον τρόπο που πλασάρει το ίδιο επιχείρημα ο Λιάκος («μη φωνάζετε για όσα δεν γράφτηκαν, γιατί έχουμε κι εμείς λερωμένη τη φωλιά μας»).

  Νομίζω πως τα παιδιά και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, πρέπει να μαθαίνουν όλα τα γεγονότα, όσο σκληρά και να είναι. Μόνο έτσι μπορούμε ν’ αποφύγουμε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον. Δυστυχώς, η συμφωνία Παπανδρέου-Τζεμ (μετέπειτα νόμος 2929), επιχείρησε βλακωδώς να διαγράψει τα γεγονότα ως «ανακρίβειες» (βλέπε κείμενο του νόμου), αντί να τα προβάλλει.

  Μια ζωή είναι μια ζωή και δεν αξίζει περισσότερο ή λιγότερο από κάποια αλλόγλωσση ή αλλόθρησκη.

 72. Ο/Η Τσουκνίδα λέει:

  Λασκαράτε και Ροίδη

  Δεν υπερασπίζομαι το σημερινό μάθημα των θρησκευτικών. Υπερασπίζομαι όμως να υπάρχει κοινό μη ομολογιακό μάθημα θρησκευτικών.
  Που δεν θα είναι είναι κατήχηση αλλά μελέτη του υπαρκτού θρησκευτικού πολιτισμού. Αυτό μαθαίνει και ο καθηγητής θρησκευτικών στην πραγματικότητα στις κρατικές θεολογικές σχολές (που θα έπρεπε να είναι τμήματα των φιλοσοφικών σχολών) και όχι να κάνει κατήχηση. Μα το άλλο, όπως σωστά λέτε, δεν είναι κυρίως θέμα γνώσης.
  Αν, αντέδρασα στα γραφόμενα του Λασκαράτου είναι, διότι, αν και δεν έχει φτάσει το μάθημα των θρησκευτικών στο πλαίσιο που θέλω κι εγώ, δεν είναι και «σκοταδιστικό», όπως παρουσιάστηκε.
  Ο θεολόγος δεν βιοπορίζεται διδάσκοντας τον «θείο λόγο», αλλά μελετώντας και παρουσιάζοντας τα πολιτιστικά μνημεία και τις κοινωνικές πραγματικότητες του θρησκευτικού πολιτισμού. Και βέβαια, για την χώρα μας είναι δεδομένο ότι το ενδιαφέρον θα στραφεί στην Ορθοδοξία (Έπρεπε βέβαια να είχε ήδη αφιερωθεί και σε άλλες θρησκείες, αλλά αυτό διορθώνεται με τον καιρό…)

 73. Ο/Η Τσουκνίδα λέει:

  Και να Λασκαράτε, συνεχίζεις να μου δείχνεις την εικόνα ενός υπερβολικά προκατειλημένου ανθρώπου (ίσως να φταίνε κακές εμπειρίες από τα θρησκευτικά ή τους παππάδες).
  Αφού σου σημειώνω δύο πράγματα, ότι ο αφορισμός είναι ένα εξωτερικό στοιχείο, που πολύ συχνά στην ιστορία δεν ανταποκρινόταν σε πραγματική αποκοπή από την εκκλησιαστική κοινότητα, γιαυτό ακόμα και άνθρωποι που αργότερα αναγνωρίστηκαν ως άγιοι, πέθαναν αφορισμένοι.
  Το γεγονός είναι ότι σήμερα δεν ισχύει ο αφορισμός του Διονυσίου.
  Σχετικά με τον Κοσμά (και κάθε άνθρωπο που η Εκκλησία τιμά)σου σημείωσα και σου σημείωσε και ο Δημήτρης, δεν σημαίνει ότι θα αποδεχτεί και κάθε πράξη του, ή ότι είπε έχει πέσει από τον ουρανό. (Αυτό είναι μια Σχολαστικο- Καλβινίζουσα τάση, απότοκη παλαιών βασάνων που μπορεί να την αναδείξει όποιος μελετήσαι τα μνημεία..).
  Τιμάται για συγκεκριμένες πράξεις του. Και παρόλα όσα μπορεί να πει κανείς για τον Αιτωλό ίδρυσε σχολεία.

  Δεν αντιλέγω και οι αγιοποιήσεις ακολουθούν τις εποχές και καμία φορά τις πολιτικές επιλογές.
  π.χ. ο Χρυσόστομος Σμύρνης, αλλά από την άλλη Άγιοι ονομάζονται από την εκκλησία όλοι οι πιστοί και τους «μεγαλύτερους άγιους» ίσως δεν τους αναγνωρίσανε ποτέ.

  Κατάλαβες λοιπόν, στο μάθημα των θρησκευτικών πρέπει να ειπωθούν και αυτά τα στοιχεία, μαζί π.χ. με αυτά που έγραψες για τον Κωνσταντίνο.
  Όως πρέπει να σημειωθεί η μεγάλη συμβολή του αραβικού Ισλάμ στον πολιτισμό, μαζί με τον ουαχαμπίτικο φουνταμενταλισμό…

 74. Ο/Η roidis λέει:

  Φίλε Τσουκνίδα,
  Σου το έχω ήδη πει ότι συμφωνώ με την άποψη σου που λες:

  Υπερασπίζομαι όμως να υπάρχει κοινό μη ομολογιακό μάθημα θρησκευτικών. (και τα υπόλοιπα του σχόλιου)

  Πόσο όμως είναι εφικτό αυτό όταν σε όλο το δημόσιο τομέα κρέμονται και παρεμβαίνουν ετσιθελικά εικόνες; Στο σχολείο, στο νοσοκομείο, στο στράτευμα, και το αισχρότερο: Στις Δικαστικές αίθουσες. ο Όρκος στη Βουλή (!), ο όρκος στο στράτευμα (!)…

  δεν βλέπω ιδιαίτερες δημοκρατικές ευαισθησίες από πλευράς εκκλησίας γι αυτά τα θέματα, γιατί αν πράγματι πρεσβεύει αυτά που επαγγέλλεται θα έπρεπε από μόνη της να ζητήσει την αλλαγή του καθεστώτος σε αυτά τα ζητήματα, γιατί πρόκειται καθαρά για ιδεολογική επιβολή και όχι δημοκρατική επιλογή.

  Η Εκκλησία λοιπόν, πόσο Χριστιανική είναι; Που είναι σε αυτά τα ζητήματα ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας; Δεν θα αναφέρω τα ανήθικα κρατικά πάρε-δώσε, το αφορολόγητο, τις αιώνια Ατιμώρητες «ιερές επενδύσεις», «Ιερές καταπατήσεις» και «ιερές παιδεραστίες.

  Μετά από αυτό το ετσιθελικό αγκίστρωμά της στις ανθρώπινες συνειδήσεις που ξεκινούν από την κούνια, τη βάπτιση και μας ακολουθεί κατά πόδας έως το θάνατο με συνοδοιπόρους ένα ανορθολογικό κράτος…

  Γιατί λοιπόν εμείς εδώ θα πρέπει να λιβανίσουμε τις όποιες «καλές της πράξεις» και να συμβάλλουμε σε αυτό το έγκλημα. Γιατί να προσθέσουμε κι εμείς τη δική μας μελάνι ανάμεσα σε τόνους τόνους βιβλίων που έχουν εκδοθεί ανά τους αιώνες ( δεν αρκούν; ) και εξυμνούν την εκκλησιαστική «αρετή»… Γιατί να έχω εγώ την υποχρέωση να ψάξω να βρω τα λίγα καλά σε αυτόν το βόθρο, για να μην φανεί δήθεν ότι τα «ισοπεδώνω όλα». Γιατί.

  Πιστεύω να έχεις καταλάβει ότι θέτω θέμα ηθικής τάξης.

  Όχι φίλε Τσουκνίδα, αφήνω την «αντικειμενικότητα» στους «αντικειμενικούς». Το παιχνίδι αυτό δεν μπορώ συνειδησιακά να το παίξω.

  Αν υπήρχε πλήρης διαχωρισμός Εκκλησίας-Κράτους, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, θα μιλάγαμε με άλλους όρους. Προς το παρόν όμως…

 75. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Τσουκνίδα,
  Καλό είναι να μην κάνεις μειωτικούς χαρακτηρισμούς στους συνομιλητές σου, είναι απρέπεια, δείχνει μικρότητα και έλειψη επιχειρημάτων, κι εγώ θα μπορούσα να σε χαρακτηρίσω αλλά δεν θα το κάνω.
  Για τα σχολεία του Κοσμά, όπου διδάσκονταν τα πατερημά και τα κολυβογράμματα-αλήθεια αυτά δεν ήτανε Κρυφά σχολειά όπως τα άλλα ντε της Πεντέλης κλπ-καλό είναι να μη γίνεται κουβέντα. Ιεροδιδασκαλεία, πες τα, τεκέδες πες τα ή μεντρεσέδες όπου ξορκίζονταν τα ‘άθεα γράμματα», ριχνόντουσαν κατάρες στη Δύση διδασκόταν η άποψη πως ήταν θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει και αποβλακωνόντουσαν με απύθμενες κουταμάρες οι μαθητές. Υπάρχουν και οι διδαχές Α,Β,Γ, που προσφέρονται για μπόλικο γέλιο. Ούτε ο Αγιατολάχ της Καμπούλ δεν θα έλεγε τέτοιες παραλληρηματικές ασυναρτησίες. Με τι προσόντα δίδασκε ο Κοσμάς, σε ποιό πανεπιστήμιο είχε φοιτήσει; Εκτός από τα ψαλτήρια του ήξερε τίποτα άλλο;

  Για τον Διονύσιο, θα με υποχρέωνες αν μου έλεγες πότε και πως ήρθη ο αφορισμός του γιατί ομολογώ δεν το ξέρω.

  Ασφαλώς και κατάλαβα πως πρέπει να ειπωθούν και τα αρνητικά του Κωνσταντίνου, εσύ το κατάλαβες ότι αυτό το έχω καταλάβει εδώ και 30 χρόνια; Επίσης κατάλαβες πως κι εγώ θέλω μη ομολογιακό μάθημα θρησκευτικών, θρησκειολογία δηλαδή.

  Σκοταδιστικό είναι το μάθημα των θρησκευτικών από τη στιγμή που είναι φτηνιάρικος προσυλητισμός ανήλικων παιδιών με τις αντιεπιστημονικές παρλαπίπες ενός μεσαιωνικού δόγματος, που επιβλήθηκε με την ωμή βία.

 76. Ο/Η Τσουκνίδα λέει:

  Θα ξεκινήσω με ένα ανέκδοτο.
  «Γιατί οι δικαστές έχουν την εικόνα του Χριστού πίσω από την πλάτη τους και δεν την έχουν μπροστά τους;»
  «Μα γιατί έτσι θα έβλεπαν συνεχώς το πλέον γνωστό θύμα δικαστικής πλάνης!»
  Συνυπογράφω ακραιφνώς το «Πόσο όμως είναι εφικτό αυτό όταν σε όλο το δημόσιο τομέα κρέμονται και παρεμβαίνουν ετσιθελικά εικόνες; Στο σχολείο, στο νοσοκομείο, στο στράτευμα, και το αισχρότερο: Στις Δικαστικές αίθουσες. ο Όρκος στη Βουλή (!), ο όρκος στο στράτευμα (!)…

  δεν βλέπω ιδιαίτερες δημοκρατικές ευαισθησίες από πλευράς εκκλησίας γι αυτά τα θέματα, γιατί αν πράγματι πρεσβεύει αυτά που επαγγέλλεται θα έπρεπε από μόνη της να ζητήσει την αλλαγή του καθεστώτος σε αυτά τα ζητήματα, γιατί πρόκειται καθαρά για ιδεολογική επιβολή και όχι δημοκρατική επιλογή.»

  Επίσης να ξέρεις ότι ο τσουκνίδας έχει βάλει την υπογραφή του και έχει αγωνιστεί εναντίον ιερών καταπατήσεων.

 77. Ο/Η Τσουκνίδα λέει:

  Αγαπητέ Λασκαράτε, δεν είχα σκοπό να σε μειώσω και αν αισθάνθηκες έτσι συγνώμη.
  Σημείωσα απλώς την αίσθηση μου, επειδή αρνείσαι να δεχτείς την ύπαρξη έστω και της παραμικρής μεταβολής στην κατάσταση, ή, επίσης, το οποιοδήποτε θετικό σημείο σε αυτό που βλέπεις ως την «αντίθετη όχθη».
  Δηλαδή ότι παρά τον ομολογιακό του χαρακτήρα και τις ελλείψεις του το μάθημα δεν είναι φτηνιάρικος προσυλητισμός ανήλικων παιδιών με τις αντιεπιστημονικές παρλαπίπες»
  Χαίρομαι που θέλεις «μη ομολογιακό μάθημα θρησκευτικών, θρησκειολογία δηλαδή», όμως αυτό δεν μπορεί να είναι κατεβατά εναντίον των θρησκειών, ή εναντίον μιας θρησκείας, αλλά ψύχραιμη πολυτασική πληροφόρηση, μελέτη κλπ.

  Σου έγραψα για τον ρόλο του αφορισμού στην Τουρκοκρατία, έχουν αφοριστεί χιλιάδες άνθρωποι για μη θρησκευτικούς λόγους.
  Λειτουργούσε ως κολασμός ποινικών και πολιτικών αδικημάτων
  (Κ. Μιχαηλάρη, Αφορισμός)
  Δεν ξέρω αν έχει αρθεί ο αφορισμός τυπικά, αλλά κι εσύ ο ίδιος ανέφερες εκκληστιαστικούς συγγραφείς που τον υπερασπίζονται και τον προβάλλουν σήμερα. Θα τους προτείνω λοιπόν, να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αρθεί και τυπικά ο αφορισμός.
  Επίσης είναι γνωστό, ότι ο Κοσμάς δεν δίδασκε ο ίδιος στα σχολεία που ίδρυε.
  Προσλαμβανόταν από τις κοινότες οι δάσκαλοι της εποχής…
  Οι οποίοι, βέβαια δεν ήταν διπλωματούχοι πανεπιστημίου, αλλά κάποιοι που ήξεραν κάποια βασικά γράμματα.
  Από αυτά τα βασικά γράμματα, όμως των κατώτερων σχολείων ξεκίνησαν και οι κατοπνοί διαφωτιστές.
  Εκτός βέβαια από τα Εκκλησιαστικά τους μίλαγαν πολύ και για την αρχαία Ελλάδα, γιαυτό τον καιρό εκαίνο αρχίζουν να διαδίδονται τα αρχαιοελληνικά ονόματα κλπ κλπ
  Οι κατοπινές «Ελληνοχριστιανικές συζεύξεις» και οι «μεγάλες ιδέες» όσο και ιδεολογικές κατασκευές κι αν ήταν, έπρεπε να στηριχθούν κάπου.. Εδώ στηρίχθηκαν.

 78. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Τσουκνίδα,

  1)Για τον επίσκοπο Διονύσιο Φιλόσοφο και Σκυλόσοφο κατά την Εκκλησία: Ο αφορισμός του δεν έχει αρθεί. Αφήνω σε σένα τον χαρακτηρισμό για μια Εκκλησία που δεν έχει το θάρρος να άρει την αδικία που έχει κάνει σε έναν μαρτυρικό και ηρωικό επίσκοπο-αμαρτωλό βέβαια αφού είχε σπουδάσει στη Δύση.
  Μην προσπαθείς να στρέψεις την παλιανθρωπιά της Εκκλησίας, το να επικαλείται δηλαδή ως άλλοθι αυτόν που τσαλαπάτησε για να δρέψεις δάφνες για λογαριασμό της. Άυτό κάνει η Εκκλησία. Επικαλείται κληρικούς που κατεδίωξε άγρια, ουδέποτε αποκατέστησε, εξύβρισε χυδαιότατα και συγγνώμη δεν ζήτησε, όπως τον μακαρίτη παπα-Πειρουνάκη στη Χούντα, για να κάνει μνημόσυνο με ΞΕΝΑ κόλλυβα. Πάει πολύ. Θυμάμαι ένα άρθρο του Ναυπακτίας Ιερόθεου στην Ελευθεροτυπία, που ούτε λίγο ούτε πολύ μας έλεγε πως και οι αντιστασιακοί της 7ετίας ήτα βαπτισμένοι Ορθόδοξοι άρα η Εκκλησία αντιστάθηκε στη Χούντα. Μέσω Παναγούλη λοιπόν ή και της βαπτισμένης Παπαρρήγα θα πούμε πως η Εκκλησία πολέμησε τη Δικτατορία. Αστεία πράγματα.
  Ο αφορισμός λειτουργούσε με τον πιό αισχρό τρόπο. Το βιβλίο που αναφέρεις σχετικά το έχω αναφέρει εδώ σε παλιότερο ποστ και μάλιστα ο κ.Ροϊδης δημοσίευσε και το εξώφυλλό του. Τι πάει να πει αυτό; Είναι δικαιολογία το ότι η Εκκλησία αφόριζε για ψύλλου πήδημα; ή μήπως δείχνει ακόμη χειρότερα το ελεεινό πρόσωπό της στην Τουρκοκρατία. Το κείμενο πάντως του Αφορισμού είναι σαφές: Ο Διονύσιος και κάθε αφορισμένος αποκόπτεται από την Εκκλησία και μάλιστα επί Τουρκοκρατίας διέρρεε και η αντίληψη για να τρομάξει ο κοσμάκης, πως ο αφορισμένος γινόταν βρυκόλακας.

  2) @@Επίσης είναι γνωστό, ότι ο Κοσμάς δεν δίδασκε ο ίδιος στα σχολεία που ίδρυε.
  Προσλαμβανόταν από τις κοινότες οι δάσκαλοι της εποχής…
  …………Εκτός βέβαια από τα Εκκλησιαστικά τους μίλαγαν πολύ και για την αρχαία Ελλάδα@@

  Μιλάγανε για την αρχαία Ελλάδα τα πνευματικά τέκνα του Κοσμά; Θα αστειεύσαι και ο χρόνος μου είναι πολύτιμος.
  Ο πρώτος οθωμανός πατριάρχης ο Γεννάδιος που ως καλόγερος προετοίμασε την Άλωση, είχε δώσει γραμμή:

  «Έλλην ων τη φωνή ουκ αν ποτε φαίην Έλλην είναι»,
  Στήβεν Ράνσιμαν («Η μεγάλη Εκκλησία εν κινδύνω».)

  Απόκοντα και το μέντιουμ Κοσμάς (και τι μέντιουμ, οι προφητείες του απευθύνονται σε θρησκόλπτες γριούλες και σε ανισόροπους Τάλιμπαν):

  με «την χάριν του Κυρίου…δεν είσθε Έλληνες, δεν είσθε ασεβείς, αιρετικοί, άθεοι…» [Αυγουστίνου Καντιώτη (μετέπειτα μητροπολίτη Φλωρίνης ή Χλωρίνης, διαλέγεις) «Κοσμά Αιτωλού Διδαχαί…». 1959, σ.59].

  Είναι το λιγότερο αστείο να μου λες πως στους μεντρεσέδες του Κοσμά διδασκόταν η αρχαία Ελλάδα. Ο ίδιος ο Ευγένιος Βούλγαρης ισχυρίζεται (1785) πως «όλο το Έθνος μας τώρα όταν λεν Έλληνα νοούνε ειδωλολάτρη» (Κ.Θ.Δημαρά «Ιστορικά Φροντίσματα», τ.Α΄. Πορεία 1992)
  O πρωτοπρεσβύτερος καθηγητής Ι.Ρωμανίδης, κορυφαίος ορθόδοξος θεολόγος, υπήρξε υπέρμαχος της χρήσης του όρου Ρωμηός και όχι Έλληνας. Σε διάλεξή του στις 21-3-76 στο Μεσολλόγι, επισήμανε: «Το 1901 κυκλοφόρησε το έργο ‘Ιστορία της Ρωμηοσύνης’ του Αργύρη Εφταλιώτη. Ήταν εποχή που τα ονόματα Ρωμηός και Ρωμηοσύνη συγκινούσαν περισσότερο, από ότι σήμερα, τους Ρωμηούς. Αυτό γιατί τα ονόματα Έλλην και Ελληνισμός εισαχθέντα συνταγματικώς κατά το 1822 δεν είχαν ακόμη επικρατήσει στην συνείδηση και την χρήση του λαoύ ………»)
  Πρέπει Τσουκνίδα να αντιληφθείς το αυτονόητο. Το πατριαρχείο και οι πράκτορές του (με πρώτον το μέντιουμ Κοσμά) δεν ήταν ελληνικό, ήταν Ρωμαικό. Εκπροσωπούσε χάρις στον Σουλτάνο όλο το ορθόδοξο μιλιέτι. Βλάχους, Αλβανούς, Άραβες, Σλάβους, Γραικούς, Τούρκους (Καραμανλήδες, Μπαφραλήδες, Γγαγκαούζους) ορθόδοξους. Τα ελληνικά τα επέβαλε σαν λειτουργική γλώσσα-τίποτα περισσότερο-στο ταλαίπωρο πολυεθνικό ποίμνιο ως ενοποιητικό κρίκο, και οι ταλαίπωροι οι Σλάβοι-Αλβανοί κλπ ορθόδοξοι δεν καταλαβαίνανε γρυ. Το ίδιο ωμά τους επέβαλε και Γραικούς επισκόπους για να μπορεί να κάνει κουμάντο. Οι εθνικές αφυπίσεις Ελλήνων, Αλβανών Βουλγάρων κλπ του κόστισαν άσχημα. Έχασε τις επαρχίες του, το ψωμί του. Και σήμερα βολεύεται και κλαίγεται με κενούς τίτλους αργόσχολων δεσποτάδων. Ο μητροπολίτης Δαρδανελλίων και Έξαρχος Σούρτα Φέρτα κλπ.

  Για παράδειγμα το 1874, ο άγιος Δρύστρας Διονύσιος απαιτούσε με σφοδρότητα από την ελληνική κοινότητα της Τούλτσας, να μετονομαστεί σε «γραικική» (Πρακτικά «Ελλ.Φιλολ. Συλλ.Κωνσταντινουπόλεως», τ.Η)

  Ο παπά-Αρσένιος Μέσκος ( «Ο πλανήτης της Θεολογίας». Ι.Μ.Μεταμορφώσεως-2002), ομολογεί: «Η Εκκλησία…γίνεται μια πολιτική δύναμη γι’αυτό και αρέσκεται στην ύπαρξη της απομονωτικής γυάλας που της επιβάλλει το οθωμανικό κράτος…Ίσως δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι αν δεν υπήρχαν τα ερεθίσματα του διαφωτισμού, ακόμα θα είμασταν υπό την τουρκική κατοχή. Στο θέμα αυτό υπάρχουν τόσα κρυφά τραύματα που με επιμέλεια καλύπτουμε!».

  Όπως παρατηρεί ο Π.Κονδύλης («Η καχεξία του αστικού στοιχείου». «Τα Ιστορικά», τ.12-13, Ιούνιος, Δεκέμβριος 1990.») «…η Εκκλησία ήταν θεσμός ξένος προς το έθνος, θεσμός πολυεθνικός….με το έθνος δεν είχε καμία σχέση και μάλιστα έπρεπε από τη σκοπιά της να φοβάται ότι η δημιουργία ενός εθνικού κράτους θα διασπούσε το πλήρωμά της, που ανήκε σε περισσότερα έθνη και έτσι θα εμείωνε την επιρροή της».

  Με γράμμα του, ο Πατρίκ εφέντης Νεόφυτος ο Ζ΄, νουθετούσε τον πρωτοκλέφτη του Μωριά Ζαχαριά Μπαρμπιτσιώτη: «Κάνεις καλά ν’ακούς του Ντοβλετιού την προσταγή και καλούς λουφέδες σου δίνουν. Μην είσαι αχάριστος. Το Ντοβλέτι σε αγαπάει και βλέπει το συμφέρον μας με μεγάλη ευμένειαΦίλιου (Ζαννέτου «Ζαχαριάς Μπαρμιτσιώτης». Περ. «Λακωνικά», τ.Α΄, 1932).
  Δεν κατοικούσαν τρελλοί στο πατριαρχείο. Γήινοι απάτριδες καλόγεροι, αρπακτικά του χαμού, αγοραπωλούσανε τους επισκοπικούς θρόνους, οργανώνανε ζητείες, εμπορευόντουσαν λείψανα, πουλάγανε συγχωροχάρτια και οι Εθνεγέρσεις τους χαλάσανε το πάρτυ. Σε μερικούς κοστίσανε την ίδια τους τη ζωή, αφού το αφεντικό τους που τους μπούκωνε με προνόμια, τους κρέμαγε όπως και τους Βεζύρηδές του, όπως και τους Γραικούς οσποδάρους Μολδαβίας και Βλαχίας, όπως και τους πασάδες του, όταν δεν του κάνανε καλά τη δουλειά.
  Για να τελειώνω. Ο γνωστός μεγαλοϋπάλληλος του Σουλτάνου άγιος Γρηγόριος ο Ε΄(Βλ. και Αφιέρωμα στου Ρο 10 και 11 Απρίλη), δεν ανεχότανε ούτε την μικροαφύπνιση του να δίνονται ελληνικά ονόματα: Όταν το «κακό» παράγινε καταδικάζει με αυστηρή εγκύκλιό του αυτήν την καινοτομία, χαρακτηρίζοντάς την «αντιχριστιανική». Απαγορεύει με την απειλή αναθέματος, ή ακόμη και αφορισμού, την Ελληνική ονοματοθεσία και συγχρόνως καταδικάζει ακόμα και την απλή αναφορά στα αρχαιοελληνικά ονόματα. Ο Κοραής πληροφορείται την εγκύκλιο και εκφράζει αγανακτισμένος την γνώμη του. «Ταλαίπωρον γένος! Εξ οίων εις οία! (Δημαρά Κ.Θ. «Νεοελληνικός Διαφωτισμός». Εκδ. Ερμής. 7η έκδοση Αθήνα 1998).

  Τι μας τσαμπουνάς τώρα για τα σχολεία του Κοσμά. Το πολύ πολύ να διδάσκανε εξόν από το ψαλτήρι και της προφητείες του μετά Χριστόν προφήτη για τα «άλαλα και τα μπάλαλα». Κυκλοφοράνε και στο Διαδίκτυο, διάβασές τες, έχουν πολύ πλάκα.

  Ελπίζω να μην χρειαστεί να επανέλθω. Έχουμε όλοι μας και δουλειές.

 79. ΛΑΣΚΑΡΑΤΕ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΕΣ
  ΑΛΛΑ Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΟΥ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΠΟΥ ΣΕ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΤΟΥΣ ΝΟΗΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟ, ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ….

  ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΝΔΥΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΣΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΙ ΕΓΩ ΑΛΛΑ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΣΟΥ
  ΕΧΕΙΣ ΜΠΛΕΞΕΙ ΤΙΣ ΕΝΟΙΕΣ, ΕΘΝΟΣ ( ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ ΤΟΥ ΣΗΜΑΣΙΑ), ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ, ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΩΣ ΣΩΜΑ ΑΝΤΙΛΗΨΕΩΝ ΚΑΙ ΠΗΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΚΑΤΑ ΠΩΣ ΣΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ.

  ΣΤΑΜΑΤΩ ΚΙ ΕΓΩ ΕΔΩ.

  ΣΕΒΟΜΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΟΛΩΝ..
  ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΘΕΟΙ
  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΘΕΜΑ ΑΝΤΙΛΗΨΕΩΝ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΟΛΑ ΜΑΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙΣ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ ΘΕΣΕΙΣ.

 80. Θου Βου ή Misha,

  1) “όποιος ψαξει στοιχειωδώς στο διαδίκτυο θα δεί πω οι εν λόγω Ιοί δεν είναι τίποτε άλλο παρά παπαγαλάκια του Στέητ Ντηπάρτμεντ και μάλιστα σε διατεταγμένη υπηρεσια”

  2) «απεδείχθησαν κανονικά ροζ παπαγαλάκια του Στέητ Ντηπάρτμεντ ενάντια στον δικαιολογημένο,παλλαικό αντιαμερικανισμό της ελληνικής κοινωνίας.»

  Βλεπω οτι (αν δεν εισαι πραγματικα) εξακολουθεις να παριστανεις τον χαζο και να μην προσπαθεις να βελτιωθεις με αποτελεσμα η κατασταση σου να παραμενει απελπιστικη.
  Παρ΄ολα αυτα επειδη η αγαπη μου για τον ανθρωπο δεν ειναι η ιδια με της εκκλησιας θα εξακολουθησω να στεκομαι στο πλευρο σου.

  ΜΑΘΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Νο1

  Σε ολα αυτα που αναφερεις περι: «»βομβαρδισμό στη Σερβία», «εισβολή στο Αφγανιστάν», «εισβολη στο Ιράκ», «σεχτας Σαηεντολόγων», «κατάπτυστο σχέδιο Ανάν», «Τζορτζ Σόρος και αμερικανοθρεμμένων νεοκομιτατζήδων» κλπ κλπ…», δεν θα σταθω στην ουσια διοτι θα ηταν βλακωδες να προσπαθησω να ανατρεψω ηδη βαθια ριζωμενες στο μυαλο σου πεποιθησεις.

  Θα σταθω μονο στο εξης: Δεν σου ζητω να συμφωνησεις με τις θεσεις τους και τις αποψεις τους οι οποιες ειναι αδιανοητες για εσενα λογω του τροπου που εχεις μαθει να σκεφτεσαι ή μαλλον να …νοιωθεις (διοτι -κατα την γνωμη μου- καποιος ψυχικος μηχανισμος ειναι αυτος που καθοριζει τη σκεψη σου και οχι μια λογικη διεργασια).

  Απαιτω ομως να κατανοησεις το αυτονοητο: καποιος που -σωστα ή λαθος- εχει αντιθετες με τις δικες σου θεσεις και αποψεις (οπως αυτες που επικαλεισαι για τους «Ιους» μπορει αυτες να προερχονται ειτε:
  α) απο εναν αντιστοιχο (αλλα διαφορετικο) με τον δικο σου ψυχικο μηχανισμο, ειτε
  β) απο μια λογικη προσεγκιση των θεματων (την οποια εσυ δεν μπορεις να κανεις).

  Αυτο ομως δεν νομιποποιει αυτον (με την αντιθετη αποψη) να αποκαλει τον αλλον σε μια δημοσια συζητηση «παπαγαλακι σε διατεταγμενη υπηρεσια» (εκτος αν εχει να προσκομισει αποδεικτικα στοιχεια οπως η … «υπηρεσιακη διαταγη» που …»εχει εκδωσει το Στεητ Ντηπαρτμεντ» (την οποια …επικαλεισαι)!

  Υπαρχουν στρατιες απο «εθνοπατριωτες», «θεουσους», δημοσιογραφους κλπ φανατικους με αυταρχικες εως και ακροδεξιες αποψεις οι οποιοι ειναι «κολλημενοι στοκοι» και τους οποιους κανεις δεν μπορει να αποκαλεσει οτι τελουν …»παπαγαλακια σε διατεταγμενη υπηρεσια». Ιδιετερα οταν αναφερεται προσωπικα.
  Εσυ αμολησες την ανοησια σου και παρεπεμψες σε κατι εξ ισου ανοητες …αποψεις.

  Δηλαδη εσυ αυτοανακυρισεσαι σε υπερτατο μυστικο πρακτορα/κριτη και αποκλειεις το ενδεχομενο οι θεσεις των οποιων δηποτε «Ιων» να αντανακλουν τις αποψεις τους τις αποψεις και εκτιμησεις τους.
  Με την ιδια την δικη σου λογικη -επειδη οι αλλοι δεν συμφωνουν με τις αποψεις σου- μπορουν να σε χαρακτηρισουν κι εσενα ως …»παπαγαλακι σε διατεταγμενη υπηρεσια».

  Ολα τα ανωτερω με οδηγουν να καταληξω στην εξης προσωπικη εκτιμηση: Εσυ δεν εισαι σε καμια … «διατεταγμενη υπηρεσια», εισαι απλως ενας ακομα ανοητος που δεν εχεις απολυτως καμια απολυτως επαφη με αυτο που ομομαζουμε δημοκρατικη παιδεια και αγωγη σε οτι αφορα την αντιθετη αποψη.
  Η σχεση σου με αυτη την πραγματικοτητα ειναι τοσο ανυπαρκτη ωστε η αντιθετη -με την δικη σου- αποψη σού ειναι βασανιστικη και ανυποφορη.
  Απολελεσμα αυτης της εξαθλιωμενης καταστασης στην οποια περιερχεται το υποκειμενο (εσυ στην προκειμενη περιπτωση), ειναι η δαιμονοποιηση και η καταγγελια της (αντιθετης αποψης) με συκοφαντικους ορους.

  Οπως βλεπεις δεν μπηκα καθολου στην ουσια των αποψεων (δικων σου, των δικων μου, των «Ιων» κλπ σχολιαστων) αλλα σταθηκα στην ικανη και αναγκαια συνθηκη των δημοκρατικων και πολιτισμενων ορων διεξαγωγης ενος δημοσιου διαλογου (ανεξαρτητα απο τις αποψεις που εκφραζονται) οπως αυτος που διεγαγεται σ΄αυτο το μπλογκ: αυτοι οι οροι ειναι που σου δινουν την δυνατοτητα να διατυπωνεις απο αυτο το βημα τις ανοητες μπουρδες σου (οι οποιες σε πολλες περιπτωσεις αντιστρατευονται ευθεως την λογικη της ανθρωπινης σκεψης), ομως δεν σου παρεχουν το δικαιωμα και την δυνατοτητα να συκοφαντεις συγκεκριμενα προσωπα.

  Αυτα τα στοιχειωδη και απαραιτητα, ανοητο, εμπαθες, μνησικακο και κακιασμενο χριστιανοπουλο, ειναι οτι οφειλες ηδη να γνωριζεις απο το σπιτι, το σχολειο και το κατηχητικο ωστε να μπορεις συνευρισκεσαι με συνανθρωπους σου στο εσωτερικο ενος δημοσιου χωρου, να ανταλασεις αποψεις -συφωνωντας και διαφωνωντας μαζι τους- να διαμορφωνεις και να υπερασπιζεσαι τις δικες σου στο πλαισιο ενος δημοκρατικου πολιτισμου.
  Αντι γι αυτο, η ελειψη αυτου του …βασικου «εξοπλισμου» σε κανει να μεταφερεις σε δημοσιους χωρους τα σκουπιδια σου και να μεταβαλεσαι σε εναν υβριστη συκοφαντη.

  Η αποψη μου (εκφραζομενη προς τον Ροϊδη) ειναι η δυνατοτητα σου να εξακολουθεις να σχολιαζεις σε αυτο το χωρο, επειδη εκτιμω οτι η παραμονη σου εδω θα βοηθησει στην δημοκρατικη σου διαπαιδαγωγηση και την βελτιωση του χαρακτηρα σου κατι που φαινεται δεν βοηθησε η επαφη σου με τον χριστιανισμο και την εκκλησια που απ΄οτι φαινεται ειναι και βασικοι υπευθυνοι για τα μαυρα χαλια σου.

  ΥΓ. Να λαβεις υπ΄οψιν σου οτι η οποια βελτιωση σου δεν ειναι χωρις κοστος: μεχρι να βελτιωθεις εσυ θα «χαλασουνε» οι συνομιλητες σου: ηδη βλεπεις οτι κατεφυγα σε χαρακτηρισμους απεναντι σου. Γιαυτο μην το παραχεσεις κιολας 😉 !

  ΥΓ2 Αφου η επαφη σου με τον χριστιανισμο εχει κακα αποτελεσματα προσπαθησε …να το «παρεις αλλιως» (δες τον αναποδα).

  ΥΓ3 Αν η κατασταση σου εξακολουθησει να ειναι το ιδιο χαλια σκεφτομαι να σε παρω εσωκλειστο στο ΙΘΙ (Ιδρυμα Θειος Ισιδωρος) για ενα διαστημα.

 81. Ο/Η αλληλόμορφος λέει:

  Βιβλίο θρησκευτικών 5ης δημοτικού σελ. 101
  Ο ΘΕΟΣ ΧΑΡΙΣΕ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΗ ΓΗ, ΜΑ ΕΚΕΙΝΟΣ ΤΗ ΜΟΛΥΝΕ ΜΕ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ
  Ο δάσκαλος εξήγησε στα παιδιά ότι ο Θεός, με την αγάπη του, δημιούργησε τον όμορφο αυτό κόσμο για χάρη του ανθρώπου. Όλα δημιουργήθηκαν «καλά λίαν» δηλαδή πολύ καλά, ώστε να τον υπηρετούν: τα φυτά, τα δένδρα, τα πουλιά, τα ζώα. Άλλωστε και στη Θεία Λειτουργία αυτό αναγνωρίζουμε και ομολογούμε. Όταν ο ιερέας τελεί τη Θεία Ευχαριστία, που είναι η ιερότερη στιγμή της Θείας Λειτουργίας, απευθύνει προς το Θεό την φράση: «Τα σα εκ των σων, σοι προσφέρομεν», δηλαδή, σου προσφέρουμε τα δικά σου από τα δικά σου, εννοώντας το ψωμί (από το σιτάρι) και το κρασί (από το αμπέλι). Αυτά είναι τα δώρα της αγάπης του προς τον άνθρωπο, τα οποία, με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος, γίνονται Σώμα και Αίμα του Χριστού. Ομολογούμε έτσι την αγιότητα της φύσης και τη σημασία της για την ένωσή μας με τον Θεό.
  Ο άνθρωπος, όμως δεν εκτίμησε σωστά τα δώρα του Θεού. Νόμισε ότι είναι παντοδύναμος, ότι η φύση εξαρτάται από αυτόν, ενώ με τις καταχρήσεις του (κόψιμο και κάψιμο των δασών, αδιάκοπες εξορύξεις πετρωμάτων, μετάλλων και πετρελαίου), αλλοίωσε το περιβάλλον σε τέτοιο βαθμό, ώστε αυτό να γίνει αφιλόξενο. Όλα αυτά έγιναν αιτία να διαταραχθούν οι σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους και με το Θεό, αφού απομακρύνθηκαν από το θέλημά του, που είναι η προστασία, η αγάπη και ο σεβασμός της φύσης και του περιβάλλοντος.

  Η θεωρία της εξέλιξης και η θέση του ανθρώπου στο οικοσύστημα σε εκατό (δεν τις μέτρησα) λέξεις. Τελικά η παλαιά διαθήκη που διδασκόμασταν εμείς είχε τουλάχιστον πλάκα.

  Με συγχωρείτε που επανέρχομαι με αυτό τον τρόπο έπρεπε όμως κάπου να το πώ. Αυτό το ρετάρισμα κλήθηκα να μάθω στο παιδί μου. Τα σχόλια δικά σας.

 82. Ο/Η μι@ μ@θητρι@ λέει:

  Ειμαι μαθητρια της Β Λυκειου. Θα επαιρνα απαλλαγη στα θρησκευτικα αλλα τλκ δν το εκανα μονο κ μονο για να υπαρχει ενας αντιλογος σε αυτα που μας διδασκουν.
  Φετος υποτιθεται εχουμε το πιο ενδιαφερον «βιβλιο» στο μαθημα των θρησκευτικων το «Χριστιανισμος και αλλα θρησκευματα» οπου «αντικειμενικα» οι συγγραφεις του βιβλιου εξεταζουν τη σχεση θρησκειας-επιστημης ( η επιστημη δεν συγκρουεται με την θρησκεια κ ενα απο τα επιχειρηματα ειναι οτι «πολλοι επιστημονες διεθνους κυρους υπηρξαν και πιστοι χριστιανοι»). Εξεταζει ακομα το φαινομενο της αθειας κ παρουσιαζει ως βασικο αιτιο του την αγνοια (τι ειρωνεια!) και παρουσιαζει τη «μεγαλη συμβολη του Χριστιανισμου στην εμφανιση μεγαλων πνευματικων κινηματων της Αναγεννησης και του Διαφωτισμου».
  Φυσικα στα πλαισια του μαθηματος μαθαινουμε απο την ανεκδιηγητη καθηγητρια οτι το AIDS ειναι η καταρα του θεου για οσους εχουν ελευθερη σεξουαλικη σχεση και οτι ο ανθρωπος δν ειναι αποτελεσμα εξελικτικης διαδικασιας καθως αν ηταν δν θα υπηρχαν πιθηκοι(!).
  Πραγματικα δεν μπορω να καταλαβω για ποιον λογο σε ενα δημοκρατικο κρατος διδασκεται ενα τετοιο αναχρονιστικο και προπαγανδιστικο μαθημα στα σχολεια που το μονο που κανει ειναι να παραπληροφορει τους μαθητες οχι μονο σε θεματα θρησκειας αλλα και σε θεματα επιστημης, ιατρικης και βιολογιας.

 83. Ο/Η Θου Βου λέει:

  θείε Ισίδωρε,

  χρειάζεται τόνους αφέλειας για πιστέψει κανείς πως ολοι αυτοί οι συνδυασμοί τοποθετήσεων των Ιών μαζί με τις παρεμβάσεις των κάθε λογής φίλους τους είναι τυχαίοι.
  παράδειγμα της τακτικής τους υπάρχουν πολλά.
  ακροθιγώς θα αναφερθώ μονο στην στάση τους στο ζήτημα των Σκοπίων.
  ενώ καταδικάζουν μετά βδελυγμίας τον ελληνικό εθνικισμό ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ αντιγραφουν εως κεραιας κείμενα της εθνικιστικης προπαγάνδας των βουλγαρων κομιτατζήδων !!!

  και ενώ χαλούν τον κόσμο για τις ελληνικές αντιδράσεις δεν γράφουν ούτε λέξη για την εθνικιστική προπαγάνδα των Σκοπίων,τις επεκτατικές τους βλέψεις και τον σαφή ρόλο που έχουν αναλάβει στην περιοχή δλδ ως μια μεγάλη αμερικάνικη βάση και προτεκτοράτο των ΗΠΑ .

  τέτοια ταύτιση με τις επίσημες αμερικάνικες θέσεις δύσκολα θα βρείς ακόμα και στο εσωτερικό της πρεσβείας των ΗΠΑ.Εκεί όλο και κάποιος που διαφωνεί και παραιτειται υπάρχει.

  ενώ οι Ιοί παραμένουν συνεπέστατοι ….άξιος ο μισθός τους.

  ΥΓ.1.το Misha εντασσόταν στα πλαίσια της πρακτορικής αν 6μηνο επανεξετάσεως μου.έπρεπε να αποδείξω ότι δικαίως κατέχω τον περιζηλο τιτλο του Μυστικού πράκτορα 000 ,τον οποίο πολλοι εποφθαλμιούν.:-P

  2.σε ευχαριστώ ιδιαιτέρως για τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς .θα τους λάβω σοβαρά υπόψιν.οπως αντιλαμβάνεσαι, η χρήση τους κάνει την επιχειρηματολογία σου ακαταμάχητη και ως εκ τουτου, σιωπώ ενεός εμπρός στην κορυφαία διδασκαλία σου περί διεξαγωγής διαδικτυακών διαλόγων .

 84. Ο/Η π2 λέει:

  Μ’ αρέσει ο διάλογος κωφών:
  Θου-Βου: Οι Ιοί είναι έμμισθοι πράκτορες.
  Το σύνολο των σχολιαστών: Δεν έχεις στοιχεία, παραπλανείς συνειδητά τους αναγνώστες, λες ψέμματα διότι το και το.
  Θου-Βου: Άξιος ο μισθός των Ιών. Να λείπουν οι χαρακτηρισμοί θείε Ισίδωρε, δεν γίνονται έτσι οι διαδικτυακοί διάλογοι.

  Άξιος, άξιος.

 85. Ο/Η frapdigo λέει:

  @π2: Σιγά το πράγμα, δεν έχεις ξαναδεί προπαγάνδα;

  @μια μαθήτρια: «Εξεταζει ακομα το φαινομενο της αθειας κ παρουσιαζει ως βασικο αιτιο του την αγνοια (τι ειρωνεια!) και παρουσιαζει τη “μεγαλη συμβολη του Χριστιανισμου στην εμφανιση μεγαλων πνευματικων κινηματων της Αναγεννησης και του Διαφωτισμου”.»

  Ε ρε γλέντια! ΧαχαΧΑΑχαΧΑΧχΑΧΑ! Η αλήθεια είναι ΄τι ο Χριστιανισμός συνέβαλε στο Διαφωτισμό: Αν δεν είχε κάψει τόσο κόσμο στην ιερά εξέταση, μπορεί και σήμερα να υπήρχαν σκεπτόμενοι άνθρωποι που παίρνουν τη θρησκεία στα σοβαρά!

  Αλλά αυτή η φράση ήταν όλα τα λεφτά. Κουράγιο, πστεύω πως το αισιόδοξο είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών γελάει με τις βλακείες των θρησκευτικών και αποφεύγει την πνευματική λοβοτομή που απαιτεί η θρησκεία.

 86. Ο/Η Iokaste λέει:

  Κρίμα να ακούνε τα παιδιά τέτοια πράγματα, ή θα τα αγνοήσουν, ή θα μισήσουν τον Χριστιανισμό ή θα ζούν με φόβο και τύψεις όλη τους την ζωή.

  Ευτυχώς οι καθηγήτριες των θρησκευτικών μου ήταν πάντα τέλειες, δεν ξέρω τί τύχη ήταν αυτή… Ήθελαν να μας κάνουν να σκεφτούμε, αν πιστεύουμε να πιστεύουμε για κάποιο λόγο κι όχι τυφλά και μας μίλησαν πολύ και οι 2 για άλλες θρησκείες, ανοιχτά και χωρίς προκατάληψη… Ξέρω όμως ότι αυτό δεν είναι κανόνας, είναι μάλλον το αντίθετο… Όσο για τα βιβλία είναι τραγικά…

  Και κάπου ειπωθηκε κάτι για αλήθειες και σχολικά βιβλία (συγνώμη που δεν αναφέρομαι σε συγκεκριμένα σχόλια αλλά είναι παααρα πολλά και είμαι στην δουλειά τώρα…).. Ή θα γράφουμε τα πάντα ή τίποτα, δεν γίνεται να γράφουμε μόνο ότι μας συμφέρει και να φανατίζουμε τα παιδιά… Και δεν ξέρω κατά πόσο είναι σωστό γενικότερα να χρησιμοποιούμε σκληρή γλώσσα σε τέτοια βιβλία, το παιδικό μυαλό είναι ευαίσθητο και εύπλαστο… Ας δουν γλαφυρές περιγραφές από μυθιστορήματα και ιστορικά εξωσχολικά βιβλία άμα θέλουν, κι ας τους μιλήσουν κι οι γονείς (έχουμε μάθει να τα έχουμε όλα έτοιμα από το σχολείο πια, ρομποτάκια θα βγαίνουν με μασημένη τροφή κι όχι σκεπτόμενοι άνθρωποι…)

 87. Ο/Η bioannis λέει:

  π2 δεν είναι «ο διάλογος των κουφών», για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους είναι … «o διάλογος με έναν κουφό».

 88. Ο/Η π2 λέει:

  Ορθώς ελάλησε ο Βιωάννης.

  @frapdigo: Έχω ξαναδει προπαγάνδα, αλλά καλύτερη. Συνήθως οι προπαγανδιστές προσπαθούν να πείσουν (με τον στρεβλό τους τρόπο), να απαντήσουν στα επιχειρήματα των αντιπάλων ή να ξεγλιστρήσουν από αυτά, βρίσκουν κανένα καλό αντεπιχείρημα (έστω σε πρώτη ανάγνωση)· ο Θου-Βου δεν μου δίνει αυτήν την εντύπωση. Μάλλον είναι υπεράνω της νίκης, ως σωστός χριστιανός. Παίζει για τη χαρά της αντιπαράθεσης, όσα γκολ κι αν τρώει.

 89. Βιογαννη,
  δεν προκειται για διαλογο με κουφο ‘η με κουφους, ο Θου Βου μια χαρα ακουει!
  Προκειται για κατι πολυ χεροτερο: η «αγαπη» που εχει ενσταλαξει στην ψυχη του ο χριστιανισμος του εχει δηλητηριασει τη σκεψη μετατρεποντας τον σε χυδαιο συκοφαντη!
  Αυτο το …καλο χριστιανοπουλο ειναι ανικανο να καταλαβει οτι υπαρχουν ανθρωποι που εχουν διαφορετικη αποψη απο αυτον για τον θεο, για την παρτριδα, για την οικογενεια, για τα παντα.
  Γι’αυτον ειναι πουλημενοι πρακτορες και ειναι …»αξιος ο μισθος τους»!
  Του ειναι αδιανοητο οτι καποιοι μπορει να εχουν δικη τους κριση βουληση και να μην ειναι κατευθυνομενοι, διοτι «ταπεινος» δουλος του θεου ο ιδιος πιθανοτατα κρινει εξ ιδιων.
  Και, προσεξε, η χριστιανικη ψυχη και λογικη του δεν του επιτρεπουν ουτε καν να θεωρησει οτι οι «Ιοι» μπορει οτι μπορει και να βρισκονται …σε πλανη, αλλα η θεια οργη του ειναι απολυτα καταδικαστικη: αν ειχε την εξουσια θα τους καταδικαζε για εσχατη προδοσια!
  Σου θυμιζει τιποτε αυτη η νοοτροπια?
  Και με την ιδια λογικη, αφου ο θεος του ειναι η υπερτατη αρχη, η μονη αδιαμφισβητητη αληθεια -πανω κι απο εθνοτητες, πατριδες κλπ- οποιος τον αμφισβητει και τον αντιμαχεται δεν μπορει παρα να ειναι σε …διατεταγμενη υπηρεσια: Ο Ροϊδης, ο Λασκαρατος , εσυ, εγω και καθε αλλος εδω μεσα που τα «χωνει» στη θρησκεια!

  Αν εχει καποιο νοημα η θλιβερη παρουσια του αναμεσα στους αλλους ειναι για να γινεται αντιληπτο απο ολους ποσο βλαβερες ειναι οι συνεπειες της πιστης για τα μυαλα και τις ψυχες ορισμενων.
  Και ταυτοχρονα αποτελει αντικειμενο παρατηρησης αν και ποσο μπορει να επιρεαστει θετικα μια τετοια χαλασμενη συνειδηση απο τον δημοκρατικο διαλογο.

 90. Ο/Η Νοσφεράτος λέει:

  »και ενώ χαλούν τον κόσμο για τις ελληνικές αντιδράσεις δεν γράφουν ούτε λέξη για την εθνικιστική προπαγάνδα των Σκοπίων,τις επεκτατικές τους βλέψεις και τον σαφή ρόλο που έχουν αναλάβει στην περιοχή δλδ ως μια μεγάλη αμερικάνικη βάση και προτεκτοράτο των ΗΠΑ .
  »
  Αυτ΄΄α τα λεει μόνο ο Θου Βου ; Γιατί μου φαινεταιι οτι ταχω ξανακουσει και πολύ πιο χοντρα … Που ταχω ξανακουσει… που …που
  αρε ατιμο Αιζενχαουερ…

 91. Ο/Η Νοσφεράτος λέει:

  περα απο την Θεολογια ή τηνΑθεολογια υπαρχει και η κοινωνιολογια της Θρησκειας (Ντυρκέμ Μαξ Βεμπερ και παραπολοι αλλοι …

  Αυτή θα επρεπε να διδαχθει στα ελληνικά σχολεια (και διδασκεται ως ενα βαθμό στο μαθημα της Κοινωνιολογιας αλλά ολο και λιγωτερο μετα το στριμωγμα που εχουν υποστει οι Κοινωνικές σπουδες εν γενει …)

  Παντως η πιο γονιμη πηγη μελετης για τις Κοινωνικές επιστημες και την Φιλοσοφια νομίζω ειναι ακριβώς η ..θρησκεια ..Οχι ως θεολογια ..Αλλά ως μετα-θεωρια, ως μελετη της τεραστιας επιδρασης των θρησκειων στον ανθρωπινο πολιτισμό (και παλι με την ευρυτερη εννοια) ..Ακομη και με το ειδος του κοινωνικου και ατομικου Ψυχισμου μας ….

  Αλλά αυτά ειναι μαλλον πολύ πολύ ψιλά γραμματα σε μια χωρα σαν την Ελλαδα οπου οι κοινωνικές επιστημες θεωρουνται εξωτικό φρουτο και οι κοινωνικοι επιστημονες θολοκουλτουριαρηδες …. Ετσι εχουμε τους μεν και τους δε ( Θρησκεια καλό πραμα ! Θρησκεια κακό !!) και τουμπαλιν εις τους αιωνες των αιωνων αμην !

 92. Ο/Η Θου Βου λέει:

  Γράφει: Ο Αντώνης Πλάκας
  Φεβρουάριος 2006-Ρεσάλτο, τεύχος 3

  Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αγαπούν την ελευθερία του λόγου.
  Τους λυπεί και τους θλίβει.
  Στη θλίψη τους σχεδόν για όλα είναι ικανοί:
  Να ουρλιάξουν, να πνίξουν.
  Μια σκοτεινή υποψία τους τραντάζει,
  Σαν δόντι που πονάει,
  Κι ο ύπνος τους τη νύχτα είναι σακατεμένος, τρίζει.
  Στριφογυρνώντας στο στρώμα τους αναπολούν
  Νέους τρόπους του λέγειν
  Χυμένους στα καλούπια των φόβων τους.

  Σκοπίμως και «δολίως» αρχίζω την πολεμική κατά των «Ιών» με τους στίχους του Ισραηλινού ποιητή Μεϊρ Βιζελτίρ. Οι συντάκτες του «Ιού» «μοχθούν» για να εξωραΐσουν τη βαρβαρότητα του ισραηλινού κράτους. Έχουν «αφομοιώσει» τις προπαγανδιστικές πρακτικές του και βρίσκονται στον αντίποδα των αντιλήψεων που διατυπώνει ο Βιζελτίρ…
  Οι «Ιοί», μια θεσμοθετημένη «αριστερή» δομή μέσα σε ένα ισχυρό αστικό συγκρότημα Τύπου, μας στιγμάτισαν σαν ένα «εθνικο-χριστιανικό» περιοδικό με «εκλεκτικές συγγένειες» με τον Τριανταφυλλόπουλο. Για τη δημοσιογραφική αθλιότητα των «Ιών» αναφέρεται ο εκδότης του Ρεσάλτο στην επιστολή του προς την «Ε», στη διπλανή στήλη.
  Εδώ θα θέσουμε το απλό ερώτημα: Μπορεί κανείς να υπερασπίζεται δίκαια υπόθεση όταν κυνικά, χρησιμοποιώντας τα σύνεργα του πλαστογράφου ταχυδακτυλουργού, στιγματίζει και αφορίζει χωρίς να αποδεικνύει, έστω στοιχειωδώς, τους αφορισμούς του και το χειρότερο: Παραπληροφορεί και δεν επιτρέπει στους άλλους να κρίνουν; Η «επιστήμη» όμως που δεν αντικρούει απόψεις αλλά κλείνει με φίμωτρο το στόμα των αντιπάλων συζητητών μοιάζει με κάτι το πολύ γνώριμό μας. Είναι η «επιστήμη» των ολοκληρωτικών καθεστώτων, η «επιστήμη» των ιδεολογικών και πολιτικών πρακτόρων της πλανητικής εξουσίας. Οι πρακτικές των «Ιών» αποδεικνύουν τις δικές τους εκλεκτικές συγγένειες και τον τρόμοπου τους προκαλούν οι δικές μας απόψεις και αποκαλύψεις…

  Αμοραλισμός και μακιαβελισμός

  Αμοραλισμός στη φιλοσοφία του 19ου αιώνα είναι η θεωρητική αδιαφορία για το ηθικό πρόβλημα, όχι η καθαυτό ανηθικότητα. Το σύμμετρο του αμοραλισμού στον παπικό Μεσαίωνα είναι ο Ιησουϊτισμός. Κι αυτός δεν ενδιαφερόταν αν τα μέσα που εφάρμοζε για το σκοπό του θα ήταν άγια ή όχι. Ο σκοπός εννοείται ήταν πάντοτε μια καθαγιασμένη ατιμία ή απανθρωπιά. Στην πολιτική το να έχεις για αρχή: με οποιοδήποτε μέσο να φτάσεις στον «άγιο» σκοπό της επικράτησης πάνω στους άλλους, είναι ο Μακιαβελισμός.
  Το κυρίαρχο και σχεδόν καθολικό στοιχείο της πολιτικής είναι σήμερα ο Μακιαβελισμός. Ακριβώς γιατί τέτοιες «φιλοσοφίες» αποτελούν την έκφραση των ιστορικά παρακμασμένων τάξεων, κομμάτων, ανθρώπων. Γιατί μόνο οι εξουσίες και οι λακέδες τους, μέσα στη σήψη τους, χρησιμοποιούν στην πολιτική πάλη «κάθε μέσον», δηλαδή το μέσον της απάτης, της ψευτιάς και της συκοφαντίας.
  Ένας αριστερός αγωνιστής όμως συγκρούεται ανελέητα με όλα αυτά. Κλείνει μέσα του ό,τι καλύτερο έχει δώσει ως τώρα η ανθρώπινη κοινωνία, όχι ό,τι χειρότερο αφήνει η ταξική κοινωνία της αστικής μορφής. Οι «Ιοί της Ελευθεροτυπίας», με αριστερό προσωπείο, ξερνούν όλα τα μικρόβια της ιμπεριαλιστικής εξουσίας.
  Με δικολαβικές δημοσιογραφικές αθλιότητες όμως δεν μπορούν να ξεφύγουν από τα προβλήματα που έχουν τεθεί.
  Καταγράψαμε στο πρώτο τεύχος τις πολιτικές ταυτίσεις τους, σε όλα τα μεγάλα διεθνή και εθνικά ζητήματα, με την πλανητική εξουσία. Ζητήσαμε να μας πουν στο πού διαχωρίζονται ιδεολογικά και πολιτικά από τη Νέα Τάξη.
  Αποδείξαμε με ντοκουμέντα (επανερχόμαστε και σε αυτό το τεύχος) ότι ασκούν κατευθυνόμενη δημοσιογραφία.
  Καμιά απάντηση! Παρά μόνο χαρακτηρισμούς και αφορισμούς

 93. Ο/Η π2 λέει:

  Από την ελληνική Βικιπαίδεια, λήμμα «Ανεξάρτητες πηγές»:

  Ως ανεξάρτητη πηγή θεωρείται η τρίτη πηγή που περιγράφει ένα θέμα χωρίς να έχει σχέση οποιουδήποτε συμφέροντος με αυτό

  .

  Αναπαράγει ο Θου-Βου τις συνωμοσιολογίες του περιοδικού Ρεσάλτο για τον Ιό. Όταν καλείται να παραθέσει στοιχεία, πού παραπέμπει: μα στο Ρεσάλτο φυσικά. Όπερ έδει δείξαι.

  Νομίζω τώρα πλέον καταλαβαίνω την επιλογή του ψευδωνύμου Θου-Βου.

 94. Ο/Η Νοσφεράτος λέει:

  Θου Βου

  το ο »σκοπός αγιαζει τα μεσα» ειχε μεν να κανει με το Δογμα των Ιησουιτών αλλά οχι με τον Μακκιαβελι …
  Ο Μακκιαβελι εκανε κατι αλλο , εξαιρετικό: Περιεγραψε με σαφηνεια την πολιτική πραγματικότητα της εποχής του οπως ηταν (και οχι δεοντολογικά) , θα λεγαμε σημερα α επιστημονικά » δηλαδή εγραψε μαλλον τα πρωτα δοκιμια Πολιτικής επιστημης της Νεωτερης εποχής …
  ειναι πραγματολογικό λαθος να συγχεονται οι Ιησουιτες με τον Μακιαβελι…(οχι μάκια (που στελνονται με )βελη αλλά Μακκιαβέλι)

  για τα υπολοιπα…ε λες τα γνωστα που κατα καιρους λετε εσεις* για τους Ιους

  (*οταν λεω εσεις εννοω τους Θου Βουδιστες )

 95. Ο/Η Ίωνας λέει:

  Ας κάνει κάποιος αναφορά στον Χίτλερ για να τελειώνει το θέμα (Godwin’s law). 😀

  Kατά τη γνώμη μου, όσο άστοχο είναι να αντιμετωπίζουν ως «λιβανιστήρια» οι Χ τους Ψ, αν διαφωνούν ή δεν καταλαβαίνουν τα επιχειρήματά τους, τόσο άστοχο είναι να θεωρούν «σοράκια» οι Ψ τους Χ – για τον ίδιο λόγο.

  Αλλά, σήμερα με κέντρισε το θέμα του «Ιού». Πολλές φορές έχει αποδειχτεί πως η κατευθυνόμενη δημοσιογραφία υπάρχει σε όλους τους πολιτικούς χώρους.

  Επειδή σε αυτή την ανάρτηση θίγονται θρησκευτικά ζητήματα, ας θυμηθούμε κάτι σχετικό και ας αφήσουμε το επιλεκτικό Αλτσχάιμερ στον κ. Μητσοτάκη.

  http://unchain.gr/Trimis.html

 96. Ο/Η FrapDigo λέει:

  @Θου Βου: ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!! Το Ρεσάλτο! ΧΑΧΑΧΑΧΑ!! Το περιοδικό των σαλταρισμένων!

  Το περιοδικό που έβαλε σε μια χύτρα 5-6 θεωρίες συνομωσίας, τον μαρξισμό και τον εθνικισμό, πασπάλισε μπόλικη τρέλα και βαρβιτουρικά και έβγαλε αυτό το πράγμα.

  Μπράβο ρε Θου Βου, μου έφτιαξες τη μέρα. Έτσι εξηγείται η τρομερή σου ικανότητα στον διάλογο, σπούδασες Ρεσάλτο! ΧΑΧΑΧΑ!

  Περιμένω το επόμενό σου copy/paste να είναι από το «Άστρα και Ζώδια».

  ΥΓ: Κάποιος να ενημερώσει τον κ. Θανάση Βέγγο. Η φωτογραφία του χρησιμοποιείται για δημιουργία θετικής προδιάθεσης. Συνομωσία! Φωνάξτε γρήγορα το Ρεσάλτο! 🙂

 97. Ο/Η Servitoros λέει:

  Οι χριστιανοί είχαν πρόβλημα με τον Μακιαβέλλι γιατί είχε ξεσκεπάσει τον πολιτικό ρόλο της Θρησκείας στα έργα του καθώς και πρακτικές της εξουσίας που αν και ανήθικες χρησιμοποιούνταν κατα κόρο από Θρησκευτικούς και Πολιτικούς άρχοντες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Άγγλοι Καθολικοί και Προτεστάντες έδωσαν το ψευδώνυμο old nick στον Διάβολο από τον Nicolo Machiavelli.

 98. Ο/Η Ίωνας λέει:

  Frapdigo,

  και ο John Nash είναι σχιζοφρενής, αλλά έχει Νόμπελ Οικονομικών.

  Αυτή είναι η μαγεία των χαρακτηρισμών: η ευκολία.

  Η προπαγάνδα και η κατευθυνόμενη δημοσιογραφία δεν έχουν όρια. Για παράδειγμα, θυμήσου την απόπειρα του «Ιού» να παρουσιάσει τον Χαρδαβέλα ως «θύμα» του Τριανταφυλλόπουλου (δήθεν τον κυνηγούσε με «κρυφή κάμερα», ενώ στο βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα ο εικονολήπτης και το μικρόφωνο βρίσκεται μπροστά στα μάτια των συνεντευξιαζόμενων – ο ίδιος ο Χαρδαβέλας, φυσικά δήλωσε πως κανείς δεν τον «παρακολουθούσε» αλλά εις μάτην).

  Επειδή αυτό δεν είναι το μοναδικό περιστατικό στη συγκεκριμένη εφημερίδα, πρέπει να πούμε «άχαχαχαχα, η Ελευθεροτυπία, η αγαπημένη των γκαιμπελίσκων κολληταριών της εγχώριας τρομοκρατίας»;

  Αν γράψει το «Ψαροτούφεκο» πως «2+3=5», θα εξετάσουμε την αλήθεια της πράξης με βάση τους μαθηματικούς κανόνες και όχι το ποσοστό άλατος. Το ίδιο ισχύει και για οποιοδήποτε έντυπο, αλλιώς καταλήγουμε σε διάλογο κωφών, όπως ειπώθηκε προηγουμένως.

  Δες τη σελίδα που έδωσα.

 99. Ο/Η FrapDigo λέει:

  Ίωνα, είναι ίδιας βαρύτητας περιστατικό αυτό με τον Χαρδαβέλλα, με τις ασυναρτησίες του Ρεσάλτο;

  Επιπλέον, μου φάνηκε πολύ αστείο που ο Θου Βού, γνωστός (από ότι έχω καταλάβει) για την προπαγάνδα του εδώ μέσα, χρησιμοποίησε σαν πηγή το Ρεσάλτο, το γνωστό σαλταρισμένο μαρξιστικοεθνικιστικό (!) συνομωσιολογικό περιοδικό. Είναι ακριβώς σαν να λέμε 1+1=2. Σαν να δίνει ο Goofy κείμενα από το εγχειρίδιο της σκουντούφλας.

  Πέρα από αυτό, την αλήθεια την εξετάζω χωρίς προκατάληψη, όποιος κι αν μου πεί κάτι. Λινκάρω με τη σειρά μου ένα ωραίο post για το Ρεσάλτο, για το οποίο παραδόξως κανένας συντελεστής του περιοδικού δεν έκανε κιχ στα σχόλια.

 100. Ο/Η Ίωνας λέει:

  Δεν κατάλαβες το πνεύμα μου.

  (πάντως, προτιμώ τις ασυναρτησίες από την προπαγάνδα – οποιουδήποτε, οποτεδήποτε)

  Τα αυθεντικά εσωτερικά έγγραφα των Σαηεντολόγων, δημοσιεύτηκαν στο «Ρεσάλτο». Αυτό δεν τα κάνει λιγότερο αυθεντικά, ούτε το ζήτημα με τον Τρίμη και τους άλλους λιγότερο σοβαρό.

  Κοινώς, μπορεί να βουτήξεις το χέρι σου σ’ ένα κουβά με λάσπη και να βρεις διαμάντια.

 101. Ο/Η Γιωργος λέει:

  Πρόσθετον Πρωτόκολλον
  Εις τηv Σύµβασιv περί πρoασπίσεως τωv
  δικαιωµάτωv τoυ αvθρώπoυ και τωv
  θεµελιωδώv ελευθεριώv

  ’Αρθρo 2 Δικαίωµα στηv εκπαίδευση
  Ουδείς δύvαται vα στερηθή τoυ δικαιώµατoς όπως εκπαιδευθή.

  Παv
  Κράτoς εv τη ασκήσει τωv αvαλαµβαvoµέvωv υπ’ αυτoύ καθηκόvτωv επί
  τoυ πεδίoυ της µoρφώσεως και της εκπαιδεύσεως θα σέβεται τo
  δικαίωµα τωv γovέωv όπως εξασφαλίζωσι τηv µόρφωσιv και
  εκπαίδευσιv ταύτηv συµφώvως πρoς τας ιδίας αυτώv θρησκευτικάς και
  φιλoσoφικάς πεπoιθήσεις.

  Δηλαδή από αυτό το κείμενο δεν καταλαβαίνετε που κατωχυρώνεται ο υποχρεωτικά ομολογιακός χαρακτήρας του μαθήματος; Όταν το παρόν άρθρο λέει ξεκάθαρα πως όταν το κράτος ασκεί τα καθήκοντά του στην εκπαίδευση πρέπει να εξασφαλίζει στους γονείς Τ Ο Δ Ι Κ Α Ι Ω Μ Α ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΥΜΦΩΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΥΣ;

  Πώς, λοιπόν, τραγικά αγράμματοι είστε; Και΄πόσο πολύ να σας ευχαρηστήσω γι’ αυτό;;; Είστε πραγματικά υπέροχοι!!! Θα ήταν πραγματικά φρίκη να ήταν οι άθεοι και οι εχθροί του Χριστού ευφυείς κια εγγράματοι…

 102. Ο/Η Γιωργος λέει:

  Πώς, λοιπόν / Πόσο, λοιπόν

 103. Ο/Η Γιωργος λέει:

  Όσο για τις εμετικές ύβρεις σας στον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, αυτό και μόνο δείχνει τον βόρβορο που έχετε μέσα στις ψυχές σας. Ειλικρινά, σας λυπάμαι…

 104. Ο/Η Διογένης λέει:

  Ανήλικοι στο Άγιο Όρος;
  Είναι αυτό επιτρεπτό;

  21/4/11
  Η Αθωνιάδα Σχολή απειλείται από την οικονομική κρίση
  πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Ο μεγάλος θέλει να γίνει γιατρός. Ο μικρός σκέφτεται να σπουδάσει Θεολογία. Προς το παρόν, ο Δημήτρης, 18 χρόνων και ο αδελφός του Σίμων, 15, φοιτούν και ζουν μαζί με άλλα 38 παιδιά στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία, που βρίσκεται στις Καρυές την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους. Τους βρήκαμε έξω από τον Ιερό Ναό του Πρωτάτου ντυμένους με τα ράσα της Σχολής τους.
  Τα δύο αδέλφια έχουν χρόνο να αποφασίσουν τι τελικά θα σπουδάσουν. Το σίγουρο είναι ότι θα δώσουν εξετάσεις καλά προετοιμασμένοι.

  …..

  Τα δύο αδέλφια επισκέφθηκαν πριν τρία χρόνια την αθωνική πολιτεία με τον πατέρα τους, που εργάζεται χρόνια τώρα στο Άγιον Όρος. Ενθουσιάστηκαν, όπως οι περισσότεροι που επισκέπτονται το Περιβόλι της Παναγίας.

  Ο Δημήτρης και ο Σίμων γεννήθηκαν και ζούσαν με τη μητέρα τους στο Μπακού της Ρουμανίας. Ο πατέρας εργάζεται στο Άγιο Όρος τα τελευταία 15 χρόνια.

  Η επιθυμία τους να έρθουν στην Αθωνιάδα έδωσε τη δυνατότητα και στη μητέρα τους, που εργαζόταν ως δασκάλα, να μεταναστεύσει στην Αγγλία, την περίοδο που η οικονομική κρίση την οδήγησε στην ανεργία. Ο νέος της μισθός, τετραπλάσιος από εκείνον που έπαιρνε, βοηθάει να αυξηθούν τα έσοδα της οικογένειας, ώστε τα παιδιά να μπορούν στην πορεία να σπουδάσουν όπου και όπως θέλουν. Την ίδια στιγμή, ο Δημήτρης και ο Σίμων συνεχίζουν απερίσπαστα στο περιβάλλον της Αθωνιάδας την εκπαίδευσή τους.

  «Ήταν επιλογή μας να έρθουμε εδώ», λένε, κάτι που ισχύει, άλλωστε, και για τους υπόλοιπους συμμαθητές τους. «Και η μητέρα σας δεν σας λείπει;», έρχεται η ερώτηση. «Με τη μητέρα μας μιλάμε τακτικά στο κινητό. Θα τη δούμε στις διακοπές», απαντούν.

  Η ζωή τους στην Αθωνιάδα δεν έχει καμιά σχέση με εκείνη, που έκαναν. Το πρόγραμμα της σχολής ακολουθεί το κοινοβιακό σύστημα των Ιερών Μονών, σύμφωνα με το τυπικό της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

  «Η μέρα μας αρχίζει με τη σύντομη ακολουθία του Όρθρου το χαραμα στο παρεκκλήσι των τριών Ιεραρχών», λέει ο Δημήτρης.

  Η ατμόσφαιρα είναι κατανυκτική, όπως ακριβώς στις Μονές του Όρους. Μέσα στο ημίφως των κεριών οι μαθητές ψάλλουν τους ύμνους της πρωινής προσευχής. Η Βυζαντινή Μουσική είναι ένα από τα μαθήματα, που παρακολουθούν. Μαζί τους ο σχολάρχης, οι καθηγητές και οι επιμελητές της Αθωνιάδας. Ακολουθούν τα μαθήματα στα ολιγομελή τμήματα ως τη μεσημεριανή τράπεζα, όπως λέγεται το γεύμα στο Άγιο Όρος. Και εδώ όλα θυμίζουν τις αντίστοιχες τράπεζες των Μονών. Ο σχολάρχης και οι καθηγητές στο δικό τους κυκλικό τραπέζι και στη μακρόστενη τραπεζαρία οι μαθητές τρώνε ήσυχα, ενώ την ίδια ώρα γίνεται ανάγνωση πνευματικού βιβλίου.

  ………

  Το κόστος λειτουργίας της Σχολής είναι πολύ μεγάλο και επιβαρύνει την Ιερά Κοινότητα. Ένα μέρος προέρχεται από την εκμετάλλευση της λίμνης Μπουρού. Μάλιστα είναι κατοχυρωμένο από τον καταστατικό χάρτη του Αγίου Όρους, τα χρήματα αυτά να δίνονται για τη λειτουργία της Σχολής. Όμως, τα τελευταία τρία χρόνια, χρήματα από τη λίμνη Μπουρού δεν έχουν δοθεί στην Ιερά Κοινότητα, όπως λέει απόφοιτος της Σχολής, που γνωρίζει καλά την κατάσταση.

  «H Σχολή κινδυνεύει να κλείσει, γιατί το κράτος δεν κάνει κάτι», λέει με λύπη και προσθέτει: «Ευτυχώς, οι Αγιορείτες αγαπούν τη Σχολή και με επιβάρυνση της ιεράς κοινότητας συνεχίζει να λειτουργεί έστω και με δυσκολίες. Το ερώτημα είναι ως πότε;».

  ……

  Η μελέτη των μαθημάτων της επόμενης μέρας γίνεται στο αναγνωστήριο με τη βοήθεια ενός επιμελητή. Η μέρα τελειώνει με την Ακολουθία του Αποδείπνου και των Χαιρετισμών της Παναγίας. Οι μαθητές επισκέπτονται συχνά τα Μοναστήρια και τις Σκήτες, όπου γίνονται δεκτοί με ιδιαίτερη θέρμη. Ξεναγούνται στις βιβλιοθήκες και στα κειμήλια. Συζητούν με τους μοναχούς. Η επαφή τους με τους Αγιορείτες και με τη συμμετοχή τους στις Ακολουθίες τούυς βοηθά να γνωρίσουν την Ορθόδοξη Αγιορείτικη Παράδοση. Πολλοί από αυτούς έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν τη Θεολογία και κάποιοι να γίνουν ιερωμένοι. Τα εφόδια, που αποκτούν εδώ, είναι πολύτιμα.

  …….

  Οι καθηγητές, είτε αναπληρωτές είτε ωρομίσθιοι, προτείνονται μεν από το υπουργείο Παιδείας, αλλά πρέπει απαραίτητα, λόγω του αυτοδιοίκητου του Αγίου Όρους να δοθεί έγκριση της Ιεράς Κοινότητας για την πρόσληψή τους, με βάση φυσικά τους πρόσφατους νόμους του αρμόδιου υπουργείου.

  Όλοι οι αλλοδαποί μαθητές συνήθως συνεχίζουν τις σπουδές τους στα ελληνικά πανεπιστήμια με πολύ καλά αποτελέσματα. Μαθαίνουν άριστα και την ελληνική γλώσσα και γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας στις πατρίδες τους.

  Τα παιδιά της Αθωνιάδας είναι αφοσιωμένα στα μαθήματα. Δεν χάνουν ώρες σε μετακινήσεις, βόλτες, ή παίζοντας στο διαδίκτυο. Οι υπολογιστές χρησιμοποιούνται με φειδώ και υπό την εποπτεία των επιμελητών εξηγεί ένας μαθητής στο προαύλιο της Σχολής.

  ……

  Επίσημη γιορτή της Αθωνιάδας είναι αυτή των πέντε αγίων της Σχολής την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου. Η Σχολή τιμά τότε μεγαλοπρεπώς τον Μακάριο Νοταρά, Επίσκοπο Κορίνθου, τον Ισαπόστολο και Ιερομάρτυρα Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, τον Νικόδημο τον Αγιορείτη, τον Αθανάσιο τον Πάριο και τον Νεομάρτυρα Αθανάσιο Κουλακιώτη.

  ……..Κ.Μ.
  Αναρτήθηκε από ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ στις 21.4.11
  Ετικέτες ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.