Περπατώ εις το Δάσος όταν ο Λύκος δεν είναι εκεί

«φταίει το ζαβό το ριζικό μας/ φταίει ο Θεός που μας μισεί/ φταίει το κεφάλι το κακό μας […]»
Κώστας Βάρναλης, «Οι μοιραίοι»

Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

Κύριε Ροΐδη,
Διαφωνώ με την άποψίν σας με αφορμή την τραγωδία των πυρόπληκτων, πως ο Χριστός δεν πέρασε από τη Ηλεία. Τα ίχνη του θα τα βρείτε εις το ταπεινόν μητροπολιτικόν μέγαρον, όπου φιλοξενούνται άστεγοι εργάται φράουλας. Φοβάμαι πως εκφράζεσθε με αντιπολιτευτικήν ιδιοτέλειαν. Η κυβέρνησις της ΝΔ έπραξε και πράττει άριστα το καθήκον της, όπως θα έκανε και το ΠΑΣΟΚ. Η αντίδρασίς της υπήρξεν άμεσος με έκδοσιν προεκλογικών επιταγών. Ούτε η αείμνηστος βασιλομήτωρ Φρειδερίκη δεν θα ευαισθητοποιείτο τοσούτον.
Οι κάτοικοι της Ηλείας έχουν ερωτηθεί εις επανειλημμένας βουλευτικάς εκλογάς αι οποίαι δια έκτακτους εθνικούς λόγους τελούνται ως το Σύνταγμα ορίζει, ανά διετίαν ή τριετίαν, περί του αν επιθυμούν δαπάνας πυροπροστασίας ή εάν προτάσσουν το ύψιστον συμφέρον της Εθνικής Αμύνης. Σχεδόν ομοθυμαδόν επιλέγουν προς τιμήν των το δεύτερον. Η χώρα εξοπλίζεται ως αστακός δια να αντιμετωπίσει τας πανταχόθεν εθνικάς επιβουλάς. Προσφάτως εκερδίσαμεν νίκην λαμπράν κατά των Γυφτοσκοπιανών, νίκην η οποία πολλαπλώς θα κάνει τους κατοίκους της Ηλείας ευτυχεστέρους. Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ δηλώνει προχτές δια του αντι-Τσίπρα κ.Παπακωνσταντίνου πως δεν θα δεχθεί ούτε το «Νέα Μακεδονία», το οποίο δεν αποτελεί γεωγραφικό προσδιορισμό. (Επ’αυτού συμφωνώ και αντιπροτάσσω το «Υπερβόρεια Μακεδονία» που θα λύσει το πρόβλημα της φράουλας).

Επανέρχομαι: Οι κάτοικοι της Ηλείας γνωρίζουν άριστα πως στην χώρα μας :

1) με δικομματικήν πρόνοια δεν υπάρχει κτηματολόγιο, δασολόγιο, δασικοί χάρτες,
2) η ΝΔ θέλει την αναθεώρηση του άρθρου 24,
3) το ΠΑΣΟΚ προετοίμαζε την καταστροφική τουριστική αξιοποίηση της λίμνης Καιάφα,
4) οι πυροσβέστες προσλαμβάνονται με διαβλητές διαδικασίες εποχιακά, εκπαιδεύονται πλημμελώς και όσοι επιζήσουν απολύονται εν συνεχεία σε συνθήκες πολιτικής ομηρείας,
5) η αυθαίρετη δόμηση ανθεί και επιδίδονται στο σπορ ακόμοι και υπουργοί ΥΠΕΧΩΔΕ,
6) τα αναψυκτήρια εξαπλώνονται ακόμη και με υπουργούς Εργασίας στη θέση του μπαρμαν,
7) τα εύφλεκτα σκουπίδια συσσωρεύονται στα δάση,
8) η ΔΕΗ δεν διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για την συντήρηση και εποπτεία των καλωδίων,
9) τεράστιες δασικές εκτάσεις και βιότοποι δωρίζονται χαριστικά σε μονές,
10) «από τα 25 εκατομμύρια ευρώ τα οποία προβλέπονταν από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για δασική προστασία από το 2000 μέχρι σήμερα, δεν έχουμε απορροφήσει ούτε ένα» (Αλ.Αλαβάνος),
11) «Το διακομματικό πόρισμα δασοπροστασίας του 1993 που ψήφισαν όλα τα κόμματα οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν το εφάρμοσαν αλλά κινήθηκαν στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση» (ΚΚΕ),
12) με τον παράλογο νόμο 2612/1998 (ΠΑΣΟΚ) διαχωρίστηκε η δασοπυρόσβεση (Πυροσβεστικό Σώμα), από την πρόληψη (Δασική Υπηρεσία), σε βάρος μάλιστα της δεύτερης και
13) λείπει το απαραίτητο τοπικό δίκτυο εθελοντών πυρόσβεσης.

Ζυγίζουν όμως τα πράγματα και ψηφίζουν κατά συνείδησιν.

Κύριε Ροΐδη,
Δεν είναι δυνατόν να διεκδικείς παγκόσμιο ρεκόρ στρατιωτικών εξοπλισμών, να έχεις μια ζάπλουτη Εκκλησία αφορολόγητη, να καμαρώνεις μια στέγη Καλατράβα, να έχεις απέναντί σου ασύλληπτους οικοπεδοφάγους και αόρατες ασύμμετρες απειλές κουκουλοφόρων αναρχικών και Τουρκαλβανοσκοπιανών πρακτόρων και ταυτόχρονα να ξοδεύεις για ζητήματα πολυτελείας όπως είναι η δασοπροστασία και να είσαι και συνεπής και με την απαιτητική συνθήκη του Κιότο. Μην τα θέλουμε όλα δικά μας. Η αποκατάστασις των πυρόπληκτων θα προωθηθεί παραμονές των επόμενων πρόωρων (για εθνικούς λόγους) εκλογών σε δημόσιο πλειστηριασμό μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.
Μην ξεχνάτε πως η χώρα αντιμετωπίζει και έκτακτα προβλήματα όπως η θρασύτατη εξέγερση των μεταναστών της Ηλείας, οι οποίοι εργάζονται κάτω από άριστες συνθήκες αφού ούτε ο κ.Εισαγγελεύς, ούτε κ.Υπουργός, ούτε η Επιθεώρησις εργασίας, ούτε το ΙΚΑ, ούτε οι τοπικοί βουλευταί (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ), ούτε ο κ.Νομάρχης (ΠΑΣΟΚ), ούτε οι κ.κ.Δήμαρχοι (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) διέγνωσαν την παραμικρή παρανομία.

Προς επίρρωσιν των ανωτέρω παραθέτω τα αποτελέσματα των εκλογών του 2007 εις Ηλείαν, τα οποία ολίγου υπολείπονται αυτών των Ζωνιανών, ίσως γιατί μερικές από τις αγροτικές καλλιέργειες φημολογείται πως είναι κοινές:

ΠΑΣΟΚ 46,55 % Έδραι: 2
ΝΔ 42,04 % 4
Λάος 1,98%
Σύνολο 90 ,57%

(Διευκρίνισις: Το ΠΑΣΟΚ αν και πρώτον κόμμα έλαβε ακριβοδίκαια τις μισές έδρες από τη ΝΔ λόγω του αναλογικού νόμου Σκανδαλίδη).

Παραλλήλως τα κατά τον επιτόπιον εκπρόσωπον του ατυχήσαντος ποδηλάτου κ. Ραγκούσην, «κόμματα διαμαρτυρίας και φασαρίας» αποδοκιμάστηκαν με ποσοστά (7,72) δηλαδή τα μισά του εθνικού μέσου όρου (14,4%) και κατά πολύ χαμηλότερα των περιφερειών Αθηνών (23%), καταφυγίων ως γνωστόν των πυρομανών κουκουλοφόρων:

ΚΚΕ 4,7%
ΣΥΡΙΖΑ 3,02%
Οικολόγοι 0,63
.
Η κατάστασις είναι υπό έλεγχον και ουδεμία ανησυχία δικαιολογείται.
Χριστός Ανέστη!

Advertisement
This entry was posted in Γράμμα από το Ληξούρι, θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

11 Responses to Περπατώ εις το Δάσος όταν ο Λύκος δεν είναι εκεί

 1. Ο/Η geokalp λέει:

  Aληθώς ο Κύριος!
  συμφωνώ απόλυτα: Η κατάστασις είναι υπό έλεγχον και ουδεμία ανησυχία δικαιολογείται!!!

 2. Ο/Η NSimos λέει:

  Κάβο Σίδερο, Μονή Τοπλού, Βατοπέδι και μύρια όσα άλλα εγκλήματα. Οι κάθε λογής πυρκαγιές σε δάση και στο περιβάλλον εν γένει καθώς και στη συνείδηση αυτού του αδιάφορου λαού μας, βρίσκουν πάντα πεδίο πρόσφορο για να ολοκληρώσουν την καταστροφή.

 3. Ο/Η Sadmanivo λέει:

  Κύριε Λασκαράτε,
  σας ευχαριστώ για την μεστή σας σύνοψη της τοπικής (και όχι μόνο) πολιτικής κατάστασης στην Ηλεία, γύρω από θέματα πυροπροστασίας και γενικότερων οικολογικών – διαχειριστικών πολιτικών των μεγάλων μας πρασινομπλε (ή, γαλαζοπράσινων, αν προτιμάτε) κομμάτων.
  Έτσι, για να θυμόμαστε πως μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας.
  Αληθώς…

 4. Ο/Η island λέει:

  Καλησπέρα και ευχές μου μαζί σας κύριε Ροίδη.Δεν είμαι σπαμ και το λέω αυτό γαιτί δεν θα σχοληθώ προς το παρόν με το κείμενο γιατί δεν έλαβα ακόμα το νόημά του.Θα ασοληθώ με το επικείμενες πρόωρες εκλογές.Εχθές συζητούσα με ένα φίλο κοινωνιολόγο και μου το ξεφούρνησε και με έλουσε κρύος ιδρώτας.Υπάρχει όντως η περίπτωση να διανοίουμε προεκλογική περίοδο;Αυτός ο φίλος μου μου είπε πως όλα τα σημάδια εκεί οδηγούν και μάλιστα αυτό θα γίνει σε έναν χρόνο περίπου από τώρα.Τί γνώμη έχετε;Αντέχει η οικονομία μας και άλλες εκλογές τόσο σύντομα;

 5. Ο/Η Mastor λέει:

  Προς island:

  ΟΧΙ Φυσικά δεν αντέχει, γι’ αυτό και θα γίνουν!

  Πώς το είπαμε το σύνθημα; «Μένουμε Ελλάδα!» (για πόσο όμως;)

 6. Ο/Η doctor λέει:

  Άλλη μια άψογη προσέγγιση από τον Λασκαράτο.

  Ας μην μας διαφεύγει η πλήρης αδιαφορία των κατοίκων για την πρόληψη.
  Μιλάμε για εξοργιστική αδιαφορία…
  Και την ώρα της φωτιάς θέλουμε ο καθένας και ένα ελικόπτερο.

  doctor

 7. Ο/Η linguafranca λέει:

  Κύριε Λασκαράτε να ‘γιάσει το στόμα σας (ή μάλλον το χέρι και το πληκτρολόγιό σας!)

 8. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Η εξαιρετικού κάλους και με μυθολογικό υπόβαθρο λίμνη Καιάφα της Ηλείας.

  ΠΑΣΟΚ: Τσιμέντο να γίνει

  Από το μπλογκ του Αντί

  http://www.antinews.gr/?p=133 – 14k

  Factorx | August 26, 2007

  Με αφορμή την τραγωδία στην Ηλεία, καλό θα ήταν να θυμηθεί κανείς τις προσπάθειες που έχουν γίνει σε ορισμένες περιοχές του Νομού για την «αξιοποίησή» τους και τις μάχες που έχουν δοθεί για να ματαιωθούν αυτά τα σχέδια. Στην προκειμένη ο λόγος για μια από τις όμορφες και πλούσιες σε βλάστηση τοποθεσία της λίμνης Καϊάφα. Το 2004 ο τότε πρόεδρος του Συνασπισμού, κ. Ν. Κωνσταντόπουλος, είχε καταγγείλει τον –επί ΠΑΣΟΚ-υφυπουργό Οικονομίας, κ. Δ . Γεωργακόπουλο, ότι πίεζε την Κτηματική Υπηρεσία Ηλείας να αποχαρακτηρίσει τη λίμνη. Ο κ. Κωνσταντόπουλος είχε καταγγείλει το νομοσχέδιο που προωθούσε το υπουργείο Ανάπτυξης για τον ιαματικό τουρισμό, για τις «φωτογραφικές» διατάξεις που περιείχε. Επίσης, ότι αποσκοπούσε στον αποχαρακτηρισμό της περιοχής του Καϊάφα, η οποία αποτελεί προστατευόμενη ζώνη οικιστικού ελέγχου, με στόχο την κατασκευή ξενοδοχείων και γηπέδων γκολφ. Να σημειωθεί ότι ο κ. Γεωργακόπουλος (βουλευτής Ηλείας) είχε παρουσιάσει σχετική μελέτη στη Ζαχάρω, σύμφωνα με την οποία θα γινόταν επένδυση 150 εκατ. ευρώ για τον «εκσυγχρονισμό» των ιαματικών πηγών και των άλλων εγκαταστάσεων! Ακόμα, η εταιρεία «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» χαρακτήριζε την περιοχή ως «αναξιοποίητη». Μετά την τελευταία τραγωδία, δεν συντρέχει πλέον λόγος συζήτησης. Άλλωστε, δεν έμεινε τίποτε όρθιο στον Καϊάφα. Σε τριάντα χρόνια από σήμερα όμως, είναι βέβαιο ότι η περιοχή θα φιλοξενεί κανένα γιγαντιαίο-πολυτελές σαλέ για κυριλάτους από όλο τον κόσμο.

 9. Ο/Η Θου Βου λέει:

  λίγο μετά τις πυρκαγιές οι κυνηγοί της Ηλείας ξαμολήθηκαν στα καμμένα και πυροβολούσαν όσα δυστυχή πλάσματα προσπαθούσαν να επιβιώσουν στους λίγους θύλακες πρασίνου που απέμειναν.

  σε μια τετοια ¨ψυχαγωγική¨εξόρμηση στο Μαίναλο σκοτωθηκε από ¨φίλια πυρά¨ ο αδελφός καποιου υπουργού.

  τελικά φαίνεται πως προτού καούν τα χωριά και τα δάση μας έχουν καεί οι ψυχές μας στις φωτιές της νεοπλουτίστικης ιδιοτέλειας.

 10. Ο/Η Ίωνας λέει:

  Εκλογές 2007

  Εγγεγραμμένοι – 9.921.150

  Ψήφισαν – 74.15% (7.356.533)

  Πρώτο κόμμα – 41.83% ψήφων (3.077.238)

  Την Κυβέρνηση δεν εξουσιοδότησε το 68.98% (6.943.912) των εγγεγραμμένων και το 58.17% (4.279.295) όσων άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα.

 11. Ο/Η tsopanis λέει:

  Περπατώ εις το Δάσος όταν ο Λύκος δεν είναι εκεί…
  Μα ο λύκος σε κοιτάει και περιμένει να φανεί…

  Σε περιμένει τώρα χρόνια στα δάση, τις πλατείες, την καμένη γη
  Και συ κοκκινοσκουφίτσα προβατάκι, μεζεδάκι στην στιγμή…

  Περπατάς εις το Δάσος όταν ο Λύκος δεν είναι εκεί…
  Μα να περιμένεις από ώρα σε ώρα… θα φανεί…

  Lykos…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.