«Η Μέρα της Γυναίκας» και Ο μισογυνισμός της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Το κείμενο αυτό είναι αφιερωμένο στην «Ημέρα της Γυναίκας» (8 Μαρτίου), η οποία φέτος συνέπεσε στο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, δεν μας ήταν δυνατόν να το δημοσιεύσουμε τότε. Το κάνουμε όμως τώρα και σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση.

Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτοςmissogynismos-1.jpg

Υπατία η Αλεξανδρινή, ελαιογραφία του Charles William Mitchell-1885. Ωραία και υπερήφανη γυναίκα, μαθηματικός, φιλόσοφος, γδάρθηκε ζωντανή από τους καλόγερους του πατριάρχη αγίου Κύριλλου ανηψιού και κληρονόμου του προηγούμενου πατριάρχη Θεόφιλου που είχε κάψει ότι σύγγραμμα είχε σωθεί από τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας μαζί με τον ναό του Σεράπιδος. Η κατακρεούργηση της φιλοσόφου έγινε αν όχι κατά διαταγήν του, με την πλήρη ανοχή του και σίγουρα μέσα στο κλίμα τρομερού μίσους και θρησκευτικού φανατισμού που ο ίδιος δημιούργησε στην κάποτε φιλόξενη και πολυπολιτισμική πόλη των λογίων. Το πατριαρχείο Αλεξανδρείας, δεν έχει ζητήσει ακόμη συγγνώμη (Υπήρξε και σχετικό αίτημα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας) αλλά η Εκκλησία τυμβωρυχεί: Η αγ. Αικατερίνη παρίσταται στην εικονογραφία με αστρονομικά και μαθηματικά όργανα, αφού η παράδοση απέδωσε τις επιστημονικές ιδιότητες της Υπατίας στην αγία. Η Εκκλησία γιορτάζει τα κατορθώματα του Κύριλλου στις 9 Ιουνίου και μνημονεύει το όνομά του στο τέλος κάθε λειτουργίας, ζητώντας την μεσιτεία του στον θεό της.

O μισογυνισμός στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Κύριε Ροΐδη,
taf.jpgο Άγιο Όρος ζητά με επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, την άρση της ασυλίας της βουλευτίνας Β΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσας Αμανατίδου Πασχαλίδου, επειδή ήταν επικεφαλής των γυναικών που παραβίασαν το Άβατο, διαμαρτυρόμενες για τις καταπατήσεις γης από την μονή Κουτλουμουσίου.
(Για το συμβάν βλ. https://roides.wordpress.com/page/3/).

«Eυχόμενοι δαψιλή την ευλογίαν του Θεού εφ’ Υμάς, δια του παρόντος Ιεροκοινοσφραγίστου ημών Γράμματος και εξ αποφάσεως εν συνεδρία Β’/22.1.2008 της καθ’ ημάς Ιεράς Κοινότητος προαγόμεθα, ίνα γνωρίσωμεν Υμίν ότι… η βουλευτής του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευαγγελία …. ….λαβούσα μέρος εις διαδήλωσιν, εις την οποίαν συμμετέσχον διαδηλωταί εκ των Δ.Δ. Ουρανοπόλεως, Σιθωνίας, Τορώνης και Ορμυλίας, ……..παραβιάζουσα ούτω προκλητικώς το άβατον του Άγιου Όρους …….».

Αναρωτιέμαι, πρόκειται για δωρεάν διαφημιστική εκστρατεία υπέρ του ανερχόμενου ΣΥΡΙΖΑ, ή απλώς ο μισογυνισμός τυφλώνει τους καλόγερους; Μάλλον το δεύτερο, αφού η εχθρότητα προς το γυναικείο φύλο είναι βασική αρχή της Ορθοδοξίας.Αν με βρίσκεται υπερβολικό κε Ροϊδη, επιτρέψτε μου να υποστηρίξω την άποψή μου.
Επικαλούμαι τον μακαρίτη Χρ.Παρασκευαϊδη, αρχιεπίσκοπο βαλκανικής χώρας: «Επειδή ο άνδρας είναι η κεφαλή της οικογενείας, είναι φυσικό να κατέχει και τα ανώτερα μορφωτικά προσόντα εν συγκρίσει με την σύζυγο, χωρίς βέβαια και τούτο να είναι εντελώς απόλυτο. Είναι ένας κανόνας, που ημπορεί να έχει και τις εξαιρέσεις του, όμως κατά βάσιν είναι ορθός«. Στο άρθρο του: «Εμπρός απ’τον γκρεμό», της σειράς «Ελληνορθόδοξη Αυτοσυνειδησία«, κατηγορεί το κράτος που «δεν θεωρεί υποχρεωτικό το επώνυμο του άνδρα για την γυναίκα και για τα παιδιά«. Οι αρχές του πάνε περίπατο, όταν πρόκειται να εφαρμοσθούν στην ζάπλουτη Αθηνά Ρουσέλ, που την ονομάζει με το πατρικό της μητέρας της Ωνάση και όχι με το δικό της πατρικό Ρουσέλ. Αλλού πάλι ερμηνεύει το γιατί η γυναίκα έφυγε από την «ορθή τοποθέτηση» που «θέλει την σύζυγο και μητέρα βασίλισσα του σπιτιού«-πυργοδέσποινα της κουζίνας δηλαδή-και στράφηκε «στην εκμάθηση τέχνης ή επιστήμης και γενικά στον βιοπορισμό. Αυτό έγινε όχι τόσο από πραγματική ανάγκη, όσο από την διάθεση να μην υστερεί σε τίποτε, όπως ενόμιζε, απέναντι του ανδρός«. («Ελευθεροτυπία», 31-7-2000).
Επικαλούμαι και τον «Εντιμότατο» (Ο χαρακτηρισμός ανήκει στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.Βαρθ.) Ομολογητή της Ορθοδοξίας κ. Γρηγόριο Μιχαλόπουλο, αρχηγό της «Εθνικής Συμμαχίας», Μεγάλο Άρχοντα Οφφικιάλιο πολλών πατριαρχείων (εκτίει δυστυχώς ποινή φυλάκισης για εκβιασμούς), ο οποίος ξεμπροστιάζει την φεμινίστρια Μαργ. Παπανδρέου, (μητέρα του ευσεβέστατου Γ.Α.Π). που καταγγέλλει τις βόμβες ουρανίου, αντί να κοιτάζει την κουζίνα της. Ο ίδιος εγκαλεί την σύζυγο του τότε Αμερικανού πρέσβη, που τόλμησε να ασχοληθεί με την σεξουαλική εκμετάλλευση των μεταναστριών από τους ελληνορθόδοξους μαστροπούς και πελάτες: «Επιστρέψτε στα ταμπόν σας» («Ελ.Ώρα», 12-12-2001). Η κάπως άκομψη προτροπή του μου θυμίζει την απαγόρευση του Ζ΄Κανόνα του Τιμόθεου Αλεξανδρείας, συμμετοχής της γυναίκας στα μυστήρια όταν έχει την έμμηνη ρύση της.
Η εβραϊκή μυθολογία παρουσίασε την Εύα αφ’ ενός να κατασκευάζεται από το πλευρό του Αδάμ, αφ’ετέρου να παρασύρει τον άνδρα της στην αμαρτία. Ο απ. Παύλος συνιστά σιωπή στις γυναίκες-«εν ταις εκκλησίαις σιγάτωσαν ου γαρ επιτέτραπται αυταίς λαλείν αλλ’υποτάσεσθαι…αισχρόν γαρ εστι γυναιξίν εν εκκλησία λαλείν» (Κορινθίους Α΄, 11) τις καλεί να φοβούνται τον άνδρα και ορίζει: «Εάν μια γυναίκα δεν έχει κάλυμμα-την ώρα της προσευχής-τότε ας κόψη και τα μαλλιά της«, αντίθετα με τον άνδρα που «δεν πρέπει να σκεπάζει την κεφαλήν του επειδή είναι εικόνα και δόξα του Θεού» (Κορινθ.Α΄, 14, 34). Αλλά αυτές που βρίσκουν τον μπελά τους από τον επιστολογράφο είναι οι νεαρές χήρες διότι «θέλουν να παντρευτούν» και μαθαίνουν να είναι «αργαί, φλύαροι και περίεργοι, λαλούσαι τα μη δέοντα» (Τιμοθ. Α΄, 5, 13). Ο Παύλος εξηγεί: «κεφαλή γυναικός ο ανήρ» και συμπληρώνει πως δεν φτιάχτηκε ο άντρας για την γυναίκα «αλλά γυνή δια τον άνδρα» (Κορινθ. Α΄, 11, 3 & 7). Και η χαριστική βολή: «Καλό είναι για τον άνθρωπο (!!!), να μην αγγίζει γυναίκα» (Α΄,7,1). Μην τον παρεξηγείτε όμως. Δεν είχε συνέλθει ακόμη η Ορθόδοξη Σύνοδος της Μακόν (6ος αιώνας), για να αποφανθεί πως η γυναίκα είναι άνθρωπος και έχει ψυχή. Γι’ αυτό και ο άγ. Πορφύριος της Γάζας (5ος αι.), όταν κατεδάφισε το εθνικό ιερό Μαρνείον και πλακόστρωσε έναν δρόμο με τα μάρμαρά του, το έκανε για να πατούν επάνω του «όχι μόνον άνθρωποι, αλλά και γυναίκες, γουρούνια και άλλα ζώα» (Βλ. βίο του από «Μάρκο Διάκονο»).
Ο ιερός Αυγουστίνος επίσκοπος στην Τυνησία, ένας Βέρβερος μέγιστος εκκλησιαστικός πατέρας που στην Ελλάδα λατρεύεται στην μονή του κ. Μουλατσιώτη, (τ. μάνατζερ του συγκροτήματος «Παπαροκάδες», δυο μέλη του οποίου πέταξαν τα ράσα τους), οργίασε στα νιάτα του με πόρνες, και απέκτησε 18άρης με μία εταίρα ένα εξώγαμο παιδί. Όταν επηρεασμένος από τη μάνα του Μόνικα καλογέρεψε, απεφάνθη πως η γυναίκα δεν έχει ψυχή. Ο φονιάς άγ. Ιουστινιανός, σύζυγος της πόρνης αγ. Θεοδώρας, θέσπισε την ποινή του θανάτου για τις διακόνισσες που θα έχαναν την παρθενία τους (Νεαρά, 6 του 535). Ο Ρώμης Κλήμης θεωρούσε ασέβεια να υπάρχουν γυναίκες ανάδοχοι στις βαπτίσεις (P.G. 1, 781). Τα ιερά κιτάπια είναι γεμάτα από μωρολογίες ρασοφόρων γεροντοπαλίκαρων, ενώ καμία γυναίκα δεν θεωρήθηκε τόσο σοφή ώστε να καταγραφεί έστω και μια της κουβέντα. Ο Μ. Βασίλειος, ορμηνεύει τις γυναίκες πως επειδή «η θέσις της γυναικός είναι πολλώ κατωτέρα της του ανδρός«, όταν η γυναίκα δέρνεται από τον άντρα της «πολλάς πληγάς οφείλει να υπομένη μάλλον ή να διαζευχθή του συνοικούντος» (Βλ. Κ.Γαρδίκα «Το έγκλημα της μοιχείας…»-Παπαζήσης, 1966). Ο Ι.Χρυσόστομος, που μεγάλωσε ορφανός από νήπιο με την καθοδήγηση της ευσεβούς μαμάς του Ανθούσας, αποφαίνεται πως η γυναίκα «του ιδίου σώματος ουκ εξουσιάζει, αλλά δούλη εστί του ανδρός» (P.G. 61,152). Τόσο δούλη που μπορεί να την εκδίδει ως πόρνη ο σύζυγος, σύμφωνα με την γαμήλια ευχή η οποία προβάλει ως πρότυπο για τους νιόπαντρους τον αγ. Αβραάμ και την Σάρα. Ο Αβραάμ όμως, παρουσίασε την γυναίκα του στον Φαραώ ως αδελφή του και του την παραχώρησε παίρνοντας γι’ αυτό αμοιβή. Επανέλαβε την πράξη αυτή, εκδίδοντάς την στον βασιλιά των Γεράρων Αβιμέλεχ (Γένεσις, 12 και 20). Ο αγ. Αθανάσιος συμβούλευε τους άντρες να υποχρεώνουν τις συγγενείς τους να καλύπτονται ώστε «τα πρόσωπα αυτών μη φαίνεσθαι» (P.G, 28,845). Ο Ο΄Κανόνας της Πενθέκτης, ορίζει πως οι γυναίκες πρέπει να σιωπούν την ώρα της λειτουργίας, διότι οφείλουν να υποτάσσονται, κι αν θέλουν να μάθουν κάτι «τους ιδίους άνδρας επερωτάτωσαν«. Ο Χρυσόστομος κατακεραύνωνε τις φτωχούλες που έβγαιναν στην αγορά να πουλήσουν την πραμάτεια τους: «αισχρόν παρθένον επ’ αγοράς εστάναι…» (P.G. , 47, 520).
Μεταξύ των μαστροπών της βυζαντινής πορνείας υπήρχαν και ιερωμένοι, γι αυτό και η Σύνοδος του Τρούλλου αναγκάστηκε να ορίσει την καθαίρεση τους (κανόνας 86). Αλλά και σήμερα, ακραιφνώς ελληνορθόδοξη εφημερίδα αποκάλυψε ηγούμενο ο οποίος εξέδιδε τις καλόγριες του στην Μύκονο και ομολογεί ότι δέχτηκε «βροχή αλλεπάλληλων καταγγελιών» «από νωρίς το πρωϊ μέχρι αργά το βράδυ» για πάνω από 10 μονές όλης της χώρας και διερωτάται: «Τι συμβαίνει; Και τι μέλλει γενέσθαι στα Ησυχαστήρια της Πίστης μας;...» («Αδ.Τύπος-Ρίζου», 23-10-2001). Πιστεύω κε Ροϊδη, πως πρόκειται για δημοσιογραφικές υπερβολές.
Οι Κανόνες απαγορεύουν να φορούν οι γυναίκες αντρικά ρούχα και τα μοναστήρια σπεύδουν να εφαρμόσουν σήμερα αυτήν την εντολή στις ταλαίπωρες επισκέπτριες που υπάκουα μεταμφιέζονται με βρωμερές κελεμπίες. Ούτε μια από τις ευσεβείς προσκυνήτριες που υποκύπτουν βλακωδώς στην προσβολή, δεν θα ξέρει πως έχουν αγιοποιηθεί πάνω από 15 γυναίκες (Ευγενία, Πελαγία, Ευφροσύνη, Δοσιθέα κλπ) που μεταμφιεσμένες σε ευνούχους μόνασαν σε αντρικά μοναστήρια. Οι γυναίκες δεν θεωρούνται άξιες να ιερωθούν, να μπαίνουν στο άδυτο του ναού ή στο Άγ.Όρος. Η πρώτη φοιτήτρια της Θεολογίας στη χώρα μας γράφτηκε στη Σχολή μόλις το 1923 μ.Χ. Θύμα του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού, υπήρξε η Ελένη Παντελίδου, που αυτοκτόνησε στα 1887 επειδή δεν της επιτράπηκε να εγγραφεί στην Ιατρική Σχολή. Το 1934 ψηφίζουν οι γυναίκες για πρώτη φορά. Από το 1930 η κυβέρνηση Βενιζέλου τους έδωσε το δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές. Στην Αχαϊα αντέδρασε ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας. Τελικά στην Πάτρα ψήφισαν μόνο 68 γυναίκες. Η ύπαρξη φαλλού είναι απαραίτητη προϋπόθεση της ιερωσύνης. Όμως η Αγγλικανική Εκκλησία των ΗΠΑ, τόλμησε το αυτονόητο και χειροτόνησε το 1988 την πρώτη γυναίκα επίσκοπο στην ιστορία των 3 μεγάλων (Καθολικής, Ορθόδοξης, Αγγλικανικής) Εκκλησιών. Η Μπάρμπαρα Χάρρις, μια διαζευγμένη αφροαμερικανή ακτιβίστρια των ανθρώπινων δικαιωμάτων έγινε βοηθός επίσκοπος της Μασσαχουσέττης.
Ο ελληνορθόδοξος καθηγητής Γιανναράς («Καταφύγιο Ιδεών») διεκτραγωδεί δυο περιστατικά όταν εξέδιδε την «Σκαπάνη» της «Ζωής». Η φωτογραφία εφήβου στο εξώφυλλο είχε σαν αποτέλεσμα να του συστήσει ένας κληρικός «να μην ξαναβάλουμε τέτοιες φωτογραφίες, γιατί τα κορίτσια της κίνησης ερωτεύονται το άγνωστο εικονιζόμενο πρόσωπο και βασανίζονται από διεγέρσεις«. Οπισθόφυλλο τεύχους με κοριτσίστικο κεφάλι, επέσυρε την παρατήρηση θεολόγου; «Αγαπητέ μου ποιός με βεβαιώνει εμένα ότι από τον λαιμό και κάτω το κορίτσι δεν είναι γυμνό;«.
Οι καταδίκες σε θάνατο Νιγηριανών «μοιχαλίδων», ξεσήκωσαν διεθνείς αντιδράσεις και την παγερή σιωπή του ορθόδοξου ιερατείου. Άλλωστε ανάλογες ήταν και οι ποινές στο Βυζάντιο, ενώ στην Χίο, όπως σημειώνει ο Κουκουλές, «μέχρις εσχάτων», όταν διαπόμπευαν μοιχαλίδα καλούσαν με καμπανοκρουσίες τον λαό να παραστεί στο θέαμα. Απόηχος του αισχρού αυτού εθίμου είναι οι φράσεις «την εκουδούνισαν» ή «του βάρεσαν καμπάνα» (Χίος, Σύμη, Αιτωλία). Η μαστίγωση των μοιχαλίδων που επιβαλλόταν στο Βυζάντιο συνεχίστηκε και επί Τουρκοκρατίας. Ο ανώνυμος Γάλλος A.B.D. που δημοσίευσε στα 1801 τις εντυπώσεις του από ταξίδι στην Ανατολή, αναφέρεται σε μαστίγωση από τον καδή στη Σμύρνη μιας Ελληνίδας ερωμένης ενός παπά. Ο Κ. Σιμόπουλος που καταγράφει το περιστατικό (τ.Β΄) δεν μας λέει αν καταγράφεται και η τύχη του παπά, αλλά σχολιάζει πως στην Ικαρία γινόταν ξυλοδαρμός της μοιχαλίδας πριν την περιαγωγή της, ενώ ο φαναριώτικος Κώδικας (1765), το «Νομικόν Πρόχειρον», αναφέρει πως η άπιστη παντρεμένη: «τυπτομένη ρινοκοπείσθω». Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα τον Μάρτιο του 2002, καταδίκασε την κακομεταχείριση των γυναικών από τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό. Το αρχικό κείμενο καλούσε τον πατριάρχη Ρουμανίας να αλλάξει στάση απέναντι στις λεσβίες, αλλά η παράγραφος απορρίφθηκε με λίγες ψήφους. Αντιδρώντας η Εκκλησία της Ελλάδας με ανακοίνωση της επισήμανε πως δόθηκε η εντύπωση ότι και ο Χριστιανισμός παρουσιάζει φονταμενταλιστικές τάσεις. «Όμως τέτοιες πρακτικές είναι άγνωστες στον Χριστιανισμό» (Ελεύθερος Τύπος, 24-3-’02). Tόσο άγνωστες ώστε ο αγ.Χρυσόστομος (P.G. 61) καταγγέλλει πως η ισότητα των φύλων «μάχην ποιεί» στα ζευγάρια. Η Πολωνή K.Karbowska ψυχή του δικτύου «Φεμινιστική Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία» επισημαίνει στην «Ελευθεροτυπία» (4.5.’06) τους κινδύνους που ελλοχεύουν ακόμη και στην Ε.Ε. από την επέλαση του φονταμενταλισμού: «…Είτε πρόκειται για καθολικούς είτε για μουσουλμάνους είτε για ορθοδόξους οι θρησκευτικές ιδεολογίες τους ανοιχτά αντιδραστικές μας επιτίθενται….».
Στην ελληνική αρχαιότητα βρίσκουμε τις ποιήτριες: Σαπφώ, Πράξιλλα, Κόριννα, Τελέσιλα, Ανύτη, Νοσσίδα, Ηρίννα, Δαμοφίλη. Ο απολογητής του Χριστιανισμού Τατιανός βρίζει την Σαπφώ «γύναιον πορνικόν, ερωτομανές» που «την εαυτής ασέλγειαν άδει» («Προς Έλληνας», 33, Α). Στον βυζαντινό αντίποδα έχουμε την αυτοβασανιζόμενη «εν πολλαίς αμαρτίαις» Κασσιανή, που απορρίφθηκε στο βασιλικό νυφοπάζαρο εξ αιτίας της ευφυίας της και αυτή χολωμένη αυτοφυλακίστηκε σε μοναστήρι. Το ίδιο έκανε το 855 και η αγ. Ειρήνη Χρυσοβαλάντου, που φτάνοντας κατόπιν εορτής στα καλλιστεία που οργάνωσε η αγ.Θεοδώρα χάριν του μέθυσου γιου της Μιχαήλ, πικράθηκε τόσο πολύ που δεν έγινε βασίλισσα, ώστε καλογέρεψε, αποκτώντας μάλιστα ειδίκευση στον εξορκισμό των δαιμόνων. Με το φανάρι του Διογένη βρίσκουμε δυο μορφωμένες γαλαζοαίματες,. Η πρώτη, η Άννα Κομνηνή που κατέληξε σε μοναστήρι, διέθετε γνώσεις φιλοσοφίας, ιατρικής και μαθηματικών, αλλά στην «Αλεξιάδα» της περιγράφει χωρίς ίχνος τύψεων το ψήσιμο του αιρετικού (Βογόμιλου) γιατρού Βασίλειου, που διέταξαν ο πατέρας της και ο πατριάρχης και η παιδεία της δεν την εμπόδισε να συνωμοτήσει γύρω από το πατρικό νεκροκρέβατο κατά του αδελφού της. Η δεύτερη, η όμορφη Ευδοκία (Αθηναΐδα), η εξ εθνικών Αθηναία κόρη φιλοσόφου, κατέληξε να αυτοεξοριστεί ύστερα από συκοφαντίες της νύφης της αγίας (και αειπαρθένου) Πουλχερίας και να καταλήξει δυστυχισμένη θεούσα στα Ιεροσόλυμα. Μπορεί το Βυζάντιο να μην έχει να επιδείξει σπουδαίες ποιήτριες, έχει όμως πολλές εστεμμένες φόνισσες. Οι αγίες Ελένη, Ειρήνη Αθηναία, οι δυο Θεοδώρες και Πουλχερία καθώς και οι ευσεβέστατες Θεοφανώ, Ζωή Καρβουνοψίνα, Ζωή Πορφυρογέννητη, Μαρτίνα, Αριάδνη, συνεχίζουν την παράδοση της Μεσσαλίνας της Ποπαίας και της Αγριππίνας.
Έχει όμως η και η σύγχρονη Ορθοδοξία να επιδείξει γυναίκες της διανόησης, που έχουν προτάξει τα στήθη τους στην υπηρεσία της ορθής πίστης. Μια από αυτές είναι διάσημη συγγραφεύς, χήρα σοσιαλιστή πρωθυπουργού, παλαιά πρωταγωνίστρια πρωτοσέλιδων δεξιών εφημερίδων και του κατά τον μακαρίτη «υποδείγματος δημοσιογραφίας», τουτέστιν της «Αυριανής». Έχοντας εξομολόγο τον πανοσιολογιώτατο Τιμόθεο (γνωστό από την προσκύνηση της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου), η και «μαθήτρια του Κούντερα» ομολογεί: «Πιστεύω στο ξεμάτιασμα….. και απ’ αυτή την πίστη μου ξεκίνησε και η σχέση μου με τον πατέρα Νεκτάριο, έναν άξιο ιερωμένο, μαχητή της Ορθοδοξίας και καλό φίλο» (Βλ. το μπεστ σέλλερ της «10 χρόνια και 54 μέρες», Λιβάνης-1997). Πρόκειται για τον ρόκερ ηγούμενο Ν. Μουλατσιώτη, που υπερασπίζεται την καλή του φίλη επιτιθέμενος κατά της φεμινίστριας προκατόχου της: «Την βαπτίζουμε όχι Μαργαρίτα αλλά Τσουκνίδα, για να ανταποκρίνεται το όνομά της με την πραγματικότητα της καρδιάς της» (Βλ. το αριστούργημά του: «Πότε θα γίνει Δευτέρα Παρουσία-1991»).
www.iospress.gr/ios2001/ios20010225b.htm

Παράλληλα η πληθωρική πάλαι ποτέ Ηγερία του ΠΑΣΟΚ δηλώνει στην ευλαβική «Espresso» (14.3.’06): «…θα παραμείνω ως το τέλος της ζωής μου ορθόδοξη».

.

ρο

Advertisements
This entry was posted in «Ιερές» Υποκρισίες, Γράμμα από το Ληξούρι, θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

81 Responses to «Η Μέρα της Γυναίκας» και Ο μισογυνισμός της Ορθόδοξης Εκκλησίας

 1. Ο/Η Ανυπότακτη καρδιά λέει:

  Πολύ ενδιαφερον … Εκεινο βεβαια που μου ερχεται στο μυαλό ειναι οτι οι συγκεκριμμενες γυναικες που πατησαν το ποδάρι τους στο ΑΒΑΤΟΝ δεν ησαν τοσο »Τζαμπα μάγκες» οσο θα ηθελαν μερικοι να τις εμφανισουν …Να δουμε τι σταση θα κρατήσουν τωρα σε ενα Ζητημα που βρισκεται στην Καρδια της εννοιας του Κρατους Δικαιου δηλαδή της Ισοτητας Των Φύλων ..

 2. Ο/Η Rodia λέει:

  Εις το πυρ το εξωτερον!
  (παω να πλυνω πιατα τωρα)

 3. Ο/Η Rodia λέει:

  Αγαπητε κ. Ροιδη, θα σας εξομολογηθω κατι: ενα εξωδικο εχω λαβει στη ζωη μου και αυτο υπογεγραμμενο απο τον εξαιρετο, ευαισθητο, κλπ κλπ, κ. Φωτη Κουβελη. Το φυλαττω ως κορην οφθαλμου, ως εχον ιστορικην αξιαν. Προκειται για εξωδικο εναντιον της εμμονης μου να αναλαβω και εκτελεσω εργασιαν την οποιαν κερδισα κατοπιν διαγωνισμου, παρα τις πιεσεις του εργοδοτου (δημοσιου φορεα) να μου πασαρει απο διπλα εναν ανδρα συναδελφον της αρεσκειας του προισταμενου της υπηρεσιας επειδη «ως γυναικα δεν θα βγαλεις περα» οπως μου ειχε πει. Σημειωτεον οτι η αμοιβη του εργου θα μοιραζοταν στα δυο, ο ανηρ συναδελφος δεν θα «παριστατο» ανευ αποδοχων. Προ 20ετιας περιπου. Ο ευαισθητος, εξαιρετος, κλπ κλπ, κ. Κουβελης εστειλε απλως το εξωδικο χωρις να ενδιαφερθει καν για το λογο, ετσι ακριβως. Υπηκουσεν εις τον εντολοδοχον. Μηπως και σημερα, αν το ζητουσαν «οι περιστασεις» θα εστελνε ενα παρομοιο εξωδικο και στη βουλευτη του κομματος του; Διερωτωμαι…

 4. Ω, τι καλά!
  Μου φτιάξατε τη μέρα, αγαπητέ Ροϊδη.
  Μου θυμίσατε κάποιον συγχωριανό του μπαμπά, σε μια σχετική συζήτηση περί ισότητας των δυο φύλων. Θα ήμουν περίπου 15 κι εκείνος 60. Όταν τα επιχειρήματά του στέρεψαν, με προέτρεψε «άντε τώρα, σήκω και κατούρα όρθια, να δούμε αν είμαστε ίσοι…»
  Τι γέλιο που έριξαν όλοι…

  10 χρόνια έχω να πατήσω εκεί.

  Μου φτιάξατε τη μέρα…

 5. Ο/Η pølsemannen λέει:

  Χμμ… και η διαφορά της Ορθοδοξίας από το Ισλάμ αναφορικά με την αντιμετώπιση των γυναικών ποια είναι ακριβώς;

  A! Το βρήκα. Δεν υπάρχουν γνωστά περιστατικά κλειτοριδεκτομής.

 6. Ο/Η xasodikis λέει:

  Κύριε Λασκαράτε, εξαιρετικό απάνθισμα…

 7. Ο/Η eidomen λέει:

  Εξαιρετικό κείμενο που δεν υπολείπει των προηγουμένων.
  Η πλάκα στην όλη υπόθεση είναι πως από τους πιό φανατικούς υποστηρικτές του χριστιανισμού που έχω γνωρίσει είναι γυναίκες. Που λογικά αυτές πρώτες θα πρέπει να είναι οι μεγαλύτεροι πολέμιοι τέτοιων αντιλήψεων.
  Πόση πλύση εγκεφάλου θα πρέπει να έχει πέσει για να θεωρούνε ‘ελευθερία’ την απόλυτη αυτή σκλαβιά. Και σκλαβία της ψυχής και του πνέυματος όχι μόνο του σώματος. Ενδεικτικά αναφέρω ότι κατά την εκκλησία μία γυναίκα για να είναι αγία (άν της κάνουμε την τιμή πάντα…) θα πρέπει να είναι παρθένα. Αυτό συνεπάγεται και απόριψη της μητρότητας. Με άλλα λόγια: ‘αν θες να γίνεις αγία, πάψε να είσαι γυναίκα’. Αν δεν υπήρχε φωτιά και τσεκούρι δεν νομίζω να άντεχε αυτή η ‘θρησκεία’ 2000 χρόνια….

 8. Ο/Η Γ.Ι λέει:

  Αγαπητέ κ.Ροΐδη,

  Επιβάλλεται η έκδοση βιβλίου με τα κείμενα του παρόντος ιστολογίου, ούτως ώστε να μπορούμε να το δανείζουμε παρά να εμπλεκόμαστε σε επαναλαμβανόμενες συζητήσεις παρόμοιας φύσης.

  Η προσοχή σας στη λεπτομέρεια είναι όπως πάντα εξαιρετική και εκτιμητέα.

 9. Ο/Η Rodia λέει:

  ~~ eidomen, μαλλον για εκπαιδευση στο μαζοχισμο προκειται. Εξ απαλων ονυχων. Ο φοβος, βλεπεις, εχει «προσωπα»: την ασκηση βιας, τον περιορισμο, κλπ.

 10. Ο/Η An-Lu λέει:

  Εξαιρετικό το κείμενο, το ποίο τελικά μας δείχνει σοβρά πόσο κοντά είναι οι πάσηε φύσεως φονταμενταλισμοί…

 11. Ο/Η Vassia λέει:

  Καλησπέρα σας,

  Έτσι απλά να σας πω ότι είναι ένα πολύ διαφωτιστικό κείμενο.

  Δεν γνωρίζω εάν αυτό είναι γραμμένο στην Χριστιανική διδασκαλία, αλλά, τα νεόγεννητα κορίτσια δεν τα βάζουν στο ιερό διότι φέρουν λέει την αμαρτία (το προπατορικό αμάρτημα).

  Το διεπίστωσα η ίδια το γεγονός αυτό.

  Είναι ενδεικτικό, μαζί με πολλά άλλα, το πως μία θρησκεία αγάπης, όπως θέλουν να την ονομάζουν, μπορεί να κάνει αισχρές, κατ’ εμέ, διακρίσεις.

 12. Ο/Η SimonSays λέει:

  @eidomen: Είναι όντως σύνδρομο στοκχόλμης ένα πράγμα. Θα προσέξεις ότι γενικά οι μεγαλύτεροι αντι-φεμινιστές είναι γυναίκες επίσης.

  Μη ξεχνάμε και την εναντίωση στην άμβλωση.

  Πολύ καλό άρθρο κε Λασκαράτε, για τους υπόλοιπους είχα πει εγώ παρόμοια πράγματα για το άγιο όρος: http://atheoi.org/2008/01/17/mount_athos_misogyny/

 13. Ο/Η ο Αναμοχλευτής λέει:

  Η κυρία Πασχαλίδου, παρά την καταφανή της αδυναμία εκφράσεως, βλέπω, με πασίδηλη χαρά, πως βρήκε πεδίον δόξης λαμπρόν προκειμένου να αναφανή η τόση δα μικρή της λαμψούλα και η ακόμα μικρότερη προσωπικότητα που είναι δυνατόν να διαθέτη.

  Η παράδοση είναι παράδοση, συμφωνούμε ή όχι, και αυτό σας το λέει ένας εκ βαθέας πεποιθήσεως αντιχριστιανός. Όταν παλεύουμε στην Ε.Ε. για την διατήρηση των εθνικών ιδιαιτεροτήτων και παραδόσεων, είναι αν όχι ανακόλουθο τουλάχιστον γελοίο να προσπαθούμε να εκριζώσουμε τις ιδιαιτερότητές μας αυτές εμείς οι ίδιοι.

  Παρεκτός κι αν μυριστήκαμε πόσο ακριβαίνουν οσημέραι τα οικόπεδα στη Χαλκιδική και τα περίχωρα και ψάχνουμε να επωφεληθούμε.

  Οι παπάδες, με όσα καθιστούν ένοχο τον παπαδισμό, έχουν ένα τόπο που μπορούν να τον θεωρούν δικό τους προκειμένου να προβαίνουν στα έργα του… καλού, όπως αυτοί αντιλαμβάνονται αυτό το «καλό», και βρίσκω πως είναι χυδαίο ως ανακόλουθο να επιστρατευόμαστε υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα των βουδδιστών, των χάρε Κρίσνα, των λογής σεχτών, ενώ καταπολεμούμε αρνούμενοι το δικαίωμα εκατομμυρίων συμπατριωτών μας να θρησκεύονται κατά το δοκούν στην χώρα τους και να επικαλούνται την παράδοσή τους, όποια κι αν είναι αυτή, ό,τι κι αν την βαραίνει από φόρο αίματος αλλοθρήσκων.

  Επι τέλους, ας αναλογιστούμε ότι όλοι οι παπάδες δεν είναι αστείοι όπως ο παπα-Τσάκαλος και ο Μουλατσιώτης, η Ορθοδοξία δεν είναι η κυρία Λουκά και ο «άγιος Πέτρος», ας σεβαστούμε τη διάθεση των απλών χριστιανών να πηγαίνουν στο Άθωνα αναζητώντας πνευματική γαλήνη και μεταρσίωση, όπως αυτοί το αισθάνονται και το επιζητούν, αλλά επίσης ας σταθούμε σθεναρά αντιμέτωποι στην διάθεση του φεουδαρχικού κλήρου να απλώνη το φιλάργυρο βρωμόχερό του σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

  Το δε καινοφανές αίτημα για το δικαίωμα των Ελλήνων να λατρεύουν τους δικούς τους Θεούς θα γίνη σεβαστό από τους «επήλυδες» χριστιανούς, όταν οι πρώτοι ανακαλύψουν και πάλι την αρχαία ελληνική αρετή της Ανοχής.

  _____________
  Ο φεμινισμός κάποιων εκ του προχείρου επαναστατριών τύπου δυσλεκτικής κας Πασχαλίδου και μικρονόου κας Μάργκαρετ Τσαντ, τέως Παπανδρέου, εν ονόματι κάποιας ανερμάτιστης φιλοσοφικά χειραφετήσεως (σιγά μη τη χρειάζονταν οι παληκαρούδες της αγωνίστριας Ελλάδας) κατέστρεψε συνειδήσεις κοριτσιών, έχτισε δυστυχισμένες υπάρξεις και κατέλυσε οικογένειες. Δεν φτάνει ως εδώ;

  Το παραπάνω δεν είναι παρά ένα ερώτημα ρητορικό μεν προς εσάς, ουσιαστικό δε προς τις μέρες που ζούμε, όπου «φεμινιστικά» τελείως για μια πολυπόθητη μονιμοποίηση και χτίσιμο καριέρας, νεαρά επιστήμων κατέβηκε τα επίπεδα υπάρξεως έως βάθους Καιάδος τιμής, κι μεις μπανίζοντες επιχαίρουμε!..

  ______________
  @ Ροδιά: Προσκυνώ εσένα και τα πιάτα σου !!

 14. Ο/Η αλώπηξ λέει:

  Εξαιρετική ανάρτηση! Θα επανέλθω.

  Μία σύντομη απάντηση στην φίλη «μια αντανάκλαση».
  Σε τέτοιες περιπτώσεις η απάντηση είναι μία και είναι άκρως ευνουχιστική. Tην συνιστώ ανεπιφύλακτα ως απολύτως πετυχημένη συνταγή.

  Λέει ο θείος:

  – “άντε τώρα, σήκω και κατούρα όρθια, να δούμε αν είμαστε ίσοι…”
  – Φυσικά δεν είμαστε ίσοι. Εγώ έχω πολλαπλούς οργασμούς!

  ΥΓ. Έχε και το ασθενοφόρο κάπου κοντά γιατί αν τα έχει τα χρονάκια του, ζόρια… 🙂

 15. Ο/Η harisheiz λέει:

  Εξαιρετικό κείμενο!

 16. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Ορθοδοξία και γυναίκα

  Ορθόδοξος αρχιμανδρίτης και 4 καλόγριες βασανίζουν, σταυρώνουν και δολοφονούν μοναχή στην διάρκεια τελετής εξορκισμού.

  Κύριε Ροϊδη,
  είναι σε ολους μας γνωστό πως οι γυναίκες, όπως απέδειξε η πρόγονός τους Εύα, είναι επιρρεπείς στην ανάπτυξη σχέσεων με τον Σατανά, που συχνά μεταμορφώνεται σε φίδι, άλλοτε σε δράκοντα κ.ο.κ. και της ξεγελά (είναι γνωστή η γυναικεία μωρία) μπαίνει στο γυναικείο σώμα προκαλώντας πειρασμούς, υστερίες κλπ.
  Ένας αγαθός ιερωμένος της Αγιωτάτης Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο πανοσιολογιώτατος Δανιήλ Petru Corogeanu (31 χρονών) της Ιεράς Μονής της Αγίας Τριάδος του χωριού Tanacu, στην προσπάθειά του να βγάλει το 2005 τα δαιμόνια από το σώμα της 23χρονης μοναχής Ειρήνης, ύστερα από κατάλληλα βασανιστήρια, με την κλασσική μέθοδο του εξορκισμού, νικήθηκε από τον Σατανά που προκάλεσε τον θάνατο της δαιμονισμένης. Οι Ρουμάνοι δικαστές, αδυνατώντας να κατανοήσουν το Μέγα Μυστήριον του Εξορκισμού των Δαιμόνων (συνήθως αν ο Εξορκιστής διαθέτει πείρα τα δαιμόνια μεταπηδούν από το ανθρώπινο σώμα στο πλησιέστερο κοπάδι γουρουνιών, προκαλώντας την οικονομική καταστροφή του άτυχου χοιροβοσκού-Βλ. και σχετικό θαύμα Ιησού) καταδίκασαν τον Άγιο Πατέρα σε 14 χρόνια φυλακή και οι 4 σεβάσμιες εξορκίστριες μοναχές Νικολία, Αντίνα, Ελένα και Σιμώνη σε ποινές από 4-8 χρόνια.

  news.bbc.co.uk/2/hi/europe/6376211.stm – 36k
  http://www.wayodd.com/romanian-priest-convicted-over-nuns-exorcism-death/v/6430/ – 22k
  http://www.foxnews.com/story/0,2933,252760,00.html-42k

  Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου. Στην Ελλάδα αντιμετωπίστηκε με την δέουσα διακριτικότητα.

 17. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Σύγχρονες γυναικείες μορφές της Ορθοδοξίας

  Θαυμάτων ρείθρα, ποταμοί χαρίτων.

  1)Αγία Αλεξάνδρα Ρωμανώφ, πνευματικό τέκνο του Ιερού θαυματουργού Ρασπούτιν, η τελευταία τσαρίνα, μάρτυς της Πίστεως δολοφονειθείσα υπό των κομμουνιστοσυμμοριτών.

  fr-d-serfes.org/royal/tsarinaalexandra.htm – 15k –
  http://www.alexanderpalace.org/2006pierre/chapter_IV.html – 25k –
  http://www.pravmir.com/article_44.html-38k

  2)Μαριάμ, ηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Πευκοβουνογιατρίσσης Κερατέας, συκοφαντηθείσα και φυλακισθείσα για βασανιστήρια.

  roides.wordpress.com/2007/06/07/xrhsima19/ – 144k –

  3)Ταρσώ, η δια Χριστόν σαλή. Μια ιερή «τρελλή» της Ορθοδοξίας.

  Η Ταρσώ δεν πάσχει από σχιζοφρένεια. Είναι βέβαιον
  orthodoxos.wordpress.com/2007/11/18/hhhtaaa/ – 42k –
  http://www.dailygreece.com/2007/01/post_30.php – 145k –
  http://www.bibliopolio.gr/Ταρσώ-δια-Χριστόν-Σαλή-19101989-p-97692.html – 41k

  4)Αγία Αθανασία του Αιγάλεω η φιλάνθρωπος και θαυματουργή. Η μόνη ζώσα Αγία.

  roides.wordpress.com/2007/06/13/xrhsima20/ – 107k

 18. Ο/Η roidis λέει:

  Φίλε Αναμοχλευτή,
  Όπως διευκρινίζεις ευτυχώς στο τέλος λαμβάνω κι εγώ το σχόλιό σου σαν ρητορικό, δεν μπορώ να το πάρω αλλιώς, γιατί ξέρεις ότι οι απόψεις (του ιστολογίου) ρίχνονται έντιμα στο στίβο των ιδεών και δεν έχουν την όποια αντιδημοκρατική πρόθεση να εμποδίσουν τους οποιουσδήποτε πιστούς να ασκήσουν «το καλό» όπως το νομίζουν εκείνοι.
  Μέχρι προ τινός πάντως συνέβαινε το αντίθετο, καμία «άλλη» φωνή δεν ήταν «ακριβώς» αποδεκτή αν δεν γινόταν αποδεκτή από Εκείνους.

 19. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Φίλε αναμοχλευτά,
  απορώ.
  Για το Άβατο έχουμε συζητήσει εκτενώς στο σχετικό δημοσίευμα. Στέκομαι μόνο σε ένα που λες:

  @»Όταν παλεύουμε στην Ε.Ε. για την διατήρηση των εθνικών ιδιαιτεροτήτων και παραδόσεων»@

  Ποιοί παλεύουμε για διατήρηση ιδιαιτεροτήτων και παραδόσεων και ποιών; Εγώ πάντως και πολλοί ακόμη, όχι. Όσο για τις παραδόσεις, οι περισσότερες είναι για τα μπάζα. Απαριθμώ μερικές από τις παραδόσεις μας που αφορούν το θέμα μας, τη γυναίκα.
  Η μαυροφόρα χήρα, η μαντηλοφορούσα γριά, η υποταγμένη σύζυγος που τρώει και ξύλο, η παρθενία, η σύζυγος που χάνει το επώνυμό της, η προίκα, το εγκλημα για την τιμή της αδελφής, το άβατο του Αγίου Όρους, η ιερωσύνη προνόμιο των ανδρών, η γυναίκα στο σπίτι-ο άνδρας στο καφενείο, η γυναίκα πίσω από το γαϊδουράκι κι ο άντρας καβάλα, ο γυναικωνίτης στην Εκκλησία, η γυναίκα νοικοκυρά, η γυναίκα που δεν χρειάζεται να μορφωθεί (μας τα έλεγε αν διαβάσεις την εισαγωγή του παρόντος και η Αυτού Μακαριότης), η ξεματιάστρα, η μαμμή, η κουτσομπόλα, η χαρτορίχτρα, η καφετζού, το κορίτσι που κλειδώνεται στο σπίτι, το κορίτσι που προξενεύεται και πωλείτι από τον πατέρα, η δακτυλοδειχτούμενη ζωντοχήρα, η ανύπαντρη μάνα που καταντάει πόρνη, το ρίξιμο του νεογέννητου νόθου στον σταύλο του σπιτιού, η ντροπή της θυγατέρας των «ελαφρών ηθών», η Κόλαση της πόρνης, το μαρτύριο της γεροντοκόρης, κλπ κλπ.
  Στα σοβαρά θεωρείς πως πρέπει να διατηρηθούν οι παραδόσεις; Στη ζούγκλα παράδοση ήταν και η ανθρωποφαγία.

 20. Πάντως, για να πω την κακία μου, η βουλευτίνα του Συριζα ναι μεν πρωτοπορεί για να καταργηθεί το άβατο στον Αθω για όλους, αλλά το προσωπικό της οικογενειακό άβατο μοιάζει να το έχει τιμή της και κορώνα στο κεφάλι της, αφού ονομάζεται Αμανατίδου-Πασχαλίδου, ενώ βεβαίως ο άντρας της σκέτος Πασχαλίδης. Και μάλιστα, χωρίς να μπλέκω με προσωπικά δεδομένα, το πιθανότερο είναι να παντρεύτηκαν μετά το 1982, οπότε το ισχύον (και αρκετά προοδευτικό, αν και δεν τόχω μελετήσει) οικογενειακό δίκαιο επέβαλλε τη διατήρηση του πατρικού επωνύμου.

 21. Ο/Η penguin-witch λέει:

  @Λασκαράτο: Ηθελα να γράψω κάτι, αλλά με προλάβατε.

 22. Ο/Η SimonSays λέει:

  @Λασκαράτος: πέσ’τα.

  @Αναμοχλευτής: Τι καταστρέφει περισσότερες οικογένειες; Η γυναικεία ανεξαρτησία, ή η ανδρική βιαότητα;

  Σχετικά με το επώνυμο των συζύγων, μια και παντρεύτηκα πρόσφατα (χωρίς αλλαγή ονόματος η σύζυγος) με πολτικό γάμο στην Ελλάδα, ομολογώ ότι η νομοθεσία είναι μια χαρά. Η αλλαγή ονόματος (εφ’όσον το θελήσει το ζευγάρι) είναι απ’ότι κατάλαβα ξεχωριστή διαδικασία από το γάμο. Και να ήθελε δηλαδή η γυναίκα μου να αλλάξει όνομα δεν γινόταν στην ίδια ληξιαρχική πράξη.

  Το μόνο που με παραξένεψε στην Ελλάδα και δεν γνώριζα είναι ότι καταχωρείται την ώρα του γάμου το επώνυμο των παιδιών που επιλέγει το ζευγάρι και για να αλλάξει θέλει δικαστική πράξη. Αλλά και πάλι ο δήμαρχος δίνει 4 επιλογές (επώνυμο γαμπρού, επώνυμο νύφης, επώνυμο γαμπρού-νύφης, επώνυμο νύφης-γαμπρού). Ο νομοθέτης ακόμα δεν έχει αντιληφθεί ότι γίνονται παιδιά χωρίς γάμο ή το αντίστροφο.

  Αντιθέτως σε όσες πολιτείες των ΗΠΑ έχω ρωτήσει η αλλαγή ονόματος γίνεται (όχι αναγκαστικά βέβαια) μαζί με την αίτηση για άδεια γάμου. Σαν καλοί σεξιστές οι Αμερικάνοι δεν έχουν βέβαια πεδίο αν τυχόν θελήσει ο άνδρας να κάνει αλλαγή.

  Απ’ότι έχω καταλάβει η αλλαγή ονόματος είναι κοινωνική διαταγή. Μη νομίζετε και εδώ στις ΗΠΑ όταν έλεγε η γυναίκα μου οτι παντρεύτηκε η πρώτη ερώτηση ήταν ‘πιό είναι τα νέο σου επώνυμο’.

  Σχετικά με την κα. Αμμανατίδου Πασχαλίδου το site της Βουλής δείχνει ότι γεννήθηκε το 1966 άρα το πιθανότερο να παντρεύτηκε μετά το 1982.

 23. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Κύριε Σαραντάκο,
  χωρίς να είμαι συνήγορος της κυρίας βουλευτού με τα δυο επώνυμα, μπορεί η διατήρηση του επώνυμου του συζύγου να οφείλεται σε σφοδρό έρωτα, που ως γνωστόν τυφλώνει ακόμη και τους ευφυέστερους ανθρώπους. Εγώ πάντως γνωρίζω πρώην σύζυγο και για πάντα μητέρα των παιδιών (μερικών για την ακρίβεια, εν οίς και υποψήφιος πρωθυπουργός ) σοσιαλιστή πρωθυπουργού βαλκανικής χώρας, μακαρίτη τώρα, μεγάλη φεμινίστρια, με κουλτούρα μεγάλης δυτικής χώρας, συμπαθέστατη και μαχητική πρόεδρο μεγάλης γυναικείας φεμινιστικής οργάνωσης (διαλυμένη τώρα, ΕΒΕ, ΕΓΕ, ΕΔΕ κάπως έτσι), που μεταξύ των πραγμάτων που διαπραγματεύτηκε για να του χορηγήσει διαζύγιο, ήταν το να διατηρήσει η ίδια το επώνυμό του. Ανθρώπινα είναι αυτά και εν πολλοίς ιδιωτικά, συμβαίνουν, δείξτε παρακαλώ κατανόηση.

 24. Ο/Η argosholos λέει:

  Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τα balls, θα πρέπει να ζητήσει από τη βουλευτίνα του να ζητήσει η ίδια την άρση της ασυλίας της, να δικαστεί και να πάει και μέσα, έστω και για 10 μέρες. Αυτό δεν πρόκειται βέβαια να γίνει, αφού ούτε οι βουλευτές, ούτε η εκκλησία, ούτε οι δικαστές είναι τόσο χαζοί…Φαντάζεστε όμως τη πλάκα αν αυτό γινόταν: τι CNN, τι ευρωπαϊκό κοινοβούλιο (ευτυχώς που υπάρχει και η ΕΕ), τι σύνδεση με Ιραν κα κα. Αν μάλιστα ακολουθούσαν και άλλες, ίσως και αλλοδαπές, τότε να δούμε τι θα τα έκαναν το ιεροκοινοσφράγιστα αυτών Γράμματα…

 25. Ο/Η γητεύτρια λέει:

  Αγαπητέ Ροΐδη, συγχαρητήρια για την ανάρτηση! Είναι το ιστολόγιό σου μία σπάνια περίπτωση φωτός, στα σκοτάδια που εξακολουθούν να κρατούν τυφλούς πολλούς ανθρώπους στα αυτονόητα, πολλούς άνδρες, αλλά το χειρότερο και πολλές γυναίκες!

  Το τί έχουν διαβάσει τα μάτια μου αυτές τις μέρες δεν περιγράφεται. Από απόλυτη άγνοια για το τί γιορτάζουμε στις 8 Μάρτη και τί είχε συμβεί και γιατί καθιερώθηκε αυτή η μέρα, μέχρι μια στείρα άρνηση να ενημερωθούν, καθώς και μια ανόητη επαναστατική διάθεση του ότι δεν συμμετέχουν σε αμερικανιές, λες και η Ημέρα της Γυναίκας είναι ένας ακόμη Βαλεντίνος!!!

  Η θέση των θρησκειών του κόσμου γνωστή στο θέμα της γυναίκας. Όποια έχει άποψη, είμαι σατανάς και μάγισσα. Στην πυρρά!

  Στην Αγγλία κατά την «Βικτωριανή» εποχή, αρκετές γυναίκες τις θεωρούσαν τρελές. Για να διαπιστώσουν αν ήταν, έβαζαν τα κεφάλια τους μέσα σε μια λεκάνη/μπανιέρα με νερό. Εάν πέθαιναν, δεν ήταν μάγισσες. Εάν δεν πέθαιναν, θεωρούνταν μάγισσες και τις έκαιγαν ζωντανές..

  Στην καλύτερη δε των περιπτώσεων, τους έβαζαν κάτι σαν βδέλλες, στα γεννητικά τους όργανα για να «ρουφήξουν το τρελό αίμα»!

  Αλλά μην πάμε μακριά, εδώ στα κοντινά μας. Αυτή η ιστορία με την Εύα είναι απλό πράγμα; Φορτώνει τα μικρά κοριτσάκια με ενοχές για τη θνητότητα των ανθρώπων, αφού η ανυπάκουη Εύα δάγκωσε το μήλο, παρασύροντας και τον μωρόχαυλο!

  Τουλάχιστον η Εύα έχει μια αξιοπρέπεια. Ήταν τσαμπούκι και ανυπάκουη. Ο άλλος όμως ο φουκαράς; Ο άβουλος που άγεται και φέρεται από το όργανο του σατανά;

  Μα είναι τόσο κακοστημένα τα παραμύθια που μου ήταν αδύνατον από παιδί να κρατήσω τα γέλια μου. Και βεβαίως το καταδιασκέδαζα με τα γουρλωμένα μάτια της φρίκης των καθηγητών που τους αμφισβητούσα μία προς μία τις ιδιότητες του Θεού. Παντοδύναμος, Πανάγαθος, Παντογνώστης… τα ξέρει όλα, γιατί τα αφήνει; Αφού είναι Παντοδύναμος μπορεί να κάνει ότι θέλει. Γιατί δεν το κάνει; Και είναι Πανάγαθος που μπορεί και βλέπει όλες τις αδικίες, τα εγκλήματα και τόσο πόνο; Με αυτά τα απλοϊκά ερωτήματα και μόνο, έχουν μπλοκάρει τόσο, που είσαι για την πυρρά, αναιδέστατη, γλωσσού, σατανικό πλάσμα.

  Την ιστορία με την Κασσιανή, εγώ την έμαθα μεγάλη. Νόμιζα δε ότι με αυτό το: « Η εν πολλαίς αμαρτίαις, περιπεσούσα γυνή…», γύρευε τί θα είχε κάνει!

  Επειδή δεν είδα να το αναφέρεις, θα μου επιτρέψεις να συμπληρώσω ένα απόσπασμα από ένα κείμενο του αγαπημένου και αξέχαστου ΜΑΡΙΟΥ ΠΛΩΡΙΤΗ, αφού σ’ ευχαριστήσω θερμά σαν γυναίκα, γι αυτή την ανάρτηση… είναι ψυχοτονωτική και λυτρωτική. να είσαι καλά!

  Γράφει ο Πλωρίτης λοιπόν:

  ΕΧΟΥΝ να πουν πως ο βυζαντινός αυτοκράτορας Θεόφιλος (829-842), σκοπεύοντας να παντρευτεί, κάλεσε στη Βασιλεύουσα τις πιο καλλίμορφες κοπέλες της επικράτειάς του, για να διαλέξει την κατάλληλη νύφη. Οταν οι υποψήφιες παρατάχθηκαν στη μεγάλη αίθουσα του Ιερού Παλατίου γι’ αυτά τα Καλλιστεία, ο Θεόφιλος, «επιθεωρώντας» τις, θαμπώθηκε, λέει, απ’ την ομορφιά της Κασσιανής και της έτεινε το χρυσό μήλο που κρατούσε, σύμβολο της επιλογής του. Αλλά για να δοκιμάσει την εξυπνάδα της (ίσως, όμως, και για να μην το πάρει πολύ απάνω της η νικήτρια), συνόδευσε το έπαθλο μ’ ένα πείραγμα:

  «Ως άρα διά γυναικός ερρύη τα φαύλα» («Από τη γυναίκα ήρθαν στον κόσμο τα κακά»), εννοώντας, βέβαια, την Εύα.

  Ομως η Κασσιανή – που ήταν τόσο ευφυής και μορφωμένη όσο και περικαλλής- ανταπόδωσε το «χτύπημα» μ’ ετοιμότητα:

  «Αλλά και διά γυναικός πηγάζει τα κρείττω» («Αλλά και από την γυναίκα πηγάζουν τα καλύτερα»), αναφερόμενη, φυσικά, στην Παναγία.

  Και «την πάτησε»: ο Θεόφιλος φοβήθηκε πως η Κασσιανή παρα-ήταν έξυπνη και θαρραλέα, και έδωσε το μήλο στην πλαϊνή της Θεοδώρα. Απογοητευμένη, η Κασσιανή αποτραβήχτηκε σε μοναστήρι, όπου επιδόθηκε στη συγγραφή ύμνων και μάλιστα θαυμάσιων («Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή…», «Κύματι θαλάσσης…» κ.ά.).

  Αλλά και ο Θεόφιλος έπαθε εκείνο που φοβόταν: έβαλε την «αντιπολίτευση» στην παστάδα του. Εκείνος ήταν φανατικός εικονομάχος, η Θεοδώρα (κρυπτο)εικονολάτρις – και, όταν ο Θεόφιλος πέθανε, αυτή αναστήλωσε τις εικόνες (843) – και ανακηρύχθηκε αγία από την Εκκλησία…

 26. Ο/Η γητεύτρια λέει:

  @ Νίκο Σαραντάκο

  Είναι απίστευτα επίπονη η γραφειοκρατία στο να πάρεις πίσω το επίθετό σου από παντού, εφ’ όσον υπάρχει παντού διπλό, διαβατήρια, ταυτότητες διπλώματα, κάρτες, τραπεζικούς λογαριασμούς, δάνεια, συμβόλαια αγορών, φορολογικές δηλώσεις, μισθοδοσία, ταμεία ασφαλιστικά κτλ. Θα πρέπει να αλλάξουν όλα. Και γμ το μπέρδεμα! Επειδή ήμουν υποψήφια δημοτική σύμβουλος, δε φαντάζεσαι μπέρδεμα με το Πρωτοδικείο, που επιβάλλει και τα δυο. Είχα την ατυχία να έχω παντρευτεί πριν το ’82!!! Αν έχει και η κοπελιά, παντρευτεί πριν ’82… δεν την σώζει τίποτα. Αλλά και μετά και μέχρι να εφαρμοστεί η υποχρεωτική διατήρηση του δικού της επιθέτου, μεσολάβησαν κάποια χρόνια. Δε θυμάμαι πότε ακριβώς έγινε. Γύρω στο ’90 πρέπει να ήταν. Στην περίπτωση όμως που η γυναίκα έχει κάνει καριέρα πολιτική, καλλιτεχνική, επαγγελματική με το συζυγικό, το κρατάει για όσο επιθυμεί, μέχρι και ισόβια, ασχέτως διαζυγίου ή θανάτου. Μπακογιάννη ας πούμε. Δεν την συνέφερε η ταύτιση με τον πατέρα, είναι και γκαντέμικο και προτίμησε να κρατήσει το συζυγικό που το τιμούσε και η Ευρυτανία αβλεπί.

  Για τον έρωτα που λέει ο κ. Λασκαράτος… η συχωρεμένη η Μαλβίνα έγινε Χαριτοπούλου και το ζητούσε επιμόνως και να τι της προέκυψε… ο Χαριτόπουλος! (αστειεύομαι… μια χαρά παιδί είναι, απλά φευγάτος και την τσάκισε) Και η Τάνια η Τρύπη που ζητούσε επιμόνως το Μάρδα και είχε γελάσει ο κάθε πικραμένος τότε που λίγο μετά έγινε καπνός ο έρωτας. Μετά από τέτοια ευτράπελα… πολύ θα το σκέφτεται η κάθε μια να εκδηλώνει τον έρωτά της δια της απωλείας του επωνύμου της! :)))))

 27. Κύριε Λασκαράτε, βλέπω ότι έχετε δυο μέτρα και δυο σταθμά -είστε υπερανεκτικός στις επώνυμες (και διεπώνυμες) ερωτευμένες, όμως καταδικάζετε τις παραδόσεις που θέλουν τη γυναίκα πεζή και πίσω από το γαϊδουράκι ή να δουλεύει στα χωράφια ενώ ο άντρας λύνει τα προβλήματα της παγκόσμιας πολιτικης στο καφενείο. Ποιος σας είπε ότι κι αυτές από σφοδρό έρωτα δεν κινούνται; Άρα, τείνω να πιστέψω ότι τις καταδικάζετε επειδή δεν είναι επώνυμες. 🙂

 28. Ο/Η elias λέει:

  Ο Ρόμπερτ Γκρέιβς ορίζει τα πατριαρχικά καθεστώτα, συμπεριλαμβανόμενου και του εβραϊκού, σαν μια επανάσταση ενάντια στην προϋπάρχουσα μητριαρχία. Ακόμα και αν δεν είναι έτσι τα πράγματα είναι γεγονός ότι οι γυναίκες έχοντας την θαυμαστή ικανότητα της μητρότητας, είναι μέτοχοι ενός μυστικού το οποίο ο άνδρας ποτέ δεν θα κατανοήσει. Ο αυστηρός έλεγχος της σεξουαλικότητας της γυναίκας έχει σκοπό την ταυτοποίηση του πατέρα. Σε μια κοινωνία όπου ο πατέρας δεν είναι γνωστός η ιδιοκτησία και η εξουσία που πηγάζει από αυτή, ελέγχεται από τη γυναίκα και όχι από τον άνδρα. Η εγκατάσταση των ανθρώπων σε πόλεις είχε σαν παγκόσμια συνέπεια την καθιέρωση και επιβολή οικογενειακών θεσμών ώστε να υπάρξει μια ομαλή μεταβίβαση της κληρονομιάς και της εξουσίας από γενιά σε γενιά.
  Θύμα της όλης αυτής τάσης ήταν η γυναίκα. Οχι μόνο καταπιέστηκε η σεξουαλικότητα της, αλλά με το καιρό μεταβλήθηκε σε οικοσκευή, σε εργαλείο του άνδρα. Η εβραϊκή θρησκεία, καθώς και η αιρέσεις της, ο χριστιανισμός και ο μουσουλμανισμός, είναι ιδιαίτερα αυστηρή στο θέμα του ελέγχου της γυναικείας σεξουαλικότητας. Στον ελληνικό χώρο η παλαιά θρησκεία δεν έσβησε γι αυτό συνυπάρχουν γυναίκες στο πάνθεον, αλλά σε κάθε περίπτωση ο ρόλος της γυναίκας και εδώ καταπιέστηκε. Ισως όχι στον ίδιο βαθμό, αλλά καταπιέστηκε.

 29. Ο/Η omadeon λέει:

  Ωραιότατο κείμενο!

  Επιτελείτε (κ.κ. Ροίδη-Λασκαράτο) -αγγλιστί- ντουέτο brainstorm, μία λέξη που δεν μεταφράζεται καν στα Ελληνικά, διότι αν μεταφραστεί αναλογικά (brain+storm) γίνεται… τρικυμία εν εγκεφάλω, που λίγο απέχει από το γνωστό «τρικυμία εν κρανίω»! 🙂
  Tα θεμέλια του χριστιανικού μισογυνισμού είναι θεολογικώς πολύ ισχυρά εφόσον ο Θεός έχει Υιόν χωρίς… Σύζυγο-Θεά(!) παρά μόνο μία κοινή θνητή, που γονιμοποίησε (εκ του μακρόθεν με αντι-ερωτικό τρόπο).
  Εδώ και χρόνια ζητώ να μάθω τι ήταν το DNA του Πατρός, διότι αν μεν ήταν ανθρώπινο ο Υιός δεν ήταν Θεάνθρωπος, αν -δε- ήταν θεϊκό τότε ο Υιός δεν ήταν «τέλειος άνθρωπος», αλλά ημίθεος εξωγήϊνος. 😉

  Ζούμε την εποχή της ανόδου και επανόδου της Θηλυκής Σοφίας σαν κύριο συστατικό του πολιτισμού, και της πρακτικής ισοτιμίας των δύο φύλων ταυτόχρονα.

  Εύλογα ο Πάπας, διαβλέποντας την υποχώρηση της θρησκείας του απέναντι στα Μητριαρχικά «ΝεοΕποχίτικα» Πνευματικά Ρεύματα, αποφάσισε πριν μερικά χρόνια να ανακηρύξει την Παναγία ίσο και ομότιμο Τέταρτο Μέλος της Αγίας Τριάδας, που τώρα πλέον έγινε Αγία Τετράδα (αυτό είναι σοβαρόο και αξιοπερίεργο γεγονός).
  (τι γνώμη έχετε?)

  Ο Ελύτης στο τέλος της Μαρίας Νεφέλης είχε αφιέρωμα στη μούσα, το «Αιώνιο Στοίχημα».
  Στοιχηματίζω
  ότι και στο θάνατό σου πάλι θάσαι
  Σαν το νερό στον ήλιο
  που γίνεται ψυχρό από ένστικτο (κλπ)…

  Πάντως η χριστιανική Παιδεία έκανε τεράστια ζημιά στον Ελύτη (ΚΑΙ στη γυναίκα) παρερμηνεύοντάς τον με πολλούς τρόπους.
  Π.χ. στο «Ρόδο μου Αμάραντο», ποίημα που παρερμηνεύτηκε στα Ελληνικά σχολεία σαν να αφορά την Παναγία:
  http://omadeon.wordpress.com/2007/06/28/elytis_goddess1/
  The Archetypal Muse – Goddess in the poem “Blood of Love” (by Odysseus Elytis)

 30. Ο/Η roidis λέει:

  Φίλε Σαραντάκο,
  Ελπίζω να κάνετε χιούμορ 🙂 με την κακιούλα που πετάξατε στο κ. Λασκαράτο, αν όχι, θα αρχίσω να αμφιβάλω για την κρίση σας.

  Διαβάστε προσεχτικά το κείμενο του κ. Λασκαράτου και θα δείτε ότι δεν φαίνεται πουθενά ότι χρησιμοποιεί δύο μέτρα και σταθμά.

 31. Ο/Η roidis λέει:

  Κύριε Γ.Ιορδάνου,
  Σας ευχαριστώ πολύ. Για το βιβλίο που λέτε, δεν σκέφτομαι ότι ΔΕΝ θα εκδοθεί. Πάντως θα είναι ντάλα μεσημέρι κι’ ας μην το αγοράσει κανείς.

  Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

 32. Ο/Η roidis λέει:

  Φιλενάδα Rodia,
  Άσε τα εξώδικα, αυτή η νοοτροπία διατρέχει οριζόντια την κοινωνία, δεν έχει σημασία αν πρόκειται για κάποιον αριστερό Κουβέλη ή δεξιό π.χ. Παπαληγούρα. Ξέρεις πόσα εξώδικα βρίσκονται σήμερα στα σκουπίδια, ναι αυτά στους δρόμους από την τωρινή απεργία.
  .
  Φίλη Vassia,
  ώστε μέχρι να νεογέννητα κοριτσάκια ε; Μάλιστα. Πολύ καλά κάνατε και το σχολιάσατε. Γραπτά είναι, μένουν και προσθέτουν στην ήδη βεβαρημένη Ιστορία του χριστιανισμού. Να είστε σίγουρη.
  .
  Φίλη γητεύτρια,
  Πάντα με τα ωραία σου κείμενα!… 🙂

 33. Γητευμενος απο το κειμενο της Γητευτριας θα ηθελα να προσθεσω μια ερωτηση σχετικη με την ιδιοτητα της ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ του θεου:

  Αφου ειναι παντοδυναμος, μπορει να φτιαξει μια πετρα τοσο βαριά που να ΜΗΝ μπορει να τη σηκωσει?

 34. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Κύριε Ροϊδη,
  ευχαριστώ.

  γητεύτρια,
  επιτρέψτε με να συμπληρώσω λίγο κι εσάς κι εμένα, γιατί έκανα μια αναφορά στα καλλιστεία του Θεόφιλου και στην συμπλεγματική του συμπεριφορά. Το κόμπλεξ του εικονομάχου Θεόφιλου το πληρώνουμε μέχρι σήμερα. Η δεύτερη επιλογή του η αγία Θεοδώρα από την Παφλαγονία, μια εστεμμένη μέγαιρα που κατέσφαξε χιλιάδες «αιρετικούς» Παυλικανούς, πάτησε τον όρκο που είχε δώσει στον άντρα της και μόλις έμεινε χήρα επανέφερε ως επίτροπος του 3χρονου βασιλιά γυιού της την λατρεία των ξύλινων ειδώλων, απολύοντας τον πατριάρχη-υπάλληλο του άντρα της και διορίζοντας τον δικό της αχυράνθρωπο πατριάρχη.
  Αργότερα ο αδερφός της Βάρδας, την κατήγγειλε για κατάχρηση του αυτοκρατορικού ταμείου και συνωμοσία σε βάρος του μέθυσου γυιού της (αν και αγία ατύχησε ως μητέρα) και την έκλεισε σε μοναστήρι. Σήμερα η Αγία απασχολείται με την προστασία της Κέρκυρας (παράλληλα με το άταφο πτώμα του Αγίου Σπυρίδωνα), καθήκον που της έχει αναθέσει ερήμην της η τοπική Εκκλησία.

  Γητεύτρια,
  το τεστ της μάγισσας δεν γινόταν την Βικτωριανή εποχή, αλλά τον Μεσαίωνα συνήθως σε κάποια λίμνη. Η ύποπτη δεμένη χειροπόδαρα ριχνόταν στα νερά κι αν κατάφερνε να σωθεί ήταν σίγουρα μάγισσα και καιγόταν ζωντανή.

 35. Φίλε Ροϊδη, έβαλα ένα σημαδάκι. Περισσότερο, καταντάει κιτς!

 36. Ο/Η Ηλίθιος λέει:

  Επί της διαδικασίας…
  Όταν σε μιαν ανάρτηση κειμένου –σαν την τελευταία με θέμα «Το μισογυνισμό της Ορθόδοξης Εκκλησίας- έχουμε τέτοια συρροή στρεβλώσεων, ψευδών, απλουστεύσεων, γενικεύσεων, υπερβολών και ερμηνευτικών αναχρονισμών τα περιθώρια γόνιμης αντιπαράθεσης στενεύουν ασφυκτικά. Το τελευταίο κείμενο είναι –λυπάμαι που θα το πω- απαγορευτικό οποιουδήποτε διαλόγου! Προσβάλλει τη στοιχειώδη λογική και την αισθητική ενός μέσου εγγράμματου πολίτη. Κείμενο ακραίας προπαγανδιστικής πολεμικής που υπακούει στη λογική του «άσπρο-μαύρο», αντιπροσωπευτικότατο δείγμα της «παθολογίας του λόγου» που χαρακτηρίζει το δημόσιο διάλογο στη χώρα μας σήμερα. Μια περιήγηση στον κόσμο της πληθώρας των ιστολογίων πάσης φύσεως και αποχρώσεως είναι αρκούντως απογοητευτική.
  Τι απομένει λοιπόν; Αν «διαλεχθείς» μαζί του, διακινδυνεύεις να αντιπαρατεθείς σ’ ένα φθηνό παιχνίδι εντυπώσεων, προβάλλοντας στον αντίποδα των όσων εγράφησαν μια σειρά επιχειρημάτων και στοιχείων-δεδομένων που ανασκευάζουν την απέναντι άποψη (υπάρχουν άφθονα!!!). Όμως, ένας τέτοιος «διάλογος» στημένος με όρους «γηπεδικής» αντίληψης των πραγμάτων είναι εκ προοιμίου ναρκοθετημένος. Προϋποθέτει μπόλικο ενσυνείδητο ή και ανεπίγνωστο φανατισμό και εκούσια λοβοτομή της μνήμης και της κρίσης σου.
  Επί της ουσίας…
  Δεν είπα απολύτως τίποτε, όχι επειδή δεν έχω τίποτε να πω (πιστέψτε με αν θέλετε!) αλλά επειδή δεν ελπίζω σε κάτι…
  Έτσι θα συνεχίσω να ψάχνω και να διαβάζω τα πάντα (ακόμη και αυτά με «Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για τους ηλίθιους, τους οποίους ποτέ δεν υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας»), κάνοντας άσκηση ορίων αντίληψης και υπομονής και θα καραδοκώ στη γωνία στην πρώτη έκ-πληξη και έκ-σταση διαλόγου που θα μου προκύψει…

 37. Ο/Η Кроткая λέει:

  Να μην γίνω κουραστική επαναλμβάνοντας τους διθυράμβους.

  Προσθέτω μόνο ότι θα ήταν ενδιαφέρον να γινόταν μια αναφορά και στην αντίστοιχη μεσαιωνίκη δυτική στάση (μάγισσες στην πυρά κλπ) και αναρωτιέμαι αν τέτοια συνέβησαν και στο Βυζάντιο (αντιπαθώ τα μάλα στην Βυζαντινή περίοδο και δεν έχω εντριφύσει).

  Επίσης, είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι τέτοια φριχτή αντιμετώπιση προς τις γυναίκες έχουν όλες οι μονοθεϊστικές θρησκείες και μόνον αυτές. Διότι όλες οι παγανιστικές / πολυθεϊστικές θρησκείες, επιφυλάσσουν πολύ τιμητική θεση στην γυναίκα, αντιμετωπίζοντάς της ως πηγή της ζωής. Ακόμα και η στρίγγλα, κερατού ζηλιάρα Ήρα μάλιστα, διατηρεί το δικαίωμα στον έρωτα και το ρίχνει κι εκείνη το κερατάκι της στον πολλά βαρύ και γκομενιάρη Δία! 🙂

  Το στοιχείο που μου είναι εντελώς ακατάληπτο και μου προκαλεί αναπάντητα ερωτηματικά είναι το γιατί όλο αυτό το μένος;

  Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με μια σχετικά πρόσφατη έρευνα τα ευρωπαϊκά πρωτεία στην κακομεταχείρηση των γυναικών δεν τα έχει η χώρα μας, αλλά η μάτσο καθολικότατη Ισπανία! Κάτι είναι και αυτό!

  ΥΓ. Εγκυκλοπεδικού – κουτσομπολίτσικου περιεχομένου ερώτηση: η Ζωή η Πορφυρογέννητη δεν ήταν εκείνη η στρίγγλα που δηλητηρίασε τον σύζυγό της και κατόπιν και τον λίγο μηνών γιο της, προκειμένου να μην χάσει τον θρόνο;

 38. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Εκτυφλώσεις, το ανώτατο στάδιο της χριστιανορθόδοξης γυναικείας Αρετής.

  Κύριε Ροϊδη,
  στην Ορθόδοξη Εκκλησία, τα εγκλήματα μιας αυτοκράτειρας συνιστούν διαβατήριο αγιότητας, ιδιαίτερα οι εκτυφλώσεις που ήταν στην ημερήσια διάταξη στην χριστιανική αυτή Αυτοκρατορία. Η Ειρήνη η Αθηναία π.χ. που τύφλωσε με πυρωμένο σίδερο τον γυιό της, και μάλιστα τόσο βίαια που λίγο αργότερα πέθανε, τιμάται ως Αγία στις 9 Αυγούστου. Η εκτύφλωση, μια ποινή πολύ συνηθισμένη στο Βυζάντιο, φαίνεται πως βοηθούσε τον άνθρωπο να προσεγγίσει το θείον με τα μάτια της ψυχής του.

  Σε ψηφιδωτό του νότιου υπερώου του Παρθενώνα της Ρωμιοσύνης, την Αγ. Σοφία, που έχτισε ο Αλβανός φονιάς άγ.Ιουστινιανός, ξεχωρίζει το ζεύγος των αυτοκρατόρων Κωνσταντίνου Θ΄ και Ζωής (1028-1055) με φωτοστέφανο αγιότητας, να έχει στη μέση τον Χριστό, στον οποίο προσφέρουν μάλιστα ένα πουγγί με χρυσάφι. Ο κόλακας αγιογράφος, εμφανίζει την 63χρονη Αυγούστα νεώτερη από τον 42χρονο αυτοκράτορα. Η αλήθεια είναι ότι η μέγαιρα, είχε παντρευτεί σε τρίτο γάμο τον συγγενή της Κωνσταντίνο, συμβιώνοντας μαζί του και με την ερωμένη του Σκλήραινα στα ανάκτορα. Είχαν προηγηθεί δυο γάμοι της με τον Ρωμανό τον Γ΄και τον επιληπτικό Μιχαήλ Δ΄, εραστή της ήδη, ενώ ήταν παντρεμένη με τον Ρωμανό. Επακολούθησε υποχρεωτική της κουρά σε καλόγρια από τον ανηψιό της Μιχαήλ Ε΄. Λαϊκή εξέγερση οδήγησε τον τελευταίο-τυφλωμένο μαζί με τον θείο του Κωνσταντίνο- σε μοναστήρι και την θεία του ξανά στον θρόνο. Η Ζωή και η αδελφή της Θεοδώρα υπήρξαν εξαιρετικά παραγωγικές. Όπως επισημαίνει εύστοχα ο Αλ.Διομήδης 9Βυζαντιναί Μελέται-1943): «Επί των ημερών των δυο τούτων βασιλισσών εσημειώθησαν αι περισσότεραι τυφλώσεις, αι απηνέστεραι διώξεις αντιπάλων και τα ειδεχθέστερα των εγκλημάτων» .

  Πολλοί Έλληνες επισκέπτες, σταυροκοπιούνται με ευλαβικό δέος, μπρος στο ψηφιδωτό της ιερής Μέγαιρας.

 39. Ο/Η Rodia λέει:

  O elias πεταξε την ατακα «Ο αυστηρός έλεγχος της σεξουαλικότητας…» και τη τσακωσα στο φτερο λεμε!
  Ας σκεφτουμε οτι ολες οι εξουσιες, θρησκευτικη, πολιτικη, κλπ, εκει ακριβως στηριξαν και εξακολουθουν να στηριζουν τα οικοδομηματα τους. Ακομα και σημερα, τα καλλιτεχνικα εργα της Πομπηιας π.χ. δεν βρισκονται σε κοινη θεα, χρειαζεται ειδικη αδεια να τα δει ο επισκεπτης. Επισης, σε ειδικο χωρο (κλειδωμενο μαλιστα!) βρισκονται στο μουσειο του Λονδινου μερικα εργα μικρογλυπτικης «ακαταλληλα δι ανηλικους». Ειχα δει προσφατως ενα πολυ ενδιαφερον ντοκυμαντερ με αυτο το θεμα (τη βαση της εξουσιας στον ελεγχο της ανθρωπινης σεξουαλικοτητας) στο ΣΚΑΙ. Μονο οι ινδοι βρισκονται «αλλου»! Μαλλον και τπτ πρωτογονοι…
  Ο πολιτισμος μας φυτρωσε εκει οπου το σεξ ειναι απαγορευμενο η/και ελεγχομενο.
  Μολις πολυ προσφατα το Βατικανο επετρεψε (μηπως οχι?) την αμβλωση και υπο ορισμενες προυποθεσεις. Ασε τους δικους μας υποκριτες παπαδες που καταδικαζουν καποιες καημενες θρησκευομενες γυναικες να νιωθουν αμαρτωλες εφορου ζωης επειδη καποτε υπεπεσαν σε «αμαρτηματα της σαρκος», ενω εκεινοι… Θου Κυριε!

  Αυτο που μου κανει εντυπωση ομως, ειναι οτι σημερα πολλοι νεοι καιγονται να τελεσουν θρησκευτικο γαμο! Εγινε χαλασμος τοσα χρονια να πετυχει η κοινωνια να κανει ενα βημα μπρος και οι ιδιοι οι νεοι κανουν δεκα πισω. Μυστηρια πραγματα. Κι αυτες οι μυριοστολισμενες νεαρες παρουσιαστριες της τιβι με τους μεγαλοσταυρους στο (ημιγυμνο) στηθος, που δεν χανουν ευκαιρια να δηλωσουν την πιστη τους. Καλουν και κατι καλογερους στις εκπομπες τους -για να τους… κολασουν πιθανοτατα!
  ΑΜΑΝ. τρελαινομαι ωρες ωρες. 🙂

  Ξεφυγα παλι απο το θεμα; Μπα.. απλως, διερωτωμαι: Γιατι οι γυναικες σημερα οπισθοχωρουν;

 40. Ο/Η roidis λέει:

  Αγαπητέ επισκέπτη Ηλίθιος,
  Είστε ευπρόσδεκτος να γράψετε αυτά που επιθυμείτε, κανείς δεν σας εμποδίζει να το κάνετε. Τις απόψεις μας γράφουμε. Ο τίτλος της ανάρτησης μαρτυρά αυτό που νομίζουμε και που το δικαιολογούμε με επιχειρήματα στο περιεχόμενό της.

  Αυτό είναι όλο.

  Αν οι περισσότεροι λίγο ή πολύ συμφωνούν, και που είναι η πλειοψηφία, αυτό είναι λογικό, φυσιολογικό και ανθρώπινο. Παντού και πάντα οι (περίπου) ομοϊδεάτες συχνάζουν στα ίδια μέρη, όπως συμβαίνει και με τους ομοεθνής κάθε εθνικότητας σε μια ξένη γι αυτούς χώρα. Στα χριστιανικά φόρουμ ή μπλογκ συμβαίνει το ίδιο, οι περισσότεροι «θαμώνες» είναι ομοϊδεάτες. Δεν έχω την δυνατότητα να ελέγξω κάτι το οποίο γίνεται φυσιολογικά.

  Αν πάντως θέλετε να υπερασπιστείτε τις θέσεις σας, επαναλαμβάνω: είστε ευπρόσδεκτος.

 41. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Ηλίθιος,
  μου φαίνεσαι παμπόνηρος. Με κατηγορείς αόριστα:

  @έχουμε τέτοια συρροή στρεβλώσεων, ψευδών, απλουστεύσεων, γενικεύσεων, υπερβολών και ερμηνευτικών αναχρονισμών@,

  και ξεμπλέκεις. Από όλα αυτά που επισημαίνεις τόσο αστήρικτα, το βαρύτερο και το πιό εύκολο για να το καταγγείλεις συγκεκριμένα, είναι τα «ψεύδη», γιατί τα υπόλοιπα που μου καταλογίζεις π.χ. οι «ερμηνευτικοί αναχρονισμοί», σηκώνουν πολλή συζήτηση. Να δεχτώ επίσης καλόπιστα πως μπορείς π.χ. να μου πεις: «ξέρεις η Εκκλησία δεν αγιοποίησε τον Κύριλλο για την ενοχή, την συνενοχή, ή την ανοχή του στην κατακρεούργηση της Υπατίας, αλλά χάρις στον θεσπέσιο ψυχικό του κόσμο, κι εκεί να αρχίσει μια άλλη συζήτηση κ.ο.κ. Αλλά τα «ψεύδη»; Με λες ψεύτη και δεν αισθάνεσαι την ανάγκη να τα επισημάνεις: 1,2,3,4,5,…

  Κρότκαγια,
  αναρωτιέσαι γιατί αυτό το μένος κατά της γυναίκας. Πρόσφατα διάβασα μια ανάλυση για την προσωπικότητα του Παύλου. Δυστυχώς δεν θυμάμαι, ήταν του Ονφρέ, κάποιου άλλου, πάντως σοβαρού επιστήμονα. Απέδιδε τον μισογυνισμό του Παύλου, αυτού που μέχρι σήμερα διατάζει τις γυναίκες την ώρα του γάμου τους «να φοβούνται τον άνδρα» (εδώ ο «Ηλίθιος» θα μας πει πως εννοεί απλώς να τον σέβονται, αλλά ήταν κομματάκι ανεύθυνος ο Παύλος και έγραψε το παρεξηγήσιμο να «φοβείται», που τόση ζημιά έκανε), στον «σκώλωπα» που οι Απόστολος ομολογεί πως έφερε στην σάρκα του. Με λίγα λόγια η σεξουαλική στέρηση, η ανικανότητα, οι διαστροφές, η φοβικότητα, κλπ των διαφόρων ανέραστων (;) εκκλησιαστικών πατέρων εξηγεί κατά ένα μέρος όλη αυτή την υποτίμηση της γυναίκας΄. Σωστά κατά τη γνώμη μου ο elias και η rodia επισημαίνουν τη σημασία της απαγορευμένης σεξουαλικότητας, που δημιουργεί απίστευτες στρεβλώσεις (εξουσιομανία, φιλοχρηματία, εγωκεντρσμό, φαρισαισμό, σύνδρομα στέρησης κλπ κλπ) . Νομίζω πως το να θεωρείται η παρθενία αρετή και όχι διαστροφή, ερμηνεύει κατά ένα μέρος όλο το υποκριτικό οικοδόμημα της ανήθικης «χριστιανικής» ηθικής.

 42. Ο ορθόδοξος μισογυνισμός είναι δογματικός ακόμα από τις διακηρύξεις του Παύλου και πολλών αποκρυφιστικών ευαγγελίων. Η στάση στην κοινωνία δε θα άλλαζε παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις πολλών εκκλησιαστικών αρχόντων.

 43. Ο/Η ναυτίλος λέει:

  Θαυμάσιο κείμενο ! Πλήρες και κατατοπιστικό . Μπράβο !!!

  • Ο/Η νεαρή λέει:

   Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά.. Δυστυχώς δεν έχω το χρόνο που θα ήθελα για να διαβάσω προσεκτικά την ανάρτηση, και το χρόνο για να διαβάσω τα σχόλια.. 😦

   Εννοείται πως μπορεί να κάνω λάθος.. Όμως.. ο χριστιανισμός μιλάει για την ισοτιμία των δύο φύλων.. Αλλά.. κάποιοι χριστιανοί είναι βυθισμένοι ως το κόκκαλο μέσα στο ψέμα.. Και λένε ό.τι βλακεία τους καπνίσει (π.χ. οτι η γυναίκα δεν έχει ψυχή). Ερώτηση: Τι λέει ο χριστιανισμός για το θέμα των δύο φύλων; Τι λένε οι άνθρωποι που θεωρούνται οι πιο γνήσιοι εκφραστές του χριστιανισμού; Για παράδειγμα, εγώ έχω υπόψη ένα κείμενο του Ιωάννη του Χρυσοστόμου με συμβουλές για τον σύζυγο προς την σύζυγό του..

   Είναι πραγματικά , κατά τη γνώμη μου, πολύ θλιβερό πως κάτι τόσο όμορφο όπως η χριστιανική ιδεολογία που μιλά για Αγάπη.. μετατράπηκε σε κάτι τόσο άθλιο και βρωμερό..

   Το κειμενάκι του Ιωάννη του Χρυσόστομου μου φαίνεται πραγματικά πανέμορφο.
   Υπάρχουν βιβλία γραμμένα από έλληνες θεολόγους γνωστούς (π.Φάρος, π.Κοφινάς, π.Μεταλληνός) για τη σχέση άντρα-γυναίκας, τα οποία εμένα μου φαίνονται πάρα πολύ όμορφα..
   Πιστεύω οτι αξίζει τον κόπο να ψάξει κάποιος στο διαδίκτυο να βρει το κειμενάκι του Ιωάννη Χρυσοστόμου..
   Όταν πηγαίνουμε ταξίδι σε ένα ωραίο μέρος, τότε, όταν επιστρέφουμε στον τόπο μας, με χαρά παροτρύνουμε τους συνανθρώπους μας να επισκεφτούν κι εκείνοι το ωραίο μέρος.
   Για αυτό ακριβώς τον λόγο, επειδή εκείνες οι 2 παραγραφούλες του Ιωάννη Χρυσοστόμου είναι κατά τη γνώμη μου πανέμορφες και γλυκύτατες σα μέλι, αξίζει τον κόπο και τον χρόνο να διαβαστούν από τον καθένα. Προσοχή… Δε θέλω να υπερασπίσω τίποτα και κανέναν.. Καμμία Εκκλησία.. κανένα παπά.. κανένα χριστιανισμό.. Απλά μοιράζομαι εδώ την άποψή μου, η οποία είναι πάρα πολύ περιορισμένη.. Επαναλαμβάνω… ΔΕΝ, δεν, ΔΕΝ υπερασπίζω τους παπάδες και την Εκκλησία..

   • Ο/Η Σταύρος λέει:

    Νεαρή,
    αγαπητή μου, η ασχετοσύνη είναι πάντοτε νεαρή. Γεννάται και αναγεννάται άνευ προσπαθείας και άνευ κόπου. Και σε σένα πάντως δικαιολογείται. Αλλά εις τας μεγαλούτσικας νεαράς !
    Να η αλήθεια, αλλά χωρίς να είναι ολόκληρη, για το ζήτημα αυτό:
    ΠΩΣ ΑΠΑΞΙΩΣΕ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ
    http://www.athriskos.gr/modules/news/article.php?storyid=1367

   • Ο/Η νεαρή λέει:

    Αγαπητέ Σταύρο,
    Ειλικρινά σε ευχαριστώ πολύ για το μήνυμά σου.
    Το λινκ που μου έδωσες (την ανάρτηση εκείνη, όπως και άλλες αναρτήσεις του μπλογκ εκείνου), θα το μελετήσω προσεκτικά, κάποια στιγμή στο μέλλον, εκτός απροόπτου.
    Σίγουρα εσείς κύριε Σταύρο έχετε πάρα πολλούς λόγους για να ασχολείστε με το θέμα της θέσης της γυναίκας στο χριστιανισμό και το πώς ο χριστιανισμός απαξίωσε τη γυναίκα.. Σίγουρα έχετε πάρα πολλούς λόγους, για τους οποίους εγώ δεν έχω την παραμικρή ιδέα. Θέλω να τονίσω αυτό το σημείο για αυτό το επαναλαμβάνω: Σίγουρα έχετε ΠΑΡΑ πολλούς λόγους για να πιστεύετε αυτά που πιστεύετε, για τα οποία εγώ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΙΔΕΑ.
    (σας μίλησα στην αρχή στον ενικό, μετά στον πληθυντικό, μου βγήκε αυθόρμητα)

    Επιθυμώ να έχω πάντα ως αρχή μου το εξής: «εαυτέ μου, ψάχνε πάντα την αλήθεια και ποτέ μη διανοηθείς οτι την βρήκες». Και, το εξής: «Αμφισβήτησε γόνιμα τα πάντα».

    Αναρωτιέμαι.. Πώς είναι δυνατόν ένας Ιωάννης Χρυσόστομος να έχει γράψει ένα τόσο όμορφο κείμενο όπως αυτό που έχω διαβάσει, και, από την άλλη να προκαλεί με τα κείμενά του τόση αγανάκτηση στους ανθρώπους ώστε να τον ονομάζουν «Βρωμόστομο»; Εδώ κάτι δεν πάει καλά..
    Θεωρώ πως για να μπορώ να έχω άποψη επί του θέματος.. θα πρέπει να διαβάσω 18 τόμους του Ιωάννη ΧρυσοΒρωμόστομου..

    Δεν έχει κάποια σημασία.. Αλλά.. αν θέλετε.. Φανταστείτε τη θέση μου.. Από την μια, έχω διαβάσει τόσο όμορφα πράγματα σε κείμενα ορθόδοξων πατέρων, που μου φαίνονται πραγματικά πανέμορφα.. Από την άλλη, εσείς θεωρείτε πως είναι Βρωμόστομος ο Ιωάννης.. Τι να πιστέψω; Πού να βρω την αλήθεια μέσα σε όλα αυτά;

    «Λόγια αγάπης να της λες… Εγώ από όλα, την δική σου αγάπη προτιμώ και τίποτε δεν μου είναι οδυνηρό, όσο το να βρεθώ σε διάσταση μαζί σου. Κι’ αν όλα χρειαστεί να τα χάσω, κι’ αν στους εσχάτους βρεθώ κινδύνους, ο,τιδήποτε κι’ αν πάθω, όλα μου είναι υποφερτά, όσο εσύ μου είσαι καλά. Και τα παιδιά τότε μου είναι πολύ αγαπητά, εφ’ όσον εσύ με συμπαθείς. Όλα δικά σου είναι. Αυτό με συμβουλεύει ο Παύλος λέγοντας ότι ο άνδρας δεν εξουσιάζει το σώμα του, αλλά η γυναίκα του. Κι αν δεν έχω εγώ εξουσία στο σώμα μου, αλλά εσύ, πόσο μάλλον δικά σου είναι όλα τα άλλα». Και συνεχίζει: «Ποτέ να μη μιλάς με πεζό τρόπο, αλλά με φιλοφροσύνη, με τιμή, με αγάπη πολλή. Νά την τιμάς, και δεν θα βρεθεί στην ανάγκη να ζητήσει την τιμή από τους άλλους. Να την προτιμάς από όλους για όλα, για την ομορφιά, για την σύνεση της, και να την επαινείς. Να κάνεις φανερό ότι σε αρέσει η συντροφιά της και ότι προτιμάς να μένεις στο σπίτι για να είσαι μαζί της, από το νά βγαίνεις στην αγορά. Από όλους τους φίλους να την προτιμάς, και από τα παιδιά που σου χάρισε ακόμα, κι αυτά εξ αιτίας της να τα αγαπάς»
    Προς Εφεσίους, Ομιλία 20, PG 62, 147
    Πηγή: http://www.oodegr.com/oode/koinwnia/oikogeneia/xrysost_oikog_zwi1.htm

    Γνωρίζετε εσείς κάποιον άνθρωπο ο οποίος να φέρεται τόσο όμορφα προς τη σύζυγό του;
    Προσωπικά, δε γνωρίζω πολλούς.

    Με βάση τη μικρή εμπειρία των χρόνων ζωής που έχω ζήσει μέχρι τώρα.. Έχω δει οτι μέσα σε κάθε άνθρωπο υπάρχουν κάποια πολύ όμορφα πράγματα.. και κάποια πολύ άσχημα..
    Μήπως ένας Ιωάννης Χρυσόστομος είπε κάποια όμορφα πράγματα και κάποια άσχημα;

    …»Γενικά όμως είναι ένα σκουλήκι (η γυναίκα) που σέρνεται, η κόρη του ψεύδους, ο εχθρός της ειρήνης.
    Ο κατάλογος των αμαρτημάτων και των αδυναμιών της είναι ατελείωτος. Είναι ελαφρόμυαλη, φλύαρη και ακόλαστη.
    Πάνω απ’ όλα είναι παθιασμένη με την πολυτέλεια και τις δαπάνες. Φορτώνεται με κοσμήματα, πουδράρει το πρόσωπό της, βάφει τα μάγουλά της με κοκκινάδια, βάζει μυρωδικά στα ρούχα της, και έτσι γίνεται θανάσιμη παγίδα για τον εκμαυλισμό των νέων μέσω όλων των αισθήσεων.
    Όσος και αν είναι ο πλούτος, δεν επαρκεί για να ικανοποιήσει την γυναικεία επιθυμία. Μέρα και νύχτα η γυναίκα δεν σκέφτεται τίποτε άλλο παρά το χρυσάφι και τα πολύτιμα πετράδια, τα υφάσματα και τα κεντήματα, τις κρέμες και τα αρώματα.
    Αν δεν υπήρχε η σεξουαλική επιθυμία, κανένας άντρας με τα σωστά του δεν θα ήθελε να μοιράζεται το σπίτι του με μια γυναίκα και να υφίσταται τις επακόλουθες ζημιές, παρά τις οικιακές εργασίες που εκτελεί. Γι’ αυτό το λόγο ο Θεός, γνωρίζοντας την ελεεινή της φύση, την προίκισε με το όπλο της σεξουαλικότητας…»

    Δε θα ήθελα να είμαι μία γυναίκα όπως αυτή που περιγράφει ο Ιωάννης Βρωμόστομος! Δε θα ήθελα να έχω το μυαλό μου μοναχά στα πλούτη, στα φρουφρού και τα αρώματα.. Να καρδιοχτυπώ για το αν θα αποκτήσω άλλο ένα δαχτυλίδι με πολύτιμο ζαφείρι στη συλλογή μου με τα δαχτυλίδια ζαφειριών.. Να έχω συνέχεια στο μυαλό μου την έγνοια για το πόσα ζευγάρια θα καταφέρω να αγοράσω από τα παπούτσια Μανόλο Μπλάνικ που διαφημίζει η ηρωίδα της πασίγνωστης σειράς «Sex and the city». Να πετάω από τη χαρά μου αν βρω μαγαζί με φθηνά κοτσιδάκια-λαστιχάκια για τα μαλλάκια της κόρης μου.
    Μα…
    Για μια στιγμή..
    Χμ..
    Μήπως έτσι δεν είμαι;
    Φυσικά και είμαι έτσι όπως λέει ο Βρωμόστομος.
    Προσωπικά, δε νιώθω προσβεβλημένη με το κείμενο του Βρωμόστομου.
    Ναι, είμαι φλύαρη, ελαφρόμυαλη, παθιασμένη με πολυτέλειες και δαπάνες.. Όπως είμαστε όλες οι γυναίκες του κόσμου..
    Φυσικά.. δεν είμαστε όλες το ίδιο.. 🙂
    Υπάρχουν τρομερές διαφορές από γυναίκα σε γυναίκα.
    Υπάρχουν φρόνιμες γυναίκες, πιστές, που δεν απατούν τον σύντροφο, που του φέρονται όμορφα, που μεγαλώνουν παιδιά με αξιοπρέπεια και σεβασμό, που στηρίζουν την οικογένειά τους, κλπ.
    Ο Ιωάννης έκανε μια διαπίστωση για το μαύρο χάλι των γυναικών, όταν βρίσκονται σε μαύρο χάλι.
    Δεν υπάρχει ανάλογη διαπίστωση για το μαύρο χάλι των ανδρών, όταν βρίσκονται σε μαύρο χάλι;

    Πείτε μου, Σταύρο, πού κάνω λάθος;

    Τονίζω πως ΔΕ θέλω να υποστηρίξω κανένα χριστιανισμό, κανένα παπά, κανένα Ιωάννη ΧρυσοΒρωμόστομο, κανένα Sex&thecity, κλπ.
    Ούτε θέλω να προσβάλλω καμμία γυναίκα, φυσικά.

    Εκφράζω τις απορίες μου..

    Ειλικρινά, δυσκολεύομαι πάρα πολύ να δω πού κάνω λάθος.

    Επαναλαμβάνω, για μια ακόμα φορά, πως εσείς, Σταύρο, έχετε μάλλον ΠΑΡΑ πολλούς σημαντικούς λόγους για να μιλάτε για «απαξίωση της γυναίκας στο χριστιανισμό».. Δε θέλω καν να φανταστώ το τι αγριότητες έχουν ειπωθεί για τη θέση της γυναίκας, καλυμμένες με το ένδυμα του χριστιανισμού, και της δήθεν «χριστιανικής αγάπης».. Δε θέλω ΚΑΝ να φανταστώ.. Επαναλαμβάνω πως δεν έχω ΚΑΜΜΙΑ μα ΚΑΜΜΙΑ ιδέα για όλα αυτά που ξέρετε εσείς τα οποία σας κάνουν να μιλάτε για «απαξίωση της γυναίκας στο χριστιανισμό».. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη για την καλή μου τύχη να μεγαλώσω εντελώς μακριά και έξω από κάθε τι «χριστιανικό» ή «θρήσκο».. Υπάρχει τόση υποκρισία, δουλοπρέπεια, και ζόφος, εκεί, στους χώρους κάποιων σημερινών «πιστών» που μάλλον θα είχα αηδιάσει και θα είχα σιχαθεί τον χριστιανισμό.. Όμως, η υποκρισία, η δουλοπρέπεια, και ο ζόφος υπάρχει σε όλους τους ανθρώπινους χώρους, δεν χρειάζεται ψάξιμο για να βρεθεί.. Χαίρομαι που μεγάλωσα μακριά από όλα αυτά..

    Θα μαζέψω όλο το θάρρος μου (ελπίζοντας να ΜΗΝ είναι
    θράσσος) και θα σας παρακαλέσω.. θα σας παρακαλέσω και υα σας ξαναπαρακαλέσω.. αν θέλετε.. να αφήσετε ένα ανοικτό παραθυράκι για το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποια ομορφιά εκεί πέρα.. στον χριστιανισμό.. Μα.. έχω διαβάσει τόσο μα τόσο τόσο όμορφα πράγματα, τα οποία δε τα έχω δει αλλού.. Είναι τόσο ολοφάνερο αυτό για εμένα! Συγνώμη, και πάλι, συγνώμη, για το θράσσος να αγνοήσω το δίκιο σας και να σας φέρω αντίρρηση, μα, νομίζω το καταλαβαίνετε οτι το μήνυμά μου ίσως είναι ειλικρινές και με σεβασμό προς εσάς..

    Ξεκίνησα να γράψω ένα σύντομο σχόλιο, αλλά το σχόλιο έγινε πολύ μακρύ κατεβατό.
    Είναι μεγάλα αυτά τα θέματα, άπτονται πολλών άλλων πραγμάτων, και δεν λύνονται μέσα σε δυο παραγράφους, και πώς να χωρέσουν μέσα σε δυο παραγράφους οι απόψεις μου.

    Ελπίζω να κατάφερα σε κάποιο μικρό βαθμό να σας συγκινήσω και να σας πω σπαρακτικά «μα.. υπάρχει και η άλλη άποψη!».. Συγχωρέστε μου το θάρρος και το θράσσος να το κάνω αυτό, μιας και δεν έχω ιδέα εγώ για τους λόγους που έχετε εσείς για να μιλάτε για «απαξίωση της γυναίκας στον χριστιανισμό». Ελπίζω να έγινε σαφές οτι δεν διαφώνησα με την άποψή σας, απλά προσπάθησα να συμπληρώσω κάτι ακόμα, και να εκφράσω μια ειλικρινή απορία.

    Ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σας να διαβάσετε όλα αυτά..

   • Ο/Η Σταύρος λέει:

    Καλή μου νεαρή, η ευγένειά σου μου έχει αφαιρέσει για πάντα την γλώσσα από το στόμα μου, κάθε φορά που θα τυχαίνει να βρίσκομαι απέναντί σου.

    Είμαι σίγουρος ότι είσαι ένα πανέμορφο κορίτσι, κι ότι αν βρεθώ μπροστά σου, θα αρκεστώ μόνον στην απόλαυση της ομορφιά σου.

    Σ’ ευχαριστώ που βρέθηκα μπροστά σου.

    Σε φιλώ και σε ασπάζομαι με την ψυχή και την καρδιά μου.

   • Ο/Η νεαρή λέει:

    Σε ευχαριστώ, Σταύρο, για τα καλά σου λόγια, μόλις διάβασα το μήνυμά σου, δε σου κρύβω πως δάκρυσα, είχα ανάγκη κάτι ενθαρρυντικό.
    Να’σαι καλά για τη καλή σου διάθεση να διακρίνεις την καλή μου προαίρεση, δεν έκανα εγώ κάτι, έκανες εσύ, εσύ διότι εσύ ήσουν που διάλεξες να κρατήσεις καλή διάθεση.
    Χαίρομαι, πραγματικά χαίρομαι, που ίιιισως τώρα δεις τον Ι.Βρωμοχρυσόστομο με άλλο μάτι ενώ ταυτόχρονα κρατάς μηδενική ανοχή για όλα αυτά τα άσχημα στο χώρο του χριστιανισμού που μας τα λες στο μπλογκ. Θα διαβάσω, σίγουρα εκτός απροόπτου, όσα λες εκεί, πολύ προσεκτικά.
    Χαιρετώ κι εγώ με τη σειρά μου. Καληνύχτα.

 44. Εχει δικιο (εξ ορισμου!) ο Ηλιθιος όταν μιαλει για ,«…συρροή ψευδων στρεβλώσεων, απλουστεύσεων, γενικεύσεων, υπερβολών και ερμηνευτικών αναχρονισμών…».

  Αλλιως τα λεει ο Παυλάρας:

  * « Ει δε ουκ εγκρατεύονται, γαμησάτωσαν – Ώστε και ο εκγαμίζων καλώς ποιεί»
  (που τον ειδατε τον “…αυστηρό έλεγχο της σεξουαλικότητας…” ?)

  * «δια δε τας πορνείας έκαστος την εαυτού γυναίκα εχέτω»
  (τον … «μισογινισμο»?)

  *»Γυνή δέδεται νόμω εφ’ όσον χρόνον ζη ο ανήρ αυτής’ εάν δε κοιμηθή ο ανήρ αυτής, ελευθέρα εστίν ώ θέλει γαμηθήναι»
  (Εκτος αν θεωρειτε σωστο η γυνη να παει να …γαμηθή(ναι) πριν ο ανηρ αυτης κοιμηθη -την ωρα που …βλεπει τηλεοραση).

 45. Ο/Η ark λέει:

  Διαβάστε επίσης:

  «Νέες αμαρτίες από τις Εκκλησίες – Νέες αθωώσεις για τις εξουσίες»

  http://stigalaria.wordpress.com/2008/03/11/8anasima-amarthmata-kai-h-eirwnia-twn-ekklhsiwn/

  για τον εμπαιγμό των εκκλησιών με την αναφορά νέων αμαρτημάτων που αφορούν τη νέα παγκόσμια Τάξη πραγμάτων…

 46. Ο/Η Giasafox λέει:

  Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση.

 47. Ο/Η Кроткая λέει:

  Λασκαράτε, ορθώς λέγετε, αλλά η ερώτησή μου ήταν ευρύτερη: γιατί άραγε όλες οι μονοθεϊστικές θρησκείες διατηρούν τέτοια στάση, ενώ οι πολυθείστικές / παγανιστικές όχι?

  Ο Παύλος ήταν χριστιανός και απόστολος αυτής της θρησκείας και συμπορεύεται με το πνεύμα της. Ολόκληρη η θρησκεία γιατί επέλεξε αυτό το δρόμο; Γιατί να θέλει να πάει ενάντια στην φύση, εν τέλει;

 48. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Кроткая,
  νομίζω πως και οι τρεις μονοθειστικές θρησκείες πιστεύουν στον ίδιο θεό, αυτόν του Αβραάμ, ένα θεό άντρα γενειοφόρο, με μόνη επιφύλαξη πως ο Αλλάχ δεν απεικονίζεται. Εξ ορισμού λοιπόν πιστεύουν στην ανδρική ανωτερότητα. Γυναίκα δεν υπάρχει στη Θεότητα. Αντίθετα οι παγανιστικές θρησκείες έχουν γυναικείες θεότητες, είναι μέσα στη φύση, θεοποιούν τα στοιχεία της και φυσικά ακολουθούν τους νόμους της. Η χριστιανική θρησκεία έχει αντιγράψει και τον μύθο της παρθένας που γονιμοποιείται από το θεό της και γεννά ημίθεο. Η παρθενία λοιπόν που προκαλεί διάφορες σοβαρές νευρώσεις ανάγεται σε αρετή, κόντρα σε κάθε λογική της φύσης.

 49. Ο/Η Rodia λέει:

  Να απαντησω στο ερωτημα;
  «Ολόκληρη η θρησκεία γιατί επέλεξε αυτό το δρόμο; Γιατί να θέλει να πάει ενάντια στην φύση, εν τέλει;»
  Επειδη οι μονοθειστικες θρησκειες ειναι κατεξοχην εξουσιαστικες. Διεκδικουν μεριδιο της πολιτικης/οικονομικης εξουσιας μεχρι και σημερα και δυναμικα, π.χ. σταυροφοριες, κλπ, πολεμοι, οχι μονο εκ μερους των χριστιανων. Η τριτη μαλιστα (αν δεν κανω λαθος, που μπορει να κανω επειδη δεν ειμαι ειδικη και πιθανοτατα να εχω καταλαβει λαθος) ιδρυθηκε εξαρχης για το σκοπο αυτο: να εξουσιασει το τμημα του πληθυσμου που αμφισβητουσε τις αλλες δυο. Να «τραβηξει κοσμο» που λενε. Ηδη, οι ανθρωποι ειχαν πεσει στο λακκο με τα φιδια και αμφισβητουσαν την εξουσια, ζητουσαν κατι παραπανω απο τους αρχοντες και οι μονοθειστικες θρησκειες τους εδωσαν τον Παραδεισο -μετα θανατον.
  Οι πολυθειστες, ανιμιστες, κλπ, μαλλον, δεν ειναι αρκετα «ξυπνιοι» ωστε να τα θελουν ολα δικα τους. Αφηνουν κατι ψιλα και στη φυση!

 50. Ο/Η γητεύτρια λέει:

  @ ο θείος Ισίδωρος

  :)))) Το λέγαμε κι αυτό στους φουκαράδες τους Θεολόγους και μας έλεγαν βλάσφημες!
  Πέρασε έξω αμέσως! λέει σε μια από μας. Κι όπως εκείνη σηκώθηκε να βγει, από τα γέλια έτρεχαν δάκρυα απ’ τα μάτια της που τα σκούπιζε με τα χέρια που γλιστρούσαν και δεν είχε δύναμη να γυρίσει το στρογγυλό πόμολο. Και πάει ο Θεολόγος να δει τί τρέχει που ήταν γερμένη πάνω στο πόμολο και τρανταζόταν από τα γέλια κι ο καημένος νόμισε ότι τραντάζονταν από λυγμούς! Είδε και τα δάκρυα στα μάτια της μετανοούσας και της λέει: Παιδί μου η θεία φώτησις σε συνέφερε, πήγαινε στη θέση σου, σε συγχωρώ.
  Ευχαριστώ κ. καθηγητά του λέει, πράγματι, μετανόησα, αλλά δε μας είπατε μπορεί τελικά να φτιάξει την πέτρα που δεν μπορεί να τη σηκώσει; 😉

 51. Ο/Η γητεύτρια λέει:

  @ Λασκαράτος

  Αγαπητέ
  Ευχαριστώ θερμά για τη συμπλήρωση, σχετικά με τα όσα αφορούσαν τον Θεόφιλο. Πολύ χρήσιμα και ενδιαφέροντα όσα γράφετε! Τα γράφετε και απολαυστικά…

  Για το Μεσαίωνα θα συμφωνήσω απολύτως μαζί σας, όμως συνέβαιναν δυστυχώς και στην Βικτωριανή εποχή. Ως εξής:

  Στη βικτωριανή εποχή το να έχει η γυναίκα οργασμό, ήταν κάτι αδιανόητο. Αν τους προέκυπτε καμιά ερωτική και τσαχπινογαργαλιάρα, λέμε τώρα… Βικτωριανή, νόμιζαν ότι έχει «υστερικό παροξυσμό». Εκείνη την περίοδο είχε βγει και ο ιατρικός όρος «υστερία», ο οποίος αφορούσε αποκλειστικά τις γυναίκες. Με τα φοβερά ταμπού της εποχής, απαγορευόταν να κάνουν σεξ πριν από το γάμο αλλά και να αυνανίζονται, με μοιραίο αποτέλεσμα να έχουν τραγικά συμπτώματα, όπως: ημικρανίες, εξασθενημένη περίοδο ή αδικαιολόγητη αιμορραγία, σπασμούς, υστερικές λιποθυμίες, φουντώματα, δέκατα, κρύο ιδρώτα με ρίγη κτλ.
  Αυτές ήταν δαιμονισμένες και ή τις έπνιγαν ως μάγισσες με το κεφάλι στο νερό ή με βδέλες στα γεννητικά όργανα, τους αφαιρούσαν την «τρέλα». Κάποιες τυχερές της υψηλής κοινωνίας, που υπέφεραν από την ίδια «υστερία», τις έστελναν στο γιατρό για «ιατρικό μασάζ». Το οποίο «μασάζ» δεν ήταν τίποτα άλλο από έναν κλασικότατο αυνανισμό με τρίψιμο της κλειτορίδας, που όμως ο γιατρός τον έλεγε μασάζ. Για να μην υποφέρουν λοιπόν, τους έδινε στο σπίτι το «θεραπευτικό ιατρικό εργαλείο» με το οποίο θα τρίβονταν, να βγάλουν το διάολο από μέσα τους!!! Έτσι δημιουργήθηκε ο πρώτος δονητής…

  Καλημέρα! 🙂

 52. Ο/Η omadeon λέει:

  Καλημέρα,
  η συζήτηση ανθίζει
  όπως η ωραία ανοιξιάτικη μέρα!

  Ερωτά η Κρότκαγια (μάααλλον ρητορικά γιατί ξέρει, ξέρει πολλά):

  Ο Παύλος ήταν χριστιανός και απόστολος αυτής της θρησκείας και συμπορεύεται με το πνεύμα της. Ολόκληρη η θρησκεία γιατί επέλεξε αυτό το δρόμο; Γιατί να θέλει να πάει ενάντια στην φύση, εν τέλει;

  ίσως γιατί ο Δυϊσμός πνεύμα-σώμα, ή πνεύμα-ύλη, απελπισμένος λόγω της φθοράς του σώματος και του φόβου του θανάτου, έχει ανάγκη να ξεφύγει από την ύλη. Επομένως και τη φύση, την οποία προσπαθεί να χαλιναγωγήσει μέσα από φιλοσοφίες Ελέγχου.

  (υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άλλες διατυπώσεις αυτού του «γιατί»)

  Ο σκοπός της ζωής δεν είναι όμως αυτός. Για μας τους πανθεϊστές και πολυθεϊστές ο σκοπός της ζωής είναι η ζωή που μετουσιώνεται σε φως, σε θετική ενέργεια ΜΕΣΑ από την ύλη (και την ειλικρινή σχέση με το συνάνθρωπο, τις φιλίες και τους έρωτες, κ.ο.κ.)

  Μία μη-δυϊστική αντιμετώπιση της ζωής και της φιλοσοφίας είναι απόλυτα εφικτή σαν στάση ζωής, και ο Οδυσσέας Ελύτης την είχε εκφράσει «κωδικοποιημένα», π.χ.
  – Παιδιά κι αγγόνια της απάρνησης είναι όλα τους μπάσταρδα
  – Να επιστρέψουμε τα ξύλα του Σταυρού στο Δάσος.

  Η δυϊστική αντιμετώπιση είναι διχαστική, έχει ανάγκη από εχθρούς για να αγιάσει. Χωρίς τον δαιμονοποιημένο κακό Αλλο, δεν νιώθει ο Εαυτός αρκετά… αγγελικός. Η μη-δυϊστική αγκαλιάζει τα πάντα και συνειδητοποιεί όλες τις πλευρές του ίδιου του εαυτού της.

  Μεταξύ άλλων, η χριστιανική και άλλες μονοθεϊστικές θρησκείες έχουν στερήσει από τον άνθρωπο ΚΑΙ το γέλιο, το ξεκαρδιστικό γέλιο (που θα επήρχετο αν τα παράδοξα τους γινόταν κατανοητά).
  Πάνω από όλα…
  Ο αυτοσαρκασμός εκλείπει από τις ορδές των φανατικών πιστών.

  Το σύμπαν όμως, αν έχει νόημα, έχει νόημα ΩΣ ΑΝΕΚΔΟΤΟ! 🙂

 53. Η εξουσιαστική λογική της θρησκείας θεωρώντας δεδομένη την έννοια της εξουσίας και την ταύτισή της δίπλα στα συμφέροντα του κρατικού οργανισμού που υπηρετεί (σπάνια είναι αντίθετη -βλ. επανάσταση ενάντια στον Ακενατών λόγω επιβολής ενός είδους μονοθεϊσμού στην Αίγυπτο). Για τον εξουσιαστικό ρόλο της θρησκείας γενικά έχω μιλήσει και στο σχετικό μου δοκίμιο.

  Μέσα στην εξουσιαστική λοιπόν τακτική της θρησκείας και κυρίως στο κοινωνικό γίγνεσθαι, στο οποίο και τούτες αναπτύσσονται δογματικά και αριθμητικά, η θρησκεία είναι λογικό να εκφράζει μέσα στο συντηρητισμό της μεσαιωνικής της θέσης μία μισογυνιστική στάση.

 54. Ο/Η mpateskyloialeste λέει:

  Εξαιρετικά εμπεριστατωμένα τα κείμενα σας , κ. Λασκαράτε -¨οπως πάντα. Δεν ήξερα ότι στο Βυζάντιο, αγιοποιούντο και γυναίκες οι οποίες είχαν πάει στα καλλιστεία ( αναφέρομαι στην Αγ. Ειρήνη Χρυσοβαλάντου), οι οποίες απο την απογοήτευση γίνονταν λόγιες και κλείνονται σε μοναστήρια…Κρίμα που έχουμε τέτοιου τύπου φαινόμενα και σήμερα – εξακολουθούν οι γυναίκες να ενθαρρύνονται να πάνε να γίνουνε μοντέλες- μόνο οι ασκημούλες το ρίχνουν στο διάβασμα – όχι ότι είναι γενικευμένο το φαινόμενο, αλλά θα περίμενε κανείς κάτι καλύτερο εν έτει 2008 μ.Χ.

  Ετσι, έχουμε και σήμερα το φαινόμενο να μην αξιοποιείται το ανθρώπινο δυναμικό ανάλογα με τις ικανότητες του, αλλά ανάλογα με τα «κλισέ» που επικρατούν, δεν θα τα ονομάσω ¨παραδόσεις» , όπως αναφέρονται παραπάνω , αλλά «πρότυπα»- και τα πρότυπα μπορεί να είναι σωστά, αλλά μπορεί και όχι.

  -Ο » χριστιανισμός» του Παύλου έρχεται σε αντίθεση με τα λεγόμενα του Χριστού, ο οποίος είπε «ότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στο Θεό»- και κατ’ επέκταση, οι ιδιαίτεροι περιορισμοί που επέβαλλε στις γυναίκες, ήταν άσχετες με τις αρχές του Χριστιανισμού, όπως ο Χριστός τον δίδαξε. Υπήρχαν όμως , και πρακτικοί λόγοι, που ο Παύλος επέβαλλε περιορισμούς στις γυναίκες, άσχετοι με τη χριστιανική διδασκαλία, αλλά υποκειντο στους λόγους του «μάρκετινγκ» της εποχής :
  Για παράδειγμα, την εποχή που δίδασκε ο Παύλος στην Κόρινθο, και έγραψε την Επιστολή προς Κορινθίους, λειτουργούσε τότε Ναός της Αφροδίτης ( εκεί που είναι τώρα η Ακροκόρινθος ), οι ιέρειες του οποίου εκτελούσαν τα ιερά καθήκοντα της πόρνης. Οι γυναίκες αυτές είχαν τα μαλλιά τους κουρεμένα κοντά, και ξεχώριζαν απο τις υπόλοιπες. Επειδή πολλές απο αυτές ακολούθησαν τον Χριστιανισμό, και ο Παύλος δεν ήθελε να γίνει εμφανές αυτό – κακή διαφήμηση – επέβαλε σε όλες τις γυναίκες να καλύπτουν το κεφάλι τους στην εκκλησία!

  -Θα διαφωνίσω με τα παρακάτω σχόλια- νομίζω απο την ΚΡΟΤΚΑΓΙΑ

  Επίσης, είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι τέτοια φριχτή ‘αντιμετώπιση προς τις γυναίκες έχουν όλες οι μονοθεϊστικές θρησκείες και μόνον αυτές. Διότι όλες οι παγανιστικές / πολυθεϊστικές θρησκείες, επιφυλάσσουν πολύ τιμητική θεση στην γυναίκα, αντιμετωπίζοντάς της ως πηγή της ζωής. Ακόμα και η στρίγγλα, κερατού ζηλιάρα Ήρα μάλιστα, διατηρεί το δικαίωμα στον έρωτα και το ρίχνει κι εκείνη το κερατάκι της στον πολλά βαρύ και γκομενιάρη Δία! :)»

  – Αν λάβουμε υπ’ όψη οτι η θρησκεία, και η κάθε θρησκεία – επηρρεάζει την κοινωνική συμπεριφορά, και τη νομοθεσία κάθε λαού και χώρας, τότε πως εξηγείς την είδηση, που ανακοινώθηκε την Ημέρα της Γυναίκας, ότι ΣΗΜΕΡΑ θανατώνονται ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ θηλυκά βρέφη, προ-η μεταγεννητικά, λόγω του φύλου τους? Αυτό δεν γίνεται τουλάχιστον κατά κόρον, ούτε στις δυτικές κοινωνίες, που είναι κατ’ εξοχήν χριστιανικές, αλλά ούτε στις μουσουλμανικές, που το απαγορεύουν ρητά.

  Αρα που γίνεται αυτό , παρά στις χώρες με πολυθεϊστικές θρησκείες?Για δες τι γίνεται στην Ινδία…. Γιατί, για τη «φρικτή» συμπεριφορά» δεν φταίνε μόνο οι θρησκείες, αλλά και, όπως σωστά ανάφερε ο ELIAS, λόγω ιδιοκτησίας των παιδιών και της περιουσίας- αυτά τα έχει αναφέρει και ο Hegel, αν δεν κάνω λάθος.

 55. Ο/Η Αντώνης λέει:

  Η διάκριση μονοθεϊστικών/παγανιστικών θρησκειών σε σχέση με τη θέση της γυναίκας είναι μάλλον ανακριβής. Οι αρχαιοελληνικές κοινωνίες της κλασσικής εποχής ήταν καθαρά πατριαρχικές και η επίσημη θρησκεία το ίδιο. Μητριαρχικά ήταν τα προελληνικά φύλα που αντικατέστησαν. Μόνο κάποια δωρικά φύλα διατήρησαν κάποια μητριαρχικά χαρακτηριστικά: η θέση της γυναίκας στην αρχαία Σπάρτη ήταν απείρως σημαντικότερη απ’ ό,τι στην αρχαία Αθήνα, όσο κι αν φαίνεται περίεργο. Μητριαρχικά κατάλοιπα ήταν εξάλλου και οι υπόγειες λαϊκές θρησκείες, διονυσιακές λατρείες, μυστήρια κλπ. Η ρωμαϊκή κοινωνία ήταν κατεξοχήν πατριαρχική, όσο δεν πάει, και η κυρίαρχη μορφή ερωτισμού στην εξουσιαστική/πατριαρχική Ρώμη ήταν καθαρά σαδομαζοχιστική. Ο Ρωμαίος πολίτης είχε απόλυτο δικαίωμα ζωής και θανάτου στη γυναίκα και τα παιδιά του. Θα πρέπει να κυττάξουμε με άλλο μάτι τις Μεσσαλίνες, Ποπαίες κλπ., μέσα στο ασφυκτικό εξουσιαστικό πλαίσιο που ζούσαν.

  Οι μητριαρχικές κοινωνίες ήταν αγροτικές και χωρίς την έννοια της ιδιοκτησίας (Μάνα Γή κλπ.). Την ιδιοκτησία, μαζί με την πατριαρχία την έφεραν τα νομαδικά φύλα που ασχολούνταν με την κτηνοτροφία. (Όλα τα πρόσωπα της Παλαιάς Διαθήκης είναι βοσκοί, τσελιγκάδες).

  Όλα αυτά δεν τα γράφω με διάθεση απολογητική για τον χριστιανισμό, που σαφώς η δομή του είναι πατριαρχική και τις πομπές του καταγράφει το ποστ.

  Μια τελευταία παρατήρηση: δεν είναι τυχαίο ότι σε αγροτικά λαϊκά στρώματα είναι διαδεδομένη ανέκαθεν, και μέχρι σήμερα, η λατρεία της Παναγίας. Μερικά πράγματα δεν ξεριζώνονται, οπότε μεταμορφώνονται.

 56. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Mpateskyloi,
  μου επιτρέπεις να σε αποκαλώ με το χαϊδευτικό σου. Ευχαριστώ.
  Έτσι που έθιξες το θέμα των καλλιστείων, έστω και αυτοκρατορικών όπου συμμετείχαν οι αγίες Θοδώρα και Ειρήνη, όπως και η υμνωδός Κασσιανή, μου θύμισες τον κορακοζώητο Αυγουστίνο της Φλώρινας-φαντάζομαι θα έχει πατήσει τα 100-παλιό κυνηγό καλλιστείων της δεκαετίας του ’50, κάπου εκεί-ο οποίος ως αρχιμανδρίτης επεισοδιακός, φωνακλάς και ιερός υβριστής, έκανε ντου στις αίθουσες όπου εξελλισσόταν ο διαγωνισμός καλλονής, επικεφαλής (πανάσχημων) γυναικών, γερόντων και χλωμών μυστακοφόρων νεαρών των θρησκευτικών οργανώσεων, κάνοντάς τα λίμπα. Το ιερατείο που εμπνεόταν από τις σαπουνόφουσκες του ανέραστου φανατικού Παύλου, συγχωρούσε, ευλογούσε ή συμμετείχε πάντα στα φρικιαστικότερα εγκλήματα, αλλά όλα κι όλα, ότι είχε σχέση με τη γυναίκα ως ερωτικό υποκείμενο ή αντικείμενο, του προκαλούσε φρίκη.
  Αυτό που λες για Ινδία-Κίνα είναι πολύ σωστό. Τελικά νομίζω πως ο γερο-Μαρξ που τα ανήγαγε όλα σε οικονομικούς λόγους, είχε τα δίκια του.

 57. Ο/Η Ανυπότακτη καρδια λέει:

  Από γυναικός αρχή αμαρτίας και δι’ αυτήν αποθνήσκομε πάντες » .
  Σοφία Σειράχ ΚΕ ΄ 24
  · « Η γυναίκα δεν εξουσιάζει το ίδιο της το σώμα , αλλά ο άντρας » .
  Α΄ προς Κορινθίους Ζ ΄ 4
  · « Οι γυναίκες να υποτάσσεσθε στους άνδρες σας στα πάντα » .
  Προς Εφεσίους Ε ΄ 22-24
  · « Οι γυναίκες να υποτάσσεσθε στους άνδρες » .
  Προς Κολασσαείς Γ ΄ 18
  · « Ομοίως αι γυναίκες υποτασσόμεναι τοις ιδίοις ανδράσιν … » .
  Α΄ Πέτρου Γ ΄ 1
  · « Όπως σε όλες τις εκκλησίες των αγίων και οι δικές σας οι γυναίκες της εκκλησίας να σιωπούν , γιατί δεν επιτρέπεται σε αυτές να μιλούν αλλά να υποτάσσονται όπως ορίζει ο νόμος » .
  Α΄ προς Κορινθίους ΙΔ ΄ 34

  · « Η δε γυνή ίνα φοβείται τον άνδρα » .
  Προς Εφεσίους Ε ΄ 33
  · « Είναι καλό ο άνθρωπος να μην αγγίζει την γυναίκα » .
  Α΄ προς Κορινθίους Ζ ΄ 1

  · « Μία γυναίκα , αν λάβουμε υπ ’ όψιν ποια είναι η φύση της , πρέπει να αισχύνεται γι’ αυτήν » .
  Κλήμης Αλεξανδρεύς : « Παιδαγωγός » 2 . 33

  · « Η γυναίκα είναι η πύλη μέσα απ’ την οποία έρχεται ο διάβολος » .
  Τερτυλιανός : De Cultu Feminarum 1. 1

  · « Υπάρχει φυσικά και η ενάρετη γυναίκα : είναι αυτή που ποτέ δεν δείχνει το πρόσωπό της σε ξένο » .
  Μόσχος Λείμων : κεφάλαιο 78

 58. Ο/Η Ανυπότακτη καρδια λέει:

  και μία σχετική συζητηση οταν η βουλευτινα του Συριζα πατησε το ανιερο ποδαρακι της στο Αβατον

  http://panosz.wordpress.com/2008/01/09/avaton/

 59. Ο/Η νικος λέει:

  …ερώτηση…
  πόσα παιδιά έχει ο πίθηκος?

 60. Ο/Η Νοσφεράτος λέει:

  42

 61. Ο/Η Ανυπότακτη καρδια λέει:

  Ειναι Μαγισσα!

 62. Ο/Η Νανά Παπαδοπούλου λέει:

  Απ’ το μπαλκόνι μου, απ’ το παράθυρό μου, από τους δρόμους του χωριού που ζω, βλέπω τον Άθωνα και την χερσόνησό του. Από αυτή την απόσταση δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα’ δεν φαίνεται να κινδυνεύει η πολιτεία του Άθωνα από το βλέμμα της γυναίκας, όπως δεν μποχάει και η βρωμιά της ίδιας αυτής της πολιτείας από τέτοια απόσταση. Στεκόμαστε σε «απόσταση ασφαλείας» λοιπόν εγώ απ’ αυτήν κι αυτή από μένα και αναρωτιέμαι τι με υποχρεώνει, αν κι εφόσον το θελήσω, να μην μπορώ να την επισκεφτώ. Τι είναι αυτό που θα μου απαγορέψει αυτό το «ένα βήμα» μέσα απ’ τον φράχτη’ αυτό το «μισό μέτρο» πέρα απ’ το …. τι (όριο να το πούμε… σύνορο να το πούμε;..) Αποφασίζω λοιπόν να το ψάξω λίγο πιο αναλυτικά ξεκινώντας από τι άλλο; Από το Σύνταγμα της Ελλάδας’

  πάμε λοιπόν στο άρθρο 105:

  « 1. H χερσόνησος του Άθω, από τη Μεγάλη Bίγλα και πέρα, η oπoία αποτελεί την περιοχή τoυ Aγίoυ Όρoυς, είναι, σύμφωνα με τo αρχαίo πρoνoμιακό καθεστώς τoυ, αυτoδιoίκητo τμήμα τoυ Eλληνικoύ Kράτoυς, τoυ oπoίoυ η κυριαρχία πάνω σ’ αυτό παραμένει άθικτη. Aπό πνευματική άπoψη τo Άγιo Όρoς διατελεί υπό την άμεση δικαιoδoσία τoυ Oικoυμενικoύ Πατριαρχείoυ. Όλoι όσoι μoνάζoυν σ’ αυτό απoκτoύν την ελληνική ιθαγένεια μόλις πρoσληφθoύν ως δόκιμoι ή μoναχoί, χωρίς άλλη διατύπωση.

  2. To Άγιo Όρoς διoικείται, σύμφωνα με τo καθεστώς τoυ, από τις είκoσι Iερές Moνές τoυ, μεταξύ των oπoίων είναι κατανεμημένη oλόκληρη η χερσόνησoς τoυ Άθω, τo έδαφoς της oπoίας είναι αναπαλλoτρίωτo.
  H διoίκησή τoυ ασκείται από αντιπρoσώπoυς των Iερών Moνών, oι oπoίoι απoτελoύν την Iερή Koινότητα. Δεν επιτρέπεται καμία απoλύτως μεταβoλή στo διoικητικό σύστημα ή στoν αριθμό των Moνών τoυ Aγίoυ Όρoυς oύτε στην ιεραρχική τάξη και τη θέση τoυς πρoς τα υπoτελή τoυς εξαρτήματα. Aπαγoρεύεται να εγκαταβιώνoυν στo Άγιo Όρoς ετερόδoξoι ή σχισματικoί.

  3. O λεπτoμερής καθoρισμός των αγιoρειτικών καθεστώτων και τoυ τρόπoυ της λειτoυργίας τoυς γίνεται από τoν Kαταστατικό Xάρτη τoυ Aγίoυ Όρoυς, τoν oπoίo, με σύμπραξη τoυ αντιπρoσώπoυ τoυ Kράτoυς, συντάσσoυν και ψηφίζoυν oι είκoσι Iερές Moνές και τoν επικυρώνoυν τo Oικoυμενικό Πατριαρχείo και η Boυλή των Eλλήνων.

  4. H ακριβής τήρηση των αγιoρειτικών καθεστώτων τελεί ως πρoς τo πνευματικό μέρoς υπό την ανώτατη επoπτεία τoυ Oικoυμενικoύ Πατριαρχείoυ και ως πρoς τo διoικητικό μέρoς υπό την επoπτεία τoυ Kράτoυς, στo oπoίo ανήκει απoκλειστικά και η διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

  5. Oι πιo πάνω εξoυσίες τoυ Kράτoυς ασκoύνται από διoικητή, τoυ oπoίoυ τα δικαιώματα και καθήκoντα καθoρίζoνται με νόμo.
  Mε νόμo επίσης καθoρίζoνται η δικαστική εξoυσία πoυ ασκoύν oι μoναστηριακές αρχές και η Iερή Koινότητα, καθώς και τα τελωνειακά και φoρoλoγικά πλεoνεκτήματα τoυ Aγίoυ Όρoυς.»

  Αυτά προς το παρόν με το σύνταγμα της χώρας’ πάμε να δούμε τώρα τον «καταστατικό χάρτη του Αγίου Όρους» και τι λέει για το άβατο.

  Καταστατικός Χάρτης του Αγίου Όρους

  Εις το όνομα του Πατρός, του Υίου και του Αγίου Πνεύματος

  Καταστατικός Χάρτης του Αγίου Όρους Άθω

  Άρθρον 186.
  Η εις την χερσόνησον του Αγίου Όρους είσοδος των θηλέων κατά τα ανέκαθεν κρατούντα απαγορεύεται.

  Να δούμε όμως τι λέει ο Καταστατικός Χάρτης και για την απονομή της δικαιοσύνης (!)

  Άρθρον 7.
  Η δικαιοσύνη εν Αγίω Όρει απονέμεται όσον αφορά τας εκκλησιαστικάς παραβάσεις και τας οριακάς ή εκ των ομολόγων οιασδήποτε διαφοράς υπό των Μοναστηριακών Συνάξεων και γεροντιών, της Ιεράς Κοινότητος και Εξαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου μετά δισενιαυσίας συνάξεως.
  Επί αδικημάτων του κοινού ποινικού νόμου, πλην των πταισμάτων, αρμόδια είναι τα εν Θεσσαλονίκη ποινικά δικαστήρια.
  Ουδείς δικάζεται ανήκουστος, ουδεμία ποινή επιβάλλεται άνευ νόμου ή ιερού κανόνας θεμελιούντος αυτήν, και ουδείς στερείται άκων του φυσικού αυτού δικαστού.

  Ομολογώ ότι βρίσκομαι σε πλήρη σύγχυση και δεν ξέρω τι να διαλέξω. Είμαι άραγε μια «εκκλησιαστική παράβαση», ένα απλό «ποινικό αδίκημα» ή ένα «πτωχό πταίσμα»; (κι αυτά, εις το όνομα του «πατρός», του «υιού» και του «αγίου πνεύματος») . Θα δικαστώ υπό των Μοναστηριακών Συνάξεων και γεροντιών, της Ιεράς Κοινότητος και Εξαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου μετά δισενιαυσίας συνάξεως, ή στο αρμόδιο δικαστήριο στη Θεσσαλονίκη; Μάλλον όμως είμαι ένα αδίκημα μεγαλύτερο του κακουργήματος γιατί χωρίς καν να δικαστώ η ποινή μου είναι προδιαγεγραμμένη («Άρθρον 43β) σε φυλάκιση δύο μηνών μέχρις ενός έτους, μη εξαγοραζομένης». Τσαμπουκά προκαταβολική καταδίκη δηλαδη. Ο σεβασμός στην ύπαρξη και την υπόσταση του άλλου δεν μπορεί να ισχύει μόνο απ’ τη μια μεριά του Φράχτη (άσε που έχoυν πάρει τον φράχτη και τρέχουν μπας και καταπατήσουν λίγη δημόσια έκταση ακόμη).

  Επανέρχομαι όμως στην προδιαγεγραμμένη καταδίκη

  «Άρθρον 43β.
  Η παράβασις του άρθρ. 186 του Καταστατικού Χάρτου επισύρει την ποινήν φυλακίσεως δύο μηνών μέχρις ενός έτους, μη εξαγοραζομένης».

  Το άρθρ. 43β προστέθηκε με το Ν.Δ. 2623/1953.

  Οι καλόγεροι νομοθετούν και η Πολιτεία επικυρώνει τον μισογυνισμό και την διαστροφή της κοινότητας τους.

  Ας ξαναθαυμάσουμε το περίφημο άρθρο για το άβατο:

  Άρθρον 186.
  Η εις την χερσόνησον του Αγίου Όρους είσοδος των θηλέων κατά τα ανέκαθεν κρατούντα απαγορεύεται.

  Τα …ανέκαθεν κρατούντα τώρα μου λες ποια είναι; Τι θέλει να πει εδώ ο ποιητής; Μου απαγορεύεται η είσοδος στην χερσόνησο του Άθωνα κατά τα ανέκαθεν κρατούντα, του πότε κρατούντα και του πόσο ανέκαθεν;! Τα ανέκαθεν κρατούντα του π.Χ; ή του μ.Χ; του 200; Του 500; Του 900; Του 1200; Του 1500; Του 1800; Γιατί κι εγώ τα…ανέκαθεν κρατούντα θα επικαλεστώ για να απαιτήσω την ελεύθερη πρόσβαση μου στη χερσόνησο. Να συνεννοηθούμε ως προς το ανέκαθεν τουλάχιστον.

  Τώρα λοιπόν ας ξαναδούμε το σύνταγμα της Ελλάδας:

  Άρθρο 105
  ….
  4. H ακριβής τήρηση των αγιoρειτικών καθεστώτων τελεί ως πρoς τo πνευματικό μέρoς υπό την ανώτατη επoπτεία τoυ Oικoυμενικoύ Πατριαρχείoυ και ως πρoς τo διoικητικό μέρoς υπό την επoπτεία τoυ Kράτoυς, στo oπoίo ανήκει απoκλειστικά και η διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

  Ας δούμε και τι επικύρωσε η Πολιτεία με τον Καταστατικό Χάρτη:

  «Άρθρον 43β.
  Η παράβασις του άρθρ. 186 του Καταστατικού Χάρτου επισύρει την ποινήν φυλακίσεως δύο μηνών μέχρις ενός έτους, μη εξαγοραζομένης».

  Και μ’ αυτό το άρθρο, μας ξεκαθαρίζουν ποιος είναι αυτός που αποφασίζει σ’ αυτή τη χώρα.
  Άρθρον 187.
  Πάσα διάταξις, αντικειμένη εις τον παρόντα καταστατικόν χάρτην, δεν δύναται να έχη ισχύν εν Αγίω Όρει.

  Να δούμε πάλι το Σύνταγμα της Ελλάδας
  Το Σύνταγμα
  MEPOΣ ΠPΩTO – Bασικές διατάξεις
  TMHMA A΄ – Mορφή του πολιτεύματος
  ‘Αρθρο 2 – (Πρωταρχικές υποχρεώσεις της πολιτείας)
  1. O σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας..

  Το Σύνταγμα
  MEPOΣ ΔEYTEPO – Aτομικά και κοινωνικά δικαιώματα
  ‘Αρθρο 4 – (Ισότητα των Ελλήνων)
  1. Oι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.
  2. Oι Έλληνες και οι Eλληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.
  ‘Αρθρο 5 – (Ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, προσωπική ελευθερία)
  2. Όλοι όσοι βρίσκονται στην Eλληνική Eπικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Eξαιρέσεις επιτρέπονται στις περιπτώσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο.
  Aπαγορεύεται η έκδοση αλλοδαπού που διώκεται για τη δράση του υπέρ της ελευθερίας.
  4. Απαγορεύονται ατομικά διοικητικά μέτρα που περιορίζουν σε οποιονδήποτε Έλληνα την ελεύθερη κίνηση ή εγκατάσταση στη Χώρα, καθώς και την ελεύθερη έξοδο και είσοδο σε αυτήν. Τέτοιου περιεχομένου περιοριστικά μέτρα είναι δυνατόν να επιβληθούν μόνο ως παρεπόμενη ποινή με απόφαση ποινικού δικαστηρίου, σε εξαιρετικές περιπτώσεις ανάγκης και μόνο για την πρόληψη αξιόποινων πράξεων, όπως νόμος ορίζει.

  .

  Το Σύνταγμα
  MEPOΣ ΔEYTEPO – Aτομικά και κοινωνικά δικαιώματα
  ‘Αρθρο 13 – (Θρησκευτική Ελευθερία)
  1. Η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη. Η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις καθενός.
  4. Kανένας δεν μπορεί, εξαιτίας των θρησκευτικών του πεποιθήσεων, να απαλλαγεί από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς το Kράτος ή να αρνηθεί να συμμορφωθεί προς τους νόμους.

  Αυτά, έτσι λίγο πρόχειρα.

  Το άβατο υπάρχει επειδή ως τώρα, ποτέ δεν αμφισβητήθηκε σοβαρά. Η αλαζονεία της εξουσίας αυτή τη φορά θα επιστρέψει σαν μπούμερανγκ στον κάτοχό της. Η διαδικασία της προανάκρισης έχει ξεκινήσει. Θα τα πούμε λοιπόν στις αίθουσες των δικαστηρίων (και θα υπάρξει και συνέχεια).

 63. Ο/Η ΚΟΚ λέει:

  Διάβασα με μεγάλη προσοχή το κύριο άρθρο σας και τα σχόλια των επισκεπτών σας και σκέπτομαι πόσο μπορεί να επηρεάσει ένα άρθρο μη αξιολογημένο επιστημονικά ένα πλήθος ανθρώπων που το διαβάζουν όταν αυτό αναρτάται στο διαδίκτυο. Όπως και να έχει πάντως καλό είναι όποιος αναρτά οτιδήποτε στο διαδίκτυο να αναφέρει αυτό που είπε ο uberto eco: άυτή ειναι η δική μου αλήθεια, υπάρχουν όμως κι άλλες

 64. Ο/Η Po λέει:

  ΚΟΚ λέτε
  «πόσο μπορεί να επηρεάσει ένα άρθρο μη αξιολογημένο επιστημονικά ένα πλήθος ανθρώπων που το διαβάζουν όταν αυτό αναρτάται στο διαδίκτυο».

  Στις εφημερίδες, στη τηλεόραση, στο ραδιόφωνο ή κ.α. όλα όσα βλέπεται και ακούτε είναι επιστημονικά αξιολογημένα;

  ή

  Τι ακριβώς εννοείτε

  Ναι ότι γράφουμε σε αυτό το ιστολόγιο είναι η δική μας αλήθεια, είδατε πουθενά να λέμε το αντίθετο;

  ή

  θέλετε να μας πείτε ότι εσείς έχετε τη δυνατότητα να καταθέσετε μιαν άλλη αλήθεια.

  Κάντε το, γιατί δεν έχω καταλάβει γιατί ήρθατε να σχολιάσετε.

 65. Παράθεμα: O μισογυνισμός της Ορθοδοξίας (2)- «Παρθενοσυλλέκτες» και «Ιεροί Τράγοι» (Μέρος Α) « Ροΐδη Εμμονές

 66. Παράθεμα: O μισογυνισμός της Ορθοδοξίας (2)- «Παρθενοσυλλέκτες» και «Ιεροί Τράγοι» (Μέρος Β) « Ροΐδη Εμμονές

 67. Παράθεμα: O μισογυνισμός της Ορθοδοξίας (2)- «Παρθενοσυλλέκτες» και «Ιεροί Τράγοι» (Μέρος Δ) « Ροΐδη Εμμονές

 68. Παράθεμα: O μισογυνισμός της Ορθοδοξίας (2)- «Παρθενοσυλλέκτες» και «Ιεροί Τράγοι» (Μέρος Γ) « Ροΐδη Εμμονές

 69. Παράθεμα: Ματιές στο σήμερα « Εντός Φύλου

 70. Παράθεμα: Η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ « The Human Manual

 71. Ο/Η Ανέστης λέει:

  Πόση ηδονή προσφέρει αυτή η ακατάσχετη κατάκριση θεσμών (Εκκλησία) στο συγγραφέα της;
  Από ποιό πάθος τον λυτρώνει;

  Και για να πω δυο κουβέντες στα ίσια,αν υπάρχει αληθινή πρόθεση κριτικής,γιατί δεν βλέπουμε επιτέλους ένα συντεταγμένο άρθρο με απάθεια κι επιστημονικότητα;

 72. Ο/Η Ένας λέει:

  Εκκλησία της Αγγλίας χειροτόνησε την Τετάρτη την πρώτη γυναίκα επίσκοπο, ανατρέποντας μία παράδοση η οποία ίσχυε επί αιώνες.
  Η 48χρονη αιδεσιμοτάτη Λίμπι Λέιν χειροτονήθηκε νέα επίσκοπος του Στόκπορτ της βόρειας Αγγλίας.
  «Είναι αναπάντεχη χαρά η παρουσία μου σήμερα εδώ. Είναι μία αξιοσημείωτη μέρα για μένα και αντιλαμβάνομαι ότι είναι μία ιστορική μέρα για την εκκλησία», είπε η κ. Λέιν, κατά την χειροτονία της.
  «Αντιλαμβάνομαι αυτό το πρωινό τις αμέτρητες γυναίκες και άνδρες που επί δεκαετίες ανέμεναν την ώρα που η Εκκλησία της Αγγλίας θα ανακοίνωνε την πρώτη γυναίκα επίσκοπο», είπε η ίδια.
  Η κ. Λέιν είναι παντρεμένη με τον αιδεσιμότατο Τζορτζ Λέιν, εφημέριο στην εκκλησία του αεροδρομίου του Μάντσεστερ και έχουν δύο ενήλικα παιδιά.
  Από το 2000 μέχρι σήμερα, υπηρετεί στην επισκοπή του Τσέστερ, στη βορειοδυτική Αγγλία.
  Τον περασμένο Ιούλιο, η Γενική Σύνοδος της Εκκλησίας της Αγγλίας, η οποία συγκλήθηκε στο Γιορκ, στη βόρεια Αγγλία, τάχθηκε υπέρ μιας μεταρρύθμισης που δίχαζε εδώ και δεκαετίες την Αγγλικανική Εκκλησία, ενώ στη συνέχεια το βρετανικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της μεταρρύθμισης.
  Την πρόταση προωθούσε ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι, πνευματικός ηγέτης των 80 εκατομμυρίων Αγγλικανών σε όλο τον κόσμο.
  Η Αγγλικανική Εκκλησία επέτρεπε τη χειροτονία γυναικών ιερέων, όχι όμως και επισκόπων, από το 1994.
  Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συνεχάρη μέσω Twitter την κ. Λέιν. «Συγχαρητήρια στην αιδεσιμότατη Λίμπι Λέιν η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα επίσκοπος της Εκκλησίας. Ένας ιστορικός διορισμός και μία σημαντική μέρα για την ισότητα».
  Οι πολέμιοι της χειροτονίας γυναικών επισκόπων στη Μεγάλη Βρετανία υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε την παράδοση του αποκλειστικά ανδρικού κλήρου, η οποία χρονολογείται από τους Δώδεκα Αποστόλους, ενώ οι υπέρμαχοι ότι είναι ζήτημα ισότητας.
  Γυναίκες επίσκοποι υπάρχουν στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, ωστόσο οι αγγλικανικές εκκλησίες σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες δεν τις χειροτονούν ως ιερείς.

 73. Ο/Η Σ.Κ. λέει:

  Αυτό το άρθρο το είχαν βάλει στο μάτι παρεκκλησιαστικές οργανώσεις και μας βάζανε, ήμουνα τότε κι εγώ ακόλουθος, να γράφουμε εναντίον του ζητούντες επιστημονική ανάλυση, δηλαδή του κ@λου τα ενιάμερα

 74. Ο/Η laskaratos λέει:

  Απανθρωπιά και μισογυνισμός
  Η απελπισμένη γυναικούλα βουτάει και πιάνει το Σταυρό (2:04), οι παλικαράδες της τον κλέβουν μπροστά στα μάτια του δεσπότη, η γυναικούλα λέει τον πόνο της για τη φτώχεια και τα βάσανά της και ο δεσπότης αδιαφορεί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.