Ανησυχία για την εν θερμώ νομοθετική ρύθμιση των blogs

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ

 • ΟΜΑΔΑ FREEBLOGGERS
 • ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ DIGITALRIGHTS.GR

Ανησυχία για την εν θερμώ νομοθετική ρύθμιση των blogs

Αθήνα, 1 Μαρτίου 2008

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθoύμε με ανησυχία τη διαρροή στον Τύπο, με αφορμή τη γνωστή υπόθεση του blog pressgr, σχεδίων της κυβέρνησης για τη νομοθετική ρύθμιση της έκφρασης στο διαδίκτυο. Οι προθέσεις αυτές, αν ισχύουν με τον τρόπο που δημοσιοποιήθηκαν (συμπυκνώνονται σε έναν πρωτόγνωρο για τα διεθνή δεδομένα περιορισμό τής ανώνυμης/ψευδώνυμης έκφρασης μέσω ιστολογίων), πλήττουν θεμελιακά δικαιώματα κάθε πολίτη, δυνητικού χρήστη του διαδικτύου, παγιωμένα στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, αναγνωρισμένα από το Σύνταγμα της Ελλάδας αλλά και από το διεθνές δίκαιο. Οι διαρροές αυτές δεν έχουν μέχρι στιγμής επισήμως επιβαιωθεί, πλην όμως η μη κατηγορηματική διάψευσή τους από την Κυβέρνηση δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

Ως Έλληνες πολίτες και bloggers, με διαρκή αγωνία για την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου, στον τόπο μας αλλά και σε όλον τον κόσμο, δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχθούμε κανενός είδους ρύθμιση που θα φέρει την Ελλάδα κοντά σε διεθνώς δακτυλοδεικτούμενα μελανά παραδείγματα χωρών που καταπατούν τα ψηφιακά δικαιώματα των πολιτών τους, όπως η Κίνα, η Βιρμανία και η Αίγυπτος. Εξάλλου, υπενθυμίζουμε, εξακολουθεί να εκκρεμεί δικαστικά η υπόθεση blogme.gr, η οποία, ως απόπειρα ποινικοποίησης του απλού υπερ-συνδέσμου (link), μας εκθέτει στην παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα.

Διανύοντας μια εποχή κατά την οποία η ιδιωτικότητα συρρικνώνεται διαρκώς και τα κάθε λογής απόρρητα υποχωρούν σε βάρος των πολιτών, χάριν κρατικών και όχι μόνο σκοπιμοτήτων, και κατά την οποία το άτομο, ως μονάδα, συνθλίβεται από οικονομικά και επικοινωνιακά μεγαθήρια, διατηρούμε την πεποίθηση ότι η διαδικτυακή ανωνυμία ή ψευδωνυμία είναι στοιχειωδώς απαραίτητη εγγύηση για την εξασφάλιση τής ελεύθερης ατομικής έκφρασης, της πληροφοριακής αυτοδιάθεσης και του υγιούς δημόσιου διαλόγου.

Το ισχύον νομικό πλαίσιο επιτρέπει, υπό δικαστικές εγγυήσεις, την ταυτοποίηση ψευδώνυμων ή ανώνυμων χρηστών του διαδικτύου στις περιπτώσεις που τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα στην ελεύθερη έκφραση και στην ιδιωτικότητα, σταθμιζόμενα με την ανάγκη προστασίας άλλων σοβαρών έννομων αγαθών, κρίνεται ότι πρέπει να υποχωρήσουν. Το καθεστώς αυτό, σε συνδυασμό με την αυτορρύθμιση των ψηφιακών κοινοτήτων, θεωρούμε ότι είναι επαρκές για την προστασία από έκνομες αντικοινωνικές συμπεριφορές που εκδηλώνονται μέσω του διαδικτύου.

 • Επισημαίνουμε ότι η νομοθέτηση εν θερμώ και καθ’ υπερβολή εκθέτει τη νομοθετική διαδικασία για έλλειψη νηφαλιότητας, απροσωποληψίας και ρυθμιστικής συνοχής.
 • Υπενθυμίζουμε ότι η κοινωνία των blogs δεν συνιστά κλειστή κάστα για λίγους, με συγκεκριμένα συμφέροντα, αλλά αποτελεί καθρέφτη όλης της κοινωνίας, ανοιχτό πεδίο έκφρασης για οποιονδήποτε πολίτη.

Συνεπώς,

 • Καλούμε την κυβέρνηση να δηλώσει σαφώς τις προθέσεις της και να διαψεύσει απερίφραστα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες σχετικά με πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση της ελεύθερης έκφρασης στο διαδίκτυο.
 • Καλούμε το σύνολο των πολιτικών και κοινωνικών φορέων να λάβουν θέση απέναντι στα σχέδια αυτά και να διατρανώσουν την αντίθεσή τους προς οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία στο μέλλον η οποία θα έχει παρόμοια παράλογα χαρακτηριστικά.
 • Επιφυλασσόμαστε για στενή παρακολούθηση του ζητήματος και για ανάπτυξη κάθε μορφής οργανωμένης δράσης (επικοινωνιακής, νομικής, θεσμικής).

Υπογράφουν οι ιδιοκτήτες των blogs,

και η πρωτοβουλία digitalrights.gr για τα δικαιώματα του πολίτη στον ψηφιακό κόσμο

 

Καλούμε όσους bloggers στηρίζουν το κείμενο αυτό να το αναρτήσουν στα ιστολόγιά τους προσθέτοντας το URL του δικού τους.

Περισσότερες πληροφορίες

 • Για την ομάδα freebloggers: Ζαφείρης Καραμπάσης (chocolatehorizon at yahoo.gr), Θωμάς Τζήρος (tom.tziros at gmail.com)
 • Για την πρωτοβουλία digitalrights.gr: Αστέρης Μασούρας (asterios at gmail.com)

This entry was posted in Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης. Bookmark the permalink.

15 Responses to Ανησυχία για την εν θερμώ νομοθετική ρύθμιση των blogs

 1. Ο/Η Ανέστης λέει:

  Καμμία ανησυχία.
  Δεν αντιλαμβάνομαι την υπερβολική και «εκτός αναλογικότητας» αντίδραση στις φαιδρές εξαγγελίες περι νόμου-ρύθμισης.
  Αν δεν ξέρουν το τι ισχύει για τα blogs οι κυβερνώντες, ας στρώσουν τον κώλο τους να μάθουν.
  Μήπως κι εμείς γυρεύουμε αφορμές για πομπώδεις ρητορίες;

 2. Ο/Η roidis λέει:

  Φίλε Ανέστη δεν έχεις άδικο,
  συμφωνώ μαζί σου, άλλωστε έγραψα τις σκέψεις μου, και θα αναρτήσω κι άλλες μεθαύριο, ωστόσο, πρόκειται για ένα Δελτίου Τύπου που απαντά σε κάτι συγκεκριμένο. Μια απάντηση-αντίδραση δεν είναι κακό από μέρους μας, κι ας μην αποτελούμε ούτε σωματείο, ούτε ομάδα αλλά κι ούτε κόμμα, πρόκειται για την ελευθερία της έκφρασης και του λόγου που αφορά με τις προεκτάσεις του όλους. καμία αντίδραση, δηλαδή μούγκα, είναι ότι χειρότερο.

 3. Ο/Η omadeon λέει:

  http://omadeon.wordpress.com/2008/03/03/freebloggers/
  (σε ανταπόκριση του δικού σας ποστ, της Ροδιάς, Penguin Witch, κ.ά.)

 4. Ο/Η sofistis λέει:

  Εχετε δίκιο κε Ροίδη.. Και εγώ είμαι εναντίον κάθε μορφής οργάνωσης των blogs αλλά κάπως πρέπει να αντιδράσουμε..
  Υπογράφω και εγώ και θα αναρτήσω το κείμενο..

 5. Ο/Η omadeon λέει:

  @Sofistis
  Δηλαδή αν σου φτιάχναμε ένα SuperBlog software που αναλαμβάνει μόνο του να οργανώσει τη δική σου κοινότητα μπλόγκερ σαν είδος super-forum, ΔΕΝ θα το δοκίμαζες λιγουλάκι; 🙂

  Είμαι hyper-αναρχικός, πιστεύω στην αυθόρμητη οργάνωση.
  Ισχύς εν τη ενώσει, κι όποιος τη νιώσει! 🙂

 6. Ο/Η SimonSays λέει:

  @Ανέστης: Η αντίδραση μας πρέπει να είναι πριν καν κατατεθεί για ψήφισμα ο επικινδυνότατος νόμος. Να είσαι σίγουρος ότι αν ψηφιστεί θα τρέχουμε και δεν θα προλαβαίνουμε. Τώρα πρέπει να αντιδράσουμε πριν είναι αργά: http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=270215561892

 7. Ο/Η Giasafox λέει:

  Και εδώ Αιτήσεις για νέους μπλόγκερς

  http://giasa-fox.blogspot.com/2008/02/blog-post_27.html

 8. Ο/Η Ανέστης λέει:

  @SimonSays
  Τέτοιος νόμος και να κατατεθεί (που δεν…) δεν μπορεί να ισχύσει. Εκτός και αν αποφασίσουν οι νεογιάπηδες -φιλοι του Θόδωρα- σύμβουλοι του Καραμανλή (που κάνουν και τους τεχνοκράτες τρομάρα τους), να εξομοιωθεί η Ελλάδα με τα δικτατορικά καθεστώτα όπου γής.
  Θα έπρεπε να τους αφησουμε να ξεβρακωθούν και να περάσουμε στην»παρανομία» να γελάσουμε.
  Όπως λέει και ο Ροίδης, καλό είναι το Δελτίο Τύπου ως θέση αλλά ρεαλιστικά πιστεύετε οτι θα αλλάξει τους τρόπους λειτουργίας του το κάθε blog site επειδή ψηφίστηκε κάποιος νόμος στο Ελλαδιστάν;

 9. Ο/Η inlovewithlife λέει:

  Πολλά μπορούν να γίνουν (και γίνονται) για να ελεγχθεί το διαδίκτυο.

  Ενδεικτικά, οι μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ θέλουν να μην μεταχειρίζονται τη ροή των πληροφοριών που περνά από τα δίκτυά τους με ουδέτερο τρόπο αλλά να τιμολογούν διαφορετικά κάθε είδος πληροφορίας. Έτσι, αν θέλεις browsing, θα πληρώνεις τα βασικά (ό,τι και σήμερα δλδ) αλλά αν θες τα πάντα, θα πληρώνεις κατά πολύ παραπάνω, αλλάζοντας έτσι άρδην τα δεδομένα. Ήδη, ενάντια σε αυτή την προσπάθεια των telco έχει ξεκινήσει σοβαρός αγώνας στις ΗΠΑ για την «δικτυακή ουδετερότητα», όπως λέγεται, δλδ για τη μεταχείρηση όλων των ειδών πληροφορίας με τον ίδιο ουδέτερο τρόπο.

  Ενδεικτικά επίσης, αυτό που μπορεί να γίνει άμεσα στην Ελλάδα ως μέτρο αστυνόμευσης του διαδικτύου είναι η δημιουργία μαύρης λίστας στην ΕΕΤΤ, η ένταξη σε αυτήν ιστοσελίδων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και των μπλοκάρισμα αυτών από όλους τους ISPs, κάνοντάς τες έτσι «αόρατες» στους έλληνες χρήστες. Τέτοια πράγματα γίνονται μόνο σε χώρες όπως η Κίνα ή η Σαουδική Αραβία αλλά σιγά σιγά επεκτείνονται και αλλού (πχ. Αυστραλία). Μπορώ να βεβαιώσω ότι τέτοια σενάρια συζητούνται στα εγχώρια κέντρα εξουσίας, χωρίς να σημαίνει ότι παίρνουν ακόμη το πάνω χέρι στην κυβερνητική πολιτική.

  Όπως βλέπεις Ανέστη μου, τίποτα δεν κερδήθηκε χωρίς αγώνα. Το διαδίκτυο δεν είναι ένας παράδεισος ασυλίας από τις εξουσίες αλλά, παρόλη την ελευθεριακή του αρχιτεκτονική, μπορεί να γίνει εξαιρετικά ελέγξιμο αν αυτή αλλάξει. Γι’ αυτό ανασκουμπώσου σε παρακαλώ και άσε τα περισπούδαστα περί γέλιου και εφησυχασμού.

 10. Ο/Η Ανέστης λέει:

  @inlovewithlife
  Αυτά που υποτίθεται οτι «κερδήθηκαν με αγώνα» δεν είναι παρά το bussines plan του blogger ή του wordpress.
  Αυτό που εμείς βλέπουμε σαν θεμέλιο λίθο του ακτιβισμού μας ή της δημοκρατίας θα καταρεύσει σε μια μέρα αν μια επιχείρηση αγοραστεί ή μπαίνει μέσα και σταματήσει τη λειτουργία της.
  Σταματήστε να έχετε αυταπατες. Ο αγώνας είναι «εκεί έξω» (κυρίως).

 11. Ο/Η ναυτίλος λέει:

  Θα ήθελα να προσθέσω κι εγώ το δικό μου :
  http://www.alexis-chryssanthie.blogspot.com

 12. Ο/Η inlovewithlife λέει:

  Κάτι μας είπες τώρα ρε Ανέστη.

  Αν θεωρείς ότι ο αγώνας για να διατηρηθεί η ελευθεριότητα του διαδικτύου είναι αδιάφορος, έ τότε διαφωνούμε τελείως. Αν πάλι εννοείς ότι ο αγώνας για τις ελευθερίες και την ελευθερία δεν πρέπει να διαχωρίζεται σε ψηφιακά και μη δικαιώματα, σε αυτό συμφωνούμε.

  Όσο για τις αυταπάτες που μπορεί να έχουν κάποιοι μπλογκερς ότι θα αλλάξουν τον κόσμο γράφοντας, έχεις μία δόση αλήθειας, γιατί όλα κρίνονται όταν οι μικρές μας ατομικότητες ενώνονται εκεί έξω στο δρόμο. Εκεί γεννιούνται οι συνειδήσεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.