Με την αγωνία της απέλασης

Το όνομα αυτού: Γεώργιος, Σαμσών Χατσατριάν.

«Μετά από 15 χρόνια ζωή στην Ελλάδα και με αγαπημένο σταθμό την εξαετή γόνιμη συνοδοιπορεία μας αντιμετωπίζω οξύτατο πρόβλημα σε σχέση με την άδεια διαμονής μου στη χώρα, όπου και από ηλικίας 8 ετών, ζω με τους γονείς μου ανελλιπώς

Το πλήρες κείμενο μπορείτε να διαβάσετε στου φίλου Αλλού Φαν Μαρξ και στο σχετικά νέο ιστολόγιο «Το Μανιτάρι του Βουνού»

…και να πω και δυο λόγια για το περίφημο επώνυμό του, το «Χατσατριάν» που παραπέμπει στο επώνυμο του μεγάλου Αρμένιου συνθέτη Άραμ Χατσατουριάν που έγραψε πολλά αγαπημένα μουσικά αριστουργήματα, όπως το κλασικό «Χορό των Σπαθιών«. Ο Σαμσών Χατσατριάν είναι επίσης μουσικός. Μην αφήνετε λοιπόν κύριοι Αρμόδιοι τέτοιοι άνθρωποι να φεύγουν από τη χώρα.

.

.

ρο

This entry was posted in Διακρίσεις (κάθε είδους), κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

38 Responses to Με την αγωνία της απέλασης

 1. Ο/Η manitaritoubounou λέει:

  Βεβαίως κύριε Ροΐδη: «…Μην αφήνετε λοιπόν κύριοι Αρμόδιοι τέτοιοι άνθρωποι να φεύγουν από τη χώρα…».

  Αλλά να μη ξεχνάμε και τους απόκληρους του λιμανιού της Πάτρας, για τους οποίους: «Σχέδιο απομάκρυνσης των λαθρομεταναστών»

  http://www.mypatra.gr/PATRAZINO/TEXT/?ID=2838

 2. Ο/Η SOS λέει:

  ΣΤΕΙΛΤΕ ΕΠΩΝΥΜΑ* ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣ. ΣΧΟΛ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  mail@lyk-mous-thess.thess.sch.gr
  ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΤΟ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΛΟΓΟ
  ***************************************

  Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΜΨΩΝ ΧΑΤΣΑΤΡΙΑΝ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,
  ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ, ΕΙΝ’ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ.

  http://lyk-mous-thess.thess.sch.gr/synhgoros/samson.htm

  Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΜΨΩΝ ΧΑΤΣΑΤΡΙΑΝ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ‘ΜΑΜΑ’ ΤΟΥ
  ΚΙ ΑΝ ΑΥΤΗ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ‘ΜΗΤΡΙΑ ‘ΑΣ ΜΑΘΕΙ ΠΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΑΓΑΠΑΕΙ

  ***************************************

  *ΟΝΟΜΑ, ΕΠΙΘΕΤΟ, ΙΔΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΠΟΣ

 3. Παράθεμα: Νιώθω τέτοια ντροπή… « attackofthequasars

 4. Άφησα το ίδιο σχόλιο και στο Αλλού Φαν Μαρξ.
  Αναρωτιέμαι λοιπόν αν είναι δυνατον να συνταχτεί , εδώ στα μπλογκ, μια διαμαρτυρία που να υπογραφεί -ηλεκτρονικά- απο τους μπλογκερ και να σταλεί σε κάποιο υπουργείο ή στην περιφέρεια Μακεδονίας ή δεν ξέρω που αλλού;

 5. Ο/Η industrial daisies λέει:

  Το είδα στον Μαρξ πρωινιάτικα και μόνο μπινελίκια μου έρχονταν.

  Και μετά σκέφτηκα πως ένας πολιτισμός κρίνεται από το πώς φέρεται στον ξένο. Κι ο δικός μας (μαζί με όλους αυτούς τους «πολιτισμένους», «δυτικούς»…) από αυτό και μόνο μάλλον θα έπρεπε να χαρακτηριστεί πρωτόγονος. Είναι πάρα πολύ κρίμα. Τα σκοτάδια μας να πέφτουν πάνω σε τόσους ανθρώπους μόνο και μόνο γιατί δεν ξέρουμε τι θα πει άνθρωπος.

 6. Ο/Η jim_hellas λέει:

  Και να ήταν ο μόνος που καλείται να φύγει. Μήπως τελικά το πρόγραμμα για την μεταναστευτική πολιτική της χώρας μας συνοψίζεται στο γνωστό σύνθημα: «Αέρα-αέρα, να φύγει η χολέρα»;

  Τι να πω… Κανένα online petition δεν παίζει;

 7. Ο/Η Geysser λέει:

  «Σε γραικύλους και σε μετανάστες δεν δείχνω κανένα σεβασμό!». Τάδε έφη Πλεύρης – Πατήρ – , ο Κωστάκης – Υιός – είπε ότι «την ιδεολογία μου και τις αξίες μου τα πήρα από τον πατέρα μου», και το Άγιο Πνεύμα – Καρατζαφέρης – κρατάει την «κούτα της εξουσίας» υπό την ιαχή «ΛΑ.Ο.Σ, Στρατός, Εθνικισμός!». Φίλε Σαμψών, εάν με ακούς, πάρε τους δικούς σου και πήγαινε σε μια χώρα της προκοπής, όπου η τέχνη σου θα εκτιμηθεί και η ανθρωπιά σου θα υπολογιστεί. Εδώ, στην Κεντροαφρικανική Θεοκρατία του Ελλαδιστάν – με όλο τον σεβασμό στους αφρικάνικους και στους κατοίκους των όποιων …σταν – δεν πρόκειται να δεις άσπρη μέρα.

 8. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Κύριε Ροϊδη,
  η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που δεν χορηγεί υπηκοότητα σε όλα τα παιδιά που γεννιούνται εδώ. Σύμφωνα με τη ρωμέϊκη κουτοπονηριά και παλιανθρωπιά τα Ελληνόπουλα που γεννιούνται στην Κουτοφραγκία καλώς παίρνουν την εκεί υπηκοότητα, αλλά η αιωνία Ορθόδοξη Ελλάς αρνείται να εφαρμόσει τα ευρωπαϊκά νόμιμα. Ο κ.Πάγκαλος έστω και καθυστερημένα προχώρησε σε σκληρή κριτική και αυτοκριτική για το θέμα αυτό, για το οποίο είναι συνυπεύθυνα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και βεβαίως το Λάος που οι θέσεις του είναι ακόμη χειρότερες:

  Θ. Πάγκαλος: «Είμαστε αισχροί που δεν δίνουμε υπηκοότητα στους μετανάστες»

  «….Στην Ελλάδα παραβιάζουμε όλους τους κανόνες που έχουμε υπογράψει στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην Ε.Ε. και επιμένουμε να μη δίνουμε υπηκοότητα γιατί κάποιοι φασίστες στο κυβερνών κόμμα ή και στο δικό μας κόμμα ή και στους διοικητικούς μηχανισμούς, θεωρούν ότι Ελλην είσαι άμα έχεις ελληνικό αίμα και όχι άμα μιλάς τη γλώσσα, ζεις στην Ελλάδα και θέλεις να είσαι Ελληνας με τη σύγχρονη αντίληψη……..Ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε ότι μόνο η Ελλάδα σ’ όλη την Ευρώπη, με φασιστικό και απαράδεκτο τρόπο, αρνείται να δώσει υπηκοότητα στους μετανάστες. «Ξέρετε ότι είμαστε αισχροί σ’ αυτό το θέμα και προφανώς κάποια μέρα θα γίνουμε πανευρωπαϊκά καταγέλαστοι», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός……………».

  http://www.enet.gr/online/online_text?c=112&id=85510432

 9. Ο/Η manitaritoubounou λέει:

  Λοιπόν:

  1) Να συμφωνήσω με τον «αλέξανδρος ανδρουλάκης» να ετοιμάσουμε μια διαδυκτιακή διαμαρτυρία. Νομίζω ότι πρέπι να απευθυνθούμε στο σπίτι του Γιώργου- Σαμψώ, δηλ. στο Μουσικό σχολείο Θεσσαλονίκης. Με εξουσιοδοτείτε να έλθω σε συννενόηση;

  2) » industrial daisies»: Ακριβώς έτσι.

  3) Να συμφωνήσω με τον » jim_hellas». Ορίστε τα τεκμήρια: «Εξαφανίστηκαν» οι Αφγανοί από την λιμενική ζώνη της Πάτρας, εδώ:
  http://www.gowest.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=12204&Itemid=352

 10. Ο/Η roidis λέει:

  αγαπητό (αν και…χριστιανικό 🙂 )manitaritoubounou,
  Αν μπορεί εσύ να κάνεις κάτι κάντο, προσωπικά ήδη στηρίζω (γνωστό) τέτοιες πράξεις, αλλά παραπάνω δεν μπορώ να προσφέρω, εκτός του ότι ειλικρινά δεν έχω χρόνο, είμαι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, με παιδιά, οικογένεια, ρουτίνα…

  ρο

 11. Ο/Η sarant λέει:

  Κύριε Λασκαράτε

  Επειδή σε γενικές γραμμές είστε έγκυρος και θεωρείστε έγκυρος, καλό είναι να διαφυλάξετε την εγκυρότητά σας, γιατί με δηλώσεις του τύπου «Η ….. είναι η μόνη χώρα στην Ε.Ε. που ….» θα την χάσετε πολύ γρήγορα. Η ΕΕ πλέον έχει 27 κράτη μέλη και είναι ένα απέραντο μωσαϊκό.

  Εν προκειμένω, η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν χορηγεί υπηκοότητα στα μεταναστάκια που γεννιούνται σε ελληνικό έδαφος. Το Λουξεμβούργο, είμαι βέβαιος γιαυτό, δεν δίνει υπηκοότητα αυτόματα σε μεταναστόπουλα που γεννήθηκαν στη χώρα, ακόμα και από ενωσιακούς γονείς. Πρέπει να γίνουν 18 χρονών, πρέπει να κάνουν αίτηση, πρέπει να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις διαμονής, νομίζω μάλιστα ότι πρέπει να περάσουν και ένα γλωσσικό τεστ. Και βέβαια πρέπει να παραιτηθούν από την πρώτη τους υπηκοότητα.

  Αν πάτε μάλιστα στη Βικιπαίδεια, στη σελίδα Nationality Law, θα δείτε ότι πολλά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν jus sanguinis και όχι jus solis. Θα μπορούσατε λοιπόν να διατυπώσετε κάπως αλλιώς την πρότασή σας.

  Άλλωστε, και να έπαιρναν υπηκοότητα τα μεταναστάκια που γεννιούνται στην Ελλάδα, ο Γιώργος-Σαμψών Χατσατριάν δεν θα είχε να ωφεληθεί, καθώς αυτός γεννήθηκε θαρρώ στο Λενινακάν.

  Τούτου λεχθέντος, που λένε και οι αρχαίοι, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι καλά κάνουν τα ιστολόγια και προβάλλουν το θέμα, πράγμα που δημιουργεί ελπίδες ότι τελικά το παιδί θα βρει το δίκιο του, να σκάσει κι ο ιός του Πλεύρη.

 12. Ο/Η manitaritoubounou λέει:

  Ανέλαβα να έλθω σε επαφή. Περιμένω απάντηση από το… σπίτι του Γιώργου – Σαμψών…

 13. Ο/Η SimonSays λέει:

  Συμφωνώ με τον sarant συμπληρώνοντας ότι ο Πάγκαλος δεν είναι και η καλύτερη πηγή ενημέρωσης κε. Λασκαράτε 🙂

 14. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Κύριε Sarant,
  κατ’αρχήν ανάγνωση γνωρίζω και εγώ και διάβασα πως το παιδάκι δεν γεννήθηκε εδώ. Συναφώς όμως με το θέμα μας που είναι η αστοργία της ελληνικής Πολιτείας προς τους μετανάστες κατέθεσα και τις δηλώσεις Πάγκαλου για τα παιδιά των ξένων που γεννιούνται εδώ.
  Για την ακρίβεια ή μη του ισχυρισμού πρώτα από όλα δεν πρέπει να ψέξετε εμένα αλλά τον κ.Πάγκαλο τ.υπουργό Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ (@Στην Ελλάδα παραβιάζουμε όλους τους κανόνες που έχουμε υπογράψει στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην Ε.Ε. και επιμένουμε να μη δίνουμε υπηκοότητα@) και την έγκριτη Ελευθεροτυπία που υιοθετεί τις δηλώσεις του, αλλά και την ίδια την κυβέρνηση που δεν έσπευσε να τον διαψεύσει και να επικαλεστεί το Λουξεμβούργο σας ή (λέμε τώρα) την νεοφώτιστη Βουλγαρία.
  Επειδή έχω παρακολουθήσει το θέμα αρκετά στενά και επειδή κι εγώ γεννήθηκα από Έλληνες γονείς σε τριτοκοσμική χώρα του εξωτερικού βρεττανική αποικία και επήρα την αγγλική υπηκοότητα άμεσα, επιτρέψτε μου να σας πω σχετικά με την Ελλάδα και το κρατίδιο του Μεγάλου Δουκός. Έχουμε λοιπόν εδώ την πρωτοφανή-όπως τουλάχιστον έχω διαβάσει συχνά- περίπτωση, να γεννιέται ένα παιδάκι π.χ. Νιγηριανών μεταναστών να φτάνει 18 ή και 20 χρονών, να φοιτά στο ελληνικό Πανεπιστήμιο και να μην έχει Νομική Προσωπικότητα.

  Βλ. Ιό «Ρατσισμός δεύτερης γενιάς»- Ελευθεροτυπία, 7/7/2007
  http://www.iospress.gr/mikro2007/mikro20070707.htm – 13k

  Τα παιδάκια των Ενωσιακών γονέων που γεννήθηκαν κάτω από το σκήπτρο της Αυτού Μεγαλειότητος του Μεγάλου Δουκός δεν αποτελούν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα αν δεν είναι Λουξεμβουργιανοί διότι είναι ήδη πολύ εύκολα πολίτες της Ε.Ε. ως παιδιά των γονιών τους. Τα δικά μας είναι νομικά ανύπαρκτα με ότι τραγικό και βάρβαρο αυτό συνεπάγεται και δεν αναφέρομαι στο παιδί του Άγγλου πρέσβυ που θα γεννηθεί εδώ και δεν θα πάρει διαβατήριο Ψωροκώσταινας αλλά Μ.Βρεττανίας. Βέβαια στην αιωνία Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών, το να υπάρχουν παιδιά, νέοι ή μεσήλικες νομικά ανύπαρκτοι και ηθικά εμηδενισμένοι δεν είναι πρωτοφανές. Το έχουμε και στη Θράκη όπου καταργήθηκε μεν από τον κ.Σημίτη το κατάπτυτο άρθρο 19 [Ο Αγιώτατος Χριστόδουλος είχε καταγγείλει χριστιανικότατα την κατάργησή του και την άρση της αισχρής αδικίας ως προδοσία και «βλακωσύνη» (!)] αλλά όχι αναδρομικά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκεί ακόμη πολίτες χωρίς ταυτότητα και δυνατότητα να προβούν ακόμη και σε στοιχειώδη αγοραπωλησία ακινήτου.

  Βλ και Ιό
  …………..Τους ομοϊδεάτες του σκληρούς εθνικιστές μητροπολίτες Μαρωνείας κ. Δαμασκηνό και Φλωρίνης κ. Αυγουστίνο ξεπέρασε ο κ. Χριστόδουλος, όταν έγινε γνωστή η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να καταργήσει επιτέλους το απάνθρωπο άρθρο 19 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας. Για να μας θυμίσει, ίσως, την καταγωγή του από τη Θράκη, ο τότε μητροπολίτης Δημητριάδος μίλησε τον περασμένο Σεπτέμβριο για «πράξη εγκληματική, ισοδύναμη με εθνική προδοσία. Μία ταύτη πρόθεση προδίδει είτε παθολογική βλακωσύνη (sic), είτε αθεράπευτη δουλοπρέπεια.» Φυσικά, όταν αναφέρεται ο ίδιος στη μειονότητα της Δυτικής Θράκης, ο κ. Χριστόδουλος μιλά για «Τούρκους» («Ελληνορθόδοξη Αυτοσυνειδησία», σελ. 84)…………….. Ελευθεροτυπία, 24/5/1998
  http://www.iospress.gr/ios1998/ios19980524c.htm – 10k

  Ο χριστιανικώτατος πρωθυπουργός μας που μοιράζει φυλαχτά, ορόφους Νοσοκομείων και αεροπλάνα σε ασθενούντες ρατσιστές αρχιερείς, θέλει να δώσει ψήφο στους Ελληνοαμερικανούς της Νότιας Καρολίνας και στερεί στοιχειώδη δικαιώματα (ακόμη και ιατρικής περίθαλψης) σε παιδιά που γεννήθηκαν, ζουν, εργάζονται, σπουδάζουν, προσφέρουν εδώ.

  syriza.gr/news/o-al-alabanos-mazi-me-toys-polites-3c7oris-dikaioma-psfoy-sto-foroym-metanastn/ – 37k

 15. Ο/Η xBerliner λέει:

  Θα συμφωνήσω με τον sarant.
  Και στη Γερμανία δεν δίνεται αυτόματα η υπηκοότητα σε όσα παιδιά γεννιούνται εκεί. Θα πρέπει ο ένας γονιός να έχει μόνιμη άδεια παραμονής στη χώρα και να διαμένει σε αυτή τουλάχιστον για 8 χρόνια. Αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση δεν παίρνει την υπηκοότητα. Παίρνει το δικαίωμα. Θα πρέπει όταν ενηλικιωθεί να κάνει αίτηση απόκτησης. Αν δεν είναι πολίτης της ΕΕ θα πρέπει να μην έχει άλλη υπηκοότητα (με εξαίρεση νομίζω τους πολίτες της ΕΕ η γερμανία δεν επιτρέπει διπλή υπηκοότητα) .

 16. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Ένα σχετικό άρθρο από τη σημερινή Αυγή-Καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΑΔ-Διαμαρτυρία του Συνήγορου του Πολίτη.

  Ομηρεία με συνεχείς αποφάσεις απέλασης

  Συντάκτης : Γαλανοπούλου Μαρία 21/01/2008

  Να μπει τέλος στο ιδιότυπο καθεστώς «ομηρείας», στο οποίο υποβάλλονται αλλοδαποί σε βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί περισσότερες από μία αποφάσεις απέλασης, ζητά από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ο Συνήγορος του Πολίτη. Θυμίζει δε ότι η Ελλάδα καταδικάστηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το θέμα.
  Συγκεκριμένα, σε πόρισμά του ήδη από τα τέλη του 2006, ο ΣτΠ διεπίστωνε ότι πολλοί αλλοδαποί αφού κρατούνταν επί τρίμηνο (ανώτατο όριο κράτησης σύμφωνα με τον Ν. 2910/2001) προκειμένου να απελαθούν, αφή­νονταν ελεύθεροι επειδή η απέλαση ήταν ανέφικτη. Αμέσως μετά όμως συλλαμβανόταν και κρατούνταν και πάλι επί τρίμηνο, στη βάση «νέας» απόφασης απέλασης. Στις περιπτώσεις αυτές η έκδοση δεύτερης ή και τρίτης απόφασης απέλασης χρησιμοποιούνταν καταχρηστικά για να «νομιμοποιηθεί» η συνέχιση της κράτησης.
  Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που αναφέρονταν στο πόρισμα του ΣτΠ. Μετανάστης από τη Νιγηρία, αφού κρατήθηκε για τρεις μήνες στο Τμήμα Αλλοδαπών Βορειοανατολικής Αττικής, χωρίς να καταστεί εφικτή η απέλασή του, αφέθηκε ελεύθερος τον Μάρτιο του 2004. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου του, αφέθηκε ελεύθερος στις 14.50 μ.μ. για να συλληφθεί ξανά με νέα απόφαση απέλασης και κράτησης 20 λεπτά μετά, στις 15.10 μ.μ., πριν καν προλάβει να αποχωρήσει από το χώρο του Τμήματος. Άλλος μετανάστης από τη Ρουάντα συνελήφθη για παράνομη παραμονή και κρατήθηκε τρεις φορές σε διάστημα ενάμιση χρόνου.
  Τελικά, αφού σε καμία από τις περιπτώσεις δεν κατέστη δυνατή η απέλαση στη χώρα καταγωγής του, αφέθηκε ελεύθερος με αντιρρήσεις τον Μάιο του 2004. Άλλωστε και η καταδίκη της Ελλάδας για τη στάση αυτή της Ελληνικής Αστυνομίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ήταν για μία από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στο πόρισμα (John κατά Ελλάδος, 10.5.2007).
  Σύμφωνα με τον ΣτΠ, με δεδομένο ότι η απόφαση απέλασης διαθέτει διαρκή ισχύ, η έκδοση νέας απόφασης σε βάρος του ίδιου αλλοδαπού δεν είναι θεμιτή και συνεπώς η συνέχιση της κράτησής του μετά τη συμπλήρωση του τριμήνου δεν είναι νόμιμη. Μάλιστα, ο ΣτΠ πρότεινε την κατ’ εξαίρεση μόνο σύλληψη και νέα κράτηση, προς εκτέλεση παλαιότερης απόφασης απέλασης, εφόσον είναι απολύτως δια­σφαλισμένο ότι η απομάκρυνση του αλλοδαπού από τη χώρα είναι εφικτή.
  Ο ΣτΠ κρίνει απαραίτητη την επανεξέταση της συγκεκριμένης πρακτικής, προκειμένου να εξασφαλισθεί η τήρηση της νομιμότητας κατά τη μεταχείριση των κρατούμενων αλλοδαπών. Τονίζει τέλος ότι, σε περίπτωση διαπίστωσης ανεπαρκούς νομικού ερείσματος ή αμφιβολίας, οι θιγόμενοι αλλοδαποί θα πρέπει να αφήνονται άμεσα ελεύθεροι.

  Μ.Γ.

  http://193.218.80.70/cgi-bin/hwebpressrem.exe?-A=479147&-w=&-V=hpress_int&-P

 17. Ο/Η sarant λέει:

  Κυριε Λασκαράτε, δεν καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο αιχμηρή η απάντησή σας, και γιατί επικαλείστε άρθρα 19, ασθενούντες ιεράρχες και άλλα τόσα πράγματα στα οποία κανείς δεν έχει αντίρρηση -ή τουλάχιστον όχι εγώ.

  Απλώς σας επισημαίνω ότι ο αφορισμός «Η … είναι η μοναδική χώρα όπου …» είναι σχεδόν πάντα λαθεμένος, όπως επίσης ότι τα ελληνόπουλα που γεννιούνται στην κουτοφραγκία (δική σας διατύπωση αυτό) δεν παίρνουν πάντοτε την υπηκοότητα της χώρας, ούτε αυτόματα. Δεν είμαι μάλιστα βέβαιος αν υπάρχουν «ευρωπαϊκά νόμιμα» στο θέμα της απόκτησης υπηκοότητας, που είναι ένα θέμα που, αν δεν σφάλλω, εμπίπτει στην αρμοδιότητα των κρατών. (Βέβαια υπάρχει και ιθαγένεια της ΕΕ αλλά δεν υποκαθιστά την των κρατών μελών)

  Κατά τα άλλα, ο Ιός είναι σε γενικές γραμμές απροσμέτρητα εγκυρότερη πηγή από τον κ. Πάγκαλο, μακάρι να είχατε
  χρησιμοποιήσει αρχικά αυτόν οπότε θα αποφεύγατε τις ανακρίβειες. Αν διαβάσατε το λινκ του Ιού που μου προτείνατε (Ρατσισμός από κούνια) θα δείτε ότι δεν κάνει την παραμικρή αναφορά σε διατάξεις της ΕΕ (που δεν υπάρχουν) παρά μόνο στα όσα ισχύουν σε Γαλλία και Ισπανία, ως παραδείγματα προς μίμηση.

  ν.σ.

 18. Ο/Η zaphod λέει:

  Δεν είμαστε κράτος, πάει και τελείωσε. Όσο για τα παιδιά των μεταναστών που δεν τους δίνεται υπηκοότητα νμζ πως είναι αληθές (και λυπηρό συνάμα) …λες και είμαστε ΟΛΟΙ και με το ζόρι απόγονοι του Περικλή….μπα..πιο πολύ του Εφιάλτη θα έλεγα 😦

 19. Ο/Η Gpapoul λέει:

  Στην Ελλάδα που ασκούν «εξωτερική πολιτική» (και …εσωτερική φυσικά) ο Αθνιμος με τον Ψωμιάδη, δεν περισσεύει χώρος για τέτοιες ευαισθησίες…Έχουμε να φάμε πολλά ψωμιά ακόμα για να γίνουμε άνθρωποι – με τη σύγχρονη έννοια του όρου.

 20. Ο/Η xberliner λέει:

  κ. Λασκαράτο
  Συμφωνώ απόλυτα με τον προλαλήσαντα. Δεν υπάρχει κοινή νομοθεσία στην ΕΕ σχετικά με την υποκοότητα. Τα παραδείγματα που αναφέρετε έχουν να κάνουν με τη διαχείρηση και την ομηρία των μεταναστών από το ελληνικό κράτος-αστυνομία.

  Λίγο που έψαξα στο δίκτυο, βρίκα ότι καμία χώρα της ΕΕ δεν δίνει την υποκοότητα σε όποιον γεννηθεί στο έδαφός της. Η τελευταία χώρα που γινόταν αυτό είναι η Ιρλανδία. Συνεπώς και τα ελληνόπουλα που γεννιούνται σε άλλες χώρες τις ΕΕ δεν παίρνυον την υποκοότητα της χώρας αυτής, παρά μόνο αν ικανοποιούνται μια σειρά από συνήθως αυστηρές προϋποθέσεις.

  Και ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι απλός: φανταστείτε μια χώρα όπως η γερμανία η οποία έχει σχεδόν 3 εκ Τούρκους, πολλοί από τους οποίους έχουν γεννηθεί στη γερμανία. Φαντάζεστε να 1,5 εκ Τούρκους να έχουν δικαίωμα ψήφου στις ομοσπονδιακές εκλογές; Και το πρόβλημα δεν είναι ότι οι τούρκοι θα έχουν δικαίωμα ψήφου. Το πρόβλημα είναι ότι μια κοινωνική ομάδα, η οποία δεν ενσωματώθηκε στην τοπική κοινωνία (για λόγους που δεν είναι του παρόντος), τα μέλη δύναται να συμπεριφέρονται ως συλλογικά και όχι ατομικά σε διάφορα θέμα όπως αυτό της ψήφου. Και 1,5 εκ ψήφων βγάζουν κυριολεκτικά κυβέρνηση. Όταν το δικαίωμα της ψήφου από ατομικό το μετατρέψεις σε συλλογικό τότε έχεις πρόβλημα δημοκρατίας.
  Όλες οι χώρες οι οποίες για διάφορους λόγους αδυνατούν να ενσωματώσουν τους μετανάστες έχουν συνήθως και πιο αυστηρά κριτήρια για τις υποκοότητες. Το μεγάλο ερώτημα είναι βέβαια αν η ενσωμάτωση είναι πρόβλημα τις τοπικής κοινωνίας ή τον μεταναστών (η μικρή μου εμπειρία λέει ότι στην Ευρώπη έχουμε κοινωνίες απρόθυμες να ενσωματώσουν μετανάστες απρόθυμους να ενσωματωθούν).

 21. Ο/Η roidis λέει:

  Κύριε Σαραντάκο και φίλε xberliner,
  Έχετε και οι δυο δίκιο, αυτό που ίσως εννοούσε ο συνεργάτης μου Λασκαράτος είναι η άδεια μόνιμης διαμονής, δηλαδή μετά από μερικά χρόνια δουλειά και διαμονής, παίρνεις ταυτότητα Μονίμου Κατοίκου

  Στο Βέλγιο που ζω, όπου γεννήθηκαν και τα δυο μου παιδιά, όταν λοιπόν αυτά φτάσουν την ηλικία των 16 χρ. έχουν δικαίωμα να ζητήσουν, εάν το επιθυμούν, τη Βελγική υπηκοότητα, και φυσικά την παίρνουν αυτομάτως επειδή οι γονείς τους κατάγονται από κράτος-μέλος της Ευρ. Ένωσης.

  Εάν όμως οι γονείς είναι π.χ. από άλλο κράτος πέραν της Ευρ. Ένωσης το ζήτημα δεν απορρίπτεται, αλλά εξετάζεται σοβαρά.

  Όταν όμως γεννηθούν παιδιά 3η γενιάς μεταναστών στο Βέλγιο και η υπηκοότητα ζητηθεί, τότε την αποκτούν αυτομάτως.

 22. Οι αξιόλογοι άνθρωποι όχι απλά αφήνονται να φύγουν, αλλά ουσιαστικά διώχνονται κακήν κακώς.

 23. Παράθεμα: Όπου σχολείο και πατρίς… « Allu Fun Marx: Βόλτες στην Blogoslovakia

 24. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Αγαπητοί φίλοι,
  δεν αντιδικώ με κανέναν καλοπροαίρετο όπως εσείς, προσπαθώ να συνεισφέρω με πληροφορίες για να καταδείξω το μέγεθος του προβλήματος. Το γεγονός που κατέγραψα το πήρα αυτούσιο από τις στήλες της Ελευθεροτυπίας και από καταγγελία του κ.Πάγκαλου. Χρεώστε μου λοιπόν όπως ο Simon πως εμπιστεύτηκα την δήλωση ενός πρώην ΥΠΕΞ και μάλιστα δήλωση αυτοκριτική που είχε το τεκμήριο της καλής πρόθεσης και μάλιστα δήλωση που δεν διαψεύστηκε ούτε από την έγκυρη εφημερίδα ούτε από την κυβέρνηση που προφανώς την έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια ξέροντας πως κανένα κόστος δεν θα είχε. Μην μου καταλογίζετε προθέσεις που δεν είχα και μη με ρωτάτε γιατί φέρνω και διαφορετικές περιπτώσεις ως παραδείγματα. Το θέμα είναι πολύπλευρο και καλό είναι να φωτίζονται όλες οι πτυχές του.
  Απάντησα πως και έτσι αν είναι σε όλη την Ε.Ε., η κατάσταση εδώ είναι τραγικότερη από την υπόλοιπη Δ.Ευρώπη αφού τα παιδιά αυτά φτάνουν 18 χρονών ταλαιπωρούμενα με βαρβαρότητα.
  Κύριε sarant τη Θράκη, τις δηλώσεις μίσους και ρατσισμού του Μακαριωτάτου κλπ δεν την επικαλέστηκα για να σας την χρεώσω, αλλά ως επιχείρημα της κρατικής μας αθλιότητας που δεν έχει την όμοιά της στην Ευρώπη και μάλιστα από μια χώρα που το 1/3 του πληθυσμού της έχει μεταναστεύσει και έχει τύχει καλύτερης μεταχείρισης.

  Σας παραπέμπω και σε δημοσίευμα του Τομέα δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ (δάσκαλε που δίδασκες….) βασισμένο σε έρενα των ΝΕΩΝ
  tm.pasok.gr/anthropina_dikaiomata/?m=200703 – 86k-

  27/3/2007
  Να σταματήσει η ομηρεία των παιδιών

  Δέκα πολιτικοί από όλα τα κόμματα συμμετέχουν στην έρευνα των «ΝΕΩΝ» για τους μετανάστες

  Γράφει 0 κ. ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ

  Διακομματικό «ναι» – με εξαίρεση στελέχη της Ν.Δ., που εκφράζουν επιφυλακτικότητα ή έμμεση άρνηση – στη λήψη άμεσων μέτρων για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα, προκύπτει από την έρευνα των «ΝΕΩΝ» στην οποία συμμετείχαν 10 πολιτικοί από όλα τα κόμματα.
  Οι περισσότεροι πάντως συμφωνούν ότι πρέπει να σταματήσει η ομηρεία των παιδιών αυτών που, ενώ έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίζονται ως πολίτες με ίσα δικαιώματα, ενώ με την ενηλικίωσή τους οφείλουν να καταβάλουν 1.500 ευρώ για να προμηθευτούν το παράβολο για την αίτηση κτήσης ιθαγένειας. …………… το άρθρο συνεχίζεται…

 25. Ο/Η valsamon λέει:

  εάν ο σαμσών όμως ήταν αντί για μουσικός, αρσιβαρίστας, ηθοποιός (του συρμού) ή ποδοσφαιριστής, τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα για αυτόν στη αντιπνευματική κοινωνία μας.. ασφαλώς θα μπορούσε να πάρει την ιδιότητα του »επί μακρόν διαμένοντος»

 26. Ο/Η Zorba The Greek λέει:

  Αγαπητέ Ροϊδη,
  το ελληνικό κράτος, πέραν των ιθαγενών, βάλθηκε να τρελάνει και τους αλλοδαπούς μετανάστες. Με την άθλια γραφειοκρατία του και με την έλλειψη συντονισμένης πολιτικής. Θύματα αυτών πέφτουν κάθε χρόνο χιλιάδες μετανάστες αλλά και τέκνα αυτών – έτσι η ελπίδα γιά μιά καλύτερη ζωή στη «νέα πατρίδα», μετατρέπεται σε εφιάλτη με γραφειοκρατικά παρελκόμενα. Κάτι τέτοιο ως φαίνεται αντιμετωπίζει και ο Σαμσών – άλλα ποιός αρμόδιος να ενδιαφερθεί; Η Ελλάδα, όπως γνωρίζεις, δεν είναι Βέλγιο σε πολλά ζητήματα.

  Και επειδή υπήρξε, άνευ λόγου κατ’ εμέ, αναφορά στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, καλό θα ήταν να παραθέσω μιά ομιλία του αναφορικά με τους μετανάστες σε ιερατικό συνέδριο, που αν μη τι άλλο, με βρίσκει σύμφωνο:

  «Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, στο β΄Ιερατικό Συνέδριο της Αρχιεπισκοπής για τους μετανάστες στον τόπο μας.
  Γόνος προσφυγικής οικογένειας ο ίδιος ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, θυμήθηκε εμφανώς συγκινημένος τη νοσταλγία των γονιών του και ιδιαίτερα της μητέρας του, που πίστευε πως δεν χάθηκαν οι ελπίδες να επιστρέψει στη γενέτειρα γή. Ο κ. Χριστόδουλος επισήμανε οτι, τόσο ο Χριστιανισμός, όσο και ο Ελληνισμός, είχαν έντονο το αίσθημα της φιλοξενίας, ενω είχαν ανυψώσει σε ιδεώδες την προστασία του ξένου.
  Ο κ. Χριστόδουλος όμως συνεχίζοντας καυτηρίασε την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική απο το 1973 «της μηδενικής μετανάστευσης» και των κλειστών συνόρων, όπως είπε, και πρόσθεσε:
  ΄«Ούτε τα αίτια της μετανάστευσης, ως ηλπίζετο, καταπολέμησε, ούτε βεβαίως και την μετανάστευση μπόρεσε να περιορίσει. Τι επέτυχε όμως;
  -Συνέβαλε στη «μετάλλαξη» της νόμιμης μετανάστευσης σε «λαθρομετανάστευση».
  -Προσέφερε το έδαφος για την εμφάνιση και τη δραστηριοποίηση των διακινητών και των δουλεμπόρων.
  -Κατέστησε τους μετανάστες πιο ευάλωτους ή τους έρριξε στα δίχτυα του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος.
  -Εκαλλιέργησε σε πολλούς συμπολίτες μας την λανθασμένη αντίληψη οτι κάθε μετανάστης είναι και εγκληματίας.
  -Υπέθαλψε και υποθάλπει με τον τρόπο αυτό αισθήματα ξενοφοβίας και ρατσισμού-ευτυχώς ομως στη χώρα μας επι του παρόντος όχι και εκδηλώσεις ξενηλασίας…»
  Ο κ. Χριστόδουλος απευθυνόμενος στους πολιτικούς της πατρίδας μας και της Ευρώπης, αλλά και πέρα απο τα ευρωπαϊκά σύνορα, έκανε έκκληση λέγοντας :
  «Μην πολεμάτε τους μετανάστες. Πολεμήσατε τις αιτίες που οδηγούν σε εξαναγκασμό, εκπατρισμό και μετανάστευση. Μην περιορίζετε τη φαντασία σας σε πολιτικές ελέγχων-επινοήσατε πολιτικές και στρατηγικές περισσότερο αντάξιες του υψηλού λειτουργήματος για το οποίο σας εξέλεξαν οι λαοί.»
  Και ο κ. Χριστόδουλος κατέληξε με μια γενικότερη έκκληση : « Η πολιτισμική μας κληρονομιά», είπε, «επιβάλλει την εξασφάλιση ενός αποτελεσματικού νομικού και θεσμικού πλαισίου για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ξένων. ΄Ομως οι νομικές και θεσμικές ρυθμίσεις, όσο σημαντικές και αν είναι, πράγματι, για την κοινωνική ένταξη των αλλοδαπών, δεν είναι παρά μία απο τις προϋποθέσεις και ένας απο τους παράγοντες ένταξης. Για την αποτελεσματική καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των αλλοδαπών και τη δυναμική κοινωνικο-οικονομική συσσωμάτωσή τους στην κοινωνία που επέλεξαν να καταφύγουν, πέραν απο τα θεσμικά μέτρα, προαπαιτείται και η ευρύτερη συγκατάθεση, συναίνεση και συνεργασία της κοινωνίας των πολιτών».
  (13.5.2003) Αθηναΐκο Πρακτορείο Ειδήσεων»

  Μην ψάχνουμε φαντάσματα εκεί που δεν υπάρχουν.

 27. Ο/Η Priapos λέει:

  Πολύ καλά μας τα λέτε κύριοι. Τέτοια μογγολικά μπουμπούκια δεν πρέπει να φεύγουν. Ας λέει ο Νόμος ότι θέλει…εμείς να τους κρατήσομε!

 28. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Zorba the Greek,
  λες πως

  @…υπήρξε, άνευ λόγου κατ’ εμέ, αναφορά στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο…@

  Θα προσπαθήσω να εξηγήσω το κατ’εμέ αυτονόητο. Υπέθεσα πως η περίπτωση της μη απόδοσης ιθαγένειας στον Αρμένη μαθητή δεν εκτέθηκε εδώ ως μοναδική ατομική περίπτωση και εξαίρεση σε ένα φιλόξενο κράτος, αλλά πως είναι μια από τις χιλιάδες περιπτώσεις που εντάσσονται στο πρόβλημα ρατσισμός-ξενοφοβία-εθνικισμός. Στα πλαίσια αυτά εξέθεσα την περίπτωση της αφαίρεσης της ιθαγένειας από Έλληνες πολίτες της Θράκης με βάση το άρθρο 19, η δειλή κατάργηση του οποίου επέσυρε την βάρβαρη αντίδραση της Αυτού Θειοτάτης Μακαριότητος. Αν δεν επισημανθούν τα βαθειά αίτια του ρατσισμού στη χώρα μας, που ένα από αυτά είναι ο εθνικός μεσσιανισμός, η θεωρία της ανώτερης φυλής που απειλείται πανταχόθεν και ξεπουπουλιάζεται να αγοράζει F 16 την ίδια στιγμή που τσιγκουνεύεται να δώσει υπηκοότητα σε ένα λαμπρό παιδάκι, τότε απλά υποκρινόμαστε. Η ιστοσελίδα του κ.Ροϊδη δεν είναι μπλογκ της ενορίας του οσίου Παφνούτιου που διενεργεί εράνους φιλανθρωπίας για αναξιοπαθούντες, αλλά βήμα καταγγελίας κοινωνικών προβλημάτων και αναζήτησης των αιτίων που τα παράγουν.

  Zorba the Greek,
  φοβάμαι πως κοροϊδεύεις τον εαυτό σου επικαλούμενος εδώ αντιρατσιστικά κείμενα της Α.Θ.Μ. Μπορώ να σου φέρω και αντιρατσιστικές δηλώσεις των αξιότιμων κ.κ. αρχηγού του Λάος, του κ.Βορίδη και του κ.Αθ.Πλεύρη, υπάρχουν και μερικές είναι ιδιαίτερα τολμηρές και συγκινητικές για κάθε ευαίσθητη στρουθοκάμηλο. Είναι πασίγνωστο πως ένας δημαγωγός αναδιπλώνεται ευκαιριακά και παρουσιάζει διγλωσσία. Άλλωστε η διγλωσσία του Μακαριωτάτου είναι παροιμιώδης. Να σου θυμίσω τις ρατσιστικές δηλώσεις του για το «κουσούρι» της ομοφυλοφιλίας τη στιγμή που ως γνωστόν «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί». Θα συμφωνείς μαζί μου πως τελικός κριτής καθενός είναι οι πράξεις του και το αποτέλεσμά τους:

  «…απο των καρπων αυτων επιγνωσεσθε αυτους μητι συλλεγουσιν απο ακανθων σταφυλας η απο τριβολων συκα ουτως παν δενδρον αγαθον καρπους καλους ποιει το δε σαπρον δενδρον καρπους πονηρους ποιει ου δυναται δενδρον αγαθον καρπους πονηρους ποιειν ουδε δενδρον σαπρον καρπους καλους ποιειν παν δενδρον μη ποιουν καρπον καλον εκκοπτεται και εις πυρ βαλλεται αρα γε απο των καρπων αυτων επιγνωσεσθε αυτους…».

  Θα με καταϋποχρέωνες αν μου υποδείκνυες μια (αριθμός 1) δήλωση αποδοκιμασίας από την Α.Θ.Μ. κάποιου συγκεκριμένου ρατσισμού και μια πράξη οικονομικής βοήθειας των συγκεκριμένων θυμάτων του. Για να σε βοηθήσω σου φέρνω τα παραδείγματα του Αλβανού μαθητή με τη σημαία (Οδυσσέα Τσενάϊ), της εγκληματικής επίθεσης του Σταυροφόρου Καζάκου κατά Νιγηριανών οι οποίοι έμειναν δια βίου ανάπηροι και τώρα φυτοζωούν, της νυκτερινής επίθεσης και του ξεσπιτώματος κατά αλβανικών οικογενειών στη Μυτιλήνη, των παιδιών των φαναριών, του πογκρόμ κατά των Πακιστανών στα δυτικά προάστεια, του πογκρόμ στην Ομόνοια μετά από ποδοσφαιρικούς αγώνες, των βασανισμών μεταναστών στα αστυνομικά τμήματα, της εξευτελιστικής παρωδίας βάπτισης μισόγυμνου μετανάστη από αστυνομικούς της Θεσσαλονίκης που πυροβολούσαν στον αέρα(εδώ θιγόταν και το ιερόν μυστήριον), των αλεπάλληλων βιασμών από αστυνομικούς σε βάρος μεταναστριών κλπ κλπ κλπ
  Μήπως έχεις να μου υποδείξεις κάποιο σχολείο μεταναστών που άνοιξε ο ζάπλουτος Μακαριώτατος από την καθέδρα του Παλαιού Ψυχικού, κάποια στέγη υποδοχής μεταναστών, κάποια συστηματική περίθαλψη ναυαγισμένων Αφγανών, κάποιο πρόγραμμα ψυχολογικής στήριξης, κάποιες επισκέψεις βοήθειας στα ανήλιαγα ημιϋπόγεια-τάφους όπου διαβιούν, ή στα άθλια κελλιά των φυλακών όπου στοιβάζονται τα ανθρώπινα τσουβάλια, ή κάποια επέμβαση για να μην απελαθεί πίσω στην Κόλαση κάποιος Ιρανός πολιτικός φυγάδας κ.ο.κ. Θα με καταϋποχρέωνες. Και δεν μιλάω βέβαια για την τελευταία περίοδο όπου έδινε την υπέρτατη μάχη της προνομιακής αρπαγής μοσχεύματος και της αναβολής του πιό ευτυχισμένου ραντεβού ενός πιστού, αυτού με τον Θεό του, αλλά για τα προηγούμενα χρόνια που άστραφτε και βρόνταγε κατά Γραικύλων, Γυφτοσκοπιανών, Τούρκων, κουλτουριαραίων κλπ.
  Να σου θυμίσω το: «ξένος ἤμην καὶ οὐ συνηγάγετέ με, γυμνὸς καὶ οὐ περιεβάλετέ με, ἀσθενὴς καὶ ἐν φυλακῇ καὶ οὐκ ἐπεσκέψασθέ με»;

  Επίτρεψέ μου παράλληλα να σου επισημάνω τρεις κραυγαλέες περιπτώσεις (Η τελευταία είναι κακουργηματική)που καθόλου δεν πιστοποιούν τον αντιρατσισμό του Α.Θ.Μ. αντίθετα τον υποβιβάζουν σε άλλη μία προκλητική του υποκρισία και κούφιο θεατρινισμό.

  1)Kέντρο ερευνών για θέματα ισότητας.

  http://www.kethi.gr/greek/meletes/HOUSEWORK_FILIPINEZES/filippinezes-PDF.pdf

  «Στο πεδίο της ιστορικής µνήµης αλλά από µίαδιαφορετική σκοπιά τοποθετούνται και οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Χριστοδούλου, στις οποίες οι Φιλιππινέζες οικιακές βοηθοί είναι υπεύθυνες για τηναπώλεια της Ελληνορθόδοξης αγωγής στα Ελληνόπουλα: «Τα παιδιά µας ταµεγαλώνουν Φιλιππινέζες!» και «πρέπει να φτιάξουµε εµείς βρεφοκοµεία και παιδικούς σταθµούς να αναλαµβάνουν τα παιδιά των Ελλήνων και όχι αλλόθρησκοι ξένοι…»35. Αλλού, οι ρατσιστικοί τόνοι κατεβαίνουν:«Η Εκκλησία θα πρέπει ναδηµιουργήσει βρεφονηπιακούς σταθµούς, ώστε τα εργαζόµενα ζευγάρια νααφήνουν σε σωστά χέρια τα παιδιά τους. Γιατί στις περιπτώσεις εκείνες που δενυπάρχει κάποιος συγγενής να τα προσέχει, οι οικογένειες αυτές αναγκάζονται
  ——————————————————————————–
  Page 20
  προσλαµβάνουν Φιλιππινέζες και Πολωνέζες, οι οποίες δεν µπορούν να τουςδώσουν την αγωγή που απαιτείται»36.

  34εφ. Τα Νέα, 23-04-1997, Σελ. Ν06.
  35εφ. Η Καθηµερινή, 05.04.2001

  2)Την ίδια ώρα ο Αρχιεπίσκοπος δηλώνει, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Καρατζαφέρης: «Γιώργο, σε παρακολουθώ και με κάνεις υπερήφανο. Απηχείς, νομίζω, τις απόψεις του ελληνικού λαού. Η σχέση του Αρχιεπίσκοπου με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη ξεκινά τη δεκαετία του ’80…………………….».
  Το ΒΗΜΑ, ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ 03/06/2007 , Σελ.: A22

  3)Δηλώσεις Χριστόδουλου για τη δολοφονία Αλβανών φαντάρων από Έλληνες παρακρατικούς στο αλβανικό φυλάκιο της Επισκοπής

  http://www.iospress.gr/mikro1998/mikro19980919.htm – 13k

  “Στο κάτω κάτω και ένοχοι αν είναι οι συλληφθέντες, θα έπρεπε να συγκαλυφθούν. Γιατί τώρα, ποιος θα θελήσει να αναλάβει κάποια τόσο επικίνδυνη αποστολή, όταν είναι βέβαιος ότι η ίδια του η κυβέρνηση θα τον απαρνηθεί; Κατά τα άλλα, τα όνειρα για ελευθερία στη Β. Ήπειρο θάπτονται, οι νέοι απογοητεύονται και η διπλωματία θριαμβεύει”!!! (Πληροφόρηση, Ιούλιος-Αύγουστος 1995).
  Ελευθεροτυπία, 19/9/1998

  Λυπάμαι που θα πω πως όσοι αγαπούν πραγματικά τον άνθρωπο Χριστόδουλο, έπρεπε να τον είχαν καλέσει να ζητήσει κάποια οφειλόμενη συγγνώμη και όχι να προσπαθούν να εξωραϊσουν την πολύ κακή πλευρά του εαυτού του.

 29. Ο/Η Zorba The Greek λέει:

  Αγαπητέ Λασκαράτε, γράφεις…
  «Θα με καταϋποχρέωνες αν μου υποδείκνυες μια (αριθμός 1) δήλωση αποδοκιμασίας από την Α.Θ.Μ. κάποιου συγκεκριμένου ρατσισμού και μια πράξη οικονομικής βοήθειας των συγκεκριμένων θυμάτων του». Δε θέλω να σε καταϋποχρεώσω, αλλά επειδή δε σου χαλάω χατήρι θα σου υποδείξω μία δήλωση αποδοκιμασίας του – ρατσιστή και φασίστα όπως λές – Μακαριωτάτου.

  1.http://www.mjourney.com/news/News_from_Greece/817.Ratsistiko_AMOK.shtml
  ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΑΜΟΚ: Το φονικό. Αναφορικά με τους φόνους του Παντελή Καζάκου στο κέντρο της Αθήνας.
  «Θλίψη και οργή από Χριστόδουλο και πρύτανη»

  «Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τις «αποτρόπαιες πράξεις βίας και ρατσισμού που συνέβησαν χθες το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας. Ο λαός μας έχει αποδείξει στην τόσο μακρά ιστορική του πορεία ότι συμβιώνει ειρηνικά με αλλοεθνείς και αλλοθρήσκους, γνωρίζοντας ότι η αγάπη προς τον πλησίον δεν περνά μέσα από μισαλλόδοξες και απάνθρωπες ενέργειες εθνικιστικού, ρατσιστικού, πολιτικού ή θρησκευτικού περιεχομένου».
  Η Νεολαία Ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της: «Αυτοί που όπλισαν το χέρι των δραστών είναι η ρατσιστική….».

  2. Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος επισκέφθηκε παιδιά από την Ουκρανία και κούρδους πρόσφυγες, στους οποίους παρέδωσε ανθρωπιστική βοήθεια. (9.7.2003) Αθηναΐκο Πρακτορείο Ειδήσεων. http://www.migrants.gr/new.asp?NEW_ID=715.

  Από την πλευρά σου, αγαπητέ συνάδελφε σχολιαστή, θα με υποχρέωνες αν μου έδειχνες μία (αριθμός 1) οικονομική στήριξη θυμάτων ρατσιστικής βίας εκ μέρους του επίσης ζάμπλουτου, αξιότιμου κ. Αλέκου Αλαβάνου, ο οποίος ήταν και πρόεδρος κόμματος-ένθερμος υποστηρικτής των καταπιεσμένων μεταναστών.

  Ελπίζω να μη σε υποχρεώνω. Είμαι πολύ ευγενής και δεν το θέλω, πίστεψε με. Δεν εξωραϊζω καμία κακή ή καλή πλευρά. Απλά προσπαθώ να βλέπω και να κρίνω τα γεγονότα από τη μετριοπαθέστερη και περισσότερο ουδέτερη των απόψεων. Πιστεύω να συμφωνούμε σε τούτο. Σε κάθε περίπτωση ο Μακαριώτατος έπρεπε να είχε ζητήσει συγγνώμη γιά παλιές αμαρτίες κατά το παρελθόν – είναι υποκριτικό να του το ζητάς τώρα.

 30. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Zorba the Greek,
  χαίρομαι που βρέθηκε μια αποδοκιμασία συγκεκριμένης ρατσιστικής πράξης από τον Αγιώτατο, και με καταϋποχρεώνεις που το επισημαίνεις. Θα συμφωνείς φαντάζομαι πως η φραστική καταδίκη δεν αρκούσε πολλώ μάλλον που ο Καζάκος ήταν πιστό μέλος της Εκκλησίας και έφερε στο λαιμό ένα μεγάλο σταυρό. Πέρα από ανέξοδα λόγια δεν υπήρξε τίποτα. Ευτυχώς βρέθηκαν πολλοί συγγραφείς που παρεχώρησαν τα δικαιώματά τους υπέρ των θυμάτων του που επαναλαμβάνω φυτοζωούν μέσα στην εξαθλίωση την ώρα που η Εκκλησία κολυμπάει στο χρυσάφι. Το λιγώτερο θα μπορούσε η Εκκλησία να τους χορηγήσει μια ισόβια σύνταξη ή να πιέσει την πιστή Πολιτεία που σφυρίζει αδιάφορα να το πράξει. Σου ανέφερα βέβαια και ξέρεις και μόνος σου δεκάδες περιπτώσεις βασανισμού προσφύγων κλπ όπου ο Μακαριώτατος ετήρησε σιγήν ιχθύος.
  Από επισκέψεις στα παιδιά της Ουκρανίας και της Σερβίας και της Γεωργίας και του Βελουχιστάν δεν αμφιβάλλω πως ο Μακαριώτατος έχει να επιδείξει όχι μόνο αυτήν που ανακάλυψες αλλά εκατοντάδες. Όι άνθρωποι όμως θέλουν έργα υποδομής και όχι ευκαιριακές ελεημοσύνες για τηλεοπτική χρήση. Για παράδειγμα η ελβετική ανθρωπιστική οργάνωση «Terres des Hommes», κατήγγειλε τη χώρα μας πως στο ίδρυμα «Αγ.Βαρβάρα», «αγνοείται η τύχη 487 παιδιών» των φαναριών «από τα 644 που φιλοξένησε τα τελευταία χρόνια».
  http://www.bbc.co.uk/greek/domesticnews/story/2004/11/printable/041130_greece_albanianchildren.shtml – 7k
  Που είναι η μόνιμη φιλοξενία της ζάπλουτης Εκκλησίας;
  Μου λες για τον Αλαβάνο, έναν άνθρωπο που κυνηγήθηκε από τη Χούντα όταν ο πατριώτης διάβαζε, τον οποίο εγώ δεν εκπροσωπώ, αλλά να σου απαντήσω πως δεν είδα ποτέ να δηλώνει χριστιανός. Αριστερός είναι ο άνθρωπος και η Αριστερά σιχαίνεται τις ελεημοσύνες. Πιστεύει στις πολιτικές που λύνουν τα προβλήματα. Και η δημόσια πολιτική παρουσία του Αλαβάνου στο πλευρό των εργαζομένων, των ανέργων των μεταναστών κλπ είναι διαρκής.

  Περίμενα πως θα είχες την ευαισθησία να αποδοκιμάσεις τον εγκωμιασμό εγκληματικών πράξεων (δολοφονία αθώων Αλβανών) η οποία κατ’αναλογία μπορεί να δικαιολογήσει και την πράξη του Καζάκου να δολοφονήσει μετανάστες τους οποίους θεωρούσε εθνική απειλή. Περίμενα πως θα είχες την ευαισθησία να καταδικάσεις τις δηλώσεις του για το άρθρο 19 που παρασκεύαζε την Κόλαση για εκατοντάδες συνανθρώπους μας της Θράκης. Περίμενα πως θα αποδοκίμαζες την γελοία επίθεσή του κατά των Φιλιππινέζων νταντάδων που αν εισακουόταν θα οδηγούσε τις γυναίκες αυτές στην πείνα ή την πορνεία.
  Περίμενα τέλος πως θα καταδίκαζες τον μυθώδη αφορολόγητο πλούτο που έχει συγκεντρώσει η Εκκλησία με την συνενοχή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πλούτο τον οποίο δικαιολογεί με τα εσώρουχα τάγκα και τα σάπια κοτόπουλα της Αλληλεγγύης, ή με επισκέψεις σε Ουκρανάκια για να μοιραστούν χάντρες και καθρεφτάκια, με έξοδα των επιχορηγήσεων του Υπουργείου Εξωτερικών.
  Αν στα αλήθεια πιστεύεις πως η Εκκλησία πραγματοποιεί έστω και εκατομμυριοστό από το ανθρωπιστικό έργο που χρωστάει, αν δεν σε ενοχλεί η προκλητική πολυτέλεια και η βοώσα υποκρισία, αν θεωρείς πως με τις ελεημοσύνες των εράνων και των δίσκων δεν καταβαραθρώνεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια αλλά επιτελείται έργο θεάρεστο, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια συζήτησης. Στο κάτω κάτω ο καθε ένας υπερασπίζεται τις αξίες του και τους ανθρώπους που του αξίζουν.

 31. Παράθεμα: Στο Ζήτημα του Γιώργου Σαμψών γράφουν « Το Μανιτάρι του Βουνού

 32. Ο/Η manitaritoubounou λέει:

  Σήμερα ανέβασα και την επερώτηση στη Βουλή του βουλευτή Σερρών Μάρκου Μπόλαρη:

  http://manitaritoubounou.wordpress.com/2008/01/25/xatsarian-eperwtisi-sti-boyli-markosmpolaris/

 33. Παράθεμα: Στο Ζήτημα του Γιώργου Σαμσών γράφουν « Το Μανιτάρι του Βουνού

 34. Παράθεμα: ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ » Επειδή η αγάπη μαθαίνεται…

 35. Ο/Η "ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ' η διαρκής πτώση/αυτοαναίρεση του ίδιου του Συλλογικού μας «ΕΙΝΑΙ». λέει:

  ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
  ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  Τα μελανά χρώματα «Παιδείας/Πολιτισμού»
  Ο «μεσαίωνας» των Ωρο-αμισθίων

  ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

  Η Ωρο-αμισθία είναι ο εφιαλτικότερος δείκτης του (εκ)παιδευτικού και του πολιτειακού μας πολιτισμού.
  Είναι η διαρκής πτώση/αυτοαναίρεση του ίδιου του Συλλογικού μας «ΕΙΝΑΙ».

  Είναι μια άμουση γενική ΠΡΟΒΑ για την καθολική επικράτηση των σιναμερικανικών μοντέλων αποδόμησης τόσο στο (κοινωνικά ορισμένο) κράτος/έθνος όσο και για την ολοκληρωτική μετάλλαξη των ευρύτερων οικονομικών/πολιτικών σχηματισμών σ’ ένα πεδίο βολής φτηνό με στόχους τους αυξανόμενους κάθε λογής ‘απασχολήσιμους’. Για να τρέχουν κι αυτοί (ακόμα πιο γρήγορα) φοβισμένοι και κουρδισμένοι πίσω από τις απάνθρωπες ‘προτεραιότητες’ μιας καταστροφικής πρακτικής για την ΟΛΗ ΖΩΗ του ΠΛΑΝΗΤΗ. Να ‘απολαμβάνουν’ (και αισθητικά) με άδεια την τσέπη -και με φουσκωμένη την πιστωτική κάρτα- την δρομολογημένη κατανάλωση άχρηστων κι επιζήμιων εννοιών και πραγμάτων για μια ΜΙΣΗ ΚΑΙ ΒΓΑΛΕ ‘πλουσιοπάροχη’ Υπό-ζωή.

  http://www.parodos.net.gr/3onstrike.htm

  ΔΩΣΕ ΑΠΛΟΧΕΡΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
  ΧΤΙΣΕ ΤΩΡΑ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑ

  ΠΡΟΩΘΗΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ
  ΑΛΛΑ ΚΑΙ Σ’ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ -ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ-
  ΚΛΕΙΔΟΚΡΑΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΤΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΩΡΟ-ΑΜΙΣΘΙΑΣ

  ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 36. Ο/Η ...αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα λέει:

  Yπόθεση Γ.Σ.Χ. – Ένα Test Drive
  http://users.thess.sch.gr/veccio/ereyna/gsh.html

 37. Ο/Η Tse λέει:
  ΕΛΛΑΔΑ 2003 (αφιερώνεται στους σκεπτόμενους έλληνες) Α’ ΥΠΟΘΗΚΕΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ Από ψηλά εκύτταξε με τα μεγάλα μάτια της, το χέρι άπλωσε σα να μιλούσε σ’ όληνε την πλάση και διάταξε: όποιος βλέπει καθαρά να μιλήσει. Από τις εκατό μυριάδες είκοσι άντρες εσηκώθηκαν χωρίς φωνή να βγει από τα χείλη τους. Και είπε πάλι: όποιος από σας έχει φωνή να μιλήσει. Και οι δεκαπέντε κάθισαν. Κι είπε στους πέντε: όποιος από σας είναι αγνός να μιλήσει. Τότε οι άλλοι τέσσερες εκάθησαν και εκατάλαβα ότι ο κλήρος είχε πέσει σε μένα. Και εμίλησα με τούτα τα λόγια: Ελληνόπουλα μη σας παγιδεύουν. Οι αρχαίοι έλληνες δεν είναι πρόγονοί σας. Σας κοροϊδεύουνε. Φρούδα η κληρονομιά σας ελληνόπουλα. Με τους αρχαίους έλληνες σχέση καμμία-ευτυχώς- δεν έχετε ελληνόπουλα. Με τους αρχαίους έλληνες φιλόσοφους που πληρωμένα υμνούσαν την πλουτοκρατία, που είπαν τις μεγαλύτερες βλακείες που ειπώθηκαν ποτέ- και καταστρέψανε μ΄αυτές τον κόσμο σχέση καμιά δεν έχετε ελληνόπουλα. Με Περικλήδες κι άλλους εκμεταλλευτές της δυστυχίας των λαών του τότε κόσμου τίποτα δε σας δένει ελληνόπουλα. Και το Βυζάντιο ελληνικό δεν ήταν ελληνόπουλα. Καμία σχέση. Μερικοί μόνο τη γλώσσα την ελληνική μιλούσαν όπως εσείς την αγγλική μιλάτε τώρα- είσαστε εγγλέζοι;.. Οι έλληνες έσβυσαν από τους τόσους αρίθμητους λαούς που κατακτήσανε τον τόπο σας ελληνόπουλα. Πιασμένοι από άγνωστους- αλλοσπαρμένα είσαστε ανεμομαζώματα ελληνόπουλα. Όμως εσάς, τ’ αφεντικά σας με ψεύτικες γεμίζουν το κεφάλι σας περγαμηνές και θέλουν να σας κάνουν να πιστέψετε ότι συνέχεια είσαστε όλων εκεινών. Με τέτοιους πρόγονους για δόλωμα- δανδήδες μαστρωπούς-πλαστούς κι αυτούς συλλογιστείτε τι ψάρια να πιαστούν μπορούνε… Θέλετε αυτά τα ψάρια ελληνόπουλα να είστε σείς; Με λέξεις που δε νιώθετε, με σκέψεις που ποτέ δεν κάνατε, με άλλων συμφέροντα με σάπια ιδανικά σας συντυλίγουν ελληνόπουλα και στη σακκούλα του πελάτη Χρόνου φτηνοπουλημένους σας πετάνε καθώς εκείνοι ζούνε τη μεγάλη τους ζωή μέσα σε φράκα διπλωτοί και τριγυρίζοντας από δεξίωση σε δεξίωση και λόγους βγάζοντας που από ιερογλυφικά πιο ακαταλαβίστικοι σας είναι. Ποιοι ‘ναι αυτοί που ζουν με τη ζωή σας; Ποιοι που τον κόπο σας,θρασείς,τρυγάνε; Ποιοι είναι που στ’ όνομα κάποιας κοινής καταγωγής- που εκείνοι από το τίποτα ζωγράφισαν- σας έχουν δούλους κι υπηκόους τους και σαν λεμόνια όποτε θέλουνε σας στίβουν; Ποια σχέση έχετε σεις με τους απόγονους τουρκοπροσκυνημένων κοτζαμπάσηδων; Ποια σχέση έχετε σείς με τους απόγονους φαναριωτών που για χιλιετηρίδες λεηλατούσαν- στεριανοί ανόσιοι πειρατές- ανατολή και δύση, κι όποιων τυχάρπαστων προστρέξανε σαν η βαλανιδιά ‘ουρκία έπεσε κάτου να ξυλιστούν κι αυτοί και τα δισέγγονά τους; Ποια σχέση έχετε σεις μ΄αυτούς που έχουνε στο σβέρκο σας καθήσει, και τ΄αχαμνά σας σπηρουνίζοντας πλευρά σας πάνε όπου να τους πάτε θέλουν; Ποια σχέση έχετε-τι με δαύτους σας ενώνει έξω απ’ ό,τι τους δούλους με τους αφεντάδες τους ενώνει; Τι σας ενώνει έξω από το γυάλισμα που κάνετε των παπουτσιών και των ασημικών τους ελληνόπουλα; Κι ως πότε-ως πότε θ΄ανεχόσαστε σεις να ιδρώνετε και να πονάτε κι από τον ίδρω και τον πόνο σας αυτοί μπογιές να δένουν που μ’ αυτές μ’ ωραία χρώματα να ζωγραφίζουν οάσεις σαν τις ψεύτικες εκείνες της ερήμου που εκεί με μούτρα βρώμια και διψάρικα πέφτετε μέσα εσείς ξεγελασμένοι; Πάρτε όνομ’ άλλο ελληνόπουλα να μην αυτός που ακούει τ’ όνομά σας σας λυπάται. Πάρτε όνομ’ άλλο ελληνόπουλα να μη σφετεριστές σας λένε ονομάτων. Πάρτ’ ένα όνομ’ άλλο ελληνόπουλα και τιμήστε το δικό σας κάνοντάς το. Πάψετε να ‘χετε γι ασπίδα και κοντάρι σας κάποιους που σχέση ούτε μια δεν έχετε μαζί τους. Πάψτε ανθρώπους ξένους με τη ράτσα σας προμετωπίδα στο βιβλίο που εσείς να γράψτε θέλετε ν’ αφήνετε να σας κολλάνε. Τόσο ανίκανους σας θεωρούν- τόσο ανάξιους- που δίχως σπρώξιμο ουτ’ ένα βήμα να μην μπορείτε τάχα μόνοι σας να κάνετε. Και σεις απάνω στο αναπηρικό το καρροτσάκι που σας κάθησαν νιώθετε άνετα να ‘στε βαλμένοι; Κοιλοπονέστε σεις μονάχοι ελληνόπουλα και σεις γεννήστε την πατρίδα που σας πρέπει. Νόθα πατρίδα σεις να μεγαλώνετε και να νταντεύετε γιατί- ανίκανοι είστε σεις για να ‘χετε παιδί δικό σας; Πάψτε να λέτε «οι αρχαίοι πρόγονοί μας» ελληνόπουλα κι αρχίστε «εμείς» να λέτε.. Τα περασμένα έτσι κι αλλιώς αφήστε τα. Τα μέλλοντα κανένας δεν τα ξέρει. Το ‘ώρα ελληνόπουλα υπηρετείστε. Δικόν σας τώρα φτιάχτε ένα θεό, εσείς,με τα δικά σας χέρια, και σ’ αυτόν προσευχηθείτε. Δεν το μπορείτε-ούτε αυτό δε σας αφήνουν; Κάντ’ ένα εργοστάσιο που τυραννοκτόνα όπλα να φτιάχνει και ριχτείτε στη δουλειά. Δεν το μπορείτε ούτε αυτό; Τότε χαλάστε ό,τι όρθιο μένει. Γκρεμίστε, ισοπεδώστε τον τόπο που σας έδωσαν να ζείτε και την ερμιά -που εσείς, ΕΣΕΙΣ θα ‘χετε φτιάξει- πατρίδα πέστε την. Αυτή θαν’ η πατρίδα σας γιατί πατρίδα φτιαγμένη από σας θα είναι. Θέτε να χτίστε μήπως-τέτιαν έχετε πνοή; Τ’ άχρηστα πάρτε, τα γελοία τ’ αρχαία τ’ αγάλματά τους σπάστε τα πέτρες και με κείνα χτίστε μία πατρίδα που να σας ταιριάζει.-ναι, πατρίδα φτιάχτε από τα παλιολίθαρα. Δικό σας κάντε κάτι και δικό σας μόνο. Τότε και μόνο τότε μπορείτε να ‘σαστε υπερήφανοι ότι και σεις κάνατε κάτι. Τι καρτερείτε άπρακτοι ελληνόπουλα; Μήπως δεν έχετε τα κότσια τη μεγάλη τη σκάλα ν’ ανεβείτε που χάνεται η άκρη της στα ουράνια; Καλά.Δε βλάφτει. Το σκαλί το πρώτο της ανέβετε και κείνο κατοχή σας και πατρίδα κάντε. Κι αν τολμήσει- ας έρθει κάποιος από κει για να σας διώξει- σα σκύλοι λυσσασμένοι πέστε απάνω του θανατοδάγκωτος να φύγει. Κι αυτή θα είναι η δόξα σας αδέρφια ελληνόπουλα. και όχι η ψεύτικη που δίνουν ελεημοσύνη στο απλωμένο χέρι σας- οι καλοβολεμένοι απανωσκαλίτες. Κυττάτε, η γενιά των σημερνών πατριδοκάπηλων ειν΄έτοιμη σε τελετή σεμνή πατρίδα μία ξένη να σας παραδώσει. Αρνηθείτε την! Προτού απ’ την έναρξη της πουλημένης τελετής γκρεμίστε τις εξέδρες. τις σημαίες ξεσκίστε, και στα πτώματα των επισήμων πάνω πατώντας,με φωνή που ν’ ακουστεί ως τ’ άστρα να ηχήσει αφήστε ο καινούργιος σας παιάνας φτιαγμένος απ’ τις τελευταίες πνοές εκείνων που ως τώρα δέσμιους σας κρατούσανε σε φυλακές ξενοχτισμένες. Δεν έχετε ιστορία ελληνόπουλα. Φτιάχτε τη σεις αν θέλετε δική σας πέρα ως πέρα να ‘ναι. Λειψή,κακότροπη,άδοξη,μικρή ή μεγάλη μα να ‘ναι αληθινή. Και να ‘ναι όλη δική σας ελληνόπουλα. Τότε και μόνο τότε περήφανοι θα σας αρμόζει να ‘σαστε ελληνόπουλα- όταν σε ξένες πλάτες πάνω θα πάψετε να κουβαλιέστε και να γινόσαστε περίγελως των όπου γης λαών. Κι ούτε υπήρξε εικοσιένα ένδοξο ελληνόπουλα. Οι ήρωές τους υστερόβουλοι αρριβίστες που στον μεγάλο το λουφέ είχανε το νου τους. Και ό,τι αν σας λένε ότι κάνανε το χύνουν πρώτα στα καλούπια τα δικά τους οι διαταγμένοι ιστορικοί και όπως θέλουνε σας το σερβίρουν ελληνόπουλα. Το εικοσιένα ελληνόπουλα ένα καπρίτσιο των μεγάλων ήταν των δυνάμεων που θέλησαν-γιατί το κρίνανε συφέρο τους- κράτος να φτιάξουν ένα εκει που παλαιά εζούσαν κάποιοι που έλληνες τους λέγαν. Φτιάχτε το εικοσιένα σας. Το εικοσιένα το δικό σας,το αληθινό. Τη χώρα σας οι ξένοι τη λευτέρωσαν για τούτο και αυτοί μέχρι και σήμερα τη διαφεντεύουν. Κι αν σας φουσκώνουν τα μυαλά με δόξες και μ’ ελευθερίες και με λάβαρα είναι γιατί να τρώνε θέλουνε απ’ τον πόθο σας για μια πατρίδα αληθινή κι αλήθεια δοξασμένη. Και ποιος λαός δεν έχει δόξα ελληνόπουλα; Λαοί που δεν πολέμησαν γενναία νικήθηκαν και χάθηκαν και δεν υπάρχουν πια. Όλοι οι λαοί που σήμερα στης γης τη φλούδα πάνω ζούνε υπάρχουν γιατ’ ειν’ ένδοξοι ελληνόπουλα. Σας βάζουνε για τις χαμένες σας να κλαίτε τις πατρίδες. Για κάποια Σμύρνη κάποιαν Αλεξάνδρεια και γι άλλες ξένες πολιτείες και χώρες’ και τώρα τελευταία για κάποια Κύπρο. Ήταν αυτές πατρίδες ελληνόπουλα δικές σας; Δουλέψατε,ιδρώσατε,ή μήπως φάγατε απ’ αυτές; Κείνοι που τρώγανε ας κλάψουνε για το χαμό τους. Εσάς σας είχανε να πολεμάτε μοναχά για κείνες. Δεν είχατε ποτέ πατρίδες ελληνόπουλα πάρεξ αυτές που φκιάσατε μονάχοι. Και σεις μονάχοι τίποτα δε φκιάσατε. Γι αυτό δεν έχετε πατρίδα ελληνόπουλα. Πίσω από τα φουστάνια τρέχετε κάποιας πατρίδας-φάντασμα και στηριζόσαστε σε δεκανίκια-κάλπικα κι αυτά. Κι αν κάποιοι ονειρόπαρτοι ποιητάδες δεν έχουν τι να κάνουνε και με τα λόγια με τον συνεπαρμό και με τη λόξα τους υμνούνε ανύπαρκτα ιδανικά και χλαίνες τρυπημένες κι αμπελοκυρές και άλλα τέτια κουραφέξαλα, ποια σχέση έχουν αυτά με την αλήθεια; Και η αλήθεια είν’ ελληνόπουλα πως είσαστε έκθετοι στην ίδια σας απέναντι τη λογική και την αξιοπρέπεια-αν έχετε- και την ανθρώπινην υπόστασή σας. Φτιάχτε πατρίδα μια δικιά σας ελληνόπουλα. Χτίστε την μ’ αίμα,ή με ιδανικά,ή με λάσπη κι άχυρα όμως δικιά σας να ‘ναι και δικιά σας μόνο. Φκιάστε φιλόσοφους δικούς σας σημερνούς, φκιάστε βυζάντια κι εικοσιένα και σαράντα, και ποιητές δικούς σας βάλτε- αληθινούς- να τα υμνούνε. Αληθινό σκαρώστε κάτι ελληνόπουλα. Κάντε αρχή- ως πότε θα ‘στε αντρείκελα-ως πότε για ψεύτικες και ξένες δόξες και πατρίδες να παινεύεστε; Αλλά προτού, χαλάστε όλα τα πριν- τα ψεύτικα και τα γελοία και τα φτιαχτά,που ικανά για να πλουτίζουνε μονάχα είναι κείνους που τα ‘πλασαν και σας τα δίδαξαν και σας εκάνανε να τα πιστέψετε για να σας έχουν δούλους στα παλάτια τους. Και το πιο κύριο ελληνόπουλα,όνομα αλλάξτε. Οι έλληνες ήσαν έλληνες. Σεις έλληνες δεν είστε. Οι έλληνες ήτανε ληστές Σεις από τη δουλειά σας μόνο ζείστε. Οι έλληνες ήτανε καταχτητές. Εσεις ούτε πατρίδα έχετε ακόμα. Οι έλληνες ήταν πολεμόχαροι. Εσείς ζητείστε την ειρήνη. Οι έλληνες εσκότωναν όποιον σκεφτόνταν λεύτερα. Σείς όλοι λεύτερα σκεφτείτε. Οι έλληνες αεροβατούσαν-σείς γερά στη γης πατείστε πάνω. Αλλάξτε όνομα ελληνόπουλα βρωμιά το νέο σας όνομα να μη θυμίζει και βαρβαρότητα κι απανθρωπιά. Δείξτε πως ξέρετε να είστε λεύτεροι απ’ όποια χαλκευμένα έντεχνα δεσμά. Δείξτε πως ξέρετε πως σας μεταχειρίζονται και πάρτε πια τις τύχες σας στα χέρια τα δικά σας. Υπάρχει ένα βιβλίο που στα φύλλα του οι πράξεις γράφονται θεών κι ανθρώπων, και τ΄ανεμοψιθύρισμα,κι η ανάσα των άδολων πουλιών,κι οι σκιές των ήλιων, και του έρωτα η ξέγνιαστη βιασύνη. Υπάρχει ένα βιβλίο που τα φύλλα του στ’ άγια του Αεί τα πλάτια ιερουργούνε. Υπάρχει ένα βιβλίο που άψυχα όταν τα σώματα θα πέσουν των πραγμάτων κείνο η ψυχή του «ύμπαντος θα είναι κι η πεμπτουσία θα ‘ναι των πνευμάτων. Υπάρχει ένα βιβλίο φωτοστόλιστο που λάμνει μέσα στ’ άϋλο των αιθέρων κι ανάμεσα κυλάει στις σελίδες του ποτάμι αθώρητων στο μάτι αστέρων. Και το βουερό φιδίσιο αστεροπλήθος καθώς λαμπρό κι ανάλαφρα κυλάει γράφει ό,τ’ είναι άξιο απ’ ό,τι εγίνει στα χάη των ατέλειωτων συμπάντων. Και το βιβλίο αυτό λευκά κρατεί τα φύλλα που ‘ναι για την Ελλάδα προορισμένα. Και τις κρατεί για σας παιδιά γενναία που φοβεροί εκδικητές θα ‘ρθείτε το αίμα να πάρτε πίσω του λαού σας μέσ’ απ’ τις φλέβες κείνων που το ήπιαν, με δίκοπο χαλώντας τες μαχαίρι. Θα λέει για σας παιδιά -φτερά του ονείρου θα λέει για σας παιδιά-βλέμμα αετίσιο θα λέει για σας παιδιά που ό,τι ακούτε να λένε οι άθλιοι οι «κινηματίες» το ξέρετε αλήθεια πως δεν είναι. Θα λέει για σας παιδιά που όσα γράφω μες στης ψυχής σας την ψυχή μιλάνε’ για σας παιδιά μου που θωρώντας γύρω βαθιά το νιώθετε πως όλα τούτα κάπως αλλιώτικα θα ‘πρεπε να ‘ναι. Θα λεει για σας παιδιά που πολεμάτε με τον εαυτό σας για να δυνηθείτε σε σφαίρες υψηλές,μάχες να δώστε μάχες όπου της νίκης το στεφάνι ο αφανισμός θα είναι των αχρείων. Θα λέει για σας εκδικητές της φτώχειας και των βασάνων και της δυστυχίας. Για τον παλμό που δώσατε στη φύση άλλονε απ’ αυτόν που ‘χε γνωρίσει χρόνια και χρόνια και χιλιετίες- παλμό ελπίδας και παλμό ευθύνης παλμό αγάπης για τη δόλια Ελλάδα, παλμό δικαιοσύνης και αλήθειας, παλμό την αλλαγή που γοργοθρέφει για να ‘ρθει ολόσαρκη και να θερίσει με το κυρτό της κοφτερό δρεπάνι κάθε τι σάπιο και φαυλοπλασμένο και με τ’ αδρό σφυρί της να γκρεμίσει κάθε τι άνομο που με ιδρώτα κι αίμα της φτώχειας είναι υψωμένο. Σε σας μιλάω ελληνόπουλά μου που τη σωστή κατέχετε την κρίση. Σε σας τα λέω ελληνόπουλά μου που μες στα στήθια σσς ψυχή κρατείτε που δε σχωράει ανθρωπιάς προδότες μόνο τους στέλνει ευθεία στο χαμό. Σε σας τα λέω ελληνόπουλά μου που ‘ναι το χέρι σας λαιμών κοφτήρι και που όπλο αντί τριαντάφυλλο κρατείτε. Και θα ‘ρθετε-η ώρα σας να! φτάνει. Χάος δε γίνεται το Χάος να μείνει. Να πληρωθεί ζητάει. Kι η δική σας η παρουσία θα το πλημμυρίσει όχι με πράγματα μα με ψυχές όχι μ’ ανθρώπους μα με θεούς με σάρκα. Θα ‘ρθετε-ναι-η ώρα σας-να την!-φτάνει. Ζωή στην εκμετάλλευση δε μένει. Η αδικία τα λοίσθια-να την!-πνέει. Την τελευταία τους πνοή αφήνουν η διαφθορά κι η ντροπερή δουλεία. Ερχόσαστε-η ώρα σας να! φτάνει! Σε σας τα λέω αυτά παιδιά που αύριο διαφεντευτές θα είστε αυτής της χώρας. Κάψτε,ρημάξτε,μην αφήστε όρθια πέτρα στην πέτρα πάνω,αν ιδείτε πως έτσι η κάτω πέτρα υποφέρει. Και μεις θα σας κυττάζουμε μ’ ελπίδα. Τόλμη κι απόφασή σας θα ευλογάμε και θα ζηλεύουμε καθώς στους δρόμους με πάτημα γατίσιο προχωράτε με μάτι αητού θωρώντας ένα γύρω πότε η στιγμή η καλή θα είναι εκείνη τον ιερό σας πόλεμο ν’ αρχίστε. Άγια η ώρα που ανοιχτούς σας ‘γέννα σε λευτεριάς και δικιοσύνης γνώμη. Κι άμποτε ίδιες νάτανε οι γέννες όλωνε των μαννάδων της πατρίδας που έχει εσας καλοί μου γεννημένους. Τότε η λευτεριά θαντρειωνόταν μαζί με τη δική σας αντροσύνη κι η ανθρωπιά θα μύρωνε το χώρο με άνθη ισότητας και δικιοσύνης. Και λίγοι ας είσαστε ίσως παιδιά μου’ Τι ας είναι οι πολλοί προσκυνημένοι’ αλλά γι αυτό και η σεπτή σας τόλμη φρούδα δεν πρέπει νάναι-πρέπει κάθε φωτιά που ανάβετε να κατακαίει κακά πολλά μαζί κι άνομων πλήθος. Πρέπει ακόμα ούτε μία σφαίρα χαμένη απ’ τ’ όπλο σας να μην πηγαίνει. Και πρέπει οι στόχοι σας παιδιά μου να ‘ναι όχι μακριά,που βλήμα δεν τους φτάνει μα κοντινοί,στα χώματά μας μέσα- τα ντόπια τα χωράφια ειναι σκοπός μας να καθαρίσουμε από τα ζιζάνια ώστε ακώλυτα ν’ ανθίσει εντός τους της ανθρωπιάς το εύοσμο το ρόδο που όληνε τη χώρα θα ευωδιάσει. Και θέλετε αλάθευτο έναν τρόπο να βρίσκετε στα γρήγορα το στόχο; Όπου θα δείτε τσέπη να φουσκώνει τότε χτυπάτε αλύπητα παιδιά μου’ έτσι καρδιά θα βρίσκει το μαχαίρι κι οι φλόγες πάντοτε στάχτες θ’ αφήνουν. Δίπλα σας ειναι οι στόχοι σας παιδιά μου. Νάτοι! Κυττάξτε αυτόν τον εργολάβο πούχει πλουτίσει παίρνοντας τα σπίτια που ‘χαν γρηούλες έρμες μονεσμένες και δίνοντας σε χτίστες και μαστόρους της πείνας μεροκάματο,και τοίχους φτιάχνοντας που ο σεισμός τους ρίχνει ο πρώτος.. Τι περιμένετε λοιπόν παιδιά μου; Αυτός σφαχτάρι πρώτο σας ας είναι. Και να! ‘ον έμπορο αυτόν κυττάξτε που χρώματα πουλάει στις γυναικούλες να βάψουνε το δώμα είτε τα ρούχα και δυο δραχμές του δίνουνε και κείνος αξίας δυο λεπτών τους δίνει χρώμα. Τι τον φυλάτε νέοι μου λεβέντες; Ας πάει στο δίκιο του χαμό και κείνος. Βάλτε φωτιά στις τράπεζες-τα κτίρια που αντίς για πέτρες με κορμιά χτιστήκαν κι αντίς νερό κι ασβέστη,ιδρώτα κι αίμα. Και κάθε που τα όπλα σας θ’ αστράφτουν το χαλασμό ας φέρνουν στους κρατούντες’ κι οι βόγγοι ας αντηχούνε και οι θρήνοι αυτών που απ’ το μαστίγιο αναγκεμένοι τα νιάτα τους βορά έχουνε δώσει στο μιαρό του χρήματος θηρίο στους αιμοβόρους φαύλους που υπακούει. Αλλά παιδιά μου όχι τα κτίρια μόνο’ Οι τραπεζίτες κι όλοι όσοι μέσα σε τέτιο εργάζονται φριχτό ένα χώρο τα πρώτα θύματα δεν πρέπει να ‘ναι της νεανικής και δίκαιας ορμής σας; Δεν θα ‘ναι το έργο σας να ξεκοιλιάστε με το χρυσό που τρώνε το μαχαίρι τα βρωμερά κορμιά των μεγιστάνων της δύναμης,του αίσχους και του πλούτου; Δεν πρέπει η φλόγα σας να κατακάψει τις παχουλές των δολερών τις σάρκες κι η τσίκνα τους δεν πρέπει όλη τη χώρα σαν ιερός καπνός να την τυλίξει να ευφρανθούν οι οσφρήσεις όλων κείνων που ως να σβύσουνε τσιτσιριζόνταν στη σκάρα της φωτιάς των πλούσιων πάνω; Δεν ειν’ οι πλούσιοι τάχατες παιδιά μου που τα παιδιά σκοτώνουν της Ελλάδας για νάχουνε πισίνα στην αυλή τους; Δεν ειν’ οι πλούσιοι τάχατες παιδιά μου που στα σκυλιά χαλάν περιουσίες ενώ οι φτωχοί σαν τα σκυλιά πεθαίνουν; Δεν ειν’ αυτοί που κάνουν τους πολέμους για να πλουτίσουνε μ’ αίμα δικό σας;; Σε σας μιλάω ελληνόπουλά μου. Που είστε απόγονοι,σας λένε,κάποιων που κάποτε σ΄αυτό τον τόπο εζήσαν. Και σας το λέν αυτό για να θαρρείτε πως κάτι σας ενώνει,ώστε κράτος να φτιάξουν και με κείνο για σημαία σ’ ανίερους πολέμους να σας στέλνουν τα πλούτη αυτοί για ν’ αβγαταίνουν; Λοιπόν παιδιά,με το καλό σα ‘ρθείτε ξέρετε τώρα ποιόνε θα χτυπήστε- τα κτήνη πούχουν πάρει όψη ανθρώπου. Και ναι στο χαλασμό λεωφορείων που κρατικά παινεύονται πως είναι. Σ’ ανατινάξεις ναι κτιρίων του κράτους- σχολείων,υπουργείων,τραπεζών.. Ναι σε καταστροφές σπιτιών πλουσίων ναι σε καταστροφές αποθηκών σε δρόμων,γεφυρών ανατινάξεις σε ΟΤΕδες σε ΔΕΗδες σε νερά. Ναι σε βαυλιάγματα πλοίων ανόμων σε σιδερόδρομων κι αεροπλάνων ανατινάξεις και δολιοφθορές. Ναι σε καταστροφές καταστημάτων σε κάθε χαλασμό ναι-πάλι ναι- όλα ισοπεδώστε τα παιδιά μου αφού όλα τ’ άδικο υπηρετούνε κι όλα στηρίζουνε σάπιο ένα κράτος. Ναι στην καταστροφή όλων που ανήκουν στο κράτος-στην απαίσιαν εταιρία που οι κακοήθεις φτιάξανε κι οι φαύλοι για νάχουν δύναμη να κατατρέχουν και να εκμεταλλεύωνται τη φτώχεια . Τη φτώχεια που την έχουν καταφέρει τρομοκρατώντας τήνε κάθε μέρα να δέχεται άφευγο κακό πως είναι οι άλλοι να καλοζούν ενώ εκείνοι χίλιες φορές την ώρα να πεθαίνουν. Τη φτώχεια που την έχουν καταφέρει να λέει δίκαιοι πως είναι οι νόμοι που άλλους φτωχούς αφήνουνε και άλλους μες στη χλιδή τους έχουνε να ζούνε. Τη φτώχεια που την έχουν μαθημένη να χαίρεται ένα κόκκαλο σα βρίσκει την πείνα της μ’ αυτό να λιγοστέψει, και ν’ αγαπά και με λατρεία να γλύφει το χέρι που της τόχει πεταμένο. Τη φτώχεια που την έχουν δασκαλέψει- και,η έρμη,έχει απόξω μαθημένα- ότι θεός υπάρχει που εκείνος τα πράγματα φτιαγμένα έτσι τα ‘χει. Τη φτώχεια που το φόβο έχουν βάλει μες στο μυαλό,το φόβο στην ψυχή της, στις πράξεις και στις σκέψεις της το φόβο, για να μπορούνε άφοβα εκείνοι σαν τα παχιά κι αναίστητα γουρούνια το αίμα τους ήσυχοι να τους ρουφάνε. Ναι στον ξολοθρεμό αυτών που ανήκουν στο κράτος-την απαίσιαν εταιρία. Και ναι στο ξεθεμέλιωμα γραφείων του κου κου ε που χιλιοπροδομένον άφησε το λαό στην κρίσιμη ώρα κι έτρεξε ν’ αγκαλιάσει τα οφφίτσια που του προσφέρανε άνομοι ξένοι. Όχι στο κου κου ε που μόνο λόγια και διακηρύξεις είναι φουσκωμένες ενώ οι διαταγμένες του οι πράξεις νερό ειναι στου κεφάλαιου το μύλο- όχι στο νέο του ανθρώπου τ’ όπιο. Ρίξτε τους πύργους του πανάθλιου κράτους η κοινωνία νάρθει της αγάπης απάνω στα συντρίμμια τους ν’ ανθίσει. Και νά ‘χει ο καθένας όλα εκείνα που τη ζωή ανθρώπινη την κάνουν. Φαύλο το κράτος,φαύλοι και οι κύκλοι που μέσα τους σαν κύστεις θυγατέρες εχινοκόκκου δολερά πλανιούνται. Φαύλες κι οι εφορίες,το καλάμι που βουτηγμένη μια του έχει άκρη στον ίδρω του λαού,ενώ στην άλλη σε ρούφηγμα κλεισμένα είναι τα χείλη των εργοστασιαρχών,των κερδοσκόπων, κι όλων αυτών που καλοζούν πατώντας στα κακοθάνατα τα πτώματά μας. Όμως μικρή μην κάνετε χαλάστρα παιδιά μου στου κακού μέσα τη ρίζα. Μετά το κάθε άγιο χτύπημά σας δέστε και κάνετε το λογαριασμό σας. Οι υπουργοί αδέρφια μου χαθήκαν; Οι διευθυντές Οργανισμών χαθήκαν; Οι μεγαλοβιομήχανοι χαθήκαν; Οι μεγαλογιατροί πια δεν υπάρχουν; Οι δικηγόροι σβήσαν οι μεγάλοι; Οι δημοσιογράφοι οι πουλημένοι; Μήπως οι ξακουσμένοι καλλιτέχνες; Οι αδίστακτοι επιχειρηματίες; Μήπως οι διανοούμενοι οι μεγάλοι με τα φανταχτερά πονήματά τους; Μή κάποιοι απ’ αυτούς δεν εχαθήκαν; Μην ειν’ ακόμα δίπλα μας,ολόρθοι, και με το που γλιτώνουνε γελάνε; Ξαπλώστε τους στο χώμα μέσα όλους αυτούς τους καρχαρίες της ζωής σας. Ξαπλώστε κι όποιον άλλονε τολμήσει τη θέση εκείνου πούπεσε να πάρει. Και τότε μόνο αυτοί θα καταλάβουν πως ή σαν άνθρωποι έχουν να ζήσουν ή σαν εχθροί του ανθρώπου να χαθούνε. Δέστε τους πώς κορδώνονται παιδιά μου, και ύφος παίρνουν και: «εμάς»,καυχιώνται, «μάς ψήφισε ο λαός κι αυτός μας έχει τη δύναμη να κυβερνούμε δώσει». Έχουνε λογική αυτοί παιδιά μου; Αφού δυο κόμματα έχουνε φτιάξει την εξουσία με σειρά που παίρνουν κι αφού κανέναν άλλο δεν αφήνουν κόμμα να φτιάξει και να διεκδικήσει κι αυτός την ψήφο του άμοιρου λαού σας ύστερα λενε:»ο λαός μας θέλει γι αυτό κυβέρνηση μας έχει κάνει». Τους διάλεξε ο λαός όπως ο αγρότης τον πάγο ή την ξηρασία διαλέγει. Τους ψήφισε ο λαός όπως ψηφίζει ο πεινασμένος ποντικός τη φάκα. Γι αυτό παιδιά μου μη να βρείτε θέτε στόχους απ’ την πατρίδα μας πιο έξω. Εδώ ειν’ οι στόχοι κι ολοι είναι δικοί σας- για σας έχουν στηθεί-κυττάξετέ τους να! στ’ αυτοκίνητά τους μέσα τώρα, στο δρόμο αύριο,στα ταβερνεία στις δεξιώσεις και στις συγκεντρώσεις, στα σπίτια τους,στις σύναξες εκείνες πολλούς μαζί που νάβρετε μπορείτε, στ’ αεροπλάνα και στα τρένα μέσα.. Απ’ τη γιορτή πετάξτε τους της ζήσης που λιτανεία την κάνανε θανάτου. Σηκώστε τη σημαία του χαμού τους’ σκεφτείτε-οι φτωχοί μυριάδες είναι κι όλοι από σας ζητάνε σωτηρία. Κι αν μέρος στη σφαγή αυτοί δεν πάρουν όμως μαζί σας θάναι η ψυχή τους σε κάθε νιας σφαγής το πανηγύρι. Γιατί άβουλοι είναι,και συνηθισμένοι να προσκυνούνε οι φτωχοί οι καυμένοι. Μην περιμένετε απ’ αυτούς βοήθεια στις πρώτες σας λυτρωτικές κινήσεις. Μα σα θα δούνε ότι κάποιος ξέρει λαιμούς φονιάδων και ληστών να κόβει και σα θα νιώσουν πως αυτό σε κείνους το λυτρωμό από τη δουλεία θα φέρει μαζί σας φίλοι μου θα συνταχτούνε κι οι φαύλοι που ως τότε τους παιδεύαν τώρα δε θάχουνε πού να κρυφτούνε. Μαχαίρι στους λαιμούς των υπουργών τους! Μολύβι στις κοιλιές τους τις παχιές.! Και μην ακούτε τις φωνές των φαύλων όσο μπορούν ακόμα να μιλούνε- που ξένα λέν πως είναι ό,τι χαλάτε’ Όχι παιδιά μου! Όχι! Όχι αδέρφια! Μη σας αγγίζουν άστοχες κορώνες: αφού εγεννηθήκατε,όλα δικά σας είναι. Λοιπόν γκρεμίστε,σπάστε και σκοτώστε. Ξανά,ξανά,πάλι ξανά παιδιά μου ώσπου την τελευταία του ανάσα ο τελευταίος ν’ αφήσει κρατολάτρης’ ώσπου ο κάθε αδιάφορος πολίτης βοηθός σας ή να γίνει ή να πεθάνει. Ώσπου οι φαύλοι φαύλον να μη βρίσκουν θέση να πάρει κυβερνητική γιατί θα ξέρει πως η θεία ορμή σας επάνω του θα πέσει φοβερή. Το φαύλο Χάος τους διαλύστε.Τάξη θα πρέπει αδέρφια μου νάρθει στη χώρα για νάχει δεύτερη μιαν ευκαιρία η λευτεριά μέσα σ’ αυτήν για να ‘ρθει. Παράλληλα φροντίστε αδερφοί μου της εκκλησιάς το τέρας να σκοτώστε. Το τέρας που φαυλότερο είναι όλων μετά από το δεινόσαυρο του κράτους. Να κάνουν γάμους θέλουν οι παπάδες; Παντρέψτε τους με δίμετρο ένα λάκκο. Βαφτίσια θέλουνε:βουτήξετέ τους στο ίδιο τους το ανίερο το αίμα. Ευχέλαιο;Ευχές διαβάσετέ τους απ’ τις νεκρώσιμες που μέχρι τώρα εκείνοι διάβαζαν και που με κείνες απ’ των φτωχών το θάνατο πλουτίζαν. Ρίξτε το ασήκωτο θηρίο χάμου. που από το τίποτα έφτιαξε αυτό μία Ελλάδα που ‘ναι στηριγμένη στο φόβο των ανθρώπων των κουτών. Διαλύσετε το φόβο των ανθρώπων κι η εκκλησία θα διαλυθεί ευθύς. Μα σεις καιρό δεν έχετε παιδιά μου για να διδάξετε την αφοβιά. Μαχαίρι φονικό έχετε μόνο κι απόφαση γερή-μ’ αρκούν αυτά. Σκοτώστε μόνο σεις όχι παιδιά μου το φόβο των ανθρώπων,μα κι αυτούς που τον φυτέψανε μες στην ψυχή τους. Κι όταν το κράτος κι η εκκλησία πέσουν πού στήριγμα η φαυλότητα θα έβρει; Ο κάθε άνθρωπος,θεός και κράτος θάναι του ίδιου του του εαυτού κι αντίς του φόβου λεφτεριά γεμάτα ψυχή θα νιώθει,και κορμί,και νου. Γελούν στη δυστυχία σς οι φαύλοι. Φαίνεται πως δεν ξέρουν οι καυμένοι ότι αυτοί σας φτιάξαν όπως είστε- διεκδικητές αυτών που η κοινωνία κείνων που διαφεντεύουν σας χρωστάει. Πούναι η παιδεία που σας έχουν δώσει; Αγράμματους σας βγάζουν τα σχολεία. Πού είναι οι δουλειές που θα δουλέψτε; Χρήμα στις τσέπες γίνανε των φαύλων. Και πού-πού είναι η ελευθερία ν’ ανθίστε μέσα της αγνοί σαν κρίνα; Και πού η δικιοσύνη;-ού η ειρήνη; Σας έχουνε κλεισμένους μες σε σπίτια που ήλιο και ουρανό ποτέ δε βλέπουν. Και πώς το μάτι σας μακριά θ’ απλώνει πλαταίνοντας του νου τα μονοπάτια; Μια γειτονιά σας έχουνε να ζείτε όπως πετάν τους χοίρους μες στη λάσπη και μέσα κει,μαζί με χοίρους άλλους μακριά ‘πο καθαριότητα και φώτα κι απ’ του πολιτισμού όποιες ανέσεις, μακριά από γέλιο κι ευθυμία και γλέντι μακριά ‘πο κάθε ανθρώπινο κι ωραίο, σας κρύβουν όλα τα καλά του κόσμου και τα στραβά του μοναχά σας δίνουν. Κι αυτό το κάνουνε γιατί σας θέλουν σφαχτάρια στο απαίσιο τους σφαγείο κι ‘αβουλους,και τελείως υποταγμένους και μια ψυχή ζητάνε να σας πλάσουν νεκροταφείο νύχτα που θυμίζει. Και πώς κανείς που όπλα δεν έχει άλλα παρά του σκότους την τυφλή μανία θα πολεμήσει αυτούς που τον τυφλώνουν παρά σκοτώνοντας και καταλώντας ό,τι σ΄αυτή τον έφερε τη θέση; Πώς σέβας σεις θα δείξετε παιδιά μου σε τέτοιους φοβερούς αιματοπότες που το δικό σας πίνουνε το αίμα κι απ’ τις δικές σας τρέφονται τις σάρκες; Έτσι στης φύσης τη φροντίδα μόνο αφήνοντάς σας για να μεγαλώστε τι άλλο θα γινόσαστε από φύση που άγνωστη γι αυτήν η λύπηση είναι και καταιγίδες και σεισμούς μονάχα και δίνες και καταστροφές γνωρίζει; Αυτών δημιούργημα είστε παιδιά μου κι ό,τι από σας θα πάθουνε τα κτήνη που έτσι εκδικητές σας έχουν φτιάξει το θέλαν-το γυρεύαν-το ζητούσαν Φτιάχνοντας σας εφτιάχναν το χαμό τους- της δικιοσύνης φκιάναν το μαχαίρι που το λαιμό τους τον παχύ θα κόψει. Μα να το πούνε αυτό μην καρτερείτε. Χίλιες και δυο θα κάνουν ρεβεράντζες και χίλιες δυο θα σκαρφιστούνε ιδέες για να σας κάνουνε να κάντε πίσω. Για να σας πουν πως άδικοι είστε τάχα- εσείς που τ’ άδικο εκεινών σας πνίγει- κι ότι δε φταιν αυτοί για την κατάντια όπου σας έχουνε καταντημένους. Και τα μεγάλα τους θα πούνε λόγια και τα μεγάλα τους θα βάλουν μέσα για να σας αποτρέψουν απ’ την άγια τη βια που μοναχά εκείνη ξέρει διπλόκοπο κραδαίνοντας μαχαίρι το δίκιο μες στην πλάση να μοιράζει και κάθε τι στραβό να το ισιάζει. Τι τάχα θέλαν από σας παιδιά μου; Ευχαριστώ περίμεναν ν’ ακούσουν; Λοιπόν σκοτώστε,κάψτε,καταστρέψτε, Αλύπητα μες στου χαμού πετάξτε το βάραθρο τον κάθε τύραννό σας. Το αίμα πίσω πάρτε το δικό σας που χρόνια τώρα οι άνομοι σας πίνουν. Σκοτώστε.Την πατρίδα θεμελιώστε τη νέα σας στο χώμα πάνω εκείνο που τα κορμιά για λίπασμά του θα ‘χει των εκμεταλλευτών σας. Τότε μόνο σα δέντρο αχάλαστο μες στους αιώνες η νέα η πατρίδα σας θα θάλλει και σ’ όλους σας γλυκούς καρπούς θα δίνει. Όμως οι ξένοι τι σας φταιν παιδιά μου; Γεμάτο είναι το σπίτι σας με βρώμα- να καθαρίστε ξένα θέτε σπίτια; Δε βλέπετε κυβέρνηση μιαρή; Δε βλέπετε αχρείους εργοστασιάρχες; Δε βλέπετε ιδιοκτήτες τραπεζών; Χωροφυλάκους μπράβους των τυράννων; Πρωθυπουργό δε βλέπετε σαν κλώσσα χλια να κρατάει κάτω απ’ τα φτερά του αυγά που νέους δυνάστες εκκολάπτουν; Εφοπλιστές; Μεγαλοβιομηχάνους; Ανώτερους υπάλληλους του κράτους; Δε βλέπετε παπάδες;Και δασκάλους δε βλέπετε τους νέους μας που στραβώνουν; Δε βλέπετε κατόχους ακινήτων καθέναν τους φτωχών χιλιάδων θύτη; Σάπιες δε βλέπετε τηλεοράσεις; Ραδιόφωνα στο κέρδος ρυθμισμένα; Δε βλέπετε προέδρους;Νομοθέτες; Δε βλέπετε..Δε βλέπετε..Τι θέτε και πάτε και σκοτώνετε τους ξένους; Θάταν σαν οι αλβανοί να τάχαν βάλει με του δικού μας κράτους τους δυνάστες- ανόητοι δε θα λέγατε πως είναι;) Μπορείτε σεις ν’ αλλάξετε τον κόσμο; Ακόμα όχι-είστε μικροί’ μα όμως μπορείτε την πατρίδα σας ν’ αλλάξτε. Λοιπόν χτυπάτε ντόπιους μόνο στόχους. Στη γη για να χωθούν οι πλουτοκράτες. Λίγο οι φονιάδες μας για να σκεφτούνε- όσο προλάβουν πριν τους χάσετε όλους. Τρόμο να νιώσουν οι βασανιστές μας κι όλοι να δούνε πως υπάρχουν κάποιοι που όχι νιώσανε την κοροιδία, μα και που βάλθηκαν να τη χαλάσουν. Οχυρωθήκανε πίσω απ’ τους νόμους- που άδικο λεν το δίκιο,την ειρήνη πόλεμο τη βαφτίζουνε,και βάζουν στη λευτεριά δουλείας ετικέττα- κι από κει πίσω λεν,μας κυβερνάνε. Κι έρχεται ο ένας και αλλάζει ό,τι ο προηγούμενός του είχε κάνει κι έρχεται ο άλλος και αφού ύφος πάρει » ο λαός μας..»λέει. «η δημοκρατία..», «για το καλό αυτού του τόπου..» λέει.. Και από μέσα του: «καλά κρατάμε, αφού σα χάχες ό,τι λέμε ακούνε..» και: » η δημοκραατία»,λενε,»αυτό ‘ναι: να κυβερνάν αυτοί που πλειοψηφίσαν». Κι αν κανενός σα μια σκια περάσει απ’ το μυαλό του αλήθειας μια ιδέα μες στης πλειοψηφίας τηνε πνίγει το τέλμα,και στην άνετη βολή του. Κι οι υπουργοί στο χρήμα κολυμπάνε και μέσα κει φωνές φτωχών δε φτάνουν. Α! ι όταν θα ξυπνήσει ο λαός μας πού θα κρυφτούνε οι εκμεταλλευτές του; Και κλέβουνε οι βουλευτές και κλέβουν.. κι οι υπουργοί αδικούνε..κι αδικούνε.. Και ο πρωθυπουργός,καλός μαέστρος όλους καθοδηγεί και συγκαλύπτει.. Και στο φαί όταν πάνω τσακωθούνε ποιος το περσότερο φαί θα φάει, «ιδού!»,φωνάζουν οι άθλιοι,»εμείς πράξη έχουμε κάνει τη δημοκρατία- καθένας έχει τη δική του γνώμη να μοιραστεί το πλιάτσικο πώς πρέπει!» Ναι,από πίσω κρύβονται απ’ τους νόμους και λενε από κει πως κυβερνάνε. Όμως εσείς το ξέρετε παιδιά μου- ούτε κυβέρνηση ειν’ αυτή ούτε νόμοι. Κι ο μόνος νόμος που υπάρχει πάντα: αφού κανείς γεννήθηκε,όλα δικά του είναι. Μα εκείνοι από τέτια δεν ακούνε κι όταν η δικιοσύνη σας χτυπήσει, εκείνοι μαζεμένοι στη Βουλή τους θ αλληλοσυλλυπούνται σοβαροί ενώ τα μνήματα γεμάτα είναι με ανθρώπους που αυτοί έχουν σκοτώσει. Κι άρθρα θα γράφουν στις εφημερίδες και στις τηλεοράσεις θα γαυριούν χωρίς να σκέφτωνται ούτε στιγμή ότι μ’ αυτά που γράφουν και που λένε τρομοκρατούν των πολιτών τα πλήθη που βλέπουνε τα όπλα πως κρατάν άνοα όντα,που μυαλό δεν έχουν ούτε για να μπορέσουν να σκεφτούνε ότι παράλογα είναι όσα λένε και για νηπίων ακόμα λογική. Γι αυτό σας λέω παιδιά μου,άλλο να σας σκοτωνουνε μη τους αφήστε. Σκοτώστε τους πρωτύτερα εσείς να μείνετε αν θέτε ζωντανοί, και όχι μόνο,μα και να μπορέστε πάνω στη γη ετούτηνε να ζείστε όπως σε όντα ανθρώπινα ταιριάζει. Σκοτώστε,καταστρέψτε-αφανίστε κάνετε σκόνη ό,τι σας στερούν και μην ακούτε τους μωρούς που λένε όσα χαλάτε πως δικά τους είναι – στον ήλιο αφού φανήκατε ,όλα δικά σας είναι. Όλοι αυτοί παιδιά μου,στο βιβλίο που της ψυχής ο ψηλός πύργος δένει θέση δεν έχουν-άφωτοι και κρύοι θα πάνε στο χαμό,σαν να μην είχαν καθόλου υπάρξει. Στ’ Άϋλου τα Πλάτια- στα Αιώνια κι Άναρχά Του τα παλάτια που σύμπαντα και κόσμους δε μετράνε- θέση γι αυτούς δεν είναι κρατημένη Αδιάφορα οι καιροί θα τους μετρήσουν σαν σάρκες σάπιες,όπως τα ψοφίμια που συναντάει στο δρόμο του ο διαβάτης. Και τόσο το μυαλό τους λίγο κόβει που δε γνωρίζουνε πως ευτυχία υπάρχει μόνο αν όλοι ευτυχούνε. Και η χαρά ομπρέλλα πως δεν είναι κάποιον να προστατεύει απ’ τη βροχή αλλά ένα υπόστεγο τεράστιο που κάτω του ολ’ οι άνθρωποι στεγνοί. Και ούτε κάνουνε ποτέ τη σκέψη- γιατί δεν τους συμφέρει όπως αυτοί άνομα το «συμφέρει» εννοούνε- ότι κανείς στον άλλο δε χρωστάει- πως όλα έχουν στον άνθρωπο δοθεί δικά του,μόνο που έχει γεννηθεί. Μα όχι! Κι έτσι,αυτοί που’ ναι ταγμένοι της ευτυχίας των λαών φρουροί αυτοί στη δυστυχία όλους βυθίζουν. Μ’ αυτό που από κείνων δεν περνάει ούτε στιγμή το φαύλο το μυαλό, για σας μια συνεχής είναι φροντίδα κι ένας μεγάλος πόθος στην ψυχή. Γι αυτό παιδιά μου μη λεφτό σταθείτε μόνο χτυπάτε,σπάσετε,σκοτώστε. Και διόλου μην ακούτε τους μωρούς που λένε πως δικές τους περιουσίες ειν’ ό,τι εσείς χαλάτε στην ορμή σας- αφού στη γη φανήκατε,όλα δικά σας είναι. Κυττάχτε τους αλήτες βουλευτές μας κυττάτε τους αισχρούς μας υπουργούς Όποια να κάνουνε βρωμιά θελήσουν νόμο την κάνουν και αυτήν ασπίδα έχουν και αποκρούουν μ’ ευκολία όποιαν επίκριση για τη βρωμιά τους, παράνομον βαφτίζοντας εκείνον που όντας από το δίκιο του πνιγμένος και κάτω από το πέλμα τους λυωτός, τολμάει τους φαύλους να κατηγορήσει. Και πώς κανείς μπροστά μπορεί να έβγει στα κτήνη,την αλήθεια για να πει που όταν απ΄ το κοπάδι ξεστρατίσει του τάφου τον τυλίγει η σιωπή.. Μόνον εσείς λεβέντες μου μπορείτε να το βροντοφωνάξετε παντού το δίκιο του μικρού και του φτωχού. Και το μπιστόλι ακούγεται μακριάθε κι ο κρότος του ανήσυχους πολύ κάνει τους φταίχτες που η σειρά καθένας το ξέρει ότι φτάνει και γι αυτόν. Κι είναι για κλάμματα μαζί και γέλια ο κάθε υπεύθυνος,σαν προσπαθεί να πείσει τους εταίρους της Ευρώπης ότι κανένας τους δεν κινδυνεύει αν στην πατρίδα μας ήθελ’ ερθεί. Όμως σ’ αυτό δικιώστε τους παιδιά μου. Τη ρήση τους αλήθεια κάντε αυτή. Παιδιά μου κάντε ασφαλή τη χώρα για κάθε ξένον που εδώ θαρθεί. Όχι γιατί σας το ζητούν οι ντόπιοι τύραννοι,τάχατες για το καλό της χώρας- γιατί η χώρα η σάπια ετούτη της πρέπει ξεθεμέλιωμα γερό- μα μόνο αυτής’ οι άλλες δε σας φταίνε. Γι αυτό παιδιά μου εσάς,να μη τους ξένους το τιμωρό σας τ’ όπλο σημαδέψει.- τάχα στον τόπο σας καλά ειν’ όλα και δεν περσεύουνε σε σας οι κλέφτες κι οι εκμεταλλευτές κι οι δολοφόνοι; Οι ξένοι αν θέλουνε να μας αρμέγουν δε φταίνε αυτοί αλλά εκείνοι φταίνε που την πατρίδα κάναν αγελάδα. Κι αυτό παιδιά μου δεν το κάναν ξένοι- δικοί μας είναι οι σπερματεγχύτες που την ‘ποταγή στον ταύρο εμπάσαν και δούλη σας εδώσαν μια πατρίδα. Μη ξένους βλάψετε λοιπόν παιδιά μου όχι γιατί σας το ζητούν οι ντόπιοι οι βρωμεροί- αλλά,γιατί,παιδιά μου, σε τίποτα οι ξένοι δε σας φταινε. Κι όταν χτυπάτε ξένους,τότε οι ντόπιοι στόχος θαρρεύουν πως δεν είναι αυτοί, και πιότερο κακό στον τόπο κάνουν και πιότερο στραπάτσο στο λαό. Ο ίδιος ο λαός της κάθε χώρας είναι για την κατάντια του που φταίει κι ο ίδιος είναι πάλι που ευτυχία θα φέρει στο δικό του σπιτικό. . Το χώρον όπου ζείτε καθαρίστε από την κόπρο κι απ’ τη δυσωδία. Γι αυτό παιδιά μου,με καλό σα ρθείτε αφήστε ήσυχες τις άλλες χώρες- σε τίποτα εκείνες δε σας φταίνε- σε τίποτα-το λέω πάλι,πάλι, για να το νιώστε μέσα σας βαθιά σας. Εσάς σας φταίνε οι άθλιοι οι υπουργοί σας και του δικού σας του λαού οι ληστές. Βασανιστές αν θέλετε να βρείτε πρέπει να πάτε στο εξωτερικό; Ή τύραννους;ή τάχα δολοφόνους; Κι αν θέτε δολοφόνους λαών ξένων ιδού εμείς που τα Βαλκάνια τ’ άλλα τα κλέβουμε και οικτρά τα λεηλατούμε. Κι αν εκμεταλλευτές θέτε ανθρώπων, να! οι δικοί μας οι μεγάλοι φαύλοι που το αίμα πίνουνε των βαλκανίων. Γιατί αδέρφια μου να μη γκρεμίστε όλα τα όρθια μες σ’ αυτό το κράτος; Τι αξίζει άραγε να μείνει όρθιο απόνα κράτος που ο πρωθυοπουργός του είναι από το λαόν αποκομμένος όπως κεφάλι απ’ το κορμί του είναι- κεφάλι μάλιστα άμυαλο παιδιά μου; Τι αξίζει άραγε να μείνει όρθιο απόνα κράτος που οι βουλευτές του προεκλογικά μοιράζουνε παπούτσια όλα δεξά ή ζερβά,κι υπόσχονται ότι του παπουτσιού θα δώσουνε το ταίρι αν βουλευτές τους βγάλει ο λαός; Τι αξίζει άραγε να μείνει όρθιο απόνα κράτος όπου οι υπουργοί του όχι προβλήματα μόνο δε λύνουν μα τα βοηθάν χειρότερα να γίνουν; Τι αξίζει ‘άραγε να μείνει όρθιο απόνα κράτος που η κυβέρνησή του του αγράμματου λαού το ενδιαφέρον το στρέφει σε ασήμαντα κανάλια κι αποστερεύει έτσι το ποτάμι από τη δύναμη κι απ’ την οργή του που αυτούς τους ίδιους πρώτα θα χαλούσε; Κι ακόμα-δυστυχώς-την ίδια αξίζει την τύχη να ‘χει κι ο λαός αυτός που δέχεται ανδράποδο να γινει των υπουργοποιημένων σας τυράννων. Τι ν’ απομείνει άραγε αξίζει από πατρίδα που τα δυο παιδιά της μες στα χρυσά και στα μετάξια τάχει και τ΄άλλα εκατό τ’ αφήνει έρμα να τα ρημάζουνε τα δυο εκείνα; Τι ν’ απομείνει αξίζει απόνα κράτος που οι αδίστακτοί του κυβερνήτες τους ολιγοφρενείς έχουνε βάλει να διαδηλώνουν για το περιβάλλον ώστε ανενόχλητοι από κανέναν άνετα εκείνοι να το καταστρέφουν; Τι ν’ απομείνει αξίζει απόνα κράτος που νόμους κάνει άδικους και φαύλους κομμένους και ραμμένους με τα μέτρα των εκμεταλλευτών νομοθετούντων; Τι κράτος ειναι αυτό που η παιδεία στη νηπιακή της βρίσκεται ηλικία; Που οι πολίτες κλέβει ένας τον άλλο σε κοινωνία μια μέσα που δικιώνει τον μεγαλύτερο πάντοτε κλέφτη; Κι αν βρείτε τίποτα σ’ αυτή τη χώρα νάναι καλό, νάχετε την κατάρα μου αν το κάψτε. Μ’ αν βρείτε να το πείτε και σε μένα για να χαρώ και πια μολύβι και χαρτί ν’ αφήσω κι ολόθερμα να τρέξω προς τα κει και το καλό καλύτερο να κάνω η δύναμή μου όσο το μπορεί. Μ’ αν δε γκρεμίστε ό,τι όρθιο στέκει και ό,τι άκαυτο αν δεν το κάψτε κι αν ζωντανό θ’ αφείστε ό,τι σας τρώει τότε η κατάρα θα σας ακλουθάει και η δική μου κι όλου του λαού. Και θά ‘σαστε και σεις σαν όλους κείνους που υποσχέσεις δίνουν παχουλές και άτιμα μετά τις παίρνουν πίσω- γιατί ο λαός σωτήρες θα σας νιώθει από του κράτους την παληανθρωπιά και λυτρωτές απ’ τα δεσμά που οι φαύλοι μ’ αυτά υποταγμένον τον κρατούν. Λοιπόν τι θέλο
 38. Παράθεμα: “ΝΕΑΡΕ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ” – My WordPress Website

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.