Άβατο, ένα μεσαιωνικό κατάλοιπο στην Ευρ.Ένωση

«Η βρωμιά τους, η αγραμματοσύνη, η χοντροκοπιά κι η ξεδιαντροπιά τους,
όλα αυτά είναι, λένε, για να μας θυμίζουν τους Αποστόλους».

Ο Έρασμος για τους καλόγερους στο «Μωρίας εγκώμιον», 54.

«Όποιος ήθελε να συνθέση ένα κώδικα εις τα εγκλήματα, και ήθελε να μην παραιτήση κανένα αμάρτημα ανθρώπινον, ας ήθελεν υπάγει εις το Άγιον όρος, και ανίσως ήθελε εξετάσει τους εκεί κατοικούντας, ήθελε κάμει τον εντελέστερον κώδικα…».
«Ελληνική Νομαρχία«.

Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

Κύριε Ροϊδη,

post160108.jpgp.jpg ριν αναφερθώ στο «Άβατο» και στα κωμικοτραγικά του παραλειπόμενα, θα ήθελα με αφορμή και την πρόσφατη παραβίασή του από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κα Λίτσα Πασχαλίδου Αμανατίδου και 9 ακόμη γυναίκες που διαμαρτύρονταν για την καταπάτηση της γης τους από την μονή Κουτλουμουσίου, να επισημάνω πως το μεγαλύτερο σκάνδαλο με το Άγιο Όρος είναι οι τεράστιες γαίες του και γενικά η οικονομική διάσταση των προνομίων που απολαμβάνει με την συνενοχή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ..
Υπέρ της άρσης του «Άβατου» τάχθηκε το 2003 το Ευρωκοινοβούλιο με ψήφους 277 υπέρ έναντι 255 κατά και 15 λευκών. Μεταξύ των υπερασπιστών του Άβατου και μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη, ο κ.Αλαβάνος.

Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, στο βιβλίο του «Άγιο Όρος», διαπιστώνει πως «Καλογερισμός χωρίς σκοτάδι δεν γίνεται». H είσοδος γυναικών και θηλυκών ζώων στο «περιβόλι της Παναγίας», απαγορεύεται από το 1046. Έκφραση αυτό΄του σκοταδισμού είναι το Άβατο, η παραβίαση του οποίου τιμωρείται με το Ν.Δ. 2623/1953 μέχρι με φυλάκιση ενός έτους και με Κανονιστική Διάταξη του 1956 με κράτηση 5 ημερών και πρόστιμο. Η Ιερά Κοινότης θέλησε με τον τρόπο αυτό να προστατευθεί από την αμαρτωλή Εύα, αλλά όταν διώχνεις τον πειρασμό από την πόρτα, αυτός μπαίνει από το παράθυρο. Στα τέλη του 11ου αιώνα μοναχοί του Άθω εμφανίστηκαν στον αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄ και διαμαρτυρήθηκαν πως η εκεί παρουσία νεαρών βλάχων βοσκών «οδηγούσε σε παρά φύσιν έξεις«. Ο αυτοκράτορας ανακάλυψε πως αυτό ήταν μια πρόφαση για να μπορέσουν να επισκεφθούν την Κωνσταντινούπολη (Στ.Ράνσιμαν «Βυζαντινός πολιτισμός» εκδ. Γαλαξίας,Αθήνα, 1979), αλλά δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά.
Ο κομμουνιστής συγγραφέας Θ.Κορνάρος, πήγε στο όρος ως εργάτης και μετέφερε τα όσα έζησε στο βιβλίο του «Άγιον όρος, οι Άγιοι χωρίς μάσκα«. Το βιβλίο του κατασχέθηκε από την Εισαγγελεία. Στις 15 Γενάρη του 1934, ο Φώτος Πολίτης, τον υπερασπίζεται με επιφυλλίδα του στην «Πρωϊα«: «Όσοι ενδιαφέρονται λοιπόν πραγματικά για την θρησκεία…αντί να ζητήσουν την κεφαλήν του Κορνάρου επί πίνακι, θάπρεπε να εξακριβώσουν τις καταγγελίες του και να ασκήσουν αυστηρόν έλεγχο εκεί που πρέπει«. Επαινετικά επίσης έγραψαν για το βιβλίο, και οι Πέτρος Χάρης, Κωστής Μπαστιάς, Λιλή Ιακωβίδη («Αθ.Νέα», 5-5-’33, «Καθημερινή», 2-4-’33, και με επιστολή της υπό ημερομηνία 15-4-’33, η ποιήτρια, δημοσιευμένη στο βιβλίο «Ένα μήνα με τους άνδρες….».). Ο Κορνάρος δημοσίευσε στο βιβλίο αυτό, υπό τον τίτλο «Πνευματική παραγωγή του όρους», την ερώτηση που σύμφωνα με το εξομολογητάριο του αγ.Νικοδήμου, πρέπει να απευθύνεται στους υποψήφιους για χειροτονία: «Ο υποψήφιος διάκονος πρέπει να ερωτηθή, εάν ανθρωπίνη φύσις, τριβήν εποιήσατο περί την οπισθίαν οπήν, ή εάν εισήλθεν εν αυτή και συνάμα ροήν εποιήσατο…». Όπως συμπληρώνει ο Κορνάρος είναι «θαύμα» το φαινόμενο να μην τρέμουν τα πόδια του υποψήφιου στο άκουσμα αυτής της περικοπής.
Απαντώντας το 1793 από την Λειψία όπου δεν τον έφτανε η εκδικητική μανία της Εκκλησίας, στις επιθέσεις του δεσπότη Πλαταμώνα Διονύσιου, ο λόγιος Χριστόδουλος Παμπλέκης, παλιός τρόφιμος της Αθωνιάδας Σχολής του θυμίζει τα χρόνια εκείνα: «...κάτω εις την αμπελικήν του μοναστηρίου, όχι μόνον έτρωγες και έπινες, ουδέ μόνον ετραγώδεις και εχόρευες με τας λύρας, αλλά και σαρίκι γυναικείον έβανες εις την κεφαλήν σου, και πιστολιαίς έριπτες περιπατών με τους πόδας γυμνούς έως τα γόνατα….οι καλόγκαιροι εφώναζον και σας πουτ…του σχολείου…….οι καλόγκαιροι εφώναζον και ημάς τους ιδίους πουτ…και πούσ…, το οποίον ημείς δεν το καταδεχόμεθα……Διά τούτο εδιώχθην κύριε Ντελή Δήμο (δια να μην είπω άγιε απόστολε) και όχι μόνον εγώ….όσοι δεν ευχαριστούντο εις τας ασελγείας, ακολασίας….» (Ιώσηπου .Μοισιόδακος «Απολογία», επιμ. Ά.Αγγέλου, σ.οθ΄.).
Ο Ζακ Lacarriere, διαπιστώνει: «Σπάνια έχω κάνει για την θρησκεία συζητήσεις τόσο βλακώδεις και πρωτόγονες όσο στον Άθω….ο αθωνίτης μοναχός αντιπροσωπεύει μια έμμονη επιβίωση των στοιχείων που συγκροτούν το διανοητικό σύμπαν ενός βυζαντινού χωρικού«. Ο ίδιος κοιτάζοντας από έναν μικρό φεγγίτη, είδε: «κατάλαβα γιατί ο αρχοντάρης βιαζόταν να με ξαποστείλει…καμιά δεκαριά καλόγεροι ήσαν τραπεζωμένοι μπροστά σε …τηγανητά, σαλάτες, ψάρια, κρασιά και ρακή….αναγνώρισα μάλιστα κι έναν…ογκώδη και επηρμένο παπά επισκέπτη…Αργότερα διαβάζοντας τον Γρηγόριο Παλαμά….Τρώνε σαν τα γουρούνια έγραφε για τους μοναχούς του Άθω, πίνουν βαρέλια κι όταν μεθύσουν προσποιούνται ότι χρησμοδοτούν«. Ο Κ.Σάθας διαπιστώνει πως «...αι εν τω Άθωνι πολυάριθμοι μοναί, απορροφώσαι τα πλούσια ελέη του ορθοδόξου πληρώματος» «ούδ’επ’ελάχιστον εξεπλήρωσαν την μεγάλην ταύτην αποστολήν» της μόρφωσης του Ελληνισμού, «ουδέν σχολείον συνέστη εν Μετεώροις και εν Άθωνι» ενώ «και η μόλις περί τους υστάτους χρόνους ιδρυθείσα…Αθωνιάς σχολή, πρόξενος πολλών σκανδάλων εγένετο και ανηλεώς διελύθη. Την αυτήν δε τύχην υπέστη και η ….Αθωνιάς τυπογραφία» («Μεσαιωνική Βιβλιοθήκη», Βενετία 1872, τ.Γ΄, σ.ο΄).
Η Γαλλίδα συγγραφέας Μαρίζ Σουαζί, μεταμφιεσμένη σε άντρα, έζησε εκεί και περιγράφοντας διαφόρους τύπους μοναχών, έγραψε γι’αυτόν που αποκαλεί «βιτσιόζο«: «…Έχει πάντα την επιθυμία του έρωτα….οι πειρασμοί ξεφεύγουν από τα φαρδιά του μανίκια…μυρίζει σπέρμα και ένοχη συνείδηση….«. O Κ.Τσαρούχας αισιοδοξεί στην «Απογευματινή» (25.11.1978): «Ακριβά θα κοστίζει η φρέσκια σάρκα σε ηγούμενους, ηγούμενες και άλλους ρασοφόρους εκμαυλιστές ανηλίκων για μοναστήρια«. Το δημοσίευμα αναφέρεται στον ηγούμενο της μονής …. Α.Μ., που οδηγήθηκε στις φυλακές Τρικάλων, επειδή παρέσυρε πέντε ανήλικους στο μοναστήρι του. Το βούλευμα του Συμβ. Πλημμελ. Τρικάλων, χαρακτηρίζει κακούργημα την χορήγηση καταλύματος στο μοναστήρι του δεκατετράχρονου Ε.Μ. Ο ίδιος ηγούμενος ομολόγησε πως και ένας 16χρονος από την Λαμία, βρισκόταν στην μονή … τον Ιούλιο του ’77. Τι γυρεύουν νεαροί έφηβοι στα μοναστήρια; Ο αγιορείτης Μιχαήλ ομολογεί: «Πολλά τα κρούσματα ομοφυλοφιλίας…Ζήτημα ομοφυλοφιλίας τέθηκε στην Σύναξη, αλλά δεν πιστεύω πλέον σ’αυτόν τον θεσμό…η προτεραιότητά τους είναι η βιτρίνα τους……δηλαδή κουκούλωμα…» («Ελευθεροτυπία» 22-4-2001). Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Τέταρτο» (Ιούνιος 1985), ο Άρχων Μέγας Μυρεψός του Οικ. Πατριαρχείου Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, συζητώντας για το Όρος, ρώτησε τον δημοσιογράφο, αν του «ρίχτηκε κανένας καλόγερος» και στην καταφατική απάντηση του συνομιλητή του, παρατήρησε: «Και εγώ είδα πολλούς να έχουν σπιτωμένους νέους, δόκιμους«.

Αναρωτιέται κανείς πως είναι δυνατόν σε ελληνικό έδαφος να καταργούνται βασικές συνταγματικές διατάξεις όπως αυτή της ισότητας των δυο φύλλων, από ένα Σύνταγμα που το άγχος του να ικανοποιήσει την Εκκλησία το κάνει να αντιφάσκει με τον εαυτό του. Οι μονές του Αγίου όρους απορροφούν κονδύλια της «αιρετικής» Δύσης, τα οποία προέρχονται και από φορολόγηση γυναικών, αλλά δεν επιτρέπουν στις τελευταίες να πατήσουν το πόδι τους σε εδάφη που δεν τους ανήκουν και τα οποία ποτέ δεν υπερασπίστηκαν έναντι οποιουδήποτε κατακτητή. Πάγια αρχή τους ήταν η προδοτική συναλλαγή με κάθε εξουσία. Σε πολλά σουλτανικά φιρμάνια που σώζονται στα μοναστήρια γράφεται: «Επειδή οι Αγιορείται προ των άλλων ραγιάδων εδέχθησαν την υπηκοότητα και απέκτησαν την ασυδοσίαν…«. Οι Αθωνίτες, βλέποντας την πτώση της Πόλης, έστειλαν αντιπροσωπεία στον Σουλτάνο Ορχάν, «προφητεύοντας» την τουρκική κατάκτηση, δηλώνοντας υποταγή. Ο περιηγητής R.Walpole είδε στις Καρυές στις αρχές του 19ου αι. το σχετικό φιρμάνι. Ανανέωση των προνομίων πέτυχαν το 1430 στέλνοντας πρεσβεία στον Μουράτ Β. Το 1453 ζήτησαν και πήραν προστασία από τον Μωάμεθ τον Πορθητή. Στις 26 Απριλίου του 1941, οι μονές του Άθω με εικοσασφράγιστη επιστολή τους προς τον Χίτλερ, ζήτησαν την προστασία του, πετυχαίνοντας να μπει φρουρά στην Ουρανούπολη, η οποία απαγόρευε σε οποιονδήποτε Γερμανό να πατήσει στο Όρος: «…παρακαλούμεν και ικετεύομεν θερμώς την Υμετέραν Εξοχότητα…..Τον…..Κύριον των Κυριευόντων εξ όλης ψυχής…ικετεύοντες όπως επιδαψιλεύη τη Υμετέρα Εξοχότητι υγείαν…επ’αγαθώ του ενδόξου Γερμανικού Έθνους. Υποσημειούμεθα βαθυσεβάστως…». Mε γράμμα του στον «Δαυλό» (τ. 251, 11.’02), ο τ.δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας γνωστός συγγραφέας και θεολόγος Γ.Μουστάκης αποκαλύπτει συγχαρητήρια επιστολή προς τον Χίτλερ της Ι.Επιστασίας των 20 εκλεγμένων αντιπροσώπων των αγιορείτικων μονών, με αφορμή την πτώση του Ζιτομίρ, σοβιετικού οχυρού στην Ουκρανία, στα χέρια των Ναζίστών: «…..αγαλλόμενοι κραυγάζομεν εν θαυμασμώ: Έπεσεν το Ζιτομίρ καί εσώθη η Χριστιανοσύνη…..Κύριος ο Θεός κρατύνη την υμετέραν εξουσίαν εις έτη πλείστα…..». Στις 7.6.’44 δημοσιεύτηκε στο «Ελεύθερον Βήμα» είδηση στην οποία εξαίρεται η άριστη συνεργασία που είχαν με τους αγιορείτες ηγουμένους οι γερμανικές αρχές και αναφέρεται πως οι μονές δεν πείνασαν «χάρις εις τας μεγάλας εισαγωγάς τροφίμων εκ μέρους του Γερμανικού στρατού εις το Όρος…».
Είναι ενδεικτική η γνώμη ενός μοναχού για τις αγωνίστριες του Δημοκρατικού Στρατού που κατέφυγαν στο όρος: «..η συμμορία αύτη είχε μεθ’εαυτής και δεκάδα των θλιβερών εκείνων γυναικών, τα οποία αποπτύσαντα πάντα χαλινόν αιδούς…..δυστυχής ελληνική φυλή που σε κατήντησεν η πανούκλα του Βορρά» (Καραγιάννη Γιώργου «Εκκλησία και Κράτος. 1833-1977…». Εκδ. «Το Ποντίκι», 1997). Το καλοκαίρι του ’44 κατέφυγαν στη μονή Εσφιγμένου γυναικόπαιδα της Ιερισσού για να γλυτώσουν από τα Τάγματα Ασφαλείας. Ο εκπρόσωπος της Ι.Κοινότητας ζήτησε να φύγουν. Ήταν τυχερές, αφού παλιότερα όπως άκουσε ο Άγγλος περιηγητής συνταγματάρχης Leake, γυναίκες που πάτησαν στο απαγορευμένο βουνό, θανατώθηκαν αμέσως. Ο ηγούμενος της ρωσικής μονής Παντελεήμονος Βασίλειος Κριβοσέϊν, συγγραφέας της «μυστικής διδασκαλίας του Γρ.Παλαμά«, κάλεσε τους Γερμανούς να διώξουν τις ικέτιδες, αλλά συνάντησε την αντίδραση των υπολοίπων μοναχών. Ο καλόγερος ήθελε να είναι πιστός στο Τυπικό που περιέχεται στον βίο του αγ. Αθανασίου Μετεώρων, που ορίζει να μην δίνεται τροφή σε γυναίκα που παραβίασε το άβατο «κάν συμβεί υπό λιμού αποθανείν«. Ο Βασίλειος που όπως όλοι οι Σλάβοι αγιορείτες επιδίωκε την διεθνοποίηση του όρους (είχαν στείλει σχετικό υπόμνημα στο Βερολίνο), καταδικάστηκε ερήμην για δοσιλογισμό σε διετή φυλάκιση το 1947, και αργότερα προήχθη σε αρχιεπίσκοπο Βρυξελών της εξόριστης (φιλοναζιστικής) ρωσικής Εκκλησίας. Στην καταδικαστική απόφαση αναφέρεται πως «ικανοποίει κατά συρροήν…όλας τας ορέξεις των κατακτητών» χαρίζοντάς τους λειτουργικά κειμήλια (Γ.Μουστάκης, «Δαυλός» Απριλίου ’03).
Το Άβατο παραβιάστηκε αρκετές φορές από επώνυμες γυναίκες. Ο πατροκτόνος Σέρβος τσάρος Στέφανος Δουσάν που κατέκτησε τον 14ο αιώνα την Μακεδονία, επισκέφτηκε με την γυναίκα του το Όρος και γέμισε τους καλόγερους προνόμια και δώρα. Στους νεώτερους χρόνους εκτός από την Σουαζί (1931), μπήκαν στο Όρος η «Μις Ευρώπη» Αλίκη Διπλαράκου(1929) και η Ελένη Σκούρα (1932). Γνωστή είναι και η απόπειρα ενός Ρώσου μοναχού (1905) να φιλοξενήσει στο κελί του την καλή του. Αυτό μας παρηγορεί πως ο «ανίκατος μάχαν» Έρωτας μπορεί να μένει ζωντανός ακόμη και στην Αγιορειτική Σαχάρα.

Advertisement
This entry was posted in Γράμμα από το Ληξούρι, θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

168 Responses to Άβατο, ένα μεσαιωνικό κατάλοιπο στην Ευρ.Ένωση

 1. Ο/Η Dimitris Stefosis λέει:

  Η διατήρηση των οικονομικών προνομίων των μονών, του καθεστώτος του Άβατου αλλά και της τεράστιας πολιτικής και κοινωνικής (βλ. τη χρήζουσα μελέτη εντός του πεδίου της ψυχοκοινωνιολογίας απίστευτη μυθολογία περί το μοναχό Παΐσιο, για παράδειγμα) επιρροής της μοναστικής κοινότητας του Άθω συνιστά ντροπή για μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα.

 2. Το Άβατο είναι ένα καθαρό μεσαιωνικό κατάλοιπο. Είναι παράδοση και μόνο ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται από τη νομοθεσία. Επιχειρήματα φαλλοκρατικά και αντισεξουαλικά που στόχο έχουν το σκοταδισμό σαφώς ακι δε γίνοτναι αποδεκτά από εμένα.

 3. Ο/Η kos λέει:

  Tο Άβατο πρέπει να καταργηθεί.

 4. Ο/Η Εξάκτινος λέει:

  Ότι και να είναι το άβατο οφείλετε να το σέβεστε. Σαφώς και υπάρχουν προβλήματα αλλά δεν υπάρχουν μόνο προβλήματα. Έστω και μια πνευματική μορφή στα 100 χρόνια να βγει αρκεί για να δικαιολογήσει την ύπαρξη του όρους. Επίσης δε βλάφτουν κανέναν. Σε μια φυλακή ζουν πλήρως απομονωμένοι από όλους και όλα.

  Της εκκλησίας δεν είμαι αλλά νομίζω ότι περνάτε τα εσκαμμένα.

 5. Ο/Η Geysser λέει:

  Υποψιάζομαι ότι θα είναι άκρως διασκεδαστικό να δω κάποιον να προσπαθεί να υποστηρίξει το άβατο με λογικά επιχειρήματα. Περιμένω με ανυπομονησία μια τέτοια σπουδή στην ματαιότητα.

 6. Ο/Η epicurus λέει:

  Μα γιατί πολεμάτε την κοιτίδα του ομοφυλοφιλικού έρωτα?
  Αφήστε τους άγιους πατέρες να ασελγούν πάνω σε σώματα και ψυχές ανηλίκων με την ησυχία τους επιτέλους!
  Που νομίζετε ότι είστε,σε ελεύθερη και κοσμική χώρα?
  Αν θέλετε να προσφέρετε κάτι, τότε κάντε έναν έρανο για την συγκέντρωση σεξουαλικών βοηθημάτων τα οποία θα αξιοποιήσουν οι μοναχοί για να επιτελέσουν το θεάρεστο έργο τους!
  Δεν τους μένουν χρήματα απο τα δισεκατομμύρια της εκκλησιαστικής περιουσίας.
  Ο μόνος λόγος άρσης του άβατου θα ήταν να γίνει το άγιο όρος κάτι σαν τη Μύκονο για τους φίλους του έρωτα απο όλο τον κόσμο!

 7. Ο/Η keimena λέει:

  Ενα πολύ καλό άρθρο, με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει στα βιβλιοπωλεία το βιβλίο του Κορνάρου (και απαντώ, αφού έψαξα: όχι, ενώ της Σουαζί που είναι πιο ροζέ πρέπει να υπάρχει). Όλα καλά, Λασκαράτε, αλλά για να βάλω και μιαν αρνητική υποσημείωση, δεν μαρέσει που χρησιμοποιείς στις πηγές σου τον Δαυλό. Παναπεί, του αναγνωρίζεις αξιοπιστία, κι αυτό είναι ολισθηματάκι.

 8. Ο/Η zaphod λέει:

  Πιο ενδιαφέροντα μου φαίνονται τα περί δωσιλογισμού και ραγιαδισμού των μοναχών παρά τα περί αβάτου. Αν η δικιά μου ήθελε νε πάει βόλτα κατά κει θα γινόταν αμέσως πρώην 🙂

  Παραμένει το γεγονός πως το Αγιο (;) Όρος είναι ημιαυτόνομη περιοχή, αν θυμάμαι καλά, συν το γεγονός πως πολλοί από τους μοναχούς είναι εκει πέρα στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν την φυλακή μιας το «άβατο» είναι και άβατο για την αστυνομία…

 9. Ο/Η Ange-ta λέει:

  Εχετε απόλυτα δίκιο,
  αλλά να καταργηθεί το άβατο για να γίνουν καφέ-μπαρ και ξενοδοχεία για VIP, όπου βιπ στα καθημας σημαίνει ακριβό καρακιτσαριο, προτιμώ να είναι άβατο.
  Αλλά άβατο και για το παπαδαριο. Δηλαδή, αντι να καταργήσουμε το αβατο, λέω να ζητήσουμε να επεκταθεί. Να μη πατάνε εκεί πάρεξ συντηρητές των μονών!
  Εχουμε το θάρρος να ζητήσουμε κάποιες περιοχές της γη, να γίνουν άβατο; Τα νησιά καλαπάγκος απο τότε που πήγαν τουρίστες τα βρώμισαν.
  Αυτά λεω εγώ η οικολόγα!

 10. Ο/Η manitaritoubounou λέει:

  Ο τίτλος του ενδιαφέροντος ποστ, δυστυχώς δεν μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή συζήτηση.

  Ο λόγος είναι ότι συνειρμικά ταυτίζει ό, τι παλαιο (μεσαιωνικό) με ό, τι παλαιολιθικό και αποστεομένο. π.χ. Ένα τετοι παλαιολιθικό είναι το άσυλο.

  Με τα νέα δεδομένα του νέου Μεσαίωνα, τέτοια παλαιολιθικά δεδομένα είναι η άμεση δημοκρατία, η σταθερή εργασία, η κοινωνική ασφάλιση και η στήριξη των δημόσιων αγαών κλπ.

  Με βρίσκεται λοιπόν σε άλλο πλαίσιο και συχνότητα σκέψης. Πιθανά να κάνω δικό μου ποστ για το θέμα …

 11. Ο/Η Кроткая λέει:

  Respect Λασκαράτε για το πολύ ενδιαφέρον κείμενο.
  Προσωπικά δε με ενδιαφέρει το άβατο, μόνο από ιστορικό ενδιαφέρον θα ήθελα να παώ για να δω όλα αυτά τα κειμήλια -αν τα εκθέτουν, δεν ξέρω. Αλλιώς αδιαφορώ.
  Αλλά γιατί τόσο μένος κατά της ομοφυλοφιλίας? Προσωπικά δε με αφορύν οι σεξουαλικές τους προτιμήσεις, αρκεί να μην ασελγούν σε ανηλίκους και να να μην υποκρίνονται αγνότητα.
  (που και πάλι δλδ… είχα μια σκασίλα).

  κατά τα άλλα συμφωνώ και με τον ζάφοντ, τα περί δοσιλογισμού και φιλοναζισμού είναι άκρως ενδιαφέροντα θα έλεγα.

 12. Ο/Η industrial daisies λέει:

  Αυτά τα πολύ, μα πολύ, πλούσια κράτη μέσα στο κράτος (Άγιο Όρος, Βατικανό) είναι που καταρρίπτουν κάθε διάθεση σύνδεσης εκκλησίας-δημοκρατίας.

  Προσωπικά με αφήνει παγερά αδιάφορη μία εξόρμηση στο άγιο όρος. Μου τη σπάει, όμως, αγρίως η καταπάτηση εδαφών από κάθε λογής εξουσία. Και οι κλειστές πύλες, πίσω από τις οποίες κλείνονται συμφωνίες που αφορούν σε δημόσια θέματα. (Τα της ιδιωτικής ζωής, που όλοι απλόχερα μας δείχνουν, δεν με νοιάζουν καθόλου).

  Φιλιά!

 13. Ο/Η Εξάκτινος λέει:

  Νομίζω ότι έχετε πάθει ομαδική παράκρουση. Κοινώς σπινιάρετε. Έχασα κάθε εκτίμηση προς το μπλογκ και πραγματικά βρίσκω εμετικά αυτά που γράφετε.

  Κάποιοι εγκληματίες των σεξουαλικών εγκλημάτων δωσίλογοι και λοιπά αποβράσματα της κοινωνίας πριν από 1000 χρόνια αποφάσισαν να αποσυρθούν σε ένα βουνό και να απομονωθούν.
  Αυτή τους την απόφαση δεν τη σέβεστε και τον τρόπο που την προασπίζονται επίσης δεν τον σέβεστε αλλά πάτε και τους ενοχλείτε όταν αυτοί δεν ενοχλούν εσάς.

  Από τη στιγμή που δε σέβεστε τον τρόπο που ζει ο άλλος γιατί θα πρέπει ο άλλος να σεβαστεί εσάς? Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που υπάρχει στην Ελληνική κοινωνία σε ένταση τα τελευταία χρόνια. Δε σεβόμαστε το συμπολίτη μας.

  Η κακοβουλία σας μου θυμίζει τους πιτσιρικάδες που παίζανε στοίχημα με το πότε θα πεθάνει ο Χριστόδουλος. Αλλά αυτά ήταν παιδιά. Εσείς?

  Και κάτι ακόμη το αυτοδιοίκητο του Αγίου Όρους είναι κατοχυρωμένο συνταγματικά απολαμβάνει αυτονομίας με βάση και τη συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΕ. Δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό αλλά κάθε ορθόδοξη εκκλησία έχει μονή.

 14. Ο/Η Εξάκτινος λέει:

  Кроткая τι φιλοναζισμός λες? Απλά ζήτησαν από το Χίτλερ (κοσμική εξουσία) να μην τους πειράξει όπως έκαναν με την κάθε κοσμική εξουσία.

 15. Ο/Η Geysser λέει:

  Νομίζω ότι πρέπει να απολογηθώ για την επανάληψη του σχολίου μου. Την πρώτη φορά νόμισα ότι δεν αναρτήθηκε λόγω κάποιου σφάλματος. Τώρα βλέπω ότι απλά αργεί να το ανεβάσει. Εαν θέλει ο Ροΐδης, μπορεί να το διαγράψει.

 16. Ο/Η roidis λέει:

  φίλη Кроткая,
  δεν υπάρχει κανένα μένος κατά της ομοφυλοφιλίας εκ μέρους του φίλου Λασκαράτου…Να την δεχτούν όμως οι ορθόδοξοι ιερείς σαν κάτι ανθρώπινο και όχι ως «ανωμαλία» ή «αμαρτία» όπως διακηρύττουν, και διδάσκουν και οι Γραφές τους….Τέλος πια με αυτή την υποκρισία.
  ….
  Αγαπητέ Εξάκτινε, λέτε: Κάποιοι εγκληματίες των σεξουαλικών εγκλημάτων δωσίλογοι και λοιπά αποβράσματα της κοινωνίας πριν από 1000 χρόνια αποφάσισαν να αποσυρθούν σε ένα βουνό και να απομονωθούν
  σύ είπας!…
  λέτε επίσης: Αυτή τους την απόφαση δεν τη σέβεστε και τον τρόπο που την προασπίζονται επίσης δεν τον σέβεστε αλλά πάτε και τους ενοχλείτε όταν αυτοί δεν ενοχλούν εσάς. κλπ. κλπ.
  Εδώ τι να απαντήσω. Εμείς διεκδικούμε εκτός των ορίων του «Αγ. Όρους» δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα από το δημόσιο και τον πολίτη; εμείς διεκδικούμε επιδοτήσεις δισ. εκατομμυρίων από την «καταραμένη Δύση; Εμείς πάιρνουμε αγοράκια των 14-15-16 και τα «χειροτονούμε» (yes!);

  δεν θα συνεχίσω αγαπητέ και στα υπόλοιπά σας «επιχειρήματα»…τα αφήνω στον αναγνώστη.

 17. Ο/Η atheofobos λέει:

  Παρά το ότι η προσωπική μου θέση είναι απόλυτα αντίθετη με την ιδέα του μοναχισμού σέβομαι και κάθε άλλη αντίθετη άποψη.
  Η διαφωνία μου είναι ότι το Ορος είναι μια κληρονομία του Ελληνισμού και όχι μιας κάστας μοναχών που πήγαν εκεί εγκαταστάθηκαν και επιβάλλουν σε όλο τον κόσμο τους κανόνες τους.
  Για σκεφτείτε τον Ροϊδη,τον Λασκαράτο και εμένα να πάμε να εγκατασταθούμε πχ στον ναό του Θησείου και να μην επιτρέπουμε σε κανένα να μπεί χωρίς χλαμύδα γιατί έτσι επιβάλλει η συνέχεια της ιστορίας !
  Τέλος κανείς δεν έχει πρόβλημα με την ομοφυλοφυλία και αν θέλετε στα ελκυστικά διδάγματα της χριστιανικής θρησκείας είναι το αγαπάτε αλλήλους,δεν λέει ετεροφύλους ! Όμως για κουσούρι μιλάνε οι ίδιοι και την καταδικάζουν.Αλλά δάσκαλε που δίδασκες…..

 18. Ο/Η Γέροντας λέει:

  Συμφωνώ με τον αθεόφοβο…

 19. Ο/Η Εξάκτινος λέει:

  Εγώ τα είπα ή εσείς ξεφτιλίζετε τους πάντες? αυτά υπονοείτε στο ποστ σας και μόλις σας ξεβράκωσα λέτε »συ είπας» Τα αγοράκια τα ανήλικα γονείς δεν έχουν? Απαγωγή τα έχουν κάνει? Όσο για τα στρέμματα που λέτε είναι δικά τους? Αν ναι να τα πάρουν και καλά κάνουν και τα διεκδικούν. Αν όχι να μην τα πάρουν να λήξει το θέμα. Αλλά εσείς ως άρπαγες υπολήψεων απαγορεύετε και τη διεκδίκηση.

  Ακούστε κύριε Ροίδη αν έχετε στοιχεία για την παιδεραστία με τα αγοράκια να τα βγάλετε στη δημοσιότητα έστω και ανώνυμα. Τότε θα είμαι ο πρώτος που θα πει ότι πρέπει να τιμωρηθούν. Αλλά μάλλον δεν έχετε. Απλά συκοφαντείτε. Η συκοφαντία μαζί με την έλλειψη σεβασμού όχι προς τα θεία, γιατί κι εγώ χεσμένα τα έχω, αλλά προς τον τρόπο ζωής μιας ομάδας συνανθρώπων μας δηλ προς το άβατο είναι δύο στοιχεία που σας καθιστούν ανυπόληπτο στα μάτια μου. Με τη λογική σας αν εγώ πάω σε ένα βουνό σε δικό μου οικόπεδο και απομονωθώ και πω ότι δε γουστάρω γυναίκες στο χώρο μου θα πρέπει καλά και ντε να έρχονται και να περιεργάζονται σα να είμαι θηρίο σε κλουβί.

 20. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Κύριε Ροϊδη,
  Θα προσπαθήσω να απαντήσω στους φίλους που έκαναν τον κόπο να σχολιάσουν.

  1)Ασφαλώς δεν έχουμε εδώ κανένα πρόβλημα με την ομοφυλοφιλία των μοναχών ή οποιουδήποτε, μόνο με την παιδεραστία τους και την υποκρισία τους στο αυξημένο μάλιστα βαθμό που υπάρχουν. Μπαίνει όμως ένα ζήτημα. Ένα από τα επιχειρήματα υπέρ του Άβατου είναι η μοναχική παρθενία. Αυτή όμως καταπατιέται πολύ εύκολα και χωρίς γυναίκες όπως κάθε λογικός άνθρωπος αντιλαμβάνεται. Μάλιστα εξαναγκάζει πολλούς μοναχούς να στραφούν σε άλλα μονοπάτια, χωρίς να είναι η φύση τους τέτοια.

  2) Ο Άθως είναι ελληνικό έδαφος και σαν τέτοιο ανήκει σε όλους μας. Το επιχείρημα πως το Σύνταγμα καθιερώνει το Άβατο, μου θυμίζει ανάλογο επιχείρημα του Εμβέρ Χότζα πως το αλβανικό Σύνταγμα καθιέρωνε την αθεϊα. Απάντησα ήδη πως το Σύνταγμά μας αντιφάσκει με τον εαυτό του, αφού ταυτόχρονα υποστηρίζει την ισότητα των φύλων. Άλλωστε είναι νόμιμο να αγωνιζόμαστε για την αναθεώρηση το Συντάγματος. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν γιατί μερικοί εδώ επικαλούνται το Σύνταγμα.

  3) Τα μοναστήρια αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά που δεν ανήκει αποκλειστικά στην Εκκλησία. Περιέχουν κειμήλια και εικόνες που μια γυναίκα (Βυζαντινολόγος για παράδειγμα, ή φιλότεχνη) θα ήθελε να δει. Χτίστηκαν με αίμα δούλων, και με κλεμμένα λεφτά από υπηκόους του Βυζαντίου, ανάμεσά τους και γυναικών. Πέρα από τα κτίρια υπάρχει και το έδαφος. Αυτό από που κι ως που τους ανήκει τη στιγμή μάλιστα που ποτέ τους δεν υπεράσπισαν την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας. Ένας φυγόστρατος καλόγερος που ύμνησε τον Χίτλερ θα εμποδίσει μια ΕΑΜίτισσα να μπει σε ελληνικό έδαφος; Όχι και έτσι.

  4)Μερικοί επικαλούνται την παράδοση. Η παράδοση συνήθως είναι μια γραφικότητα ή μια φρίκη, δεν είναι ταμπού. Παράδοση ήταν στη χώρα μας και η ανδροκρατία και στην Αφρική η ανθρωποφαγία.

  5) manitaritoubounou,

  O όρος μεσαιωνικό, έχει πάρει απαξιωτικό χαρακτήρα όχι από εμένα και βέβαια η χρήση του έχει συγκεκριμένη σημασία και δεν υπαινίσεται πως οτιδήποτε του Μεσαίωνα ήταν απαραίτητα κακό.

  6)keimena,

  Το βιβλίο του Θέμου Κορνάρου ίσως υπάρχει στην «Σύγχρονη Εποχή». Για το ζήτημα του «Δαυλού», θα μου επιτρέψεις να σου πω τα εξής. Κατ’αρχήν κατανοώ την ευαισθησία σου, αλλά:
  Πρώτον τα όσα κατά του Όρους που επικαλέστηκα εδώ αναφερόμενος στο Δαυλό, υπογράφονται από πιστό Ορθόδοξο Θεολόγο και μάλιστα γνωστό και διακεκριμένο, εκλεγμένο κάποτε δημοτικό σύμβουλο της Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ, συγγραφέα, κοινωνιολόγο και παλιό αρθρογράφο της «Ελευθεροτυπίας». Δεύτερον επικαλέστηκα και δημοσίευμα της «Απογευματινής» υπογραφόμενο από τον γνωστό δημοσιογράφο Κ.Τσαρούχα. Θα μπορούσα να επικαλεστώ και δημοσίευμα του χουντικού «Ελεύθερου Κόσμου», χωρίς καθόλου να σημαίνει πως αναγνωρίζω γενικά την εγκυρότητα της εφημερίδας. Η αξία του άρθρου ενός εντύπου ως πηγής, δεν κρίνεται με βάση μόνο την σοβαρότητά του εντύπου(σε αυτό δεν διαφωνούμε), αλλά και από τον ποιός το υπογράφει, αν διαψεύστηκε και αν ο χρήστης (εγώ εν προκειμένω) το βρήκε έγκυρο. Ο Γ.Μουστάκης είναι έγκυρη πηγή στα εκκλησιαστικά, μάχεται για κάθαρση στον χώρο τις Εκκλησίας και οι καταγγελίες του ποτέ τους δεν διαψεύστηκαν. Πέρα από αυτό, έψαξα την αλήθεια αυτών που γράφει και την επιβεβαίωσα. Στοιχειώδης εντιμότητα απαιτεί να αναφέρω την πρωτογενή πηγή μου.

  7)Εξάκτινε,

  μήπως μπορείς να μου υποδείξεις μία (αριθμ. 1) πνευματική προσωπικότητα που να ξεπήδησε από εκεί. Με βάζεις στον πειρασμό να αναφερθώ αν βρω χρόνο, στην πνευματική παραγωγή του Όρους. Στους Ησυχαστές, στους Κολλυβάδες, στους ονοματολάτρες, στις γελοιωδέστατες έριδες της «Συνεχούς Μεταλήψεως», της «Ιεράς Προσκομιδής», στα καλογερίστικα συγγραφικά παραλληρήματα, στις δημοσιευμένες ανοητολογίες των Γεροντάδων-Γκουρού που αλληλογραφούν με τον Στυλιανό Παττακό και καθοδηγούν εκατοντάδες ψυχικά πάσχοντες που καταφεύγουν σε αυτούς, στους ύμνους προς την Δικτατορία του Παπαδόπουλου και του Μεταξά, στην δουλοπρέπεια προς το Παλάτι, στην ανταρσία των Εσφιγμενιτών («Ορθοδοξία ή Θάνατος») και σε όλα τα απερίγραπτα προϊόντα του καλογερικού φανατισμού και της παχυλής αμάθειάς του. Προς το παρόν ας μιλήσει ο πατριάρχης Καλλίνικος Ε΄που γράφει στους αγιορείτες(1805):
  «Αι πολυχρόνιαι μεταξύ υμών ακατάπαυστοι διαμάχαι…απεσφενδόνισαν πανταχού ιστούς ποικίλων αηδιών….ώστε καταφανές γενέσθαι το χαμερπές υμών και χαμαίζηλον και το αρπακτικόν και οργίλλον….διαπληκτιζόμενοι προς αλλήλους περί πραγμάτων μηδέ λόγου αξίων…» .
  Και κάτι από τα εκατοντάδες που θα μπορούσε κανείς να αναφέρει για το άντρο των μισογύνιδων καλόγερων:

  Τον Μάρτη του 1821 ο Εμμ. Παπάς αποβιβάστηκε στον Άθω και ανακηρύχθηκε αρχηγός της επανάστασης στην Μακεδονία. Λίγους μήνες προδόθηκε από τους καλόγερους που μετά τον πρώτο ενθουσιασμό, όχι μόνο αρνήθηκαν να τον ενισχύσουν οικονομικά και να πολεμήσουν μαζί του, αλλά προσπάθησαν για να σώσουν τα προνόμιά τους να τον παραδώσουν στους Τούρκους. Δεκαεννέα ηγούμενοι με επιστολή τους στην μονή Εσφιγμένου όπου είχε καταφύγειο o Παπάς, ζητούσαν την παράδοσή του. Ο Ακαδημαϊκός Ιστορικός Διον.Κόκκινος χαρακτηρίζει «αίσχος» την πράξη αυτή «δια της οποίας έσπευδαν να παραδώσουν εις τον Πασάν ένα θύμα», για να μετριάσουν το χρηματικό πρόστιμο που τους επέβαλε. Ο Παπάς κατάφερε καταδιωκόμενος από τους καλόγερους να διαφύγει με την βοήθεια του ηγούμενου Εσφιγμένου σε πλοίο, στο οποίο όμως πέθανε από συγκοπή: Ο Κόκκινος γράφει πως: «Οι καλόγηροι ήσαν πάντα συνηθισμένοι να δέχωνται προσφοράς απ’τους πτωχότερους πιστούς, χωρίς αυτοί να προσφέρουν ποτέ τίποτα. Ο δε πατριωτισμός των είχε σταματήσει πρό της ουσίας χρημάτων….αντί να ενισχύσουν τον ηρωϊκόν αρχηγόν….τον κατηρώντο ως υποκινητήν της επαναστάσεως…».

 21. Ο/Η Εξάκτινος λέει:

  1) Το Άθως είναι αυτόνομο έδαφος στο οποίο υπάρχουν μονές από όλες τις ορθόδοξες χώρες. Το σύνταγμα απλά αυτό το περιγράφει. Κατοχυρωμένο είναι εδώ και χίλια χρόνια. Οποιαδήποτε ανατροπή θα με βρει αντίθετο διότι όπως έγραψα πρόκειται για θέμα ατομικών ελευθεριών των καλόγερων. Αν αυτοί ζουν 1000 χρόνια έτσι ποιος είναι αυτός που θα διαταράξει τον τρόπο ζωής τους. Κι αν κάποιος το κάνει αύριο θα έρθει αυτός ο ίδιος ή τα τσιράκια του και θα πετάξει εμένα έξω από το σπίτι μου.
  2) Αν δεν υπάρχουν πνευματικές προσωπικότητες τότε όλα αυτά τα κειμήλια ποιος τα έφτιαξε? Τους ύμνους ποιος τους έφτιαξε? Άνθρωπος χωρίς κουλτούρα και πνευματικό υπόβαθρο δεν μπορεί να παράξει τίποτε.

 22. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Εξάκτινε,
  κανονικά το ύφος της τελευταίας επιστολής σου που δεν την πρόλαβα στην προηγούμενή μου απάντηση, δεν επιτρέπει να σου απαντήσω αλλά δεν θέλω να θεωρηθεί πως φυγοδικώ.

  1)Ασφαλώς είσαι ελεύθερος να κλειστείς στο σπίτι σου και στην ιδιοκτησία σου, να πάρεις τα βουνά κλπ. Κάντο ελεύθερα κανείς δεν δικαιούται να σου πει τίποτα στο βαθμό που δεν θα καταλάβεις κρατικές εκτάσεις για να μας απαγορευσεις την είσοδο.

  2)Ρωτάς αν είναι δικά τους τα στρέμματα. Μας δουλεύεις; Που τα βρήκανε;
  Με ρωμαϊκά αυτοκρατορικά χρυσόβουλα και με σουλτανικά φιρμάνια, με καταπατήσεις και με ύποπτες ψηφοθηρικές κυβερνητικές παροχές;

  4)Για τα παιδάκια. Ναι υπάρχουν παιδιά χωρίς γονείς, ή με γονείς αγράμματους, θρησκόληπτους, ανισόρροπους και πάμπτωχους, ουσιαστικά απροστάτευτα. Από εκεί ψαρεύουν τα μοναστήρια. Που ζεις;

  4)Για την παιδεραστία.
  Κάθε λογικός άνθρωπος καταλαβαίνει πως η παρουσία ανήλικων στο Άγιο Όρος ή σε οποιοδήποτε μοναστήρι, αποτελεί από μόνη της κακούργημα. Η θέση των παιδιών είναι στην κοινωνια, στα σχολεία, στις σπουδές τους, στην εκμάθηση τέχνης, κοντά στους γονείς τους και στους συνομηλίκους τους. Άσχετα με την κραυγαλέα ομοφυλοφιλία πολλών μοναχών που δημιουργεί κινδύνους για τα παιδιά αυτά, η απόφαση να γίνει κάποιος μοναχός προϋποθέτει πως έχει προλάβει να γνωρίσει στοιχειωδώς τον κόσμο πριν τον εγκαταλείψει. Παρέθεσα ιστορική κατάθεση του Χριστόδουλου Παμπλέκη, δημοσίευμα του Κ.Τσαρουχα για καταδίκη ηγουμένου, παρέθεσα μαρτυρία του άρχοντα του Οικουμενικού θρόνου Ν.Γ.Πετζίκη (ελπίζω να ξέρεις την βαρύτητα του ονόματος) που είδε μοναχούς να έχουν «σπιτώσει» (η ορολογία δική του) «νέους δόκιμους».
  Θεωρείς πως το περιβάλλον που περιγράφεται από τους Ανώνυμο τον Έλληνα, Χριστόδουλο Παμπλέκη, Κ.Σάθα, Ζ.Παπαντωνίου, Θ.Κορνάρο, Ζ.Λακαριέ, Μ.Σουαζί, Ν.Γ.Πετζίκη, συγγραφέα μοναχό Μιχαήλ (Χατζηαντωνίου, στη αποκαλυπτική σειρά-μαρτυρία εκ των έσω «ΕΠΙΚΗΡΥΓΜΕΝΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ») είναι κατάλληλο για ανήλικα αγόρια; Ίσως δεν πιστεύεις στις μαρτυρίες λογίων. Σε παραπέμπω λοιπόν στο λαϊκής κατανάλωσης βιβλίο «Ναρκωτικά», του ειδικού κ.Σπ.Καρατζαφέρη, αδελφού του αξιότιμου προέδρου του «Λάος», όπου εξιστορεί τις περιπέτειες ενός νεαρού στην Ιερή Πολιτεία. Αποφεύγω να αντιγράψω τις περιγραφές, αλλά μπορείς να τις βρεις στο βιβλίο (Εκδ.Κάκτος) και στο Ίντερνετ στον «Ιό» της «Ελευθεροτυπίας». (12.3.2000). (Καλύτερα να μην το κάνεις). Δεν πρόκειται να επανέλθω.

  http://www.iospress.gr/ios2000/ios20000312b.htm – 12k-

 23. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Εξάκτινε πάλι δεν σε πρόλαβα. Είπα πως δεν θα επανέλθω, αλλά είσαι σκέτο περιβόλι. Σε παρακαλώ σταμάτα, έχω και δουλειές.

  1)@@Οποιαδήποτε ανατροπή θα με βρει αντίθετο διότι όπως έγραψα πρόκειται για θέμα ατομικών ελευθεριών των καλόγερων.@@

  Οι ατομικές ελευθερίες των καλόγερων (όπως ονομάζεις την αυθαιρεσία τους) σταματούν εκεί που αρχίζουν τα ατομικά δικαιώματα των γυναικών

  2)@@Το Άθως είναι αυτόνομο έδαφος στο οποίο υπάρχουν μονές από όλες τις ορθόδοξες χώρες@@

  Όχι ρε Εξάκτινε. δεν υπάρχουν μονές από όλες τις ορθόδοξες χώρες, όχι πως και να υπήρχαν θα σήμαινε τίποτα. Δεν ξέρω εκεί Ρουμάνικη μονή, ούτε Ουκρανική, ούτε Λευκορώσικη

  3)@@Αν αυτοί ζουν 1000 χρόνια έτσι ποιος είναι αυτός που θα διαταράξει τον τρόπο ζωής τους@@.

  Η ελληνική Πολιτερία φίλε μου όταν ο λαός αυτος ξυπνήσει, θα το κάνει. Για τα 1000 χρόνια που επικαλείσαι, θέλω να σου πως πως οι δεινόσαυροι κυριαρχούσαν πολύ περισσότερα στη Γη, αλλά η παράδοσή τους ανατράπηκε, άσε τους Τούρκους που μας είχαν υπόδουλους 400 χρόνια. Μάθε πως τίποτα δεν είναι μόνιμο.

  4)@@Αν δεν υπάρχουν πνευματικές προσωπικότητες τότε όλα αυτά τα κειμήλια ποιος τα έφτιαξε? Τους ύμνους ποιος τους έφτιαξε?@@

  Τα κειμήλια τα φτιάξανε διάφοροι λαϊκοί τεχνήτες καλέ μου άνθρωπε, οι συντριπτικά περισσότεροι έξω από το Όρος. Πειρατές, αρχιλήσταρχοι Τσάροι και τύραννοι τα δωρίσανε στους καλόγερους. Οι καλόγεροι ζωγραφίζουν θρησκευτικά είδωλα αλλά αυτό δεν τους κατατάσσει στους πνευματικούς ανθρώπους. Του δημοτικού είναι οι περισσότεροι και επιστήμονες ναυαγοί του βίου κάποιοι άλλοι. Τους ύμνους; Μα κυρίως ο Σύρος Ρωμανός ο Μελωδός που δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στον Άθω. Ο μόνος Αγιορείτης υμνωδός αν δεν κάνω λάθος, είναι ο Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης.

 24. Ο/Η Ανυπότακτη καρδια λέει:

  κύριε Ροίδη και κ Λασκαρατε εξαιρετικό το κείμενο. Χαιρομαι που βλεπω επιτελους κειμενα σαν κι αυτό που θετουν καθαρά το κυριο κατ’ εμε ζητημα του Αβατου και την αυταπόδεικτη αντιφαση που εχει με την Συνταγματική αρχή της ισότητας των Φύλων και αποτελεί καταλοιπο ενός Απαράδεκτου σήμερα καθεστώτος προνομιών και διαχωρισμών. Επίσης προσθετω οτι το θεμα καταργησης του Αβ΄΄ατου δεν αφορά μόνο γυναικες αλλά ολους εφόσον αποτελει σκανδαλο για την εννοια του κρατους δικαιου-δηλαδή της αρχής ισότητας.

  Ειναι -κατ εμέ -εντελώς διαφορετικό ζητημα η προστασια του απο την τουριστική ανπτυξη κ.λ.π ..(η οποια εν πασει περιπτωσει δεν μπορει να απειλειται μόνο απο Γυναίκες ). Για το ζητημα αυτό θα συμφωνουσα με δραστικό περιορισμό τωνεπισκεπτων αρκει να μη θιγονται βασικές αρχες του Συνταγματος οπως της ισότητας των φύλων .
  Θα επανέλθω οταν βρώ περισσοτερο χρόνο.

 25. Ο/Η xasodikis λέει:

  Εξάκτινε

  Τα έχεις λίγο μπερδεμένα στο μυαλό σου. Το Άγιον Όρος δεν είναι αυτόνομη περιοχή, είναι αυτοδιοίκητη -μέχρι εκεί κατοχυρώνει το Σύνταγμα. Η χερσόνησος του Άθω, όμως, από εδαφικής-κυριαρχικής άποψης ανήκει στο ελληνικό κράτος, και αυτό επίσης ορίζεται ρητώς και κατηγορηματικώς από το Σύνταγμα.

  Θέμα ατομικών ελευθεριών των καλόγερων δεν τίθεται: τυχόν κατάργηση του Άβατου δεν σημαίνει ότι θα μπει κανείς στα μοναστήρια να τους πετάξει έξω. Ούτε θα τους υποχρεώσει να αλλαξουν τρόπο ζωής, όπως λες.

  Τα στοιχεία που παραθέτει ο Λασκαράτος έχουν οπωσδήποτε ενδιαφέρον. Από εκεί και πέρα, θα ήθελα να παρατηρήσω ότι κάθε παράδοση ενέχει ένα στοιχείο αναχρονισμού: δεν μου φαίνεται αυτό επαρκές επιχείρημα για την κατάργησή της. Τα υπόλοιπα (περί διάκρισης μεταξύ των δύο φύλων, οικονομικών προνομίων κλπ) ναι. Πιστεύω ότι, από το σύνολο των προβλημάτων που γεννά η εμπλοκή Κράτους-Εκκλησίας στη χώρα μας, το άβατο δεν είναι κι από τα μεγαλύτερα, ίσως είναι όμως καιρός να αρχίσει να συζητιέται σοβαρά, αν όχι η κατάργησή του, τουλάχιστον ο περιορισμός του στον χώρο των μοναστηριών και μόνο -πράγμα που δεν συνεπάγεται αναγκαία και κατάργηση του αυτοδιοίκητου.

 26. Ο/Η SimonSays λέει:

  Δύο επισημάνσεις:

  -Άλλο αυτοδοίκηση και άλλο το άβατο. Και το βατικανό έχει αυτοδοίκηση αλλά επιτρέπεται οι γυναίκες να το επισκέπτονται.

  -Ομοφυλοφιλία και παιδεραστία δεν είναι το ίδιο πράγμα καλό να διαχωρίζονται στις συζητήσεις.

  Το άβατο ισχύει με το σκεπτικό ότι οι γυναίκες όχι μόνο εμποδίζουν το θέαρεστο έργο των μοναχών αλλά δεν είναι καν άξιες να προσκυνούν σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα της ορθοδοξίας.

  Το άβατο δείχνει με ένα ακόμα τρόπο ότι η ορθόδοξη πίστη (όπως πολλές άλλες) είναι ριζικά μισόγυνη.

 27. Ο/Η tropikosss λέει:

  @Εξάκτινος-manitaritoubounou

  Μπορείς να αναφέρεις τους λόγους που μια χερσόνησος με μοναστήρια(και υποτίθεται μοναστική ζωή ενάρετη,λιτή με κυρίαρχη την πνευματική τροφή)χρειάζεται περιουσία μεγαλύτερη του κράτους μέσα στο οποίο φιλοξενείται;(γιατί φιλοξενείται και καθώς γνωρίζεις η φιλοξενία έχει προσωρινή έννοια).

  Κανένας δεν μπορεί να απαγορεύσει σε κάποιον να «μονάζει» αλλά να το κάνει σε δικό του χωράφι άμα θέλει ή άμα θέλει να το κάνει σε δημόσιο να μην το καταλαμβάνει-εκμεταλλεύεται σαν δικό του.Τα χαρτιά των αυτοκρατόρων και σουλτάνων δεν έχουν καμία αξία γιατί απλά κανείς δεν μπορεί να δωρίσει κάτι που δεν του ανήκει.

  Επίσης έχω την απορία από που μπορεί να προέρχεται η πνευματικότητα,η σοφία κτλ για τα οποία εκτός των άλλων φημίζονται οι καλόγεροι ,που μόνο καλοί δεν είναι οι
  περισσότεροι,απ΄τη στιγμή που το μόνο πράγμα που βλέπουν σε όλη τους τη ζωή είναι βράχια και ορθόδοξες γραφές.Θα τους αναθέτατε την πνευματική καθοδήγηση των παιδιών σας;

  Τέλος,όσο γι αυτό που λες Εξάκτινε ότι τα χεις χεσμένα τα θεία σε συνδυασμό με τον τρόπο γραφής σου μας οδηγεί σε δύο ενδεχόμενα:ή δεν είσαι ειλικρινής ή είσαι ιερωμένος.

 28. Ο/Η Кроткая λέει:

  Εξάκτινε, κανένα πρόβλημα. όπως και οι κοτζαμπάσηδες και οι Φαναριώτες τα έβρισκαν με το Σουλτάνο για να κάνουν ήσυχοι το εμπόριό τους και να πλουτίζουν, κι όταν πήγε να ξεσπάσει η επανάσταση υπό το φως των διακυρήξεων του Διαφωτισμού πήγαν πρώτα να την πνίξουν. Κι αφού δεν πνιγόταν, συντάχτηκαν. ΑΚΡΙΒΩΣ την ίδια στάση είχε και η Εκκλησία, αλλά αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

  Έίπαμε να ζητήσεις να μη σε πειράξουν, οκ. Με τι αντάλλαγμα? Και τι παράδειγμα δίνεις ως Χριστιανός και καλά, όταν τα βρίσκεις με ένα καθεστώς που δολοφονεί?

  Όσο για τον τρόπο ζωής του άβατου -χα! Αν ήταν απαγόιρευση προς όλους και κάθονταν εκεί ήσυχα ήσυχα να προσευχηθούν δεν θα με ενοχλούσε. Αλλά άβατο είναι μόνο για τις γυναίκες, στις οποίες επιτρέπεται να πάνε ως την ουρανούπολη για religious shopping. Αυτό ανήκε στις παραδόσεις, αλλά μήπως να εκσυγχρονιζόμασταν λίγο; Κάποτε απαγορευόταν να μπαίνουν οι γυναίκες στην εκκλησία ασκεπείς και με παντελόνι, αλλά αυτά ξεπεράστηκαν.

  Επαναλαμβάνω, εμένα δε με νοιάζει προσωπικά -αλλά το θεωρώ υποκρισία.

  Όσο για τους θησαυρούς, Εξάκτινε, δεν τους έφτιαξαν οι μοναχοί. Δεν είναι δικά τους δημιουργήματα: δωρεές αυτοκρατόρων είναι και άλλων σημαινόντων προσώπων που ήθελαν να τα έχουν καλά με τους μοναχούς για προφανείς λόγους. Όπως έκανα δώρα και μεταξύ τους οι επιφανείς των κρατών.
  Και αυτά που είναι κειμήλια και έργα τέχνης, εμένα που με ενδιαφέρει ΜΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να τα δω. Γιατί;
  Ας δωρίσουν τα έργα τέχνης στο ΄κρατος -τι τα θέλουν άλλωστε τα χρυσάφια οι άγιοι πατέρες? αφού ζουν με νηστεία και προσευχή;- να μπορούν να τα θαυμάσουν ΟΛΟΙ οι πολίτες -που φορολογούνται και ψηφίζουν- και ας κάτσουν στη γωνίτσα τους να προσευχηθούν.

  Ροίδη, ήταν προφανές πως το σχόλιό μου για την ομοφυλοφιλία ήταν ειρωνικό, ευθυγραμμιζόμενο ακριβώς με την λογική της απάντησής σας!

 29. Ο/Η Εξάκτινος λέει:

  @ SimonSays Το άβατο δενέχει σχέση με μισογυνισμό. Υπάρχουν και γυναικεία μοναστήρια που δεν επιτρέπονται άντρες. Αυτοδιοίκητο σημαίνει και το δικαίωμα να καθορίζω ποιός και με ποιούς όρους θα με επισκέπτεται.
  @ xasodikis Το σύνταγμα αναγνωρίζει πλήρως το αρχαίο προνομιακό καθεστώς του Αθω και το σεβάστηκαν οι πάντες. Που σημαίνει ότι ισχυει ότι έχει το κατοχυρώνει μέχρι και τα βυζαντινά χρυσόβουλα. Εσείς εδώ το θέτετε σε αμφισβήτηση και συνεπώς είστε χειρότεροι και από τους Τούρκους. Καλά κάνουν οι καλόγεροι και δυσανασχετούν. Σαφώς και τίθεται θέμα και ατομικών ελευθεριών και θρησκευτικής ελευθερίας και σαφώς δεν έχουν καμιά θέση οι γυναίκες εκεί. Στα ατομικά δικαιώματα ξέρεις υπάρχει μια στάθμιση συμφερόντων για την επίλυση των συγκρούσεων μεταξύ τους που δε σας αρέσει γιατί δε σας συμφέρει και λέτε αποκλειστικά και μόνο για την αρχή της ισότητας. Χώρια που το θέμα κινείται εκτός κοσμικών επιχειρημάτων και βρίσκεται το πεδίο της θεολογίας και είναι λάθος το ότι το θέτουμε σε νομικίστικη βάση.
  Όσο για τα οικονομικά προνόμια. ΦΠΑ δεν έχουν και δε θυμάμαι για το αφορολόγητο. Θέλετε να τα καταργήσουμε? Να τα καταργήσουμε. Αλλά γιατί τα μπερδεύετε με το άβατο?
  @ Ανυπότακτη καρδιά. Τα κοσμικά κριτήρια δεν έχουν καμιά σχέση με τα πνευματικά και καμιά θέση στη συζήτηση αυτή. Αν θες να επιχειρηματολογήσεις για την κατάργηση θα φέρεις κριτήρια θεολογικά αλλιώς συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια.

  @ λασκαράτος. Για τις κρατικές εκτάσεις σου είπα. Αν είναι του κράτους να μείνουν στο κράτος. Το κράτος όμως έκρινε ότι ανήκουν στο μοναστήρι. Πάρε το χασοδίκη δικηγόρο και προχωρήστε δικαστικά.
  Για τα παιδάκια. Πάρε τη φωτογραφική σου μηχανή πήγαινε στον Αθω και φωτογράφησέ τα. Έλα μετά να πιάσουμε τους καλόγερους να τους κλείσουμε μέσα. Έτσι όμως στον αέρα δε θα μιλάς.

  Δε μου λες με ποιο κριτήριο δίνεις εσύ προβάδισμα στα ατομικά δικαιώματα των γυναικών έναντι αυτών των καλόγερων που είναι χιλίων ετών? Επίσης με ποιο κριτήριο ανακατεύεις τη θεολογία με τα νομικά? Μήπως με το κριτήριο που εφάρμοσαν οι Κινέζοι όταν κατέστρεψαν τη λάσα? Μοναστική πολιτεία η αλλιώς θρησκευτικό κέντρο ήταν κι αυτή.

  Για τις χώρες που έχουν μονές. Σημασία έχει για μένα το ότι είναι πολυεθνικό θρησκευτικό κέντρο και ότι εκπροσωπούνται πολλές εκκλησίες. Τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες που εν μέρει έχουν ιστορική εξήγηση. Π.χ. οι ρωσόφωνες χώρες κάποτε ήταν αυτοκρατορία. Λείπει μόνο η Ρουμανία αλλά δεν προλαβαίνω να ψάξω το γιατί..

  Η ελληνική Πολιτερία φίλε μου όταν ο λαός αυτος ξυπνήσει, θα το κάνει. Για τα 1000 χρόνια που επικαλείσαι, θέλω να σου πως πως οι δεινόσαυροι κυριαρχούσαν πολύ περισσότερα στη Γη, αλλά η παράδοσή τους ανατράπηκε, άσε τους Τούρκους που μας είχαν υπόδουλους 400 χρόνια. Μάθε πως τίποτα δεν είναι μόνιμο Ευχαριστώ που επιβεβαιώνεις τις φασιστικές σου καταβολές. Όπως έγραψα, δε με ενδιαφέρουν οι παπάδες. Με ενδιαφέρει η έλλειψη σεβασμού που δείχνεις προς κάποιους που ζουν με ένα τρόπο. Είσαι χειρότερος από Τούρκους και Κινέζους. Γιατί λέτε ότι οι ιθαγενείς στη ζούγκλα πρέπει να διαφυλάξουν την πολιτισμική τους ιδιαιτερότητα αλλά όχι οι καλόγεροι? Επειδή οι άλλοι είναι της ζούγκλας ενώ οι καλόγεροι της θρησκείας? Για βγες και πες κάπου ότι θα διαλύσεις τις κοινωνίες των ιθαγενών. Γιατί η ίδια λογική κρύβεται από πίσω. Εύχομαι δε στο λαό να μην τον ξυπνήσουν κάτι κακόβουλοι σαν εσένα γιατί θα κάνετε φούρνους να χώσετε τους άλλους μέσα.

  Και θεολογικά κείμενα έχουν παράξει και μόρφωση έχουν που την έχουν πάρει στα μοναστήρια και κειμήλια έχουν βγάλει. Έχει τύχει να δω σκαλιστό σε ξύλο ευαγγέλιο ταπεινότατο και διάφορα χειροτεχνήματα υψηλής τέχνης έργα καλόγερων, ούτε πειρατών ούτε κλεφτών ούτε λωποδυτών. Απλά είσαι τυφλωμένος από το μένος σου και μηδενίζεις τα πάντα. Ούτε για εχθρός δεν κάνεις γιατί δε μπορείς να αναγνωρίσεις τα προτερήματα του αντιπάλου.

  Σαφώς και υπάρχουν προβλήματα όπως σε κάθε κοινωνία. Και κιναιδισμός υπάρχει, το ξέρουμε. Αλλά δε θα τα λύσεις εσύ με τη δύναμη της επιβολής. Τελικά πρέπει να φοβόμαστε τους δημοκρατικούς φασίστες. @ SimonSays Το άβατο δενέχει σχέση με μισογυνισμό. Υπάρχουν και γυναικεία μοναστήρια που δεν επιτρέπονται άντρες. Αυτοδιοίκητο σημαίνει και το δικαίωμα να καθορίζω ποιός και με ποιούς όρους θα με επισκέπτεται.
  @ xasodikis Το σύνταγμα αναγνωρίζει πλήρως το αρχαίο προνομιακό καθεστώς του Αθω και το σεβάστηκαν οι πάντες. Που σημαίνει ότι ισχυει ότι έχει το κατοχυρώνει μέχρι και τα βυζαντινά χρυσόβουλα. Εσείς εδώ το θέτετε σε αμφισβήτηση και συνεπώς είστε χειρότεροι και από τους Τούρκους. Καλά κάνουν οι καλόγεροι και δυσανασχετούν. Σαφώς και τίθεται θέμα και ατομικών ελευθεριών και θρησκευτικής ελευθερίας και σαφώς δεν έχουν καμιά θέση οι γυναίκες εκεί. Στα ατομικά δικαιώματα ξέρεις υπάρχει μια στάθμιση συμφερόντων για την επίλυση των συγκρούσεων μεταξύ τους που δε σας αρέσει γιατί δε σας συμφέρει και λέτε αποκλειστικά και μόνο για την αρχή της ισότητας. Χώρια που το θέμα κινείται εκτός κοσμικών επιχειρημάτων και βρίσκεται το πεδίο της θεολογίας και είναι λάθος το ότι το θέτουμε σε νομικίστικη βάση.
  Όσο για τα οικονομικά προνόμια. ΦΠΑ δεν έχουν και δε θυμάμαι για το αφορολόγητο. Θέλετε να τα καταργήσουμε? Να τα καταργήσουμε. Αλλά γιατί τα μπερδεύετε με το άβατο?
  @ Ανυπότακτη καρδιά. Τα κοσμικά κριτήρια δεν έχουν καμιά σχέση με τα πνευματικά και καμιά θέση στη συζήτηση αυτή. Αν θες να επιχειρηματολογήσεις για την κατάργηση θα φέρεις κριτήρια θεολογικά αλλιώς συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια.

  @ λασκαράτος. Για τις κρατικές εκτάσεις σου είπα. Αν είναι του κράτους να μείνουν στο κράτος. Το κράτος όμως έκρινε ότι ανήκουν στο μοναστήρι. Πάρε το χασοδίκη δικηγόρο και προχωρήστε δικαστικά.

  Για τα παιδάκια. Πάρε τη φωτογραφική σου μηχανή πήγαινε στον Αθω και φωτογράφησέ τα. Έλα μετά να πιάσουμε τους καλόγερους να τους κλείσουμε μέσα. Έτσι όμως στον αέρα δε θα μιλάς.

  Δε μου λες με ποιο κριτήριο δίνεις εσύ προβάδισμα στα ατομικά δικαιώματα των γυναικών έναντι αυτών των καλόγερων που είναι χιλίων ετών? Επίσης με ποιο κριτήριο ανακατεύεις τη θεολογία με τα νομικά? Μήπως με το κριτήριο που εφάρμοσαν οι Κινέζοι όταν κατέστρεψαν τη λάσα? Μοναστική πολιτεία η αλλιώς θρησκευτικό κέντρο ήταν κι αυτή. Ή μήπως εκείνοι οι παπάδες ήταν καλοί και οι δικοί μας κακοί?

  Για τις χώρες που έχουν μονές. Σημασία έχει για μένα το ότι είναι πολυεθνικό θρησκευτικό κέντρο και ότι εκπροσωπούνται πολλές εκκλησίες. Τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες που εν μέρει έχουν ιστορική εξήγηση. Π.χ. οι ρωσόφωνες χώρες κάποτε ήταν αυτοκρατορία. Λείπει μόνο η Ρουμανία αλλά δεν προλαβαίνω να ψάξω το γιατί..

  Η ελληνική Πολιτερία φίλε μου όταν ο λαός αυτος ξυπνήσει, θα το κάνει. Για τα 1000 χρόνια που επικαλείσαι, θέλω να σου πως πως οι δεινόσαυροι κυριαρχούσαν πολύ περισσότερα στη Γη, αλλά η παράδοσή τους ανατράπηκε, άσε τους Τούρκους που μας είχαν υπόδουλους 400 χρόνια. Μάθε πως τίποτα δεν είναι μόνιμο Ευχαριστώ που επιβεβαιώνεις τις φασιστικές σου καταβολές. Όπως έγραψα, δε με ενδιαφέρουν οι παπάδες. Με ενδιαφέρει η έλλειψη σεβασμού που δείχνεις προς κάποιους που ζουν με ένα τρόπο. Είσαι χειρότερος από Τούρκους και Κινέζους. Γιατί λέτε ότι οι ιθαγενείς στη ζούγκλα πρέπει να διαφυλάξουν την πολιτισμική τους ιδιαιτερότητα αλλά όχι οι καλόγεροι? Επειδή οι άλλοι είναι της ζούγκλας ενώ οι καλόγεροι της θρησκείας? Για βγες και πες κάπου ότι θα διαλύσεις τις κοινωνίες των ιθαγενών. Γιατί η ίδια λογική κρύβεται από πίσω. Εύχομαι δε στο λαό να μην τον ξυπνήσουν κάτι κακόβουλοι σαν εσένα γιατί θα κάνετε φούρνους να χώσετε τους άλλους μέσα.

  Και θεολογικά κείμενα έχουν παράξει και μόρφωση έχουν που την έχουν πάρει στα μοναστήρια και κειμήλια έχουν βγάλει. Έχει τύχει να δω σκαλιστό σε ξύλο ευαγγέλιο ταπεινότατο και διάφορα χειροτεχνήματα υψηλής τέχνης έργα καλόγερων, ούτε πειρατών ούτε κλεφτών ούτε λωποδυτών. Απλά είσαι τυφλωμένος από το μένος σου και μηδενίζεις τα πάντα. Ούτε για εχθρός δεν κάνεις γιατί δε μπορείς να αναγνωρίσεις τα προτερήματα του αντιπάλου.

  Σαφώς και υπάρχουν προβλήματα όπως σε κάθε κοινωνία. Και κιναιδισμός υπάρχει, το ξέρουμε. Αλλά δε θα τα λύσεις εσύ με τη δύναμη της επιβολής. Τελικά πρέπει να φοβόμαστε τους δημοκρατικούς φασίστες.

 30. Ο/Η nightporter λέει:

  Εξάκτινε έχεις από πέρσι ( 13/12/07) να γράψεις κάτι στο μπλόγκ σου. Ερχεσαι τώρα και την πέφτεις με ανόητα επιχειρήματα για το Ορος. Τι καπνό φουμάρεις ;;; Η μήπως είναι προβοκάτσιες;; Σύνελθε σε περικαλώ. Βλέπεις ότι το έθνος σου περνάει δύσκολες πολιτικές μέρες . Πληροφορίες από Ευρώπη μεριά μου λένε ότι τα παπαδαριά
  πήρανε ένα κάρο όβολα από την Ευρωπαϊκή ένωση γιά αναπαλαιώσεις των μοναστηριών και λοιπές αρπαχτές. Ετσι σε λίγα χρόνια το » αβατον » θάναι παραμύθι. Στίφη γυναικών θα τρέξουν να
  προσκυνήσουν ότι δεν προσκύνησαν τόσα χρόνια.

 31. Ο/Η Ανυπότακτη καρδια λέει:

  »Ανυπότακτη καρδιά. Τα κοσμικά κριτήρια δεν έχουν καμιά σχέση με τα πνευματικά και καμιά θέση στη συζήτηση αυτή. Αν θες να επιχειρηματολογήσεις για την κατάργηση θα φέρεις κριτήρια θεολογικά αλλιώς συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια.»

  Αναφερομαι σε ενα αναπόσπαστο τμημα του Ελληνικου κρατους συμφωνα με το α 105Συν .
  Στο οποιο επισης ισχυει και το Συνταγμα μας ως υπερτατος νόμος.
  Και τα αλλα σχετικά αρθρα περι ισοτητας των φύλων επίσης .

  Και το οποιο ΣΥΝ ΤΑΓ Μ Α ευτυχώς δεν ειναι θεολογικό και ουτε η Ελλάδα θεοκρατία.

 32. Ο/Η Εξάκτινος λέει:

  @ nightporter Τα ταγματασφαλίτικα να πας να τα πουλήσεις αλλού. Όποτε θέλω γράφω δικό μου είναι δεν είμαι επαγγελματίας και δεν τα παίρνω από κανένα. Άλλοι τα παίρνουν που ανεβάζουν ένα σωρό ποστ τη μέρα. Εσείς τι επιχειρήματα φέρατε? Ανοησίες είναι αυτά που λέτε εσείς και αγνοείτε τη υπόσταση και την παράδοση ενός λαού. Γιατί παραβλέπεις ότι δεν με ενδιαφέρουν οι παπάδες αλλά άλλα πράγματα? Όσο για τα λεφτά της ΕΕ δε με νοιάζει μία. Κι αν αποφασίσουν οι καλόγεροι να καταργήσουν το άβατο επίσης θα το κατακρίνω.

  @ Кроткая τα κειμήλια βγαίνουν ανά τακτά διαστηματα σε εκθέσεις. Εκεί είδα κι εγώ κάποια.
  Όσο για το ποιος τα έφτιαξε. Έχουν φτιάξει και οι καλόγεροι. Μην ξεχνάς ότι είναι εκεί 1000 χρόνια. Αυτό σημαίνει μια σώρευση. Κάτι έκαναν κάποιοι όλα τα χρόνια. Δεν είναι όλοι κίναιδοι κι ανίκανοι όπως λέτε.

 33. Ο/Η ardalion λέει:

  Προς τί τόση οργή προς το Άγιο Όρος;

  Eίναι δυνατόν σε μια κοινωνία που δέχεται και υποστηρίζει την ετερότητα και τη συνύπαρξη διαφορετικών κοινοτήτων και πίστεων να διατυπώνονται παρόμοιες απόψεις;

  Eίτε συμφωνείτε είτε όχι δεν αλλάζει κάτι. O μοναχισμός είναι ένας τρόπος ζωής θεμελιωμένος σε αιώνες εμπειρίας, και δεν είναι χριστιανικό μόνο φαινόμενο.

  Oι μοναχοί έχουν το δικαίωμα της επιλογής να μη δέχονται γυναίκες στην κοινότητά τους. Πού είναι το πρόβλημά σας;

  Aς θυμίσω, ότι υπήρχαν και υπάρχουν αντίστοιχες μοναστικές κοινότητες γυναικών που έχουν αποφασίσει να μη δέχονται άντρες. Eξισώνεται, έτσι, κάπως η κατάσταση;

  Σκεφτόμουν, τελικά, όση ώρα διάβαζα τα παραπάνω εμπαθή κείμενα πόσο συντηρητικά μού φαίνονται όλα αυτά τα περί καταργήσεως του αβάτου, καθώς και οι επιλεκτικές παραπομπές σε ξεπερασμένα πλέον βιβλία, και χωρίς καμιά αναφορά στον Kαζαντζάκη και στο δέος που ένιωσε και έχει καταγράψει για τους ησυχαστές του Άθωνα, και ούτε βέβαια στον Kόντογλου που μαθήτευσε στη ζωγραφική των μοναστηριών όταν ήρθε στην Eλλάδα.

  Άραγε, πόσοι από τους κατακρίνοντες έχουν επισκεφτεί τον Άθωνα;

 34. Ο/Η ardalion λέει:

  ?

 35. Ο/Η RooF λέει:

  Πολλοί έχουν δίκιο όχι μόνο ένας.

  Ένας τρόπος για να πεισθεί ακόμα και ο ποιο κολλημένος χριστιανός είναι να δει τι γίνεται στα άλλα «κοινά» μοναστήρια.

  Μπαίνουν γυναίκες. Αλλά δεν αλλάζει κάτι προς το χειρότερο. (τι ποιο λογικό). Για στο ΑΟ νομίζουν ότι αν μπουν οι γυναίκες θα αλλάξει κάτι;

  Το μόνο που φοβούνται εκεί πάνω είναι οι έλεγχοι. Αν τους ελέγξουν θα βρεθούν πολλά.

 36. Ο/Η tropikosss λέει:

  @Εξάκτινος

  «Και θεολογικά κείμενα έχουν παράξει και μόρφωση έχουν που την έχουν πάρει στα μοναστήρια και κειμήλια έχουν βγάλει.»

  Σε προκαλώ να μου βρεις θεολογικό κείμενο βγαλμένο από μοναστήρι και το οποίο δεν είναι σκοταδιστικό,δεν είναι αναχρονιστικό ,είναι προοδευτικό,είναι εφαρμόσιμο στη ζωή και που δεν απευθύνεται γενικά σε ανθρώπους από κάποιο άλλο παραλληλο σύμπαν.
  Επίσης θέλω να μάθω τι ακριβώς εννοείς με τον όρο «μόρφωση».Γιατί αν εννοείς μόρφωση με πατερικά κείμενα ουδεμία σχέση έχοντα με την πραγματικότητα σε συνδυασμό με πολεμική εναντίον των θετικών επιστημών και κάθε τι νέο τότε δε σχολιάζω τίποτα.

  «Τα κοσμικά κριτήρια δεν έχουν καμιά σχέση με τα πνευματικά και καμιά θέση στη συζήτηση αυτή. Αν θες να επιχειρηματολογήσεις για την κατάργηση θα φέρεις κριτήρια θεολογικά αλλιώς συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια.»

  Τα οικόπεδα,τα σύνορά τους,η άρνηση εισόδου σε μη δικά τους χωράφια στις γυναίκες και σε όποιον γουστάρουν κτλ. είναι θεολογικά κριτήρια;Είναι η αποκεκαλλυμένη θέληση του θεού;Αναφέρεται σε «θεόπνευστες» γραφές κι αυτό;

  Μπορείτε να μου πείτε πόσο χριστιανικό είναι να θέλει η μονή κουτλουμουσίου τα οικόπεδα
  που μένουν οικογένειες εδώ και δεκαετίες,έστω κι αν υποθέσουμε ότι είναι δικά της και τα χει βγάλει με τον κόπο της η καημένη.Τι τα θέλει και δεν τα «χαρίζει» σαν φάρος αγάπης και θυσίας που είναι,τι φαντάζεστε εσείς οι «χριστιανοί»;Απορία.

  «Γιατί λέτε ότι οι ιθαγενείς στη ζούγκλα πρέπει να διαφυλάξουν την πολιτισμική τους ιδιαιτερότητα αλλά όχι οι καλόγεροι? Επειδή οι άλλοι είναι της ζούγκλας ενώ οι καλόγεροι της θρησκείας? Για βγες και πες κάπου ότι θα διαλύσεις τις κοινωνίες των ιθαγενών. Γιατί η ίδια λογική κρύβεται από πίσω.»

  Ορίστε;;;Γνωρίζετε τι είναι «λογική» σίγουρα;;;
  Και χωρίς να καταλαβαίνω γιατί δεν θέλετε οι άλλοι να συγκρίνουν μήλα με πορτοκάλια απ τη στιγμή που εσείς συγκρίνετε πεταλούδες με γεωτρύπανα,πρέπει να συμφωνήσω ότι υπάρχουν αρκετές ομοιότητες μεταξύ τους και πρώτ απ όλα στο πνευματικό επίπεδο,ίδιο εντελώς,επίσης σφάζονται εύκολα για το «φαι»,χρησιμοποιούν ψυχοτρόπες ουσίες,μανιτάρια και χόρτα οι μεν αλκοολ και κανα χορταράκι οι δε,κτλ κτλ κτλ.
  Σαν να έχετε δίκιο τώρα που το σκέφτομαι,απλώς δεν αντελήφθην
  το μεγαλείο του συγκεκριμένου επιχειρήμματος,ζητώ ταπεινά συγνώμη.

  Όσο για την γνωστή κλίση ιερωμένων στα μικρά αγοράκια δε γνωρίζετε τίποτα ε; Μάλιστα.Εύχομαι ειλικρινά να μην το μάθετε από δικό σας παιδί κι ας μη το πιστέψετε ποτέ.

 37. Ο/Η petroula λέει:

  Tα συγχαρητήριά μου για το εξαιρετικό κείμενο στον κύριο Λασκαράτο

  Συμφωνώ σε γενικές γραμμές με τις θέσεις που αναπτύσσετε.

  Θα ήθελα ακόμα να επισημάνω ότι το όρος Άθω έχει προσφέρει πολλές φορές άτυπο πολιτικό άσυλο σε εγκληματίες, φοροφυγάδες, αρνητές στράτευσης. Αυτό προσωπικά το εκλαμβάνω σαν έλλειψη ανδρείας από μέρους των δευτέρων και σε καμία περίπτωση πνευματική αναζήτηση. Είναι οι ίδιοι που προσπαθούν να πλουτίσουν, αυξάνοντας την περιουσία της εκάστοτε μονής. Γιατί δεν είναι αποκομμένοι από τον έξω κόσμο., απλώς βρίσκονται προσωρινά σε μια παράλληλη διάσταση. Μιλάμε για αρκετές περιπτώσεις λοιπόν που οι μοναχοί δεν είναι παρά κοσμικοί που οι περιστάσεις τους ώθησαν στο όρος, κι έτσι δε μπορούμε να μιλάμε για ένα ησυχαστήριο ή ένας τόπο διαλογισμού.

  Ας κάνουμε το δικηγόρο του διαβόλου και ας δεχτούμε ότι το όρος προσφέρει έναν επί γης παράδεισο όπου μπορεί κάποιος να μιλήσει απ’ ευθείας με το Θεό. Γιατί πρέπει να είναι απαγορευμένος στις γυναίκες;(εκτός αν έχει τίποτα περίεργα δέντρα γνώσης)

  Τελικώς μιλώντας σα γυναίκα, με ενδιαφέρει να καταλυθεί το άσυλο χωρίς να έχω την παραμικρή επιθυμία να πάω. Απλά με τη σκέψη ότι δε μπορεί μια θρησκεία να διατείνεται ότι είναι θρησκεία της αγάπης και να κάνει τέτοιου είδους διακρίσεις.

 38. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Άγιον Όρος, χώρος επιστημονικής σκέψης, φιλοσοφικών έριδων και πνευματικής ανάτασης (χάρις στην απουσία γυναικών).

  Ο λόγιος ιεράρχης Δωρόθεος Πρώϊος, με αφορμή τις συνοδικές προσπάθειες στα 1800 για σύσταση ανώτερης Σχολής στο όρος είχε προβλέψει: «Ποτέ Μουσείον εν τω Αγίω Όρει ου συσταθήσεται και ει συσταθήσεται εντός ολίγου καταστραφήσεται». Οι έριδες των καλογήρων έκαναν το εγχείρημα να αποτύχει και τον αμαρτωλό δίαφωτιστή Αδαμάντιο Κοραή να πει (1803): «…δεν είναι χαϊρι από τοιούτους διαβόλους». Η πολυδιαφημισμένη Σχολή για την οποία είχαν γίνει μεγάλοι έρανοι, είχε την τύχη της Αθωνιάδας του Βούλγαρη που κράτησε πολύ λίγο για να καταλήξει το κτίριό της όπως έγραψε ο Μοισιόδακας «φωλεά κοράκων» 43. (Δημαράς Κ.Θ. «Ιστορικά Φροντίσματα», τ.Α΄. Εκδ. Πορεία 1992).
  Ανέκαθεν στο Όρος επικρατούσε κλίμα πνευματικού προβληματισμού. Περί τα μέσα του 14ου αιώνα, εμφανίστηκε ο Ησυχασμός, τον οποίο η Ορθοδοξία επικύρωσε με έξι συνόδους που συνεκλίθησαν μεταξύ 1451-1531 καθώς και με την αγιοποίηση του απολογητή του Γρηγ.Παλαμά, από τον φίλο του πατριάρχη Φιλόθεο το 1368. Όταν οι καλόγεροι του Βατοπεδίου δεν ορμούσαν με τις μαγκούρες τους στους αδελφούς της μονής Εσφιγμένου, ή δεν έκαιγαν ο ένας τα δέντρα του άλλου μαλώνοντας για την κατοχή χωραφιών (Βλ. «Βυζάντιο : Η αυτοκρατορία της νέας Ρώμης / Cyril Magno, μετάφραση Δημήτρης Τσουγκαράκης
  Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης 1990) σκότωναν την ώρα τους ως εξής. Με το σαγόνι στο στήθος καθόντουσαν οκλαδόν εμποδίζοντας την αναπνοή τους, κοιτάζοντας αδιάκοπα προσευχόμενοι τον ομφαλό τους. Στην αρχή τους κυρίευε σκοτοδίνη αλλά μετά περιβαλλόντουσαν από «άκτιστο» θείο φως. Ο αγ.Παλαμάς πίστευε και στην βοήθεια της αναπνοής στην προσευχή. Ο ορθόδοξος Βρεττανός ιστορικός Στ.Ράνσιμαν («Η Μεγάλη Εκκλησία εν κινδύνω») ομολογεί: «Οι αντιλήψεις του σχετικά με την φυσιολογία μας φαίνονται ίσως σήμερα λίγο άξεστες». Ο λόγιος μοναχός από την Καλαβρία Βαρλαάμ, εμποτισμένος με το ελληνικό πνεύμα, διακωμώδησε τους ομφαλοσκόπους και τον Παλαμά, αλλά βρήκε τον μπελά του και αναγκάστηκε να το σκάσει στην Ιταλία. Εκεί έγινε επίσκοπος και έσυρε τα εξ αμάξης στην Ανατολική Εκκλησία. Ο ομοϊδεάτης του μοναχός Γρηγοράς, ίσως ο πιο καλλιεργημένος άνθρωπος στον καιρό του, φυλακίστηκε σε κάποιο μοναστήρι και όταν πέθανε το σώμα του σκυλεύτηκε από τους οπαδούς του αγίου Παλαμά, ενώ ο πολέμιος του Ησυχασμού Εφέσου Ματθαίος εκθρονίστηκε. Ο Παλαμάς διορίσθηκε το 1347 αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης αλλά το ριζοσπαστικό κίνημα των Ζηλωτών, μία πρόωρη επαναστατική έκρηξη σοσιαλισμού, δεν του επέτρεψε να εγκατασταθεί εκεί κλείνοντάς του δυο φορές τις πύλες της πόλης. Κατάφερε όμως δυο χρόνια μετά να ενθρονισθεί με την βοήθεια του σφετεριστή αυτοκράτορα Ι.Καντακουζηνού, και μισθοφόρων Τούρκων που κατέλαβαν την πόλη, αποκατέστησαν τους «δυνατούς» στην εξουσία και κατέσφαξαν τους οπαδούς της Κομμούνας των φτωχών. Ο άγ.Παλαμάς ενθρονίστηκε θριαμβευτικά τιμώμενος μέχρι σήμερα από την Θεσσαλονίκη.
  Στην ύστερη Τουρκοκρατία, μεσουράνησαν οι έριδες της «Ιεράς προσκομιδής» (γύρω από το ποιό ήταν το δεξιό μέρος του Άρτου), της «Συνεχούς μεταλήψεως» (αν μπορούσε δηλαδή κάποιος να μεταλαμβάνει κάθε Κυριακή) και το θέμα των κυριακάτικων μνημοσύνων. Εμπνευστές του τελευταίου προβλήματος που προκάλεσε φοβερό σάλο, ήταν αυτοί που χλευαστικά αποκλήθηκαν Κολλυβάδες, που με αφορμή το περιστατικό αυτό, εξελίχθηκαν σε κίνημα που επιδίωξε την αναγέννηση της ησυχαστικής παράδοσης και πολέμησε τον δυτικό ορθολογισμό με επικεφαλής τους αγίους Αθανάσιο τον Πάριο και Νικόδημο. Φαίνεται μάλιστα, πως παρακάμπτοντας το φαναριώτικο πατριαρχείο απέκτησε απ’ευθείας πρόσβαση στην Πύλη, με το κύρηγμα της εθελοδουλείας στον Σουλτάνο, που τόσο το είχε ανάγκη εξ’αιτίας του κοινού εχθρού, δηλαδή της Γαλλικής Επανάστασης (Βλ.12. Αποστολόπουλος Δ.Γ. «Φαναριώτες», Εθν. Ίδρ. Ερευνών, 2003). Η ιστορία τους ξεκίνησε το 1754 που η Σκήτη της Αγ.Άννας στο Όρος, συγκέντρωνε χρήματα πουλώντας μνημόσυνα που για να τα προλάβουν έπρεπε να τα κάνουν εκτός από το καθιερωμένο Σάββατο και τις Κυριακές. Οι παραδοσιακοί αντέδρασαν δυναμικά θέτοντας ζητήματα συνειδησιακά, αλλά το πατριαρχείο που είχε συμφέρον από καλοπληρωμένα φαναριώτικα κυριακάτικα μνημόσυνα, πήρε το μέρος των καινοτόμων φτάνοντας το 1776 σε αφορισμό των πρωταίτιων. Μία καθαρά οικονομική υπόθεση, πέρασε από το φίλτρο του θρησκευτικού προσχήματος και εξελίχθηκε σε δογματικό πόλεμο. Παραμονή των αγ.Πάντων το 1773, οι μοναχοί της Αγ.Άννας πλήρωσαν κάποιον αρχιληστή Μάρκο, του έδωσαν τα ονόματα πολλών μοναχών Κολλυβάδων, με εντολή να δολοφονηθούν. Μπροστά στα μάτια των μοναχών οι Κολλυβάδες Παϊσιος και Θεοφάνης ρίχτηκαν με πέτρες στον λαιμό στην θάλασσα όπου πνίγηκαν, ενώ οι φονιάδες τους έβριζαν που δεν υπάκουαν στον πατριάρχη. Κυνηγημένοι οι (καλούμενοι και) Σαββατιανοί, βρήκαν καταφύγιο στα νησιά του Αιγαίου, δηλητηριάζοντας την πλέμπα με το υπερσυντηρητικό τους πνεύμα, που εξαπλώθηκε ακόμη και στην Ρουμανία και στην Ρωσία. Mέ τις εκδόσεις τους «Φιλοκαλία των Ιερών Νηπτικών», κλπ συνέδεσαν το κίνημά τους με τους μυστικούς και τους ησυχαστές του 14ου αιώνα. Η μεγάλη απήχηση που είχαν σε έναν κόσμο που η αμάθεια τον έκαναν έτοιμο να πιστέψει κάθε διαβολή κατά των δυτικών, εξανάγκασε αργότερα το πατριαρχείο να ανακρούσει πρύμνα και να αγιοποιήσει ηγετικές μορφές των Κολλυβάδων. Oι σχέσεις του Όρους με το πατριαρχείο διαταράχθηκαν ξανά κυρίως για οικονομικούς λόγους και τον 19ο αιώνα και έφθασαν σε διακοπή της επικοινωνίας (1860-78) για να αποκατασταθούν το 1912. Την ίδια εποχή η αίρεση των Ρώσων ονοματολατρών που πίστευαν πως το όνομα Ιησούς είναι από μόνο του Θεός, ξεκίνησε από την μεγαλόπρεπη ρωσική σκήτη του αγίου Ανδρέα των Καρυών, που προικοδοτημένη από την τσαρική εύνοια διέθετε καμπάνα βάρους 5 τόνων. Η υπόθεση έληξε όταν οι ονοματολάτρες τσουβαλιάστηκαν άρον άρον, σε πολεμικό πλοίο που έστειλε ο τσάρος και κουβαλήθηκαν πίσω στην Αγία Ρωσία.
  Σήμερα σοβεί η διαφωνία για την αίρεση του «οικουμενισμού». Η συζήτηση διεξάγεται στα γνωστα αγιορείτικα πλαίσια, και διευκολύνεται από την απουσία γυναικών που θα δημιουργούσε προβλήματα στον θεολογικό διάλογο.
  Η μονή αρνείται να μνημονεύσει τον κ.Βαρθολομαίο και αυτός απαιτεί από την Πολιτεία να απελάσει τους 100 μοναχούς της οι οποίοι πολιορκημένοι από αστυνομικούς απειλούν να ανατινάξουν το μοναστήρι. Στις 8-2-’03, σκοτώθηκε σε ατύχημα με το τρακτέρ του μοναχός στην προσπάθειά του να ξεφύγει από τον πολιορκητικό κλοιό. Η εμπόλεμη κατάσταση κρατά ακόμη, αφού η Πολιτεία κωφεύει στις πατριαρχικές εκκλήσεις και διστάζει να εκτεθεί στα μάτια της πολιτισμένης ανθρωπότητας στέλνοντας στρατό ή αστυνομία να καταστείλει την ανταρσία: «Kωμικοτραγικές σκηνές εκτυλίχθηκαν την Πέμπτη στις Kαρυές ….όπου ….μοναχοί της Eσφιγμένου συνεπλάκησαν με άλλους ‘νομιμόφρονες’, οι οποίοι επιχείρησαν να εισέλθουν στο κονάκι της μονής …………….H πλευρά των ‘νομίμων’ επιχείρησε να σπάσει με λοστούς την πόρτα, αλλά …Eσφιγμενίτες απάντησαν με αποδοκιμασίες εκσφενδονίζοντας εναντίον τους σακούλες με στάχτη, αναμμένα κάρβουνα και άλλα αντικείμενα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας μοναχός έχασε τις αισθήσεις του» . Ένα χρόνο μετά τα οι καλόγεροι ξαναχτύπησαν: «…..‘…..δεχθήκαμε προπηλακισμούς οι οποίοι εξελίχθηκαν σε σφοδρή επίθεση με λοστούς και πυροσβεστήρες από τους καταληψίες. Αποτέλεσμα ήταν ο σοβαρότατος τραυματισμός των πατέρων Εφραίμ, Γαβριήλ, Βαρθολομαίου και Ιωακείμ’, λένε οι της αδελφότητας που εκπροσωπεί πλέον τη μονή.
  Η άλλη πλευρά, με τον γέροντα Μεθόδιο, υποστηρίζει: ‘Μισή ώρα πριν ξημερώσει, επιτέθηκαν στο κονάκι. Εσπασαν πόρτες με λοστούς και βαριοπούλες. Χτυπούσαν όποιον έβρισκαν μπροστά τους με μανία. Και ήταν τόση η μανία τους, που χτύπησαν με λοστό κι έναν δικό τους. Αυτή είναι η νομιμότητα που επιβάλλουν η νέα αδελφότητα και το Πατριαρχείο’. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στο Νοσοκομείο. Οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα και οι απελαθέντες πήραν, ήδη, τον δρόμο τής εξόδου από το Αγιον Ορος». («Καθημερινή», 26.11.’05- «Ελευθεροτυπία», 21.12-’06)

 39. Ο/Η omadeon λέει:

  Τα συγχαρητήριά μου Ροίδη και Λασκαράτε, ιδίως για τα στοιχεία που περιλαμβάνονται μέσα στο ποστ, τα περισσότερα από τα οποία είναι εντελώς καινούργια στη δική μου ελλιπή πληροφόρηση. Συμφωνώ φυσικά με το ποστ, και πως το άβατον πρέπει σήμερα να εκλείψει. Επίσης δεν κατανοώ γιατί πρέπει -ντε και καλά- να απαγορεύονται οι γυναίκες σε μία ΤΟΣΟ μεγάλη έκταση. Αν πραγματικά ήθελαν οι καλόγεροι να μη τις βλέπουν, και δεν τις αντέχουν, τότε
  1) είτε δεν είναι αρκετά εγκρατείς όσο οι ίδιοι ίσως νομίζουν
  2) είτε δεν τους πέρασε από το μυαλό να κλειστούν μέσα στα κτήριά τους ή τα κελλιά τους μέχρι να τους φύγει ο «πειρασμός» από το νου
  3) είτε δεν θα έπρεπε να είναι ΚΑΝ μοναχοί
  4) είτε δεν έχουν σκεφτεί ότι τόσα άλλα μοναστήρια επιτρέπουν να μπαίνουν γυναίκες, προφανώς αντιμετωπίζοντας παρόμοιο πρόβλημα αλλά χωρίς να επιβάλλουν την ΕΥΚΟΛΗ λύση της απαγόρευσης των γυναικών επισκεπτριών
  5) είτε έχουν… ερωτικές προτιμήσεις που θίγονται από την παρουσία γυναικών διότι οι γυναίκες υπενθυμίζουν στους δικούς τους… εραστές ότι είναι ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΕΡΕΣ σαν ερωτικό αντικείμενο (για όσους στράφηκαν στην ομοφυλοφιλία κυρίως εξ ανάγκης χωρίς να είναι ιδιαίτερα ή αποκλειστικά ομοφυλόφιλοι)

  Μάλιστα, το 5, παραδόξως, είναι το σημαντικότερο!!! Από άτομα που πήγαν στο Α.Ορος άκουσα αυτό το επιχείρημα (και γελάσαμε πολύ). Οταν ο κάθε πουστοκαλόγερος έχει έναν νεότερο εραστή και βλέπει ο εραστής κοπέλλες σαν τα κρύα νερά να μπαίνουν στο χώρο του, υπάρχει κίνδυνος να χάσει τον πεινασμένο εραστή του, γιατί ο τελευταίος μπορεί -τελικά- να εκτιμήσει την περιφέρεια μιας γυναίκας σαν πιο… ευρεία από εκείνη ενός γηραλέου ανδρός! 🙂

  Δεν έχω πάει ποτέ στο Α.Ο. (ούτε και θέλω να πάω να το δω) αλλά συνάντησα κατά καιρούς πολλά άτομα που πήγαν εκεί, με μαρτυρίες τόσο αντιφατικές ώστε… μπερδεύτηκα. Από πιστούς χριστιανούς πάντα άκουσα ύμνους στην αγιότητα ορισμένων από τους αθωνίτες, ανάμεικτους με παραδοχές πως υπάρχουν εκεί ΚΑΙ πολλοί ομοφυλόφιλοι. Από άπιστους επισκέπτες άκουσα κυρίως μαρτυρίες για πλύση εγκεφάλου, αγανάκτηση για το νεαρόν της ηλικίας πολλών μοναχών (που δεν έπρεπε να είναι εκεί και οι περισσότεροι έχουν ΑΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ να είναι εκεί από τον ίδιο το μοναχικό βίο) ανάμεικτη με ακόμη χειρότερες μαρτυρίες για την παρουσία ομοφυλόφιλων καταστάσεων εξωφρενικού μεγέθους…

  Γνώμη μου είναι, ότι το άβατον πρέπει να καταργηθεί, αλλά ότι (αν επιμένουν) μπορούν ασφαλώς να εμποδίσουν την είσοδο γυναικών σε επιλεγμένους κλειστούς χώρους, όπου δεν μπορεί κανείς και να τους κατηγορήσει αφού είναι αμιγώς ιδιωτικοί χώροι.

  Αλλά… ολόκληρη έκταση τέτοιων διαστάσεων με απαγόρευση των γυναικών αποτελεί σκάνδαλο για πολλούς λόγους που γνωρίζετε.

 40. Ο/Η ιφιμέδεια λέει:

  Κύριοι Λασκαράτε και Ροϊδη, δεχτείτε τα συγχαρητήριά μου γιά τα κείμενά σας εν γένει σε αυτό το μπλογκ.

  ‘Οσο γιά το παρόν θέμα έχω πολύ λίγα να προσθέσω στο ζήτημα πέραν των όσων έγραψαν οι σχολιαστές σας και εσείς.

  1. Προσωπικά δεν έχω ενδιαφέρον να επισκεφτώ το Όρος στην παρούσα κατάσταση -το ενδιαφέρον ρεπορτάζ του κυρίου Θεοδωράκη με έπεισε ότι το ελληνικό κράτος θα έπρεπε να τους σπλαχνιστεί και να τους ρίξει απο αεροπλάνο κάσα με πράσινο σαπούνι πάραυτα (κατάφεραν να μεταφέρουν τη βρώμα τους μέσω οθόνης, θαύμα, θαύμα!!). Να μας λείπει η ηπατίτιδα.

  2. Όλοι οι άνδρες επισκέπτες του όρους που γνωρίζω ανέφεραν ότι υπέπεσε στην αντίληψή τους προκλητική ομοφυλοφιλική συμπεριφορά (κοινώς είτε τους την έπεσαν, είτε άκουγαν ολονυχτίες κραυγών πάθους, κλπ.).

  Κρίμα να ονομάζεται Κήπος της Παναγίας….

 41. Ο/Η Πάρης λέει:

  Το πρόβλημα δεν είναι το άβατο αυτό καθεαυτό.
  Το πρόβλημα είναι το γεγονός ότι ενώ αυτοί οι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι θέλουν να ζουν απομονωμένοι, κατέχουν και διεκδικούν ταυτόχρονα μεγάλες εκτάσεις οπουδήποτε στην Ελλάδα.
  Ενώ ισχυρίζονται ότι δεν έχουν σχέση με τα επίγεια (όπως και όλος χριστιανισμός γενικά) ταυτόχρονα αναγνωρίζουν ότι υπάρχει επίγειος κόσμος (χωράφια και ακίνητα) που είναι τόσο σημαντικός που τον διεκδικούν.
  Ενώ ισχυρίζονται ότι επιζητούν την απομόνωση ώστε να είναι απερίσπαστοι στην αναζήτηση του Θεού τους, καταφέρνουν να είναι πάντα ενημερωμένοι για όλα όσα συμβαίνουν στον έξω κόσμο. Ήξεραν για τις αλλαγές αυτοκρατόρων, για τον ερχομό των Οθωμανών, για τις αλλαγές των Σουλτάνων, για τα γεγονότα στην Ευρώπη (Γαλλική Επανάσταση κ.λ.π) ήξεραν για την εισβολή των Γερμανών και φυσικά για άλλα πολλά.
  Το θέμα είναι ότι ενώ υπάρχει ένα άβατο από εδώ προς το Άγιο Όρος δεν υπάρχει κανένα άβατο από το Άγιο Όρος προς εδώ.

  Παρόλα αυτά νομίζω το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι το άβατο στο Άγιο Όρος αλλά το γενικό άβατο της Εκκλησίας προς τις γυναίκες. Εννοώ τον αποκλεισμό από την κατάληψη θέσεων ιερέων, επισκόπων, μητροπολιτιών, πατριαρχών, παπών.
  Που το θεωρώ και το σημαντικόρτερο από πλευράς ηθικής.

  Ελπίζω ο Εξάκτινος ή όποιος άλλος να μη ζητήσει θεολογικά επιχειρήματα για το τελευταίο.

 42. Ο/Η valsamon λέει:

  Πολύ κακό για το τίποτα.

  Το μόνο άξιο συζήτησης είναι εάν ο ποινικός νομοθέτης ορθά ή όχι προστατεύει με ειδικό ποινικό νόμο τον Άβατον ειδικά για την ορθόδοξη εκκλησία.

  Ως προς τα υπόλοιπα παραπέμπω, αντί πολλών, σε Ιωάννη Κονιδάρη, καθηγητή Εκκλησιαστικού Δικαίου :

  «Ι. ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ: Λοιπόν το άβατο πρώτα-πρώτα δεν είναι μόνο για τις γυναίκες. Το άβατο ισχύει για περισσότερες κατηγορίες προσώπων. Είναι για τους άνηβους, τους αγένιους, τους ευνούχους, τις γυναίκες και ακόμη επεκτείνεται στα θηλυκά ζώα. Έχει κάποια εξήγηση όλο αυτό. Οι κανόνες οι μοναστικοί δεν είναι σημερινή ιστορία, ο μοναχισμός οργανωμένος έχει εμφανιστεί από τον 4ο αιώνα. Ποιος είναι τώρα ο λόγος; Ο λόγος είναι ότι το άβατο δεν υπήρχε μόνο στο Άγιον Όρος, υπάρχει σε κάθε Ορθόδοξο Μοναστήρι.
  Τώρα μιλάμε για τα μοναστήρια και λέμε ότι είναι βασικός κανόνας. Στα γυναικεία μοναστήρια, σε όλα τα γυναικεία μοναστήρια κατ΄ αρχήν, δεν επιτρέπεται η είσοδος ανδρών και στα ανδρικά δεν επιτρέπεται η είσοδος γυναικών. Αυτό ίσχυε παλιά, στην πρώτη εμφάνιση του μοναχισμού σε όλα τα μοναστήρια. Επειδή όμως τα μοναστήρια βρέθηκαν τελικά μέσα στον κόσμο, γιατί όπως ξέρετε τώρα πολλά μοναστήρια είναι και μέσα στα αστικά συγκροτήματα, δεν είναι στην έρημο, αυτό σιγά-σιγά κατελύθη και απλώς έχει μείνει ως κατάλοιπο ότι πρέπει να είναι κανείς ευπρεπώς ενδεδυμένος. Γι αυτό βλέπετε σε μερικά μοναστήρια γίνεται αυτό το παράδοξο, δίνουνε μία φούστα να βάλουν από πάνω οι γυναίκες οι οποίες φορούν παντελόνι.
  Λοιπόν στο Άγιον Όρος σώζεται αυτούσιο το σύστημα του αβάτου και δεν επιτρέπεται η παρουσία όλων αυτών των προσώπων. Όταν λέτε μειράκια, κυρία Παμπούκη, δεν είστε καλά πληροφορημένη. Η απαγόρευση αφορά στα παιδιά τα οποία είναι κάτω των δέκα ετών. Μερικές φορές σήμερα υπάρχουν καταστρατηγήσεις, όταν παίρνει ο πατέρας το μικρό του αγόρι μαζί και το πάει για προσκύνημα στο Όρος, αλλά αυτό γίνεται ανεκτό ακριβώς γιατί είναι ο γονιός μαζί.
  Υπάρχουν βεβαίως και εξαιρέσεις, αλλά και παραβιάσεις του άβατου, άλλες που έγιναν με την ανοχή της μοναστικής κοινότητας και άλλες χωρίς καμία άδεια. Στις πρώτες ανήκει η επίσκεψη στο Άγιον Όρος, τον χειμώνα του 1347, του Τσάρου των Σέρβων Στεφάνου Δουσάν με τη σύζυγό του. Αντιθέτως στον εορτασμό της χιλιετηρίδας του Αγίου Όρους, η Φρειδερίκη που συνόδευε τον τότε Βασιλέα Παύλο παρέμεινε στο πολεμικό πλοίο που μετέφερε τους τότε Βασιλείς. Στις δεύτερες, στις παραβιάσεις δηλ. του Άβατου χωρίς άδεια της Κοινότητας καταλέγονται η είσοδος μεικτών στρατιωτικών τμημάτων του ΕΛΑΣ το 1948, όπως επίσης η αποβίβαση γυναικών στα πλαίσια επισκέψεως στο Όρος συνέδρων του 9ου Διεθνούς Βυζαντινολογικού Συνεδρίου που οδήγησε στην ποινικοποίηση της σχετικής περί αβάτου διατάξεως (Ν.Δ. 2623/1953)
  Τώρα γιατί οι μοναχοί του Αγίου Όρους δε θέλουν τις γυναίκες. Πρώτα-πρώτα το επιβάλλει η ιδιαιτερότητα αυτή του ότι είναι αφιερωμένοι στο Θεό. Ποιος είναι ο σκοπός του μοναχισμού; Είναι η επαφή με το Θείο, έτσι; Δε θέλουν τους περισπασμούς, δε θέλουν να υπάρχει καμία άλλη γυναίκα γιατί η μόνη γυναίκα που είναι στο Άγιον Όρος είναι η Παναγία, γι’ αυτό και η ονομασία το Περιβόλι της Παναγίας. Και το δεύτερο θέμα το οποίον ήδη ετέθη, είναι ότι το Άγιον Όρος είναι μία ιδιοκτησία. Αν δε θέλετε να καταλάβετε το επιχείρημα της θρησκευτικής ελευθερίας, ότι σεβόμαστε ότι αν ένας Βουδιστής δε θέλει να μπούμε στο χώρο του δε θα μπούμε, το ίδιο σεβόμαστε και τους Ορθοδόξους. Δεν μπορεί οι Ορθόδοξοι κυρίες μου να είναι σε κατώτερη μοίρα από τις άλλες θρησκείες. Δηλαδή εάν ένας Μουσουλμάνος δεν σας θέλει στο Τέμενός του θα μπείτε με το ζόρι;
  Η ιδιοκτησία είναι των μονών του Αγίου Όρους, στις οποίες ανήκει όλη η Χερσόνησος, υπάρχει το επιχείρημα το οποίο γίνεται αντιληπτό ακόμη και από τους ξένους και τους αλλόδοξους, ότι σε αυτή την ιδιοκτησία δέχεται κανείς αυτούς που επιθυμεί. Και επομένως εφόσον δεν επιθυμεί να δεχθεί γυναίκες, δεν μπορούμε να του το επιβάλουμε. Ελπίζω να έγινε κάπως σαφέστερο το νόημα.

  http://www.fourtounis.gr/download/keimena/agio_oros.html

 43. Ο/Η ρούλα λέει:

  Πολύ καλή δουλειά όπως πάντα.

  Θα ήθελα να πω δυο λόγια για το ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας των μοναχών. Ο όρκος αγνότητας ή παρθενίας δεν εμπίπτει, κατά τη γνώμη μου, στις θρησκευτικές ελευθερίες. Πρώτον, ο χριστιανισμός δεν απαιτεί παρθενία (απαιτεί αγνότητα, αλλά επιτρέπει τη σεξουαλική δραστηριότητα στα πλαίσια του γάμου). Δεύτερον, μπορεί κανείς να πάρει όρκο αγνότητας για οποιοδήποτε μη θρησκευτικό λόγο (τρελάρες υπάρχουν πολλοί). Κατά συνέπεια η παρθενία των μοναχών είναι προσωπική επιλογή. Ως τέτοια, είναι καθ’ όλα σεβαστή, αλλά το κράτος δεν έχει καμιά δουλειά να την επιβάλλει, ιδίως όταν αυτή προσκρούει σε συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα. Η ιστορικότητα του αβάτου (το ότι, δηλαδή, η εκάστοτε εξουσία του έδωσε το προβάδισμα) δεν μπορεί να αποτελεί σοβαρό επιχείρημα.

  Όμως το επιχείρημα της ιστορικότητας υπονομεύεται περεταίρω και απ’ το γεγονός ότι οι ίδιοι οι μοναχοί δέχτηκαν πολλές φορές να κάνουν εξαιρέσεις, άλλοτε για ανθρωπιστικούς και άλλοτε για καθαρά ιδιοτελείς λόγους (π.χ. όταν δέχτηκαν τη γυναίκα του Ντούσαν, όπως λέει ο Λασκαράτος, ή όταν δέχτηκαν τη γυναίκα του άγγλου πρεσβευτή το 1878 – αν θυμάμαι σωστά). Το άβατο είναι ένας απλός κανόνας του συγκεκριμένου μοναστικού συγκροτήματος, και οι κανόνες αλλάζουν.

  Και ένα μικρό σχόλιο για το ότι το Άγιο Όρος είναι ιδιοκτησία των μοναχών. Το ότι έχω αυξημένα δικαιώματα πάνω στην ιδιοκτησία μου δεν σημαίνει ότι έχω δικαίωμα να καταλύω τους νόμους. Αλλά έστω, ας δεχτώ ότι εδώ το Σύνταγμα αντιφάσκει και ότι θεωρεί το Όρος εξαίρεση στην αρχή της ισότητας. Τι συμβαίνει όμως, όταν στο οικόπεδό μου βρίσκονται αρχαιολογικοί χώροι και κειμήλια ανυπολόγιστης αξίας; Μπορώ να απαγορέψω την είσοδο σε μελετητές και επιστήμονες;

  Ειλικρινά, δυσκολεύομαι να κατανοήσω πώς η παρουσία επισκεπτριών (με τους ίδιους όρους που διέπουν και τις επισκέψεις αντρών, δηλαδή: περιορισμένος αριθμός, σεμνή ενδυμασία κ.λπ.) θα διαταράξει τη ζωή των μοναχών.

  Ευχαριστώ για την υπομονή σας.

 44. Ο/Η anlu λέει:

  Η αλήθεια είναι οτι η εκκλησιασιτική βρώμα ξεκινάει από πολύ παλιά και διαιωνίζεται εφόσον το «χριστεπώνυμο πλήρωμα» την ανέχεται ες αεί.
  Μήπως είναι καιρός να αρχίσουν να εφαρμόζονται τα ψηφίσματα της ΕΕ;

 45. Ο/Η ardalion λέει:

  ΤΟ ΑΒΑΤΟ ΑΣΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

  Σκεφτόμουν σχετικά με την τουριστικοποίηση του Άθωνα και θυμήθηκα κάποιες πληροφορίες για κτίσιμο μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στη διάρκεια της δικτατορίας… Και τότε έπεσα στο κείμενο που ακολουθεί όπου γίνεται κριτική στο θρησκευτικό μάρκετιγκ και που νομίζω ότι βοηθάει στη νηφάλια συζήτηση. Το αντιγράφω από το site antifono.com (http://antifono.com/joomla.gr_1.0.13_pdf_R3/index.php?option=com_content&task=view&id=73&Itemid=28) και είχε πρωτοδημοσιευτεί στο περ. Άρδην (Μάιος 1998):

  «Το Άβατο είναι αυτό που αφαιρεί σε μεγάλο ποσοστό την δυναμικότητα του τουρισμού. Αν το Άβατο επί αιώνες προσέφερε υπηρεσίες στο Όρος, στο παρόν και το μέλλον κυριολεκτικά το σώζει. Όχι γιατί οι γυναίκες αποτελούν κίνδυνο. Και τώρα και πάντοτε η αμαρτία έχει άπειρους τρόπους για να πραγματοποιηθεί. Χωρίς όμως την παρουσία των γυναικών, ο τουρισμός δεν μπορεί να προσλάβει την συνήθη του μορφή και έτσι ουσιαστικά έχουμε ένα ξεδοντιασμένο θηρίο. Μπορεί και τώρα τα μοναστήρια του Όρους να στενάζουν κάτω από το βάρος των προσκυνητών, όμως τι θα συνέβαινε αν επρόκειτο να εισέρχονται σε αυτό, οι τελευταίοι, οικογενειακώς;

  Μέσα σε αυτήν την προοπτική ο οικοδομικός οργασμός των τελευταίων χρόνων, αλλά και ο αγώνας των μοναχών για την διατήρηση της αυτονομίας και του Άβατου του Όρους προσλαμβάνει πολύ σημαντικές διαστάσεις. Του εξασφαλίζουν μια βαθιά ανάσα ζωής. Και αυτή η ανάσα δεν έχει τοπικό ενδιαφέρον, έχει παγκόσμια σημασία, γιατί έτσι θα διατηρηθεί εν ζωή ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του ανθρώπινου πολιτισμού, η εμπειρική γνώση της Ορθόδοξης Θεολογίας».

  Φυσικά για αυτή την εμπειρική γνώση, τον προσωπικό αγώνα με το βαθύτερο εγώ που κάνει ο μοναχός, τη μοναδική φιλοξενία προς τον επισκέπτη, την κατάνυξη, την ησυχία και την ευκαιρία για αναστοχασμό που αισθάνονται οι προσκυνητές, δεν κάνει κουβέντα κανείς από τους ηθικιστές-επικριτές του αγιορείτικου μοναχισμού, που σαν άλλες «αναμάρτητες θεούσες» βλέπουν παντού σκάνδαλα και αμαρτίες, διογκώνοντας συχνά ατοπήματα που συνέβαιναν και συμβαίνουν σε κάθε ανθρώπινη κοινωνία. Άρα και εκεί.

  ardalion.wordpress.com

 46. Ο/Η Ανυπότακτη καρδια λέει:

  – Οσοι επικαλουνται το Αρθρο 105παρ 3 που λεει”. O λεπτομερής καθορισμός των αγιορειτικών καθεστώτων και του τρόπου της λειτουργίας τους γίνεται από τον Kαταστατικό Xάρτη του Aγίου Όρους, τον οποίο, με σύμπραξη του αντιπροσώπου του Kράτους, συντάσσουν και ψηφίζουν οι είκοσι Iερές Mονές και τον επικυρώνουν το Oικουμενικό Πατριαρχείο και η Bουλή των Eλλήνων.”

  ας κατσουν λιγο να σκεφτουν αν ειναι ποτε δυνατόν ενα οποιοδηποτε ”αυτοδιοικητον ”(των Πανεπιστημιων λ.χ ή αλλο) ειναι δυνατον ποτε να παραβιαζει ξεκαθαρα

  – ρητες συνταγματικές διαταξεις που αφορουν στην ισότητα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων ανδρών και γυναικών (άρθρο 4παρ 2 όπως και στις Συνθήκες της Ε.Ε….

  οταν μαλισταη κυριαρχία του ελληνικου κρατους πάνω στον Αθω ” παραμένει άθικτη.” συμφωνα με το 105παρ 1 ενώ η δικαιοδοσία του Πατριαρχειου ειναι μονον ”πνευματική”

 47. Ο/Η xasodikis λέει:

  Να προσπαθήσω να απαντήσω στον Εξάκτινο, δεν έχει νόημα: είναι άσκοπο να παραθέτεις επιχειρήματα σε κάποιον που δεν σε ακούει.

  Για όποιον άλλον αντέξει να διαβάσει τα σχόλια ίσαμε εδώ, δυο-τρεις επισημάνσεις:

  1) Το άβατο και το αυτοδιοίκητο (που είναι δύο ξεχωριστά θέματα) δεν αποτελούν θεϊκό νόμο, αλλά ανθρώπινο. Θεολόγος δεν είμαι, αλλά δεν θυμάμαι ποτέ να ισχυρίστηκε κανείς ότι υπάρχει στις Γραφές ρήση περί αβάτου και αυτοδιοικήτου του Αγίου Όρους. Είναι παράδοση (=εθιμικό δίκαιο), αλλά διοικητικού και όχι θεολογικού χαρακτήρα.
  Κατά συνέπεια, όταν συζητάμε τη διατήρηση ή την κατάργησή αυτών των καθεστώτων, τα επιχειρήματα είναι κατ’ ανάγκην νομικά και όχι θεολογικά.

  2) Αδυνατώ να κατανοήσω πού έγκειται το «ζήτημα» παραβίασης των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων των μοναχών: εδώ δεν συζητάμε να ανοίξουν οι μονές ντε και σώνει, ούτε να απαγορευτεί ο μοναχισμός. Συζητάμε για το αν και κατά πόσον είναι θεμιτό σήμερα, εν έτει 2008, να απαγορεύεται συλλήβδην στις γυναίκες η πρόσβαση σε ένα τμήμα του ελληνικού κράτους (και, για να το πάμε λίγο παραπέρα, να επιτρέπεται στους άνδρες ΜΟΝΟΝ κατόπιν ειδικής αδείας και με περιορισμούς). Δέχομαι ότι πρόκειται για μια μακραίωνη παράδοση, αλλά ακριβώς επειδή είναι παράδοση δεν δέχομαι να μου «απαγορεύει» κανείς να συζητώ την κατάργησή της με επιχειρήματα του τύπου «αυτά δεν τα κάνανε ούτε οι Τούρκοι».

  3) Λέει ο Λασκαράτος ότι, στην περίπτωση του Αγίου Όρους, το Σύνταγμα αντιφάσκει με τον εαυτό του. Και εν μέρει έχει δίκιο. Βέβαια, το Σύνταγμα μπορεί να καθιερώνει εξαιρέσεις από την προστασία διαφόρων δικαιωμάτων και το κάνει (εδώ από το δικαίωμα στην ισότητα, αλλού από το δικαίωμα στην ιδιοκτησία κλπ.). Σημειώνω πάντως ότι, ενώ η διάταξη του άρθρου 4 που κατοχυρώνει την ισότητα είναι θεμελιώδης ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΘΕΩΡΕΙΤΑΙ, η διάταξη του άρθρου 105 μπορεί να αναθεωρηθεί άνα πάσα στιγμή. Δεν είμαι ειδήμων στο Συνταγματικό Δίκαιο, αλλά θα έλεγα πως αυτή η διαφορά έχει κάποια σημασία, αν προσπαθούμε να διακρίνουμε πώς σταθμίζει τη σύγκρουση δικαιωμάτων ο συνταγματικός νομοθέτης.

  Προσωπικά δεν έχω πειστεί εντελώς για την ανάγκη κατάργησης του άβατου, αλλά ακόμα λιγότερο για την ανάγκη διατήρησής του! Εφόσον όμως υπάρχει αίτημα από ένα (μικρό ή μεγάλο, αδιάφορο) κομμάτι της κοινωνίας για την επαναδιαπραγμάτευσή του, η συζήτηση πρέπει να γίνεται -και επιχειρήματα τύπου «έτσι τα βρήκαμε, έτσι θα μείνουν» δεν έχουν καμία θέση σε μια τέτοια συζήτηση.

 48. Με ενδιαφέρον διάβασα και το κύριο άρθρο και τα σχόλια.
  Είναι αποκαρδιωτικό να προσπαθείς να πεις το αυτονόητο και να βρίσκεις βουλωμένα αυτιά και σφραγισμένα μάτια.
  Ξέρω ανθρώπους που γύρισαν απο το Αγιο Όρος και κουβάλησαν μαζί τους κάποια πέτρα που βρήκαν εντός των άγιων αγροτοτεμαχίων
  – άρα αγιασμένη και η πέτρα – και τώρα την έχουν είτε στο εικονοστάσι είτε σε κάποιο άλλο περίοπτο σημείο του σπιτιού τους , είτε …κρυμμένη, σαν φυλαχτό. Όλοι αποδίδουν υπερφυσικές ιδιότητες σ΄αυτή την ιερή πέτρα τους.
  Όσο για τη νοημοσύνη αυτού του..ανώτερου όντος που λέγεται άνθρωπος , ε! ιερό τσιμέντο να γίνει.

 49. Ο/Η Εξάκτινος λέει:

  1. H χερσόνησος του Άθω, από τη Μεγάλη Βίγλα και πέρα, η οποία αποτελεί την περιοχή του Αγίου Όρους, είναι, σύμφωνα με το αρχαίο προνομιακό καθεστώς του, αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού Κράτους, του οποίου η κυριαρχία πάνω σ’ αυτό παραμένει άθικτη. Από πνευματική άποψη το Άγιο Όρος διατελεί υπό την άμεση δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Όλοι όσοι μονάζουν σ’ αυτό αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια μόλις προσληφθούν ως δόκιμοι ή μοναχοί, χωρίς άλλη διατύπωση.
  2. Το Άγιο Όρος διοικείται, σύμφωνα με το καθεστώς του, από τις είκοσι Iερές Mονές του, μεταξύ των οποίων είναι κατανεμημένη ολόκληρη η χερσόνησος του Άθω, το έδαφος της οποίας είναι αναπαλλοτρίωτο.
  H διοίκησή του ασκείται από αντιπροσώπους των Ιερών Μονών, οι οποίοι αποτελούν την Ιερή Κοινότητα. Δεν επιτρέπεται καμία απολύτως μεταβολή στο διοικητικό σύστημα ή στον αριθμό των Μονών του Αγίου Όρους, ούτε στην ιεραρχική τάξη και τη θέση τους προς τα υποτελή τους εξαρτήματα. Απαγορεύεται να εγκαταβιώνουν στο Άγιο Όρος ετερόδοξοι ή σχισματικοί.
  3. O λεπτομερής καθορισμός των αγιορειτικών καθεστώτων και του τρόπου της λειτουργίας τους γίνεται από τον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους, τον οποίο, με σύμπραξη του αντιπροσώπου του Κράτους, συντάσσουν και ψηφίζουν οι είκοσι Iερές Μονές και τον επικυρώνουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Βουλή των Ελλήνων.
  4. H ακριβής τήρηση των αγιορειτικών καθεστώτων τελεί ως προς το πνευματικό μέρος υπό την ανώτατη εποπτεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ως προς το διοικητικό μέρος υπό την εποπτεία του Κράτους, στο οποίο ανήκει αποκλειστικά και η διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
  5. Οι πιο πάνω εξουσίες του Κράτους ασκούνται από διοικητή, του οποίου τα δικαιώματα και καθήκοντα καθορίζονται με νόμο.
  Με νόμο επίσης καθορίζονται η δικαστική εξουσία που ασκούν οι μοναστηριακές αρχές και η Ιερή Κοινότητα, καθώς και τα τελωνειακά και φορολογικά πλεονεκτήματα του Aγίου Όρους.

  Xasodiki αν διαβάσεις το σύνταγμα λέει ότι το έδαφός του έχει κατανεμηθεί μεταξύ των μονών και είναι αναπαλλοτρίωτο. Επίσης λέει ότι η δικαστική εξουσία ανήκει στις μονές. Μιλάμε δηλ. σχεδόν για πλήρη αυτονομία. Μόνοι η ασφάλεια ανήκει στην αρμοδιότητα του κράτους. Πέραν τούτου από τη στιγμή που το κράτος στο ανώτερο δυνατό επίπεδο παραχωρεί αυτοδιοίκητο είναι δικαίωμά τους να δέχονται όποιον γουστάρουν ακόμη και με όρους αστικού δικαίου. Το έδαφος τους ανήκει ιδιοκτησιακά και το περιφράζουν. Στο νομικό μέρος θα διαφωνήσω πλήρως με το περιεχόμενο που δίνεις στις ελευθερίες. Το έχουν κάνει άλλωστε οι Τούρκοι όταν κοιτάνε τα καψώνια που τους κάνουμε για να κάνουν τα αντίστοιχα στο Πατριαρχείο και να ισχυριστούν στα διεθνή φόρα ότι παραβιάζουμε ελευθερίες. Επίσης θα διαφωνήσω με το ότι το σύνταγμα αντιφάσκει με τον εαυτό του. Δε σου μάθανε στη σχολή ότι η ειδική διάταξη υπερισχύει της γενικής? Όχι γιατί εμένα που είμαι της παντείου μου το μάθανε.

  Η κατάργηση του άβατου δεν είναι αρμοδιότητα του Ελληνικού κράτους. Αύριο θα έρθουν οι Ρώσοι και θα προσφέρουν προστασία, οι Σέρβοι το ίδιο και οι Τούρκοι θα το εκμεταλλευτούν. Αν δεν το αποφασίσουν οι μοναχοί από μόνοι τους μόνο με πόλεμο είναι δυνατό και να γίνει ότι έγινε στη Λάσα. Πάρτε λοιπόν τους μπερέδες και τρεχάτε.

  Πάμε τώρα παρακάτω στα αριστερά επιχειρήματα. Δε λένε οι αριστεροί για σεβασμό της ετερότητας των μεταναστών και των μειονοτήτων? Γιατί δε σέβονται τον τρόπο ζωής των μοναχών που ζουν έτσι επί 1000 χρόνια? Θα σου πω γιατί. Γιατί δεν τους πάνε. Για όσους λοιπόν γουστάρουν αμέσως σου αμολάν τα επιχειρήματα περί ετερότητας ρατσισμού κλπ. Για ότι δε γουστάρουν το κάνουν τουμπεκί ψιλοκομμένο. Όταν όμως παλεύεις για δικαιώματα παλεύεις για τα δικαιώματα όλων όχι μόνο όποιων γουστάρεις.

  Διαβάζοντας την όλη συζήτηση διαπίστωσα ότι είστε εκτός πραγματικότητας.
  Λέτε:
  1) Είναι ομοφυλόφιλοι –> Να καταργηθεί το άβατο
  2) Είναι αμόρφωτοι –> Να καταργηθεί το άβατο
  3) Είναι βρωμύλοι –> Να καταργηθεί το άβατο
  4) Είναι κλέφτες —> Να καταργηθεί το άβατο

  Τι σχέση έχουν όλα αυτά που λέτε με το άβατο?

  Σας είπα και πιο πάνω. Αν τους ανήκουν περιουσιακά στοιχεία να τα πάρουν. Αν είναι παιδεραστές να συλληφθούν. Άλλο αδίκημα δε βλέπω. Η ομοφυλοφιλία δεν τιμωρείται στη χώρα μας.

  Και κάτι τελευταίο. Παράλληλα σε άλλο μπλογκ μη χριστιανικό απλό πολιτικό είναι τρέχει ίδια συζήτηση. Τέτοιες γελοιότητες εκεί δε διαβάζεις. Που σημαίνει ότι εδώ είστε μια κλίκα με αυτές τις απόψεις που τις αναπαράγετε. Δηλ. μεταξύ σας τα λέτε μεταξύ σας τα ακούτε. Επιρροή περαιτέρω δεν πρόκειται να αποκτήσετε. αν δείτε δε το κοινό του μπλογκ είναι πενηντάρηδες της γενιάς του Πολυτεχνείου που απλά φεύγουν από τα πράγματα οπότε θα αποκατασταθεί η τάξη με το χρόνο.

 50. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Xasodikis,
  Το Σύνταγμα μπορεί να καθιερώνει εξαιρέσεις από θεμελιώδεις διατάξεις του, αλλά όχι αναιτιολόγητες (ή με αιτιολογικό αβάσιμο)και όχι τέτοιες που να αφορούν τον μισό πληθυσμό και μάλιστα συγκεκριμένο τμήμα του, και όχι τυχαίο, πράγμα που εγείρει ενστάσεις αντισυνταγματικότητας. Είναι άλλο πράγμα να υποχρεώνεις σε απαλλοτρίωση ιδιοκτησίας για το κοινό καλό, αλλά μπορεί αυτό να θίξει ακόμη και οικόπεδο του προέδρου της Δημοκρατίας, και εξ ίσου πιθανά φτωχού ή πλούσιου, άνδρα ή γυναίκας, κ.ο.κ. και βέβαια η απόφαση αυτή είναι αιτιολογημένη (για να γίνει π.χ. αεροδρόμιο) και μαχητή στα δικαστήρια, όπου ο θιγόμενος προσφεύγει και ζητά να μην του πάρουν το οικόπεδο. Για το Άβατο, το επιχείρημα της παράδοσης, όπως πολύ σωστά επισημαίνεις δεν έχει νόημα. Προόδος σημαίνει ανατροπή των παραδόσεων που και θεολογικό χαρακτήρα αν έχουν δεν μπορεί αυτό να σημαίνει υποχρεωτικά κάτι για τον νομοθέτη. Το Άβατο εκκλησιολογικά μπορεί και να λογισθεί ως αίρεση γιατί δεν εδράζεται σε κανένα ευαγγελικό χωρίο, ενώ η Ιερωσύνη ως προνόμιο αποκλειστικά των ανδρών βασίζεται-αμφιλεγόμενα βέβαια, αλλά δεν μας πέφτει και λόγος- στο ότι ο Χριστός επέλεξε μόνο άνδρες Αποστόλους. Αν σκεφτώμαστε έτσι, τότε η κλειτοριδεκτομή των γυναικών που αποτελεί θρησκευτική παράδοση, δεν θα πρέπει να απαγορευθεί στις χώρες που κυριαρχεί το μουσουλμανικό θρήσκευμα ποτέ.
  Νομίζω πως συνολικά το λεγόμενο Άγιο Όρος (ο μακαρίτης ο γέρος μου μου έλεγε όπου ακούς Άγιος, κρύβεται μεγάλη παλιανθρωπιά), αποτελεί ένα τεράστιο σκάνδαλο από πολλές πλευρές (οικονομική, δικαιωμάτων, προστασίας αρχαιολογικών χώρων, κλπ) και είναι ανησυχητικό πως κανένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας (Νομικοί, φεμινίστριες, κόμματα της Αριστεράς, φιλελεύθεροι αστοί, οργανώσεις δικαιωμάτων κλπ) δεν το έχουν βάλει στο στόχαστρο συστηματικά. Γι’αυτό και από ότι ξέρω δεν έχει κατατεθεί καμμία δικαστική προσφυγή εδώ ή στην Ευρώπη για την κατάργησή του, πράγμα που καθόλου δεν μας τιμά. Είναι λυπηρό πως ακόμη και στον Συνασπισμό, όταν ο τότε Ευρωβουλευτής κ.Αλαβάνος ειρωνεύτηκε με επιχειρήματα σαθρά και ανάξια της σοβαρότητάς του και της προσωπικής ιστορίας του τους Ευρωπαίους συναδέλφους του που ζήτησαν την κατάργησή του, δεν υπήρξε καμμία αντίδραση έστω από τις φεμινίστριες του κόμματος. (Εάν το άλας μωρανθεί εν τίνι αλισθήσεται;) Νομίζω μάλιστα πως ακόμη και ο κ.Μιχ.Παπαγιαννάκης απείχε από την ψηφοφορία, για λόγους που δεν ξέρω.
  Υπάρχει πρόβλημα στην κοινωνία μας και σχετίζεται με την μικρή απήχηση που είχαν και έχουν οι ιδέες του Διαφωτισμού στη χώρα μας, με την απουσία σοβαρού εργατικού κινήματος και αριστερής θεωρητικής σκέψης και με την απουσία σοβαρής αστικής τάξης.

 51. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Φίλε αλέξανδρε ανδρουλάκη,
  θυμάμαι, πάνε χρόνια, γνώρισα μια νεαρή Φυσικό, που στα σοβαρά ισχυριζόταν πως ο γκουρού Παϊσιος πετούσε πάνω από το έδαφος. Επικαλέστηκα την νευτώνεια μηχανική αλλά μάταια. Άλλοι πάλι, πολλοί περισότεροι και πολύ πιό επίσημοι της Ορθοδοξίας υποστηρίζουν πως ο Αγιορείτης Γέρων Παϊσιος και ο Ρώσος Γέρων Σωφρόνιος (Αχ αυτοί οι Γεροντάδες του Λιακόπουλου, όλα τα ξέρουν, όλα τα μπορούν) που ζούσε σε κάποιο μοναστήρι της Μ.Βρεττανίας επικοινωνούσαν μεταξύ τους και συζητούσαν νοερά. Οι βιογράφοι πάλι του Γέροντα Πορφύριου, επικαλούνται απίστευτες προφητείες του σχετικά με τα μελλούμενα, τα παρελθόντα, τα παρόντα και τα επαπειλούμενα. Παραπέμπουν σε προβλέψεις του για το φύλλο παιδιού που επρόκειτο να γεννηθεί, ιατρικές διαγνώσεις εκ του μακρόθεν, εξ αποστάσεως επίλυση οικοπεδικών διαφορών, γεωτρήσεις πηγαδιών, θεραπεία γυναικολογικών προβλημάτων (εδώ οι Γέροντες ειδικεύονται) διαφορών μεταξύ ανδρόγυνων και εκατοντάδες θαύματα από αυτά που η επιστήμη της Ανωτάτης Κατινικής μπορεί να επινοήσει. Όλα αυτά με τις επώνυμες μαρτυρίες εκατοντάδων γιατρών, δικηγόρων, καθηγητών, πανεπιστημιακών, εργολάβων οικοδομών, κτηματομεσιτών, μητροπολιτών, τουριστικών πρακτόρων, καφεκοπτών και νοικοκυρών. Είναι κρίμα-αγγίζει θαρρώ τα όρια της εθνικής προδοσίας-που το ΓΕΕΘΑ δεν χρησιμοποίησε ποτέ τον Γέροντα για να προβλέψει την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ή στην αποκάλυψη των διεθνώς συνωμοσιών που εξυφαίνονται πανταχόθεν κατά του «περιούσιου λαού του Κυρίου».
  Η βλακεία είναι ανίκητη.

 52. Ο/Η evangelo λέει:

  Για να οδηγηθεί η συζήτηση κάπου ουσιαστικά πρέπει να ξεζουμάρετε λίγο και να δείτε το θέμα συνολικά. Αντί να επιχειρηματολογείτε πάνω στο αν πρέπει να μπαίνουν οι γυναίκες ή όχι στο Όρος, κατευθύνετε την ενέργειά στο πιο ουσιαστικό θέμα που φιγουράρει σε μπανεράκι στη δεξιά στήλη του μπλογκ «Χωρισμός κράτους και εκκλησίας, πότε;». Την άποψή μου για το θέμα την έχω διατυπώσει σε παλιότερο ποστ μου.

 53. Ο/Η pol gt λέει:

  Το άβατο θα παραμείνει ακόμη κι αν κάθε μέρα γράφετε για άρση του τα επόμενα 60, τουλάχιστον, χρόνια. Σκοπεύω να αποτραβηχτώ και να μονάσω κάποια στιγμή. Πως θα το καταφέρω εάν τριγυρνάνε γύρω μου πλασματόμορφες και κάθε τόσο θα μου εγείρουν την δίψα να γευσήσω την θυληκινίνη* τους;

  *Ελπίζω πως καταλαβένεται τι εννοώ!!!

  🙂 :)) :)))

 54. Ο/Η pol gt λέει:

  Λασκαράτε, η κλειτοριδεκτομή δεν αποτελεί θρησκευτική παράδοση των Μουσλί κι ευτυχώς που τα τελευταία 5, αν θυμάμαι καλά, χρόνια, κάποιοι επιστήμονες, και όχι μόνο, από την Ευρώπη ευαισθητοποιήθηκαν και εργάζονται σκληρά, και βέβαια αφιλοκερδώς, για την κατάργησή του. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά ικανοποιητικά. Υπάρχουν δυσκολίες πολλές όμως το εγχείρημα προχωρεί.

 55. Ο/Η Mακεδόνας λέει:

  Oι γεροντάδες του Αγίου Όρους παριστάνουν τους προφήτες και κοροϊδεύουν τον αφελή λαό. Πολλοί βαρεμένοι τρέχουν σ’αυτούς για γιατρειά αντι να πάνε στον ψυχίατρο.

 56. Παράθεμα: Άβατο Αγίου Όρους: μια σύντομη εξήγηση « atheoi.ORG

 57. Ο/Η pol gt λέει:

  Λασκαράτε, στο 51 απαντητικό σου άρθρο σφάλλεις. Ίσως είσαι λιγάκι βιαστικός στην κρίση σου. Βέβαια εάν εμπειρικά γευόσουν κάποια υπερφυσική δύναμη, εάν δηλαδή είσουν κύριος έστω μίας, θα κατανοούσες του λόγου, περί των Γερόντων, το αληθές.

  Μην είσαι βιαστικός. Ακόμη και η πολεμική απαιτεί την οικία μεθοδολογία και φυσικά η αληθής και επιβεβαιωμένη προσωπικά γνώση, προσφέρει τα μέγιστα. Εάν απουσιάζει αυτή, η συγκεκριμένη απαιτούμενη δηλαδή, περί κάποιου Πράγματος, γνώση, φρόνιμο είναι να μην εκφέρουμε γνώμη ή έστω αν δεν αντέχουμε να αποφύγουμε αυτήν, την εκφορά γνώμης δηλαδή, ας είναι τότε αυτή, ερευνητική, και όχι πρόχειρα απορριπτική.

 58. Ο/Η elias λέει:

  Το πρόβλημα δεν είναι αν σύννομο της ανεξαρτησίας του αγίου όρους, άλλωστε οι νόμοι δεν είναι αιώνιοι αλλά προσαρμόζονται στις κοινωνικές απαιτήσεις. Το πρόβλημα είναι ότι το άγιο όρος αποτελεί την συνέχεια μιας σκοταδιστικής παράδοσης υπεύθυνης σε μεγάλο βαθμό για την πνευματική υστέρηση του τόπου μας. Το βασικό ερώτημα δεν είναι αν η ύπαρξη αγίου όρους είναι ωφέλιμη για το τόπο.

 59. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  pol gt,

  προσπαθώντας να εξωραϊσεις την έννοια της παράδοσης που κατά κανόνα ευνουχίζει τη σκέψη και κρατάει δέσμιους ολόκληρους λαούς στο σκοτεινό παρελθόν, λες:

  @@Λασκαράτε, η κλειτοριδεκτομή δεν αποτελεί θρησκευτική παράδοση των Μουσλί@@

  Το λες σοβαρά αυτό; Σε παραπέμπω πρόχειρα σε έμα δημοσίευμα της «Καθημερινής» (Kυριακή, 13 Iανoυαρίου 2008 – Αννα Κοτρώτσου) portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ecom1_100067_05/11/2007_210795 – 66k

  «….Η γυναικεία περιτομή, γνωστότερη και ως κλειτοριδεκτομή, είναι μια αναχρονιστική παράδοση που ισχύει σε αρκετές χώρες.Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα θύματα υπολογίζονται σε 150 εκατ. σε Αφρική, Ασία και… Ευρώπη…..».

  Παράδοση στη χώρα μας είναι ή ήταν η μαυροντυμένη μαντηλοφορούσα χήρα χωρική, ο αποκλεισμός των γυναικών των χωριών από τα καφενεία, το γκρεμοτσάκισμα των γαϊδάρων όταν γεράσουν, ο χαλκάς στην μύτη της αρκούδας του γύφτου, το ξεμάτιασμα, η παρθενία των ανύπαντρων κοριτσιών, η περιθωριοποίηση των νόθων παιδιών, η διαπόμπευση ή η εκπόρνευση των άγαμων μητέρων, οι αυτοσχέδιες εκτρώσεις στο σταύλο για να κουκουλωθούν οι «πομπές» της άγαμης εγκύου, και χιλιάδες γελοίες ή απάνθρωπες καταστάσεις, στο όνομα της ανήθικης ορθόδοξης ηθικής.
  Για την κατάργηση των παραδόσεων αρκεί ένας οραματιστής πολιτικός. Ο Κεμάλ Ατατούρκ για παράδειγμα κατάργησε εν μια νυκτί αραβική γραφή, φέσι, μαντήλες, χαλιφάτο, αφαίρεσε όλα τα σουλτανικά προνόμια από το ορθοδοξο πατριαρχείο, εγκαθίδρυσε λαϊκό κράτος, αναβάθμισε τη γυναίκα. Ασφαλώς όσο τη χώρα κυβερνάνε Καραμανλήδες, Παπανδρέου, Μητσοτάκηδες, Σημίτης κλπ το Άβατο θα ζει και θα βασιλεύει. Θα καταργηθεί ομως πολύ εύκολα και θα είναι ντάλα μεσημέρι.

 60. Ο/Η Ανυπότακτη καρδια λέει:

  Δεν μπορώ να αντιληφθώ το επιχειρημα οτι η Χερσονησος του Αθω αποτελεί ατομική ιδοκτησια των Μονών και αρα εκεί θεμελιώνεται το Αβατον . Μπορεί καποιος να μου το εξηγήσει;

 61. Ο/Η Seeker λέει:

  Απ ‘οτι θυμάμαι, το Αγιο Ορος, bar και clubs δεν έχει. Fast food και μπουτικ με ρούχα και γούνες δεν έχει. Κοσμηματοπολεία και καφενεία για να παίζεις δηλωτή και πρέφα δεν έχει.
  Αν κατά τη γνώμη σας ένας γέροντας που είναι στο Αγιο Ορος 50 και 60 χρόνια και δεν έχει βγεί ποτέ του από εκει, μένει εκεί μέσα για να έχει σεξουαλικές σχέσεις με άλλους καλόγερους τότε τι να άλλο μπορεί να πει κανείς πέρα του ότι κρίνετε εξ ιδίων εμπειριών τα αλλώτρια.
  Αμα ήθελε κάποιος να κάνει τέτοιες «δουλειές» δεν χρειαζόταν να πάει στα κατσάβραχα και να φορέσει ένα τριμμένο ράσο για όλη του την ζωή. Εμενε στις πόλεις που μπορούσε να κάνει ελεύθερα ότι ήθελε και χωρίς να εκτεθεί.

 62. Ο/Η νικ λέει:

  το αγιο ορος ειναι ο παραδεισος των ομοφυλοφιλων. ειναι μια αυτονομη ομοφυλοφιλη κοινοτητα.στην ουσια προκειτε για το πρωτο παγκοσμιως ανεξαρτητο ομοφυλοφιλικο κρατιδιο.

 63. Ο/Η Αίολος λέει:

  Να κλείσουν και οι ιατρικές σχολές, γιατί αρκετοί γιατροί του δημοσίου χρηματίζονται.

 64. Ο/Η nightporter λέει:

  Εξάκτυνε μια φορά είχαμε τον Μύρωνα τώρα εμφανίστηκες εσύ να αντιδράς νευροφυτικά . Μπάς και είσαι κλώνος του;;
  ΟΥΣΤ…………

 65. Ο/Η tropikosss λέει:

  @Λασκαράτος

  «Θα καταργηθεί ομως πολύ εύκολα και θα είναι ντάλα μεσημέρι.»

  Αυτή είναι η μαγεία του λόγου,δεν έχω άλλα λόγια,μ έφτιαξες!

 66. Ο/Η tropikosss λέει:

  @Εξάκτινος

  «Διαβάζοντας την όλη συζήτηση διαπίστωσα ότι είστε εκτός πραγματικότητας.
  Λέτε:
  1) Είναι ομοφυλόφιλοι –> Να καταργηθεί το άβατο
  2) Είναι αμόρφωτοι –> Να καταργηθεί το άβατο
  3) Είναι βρωμύλοι –> Να καταργηθεί το άβατο
  4) Είναι κλέφτες —> Να καταργηθεί το άβατο»

  Απ όλη τη συζήτηση αυτό κατάλαβες;

 67. Ο/Η Εξάκτινος λέει:

  nightporter γιατί εσύ αντιδράς κωμικά σαν τις μαϊμούδες.

 68. Ο/Η Geysser λέει:

  Το αν οι ιερείς του Αγίου Όρους είναι ομοφυλόφιλοι ή όχι, δεν νομίζω να έχει μεγάλη σημασία. Αν τους αρέσει να το γλεντάνε «μυκονιάτικα», δικαίωμά τους. Το πρόβλημα αρχίζει από τον κοινωνικό ιστό αυτής της χώρας. Έχουν καταφέρει να εισχωρήσουν στην συνείδηση του μέσου Έλληνα (εξ’ ου και οι γελοιότητες περί παραδόσεως, 1000 χρόνων μοναστικής ζωής κλπ). Χρειάζεται αφύπνιση της συνείδησης (κατά Dawkins) για να λυθεί το πρόβλημα, και κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται μόνο μέσω της εκπαίδευσης. Από κει πρέπει να ξεκινήσει κάποιος, γιαυτό ο διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας είναι επιτακτικότερος από ποτέ.

 69. Ο/Η Εξάκτινος λέει:

  nightporter επίσης μάθε ορθογραφία. Πως γράφεται η λέξη »ακτίνα».

 70. Ο/Η Εξάκτινος λέει:

  Ανυπότακτη καρδια όλο το Άγιο όρος είναι ιδιοκτησία των μονών. Το γράφει το σύνταγμα και δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις. Στην ιδιοκτησία του ο καθένας δέχεται όποιον γουστάρει.

 71. Ο/Η Εξάκτινος λέει:

  νικ Γράφεις

  το αγιο ορος ειναι ο παραδεισος των ομοφυλοφιλων. ειναι μια αυτονομη ομοφυλοφιλη κοινοτητα.στην ουσια προκειτε για το πρωτο παγκοσμιως ανεξαρτητο ομοφυλοφιλικο κρατιδιο.

  Ακόμη κι έτσι να είναι γιατί θα πρέπει να καταργηθεί το άβατο?
  Ας υποθέσουμε ότι λένε. Είμαστε ομοφυλόφιλοι και δε θέλουμε γυναίκες και ζούμε έτσι. Θέλουμε επίσης να συνεχίσουμε να ζούμε έτσι. Αυτό το πολύ απλό γιατί δεν το σέβεστε? Εμένα δε με ενοχλεί στο βαθμό που δε μου την πέφτουν δεν είναι προκλητικοί και δεν περνάν την ομοφυλοφιλία σαν πρότυπο.

 72. Ο/Η xasodikis λέει:

  @ανυπότακτη καρδιά

  Τα εδάφη στη Χερσόνησο του Άθω (δεν ξέρω αν το σύνολό τους ή το μεγαλύτερο μέρος τους) ανήκουν στις μονές, όπως θα ανήκει σε σένα ένα οικόπεδο που αγοράζεις. Και όπως κάθε ιδιώτης έχει δικαίωμα να απαγορεύει την πρόσβαση των άλλων στην ιδιοκτησία του, έτσι και οι μονές. Δεν ξέρω αν λύθηκε η απορία σου…

  Άλλο (τεράστιο) θέμα το πώς βρέθηκαν αυτές οι εκτάσεις να ανήκουν στις μονές, και πώς γίνονται σε αυτήν την περίπτωση σεβαστοί τίτλοι ιδιοκτησίας που στηρίζονται σε αυτοκρατορικά φιρμάνια κλπ… Ας μην το ανοίξουμε τώρα.

  @Λασκαράτος

  Αγαπητέ μου, το να πούμε ότι μια διάταξη του Συντάγματος είναι…αντισυνταγματική (αναφέρομαι στο σχόλιό σου #50), δυστυχώς δεν γίνεται. Ομοίως, το να προσφύγουμε απευθείας εναντίον μιας διάταξης του Συντάγματος, επίσης δεν γίνεται. Δεν προβλέπεται. Για να αλλάξει το καθεστώς του Αγίου Όρους πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 105 Σ, πράγμα που γίνεται, αλλά όπως γνωρίζεις στις διάφορες συζητήσεις περί αναθεώρησης (παλιότερες και τρέχουσες) το θέμα δεν τίθεται καν από τα κόμματα. Μόνον η κοινωνία μπορεί να το επιβάλλει -ίσως…

  @evangelo

  Θα έλεγα ότι συμφωνώ μαζί σου… Αυτό είναι το πρωτεύον, από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε.

 73. Ο/Η dawkinson λέει:

  Το άβατο ως ιδέα με ενοχλεί, γιατί το συγκαταλλέγω στα άτοπα κατάλοιπα που με πρόφαση το σεβασμό στην παράδοση και την ιστορία δεν καταργήθηκαν στη μεταδιαφωτιστική εποχή και παραμένουν με μόνο σκοπό πλέον να προσβάλλουν την αισθητική και τη νοημοσύνη (ενώ άλλα κι άλλα σημαντικά φάγανε τη σκόνη του εκχριστιαννισμού). Για το συγκεκριμένο άβατο δε με αφορά τόσο. έχω πολλές άλλες προτεραιότητες να πραγματοποιήσω πριν μου προκληθεί το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο μέρος. 🙂

 74. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Κύριε Ροϊδη,
  όπως θα διαπιστώσατε και σεις το Ιερό Άδυτο έχει πολλούς φίλους που το υπερασπίστηκαν εδώ, δυστυχώς όχι με σοβαρά επιχειρήματα και κυρίως κάνοντας διάλογο κουφών και απαντώντας σε πράγματα που δεν ειπώθηκαν ή αποφεύγοντας να απαντήσουν σε καίρια ερωτήματα.
  Δεν θέλω να υποθέσετε πως δεν υπάρχουν και σημαντικές προσωπικότητες μεταξύ των υπερασπιστών του Όρους. Θα ήταν άδικο. Οι επώνυμοι φίλοι του Όρους είναι πολλοί. Μεταξύ τους και ο αξιότιμος κόμης Δράκουλας, δηλαδή ο Βλαντ Τσέπες ο Ανασκολοπιστής, πιστός ορθόδοξος ηγεμόνας της Βλαχίας (σημερινής Ρουμανίας) από το 1448 έως το 1476. Ανάμεσα στα θύματά του συγκαταλέγονται εκατοντάδες βογιάροι του με τους υπηρέτες τους και τις οικογένειές τους, απεσταλμένοι του Σουλτάνου, καθολικοί καλόγεροι, χιλιάδες Τούρκοι αιχμάλωτοι, και ένα μεγάλο πλήθος από ζητιάνους, φτωχούς, ανάπηρους, γέρους, αλήτες υπηκόους του ή απλώς άτυχους που βρέθηκαν στον δρόμο του, τους οποίους ξεφορτώθηκε καίγοντάς, βράζοντας ή παλουκώνοντάς τους. Προστάτης της Ορθόδοξης Εκκλησίας, έκτισε πολλούς ναούς, όπως αυτόν στο Τιργκσόρ-Πράχοβα, την μονή Κομάνα, επέκτεινε την μονή του Σναγκόβ και έκανε πλούσιες δωρεές στην μονή Φιλοθέου και στο ρωσικό μοναστήρι του Αγ.Όρους. Ο αχαλίνωτος Δυτικός κινηματογράφος συκοφάντησε τον ευσεβή κτήτορα ως διαφθορέα παρθένων.

  Σήμερα εκλεκτοί φίλοι του Άθω είναι ο ισόβιος διάδοχος της Αγγλίας Κάρολος, ο Κώστας Γλύξμπουργκ ή Ντεγκρέτσιας, ο οπλίτης (τ.ταξίαρχος, τ.αντιπρόεδρος Εθνικής Κυβερνήσεως)Στέλιος Παττακός και ο Εντιμότατος τιτλούχος της Ορθοδοξίας, Μέγας Άρχων των ορθόδοξων πατριαρχείων (έγκλειστος του Κορυδαλλού) κ.Γρ.Μιχαλόπουλος αρχηγός της «Εθνικής Συμμαχίας» και εκδότης της «Ελεύθερης Ώρας», που με το γνωστό χριστιανικό του ύφος, προειδοποιεί τις «ποικίλες κυρίες» που θέλουν κατάργηση του Άβατου πως ίσως μείνουν «με τις φαντασιώσεις για τα ισχυρά μπροστινά των Καλόγερων» (Εφημ.»Νέοι Άνθρωποι», 24-1-2003).

 75. Ο/Η epicurus λέει:

  Όχι στην κατάργηση του άβατου!
  Μπορεί κάποιος άγιος πατέρας να γίνει ετεροφυλόφιλος και εκτός του ότι αυτό αντιτίθεται στην ιερή παράδοση του μοναχισμού, μετά πως θα βιάζει ανήλικα αγοράκια καθυστερημένων γονέων?ε?

 76. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Xasodikis,
  νομίζω πως εδώ συζητάμε με καλή πίστη και απαντάμε στα όσα ο άλλος είπε ή εμφανώς εννοούσε και όχι σε ότι θα μας βόλευε να είχε πει.
  1) Εξήγησα διεξοδικά πως το Σύνταγμα αντιφάσκει με τον εαυτό του. Μου απάντησες πως είναι δυνατόν να υπάρξουν εξαιρέσεις στην εφαρμογή μιας θεμελιώδους διάταξης όπως πχ στα περί ιδιοκτησίας. Σου ανταπάντησα κι εγώ κάτω από ποιές προϋποθέσεις και σου ανέπτυξα ένα σκεπτικό στο σχ.50. Διαφωνείς με τις αντιρρήσεις μου, που και γιατί; Από όλη την απάντησή μου είδες την φράση «ενστάσεις αντισυνταγματικότητας». Ασφαλώς δεν είναι δόκιμη, για τον προφανή λόγο που λες, αλλά νομίζω πως το νόημά της είναι σαφές. Εδώ το Σύνταγμα αντιφάσκει με το γενικό του πνεύμα της δικαιοσύνης και της ισονομίας και της ισότητας και το άρθρο αυτό ερχεται σε σύγκρουση με την ίδια την ουσία του Συντάματος. Δεν μπορεί να εξαιρειται τόσο τεράστιο και τόσο προκαθορισμένο τμήμα του πληθυσμού από κάποιο δικαίωμα και μάλιστα με επίκκληση όχι κάποιας αδήριτης ανάγκης αλλά της ανατολικής ρωμαϊκής Παράδοσης, όπως αυτή θεσπίστηκε από (Αρμένηδες, ή Τούρκους -Χάζαρους ή Ισπανούς ή Αλβανούς, ή Σέρβους) Βυζαντινούς αυτοκράτορες, κατακτητές και τυράννους του ελλαδικού χώρου, και επικυρώθηκε με σουλτανική ή χιτλερικά φιρμάνια!
  Για να δεις πόσο σημαντικό είναι οι συνταγματικές εξαιρέσεις από θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις να μην είναι μονομερείς και μάλιστα με ρατσιστικά κριτήρια ή κριτήρια που στρέφονται κατα επιλεγμένου τμήματος τω πολιτων και σε μόνιμη βάση, σου φέρνω για παράδειγμα, το πως όλη η φιλοσοφία της ΝΔ και του (μετά το 1981) ΠΑΣΟΚ για να δικαιολοήσουν πως οι καλπονοθευτικοί εκλογικοί τους νόμοι δεν είναι αντισυνταγματικοί, κρέμεται από το επιχείρημα πως η ληστεία των εδρών δεν στρέφεται ΜΟΝΙΜΑ κατά ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ τμήματος του λαού (της Αριστεράς μόνο, δηλαδή) αλλά μπορεί στο έτος 2720 να στραφεί και κατά της Δεξιάς ή του ΠΑΣΟΚ΄. Άρα δεν αδικεί κανέναν ΜΟΝΙΜΑ αλλά δυνητικά όλους περιστασιακά. Εδώ το Άβατο, αδικεί κατάφωρα τις γυναίκες, γιατί αφορά ΜΟΝΙΜΑ ΑΥΤΕΣ, που μάλιστα αποτελούν τον μισό πληθυσμό.
  Με την ευκαιρία, Η αδικία δεν έγκειται τόσο όπως καμώνονται εδώ οι κουφοί υπερασπιστές γιατί τις εμποδίζει να μπουν στο άντρο της Εσφιγμένου ή στο κάστρο του Βατοπεδίου, αλλά επειδή τις αποκλείει από εθνικό έδαφος που με κανέναν τρόπο δεν ανήκει στους καλόγερους. Παρ’εκτός κι αν αναγνωρίζουμε στους φονιάδες Ρωμαίους αυτοκράτορες και στους Οθωμανούς Σουλτάνους το δικαίωμα να εκδιδουν τίτλους ιδιοκτησίας νομικά απρόσβλητους.

  2)Παρακάτω xasodikis, μου εξηγείς αυτό που ήδη έχω εξηγήσει. Έγραψα στο σχ. 20-2 πως χρειάζεται Συνταγματική αναθεώρηση

 77. Ο/Η Εξάκτινος λέει:

  xasodiki τη χρησικτησία στο πανεπιστήμιο δε σου τη μάθανε? Από το 1975 πέρασαν 32 και κάτι χρόνια. Και αν θες να το πάμε μέχρι τους βυζαντινούς να το πάμε. Δηλ. όταν πήγε το ελληνικό κράτος στη βόρειο Ελλάδα αυτόματα οι προηγούμενοι ιδιοκτητες σταμάτησαν να είναι ιδιοκτήτες διότι είχαν οθωμανικά χαρτιά?

  tropikosss εσύ δηλ. τι κατάλαβες? Γιατί εγώ ένα σοβρό επιχείρημα δεν είδα.

  Λασκαράτος όπως θα διαπιστώσατε και σεις το Ιερό Άδυτο έχει πολλούς φίλους που το υπερασπίστηκαν εδώ, δυστυχώς όχι με σοβαρά επιχειρήματα και κυρίως κάνοντας διάλογο κουφών και απαντώντας σε πράγματα που δεν ειπώθηκαν ή αποφεύγοντας να απαντήσουν σε καίρια ερωτήματα.

  Εσείς τι επιχειρήματα προσκομίσατε? Σε νομικό – κοσμικό επίπεδο ξετιναχτήκατε. Σε εκκλησιαστικό το ίδιο. Σε πολιτικό κοινωνιολογικό το ίδιο. Και τώρα αρχίσατε να μιλάτε για αυτοάμυνα αντίδραση της κοινωνίας και λοιπές φασιστικές μπαρούφες. Δηλ. μόλις πάρουμε την εξουσία κι έχουμε την ισχύ θα σας ξεσκίσουμε. Αυτά λέτε. Όσο για το διάλογο κουφών που λέτε εσείς εδώ τον κάνετε μεταξύ σας, κι ευτυχώς, και σας το έγραψα πιο πάνω.

  evangelo δεν έχω αντίρρηση να γίνει ο χωρισμός κράτους εκκλησίας με τους εξής όρους. Να καθίσουμε κάτω να δούμε τι ανήκει και τι δεν ανήκει στην εκκλησία. Ότι της ανήκει να το πάρει ότι δεν της ανήκει όχι. Επίσης να βάλουμε αυτόματες ταμειακές μηχανές στις εκκλησίες και να μετράνε αυτόματα το χρήμα που πέφτει στο παγκάρι. Να περάσει αυστηρός λογιστικός έλεγχος.

  Αλλά αν γίνει ο χωρισμός θα δεχτείτε την ύπαρξη του άβατου? Μάλλον όχι.

  Και ξέρεις γιατί? Διότι εσείς τον χωρισμό τον καταλαβαίνεται ως εξής. Να ξεγυμνώσετε την εκκλησία καλά καλά και μετά να τη χωρίσετε ξεγυμνωμένη. Σαν να τρως τα λεφτά μιας πλούσιας γκόμενας και μετά να την πετάς ξεβράκωτη στο δρόμο. Αυτή είναι η ηθική σας.

 78. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  tropikoss,
  «Θα καταργηθεί ομως πολύ εύκολα και θα είναι ντάλα μεσημέρι.”

  Σε ευχαριστώ που σου άρεσε τόσο πολύ, αλλά την φράση την έκλεψα από τον μακαρίτη τον βουλευτή του ΚΚΕ μπάρμπα Κώστα Λουλέ, μεγάλου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης. Την είπε στην Βουλή στον Αβέρωφ όταν ο τελευταός κραύγαζε πως ποτέ δεν θα αναγνωριστεί η Αντίσταση. Ήμουν παρόν στη συζήτηση στα θεωρεία και ήμουν βέβαιος πως ο Λουλές θα δικαιωθεί σύντομα, όπως και έγινε. Το ίδιο απόλυτα βέβαιος είμαι πως ο χάρτινος πύργος του Άβατου θα καταρεύσει εν μια νυκτί και μάλιστα σύντομα. Τα επιχειρήματ των υπερασπιστών του και η ποιότητα των περισσότερων από αυτούς μας το εγγυώνται. Στο κάτω κάτω η χώρα δεν θα κυβερνιέται ες αεί από τις φαμίλιες Παπανδρέου, Καραμανλή και Μητσοτάκη.
  Σ’αυτόν που θα μου αντιτείνει πως υπερβάλλω γιατί στο κάτω θα υπάρχουν και σοβαρότερα επιχειρήματα από τις σαπουνόφουσκες που εξαπολύθηκαν εδώ, και αφού στο κάτω δεν παρήλασε δα και η αφρόκρεμα των υπερασπιστών του Άβατου, παραθέτω το επιχείρημα ενός δεσπότη του οικουμενικού θρόνου καθόλου τυχαίου γιατί είναι και πανεπιστημιακός καθηγητής. Είναι ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Τυρολόης και Σερεντίου Παντελεήμων Υπέρτιμος και Έξαρχος Θράκης, πρώην πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Θαυμάστε όχι μόνο το επίπεδο της επιχειρηματολογίας αλλά και την απίστευτη θρασύτητα με την οποία προκαλεί τα πιό στοιχειώδη πατριωτικά αισθήματα΄κάθε τίμιου Έλληνα, πετώντας μας κατάμουτρα πως η έκταση «δεν ανήκει στο ελληνικό κράτος», πως είναι «ιδιωτική» επικαλούμενος «νόμους της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας» και φέρνοντας για παράδειγμα το άβατο των αρχαίων αιγυπτιακών ναών του Θεού Κροκόδειλου ή της Αγίας Τριάδας των Ίσιδος, Όσιρι και Ώρου.:

  «….Η ιδιοκτησία όμως όλης της περιοχής δεν ανήκει στο ελληνικό κράτος, αλλά στις μονές. Τα κτίρια, αγροί και δάση, τα πάντα, ανήκουν στις μονές. Είναι ιδιωτική περιουσία. Επομένως η έκτασις δεν προσφέρεται για ελεύθερα διακίνηση προσώπων. Γνωρίζουμε πόσο αυστηροί είναι οι νόμοι στις ευρωπαϊκές και άλλες χώρες που προστατεύουν την ιδιωτική περιουσία και πόσο αυστηρά τιμωρούνται όσοι χωρίς άδεια τολμήσουν να περάσουν τον φράκτη ή τη νοητή γραμμή μιας ιδιωτικής εκτάσεως.

  Το άβατον δεν αποτελεί ιδιαιτερότητα και εφεύρεση της Μοναστικής Πολιτείας του Αγίου Ορους. Οι κατά καιρούς θρησκείες όλων σχεδόν των λαών καθιέρωσαν ορισμένους χώρους, όπου δεν μπορούσαν να πλησιάσουν οι αλλόθρησκοι, αλλά ούτε και το πολύ πλήθος των πιστών. Εκεί εφυλάσσοντο τα κειμήλια, τα αρχεία, τα μυστικά της λατρείας και ελέγοντο «άβατα» ή «άδυτα» ή και «Αγια των Αγίων». ============================================================================Στην Αίγυπτο ο κάθε αιγυπτιακός ναός είχε το άβατόν του, όπου εισήρχοντο οι ιερείς και επεδίδοντο σε μυστηριακές τελετές ή εκρύπτοντο οι επίσημοι νεκροί. Στο Ισραήλ ο ναός του Σολομώντος είχε τα «Αγια των Αγίων», άβατο διά τον λαόν, όπου ο Αρχιερεύς «άπαξ» του ενιαυτού εισήρχετο κλπ. Στη χριστιανική Εκκλησία το «άβατον» των μοναστηρίων αποτελεί θεσμό σε Ανατολή και Δύση, ==============Είναι δε θεσμός κατοχυρωμένος με κανόνες Οικουμενικών Συνόδων, με εκκλησιαστικές διατάξεις και με νόμους της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας……»

  Το πλήρες άρθο
  tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=12449&m=A17&aa=3 – 30k –

 79. Ο/Η Ανυπότακτη καρδια λέει:

  κ. xasodiki
  Πουθενά και κανενα αρθρο του Συνταγματος δεν αναφερεται ρητά στο Αβατον . Ουτε το αρθρο 105 . Αντιθετα υπάρχει
  αρθρο του συνταγματος (4) και μαλιστα θεμελιωδες που αναφερεται στην αρχή της ισοτητας των φυλων . Συνεπώς πραγματι δεν υπάρχει -προβλημα συνταγματικότητας . μπορει νααντιμετωπισθει οχι με αναθεωρηση (διοτι τι να αναθεωρησεις;) με τον Δ.ελεγχο της συνταγματικότητας του σχετικου Π.νομου σε περιπτωση παραβιασης του Αβατου.

  -οσο για την ιδιοκτησια επι του συνολου του Αγιου ορους . Παλι δεν μπορώ να το κατανοήσω : α) η προσβαση στις ακτες;β)Η κυριαρχία του ελληνικου κρατους (π.χ αν ειναι ζητημα απλώς ατομικής ιδιοκτησιας τι ρόλο παιζει μια Δημόσια διοικητική αρχή γ) οι κοινόχρηστοι χωροι (δρομοι μονοπάτια);κ.λ.π

 80. κ. Λασκαράτο
  πράγματι η βλακεία είναι ανίκητη.
  Φαίνεται κι απο την κουβέντα που γίνετε εδώ.
  Συχνά πυκνά – δυστυχώς – μου’ ρχεται στο νου μια κουβέντα ενός φίλου μου απο τα παλιά (είμαι κάτω των 50 ετων), που δεν ξέρω κι αν είναι δική του σκέψη. Έλεγε ,λοιπόν ο Στάθης,
  «Δεν φοβούμαι τους κακούς. Τους ανόητους βοβούμαι.»

 81. Ο/Η Ανυπότακτη καρδια λέει:

  Ας υποθεσουμε καποια στιγμή οτι ΟΛΟΚΛΗΡΗ η χερσονησος του Ορους ειναι ατομική ιδιοκτησια . Μπορουμε εστω και σε μια ατομική ιδιοκτησια ή οποια ειναι ανοιχτή σε καποιο κοινό να επιβαλουμε ορους που να στρεφονται σαφώς ενατιον ΡΗΤΑ διακυρηγμένων συνταγματικών αρχών; Παραδειγμα . Εχω ενα ιδωτικό μουσειο . και το θετω στη διαθεση του Κοινου. Μπρώ να βαλω μια ταμπέλα στην εισοδο και να λεω: Απαγορευεται η εισοδος σε Μαυρους , Θήλεα και σκύλους;
  Αναρωτιεμαι…λεω.

 82. Ο/Η dNikitaras λέει:

  ΠΕΟΣΕΒΟΥΣΑΙ….

 83. Ο/Η Εξάκτινος λέει:

  αλέξανδρος ανδρουλάκης

  κ. Λασκαράτο
  πράγματι η βλακεία είναι ανίκητη.
  Φαίνεται κι απο την κουβέντα που γίνετε εδώ.

  Τη δική σου εννοείς προφανώς.

 84. Ο/Η Εξάκτινος λέει:

  Ανυπότακτη καρδια

  1) Ποιός σου είπε ότι είναι ανοικτή προς το κοινό η ιδιοκτησία? Θέλει διαμονητήριο και για τους άντρες.
  2) Το αυτοδιοίκητο τους παρέχει τη δυνατότητα να επιβάλλουν άβατο. Η αρχή της ισότητας δεν ενδιαφέρει. Είναι πολύ γενική.

 85. Ο/Η xasodikis λέει:

  @Λασκαράτος

  Δεν προσπαθώ να στρεψοδικήσω φίλτατε, ούτε να πιαστώ από κάτι που έγραψες για να κάνω τον έξυπνο -αν σου έδωσα αυτήν την εντύπωση, λάθος μου. Επί της ουσίας δεν διαφωνώ μαζί σου. Το καθεστώς του Αγίου Όρους είναι πράγματι ένα εξαιρετικό προνομιακό καθεστώς, που έρχεται σε αντίθεση όχι μόνο με τις βασικές αρχές του ελληνικού Συντάγματος, αλλά και με τη θεμελιώδη συνθήκη της Ε.Ε. και με διεθνείς συμβάσεις. Ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, και το ίδιο το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχεται (ή ανέχεται) αυτά τα εξαιρετικά προνόμια υποδηλώνει ότι κατ’ αρχήν (και τονίζω το κατ’ αρχήν) είναι νομικώς αποδεκτά. Εξυπακούεται ότι εξίσου αποδεκτή και δυνατή θα είναι και η κατάργησή τους. Αυτό που ήθελα κυρίως να επισημάνω, όχι τόσο για σένα όσο για τους υπόλοιπους που παρακολουθούν τα σχόλια, είναι ότι νομικώς δεν είναι δυνατή η απευθείας προσφυγή κατά διατάξεων του Συντάγματος -νομίζω ότι είναι κάτι που δεν το ξέρουν οι πάντες.
  Το σχόλιό σου για την αναθεώρηση δεν το είχα προσέξει, αλλιώς δεν θα το επαναλάμβανα.
  Τέλος, να πω ότι η καλή πίστη από την πλευρά μου είναι δεδομένη… Ελπίζω και οι εξηγήσεις μου να γίνουν καλόπιστα δεκτές 🙂

  @ανυπότακτη καρδιά

  Το άρθρο 105 δεν μιλάει ρητά για το άβατο, αλλά παραπέμπει στον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους, τον οποίο και αναγνωρίζει προσδίδοντάς του έτσι ανώτερη τυπική ισχύ. Δες την παράγραφο 3.
  Στα ειδικότερα ερωτήματα που θέτεις, χρειάζονται μερικές χιλιάδες λέξεις για να σου απαντήσω…
  Όσο για το ερώτημα του σχολίου #81, όχι, δεν μπορείς, γιατί αντίκειται στο νόμο (που με τη σειρά του βασίζεται στο Σύνταγμα, που με τη σειρά του εξαιρεί το Άγιον Όρος…). Το Άγιον Όρος (επαναλαμβάνομαι τώρα…) απολαμβάνει εντελώς εξαιρετικών προνομίων, που δεν έχουν ανάλογο στην ελληνική έννομη τάξη -από εκεί ξεκινά η κουβέντα, και από το αν αυτά τα προνόμια πρέπει να διατηρούνται ακόμη ή αν είναι καιρός να καταργηθούν…

 86. Ο/Η nightporter λέει:

  Ορθοδοξολάγνε Εξάκτινε. Σε ευχαριστώ για την ορθογραφική διόρθωση, που είχες την χαρά να μου επισημάνεις. Είναι αλήθεια ότι μου ξεφεύγουν ορισμένες φορές τα ι,υ, ει, η . Ομως η κούραση καθώς
  γράφω από το ξενοδοχείο, που εργάζομαι ως νυχτοθυρωρός και
  η μη αριστη γνώση της Ελληνικής καθότι αλλοδαπός, με οδηγούν σε τέτοια ατοπήματα. Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί με παρομοίασες με μαϊμού, που όντος μπορεί να είσαι. Είναι οι καϋμένες οι μαϊμούδες
  κωμικές; Χρειάζεται σεβασμός στα ζώα και ιδιαίτερα σε αυτά που βρίσκονται πολύ πλησίον σου στη εξελικτική κλίμακα. Λυπάμαι που υποστηρίζεις τέτοια θεωρήματα και την βγαίνεις ευθέως υπέρ των ρασοφόρων ρυπαρών και αρσενοκοίτηδων δρακούλων του άβατου όρους . Είσαι τάχα τόσο αγαθός και συντήρη;Εάν μελετήσεις την ιστορία τους θα κολυμπίσεις στο βόθρο τους. Μην κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις .

 87. Ο/Η Geysser λέει:

  Δηλαδή, Εξάκτινε, το ότι έχουν εξασφαλίσει και συνταγματικά την αυτοδιοίκηση στην χερσόνησο του Άθω, έχουν και το δικαίωμα να διεκδικούν χιλιάδες στρέμματα εκτός της περιοχής τους με βάση φιρμάνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, να απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές από το κράτος ενώ κερδίζουν εκατομμύρια, να απαιτούν ανεγέρσεις εκκλησιών με έξοδα της πολιτείας και του φορολογούμενου ενώ εμποδίζουν άλλες θρησκείες να ασκούν τα της πίστης τους;

 88. Ο/Η tropikosss λέει:

  @Eξάκτινος

  «tropikosss εσύ δηλ. τι κατάλαβες? Γιατί εγώ ένα σοβρό επιχείρημα δεν είδα.»

  Δεν πειράζει γιατί έτσι κι αλλιώς δεν καταλαβαίνεις τη διαφορά και γιατί έχω πολύ ωραία διάθεση για ματαιοπονία!

  «Τα δύο πιο κοινά στοιχεία στη φύση είναι το υδρογόνο και η ηλιθιότητα»
  Ανώνυμος

  Καλή διασκέδαση!

 89. Ο/Η Ανυπότακτη καρδια λέει:

  κ

  ‘Η αρχή της ισότητας δεν ενδιαφέρει. Είναι πολύ γενική.

 90. Ο/Η Ανυπότακτη καρδια λέει:

  Εξακτινος.

  Η αρχή της ισοτητας των φυλων δεν ειναι γενική αλλά πολύ συγκεκριμμένη Ρητή συνταγματική διαταξη.
  Ενώ το Αβατο δεν ειναι Ρητή συνταγματική διαταξη.
  Πως δεν ενδιαφερει λοιπόν .;

 91. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Ο σύλλογος φίλων του θαλάσσιου σκι της μονής Βατοπεδίου.

  18/1/2008

  Με θέμα: «Σκανδαλώδεις προεκλογικές χορηγίες ΟΠΑΠ» και επικαλούμενοι σχετικά δημοσιεύματα, τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν την Τετάρτη ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομίας και Πολιτισμού.

  Μιλούν για κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος με αδιαφανείς χορηγίες και αυθαίρετες πρακτικές της Επιτροπής Χορηγιών του ΟΠΑΠ…. Ως παράδειγμα αναφέρεται ότι «ο ΟΠΑΠ έγινε χορηγός του ‘Συλλόγου Φίλων Θαλάσσιου Σκι Μονής Βατοπεδίου’, ηγούμενος της οποίας είναι ο πνευματικός του υπουργού Επικρατείας Ρουσόπουλου».

 92. Ο/Η Undantag λέει:

  Ευγενικέ οικοδεσπότα,
  Παρακολούθησα με ενδιαφέρον την ανωτέρω συζήτηση, με – και παρά – όλες τις πα**ριές που ελέχθησαν.

  Είμαι κατά του αβάτου γενικώς (ήτοι του οιουδήποτε α-βάτου, hic NON sunt leones) και είμαι 30, όχι 50 χρονών, φιλελεύθερος και όχι αριστερός (κάποιος εξαπόλυσε και έναν γενικό αφορισμό για τους αντιπάλους του αβάτου, γι’αυτό και παραθέτω βιογραφικό).

  Δεν είχα σκοπό να παρέμβω στη συζήτηση, ώσπου διάβασα την ύστατη πα**ριά:

  «Η αρχή της ισότητας δεν ενδιαφέρει. Είναι πολύ γενική».

  Σοβαρολογεί ο γράψας; Οι γενικές αρχές του δικαίου ακριβώς είναι που (πρέπει να) διατυπώνονται σε νομοθετήματα όπως το Σύνταγμα. Το άρθρο 105 – ειδικό, σαν κατάλογος για ψώνια μικροαστικής οικογένειας – είναι μια νομοθετική ξεφτίλα που άλλη τέτοια να μη μας βρεί. Ακόμη και έτσι όμως, η νομοθετική αυτή ξεφτίλα ΠΡΕΠΕΙ, αν οι πολιτικοί και οι συνταγματολόγοι μας έχουν κότσια, να ερμηνευθεί υπό το πρίσμα της παραγράφου ένα του άρθρου 4 (ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΙ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ – και άρα, και του Συντάγματος). Ήτοι, το καθεστώς του Αγίου Όρους να αλλάξει, επί το συνταγματικότερον.

  Είτε το θέλουν οι σκοταδιστές είτε όχι, το Σύνταγμα είναι ένα ζωντανό νομοθέτημα, το οποίο (πρέπει να εκφράζει) την κοινωνικοπολιτική βούληση της εποχής του πρωτίστως. Η Ελλάδα του Κωσταντίνου Καραμανή του ‘Α και του (λεβεντο- πλην)τραγόπαπα Σεραφείμ του ΕΔΕΣ που πίεσε για το άρθρο 3Σ καθώς και την διάταξη αυτή ΔΕΝ είναι η ίδια με την Ελλάδα του Κωστάκη Καραμανλή του Β’ και του ξεφωνημένου φασίστα Χουντοδούλου. Πολλά σκάνδαλα έχουν μεσολαβήσει και ο λαός ξυπνά, αργά άλλα σταθερά.

  Venceremos
  Undantag.

 93. Ο/Η Seeker λέει:

  Το άβατο δεν καταργείται όσο και να χτυπιέστε.

  Το άβατο θα υπάρχει πάντα και πάντα απέξω θα υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων, που δεν θέλησε να καταλάβει ποτέ τι κάνουν αυτοί οι άνθρωποι εκει πάνω στα βουνά, και θα φωνάζουν να καταργηθεί.

  Αυτά που λέτε περί ομοφυλοφυλίας δεν ισχύουν. Αμα θέλει κανείς να κάνει τέτοιες βρωμιές, δεν χρειάζεται να πάει στα ξεροβούνια και να ντύνεται μ’ενα τριμμένο ράσο για όλη του την ζωή. Μένει στις πόλεις και κάνει ότι γουστάρει ελεύθερα και χωρίς συστολές.

 94. Ο/Η Εξάκτινος λέει:

  tropikosss Χαίρομαι που αναγνωρίζεις την ηλιθιότητα σου. Το είπε άλλωστε και ο Λεμπέσης στη συμβολή των βλακών στο σύγχρονο βίο. Οι βλάκες συνασπίζονται ενώ εγώ είμαι μόνος 😉
  .
  .
  Geysser Ακόμη και δικαστικά αυτά τα φιρμάνια αναγνωρίζονται. Έχω δει απόφαση που εφάρμοσε οθωμανικό δίκαιο για ένα ιδιωτικό ακίνητο στην Ήπειρο το 1960. Αν κατέχεις κάτι με κάποιο χαρτί και επειδή είσαι εκκλησία δεν πεθαίνεις και δεν κληρονομείται δε σημαίνει ότι επειδή το χαρτί που το αποδεικνύει είναι παλιό δεν πρέπει να είναι δικό σου. Είπα και πιο πάνω ότι καλό είναι να γίνει μια επιτροπή να τα μοιράσει να τελειώνουμε. Δε σας ενδιαφέρει όμως να τα μοιράσει αλλά να τα πάρει από την εκκλησία το κράτος.

  Όσον αφορά για τα άλλα που λες δεν έχω αντίρρηση να δούμε τι γίνεται σε άλλες χώρες της ευρώπης και να κάνουμε τα ίδια. Σκεφτόμουν εχτές π.χ. το πρόβλημα με τα νεκροταφεία και το τι γίνεται εδώ που μένω. Όμως μην τα μπερδεύετε με το άβατο.

 95. Ο/Η Εξάκτινος λέει:

  Undantag Για το αν υπερισχύει η αρχή της ισότητας ή το καθεστώς του Αγίου Όρους σου απάντησε ο xasodikis. Το καθεστώς του Αγίου όρους είναι ειδικό εντελώς εξαιρετικό κι εκτοπίζει τις συνταγματικές διατάξεις στο βαθμό που δε συμφωνεί με αυτές. Δεν είναι μόνο οι γυναίκες αλλά και οι ετερόδοξοι που απαγορεύονται. Αύριο θα πουν παραβίαση θρησκευτικής ελευθερίας.

  Σε κάθε περίπτωση ασχοληθείτε εσείς με τη ζωή σας κι αφήστε τους καλόγερους στη δική τους.

  ΥΓ. Για φιλελεύθερος δε μου μοιάζεις, αλλιώς θα σεβόσουν την ετερότητα. Δεν το κάνεις όμως.

 96. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Χasodikis,
  δεν υπάρχει θέμα, λέμε τα ίδια πράγματα.

  tropikoss,
  αντικατάστησε το υδρογόνο με το οξυγόνο. Αυτό είναι το πιό κοινό στοιχείο της φύσης. Το υδρογόνο είναι πολύ πιό πίσω.

  Seeker,
  Για να ζήσει κανείς στην πόλη πρέπει και να δουλέψει. Στο όρος ασφαλώς δεν πάνε μόνο ομοφυλόφιλοι (φαντάζομαι οι περισσότεροι αποκτούν το κατά Χριστόδουλο «κουσούρι» εκεί), πάνε ναυαγοί του βίου, ακοινώνητοι, άρπαγες, αρχαιοκάπηλοι, ανισόρροποι, τεμπέληδες, τυχοδιώκτες και κάθε καρυδιάς καρύδι, ίσως και κάποιοι με ειλικρινή πίστη.

  Τυχοδιώκτες στο Όρος

  Ο διαβόητος πλαστογράφος χειρογράφων Κ.Σιμωνίδης από τη Σύμη (1820), όπου προσπάθησε μικρός ακόμη να δηλητηριάσει τους γονείς του, κρύφτηκε εδώ το 1884 όπου και διδάχθηκε την τέχνη του . Με εφαλτήριο το όρος, έχοντας φιλικές σχέσεις με τον μετέπειτα δεσπότη Σύρου καθηγητή Αλέξανδρο Λυκούργο που αργότερα τον αποδοκίμασε, πουλούσε ψεύτικα ντοκουμέντα σε Ευρώπη και Αίγυπτο ξεγελώντας πολλούς λόγιους κι αν δεν τον προλάβαινε ο θάνατος στην Αλεξάνδρεια όπου είχε καταφύγει στην μονή του αγ.Σάββα, ίσως κατελάμβανε το 1867 τον κενό θρόνο της μητρόπολης Αξώμης (Αιθιοπίας).
  Αινιγματική μορφή υπήρξε και ο καλλιεργημένος πρώην καθολικός Άγγλος μοναχός Ντέηβιντ Μπάλφουρ, που μαζί με δυο άλλους καλόγερους προσχώρησε στον ορθόδοξο μοναχισμό με το όνομα πατήρ Δημήτριος. Μόνασε στο Όρος και χρημάτισε στην διάρκεια της Κατοχής εφημέριος στον «Ευαγγελισμό» και περιζήτητος και αγαπητός εξομολόγος των Ανακτόρων και του Κολωνακίου, ψαρεύοντας έτσι πληροφορίες. Κατηγορήθηκε από την Αριστερά για πράκτορας της Ιντέλιτζεντ Σέρβις. Μετά τον πόλεμο αυτοαποσχηματίστηκε και κατατάχτηκε στον Αγγλικό στρατό για να διοριστεί αργότερα πρόξενος της Βρεττανίας στην Σμύρνη. Θα τον ξαναβρούμε παντρεμένο με παιδί, να περιπλέει με το σκάφος του τα ιωνικά παράλια πιστεύοντας σύμφωνα με την συνταξιδιώτισσά του Φ.Σταρκ «πως ο κόσμος είναι απλώς ένα σφάλμα του Θεού» . («Οι ακτές της Λυκίας»,, μτφρ. Γ.Γκίνη, Ωκεανίδα-2004)

 97. Ο/Η Geysser λέει:

  Εξάκτινε…
  Η ένστασή μου δεν αφορά την παλαιότητα των συγκεκριμένων εγγράφων, αλλά την Αρχή από την οποία έχουν εκδοθεί. Και η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας λ.χ είναι 250 ετών αλλά ισχύει ακόμα επειδή το νομοθετικό σώμα που την θέσπισε υπάρχει ακόμα και λειτουργεί. Τι γίνεται όμως με μια αρχή η οποία δεν υπάρχει όχι μόνο νομικά, αλλά και πραγματικά; Είναι δυνατόν να ισχύει ένα τέτοιο χαρτί;

  Όσον αφορά το άβατο, πέρα από τα θεολογικά και εθιμοτυπικά επιχειρήματα, πως αλλιώς δικαιολογείται η ισχύς του;

 98. Ο/Η π2 λέει:

  Α, όλα κι όλα φίλτατε Λασκαράτε, όχι πολλά πολλά για τον πλαστογράφο Σιμωνίδη, έναν από τους πιο πολυμήχανους και μπαγαπόντικα χαρακτηριστικούς νεοέλληνες απατεώνες. Θυμάμαι πως, μόλις πρωτόμαθα για τα «επιτεύγματά» του, σκέφτηκα πως θα έπρεπε να γίνει ταινία η ζωή του με πρωταγωνιστή τον Όρσον Γουέλς. 🙂

 99. Ο/Η catlover λέει:

  Καλέ ο Εξάκτινος πρέπει νάναι ασκούμενος δικηγόρος . Ολα νομικά τα βλέπει. Αλλωστε η δικαιοσύνη όπως γνωρίζεται είναι τυφλή.
  Τύφλα νάχεις Εξάκτινε μου.
  Τη βρίσκεις όμως πολύ με τούτο δώ το μπλόγκ εεεεε…….;;;;;;

 100. Ο/Η argosholos λέει:

  Ρε παιδιά θα τρελαθούμε; Τι είναι αυτές οι κουβέντες περί ιδιοκτησίας και δικαιωμάτων. Για να επανέλθουμε στην αρχή των σχολίων: Πως νοείται ιδιοκτησία στην Ελλάδα ανθρώπων που δεν μάτωσαν για την ελευθερία του ελληνικού κράτους, λόγω των προνομίων που είχαν από τον Σουλτάνο; Μένεις άφωνος όταν μαθαίνεις ότι αυτοί οι άνθρωποι απαγόρεψαν την είσοδο σε ελασίτισες… Οι άκαπνοι και αυτοί που τηλεγραφούσαν συγχαρητήρια στον Χίτλερ, απαγόρεψαν την είσοδο σε αγωνίστριες και μετά επικαλούνται και ιδιοκτησία…Η Βέμπο θα μπορούσε να πάει στο Όρος; Η Μελίνα; (που ήταν και Υπουργός Πολιστισμού…).
  Και μετά τι πάει να πεί ότι το λέει το Σύνταγμα; Βεβαίως να δεχόμαστε το Σύνταγμα όπως είναι και μάλιστα να το υπερασπιζόμαστε, αλλά τι γίνεται όταν μερικές διατάξεις του δεν συμβαδίζουν με τη σημερινή έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Τότε να μη φωνάζουμε για την συμμόρφωση των Τούρκων με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να αρχίσουμε να καταδιώκουμε τη προσβολή της «ελληνικότητας» κατά το αντίστοιχο της «τουρκικότητας»…Διερωτώμαι τι θα γίνει όταν αρχίσουν οι γυναίκες να παραβιάζουν το άβατο: θα τις καταδικάσουν τα δικαστήρια; θα τις βάλουν φυλακή; Βέβαια σε κείνη τη περίπτωση η αρχή του τέλους για το άβατο θα έχει αρχίσει…

 101. Ο/Η Εξάκτινος λέει:

  Geysser Όταν εκδόθηκαν τα έγγραφα εκδόθηκαν από συντεταγμένο κράτος. Τα δικαιώματα που παραχωρήθηκαν δεν τα κατάλυσε κανείς αλλά στη συνέχεια τα αναγνώρισε. Γίνεται βέβαια να καταλύσεις και τα δικαιώματα με τη βία κοινώς πόλεμο. Μπαίνεις σε μια χώρα σκοτώνεις του πάντες και τους αρπάζεις την περιουσία. Τέλος πάντων εγώ τη θέση μου για το θέμα της περιουσίας την είπα. Να γίνει μια επιτροπή να καθίσουν κάτω οι ειδικοί να ζητήσουν τι χαρτιά έχουν παλιά καινούρια δε μας καίει, να δουν τι πραγματικά έχουν κι ότι έχουν να τους το δώσουν και να μη σκοτωνόμαστε.

  Για το άβατο. Οι βασικοί λόγοι είναι θεολογικοί και λόγοι παράδοσης. Η παράδοση, η ιστορία, η διαφορετική νοοτροπία που διαμορφώνεται από τη συγκεκριμένη παράδοση και ιστορία καθώς και η γλώσσα ίσως, (γιατί υπάρχουν και διαφορετικά έθνη με την ίδια γλώσσα) συγκροτούν την έννοια του έθνους. Έχω φάει στο ίδιο τραπέζι κι έχω μιλήσει με Γιαπωνέζους Κινέζους ιρανούς κορεάτες γερμανούς ιταλούς βέλγους και δεν ξέρω με τι άλλο. Όλοι είναι διαφορετικοί. Ας υποθέσουμε τώρα ότι διαγράφουμε κομμάτι κομμάτι όλα αυτά που μας κάνουν διαφορετικούς. Τότε τί θα μείνει? Εγώ βασικά πήρα ανάποδες γιατί δε σέβονται την ετερότητα του άλλου. Ζούνε 1000 χρόνια έτσι. Δεν ενοχλούν κανένα. Άστους στην ησυχία τους. Και τα πουλιά του Ουρανού έχουν δικαίωμα ζωής. Αν δεις σε αυτό κανείς δεν είπε κάτι.

  Όσο για τα νομικά. Αυτά εν πολλοίς είναι άχρηστα. Το μόνο που κάνουν είναι απλά να κατοχυρώσουν για μερικούς κουφιοκέφαλους αυτό το δικαίωμα των ανθρώπων να ζουν διαφορετικά. Φαντάσου να μην υπήρχαν κιόλας. Σουβλάκι θα τους έκαναν.

 102. Ο/Η tropikosss λέει:

  @seeker

  «Το άβατο θα υπάρχει πάντα και πάντα απέξω θα υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων, που δεν θέλησε να καταλάβει ποτέ τι κάνουν αυτοί οι άνθρωποι εκει πάνω στα βουνά, και θα φωνάζουν να καταργηθεί.»

  Αυτό που αδυνατείς να καταλάβεις είναι ότι φωνάζουν μόνο όσοι καταλαβαίνουν.Εξάλλου δεν χρειάζεται και καμιά μεγάλη θέληση ή πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς τι κ(λ)άνουν.

  «Αυτά που λέτε περί ομοφυλοφυλίας δεν ισχύουν. Αμα θέλει κανείς να κάνει τέτοιες βρωμιές, δεν χρειάζεται να πάει στα ξεροβούνια και να ντύνεται μ’ενα τριμμένο ράσο για όλη του την ζωή. Μένει στις πόλεις και κάνει ότι γουστάρει ελεύθερα και χωρίς συστολές.»

  Κατ αρχήν δεν είναι κανένας κατά της ομοφυλοφιλίας αυτής καθ εαυτής αλλά κατά της υποκρισίας.Και που νομίζεις εσύ ότι είναι πιο εύκολο,στη δύσκολη ζωή της πόλης γενικά αλλά και που εξακολουθεί ακόμη να είναι κομπλεξική με τους ομοφυλόφιλους ή στο «μοναστήρι» με τόσες αδερφές και με ζωή χορηγία των πιστών;

  @Αικσάκτοινωσ

  «tropikosss Χαίρομαι που αναγνωρίζεις την ηλιθιότητα σου. »

  Δεν ήταν προσωπική επίθεση αλλά δεν με πειράζει καθόλου,εξάλλου η ηλιθιότητα κάποιου κρίνεται από κάποιον που χωρίς να είναι απαραίτητα πανέξυπνος σκέφτεται ορθολογικά,οπότε η γνώμη σου ως περιέχουσα μηδενική ποσότητα τέτοιου διαβολικού πράγματος μπορεί κάλλιστα να αντιμετωπιστεί και ως μη γραφήσασα.

  «ΥΓ. Για φιλελεύθερος δε μου μοιάζεις, αλλιώς θα σεβόσουν την ετερότητα. Δεν το κάνεις όμως.»

  Εμένα πάλι μια χαρά σαν φιλελεύθερος μου ακούγεται.Αυτό που δεν πρόκειται να καταλάβεις ή να παραδεχτείς ότι καταλαβαίνεις είναι ότι δεν τίθεται θέμα σεβασμού της ετερότητας εδώ αλλά βλέπεις το θέμα πολύ επιφανειακά.Και θα στο πω κι αλλιώς,αν πράγματι ήταν μοναχοί με ότι αυτό συνεπάγεται δεν ασχολούνταν ούτε με δικαστικές διαμάχες,ουτε με τα εκατομμύρια τους,ούτε σφάζονταν μεταξύ τους σαν κυράτσες,ούτε παρίσταναν τους σοφούς καθοδηγητές οδηγώντας τους εύπιστους στις τσέπες τους το λιγότερο,ούτε συμβούλευαν γεροντάκια να τους γράφουν την περιουσία τους με την γνωστή ανταμοιβή,ούτε στήριζαν τον υπεραπίστευτο σκοταδισμό του Αθανάσιου Πάριου για παράδειγμα,ούτε ούτε ούτε όλα αυτά που βλέπει όποιος έχει το θάρρος και το μυαλό να δει,κανείς δε θα ασχολούνταν μαζί τους.

  Τελικά τείνω σε 2 άλλα συμπεράσματα,ή είσαι πράγματι εκτός τόπου και χρόνου ή έχει ίντερνετ το άγιο όρος.

 103. Ο/Η tropikosss λέει:

  @Λασκαράτος

  Ναι έχετε δίκιο αλλά τουλάχιστον το concept έγινε κατανοητό εν τέλει!

 104. Ο/Η tropikosss λέει:

  @Εξάκτινος-seeker και λοιποί

  Υ.γ.Πάρτε το χαμπάρι ότι πλέον μπορεί ο καθένας να λέει τη γνώμη του και να αμφισβητεί πράγματα που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν ανυπέρβλητα ταμπού.Τα πράγματα έχουν μπει στο δρόμο τους.Φωνάξτε όσο θέλετε!

 105. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ 12χρονου αγοριού στο Άγιο όρος.

  Ο Γέρων Πορφύριος, 12χρονο αγοράκι, «έκανε τον γάϊδαρο» κουβαλώντας το ζεμπίλι με την άμμο στην ανηφόρα, ως υπηρέτης δυό «Γεροντάδων» στα Καυσοκαλύβια.
  Από άρθρο αρχιμανδρίτη όπου καλεί το βιασμένο κοριτσάκι του Ιλίου να χαίρεται για το πάθημά του που θα το οδηγήσει στη Σωτηρία. Για τον συνάδελφό του, ή για κάποια οικονομική αποζημίωση από την Εκκλησία, ούτε κουβέντα:

  «Ώ μακαρία ξεφτίλα…………………
  ……………Άκουσα στην τηλεόραση για εκείνο το παιδάκι που το κακοποίησαν. ……. ……….Αν με αξίωνε ο Θεός να βρεθώ δίπλα στο κοριτσάκι κάπως έτσι θα του μιλούσα: «Παιδάκι μου, να είσαι χαρούμενη, που το σώμα σου γέμισε μώλωπες από πάνω έως κάτω. Ξέρεις, και του Χριστού το σώμα, το γύμνωσαν και το ατίμασαν. Με φτυσίματα, με κολαφισμούς, με ραβδισμούς, με αγκαθωτό στεφάνι, με καρδιά. Ολόκληρος ο Χριστός μας ήταν μία πληγή. Και τον κάρφωσαν πάνω στο σταυρό, σαν κακούργο. Ανάμεσα σε ληστές «και μετά ανόμως ελογίσθη». Μοιάζεις του Χριστού. Έζησες τα παθήματά Του. Και ο απ. Παύλος έλεγε: «Χαίρω εν τοις παθήμασί μου … τα στίγματα του Κυρίου εν τω σώματί μου βαστάζω». ………. Ο παράδεισος θα γεμίσει με «ξεφτιλισμένους», δηλαδή ταπεινωμένους, και γι’ αυτό οι αρρώστιες και οι πόλεμοι και οι φτώχιες και οι ταλαιπωρίες όλες που περνούμε.
  Έχει μεγάλη χάρη να φοράς το Σταυρό στην καρδιά σου κι όχι μόνο στο λαιμό σου. Όποιος φοράει το σταυρό στην καρδιά χαίρει θεϊκής ευλογίας και προστασίας. Και αυτός είναι όποιος χαίρεται με την ξεφτίλα του. ……………. Θέλουμε τη χάρη αλλά την ξεφτίλα που οδηγεί σε αυτή την απορρίπτουμε. Και ο μακάριος π. Πορφύριος ας φωνάζει: «βρε, εγώ, έκαμα το γάϊδαρο στα Καυσοκαλύβια. Φορτωνόμουνα το ζεμπίλι με την άμμο, και ήμουν 12 χρονών παιδάκι, και ανέβαινα το μονοπάτι από τη θάλασσα. Άλεθα με το χειρόμυλο το σιτάρι πάνω στην πέτρα, και έκαμα τη δουλειά του μουλαριού. Και δεν είχα έναν γέροντα αλλά δύο που τους έκαμα υπακοή, παρ’ ότι μεταξύ τους δεν είχαν καλή συνεννόηση και με μπέρδευαν. Όμως εκεί έλαβα τη χάρη του Θεού. Όλα αυτά τα μεγάλα χαρίσματα, της διόρασης και προόρασης και της ιάσεως».
  Και έτσι μικρό παιδάκι, καθώς ήμουν, διάβαζα αυτές τις «ξεφτιλισμένες ιστορίες» των αγίων γερόντων κι άρχισα να αγαπάω την ξεφτίλα. ……………………………..
  Αλλά στο κοριτσάκι το βιασμένο θα έλεγα και κάτι άλλο: «Ξέρεις κοριτσάκι μου, κι εμένα με βίασαν όταν ήμουν μικρό παιδάκι και με πετάγανε αργότερα στους τενεκέδες οι συμμαθητές μου και με σπρώχνανε και με κορόιδευαν και με κλωτσούσαν. Δεν πήγαινα, βλέπεις, με τα νερά τους. Αγαπούσα το σχολείο και τα μαθήματα και όχι τα τσιγάρα, τους έρωτες, τις μαγκιές και τα αισχρόλογα. ………..Ας μην μακρύνουμε περισσότερο το λόγο. Καλή ξεφτίλα να έχουμε. Καλή κι ευλογημένη χρονιά. ………………………………………………..
  Συντάκτης: Αρχιμανδρίτης Αρσένιος Κωτσόπουλος
  Πηγή: Στύλος Ορθοδοξίας Τεύχος Ιανουαρίου 2008
  Το πλήρες άρθρο στο
  http://www.orthodoxia.gr

  Νομίζω πως κάθε σχόλιο περιττεύει.

 106. Ο/Η Geysser λέει:

  Εξάκτινε
  Αν έμεναν στην παραδοσή τους, τότε εντάξει. Από την Μεγάλη Βίγλα και πέρα ας κάνουν ότι θέλουν. Από την στιγμή όμως που ανακατεύονται στην ζωή των άλλων πολιτών – και μάλιστα με τον πιό απαίσιο τρόπο – προσπαθώντας να την καθορίσουν, τότε αυτό ενοχλεί τους άλλους, δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να τους κρίνουν, να τους κατακρίνουν και να τους αμφισβητήσουν, και αυτό κάνουν εδώ.

 107. Ο/Η Εξάκτινος λέει:

  tropikosss


  “tropikosss Χαίρομαι που αναγνωρίζεις την ηλιθιότητα σου. ”

  Δεν ήταν προσωπική επίθεση αλλά δεν με πειράζει καθόλου,εξάλλου η ηλιθιότητα κάποιου κρίνεται από κάποιον που χωρίς να είναι απαραίτητα πανέξυπνος σκέφτεται ορθολογικά,οπότε η γνώμη σου ως περιέχουσα μηδενική ποσότητα τέτοιου διαβολικού πράγματος μπορεί κάλλιστα να αντιμετωπιστεί και ως μη γραφήσασα.

  “ΥΓ. Για φιλελεύθερος δε μου μοιάζεις, αλλιώς θα σεβόσουν την ετερότητα. Δεν το κάνεις όμως.”

  Εμένα πάλι μια χαρά σαν φιλελεύθερος μου ακούγεται.Αυτό που δεν πρόκειται να καταλάβεις ή να παραδεχτείς ότι καταλαβαίνεις είναι ότι δεν τίθεται θέμα σεβασμού της ετερότητας εδώ αλλά βλέπεις το θέμα πολύ επιφανειακά.Και θα στο πω κι αλλιώς,αν πράγματι ήταν μοναχοί με ότι αυτό συνεπάγεται δεν ασχολούνταν ούτε με δικαστικές διαμάχες,ουτε με τα εκατομμύρια τους,ούτε σφάζονταν μεταξύ τους σαν κυράτσες,ούτε παρίσταναν τους σοφούς καθοδηγητές οδηγώντας τους εύπιστους στις τσέπες τους το λιγότερο,ούτε συμβούλευαν γεροντάκια να τους γράφουν την περιουσία τους με την γνωστή ανταμοιβή,ούτε στήριζαν τον υπεραπίστευτο σκοταδισμό του Αθανάσιου Πάριου για παράδειγμα,ούτε ούτε ούτε όλα αυτά που βλέπει όποιος έχει το θάρρος και το μυαλό να δει,κανείς δε θα ασχολούνταν μαζί τους.

  Τελικά τείνω σε 2 άλλα συμπεράσματα,ή είσαι πράγματι εκτός τόπου και χρόνου ή έχει ίντερνετ το άγιο όρος.

  Η ηλιθιότητα κάποιου κρίνεται από το πόσο εύκολα λειτουργεί μέσα σε κλίκα και δημιουργεί κλίκες. Έτσι λέει ο Λεμπέσης. Εγώ ούτε σε κλίκα ανήκω ούτε κλίκα δημιουργώ. Εσύ και σε κλίκα ανήκεις όμως. Αν είσαι μάγκας για να δημιουργήσεις δεν το ξέρω. Οπότε το συμπέρασμα κατά τη λογική του Λεμπέση είναι ξεκάθαρο.

  Έχεις φέρει ένα λογικό επιχείρημα? Εσύ και οι άλλοι? Έθεσα τόσα ερωτήματα. Απάντηση δεν πήρα καμιά. Το μόνο που πήρα είναι η κλασσική προσπάθεια απαξίωσης όταν σας τη λένε και δεν έχετε επιχειρήματα.

  Όσο γι αυτά που λες ότι κάνουν εγώ δεν έχω δει κάποια τέτοια περίπτωση κι επειδή είμαι από επαρχία όλο και κάτι θα είχα ακούσει. Συνεπώς δεν ισχύουν.

  Έγραψα κάτι. Θέλετε να φάτε τα λεφτά της εκκλησίας. Θέλετε να καταπατάτε να κλέβετε και να μην αντιδράει κανείς. Εμ αυτό δε γίνεται. Κι επειδή δε γίνεται λες ότι οι καλόγεροι δεν ασκούν τα πνευματικά τους καθήκοντα.

  Στο άγιο όρος δεν έχω πάει κι ίσως να μην πάω. Αλλά εκτός τόπου και χρόνου είστε εσείς. Έχω περάσει όλη την Ευρώπη και παντού είδα να σέβονται την παράδοσή τους και την ιστορία τους. Εσείς εδώ θέλετε να τα ισοπεδώσετε όλα.

 108. για το σχόλιο 105.
  Μπήκα στην ιστοσελίδα και διάβασα το άρθρο.
  Αυτά που λέγαμε. Η βλακεία είναι ανίκητη.
  Τους άφησα ένα σχόλιο, ότι δηλαδή αν κυκλοφορήσει η εκκλησία ένα φυλλάδιο που να διανεμηθεί δωρεάν σε όλα τα σπίτια της ελληνικής επικράτειας και που να λέει αυτά τα πράγματα για τα κοριτσάκια που βιάζονται εγώ προσφέρομαι να το χρηματοδοτήσω
  (θα βοηθήσετε κι εσείς φαντάζομαι)
  Κατά τ’ άλλα, χτες ξημερώματα είδα έναν φοβερό εφιάλτη.
  «Ξημέρωνε, λέει, και άρχισε σιγά σιγά να προβάλλει ο ήλιος.
  Βγήκε και φάνηκε η πρώτη του ακτίνα, μετά η δεύτερη , η τρίτη κλπ.
  Όταν είχε προβάλλλει και η έκτη του ακτίνα ήταν σχεδόν μεσημέρι.
  Αυτή λέει θα ήταν απο δω και πέρα η ζωή μας. Θα ζούσαμε μ έναν ήλιο που έχει μόνο έξι ακτίνες. Φυσικά , αν και είχε ξημερώσει ήταν ακόμα σκοτάδι, γιατί τι φως μπορεί να στείλει ήλιος με έξι ακτίνες;»
  Εκεί το όνειρο ειχε αρχίσει να γίνεται βασανιστικός εφιάλτης και …ξύπνησα τρομαγμένος.
  Ευτυχώς , είδα απο το παράθυρο τον πραγματικό ήλιο με τις άπειρες ακτίνες του κ΄ήρθε η ψυχή μου στον τόπο της.

 109. Ο/Η Εξάκτινος λέει:

  αλέξανδρος ανδρουλάκης τα χαζολογοτεχνικά σου κατώτερης ποιότητας να τα πουλήσεις αλλού. Όπως σας έγραψα εγώ σε κλίκα δεν ανήκω και συνεπώς ελλειμματικές προσωπικότητες είστε εσείς που ανήκετε. Αυτό διδάσκει η κοινωνιολογία και η εμπειρία. Όσο για το φυλλάδιο που θες να χρηματοδοτήσεις η κοινωνία το έμαθε και ο παπάς είναι στη φυλακή μαζί με τον πολιτευτή της ΝΔ. Όλως περιέργως εδώ ασχολείστε μόνο με τον παπά.

  Γιατί δε λέτε π.χ. να στραφούμε και κατά του κόμματος να ζητήσουμε αποζημίωση και από αυτό για τα κατορθώματα του πολιτευτή του? Φορέας είναι η εκκλησία, φορέας είναι και το κόμμα. Κοινωνική ευθύνη έχει η εκκλησία κοινωνική ευθύνη έχει και το κόμμα.

  και επιπλέον τι σχέση έχει αυτό με το άβατο? Εδώ έχετε χύσει όλο το δηλητήριο κατά των παπάδων κι έχετε φτάσει μέχρι το προπατορικό αμάρτημα. Το ξέρουμε ότι σε μια κοινωνία έστω κι αν αυτή είναι παπάδων θα υπάρχει παραβατική συμπεριφορά.

 110. Ο/Η Εξάκτινος λέει:

  Geysser προσωπικά δεν πάω σε εκκλησία και μάλλον πολιτικό γάμο θα κάνω. Κανείς δεν ανακατεύεται στη ζωή μου αν δε θέλω εγώ. Κανείς δε μπορεί να την καθορίσει. Επίσης δεν είδα να ανακατεύονται οι καλόγεροι που σπάνια κι ελάχιστοι βγαίνουν έξω από το όρος. Το μόνο που ζητάνε είναι την ησυχία τους και δεν είμαστε έτοιμοι σαν κοινωνία ούτε σε αυτούς αλλά ούτε σε κανένα πολίτη να το παράσχουμε. Είδες τις στατιστικές με τους δείκτες ανασφάλειας ή απογοήτευσης του Έλληνα? Από πίσω κρύβεται η λογική των ανθρώπων εδώ. Εδώ φωνάζουν για τους παπάδες. Σε άλλες περιπτώσεις φωνάζουν και απειλούν άλλα βασικά δικαιώματα των πολιτών. Αυτό προκαλεί ανασφάλεια και απογοήτευση.

  Προσωπικά σας έγραψα ότι οι παπάδες δε με ενδιαφέρουν πολύ δε περισσότερο δε με ενδιαφέρουν όταν είναι κλεισμένοι στο γκέτο τους.

  Όταν όμως τους ανατρέπεις βίαια τον τρόπο ζωής τους με ενδιαφέρει γιατί αύριο με την ίδια λογική θα έρθεις να ανατρέψεις το δικό μου τρόπο ζωής.

 111. Ο/Η Geysser λέει:

  Εξάκτινε
  Το τι γάμο θα κάνεις είναι δικό σου θέμα και δεν με ενδιαφέρει. Αλλά όταν λες ότι το μόνο που θέλουν είναι η ησυχία τους, ότι δεν υπάρχει κράτος εν κράτει, ότι δεν θέλουν να ανακατευτούν στην πολιτική ζωή αυτής της χώρας, ότι το μόνο που θέλουν είναι η μοναστική ζωή και δεν τους ενδιαφέρει τι κάνουμε εμείς οι άλλοι, τότε και εθελοτυφλείς και προσβάλλεις την νοημοσύνη όσων λένε την γνώμη τους εδώ.

 112. Ο/Η tropikosss λέει:

  Αν και δεν έχω κοιμηθεί από χθες οπότε το μυαλό μου δεν δουλεύει αρκετά μπορώ κάλλιστα να κρίνω ότι οχτάκτινε έχεις τέτοιο μπέρδεμα στο κεφάλι σου αγόρι μου που καταντάς απίστευτα κουραστικός,και πες ότι δεν μιλάω συγκεκριμένα,είσαι σκέτη απογοήτευση σαν συνομιλητής.Συγνώμη.(αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι μου χαλάς και τη διάθεση μην παρεξηγιόμαστε,μια απλή περιγραφή της πραγματικότητας κάνω).Καλό κουράγιο και καλό ξεμπέρδεμα.

 113. Ο/Η Μύρων λέει:

  Υιοθετήσατε δίχως δεύτερη σκέψη όλη την φασιστική προπαγάνδα του φασιστκού Δαυλού. Εκεί σας παρασύρει ο φανατισμός.
  Ενας φανατισμός που αναπαράγει τον χειρότερο εφημεριδικό και τηλεοπτικό χυδαίο κιτρινισμό. Το μαρτυρά ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο κατασκευάζονται αυτά τα απίθανα, αστεία αλλά πάντα φασιστικοειή κατεβατά με τα οποία στολίζεται το μπλόγκ σας.

  Ο Δαυλός λοιπόν είναι η πηγή σας.
  Και μαρτυρίες του τύπου :
  «…. αφού παλιότερα όπως άκουσε ο Άγγλος περιηγητής συνταγματάρχης Leake, γυναίκες που πάτησαν στο απαγορευμένο βουνό, θανατώθηκαν αμέσως…»
  «Γνωστή είναι και η απόπειρα ενός Ρώσου μοναχού (1905) να φιλοξενήσει στο κελί του την καλή του…»
  κλπ

 114. Ο/Η roidis λέει:

  Μύρωνα,
  έρχεσαι να κοσμήσεις το 113ο (!) σχόλιο με τη γραφική σου παρουσία και λόγο καθυστερημένο, διάβασες καθόλου το σχόλιο Νο 20 του κ. Λασκαράτου που λέει και για τον «Δαυλό», που είναι και το μόνο που πρόσεξες:
  Πρώτον τα όσα κατά του Όρους που επικαλέστηκα εδώ αναφερόμενος στο Δαυλό, υπογράφονται από πιστό Ορθόδοξο Θεολόγο και μάλιστα γνωστό και διακεκριμένο, εκλεγμένο κάποτε δημοτικό σύμβουλο της Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ, συγγραφέα, κοινωνιολόγο και παλιό αρθρογράφο της “Ελευθεροτυπίας”. Δεύτερον επικαλέστηκα και δημοσίευμα της “Απογευματινής” υπογραφόμενο από τον γνωστό δημοσιογράφο Κ.Τσαρούχα. Θα μπορούσα να επικαλεστώ και δημοσίευμα του χουντικού “Ελεύθερου Κόσμου”, χωρίς καθόλου να σημαίνει πως αναγνωρίζω γενικά την εγκυρότητα της εφημερίδας. Η αξία του άρθρου ενός εντύπου ως πηγής, δεν κρίνεται με βάση μόνο την σοβαρότητά του εντύπου(σε αυτό δεν διαφωνούμε), αλλά και από τον ποιός το υπογράφει, αν διαψεύστηκε και αν ο χρήστης (εγώ εν προκειμένω) το βρήκε έγκυρο. Ο Γ.Μουστάκης είναι έγκυρη πηγή στα εκκλησιαστικά, μάχεται για κάθαρση στον χώρο τις Εκκλησίας και οι καταγγελίες του ποτέ τους δεν διαψεύστηκαν. Πέρα από αυτό, έψαξα την αλήθεια αυτών που γράφει και την επιβεβαίωσα. Στοιχειώδης εντιμότητα απαιτεί να αναφέρω την πρωτογενή πηγή μου.

  Αρκετά πια, κύριε Μύρωνα.

  Και εσείς κ. Εξάκτινε, ΟΛΕΣ σας οι «ερωτω-απορίες» έχουν απαντηθεί με επάρκεια και όχι μόνον…Το μόνο που πετυχαίνετε, είναι να επιβεβαιώσετε τη δικιά σας ανεπάρκεια να κατανοήσετε (έχετε όλο το δικαίωμα), αλλά αρκετά και με σας!

 115. Ο/Η Εξάκτινος λέει:

  Μετά και τα τελευταία σχόλια συνεχίζω να έχω την άποψη ότι δεν προσκομίσατε κανένα επιχείρημα για το ότι θέλουν να ανακατευτούν στην πολιτική ζωή της χώρας. Όσο για το κράτος εν κράτει το Ελληνικό δημόσιο έτσι τους δέχτηκε με αυτούς τους όρους όταν τους δέχτηκε.

  tropikosss εκτός από το να ειρωνεύεσαι άλλο επιχείρημα έχεις?

 116. Ο/Η Εξάκτινος λέει:

  Κύριε Ροΐδη συγχέετε το άβατο με την κάθαρση στην εκκλησία. Κι ως εκ τούτου θεωρώ ότι επί του θέματος του άβατου δεν έχετε απαντήσει τίποτε.

 117. Ο/Η κύριος Αυνανίας λέει:

  Η δική μου άποψη είναι πώς το Όρος πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται ως έχει.
  Αν και τα περι «Περιβόλι της Παναγίας» αποτελούν κουραφέξαλα και ουδεμία σχέση έχουν τα περι αβάτου με το χριστιανισμό παρ’όλα αυτά η δυνατότητα των ακραίων στοιχείων να βρίσκουν θρησκευτική διέξοδο έχει κοινωνικά και ψυχολογικά μεγάλη σημασία.
  Άν έχετε ώτα και θέλετε να ακούσετε ακόμη μια άποψη που βασίζεται στην προσωπική εμπειρία, στον Άθωνα υπάρχουν πολλές χαρισματικές και ταυτόχρονα βέβαια ιδιορυθμες προσωπικότητες ενώ οι ομοφυλόφιλοι και απατεώνες μοναχοί υπάρχουν μεν αλλά είναι ελάχιστοι.

 118. Ο/Η κύριος Αυνανίας λέει:

  Kαι για να μήν το ξεχάσω: Η Γαλλίδα συγγραφέας Μαρίζ Σουαζί είναι άτυχο επιχείρημα διότι μετά την επίσκεψή της στο Άγιο Όρος υπο μεταμφίεση έγινε φανατική χριστιανή σε σημείο να πληρώσει από την τσέπη της για να αποσυρθούν τα βιβλία που είχε γράψει…

  Αν θέλετε περισσότερα στοιχεία περί αυτού θα σας τα δώσω ευχαρίστως

 119. Ο/Η Τυχαίος λέει:

  Αγαπητέ Λασκαράτε.
  Ήλπιζα αρχικά ότι κάπου, ίσως από δω, θα άρχιζε ένας πόλεμος.
  Ήθελα κι εγώ να πολεμήσω.
  Υπέθεσα απο μια προηγούμενη δημοσίευση εδώ πως περισσότερο στόχος είναι να ικανοποιηθούν τα μισαλλόδοξα συμπλέγματα κάποιων.
  Τώρα βλέπω να χύνεται χολή. Οι καλόγεροι ειναι βρώμικοι, ομοφυλόφιλοι, μισογύνηδες, πόρνοι, διεστραμμένοι. Και όλα αυτά ανακατεμένα στο ίδιο τσουκάλι με το άβατο, τις οικονομικές επιχορηγήσεις και τις καταχρήσεις εξουσίας ή θέσης. Αυτή η σκορδαλιά δε μου αρέσει αγαπητέ. Πρόβλημά μου, θα μου πεις.
  Νομίζω ότι είναι πρόβλημα δικό σου να σε επικροτούν αγράμματοι ξερόλες και φευτολογοτέχνες του μπάφου. Και όλων αυτών μοναδικά επιχειρήματα η απαξίωση και η ειρωνία.
  Συνεχίζω όμως να ελπίζω.

  Εξάκτινε, δυστυχώς έχεις δίκιο.

 120. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Κύριε Ροϊδη,
  Ευχαριστώ.

  Μύρων,
  θέλετε αποδείξεις και ονόματα. Ο Ρώσος μοναχός ονομαζόταν Θεοδόσιος, απελάθηκαν κι αυτός και η καλή του για την οποία γράφτηκε μάλιστα πως δολοφονήθηκε (Βλ. Ιό-Ελευθεροτυπία, 10/11/1996).

  Αγαπητέ κύριε Αυνανία,
  Αν η Σουαζί μετενόησε κι αν ακόμη έγινε μοναχή με το όνομα Παρθενία, αυτό δεν αλλάζει τα πράγματα. Είναι κλασσική παπαδίστικη μέθοδος η παράθεση λίστας μετανοημένων αμαρτωλών ή μεταστραφέντων στην Ορθοδόξία. Μπορώ κι εγώ να παρουσιάσω μακροσκελέστατο κατάλογο Ορθοδόξων που προσεχώρησαν στον κομμουνισμόν, αθεϊσμόν, ισλαμισμόν, προτεσταντισμόν, αθεϊσμόν, βουδδισμόν, καθολικισμόν (καλή ώρα αι Αυτών Μεγαλειότητες Φρειδερίκη και Σοφία). Επίσης λίστα ιερέων αυτοαποσχηματισθέντων εν οίς και τον πανοσιολογιώτατον Κουλουσούσαν, στενόν φίλον και συνεργάτην του Μακαριωτάτου. Τίποτα άλλο δεν σημαίνουν αυτά παρά το αδύναμο της ανθρώπινης φύσης. Μην αποκλείετε να δείτε και εμένα στα γηρατειά μου επίσκοπο Πέρα Χώρας με το όνομα Αυνανίας ο Α΄ το οποίο νομίζω πως σε μια τέτοια περίπτωση θα δανειστώ με την άδειά σας. Συνεχίστε το έργο που το όνομά σας σηματοδοτεί κι αφείστε εμάς να θέλουμε να καταργηθεί το Άβατο. Δείτε το με κατανόηση παρακαλώ, σαν μια ακίνδυνη παραξενιά μας.
  Ευχαριστώ
  Λ.

 121. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Κύριε Αυνανία,
  συγγνώμη αλλά μου διέφυγε. Λέτε: @οι ομοφυλόφιλοι και απατεώνες μοναχοί υπάρχουν μεν αλλά είναι ελάχιστοι.@
  Αγαπητέ επισκεφθείτε το ταχύτερον τον οφθαλμίατρό σας και ελέγξατε επίσης τις γνώσεις σας στήν στοιχειώδη Αριθμητική.
  Δεν θέλω να σας ανησυχήσω, άλλωστε μπορεί να συμβεί στον καθένα μας.

 122. Ο/Η Εξάκτινος λέει:

  κύριος Αυνανίας Μη λέτε κακά λόγια εδώ μέσα 😀
  .
  .

 123. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Μοναχός Μιχαήλ Χατζηαντωνίου: Στο Άγιο Όρος παίρνουν ψυχοφάρμακα

  Τυχαίε,
  η μοναχική πλυσιά (αλουσία) δεν είναι προϊόν της φαντασίας κανενός. Είναι θεσμός. Η ομοφυλοφιλία δεν καταγράφηκε από ομοφοβικό μένος. Είναι η απάντηση στον ανόητο ισχυρισμό πως η απουσία γυναικών κατασιγάζει τις επιθυμίες που ο ίδιος θεός των ορθοδόξων εμφύσησε στους ανθρώπους. Πολλοί θέλουν να βλέπουν στον Άθω το περιβόλλι της Παρθένας της Ναζαρέτ. Άλλοι όμως διατήρησαν το δικαίωμα να βλέπουν και να κρίνουν. Οι μαρτυρίες των έγκυρων λόγιων ξένων περιηγητών είναι καταπέλτης γύρω από τις συμπεριφορές των μοναχών. Μπορείς να βρεις δεκάδες ίσως και εκατοντάδες από αυτές στο γνωστό πολύτομο έργο του Κυριάκου Σιμόπουλου. Αντιπαρέρχεσαι δυστυχώς την εθνική προδοσία, δηλαδή τη συνεργασία με κάθε ξένο κατακτητή και κάθε εγχώριο τύραννο.
  Αγυρτία και θρησκεμπόριο στην ημερήσια διάταξη. Μήπως δεν ζήσαμε την υποδοχή της Τίμιας Ζώνης (χα χα χα ) ή του Άξιον εστί με τιμές αρχηγόύ κράτους και τους συναφείς εράνους υπό την αιγίδα της εριτίμου πιστής Δήμητρας Λιάνη Παπανδρέου και του αυλικού εξομολόγου της αρχιμανδρίτη κ.Τ.Ηλιάκη τον καιρό που μεσουρανούσε στη χώρα μας ο Σοσιαλισμός με τον ΓΑΠ διορισμένο από τον μπαμπά του να παριστάνει τον υπουργό Παιδείας (!!!!!!!) και Θρησκευμάτων;
  Ο λογοτέχνης και ιστορικός Γιώργος Βαλέτας , σχολίασε τις «ζητείες» της Τουρκοκρατίας, περιοδείες με σκοπό την συλλογή χρημάτων, των καλογήρων: «Από το Άγιο Όρος εξορμούσαν όλοι οι αγύρτες, οι λαοκλέφτες, οι κοκαλοπωλητάδες, οι θαυματοποιοί, οι κολλυβάδες και διασκορπίζονταν σαν λύκοι ως το τελευταίο χωριό και εκτός από τις λείες τους σκορπούσαν ζόφο, τρόμο, ταραχή κι ανακατώματα». Αυτό το επιβεβαιώνει και η «Ελληνική Νομαρχία»: «Οι περισσότεροι απ’αυτούς τους κοκκαλοπωλητάς, εξέρχονται απ’το όρος του Άθους…Εκεί μετρούσι τα κλεφθέντα χρήματα, διά να λάβωσιν αυτοί κρυφίως τα μισά και τα λοιπά να υπάγωσιν εις τα μοναστήρια..».

  Σήμερα ο γνωστός πολυγραφώτατος συγγραφέας αγιορείτης μοναχός Μιχαήλ Χατζηαντωνίου, εξηγεί: «Από την επίσημη αρχή του Αγίου Όρους, ο Χίτλερ θεωρήθηκε φιλόθεος, αφού κατέτρεχε κι εξόντωνε τους Εβραίους». Ο ίδιος αποκαλύπτει: «Επί πολλά χρόνια στην πανήγυρη μοναστηριού δημιουργείτο μεγάλο πρόβλημα διότι στο αρχονταρίκι υπήρχε τεράστια φωτογραφία του Μεταξά. Στις ενστάσεις πολλών επισκεπτών, ότι πρέπει να τον βγάλουν από εκεί οι μοναχοί απαντούσαν: «Αυτός έσωσε την Ελλάδα και ξάφρισε (sic) τους κομμουνιστές!…υπηρέτησε τον ελληνοχριστιανικό πολιτισμό!». Ο κατοχικός υπουργός Ν.Λούβαρις, καταδικασμένος από το δικαστήριο δοσιλόγων, διαπιστώνει στην «Πύλη του Ουρανού» του, πως «Ο Άθως είναι ίσως το μόνο τμήμα της Χώρας, όπου εξaκολουθεί να ζή….το εθνικόν ιδεώδες…». Πράγματι, ο Μιχαήλ καταθέτει και την μαρτυρία γιατρού του όρους πως αν ψήφιζαν οι αγιορείτες θα έπαιρνε 50% η Ν.Δ. και 50% η Ε.Π.ΕΝ. προσθέτοντας για την τελευταία «και λίγο έβαλα».
  Το ΕΑΜ πίστεψε αφελώς, πως οι τιμές με τις οποίες έγινε δεκτή η ομάδα των ανταρτών του τον Σεπτέμβρη του ’44, σηματοδοτούσε μια προοδευτική στροφή «της πιό μεγάλης βρωμιάς, του άντρου της αντίδρασης». Άλλωστε λίγους μήνες πριν οι αγιορείτες που είχαν πέσει ακόμη κι αυτοί θύματα του πλιάτσικου των Ταγμάτων Ασφαλείας, τα είχαν αποκαλέσει «πραγματικήν μάστιγα της υπαίθρου, αποβράσματα του Άδου». Αυτό όμως δεν σήμαινε τίποτα άλλο παρά το ότι οι αγιορείτες δεν ανεχόντουσαν κανέναν που απειλούσε τα πλούτη τους, όσο δεξιός κι αν ήταν. Τι κι αν στήθηκαν 3μελείς επιτροπές του ΕΑΜ σε κάθε μοναστήρι, τι κι αν γινόντουσαν συνελεύσεις και ψηφοφορίες των μοναχών; Τι κι αν το ΕΑΜ Χαλκιδικής έβγαλε διακήρυξη (3.3.’44) που κατέληγε «Ζήτω η Ορθοδοξία». Οι καλόγεροι που δεν ξεγελιούνται από τις γαλυφιές της Αριστεράς, γρήγορα έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο (υπήρξαν και λίγες εξαιρέσεις) αρνούμενοι να δώσουν τρόφιμα στους αντάρτες και ακόμη και την βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού στους εργάτες των μονών. Στα τέλη του ’44 ο Δημοκρατικός Στρατός εκτελεί τους μοναχούς Ιωακείμ Παπαστεργίου και Αγαθάγγελο Λαυριώτη (Βλ. «Ποντίκι», 25.8.’05) .
  Σε παραπέμπω επίσης αγαπητέ Τυχαίε σε συνέντευξη του Αγιορείτη μοναχού Μιχαήλ στην Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (ένθετο περιοδικό Ε ψιλον: Τεύχος 524, 22/4/2001) με τον αποκαλυπτικό υτίτλο . «Στο Άγιο Όρος παίρνουν ψυχοφάρμακα!» και το ακόμα πιό αποκαλυπτικό περιεχόμενο.
  Αλλά προς το όλες αυτές οι μαρτυρίες. Για όσους είναι τυφλοί τα τε όμματα τα τε ώτα είναι φωνή βοώντος εν τη ερήμω (Δεν εννοώ εσένα Τυχαίε μην παρεξηγηθείς άδικα).
  Υποστηρίξτε όσο θέλετε τον μοναχισμό. Είναι δικαίωμα του καθενός και το αναγνωρίζουμε όλοι. Όχι όμως παρακαλώ σε δημόσιο έδαφος που καταπατείται ως ιδιωτικό, χωρίς κομπίνες και φοροαπαλλαγές και καταπατήσεις, χωρίς άβατα σε βάρος Ελλήνων πολιτών, χωρίς λογοκρισίες της Ιστορίας, χωρίς ψευτοθαύματα, χωρίς ιπτάμενους καλόγερους όπως ο Παϊσιος, χωρίς αρχαιοκαπηλείες, χωρίς αυτογελοιοποίηση του Συντάγματος στην προσπάθεια συμβιβασμού των ασυμβίβαστων, χωρίς ιερές μούμιες, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις, χωρίς προφητείες για συντέλειες και πολέμους που έρχονται και επιμένω χωρίς 12χρονα αγοράκια δόκιμους και βασανιζόμενους υποτακτικούς και υπηρέτες των Γεροντάδων όπως ο Γέρων Πορφύριος. Δεν τα λέω εγώ αυτά, τα Συναξάρια των ιερών καλόγερων είναι αποκαλυπτικά για τα μαρτύρια που υπόφεραν ορφανά αγοράκια στο Όρος ως δόκοιμοι υπηρετώντας μαζοχιστικά δύστροπους και ανισόρροπους καλόγερους για να ταπεινωθούν. Νομίζω πως συννενοηθήκαμε.

 124. Ο/Η epiloges λέει:

  Προσευχή και εργασία αμαρτωλοί, το αβατο είναι νομίζω συνταγματικό θέμα και δεν ξέρω κάποιες δυνάμεις να το θέτουν. Ο ΣΥΝ βάζει θέματα καταπάτησης δημοσίων γαιών από τους «Αγιους Πατέρες» και τα συμφέροντα συν αυτούς, να ρωτήσουμε τον κ. Ψυχάρη που θα ξέρει καλύτερα αυτά τα θέματα ως πρώην Διοικητής;;;

 125. Ο/Η Μύρων λέει:

  κ. Ροίδη
  η γραμματοσειρά με στοιχεία έντονα δεν ενισχύει το επιχείρημα.

  Αποφασίσατε να κατακεραυνώσετε σαν μεσαιωνικό το Αθωνικό άβατο.

  Τι σχέση λοιπόν έχει με το θέμα σας η παραβίαση του αβάτου από μία πρώην μις Ελλάς υπό μεταμφίεση ;
  Τι σχέση έχει με το άβατο το σχόλιο ενός άγγλου συνταγματάρχη τάδε που άκουσε κάποτε κλπ ..
  Τι σχέση έχει με το άβατο το σχόλιο για έναν μοναχό και την ερωμένη του πριν από 100 χρόνια …

  Θα σας πω εγώ την σχέση για να μην σας κουράσω.
  Λοιπόν, εκτός από την διαφθορά υπάρχει και ο κιτρινισμός, η χυδαία λαϊκότητα, η συκοφαντία και το χωρίς σκέψη κουτσομπολιό. Είναι η αρρώστεια των μεσημεριανάδικων όπως ονομάζονται οι εκπομπές που ειδικεύονται σε αυτόν τον τρόπο. Μία αρρώστεια που την βλέπουμε να κυριεύει τα πάντα σήμερα, στον δημοσιογραφικό χειρισμό της υπόθεσης Ζαχόπουλου.

  Ενα μεσημεριανάδικο έχετε καταντήσει το μπλόγκ σας κ. Ροίδη. Μπορεί να μην το ξέρετε εσείς, το ξέρουνε όμως καλά οι αναγνώστες σας.

 126. Ο/Η roidis λέει:

  κ. Μύρωνα,
  Σας ευχαριστώ θερμά για την φροντίδα που παρέχετε στους αναγνώστες του ιστολογίου μου.

 127. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Κύριε Μύρων,

  Συνταγματάρχης «τάδε» o Leake; Tόση παχυλή άγνοια, ούτε αγιορείτης καλόγερος δεν θα την είχε για έναν μεγάλο φιλλέληνα και εγκυρότατο μελετητή. Ιδού η εργογραφία του για την πατρίδα μας κύριε Μύρων. Ούτε όλοι οι καλόγεροι από καταβολής Αγίου Όρους δεν έχουν μαζί να επιδείξουν εκατοστό του έργου του, αν δεχθούμε δηλαδή πως η «Αμαρτωλών Σωτηρία» συνιστά συγγραφικό έργο και όχι ταλιμπανικό παραλλήρημα.

  1)Topography of Athens (1821)
  2)Journal of a Tour in Asia Minor (1824)
  3)Travels in the Morea (1830), and a supplement, Peloponnesiaca (1846)
  4)Travels in Northern Greece (1835)
  5)Numismata Hellenica (1854), followed by a supplement in 1859.

  Λυπάμαι αλλά η θρησκευτική πίστη συνήθως συμβαδίζει με την αγραμματωσύνη.

 128. Ο/Η ardalion λέει:

  Δάσκαλε του Γένους, κύριε «Λασκαράτε»,

  Επειδή η βιβλιογραφία που μας δώσατε να φωτιστούμε ανήκει στα σπάνια έντυπα, και είναι αρκούντως υπερμεγέθης,

  1) για να μην καταστρέψουμε τάς βίβλους αναζητώντας τα σχετικώς με το αγιώνυμον πλην σκανδαλοποιόν Άγιον Όρος επονομαζόμενον, και

  2) για να μη χαρακτηριστήτε από αναλφαβήτους αναγνώστες ως άνθρωπος κατεχόμενος από τον πονηρό και κυρίως νεκρόφιλος λόγω της εμμονής σας σε βιβλία παλαιά,

  3) σας παρακαλούμεν θερμώς ολοκληρώστε την αποστολή σας, με τις σελίδες από τις γραφές που μας προτείνετε.

  Πού μάς παραπέμπετε, κύριε διδάσκαλε;

  Ardalion

 129. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Κύριε ardalion,
  Η ειρωνική σας προσφώνηση «δάσκαλε του Γένους» αντικατοπτρίζει το μίσος της Εκκλησίας κατά των δασκάλων του Γένους που τόσο τους καταδίωξε, όπως Αδαμάντιος Κοραής, Ρήγας Φεραίος, Κωνσταντίνος Κούμας, Χριστόδουλος Παμπλέκης, Αθανάσιος Ψαλλίδας αλλά και φωτισμένοι κληρικοί όπως ο Μεθόδιος Ανθρακίτης, ο Ιώσηπος Μοισιόδακας, ο Θεόφιλος Καϊρης που του ασβεστώσανε οι εκκλησιαστικοί το πτώμα την επαύριο της κηδείας του. Μου δίνετε μια ιδέα να προτείνω στον κ.Ροϊδη να κάνουμε κάθε μήνα ένα μικρό αφιέρωμα στον καθένα τους. Θα κρατήσει πάνω από δυό χρόνια.
  Κύριε ardalion,
  αν η σχέση σας με το βιβλίο δεν ήταν η ανάγνωση του βίου της δια Χριστόν σαλής «Οσίας Ξένης» ή της «Φυλλάδας του Αγαθάγγέλου», θα γνωρίζατε ότι τα πλείστα από τα βιβλία των ξένων περιηγητών για την πατρίδα μας δεν έχουν μεταφραστεί ποτέ, αφού το αναγνωστικό ενδιαφέρον των Νεοελλήνων είναι δυστυχώς πολύ μικρό. Τον Συνταγματάρχη Leake όμως και μερικούς ακόμη ξένους χρησιμοποίησε το ελληνικό κράτος μετά το 1830 για να εντοπίσει τα ελληνικά τοπωνύμια και να επανονομάσει τον Καραβασαρά Αμφιλοχία, την Σαλαμπριά Πηνειό, τον Βουργένη Ασωπό και την Βοστίτσα έδρα του αγίου Αμβρόσιου σήμερα, Αίγιο. Αυτά είναι ψιλά γράμματα για σας και τον ομόθρησκό σας Μύρωνα που ονομάζει τον Ληκ «συνταγματάρχη τάδε».
  Θα τα βρείτε λοιπόν μόνο στην Εθνική ή στην Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Αν ανοίξετε έναν τουριστικό οδηγό θα τις εντοπίσετε, υπάρχουν μάλιστα εκεί και καλά Αγγλοελληνικά λεξικά να σας βοηθήσουν στην στοιχειώδη κατανόηση του κειμένου.
  Τα περί «νεκροφιλίας» για το παλαιόν της βιβλιογραφίας μου, μπορείτε να απευθύνετε στους λάτρεις των πτωμάτων των Σπύρων, Γεράσιμων, Διονύσιων, Βησσαριώνων και λοιπών μουμιών που τιμώνται στο κράτος των Ρωμιών.

 130. Ο/Η tropikosss λέει:

  @Εξάκτινος

  Επιγραμματικά,δεν έχει νόημα..

  «tropikosss εκτός από το να ειρωνεύεσαι άλλο επιχείρημα έχεις?»

  Δεν σε ειρωνεύτηκα σοβαρά μιλούσα.αλλά ως φαίνεται τη σηκώνει ο οργανισμός σου την ειρωνεία(καλοπροαίρετη βέβαια)..

  Λες ότι κι εσύ από επαρχία είσαι ΑΡΑ αν ίσχυαν όλες αυτές οι «μοναστικές» συνήθειες θα το ήξερες.Αυτό μπορεί να ισχύει για 2 λόγους:ή κάνεις πολύ παρέα με τη γιαγιά μου και τις φιλενάδες της ή η επαρχία που μεγάλωσες ανήκει στο νότιο ημισφαίριο.Αυτό βέβαια που μου προκαλεί απορία είναι πώς όταν κάποιος αναφέρεται συγκεκριμένα σε κάποια άγια βρωμιά ξέρεις και την παραμικρή λεπτομέρεια κι όταν κάποιος αναφέρεται γενικά στις βρωμιές των καλογέρων λες ότι δεν ισχύουν αυτά ή είναι εξαιρέσεις και τα γνωστά κουκουλωτικά.

  Λες ότι δεν ενοχλούν κανέναν και για αυτό να τους αφήσουμε στην ησυχία τους.Μάλιστα,δεν ενοχλούν κανέναν.Για εντελώς πρόσφατα πράγματα,πες το αυτό στις οικογένειες που θα τους πάρει η μονή κουτκουμουσίου τα σπίτια,στους συγγενείς των γερόντων με άνοια που έγραψαν τις περιουσίες τους σε μοναστήρια τον τελευταίο χρόνο και σ αυτούς που είδαν μέσω τηλεόρασης τα χαρτονομίσματα που είχαν αφήσει να γίνονται ένας σωρός πάνω στο τραπέζι,να πέφτει το σύνθημα και να βλέπουν τους άγιους πατέρας να «προσποιούνται» τα άγρια θηρία της σαβάνος.

  «Κύριε Ροΐδη συγχέετε το άβατο με την κάθαρση στην εκκλησία. Κι ως εκ τούτου θεωρώ ότι επί του θέματος του άβατου δεν έχετε απαντήσει τίποτε.»

  Ο Ροίδης το συγχέει ή συγχέεται απαραιτήτως και απόλυτα από μόνο του;

 131. Ο/Η ardalion λέει:

  Σας ευχαριστώ, και επανορθώνω:
  Διδάσκαλε των μπλογς, κύριε «Λασκαράτε», φοβούμαι ότι δεν έγινα αντιληπτός ή υπεκφεύγετε της ερωτήσεώς μου.

  Παρέρχομαι την πίκρα σας. Είναι θέμα άλλων…

  Δεν σας ερώτησα πού θα βρώ τα βιβλία. Τα βιβλία ήδη έχουν εντοπιστεί. Σας ρωτώ σε ποιες σελίδες των βιβλίων παραπέμπετε γιατί δεν έχω χρόνο να διεξέλθω όλα τα βιβλία που προτείνετε. Ούτε έχω το υπηρετικόν προσωπικόν που θα τα εντοπίσει.

  Παραπομπή σημαίνει πού είναι ΑΚΡΙΒΩΣ η πληροφορία την οποία προσκομίζετε στην τράπεζα του διαλόγου. Ή μήπως έχετε έμμεσες πληροφορίες για τα περιεχόμενα των συγκεκριμένων βιβλίων και δεν τα γνωρίζετε από τη δική σας προσωπική ανάγνωση;

  Αναμένω.

 132. Ο/Η roidis λέει:

  Αγαπητέ Αρδαλίων,
  Ο κ. Λασκαράτος παραθέτει κάποια στοιχεία από κάποιες πηγές, τις οποίες εσείς θέλετε είτε να διαψεύσετε, ή και να δικαιώσετε (μάλλον το πρώτο), δικό σας θέμα. Για να γίνει αυτό πρέπει να ανατρέξετε εσείς σε αυτές τις πηγές προκειμένου να αποδείξετε ότι είναι ή δεν είναι ελέφαντας ο κ. Λασκαράτος.
  .
  Κατά την άποψή μου δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει τίποτα.

  Το θέμα βεβαίως είναι δικό του. Αν θέλει σας φέρνει τα στοιχεία τα οποία ζητάτε, εγώ δεν θα το έκανα.

 133. Ο/Η graikylos λέει:

  Και δε μου λέτε υπερασπιστές της περιουσίας των μονών, από πότε είναι νόμιμη η κλεπταποδοχή?
  Διότι, από που τα βρηκαν οι αυτοκράτορες ή οι σουλτάνοι τα χωράφια και τα δάση?
  Μήπως απο τους πατεράδες τους? Και που είναι αυτοί οι τίτλοι?
  Η τα βούτηξαν από τους κατακτημένους????
  Κι όσο γι αυτά που απέκτησαν οι μονές με δωρεές, πληρώθηκαν οι φόροι?

 134. Ο/Η graikylos λέει:

  – Συμφωνώ με το άβατο, με την προϋπόθεση ότι ο χώρος αυτός θα είναι ό,τι περικλείεται από την περιτοίχιση του μοναστηριού και όχι κοτζάμ νομός.
  – Συμφωνώ κατά το διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας να πάρει ο καθείς ό,τι του ανήκει, αλλά με την προϋπόθεση να έχουν καταβληθεί οι αναλογούντες φόροι δωρεών κλπ όπως ισχύει για τους απλούς πολίτες. Αλλιώς δεν νοείται, κατά το κοινό αίσθημα, νομιμότητα.

  υ.γ. Επειδή όσοι κόπτονται για το άβατο κλπ, μάλλον είναι πιστοί, ας μας πουν που συμφωνεί ο βίος και η πολιτεία του παπαδαριού με τη διδασκαλία του Ιησού (και όχι με τις διαστρεβλώσεις των επιγόνων του). Και αν δεν βρουν κοινά σημεία (που δεν πρόκειται), τότε προς τι η υπεράσπιση ενός κενού νοήματος απολιθώματος.

 135. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Κύριε Ardalion,
  ο κ.Ροϊδης με κάλυψε, αλλά θέλω κι εγώ να προσθέσω μερικές πληροφορίες. Με αποκαλείτε ειρωνικά δάσκαλο, αλλά ως καλός χριστιανός έπρεπε να γνωρίζετε: «Ραββί (=δάσκαλε). υμεις δε μη κληθητε, Ραββί, εις γάρ εστιν υμων ο διδάσκαλος, πάντες δε υμεις αδελφοί εστε. και πατέρα μη καλέσητε υμων επι της γης, εις γάρ εστιν υμων ο πατηρ ο ουράνιος. μηδε κληθητε καθηγηταί, οτι καθηγητης υμων εστιν εις ο Χριστός. ο δε μείζων υμων εσται υμων διάκονος.» Τώρα θα μου πείτε οι παπάδες της Εκκλησίας σας γράψανε ΚΑΙ αυτήν την εντολή στα παλιά τους τα παπούτσια και αυτοαποκαλούνται πατέρες.
  Μου ζητάτε να ανατρέξω σε σελίδες στις δεκάδες παραπομπές που κάνω εδώ. Δεν έχω τον χρόνο να το κάνω. Εσείς που ενδιαφέρεστε κοπιάστε λιγάκι. Υπηρετικό προσωπικό άφθονο θα βρείτε αν αποταθείτε στον μητροπολίτη που σας εξομολογεί. Ούτε στα σοβαρότερα άρθρα των εγκυρότερων εφημερίδων δεν παραπέμπουν σε σελίδες. Παρέπεμψα σε συγκεκριμένες εκδόσεις ή φύλλα εφημερίδων, που έχω διαβάσει και αρχειοθετήσει. Δεν έγραψα διδακτορική διατριβή για να έχω σελίδες. Όσον αφορά όμως τους ξένους περιηγητές ο Κυριάκος Σιμόπουλος στον τελευταίο τόμο έχει αλφαβητικό ευρετήριο ονομάτων και τοπωνυμίων. Από εκεί θα βρείτε μέσω της λέξης Άγιο Όρος, Βατοπέδι, Κουτλουμούσι, κλπ εκατοντάδες μαρτυρίες. Η φράση που αποδίδω στον Ληκ υπάρχει και στον Σιμόπουλο και στην έκδοση του 1835 από την βιβλιογραφία που παραθέτω. Τα υπόλοιπα είναι θέμα καλής πίστης. Μπορείτε να μου πειτε «και που ξέρω πως το ΒΗΜΑ του 1944 γράφει αυτά που λες;». Να είστε (και είστε) σίγουρος πως με τόσα που έχουμε γράψει κατά της Εκκλησίας, θα μας είχαν τυλίξει σε μιά κόλλα χαρτί για την παραμικρή ανακρίβεια. Λέτε φερ’ειπείν οι Αγιορείτες να μην είχαν στείλει την εμετική επιστολή προς τον Χίτλερ που τους κατατάσσει στα σκουπίδια της Ιστορίας, και να την χάλκευσα εγώ; Λέτε ο Αγιορείτης Μιχαήλ να μην έχει γράψει αυτά και πολύ χειρότερα; Ή μήπως είναι της φαντασίας μου πως ο Γέρων Πορφύριος έκανε τον χαμάλη ιδιότροπων Γεροντάδων 12χρονο (!)παιδάκι στο Άγιο Όρος; Αν προσπαθείτε με αυτόν τον τρόπο να απαξιώσετε τα όσα έγραψα μη μπορώντας να απαντήσετε επί της ουσίας, νομίζω πως δεν θα πείσετε κανέναν. Ούτε τον εαυτό σας.

 136. Ο/Η Εξάκτινος λέει:

  graikylos ως γραικύλος γραικυλίζεις. Μήπως θα πρέπει να πάμε μέχρι τον αδαμ και την Εύα? Επίσης ένα μέρος από τα χωράφια είναι είτε αφιερώματα πιστών επί 2.000 χρόνια είτε κληρονομίες άκληρων επί τουρκοκρατίας, για να μην τα πάρουν οι Τούρκοι, αλλά και μεταγενέστερα.

  Αλλά για πες σε εμέ τον αφελή τι σχέση έχουν τα χωράφια και οι φόροι με το άβατο? Γιατί εγώ μιλάω για το άβατο βασικά. Για τα χωράφια και τα άλλα είπα να πάρουν ότι είναι δικό τους, και είναι εύκολο να το βρούμε ξέρεις γιατί στα χωριά και τις επαρχίες ξέρουν τι είναι ποιανού, ενώ για τις πόλεις έχουν χαρτιά, και να λήξει το θέμα. Αλλά επίσης όπως είπα ούτε αυτό θέλετε. Απλά να τα αρπάξετε θέλετε. Το να τα αρπάξετε τα συγκεκριμένα δε με καίει αλλά επειδή είστε εκ φύσεως άρπαγες αύριο θα έρθετε να αρπάξετε και τα δικά μου. Οπότε αναγκαστικά πρέπει να αμυνθούμε ζητώντας εφαρμογή των κανόνων με τον ίδιο τρόπο γα όλους.

  Κατάλαβες τώρα που είναι το λάθος σας? Απλά γκαρίζετε σαν το γάιδαρο αλλά ο κόσμος δε θα σας ακολουθήσει όχι γιατί γουστάρει την εκκλησία αλλά γιατί δε γουστάρει τα γκαρίσματά σας.

 137. Ο/Η Ανυπότακτη καρδια λέει:

  Νομίζω οτι η συζήτηση ξεστρατίζει ενώ θα επρεπε -κατα την γνωμη μου παντα- να επικεντρωθεί στο ζητημα που θετει το αρθρο 4 του συνταγματος.(θεμελιώδες).

  – Το ζητημα της ισοτητας (δυο φυλων κ.λ.π) ειναι κατ’ εξοχήν Πολιτικό και νομικό.

  Ετσι το θεμα του Αβατου δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί ουτε ηθικολογικά
  ( τι κανουν εκεί οι μοναχοι »απο ηθική αποψη ‘ )

  ουτε κομφορμιστικά (»ασε αφου δεν ενοχλουν κανένα»).

  Το ζητημα του Αβατου και του ασυμβιβαστο ενός καθεστωτος Προνομιων σε μια εποχή και σε ενα Κρατος Δικαιωματων

  (δηλαδή Συνταγματικό Κρατος δικαιου) Βρισκεται στον πυρηνα των προβληματων της σημερινής κρισης της Δημοκρατιας μας …:

  Δειχνει δηλαδή το πώς ως Ελληνες αντιμετωπίζουμε το Κρατος δικαιου : Ετσιθελικά ,κομφορμιστικά , κυνικά…

 138. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Κύριε Ροϊδη,
  σελίδες ακριβώς δεν βρήκα για τον αγιορείτη μοναχό Μιχαήλ της Σίμωνος Πέτρας, βρήκα όμως σε άσχετη ιστοσελίδα όλη τη συνέντευξή του στο «Ε» της Ελευθεροτυπίας στο Διαδίκτυο, πράγμα πολύ δύσκολο γιατι το «Ε’ δεν έχει ηλεκτρονική έκδοση. Μαρτυρία βαρύτατη και εγκυρότατη, που ξεπερνά πολύ τα όσα γράψαμε εδώ. Η Εκκλησία δεν έχει τολμήσει να δικάσει τον Μιχαήλ ή να διαψεύσει τα όσα ανατριχιαστικά εκ των έσω αποκαλύπτει:

  «Στο Άγιο Όρος παίρνουν ψυχοφάρμακα!»

  Ο πατήρ Μιχαήλ, ένας παλιός αγιορείτης μοναχός, ζει σε ένα κελί στην ορεινή Κορινθία. Και από εκεί καταγγέλλει «πράγματα και θαύματα» για την αθωνική πολιτεία: από ομοφυλοφιλία μέχρι εθισμό σε βαριά ψυχοφάρμακα!

  Συνέντευξη: ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

  Φωτογραφίες: ΠΕΠΗ ΛΟΥΛΑΚΑΚΗ

  Η συνέχεια στο
  http://www.dorcas.gr/syn/syn_e.htm – 24k

 139. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Κύριε Ροϊδη,
  αν και παρατράβηξε η υπόθεση με το Άβατο, θα ήθελα να αφιερώσω στον Ardelion στον Μύρωνα και στον Εξάκτινο την παρακάτω συνέντευξη του μοναχού Πορφύριου, στον Σταθμό της Εκκλησίας. Για οικονομία του χώρου επιλέγω αποσπάσματα, τα υπόλοιπα στην διεύθυνση:
  http://www.dorcas.gr/syn/porf.htm#40

  Αποσπάσματα από την εκπομπή «Ραδιοπαράγκα», του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μεταδόθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2002 και το θέμα της ήταν «Υπακοή και ελευθερία». Ο μοναχός Πορφύριος μιλάει στον π. Κωνσταντίνο Στρατηγόπουλο για αρρωστημένες μορφές υπακοής στο Άγιον Όρος.

  π. Κ.: Πάτερ Πορφύριε, υπάρχουνε αρρωστημένες μορφές υπακοής;
  π. Π.: Πατέρα Κωνσταντίνε θα σας απογοητεύσω.
  π. Κ.: Θα χαρώ πάρα πολύ.
  π. Π.: Ναι. Μονάχα αρρωστημένες μορφές υπακοής υπάρχουν σήμερα.
  π. Κ.: Έτσι απόλυτα το λέτε.
  π. Π.: Ναι, ναι, ναι, ναι απόλυτα. Θα σας πω μερικά πράγματα. 1ον
  π. Κ.: Εννοείτε στον μοναχισμό ή γενικότερα σ’ όλο τον χώρο της Ορθοδοξίας;
  π. Π.: Όχι, για τ’ Άγιον Όρος εγώ ξέρω.
  π. Κ.: Α, μιλάτε καθαρά αγιορείτικα δηλαδή.
  π. Π.: Καθαρά αγιορείτικα.
  π. Κ.: Την εμπειρία σας μεταδίδετε.
  π. Π.: Ναι, ακριβώς.
  π. Κ.: Μάλιστα.
  π. Π.: Ηγούμενος, φωνάζει και λέει στα καλογέρια του: «Δεν με ακούτε! 500.000 εχάλασα για κοκακόλες και σεβενάπ! Θα με σκάσετε! Τσάμπα πάνε τα λεφτά μου;» Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Οι σημερινοί γεροντάδες, οργώνουν και οργανώνουν τον ελλαδικό χώρο προς άγραν δοκίμων. Και το φινάλε των σχέσεων αυτών είναι απολυταρχισμός, που φτάνει στη σχιζοφρένεια. ………………………………………………………………………………….

  π. Π.: Κάποια φορά ήμουνα σ’ ένα μοναστήρι και ήρθε ένας φοιτητής: «Πόσο θα καθίσεις εδώ;» «Δεκαπέντε μέρες». Πέρασαν δεκαπέντε μέρες και τον βάλανε βοηθό μου. Τον βλέπω μ’ ένα ζευγάρι παπούτσια καινούργια. Χμ! Μου μύρισε μπαρούτι. Λέω: «Εσύ είσαι αρραβωνιασμένος, θα πας, είσαι αυτό και το άλλο». Λέει: «Σκέφτηκα… θα καθίσω εδώ». Σήμερα είναι σχιζοφρενής! Και καυχάται το μοναστήρι, έχει 120 μοναχούς, 130, δεν ξέρω πόσους έχει, και οι 40 παίρνουν ψυχοφάρμακα, από την υπακοή… την κακή υπακοή! Και θα σας πω και κάτι άλλο προσωπικό.
  π. Κ.: Βέβαια, που λέτε για τα ψυχοφάρμακα, υπάρχει απάντηση σ’ ένα βιβλίο που έγραψε ένας αδελφός από τη Μονή Γρηγορίου και λέει τα ψυχοφάρμακα που αγοράζει τ’ Άγιον Όρος, τ’ αγοράζει λέει για τους επισκέπτες που έρχονται ’κει πέρα. Γι’ αυτό είναι λέει τα ψυχοφάρμακα. Έρχονται επισκέπτες λέει που χρειάζονται ψυχοφάρμακα.
  π. Π.: Συγνώμη, εγώ αγόραζα για 40 μοναχούς. Προσωπικά εγώ! Καταλάβατε; Αγόραζα εγώ όταν έβγαινα έξω, για 40 μοναχούς. Τώρα δεν ξέρω πόσοι έχουν γίνει, για τα ψυχοφάρμακα, που παίρνουν ψυχοφάρμακα.
  ……………………………………………………………………….. Και, θα σας πω κι ένα «πολύ ευχάριστο», είδα έναν να δέρνει έναν υποτακτικό. Κι εγώ τα ’χασα! Και πήρα τα πράγματά μου κι έφυγα. Μου λέει: «Έλα δω! Ξέρεις τι κάνω; Ότι έκανε ο αββάς Δωρόθεος». Ε! Κι εγώ δεν άντεξα και του λέω: «Συγνώμη γέροντά μου αλλά άμα γίνεις άγιος Δωρόθεος κι αββάς Σερίδος, τότε να χτυπάς έτσι τα παιδιά». Εγώ, ράγισε η καρδιά μου. Τώρα αυτός ο μοναχός είναι στο Δρομοκαΐκειον.
  π. Κ.: Κι αυτός με ψυχοφάρμακα.
  π. Π.: Όχι, όχι, όχι. Είναι στο Δρομοκαΐτιον, το είπα καΐκιον. Καταλάβατε;
  π. Κ.: Α! Δρομοκαΐκιον.
  π. Π.: Δρομοκαΐκιον το είπα.
  π. Κ.: Α! Κατάλαβα. Δηλαδή στα καΐκια δουλεύει τώρα;
  π. Π.: Ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι! Πήγα, και μου λέει: «Πορφύριε, σε παρακαλώ, βγάλε με!» Κι έκλεγε κι αυτό, έκλαιγα κι εγώ. Αυτή είναι η υπακοή σήμερα. Μα, πατέρα Κωνσταντίνε, όταν δεν έχουμε κάνει υπακοή, πώς βάζουμε τον άλλο να κάνει υπακοή; Φυσικά, η υπακοή είναι σωτήριος! Και θυμάμαι τον γέροντα Γαβριήλ, που μου είπε το εξής: «Τον βλέπεις αυτόν; Ήλθε απ’ το Κέμπριτζ. Μ’ ένα τρανζίστορ τότε, στη μασχάλη. Και του λέω:
  -Τι ήρθες να κάνεις;
  -Ήλθα να γίνω καλόγερος.
  -Ξέρεις, του λέει, τι θα πει καλογερική; Να σου πω να πέσεις απ’ το μπαλκόνι και να πέσεις.
  Λέει:
  -Γέροντα, πρόσεξε. Αν μου το πεις αστεία, να με πιάσεις απ’ τα πόδια γιατί εγώ θα πέσω.
  Αυτός, μου λέει, είναι ένας άγγελος».
  »Και ο πατήρ Γαβριήλ ο Διονυσιάτης, βάζει κάποιον προϊστάμενο και του λέει μετά από τρεις-τέσσερις συνεδρίες· διαφωνούσε ο μοναχός:
  -Γέροντα θα παραιτηθώ.
  -Γιατί παιδί μου;
  -Γιατί δεν μπορώ να διαφωνώ με τον γέροντά μου.
  -………………………………………………………………………π. Π.: Όχι, όχι, όχι! Να σας πω και κάτι άλλο; Αμίλητοι! Σ’ ένα καινούργιο μοναστήρι που πήγε ένας ηγούμενος και ήτανε και παλιά αδελφότητα: Μα καλά, λέει, αυτοί μουγκοί είναι; Δεν έχουνε άλλη γνώμη από εκείνη του γέροντα.
  »Και ο γερο-Γαβριήλ του λέει, του πατρός Καλλινίκου, ο ίδιος μου το ’λεγε ο πατήρ Καλλίνικος: «Παιδί μου θα καθίσεις! Χρειάζεται η αντίρρησή σου για να βρούμε το σωστό!»
  »Σήμερα, πατέρα Κωνσταντίνε, ο-δο-στρω-τήρας είναι ο γέροντας. Και είναι και το εμπόδιο για να φτάσουμε στο Χριστό. «Εγώ είμαι ’δω!» Καταλάβατε; Είναι τραγικά τα πράγματα!
  π. Κ.: Μάλιστα. Βέβαια εγώ θα κρατήσω μέσα απ’ αυτόν τον αληθινό λόγο που μας είπατε οπωσδήποτε και τις ενυπάρχουσες εξαιρέσεις.
  π. Π.: Όχι, να σας πω. Αυτό μπορεί να ’ναι η μειοψηφία, μπορεί να ’ναι το 50%, μπορεί να ’ναι το 60, αλλά υπάρχουνε και άγιες μορφές και άγιοι υποτακτικοί και άγιοι γεροντάδες, που αναπαύουν και είναι γλυκύτατοι!
  π. Κ.: Να πούμε κι αυτό γέροντά μου γιατί…
  π. Π.: Ααα! Ναι! Να μην το πούμε; Γλυκύτατοι! Κάθεται κανείς κοντά τους και το άρωμα της ευλογίας του Αγίου Πνεύματος, τους λούζει και είναι ευτυχισμένοι.
  ……………………………………………………………………………π. Π.: Μάλιστα.
  π. Κ.: Τώρα μ’ αυτά που είπατε, αν σας τιμωρήσουνε τι θα γίνει;
  π. Π.: Να με τιμωρήσουνε; Όποιος θέλει ας με τιμωρήσει. Εγώ σας είπα. Έπεσα και μου κάνανε τρεις μορφίνες κι ήμουν ευτυχισμένος και σας είπα: Πατέρα Κωνσταντίνε μπας και τρελάθηκα; Θυμάστε;
  π. Κ.: Θυμάμαι.
  π. Π.: Να με τιμωρήσουν; Όποιος θέλει ας με τιμωρήσει. Εγώ δεν είπα κανένα όνομα.
  π. Κ.: Σωστά, σωστά.
  π. Π.: Δεν είπα κανένα όνομα.
  π. Κ.: Θα πούνε: Γιατί εξέθεσες το Άγιον Όρος;
  π. Π.: Εξέθεσα τ’ Άγιον Όρος;
  π. Κ.: Μάλιστα.
  π. Π.: Α, συγχωρέστε με. Τα κακώς κείμενα πρέπει να λέγονται ίνα διορθωθώσιν!
  π. Κ.: Σωστά. Εξάλλου δεν είπατε πρόσωπα.
  π. Π.: Όχι δεν είπα πρόσωπα. Οι καταστάσεις.
  π. Κ.: Αυτό, αυτό επιτρέπεται. Και ο Χριστός είπε: Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί.
  π. Π.: Βεβαίως! Εγώ ούτε καν είπα… για Γραμματείς και Φαρισαίους. Είπα τι συμβαίνει στ’ Άγιον Όρος. Κι έρχονται παιδιά με αγνές διαθέσεις, κι αφού τρελαθούν τα διώχνουμε και τα σκοτώνει το λεωφορείο, τ’ αυτοκίνητο, κι ύστερα τι γίνεται πατέρα Κωνσταντίνε; Γεγονός αυτό που σας λέω! Πίεση, πίεση, πίεση, τρελάθηκε το παιδί. Το διώξανε. Γύριζε στους δρόμους, το σκότωσε. Τώρα τι έχει να πει ο γέροντάς του;
  π. Κ.: Πάτερ Πορφύριε να ευχαριστήσω πραγματικά γι’ αυτά που μας είπατε· και είναι όλη η αλήθεια. Και αυτό το μικρόφωνο, η «Ραδιοπαράγκα» τουλάχιστον, θέλει να λέει όλη την αλήθεια.
  π. Π.: Να σας πω και κάτι άλλο; Ο μοναχός έχει καπέλο χωρίς γείσο και το γυρίζει γύρω-γύρω. Και τώρα αν αυτό το θεωρήσουν τιμωρία, για μένα θα ’ναι τιμή μου. Και θα πει ότι δεν αντέχουν την αλήθεια. Έχουνε ηγουμενοσυμβούλια μουγκά! Αποφασίζει ο ηγούμενος και διατάζει. «Όποιος μου φέρει αντίρρηση, εγώ τον διώχνω» μου ’πε ένας ηγούμενος. Τι να κάνουμε.
  π. Κ.: Οπότε καταλήγουμε να λέμε ότι η κοσμική δημοκρατία είναι καλύτερη από τέτοιες εκφράσεις διοικητικές τις Εκκλησίας μας. Αν υπάρχει μονοκρατορία, η βατικάνεια διοίκηση, δεν κάνουμε τίποτα τότε, πραγματικά.
  π. Π.: Και ξέρετε; Όσοι δεν κάνανε υπακοή, θέλουνε τυφλή υπακοή!
  π. Κ.: Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει στην Ορθοδοξία.
  ……………………………………………………………………π. Κ.: Θεοδωροπούλου Ελένη από την Πάτρα, λέει: «Γιατί βγάλατε αυτούς τους γέροντες σήμερα στην εκπομπή, όπως ο πατήρ Πορφύριος; Στο Άγιον Όρος έχουμε πάει δικά μας παιδιά και δεν είναι έτσι. Απογοητευθήκαμε». Για τον πατέρα Πορφύριο λέει κι η Ειρήνη από την Αθήνα: «Μήπως αυτά που λέει ο πατήρ Πορφύριος είναι υπερβολικά;» Το ίδιο λέει κάποιος Γιάννης απ’ το Ηράκλειο της Αττικής: «Εμείς είμαστε κοσμικοί. Ακούμε πολλά που τα λένε ανεύθυνοι. Προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο ότι δεν είναι έτσι και δεν είναι. Ο πατήρ Πορφύριος αν ήξερε κάτι, δεν έπρεπε να το πει γιατί παραπληροφορεί τους ανθρώπους που έχουν άγνοια. Μήπως ο ίδιος κάνει ανυπακοή και τα λέει για τους άλλους; Ο ίδιος έχει πνεύμα επαναστατικό». Και πάλι για τον πατέρα Πορφύριο λέει ένας ακροατής: «Με αγάπη Χριστού ένας αγιορείτης μοναχός. Είναι λυπηρό λέει, πατέρα Κωνσταντίνε, να κάνετε διάλογο μ’ εχθρούς του Αγίου Όρους όπως είναι ο Πορφύριος ο μοναχός». Κι ένας άλλος αγιορείτης μοναχός λέει: «Ο μοναχός πατήρ Πορφύριος είναι διωγμένος για άτακτη ζωή και για να δικαιολογήσει τον εαυτό του, τους βρίζει τους άλλους αγιορείτες. Είναι όντως τρελός και διωγμένος απ’ τ’ Άγιον Όρος. Είναι μια πληγή του Αγίου Όρους».
  »Πάτερ Πορφύριε, είναι αληθινά αυτά τα οποία;…
  π. Π.: Ναι πατέρα Κωνσταντίνε σας ακούω.
  π. Κ.: Ακούσατε τι λένε για σας.
  π. Π.: Ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι! Ευχαριστώ πάρα πολύ για τους τίτλους!
  π. Κ.: Είστε «τρελός και διωγμένος».
  π. Π.: Ναι, ναι, ναι, ναι! Όχι, όχι, όχι, όχι! Με αδικεί. Είμαι θεότρελος! Για το Θεό μου είμαι τρελός! Είναι ψεύτης ότι ο γέροντας… γιατί αυτός… Τον πόνεσε πατέρα Κωνσταντίνε! Τον πόνεσε, καταλάβατε;
  π. Κ.: Είστε λέει επαναστάτης και διωγμένος απ’ τ’ Άγιον Όρος.
  π. Π.: Όχι! Είναι ψεύτης!
  π. Κ.: Σας διώξανε απ’ τ’ Άγιον Όρος;
  π. Π.: Όχι! Είναι ψεύτης!
  π. Κ.: Θα γυρίσετε στ’ Άγιον Όρος δηλαδή;
  π. Π.: Βεβαίως! Είμαι για λόγους υγείας και είμαι σε… πως το λένε… εντατική καρδιακή παρακολούθηση από τον κ. Τούτουζα, καταλάβατε;
  π. Κ.: Μάλιστα. Με ευλογία δηλαδή είστε απ’ τ’ Άγιον Όρος, έχετε φύγει για λόγους ιατρικούς.
  π. Π.: Βεβαίως! Βεβαίως! Και είμαι και γραμμένος κτλ. κτλ. κτλ. Αλλά πόνεσε! Και αποκλείετε αυτό να το είπε μοναχός. Κάποιος γέροντας του το είπε ο οποίος τον πόνεσε αυτό που είπα! Και αυτό που έλεγε ο κύριος ότι παραπληροφορώ και ’κείνο και τ’ άλλο, ε! δεν πρέπει να λέμε και την αλήθεια πατέρα Κωνσταντίνε; Να τα κουκουλώνουμε;
  π. Κ.: Εγώ δεν θέλω να κουκουλώνουμε τίποτα! Εφόσον δεν λέμε πρόσωπα… Είμαι πάντοτε της γραμμής να λέμε τις καταστάσεις.
  π. Π.: Ακριβώς! Καταστάσεις! Εγώ τους λυπάμαι και τους αγαπώ! Όλους! Ο χειρότερος είμαι εγώ!
  π. Κ.: Ο κ. Πέτρος Παπαδόπουλος από του Γκύζη, ρωτάει: «Από ποια Μονή είναι ο πατήρ Πορφύριος;» λέει;
  π. Π.: Είπαμε, ανήκω στην Μονή Χιλανδαρίου…
  π. Κ.: Χιλανδαρίου, μάλιστα. Κι ένας άλλος, μια κυρία Παναγιώτα από την Πεύκη λέει: «Διερωτώμαι μ’ αυτά που ακούμε για τ’ Άγιον Όρος σήμερα με τον πατέρα Πορφύριο, αν βοηθούν το ακροατήριο ν’ ανέβει πνευματικά. Με λύπη ακούω, αυτά που ακούω» λέει.
  π. Π.: Καλά! Ε, τότε να λέμε… να χαϊδεύουμε τα αυτιά, να κλώθουμε ακοάς, για να μην λέμε την αλήθεια. Η αλήθεια πρέπει να λέγετε πατέρα Κωνσταντίνε.
  π. Κ.: Και η Μαρία απ’ τον Άγιο Αρτέμιο λέει: «Έχω αδελφό γέροντα στ’ Άγιον Όρος. Είναι 74 ετών, τον έδιωξαν και σας μιλάω με πόνο ψυχής ότι αλήθεια έλεγε ο πατήρ Πορφύριος. Πρέπει ν’ ακούγεται η αλήθεια γιατί όταν πρέπει να υπηρετήσουμε τον Χριστό, δεν πρέπει να υποκρινόμαστε».

 140. Ο/Η tropikosss λέει:

  @γραικύλος

  Μα ακριβώς γι αυτό αναφέρονται όλοι στα αυτοκρατορικά φιρμάνια κτλ γιατί σου λέει ο άλλος έλα μωρέ αυτά είναι παλιά πράγματα και δεν αλλάζουν και τέτοια κι έτσι είναι καταυθείαν ένα πόντο μπροστά.Άμα αρχίζεις όμως και τους λες για τις περασμένης βδομάδας ύποπτες δωρεές απόροια παραπλανητικών επιχειρημάτων για αιώνια ανταμοιβή κάνουν την παλαβή και συνήθως λένε ή ότι δεν έγινε κάτι τέτοιο λες και είναι δύσκολο να το ανακαλύψεις σ ενα υποθηκοφυλακείο(ωραία ιδέα μου μπήκε τώρα…) ή ότι ο παππούς τα χε 400 (τα εγκεφαλικά κύτταρα στο σύνολο μάλλον).

  @Εξάκτινε αγαπητέ..

  «Έγραψα κάτι. Θέλετε να φάτε τα λεφτά της εκκλησίας. Θέλετε να καταπατάτε να κλέβετε και να μην αντιδράει κανείς. Εμ αυτό δε γίνεται. Κι επειδή δε γίνεται λες ότι οι καλόγεροι δεν ασκούν τα πνευματικά τους καθήκοντα.»

  Ποιοί θέλουν να φάνε τα λεφτά «της» εκκλησίας;Συνήθως το αντίθετο συμβαίνει και λέω συνήθως γιατί στην επαρχία που μεγάλωσες εσύ πολλά παράξενα συμβαίνουν οπότε μπορεί οι βδέλλες να είναι οι «απλοί» πολίτες.

  Επίσης αποφάσισε τι είδους επιχειρήμματα θες.Λες απ τη μία να σου προσκομίζουμε θεολογικά επιχειρήμματα για την κατάργηση του αβάτου απ τη στιγμή που 9.5/10 επιχειρήματα σου βασίζονται στο Σύνταγμα.Εκείνο το 0.5 ήταν για το επιχείρημμά σου ότι οι καλόγεροι έχου παράξει «τέχνη»,»πνευματικά έργα» και θα προσθέσω εγώ και «ήθος» και «πολιτισμό» για να ναι ολοκληρωμένη η μπουρδίτσα.

 141. Ο/Η Dennyl λέει:

  To na thelei kapoios na ‘ksegymnwsei’ tin ekklisia, opws mas katigorei o eksaktinos, pera apo akrws outopiko, tha itan kai apolyta themito.
  Giati, kyrie eksaktine, ti einai i ekklisia telika? Anwnymi etairia? Apo poion ti mazepse tin periousia ’tis’? Pws ti mazepse kai gia poion?
  Ypotithetai oti i ekklisia tha eprepe na voithaei tous pistous, alla to mono pou kanei einai na ta trwne ta papadaria me tis koilares tous. Tin periousia tis i ekklisia ti mazepse vasika apo tous afeleis pistous pou nomizan oti etsi voithane to synanthrwpo tous.
  An i ekklisia voithouse aytous pou exoun anagki, tote kaneis den tha ithele na tin ‘ksegymnwsei’ opws les. Alla otan vlepeis tetoia plouti na kathontai kai na perimenoun na ta ekmetalleytei kapoios poniros kai epitideios papas, kalogeros (klp), tote nai! Symfwnw na ksegymnwthei i ekklisia!!
  Alla mi fovasai, den prokeitai na ginei toulaxiston gia ta epomena 100 xronia. Opote ase mas ki emas na fwnazoume ki esy koimisou isyxos oti i ‘periousioula’ tis ekklisias tha meinei amolynti kai aneggixti (apo ton aplo lao mono, de sou eggywmai gia ta papadaria).

 142. Ο/Η Εξάκτινος λέει:

  tropikosss Νομίζω ότι βρίσκεσαι εν συγχύσει ως προς την προέλευση της περιουσίας. Κανείς τρελός δεν μπορεί έγκυρα να δωρίσει κάτι ούτε τον εξαπάτησαν χωράει εδώ ούτε τίποτε. Όσοι δεν έχουν παιδιά τους έχουν πετάξει τα ανίψια ή σε ίδρυμα θα τα δώσουν ή στην εκκλησία.

  Επί θεολογικής βάσεως νομίζω δεν υπάρχει αντεπιχείρημα. Επί συνταγματικής επίσης. Κάποιοι κόλλησαν στο 4 όταν και γι αυτό δεν πήραν απάντηση. Καλώς ή κακώς το Όρος μόνο εδαφικά ανήκει στην Ελλάδα κι έχει εξαιρετικό καθεστώς. Λάθος των μοναχών που το δέχτηκαν. Έπρεπε να έχουν ζητήσει ανεξαρτησία τότε που τους έπαιρνε.

  Επίσης τον αχταρμά τον κάνατε εσείς. Αφού είδατε ότι δε σας παίρνει αρχίσατε εκεί κι ανακατέψατε τα πάντα από πλαστογραφίες προ εκατό ετών μέχρι παιδεραστίες ανύπαρκτες και επίσης μια γυναίκα που κουβάλησε προ 100 ετών ένας δόκιμος μοναχός!!! Αυτή είναι η βάση που στηρίζεστε. Οι δε πηγές σας της πλάκας είναι.

  Dennyl Σε ευχαριστώ που με επιβεβαιώνεις. Το που τα βρήκε η εκκλησία είναι δικό της θέμα. Τα βρήκε από τις ίδιες πηγές που τα βρήκε το κράτος. Από τους πολίτες-πιστούς και μάλιστα με πιο καθαρό τρόπο από το κράτος που τα πήρε καταναγκαστικά με φόρους. Η εκκλησία το μεγαλύτερο μέρος το έχει από δωρεές. Κάθε άνθρωπος έχει μια κοσμική και μια μεταφυσική πλευρά. Με την κοσμική ου ιδιότητα τα έδωσε στο κράτος με τη μεταφυσική του στην εκκλησία.

  Με την ίδια λογική να πας να καταπατήσεις τα ακίνητα του κράτους να κυνηγήσεις τον ένα ή τον άλλο συμπολίτη μας γιατί ο προπάππους του ήταν κάθαρμα κλπ. Σόρρυ φίλε αλλά από το μενόυ σου δε θα πάρω.

  Έβαλα σα βάση συζήτησης τα ψεύδη που προσκομίσατε. Δεν αντέξατε στο ελάχιστο. Το μόνο που καταφέρατε είναι έναν απλό πολίτη να τον κάνετε να σιχαθεί ανθρώπους της νοοτροπίας σας όχι λόγω του πολέμου που κάνετε εδώ (η εκκλησία είναι ένα μικρό πετραδάκι) αλλά λόγω του στόχου σας της πλήρους αποδόμησης των πάντων η οποία αποδόμηση είναι υπεύθυνη για τον αχταρμά που ζούμε τον τελευταίο μήνα. Άστε και σας πήραμε γραμμή. Δε μασάμε πια.

 143. Ο/Η graikylos λέει:

  @ εξακτινος
  «…Επίσης ένα μέρος από τα χωράφια είναι είτε αφιερώματα πιστών επί 2.000 χρόνια είτε κληρονομίες άκληρων επί τουρκοκρατίας, για να μην τα πάρουν οι Τούρκοι, αλλά και μεταγενέστερα…»
  «…Το που τα βρήκε η εκκλησία είναι δικό της θέμα. Τα βρήκε από τις ίδιες πηγές που τα βρήκε το κράτος. Από τους πολίτες-πιστούς και μάλιστα με πιο καθαρό τρόπο από το κράτος…»

  Από επιχειρηματολογία σκίζεις…
  Αν δηλαδή σε εξαπατήσω και σου πώ ότι δωρίζοντάς μου μέρος της περιουσίας σου θα μείνεις π.χ. για παντα νέος, θα μου τα δώσεις χωρίς καμμιά εγγύηση?
  Αν σου δώσω την περιουσία μου (εν είδει ενεχύρου για τις μελλοντικές γενιές) κι εσύ τη σφετεριστείς, πώς λέγεσαι? Γιατί αυτό έγινε στην πραγματικότητα. Απουσία Ελληνικού κράτους, οι άκληροι κλπ δωρεοδότες επί τουρκοκρατίας, θεώρησαν την εκκλησία ως θεματοφύλακα του ελληνισμού. Γιατί αλλιώς τι νόημα έχει να σκέφτεσαι τι θα γίνει η περιουσία σου όταν πρόκειται να πεθάνεις?
  Η διαφορά αγαπητέ μεταξύ κράτους κι εκκλησίας, είναι ότι το μεν πρώτο φροντίζει (βάσει συντάγματος) για όλους τους πολίτες του ενώ η εκκλησία μόνο για τους πελάτες της.
  Κι αφού εξακολουθεί να λειτουργεί ως μαγαζάκι (που δεν θέλει ανταγωνιστές δίπλα του και χρησιμοποιεί την εξουσία γι΄αυτό) ας υπακούσει τουλάχιστον στους νόμους τους κράτους ως προς τα οικονομικά ζητήματα και όχι να τα θέλουν μονά-ζυγά δικά τους.
  Και βέβαια η συζήτηση ξεκίνησε για το άβατο.
  Οσο όμως προχωράμε και σ’ άλλα θέματα, τόσο ξεχειλίζει η μπόχα.
  Κι αυτό είναι που σε εκνευρίζει τελικά…

 144. Ο/Η attackofthequasars λέει:

  Χμ… Διάβασα κι εγώ υπομονετικά το ωραίο αρχικό κείμενο και όλα τα σχόλια.

  Ελπίζω να μου επιτρέψετε να κάνω κι εγώ τα δικά μου.

  ~Σαν άθεη και γυναίκα ομολογώ ότι δεν έχω κανένα ενδιαφέρον να επισκεφθώ το «Άγιον» Όρος.

  ~Σαν ελληνίδα, ενοχλούμαι από τα πολλά και διάφορα προνόμια (οικονομικά & οικοπεδικά – άρα εντελώς κοσμικά) που απολαμβάνει μια οργάνωση θρησκευτική (ie. η Ορθόδοξη Εκκλησία), που καμμία σχέση δεν έχει με το κράτος και της οποίας το «έργο», οι δωρεές και η κοινωνική προσφορά είναι δυσανάλογα μικρά σε σχέση με το σύνολο του πλούτου της.

  ~Αρκετοί καλοί μου φίλοι είναι ομοφυλόφιλοι. Το ξεκαθαρίζω για να μην θεωρηθεί ότι κατακρίνω τους ομοφυλόφιλους μοναχούς. Όχι. Τους κατακρίνω σαν ανθρώπους που βασισμένοι στην όποια θρησκεία τους αποζητούν να σπρώξουν στο περιθώριο ό,τι διαφορετικό, ενώ στις μονές τους βγάζουν τα μάτια τους.

  ~Περιπτώσεις κακοποίησης πρέπει να διώκονται όταν έρχονται στην επιφάνεια και να μην κουκουλώνονται από κανέναν. Τα φρικιαστικά σχόλια τύπου «θα έπρεπε να χαίρεσαι κοριτσάκι μου» δεν τα σχολιάζω γιατί θ’ αρχίσω να βρίζω και δεν κάνει σε ξένο μπλογκ.

  ~Οι διάφοροι Μύρωνες και Εξάκτινοι με έχουν κουράσει. Είναι καλό ν’ αρχίσουν ν’ ακολουθούν τη χριστιανική αρχή της ταπεινότητας. Μπλογκ είναι «φίλοι» μου. Μην χτυπιέστε τόσο! Τις ιδέες και τις απόψεις μας λέμε εδώ. Σας σέβονται και σας ανέχονται οι παραπάνω, και ο Ροΐδης στον χώρο του. Λίγο τακτ δεν βλάπτει…

  ~Δεν έχω κανένα πρόβλημα με την έννοια του μοναχισμού. Δικαίωμα του καθ’ ενός να κάνει ότι θέλει. Έχω πρόβλημα όμως με την παραχώρηση ενός τεράστιου κομματιού γης που ανήκει σε ΟΛΟΝ τον ελληνικό λαό από μια εταιρία (ie. Ορθόδοξη Εκκλησία) με τεράστια περιουσία, έσοδα από ευρωπαΐκά προγράμματα και τεράστιες φοροαπαλλαγές. Ειδικά όταν αυτό το ελληνικό έδαφος δεν το έχουν υπερασπιστεί ΠΟΤΕ και αντίθετα έχουν επιδείξει δουλοπρεπή στάση στον κάθε κατακτητή για να σώσουν το τομαράκι τους.

  ~Εάν αύριο η εκκλησία αποφασίσει να ακολουθήσει τα διδάγματα του φανταστικού της φίλου (βλ. Χριστός) και δωρίσει όλη της την περιουσία (ή έστω το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής) στους άστεγους, τους πυρο/σεισμό-παθείς, τους φτωχούς και τους αναγκεμένους, εγώ θα σκάσω. Δεν θα ξαναπώ τί-πο-τα.

  Σας ευχαριστώ για τον χώρο.

 145. Ο/Η Dennyl λέει:

  Dystyxws gia sena kyrie eksaktine, to pou ta vrike i ekklisia den einai katholou diko tis thema! Ekklisia simainei to synolo twn pistwn. H ekklisia kanonika den tha eprepe na einai anwnymi etairia, pou egw ki esy den exoume dikaiwma na tin elegksoume! Alla akoma kai tis etairies pou emeis mporei na min mporoume na tis elegksoume, exei to kratos dikaiwma na tis elegxei. H ekklisia diladi exei ksefygei apo kathe elegxo, etsi? Oute o aplos laos, alla oute kai to kratos exei dikaiwma na tin elegksei! Kali magia! Krima re gamwto, tha eprepe na ginw papas, arga to skeftika!!!
  Ekklisia simainei to swma twn pistwn epanalamvanw, kai gi’ayton akrivws to logo exoume kathe dikaiwma kai na mas endiaferei to pws dimiourgise i ‘ekklisia’ tin periousia tis, alla kai to pws ti xrisimopoiei.

 146. Ο/Η tropikosss λέει:

  @Εξάκτινος

  Έχει πλάκα που αναφέρεσαι συνέχεια στον κόσμο και τον απλό πολίτη που μας πήρε χαμπάρι,για την αποδόμηση που θέλουμε και άλλα τέτοια ευτράπελα.Επίσης έχει πλάκα που όσο εκνευρίζεσαι χρησιμοποιείς όλο και περισσότερο τη «γνωστή» γλώσσα.Ξεμπροστιάζεσαι πρόσεχε.Τί έγινε μας πιάνει ο φόβος ότι μπορεί να επηρρεάζονται τα πρόβατα και ξεστρατίζουν σιγά σιγά;

  @Ανυπότακτη καρδιά

  Μιας και μιλάμε για ξεστράτισμα…δεν έχει ξεστρατίσει καθόλου η κουβέντα διότι θα πρεπε να έχεις καταλάβει ότι πολύ πιο εύκολα θα καταργηθεί το άβατο άμα βγει στην επιφάνεια όλη η βρώμα,γιατί τί εξυπηρετεί ένα τέτοιο άβατο,παρά με εφαρμογή διατάξεων για την ισότητα (που το σκέφτεσαι σωστά) γιατί πολύ απλά η θρησκοληψία κι ο μισογυνισμός συνήθως πάνε μαζί,ασε που οι θρήσκες δεν ενδιαφέρονται.

  Υ.γ.
  @Εξάκτινος

  Ευσεβείς Πόθοι

  Οι Ευσεβείς Πόθοι είναι η ερμηνεία γεγονότων,αναφορών,δεδομένων,αντιλήψεων κλπ. σύμφωνα με το τι κάποιος θα ήθελε να είναι, παρά με το τι πραγματικά είναι.Αν αυτό γίνεται σκόπιμα και χωρίς σεβασμό για την αλήθεια, ονομάζεται παρερμηνεία, παραχάραξη,συγκάλυψη,ανειλικρίνεια ή απλά διαστροφή της αλήθειας.

  http://www.skepdic.gr/Entries/Epsilon/eyseveispothoi.htm

 147. Ο/Η Εξάκτινος λέει:

  Dennyl Από όσο θυμάμαι κάποτε πριν από λιγότερο από 10 χρόνια έγινε έλεγχος στα οικονομικά της εκκλησίας και παρεμβλήθηκε και η δικαιοσύνη. Το κράτος λοιπόν έχει δικαίωμα ελέγχου ανά πάσα στιγμή. Επίσης υπάρχουν υπηρεσίες οικονομικών. Σαφώς και η εκκλησία δεν είναι ανώνυμη εταιρία γιατί δε μοιράζει μερίσματα προς κανέναν.

  Εσύ βέβαια με την εμπάθεια που έχεις ευτυχώς που δεν έχεις τη δυνατότητα να παρεμβληθείς.

 148. Ο/Η tropikosss λέει:

  @Εξάκτινος

  Θα σε προκαλούσα τώρα να βρεις στοιχεία για αυτά που λες αλλά δε θα ήταν τίμιο εκ μέρους μου μιας και γνωρίζω ήδη ότι θα αδυνατούσες να το κάνεις.Μάλλον δεν έχεις καταλάβει ότι αυτό το μπλογκ δεν διαβάζεται κατά κόρον από αφελείς.Γνωρίζεις επίσης πολύ καλά ότι η πιο σοβαρή ίσως προσπάθεια για έλεγχο στα οικονομικά της εκκλησίας έγινε επι Τρίτση με τη γνωστή συνέχεια κατά τα πρότυπα του Ιράν.Άσε.

  Υ.γ. αλλά πάλι κι εγώ..και για πες και τι έγινε τότε με τον έλεγχο πριν από 10 χρόνια και η συμμετοχή της δικαιοσύνης τι αποτελέσματα έφερε;

 149. Ο/Η Mastor λέει:

  Προς Εξάκτινο

  … κι’ αν ήταν τα Ζωνιανά; (ξαναδιάβασε τα σχόλιά σου σαν να αφορούσαν το γνωστό χωριό)

  από σχόλιο 13: (μη διαβάζεις τις αγκίλες)
  Κάποιοι [εγκληματίες των σεξουαλικών εγκλημάτων δωσίλογοι] και λοιπά αποβράσματα της κοινωνίας πριν από [1000] χρόνια αποφάσισαν να αποσυρθούν σε ένα βουνό και να απομονωθούν.
  Αυτή τους την απόφαση δεν τη σέβεστε και τον τρόπο που την προασπίζονται επίσης δεν τον σέβεστε αλλά πάτε και τους ενοχλείτε όταν αυτοί δεν ενοχλούν εσάς.

  από σχόλιο 14:
  …. Απλά ζήτησαν από το [Χίτλερ (βάλε κράτος)] (κοσμική εξουσία) να μην τους πειράξει όπως έκαναν με την κάθε κοσμική εξουσία.

  από σχόλιο 19:
  [πες ότι συνεχίζουμε να μιλάμε για ναρκωτικά και εμπόριο]
  … Εγώ τα είπα ή εσείς ξεφτιλίζετε τους πάντες? αυτά υπονοείτε στο ποστ σας και μόλις σας ξεβράκωσα λέτε ”συ είπας” Τα αγοράκια τα ανήλικα γονείς δεν έχουν? Απαγωγή τα έχουν κάνει? …

  από σχόλιο 21:
  [μη ξεχνάς, πες ότι μιλάμε για τα Ζωνιανά]
  Οποιαδήποτε ανατροπή θα με βρει αντίθετο διότι όπως έγραψα πρόκειται για θέμα ατομικών ελευθεριών [των καλόγερων]. Αν αυτοί ζουν [1000] χρόνια έτσι ποιος είναι αυτός που θα διαταράξει τον τρόπο ζωής τους. Κι αν κάποιος το κάνει αύριο θα έρθει αυτός ο ίδιος ή τα τσιράκια του και θα πετάξει εμένα έξω από το σπίτι μου.

  από σχόλιο 49:
  … Η κατάργηση του άβατου δεν είναι αρμοδιότητα του Ελληνικού κράτους. Αύριο θα έρθουν οι Ρώσοι (βάλε μαφία) και θα προσφέρουν προστασία, οι [Σέρβοι (βάλε Κολομβιανοί)] το ίδιο και οι [Τούρκοι (βάλε ότι θες)] θα το εκμεταλλευτούν. Αν δεν το αποφασίσουν οι [μοναχοί (κάτοικοι)] από μόνοι τους μόνο με πόλεμο (έγινε και αυτό) είναι δυνατό και να γίνει ότι έγινε στη Λάσα. Πάρτε λοιπόν τους μπερέδες και τρεχάτε.

  από σχόλιο 77: (το αφήνω ως έχει)
  Εσείς τι επιχειρήματα προσκομίσατε? Σε νομικό – κοσμικό επίπεδο ξετιναχτήκατε. (Σε εκκλησιαστικό το ίδιο). Σε πολιτικό κοινωνιολογικό το ίδιο. Και τώρα αρχίσατε να μιλάτε για αυτοάμυνα αντίδραση της κοινωνίας και λοιπές φασιστικές μπαρούφες. Δηλ. μόλις πάρουμε την εξουσία κι έχουμε την ισχύ θα σας ξεσκίσουμε. Αυτά λέτε. Όσο για το διάλογο κουφών που λέτε εσείς εδώ τον κάνετε μεταξύ σας, κι ευτυχώς, και σας το έγραψα πιο πάνω.

  ——————
  Γιατί τα παραπάνω φαίνονται παράλογα για τα Ζωνιανά ενώ για το Όρος είναι λογικά;
  Αχ βρε Ζωνιανοί, δεν σας περάσανε και εσάς σε καμία τροπολογία…

  Υ.Γ.: Όσο αφορά την δική μου άποψη, συμφωνώ με το σχόλιο 144

 150. Ο/Η Εξάκτινος λέει:

  Mastor Μπορείς να μου πεις από πότε οι καλόγεροι εξήλθαν από το όρος το οποίο εσύ παρομοιάζεις με τα Ζωνιανά και άρχισαν να εγκληματούν κατά της κοινωνίας? Απομονωμένοι είναι και δεν πειράζουν κανένα. Μόνο κάτι άρπαγες σαν εσένα νοοτροπίας Ζωνιανών δεν τους σέβονται. Μόνο κάτι καταπατητές και πωλητές προστασίας δεν τους σέβονται.

  Σόρρυ ρε φίλε αλλά δεν ξέρεις τι σου γίνεται. Κουράστηκες πολύ να τα πάρεις και να τα διαστρεβλώσεις αυτά? Βλέπω ότι η μέθοδος Ροΐδη κερδίζει έδαφος. Γιατί το ίδιο κάνει. Παίρνει αποσπάσματα από δω κι από κει και τα συρράπτει. Κι επειδή δε βρίσκει φτάνει μέχρι πριν 150 χρόνια για να βρει τον όγκο που χρειάζεται και να γράψει τα σκουπίδια του.

 151. Ο/Η attackofthequasars λέει:

  Γειά σου Mastor(α)!

  Πολύ γέλασα με τον παραλληλισμό Ζωνιανών-Όρους! Πραγματικά πετυχημένο!

  Συμφωνώ κι εγώ με τη σειρά μου με το δικό σου σχόλιο!
  ^___^

 152. Ο/Η Εξάκτινος λέει:

  tropikosss Το ποιός ξεμπροστιάζεται θα το δείς όταν διαβάσεις καλύτερα αυτά που γράφει ο graikylos. Δηλώσατε ξεκάθαρα ότι θέλετε να φάτε την περιουσία της εκκλησίας. <b<Δηλώσατε ξεκάθαρα ότι θέλετε να καταπατήσετε στοιχειώδη κατοχυρωμένα παγκοσμίως ανθρώπινα δικαιώματα. Η αρχική μου υποψία επιβεβαιώθηκε. Ξεκινάτε σιγά σιγά να μολύνετε τα πάντα με στόχο να απαξιώστε τους θεσμούς και να καταστρέψετε τα πάντα για να τα ιδιοποιηθείτε. Το δηλώσατε ξεκάθαρα. Να τα φάμε είναι σφετεριστές κλέφτες κλεπταποδόχοι. Ξεκινήσατε από το άβατο και το πήγατε αλλού. Δεν εισφέρατε κανένα στοιχείο για αυτά που υποστηρίξατε παρά συρραφές πηγών που βρίσκατε μια στα 20 χρόνια σε πλήρη διαστρέβλωση όπως έγινε και με τα γραφόμενά μου από τον Mastor. Από αυτό βγαίνει ότι είστε κοινοί κλέφτες με σύγχρονες μεθόδους. Τις ίδιες μεθόδους τις βλέπουμε καθημερινά στις εκτελέσεις συμβολαίων από τους εκβιαστές δημοσιογράφους και στρέφονται κατά πολλών συμπολιτών μας. Σήμερα εδώ είναι η εκκλησία αύριο θα είμαι εγώ.

  graikylos γράφεις:
  Από επιχειρηματολογία σκίζεις…
  Αν δηλαδή σε εξαπατήσω και σου πώ ότι δωρίζοντάς μου μέρος της περιουσίας σου θα μείνεις π.χ. για παντα νέος, θα μου τα δώσεις χωρίς καμμιά εγγύηση?
  Αν σου δώσω την περιουσία μου (εν είδει ενεχύρου για τις μελλοντικές γενιές) κι εσύ τη σφετεριστείς, πώς λέγεσαι?

  Τέτοια λογική να λες όποιον κληροδότησε κάποτε σε καιρούς χαλεπούς βλάκα ότι το κληροδότησε σαν ενέχυρο κλπ. πρώτη φορά βλέπω. Επίσης να λες σφετεριστές αυτούς που τα πήραν πρώτη φορά βλέπω.

  Για να δούμε όμως τι έγινε αυτή η περιουσία που όπως λες τη σφετερίστηκαν οι παπάδες. Επρόκειτο κυρίως για δέντρα και χωράφια. Σίγουρα τα χωράφια και τα δέντρα δε μπορείς να τα κόψεις στην πλάτη σου να τα μεταφέρεις δεξιά κι αριστερά. Είναι εκεί που είναι και τώρα και παλιότερα. Σε ποιόν ανήκουν σήμερα? Στην εκκλησία? Όχι . Στο χωριό μου που κάποτε στη γενιά του παππού μου η εκκλησία είχε τις μισές ελιές σήμερα αυτές οι ελιές ανήκουν στον κόσμο. Επίσης όσο δεν ανήκαν στον κόσμο πήγαιναν και τις μάζευαν οι άκληροι και ζούσαν από αυτές. Έδιναν το κατά δύναμιν στην εκκλησία αλλά δεν τους έκλεβε ούτε τους εκμεταλλευόταν, μάλλον αυτοί έδιναν λιγότερο από το κανονικό και η εκκλησία λόγω τς φτώχειας τους δε μιλούσε, γι αυτό και δεν είχαμε κινήματα κατά της εκκλησίας όπως είχαμε κατά των τσιφλικάδων.

  Η περιουσία της εκκλησίας έχει μειωθεί κατά 80-90% κι επειδή ήταν γαίες αναδιανεμήθηκε στον κόσμο και δε βγήκε στην Ελβετία. Στην περιοχή μου την πήραν οι άκληροι.

  Για να δούμε και την εξέλιξη των οθωμανικών γαιών που πήρε το κράτος. Καταπατήθηκαν από τους επιτήδειους κατά σύμπτωση πλούσιους κι αν κανένας φτωχός είχα καταπατήσει κάτι τον τρέχανε στα δικαστήρια ή δεν του έχουν δώσει παραχωρητήριο μετά από 80-100 χρόνια.

  γράφεις
  Η διαφορά αγαπητέ μεταξύ κράτους κι εκκλησίας, είναι ότι το μεν πρώτο φροντίζει (βάσει συντάγματος) για όλους τους πολίτες του ενώ η εκκλησία μόνο για τους πελάτες της.

  Η διαφορά είναι ότι το κράτος τα καίει και τα κάνει οικόπεδα που τα παραχωρεί σε ήπια τουριστική εκμετάλλευση στις κλίκες που το κλέβουν και στην οποία φιλοδοξείς να ενταχθείς κι εσύ. Η εκκλησία όμως σε βρωμιές με 65 νεκρούς το καλοκαίρι στην πλάτη δεν έχει αναμειχθεί.

  γράφεις
  Οσο όμως προχωράμε και σ’ άλλα θέματα, τόσο ξεχειλίζει η μπόχα.
  Κι αυτό είναι που σε εκνευρίζει τελικά…

  Η μόνη μπόχα που βγαίνει είναι ότι επιθυμείτε να ξεφτιλίσετε και να εξαφανίσετε τον κάθε πολίτη σε αυτή τη χώρα. Να του καταπατήσετε τα στοιχειώδη δικαιώμτάτά του. Να τον κάνετε απέλπιδα. Αυτό είναι που με εκνευρίζει.

  Βρήκατε εύκολο στόχο για να ξεκινήσετε την εκκλησία και το άβατο. Αυτό είναι μια λεπτομέρεια για μένα. Το από που θα ξεκινήσετε.

 153. Ο/Η Mastor λέει:

  Δυστυχώς, τα επιχειρήματα που παράφρασα (βάζοντας και το αρχικό κείμενο) είναι δικά σου και μου θύμισαν αυτά που έλεγαν μερικοί κάτοικοι των Ζωνιανών: ‘Ποιόν ενοχλούμε;’, ‘Εμείς είμαστε και πολύτεκνοι’ -(άρα κάνουμε και καλό) και φυσικά γαργάρα για αυτά που τους κατηγορούσαν. Απορώ γιατί σε ενόχλησαν τόσο.

  Στην περίπτωσή μας, η παιδεραστία είναι αδίκημα (δε σε τιμά να τους υπερασπίζεσαι) και δε χρειάζεται να βγεις από το Όρος. Όταν σε κατηγορεί μια εφημερίδα, και όχι μόνο, όπως η Ελευθεροτυπία και δεν απαντάς…. (διάβασε σε αυτό το blog αρκετά post επί του θέματος και σχολίασε εκεί)

  Όσο αφορά ‘ρε φίλε’ (δικό σου και αυτό ελπίζω να μη σε ενόχλησε) την περιουσία της εκκλησίας, αν έκανε αυτά που δίδασκε θα έπρεπε να μοιράζει την περιουσία της σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη έπρεπε να είναι το πιο φτωχό ίδρυμα στην Ελλάδα.

  Εσείς τα λέτε…
  -Αγαπάτε Αλλήλους (σε βλέπω λίγο ευέξαπτο μου θυμίζεις τον Κούγια)
  -Ο έχων δύο BMW …..
  κ.λ.π.

  Φοβάμαι ότι εξηγώ τα αυταπόδεικτα.

  Μπορείς να μου πεις ποια θα ήταν η στάση σου αν η Σύρος γινόταν κάτι σαν το Όρος αλλά προς το καθολικότερο;
  Μήπως θα σε έπνιγε το ‘ορθόδοξο΄δίκιο σου;

  Και ξαναλέω: «Αχ βρε Ζωνιανοί, δεν σας περάσανε και εσάς σε καμία τροπολογία…»

 154. Ο/Η Mastor λέει:

  Είπες:
  ‘Μπορείς να μου πεις από πότε οι καλόγεροι εξήλθαν από το όρος το οποίο εσύ παρομοιάζεις με τα Ζωνιανά και άρχισαν να εγκληματούν κατά της κοινωνίας?’

  Και οι έμποροι ναρκωτικών δε σε κυνηγάνε εσύ πας και ψωνίζεις.

 155. Ο/Η Εξάκτινος λέει:

  Για την παρεμβολή της δικαιοσύνης πριν 10 χρόνια περίπου. Αυτό το ξέρει όλη η Ελλάδα. Χαμός είχε γίνει τότε επί 2 χρόνια.
  Από το βήμα.
  —————
  http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15196&m=A44&aa=1

  Και επειδή από το 1998 ως σήμερα μεσολάβησαν εννέα ολόκληρα χρόνια, και ο κ. Ιερώνυμος αθωώθηκε με δικαστικές αποφάσεις για όλα τα οικονομικά σκάνδαλα τα οποία του είχαν αποδοθεί τότε,

  —————

 156. Ο/Η Εξάκτινος λέει:

  Mastor Οι καλόγεροι ούτε ναρκωτικά παράγουν ούτε πουλάνε ούτε παιδεραστία κάνουν ούτε έχει αποδειχτεί κάτι. Ούτε την παιδεραστία υπερασπίστηκα ούτε τίποτε. Υπερασπίστηκα το δικαίωμά τους να ζουν όπως θέλουν από τη στιγμή που δε βλάφτουν κανένα. Εσύ έρχεσαι και λες ότι είναι έμποροι ναρκωτικών. Να πάς λοιπόν στο Όρος να αγοράσεις ναρκωτικά. Όσο για την περιουσία σου απάντησα πιο πάνω. Έχει στο μεγαλύτερο μέρος της πάψει να είναι της εκκλησίας. την έδωσαν στον κόσμο. Αλλά δε σας αρκεί ούτε αυτό. Αυτό που σας αρκεί είναι να τους τελειώσετε. Μόλις ξεμπλέξετε με τους παπάδες θα στραφείτε σαν τα σκουλήκια αλλού. Μόλις τελειώσετε και με τους άλλους αλλού μέχρι να ξεπαστρέψετε τον τελευταίο πολίτη. Πάρα πέρα τι να μιλάμε. Απλά διαστρεβλώνεις ότι γράφουμε όπως κάνει ο Ροΐδης.

 157. Ο/Η Εξάκτινος λέει:

  Mastor τα επιχειρήματα δεν τα παράφρασες τα διαστρέβλωσες. Πέταξες λάσπη και μπόχα. Αυτό έκανες. Είσαι ένας άθλιος φασίστας.

 158. Ο/Η Εξάκτινος λέει:

  Εγώ σας αντιμετώπισα χωρίς να διστρεβλώσω ούτε μια λέξη από τα γραφόμενά σας. Είστε άθλιοι συκοφάντες.

 159. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Αφού η συζήτηση συνεχίζεται, παραθέτω ένα απόσπασμα από ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με το Όρος (ιεροσυλίες, αρχαιοκαπηλείες, σεξουαλικά σκάνδαλα) και κυρίως τα λεγόμενα ιδιόρρυθμα μοναστήρια, που ολόκληρο θα το βρείτε στο

  http://nikitidis.blogspot.com/2007/05/blog-post_23.html

  Τετάρτη, 23 Μάϊος 2007
  Από τους ζητιάνους στους επιστήμονες

  «………Οι φήμες για σεξουαλικές εκτροπές ξεπέρασαν τα όρια της Ελλάδας και έγιναν σκανδαλοθηρικά αναγνώσματα στην Δύση. Ιδιαίτερα στον Μεσοπόλεμο η ελληνική κοινωνία διαμόρφωσε μία καθόλου κολακευτική γνώμη για τους Αγιορείτες. Ο συγγραφέας Κώστας Ουράνης, που επισκέφθηκε εκείνη την περίοδο (1930) τις ιδιόρρυθμες μονές Λαύρας και Βατοπεδίου, στις εντυπώσεις του που δημοσιεύτηκαν στο «Ελεύθερον Βήμα» γράφει:

  «Σήμερα, όταν γίνεται λόγος για το Αγιον Όρος, ο περισσότερος κόσμος χαμογελάει ένα χαμόγελο γεμάτο ειρωνεία και υπονοούμενα. Πηγή του χαμόγελου αυτού είναι ένα σωρό ιστορίες που κυκλοφορούν, σχετικές με την ζωή και τα ήθη των μοναχών, και που κοντά τους οι ιστορίες του Βοκακίου θα μπορούσαν να θεωρηθούν κατάλληλες για παρθεναγωγεία. Η Γαλλίδα Μαρίζ Σουαζύ άντλησε και με τα δυο της χέρια απ’ αυτές, για να γράψει το γνωστό βιβλίο των «προσωπικών εντυπώσεών» της από το Αγιον Όρος».

  Το πνευματικό επίπεδο και η ηθική συγκρότηση πολλών ιδιορρυθμιτών μοναχών είχε πέσει τόσο χαμηλά ώστε να χρησιμοποιούν ιερά σκεύη για γλάστρες και παλιά βιβλία για χαρτί περιτυλίγματος. Οι μαρτυρίες είναι πολλές. Ο φωτογράφος Κώστας Βρεττάκος φωτογράφησε εντελώς πρόσφατα στο (ιδιόρρυθμο τότε) Βατοπέδι ένα ξυλόγλυπτο βημόθυρο, που ο ιδιορρυθμίτης μοναχός το είχε βάλει σαν πόρτα στο… ντουλάπι του.

  Στα ιδιόρρυθμα μοναστήρια δημιουργήθηκαν τάξεις πλούσιων και φτωχών μοναχών. Παρατηρήθηκε μάλιστα στις παρυφές τους και η συγκρότηση ενός λούμπεν προλεταριάτου, όπως θα λέγαμε με πολιτική ορολογία τους «καβιώτες» του Αγίου Όρους.

  Οι «καβιώτες» ήταν αλητόβια και άτακτα στοιχεία, που ή δεν είχαν χειροτονηθεί ποτέ μοναχοί ή είχαν αποσχηματιστεί και εκδιωχθεί από τις μονές τους για σοβαρά παραπτώματα. Περιφέρονταν βρώμικοι και άθλιοι στο Αγιον Όρος και πολλές φορές έξω απ’ αυτό, στις πόλεις και τα χωριά. Συνέβαλαν με την εμφάνιση, την αμάθεια και τον φανατισμό τους στην κακή εντύπωση που είχε για τους Αγιορείτες η ελληνική κοινή γνώμη.

  Αλλά το πιο τραγικό ήταν ότι πολλοί ιδιορρυθμίτες μοναχοί πρωταγωνίστησαν σε υποθέσεις ιεροσυλίας και αρχαιοκαπηλίας.

  Ιερόσυλοι και αρχαιοκάπηλοι

  Η οικονομική ανέχεια ανάγκασε πολλά μοναστήρια να βγαίνουν στην ζητιανιά. Παρατηρήθηκε το φαινόμενο να οργανώνονται «ζητείες» (ζητιανιές) στις ορθόδοξες χώρες για να μαζευτούν χρήματα και να αντεπεξέλθουν οι μονές στα χρέη τους. Όποιος μοναχός ολοκλήρωνε αποτελεσματικά την ζητιανιά γινόταν αυτοδικαίως και Ηγούμενος (ή Προηγούμενος στα ιδιόρρυθμα).

  Σε αποστολή ζητιανιάς στην Ρωσία βρήκε τον ηγούμενο Νεόφυτο η πυρκαγιά που κατάστρεψε την Σιμωνόπετρα το 1891. Ο Νεόφυτος χρειάστηκε 4 ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρώσει την «ζητεία». Το μοναστήρι ξαναχτίστηκε αλλά τα δυσβάστακτα χρέη το οδήγησαν σε παρακμή. Μόλις στην δεκαετία του ’70, με την «επανάσταση των κοινοβίων», ανέκαμψε η Σιμωνόπετρα, που σήμερα γνωρίζει τέτοια ακμή ώστε να διατηρεί 3 μετόχια-μοναστήρια στην Γαλλία.

  Η ζητιανιά και δύσκολο ήταν να οργανωθεί και δεν είχε πάντοτε θετικά αποτελέσματα. Η ανέχεια ήταν η επικρατούσα κατάσταση για πολλά χρόνια σε πολλά μοναστήρια και σε χιλιάδες μοναχούς.Η ανέχεια, η αμάθεια και η ηθική ανεπάρκεια πολλών ιδιορρυθμιτών δημιούργησε αρκετά σκάνδαλα ιεροσυλίας και αρχαιοκαπηλίας στο Αγιον Όρος.

  Αποκρουστική ήταν η υπόθεση ιεροσυλίας στην μονή Παντοκράτορος (το μοναδικό μοναστήρι που παραμένει και σήμερα ιδιόρρυθμο). Στα 1885 ο σκευοφύλαξ της μονής Αγάθων έκοψε κομματάκια τα άγια λείψανα και τα πούλησε σε Ρώσους. Λίγο αργότερα, στα 1898, ο εκκλησιάρχης έκλεψε το σπουδαιότερο περγαμηνό έγγραφο της μονής, το Ευαγγέλιο του οσίου Ιωάννου του Καλυβίτη (11ου αιώνα). Ο συνεργός του, ένας δόκιμος μοναχός, συνελήφθη στην Αθήνα όταν προσπάθησε να πουλήσει το σπανιότατο κειμήλιο σε αρχαιοκάπηλους. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες της εποχής ήταν μια μικτή υπόθεση αρχαιοκαπηλίας και σεξ…

  Αυτές οι… «μικτές υποθέσεις» συνεχίστηκαν και φθάνουν μέχρι την εποχή μας. Οι φήμες στην δεκαετία του ’70, που αναπαράγονται ακόμα στις γειτονικές με το Αγιον Όρος περιοχές, οργίαζαν κι έλεγαν ότι οι σπείρες των αρχαιοκάπηλων έστελναν «καραβιές με αγοράκια» στα ιδιόρρυθμα μοναστήρια και για τις υπηρεσίες τους πληρωνόντουσαν με εικόνες, χειρόγραφα και άλλα κειμήλια, που οι ιδιορρυθμίτες έβγαζαν από τις μυστικές κρύπτες.

  Η πιο πρόσφατη «μικτή υπόθεση» συνέβη το 1986 στην ιδιόρρυθμη (τότε) μονή Βατοπεδίου και κατέληξε σε τραγωδία. Ο δόκιμος μοναχός Αναστάσιος Δανδίκας έκλεψε με δυο φίλους του 2 λειτουργικά ειλητάρια 13ου και 14ου αιώνα, 7 αυτοκρατορικά φιρμάνια και διάφορες εικόνες. Τα φυγάδευσαν από μυστικά μονοπάτια στην Κατερίνη. Ένας μέλος της σπείρας συνελήφθη από την Ιντερπόλ στο Μόναχο ενώ προσπαθούσε να πουλήσει τα κειμήλια.

  Ο πρώην μοναχός Αναστάσιος πέθανε από Έιτζ στις 6 Ιανουαρίου 1992 στο «Νοσοκομείο Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης. Ο θάνατος του αποτέλεσε αντικείμενο ρατσιστικής αντιμετώπισης από το «Ράδιο Παρατηρητής».

  Μία αποκρουστική υπόθεση ιεροσυλίας συνέβη τον Δεκέμβριο του 1989 στη μονή Μεγίστης Λαύρας. Μία σπείρα από την Χαλκίδα διέρρηξε το σκευοφυλάκιο κι έκλεψε (ανάμεσα στ’ άλλα) τον μεγαλύτερο στον κόσμο σταυρό από Τίμιο Ξύλο, δώρο στη μονή του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά το 963!

  Αρχηγός ήταν ο πρώην ιδιορρυθμίτης μοναχός της Λαύρας στο διάστημα 1968-70 Ανδρέας Κ. Χατζηιωάννου. Το αποκρουστικό είναι ότι η σπείρα είχε κόψει τον μοναδικό διπλό σταυρό σε κομμάτια.

  «Κληρονομική κατάρα»

  Οι υποθέσεις ιεροσυλίας, οι αρχαιοκαπηλίες, τα σεξουαλικά σκάνδαλα αποτελούν τις αποδείξεις για το χαμηλό επίπεδο της εκτός κοινοβίων αγιορείτικης κοινωνίας, πριν το 1970. Η κρίση ήταν τόσο μεγάλη ώστε σχεδόν κανείς νέος, που είχε την μοναχική έφεση, δεν προτιμούσε να πάει σε αγιορείτικο μοναστήρι. Το 1963, όταν γιορτάστηκε η χιλιετηρίδα του Αγίου Όρους, ο δημογραφικός μαρασμός ήταν τόσο μεγάλος ώστε πολλά μοναστήρια κινδύνευαν να κλείσουν. Οι περισσότεροι μοναχοί ήταν ηλικιωμένοι.

  Η βασική αιτία για την κρίση που απειλούσε με διάλυση έναν χιλιόχρονο θεσμό της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού ήταν γνωστή στους ενδιαφερόμενους. Το Αγιον Όρος είχε στερηθεί από το πνευματικό και μεταφυσικό του περιεχόμενο. Είχε εγκαταλείψει τις υπαρξιακές του αναζητήσεις. Και η λύση ήταν επίσης γνωστή. Έπρεπε να επαναφερθούν οι αρχαίοι θεσμοί και να αναγεννηθούν τα αγιορείτικα κοινόβια.

  Η λύση ήταν γνωστή από την δεκαετία του ’20, όταν συντάχθηκε ο Καταστατικός Χάρτης της Αθωνικής Πολιτείας. Στο άρθρο 85 απαγορεύεται η μετατροπή των κοινόβιων μοναστηριών σε ιδιόρρυθμα. Επιτρέπεται μόνον η μετατροπή των ιδιόρρυθμων σε κοινόβια.

  Ο λόγιος μοναχός Θεόκλητος, του παραδοσιακά συγκροτημένου κοινοβίου της μονής Διονυσίου, αρθρογραφούσε με πάθος στην περίοδο του εορτασμού της χιλιετηρίδας εναντίον των ιδιόρρυθμων μοναστηριών και τόνιζε:

  «…Μοιραία τινά στοιχεία, κατά διαφόρους εποχάς, λυμαινόμενα τας Ιεράς Μονάς, επέφερον αληθή επαναστάτωσιν εις τον αρχήθεν παραδεδομένον τύπον πνευματικής ζωής, παραφθείραντα παν νόημα Μοναστικόν, διά της κατά καιρούς μετατροπής των Κοινοβίων Μονών εις Ιδιορρύθμους, τύπον, ταυτόν ειπείν, τέως άγνωστον αντιχριστιανικόν, αντικοινωνικόν, άστοργον , άσπονδον. Τον τύπον αυτόν, ως κληρονομικήν κατάραν, κατέλιπον εις ημάς επί ανυπολογίστω ζημία της Εκκλησίας, του χριστεπωνύμου πληρώματος, του Μοναχισμού, του Αγίου Όρους…»

  Όταν απελευθερώθηκε το Αγιον Όρος τα ιδιόρρυθμα μοναστήρια ήταν 9. Ανάμεσά τους βρίσκονταν τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα. Για 60 χρόνια οι ιδιορρυθμίτες μοναχοί προτιμούσαν να απολαμβάνουν μοναστηριακές περιουσίες και ελευθεριότητα παρά να ζούνε τις υπαρξιακές αγωνίες και την οργανωμένη ζωή του κοινοβίου………………………………»

 160. Ο/Η Εξάκτινος λέει:

  Κύριε Λασκαράτο το ότι επιλεκτικά επικαλείστε τμήματα κειμένων που παραθέτουν στοιχεία εκατονταετίας είναι γνωστό. Κατά σύμπτωση επικαλείστε μόνο τα αρνητικά. Τα θετικά τα κάνετε γαργάρα. Αλλά έστω κι έτσι προκύπτει ότι κάποτε οι μοναχοί πεινούσαν. Αυτοί τους που στολίσατε με μια σειρά κοσμητικά επίθετα εδώ. (Ομοφυλόφιλοι κλέπτες σφετεριστές παιδεραστές κλπ.)

  Αλήθεια γιατί οι πηγές σας είναι μονίμως από την γελοιοτυπία και το βήμα? Ποιο σοβαρά έντυπα δεν έχετε?

 161. Ο/Η ardalion λέει:

  Κύριε «Λασκαράτε»,

  Δια ποίον ακριβώς γεγονός πασχίζετε να μας πείσετε; ότι το Άγιον Όρος δεν είναι τόπος αγγέλων;

  Και τι επιλέξατε από το παλαιό άρθρο το οποίον ηδονικώς προσκομίζετε για έναν κόσμο που αγνοείτε παντελώς και έχετε βαλθεί να τον διασύρετε;

  Μια από τα ίδια: ιεροσυλία, αρχαιοκαπηλία, ροζ σκανδαλολογία, αναπαραγωγή διακρίσεων για πάσχοντες συνανθρώπους μας, και νυν κεκοιμημένους. Και ποιος ενδιαφέρεται ΣΗΜΕΡΑ για τα προσωπικά δεδομένα του καθενός; ΠΟΙΟΣ;

  Αισθήματα αιδούς με κατακλύζουν με το φαινόμενο που κάπου μου θυμίζει ηθικούς καθοδηγητές κόμματος στη δεκαετία του 80, κάποτε καταγγελόταν ως «αυριανισμός» ή πιο παλιά το εκπροσωπούσαν παρθένες στερημένες, πλην πιστές, που ήθελαν αυτές οι δήθεν αγίες κάθαρση στην εκκλησία.

  Έχετε ένα όνομα, κύριε «Λασκαράτε», που αν μη τι άλλο παραπέμπει στην ευστοχία του χιούμορ.

  Χαμογελάστε, πρωτοτυπείστε κομμάτι, και ξεσφίχτε τον κορσέ της προκατάληψης και της φανατίλας…

  ardalion

 162. Ο/Η tropikosss λέει:

  @Εξάκτινος

  «Δηλώσατε ξεκάθαρα ότι θέλετε να φάτε την περιουσία της εκκλησίας. <b<Δηλώσατε ξεκάθαρα ότι θέλετε να καταπατήσετε στοιχειώδη κατοχυρωμένα παγκοσμίως ανθρώπινα δικαιώματα.»

  Αυτό είναι το δεν διαστρεβλώνεις κανέναν εε;Κοτσάρεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα που δεν θα πρεπε να πιάνεις στο στόμα σου.Μ άκουσες να πω εγώ τέτοια μαλακιούλα;

  Λες ότι σε διαστρεβλώνουμε,αλλά δεν καταλαβαίνεις ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο λόγω του ότι δεν υπάρχει τέτοια θέληση αλλά και διότι κατά κύριο λόγο λες ή ασυναρτησίες ή η λογική σου δεν βασίζεται σε γνώστές μεθόδους.Δεν είναι ούτε παραγωγική(πολλά ζητάω),ούτε επαγωγική,ούτε καν απαγωγική.Οπότε τι περιμένεις να σου απαντάει κάποιος συνέχεια στα ίδια και τα ίδια,γι αυτό σου είπα ότι είσαι κουραστικός.Λες ότι θέλουμε να ληστέψουμε ,να αποδομήσουμε,να καταστρέψουμε και άλλα τέτοια παρανοικά.Είναι γνωστή μέθοδος βέβαια το να να φοβίζεις τα πρόβατα και να τρέχουν πίσω στο μαντρί τους,αλλά επαναλαμβάνω,το μπλογκ αυτό το διαβάζουν κυρίως ξύπνιοι άνθρωποι οπότε τζάμπα ζορίζεσαι,δεν είναι για να γυρνάει κανένας για άρμεγμα.Και κοτσάρεις και στο τέλος κάθε φορά και το «σήμερα αυτοί αύριο εγώ» σαν δικηγορίστικο επιχείρημα εντυπωσιασμού,λες και δεν ξέρεις ότι είσαι γενικότερα αδιάφορος για να ασχοληθεί κάποιος με την πάρτη σου παραπέρα.Και επαναλαμβάνω,ο κοιμισμένος μπορεί να ξυπνάει δύσκολα αλλά ο ξυπνημένος δεν ξανακοιμάται,οπότε πάρε τα γελοία επιχειρήματά σου,τον εκνευρισμό σου και την αντιληπτική σου ανικανότητα και τη βόλτα σου.Το άγιο όρος είναι πολύ ωραίο αυτήν την εποχή,αλλά φαντάζομαι θα το γνωρίζεις ήδη.

  @ardalion

  «Και τι επιλέξατε από το παλαιό άρθρο το οποίον ηδονικώς προσκομίζετε για έναν κόσμο που αγνοείτε παντελώς και έχετε βαλθεί να τον διασύρετε;»

  Εγώ πάλι λέω πως μόνο όποιος τον αντιλαμβάνεται αυτόν τον κόσμο φωνάζει.Είτε είναι πιστός είτε όχι.Απλή λογική.

  Όσο για τον κορσέ της φανατίλας αυτόν μεταξύ μας ξέρουμε ποιοι θαυμαστές του «αγίου» Αθανασίου του Πάριου τον φοράνε.

 163. Ο/Η ardalion λέει:

  Μα, αγαπητέ, εδώ ομιλούμεν όχι περί φωνών αλλά κραυγών και ουρλιαχτών. Άλλο κριτική και άλλο ισοπέδωσις, κοινώς τσουβάλιασμα… Όσο διαπράττετε τα τοιαύτα, και ιδίως το αμάρτημα της πομπεύσεως, θα ακούτε και την άλλη πλευρά, διακείμενοι (το κατά δύναμιν) «νηφαλίως μεθυσμένοι», για να επικαλεστώ και την ποίηση γνωστού αγιορείτη που δεν θα του συγχωρούσατε ποτέ ότι είναι ποιητής και έχει ζήσει και εις την σκιά του Άθωνα…

  Αλλά σε δύο ερωτήματά μου διά τον κύριο «Λασκαράτο» απήντησε αυτοπροσώπως ο κύριος «Ροϊδης» και τώρα εσείς. Η εκπροσώπησις δι’ υμών σημαίνει απουσία του;

  ΥΓ Ο κύριος Μύρων έχει ιστοσελίδα;

  ardalion.wordpress.com

 164. Παράθεμα: Θέμος Κορνάρος: Σχόλια-προσφορά των αναγνωστών στο blog για τη ζωή του « Ροΐδη Εμμονές

 165. Παράθεμα: Περί του Αβάτου του Αγίου Όρους at αναΜορφωση - συνΙστολογιο

 166. Παράθεμα: τά αβατοπαίδια « σημειωματαριο κηπων

 167. Παράθεμα: Το ξέπλυμα της κρατικής Εκκλησίας μέσω κινηματογράφου και τηλεόρασης | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 168. Παράθεμα: Άθωνας: Η «παράδοση» παιδεραστίας από μαρτυρίες των Καζαντζάκη, μοναχού Барский και ζωγράφου Papety‎ | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.