Κύριοι Αρμόδιοι: Υποχρεωτικός ο εκκλησιασμός;

roid2sept07.jpgthita.jpgέλετε να μας πείτε κύριοι του Υπουργείου Παιδείας ότι κινήστε ξεδιάντροπα έξω από τα συνταγματικά πλαίσια του κράτους και δεν δίνετε λογαριασμό σε κανένα; Με ποιο δικαίωμα επιβάλλετε τον υποχρεωτικό εκκλησιασμό (1) σε οποιαδήποτε περιοχή της επικράτειας, γιατί αυτό προκύπτει από την από 4σέλιδη επιστολή του αρμόδιου σχολικού συμβούλου, που απέστειλε στους διευθυντές γυμνασίων και λυκείων των νομών Πειραιώς και Κυκλάδων, και· γιατί αυτή η επιστολή εστάλη ιδιαίτερα σε αυτούς μόνο τους νομούς και όχι σε ολόκληρη την Επικράτεια; Μήπως η παρουσία των καθολικών χριστιανών παίζει κάποιο ρόλο; ή επειδή θα γινόμασταν και πάλι ρετάλια σαν «κοσμικό κράτος» στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Κύριοι της Διαρκής Ιεράς Συνόδου, εσείς κόπτεστε για τη νομιμότητα (κυρίως αυτή) έτσι δεν είναι; Βεβαίως. Γιατί προχθές ομοφώνως (για την αντιμετώπιση των δικών σας σκανδάλων) διαμηνύσατε ότι: «Οι καταγγέλοντες, οφείλουν να καταθέσουν τις τυχόν καταγγελίες τους στην Ιερά Σύνοδο επωνύμως, κανονικώς και… νομότυπως!»(2)

Εντάξει, σύμφωνοι, σας ενδιαφέρει η νομιμότητα των αποφάσεών σας, και σας ρωτάμε: Την εγκύκλιο αυτή του υπουργείου περί του υποχρεωτικού εκκλησιασμού, τη θεωρείται νόμιμη;
Πάνω από όλα η Νομιμότητα στην υποκρισία, έτσι δεν είναι αγαπητοί μου Φαρισαίοι;

 

Σημείωση : Η σχετική οδηγία αναμένεται να απασχολήσει και το Κοινοβούλιο, καθώς για το θέμα κατέθεσαν ερώτηση βουλευτές του Συνασπισμού, που απευθύνουν στον Υπουργό Παιδείας Ε. Στυλιανίδη. Το θέμα θα τεθεί και σε επόμενη συνεδρίαση της τοπικής ένωσης καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης

Σημείωση : Κανείς απ΄όσο ξέρω από τους εκλεγμένους τοπικούς δημάρχους, και νομάρχες δεν άκουσε κάτι, κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε. Κανείς από τους διάφορους «φορείς» επίσης. Αν κάποιος έχει ήδη διαμαρτυρηθεί, να το πει, για να μην τον αδικούμε… Αλλά βρε αδερφέ λίγο τσίπα, γιατί κουβαλάτε και ταμπέλες που γράφουν κάτι λέξεις σαν «δημοκρατία» ή «σοσιαλισμό» ή «αξιοπρέπεια«…. και άλλες λοιπές έννοιες που δεν βλέπουμε να τιμάτε το περιεχόμενό τους.

———————–

 

πηγή «Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων»
(1) http://rnn.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=495&Itemid=27
(2) http://rnn.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=512&Itemid=27

.

.

διαβάζετε και τον Ρο

Advertisements
This entry was posted in Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

11 Responses to Κύριοι Αρμόδιοι: Υποχρεωτικός ο εκκλησιασμός;

 1. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Κύριε Ροϊδη,
  Ζητάτε σταθερή συμπεριφορά της Συνόδου στο ζήτημα του σεβασμού των Νόμων. Πάγια θέσις της Συνόδου όμως είναι πως σέβεται όταν κρίνει, μόνο τους νόμους που την συμφέρουν. Ο υποχρεωτικός εκκλησιασμός είναι παράνομος, αλλά η Σύνοδος κωφεύει. Ο υποχρεωτικός εκκλησιασμός αντιτίθεται και στην ευαγγελική εντολή «Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν…», αλλά η Εκκλησία έχει από αιώνες εθισθεί στην Ιεραποστολή του δήμιου και του χωροφύλακα .
  Παραλλήλως προς το τραγελαφικό θέμα του εκκλησιασμού των μαθητών, μας παραπέμπετε σε είδηση εκκλησιαστικού πρακτορείου στο οποίο αναφέρεται πως εδώ η Σύνοδος οχυρώνεται πίσω από φανταστικά τυπικά νομικά κωλύματα, δηλαδή πίσω από την μη υποβολή καταγγελίας με αριθμό πρωτοκώλου σχετικά με Αρχιερέα, κατηγορούμενο από δυο ιερείς και τον οδηγό του για διάφορα ακατανόμαστα. Οι Ιεροί Κανόνες όμως δεν ζητούν έγγραφες καταγγελίες Καταγγελίες και μάλιστα δυο κληρικών από τηλεοπτικό σταθμό ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΝ τη Σύνοδο να επιληφθεί. Αλλά ποιός να δικάσει ποιόν; Οι καταγγελίες διατυπώθηκαν σε αλλεπάλληλες εκπομπές του αδελφού του αρχηγού του Ορθόδοξου Συναγερμού κ.Σπ.Καρατζαφέρη σε μεταμεσονύκτιες ώρες, όταν οι Αρχιερείς προσεύχωνται ή αναπαύονται.
  Η καταγγελία έχει αναδημοσιευθεί χωρίς τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειές της-το σκάνδαλο έχει και προκλητικότατη οικονομική διάσταση-και στο ΒΗΜΑ, αλλά οι Αρχιερείς δεν έχουν χρόνο να διαβάσουν τον Τύπο. Ή ροζ διάσταση του σκανδάλου έχει πέρα από την Κανονική και ποινική διάσταση, αφού πρόκειται για καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης υφισταμένου:

  Κυριακή με την Πανδώρα

  Μεταμεσονύκτια, «αποκαλυπτική» εκπομπή την περασμένη εβδομάδα προέβαλε το εξής σκαμπρόζικο θέμα: «Μητροπολίτης μού προσέφερε διαμέρισμα για να με κάνει δικό του». (Για όσους ενδιαφέρονται, ο καταγγέλλων ήταν ένας μεσόκοπος, διοπτροφόρος, φαλακρός και μουστακαλής κύριος, ο οποίος διετέλεσε οδηγός κάποιου ιεράρχη.)

  * * *

  Αντιλαμβάνομαι, ως εκ τούτου, ότι οι διαδικασίες της διαδοχής στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών έχουν ήδη ξεκινήσει…

  Το ΒΗΜΑ, 02/12/2007 , Σελ.: A72.

  Εδώ βέβαια κε Ροϊδη νομίζω πως θα έπρεπε και οι ευσεβείς Εισαγγελείς να αντιδρούν σε τηλεοπτικές καταγγελίες στις οποίες διαμερίσματα, δημόσιοι υπάλληλοι κληρικοί και οδηγοί μητροπολιτών και εισπράξεις εκατομμυρίων από νεκροταφεία πάνε και έρχονται.

 2. Ο/Η doctor λέει:

  Τεχεράνη…

 3. Ο/Η zaphod λέει:

  !!!!!

  Welcome στο νέο μεσαίωνα

 4. Ο/Η Niemandsrose λέει:

  Κατά τα άλλα πολύς λόγος γίνεται και πολλά κοινοτικά πακέτα έχουν απορροφηθεί για το λεγόμενο πολυπολιτισμικό σχολείο όπου ο σεβασμός στη πίστη και τα φρονήματα του άλλου θα ήταν αδιαπραγμάτευτος.
  Αλλά όπως το λες: νομιμότητα στην υποκρισία.

 5. Ο/Η atheofobos λέει:

  Εγώ προσωπικά είμαι υπερ του υποχρεωτικού εκκλησιασμού.
  Όταν στο σχολέιο μας πήγαιναν σαν αμνοερίφια στην εκκλησία περνάγαμε πολύ ωραία, γλυτώναμε κάποια μαθήματα,κάναμε ωραίες πλάκες εκεί, ο ένας άρχιζε να έχει λόξυγγα,ό άλλος να φταρνίζεται,άλλος να κάνει σαν να υπάρχει κότα στην εκκλησία, μέχρι τελικά να μας πετάξουν έξω απ΄αυτήν.

 6. Ο/Η pølsemannen λέει:

  Αι νομαρχίαι Πειραιώς τε και Κυκλάδων βρίθουν αναρχοαυτόνομων κομμουνιστσυμμοριτών, καθώς και κατάπτυστων αιρετικών όπως ευστόχως αναφέρετε αγαπητέ Ροΐδα.

  Κάτι έπρεπε να γίνει δια να αντιμετωπισθεί η έκρυθμος κατάστασις που διακύβευε τα όσια και τα ιερά της Εψιλονιακής Ελληνοχριστιανικής ημών Παρτίδος παρδόν… Πατρίδος.

  Οι δημοτικοί δεσπ.. παρδόν άρχονται, από την +Δεξιάν+ του Κυρίου μέχρι και του Ελληνορθοδόξου Κομμουνιστικού Κόμματος ΕΛ-λάδας (ΕΚΚΕ) γνωρίζουν τα συμφέροντά των καλώς και γνωρίζουν ότι δεν κάμνουν πιτσικουλιές με την Εκκλησίαν.

  Ευχαρισθώ,

  Αρχιμανδρίτης +Κάρολος Πολσεμάνογλου+

  ΥΓ.

  Η λύσις του ρεμπούς που έχετε στο ποστ σας είναι μήπως «Κωλοφωτιά»;

 7. Ο/Η SimonSays λέει:

  Προφανώς το Υπουργείο αγνοεί τις ίδιες του τις διατάξεις και εγκυκλίους. Σαφώς και είναι παράνομος ο υποχρεωτικός εκκλησιασμός.

  Κύριοι αρμόδιοι (και μη) ρίξτε μια ματιά στο atheoi.org/apallagi για να λάβετε σωστή ενημέρωση!

 8. Ο/Η Τυχαίος λέει:

  Ο σεβασμός της Συνόδου προς τους νόμους (και κατ’ επέκταση προς ο Κράτος Δικαίου) φαίνεται και από εγκύκλιο που εξέδωσε πριν από λίγα χρόνια, με την οποία απαγορεύει στο εξής σε όλους τους κληρικούς της να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για διαφορά τους με την εκκλησιαστική διοίκηση. Επιβάλλει μάλιστα και ποινή (ακοινωνησία) σε περίπτωση που κάποιος κάνει ένα τόσο απονενοημένο διάβημα.

 9. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Φίλε Τυχαίε,
  σωστά το επισημαίνεις πως απαγορεύουν στους δουλοπάροικους κληρικούς τους οι δεσποτάδες τις δικαστικές προσφυγές στην κοσμική Δικαιοσύνη για επίλυση διαφορών τους με την εκκλησιαστική διοίκηση. Οι ίδιοι βέβαια προσφεύγουν κατά κόρον στην Δικαιοσύνη και ιδιαίτερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας ακόμη και για να επιλύσουν διαφορές που αφορούν τα αμφισβητούμενα σύνορα των φέουδών τους, όπως συνέβη με τις μητροπόλεις Άρτας και Πρέβεζας αν θυμάμαι καλά. Μερικές ακόμη περιπτώσεις που βρήκα στα βιαστικά:

  http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=29.06.2007,id=68846100
  www1.rizospastis.gr/story.do?id=2021276&publDate=28/10/2003 – 46k –

  http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=25.10.2003,id=62013972,69905300,76362004,90539668,98364436,434322

 10. Ο/Η penguin_witch λέει:

  @αθεόφοβον (για να γελάσουμε λίγο): Τι μου θύμισες…
  Στο λύκειο, όπου λόγω θεολόγου λυκειάρχη είχαμε υποχρεωτικό εκκλησιασμό, -με λήψη απουσιών παρακαλώ- κάποιοι συμμαθητές μου καπνίζανε στα παρεκκλήσια. Ανάβανε το τσιγάρο από τα κεριά, προς μεγάλη φρίκη του λυκειάρχη. Αλλά αυτό δεν ήταν τίποτε, μπροστά στο παρακάτω.
  Κάποτε, τριά τσογλανάκια, κάνανε το εξής καταπληκτικό σε έναν τέτοιο εκκλησιασμό: πήγανε κρυφά στη μικροφωνική εγκατάσταση του αριστερού ψάλτη, ξηλώσανε τα καλώδια, τα συνδέσανε σε ένα μαγνητοφωνάκι που είχαν φέρει μεταξύ τους. Έτσι, εκεί που ακούγαμε τις ψαλμωδίες, κάποια στιγμή άρχισε ν’ ακούγεται -χαμηλά μεν, ευκρινέστατα δε- στα μεγάφωνα του ναού άσμα που θα έγραφε στο σκυλοκαψουρόμετρο οκτώ βαθμούς της κλίμακας γαβ-γαβ. Η υπόθεση κράτησε κάπου δυό-τρια λεπτά, ώσπου είδα τον νεωκόρο να κατευθύνεται προς τα στασίδια του ψάλτη και τα τσογλανάκια να την κάνουνε με ελαφρά πηδηματάκια απο την πλαϊνή πόρτα…
  Γλυκύτατες σχολικές αναμνήσεις…

 11. Ο/Η nemertes λέει:

  Καλά νόμιζα πως κάνεις πλάκα λέμε… Το Πειραιάς το διάβασα σωστά φαντάζομαι. Πάω να ψήσω τα μικρά για κατάληψη…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.