Ο κ. Άνθιμος και η αποκλειστικότητα στη Χριστιανοσύνη

anthimos.jpgdelta.jpgιαβάζοντας χτες την Καθημερινή και την Ελευθεροτυπία, νόμισα ότι μία από τις δύο εφημερίδες ίσως έχει κάνει λάθος ως προς τον τόπο ίδρυσις Ρωσικού Ορθόδοξου ναού. Η «Καθημερινή» γράφει για ίδρυση ναού στην Κέρκυρα και η «Ελευθεροτυπία» για την Αθήνα. Μπορεί όμως και οι δυο εφημερίδες να έχουν τις δικές τους πληροφορίες, δηλαδή να θέλουν οι Ρώσοι ναό στην Κέρκυρα αλλά και στην Αθήνα.

α. Στην Κέρκυρα, αναφέρει η «Κ», η κυβέρνηση αποδεχθεί (και καλά έκανε) το αίτημα ομάδας Ρώσων επιχειρηματιών και ομογενών για τη σύσταση ιδρύματος που θα έχει τη δυνατότητα ανέγερσης ιδιωτικού ρωσικού παρεκκλησίου στην Κέρκυρα, και..
β. Στην Αθήνα, αναφέρει η «Ε», το χρόνιο αίτημα Ρώσων πολιτών και του Πατριαρχείου Μόσχας να συσταθεί ίδρυμα προς τιμή των Αγίων Θεοδώρων – Ουσακώφ φαίνεται κατά πληροφορίες να γίνεται επίσης αποδεχτό από την κυβέρνηση. Και πολύ σωστά.

Μητροπολίτης Άνθιμος: «Είναι ανησυχητικό το θέμα».
Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Επειδή όμως δεν είναι επίσημο αίτημα, αποφασίστηκε να μην ανακοινωθεί οτιδήποτε. Κατόπιν τούτου οι μητροπολίτες δεσμεύτηκαν να μην κάνουν δηλώσεις. Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, όμως, έσπευσε να λάβει θέση χαρακτηρίζοντας το αίτημα «ανησυχητικό».

Στελέχη της Ελλαδικής Εκκλησίας αφήνουν να εννοηθεί ότι πίσω από το υπό σύσταση ίδρυμα υποκρύπτεται προσπάθεια διείσδυσης της ρωσικής Εκκλησίας στη δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Ελλάδος. «Ποιος ο λόγος να συσταθεί ένα ίδρυμα προς τιμήν ενός νεοφανούς Ρώσου Αγίου που προωθεί το Πατριαρχείο Μόσχας και στόχο του την ίδρυση παρεκκλησίου» διερωτάται συνοδικός ιεράρχης και προσθέτει: «Γιατί η ελληνική Πολιτεία αναμείχθηκε σ’ ένα ζήτημα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Εκκλησίας που άπτεται μάλιστα του λεπτού ζητήματος των δικαιοδοσιών; Είναι αλήθεια ότι δέχθηκε πιέσεις από παράγοντες της Μόσχας;»

Τ’ ακούσατε κύριοι διαχειριστές του «κοσμικού» μας Κράτους; Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη, ή «δώσε το δάκτυλο να σου πάρουν το χέρι». Υπαγορεύουν με ξετσιπωσιά τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει με τις αποκλειστικές αρμοδιότητές του το Κράτος! Δεν τους φτάνουν οι Ιερές επενδύσεις σε όλη την επικράτεια, στη Χαλκιδική, στη Σκύρο, στην Κρήτη, στη Μαγνησία και αλλού με τα γήπεδα γκολφ και τα τουριστικά θέρετρα, δεν τους φτάνουν συνοδικά μέγαρα που θέλουν να χτίσουν καταπατώντας δασικές εκτάσεις, δεν τους φτάνουν οι διάφορες ΜΚΟ τύπου Αλληλεγγύης που κυριολεκτικά «ρουφούν» πόρους που θα μπορούσαν να πάνε στην Έρευνα, την Εκπαίδευση κ.α. Θέλετε και αποκλειστική αντιπροσωπεία της Χριστιανοσύνης. Εδώ στις μέρες μας, κύριοι Ιεράρχες, έχει καταργηθεί ακόμα και η «αποκλειστικότητα» στις αντιπροσωπείες των αυτοκινήτων…

Δεν έχω χρησιμοποιήσει τον όρο «νταβατζής» γιατί τον θεωρώ κακόγουστο, σκληρό. Τον χρησιμοποίησα δυστυχώς τώρα.

.

ρο

Advertisements
This entry was posted in «Ιερές» Διεκδικήσεις, «Ιερή» Εξουσία. Bookmark the permalink.

32 Responses to Ο κ. Άνθιμος και η αποκλειστικότητα στη Χριστιανοσύνη

 1. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Κύριε Ροϊδη,
  επιτρέψτε μου να αναφερθώ κι εγώ στον Παναγιώτατο (αυτός είναι ο υπερφίαλος και ψευδής τίτλος που δώσανε στον Δεσπότη Θεσσαλονίκης οι φονιάδες Βυζαντινοί Αυτοκράτορες) Μακεδονομάχο Άνθιμο τον Στρατηλάτη και Τουρκοφάγο. Η στάση του αυτή, στάση συνοικιακού μαγαζάτορα που διαμαρτύρεται όταν κάποιος πάει να του φάει την πελατεία, είναι συνεπής με την Ορθόδοξη παράδοση.
  Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο κ.Άνθιμος, γράφοντας εκεί που γνωρίζετε τους Κανόνες της Ορθοδοξίας-τους κατοχυρώνει και το Σύνταγμα-μετατέθηκε από την Αλεξανδρούπολη στην πόλη του κ.Ψωμιάδη. Οι λεγόμενοι Ιεροί Κανόνες απαγορεύουν αυστηρότατα και ρητά με ποινή καθαίρεσης την μετάθεση επισκόπου και την εγκατάλειψη της νύμφης επισκοπής του, αλλά αυτά είναι πολυτέλειες για τον κ.Ρούσσα (αυτό είναι το πραγματικό του επώνυμο, το Άνθιμος είναι αυτό που θα λέγαμε επαγγελματικό ψευδώνυμο).
  Η Ορθόδοξη Εκκλησία κύριε Ροιδη δεν είναι σαν τις άλλες χριστιανικές Εκκλησίες. Παρουσιάζει την ιδιότυπη πρωτοτυπία να είναι εύθραυστο άθροισμα εθνικών Εκκλησιών που είναι προεκτάσεις του κράτους στο οποίο ανήκουν. Αγαπιούνται τόσο πολύ μεταξύ τους που έχουν να συγκαλέσουν οικουμενική Σύνοδο από τα Βυζαντινά χρόνια. Αν το κάνανε θα βγαίνανε μαχαίρια-όπως συνέβαινε και στο Βυζάντιο, όπου όμως είχανε για διαιτητή τον αυτοκράτορα, που επέβαλε την τελική απόφαση. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα υπάρχει μόνο μία Καθολική Εκκλησία, πράγμα αυτονόητο. Οι καθολικοί Ιταλοί, Πολωνοί, Μεξικανοί, Φιλιππινέζοι, Ισπανοί κλπ μετανάστες, έχουν ένα Αρχιεπίσκοπο και μια Σύνοδο επισκόπων. Η Ορθοδοξία όμως είναι διαιρεμένη σε εθνοφυλετικά καπετανάτα. Έτσι έχουμε εκεί χωριστές Ορθόδοξες Εκκλησίες και Συνόδους, ρωσική, ελληνική, αραβική, ουκρανική, ρουμάνικη κλπ Τα ίδια συμβαίνουν και στην Δ.Ευρώπη και στην Αυστραλία, όπου προστίθεται και η «Μακεδονική» Εκκλησία. Όλοι αυτοί οι εν Χριστώ Ορθόδοξοι αδελφοί, αλληλομισούνται και μεταφέρουν στις χώρες της μετανάστευσής τους τα εθνικά και φυλετικά μίση των πατρίδων τους. Μάλιστα η Ελληνική και η Ρωσική Εκκλησία κουβάλησαν στις ΗΠΑ και τα εμφύλια πολιτικά τους μίση. Οι Έλληνες διαιρέθηκαν σε δυο Εκκλησίες την βασιλική και την βενιζελική και οι Ρώσοι στην τσαρική και στην κομμουνιστική. Η ελληνοαμερικανική ορθόδοξη Εκκλησία μάλιστα παραμένει διαιρεμένη σε νεο και παλαιοημερολογήτικη, όπως άλλωστε συμβαίνει κι εδώ. Αν σε αυτό το μωσαϊκό προσθέστε και τις Εκκλησίες των Σύρων, Ινδών, Αιθιόπων, Αιγυπτίων, Ερυθραίων που κι αυτοί ονομάζονται Ορθόδοξοι, θα απορήσετε με το πόσο πολλές Εκκλησίες διεκδικούν την ορθή πνευματική κληρονομιά του Χριστού.
  Τη δεκαετία του 1990, άγριος καυγάς ξέσπασε στην Αυστραλία μεταξύ των ελληνικών πατριαρχείων Ιεροσολύμων και Κωνσταντινούπολης για τη μοιρασιά ποιμνίου και ναών. Ο αγώνας έληξε με νίκη του δεύτερου.
  Η γεωγραφία των ορθόδοξων δικαιοδοσιών και διαιρέσεων ανά τον κόσμο είναι τόσο παρδαλή, τόσο ποτισμένη με οικονομικά, εθνικά, πολιτικά και προσωπικά μίση που από μόνη της αποδεικνύει το ήθος της Ορθοδοξίας. Η πτώση του κομμουνισμού, υπήρξε συμφορά για την Ορθοδοξία, αφού οδήγησε σε πολλαπλά ορθόδοξα σχίσματα σε Ουκρανία, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Σλαβομακεδονία, Βουλγαρία, Μολδαβία. Ταυτόχρονα βγήκαν από τη ναφθαλίνη οι διωγμένοι Ουνίτες, Παλαιοημερολογίτες, Παλαιόπιστοι, ή τσαρική Εκκλησία των Κατακομβών και διάφορες ακόμα ορθόδοξες αιρέσεις. Η υπαγωγή κάποιου ναού σε κάποιον επίσκοπο συνοδεύτηκε συχνά από πράξεις απίστευτης ενδοορθόδοξης βίας, μαχαιρώματα και τα τοιαύτα, η οποία κορυφώθηκε όταν κλήθηκαν να χωρίσουν τις ιδιοκτησίες τους οι Ορθόδοξοι από τους Ουνίτες. Οι τελευταίοι διεκδίκησαν τις περιουσίες τους που ο Στάλιν είχε αρπάξει και χαρίσει στους Ορθόδοξους.
  Το άνοιγμα ενός ναού σε ξένο ορθόδοξο έδαφος είναι μεγάλη περιπέτεια. Σε ποιόν επίσκοπο θα πηγαίνει το παγκάρι, ποιός θα εισπράττει από τα δάκρυα της εικόνας που κλαίει, ποιός θα εμπορεύεται τα κόκκαλα του τοπικού θαυματουργικού πτώματος, ποιός δεσπότης θα μνημονεύεται, ποιό υπουργείο ποιάς ορθόδοξης χώρας θα αναμιγνύεται, ποιός πρέβυς θα εκκλησιάζεται;
  Μην υποτιμάτε λοιπόν κε Ροϊδη μου το θέμα. Έχει ο παναγιώτατος Άνθιμος τα δίκια του.
  Δείξτε λίγη κατανόηση παρακαλώ και μην τα ισοπεδώνετε όλα.

 2. Ο/Η doctor λέει:

  Το «Ξανθόν Γένος», ο πρώην σωτήρας μας, ο πρωταγωνιστής όλων των εσχατολογικών-χιλιαστικών-προνοιακών θρησκευτικών μύθων του Αγαθαγγέλου, σήμερα θεωρείται εχθρός από την ελληνική ορθόδοξη εκκλησία.

  Βέβαια το θέμα δεν είναι αν θα χτίσουν οι ρώσοι μια εκκλησία στην Ελλάδα και αν πρέπει ή όχι.
  Το θέμα είναι ότι ενώ ο άνθρωπος έχει κατακτήσει το φεγγάρι, η ανάγκη για πίστη σε κάτι Ανώτερο, ο φόβος του θανάτου, η αβεβαιότητα και η έλλειψη ειλικρίνειας να αποδεχτούμε ότι ο θάνατος είναι ο απόλυτος εκμηδενισμός του ανθρώπου, συντελούν ώστε ρασοφόροι-έμποροι του ανθρώπινου φόβου να πλουτίζουν, να εκμεταλλεύονται και να κατευθύνουν το ….ποίμνιο έτσι ώστε η λέξη «ποίμνιο» να εκλαμβάνεται κυρίως κυριολεκτικά, στην βουκολική της διάσταση.

  doctor

 3. Ο/Η Κλείτωρ λέει:

  σιγά τα ωά δηλαδή. είπε ο Άνθιμος στην κυβέρνηση τι να κάνει και κάτι τρέχει στα γύφτικα. Κάθε μέρα το κάνουν αυτό. εδώ λένε στους πιστούς τι να φάνε και τι όχι, πότε να νηστέψουνε και πότε όχι, ποτε να γ@μήσουν και πότε όχι, πότε να πούν και τι να πουν στην καθημερινότητά τους κι εμείς ψάχνουμε για πρόβατα; Εγώ πιστεύω πως ακόμα και τα πρόβατα θα είχανε επαναστατήσει.

 4. Ο/Η atheofobos λέει:

  Ο Άνθιμος έχει δίκιο.
  Ξέρεις εσύ κανένα νταβατζή να επιτρέπει να έρθει στην περιοχή που έχει τα κορίτσια του να έρχεται όποια πουτάνα θέλει;

 5. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Μια και μιλάμε για Άνθιμο και για μητροπολίτες, δείτε κι αυτήν την είδηση από την Ελευθεροτυπία της Παρασκευής:

  Αποφάσισαν…

  Εκτός από τους βουλευτές, που αποφασίζουν την αύξηση των μισθών τους χωρίς να δίνουν λόγο, μια άλλη κατηγορία πολιτών, που αποφασίζουν την αναπροσαρμογή των οικονομικών τους, είναι οι δεσποτάδες.

  Χθες στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) οι 12 μητροπολίτες αποφάσισαν την αναπροσαρμογή του επιδόματος που λαμβάνουν για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις τής ΔΙΣ κάθε μήνα. Ετσι αποφάσισαν από 500 ευρώ , που λάμβαναν, να παίρνουν 800 ευρώ . Και επειδή μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα, αποφασίστηκε να δίδεται και στους οδηγούς των μητροπολιτών επίδομα 300 ευρώ .

  Τα χρήματα προέρχονται από τον προϋπολογισμό της Συνόδου και αντίρρηση έφερε μόνον ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος. Οχι για λόγους οικονομίας, αλλά γιατί ήθελε την έγκριση του αιτήματος από τον αρχιεπίσκοπο. Η πρότασή του δεν έγινε δεκτή.

  Θ.ΤΣ.

 6. Ο/Η elias λέει:

  Είχα την εντύπωση ότι την πολεμική της εκκλησίας μονοπωλούσε το τελευταίο καιρό το άγος των δωδεκαθειστών, αλλά αποδεικνύεται ότι ότι οι χειρότεροι εχθροί της είναι οι ίδιοι οι αδερφοί της.

  Στην αρχή τα βάλανε με τους καθολικούς, τώρα θα τα βάλουν και όλοι οι ορθόδοξοι μεταξύ τους για το αρχηγιλίκι.

 7. Ο/Η Τσουκνίδα λέει:

  Καλά τώρα..
  Να δούμε τι άλλο θα κάνει..
  Ο Ιζνογκούντ της Ορθοδοξίας..

 8. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Κύριε Ροϊδη,
  αν σας ενοχλεί ο δεσπότης της Θεσσαλονίκης που τόσο πολιτισμένα υπερασπίζεται τα οικονομικοπνευματικά του συμφέροντα έναντι των Ρώσων αδελφών του διαβάστε το ρεπορτάς του ΒΗΜΑΤΟΣ που ακολουθεί. Είναι ένα μικρό δείγμα από τα εκατοντάδες περιστατικά χριστιανικού διαλόγου που διεξάγεται στις μέρες μας: Με ρόπαλα διεκδικούν οι Ορθόδοξοι τους ναούς των Γραικοκαθολικών (Ρουμ-κατολίκ).

  «Αγριος θρησκευτικός πόλεμος στη Ρουμανία
  Πρωτοφανείς συμπλοκές μεταξύ Ουνιτών και Ορθοδόξων ιερέων και πιστών για την ιδιοκτησία 2.800 ναών

  Συμπλοκές ιερέων, ενοριτών και σπουδαστών ιερατικών σχολών δίνουν τον τόνο ενός πρωτοφανούς «θρησκευτικού πολέμου» στη Ρουμανία, όπου οι Εκκλησίες μάχονται υπέρ βωμών και εστιών ­ ποια θα αρπάξει τους ναούς από την άλλη.

  Το τίμημα δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο: πρόκειται για 2.800 ναούς της Ελληνοκαθολικής Εκκλησίας(Ουνίτες) και άλλα κτίρια που, βάσει δικαστικών αποφάσεων, πρέπει να μεταβιβαστούν στη Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία.

  Η διαμάχη έχει ρίζες βαθιές και ουσιαστικά άρχισε το 1948, όταν το κομμουνιστικό καθεστώς αποφάσισε να καταργήσει την Ελληνοκαθολική Εκκλησία και να μεταβιβάσει τα περιουσιακά της στοιχεία στη Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία.

  Η «ουρά» αυτής της ιστορίας έχει αναστατώσει οσημέραι τον ρουμανικό κλήρο καθώς τα όργανα της τάξης δεν καταφέρνουν να συγκρατήσουν τους διαπνεόμενους από θρησκευτικό μένος υπερασπιστές των ιερών και των οσίων. Στην επέκταση του χάους συμβάλλει και η κυβέρνηση του Βουκουρεστίου, η οποία δεν έχει ακόμη καταφέρει να πάρει οριστική απόφαση στο ζήτημα της επιστροφής των περιουσιών που έχουν κατασχεθεί, με αποτέλεσμα να χρονίζουν οι προσφυγές στα δικαστήρια που τελικά βάζουν φωτιές, όποια και αν είναι η ετυμηγορία.

  Μια τέτοια απόφαση πυρπόλησε το Κλούι: οι ορθόδοξοι εκλήθησαν να επιστρέψουν τον ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στους ελληνοκαθολικούς. Την ημέρα όμως που έπρεπε να εκτελεσθεί η απόφαση σύσσωμος ο ορθόδοξος κλήρος της περιοχής, με επιστρατευμένους τους σπουδαστές των ιερατικών σχολών, οπλισμένους με ρόπαλα για την περίπτωση και όλοι αυτοί επικουρούμενοι από μέγα πλήθος πιστών ενοριτών έσπευσαν με αλαλαγμούς στην εκκλησία που έπρεπε να παραδοθεί.

  Κάπου στα πέριξ οι ελληνοκαθολικοί παρακολουθούσαν τη δική τους υπαίθρια λειτουργία. Μόλις αντελήφθησαν όμως τους «άλλους», άρπαξαν ό,τι πέτρες και ξύλα βρήκαν μπροστά τους και έσπευσαν στη Μεταμόρφωση, η οποία δεν άργησε να μεταμορφωθεί σε πεδίο μάχης. Μπροστά σε τέτοιο μένος ήταν αδύνατο να αντέξει ακόμη και ο πιο ενισχυμένος αστυνομικός κλοιός· οι επιτιθέμενοι τους διέσπασαν, με έκδηλη πρόθεση να σπάσουν και τα κεφάλια των ορθοδόξων, μέσα στον ναό όπου τα έκαναν γης Μαδιάμ, αφού ανετράπη τράπεζα με ιερές εικόνες και κειμήλια που διασκορπίστηκαν στο δάπεδο.

  Το ΒΗΜΑ, 17/05/1998 , Σελ.: A35
  Κωδικός άρθρου: B12481A352
  ID: 108726

 9. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Αγώνας υπέρ πίστεως, εξουσίας και παγκαρίου.

  1) Οι μητροπολίτες Νίκαιας και Πειραιά καυγαδίζουν άγρια για το Νεκροταφείο Σχιστού
  Βλέπε

  http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=06.03.2005

  2) Δυό πατριαρχεία, Κωνσταντινούπολης και Μόσχας, καυγαδίζουν για την μοιρασιά της Εκκλησίας της Εσθονίας. Εδώ αξίζει να σημειωθεί η πληροφορία που δημοσίευσε ο «Αδέσμευτος Τύπος» του Δ.Ρίζου (28-12-2000) πως ο μητροπολίτης Στέφανος της Εσθονίας κατηγόρησε τον πατριάρχη Μόσχας πως τον απείλησε πως θα δολοφονηθεί, αναγκάζοντάς τον να έχει φρουρά έξω από το σπίτι του.

  http://www.hri.org/news/greek/mpegr/1996/96-08-28.mpegr.html – 55k –

  21] ΜΟΣΧΑ ΚΑΙ ΦΑΝΑΡΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΤΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΕΣΘΟΝΙΚΩΝ ΕΝΟΡΙΩΝ
  Για τη διαίρεση των ορθόδοξων ενοριών της Εσθονικής Εκκλησίας συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των Πατριαρχείων Μόσχας και Κωνσταντινούπολης, που συναντήθηκαν στο Τάλλιν της Εσθονίας και παράλληλα αποφάσισαν να συστήσουν κοινή επιτροπή που θα εξετάσει τα θέματα που αφορούν τη νομική υπόσταση των ενοριών που θα παραμείνουν στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας.

  Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας «Σεγκόντνια» (Σήμερα), μετά τη λήξη της συνάντησης ο Γραμματέας της Συνόδου της Εσθονικής Αποστολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Χενν Τόσσο, ανέφερε ότι από τις 84 ενορίες απομένει να επιλέξουν την υπαγωγή τους οι δύο. Περί τις 30 ενορίες, σύμφωνα με τον κ. Τόσσο επιθυμούν να υπάγονται στη Μόσχα και οι υπόλοιπες στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με στοιχεία «ρωσοφίλων» ιερέων, στις ενορίες τους ανήκει η συντριπτική πλειοψηφία των Ορθοδόξων της Εσθονίας, περίπου οι 40 από τις 55 χιλιάδες πιστών.

  Οι δύο πλευρές – επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας ήταν ο Μητροπολίτης Κύριλλος – κατέγραψαν τις ενορίες και σύστησαν επιτροπή που οφείλει να επιλύσει το δυσκολότερο πρόβλημα: το νομικό καθεστώς των ρωσικών ενοριών και της περιουσίας τους.

  Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η σύγκρουση γύρω από το θέμα της Εσθονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είχε προκαλέσει στις αρχές του έτους το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών σε ολόκληρο το χριστιανικό κόσμο: τη διακοπή σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Κωνσταντινούπολης. Η σύγκρουση άρχισε πριν τρία χρόνια, όταν οι εσθονικές αρχές καταχώρησαν ως Εσθονική Αποστολική Ορθόδοξη Εκκλησία την εσθονική εκκλησία της διασποράς. Η υπαγόμενη στη Μόσχα εκκλησία αρχικά προσπάθησε κι αυτή να κατοχυρωθεί. Οι εσθονικές αρχές αρνήθηκαν να την καταχωρήσουν ως Εσθονική Αποστολική Ορθόδοξη Εκκλησία διότι με το όνομα αυτό είχε ήδη καταχωρηθεί η παραπάνω εκκλησία η οποία αποκτούσε και το σύνολο της εκκλησιαστικής περιουσίας.

  Η αναγνωρισμένη πλέον ως Εσθονική Αποστολική Ορθόδοξη Εκκλησία πέτυχε επαναφορά της στη δικαιοδοσία της Κωνσταντινούπολης που είχε διακοπεί κατά τη σοβιετική περίοδο και στις 20 Φεβρουαρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, αποφάσισε να αποκαταστήσει την δικαιοδοσία του στην Εσθονία. Ως απάντηση, ο Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος, διέκοψε τις σχέσεις του με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Τον περασμένο Μάιο τα δύο Πατριαρχεία συμφώνησαν ότι στην Εσθονία θα συσταθούν δύο ανεξάρτητες ορθόδοξες εκκλησίες και αποφάσισαν επίσημα να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους.

 10. Ο/Η VITA MI BAROUAK λέει:

  Μάλλον φοβούνται ότι θα τους κλέψουν τους πελάτες…

 11. Ο/Η μεγαλοκοπέλα λέει:

  Μ’ αυτά και μ’ αυτά ξεχάσαμε τη Τζένη!

 12. Ο/Η politispittas λέει:

  Είναι συναρπαστικές οι ομοιότητες και οι εκλεκτικές συγγένειες που διακρίνουν την Ορθόδοξη Εκκλησία και τη λογική νομής εξουσίας κατά επικράτειες-περιοχές-χώρες κλπ με τη λογική και τους κανόνες των συμμοριών των δρόμων στις Αμερικανικές Πολιτείες.

  Ο δε τρόπος με τον οποίον απευθύνονται στην εκάστοτε τοπική αρχή προκειμένου αυτή να συνδράμει στο συγκεκριμένο συμφέρον κάθε φορά -που αφορά στη συγκράτηση της πελατείας του κάθε μαγαζιού-εκκλησίας- όπως και στην αποκλειστικότητα στην παροχή χριστιανικής παρηγορίας προς το ποίμνιον , δεν διαφέρει σε τίποτα από την αντίστοιχη παροχή Προστασίας.

  Θα ήταν εξόχως διασκεδαστικά όλα αυτά αν δεν ήταν τόσο αηδιαστικά.

  (Θα είχε ενδιαφέρον να ξεκινήσει κανείς μία ιστορία ανασκαφής σε αυτές τις συμπεριφορές , αναζητώντας την καταγωγή τους. Μιας που μιλήσαμε για τους δρόμους της Αμερικής και τις συμμορίες των δρόμων, μπορεί κανείς να παει πιο πίσω στη δεκαετία του 1910-1920 στην αυγή της Μάφια και να αναζητήσει τον πυρήνα στην Καθολική Ιταλία, στη Ρώμη και να καταλήξει με αρκετές ντρίπλες στο Βυζάντιο και τους Ρωμαίους)

  Συνιστώ ανάγωση στις εκπληκτικές περιπέτειες της «Αδελφής Φιντέλμα» του Πήτερ Τριμέην ο οποίος εντρυφεί με θαυμάσιο τρόπο στα πρώτα χρόνια του Καθολικισμού και του πολέμου με τον ακόμα Παγανιστικό Βορρά, όπου η Φιντέλμα έχει εισχωρήσει στην Χριστιανική Ιεραρχία ενδεδυμένη την καλογραια ενώ στην πραγματικότητα είναι πράκτωρ των Κελτών Μυστών.

 13. Ο/Η almostmonk λέει:

  Άστο βρε Ροίδη μας. Μην κουράζεσαι. Βρές άλλες χαρές. Μην πολεμάς την ορθοδοξία τους. Μόνοι τους θα την καταστρέψουν. Δεν βλέπεις;

  Και σε παρακαλώ βγάλε την φωτογραφία του παναγριότατου. Μας φέρνει αηδία και τρόμαξε την κόρη μου. Μπορείς να την αντικαταστήσεις με μια πιο εύστοχη.

  1)Δεν θα ξεχάσω σε ένα τηλεπαράθυρο όταν γυρνάει και λέει σε έναν άλλο ποιμένα, δηλ. τσοπάνο, λίγο πριν γίνει τσοπάνης Θεσαλονίκης, «εμείς να μην πάμε σε μια πλούσια μητρόπολη;». Μόνος του το είπε. Η γλώσσα τους καμιά φορά πάει στην αλήθεια.
  2)Για τις πυρκαγιές, ύψωνε το βλέμα του προς τον κύριό του, και φώναζε: «Κύριε γιατί μας τιμωρείς για τις αμαρτίες μας; Θα μετανοήσουμε!» Και τα πρόβατα από κάτω τσιμουδιά. Αντί να αρχίσουν να τον βρίζουν γιατί εν έτη 2007 τρομοκρατούν τους πιστούς.
  3)Μέχρι για τα καινούργια αεροπλάνα της Μπόινγκ έλεγε. Δεν θα έλεγε για τους ανταγωνιστές; Θα χάσει πελατεία, δηλ. χρήμα. Όλα τα άλλα είναι για τα πρόβατά του.

  Για αυτό αρνούμαι γενικώς αυτό το άρθρο να το διαβάσω. Όχι για εσένα. Δεν μπορώ ρε αδερφέ. Ξερνάω…

 14. Ο/Η politispittas λέει:

  Αγαπητοί φίλοι, συνειδητοποιημένοι πολίτες,

  Εκδόθηκε ψήφισμα που υπογράφηκε από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι οι χώρες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές πρέπει να δεσμευτούν ότι θα προστατεύσουν και θα αναδασώσουν τις καμένες περιοχές. Ξέρετε ποιός δεν υπέγραψε; …… Μα ποιός άλλος…. Η Ελλάδα!!!

  Μπείτε στο http://www.petitiononline.com/forestgr/ και υπογράψτε!!! Πρέπει να μαζέψουμε χιλιάδες υπογραφές! Στείλτε το μήνυμα σε φίλους! Όλοι να συμβάλλουμε, αν δεν θέλουμε να δούμε τσιμεντοποιημένες τις καμένες περιοχές!

 15. Ο/Η Balkan-Afrik λέει:

  Ωραία χριστιανική εικόνα …

 16. Ο/Η Πάρης λέει:

  Λασκαράτε, έχεις το λινκ από το ΒΗΜΑ;

 17. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Πάρη το link είναι

  tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=12481&m=A35&aa=2 – 24k –

  ή

  tovima.dolnet.gr/list_by_topic.php?fyllo=12481&tmhma=04 – 22k –

  και από εκεί στην κατηγορία Κόσμος.
  Αν δεν σου βγει

  Βάλε στο Google
  Άγριος θρησκευτικός πόλεμος Ρουμανία

 18. Ο/Η nightporter λέει:

  Αγαπητέ κ. Ροίδη παρακολουθώ από το εξωτερικό,όπου ευρίσκομαι αγραναπαυσάμενος , την επιστημονική ανάλυση που , εσείς και οι συνεργάτες σας με πάθος διεξάγετε στο μπλογκ με κεντρικό θέμα τα Ελληνοθρησκευτικά και ιδιαίτερα τα της Ελληνικής Ορθόδοξης Απατεωνίας . ( Ε.Ο.Α ) Ομολογώ ότι μαθαίνω πολλά πράγματα που δεν γνώριζα . Με την φαντασία, που διαθέτω μπορώ να αντιληφθώ τα τεκταινόμενα. Εχω να σας προτείνω το ακόλουθο :
  Οταν με το καλό συντόμως ο μακαριώτατος θα αναληφθεί στους ουρανούς και όλοι οι θρησκευτικοί και πολιτικοί κροκόδειλοι θα χύσουν δάκρυα και λόγους παρηγορίας , το μλόγκ σας να κάνει ένα αφιέρωμα την ημέρα εκείνη για το έργον και την ζωή του, έτσι ώστε να γίνει γνωστό το θεάρεστο έργον του σ΄ανατολή και δύση .
  Ευχαριστώ

 19. Ο/Η Φουνταμεταλιστης λέει:

  Κυριοι

  Για μια φορα ακομα διακρινω μια επιπολαιοτητα στα γραφομενα. Το τι ζητα ο κος Ανθιμος ΔΕΝ τα βγαζει απο το μυαλο του αλλά ειναι θεσμοθετημενα αιωνες πριν. Και δεν εχει να κανει με καμμια «αποκλειστικοτητα» αλλα με κανονες της Εκκλησιας.

  Οπως το Ελληνκο κρατος δεν μπορει να εχει δικα του νοσοκομεια, σχολεια ή αλλα ιδρυματα στη Γερμανια ή τη Σουηδια τα οποια θα λειτουργουν ΕΡΗΜΗΝ των κρατων στα οποια στεγαζονται έτσι δεν υπαρχει απολυτως ΚΑΝΕΝΑΣ λογω να υπαρχουν Ρωσσικες ή αλλες ενοριες στην Ελλαδα παρα μονο ΡΩΣΣΟΦΩΝΕΣ, οι οποιες θα υπαγονται στην Εκκλησια της Ελλαδας αφου εδω ευρισκονται.

  Η λογικη του παω όπου θελω και ανοιγω το δικο μου μαγαζακι ειναι προτεσταντικη.

  Αν ομως οι επιπολαιως κριτικαροντες ήξεραν βασει ντοκουμεντων και στοιχειων τον ολοενα αυξανομενο Πανρωσισμο και Ρωσικο Ιμπεριαλισμο ο οποιος μεταξυ αλλων εργαζεται πυρετωδως για την εξουδετερωση του Οικουμενικου Πατριαρχειου και την αναδειξη της Μοσχας σε παγκοσμιο θρησκευτικο Κεντρο (εκτος απο πολιτικο βεβαια), δεν θα γραφοντουσαν εδω οι ανοησιες που γραφονται.

  Διοτι οι Ρωσσοι μπορει να ειναι ιμπεριαλιστες, επεκτατιστες , πανσλαυιστες κλπ, αλλα τουλαχιστον αναδεικνυουν την Εκκλησια τους σαν πόλο και την στηριζουν εστω και μονο για να επιτυχουν την επικρατησή τους. Απο την Ρωσσικη Μαφια (= επιχειρηματιες) και τον Πουτιν μεχρι τον λαουτζικο και τους κομμουνιστες οι Ρωσοι στηριζουν την Εκκλησια τους σαν μεσο αυτοπροσδιορισμου αλλα και επικρατησης.

  Ενω στην Ελλαδα, βγαζουμε το αυτοκαταστροφικο μας μενος βγαζοντας τα ματια μας μονοι μας, υποσκαπτοντας το οποιο κύρος που μας εχει απομεινει σαν χώρα, πριονιζοντας το δεντρο που καθόμαστε, διαβαλοντας την Ορθοδοξη Φιλοσοφια και Γραμματεια, πολεμωντας την Εκκλησια και δημιουργωντας και blogs σαν και το παρον.

  Το ξερετε οτι πριν από 6-7 χρονια η Εκκλησια των Σκοπιων σε μυστικη συνατηση με τους Σερβους στο Νις ενω συμφωνησαν την ειρηνικη επιλυση της ονομασιας τους με τους Ελληνες και τους Σερβους, οταν ο Αρχιεπίσκοπος τους επεστρεψε στα Σκοπια ποιος ξερει κατω από ποιες πολιτικες πιέσεις υπαναχωρησε και τηλεφωνησε οτι η συμφωνια ακυρωνεται.

  Ολα τα εθνη καλως η κακως ταυτιζουν την επιβιωση τους με την θρησκευτικη τους παραδοση. Και καλως κανουν γιατι σε ενα εθνος ΤΑ ΠΑΝΤΑ εχουν να κανουν με αυτο. Απο την γεννηση και το θανατο, απο το γαμο μεχρι το διαζυγιο, απο την γραφη μεχρι τη γλωσσα, απο τη φιλοσοφια μεχρι το τροπο που η λαοι βλεπουν τη ζωη. ΔΕΝ ειναι τυχαιο που στην Ιαπωνια ή την Φινλανδια και αλλα αψογα οργανωμενα κρατη η αυτοκτονια παει σύννεφο ενω λογικα και σε σχεση με τις δικες μας συνθηκες διαβιωσης θα επρεπε να ειχαμε αυτοκτονησει ολοι ομαδικα.

  Αντι να στηριζουμε την επιβιωση μας σαν εθνικη και κρατικη οντοτητα στηριζοντας αυτα τα 2-3 πραγματα τα οποια μας διαφοροποιουν απο την ανυπαρξια του melting pot στηριζουμε αυτους που προσπαθουν να μας εξαφανισουν, ειτε λεγονται Ρωσοι, ειτε Αμερικανοι.

  Και πειτε μου εσεις εναν χαρακτηρισμο για αυτους που το κανουν.

  Φουνταμενταλιστης

  ΥΓ. Οσο για την «Αλληλεγγυη» για την οποια μπορω να εχω άμεση γνωμη και ως παθων και ως γνωριζων εκ των εσω, το προβλημα ΔΕΝ ειναι οτι το κρατος εδωσε κονδυλια γιατι καλως εκανε. Το προβλημα εγκειται στο

  1. Ποιοι και πως στελεχωσαν την Αλλυλεγγυη και πως επελεγησαν; Με ποια κριτηρια;

  2. Αν το κρατος μερολήπτησε εξωφθαλμα υπερ της, σε βαρος αλλων ΜΚΟ οι οποιες αγωνιζονται να παρουν ψιχουλακια ( οπως ισχυει αλλωστε και με την Action Aid της Μητσοτακη και αλλες αγνωστου ταυτοτητος ΜΚΟ οι οποιες διαχειριστηκαν εκατομμυρια επί ΠΑΣΟΚ τουλαχιστον – το λεω ως στελεχος 2 ΜΚΟ).

  3. Αν τα προγραμματα της Αλληλεγγυης προβαλουν τα Ελληνικα χρωματα η απλα αποτελουν μοχλο διεθνων δημοσιων σχεσεων διαφορων εκκλησιαστικων παραγοντων.

 20. Ο/Η roidis λέει:

  φίλε Φουνταμεταλιστη, ΛΕΤΕ τα εξής σουρεαλιστικα

  1. «Για μια φορα ακομα διακρινω μια επιπολαιοτητα στα γραφομενα. Το τι ζητα ο κος Ανθιμος ΔΕΝ τα βγαζει απο το μυαλο του αλλά ειναι θεσμοθετημενα αιωνες πριν. Και δεν εχει να κανει με καμμια “αποκλειστικοτητα” αλλα με κανονες της Εκκλησιας.
  Δεν ξέρω αν διακρίνετε κάποια επιπολαιότητα…Αυτό που διακρίνω εγώ από τα λεγόμενά σας είναι ότι δεν θα έπρεπε να δείχνετε τέτοια αμάθεια, εφ’ όσον οποιοδήποτε σύγχρονο Κράτος λειτουργεί βάσει του Συντάγματός του. Το Ελληνικό Σύνταγμα προστατεύει την ανεξιθρησκεία. Τελεία και Παύλα. Μήπως ο κος Άνθιμος είναι νόμιμα εκλεγμένος αντιπρόσωπος του ελληνικού λαού και δεν το έχω αντιληφθεί;

  σουρεαλιστικό Νο2, ΛΕΣ «Οπως το Ελληνικο κρατος δεν μπορει να εχει δικα του νοσοκομεια, σχολεια ή αλλα ιδρυματα στη Γερμανια ή τη Σουηδια τα οποια θα λειτουργουν ΕΡΗΜΗΝ των κρατων στα οποια στεγαζονται έτσι δεν υπαρχει απολυτως ΚΑΝΕΝΑΣ λογω να υπαρχουν Ρωσσικες ή αλλες ενοριες στην Ελλαδα παρα μονο ΡΩΣΣΟΦΩΝΕΣ, οι οποιες θα υπαγονται στην Εκκλησια της Ελλαδας αφου εδω ευρισκονται.»
  Διακρίνω έναν πρωτόγονο τρόπο σκέψης με πολλά ψήγματα ριγμένα από απροσδιόριστα ύψη που ζητούν εναγωνίως ερμηνείες και αίτια…

  Μα κύριέ μου είστε καλά; έχετε διαβάσει το Ελληνικό Σύνταγμα; Είδατε πουθενά γραμμένο ότι ο Αποκλειστικός Αντιπρόσωπος του Χριστιανισμού είναι η Ελλαδική Εκκλησία; Το αν θέλει κάποιος να ιδρύσει και να χτίσει μια οποιαδήποτε εκκλησία, είναι ζήτημα του Κράτους, εκείνο βάσει του Νόμου το επιτρέπει ή το απαγορεύει…Και επιτέλους η Εκκλησία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ το ελληνικό κράτος. Αντιπροσωπεύει μόνο τον εαυτό της.

  Το υπόλοιπο μέρος του κειμένου σας δεν θα το σχολιάσω γιατί διέπεται από την παραπάνω λογική, και αν συνεχίσω θα σας πληγώσω.

 21. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Κύριε Φουνταμενταλιστή,
  είστε fan του Γιώργου Φούντα υποθέτω, εκτός κι αν κάνετε λογοπαίγνια με τον όρο «Φονταμενταλιστή», που εμφανώς σας περιγράφει. Η ωμότητά σας με τρομάζει. Να την αποδώσω σε έμφυτη ειλικρίνεια, ή να το πως κάπως κομψά σε αφέλεια; Ομολογείται πως η Ορθοδοξία στη Ρωσία στηρίζεται από την Μαφία (αληθέστατο) όπως κι εδώ λέω εγώ (παραδικαστικά, παρακράτος Δεξιάς, κλπ) και επίσης ομολογείται με σαφήνεια πως η Εκκλησίες δεν είναι πνευματικοί οργανισμοί του Υπερπέρατος, αλλά κοσμικά όργανα άσκησης πολιτικής. Υπερβάλετε κάπως λέγοντας πως αυτό γίνεται παντού. Στον πολιτισμένο κόσμο (Δανία, Ολλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Φιλλανδία κλπ) νομίζω πως όχι, αλλά σε χώρες τριτοκοσμικές (Σαουδαραβία, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Λιβύη, Ελλάδα κλπ) σίγουρα ναι. Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τη λογική σας για Ιαπωνία και Φιλλανδία όπου αποδίδεται τις αυτοκτονίες στην έλλειψη θρησκευτικότητας. Στη Φιλλανδία υπάρχει Ορθόδοξη Εκκλησία (70.000 πιστοί) και στην Ιαπωνία (50.000 πιστοί) το ίδιο. Έχετε επιστημονικές μετρήσεις πως οι οπαδοί τους αυτοκτονούν λιγώτερο; Θα με ενδιέφερε να μου υποδείξετε τις σχετικές στατιστικές.
  Ευχαριστώ.

 22. Ο/Η Φουνταμενταλιστης λέει:

  Κε Ροιδη

  Τι σχεση εχει η ανεξιθρησκεια με τα παραπανω. ΚΑΜΜΙΑ. Φοβαμαι πως εξακολουθειτε να δινετε μια ερμηνευτικη σε λαθος βαση. Και τουτο διοτι το να ιδρυθει μια ΟΡΘΟΔΟΞΗ εκκλησια, επαναλαμβανω ΟΡΘΟΔΟΞΗ, ειναι θεμα ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ εκκλησιαστικο και δευτερευοντως κρατικο. Το κρατος πρεπει να διαφυλαξει το δικαιωμα του καθε οργανισμου να λειτουργει αυτονομα συμφωνα με τους δικους του εσωτερικους κανονες και ταυτοχρονα να ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑτον οποιοδηποτε οργανισμο ειτε λεγεται Εκκλησια, ειτε συλλογος, ειτε Μη Κυβερνητικη Οργανωση, ειτε Σουπερκμαρκετ, ειτε μαρκα τσιγαρων απο προσπαθειες αντιποίησης του.

  Βεβαιως και η Ορθοδοξη Εκκλησια δεν μπορει να ειναι ο μονασδικος εκπροσωπος του Χριστιανισμου στην Ελληνικη επικρατεια αλλα δεν νομιζετε πως μπορει να ειναι ο μοναδικος εκπροσωπος του ΕΑΥΤΟΥ της.

  Δηλαδη πως θα σας φαινοταν αν εγω υπεγραφα σε διαφορα blogs ως Ροιδης; Και ακομα καλυτερα, αν αρχισω να στελνω στο δικο σας το blog μυνηματα με την υπογραφη roidis βασιζομενος στο δικαιωμα του αυτοπροσιορισμου. ΘΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΤΕ στο ονομα της ελευθεριας του λογου; Θα μου δωσετε το δικαιωμα να προσποιηθω ότι ειμαι εσεις χωρις να ειμαι, και μαλιστα στο δικο σας τον χωρο;

  Συμφωνα με τους κανονες τις ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ απαγορευεται ο καθενας που παριστανει τον Ορθόδοξο να ανοιγει «υποκαταστημα» (διοτι περι αυτου προκειται) σε μια χώρα που υπαρχει ήδη άλλη Ορθόδοξη Εκκλησια χωρις αδεια και συνενοηση μαζι της. Και αυτο γιατι στην ουσια ΔΕΝ υπαρχει ΑΛΛΗ Ορθοδοξη Εκκλησια αλλα ειναι μια. Οι διαφοροποιησεις εχουν χαρακτηρα γεωγραφικου και δυστυχως συνηθως και εθνικου προσιορισμου. Η Εκκλησια δεν ειναι franchise και η Ορθοδοξη εκκλησια εχει δικη της δομη, οργανωση και κανονες που δεν μπορει η ιδια να αυτοαναιρει για λογους πολιτικων σκοπιμοτητων όπως κανουν τελευταια οι Ρωσοι εθνικιστες.

  Οι Ρωσσοι μπορουν ελευθερα να ανοιξουν στην Ελλαδα από οικους ανοχης μεχρι καζινο και πλυντηρια ρουχων και χρηματων. Μπορουν να κτισουν Ορθοδοξους ναους ή και να ανοιξουν εκκλησιες του θεου της Προφητειας, της Παρανοιας, της Διχονοιας, των Μαρτυρων του Αγιατολα, της Ρωμαιοκινεζικης εκκλησιας. ΔΕΝ μπορουν όμως συμφωνα με το ΣΥΝΤΑΓΜΑ και τους νομους του ΚΡΑΤΟΥΣ να ανοιξουν εταιρεια αναψυκτικων που θα λεγεται Coca Cola, πολυκαταστημα που θα λεγεται Hondos Center και Εκκλησια που θα λεγεται Ορθοδοξη, χωρις αδεια από την ήδη υφισταμενη σε αυτο τον τόπο εδω και 2000 χρονια.

  Και απορώ πως ενω διατεινεσθε υπερμαχος του διαχωρισμου Εκκλησιας και κρατους, αυτη τη στιγμη κανετε ακριβως το αντιθετο. Υπεραμυνεσθε μιας κινησης του κρατους να επεμβαινει στα εκκλησιαστικα. Δυο μετρα και δυο σταθμα; Η μονη ερμηνεια που μπορω να σκεφθω ειναι η εμπαθεια.

  Ακομα και στην Σκανδιναυια υπαρχουν προυποθεσεις για να χαρακτηρισθει καποιος οργανισμος ως Εκκλησια.
  Δεν μπορω εγω με 5 φίλους μου να ανοιξω μαγαζακι και να το λεω Ρωμαιοκαθολικη Εκκλησια της Ελλαδος επί ετσι γουσταρω και το κρατος να κανει αυτο που θελω εγω, και η επισημη Ρωμαιοκαθολικη Εκκλησια να μην μπορει να αμυνθει. Ουτε καν Εκκλησια των Μαρτυρων του Ιεχωβα. Υπαρχει συγκεκριμενη Εκκλησια Μαρτυρων του Ιεχωβα υπ αυτο το ονομα και ΔΕΝ μπορει να υπαρχει δευτερη στο ιδιο κρατος. Κατι τετοιο θα ηταν πλαστογραφηση. ΤΟΥΝΑΝΤΙΟΝ: Η κατωχύρωση του οιοδηποτε οργανισμου ως συγκεκριμενη εκκλησια ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ την Δημοκρατια και αποτελει σεβασμο στις αξιες που το κρατος οφείλει να προστατευσει.

  Οπως ΔΕΝ μπορει να υπαρξει δευτερο κομμα ΣΥΡΙΖΑ (Συνεργασια Ριψοκινδυνων Αριστερων) ή και τριτο κομμα ΣΥΡΙΖΑ (Συρροή Ιδεολογων Ζαπλουτων) γιατι αυτο αποτελει αντιποίηση, έτσι δεν μπορει να υπαρχει και ΔΕΥΤΕΡΗ Ορθοδοξη Εκκλησια σε μια χώρα ΚΑΙ για λογους εσωτερικων ΤΗΣ κανονων της ΚΑΙ για λογους προστασιας της από αντιποιηση.

  Τωρα, γιατι ο Καραμανλης εδωσε αδεια στη Ρωσικη Μαφια που ξεπλενει ολο το χρημα μεσω θρησκευτικων ιδρυματων στην Εσθονια να ιδρυσει και Ρωσσικη Εκκλησια στην Αθηνα την στιγμη που μονο εγω ξερω πως υπαρχουν τουλαχιστον ήδη τεσσερεις, η ερμηνεια ειναι μαλλον εύκολη:
  Για τον ιδιο λογο που πηρε τα Ρωσικα πυροσβεστικα μετα την πρωτη πυρκαγια που ξεσπασε μετα την αρνηση για υπαναχώρηση της Ελλαδας στο θεμα του βετο με το ΝΑΤΟ και τα Σκοπια, και της διεθνους υπογραφης συμφωνιας για το Ρωσικο γκαζι.

  Φουνταμεταλιστης

 23. Ο/Η Φουνταμενταλιστης λέει:

  Παιδια ελεος, πρεπει να κανω και καμμια δουλειά.

  Λοιπον κε Λασκαρατε,

  Οσον αφορα τον όρο Φουνταμενταλιστης μετα από διαφορες απο τηλεορασεως συζητησεις οιδημονων και μη κατεληξα στο ισως λανθασμενο συπερασμα ότι ετσι ειναι η ορθη γραφη του όρου προερχόμενου από το λατινικο Fundamentalism.

  Οσον αφορα την επιλογη του ορου σαν υπογραφη, ευνοητο ειναι οτι εμπεριεχει αρκετη δοση ειρωνιας διοτι απευθυνεται σε ενα χωρο στον οποιο ο μεσος ορος των γραφοντων μαλλον επιδιδεται σε ενα κυνηγι μαγγισων με ρασα και αβιαστα θα κολλουσε το ροζ ή γαλαζιο τριγωνο (η μαλλον σταυρο) του Φουνταμενταλιστη στο πετο όποιου τυχον εχει μερικώς ή και ολικώς διαφορετικη άποψη.

  Όπως λεει και ο Καβαφης οι βαρβαροι αποτελουν καποια λύση σε καποιον κοσμο που εχει αναγκη να πιστευει σε αυτους, (με την ιδια λογικη που ΙΣΩΣ καποιοι αλλοι να εχουν την αναγκη να πιστευουν στο Θεο, ) και για αυτο αυτοπροσδιορίσθηκα ως βαρβαρος να σας απαλλαξω απο τυχον χαρακτηρισμους και να λειτουργησω αφαιρετικα: Δηλαδη οτι τελικα μπορει, λέω, ΜΠΟΡΕΙ και να μην ειμαι ουτε τοσο βαρβαρος ουτε τοσο ανεγκεφαλος οσο θα σας ικανοποιούσε να ειμαι ως πιστευων.

  Επειδη τυχαινει η συζυγος μου να ειναι Φινλανδη, τεως προτεσταντισα και νυν Ορθοδοξη, μπορω να γνωρίζω πως και το Φινλανδικο κρατος συνεργαζεται και λειτουργει αριστα με τις δυο επίσημα αναγνωρισμενες Εκκλησιες αλλα και τις ανεπίσημες, χωρις να υπαρχει ΚΑΝΕΝΑ προβλημα επικαλυψης δικαιοδοσιών. Αρα ειμαι επισης σε θεση να γνωριζω πως το προβλημα δεν ειναι η συνυπαρξη Εκκλησιων και Κρατους αλλά η αντιδημοκρατικη λειτουργια των θεσμων που ακριβως επειδη ειναι αντιδημοκρατικη παυει να ειναι και λειτουργια με τα αθλια για την χώρα μας αποτελέσματα.

  Το προβλημα στην Ελλαδα ΔΕΝ ειναι η ανάμειξη της Εκκλησίας στο κρατος αλλά κυρίως ο ΜΗ έλεγχος του κρατους στην Εκκλησια. Το κρατος ΩΦΕΙΛΕΙ να αναμειγνυεται στα Εκκλησιαστικα ζητηματα οχι παρεμβαινοντας στην λειτουργια τους διοριζοντας μητροπολιτες αλλά διασφαλιζοντας οτι η λειτουργια τους ειναι δημοκρατικη και συμφωνα με του κανονες της πολιτειας και της εκκλησιας και συμφωνα με καποιο καταστατικο χαρτη ο οποιος καταστρατηγειται βαναυσα.

  Όπως εξ αλλου το κρατους πρεπει μα παρεμβαινει και να ελεγχει όλες τις αυτοαποκαλουμενες ή μη εκκλησιες του τυπου Νεα Ακροπολη, Νεα Βεργινα, Νεες Πυραμιδες, Νεοι Δίδυμοι Πύργοι κλπ για το αν κατατρωγουν περιουσιες, αν υποβαλουν σε πλυση εγκεφαλου, αν τρώνε ολοι μαζι δηλητηριασμενο Σούσι έχοντας κανει πρωτα την διαθήκη τους προς ώφελος του Διευθυνοντα Σύμβουλου της εκκλησιας κλπ.

  Στην Ορθόδοξη Εκκλησία το προβλημα ειναι η ανεξελεγκτη δεσποτοκρατια, ο εθνικισμος, η εξουσια και η χλιδή. Η αδιαφανεια στα οικονομικα. κλπ.

  Το προβλημα ειναι οτι το κρατος μισθοδοτει φιλοδοξους και αυτοευνουχισμενους καριεριστες αρχιμανδριτες για να υπηρετουν ως εγκαθετοι σε διαφορες ενορίες βγαζοντας την πίστη του καθε φουκαρά οικογενειαρχη παπά, ενω οι κανονες της Εκκλησιας λένε ότι υπάρχουν μονο εγγαμοι ιερεις και ιερομοναχοι, εγκλειστοι σε μοναστηρια.

  Το προβλημα ειναι οτι το κρατος ΔΕΝ ελεγχει ποιοι ειναι οι εκλεκτορες σε διαφορες μητροπολεις και εαν αναμεσά τους υπαρχουν λαϊκοι από τις τοπικες κοινωνίες.

  Το προβλημα ειναι οτι το κρατος ΔΕΝ ελεγχει ποιοί και πως διορίζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι στις Μητροπόλεις, Αρχιεπισκοπές και Συνόδους αλλά διορίζονται ανηψιοι και κολλητοι.

  Το προβλημα ειναι πως το κρατος ΔΕΝ ελεγχει.

  Και σε μια κατασταση που ολοενα και χειροτερευει ποιος εντιμος και ιδεολογος πιστος θα παει σαν προβατο επι σφαγη να φορεσει το ρασο από αγάπη για τον συνανθρωπο.

  Αυτο που χρειαζεται ειναι ΚΑΘΑΡΣΗ. Το εαν αυτο θα γινει με τον χωρισμο Εκκλησιας και κρατους η αντιστροφως ειναι ενα μεγα φιλοσοφικο, ιδεολογικο και πρακτικο ζητημα στο οποίο ειναι επιπολαιοτητα να παρει κανεις ΑΒΙΑΣΤΑ θεση, ειτε ορμωμενος από θρησκευτικο πατριωτισμο ειτε από προκατάληψη και αντιθρησκευτικη εμπαθεια. Και σίγουρα τα πραγματα δεν ειναι ασπρα η μαυρα. Οτιδηποτε αλλο ειναι δογματισμος.

  Το δικο σας προβλημα – κατ εμενα βεβαια – όμως ειναι πιο βαθυ. Ειναι η αδυναμια διαχωρισμου μεταξυ ενος θεσμου και της κακής λειτουργιας του. Ειναι επίσης ο Δυτικης και Προτεσταντικης προέλευσης δυϊσμος που διαχωριζει θεσμους, πραγματα και προσωπα είτε σε απολύτως καλά είτε σε απολύτως κακα. Και εξ αιτιας αυτου του δυϊσμου οδηγουμαστε σε ρατσιμο και προκαταληψη η οποία υφερπει και στο παρον blog: Ο Ανθιμος , ο Χριστοδουλος και ολοι οι ρασοφοροι εχουν a priori λαθος και αδυνατον να εχουν δικαιο σε οτιδηποτε, μονο και μονο επειδη ειναι στελεχη της Εκκλησιας.

  Και εξ αιτιας αυτου του Δυισμου εχουμε στη Ευρωπη κυρίως φαινομενα είτε επιφανειακου Πουριτανισμου (εμεις οι καλοι και οι αλλοι οι κακοί) είτε ηθικου εκφυλισμου και αμοραλισμου (αφου δεν μπορω να ειμαι καλος ή μαλλον αφου δεν υπαρχει ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ καλο και κακο, ας κανω τουλαχιστον κανενα όργιο με κρακ, την ανηψιά μου και 3 ανήλικους Φιλιπινεζους).

  Αν διαφοροποιηθειτε αυτο τον τροπο σκεψης ίσως τοτε να μπορεσετε να δειτε πως ισως ακομα ο Χριστοδουλος ισως μπορει να εχει 70% αδικο σε αυτα που λεει αλλα και 30% δικαιο (τα ποσοστα αυθαιρετα) και επίσης να καταλαβετε πως μπορει ενας πολίτης αφ ενος να κατακρινει την συνεργασια Εκκλησιας, κρατους και παρακρατους αλλα παραλληλα να πιστευει σε αυτην σαν ΘΕΣΜΟ.

  Αλλη φορα θα απαντησω στον doctor επι της ουσιας για το ποιο μπορει να ειναι το προφιλ του πιστευοντος και του μη πιστευοντος. Δεν το κανω εδω γιατι το θεμα της συζητησης δεν ειναι αν καποιος πιστευει στο Θεό η όχι αλλά η σχεσεις Εκκλησιας κρατους. Ή μαλλον εγω προτιμω το Εκκλησιας -πολιτων γιατι οπως εσεις διατηρειτε το δικαιωμα να μην δεχεσθε την Εκκλησια εγω μπορει να μην δεχομαι το Κρατος και να το θεωρω μια μορφη καταπιεστικης εξουσιας. Ή μπορει να εχω αντιρρησεις για το κατα πόσο η Κοινοβουλευτικη ή η πολυκομματικη Δημοκρατια ειναι κατ αναγκη το τελειοτερο σύστημα.

  Φουνταμενταλιστης

  ΥΓ Το προαναφερθεν ζητημα των αυτοκτονιων αφορα την ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ εθνικη συνειδηση καποιων λαων η οποια εχει διαμορφωθει απο την θρησκεια τους. Αυτο ειναι προφανες στους ιαπωνες και στους Φινλανδους. Οι Φινλανδοι Ορθοδοξοι ΔΕΝ αποτελουν εξαιρεση, αρκετοι εχουν αυτοκτονησει και το μεγαλυτερο προβλημα στην Ορθοδοξη εκκλησια της Φινλανδιας ειναι η προτεσταντοποιηση και η εκκοσμικευση της θεολογιας της επειδη απαρτιζεται κατα κυριο λογο από προσύλητους οι οποίοι εχουν αλλοιωσει το πνευμα της.
  Δεν ανφερωμαι σε αλλα εθνικα χαρακτηριστικα τους αλλα σε αυτα που εχουν να κανουν με το θανατο, τον πόνο και την αντιμετωπιση τους.

 24. Ο/Η Zorba The Greek λέει:

  Αγαπητέ Ροϊδη,

  τα πράγματα είναι περισσότερο απλά απ’ όσο ορισμένοι αναγνώστες σας τα κάνουν. Δύο είναι τα ζητήματα: Τι λέει το Σύνταγμα της Ελλάδας και τι αναφέρει το Εκκλησιαστικό Δίκαιο. Σύμφωνα, λοιπόν, με το ελληνικό Σύνταγμα είναι προφανέστατο ότι ο οποιοσδήποτε έχει το δικαίωμα να ιδρύσει τη δική του εκκλησία, άσχετα με τις όποιες αντιδράσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, που δεν της πέφτει λόγος καθώς δεν έχει την αποκλειστικότητα του ορθόδοξου δόγματος. Αυτό το ζήτημα είναι ζήτημα του κράτους και όχι του Παναγιωτάτου Άνθιμου. Από την άλλη πλευρά, η μόνη ένσταση της ελλαδικής ορθόδοξης εκκλησίας, βασισμένη στους εκκλησιαστικούς κανόνες και φυσικά στην προφανή προστασία της δεοντολογίας, είναι πως η όποια νέα εκκλησία δε μπορεί να φέρει το όνομα «Εκκλησία της Ελλάδος» ή «Ορθόδοξος Εκκλησία της Ελλάδος». Ως εκ τούτου λοιπόν, δεν υπάρχει κανένα νομικό (πόσο μάλλον ηθικό) κώλυμα σχετικά με την ίδρυση μίας κάποιας ορθόδοξης, βουδιστικής ή εξωγήινης εκκλησίας και οι όποιες αντιδράσεις, είναι αν όχι εκ του πονηρού, τουλάχιστον μη βάσιμες. Και σε τελική ανάλυση, δεν απειλείται η Εκκλησία της Ελλάδος ούτε η πασιφανής «πνευματική κυριαρχία» της στον Ελλαδικό χώρο, εαν οι Ρώσοι, οι Σέρβοι ή όποιοι άλλοι ιδρύσουν Ορθόδοξη εκκλησία, από τη στιγμή που αυτή έχει τη δική της ρωσική ή σέρβικη ταυτότητα που τη διαφοροποιεί από την ελληνική. Οι αντιδράσεις του κ.Άνθιμου, όπως και να το κάνουμε, δε στέκουν.

 25. Ο/Η Φουνταμενταλιστης λέει:

  Ξαναπεφτω στο ιδιο αμαρτημα και ξαναγραφω.

  Αγαπητε Zorba,

  Θα μπορουσε κανεις να πει οτι θεωρητικα εχεις δικιο οπως τα γραφεις υπαρχουν ομως τρια ζητηματα.

  1. Ειναι βασικη Ορθοδοξη αρχη ότι δεν μπορoυν να υπαρχουν δυο Ορθοδοξες Εκκλησιες στον ιδιο γεωγραφικο χώρο. Όπου υπαρχουν λογω ιδιαιτερων συνθηκων είναι παρατυπια.
  Μπορουν να υπαρχουν απειρες Ρωσσωφωνες, Σερβόφωνες, Ρουμανοφωνες η και αλλες ενοριες στην ιδια χωρα, με τα δικα τους εθιμα και πολιτιστικα τους χαρακτηριστικα και την αυτονομια τους, αλλα όλες θα ανηκουν στην υφισταμενη τοπικη αρχη. Το ιδιο ισχυει και για τυχον Ελληνοφωνες ενοριες στη Ρωσια.

  2. Η Μοσχα αντιδρα λυσωδως στην δημιουργια αλλων εκκλησιων ακομα και εαν δεν ευρισκονται στον γεωγραφικο χώρο της Ρωσιας, όπως στην Εσθονια και την Ουκρανια. Πως λοιπον επιδιωκει εμμεσως και εντεχνως να δημιουργησει καποιο αλλο καθεστως στην Ελλαδα και ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ; Οσοι εχουν παει στο Αγ Ορος θα εχουν δει τα τεραστια κτισματα των Ρωσικων Μονων Αγ. παντελεημονος και Αγ. Ανδρεα που συμφωνα με ιστορικους δρομολογουσαν την σταδιακη υπαγωγη του Αγ. Ορους στη Τσαρικη Ρωσια και τη δημιουργια βασης στο Αιγαιο, στελεχωμενης από μοναχους -μαϊμου.

  3. Οταν βγαινει ο «Χ» Άνθιμος και αντιδρα, ας του επιτρεψουμε να ξερει και λογω θεσεως και καποια στοιχεια και δεδομενα τα οποια εμεις τυχον να μην ξερουμε. Ας τον κατηγορησουμε αν θελουμε οτι μπορει να το κανει για την καρεκλα και μονο, αλλα ας του δωσουμε και το δικαιωμα να ξερει. Τετοιος ξαφνικος πονος τους επιασε τους Ρωσους «επιχειρηματιες» – ιδρωνω και μονο που το γραφω – να δημιουργησουν στην Ελλαδα Εκκλησιαστικο Ιδρυμα; Οι Ρωσιδες οικιακες βοηθοι εχουν ήδη τις Ρωσικες ενοριες τους. Στη Φιλελληνων, στην Αχαρνων, στην Ηλιουπολη, στο Μενιδι κλπ. Οι επιχειρηματιες χρειαζονται ξεχωριστη για να μη συχνωτιζονται με τη πλεμπα;

  Μολις σήμερα μου προωθηθηκαν σκοτεινα δημοσιευματα από Ρωσοφιλους κύκλους της Αγγλιας τα οποία απροκαλυπτα και χυδαια επιτιθενται στο Οικουμενικο Πατριαρχειο, υποβιβαζοντας την δικαιοδοσια του ονομαζοντας το «το περιορισμενο πατριαρχειο της Istanbul» προβαλωντας εμμεσως πλην σαφως το Πατριαρχειο Μοσχας, και παιρνωντας ουτε λιγο ουτε πολυ το μερος του Τουρκικου βαθεως κρατος εναντιον του Πατριαρχειου.

  Σχετικες πληροφοριες στον δημοσιογραφο Γιωργο Αλεξανδρου απο το περιοδικο «Τριτο Ματι».

 26. Ο/Η roidis λέει:

  Συγνώμη που επεμβαίνω στην ομολογουμένη ευχέρεια του Λόγου σας, αλλά εφ΄όσον αναφέρετε για τους μονίμως εγκατεστημένους κύκλους της συνωμοσιολογίας του περιοδικού «Τρίτο Μάτι» …Σας βγάζω το καπέλο. Μπράβο στη πηγή σας!

  Επίσης, νομίζω ότι στη πρώτη σας παράγραφος που μιλάτε για :

  «Ειναι βασικη Ορθοδοξη αρχη ότι δεν μπορoυν να υπαρχουν δυο Ορθοδοξες Εκκλησιες στον ιδιο γεωγραφικο χώρο[…]»

  Αυτό μπορεί να είναι μια αλήθεια που δεν αφορά τους νόμους και τη λειτουργία του Κράτους. Είναι η αλήθεια της Εκκλησίας και μόνο.

  Στα υπόλοιπα δεν ξέρω πως να σας απαντήσω, με φέρνετε σε φοβερή αμηχανία γιατί δεν ξέρω αν αυτά που γράφετε τα γράφετε για να δοκιμάσετε τη νοημοσύνη μας. Εκτός και αν μας κοροϊδεύετε, τότε αλλάζει. 🙂

 27. Ο/Η nightporter λέει:

  Κύριε Φούντα -Μέντα-Ληστή μου ( χιούμορ κάμνω ),νομίζω ότι
  βρίσκεσθε σε διένεξη με τον καλό εαυτόν σας . Ολες αυτές οι πολυλογίες και τα ντριπλαρίσματα που εκθέτετε δημιουργούν στους αγαπητούς φίλους του μπλογκ, που όπως αντιλαμβάνεσθε δεν πιστεύουν ούτε στα πόδια τους , άνοιαν . Το διαπιστώνετε άλλωστε και εσείς. Αναγκάζεται τον τρισμέγιστο Λασκαράτο να καταναλώνει δυνάμεις και χρόνο για να σας ανταπαντά . Το όλον πρόβλημα συνίσταται ότι οι εκκλησίες ανέκαθεν είτανε και είναι κέντρα διεφθαρμένης εξουσίας και στηρίζονται στον φόβο του ανθρώπου για τα μετέπειτα . Χρησιμοποιούν, όπως πολύ καλά γνωρίζεται την τέχνη της υποκριτικής και της απάτης για να κάνουν τα ιντερέσια τους .
  Καλλίτερον εμού γνωρίζεται πόσο αισχρά και άθλια εκκλησιαστικά υποκείμενα υπηρετούν πωλώντας πατριδοκαπηλεία .
  Σας παρακαλώ ΄δεστε τα πράγματα στην απλοική τους μορφή . Διαπιστώνω ότι υπάρχουν εντός σας απορίες που δεν έπρεπε να υπήρχαν. Το ότι με πίστη μπλογκομαχείτε είναι θετικό γεγονός .
  Ας αρχίσουμε όλοι μαζί να ζητήσουμε τον χωρισμό κράτους και εκκλησίας , έτσι ώστε να πάρει ο καθένας ότι του ανήκει . Αυτό είναι ένα από τα πρώτα βήματα . Να σταματήσουνε οι αγιασμοί και οι χοροστατήσεις , οι κρατικές δωρεές και επιχορηγήσεις .
  Αυτά είναι τα πιό απλά που βρισκόμαστε στο 2007 και τα ζητάμε .
  Στην Ευρώπη είναι τετελεσμένες πράξεις που ανήκουν στο δημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο . Δώστε λοιπόν και σείς μια σπρωξιά
  για την πραγματοποίηση του αυτονόητου. Αφού ενστερνιστείτε τις απόψεις αυτές , προσωπικά εμένα δεν θα με ενδίεφερε οτιδήποτε και να γράφατε για την πίστη σας και την εκκλησία σας ακόμα και ένα ταγκό να χορεύατε με τους υποψηφίους ιεράρχες για τον αρχιεπισκοπικόν θώκο .

 28. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Φονταμενταλιστή
  έχουμε κι εμείς δουλειές και ξενυχτάμε για να σου απαντήσουμε. Από που να ξεκινήσω; Ώστε δεν πρέπει να υπάρχουν δυο ορθόδοξες Εκκλησίες στην ίδια χώρα. Και γιατί τότε στην Εσθονία υπάρχουν δυο; Και γιατί στην Ελλάδα υπάρχουν 5; Τέσσερεις παλαιοημερολογίτικες (όπως και η ρωσική) και μια κρατική. Γιατί δηλαδή το κράτος επιτρέπει-και πολύ σωστά να υπάρχουν οι Παλαιοημερολοτρελλοί και δεν θα επιτρέψει στους Ρώσους; Άρα αυτό που λες για την μία και μόνη Ορθόδοξη Εκκλησία δεν στέκει. Δηλαδή ρε Φονταμενταλιστή, αν αύριο η κρατική Εκκλησία υποστεί σχίσμα, θα πρέπει το κράτος να παρέμβει και να την επανενώσει; Δεν σου φτάνουν τα ξυλοκοπήματα και οι διώξεις που εξαπολύθηκαν τον προηγούμενο αιώνα κατά των Παλαιοημερολογιτών; Και δεν μας λές γιατί στην Αμερική υπάρχουν καμμιά δεκαριά Ορθόδοξες Εκκλησίες; Δεν παραβιάζετε εκεί το Copyright; Στην Ουκρανία γιατί υπάρχουν τρεις Ορθόδοξες Εκκλησίες; Στη Βουλγαρία γιατί υπάρχουν δυο; Στο Μαυροβούνιο γιατί υπάρχουν δυο; Στη Ρωσία γιατί υπάρχουν τρεις; Στη Ρουμανία γιατί υπάρχουν τρεις; Ο Άνθιμος είναι ο ξύπνιος κι ο πονηρός που θα απαγορεύσει να ιδρυθούν άλλα ορθόδοξα μαγαζιά; Αύριο κιόλας να ιδρύσω την Ορθόδοξη Εκκλησία της Κάτω Κωλοπετεινίτσας και κόπιασε αν τολμάς να μου την κλείσεις. Θα πουλάω τα κεριά μισοτιμής και θα έχω τρεις εικόνες που ματώνουν και μια ιερή μούμια στη βιτρίνα. Μπορεί ο Άνθιμος να μου το απαγορεύσει; Θα τρέξω στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
  Κατακρίνεις το φιλόδοξο πατριαρχείο της Μόσχας που θέλει να ΄σφετεριστεί τα προνόμια του πατριαρχείου της Πόλης. Μήπως το οικουμενικό πατριαρχείο που σφετερίστηκε τον τίτλο οικουμενικό που του τον χάρισε ένας ελεεινός αυτοκράτορας, είναι νόμιμο και σύμφωνο με τους εκκλησιαστικούς Κανόνες; Το μόνο οικουμενικό πατριαρχείο είναι αυτό της Ρώμης. Ο πάπας διαμαρτυρήθηκε και δίκαια γιατί από που πήγασε το δικαίωμα για να πάρει η Κωνσταντινούπολη αυτόν τον τίτλο που η παράδοση είχε δώσει στην Ρώμη; Σου ξαναλέω πως διαβάζεις την Ιστορία επιλεκτικά. Ασφαλώς δεκάρα τσακιστή δεν δίνω για τον τίτλο και για τον πάπα, αλλά ΄μιλώντας από εκκλησιολογική σκοπιά ξέρεις πολύ καλά πως ο τίτλος οικουμενικός δεν έχει κανένα έρεισμα. Σε παραπέμπω στο εξαιρετικό βιβλίο ενός τίμιου ιερέα του Φιλόθεου Φάρου «Η Εκκλησία ως σκάνδαλο και ως Σωτηρία», όπου θα δεις τι θέση παίρνει στο θέμα.
  Θέλουμε χωρισμό Εκκλησίας-Κράτους, δεν θέλουμε να πληρώνουμε το ελεεινό παπαδαριό, να χωρίσουμε και εσείς σφαχτείτε μεταξύ σας, ο Άνθιμος με τους Ρώσους, ο Ζακύνθου με τον Κωλοσούζα και ο Γιοσάκης με τον Βαβύλη.

 29. Ωχ μωρέ αυτός ο φουνταμενταλιστής (sic) δεν τρώγεται, όλοι οι θρησκειόπληκτοι διακρίνονται από το ίδιο ελάττωμα στον εγκέφαλο, δεν μπορούν να διατηρήσουν τους συνειρμούς τους καθαρούς, δεν μπορούν να ακολουθήσουν έναν ίσιο δρόμο από την αιτία για την οποία μιλάνε προς το αιτιατό για το οποίο μιλάνε, και αυτό είναι βέβαια φυσικό και επόμενο, γιατί δεν υπάρχει τέτοιος ίσιος δρόμος, και οι ίδιοι φτάνουν πάντα από το πρώτο στο δεύτερο πετώντας, περπατώντας σε ύδατα, σε αναμένα κάρβουνα, κλπ.

  Το σχόλιο που έχω να κάνω εγώ είναι σχετικά με τις παρομοιώσεις που έχουν προταθεί μέχρι στιγμής.

  Ο atheofobos ξεκίνησε με μία πολύ καλή προσπάθεια αναφερόμενος σε νταβατζήδες και πουτάνες.

  Ο politispittas βελτίωσε την εικόνα κάνοντας λόγο για τις «συμμορίες των δρόμων στις Αμερικανικές Πολιτείες» και έφτασε ένα μόνο βήμα (άντε, μισό μόνο βήμα) πριν την τέλεια παρομοίωση.

  Η τέλεια παρομοίωση, κυρίες και κύριοι, νομίζω πως είναι εκείνη των εμπόρων της πρέζας. Φυσικά, και ένας πρεζέμπορος δεν πρόκειται να ανεχθεί έναν άλλο να έλθει και αρχίσει να σπρώχνει πράμα στην πιάτσα του.

  😉

 30. Ο/Η Φουνταμενταλιστης λέει:

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ
  ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ 3-4 ΗΜΕΡΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΗΡΘΕ. ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΟΥ ΝΑ ΜΗ ΞΑΝΑΣΧΟΛΗΘΩ ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΧΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΣΟ ΚΟΠΟ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ ΤΟ.

  Προς Ροϊδη

  Το Τριτο Ματι δεν αποτελει… Ευαγγελιο αλλα ουτε μπορει επιπολαια να το κατηγορησει κανεις οτι ΟΛΑ οσα αναφερονται εκει ειναι φαντασιοπληξιες.

  Εξ αλλου στο blog επεσα απο μηχανη αναζητησης απο αναφορα σας στον κο Αλεξανδρου και τη Φινλανδη μοναχη Χριστοδουλη (νονας της συζυγου μου). Την αναφερομενη στο blog σας πληροφορία ο κος Αλεξανδρου την πηρε απο μενα.

  Βεβαιως και η μη υπαρξη δυο Ορθοδοξων Εκκλησιων στον ιδιο χωρο αποτελει αληθεια της Εκκλησιας και οχι του κρατους, αλλα το κρατος την Εκκλησια των επιχειρηματιων σαν τι την αναγνωριζει; Δεν την αναγνωριζει ως Ορθοδοξη και επομενως δεν ωφειλει να σεβεται αυτο που υποτιθεται πως αναγνωριζει;

  Και νομιζω οτι ημουν σαφης (αλλο αν καποιος περισσοτερο και αλλος λιγωτερο αρνειται να κατανοησει): Το κρατος ΩΦΕΙΛΕΙ να προστατευσει τους παντες, επιχειρησεις, οργανισμους, εκκλησιες και καφετεριες απο την δυνατοτητα να κυκλοφορει στην ιδια επικρατεια καποιος με το ιδιο ονομα και το ιδιο αντικειμενο. Η Ορθοδοξη Εκκλησια δεν μπορει να ειναι εξαιρεση σε αυτο μονο και μονο επειδη καποιοι δεν την γουσταρουν.

  Προς Λασκαρατο

  Με μπερδευετε ομολογω. Απο τη μια εισθε λαυρος κατα της Ορθοδοξης Εκκλησιας και απο την αλλη υπερασπιζετε το δικαιωμα του καθενος να ιδρυσει ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ. Εκτος αν υπερασπιζεσθε τα δικαιιωματα των εν Ελλαδι Ρωσσων Επιχειρηματιων και εγω απλως παρανόησα.

  Τα περιστατικα στα οποία αναφερεσθε και υπαρκτα ειναι αλλα και ενατιον σας λειτουργουν.

  α) Κατ αρχην διοτι οπως ξεκαθαρισα αποτελουν ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ της ιδιας της Εκκλησιας

  β) Γιατι στις περιπτωσεις των Σκοπιων, του Μαυροβουνιου, της Εσθονιας και της Ουκρανιας ειναι αποτελεσματα του πνιγηρου εναγκαλισμου ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ εναντια στην Εκκλησια και οχι το αντιθετο οπως θα θελατε.

  γ) Στις περιπτωσεις της Αμερικης, του Καναδα και της Αυστραλιας ειναι γιατι ο κατακερματισμος και το μπαχαλο που επικρατει, (οπου ο καθε υπερβαρος παιδεραστης ανοιγει και ενα μοναστηρι υπό ενα καθαιρεμενο αρχιμανδριτη και αυτοανακυρηγμενο δεσποτη, για να ικανοποιήσει της ορεξεις του), ειναι αποτέλεσμα αφ ενος ιστορικων συνθηκων, οπου ο καθε μεταναστης ιδρυε μια εκκλησια για τον μικρο κυκλο του σε μια εποχη που δεν υπήρχε κεντρικη τοπικη Εκκλησιαστικη Αρχη και αφ ετέρου διοτι το Αμερικανικο ΚΡΑΤΟΣ το οποίο εξ αλλου ειναι φυτώριο εκκλησιων ΔΕΝ επιδιωξε να βαλει μια ταξη σε οποιονδηποτε θελει να αυτοαποκαλειται εκκλησια, ακομα και Ορθοδοξη. Στελνει ομως εκ των υστερων χαφιεδες και ρουφιανους του FBI να προσποιουνται τους ενδιαφερομενους πιστους μηπως και προλαβουν την επομενη ομαδικη αυτοκτονια.

  δ) Φανταζομαι πως γνωριζετε – αλλο αν δε το αναφερετε – πως το κρατος, σεβομενο τον εαυτο του και τους νομους του και με βαση τα αναφερομενα παραπανω, τις 13 (και οχι 4) παλαιοημερολογιτικες εκκλησιες ή παραεκκλησιες τις αναγνωριζει νομικα ως ΓΟΧ και οχι ως «Ορθοδοξες Εκκλησιες της Ελλαδος».

  Αν τωρα, οταν επρεπε τo 1923 να αναγνωρισει σε μια εκκλησια το copyright της Ελληνικης Ορθοδοξης Εκκλησιας και το κατοχυρωσε στην κρατουσα κατοπιν διαβλητων μεθοδευσεων, δικαστικων αποφασεων κλπ ψαξτε το προβλημα στο ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ και οχι στην διεφθαρμενη Εκκλησια. Διοτι η διαφθορα στην Εκκλησια αφορα τον εαυτο της και μονο, ενω η διαφθορα του ΚΡΑΤΟΥΣ αφορα ολους.

  Κατ εμενα θα επρεπε το κρατος κατοπιν δίκης να κατωχυρωσει και τον τιτλο ΓΟΧ σε μια μονο απο τις 13 παραφυαδες. Οι υπολοιπες 12 ας ονομαστουν ΔΟΧ, ΜΟΧ, ΛΟΧ, ΓΟΧ-Scoda Xanthi, ΓΟΧ-Cosmote κλπ
  Επίσης και οι Ρωσσοι επιχειρηματιες ειναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ελευθερoi να ιδρυσουν την ΟΕ-Gazprom, ΟΕ-Diamonds and Pearls, OE-My beautiful Laundrette κλπ. Εχουν καθε συνταγματικο δικαιωμα, αν και μη κατοικοι Ελλαδας. (Χαρα στην μονιμη κατοικο, τεως οικειακη βοηθο που θα μπει στο ΔΣ ως ομογενης).

  Για να επανελθω δε στους Παλαιοημερολογιτες, το κρατος φυσικα και θα επαιρνε το μερος της κρατουσας εκκλησιας. Ξερετε γιατι; Γιατι η πολιτικη εξουσια για ακομα μια φορα επενεβη στην Εκκλησια (όπως και στα Σκοπια και το Μαυροβουνιο) και επεβαλε με το ζορι την αλλαγη ημερολογιου, δημιουργωντας το σχισμα. Το σχισμα ειναι παιδι της πολιτκης εξουσιας και οχι της Εκκλησιας.

  ε) Οσον αφορα δε την Εκκλησια της Ρωσσιας, εκει και αν γίνεται οργιο παρεμβασης του Κρατους καθιστωντας την απο την εποχη του Τσαρου μεχρι την εποχη των Σοβιετ και του Πουτιν σε οχημα του Ρωσικου Ιμπεριαλισμου.

  Για αλλη μια φορα αποδεικνυεται οτι το προβλημα ΔΕΝ ειναι ο εναγκαλισμος του Κρατους απο την Εκκλησια αλλά το αντιθετο.

  Προς Nightporter

  Φιλε μου δεν εχω καμμια απορια. Απλα εχω προ πολλου καταλαβει πως
  α) η αληθεια δεν ειναι αποκλειστικο μονοπωλειο κανενος αλλα μπορει και να μοιραζεται και
  β) Δεν υπαρχουν οι καλοι καουμποηδες και οι κακοι Ινδιανοι.

  Για αυτο και γραφω σε αυτο το blog αν και εχω αρχισει να πιστευω πως χανω το χρονο μου, τουλαχιστον για μερικους αναγνωστες. Δεν μου αρεσουν οι δογματικοι γενικοτερα και πιστευω πως τα δεινα της ανθρωποτητας απο αυτους ξεκινουν. Ολες οι σφαγες της ανθρωποτητας απο αυτους εγιναν. Εσφαζαν οι Τσαρικοι και μετα εσφαζαν οι Μπολσεβικοι για να μας προστατευσουν δηθεν απο αυτους που μας εσφαζαν. Σφαζουν οι Εβραιοι, σφαζουν και οι Μουσουλμανοι για να μας προστατευσουν απο τους Εβραιους. Και μετα σφαζουν και οι καλοι Χριστιανοι του Μπους για να μας προστατευσουν απο τους Μουσουλμανους

  Συχνα αυτοι που σηκωνουν τη σημαια της καθαρσης και της Δημοκρατιας ειναι πιο επικινδυνοι εκεινων απο τους οποίους υποτιθεται πως πανε να μας προστατευσουν. Kανω λαθος; Ολες οι χουντες με αφορμη μια καθαρση και μια αποκατασταση δεν ανεβηκαν; Απλα στο παρελθον και στην ανατολη οι Χουντες χρησιμοποιουσαν τα οπλα, ενω τωρα χρησιμοποιουν τον «Πολιτισμο» και τα «Ανθρωπινα δικαιιωματα». (Βλεπε Κομμα Παιδεραστων στην Ολλανδια).

  Ας αναρωτηθουν μερικοι αναγνωστες μηπως και ο Ανθιμος και οι ιδιοι μπορει και να ανηκουν στην ιδια παστα. Αν δεν το βλεπουν οι ιδιοι, αλλοι το βλεπουν. Τα πιστευω τους μπορει να ειναι διαφορετικα όπως και η αμφίεση. Η νοοτροπια και η συλλογιστικη ειναι ΙΔΙΑ. Το γεγονος οτι αντιμαχονται με τον ιδιο ζηλωτισμο για το ιδιο αντικειμενο, συνηγορει σε αυτο. Μπορει ο ενας να τραβα το σχοινι από τη μια και ο αλλος απο την αντιθετη, παντως ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΚΟΙΝΙ τραβατε.

  Εγω συμμετεχοντας σε αυτο το blog δεν αντιμαχομαι τα πιστευω κανενος. Αντιμαχομαι τη ΣΥΛΛΟΓΙΣΤΙΚΗ και τον ΔΟΓΜΑΤΙΣΜΟ. Ξερω και ιερεις που ειναι υπερ του διαχωρισμου κρατους και Εκκλησιας με σοβαρα επιχειρηματα. Και δεν μπορειτε να ειστε και σιγουροι για το αν και εγω ο ιδιος εχω ξεκαθαρη θεση υπερ του διαχωρισμου ή οχι. Σκεψεις κατεθεσα. Και μονο επειδη τολμησα να να αρθρωσω λογο δεχθηκα μια αντιμετώπιση σαν μαυρος που τολμησε να μπει στα γραφεια της Χρυσης Αυγης.

  Το παραπανω σχολιο αλλον αφορα πολύ, αλλο λιγο και αλλον καθολου. Δεν καταλαβαινω όμως τι κανετε εδω μεσα (εννοω σε αυτο το blog). Διαφωτισμό;

  Στρατευτηκατε στο ιδιο μπλοκ (ή blog); Ανακυκλωνετε τις αποψεις σας ξαναακουγοντας τα πιστευω σας με το στομα του αλλου; Αυτοεπιβεβαιωνεθε γιατι δεν εισθε και τοσο σιγουροι; Παιρνετε καποια εκδίκηση εξωτερικευοντας καποιο παλιο τραυμα ή πικρια; Ειλικρινα δεν καταλαβαινω αυτο το δογματισμο. Για καποιους σκεπτομενους ανθρωπους ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΔΙΖΕΙ. Ειναι το ιδιο παρανοϊκο με το να υπαρχει ενα blog του fun club της κας Λουκα. Ή των φίλων του Μητροπολιτη Άνθιμου. Ή του συλλογου «Η Ελλαδα χωρις Μεταναστες». Ή της οργανωσης «Ελλαδα Ορθοδοξια».

  Δεν μου αρεσε ποτε να παιζω το παιχνιδι με τους Κνιτες και τους Δαπιτες. Και τωρα εχω και καποια χρονακια για να παιξω το παιχνιδι της Νεολαιας του «Σωτηρα» και της νεολαις του «Συριζα». Μπορει να βολευει να με καταταξετε κατω απο το ρασο του Ανθιμου για να με στοχοποιήσετε ευκολα. Αλλα αυτο ξερετε τι σημαινει; Οτι καποιοι αρεσκονται στον να στοχοποιουν ανθρωπους στο ονομα της δημοκρατιας.

  Και μια τελευταια ερωτηση προς τον nightporter μια και το ανεφερε: Το αντιθετο της πατριδοκαπηλειας ποιό ειναι; Και ποιος ειναι και ο υγειης μεσος όρος;

  Φουνταμενταλιστης

 31. Ο/Η Φουνταμενταλιστης λέει:

  Διαγορα

  Λυπαμαι που δεν μπορω να γραψω τοσο απλοϊκα ωστε να μπορεσεις να τα καταλαβεις και εσυ. Ισως και να ωφειλεται στη βλαβη στον εγγεφαλο οπως σωστα επισημανες. Αν δεν ειχα αυτη τη βλαβη θα ημουν και εγω δημοκρατης.

  Φουνταμενταλιστης

 32. Ο/Η tropikosss λέει:

  Από που ν αρχίσει κανείς..
  Ποιος έχει ζητήσει το ίδιο όνομα για να μιλάμε για copyright δεν μπορώ να καταλάβω..

  Σκόρπιες σκέψεις..Διαγόρα αυτό ακριβώς που αναφέρεις ισχύει κι ο λόγος είναι απλός..απουσία ορθού λόγου..

  π.χ.
  «Απο τη μια εισθε λαυρος κατα της Ορθοδοξης Εκκλησιας και απο την αλλη υπερασπιζετε το δικαιωμα του καθενος να ιδρυσει ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ.»
  ..τι σχέση έχει η κριτική σε ένα φαντασιόπληκτο θεσμό και η απλή αναφορά στο συνταγματιό δικαίωμα να ιδρύει ο κάθε παλαβός «εκκλησίες» δεν μπορώ να καταλάβω..

  ..(παρανόηση της πραγματικότητας 2)..

  «Διοτι η διαφθορα στην Εκκλησια αφορα τον εαυτο της και μονο, ενω η διαφθορα του ΚΡΑΤΟΥΣ αφορα ολους»..
  ..αν η εκκλησία περιοριζόταν μόνο σε γραφικές θρησκευτικές εκδηλώσεις μαζι με τα πρόβατά της,για την πάρτη της όμως ,και δεν χωνόταν συνέχεια και παντού στον κρατικό μηχανισμό και την καθημερινή ζωή θα μπορούσες να έχεις δίκιο..

  ..το πιο εξωφρενικό ειναι ίσως αυτο ..

  «Εγω συμμετεχοντας σε αυτο το blog δεν αντιμαχομαι τα πιστευω κανενος. Αντιμαχομαι τη ΣΥΛΛΟΓΙΣΤΙΚΗ και τον ΔΟΓΜΑΤΙΣΜΟ.»

  ..δηλαδή αυτά που πιστεύεις έχουν οι υπόλοιποι εδώ μέσα..εε θα παλαβώσω δεν υπάρχει περίπτωση..απο πότε άνθρωπος που πιστεύει σε αποκεκαλυμμένες αλήθειες πολεμάει τον δογματισμό..δυστυχώς δεν γνωρίζω!
  Και εννοείται οτι πολεμάω τα πιστεύω σου γιατί με τις πράξεις σου και τα πιστεύω σου ή έστω τη συνενοχή σου μπορεί αύριο μεθαύριο να μου διαλύσεις τη ζωή..

  κτλ κτλ κτλ..

  Το θέμα είναι πολύ απλό..το κράτος οφείλει να εφαρμόζει το σύνταγμα και τα κατώτερα ιεραρχικά νομοθετήματα του που καθιερώνουν την ελεύθερη θρησκευτική δράση,ακόμα και την ίδια
  την ίδρυση θρησκείας,κι η εκκλησία να μην πολιτικολογεί και να μην «πολιτεύεται»..το τι είναι εθνικά χρήσιμο και τι επιζήμιο ας το κρίνουν οι αρμόδιοι..όχι ότι κάνουν πάντα καλά τη δουλεία τούς αλλά είναι σίγουρα πολύ πιο κατάλληλοι από κατάλοιπα σαν τον υπερπαναγαθοπαναγιώτατο ιεροτσόμπανο Άνθιμο..απλά.

  Υ.γ. ..αυτό για τα «ανθρώπινα δικαιώματα» καραμέλα των όντως φονταμενταλιστών θα το αφήσω ασχολίαστο..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s