Να εκδοθεί το διαζύγιό μας με την Εκκλησία

Φθινόπωρο στο Ληξούρι. Του Αναγνώστη Λασκαράτου

lixouri10sept07.jpgomikron.jpgι εκλογές (πρόωρες ως συνήθως για τις ανάγκες των εκάστοτε κυβερνώντων οι οποίες αναβαθμίζονται σε ανερυθρίαστα σοβαρό εθνικό θέμα) πλησιάζουν και το τεράστιο ζήτημα του χωρισμού Κράτους και Εκκλησίας βρίσκεται στα αζήτητα. Δεν περάσανε πολλές ημέρες που οι τηλεοράσεις δείξανε εκατοντάδες δυστυχισμένους να μπουσουλάνε μέσα στην κάψα του Δεκαπενταύγουστου κάτω από το ξύλινο είδωλο της σκληρής Μητέρας Θεάς της Τήνου που απαιτεί από τους φουκαράδες πιστούς της χρυσά αφιερώματα, δάκρυα μετάνοιας, εξαθλίωση, υποταγή και αυτοβασανισμό προκειμένου να (μην) ικανοποιήσει τις ικεσίες τους. Αυτές οι τριτοκοσμικές εικόνες διαδραματίστηκαν παρουσία στρατιωτικών αγημάτων και του ίδιου του πρωθυπουργού ο οποίος έχει πετάξει στα σκουπίδια την υπόσχεσή του πως θα διενεργήσει δημοψήφισμα για το αστείο θέμα των ταυτοτήτων χωρίς οι πιστοί να έχουν ενοχληθεί από την προκλητικά ανακολουθία αυτού και του Αρχιτσοπάνη τους. Ο ίδιος λίγες ημέρες μετά έδωσε στον Μέγα Αρχιποιμένα που δίνει στην αμαρτωλή Δύση τη μάχη της αναβολής της συνάντησής του με τον Θεό του, κάποιο φυλαχτό (κοκκαλάκι νυχτερίδας, ξύλο από το ανεξάντλητο Τίμιο Ξύλο, εικόνα του οσίου Παφνούτιου, φτερά μυρμηγκιών- δεν διευκρινίστηκε).

Νομίζω πως στην Ελλάδα το ψέμμα και η υποκρισία έχουν πάρει τέτοιες διαστάσεις που θεωρούνται φυσιολογικά. Ψεύτικη η δικαιολογία των εκλογών, ψεύτικες υποσχέσεις που παραβιάζονται, ψεύτικες εκδηλώσεις οχλοκρατικής υστερίας ανθρώπων που δεν τηρούν ούτε στο ελάχιστο τον ευαγγελικό λόγο, συνθέτουν το σκηνικό της προσφυγής στις κάλπες. Από κοντά η δυσοσμία των ομόλογων και οι αναπόφευκτες πυρκαγιές των δασών που έγινε ανεπιτυχής προσπάθεια να περιβληθούν με συνωμοσιολογική αχλύ, την οποία τροφοδότησε και ο αμετανόητος Μάγος της Φυλής από το Μαϊάμι για να επιβεβαιώσει την λαϊκή ρήση: «Πρώτα βγαίνει η ψυχή και ύστερα το χούϊ».

Αλλά το θέμα μας είναι η ύπαρξη κρατικής Εκκλησίας γεγονός που μας κατατάσσει αυτόματα στην κατηγορία της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν. Προσωπικά η στάση της ΝΔ μου είναι απόλυτα κατανοητή. Το κόμμα αυτό είναι σαρξ εκ της σαρκός της Εκκλησίας και αντλεί μεγάλο μέρος των ψήφων του από καθυστερημένα στρώματα του λαού που επηρεάζονται δραστικά από την Εκκλησία. Αυτό που μου είναι ακατανόητο είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ, που προσπαθεί δεύτερο και καταϊδρωμένο να αποσπάσει την ευλογία των επισκόπων, η οποία απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά στη ΝΔ και στο Λάος.

Ιστορικά η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία δεν έχει δούναι και λαβείν με τις θρησκευτικές επιχειρήσεις. Ο ρόλος αυτός έχει παραχωρηθεί στα συντηρητικά κόμματα πολλά από τα οποία ονομάζονται Χριστιανοδημοκρατικά. Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί μοναδική περίπτωση ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος που όχι μόνο έχει στενές σχέσεις με την Εκκλησία, αλλά την πριμοδοτεί με φοροαπαλλαγές, κρατικές επιχορηγήσεις, δωρεές, μισθοδοσία του κλήρου, συμμετοχή του σε κρατικές εκδηλώσεις, κλπ. Ο Γιώργος Παπανδρέου παλινωδεί περιοδικά από το διαζύγιο με την Εκκλησία στους αδιευκρίνιστους «διακριτούς ρόλους», με τη γνωστή πασοκική εφευρετικότητα όρων που δεν σημαίνουν τίποτα, όχι βέβαια πως κι αν σήμαιναν, θα δέσμευαν τους εμπνευστές τους. Η αντιλαϊκή εμμονή του ΠΑΣΟΚ στην ιδιωτικοποίηση κοινωνικών αγαθών όπως η Παιδεία, οι τηλεπικοινωνίες και η Υγεία, δεν επεκτείνεται στη μόνη φιλολαϊκή της εκδοχή, στην ιδιωτικοποίηση της Εκκλησίας. Η απελευθέρωση της Πολιτείας από τα δεσμά της θρησκείας δεν είναι δευτερεύον ζήτημα, αλλά στρατηγική επιλογή για να μπορέσει η χώρα να προχωρήσει. Είναι αστείο για παράδειγμα, μάλλον εξοργιστικό, οι μαθητές μας να διδάσκονται ακόμη πως το Σύμπαν δημιουργήθηκε σε 7 ημέρες και ο άνθρωπος προέρχεται από τον Αδάμ. Μια ματιά στην γειτονική Τουρκία που και μόνο η προοπτική της επιστροφής της μαντίλας και ενός μετριοπαθούς Ισλάμ προκαλεί πανικό στα εκσυγχρονιστικά στοιχεία αυτής της χώρας, θα μπορούσε να μας κάνει με τις ανάλογες αναγωγές, να αναλογιστούμε πόσο πίσω είμαστε ζώντας σε μια χώρα που η Εκκλησία χώνεται από την ορκωμοσία των βουλευτών, την παρουσία ιερέων στο στρατό και τον αγιασμό στα σχολεία μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια της ιδιωτικής ζωής μας, παρεμποδίζοντας ακόμα και την, επιτακτικής αναγκαιότητας, καύση των νεκρών.

Νομίζω πως οι επερχόμενες εκλογές αποτελούν μια καλή ευκαιρία να καταδικαστεί το κόμμα αυτό ΚΑΙ για την υποκρισία και το θέατρο στο οποίο συμμετέχει σε σχέση με την Εκκλησία. Ένα σημαντικά χαμηλό ποσοστό αυτού του κόμματος με παράλληλη ενίσχυση κομμάτων (Σύριζα, Φιλελεύθερη Συμμαχία, ΚΚΕ, Οικολόγοι-Πράσινοι) που στον ένα ή τον άλλο βαθμό αντιστρατεύονται την Εκκλησία, θα αποτελούσε ένα ισχυρό μήνυμα.

Ελπίζω κύριε Ροΐδη πως θα συμφωνήσετε πως μπορούμε να ανοίξουμε έναν διάλογο στο μπλογκ σας γύρω από το πάντα επίκαιρο αυτό θέμα .

.

.

ρο

This entry was posted in Γράμμα από το Ληξούρι, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

47 Responses to Να εκδοθεί το διαζύγιό μας με την Εκκλησία

 1. Ο/Η sfrang λέει:

  Τώρα τα κόμματα ανταγωνίζονται, ποιο θα είναι πιο αγαπητό στους μητροπολίτες και τους ενοριακούς παπάδες. Ακόμα και το ΚΚΕ που παγίως έχει στο πρόγραμμά του το αίτημα για διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας, διατηρεί στην πρώτη γραμμή του τη γνωστή δεξιά θεούσα και, με αυτό, δείχνει τον καιροσκοπισμό του. Οι άλλοι, είτε σφυράνε αδιάφορα, είτε θυμούνται τις «παραδόσεις του λαού»… τουτέστιν ζεύονται εθελοντικά στο άρμα των Χριστόδουλων. 😦

 2. Αγαπητέ κε Λασκαράτε,

  Γράψατε:
  > Αυτό που μου είναι ακατανόητο είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ, που
  > προσπαθεί δεύτερο και καταϊδρωμένο να αποσπάσει την ευλογία
  > των επισκόπων, η οποία απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά στη
  > ΝΔ και στο Λάος.

  Θα κατανοήσετε ίσως τη στάση του ΠΑΣΟΚ αν συλλογιστείτε ότι το 86% των Ελλαδιστανών θρησκεύονται, κι έτσι προφανώς, μεγάλο ποσοστό εκείνων που ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ είναι κι αυτοί θρησκευόμενοι, καθώς επίσης και μεγάλο ποσοστό των περιβόητων «αναποφάσιστων».

  Δείτε αυτό:
  Έρευνα της TNS ICAP: Η θρησκευτικότητα στον 21ο αιώνα

 3. Ο/Η zaphod λέει:

  Πολύ καλό ποστ!

  Μεγάλο παραμύθι μας έχει φάει με τις «παραδόσεις» και τα «χρηστά μας ήθη και έθιμα».

  Αμάν να δω πότε θα σταματήσουμε να έχουμε σύνταγμα, νόμους και συνήθεια θεοκρατιών.

  Ήταν μεγάλο λάθος του Καραμανλή η συμπόρευση του με τον Χριστόδουλα στο θέμα των ταυτοτήτων γιατί στην ουσία τον νομιμοποίησε, αντί να τον κράξει όπως έκαναν αδέξια (και είναι προς τιμήν τους) κάποιοι παλαιοπασόκοι όπως ο Κακλαμάνης και η αριστερά.

  Δυστυχώς ο «μοντερνος» και υπέρμαχος της γενικά γενικώς αλλαγής Γιωργάκης μάλλον κάνει την πάπια, με χαρακτηριστική ψηφοθηρική υστεροβουλία.

  @sfrang: Το καλό που έχει η θεούσα που λες είναι πως μπορεί να λέει τα δικά της αλλά τουλάχιστον υποτάσσεται στις γενικές αρχές του κόμματός της. Δηλ, αμα τεθεί ζήτημα λογικά θα ψηφίσει αλα- ΚΚΕ ακόμα και αν διαφωνεί

 4. Ο/Η pølsemannen λέει:

  H παπάς – παπάς, ή ζευγάς – ζευγάς.

  Εδώ μόνο που δεν υπάρχει «Τράπεζα του Αγίου Πνεύματος» (Banco di Espirito Santo) κατά τα πρότυπα της καθολικής εκκλησίας. Σύντομα όμως θα υπάρχουν +Ιερά+ γήπεδα γκολφ (+Ευλόγησον+).

  Παράλληλα το κράτος τα «ακουμπάει» κανονικά κάθε 1η του μηνός στον μεγαλύτερο τσιφλικά της ΕΛ-λαδεζίας.

  Πώς όμως να κουνηθεί και το Γιωργάκι όταν όπως λέει και ο Διαγόρας, πάνω από τους μισούς ΠΑΣΟΚους είναι εκκλησιαστόπληκτοι;

  ΥΓ.

  Όσο σκέφτομαι ότι τα «εκσυγχρονιστικά» στοιχεία της Τουρκίας είναι οι καραβανάδες, με πιάνει σύγκρυο…

 5. Ο/Η syneas λέει:

  Tο να συμπορεύεται με την εκκλησία ο Καραμανλής και οι λοιπές δεξιορατσιστικές δυνάμεις ,είναι κάτι το εντελώς φυσολογικό.
  Εντελώς αφύσικο είναι να συμπορεύεται με την εκκλησία και ο πρόεδρος του σοσιαλιστικού κινήματος-κόμματος.
  Δεν ξέρω αν το έκάνε για λόγους ψηφοθηρικούς ή έχει προσχωρήσει στις τάξεις των πιστών, ο Γ.Παπανδρέου πάντως,πήγε στην Παναγία σουμελά και κοινώνησε των ¨αχράντων μυστηρίων¨! Στη δε Πάρο σήκωσε και τον επιτάφιο στους ώμους του…
  Με τέτοιους ηγέτες,τι μπορείς να περιμένεις;
  Όσο για το δημοψήφισαμα για τις ταυτότητες,που ενώ υποσχέθηκε αλλά δεν πραγματοποίησε ο Καραμανλής, δεν είμαι και σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα ήταν υπέρ της κατάργησης αναγραφής του θρησκεύματος.
  Και πως να είσαι σίγουρος,όταν το ποσοστό των δύο μονομάχων αθροιζόμενο ειναι 87%!
  @zaphod,είσαι βέβαιος ότι η Κανέλλη,αν τις τεθεί τέτοιο δίλημμα,θα συνεχίσει να στηρίζει τις θέσεις του ΚΚΕ;
  ΄Ασε που εδώ μπαίνει και ζήτημα του πως μπορεί να συνεργάζεται το ΚΚΕ με την Κανέλλη και δεν μπορεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.Αυτό όμως είνα άλλη ιστορία…

 6. Ο/Η SimonSays λέει:

  Πολύ καλό το άρθρο αλλά το ΠΑΣΟΚ σταμάτησε να είναι αριστερό κόμμα στην πράξη προ πολλού. Όντως όμως η εκκλησία θα ήταν μια πολύ επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση για οποιαδήποτε κυβέρνηση 😉

  -Simon @ atheoi.ORG

 7. Ο/Η Μύρων λέει:

  Ο χωρισμός της Εκκλησίας από το Κρατος δεν είναι υπόθεση θρησκευτική ή εκκλησιαστική αλλά υπόθεση ιστορική.
  Ο χωρισμός στην χώρα μας είναι ανιστόρητος και αντικοινωνικός. Κανείς δεν θα τον τολμήσει, κανένα κόμμα. Για να το κάνουνε πρέπει να γίνει δημοψήφισμα και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι δεδομένο.

  Ο χωρισμός θα οδηγήσει σττην δημιουργία ενός Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, όπως έγινε και στην άλλη ευρώπη. Το αποτέλεσμα θα είναι η συντριπτική ισχύς του κόμματος αυτού. Θα πάρουνε σύνταξη και η Ν.Δ και το Πασοκ-Συνασπισμός και αυτό φυσικά δεν το θέλουνε. Υπ αυτή την έννοια, ο χωρισμός οδηγεί σε έναν απόλυτο καταστροφικό εντελώς εκδυτικισμό της χώρας αλλά και σε μεγαλύτερη συντήρηση. Αυτό λοιπόν, δεν θα το επιτρέψει ο λαός.

  Ο χωρισμός προϋποθέτει την επιστροφή από το Κράτος της εκκλησιαστικής περιουσίας. Η συμφωνία που υπάρχει και ισχύει αναφέρει ρητά ότι το Κράτος αναλαμβάνει την περιουσία της Εκκλησίας και ταυτογχρόνως την υποχρέωση της μισθοδοσίας των κληρικών. Χωρίς αυτή την περιουσία κράτος ελληνικό σήμερα δεν θα υπήρχε. Ο χωρισμός λοιπόν είναι πρακτικά άδύνατος. Το Κράτος ούτε να επιστρέψει την εκκλησιαστική περιουσία μπορεί, ούτε να την δημεύσει φυσικά – δεν το επιτρέπει η νομοθεσία και τα δικαστήρια της οικουμένης.

  Ο χωρισμός προϋποθέτει την υποχρέωση του κράτους να αναλάβει αυτό, το τεράστιο φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας. Φυσικά ούτε το επιθυμεί, ούτε μπορεί να το κάνει. Μόνο η Εκκλησία του Πειραιά δίνει 50.000 γεύματα την ημέρα σε απόρους, Ελληνες και Ξένους.
  Ιδρύματα, οίκοι αστέγων, γερόντων, νέων, στέγες φροντίδας για τις ανύπανδρες μητέρες και τόσα άλλα. Ποιός θα τα χρηματοδοτεί αυτά αν ο χωρισμός οδηγήσει την Εκκλησία μακριά από το Κράτος και της στερήσει την περιουσία ώστε να τα χρηματοδοτεί μόνη;

  Ο χωρισμός θα οδηγήσει την Εκκλησία στην απόλυτη ελευθερία της. Θα δημιουργήσει Πανεπιστήμια, Σχολεία και Τηλεοπτικούς Σταθμούς, στην έκδοση εφημερίδων, βιβλίων κλπ. Και αυτό, την απόλυτη δηλαδή ελευθερία της Εκκλησίας δεν την θέλουνε. Βλέπετε, δεν είναι το Κράτος αιχμάλωτο της Εκκλησίας αλλά η Εκκλησία αιχμάλωτη του Κράτους.

  Τέλος και κυρίως. Το Κράτος αυτό υπάρχει έτσι όπως ορίζει ο λαός του. Το κοινωνικό Συμβόλαιο της Ελλάδος ορίζει ως κορυφαίο και παράλληλο θεσμό την Εκκλησία του και οδηγό της ζωής των πολιτών του την πίστη τους στην Ορθοδοξία, με τρόπους που δεν φαντάζεστε έτσι όπως μένετε παραδομένοι στην μονόχνωτη νεοταξική ξενομανία σας και στην επιφανειακή κριτική σας. Οπως το ελληνικό τοπίο δεν μπορεί να χωριστεί από τα αναρίθμητα ξωκλήσια του, όπως δεν χωρίζει η ελπίδα από το πρόσωπο της Παναγίας, έτσι δεν χωρίζει ο λαός από την Ορθοδοξία. Αυτό είναι το κοινωνικό συμβόλαιο των Ελλήνων και έτσι ορίζουνε το κράτος τους.

 8. Ο/Η σκεπτικιστής λέει:

  Ένα σημαντικά χαμηλό ποσοστό αυτού του κόμματος με παράλληλη ενίσχυση κομμάτων (Σύριζα, Φιλελεύθερη Συμμαχία, ΚΚΕ, Οικολόγοι-Πράσινοι) που στον ένα ή τον άλλο βαθμό αντιστρατεύονται την Εκκλησία, θα αποτελούσε ένα ισχυρό μήνυμα.

  Ενδιαφέρον πως το επιμύθιο και το μήνυμα περί «αυτού του κόμματος» στρέφεται μόνο εναντίον του ΠΑΣΟΚ (του οποίου ο πρωθυπουργός επέμενε και κέρδισε τη μάχη με τις ταυτότητες, μιάς από τις πλέον σημαντικές ρήξεις των τελευταίων δεκαετιών μεταξύ πολιτείας και εκκλησίας) και αφήνει έξω του εκπροσώπους της «δεξιάς του Κυρίου» των οποίων οι ηγέτες πειθήνια συμμετείχαν στην περίφημη συλλογή υπογραφών – παρωδία. Αυτούς τους επιβραβεύουμε κύριε Λασκαράτο;

 9. Ο/Η elias λέει:

  Οι έννοιες δεξιά – αριστερά έχουν από καιρό χάσει το νόημα τους στη χώρα μας. Τα δύο κόμματα είναι κόμματα των δημοσκοπήσεων, προσαρμόζονται απόλυτα στα αποτελέσματα της Metron κλπ. Αν η δημοσκόπηση βγάλει ότι οι Έλληνες είναι δωδεκαθειστές τότε την άλλη μέρα θα δούμε το Κωστάκι και το Γιωργάκι να ζωγραφίζουν περικεφαλαίες στις εικόνες τις Παναγίας και να τις βαφτίζουν Αθηνά.

 10. Ο/Η Ασμοδαίος λέει:

  Αγαπητέ κ. Λασκαράτε, γράφετε:

  Ιστορικά η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία δεν έχει δούναι και λαβείν με τις θρησκευτικές επιχειρήσεις.

  και στη συνέχεια κάνετε λόγο για την εξαίρεση του ΠΑΣΟΚ. Δε νομίζω ότι πρέπει να σας δημιουργηθεί ποσώς η παραμικρή έκπληξη από αυτή την, εκ πρώτης όψεως, αναντιστοιχία θέσεων μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και των υπολοίπων ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων.

  Και αυτό διότι οι θέσεις αυτές των σοσιαλιστικών δυτικών κομμάτων οφείλονται στις αντιστάσεις που συνάντησε το εργατικό κίνημα του 19ου αιώνα από τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία και από τις μαρξιστικών καταβολών απόψεις περί «οπιώδους θρησκείας» και της συγκεκριμένης θέσης ως μέρος του καπιταλιστικού συστήματος. Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, όμως, ούτε εργατικό κίνημα είχαμε ποτέ, ούτε σοσιαλδημοκρατία.

  Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, δεν είναι ένα κόμμα που να δημιουργήθηκε όπως τα ομόλογα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών (Σουηδία, Αγγλία, Γερμανία) από τους βιομηχανικούς εργάτες, αλλά από τον one and only Ανδρέα.

  Και, όπως είπε και ο κύριος (Ματθ. 13, 9), «ο έχων οφθαλμούς αναγιγνώσκειν αναγιγνωσκέτω».

 11. Παράθεμα: Κοινωνία - Εκκλησία, σημειώσατε 2! « Η καλύβα ψηλά στο βουνό

 12. Ο/Η Πάνος λέει:

  Αγαπητέ Λασκαράτε,

  προσυπογράφοντας το κείμενο αυτό, έχω μονάχα μια παρατήρηση: δεν είναι ακριβής η έκφραση «τα κόμματα που αντιστρατεύονται την Εκκλησία». Στην πραγματικότητα τα κόμματα που αναφέρετε (οι Οικολόγοι – Πράσινοι, τουλάχιστον) υπερασπίζονται το δικαίωμα της Εκκλησίας να υπάρχει και να κάνει αυτό που νομίζει σωστό, υπό την προϋπόθεση ότι θα λειτουργεί στα πλαίσια των νόμων – και, το σημαντικότερο, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εν των μεταξύ εκδοθεί το διαζύγιο που αναφέρετε!

 13. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  Τον μόνο που είδα τα τελευταια 20 χρονια να συγκρουεται καπως με την Εκκλησια ηταν τον…Σημίτη .
  τον επονομαζομενο και …Κινεζο.
  Για ενα θεμα τοσο απλό και τόσο αυτονοητο οσο ή μη αναγραφή του θρησκευματος στις ταυτοτητες
  – Και πάλι να το κανω σαφές: Οχι το Πασόκ αλλά τον Σημιτη και καποιους Υπουργους του…
  Τωρα
  ειναι μαλλον πολύ ενδιαφερον οτι ακόμα και αυτοι που κατα τεκμηριο μάχονται για τον Χωρισμό Κρατους και Εκκλησιας
  σε εκεινη την περιπτωση …εκαναν τον Κινέζο
  Οπως και εκαναν και συνεχιζουν να κανουν τον Κινεζο στην ολοφανερα χυδαια υπογραφή που εβαζε τότε ο τωρα πρωθυπουργός μετά της Συζυγου του της Ιατρου ..ενώ ήξερε καλά εκ της θεσεως του οτι δεν προκειται να γινει δημοψηφισμα
  Για αυτό Ολα αυτά μου φαινονται σημερα …καπως Κινεζικα .

 14. Ο/Η Anonymous λέει:

  Κοίταξε

  οι ιδεές σου δεν αντέχουν ούτε σε δεύτερο ανάγνωσμα, αλλά θα σταθώ σε μια σου κουβέντα. Λες:

  » Αλλά το θέμα μας είναι η ύπαρξη κρατικής Εκκλησίας γεγονός που μας κατατάσσει αυτόματα στην κατηγορία της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν. «

  Όχι αγαπητέ μου δεν είμαστε σε αυτή την κατηγορία. Είμαστε στην κατηγορία της:
  Αγγλίας, Σκωτίας, Ελβετίας, Δανίας, Λιχτενστάϊν, Μάλτας, Κύπρου, Φινλανδίας, Ισλανδίας, Νορβηγίας και πολλών άλλων.

  Αν εσένα σε ενοχλεί αυτό εμένα καθόλου… Εμένα εκείνο που με ενοχλεί είναι ο φασισμός των γάλλων, των μπολσεβικών, των κεμα;λιστών, και όλων όσων στο όνομα του «ορθολογισμού» κυυνήγησαν θρησκείες και κατέσφαξαν πληθυσμούς. Διότι θα έπρεπε να ξέρεις ότι τα εκατοντάδες εκατομμύρια θύματα του ορθολογισμού και της αθεϊας, η παπική εκκλησία ούτε καν μπορεί να τα σκεφτεί. Για την ορθόδοξη θέμα δεν υφίσταται.

  Για τις άλλες τις ανακρίβειες δε θα κάνω τον κόπο να σου απαντήσω. Είναι τέτοιες που κι ένας απόφοιτος δημοτικού μπορεί να τις καταλάβει…

 15. Ο/Η dmast λέει:

  Ο Μύρων είπε:
  «Ο χωρισμός προϋποθέτει την επιστροφή από το Κράτος της εκκλησιαστικής περιουσίας. Η συμφωνία που υπάρχει και ισχύει αναφέρει ρητά ότι το Κράτος αναλαμβάνει την περιουσία της Εκκλησίας και ταυτογχρόνως την υποχρέωση της μισθοδοσίας των κληρικών.»

  Ποια είναι αυτή η συμφωνία; Που μπορεί να τη δει κανείς;

  Επίσης, είπε:
  «Ο χωρισμός θα οδηγήσει την Εκκλησία στην απόλυτη ελευθερία της. Θα δημιουργήσει Πανεπιστήμια, Σχολεία και Τηλεοπτικούς Σταθμούς, στην έκδοση εφημερίδων, βιβλίων κλπ. Και αυτό, την απόλυτη δηλαδή ελευθερία της Εκκλησίας δεν την θέλουνε. Βλέπετε, δεν είναι το Κράτος αιχμάλωτο της Εκκλησίας αλλά η Εκκλησία αιχμάλωτη του Κράτους.»

  Μήπως δεν υπάρχουν εκκλησιαστικές σχολές που πρέπει να φέρεις χαρτί από μητροπολίτη για να γίνεις δεκτός; Ή μήπως αν δεν υπήρχαν προβλήματα με το Σύνταγμα, θα ρώταγε κανέναν για να ανοίξει πανεπιστημιακό παραμάγαζο; Δεν το έκανε, γιατί θα χάλαγε τη σούπα του Κωστάκη. Αν όμως ήταν κανα ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση, θα είχε ανοίξει πανεπιστήμιο με τα ταρατατζούμ που συνηθίζει και θα μίλαγε για προσπάθειες φίμωσης της εκκλησίας.

  Τηλεοπτικούς σταθμούς, δεν έχει δοκιμάσει να φτιάξει. Άλλωστε τι διαφημίσεις θα μπορούσε να βάλει, αφού τα 3/4 αυτών δείχνουν γυμνές καλλονές να λικνίζουν τα οπίσθιά τους (φτου κακά). Άρα, τι έσοδα θα είχε ένας τέτοιος σταθμός; Κακά τα ψέμματα κε Μύρωνα. Αν περίμενε η εκκλησία περίμενε να βγάλει κέρδη από τηλεοπτικούς σταθμούς, θα το είχε ήδη κάνει. Τους παπάδες δεν τους πιάνει κανείς στα οικονομικά θέματα (κάτι ξέρει ο πρώην (?) πατριάρχης Ιεροσολύμων). Πάντως, ραδιοφωνικούς σταθμούς έχει, απ’ ότι γνωρίζω.
  Όσο για την έκδοση εφημερίδων και βιβλίων, νομίζω ότι οι εκδόσεις «Σωτήρ» και «Ζωή» κάποια σχέση έχουν με την εκκλησία ή με το ξαδερφάκι της την παραεκκλησία. Ή το περιβόητο «Προς την Νίκην Ορθόδοξο φοιτητικό περιοδικό» που θυμάμαι να το πουλάνε στις εισόδους του πανεπιστημίου Ιωαννίνων όπου σπούδαζα, ακριβώς όπως οι Ιεχωβάδες.

  Άκου αιχμάλωτη του κράτους η εκκλησία! Τι πετριά ήταν αυτή!

  Επίσης είπε και αυτό:
  «Ο χωρισμός προϋποθέτει την υποχρέωση του κράτους να αναλάβει αυτό, το τεράστιο φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας. Φυσικά ούτε το επιθυμεί, ούτε μπορεί να το κάνει. Μόνο η Εκκλησία του Πειραιά δίνει 50.000 γεύματα την ημέρα σε απόρους, Ελληνες και Ξένους.»

  Νομίζω ότι το κράτος αν γλυτώσει την πληρωμή των μισθών καμμιά δεκαριά μητροπολιτών, μπορεί άνετα να εξοικονομήσει τα χρήματα για να ταΐσει και να σπιτώσει πολύ περισσότερους από 50.000 απόρους.

  Και τέλος (θα έπρεπε να είναι στην αρχή):
  «Ο χωρισμός στην χώρα μας είναι ανιστόρητος και αντικοινωνικός. Κανείς δεν θα τον τολμήσει, κανένα κόμμα. »

  Διακρίνω κάποια απειλή σε αυτές τις λέξεις κε Μύρωνα. Θα προτιμούσα μια πιο έντιμη φράση όπως «Μην κάνετε κανα αστείο γιατί θα σας ξεσκίσουμε». Ο τρόπος που τη συντάξατε μου θυμίζει αφεντικό της κόζα νόστρα. Άλλωστε, μισοσοβαρά – μισοαστεία κυκλοφορεί ότι η εκκλησία είναι η ισχυρότερη μαφία στην Ελλάδα.
  Ξέρουμε ότι θα προτιμούσατε να δείτε το ποίμνιό σας να ψοφολογάει της πείνας, παρά να χάσετε το λουφέ σας. Δεν εξηγείτε αλλιώς η επιμονή σας να μας υπενθυμίζετε την αδυναμία της πατρίδας μας να απαλλαγεί από τα δεσμά του σκοταδισμού που της επιβάλουν οι όμοιοί σας.

 16. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  @Ασμοδαίε συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυσή σου.

  @σκεπτικιστή με αδικείς.
  Έγραψα πως η ΝΔ είναι σαρξ εκ της σαρκός της Εκκλησίας. Σου μοιάζει αυτό για προτροπή υπερψήφισης της Δεξιάς, η επιβράβευσης όπως λες; Έγραψα για τα ομόλογα, για τη συνωμοσιολογία περί τις πυρκαγιές, για την ασυνέπεια στο θέμα των ταυτοτήτων, για την έωλη δικαιολογία των εκλογών. Σου φαίνονται κι αυτά ως επιβράβευση της ΝΔ, ή προτροπή για άγριο μαύρισμα; Το χάλι όμως της ΝΔ δεν σημαίνει πως θα παραβλέψουμε τις απαράδεκτες υπαναχωρήσεις και μεταμφιέσεις του ΠΑΣΟΚ, ενός κόμματος μάλιστα που δηλώνει σοσιαλιστικό και δικαιούμαστε γι’αυτό να το κρίνουμε αυστηρά. Δεν μορούμε να λησμονήσουμε ούτε τις μειώσεις της φορολόγησης της Εκκλησίας που θέσπισε ο κ.Σημίτης, ούτε τις υποδοχές με τιμές αρχηγού κράτους (!!!) κάποιου ξύλινου ειδώλου από το Άγιο Όρος, ούτε την ανεξέλεγκτη οικονομική ασυδοσία μονών και μητροπόλεων, ούτε το παραδικαστικό κύκλωμα της Εκκλησίας που ανδρώθηκε ατιμωρητί επί ΠΑΣΟΚ, ούτε τις απόλυτα επιλήψιμες χρηματοδοτήσεις των πάμπλουτων πατριαρχείων Κων/νούπολης, Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων που έγιναν επί υπουργίας στο Εξωτερικών του ίδιου του κ.Γ.Παπανδρέου. Ειδικότερα όσον αφορά τη χρηματοδότηση του διαβόητου πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ενός πατριαρχείου που κατηγορήθηκε για δολοφονίες, μαστρωπίες, παιδεραστίες, λαθρεμπόριο, παράνομη εμπορία γης, αρχαιοκαπηλικές εκποιήσεις κειμηλίων, σεξουαλικά όργια, περίεργους νεαρούς λογιστές, εμπόρους ναρκωτικών, πιστολέρο αρχιμανδρίτες, καμπαρετζούδες καλόγριες, ύποπτες βίλλες, προσωπικό πλουτισμό πατριαρχών, ντόλτσε βίτα επισκόπων, μαύρες σακούλες με χρήμα, ανταλλαγή χυδαιολογιών και ύβρεων μεταξύ κληρικών κλπ κλπ είναι φανερό πως υπάρχουν και ποινικές ευθύνες του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, εκτός κι αν δεχθούμε πως ο υπουργός των Εξωτερικών απαλλάσεται λόγω βλακείας, ή μπορεί να διαθέτει τα κονδύλια του υπουργείου του όπου γουστάρει.

 17. Ο/Η Πάρης λέει:

  @Ασμοδαίε συμφωνώ με το σχόλιο σου.

  Το θέμα είναι ότι σε κάθε ιδεολογικό ρεύμα που έρχεται από το εξωτερικό υπάρχει η ελληνική δύσμοιρη εκδοχή του. Τα ελληνικά κόμματα απευθύνονται σε ένα κοινό που δεν διαφέρει και τόσο πολύ όσο νομίζουμε. Είτε ΠΑΣΟΚ, είτε ΝΔ είτε αριστερά είτε ακροδεξιά είτε οτιδήποτε άλλο, όσοι τα ψηφίζουμε δεν διαφέρουμε ουσιαστικά. Ο τυπικός Έλληνας ψηφοφόρος μπορεί ανά πάσα στιγμή να μεταπηδήσει σε οποιαδήποτε θέση του πολιτικού συστήματος. Ο λόγος είναι η έλλειψη ιδεολογίας και πολιτικής άποψης. Το κίνητρο είναι η προσωπική επιβίωση (άντε και της οικογένειας του/της) με οποιοδήποτε μέσο. Γι’ αυτό και ψηφίζουμε πρόσωπα και όχι θέσεις. Επειδή είμαστε και σε μια περιοχή που που για πάνω από 1500 χρόνια καλλιεργείται η αποχαύνωση της θεολογικής σκέψης, ήμασταν ώριμα φρούτα να μαντρωθούμε στις «Εκκλησίες» κάποιων κομμάτων. Και η δημιουγία και ύπαρξη μίας τέτοιας «εκκλησίας» συνεισέφερε κα στη δημιουργία και συντήρηση του άλλου της εγώ. Μιλάμε όμως πάντα για το ίδιο πράγμα.

  @Μύρωνα
  Οι Έλληνες υπήρξανε για αιώνες χωρίς χριστιανισμούς, ορθοδοξίες και άλλες τέτοιες ανατολίτικες πίστεις/δεισιδαιμονίες όπως θέλεις πέστο. Και τα κατάφεραν μάλιστα πολύ καλά. Απείρως καλύτερα από κάποιους που είναι απλώς οι κληρονόμοι τους. Αλλά τι άλλο θα ήμασταν εκτός από κληρονόμοι, ε;

 18. Ο/Η Πάρης λέει:

  @Ανώνυμος
  «Διότι θα έπρεπε να ξέρεις ότι τα εκατοντάδες εκατομμύρια θύματα του ορθολογισμού και της αθεϊας, η παπική εκκλησία ούτε καν μπορεί να τα σκεφτεί. Για την ορθόδοξη θέμα δεν υφίσταται»

  Και δεν τα κάνεις δισεκατομμύρια; Τώρα που γυρίζει!

 19. Ο/Η π2 λέει:

  Μύρωνα,

  Θα μπορούσα να κάνω λεπτομερή σχολιασμό ανά παράγραφο (άλλοι μπήκαν ήδη στον κόπο), και να επισημάνω λάθη, λογικά σφάλματα και πονηριές, αλλά η εμμονή σας στο «τεράστιο φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας» σ’ αυτό εδώ το βήμα, όπου επανειλημμένα έχει σχολιαστεί το κομβικό ζήτημα της χρηματοδότησης του φιλανθρωπικού αυτού έργου, με πείθει ότι στόχος σας δεν είναι να πείσετε με πραγματικά επιχειρήματα τους συνομιλητές σας. Ίσως λοιπόν είναι προτιμότερο να καταμετρήσω ορισμένα ρητορικά σχήματα που χρησιμοποιείτε.
  1. Ηθικολογία άνευ περιεχομένου: («ανιστόρητος και αντικοινωνικός» ο χωρισμός).
  2. Απειλή (Εάν θέλετε χωρισμό, θα σας πάρουμε και τα σώβρακα – Χωρισμό; για τολμήστε να τον ζητήσετε με δημοψήφισμα).
  3. Απειλή με ταυτόχρονη προσποίηση υιοθέτησης της οπτικής του αντιπάλου (Μα τι θέλετε; Να κυριαρχήσει η χριστιανοδημοκρατία και η συντήρηση;)
  4. Μια λογικά εσφαλμένη πρόταση χρησιμοποιείται ως βάση συλλογισμού («Ο χωρισμός προϋποθέτει την υποχρέωση του κράτους να αναλάβει αυτό, το τεράστιο φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας»)
  5. Α λα καρτ επιχειρήματα («Το Κράτος ούτε να επιστρέψει την εκκλησιαστική περιουσία μπορεί, ούτε να την δημεύσει φυσικά – δεν το επιτρέπει η νομοθεσία και τα δικαστήρια της οικουμένης» – «Ποιός θα τα χρηματοδοτεί αυτά αν ο χωρισμός οδηγήσει την Εκκλησία μακριά από το Κράτος και της στερήσει την περιουσία ώστε να τα χρηματοδοτεί μόνη;»: Αποφασίστε: μπορεί το κράτος να βάλει χέρι στην εκκλησιαστική περιουσία ή όχι;)
  6. Αντιστροφή ρόλων: (Η εκκλησία θα είχε συμφέρον από τον χωρισμό [άρα, συμπεραίνει ο αναγνώστης, θα τον ήθελε], αλλά το κακό κράτος δεν την αφήνει για να μην καταστεί πανίσχυρη)
  7. Επιχειρήματα του τύπου τελεία και παύλα (Ο χωρισμός δεν γίνεται γιατί έτσι [αυτή είναι η κεντρική ιδέα της τελευταίας παραγράφου]).

 20. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  »είναι φανερό πως υπάρχουν και ποινικές ευθύνες του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, »

  Πω , Πω ! Δεν το είχα σκεφτει… Για δες που για τα ξεφτιλίκια του Γιοσακη (αντι για την Δεξια του κυριου)
  μπορεί να την πληρωσει ο Γιωργακης ..
  .(πως δεν το είχα καταλαβει ;…Αφού ειναι φανερό)

  Αλήθεια μια και το θυμηθηκα… Το γυρισε το φυλακτο ο Αρχιεπίσκοπος στον Καραμανλή;

 21. Ο/Η Anonymous λέει:

  Γιατί με έκοψες; Δεν το αντέχεις; Όλες οι χώρες που έγραψα έχουν επίσημη κρατική θρησκεία. Όπως βλέπεις και οι σοσια-ληστάδες της Εσπερίας τα πάνε καλά με τους παπάδες…
  Δεν πειράζει ο ορθολογισμός σας μέχρι εκεί φτάνει… Κι άνετα τον άλλο, αυτόν που έχει αντιθετη άποψη, τον πετσοκόβετε. Έτσι δεν έκαναν ο Στάλιν, ο Λένιν, ο Ροβεσπιέρος, ο Μαρά, ο Μάο και τόσοι άλλοθ .. ορθολογιστές.
  Ζήσε λοιπόν μέσα στο ψέμμα σου, αλλά να ξέρεις ότι δεν κάνεις τίποτα σπουδαίο…

 22. Ο/Η roidis λέει:

  Anonymous,
  που είδες ότι σε έκοψα;
  Σχολίασες και δεν αναρτήθηκε;

  λίγο σεβασμό.

 23. Ο/Η dmast λέει:

  @ anonymous, roidis
  Έχω διαπιστώσει ότι συμβαίνει το εξής:
  Όταν κάνεις κάποιο σχόλιο, βγαίνει μήνυμα ότι το σχόλιο περιμένει moderation. Έχω παρατηρήσει ότι αν μπεις στο ιστολόγιο από άλλο υπολογιστή ή σαν άλλος χρήστης ή τέλος πάντων όταν δεν φαίνονται τα στοιχεία σου εκεί που λέει Name (required) και mail κτλ, τότε το σχόλιό σου δεν εμφανίζεται. Προφανώς, η όλη διαδικασία αφήνει κάποιο cookie, το οποίο η μηχανή δεν μπορεί να δει αν συμβεί κάτι από αυτά που ανέφερα προηγουμένως.
  Υπό άλλες συνθήκες, μπορεί κάποιος να δει το σχόλιό του, μετά το τελευταίο σχόλιο που έχει περάσει το moderation.
  Όταν το moderation ολοκληρωθεί, το σχόλιο αναρτάται και γίνεται ορατό από όλα τα pc.

  (Γι αυτό παρατηρείται και το φαινόμενο, να βλέπει κάποιος το σχόλιό του σε σειρά πολύ πιο μακρυνή από εκεί που το είχε αφήσει.)
  Έχω δει αρκετά post στο παρόν ιστολόγιο από χρήστες που διαμαρτύρονται (αδίκως τελικά απ΄όσο έχω διαπιστώσει) ότι κόπηκαν σχόλιά τους.
  Μάλλον φταίει ο μηχανισμός που περιέγραψα.

 24. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Νοσφεράτο,
  αδικείς τον εαυτό σου όταν προσποείσαι πως μιλώντας εγώ για ποινικές ευθύνες του Γιώργου Παπανδρέου εννοούσα το κύκλωμα Γιοσάκη. Ως προς το παραδικαστικό το ΠΑΣΟΚ έχει όπως και η ΝΔ πελώριες προφανείς πολιτικές ευθύνες, κάποια πρόσωπα (Μαντούβαλος κλπ) και ποινικές ενδεχομένως. Τις ποινικές ευθύνες του κ.Παπανδρέου-και διόρθωσέ με σε παρακαλώ αν τον αδικώ-τις εντοπίζω στην ασύστολη από μέρους του, ως υπουργού Εξωτερικών, χρηματοδότηση του πολύ πλούσιου πατριαρχείου Ιεροσολύμων-ακόμη και η ενθρόνιση του Ειρηναίου χρηματοδοτήθηκε-τη στιγμή που ο πλούτος του και το χάλι του ήταν γνωστα αν όχι από τις εμπιστευτικές αναφορές των διπλωματών, από τα άρθρα που δημοσιεύονταν στον Τύπο, αρκετά χρόνια πριν σπάσει το απόστημα. Σε παραπέμπω σε σχετικό άρθρο της Καθημερινής, που υπογράφει ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Καλοκαιρινός, αναδημοσιευμένο από τον κο Ροϊδη, στο οποίο γίνονται εμπεριστατωμένες και εκτενείς αναφορές στα απίστευτα κακουργήματα που γινόντουσαν στο πατριαρχείο αυτό, το οποίο εκτός των άλλων έχει αποικιοκρατικό χαρακτήρα αφού σε παγκόσμια πρωτοτυπία δεν επιτρέπει στον λαό του, τους Άραβες ορθόδοξους, να αναλάβουν τη διοίκησή του, αλλά διοικείται από ξενόφερτους Έλληνες τυχοδιώκτες, που ξεπουλάνε την τεράστια περιουσία του προς ίδιον όφελος ερχόμενοι σε αντίθεση με τα στοιχειώδη δικαιώματα και συμφέροντα του ποιμνίου τους. Δηλαδή δεν υπάρχει ζήτημα για τον τότε υπουργό εξωτερικών κ.Γ.Α.Π. τον υποτιθέμενο αντιρατσιστή, που με χρήμα των πολιτών, χρηματοδοτούσε ένα ρατσιστικό και βουτηγμένο στην παρανομία πατριαρχείο; Θυμάμαι μια συνέντευξη του διωγμένου επισκόπου Κωνσταντίνης Νικηφόρου στο «Ε» της Ελευθεροτυπίας που άνοιξε το στόμα του και περιέγραφε την μοίρα των φτωχόπαιδων από την ελληνική επαρχία που επιστρατεύονταν από την Αγιοταφική Αδελφότητα για να την επανδρώσουν αργότερα ως κληρικοί, αφού πρώτα μαθητεύσουν στο Σχολείο της Τυραννίας και της Ανομίας.
  Ειλικρινά λυπάμαι για τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ που εθελοτυφλούν και δεν βλέπουν τις τεράστιες ευθύνες του κόμματός τους σε όλους τους τομείς, μόνο εφευρίσκουν σοφίσματα ή επισείουν τον μπαμπούλα της Δεξιάς, στην οποία όσο πάει όλο και πιό πολύ μοιάζει το κόμμα τους.

 25. Ο/Η NSimos λέει:

  Ομολογουμένως άριστο post, όπως άλλωστε μας έχετε συνηθίσει. Ένα θέμα που με απασχολεί σε σχέση με τη σύνδεση (κατ’ αρχάς) και το διαζύγιο (ακολούθως) κράτους και εκκλησίας, είναι το αν θέλουν πράγματι το χωρισμό αυτό.

  Αναμφισβήτητα η λαϊκή πίεση είναι δηλωμένη αρκετά χρόνια. Μπορεί να μην είναι ορατή τοις πάσι, αλλά ο ενεργός πληθυσμός, σίγουρα έχει πάψει να διατηρεί άριστες σχέσεις με την εκκλησία, εδώ και πολλά χρόνια. Το αν διατηρεί στενές σχέσεις με τη θρησκεία, είναι άλλο πράγμα για το οποίο αρμόδιοι να το ερμηνεύσουν είναι ειδικοί επιστήμονες.

  Η εκκλησία, ποτέ δε θέλησε να πάρει διαζύγιο από το κράτος. Αυτό είναι γνωστό και δεν θα το επαναλάβω. Νομίζω είναι αυτονόητο, πως σαν συμβιωτικός οργανισμός είναι απόλυτα εξαρτημένος από τον ξενιστή του (για να το παραλληλίσουμε με φυσικά φαινόμενα στους ζωντανούς οργανισμούς)

  Το κράτος από την άλλη εξυπηρετείται από τη συμβίωση αυτή, από πολλές εκατοντάδες χρόνια πριν, όταν η επίσημη κρατική εκκλησία του μεγ. Κωνσταντίνου εξυπηρετούσε την αφομοίωση των εντολών του αυτοκράτορα, από τον όχλο. Ως εν ουρανώ κι επί της γης. Ένας Θεός, ένας βασιλέας, μία εκκλησία με έναν πατριάρχη.

  Μπορεί τα χρόνια να πέρασαν και ο αυτοκράτορας να μην υφίσταται πλέον αλλά, η ανάγκη του κράτους να προστατεύεται από όσους ήθελαν να αναμιχθούν στα κοινά παραμένει. Η εκκλησία αποτελεί τον πρώτης τάξεως πνευματικό τσοπανόσκυλο για τα πρόβατα (ή συλλήβδην τα αμνοερίφια κύριε Ροϊδη) που έχουν τάσεις φυγής από το μαντρί. Ποια είναι καλύτερη τιμωρία για τους «αποκλίνοντες», αν όχι η αιώνια τιμωρία της κόλασης; Την επινόηση αυτή του αιώνιου κολασμού, η εκκλησία τη διατηρεί πάντα ζεστή και έτοιμη. Ο διαφωτιστής (και ο πεφωτισμένος) είναι απειλή όχι μόνο για την εκκλησία, αλλά και για τη θρησκεία και εν τέλει για το ίδιο το κράτος. Αυτός είναι ο εχθρός που αρνείται να ταπεινώσει την κεφαλή προκειμένου να δεχτεί το «θείον πνεύμα».

  Αντίθετα, το κράτος -σε όλες του τις μορφές- έχει ανάγκη από πιστούς, επαίτες της εικονικής ασφάλειας και γαλήνης που τους υπόσχεται. Τόσο το κράτος όσο και η εκκλησία.

  Εν κατακλείδι, ανέπτυξα όλο το προηγούμενο, μόνο και μόνο για να θέσω το ερώτημα, «μήπως ο διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας, το διαζύγιο αυτό καταστρέφει τη δομή ενός αλληλοϋποστηριζομένου διδύμου όπου ο καθένας χωριστά δεν μπορεί να επιβιώσει;» Ο διαχωρισμός αυτός μήπως σημαίνει το τέλος τόσο του κράτους (όπως το ξέρουμε μέχρι σήμερα) όσο και της εκκλησίας;

  Άρα γιατί να θέλουν κάτι τέτοιο;

  ΥΓ Η Γαλλία διαχώρισε το κράτος από την εκκλησία σε μία διαδικασία που κράτησε κοντά έναν αιώνα. Ναι, η Γαλλία του διαφωτισμού και του ορθού λόγου χρειάστηκε κοντά 100 χρόνια για να το πετύχει (και ακόμη δεν το έχει επιτύχει τελείως) Η Ελλάδα του «ορθόδοξου σκοταδισμού» και με τη διαρκή ανάγκη για μεταφυσικά ερείσματα (ελλείψει ρεαλιστικών ερεισμάτων) πόσα χρόνια θα χρειαστεί;

  -αν ποτέ ξεκινήσει τη διαδικασία.

 26. Ο/Η VITA MI BAROUAK λέει:

  Το πρόβλημα είναι η εξουσία, αγαπητέ.
  Άλλο τι θέλουν, άλλο τι πιστεύουν κι άλλο τι κάνουν στο τέλος.
  Την πάπια κάνει λοιπόν κι ο Γιωργάκης, γιατί ξέρει ότι ψηφίζουν και οι θεοφοβούμενοι ΠΑΣΟΚΟΙ…

 27. Ο/Η xberliner λέει:

  Καταρχήν μία διαφωνία: Από πότε το ΚΚΕ αντιστρατεύεται την εκκλησία; Μην τρελλαθούμε τελείως. Θα χάσει τη μισή πελατεία του (και λίγο είπα). Όπως είχε γράψει και ο Ραφαηλίδης, η εκκλησία και το ΚΚΕ είναι οι δύο λόγοι που έχουμε μικρό αριθμό αυτοκτονιών στην Ελλάδα, και οι δύο πουλάνε την ελπίδα.

  Η ΝΔ όπως σωστά λες είναι σαρξ εκ της σαρκός της δεξιάς του κυρίου.
  ΣΥΝ, εξωκοινοβουλευτική αριστερά, και φιλελεύθεροι είναι οι μόνοι που τάσσονται ανοιχτά στο χωρισμό κράτος εκκλησίας. Αν και για τους φιλελεύθερους έχω μία αμφιβολία. Δεν νομίζω ότι αν έμπειροι πολιτικοί όπως π.χ. ο Ανδριανόπουλος κατέβαιναν με τη ΦΙΣ σε αυτές τις εκλογές, θα ήταν τόσο ανοιχτά υπέρμαχοι του χωρισμού. Ούτε ο Μάνος, ούτε ο Ανδριανόπουλος, εκφράστηκαν ποτέ ανοιχτά γι’ αυτό το θέμα όταν ήταν υπουργοί ή μέλη της ΝΔ. Όποιος είναι έξω από το χορό της εξουσίας πολλά τραγούδια λέει.

  Και έρχομαι στην περίπτωση ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ συγκρούστηκε 2 φορές με την εκκλησία. Την πρώτη (που ήταν και η ουσιαστική σύγκρουση) έκανε πίσω (την πλήρωσε ένας από τους λίγους «οραματιστές» πολιτικούς της δεκαετίας του 80, ο Τρίτσης). Εκεί νομίζω είναι και η συμφωνία κράτους-εκκλησίας: εγώ πληρώνω μισθούς και εσύ δεν ανοίγεις θέμα περιουσίας. Στη δεύτερη σύγκρουση (περισσότερο σημειολογική) το κουπί τράβηξαν ο Σημίτης, κάποιοι λίγοι από το ΠΑΣΟΚ, και φυσικά βοήθησε ο ΣΥΝ (αλήθεια το ΚΚΕ που ήταν; χαχαχαχαχα και γαμώ τους κομμουνιστές, μη χέσω – sorry για τη γλώσσα μου αλλά έτσι μου βγαίνει). Οι περισσότεροι από το ΠΑΣΟΚ απλώς κρύφτηκαν ή προσπαθούσαν να βάλουν τρικλοποδιές στον αρχηγό τους (και γαμώ τους σοσιαλδημοκράτες χαχαχαχαχαχα). Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ευρωπαϊκού τύπου σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, γιατί η ελλάδα δεν είναι ευρωπαϊκού τύπου κράτος.

  Ο ΓΑΠ έχει μπλέξει στην ψηφοθηρία. Είμαι σίγουρος ότι οι απόψεις και οι ιδέες του είναι πράγματι φιλελεύθερες (κυρίως σε θέματα κοινωνικά-πολιτειακά, αλλά και λιγότερο σε οικονομικά). Μην ξεχνάς ότι είναι ο μόνος μεγάλου βεληνεκούς πολιτικός που μίλησε ανοιχτά για αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών, μίλησε για παιδεία που που παράγει πολίτες με ανοιχτό μυαλό και σκέψη (και όχι για παιδεία που θα παράγει ελληνόπουλα), και για συμμετοχική δημοκρατία (πολλοί τον λοιδόρησαν για αυτό το τελευταίο, αλλά εγώ το θεώρησα καταπληκτικό σύνθημα που δηλώνει την επιθυμία για ένα πολιτικό σύστημα πιο κοντά στην άμεση δημοκρατία, άσχετο αν ήταν κατάλληλο για πολίτες κάποιας σκαδιναβικής χώρας). Αλλά όσο ωραίες είναι οι ιδέες, αν δεν υπάρχει η δύναμη της εφαρμόσεις στην πράξη είναι κενές. Πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Και νομίζω ότι το επιθυμιτό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι εφικτό μόνο αν κάποια στιγμή συγκυβερνήσουν το κέντρο με την αριστερά. Μια κυβέρνηση όπου η αριστερά (το ΣΥΝ εννοώ) θα αναλάμβανε π.χ. 2 υπουργεία (π.χ. υφηπουργείο εσωτερικών με αρμοδιότητα τα θρησκεύματα, και ένα περιβάλλοντος) με το δικαίωμα και την ευθύνη να ακολουθήσει την πολιτική του. Και εδώ είναι που κατηγορώ την αριστερά (το ΚΚΕ δεν το θεωρώ αριστερά) για το δογματισμό της εναντίον της συνεργασίας της με το ΠΑΣΟΚ. Αλλά μην ξεκινήσω τώρα αυτό το θέμα γιατί τραβάει μακριά η βαλίτσα.

 28. Ο/Η xberliner λέει:

  @ Μύρων

  «Ο χωρισμός της Εκκλησίας από το Κρατος δεν είναι υπόθεση θρησκευτική ή εκκλησιαστική αλλά υπόθεση ιστορική.
  Ο χωρισμός στην χώρα μας είναι ανιστόρητος και αντικοινωνικός. Κανείς δεν θα τον τολμήσει, κανένα κόμμα. »
  Συμφωνούμε, στην ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ διαφωτισμός.

  «Για να το κάνουνε πρέπει να γίνει δημοψήφισμα και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι δεδομένο.»
  Τα δικαιώματά μου ως πολίτης, δεν έχουν να κάνουν με πλειοψηφίες και μειοψηφίες. Είναι απλώς δεδομένα και αδιαπραγμάτευτα.

  «Ο χωρισμός θα οδηγήσει σττην δημιουργία ενός Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, όπως έγινε και στην άλλη ευρώπη.»
  Η ΝΔ τί είναι;

  » Το αποτέλεσμα θα είναι η συντριπτική ισχύς του κόμματος αυτού. Θα πάρουνε σύνταξη και η Ν.Δ και το Πασοκ-Συνασπισμός και αυτό φυσικά δεν το θέλουνε. »
  Στην αρχή μπορεί. Μην ξεχνάς όμως ότι συνήθως η οικονομία (η τσέπη του καθενός δηλαδή) κρίνει τις εκλογές.

  «Ο χωρισμός προϋποθέτει την επιστροφή από το Κράτος της εκκλησιαστικής περιουσίας. ….Το Κράτος ούτε να επιστρέψει την εκκλησιαστική περιουσία μπορεί, ούτε να την δημεύσει φυσικά – δεν το επιτρέπει η νομοθεσία και τα δικαστήρια της οικουμένης.»
  Δηλαδή, ένα έγγραφο του αυτοκράτορα νοείται ως τίτλος ιδιοκτησία. Ή μήπως μπορούμε σήμερα να θεωρήσουμε ως νόμικο επιχείρημα το φεουδαρχικό σύστημα πάνω στο οποίο στήθηκε η περιουσία της εκκλησίας;

  «Ο χωρισμός προϋποθέτει την υποχρέωση του κράτους να αναλάβει αυτό, το τεράστιο φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας. Φυσικά ούτε το επιθυμεί, ούτε μπορεί να το κάνει. »
  Το κράτος ΔΕΝ έχει για καμιά υποχρέωση για φιλανθρωπία. Διάβασε το σύνταγμα και θα δεις ποιες είναι οι υποχρεώσεις του κράτους, στις οποίες αν ήταν συνεπείς δεν υπήρχε ανάγκη για φιλανθρωπία. Επίσης μην ξεχνάς ότι πολλές από τις φιλανθρωπίες της εκκλησίας είναι άμεσα χρηματοδοτούμενες από το κράτος (δες παλιότερα ποστ στο παρών μπλογκ σχετικά με την ΜΚΟ της εκκλησίας Αλληλεγγύη)

  «Ο χωρισμός θα οδηγήσει την Εκκλησία στην απόλυτη ελευθερία της. »
  Και πολύ καλά θα κάνει.

  «Θα δημιουργήσει Πανεπιστήμια, Σχολεία και Τηλεοπτικούς Σταθμούς, στην έκδοση εφημερίδων, βιβλίων κλπ. »
  Η εκκλησία έχει ήδη ραδιοφωνικούς σταθμούς. Εκδίδει βιβλία, και εφημερίδες (που μοιράζονται στις ενορίες κάθε Κυριακή). Έχει σχολεία (εκκλησιαστικά λύκεια). Και πρόκειται να ιδρύσει και πανεπιστημιακές σχολές. Να μην μιλήσω για την έμμεση ενασχόλησή της με την επίσημη κρατική παιδεία. Καλύτερα μόνη της, να κάνει ότι θέλει.

  «Βλέπετε, δεν είναι το Κράτος αιχμάλωτο της Εκκλησίας αλλά η Εκκλησία αιχμάλωτη του Κράτους.»
  Είμαι πολύ περίεργος να μου το εξηγήσεις αυτό το τελευταίο.

  «Το κοινωνικό Συμβόλαιο της Ελλάδος ορίζει ως κορυφαίο και παράλληλο θεσμό την Εκκλησία του και οδηγό της ζωής των πολιτών του την πίστη τους στην Ορθοδοξία, »
  Ποιο είναι το κοινωνικό συμβόλαιο!!!!! Δώσε και σε μας τα φώτα σου. Εγώ τώρα που δεν έχω οδηγό της ζωής μου την πίστη στην ορθοδοξία, δεν είμαι έλληνας; Ή μήπως είμαι έλληνας δεύτερης κατηγορίας επειδή έτυχε να ανήκω σε μια μειοψηφία.

  «με τρόπους που δεν φαντάζεστε έτσι όπως μένετε παραδομένοι στην μονόχνωτη νεοταξική ξενομανία σας και στην επιφανειακή κριτική σας. »
  Αν μου επιτρέπει ο οικοδεσπότης (αν δεν μου επιτρέπει ας σβήσει αυτή την παράγραφο, θα τον καταλάβω απόλυτα) το μόνο πράγμα που έρχεται ως απάντηση είναι: Άντε και γαμήσου, κολοέλληνα.

  «Οπως το ελληνικό τοπίο δεν μπορεί να χωριστεί από τα αναρίθμητα ξωκλήσια του,»
  Βασικά μόνο στα κυκλαδονήσια ξεχωρίζουν γιατί γύρω-γύρω δεν υπάρχει δέντρο ούτε για δείγμα. Κάτι σαν την καλαμιά στον κάμπο δηλαδή.

  «όπως δεν χωρίζει η ελπίδα από το πρόσωπο της Παναγίας, »
  Δεν σχολιάζω γιατί θα λογοκριθώ και δικαιολογημένα.

  «έτσι δεν χωρίζει ο λαός από την Ορθοδοξία. »
  νοου κόμμεντς. Είσαι ατελείωτος.

  «Αυτό είναι το κοινωνικό συμβόλαιο των Ελλήνων και έτσι ορίζουνε το κράτος τους»
  Συγνώμη, τώρα το κατάλαβα το συμβόλαιο. Είναι δηλαδή κάτι σαν το σύνταγμα, ή σαν τη χάρτα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ας πούμε;

 29. Ο/Η SimonSays λέει:

  @xberliner:

  Όπως είχε γράψει και ο Ραφαηλίδης, η εκκλησία και το ΚΚΕ είναι οι δύο λόγοι που έχουμε μικρό αριθμό αυτοκτονιών στην Ελλάδα, και οι δύο πουλάνε την ελπίδα.

  Έχεις την πηγή της ατάκας μήπως; Με ενδιαφέρει.

  Βγαίνοντας λίγο εκτός θέματος διαχωρισμού η προσωπική μου άποψη για τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονίας για τις υπόλοιπες χώρες σε σχέση με την Ελλάδα είναι ότι για τους μη-Έλληνες η αυτοκτονία είναι μια απόδραση από τη δυστυχία. Αντιθέτως ο Έλληνας απολαμβάνει την επίγεια μιζέρια του και δεν θέλει να την αποχωριστεί τερματίζοντας τη ζωή του.

  -Simon @ atheoi.ORG

 30. Ο/Η eleftheriaka λέει:

  Μήπως αντί κειμένου αρκεί το περίφημο σποτάκι της Φιλελεύθερης Συμμαχίας;

  Όσοι δεν το είδαν μάλλον είναι ευκαιρία……

 31. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  Λασκαράτε

  Νομίζω πως ειναι πραγματι κριμα ,που μεσα απο μια τοσο δα μικρή μου παρεμβαση εβγαλες τοσο γρηγορα συμπερασματα
  τοσο για την πολιτική μου ταυτοτητα
  οσο και για τις Ποινικές…
  (ουτε καν Πολιτικές) ευθυνες του Γιωργακη…
  (μπορεί βεβαια να εχεις ικανότητες που ουτε καν τις φανταζομαι..

  Το μόνο που μπορώ να κανω βεβαια ειναι να μη βγαλω τόσο ευκολα συμπεράσματα για τον τροπο σκεψης σου όσο εσύ για μενα (η για τις Ποινικές !!! ευθυνες του Γιωργακη)

 32. Ο/Η zaphod λέει:

  @ xberliner: Μόνο μια ένσταση:

  »
  ” Το αποτέλεσμα θα είναι η συντριπτική ισχύς του κόμματος αυτού. Θα πάρουνε σύνταξη και η Ν.Δ και το Πασοκ-Συνασπισμός και αυτό φυσικά δεν το θέλουνε. ”
  Στην αρχή μπορεί. Μην ξεχνάς όμως ότι συνήθως η οικονομία (η τσέπη του καθενός δηλαδή) κρίνει τις εκλογές.
  »

  Δυστυχώς η τσέπη δεν πιάνει μπάζα μπροστά στην ανθρώπινη βλακεία και το φανατισμό.
  Τόσα χρόνια από εκεί τρώνε τα κοράκια.

  ***Α και το σωστό είναι κΩλο-ΕΛ-ληνα :-Ρ

  Κατά τα άλλα συμφωνούμε, όπως και με τους υπόλοιπους άλλωστε πλην….

  @Μύρων: Η δημοκρατικότης των απόψεών σας και η θεμελίωση τους σε λογικά επιχειρήματα με έχει αποστομώσει.

  Για να απαντήσω θα έπρεπε να …αναλύσω το σχόλιό σου λέξη προς λέξη αλλά ευτυχώς το έκαναν άλλοι.
  Η γενική κρίση είναι, όσο πιο ευγενικά μπορώ, πως διάβασα ένα συνονθύλευμα από σοφιστείες και ανιστόρητες ασυναρτησίες, ορισμένες μάλιστα μπολιασμένες με κλασική, κλασικότατη φασίζουσα νοοτροπία «ελληνοχριστιανικού» τύπου.

 33. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  Χ Berliner
  Νομίζω οτι συμφωνουμε σε πολύ μεγαλο βαθμό ….
  Και λεω νομίζω, και οχι ειμαι σιγουρος γιατί μετα τις αξιοθαυμαστες στην διεισδυτικότητα τους ,παρατηρησεις του κ.Λασκαράτου( ενος συνδυασμου απο οτι φαινεται-Σερλοκ Χολμς,μεντιουμ και εισαγγελέως του Αρείου Παγου)

  …αρχιζω να αμφιβαλλω τοσο για την οποια κριτική μου ικανότητα (πως Διαολε δεν το καταλαβα αμέσως οτι ο ΓΑΠ εχει ποινικές ευθυνες! διαολε!… )…

  ..οσο και για την ιδια μου την ταυτότητα ..
  .Τωρα , μετανοων πικρά ,ψαχνω στο ασυνειδητο μου την αρχική μου καταγώγή …και Ομολογώ : ναι ..ειμαι Πασόκ …
  Αφου μου το απεκαλυψε ο κ Λασκαρατος .

 34. Ο/Η Μύρων λέει:

  π2 και οι υπόλοιποι.

  Κατ αρχάς πώς να συζητήσουμε όταν αγνοείτε τις συμφωνίες με τις οποίες το Κράτους, με το ζόρι μάλιστα, υφάρπαξε την περιουσία της Εκκλησίας και ανέλαβε την υποχρέωση να μισθοδοτεί τους ιερείς. Η περιουσία αυτή, νομίμως ανήκει στην Εκκλησία με αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

  Αν σας ενδιαφέρει ειλικρινώς το θέμα και όχι η κουτοπόνηρη προπαγάνδα, ευχαρίστως να σας δώσω τα στοιχεία ώστε να το ψάξετε μόνοι σας.

 35. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  @Αnonymous,
  Λες,

  «Όχι αγαπητέ μου δεν είμαστε σε αυτή την κατηγορία. Είμαστε στην κατηγορία της:
  Αγγλίας, Σκωτίας, Ελβετίας, Δανίας, Λιχτενστάϊν, Μάλτας, Κύπρου, Φινλανδίας, Ισλανδίας, Νορβηγίας και πολλών άλλων.»

  Για την Κύπρο συμφωνώ, προσθέτοντας πως εκεί η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Αλλά για τις υπόλοιπες χώρες: Γίνονται σ’αυτές τις χώρες αγιασμοί των υδάτων παρουσία του αρχηγού του κράτους; Γίνονται αγιασμοί στα σχολεία; Υποδέχονται εικόνες, λείψανα και Άγια Φώτα με τιμές αρχηγού κράτους; Μεταφέρονται εικόνες με αντιτορπιλλικά του Ναυτικού; Έχει επιβάλλει εκεί η Εκκλησία τη μη καύση των νεκρών; Διαπλέκεται η Εκκλησία με τη Δικαιοσύνη; Ύπάρχει εκεί αρχιεπίσκοπος με αυλή σκανδάλων που να βρίζει τους ομοφυλόφιλους; Παραχωρούνται σε μοναστήρια (Οι προτεστάντες δεν έχουν μονές) δωρεάν γαίες; Υπάρχει Εκκλησία που να έχει τόσο πολύ εκτεθεί με δημόσιες αμαρτίες και η Πολιτεία να παριστάνει πως δεν ξέρει; Έχει εκεί η Εκκλησία τέτοια αμύθητη περιουσία και μάλιστα αφορολόγητη; έχουν ιδρυθεί κρατικά πανεπιστήμια στα οποία οι φοιτητές να εισάγονται με συστατική επιστολή του επίσκοπου;
  Συγκρίνετε κε Ανώνυμε την Ελλάδα με Δανία, Νορβηγία, Φιλλανδία; «Κι η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες».

 36. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  XBerliner
  Με φέρνεις στη δύσκολη θέση να υπερασπιστώ το ΚΚΕ και να εξηγήσω γιατί το συναρίθμησα με ΣΥΝ και Φιλελεύθερους πως αντιστρατεύεται την Εκκλησία. Αν πρόσεξες έβαλα τη φράση ‘στον ένα ή στον άλλο βαθμό’. Νομίζω πως το ΚΚΕ, όπως και ο κατ’εξοχήν εχθρός του Χριστόδουλου, ο ΣΥΝ, παρουσιάζει μια αντιφατική συμπεριφορά στο ζήτημα της Εκκλησίας. (Δυστυχώς εδώ είναι Βαλκάνια.) Από τη μια στέγασε ή στεγάζει Ζουράρι και Κανέλλη, από την άλλη ο Θανάσης Παπαρήγας και ο Χαρίλαος Φλωράκης κηδεύονται πολιτικά, ενέργεια πολύ θαραλλέα, κόντρα στο λαϊκό αίσθημα στην οποία οφείλουμε σεβασμό και αναγνώριση. Λυπάμαι που το λέω αλλά προσωπικότητες του ΣΥΝ, όπως ο Φίλιππος Ηλιού που η λογιωσύνη τους και το αντιεκκλησιαστικό συγγραφικό τους έργο υποχρέωναν σε πολιτική κηδεία, κηδεύτηκαν στη Μητρόπολη. Το ΚΚΕ σταθερά υπερασπίζεται το χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, αλλά πράγματι πολύ χλιαρά. Υποβαθμίζει συστηματικά το θέμα και άλλα συναφή διότι προφανώς δεν θέλει να συγκρουσθεί μετωπικά με τον λαϊκό κόσμο που θρησκεύεται. Δεν διαθέτει στελέχη υψηλού επιπέδου που να μπορούν να συγκρουσθούν σε ιδεολογικό επίπεδο με την Εκκλησία. Από την άλλη η κα Παπαρήγα ήταν η μόνη που δεν επισκέφθηκε τον Χριστόδουλο και αρκέστηκε σε τηλεφωνήματα κλπ. Ανθρώπινα είναι αυτά δεν τα κατακρίνω.
  Πιστεύω πως αυτό που πρέπει να ελεγχθεί πολύ αυστηρά είναι το ΠΑΣΟΚ που στα 1981 είχε μαζί με την αριστερά το 61% και προτίμησε τον συμβιβασμό, σε ένα μάλιστα κλίμα πολύ αντιεκκλησιαστικό αφού ο απόηχος της συνεργασίας της Εκκλησίας με τη Χούντα ήταν ακόμη ζωντανός. Χάθηκε τότε που η Δεξιά ήταν ξεδοντιασμένη μια χρυσή ευκαιρία. Το ΠΑΣΟΚ προτίμησε τις δημόσιες σχέσεις, το βόλεμα της συνείδησής του και την διπλωματία.
  @Νοσφεράτο, εξακολουθείς να αδικείς τον εαυτό σου. Αποφεύγεις να μου απαντήσεις: Η χρηματοδότηση του διαβόητου ελληνικού πατριαρχείου Ιεροσολύμων από τον ΓΑΠ με χρήματα των φορολογουμένων, τη στιγμή που αυτό α)έχει αμύθητη περιουσία β)Στεγάζει πολλά στελέχη με καταγραμμένη δημόσια ποινικά κολάσιμη συμπεριφορά σε πολλά επίπεδα γ) συμπεριφέρεται ρατσιστικά στο αποκλειστικά αραβικό ποίμνιό του, δεν δημιουργεί ποινικές ευθύνες; Ο πατριάρχης Διόδωρος για παράδειγμα, είχε συλληφθεί για λαθρεμπόριο χρυσού τη δεκαετία του 80. Αναφέρω ένα από τα εκατοντάδες κρούσματα. Ο ΓΑΠ ήξερε αυτό και όλα τα υπόλοιπα. Σου φαίνεται η αιμοραγία των φορολογουμένων προς τον υπόκοσμο των ρασοφόρων του πατριαρχείου αυτού σύννομη; Αυτά που αποκαλύφθηκαν το 2005 ήταν πασίγνωστα από πολύ παλιά.
  Δεν σε κατέταξα στο ΠΑΣΟΚ αν και ο τρόπος που το υπερασπίστηκες με δολιχοδρομίες (και συνεχίζεις αποφεύγοντας να απαντήσεις για την ταμπακιέρα) μου έδινε το δικαίωμα να το κάνω. Ο Γιοσάκης για παράδειγμα που ανέφερες για αντιπερισπασμό, έδρασε ανενόχλητος επί ΠΑΣΟΚ μαζί με όλο το παραδικαστικό. Δεν υπάρχουν ευθύνες; Μέλος της κυβέρνησης ήταν και ο ΓΑΠ όταν το παραδικαστικό είχε στήσει πάρτυ. Βλακεία ή συνενοχή να καταλογίσουμε στον κ.Σημίτη και την κυβέρνησή του;
  Χωρίς να σε κατονομάσω, ούτε να σε συνδέσω, στο τέλος της προηγούμενης απάντησής μου και αφού είχα αναφερθεί εκτεταμένα στις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησα και τους οπαδούς του ως φυσική συνέπεια των λεγομένων μου. Οι ψηφοφόροι έχουν ευθύνη γι’ αυτό που ψηφίζουν. Αν εσύ αναγνώρισες τον εαυτό σου στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, δεν φταίω εγώ. Μου είναι ολότελα αδιάφορο τι ψηφίζεις και δεν σου απάντησα σε τέτοια βάση.

 37. Ο/Η xBerliner λέει:

  «Έχεις την πηγή της ατάκας μήπως; Με ενδιαφέρει.»
  Είναι αν θυμάμαι καλά στο βιβλίο του η κωμικοτραγική ιστορία της ελλάδας ή κάπως έτσι.

 38. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  Λασκαρατε
  …Αν αναγνωριζω κατι στον εαυτό μου και σε αλλους ειναι το δικαιωμα στην …ειρωνια! Και πραγματικά το μόνα πραγματα που ειρωνευτηκα ειναι
  α) η ευκολία με την οποια κατεληξες σε… Ποινικές ευθυνες του ΓΑΠ κα
  ι β) η ευκολια με την οποια θεωρησες(και θεωρεις) οτι οποιος αμφισβητει -ειρωνικά- αυτή την ευκολία (απόδοσης ποινικών ευθυνών) ειναι ,τουλαχιστον ,υποπτος Πασοκισμου..

  . Και πραγματικά πιστευω οτι αδικεις τον εαυτό σου αν μας αμφισβητεις αυτό το δικαιωμα..να σε ειρωνευτουμε και λιγακι ..επειδή τα περισσοτερα κειμενα σου και οι σκεψεις ειναι αξιολογα … Σιγά !

  Τωρα ..για το σκοτεινο και βρωμικο κυκλωμα Γιοασακη Βαβυλη πατριαρχών και Επισκοπων

  …που η αποκαλυψη του συγκλονισε την Ελλάδα πριν 2 χρονια, ειλικρινά σου λεω
  ( αν και μαλλον διαθετεις ενα αλάνθαστο α-θεολογικό τροπο για να ελεγχεις την ειλικρινεια των αλλων)

  πως ειμαι ο τελευταιος που θα υπερασπισθει την τυχόν ανευθυνοτητα του Γιωργακη οταν ηταν Υπουργόςεξωτ

  …Απο κει και περα βεβαια θα περιμενα να διοριστώ ως αρμοδιος εισαγγελέας να γινουν ολες οι απαιτουμενες ενεργειες να φτασει το θεμα στην Βουλή (συμφωνα με το Συνταγμα ) πριν αποδώσω Ποινικές ευθυνες …
  (κατι αναλογο με αυτό που εγινε απο τον Ζορμπά και τα ομολογα)

  Θα μου πεις
  ..ελα τωρα /Ψιλα γραμματα στην Τηλε-ιντερνετική Δημοκρατια μας το Κρατος…Δικαιου

  ( και δυστυχώς κατι τετοιο λενε και οι Θρησκοφονταμενταλιστες)

  Ε ..Αυτή την Αντιληψη ειρωνευτηκα και θα ειρωνευομαι κ. Λασκαρατε μου… Ειναι το μόνο που μπορώ να κανω ..

  γνωριζοντας οτι ουτως ή αλλως θα εισπρατω απο την καθε πλευρά το αντιστοιχο αντιτιμο ..(ρετσινης) ..που εισπρατει εδώ και αιωνες το Νοσφερατειο ειδος μου..απο κυνηγους με ασημενιες σφαιρες .

 39. Ο/Η Alpha_Blondy λέει:

  Χαζός είσαι, να χωρισει το κρατος από την εκκλησία;

  Εάν γίνει κάτι τέτοιο, θα εκλειψει καθε λόγος να γραφεις…

  Και τοτε, η συσσωρευση τόσων συμπλεγμάτων, τόσης διαθεσης για φούμαρο θα σου δημιουργήσει πρόβλημα…

 40. Ο/Η Gerasimos λέει:

  Αντί άλλου σχολίου παραθέτω από το πρόγραμμα της Φιλελεύθερης Συμμαχίας το κεφάλαιο για τις σχέσεις κράτους – εκκλησίας. Ήταν μια από τις θέσεις του κόμματος αυτού που με οδήγησαν στην απόφαση να το υπεψηφίσω στις εκλογές που έρχονται:
  Η Φιλελεύθερη Συμμαχία προτείνει την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της εκκλησίας με την μετατροπή της σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Οι θρησκευτικοί οργανισμοί ανεξαρτήτως δόγματος θα είναι πλέον αυτοδιοικούμενοι και θα μπορούν να εστιάσουν ανεμπόδιστα στον πνευματικό και κοινωνικό τους ρόλο, χωρίς τον ασφυκτικό εναγκαλισμό και τη σύγχυση ρόλων μεταξύ αυτών και της πολιτείας.

  Η Φιλελεύθερη Συμμαχία αναγνωρίζοντας το ατομικό δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης (ΟΗΕ, 1948), προτείνει τον πλήρη διαχωρισμό πολιτείας και θρησκευτικών οργανισμών και υποστηρίζει ότι οι νόμοι του κράτους οφείλουν να έχουν αποκλειστικά και μόνο κοσμικούς σκοπούς, να είναι ουδέτεροι απέναντι στις θρησκείες και να μην οδηγούν σε εμπλοκή πολιτείας και εκκλησίας. Η πολιτεία έχει το χρέος να σέβεται και να προστατεύει την ελευθερία των πολιτών να εκδηλώνουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, δημόσια ή ιδιωτικά.

  Η Φιλελεύθερη Συμμαχία συμμερίζεται το όραμα των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων (ELDR) που «πρεσβεύει την αρχή ότι οι σύγχρονες, χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίες πρέπει να διαχωρίζουν την πολιτική από τη θρησκεία» και ότι «η κοσµική κοινωνία συμβάλλει σηµαντικά στην εκτόνωση των εντάσεων μεταξύ των θρησκευμάτων και στην προώθηση της ανοχής και της κατανόησης μεταξύ ατόµων που ανήκουν σε διαφορετικά θρησκεύματα».

  Η Φιλελεύθερη Συμμαχία προτείνει:
  • Την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης θρησκευτικών οργανώσεων με τη μορφή νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου. Η εκκλησία της Ελλάδος και οι λοιπές εκκλησίες και θρησκευτικές οργανώσεις να ενταχθούν στις σχετικές ρυθμίσεις.
  • Η εκκλησιαστική περιουσία που τυχόν βρίσκεται σήμερα στον έλεγχο του κράτους, είτε αφορά την κινητή ή την ακίνητη, να επιστραφεί στην εκκλησία της Ελλάδος κατά τις διατάξεις του ΑΚ, η οποία στη συνέχεια θα είναι η μόνη αρμόδια για την διαχείρισή της.
  • Τα εισοδήματα των θρησκευτικών οργανώσεων από οποιαδήποτε πηγή και αν προέρχονται, να φορολογούνται βάσει της νομοθεσίας που ισχύει για τα εισοδήματα των μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου.
  • Η ακίνητη περιουσία να υπόκειται στις επιβαρύνσεις βάσει της νομοθεσίας που διέπει όλα τα ακίνητα της χώρας, είτε αυτά ανήκουν σε ιδιώτες είτε σε εταιρείες ή οργανισμούς.
  • Η διαχείριση των ευαγών ιδρυμάτων (βακούφια) της μουσουλμανικής μειονότητας θα πρέπει να γίνεται από την ίδια χωρίς παρεμβάσεις του ελληνικού κράτους.
  • Οι κληρικοί να αποτελούν εργαζόμενους που θα υπάγονται και θα μισθοδοτούνται από το ΝΠΙΔ του θρησκευτικού οργανισμού που θα ανήκουν, θα φορολογούνται όπως ο κάθε εργαζόμενος Έλληνας πολίτης και θα συμμετέχουν στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και στο σύστημα συνταξιοδότησης που θα ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες.
  • Την αφαίρεση από όλους τους θρησκευτικούς φορείς όλων των διοικητικών και δικαστικών αρμοδιοτήτων που τους έχουν παραχωρηθεί από το κράτος.
  • Την κατάργηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα του θρησκευτικού όρκου, όπου κι αν αυτός απαιτείται, και την αντικατάστασή του με πολιτικό όρκο.
  • Το θρήσκευμα αποτελεί προσωπικό δεδομένο του κάθε ατόμου και δεν αναγράφεται σε κανένα δημόσιο έγγραφο.
  • Την κατάργηση του νόμου περί προσηλυτισμού.
  • Τη απλοποίηση των διαδικασιών της αποτέφρωσης νεκρού για όσους πολίτες το επιθυμούν, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.
  • Την κατάργηση κάθε ειδικής μεταχείρισης των θρησκευτικών λειτουργών, την κατάργηση όλων των θρησκευτικών υπηρεσιών των υπουργείων, και τη μετονομασία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε Υπουργείο Παιδείας.
  • Η εκκλησία να έχει το δικαίωμα όπως κάθε άλλος φορέας ή ιδιώτης να ιδρύσει ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα σε όποιο αντικείμενο επιθυμεί, σύμφωνα με την νομοθεσία που θα ισχύει.
  • Σε συνταγματικό επίπεδο, η Φιλελεύθερη Συμμαχία θα επιδιώξει:
  o Πλήρη κατάργηση του άρθρου που ονομάζει την επικρατούσα θρησκεία, ασχολείται με θρησκευτικά δόγματα και καθορίζει τον τρόπο που μεταφράζονται θρησκευτικά κείμενα.
  o Κατάργηση της απαγόρευσης του προσηλυτισμού και των περιορισμών στη δημόσια εκδήλωση των θρησκευτικών πεποιθήσεων των πολιτών στο όνομα της προστασίας των χρηστών ηθών. Απελευθέρωση των θρησκευτικών λειτουργών από τον έλεγχο και την εποπτεία του κράτους.
  o Ρητή απαγόρευση της λογοκρισίας. Κατάργηση της παραγράφου που επιτρέπει την κατάσχεση εντύπων ‘για προσβολή της χριστιανικής και κάθε άλλης γνωστής θρησκείας’.
  o Διαγραφή της αναφοράς στην ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης από τους σκοπούς της παιδείας.
  o Πλήρης κατάργηση των άρθρων που παραχωρούν ειδικά προνόμια σε συγκεκριμένες εκκλησίες.
  o Κατάργηση του θρησκευτικού όρκου (Πρόεδρος της Δημοκρατίας και βουλευτές) και αντικατάστασή του με πολιτικό όρκο.

 41. Ο/Η Π λέει:

  Για τον Simon: Tο απόσπασμα του Pαφαηλίδη, σύμφωνα με τον πολύ προσεκτικό doctor, που μας το είχε παραθέσει παλιότερα στο blog μας, είναι από την «Ιστορία [κωμικοτραγική] του νεοελληνικού κράτους», σελ. 477, και έχει ως εξής:

  «Το ΚΚΕ ήταν και παραμένει ένα κόμμα τυπικά «ελληνοχριστιανικό» και ως εκ τούτου εξόχως λαϊκίστικο.
  Συντηρεί την ελπίδα για μια «καλύτερη ζωή» εδώ στη γη, ερήμην κάθε ιστορικής και φιλοσοφικής συνιστώσας, ερήμην του μαρξισμού, ερήμην της θεωρίας, ερήμην των πάντων εν τέλει.

  Το ίδιο ακριβώς κάνει και ο χριστιανισμός: Προσφέρει ελπίδα στους απελπισμένους.

  Και μαζί με το ΚΚΕ παίζει βασικό ρόλο στον περιορισμό των αυτοκτονιών.

  Πέρα αυτών, το ΚΚΕ με τον άριστα οργανωμένο κομματικό μηχανισμό του, προσφέρει προστασία στα μέλη του, όπως η χριστιανική εκκλησία, όπως η Στοά, όπως το Ρόταρυ.

  Μόνο που σε τούτο το κλαμπ μαζεύονται οι μη προνομιούχοι, οι δυστυχισμένοι και οι απελπισμένοι.
  Αλλά την ευτυχία δεν την υπόσχεται μόνο το ΚΚΕ. Την υπόσχεται κατά κύριο λόγο η εκκλησία.

  Η συγγένεια του ΚΚΕ με την ελληνική ορθόδοξη εκκλησία είναι καταφάνερη σε όλα τα επίπεδα, από το οργανωτικό μέχρι το ιδεολογικό και το ηθικό.
  Και τούτο διότι το ΚΚΕ είναι δημιούργημα της απελπισίας των φτωχών και των παραγκωνισμένων εν γένει και όχι της ταξικής συνείδησης.

  Δεν υπάρχει ίχνος μαρξιστικής ιδεολογίας στο ΚΚΕ διότι δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει».

 42. Ο/Η SimonSays λέει:

  Φίλε Π ευχαριστώ για το απόσπασμα. Προσωπικά συμφωνώ με τον Κρίστοφερ Χίτσενς ότι η κάθε μεγάλη θρησκεία έχει πολλά κοινά με καθεστώτα που έχουν κάποια «προσωπολατρεία» όσο αφορά συσχετισμούς θρησκείας και πολιτικά συστήματα. Βλέπε Βόρεια Κορέα όπου ο νεκρός πατέρας του τωρινού δικτάτορα είναι ακόμα επισήμως αρχηγός του κράτους. Ένα πιο ήπιο παράδειγμα είναι η Τουρκία με τον Κεμάλ. Όπως λέει και αυτός η διαφορά είναι ότι αν ζεις στη Βόρεια Κορέα έχεις ελπίδα να ξεφύγεις…πεθαίνοντας. Αντιθέτως με τη θρησκεία είσαι καταδικασμένος σε στην αιώνια λατρεία και μετα θάνατον 🙂

  -Simon @ atheoi.ORG

 43. Ο/Η LA MOUETTE BLANCHE λέει:

  LA MOUETTE BLANCHE VOUS INFORME

  Mon Ami excellence Roidis
  C’est n’est pas possible que vous soyez pour le cloisonnement entre l’Etat(1) et l’Eglise(2).Vous savez tres bien que la protection de Dieu,incarnee par l’Egilse pourvoit le premier d’une capacite a decider plus clairement et sagement sur les enjeux souvent presentes dans notre direction. En plus,malgre ma conviction d’avance,je ne vous presumait d’ athee,un phenomene a battre aujourd’hui lorsque il prend des dimensions considerables.L’exemple de la France sert d’eclaircissement car le cloisonnement etabli au debut du XIX siecle entraine l’augmentation du nombre d’athees,ce qui constitue un evenement au moins triste pour l’esperance en peuple.
  N’oublions aussi que les personnes devouees,abjurees ne seraient jamais touchees par des maladies psychologiques,voire une suicide.
  J’espere au changement de votre avis.

  Cordialement et que la diaspora soit benie,
  LA MOUETTE BLANCHE

 44. Ο/Η Φουνταμεταλιστης λέει:

  Μωραινει Κυριος ον βουλεται απωλεσαι.

  Βαριεμαι να γραφω γιατι χανω το χρονο μου. Και αυτο γιατι το site απυθυνεται σε κυριες Αντι-Λουκα. Δηλαδη ατομα με προαποφασισμενα πιστευω, με σαθρά επιχειρηματα, με προκαταληψη, με συνειδητή παραπληροφόρηση, τουτέστιν ανήκοντα στον Αντιθρησκευτικό φουνταμενταλισμό. Ή μήπως δεν υπήρξε και ιστορικά τετοιος στις Αλβανίες, στις Σοβιετίες, στις Κορέες, στις Κίνες και σε αλλα τετοιου τύπου αξιοθαυμαστες δημοκρατιες;

  Ομως τελευταια o Αντιθρησκευτικος Φουνταμεταλισμος μεταλλασεται σαν ιος. Βρισκει καινουργιους τροπους φασιστικης επιβολής του οράματός του. Ενός «οράματος» που μόλις λίγα χρόνια πριν υπήρξε ο εφιάλτης εκατομμυρίων.

  Απλά η μεθοδολογία διαφέρει. Θεωρούμε εκ προοιμίου όποιον πιστευει σαν αφελή ανεγκέφαλο μέχρι φανατικό φουνταμεταλιστή και εφευρίσκουμε την ανάγκη να τον περιθωριοποιήσουμε απαξιωτικά, «εμεις οι εφιείς μη θρησκευόμενοι».

  Αφου καταβαραθρώσουμε τα πιστεύω του (χωρις σοβαρα επιχειρήματα συνήθως, ή επιλέγοντας και προβαλοντας συνειδητα τις χειρότερες εκφανσεις ή στιγμες της πίστης του) εν συνεχεια προχωράμε σε μια απροσωπη απαξίωση της προσωπικότητας του, στολίζοντας τον με επίθετα όπως, εθνικιστη, ρατσιτή, φασίστα, δεξιό, φουνταμεταλιστή, κατιναριό κλπ.

  Το γεγονός βεβαια ότι η λαϊκή πλειοψηφία ή η πλέμπα θρησκευει δεν έχει για σας καμμια σημασία. Τα κρατη πρεπει να κυβερνουνται σύμφωνα με τα πιστεύω μιας περιορισμένης ιντελιγκένσιας, μιας ανώτερης διανοητικής κάστας η οποία θα αποφασίζει για μας, χωρις εμας αφού εμεις είμαστε ηλίθιοι, πνευματικοί κολλήγοι και διανοητικά ιδιώτες μονο και μονο επειδη πιστευουμε. Άτιμη Εξέλιξη, σε αλλους τα χάρισες όλα και σε άλλους τίποτα.

  Και αφού απαξιώσουμε την πίστη και τον πιστεύοντα, ακόμα και εαν αυτοί ειναι η πλειοψηφία, του επιβάλουμε όχι βεβαια την Ανεξιθρησκεία αλλά την Αθεία.

  Ανεξίθρσηκο κρατος σημαινει κύριοι όποιος θελει να κανει το σταυρό του πριν πιασει δουλεια, όποιος θέλει στρωνει χαλί και κάνει μετάνοιες, και όποιος θέλει δεν κανει τίποτα.

  Αθειστικό κράτος σημαίνει ΚΑΝΕΙΣ δεν κανει τίποτα. Ή μαλλον πιο σωστά, ΟΛΟΙ κάνουν αυτο που θέλει εκεινος που ΔΕΝ πιστευει σε τίποτα. ο Χότζας της Αλβανιας κύριοι σας εδειξε το δρόμο.

  Αλλα βεβαια η ανύπαρκτη για τον blogger και υπαρκτη για τους παντες παγκοσμιοποίηση (κατα τα αλλα θεωρει και τον εαυτο του έξυπνο) έχει νεες μεθοδους.

  Λεει στους Μουσουλμανους να μην εκφραζονται ανοικτά για να μην ενοχλουνται οι Χριστιανοι, και στους Χριστιανους το αντίστοιχο. Δεν ρώτησαν βεβαια εαν κανεις Χριστιανος ενοχλήθηκε ποτε πραγματικά στα αλήθεια εαν μια φοιτητρια θα παει στο Πανεπιστημιο με μαντηλα ή εαν ενας μουσουλμανος ενοχλείται που μια εργαζομενη στην Brittish Airways φοραει σταυρο.

  Τριχες κατασαρες. Αλλοθι ειναι αυτα για να επιβληθει στην πλειοψηφία η γραμμη των κρατούντων, των εχόντων και κατεχόντων που βεβαια για να ειναι εχοντες και κατεχοντες δεν έχουν ουτε ιερό, ουτε όσιο, ουτε και συνειδηση για να λογοδοτησουν. Και επειδη η ύπαρξη Θεου τους θυμιζει πως μπορει να υπάρχει και συνειδηση προσπαθουν απεγνωσμένα να Τον εξωβελίσουν από τον ορίζοντα τους για να μπορουν να ειναι ασυνειδητοι με την ησυχια τους.

  Ποιον ενοχλούσε στην Αμερική η ευχή Merry Christmas?
  Ποιός άρρωστος ψυχικά θα ενοχλιόταν αν ενας μαθητης στο σχολείο γιόρταζε το ραμαζανι?
  Ποιοι σκοτεινοι νόες έχουν επιβαλει την Αθεία με το καμουφλαζ της ανεξιθρησκειας?

  Και ΚΥΡΙΩΣ: από ποτε το κράτος είναι κάτι αλλο από τον λαό που το δημιούργησε? Δηλαδη το κράτος είναι ενα ξένο σώμα προς την λαϊκη βούληση και υπάρχει ερήμην της? Κάτι σαν Ανώνυμη Εταιρία η οποία ανήκει σε κάποιο περιορισμενο αριθμό μετόχων που αποφασίζει την τύχη των υπαλλήλων τους?

  Μήπως τελικά ο διαχωρισμός δεν αφορα στον διαχωρισμό Εκκλησιας και κράτους αλλά κατα βαθος στο διαχωρισμό Εξουσιαστη και Εξουσιαζόμενου και η Εκκλησια ως αγκάθι ειναι μονο η αρχη σε καποιους απώτερους στοχους που καποιοι παίρνουν ερήμην της κοινης γνώμης την οποία και απαξιώνουν συστηματικά για να μπορουθν να αποφασίζουν για αυτήν?

  Και επειδη καποιοι μπορει να θαυμαζουν τις ΗΠΑ για το γεγονος ότι μεταβλήθηκαν ιδεολογικά σε… Σοβιετική Ενωση επιτυγχανοντας «δημοκρατικά» αυτο που οι Σοβιετικοι κατάφεραν μόνο με τη βία ιδού:

  Την ίδια στιγμη που διευθυντρια Λυκειου έκανε συστασεις σε καθηγητη επειδή παραμονες Χριστουγεννων 2003 στόλισε την είσοδο του σχολειου με αυτα τα Αγοβασιλάκια -καρικατουρες, ως δήθεν Χριστιανικο συμβολο και ζήτησε την απομάκρυνση τους για να μην βρουν και οι δύο «άνωθεν» κανένα μπελά αφού το κράτος πρέπει να ειναι Άθρησκο, την ίδια στιγμή, όλοι οι Αμερικάνοι έστελναν σε όλο το κόσμο ευχητήριες Χριστουγενιάτικες καρτες με γραμματοσημο την Εβραϊκη Hannouka και την Επταφωτη Λυχνια! Και οποιος αμφιβαλει υπαρχει στο αρχειο μου. Φατνες, σταυροί, Χριστοι, Μαντονες κλπ ειναι απαγορευμένα.

  Ναι κύριοι τελικά το Αμερικανικο κράτος δεν ειναι και τόσο άθρησκο. Επιλεκτικά βεβαια, και ο νοών νοέιτο.

  Ή πάλι στέλνει τους μπραβους του, το προεδρείο του AJC (American Jewish Committee) να ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ την διαγραφη του θρησκευματος από της ταυτοτητες μιας τρίτης χώρας. Υπό ποίαν ιδίοτητα άραγε; Και μπορει η αναγραφη του θρησκευματος στην ουσία να είναι μια μπουρδα και μια φούσκα, από την στιγμη που επεβλήθη «άνωθεν» και «έξωθεν» ΠΑΥΕΙ να ειναι.

  Και ο Χριστόδουλος από αντιπαθής αυτόματα κατέστη συμπαθης. Γιατί μπορεί ενδεχομενως όλον τον άλλο καιρό να έσκυβε, τότε όμως που έπρεπε ΣΤΑΘΗΚΕ, ενώ άλλοι ηγέτες ή μαλλον «ηγεμονες» που σφάζονται ανερυθριαστοι για την καρεκλα όχι μόνο έσκυβαν αλλά και παρείχαν και σπέσιαλ περιποίηση στους πελάτες.

  Και γιατι ενώ στην αρχή στην ιστοσελίδα τους ανέφεραν την συνάντηση και την ατζεντα που είχαν τόσο με τον Σημίτη (ο οποίος ενέδωσε) όσο και με το Χριστόδουλο ( ο οποίος αντεδρασε) μετα την αντιδραση του Χριστόδουλου οι συγκεκριμενες συναντησεις του προεδρίου του AJC εξαφανίστηκαν από την ιστοσελίδα? Δεν ισχυει το καθαρος ουρανος αστραπες δεν φοβαται?

  Και μπορει βεβαια οι οπαδοί της Σοβιετίας να είναι ειδος προς εξαφάνιση, Αμερικανοψυχους όμως έχουμε πολλούς, Δόξα τον Άθεο.

  Το θεμα όμως είναι πως το «όραμά» τους είναι ο εφιάλτης και το τελος της ανθρωπότητας. Και επειδή για να υλοποιηθεί ο εφιάλτης χρειάζεται και ο Εφιάλτης (των 300), δυστυχώς τελευταία αν γινόταν casting θα είχαμε μεγάλη προσέλευση μια και ο Ιούδας έχει γίνει της μόδας, ιδιαίτερα πριν το Πάσχα.

 45. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  Λεει ο προλαλήσας :

  »Ή πάλι στέλνει τους μπραβους του, το προεδρείο του AJC (American Jewish Committee) να ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ την διαγραφη του θρησκευματος από της ταυτοτητες μιας τρίτης χώρας. Υπό ποίαν ιδίοτητα άραγε;»

  ————–
  Ομως το μόνο που ειναι σιγουρο ειναι οτι την αναγραφή του Θρησκευματος στις Αστυνομικές ταυτότητες (δηλαδή σε ενα Δημοσιο εγγραφο οπου καμμια δουλεια δεν εχουν οι Πεποιθησεις -σε ενα Κρατος Δικαιου –
  -Το επεβαλαν στην διαρκεια της Κατοχής οι Γερμανοι Ναζι (με προφανεις στοχους)
  και το διατηρησε το μεταεμφυλιακό κρατος της Δεξιας (του Κυριου ) παλι με προφανείς στοχους …

 46. Ο/Η Φουνταμεταλιστης λέει:

  Προς Νοσφερατο

  Αν προσεξατε το κειμενο μου, αποκαλω το ζητημα των ταυτοτητων μπουρδα και φουσκα. Δεν παίρνω κατ αναγκην θεση υπερ. Ειτε υπηρχε ειτε δεν υπηρχε το ιδιο μου εκανε. Αν δεν υπηρχε εξ αρχης ούτε καν θα πήγαινε το μυαλο μου ότι το θρησκευμα θα έπρεπε να αναγραφεται.

  Πρακτικα και στην ουσια όμως δεν ενοχλουσε κανενα παρα μονο αυτους που ειχαν λογο να ενοχλουνται. Και στην τελικη εμενα με ενοχλει περισοτερο οτι τωρα ταυτιζουν την ύπαρξη μου με το ΑΦΜ μου σε καθε εκφανση της ζωης μου. Τα οικονομικα μου στοιχεια, η οικονομικη και οικογενειακη μου κατασταση και οτιδηποτε αλλο συνδεεται με το ΑΦΜ και την φορολογικη μου δήλωση, ΔΕΝ ειναι προσωπικα δεδομενα;

  Ηθελα να ρωτησω όμως: Η επιβολη της διαγραφης του θρησκευματος από το Εβραιοαμερικανικο Λόμπυ ΔΕΝ ειναι απαραδεκτο γεγονος δηλαδη; Και μας ενοχλει εαν την αναγραφη την διατηρησε η (Ελληνικη παντως) Δεξια και ΔΕΝ μας ενοχλει που την κατηργησαν οι Αμερικανοι και αυτοι που τους ελεγχουν;

  Δηλαδη η Αμερικη ΔΕΝ εκφραζει την απολυτη ΔΕΞΙΑ, τον ακρατο καπιταλισμο, το μανιπουλαρισμα των ΜΜΕ, την καταστροφη του περιβαλλοντος, το εμποριο όπλων, το φασισμο που πετα βομβες στα κεφαλια των Ιρακινων και των Σερβων; Πιστευετε πως απο ανθρωπισμο επενεβησαν; Μηπως ήθελαν να μας εκδημοκρατίσουν;

  Δηλαδη η Ελληνική Δεξια ειναι κακή και η Αμερικανικη ΚΑΛΗ; Ο Εβραιοαμερικανικος καπιταλισμος ειναι καλος; Η μήπως από προσωπική εμπαθεια και αντιθρησκευτικο μενος κανουμε τα στραβα μάτια παίζοντας ηθελημενα ή άθελα τα σκοτεινα παιχνιδια τους;

  Η είμαστε και υποστηρικτες του επερχομενου φασισμου που δεν θα εχει βεβαια το θρησκευμα στην ταυτοτητα (για να μπορουν καποιοι συγκεκριμενοι λιγοι να ελισσονται απαρατηρητοι και ανενοχλητοι σε επιχειρηματικους, εμπορικους, οικονομικους, διεθνεις, πολιτικους και κυβερνητικους οργανισμους), θα διαθετει όμως σε μικροτσιπ και σε data τα παντα για τον καθενα.

  Οι εγκεφαλοι, για να παίξουν σκάκι χρειαζονται και τα πιόνια. Το θεμα ειναι ποιος προσφερεται για πιόνι συνειδητα ή ασυνείδητα; Και αλλοίμονο στο πιόνι που δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι στη σκακιερα, πλην του βασιλιά όλα τα άλλα πιόνια είναι αναλώσιμα. Νομιζουν τα καϋμενα επειδη εχουν το ίδιο χρωμα με αυτον ότι στρατευονται σε εναν κοινό αγωνα. Ενω για τον εγκεφαλο-σκακιστη δεν έχουν καμμια αξια. Απλα χρησιμοποιουνται.

  Και κατι σχετικο-άσχετο: Οι μοναχοι στην Μιανμαρ έχουν δικαιωμα να διαμαρτυρωνται εναντια στη χουντα; Έχουν δικαιωμα να βγαινουν μπροστα ή πρεπει να μεινουν κλεισμενοι στο μοναστηρι και στον κοσμο τους; Έχουν δικαιωμα να ξεσηκωνουν το λαό εναντια στο φασισμο; Ή επειδη ο φασισμος εκει είναι κοκκινος είναι καλος; Ή επειδή ειναι μοναχοί, στερουνται πολιτiκων δικαιωματων και θεσων; Ή έχουν το δικαιωμα επειδη είναι βουδιστές αλλα εαν ήταν Χριστιανοι Ορθόδοξοι δεν θα είχαν;

  Φουνταμενταλιστης

 47. Παράθεμα: Πόσα ποστ σε άλλα ιστολόγια έχει προτείνει η καλύβα; « Η καλύβα ψηλά στο βουνό

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.