Παλιά Χρήσιμα Νο16: Οι «διάβολοι» και οι «άγγελοι» της Βουλής

Ποιοι βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων βρίσκονται στο στόχαστρο της Αρχιεπισκοπής και ποιοι διατηρούν στενές σχέσεις με την Ιεραρχία

A. ΡΑΒΑΝΟΣ

roidis60507.jpgΑνδρώθηκαν πολιτικά σε διαφορετικές πολιτικές περιόδους. Κινούνται σε εκ διαμέτρου αντίθετους πολιτικούς χώρους. Εχουν διαφορετική πολιτική κουλτούρα και φιλοσοφία. Εχουν όμως ένα κοινό σημείο: είναι δύο από τα ελάχιστα στελέχη των κομμάτων εξουσίας, ΠαΣοΚ και ΝΔ, που αντιπαρατέθηκαν δημοσίως με την Εκκλησία. Ο ένας, ο πρώην υπουργός και νυν ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ κ. N. Σηφουνάκης, είναι στο στόχαστρο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών εδώ και χρόνια. Ο άλλος, ο βουλευτής B’ Αθηνών της ΝΔ κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος, υπερασπίζεται φιλελεύθερες θέσεις, κινούμενος σε αντίθετη πολιτική γραμμή από την πλειονότητα των «παραδοσιακών δεξιών» ψηφοφόρων της ΝΔ.
Ο κ. Σπηλιωτόπουλος αντιτάχθηκε στη Βουλή κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας στην ανωτατοποίηση των εκκλησιαστικών σχολών. H κίνηση αυτή ανέδειξε τις λεπτές ισορροπίες που υπάρχουν εντός της ΝΔ μεταξύ των «παραδοσιακών δεξιών» και των «φιλελευθέρων». Την ίδια στιγμή ο κ. Σηφουνάκης έθετε το θέμα της ανωτατοποίησης των εκκλησιαστικών σχολών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τι πέτυχε; H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει διευκρινίσεις από την ελληνική κυβέρνηση για το κατά πόσον οι εκκλησιαστικές αυτές σχολές είναι συμβατές με την κοινοτική νομοθεσία που αφορά την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και εργασία, καθώς και με αντίστοιχες αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Νίκος Σηφουνάκης
Σε διαρκή σύγκρουση με την ηγεσία της Εκκλησίας είναι ο κ. Σηφουνάκης μετά την εκλογή του κ. Χριστόδουλου στη θέση του Αρχιεπισκόπου, με τον οποίο έχει κάκιστες σχέσεις. «Ο Αρχιεπίσκοπος δεν είναι Νεοδεξιά, είναι Ακροδεξιά» είπε προσφάτως προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. Υποστηρίζει ότι οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Αρχιεπισκοπή έχουν πολιτικά κίνητρα και σε προ ημερών συνέντευξή του τόνισε: «Στόχευαν, μεθόδευαν, ως μια συμμορία πως θα καταλάβουν την Αγία Φιλοθέης και πως στη συνέχεια αυτοί θα επιβάλουν στην πολιτική τάξη της Ελλάδας το δικό τους μότο στις πολιτικές διαδικασίες».
Αντίθετα με το casus belli που υπάρχει με την Αρχιεπισκοπή ο κ. Σηφουνάκης διατηρεί πολύ καλή σχέση, «ειλικρινή», όπως λέει, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Υποστηρίζει ότι δεν είναι αρνητής της ορθόδοξης πίστης, αναγνωρίζει ότι στην Ελλάδα ο ρόλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι βαρύνων και σημαντικός και θεωρεί αναγκαίο να μην αμφισβητηθεί.
Είναι όμως από τα λίγα στελέχη του ΠαΣοΚ που τάσσονται εδώ και πολλά χρόνια ανοικτά υπέρ του χωρισμού Κράτους και Εκκλησίας και, όταν πριν από χρόνια είχε εκφράσει την άποψη να μην υπάρχει ο σταυρός στην ελληνική σημαία, ένας αρχιμανδρίτης στη Μυτιλήνη τον είχε κηρύξει «ανεπιθύμητο» σε όλες τις εκκλησίες του νησιού.
Για την υπόθεση της «κάθαρσης» στην Εκκλησία είχε μιλήσει εξαρχής για «εμπαιγμό» λέγοντας: «Πώς είναι δυνατόν να κάνει αυτοκάθαρση ένας ηγετικός μηχανισμός της Εκκλησίας που είναι βουτηγμένος στη λάσπη;». Οταν του δίνεται η ευκαιρία τονίζει συνεχώς, όπως υπογραμμίζει, τους δεσμούς αίματος της «δεξιάς ηγεσίας στην Εκκλησία με τη δεξιά παράταξη της χώρας». Για την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό είναι ιδιαίτερα σκληρός: «Προς Θεού, δεν ήθελαν οι άνθρωποι να εξοντώσουν πλήρως τη συμμορία που από το 1998 διχάζει τον λαό διότι μαζί επεξεργάστηκαν και σχεδίασαν τον ιερό πόλεμο ενάντια στο ΠαΣοΚ και στον K. Σημίτη. Αγκαλιά συνοργάνωσαν τις λαοσυνάξεις και αναθεμάτιζαν τους απίστους του ΠαΣοΚ».

H «Δεξιά» του Κυρίου
Ανέκαθεν πολιτικοί και πολιτευτές της ΝΔ αναζητούσαν τη «δεξιά του Κυρίου» και χείρα βοηθείας στην Εκκλησία. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που «συμμαχούν» ευθέως με τους εκκλησιαστικούς ηγέτες και έχουν σχέση με θρησκευτικές οργανώσεις.
Αριστες σχέσεις με τον κ. Χριστόδουλο διατηρεί ο υπουργός Απασχόλησης κ. Π. Παναγιωτόπουλος και, όταν τον προσφωνεί ως Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, δεν παραλείπει να συμπληρώνει… «και πάσης Ελλάδος». Ενθερμος υποστηρικτής της Εκκλησίας είναι και ο υφυπουργός του κ. Γερ. Γιακουμάτος, ο οποίος είχε ζητήσει παλαιότερα να τοποθετηθεί η εικόνα του Χριστού στην Ολομέλεια της Βουλής.
Στενούς δεσμούς με τον Αρχιεπίσκοπο διατηρούν ο πρώην πρωθυπουργός κ. K. Μητσοτάκης και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ κ. M. Εβερτ, οι οποίοι τον στήριξαν στην αντιπαράθεσή του με τον κ.κ. Βαρθολομαίο. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ και η σύζυγός του κυρία Μαρίκα Μητσοτάκη είχαν υπογράψει στο δημοψήφισμα της Εκκλησίας. Τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ Αρχιεπισκοπής και οικογενείας παίζει ο άλλοτε στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη κ. K. Πυλαρινός, διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Τον Αρχιεπίσκοπο στηρίζουν επίσης ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Αθ. Νάκος, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Π. Ψωμιάδης και ο κ. N. Νικολόπουλος, ο οποίος έχει στενές σχέσεις με τον Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιο. Πολλοί βουλευτές ανήκουν στον Σύλλογο «Φίλων του Αρχιεπισκόπου», στον οποίο λέγεται ότι ανήκουν μεταξύ άλλων η κυρία Ελενα Κουντουρά, ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. N. Τσιαρτσιώνης (έχει καλές σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο), οι κκ. Στ. Δαϊλάκης, Γ. Καλός και Π. Μελάς.
H αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά έχει επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο και προέρχεται από τη φοιτητική οργάνωση (ΧΦΕ) της αδελφότητας Θεολόγων «H Ζωή», όπως και ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. I. Παλαιοκρασσάς. Σημαντική βοήθεια προσφέρουν στη ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας ο υπουργός Υγείας κ. N. Κακλαμάνης και ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδης.
Πολύ καλές σχέσεις με την Εκκλησία έχουν η Πρόεδρος της Βουλής κυρία Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη, οι υπουργοί Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Εθνικής Αμυνας κκ. Π. Παυλόπουλος, Δ. Σιούφας και Σπ. Σπηλιωτόπουλος και μεταξύ άλλων οι υφυπουργοί κκ. B. Μιχαλολιάκος και Γ. Καλός, οι οποίοι διατηρούν ανοικτή γραμμή με τον Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Καλλίνικο, Απ. Ανδρεουλάκος, Π. Τατούλης και Π. Σκανδαλάκης (σημαντικός ο ρόλος του στην άρση του αδιεξόδου στα Ιεροσόλυμα και στην εκλογή του Πατριάρχη κ. Θεοφίλου). Ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γ. Σούρλας διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, οι βουλευτές κκ. I. Ιωαννίδης και Μαξ. Χαρακόπουλος πάνε συχνά στο Αγιον Ορος, ο κ. Σ. Τσιτουρίδης έχει καλές σχέσεις με τον Αρχιεπίσκοπο, από την εποχή που ήταν περιφερειάρχης Θεσσαλίας και ο κ. Χριστόδουλος Μητροπολίτης Δημητριάδος, ο κ. Ελ. Ζαγορίτης και η κυρία Κατερίνα Παπακώστα ήταν από τους βουλευτές που πριμοδοτήθηκαν από την εκκλησία στις τελευταίες εκλογές.

Άρης Σπηλιωτόπουλος
Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, παρ’ ότι μεγάλωσε στην Πάτρα, μια πόλη όπου οι εκκλησιαστικές και παρεκκλησιαστικές οργανώσεις διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο στην πολιτική ζωή, δεν εντάχθηκε σε αυτές. Με φιλελεύθερες απόψεις προσπάθησε να μην απεμπολήσει τις θέσεις του ακόμη και όταν ήταν εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, ενώ ήταν από τα ελάχιστα στελέχη της που δεν υπέγραψαν στο δημοψήφισμα της Εκκλησίας για την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες.
Τηρεί προσεκτική στάση έναντι της Εκκλησίας, αν και το δόγμα του είναι «σεβασμός στη διαφορετική άποψη», και δεν επιθυμεί τη σύγκρουση με την ηγεσία της ΝΔ. Εξάλλου η πλειονότητα του κομματικού ακροατηρίου του κυβερνώντος κόμματος έχει στενούς δεσμούς με εκκλησιαστικές και παρεκκλησιαστικές οργανώσεις.
Υποστηρίζει τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους και θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν εξαργυρώνει γραμμάτια προς την Αρχιεπισκοπή. Δεν τάσσεται ευθέως υπέρ του διαχωρισμού, αν και εμμέσως τον υπερασπίζεται, λέγοντας πως Κράτος και Εκκλησία υπηρετούν δύο κορυφαίους θεσμικούς αλλά ξεχωριστούς ρόλους. Μάλιστα είχε επισημάνει ότι υπάρχουν τρόποι για την αναδιαμόρφωση των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους και χωρίς την αναγκαιότητα συνταγματικής αναθεώρησης. «H διαδικασία δεν πρέπει να γίνει υπό το καθεστώς σπουδής ούτε πίεσης για το θεαθήναι αλλά να αποτελέσει την ουσιαστική και συνολική προσέγγιση που θα θεραπεύει την αιτία και όχι τα συμπτώματα» τονίζει χαρακτηριστικά.
Τις τελευταίες ημέρες είναι από τα ελάχιστα στελέχη της ΝΔ που διατυπώνουν ενστάσεις για την ανωτατοποίηση των εκκλησιαστικών σχολών σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν είχε κανέναν λόγο να δείξει τέτοια σπουδή. Δεν τάσσεται κατά της ύπαρξης πανεπιστημιακού ιδρύματος της Εκκλησίας, το οποίο λέει ότι θα μπορούσε να φτιάξει μόνη της, να βάλει τους όρους και τους κανόνες της και, το κυριότερο, να λειτουργεί με δικούς της πόρους.

H «Αριστερά» του Κυρίου
Στη βοήθεια της Εκκλησίας και των οργανώσεών της προστρέχουν και πολλοί βουλευτές του ΠαΣοΚ, ορισμένοι εκ των οποίων διατηρούν επαφές μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους. Υπάρχουν όμως και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που παραδοσιακά είχαν καλές σχέσεις με την Εκκλησία, όπως οι πρώην υπουργοί κκ. Ευ. Βενιζέλος, Π. Ευθυμίου και K. Σκανδαλίδης, η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, η κυρία Μιλένα Αποστολάκη και ο κ. A. Λοβέρδος, ο οποίος ως υφυπουργός Εξωτερικών βοήθησε σημαντικά τη ΜΚΟ της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη». Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης έχει παραδοσιακούς δεσμούς με την Εκκλησία, αν και δεν έχει καλές σχέσεις με τον Αρχιεπίσκοπο. Στενές επαφές με ιεράρχες και κληρικούς έχουν οι κκ. B. Οικονόμου, Γρ. Νιώτης, Χαρ. Καστανίδης, Φ. Πετσάλνικος, K. Γείτονας και οι κυρίες Ροδούλα Ζήση και Ελένη Κούρκουλα. Οι κκ. I. Μαγκριώτης και A. Τσοχατζόπουλος διατηρούν άριστες επαφές με τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα. Την πιο προνομιακή σχέση με την Εκκλησία διατηρεί ο κ. K. Λαλιώτης, ο οποίος ως υπουργός βοήθησε πάρα πολλά μοναστήρια, ιδιαίτερα αγιορείτικα, και διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία μεταξύ Αρχιεπισκοπής και Χαρ. Τρικούπη. H αποστασιοποίησή του από την κεντρική πολιτική σκηνή λέγεται ότι έχει οδηγήσει σε κάμψη τις σχέσεις Εκκλησίας και ΠαΣοΚ.

Το ΒΗΜΑ, 27/11/2005 , Σελ.: A44

*ρο 

This entry was posted in Παλιά χρήσιμα δημοσιεύματα. Bookmark the permalink.

9 Responses to Παλιά Χρήσιμα Νο16: Οι «διάβολοι» και οι «άγγελοι» της Βουλής

 1. Ο/Η dirtyjazz λέει:

  η φιλελευθερη συμμαχια τί σχέση έχει με την αρχιεπισκοπή?

 2. Υπέροχο κείμενο. Υπάρχουν πολλοί οπαδοί της ΝΔ που στρέφονται κατά της Εκκλησίας και αναζητούν πολιτικούς εκφραστές.Πάντως η στάση του Σηφουνάκη ήταν από τις πιο ηρωικές στην κριτική τους ενάντια στην Εκκλησία όπως και του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης.

 3. Ο/Η zaphod λέει:

  Και ο Κακλαμάνης θυμάμαι όταν είχε γίνει ο χαμός με τις ταυτότητες τους τα είχε χώσει χοντρά. Για τον Σπηλιωτόπουλο δεν το ήξερα και δεν το περίμενα

 4. Ο/Η valsamon λέει:

  Και να σκεφτεί κανείς ότι η σύνδεση πολιτείας και εκκλησίας θεσμικά (ας θυμηθούμε τον αντιβασιλέα Δαμασκηνό) ή εν τοις πράγμασι αποδοκιμάζεται από τη διδασκαλία της δεύτερης, γεγονός που συστηματικά αγνοούν οι αθεολόγητοι ιεράρχες. Από την στιγμή που η παιδεία στον τόπο μας (και δεν εννοώ απλώς τα σχολεία) δεν μεταδίδει το μήνυμα του αποχωρισμού εκκλησιαστικών και πολιτικών πραγμάτων, που στο τέλος είναι και μήνυμα που δεν έχει σχέση με τον αντικληρικαλισμό και δεν θίγει και το εσωτερικό καθεστώς της ορθόδοξης και καμίας άλλης εκκλησίας, η ιεραρχία γίνεται παράμετρος διαμόρφωσης της εκλογικής βούλησης του πολίτη. Από εκεί και έπειτα το νταβατζιλίκι επί του εκλογικού σώματος και ο διαρκής εκβιασμός των πολιτικών είναι απλό επεισόδιο στην πολιτική κωμωδία της χώρας μας. Η παρουσία του γκαφατζή αρχιεπισκόπου έχει βεβαίως κουμπώσει ίσως πιο πολύ τους πολιτικούς, ωστόσο φοβάμαι ότι πρόκειται για συγκυριακή αντίδραση σε μια κακή άσκηση της εκκλησιαστικής εξουσίας από το συγκεκριμένο πρόσωπο και όχι για τίποτα σοβαρότερο.

 5. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Ο Σηφουνάκης δεν είναι καλύτερος από τους άλλους. Δηλαδή ο Βαρθολομαίος είναι καλύτερος από τον Χριστόδουλο; Το πατριαρχείο δεν είναι γεμάτο σκανδαλιάρηδες επισκόπους και παιδεραστές κληρικούς στις ΗΠΑ; Επειδή είναι στην Τουρκία και δεν τολμά να εκδηλωθεί εθνικιστικά βαφτίζεται προοδευτικό ή επειδή οργνώνει τις γελοίες κοσμικο οικολογικές κρουαζιέρες; Νομίζω πως μόνο η Φιλελεύθερη Συμμαχία και ο ΣΥΝ είναι αντιμέτωποι με την Εκκλησία, αν και ο ΣΥΝ έχει σχέση κι αυτός με τον Βαρθολομαίο.

 6. Ο/Η Rodia λέει:

  Ασχετο, αλλά σίγουρα σε ενδιαφέρει:

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_06/05/2007_225810

 7. Ο/Η dirtyjazz λέει:

  Παρακαλώ το blog σας να συμπαρασταθεί στον τίμιο αγώνα μας για την αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης του συκοφαντηθέντος Αβερελ-Αμετ Νταλτον.

  Μετα τιμής
  http://dirtyjazz.wordpress.com/

 8. Ο/Η basik λέει:

  Για το «κουσούρι» του Χριστόδουλου τι λέει ο Ν. Κακλαμάνης; Θα ήταν ενδιαφέρον να ακούγαμε την άποψή του.

 9. Ο/Η Sadmanivo λέει:

  (Λίγο καθηστερημένα λόγω υποχρεώσεων)
  Πολύ διαφωτιστικό το άρθρο αυτό, για όλους όσους – όπως κι εγώ – αγνοούν το ιστορικό background των σχέσεων Εκκλησίας – Ελλήνων πολιτικών.
  Και δίχως γνώση, πώς να κρίνει κανείς;
  Επομένως, τις ευχαριστίες μου και την καλησπέρα (μάλλον καλημέρα πλέον).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.