(Ποιος) το πολιτικό ανάστημα, και άλλοι μικροί μύθοι«Επικαλεστείτε, Άγιοι Πατέρες, την βοήθειαν του Αγ. Πνεύματος αντί της του κ. εισαγγελέως!» Εμμ. Ροΐδης.

Δεν τα λέμε εμείς οι αντίχριστοι, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος τα είπε στην τελευταία σύνοδο της Ιεραρχίας…
Είπε λοιπόν ο αρχιεπίσκοπος ότι ο απολογισμός που εκ του νόμου υποχρεούνται να κάνουν δεσποτάδες στα οικονομικά των οικοτροφείων που λειτουργούν στις Μητροπόλεις τους δεν είναι αυτός που πρέπει και τα στοιχεία είναι είτε πρόχειρα είτε εξωπραγματικά, αφού τα ανά φιλοξενούμενο τροφεία που αναφέρονται ξεκινούν από τα (απίστευτα) 1,5 ευρώ για να φτάσουν το (αστρονομικό) ποσό των 150 ευρώ την ημέρα! Τα λεφτά αυτά (αν το καταλάβατε) δεν προέρχονται από τις τσέπες των δεσποτάδων, αλλά από τον κρατικό κορβανά, αλλά από εμάς, τους καλούς φιλόχριστους ή μη πολίτες και φορολογούμενους.

Συγκεκριμένα είπε:
«Ως παράδειγμα φέρω την εκ μέρους ενίων ελαχίστων Ιερών Μητροπόλεων, παράλειψιν πάσης απαντήσεως εις ζητηθέντα οικονομικά στοιχεία της λειτουργίας των οικοτροφείων, ώστε να προσδιορισθεί το ύψος της ετήσιας δαπάνης που απαιτείται και τούτο να ζητηθεί επισήμως να καταβληθή εις την Εκκλησίαν παρά του υπουργείου. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι ημέτεροι αρμόδιοι, μη έχοντες επίσημα στοιχεία δι όλα τα οικοτροφεία, περιωρίσθησαν ως προς αυτά, εις την καθ’ υπολογισμόν διαμόρφωσιν του ύψους της απαιτουμένης ετησίας δαπάνης, ενώ δι’ άλλας περιπτώσεις ηναγκάσθησαν να διορθώσουν τα ληφθέντα αναξιόπιστα στοιχεία κυμαινόμενα ως προς το ημερήσιον σιτηρέσιον από 1,5 μέχρις 150 ευρώ δι’ ένα έκαστον μαθητήν».

Σημειώστε τι έχει τσεπώσει η εκκλησία.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, το ποσό που χάρισε το κράτος απαλλάσσοντας την Εκκλησία από τον φόρο του 35% που κατέβαλλαν οι ενοριακοί ναοί από τα έσοδα των παγκαριών, αλλά και από τη μείωση από 10% σε 5% του φόρου για την ακίνητη εκκλησιαστική περιουσία, φτάνει τα 800 έως 850 εκατομμύρια ευρώ.

Για να καταλάβουμε το μέγεθος τις ευσεβούς αυτής κρατικής προσφοράς στο ιερόν παγκάριον, αρκεί να σκεφθείτε ότι, αν οι ταλαίπωροι 70.000 δάσκαλοι έπαιρναν με τη μία το πολυσυζητημένο επίδομα των 105 ευρώ που ζητούν, και όχι σ αυτές τις άθλιες δόσεις που θέλει να τους το δώσει η Γιαννάκου, η δαπάνη θα έφτανε τα 100 εκατ. ευρώ, το ένα όγδοο δηλαδή των όσων χάρισαν στους δεσποτάδες.

Πριν ένα περίπου μήνα
κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την «Οργάνωση συστήματος ελέγχου για τη διασφάλιση της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης του κρατικού προϋπολογισμού και των εκτός του κρατικού προϋπολογισμού φορέων και φορολογικές ρυθμίσεις». Σ’ αυτό τονομοσχέδιο, στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αναφερόταν σαφέστατα ότι στον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών υπάγονται και τα «εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα και οι ειδικοί λογαριασμοί».
«Κι όμως, ω του θαύματος, τόσο στο κείμενο του νομοσχεδίου όσο και στην εισηγητική έκθεση που το συνόδευε δεν υπήρχε αυτή η αναφορά αφού κάποιοι (πώς λέμε «οι γνωστοί άγνωστοι»;) είχαν φροντίσει να εξαλείψουν τις συγκεκριμένες αναφορές αφήνοντας στο απυρόβλητο του ελέγχου τους δεσποτάδες και τα ιδρύματα της Εκκλησίας.
Ηθικόν δίδαγμα, που λέγαμε παλιά στα κατηχητικά της «Ζωής»; ’ρμεγε και μη ερεύνα, διότι έτσι μπορεί να σώσεις και την ψυχή και το παγκάριόν σου! Αμήν…»
(Ποντίκι, 2.11.2006)

***
ο Χριστόδουλος Καναλάρχης!
Από τον Σεπτέμβριο του 2007 Αίσιο τέλος στις πολύμηνες συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της Αρχιεπισκοπής αποφασίστηκε από κοινού να παραχωρηθεί στην Εκκλησία της Ελλάδος συχνότητα στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ. «χωρίς μάλιστα να προχωρήσει σε υψηλές – απαγορευτικές για την Εκκλησία – δαπάνες» (ανακουφίστηκα τώρα). Βλέπετε είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για την Εκκλησία η κακή οικονομική πορεία που έχει η δωρεάν εφημερίδα «Αλληλέγγυος Πολίτης». Το υψηλό τιράζ της εφημερίδας (140.000 φύλλα) σε συνδυασμό με τη χαμηλή διαφημιστική απορροφητικότητα έχει δημιουργήσει προβληματισμό.(Το Βήμα 15.10.2006).
Δεν είμαι αντίθετος στο να έχει η εκκλησία τηλεοπτικό κανάλι, φτάνει να το κάνει με τα χρήματά της, και όχι από το υστέρημα το ελληνικού λαού που έχει κάνει το σκατό του παξιμάδι!

***
Λόγο για τα σχολικά βιβλία
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ζητεί να έχει λόγο στη συγγραφή των βιβλίων των Θρησκευτικών, επικαλούμενη ότι είναι «επικρατούσα θρησκεία στο κράτος μας», καθώς και τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας, όπου αναφέρεται (άρθρο 9, παρ. 1, περ. ε’) ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος «παρακολουθεί το δογματικόν περιεχόμενον των διά τα σχολεία τής Στοιχειώδους και Μέσης Εκπαιδεύσεως προοριζομένων διδακτικών βιβλίων του μαθήματος των Θρησκευτικών», αναμένεται να ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας μερίδιο στη συγγραφή των βιβλίων» Το θέμα έχει έρθει με διάφορους τρόπους στη δημοσιότητα, από τότε που εξελέγη ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στον θρόνο των Αθηνών, και με επιθέσεις στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και στους συγγραφείς των βιβλίων, τους οποίους έχει καταγγείλει ως… νεωτεριστές.

Στο δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου τονίζεται ότι «η κ. υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων έδωσε το δικαίωμα να διατυπωθούν δημοσίως απόψεις περί όλων των σχολικών εγχειριδίων». (τυχαίο;)
Παρακάτω στο ίδιο κείμενο εκφράζεται η απορία «για την προβολή περιθωριακών ιστορικών στοιχείων της εκκλησιαστικής ζωής, τα οποία δεν ήταν γενικευμένα φαινόμενα, με αποτέλεσμα τον διασυρμό της Χριστιανοσύνης, ενώ παρασιωπά τα κεφάλαια περί των Μαρτύρων, περί των Ασκητών και των Οικουμενικών Διδασκάλων της Πίστεώς μας». (τίποτε άλλο θέλετε δεσποτάδες μου;)

***

Όσο τρώει του ανοίγει η όρεξη!
Και…Σχολεία. Βεβαίως – βεβαίως. Ο παμπόνηρος αρχιεπίσκοπος ως καλός λαϊκιστής ποιμενάρχης είδε πόρτα κ’ άνοιξε. Βλέπει την άθλια κατάσταση στην εκπαίδευση, τις απεργίες, το πρόβλημα των εκπαιδευτικών, κλπ. και βάζει πόδι κατά τα πρότυπα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, μετά την κρατική διαβεβαίωση δημιουργίας εκκλησιαστικών σχολών πανεπιστημιακού επιπέδου, η υλοποίηση τις ιδέας για τη διαπαιδαγώγηση των νέων, παίρνει σάρκα και οστά…
Μίλησε για «σχολική βία», για τον κίνδυνο των «μαθητικών παρελάσεων» και για «αριστερούς εκπαιδευτικούς» και έστρωσε το χαλί προτείνοντας στην Ιερά Σύνοδο για την ίδρυση δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων. Αμέ. Θα βάλει και δίδακτρα, και θα κινηθεί με βάσει το «πιλοτικό εγχείρημα» του μητροπολίτη Δημητριάδος, Ιγνάτιου, στον Βόλο. Θα έχουμε λοιπόν και Σχολεία Παπάδων. Τι λέτε, δεν βαδίζουμε σωστά;

Το Φολκλόρ πάντα στο μενού!
(ευτυχώς δεν θα μας λείψει το γέλιο…)
Προσφάτως, σε ακροατήριο Γάλλων συμβολαιογράφων στο Λουτράκι. Είπε και την άποψή του για τα ζευγάρια των ομοφυλόφιλων που καταντούν το γάμο «μια φολκλορική εκδήλωση κάποιων γραφικών του περιθωρίου», δηλώσεις που έκαναν τον γύρο της Ευρώπης.

Έδειξε και εδώ τον επαρχιωτισμό, το μίσος, την μισαλλοδοξία του και τον ρατσισμό του…

_____
πηγές: ΓΣΕΕ, Ελευθεροτυπία, Ποντίκι, Το Βήμα.

This entry was posted in «Ιερή» Εξουσία, ιστοΕπιφυλλίδες. Bookmark the permalink.

17 Responses to (Ποιος) το πολιτικό ανάστημα, και άλλοι μικροί μύθοι

 1. Ο/Η raresteak λέει:

  Εξαιρετικό…
  Δεν χρειάζονται άλλα επιχειρήματα. Αλλά φυσικά κανένα μέσο δε θα τα μεταδόσει στην ελληνοχριστανία.

 2. Ο/Η numb2006 λέει:

  Πολλά θέματα αλλά εγώ θα σταθώ μόνο σε ένα: Christodoulos TV? LOL
  Εννοείται ότι θα τη βλέπω!Θα έχουν και ρηάλιτι; Τα κουτσομπολιά ποιος θα τα λέει; Και τις ειδήσεις θα τις λέει ο Επιφάνιος; Θα έχει και σκληρό πορνό με τους μοναχούς στα μοναστήρια;
  Χριστόδουλος τιβί! Πνευματικός αυνανισμός με τα όλα του!

 3. Ο/Η Σεξ+Πυρ λέει:

  Πότε επιτέλους θα σταματήσει ο εναγκαλισμός εκκλησίας και κράτους? Πότε θα σταματήσει η υποκρισία ένθεν εκείθεν των πολιτικών όλων των κομματικών παρατάξεων? Με εξοργίζει η σκέψη ότι το κοινό τους συμφέρον για τη διαιώνιση του status quo έχει οδηγήσει, μεταξύ άλλων, την ελληνική κοινωνία σε ένα βαθύτατο συντηρητισμό από τον οποίο δε λεει να ξεφύγει.

 4. Ο/Η basik λέει:

  Καιρός να τελειώνουμε με όλους αυτούς τους κατακτητές! Στις επάλξεις!

 5. Ο/Η Σελασφόρος λέει:

  Μπράβο για το άριστα δομημένο και τεκμηριωμένο ποστ.

  Η αναίδεια του μακαβριώτατου είναι ακόμα αισχρότερη αν σκεφτεί κανείς ότι η Εκκλησία είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, για να μη μιλήσουμε για μετοχές της Τράπεζας της Ελλάδος ή της Εθνικής κλπ κλπ.

  Με τα χάλια που έχουν τα άλλα κανάλια (πλην αυτού της Βουλής και ίσως της ΝΕΤ) μπορεί να κάνει κάτι αξιολόλογο: ΕΔΩ είναι ο μέγιστος κίνδυνος: ένα αξιόλογο κανάλι με μεγάλη θεαματικότητα είναι άριστο μέσο επιβολής, επιρροής και προσηλυτισμού…

 6. Ο/Η Atron λέει:

  Εξαιρετικό πόστ για λογικά σκεπτόμενους ανθρώπους, αλλά κανένας δογματικός και φανατικός δεν είναι λογικός και σκεπτόμενος άνθρωπος.

 7. Ο/Η divine mitsakos λέει:

  καλημέρα roidis
  δεν είναι εξοργιστικά όλα αυτά;;;
  θα μου πεις γι’ αυτό τα δημοσιεύεις…
  να’σαι καλά!

 8. Ο/Η roidis λέει:

  raresteak
  σ’ευχαριστώ πολύ
  .
  numb2006
  μην στεναχωριέσαι υπάρχει δυναμικό και μάλιστα λόγιο που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της εκκλ. ΤιΒι
  .
  Σεξ+Πυρ + basik
  μάλιστα, αμ δε!
  .
  σελασφόρε
  ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, δεν έχω όμως τις δικές σου γλωσσικές γνώσεις, μακάρι, αλλά…
  .
  atron
  άστα αδερφέ
  .
  mitsakos
  τα τραγελαφο-εξοργιστικά δεν έχουν τελειωμό.
  .
  an-lu
  Τι είναι αυτό με τον Δημόκριτο; για στείλε μου κάποιο στοιχείο..

 9. Ο/Η Σελασφόρος λέει:

  Αγαπητέ μου εν ασμοδαίω αδελφέ,

  τα ποστ σου είναι άριστα και από γλωσσικής άποψης.
  Μη νομίζεις: και εγώ ερασιτέχνης (=εραστής της τέχνης) είμαι με τη γλώσσα: την έμαθα διαβάζοντας τα κείμενα του απαράμιλλου Ροίδη (του πρώτου!), του μεγίστου Παπαδιαμάντη και της γενιάς τους…

  Έχουμε στοιχεία επίσημα για την περιουσία της Εκκλησίας; Νομίζω ότι από εκεί θα βγάλουμε λαγούς με… πετραχήλια!

 10. Ο/Η An-Lu λέει:

  Ευχαριστούμε για τις τεκμηριωμένες πληροφορίες σας αγαπητέ.

  Μήπως έπεσε στην αντίληψή σας φίλτατε, το γεγονός ότι στο «Δημόκριτο», το Συμβούλιο που κρίνει την εξέλιξη Πυρηνικών Φυσικών, απαρτίζεται ΚΑΙ από παπάδες; (food for thought and future post I hope!)

 11. Ο/Η ΛΙΤΣΑ λέει:

  Από ποιον να ζητήσω έλεος, γμτ???
  (Το όλον μου θύμισε μια φράση που διάβασα πρόσφατα: μόνον ο παράφρων είναι βέβαιος για την αλήθεια του).

 12. Ο/Η An-Lu λέει:

  Δεν κάνω πλάκα, ψάχνω όμως ακόμα τα έγγραφα που τεκμηριώνουν αυτό που προείπα…

 13. Ο/Η xBerliner λέει:

  Ξέχασες να αναφέρεις την κυβερνητικά χρηματοδοτούμενη μη κυβερνητική οργάνωση της εκκλησία αλληλεγγύη. Πέρνει φράγκα από τον προϋπολογισμό για να κάνει μούρη ο χουντόδουλος ότι και καλά κάνει αγαθοεργίες και φιλανθρωπίες. Με ξένο κόλο πάει να αγιάσει.

  an-lu
  Πλάκα κάνεις για το Δημόκριτο. Ενημέρωσε please.

 14. Ο/Η VITA MI BAROUAK λέει:

  Τι να πεις γι αυτόν τον άνθρωπο…
  Προσωπικά σέβομαι όλες τις θρησκείες αφού πηγάζουν από την ανάγκη του ανθρώπου να πιστεύει σε κάτι ανώτερο. Σέβομαι λοιπόν τις θρησκείες γιατί σέβομαι τον άνθρωπο και την ελευθερία στο να πιστεύει ότι θέλει. Σέβομαι όμως τις θρησκείες και γιατί εκτός από τις κάθε είδους σταυροφορίες κουβαλάν στην πλάτη τους κι ένα πολιτιστικό ογκόλιθο. Τολμώ να πω ότι για μένα οι θρησκείες είναι πολιτιστικά κινήματα: με το θέατρό τους, τα κουστούμια τους, τα ποιήματά και τα πεζά τους, τους πίνακες και τα αγαλματάκια τους…
  😉
  Το δόγμα, έρχεται σε δεύτερη φάση και είναι υπό συζήτηση…
  Πάντως και αυτό το βλέπω θετικά καταρχήν, γιατί στηρίζεται στην φιλοσοφική αναζήτηση παρότι μπορεί να μην οδηγεί σε ορθά μονοπάτια…

  Όσον αφορά όμως τον κ. Χριστόδουλο και κάποιους σαν κι αυτόν, νομίζω ότι καταδεικνύουν την ανάγκη άμεσου χωρισμού εκκλησίας και κράτους!

  Εφόσον θεωρούν ότι έχουν ένα μαγαζί σαν όλα τα άλλα και όχι ότι είναι απλοί υποστηρικτές ενός «μεταφυσικού φιλοσοφικού δόγματος» υποπίπτουν σε «αθέμιτο ανταγωνισμό»! Πιο όπιο των μαζών;! Ούτε στους καπιταλιστές δεν κάνει…

  Ωραία τα κατάφερα! Τόσο οι άθεοι όσο και οι ένθερμοι υποστηρικτές του Χριστόδουλου θα θέλουν να με στήσουν στο εκτελεστικό απόσπασμα… Χαίρομαι ιδιαίτερα που τους έφερα στην ίδια θέση!

  Ένας μικρός και αδύναμος ψυχικά αγνωστικιστής…

 15. Ο/Η minimalist λέει:

  «Ώ συ, μιαρά σύνοδος της Κων/πόλεως, είσαι γεμάτη από χρήματα, όπου καθημερινώς κλέπτεις απ’ τους ταλαίπωρους χριστιανούς…Αλλά ποίος δε γνωρίζει την άκραν ανευλάβειάν σου και ποίος δεν ηξεύρει πόσον γελοιωδώς και χλευαστικώς εκτελείς τας ιερουργίας! Η λύσσα σου διά τα χρήματα είναι απερίγραπτος!»
  Ανωνύμου του Έλληνος, «Ελληνική Νομαρχία»
  Συνήθειες αιώνων δεν αλλάζουν! Τα μόνα που αλλάζουν είναι τα πρόσωπα. Η «μιαρότητα» παραμένει αναλλοίωτη!

 16. Ο/Η Spirontas λέει:

  Ολίγον καθυστερημένα ξεφυτρώνω, ομολογουμένως, αλλά δε νομίζετε πως η εκκλησία δεν φταίει και πολύ;
  Εννοώ ότι φταίμε εμείς οι ίδιοι, ως πολίτες, που έχουμε ανάγει κάθε εκκλησιαστικό ζήτημα σε ταμπού.

  Όταν βγαίνει ο Ψωμιάδης και δηλώνει, σχετικά με τη μήνυση κατά Πανούση, ότι δεν γίνεται σάτιρα με τα ιερά και όσια του τόπου μας (σε ελεύθερη μετάφραση) και δικαιολογεί τη λογοκρισία με δεδικασμένο -μια νάρκη στην έννοια της δημοκρατίας- φταίει αυτός ή μήπως οι 200.000 Έλληνες που αρνούνται να προσπεράσουν τη δεκαετία του ’50 νοητικώς?

 17. Ο/Η Theorema λέει:

  Για ενημέρωση, σε περίπτωση που δεν λάβατε την πρόσκληση:
  Αύριο το μεσημέρι, στις 13.30 πραγματοποιείται πορεία διαμαρτυρίας και διαδήλωση έξω από τα γραφεία της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας (ΜΕΑ) στο Βέλγιο, στην οδό:
  Rue Jacques De Lalaing 19-21, 1040 – Bruxelles.
  Θα τα πούμε εκεί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s