Ιερές λιμουζίνες: «χώρος ηρεμίας αλλά και προσευχής»

 

Από την «Εκκλησιαστική Παρέμβαση», Μηνιαία Έκδοση της Ιεράς Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, διαβάζουμε για τα Μητροπολιτικά πολυτελή αυτοκίνητα και στο τι αυτά χρησιμεύουν. Πρώτα αναφέρουν (βεβαίως) ότι δείχνουν την «νεοπλουτίστικη νοοτροπία των κατόχων τους», και μετά μπαίνουν στο ψητό.

Απολαύστε .

(η ορθογραφία είναι του πρωτότυπου κειμένου)
[…]Βεβαίως, μπορεί κανείς να διακρίνη μερικά τέτοια αυτοκίνητα που είναι υπερβολικά και πολλές φορές δείχνουν την νεοπλουτίστικη νοοτροπία των κατόχων τους. Και στο σημείο αυτό ενθυμούμαι τον λόγο του Αριστοτέλη στο περί “Ρητορικής” σύγγραμμά του που θεωρούσε “απαιδευσίαν πλούτου το είναι νεόπλουτον”, γιατί ένας τέτοιος νεόπλουτος άνθρωπος έχει ήθος “ευδαίμονος ανοήτου”. Και, δυστυχώς αυτή η νοοτροπία διακρίνει μερικούς Κληρικούς, όλων των βαθμών, που συνήθως προέρχονται κοινωνικά από τις αγροτικές και μικροαστικές τάξεις και αυτομάτως βρίσκονται μπροστά σε μια άλλη κοινωνική κατηγορία που τους μεθάει.[…]

Διαβάστε τώρα με ποιο τρόπο δικαιολογούνται από το άρθρο της Ιερά Μητρόπολης, τα Λέξους, Μερσεντές και άλλα ευτελή αυτοκίνητα πολυτελείας:

Τίτλος: «Το Μητροπολιτικό αυτοκίνητο είναι “χώρος”…»
Γραφείου, γιατί αναπληρώνει κατά κάποιον τρόπο την εργασία του Γραφείου. Ο Μητροπολίτης κατά την διάρκεια του ταξειδιού μπορεί να διαβάζη τα έγγραφα της ημέρας, να γράφη έγγραφα, να διορθώνη κείμενα, να σκέπτεται την λύση διαφόρων προβλημάτων, να σχεδιάζη διάφορες εργασίες, να τηλεφωνή ή να του τηλεφωνούν για διάφορα θέματα.

Αίθουσας συνεδριάσεων, διότι επιλύει διάφορα προβλήματα με τους συνεργάτες του. Σε αυτήν την περίπτωση ο οδηγός πρέπει να είναι άνθρωπος απολύτου εμπιστοσύνης και να μην αναμειγνύεται σε διοικητικά και πνευματικά θέματα της Ιεράς Μητροπόλεως.

Αναγνωστηρίου βιβλιοθήκης, διότι μελετά βιβλία με τα οποία επέλεξε να ασχοληθή ή για δικό του πνευματικό ανεφοδιασμό ή για ετοιμασία θεμάτων και ομιλιών που πρόκειται να πραγματοποιήση.

Κλίνης, αφού βρίσκει την ευκαιρία να ξεκουρασθή και να κοιμηθή για λίγο. Είναι δυνατόν να εισέλθη στο αυτοκίνητο κουρασμένος από διάφορες εργασίες και με τον λίγο ύπνο μέσα σε αυτό να βγή ξεκούραστος και να συνεχίση την ποιμαντική του αποστολή.

Ακόμη μπορεί να θεωρηθή και ένας χώρος ηρεμίας, από την άποψη ότι όλη την ημέρα είναι απησχολημένος και υποχρεωμένος να ομιλή, να συμβουλεύη, να βρίσκεται μεταξύ των ανθρώπων και να ασχολήται με τα προβλήματά τους, οπότε στο αυτοκίνητο είναι μόνος και μπορεί να αποτοξινώνεται από τις διάφορες φροντίδες.

Επίσης είναι δυνατόν στο αυτοκίνητο να προσεύχεται, είτε με τις διάφορες λατρευτικές προσευχές είτε με την επανάληψη του “Πάτερ ημών” και της ευχής του ονόματος του Χριστού, είτε με την ψαλμωδία διαφόρων τροπαρίων, είτε με την ακρόαση κασετών με επικαίρους ύμνους της Εκκλησίας. Είναι ευνόητο ότι αυτό δεν μπορεί να αναπληρώση την προσευχή στο κελλί του και τον Ιερό Ναό, αλλά την συνεχίζει.

Ο αείμνηστος Μάριος Πλωρίτη απαντά, χρησιμοποιώντας τη γνωστή του καυστική και γλώσσα. (από το Βήμα : 26/06/2005 , Σελ.: B41)

[…]ΕΠΙΜΕΤΡΟ. Και ένα άλλο κρούσμα «αυτογνωσίας». Στην εφημερίδα της Μητρόπολης «Εκκλησιαστική Παρέμβαση», ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος εξηγεί γιατί «τα μεγάλα, δυνατά αυτοκίνητα είναι απαραίτητα» στους Μητροπολίτες:

Πρώτα, επειδή είναι «χώρος γραφείου και αναπληρώνουν κατά κάποιον τρόπο τη γραφική εργασία», ήγουν «μελέτη εγγράφων, σκέψη για τη λύση προβλημάτων, σχεδιασμό διαφόρων εργασιών». – Δεύτερο, είναι «αίθουσα συνεδριάσεων», διότι ο εποχούμενος ιεράρχης «επιλύει εκεί διάφορα προβλήματα με τους συνεργάτες του». – Τρίτο, είναι αναγνωστήριο-βιβλιοθήκη διότι «μελετά βιβλία για δικό του πνευματικό ανεφοδιασμό (sic) ή για ετοιμασία θεμάτων και ομιλιών». – Τέταρτο είναι και «κλίνες», όπου ο σεβασμιώτατος «βρίσκει την ευκαιρία να ξεκουραστεί και να κοιμηθεί». – Πέμπτο, είναι «χώρος ηρεμίας αλλά και προσευχής» (re-sic).

Αν όμως είναι απαραίτητο ένα όχημα τόσων πολλαπλών χρήσεων δίκην τροχοφόρου σούπερ μάρκετ, τότε όχι Μερσέντες ή Φάντομ δεν επαρκούν στους Μητροπολίτες, αλλά ούτε καμιόνια και νταλίκες, για να στεγάσουν τόσους και να πράξουν τόσα. Εκτός αν οι ημέτεροι «άγιοι» γράφουν, διαβάζουν, συνεδριάζουν, κοιμούνται στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, και προσεύχονται ανάσκελα! «Είναι κι αυτή μια στάσις (ή πολλές στάσεις), νοιώθεται», που έλεγε ο Αλεξανδρινός… […]

Ευχαριστώ τον καλό αναγνώστη Βάλσαμων για την υπόδειξη των δύο σχετιζόμενων άρθρων.

This entry was posted in «Ιερές» Υποκρισίες, «Ιερή» Εξουσία, Ασμοδαίος. Bookmark the permalink.

30 Responses to Ιερές λιμουζίνες: «χώρος ηρεμίας αλλά και προσευχής»

  1. Ο/Η Mantalena Parianos λέει:

    Χαχ αχααα
    Ρε συ άνθρωπε, που τους βρήκανε αυτούς γαμώτι και τους πληρώνουμε?

    Για γέλια και για κλάματα

    Οι πιστοί θα πιστέψουν ακόμη μια φορά ότι τους σερβίρουν

    Ήμαρτον – έτσι μου ρχεται να κάνω μεταπτυχιακό στα γκαζάκια

    😉

  2. Ο/Η Πάρης λέει:

    Οι ίδιοι σαν κάστα κάνουν αυτό στο οποίο είναι ταγμένοι. Να υπηρετούν τον Μαμωνά και να υπηρετούνται από αυτόν. Με τέτοιους που έχουν να κάνουν.

    Πάρης

  3. Ο/Η pølsemannen λέει:

    Αξιότιμιοι ευλαβείς αναγνώστες του παρόντος κατηχητικού ιστοσανιδολογίου,

    Όταν περνούν Λέξους τα Ιερά, ο πιστός οφείλει να σταυροκοπηθεί, ακριβώς όπως υποχρεούται να πράξει και διερχόμενος πλησίον Ιερού Ναού.

    Τούτο δε είναι άκρος απαραίτητον διότι τα Λέξους αποτελούν όχι απλά τόπον προσευχής του οιοδήποτε παρακατιανού πληβείου, που ούτε ένα χρυσούν τάμα της προκοπής δεν δύναται να προσφέρει, αλλά τόπο περισυλλογής των λατρευτών ημών ποιμένων! (μπεεεε…)

    Ευχαριστώ δια την ευλαβήν προσοχήν σας.

    Θεόκλητος Παγκαριάδης
    Επίτροπος του Ι.Ν. Οσίου Αστραχάνιου του Νταϊμλερμπενζάτου.

  4. Ο/Η basileios λέει:

    μου θυμίζει κατι λιμουζίνες στο Λος Αντζελες που εχουνε και πισίνα πίσω…

    δεν θέλω πάντως να μάθω την αλλη χρηση που είχε για το αυτοκίνητο του ο Παντελεήμων…

    ελέησον κύριε, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι.

  5. Ο/Η druqbar λέει:

    Άλλο ένα από τα αμίμητα.
    Να προτείνουμε ένα τουριστικό van-τροχόσπιτο το οποίο εκτός των αναφερομένων ανέσεων προσφέρει και χημική τουαλέτα;

  6. Ο/Η zero λέει:

    Πολυ σωστο το ποστ.

    ζερο.

  7. Ο/Η zaphod λέει:

    Ρε τι κούραση τραβάνε και αυτοί οι επίσκοποι!! Ευτυχώς εμείς την γλιτώσαμε με δουλειά γραφείου (και κάποιοι γκαντέμηδες οικοδομή) και έτσα το Λέξους μας είναι άχρηστο…..

    Πλάκα μου κάνετε ρεεεεεεεεεεεεεεεεε

  8. Ο/Η penguin_witch λέει:

    Απορώ πάντως πως διέφυγε των κατασκευαστών υπερπολυτελών οχημάτων και δεν εξοπλίζουν τις λιμουζίνες τους με μπιντέ…

  9. Ο/Η Nemertes λέει:

    Για σεξ προσφέρεται το όχημα; Βάλτε το και αυτό και θα γίνω παπαδιά τώρα!

  10. Το έχει ψάλλει σχετικά και ο αρχιμανδρίτης Κώστας Τουρνάς «Βρε, δεν το ξανακάνω σ’ Autobianchi!». Εννοούσε φυσικά τη δουλειά γραφείου!

  11. Ο/Η ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ λέει:

    ΚΥΡΙΕ ΜΟΥ,
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ» (ΤΟ ΒΑΖΩ ΣΕ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΓΙΑΤΙ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ Δ-Ε-Ν ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΝΟΦΑΝΗΣ ! ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΑΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ -ΜΕΓΑΛΟΥ- ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΜΗ & ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ! ! !). ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ! ΤΟ ΧΕΣΤΗΡΙΟ E-MAIL ΤΟ ‘ΣΤΕΙΛΑ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΚΟΚΚΙΝΗΣΟΥΝ ΟΣΟ & ΜΙΑ ΠΟΥΤΑΝΑ ! ΕΧΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΓΙ’ ΑΥΤΟΥΣ ΜΙΑ & ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΤΕΡΟ ΒΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ. ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΤΟΝ ΕΣΩΣΕ Η «ΘΡΗΣΚΕΙΑ» ΤΟΥ, Ο-Χ-Ι ΤΟ ΠΑΠΑΔΑΡΙΟ ! (…ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΣΤ’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ! ! ! ).
    ΧΑΙΡΕΤΩ

  12. Ο/Η atheofobos λέει:

    Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι οι ανθρωποι τα χρησιμοποιούν και για ξεκούραση,ξέρεις τι είναι να τρέχεις όλη μέρα από ευχέλαιο σε μνημόσυνο και μετά σε γάμο ;

  13. Ο/Η greek history x λέει:

    Και γιατί δεν λένε το αυτονόητο και πασάρουν δικαιολογίες για παιδάκια? Γιατί δεν λένε ότι τα θέλουμε για κύρος? Θεμιτό δεν είναι εν μέρη?

  14. Ο/Η sfrang λέει:

    Και οι μαφιόζοι στη Ν. Υόρκη και στο Σικάγο περίπου ίδια αμάξια έχουν, συνεδριάζουν, αναπαύονται, μελετάνε, πληρώνουν και πληρώνονται, δέχονται επισκέψεις, καρυδώνουν τους αντιπάλους, ετοιμάζουν τις δραστηριότητες της επόμενης μέρας, προσεύχονται (προ πάντων αυτό, είναι όλοι πιστοί καθολικοί!), χαϊδεύονται με τις κυρίες τους και ό,τι άλλο προκύψει… Δεν είναι τυχαίο ότι και οι ημέτεροι σε ανάλογα αμάξια έχουν καταλήξει 😉

  15. Ο/Η lisadel λέει:

    Σε ένα ελληνικό σήριαλ πριν χρόνια ( τί ψυχή θα παραδώσεις μωρή;) ήταν ένας τρομερός διάλογος που εξελίχτηκε ανάμεσα σε έναν παπά και στην πιστή- ερωτευμένη- θεούσα του.
    θεούσα- είναι σωστό να κλυκλοφορείτε με κάμπριο παπά μου;
    παπάς – τέκνο μου έτσι είμαι πιο κοντά στο θεό ( δείχνοντας τον ουρανό)

  16. Ο/Η Kelsos λέει:

    Μαύρες λιμουζίνες με φιμέ τζάμια για να μην φαίνεται και το τι κάνουν μέσα οι ρασοφόροι. Άλλωστε μην ξεχνάμε τα πρότυπα και τις βλέψεις που έχει ο Χουντόδουλος, είναι δυνατόν ποτέ να να κυκλοφορήσει αυτός ο άνθρωπος με ένα κανονικό αυτοκίνητο όταν ονειρεύεται πλούτη και μεγαλεία;

    Πάντως θα συμφωνήσω με τον sfrag ότι δεν είναι τυχαίο που έχουν καταλήξει σε ίδια αμάξια με τους μαφίοζους, άλλωστε πολλά κοινά έχουν με τη μαφία.

  17. Ο/Η Valsamon λέει:

    Βεβαίως διότι όπως είχα ακούσει να δηλώνει και ο Άγιος Θεσσαλονίκης σε ερώτηση – πρόκα του δημ/φου Νίκου Παπαχήστου στην ΝΕΤ «… μα και ο Ιησούς είχε το γαϊδουράκι του για να περιοδεύει ανά τη Γαλιλαία» ! Από εκεί και πέρα αντιλαμβανόμαστε όλοι την πικρή αλήθεια σχετικά με τους λόγους εκτέλεσης του Ιησού, προκαλούσε… Άρα : οι Μερσεντές είναι -τηρουμένων κάποιων (αν θέλετε) αναλογιών- το σημερινό γαϊδουράάάάκι. Ροΐδη και λοιποί φίλοι ευλογείτε.
    Βαλσαμών

  18. Ο/Η roidis λέει:

    @Όλους:
    μπορεί να γελάσαμε, αλλά να μην ξεχνάμε ότι όλες αυτές οι λιμουζίνες αγοράζονται από 3 πηγές με κοινό παρανομαστή τον κόσμο που..

    1. ρίχνει λεφτά στα παγκάρια
    2. από το σύνολο των φορολογουμένων, είτε πιστών είτε άπιστων, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, και…
    3. από την χρηματοδότηση των Πακέτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της «λεγόμενης» Νέας Τάξης που οι «κύριοι» αυτοί καταγγέλλουν… (που και πάλι εμείς χρηματοδοτούμε και οι υπόλοιποι λαοί της Ευρ. Ένωσης)

    …δεν είναι λοιπόν τόοοοσο Αστεία. Κάποιοι έχουν πιάσει κάποιους Κώτσους!

  19. Ο/Η Πάνος λέει:

    Αναρωτιέμαι πόσες τύψεις είχε ο συντάκτης του πρώτου άρθρου όταν πρωτομπήκε στην καινούρια του Λέξους.

    Ελπίζω να τις έχει ξεπεράσει πλέον – και να προσεύχεται απερίσπαστος.

  20. Ο/Η xxxstory λέει:

    Πάω ν’ ανάψω κανένα κεράκι. Καίνε πολύ βενζίνη τα άτιμα 🙂

  21. Ο/Η Κώστας λέει:

    Ως μάγειρας, αναρωτιέμαι γιατί δεν χρησιμοποιούνται οι Λεξους και οι Μερτσεντες και σαν εστιατόρια!
    Για να μη τις λερώσουν;
    🙂

  22. Ο/Η roidis λέει:

    Πάνο με τύψεις δεν αγοράζεις Λέξους, χρειάζεται κάτι παραπάνω. 😉
    .
    xxxstory, εσύ είσαι του διαβόλου, έχεις συνέχεια εκείνο το πράμα στο μυαλό σου. 😀
    .
    Κώστα….Τον νού σου στην κουτάλα βλέπω και μην μου πεις ότι είσαι και αδύνατος γιατί θα φρίξω απ’ το κακό μου. 😦

  23. Ο/Η johnnyfavorite λέει:

    Επ’ ευκαιρίας των επερχόμενων εορτών:

    «Καλά Χριστούγεννα»

  24. Ο/Η auxsvr λέει:

    Κύριε Ροΐδη,

    Οι αμαρτίες και η εκκοσμίκευση ορισμένων μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδας είναι εμφανείς σε όλους τους Έλληνες. Συμφωνώ στην κριτική που τους ασκείτε, αυτή όμως δεν μπορεί να είναι αιτία για επίθεση στη χριστιανική θρησκεία αλλά σε ομάδα αναξίων ιερωμένων της.

  25. Ο/Η Νίκος Δ. λέει:

    @auxsvr:

    Οι ανά τους αιώνες «ανάξιοι ιερωμένοι», δεν πιθανολογείς να σου έχουν σερβίρει ως «χριστιανική θρησκεία» αυτό που θα σε κάνει να λειτουργούν ως χρηματοδότες τους, οι πρόγονοί σου, εσύ και τα παιδιά των παιδιών σου, εεε;;;
    Το κακό με όλους τους πιστεύοντες, είναι ότι μεγαλώνουν με «default settings» την πίστη, στις ευαίσθητες ηλικίες περνάει στο kernel, και δεν υπάρχει η δυνατότητα να κρίνεις τα πάντα αντικειμενικά, από έξω, tabula rasa.
    Και εγώ έτσι μεγάλωσα, αλλά κάποιοι «ανάξιοι ιερωμένοι» εκούσια με βοήθησαν στο έναυσμα της αναζήτησης από «λευκή κόλλα».
    Εκεί, το μαγαζί έχει χάσει…

  26. Ο/Η βασιλειος λέει:

    και ομως ειναι ολα οπως τα λε’ι’ ο κ. μιχαλης καλοπουλος.
    εχω διαβασει ολα τα βιβλικα κειμενα κ γινετε χαμος!

    • Ο/Η βασιλειος λέει:

      οποις μελετησει προσεχτικα τα δηθεν θεοπνευστα κειμενα
      θα διαπιστωσει τα μυρια οσα

  27. Παράθεμα: Ιερές λιμουζίνες: «χώρος ηρεμίας αλλά και προσευχής» (παλιό-επίκαιρο) « Ροΐδη Εμμονές

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.